donderdag 23 september 2021, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 23u00
 

Scientias

Verbergen Tonen
23/09 19u15  Flinke beving op Mars gedetecteerd door Marslander InSight De beving duurde ook heel lang; zo’n anderhalf uur! Afgelopen weekend vierde Marslander InSight zijn 1000e dag op Mars. En dat feestje ging gepaard met een bijzondere detectie; InSight registreerde één van de grootste Marsbevingen ooit. De beving had een magnitude van 4.2 en gaat – met een duur van anderhalf uur – tevens de […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
23/09 14u15  Het is ook voor Nederland even schrikken, die nieuwe richtlijnen voor luchtvervuiling De Wereldgezondheidsorganisatie heeft ze gisteren flink aangescherpt. En dat betekent dat er een hoop werk aan de winkel is. Ook voor Nederland. Maar het is alle inspanning waard. Want als de nieuwe richtlijnen wereldwijd worden opgevolgd, worden miljoenen levens gered. Meer kennis De laatste keer dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de richtlijnen voor luchtkwaliteit herzag, was […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
23/09 11u15  Twee sterrenstelsels ontdekt die al miljarden jaren verstoppertje spelen De sterrenstelsels stammen uit het vroege heelal en wisten tot op heden aan onze aandacht te ontsnappen, doordat ze schuilgingen achter een dikke laag stof. Gewapend met het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) hebben onderzoekers de verstopte sterrenstelsels – die meer dan 13 miljard jaar geleden ontstonden – nu echter gespot. En het roept een […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
23/09 09u15  Nieuw mysterie is geboren nu onderzoekers de historie van een minder bekend broeikasgas hebben uitgeplozen De hoeveelheid waterstofgas in de atmosfeer is tussen 1852 en 2003 gestegen van 330 naar 550 deeltjes per miljard. En onderzoekers kunnen dat niet helemaal verklaren. Dat de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer in de afgelopen anderhalve eeuw flink is toegenomen, weet iedereen. Het ligt ten grondslag aan één van de grootste problemen van onze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
22/09 19u15  Deze rondworm heeft geen oren, maar kan wel horen Dat stellen Amerikaanse onderzoekers die eerder al ontdekten dat dezelfde rondworm, ondanks dat deze geen ogen bezit, licht kan waarnemen. Dat is te lezen in het blad Neuron. Het onderzoeksartikel in kwestie handelt over de rondworm Caenorhabditis elegans. Tot zo’n vijftien jaar geleden werd aangenomen dat de worm – een veelvuldig door onderzoekers gebruikt modelorganisme […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
22/09 16u15  Enorme bolvormige leegte ontdekt in de ruimte Een exploderende ster heeft 10 miljoen jaar geleden een bijna 500 lichtjaar groot gat in de ruimte geslagen. En die enorme leegte is ons gek genoeg eigenlijk nooit opgevallen. Maar ruimteobservatorium Gaia heeft de leegte nu zichtbaar gemaakt. En daarmee geeft het observatorium ons en passant meer inzicht in hoe sterren ontstaan. De kracht van […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
22/09 11u15  Voor astronomen begint de herfst vanavond, maar voor meteorologen is de herfst allang begonnen Vanavond om 21.21 uur begint voor astronomen de herfst. Meteorologen zitten er echter al weken in. Voor meteorologen is de herfst allang begonnen. Zij luidden het herfstseizoen op 1 september al in. Maar voor astronomen begint de herfst vandaag. Of nauwkeuriger gezegd: vanavond, om 21.21 uur (Nederlandse tijd). Zon Astronomen bepalen het begin van de […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
22/09 09u15  Mars is mogelijk te klein voor Marsmannetjes De leefbaarheid van Mars wordt mogelijk sterk beperkt door de geringe omvang van de planeet. Water is één van de belangrijkste ingrediënten voor leven zoals wij dat kennen. En ooit moet ook Mars er over hebben beschikt. Op het oppervlak van de rode planeet zijn talloze door rivieren uitgekerfde geulen en zelfs complete delta’s aangetroffen. […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/09 19u15  Bang voor spinnen? Jouw smartphone kan helpen! Wetenschappers hebben een augmented reality-app ontwikkeld waarmee mensen met een arachnofobie hun angst te lijf kunnen gaan. En die app werkt! Spinnenangst of arachnofobie komt veel voor. En hoewel veel mensen er misschien in hun dagelijks leven niet direct heel veel hinder van ondervinden, kan de fobie sommige mensen toch echt beperken. Zij gaan uit […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/09 13u15  Ontploffende ruimtesteen legde bruisende stad in Jordanië letterlijk plat Tall el-Hammam was zo’n 3600 jaar geleden één van de machtigste steden in het zuiden van de Levant. Maar dat veranderde (letterlijk) in één klap, zo hebben wetenschappers ontdekt. Archeologen neuzen graag rond in Tall el-Hammam, een archeologische vindplaats in Jordanië. “Het is cultureel gezien een ongelofelijk belangrijk gebied,” stelt onderzoeker James Kennett. De verschillende […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/09 11u15  NASA stuurt een rover naar de Nobile-krater op de zuidpool van de maan De rover zal hier – in één van de koudste gebieden die ons zonnestelsel rijk is – op zoek gaan naar een bijzonder waardevolle grondstof: ijs. Over een paar jaar wil de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie weer mensen op de maan zetten. Hun verblijf op onze natuurlijke satelliet zou een stuk gemakkelijker worden als ze aldaar bepaalde […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
21/09 09u15  Is het ‘placebo-effect’ slechts een mythe? Sommige mensen slikken bewust placebo-pillen in de veronderstelling dat ze er beter van worden. Maar onderzoekers waarschuwen voor deze riskante ontwikkeling. Veel mensen geloven dat het nemen van een placebo – een als geneesmiddel voorgeschreven of aangeprezen middel dat geen werkzame stoffen bevat – een krachtig effect kan hebben op het lichaam. Het zou zelfs […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/09 19u15  Langste grot ter wereld is deze maand nóg langer geworden De grot blijkt bijna 13 kilometer langer te zijn dan gedacht. De befaamde Mammoetgrot, gelegen in de Amerikaanse staat Kentucky, is het grootste grottencomplex op aarde. De grot heeft enorme gangenstelsels op verschillende niveaus waar je met gemak kunt verdwalen. Onderzoekers zijn dan ook nog steeds bezig de uitgestrekte grot in kaart te brengen. En […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/09 15u15  Lichamen van 25 kruisvaarders ontdekt in Libanon De lichamen geven ons een uniek inkijkje in wat er tijdens de bloederige strijd om de Libanese stad Sidon heeft plaatsgevonden. Tijdens de kruistochten – die tussen 1095 en 1291 plaatsvonden – trokken westerse christenen naar het nabije oosten in een poging de voor het christendom belangrijke en heilige plaatsen aan de islamitische heersers te […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
20/09 11u15  Eerste volledig door burgers bemande ruimtevlucht eindigt met een plons, maar is tevens de opmaat naar meer De vier bemanningsleden van de Inspiration4-missie zijn weer veilig terug op aarde, waar talloze andere ruimtetoeristen staan te trappelen om hun voorbeeld te volgen. Na drie dagen rondjes rond onze planeet te hebben gecirkeld, is ruimtevaartuig Crew Dragon, met daarin de Inspiration4-bemanning, weer ter aarde gestort. De vier ruimtetoeristen plonsden veilig in het water voor […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
Laatste update: vandaag om 19u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/09 09u15  ‘Teveel eten is niet de hoofdoorzaak van overgewicht’Volgens onderzoekers is het eigenlijk net andersom: het proces van aankomen zorgt ervoor dat we honger krijgen en dus teveel gaan eten. De cijfers liegen er niet om. Kijken we naar percentages van overgewicht in Nederland, dan blijkt dat de helft van alle volwassenen te zwaar is. 13,9 procent lijdt zelfs aan ernstig overgewicht. Ook […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
19/09 10u15  Met zeker 100.000 fatale slachtoffers per jaar is de giftige slangenbeet een groot en onderbelicht probleemMaar onder andere Nederlandse onderzoekers werken hard aan een oplossing. Regelmatig kun je in de krant lezen dat mensen door haaien worden aangevallen. En ook krokodillen die mensen doden, kunnen op de nodige media-aandacht rekenen. Veel minder vaak hoor je echter over mensen die komen te overlijden na een aanval door een gifslang. En dat […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
18/09 10u15  Planeet X waagt zich mogelijk dichterbij dan gedachtMaar daarmee is het nog steeds niet vanzelfsprekend dat we de planeet binnenkort gaan spotten. Dat is te lezen in een nieuwe studie die nog peer-review moet ondergaan, mar online al is in te zien. In het onderzoek stellen de wetenschappers die jaren geleden de eerste aanwijzingen voor het bestaan van Planeet X presenteerden, dat […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
17/09 19u15  Coronacrisis is niet de doorbraak die het klimaat zo hard nodig heeftDe uitstoot neemt weer toe. En een ‘groen herstel’ waar velen na deze ingrijpende crisis op hoopten, is in geen velden of wegen te bekennen. Toen de coronacrisis uitbrak en de wereld even stil kwam te liggen, zagen velen deze verschrikkelijke periode ook als een nieuwe start. Wetenschappers stelden voor dat we zouden moeten proberen […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
17/09 15u15  Boven de Zuidpool lijkt zich momenteel een ongebruikelijk groot gat in de ozonlaag te vormenHet gat is nu al groter dan Antarctica zelf. In de stratosfeer – op ongeveer 40 kilometer hoogte – bevindt zich de ozonlaag. Deze beschermt ons tegen schadelijke UV-straling en is daarmee dus heel belangrijk. Elk jaar in september, tijdens de Australische lente, ontstaat er echter een ‘gat’ in de ozonlaag. En dit terugkerende gat […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
17/09 12u15  In Marokko ontdekte botten suggereren voorzichtig dat onze voorouders 120.000 jaar geleden al kleding maaktenDe verwerking van leer en bont speelde mogelijk een belangrijke rol in het vermogen van de vroege mens om tijdens het Pleistoceen naar koudere delen van de wereld te trekken. De Contrebandiers-grot in Marokko is een interessante plek. Opgegraven dierlijke botten hebben namelijk onthuld dat onze vroege voorouders tussen de 120.000 en 90.000 jaar geleden […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
17/09 09u15  Als mensen samen aandachtig naar een verhaal luisteren, gaan hun harten synchroon kloppenHun hartslag blijkt op dezelfde punten tijdens het verhaal te versnellen of juist te vertragen. We weten al langer dat mensen onder bepaalde omstandigheden sommige lichamelijke mechanismen op elkaar afstemmen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de harten van geliefden op dezelfde snelheid slaan. Ook weten we dat lichaamsfuncties zoals de hartslag of ademhaling vaak synchroniseren […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
16/09 19u15  Uitgestoten CO2 tijdens Australische bosbranden evenaart de jaarlijkse uitstoot door het gehele wereldwijde vliegverkeerHet gaat om ruim 700 miljard kilogram CO2 dat tijden de vernietigende bosbranden de lucht in werd gepompt; bijna het dubbele van de jaarlijkse fossiele uitstoot van Australië. Beelden van de vernietigende bosbranden die tijdens de zomer van 2019 en 2020 in Australië woedden, liegen er niet om. Donkere, dreigende rookpluimen torenen boven de eens […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
16/09 16u15  Wetenschappers denken spectaculaire, maar ook ietwat mysterieuze sardinetrek nu te kunnen verklarenHet is een overblijfsel uit vroegere – koudere – tijden en mogelijk gedoemd om te verdwijnen. De befaamde sardinetrek is een spectaculaire gebeurtenis. Tijdens de trek verplaatsen honderden miljoen sardines zich vanuit de koude wateren nabij Kaap Agulhas (geografisch gezien het zuidelijkste punt van Afrika) noordwaarts, richting de warmere subtropische wateren aan de oostkust van […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
16/09 11u15  Slim algoritme kan met bijna 100 procent zekerheid voorspellen of iemand Alzheimer krijgtAls deze techniek zich ook in de echte wereld bewijst, is dit een grote stap in de zoektocht naar een medicijn tegen de slopende ziekte. Al jaren houden talloze wetenschappers zich bezig met een oplossing voor de ziekte van Alzheimer. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ondanks vele onderzoeken bestaat er nog geen medicijn […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
16/09 09u15  SpaceX schiet vier burgers in een baan om de aardeEn daarmee is de allereerste volledig door burgers bemande orbitale ruimtevlucht een feit. Het is tegelijkertijd echter ook de opmaat naar meer… Afgelopen nacht was het dan zo ver: de lancering van de eerste volledig door burgers bemande orbitale ruimtevlucht georganiseerd door SpaceX. Vier ‘gewone’ mensen stapten aan boord van ruimtevaartuig Crew Dragon en cirkelen […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

6x Nieuw mysterie is geboren nu onderzoekers de historie van een minder bekend broeikasgas hebben uitgeplozen23/09 09u15 - Scientias: De hoeveelheid waterstofgas in de atmosfeer is tussen 1852 en 2003 gestegen van 330 naar 550 deeltjes per miljard. En onderzoekers kunnen dat niet helemaal verklaren. Dat de concentratie broeikasgassen in de atmosfeer in de afgelopen anderhalve eeuw flink is toegenomen, weet iedereen. Het ligt ten grondslag aan één van de grootste problemen van onze […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
5x Twee sterrenstelsels ontdekt die al miljarden jaren verstoppertje spelen23/09 11u15 - Scientias: De sterrenstelsels stammen uit het vroege heelal en wisten tot op heden aan onze aandacht te ontsnappen, doordat ze schuilgingen achter een dikke laag stof. Gewapend met het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (ALMA) hebben onderzoekers de verstopte sterrenstelsels – die meer dan 13 miljard jaar geleden ontstonden – nu echter gespot. En het roept een […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
4x Deze rondworm heeft geen oren, maar kan wel horen22/09 19u15 - Scientias: Dat stellen Amerikaanse onderzoekers die eerder al ontdekten dat dezelfde rondworm, ondanks dat deze geen ogen bezit, licht kan waarnemen. Dat is te lezen in het blad Neuron. Het onderzoeksartikel in kwestie handelt over de rondworm Caenorhabditis elegans. Tot zo’n vijftien jaar geleden werd aangenomen dat de worm – een veelvuldig door onderzoekers gebruikt modelorganisme […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
3x Lichamen van 25 kruisvaarders ontdekt in Libanon20/09 15u15 - Scientias: De lichamen geven ons een uniek inkijkje in wat er tijdens de bloederige strijd om de Libanese stad Sidon heeft plaatsgevonden. Tijdens de kruistochten – die tussen 1095 en 1291 plaatsvonden – trokken westerse christenen naar het nabije oosten in een poging de voor het christendom belangrijke en heilige plaatsen aan de islamitische heersers te […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x SpaceX schiet vier burgers in een baan om de aarde16/09 09u15 - Scientias: En daarmee is de allereerste volledig door burgers bemande orbitale ruimtevlucht een feit. Het is tegelijkertijd echter ook de opmaat naar meer… Afgelopen nacht was het dan zo ver: de lancering van de eerste volledig door burgers bemande orbitale ruimtevlucht georganiseerd door SpaceX. Vier ‘gewone’ mensen stapten aan boord van ruimtevaartuig Crew Dragon en cirkelen […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Slim algoritme kan met bijna 100 procent zekerheid voorspellen of iemand Alzheimer krijgt16/09 11u15 - Scientias: Als deze techniek zich ook in de echte wereld bewijst, is dit een grote stap in de zoektocht naar een medicijn tegen de slopende ziekte. Al jaren houden talloze wetenschappers zich bezig met een oplossing voor de ziekte van Alzheimer. Maar dat is nog niet zo eenvoudig. Ondanks vele onderzoeken bestaat er nog geen medicijn […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Wetenschappers denken spectaculaire, maar ook ietwat mysterieuze sardinetrek nu te kunnen verklaren16/09 16u15 - Scientias: Het is een overblijfsel uit vroegere – koudere – tijden en mogelijk gedoemd om te verdwijnen. De befaamde sardinetrek is een spectaculaire gebeurtenis. Tijdens de trek verplaatsen honderden miljoen sardines zich vanuit de koude wateren nabij Kaap Agulhas (geografisch gezien het zuidelijkste punt van Afrika) noordwaarts, richting de warmere subtropische wateren aan de oostkust van […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Uitgestoten CO2 tijdens Australische bosbranden evenaart de jaarlijkse uitstoot door het gehele wereldwijde vliegverkeer16/09 19u15 - Scientias: Het gaat om ruim 700 miljard kilogram CO2 dat tijden de vernietigende bosbranden de lucht in werd gepompt; bijna het dubbele van de jaarlijkse fossiele uitstoot van Australië. Beelden van de vernietigende bosbranden die tijdens de zomer van 2019 en 2020 in Australië woedden, liegen er niet om. Donkere, dreigende rookpluimen torenen boven de eens […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x Als mensen samen aandachtig naar een verhaal luisteren, gaan hun harten synchroon kloppen17/09 09u15 - Scientias: Hun hartslag blijkt op dezelfde punten tijdens het verhaal te versnellen of juist te vertragen. We weten al langer dat mensen onder bepaalde omstandigheden sommige lichamelijke mechanismen op elkaar afstemmen. Onderzoek heeft bijvoorbeeld aangetoond dat de harten van geliefden op dezelfde snelheid slaan. Ook weten we dat lichaamsfuncties zoals de hartslag of ademhaling vaak synchroniseren […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .
2x In Marokko ontdekte botten suggereren voorzichtig dat onze voorouders 120.000 jaar geleden al kleding maakten17/09 12u15 - Scientias: De verwerking van leer en bont speelde mogelijk een belangrijke rol in het vermogen van de vroege mens om tijdens het Pleistoceen naar koudere delen van de wereld te trekken. De Contrebandiers-grot in Marokko is een interessante plek. Opgegraven dierlijke botten hebben namelijk onthuld dat onze vroege voorouders tussen de 120.000 en 90.000 jaar geleden […] Meer wetenschap? Lees de nieuwste artikelen op Scientias.nl .

Statistieken

Artikels:
28361
Gelezen:
55189
Aantal lezers nu:
46


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven