dinsdag 2 juni 2020, week 23


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Nieuwsblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u30
 

Het Nieuwsblad

Verbergen Tonen
02/06 03u15  Prins Joachim in oog van storm nadat hij coronavirus opliep in Spanje: “Hij heeft ons allemaal in gevaar gebracht” Prins Joachim (28) bevindt zich al dagenlang in het oog van de storm in Spanje. De zoon van prinses Astrid testte positief op het coronavirus na een feestje met mogelijk 27 gasten. Volgens intimi van het koppel was Joachim uitgenodigd door de vader van zijn Spaanse vriendin, als een verrassing voor haar 30ste verjaardag. Dat zou betekenen dat de prins drie regels overtrad: hij maakte een niet-essentiële verplaatsing naar het buitenland, ging niet in (verplichte) quarantaine en was op een bijeenkomst met meer dan 15 mensen.
02/06 03u15  Voor het eerst opnieuw Vlaams assisenproces tijdens corona: “Dankzij een glazen keukenwand” Voor het eerst in maanden gaat er vandaag weer een assisenproces in Vlaanderen van start. Zo’n proces organiseren bleek wekenlang onmogelijk, omdat niemand zag hoe je een volksjury kon samenstellen in overeenstemming met de coronamaatregelen. Maar door creatief met de glazen wand van de kantine om te springen, moet het in Gent nu toch lukken.
02/06 03u15  Politie wil alcoholcontroles heropstarten De federale politie is van plan om opnieuw gerichte alcoholcontroles te organiseren. De Wegpolitie is niet van plan om daarvoor de heropening van de horeca af te wachten: “Het mooie barbecueweer van de afgelopen dagen kan er ook al voor zorgen dat mensen risicogedrag vertonen. “
02/06 03u15  Eén recycleert Ketnet-programma met Tom Waes en zendt het uit in primetime Ook na afloop van Reizen Waes Japan blijft kijkcijferkanon Tom Waes (51) op post op zondagavond. Eén gaat immers vanaf 21 juni het Ketnet-programma De blacklist uitzenden op zondagavond. In dat jeugdprogramma laat Waes de “onmogelijke” wensen van kinderen in vervulling gaan.
02/06 03u15  Iedere werknemer testen? Slecht plan: “Heeft geen zin. Belangrijker is om gericht te testen” Werkgevers mogen al hun werknemers een coronatest aanbieden. Het lijkt de snelste manier om voor een veilige werkomgeving te zorgen, maar schijn bedriegt. Mensura, de grootste externe Dienst voor preventie en bescherming op het werk, waarschuwt voor een breed testbeleid. “Alle werknemers testen heeft geen zin. Het is belangrijk om juist én gericht te testen”, zegt directeur Gretel Schrijvers.
02/06 03u15  Vrouw raast aan volle snelheid over snelweg en ontdekt daar dat haar remmen niet werken Het is het scenario van een nachtmerrie: een 20-jarige vrouw uit het Amerikaanse Ohio ontdekt in volle vaart op de snelweg dat ze niet meer kan remmen. Haar remmen blijken kapot. In paniek belt ze naar de hulpdiensten. Die schieten haar snel én succesvol te hulp.
02/06 03u15  Stopte de Jupiler Pro League te vroeg? Virologen verschillen van mening maar: “Vraag kwam uit de sector zelf” Nu zowat alle voorname buitenlandse competities er weer aan beginnen, rijst de vraag: waarom had dat hier in België niet gekund? Zelfs in Italië of Spanje, die zwaar hebben afgezien onder de coronacrisis, wordt vanaf midden juni weer gevoetbald. Of dat nu in België ook al zou kunnen, daar verschillen virologen Marc Van Ranst en Steven Van Gucht van mening over. Over één ding zijn ze het echter wel eens: de Belgische voetbalbazen hebben zeker niet het onderste uit de kan proberen halen om het seizoen af te werken.
02/06 03u15  Contactloos betalen zonder kopzorgen: zo hou je het veilig In winkels en supermarkten betalen we steeds vaker contactloos. In ‘coronamaand april’ werden zelfs drie op de tien betalingen uitgevoerd zonder kaartje-in-de-gleuf. Maar hoe gaat dat precies in zijn werk? En is je geld wel veilig?
02/06 03u15  Nog geen akkoord over nieuwe federale steunmaatregelen Hoe zorgen we er straks voor dat we alle coronamaatregelen niet generaties lang met ons meeslepen? Dat wordt straks dé vraag voor de regeringsonderhandelingen. Iedereen is het erover eens dat er een stevig relanceplan nodig is, maar de vraag hoe we dat gaan betalen, is er een voor later. En daar wringt het schoentje, want over het hoe zijn de partijen intens verdeeld.
02/06 03u15  Chateau Meiland blijft leeg: boekingen geannuleerd Pech voor alle Nederlanders die wilden gaan logeren bij Martien Meiland (57) in zijn Franse kasteel. Alhoewel het gezin, bekend van de Vijf-realityreeks, weer gasten zou mogen ontvangen, hebben ze beslist om de deuren gesloten te houden.
02/06 03u15  Afro-Amerikaan kijkt vanuit Vlaanderen naar zijn thuisland: “Onder Trump is racisme weer mainstream geworden” Keith McCoy (53) woont nu drie jaar in ons land, maar is niet verbaasd over wat nu in zijn thuisland gebeurt. “Onder Trump is racisme weer mainstream geworden. De states hebben nood aan een jonge beleidsploeg die niet wegkijkt van de problemen.”
02/06 03u15  Kylie Jenner dan toch géén miljardair Onlangs in het nieuws: Kylie Jenner (22) is de eerste selfmade miljardair ter wereld. Maar dat nieuws blijkt nu niet te kloppen. Meer zelfs, zakenblad Forbes, dat de berekening maakte, zegt dat de Amerikaanse societyfiguur zelfs gesjoemeld zou hebben met de cijfers.
02/06 03u15  Anderlecht staat voor historische Raad van Bestuur: zegt iedereen ja tegen het plan Vandenhaute-Kompany? Anderlecht staat vandaag (alweer) voor een historische Raad van Bestuur. Wouter Vandenhaute moet nog goedgekeurd worden als nieuwe voorzitter, terwijl hij en Vincent Kompany ook aandelen willen kopen. Dat zal niet zonder slag of stoot gebeuren. Het worden pittige discussies.
02/06 03u15  Paul de Leeuw stuurt zonen naar eliteschool Paul de Leeuw (58) is niets te veel als het op de opvoeding van zijn twee zonen aankomt. De Nederlandse tv-persoonlijkheid heeft in de Amsterdamse Grachtengordel een studentenhuis voor hen gekocht met een waarde van 1,1 miljoen euro. Dat deed hij zonder een hypotheek te nemen.
02/06 03u15  Processie van Echternach afgelast, en dat voor het eerst in meer dan 75 jaar: cholera kreeg haar niet klein, corona en de nazi’s wel Drie stappen vooruit, twee achteruit: iedereen kent de uitdrukking ‘een processie van Echternach’ als een lijdensweg, als een zaak die niet wil vlotten. Vandaag had die processie moeten plaatsvinden in de oudste stad van Luxemburg, zoals dat al eeuwen gebeurt. Het coronavirus steekt daar een stokje voor, iets wat zelfs de cholera in 1866 niet is gelukt.
Laatste update: vandaag om 3u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
02/06 03u15  Nacer Chadli zwaait Anderlecht uit, paars-wit licht optie op Derrick Luckassen nietAnderlecht hield zaterdag zijn allerlaatste training van het seizoen. Opvallend genoeg was Nacer Chadli (30) de laatste dagen opnieuw aanwezig. De Rode Duivel had sinds 4 mei verstek gegeven, maar kwam nu afscheid nemen. Iedereen moest zich buiten omkleden, maar Chadli ging met een mondmasker naar binnen. Vermoedelijk om zijn kastje te leeg te maken.
02/06 03u15  The Weeknd op zucht van record in Vlaamse UltratopThe Weeknd is voor de derde keer al naar de eerste plaats gestegen in de Vlaamse Ultratop 50 met zijn single Blinding lights. De voorbije weken deed Abel Tesfaye, zoals de Canadese rapper in het echt heet, voortdurend haasje-over met Kom wat dichterbij van het trio Regi, Jake Reese en OT.
02/06 03u15  Antwerp blijft hopen op Dieumerci Mbokani, Turkse interesse voor Steven DefourHij greep naast de Gouden Schoen, maar werd intussen topschutter en won gisteren de Ebbenhouten Schoen. Dieumerci Mbokani (34) kan niet klagen. Antwerp blijft hopen dat de Congolees op de Bosuil blijft en nodigde hem uit voor de medische tests. Het lot van Steven Defour blijft eveneens onzeker, de middenvelder kan rekenen op interesse.
01/06 22u15  Puck Moonen over “bewogen” periode na breuk met Eli Iserbyt en haar grens als wielrenster: “Onzichtbaar litteken”Het is nog even wachten alvorens het wielerseizoen weer op gang wordt geschoten, maar Puck Moonen (24) is er klaar voor. De populaire Nederlandse die over vier jaar wereldkampioen wil worden, voelt zich weer goed in haar vel. Dat bleek uit een interview bij Club Hub.10 
01/06 22u15  Basketbalkampioen gaat helemaal over de rooie en ranselt betoger af: “Ik wilde hem terugpakken”Als 31 mei op de kalender verschijnt, gaat J.R. Smith gek doen. De basketbalster - die in 2017 de NBA-titel pakte met Cleveland aan de zijde van LeBron James - viel op gewelddadige wijze een man aan die zijn ruit gebroken had tijdens de protesten naar aanleiding van de dood van George Floyd. En hij leek er nog fier op te zijn ook...
01/06 20u15  Sommige basisscholen blijven slechts deels open: “Plotse afschaffing van afstandsregels te veel van het goede”Hoera, alle kinderen voltijds terug naar de basisschool! Niet helemaal. Verschillende directeurs houden de boot nog even af. Zij blijven werken met halve schooldagen of stellen de terugkeer van bepaalde leerjaren nog even uit. “Als scholen niet volledig opengaan is dat niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet kunnen”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.10 
01/06 20u15  Dieumerci Mbokani wint voor de tweede keer de Ebbenhouten SchoenAntwerp-aanvaller Dieumerci Mbokani heeft maandag voor de tweede keer in zijn carrière de Ebbenhouten Schoen gewonnen, de prijs voor de beste speler uit Afrika of van Afrikaanse afkomst in de Jupiler Pro League. Eerder kroonde de Congolees zich al tot topschutter in onze competitie.
01/06 20u15  67 procent van de kleuterscholen gaat dinsdag opnieuw open67 procent van de kleuterscholen gaat dinsdag opnieuw open. Dat blijkt uit een peiling van de Vereniging Leidinggevenden Vlaams Onderwijs. Geen enkele kleuterschool start de komende dagen niet op.
01/06 19u15  Horeca terug open op 8 juni? Heel wat uitbaters staan niet te springen: “We zijn gejost”Ze zijn al meer dan twee maanden verplicht gesloten maar nu de heropening eindelijk in zicht is, twijfelen veel horeca-uitbaters toch of ze wel willen openen. “De voorwaarden zijn veel te streng en te complex. Op restaurant gaan dat is lekker eten, maar ook sfeer en gezelligheid. Maar hoe kan dat als er plexiglas staat”, klinkt het. De cafébazen hebben dan weer vooral moeite met het vroege sluitingsuur.10 
01/06 19u15  Bewoner en zijn hondje na uren zoeken aangetroffen onder het puin. “We vreesden voor deze afloop, maar het blijft een zware klap”De brandweer en politie van Overijse zijn maandagochtend uitgerukt naar een brand langs de Hoeilaartsesteenweg in Overijse. De woning was al grotendeels ingestort toen ze toekwamen. Nu uren zoeken troffen ze de bewoner en zijn hondje aan onder het puin.11 
01/06 19u15  Opmerkelijke beelden: dief haakt aanhangwagen met zitmaaier aan eigen voertuig en vertrektEen opmerkelijke diefstal van een aanhangwagen met zitmaaier zaterdagmorgen in Linkebeek werd ook op camera vastgelegd.
01/06 19u15  Tienermeisjes over de stress die ze dagelijks voelen op school en sociale media: “De mensen gaan mij een rare vinden”Of het nu pre- of post-corona is: onze tieners ervaren van overal druk. En het zijn vooral de meisjes – volgens Amerikaans onderzoek zelfs 31 procent tegenover 13 bij de jongens – die te kampen hebben met ongezonde stress. 5 tienermeisjes getuigen over hun stresslevel.
01/06 19u15  Aantal Europese landen versoepelt coronamaatregelen, ook Spanje heeft heuglijk nieuwsBehalve in Nederland zijn maandag ook in een reeks andere Europese landen versoepelingen van de coronamaatregelen in voege getreden. Dat is onder meer zo in Turkije, Rusland, en Portugal. In Spanje is dan weer beslist om de quarantaineverplichting voor toeristen uit bepaalde landen vanaf 21 juni af te schaffen.
01/06 18u15  Olie op het vuur gooien en zich dan verstoppen in een bunker: Amerikaanse woede om ‘verstopte’ Trump neemt toeTerwijl de protesten in verschillende Amerikaanse steden escaleren - zowel in Iowa als Kentucky is sprake van dodelijke slachtoffers -, verschanst de president zich in het Witte Huis. Zijn stilzwijgen lokt onbegrip en boosheid uit, meerdere celebrities spreken zich uit. Platenmaatschappijen organiseren morgen een ‘Stille Dinsdag’.
01/06 18u15  Wout van Aert krijgt een cadeau van zijn ploeg, maar is niet zo blij met de kleurenWout van Aert ging het “twee dagen rustig aan doen” na zijn graveltocht van 320 kilometer en de Belgische kampioen tijdrijden hield woord. Maandag ging hij rustig aan tafel zitten met vrouwlief Sarah aan tafel in het zonnetje zitten. Onder andere om een cadeautje van Hema, een van de sponsors van zijn ploeg Jumbo-Visma, te testen. Al was hij toch niet zo’n fan van de kleuren.
01/06 18u15  Waze waarschuwt voortaan ook voor spoorwegovergangenAutomobilisten die de app Waze als GPS gebruiken, worden voortaan gewaarschuwd voor gevaar als ze een spoorwegovergang naderen. Overwegen staan daardoor op gelijke voet met ongevallen, files, wegenwerken en beschadigd wegdek. Door met Waze samen te werken, hoopt Infrabel het aantal spoorwegongevallen te verminderen.
01/06 18u15  Naomi Campbell (50) gezicht van wereldwijde make-upcampagneTopmodel Naomi Campbell is op haar vijftigste het gezicht geworden van een wereldwijde campagne van het Amerikaanse make-upmerk Pat McGrath Labs. De Britse wordt het gezicht van de nieuwe ‘Divine Rose’ collectie.
01/06 18u15  Pepingen opent rouwregister voor boer WimDe gemeente Pepingen opent in het gemeentehuis een rouwregister naar aanleiding van het overlijden van Wim Leroy. De graag geziene volksfiguur kwam dinsdagnamiddag bij een motorongeval om het leven in Bellingen.
01/06 18u15  Drie verdachten aangehouden na drugsdode “op seksfeestje” in OostendeVrijdagavond is een man overleden in Oostende en vermoedelijk gaat het om een drugsgerelateerd overlijden. Dat bevestigt het parket van West-Vlaanderen, afdeling Brugge. Het parket heeft een onderzoek geopend en daarbij werden drie personen aangehouden.
01/06 17u15  Zo wil Vlaanderen met uw spaargeld de coronacrisis aanpakkenDe Vlaamse regering investeert opnieuw vele honderden miljoenen in een groot solvabiliteitsplan, maar rekent daarvoor ook op ons spaargeld. Via een welvaartsfonds en vriendenaandelen wil Vlaanderen ons overtuigen om slapend spaargeld te investeren in de slabakkende economie.
01/06 16u15  Het grensdorpje waar de Nederlanders wel op het terras mogen zitten en de Vlamingen niet: “Denk er nu echt iemand dat het zo werkt?”“Ja, het is een bizarre situatie. In het Nederlandse gedeelte van ons dorp mag je een terras op, maar in het Vlaamse deel niet. Sterker nog, wij Vlamingen mogelijk eigenlijk ook niet de Nederlandse terrassen op.” De Belgische Fonne Gulickx en zijn Nederlandse vrouw Betsy beleven de gekste Pinkstermaandag in de grensdorpjes Baarle-Hertog en Baarle-Nassau.
01/06 16u15  Wie of wat is Antifa, de schimmige beweging die de VS op zijn kop zet maar die niemand echt kent?De Verenigde Staten willen Antifa officieel als terroristische organisatie labelen. Dat tweette president Trump na weer een dag en nacht vol protesten en rellen in verschillende Amerikaanse steden.
01/06 16u15  KU Leuven zoekt als een van de weinige ter wereld met hamsters naar vaccin: “Nog geen enkele gestorven aan corona”De mens legt zijn hoop op een snelle ­terugkeer naar een normaal leven niet alleen in de handen van wetenschappers, maar ook in die van hamsters. Want ­terwijl in de rest van de wereld vooral een beroep gedaan wordt op muizen, koos het team van viroloog ­Johan Neyts in Leuven die andere knaagdieren om een vaccin te zoeken. Een paar honderd zitten er. En ja, ze hebben soms een loopwieltje of ­ander speeltje in hun kooi hangen. “Waar ze gebruik van maken. Want ze zijn in goeie conditie. Zelfs al hebben ze corona.”
01/06 16u15  Verdacht pakket in centrum Aalst blijkt vuurwerkstaven te bevatten: “Bedoeld om te bedreigen”Maandag omstreeks 10 uur werd een verdacht pakket aangetroffen in de dakgoot van een pand aan parking Keizershallen in het centrum van Aalst. Volgens burgemeester Christoph D’Haese (N-VA) ging het om een replica zonder springstof, maar zag het er wel zeer ernstig uit en daarom namen de hulpdiensten geen enkel risico. De parking werd een tijdlang afgesloten en de buurt werd ontruimd.
01/06 16u15  Tennisbabe Genie Bouchard over haar liefdesleven, “slechtste date ooit” en de haat die ze voelt: “Het is zwaar”Nadat ze in 2014 de finale van Wimbledon verloor, is het met de tenniscarrière van Eugenie Bouchard stevig bergaf gegaan. De Canadese staat tegenwoordig pas 332ste op de wereldranglijst en haalt vooral het nieuws met uitspattingen via/door sociale media. En dat levert vaak kritiek op en haat, maar daarmee probeert ze zo goed als mogelijk om te gaan.
01/06 16u15  Droogste meimaand sinds 1833De voorbije maand mei was de droogste meimaand sinds 1833. Dat blijkt uit het klimatologisch maandoverzicht van het KMI. In Ukkel viel maar 5,4 mm neerslag, waar dat normaal 66,5 mm is. In mei 1833 viel er 1,4 mm.
01/06 16u15  Onze reporter heeft een grote boodschap voor ieder die wc-papier hamsterde: “Sluit het Japanse toilet in uw hart”Als er maar een volautomatisch Japanse toilet in hun nieuwe woonst stond. Dat was een van de gekste dromen in het Vier-programma Blind gekocht, afgelopen seizoen. Vlaanderen begreep er niets van, maar onze reporter wel. Japanse toiletten, ofte Toto’s, zijn mogelijk het strafste exportproduct dat het Land van de Rijzende Zon de wereld ooit schonk. Zeker nu we aan den lijve ondervonden dat er idioten zijn die in tijden van crisis alle toiletpapier opkopen.
01/06 15u15  Verdacht pakket gevonden in centrum Aalst: huizen ontruimd, parking afgeslotenMaandag omstreeks 10 uur werd een verdacht pakket aangetroffen in de dakgoot van een pand aan parking Keizershallen in het centrum van Aalst. Het ging om een bompakket dat er “professioneel uitzag” en daarom namen de hulpdiensten geen enkel risico. De parking werd een tijdlang afgesloten en alle huizen in een straal van honderd meter werden ontruimd.
01/06 15u15  Hailey Bieber is geruchten over plastische chirurgie beu: “Stop met mijn foto’s te vergelijken”Hailey Bieber, de vrouw van zanger Justin Bieber, wordt op videoplatform TikTok nog maar eens beschuldigd van plastische chirurgie. Zo vergelijken verschillende accounts foto’s van het model en geeft een plastische chirurg zelfs duiding bij ‘enkele ingrepen’.
01/06 14u15  Premier Wilmès over prins Joachim: “Case closed”Premier Sophie Wilmès (MR) neemt genoegen met de excuses van prins Joachim. “Case closed.” De 28-jarige neef van koning Filip kwam dit weekend in opspraak, omdat hij een feestje in het Spaanse Córdoba bijwoonde en nadien positief testte op het coronavirus. Zijn moeder prinses Astrid weigert commentaar te geven.
01/06 13u15  Kidnapping van 13-jarige jongen uit Genk na 42 dagen afgelopen, zeven verdachten opgepakt: “Hij kwam kort na middernacht te voet thuis aangelopen”Een 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen in gevangenschap bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens zeven verdachten opgepakt.
01/06 13u15  Ze verkocht 14 miljoen exemplaren van haar prostitutierelaas ‘The happy hooker’, maar hoe is het nu nog met Xaviera Hollander?Pssst. U kan bij Xaviera Hollander gaan slapen. Echt waar. De ex-prostituee en auteur van de bestseller The happy hooker runt een B&B in haar gezellige huis in Amsterdam. “Ik ben er altijd beschikbaar voor een praatje met de klanten”, zegt ze. “Tenzij ik aan het schrijven ben. Het manuscript van mijn nieuwste boek is klaar. Er staat zelfs een onthullend hoofdstuk over Vlaanderen in.”
01/06 13u15  De Braziliaanse Ronaldo zet een Belg in zijn top vijf met beste voetballers: “Maar Messi is natuurlijk de nummer één”In een interview met de Spaanse krant AS heeft Ronaldo - de Braziliaanse - zijn vijf beste voetballers van het moment opgelijst. Daarbij één Belg: Eden Hazard.
01/06 13u15  Onze expert selecteert de ‘Super 10’ van de zomerwijnen, en zes ervan kosten minder dan 5 euroDe selectie van de “Super 10”, 10 absolute blikvangers die nog net iets meer te bieden hebben, bracht flink wat stress en gebrek aan nachtrust mee. Omdat we weten dat de impact groot is. Zijn die wijnen dan kwalitatief zoveel beter? Neen, maar het zijn wel de wijnen die een zo breed mogelijk publiek weten te bekoren. Bovendien hielden we dit jaar meer dan ooit rekening met de prijs. Zes “Super 10”-wijnen onder de 5 euro, ook dat is een primeur. Het bewijst dat lekkere zomerwijn heus niet duur hoeft te zijn.
01/06 13u15  90-jarige grootmoeder probeert kleinzoon te beschermen tegen politieGekleed in niet meer dan een nachtpon en gewapend met een wandelstok probeert een vrouw van 90 jaar oud haar 21-jarige kleinzoon te beschermen tegen de politie. Beelden van de bodycam van de agenten tonen hoe ze probeert hem te helpen wanneer hij onder schot wordt gehouden door de politie. Tye Anders werd aangehouden omdat hij een stopbord negeerde.
01/06 13u15  Dierenrechtenactivisten blokkeren ingang Zoo van AntwerpenDierenrechtenorganisatie Animal Resistance heeft maandagmorgen actiegevoerd aan de poorten van de Antwerpse Zoo. Vier activisten verkleed in dierenpakken zaten met hun arm bevestigd in betonnen boxen en een vijfde zat opgesloten in een kooi. Anderen hielden borden vast met dierenfoto’s en slogans als ‘Help mij, boycot de zoo’. Animal Resistance vindt niet dat dieren in gevangenschap moeten leven en eist de sluiting van alle dierentuinen in België. Vijf activisten werden bestuurlijk aangehouden.
01/06 12u15  Vlaamse regering laat particulieren voordelig investeren in Vlaamse ondernemingenDe Vlaamse regering richt een zogenaamd ‘welvaartsfonds’ op met 500 miljoen euro dat belegt in kapitaalsverhogingen en leningen voor Vlaamse ondernemingen. Particulieren kunnen investeren in het fonds en krijgen een dubbel voordeel: een fiscaal voordeel en voordelige voorwaarden bij erfenis. Daarnaast zullen familie en vrienden gestimuleerd worden om zogeheten ‘vriendenaandelen’ te kopen en zo ondernemingen te versterken.
01/06 12u15  Interactieve kaart ontwart het kluwen: waar kan je deze zomer op vakantie?We zullen deze zomer misschien niet eender waar naartoe kunnen gaan, maar reizen zal wel mogelijk zijn. Maar weet je weg maar eens te vinden tussen al die reisadviezen. Daarom lanceert Neckerman een interactieve kaart die per land de veiligheidsmaatregelen toont, en laat zien of Belgen er welkom zijn of niet.
01/06 12u15  ROYALTY. De dubbelganger van prinses Amalia en groot dilemma voor William en KateIn Nederland is er een meisje opgedoken dat s twee druppels water op kroonprinses Amalia lijkt. Prins William en Kate Middleton staan voor een dilemma en het is zijn broer Harry die zelf achter de Megxit zou hebben gezeten. Een overzicht van het wel en wee in de Europese koningshuizen.
01/06 11u15  13-jarige jongen uit Genk na 42 dagen bevrijd uit handen van kidnappers, zeven verdachten opgepaktEen 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen in gevangenschap bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens zeven verdachten opgepakt.
01/06 11u15  Volg hier live: persconferentie Vlaamse regering over nieuwe steunmaatregelen in strijd tegen coronacrisisDe Vlaamse regering geeft maandagvoormiddag om 11 uur een persconferentie over nieuwe steunmaatregelen die ze heeft uitgewerkt in het kader van de coronacrisis. Er wordt onder meer een solvabiliteitsplan voorgesteld en wellicht zullen enkele bestaande maatregelen ook verlengd worden. Volg het hier LIVE.
01/06 11u15  Inpakken en wegwezen: afscheid van de legendarische kunstenaar ChristoHij zou dit najaar de Arc de Triomphe inpakken, een project waar hij al in 1962 schetsen voor tekende. Christo was een doorbijter met een nobele missie: een groot publiek anders naar zijn omgeving doen kijken.
01/06 10u15  13-jarige jongen uit Genk na 42 dagen bevrijd uit handen van kidnappers, “meerdere verdachten” opgepaktEen 13-jarige jongen die eind april thuis ontvoerd werd, is zondagnacht na 42 dagen in gevangenschap bevrijd. Dat meldt het parket van Limburg. Bij een grote politieactie in de provincies Limburg en Antwerpen werden vervolgens “meerdere verdachten” opgepakt.
01/06 03u15  Van touwen tot cabriocabines, zo kan je deze zomer aan de Belgische stranden zonnekloppenTouwen in De Panne, reservaties in Oostende, tienduizend man in Blankenberge. Elke kustgemeente heeft zijn eigen systeempje opgezet om de stranden zo te organiseren dat enige zandplezier toch nog kan in tijden van social distancing.
01/06 03u15  Dit gezin woont in een ‘doos’: “De indeling is een ingenieuze puzzel die klopt als een bus”Architect Frederik De Smet bouwde een grote industriële doos als huis en maakte kamers aan de hand van een doos-in-doos-concept. Het resultaat is een huis zonder traditionele muren maar met des te meer karakter, dat de signatuur van de architect glashelder toont.
01/06 03u15  ROYALTY. De dubbelganger van prinses Amalia, groot dilemma voor William en KateIn Nederland is een meisje opgedoken dat als twee druppels water op kroonprinses Amalia lijkt. Prins William en Kate Middleton staan voor een dilemma en het is zijn broer Harry die zelf achter de Megxit zou hebben gezeten. Een overzicht van het wel en wee in koninklijke kringen.
01/06 03u15  Ze was betrokken bij de transfer van Stanciu naar Anderlecht en stond ooit in de Playboy, nu wil Anamaria Prodan een club kopen“De man van tien miljoen”. Het is een bijnaam die Nicolae Stanciu nooit van zich zal kunnen afspelen. De Roemeen is nog steeds de duurste aankoop ooit van Anderlecht, mede dankzij het werk van ene Anamaria Prodan. En die wil nu met de centen gooien.
01/06 03u15  Als je vriendelijke viervoeter plots agressief wordt: dierendokter geeft advies over schijnzwangerschapDe eeuwig zachtaardige hond gedraagt zich plots vreemd, durft al eens agressief te reageren en wil zich nestelen. “Allemaal de schuld van de hormonen”, zegt dierendokter Rob Lückerath. “Schijnzwangerschap heet het fenomeen.”
01/06 03u15  Schattige beer valt plots auto aanDeze ontmoeting met een wilde beer begint schattig, maar wordt snel heel wat enger. In het Russische Nadym reden twee collega’s de gewoonlijke route naar hun werk. Daar zien ze iedere dag een beer zitten, maar dit keer zat hij heel wat dichterbij dan gewoonlijk. De auto stopt om de beer van dichtbij te kunnen filmen en de beer toont zich van zijn beste kant.. Tot hij plots besluit om de auto aan te vallen.
01/06 03u15  Pedro Elias en Wesley Sonck, het olijke duo van ‘De container cup’: “Wij hebben samen iets meegemaakt dat een meerwaarde is geweest in mijn leven”In een zee van corona-ellende op televisie was De container cup op Vier de voorbije weken één piepklein eilandje van plezier. Met dank aan commentatoren Wesley Sonck en Pedro Elias. Dat half Vlaanderen vijf weken lang massaal geboeid bleef kijken naar een gewichthefster op een spinning fiets of een schaatser op een roei­machine was in grote mate de verdienste van het commentaarduo. “Onze eerste test was rotslecht. Ik dacht toen: Het wordt niks met dit programma.”
31/05 23u15  “Mogelijk vermist kind” in water van natuurreservaat blijkt loos alarmDe brandweer hield zondagavond een grootschalige zoekactie naar een mogelijk vermist kind in het water van natuurreservaat Groot Rietveld in Kallo. Een voorbijganger had naast het water natte kledij gevonden “ van een kind van drie à vier jaar”. Van een kind zelf was er geen spoor.
31/05 23u15  De vijf wijntrends van deze zomer volgens expert Alain BloeykensEr is veel gaande in de wijnwereld: veel lekkere wijn aan kleine prijsjes, de opmars van biowijn en van rosé. Dit zijn volgens Alain Bloeykens de trends van deze zomer.
31/05 23u15  Persoonlijke plekjes en minder vissen: tips om van je vijver een blijver te makenWil je de vijver als kloppend hart van natuur in je tuin? Ga dan aan de slag met deze vijf tips van Joeri Cortens, lesgever bij Natuurpunt en auteur van het boeiende boek De natuur in.
31/05 23u15  Wesley Sonck wordt dan toch ereburger van Ninove: “Straf! Dank u, Pedro Elias”Tot wat grapjes op tv kunnen leiden: de Ninoofse gemeenteraad wil voetbalanalist Wesley Sonck - samen met kunstschaatser Kevin Van Der Perren - ereburger maken als blijk van waardering omdat ze de stad uitstraling bezorgen.
31/05 23u15  Kookboek op de rooster: hedendaagse interpretaties van topchefs op gerechten uit de 19de eeuwJoie de vivre, prachtige titel toch voor een kookboek. De drie Nederlandse dames Sacha de Boer, Janine Smits en Babs Assink komen al jaren een aantal keer per jaar samen, meestal in Les Trois Marroniers, het huis van Janine. In dit eeuwenoude huis in het prachtige landschap van de Bourgogne vond ze op zolder het kookboek La cuisinière de la campagne et de la ville, ou la nouvelle cuisine économique, een boek uit 1873. Het bracht hen op het idee om een rits hedendaagse Belgische en Nederlandse topchefs hun eigen interpretaties te laten koken van de oude recepten.
31/05 23u15  Een hoopvol signaal? Hongaarse voetbalcompetitie laat opnieuw supporters toe in het stadionIn Hongarije vonden er dit weekend voor het eerst in tweeënhalve maand weer voetbalwedstrijden met publiek plaats. De Hongaarse competitie werd vorige week al hervat, maar toen waren er in de stadions nog geen supporters welkom.
31/05 22u15  Prins Joachim biedt excuses aan voor niet-respecteren van coronamaatregelen: “Zal de consequenties dragen”Prins Joachim (28) heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden. De zoon van prinses Astrid en neef van koning Filip kwam dit weekend in opspraak, omdat hij een feestje in het Spaanse Córdoba bijwoonde en nadien positief testte op het coronavirus. “Ik zal de consequenties van mijn daden dragen.”
31/05 22u15  Grote zoekactie naar mogelijk vermist kind in water van natuurreservaatDe brandweer houdt zondagavond een grootschalige zoekactie naar een vermist kind in het water van natuurreservaat Groot Rietveld in Kallo. Een voorbijganger had naast het water natte kledij gevonden van een kind van drie à vier jaar. Van het kind zelf was er geen spoor.
31/05 22u15  Legendarisch kunstenaar Christo (84) is overledenDe legendarische Bulgaarse kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden in zijn huis in New York. Dat meldt zijn entourage op zijn website.
31/05 22u15  De dag dat Kevin De Bruyne het afscheid van Jürgen Klopp vergalde: zo is het zijn bekende ploegmaats sindsdien vergaanHet is quasi dag op dag vijf jaar geleden dat Kevin De Bruyne de Duitse beker won met Wolfsburg. Op 30 mei 2015 vergalde hij zo het afscheid van Jürgen Klopp bij Borussia Dortmund.
31/05 21u15  Dortmund-Belgen Thorgan Hazard en Axel Witsel vallen op in ruime zege tegen rode lantaarn PaderbornBorussia Dortmund heeft zich herpakt na de nederlaag tegen Bayern met een 1-6-zege op Paderborn. Thorgan Hazard verving de geblesseerde Noor Erling Haaland in de spits en overtuigde met een goal en een assist. Ook Axel Witsel pikte op het einde nog z’n assist mee.
31/05 21u15  William en Kate dienen klacht in tegen hun “favoriete” royaltymagazine na “misselijkmakend” artikelDe Britse prins William en zijn echtgenote Kate Middleton hebben klacht ingediend tegen het royaltymagazine Tatler. Dat stond nochtans bekend als het “favoriete” blad van het koppel, maar een reeks leugens over de prinses maakt nu een einde aan die liefde. Dat schrijft de Daily Mail.
31/05 20u15  Dé vraag voor de volgende regering: wie betaalt de coronarekening?Hoe zorgen we er straks voor dat we alle coronamaatregelen geen generaties lang met ons meeslepen? Dat wordt straks dé vraag voor de regeringsonderhandelingen. Iedereen is het erover eens dat er een stevig relanceplan nodig is, maar de vraag hoe we dat gaan betalen, is er een voor later. En daar wringt het schoentje, want over het hoe zijn de partijen intens verdeeld.
31/05 20u15  Astronauten van Crew Dragon ruimtestation ISS binnengegaan en verwelkomd door hun collega’sDe eerste bemande Crew Dragon is zondagmiddag om 16.29 uur Belgische tijd gekoppeld aan het internationaal ruimtestation ISS. De astronauten zijn intussen aan boord gegaan van het ISS.
31/05 20u15  De grootste misstap ooit? Hoe Real Madrid de kans liet liggen om Robert Lewandowski voor ‘slechts’ 20 miljoen euro op te pikkenMet zijn 42ste en 43ste doelpunt van het seizoen – alle competities samen – zit Robert “Lewangoalski” op recordkoers. De Pool kan niet stoppen met scoren en maakt van Bayern München niet alleen de gedoodverfde titelwinnaar in Duitsland, de Beiers zijn ook topfavoriet voor Champions League-winst. In Madrid hebben ze spijt dat ze in 2014 nalieten om een clausule in zijn contract bij Dortmund te activeren en hem voor 20 miljoen euro op te pikken.
31/05 19u15  Geen volkstoeloop, wel opvallend meer volk aan de kust: “Drukke winkelstraat moest worden afgesloten, sommigen scholden de politie uit”Prachtig zomerweer, een verlengd weekend en een crisis die stilaan ten einde loopt: een volkstoeloop aan zee stond in de sterren geschreven. Corona? Het leek dit weekend definitief verleden tijd. In verschillende kustgemeenten was het alle hens aan dek. Blankenberge sprong er uit: daar moest een drukke winkelstraat een klein kwartier afgesloten worden omdat er te veel volk was.
31/05 19u15  Dit zijn de regels voor toeristen in de populairste vakantielandenDe uitbraak van het coronavirus heeft de vakantieplannen van miljoenen Belgen in de war gegooid. Maar nu de verspreiding van Covid-19 langzaamaan afvlakt, versoepelen steeds meer landen de coronamaatregelen. Hoe zijn de regels voor toeristen in de populairste vakantielanden?
31/05 19u15  De wereld kijkt even niet toe. En dus wordt het coronavirus schaamteloos misbruikt in Latijns-AmerikaEerst was het China, dan Europa, vervolgens de VS en nu heet het nieuwe slagveld van het coronavirus Latijns-Amerika. En op dat continent zal het virus nog meer littekens nalaten dan ­elders ter wereld. Latijns-Amerika is sowieso altijd al een continent geweest van gestructureerde chaos, corruptie, misdaad en autoritaire regimes. Zonder de minste scrupules worden het virus en de lockdown er misbruikt om de ­eigen agenda door te drukken en rekeningen te vereffenen. Dat de wereld even niet toekijkt, biedt ongeziene opportuniteiten.
31/05 19u15  Wegenbouwer uit ‘The sky is the limit’ geeft gratis water weg: “Fijn om iets leuks te doen voor buurt waar wij als lastpost worden gezien”Wegenbouwer Frederik Laeremans uit The sky is the limit gaat met zijn firma Superbeton het water opvangen dat hij oppompt op zijn werf in Tessenderlo. Buurtbewoners mogen het opgepompte water gratis komen halen om hun tuin te sproeien.
31/05 19u15  Waterschaarste in steden? Deze professor pleit voor regenwaterput in elke stadswijkWe stevenen zo goed als zeker af op de droogste maand mei sinds 1834. Als het ooit nog eens gaat regenen, springen we maar beter spaarzaam om met dat water. Een regenwaterput is een van de voor de hand liggende oplossingen, maar wat als je in de stad geen tuin of ruimte hebt? “Dan moeten we dat op wijkniveau organiseren”, zegt Marijke Huysmans, professor Grondwaterhydrologie aan de VUB.
31/05 17u15  Hoe de rellen in de VS de wereldvrede in gevaar brengenAmerika blijft branden. Al voor de vijfde nacht op rij zijn in verschillende steden rellen uitgebroken waarbij winkels werden geplunderd en auto’s in brand gestoken. De aanleiding is moord op de zwarte George Floyd door enkele blanke politieagenten in Minneapolis. Maar de oorzaak van de woede van de Amerikanen gaat veel dieper dan dat, zeggen specialisten. “Dit kan uitmonden in een internationaal conflict met ongeziene gevolgen. Deze president begint héél gevaarlijk te worden voor de wereldvrede.”
31/05 17u15  Mysterie rond vermoorde Belgische zakenman (45): “Waarom had Belg twéé paspoorten op zak?”De 45-jarige Belgische zakenman die vrijdagnacht in Athene werd doodgeschoten, had volgens de Griekse media twéé Belgische paspoorten op zak. Wellicht zijn ze allebei vals. Zijn Franse echtgenote die met hem in Griekenland was, was niet op de hoogte van zijn dubbelleven. De Griekse politie heeft nu contact gezocht met de Belgische federale politie, in de hoop het raadsel op te lossen.
31/05 17u15  Na 320 kilometer stof vreten voor Wout van Aert op z’n eigen uitgestippeld parcours vol zandbakken: “Nu twee dagen rustig aan”Wout van Aert stond zaterdag aan de start van de ‘Dirty Kanzelled’, een gravelrace georganiseerd door gewezen renner Laurens ten Dam. Het bleek een stevige trainingstocht op gravelroutes.
31/05 17u15  Geen koppel meer, en toch beste Lego-bouwers: “Nu goeie vrienden dankzij Lego masters”Het Vlaamse duo Björn (40) en Corneel (21) is derde geworden in de VTM-wedstrijd ‘Lego masters’. De titel van beste bouwers ging naar de Nederlanders Jan (29) en Lola (31).
31/05 17u15  Straffe toeren op z’n 43ste: Sven Nys maakt indruk met trainingsvideo’sSven Nys blijft ook op z’n 43ste een geweldige atleet. Dat bewees de ex-wereldkampioen veldrijden met enkele imponerende video’s op zijn Instagram-pagina. “Een voorbeeld voor veel sporters”, klonk het in de reacties. Mensen vroegen zich ook af wat de papa van Thibau Nys zou gepresteerd hebben in De container cup, waarbij zijn zoon als 8ste eindigde.
31/05 17u15  Antwerpse Scheldekaaien en parken liggen vol zwerfvuilZelfs met extra manschappen en straatreinigingen kan de Stad Antwerpen het zwerfvuil niet langer wegwerken.
31/05 17u15  Joe Biden neemt voorsprong op Donald Trump in peiling verkiezingenDemocratisch presidentskandidaat Joe Biden neemt in een nieuwe peiling een voorsprong op president Donald Trump. 53% van de geregistreerde kiezers wil dat Biden wint, 43% van hen heeft het voor Trump. In de hele bevolking gaat het om 53%-40%.
31/05 17u15  Taj Mahal beschadigd door zware onwedersEen reeks zware onweersbuien waarbij vrijdag 13 mensen omkwamen in de Noord-Indiase regio Agra, heeft ook de Taj Mahal beschadigd. Dat hebben officiële bronnen zondag aangekondigd. Het gaat onder meer om de toegangsdeur naar de site en twee van de relingen.
31/05 17u15  Spandoek tegen politiegeweld aan Brussels justitiepaleisAan de steigers van het Brusselse justitiepaleis hebben activisten in de nacht van zaterdag op zondag een spandoek opgehangen om gerechtigheid te vragen tegen politiegeweld. Boven de hoofdingang prijkt de Franstalige boodschap “Justice pour Adil, Mehdi, Semirah, Mawda. Leur violence n’est pas confinée, notre colère non plus”.
31/05 16u15  Volg hier live hoe Amerikaanse astronauten aan boord gaan van ISSZaterdag gelanceerd, maakt de eerste bemande Crew Dragon zich zondag op om zich aan het Internationaal Ruimtestation ISS vast te hechten. De vasthechting is voorzien om 16.29 uur Belgische tijd. Volg het hier live.
31/05 16u15  Stad Brussel neemt voortaan zelf wagens van straatracers in beslagDe stad Brussel kan voortaan wagens van straatracers in beslag nemen. “Straatracers geven een slecht imago aan onze stad en brengen mensenlevens in gevaar. Met deze maatregelen willen een einde maken aan dit fenomeen.” Er werden vrijdagavond al vijf wagens in beslag genomen.
31/05 15u15  Burgemeester Leopold Lippens maakt zich zorgen om drukte aan zee: “Mensen denken dat de lucht hier magnifiek is”Het is dit Pinksterweekend opvallend drukker aan zee. Het strand wordt voorlopig nog links gelaten, maar op de dijk en in de winkelstraten zijn er veel bezoekers. Zo veel dat burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist zich zorgen maakt.
31/05 14u15  Tweejarig meisje overleden na ongelukkige aanrijding door papa: “Iedereen hier is erg aangeslagen”Een tweejarig meisje is zaterdagmiddag overleden bij een bijzonder tragisch ongeval in vakantiepark Oostduinkerke aan zee. De papa van het kind reed traag achteruit met de wagen en raakte het meisje dat zich in de dodehoek bevond. “Iedereen is hier erg aangeslagen”, zegt een andere tweedeverblijver in het park.
31/05 13u15  Getrouwd met een vluchtelinge en ex-collega van zijn slachtoffer: wie is Derek Chauvin, de agent die de VS in rep en roer zet?De agent die de zwarte George Floyd (46) in Minneapolis doodde, kende wellicht zijn slachtoffer. Derek Chauvin (44), de politieman, en Floyd waren jarenlang collega’s toen ze instonden voor de veiligheid in een discotheek in Minneapolis. De vrouw van Chauvin, afkomstig uit Laos, heeft intussen de echtscheiding aangevraagd. Het was niet de eerste keer dat die agent en zijn collega’s in opspraak kwamen door al te brutaal op te treden, meestal tegen mensen met een andere huidskleur.
31/05 13u15  Nieuwe woordvoerster van Open VLD krijgt racistische “bagger” naar hoofd geslingerd: “Maakt mijn voornaam mij minder Vlaams?”Zelfa Madhloum, een Open VLD-politica uit Antwerpen, heeft op sociale media een resem racistische commentaren ontvangen, nadat ze werd aangesteld als de nieuwe woordvoerder van de net verkozen voorzitter Egbert Lachaert. Ze zal geen klacht indienen.
31/05 13u15  Voeren privébedrijven ons straks ook naar Mars? “SpaceX werkte al aan een Marslander”Met de lancering van een bemande capsule luidt Elon Musk het tijdperk van de commerciële ruimtevaart in. Een mijlpaal, zeker, maar hij brengt de ruimte niet noodzakelijk dichterbij.
31/05 13u15  Anouk gaat vrijwillig in quarantaine en zondert zich af van gezinNu ook in Nederland de lockdownmaatregelen stelselmatig versoepeld worden, is zangeres Anouk, die zelf zware astma heeft, er niet gerust op. Na diverse gesprekken met haar longarts heeft ze daarom besloten geen enkel risico te nemen en (opnieuw) in quarantaine te gaan. Zelfs haar eigen gezin zal ze de komende weken mijden.
31/05 11u15  Conner Rousseau (SP.A) denkt na over hoofddoekenverbod onder 16 jaar: “Vrijheid staat voorop, maar...”Nadat Conner Rousseau in een interview sprak over een hoofddoekenverbod onder 16 jaar, kreeg de SP.A-voorzitter veel tegenkanting op Twitter. “Wie mij kent, weet dat vrijheid vooropstaat”, reageert hij.
31/05 09u15  Lance Armstrong vloekt op het coronavirus: deze peperdure villa krijgt hij maar niet verkochtZondag wordt het tweede deel van de ESPN-documentaire over Lance Armstrong uitgezonden. Over huizen zal het daarin waarschijnlijk niet gaan, maar de voormalige wielrenner zit met dat onderwerp wel in zijn hoofd. Hij geraakt maar niet af van zijn villa in Aspen, het bekende skioord in Colorado.
31/05 08u15  Rellen in VS lopen totaal uit de hand: politiewagens rijden betogers omver in New York, man die winkel verdedigt in coma geslagen in DallasDe protesten in de Verenigde Staten naar aanleiding van de dood van een zwarte man bij zijn arrestatie zijn zaterdagnacht opnieuw compleet uit de hand gelopen. In New York reden twee politiewagens in op een groep betogers en werd een vrouw gearresteerd voor poging moord op vier agenten, en in Dallas werd een man in coma geslagen terwijl hij zijn winkel probeerde te verdedigen tegen plunderaars. In verschillende grote steden in het hele land geldt intussen een avondklok en wordt de Nationale Garde ingezet om de openbare orde te herstellen.
31/05 08u15  “De grote kleppers willen aan de zijlijn blijven staan, maar toch aan de knoppen zitten. Meer dan ooit geldt: dat gaat niet, het is het een of het ander”Elke zaterdag fileert hoofdredacteur Liesbeth Van Impe een opvallende uitspraak uit het nieuws van de afgelopen week. Deze week: “Onmiddellijk beginnen over wie premier moet worden,d at vergiftigt alles”, gezegd door Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert op 24 mei in ‘De zevende dag’.
31/05 08u15  Een jaar spoorloos, een jaar vol vragen: alles wat we weten over de mysterieuze verdwijning van Théo HayezThéo Hayez (18) beleefde zes maanden lang zijn droom tijdens een trektocht door Australië. Tot de Brusselaar twee weken voor zijn terugkeer naar ons land verdween na een avondje uit in Byron Bay. Eén jaar later smeken zijn ouders, familieleden en tal van vrijwilligers nog steeds naar nieuwe getuigen die iets over zijn lot kunnen vertellen. Want de familie blijft achter met alleen maar vragen. “Wij blijven hopen. Samen moeten we erachter komen wat er met hem is gebeurd.”
31/05 08u15  Oudste winnaar van de Ronde van Vlaanderen vannacht thuis overledenRoger Decock is niet meer. De 93-jarige Aarselenaar overleed in de nacht van zaterdag op zondag, even na middernacht. De West-Vlaamse flandrien was de oudste nog levende winnaar van de Ronde van Vlaanderen. In 1952 klaarde hij in Wetteren de klus, maar ‘Cockske’ was veel méér dan dat. Met zijn overlijden verdwijnt ook een fantastische verteller over het wielrennen van tijdens en na de Tweede Wereldoorlog. Roger Decock wordt als oudste winnaar automatisch opgevolgd door de Fransman Jean Forestier die in 1956 won en in oktober negentig wordt.
31/05 03u15  Niet langer meer doden dan normaal, maar in weinig landen was de tol van het coronavirus hogerDe opvallende periode van oversterfte als gevolg van het nieuwe coronavirus lijkt voorbij in ons land.
31/05 03u15  Eerste woorden van astronauten vanuit de ruimte: “Het was ongelooflijk, bedankt voor de geweldige rit”Vanavond om 21.22 uur Belgische tijd is de SpaceX Crew Dragon de ruimte in gelanceerd. Een kwartiertje na de lancering kon er al een telefoontje naar de Aarde vanaf: “Het was ongelooflijk”, zei één van de astronauten. “Bedankt voor de geweldige rit.”
31/05 03u15  Gluren bij BV’s: feest bij Regi, Eline De Munck gaat de moestuin in op hakkenGenieten met de kinderen, van de zon en van de rust: de afgelopen week zijn bekende landgenoten druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
31/05 03u15  Prins Joachim zwaar onder vuur in Spanje: “Onverantwoord, hij kan het coronavirus weer aansteken”Prins Joachim (28) bevindt zich in het oog van de storm in Spanje, nadat hij een illegaal feestje in Córdoba heeft bijgewoond. De zoon van prinses Astrid en neef van koning Filip testte daarna positief op Covid-19. “Totaal onverantwoord. Hij kan 30 vrienden hebben besmet, en misschien wel zoveel meer onschuldige mensen.” Spanjaarden eisen openlijke excuses van de prins.
31/05 03u15  Philippe De Backer, de belangrijkste coronaminister van het moment: “Ik heb te veel absurditeiten gezien. Ons systeem werkt niet”Onduidelijkheid over de bevoegdheden, gebakkelei over wie wat betaalt. “Welkom in het complexe België. In plaats van iets te doen, zijn we nog altijd aan het overleggen”, zegt de belangrijkste coronaminister van het moment.
31/05 03u15  OVERZICHT. Waar kan je dit verlengde Pinksterweekend wel of niet terecht?De kans is groot dat u op maandag voor een gesloten deur staat als u wilt gaan winkelen. Kijk hier wat zeker gesloten is en waar u toch nog terecht kan in het verlengde Pinksterweekend. Cafés en restaurants zijn sowieso nog dicht door de coronamaatregelen. Maar ook banken, gemeentehuizen en de meeste warenhuizen zijn gesloten.
31/05 03u15  Man gaat op z’n gemak sporten midden in door betogers verwoeste fitnessruimteDe man is duidelijk toegewijd aan zijn dagelijkse sportroutine. Terwijl er rondom hem hevige betogingen aan de gang zijn, trekt deze man uit Minneapolis zich daar niets van aan en gaat hij verder met zijn workout. In het verwoeste filiaal van de fitnessketen Planet Fitness staan nog verschillende werkende toestellen, waar iedereen zo maar bij kan - gratis en voor niets.
31/05 03u15  Heel wat cafébazen zien heropening niet zitten: “Niet realistisch en niet rendabel”Heel wat cafébazen zijn bijzonder terughoudend over de heropstart van hun zaak, wellicht op 8 juni. “We hebben geen terras. Ik betwijfel of het de moeite is om binnen 30 stoelen met tafels te zetten”, zegt Maxim Willems van Café Café in Hasselt. “Het plezier van op café gaan is er met deze maatregelen helemaal af”, zegt Philippe Van Houtvin van het Hasseltse café De Vaart van Maastricht.
31/05 03u15  Amerikaanse beroemdheden schreeuwen verontwaardiging uit na dood van zwarte man door politieagent: “Niemand verdient zo’n dood”De dood van een zwarte man bij zijn arrestatie in de stad Minneapolis blijft de gemoederen beroeren in de Verenigde Staten. Ook talloze beroemdheden reageren met afschuw op het optreden van de agent die de dood van Floyd George veroorzaakte.
31/05 03u15  CHARLOTTE ADIGÉRY: “Alles aan mij is anders. Dat is mijn rijkdom”Muziek is haar speeltuin. Mode al evenzeer. En in haar hoofd hoort daar nog veel meer bij. Charlotte Adigéry, de hippe Gentse artieste die lang niet alleen bij ons enorm beloftevol wordt gevonden. Nu helaas vastzittend in een soort niemandsland. Niet wetend wat de toekomst brengen zal. “Ik vind het nog steeds absurd dat er op basis van kleur zo veel ongelijkheid is.”
31/05 03u15  Vrouw wordt wel zeer creatief wanneer ze verplicht een mondmasker moet dragenWat zou u doen, moest u te horen krijgen dat u niet geholpen zou worden totdat u een mondmasker opzet? De kans lijkt klein dat u zou uithalen wat deze Oekraïense vrouw deed. Nadat ze een reprimande kreeg van de loketbediende, besloot de vrouw om haar broek uit te trekken en haar slipje als mondmasker te dragen.
30/05 22u15  Korpschefs en burgemeesters in grensstreek misnoegd over openstellen grenzen: “Niemand was op de hoogte, wij mogen het weer opkuisen”De onduidelijkheid aan de grens met Frankrijk - nu Belgen toch het land niet binnen mogen om familie te bezoeken - heeft ook enkele burgemeesters en korpschefs in West-Vlaanderen gestoord. “Niemand was op de hoogte van deze verandering”, klinkt het. “Het is een soep: in Brussel beslissen ze en wij mogen het opkuisen.
30/05 22u15  Zo zag u Santiago Bernabeu nog nooit: Real Madrid profiteert van coronapauze om stadion te strippenDe Spaanse competitie ligt tot half juni stil door het coronavirus, en daar maakt Real Madrid handig gebruik van: het is al begonnen met de renovatie van Santiago Bernabeu. Dat moet tegen 2022 volledig gerenoveerd zijn, met uitschuifbaar dak, een uitschuifbaar veld en een gigantische videowall.
30/05 22u15  Voormalig NBA-kampioen haalt de hamer boven na vraag over Michael Jordan: “Leugens!”Miljoenen mensen genoten de voorbije weken van ‘The Last Dance’, de ESPN/Netflix-documentaire over het laatste seizoen van Michael Jordan bij de Chicago Bulls. Maar er kwam ook veel kritiek. Nu was het de beurt aan voormalig NBA-speler en huidig analist Kendrick Perkins.
30/05 21u15  Coronatests die antistoffen opsporen: goed voor de nieuwsgierigheid, verder weinig nutIedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen het coronavirus. Maar heeft zo’n test ook nut? Voor u en ik niet, zegt Katrien Lagrou, hoofd van het lab voor klinische microbiologie aan het UZ Leuven. Mensen gaan weten of ze ooit besmet zijn geweest. “Maar over immuniteit vertellen deze tests niets.”
30/05 21u15  Lewandowski maakt unieke goals en zet Bayern München helemaal op weg richting titelIn de Bundesliga heeft Bayern München Fortuna Düsseldorf geklopt met 5-0. Bayern telt nu 67 punten uit 29 matchen, tien meer dan Borussia Dortmund, dat zondag nog speelt. Robert Lewandowski maakte twee doelpunten, heeft nu tegen alle teams uit de Bundesliga gescoord én evenaart nu al zijn doelpuntenrecord.
30/05 21u15  Red Flames mochten weer uit hun kot voor training in groep (met strenge regels): “Ik stond te popelen als een klein kind”De Red Flames hebben zaterdag in Tubeke voor het eerst in twaalf weken weer samen getraind. “Ik ben blij dat ik de speelsters nog eens in levenden lijve kon zien”, verklaarde bondscoach Ives Serneels.
30/05 21u15  Autobestuurder omgekomen na botsing met trein in PeltZaterdagavond omstreeks 19.30 uur is aan de overweg van de Astridlaan in Pelt een 0personenwagen onder een passagierstrein op de lijn van Herentals-Hamont terechtgekomen. Een 48-jarige man uit Lommel overleefde de klap niet. Op het ogenblik van het ongeval zouden de slagbomen en lichten normaal gewerkt hebben.
30/05 21u15  Wout van Aert rijdt een gravelrace van 324 (!) kilometer en neemt mee… een berg materiaalWout van Aert staat vandaag aan de start van de ‘Dirty Kanzelled’, een gravelrace georganiseerd door gewezen renner Laurens ten Dam. Ook andere collega’s in het peloton laten zich verleiden tot een stevige trainingstocht op gravelroutes, waaronder Toon Aerts en Niki Terpstra.
30/05 20u15  De ene verdient 926 euro, de andere 6.121 euro: 30 Vlamingen getuigen openhartig over hun loonWe vertellen met plezier over de inhoud van onze job, maar begin over het salaris en het blijft angstvallig stil. Vragen naar iemands loon, dat doe je toch niet? Het Nieuwsblad deed dat wel én kreeg respons vanuit alle geledingen van de samenleving. Zeg nou zelf, we willen toch allemaal weten wat de postbode, de boekhouder of de burgemeester verdient?
30/05 19u15  Kind van twee komt om bij dramatisch dodehoekongeval in vakantieparkIn een vakantiepark langs de Polderstraat in Oostduinkerke is deze middag een kindje van twee overleden bij een aanrijding in een vakantiepark. Volgens het parket maakte de vader een manoeuvre en merkte hij daarbij zijn kindje niet op.
30/05 19u15  Ontploffing in huis maakt dodelijk slachtofferIn de Bieststraat in Waregem is een dodelijk slachtoffer gevallen bij een ontploffing in een huis.
30/05 19u15  Geweldige goal bezorgt Schalke vierde nederlaag op rijNul op twaalf voor Schalke 04 sinds de herstart van de Bundesliga. De ploeg van Benito Raman verloor met 0-1 van Werder Bremen, een heerlijk doelpunt van Bittencourt. Schalke blijft zo in de middenmoot hangen, terwijl Werder -dat tegen degradatie strijdt- op twee punten van Fortuna Düsseldorf komt.
30/05 18u15  Waarom mocht prins Joachim wél naar Spanje reizen?Waarom mocht prins Joachim eerder deze week wél naar Spanje reizen, waar hij zijn Spaanse verloofde kon ontmoeten en een lock down feestje bijwonen? Reizen naar het buitenland is immers voor alle Belgen ten strengste verboden. Alleen voor “essentiële verplaatsingen” wordt een uitzondering gemaakt.
30/05 18u15  Zonnigste lente sinds het begin van de metingen: al 712 uur zonneschijn en de teller loopt nogHoewel de meteorlogische lente pas zondagavond eindigt, is het nu al zeker: dit was de zonnigste lente ooit. Of toch sinds het begin van de metingen van het aantal uren zonneschijn in 1887. Sinds 1 maart heeft de zon 712 uur en 30 minuten geschenen en daar kunnen nog wat uurtjes bijkomen.
30/05 18u15  “Dat het mijn fout zou zijn als een leerkracht overlijdt: zo’n verwijt komt hard aan”Dat er een tweede golf van de coronapandemie komt, is “bijna zeker”, zegt Herman Goossens. Dus is het dubbel zo erg dat het onderzoek naar covid-19-behandelingen zo fout is gelopen. “We weten niet welke middelen helpen als straks de tweede golf begint.”
30/05 18u15  Fiscaal expert Michel Maus: “Nieuwe belastingen zijn onvermijdelijk, maar niemand durft die beslissing nemen”De superkern geraakt er maar niet uit en zal uiteindelijk pas volgende week beslissen over het relanceplan voor onder meer de horeca. “De regering zal weinig anders kunnen dan getroffen sectoren steunen met onder meer btw-verlagingen. Alleen: die factuur moet worden terugbetaald, en daar wringt het schoentje”, zegt fiscaal expert Michel Maus (VUB). Hoe dat moet is vrij eenvoudig: met besparingen en belastingen. “Maar op dit moment is daar niemand scheutig op in de politiek. Dus zitten we met een groot probleem, want die boemerang komt terug. Dat staat vast.”
30/05 18u15  Aantal klachten over slotenmakers in 5 jaar tijd vervijfvoudigdHet aantal klachten dat de Economische Inspectie ontvangt over slotenmakers en andere dringende hersteldiensten is sterk gestegen van 77 in 2015, 191 in 2017 tot 379 in 2019. Dat blijkt uit het antwoord van federaal minister Nathalie Muylle, onder meer bevoegd voor Consumentenzaken, op een schriftelijke vraag van Leen Dierick (CD&V).
30/05 18u15  Familie overleden George Floyd wil eigen autopsieDe familie van de overleden zwarte Amerikaan George Floyd wil een eigen autopsie op zijn lichaam laten uitvoeren. Advocaten van de familie kondigden dat aan. De familie vertrouwt de uitkomst van onderzoek door pathologen van justitie niet.
30/05 18u15  Deze fruitige ijslolly’s maak je snel en wil je niet delen met je bubbelDe coronacrisis doet ons massaal in de keuken duiken. Van taarten en brownies bakken tot zomerse zoetigheden in elkaar flansen: wij proberen elke week populaire recepten uit met een minimum aan basic ingrediënten.
30/05 18u15  De grootste mond van de radio stopt na 11 jaar: “Een afscheidsfeest komt er niet. Misschien maar goed ook”Hij deed landbouwers uit de kast komen, werd voor de rechtbank gedaagd door het Rode Kruis, omschreef geloof als “een hobby, net als bloemschikken” en bezocht meer scholen dan een gemiddelde minister van Onderwijs. Donderdag maakt Tom De Cock (36) zijn laatste uitzending voor MNM. “Ik heb altijd een boon gehad voor mensen die zich benadeeld voelen.”
30/05 18u15  Paul Magnette (PS) pleit voor relanceplan van 37,5 miljard euroPS-voorzitter Paul Magnette pleit voor een “recovery shock” voor onze economie. De PS legt bij de superkern een relanceplan op tafel met een batterij aan maatregelen voor in totaal 37,5 miljard euro. De maatregelen moeten onder meer de horeca, ziekenhuizen, cultuur en koopkracht dienen. Dat zegt de partijvoorzitter zaterdag in een interview met Le Soir.
30/05 17u15  Muziek niet luider dan 80 decibel: dit is het volledige draaiboek voor de horecaAls de politiek groen licht geeft om vanaf 8 juni op café en restaurant te gaan, wat zijn dan de spelregels. Onze redactie kreeg het volledige draaiboek in handen, dat de regering vrijdag samen met de horecasector en de expertengroep GEES goedkeurde. “Er moet onder meer wel nog beslist worden met hoeveel mensen er nu precies op café of restaurant mag gegaan worden”, klinkt het in politieke kringen.
30/05 16u15  Chaos aan Franse grens: België laat oversteek toe, Frankrijk stuurt iedereen terugEr heerst grote onduidelijkheid en chaos aan de grensovergangen tussen ons land en Frankrijk, meldt de Franstalige nieuwszender RTL. Hoewel onze regering familiebezoeken en winkelen in het buitenland weer toestaat, zien onze zuiderburen dat anders. “Wij openen onze grenzen niet voor 15 juni”, klinkt het bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk. Ook in Nederland reageren burgemeesters verrast.
30/05 16u15  Amerikaanse staat Minnesota houdt militairen paraat om in te grijpen bij grootschalige protesten na dood van zwarte manDe Amerikaanse staat Minnesota houdt 1.700 militairen gereed om te kunnen ingrijpen bij de toenemende protesten na de dood van een zwarte man bij zijn arrestatie door de politie. Dat heeft gouverneur Tim Walz aangekondigd. Intussen blijft het protest ook in andere Amerikaanse steden en staten aanhouden, en wordt in Atlanta de noodtoestand uitgeroepen.
30/05 16u15  Kind van twee aangereden in Schaarbeek: dader vlucht maar wordt tegengehouden door omstandersEen kind van twee jaar oud is vrijdagavond rond 20.15 uur aangereden door een wagen in de Kesselsstraat in Schaarbeek. Het kind werd overgebracht naar de spoeddienst van het ziekenhuis, maar is niet in levensgevaar.
30/05 15u15  Trein met opvallende steunbetuiging voor Amerikaanse betogers rijdt rond in BelgiëOp sociale media zijn opvallende beelden verschenen van een trein van de NMBS: over de lengte van een volledige wagon staat de boodschap “Please, I can’t breathe” (“Alstublieft, ik kan niet ademen”) te lezen. Een verwijzing naar de zwarte man die maandag om het leven kwam in de Amerikaanse stad Minneapolis toen een agent minutenlang met zijn knie op de keel van de man zat.
30/05 14u15  Belgische zakenman doodgeschoten door twee “huurmoordenaars” in AtheneEen Belgische inwijkeling is vrijdagavond om het leven gekomen in Athene. De man werd vermoedelijk neergeschoten door twee huurmoordenaars, meldt de politie van de Griekse hoofdstad.
30/05 13u15  Zoon van prinses Astrid test positief op coronavirus na feestje in SpanjePrins Joachim, de jongste zoon van prinses Astrid, heeft donderdag positief getest op het coronavirus. Het koningshuis bevestigt aan onze redactie dat de prins donderdag aanwezig was op een feestje in de Spaanse stad Cordoba. Volgens de krant ‘El Confidencial’ waren daarbij 27 personen aanwezig, wat een inbreuk op de Spaanse coronamaatregelen zou inhouden.
30/05 13u15  Arda en Amber uit ‘Temptation island’ zijn samenLees meer >
30/05 13u15  Een potentiële ‘virusbom’? Honderden toeschouwers aanwezig bij voetbalmatch die eindigt met… veldbestormingStraffe beelden uit Frankrijk. In de buurt van Strasbourg moest de politie ingrijpen toen bleek dat er zo’n vierhonderd toeschouwers aanwezig waren bij een illegale voetbalwedstrijd. De autoriteiten bij onze Zuiderburen konden er absoluut niet mee lachen.
30/05 12u15  Kwart Vlamingen boos op mensen die zonder mondmasker winkelen: “Oppassen dat spanningen niet uit de hand lopen”Een kwart van de Vlamingen vindt het problematisch dat mensen in de supermarkt geen mondmasker dragen, zo wijst een bevraging van onze krant uit. Daaruit blijkt ook dat het mondmasker tot tweespalt leidt onder de bevolking, met vurige voor- en tegenstanders.
30/05 12u15  LIVE. Volg hier al het nieuws over het coronavirus in België en het buitenlandVolg de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in binnen- en buitenland in onze liveblog. Ook de persconferentie van het Crisiscentrum over het coronavirus in België - op vrijdag om 11 uur - kan je hier bekijken.
30/05 12u15  Ex-woordvoerder Emmanuel André haalt zwaar uit naar coronabeleid: “Experts hebben het risico niet gezien. Niet willen of niet kunnen? Ik weet het niet”Emmanuel André, de viroloog die een tijdlang de Franstalige woordvoerder van het crisiscentrum was, heeft zware kritiek geuit op het overheidsbeleid in de strijd tegen het coronavirus. “De Risk Assessment Group heeft het risico niet gezien. Was het niet willen of niet kunnen? Ik weet het niet”, zegt André bij VRT NWS.
30/05 12u15  President Trump stapt uit WereldgezondheidsorganisatieHij had er al eerder mee gedreigd maar vrijdagavond heeft de Amerikaanse president Trump op een persconferentie aangekondigd dat hij effectief uit de Wereldgezondheidsorganisatie stapt. In een adem deelde Trump ook mee dat de VS de speciale handelsstatus van Hongkong in te trekken.
30/05 11u15  Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betoger doodgeschoten door onbekende, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdownNa verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurt het protest voort, in de hele Verenigde Staten. In Kentucky werden betogers beschoten, in Atlanta werd het hoofdkwartier van CNN bestormd, en ook aan het Witte Huis in Washington werd vrijdagavond betoogd.
30/05 10u15  Dit zijn de 100 beste zomerwijnen van 2020, en je vindt ze allemaal in de supermarktWegens coronaperikelen een dikke maand later dan gewoonlijk: de 100 Beste Zomerwijnen editie 2020. Maar wel de meest complete ooit. Omdat alle zomerwijnen, zowel nieuwe referenties als de meest recente jaargangen, vandaag op het schap staan. Bij ons geen oude wijn in nieuwe zakken, geen oude jaargangen, maar wel kraakvers zomerplezier. Oordeel zelf: wit en rosé zijn quasi uitsluitend van 2019 en ook in rood al flink wat 2019 in onze selectie. Zoals altijd vatten wij voor u de belangrijkste trends samen, maar één steekt er torenhoog bovenuit: 2019 is het jaar van de rosé!
30/05 09u15  Valerie De Booser na de breuk met Koen Wauters: “We hebben elkaar godzijdank de duvel niet aangedaan”Valerie De Booser (40) en Koen Wauters (52) maakten begin dit jaar na zeventien jaar een einde aan hun huwelijk. Een breuk die gelukkig geen diepe wonden heeft geslagen, zegt ze daarover in Het Laatste Nieuws. “Ik kan niet zeggen dat het een droomscenario is – dat is uit elkaar gaan nooit – maar het is wel een goede scheiding.”
30/05 08u15  Protest in Verenigde Staten loopt uit de hand: betogers beschoten, hoofdkwartier van CNN bestormd, Witte Huis tijdelijk in lockdownNa verscheidene nachten van gewelddadige protesten in de Amerikaanse stad Minneapolis heeft de burgemeester er een avondklok uitgevaardigd. Toch duurt het protest voort, in de hele Verenigde Staten. In Kentucky werden betogers beschoten, in Atlanta werd het hoofdkwartier van CNN bestormd, en ook aan het Witte Huis in Washington werd vrijdagavond betoogd.
30/05 08u15  Een lang weekend om van te smullen: zon, zon en nog eens zonWe krijgen zaterdag nog altijd veel zon en droog weer. In de namiddag ontwikkelen er zich enkele stapelwolken in het oosten van het land. Het is warm met maxima van 20 graden in de Hoge Ardennen, rond 22 graden aan de kust en tot 24 à 26 graden in de meeste andere streken. De wind waait overwegend matig uit oost tot noordoost. Na de middag steekt er aan de kust opnieuw een vrij krachtige zeebries op uit noord tot noordoost, zegt het KMI.
30/05 03u15  Sanne geeft bijstand aan zorgverleners in rusthuizen: “Het ergste was het schuldgevoel. Het idee dat ze zelf het virus hadden verspreid”Ze stond pal in de coronastorm terwijl die door de rusthuizen raasde. Sanne Kaelen (32) werd uitgestuurd door Artsen Zonder Grenzen, dat zelfs in eigen land in actie schoot omdat de situatie in de woon-zorgcentra zo prangend was én blijft. “Ik had nooit gedacht dat ik in ons land zoveel lijden en machteloosheid zou zien”
30/05 03u15  Opvallend veel berichten over geopende enveloppen: Bpost opent onderzoekEen vrouw die rouwt om haar overleden dochter vond een vijftal opengescheurde enveloppen met steunkaartjes in haar brievenbus. In het Oost-Vlaamse Oosterzele een gelijkaardige ontdekking en daar was ook het verjaardagscentje van de oma voor haar kleindochter gestolen. Ook uit Lokeren bereikten gelijkaardige berichten onze redactie. Bpost neemt de zaak ernstig en is een onderzoek gestart.
30/05 03u15  Jules (10) zijn mama heeft kanker, maar dankzij les in de weide kan ook hij weer naar schoolJules mocht vrijdag weer naar de klas... in een weide. Zijn school stelt alles in het werk opdat er voldoende afstand kan zijn tussen Jules en zijn klasgenootjes. Zijn mama vecht tegen kanker, en dus moet de jongen extra voorzichtig zijn. En ‘schaduwtikkertje’ spelen, in plaats van gewoon tikkertje.
30/05 03u15  Met of zonder mondmasker naar de winkel? Daarom laten zij het hunne op (of thuis)Omdat ze het vergeten zijn, of omdat het een vals veiligheidsgevoel geeft. Daarom dragen deze klanten van Delhaize in Kortrijk geen mondmasker. En waarom doen anderen het wel?
30/05 03u15  Alle pikante sms’en in de openbaarheid, wat noch actrices noch ’stalker’ Bart De Pauw ooit wildenEen échte publieke knieval van Bart De Pauw is er ondanks verschillende bemiddelingspogingen achter de schermen nooit gekomen. Nu het gerecht haar onderzoek klaar heeft en naar de rechtbank wil, is de televisiemaker naar eigen zeggen opgelucht dat er na 2,5 jaar “in het vagevuur” alsnog een openbaar proces komt. Ook de vrouwen die van hem flirterige sms’en ontvingen en altijd uit de schijnwerpers wilden blijven, zien “de openbare terechtzitting” plots met vertrouwen tegemoet.
30/05 03u15  Dopingjagers nemen Tour 2017 in vizier: UCI laat stalen hertesten op product dat toen nog niet opspoorbaar wasWie kent er Operatie Aderlass nog? Het onderzoek naar een bloeddopingnetwerk rond een Duitse dokter dat naast langlaufers ook enkele (ex-)renners een schorsing opleverde, maar een stille dood leek te sterven. Tot nu. Op basis van getuigenissen uit het onderzoek is de Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) bezig met het hertesten van stalen uit 2016 en 2017 op een dopingproduct dat toen nog niet opspoorbaar was. Vooral de Tour van 2017 is het mikpunt.
30/05 03u15  Farmareus gaat coronavaccin maken van Belgische onderzoeker: “Hopelijk tegen 2021 in gebruik”De Belg Luk Vandenberghe staat op de eerste rij in de race om een coronavaccin. Hij werkt aan de prestigieuze Amerikaanse universiteit Harvard aan een vaccin dat deze zomer al kan worden getest op mensen. En dat met dank aan een deal met Avexis, een dochter van farmareus Novartis. Zij zullen het testvaccin gratis produceren.
30/05 03u15  Dimitri Vegas en Like Mike nemen Beyoncé onder handenEind juni brengt het dj-duo Dimitri Vegas en Like Mike hun nieuwe zomersingle uit. Die release had wat voeten in de aarde: de broers wilden de vocals uit een nummer van Beyoncé gebruiken, maar die wijst doorgaans alle aanvragen in die richting af. “Maar enkele dagen geleden kregen we ineens een bericht: het mag. Dat is heel uitzonderlijk”, vertelde Dimitri in de vlog van het MNM-programma De Grote Peter Van de Veire Ochtendshow.
30/05 03u15  Op de koffie bij het gewezen gastgezin van Remco Evenepoel in Nederland: “Een zoetekauw vanjewelste. Voor ijscrème mag je hem letterlijk wakker maken”Hij werkt in de brouwerij van La Trappe, maar lust geen bier. Zij runt een kledingzaak. Hun hobby: voetbal. Bart en Debby Smetsers uit het Nederlandse Best zijn al 25 jaar abonnee van voetbalclub PSV. Maar tegenwoordig zijn ze ook wielerfanaten, want van 2012 tot en met 2014 waren ze de gastouders van een jong, mondig en getalenteerd voetballertje uit België: Remco Evenepoel. “Hij kon in geen enkel gezelschapsspelletje tegen zijn verlies. Maar verder? Een lieverd van de bovenste plank.”
30/05 03u15  En als we nu eens terugkeren naar één minister van Volksgezondheid?Geen bevoegdheid die meer versnipperd is tussen het federale niveau en de verschillende deelstaten dan Volksgezondheid. De ziekenhuizen wordt nationaal aangestuurd, de rusthuizen regionaal. De thuisverpleging federaal, de thuiszorg Vlaams. De psychiatrische instellingen Vlaams, tenzij ze in ziekenhuizen gevestigd zijn. Wie er niet in thuis is, verdwaalt in het kluwen van bevoegdheden. Door de coronacrisis heeft iedereen het plots weer over meer centralisatie in de gezondheidszorg. Maar in welke richting: meer federaal, of net minder? “Er is sowieso meer integratie nodig.”
30/05 03u15  NRJ legt oor te luisteren bij twintigersVanaf maandag gaat radiopresentatrice Emma Salden (23) op NRJ het nieuwe 20 in 2020 presenteren. Ze legt haar oor te luisteren bij al wie 20 werd of wordt dit jaar. Wat zijn de thema’s, groot en klein, in de levens van zij die geboren werden in 2000? Waar zitten ze mee, waar dromen ze van en wat is hun muzieksmaak?
30/05 03u15  Klacht voor pesterijen tegen grote baas Special Units van de politieHet arbeidsauditoraat in Brussel onderzoekt een klacht van pesterijen gericht tegen hoofdcommissaris Roland Pacolet, de directeur van de speciale eenheden bij de federale politie. De zaak is ingediend door een lid van het elitekorps en andere personeelsleden zouden zich bij de klacht aangesloten hebben als benadeelde persoon, tegen Pacolet dus. “Het onderzoek loopt volop”, klinkt het bij de arbeidsauditoraat in Brussel.
30/05 03u15  Wanneer komt Joe Biden echt uit zijn kot? Rivaal van Trump worstelt met de schaduw van coronaHoe zou het nog zijn met de Democratische presidentskandidaat Joe Biden? Terwijl zijn tegenstander Donald Trump dagelijks in de schijnwerpers staat, verbergt hij zich als een kluizenaar in zijn huis in Wilmington, Delaware. Hij voert letterlijk campagne vanuit zijn kelder. Corona kon voor de ex-vicepresident op geen slechter moment gekomen zijn. Hoewel hij leidt in de peilingen, vormt corona een serieus struikelblok op weg naar het Witte Huis. Hoe de verkiezingen tijdens de Spaanse griep verliepen, zal hem allerminst geruststellen.
30/05 03u15  Dove tiener met hersenverlamming probeert juwelier te overvallen met pistool tussen zijn tenenIn Brazilië werd een negentienjarige man gearresteerd toen hij een juwelier wilde overvallen met een speelgoedpistool tussen zijn tenen. De jongeman lijdt aan een hersenverlamming, is doof en kan niet praten, dus had hij een briefje bij met zijn eisen: “Handen thuis, veroorzaak geen opschudding.” Hij werd verhoord door de politie toen zijn poging faalde, maar is nadien vrijgelaten. De bizarre overval wordt nog onderzocht.
30/05 03u15  Remco Evenepoel snelt Sven Nys voorbij op training: “Hij zag er redelijk sterk uit”Het is nog even wachten op de eerste koers, en dus vullen de heren renners hun dagen met trainingsrondjes. En dan kom je al wel eens iemand tegen. Voormalig wereldkampioen veldrijden Sven Nys werd tijdens een rondje fietsen namelijk voorbijgesneld door niemand minder dan Remco Evenepoel. De Europees kampioen tijdrijden ging wel even in de remmen om mee op de foto te gaan. Altijd tijd voor fans, die Evenepoel
30/05 03u15  Ook hun geduld kent grenzen: nog altijd 3.000 Belgen in buitenland gestrand door coronaDrieduizend landgenoten verspreid over de wereld hopen dezer dagen het verlossende bericht te krijgen dat ze naar huis kunnen terugkeren. Ze zitten vast in het land, de stad of zelfs de camping waar ze verblijven. Elk hebben ze hun eigen verhaal, elk gaan ze anders om met een lockdown in den vreemde. “België lijkt verder te liggen dan ooit. Ik weet nu wat heimwee is.”
30/05 03u15  Geruchten rond Michel Preud’homme zwellen aan: blijft hij coach van Standard?Hakt Michel Preud’homme dit pinksterweekend de knoop door over zijn toekomst als trainer van Standard? Het was de bedoeling dat er tegen 1 juni duidelijkheid zou komen, maar mogelijk duurt het toch langer. De geruchten dat Preud’homme ermee ophoudt en alleen doorgaat als technisch directeur/ondervoorzitter zwellen aan.
30/05 03u15  Elisabet uit ‘De mol’ heeft eerste single klaar: “Met een cocktail zou ik er zelf op dansen”Dat spoedarts Elisabet Haesevoets (34) een stukje kan zingen, bewees ze al tijdens haar deelname aan ‘De mol’. Nu heeft ze met ‘All it takes’ ook een eerste single klaar. “Ik leid het leven dat ik wil. Als mensen mij niet kunnen hebben, is dat maar zo.”
29/05 22u15  Zo verliep het weerzien van de koppels op ‘Temptation island’: “Dit is echt vuil”Het vuur mocht nog eens aan de lont, in dit seizoen van ‘Temptation island’: wantrouwen piekte, beledigingen gingen vlot over en weer en er werd aardig naast de pot gepist. Tot vrijdagavond, het moment waarop de koppels elkaar voor het eerst terugzagen. “Weet je hoe belachelijk je me hebt gemaakt? Je hebt me compleet gebroken.”
29/05 21u15  Aangrijpende brief van Vlaamse na dood van George Floyd: “Normaal schrijf ik niet, maar ik ben verdrietig. En boos”Een bijzonder aangrijpende brief van Klara-journaliste Isa Tubbax is al meer dan tweeduizend keer gedeeld op Facebook. Na de dood van George Floyd in Minneapolis schreef ze hoe zij de voorbije 7 jaar al te vaak geconfronteerd is met racisme tegenover haar vriend uit Ghana.
29/05 20u15  Agent opgepakt die zwarte man in Minneapolis doodde bij arrestatieAgent Derek Chauvin (44), die in de Amerikaanse stad Minneapolis een zwarte man doodde bij een arrestatie, is opgepakt. Dat melden de autoriteiten van de staat Minnesota
29/05 20u15  MIVB-medewerker dreigt met jachtgeweer en zegt dat hij het zal meebrengen naar zijn werkOpschudding bij het personeel van de MIVB, de Brusselse vervoersmaatschappij. Een werknemers poseert op sociale media met een jachtgeweer en zegt dat hij zijn wapen zal meebrengen naar het werk. “Ik ga ermee beginnen op het werk. En niet alleen voor klanten...”, dreigt hij.
29/05 19u15  Twee doden bij serie van zware ongevallen op de E17: autotransport in lichterlaaieBij een reeks ongevallen op de E17 zijn minstens twee dodelijke slachtoffers gevallen. Dat meldt de brandweer van Sint-Niklaas. In Haasdonk is een vrachtwagen met elektrische auto’s betrokken, de chauffeur kwam om het leven en het voertuig is aan het uitbranden. De brandweer is massaal aanwezig.
29/05 19u15  Bejaard koppel klopte nog op verwarmingsbuizen om hulp te vragen, maar buren dachten dat het werkmannen warenEen 84-jarige man en zijn twee jaar jongere vrouw verkeerden al dagen in nood. Om alarm te slaan sloegen ze op de verwarmingsbuizen van hun flat, maar buren dachten dat het werkmannen waren en negeerden het signaal. Het echtpaar is een eenzame dood gestorven.
29/05 19u15  Meer dan 40.000 reizigers van Thomas Cook terugbetaald door Garantiefonds ReizenMeer dan 40.000 reizigers die getroffen werden door het faillissement van touroperator Thomas Cook (met ook het merk Neckermann) eind september vorig jaar, zijn terugbetaald. “Ongeveer 94 procent van de schadeclaims is verwerkt”, zegt het Garantiefonds Reizen vrijdag.
29/05 18u15  Hete zomer met hittegolven op komst, en dat terwijl Covid-19 nog in het land is: “We zullen ons gedrag moeten aanpassen”Het belooft een hete zomer te worden, en in combinatie met het nog woekerende coronavirus moeten we daar extra waakzaam voor zijn. Dat heeft viroloog Steven Van Gucht gezegd op de wekelijkse persconferentie van het Crisiscentrum. Hij voorziet namelijk een hoop nieuwe risicosituaties als we niet opletten.
29/05 18u15  Regering legt nieuw pakket steunmaatregelen voor aan tien partijen: van btw-verlaging tot horecacheques en eenmalige premiesHet kernkabinet heeft vrijdag de contouren vastgelegd van een derde luik aan maatregelen die werknemers, zelfstandigen en bedrijven die getroffen zijn door de coronacrisis moeten helpen. Naast de uitbreiding van onder meer tijdelijke werkloosheid, overbruggingsrecht of corona-ouderschapsverlof gaat het om nieuwe maatregelen, zoals een lagere bedrijfsvoorheffing. Er komen ook sectorgerichte voorstellen, zoals een BTW-verlaging voor de horeca
29/05 18u15  Drie zware ongevallen op de E17: autotransport in lichterlaaieHet Vlaams Verkeerscentrum meldt vrijdagmiddag een reeks ongevallen op de E17 van Gent naar Antwerpen. In Haasdonk zijn drie vrachtwagens gebotst, waardoor er een felle brand is ontstaan. Ook in Kruibeke en Sint-Niklaas deden zich zware ongevallen voor.
29/05 18u15  Moeder en drie kinderen ontsnappen aan brand met hulp van de buren: “Zoontje hand gegeven en van dak geleid”Het heeft in de nacht van donderdag op vrijdag zwaar gebrand in een woning op de Leuvensesteenweg in Sint-Stevens-Woluwe. De bewoners, een moeder en drie kinderen, raakten gelukkig tijdig naar buiten. Mét hulp van de buren. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis ter controle. Het pand is onbewoonbaar.
29/05 18u15  Rechter beslist op 5 juni over lot van katje Lee, minister Weyts stelt drie nieuwe quarantaineplaatsen voorDe Antwerpse kortgedingsrechter oordeelt op 5 juni of de beslissing van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat het katje Lee een spuitje moet krijgen wettig is of niet.
29/05 17u15  Komt Bart De Pauw nu zeker voor de rechtbank en wat betekent dat voor hem? En voor zijn slachtoffers?Het parket vraagt de doorverwijzing van de zaak Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank. De tv-maker wordt er door meerdere vrouwen van beschuldigd seksuele avances te hebben gemaakt. Of het ook werkelijk tot een proces komt, moet nog worden beslist. Maar wat zou dat betekenen voor hem? Welke straf riskeert hij? En als hij vrijgesproken wordt, zou hij dan in de tegenaanval kunnen gaan?
29/05 17u15  Roger Kesteloot stopt als topman van De LijnRoger Kesteloot stopt eind dit jaar als topman van De Lijn, zo bevestigt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij aan onze redactie.
29/05 17u15  OVERZICHT. Welke competities zijn stopgezet, waar wordt er opnieuw gevoetbald? Zo is de situatie in EuropaNa de Premier League ging ook de Serie A overstag: in Italië wordt er op 20 juni opnieuw gevoetbald. In de Bundesliga zijn ze al een tijdje bezig, terwijl men in de Ligue 1 en de Eredivisie tot een volledige stopzetting overging. Een overzicht de situatie in de Europese voetbalcompetities.
29/05 17u15  Ref uit Champions League-duels van Club Brugge en Genk zit in de cel wegens drugs- en wapenbezitDe Sloveense scheidsrechter Slavko Vincic is tijdens een operatie tegen een criminele bende opgepakt door de Bosnische politie. De man leidde dit seizoen matchen in de Champions League van zowel Club Brugge (0-0 thuis tegen Galatasaray) als KRC Genk (1-4 tegen Liverpool).
29/05 17u15  Straf speelschema Premier League is ook goed nieuws voor Belgische fans: Play Sports gaat resterende 92 wedstrijden uitzendenTot voor kort had de Belgische voetbalfan enkel de Duitse Bundesliga om zich aan op te warmen, maar dat verandert vanaf midden juni, als de Serie A en de Premier League ook weer beginnen. Vooral de Engelse hoogste klasse zal er een straf speelschema op nahouden, met 92 wedstrijden in 39 dagen tijd en een maximale spreiding van de wedstrijden. De Belgische voetbalfan mag al beginnen kwijlen, want rechtenhouder Telenet is van plan alle wedstrijden uit te zenden.
29/05 16u15  Kunnen cafés en restaurants weer open op 8 juni? Wie moet de beslissing nemen en waarvan zal ze afhangen?Hoe hard we er ook naar uitkijken, het is nog niet zeker dat we op maandag 8 juni voor het eerst in bijna 3 maanden weer op café en op restaurant kunnen. De horeca is vragende partij, maar een beslissing is er nog niet wegens onenigheid binnen de politiek. Erika Vlieghe, hoofd van de expertengroep rond de exitstrategie, benadrukt dat het geen eenvoudige beslissing is. Want zelfs als de horeca weer open mag, zal een cafébezoek er nog niet hetzelfde uitzien als voor de crisis.
29/05 16u15  We beleven de droogste maand mei in 187 jaar: hoe komt dat, hoe gevaarlijk is het en gaan we nu zonder water vallen?We beleven de droogste maand mei in 187 jaar. Er is slecht 5,4 liter neerslag gevallen, wat peanuts is in vergelijking met de 66,5 liter die in een normale mei-maand valt. Maar hoe komt dat? Hoe gevaarlijk is het voor onze natuurgebieden en bossen? En dreigen we nu zonder water te vallen?
29/05 16u15  Bejaarden kloppen op verwarmingsbuizen om hulp te vragen maar buren dachten dat het werkmannen warenEen 84-jarige man en zijn twee jaar jongere vrouw verkeerden al dagen in nood. Om alarm te slaan sloegen ze op de verwarmingsbuizen van hun flat, maar buren dachten dat het werkmannen waren en negeerden het signaal. Het echtpaar is een eenzame dood gestorven.
29/05 16u15  Zonnen of aperitieven je tuin: met deze bikini’s waan je je in het paradijsReizen naar het buitenland zit er voorlopig nog niet in maar dat wil niet zeggen dat we niet kunnen zonnen in onze eigen tuin of op het balkon. Deze bikini’s kunnen je dan wel niet ontvoeren naar een paradijselijk eiland maar ze geven je wel een goed gevoel: om te zonnen, om te aperitieven met je bubbel of om te ravotten.
29/05 16u15  Rechter beslist op 5 juni over lot van katje LeeDe Antwerpse kortgedingsrechter oordeelt op 5 juni of de beslissing van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV) dat het katje Lee een spuitje moet krijgen wettig is of niet.
29/05 14u15  Opnames nieuwe ‘Thuis’-afleveringen starten op 8 juni: “Scenario’s zijn coronaproof”Vanaf maandag 8 juni kunnen de makers van ‘Thuis’ weer starten met opnames van nieuwe afleveringen. Dat heeft het directiecollege van de VRT beslist. De proefopnames begin mei bleken succesvol en zowel cast als crew kunnen de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad naleven, luidt het. Ook de scenario’s zijn “coronaproof” gemaakt.
29/05 14u15  Jongens laten dodelijke spin bijten in de hoop Spiderman te wordenDrie jongens (8, 10 en 12 jaar oud) uit Chayanta, Bolivia hebben zich eerder deze maand laten bijten door een spin in de hoop Spiderman te worden.
29/05 14u15  Politie Minneapolis arresteert CNN-journalist en zijn ploeg tijdens uitzendingDe politie in Minneapolis heeft een presentator van nieuwszender CNN, Omar Jimenez, tijdens een uitzending samen met zijn medewerkers gearresteerd. De tv-ploeg is aangehouden terwijl die verslag deed van de rellen in de stad, meldde CNN.
29/05 14u15  Proximus rolt 5G enkel verder uit in VlaanderenProximus heeft zijn 5G-netwerk, of toch de “light”-versie daarvan, verder uitgebreid. Opvallend: de operator voegt enkel nog gebieden in Vlaanderen toe. In Wallonië staat de uitrol “on hold” na protest van verschillende lokale besturen.
29/05 14u15  Vrouw (22) deelt selfie op sociale media, maar ziet pas een half uur later wat haar vriend in de achtergrond doetNietsvermoedend poseerde ze voor de spiegel, maar de foto die een Britse vrouw van zichzelf nam heeft haar vooral veel spot opgeleverd. Op de achtergrond is iets te zien waar ze niet al te fier op was.
29/05 13u15  Enkele vluchten van Brussels Airlines nu al volgeboektOpvallend nieuws van het in nood verkerende Brussels Airlines. De luchtvaartmaatschappij hervat vanaf 15 juni de activiteiten met zo’n 18 vluchten en voor enkele van die vluchten kun je al geen kaartjes meer kopen wegens uitverkocht. De vliegtuigen vertrekken niet op verminderde capaciteit voor social distance: “Het mond- en neusmasker is wél verplicht”, klinkt het.
29/05 13u15  Kinderen ontroostbaar nadat arbeiders hun zelfgebouwde kamp voor hun ogen vernietigen: “Ze hadden er maanden aan gewerkt”“Lomp”, een ander woord hebben Kelly De Noyette en Sara De Paepe niet voor de manier waarop het kamp van hun zonen in het Gentbos in Merelbeke woensdagochtend werd afgebroken door arbeiders van de provincie Oost-Vlaanderen. “Ze hadden er maanden aan gewerkt en deden niemand kwaad.”
29/05 13u15  Wie nu nog met winterbanden rijdt, vervangt die best zo snel mogelijk: "Remafstand tot 16 meter langer”Veel particulieren rijden nog altijd rond met hun winterbanden, merken sectororganisaties Traxio en Federtyre op. Ze roepen vrijdag op deze zo snel mogelijk door zomerbanden te laten vervangen. Ze wijzen erop dat winterbanden sneller slijten, maar ook minder presteren bij temperaturen boven de 7 graden, en zeker bij zomerse temperaturen. De remafstand kan met winterbanden tot wel 16 meter langer worden, waarschuwen ze.
29/05 13u15  Het parket wil Bart De Pauw voor de rechter: hoe zat die zaak weer?Het parket van Mechelen wil televisiemaker Bart De Pauw voor de rechter brengen voor belaging en elektronische overlast. Daarmee beweegt iets in de zaak waarvan de bom al meer dan 2,5 jaar geleden ontplofte dankzij een videoboodschap van De Pauw zelf. Het werd de eerste grote uiting van de #MeToo-campagne in ons land. Maar wat gebeurde er daarna? Een overzicht:
29/05 13u15  Onbekende schiet kater vol hagelbolletjes: “We hebben alles gedaan om Rossekop te redden”Een gezin in de Beemdstraat in Meeuwen vond maandag zijn kater, de achtjarige Rossekop, aangeschoten terug in hun tuin. Het beest was doorzeefd met hagel, maar leefde nog. “Er is geschoten met loden bolletjes, een veertigtal bolletjes zijn te zien op de röntgenfoto. Dat lijkt dus niet meer per ongeluk”, zegt dierenarts Shana Pinxten.
29/05 13u15  Renault wil 2 miljard euro besparen en schrapt 15.000 banenRenault heeft in een mededeling bevestigd dat het circa 15.000 banen wil afbouwen, waarvan 4.600 in Frankrijk. De Franse autobouwer wil op drie jaar tijd meer dan 2 miljard euro besparen.
29/05 13u15  Sean Dhondt lanceert eerste solonummer over donkere periode die beter eindigde dan hij voor mogelijk hield: “Ik wou mijn verhaal vertellen”Begin dit jaar, toen dat nog mocht, trok Sean Dhondt (36) enkele dagen naar Schotland voor een schrijfkamp. Hij keerde terug met een zak nieuwe nummers, waarvan hij het eerste vandaag uitbrengt. In Snoop herbeleeft hij de reis naar zijn vrouw Allison.
29/05 13u15  Prestigieuze Rubens-tentoonstelling kan niet starten: materiaal zit vast... in WuhanNa uitstel door de coronacrisis moet de tentoonstelling Iedereen Rubens rond het wereldvermaarde schilderij in de Aalsterse Sint-Martinuskerk openen in september. Maar voorlopig ontbreekt de noodzakelijke apparatuur: de projectoren zitten vast in het Chinese Wuhan.
29/05 12u15  De oorlog tussen Trump en Twitter: tweet van president verborgen voor “verheerlijken van geweld”Twitter heeft een tweet van Trump verborgen omdat die “geweld verheerlijkt”. Het bericht verwijst naar de rellen in Minneapolis en zegt dat “wanneer het plunderen begint, het schieten begint”. De tweet kan nog wel bekeken worden door iedereen die wil.
29/05 12u15  Hoe zou het nog zijn met Nena van ‘99 Luftballons’: “In mijn tuin ligt een kindergraf”Eind maart haalde één niet-coronabericht de voorpagina’s van de Duitse pers: de zestigste verjaardag van zangeres Nena. ‘Vom kleinen Mädchen zur dreifachen Großmutter’, titelde de site mittelbayerische.de. 37 jaar na haar monsterhit 99 Luftballons heeft Nena vier kinderen en drie kleinkinderen. Ze zingt nog, zit in jury’s van ‘The voice’ en startte een alternatieve school. Maar over alles hangt een zware schaduw. In een verjaardagsinterview vertelde Nena over het kindergraf in haar tuin.
29/05 12u15  YouTuber adopteerde autistisch jongetje uit China, verdiende jaren goed geld met zijn video’s, maar geeft hem nu weer op voor adoptieMyka Stauffer, een Amerikaanse mommy-blogger en YouTuber, en haar echtgenoot krijgen karrenvrachten kritiek over zich heen omdat ze hun adoptiezoon opnieuw afgestaan hebben. Het Chinese jongetje in kwestie heeft een autismespectrumstoornis en naar eigen zeggen kon het ouderpaar hem niet de gepaste zorg bieden. Tot daar de eerste controverse. Vooral door haar woordkeuze krijgt ze de wind van voren. Zo heeft ze het over ‘herplaatsen’ en ‘forever home’. Termen die in Amerikaans Engels veelal gebruikt worden als het over huisdieren gaat.
29/05 12u15  Onderwijsexpert Dirk Van Damme: “Voorstander van zomerscholen, maar dat alleen zal niet genoeg zijn”De verdere opening van de scholen is een heel goeie zaak, vindt Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de Oeso. “Maar september wordt héél belangrijk, dan moeten we voor elke leerling nagaan waar hij staat”, zei Van Damme vrijdagochtend op Radio 1.
29/05 12u15  Voetbal vanuit de auto: Tsjechische supporters schuiven netjes aan voor drive-inNet als in de rest van Europa zijn ook in Tsjechië geen fans toegelaten in de stadions. Topclub Viktoria Plzen had een spitsvondige oplossing in petto. De club installeerde een gigantisch scherm aan het stadion, waardoor de fans de wedstrijd vanuit de auto konden volgen.
29/05 12u15  Oprit-dj mag buurt niet meer opfleuren met muziek: “Iedereen geniet, maar één buurman klaagt”Om de lockdown wat draaglijker te maken, speelde Peter Jacobs op zaterdagavond gedurende twee uur muziek op zijn oprit in de Swat Engelenstraat. Speelde, want hoewel de buurt het initiatief erg apprecieert, mag het niet meer.
29/05 11u15  President Donald Trump dreigt met geweld tegen demonstranten en plunderaars: “Na de plunderingen start het schieten”De Amerikaanse president Donald Trump heeft na de rellen in de stad Minneapolis met consequenties gedreigd.
29/05 11u15  Gucci ontwerpt outfits voor populair videospelIn tijden van corona moeten ook de internationale modehuizen creatief omgaan met de situatie. Zo ontwierp het Italiaanse modehuis Gucci speciaal enkele nieuwe creaties voor het populaire videospel ‘Tennis Clash’.
29/05 10u15  Parket wil Bart De Pauw voor correctionele rechtbank: “Ik ben klaar voor mijn proces”Het Mechels parket vraagt de doorverwijzing van de zaak Bart De Pauw naar de correctionele rechtbank. Dat meldt de advocaat van Bart De Pauw. De tv-maker zal zich niet verzetten tegen de doorverwijzing. De VRT zette in 2017 de samenwerking met De Pauw (52) stop na klachten van grensoverschrijdend gedrag.
29/05 10u15  Code rood in Antwerpse en Limburgse natuurgebieden door extreme droogteDe risicofase voor brand in de natuurgebieden in de provincies Antwerpen en Limburg wordt opgetrokken van oranje naar rood. Dat houdt in dat er extreem hoog brandgevaar is, zowel in de open (heide)gebieden als in de bossen, zo meldt Natuur en Bos vrijdagochtend. De aanhoudende droogte en voorspelde oostenwind voor de komende dagen zorgen voor een gevaarlijke cocktail wat betreft brandgevaar.
29/05 10u15  “Harry en Meghan geteisterd door overvliegende drones”Ook in Los Angeles lijken prins Harry en zijn vrouw Meghan nog niet te kunnen genieten van privacy. De hertog en hertogin van Sussex hebben volgens verschillende Amerikaanse media last van overvliegende drones en ze hebben de politie ingeschakeld.
29/05 10u15  Moet KV Oostende op zoek naar een nieuwe stadionnaam? Kustploeg dagvaardt sponsor VersluysKV Oostende speelt straks wellicht niet meer in de Versluys Arena. De club twist met sponsor en bouwheer Bart Versluys over de laatste betalingsschijf. Versluys moet KVO nog 400.000 euro voor dit seizoen, maar de termijn is verstreken. Daarom stuurt de kustclub nu een dagvaarding naar een deurwaarder om het geld op te eisen.
29/05 10u15  Christian (51) kan nog altijd niet naar zijn tweede verblijf: “Het onze heeft veel meer aandacht nodig dan een appartement aan zee”Ze waren de afgelopen weken niet uit het nieuws weg te slaan: de zogenaamde ‘tweedeverblijvers’. Sinds kort mogen ze opnieuw naar hun appartement aan de Belgische kust. “Maar waarom mogen wij dan onze zeilboot aan de Nederlandse Oosterschelde niet opzoeken?”, vraagt Christian De Schryver uit Waasmunster zich af.
29/05 09u15  Boeing bouwt opnieuw omstreden 737 MAX: het paradepaardje, tot 346 mensen stierven door een softwarefoutVliegtuigbouwer Boeing is in de Amerikaanse staat Washington opnieuw begonnen met de productie van de Boeing 737 MAX. Het vliegtuig was het best verkopende van Boeing, totdat twee toestellen kort na elkaar crashten door een softwarefout. 346 mensen kwamen daarbij om.
29/05 09u15  Thibaut Courtois en Eden Hazard hadden een codewoord voor Real Madrid in de Chelsea-kleedkamer: “Leuk om erover te speculeren”Thibaut Courtois (28) kwam in 2018 naar Real Madrid, Eden Hazard (29) volgde een jaar later. De Rode Duivels droomden al veel eerder van een overstap naar de Spaanse hoofdstad. Tijdens hun gezamenlijke vier jaar bij Chelsea ging een transfer naar Koninklijke al over de lippen, al hadden onze landgenoten hier wel een codewoord voor verzonnen.
29/05 08u15  “Het belooft opnieuw een zeer lastige ochtendspits te worden”: na dodelijk ongeval alweer twee zware incidenten aan werf E17In de staart van de file aan het ongeval op de E17 in Gentbrugge richting Kortrijk is vrijdagochtend omstreeks 06.40 uur een tweede ongeval gebeurd in Beervelde. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. Daarbij zijn zeker twee vrachtwagens betrokken en is er sprake van gewonden. De hulpdiensten zijn ter plaatse. Door dat tweede ongeval is ook in Beervelde nog maar 1 rijstrook vrij op de snelweg. Eerder deze week was er ook al een dodelijk ongeval op die plaats.
29/05 08u15  Protesten in VS lopen opnieuw uit de hand: massa steekt politiebureau in brandDe protesten in de Amerikaanse stad Minnesota zijn afgelopen nacht opnieuw uit de hand gelopen. De boze massa stak er een politiebureau in brand. Het is al de derde nacht op een rij dat er geprotesteerd wordt, dit naar aanleiding van het politiegeweld op een zwarte man, George Floyd.
29/05 08u15  Ook Matthias Schoenaerts zit thuis tijdens coronacrisis en dus grijpt hij terug naar zijn oude liefde. Het resultaat is indrukwekkendOok Matthias Schoenaerts zit noodgedwongen thuis tijdens deze coronacrisis. Nu zijn acteerwerk even on hold staat, grijpt de internationaal gevierde acteur uit Antwerpen terug naar zijn oude liefde: street art. Een maand geleden pakte hij nog uit met een knappe mural in de Brederodestraat. Nu pronkt er al een nieuw werk in de Lange Lozanastraat.
29/05 07u15  Hoe deed commentator Wesley Sonck het eigenlijk zelf in de container? En wie zat er dan naast Pedro?In de compilatie-aflevering van De container cup op Vier was het donderdagavond eindelijk aan commentator Wesley Sonck om zich te wagen aan de zeven compacte proeven die hij zelf vijf weken lang van analyses had voorzien. En de 41-jarige ex-spits van de Genk, Ajax, Mönchengladbach en Club Brugge deed het uitstekend. Met een toptijd van 10 minuten en 50 seconden zou Sonck zelfs bij de topsporters op een zestiende plaats hebben gestaan. Tussen Dylan Borlée en Thomas Briels. Voor de gelegenheid werd de plaats van Sonck in de commentaarcabine naast Pedro Elias ingenomen door Frank Raes.
29/05 05u15  Nieuwe aanklachten verkrachting tegen Harvey WeinsteinIn een nieuwe rechtszaak beschuldigen nog eens vier vrouwen oud-filmproducent Harvey Weinstein van aanranding en verkrachting. Een van hen was ten tijde van het vermeende misbruik minderjarig.
29/05 05u15  Politie ging over de schreef bij arrestaties gele hesjesDe politie is bij arrestaties tijdens de betogingen van de gele hesjes in Brussel in 2018 en 2019 over de schreef gegaan. Dat blijkt uit een rapport van Comité P, meldt De Tijd.
29/05 05u15  Tesla-topman Elon Musk krijgt miljoenenbonusTesla-topman Elon Musk heeft begin mei een miljoenenbonus gekregen. Toen werd aan de voorwaarde voldaan om de eerste tranche van een enorm bonusplan uit te betalen, bevestigt de maker van elektrische auto’s in een bij de toezichthouder ingediend document. Tesla had een omzet van 20 miljard dollar en was langdurig meer dan 100 miljard dollar waard op de beurs.
29/05 03u15  Kleuterjuffen zetten zich schrap voor de heropening van hun klasjes: “Gaan de kinderen mij nog wel kennen?”Juffen en meesters hebben nog enkele dagen om de kleuterklas coronaproof te maken, want vanaf 2 juni mogen zij weer de deuren openen. Voor velen lijkt het op een eerste schooldag, maar dan toch met een bittere nasmaak. “Gaan mijn kleuters me nog kennen?”
29/05 03u15  In Wetteren rijdt sinds kort COVID-19 rond: “Dan weten chauffeurs dat ze anderhalve meter afstand moeten houden”Hij wil dat iedereen anderhalve afstand van zijn wagen houdt. En dus rijdt F.M. (36) sinds kort met de gepersonaliseerde nummerplaat “COVID-19” rond. “Ik wist dat er negatieve reacties zouden komen. Maar dit is goed bedoeld.”
29/05 03u15  Anderlecht verbaast met voorzitterswissel, maar opvallendste rol is voor Vincent KompanyEen zoveelste paleisrevolutie bij Anderlecht. Marc Coucke doet een stap opzij als voorzitter en wordt opgevolgd door Wouter Vandenhaute. Maar nog opvallender is het financiële engagement van Vincent Kompany (34). Vince blijft ook na 2022. Dat kan moeilijk anders, want na speler en manager wordt Kompany nu ook investeerder. Dat is een unieke positie in het voetbal en die zet moet Anderlecht redden.Jürgen Geril
29/05 03u15  Werknemers komen tijdelijk voor de klas: ‘duale lesgevers’ moeten helpen om lerarentekort te counterenVanaf volgend schooljaar wordt het mogelijk voor werknemers uit de privé om tijdelijk voor de klas te staan. De Vlaamse regering buigt zich vandaag over dat ‘duaal lesgeven’, dat start met een proefproject. De bedoeling? Het lerarentekort counteren en de wisselwerking met het bedrijfsleven bevorderen. “Weyts zou beter werk maken van een omvattend plan voor het lerarentekort”, zeggen de bonden.
29/05 03u15  91 jaar, corona overwonnen en nu debuteert Jacqueline in BozarIn haar 91ste levensjaar krijgt de Brusselse kunstenares Jacqueline Mesmaeker haar eerste grote tentoonstelling in kunstencentrum Bozar. Op zich al hoogst uitzonderlijk, maar in volle voorbereiding voor die expo belandde ze ook nog in het ziekenhuis met corona. Toch twijfelde ze nooit of ze de opening wel zou halen. “Op mijn laptop hielp ik de expo mee voorbereiden.”
29/05 03u15  “Ouders van het jaar” vrijgesproken voor mishandeling van eigen pleegkinderenZe werden in een populair tijdschrift ooit uitgeroepen tot ouders van het jaar, later werden ze door hun eigen pleegkinderen beschuldigd van jarenlange mishandeling. Nu heeft de rechter Muriel Vandevoorde en Marijn Vergauwen vrijgesproken. De ingekaderde foto van hun negenkoppige gelukkige gezin, die hebben ze maar van de muur gehaald.
29/05 03u15  Ze lieten zich met luxewagens naar de plaats van hun inbraak brengen: fastfoodkrakers vandaag voor de rechterMet tientallen zijn ze, de fastfoodrestaurants die vorig jaar, verspreid over het ganse land, een bende drieste inbrekers over de vloer hebben gekregen. Driest, maar goed voorbereid. Om geen argwaan te wekken, trokken de daders op verkenning in gehuurde luxewagens. En de limo’s gingen hen ook geregeld weer ophalen eens ze hun slag geslagen hadden. Tot die inbraak te veel, in juni 2019. Vandaag verschijnen zij in Brussel voor de rechter.
29/05 03u15  Vincent Van Quickenborne: “PS moet beseffen dat ze tegenover partij met hernieuwd zelfvertrouwen staat”De herschikking aan de top van Open VLD is begonnen. Vincent Van Quickenborne, de grootste criticus van de vorige voorzitter Gwendolyn Rutten, is verkozen tot Kamerfractieleider. Hij begint combattief aan zijn nieuwe functie. “We gaan onze principes niet inruilen voor posten.”
29/05 03u15  Wouter Vandenhaute flirt al twee decennia met overstap naar de voetbalwereld, werd intussen de grootste man in de koers, nu is hij eindelijk de baas bij AnderlechtHet grote publiek leerde Wouter Vandenhaute (58) kennen als presentator van het Huis van wantrouwen, of als grote baas van wielerorganisatie Flanders Classics. Maar eigenlijk is voetbal altijd de eerste liefde van de nieuwe voorzitter van Anderlecht geweest. 22 jaar geleden al zei hij dat hij ooit Anderlecht wilde leiden. Doorheen de jaren zijn de flirts met de voetbalwereld en paars-wit in het bijzonder nooit ver weg geweest.
29/05 03u15  De Belg betaalt sneller zijn verkeersboeteDe Belgische chauffeurs lijken minder tegen te stribbelen wanneer ze een flitsboete in de bus krijgen. In 2019 kregen 4,44 miljoen Belgen een verkeersboete in de brievenbus, en slechts 7% wilde die niet onmiddellijk betalen.
29/05 03u15  Winkeliers verkopen nog altijd sigaretten aan minderjarigenAan jongeren onder de 18 jaar mogen sinds 1 november 2019 geen tabaksproducten meer verkocht worden. Maar één op de twintig gecontroleerde winkeliers doet dat nog steeds, zo blijkt uit cijfers van de inspectiedienst van de FOD Volksgezondheid. Overtreders riskeren een boete van zo'n 500 euro.
29/05 03u15  Verkoop van airco’s schiet omhoog: zijn ze hun geld waard en welk type kies je het best?Even de airco aanzetten als het buiten snikheet is, het zorgt meteen voor de nodige verfrissing . Maar zo’n toestel aankopen, is en blijft een investering. Is een airco zijn geld wel waard en welk toestel moet je kiezen? Jo De Knibber, docent thermodynamica aan de HoGent, en consumentenorganisatie Test-Aankoop helpen je op weg.
29/05 03u15  Vrouw deelt trucje van mama om taart aan te snijden en het internet reageert dolenthousiast: “Je moeder leeft in 2050!”Taarten zijn overheerlijk, maar kunnen vervelend zijn om aan te snijden terwijl hongerige monden wachten op een stukje. Daar heeft deze vrouw iets op gevonden: een keukentang. Haar dochter deelde het trucje om telkens perfecte, driehoekige stukken taart te krijgen op TikTok, waar het filmpje al miljoenen keren werd bekeken. Ook de dolenthousiaste reacties bleven niet uit: “Je moeder leeft in 2050”, “dit verandert alles” en “dit probeer ik vandaag nog”, zijn slechts enkele voorbeelden van de duizenden opmerkingen.
29/05 03u15  Nieuwe beelden tonen hoe rakettest Virgin Orbit fout gingAfgelopen maandag voerde Virgin Orbit, de grootste concurrent van SpaceX van Elon Musk, voor het eerst een volledige test uit van zijn LauncherOne. Die raket wordt gelanceerd vanaf een Boeing 747 die werd aangepast voor het experiment. In nieuwe beelden die opgedoken zijn, is te zien hoe de test wordt afgebroken. “Een onregelmatigheid tijdens de eerste fase van de vlucht”, klinkt het bij Virgin Orbit. “Onze ingenieurs analyseren de grote hoeveelheid aan data die we hebben verzameld om de oorzaak te achterhalen.”
29/05 03u15  Politiegeweld tegen zwarten lokt opnieuw zwaar protest uitDe Verenigde Staten zijn – alweer – in de ban van politiegeweld tegen zwarte burgers. Deze week stierf in Minneapolis een man toen agenten hem tegen de grond werkten. Het leidt tot rellen en plunderingen in de stad. En het protest dijt uit.
29/05 03u15  Money time, voor Europa én Charles Michel: krijgt ex-premier 27 landen achter relanceplan van 750 miljard?Het is niet alleen money time voor Europa – letterlijk én figuurlijk – maar ook voor Charles Michel. De Europese president moet nog voor de zomer de 27 EU-lidstaten door een mijnenveld van tegengestelde belangen naar een akkoord loodsen over het relanceplan van Ursula von der Leyen. “Het is nu zijn moment van de waarheid”, zegt professor Europese politiek Steven Van Hecke (KU Leuven).
29/05 03u15  Helft buitenlandse bedrijven bezorgd om politieke instabiliteitVan de buitenlandse bedrijven die in ons land een vestiging hebben, maakt bijna de helft zich zorgen over de politieke instabiliteit in het land. Dat blijkt uit de jaarlijkse barometer van de Belgische attractiviteit van consultancybedrijf EY.
29/05 03u15  “Iemand moet de gestelde lichamen van de Pro League duidelijk maken dat ze niet boven de wet staan”Consensus, volgens de heer Van Dale ‘overeenstemming van gevoelens’, ‘algemene gelijkheid van opvatting’. Het hoogst haalbare wanneer in discussies of onderhandelingen de standpunten in se onverenigbaar zijn. Een uitkomst waar alle of zo veel mogelijk partijen zich finaal wel mee kunnen verzoenen, zodat de deal breed gedragen overeind blijft en iedereen voort kan. Zoals de beslissing van de Algemene Vergadering van de Pro League op 15 mei. Vierentachtig procent van de stemmen, mijnheer! Een ‘breed gedragen’ voorstel waarbij de leden van de vergadering na weken van gekibbel ‘de maturiteit hebben getoond om knopen door te hakken’. Woorden van Peter Croonen, onder meer voorzitter van de Pro League, die het echt de beste oplossing voor ons voetbal vindt.
29/05 03u15  MONEYTIME. Hoe Peter Sagan jaarlijks 1,25 miljoen euro aan belastingen bespaart door in Monaco te wonenDe Slovaakse ex-wereldkampioen Peter Sagan is met een jaarloon van vijf miljoen euro de grootverdiener in het peloton. Van de tien best verdienende renners wonen er liefst vijf in Monaco. Volgens henzelf heeft dat vooral met de omgeving te maken, maar het fiscale klimaat zit er toch ook voor veel tussen. Onze wekelijkse rubriek Moneytime legt uit waarom.
29/05 03u15  Nog eens ‘Down the road’: deelnemers vertellen in extra aflevering over reis die hun leven veranderdeDown the road is weldra even terug. Vlaanderen leefde afgelopen voorjaar intens mee met de zes jonge mensen met down die de reis van hun leven maakten. Tot anderhalf miljoen Vlamingen zagen hoe Dieter Coppens (42) en reisbegeleidster Saar Pelgrims (31) op tocht gingen met Gitte (27), Sophie (19), Brenda (26), Jaimie (27), Peter (32) en Stijn (28).
29/05 02u15  Trump ondertekent decreet dat rechtsbescherming sociale media inperktDe Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag een decreet ondertekend waardoor de rechtsbescherming van sociale media over materiaal op hun sites wordt ingeperkt. Daarmee beschermt hij naar eigen zeggen “de vrijheid van meningsuiting tegen een van de grootste gevaren in de geschiedenis van de Verenigde Staten”.
28/05 22u15  Oudste man ter wereld Bob Weighton (112) overledenDe oudste man ter wereld, de Brit Bob Weighton, is donderdag op 112-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Zijn familie maakte dat bekend, aldus de Britse krant The Guardian. Weighton, die thuis in de plaats Alton in het graafschap Hampshire stierf, werd in februari oudste man ter wereld toen de Japanner Chitetsu Watanabe op 112-jarige leeftijd zijn laatste adem uitblies.
28/05 20u15  Tatyana Beloy bevallen van eerste zoontjeCoronacrisis of niet, Tatyana Beloy (35) maakte de voorbije maanden enkele mooie herinneringen. Vorige maand trouwde ze met haar vriend Konrad Widelski (39) en afgelopen zondag beviel ze van haar zoontje Wolfgang.
28/05 18u15  Gepensioneerd koppel rijdt 150 kilometer naar kerkhof en botst dan met gemeentewerkerEen tocht van 300 kilometer om het kerkhof van Ingelmunster te bezoeken liep donderdag faliekant af voor een ouder koppel uit Ravels. In Oostrozebeke reden ze bij een manoeuvre een gemeentewerker aan, waarna hun auto in een voortuin belandde.
28/05 18u15  Groen wil “moment van nationale rouw en samenhorigheid” op 21 juliDe partij Groen stelt voor om op 21 juli, de nationale feestdag, een “moment van nationale rouw en samenhorigheid” te organiseren. Dat zegt partijvoorzitter Meyrem Almaci. Zij pleit ervoor om op de nationale feestdag de overledenen van de coronacrisis te eren en hun namen voor te lezen.
28/05 18u15  Luikse baron krijgt 4 jaar cel voor luxeleventje op kosten van ruim 200 investeerdersVier jaar cel en meteen achter de tralies. Geen pardon dus voor de Luikse “baron” Bauduin Van Aerssen Beyeren, al is hij 71 jaar. Dat hij meer dan 200 investeerders uit België en Nederland kon overtuigen om hem tientallen miljoenen euro’s toe te vertrouwen met als enige doel zichzelf en zijn medeplichtige(n) aan een liederlijk leven te helpen, kan voor de Tongerse rechtbank niet door de beugel.
28/05 17u15  Nieuwe paleisrevolutie bij Anderlecht: Marc Coucke zet stap opzij, Wouter Vandenhaute vervangt hemEr zijn weer verschillende verschuivingen op til achter de schermen bij Anderlecht. Wouter Vandenhaute en Vincent Kompany gaan investeren in de club, en Vandenhaute wordt zelfs de nieuwe voorzitter. Eigenaar Marc Coucke zet zo een stapje terug, maar blijft wel degelijk aan boord. De club wordt dus niet verkocht.
28/05 17u15  AVEVE getroffen door cyberaanval: “Klein aantal winkels gesloten”Arvesta, de groep boven de land- en tuinbouwwinkels AVEVE, is donderdagochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat meldt woordvoerster Stephanie Deleul. Een klein aantal winkels is gesloten.
28/05 17u15  Bedrogen Elke blikt voor het eerst terug op ‘Temptation island’: “Ik heb diep gezeten”De pluim mag voor dit seizoen van ‘Temptation island’ op de hoed van Elke Castro (23). Terwijl ze moest toekijken hoe ‘haar’ Arda (26) haar bedroog, hield ze zich waardig en sterk. “Ineens was ik alles kwijt: mijn lief, mijn beste vriend, de plek waar ik woonde. Maar ik wou niet instorten, voor mijn vrienden en familie.”
28/05 17u15  Jager vrijgesproken voor doodschieten hond: “Hij was aan het autorijden op moment van fatale schot”Jager René H. (61) uit Bierbeek is vrijgesproken voor het doodschieten van hond Mak, een prijsbeest, vijf jaar geleden in het Meerdaalwoud in Leuven. Het Brusselse hof van beroep meent dat er gerede twijfel is en dat de jager met zijn auto aan het rijden was op het moment van de fatale schoten. De eigenaar van de hond is ontgoocheld. “Voor mij staat het vast dat iemand van het groepje jagers waartoe de verdachte behoorde, Mak heeft omgelegd.”
28/05 17u15  Dina Tersago aangeslagen door overlijden van boer Wim: “Hij was niet alleen te jong, dit was ook veel te plots”Dina Tersago reageert aangeslagen op het overlijden van ‘boer Wim’. Gisteren raakte bekend dat Wim Leroy (47), bekend van het programma Boer zkt. vrouw, om het leven kwam na een ongelukkig inhaalmanoeuvre in Bellingen. “Ik ben hier erg van geschrokken”, zegt presentatrice Dina Tersago aan Het Laatste Nieuws.
28/05 16u15  Reconstructie van de plotse omwenteling bij Anderlecht: zo kregen Vandenhaute, Lefevere en Van Eetvelt het voor het zeggen bij de BrusselaarsTwee jaar geleden waren ze nog concurrenten in de strijd om de overname van Anderlecht. Vandaag vormen Marc Coucke (54) en Wouter Vandenhaute (57) samen met de nieuwe CEO Karel Van Eetvelt (53) het trio dat de voetbalclub weer aan de top moet krijgen. Met ook wielerbaas Patrick Lefevere (65), die zal zetelen in de raad van bestuur. De nieuwe zet van voorzitter Coucke vindt duidelijk zijn oorsprong in het wielrennen.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

11x Bewoner en zijn hondje na uren zoeken aangetroffen onder het puin. “We vreesden voor deze afloop, maar het blijft een zware klap”01/06 19u15 - Het Nieuwsblad: De brandweer en politie van Overijse zijn maandagochtend uitgerukt naar een brand langs de Hoeilaartsesteenweg in Overijse. De woning was al grotendeels ingestort toen ze toekwamen. Nu uren zoeken troffen ze de bewoner en zijn hondje aan onder het puin.
10x Horeca terug open op 8 juni? Heel wat uitbaters staan niet te springen: “We zijn gejost”01/06 19u15 - Het Nieuwsblad: Ze zijn al meer dan twee maanden verplicht gesloten maar nu de heropening eindelijk in zicht is, twijfelen veel horeca-uitbaters toch of ze wel willen openen. “De voorwaarden zijn veel te streng en te complex. Op restaurant gaan dat is lekker eten, maar ook sfeer en gezelligheid. Maar hoe kan dat als er plexiglas staat”, klinkt het. De cafébazen hebben dan weer vooral moeite met het vroege sluitingsuur.
10x Sommige basisscholen blijven slechts deels open: “Plotse afschaffing van afstandsregels te veel van het goede”01/06 20u15 - Het Nieuwsblad: Hoera, alle kinderen voltijds terug naar de basisschool! Niet helemaal. Verschillende directeurs houden de boot nog even af. Zij blijven werken met halve schooldagen of stellen de terugkeer van bepaalde leerjaren nog even uit. “Als scholen niet volledig opengaan is dat niet omdat ze niet willen, maar omdat ze niet kunnen”, zegt Lieven Boeve, topman van het katholiek onderwijs.
10x Puck Moonen over “bewogen” periode na breuk met Eli Iserbyt en haar grens als wielrenster: “Onzichtbaar litteken”01/06 22u15 - Het Nieuwsblad: Het is nog even wachten alvorens het wielerseizoen weer op gang wordt geschoten, maar Puck Moonen (24) is er klaar voor. De populaire Nederlandse die over vier jaar wereldkampioen wil worden, voelt zich weer goed in haar vel. Dat bleek uit een interview bij Club Hub.
9x Wout van Aert krijgt een cadeau van zijn ploeg, maar is niet zo blij met de kleuren01/06 18u15 - Het Nieuwsblad: Wout van Aert ging het “twee dagen rustig aan doen” na zijn graveltocht van 320 kilometer en de Belgische kampioen tijdrijden hield woord. Maandag ging hij rustig aan tafel zitten met vrouwlief Sarah aan tafel in het zonnetje zitten. Onder andere om een cadeautje van Hema, een van de sponsors van zijn ploeg Jumbo-Visma, te testen. Al was hij toch niet zo’n fan van de kleuren.
9x Tienermeisjes over de stress die ze dagelijks voelen op school en sociale media: “De mensen gaan mij een rare vinden”01/06 19u15 - Het Nieuwsblad: Of het nu pre- of post-corona is: onze tieners ervaren van overal druk. En het zijn vooral de meisjes – volgens Amerikaans onderzoek zelfs 31 procent tegenover 13 bij de jongens – die te kampen hebben met ongezonde stress. 5 tienermeisjes getuigen over hun stresslevel.
9x Opmerkelijke beelden: dief haakt aanhangwagen met zitmaaier aan eigen voertuig en vertrekt01/06 19u15 - Het Nieuwsblad: Een opmerkelijke diefstal van een aanhangwagen met zitmaaier zaterdagmorgen in Linkebeek werd ook op camera vastgelegd.
8x Pepingen opent rouwregister voor boer Wim01/06 18u15 - Het Nieuwsblad: De gemeente Pepingen opent in het gemeentehuis een rouwregister naar aanleiding van het overlijden van Wim Leroy. De graag geziene volksfiguur kwam dinsdagnamiddag bij een motorongeval om het leven in Bellingen.
8x Naomi Campbell (50) gezicht van wereldwijde make-upcampagne01/06 18u15 - Het Nieuwsblad: Topmodel Naomi Campbell is op haar vijftigste het gezicht geworden van een wereldwijde campagne van het Amerikaanse make-upmerk Pat McGrath Labs. De Britse wordt het gezicht van de nieuwe ‘Divine Rose’ collectie.
8x Waze waarschuwt voortaan ook voor spoorwegovergangen01/06 18u15 - Het Nieuwsblad: Automobilisten die de app Waze als GPS gebruiken, worden voortaan gewaarschuwd voor gevaar als ze een spoorwegovergang naderen. Overwegen staan daardoor op gelijke voet met ongevallen, files, wegenwerken en beschadigd wegdek. Door met Waze samen te werken, hoopt Infrabel het aantal spoorwegongevallen te verminderen.

Statistieken

Artikels:
23220
Gelezen:
2042
Aantal lezers nu:
43


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven