dinsdag 2 juni 2020, week 23


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
01/06 22u15  Trump maant gouverneurs aan om hardhandig op te treden: ‘Anders zien jullie eruit als een stelletje idioten’ De Amerikaanse president Donald Trump heeft de gouverneurs aangemaand om de demonstranten in de VS hard aan te pakken. “Jullie moeten domineren”, zei hij tijdens een teleconferentie waarvan de New York Times een audiofragment in handen kreeg. “Anders zullen ze jullie overrompelen en zien jullie eruit als een stelletje idioten.”
01/06 22u15  Waarom politiegeweld in de VS steevast leidt tot gewelddadige straatrellen Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen dat leidt tot gewelddadige straatrellen, met nog meer polarisatie tot gevolg. Sinds de jaren zestig hebben de VS nooit anders gekend. Omdat vredige protesten toch nooit iets opleveren?
01/06 22u15  We bewegen nu meer dan voor de coronacrisis Dertig tot vijftig procent van de Vlamingen beweegt en sport meer dan voor de lockdown. Een belangrijke reden is dat ze daar nu meer tijd voor hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie van de Universiteit Antwerpen.10 
01/06 21u15  Radicale moslims achter gijzeling 13-jarige jongen: nieuwe manier om geld in te zamelen voor gewapende strijd? Vijf miljoen euro, of hij gaat eraan. 42 dagen lang gijzelden moslimextremisten de 13-jarige zoon van een familie van cocaïnedealers uit Genk. Zeven mensen zijn gearresteerd. Een van hen is Khalid Bouloudo van een beruchte jihadgroep uit Neeroeteren.
01/06 21u15  Ontvoeringen met losgeld in België: ook deze spraakmakende zaken schrikten ons land op De zoon (13) van een beruchte familie in Genk is na 42 dagen ontvoering vrijgelaten. Het gebeurt niet zo vaak in ons land dat criminelen losgeld eisen om een ontvoerd slachtoffer weer vrij te laten. Toch waren er ook in het verleden enkele spraakmakende zaken. Een overzicht van de bekendste ontvoeringen in ons land.
01/06 20u15  In gepolariseerde VS lijken de raciale scheidslijnen alleen maar dieper te worden Politiegeweld tegen zwarte Amerikanen dat leidt tot gewelddadige straatrellen, met nog meer polarisatie tot gevolg. Sinds de jaren zestig hebben de VS nooit anders gekend. Omdat vredige protesten toch nooit iets opleveren?
01/06 20u15  Radicale moslims achter gijzeling 13-jarige jongen: al sinds 2003 duikt Khalid Bouloudo op in terreurdossiers Vijf miljoen euro, of hij gaat eraan. 42 dagen lang gijzelden moslimextremisten de 13-jarige zoon van een familie van cocaïnedealers uit Genk. Zeven mensen zijn gearresteerd. Een van hen is Khalid Bouloudo van een beruchte jihadgroep uit Neeroeteren.
01/06 20u15  Motivatiepsycholoog: ‘Er is een opvolger nodig voor de ‘blijf in je kot’-slogan’ Sinds de lockdown peilt Maarten Vansteenkiste met collega’s naar onze bereidheid om de coronamaatregelen vol te houden. ‘De motivatie is zorgwekkend gezakt.’10 
01/06 20u15  Live - 67 procent van de kleuterscholen gaat morgen opnieuw open Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
01/06 19u15  ‘Een van de verdachten in gijzelingszaak Genk is beruchte jihadist’ Een van de verdachten van de gijzelingszaak rond een dertienjarige jongen uit Genk is de beruchte jihadist Khalid Bouloudo uit Maaseik. Dat melden onder meer VRT Nieuws en Het Belang van Limburg.
01/06 19u15  Eindelijk examens, na maanden thuiszitten: ‘Studeren is moeilijk: ik heb het concentratievermogen van een vis’ Met liters handgel, honderden mondmaskers en een paar evenementenhallen om de spreiding te garanderen, is de examenperiode officieel begonnen. De eerste coronaexamens verliepen vlot, maar voor vele studenten was de aanloop moeilijk. ‘De blok heeft dit jaar maanden geduurd.’
01/06 18u15  ‘Een van de verdachten in gijzelingszaak Genk is beruchte Syriëstrijder’ Een van de verdachten van de gijzelingszaak rond een dertienjarige jongen uit Genk is de beruchte Syriëstrijder Khalid Bouloudo uit Maaseik. Dat melden onder meer VRT Nieuws en Het Belang van Limburg.
01/06 18u15  Obama tegen betogers: ‘Stop met geweld en stel duidelijke eisen’ De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft felle kritiek geuit op de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in zijn land. Ook adviseert hij betogers om duidelijke eisen te stellen en verandering af te dwingen via de lokale politiek.
01/06 18u15  Ze zouden hun deuren weer openen, maar veel Engelse scholen hebben koudwatervrees De heropening van de Engelse scholen had gisteren een positief signaal moeten zijn. Althans, in de ogen van de regering van Boris Johnson. Ouders, personeel en Labour blijken opmerkelijk sceptischer.
01/06 18u15  Bad Seed Teevee is het moderne equivalent van nacht-tv: je wil het uitzetten, maar je blijft kijken Ewoud Ceulemans zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: het YouTube-kanaal van Nick Cave.
Laatste update: maandag 1 juni 2020, 22u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
01/06 18u15  Ook in ons land protestacties tegen politiegeweld en racisme in VSEen vijftigtal mensen is maandagnamiddag samengekomen op het Brusselse Muntplein voor de betoging van BLM (Black Lives Matter) Belgium. De optocht was nochtans geannuleerd in overeenstemming met de huidige coronamaatregelen. Ook in Gent was er een betoging.
01/06 17u15  Nieuwe directeur Kazerne Dossin: ‘Niemand heeft mij gezegd dat de focus enkel op de Holocaust moet liggen’Na een conflict waarbij zijn voorganger opstapte en het grootste deel van de wetenschappelijke raad met slaande deuren vertrok, begint Tomas Baum (48) dinsdag als nieuwe directeur van de Kazerne Dossin. ‘Er is een crisis geweest, maar ik denk eigenlijk dat het vooral een zaak van persoonlijkheden is geweest.’
01/06 17u15  De blok van Sander (22): ‘Ik kreeg een klaplong op de bus in Leuven. De pijn was niet te harden’Ruim 260.000 Vlaamse studenten zijn op dit moment naarstig aan het blokken, of aan het uitstellen. Twee weken lang peilt De Morgen naar hun gemoedstoestand. Vandaag: Sander Vanmaercke (22), student theologie en religiewetenschappen aan de KU Leuven en bestuurder bij de Vlaamse Vereniging van Studenten.
01/06 17u15  Winkeltje spelen in de voortuin? Dat is dan 500 euro boeteDe zaak was onder controle. Iedereen bleef in zijn kot en hield afstand. We hadden het virus bij zijn nekvel, zeiden ze. Toen kwamen de coronaboetes. ‘We zaten nog maar een paar minuten op dat bankje en de agent vroeg: wat denken we dat we aan het doen zijn?’
01/06 17u15  Expert politiek geweld voorspelt nog erger: ‘Er zijn mensen aan het werk die op een burgeroorlog hopen’Het oproer in de VS is nog maar een begin. “Er staat ons nog veel erger te wachten”, zo voorspelt de Amerikaanse professor Mia Bloom, expert in politiek geweld, in een gesprek met Het Laatste Nieuws. ‘Er zijn mensen aan het werk die op een heuse burgeroorlog hopen.’
01/06 16u15  ▶ Reconstructie: zo kwam George Floyd in 8 minuten en 46 seconden om het levenHoe kwam George Floyd om het leven? Met beelden van omstaanders en bewakingscamera’s reconstrueerde The New York Times zijn fatale confrontatie met de politie. Minuut per minuut.
01/06 16u15  ‘Je kunt al die regels niet consequent handhaven. Ik wil een mens zijn, niet een robot’‘Het is ne covid.’ Of: ‘Het is gene covid.’ Zo klinkt het dagelijks door de telefoon van Gert Verhaert (42). De Antwerpse begrafenisondernemer kent het sterven: hij staat dagelijks kniehoog in het coronaverdriet. Dezer dagen is Verhaert op Eén te zien in drie nieuwe afleveringen van ‘Komen te gaan’, dat mooie document over mensen die om den brode een put graven voor een ander. Zelden vallen ze er zelf in.
01/06 16u15  Terwijl de grote Amerikaanse steden in lichterlaaie staan, gooit Donald Trump alleen maar olie op het vuurKirsten Bertrand is hoofdredacteur van De Morgen.
01/06 16u15  ‘Eerst raakt hij mijn vrouw, dan mijn zoon. Plots vlieg ik in de lucht en wordt alles zwart’Op 31 oktober 2017 reed een IS-terrorist met een pick-up acht mensen dood op het fietspad langs de Hudson-rivier in New York. Er vielen ook twaalf gewonden, onder wie drie leden van het gezin van de Antwerpse ondernemer Aristide Melissas. Zijn vrouw Marion raakte beide benen kwijt, hijzelf houdt er een gespleten schedel en verschillende breuken aan over. Na drie jaar moeizaam rechtkrabbelen staat Melissas opnieuw in zijn familiebedrijf, dat sinds de coronacrisis mondmaskers produceert. ‘Dat ik nog leef, is een teken. Ik ben een man met een missie nu: ik moet ervoor zorgen dat dit ergens toe dient.’
01/06 15u15  Dierenrechtenactivisten protesteren aan Antwerpse zoo tegen ‘lockdown voor dieren’De Zoo kreeg vanmorgen in alle vroegte het bezoek van een twintigtal dierenrechtenactivisten. ‘Iedereen komt stilaan uit de lockdown maar dieren zitten hier hun hele leven vast.’
01/06 13u15  Vlaamse regering wil met fiscale voordelen spaarders overtuigen bedrijven te steunenDe Vlaamse regering kondigt een nieuw pakket relancemaatregelen af. Er komt onder meer een ‘welvaartsfonds’ om burgers aan te moedigen te investeren in bedrijven.
01/06 13u15  Milo Rau wil theater volledig herdenken: ‘We kunnen niet meer terug naar de normaliteit van vroeger’‘We zijn nog niet voor 100 procent zeker dat alles zal kunnen doorgaan, zoals we dat willen.’ Toch kijkt NTGent-directeur Milo Rau uit naar het nieuwe theaterseizoen. Omdat het de kans biedt om het theater én de wereld waarmee we vertrouwd zijn in vraag te stellen. ‘Het concept van een schouwburg is nu problematisch.’
01/06 13u15  Onderzoek: coronavirus is niét op beruchte vismarkt in Wuhan ontstaanIn tegenstelling tot wat maandenlang is gesuggereerd, is het coronavirus zeer waarschijnlijk niet ontstaan op de beruchte vismarkt in de Chinese stad Wuhan. Dat blijkt uit Chinees onderzoek dat recent is gepubliceerd in het gezaghebbende wetenschappelijke tijdschrift Nature.
01/06 13u15  Voor kort, achter lang: het nektapijt is terug!Wat hebben Joe Exotic uit Tiger King, Snelle Eddy en Ziggy Stardust met elkaar gemeen? Juist, een nektapijt. Fouter dan fout, en toch kiezen steeds meer Belgen opnieuw voor de snit. ‘Mijn kapsel is niet trendy, maar wél mooi.’
01/06 12u15  13-jarig kind uit Genk na 42 dagen ontvoering vrijgelatenEen 13-jarige zoon van een beruchte familie in Genk is na 42 dagen ontvoering vrijgelaten. De federale politie Limburg heeft vannacht al verschillende verdachten gearresteerd. De bende had de jongen ontvoerd voor losgeld.
01/06 12u15  Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in 15 steden ingezetIn de Verenigde Staten zijn opnieuw duizenden mensen op straat gekomen om te protesteren tegen politiegeweld. In verschillende steden leidde dat tot hevige rellen en plunderingen.
01/06 12u15  Vlaamse regering wil spaarders overtuigen om bedrijven te steunen, met fiscale voordelenDe Vlaamse regering kondigt een nieuw pakket steunmaatregelen voor bedrijven aan. Dat heeft ze vanmorgen aangekondigd op een persconferentie. Er komt onder meer een fonds waarin u als burger fiscaal voordelig kan investeren.
01/06 11u15  Live - 136 nieuwe besmettingen in België, 25 ziekenhuisopnamesVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
01/06 10u15  13-jarig kind uit Genk na 42 dagen gijzeling vrijgelatenEen 13-jarige zoon van een familie in Genk is na 42 dagen ontvoering vrijgelaten. Een gewapende bende had de jongen ontvoerd voor losgeld en de federale politie Limburg heeft vannacht al verschillende verdachten gearresteerd. Om 11 uur geeft het parket meer uitleg.
01/06 09u15  België was zo beroerd nog niet: 7 lessen uit de crisis van Robbert DijkgraafWat leert de coronacrisis ons? En hoe zal het virus onze maatschappij veranderen? Vanuit zijn woning in het Amerikaanse Princeton - de vorige bewoners luisterden naar namen als Albert Einstein en Robert Oppenheimer - reikt Robbert Dijkgraaf (60), de Nederlandse natuurkundeprofessor die aan het hoofd staat van het wereldvermaarde Institute for Advanced Study, ons zeven lessen aan. ‘De zwaktes van vandaag zullen het beleid van de komende jaren bepalen.’
01/06 09u15  Live - Onderzoek: ‘Coronavirus niet op beruchte vismarkt in Wuhan ontstaan’Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
01/06 09u15  Hoe de vele coronaboetes hun doel gemist hebbenDe zaak was onder controle. Iedereen bleef in zijn kot en hield afstand. We hadden het virus bij zijn nekvel, zeiden ze. Toen kwamen de coronaboetes. ‘We zaten nog maar een paar minuten op dat bankje en de agent vroeg: wat denken we dat we aan het doen zijn?’
01/06 08u15  Live - Rellen en plunderingen over hele VS: Nationale Garde in 15 steden ingezetIn de Verenigde Staten komen opnieuw duizenden mensen op straat om te protesteren tegen politiegeweld. In verschillende steden leidt dat tot hevige rellen en plunderingen.
01/06 07u15  Live - Nieuwe protesten en rellen over hele VS: Nationale Garde in 15 steden ingezetIn de Verenigde Staten, waar het nu nacht is, worden opnieuw duizenden mensen op straat verwacht om te protesteren tegen politiegeweld. Duizenden leden van de reservestrijdkrachten, de National Guard, staan lokale politiekorpsen bij. Volg de gebeurtenissen hier live.
01/06 07u15  7 lessen uit de crisis: ‘Het is goed dat we wakker schrikken. Nu weten we dat het ook anders kan’Wat leert de coronacrisis ons? En hoe zal het virus onze maatschappij veranderen? Vanuit zijn woning in het Amerikaanse Princeton - de vorige bewoners luisterden naar namen als Albert Einstein en Robert Oppenheimer - reikt Robbert Dijkgraaf (60), de Nederlandse natuurkundeprofessor die aan het hoofd staat van het wereldvermaarde Institute for Advanced Study, ons zeven lessen aan. ‘De zwaktes van vandaag zullen het beleid van de komende jaren bepalen.’
01/06 07u15  Wat we nu weten over corona: lees vandaag de extra Digitale Editie van De MorgenOp pinkstermaandag 1 juni valt er geen papieren krant in uw bus, maar De Morgen biedt u, als trouwe lezer, wel een extra Digitale Editie aan, met handige Blijf in uw kot-gids.
01/06 07u15  Live - Onderzoek: Coronavirus niet op beruchte vismarkt in Wuhan ontstaanVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
01/06 07u15  Hoe de vele coronaboetes averechts werktenDe zaak was onder controle. Iedereen bleef in zijn kot en hield afstand. We hadden het virus bij zijn nekvel, zeiden ze. Toen kwamen de coronaboetes. ‘We zaten nog maar een paar minuten op dat bankje en de agent vroeg: wat denken we dat we aan het doen zijn?’
01/06 07u15  Trump: ‘VS zullen Antifa op lijst terreurorganisaties zetten’De Amerikaanse regering zal de Antifa-beweging, een militant antifascistisch netwerk, in de VS op de lijst zetten van terreurorganisaties. Dat heeft president Donald Trump - zoals vanouds - op Twitter gezegd. Hij gaf geen verdere details. De beweging kent geen echte organisatiestructuur en hoe dit in de praktijk dan zou moeten werken, is voorlopig niet duidelijk.
01/06 07u15  29 inzichten die uw leven veranderen: ‘De tijd heelt alle wonden? Dat is pure onzin’Sam De Bruyn, Els Dottermans en Fatma Taspinar: intussen hebben 135 Vlaamse academici, schrijvers en acteurs De vragen van Proust beantwoord. Uit al hun uitspraken selecteerden wij 29 inzichten die uw leven misschien wel kunnen veranderen.
01/06 07u15  Hoe Fox News uitgroeide tot witwasser van Trumps complottheorieënDonald Trump trekt van leer tegen ‘zijn’ Fox News, maar heeft de zender hard nodig. Fox heeft zich de afgelopen jaren ontpopt als belangrijke pilaar van het trumpisme.
01/06 07u15  Universiteiten starten met examens: extra zalen en duizenden begeleidersVoor veel universiteitsstudenten start deze week de examenperiode. De universiteiten hebben verregaande maatregelen genomen om de examens te kunnen laten plaatsvinden: kilometers markeringen, extra lokalen en heel veel examenbegeleiders.
01/06 07u15  Prins Joachim (28) biedt excuses aan voor schenden coronamaatregelenPrins Joachim, de zoon van prinses Astrid, heeft via een persbericht zijn excuses aangeboden nadat hij aanwezig was op een feestje in het Spaanse Córdoba. De prins testte na het feestje positief op het coronavirus. “Ik heb grote spijt”, luidt het. “Ik zal de gevolgen dragen.”
31/05 22u15  LIVE. Verenigde Staten maken zich op voor nieuwe dag van protesten, 5.000 leden Nationale Garde ingezetIn de Verenigde Staten worden vandaag opnieuw duizenden mensen op straat verwacht om te protesteren tegen politiegeweld. De voorbije nachten liep het protest op verschillende plaatsen danig uit de hand, ondanks de avondklok die er is ingesteld. Duizenden leden van de reservestrijdkrachten, de National Guard, staan lokale politiekorpsen bij. President Donald Trump noemt de gewelddadige betogers “uitschot” en belooft een harde aanpak. Volg de gebeurtenissen hier live.
31/05 22u15  Wereldberoemde ‘inpakkunstenaar’ Christo overledenDe wereldberoemde kunstenaar Christo is op 84-jarige leeftijd overleden in New York. Dat wordt gemeld op de website van de kunstenaar en via Twitter. De Bulgaar was vooral bekend door het inpakken van allerlei grote objecten en gebouwen, zoals de Rijksdag in Berlijn. Hij stierf naar verluidt een natuurlijke dood.
31/05 21u15  #BlackLivesMatter-protest in Brussel gaat maandag niet door omwille van schending coronamaatregelenOp sociale media circuleerden vandaag verschillende oproepen om morgen massaal af te zakken naar Brussel voor een protest tegen racisme. De organisator, BLM Belgium, wilde met dit protest aandacht vestigen op de racismeproblematiek. De coronamaatregelen verbieden betogingen. Enkele uren later annuleerde de organisatie het protest door, naar eigen zeggen, ‘een slechte organisatie’.
31/05 21u15  New York onderzoekt politieoptreden bij Floyd-protestenJustitie in de Amerikaanse staat New York gaat het gedrag van de politie bekijken bij de protesten en rellen in de stad New York de afgelopen dagen. Duizenden mensen gingen de straat op om te demonstreren tegen de dood van de zwarte Amerikaan George Floyd na zijn arrestatie door de politie in Minneapolis.
31/05 21u15  ‘Vroeger aten we vlees, nu bonen en tortilla’s’: Mexicanen aan beide kanten van de grens met VS vervallen door corona in armoedeVeel Mexicanen met familie in Amerika rekenen elke maand op dollars uit de VS. Maar de arbeidsmigranten in Los Angeles en New York raakten de voorbije maanden zelf hun job kwijt.
31/05 20u15  Waarom mogen de fitness­centra nog niet open?Buiten sporten is toegestaan, maar fitnesscentra moeten ­voorlopig de deuren nog gesloten houden. Zal uw zumba-leerkracht ooit weer de heupen in plaats van het hoofd kunnen schudden?
31/05 20u15  Als Zuid-Afrikanen geen bier mogen kopen, brouwen ze het zelf. Van ananasAlcohol was tijdens de lockdown in Zuid-Afrika verboden waar. Maar dat betekende natuurlijk niet dat er niet werd gedronken. Oude zelfbrouwtradities zijn nieuw leven ingeblazen. ‘Mijn oma leerde me brouwen toen ik jong was.’
31/05 18u15  Rellen in de VS breiden zich uit naar het hele land: twee doden, betogers omsingelen Witte HuisDe protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld na de dood van een zwarte man worden steeds grimmiger. In verschillende staten kwam het tot grote demonstraties en zware rellen. In minstens 25 steden werd een avondklok ingesteld. Op verschillende plaatsen loopt het protest uit de hand. In verschillende staten wordt intussen de Nationale Garde ingezet, in Washington hebben bijna 1.000 betogers het Witte Huis omsingeld. In Minneapolis werd het lichaam van een man aangetroffen naast een uitgebrande auto. Ook in Indianapolis viel een dode.
31/05 18u15  29 inzichten die uw leven veranderen: ‘De tijd heelt alle wonden, zegt men, maar dat is pure onzin’Sam De Bruyn, Els Dottermans en Fatma Taspinar: intussen hebben 135 Vlaamse academici, schrijvers en acteurs De vragen van Proust beantwoord. Uit al hun uitspraken selecteerden wij 29 inzichten die uw leven misschien wel kunnen veranderen.
31/05 18u15  Deze topfilms mag u niet missen vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix, Play More en co. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in de tv-gids van De Morgen.
31/05 18u15  Moeten herstelde coronapatiënten ingezet worden in de zorgsector?Een voor- en tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: moeten we herstelde Covid-19-patiënten met antilichamen inzetten in de zorg, om een eventuele nieuwe uitbraak in het najaar in te dijken?
31/05 17u15  SpaceX Crew Dragon succesvol gekoppeld, bemanning aan boord van ISSWaar woensdag het weer nog roet in het eten gooide, verliep de lancering van de Crew Dragon van ruimtebedrijf SpaceX zaterdag wel goed. Zondagmiddag, zo’n 19 uur na lancering, koppelde de bemanning het schip aan internationaal ruimtestation ISS.
31/05 16u15  Drukte aan de kust tijdens pinksterweekend valt meeDe drukte aan de kust tijdens het pinksterweekend valt ondanks het mooie weer goed mee. Dat blijkt zondag uit een rondvraag bij verschillende kustburgemeesters en politiezones. Er komen duidelijk wat toeristen en tweedeverblijvers uit het binnenland, maar die houden zich overwegend aan de regels. Nochtans had de burgemeester van Knokke-Heist zich eerder bij VTM Nieuws boos gemaakt over de drukte in zijn gemeente.
31/05 16u15  Live - Coronavirus: Spanje verlengt lockdown nog een keer tot 21 juniVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
31/05 16u15  Meer zwerfvuil in Antwerpse parken en op ScheldekaaienDe stad Antwerpen roept haar bewoners op om geen zwerfvuil meer achter te laten in de parken en op de Scheldekaaien. Er worden al twee weken lang vijftig extra manschappen ingezet om het achtergelaten afval te verwijderen en vuilnisbakken te legen, maar het blijft dweilen met de kraan open.
31/05 16u15  Ook de droom van de burgemeester van Minneapolis ging in vlammen opIn Minneapolis gingen dit weekend niet alleen tientallen winkels in vlammen op, maar ook de politieke droom van de Democratische burgemeester Jacob Frey.
31/05 15u15  ‘Ik wist wie ik kuste, die middag in de gang bij mij thuis’Haar man deed haar veilig voelen, maar het leven dat bij hun huwelijk hoorde, was voor Sophie (53) vooral één grote maskerade. Tot ze het niet meer hield, en haar hele verleden zich een weg naar buiten baande. Helaas was het toen niet haar man, maar een ander die wilde luisteren.
31/05 15u15  Dit is jouw Bear-Gryllsmoment, draag het met trots. Zelfs al walg je een beetje van jezelfKatrin Swartenbroux helpt een lezer met een issue.
31/05 12u15  Live - Bijna 9.500 Belgen overleden aan coronavirus, dalende trend blijftVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
31/05 12u15  Topadviseur Dominic Cummings krijgt ‘laatste kans’ van Boris JohnsonBoris Johnson heeft Dominic Cummings ‘een laatste kans’ gegeven. Als de omstreden adviseur nog één keer zoveel slechte publiciteit veroorzaakt is het einde verhaal. Dat meldt The Mail on Sunday. Cummings heeft, zo bleek een week geleden, gesjoemeld met de lockdownregels. Volgens de meeste Britten had Johnson zijn beleidsgoeroe moeten ontslaan.
31/05 12u15  Lees op pinkstermaandag de extra Digitale Editie van De MorgenOp pinkstermaandag 1 juni valt er geen papieren krant in uw bus, maar De Morgen biedt u, als trouwe lezer, wel een extra Digitale Editie aan, met handige Blijf in uw kot-gids.
31/05 11u15  VS-correspondent: ‘Hier heerst een ongekende wetteloosheid’In verschillende Amerikaanse steden zijn rellen uitgebroken uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarte verdachten. Correspondent Michael Persson liep op straat in Minneapolis, waar de onrust begon nadat verdachte George Floyd om het leven kwam bij een arrestatie door een agent die een knie in zijn nek legde.
31/05 11u15  Live - Bijna 9.500 Belgen overleden aan coronavirus, dalende trend blijvenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
31/05 11u15  Met de kinderen in quarantaine: ‘Als ik beneden kom, beland ik in Tsjernobyl’Een luide zucht van opluchting weerklonk toen bekend werd dat zowat alle kinderen weer naar school mogen. Want een picknick was het niet, fulltime met z’n allen thuis. Aanschouw het slagveld bij deze drie gezinnen.
31/05 10u15  Correspondent in VS over rellen: ‘Er heerst hier een ongekende mate van wetteloosheid’In verschillende Amerikaanse steden zijn rellen uitgebroken uit protest tegen het politiegeweld tegen zwarte verdachten. Correspondent Michael Persson liep op straat in Minneapolis, waar de onrust begon nadat verdachte George Floyd om het leven kwam bij een arrestatie door een agent die een knie in zijn nek legde.
31/05 09u15  Hoe deze catastrofe ook helemaal ánders had kunnen lopenHet vermaledijde virus heeft ook heel wat discussies doen opflakkeren. Tijd voor een kennismaking met het werk van Nassim Nicholas Taleb, een denker die ons heel anders naar catastrofes leert kijken. Hoe moeten we leven met onzekerheid? Een essay van Joël De Ceulaer.
31/05 09u15  Het schuurt in de rand van Gent, en dat geeft vonken wandelplezierWat verder buiten het centrum van Gent worden de drie torens cliché en de pleinen kaal. Maar je valt er tenminste niet over weerbarstige tramsporen. Het schuurt in de rand, en dat geeft vonken wandelplezier. Freek Evers is uw gids doorheen het andere Gent.
31/05 09u15  Minister Dalle wil scholen niet meer gesloten zien bij tweede golfEen tweede golf of tweede lockdown moet anders worden aangepakt. Het kind moet daarbij vanaf dag één centraal staan, zegt Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) in De Zondag. De minister wil geen nieuwe sluiting van speelpleinen en scholen.
31/05 08u15  Grimmige rellen zaaien uit over hele VS: Witte Huis omsingeldDe protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld na de dood van George Floyd worden steeds grimmiger. In verschillende staten kwam het gisterenavond tot grote demonstraties en zware rellen. In minstens 25 steden werd een avondklok ingesteld en in maar liefst 9 staten is de Nationale Garde ingezet.
31/05 08u15  Ze stapte moegetergd op, maar CD&V snakt naar haar terugkeerAls het aan CD&V lag, was ze het wit konijn bij de verkiezingen vorig jaar. Meer nog, nadien kon ze minister worden. Sinds de coronacrisis snakt de partij nog meer naar de terugkeer van ex-minister Inge Vervotte naar de politiek. Maar valt ze ooit te overtuigen?
31/05 08u15  Spanje garandeert ‘basisinkomen’: revolutionaire wet pakt armoede aanHet is voor Spanje een nieuwe pijler in het stelsel van sociale zekerheid: een ‘minimaal leefinkomen’, vanaf 1 juni beschikbaar voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben. De Spaanse regering voerde de regeling in recordtempo in, nu steeds meer gezinnen in armoede vervallen als gevolg van de coronacrisis.
31/05 08u15  Dominic Cummings, ‘de poppenspeler achter johnson’, heeft zich vergistDowning Street is weer eens het toneel van een politieke crisis, deze keer met Dominic Cummings in een weinig begerenswaardige hoofdrol. De topadviseur van premier Boris Johnson bleek de lockdownregels overtreden te hebben, en werd zo doelwit van een ­woedende natie.
31/05 08u15  Belg begint weer (een beetje) te dromen van vakantieOok al mogen we voorlopig het land nog niet uit, er zijn voorzichtige signalen dat de Belg toch al een zomervakantie in het buitenland boekt. Touroperators zien de laatste dagen een toename van het aantal boekingen naar vakantiebestemmingen als Spanje, Frankrijk en Griekenland. Reisexpert Robrecht Willaert nuanceert: ‘We zijn daar blij mee, maar reisbureaus komen dan ook van 0.’
31/05 07u15  Waarom we deze crisis verkeerd hebben aangepaktHet vermaledijde virus heeft ook heel wat discussies doen opflakkeren. Tijd voor een kennismaking met het werk van Nassim Nicholas Taleb, een denker die ons heel anders naar catastrofes leert kijken. Hoe moeten we leven met onzekerheid?
31/05 07u15  Historische ruimtevlucht van SpaceX geslaagd: bekijk hier de beeldenDe allereerste bemande ruimtevlucht van SpaceX is een feit. Om 21.22 uur onze tijd zaterdagavond stuurden de VS hun astronauten weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in. Historisch, want het is de allereerste (bemande) commerciële ruimtevlucht ooit.
31/05 07u15  Elon Musk euforisch na lancering Crew Dragon: ‘Eerste stap naar een beschaving op Mars’SpaceX-oprichter Elon Musk werd gisteren na de succesvolle lancering van de bemande Crew Dragon 'overmand door emoties'. Dat vertelde hij enkele uren nadat NASA-astronauten Douglas Hurley (53) en Bob Behnken (49) naar de ruimte werden gebracht om naar het internationale ruimtestation ISS te gaan.
31/05 07u15  CD&V snakt naar Inge Vervotte, maar die houdt de avances afAls het aan CD&V lag, was ze het wit konijn bij de verkiezingen vorig jaar. Meer nog, nadien kon ze minister worden. Sinds de coronacrisis snakt de partij nog meer naar de terugkeer van ex-minister Inge Vervotte naar de politiek. Maar valt ze ooit te overtuigen?
31/05 07u15  ▶︎ Dirk (53) verloor zijn moeder aan corona: ‘Het is altijd een dinsdag’Johan Terryn verloor in het midden van de lockdown zijn vader en moest afscheid nemen met mondmasker, op afstand en in strikt beperkt gezelschap. Dat maakt hem lotgenoot van zijn gespreksgasten in de nieuwe podcastreeks Het uur blauw. Om woorden te geven aan hun verlies nodigt Johan Terryn hen uit om te gaan wandelen tijdens het uur net voor zonsopgang. Deze week: Dirk Remy (53), directeur van een zorginstelling voor mensen met een beperking, vertelt hoe hij de strenge coronamaatregelen moest invoeren en tegelijk moest ondergaan bij het overlijden van zijn eigen moeder.
31/05 07u15  Grimmige rellen zaaien uit naar heel de VS, Trump overweegt leger in te zettenDe protesten in de Verenigde Staten tegen politiegeweld na de dood van George Floyd worden steeds grimmiger. In verschillende staten kwam het tot grote demonstraties en zware rellen. In minstens 25 steden werd een avondklok ingesteld, maar ondanks een uitgaansverbod duren de protesten in Minneapolis voort.
31/05 07u15  Live - Wereldwijd 6 miljoen infecties vastgesteldVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
31/05 07u15  Spanje garandeert basisinkomen: nieuwe wet moet armoede aanpakken en economie stimulerenHet is voor Spanje een nieuwe pijler in het stelsel van sociale zekerheid: een ‘minimaal leefinkomen’, vanaf 1 juni beschikbaar voor huishoudens die geen of zeer weinig inkomsten hebben. De Spaanse regering voerde de regeling in recordtempo in, nu steeds meer gezinnen in armoede vervallen als gevolg van de coronacrisis.
31/05 07u15  Dopingspeurders testen opnieuw stalen uit Tour de FranceDe Cycling Anti-Doping Foundation (CADF) is stalen van wielrenners die hebben deelgenomen aan de Tour de France in 2016 en 2017 opnieuw aan het testen op de aanwezigheid van verboden middelen.
30/05 23u15  Historische lancering van eerste bemande commerciële ruimtevlucht geslaagd, bekijk hier de beeldenDe allereerste bemande ruimtevlucht van SpaceX is een feit. Om 21.22 uur onze tijd vanavond stuurden de VS hun astronauten weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in. Historisch, want het is de allereerste (bemande) commerciële ruimtevlucht ooit.
30/05 22u15  ▶ Live - Historische lancering van eerste bemande commerciële ruimtevlucht geslaagd, bekijk hier de beeldenDe allereerste bemande ruimtevlucht van SpaceX is een feit. Om 21.22 uur onze tijd vanavond stuurden de VS hun astronauten weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in. Historisch, want het is de allereerste (bemande) commerciële ruimtevlucht ooit.
30/05 21u15  ▶ Live - Groen licht: kijk nu naar historische lancering van de Crew Dragon van SpaceXOm 21.22 uur onze tijd vanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. We lijsten alles op wat u moet weten.
30/05 20u15  Beelden van NMBS-trein met verwijzing naar overleden George Floyd gaan de wereld rondOp sociale media zijn beelden opgedoken van een NMBS-trein met een wel zeer opvallende boodschap op zijkant: ‘Please, I can’t breathe’. Het is een van de laatste zinnen die de Amerikaan George Floyd uitte voor hij overleed, nadat een agent minutenlang zijn knie in Floyds nek zette. Beelden van de trein gaan nu viraal.
30/05 19u15  Noem het vooral geen kinderspel: ‘Lego heeft me door mijn burn-out gesleurd’Bouwen. Liefst zo creatief, innovatief en spectaculair mogelijk. Dat is waar het in het VTM-programma Lego Masters om draait. Maar de fel gekleurde blokjes zijn voor rabiate fans veel meer dan dat. ‘Verstand op nul en blokken sorteren, dat was precies wat ik nodig had. Lego heeft me door mijn burn-out gesleurd.’
30/05 19u15  Moncef Slaoui, Trumps ‘vaccintsaar’ met een Belgische linkEen briljante Belgisch-Amerikaanse wetenschapper met Marokkaanse wortels leidt in de VS de zoektocht naar het vaccin tegen het coronavirus Sars-Cov2. De levensloop van Dr. Moncef Slaoui is indrukwekkend maar op zijn financiële belangenvermenging met de farmaceutische industrie rijst kritiek.
30/05 18u15  Minnesota mobiliseert National Guard en militaire politie om rellen te beheersenMinnesota mobiliseert alle leden van de National Guard in de staat om te voorkomen dat er zaterdagavond opnieuw hevige rellen en plunderingen uitbreken in Minneapolis. Eerder werden al 700 gardisten ingezet. Nu komen er duizend bij, de grootste inzet van de National Guard in Minnesota ooit.
30/05 18u15  ‘Born free’, maar tegen welke prijs?De roep om vrijheid die M.I.A. tien jaar geleden aandikte in ‘Born Free’, betekende bijna het einde van haar carrière.
30/05 17u15  Verwarring aan grenzen: Belgen mogen Frankrijk niet binnen voor familiebezoek en winkelenOnze regering laat sinds vandaag familiebezoeken en winkelen in onze buurlanden weer toe, maar Frankrijk denkt daar nog altijd anders over. Aan RTL laat het ministerie van Binnenlandse Zaken in Frankrijk weten dat de grens niet voor 15 juni opent. Door de situatie werden heel wat Belgen teruggestuurd aan de Frans-Belgische grens. Ook in Nederland wordt verrast gereageerd op de Belgische aankondiging.
30/05 17u15  Familie George Floyd wil eigen autopsie, Minnesota houdt 1.700 militairen klaar voor toenemende protestenDe familie van de overleden zwarte Amerikaan George Floyd wil een eigen autopsie op zijn lichaam laten uitvoeren. Advocaten van de familie kondigden dat aan. De familie vertrouwt de uitkomst van onderzoek door pathologen van justitie niet. En in de Amerikaanse staat Minnesota staan 1.700 militairen gereed om te kunnen ingrijpen bij de toenemende protesten.
30/05 16u15  Een drankje op de middag wordt onvoldoende naar waarde geschatOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.
30/05 16u15  Familie overleden George Floyd wil eigen autopsieDe familie van de overleden zwarte Amerikaan George Floyd wil een eigen autopsie op zijn lichaam laten uitvoeren. Advocaten van de familie kondigden dat aan. De familie vertrouwt de uitkomst van onderzoek door pathologen van justitie niet.
30/05 15u15  Er is in het onderwijs te weinig aandacht voor de rationele zelf­toediening van alcoholOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, zijn vogels en zijn vrouw.
30/05 15u15  Maud Vanhauwaert: ‘Je ontkomt als dichter niet aan de politiek’Het stad in mij is klaar, het testament van haar Antwerps stadsdichterschap. Maar Maud Vanhauwaert (36) praat ook over poëzie in het onderwijs, en over de relatie tussen schrijvers en recensenten. ‘We moeten nadenken over de organisatie van het literaire landschap.’
30/05 15u15  Zoon van prinses Astrid test positief op Covid-19 na lockdownfeest in SpanjeEen lid van de Belgische koninklijke familie heeft eerder deze week een lockdownfeestje bijgewoond in de Spaanse stad Cordoba. Die persoon testte nadien positief op het coronavirus, zo meldt de Spaanse krant El Confidencial. Het koningshuis bevestigt dat het om prins Joachim, de jongste zoon van prinses Astrid gaat.
30/05 14u15  Dominic Cummings, topadviseur van Boris Johnson, risee van de BrittenDowning Street is weer eens het toneel van een politieke crisis, deze keer met Dominic Cummings in een weinig begerenswaardige hoofdrol. De topadviseur van premier Boris Johnson bleek de lockdownregels overtreden te hebben, en werd zo doelwit van een ­woedende natie.
30/05 13u15  Ook winkelen in buurlanden blijkt vanaf vandaag plots mogelijkVanaf vandaag zijn familiebezoeken over de landsgrenzen op aangeven van minister De Crem weer mogelijk, maar uit het pas gepubliceerde Ministerieel Besluit blijkt dat ook winkelen in de buurlanden weer toegelaten is. De facto staat de grens daarmee open.
30/05 12u15  Een Belg op de drie kiest voor vakantie in eigen landUit een onderzoek van Toerisme Vlaanderen op vraag van Vlaams minister van Toerisme Zuhal Demir is 41 procent van de Belgen door de lockdown de eigen streek en omgeving meer gaan ontdekken en appreciëren. Ook wil 34 procent in de toekomst vaker met vakantie in eigen land. En 80 procent zegt dat ze drukbevolkte plaatsen liever links laten liggen.
30/05 12u15  ▶ Zo kunt u vanavond de lancering van de historische ruimtevlucht van SpaceX volgenOm 21.22 uur onze tijd vanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. We lijsten alles op wat u moet weten.
30/05 12u15  Afrikaanse katachtige op de loop in OostendeSinds zaterdagmorgen is een serval ontsnapt uit een woning in Oostende. Hoewel het illegaal is om de Afrikaanse katachtige als huisdier te houden in België, vraagt de eigenares publiek om hulp.
30/05 12u15  Vrees voor tekort aan griepvaccins dit najaarKunnen alle Belgen die dat wensen zich dit najaar laten vaccineren tegen de griep? Het antwoord is onzeker. De corona-epidemie doet de vraag naar griepvaccins wereldwijd stijgen en dat kan ook in ons land tekorten veroorzaken.
30/05 11u15  Live - Dalende trends in Belgische curves blijven aanhoudenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
30/05 11u15  Europa weer wat hechter en rechtvaardiger maken? Nu kan het lukkenHet lijkt een krankzinnig plan: net nu de Europese Unie onder hoog­spanning staat, voorstellen om eigen Europese belastingen te heffen. Toch is het wel degelijk een goed idee. Juist nu. Hoofdredacteur Bart Eeckhout analyseert de politieke week.
30/05 11u15  Coronavirus in België en de wereld: de belangrijkste cijfers en grafiekenHet nieuwe coronavirus Covid-19 houdt de wereld in zijn greep. Wat is het aantal huidige besmettingen, hoeveel mensen zijn overleden? En hoeveel patiënten zijn weer genezen verklaard? Deze cijfers en kaarten, die we voortdurend bijwerken, zetten een en ander in perspectief.
30/05 10u15  Hoe vaak liegt u? De wetenschap van de onwaarhedenVan anderen eisen we dat ze eerlijk zijn. Maar zelf liegen we soms alsof het gedrukt staat. Of vindt u het quarantainebrood van de buren écht lekker? Waarom we liegen, maar ook: waarom we niet váker liegen.
30/05 09u15  Immunoloog Hans-Willem Snoeck: ‘De Belgische experts spelen met vuur’De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. ‘Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.’
30/05 09u15  ‘Al die blanke, wat oudere mannen weerspiegelen de samenleving niet’‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
30/05 09u15  ▶ Zo kunt u vanavond de lancering van de Crew Dragon van SpaceX volgenVanavond sturen de Verenigde Staten hun astronauten eindelijk weer vanaf eigen grondgebied de ruimte in, met – voor het eerst – een commerciële vlucht van Elon Musks bedrijf SpaceX. We lijsten alles op wat u moet weten.
30/05 08u15  Politici kritisch voor Dries Van Langenhove na uithaal naar uiterlijk van jonge vrouwVerschillende politici reageren bijzonder kritisch op Vlaams Belang-Kamerlid Dries Van Langenhove, die op Twitter uithaalde naar een jonge vrouw door het te hebben over haar uiterlijk.
30/05 08u15  Protesten tegen politiegeweld over hele VS, hoofdkantoor CNN bestormdDuizenden mensen zijn gisterenavond in verschillende steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan om te demonstreren tegen het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen, naar aanleiding van de dood van de 46-jarige zwarte man George Floyd. In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN bestormd. Enkele honderden demonstranten betoogden bij het Witte Huis, dat korte tijd werd gesloten.
30/05 08u15  Coronatesten blijven zorgenkind: huisartsen verlaten nationaal testplatformBreed testen bij huisartsen is cruciaal in deze fase van ‘testing & tracing’, maar er is onvrede over het nationaal testplatform. Huisartsen stappen daarom weer over naar ziekenhuislabo’s. Minister Philippe De Backer verdedigt zijn keuze voor het nationaal test­platform.
30/05 08u15  Merkel weigert uitnodiging Trump voor G7-top in WashingtonDe Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de uitnodiging van de Amerikaanse president Donald Trump voor de naderende G7-top geweigerd. Dat meldt nieuwssite Politico.
30/05 07u15  ‘Dat vaccin is de fetisj van Marc Van Ranst, maar ik zou er mijn hoop niet op zetten’De dalende cijfers stemmen hoopvol, maar professor immunologie Hans-Willem Snoeck tempert de hoerastemming. ‘Er zijn minstens vier keer zo veel mensen besmet als nu bekend is. Als we die niet vinden, krijgen we de epidemie nooit onder controle.’
30/05 07u15  Protesten tegen politiegeweld in de VS, hoofdkantoor CNN bestormdDuizenden mensen zijn vrijdag in verschillende steden in de Verenigde Staten de straat opgegaan om te demonstreren vanwege het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen. In Atlanta werd het hoofdkantoor van CNN bestormd.
30/05 07u15  Egbert Lachaert (Open Vld): ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way’‘Als we nu niet aan hetzelfde zeel trekken, loopt het slecht af.’ Egbert Lachaert (42), de nieuwe voorzitter van Open Vld, is er klaar voor. De man uit Merelbeke denkt de liberale partij en het land te kunnen redden. ‘We gaan het premierschap niet opeisen. No way.’
30/05 07u15  Live - Familiebezoek over de grens vanaf vandaag weer mogelijkVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
30/05 07u15  Clara Cleymans en vader Jan: ‘Structuur, dat hebben wij nooit gekend’De oudste is 57, professioneel muzikant en orkestleider. De jongste is 31, actrice en onlangs bevallen van haar tweede meisje. Jan en Clara Cleymans, vader en dochter. We laten ze een voor een aan het woord.
30/05 07u15  En toen ging de zaak-De Pauw openbaarHet Mechelse parket wil Bart De Pauw laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank voor stalking. Hijzelf lijkt dat met veel vertrouwen tegemoet te zien en stuurt aan op een openbaar proces. En dat komt er ook, met een aantal bekende Vlaamse actrices als burgerlijke partijen.
30/05 07u15  Testresultaten met vertraging en technische problemen: huisartsen verlaten nationaal testplatformBreed testen bij huisartsen is cruciaal in deze fase van ‘testing & tracing’, maar er is onvrede over het nationaal testplatform. Huisartsen stappen daarom weer over naar ziekenhuislabo’s. Minister Philippe De Backer verdedigt zijn keuze voor het nationaal test­platform.
30/05 07u15  Thuis herbegint opnames ‘coronaproof’Vanaf 8 juni worden er weer nieuwe afleveringen van de Eén-soap Thuis ingeblikt. Dat heeft het directiecollege van de VRT beslist, op basis van de geslaagde proefopnames begin mei. Daaruit blijkt dat cast en crew de coronamaatregelen van de Nationale Veiligheidsraad kunnen naleven.
30/05 07u15  Na weer een dode door politiegeweld: ‘Als zwarte Amerikaan ben je nooit, nóóit veilig’Al dagen is de stad Minneapolis het toneel van demonstraties, brandstichting en plundering. De aanleiding: de dood van een zwarte man, de 46-jarige George Floyd, door politiegeweld. Weer eentje.
30/05 07u15  Elke leerling in september een ijkingstoets? Koepels zijn alvast voorstanderKrijgt elke leerling begin september een toets voorgeschoteld om de leerachterstand te meten? De onderwijskoepels werken alvast aan een draaiboek voor scholen en leerkrachten. ‘Alleen zo kunnen we leerlingen weer helemaal op weg zetten.’
29/05 22u15  Trump stapt uit WHO: ‘We beëindigen vandaag onze relatie’Amerikaans president Donald Trump heeft tijdens een persconferentie aangekondigd dat de VS uit de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stappen. ‘We beëindigen vandaag onze relatie met de WHO’, klonk het.
29/05 22u15  Regisseur Spike Lee: ‘Zwarte mensen worden nog altijd als beesten doodgeschoten’George Floyds dood in Minneapolis zou hem normaal op de barricades krijgen, maar corona houdt Spike Lee thuis.  Zoomen wil hij wel, over zijn nieuwe Netflix-film Da 5 Bloods waarin de door Lee ­gehate Donald Trump een grote rol speelt.
29/05 21u15  Zaak-De Pauw gaat openbaar: slachtoffers en schunnige chats worden voorwerp van procesHet Mechelse parket wil Bart De Pauw laten doorverwijzen naar de correctionele rechtbank voor stalking. Hijzelf lijkt dat met veel vertrouwen tegemoet te zien en stuurt aan op een openbaar proces. En dat komt er ook, met een aantal bekende Vlaamse actrices als burgerlijke partijen.
29/05 21u15  Agent die knie in nek van George Floyd plaatste, is opgepakt voor doodslagDe politieagent die in videobeelden te zien was met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd, is opgepakt voor doodslag. Dat melden de lokale autoriteiten. De agent, die samen met drie collega’s al ontslagen was, wordt verantwoordelijk gehouden voor de dood van de ongewapende man.
29/05 20u15  Live - Familiebezoek over de grens vanaf morgen weer mogelijkVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 20u15  Agent die knie in nek van George Floyd plaatste, is opgepaktDe politieagent die in videobeelden te zien was met zijn knie in de nek van de zwarte Amerikaan George Floyd, is opgepakt. Dat meldt de zender CNN. De agent en drie collega’s die ook bij de arrestatie waren, zijn ontslagen.
29/05 20u15  Vroeger sluiten en 1,5 meter tussen tafels: sector en regering hebben akkoord over heropeningDe horecasector heeft samen met de regering en de experten een akkoord bereikt over de voorwaarden hoe de cafés en restaurants zullen opengaan. Dat schrijft VRT NWS.
29/05 20u15  Goedkope tests op corona-antilichamen voor iedereen beschikbaarIedereen zal zich kunnen laten testen op de aanwezigheid van antilichamen tegen het coronavirus. Dat heeft minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) aangekondigd.
29/05 20u15  Ons testen en tracen hangt met spuug en paktouw aan elkaarStavros Kelepouris is journalist bij De Morgen.
29/05 19u15  Live - Vroeger sluiten en 1,5 meter tussen tafels: zo gaat de horeca openVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 19u15  ‘Superkern’ bespreekt morgen nieuwe koopkrachtmaatregelenDe federale regering zal zaterdag op het kernkabinet, waar de tien partijen vertegenwoordigd zijn die de regering-Wilmès steunen, verschillende voorstellen op tafel leggen om de koopkracht van de bevolking te verhogen. Dat meldt premier Sophie Wilmès (MR) in een persbericht.
29/05 19u15  Minstens 2 doden bij reeks ongevallen op E17: snelweg volledig afgeslotenBij een reeks ongevallen op de E17 zijn minstens twee dodelijke slachtoffers gevallen. Dat meldt de brandweer van Sint-Niklaas. De E17 is volledig afgesloten.
29/05 19u15  ▶ TV-ploeg CNN gearresteerd tijdens verslaggeving over rellen MinneapolisDe politie van de staat Minnesota heeft een presentator van nieuwszender CNN, Omar Jimenez, tijdens een uitzending in Minneapolis samen met zijn medewerkers gearresteerd. De tv-ploeg werd opgepakt terwijl die verslag deed van de rellen in de stad, meldt CNN.
29/05 18u15  Live - Sluiten om middernacht en 1,5 meter tussen de tafels: zo gaat horeca openVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 18u15  Beste Conner Rousseau, die vuile woorden van u hebben mij verrastElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week. Hier kunt u die brief lezen of beluisteren.
29/05 17u15  Griekenland, Kroatië en Cyprus heropenen grenzen (maar nog niet voor Belgen)Griekenland, Kroatië en Cyprus heropenen binnenkort de grenzen, maar Belgen zijn voorlopig nog niet welkom. Omdat ons land zwaar getroffen werd door het coronavirus blijft het vooralsnog geduldig afwachten.
29/05 17u15  Roger Kesteloot stapt vervroegd op als topman van De LijnRoger Kesteloot, de directeur-generaal van De Lijn, zal zijn mandaat niet volledig uitzitten. Hij zet eind dit jaar een stap opzij, zo bevestigt de Vlaamse openbaarvervoermaatschappij.
29/05 17u15  Ook Oostende opent ‘megabordeel’: ‘Steden worden de grootste pooier van Vlaanderen’In Oostende start volgend jaar de bouw van een groot bordeel, naar het model van Villa Tinto in Antwerpen. Is raamprostitutie nog wel van deze tijd? ‘Het blijft een grijze zone: in feite worden de steden de grootste pooier van Vlaanderen.’
29/05 17u15  Leven met hoogsensitiviteit: ‘Ik ontplof pas na de bedtijd van mijn zoon’Nogal wat ouders kunnen de overvloed aan prikkels in hun leven soms niet aan. Voor hen is er nu een boek dat eerste hulp biedt bij kort­sluitingen met hun kinderen – die zelf vaak ook hoog­sensitief zijn. ‘Ik sla weleens porseleinen kopjes stuk tegen onze schuur.’
29/05 16u15  ▶ TV-ploeg CNN gearresteerd tijdens live verslaggeving over rellen Minneapolis: ‘Persvrijheid geschonden’De politie van de staat Minnesota heeft een presentator van nieuwszender CNN, Omar Jimenez, tijdens een uitzending in Minneapolis samen met zijn medewerkers gearresteerd. De tv-ploeg werd opgepakt terwijl die verslag deed van de rellen in de stad, meldt CNN.
29/05 16u15  Live - Besmettingsgraad in België gedaald tot 0,73, geen oversterfte meerVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 16u15  Uw geluk kreeg een flinke deuk door de coronacrisisDe coronacrisis heeft het geluk van de Belg een kleine deuk gegeven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek (NN-UGent). Vooral arbeiders, studenten en alleenstaanden tonen zich ongelukkiger door de lockdown.
29/05 16u15  Nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenHet aantal patiënten die met Covid-19 in de Belgische ziekenhuizen liggen, is onder de symbolische kaap van 1.000 patiënten gezakt. Ook de andere cijfers blijven dalen.
29/05 15u15  Correspondent in Minneapolis: ‘De straten zijn van de chaos en de plunderaars’De situatie in Minneapolis loopt uit de hand. Uit woede over de dood van de zwarte inwoner George Floyd door toedoen van een blanke agent, werd donderdagnacht een politiebureau bestormd. Correspondent Michael Persson zag de woede, de brandstichtingen en de plunderingen. ‘Er is brede sympathie voor de betogers’.
29/05 15u15  Vlaamse regering gaat handelaars met financiële problemen 2 maanden huur voorschietenHandelaars die omwille van de coronacrisis in de problemen komen met hun huur, kunnen voortaan aankloppen bij de Vlaamse overheid. Die zal twee maanden huur voorschieten, op voorwaarde dat de verhuurder ook een of twee maanden huur kwijtscheldt.
29/05 15u15  De toekomst van de horeca: ‘Deze crisis is een goede zaak voor ons’U bent de zoutloze kost van uw partner wat beu en snakt naar een avondje op restaurant? Een rondvraag leert dat de horeca er nog niet helemaal klaar voor is. Maar in de crisis liggen ook kansen om de sector heruit te vinden.
29/05 15u15  Live - Nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 15u15  Is raamprostitutie nog van deze tijd? ‘Voor kwetsbare meisjes is de vitrine de enige optie’In Oostende start volgend jaar de bouw van een groot bordeel, naar het model van Villa Tinto in Antwerpen. Is raamprostitutie nog wel van deze tijd? ‘Het blijft een grijze zone: in feite worden de steden de grootste pooier van Vlaanderen.’
29/05 15u15  Van Ranst wil kater Lee onderbrengen in zijn labo, Van Gucht geen voorstanderDe kortgedingrechter oordeelt vandaag over katje Lee, de uit Peru meegesmokkelde kitten van psychologiestudente Selena Ali. Voorafgaand aan de uitspraak liet viroloog Steven Van Gucht, tevens deskundige inzake hondsdolheid, zijn licht schijnen op het Radio 1-programma Nieuwe Feiten. Collega-viroloog Marc Van Ranst stelt voor om de kitten onder te brengen in zijn laboratorium aan de KU Leuven, iets waar Van Gucht geen voorstander van is.
29/05 15u15  Erika Vlieghe: ‘Ons land is door het oog van de naald gekropen’Onweerstaanbare dwang, zegt Erika Vlieghe (48). Daarom is ze voorzitter van de GEES, de groep van experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt. ‘Dit is de moeder van alle crisissen. Wat is het alternatief? Rustig thuis blijven zitten?’ Een gesprek met een leading lady over patiënt zero, de tweede golf en het leven na corona: ‘Massa-evenementen? Podiumkunsten? Ik zie het voorlopig niet gebeuren.’
29/05 15u15  Crisiscentrum waarschuwt voor gevolgen van hete zomer in combinatie met coronavirusTijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de corona-epidemie waarschuwde viroloog Steven Van Gucht voor enkele uitdagingen waar we komende zomer mee te maken zouden kunnen krijgen. ‘De kans is namelijk groot dat we deze zomer meerdere hittegolven te verwerken zullen krijgen’, vertelde hij. ‘Dit kan gevolgen met zich meebrengen voor risicopatiënten voor COVID-19 en zal het werk van bijvoorbeeld gezondheidswerkers bemoeilijken.’
29/05 15u15  Onderwijsexpert Dirk Van Damme: ‘Voorstander van zomerscholen, maar dat zal niet genoeg zijn’Dat binnenkort weer meer kinderen en jongeren naar school kunnen, is volgens Dirk Van Damme, onderwijsexpert bij de OESO, een goede zaak. Ook zomerscholen zijn belangrijk om achterstand weg te werken, zei hij op Radio 1. Maar nog veel belangrijker wordt het begin van volgend schooljaar. ‘Dan moeten we voor elke leerling nagaan waar hij staat.’
29/05 14u15  Parket wil proces tegen Bart De Pauw: ‘Ik ben er klaar voor’Na meer dan tweeëneenhalf jaar onderzoek wegens belaging en elektronische overlast wil het parket van Mechelen televisiemaker Bart De Pauw (52) voor de rechtbank slepen. Dat bevestigen De Pauw en zijn advocaat. ‘Ik ben klaar voor mijn proces’, zegt De Pauw. De raadkamer buigt zich op 8 september over de vraag tot doorverwijzing.
29/05 14u15  Marie Vinck: ‘Empathisch zijn, is belangrijk. ‘Fuck you’ zeggen is dat ook’Actrice en theatermaakster Marie Vinck (37) heeft dolle jaren achter de rug. Met theatercollectief FC Bergman maakte ze vijfsterrenvoorstellingen, met Callboy-acteur Stef Aerts een dot van een dochter. Ziedaar een leven op kruissnelheid, denkt een mens dan. Maar nee, hoor. ‘De rode draad in mijn leven? Existentieel gespartel.’
29/05 14u15  Twitter markeert opnieuw een tweet van Trump, nu als ‘verheerlijking van geweld’De discussie tussen de Amerikaanse president Donald Trump en het socialemediabedrijf Twitter lijkt niet snel te zullen uitdoven. Integendeel. Nadat de president eerder deze week boos een decreet ondertekende dat sociale media aan banden moet leggen, heeft het bedrijf nu opnieuw een tweet van Trump gemarkeerd, ditmaal als ‘verheerlijking van geweld’.
29/05 14u15  ‘Wat als er straks géén toeristen komen?’: Rimini zoekt wanhopig naar zonaanbiddersItalië krabbelt recht van de verwoestende coronastorm, gisteren vielen er ‘maar’ 70 doden. Nu de zomer eraan komt, hoopt de toeristische sector de schade nog te beperken. In de iconische kustplaats Rimini geloven ze er alvast in. ‘Dit is het grootste en veiligste strand van Europa.’
29/05 13u15  ▶︎ ‘Dit is het virus van de armen’: staan we aan het begin van een lange economische crisis?In de podcastreeks ‘Vragen over het coronavirus’ gaat De Morgen samen met getuigen en experts op zoek naar antwoorden op de vragen die u zich stelt over de coronacrisis. In deze aflevering kijken we naar de economische impact van het virus: hoe zwaar weegt de lockdown op onze bedrijven en werknemers? Doet onze overheid genoeg om de schade te beperken? En staan we, na de bankencrisis, opnieuw aan het begin van een diepe recessie?
29/05 12u15  Live - Coronavirus: nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 12u15  De impact van de coronacrisis op ons geluk: studenten, arbeiders en alleenstaanden lijden het hardstDe coronacrisis heeft het geluk van de Belg een kleine deuk gegeven. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Nationaal Geluksonderzoek (NN-UGent). Vooral arbeiders, studenten en alleenstaanden tonen zich ongelukkiger door de lockdown.
29/05 12u15  Marie Vinck: ‘Empatisch zijn, is belangrijk. ‘Fuck you’ zeggen is dat ook’Actrice en theatermaakster Marie Vinck (37) heeft dolle jaren achter de rug. Met theatercollectief FC Bergman maakte ze vijfsterrenvoorstellingen, met Callboy-acteur Stef Aerts een dot van een dochter. Ziedaar een leven op kruissnelheid, denkt een mens dan. Maar nee, hoor. ‘De rode draad in mijn leven? Existentieel gespartel.’
29/05 12u15  Viroloog Steven Van Gucht: ‘Hete zomer in combinatie met coronavirus zal uitdagingen met zich meebrengen’Tijdens de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum over de corona-epidemie waarschuwde viroloog Steven Van Gucht voor enkele uitdagingen waar we komende zomer mee te maken zouden kunnen krijgen. ‘De kans is namelijk groot dat we deze zomer meerdere hittegolven te verwerken zullen krijgen’, vertelde hij. ‘Dit kan gevolgen met zich meebrengen voor risicopatiënten voor COVID-19 en zal het werk van bijvoorbeeld gezondheidswerkers bemoeilijken.’
29/05 11u15  ▶︎ Live - Coronavirus: nu minder dan 1.000 coronapatiënten in Belgische ziekenhuizenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 11u15  Hinder op E17 voorbij nadat vrachtwagen met koeien kantelt in GentbruggeDe rijweg op de E17 in Beervelde is terug vrijgegeven nadat een vrachtwagen in de staart van een file was ingereden. Over de toestand van de chauffeur, die door de brandweer bevrijd moest worden, is nog geen zekerheid. Het betreft een 59-jarige man. Dat zegt het parket van Oost-Vlaanderen.
29/05 10u15  ▶︎ Staan we aan het begin van een lange economische crisis?In de podcastreeks ‘Vragen over het coronavirus’ gaat De Morgen samen met getuigen en experts op zoek naar antwoorden op de vragen die u zich stelt over de coronacrisis. In deze aflevering kijken we naar de economische impact van het virus: hoe zwaar weegt de lockdown op onze bedrijven en werknemers? Doet onze overheid genoeg om de schade te beperken? En staan we, na de bankencrisis, opnieuw aan het begin van een diepe recessie?
29/05 10u15  Rimini gelooft nog in ‘la dolce vita’: ‘Dit is het veiligste strand van Europa’Italië krabbelt recht van de verwoestende coronastorm, gisteren vielen er ‘maar’ 70 doden. Nu de zomer eraan komt, hoopt de toeristische sector de schade nog te beperken. In de iconische kustplaats Rimini geloven ze er alvast in. ‘Dit is het grootste en veiligste strand van Europa.’
29/05 10u15  Hinder op E17 na gekantelde vrachtwagen met koeien in Gentbrugge en tweede ongeval in staart van fileOp de E17 in Gentbrugge is in de richting van Kortrijk tijdens de nacht van donderdag op vrijdag kort voor 3 uur een vrachtwagen met koeien ingereden op de werfzone en gekanteld. Er is slechts één rijstrook open en het verkeer staat er muurvast, met al 1 uur file. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt automobilisten om de E17 te vermijden en om te rijden. In de staart van de file gebeurde rond 6.40 uur nog een tweede ongeval.
29/05 09u15  Parket wil proces tegen Bart De PauwNa meer dan tweeëneenhalf jaar onderzoek wegens belaging en elektronische overlast wil het parket van Mechelen televisiemaker Bart De Pauw (52) voor de rechtbank slepen. Dat bevestigen De Pauw en zijn advocaat. ‘Ik ben klaar voor mijn proces’, zegt De Pauw.
29/05 09u15  Nieuwe beelden van arrestatie George Floyd tonen dat er drie agenten op stikkende man zatenEr zijn nieuwe beelden opgedoken van de fatale arrestatie van een zwarte man in de Amerikaanse stad Minneapolis. De 18 seconden durende video is vanuit een ander perspectief opgenomen en toont hoe maar liefst drie politieagenten bovenop de 46-jarige George Floyd zitten, terwijl die smeekt om zijn leven. Een vierde agent kijkt toe. President Donald Trump noemt de demonstranten die de hardhandige arrestatie aanklagen intussen ‘uitschot’.
29/05 08u15  Rellen in Minneapolis, demonstranten steken politiebureau in brandDemonstranten in de Amerikaanse stad Minneapolis hebben een politiebureau in brand gestoken. Zij hadden hekken omver geworpen en ramen gebroken om het politiebureau te kunnen binnendringen. Ook in andere Amerikaanse steden is het onrustig.
29/05 08u15  Harvey Weinstein opnieuw aangeklaagd wegens verkrachtingIn een nieuwe rechtszaak beschuldigen nog eens vier vrouwen oud-filmproducent Harvey Weinstein van aanranding en verkrachting. Een van hen was ten tijde van het vermeende misbruik minderjarig.
29/05 08u15  Urenlange hinder verwacht op E17 na gekantelde vrachtwagen met koeien in GentbruggeOp de E17 in Gentbrugge is in de richting van Kortrijk tijdens de nacht van donderdag op vrijdag kort voor 3 uur een vrachtwagen met koeien ingereden op de werfzone en gekanteld. Er is slechts één rijstrook open en het verkeer staat er muurvast, met al 1 uur file. Het Vlaams Verkeerscentrum vraagt automobilisten om de E17 te vermijden en om te rijden. In de staart van de file gebeurde rond 6.40 uur nog een tweede ongeval.
29/05 08u15  VS poken vuur rond Hongkong nog wat opDe Verenigde Staten hebben China een stevige klap uitgedeeld, met hun beslissing de Hongkongse autonomie niet langer te erkennen. Daar zijn alle China-kenners het over eens. Maar hoe hard die klap zal aankomen in Beijing, hangt af van welke concrete maatregelen president Trump aan de beslissing verbindt. Een ding is zeker: Hongkong zelf wordt als eerste geraakt.
29/05 07u15  Cafés allicht open op 8 juni, tooghangen mag nietAls er de komende dagen geen plotse heropflakkering komt, zal de Nationale Veiligheidsraad volgende week beslissen dat niet alleen de restaurants, maar ook de cafés op 8 juni hun deuren mogen openen. Voor beide is ook een (tijdelijke) btw-verlaging op komst.
29/05 07u15  Erika Vlieghe: ‘We hebben geen Italiaanse toestanden meegemaakt, maar dat danken we niet aan het systeem. Integendeel’Onweerstaanbare dwang, zegt Erika Vlieghe (48). Daarom is ze voorzitter van de GEES, de groep van experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt. ‘Dit is de moeder van alle crisissen. Wat is het alternatief? Rustig thuis blijven zitten?’ Een gesprek met een leading lady over patiënt zero, de tweede golf en het leven na corona: ‘Massa-evenementen? Podiumkunsten? Ik zie het voorlopig niet gebeuren.’
29/05 07u15  Live - Coronavirus: Burgemeester New York overweegt versoepeling maatregelenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
29/05 07u15  Het is nog lang niet over de koppen lopen in onze winkelstratenLekker brood, het betere biefstuk, dat gunnen we onszelf. Het versleten paar schoenen vervangen lukt nog net. Maar voor het ontspannende shoppingwerk lijkt het nog iets te vroeg.
29/05 07u15  De boeiende tijd voor therapeuten: ‘Ik blijf me verbazen over de veerkracht van mensen’Er wordt al weken gewaarschuwd voor een pandemie van mentale problemen. Beginnen psychologen daar stilaan iets van te merken? Drie therapeuten vertellen over wat ze in hun praktijkruimte horen, maar ook over wie ze daar sinds de lockdown plots niet meer zien. ‘Voor heel wat mensen is deze periode louterend.’
29/05 07u15  De paradox van de corona-wetenschap: het moet snel gaan, maar dat veroorzaakt net risico’s en verwarringKunnen kinderen nu veilig naar school? Volstaat anderhalve meter afstand en zijn de tests wel betrouwbaar? Snelle kennis is in een pandemie cruciaal. Maar nu worden te veel coronastudies slordig afgeraffeld en te vroeg gepubliceerd. En dan gaan publiek en politiek aan de haal met foute conclusies.
29/05 07u15  Mensenrechteninstituut jaar na oprichting nog niet operationeelEen jaar nadat bij wet een federaal mensenrechteninstituut opgericht werd, bestaat die instelling enkel op papier. Door politiek getalm, de coronacrisis en een tekort aan kandidaten werd nog geen raad van bestuur benoemd.
29/05 07u15  VS poken vuur rond Hongkong nog op, welke maatregelen treft Trump?De Verenigde Staten hebben China een stevige klap uitgedeeld, met hun beslissing de Hongkongse autonomie niet langer te erkennen. Daar zijn alle China-kenners het over eens. Maar hoe hard die klap zal aankomen in Beijing, hangt af van welke concrete maatregelen president Trump aan de beslissing verbindt. Een ding is zeker: Hongkong zelf wordt als eerste geraakt.
28/05 23u15  Onderwijsbonden en directies verbolgen over bijsturing veiligheidsregelsDe vakbonden en verschillende schooldirecties reageren misnoegd op de nieuwe bijsturing van de heropening van het onderwijs. Dat veiligheidsregels plots veranderen, en vooral zonder overleg met de partners, botst op wrevel. ‘Onderwijsmensen zijn geen marionetten.’
28/05 22u15  Trump tackelt techbedrijven met beide voeten vooruitPer decreet wil president Trump techbedrijven als Twitter, Google en Facebook aanpakken. Hun bijzonder lucratieve wettelijke uitzonderingspositie wordt van alle kanten onder vuur genomen. Niet alleen door Trump.
28/05 22u15  Ik ben een zwarte vrouw en een trotse centrumrechtse politica. So what?Assita Kanko is Europarlementslid (N-VA).
28/05 21u15  Oostenrijk betaalt 1.000 euro per maand Covid-19-premie aan artiestenDe regering heeft een hulpfonds van 90 miljoen euro opgezet om de ongeveer 15.000 artiesten te helpen in de tweede helft van dit jaar.
28/05 21u15  Michel Vandenbosch (GAIA) over kater Lee: ‘Euthanasie is disproportioneel’De Antwerpse rechtbank moet stilaan beslissen over het lot van katje Lee, de Peruviaanse straatkat die het FAVV als een potentiële verspreider van rabiës beschouwt. Michel Vandenbosch, die met GAIA betrokken partij is, pleit voor genade in plaats van een spuitje.
28/05 21u15  Erika Vlieghe wil regel rond contact met maximaal vier personen herbekijkenDe groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt, wil op de volgende Veiligheidsraad woensdag de regel rond het contact met maximaal vier andere personen herbekijken. Dat heeft voorzitter Erika Vlieghe gezegd aan VRT NWS.
28/05 20u15  Live - Frankrijk gaat bars en restaurants heropenen, vanaf 15 juni mogelijk toeristen welkomVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 20u15  Professor waterbeheer: ‘Vlaanderen heeft maar water in stock voor één à twee dagen’Een taks op zwembaden, een bonus voor regentonnen en een piekuurtarief voor drinkwater. Nu de droogte Vlaanderen in haar greep houdt, regent het voorstellen in de politiek. ‘Maar met 101 maatregelen zullen we er niet komen’, zegt professor Korneel Rabaey.
28/05 20u15  Er was een pandemie nodig om te tonen hoeveel schade een leider met een onfeilbaarheidscomplex kan veroorzakenPaul Krugman is Nobelprijshouder economie en columnist bij The New York Times.
28/05 20u15  ‘Grand Theft Auto’, maar dan in Gent: na acht jaar is het eindelijk (bijna) afOnverdroten werkt Gentenaar Lucas Selfslagh al acht jaar aan een virtuele versie van zijn stad. Ghent Theft Auto, zoals zijn onlinewereld heet, nadert eindelijk zijn voltooiing. Hij wil er, tegen het moment dat de game live gaat, zelfs de Gentse Feesten in virtuele vorm in organiseren.
28/05 19u15  Live - Frankrijk versoepelt verder: bars en restaurants open vanaf 2 juniVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 19u15  Coucke die na twee jaar het voorzitterschap alweer uit handen geeft, is niks minder dan een nederlaagHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
28/05 19u15  Professor waterbeheer: ‘Vlaanderen heeft maar voldoende water voor één à twee dagen’Een taks op zwembaden, een bonus voor regentonnen en een piekuurtarief voor drinkwater. Nu de droogte Vlaanderen in haar greep houdt, regent het voorstellen in de politiek. ‘Maar met 101 maatregelen zullen we er niet komen’, zegt professor Korneel Rabaey.
28/05 18u15  De droomjob van Vandenhaute wordt zijn lastigste opdracht ooit: de krabbenmand Anderlecht op orde krijgenHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
28/05 18u15  Arvesta, de groep boven AVEVE, slachtoffer van cyberaanvalArvesta, de groep boven de land- en tuinbouwwinkels AVEVE, is donderdagochtend het slachtoffer geworden van een cyberaanval. Dat bevestigt woordvoerster Stéphanie Deleul. Een klein aantal winkels is gesloten.
28/05 18u15  Militaire botsing tussen India en China dreigt in HimalayaOp het dak van de wereld lopen de spanningen op. India en China ruziën over hun betwiste grens in de Himalaya en hebben duizenden soldaten naar het gebied gestuurd. Waarnemers waarschuwen voor escalatie.
28/05 17u15  Wat u moet weten over uw belastingaangifte: voordelen én veranderingenTwee zekerheden in een mensenleven: sterven en belastingen. En ja, het is weer die tijd van het jaar. Uw belastingbrief moet binnen, en we sommen de voornaamste wijzigingen voor u op.
28/05 17u15  Coronavirus in België: hospitalisaties blijven laag, maar aantal nieuw gemelde besmettingen stijgtDe laatste 24 uur werden 47 patiënten met COVID-19 in het ziekenhuis opgenomen, en mochten 107 patiënten het ziekenhuis verlaten. Dat blijkt uit de dagelijkse update van het Belgisch instituut voor gezondheid Sciensano donderdag.
28/05 16u15  Wissel aan de top van Anderlecht: Wouter Vandenhaute nieuwe voorzitter, Coucke zet stap opzijMarc Coucke zet een stap terug als voorzitter van RSC Anderlecht. Dat heeft paars-wit vandaag bevestigd. Wouter Vandenhaute zal de rol van Coucke aan het hoofd van de Brusselse club overnemen.
28/05 16u15  Crush the curve: deze landen hebben Covid-19 bedwongenBij ons zijn de coronacijfers in dalende lijn, maar hier is de strijd nog niet volledig gestreden. Andere landen in Europa (en daarbuiten) hebben het in China ontstane virus klein gekregen en zijn nagenoeg coronavrij. Ze zijn ook stilaan klaar om opnieuw toeristen te ontvangen. Om welke landen gaat het en hoe zijn ze daarin geslaagd? Een overzicht.
28/05 16u15  Live - Voorzitter expertengroep wil regel rond maximaal contact met vier herbekijkenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 16u15  Daar is de eikenprocessierups weer: Antwerpen verwacht dit jaar nog méér hinderAntwerpse gemeenten krijgen meer ondersteuning om de eikenprocessierups te bestrijden. De vrees bestaat immers dat de hinder dit jaar groter zal zijn dan de voorbije jaren. Er zijn opvallend veel rupsen en die krijgen rond deze tijd brandhaartjes die tot irritatie en andere gezondheidsproblemen kunnen leiden. Wie de beestjes wil bestrijden met plasticstrips, pakt het helemaal verkeerd aan.
28/05 16u15  ▶ Uw favoriete jeansbroek? 8.000 liter waterHoeveel water verbruikt u? Een pak meer dan u denkt. Sommige stiekeme verbruikers hebt u misschien niet eens in de gaten. We leggen het uit in deze video.
28/05 15u15  Staking op til in onderwijs? Vakbond bezorgd over veiligheidHet nationaal bestuur van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) komt deze namiddag samen voor een spoedzitting naar aanleiding van de aangekondigde verdere versoepelingen in het onderwijs. “Niemand begrijpt nog wat er gebeurt”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid op school. Op de vraag of dat tot een staking zal leiden, wil hij nog niet ingaan. Ook de liberale en socialistische vakbonden zijn bezorgd.
28/05 15u15  Nieuwe wissel aan de top van Anderlecht? ‘Wouter Vandenhaute nieuwe voorzitter, Coucke zet stap opzij’Alweer wissel van de wacht aan de top bij Anderlecht? Voorzitter Marc Coucke zou op het punt staan een stap opzij te zetten voor Wouter Vandenhaute, die zich samen met Vincent Kompany verder inkoopt in de club. Vandenhaute zou dan de nieuwe voorzitter worden, al lijkt een verkoop van de club momenteel niet aan de orde te zijn, waardoor Coucke eigenaar van de club blijft.
28/05 15u15  Maatregelen opnieuw verscherpt in Zuid-Korea na forse groei coronabesmettingenDe autoriteiten in Zuid-Korea hebben weer melding gemaakt van tientallen nieuwe coronabesmettingen. Het land leek de verspreiding van het virus eerder nog een halt te hebben toegeroepen, maar ziet zich nu toch genoodzaakt nieuwe maatregelen te nemen.
28/05 15u15  Lokale uitbraken in rusthuizen doen aantal besmettingen bijna verdubbelenEr zijn de afgelopen 24 uur 257 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat er weer heel wat meer zijn dan gisteren (137) en de voorbije dagen. De stijging doet zich vooral voor in enkele woon-zorgcentra, zoals in Beveren. In de ziekenhuizen werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, ook een licht hoger cijfer dan gisteren (36). De totale bezetting in de ziekenhuizen daalde wel verder.
28/05 14u15  Staking op til in onderwijs? Vakbond in spoedzitting bijeen: ‘Bezorgd om veiligheid op school’Het nationaal bestuur van de Christelijke Onderwijscentrale (COC) komt deze namiddag samen voor een spoedzitting naar aanleiding van de aangekondigde verdere versoepelingen in het onderwijs. “Niemand begrijpt nog wat er gebeurt”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven. Hij maakt zich zorgen om de veiligheid op school. Op de vraag of dat tot een staking zal leiden, wil hij nog niet ingaan. Ook de liberale en socialistische vakbonden zijn bezorgd.
28/05 14u15  ‘In crisissituaties is de mens geneigd tot samenwerken. Dat is onze geheime superkracht’Het was een hoofdstuk in De meeste mensen deugen, de bestseller van Rutger Bregman. En nu wordt de geschiedenis van de op een eiland gestrande Tongaanse schooljongens een Hollywood-film.
28/05 14u15  Fijne seks tijdens deze quarantaine: ‘Wachten tot je samen in bed ligt, is het domste wat je kunt doen’Hoe kun je deze semi-quarantaine aangrijpen om méér fijne seks te hebben, in plaats van lusteloos op de bank te hangen in je yogabroek? Een seksuoloog en relatietherapeut delen hun inzichten over seks en verlangen.
28/05 14u15  Voorzitter expertengroep wil regel rond contact met maximaal vier personen herbekijken: ‘Systeem stoot op zijn limiet’De groep experten die onze exit uit de coronacrisis uitstippelt, wil op de volgende Veiligheidsraad woensdag de regel rond het contact met maximaal vier andere personen herbekijken. Dat heeft voorzitter Erika Vlieghe gezegd aan VRT NWS.
28/05 14u15  Lokale uitbraken in rusthuizen doen aantal besmettingen bijna verdubbelen: meer dan 250 nieuwe gevallen erbijEr zijn de afgelopen 24 uur 257 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld, wat er weer heel wat meer zijn dan gisteren (137) en de voorbije dagen. De stijging doet zich vooral voor in enkele woon-zorgcentra, zoals in Beveren. In de ziekenhuizen werden 47 nieuwe patiënten opgenomen, ook een licht hoger cijfer dan gisteren (36). De totale bezetting in de ziekenhuizen daalde wel verder.
28/05 14u15  Spanningen tussen China en Canada lopen op in uitleveringszaak Huawei-topvrouwCanada gaat door met de uitleveringsprocedure van Meng Wanzhou, financiële topvrouw van het Chinese techbedrijf Huawei, aan de Verenigde Staten. Dat heeft de Canadese rechtbank woensdag besloten. De uitspraak vergroot de spanningen in de toch al ijzige relatie tussen Beijing en Ottawa.
28/05 12u15  ▶︎ Zware rellen en plunderingen na dood van zwarte man in MinneapolisIn de Amerikaanse stad Minneapolis is een protest tegen de dood van een zwarte man, die bij politiegeweld om het leven kwam, zwaar uit de hand gelopen. Volgens lokale media zijn er rellen en plunderingen uitgebroken, waarbij een man is doodgeschoten. Op sociale media circuleren video’s van brandende gebouwen.
28/05 12u15  Voorzichtig optimisme over Belgische cijfers: ‘Maar tot nul zullen ze nog niet snel gaan’36 ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen. Al dagen zitten de cijfers op pre-lockdown-niveau. Effecten van de Moederdag-versoepelingen zouden ondertussen zichtbaar moeten worden, maar blijven uit.
28/05 11u15  Live - Aantal nieuwe besmettingen stijgt weer, maar opnames en overlijdens blijven stabielVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 11u15  Van wijzigingen tot voordelen: wat u beter weet over uw belastingaangifteTwee zekerheden in een mensenleven: sterven en belastingen. En ja, het is weer die tijd van het jaar. Uw belastingbrief moet binnen, en we sommen de voornaamste wijzigingen voor u op.
28/05 11u15  Dit wordt de zonnigste lente ooit: ‘We zullen ons moeten aanpassen aan droogte’Dit wordt de zonnigste lente ooit. Er zijn nu al 670 uren zon geteld. Mogen we stilaan beginnen dromen van een klimaat zoals in het Italiaanse Toscane of het Spaanse Andalusië? De oplossingen die het zuiden van Europa bedacht heeft voor het watertekort, kunnen we dan gewoon overnemen. Of is het toch niet zo simpel?
28/05 11u15  Zware rellen en plunderingen na dood van zwarte man in MinneapolisIn de Amerikaanse stad Minneapolis is een protest tegen de dood van een zwarte man, die bij politiegeweld om het leven kwam, zwaar uit de hand gelopen. Volgens lokale media zijn er rellen en plunderingen uitgebroken, waarbij een man is doodgeschoten. Op sociale media circuleren video’s van brandende gebouwen.
28/05 11u15  Verhoogd brandgevaar in Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen: nu heel Vlaanderen code oranjeHet Vlaams agentschap Natuur en Bos waarschuwt voor verhoogd brandgevaar in de provincies Vlaams-Brabant, West- en Oost-Vlaanderen. De risicofase wordt er opgetrokken van geel naar oranje. In Antwerpen en Limburg staan de risicofases al enige tijd op oranje.
28/05 10u15  ‘Als honderdduizenden kinderen weer naar school kunnen, is mij dat alle kritiek waard’De kogel is eindelijk door de kerk: kleuters mogen vanaf 2 juni weer naar school, de lagereschoolkinderen volgen vanaf 5 juni. Het betekent een nieuwe puzzel voor de scholen, maar het is nu tenminste veilig en doenbaar voor iedereen, zegt onderwijsminister Ben Weyts (N-VA).
28/05 10u15  ‘De PVDA heeft zich nooit verontschuldigd voor de wantoestanden die ze verdedigde’Louis van Dievel (67) nam leven en werk van gepensioneerd huisarts en ex-politicus Jan Van Duppen (66) als basis voor zijn nieuwe boek De dokter is uw kameraad niet. ‘Het is een portret van een generatie die in de jaren 70 radicaliseerde en blind in het maoïsme geloofde.’
28/05 10u15  Drie zusjes die hun incestueuze vader doodden, verdelen RuslandHuiselijk geweld is een heet hangijzer in het Russische maatschappelijke debat. Eén zaak voedt die discussie als geen ander: die rondom de zusjes Chatsjatoerjan.
28/05 09u15  Ophef in Iran om eermoord op 14-jarig meisjeDe onthoofding van een 14-jarig meisje in Iran door haar eigen vader heeft grote ophef veroorzaakt in Iran. Nadat enkele Iraanse media woensdag over de eermoord berichtten ontstond op sociale media een golf van woede.
28/05 09u15  Slechts vier op de tien ontslagen werknemers krijgen exitgesprekWie ontslagen is, krijgt lang niet altijd een exitgesprek. Dat blijkt uit de jaarlijkse bevraging bij 1.020 werknemers door het hr-dienstenbedrijf Acerta.
28/05 08u15  Voorzichtig optimisme over Belgische cijfers: ‘Hopelijk blijven ze dalen, maar tot nul zullen ze nog niet snel gaan’36 ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen. Al dagen zitten de cijfers op pre-lockdown-niveau. Effecten van de Moederdag-versoepelingen zouden ondertussen zichtbaar moeten worden, maar blijven uit.
28/05 08u15  Een 9-jarige met een smartphone? ‘Geen probleem als ouders controleren’Als u denkt dat u een 12-jarige kan plezieren met een smartphone voor zijn lentefeest, dan hebt u het mis. Nieuw onderzoek toont dat de gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse kinderen een eerste eigen toestel krijgen is opgeschoven naar negen jaar. Is dat te vroeg?
28/05 08u15  Steeds meer vragen rond miljoenendeal mondmaskers: ‘Nog nooit meegemaakt’Heeft de obscure Luxemburgse postbusvennootschap Avrox de deal voor 15 miljoen stoffen mondmaskers fair gewonnen? Textielfirma's die hun dossier perfect in orde hadden, blijken door de overheid om onduidelijke redenen overboord gegooid. 'Nooit meegemaakt', zucht één firma. 'Dit moet onderzocht worden', vindt N-VA.
28/05 08u15  Water mogelijk duurder tijdens droogte: ‘Waterprijs stijgt niet, prijs voor verspilling stijgt’Vlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.
28/05 07u15  Voorzichtig optimisme over Belgische cijfers: ‘Moederdag-effect’ blijft uit36 ziekenhuisopnames en 137 nieuwe besmettingen. Al dagen zitten de cijfers op pre-lockdown-niveau. Effecten van de Moederdag-versoepelingen zouden ondertussen zichtbaar moeten worden, maar blijven uit.
28/05 07u15  Vlaams onderwijstopman in Engeland: ‘Niet experimenteren met de toekomst van onze kinderen’‘We moeten absoluut voorkomen overhaaste beslissingen te nemen omwille van corona.’ Dat zegt Daniel Muijs, internationaal een van Vlaanderens meest vermaarde onderwijswetenschappers.
28/05 07u15  Een 9-jarige met een smartphone is lang geen uitzondering meerAls u denkt dat u een 12-jarige kan plezieren met een smartphone voor zijn lentefeest, dan hebt u het mis. Nieuw onderzoek toont dat de gemiddelde leeftijd waarop Vlaamse kinderen een eerste eigen toestel krijgen is opgeschoven naar negen jaar. Is dat te vroeg?
28/05 07u15  Weer een zwarte man gedood, weer door een agent, weer is er protestVier politieagenten zijn meteen ontslagen nadat op videobeelden te zien was hoe een van hen met zijn knie een man tegen de grond drukt, die meermaals laat weten dat hij geen adem krijgt. Dat leidde tot protesten in Minneapolis en roept herinneringen op aan eerdere incidenten. ‘Zwart zijn zou in de VS geen doodvonnis mogen betekenen’, sprak de burgemeester.
28/05 07u15  Live - Coronavirus: Meer dan 100.000 sterfgevallen in de VS, Brazilië rondt kaap van 25.000 dodenVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
28/05 07u15  Waar gaat de Europese Unie 750 miljard euro halen?Een herstelfonds van 750 miljard euro, waarvoor de Europese Unie zelf schulden aangaat en wellicht ook eigen belastingen zal heffen. Raadsvoorzitter Charles Michel (MR) staat voor de aartsmoeilijke opdracht om de Europese regeringsleiders hiervan te overtuigen.
28/05 07u15  Lufthansa vertraagt Duitse redding, en zet Brussels Airlines mee op het spelDe Duitse moedermaatschappij van Brussels Airlines doet moeilijk over 9 miljard euro steun die maandag werd losgeweekt in haar thuisland. In Zaventem zit de Belgische vliegmaatschappij zo op het tandvlees, dat het niet eens de maand mei haalt zonder vers geld. Als de Wetstraat en Lufthansa allebei niks doen, gaat deze week het licht uit.
28/05 07u15  Water mogelijk duurder tijdens droogteVlaanderen overweegt de tarieven van de waterfactuur bij te sturen. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) gevraagd samen met de watermaatschappijen en andere betrokkenen verschillende pistes uit te werken.
27/05 23u15  Historische raketvlucht uitgesteld wegens slecht weer: ‘Safety first’Het had een mijlpaal voor de ruimtevaart moeten zijn: de lancering vanop Cape Canaveral in Florida van de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit door SpaceX. De primeur stond gepland rond 22.30 uur, maar moest uitgesteld worden vanwege de slechte weersomstandigheden. Zaterdag volgt een nieuwe poging.
27/05 23u15  Macron wil e-auto in ruil voor redding RenaultFrankrijk trekt 8 miljard euro uit om de auto-industrie van het land te stutten. Franse automakers moeten volgens Parijs de leiding nemen in emissieloos elektrisch vervoer.
27/05 22u15  Lager onderwijs herstart definitief alle leerjaren op 5 juni, met ‘contactbubbels’ per klasHet kleuteronderwijs herstart zoals gepland op 2 juni, maar voor het lager onderwijs komt de volledige heropstart er pas 3 dagen later, op 5 juni. Dat is het overlegcomité woensdagavond overeengekomen. Belangrijk is dat de regels versoepeld worden. Zo is er geen verplichting meer om voor elke leerling 4 vierkante meter te voorzien.
27/05 22u15  Live - VS overschrijden lugubere grens van 100.000 overlijdensVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 22u15  Van Ranst: ‘Geen inschattingsfout dat terugkeerders Italiaanse skioorden niet geïsoleerd werden’Viroloog Marc Van Ranst is het er niet mee eens dat een inschattingsfout is gemaakt door de Belgische wintersporters die terugkeerden uit de Italiaanse skigebieden na de krokusvakantie niet in quarantaine te plaatsen. Hij reageert zo op de reportage van VRT-programma Pano die vanavond wordt uitgezonden.
27/05 21u15  Er lijkt iets gekanteld te zijn in de Europese UnieBart Eeckhout is hoofdredacteur.
27/05 21u15  België was knooppunt van smokkelroute achter containerdramaBij huiszoekingen in ons land en in Frankrijk zijn 26 mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een omvangrijk smokkelnetwerk. De bende is volgens het federaal parket ook verantwoordelijk voor het vervoer van 39 Vietnamese migranten die in oktober vorig jaar levenloos in een koelcontainer in Engeland werden aangetroffen.
27/05 20u15  Live - Opnieuw meer besmettingen en overlijdens in ItaliëVolg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
27/05 20u15  Eindelijk weer gejoel in de speeltuin: ‘Mijn zoon was in tijden niet zo gelukkig’Een lach, een schreeuw en gehuil: na drie maanden klinken de speeltuinen eindelijk weer als vanouds. Voeg daar misschien nog een zucht van opluchting aan toe. ‘Ik heb mijn zoon in tijden niet zo gelukkig gezien.’
27/05 20u15  ▶ Wat u moet weten over de historische raketvlucht van vanavond (en volg de lancering hier live)Een mijlpaal voor de ruimtevaart straks: als het weer het toelaat vertrekt rond 22.30 uur vanop Cape Canaveral in Florida de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. De primeur staat op naam van het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Elon Musk.
27/05 20u15  Peru weigert kater Lee, euthanasie is nu enige uitweg volgens FAVVDe Peruaanse gezondheidsautoriteiten hebben het verzoek geweigerd om de illegaal geïmporteerde kater Lee, die mogelijk drager is van hondsdolheid, terug te sturen naar het Zuid-Amerikaanse land. Dat meldt het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).
27/05 20u15  Arrestaties in Brussel zijn gelinkt aan containerdramaBij huiszoekingen in ons land en in Frankrijk zijn 26 mensen opgepakt die deel zouden uitmaken van een omvangrijk smokkelnetwerk. De bende is volgens het federaal parket ook verantwoordelijk voor het vervoer van 39 Vietnamese migranten die in oktober vorig jaar levenloos in een koelcontainer in Engeland werden aangetroffen.
27/05 19u15  ▶ Bekijk hier live de lancering van de allereerste bemande commerciële ruimtevluchtEen mijlpaal voor de ruimtevaart straks: als het weer het toelaat vertrekt rond 22.30 uur vanop Cape Canaveral in Florida de eerste bemande commerciële ruimtevlucht ooit. De primeur staat op naam van het Amerikaanse bedrijf SpaceX van Elon Musk. U kunt de voorbereidingen en de lancering hier live volgen.
27/05 19u15  Honderden demonstranten eisen gerechtigheid in Minneapolis na dood zwarte manHonderden demonstranten vroegen gerechtigheid in de straten van de Amerikaanse stad Minneapolis nadat een zwarte man omkwam bij een confrontatie met een blanke politieagent. Demonstranten en beroemdheden trekken zowel op straat als op sociale media van leer met de slagzin #blacklivesmatter.
27/05 18u15  Bert Gabriëls wordt opnieuw jurist: ‘Uiteindelijk is comedy schrijven en juridisch werk behoorlijk gelijkaardig’Bert Gabriëls gaat opnieuw aan de slag als jurist, een beroep dat hij uitoefende voor hij comedian werd. Er moet namelijk brood op de plank nu zijn zaalshows zijn afgelast of uitgesteld, dus gaat hij aan de slag bij het Vlaams Agentschap voor Inburgering en Integratie. Hoe vallen die twee beroepen met elkaar te rijmen? En wat met zijn toekomst in de comedy-sector?
27/05 18u15  Meer dan 6.700 banen op de tocht bij BoeingDe Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing wil deze week 6.770 mensen ontslaan. Dat melden Amerikaanse media. Zowel de coronacrisis als de problemen met de Boeing 737 MAX hebben een zware impact op het bedrijf.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

10x Motivatiepsycholoog: ‘Er is een opvolger nodig voor de ‘blijf in je kot’-slogan’01/06 20u15 - De Morgen: Sinds de lockdown peilt Maarten Vansteenkiste met collega’s naar onze bereidheid om de coronamaatregelen vol te houden. ‘De motivatie is zorgwekkend gezakt.’
10x We bewegen nu meer dan voor de coronacrisis01/06 22u15 - De Morgen: Dertig tot vijftig procent van de Vlamingen beweegt en sport meer dan voor de lockdown. Een belangrijke reden is dat ze daar nu meer tijd voor hebben. Dat blijkt uit de eerste resultaten van een studie van de Universiteit Antwerpen.
9x Bad Seed Teevee is het moderne equivalent van nacht-tv: je wil het uitzetten, maar je blijft kijken01/06 18u15 - De Morgen: Ewoud Ceulemans zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: het YouTube-kanaal van Nick Cave.
9x Ze zouden hun deuren weer openen, maar veel Engelse scholen hebben koudwatervrees01/06 18u15 - De Morgen: De heropening van de Engelse scholen had gisteren een positief signaal moeten zijn. Althans, in de ogen van de regering van Boris Johnson. Ouders, personeel en Labour blijken opmerkelijk sceptischer.
9x Obama tegen betogers: ‘Stop met geweld en stel duidelijke eisen’01/06 18u15 - De Morgen: De voormalige Amerikaanse president Barack Obama heeft felle kritiek geuit op de gewelddadige rellen van de afgelopen dagen in zijn land. Ook adviseert hij betogers om duidelijke eisen te stellen en verandering af te dwingen via de lokale politiek.
9x ‘Een van de verdachten in gijzelingszaak Genk is beruchte Syriëstrijder’01/06 18u15 - De Morgen: Een van de verdachten van de gijzelingszaak rond een dertienjarige jongen uit Genk is de beruchte Syriëstrijder Khalid Bouloudo uit Maaseik. Dat melden onder meer VRT Nieuws en Het Belang van Limburg.
9x Eindelijk examens, na maanden thuiszitten: ‘Studeren is moeilijk: ik heb het concentratievermogen van een vis’01/06 19u15 - De Morgen: Met liters handgel, honderden mondmaskers en een paar evenementenhallen om de spreiding te garanderen, is de examenperiode officieel begonnen. De eerste coronaexamens verliepen vlot, maar voor vele studenten was de aanloop moeilijk. ‘De blok heeft dit jaar maanden geduurd.’
9x ‘Een van de verdachten in gijzelingszaak Genk is beruchte jihadist’01/06 19u15 - De Morgen: Een van de verdachten van de gijzelingszaak rond een dertienjarige jongen uit Genk is de beruchte jihadist Khalid Bouloudo uit Maaseik. Dat melden onder meer VRT Nieuws en Het Belang van Limburg.
9x Live - 67 procent van de kleuterscholen gaat morgen opnieuw open01/06 20u15 - De Morgen: Volg hieronder de laatste ontwikkelingen over het coronavirus in onze liveblog. Elke ochtend deelt De Morgen om 11 uur de laatste Belgische cijfers. Elke vrijdag kan u hier om 11 uur de persconferentie van het crisiscentrum bekijken.
9x Radicale moslims achter gijzeling 13-jarige jongen: al sinds 2003 duikt Khalid Bouloudo op in terreurdossiers01/06 20u15 - De Morgen: Vijf miljoen euro, of hij gaat eraan. 42 dagen lang gijzelden moslimextremisten de 13-jarige zoon van een familie van cocaïnedealers uit Genk. Zeven mensen zijn gearresteerd. Een van hen is Khalid Bouloudo van een beruchte jihadgroep uit Neeroeteren.

Statistieken

Artikels:
23131
Gelezen:
906
Aantal lezers nu:
35


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven