donderdag 23 september 2021, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u30
 

De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/09 23u15  Coronablog | ‘Geen coronavaccins vanuit Afrika teruggestuurd naar België’ Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 23u15  Teleurstellende topper tussen Anderlecht en AA Gent levert geen winnaar op Anderlecht is er niet in geslaagd om op één puntje van leider Club Brugge te komen. Nadat Lior Refaelov zijn Gouden Schoen kreeg, speelde RSCA te veel in slow-motion tegen AA Gent. Rafa scoorde wel een penalty, maar verder dan 1-1 tegen de Buffalo’s kwam paars-wit niet. AA Gent blijft troosteloos achter met 8 op 24.
23/09 23u15  FC De Kampioenen is de schuld van VTM Dat ontbrak er nog aan. Terwijl de her­­­ha­lingen van FC De Kampioenen maar blijven lopen (zaterdag kan u desgewenst de slot­aflevering van het eerste seizoen nog eens ­bekijken), pakt Eén uit met Voor altijd ­Kam­pioen, een vierdelige docureeks over de komische serie, en een titel die meer weg heeft van een dreigement dan van een belofte.
23/09 22u15  Coronablog | Akkoord over laatste verlenging steunmaatregelen Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 22u15  Dertiger opgepakt op verdenking van moord op jonge vrouw in Londen Sabina Nessa verdween vrijdagavond toen ze op weg was naar de pub. Haar lichaam werd de dag erna teruggevonden in een park. De politie heeft een 38-jarige man opgepakt die verdacht wordt van de moord in Londen. Dat meldt de Britse omroep BBC.
23/09 22u15  Verlenging coronasteun geland, ondanks turbulentie voor de finish Een discussie over de 50 euro bovenop de bijstandsuitkeringen blokkeerde de verlenging van de coronasteun tot donderdagavond. Het werd 25 euro.
23/09 21u15  Nick Cave en Warren Ellis met duoconcert in Antwerpse Stadsschouwburg De Australische singer-songwriter Nick Cave komt op dinsdag 19 oktober naar de Stadsschouwburg Antwerpen samen met zijn compagnon de route Warren Ellis. Cave en Ellis zijn voor het eerst als duo op tournee na de release van hun gezamenlijke album ‘Carnage’.
23/09 21u15  Ontspannen Belgische selectie bevestigt nogmaals het vertrouwen in Van Aert: ‘Er is zondag één kopman en dat is Wout’ De WK-selectie min Wout van Aert mocht in de vooravond opdraven voor de klassieke WK-babbel met de pers. Van stress was nog niet veel sprake, van eensgezindheid des te meer.
23/09 21u15  ‘Notting Hill’-regisseur Roger Michell (65) overleden De Britse regisseur Roger Michell, vooral bekend door de romantische komedie ‘Notting Hill’, is woensdag op 65-jarige leeftijd overleden. Dat meldt zijn familie donderdag. De precieze doodsoorzaak werd niet bekendgemaakt.
23/09 21u15  Biden trekt het boetekleed aan De ergste koude tussen Frankrijk en de Verenigde Staten is uit de lucht. De Amerikaanse president Joe Biden belooft een betere samenwerking met de Europese bondgenoten.
23/09 21u15  Romelu Lukaku op barricades: ‘Samen met socialemediabedrijven einde maken aan online haat’ In een exclusief interview met CNN Sport heeft Chelsea-spits Romelu Lukaku er bij de ceo’s van de socialemediabedrijven op aangedrongen om met de Premier League-sterren om de tafel te gaan zitten. De Rode Duivel wil zo een einde maken aan het online misbruik waarmee voetballers te kampen hebben.
23/09 20u15  ‘Ik wil niet verongelukken zoals mijn beste vriend. Dus neem ik ontslag’ Gilles Windey (29) nam ontslag bij zijn werkgever in de Gentse haven. ‘Ik wil niet hetzelfde meemaken als mijn beste maat’, zegt hij. ‘Ik moet dit verhaal vertellen om te voorkomen dat er meer doden vallen.’
23/09 20u15  Coronablog | Vilvoorde houdt vast aan mondmasker in middelbare scholen Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 20u15  Romelu Lukaku op barricades: ‘Samen met sociale media-bedrijven einde maken aan online haat’ In een exclusief interview met CNN Sport heeft Chelsea-spits Romelu Lukaku er bij de ceo’s van de sociale-mediabedrijven op aangedrongen om met de Premier League-sterren om de tafel te gaan. De Rode Duivel wil zo een einde maken aan het online misbruik waarmee voetballers te kampen hebben.
23/09 20u15  Ceo Bpost zal Amerikaanse dochter rechtstreeks aansturen Bpost schrapt de post van ceo voor zijn Amerikaanse activiteiten. De tak komt rechtstreeks onder de leiding van ceo Dirk Tirez. Ilias Simpson verlaat eind dit jaar het bedrijf.
Laatste update: vandaag om 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
23/09 19u15  Cowboys fietsen voortaan ook in de VSCowboy, de Brusselse producent van hippe elektrische stadsfietsen, steekt de oceaan over.
23/09 19u15  Belgische toeristen verdacht van aanvaring met duiker in SiciliëTwee Belgische toeristen worden verdacht van ernstige slagen en verwondingen bij een aanvaring met een duiker voor de kust van Sicilië. Dat melden lokale media. Het slachtoffer liep ernstige verwondingen op aan zijn benen, maar is aan de beterhand.
23/09 19u15  Niets staat sloop van viaduct Merksem nog in de wegOver ruim een jaar wordt gestart met de bouw van een bypass die het verkeer tijdelijk moet opvangen. Donderdag werd de overeenkomst getekend met de tijdelijke vereniging Roco die deze megaklus zal klaren.
23/09 19u15  Ceo Bpost gaat Amerikaanse dochter rechtstreeks aansturenBpost schrapt de post van ceo voor zijn Amerikaanse activiteiten. De tak komt rechtstreeks onder de leiding van ceo Dirk Tirez. Ilias Simpson verlaat eind dit jaar het bedrijf.
23/09 18u15  Banken bereid tot overleg na uithaal minister DermagneMinister van Economie Pierre-Yves Dermagne (PS) schiet het plan van de banken om het aantal geldautomaten te halveren af. Hij wil ingrijpen in de tarieven om banken aan te zetten meer automaten aan te houden. ‘We staan open voor overleg’, reageren de grootbanken.
23/09 18u15  Coronablog | Kort geding tegen coronapas in NederlandVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 18u15  Tweeëndertig gevaccineerde senioren uit Limburg besmet na busreis naar BlankenbergeNa een busreis naar Blankenberge zijn 32 van de 49 gevaccineerde busreizigers uit Limburg toch besmet geraakt met het coronavirus. Dat meldt TV Limburg en het nieuws wordt door het Agentschap Zorg en Gezondheid aan Belga bevestigd. Het gaat om Limburgse senioren afkomstig uit de hele provincie.
23/09 18u15  ‘Brussel Mobiliteit kent staat eigen wegennet niet’Brussel Mobiliteit heeft volgens het Rekenhof geen zicht op de staat van het wegennet in de hoofdstad, noch op de kosten en termijnen van wegenwerken. De gewestelijke overheidsdienst zegt dat het al maatregelen nam.
23/09 18u15  Regisseur beschuldigt James Bond van verkrachtingSean Connery’s Bond was ‘eigenlijk een verkrachter’, zegt de nieuwe Bond-regisseur Cary Fukunaga. ‘Dat zou vandaag de dag niet kunnen.’ Met No time to die probeert Fukunaga de film vooruitstrevender te maken.
23/09 18u15  Thibau Nys gebrand op goede WK-prestatie voor eigen volk: ‘Ik snap wel dat ze mij favoriet noemen’Zijn onverwachte Europese titel maakt dat Thibau Nys plots ook is uitgeroepen tot favoriet voor de regenboogtrui in de beloftencategorie. ‘Schaduwfavoriet, dat ben ik. Maar evengoed eindig ik in een derde peloton’, blijft ‘de kleine Nys’ bescheiden.
23/09 18u15  Chiptekort legt Audi Brussels rest van de week stilDe productie in de Brusselse fabriek van de Duitse luxewagenbouwer Audi ligt donderdag, vrijdag en volgende week stil als gevolg van de wereldwijde tekorten aan halfgeleiders. Het is niet de eerste autobouwer die met dit probleem te maken heeft.
23/09 18u15  Gentse student Dali legt eerste verklaring af: ‘Nog veel onduidelijk’Dali van Buynder (20), de student die zwaargewond werd teruggevonden na een nachtje stappen in de Overpoort, heeft een verklaring afgelegd aan het parket.
23/09 18u15  Burgemeester Rome: ‘Everzwijnen worden tegen mij gebruikt’Het is geen ongewoon gezicht voor de inwoners van Rome: everzwijnen die door de straten van de Italiaanse stad dwalen. Het is niet de eerste keer dat er beelden zijn opgedoken van een familie everzwijnen die zich tussen de mensen begeeft. De dieren zijn geen goed nieuws voor burgemeester Virginia Raggi, want haar tegenstanders gebruiken de beelden tegen haar voor de komende burgemeestersverkiezingen.
23/09 18u15  Nieuwste begrotingscijfers meevaller voor De Croo & co.Dankzij de sterke economisch groei is de begroting er beter aan toe dan verwacht. Het tekort van alle overheden samen wordt volgend jaar geraamd op 21,2 miljard euro, dat is beter dan wat ons land aan Europa beloofd heeft.
23/09 18u15  Ex-toplui Anderlecht verdacht van gesjoemel bij de verkoop van de club aan CouckeHet parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor onregelmatigheden bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat is uit gerechtelijke bron bevestigd aan De Standaard.
23/09 17u15  Edelhert Hubertus wordt geserveerd in restaurant Hoge VeluweEdelhert Hubertus, een icoon van de Hoge Veluwe, overleefde een aanval van een rivaal niet tijdens de bronst. Hij zal worden geserveerd in het restaurant van het park.
23/09 17u15  Dedecker heeft maar weinig zin in mondmasker, tot collega’s hem erop aansprekenNet zoals in heel wat bedrijven in Brussel, gelden ook in het federaal parlement nog altijd strenge coronamaatregelen. Kamerleden moeten er afstand houden én een mondmasker dragen. Toch kwam onafhankelijk parlementslid Jean-Marie Dedecker donderdagmiddag opdagen zonder masker. Dit tot ongenoegen van zijn collega’s.
23/09 17u15  Enorme opblaasbare maan ontsnapt van Chinees festivalOp beelden is te zien hoe enkele medewerkers een enorme maan achternalopen in de straten van de Chinese provincie Henan. De maan was een versiering voor het jaarlijkse Midherfstfestival, maar slaagde er plots in weg te rollen van alle feestelijkheden. In 2016 deed zich een gelijkaardig incident voor. Bekijk het in de video hierboven.
23/09 16u15  Verdachte opgepakt voor moord in Anderlechts rusthuisEr is een verdachte opgepakt voor de moord op een 85-jarige vrouw in een rusthuis in Anderlecht. Dat meldt het Brusselse parket.
23/09 16u15  Supermodel Linda Evangelista naar eigen zeggen ‘misvormd’ na schoonheidsbehandelingHet Canadese supermodel Linda Evangelista (56), dat vooral furore maakte in de jaren negentig, is naar eigen zeggen onherkenbaar na een misgelopen schoonheidsbehandeling. Wat is Coolsculpting? Plastisch chirurg Jan Vermeylen legt het uit.
23/09 16u15  Opnieuw jonge vrouw vermoord op straat in Londen: ‘Een epidemie’Sabina Nessa verdween vrijdagavond toen ze op weg was naar de pub. Haar lichaam werd de dag erna teruggevonden in een park.
23/09 16u15  Rwanda mag WK wielrennen in 2025 organiserenHet Rwandese Kigali wordt in 2025 het decor voor de wereldkampioenschappen wielrennen. De Rwandese wielerbond bevestigde het nieuws donderdag.
23/09 16u15  Coronablog | Tweeëndertig gevaccineerde senioren uit Limburg besmet na busreis naar BlankenbergeVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 16u15  Nieuwste begrotingscijfers meevaller voor De Croo & coDankzij de sterke economisch groei is de begroting er beter aan toe dan verwacht. Het tekort van alle overheden samen wordt volgend jaar geraamd op 21,2 miljard euro, dat is beter dan wat ons land aan Europa beloofd heeft.
23/09 16u15  Wallonië voert uitgebreide coronapas in vanaf midden oktoberDe Waalse regering heeft donderdag beslist het gebruik van het Covid Safe Ticket (CST) of coronapas uit te breiden vanaf midden oktober. Vanaf dan zal iedereen ouder dan 16 jaar in Wallonië een geldige coronapas moeten kunnen voorleggen in de horeca, in discotheken, op evenementen en in rust- en verzorgingstehuizen. Dat melden RTBF en RTL.
23/09 15u15  De ‘ruit van Merkel’: hoe een handgebaar iconisch werdDe ‘Merkel-Raute’, het handgebaar van de Duitse bondskanselier Angela Merkel, is bijna zo beroemd als zijzelf. Het heeft een eigen Wikipedia-pagina, een emoticon en werd vereeuwigd als wassen beeld in het Londense Madame Tussauds.
23/09 15u15  Verhulstjes reageren op Anuna De Wever in DIW: ‘Ben ik dan zwart, omdat ik zwart haar heb?’Gert Verhulst werd op Twitter door Anuna De Wever een oude, witte heteroman genoemd. Volgens ‘De ideale wereld’ verdient dat een weerwoord, van de hele familie. Bekijk het in de video hierboven.
23/09 15u15  Pavitra Vandenhoven uit Sint-Niklaas wint goud op WK paraklimmenDe 23-jarige Pavitra Vandenhoven heeft vrijdag een gouden medaille gewonnen op het wereldkampioenschap paraklimmen. De Sint-Niklase is geboren zonder benen. Veel heeft het niet gescheeld in Moskou, ze slaagde erin net een beweging meer te maken dan haar grootste rivale. Frederik Leys, die met een beenprothese klimt, was goed voor zilver in de Russische hoofdstad.
23/09 15u15  Vlaanderen blijft oranje op Europese coronakaartDe oranje status van Vlaanderen op de Europese coronakaart blijft behouden. Vorige week ging die van rood naar oranje. Ook Wallonië en Brussel behouden dezelfde kleuren, respectievelijk rood en dieprood. In Nederland, Frankrijk en Spanje wint oranje terrein.
23/09 14u15  Eén lader om alle elektrische toestellen op te ladenMet een smartphonelader van Samsung moet je binnenkort ook een iPhone van Apple kunnen opladen. De EU wil een einde maken aan de soep van laders en de USB-C-poort tot standaard verheffen.
23/09 14u15  Coronablog | Ook Wallonië verplicht coronapas in horeca, woonzorgcentra en bij evenementenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 13u15  Ex-toplui Anderlecht verdacht van gesjoemel bij verkoop van de club aan CouckeEx-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck zijn door de onderzoeksrechter in verdenking gesteld omdat ze onregel­matigheden zouden gepleegd hebben bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat is uit gerechtelijke bron bevestigd aan De Standaard.
23/09 13u15  Verlenging coronasteun botst op 50 euro extra voor de armenEen discussie tussen de PS en de MR over de 50 euro bovenop de bijstandsuitkeringen blokkeert de verlenging van de coronasteun.
23/09 13u15  Coronablog | Ook in Wallonië wordt coronapas verplicht in horeca en bij evenementenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 13u15  Uefa verdubbelt prijzengeld op EK voor vrouwenDe Europese voetbalbond Uefa zal op het EK voor vrouwen van volgend jaar in Engeland 16 miljoen euro verdelen. Dat is het dubbele van wat op de vorige editie, in 2017 in Nederland, te verdienen viel.
23/09 13u15  Na het WK: nieuwe carrière voor Jolien D’hooreJolien D’hoore gaat vanaf begin volgend jaar aan de slag als sportdirecteur bij het Nederlandse wielerteam NXTG Racing. Ze zal die functie combineren met een job als performance-coach bij Cycling Vlaanderen.
23/09 12u15  Spelling? Boeit niet!Van jongeren wordt weleens gezegd dat ze niet goed meer kunnen spellen. Vaak wordt daarbij gewezen naar de invloed van Engels en sociale media. Maar wat vinden jongeren zelf? Ben je tussen 8 en 30 jaar? Laat je stem horen!
23/09 12u15  Johnson tijdens VN-speech: ‘Kermit de Kikker was fout, het is wel makkelijk om groen te zijn’De Britse premier Boris Johnson heeft gewaarschuwd dat het tijd is dat de mensheid ‘volwassen wordt’. Johnson gebruikte zijn toespraak om collega wereldleiders aan te sporen tot actie in de aanloop naar de volgende klimaattop in Glasgow. In zijn speech sprak hij onder meer over een liedje van de muppet Kermit de Kikker: ‘Hij zong dat het niet makkelijk is om groen te zijn, maar dat is niet waar. Het is makkelijk.’
23/09 12u15  Eén Poolse regio stapt af van anti-LGBTI-resolutieDe Poolse provincie Swietokrzyskie stapt onder druk van de Europese Unie af van de resolutie tegen ‘LGBTI-ideologie’, die onder meer LGBTI-vrije zones toelaat. Dat meldt het Poolse persbureau PAP.
23/09 12u15  Riadh Bahri: ‘Trauma? Alleen hond uitlaten is moeilijk’VRT-journalist Riadh Bahri, die vrijdag 10 september ’s ochtends op straat werd aangevallen in zijn woonplaats Molenbeek, sprak in het avondprogramma De Cooke & Verhulst show openlijk over wat die aanval twee weken later nog voor hem betekent.
23/09 11u15  De mode van de nillies en de schaduw van DutrouxHoe zwaar de zaak-Dutroux op de Belgische samenleving heeft gewogen, krijgen we te horen in De schaduw van Dutroux. Podcast InVogue: the 2000s geeft ons toegang tot een exclusief modefeestje. En in Generatie Merkel ontdekken we dat Duitsers onder de dertig nog nooit bewust een andere bondskanselier hebben gekend dan Angela Merkel.
23/09 11u15  Johnson tijdens VN-meeting: ‘We moeten kaarsen uitblazen op een wereld die in brand staat’De klimaattop in Glasgow zal het ‘keerpunt voor de mensheid’ zijn. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag gezegd in zijn toespraak voor de Verenigde Naties. Hij waarschuwde dat wereldwijde temperatuurstijgingen nu al onvermijdelijk zijn, maar riep zijn collega’s op zich te verbinden tot grote veranderingen om verdere opwarming te beteugelen.
23/09 11u15  Waals begrotingsminister Crucke zet De Croo nog meer onder drukNa de eerdere eis van de PS duwt ook Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) nog eens door voor Belgische solidariteit na de overstromingen. ‘600 miljoen van federale overheid is een minimum.’
23/09 11u15  Deze maatregelen gelden nog vanaf 1 oktoberIn winkels en cafés mogen de mondmaskers vanaf 1 oktober af en ook het nachtleven mag terug opstarten. Toch is volledige vrijheid nog niet helemaal terug. Hieronder een overzicht.
23/09 11u15  OPROEP | De stem van de draagmoederVooruit heeft een wetsvoorstel klaar dat een vorm van draagmoederschap legaliseert. Een striktere medische en juridische omkadering moet zowel de draagmoeder als de wensouders beschermen. We zijn op zoek naar de stem van draagmoeders: hoe kijken zij naar dit wetsvoorstel?
23/09 10u15  OPROEP | BouwstressDe prijzen van sommige grondstoffen en bouwmaterialen zijn gestegen en de leveringen van bepaalde materialen zijn zo onzeker dat wie vandaag bouwt of verbouwt een kater riskeert.
23/09 10u15  Nationale Bank nuanceert verplichte schatting bij hypotheeklening: ‘Banken kunnen zelf schatting doen’Vanaf 2022 moeten banken vastgoed laten schatten voor ze een hypothecair krediet kunnen verstrekken en wordt het geleende bedrag berekend op basis van de geschatte waarde en niet langer op de aankoopprijs. Eerst was gezegd dat de bank daarvoor een schatter zou moeten sturen, nu zegt de Nationale Bank dus dat zo’n bezoek niet noodzakelijk is.
23/09 10u15  3M ontkent vermeende drukuitoefening op omgevingsinspectieChemiebedrijf 3M in Zwijndrecht ontkent dat het druk zou hebben gezet op de omgevingsinspectie om een lakse handhaving van de milieuwetgeving te bekomen. 3M doet dat in een reactie op door VRT verspreide teasers van het programma ‘Pano’, dat donderdagavond een reportage brengt met (anonieme) getuigenissen over de PFOS-affaire en de manier waarop de omgevingsinspectie de voorbije 15 jaar met vervuiling bij bedrijven rond de Antwerpse haven omging.
23/09 09u15  Wielertruitjes gestolen uit wagen in LeuvenOnbekenden hebben woensdagavond een hoop wielertruitjes gestolen uit een geparkeerde wagen. Dat meldt de Leuvense politie donderdag. Vandaag verkennen de ploegen al het Leuvense parcours van het WK Wielrennen.
23/09 09u15  Ex-toplui verdacht van gesjoemel bij verkoop Anderlecht aan CouckeHet parket wil de ex-Anderlecht-toplui Roger Vanden Stock, Herman Van Holsbeeck en Jo Van Biesbroeck vervolgen voor onregel­matigheden bij de verkoop van voetbalclub RSC Anderlecht aan Marc Coucke. Dat meldt De Tijd en is uit gerechtelijke bron bevestigd aan De Standaard.
23/09 09u15  Riadh Bahri: ‘Trauma? Enkel hond uitlaten probleem’VRT-journalist Riadh Bahri, die vrijdag 10 september ’s ochtends op straat werd aangevallen in zijn woonplaats Molenbeek, sprak in het avondprogramma ‘De Cooke & Verhulst show’ openlijk over wat die aanval twee weken later nog voor hem betekent.
23/09 06u15  Weerbericht | Zon ruimt plaats voor wolkenDonderdagochtend is het op vele plaatsen zonnig, met uitzondering van het noordwesten van het land waar al wat meer bewolking voorkomt en sommige Ardense valleien waar wat nevel of mist kan hangen.
23/09 06u15  Coronacijfers kabbelen voort72 procent van de Belgische bevolking is intussen gevaccineerd. Het dagelijks aantal besmettingen stijgt licht, maar het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt verder. Dat blijkt donderdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
23/09 05u15  Franse president beantwoordt oproep Australische premier nietEen telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, aldus Morrison woensdag. ‘We zullen geduldig zijn’, zei hij over de verstoorde relatie met Frankrijk.
23/09 04u15  Franse president beantwoordt oproep Australische premier niet, Macron strijkt wel plooien glad met BidenEen telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, vertelde Morrison woensdag in Washington aan verslaggevers. ‘We zullen geduld hebben’, zei hij volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk. De plooien tussen Macron en Amerikaans president Joe Biden werden wel enigszins gladgestreken.
23/09 04u15  Wetsvoorstel ingediend in Florida dat lijkt op strenge abortuswet TexasIn de Amerikaanse staat Florida heeft Republikeins volksvertegenwoordiger Webster Barnaby een wetsvoorstel ingediend dat gelijkenissen vertoont met de strenge anti-abortuswet die sinds september in Texas geldt.
23/09 03u15  Technisch directeur Facebook legt volgend jaar functie neerFacebook heeft woensdag laten weten dat CTO Mike Schroepfer volgend jaar zijn functie neerlegt.
23/09 03u15  Flinke koerswinsten op Wall Street na rentebesluit FedDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met flinke winsten gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve. De koepel van centrale banken in de Verenigde Staten zei dat spoedig kan worden begonnen met de afbouw van de coronasteun voor ’s werelds grootste economie.
23/09 03u15  Drie jaar na de dood van Sanda Dia start het proces20 jaar was ingenieursstudent Sanda Dia toen hij zich eind 2018 liet dopen bij de studentenclub Reuzegom. Hij overleefde het compleet uit de hand gelopen ritueel niet.
23/09 03u15  Coronablog | België schenkt vaccins aan OegandaVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/09 02u15  Supermarkten roepen tal van producten terug wegens aanwezigheid ethyleenoxideEen aantal supermarkten heeft woensdag opnieuw een lange lijst van producten uit de handel genomen wegens de aanwezigheid van een residu van gewasbeschermingsmiddelen ethyleenoxide. Het gaat onder meer om kookham, cordon bleu, wraps, pasta, maaltijdsalade of voedingssupplementen. De terugroepacties komen er na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
23/09 01u15  Lidl roept instantsoep van Kania terug wegens niet-vermelde allergenenSupermarktketen Lidl roept, in samenspraak met het federaal voedselagentschap FAVV, instantsoep terug van het merk Kania omdat bepaalde allergenen niet vermeld staan op het etiket.
23/09 01u15  De Croo overlegt met Microsoft-topman over dichten digitale kloofPremier Alexander De Croo heeft woensdagnamiddag in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, een onderhoud gehad met Microsoft-voorzitter Brad Smith. Twee thema’s domineerden het gesprek: het dichten van de digitale kloof en cyberveiligheid.
22/09 23u15  Antwerp wervelt nog eens voor eigen publiek en wint overtuigend van GenkTweede topper, tweede zege voor Antwerp. Na de 1-5 op Standard stuurde het Genk – dankzij vier verschillende doelpuntenmakers – met 4-2 huiswaarts. Het komt zo naast de Limburgers op een gedeelde derde plaats.
22/09 22u15  Werd 3M door milieu­inspectie ontzien?Na de afvalstoffenmaatschappij Ovam komt nu ook de Vlaamse milieu-inspectie in opspraak voor haar rol in de gebrekkige aanpak van de PFOS-vervuiling rond de 3M-fabriek in Zwijndrecht. In het VRT-programma Pano getuigden inspecteurs anoniem over politieke beïnvloeding.
22/09 22u15  Coronablog | Ook in Frankrijk minder mondmaskerplicht in scholenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 22u15  Krijtlijnen voor Vlaamse coronapas uitgestippeld: woonzorgcentra en gemeenten rond Brussel kunnen pas invoerenBurgemeesters van Vlaamse gemeenten uit de rand rond Brussel mogen straks een coronapas inzetten. In andere steden en gemeenten in Vlaanderen komt er geen pas. Dat hebben de topministers van de Vlaamse regering beslist. Zij legden woensdag de krijtlijnen vast over het gebruik van het Corona Safe Ticket (CST) in Vlaanderen. De ministerraad moet vrijdag nog definitief groen licht geven. De kans is heel groot dat het CST ook in zorginstellingen wordt gebruikt.
22/09 21u15  Minderjarige verdachte gewelddadige dood in strengere instelling geplaatstDe 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting De Zande in Wingene, wordt geplaatst in de beter beveiligde gemeenschapsinstelling in Everberg. De minderjarige is één van drie tieners verantwoordelijk voor de dood van David Polfliet.
22/09 21u15  Netflix verwerft rechten Roald Dahl: ontmoet Matilda straks Sjakie?Alles wat de recalcitrante jeugdboekenauteur Roald Dahl ooit geschreven heeft, is nu eigendom van Netflix. Dat Amerikaanse streamingbedrijf kocht woensdag het bedrijf op dat Dahls kleinzoon beheert.
22/09 21u15  Geen mondmaskerplicht meer vanaf oktober voor secundair onderwijsHet debat over de mondmaskerplicht in het onderwijs gaat niet van harte, daarom besliste Vlaams minister voor Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zelf dat de verplichting vanaf 1 oktober op de schop gaat voor het secundair onderwijs in Vlaanderen. ‘In geval van twijfel moeten we het voordeel van de twijfel geven aan kinderen en jongeren’, vindt Weyts.
22/09 20u15  Leuvense politie roept verkennende WK-renners tot de orde na ongeval: ‘Gedraag je zoals elke fietser’Na een zwaar ongeval op de Leuvense binnenring met een jonge Oostenrijkse renster roept de Leuvense politie de WK-renners op zich aan de verkeersregels te houden. ‘Het is hier ontzettend druk: we hebben al verschillende renners moeten terechtwijzen’, zegt politiewoordvoerder Marc Vranckx.
22/09 20u15  Biden en Macron praten opnieuw na duikbotenaffaireDe Amerikaanse president Joe Biden en zijn Franse collega Emmanuel Macron hebben woensdag telefonisch contact gehad over het conflict tussen Parijs en Washington over het duikbotencontract met Australië. Ze erkenden dat de situatie gebaat zou zijn geweest bij open overleg. De Franse ambassadeur keert terug naar Washington.
22/09 20u15  Komt er eindelijk een universele oplader voor smartphones en tablets?De Europese Commissie presenteert donderdag een voorstel voor de invoering van een universele oplader voor smartphones, tablets en andere elektrische apparaten. Dat zou vooral bij Apple ergernis kunnen opwekken.
22/09 19u15  Oom van in Italië verdwenen Pakistaanse tiener gearresteerd in ParijsIn Parijs is Danish H. gearresteerd, de Pakistaanse oom van Saman Abbas, een 18-jarig Italiaans-Pakistaans meisje dat eind april spoorloos verdween in de Italiaanse gemeente Novellara.
22/09 19u15  Live proces aanslagen Parijs | Politieagent getuigt over optreden Bataclan: ‘Een tapijt van lichamen’Twintig verdachten staan in Parijs terecht voor de rol die ze hebben gespeeld bij de aanslagen in Parijs in november 2015. Volg hier onze berichtgeving over het proces.
22/09 19u15  Litouwen roept op Chinese telefoons weg te gooienEen rapport van het Litouws ministerie van Defensie vond censuursoftware en persoonlijke datalekken in telefoons van Xiaomi en Huawei.
22/09 19u15  Supermarkten roepen tal van producten terug door ethyleenoxideEen aantal supermarkten heeft woensdag opnieuw een lange waslijst van producten uit de handel genomen wegens de aanwezigheid van een residu van gewasbeschermingsmiddelen ethyleenoxide. Het gaat onder meer om kookham, cordon bleu, wraps, pasta of maaltijdsalade. De terugroepacties komen er na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
22/09 18u15  Vliegtuigje neergestort nabij luchthaven Kiewit: piloot overledenEen vliegtuigje stortte woensdag omstreeks 16.30 uur neer aan de Luchtvaartstraat in Kiewit bij Hasselt. De piloot, een 59-jarige man uit Zonhoven, overleefde de crash niet. Hij zat alleen in het neergestorte toestel. De hulpdiensten zijn ter plaatse.
22/09 17u15  Goud voor Duitsland in Mixed Team Relay, Belgen eindigen zevendeOp het WK tijdrijden heeft de Duitse ploeg goud gepakt in de mixed relay, een ploegentijdrit met mannen en vrouwen. De Duitsers toonden zich een pak sneller dan Nederland en Italië. Ons land moest tevreden zijn met een zevende plaats.
22/09 17u15  Ruimtetoeristen geloven hun ogen niet als ze voor het eerst aarde vanuit de ruimte zien: ‘Oh my gosh’Dit is het moment waarop de vier ruimtetoeristen van SpaceX het luik openden om eerste blik te werpen op de aarde. In de historische ruimtereis vlogen de vier toeristen zonder ervaren astronaut naar de ruimte. Na een driedaagse reis kwamen ze weer veilig aan op aarde. Bekijk hun reacties in de video hierboven.
22/09 17u15  Doe Maar annuleert afscheidstournee vanwege ziekte Henny VrientenDe Nederlandse popgroep Doe Maar schrapt de geplande afscheidstournee in oktober en november.
22/09 17u15  Uma Thurman openhartig over abortus als tienerMet een openhartige bekentenis laat de Amerikaanse actrice Uma Thurman (51) weten dat ze tegen de strenge abortuswetgeving is in de staat Texas. Zelf onderging ze in haar tienerjaren een abortus, toen ze onverwacht zwanger bleek. ‘Dat is mijn donkerste geheim tot nu toe’, schrijft ze in een opiniestuk voor de Washington Post.
22/09 16u15  Wel Jong Niet Hetero klaagt verlaging subsidies aan, minister Dalle countert kritiekDe Vlaamse regering geeft ‘een duidelijk signaal dat de veiligheid van lgbti-jongeren geen prioriteit is’. Zo reageerde Wel Jong Niet Hetero woensdag op de verlaging van de werkingsmiddelen. Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle is het niet eens met de kritiek van Wel Jong Niet Hetero.
22/09 16u15  Bart De Wever mag zwembad in gloednieuw sportcomplex als eerste testen: ‘Ongelooflijk hard naar toegeleefd’Sportoase Groot Schijn, het nieuwe sportcomplex op de Ruggeveldlaan in Deurne, heeft woensdag zijn eerste bezoeker over de vloer gekregen. Burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) testte onder meer het nieuwe zwembad en de spectaculaire glijbanen. Sportoase maakt ook de tarieven bekend voor het zwempretpark en de schaatsbanen. De Wever is erg enthousiast.
22/09 16u15  Doet Xi het, of doet Xi het niet?Valt de Chinese vastgoedreus Evergrande om en sleurt hij de economie mee? Of komt Peking tussen? De belofte van Evergrande om alsnog misgelopen rente op leningen te betalen, haalt even druk van de crisis.
22/09 15u15  Trump spant rechtszaak aan tegen zijn nicht en The New York TimesVoormalig president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie van de verslaggevers en zijn nicht Mary Trump, bericht de Amerikaanse nieuwssite The Daily Beast. Zij zouden een ‘verraderlijk complot’ hebben beraamd om Trumps privégegevens te verkrijgen voor een artikel over zijn belastinggeschiedenis.
22/09 15u15  Regering-De Croo eindelijk akkoord over (laatste) verlenging coronasteunNa weken armworstelen worden verschillende federale steunmaatregelen dan toch verlengd. Een allerlaatste keer, zo klinkt het.
22/09 15u15  Antivaxers vallen reporter aan tijdens protest: ‘Ik kreeg al urine over mij’Honderden antivaxers zijn dinsdag op straat gekomen in Melbourne in de Australische deelstaat Victoria. Het protest kwam er nadat de autoriteiten een bouwterrein hadden stilgelegd met te veel ongevaccineerde werknemers. De regering vond dat de ze het coronavirus te veel verspreidden. Een reporter ter plaatse werd meerdere keren lastiggevallen door de betogers. Bekijk het in de video hierboven.
22/09 15u15  Coronablog | Bianca Debaets (CD&V) ziet verplichte vaccinatie in Brussel als ‘enige uitweg’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 15u15  Nieuwe elementen opgedoken in onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik van Vlaamse acteurDe acteur die eind juli werd opgepakt in een onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik is eerder deze week voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Volgens het parket zijn er nieuwe elementen naar boven gekomen. De man werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten.
22/09 14u15  Banken koppelen geldautomaat los van het bankkantoorDe grootbanken bouwen een nieuw net van geldautomaten dat los staat van de bankkantoren. Door de sluiting van kantoren, stak het net steeds minder logisch in elkaar.
22/09 14u15  Lijnbus rijdt Oostenrijkse renster aan in Leuven tijdens WK-verkenningIn Leuven is een wielrenster van de Oostenrijkse nationale wielerploeg gewond geraakt bij een verkeersongeval. Dat meldt de Leuvense lokale politie. De ploeg verkende het parcours voor de wegrit die zaterdag plaatsvindt.
22/09 13u15  Regels voor kinderen jonger dan 12 versoepelen: wie op dag 1 negatief test, mag uit quarantaineDe quarantaineregels voor kinderen jonger dan 12 in het onderwijs en kinderdagverblijven worden vereenvoudigd. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist in het zogenoemde interministerieel comité Volksgezondheid.
22/09 13u15  Sex and the city-acteur Willie Garson (57) overledenDe Amerikaanse acteur Willie Garson is overleden. Hij is het best bekend als Stanford Blatch in Sex and the city.
22/09 13u15  Bewoners woonzorgcentra krijgen derde prikDe Hoge Gezondheidsraad had het al geadviseerd, en nu is de politieke knoop ook doorgehakt: naast mensen met een verminderd immuunsysteem, krijgen ook bewoners van woonzorgcentra een derde prik. Over een eventuele derde prik voor alle ouderen is nog geen beslissing genomen. Daarover wordt zaterdag verder vergaderd.
22/09 12u15  Coronablog | Senioren zagen hun kinderen niet minder vaak tijdens coronazomerVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
22/09 12u15  Koreaanse boyband BTS maakt videoclip in VN-hoofdkwartierDe Koreaanse boyband BTS heeft maandag een toespraak gehouden tijdens een zitting van de Verenigde Naties in New York. Ze spraken onder meer over gendergelijkheid en klimaatopwarming. ‘Ik hoop dat we de toekomst gewoon niet als grimmige duisternis beschouwen’, zei Junkook, een van de leden. Daarnaast heeft de popsensatie er een videoclip opgenomen van hun nummer ‘Permission to dance’. Bekijk de video hierboven.
22/09 12u15  Minderjarige verdachte gewelddadige dood David Polfliet is terechtDe 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting De Zande in Wingene, is terecht. Hij wordt voorgeleid voor het parket van Dendermonde. Dat bevestigt de persdienst van het parket van Oost-Vlaanderen. De minderjarige is één van drie tieners verantwoordelijk voor de dood van David Polfliet.
22/09 11u15  Man die agenten aanviel in Molenbeek mag naar huis met enkelbandDe man die maandag vijf politieagenten verwondde in Sint-Jans-Molenbeek, wordt onder elektronisch toezicht geplaatst. Dat meldt het Brusselse parket.
22/09 11u15  Zeldzame aardbeving in zuiden van Australië verstoort ochtendshowDe Australische deelstaat Victoria is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van minstens 5,8 op de schaal van Richter. Het instituut Geosciences Australië heeft dat bevestigd. De schok, die zo’n 20 seconden duurde, werd gevoeld tot in de studio van de Breakfastshow in Melbourne. Bekijk het in de video hierboven.
22/09 11u15  Minderjarige verdachte van dood David Polfliet is terechtDe 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting De Zande in Wingene, is terecht. Hij wordt voorgeleid voor het parket van Dendermonde. Dat bevestigt de persdienst van het parket van Oost-Vlaanderen. De minderjarige is één van drie tieners verantwoordelijk voor de dood van David Polfliet.
22/09 10u15  Vrouw negeert gesloten slagbomen en komt bijna onder trein terecht: ‘Levensgevaarlijk’De Nederlandse spoorwegbeheerder ProRail roept mensen met aandrang op om de gesloten slagbomen bij een overweg altijd te respecteren. Dat gebeurt nadat een vrouw bijna onder een trein terechtkwam toen ze plots de gesloten spoorweg opliep. ‘Levensgevaarlijk’, klinkt het. ‘Jaarlijks gebeuren tot wel dertig ongevallen met slachtoffers.’ Ook in ons land blijft spoorlopen een probleem. Volgens Infrabel kwamen vorig jaar vijf mensen om in die omstandigheden en raakten zeven anderen ernstig gewond.
22/09 10u15  Nieuwe podcastreeks: De schaduw van DutrouxPlotselinge angst voor witte busjes, voor ontvoeringen, en voor kelders: er is een ‘voor’ en een ‘na’ Dutroux. Wat deed de zaak met wie destijds opgroeide en wat deed het met hun ouders? De Standaard en NRC lanceren een nieuwe podcastreeks: De schaduw van Dutroux.
22/09 09u15  Kawtar Ehlalouch: ‘Zijn Uggs warm? Absoluut. Zijn ze mooi? Absoluut niet’MNM-presentatrice Kawtar Ehlalouch hoor je iedere ochtend als sidekick van Peter Van de Veire. Dit najaar is ze één van de nieuwe gezichten van de solidariteitsactie ‘De warmste week’. Dit zijn haar stijlgeheimen.
22/09 09u15  PS wil vrijwillig ontslag mét uitkering mogelijk maken, Vlaanderen verzet zichFederaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil vrijwillig ontslag mét een uitkering mogelijk maken, schrijft De Tijd en dat blijkt ook uit de plannen die De Standaard kon inkijken. Dermagne botst daarbij meteen op Vlaams verzet.
22/09 09u15  Ontsnapte minderjarige verdacht van moord op David Polfliet terechtDe 16-jarige jongen die afgelopen weekend ontsnapte uit de gesloten inrichting De Zande in Wingene, is terecht. Dat bevestigt zijn advocaat Dirk De Maerschalck. De minderjarige is één van drie verdachten van de moord op David Polfliet.
22/09 08u15  Vier grootste banken halveren aantal bankautomatenBatopin, het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten, heeft de zes eerste toestellen geïnstalleerd. De nieuwe cashpunten zullen stapsgewijs en tot eind 2024 de helft van de ongeveer 5.000 geldautomaten van BNP Paribas, KBC, Belfius en ING vervangen.
22/09 07u15  Eerste herfstdag droog en overwegend zonnigWoensdag blijft het droog en wordt het overwegend zonnig met hoge sluierbewolking. De maxima liggen tussen 16 graden in de Hoge Venen en 20 à 21 graden in het westen. De wind waait zwak uit zuidwestelijke richtingen in Vlaanderen en uit veranderlijke richtingen in het zuiden van het land. Aan zee draait de wind tussen west en noordwest, en wordt hij soms matig, zo meldt het KMI.
22/09 06u15  De Warmste Week wordt ook een ‘stadsfestival’Op de Grote Markt in Mechelen geven Studio Brussel, MNM en Eén vandaag het officiële startschot van De Warmste Week.
22/09 06u15  Xi Jinping: ‘China zal geen kolencentrales meer bouwen in buitenland’China zal geen kolencentrales meer bouwen in het buitenland. Dat heeft de Chinese staatsleider Xi Jinping gezegd in zijn toespraak tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties dinsdag in New York.
22/09 06u15  Aantal coronapatiënten in ziekenhuis zakt opnieuw onder de 700Terwijl de besmettingen licht toenemen, nemen de ziekenhuisopnames en overlijdens verder af. Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
22/09 06u15  Chinese vastgoedreus Evergrande kondigt akkoord over rentebetaling aanDe Chinese vastgoedreus Evergrande, die op de rand van het faillissement staat, heeft woensdag aangekondigd dat een betalingsregeling is overeengekomen met obligatiehouders om de op 23 september verschuldigde rente terug te betalen. De voorwaarden van de overeenkomst werden niet verduidelijkt.
22/09 05u15  Waar veel niet-gevaccineerden wonen, tiert corona weligerCirculeert het coronavirus echt sterker in de gemeenten waar veel niet-gevaccineerden rondlopen? Ja, maar dat is niet volledig toe te schrijven aan het lagere aantal prikken.
22/09 05u15  Coronavaccins: waar veel niet-gevaccineerden wonen, tiert corona weligerCirculeert het coronavirus echt sterker in de gemeenten waar veel niet-gevaccineerden rondlopen? Ja, maar dat is niet volledig toe te schrijven aan het lagere aantal prikken.
22/09 03u15  Hoe zinvol is het om nu hulp te sturen naar Afghanistan?De Taliban in Afghanistan vragen hulp. Investeringen, wederopbouwprojecten en humanitaire steun voor de regering of de burgers zijn welkom, luidt het. Gekker moet het niet worden nadat ze eerst het hele land veroverden, de door ons gesteunde regering buitengooiden, terroristen in die regering zetten en ondertussen alle vrouwen tot wanhoop dreven. Of zien we dat verkeerd?
22/09 03u15  De zaak-Dutroux als keerpunt voor kinderen en oudersPlotselinge angst voor witte busjes, voor ontvoeringen, en voor kelders: er is een ‘voor’ en een ‘na’ Dutroux. Wat deed de zaak met wie destijds opgroeide en wat deed het met hun ouders?
22/09 03u15  Aardbeving treft Australische deelstaat VictoriaDe Australische deelstaat Victoria is woensdag opgeschrikt door een aardbeving met een kracht van 6. Dat meldt het Australische geologische instituut Geosciences Australia, dat aardbevingen registreert. Het Amerikaanse geologische instituut USGS gewaagt van een aardbeving met een magnitude van 5,8.
22/09 03u15  Amnesty International: ‘Producenten coronavaccins voeden mensenrechtencrisis’De weigering van zes producenten van coronavaccins - AstraZeneca, Pfizer, BioNTech, Johnson & Johnson, Moderna en Novavax - om vaccinatietechnologie te delen en afstand te doen van intellectuele eigendomsrechten verergeren een ongekende mensenrechtencrisis. Dat meldt Amnesty International woensdag in een nieuw rapport.
22/09 03u15  Man opgepakt die twee mensen gijzelde in bus in DuitslandIn het zuiden van Duitsland heeft de politie een man opgepakt die dinsdag in een bus twee mensen zou hebben gegijzeld. De verdachte werd rond 21.30 uur na een na een grootscheepse politieactie die enkele uren duurde, in hechtenis genomen, verklaarde een politiewoordvoerder.
22/09 02u15  Turkije gaat klimaatakkoord van Parijs ratificerenTurkije gaat het klimaatakkoord van Parijs volgende maand ratificeren. Dat heeft de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dinsdag aan de Verenigde Naties gezegd.
22/09 02u15  FBI bevestigt dat gevonden lichaam in Wyoming dat van Gabby Petito (22) is, lijkschouwer beschouwt haar dood als ‘moord’Het lichaam dat zondag gevonden is in het Bridger-Teton National Forest (Wyoming) is wel degelijk dat van de Amerikaanse Gabby Petito. Dat blijkt uit de autopsie en bevestigt de FBI. De 22-jarige YouTubester verdween tijdens een roadtrip met haar verloofde Brian Laundrie (23) door de Verenigde Staten.
21/09 23u15  Red Flames schuiven Albanië met 7-0 opzijTessa Wullaert (28) kreeg een gala-avond voor haar 100ste cap. De Red Flames (FIFA-19) wonnen zoals verwacht makkelijk hun WK-kwalificatiewedstrijd Albanië (FIFA-75) en zetten zo hun misstap tegen Polen (FIFA-29) vorige vrijdag enigszins recht. De Belgen wonnen onder meer dankzij twee assists en een goal van Wullaert met 7-0.
21/09 23u15  Union moeiteloos door naar volgende ronde van Croky CupFelice Mazzu liet in de vijfde ronde van Croky Cup tegen Lebbeke zoals voorspeld een B-armada opdraven. Die zorgde voor een moeiteloze 7-0-kwalificatie en liet de fans kraaien van de pret met technische hoogstandjes.
21/09 23u15  Opnieuw 154 migranten gered die Kanaal wilden oversteken vanuit FrankrijkExact 154 migranten die Engeland probeerden te bereiken in kleine bootjes zijn maandag en dinsdag gered in het Kanaal. Dat maakte de maritieme prefectuur dinsdag bekend.
21/09 23u15  Coronablog | Coronapas zet meer Nederlanders aan zich te laten vaccinerenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 22u15  Bijna 95 procent leerkrachten gevaccineerdLeerkrachten in Vlaanderen kunnen uitstekende vaccinatiecijfers voorleggen. Ze overtreffen zelfs het zorgpersoneel. ‘Deze cijfers verantwoorden versoepelingen.’
21/09 22u15  Michel reageert ontgoocheld op ‘America first’ van BidenDe EU overweegt de eerste sessie van de nieuwe technologieraad met de VS te verdagen. De manier waarop Biden de Fransen koud pakte door een militaire alliantie te sluiten met het VK en Australië, wil ze niet over haar kant laten gaan.
21/09 22u15  Opgepakte tiener ontsnapt via raam uit Mechels politiekantoor: ‘Grondig onderzoeken’Uit het politiecommissariaat van de zone Mechelen-Willebroek is dinsdagmiddag een opgepakte verdachte ontsnapt. Het ging om een jongen van 14 jaar die in de voormiddag betrokken zou geweest zijn bij een diefstal in de Stationsstraat in Mechelen. Tijdens de administratieve afhandeling van de zaak zag de tiener zijn kans om door een raam te klauteren en weg te vluchten. De knaap kon, ondanks een zoekactie, ontkomen.
21/09 21u15  Zwaardere straffen voor verkrachting op komstDe Kamer buigt zich over de plannen om het seksueel strafrecht te moderniseren. Verkrachting zal strenger worden bestraft.
21/09 21u15  Milieuactivisten slepen BMW en Mercedes voor rechterGeïnspireerd door een eerder vonnis tegen Shell in Nederland willen Duitse milieuactivisten bedrijven via de rechtbank dwingen hun CO2-uitstoot te verlagen.
21/09 21u15  Gemeente zet buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen stop vanwege coronabesmettingenHet aantal coronabesmettingen bij lagereschoolkinderen vertoonde de afgelopen dagen een significante stijging in Hoeilaart. Daarom besliste het gemeentebestuur om alle buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen met onmiddellijke ingang tijdelijk stop te zetten tot maandag 4 oktober.
21/09 21u15  Coronablog | Bijna zeven op de tien leerlingen middelbaar onderwijs gevaccineerdVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 20u15  Franse monniken bekennen brandstichting bij 5G-mastenTwee Franse monniken uit het departement Rhône worden aangeklaagd voor het in brand steken van twee 5G-masten. Ze werden betrapt, en hebben bekend.
21/09 20u15  Demir wil meer duidelijkheid over leidingstraat vanuit Antwerpse havenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt aan de industriesector om meer duidelijkheid te scheppen rond de geplande leidingstraat tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. De N-VA-minister wil onder meer weten om hoeveel leidingen het gaat en welke stoffen er vervoerd zullen worden.
21/09 20u15  Beerschot vervangt Peter Maes met coachingteamBeerschot heeft een opvallend plan om de ploeg uit het degradatiemoeras te trekken. Als vervanger voor Peter Maes stelt de club niet één nieuwe trainer, maar een coachingteam aan.
21/09 19u15  Navalny: ‘Uitslag Russische verkiezingen is vervalst’De gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny heeft zich kritisch uitgelaten over de parlementsverkiezingen in Rusland, die volgens hem vervalst zijn. De uitslag werd op de ‘meest primitieve manier’ veranderd en dus van de kiezers ‘gestolen’, klinkt het.
21/09 18u15  Japanse zussen zijn oudste eeneiige tweeling ooitTwee Japanse zussen van meer dan 107 jaar oud zijn de oudste eeneiige tweeling ooit. Umeno Sumiyama en Koume Kodama werden op 1 september 107 jaar en 300 dagen oud en verbraken daarmee het vorige wereldrecord.
21/09 18u15  Coronablog | Gemeente zet buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen stop vanwege coronabesmettingenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 18u15  Twintigjarige opgepakt voor geweld tegen politieagenten in Gentse studentenbuurtIn Gent is een 20-jarige man uit Lokeren in de nacht van maandag op dinsdag opgepakt voor slagen en verwondingen aan politieagenten in de Gentse studentenbuurt rond de Overpoortstraat. De jongeman gaf onder meer een kopstoot aan een van de politieagenten en werd onmiddellijk gedagvaard voor de correctionele rechtbank
21/09 18u15  Eerste zedenhond van federale politie kan sperma lokaliserenDe federale politie heeft dinsdag de eerste Belgische zedenhond voorgesteld bij de Directie Hondensteun, in de Vlaams-Brabantse gemeente Linter. De hond kan sperma lokaliseren op plaatsen waar dat niet voor de hand ligt, zoals in een groot grasveld of in een groot gebouw, en kan zo de politie helpen om zedenzaken op te lossen. ‘Door sporen te vinden kunnen we ons veel beter wapenen en bewijsmateriaal voorleggen in rechtszaken’, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld).
21/09 18u15  Jasper Philipsen pakt in de GP Denain al zijn derde zege in vijf dagenJasper Philipsen heeft dinsdag de Grand Prix Denain gewonnen. De renner van Alpecin-Fenix toonde zich in de generale repetitie voor Parijs-Roubaix de snelste in de sprint. Vrijdag won Philipsen al eens op het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, zondag was hij de snelste tijdens Eschborn-Frankfurt.
21/09 18u15  Biden blijft achter terugtrekking uit Afghanistan staan, en belooft tijdperk van ‘aanhoudende diplomatie’In zijn eerste toespraak voor de algemene vergadering van de Verenigde Naties, heeft de Amerikaanse president Joe Biden de militaire terugtrekking uit Afghanistan verdedigd. Tegelijk beloofde hij inspanningen om de vrede te handhaven, en om de klimaatcrisis aan te pakken. Daar trekt hij ook meer budget voor uit.
21/09 17u15  Alec Segaert pakt brons voor België op WK tijdrijden bij junioren, goud is voor Deen WangDerde dag, vierde medaille voor België op het WK wielrennen. De 18-jarige Alec Segaert snelde naar brons op het WK tijdrijden bij de junioren. De Deen Gustav Wang werd verrassend wereldkampioen, de Brit Joshua Tarling pakte zilver.
21/09 17u15  Ophef om Texaanse grenswachters die ‘zweep’ gebruiken om migranten te stoppenHet Witte Huis heeft kritiek geuit op de manier waarop Amerikaanse grenswachters enkele Haïtiaanse migranten hardhandig hebben aangepakt in Texas. Toen sommigen terugkeerden van Mexico, waar ze voedsel kochten voor hun families, werden ze bedreigd door agenten te paard. De migranten moesten de grens over omdat het voedsel op Amerikaanse bodem schaars was. ‘Ik denk niet dat iemand die deze beelden ziet, zou denken dat het aanvaardbaar of gepast was’, aldus de woordvoerster van het Witte Huis.
21/09 17u15  Berggeit doodt grizzlybeer met hoorns in CanadaIn het natuurpark Yoho National Park in Canada heeft een berggeit zich succesvol kunnen verdedigen tegen een hongerige grizzlybeer. Uit een forensische autopsie blijkt dat de vrouwelijke beer werd gedood nadat de hoorns van de geit haar nek en oksels doorboorden.
21/09 17u15  Koning Willem-Alexander opent parlementair jaar: ‘Regering moet hand in eigen boezem steken’‘Nederland is en blijft een goed land om in te leven en kent een stevige economie.’ Met die positieve boodschap opende de Nederlandse koning Willem-Alexander het parlementaire jaar. Maar in zijn traditionele toespraak wees hij er ook op dat de regering na de toeslagenaffaire de hand in eigen boezem moet steken.
21/09 17u15  Coronablog | Vaccinatiecampagne Nederlandstalige scholen in Brussel verloopt moeizaamVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 16u15  Hoe bestand zijn uw huis en tuin tegen hitte en wateroverlast?Een onlinetool, het ‘groenblauwpeil’, leert woningeigenaars met een score en tips hoe ze hun huis en tuin kunnen klaarstomen voor de veranderende weersomstandigheden die op ons afkomen.
21/09 16u15  Ook beleggers zijn dol op Billie EilishVandaag maakt Universal Music Group zijn debuut op de beurs van Amsterdam. De platenfirma van The Beatles en U2 stijgt meteen 40 procent. De inkomsten uit streaming geven de muzieksector een tweede adem.
21/09 16u15  Coronablog | Vaccinatiecampagne in Brusselse Nederlandstalige scholen verloopt moeizaamVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 16u15  Deense drugsbende ontvoerde 23-jarige OostendenaarEen 23-jarige man uit Oostende is in zijn thuisstad in een auto gedwongen en ontvoerd. De daders – leden van de Deense drugsmaffia – reden met het slachtoffer naar het Nederlandse Nijmegen. Daar kon de politie de wagen onderscheppen en het slachtoffer bevrijden.
21/09 16u15  Yellow Tigers hebben ticket beet voor WK 2022De Belgische nationale vrouwenvolleybalploeg is officieel zeker van deelname aan het WK in Nederland en Polen (23 september-15 oktober 2022). Dat bevestigt de internationale volleybalfederatie (FIVB) dinsdag op zijn website.
21/09 15u15  PSG moet geblesseerde Lionel Messi missenLionel Messi zal vanwege last aan de linkerknie woensdag niet met Paris Saint-Germain kunnen aantreden in en tegen Metz op de zevende speeldag in de Ligue 1. Dat heeft PSG bekendgemaakt.
21/09 14u15  ‘Wilmès beledigt het Rwandese gerecht’Het zit er bovenarms op tussen België en Rwanda. Het regime van Paul Kagame pikt niet dat minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès kritiek levert op de veroordeling van Hotel Rwanda-held Paul Rusesabagina.
21/09 14u15  OPROEP | Voetgangers versus fietsers‘Fietsers zijn de nieuwe automobilisten’, schrijft de (film)journalist Robin Broos vandaag op onze opiniepagina’s. Fietsers dragen nog altijd het statuut ‘zwakke weggebruiker’, maar in de praktijk gedragen ze zich niet altijd even bedachtzaam. En daar zijn de ‘nog zwakkere’ weggebruikers, denk aan voetgangers, al eens de dupe van. Het opiniestuk raakt een pijnlijke kwestie aan: verschillende snelheden in combinatie met weinig geduldig gedrag leidt tot conflict en zelfs tot incidenten in de openbare ruimte, zowel bij fietsers als voetgangers. Wat zijn jullie ervaringen? En welke mogelijke oplossingen zien jullie? Laat het ons graag weten via binnenland@standaard.be, met vermelding van naam en contactgegevens (bij voorkeur gsm-nummer).
21/09 14u15  Russische maakt favorietenrol waar op WK tijdrijden juniorenAlena Ivanchenko heeft zich tot wereldkampioen tijdrijden bij de junioren gekroond. De bijna 18-jarige Russische, die ook Europees kampioen werd, was over een parcours van 19 kilometer tussen Knokke-Heist en Brugge elf seconden sneller dan de Britse Zoë Backstedt. Onze landgenote Febe Jooris werd negende.
21/09 14u15  Verdachte moord David Polfliet ontsnapt uit instellingEén van de drie minderjarigen die zichzelf aangaven na de moord op David Polfliet is zaterdagavond weggelopen uit de instelling in Wingene waar hij door de jeugdrechter was geplaatst. Hij staat geseind, maar voorlopig is er geen spoor.
21/09 13u15  Teruggevonden student niet langer in levensgevaarDali van Buynder, de student die afgelopen weekend zwaargewond in Gent werd teruggevonden, zal ondervraagd worden zodra het medisch verantwoord is. Dat meldt het openbaar ministerie.
21/09 13u15  Prins Andrew kan zich niet meer verstoppen in misbruikzaakDe discussie of de Britse prins Andrew (61) officieel geïnformeerd werd over de rechtszaak die in de Verenigde Staten tegen hem werd aangespannen, is van de baan. De advocaten van Virginia Giuffre (38), de vrouw die hem beschuldigt van seksueel misbruik, hebben hem kunnen dagvaarden. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.
21/09 12u15  Europees Hof stelt Rusland verantwoordelijk voor moord op dissident LitvinenkoHet Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) heeft dinsdag geoordeeld dat Rusland verantwoordelijk is voor de moord op dissident Aleksander Litvinenko. De voormalige spion werd in 2006 in het Verenigd Koninkrijk vergiftigd met polonium-210.
21/09 12u15  Lava brengt zwembaden aan de kook op La PalmaDe vulkaan Cumbre Vieja op het Canarische eiland La Palma is nog steeds actief en heeft al heel wat ravage aangericht. De lava blijft stromen richting de kust waardoor alsmaar meer huizen worden verslonden. Een drone kon vastleggen hoe zwembaden werden overspoeld door lava.
21/09 12u15  Coronablog | Covid Safe Ticket 11 dagen rood na positieve testVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
21/09 11u15  Advocaat Fabre: ‘Er is een karikatuur gemaakt van Fabre’Op de inleidende zitting in de zaak tegen kunstenaar Jan Fabre werd bekend dat twaalf danseressen zich burgerlijke partij stellen. Het proces start pas in maart volgend jaar. Fabre zal zich zelf komen verdedigen voor de rechtbank.
21/09 11u15  Gynaecoloog die abortuswet met opzet overtrad aangeklaagdDe Texaanse gynaecoloog Alan Braid overtrad ‘volledig bewust van de juridische gevolgen’ de nieuwe, strenge abortuswet in zijn staat. De man is nu aangeklaagd: de wetgeving zal voor het eerst juridisch getest worden.
21/09 10u15  Rwanda annuleert ontmoeting met Sophie Wilmès over proces-Rusesabagina‘Een ontmoeting met de Rwandese minister, Vincent Biruta, is gepland voor deze week in New York’, liet minister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès gisteren optekenen in een persbericht waarin ze Belgiës ongenoegen uitte over het proces-Rusesabagina. Die ontmoeting heeft Rwanda vandaag geannuleerd.
21/09 10u15  ‘Geen voorbarige conclusies trekken in zaak-Chovanec’De procureur-generaal van Bergen, Ignacio de la Serna, waarschuwt om ‘uiterst voorzichtig te zijn’ en ‘geen voorbarige conclusies te trekken’ over de mogelijke doodsoorzaak van Jozef Chovanec. Naar aanleiding van nieuwe berichten over de zaak is een onderzoek geopend naar schending van het beroepsgeheim.
21/09 09u15  Wat is Dali (20) overkomen? Ouders doen ultieme oproep: ‘Wie iets gezien heeft, meld het’‘Mijn zoon heeft zware hoofdletsels. We wachten bang af. Het allerbelangrijkste is dat hij er weer bovenop komt.’ Twee dagen nadat de Gentse vicepraeses Dali Van Buynder (20) levensgevaarlijk gewond werd teruggevonden na een avondje in de Overpoort is het nog volstrekt onduidelijk wat hem is overkomen. Zijn moeder doet een ultieme oproep.
21/09 09u15  Na zaak-El Kaouakibi: nieuwe regeling voor langdurig zieke parlementsleden op komstSinds de zaak-El Kaouakibi is algemeen bekend dat leden van het Vlaams Parlement met een ziektebriefje onbeperkt loon blijven ontvangen. Elders valt een werknemer al na een maand terug op zestig procent. Dat moet ook bij de parlementsleden in de toekomst zo zijn, vindt Vooruit. Groen en Vlaams Belang zijn het daarmee eens, andere partijen komen met eigen voorstellen.
21/09 08u15  Zwarte lijst voor sociale huurdersWie het als huurder van een sociale woning te bont maakt, zal er geen meer kunnen huren. De sociale verhuurkantoren en huisvestingsmaatschappijen gaan met een zwarte lijst werken. De Vlaamse regering heeft het licht daarvoor op groen gezet.
21/09 08u15  Trudeau heeft gegokt, maar gewonnen noch verlorenNog niet alle stemmen zijn geteld in de Canadese verkiezingen, maar de voorlopige resultaten wijzen op een status quo. De conservatieve uitdager van Trudeau, Erin O’Toole, heeft zijn nederlaag erkend, maar de liberalen blijven zitten met een minderheid in het parlement.
21/09 08u15  Gerecht identificeerde zeventien benadeelden in zaak-FabreNadat twintig (ex-)medewerkers van de bekende choreograaf Jan ­Fabre hem drie jaar geleden in een open brief hadden beschuldigd van pesterijen, intimidatie, machtsmisbruik, psychologische spelletjes en seksueel overschrijdend gedrag, identificeerde het ­gerecht in totaal zeventien benadeelden.
21/09 08u15  Dinsdag droog en zonnigHet wordt dinsdag droog en (vrij) zonnig. In het zuidoosten van het land verwacht het KMI meer wolkenvelden. De maxima liggen tussen 14 graden op de Ardense Hoogten en 19 graden in het centrum van het land. De wind waait meestal zwak tot soms matig uit het noordoosten, zo meldt het KMI.
21/09 07u15  Dagelijks bijna 60 personen per dag met covid naar ziekenhuisVan 14 tot 20 september werden elke dag gemiddeld 59,4 personen met covid-19 opgenomen in het ziekenhuis, wat een stabilisering is ten opzichte van de voorgaande zevendaagse periode.
21/09 03u15  Fabre zocht grenzen op, maar overschreed hij ze ook?De correctionele rechtbank behandelt vanaf vandaag de zaak-Jan Fabre. De bekende kunstenaar/choreograaf moet zich verantwoorden wegens seksueel ongewenst gedrag tegen twaalf danseressen. En wegens de aanranding van één van hen.
20/09 22u15  Coronablog | Vaccin van Pfizer ook veilig en effectief voor 5- tot 11-jarigenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/09 21u15  Zorgen om Chinese Evergrande dijen uit naar rest van wereldDe beurzen verloren zo’n 2 procent door de uitdijende perikelen van de Chinese vastgoed­ontwikkelaar Evergrande. Vooral cyclische en grondstofaandelen gaan onderuit. ‘De Chinese autoriteiten gaan finaal toch ingrijpen.’
20/09 20u15  Meer Waals geld voor knelpuntberoepenVandaag bereikte de Waalse regering een akkoord over een reeks activeringsmaatregelen in knelpuntenberoepen die de wederopbouw van Wallonië moet verzekeren. De nadruk ligt eerder op ‘aanmoedigen’ dan ‘verplichten’. Zo komt er onder meer een opleidingspremie van 2.000 euro.
20/09 20u15  Coronablog | Provincie Luik scherpt coronamaatregelen aanVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/09 20u15  Vijf agenten gewond bij incident in Sint-Jans-MolenbeekBij een incident naar aanleiding van een verkeerscontrole zijn maandag vijf agenten gewond geraakt in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het Brusselse parket bevestigt dat er zich een incident heeft voorgedaan maar kan nog geen verdere commentaar kwijt over de feiten.
20/09 19u15  Ellen van Dijk kroont zich opnieuw tot wereldkampioene tijdrijdenEllen van Dijk heeft maandag goud gepakt in de WK-tijdrit bij de vrouwen. De 34-jarige Nederlandse legde het parcours tussen Knokke-Heist en Brugge af in 36 minuten, 5 seconden en 28 honderdsten.
20/09 19u15  Kijkers vragen zich massaal af of Patrick Lefevere dronken was in ‘Vive le vélo’, maar wielerbaas geeft zelf uitlegHad Patrick Lefevere zondag tijdens ‘Vive le vélo WK’ op Eén geen glaasje teveel op, vragen kijkers zich massaal af op Twitter. Lefevere raakte tijdens de uitzending namelijk moeilijk uit zijn woorden en kwam wel heel vrolijk over. ‘Jammer dat zo iets wereldnieuws is’, reageert die wielerbaas, die een uitleg geeft voor zijn opgemerkte optreden.
20/09 18u15  Verenigde Staten heffen inreisverbod voor Europeanen op begin novemberGevaccineerde en geteste reizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zijn officieel vanaf november opnieuw welkom in de Verenigde Staten.
20/09 18u15  Held van ‘Hotel Rwanda’ veroordeeld tot 25 jaar celEen Rwandese rechtbank heeft de Belgische Rwandees Paul Rusesabagina maandag veroordeeld tot 25 jaar cel voor terrorisme. De autoriteiten verweten de 67-jarige activist dat hij een rebellengroep steunde die dodelijke aanvallen heeft uitgevoerd.
20/09 18u15  Aldi test winkel zonder kassa in LondenDe Duitse supermarktketen Aldi voert in Londen een test uit met een supermarkt zonder kassa’s, naar het voorbeeld van Amazon Go. Klanten hebben voor hun aankopen enkel een app nodig, die ze bij het binnenkomen scannen.
20/09 17u15  Drie agenten gewond bij incident in Sint-Jans-MolenbeekBij een incident naar aanleiding van een verkeerscontrole zijn maandag drie agenten gewond geraakt in de Brusselse gemeente Sint-Jans-Molenbeek. Het Brusselse parket bevestigt dat er zich een incident heeft voorgedaan maar kan nog geen verdere commentaar kwijt over de feiten.
20/09 17u15  Italiaanse gevangene schiet rivaal neer met geweer ‘binnengesmokkeld via drone’Een 28-jarige man die banden heeft met de Napolitaanse maffia, heeft in een Italiaanse gevangenis in Frosinone een rivaal neergeschoten met een geweer dat waarschijnlijk werd binnengesmokkeld via een drone.
20/09 17u15  ‘Dienstencheques moeten 24 cent duurder’Federgon, de federatie die de dienstenchequebedrijven vertegenwoordigt, waarschuwt dat de bedrijven de oprukkende inflatie niet meer de baas kunnen. ‘Per indexering zou er 12 cent bij moeten komen’, aldus Federgon.
20/09 17u15  Verenigde Staten versoepelen inreisverbod voor EuropeanenReizigers uit de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk zouden vanaf november opnieuw welkom zijn in de Verenigde Staten.
20/09 16u15  Fifa gaat omstreden plannen voor WK bespreken met voetbalbondenDe Wereldvoetbalbond Fifa gaat eind deze maand de omstreden plannen voor aanpassing van de internationale wedstrijdkalender bespreken met alle nationale bonden. Dat gebeurt op 30 september via een digitale bijeenkomst.
20/09 16u15  Britse prinses Beatrice bevallen van een dochterPrinses Beatrice, de kleindochter van Queen Elizabeth, beviel zaterdag van haar eerste kind, een meisje. Dat laat Buckingham Palace maandag weten. Beatrice trouwde vorige jaar in een besloten ceremonie met de Italiaan Edoardo Mapelli Mozzi.
20/09 16u15  Bedreigde pinguïns sterven massaal door bijensteken in Zuid-AfrikaEen zwerm bijen is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van 63 bedreigde Afrikaanse pinguïns. De dieren werden op een strand nabij Kaapstad opgemerkt, en een onderzoek wijst uit dat alle dode pinguïns gestoken waren rond de ogen.
20/09 15u15  Dronebeelden tonen hoe lavastroom huizen overspoelt op La PalmaZondag is de vulkaan Cumbre Vieja op het Spaanse Canarische eiland La Palma uitgebarsten. De uitbarsting gebeurde in een onbewoond gebied van het eiland, maar toch zagen mensen zich gedwongen hun huizen te verlaten. Intussen heeft de lava, die nog steeds uit de vulkaan vloeit, ook bewoonde gebieden bereikt. Op dronebeelden is te zien hoe de lava alles op zijn pad vernietigd.
20/09 15u15  Bedreigde pinguïns sterven massaal na bijensteken in Zuid-AfrikaEen zwerm bijen is waarschijnlijk verantwoordelijk voor de dood van 63 bedreigde Afrikaanse pinguïns. De dieren werden op een strand nabij Kaapstad opgemerkt, en een onderzoek wijst uit dat alle dode pinguïns gestoken waren rond de ogen.
20/09 15u15  Stad Gent neemt extra maatregelen na relletjes en zwaargewonde studentEen student die vrijdagnacht vermist was geraakt na een avond in de Gentse Overpoort, is pas 13 uur later zwaargewond teruggevonden in het stadscentrum. De politie neemt extra veiligheidsmaatregelen naar aanleiding van rellen in de buurt afgelopen weekend.
20/09 15u15  Coronablog | Skiën in Oostenrijk alleen op vertoon coronapasVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/09 15u15  Dodental schietpartij Russische universiteit bijgesteld naar zesBij een schietpartij op een staatsuniversiteit in de Russische stad Perm, in Siberië, zijn maandag zeker zes doden gevallen. Dat bevestigen Russische autoriteiten. Er is een verdachte aangehouden, hij ligt in het ziekenhuis.
20/09 14u15  Bouchez verstevigt grip op de MRDe nieuwe MR-statuten zetten de liberale ideologie op scherp, voorzien pariteit in de partijorganen en meer basisdemocratie. Maar tegelijk verstevigen ze de grip van de voorzitter op de partij.
20/09 14u15  Treinverkeer tussen Antwerpen-Berchem en Mechelen tijdelijk onderbroken: alle sporen inmiddels weer vrijHet treinverkeer tussen Antwerpen en Mechelen is maandagochtend zwaar verstoord geweest. De problemen zijn ondertussen opgelost.
20/09 13u15  Florian Vermeersch pakt brons bij beloften in tijdrit WK wielrennen, goud voor Price-PejtersenDe Deen Johan Price-Pejtersen heeft maandag de tijdrit bij de beloften gewonnen op het WK wielrennen in Vlaanderen. Florian Vermeersch pakte brons, het zilver ging naar de Australiër Lucas Plapp.
20/09 13u15  Coronablog | Geen coronamaatregelen meer op Vlaamse woningmarktVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
20/09 13u15  Paul Rusesabagina schuldig bevonden aan terrorismeDe held van het verhaal achter de film ‘Hotel Rwanda’, die in een luxehotel meer dan 1.000 Rwandezen vrijwaarde voor de genocide, is schuldig bevonden door de Rwandese rechtbank aan terrorisme-gerelateerde misdaden.
20/09 13u15  Gynaecoloog overtreedt met opzet strenge abortuswet: ‘Ik kan niet toekijken hoe we terugkeren naar 1972’‘Volledig bewust van de juridische gevolgen’ heeft de Texaanse gynaecoloog Alan Braid een abortus uitgevoerd die volgens de nieuwe wetgeving niet meer toegestaan is. ‘Ik vind dat deze ongrondwettelijke wet moet worden getest’, schrijft hij in een opiniestuk in The Washington Post.
20/09 13u15  Koning Filip en gezin fietsen door Gent voor autoloze zondag: ‘Leuk, zo’n beetje sporten’Koning Filip, koningin Mathilde en hun kinderen hebben het goede voorbeeld gegeven tijdens autoloze zondag. Ze maakten een fietstocht door de Arteveldestad. Wat de koning van de fietstocht vond? ‘Fantastisch’, klinkt het, ‘Heel leuk zo’n beetje sporten in een mooie stad.’
20/09 12u15  Op straat gevonden student nog altijd in levensgevaar: ‘relschoppers hadden het gemunt op lintjes’Een student die vrijdagnacht vermist was geraakt na een avond in de Gentse Overpoort, is pas 13 uur later zwaargewond teruggevonden in het stadscentrum.
20/09 11u15  Zeker acht doden bij schietpartij op Russische universiteitBij een schietpartij op een staatsuniversiteit in de Russische stad Perm, in Siberië, zijn maandag zeker acht doden gevallen. Dat bevestigen Russische autoriteiten. Er is een verdachte aangehouden.
20/09 11u15  Partij van Poetin claimt overwinning, twee derde van de zetels in de Doema gehaaldMet meer dan 70 procent van de stembiljetten geteld, ligt Verenigd Rusland nog steeds aan de leiding in de Russische parlementsverkiezingen. De aan president Vladimir Poetin toegewijde Kremlinpartij staat voor met 48 procent, meldt de centrale verkiezingscommissie in Moskou maandag.
20/09 10u15  Treinverkeer tussen Antwerpen-Berchem en Mechelen deels onderbroken: twee sporen vrijHet treinverkeer tussen Antwerpen en Mechelen is maandagochtend zwaar verstoord geweest. De problemen zijn ondertussen grotendeels opgelost.
20/09 09u15  Al 5.000 mensen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting op La PalmaMinstens 5.000 mensen hebben hun huizen moeten verlaten na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse Canarische eiland La Palma. Onder de geëvacueerden zijn zeker 500 toeristen. Dat hebben lokale media gemeld.
20/09 09u15  Student na 13 uur zwaargewond op straat gevonden: ‘Relschoppers hadden het gemunt op lintjes’Een student die vrijdagnacht vermist raakte na een avond in de Gentse Overpoort, is pas 13 uur later zwaargewond teruggevonden in het stadscentrum.
20/09 08u15  ‘Lichaam vermiste Amerikaanse influencer gevonden’In de zoektocht naar de vermiste Amerikaanse influencer Gabby Petito is zondag een lichaam gevonden. De FBI laat weten dat het hoogstwaarschijnlijk om de 22-jarige vrouw gaat.
20/09 08u15  Treinverkeer tussen Antwerpen-Berchem en Mechelen volledig onderbrokenHet treinverkeer tussen Antwerpen en Mechelen is maandagochtend zwaar verstoord.
20/09 08u15  ‘The Crown’ wint Emmy voor beste dramaserie, ‘Ted Lasso’ beste comedyDe Britse historische reeks The Crown is zondagavond (lokale tijd) in het Amerikaanse Los Angeles bekroond als beste dramaserie van het afgelopen jaar. Pas na vier seizoenen schiet de Netflix-reeks zo de hoofdvogel af op de prestigieuze televisieprijzen.
20/09 07u15  Kremlinpartij op kop met ruim de helft van stemmen geteldVerenigd Rusland leidt in de Russische parlementsverkiezingen. De partij van president Vladimir Poetin heeft na telling van 55 procent van de stemmen, ruim 46 procent van de kiezers voor zich weten te winnen. In Moskou zijn al enkele aanhangers van de partij de straat op gegaan om de overwinning te vieren.
20/09 07u15  Meestal droog bij maxima tot 20 gradenNa het optrekken van het lokale ochtendgrijs krijgen we maandag een afwisseling van opklaringen en wolkenvelden.
20/09 02u15  Vervuiler 3M betaalt niet, hij passeert zelfs langs de kassaDat 3M de omgeving rond de fabriek in Zwijndrecht vervuild heeft, dat weet u intussen. Maar wat blijkt nu? De Vlaamse regering heeft 3M in 2019 ‘strategische ecologiesteun’ gegeven.
19/09 23u15  Vroege penaltygoal van Selemani volstaat voor KV Kortrijk tegen AA Gent, dat zelf strafschop mistAA Gent blijft in de onderste regionen van het klassement bengelen. De Buffalo’s konden ook tegen KV Kortrijk niet winnen na een vroege penaltygoal van Selemani. Gent kreeg vroeg in de tweede helft een unieke kans op de gelijkmaker toen het zelf een penalty toegewezen kreeg, maar Bezus miste. Zo bleef het 1-0.
19/09 22u15  Vier migranten dood aangetroffen aan grens tussen Polen en Wit-RuslandAan de grens tussen Polen en Wit-Rusland zijn zondag vier migranten dood aangetroffen, zo melden de autoriteiten van beide landen. De migratiekwestie veroorzaakt al een tijdje oplopende spanningen in de regio.
19/09 22u15  Al 300 mensen geëvacueerd na vulkaanuitbarsting op La PalmaMinstens 300 mensen hebben hun huizen al moeten verlaten na de vulkaanuitbarsting op het Spaanse Canarische eiland La Palma. Dat hebben lokale media gemeld.
19/09 21u15  Kremlinpartij op kop na eerste resultatenVerenigd Rusland leidt in de Russische parlementsverkiezingen. De partij van president Vladimir Poetin heeft na telling van 9 procent van de stembureaus 38,5 procent van de stemmen gehaald, zo blijkt uit de eerste resultaten die de centrale verkiezingscommissie zondagavond na het sluiten van de stembureaus heeft meegedeeld.
19/09 21u15  Lior Refaelov schenkt Anderlecht de zege in klassieker tegen StandardIn een Clasico gebeurt er altijd wel iets, en dat was ook deze keer niet anders. Het bijzondere zat hem vooral in de twee rode kaarten voor Standard: eentje voor Al-Dakhil helemaal in het begin en eentje voor Fai in het slot. Op voetbalvlak viel er eerder weinig te beleven. Refaelov bracht Anderlecht al snel op voorsprong, daarna deed paars-wit helemaal niets meer met zijn overtal. Het bleef 0-1, waardoor Anderlecht oprukt richting vijfde plaats. Standard is nu zesde.
19/09 21u15  ‘Het is hier elke dag autoloze zondag’Een autoloze zondag is fijn, maar hoe maken we de sprong naar autoluwe steden? Op de Marchantbrug in Anderlecht staat die vraag op scherp.
19/09 21u15  Wie kan Beerschot nog redden?1 op 24 voor Beerschot, dat zes punten minder telt dan de voorlaatste in de stand. Het trainersontslag bracht in Oostende geen soelaas. Dit elftal en deze club is zwaar ziek.
19/09 20u15  Frankrijk blijft woedend over verloren miljardencontract met Australië: ‘We dachten dat we vrienden waren.’De Franse woede over een opgeblazen miljardencontract met Australië is vooral kwaadheid over de Amerikanen die de buit hebben gekaapt. De Franse ambassadeurs in Canberra en Washington zijn vertrokken. ‘We zijn verraden, maar dit is niet voorbij.’
19/09 20u15  Russische parlementsverkiezingen: stemmen én onregelmatigheden tellenOp het einde van de driedaagse verkiezingsmarathon is het tellen van de stemmen in Rusland begonnen. Ook het tellen van onregelmatigheden, valse stembiljetten en ongeoorloofde druk op de kiezers is volop bezig.
19/09 18u15  Coronablog | Beke wil snel duidelijkheid over derde prikVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 18u15  Zaak-Chovanec: familie ‘erg verontrust’ over gelekt rapportDe familie van Jozef Chovanec reageert met ‘verbijstering’ op het lekken van een expertiserapport. Daaruit zou blijken dat de man overleed aan de slagen die hij zichzelf toebracht en niet door toedoen van agenten.
19/09 18u15  Vier SpaceX-ruimtetoeristen weer met voeten op aardeNa een driedaagse reis zijn de vier ruimtetoeristen die met SpaceX naar de ruimte vlogen weer veilig naar aarde teruggekeerd. Het ging om een historische ruimtereis, want geen van de vier toeristen is astronaut. Om 19 uur lokale tijd landden ze zaterdag met een parachute in het water voor de kust van Florida. Bekijk hoe het hun is vergaan in bovenstaande video.
19/09 17u15  Zilver en brons voor België, Filippo Ganna wereldkampioen tijdrijdenNet niet voor de Belgen. Op de eerste dag van het WK wielrennen in eigen land ging de Italiaan Filippo Ganna met het goud lopen. In een razend spannende strijd klopte hij Wout van Aert en Remco Evenepoel.Jonas Withouck
19/09 17u15  Adele komt na vijf jaar met nieuw album en concertAdele keert na bijna vijf jaar radiostilte in december terug op het podium. De Britse zangeres brengt dan een nieuw album uit en treedt daar vervolgens mee op in de Amerikaanse stad Las Vegas, zo meldt de Britse tabloid The Mirror.
19/09 17u15  Man op straat neergestoken in Gentse wijk Brugse PoortIn de Gentse wijk de Brugse Poort werd zaterdagavond een man neergestoken. Het slachtoffer heeft het ziekenhuis intussen verlaten. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.
19/09 16u15  KRC Genk wint Limburgse derby met 1-2 tegen STVVEen kopbaldoelpunt van Suzuki leek STVV lang op weg naar een derbyzege te zetten. Maar de Genkse invallers Paintsil en Onuachu zorgden nog voor een late ommekeer en maakten van de Truiense hel en Genkse hemel: 1-2.
19/09 16u15  Taliban vragen internationale gemeenschap om hulpEen woordvoerder van de taliban in de stad Kunduz in het noorden van Afghanistan heeft de internationale gemeenschap opgeroepen om meer hulp te geven aan het land. De taliban zouden hulp ‘ten zeerste verwelkomen’, zei hij waarna hij ook benadrukte dat de islamitische heersers van het land geen terroristen zijn.
19/09 16u15  Coronatests op vier potenDe politie van Dubai zet 38 snuffelhonden in om de unieke geur van SARS-CoV-2 te herkennen. De dieren moeten besmette personen opsporen. Zonder dat vervelende wissertje in de neus.
19/09 16u15  30 jaar geleden werd ijsmummie Ötzi gevonden in de Zuid-Tiroler AlpenOp 19 september 1991 deed een Duits koppel een bizarre ontdekking tijdens een trektocht in de Ötztaler Alpen in Zuid-Tirol, op de grens tussen Oostenrijk en Italië. Op 3.210 meter hoogte botsen ze op een lijk van een 5.300 jaar oude ijsmummie. Door het prehistorische ijs was de man uit de nieuwe steentijd uitstekend bewaard.
19/09 15u15  Thai transformeren taxikerkhof in creatieve moestuinIn Thailand staat het toerisme door de pandemie nog steeds op een laag pitje. Veel taxichauffeurs zitten daardoor zonder werk, hun voertuigen moeten ze laten verkommeren. Een taxibedrijf is creatief aan de slag gegaan en heeft de auto’s in gebruik genomen als moestuintjes. Met de oogst hoopt het bedrijf om werkloze taxichauffeurs te kunnen ondersteunen.
19/09 15u15  Hallerbos wordt een natuurreservaatVlaams minister van Natuur Zuhal Demir (N-VA) kent het bekende Hallerbos de status van natuurreservaat toe. Het gaat om een technische aanpassing aan het beheerplan, die het bos een betere bescherming moet bieden.
19/09 13u15  Vandenbroucke wil derde prik voor bewoners woonzorgcentraMinister Vandenbroucke wil alle bewoners van woonzorgcentra een derde vaccinatie geven. Hij hamert ook op zijn nieuwe stokpaardje: ventilatieplicht. ‘Als je echt van mondmaskers af wil, zal je moeten ventileren.’
19/09 13u15  Biden start uitzetting van duizenden migranten die in Texas bivakkerenEen drone heeft in beeld gebracht hoe naar schatting tot veertienduizend voornamelijk Haïtiaanse migranten in een geïmproviseerd kamp bivakkeren onder een brug in het zuiden van Texas. Hoewel de toevloed van migranten al sinds de verkiezing van president Biden aangroeit, trekt de enorme groep mensen in het grensstadje Del Rio nu veel aandacht.
19/09 12u15  Coronablog | Verlaagde btw van 6 procent in horeca stopt op 1 oktoberVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
19/09 12u15  Man op straat neergestoken in Gentse Brugse PoortIn de Gentse wijk de Brugse Poort werd zaterdagavond een man neergestoken. Het slachtoffer heeft het ziekenhuis intussen verlaten. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.
19/09 11u15  Waaghals steekt highline over vanaf EiffeltorenIn Parijs heeft zich zaterdag een verwonderd publiek verzameld aan de Eiffeltoren. Een 27-jarige waaghals stak er vanaf de eerste verdieping van het monument op een highline over naar de esplanade van Trocadéro. Zijn stunt maakte deel uit van een performanceartfestival. Kijk mee naar het spektakel in bovenstaande video.
19/09 10u15  Vier SpaceX-ruimtetoeristen weer met de voeten op aardeNa een driedaagse reis zijn de vier ruimtetoeristen die met SpaceX naar de ruimte vlogen weer veilig naar aarde teruggekeerd. Het ging om een historische ruimtereis, want geen van de vier toeristen is astronaut. Om 19 uur lokale tijd landden ze zaterdag met een parachute in het water voor de kust van Florida. Bekijk hoe het hun is vergaan in bovenstaande video.
19/09 10u15  Australië pareert Franse kritiek over duikbootaffaireAustralië is altijd ‘oprecht, open en eerlijk’ geweest met Frankrijk over zijn bezorgdheden in verband met het geschrapte miljardencontract voor de aankoop van Franse duikboten. Dat heeft de Australische minister van Defensie, Peter Dutton, zondag gezegd tegen Sky News Australia.
19/09 09u15  Zacht en zonnigHet weer wordt zondag zacht en zonnig. In de loop van de dag komen er wel stapelwolken en is er lokaal kans op een bui. Het kwik stijgt tot 17 graden in de Ardennen en 22 graden in Vlaanderen. Dat zegt het KMI.
19/09 08u15  36 steden en gemeenten organiseren Autovrije ZondagDe wagen is zondag taboe en de voetgangers en de fietsers regeren in 36 steden en gemeenten. Autovrije Zondag is de gelegenheid om mensen te laten kennismaken met duurzame oplossingen, zegt organisator Mobiel 21.
19/09 07u15  Van de eurocrisis tot spotten met Trump: zo gaat Merkel de geschiedenis inZestien jaar lang drukte Angela Merkel haar stempel op Duitsland, Europa en de wereld. Vanuit Berlijn blikt Duitslandcorrespondent Corry Hancké terug op de nalatenschap van de machtigste vrouw ter wereld. In bovenstaande video maakt ze de balans op aan de hand van vier bepalende momenten.
18/09 23u15  Club knokt zich in blessuretijd naar gevleide 0-1-overwinningClub Brugge heeft na een lastige wedstrijd tegen Charleroi toch de drie punten gepakt. De thuisploeg speelde een goede match, maar vond telkens Simon Mignolet op haar weg. In de blessuretijd was het uiteindelijk De Ketelaere die Club op voorzet van Van der Brempt op 0-1 zette.
18/09 23u15  Deense ex-wielrenner Chris Anker Sørensen overleden na ongeval in ZeebruggeDe Deense ex-renner Chris Anker Sørensen is zaterdag bij een ongeval in Zeebrugge om het leven gekomen. Dat meldt TV 2 SPORT. Hij was in ons land voor het WK wielrennen als cocommentator bij de Deense televisie.
18/09 23u15  Zaak-Chovanec: ‘Nieuwe expertise wijt overlijden aan hoofdletsel’Een nieuwe expertise in de zaak-Chovanec wijst uit dat de man overleed als gevolg van de slagen die hij zichzelf toebracht en niet als gevolg van het gedrag van de agenten of hulpverleners. Dat meldt RTL Info.
18/09 23u15  Union wint na laat doelpunt van Sorinola tegen tienkoppig Zulte WaregemUnion heeft zaterdagavond met 2-1 gewonnen van een tienkoppig Zulte Waregem. Even leek het mis te gaan toen Gano een kwartier voor tijd de gelijkmaker tegen de touwen werkte, maar Matthew Sorinola schoot Union met een schitterende plaatsbal vijf minuten voor tijd alsnog naar de overwinning.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

6x Franse president beantwoordt oproep Australische premier niet, Macron strijkt wel plooien glad met Biden23/09 04u15 - De Standaard: Wetenschap: Een telefoongesprek van de Australische premier Scott Morrison aan de Franse president Emmanuel Macron bleef onbeantwoord, vertelde Morrison woensdag in Washington aan verslaggevers. ‘We zullen geduld hebben’, zei hij volgens Australische media over de verstoorde relatie met Frankrijk. De plooien tussen Macron en Amerikaans president Joe Biden werden wel enigszins gladgestreken.
6x Drie jaar na de dood van Sanda Dia start het proces23/09 03u15 - De Standaard: Wetenschap: 20 jaar was ingenieursstudent Sanda Dia toen hij zich eind 2018 liet dopen bij de studentenclub Reuzegom. Hij overleefde het compleet uit de hand gelopen ritueel niet.
6x Coronablog | België schenkt vaccins aan Oeganda23/09 03u15 - De Standaard: Wetenschap: Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
6x Supermarkten roepen tal van producten terug wegens aanwezigheid ethyleenoxide23/09 02u15 - De Standaard: Wetenschap: Een aantal supermarkten heeft woensdag opnieuw een lange lijst van producten uit de handel genomen wegens de aanwezigheid van een residu van gewasbeschermingsmiddelen ethyleenoxide. Het gaat onder meer om kookham, cordon bleu, wraps, pasta, maaltijdsalade of voedingssupplementen. De terugroepacties komen er na overleg met het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
6x Lidl roept instantsoep van Kania terug wegens niet-vermelde allergenen23/09 01u15 - De Standaard: Wetenschap: Supermarktketen Lidl roept, in samenspraak met het federaal voedselagentschap FAVV, instantsoep terug van het merk Kania omdat bepaalde allergenen niet vermeld staan op het etiket.
6x De Croo overlegt met Microsoft-topman over dichten digitale kloof23/09 01u15 - De Standaard: Wetenschap: Premier Alexander De Croo heeft woensdagnamiddag in New York, in de marge van de Algemene Vergadering van de VN, een onderhoud gehad met Microsoft-voorzitter Brad Smith. Twee thema’s domineerden het gesprek: het dichten van de digitale kloof en cyberveiligheid.
6x Antwerp wervelt nog eens voor eigen publiek en wint overtuigend van Genk22/09 23u15 - De Standaard: Wetenschap: Tweede topper, tweede zege voor Antwerp. Na de 1-5 op Standard stuurde het Genk – dankzij vier verschillende doelpuntenmakers – met 4-2 huiswaarts. Het komt zo naast de Limburgers op een gedeelde derde plaats.
5x De mode van de nillies en de schaduw van Dutroux23/09 11u15 - De Standaard: Wetenschap: Hoe zwaar de zaak-Dutroux op de Belgische samenleving heeft gewogen, krijgen we te horen in De schaduw van Dutroux. Podcast InVogue: the 2000s geeft ons toegang tot een exclusief modefeestje. En in Generatie Merkel ontdekken we dat Duitsers onder de dertig nog nooit bewust een andere bondskanselier hebben gekend dan Angela Merkel.
5x Johnson tijdens VN-meeting: ‘We moeten kaarsen uitblazen op een wereld die in brand staat’23/09 11u15 - De Standaard: Wetenschap: De klimaattop in Glasgow zal het ‘keerpunt voor de mensheid’ zijn. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson woensdag gezegd in zijn toespraak voor de Verenigde Naties. Hij waarschuwde dat wereldwijde temperatuurstijgingen nu al onvermijdelijk zijn, maar riep zijn collega’s op zich te verbinden tot grote veranderingen om verdere opwarming te beteugelen.
5x Waals begrotingsminister Crucke zet De Croo nog meer onder druk23/09 11u15 - De Standaard: Wetenschap: Na de eerdere eis van de PS duwt ook Waals minister van Begroting Jean-Luc Crucke (MR) nog eens door voor Belgische solidariteit na de overstromingen. ‘600 miljoen van federale overheid is een minimum.’

Statistieken

Artikels:
28488
Gelezen:
55918
Aantal lezers nu:
60


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven