dinsdag 2 juni 2020, week 23


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u30
 

De Standaard

Verbergen Tonen
01/06 22u15  LIVEBLOG. Tweede autopsie Floyd bevestigt overlijden door verstikking Volg hier de laatste ontwikkelingen over de massale protesten in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd door politiegeweld.
01/06 21u15  Kleine manifestaties tegen racisme in Gent en Brussel rustig verlopen Op het Gentse Sint-Pietersplein hebben zo’n 500 mensen vandaag een (niet-aangevraagde) protestactie gehouden tegen racisme. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte arrestant. De actie verliep rustig. Ook in Brussel hielden een 50-tal mensen om dezelfde reden een vreedzame sit-in.
01/06 20u15  LIVEBLOG. Trump leest 'zwakke' gouverneurs de les na rellen Volg hier de laatste ontwikkelingen over de massale protesten in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd door politiegeweld.
01/06 19u15  LIVEBLOG. George Floyd wordt donderdag begraven Volg hier de laatste ontwikkelingen over de massale protesten in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd door politiegeweld.
01/06 19u15  'Uitspraak parket in drugsproces triggerde kidnappers' De ontvoerders van de 13-jarige jongen uit Genk werden getriggerd door een oude uitspraak van het parket dat zijn familie '30 miljoen euro waard zou zijn'. Dat zegt advocaat Luk Delbrouck. De vrijgelaten jongen stelt het 'hallucinant goed'. Er zijn intussen zeven arrestaties verricht in de zaak.
01/06 19u15  LIVEBLOG. Bijna 70 procent van de kleuterscholen gaat dinsdag al opnieuw open Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.10 
01/06 18u15  Obama hoopt dat protesten 'gamechanger' zijn Barack Obama, de vorige president van de Verenigde Staten, heeft in een opmerkelijke bijdrage op de website Medium.com opgeroepen tot actie. Hij hoopt dat de protesten na de dood van George Floyd een kantelpunt zullen vormen in de Amerikaanse geschiedenis, maar hij waarschuwt dat dat niet vanzelf zal gebeuren.
01/06 18u15  LIVEBLOG. Muziekindustrie houdt 'stille dinsdag' Volg hier de laatste ontwikkelingen over de massale protesten in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd door politiegeweld.
01/06 18u15  Kleine manifestaties tegen racisme in Gent en Brussel verlopen rustig Op het Gentse Sint-Pietersplein hebben zo’n 500 mensen vandaag een (niet-aangevraagde) protestactie gehouden tegen racisme. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte arrestant. De actie verliep rustig. Ook in Brussel hielden een 50-tal mensen om dezelfde reden een vreedzame sit-in
01/06 18u15  Beruchte moslimextremist opgepakt in onderzoek gijzeling Genkse jongen Khalid Bouloudo (45), ook wel de ‘koekjesbakker’ genoemd omdat hij ooit in een koekjesfabriek werkte, is een van de mannen die maandagochtend opgepakt zijn in het onderzoek naar de ontvoering van een 13-jarige jongen in Genk. Zijn arrestatie werd aan 'De Standaard' bevestigd.
01/06 18u15  LIVEBLOG. Nog meer nertsen in Nederland besmet Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/06 17u15  Woede neemt toe over Trump die 'zich verstopt' Terwijl de protesten in verschillende Amerikaanse steden escaleren - zowel in Iowa als Kentucky is sprake van dodelijke slachtoffers - verschanst de president zich in het Witte Huis. Zijn stilzwijgen lokt onbegrip en boosheid uit, meerdere celebrity's spreken zich uit. Platenmaatschappijen organiseren morgen een ‘Stille Dinsdag’.
01/06 17u15  Russen beslissen op 1 juli of Poetin tot 2036 kan aanblijven Op 1 juli zal het Russische volk zich mogen uitspreken over de grootste grondwetswijziging in de geschiedenis van Rusland, die president Vladimir Poetin toelaat tot zijn 83ste aan te blijven. Het referendum was aangekondigd in april, maar werd uitgesteld.
01/06 17u15  Beruchte Syriëstrijder opgepakt in onderzoek gijzeling Genkse jongen Khalid Bouloudo (41), ook wel de ‘koekjesbakker’ genoemd omdat hij ooit in een koekjesfabriek werkte, is één van de mannen die maandagochtend opgepakt zijn in het onderzoek naar de ontvoering van een 13- jarige jongen in Genk. Zijn arrestatie werd aan De Standaard bevestigd.
01/06 17u15  Oom van ontvoerde 13-jarige jongen was leider Europees drugsnetwerk De familie van de 13-jarige ontvoerde jongen uit Genk ging al geregeld over de tongen bij het gerecht voor hun groot aandeel in het Limburgse drugsmilieu. Zijn 57-jarige oom M. werd in januari 2019 nog veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar voor het organiseren van een grote internationale drugshandel waarbij maar liefst 8,3 miljoen euro winst werd gemaakt.
Laatste update: maandag 1 juni 2020, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
01/06 16u15  LIVEBLOG. Ook in andere landen betogingen tegen politiegeweld VSVolg hier de laatste ontwikkelingen over de massale protesten in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd door politiegeweld.
01/06 16u15  Woede om ‘verstopte’ Trump neemt slag om slinger toeTerwijl de protesten in verschillende Amerikaanse steden escaleren - zowel in Iowa als Kentucky is sprake van dodelijke slachtoffers -, verschanst de president zich in het Witte Huis. Zijn stilzwijgen lokt onbegrip en boosheid uit, meerdere celebrities spreken zich uit. Platenmaatschappijen organiseren morgen een ‘Stille Dinsdag’.
01/06 14u15  Gespannen situatie in Amerika: honderden arrestaties, trucker rijdt in op menigte en wordt aangeklaagdDe onrust in de Verenigde Staten gaat niet liggen, er werden honderden arrestaties uitgevoerd bij gewelddadige protesten. Er zijn ook onregelmatigheden bij vreedszaam protest, zo probeerde een trucker in de rijden op een menigte. Hij werd aangeklaagd wegens mishandeling.
01/06 14u15  Vrouwenraad tevreden met proces tegen De PauwDat het parket tv-maker Bart De Pauw voor de rechter wil brengen wegens belaging en digitale overlast, noemt de Vrouwenraad ‘een goede zaak’.
01/06 13u15  Gespannen situatie in Amerika: China hekelt racisme en 'dubbele maatstaven' in VSChina heeft maandag in een reactie op de huidige rassenprotesten in de Verenigde Staten fel uitgehaald naar Washington. Zo noemde Peking het racisme in de VS een 'chronische ziekte.
01/06 13u15  Activisten in dierenpakken protesteren aan Zoo van AntwerpenDierenrechtenorganisatie Animal Resistance heeft maandagochtend actiegevoerd aan de poorten van de Zoo van Antwerpen. Vier activisten verkleed in dierenpakken zaten met hun arm bevestigd in betonnen boxen en een vijfde zat opgesloten in een kooi. Anderen hielden protestborden in de lucht met foto’s van dieren en slogans. Vijf activisten werden aangehouden.
01/06 13u15  Droogste meimaand sinds 1833Alweer is een droogterecord gemeten: mei 2020 was de droogste mei sinds het ontstaan van België, er viel amper een twaalfde van de normale hoeveelheid neerslag.
01/06 13u15  Terrassen in Nederland weer open, maar ‘Gebruik je gezond verstand’In België is het nog even wachten om een pintje te gaan drinken, maar bij onze noorderburen gaan de horecazaken vandaag al open. De burgemeesters van de Antwerpse grensgemeenten denken dat heel wat inwoners naar Nederland zullen afzakken om daar een terrasje te doen. Zeker nu de systematische grenscontroles zijn afgeschaft.
01/06 13u15  LIVEBLOG. Atomium heropent de deurenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/06 12u15  Coronacijfers: slechts 25 nieuwe ziekenhuisopnamesDe dagelijkse update van het aantal (nieuwe) coronaslachtoffers blijft hoopgevend: er zijn de voorbije 24 uur 136 aantal nieuwe gevallen geregistreerd, 25 patiënten werden opgenomen in het ziekenhuis en 19 mensen zijn overleden.
01/06 12u15  Zeven mensen opgepakt in ontvoeringszaak 13-jarigeAfgelopen nacht zijn zeven mensen uit Limburg en Antwerpen opgepakt wegens mogelijke betrokkenheid bij de ontvoering van een 13-jarige jongen uit Genk. De jongen werd na 42 dagen bevrijd, over eventueel losgeld wil het parket van Limburg niks kwijt. Er zijn ook 12 huiszoekingen verricht.
01/06 12u15  Vlaamse regering rekent op spaargeld burgers voor relanceDe Vlaamse regering heeft haar eerste plannen voorgesteld om de economie te herlanceren. Daarbij wil het een beroep doen op het spaargeld van de Vlamingen, in ruil voor fiscale kortingen.
01/06 11u15  Live. Persconferentie over gijzeling van 13-jarigeEen 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie werden vervolgens 'meerdere verdachten' opgepakt. Volg de persconferentie hier live.
01/06 11u15  Slechts 25 nieuwe ziekenhuisopnamesDe dagelijkse update van het aantal (nieuwe) coronaslachtoffers blijft hoopgevend: er zijn de voorbije 24 uur 136 aantal nieuwe gevallen geregistreerd, 25 aantal patiënten opgenomen in het ziekenhuis en 19 mensen overleden.
01/06 10u15  Ook Michael Jordan laat van zich horen: ‘Wij hebben er genoeg van’Basketlegende Michael Jordan heeft zondagavond een verklaring verspreid waarin hij oproept tot verandering in de Verenigde Staten. ‘Wij hebben er genoeg van’, zegt hij naar aanleiding van de dood van George Floyd, waardoor er al dagen hevig protest is in de Verenigde Staten.
01/06 10u15  Gijzeling van 13-jarige jongen na 42 dagen afgelopen, 'meerdere verdachten' opgepaktEen 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie werden vervolgens 'meerdere verdachten' opgepakt.
01/06 09u15  Gespannen situatie in Amerika: twee agenten ontslagen, tankwagen rijdt in op menigteHet protest tegen politiegeweld gaat niet liggen in de Verenigde Staten. Twee politieagenten uit Atlanta werden ontslagen, nadat ze buitensporig geweld hadden gebruikt bij de protesten. In Minneapolis reed een vrachtwagen in op de demonstranten.
01/06 09u15  Queen Elizabeth maakt ritje op pony in Windsor CastleDe Britse Queen Elizabeth (94) liet zich voor de eerste keer sinds de lockdown startte fotograferen. Ze maakte een ritje op haar pony op het domein van Windsor Castle.
01/06 09u15  LIVEBLOG. Examens beginnen voor universiteitsstudentenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
01/06 08u15  Ook pinkstermaandag is zonnig en warmPinkstermaandag wordt net als de voorbije dagen zonnig en warm. Het KMI verwacht dat het kwik op sommige plaatsen tot 27 à 28 graden zal klimmen. Vanaf donderdag wordt het frisser met lokale buien.
01/06 00u15  Avondklok en Nationale Garde: VS bereiden zich voor op nieuwe protestnachtTwaalf Amerikaanse staten zullen in de nacht van zondag op maandag zeker 5.000 manschappen van de Nationale Garde inzetten, na een nacht van zwaar protest. 17 steden voeren een avondklok in. Aanleiding is de dood van George Floyd door een gewelddadig politieoptreden.
31/05 23u15  Prins Joachim biedt zijn excuses aan, en ‘betreurt daden diep’Prins Joachim van België, zoon van aartshertog Lorenz en prinses Astrid, heeft zondag zijn excuses aangeboden voor het schenden van de coronamaatregelen in Spanje. Dat deed hij via een bericht aan het Spaanse persagentschap Efe.
31/05 20u15  Astronauten Crew Dragon zijn ISS binnengegaanDe Crew Dragon-capsule heeft rond 16:16 uur Belgische tijd het internationale ruimtestation bereikt, na een reis van bijna 19 uur. De twee Amerikaanse astronauten van Nasa, Bob Behnken en Doug Hurley, zijn zoals voorzien het Internationaal Ruimtestation ISS binnengegaan.
31/05 20u15  Meer volk, ook dagjestoeristen, maar geen massa aan de kustAan de kust is wat meer volk dan de voorbije weken, door het mooie weer én het verlengde pinksterweekend. Ook dagjestoeristen zakken af, hoewel dat niet mag. Blankenberge sprong er uit: daar moest een drukke winkelstraat een kwartier afgesloten worden omdat er te veel volk was.
31/05 19u15  Vader rijdt dochter (2) aan bij dodehoekongeval in vakantieparkEen tweejarig meisje is zaterdagmiddag overleden bij een tragisch ongeval in vakantiepark Oostduinkerke aan zee. ‘Iedereen is hier erg aangeslagen’, zegt een tweedeverblijver in het park.
31/05 19u15  LIVEBLOG. Einde van lockdown in woonzorgcentra: weer nieuwe opnames vanaf 8 juniVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/05 18u15  Crew Dragon-capsule succesvol gekoppeld aan het ISSDe Crew Dragon-capsule heeft rond 16:16 uur Belgische tijd het internationale ruimtestation bereikt, na een reis van bijna 19 uur. Om 17:15 uur werden de bemanningsleden in het ISS verwelkomd.
31/05 17u15  LIVE. Crew Dragon-capsule succesvol gekoppeld aan het ISSDe Crew Dragon-capsule heeft rond 16:19 uur Belgische tijd het internationale ruimtestation bereikt, na een reis van bijna 19 uur. Om 17:15 uur worden de bemanningsleden in het ISS verwelkomd U kunt alles hier live volgen.
31/05 17u15  LIVEBLOG. Eerste dag sinds maart zonder coronadoden in ZwedenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/05 16u15  LIVE. Crew Dragon-capsule komt aan bij het ISSDe Crew Dragon-capsule zal rond 16:29 uur Belgische tijd het internationale ruimtestation bereiken, na een reis van 19 uur. U kunt de aankomst hier live volgen.
31/05 16u15  Verenigde Staten staan in lichterlaaie, Trump gooit olie op het vuurPolitiewagens die inrijden op betogers in New York, brandstichtingen in Los Angeles, betogers die de avondklok overtreden in Minneapolis: er breekt chaos uit in de straten van zowat elke grote stad in Amerika. In plaats van rust en kalmte te brengen, gooit president Trump olie op het vuur.
31/05 16u15  Geen massa volk aan de kust: ‘Mensen volgen de regels’Aan de kust is wat meer volk dan de voorbije weken, door het mooie weer én het verlengde pinksterweekend. Ook dagjestoeristen zakken af, hoewel dat niet mag. Maar van een massa is geen sprake.
31/05 15u15  Alles wat we weten over de mysterieuze verdwijning van Théo Hayez, exact één jaar geledenThéo Hayez (18) beleefde zes maanden lang zijn droom tijdens een trektocht door Australië. Tot de Brusselaar twee weken voor zijn terugkeer naar ons land verdween na een avondje uit in Byron Bay. Eén jaar later smeken zijn ouders nog steeds naar nieuwe getuigen die iets over zijn lot kunnen vertellen.
31/05 15u15  Oproep tot verboden 'black lives matter'-protest in BrusselDe actiegroep BLMBelgium, een verwijzing naar de leuze ‘Black Lives Matter’, roept via Twitter op tot een manifestatie in Brussel. Nochtans is dat onder de huidige coronamaatregelen nog steeds verboden.
31/05 15u15  LIVEBLOG. Paus: 'Hoe verkeerd is narcisme in deze tijd van pandemie'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/05 14u15  Plein voor Notre-Dame in Parijs gaat opnieuw openHet plein voor de Notre-Dame in Parijs, dat sinds de brand in de kathedraal meer dan een jaar geleden gesloten was voor het publiek, heropent zondag.
31/05 13u15  Spanjaarden eisen excuses van zoon prinses Astrid: 'Alweer schandaal voor België'Prins Joachim (28) bevindt zich in het oog van de storm in Spanje, nadat hij een illegaal feestje in Córdoba heeft bijgewoond. De zoon van prinses Astrid en neef van koning Filip testte daarna positief op Covid-19. 'Totaal onverantwoord. Hij kan 30 vrienden hebben besmet, en misschien wel zoveel meer onschuldige mensen.' Spanjaarden eisen openlijke excuses van de prins.
31/05 13u15  Coronacijfers: trends blijven dalend, 'hou vol en volg richtlijnen op'Er zijn de afgelopen 24 uur 40 nieuwe ziekenhuisopnames voor covid-19 gemeld. De trends blijven dalend. Dat meldt Sciensano.
31/05 12u15  Rapper Killer Mike emotioneel in speech aan betogers VS: ‘Steek je eigen huis niet in brand’De Amerikaanse rapper Killer Mike heeft vrijdag de demonstranten in Atlanta toegesproken nadat de confrontaties met de politie gewelddadiger werden. In zijn emotionele speech riep hij op om na te denken over politieke hervorming in plaats van de stad te vernielen. ‘Het is tijd om aanklagers die je niet leuk vindt aan te pakken in het stemhokje’, aldus de rapper.
31/05 12u15  Opvallend meer seksuele afpersing tijdens lockdownEr wordt meer fraude gepleegd tijdens de coronacrisis. Opvallend is de forse toename van seksuele afpersing, waarbij wordt gedreigd naaktbeelden van het slachtoffer te verspreiden. Dat schrijft De Zondag.
31/05 12u15  LIVEBLOG. Athene opent hotels, bioscopen en scholenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/05 12u15  Coronacijfers: trends blijven dalen, 'hou vol en volg richtlijnen op'Er zijn de afgelopen 24 uur 40 nieuwe ziekenhuisopnames voor covid-19 gemeld. De trends blijven dalen. Dat meldt Sciensano.
31/05 11u15  ‘Dit soort moet buiten’: nieuwe woordvoerster Open VLD belaagd op FacebookOpen VLD-politica Zelfa Madhloum heeft op sociale media een brij van racistische commentaren ontvangen, nadat ze werd aangesteld als nieuwe woordvoerder van de net verkozen voorzitter Egbert Lachaert.
31/05 11u15  Coronacijfers: alle trends blijven dalen, 'hou vol en volg richtlijnen op'Er zijn de afgelopen 24 uur 40 nieuwe ziekenhuisopnames voor covid-19 gemeld. Alle trends blijven dalen. Dat meldt Sciensano.
31/05 10u15  Antwerpse Scheldekaaien en parken liggen vol zwerfvuilZelfs met extra manschappen en straatreinigingen kan de Stad Antwerpen het zwerfvuil niet langer wegwerken.
31/05 10u15  LIVEBLOG. Al meer dan 400.000 besmettingen in RuslandVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
31/05 09u15  Dalle: ‘Scholen en speelpleinen niet meer sluiten bij tweede coronagolf’Een tweede golf moet anders worden aangepakt. Het kind moet daarbij vanaf dag één centraal staan. Dat zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in De Zondag.
31/05 09u15  Dodelijk ongeval in Pelt met auto en treinZaterdagavond is een man om het leven gekomen nadat hij met zijn wagen onder een trein terechtkwam in Pelt. Pas zondagnacht werd de overweg opnieuw vrijgegeven.
31/05 08u15  Brandstichting en betogers omverrijden: protesten in VS lopen opnieuw uit de handHet protest na de dood van George Floyd heeft opnieuw een spoor van vernieling getrokken. Voor de tweede nacht op rij waren er in verschillende Amerikaanse steden zeer harde confrontaties tussen de politie en de protesterende menigte.
31/05 08u15  Zalig zomerse zondagZondag blijft het droog met veel zon en enkele wolkenvelden. Dat meldt het KMI.
31/05 07u15  Vrouw schenkt 8 hectare grond aan bioboerenDe biosector krijgt steun uit onverwachte hoek. Een vrouw schenkt haar grond aan De Landgenoten.
30/05 23u15  Zo verliep de lancering van de spaceX-raketZaterdagavond is de SpaceX Dragon Crew succesvol de ruimte in gelanceerd. De capsule werd kort na de lancering losgemaakt van de eerste stuwraket en na 12 minuten kwam ook de tweede raket los. Herbekijk de lancering in de video hierboven.
30/05 22u15  Lancering SpaceX-raket succesvol: astronauten op weg naar ISSVanavond om 21.22 uur Belgische tijd is de SpaceX Dragon Crew de ruimte in gelanceerd. Een kwartiertje na de lancering kon er al een telefoontje naar de Aarde vanaf: 'Het was ongelooflijk', zei één van de astronauten. 'Bedankt voor de geweldige rit.'
30/05 21u15  LIVE. SpaceX-raket wordt volgetankt, weer ziet er goed uitOm iets na 21 uur vanavond ondernemen SpaceX en Nasa een nieuwe poging om de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht te lanceren vanop de Amerikaanse basis Cape Canaveral. Volg het hier live.
30/05 21u15  Conner Rousseau over hoofddoekenverbod onder 16: ‘Meer een vraag dan een voorstel’Nadat Conner Rousseau in De Standaard sprak over een hoofddoekenverbod onder 16 jaar, kreeg de SP.A-voorzitter veel tegenkanting op Twitter. ‘Wie mij kent, weet dat vrijheid vooropstaat’, reageert Rousseau nu.
30/05 20u15  Negen verdachten geïdentificeerd na racistische online commentaren over gekapseisde vluchtelingenDe federale politie heeft negen verdachten geïdentificeerd na racistische commentaren op Facebook over een reddingsactie naar gekapseisde vluchtelingen in De Panne. Dat melden VTM en Het Laatste Nieuws zaterdag en werd bevestigd door het parket.
30/05 20u15  LIVEBLOG. 35 betogers tegen coronamaatregelen opgepakt in Den HaagVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/05 19u15  Israëlische politie schiet ongewapende Palestijn dood in JeruzalemDe Israëlische politie heeft zaterdag een Palestijnse man doodgeschoten in de Oude Stad van Jeruzalem. Ze dachten volgens lokale media dat de man een wapen bij zich droeg, maar het bleek een telefoon te zijn.
30/05 19u15  Peuter overlijdt bij aanrijding in Oostduinkerke: vader zelf achter stuurZaterdagmiddag is een kind overleden bij een ongeval met een SUV in Sunparks Oostduinkerke. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Veurne. Het was de vader van het kind van 2,5 jaar oud dat de SUV bestuurde. Het parket stelde geen verkeersdeskundige aan omdat het duidelijk om een dodehoekongeval ging.
30/05 18u15  Trump na protest aan Witte Huis: 'Als ze voorbij hek waren geraakt, wachtten hen de gemeenste honden'In verschillende Amerikaanse steden blijft het onrustig door protesten tegen de dood van George Floyd. Ook aan het Witte Huis waren er opstootjes. President Trump, die met de familie van de gedode zwarte man belde, waarschuwde de relschoppers.
30/05 17u15  Nederland en Frankrijk verrast door komst Belgen: ‘Geen voorbeeld van tijdige communicatie’Dat België aankondigde dat landgenoten de grens over mogen om familie te bezoeken of te winkelen, zorgt voor onduidelijkheid aan de andere kant van de grensovergangen. ‘Wij openen onze grenzen niet voor 15 juni’, aldus het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk. Ondertussen bevestigde het het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken dat de versoepeling niet geldt voor onze zuiderburen. Ook in Nederland reageren burgemeesters verrast.
30/05 17u15  LIVEBLOG. Oude Markt Leuven kritisch voor registratie cafébezoekers: 'Wat is verschil met winkels?'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/05 15u15  Amerikaanse sterren en bedrijven protesteren na dood George FloydNa de dood van een zwarte man bij een politieoperatie in Minneapolis en daaropvolgende ernstige rellen hebben nu ook talloze sterren met afschuw gereageerd. Ook het merk Nike sluit zich daarbij aan.
30/05 15u15  EU vraagt VS om in Wereldgezondheidsorganisatie te blijvenVoorzitster van de Europese Commissie Ursula von der Leyen heeft de Amerikaanse president Donald Trump opgeroepen om de aangekondigde breuk met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) te heroverwegen.
30/05 15u15  Superkern bereikt nog geen akkoord over relanceplanDe superkern heeft vandaag nog geen beslissing genomen over het relanceplan dat eerste minister Sophie Wilmès vrijdag voorstelde. Het zou de bedoeling zijn om komende zaterdag overeenstemming te bereiken.
30/05 14u15  Essex: ook twaalf verdachten in Frankrijk in voorlopige hechtenisZeven maanden na de dood van 39 Vietnamese migranten in een koelwagen in het Engelse graafschap Essex heeft het Franse gerecht twaalf verdachten in voorlopige hechtenis genomen.
30/05 14u15  Zoon van prinses Astrid test positief op coronavirus na feestje in SpanjePrins Joachim, de jongste zoon van prinses Astrid, heeft donderdag positief getest op het coronavirus. Het koningshuis bevestigt aan de redactie van Het Nieuwsblad dat de prins dinsdag aanwezig was op een feestje in de Spaanse stad Cordoba.
30/05 13u15  Zoon van prinses Astrid test positief op coronavirus na lockdownfeestje in SpanjePrins Joachim, de jongste zoon van prinses Astrid, heeft dinsdag een illegaal feestje bijgewoond in de Spaanse stad Cordoba. Dat kwam aan het licht nadat de prins terugkeerde naar België, en donderdag positief testte op het coronavirus.
30/05 13u15  Zelfs winkelen in de buurlanden is toegelatenUw ouders of kinderen bezoeken in een van onze buurlanden mag weer. Meer nog: ook winkelen over de grens mag weer.
30/05 13u15  Steunbetuiging voor Amerikaanse betogers gespot op trein in BelgiëOp sociale media zijn opvallende beelden verschenen van een trein van de NMBS: over de lengte van een volledige wagon staat de boodschap ‘Please, I can’t breathe’ (‘Alstublieft, ik kan niet ademen’) te lezen. Een verwijzing naar George Floyd die maandag om het leven kwam in de Amerikaanse stad Minneapolis nadat een agent minutenlang zijn knie in Floyd’s nek zette.
30/05 12u15  Eeuwenoude mozaïekvloer ontdekt onder wijngaard in ItaliëIn de Italiaanse gemeente Negrar di Valpolicella ten noorden van Verona hebben archeologen een bijzonder goed bewaarde mozaïek ontdekt. De mozaïek ligt onder een wijngaard en zou een restant zijn van een Romeinse villa. De gemeente is erg enthousiast over de vondst: ‘Na talloze decennia van mislukte pogingen is eindelijk een deel van de vloer en de fundamenten van de Romeinse villa aan het licht gekomen’.
30/05 12u15  Amerikaanse sterren protesteren na dood George FloydNa de dood van een zwarte man bij een politieoperatie in Minneapolis en daaropvolgende ernstige rellen hebben nu ook talloze sterren met afschuw gereageerd.
30/05 12u15  Recordaantal kinderen zonder plaats in Nederlandstalig onderwijs BrusselHet Nederlandstalig basisonderwijs in Brussel heeft 6.888 aanmeldingen gekregen, een stijging met 7,3 procent tegenover vorig jaar en meteen een nieuw record. Vrijdag kregen de ouders van 2.936 kinderen een positief antwoord, maar voor 3.952 kinderen, ook een record, werd momenteel nog geen plaats gevonden.
30/05 12u15  Belg doodgeschoten in AtheneVlakbij zijn woning in de Griekse hoofdstad Athene is vrijdagavond een Belg doodgeschoten. Dat heeft de Griekse politie laten weten. De politie denkt dat de moord uitgevoerd is door huurmoordenaars.
30/05 11u15  Cijfers over coronavirus blijven laagEr zijn de afgelopen 24 uur 29 nieuwe ziekenhuisopnames voor covid-19 gemeld, en 125 nieuwe besmettingen. Ook werden 23 nieuwe overlijdens gerapporteerd. Dat meldt Sciensano.
30/05 11u15  LIVEBLOG. Italianen mogen vanaf woensdag weer vrij in hun land reizenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/05 10u15  Ook protest en rellen aan het Witte HuisIn verschillende Amerikaanse steden blijft het onrustig door protesten tegen de dood van Floyd. Ook aan het Witte Huis waren er opstootjes. Intussen belde president Trump met de familie van de gedode zwarte man.
30/05 10u15  Ex-woordvoerder Emmanuel André haalt uit naar coronabeleidEmmanuel André, de viroloog die een tijdlang de Franstalige woordvoerder van het crisiscentrum was, heeft zware kritiek geuit op het overheidsbeleid in de strijd tegen het coronavirus. ‘De Risk Assessment Group heeft het risico niet gezien. Was het niet willen of niet kunnen? Ik weet het niet.’
30/05 10u15  LIVEBLOG. Cloet: 'Het systeem is op'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/05 09u15  Coronatests voor iedereen beschikbaar maar niet zaligmakendIedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Belangrijk is dat de aanwezigheid van antilichamen evenwel geen zekerheid biedt op immuniteit.
30/05 09u15  Klacht wegens pesterijen tegen grote baas Special UnitsHet arbeidsauditoraat in Brussel onderzoekt een klacht van pesterijen gericht tegen hoofdcommissaris Roland Pacolet, de directeur van de speciale eenheden bij de federale politie. De zaak is ingediend door een lid van het elitekorps en andere personeelsleden zouden zich bij de klacht aangesloten hebben als benadeelde persoon, tegen Pacolet dus. “Het onderzoek loopt volop”, klinkt het bij het arbeidsauditoraat in Brussel.
30/05 08u15  Ondanks avondklok weer protest in MinneapolisNa verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurde het protest ook vannacht voort.
30/05 08u15  LIVEBLOG. Merkel weigert uitnodiging van TrumpVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
30/05 07u15  ‘Dat het mijn fout zou zijn als een leerkracht overlijdt: zo’n verwijt komt hard aan’Dat er een tweede golf van de coronapandemie komt, is ‘bijna zeker’, zegt Herman Goossens. Dus is het dubbel zo erg dat het onderzoek naar covid-19-behandelingen zo fout is gelopen. ‘We weten niet welke middelen helpen als straks de tweede golf begint.’
30/05 07u15  Zonovergoten lang weekendDroog, warm en zonnig weer, het hele weekend lang.
30/05 07u15  Niet langer meer doden dan normaal, maar in weinig landen was de tol hogerDe opvallende periode van oversterfte als gevolg van het nieuwe coronavirus lijkt voorbij in ons land.
29/05 22u15  Vermoedelijke spil van smokkelnetwerk opgepakt in DuitslandIn Duitsland is een man opgepakt die de vermoedelijke organisator zou zijn van het smokkelnetwerk van Vietnamese migranten. Dat heeft het Franse persagentschap AFP vernomen.
29/05 22u15  Trump: ‘VS zetten relatie met WHO vandaag stop’De Amerikaanse president Donald Trump zegt dat de VS de relatie met de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stopzetten. De VS hekelen de invloed van China in de WHO en de aanpak van de coronacrisis door de VN-organisatie.
29/05 21u15  Agent die knie op nek van George Floyd zette, is aangehouden voor doodslagDerek Chauvin, de agent die zijn knie in de nek van George Floyd zette, is aangehouden op verdenking van doodslag. Dat heeft John Harrington, commissaris van het departement Publieke Veiligheid van de staat Minnesota bekendgemaakt.
29/05 20u15  Agent die knie op nek van George Floyd zette, is aangehoudenDerek Chauvin, de agent die zijn knie in de nek van George Floyd zette, is aangehouden. Dat heeft John Harrington, commissaris van het departement Publieke Veiligheid van de staat Minnesota bekendgemaakt.
29/05 20u15  U mag vanaf morgen weer familie bezoeken in onze buurlandenUw ouders of kinderen bezoeken over de grens met een van onze buurlanden mag vanaf morgen weer. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) weten.
29/05 20u15  LIVEBLOG. Familiebezoek over de grens mag vanaf morgen weerVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
29/05 19u15  Regels voor heropstart horeca: reserveren verplicht en om middernacht naar huisDe federale regering en de horeca hebben een akkoord bereikt over een gids voor de heropstart van de cafés en restaurants. Iedereen zal zich aan strikte voorwaarden moeten houden.
29/05 19u15  Twee doden bij reeks ongevallen op E17Op de E17 richting Antwerpen is er ernstige hinder door een reeks ongevallen ter hoogte van parking Kruibeke, Haasdonk en Sint-Niklaas. Er is sprake van zeker twee dodelijke slachtoffers, meldt de brandweer. Ook op de E40 ter hoogte van Wetteren is er zware hinder, maar het ongeval is afgehandeld.
29/05 19u15  LIVEBLOG. Tests op antistoffen worden beschikbaar voor iedereenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
29/05 18u15  Regering-Wilmès wil derde relanceplan: langer coronaverlof en ‘horecacheque’ op tafelDe kern heeft vandaag een voorstel uitgewerkt voor het derde luik van het relanceplan. Het ouderschapsverlof voor corona wordt verlengd. Er wordt ook gedacht aan de horeca-, cultuur- en evenementensector, met bijvoorbeeld een ‘horecacheque’.
29/05 18u15  'Minstens twee doden' bij ongevallen op E17Op de E17 richting Antwerpen is er ernstige hinder door drie ongevallen ter hoogte van parking Kruibeke, Haasdonk en Sint-Niklaas. Er is sprake van zeker twee dodelijke slachtoffers, meldt de brandweer. Ook op de E40 ter hoogte van Wetteren is er zware hinder, maar het ongeval is afgehandeld.
29/05 17u15  Politie arresteert nieuwsploeg CNN tijdens verslag rellen MinneapolisDe politie in Minneapolis arresteerde een televisieploeg van nieuwszender CNN die verslag uitbracht van de rellen in de stad. De ploeg werd ondertussen weer vrijgelaten. In Minneapolis werd de noodtoestand uitgeroepen omdat de protesten na de dood van George Floyd uit de hand liepen.
29/05 17u15  Van Ranst en Van Gucht oneens over quarantaine katje LeeHet lot van katje Lee, dat illegaal uit Peru werd meegenomen door de studente Selena Ali (23), ligt in handen van de Antwerpse kortgedingrechter. Virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht zijn het niet eens over het te bewandelen pad.
29/05 17u15  Roger Kesteloot vertrekt vervroegd bij De LijnRoger Kesteloot stopt uiterlijk op 1 januari 2021 - een jaar vroeger dan gepland - als directeur-generaal van De Lijn. ‘Een weloverwogen beslissing’, zegt hij.
29/05 16u15  Dit mondmasker maakt het makkelijk om iemand te herkennenDoor de coronapandemie zijn mondmaskers intussen een deel van het straatbeeld geworden. Dat maakt het soms moeilijk om iemand te herkennen als je op stap bent. De eigenaar van de Indiase fotostudio ‘STM’ kwam daarom met een geweldig idee. Bekijk het in de video hierboven.
29/05 16u15  Politie Minneapolis arresteert nieuwsploeg CNN tijdens verslag rellenDe politie in Minneapolis arresteerde een televisieploeg van nieuwszender CNN die verslag uitbracht van de rellen in de stad. De ploeg werd ondertussen terug vrijgelaten. In Minneapolis werd de noodtoestand uitgeroepen omdat de protesten na de dood van George Floyd uit de hand liepen.
29/05 16u15  LIVEBLOG. Kerkdiensten straks met maximaal 100 personenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
29/05 15u15  RECONSTRUCTIE. De dodelijke arrestatie van George FloydAfgelopen maandag overleed de zwarte Amerikaan George Floyd tijdens een politie-interventie in de stad Minneapolis. De dood van Floyd veroorzaakt heel wat onrust in de VS. In de video hierboven ziet u een reconstructie van de dodelijke arrestatie.
29/05 14u15  Trump haalt weer uit: 'Twitter doet niets aan leugens van China en Democraten'De ruzie tussen de Amerikaanse president Trump en Twitter blijft duren. Vanmiddag heeft de president weer uitgehaald nadat Twitter eerder vandaag één van zijn tweets had verborgen.
29/05 14u15  Meer geld voor België als transitiefonds groter wordtAls het Rechtvaardig Transitiefonds opgetrokken wordt van 7,5 miljard euro naar 40 miljard, zoals de Commissie voorstelt, zou België 380 miljoen ontvangen in plaats van de voorziene 68,4 miljoen.
29/05 14u15  Cafés op 8 juni open, maar mag tooghangen?Er lijdt nog weinig twijfel dat ook cafés op 8 juni de deuren weer mogen openen. De discussie gaat vooral nog over de vraag of klanten in bruine kroegen zonder terras ook aan de toog zullen mogen hangen.
29/05 14u15  LIVEBLOG. Corona zorgt voor een stevige deuk in ons gelukVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
29/05 13u15  Opvallende periode van oversterfte lijkt voorbijDe opvallende periode van oversterfte als gevolg van het nieuwe coronavirus lijkt voorbij in ons land. Mogelijk treedt het oogsteffect in.
29/05 12u15  Minder dan vijf procent bloeddonoren heeft antilichamen covid-19Slechts 4,7 procent van de bloeddonoren heeft antilichamen tegen het coronavirus, zo blijkt uit reststalen van het Rode Kruis die Sciensano sinds einde maart onderzoekt. Het aantal is niet meer gestegen sinds de metingen eind april, wat betekent dat van groepsimmuniteit nog lang geen sprake is.
29/05 12u15  27 opnames en 212 besmettingen: trends nog steeds licht dalendEr zijn de afgelopen 24 uur 27 nieuwe opnames voor covid-19 gemeld, en 212 nieuwe besmettingen. 42 nieuwe overlijdens zijn gerapporteerd. Dat meldt Sciensano.
29/05 12u15  Website helpt geadopteerden en verloren familie te herenigenContact maken met de oorspronkelijke familie is voor geadopteerden een delicate zaak. Een website wil hulp bieden.
29/05 11u15  Twitter verbergt tweet Trump die ‘geweld verheerlijkt’Twitter heeft een tweet van Trump verborgen omdat die ‘geweld verheerlijkt’. Het bericht verwijst naar de rellen in Minneapolis en zegt dat ‘wanneer het plunderen begint, het schieten begint’. De tweet kan nog wel bekeken worden door iedereen die wil.
29/05 11u15  Gezocht: vrouw die Oostenrijkse vicekanselier in opspraak brachtDe Oostenrijkse politie heeft beelden vrijgegeven van een vrouw die de toenmalige Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache in opspraak bracht wegens corruptie.
29/05 11u15  Hakenkruis op graven Duitse krijgsgevangenen veroorzaakt controverse in VSEnkele grafstenen van Duitse krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog op Amerikaanse militaire kerkhoven veroorzaken ophef in de VS. De grafstenen vertonen nazisymbolen zoals het hakenkruis.
29/05 11u15  LIVE. 27 opnames en 212 besmettingen: trends nog steeds licht dalendEr zijn de afgelopen 24 uur 27 nieuwe opnames voor covid-19 gemeld, en 212 nieuwe besmettingen. 42 nieuwe overlijdens zijn gerapporteerd. Dat meldt Sciensano.
29/05 11u15  Code rood in Antwerpse en Limburgse natuurgebieden door extreme droogteDe risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen, zo meldt Natuur en Bos.
29/05 10u15  LIVEBLOG. In Indonesië worden overtreders openlijk voor schut gezetVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
29/05 09u15  Met covid-19 op de weg: ‘Dan weten chauffeurs dat ze anderhalve meter afstand moeten houden’Hij wil dat iedereen anderhalve afstand van zijn wagen houdt. En dus rijdt F.M. (36) sinds kort met de gepersonaliseerde nummerplaat ‘COVID-19’ rond. ‘Ik wist dat er negatieve reacties zouden komen. Maar dit is goed bedoeld.’
29/05 08u15  Politiekantoor Minneapolis in brand gestoken, noodtoestand uitgeroepenDe protesten in Amerika naar aanleiding van de dood van George Floyd houden aan en worden heviger. Niemand van de betrokken ex-agenten is aangehouden. In Minneapolis werd een politiegebouw in brand gestoken en vonden meerdere plunderingen plaats. De noodtoestand werd er uitgeroepen.
29/05 08u15  Gezocht: de vrouw die Oostenrijkse vicekanselier in opspraak brachtDe Oostenrijkse politie heeft beelden vrijgegeven van een vrouw die de toenmalige Oostenrijkse vicekanselier Heinz-Christian Strache in opspraak bracht.
29/05 07u15  Hakenkruis op graven Duitse krijgsgevangenen zorgt voor controverse in VSGrafstenen van Duitse krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog op Amerikaanse militaire kerkhoven zorgen voor controverse in de VS. De grafstenen vertonen nazi-symbolen zoals het hakenkruis.
29/05 07u15  George Floyd-protesten breiden uit: onrust in verscheidene Amerikaanse stedenDe protesten in Amerika naar aanleiding van de dood van George Floyd tijdens een gewelddadige arrestatie, houden aan en worden heviger. De vier betrokken ex-agenten zijn nog allemaal op vrije voeten, hoewel de burgemeester van Minneapolis expliciet gevraagd heeft voor de aanhouding van hoofdrolspeler Derek Chauvin. In Minneapolis werd een politiegebouw in brand gestoken.
29/05 07u15  Loodsbrand in Antwerpse haven onder controleIn de Vosseschijnstraat in Antwerpse haven woedde in de nacht van donderdag op vrijdag een brand in een loods. De brand, die zich situeerde ter hoogte van het Tweede en Derde Havendok, is inmiddels onder controle.
29/05 04u15  Straatschaamte, strandpas, superbesmetter. Door corona ontstonden al honderden nieuwe woordenSla de krant open, en u ziet het meteen. De coronacrisis heeft ook invloed op ons taalgebruik. Op de redactie van Van Dale werden in tien weken tijd al 840 nieuwe woorden genoteerd.
28/05 23u15  Trump valt het fundament van het internet aanIn zijn oorlog met Twitter legt Donald Trump een bom onder het internet. Al kan het nog altijd een voetzoeker blijken te zijn.
28/05 22u15  Surinaamse president Bouterse wil hertelling stemmenDesi Bouterse, voorzitter van de NDP en president van Suriname, wil een hertelling van de maandag uitgebrachte stemmen bij de parlementsverkiezingen, die iedereen kan volgen.
28/05 21u15  Oudste man ter wereld overledenDe oudste man ter wereld, de Brit Bob Weighton, is donderdag op 112-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker.
28/05 21u15  Christelijke onderwijsbond eist dat mondmaskers in secundair verplicht blijvenDe christelijke onderwijsbond (COC) eist dat het dragen van een mondmasker verplicht blijft voor leerlingen uit het middelbaar onderwijs, 'anders is een nieuwe risicoanalyse nodig'. Dat meldt het Nationaal Bestuur van de vakbond na een spoedberaad.
28/05 19u15  Horeca in Frankrijk heropent op 2 juni, grenzen allicht op 15 juniDe Franse cafés, bars en restaurants mogen vanaf dinsdag heropenen, zo heeft de Franse premier Édouard Philippe aangekondigd bij de voorstelling van een nieuwe versoepeling van de coronamaatregelen. Alleen in de Parijse regio geldt nog een beperking.
28/05 19u15  LIVEBLOG. Kroatië verwelkomt opnieuw toeristen, maar Belgen nog niet welkomVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 18u15  Raad van State verwerpt beroep: religieuze diensten blijven verbodenHet protest van enkele jonge katholieken tegen het verbod op gelovige bijeenkomsten vangt bot bij de Raad van State, onder meer omdat er op 3 juni mogelijk al versoepelingen komen.
28/05 18u15  LIVEBLOG. Parijs niet langer rode zone, Frankrijk klaar voor fase twee van lockdownVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 17u15  Incident in Minneapolis 'topprioriteit' voor Amerikaanse justitieHet onderzoek naar de dood van George Floyd heeft de status van 'topprioriteit' gekregen bij de Amerikaanse justitie. De burgemeester van Minneapolis heeft de arrestatie gevraagd van de agent die zijn knie in de nek zette van Floyd, een zwarte Amerikaan.
28/05 17u15  Studenten krijgen meer ademruimte in tweede zit: corona is overmachtN-VA, Open VLD en CD&V hebben een voorstel tot resolutie ingediend waarbij studenten uit het hoger onderwijs de huidige coronacrisis kunnen inroepen als overmacht tijdens tweede zit. Daardoor zouden sommigen bijvoorbeeld geen leerkrediet of studietoelagen verliezen.
28/05 17u15  Overlegcomité buigt zich vanavond over horecaHet overlegcomité van de verschillende regeringen van ons land buigt zich vandaag vanaf 18 uur over de horecasector en het toerisme. Dat heeft het kabinet van Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) bevestigd. In de exitstrategie is de mogelijke heropening van de horeca voorzien voor de derde fase, die op 8 juni ingaat.
28/05 16u15  Britse politie meent dat Cummings ‘kleine’ inbreuk op lockdownmaatregelen heeft begaanDe Britse politie is tot de conclusie gekomen dat Dominic Cummings, de speciale adviseur van premier Boris Johnson, een ‘kleine’ inbreuk heeft begaan tegen de quarantainemaatregelen om het coronavirus te bestrijden. Maar ze is niet van plan Cummings te laten vervolgen.
28/05 16u15  LIVEBLOG. Overlegcomité buigt zich donderdagavond over horecaVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 15u15  Omstanders duwen auto opzij voor gehaaste brandweerEr woedde zaterdag een zware brand in een flatgebouw in Moerino, een buitenwijk van de Russische stad Sint-Petersburg. De brandweer kwam algauw ter plaatse, maar werd even opgehouden door geparkeerde auto’s die de weg blokkeerden. Gelukkig werd daar snel iets aan gedaan.
28/05 15u15  Hevige protesten in Minneapolis om George Floyd, burgemeester vraagt arrestatie agentDe burgemeester van Minneapolis heeft de arrestatie gevraagd van de agent die zijn knie in de nek zette van arrestant George Floyd, die de arrestatie niet overleefde. In de nacht van woensdag op donderdag vonden er protesten in Minneapolis en Los Angeles plaats om gerechtigheid te eisen.
28/05 15u15  Hoeveel kost een gevuld zwembad u deze zomer?Nu de aanhoudende droogte onze waterreserves aanvreet, rijst de vraag of ons water niet te goedkoop is en duurder moet worden in periodes van schaarste. Om u maar even een idee te geven: op dit moment gaat u voor een halve euro al in bad.
28/05 15u15  De mondmaskerbelofte van de regering: één langgerekte lijdenswegEén gratis stoffen mondmasker voor elke Belg. Die dure belofte kon de federale regering nog altijd niet waarmaken en dat heeft ze helemaal aan zichzelf te danken. ‘Het is soms triest om achteraf gelijk te krijgen.’
28/05 14u15  Volgende Veiligheidsraad zal uitbreiding van bubbels behandelenOp de Veiligheidsraad volgende week woensdag zal besproken worden of de bubbels verder mogen uitbreiden. 'De regel van vier botst op zijn limiet', zegt infectiologe Erika Vlieghe.
28/05 14u15  Belg pessimistischer dan gemiddelde EuropeaanOver zijn toekomst en die van het land is de Belg pessimistischer dan de gemiddelde Europeaan.
28/05 14u15  Vlieghe: 'Ik was zelf geschrokken van de communicatie van minister Weyts'Waarom is de afstandsregel van 4 m² niet meer zo belangrijk in het basisonderwijs? De onderwijsbonden kunnen niet meer volgen. Erika Vlieghe (voorzitter van de GEES) legt uit.
28/05 14u15  LIVEBLOG. Heropening scholen in Denemarken doet virus niet opflakkerenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 13u15  Timelapse toont waarom SpaceX-ruimtevlucht werd uitgesteldWoensdag had de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht vanop de Amerikaanse basis Cape Canaveral moeten vertrekken, maar een kwartier voor het geplande lanceertijdstip werd besloten de Falcon-9 van SpaceX niet te laten vertrekken door de slechte weersomstandigheden.
28/05 13u15  Onderwijsvakbonden ongerust: 'Niemand begrijpt het nog'Zijn mondmaskers verplicht of worden ze sterk aanbevolen in het secundair onderwijs? En waarom is de afstandsregel van 4 m² niet meer zo belangrijk in het basisonderwijs. De christelijke onderwijsvakbond COC kan niet meer volgen
28/05 13u15  LIVEBLOG. Voorzitter expertengroep Vlieghe wil vierpersonenregel herzien: 'Regel van vier botst op zijn limiet'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 12u15  Timelapse toont waarom SpaceX ruimtevlucht werd uitgesteldWoensdag had de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht vanop de Amerikaanse basis Cape Canaveral moeten vertrekken, maar een kwartier voor het geplande lanceertijdstip werd besloten de Falcon-9 van SpaceX niet te laten vertrekken door de slechte weersomstandigheden.
28/05 12u15  47 nieuwe opnames, 31 doden, veel nieuwe besmettingen bij woonzorgcentraEr zijn de afgelopen 24 uur 47 nieuwe opnames voor covid-19 gemeld, en 257 nieuwe besmettingen. 31 nieuwe overlijdens zijn gerapporteerd. Dat meldt Sciensano.
28/05 11u15  47 nieuwe opnames, 257 nieuwe besmettingenEr zijn de afgelopen 24 uur 47 nieuwe opnames voor covid-19 gemeld, en 257 nieuwe besmettingen. 31 nieuwe overlijdens zijn gerapporteerd. Dat meldt Sciensano.
28/05 11u15  Vincent Van Quickenborne volgt Lachaert op als fractieleider Open VLDNu Egbert Lachaert tot voorzitter van Open VLD is verkozen, zal Vincent Van Quickenborne hem opvolgen als voorzitter van de fractie in de Kamer.
28/05 11u15  Hoe zit het met mondmaskers voor scholieren?Zijn mondmaskers verplicht of worden ze sterk aanbevolen voor leerlingen en leerkrachten in het secundair onderwijs?
28/05 11u15  LIVEBLOG. Nieuwe vluchten voor Belgen die in Marokko vastzittenVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 10u15  Burgemeester Minneapolis vraagt arrestatie agent die knie zette, nieuwe protesten tegen politiegeweldDe burgemeester van Minneapolis heeft de arrestatie gevraagd van de agent die George Floyd in de nek knielde. Floyd overleefde de gewelddadige arrestatie niet. Woensdagavond vonden er in Minneapolis en Los Angeles protesten plaats die gerechtigheid eisen.
28/05 10u15  Trump dreigt met decreet om sociale media aan banden te leggenDe Amerikaanse president Donald Trump gaat donderdag een decreet over sociale media ondertekenen. Dat heeft zijn woordvoerder Kayleigh McEnany woensdag gezegd. Over de precieze inhoud van het decreet bestaat nog geen duidelijkheid.
28/05 10u15  Chinees parlement keurt controversiële veiligheidswet voor Hongkong goedHet Chinese parlement heeft donderdag de veiligheidswet voor Hongkong bijna unaniem goedgekeurd. Streven naar afscheiding van China wordt zo strafbaar.
28/05 09u15  Waarnemers stelden ‘veel onregelmatigheden’ vast tijdens verkiezingen BurundiWaarnemers van de katholieke Kerk hebben bij de verkiezingen in Burundi ‘veel onregelmatigheden’ vastgesteld. Die kwamen de vrijheid en de transparantie van het kiesproces en de eerlijke behandeling van bepaalde kandidaten en kiezers niet ten goede, zei de voorzitter van de Burundese bisschoppenconferentie Joachim Ntahondereye.
28/05 08u15  Schuldeisers zouden Hema willen overnemenSchuldeisers hebben een plan gelanceerd waarin zij eigenaar worden van de Nederlandse winkelketen Hema. In ruil daarvoor zijn zij bereid 300 miljoen euro aan schulden van de warenhuisketen weg te strepen, meldt Het Financieele Dagblad donderdag.
28/05 08u15  Zo gaan West-Vlamingen binnenkort naar de kerk: ‘hosties vangen’ en mondmaskers dragenNaar de kerk gaan in West-Vlaanderen wordt binnenkort helemaal anders. Er zal slechts een beperkt aantal mensen vieringen mogen bijwonen, er zal geen koor zingen en bij de communie zullen kerkgangers hun hostie moeten ‘vangen’. Dat blijkt uit een nieuwe handleiding van het bisdom van Brugge.
28/05 08u15  Alles over de race naar het vaccin tegen corona (en wat dat betekent voor u)Velen hopen op de - liefst snelle - ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. Maar ook dat garandeert in 2021 geen zorgeloze zomer. Waarom is het zo moeilijk om een vaccin te ontwikkelen? En wat betekent het (niet) voor de samenleving als er een werkzaam vaccin op de markt wordt gebracht? Deze artikels bundelen de belangrijkste inzichten.
28/05 08u15  LIVEBLOG. Politie legt illegale voetbalmatch in Wezet stil: 'Standardspelers aanwezig'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 07u15  Burgemeester Minneapolis vraagt arrestatie agent die George Floyd in de nek knieldeDe burgemeester van Minneapolis heeft de arrestatie gevraagd van de agent die George Floyd in de nek knielde maandag. Floyd overleefde de gewelddadige arrestatie niet. Woensdagavond vonden er in Minneapolis en Los Angeles protesten plaats die gerechtigheid eisen.
28/05 07u15  LIVEBLOG. Politie legt illegale voetbalmatch in Wezet stil: 'Verscheidene Standardspelers aanwezig'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 07u15  Vlaanderen overweegt watertarieven aan droogte aan te passenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken om de waterfactuur bij te sturen. Dat meldt De Tijd.
28/05 07u15  LIVEBLOG. Politie legt illegale voetbalmatch in Wezet stil: 'Verscheidene Standardspelers aanwezigVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
28/05 06u15  Trump zal decreet over sociale media ondertekenenDe Amerikaanse president Donald Trump gaat donderdag een decreet over sociale media ondertekenen. Dat heeft zijn woordvoerder Kayleigh McEnany woensdag gezegd. Over de precieze inhoud van het decreet bestaat nog geen duidelijkheid.
28/05 04u15  De nieuwe ruimterace naar Mars: wat de rode planeet zo aantrekkelijk maaktAls het aan Elon Musk ligt, vindt de eerste bemande vlucht naar Mars al binnen vijf jaar plaats. Hij bouwt aan een raket waarmee dat kan. Maar hij is niet de enige die mogelijkheden ziet op Mars.
27/05 23u15  Slecht weer gooit roet in het eten: lancering eerste bemande commerciële ruimtevlucht uitgesteldWoensdag had de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht vanop de Amerikaanse basis Cape Canaveral moeten vertrekken, maar een kwartier voor het geplande lanceertijdstip werd besloten de Falcon-9 van SpaceX niet te laten vertrekken door de slechte weersomstandigheden.
27/05 23u15  Drugsbende rond Schaarbeekse Liedtsplein opgeroldDe lokale politie van de zone Brussel Noord heeft woensdag een drugsbende opgerold die actief was rond het Liedtsplein in Schaarbeek. Negen personen werden opgepakt, van wie er vier ter beschikking werden gesteld van de onderzoeksrechter, en een vijfde, een minderjarige, werd toevertrouwd aan het jeugdparket. Dinsdag was al een tiende verdachte opgepakt terwijl nog drie mensen worden opgespoord.
27/05 23u15  Elke klas is een contactbubbelDe afstandsregel is niet langer van toepassing voor scholen. Daardoor kunnen alle kleuters vanaf 2 juni én alle lagereschoolkinderen vanaf 8 juni weer naar school.
27/05 22u15  Mondmaskers aangespoeld nadat vrachtschip veertig containers heeft verlorenHet vrachtschip ‘APL England’ heeft zondag voor de kust van Sydney ongeveer veertig containers verloren toen het de controle verloor op ruige zee. Ondertussen is een deel van de inhoud aangespoeld aan de kustlijn van de Australische staat New South Wales. Het gaat vooral om medische apparatuur en mondmaskers.
27/05 22u15  Groen licht voor heropstart kleuter- en lager onderwijsAlle kleuters mogen op 2 juni terug naar school, het lager onderwijs volgt op 8 juni. Dat werd beslist op het Overlegcomité. Met een belangrijke versoepeling: de leerlingen zullen geen afstand moeten houden of mondmaskers moeten dragen, elke klas wordt een contactbubbel.
27/05 20u15  LIVESTREAM. De lancering van de eerste bemande commerciële ruimtevluchtAls de omstandigheden meezitten, vertrekt woensdag de eerste commerciële, bemande ruimtevlucht vanop de Amerikaanse basis Cape Canaveral. De lancering van de SpaceX-vlucht met de Amerikaanse astronauten Robert Behnken en Douglas Hurley naar het internationaal ruimtestation ISS is gepland om 22.33 uur Belgische tijd. Hier kan u de historische lancering live volgen.
27/05 19u15  België telt veel coronadoden, maar krijgt weinig van Europees herstelfondsBelgië krijgt 5,48 miljard uit het Europese herstelfonds. Daarmee wordt ons land niet al te genereus behandeld. Minister De Croo noemt het cijfer echter 'voorbarig'.
27/05 19u15  Peru weigert kat Lee, ‘euthanasie enige mogelijke optie’De Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek geweigerd om de illegaal geïmporteerde kat Lee, die mogelijk drager is van rabiës, terug te sturen naar het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) woensdagavond.
27/05 19u15  LIVEBLOG. Beke: 'Twee weken thuisquarantaine is te lang, één week moet voldoende zijn'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 18u15  België telt veel coronadoden, maar krijgt laag bedrag van Europees herstelfondsBelgië krijgt 5,48 miljard uit het Europese herstelfonds. Daarmee wordt ons land niet al te genereus behandeld.
27/05 18u15  Opnieuw bosbrand in het ZoniënwoudIn het Zoniënwoud is woensdagnamiddag opnieuw een bosbrand uitgebroken. Dat meldt de Brusselse brandweer. Ook woensdagochtend woedde er al een brand, veroorzaakt door een slecht gedoofde barbecue.
27/05 18u15  13 verdachten opgepakt in België voor koelwagendrama EssexIn het onderzoek naar de dood van 39 Vietnamezen die vorig jaar in een koelcontainer Engeland wilden bereiken, zijn gisteren in België 13 verdachten opgepakt.
27/05 18u15  Nog twee verdachten opgepakt na geweld tegen agenten in AnderlechtIn het onderzoek naar het incident in Anderlecht waarbij omstaanders vorige week een arrestatie probeerden te verhinderen, zijn opnieuw twee verdachten opgepakt. Dat meldt La Capitale en het nieuws wordt bevestigd in gerechtelijke kringen en door de advocaat van een van de twee verdachten.
27/05 18u15  LIVEBLOG. Bekerfinale tussen Antwerp en Club wordt op 1 augustus gespeeldVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 17u15  Commissie niet al te genereus voor BelgiëBelgië krijgt 5,48 miljard uit het Europese herstelfonds. Daarmee wordt ons land niet al te genereus behandeld.
27/05 17u15  Privacykwestie blijft coronabeleid parten spelenDe privacywaakhond heeft vragen bij het wettelijke kader achter het digitale en manuele contactonderzoek. Dat dreigt het draagvlak ervoor verder te ondermijnen.
27/05 17u15  LIVEBLOG. Toeristen weer welkom op Cyprus (maar Belgen niet)Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 16u15  Mondmaskers aangespoeld nadat vrachtschip 40 containers heeft verlorenHet vrachtschip ‘APL England’ heeft zondag voor de kust van Sydney ongeveer 40 containers verloren toen het de controle verloor op ruige zee. Ondertussen is een deel van de inhoud aangespoeld aan de kustlijn van de Australische staat New South Wales. Het gaat vooral om medische apparatuur en mondmaskers.
27/05 16u15  Minister De Croo vol lof over ‘historisch’ herstelplan Von der LeyenVicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo (Open VLD) reageert enthousiast op het herstelplan en de aangepaste meerjarenbegroting die Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen heeft voorgesteld.
27/05 16u15  Rode Kruis doet oproep aan bloeddonoren: ‘Tekort dreigt tijdens verlengd weekend’De bloedvoorraad van Rode Kruis-Vlaanderen dreigt onvoldoende te worden doordat de ziekenhuizen weer op volle toeren draaien. Daarom doet de organisatie een oproep naar donoren om zeker nog langs te komen voor het verlengde weekend. Doneren kan enkel op afspraak.
27/05 16u15  LIVEBLOG. Vakbond ACV Puls wil mondmaskers verplichten in winkelsVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 15u15  Politie vuurt met rubberkogels op betogers in HongkongIn Hongkong waren woensdag opnieuw protesten tegen de omstreden Chinese volksliedwet. Er werden zo’n 300 demonstranten opgepakt. De politie zette rubberkogels in om de menigte uiteen te drijven, zoals u in de video hierboven ziet.
27/05 15u15  Hier kan je gewoon in je auto naar een concert gaanIn heel Europa heeft de muziek- en festivalsector het zwaar. Door de maatregelen tegen het coronavirus zijn quasi alle festivals afgelast. Maar in Denemarken heeft Live Nation een creatief alternatief voorzien.
27/05 15u15  Trump tegen journalist met mondmasker: ‘Je wil politiek correct zijn’De Amerikaanse president Donald Trump verstond een vraag van Reuters-journalist Jeff Mason niet goed tijdens een persconferentie. Hij vroeg Mason om zijn mondmasker af te nemen, maar die weigerde dat. De reactie van Trump ziet u in de video hierboven.
27/05 15u15  Barbecue in Zoniënwoud vernielt 100 vierkante meter bosDe brand die woensdagochtend heeft gewoed in het Zoniënwoud, werd veroorzaakt door een slecht gedoofde barbecue.
27/05 15u15  Opnieuw ongeval in nieuwe Operatunnel in AntwerpenDe nieuwe Jeanne Brabantstunnel, die onder het Operaplein van noord naar zuid loopt, is woensdag enige tijd afgesloten door een ongeval. Het is het tweede incident in een week tijd.
27/05 15u15  Somers en Dalle openen speeltuin op wipplankVlaamse ministers Benjamin Dalle en Bart Somers hebben woensdag een speeltuin in Ganshoren geopend nadat die gesloten was door de coronacrisis. Ze deden dat op gepaste wijze, zoals u in de video hierboven ziet.
27/05 14u15  Von der Leyen stelt ambitieus herstelfonds voorOm de Europese economie nieuw leven in te blazen na de pandemie, stelt de Europese Commissie een herstelfonds voor van 750 miljard euro – 250 miljard meer dan Macron en Merkel vorige week voorstelden.
27/05 14u15  Katholiek Onderwijs: ‘Alle leerlingen tegelijk naar school is onmogelijk’‘Het is met de huidige veiligheidsvoorschriften onmogelijk om alle leerlingen tegelijk naar school te halen.’ Dat zegt de adviesraad van het Katholiek Onderwijs in een mededeling aan de scholen.
27/05 14u15  Zuhal Demir wil bevoegdheid om heel Vlaanderen captatieverbod op te leggenVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) wil dat de provinciegouverneurs hun bevoegdheid om een captatieverbod uit te vaardigen, overhevelen naar het Vlaamse niveau. Dat zei Demir vanmiddag in een commissievergadering in het Vlaams Parlement.
27/05 13u15  Burgemeester emotioneel na dodelijk politiegeweld: 'Zwart zijn zou geen doodstraf mogen zijn'Jacob Frey, de burgemeester van de Amerikaanse stad Minneapolis, heeft emotioneel gereageerd na de dood van George Floyd na een arrestatie. Bekijk zijn reactie in de video hierboven.
27/05 13u15  ‘Zwart zijn in Amerika mag geen doodstraf zijn’Dinsdagavond zijn er in de Amerikaanse stad Minneapolis protesten uitgebroken. Aanleiding is de gewelddadige én dodelijke arrestatie van de zwarte man George Floyd. De vier betrokken agenten zijn ondertussen ontslagen, maar niét aangehouden.
27/05 13u15  13 verdachten opgepakt voor drama met koelwagen in EssexIn het onderzoek naar de dood van 39 Vietnamezen die vorig jaar in een koelcontainer Engeland wilden bereiken, zijn gisteren in België 13 verdachten opgepakt.
27/05 13u15  Onderzoek bewijst: eenzaamheid drijft mensen uit hun kotWie zich eenzaam voelt, heeft het moeilijker om richtlijnen inzake sociale afstand te volgen. Ze zijn niet de enigen, blijkt uit onderzoek van twee Belgische universiteiten.
27/05 13u15  Dodelijk ongeval in Destelbergen: vrachtwagen 'met volle snelheid' ingereden op fileHet dodelijke ongeval dat woensdag in Destelbergen aan een vrachtwagenbestuurder het leven heeft gekost en een tweede zwaar heeft verwond, was het gevolg van een kop-staartaanrijding. Uit de eerste bevindingen van de verkeersdeskundige blijkt dat de vrachtwagen 'met volle snelheid' is ingereden op de file.
27/05 13u15  LIVEBLOG. Agent in Vorst aangevallen na coronaboeteVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 12u15  Protest na dodelijk politiegeweld in Minneapolis, agenten niet aangehoudenDinsdagavond zijn er in de Amerikaanse stad Minneapolis protesten uitgebroken. Aanleiding is de gewelddadige en dodelijke arrestatie van de zwarte man George Floyd. De vier betrokken agenten zijn ondertussen ontslagen, maar niet aangehouden.
27/05 12u15  ‘De yogasnuivers dragen een zware verantwoordelijkheid’Oorlogsfotograaf en doctor in de antropologie Teun Voeten maakte in opdracht van de stad Antwerpen een studie over de narcocultuur in de Scheldestad. Hij goot zijn bevindingen in een boek dat op vele vlakken tegen de haren in strijkt. ‘Als je die kleine dealers blijft afschilderen als slachtoffers van de maatschappij en als mensen die geen kansen hebben gekregen, onderschat je hen schromelijk. Dat is niet het geval.’
27/05 11u15  ‘Zwart zijn in Amerika mag geen doodstraf zijn.’Er zijn in de Amerikaanse stad Minneapolis protesten uitgebroken. Aanleiding is de gewelddadige én dodelijke arrestatie van de zwarte man George Floyd. De vier betrokken agenten zijn ondertussen ontslagen, maar niét aangehouden.
27/05 11u15  36 doden, 36 nieuwe opnames: trends blijven dalendEr zijn de afgelopen 24 uur 36 nieuwe opnames voor covid-19 gemeld, en 137 nieuwe besmettingen. De trends blijven dalend. 36 mensen zijn dinsdag gestorven aan de ziekte. Dat meldt Sciensano.
27/05 11u15  Ambassadeur Peru steunt Selena Ali in zaak katje Lee: ‘Al tien jaar geen rabiës in die stad’Gonzalo Gutiérrez Reinel, ambassadeur voor Peru in België, steunt Selena Ali in haar strijd om kat Lee. Volgens de ambassadeur is er al tien jaar geen rabiës meer in de stad Cuzco waar Lee vandaan komt en is de kans dat de kat besmet is ‘zo goed als onbestaande’. De ambassadeur vraagt aan de rechtbank om de kat hier in België zijn quarantaine te laten uitzitten.
27/05 11u15  Dode en zwaargewonde bij ongevallen in Destelbergen, snelweg afgeslotenBij de ongevallen woensdagochtend op de E17 ter hoogte van Destelbergen zijn een dode en een zwaargewonde gevallen. Dat meldt de persdienst van de federale politie. De snelweg is er momenteel volledig afgesloten, het verkeer moet er over een parallelweg naast de snelweg.
27/05 10u15  Francken: ‘Strijd tegen corona aan het winnen, nu strijd voor economie voeren’Theo Francken (N-VA) hamert er nog eens op dat er een regering moet komen met een meerderheid aan beide kanten van de taalgrens. ‘We moeten vooral de economische strijd winnen.’
27/05 10u15  LIVEBLOG. Wereldwijd meer dan 350.000 doden door coronavirusVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 09u15  Dode en zwaargewonde bij ongevallen in Destelbergen, file richting GentBij de ongevallen woensdagochtend op de E17 ter hoogte van Destelbergen zijn een dode en een zwaargewonde gevallen. Dat meldt de persdienst van de federale politie.
27/05 08u15  LIVEBLOG. Privésauna's stellen regering in gebrekeVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 07u15  Aantal vredestroepen is wereldwijd verder afgenomenHet aantal mensen dat wordt ingezet voor vredesmissie is wereldwijd verder afgenomen in 2019. Eind vorig jaar werden naar schatting nog 137.781 soldaten, politiemensen en burgers ingezet. Dat is 4,8 procent minder dan in 2018, zo blijkt uit een woensdag gepubliceerd rapport van het Zweedse onderzoeksinstituut Sipri (Stockholm International Peace Research Institute).
27/05 07u15  Twitter plaatst factcheck bij tweets van Donald TrumpTwitter heeft dinsdag voor het eerst een factcheck geplaatst bij de tweets van de Donald Trump. De Amerikaanse president reageert misnoegd. ‘Ik zal dat laten niet gebeuren als president.’
27/05 07u15  Vier politieagenten ontslagen na overlijden zwarte man bij gewelddadige arrestatie in VSIn de Amerikaanse stad Minneapolis, in de staat Minnesota, zijn vier politieagenten de laan uitgestuurd omdat ze maandagavond betrokken waren bij een arrestatie die een zwarte man het leven heeft gekost. Op videobeelden is te zien hoe een van de agenten met zijn knie op de nek van de gearresteerde man drukte.
27/05 07u15  LIVEBLOG. Brazilië meldt meer dan duizend doden in 24 uur, aantal doden in VS stijgt weer lichtVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 06u15  LIVEBLOG. Brazilië meldt meer dan duizend doden in 24 uur, aantal doden in VS stijgt weer ligtVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
27/05 04u15  Cultuursector wil herstarten, maar mag niet: ‘Het steekt, ja’De coronacrisis legde in een klap de hele cultuursector lam. Veel artiesten zitten zonder inkomen. Op welke manier raken we hier weer uit?
26/05 22u15  FBI onderzoekt nieuwe case van Afro-Amerikaanse man die sterft bij politie-arrestatieHet Amerikaanse onderzoeksbureau FBI onderzoekt de dood van een 40-jarige Afro-Amerikaan die stierf bij een arrestatie in de staat Minnesota. Op het internet gaan beelden rond van de man die door een agent in een verstikkende wurggreep wordt gehouden.
26/05 22u15  Speeltuinen mogen weer open voor -13-jarigenVanaf woensdag mogen openbare speeltuinen weer open. Al ligt de leeftijdsgrens wel op twaalf jaar en mogen lokale overheden nog altijd zelf bepalen of ze openen.
26/05 21u15  ‘Stuur water werven niet langer riolen in’Ik mag mijn gazon niet besproeien terwijl er op een bouwwerf in mijn straat volop water opgepompt wordt en ­geloosd in de riolen.’ Het is een veelgehoorde klacht, niet geheel onterecht.
26/05 21u15  Twee vermiste minderjarige meisjes teruggevondenDe Antwerpse politie was op zoek naar twee minderjarige meisjes uit Antwerpen die sinds maandagnamiddag vermist waren. Ze zijn volgens de politie in goede gezondheid teruggevonden.
26/05 20u15  Agenten betrapt op barbecuefeestje bij bewaken van de grensDe federale politie onderzoekt of drie inspecteurs die zondag de Belgisch-Nederlandse grens in Wuustwezel moesten bewaken tijdens hun dienst aan het barbecueën waren. Alle drie hadden ze gedronken. ‘Onaanvaardbaar’, zegt de federale politie.
26/05 20u15  Onrustwekkende verdwijning in Antwerpen: twee minderjarige meisjes vermistDe Antwerpse politie is op zoek naar twee minderjarige meisjes die sinds maandagnamiddag vermist zijn. Ze spreekt van een onrustwekkende verdwijning.
26/05 20u15  Groen en SP.A noemen bosuitbreidingsplannen Demir ‘onmeetbaar’Volgens oppositiepartijen Groen en SP.A zijn de bosuitbreidingsplannen van Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) niet meetbaar. Ze valt immers binnen de foutenmarge van de bosinventaris, klinkt het.
26/05 20u15  ‘Reddingsstrook’ bij file wordt verplichtDe Kamercommissie Mobiliteit heeft met ruime meerderheid een wetsvoorstel goedgekeurd over de invoering van reddingsstroken op autosnelwegen.
26/05 20u15  Speeltuinen morgen weer open voor -13-jarigenVanaf morgen mogen openbare speeltuinen weer open. Al ligt de leeftijdsgrens wel op twaalf jaar en mogen lokale overheden nog altijd zelf bepalen of ze openen.
26/05 20u15  LIVEBLOG. Van Gucht: 'Risico in scholen op andere manieren beperken'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
26/05 17u15  Politieke leiders doen een ‘Cummings-ke’: eigen regels volgen is moeilijkRegels uitvaardigen is vaak makkelijker dan ze zelf naleven. Niet alleen Dominic Cummings, de raadgever van de Britse premier Boris Johnson, maar ook enkele politieke leiders hebben het er moeilijk mee.
26/05 17u15  Primeur voor Centraal-Amerika: Costa Rica legaliseert homohuwelijkCosta Rica is het eerste Centraal-Amerikaans land waar het homohuwelijk toegestaan is. De eerste huwelijken werden in de nacht van maandag op dinsdag al voltrokken.
26/05 17u15  Kleuter test positief op corona: leerlingen en juffen in quarantaineIn kleuterschool Irishof Kapellen van de GO! Campus is een jongen besmet met,covid-19. Iedereen die langer dan een kwartier met de jongen in contact is geweest, werd in quarantaine geplaatst.
26/05 17u15  Nog geen tien procent van gezondheidswerkers heeft antistoffen tegen sars-CoV-2Begin mei had 8,4 procent van de gezondheidswerkers in Belgische ziekenhuizen antilichamen tegen sars-CoV-2. Of dat (veel) meer is dan bij de rest van de bevolking, is onduidelijk.
26/05 16u15  Zwarte man vraagt om hond aan leiband te houden, vrouw belt politie: ‘Ik ga vertellen dat ik word bedreigd’Een video waarin een blanke vrouw de politie belt omdat een zwarte man haar vraagt om haar hond aan de leiband te houden, doet stof opwaaien in de VS.
26/05 16u15  LIVEBLOG. Film Fest Gent gaat door, 'liefst met publiek'Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
26/05 15u15  Brits regeringslid stapt op uit ongenoegen met topadviseur JohnsonDouglas Ross, een Britse onderminister in de regering van Boris Johnson, heeft zijn ontslag ingediend. Hij vindt dat Johnsons topadviseur Dominic Cummings ontslag moet nemen, na een ongeoorloofde verplaatsing van 400 kilometer tijdens de lockdown.
26/05 15u15  Kringwinkels overstelpt met goederen: ‘Wacht nog even met spullen brengen als het kan’Verschillende Kringwinkels in Vlaanderen kunnen de spullen die de voorbije weken werden binnengebracht niet langer stockeren. Velen roepen dan ook op om even te wachten met spullen binnenbrengen.
26/05 15u15  De Lijn kijkt naar Vlaamse regering voor betaling corona-factuurOpenbaarvervoermaatschappij De Lijn rekent op een verlies van 35 miljoen euro door de coronacrisis. ‘Het is de logica zelf dat de overheid dat bedrag zal bijpassen’, zegt voorzitter Marc Descheemaeker.
26/05 15u15  Hoe kunnen we ons land redden van de droogte?Het waterpeil van de Maas blijft dalen, een van de belangrijkste waterbronnen in ons land. Wat als er steeds minder water is? Kamagurka heeft een oplossing in de video hierboven.
26/05 13u15  Stanley Ho, de man die van Macau een gokparadijs maakte, gestorvenStanley Ho, de zakenman die in Macau een casino-imperium uitbouwde dat Las Vegas overtrof, is dinsdag overleden. Dat heeft zijn familie gemeld. Ho werd 98 jaar en ging pas in 2018 met pensioen.
26/05 13u15  Efteling is weer open: sneller in de Baron dan op het toiletDe Efteling is weer open voor de inwoners van Nederland. Met hygiënemaatregelen en veel minder gasten moet het ook in coronatijd een veilig dagje uit zijn.
26/05 13u15  Opnieuw bomen vernield: ‘Zeker niet door kinderen’Nadat in natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout bomen werden vernield met een kettingzaag, werd ook het provinciaal domein Den Blakken in Wetteren slachtoffer van vandalen. Meer dan 150 jonge eikenbomen zijn er afgeknakt.
26/05 13u15  Zitting voor Hans Van Themsche uitgesteld, Justitie vergat slachtoffersHet parket heeft een negatief advies verleend over de aanvraag van Hans Van Themsche (32) om de gevangenis te mogen verlaten. Van Themsche hoopt overdag buiten de gevangenis te mogen werken, of om zijn straf met een enkelband te mogen uitzitten. De zitting over die vraag werd dinsdag uitgesteld omdat Justitie vergeten was de slachtoffers uit te nodigen.
26/05 13u15  LIVEBLOG. Slechts één op vijf covid-patiënten belde met contactonderzoekerVolg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
26/05 12u15  Twaalfjarige Italiaan laat zich niet opjagen door achtervolgende beerIn het noorden van Italië zijn enkele wandelaars verrast door een bruine beer. De twaalfjarige Alessandro en zijn ouders waren een berg in de Dolomieten aan het afdalen toen de beer plots opdook. Maar de jongen bleef er, bijgestaan door zijn vader, opvallend kalm onder.
26/05 12u15  Infrabel bestrijdt coronavirus met artificiële intelligentieDe meeste bedrijven zijn intussen heropgestart. Een van de grootste uitdagingen daarbij is om afstand te bewaren en om te controleren of iedereen zijn mondmasker correct draagt. Spoorwegbeheerder Infrabel gebruikt daarvoor artificiële intelligentie. Bekijk het project in de video hierboven.
26/05 12u15  Magnette: ‘Vlaamse partijen spreken over herfederaliseren gezondheidszorg’Exact een jaar na de verkiezingen is er nog geen sprake van een federale regering. Volgens PS-voorzitter Paul Magnette leverde de coronacrisis heel wat verandering op in de onderhandelingen. ‘Er zijn veel Vlaamse partijen die over de herfederalisering van de gezondheidszorg praten, dat is nog nooit gebeurd.’
26/05 11u15  Rook bosbranden Australië kostte honderden het levenIn Australië zijn honderden mensen gestorven aan de rook van de verwoestende bosbranden. De rookontwikkeling veroorzaakte gezondheidsproblemen die erger zijn dan die veroorzaakt door de bosbranden zelf, klinkt het bij experts.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

10x LIVEBLOG. Bijna 70 procent van de kleuterscholen gaat dinsdag al opnieuw open01/06 19u15 - De Standaard: Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
9x Oom van ontvoerde 13-jarige jongen was leider Europees drugsnetwerk01/06 17u15 - De Standaard: De familie van de 13-jarige ontvoerde jongen uit Genk ging al geregeld over de tongen bij het gerecht voor hun groot aandeel in het Limburgse drugsmilieu. Zijn 57-jarige oom M. werd in januari 2019 nog veroordeeld tot een celstraf van dertien jaar voor het organiseren van een grote internationale drugshandel waarbij maar liefst 8,3 miljoen euro winst werd gemaakt.
9x LIVEBLOG. Nog meer nertsen in Nederland besmet01/06 18u15 - De Standaard: Volg hier de updates over de uitbraak van het nieuwe coronavirus.
9x 'Uitspraak parket in drugsproces triggerde kidnappers'01/06 19u15 - De Standaard: De ontvoerders van de 13-jarige jongen uit Genk werden getriggerd door een oude uitspraak van het parket dat zijn familie '30 miljoen euro waard zou zijn'. Dat zegt advocaat Luk Delbrouck. De vrijgelaten jongen stelt het 'hallucinant goed'. Er zijn intussen zeven arrestaties verricht in de zaak.
8x Beruchte Syriëstrijder opgepakt in onderzoek gijzeling Genkse jongen01/06 17u15 - De Standaard: Khalid Bouloudo (41), ook wel de ‘koekjesbakker’ genoemd omdat hij ooit in een koekjesfabriek werkte, is één van de mannen die maandagochtend opgepakt zijn in het onderzoek naar de ontvoering van een 13- jarige jongen in Genk. Zijn arrestatie werd aan De Standaard bevestigd.
8x Russen beslissen op 1 juli of Poetin tot 2036 kan aanblijven01/06 17u15 - De Standaard: Op 1 juli zal het Russische volk zich mogen uitspreken over de grootste grondwetswijziging in de geschiedenis van Rusland, die president Vladimir Poetin toelaat tot zijn 83ste aan te blijven. Het referendum was aangekondigd in april, maar werd uitgesteld.
8x Woede neemt toe over Trump die 'zich verstopt'01/06 17u15 - De Standaard: Terwijl de protesten in verschillende Amerikaanse steden escaleren - zowel in Iowa als Kentucky is sprake van dodelijke slachtoffers - verschanst de president zich in het Witte Huis. Zijn stilzwijgen lokt onbegrip en boosheid uit, meerdere celebrity's spreken zich uit. Platenmaatschappijen organiseren morgen een ‘Stille Dinsdag’.
8x Beruchte moslimextremist opgepakt in onderzoek gijzeling Genkse jongen01/06 18u15 - De Standaard: Khalid Bouloudo (45), ook wel de ‘koekjesbakker’ genoemd omdat hij ooit in een koekjesfabriek werkte, is een van de mannen die maandagochtend opgepakt zijn in het onderzoek naar de ontvoering van een 13-jarige jongen in Genk. Zijn arrestatie werd aan 'De Standaard' bevestigd.
8x Kleine manifestaties tegen racisme in Gent en Brussel verlopen rustig01/06 18u15 - De Standaard: Op het Gentse Sint-Pietersplein hebben zo’n 500 mensen vandaag een (niet-aangevraagde) protestactie gehouden tegen racisme. Aanleiding is de dood van George Floyd, een zwarte arrestant. De actie verliep rustig. Ook in Brussel hielden een 50-tal mensen om dezelfde reden een vreedzame sit-in
8x LIVEBLOG. Muziekindustrie houdt 'stille dinsdag'01/06 18u15 - De Standaard: Volg hier de laatste ontwikkelingen over de massale protesten in de Verenigde Staten, na de dood van George Floyd door politiegeweld.

Statistieken

Artikels:
23131
Gelezen:
906
Aantal lezers nu:
38


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven