vrijdag 30 juli 2021, week 30


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u45
 

De Morgen

Verbergen Tonen
29/07 22u15  Israël biedt 60-plussers derde vaccinatie aan Israël zal 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat die leeftijdscategorie zo’n derde prik geeft.
29/07 21u15  Verschillende factoren en oorzaken voor dood twaalf gevaccineerde bewoners in rusthuis Nijvel Bij de dood van twaalf gevaccineerde rusthuisbewoners in Nijvel in de maand mei hebben verschillende ongunstige factoren meegespeeld. Dat is volgens de Franstalige nieuwszender RTBF de conclusie van een wetenschappelijk comité dat de overlijdens heeft onderzocht. Alle rusthuisbewoners die overleden zijn, hadden onderliggende aandoeningen.
29/07 20u15  De zin en onzin van een dagelijkse wasbeurt: ‘Er is een verschil tussen noodzakelijk en sociaal wenselijk’ Is het wel gezond om je elke dag te wassen? Volgens het Amerikaanse acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis alvast niet. ‘Maar er is een onderscheid tussen wat medisch noodzakelijk en sociaal wenselijk is.’
29/07 19u15  ‘Als je elke dag doucht, wis je hele ecosystemen uit’: de zin en onzin van een wasbeurt Is het wel gezond om je elke dag te wassen? Volgens het Amerikaanse acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis alvast niet. ‘Maar er is een onderscheid tussen wat medisch noodzakelijk en sociaal wenselijk is.’
29/07 19u15  ▶ ‘Ik zal er zondag zeker staan’: Nina Derwael ziet grote concurrente voor goud aan de brug schitteren in allroundfinale Nina Derwael (21) is zesde geëindigd in de allroundfinale van de artistieke gymnastiek. Haar grote concurrente in de brugfinale van zondag, Sunisa Lee, deed nipt beter op de brug én pakte het goud. De 15-jarige Jutta Verkest werd verdienstelijk 23ste. ‘Ik heb er alles uitgehaald’, reageerde Derwael.
29/07 19u15  Goederen in containers op de Ever Given terug naar de eigenaars? Dat is niet zo evident Het schip Ever Given, dat in maart de zeevaart in het Suezkanaal onmogelijk maakte, is eindelijk aangekomen in Rotterdam. Vier maanden later dan gepland kunnen de duizenden containers eindelijk van het schip af. Of de lading daarna ook bij alle eigenaren terechtkomt, blijft de vraag. ‘Pas als het bij de klant staat, kan ik rustig ademhalen.’
29/07 19u15  En toen werd het even te veel: waarom de beste turnster ter wereld plots ‘nee’ zei Simone Biles is geen klager. Wel: dochter van een drugsverslaafde moeder die de beste gymnaste ter wereld werd. Wel: jonge vrouw die af te rekenen kreeg met seksueel misbruik. Samengebald is ze één meter en 42 centimeter vechtlust. En toch. Diep in haar levensverhaal zitten verontrustende signalen. ‘Ik beoefen mijn sport te veel voor àndere mensen.’
29/07 19u15  ‘The Mole’ kijkt ongelooflijk lekker weg en je valt met open mond van de ene verbazing in de andere Jan Debackere zet de blik op oneindig. Vandaag: The Mole.
29/07 19u15  Ecolo-lid uit partij gezet vanwege Grijze Wolven-groet De Luikse afdeling van Ecolo heeft de procedure gestart om een gemeenteraadslid uit Herstal uit de partij te zetten. Op een oude foto, die gisteren werd gepubliceerd in de Waalse media, is de man te zien voor een vlag van de ultranationalistische Turkse beweging Grijze Wolven. Hij maakte daarbij ook het handgebaar dat de beweging hanteert.
29/07 19u15  Na trage aanpak watersnood, pleidooi voor Belgische crisiscel: ‘Soms zijn er rampen die de hele maatschappij ontwrichten’ De manier waarop overheidsdiensten de watersnood aanpakten, was volgens slachtoffers en experts ondermaats. Een onderzoekscommissie wil lessen uit de ramp trekken, maar deskundigen pleiten voor een totale hervorming van het Belgische crisisbeleid. ‘We verdienen beter dan geïmproviseerde hulp.’
29/07 19u15  Ongerustheid over lage vaccinatiegraad in Afrika: ‘820 miljoen doses nodig’ Het aantal nieuwe coronagevallen in Afrika begint licht te dalen. Op weekbasis slonk het aantal vastgestelde besmettingen met 15 procent, naar in totaal 239.000, zo meldt John Nkengasong van de gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie (Africa CDC). Tegelijkertijd wordt wel gewaarschuwd voor de opgang van de deltavariant en de lage vaccinatiegraad.
29/07 18u15  Een moeilijke jeugd en tonnen talent: wie is Simone Biles, de gymnaste die nu haar mentale gezondheid laat voorgaan? Simone Biles is geen klager. Wel: dochter van een drugsverslaafde moeder die de beste gymnaste ter wereld werd. Wel: jonge vrouw die af te rekenen kreeg met seksueel misbruik. Samengebald is ze één meter en 42 centimeter vechtlust. En toch. Diep in haar levensverhaal zitten verontrustende signalen. ‘Ik beoefen mijn sport te veel voor àndere mensen.’
29/07 17u15  ‘We zijn geen reisbureau!’: testcentra zien agressie toenemen De test- en triagecentra in Vlaanderen krijgen de laatste weken te maken met meer agressie. Dat meldt huisartsenvereniging Domus Medica. Die toegenomen agressie is het gevolg van de vele testen die reizigers moeten laten afnemen. Domus Medica roept vakantiegangers op om zich beter voor te bereiden.
29/07 17u15  De zin en onzin van een wasbeurt: ‘Je elke dag wassen is niet noodzakelijk’ Is het wel gezond om je elke dag te wassen? Volgens het Amerikaanse acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis alvast niet. ‘Maar er is een onderscheid tussen wat medisch noodzakelijk en sociaal wenselijk is.’
29/07 17u15  Op miljoenen vaccinaties slechts 6.000 ernstige bijwerkingen gemeld in ons land Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 24.943 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Dat meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er zijn al miljoenen vaccins toegediend.
Laatste update: donderdag 29 juli 2021, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
29/07 17u15  ‘De echte functie van borsten is nog altijd het voeden’: jonge moeders over borstvoeding in het openbaarSteeds meer moeders mogen hun boreling dan wel aan de borst leggen, borstvoeding geven in het openbaar is nog altijd geen evidentie. Onder meer in Gent proberen ze er alvast wat aan te doen. Maar waarom is het eigenlijk nog steeds een taboe?
29/07 17u15  ‘Cultuur van straffeloosheid’ leidde tot moord op Maltese onderzoeksjournalistVanwege het creëren van een ‘cultuur van straffeloosheid’ is de Maltese overheid medeverantwoordelijk voor de moord op onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia. Dat concludeert een onafhankelijke onderzoekscommissie in een rapport over de aanslag die de kleinste EU-lidstaat al bijna vier jaar in zijn greep houdt.
29/07 16u15  De vaccinatieteller: zo ver staat ons land met de vaccinaties2021 wordt het jaar van de vaccinatie tegen het coronavirus. Hoeveel Belgen zijn nu al beschermd? En waar vindt de vaccinatie plaats? Hier vindt u alle relevante cijfers en gegevens, die we dagelijks updaten, in één handige barometer.
29/07 16u15  Macron afgebeeld als Hitler: Franse president dient klacht inDe Franse president Emmanuel Macron zal juridische stappen ondernemen tegen de man die hem op reclameborden liet afbeelden als Hitler. Op de gigantische posters staat Macron gekleed in uniform, met een snorretje en een swastika-armband. Daarnaast in drukletters: ‘Gehoorzaam. Laat u vaccineren.’
29/07 15u15  Live - Nina Derwael 6de in allroundfinale gymnastiek, Verkest 23eNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
29/07 15u15  Bezoek aan psycholoog wordt gemakkelijker en goedkoper: dit verandert erVanaf 1 september heeft iedereen recht op betaalbare psychologische zorg aan 11 euro per consultatie en dat tot 20 sessies per jaar. Daarover is een akkoord bereikt tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de sector geestelijke gezondheidszorg.
29/07 15u15  ‘Vaccins zijn al besteld’: In september weten we wie er in ons land een derde prik ontvangtAlleen de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen een boostervaccin geven? Of veel meer mensen zoals in Engeland? Die keuze is nog niet gemaakt in ons land. Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie en vaccinoloog Pierre Van Damme leggen uit waarom we nog tot september moeten wachten voor het beleid rond de derde coronaprik vastgelegd kan worden.
29/07 15u15  In deze landen heeft u de beste overlevingskansen als de wereld vergaatOverstromingen, dodelijke virussen of een nieuwe financiële crisis. Of misschien allemaal tegelijk. Volgens een Brits onderzoek verkeert onze beschaving in een ‘hachelijke toestand’, en als de wereld ineenstort staan deze gematigde eilanden bovenaan de lijst als u kans wilt maken om één en ander te overleven.
29/07 14u15  Live - Derwael klimt naar 5e plaats na brug, ook Verkest goed begonnen in allroundfinaleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
29/07 13u15  Live - Turnsters Nina Derwael en Jutta Verkest beginnen aan allroundfinaleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
29/07 13u15  Vanaf september kan iedereen voor 11 euro naar psycholoogVanaf 1 september heeft iedereen recht op betaalbare psychologische zorg aan 11 euro per consultatie en dat tot 20 sessies per jaar. Daarover is een akkoord bereikt tussen het RIZIV, de FOD Volksgezondheid en de sector geestelijke gezondheidszorg.
29/07 13u15  Kajakster herstelt kajak met condoom en pakt brons op SpelenDe 27-jarige Australische kajakster Jessica Fox deelde op Instagram hoe ze haar kajak weer oplapte na een wedstrijd. Haar geheim? Condooms.
29/07 13u15  ‘We vrezen voor de klap nadien’: deze vrijwilligers van het Rode Kruis helpen in Pepinster en TroozHet Rode Kruis-Vlaanderen heeft gisteren het aantal crisisvrijwilligers opgeschaald naar tweehonderd per dag. Van meehelpen schoonmaken tot informeren, over wondjes verzorgen tot psychosociale steun bieden: voor de Vlaamse vrijwilligers in Pepinster en Trooz is niets te veel gevraagd.
29/07 12u15  Geheim opnamemateriaal ontdekt in ‘verschillende ruimtes’ van Belgische ambassade in TurkijeEr is geheim opnamemateriaal ontdekt in de Belgische ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara. Dat schrijft HLN na bevestiging van Buitenlandse Zaken. Er is een onderzoek gestart.
29/07 12u15  Live - Turnsters Nina Derwael en Jutta Verkest vanaf 12.50 uur in de allroundfinaleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
29/07 12u15  Laat Gent een unieke kans liggen op de Arsenaalsite in Gentbrugge?Wat moet er gebeuren met de oude NMBS-site in Gentbrugge? Experts zien een unieke kans om een nieuw stuk Gent te realiseren, maar de stad wil de gevraagde 30 miljoen niet betalen. Zo dreigt de site in handen van projectontwikkelaars te vallen.
29/07 11u15  De Britse besmettingscijfers stijgen niet langer, ze kelderen zelfs. Wat is er aan de hand?Wat is er aan de hand in Groot-Brittannië? Tegen alle verwachtingen in dalen de besmettingscijfers er sterk. Wetenschappers tasten in het duister naar de precieze oorzaak, zo schrijft The Washington Post.
29/07 11u15  In september weten we wie er in ons land een derde prik ontvangt: ‘Vaccins zijn al besteld’Alleen de 65-plussers en mensen met onderliggende aandoeningen een boostervaccin geven? Of veel meer mensen zoals in Engeland? Die keuze is nog niet gemaakt in ons land. Gudrun Briat van de Taskforce Vaccinatie en vaccinoloog Pierre Van Damme leggen uit waarom we nog tot september moeten wachten voor het beleid rond de derde coronaprik vastgelegd kan worden.
29/07 11u15  Te koop: een gemiste kans op de Arsenaalsite in GentbruggeWat moet er gebeuren met de oude NMBS-site in Gentbrugge? Experts zien een unieke kans om een nieuw stuk Gent te realiseren, maar de stad wil de gevraagde 30 miljoen niet betalen. Zo dreigt de site in handen van projectontwikkelaars te vallen.
29/07 11u15  ‘Herteken de belastingen. Dat is eerlijker, democratischer en beter voor de economie’In de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: econoom Kevin Spiritus (Erasmus School of Economics). Gedaan met het doolhof aan belastingaftrekken, fiscale uitwijkmogelijkheden en loonoptimalisaties. Als het van Spiritus afhangt, wordt ons belastingsysteem grondig hertekend. ‘Wie meer verdient, moet meer bijdragen.’
29/07 10u15  In welke ziekenhuizen was de overlevingskans met Covid-19 grootst? ‘Sommige verschillen zijn zo groot dat ze moeilijk te verklaren zijn’Het bleef lange tijd het best bewaarde geheim van de coronacrisis: in welke ziekenhuizen waren de overlevingskansen voor covid het grootst en waar het kleinst? Na anderhalf jaar licht de overheid een tip van de sluier op. Maar wat onder die sluier zit, roept vragen op. ‘Sommige verschillen zijn zo groot dat ze moeilijk te verklaren zijn.’
29/07 10u15  Hoe groot is de kans dat een mutant de bestaande vaccins kan omzeilen? ‘Die komt er. Die zekerheid kan ik geven’Virussen muteren voortdurend, het coronavirus dus ook. De vraag is: hoe snel? En hoe groot is de kans op een gevaarlijke variant?
29/07 09u15  In deze landen heeft u de beste overlevingskansen als de wereld ineenstortOverstromingen, dodelijke virussen of een nieuwe financiële crisis. Of misschien allemaal tegelijk. Volgens een Brits onderzoek verkeert onze beschaving in een ‘hachelijke toestand’, en als de wereld ineenstort staan deze gematigde eilanden bovenaan de lijst als u kans wilt maken om één en ander te overleven.
29/07 09u15  In welke ziekenhuizen was de overlevingskans met Covid-19 het grootst? Na anderhalf jaar is er meer duidelijkheidHet bleef lange tijd het best bewaarde geheim van de coronacrisis: in welke ziekenhuizen waren de overlevingskansen voor covid het grootst en waar het kleinst? Na anderhalf jaar licht de overheid een tip van de sluier op. Maar wat onder die sluier zit, roept vragen op. ‘Sommige verschillen zijn zo groot dat ze moeilijk te verklaren zijn.’
29/07 08u15  ‘Onmenselijk leed’ dreigt: noodtoestand voor klimaat uitgeroepenDe klimaatverandering negeren creëert ‘onnoemelijk lijden’, waarschuwen 14.000 wetenschappers. Nieuw onderzoek toont hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen. ‘De wereld moet ingrijpend handelen.’
29/07 08u15  Daar zijn de snotneuzen en keelontstekingen: ‘Er zijn meer virale infecties in omloop’Snotneuzen, keelontstekingen en hoestjes. Het mag dan zomer zijn, veel mensen kampen met verkoudheidsverschijnselen. Professor Guy Brusselle (UZ Gent), specialist in longaandoeningen en luchtweginfecties, ziet ook de frequentie van deze ziekten opnieuw richting normaal evolueren.
29/07 08u15  Een van de twee laatste vermiste personen na overstromingen in ons land teruggevondenGisteren is het lichaam teruggevonden van de man die nog vermist was sinds de overstromingen. Het gaat om een man afkomstig uit Verviers die werd teruggevonden in Trooz, een twintigtal kilometer verderop. Dat schrijft VRT NWS. Er is nog steeds één vrouw vermist.
29/07 08u15  Deze al gezien? De topreeksen die u dit jaar niet mocht missenPukkelpop afgelast, noodweer in heel het land en een soloalbum van Gert Verhulst in de winkelrekken. Nee, over de zomer van 2021 zullen voorlopig geen nostalgische liederen gezongen worden. Ontsnap dus even, zoals enkel een gezonde escapist dat kan, met deze acht ondergewaardeerde tv-shows.
29/07 08u15  ▶ Als je vanaf het prille begin moet nadenken of je kinderen wil: ‘Ik had er geen moment aan gedacht dat ik beide teelballen kon verliezen’Overleeft een liefde ziekte, een miskraam of vreemdgaan? In ‘Van Twee Kanten’, een podcast van De Volkskrant, interviewt Corine Koole twee geliefden over een heftige gebeurtenis in hun relatie. Ze interviewt ze apart van elkaar, zodat ze openhartig kunnen praten over hun verlangens, geheimen en strubbelingen binnen hun relatie. Soms voor het eerst hardop uitgesproken.
29/07 08u15  Wat heeft corona nog in petto? Dit zegt de wetenschapVirussen muteren voortdurend, het coronavirus dus ook. De vraag is: hoe snel? En hoe groot is de kans op een gevaarlijke variant?
29/07 07u15  ‘We moeten nu ingrijpend handelen’: duizenden onderzoekers waarschuwen voor versnelde klimaatonwrichtingDe klimaatverandering negeren creëert ‘onnoemelijk lijden’, waarschuwen 14.000 wetenschappers. Nieuw onderzoek toont hoe cruciale elementen voor een stabiele omgeving steeds sneller in het gedrang komen. ‘De wereld moet ingrijpend handelen.’
29/07 07u15  Live - Fanny Lecluyse naar finale 200 meter schoolslag, Red Lions maken brandhout van CanadaNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
29/07 07u15  Daar zijn plots de snotneuzen en keelontstekingen: ‘Er zijn meer virale infecties in omloop’Snotneuzen, keelontstekingen en hoestjes. Het mag dan zomer zijn, veel mensen kampen met verkoudheidsverschijnselen. Professor Guy Brusselle (UZ Gent), specialist in longaandoeningen en luchtweginfecties, ziet ook de frequentie van deze ziekten opnieuw richting normaal evolueren.
29/07 07u15  Aantal nieuwe besmettingen stijgt minder snel, ruim 55 procent volledig gevaccineerdDe toename van de coronacijfers lijkt een plateau te bereiken. Het gemiddelde aantal nieuwe gevallen ging vandaag maar met 8 procent omhoog, tot 1.472 per dag. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano. Ruim 69 procent van de Belgische bevolking kreeg intussen al zeker een eerste prik en meer dan 55 procent is volledig gevaccineerd.
29/07 07u15  De beste tv-series die u nog niet hebt gezien het afgelopen jaarPukkelpop afgelast, noodweer in heel het land en een soloalbum van Gert Verhulst in de winkelrekken. Nee, over de zomer van 2021 zullen voorlopig geen nostalgische liederen gezongen worden. Ontsnap dus even, zoals enkel een gezonde escapist dat kan, met deze acht ondergewaardeerde tv-shows.
29/07 07u15  Over de mutatiekracht van covid-19: 5 lessen virologie om de toekomst beter te begrijpenVirussen muteren voortdurend, het coronavirus dus ook. De vraag is: hoe snel? En hoe groot is de kans op een gevaarlijke variant?
29/07 07u15  Hillsborough-drama eist na meer dan 30 jaar nieuw slachtoffer: Liverpool herdenkt 97 fansDe Engelse voetbalclub Liverpool heeft het overlijden gemeld van een supporter die 32 jaar geleden door de Hillsborough-ramp levensgevaarlijk gewond raakte. De lijkschouwer heeft bevestigd dat de 55-jarige Andrew Divine het 97ste dodelijk slachtoffer is van de tragische gebeurtenis op 15 april 1989.
29/07 07u15  Taalfout op cv? Dan heb je minder kans op de jobWie een spellingfout op zijn curriculum vitae heeft, maakt minder kans om uitgenodigd te worden voor een sollicitatiegesprek.
28/07 22u15  Alweer lege rekken bij Delhaize, hoe komt dat? ‘Een diepgeworteld probleem’Delhaize heeft opnieuw te kampen met leveringsproblemen, met lege rekken in vele winkels tot gevolg. Door de waterschade in Wallonië krijgt de supermarktketen haar logistieke knoop maar niet ontrafeld. Franchisenemers dreigen met een rechtszaak.
28/07 21u15  Engeland schaft quarantaineplicht af voor volledig gevaccineerde EuropeanenVolledig gevaccineerde reizigers uit de Europese Unie en de Verenigde Staten hoeven na aankomst in Engeland niet langer in quarantaine. De quarantaineplicht vervalt op 2 augustus om 4 uur, zo heeft de Britse regering besloten.
28/07 21u15  Walibi meet schade op na overstromingen: ‘Ten vroegste heropenen in oktober’Attractiepark Walibi kan pas begin oktober weer de deuren openen. Het Waverse pretpark liep veel schade op bij de overstromingen van midden juli.
28/07 20u15  Plots is Bulgarije het beloofde vakantieland, en dat ligt niet alleen aan lage coronacijfersNu het weer in eigen land blijft kwakkelen, zoeken veel Belgen de zon in het buitenland. Opvallend: Bulgarije blijkt daarbij een populaire bestemming te zijn. En dat heeft niet enkel te maken met de coronacijfers: ‘Bulgarije kent een stevig nachtleven.’
28/07 19u15  Simone Biles moest presteren voor Amerika. Nu leert ze de wereld: niet perfect zijn is okéPerfect. Dat moest en zou gymnaste Simone Biles zijn in de ogen van Amerika, verzuchtte ze ooit. Eén mislukte sprong in Tokio blijkt nu de symbolische druppel, maar haar boodschap over mentale gezondheid gaat wel de hele wereld rond.
28/07 19u15  Macron erkent schuld aan Frans-Polynesië over atoomproeven. Maar excuses blijven uitPresident Emmanuel Macron heeft de schuld van Frankrijk erkend voor de gevolgen van dertig jaar kernproeven op de eilandengroep Frans-Polynesië. Hij kondigde aan de dossiers over de kwestie te openen en beloofde een betere schadevergoeding voor de slachtoffers. Maar excuses bleven uit.
28/07 18u15  3x3 Lions grijpen naast het brons in kleine finale tegen ServiëDe 3x3 Lions, de Belgische mannenploeg in basket 3x3, heeft woensdag naast de bronzen medaille gegrepen op de Olympische Spelen in de Japanse hoofdstad Tokio. In de kleine finale verloren onze landgenoten met 21-10 van Servië, de toernooifavoriet die uiteindelijk vrede moet nemen met brons.
28/07 18u15  Frank Raes is het soort opa dat je bij elke begroeting vertelt dat je precies wat bijgekomen bentFrederik De Backer zet de blik op oneindig. Vandaag: Okiru.
28/07 18u15  ► Live - Duitse wielercoach in opspraak na racistische uitspraak: ‘Haal die kamelendrijver in’Na een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 18u15  Geen beperking op aantal klanten in winkels: deze versoepelingen gaan binnenkort inIn het Staatsblad is het ministerieel besluit (MB) gepubliceerd met daarin de nieuwe en gewijzigde coronamaatregelen die beslist zijn op het Overlegcomite van 19 juli. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het gaat onder andere om versoepelingen in de winkels, en een verplichte CO2-meter op meer locaties.
28/07 17u15  ‘Corona-profiteurs’ in Verenigd Koninkrijk: regering verkwistte 2,34 miljard euroMede door vriendjespolitiek op het hoogste niveau heeft de coronacrisis in het Verenigd Koninkrijk voor lucratieve handel gezorgd. De berichten over exorbitante zelfverrijking volgen elkaar razendsnel op. Uit onderzoek blijkt dat 2,34 miljard euro aan belastinggeld is verkwist.
28/07 17u15  Naima Joris: ‘Ik dacht niet dat mijn zus ging sterven. Zot, hoe ontkenning werkt’In het coronajaar, terwijl iedereen binnen zat,beleefde Naima Joris haar grote doorbraak. Ze stond meer op het podium dan eender wie en loste drie zeer gesmaakte singles, om in 2021 te debuteren met een van verstilling en schoonheid bol staande titelloze ep. Een ep waarop ze de dood van haar acht jaar jongere zus Saskia verwerkt.
28/07 17u15  Wat weet u over de geschiedenis van de Belgen op de Olympische Spelen? Test nu uw kennis met deze quizZilver voor Wout Van Aert, brons voor Matthias Casse. Onze voorlopige medailleoogst van dit jaar kunt u ongetwijfeld nog wel opsommen. Maar hoe goed kent u de minder recente geschiedenis van de Belgen op de Olympische Zomerspelen? Test nu uw kennis met deze quiz.
28/07 17u15  ‘China en India waren altijd de sterkste economieën. Dat evenwicht wordt nu hersteld’Begin deze maand vierde de Communistische Partij van China met veel vertoon haar honderdste verjaardag, en het zal lang geen honderd jaar meer duren voor het land ook in onze levens een grotere rol opneemt. Want terwijl de westerse economieën sinds corona spectaculair krompen, is de Chinese markt zelfs in 2020 blijven groeien. Wereldvermaard China-watcher Kishore Mahbubani kijkt over het Chinese muurtje.
28/07 17u15  Queen Elizabeth gebruikte obscure procedure om klimaatwet te ontduiken. En niet voor het eerstDe Britse Queen Elizabeth maakte gebruik van een geheimzinnig, parlementair mechanisme om vrijgesteld te worden van een belangrijke klimaatregel in Schotland. Dat schrijft The Guardian.
28/07 17u15  Geen beperking op aantal klanten in winkels en meer CO2-meters: deze coronamaatregelen gaan binnenkort inIn het Staatsblad is het ministerieel besluit (MB) gepubliceerd met daarin de nieuwe en gewijzigde coronamaatregelen die beslist zijn op het Overlegcomite van 19 juli. Dat meldt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V). Het gaat onder andere om versoepelingen in de winkels, en een verplichte CO2-meter op meer locaties.
28/07 17u15  In fanfictie is niet Harry, maar juist slechterik Draco de held van het Potter-universumOp websites voor fanfictie, die soms miljoenen lezers trekken, borduren jonge fans voort op hun favoriete verhalen. Opvallend genoeg richten ze zich daarbij vaak op onderbelichte personages.
28/07 17u15  Frankrijk stuurt niet-gevaccineerde kinderen bij een besmetting in de klas naar huisFranse kinderen die niet gevaccineerd zijn, worden vanaf september naar huis gestuurd als er in de klas een coronabesmetting is. Leerlingen die wel gevaccineerd zijn, mogen gewoon blijven. ‘Dit is vanzelfsprekend een stevige aansporing om zich te laten vaccineren’, benadrukt minister van Onderwijs Jean-Michel Blanquer. Eerder had president Emmanuel Macron ook al gehamerd op het belang van vaccinatie om de pandemie tegen te gaan.
28/07 16u15  Naima Joris: ‘Ik ben in therapie om met het verlies van mijn zus te leren omgaan. Ik wil de pijn vóélen’In het coronajaar, terwijl iedereen binnen zat,beleefde Naima Joris haar grote doorbraak. Ze stond meer op het podium dan eender wie en loste drie zeer gesmaakte singles, om in 2021 te debuteren met een van verstilling en schoonheid bol staande titelloze ep. Een ep waarop ze de dood van haar acht jaar jongere zus Saskia verwerkt.
28/07 16u15  Covid-19 wordt geïmporteerd en amper gevaccineerden in ziekenhuis: vijf inzichten in de huidige coronacijfersMoeten we ons ongerust maken nu de coronacijfers weer stijgen? Komt het gevaar uit Brussel, waar de vaccinatie achterloopt? Of van de jongeren, die het virus vaak meebrengen van op reis? Epidemioloog Boudewijn Catry en biostatisticus Geert Molenberghs duiken in de statistieken en doen vijf opmerkelijke vaststellingen.
28/07 16u15  Judocoach geeft judoka klappen in het gezicht: ‘Blijkbaar was het niet hard genoeg’De internationale judofederatie IJF heeft een ‘ernstige officiële waarschuwing’ uitgedeeld aan een coach die enkele meppen uitdeelde aan de Duitse judoka Martyna Trajdos. De 54-jarige Claudiu Pusa sloeg Trajdos voor aanvang van haar kamp. Het voorval werd gefilmd.
28/07 15u15  Live - Geen bronzen medaille voor Belgische 3x3-basketploeg: Servië te sterk met 21-10Na een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 15u15  Volgens deze psychiater moet het radicaal anders: ‘Ik denk dat veel nieuwe patiënten zich zullen aanmelden’In de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: psychiater Kirsten Catthoor over de geestelijke gezondheidszorg. Het roer moet radicaal om, zegt ze, en er zijn bijna 200 extra psychiaters nodig. ‘Iedereen die buiten die witte middenklasse valt, heeft moeite om de juiste hulp te vinden.’
28/07 15u15  Pepinster is ontgoocheld: ‘Het Israëlische Rode Kruis liep hier rond, maar België, ho maar’Meer dan 10.000 vrijwilligers staan klaar om te helpen in de overstroomde gebieden en toch maakt het Rode Kruis er nauwelijks gebruik van. In Pepinster hebben ze wel het Israëlische Rode Kruis gezien, maar niet het Rode Kruis uit eigen land. ‘Er is een vacuüm, dat nu wordt ingevuld door ongecoördineerde burgerinitiatieven.’
28/07 14u15  ‘Tegen 2029 zal China de VS totaal overvleugeld hebben’Begin deze maand vierde de Communistische Partij van China met veel vertoon haar honderdste verjaardag, en het zal lang geen honderd jaar meer duren voor het land ook in onze levens een grotere rol opneemt. Want terwijl de westerse economieën sinds corona spectaculair krompen, is de Chinese markt zelfs in 2020 blijven groeien. Wereldvermaard China-watcher Kishore Mahbubani kijkt over het Chinese muurtje.
28/07 14u15  Coronavirus wordt geïmporteerd en amper gevaccineerden in ziekenhuis: vijf inzichten in de huidige coronacijfersMoeten we ons ongerust maken nu de coronacijfers weer stijgen? Komt het gevaar uit Brussel, waar de vaccinatie achterloopt? Of van de jongeren, die het virus vaak meebrengen van op reis? Epidemioloog Boudewijn Catry en biostatisticus Geert Molenberghs duiken in de statistieken en doen vijf opmerkelijke vaststellingen.
28/07 14u15  Live - Belgische 3x3-basketploeg speelt om 14.15 uur voor bronzen medaille tegen ServiëNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 13u15  Volgens deze psychiater moet het radicaal anders: ‘Ik denk dat veel nieuwe patiënten zich zullen aanmelden: mensen met een existentieel onbehagen’In de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: psychiater Kirsten Catthoor over de geestelijke gezondheidszorg. Het roer moet radicaal om, zegt ze, en er zijn bijna 200 extra psychiaters nodig. ‘Iedereen die buiten die witte middenklasse valt, heeft moeite om de juiste hulp te vinden.’
28/07 12u15  Volgens deze psychiater moeten we het roer van onze geestelijke gezondheidszorg radicaal omgooienIn de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: psychiater Kirsten Catthoor over de geestelijke gezondheidszorg. Het roer moet radicaal om, zegt ze, en er zijn bijna 200 extra psychiaters nodig. ‘Iedereen die buiten die witte middenklasse valt, heeft moeite om de juiste hulp te vinden.’
28/07 12u15  ▶ Wout van Aert ontgoocheld na zesde plaats in tijdrit: ‘Neen: ik ben niet tevreden. Het zat er niet in’Geen vervolg op Zilveren Wout van zaterdag. Van Aert greep in de tijdrit naast de medailles en werd zesde. In een eerste reactie bij VTM Nieuws is Van Aert duidelijk ontgoocheld. ‘Ik kwam voor goud, dus neen: ik ben niet tevreden. Het zat er niet in.’
28/07 12u15  Gevaccineerd en toch besmet? Dit zijn de symptomenVaccins zijn de beste bescherming tegen een besmetting met het coronavirus. Maar dat betekent niet dat je onmogelijk nog Covid-19 kan oplopen. Een grootschalige studie heeft nu ontdekt dat de symptomen die gevaccineerden melden, enigszins afwijken van die van niet-gevaccineerden. En er is ook een symptoom bij waar niet-gevaccineerden minder vaak over spreken.
28/07 12u15  Hoe komt het dat coronacijfers plots weer stijgen? ‘We mogen niet te snel denken dat het gedaan is’Moeten we ons ongerust maken nu de coronacijfers weer stijgen? Komt het gevaar uit Brussel, waar de vaccinatie achterloopt? Of van de jongeren, die het virus vaak meebrengen van op reis? Epidemioloog Boudewijn Catry en biostatisticus Geert Molenberghs duiken in de statistieken en doen vijf opmerkelijke vaststellingen.
28/07 12u15  Live - Geen finale voor 3x3-basketploeg, om 14.15 uur wedstrijd om bronzen medailleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 11u15  Psychiater Kirsten Catthoor: ‘Zet psychologen in de huisartsenpraktijken’In de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: psychiater Kirsten Catthoor over de geestelijke gezondheidszorg. Het roer moet radicaal om, zegt ze, en er zijn bijna 200 extra psychiaters nodig. ‘Iedereen die buiten die witte middenklasse valt, heeft moeite om de juiste hulp te vinden.’
28/07 11u15  Ook onder conservatieve Amerikanen groeien klimaatzorgenKlimaatontkenning is hardnekkig in rechts Amerika. Toch beginnen steeds meer Republikeinen zich nu hard te maken voor klimaatmaatregelen, op hun eigen manier.
28/07 11u15  Zwaar noodweer treft regio rond Comomeer: straten veranderen in rivieren met kolkende modderstromenNa het zware noodweer in Centraal-Europa is nu ook Noord-Italië getroffen door hevige regenval. In de omgeving van het Comomeer veranderden straten in rivieren met kolkende modderstromen die alles op hun pad meesleuren.
28/07 11u15  Er zijn uitzonderlijk veel muggen dit jaar. Hoe komt dat? En hoe krijg je ze weg?Ze zijn met gigantisch veel dit jaar, de muggen die lijf en leden terroriseren met hun eindeloos gezoem en geprik. De volle laag die we nu krijgen had insectenkenner - entomoloog in het jargon - Peter Berx weken geleden al voorspeld. Hij deelt nu de kneepjes van zijn vak. Wat is de oorzaak van deze plaag? Zijn sommige muggen agressiever dan andere? En hoe maak je je huis nu in hemelsnaam muggenvrij?
28/07 10u15  Live - De opdracht te veel voor Van Aert? Zesde in tijdrit, goud is voor Sloveen RoglicNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 10u15  Geen Biles in allroundfinale gymnastiek: ‘Zo kan ze zich focussen op haar mentale gezondheid’Simone Biles (24) zal niet aantreden in de individuele allroundfinale, zo maakte USA Gymnastics vandaag bekend. ‘Zo kan ze zich focussen op haar mentale gezondheid’, klinkt het.
28/07 10u15  Hevige regenval teistert nu ook Noord-Italië en zorgt voor nieuwe overstromingen in EuropaNa het zware noodweer in Centraal-Europa is nu ook Noord-Italië getroffen door hevige regenval. In de omgeving van het Comomeer veranderden straten in rivieren met kolkende modderstromen die alles op hun pad meesleuren.
28/07 09u15  Live - Gymnaste Biles trekt zich terug uit allround finale, Evenepoel voorlopig tweede in tijdrit, Van Aert gestartNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 09u15  De inwoners van Pepinster zijn ontgoocheld: ‘Het Israëlische Rode Kruis liep hier rond, maar het Rode Kruis België, ho maar’Meer dan 10.000 vrijwilligers staan klaar om te helpen in de overstroomde gebieden en toch maakt het Rode Kruis er nauwelijks gebruik van. In Pepinster hebben ze wel het Israëlische Rode Kruis gezien, maar niet het Rode Kruis uit eigen land. ‘Er is een vacuüm, dat nu wordt ingevuld door ongecoördineerde burgerinitiatieven.’
28/07 09u15  ‘Niet verwonderlijk dat wie nooit fouten maakt daar niet goed weet mee om te gaan’De sportzomer laat zien hoe topsporters ook maar mensen zijn. Twee tennissterren kregen een inzinking, en dinsdag trok ook de Amerikaanse topturnster Simone Biles zich na een fout (tijdelijk?) terug op de Olympische Spelen wegens ‘mentale demonen’.
28/07 08u15  Prikcampagne sputtert bij stedelijke jeugd: ‘Het virus kan zo blijven rondgaan’Het aantal jongeren in (groot)steden dat zich laat vaccineren, slabakt. Zeker in Brussel is dat niet zonder risico.
28/07 08u15  Live - Belgisch roeiduo Brys- Van Zandweghe plaatst zich voor finale, Evenepoel vertrokken in tijdritNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 08u15  Waarom metalfestival Alcatraz wél kan doorgaan, zelfs zonder social distance en mondmaskerWaar Pukkelpop niet in slaagde, zal metalfestival Alcatraz midden augustus wel lukken: het organiseren van een groot muziekfeest zonder de minste beperking tussen de hoogstens 12.000 dagbezoekers. Zelfs zonder social distance en mondmasker. Hoe kan dat? ‘Wij laten vooraf zelfs geen antigeen-, maar uitsluitend PCR-testen toe’, zegt persverantwoordelijke Bernard De Riemacker.
28/07 08u15  WikiLeaks-oprichter Julian Assange verliest Ecuadoraanse nationaliteitWikiLeaks-oprichter Julian Assange heeft zijn Ecuadoraanse nationaliteit verloren. Volgens een rechtbank in Quito zijn diverse onregelmatigheden aangetroffen in zijn naturalisatie. De advocaat van Assange kondigde aan een verzoek tot vernietiging van de beslissing in te dienen.
28/07 07u15  Stedelijke jongeren moeilijk te bereiken voor vaccinatie: ‘Hoe groter de stad, hoe lastiger’Het aantal jongeren in (groot)steden dat zich laat vaccineren, slabakt. Zeker in Brussel is dat niet zonder risico.
28/07 07u15  Bijna 30 covidpatiënten per dag in ziekenhuis opgenomenDagelijks worden in ons land gemiddeld 30 Covidpatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een toename met 14 procent op weekbasis. Ook het aantal coronabesmettingen blijft de hoogte ingaan. Het aantal overlijdens aan Covid-19 blijft stabiel. Dat blijkt uit de gegevens van gezondheidsinstituut Sciensano.
28/07 07u15  Duizenden vrijwilligers staan klaar om slachtoffers overstroming te helpen. Maar ze worden nauwelijks ingeschakeldMeer dan 10.000 vrijwilligers staan klaar om te helpen in de overstroomde gebieden en toch maakt het Rode Kruis er nauwelijks gebruik van. In Pepinster hebben ze wel het Israëlische Rode Kruis gezien, maar niet het Rode Kruis uit eigen land. ‘Er is een vacuüm, dat nu wordt ingevuld door ongecoördineerde burgerinitiatieven.’
28/07 07u15  ‘Mentale blessures zijn ook in topsport steeds minder taboe’De sportzomer laat zien hoe topsporters ook maar mensen zijn. Twee tennissterren kregen een inzinking, en dinsdag trok ook de Amerikaanse topturnster Simone Biles zich na een fout (tijdelijk?) terug op de Olympische Spelen wegens ‘mentale demonen’.
28/07 07u15  Live - Belgisch roeiduo Brys- Van Zandweghe plaatst zich voor finale, tijdrit van startNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
28/07 07u15  ▶ Nachtlawaai, wildplassen en duivelse jazzmuziek: ‘Honderd jaar geleden klaagden mensen ook al over het nachtleven’In de podcastreeks De Nacht duikt Ben Van Alboom twaalf weken lang in de rijke nightlife-geschiedenis van de stad Gent. Van de Kuiperskaai en Boccaccio over I Love Techno en Ten Days Off naar Culture Club en Kompass.
28/07 07u15  Voormalig Slipknot-drummer Joey Jordison (46) overledenVoormalig Slipknot-drummer Joey Jordison, een van de oprichters van de Amerikaanse heavymetalgroep, is plotseling overleden. Hij stierf in zijn slaap op 46-jarige leeftijd, zo heeft zijn familie bekendgemaakt aan Amerikaanse media.
28/07 07u15  Flitskoeriers openen aanval op Belgische supermarktenSinds een maand rijden ze door Antwerpen en Brussel: flitskoeriers die beloven in tien minuten boodschappen aan huis te leveren. ‘Als je denkt dat de supermarkten hier geen last van gaan hebben, ben je aan het dromen.’
27/07 22u15  Groen is steeds vaker de schietschijf van N-VA. En dat heeft strategische redenenDe weerstand van Zuhal Demir (N-VA) tegenover de gascentrale van Vilvoorde kadert in een bredere partijstrategie. De Vlaams-nationalisten azen via de groenen op de teleurgestelde centrumkiezer van Open Vld en CD&V.
27/07 21u15  Deze verlaten Cypriotische badplaats zorgt voor spanningen tussen Turkije en EuropaDe EU dreigt met sancties tegen Turkije indien het land doorzet met zijn plannen om de verlaten badplaats Varosha in het noordelijke deel van Cyprus te heropenen. Dat blijkt uit een verklaring van de Europese buitenlandchef Josep Borrell.
27/07 21u15  ‘Taal was zijn identiteit’: Gentse acteur Michel Van Dousselaere overledenMichel Van Dousselaere is op 73-jarige leeftijd overleden. De Gentse acteur speelde in de jaren 90 voorstellingen van de Blauwe Maandag Compagnie en maakte op tv naam in series als Aspe en Het goddelijke monster. Hij leed al zeven jaar aan progressieve afasie, waardoor spreken steeds moeilijker werd.
27/07 21u15  Op de pleintjes in Antwerpen leer je het ruwe 3x3 basketbalEen straatpleintje in Antwerpen of de Olympische Spelen, zo ver liggen die twee werelden niet uiteen. In het 3x3 basketbal zouden een recruiter, een notaris, een boekhouder en een havenmedewerker ons land zomaar een medaille kunnen bezorgen.
27/07 20u15  Marc Noppen (UZ Brussel): ‘We moeten de anti-vaxxers erbij nemen om uit deze crisis te komen’Brussel blijft het coronazorgenkind van ons land. Amper 47 procent van de Brusselaars kreeg een eerste prik en ook de ziekenhuisbezetting in de regio ligt hoog. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, gelooft dat een coronapas oplossingen kan bieden.
27/07 20u15  ▶ ‘Ik kreeg te kampen met demonen’: turnster Simone Biles trekt zich terug uit teamfinale wegens mentale drukDe Amerikaanse turnvedette Simone Biles (24) heeft zich na haar sprong teruggetrokken uit de teamfinale op de Olympische Spelen in Tokio. Het Amerikaanse team sprak over een ‘medisch probleem’. Maar het was vooral de mentale druk die Biles te veel werd, zo gaf ze achteraf toe.
27/07 20u15  De Sporza-verslaggever had sommige uitspraken tijdens die finale vandaag beter ingesliktLies Geirnaert is voorzitter van JONGCD&V Oost-Vlaanderen en werkt actief rond het thema mentale gezondheid en het weghalen van het taboe daarrond.
27/07 20u15  Waarom de groenen een ideale schietschijf zijn voor N-VADe weerstand van Zuhal Demir (N-VA) tegenover de gascentrale van Vilvoorde kadert in een bredere partijstrategie. De Vlaams-nationalisten azen via de groenen op de teleurgestelde centrumkiezer van Open Vld en CD&V.
27/07 20u15  Live - Sporza-commentator wordt op matje geroepen na uitspraken over mentale gezondheid Simone BilesNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 19u15  Live voor zoveel kijkers psychische problemen minimaliseren, is een slag in gezicht van alle patiëntenLies Geirnaert is voorzitter van JONGCD&V Oost-Vlaanderen en werkt actief rond het thema mentale gezondheid en het weghalen van het taboe daarrond.
27/07 19u15  ‘Ik hoop dat ze beseffen dat velen helemaal niet in aanmerking komen voor een regularisatie’Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) lanceert enkele dagen na het einde van de hongerstaking van zo’n 400 sans-papiers een informatiecampagne op de Facebook-pagina van de FOD Binnenlandse Zaken tegen fake news over de zaak. ‘Aanvragen worden nog steeds op dezelfde manier als voorheen beoordeeld.’
27/07 19u15  Een programma bedacht door een stel uitgebluste scoutsleiders net na hun jaarlijkse zomerkampPieter Dumon zet de blik op oneindig. Vandaag: het VTM-programma Waarheid Durven of Doen.
27/07 19u15  Vrijspraak voor Reuzegom-schacht in verkrachtingszaak: ‘Verklaring slachtoffer niet geloofwaardiger dan die van hem’De 22-jarige Reuzegomschacht uit Hove die beticht werd van zedenfeiten is vrijgesproken door de correctionele rechtbank van Leuven. De twintiger riskeerde een celstraf met uitstel, maar zo ver kwam het niet. De KU Leuven-rechtenstudent was een van de aspirant-leden van de elitaire studentenclub Reuzegom, die Sanda Dia (20) naast zich zag sterven tijdens een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel in Vorselaar in 2018.
27/07 18u15  Marc Noppen (UZ Brussel): ‘We hoeven ons niet te schamen om geprikte burgers voordelen te geven’Brussel blijft het coronazorgenkind van ons land. Amper 47 procent van de Brusselaars kreeg een eerste prik en ook de ziekenhuisbezetting in de regio ligt hoog. Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, gelooft dat een coronapas oplossingen kan bieden.
27/07 17u15  Turnster Simone Biles trekt zich terug uit teamfinale: ‘Moet over mijn mentale gezondheid waken’De Amerikaanse turnvedette Simone Biles (24) heeft zich na haar sprong teruggetrokken uit de teamfinale op de Olympische Spelen in Tokio. Het Amerikaanse team sprak over een ‘medisch probleem’. Maar het ging om ‘slechts een kleine blessure aan mijn trots’, gaf Biles achteraf toe.
27/07 17u15  Het zuiden van Italië snakt naar miljarden uit het Europese HerstelfondsItalië wil met het Europese Herstelfonds voor corona ook het achtergebleven zuiden ontwikkelen. Dat is vaker geprobeerd, veel haalde het meestal niet uit. Zijn de kansen nu beter? Als Europa maar toezicht op ons houdt, klinkt het, kan het deze keer beter aflopen.
27/07 17u15  Vrijspraak voor Reuzegomschacht in verkrachtingszaak: ‘Verklaring slachtoffer niet geloofwaardiger dan die van hem’De 22-jarige Reuzegomschacht uit Hove die beticht werd van zedenfeiten is vrijgesproken door de correctionele rechtbank van Leuven. De twintiger riskeerde een celstraf met uitstel, maar zo ver kwam het niet. De KUL-rechtenstudent was een van de aspirant-leden van de elitaire studentenclub Reuzegom, die Sanda Dia (20) naast zich zag sterven tijdens een uit de hand gelopen ontgroeningsritueel in Vorselaar in 2018.
27/07 16u15  Het zuiden van Italië snakt naar miljarden uit het Brusselse HerstelfondsItalië wil met het Europese Herstelfonds voor corona ook het achtergebleven zuiden ontwikkelen. Dat is vaker geprobeerd, veel haalde het meestal niet uit. Zijn de kansen nu beter? Als Europa maar toezicht op ons houdt, klinkt het, kan het deze keer beter aflopen.
27/07 15u15  Live - Belgische turnploeg eindigt laatste in teamfinale, Simone Biles trekt zich terugNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 15u15  Comfort wint het in de topsport steeds vaker van traditionele (en seksistische) kledingregelsTurnen in een lang pak mag, basketballen met een hoofddoek nu ook, maar zwemmen met een speciale badmuts voor afrohaar (nog) niet. Over hoe vrouwen zich moeten kleden op de Olympische Spelen bestaan nogal wat regeltjes.
27/07 14u15  Live - Belgische turnploeg moet achtervolgen in teamfinale, Simone Biles trekt zich terugNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 14u15  Brons voor Matthias Casse: judoka bezorgt België tweede olympische medailleMatthias Casse (24) heeft ons land een tweede medaille bezorgd. De judoka, die de voorbije weken af te rekenen kreeg met een schouderblessure, won zijn kamp om het brons in de categorie tot 81 kilogram tegen Tato Grigalashvili (IJF 3). Een knappe prestatie. ‘In Parijs ga ik opnieuw voor goud.’
27/07 14u15  12- tot 15-jarigen schuiven enthousiast aan voor eerste prik: ‘Ik doe het voor mijn grootouders’Ze wilden het zélf, en ze hadden goeie redenen: opa weer mogen knuffelen, vriendjes opnieuw mogen zien, en - vooral - om van dat mondmasker af te zijn, eens ze in september opnieuw naar school gaan. De 12- tot 15-jarigen die gisteren in Ieper voor een prik aanschoven kregen ook lof van de mensen die de prikjes zetten: ‘De kinderen zijn de dappersten van alle gevaccineerden.’
27/07 13u15  Live - Tweede medaille voor België: Judoka Matthias Casse verovert bronsNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 13u15  Acteur Michel Van Dousselaere overleden op 73-jarige leeftijdActeur Michel Van Dousselaere is gisteren overleden op 73-jarige leeftijd. Dat meldt zijn echtgenote. Van Dousselaere leed al zeven jaar aan een zeldzame vorm van progressieve afasie, een hersenaandoening waardoor hij zijn spraakvermogen geleidelijk aan verloor en ook fysiek achteruitging.
27/07 13u15  ‘Cohousing is de toekomst van wonen, maar op de juiste plaats en de juiste manier’In de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: projectontwikkelaar Federico Bisschop. Als het aan hem ligt, wonen in de toekomst een miljoen Vlamingen in cohousing of een andere vorm van collectief wonen. Op die manier wordt de ruimtelijke verrommeling een halt toegeroepen.
27/07 13u15  Gouden Palm-winnares Julia Ducourneau: ‘We mogen niet aanvaarden dat de wereld gewoon gevaarlijker is voor vrouwen’Julia Ducourneau werd de tweede vrouw ooit die de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, met het schokkende Titane. Een gesprek over de chaos van de prijsuitreiking, haar fascinatie voor het menselijk lichaam en bepoteld worden op de metro.
27/07 13u15  ‘Soldaat’ Rody (18) maakte carrière in de cokehandel. En toen spoelde hij aan op de oevers van AntwerpenAmsterdammer Rody verdronk in juni in de Schelde. Hij lijkt verongelukt na het ‘uithalen’ van drugs uit de Antwerpse haven, zoals zoveel jonge mannen doen, vooral uit de wijk Zuidoost.
27/07 12u15  Live - Judoka Matthias Casse haalt bronzen medaille, Belgische 3x3 basketbalploeg naar halve finaleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 12u15  Cohousing, deel van een ecologische revolutie: ‘Het kán toch niet dat iedereen alleen moet zitten in een huis of appartement?’In de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: projectontwikkelaar Federico Bisschop. Als het aan hem ligt, wonen in de toekomst een miljoen Vlamingen in cohousing of een andere vorm van collectief wonen. Op die manier wordt de ruimtelijke verrommeling een halt toegeroepen.
27/07 12u15  Gouden Palm-winnares Julia Ducourneau over ‘Titane’: ‘Ik wil dat mensen ruzie maken over mijn film’Julia Ducourneau werd de tweede vrouw ooit die de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, met het schokkende Titane. Een gesprek over de chaos van de prijsuitreiking, haar fascinatie voor het menselijk lichaam en bepoteld worden op de metro.
27/07 12u15  Een nieuwe maand, nieuwe regels: dit verandert vanaf 1 augustusEen nieuwe maand, nieuwe regels. Ook op 1 augustus veranderen er wat zaken. We bundelen de belangrijkste veranderingen in dit overzicht.
27/07 12u15  Amerikaans meisje (10) sterft aan de pest: wat is er aan de hand?In de Amerikaanse staat Colorado is een tienjarig meisje overleden aan de pest. De gezondheidsautoriteiten manen aan tot voorzichtigheid, omdat de ziekte op meer plekken is geconstateerd bij dieren.
27/07 12u15  Waarom is 2021 zo’n apart jaar voor vlinders? ‘Vlinders hebben nectar nodig om bij te tanken’Een recordaantal tellers turfde tussen 3 en 25 juli het aantal vlinders in de tuin, maar dat leverde geen recordaantal vlinders op. De toestand is beter dan vorig jaar, maar er is nog geen reden tot een hoerastemming, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.
27/07 12u15  In Zweden zijn er opeens minder mensen met chlamydiaIn Zweden zijn er 20 procent minder meldingen van chlamydia. Is de onenightstand door Covid-19 op zijn retour?
27/07 11u15  Live - Geen finale voor judoka Matthias Casse: straks kamp om bronsNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 11u15  Gouden Palm-winnares Julia Ducourneau over ‘Titane”: ‘Ik wil dat mensen ruzie maken over mijn film’Julia Ducourneau werd de tweede vrouw ooit die de Gouden Palm won op het filmfestival van Cannes, met het schokkende Titane. Een gesprek over de chaos van de prijsuitreiking, haar fascinatie voor het menselijk lichaam en bepoteld worden op de metro.
27/07 11u15  Amerikaans meisje (10) sterft aan de pest, experts manen aan tot voorzichtigheidIn de Amerikaanse staat Colorado is een tienjarig meisje overleden aan de pest. De gezondheidsautoriteiten manen aan tot voorzichtigheid, omdat de ziekte op meer plekken is geconstateerd bij dieren.
27/07 10u15  Half miljoen Vlamingen woont in mogelijk overstromingsgebied, vaak zonder het te weten: ‘Ik begrijp het niet’De watersnood in Wallonië roept vragen op over woningen die in mogelijke overstromingsgebieden gebouwd worden. Een half miljoen Vlamingen woont in zo’n gevarenzone, maar lang niet iedereen is op de hoogte van de risico’s. ‘Een watersnood kan me niet raken, ik woon op de eerste verdieping.’
27/07 10u15  Noord- en Zuid-Korea herstellen communicatieverbindingen na één jaar stilteNoord- en Zuid-Korea hebben de hotline tussen beide landen hersteld. Dat heeft het kantoor van de Zuid-Koreaanse president dinsdag bekendgemaakt. De telefoonlijn werd in juni 2020 gesloten door het noorden. Kort daarna werd ook een gedeeld kantoor in de gedemilitariseerde zone door de Noord-Koreanen opgeblazen.
27/07 10u15  De plank die Mathieu van der Poel nekte, blijft wel liggen tijdens mountainbikerace voor vrouwenEr is al heel wat gezegd en geschreven over de val van Mathieu van der Poel tijdens de olympische mountainbikerace. Een plank die er niet was, was de oorzaak van zijn stuurfout. Opmerkelijk: bij de vrouwen blijft de plank wél liggen.
27/07 09u15  Veel voedsel maar weinig zon: voor vlinders is 2021 alweer geen topjaarEen recordaantal tellers turfde tussen 3 en 25 juli het aantal vlinders in de tuin, maar dat leverde geen recordaantal vlinders op. De toestand is beter dan vorig jaar, maar er is nog geen reden tot een hoerastemming, zegt Wim Veraghtert van Natuurpunt.
27/07 09u15  Live - Matthias Casse op medaillekoers: judoka gaat naar halve finaleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 08u15  Live - Judoka Matthias Casse naar halve finale, Zeilster Emma Plasschaert schuift op naar zesde plaatsNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 08u15  Premier De Croo gelooft in grote indoorevenementen vanaf najaar: ‘Als iedereen gemotiveerd is om gevaccineerd te zijn’Omdat de vaccinatiebereidheid bijzonder hoog is in België, is premier Alexander De Croo (Open Vld) optimistisch over grotere evenementen de (nabije) toekomst. ‘Als iedereen gemotiveerd is om gevaccineerd te zijn, dan moeten indoorevenementen lukken in de tweede helft van het jaar”, zei hij bij de VRT-radiozender Studio Brussel.
27/07 08u15  Code geel: opnieuw kans op felle buien met lokaal onweer in ons landVandaag is het opnieuw onstabiel weer met kans op felle buien en plaatselijk onweer. De komende dagen nemen de intense buien geleidelijk af, maar blijft het wel wisselvallig en fris. Dat meldt het KMI. Het KMI waarschuwt voor code geel en roept op om waakzaam te zijn.
27/07 07u15  Deze 235 Vlaamse ‘signaalgebieden’ lopen risico op overstroming: bekijk waar uw woning ligtIn welke gebieden in Vlaanderen is het risico op wateroverlast zo groot dat je er beter niet meer bouwt? Vlaanderen heeft vier jaar geleden beslist dat 235 zones aan te duiden als ‘signaalgebieden’. Dat betekent dat het risico op overstromingen er eigenlijk te groot is om er nog te bouwen of dat de plekken perfect zouden kunnen dienen als natuurlijke spons bij wateroverlast. Het gaat in totaal om 3339 hectare.
27/07 07u15  Minister Demir vecht bouwvergunningen in overstromingsgebied aan, Groen wil verder gaanMinister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de opdracht gegeven om in beroep te gaan tegen elke bouwvergunning in 235 overstromingsgevoelige ‘signaalgebieden’. Hoewel die gebieden al lang bekend zijn, is er nog steeds geen wettelijk kader dat het bouwverbod regelt. Onverantwoord, vindt Groen.
27/07 07u15  Het veranderende klimaat laat nog weinig keus: het is aanpassen of opkrassenBart Eeckhout is hoofdredacteur.
27/07 07u15  Opnieuw meer dan 300 coronapatiënten in ziekenhuizen in ons land: cijfers blijven stijgenOp dit moment liggen er 305 patiënten in het ziekenhuis met een coronabesmetting, dat is 14 procent meer dan in de voorgaande zevendaagse periode. Van hen hebben er 97 mensen intensieve verzorging nodig, ook dat is een stijging met 15 procent. Dat blijkt vandaag uit voorlopige cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.
27/07 07u15  Tijdelijke werkloosheid voor werknemers getroffen door overstromingenWerknemers getroffen door de zware overstromingen kunnen een beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid wegens overmacht. Dat meldt minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS). ‘De slachtoffers van deze historische overstromingen mogen niet dubbel getroffen worden’, benadrukt de Franstalige vicepremier.
27/07 07u15  Iedereen is gelijk, maar de gevaccineerde iets meer gelijk dan de ander: een slecht ideeJe wel of niet laten vaccineren, heette eerst een vrije keuze te zijn. Nu denken steeds meer landen aan het opleggen van beperkingen voor wie niet geprikt is. ‘Het zal de vaccinsceptici vooral bevestigen in hun mening.’
27/07 07u15  Nu Pukkelpop niet doorgaat: 10 festivals om het verdriet weg te dansenHartzeer in het Belgische festivallandschap nadat Pukkelpop zijn 2021-editie annuleerde. Maar waar kunt u nu eigenlijk nog terecht met die opgekropte knaldrang? We lijsten het even op voor u.
27/07 07u15  Live - Judoka Matthias Casse naar kwartfinale, geen zwemfinale voor Louis CroenenNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
27/07 07u15  Plots was de plank weg bij de Sakura Drop: het drama van Mathieu van der PoelHet was voor niemand een verrassing dat de veiligheidsplank bij de Sakura Drop tijdens de mountainbikewedstrijd weggehaald zou worden, behalve voor topfavoriet Mathieu van der Poel. Een akelige val in de eerste ronde daar maakte meteen een einde aan zijn olympische droom.
27/07 07u15  Was Nikola Tesla een Serviër of een Kroaat? Euromunten zorgen voor grote diplomatieke relWas Nikola Tesla een Serviër of een Kroaat? Die discussie is opnieuw opgelaaid, nu Kroatië van plan is de beeltenis van de in 1856 geboren uitvinder en ontdekker van de wisselstroom op zijn toekomstige euromunten te zetten.
27/07 07u15  ‘Soldaat’ Rody (18) maakte een blitzcarrière in de cokehandel. En toen spoelde hij aan op de oevers van AntwerpenAmsterdammer Rody verdronk in juni in de Schelde. Hij lijkt verongelukt na het ‘uithalen’ van drugs uit de Antwerpse haven, zoals zoveel jonge mannen doen, vooral uit de wijk Zuidoost.
27/07 07u15  Overstromingsslachtoffers uit Theux worden opgevangen in asielcentrumHet opvangcentrum voor asielzoekers in Spa vangt een twintigtal mensen uit Theux op die slachtoffer werden van de overstromingen en tijdelijk onderdak zochten. Er zijn 44 bedden beschikbaar.
27/07 07u15  Touring en VAB waarschuwen voor monsterfiles van en naar vakantiebestemmingenMobiliteitsorganisaties Touring en VAB waarschuwen voor het eerste zwarte weekend op de Europese snelwegen en dit zowel richting zuiden als op de terugweg. Vooral in Frankrijk worden monsterfiles verwacht. VAB acht het mogelijk dat bij onze zuiderburen zaterdag het filerecord sneuvelt. Ook in Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Italië en Spanje waarschuwen beide organisaties voor dichtgeslibde wegen en lange files.
26/07 22u15  Live - Vaccinatie van 16- en 17-jarigen aangevochten voor de rechtbankNu de deltavariant oprukt, worden in verschillende landen de maatregelen tegen het coronavirusweer verstrengd. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/07 21u15  Kritiek op hulpverlening in zwaar getroffen regio: ‘Nog niemand van Croix Rouge gezien in Pepinster’In de provincie Luik, die zwaar getroffen werd door de hevige overstromingen intussen ruim tien dagen geleden, neemt de kritiek op de hulpverlening toe. Onder meer in de gemeente Pepinster blijft hulpverlening door het Croix Rouge voorlopig uit. Inwoners zijn er afhankelijk van voedselbedeling georganiseerd door losse vrijwilligers, zo stelde VTM Nieuws vast.
26/07 21u15  Turnster Jutta Verkest (15), de jongste Belg op de Olympische Spelen: ‘Haar grote sterkte is haar mentale weerbaarheid’Zo piepjong is Jutta Verkest, dat ze verplicht met een chaperon op pad moet in Tokio. Het belet de 15-jarige gymnaste niet om naast de teamfinale straks ook een individuele finale te turnen op de Olympische Spelen. ‘Ze is een echt wedstrijddier.’
26/07 21u15  Iconische hotelketen The Standard moet betonwoestijn in Brusselse noordwijk reanimerenIn 2025 strijkt hotelketen The Standard met 180 kamers neer in de Brusselse Manhattanwijk. De ambitie is duidelijk: een droge ambtenarenwijk omvormen tot een levendige stadsbuurt.
26/07 21u15  Overstromingsslachtoffers naar asielcentrumHet opvangcentrum voor asielzoekers in Spa vangt een twintigtal mensen uit Theux op die slachtoffer werden van de overstromingen en tijdelijk onderdak zochten. Er zijn 44 bedden beschikbaar.
26/07 19u15  In ‘Swanenburg’ wordt wat afgeschreeuwd. Of sinister gefluisterd, zoals dat in de onderwereld de gewoonte isMark Moorman zet de blik op oneindig. Vandaag: de Nederlandse reeks Swanenburg.
26/07 18u15  Veel besmettingen op Franse campings: ‘Bijna iedereen negeert de regels’Zijn campings de nieuwe skioorden? Op verschillende Zuid-Franse campings, met ook heel wat Belgische vakantiegangers, stijgen de besmettingen zienderogen. ‘Hier zijn veel wilde feestjes, zonder controle.’
26/07 18u15  Live - Vooral in West-Vlaanderen overlast door intense regenbuienEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
26/07 18u15  Wortel-Kolonie is werelderfgoedDe voormalige landloperskolonie Wortel-Kolonie in de Antwerpse Kempen wordt ingeschreven op de werelderfgoedlijst van Unesco. Dat heeft het werelderfgoedcomité zopas beslist, laat Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) weten. Wortel-Kolonie is zo het eerste Belgische culturele landschap dat erkend wordt als werelderfgoed.
26/07 18u15  PS-politicus Frédéric Daerden getroffen door een beroerteFrédéric Daerden, viceminister-president en minister van Begroting in de Franse Gemeenschap en titelvoerend burgemeester van Herstal (PS), heeft aangekondigd dat hij op 20 juli, op de vooravond van zijn vakantie, een herseninfarct heeft gekregen.
26/07 17u15  Hoe Van der Poels gouden droom uiteenspatte op een weggehaalde plank: ‘Heb het 100 keer tegen hem gezegd’De olympische droom van Mathieu van der Poel (26) is deze ochtend brutaal uit elkaar gespat. De Nederlander verkeerde in de veronderstelling dat er een plank zou liggen op de plek waar hij tijdens de Olympische mountainbikerace spectaculair ten val kwam. ‘Ik was niet op de hoogte’, reageerde Van der Poel, die geen breuken overhield aan z’n val.
26/07 17u15  Wie zware schade leed door overstromingen heeft recht op tijdelijke werkloosheidWerknemers die ernstige schade aan hun woning opliepen door de overstromingen, krijgen recht op tijdelijke werkloosheid vanwege overmacht. Dat heeft de federale regering beslist en heeft minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) zonet bekendgemaakt.
26/07 17u15  Live - Minister Beke waarschuwt voor phishingmails rond vaccinatiepaspoortNu de deltavariant oprukt, worden in verschillende landen de maatregelen tegen het coronavirusweer verstrengd. Volg hieronder de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/07 16u15  ‘Een scheve mop zou mijn deelname aan ‘De slimste mens’ verpest hebben’Senne Misplon (22) is veel: student, ondernemer, woordvoerder bij Wel Jong Niet Hetero, vrijwilliger bij Sensoa en professioneel babbelaar. Maar het grote publiek leerde hem vooral kennen bij zijn deelname aan De slimste mens ter wereld. Misplon is ook trans, maar dat is slechts bijkomstig. ‘Het is fijn als mensen hun steun willen uiten, maar dan wel graag wat oprechter.’
26/07 16u15  Nu Pukkelpop niet doorgaat: 10 zomerfestivals om het verdriet weg te dansenHartzeer in het Belgische festivallandschap nadat Pukkelpop zijn 2021-editie annuleerde. Maar waar kunt u nu eigenlijk nog terecht met die opgekropte knaldrang? We lijsten het even op voor u.
26/07 16u15  ▶ Nog meer intense buien en onweer: code geel in heel het land, al wateroverlast in Nieuwpoort en KnokkeDe waterellende lijkt nog niet voorbij. Het KMI voorspelt vandaag vanaf het westen weer intense buien met soms onweer, windstoten en hagel. Tijdens hevige buien kan er in korte tijd 10 tot 30 liter neerslag per vierkante meter vallen en in het westen zelfs tot 40 liter of meer. Voor het hele land geldt code geel. In Nieuwpoort en Knokke is al wateroverlast gesignaleerd. Het noodnummer 1722 is geactiveerd.
26/07 15u15  Live - ‘Enorm veel regen op korte tijd’: ook wateroverlast in KnokkeEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
26/07 15u15  ‘Hoe tammer het dier, hoe gevaarlijker’: ontsnapte Amerikaanse zeearend gezocht in omgeving LandenDe politie van de zone Getevallei laat weten dat zich in de omgeving van Landen momenteel een ontsnapte zeearend bevindt. Het gaat om een Amerikaanse zeearend die ontsnapt is op een show in het Duitse Essen. Het dier is gechipt waardoor de eigenaar de locatie ongeveer kan achterhalen, maar helaas zit er wel wat vertraging op de verbinding.
26/07 14u15  Nederland trekt streep door festivalzomer: meerdaagse events verboden tot septemberMeerdaagse festivals zoals Lowlands en Down The Rabbit Hole mogen deze zomer niet doorgaan in Nederland. Nu al zijn dergelijke festivals verboden tot begin augustus, maar de Nederlandse regering trekt het verbod door voor festivals met een camping tot 1 september. Dat heeft premier Mark Rutte bekendgemaakt.
26/07 13u15  Nu Pukkelpop niet doorgaat: 9 zomerfestivals om het verdriet weg te dansenHartzeer in het Belgische festivallandschap nadat Pukkelpop zijn 2021-editie annuleerde. Maar waar kunt u nu eigenlijk nog terecht met die opgekropte knaldrang? We lijsten het even op voor u.
26/07 13u15  Hij was jaren een van de machtigste mensen binnen het Vaticaan. Nu komt hij ten valVoor het eerst in de moderne geschiedenis van het Vaticaan wordt een kardinaal berecht voor corruptie. De paus laat hiermee zien dat hij de financiën wil opschonen, maar hij neemt ook een risico.
26/07 12u15  ►Van der Poel ziet medaillekans verdampen na zware val, goud in mountainbiken voor Brit Tom PidcockEen wonderdag voor de ene, een rampdag voor de andere. Een straffe Tom Pidcock veroverde twee maanden na zijn sleutelbeenbreuk goud in het mountainbike op de Olympische Spelen. De 21-jarige Brit voerde halfweg het tempo op en kwam solo over de meet. De olympische droom van Mathieu van der Poel spatte al snel uit elkaar. De topfavoriet viel hard en stapte nog voor het einde mankend van de fiets. Onze landgenoot Jens Schuermans werd 18de.
26/07 12u15  Live - Wolkbreuk zet straten, kelders en garages blank in Nieuwpoort: meer dan 60 liter per vierkante meterEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
26/07 12u15  Het is paus Franciscus menens: corruptieproces rond topkardinaal en ex-vertrouweling van startVoor het eerst in de moderne geschiedenis van het Vaticaan wordt een kardinaal berecht voor corruptie. De paus laat hiermee zien dat hij de financiën wil opschonen, maar hij neemt ook een risico.
26/07 12u15  Gert Verhulst brengt soloalbum uit met enkele vergeten ‘Studio 100'-nummersOp 10 september brengt Gert Verhulst (53) zijn eerste soloalbum uit, genaamd ‘Zijn Mooiste Liedje’. De plaat is een verzameling van enkele verborgen parels uit het ‘Studio 100'-repertoire. Zo haalt De ‘Studio 1à0'-baas onder meer nummers van ‘Spring' en ‘Het Huis Anubis’ van onder het stof en steekt deze in een nieuw jasje. Het zijn stuk voor stuk liedjes die Verhulst zelf heeft geschreven.
26/07 11u15  Frankrijk en Griekenland bijna helemaal oranje: dit zijn de laatste reisadviezenReizen naar het buitenland is mogelijk, maar wordt nog steeds afgeraden door de Belgische regering. Kunt u alweer afreizen naar uw favoriete vakantieland? En hoe is het daar gesteld met de coronabesmettingen? Met de Reiskaart van De Morgen vindt u de laatste informatie en adviezen.
26/07 11u15  Het onderwijsniveau opkrikken? ‘Breek de canon open’, zegt hoogleraar Yves T’SjoenIn de reeks ‘De Verbeteraars’ inventariseert De Morgen vernieuwende ideeën om de samenleving te doen vooruitgaan. Vandaag: Hoogleraar Nederlandse literatuur Yves T’Sjoen (UGent). Wie het onderwijs er weer bovenop wil helpen, moet zorgen dat er gelezen wordt. En dat hoeft heus niet altijd het lijstje met Louis Paul Boon, Hugo Claus en Harry Mulisch te zijn, zegt T’Sjoen (UGent). ‘De canon is veel te wit, te mannelijk, en te eurocentrisch.’
26/07 11u15  Energieminister Van der Straeten (Groen): ‘Ik ga niet mee in politieke strijd rond gascentrale Vilvoorde’‘Ik ga niet mee in een politieke strijd.’ Zo reageerde federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) in ‘De Ochtend’ op de discussie over de beslissing van de provincie Vlaams-Brabant om een vergunning te weigeren voor de nieuwe gascentrale in Vilvoorde. ‘Als een project volgens de regels vergunbaar is, moet het kunnen vergund worden’, klinkt het.
26/07 10u15  ►Van der Poel naar ziekenhuis na zware val in mountainbikerace, goud voor PidcockEen wonderdag voor de ene, een rampdag voor de andere. Een straffe Tom Pidcock veroverde twee maanden na zijn sleutelbeenbreuk goud in het mountainbike op de Olympische Spelen. De 21-jarige Brit voerde halfweg het tempo op en kwam solo over de meet. De olympische droom van Mathieu van der Poel spatte al snel uit elkaar. De topfavoriet viel hard en stapte nog voor het einde mankend van de fiets. Onze landgenoot Jens Schuermans werd 18de.
26/07 10u15  Live - 13-jarige wint goud in skateboarden, Belgische tennister Van Uytvanck stunt tegen Petra KvitovaNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/07 09u15  ‘Pukkelpop heeft zijn hand overspeeld en Chokri Mahassine heeft daarin een verpletterende verantwoordelijkheid’‘Pukkelpop heeft zijn hand overspeeld en Chokri Mahassine heeft daarin een verpletterende verantwoordelijkheid.’ Die analyse maakt ervaren muziekprogrammator Eric Smout (OLT Rivierenhof, Democrazy) over de afgelasting van Pukkelpop. ‘Iemand had al eerder moeten zeggen dat Pukkelpop 2021 niet realistisch was.’
26/07 09u15  Live - Wolkbreuk zet straten, kelders en garages blank in Nieuwpoort: 56 liter per vierkante meterEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
26/07 08u15  Opnieuw waterellende vandaag, waarschuwt KMI: dit zeggen de voorspellingenDe waterellende lijkt nog niet voorbij in ons land. In heel het land is code geel afgekondigd door het KMI, in één provincie zelfs code oranje.
26/07 08u15  Zowat alle adviezen gunstig, toch is beslissing over gascentrale negatief: ‘Politiek spel van N-VA’Zowat alle adviezen zijn gunstig, zo blijkt uit documenten die deze krant in handen heeft. Toch weigert de provincie Vlaams-Brabant een vergunning toe te kennen aan Engie Electrabel voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. ‘Een politiek spel van N-VA.’
26/07 08u15  Live - 13-jarige wint goud in skateboarden, Belgische triatleet Marten Van Riel grijpt net naast medailleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/07 08u15  Valerie Van Peel: ‘Ben ik wel te troosten? Ik laat het moeilijk toe’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Tweeëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel (41). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
26/07 08u15  Vlaanderen zet deze week ruim een half miljoen prikken: meer dan helft is volledig gevaccineerdIn de loop van deze week krijgen meer dan een half miljoen mensen in Vlaanderen een coronavaccin. In de overgrote meerderheid van de gevallen gaat het om de tweede prik. In totaal zetten de Vlaamse vaccinatiecentra in de loop van deze week 579.269 coronavaccins.
26/07 08u15  Poetin pocht over Russische marine: ‘Kan elke vijand onontkoombare klap toebrengen’De Russische president Vladimir Poetin roemde zondag in Sint-Petersburg de slagkracht van zijn zeemacht. Hij deed dat op een parade ter ere van het 325-jarige bestaan van de Russische marine.
26/07 07u15  Viroloog Johan Neyts: ‘Vlaanderen kan winnen van de deltavariant. Brussel is een andere zaak’Anderhalf jaar ver in de pandemie roept het coronavirus nog altijd bijzonder veel vragen op. Zijn we de race tegen de deltavariant aan het winnen? Is het onverstandig om naar een rode zone te reizen? Gaan we straks loos op festivals en massa-evenementen? Of komt er een variant die onze vaccins weet te omzeilen? Gelukkig heeft viroloog Johan Neyts van de KU Leuven een antwoord op bijna al uw vragen. ‘Ik hoop op een min of meer normale Kerstmis.’
26/07 07u15  Vakantieland ziet besmettingen stijgen? Belgische reizigers blijven gaanBelgische reizigers laten zich niet meteen afschrikken wanneer hun vakantiebestemming plots oranje of rood kleurt op de coronakaart. Dat zeggen luchtvaartmaatschappijen en touroperators. ‘Van wie al geboekt heeft, haakt hoogstens één op de tien af. Nieuwe boekingen zijn wel minder talrijk.’
26/07 07u15  Live - Triatleet Marten Van Riel grijpt met vierde plek net naast een medailleNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
26/07 07u15  Open Vld-parlementslid: ‘Kijk of afgelaste festivals steun kunnen teruggeven’Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) vindt dat de overheid moet bekijken of festivalorganisatoren die nu plots annuleren hun overheidssteun kunnen terugbetalen. ‘De voorschotregeling laat veel te veel ruimte aan organisatoren om te doen wat ze willen.’
26/07 07u15  Achter de glitter van de catwalk schuilt een bittere wereld voor modellen: ‘Voor sommige ontwerpers zijn wij vee’Met een knip schrappen ze je uit een show en je wordt vaker niet dan wel betaald. Achter de glamour en glitter van de catwalk schuilt voor de modellen vaak een bittere en keiharde wereld, zeggen Hannelore Knuts en Talis Kyra.
26/07 06u15  Oranje of rood? Belgische reizigers laten zich niet vlug afschrikkenBelgische reizigers laten zich niet meteen afschrikken wanneer hun vakantiebestemming plots oranje of rood kleurt op de coronakaart. Dat zeggen luchtvaartmaatschappijen en touroperators. ‘Van wie al geboekt heeft, haakt hoogstens één op de tien af. Nieuwe boekingen zijn wel minder talrijk.’
26/07 06u15  Adviezen positief, maar beslissing negatief. Is weigering van nieuwe gascentrale ‘politiek spel van N-VA’?Zowat alle adviezen zijn gunstig, zo blijkt uit documenten die deze krant in handen heeft. Toch weigert de provincie Vlaams-Brabant een vergunning toe te kennen aan Engie Electrabel voor de bouw van een gascentrale in Vilvoorde. ‘Een politiek spel van N-VA.’
26/07 06u15  Open Vld-parlementslid: ‘Kunnen festivalorganisatoren eigen reserves niet aanspreken?’Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde (Open Vld) vindt dat de overheid moet bekijken of festivalorganisatoren die nu plots annuleren hun overheidssteun kunnen terugbetalen. ‘De voorschotregeling laat veel te veel ruimte aan organisatoren om te doen wat ze willen.’
26/07 06u15  ‘Ik durf zelfs niet meer te hopen dat het nog mooi weer wordt deze zomer’Al veertien dagen lang houdt David Dehenauw, hoofd van de weerdienst van het KMI en weerman van VTM en RTL, permanent anderhalf oog op de weerkaarten. Vrolijk wordt hij daar niet van. ‘Het is al een rampzomer geweest. En voorlopig is er niet veel beterschap in zicht.’
26/07 06u15  ‘Chokri Mahassine is het slachtoffer van zijn eigen hoogmoed’‘Pukkelpop heeft zijn hand overspeeld en Chokri Mahassine heeft daarin een verpletterende verantwoordelijkheid.’ Die analyse maakt ervaren muziekprogrammator Eric Smout (OLT Rivierenhof, Democrazy) over de afgelasting van Pukkelpop. ‘Iemand had al eerder moeten zeggen dat Pukkelpop 2021 niet realistisch was.’
26/07 06u15  PVDA wil tien dagen ‘rampverlof’ voor slachtoffers watersnoodOppositiepartij PVDA wil dat de slachtoffers van de watersnood betaald verlof krijgen om hun leven terug op te bouwen. ‘Zij hebben tijd nodig, om terug hun huizen weer bewoonbaar te maken of op zoek te gaan naar een nieuwe woonst. Helaas krijgen veel werkende mensen die tijd niet’, aldus PVDA’er Tom De Meester. De partij vraagt de federale regering om hier meteen werk van te maken.
25/07 22u15  Cafébazen een maand na de versoepelingen: ‘Ik verwacht dat het pas over twee jaar beter wordt’‘Ik verwacht dat het pas over twee jaar beter wordt.’ Een natte zomer, coronavrees en weinig toeristen: heel wat café-uitbaters in de steden wachten nog steeds op makkelijker tijden.
25/07 22u15  Ook al kijkt Orbán mee, op de pride in Boedapest glimmen ze van trots: ‘Hier voel ik me thuis’Het is een beladen pride, zaterdag in Boedapest. Premier Viktor Orbán heeft net een referendum aangekondigd over zijn ‘antihomowet’. Tienduizenden trotseren de tropische temperatuur. ‘Dit is de enige dag in het jaar dat ik mensen om me heen zie lachen.’
25/07 21u15  Sterckx weent van geluk na vijfde plaats op eerste SpelenZe was naar Tokio gekomen om top acht te halen. Gewichtheffer Nina Sterckx, die vandaag negentien wordt, deed bij haar olympisch debuut in de -49-gewichtsklasse nog beter: vijfde. Na afloop zaterdag rolden de tranen over haar wangen in het Tokyo International Forum. ‘Van geluk, niet van ontgoocheling,’ stelde de Gentse gerust.
25/07 20u15  ‘We moeten er niet aan denken dat het graf van onze zoon is weggespoeld’De zware onweersbuien afgelopen weekend hebben alweer een ravage veroorzaakt in Wallonië. Vooral in Dinant en Namen steeg het water op sommige plaatsen razendsnel. De bewoners ruimen op en leggen met een bang hart zandzakken voor de deur, in de hoop erger te voorkomen. ‘Hopen dat de weergoden ons goed gezind zijn.’
25/07 20u15  Een maand na de versoepelingen wachten veel cafébazen nog altijd op betere tijden‘Ik verwacht dat het pas over twee jaar beter wordt.’ Een natte zomer, coronavrees en weinig toeristen: heel wat café-uitbaters in de steden wachten nog steeds op makkelijker tijden.
25/07 20u15  Belgische gymnastes halen historische finale: ‘Daarin is alles mogelijk’Met een knappe vijfde plaats stoten de Belgische turnsters door naar de allroundfinale (dinsdag). Nina Derwael (donderdag allround, zondag brug) en de jonge Jutta Verkest (donderdag allround) komen ook individueel nog in actie in Tokio.
25/07 19u15  Dachten de organisatoren werkelijk dat er dagelijks 66.000 gelukkigen over de Kiewitse Kavel zouden hossen?Marc Didden is van alles, maar vooral melomaan.
25/07 19u15  Wachttijd van twee jaar voor eiceldonor: ‘Het is vreselijk om een patiënt te zeggen: zoek uw heil elders’De wachttijd voor wensouders die een eiceldonor nodig hebben loopt op tot twee jaar. Het resultaat? Babytoerisme, want in andere Europese landen zijn wel donors te vinden.
25/07 19u15  Namen pompt, ruimt en maakt zich op voor nieuwe regenNa de hevige regenval van zaterdagavond is de stad Namen volop bezig met de opkuis. De bewoners proberen zich ook zo veel mogelijk voor te bereiden op de voorspelde nieuwe regenbuien.
25/07 19u15  De beste judoka van België droomt van goud: ‘Elke training ga ik door de muur’Juniorenwereldkampioen in 2017. Europees kampioen in 2019. Wereldkampioen in 2021. Onbetwist nummer één in de klasse tot 81 kilogram. Een beest. Volgt straks olympisch goud, de ultieme droom van Matthias Casse?
25/07 18u15  Valerie Van Peel: ‘Tot hiertoe is het leven altijd een strijd geweest’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Tweeëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel (41). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
25/07 18u15  Zou het niet wijs zijn om zich af te vragen of het megafestival zijn beste tijd gehad heeft?Marc Didden is van alles, maar vooral melomaan.
25/07 18u15  Ook al kijkt Orban mee, op de pride in Boedapest glimmen ze van trots: ‘Hier voel ik me thuis’Het is een beladen pride, zaterdag in Boedapest. Premier Viktor Orbán heeft net een referendum aangekondigd over zijn ‘antihomowet’. Tienduizenden trotseren de tropische temperatuur. ‘Dit is de enige dag in het jaar dat ik mensen om me heen zie lachen.’
25/07 17u15  Valerie Van Peel: ‘Vertrouwen is voor mij altijd ongrijpbaar geweest’Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Tweeëntwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel (41). Wie is zij in het diepst van haar gedachten?
25/07 17u15  ‘Zanger R. Kelly misbruikte ook 17-jarige jongen’Volgende maand gaat een nieuw proces tegen R. Kelly (54) van start in de staat New York. De aanklagers hebben alvast aangekondigd dat ze nieuw bewijs tegen de zanger hebben verzameld en dat ook willen gebruiken in de rechtbank. Dat melden diverse Amerikaanse media.
25/07 15u15  ‘Voor mij was Ilse geen BV – dat houdt me sowieso niet bezig. Ze gedraagt zich ook helemaal niet zo’Onderwerpen genoeg om met Ans Schueremans (34) aan te snijden. Haar werk voor tv, bijvoorbeeld als één van de bedenkers van Down the Road. Lore, haar zus met het downsyndroom die dat succesprogramma inspireerde. Haar vriendin Ilse Liebens (41), presentatrice op Radio 1 en dj. Of de omstreden antihomowet in Hongarije, waar heel Europa over mort maar geen vuist tegen maakt: ‘Dat begrijp ik écht niet. Waarom? Wat is er bedreigend aan liefde?’
25/07 15u15  Live - Team België gaat naar finale gymnastiek op de Olympische SpelenNa een jaar uitstel zijn de Olympische Spelen in Tokio eindelijk begonnen. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/07 15u15  Whispering Sons én Millionaire bleken in bloedvorm op Werchter ParklifeAldus hielden twee Belgische bands op zaterdag 24 juli 2021 hun nieuwe plaat boven de doopvont op Werchter Parklife. Whispering Sons had ‘Several Others’ mee, een paar weken eerder triomfantelijk binnengekomen op één in de Ultratop, Millionaire bracht de Iive-première van ‘APPLZ ≠ APPLZ’, een werkstuk dat maar liefst anderhalf jaar eerder was verschenen.
25/07 15u15  Mediafenomeen Sophie Passmann: ‘Wij zijn de eerste generatie die nooit een leven heeft gekend zonder sociale media’Jong zijn is het ergste wat een mens kan overkomen. Dat is de uitdagende stelling van Sophie Passmann (27), in Duitsland de stem van haar generatie. In Groeipijnen prikt ze genadeloos haar eigen millennialbubbel door. ‘Wij kijken ons hele leven al naar onszelf door een scherm.’
25/07 15u15  Zo blij als een kind in een land van niks: Marnix Peeters over zijn ongepland verblijf in UruguayIn ‘De reis van mijn leven’ blikken De Morgen-pennen terug op een trip die onder hun vel kroop. Deze week: columnist en schrijver Marnix Peeters kwam eind 2016 eerder toevallig in Uruguay terecht. Eigenlijk ging hij naar Argentinië. Maar na drie dagen Buenos Aires stak hij de rivier over en belandde in een geheim paradijs: Uruguay. Qua natuur een beetje zoals de streek rond Tienen. Maar wat een volk. Wat een fantastisch land.
25/07 14u15  Ans Schueremans, de vriendin van Ilse Liebens: ‘We zijn er nog altijd niet uit of we ooit kinderen willen’Onderwerpen genoeg om met Ans Schueremans (34) aan te snijden. Haar werk voor tv, bijvoorbeeld als één van de bedenkers van Down the Road. Lore, haar zus met het downsyndroom die dat succesprogramma inspireerde. Haar vriendin Ilse Liebens (41), presentatrice op Radio 1 en dj. Of de omstreden antihomowet in Hongarije, waar heel Europa over mort maar geen vuist tegen maakt: ‘Dat begrijp ik écht niet. Waarom? Wat is er bedreigend aan liefde?’
25/07 14u15  Mediafenomeen en schrijfster Sophie Passmann: ‘Vrije keuzes kunnen maken is heel erg duur’Jong zijn is het ergste wat een mens kan overkomen. Dat is de uitdagende stelling van Sophie Passmann (27), in Duitsland de stem van haar generatie. In Groeipijnen prikt ze genadeloos haar eigen millennialbubbel door. ‘Wij kijken ons hele leven al naar onszelf door een scherm.’
25/07 14u15  Live - Vanmiddag veel regen op korte tijd mogelijk, hele nacht opgeruimd in DinantEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
25/07 13u15  Live - Noodweer slaat opnieuw toe: jeugdkampen ontruimd in Wallonië, hele nacht opgeruimd in DinantEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
25/07 12u15  ‘Haal je vlees tijdig uit de koelkast en laat het niet chambreren in de zon’: topslager Hendrik Dierendonck deelt tien essentiële barbecuetips‘Een goed stuk vlees komt pas écht tot zijn recht op de barbecue’, zegt Hendrik Dierendonck, de bekendste slager van het land. Daarom deelt hij zijn trucjes en verklapt waar het écht om gaat. ‘Barbecueën kun je zo simpel of ingewikkeld maken als je zelf wilt en er bestaan duizenden theorieën over, maar het gaat altijd om hetzelfde: het vuur weten te controleren.’
25/07 12u15  Pijnlijke exit voor Van Snick: judoka grijpt naast kamp om brons en wordt in rolstoel afgevoerd na stevige smakJudoka Charline Van Snick (30) zal niet kampen om het brons in de categorie tot 52 kilogram op de Spelen in Tokio. In de herkansingen ging de Luikse in de Golden Score onderuit tegen de Britse Chelsie Giles. Onze landgenote hield ook een blessure over aan haar laatste kamp.
25/07 12u15  Live - Teleurstelling bij de Belgen: Mertens, Achab en ook Van Snick uitgeschakeldEindelijk is het zover: de Olympische Spelen in Tokio gaan na een jaar uitstel toch van start. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/07 11u15  Journalist Michael Wolff: ‘Donald Trump is gewoon gek. Punt’Amerikaans journalist Michael Wolff reconstrueerde de chaotische laatste dagen van het Trump-tijdperk, en interviewde de ex-president die belust is op revanche. ‘Elke Republikeinse leider zou graag zijn einde zien, maar hij houdt de partij op slot.’
25/07 11u15  Bo Burnham: komisch multitalent met faalangstBo Burnham (30) houdt wel van primeurs. Hij was al de jongste comedian die ooit een special op Netflix kreeg. Sinds deze week is hij dankzij het succes van zijn comedy special Inside ook de eerste die zo’n special de bioscoopzaal in weet te smokkelen.
25/07 10u15  Overzicht: hevige buien richten ravage aan in Dinant, maar ook op deze plaatsen waren er overstromingenOpnieuw is ons land getroffen door overstromingen. Vooral de provincie Namen kreeg de volle lading. Het noodweer hield lelijk huis langs de Maas van Dinant tot de provinciehoofdstad Namen. Ook in Waals-Brabant en Antwerpen was er wateroverlast. Een overzicht.
25/07 09u15  Overzicht: hevige buien richten ravage aan in Dinant, maar ook hier waren er overstromingenOpnieuw is ons land getroffen door overstromingen. Vooral de provincie Namen kreeg de volle lading. Het noodweer hield lelijk huis langs de Maas van Dinant tot de provinciehoofdstad Namen. Ook in Waals-Brabant en Antwerpen was er wateroverlast. Een overzicht.
25/07 09u15  Beste Belgische gymnaste ooit, eerste turngoud ooit? Zo goed is Nina DerwaelEuropees kampioen, wereldkampioen... olympisch kampioen? Ze is amper 21 jaar en staat volgende week voor de zwaarste opdracht in haar jonge leven. Een geprikkelde Nina Derwael en haar getergde coaches zullen alleen met goud tevreden zijn.
25/07 09u15  Italië verstrengt coronaregels: moet ik mij ter plekke laten testen?In Italië is er vanaf 6 augustus een coronacertificaat nodig voor allerlei activiteiten. Ook een etentje op restaurant of een museumbezoek. Die verplichting geldt ook voor toeristen en op overtredingen staat tot 1.000 euro boete. Het is dus maar beter om goed ingelicht te vertrekken. Wij zochten op wanneer u een certificaat moet voorleggen, of ook uw kinderen dat moeten hebben en waar u ter plekke aan de nodige testen raakt.
25/07 08u15  Is Nina Derwael klaar voor goud? ‘Het wordt best een pittig toernooi, daar in Tokio’Europees kampioen, wereldkampioen... olympisch kampioen? Ze is amper 21 jaar en staat volgende week voor de zwaarste opdracht in haar jonge leven. Een geprikkelde Nina Derwael en haar getergde coaches zullen alleen met goud tevreden zijn.
25/07 08u15  Live - Onweer slaat toe: water trekt weg uit straten Dinant, woningen ontruimd in NamenEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
25/07 08u15  Kan iemand zichzelf eigenlijk wel veranderen?Als voorbereiding op het nieuwe normaal proberen mensen zichzelf krampachtig opnieuw uit te vinden. Van zelfhulpboeken tot challenges: waarom streven we steeds naar verandering? Kun je überhaupt een nieuwe versie van jezelf maken, en indien ja: hoe dan?
25/07 08u15  Live - Pijnlijke exit voor Mertens en Achab, Van Snick kan nog brons halen via herkansingenEindelijk is het zover: de Olympische Spelen in Tokio gaan na een jaar uitstel toch van start. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
25/07 08u15  Katherine Trebeck pleit voor een ‘welzijnseconomie’: ‘Er bestaat niet zoiets als gratis geleverd’De coronacris heeft de wereld danig door elkaar geschud. Zal de samenleving ook blijvend veranderen? Elke week legt een ‘toekomstdenker’ uit hoe het morgen beter kan. Deze week: de Australische Katherine Trebeck is de drijvende kracht achter het concept van de ‘wellbeing economy’, waarbij welzijn van mens en milieu vooropstaat.
25/07 08u15  ‘Tussen ons zou het nooit iets kunnen worden, en precies dat maakte alles zo ontspannen’Corine Koole sprak met twee mensen die in een zomer smoorverliefd op elkaar werden. Hoe ging het verder? En hoe kijken ze daar nu op terug? Deze week: Wilma (57) en Christiaan (59)* en hun zomer van 1993.
24/07 22u15  Live - Onweer slaat toe: straten staan blank in Dinant, woningen ontruimd in NamenEen week na de zware overstromingen krijgt ons land opnieuw af te rekenen met onweders. De officiële dodentol van de watersnood in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 7 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
24/07 22u15  ▶ Hallucinante beelden tonen hoe auto’s worden meegesleurd door stroming in DinantDinant, in de provincie Namen, heeft opnieuw af te rekenen met ernstige wateroverlast. Op sociale media worden beelden gedeeld van het water dat door de straten stroomt en auto’s meesleurt.
24/07 21u15  Live - Onweer slaat toe in Namen: straten staan blank, auto’s meegesleurd door waterDe officiële dodentol na de zware overstromingen in ons land staat inmiddels op 36. Daarnaast zijn 11 personen nog vermist. Volg alle ontwikkelingen rond het noodweer in deze liveblog.
24/07 21u15  ▶ Hallucinante beelden tonen hoe auto’s worden meegesleurd door stromend water in DinantDinant, in de provincie Namen, heeft opnieuw af te rekenen met ernstige wateroverlast. Op sociale media worden beelden gedeeld van het water dat door de straten stroomt en auto’s meesleurt.
24/07 21u15  In het Duitse Ahrdal spoelt de overstroming ook een stukje toekomst wegHet dorpje Mayschoss aan de Ahr likt zijn wonden na de overstromingen van vorige week. Inwoners, vrijwilligers en soldaten bereiden de herbouw van weggespoelde huizen voor. Ondertussen rijst ook de vraag hoe verstandig dat is, op een plek waar watersnood weleens courant zou kunnen worden.
24/07 19u15  ‘Chokri Mahassine is het slachtoffer van zijn eigen hoogmoed’: felle kritiek op Pukkelpop vanuit muzieksector‘Pukkelpop heeft zijn hand overspeeld en Chokri Mahassine heeft daarin een verpletterende verantwoordelijkheid.’ Die felle kritiek komt van Eric Smout, programmator van OLT Rivierenhof in Antwerpen en coördinator van muziekcentrum Democrazy in Gent. In een open brief op Facebook schrijft Smout dat Pukkelpop zowel de muzieksector als de fans in de steek heeft gelaten. Het is de eerste keer dat er kritiek komt vanuit de sector zelf.
24/07 19u15  Slamdichter Lisette Ma Neza: ‘Dat eerste optreden met publiek was magisch’Lisette Ma Neza (23) is een begrip in de Vlaamse en Nederlandse slampoëziewereld. Volgende week strijkt ze met haar poëzieband neer op Theater Aan Zee, om er een ode te brengen aan de jeugd. ‘Slampoëzie verdient dezelfde budgetten en recensies als andere kunstvormen.’
24/07 18u15  Geen criminelen, maar patiënten: hoe Portugal succesvol zijn drugsprobleem oplostePortugal ging jarenlang gebukt onder een groot aantal verslaafden en hiv-besmettingen. Nu het tij gekeerd is, kijken andere landen met interesse naar het Portugese drugsbeleid. Wat verklaart het succes?
24/07 18u15  Live - Belgische 3x3-basketbalploeg verliest na nagelbijter tegen gastland JapanEindelijk is het zover: de Olympische Spelen in Tokio gaan na een jaar uitstel toch van start. Twee weken lang staat alles in het teken van topsport. Volg de laatste ontwikkelingen in onze liveblog. Download de app van De Morgen en krijg als eerste een bericht bij belangrijk nieuws.
24/07 17u15  Geen war on drugs, maar de mantel der liefde: zo loste Portugal zijn drugsprobleem opPortugal ging jarenlang gebukt onder een groot aantal verslaafden en hiv-besmettingen. Nu het tij gekeerd is, kijken andere landen met interesse naar het Portugese drugsbeleid. Wat verklaart het succes?
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

6x Verschillende factoren en oorzaken voor dood twaalf gevaccineerde bewoners in rusthuis Nijvel29/07 21u15 - De Morgen: Bij de dood van twaalf gevaccineerde rusthuisbewoners in Nijvel in de maand mei hebben verschillende ongunstige factoren meegespeeld. Dat is volgens de Franstalige nieuwszender RTBF de conclusie van een wetenschappelijk comité dat de overlijdens heeft onderzocht. Alle rusthuisbewoners die overleden zijn, hadden onderliggende aandoeningen.
6x Israël biedt 60-plussers derde vaccinatie aan29/07 22u15 - De Morgen: Israël zal 60-plussers vanaf zondag de mogelijkheid geven zich een derde keer te laten inenten met het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Israël is daarmee voor zover bekend het eerste land dat die leeftijdscategorie zo’n derde prik geeft.
4x De zin en onzin van een wasbeurt: ‘Je elke dag wassen is niet noodzakelijk’29/07 17u15 - De Morgen: Is het wel gezond om je elke dag te wassen? Volgens het Amerikaanse acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis alvast niet. ‘Maar er is een onderscheid tussen wat medisch noodzakelijk en sociaal wenselijk is.’
4x Na trage aanpak watersnood, pleidooi voor Belgische crisiscel: ‘Soms zijn er rampen die de hele maatschappij ontwrichten’29/07 19u15 - De Morgen: De manier waarop overheidsdiensten de watersnood aanpakten, was volgens slachtoffers en experts ondermaats. Een onderzoekscommissie wil lessen uit de ramp trekken, maar deskundigen pleiten voor een totale hervorming van het Belgische crisisbeleid. ‘We verdienen beter dan geïmproviseerde hulp.’
4x ‘Als je elke dag doucht, wis je hele ecosystemen uit’: de zin en onzin van een wasbeurt29/07 19u15 - De Morgen: Is het wel gezond om je elke dag te wassen? Volgens het Amerikaanse acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis alvast niet. ‘Maar er is een onderscheid tussen wat medisch noodzakelijk en sociaal wenselijk is.’
4x De zin en onzin van een dagelijkse wasbeurt: ‘Er is een verschil tussen noodzakelijk en sociaal wenselijk’29/07 20u15 - De Morgen: Is het wel gezond om je elke dag te wassen? Volgens het Amerikaanse acteurskoppel Ashton Kutcher en Mila Kunis alvast niet. ‘Maar er is een onderscheid tussen wat medisch noodzakelijk en sociaal wenselijk is.’
3x Op miljoenen vaccinaties slechts 6.000 ernstige bijwerkingen gemeld in ons land29/07 17u15 - De Morgen: Sinds de start van de vaccinatiecampagne in België zijn er 24.943 bijwerkingen gemeld na het toedienen van een coronavaccin. Dat meldt het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG). Er zijn al miljoenen vaccins toegediend.
3x ‘We zijn geen reisbureau!’: testcentra zien agressie toenemen29/07 17u15 - De Morgen: De test- en triagecentra in Vlaanderen krijgen de laatste weken te maken met meer agressie. Dat meldt huisartsenvereniging Domus Medica. Die toegenomen agressie is het gevolg van de vele testen die reizigers moeten laten afnemen. Domus Medica roept vakantiegangers op om zich beter voor te bereiden.
3x Een moeilijke jeugd en tonnen talent: wie is Simone Biles, de gymnaste die nu haar mentale gezondheid laat voorgaan?29/07 18u15 - De Morgen: Simone Biles is geen klager. Wel: dochter van een drugsverslaafde moeder die de beste gymnaste ter wereld werd. Wel: jonge vrouw die af te rekenen kreeg met seksueel misbruik. Samengebald is ze één meter en 42 centimeter vechtlust. En toch. Diep in haar levensverhaal zitten verontrustende signalen. ‘Ik beoefen mijn sport te veel voor àndere mensen.’
3x Ongerustheid over lage vaccinatiegraad in Afrika: ‘820 miljoen doses nodig’29/07 19u15 - De Morgen: Het aantal nieuwe coronagevallen in Afrika begint licht te dalen. Op weekbasis slonk het aantal vastgestelde besmettingen met 15 procent, naar in totaal 239.000, zo meldt John Nkengasong van de gezondheidsorganisatie van de Afrikaanse Unie (Africa CDC). Tegelijkertijd wordt wel gewaarschuwd voor de opgang van de deltavariant en de lage vaccinatiegraad.

Statistieken

Artikels:
32121
Gelezen:
1168
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven