woensdag 27 oktober 2021, week 43


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/10 23u15  IN BEELD. Zo vieren de winnaars hun trofeeën op het Gala van de Flandrien Het Gala van de Flandrien 2021 heeft in totaal negen renners en rensters in de bloemetjes gezet. Net als vorig jaar gingen Wout van Aert en Lotte Kopecky met de hoofdprijzen lopen, paralympiër Tim Celen viel ook in de prijzen. Hoe vieren de laureaten hun overwinning in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs? Bekijk hier de feestelijke beelden.
26/10 23u15  HERBELEEF. Wie anders? Wout van Aert en Lotte Kopecky volgen zichzelf op als Flandrien(ne) Hoogdag in wielerland. Na een niet zo spannende verkiezing mag topfavoriet Wout van Aert zich voor de derde keer op rij Flandrien van het jaar noemen. Ook o.a. Lotte Kopecky, Tim Declercq en Thibau Nys vielen in de prijzen. Herbeleef het hier.
26/10 23u15  Koningin Mathilde speelt partijtje tafelvoetbal met revaliderende patiënten in Edegem: “Ik had beter wat meer geoefend met Filip” RevArte, het grootste revalidatieziekenhuis van Vlaanderen, bestaat tien jaar. Dat werd dinsdag gevierd met een bezoekje van koningin Mathilde. Ze kreeg een rondleiding doorheen het centrum en nam uitgebreid de tijd om met patiënten en medewerkers te praten. En met hen te … tafelvoetballen!
26/10 23u15  Vrijwilligers in de spots Wereldhuis Bonangana zette in Sint-Niklaas de vrijwilligers in de bloemetjes. Dat gebeurde met optredens naar aanleiding van de tiende verjaardag.
26/10 23u15  ONS OORDEEL. Hairemans kroont zich tot Man van de Match KV Mechelen staat een ronde dichter bij nieuwe bekerglorie. Tegen Union kregen onder meer Hairemans en Shved nog eens hun kans en zij bedankten elk met een cruciaal doelpunt: 2-1. Hier zijn onze punten voor Malinwa.
26/10 23u15  Wisselspelers worden bekerhelden: Shved en Hairemans schieten KV Mechelen ronde verder KV Mechelen heeft zijn eerste bekerhorde succesvol genomen. In een gelijkopgaand duel tegen competitieleider Union SG sloeg Malinwa via Shved en Hairemans twee keer genadeloos toe. De bezoekers kwamen nog terug in de match via ex-Kakker Vanzeir, maar de plaats voor de achtste finales kwam niet meer in het gedrang.
26/10 23u15  Schotense zangeres Monique Van Noten speelt voor ‘het lieverdje van 1 jaar in Sint-Job’ Monique Van Noten, intussen bekend als de knotsgekke Schotense zangeres uit Belgium’s Got Talent, laat zich op Facebook van een heel andere kant zien. Heel sereen speelt ze prachtig piano ter ere van het 1-jarige meisje dat vorige week donderdag overleed aan de gevolgen van een aanrijding bij kinderopvang Klim-Op.
26/10 23u15  Wout van Aert in de wolken met derde Flandrien-trofee: “Ik zette mezelf op één” Wout van Aert (26) stond te stralen met zijn derde Flandrien-trofee. “Ik ben sinds vandaag terug van vakantie. Ik ben hier aanwezig, want ik hecht veel waarde aan deze prijs. Hoe mijn stemming eruitzag voor deze Flandrien? Mezelf op één, Jasper Stuyven op twee en Tim Merlier op drie”, klonk het eerlijk bij de verdiende winnaar.
26/10 23u15  Premier De Croo roept op om contact tussen kleinkinderen en grootouders te beperken, kinderrechtencommissaris treedt hem bij Een coronapas voorleggen wanneer we op café gaan of naar de fitness en opnieuw een mondmasker opzetten als we gaan winkelen. Hoewel de vierde coronagolf wild om zich heen slaat, worden we voorts niet verder beperkt in onze vrijheden. Toch deed één zinnetje van premier Alexander De Croo (Open Vld) even terugdenken aan donkere lockdowntijden. Hij riep om voorzichtig te zijn met contacten tussen kleinkinderen en grootouders.
26/10 23u15  Alec Segaert, Flandrien-laureaat bij de juniores: “Ik hoop op termijn het type Yves Lampaert te worden” “Dit is mijn eerste grote trofee als jeugdrenner. Een trofee met aanzien. Hopelijk wordt het niet mijn laatste”, zegt Alec Segaert. De 18-jarige Lendeledenaar reed op topniveau een heel regelmatig seizoen. Hij werd niet alleen in Trento Europees kampioen tijdrijden en behaalde brons in dezelfde discipline tijdens het WK in Brugge, hij finishte ook nog tweede in Parijs-Roubaix en hield zondag nog een demonstratie in zijn eigen Lendelede als afscheid aan de juniorescategorie.
26/10 22u15  LIVE. Wout van Aert glundert op Gala na derde zege, volg hier alle reacties Hoogdag in wielerland. Na een niet zo spannende verkiezing mag topfavoriet Wout van Aert zich voor de derde keer op rij Flandrien van het jaar noemen. Ook o.a. Lotte Kopecky, Tim Declercq en Thibau Nys vielen in de prijzen. Herbeleef het hier.
26/10 22u15  Premier van Soedan is weer thuis na staatsgreep De Soedanese premier Abdallah Hamdok, die door het leger werd afgezet, is dinsdagavond weer thuis. Dat heeft een verantwoordelijke van het leger gemeld. Hij werd door het leger vastgehouden sinds de staatsgreep van maandag.
26/10 22u15  LIVE. Ex-speler Vanzeir geeft Union nog hoop in Mechelen: 2-1 KV Mechelen heeft zo ongeveer de zwaarst mogelijke loting gekregen voor de zestiende finales in de Beker van België. Terwijl de meeste eersteklassers het nog opnemen tegen een ploeg uit de lagere reeksen, komt verrassende competitieleider Union op bezoek in het AFAS Stadion. Wie stoot door naar de volgende ronde? Volg de wedstrijd hier LIVE vanaf 20u30!
26/10 22u15  Strengere maatregelen? “Lockdown zou veel erger zijn” De politiek schakelt dus een versnelling terug met de versoepelingen om de vierde coronagolf in te dijken. Amper een maand geleden gingen de mondmaskers af en waren de meesten van ons verlost van beperkingen. En nu moeten we dus met z’n allen - gevaccineerd of niet - opnieuw voorzichtiger zijn. Wij vroegen aan enkele Antwerpenaren wat ze daar van vinden.
26/10 22u15  Exotische wespen moeten vernietigd worden: “Aziatische hoornaar is bedreiging voor onze honingbijen” De Aziatische hoornaar is in het land. Dat is een wesp die het gemunt heeft op onze bijen. En daarom kan de hoornaar hier niet blijven. Imkers die een Aziatische hoornaar zien, moeten nu op zoek naar het nest ervan zodat dat verdelgd kan worden. Dat is zelfs verplicht.
Laatste update: dinsdag 26 oktober 2021, 23u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/10 23u15  De Grote Shift | Ook banken vragen overheidshulp bij transitie: ‘Overheid moet vervuilende financiering droog leggen’ De banken en de verzekeraars zeggen dat ze de deur sluiten voor vervuilende bedrijven. Tegelijk roepen ze, net als de transportsector, de hulp van de overheid in. ‘Die moet een gelijk speelveld creëren en vervuilende financiering droogleggen.’
26/10 23u15  Vlaanderen ontsnapt toch niet aan ruimere coronapas Ondanks lang verzet van de Vlaamse regering wordt de coronapas verplicht in fitnesscentra en horeca. En de pas wordt zelfs mogelijk gemaakt voor elk evenement. Want ondanks de vaccinaties komt ook de Vlaamse zorg onder druk.
26/10 22u15  Wout van Aert derde keer op rij ‘Flandrien van het Jaar’, Lotte Kopecky wint bij vrouwen Topfavoriet Wout Van Aert volgt zichzelf voor het tweede jaar op rij op als ‘Flandrien van het Jaar’. Kersvers wereldkampioene puntenkoers Lotte Kopecky mocht voor de tweede keer op rij vieren als ‘Flandrienne van het jaar’.
26/10 22u15  ‘Overheid moet vervuilende financiering droog leggen’ Banken en verzekeraars zeggen dat ze de deur sluiten voor vervuilende bedrijven. Terzelfder tijd waarschuwen ze voor piraten die geld verdienen door vervuilers te blijven financieren.
26/10 22u15  De Grote Shift | Ceo KBC: ‘Onteigenen in overstromingsgebieden om mensen te beschermen’ Om catastrofes zoals die in de Vesdervallei te vermijden, moeten we in sommige gebieden overgaan tot onteigeningen. Dat heeft KBC-topman Johan Thijs gezegd tijdens ‘De Grote Shift’, een reeks klimaatdebatten van De Standaard.
26/10 22u15  Gevolg van Operatie Sky ECC: nu ook 64 arrestaties in Albanees milieu Bij de vierde politieoperatie in een week tijd als gevolg van Operatie Sky ECC zijn 64 leden van een wijdvertakte, voornamelijk Albanese bende opgepakt.
26/10 22u15  Waarom brood duurder wordt Een wereldwijde stijging van de tarweprijzen na slechte oogsten in Rusland dwingt bakkers de broodprijzen te verhogen. Ook de stijgende energieprijzen spelen een rol. In Frankrijk stijgt de prijs van de baguette met vijf à tien cent. Bij ons is een brood tien à twintig cent duurder. Dat laat Bakkers Vlaanderen weten aan De Standaard.
26/10 21u15  Red Flames doen slechte zaak voor WK met zwaar verlies in Noorwegen De Red Flames (FIFA-19) zijn met 4-0 de boot ingegaan tegen topland Noorwegen (FIFA-12) in de WK-kwalificatie. De Noren waren een maatje te groot en zijn dankzij de zege op weg naar groepswinst en bijbehorend rechtstreeks ticket voor het WK 2023 in Australië en Nieuw-Zeeland.
26/10 21u15  Live De Grote Shift | Ceo KBC: ‘Onteigenen in overstromingsgebieden en mensen beschermen tegen catastrofes’ Elke investering vandaag bepaalt de wereld van morgen. Hoe snel trekken banken en verzekeraars zich terug uit fossiel? In de AB in Brussel gaan vier topfiguren uit de bank- en verzekeringswereld in debat in ‘De Grote Shift’, een reeks klimaatdebatten van De Standaard. U kunt het debat hierboven integraal live volgen.
26/10 20u15  Coronablog | Ministers van Volksgezondheid buigen zich woensdag over brede derde prik Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/10 20u15  Premier De Croo: ‘Zonder vaccins zaten we met een catastrofe’ ‘Het Overlegcomité is vervroegd bijeengekomen omdat niemand om de cijfers heen kan. We zien in ons land en om ons heen een versnelde herfstgolf. We worden geconfronteerd met een scherpe stijging van de cijfers, sneller dan ingeschat was.’ Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité.
26/10 19u15  Premier De Croo bevestigt mondmaskerplicht en bredere toepassing CST ‘Het Overlegcomité is vervroegd bijeengekomen omdat niemand om de cijfers heen kan. We zien in ons land en om ons heen een versnelde herfstgolf. We worden geconfronteerd met een scherpe stijging van de cijfers, sneller dan ingeschat was.’ Dat heeft premier Alexander De Croo (Open VLD) gezegd op de persconferentie na het Overlegcomité.
26/10 19u15  Volg hier De Grote Shift | Is het nu aan de banken om de wereld te redden? Elke investering vandaag bepaalt de wereld van morgen. Hoe snel trekken banken en verzekeraars zich terug uit fossiel? In de AB in Brussel gaan vier topfiguren uit de bank- en verzekeringswereld in debat in ‘De Grote Shift’, een reeks klimaatdebatten van De Standaard. U kunt het debat hierboven integraal live volgen.
26/10 19u15  Dit is er beslist op het Overlegcomité: coronapas ook in Vlaamse horeca en fitness, mondmasker in de winkel De beslissingen van het Overlegcomité schakelen de Vlaamse coronamaatregelen iets meer gelijk met die in Brussel en Wallonië. Dit zijn de belangrijkste beslissingen.
26/10 18u15  Live | Premier De Croo kondigt nieuwe coronamaatregelen aan om 18.30 uur De federale regering kondigt onder druk van de besmettings- en hospitalisatiecijfers de epidemische noodsituatie af. Premier De Croo vervroegde het Overlegcomité naar dinsdagmiddag en zal na afloop van het overleg nieuwe maatregelen aankondigen. Om 18.30 uur kunt u de persconferentie hier live volgen.
Laatste update: dinsdag 26 oktober 2021, 23u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/10 18u15  Mysterie ontrafeld van radiosignaal dat van nabijgelegen ster leek te komen Wetenschappers zijn erin geslaagd om te achterhalen wie of wat er achter een mysterieus radiosignaal zat dat twee jaar geleden werd opgepikt en van een nabijgelegen ster leek te komen. Astronomen die onderzoek doen naar buitenaards leven, hoopten op een opzienbarende ontdekking. Het blijkt echter om vals alarm te gaan.
26/10 16u15  VN waarschuwt voor start klimaattop: “Temperatuur op aarde stijgt met 2,7 graden” De inzet van landen voor de klimaattop in Glasgow is onvoldoende om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Daarvoor waarschuwt het Milieuprogramma van de Verenigde Naties (UNEP) net voor de start van de top in het ‘Emissions Gap Report 2021’. “Met de huidige klimaatbeloften stijgt de temperatuur nog deze eeuw ten minste 2,7 graden.”
26/10 16u15  Azië beleefde warmste jaar ooit gemeten in 2020 Vorig jaar was het warmste jaar ooit gemeten in Azië, met een gemiddelde temperatuur die 1,39 graden Celsius boven het gemiddelde van 1981-2010 lag. Zo werd eind juni 2020 in Verchojansk, in het noordoosten van Siberië, 38 graden Celsius gemeten, voorlopig de hoogste temperatuur ooit geregistreerd ten noorden van de poolcirkel. Dat melden de Verenigde Naties enkele dagen voor de klimaattop COP26.
26/10 15u15  Onnodige foto's en mails bijhouden creëert even grote ecologische voetafdruk als luchtvaartindustrie volgens nieuw rapport Het onnodig bijhouden van miljoenen foto's, filmpjes, berichtjes en mails op servers over de hele wereld creëert een ecologische voetafdruk die even groot is als die van de luchtvaartindustrie. Dat staat te lezen in een nieuw rapport dat werd uitgevoerd in opdracht van het Institution of Engineering and Technology (IET).
26/10 14u15  Martha (73) is één van de laatsten in ijzeren long: "Lastig om na 68 jaar nog reserveonderdelen te vinden” Martha Lillard is een Amerikaanse poliopatiënte die al 68 jaar in een ijzeren long ligt. De machine, die ervoor zorgt dat Lillard kan ademen, heeft constant onderhoud nodig. Dat begint een probleem te worden voor de vrouw, omdat ze nog moeilijk aan reserveonderdelen kan geraken.
26/10 13u15  Martha (73) is een van de laatsten in ijzeren long: "Lastig om na 68 jaar nog reserveonderdelen te vinden” Martha Lillard is een Amerikaanse poliopatiënte die al 68 jaar in een ijzeren long ligt. De machine, die ervoor zorgt dat Lillard kan ademen, heeft constant onderhoud nodig. Dat begint een probleem te worden voor de vrouw, omdat ze nog moeilijk aan reserveonderdelen kan geraken.
26/10 12u15  Belgische zonnewagen wint meteen eerste race in Marokko Het Agoria Solar Team heeft maandag de eerste race van de de Solar Challenge Morocco gewonnen. Het studententeam van de KU Leuven startte als derde, maar kon al snel de concurrentie inhalen. Het team kon de eerste plaats behouden tijdens de stevige klim in het Atlasgebergte. Bekijk hierboven het verslag van de race.
26/10 04u15  Ruimtetelescoop Hubble hapert opnieuw: wetenschappelijk onderzoek ligt stil Ruimtetelescoop Hubble kampt opnieuw met een storing. Alle instrumenten aan boord staan sinds maandag in een zogeheten safe mode en het wetenschappelijk onderzoek ligt stil. Het is de tweede keer dit jaar dat dit gebeurt. De vluchtleiding op aarde onderzoekt wat er aan de hand is, laat ruimtevaartorganisatie NASA weten.
25/10 21u15  Ruimtevaartbedrijf Jeff Bezos bouwt commercieel ruimtestation: zo gaat het eruitzien Het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos gaat een commercieel ruimtestation bouwen. Blue Origin gaat daarvoor samenwerken met branchegenoot Sierra Space. Het station met de naam ‘Orbital Reef’ zou in de tweede helft van dit decennium in een baan om de aarde moeten draaien. Blue Origin deelde ook een reeks simulaties van hoe het er zal uitzien.
25/10 19u15  Nederlands meteorologisch instituut waarschuwt voor snellere stijging van zeespiegel Ook voor Nederland zijn de risico's die de klimaatverandering met zich meebrengt, groter geworden. Daarvoor waarschuwde het Nederlandse meteorologische instituut (KNMI) maandag in een onderzoeksrapport. Zo kan de zeespiegel aan de Nederlandse kust sneller stijgen dan eerder werd verwacht en stijgt het risico op hevige buien in de zomer. Ook kan Nederland vaker met droogte te maken krijgen dan volgens eerdere berekeningen.
25/10 19u15  Orkaan Rick aan land in Mexico: waarschuwing voor levensbedreigende stortvloeden Orkaan Rick heeft maandag de Pacifische kust van Mexico bereikt. De tropische cycloon kwam met windsnelheden rond 165 kilometer per uur aan land in de buurt van La Unión, in de zuidelijke deelstaat Guerrero. Dat maakten de Mexicaanse autoriteiten bekend.
25/10 18u15  Mogelijk eerste planeet buiten onze Melkweg ontdekt Voor het eerst lijkt er een planeet te zijn ontdekt in een heel ander sterrenstelsel, dus buiten onze Melkweg. Helemaal zeker is het nog niet, en het is sowieso bijzonder moeilijk om bevestiging te krijgen, maar de metingen kunnen wetenschappers een nieuwe plek bieden om naar planeten te zoeken.
25/10 17u15  Moderna claimt successen bij proeven met kindervaccin Het coronavaccin van producent Moderna heeft ook een “robuuste” werking bij kinderen tussen 6 en 11 jaar. Dat is maandag meegedeeld door de onderneming, die “op korte termijn” bij de regulatoren een aanvraag tot goedkeuring in die leeftijdsgroep zal indienen.
25/10 16u15  Studie: “Mummies wellicht duizend jaar ouder dan we denken” Wetenschappers hebben ontdekt dat mummificatie wellicht ouder is dan tot nu toe werd aangenomen. Dat blijkt na onderzoek van een goed bewaard gebleven lichaam van een edelman genaamd Khuwy.
24/10 09u15  Taiwan opgeschrikt door krachtige aardbeving met magnitude van 6,5 Taiwan is zondag opgeschrikt door een krachtige aardbeving. Volgens de meteorologische dienst van het Aziatische eiland nabij China had de beving een magnitude van 6,5. Bewoners verlieten in paniek de trillende gebouwen en trokken de straten op.
Laatste update: dinsdag 26 oktober 2021, 18u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
26/10 23u15  Rutte is z’n taal gaan aanpassen Van ‘niet overtoepen’ naar ‘olympisch kampioen’: demissionair premier Rutte praat met steeds grotere woorden over het klimaat.
26/10 23u15  Het D66-voorzitterschap dat Sundaram voorstaat is bij voorkeur ‘atypisch’ | Kandidaat-voorzitter D66 De twee kandidaat-voorzitters staan voor twee stijlen binnen D66. Janarthanan Sundaram gaat voor „nieuw voorzitterschap”.
26/10 23u15  Die ene irritante collega – spreek hem eens aan! Kritiek geven is het moeilijkste wat er is, op je werk. Daarom geeft Japke-d. Bouma er tips over. Anders escaleert het (weer).
26/10 23u15  Zeven militairen aangehouden voor bezit en gebruik van drugs op Curaçao De Koninklijke Marechaussee vond sporen van cocaïne tijdens zoekingen bij de zeven verdachten. Ze zijn tussen de 22 en 40 jaar oud.
26/10 23u15  ‘Op de terroristenafdeling is iedereen elkaars broeder’ Op een terroristenafdeling kan lastig geronseld worden. Maar gelijkgestemden bij elkaar zetten heeft ook nadelen, zegt de oud-directeur. „Zie maar eens níét mee te zingen met een strijdlied.”
26/10 22u15  Kwart ex-terroristen belandt opnieuw in criminaliteit Een kwart van de ex-terroristen recidiveert, blijkt uit nieuw onderzoek. Ze komen moeilijk aan het werk en schulden lopen op.
26/10 22u15  Massaal royement stort SP dieper in crisis Meer dan dertig SP’ers zijn dinsdag uit de partij gezet. De partijtop hoopt de rust herstellen, maar nieuwe problemen dreigen.
26/10 22u15  NCTV: sprake van terreurdreiging, maar geen verhoging risiconiveau De NCTV handhaaft het risiconiveau 3, al noemen de onderzoekers het „voorstelbaar” dat rechts-extremisten of jihadisten een aanslag zullen plegen in Nederland.
26/10 22u15  ‘Waarom ABP dit doet? Ik vind het lastig te begrijpen’ Het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) stopt met beleggingen in de fossiele industrie. Het klimaat heeft hier niet zo veel aan, zegt hoogleraar institutionele beleggers Rob Bauer. „Innovatie is nodig om echt verandering af te dwingen.”
26/10 22u15  Grapperhaus erkent fouten bij undercoveronderzoek naar moslimgemeenschappen Volgens de minister had de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid gemeentes moeten informeren over de risico’s van geheime onderzoeken naar moslims.
26/10 21u15  Leeglopende zorg kan Covid nu al niet meer aan Veel ongevaccineerden in de grote stad en leegloop in de zorg: de IC's zitten zo weer vol.
26/10 21u15  De logica van de Koude Oorlog geldt nog altijd op het wereldtoneel Hypersone gliders zijn het nieuwste in raketwapens. Maar het gevaar voor escalatie schuilt vooral in haperende communicatie tussen nucleaire grootmachten.
26/10 21u15  OM onderzoekt Stichting Viruswaarheid vanwege transacties met donaties Volgens justitie handelde het bestuur van Stichting Viruswaarheid in strijd met de eigen statuten. Momenteel onderzoek het OM of daarbij ook wetten zijn overtreden.
26/10 21u15  Vallen Soms is er opeens zo’n moment waarop je denkt: nu heb ik mijn voortanden nog, schrijft Ellen Deckwitz. 'Grappig, dacht ik, hoe je tijdservaring verandert wanneer je valt.'
26/10 20u15  Bespreking biografie Xi Jinping in Duitsland afgeblazen onder Chinese druk De journalisten Adrian Geiges en Stefan Aust zouden woensdag hun boek Xi Jinping, de machtigste man ter wereld bespreken, maar het Confucius Instituut van Hannover blies dit af na „een meningsverschil met Chinese partners”.
Laatste update: dinsdag 26 oktober 2021, 23u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
26/10 11u15  Onderzoek: mensen met diabetes overlijden eerder Mensen met diabetes overlijden gemiddeld eerder dan mensen zonder de ziekte, meldt het Diabetes Fonds op basis van een recente studie door onderzoeksinstituut Nivel en het RIVM. Het is de eerste keer dat is gemeten hoeveel diabetici in Nederland overlijden.
26/10 00u15  Zwangeren vaker op ic door deltavariant Artsen waarschuwden er in augustus al voor dat zwangere vrouwen ernstiger ziek worden door corona. Uit cijfers van de afgelopen maanden blijkt het nu ook. Dat meldt dagblad Trouw maandag, dat landelijke cijfers heeft ingezien.
25/10 00u15  Nieuw apparaat vermindert RLS-klachten Een nieuw apparaatje - de Relegs genoemd - reduceert klachten door het Restless legs syndrome bij 70 procent van de patiënten. Het apparaat is ontwikkeld door Casper van Waveren Hogervorst, een arts die zelf last heeft van rusteloze benen.
24/10 00u15  Duizenden meldingen van menstruatiestoornissen na coronavaccin Bijwerkingencentrum Lareb heeft duizenden meldingen gekregen van menstruatiestoornissen na toediening van het coronavaccin. Volgens Lareb is het nog niet duidelijk of er inderdaad een verband is met het vaccin. De meldingen worden momenteel onderzocht.
23/10 00u15  Een op de vijf Nederlanders vermijdt huisarts door schaamte 3,3 miljoen Nederlanders stellen uit schaamte voor een gezondheidsklacht weleens een huisartsenbezoek uit. Voor ruim een derde van hen (37 procent) duurt dit uitstel een half jaar of langer. Daarnaast zorgde de coronacrisis ervoor dat minder mensen (16 procent) naar de huisarts gingen. Dit en meer blijkt uit onderzoek van gezondheids- en hygiënebedrijf Essity.
22/10 00u15  Advies Gezondheidsraad: ook griepprik voor zwangeren Bied zwangere vrouwen voortaan ook de griepprik aan, adviseert de Gezondheidsraad maandag aan het kabinet. Op die manier zijn pasgeboren baby's beschermd tegen ernstige complicaties die kunnen optreden bij griep.
21/10 00u15  Fors meer donorregistraties dan vorig jaar Driekwart van de Nederlanders ouder dan 18 jaar heeft een keuze doorgegeven in het Donorregister. Dat zijn er fors meer dan vorig jaar, waarschijnlijk door de invoering van de nieuwe donorwet. 4,8 miljoen Nederlanders gaven expliciet toestemming voor orgaandonatie na overlijden, meldt RTL Nieuws.
21/10 00u15  Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg Nederlanders gooien zelfzorggeneesmiddelen vaak verkeerd weg. Hoe jonger de gebruiker, hoe groter de kans dat het verkeerd wordt weggegooid. Dit blijkt uit onderzoek van GSK.
Laatste update: dinsdag 26 oktober 2021, 11u15

Scientias

Verbergen Tonen
21/10 13u15  Vikingen zetten 1000 jaar geleden al voet in Amerika Dat de Noormannen eerder dan Columbus op het Amerikaanse continent arriveerden, was al bekend. Maar nu weten we ook beter wanneer. Hoewel Christoffel Columbus de boeken in is gegaan als de ontdekker van Amerika, komt die eer eigenlijk de Vikingen toe. Bekend is dat zij al eeuwen eerder naar Noord-Amerika zeilden. Wanneer precies? Dat was […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/10 11u15  Ook microplastics blijken ons klimaat te beïnvloeden Hun impact is nu nog klein, maar kan – naarmate de concentratie in de atmosfeer toeneemt – de komende jaren groter worden. In de lucht zweven allerlei verschillende soorten kleine stof- of vloeistofdeeltjes. Denk bijvoorbeeld aan wolken en mist, maar ook roetdeeltjes afkomstig van verkeer. Deze aerosolen hebben vervolgens invloed op ons klimaat, doordat ze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/10 09u15  Jouw brein is net zo uniek als je vingerafdruk De ‘bedrading’ in je hersenen is zelfs zo uniek, dat je eraan te herkennen bent. In de 17e eeuw ontdekte de Italiaanse arts Marcello Malpighi het bestaan ​​van unieke kenmerkende patronen en handlijnen op de vingertoppen. Dit was een baanbrekende doorbraak die leidde tot een lange en voortdurende zoektocht naar manieren om personen op unieke […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 19u15  Sommige mensen zijn mogelijk van nature bestand tegen COVID-19 Het kan verklaren waarom sommige mensen, ondanks dat ze dicht bij coronapatiënten in de buurt zijn geweest, toch geen COVID-19 kregen. Nog steeds breken wetenschappers en artsen zich het hoofd over de vraag waarom de één doodziek wordt van COVID-19, terwijl de ander er hooguit een verkoudheidje op nahoudt. Bovendien zijn er ook huishoudens geweest […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 15u15  Veel landen lappen klimaatdoelen vakkundig aan de laars Wat landen tijdens de klimaattop in Parijs beloofden en anno 2021 van plan zijn, blijkt mijlenver uit elkaar te liggen. En dat is een groot probleem. Het klimaat verandert. En om daar een stokje voor te steken, zullen we verdere opwarming van de aarde moeten voorkomen. Afspraken daarover werden tijdens de als succes bestempelde klimaattop […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 11u15  De tijd dat migratie loonde is voor sommige soorten nu echt voorbij Maar tragisch genoeg blijven ze toch elk jaar de vaak barre en energieslurpende tocht maken. Jaarlijks maken veel dieren, waaronder zoogdieren, vogels en insecten, zich op voor een behoorlijke uitputtingsslag. Ze migreren over lange afstanden naar het noorden om hier te broeden, maar ook om te profiteren van seizoensgebonden overvloedige aanwezigheid van voedsel, de afname […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/10 10u15  Opmerkelijk: wetenschappers laten kikkervisjes via fotosynthese ‘ademen’ Door algen in hun bloedbaan te injecteren, werd licht omgezet in zuurstof. En op die wonderlijke manier wisten onderzoekers de levens van de ondertussen groen aangelopen kikkervisjes te redden. Kikkers zijn opmerkelijke beestjes. Gedurende hun levensloop – van het water naar het land – houden ze er meerdere ademhalingstechnieken op na. Zo ademen ze via […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
Laatste update: donderdag 21 oktober 2021, 13u15

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
26/10 00u15  Europese ruimtesonde BepiColombo vliegt voor het eerst langs Mercurius De Europees-Japanse ruimtesonde BepiColombo is in de nacht van vrijdag op zaterdag voor het eerst de planeet Mercurius gepasseerd, meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA op Twitter.
26/10 00u15  Door kinderen ontdekt skelet blijkt na 15 jaar onbekende prehistorische pinguïn Een pinguïnfossiel dat in 2006 werd ontdekt door een groep Nieuw-Zeelandse kinderen op excursie, is volgens onderzoekers afkomstig van een nog niet eerder ontdekte prehistorische reuzenpinguïn.
25/10 00u15  Jupiter komende weken extra groot en helder aan de hemel Jupiter is de komende tijd extra goed zichtbaar, meldt Weerplaza zaterdag. Aanstaande vrijdag staat de grootste planeet van ons zonnestelsel op één lijn met de aarde en de zon. Doordat ze dan ook relatief dicht bij elkaar staan, lijkt Jupiter 'extra groot en helder'.
25/10 00u15  Dit weten we over het effect van windmolengeluid op de gezondheid Het is volgens het RIVM aannemelijk dat sommige mensen door windturbinegeluid slechter slapen. Hoe komt dit, en wat is er verder bekend over de gezondheidseffecten van windmolengeluid?
24/10 00u15  Ruimtesonde begint aan jarenlange reis naar rotsen bij Jupiter Voor het eerst gaat er een ruimtesonde naar de miljoenen rotsen die in de buurt van de planeet Jupiter vliegen. Ze draaien in een baan rond de zon en zijn overblijfselen uit de tijd dat ons zonnestelsel miljarden jaren geleden ontstond. De lancering van de Amerikaanse sonde Lucy staat gepland voor 11.34 uur Nederlandse tijd.
24/10 00u15  Wetenschappers denken het oudste dierenfossiel ooit te hebben gevonden Wetenschappers hebben mogelijk een 890 miljoen jaar oud fossiel van een zeespons gevonden in Canada. Als de vondst echt een fossiel blijkt te zijn, dan is dit het alleroudste dierenfossiel dat ooit gevonden is. Wetenschapper Elizabeth Turner van de Canadese Laurentian University beschrijft haar vondst in het vakblad Nature.
23/10 00u15  Video | Wetenschappers maken koeien zindelijk in strijd tegen stikstofprobleem Duitse diergedragswetenschappers zijn erin geslaagd om elf Holstein-Friesian-kalveren zindelijk te maken. De koeien werd geleerd te urineren op de gewenste plek door ze te belonen met een zoete lekkernij. Uit vervolgonderzoek moet nog blijken of de koeien ook zindelijk blijven.
23/10 00u15  Wetenschappers ontdekken bij toeval noordelijkste eiland ter wereld Wetenschappers hebben voor de kust van Groenland een klein eilandje gevonden dat vermoedelijk het noordelijkste stukje land ter wereld is, schrijft The Guardian zaterdag. Dat gebeurde per toeval: de wetenschappers waren eigenlijk op Groenland om bepaalde monsters voor onderzoeken te verzamelen.
23/10 00u15  Pittige pepers en hete hapjes: waarom mensen spicy eten zo lekker vinden Wat maakt ons mens? Filosofen hebben vaak gezocht naar het antwoord op die vraag. Is het taal? Ratio? Cultuur? Volgens psycholoog Paul Bloom is het iets heel anders; namelijk onze liefde voor hete pepers. 'De mens is namelijk de enige diersoort die daarvan houdt.'
23/10 00u15  Botten van mogelijk onbekende mensensoort ontdekt in Israël Onderzoekers in Israël hebben botten gevonden van een onbekende mensensoort, blijkt uit een donderdag gepubliceerde studie in Science. De wetenschappers spreken over een buitengewone ontdekking van groot wetenschappelijk belang.
23/10 00u15  Enorme vis die al sinds prehistorie bestaat kan 100 worden en is 5 jaar zwanger De coelacanth, een enorme vis die al sinds de prehistorie in wateren van de wereld zwemt, kan honderd jaar worden. Een zwangerschap bij de prehistorische vis kan liefst vijf jaar duren, schrijft persbureau AP donderdagavond op basis van een nieuwe studie.
23/10 00u15  Video | NASA gewaarschuwd: zo verovert China de ruimte Nog geen achttien jaar na de lancering van het eerste bemande Chinese ruimtevaartuig, is het land een van de grootmachten in de ruimte. En China heeft grootse plannen voor de ruimtevaart de komende jaren.
23/10 00u15  China lanceert succesvol drie taikonauten naar eigen ruimtestation China heeft in de nacht van woensdag op donderdag succesvol drie taikonauten naar het eigen ruimtestation Tiangong gelanceerd. Volgens plan steeg het ruimtevaartuig Shenzhou 12 om 3.22 uur (Nederlandse tijd) op vanaf lanceerbasis Jiuquan in het noorden van China.
22/10 00u15  Egyptische wetenschappers ontdekken eerste vierpotige walvis in Afrika Wetenschappers in Egypte hebben een fossiel gevonden van een vierpotige walvis die ook kon lopen. Het dier leefde naar schatting zo'n 43 miljoen jaar geleden, blijkt uit de studie die woensdag werd gepubliceerd in The Royal Society.
22/10 00u15  Onderzoek bevestigt dat neanderthalers kunst konden maken Onderzoekers hebben na drie jaar onderzoek geconcludeerd dat 64.000 jaar oude rotstekeningen in Spaanse grotten door neanderthalers zijn gemaakt. Ze bevestigen hiermee de hypothese dat de uitgestorven mensensoort in staat was om kunst te maken.
Laatste update: dinsdag 26 oktober 2021, 0u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

1x Leidt overleden extreemrechtse postbode naar doorbraak in Bende-onderzoek? “Men schiet in alle richtingen”20/10 10u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Vastberaden blijven de speurders in de zaak van de Bende van Nijvel hun DNA-lijst afvinken. Achthonderd namen staan op die lijst van “potentieel interessante personen” van wie men het DNA wil vergelijken met de sporen in het dossier. Deze week werd een extreemrechtse postbode uit Brussel opgegraven. De twintigste opgraving al, maar lang niet de laatste.
0x Rutte is z’n taal gaan aanpassen26/10 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Van ‘niet overtoepen’ naar ‘olympisch kampioen’: demissionair premier Rutte praat met steeds grotere woorden over het klimaat.
0x Het D66-voorzitterschap dat Sundaram voorstaat is bij voorkeur ‘atypisch’26/10 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: | Kandidaat-voorzitter D66 De twee kandidaat-voorzitters staan voor twee stijlen binnen D66. Janarthanan Sundaram gaat voor „nieuw voorzitterschap”.
0x Die ene irritante collega – spreek hem eens aan!26/10 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Kritiek geven is het moeilijkste wat er is, op je werk. Daarom geeft Japke-d. Bouma er tips over. Anders escaleert het (weer).
0x Zeven militairen aangehouden voor bezit en gebruik van drugs op Curaçao26/10 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: De Koninklijke Marechaussee vond sporen van cocaïne tijdens zoekingen bij de zeven verdachten. Ze zijn tussen de 22 en 40 jaar oud.
0x ‘Op de terroristenafdeling is iedereen elkaars broeder’26/10 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Op een terroristenafdeling kan lastig geronseld worden. Maar gelijkgestemden bij elkaar zetten heeft ook nadelen, zegt de oud-directeur. „Zie maar eens níét mee te zingen met een strijdlied.”
0x IN BEELD. Zo vieren de winnaars hun trofeeën op het Gala van de Flandrien26/10 23u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Gala van de Flandrien 2021 heeft in totaal negen renners en rensters in de bloemetjes gezet. Net als vorig jaar gingen Wout van Aert en Lotte Kopecky met de hoofdprijzen lopen, paralympiër Tim Celen viel ook in de prijzen. Hoe vieren de laureaten hun overwinning in het Studio 100 Pop-Up Theater in Puurs? Bekijk hier de feestelijke beelden.
0x HERBELEEF. Wie anders? Wout van Aert en Lotte Kopecky volgen zichzelf op als Flandrien(ne)26/10 23u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Hoogdag in wielerland. Na een niet zo spannende verkiezing mag topfavoriet Wout van Aert zich voor de derde keer op rij Flandrien van het jaar noemen. Ook o.a. Lotte Kopecky, Tim Declercq en Thibau Nys vielen in de prijzen. Herbeleef het hier.
0x Koningin Mathilde speelt partijtje tafelvoetbal met revaliderende patiënten in Edegem: “Ik had beter wat meer geoefend met Filip”26/10 23u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: RevArte, het grootste revalidatieziekenhuis van Vlaanderen, bestaat tien jaar. Dat werd dinsdag gevierd met een bezoekje van koningin Mathilde. Ze kreeg een rondleiding doorheen het centrum en nam uitgebreid de tijd om met patiënten en medewerkers te praten. En met hen te … tafelvoetballen!
0x Vrijwilligers in de spots26/10 23u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Wereldhuis Bonangana zette in Sint-Niklaas de vrijwilligers in de bloemetjes. Dat gebeurde met optredens naar aanleiding van de tiende verjaardag.

Statistieken

Artikels:
37261
Gelezen:
26843
Aantal lezers nu:
39


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven