donderdag 23 september 2021, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u00
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
21/09 18u15  Kiest Shell voor sterfhuisconstructie door zich te amputeren en het geld uit te keren? Ruim honderd jaar was Koninklijke Shell het leidende bedrijf op de beurs van Amsterdam. Het was het grootste Nederlandse concern, een belangrijk werkgever die geweldige carrièrekansen bood aan de bollebozen van de Nederlandse technische universiteiten.
20/09 19u15  Staan de containers na een jaar nog altijd aan de verkeerde kant van de wereld? Na de negatieve rente is het gebrek aan containers het grootste mysterie in de moderne economie. Al een jaar lang loopt daardoor de mondiale logistiek in het honderd, waardoor de wereldhandel stagneert.
20/09 10u15  ‘Er is nog nooit zoveel opslagruimte nodig geweest en de behoefte zal alleen maar toenemen’ Er wordt wel van alles gedigitaliseerd, maar tegelijkertijd moet er ook steeds meer in depots worden opgeslagen. Bruynzeel Storage Systems helpt de opslagruimte zo efficiënt mogelijk te benutten. Ze zijn al marktleider in Europa en richten zich nu op de rest van de wereld.
20/09 10u15  Gemeente en provincie Utrecht willen nieuw onderzoek naar omstreden verbreding A27 De gemeente en de provincie Utrecht doen een nieuwe poging de omstreden rijksplannen voor de Ring Utrecht aangepast te krijgen. Ze willen dat een onafhankelijke onderzoekscommissie kijkt of de 1,5 miljard euro voor aanpassingen aan de A27 en A12 slimmer kan worden besteed. Dat voorstel gaat vrijdag naar het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.
20/09 10u15  Woningmarkt: door strengere leennormen voor ouderen krijgen jongeren meer kans Kunnen we iets bedenken voor de koopmarkt? De huizenmarkt is oververhit, en dat gaat ten koste van koopstarters. Daarbovenop begint de zeepbel een risico te vormen voor wat dan plechtig heet ‘de financiële stabiliteit’.
20/09 10u15  Picnic krijgt kapitaalinjectie van 600 miljoen euro (met hulp van Bill en Melinda Gates) Onlinesupermarkt Picnic heeft bij een investeringsronde 600 miljoen euro opgehaald. Het bedrijf wil met behulp van het geld zijn marktaandeel vergroten door in meer steden boodschappen te gaan bezorgen.
20/09 10u15  Is een AEX van 800 maar een getal of is er iets grondig mis met het kapitaalverkeer? Dat de AEX steeds sneller honderdtallen overschrijdt, is in één opzicht logisch. Het kost veel meer tijd om van 100 naar 200 te gaan − een stijging van 100 procent − dan van 700 naar 800 (stijging van 14,3 procent). Dat de AEX sinds november vorig jaar de grenzen van 600, 700 en 800 heeft geslecht, is spectaculair. Maar ook verontrustend.
20/09 10u15  Kamer wil nog strengere uitstootnormen voor Tata Steel ‘ook al voldoet het aan de vergunningen’ De milieunormen voor Tata Steel moeten worden aangescherpt, vindt de Tweede Kamer. Een meerderheid steunt een oproep van GroenLinks aan het demissionaire kabinet alle ruimte te benutten die Europese regelgeving biedt om de uitstoot van schadelijke stoffen door de staalfabriek verder aan banden te leggen.
20/09 10u15  Tata wil na 2030 alleen nog staal maken met gas en daarna waterstof Tata Steel stapt in 2030 over over van kolen naar gas en, nog weer later, waterstof. Daarmee wil het staalbedrijf zijn productie in IJmuiden verduurzamen. Over acht jaar zal het geen staal meer maken met de zeer vervuilende cokes.
20/09 10u15  Shell bouwt biobrandstoffabriek in Rotterdam, Milieudefensie niet onder de indruk Shell gaat een installatie voor biobrandstoffen bouwen op het terrein van zijn raffinaderij in Pernis. De fabriek moet vanaf 2024 820 duizend ton biobrandstoffen per jaar produceren, zoals vliegtuigbrandstof en biodiesel. Daarvoor wordt kookolie, dierlijk vet en ander industrie- en landbouwafval gerecycled.
20/09 10u15  ING gaat sneller met groene fijne kam door zijn ‘fossiele’ kredieten ING Groep wil zijn kredietverlening aan bedrijven in de fossiele industrie sneller afbouwen dan eerder gepland. De financiële instelling wil de CO2-voetafdruk op tijd verkleinen om aan de klimaatdoelen van Parijs te voldoen. Daarnaast belooft ING meer geld te zullen steken in de sector schone energie.
20/09 10u15  Oud-topman Hamers niet bestraft voor witwaszaak bij ING Oud-topman Ralph Hamers en andere bestuurders van ING worden niet gestraft wegens schending van de bankierseed in de witwaszaak die de bank schikte voor 775 miljoen euro.
20/09 10u15  Diep in de schulden, en toch de aandeelhouders trakteren: hoe kan het dat zulk gedrag slim is? Tot 1982 was het inkopen van eigen aandelen verboden in de Verenigde Staten. Door die truc neemt het aantal verhandelbare aandelen af. Wat overblijft wordt dan vanzelf meer waard en levert meer dividend op. Marktmanipulatie, luidde het oordeel.
20/09 10u15  Hoe riskant is het als bedrijven op één been gaan staan? DSM zegt de mijnstreek definitief vaarwel. Alleen de naam van het bedrijf, afkorting voor De Staatsmijnen, zal er nog aan herinneren. De twee laatste vestigingen van DSM op het 800 hectare grote industriegebied Chemelot in Geleen, waar de restanten van de mijn Maurits nog staan, worden nu ook afgestoten: het bedrijf dat supersterke vezels maakt voor scheepstouw, windmolens en wielerkleding en het bedrijf dat kunststoffen produceert voor onder meer de auto-industrie.
20/09 10u15  De broers achter VanMoof betreden het pantheon der rijken. Vroeger konden ze elkaar niet luchten of zien Dat Taco en Ties Carlier van fietsenmerk VanMoof samen als ondernemer aan de slag zouden gaan, lag niet voor de hand. ‘We waren zo verschillend.’
Laatste update: dinsdag 21 september 2021, 18u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

3x Staan de containers na een jaar nog altijd aan de verkeerde kant van de wereld?20/09 19u15 - Volkskrant Economie: Na de negatieve rente is het gebrek aan containers het grootste mysterie in de moderne economie. Al een jaar lang loopt daardoor de mondiale logistiek in het honderd, waardoor de wereldhandel stagneert.
3x Kiest Shell voor sterfhuisconstructie door zich te amputeren en het geld uit te keren?21/09 18u15 - Volkskrant Economie: Ruim honderd jaar was Koninklijke Shell het leidende bedrijf op de beurs van Amsterdam. Het was het grootste Nederlandse concern, een belangrijk werkgever die geweldige carrièrekansen bood aan de bollebozen van de Nederlandse technische universiteiten.
2x WRR: oplopende kosten zorg onhoudbaar, scherpe keuzes noodzakelijk20/09 10u15 - Volkskrant Economie: De oplopende kosten van de gezondheidszorg zijn onhoudbaar. Pogingen om de zorg efficiënter te maken zijn niet langer genoeg om de groei het hoofd te bieden. De overheid moet daarom scherp kiezen welke zorg zinvol is.
2x Grote wegenbouwprojecten vertraagd door verkeerde stikstofberekeningen20/09 10u15 - Volkskrant Economie: Grote wegenbouwprojecten lopen verdere vertraging op nu het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat opnieuw moet berekenen hoeveel schade neerslag van stikstofhoudende stoffen aan de natuur toebrengt. Onder meer voor de verlenging van de A15 bij Arnhem en de verbreding van de A27 bij Utrecht heeft het ministerie een verkeerde rekenmethode gehanteerd.
2x De pandemie is voorbij, dus de CO2-uitstoot stijgt naar niveau van vóór corona20/09 10u15 - Volkskrant Economie: De CO2-uitstoot stijgt sterk en is bijna weer op het niveau van vóór corona. In het tweede kwartaal werd 11 procent meer broeikasgas de atmosfeer in geblazen dan een jaar eerder, melden het Centraal Bureau voor de Statistiek en het RIVM.
2x Koers AEX breekt voor het eerst door de grens van 800 punten20/09 10u15 - Volkskrant Economie: De AEX overschreed vanmorgen de 800 punten. Die grens leek een jaar geleden onbereikbaar. Wat is er aan de hand? Zes vragen.
2x De broers achter VanMoof betreden het pantheon der rijken. Vroeger konden ze elkaar niet luchten of zien20/09 10u15 - Volkskrant Economie: Dat Taco en Ties Carlier van fietsenmerk VanMoof samen als ondernemer aan de slag zouden gaan, lag niet voor de hand. ‘We waren zo verschillend.’
2x Hoe riskant is het als bedrijven op één been gaan staan?20/09 10u15 - Volkskrant Economie: DSM zegt de mijnstreek definitief vaarwel. Alleen de naam van het bedrijf, afkorting voor De Staatsmijnen, zal er nog aan herinneren. De twee laatste vestigingen van DSM op het 800 hectare grote industriegebied Chemelot in Geleen, waar de restanten van de mijn Maurits nog staan, worden nu ook afgestoten: het bedrijf dat supersterke vezels maakt voor scheepstouw, windmolens en wielerkleding en het bedrijf dat kunststoffen produceert voor onder meer de auto-industrie.
2x Diep in de schulden, en toch de aandeelhouders trakteren: hoe kan het dat zulk gedrag slim is?20/09 10u15 - Volkskrant Economie: Tot 1982 was het inkopen van eigen aandelen verboden in de Verenigde Staten. Door die truc neemt het aantal verhandelbare aandelen af. Wat overblijft wordt dan vanzelf meer waard en levert meer dividend op. Marktmanipulatie, luidde het oordeel.
2x Oud-topman Hamers niet bestraft voor witwaszaak bij ING20/09 10u15 - Volkskrant Economie: Oud-topman Ralph Hamers en andere bestuurders van ING worden niet gestraft wegens schending van de bankierseed in de witwaszaak die de bank schikte voor 775 miljoen euro.

Statistieken

Artikels:
28361
Gelezen:
55189
Aantal lezers nu:
51


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven