vrijdag 30 juli 2021, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u00
 

De Standaard

Verbergen Tonen
29/07 23u15  Voormalig Amerikaans kardinaal McCarrick wordt vervolgd voor seksueel misbruik De 91-jarige Amerikaanse ex-kardinaal, Theodore McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige jongen. Het misbruik zou dateren van de jaren 70. Dat schrijft The Boston Globe.
29/07 23u15  Toeristen in zuiden van Turkije geëvacueerd wegens bosbranden In het zuiden van Turkije, en meer bepaald in de toeristische badplaatsen Bodrum en Marmaris, heeft de overheid toeristen laten evacueren uit hun hotels wegens de zware bosbranden in de regio. Door de strakke wind kwam het vuur dicht bij de hotels. De evacuaties gebeurden op sommige plaatsen met bootjes, zo is te zien op sociale media. Minstens vier mensen zijn overleden en bijna 200 mensen liggen in het ziekenhuis
29/07 22u15  Ruim negen op tien bloeddonors in Nederland heeft corona-antistoffen Van de 2.000 mensen die bloed doneren bij de Nederlandse bloedbank Sanquin, heeft inmiddels ruim 93 procent antistoffen tegen het coronavirus. Dat stelt de bloedbank donderdag vast op basis van eigen onderzoek. Volgens Sanquin is het overgrote deel van die antistoffen verkregen door vaccinatie.
29/07 21u15  Het financiële drama na de overstromingen: ‘Helft van de huurders niet verzekerd’ Na het drama van de overstromingen, voltrekt zich nu mogelijk een tweede kleine ramp. Heel wat mensen blijken niet verzekerd, en zullen dus ook geen aanspraak kunnen doen op financiële steun van het Waals Rampenfonds. Dat blijkt alvast het geval in Verviers.
29/07 20u15  Coronablog | Testcentra ervaren meer agressie tegenover personeel door reistesten Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
29/07 20u15  ‘Woonzorgcentra moeten waakzaam blijven’ In mei werd een woonzorgcentrum in Nijvel met een grote corona-uitbraak geconfronteerd, hoewel de bewoners die besmet raakten allemaal eerder ­gevaccineerd waren. Twaalf onder hen overleden. Er werd een onderzoek op poten gezet en de resultaten zijn nu bekend.
29/07 19u15  Het financieel drama na de overstromingen: ‘Helft van de huurders niet verzekerd’ Na het drama van de overstromingen, voltrekt zich nu mogelijk een tweede kleine ramp. Heel wat mensen blijken niet verzekerd, en zullen dus ook geen aanspraak kunnen doen op financiële steun van het Waals Rampenfonds. Dat blijkt alvast het geval in Verviers.
29/07 18u15  ‘Overheid Malta mee verantwoordelijk voor moord op journaliste’ Malta is mee verantwoordelijk voor de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. Zo oordeelde een onderzoeksteam van drie rechters.
29/07 18u15  Openluchtattractie in Londen sluit deuren na twee dagen wegens ‘teleurstellend eindresultaat’ De groene heuvel Marble Arch Mound in Londen heeft twee dagen na opening opnieuw zijn deuren moeten sluiten. De heuvel moest een groen uitkijkpunt worden in het centrum van de stad, maar de Londenaren zijn teleurgesteld in het eindresultaat.
29/07 18u15  Liveblog noodweer | Geen Chaudfontaine meer in de rekken door overstromingen Lees meer >
29/07 17u15  Verschillende doden bij bosbranden in de buurt van Antalya Door bosbranden in het zuiden van Turkije zijn doden en gewonden gevallen en is enorme schade aangericht. In de streek van de badplaats Antalya zijn 3 doden en 122 gewonden gevallen, meldden de autoriteiten donderdag. Ook dieren werden het slachtoffer van de bosbranden.
29/07 17u15  Derde boostervaccin straks alleen voor de kwetsbare groepen? De vaccinatietaskforce beraadt zich nog over het nut van de derde prik voor de algemene bevolking. En dan speelt ook nog het ethische dilemma: moeten wij al een derde keer prikken terwijl de Derde Wereld nog wacht?
29/07 15u15  Meer in Patagonië kleurt roze door vervuiling Het Corfumeer in Patagonië heeft een roze kleur gekregen nadat visserijbedrijven er hun afval in hebben geloosd. Het gaat onder meer om natriumsulfiet, dat vaak gebruikt wordt in de visindustrie. De roze kleur baart de omwonenden heel wat zorgen. Bekijk het in de video hierboven.
29/07 15u15  Steeds minder groen op Europese coronakaart: helft van Frankrijk kleurt rood, Italië bijna helemaal oranje De coronakaart van het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) is opnieuw aangepast en die ziet er minder groen uit dan de vorige keer. Het zijn ook de populaire vakantiebestemmingen die het minder goed doen dan vorige week. Onder andere het Zuiden van Frankrijk en Sardinië kleuren nu rood.
29/07 14u15  Macron afgebeeld als Hitler: Franse president dient klacht in De Franse president Emmanuel Macron neemt juridische stappen tegen de man die hem op grote reclameborden als Hitler liet afbeelden.
Laatste update: donderdag 29 juli 2021, 23u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
29/07 14u15  Liveblog noodweer | Burgemeester van Pepinster scherp voor ‘afwezige’ Croix-RougeLees meer >
29/07 13u15  Neutrale zone gaat ook voor hongerstakers definitief dichtDe neutrale zone in de buurt van het Sint-Katelijneplein gaat definitief dicht. Staatssecretaris Sammy Mahdi sluit de zone definitief, ook voor de hongerstakers.
29/07 12u15  Hittegolf maakt water zo heet dat zalmen bijna levend gekookt wordenEen indrukwekkende video toont hoe zalmen gewond zijn geraakt door te zwemmen in water dat onleefbaar was geworden door de hittegolf in het noordwesten van de Verenigde Staten. De zalm in de rivier Columbia werden blootgesteld aan te hoge watertemperaturen. De beelden werden gedeeld door een non-profitorganisatie die de rivier van nabij monitort.
29/07 12u15  Volgelingen van Steve Bannon moeten abdij in Italië verlatenEr komt geen speciale academie voor rechts-nationalisten in een ­abdij in Midden-Italië.
29/07 12u15  Coronablog | Volgende week minder dan 400.000 vaccins toegediend in VlaanderenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
29/07 12u15  Leonardtunnel weer open na ongeval met vrachtwagenDe Leonardtunnel nabij Tervuren is donderdagvoormiddag weer open na het ongeval met een vrachtwagen op de binnenring, waardoor de tunnel in beide richtingen moest afgesloten worden. Dat deelt het Vlaams Verkeerscentrum mee via Twitter.
29/07 11u15  Corona | Reizen in Europa: alles wat u moet weten, opgesomd per landHoe zit het precies met de coronamaatregelen in Europese landen? Mag u op citytrip in Frankrijk een terrasje doen? In Spanje naar een museum? En wanneer moet u bij terugkeer van uw reis in quarantaine? Een overzicht.
29/07 11u15  Coronablog | Nieuwe behandeling voor wie geen antistoffen aanmaaktVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
29/07 09u15  Boris Johnson worstelt naast prins Charles met parapluDe Britse premier Boris Johnson was woensdag aanwezig op de inwijding van een monument op het National Memorial Arboretum in Staffordshire. Omdat het regende had hij een paraplu bij, maar toen hij die wou gebruiken liep het fout. Prins Charles, die voor hem zat, moest hard lachen toen hij Johnson zag worstelen met het ding. Bekijk het in de video hierboven.
29/07 09u15  Bezoek aan psycholoog straks terugbetaald: ‘We gaan naar laagdrempelige hulp’Vanaf 1 september wordt een bezoek aan een psycholoog of orthopedagoog rechtstreeks terugbetaald. De maatregel past in het ‘masterplan mentale gezondheid’. ‘We gaan naar laagdrempelige en betaalbare psychologische hulp voor iedereen die er nood aan heeft’, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit).
29/07 09u15  Biles reageert na opgave: ‘Weet nu dat ik meer ben dan turnen alleen’De Amerikaanse superster Simone Biles gaf aan dat ze het mentaal moeilijk heeft en besloot in de teamfinale turnen aan de kant te blijven. Ook in de allroundfinale zal ze niet starten. Ze stelt haar mentale welzijn boven presteren, in haar eerste reactie laat ze weten dankbaar ze zijn voor de steun.
29/07 08u15  Liveblog noodweer | Voorlaatste vermiste na noodweer teruggevondenLees meer >
29/07 07u15  Verkeershinder op Brusselse binnen- en buitenring: ‘Wie naar de luchthaven moet, kan best op tijd vertrekken’Door een omgekantelde vrachtwagen aan de ingang van de Leonardtunnel ter hoogte van Tervuren ligt het verkeer op de binnenring langs beide kanten helemaal stil. Al het verkeer ter plaatse moet de snelweg verlaten en een omleiding volgen. Ook op de buitenring richting Zaventem is er hinder omdat de vrachtwagen getakeld moet worden. De chauffeur werd gewond naar het ziekenhuis gebracht.
29/07 07u15  Aantal nieuwe besmettingen stijgt minder snelTussen 19 en 25 juli werden dagelijks gemiddeld 1.472 nieuwe coronabesmettingen vastgesteld. Dat is een stijging met 8 procent op weekbasis. De toename lijkt wel stilaan een plateau te bereiken.
29/07 07u15  Meestal droog, maar frisDonderdagochtend is het op de meeste plaatsen droog met vooral ten zuiden van Samber en Maas wolkenvelden. Aan zee zijn aanvankelijk nog buien mogelijk. In de loop van de dag wordt het aan zee zonnig terwijl in het binnenland een lokale bui mogelijk is. De frisse maxima liggen tussen 16 en 22 graden. De wind waait matig en aan zee vrij krachtig uit west tot zuidwest. Dat meldt het KMI.
29/07 04u15  ‘Toen ik over mijn miskramen vertelde, klonk het van overal: ik ook’‘Een kind verliezen is een haast ondraaglijk verdriet. Velen maken het mee, weinigen praten erover.’ Zo maakte Meghan Markle haar miskraam bekend. Waarom is zwangerschapsverlies taboe? En wat betekent het voor wie het meemaakt? ‘Ik was iets kwijt voor ik het had.’
28/07 23u15  Strafonderzoek naar aanpak wateroverlastHet parket van Luik onderzoekt of de 37 doden die vielen bij de overstromingen in de provincie Luik, vermeden hadden kunnen worden. Ondertussen verenigen meer en meer slachtoffers zich.
28/07 22u15  Engeland, Schotland en Wales schaffen quarantaineplicht af voor gevaccineerden uit EU en VSVolledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven binnenkort na aankomst in Engeland, Schotland of Wales niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus, zo hebben de respectievelijke regeringen woensdag besloten.
28/07 21u15  Coronablog | Staat New York verplicht vaccinatie voor zorgpersoneel in dienst van de staatVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 20u15  Engeland en Schotland schaffen quarantaineplicht af voor gevaccineerden uit EU en VSVolledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven binnenkort na aankomst in Engeland of Schotland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus, zo hebben de Britse en Schotse regering woensdag besloten.
28/07 20u15  Liveblog noodweer | Walibi kan pas begin oktober weer de deuren openenLees meer >
28/07 19u15  Franse coronapas voor onder meer horeca gaat in vanaf 9 augustusDe ‘pass sanitaire’ voor onder meer horeca zal in Frankrijk gelden van 9 augustus. Dat heeft de woordvoerder van de Franse regering woensdag bekendgemaakt. Momenteel geldt die pas al voor onder meer cultuur.
28/07 19u15  Coronablog | Europese Commissie sluit contract voor aankoop medicijn tegen covid-19Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 18u15  Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden uit EU en VSVolledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven binnenkort na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus, zo heeft de Britse regering besloten.
28/07 18u15  Coronablog | Laagst aantal nieuwe besmettingen in drie weken in NederlandVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 17u15  Steven Van Gucht over veranderende covid-symptomen: ‘Drie mogelijke verklaringen’Uit Britse gegevens zou blijken dat de belangrijkste symptomen van een covid-infectie drastisch zijn veranderd. Ze blijken milder en zijn gaandeweg meer op verkoudheidssymptomen gaan lijken. Dat is weinig verrassend, vindt Steven Van Gucht, viroloog verbonden aan Sciensano. Hij legt uit waarom.
28/07 16u15  Livestream van nest pimpelmezen al meer dan 41 miljoen keer bekekenJohn Chadwick (43) uit het Britse Loughborough had tijdens de lockdown in maart er niets beter op gevonden dan een nest pimpelmezen te filmen in zijn tuin. Elke dag maakte hij een korte samenvatting van de meest interessante beelden en deelde die op Youtube. Alleen had hij niet gedacht dat zoveel mensen geïnteresseerd zouden zijn in de dieren. ‘Ik had de beelden online gezet zodat mijn familie en vrienden konden meekijken’, aldus Chadwick. Bekijk ze hierboven.
28/07 16u15  17-jarige jongen met gedragsproblemen verwondt twee opvoeders met mes: begeleiders naar ziekenhuis gebrachtEen 17-jarige jongen heeft maandag twee opvoeders gestoken en verwond met een mes. De feiten vonden plaats in het centrum voor mensen met een beperking en gedragsproblemen Hagewinde in Lokeren. Volgens directeur Bert Vanacker zijn zulke incidenten erg uitzonderlijk.
28/07 16u15  Overzicht | Dit zijn de nieuwe coronamaatregelenHet ministerieel besluit over de laatste coronamaatregelen die op het Overlegcomité van 19 juli beslist werden, werd gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Dat laat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) weten. Een overzicht.
28/07 16u15  Nu al de natste juli in meer dan veertig jaar in UkkelIn Ukkel, waar het hoofdkantoor van het KMI zich bevindt, is deze maand al 151 millimeter regen gevallen. Daarmee is het nu al de natste juli sinds 1980.
28/07 16u15  Coronablog | Engeland schaft quarantaineplicht af voor gevaccineerden uit EU en VSVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 15u15  Coronablog | Nederlandse coronascepticus daagt Marc Van Ranst voor rechterVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 14u15  Liveblog noodweer | Onderzoek gestart naar mogelijke onopzettelijke doodslag bij watersnoodLees meer >
28/07 14u15  Coronablog | Nederlandse antivaxer daagt Marc Van Ranst voor rechterVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 13u15  Houten brug en vrachtwagen meegesleurd door kolkende rivier in RuslandEen bestuurder in Rusland komt in de problemen als hij een houten noodbrug moet gebruiken om de rivier Uryum over te steken. Andere bruggen in de omgeving zijn vernietigd door zware overstromingen. Als de vrachtwagen halverwege is, slaat het noodlot toe.
28/07 13u15  Op restaurant of naar het museum? In deze landen heeft u een coronapas nodigIn Nederland heet het de ‘Coronacheck-app’, de Italianen noemen het de ‘green pass’, de Fransen hebben het over een ‘pass sanitaire’, maar iedereen bedoelt hetzelfde: het Europees digitaal coronacertificaat. Wat is dat, hoe kom je eraan en waar heb je het in welke landen voor nodig?
28/07 13u15  Coronablog | Helft Duitsers en Fransen is volledig gevaccineerdVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 12u15  Hevige regenval in Noord-Italië veroorzaakt zware overstromingenNoodweer blijft Europa teisteren. Nadat eerder ons land, Duitsland en Oostenrijk getroffen werden door zware regenbuien, wordt nu ook Noord-Italië overspoeld. Aan het Comomeer veranderen straten in rivieren en spoelen wagens zomaar weg.
28/07 12u15  Vandenbroucke wil weten wie zich (niet) liet vaccineren in de zorg, verplichte vaccinatie is ‘plan B’Tegen halverwege augustus wil minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) per ziekenhuis, rusthuis of zorginstelling een beeld hebben van hoeveel personeelsleden zich hebben laten vaccineren. Intussen werkt hij aan een verplichte vaccinatie als ‘plan B’.
28/07 12u15  Wat is het Europees digitaal coronacertificaat en in welke landen heb ik het nodig?In Nederland heet het de CoronaCheck-app, de Italianen noemen het de ‘green pass’, de Fransen hebben het over een ‘pass sanitaire’, maar iedereen bedoelt hetzelfde: het Europees digitaal coronacertificaat. Wat is dat, hoe kom je eraan en waar heb je die in welke landen voor nodig?
28/07 11u15  Kennedytunnel en vier andere tunnels krijgen slagbomenDe Kennedytunnel en vier andere tunnels krijgen slagbomen om ze te kunnen afsluiten bij incidenten. Dat meldt het Agentschap Wegen en Verkeer.
28/07 11u15  Liveblog noodweer | Al meer dan 100.000 kubieke meter afval opgehaald uit de Luikse stratenLees meer >
28/07 11u15  Coronablog | Sydney verlengt lockdown met nog een maandVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
28/07 10u15  Timelapse toont hoe Chinese stad verdwijnt in amper vijf minutenDe stad Dunhuang in het noordwesten van China werd zondag getroffen door een enorme zandstorm. De honderd meter hoge zandwolk had slechts enkele minuten nodig om de hele stad te doen verdwijnen. De wind haalde snelheden tot wel 137 kilometer per uur waardoor bestuurders in een mum van tijd geen vijf meter verder meer konden zien. Bekijk het in de video hierboven.
28/07 10u15  Watersnood verergert grieven rond belevering van Waalse Delhaize-uitbaters: rechtszaak dreigtDoor de overstromingen in Wallonië kampen verschillende winkels van Delhaize met lege winkelrekken. Dat schrijft De Tijd. Er zouden onvoldoende trucks en chauffeurs zijn om de winkels te bevoorraden en dus groeit de frustratie bij winkeluitbaters die al jaren compensatie vragen aan Delhaize.
28/07 08u15  Agent getuigt over bestorming Capitool: ‘Dit is hoe ik aan mijn einde kom’Tijdens de eerste hoorzitting voor het Amerikaanse Congres over het geweld op 6 januari zei een agent dat hij vreesde die dag te sterven.
28/07 08u15  Politie controleert automobilisten amper op PLFDe federale politie heeft in tien dagen slechts een duizendtal auto’s gecontroleerd bij de grensovergang. Vijftien mensen werden met vervalste coronadocumenten betrapt.
28/07 08u15  ‘Goed nieuws’ van De Croo doet evenementensector steigeren: ‘Aan weer een halve belofte hebben wij niets’De belofte van premier De Croo om grote indoor­events mogelijk te maken in het najaar, is bij de sector in het verkeerde keelgat geschoten.
28/07 07u15  Bijna dertig ziekenhuisopnames per dagTussen 21 en 27 juli werden elke dag gemiddeld bijna 30 mensen met COVID-19 opgenomen in het ziekenhuis, een toename met 14 procent op weekbasis. Dat blijkt woensdag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
28/07 04u15  Waar de wereld van vol is, loopt de taal van overBlah. Zo voelt u zich. En mèh. Pandemoe. Deinerig of zelfs statisziek. Van woorden willen we dat ze pincetprecies benoemen wat we bedoelen. Of voelen, zoals na een dik jaar pandemie. De taalmachine gloeit.
27/07 23u15  Levenslang voor dader schietpartijen AtlantaDe dader van de schietpartijen in Aziatische massagesalons in Atlanta in maart is veroordeeld tot levenslang. Dat heeft een Amerikaanse rechter dinsdag beslist.
27/07 22u15  Coronacijfers zien er vreselijker uit dan ze (hopelijk) zijnHoeveel zorgen moeten we ons maken over de stijgende besmettingscijfers? ‘We moeten alert blijven. Maar vooral ook beseffen dat het veel erger zou zijn zonder vaccinaties.’
27/07 22u15  La Boum kondigt nieuwe editie aan op 1 april 2022De organisatoren achter het beruchte nepfestival La Boum op 1 april van dit jaar hebben op facebook een nieuwe editie aangekondigd. Die zal doorgaan op 1 april 2022. Het gaat dit keer wel degelijk om het kunstenaarscollectief achter de eerste editie, en niet het meer activistische L’Abîme achter de latere edities.
27/07 22u15  Roep om verplichte vaccinatie gezondheidspersoneel wordt luiderDe Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België (KAGB) en haar Franstalige tegenhanger ARMB bevelen de verplichte vaccinatie van gezondheidspersoneel aan. Eerder pleitte het Vlaams Patiëntenplatform al voor een verplichte vaccinatie van alle zorgverleners tegen covid-19. De regering blijft echter van oordeelde dat er geen verplichte vaccinatie voor zorgverleners komt, zolang er marge is voor verbetering. Sciensano heft wel de uitzonderingen voor zorgpersoneel op quarantaineregels op.
27/07 22u15  Coronablog | Mondmaskerplicht komt terug in delen van Frankrijk en de VSVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/07 21u15  Al twee doden en 31 gewonden na explosie in DuitslandIn de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats op een industrieterrein. Er zijn twee dodelijke slachtoffers aangetroffen. Het aantal gewonden is opgelopen tot 31. Vijf van hen krijgen intensieve zorgen, één is nog in levensgevaar. Vijf medewerkers worden nog vermist.
27/07 20u15  Minstens één dode en 31 gewonden na explosie in DuitslandIn de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats op een industrieterrein. Het aantal gewonden is opgelopen tot 31. Vijf van hen krijgen intensieve zorgen. Eén van de vijf vermiste werknemers is dood teruggevonden.
27/07 19u15  Giften aan rampenfondsen worden fiscaal aftrekbaarWie geld stort aan de gewestelijke rampenfondsen om de slachtoffers van de overstromingen in ons land te steunen, zal dat kunnen aftrekken van de belastingen. Dat meldt minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Voor bedrijven wordt het aftrekbare bedrag opgetrokken van 500.000 tot 2,5 miljoen euro.
27/07 18u15  Coronablog | Bijna 200 poetsbedrijven misbruikten coronasteunVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/07 17u15  Tom Daley emotioneel na overwinning: ‘Ik ben een homoseksuele man en een olympisch kampioen’Op zijn vierde Olympische Spelen sprong de Brit Tom Daley eindelijk naar een gouden medaille. Samen met Matty Lee kon de schoonspringer in het synchroonduiken van het 10 meterplatform China achter zich houden. Op het podium, met de gouden medaille om de hals, maakte Daley, als voorvechter voor lgbti-rechten, nog een sterk statement.
27/07 17u15  Wallonië krijgt bijzonder commissariaat voor heropbouwWallonië krijgt een bijzonder commissariaat voor de heropbouw na de watersnood. Dat kondigde minister-president Elio Di Rupo dinsdag aan. Liefst 202 van de 262 Waalse gemeenten werden getroffen door de ramp en er zijn 41 doden te betreuren.
27/07 16u15  14-jarige in Nederland slachtoffer van vermoedelijk lgtbi-geweldIn Nederland is een 14-jarig meisje maandagmiddag in elkaar geslagen. Volgens de plaatselijke politie gaat het om lgtbi-geweld.
27/07 16u15  Liveblog noodweer | 41 doden en nog steeds twee vermisten na overstromingen in ons landLees meer >
27/07 15u15  Minstens één dode na explosie in Duitsland: rook op kilometers afstand zichtbaarIn de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats. Volgens de Duitse nieuwswebsite WDR zou de afvalverbrandingsinstallatie van het chemiebedrijf Bayer getroffen zijn. Maar dat nieuws werd nog niet bevestigd. Er zijn al zeker vier zwaargewonden, twaalf mensen raakten lichtgewond. Van de vijf vermiste werknemers is één dood teruggevonden.
27/07 15u15  Reporter is seksuele intimidatie tijdens werk beuBrianna Hamblin werkt als televisieanker voor de lokale zender Spectrum News 1 in de Amerikaanse staat New York in de stad Rochester. Op 23 juli maakte ze zich klaar om live verslag uit te brengen, wanneer een man haar aanspreekt en seksuele toespelingen maakt. Hamblin besloot te beelden te delen op Twitter, die al meer dan vijf miljoen keer bekeken werden.
27/07 15u15  14-jarige in Nederland slachtoffer van vermoedelijk lgtbq-geweldIn Nederland is een 14-jarig meisje maandagmiddag in elkaar geslagen. Volgens de plaatselijke politie gaat het om lgtbq-geweld.
27/07 15u15  Tiener filmt hoe hij en zijn moeder vastzitten in auto tijdens overstromingen DinantIn de provincie Namen is Dinant afgelopen weekend getroffen door hevige wateroverlast. Een moeder en haar 14-jarige zoon zaten twee uur vast in hun wagen nadat een straat veranderd was in een wilde rivier. De vrouw zette bovenstaande beelden van hun bange momenten op Facebook.
27/07 14u15  Oproep | Drie generaties zwangerschapOp drie generaties tijd is er veel veranderd: terwijl de grootmoeder de zwangerschap er vaak tussen alle taken door bij nam, was de moeder doorgaans al iets voorzichtiger met welke activiteiten ze de laatste maanden van de zwangerschap nog deed. Haar dochter – de generatie twintigers en dertigers vandaag – is een pak alerter voor wat ze eet, drinkt en doet. We zijn op zoek naar een dochter (die al moeder is), haar moeder en grootmoeder die over hun zwangerschap willen vertellen in De Standaard. U mag mailen naar Sarah.Vankersschaever@standaard.be , graag met vermelding van een contactpersoon en telefoonnummer.
27/07 13u15  Franse president Macron bedolven onder bloemenkransen tijdens bezoek aan TahitiDe Franse president Emmanuel Macron is op vierdaags bezoek in Frans-Polynesië, de archipel in de Stille Oceaan. Daarbij werd hij onthaald op de traditionele manier, namelijk met heel veel bloemenkransen. Zelf komt hij in de eerste plaats om zijn landgenoten te overtuigen zich te laten vaccineren tegen covid. Maar de inwoners hopen vooral op excuses – én bijbehorende schadevergoeding – voor de kernproeven die het Franse leger drie decennia lang in dat overzees stukje Frankrijk hielden.
27/07 13u15  Explosie in Duits industriepark voor chemische bedrijven: rook op kilometers afstand zichtbaarIn de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats. Volgens de Duitse nieuwswebsite WDR zou de afvalverbrandingsinstallatie van het chemiebedrijf Bayer getroffen zijn. Maar dat nieuws werd nog niet bevestigd. Volgens de politie zijn er meerdere gewonden.
27/07 12u15  Olympische Spelen zoomen in op prestaties, niet op lichaam van atleetDe uitzendingen van de Olympische Spelen in Tokio zullen vooral focussen op de prestaties van de atleten, en niet op hun lichamen. Het in beeld brengen van de Spelen zal op een meer genderneutrale manier worden aangepakt dan in het verleden, liet de ceo van Olympic Broadcasting Services (OBS), Yiannis Exarchos, weten.
27/07 12u15  Explosie in Duits industriepark voor chemische bedrijven: rook vanop kilometers afstand zichtbaarIn de Duitse stad Leverkusen vond dinsdagochtend een grote explosie plaats. Volgens de Duitse nieuwswebsite WDR zou de afvalverbrandingsinstallatie van het chemiebedrijf Bayer getroffen zijn. Maar dat nieuws werd nog niet bevestigd. Volgens de politie zijn er meerdere gewonden.
27/07 12u15  Niet alle kankerpatiënten maken evenveel antistoffen aan na coronaprikPatiënten die behandeld worden voor kanker maken antistoffen aan na een eerste coronaprik. Maar een tweede prik zorgt niet bij alle patiënten voor extra antistoffen. Dat blijkt uit een studie van UZ Antwerpen (UZA) en Sciensano onder tweehonderd kankerpatiënten.
27/07 12u15  Coronablog | Vlaams Patiëntenplatform vraagt verplichte vaccinatie zorgpersoneelVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/07 11u15  Eerste veroordeling op basis van omstreden veiligheidswet in HongkongIn Hongkong is dinsdag voor het eerst een man veroordeeld op basis van de strenge, controversiële veiligheidswet die Peking er doorvoerde. De 24-jarige Tong Ying-kit, een voormalige ober, werd schuldig bevonden aan terrorisme en het aanzetten tot separatisme. De veroordeling schept een juridisch precedent.
27/07 11u15  Nederlandse BMX’er loopt blessure op in Tokio na botsing met officialDe Nederlandse BMX’er Niek Kimmann is maandag tijdens een training op de Olympische Spelen hard gebotst op een overstekende official. Daarbij zou hij een scheurtje in zijn knieschijf hebben opgelopen. Na Annemiek van Vleuten en Mathieu van der Poel is hij de volgende Nederlandse pechvogel.
27/07 10u15  Resten laatste vermiste slachtoffer gevonden na instorting gebouwDe overblijfselen van de laatste persoon die nog vermist was na het instorten van een appartementencomplex in het Amerikaanse Surfside bij Miami zijn teruggevonden. Hierdoor komt het totale aantal slachtoffers op 98, zei burgemeester Daniella Levine Cava van Miami-Dade County.
27/07 09u15  Dit verandert vanaf 1 augustus: consumptiecheques, aangetekende zendingen en vennootschappenEen nieuwe maand brengt vaak veranderingen met zich mee en dat is op 1 augustus niet anders. Een overzicht.
27/07 09u15  De snelste weg naar de juiste hulpverlenerZiekenfondsen, OCMW’s en CAW’s moeten meer samenwerken om burgers beter te helpen. Minister Beke trekt daarvoor 7,5 miljoen euro uit.
27/07 08u15  Noord- en Zuid-Korea herstellen communicatie na lange stilteNoord- en Zuid-Korea hebben de hotline tussen beide landen hersteld, heeft het kantoor van de Zuid-Koreaanse president dinsdag bekendgemaakt.
27/07 08u15  Engelsen getuigen over leven na Freedom Day: ‘Het is schrikwekkend’In Engeland gingen op 19 juli heel wat coronaregels op de schop. Zo kunnen mensen in Engeland nu zonder mondmasker of afstand te houden van het nachtleven genieten. Terwijl sommigen letterlijk de seconden aftelden, kwamen de versoepelingen voor anderen veel te vroeg. ‘Maar als we nu niet heropenen, wanneer dan wel?’, klinkt het bij voorstanders. In bovenstaande video getuigen vier mensen die in Engeland wonen over hoe hun leven er nu uitziet.
27/07 08u15  Coronablog | Lockdown in Melbourne wordt opgehevenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
27/07 08u15  Nog de hele week wisselvalligDinsdag is het opnieuw onstabiel weer met kans op felle buien en plaatselijk onweer. De komende dagen nemen de intense buien geleidelijk af, maar blijft het wel wisselvallig en fris.
27/07 07u15  Opnieuw meer dan 300 patiënten in ziekenhuizenOp dit moment liggen er 305 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting, dat is 14 procent meer dan in de voorgaande zevendaagse periode. Van hen hebben er 97 mensen intensieve verzorging nodig, ook dat is een stijging met 15 procent.
27/07 04u15  ‘Kanker is mijn beroep, ik wist er alles van. Tot het me zelf overkwam’Als een arts zelf ziek wordt, voltrekt zich een pijnlijk rollenspel. De witte doktersjas moet ingeruild voor het operatieschort en de vertrouwde habitat wordt een vreemde wereld. ‘De dokter is de laatste die hulp zoekt voor zichzelf.’
26/07 23u15  President Biden maakt einde aan ‘gevechtsmissie’ in IrakDe Verenigde Staten zullen hun ‘gevechtsmissie’ in Irak tegen het einde van het jaar beëindigen om een ‘nieuwe fase’ van militaire samenwerking met het land in te gaan. Dat heeft de Amerikaanse president Joe Biden maandag gezegd.
26/07 23u15  Liveblog noodweer | Namen bereidt zich voor op nieuwe regenvalLees meer >
26/07 23u15  Coronablog | Waalse families vechten vaccinatie van 16- en 17-jarigen aan voor de rechtbankVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/07 22u15  Premier De Croo ziet grote indoorevenementen doorgaan in het najaarGezien de vaccinatiecampagne goed opschiet, gelooft premier Alexander De Croo (Open VLD) dat grote indoorevenementen in het najaar opnieuw zullen kunnen. Dat verklaarde hij op radiozender Studio Brussel.
26/07 21u15  Russische internetwaakhond haalt Navalny-sites offlineDe Russische overheid probeert de politiek ­invloed van de gearresteerde ­Aleksej Navalny te beknotten door diens websites plat te leggen.
26/07 21u15  Britten getuigen over leven na Freedom Day: ‘Het is schrikwekkend’In Engeland gingen op 19 juli heel wat coronaregels op de schop. Zo kunnen de Britten nu zonder mondmasker of social distancing van het nachtleven genieten. Terwijl sommigen letterlijk de seconden aftelden, kwamen de versoepelingen voor anderen veel te vroeg. ‘Maar als we nu niet heropenen, wanneer dan wel?’, klinkt het bij voorstanders. In bovenstaande video getuigen vier Britten over hoe hun leven er nu uitziet.
26/07 21u15  Coronablog | Verenigde Staten versoepelen reisbeperkingen voorlopig nietVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/07 20u15  Belgisch-Britse van 19 wil als jongste vrouw ooit solo rond de wereld vliegen: ‘Ik had een beetje tijd over’Zara Rutherford, een 19-jarige met zowel de Belgische als de Britse nationaliteit, wil als jongste vrouw ooit solo de wereld rond vliegen in een sportvliegtuigje. Na haar middelbare studies nam ze een jaartje vrij, dus ‘waarom niet eens gek doen?’
26/07 19u15  Demir jut federale regering nog wat opVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) maakt duidelijk dat de federale regering niet op haar goodwill moet rekenen voor het vergunnen van gascentrales, ook al zette haar partij in Oost-Vlaanderen het licht wel al eens op groen.
26/07 19u15  Liveblog noodweer | Minister Verlinden maakt einde aan federale fase crisisbeheerLees meer >
26/07 18u15  Containerschip Ever Given komt donderdag aan in RotterdamHet containerschip Ever Given dat in maart het Suezkanaal blokkeerde, komt donderdag, een dag later dan voorzien, aan in de haven van Rotterdam. Het schip blijft daar naar verwachting tot begin augustus om containers te lossen en te laden. Daarna vertrekt het naar het Engelse Felixstowe.
26/07 18u15  Duitse journaliste geschorst nadat ze zich had ingesmeerd met modder in rampgebiedSusanna Ohlen, een journaliste bij RTL Deutschland, werd geschorst nadat ze voor een liveverslag modder op haar gezicht en kleren had gesmeerd. Ohlen stond in een dorp dat werd getroffen door overstromingen en ze schaamde zich om met nette kledij voor de camera te staan. Ohlen excuseerde zich op haar Instagramaccount: ‘Zonder nadenken smeerde ik modder op mijn kleren’. Het incident werd al massaal gedeeld op Twitter.
26/07 18u15  VN-klimaatpanel focust op extreme weersomstandighedenDe recente overstromingen in landen zoals China, Duitsland en België domineerden maandag de start van de vergadering van het IPCC, het wetenschappelijk klimaatpanel van de Verenigde Naties. De sprekers verwezen naar de verschillende tragedies en deden ook een oproep. De wereld moet, zeker in het licht van deze gebeurtenissen, dringend actie ondernemen om de klimaatverandering tegen te gaan, klonk het.
26/07 18u15  Britten getuigen over leven na ‘Freedom Day’: ‘Het is schrikwekkend’In het Verenigd Koninkrijk gingen op 19 juli heel wat coronaregels op de schop. Zo kunnen de Britten nu zonder mondmasker of social distancing van het nachtleven genieten. Terwijl sommigen letterlijk de seconden aftelden, kwamen de versoepelingen voor anderen veel te vroeg. ‘Maar als we nu niet heropenen, wanneer dan wel?’, klinkt het bij voorstanders. In bovenstaande video getuigen vier Britten over hoe hun leven er nu uitziet.
26/07 17u15  Tijdelijke werkloosheid voor wie is getroffen door overstromingGetroffen werknemers van de overstromingen kunnen een beroep doen op tijdelijke werkloosheid wegen overmacht.
26/07 17u15  Liveblog noodweer | Noodweer had weinig impact op jeugdkampenLees meer >
26/07 17u15  Coronablog | Minister Beke waarschuwt voor phishingmails rond vaccinatiepaspoortVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/07 17u15  Atalanta meest getelde vlinder tijdens recordeditie Grote Vlindertelling26.600 deelnemers telden de vlinders in hun tuin tijdens de Grote Vlindertelling van Natuurpunt, van 3 tot 25 juli. De atalanta stond op één met 14.595 tellingen. Het klein koolwitje en de dagpauwoog vervolmaken de top 3.
26/07 16u15  Overstromingen verstoren Europees relanceplan na coronaOm te vermijden dat de heropbouw van Wallonië na de overstromingen moet concurreren met het Europees gefinancierde relanceplan na corona, vraagt België dat Europa met mildheid kijkt naar deadlines voor die ‘Europese’ projecten.
26/07 15u15  Londen onder water: verkeerschaos en ziekenhuizen overstroomdDe Engelse hoofdstad kreeg zondag te maken met zware regenval. Door de regen liepen straten onder water en moesten metrostations dicht. Er was verkeerschaos en de ziekenhuizen Newham en Whipps Cross vroegen patiënten om weg te blijven.
26/07 14u15  Waarschuwing voor monsterfiles van en naar vakantiebestemmingenMobiliteitsorganisaties Touring en VAB waarschuwen maandag voor het eerste zwarte weekend op de Europese snelwegen en dit zowel richting zuiden als op de terugweg. Vooral in Frankrijk worden monsterfiles verwacht. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje waarschuwen beide organisaties voor dichtgeslibde wegen en lange files.
26/07 14u15  Coronablog | Nederland schrapt meerdaagse festivalsVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/07 13u15  ‘Ongeziene ramp’ bij bosbranden Sardinië, ook Frankrijk en Spanje zwaar getroffenDe Europese Unie stuurt vier vliegtuigen naar Sardinië om te helpen bij de bestrijding van grote bosbranden in het westen van het eiland. In Frankrijk in een zware bosbrand onder controle, in het noordoosten van Spanje worden evacuaties uitgevoerd.
26/07 13u15  Hoogste woontoren van Europa is na 15 jaar (eindelijk) afDe hoogste woontoren van de Europese Unie is na 15 jaar eindelijk klaar. M-vormige Intempo-gebouw staat in Benidorm, dat daarmee zijn status als het ‘Miami van de Middellandse Zee’ bevestigt.
26/07 13u15  Liveblog noodweer | Nieuwpoort getroffen door zware wolkbreuk, ook wateroverlast in KnokkeLees meer >
26/07 12u15  Grootste woontoren van Europa is na 15 jaar (eindelijk) afDe hoogste woontoren van de Europese Unie is na 15 jaar eindelijk klaar. M-vormige Intempo-gebouw staat in Benidorm, dat daarmee zijn status als het ‘Miami van de Middellandse Zee’ bevestigt.
26/07 12u15  Rotsen rollen met hoge snelheid van Indiase berg en verwoesten brugIn het noorden van India heeft een aardverschuiving zondagmiddag heel wat schade aangericht. Een voorbijganger kon filmen hoe enorme rotsblokken met een hoge snelheid van de berg rolden. Volgens de lokale politie zouden negen toeristen om het leven zijn gekomen en raakten drie mensen gewond. Bekijk de ijzingwekkende beelden hierboven.
26/07 12u15  ‘Pukkelpop mag factuur niet naar belastingbetaler doorschuiven’: discussie over steun Vlaamse regering laait opNu Pukkelpop is afgelast, komt de volgende vraag: moet de Vlaamse regering de beloofde 1,8 miljoen euro steun geven? Open VLD-parlementslid Maurits Vande Reyde vraagt strenge controle. ‘Pukkelpop steekt de schuld te gemakkelijk op de overheid.’
26/07 11u15  Frankrijk kleurt oranje, ook rest Europa slechte cijfersDe coronakaart van Buitenlandse Zaken kleurt minder en minder groen. Frankrijk en Griekenland zijn bijna helemaal oranje.
26/07 11u15  Coronablog | Fauci: ‘VS gaat verkeerde richting uit’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/07 10u15  Liveblog noodweer | Code oranje in West-Vlaanderen, Nieuwpoort slikt 60 liter water in uur tijdLees meer >
26/07 09u15  Nieuwpoort moet 60 liter water in uur tijd slikken: ‘Nooit meegemaakt dat deze wijk onder water staat’Intense regenbuien hebben maandagochtend vooral in Nieuwpoort voor flink wat wateroverlast gezorgd. Daar viel in nog geen uur tijd zo’n 60 liter water uit de lucht. De wijk Pemenhoek staat er volledig onder water. ‘In de 11 jaar dat ik hier woon maakten we dit nog niet mee’, zegt bewoner Luc David (64).
26/07 08u15  Frans parlement keurt wet voor omstreden ‘coronapas’ goedHet Franse parlement heeft een wetsvoorstel goedgekeurd die inenting tegen covid-19 verplicht voor zorgmedewerkers en zorgt voor een verdere aanscherping van de coronamaatregelen in het land.
26/07 08u15  Nog code oranje in West-Vlaanderen, code geel in rest van het landHet KMI kondigt maandagochtend tot de middag code oranje af voor West-Vlaanderen en de Kust. Voor alle andere Belgische provincies is tot maandagavond code geel van kracht.
26/07 08u15  Coronablog | Vlaanderen zet deze week ruim een half miljoen prikkenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
26/07 04u15  Hoe de allerrijksten Amerika kaaptenNatuurlijk was Donald Trump een ramp. Maar aan de diepe sociale kloof in de Amerikaanse samenleving wordt al veel langer gegraven. Vijftig jaar geleden begonnen de allerrijksten aan hun mars door de instellingen. ‘De grootste tegenstelling is niet die tussen links en rechts, maar die tussen democratie en oligarchie.’
26/07 00u15  Tunesische president ontbindt parlement en ontslaat regeringsleiderDe Tunesische president Kais Saied heeft het parlement ontbonden en regeringsleider Hichem Mechichi uit zijn ambt ontslagen. Dat maakte de president zondagavond bekend.
26/07 00u15  Cartoon van de dag - juli 2021Elke dag brengt De Standaard nieuwe cartoons van huiscartoonist Lectrr.
25/07 22u15  Grote bosbranden in Spanje, Frankrijk en SardiniëZowel in het noordoosten van Spanje als in het zuidwesten van Frankrijk en het westen van Sardinië zijn brandweerlieden in de weer om bosbranden te bestrijden. Ten westen van Barcelona is al meer dan duizend hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd.
25/07 21u15  Coronablog | 900 bezoekers feesten zonder mondmasker op Gents testevenementVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/07 20u15  Liveblog noodweer | Opnieuw lichaam geborgen in Chaudfontaine, nog vijf vermistenExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
25/07 19u15  ‘Eind deze eeuw komen hevige buien vijf tot tien keer zo vaak voor’De overstromingen van dit weekend staan los van de watersnood in Luik anderhalve week geleden. ‘Maar door de klimaatveranderingen komen ze allebei vaker voor.’
25/07 19u15  Namen maakt zich op voor nieuwe voorspelde regen, tentenkampen in risicogebied moeten evacuerenNa de hevige regenval van zaterdagavond is de stad Namen zondag volop bezig met de opkuis. De bewoners proberen zich ook zo veel mogelijk voor te bereiden op de voorspelde nieuwe regenbuien. Alle tentenkampen in de provincie moeten onmiddellijk geëvacueerd worden als ze in risicogebied staan.
25/07 19u15  Liveblog noodweer | Nog een lichaam geborgen in Chaudfontaine, nog vijf vermistenExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
25/07 18u15  Poetin pocht over slagkracht Russische marine: ‘We kunnen elke vijand klap toe brengen’325 jaar na de oprichting van de Russische marine heeft president Vladimir Poetin zondag op een parade in Sint-Petersburg de slagkracht van zijn zeemacht in de verf gezet. De Russische marine is anno 2021 in staat ‘om elke vijand onder water, op het water of in de lucht te detecteren en een onontkoombare klap toe te brengen, verzekerde Poetin.
25/07 18u15  Franse hulpdiensten moeten tachtig migranten redden uit bootjes op KanaalTachtig migranten, onder wie twintig kinderen, zijn zondag uit het Kanaal gevist door de Franse hulpdiensten nadat ze in moeilijkheden waren gekomen met twee gammele bootjes. Dat meldt de maritieme prefectuur van de Noordzee.
25/07 16u15  Orkakalf sterft na dagenlange vruchteloze zoektocht naar moederEen gestrand orkakalfje dat gevonden werd in Nieuw-Zeeland is gestorven, na een vruchteloze zoektocht naar de familie van het dier.
25/07 16u15  Namen pompt, ruimt en maakt zich op voor nieuwe voorspelde regenNa de hevige regenval van zaterdagavond is de stad Namen zondag volop bezig met de opkuis. De bewoners proberen zich ook zo veel mogelijk voor te bereiden op de voorspelde nieuwe regenbuien.
25/07 16u15  Liveblog noodweer | Ook maandag nog code geel voor onweer in het hele landExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
25/07 14u15  Bezetting UFO-gebouw in Gent opgeschort nu hongerstaking afgelopen isDe actievoerders in het UFO-gebouw van de Gentse universiteit schorten de bezetting van het gebouw op, nu de sans-papiers in de Brusselse Begijnhofkerk, de VUB en de ULB hun hongerstaking gestopt zijn. Ze doen dat in nauw overleg met de Union des Sans-Papiers pour la Régularisation (USPR), klinkt het zondag in een persbericht. Indien de regering haar beloften breekt, zal de steunactie worden hervat.
25/07 13u15  Baby-orka overlijdt na dagenlange vruchteloze zoektocht voor moederEen gestrande baby-orka die gevonden werd in Nieuw-Zeeland is overleden, na een massale maar vruchteloze zoektocht naar de familie van het dier.
25/07 13u15  Tien doden bij busongeval in KroatiëBij een busongeval in het oosten van Kroatië zijn zondag minstens tien mensen omgekomen. Dat zei de politie. Er vielen ook 45 gewonden, van wie er acht erg aan toe zijn.
25/07 13u15  Bosbrand ten westen van Barcelona loopt uit de handIn het noordoosten van Spanje is een bosbrand op zowat 100 kilometer ten westen van Barcelona uit de hand gelopen. De vlammen hebben tot nu toe 1.100 hectare bos en landbouwgrond in de as gelegd, zo meldde de Catalaanse dienst voor bosbeheer zondag.
25/07 13u15  Waanzinnige beelden tonen hoe straat in Dinant in enkele seconden tijd verandert in kolkende rivier: ‘Ongelofelijk’Wat begint met een klein stroompje water in de goot, verandert in luttele seconden in een kolkende, bruine rivier die auto’s meesleurt. Dat is te zien op amateurbeelden die Dennis Addams, een inwoner van Dinant, heeft gedeeld op Facebook. ’Sorry dat ik zo vaak putain zeg maar het komt er vanzelf uit, het is verschrikkelijk’, post hij.
25/07 12u15  Zevende presidentskandidaat opgepakt in NicaraguaDe politie in Nicaragua heeft een zevende presidentskandidaat gearresteerd in aanloop naar de verkiezingen op 7 november. Noel Vidaurre werd onder huisarrest geplaatst en wordt beschuldigd van ‘ondermijning van de soevereiniteit’ van het land.
25/07 12u15  Liveblog noodweer | Opruimingswerken Dinant gingen de hele nacht doorExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
25/07 11u15  Honderdduizenden Fransen protesteren tegen ‘pass sanitaire’, politie treedt hard opIn Frankrijk zijn zaterdag meer dan 160.000 mensen op straat gekomen om te betogen tegen de ‘pass sanitaire’ en de verplichte vaccinatie voor het zorgpersoneel. Dat blijkt uit cijfers die het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft vrijgegeven. Op de Champs-Elysées in Parijs braken op het einde van de betoging relletjes uit, waartegen de politie hardhandig optrad.
25/07 11u15  Coronablog | Duitsland waarschuwt voor beperkingen voor niet-gevaccineerdenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/07 10u15  Onweer houdt lelijk huis in provincie AntwerpenEen fel onweer heeft zaterdagavond op verschillende plaatsen in de provincie Antwerpen voor wateroverlast gezorgd. In Pulle bij Zandhoven kwam de Grensstraat onder water te staan, in Nijlen kreeg de brandweer tal van oproepen over ondergelopen straten en kelders en ook in Lier kwamen straten blank te staan, vooral in de wijk Lisp. De voetbalwedstrijd Beerschot - Cercle Brugge op het Kiel in Antwerpen werd stilgelegd.
25/07 10u15  Overzicht | Wallonië opnieuw zwaar getroffen door noodweerOp sommige plaatsen in ons land hebben onweders zaterdagavond weer lelijk huisgehouden. Opnieuw werd Wallonië het zwaarst getroffen. Onder meer in Dinant liepen straten onder. Een overzicht.
25/07 10u15  Coronablog | Stafchef van Merkel waarschuwt voor beperkingen voor niet-gevaccineerdenVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
25/07 10u15  Liveblog noodweer | Cathy Berx: ‘Bodem en waterbekkens verzadigd, elke druppel die er bijkomt teveel’Extreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
25/07 09u15  Burgemeester Namen maakt de balans op: ‘Het is erger dan de vorige week’Maxime Prévot (CDH), de burgemeester van Namen maakt de balans op van de watersnood in zijn stad: ‘Het is erger dan vorige week’, zegt hij aan RTL. Straten waren plots kolkende rivieren, auto’s dreven als badeendjes af.
25/07 08u15  Opnieuw kans op intense buien met onweerZondag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt. In de loop van de dag en vooral na de middag wordt het opnieuw onstabiel en kunnen er overal buien ontstaan die vrij intens zijn met kans op onweer.
25/07 00u15  KV Oostende gaat in eigen huis zwaar de boot in tegen efficiënt CharleroiDe competitiestart van KV Oostende werd een ijskoude duik in de Noordzee. Het overwicht was er, de kansen ook, maar het was een efficiënt Charleroi dat drie keer scoorde (0-3). Een lichtpuntje voor de kustformatie? Net voor de aftrap werd een nieuwe aanvaller gepresenteerd. En ze zullen hem de komende weken hard nodig hebben.
24/07 23u15  Zeker 115 doden bij zware moessonregens in IndiaBij zware moessonregens in het westen van India zijn nu al zeker 115 doden gevallen. In de buurt van Mumbai, het financiële hart van het land, zijn nog tientallen anderen vermist.
24/07 23u15  Liveblog noodweer | Luik, vorige week zwaar getroffen, blijft voorlopig gespaardExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
24/07 22u15  Opnieuw noodweer: auto’s drijven door Dinant, huizen ontruimd in NamenBelgië wordt opnieuw getroffen door regen en felle onweersbuien en dat na de zondvloed van afgelopen week. Er is opnieuw wateroverlast, vooral in de provincie Namen.
24/07 21u15  Duizenden deelnemers Budapest Pride protesteren tegen regering-OrbanDuizenden Hongaren hebben zaterdag in Boedapest gedemonstreerd voor de rechten van niet-heteroseksuele mensen. De jaarlijkse optocht van de organisatie Budapest Pride vond dit jaar plaats tegen de achtergrond van de hetze over de ‘antihomowet’ van de rechts-nationalistische regering van premier Viktor Orban.
24/07 21u15  Opnieuw noodweer: auto’s drijven door DinantBelgië wordt opnieuw getroffen door regen en felle onweersbuien en dat na de zondvloed van afgelopen week. Er is opnieuw wateroverlast.
24/07 19u15  Liveblog noodweer | Ook Duitsland kijkt met argusogen naar nieuwe regenvalExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
24/07 18u15  Sinds 14 uur hevige regenval, ‘maar in geen geval de grootteorde van zwaar noodweer’Het KMI waarschuwt met code oranje voor felle onweersbuien en dat na de zondvloed van afgelopen week. Wateroverlast is niet uitgesloten. ‘We zijn beducht voor de opklaringen aan de Franse grens’, zegt Nicolas Roose van Noodweer Benelux. ‘Door die opklaringen stijgt de temperatuur, maar ook de instabiliteit.’
24/07 18u15  Coronablog | Opnieuw tienduizenden Fransen op straat tegen coronapasVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
24/07 17u15  De omstreden schilderijen van Hunter BidenDe schilderijen van Hunter Biden zijn gegeerd, met prijzen die zouden oplopen tot een half miljoen dollar. Maar zijn de kopers fan van de beginnende artiest, die toevallig ook Joe Bidens zoon is? Of zien ze er een toegangsticket tot het Witte Huis in?
24/07 15u15  De omstreden schilderijen van kunstenaar Hunter BidenDe zoon van de Amerikaanse president schildert en verkoopt schilderijen. Het werk van de beginnende artiest zou gemakkelijk tot een half miljoen dollar per werk kosten. Als zakenlui of anderen zijn kunst kopen, doen ze dat omdat ze fan zijn van het werk of omdat ze een toegangsticket tot het Witte Huis menen te kopen?
24/07 15u15  Drukte op Europese wegen piekt door vakantie-uittochtWie met de auto op vakantie vertrekt naar Europese vakantiebesmettingen, moet rekening houden met druk verkeer en lange files. Daarvoor waarschuwen mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. Het is een rode dag in Europa. Zaterdagmiddag was het op alle wegen behoorlijk tot zeer druk.
24/07 14u15  Hevige clash tussen betogers en politie tijdens antilockdownprotest in AustraliëIn Australië hebben duizenden mensen zaterdag betoogd tegen de lockdown in Sydney en Melbourne, de twee grootste steden in het land. In Sydney ging het er hevig aan toe: verschillende mensen werden opgepakt na gewelddadige confrontaties tussen manifestanten en de politie.
24/07 14u15  Opmerkelijk: zo’n 150 miljoen jaar oude ‘grootvader van de krokodil’ ontdektIn het zuiden van Chili heeft een Argentijns team van paleontologen een fossiel van 150 miljoen jaar oud ontdekt. Het gevonden skelet zou de ‘grootvader’ van de moderne krokodil zijn en leert ons heel wat over de evolutie van de reptielen. Ontdek meer over de unieke vondst in de video hierboven.
24/07 13u15  Nasa kiest SpaceX voor missie naar Jupiter-maanHet Amerikaanse ruimtevaartagentschap gaat in zee met het bedrijf van Elon Musk voor een missie naar Europa, een maan bij de planeet Jupiter. De beslissing is een grote overwinning voor het bedrijf van de miljardair. SpaceX wil zich verder in het zonnestelsel wagen.
24/07 12u15  Hevige clash tussen betogers en politie tijdens antilockdownprotesten in AustraliëIn Australië hebben duizenden mensen zaterdag betoogd tegen de lockdown in Sydney en Melbourne, de twee grootste steden in het land. In Sydney ging het er hevig aan toe: verschillende mensen werden opgepakt na gewelddadige confrontaties tussen manifestanten en de politie.
24/07 12u15  Voetbalwedstrijd onderbroken door opvallend natuurverschijnselEen ‘dust devil’ heeft een amateurwedstrijd tijdens een voetbaltoernooi in Bolivië verstoord. De spelers stonden klaar om te beginnen, maar moesten vluchten toen ze een enorme stofhoos op zich af zagen komen. Bekijk het opvallende natuurverschijnsel in bovenstaande video.
24/07 11u15  Coronabesmettingen stijgen verderDe stijgende coronacijfers zijn nog niet aan vertragen toe. Tegenover de voorgaande zeven dagen stijgt het aantal besmettingen met 20 procent.
24/07 10u15  Drukte op Europese wegen door vakantie-uittochtWie met de auto op vakantie vertrekt naar Europese vakantiebesmettingen, houdt het best rekening met zeer moeilijk verkeer en lange files. Daarvoor waarschuwen mobiliteitsorganisaties Touring en VAB zaterdagochtend. ‘De verkeerspiek wordt rond het middaguur verwacht’, aldus Touring.
24/07 09u15  Coronablog | Derde coronaprik voor kwetsbaren in de VS?Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/07 22u15  Schoten afgevuurd op begrafenis Haïtiaanse presidentDe begrafenis van de vermoorde Haïtiaanse president Jovenel Moise draaide vrijdag uit op chaos toen er geweerschoten weerklonken. Ambassadeurs moesten in allerijl vluchten. Dat meldt het internationaal persagenschap Reuters.
23/07 22u15  Nog steeds 12 vermisten van gezonken migrantenbootEen migrantenboot met 45 mensen aan boord is voor de kust van Kreta gezonken. Twaalf mensen zijn nog steeds vermist. Dat melden het Turkse ministerie van Defensie en de Griekse kustwacht vrijdag. Reddingsoperaties zijn aan de gang.
23/07 22u15  De weg naar de vrijheid passeert niet langs PukkelpopDe annulering van Pukkelpop is de kroniek van een aangekondigde ontgoocheling. Ze toont zowel de verantwoordelijkheidszin van de organisatoren als de onvoorspelbaarheid van de toekomst.
23/07 21u15  De verfoeide lockdown was toch niet zo’n slecht ideeNa anderhalf jaar corona met lockdowns worden de eerste balansen opgemaakt. Was de remedie erger dan het virus zelf? Als het om overlijdens op de korte termijn gaat, allicht niet. Conclusies trekken over het mentale welzijn is lastiger.
23/07 18u15  Liveblog noodweer | Aantal doden gecorrigeerd naar 36, alle slachtoffers geïdentificeerdExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
23/07 17u15  Brandweerlui kunnen net op tijd wegrijden van wild infernoIn Californië kampen ze nog altijd met enkele hevige bosbranden. In het hartje van de staat, nabij Nevada, woedt sinds begin juli de Tamarack-brand. Enkele brandweerlieden waren ter plaatse om mensen te evacueren, maar kwamen uiteindelijk zelf met de schrik vrij. Dat blijkt uit bovenstaande beelden die ze maakten van hun interventie.
23/07 16u15  Coronablog | EMA keurt Moderna goed voor gebruik bij tienersVolg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/07 15u15  Na de zondvloed: spooksnelweg omgetoverd tot kilometerslang megastortDe A601, een stukje snelweg ten noorden van Luik, werd in 2014 volledig afgesloten. Maar sinds afgelopen weekend wordt de spooksnelweg wel weer gebruikt, als tijdelijke afvalopslagplaats. Door de overstromingen zou er 1.500.000 ton afval ontstaan zijn. Fotograaf Sébastien Van Malleghem trok met zijn drone naar Luik en maakte bovenstaande luchtbeelden van het kilometerslange stort.
23/07 15u15  Crevits laat voorschot van 1,8 miljoen euro voor Pukkelpop onderzoekenVlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) laat onderzoeken in hoeverre Pukkelpop nog aanspraak kan maken op de 1,8 miljoen euro voorschot die de festivalorganisator heeft aangevraagd bij de Vlaamse overheid. Dat voorschot is goedgekeurd, maar nog niet uitbetaald.
23/07 14u15  Boot zinkt met 45 migranten aan boord voor de kust van TurkijeEen migrantenboot met 45 mensen aan boord is voor de kust van Turkije gezonken. Dat meldt het Turkse ministerie van Defensie vrijdag. Reddingsoperaties zijn aan de gang.
23/07 14u15  Neutrale zone sluit na foute geruchten over verblijfsvergunningDe neutrale zone, die opgezet was om de hongerstakers in onder meer de Begijnhofkerk in Brussel naar de bestaande procedures te leiden, sluit vanaf maandag de deuren voor het algemeen publiek. Staatssecretaris Sammy Mahdi (CD&V) neemt die beslissing omdat het foute gerucht de ronde deed dat wie zich zou aanbieden een verblijfsvergunning zou krijgen.
23/07 13u15  Gewapende man verschanst zich in woning en pleegt zelfmoordIn Vrasene, een deelgemeente van Beveren, heeft een gewapende man zich vrijdagochtend verschanst in een woning. De politie kwam ter plaatse en toen die rond 11 uur het huis binnenviel, benam de man zich van het leven. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen.
23/07 13u15  Coronablog | Laatste persconferentie over coronacijfers: ‘Vertrouwen in goede vooruitzichten’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/07 12u15  Jeff Bezos ondanks ruimtereis niet officieel erkent als astronautJeff Bezos heeft afgelopen dinsdag dan wel een ruimtevlucht gedaan, hij mag zich toch niet officieel astronaut noemen. Op de dag van Bezos’ ruimtevlucht zijn de regels voor die formele erkenning aangescherpt.
23/07 12u15  Ook ‘Bevrijdingsfeest’ van zoon Pierre Van Damme geannuleerdNadat de organisatie van Pukkelpop eerder vandaag liet weten dat het festival niet doorgaat omdat de grootschalige testing van zoveel jongeren niet haalbaar is, laat nu ook Tom Van Damme, de zoon van vaccinoloog Pierre Van Damme, weten dat zijn ‘Bevrijdingsfeest’ is geannuleerd. Dat schrijft hij op sociale media.
23/07 12u15  Van Gucht: ‘We raden aan om kind te testen voor kamp’‘Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames stijgen verder, maar aan een trager tempo en dat is goed nieuws’, zei viroloog Steven Van Gucht tijdens de laatste persconferentie van Sciensano en het Crisiscentrum. Hij waarschuwde wel voor superverspreiding op grote evenementen: ‘We moeten de balans bewaken.’
23/07 12u15  KMI waarschuwt met code oranje voor felle onweersbuien in het oosten van het landHet KMI voorspelt plaatselijke, felle onweersbuien met veel neerslag op korte tijd, hagel en windstoten van zaterdagmiddag tot zaterdagnacht. Daarom heeft het KMI code oranje voor onweer afgekondigd in het oosten van het land, in het westen geldt dan code geel.
23/07 12u15  Liveblog noodweer | Demir: ‘Waakzaamheid blijft nodig’, meest risicovolle gebied langs Demer in DiestExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
23/07 11u15  Live | Van Gucht: ‘We raden aan om kind te testen voor kamp’Tussen 13 en 19 juli is het aantal besmettingen met 19 procent gestegen ten opzichte van de zeven voorgaande dagen: gemiddeld zijn er 1.407 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano geven uitleg bij die cijfers.
23/07 11u15  Gewapende man verschanst zich in woning in VraseneIn Vrasene, een deelgemeente van Beveren, heeft een gewapende man zich vrijdagochtend verschanst in een woning. Dat meldt het parket van Oost-Vlaanderen. Volgens Het Laatste Nieuws werden schoten gelost.
23/07 11u15  Zesjarige Nathan ruimt Pepinster op met graafmachineDe beelden van een opmerkelijke helper in de straten van Pepinster wordt gretig gedeeld op sociale media. Het gaat om de zesjarige Nathan, die als de beste een graafmachine bedient. ‘Hij stond erop om te komen helpen’, zegt zijn papa. ‘Wij keken hier niet van op.’
23/07 11u15  Grote corona-uitbraak op Chirokamp: 73 van 106 leden testen positiefEen Chirobeweging uit Scherpenheuvel-Zichem is van kamp teruggekeerd met flink wat coronabesmettingen: 73 op 106 deelnemers testten positief. De 29 anderen worden vrijdag een tweede keer getest.
23/07 10u15  Zesjarige Nathan kuist Pepinster op in graafmachineDe beelden van een opmerkelijke helper in de straten van Pepinster wordt gretig gedeeld op sociale media. Het gaat om de zesjarige Nathan, die als de beste een graafmachine bedient. ‘Hij stond erop om te komen helpen’, zegt zijn papa. ‘Wij keken hier niet van op.’
23/07 09u15  Italië gaat coronaregels aanscherpen, ‘groene pas’ nodig om op restaurant te gaanWie straks op restaurant gaat in Italië zal een ‘groene pas’ nodig hebben. Een bewijs dat je gevaccineerd bent, negatief test op corona of hersteld bent van de ziekte. Italië volgt hiermee het voorbeeld van Frankrijk.
23/07 09u15  Kind (1) in Pelt overleden na aanrijding met auto op parkingBij een ongeval in Pelt is donderdag in de late namiddag een kind van achttien maanden uit de gemeente om het leven gekomen. De lokale politie HANO ging ter plaatse voor de vaststellingen. De bestuurder van het voertuig was niet onder invloed.
23/07 08u15  Coronablog | Vandenbroucke: ‘70 procent gevaccineerden in september, rijk van de vrijheid dit najaar’Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.
23/07 08u15  Liveblog noodweer | Sneller uitbreiding van rouwverlof voor nabestaandenExtreem regenweer teisterde de voorbije dagen ons land en de buurlanden. Volg hier het nieuws op de voet.
23/07 07u15  Coronabesmettingen en opnames nemen gestaag toeTussen 13 en 19 juli zijn er gemiddeld 1.407 nieuwe coronabesmettingen per dag vastgesteld. Het gaat om een stijging met 19 procent ten opzichte van de zeven voorgaande dagen. Dat blijkt vrijdagochtend uit de voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

7x Derde boostervaccin straks alleen voor de kwetsbare groepen?29/07 17u15 - De Standaard: De vaccinatietaskforce beraadt zich nog over het nut van de derde prik voor de algemene bevolking. En dan speelt ook nog het ethische dilemma: moeten wij al een derde keer prikken terwijl de Derde Wereld nog wacht?
7x Het financiële drama na de overstromingen: ‘Helft van de huurders niet verzekerd’29/07 21u15 - De Standaard: Na het drama van de overstromingen, voltrekt zich nu mogelijk een tweede kleine ramp. Heel wat mensen blijken niet verzekerd, en zullen dus ook geen aanspraak kunnen doen op financiële steun van het Waals Rampenfonds. Dat blijkt alvast het geval in Verviers.
7x Ruim negen op tien bloeddonors in Nederland heeft corona-antistoffen29/07 22u15 - De Standaard: Van de 2.000 mensen die bloed doneren bij de Nederlandse bloedbank Sanquin, heeft inmiddels ruim 93 procent antistoffen tegen het coronavirus. Dat stelt de bloedbank donderdag vast op basis van eigen onderzoek. Volgens Sanquin is het overgrote deel van die antistoffen verkregen door vaccinatie.
6x Toeristen in zuiden van Turkije geëvacueerd wegens bosbranden29/07 23u15 - De Standaard: In het zuiden van Turkije, en meer bepaald in de toeristische badplaatsen Bodrum en Marmaris, heeft de overheid toeristen laten evacueren uit hun hotels wegens de zware bosbranden in de regio. Door de strakke wind kwam het vuur dicht bij de hotels. De evacuaties gebeurden op sommige plaatsen met bootjes, zo is te zien op sociale media. Minstens vier mensen zijn overleden en bijna 200 mensen liggen in het ziekenhuis
6x Voormalig Amerikaans kardinaal McCarrick wordt vervolgd voor seksueel misbruik29/07 23u15 - De Standaard: De 91-jarige Amerikaanse ex-kardinaal, Theodore McCarrick wordt beschuldigd van seksueel misbruik van een 16-jarige jongen. Het misbruik zou dateren van de jaren 70. Dat schrijft The Boston Globe.
5x Openluchtattractie in Londen sluit deuren na twee dagen wegens ‘teleurstellend eindresultaat’29/07 18u15 - De Standaard: De groene heuvel Marble Arch Mound in Londen heeft twee dagen na opening opnieuw zijn deuren moeten sluiten. De heuvel moest een groen uitkijkpunt worden in het centrum van de stad, maar de Londenaren zijn teleurgesteld in het eindresultaat.
5x ‘Overheid Malta mee verantwoordelijk voor moord op journaliste’29/07 18u15 - De Standaard: Malta is mee verantwoordelijk voor de moord op journaliste Daphne Caruana Galizia in oktober 2017. Zo oordeelde een onderzoeksteam van drie rechters.
5x Het financieel drama na de overstromingen: ‘Helft van de huurders niet verzekerd’29/07 19u15 - De Standaard: Na het drama van de overstromingen, voltrekt zich nu mogelijk een tweede kleine ramp. Heel wat mensen blijken niet verzekerd, en zullen dus ook geen aanspraak kunnen doen op financiële steun van het Waals Rampenfonds. Dat blijkt alvast het geval in Verviers.
5x ‘Woonzorgcentra moeten waakzaam blijven’29/07 20u15 - De Standaard: In mei werd een woonzorgcentrum in Nijvel met een grote corona-uitbraak geconfronteerd, hoewel de bewoners die besmet raakten allemaal eerder ­gevaccineerd waren. Twaalf onder hen overleden. Er werd een onderzoek op poten gezet en de resultaten zijn nu bekend.
5x Coronablog | Testcentra ervaren meer agressie tegenover personeel door reistesten29/07 20u15 - De Standaard: Volg hier alle recente ontwikkelingen over de coronacrisis.

Statistieken

Artikels:
32230
Gelezen:
1530
Aantal lezers nu:
76


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven