woensdag 22 september 2021, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u30
 

Gazet van Antwerpen

Verbergen Tonen
22/09 15u15  Burgemeester Bart De Wever mag zwembad in gloednieuw sportcomplex als eerste testen: “Ongelooflijk hard naar toegeleefd” Sportoase Groot Schijn, het nieuwe sportcomplex op de Ruggeveldlaan in Deurne, heeft woensdag zijn eerste bezoeker over vloer gekregen. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) testte onder meer het nieuwe zwembad en de spectaculaire glijbanen. Sportoase maakt ook de tarieven bekend voor het zwempretpark en de ijsbanen. De Wever is erg enthousiast. “Vroeger moesten we naar Lier of Beveren voor dit soort zwemcomplex, nu gewoon naar Deurne.”
22/09 15u15  Dakloze jongeman pleegt winkeldiefstallen De rechtbank in Turnhout veroordeelde Jonas V.R. (20) tot een celstraf met probatie-uitstel voor enkele winkeldiefstallen in Mol.
22/09 15u15  Balorige Turkse herders gerepatrieerd naar Turkije Verrassend nieuws op de gemeenteraad van Ranst: de twee Turkse herdershonden die vorig jaar mensen aanvielen en een hondje doodbeten in Ranst, blijken naar Turkije te zijn gerepatrieerd.
22/09 15u15  Leerlingen bezoeken tentoonstelling over gezonde tanden Molse leerlingen bezoeken deze maand met hun school de toonstelling ‘Cas en Kato - Laat je tanden zien’ in VC De Kruierie in Balen. De expo wordt georganiseerd door Huis van het Kind en loopt nog tot en met 2 oktober.
22/09 15u15  Rechter spreekt celstraffen uit voor plantage De rechtbank in Turnhout heeft twee mannen veroordeeld voor het opzetten van een cannabisplantage in een loods op de Guldensporenlei in Turnhout.
22/09 15u15  Fiesta Mundial maakt zich op voor compacte editie op nieuwe locatie Het Balense Fiesta Mundial vindt dit weekend plaats na een jaar afwezigheid. Niet op recreatiedomein Keiheuvel, maar op het naburige terrein van de motorcross. Het is ook de laatste editie in september, want volgend jaar verhuist het festival naar mei.
22/09 15u15  Gratis en langer open: Antwerpse bibliotheken toegankelijker voor jongeren De Antwerpse openbare bibliotheken starten vanaf midden november met een nieuw gebruikersreglement. De grootste verandering komt er voor jongeren tot 26 jaar, leerkrachten en mensen met recht op een kansentarief. Voor hen is het lidmaatschap voortaan gratis. Daarnaast worden de leentermijnen verlengd en zullen de bibliotheken vaker open zijn na de schooluren.
22/09 15u15  Thomas More gaat voor diverser aanbod in studentenrestaurants: “Iedere student moet zich hier thuis voelen” De Thomas More hogeschool past in samenwerking met cateraar Sodexo het aanbod in de studentenrestaurants in Mechelen en Sint-Katelijne-Waver aan. Zo zullen er voortaan meer vegetarische gerechten op het menu staan en wordt er ook gefocust op gezonde voeding. Op Campus Kruidtuin kwam dan weer een pasta- en pizzarestaurant.
22/09 15u15  Annick Beirinckx blikt in monoloog met een lach en een traan terug op haar leven Op de vooravond van haar veertigste verjaardag schreef Annick Beirinckx uit Lier de monoloog Balans, waarin ze terugblikt op de voorbije jaren. De voorstelling is vanaf nu te boeken.
22/09 15u15  Kompany looft Romeo Lavia: “1 kans op 1 miljoen om direct door te breken, maar hij kan dat” Vincent Kompany bereidt met Anderlecht de match tegen AA Gent voor, maar de RSCA-coach keek dinsdag ook naar Man City-Wycombe Wanderers in de League Cup. Daar debuteerde bij City Romeo Lavia (17), het supertalent dat van Anderlecht komt. “Hij heeft wat Pep Guardiola zoekt.”
22/09 15u15  Zo gaat het er na de uren aan toe in de Delhaize van Kim Van Oncen: “Boog kan niet altijd gespannen staan” Als ze niet acteert, runt Kim Van Oncen een Delhaize in Putte-Kapellen. Overdag coördineert en helpt ze waar nodig, maar wanneer de deuren gesloten zijn, is er plaats voor plezier. Want onlangs zorgde ze samen met het personeel voor een domino doorheen alle rekken. “Voor iedereen die dacht dat het niet ging lukken: eat this”, schreef ze bij het filmpje op Instagram.
22/09 15u15  Camera’s betrappen sluikstorters De mobiele camera’s die Boom sinds augustus inzet om sluikstorters en daders van andere vormen van overlast te identificeren, hebben resultaat opgeleverd. Twee sluikstorters liepen onlangs tegen de lamp.
22/09 15u15  Aanpassing kruispunt N1 zorgt voor ellenlange files in zijstraten Het heraangelegde kruispunt Grote Steenweg-N1 is een ergernis voor automobilisten. Het ontbreken van voorsorteerstroken en een omstreden regeling van de verkeerslichten maakt dat het lang filerijden is in de zijstraten.
22/09 15u15  Vier jaar cel geëist voor geweld tegen partner: “Gruwelijke en degoutante feiten” Het Openbaar Ministerie heeft vier jaar effectieve celstraf gevorderd tegen een Mechelaar wegens feiten van intrafamiliaal geweld. De man zou zijn vrouw jarenlang hebben geslagen, maar ook seksueel hebben misbruikt. “Mevrouw durft haar huis nog amper te verlaten omdat ze schrik heeft dat ze meneer opnieuw tegen het lijf zou lopen”, zei advocaat Rudi Janssens namens het slachtoffer.
22/09 15u15  Garages naast woning branden volledig uit in Heultje In Hoog Heultje in Heultje (Westerlo) zijn twee aangebouwde garages bij een woning volledig uitgebrand. De oorzaak van de brand blijft voorlopig onduidelijk omdat beide voertuigen van de bewoners op de oprit voor de garage stonden. Die auto’s konden ze ook tijdig verplaatsen.
Laatste update: vandaag om 15u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/09 15u15  Tentoonstelling rond Sint-Andries MC’s opent de deuren in bibliotheek Permeke , mét concertIn bibliotheek Permeke loopt vanaf vandaag een tentoonstelling rond Sint-Andries MC’s, naar aanleiding van het vijfjarig bestaan van Urban Bib. ‘Represent 2000’ geeft aan de hand van platen, foto’s, oude krantenartikelen en memorabilia een beeld van de carrière van de Antwerpse hiphoppioniers. Tijdens de vernissage, vanavond om 20u, staan de heren ook zelf op het podium.
22/09 15u15  Verkeersveilig Vrasene bouwt mensenketting in dorpDe werkgroep Verkeersveilig Vrasene heeft woensdagmorgen de actieweek afgesloten. In het kader van de Week van de Mobiliteit werden tal van verkeersacties op poten gezet.
22/09 15u15  Hoe zie jij Hendrik? Sint-Niklazenaar mag meebeslissen over nieuwe bibHendrik, dat is de naam die het stadsbestuur heeft gegeven aan het project rond het nieuwe gebouw van de bibliotheek en het Huis van het Kind. Inwoners mogen meebeslissen over de invulling van die nieuwbouw tijdens een participatieronde.
22/09 15u15  Opnieuw warme maaltijden in Mechelse dorpen en BattelDe stad Mechelen gaat vanaf nu weer een keer per maand warme maaltijden serveren in de Mechelse dorpen en in Battel. Op die manier wil het lokaal bestuur de sociale cohesie verder versterken na de coronacrisis. Vzw De Krone staat opnieuw in voor de catering.
22/09 15u15  Ronald Koeman geeft opmerkelijke persconferentie bij FC Barcelona: verklaring voorlezen en snel wegDe grond onder de voeten van Ronald Koeman wordt alsmaar heter. Donderdag speelt FC Barcelona tegen Cadiz en verwacht wordt dat de Nederlander dan nog steeds aan het roer staan van een zoekend Barça. Maar Koeman gaf woensdagmiddag een opmerkelijke persconferentie waarop hij een verklaring voorlas en daarna meteen de ruimte verliet. De verbaasde journalisten konden dus geen vragen meer stellen. Een voorbode van een nakend afscheid?
22/09 14u15  BLIJVEN PLAKKEN. ’Bij de Goukens’, waar het verenigingsleven thuis wasDe vijftigers en zestigers van nu kusten hun eerste lief wellicht op een jeugdfuif in een feestzaal in Laakdal. Het uitgaansleven in de jaren ’80 en ’90 speelde zich vooral af in de eigen gemeente, maar er werd wel druk gependeld tussen Klein-Vorst, Eindhout en Veerle.
22/09 14u15  Weer nieuwe arrestaties in moordonderzoek Noord-Ierse journalistDe Noord-Ierse politie heeft opnieuw twee verdachten opgepakt in het onderzoek naar de moord op de journalist Lyra McKee in 2019. Het gaat om twee mannen van 24 en 29 jaar. Hun aanhouding volgt precies een week na de arrestatie van twee nieuwe moordverdachten.
22/09 14u15  Stad grijpt in na overlast en gevaarlijke situaties op bootDe politie heeft woensdagochtend een (woon)boot weggesleept die aangemeerd lag in het Keerdok, aan de Winketkaai in Mechelen. De bewoner van de boot zou de voorbije jaren al verschillende keren voor overlast hebben gezorgd, maar ook voor gevaarlijke situaties.
22/09 14u15  Vrijetijdscentrum Brieleke heupwiegend uit de startblokken met lokale dj’s als ceremoniemeestersDe Wommelgemnaren hebben er lang moeten op wachten maar na drie jaar bouwen, gaat dit weekend het doek op van Vrijetijdscentrum Brieleke. In elke zaal en elk hoekje van het grote complex valt wel iets te ontdekken en te beleven. Van concerten, demonstraties van verenigingen tot een heus dansfeest met de absolute top van de lokale dj-scene. “We vliegen er meteen stevig in”, kondigt schepen van Cultuur Ann Theys (N-VA) aan.
22/09 14u15  Behaagactie richt zich op levende tuinen waar vogels, vlinders en bijen welkom zijnIntussen aan de 28ste editie toe biedt Natuurpunt Rupelstreek met Behaag...natuurlijk opnieuw streekeigen (fruit)bomen, struiken en klimplanten te koop aan. Thema van de actie 2021 is ‘levende tuinen’.
22/09 14u15  Meester Willy gidst fietstocht door “gehucht over de brug”Wat valt er in hemelsnaam te zien in een Turnhouts gehucht? Willy Vangeel toont het zondag 26 september tijdens een fietstocht door Zevendonk.
22/09 14u15  Mokerhamer voor tienerpooier die fortuin verdiende met vijf meisjes: “Ik krijg nog liever de doodstraf”De 28-jarige Izegemnaar Sammy L. heeft in de Brugse rechtbank tien jaar effectieve celstraf gekregen voor zijn rol als tienerpooier. De twintiger dwong vijf tienermeisjes - het jongste was amper veertien jaar oud - in de prostitutie en verdiende daar een fortuin mee. “Hoe meer gokschulden hij had, hoe meer ze moesten presteren.”
22/09 14u15  Raadslid wil desnoods zelf monument metselen voor kerkhofIn de gemeenteraad van Heist-op-den-Berg is geijverd voor de oprichting van een herdenkingsmonument op de kerkhoven van Heist-centrum en Heist-station om de namen van de mensen in de recent ontruimde graven te herdenken.
22/09 14u15  Geen beweging in dossier schaatsbaanOppositiepartij TIM polste bij schepen van Sport Jan Van Otten (Vooruit) naar de stand van zaken in het dossier van het ijssportcentrum. Na het afscheid van de Otterstraat konden de vier ijssportclubs drie jaar terecht in de voormalige bedrijfshallen van drukkerij Proost. “Ondertussen zijn de curlers, snelschaatsers, kunstschaatsers en ijshockeyers uitgezworven naar Zemst, Lommel, Eindhoven en Antwerpen”, vertelt schepen Van Otten. “Ze geloven nog steeds in de realisatie van een eigen ijssportcentrum. Daarvoor proberen ze zelf de financiële kant rond te krijgen. De gesprekken daarrond lopen nog steeds.”
22/09 14u15  Garage brandt uit in Heultje: oorzaak onbekendIn de straat Hoog Heultje in Heultje, een deelgemeente van Westerlo, is donderdag kort na de middag brand uitgebroken. Het vuur ontstond in een garage die was aangebouwd bij een woning.
22/09 14u15  Renster Oostenrijkse ploeg gewond bij aanrijding met bus in Leuven tijdens verkenning WK-parcoursIn Leuven is een wielrenster van de Oostenrijkse nationale wielerploeg gewond geraakt bij een verkeersongeval. Dat meldt de Leuvense lokale politie.
22/09 14u15  Doe Maar annuleert afscheidstourneeDe Nederlandse popgroep Doe Maar schrapt de geplande afscheidstournee in oktober en november. Ook het concert in de Antwerpse Roma wordt daardoor afgelast. De concerten zullen ook niet in een later stadium worden ingehaald, zegt organisator Live Nation. De ziekte van zanger en bassist Henny Vrienten ligt aan de basis van deze beslissing.
22/09 14u15  Regenval had geen invloed op bodemkwaliteitGebruikers mogen groenten blijven telen in de volkstuintjes in de Parkwijk (Rozenlaan) en aan de Veedijk (TuinHier). Na de stevige regenval op korte tijd begin juni liet het Turnhoutse stadsbestuur het Provinciaal Instituut voor Hygiëne bodemstalen onderzoeken. “Voor de volkstuintjes aan de Veedijk was er vergelijkingsmateriaal voorhanden uit 2016”, zegt schepen van Milieu Astrid Wittebolle (Groen). “Daaruit blijkt dat de bodemwaarden in de voorbije vijf jaar niet veranderd zijn. De wateroverlast heeft dus geen invloed gehad op de bodemkwaliteit.” Er werden wel terug verhoogde loodwaarden gemeten maar die vormen nog steeds geen probleem voor het gebruik van de gronden als tuin. Ook in de Parkwijk werden geen bodemsaneringsnormen overschreden. “We geven dezelfde aanbevelingen en richtlijnen mee voor alle volkstuintjes: was zowel de handen als je in de tuin gewerkt hebt als de groenten grondig.”
22/09 14u15  Jozef Claessens rondt kaap van vijftig titelsMeer dan duizend overwinningen en 51 nationale titels in de diverse leeftijdscategorieën, dat is de balans die de 71-jarige Jozef Claessens kan voorleggen. “Ik hoop nog lang genoeg fit te blijven.”
22/09 14u15  Koning Filip volgt Belgische mixed-relay op WK wielrennenKoning Filip komt vandaag naar het WK. Hij zal exclusief de mixed-relay tussen Knokke en Brugge volgen en dat is volgens de organisatie een bewuste keuze. Hij wil daarmee zijn appreciatie onderstrepen voor de ‘gelijkheid man-vrouw’, die met de gemengde ploegentijdrit in de verf wordt gezet.
22/09 14u15  LIVE. Volg hier de mixed team relay op het WK wielrennenVolg hier de mixed team relay op het WK wielrennen!
22/09 13u15  Zorgt financieel tekort bij netbeheerders voor een stijging van de energiefactuur?De beheerders van het distributienet voor elektriciteit zitten met een tekort van 22 miljoen euro. Dat blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator Vreg. De verwachting is dat de gezinnen en bedrijven daar weinig van zullen voelen. Voor de aardgasnetten zijn er dan weer overschotten.11 
22/09 13u15  Studenten van vroeger en nu halen herinneringen op aan Biokot, Hagar, Konijnenpijp en De SpoedDe Konijnenpijp, het Biokot, Hagar en De Spoed zijn zalen met een lange geschiedenis. De sluiting haalt daarom herinneringen boven bij studenten van vroeger en nu die warm terugdenken aan hun tijd in het Fort VI in Wilrijk. “In het fort zijn vriendschappen voor het leven gesmeed”, zegt Barbara Hoekstra, ooit vice-preses van Fabiant, de faculteitskring voor Biologie Antwerpen.10 
22/09 13u15  Quarantaineregels voor kinderen onder 12 jaar versoepelenDe regels rond quarantaine voor kinderen onder twaalf jaar in het onderwijs zullen versoepelen. Dat hebben de ministers van Volksgezondheid beslist. Een klas zal minder snel in quarantaine moeten en ook de testregels veranderen.10 
22/09 13u15  Wil je afvallen? Dan helpt het misschien om je keuken op orde te houden (en je kleerkast)De Amerikaanse succesauteur, blogger en spreker Gretchen Rubin heeft een bijzondere tip om gelukkiger te worden en ineens ook af te vallen: gewoon de rommel in huis opruimen. Want ze gelooft erin dat een nette omgeving op een heel psychologische manier bijdraagt tot je innerlijke rust, je meer energie geeft en zelfs je dieet positief kan beïnvloeden.12 
22/09 13u15  Een kat in de zak: studente uit Zoersel ontwerpt comfortabele tas om poes te vervoerenOmdat haar eigen kat Oscar (4) altijd heel gestrest was als hij in een kooitje naar de dierenarts werd vervoerd, ontwierp Jasmien de Hoon (23) een speciale tas waarin poezen ontspannen kunnen reizen. Ze scoorde er goede punten (18 op 20) mee tijdens haar opleiding productontwikkeling van de UAntwerpen.10 
22/09 13u15  Waar zijn die kasseien? Bos van Wallers helemaal overwoekerd, anderhalve week voor Parijs-RoubaixAnderhalve week voor Parijs-Roubaix gereden wordt, is het bekende Bos van Wallers helemaal overwoekerd door gras en onkruid.
22/09 13u15  Jochem Nelen (Wuustwezel) wil taboe rond mentale gezondheid doorbreken: “Het is echt oké om je niet oké te voelen”Zondag boekte Wuustwezel op het veld van Minderhout zijn eerste overwinning (1-3) van het seizoen. Tien minuten voor het einde viel Jochem Nelen bij Wuustwezel in, nadat hij een tijdje buiten strijd was geweest. Nu wil de aanvaller zijn verhaal vertellen om anderen die het mentaal lastig hebben een duw in de rug geven. Zijn openheid verdient alle respect.
22/09 13u15  Veel lof voor tafeltennisser en paralympiër Bart BrandsVelen herinneren zich de beelden op televisie na de uitschakeling van tafeltennissen Bart Brands op de Paralympische Spelen. “Het was mooi en oprecht om te zien hoeveel indruk het grootste sportevenement op jou heeft gemaakt”, zei Annemie Plompen (N-VA), districtsschepen voor sport.10 
22/09 13u15  Politie vindt drugs en wapens in huisEen 44-jarige man uit Rijkevorsel is door de rechtbank in Turnhout veroordeeld voor het bezit van drugs en verboden wapens in het bijzijn van zijn minderjarige zoon.
22/09 13u15  FERM heeft troostplek in HoogveldenIn de wijk Hoogvelden aan de Beukendreef kan iedereen die het wenst even verpozen bij een troostplek. Damesvereniging FERM kreeg van het gemeentebestuur de toestemming en de hulp om dit initiatief in deze woonwijk uit te werken.
22/09 13u15  Beerschot deelt opnieuw gratis tickets uit voor thuismatch tegen EupenKersverse coach Javier Torrente en zijn assistenten staan zaterdag voor hun vuurdoop bij Beerschot. Zo snel mogelijk punten rapen is de boodschap en dan is alle steun welkom. Voor de gelegenheid deelt de club opnieuw gratis tickets uit aan de supporters.
22/09 13u15  Nieuwe elementen in onderzoek: Antwerps acteur (51) in verdenking gesteld voor verkrachting van minderjarigenDe 51-jarige Antwerpse acteur die eind juli werd opgepakt in een onderzoek naar vermoedelijk kindermisbruik is eerder deze week voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Hij werd in verdenking gesteld voor verkrachting van minderjarigen. De man werd onder strenge voorwaarden vrijgelaten.
22/09 13u15  Mogen mondmaskers af op school? Op topoverleg staan experts en vakbonden lijnrecht tegenover minister en onderwijsveldVallen de maskers straks ook in het onderwijs af? Woensdagavond pleegt het hele onderwijsveld, onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) en de experten daarover topoverleg. De virologen en de vakbonden staan er lijnrecht tegenover de politiek, de onderwijskoepels en de CLB’s. Zo mag biostatisticus Geert Molenberghs zich aan felle tegenwind verwachten.
22/09 13u15  Artiesten en verenigingen wekken Werf 44 opnieuw tot levenNadat zo goed als twee culturele seizoenen in het water vielen door corona, presenteert de nog altijd gloednieuwe cultuurtempel Werf 44 uit met een seizoen vol fijne voorstellingen. De aftrap wordt nu zaterdag 25 september gegeven door de nog altijd swingende senior Paul Michiels. Zondag vindt in en rond het gemeenschapscentrum ook nog een verenigingendag plaats en dat is lang niet alles.
22/09 13u15  Ministers van Volksgezondheid zetten licht op groen voor derde prik rusthuisbewonersDe ministers van Volksgezondheid van het land hebben woensdag op hun Interministeriële Conferentie (IMC) het licht op groen gezet voor de toediening van een derde coronaprik voor alle rusthuisbewoners. Dat werd vernomen bij Waals minister Christie Morreale.10 
22/09 13u15  Bekende dj’s en jonge ambassadeurs lanceren De Warmste Week in Mechelen: “Elkaar accepteren zoals we zijn”Tijdens De Warmste Ochtendshow vanuit het Mechelse stadhuis hebben StuBru-dj Fien Germijns en haar MNM-collega Peter Van de Veire woensdag het startschot gegeven voor De Warmste Week. Die vindt deze winter plaats in de Dijlestad met een thema dat veel jongeren aanspreekt: ‘Kunnen zijn wie je bent’.
22/09 12u15  Bekende dj’s en jonge ambassadeurs lanceren De Warmste Week: “Elkaar accepteren zoals we zijn”Tijdens De Warmste Ochtendshow vanuit het Mechelse stadhuis hebben StuBru-dj Fien Germijns en haar MNM-collega Peter Van de Veire woensdag het startschot gegeven voor De Warmste Week. Die vindt deze winter plaats in de Dijlestad met een thema dat veel jongeren aanspreekt: ‘Kunnen zijn wie je bent’.
22/09 12u15  Bobbejaanland bereidt zich voor op strafste Halloween ooit: 5 spookhuizen, 5 scarezones en 5 nocturnesNadat Halloween vorig jaar door de coronacrisis in het water viel, bereidt het pretpark Bobbejaanland in Lichtaart (Kasterlee) zich voor op de ‘strafste Halloween ooit’. Bobbejaanland pakt vanaf 23 oktober uit met in totaal vijf spookhuizen, waarvan twee gloednieuwe, vijf scarezones en vijf nocturnes. “We laten onze bezoekers weer genieten van het grootste evenement van het jaar”, zegt algemeen directeur Yves Peeters.10 
22/09 12u15  Kate Moss kijkt trots toe hoe dochter Lila Grace op de catwalk flaneertZo moeder, zo dochter: de achttienjarige Lila Grace timmert al even aan haar modellencarrière en mocht tijdens de Londense modeweek meelopen in het defilé van Richard Quinn. Mama Kate Moss, haar trouwste fan, zat met een trotse blik op de eerste rij te kijken … en zag dat het goed was.
22/09 12u15  Dieter van Besien (Groen) gelooft niet in nieuwe spreiding van bankautomaten“De norm om meer dan 98 procent van de Belgische bevolking een geldautomaat aan te bieden binnen een straal van vijf kilometer rond de eigen woning, werkt niet voor België.” Dat zegt Groen-Kamerlid Dieter Van Besien. “Er zou in elke woonkern minstens één automaat moeten zijn, los van de afstand tussen twee geldautomaten,” klinkt het.10 
22/09 12u15  Jules (23) kreeg C-attest in het secundair, nu studeert hij af aan KU Leuven met grote onderscheidingJules Dierckx (23) studeerde zopas met grote onderscheiding af aan de KU Leuven. Een knappe prestatie, des te meer omdat hij in het zesde middelbaar te horen kreeg dat hij de unief nooit aan zou kunnen. “Ik kreeg toen een C-attest.”15 
22/09 12u15  Ouders van aan leukemie overleden Sander (4) organiseren benefiet voor families van lotgenoten: “Koningin Elisabethzaal moet helemaal vol”Op 16 oktober doorbreekt koor Scala het corona-stilzwijgen met een galaconcert in de Koningin Elisabethzaal. “We hebben 1.600 plaatsen te vullen, maar willen die avond niet één lege stoel zien. De opbrengst van de avond gaat integraal naar deLIEving, de warme opvangruimte voor broertjes en zusjes van jonge kankerpatiënten in het Prinses Elisabeth Kinderziekenhuis in Gent ”, vertellen de selfmade-organisatoren Manuela Van Herck en Gie Laurijssen aan de vooravond van de grootse comeback van Muziek voor Sander.
22/09 12u15  DISCUSSIE. Moet wie vrijwillig ontslag neemt toch een uitkering kunnen krijgen?Federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) wil het ontvangen van een uitkering ook mogelijk maken voor werknemers die vrijwillig ontslag nemen. Hij hoopt dat ze zo gemakkelijker van job zullen veranderen. Bij de coalitiepartners en werkgevers schiet dat idee in het verkeerde keelgat. Wat vind jij ervan?11 
22/09 12u15  BK Projecten bouwt 18 appartementen in dorpscentrumBK Projecten uit Westmalle start volgend jaar op twee plaatsen in Rijkevorsel met bouwwerken. Residentie Spar op de hoek van de Leopoldstraat en de Hoogstraatsesteenweg bestaat uit vijf appartementen en een handelspand. In het Prinsenpad komen 13 appartementen.
22/09 12u15  Evi Hanssen: “Mijn smartphone nauwkeurig op mijn gat gericht, met als enige doel: mijn billen checken”Wat houdt ons bezig? Evi Hanssen, 42, mama van twee jongens en het lief van Kurt, heeft er een zesde zintuig voor. Wat ze zelf voelt, deelt ze hier graag.
22/09 12u15  Zolderverdieping vernield bij uitslaande dakbrand in WilrijkBij een uitslaande dakbrand in Wilrijk is woensdag een zolderverdieping volledig vernield. De brand ging gepaard met een hevige rookontwikkeling. Een persoon raakte lichtgewond.
22/09 12u15  Nicole Richie steekt haar in brand op veertigste verjaardagDe verjaardag van realityster Nicole Richie verliep dinsdag niet volledig volgens planning. Tijdens het uitblazen van de kaarsjes vloog haar haar in brand.10 
22/09 12u15  Vooruit verzamelt twaalf volle zakken zwerfvuilTijdens de World Cleanup Day gingen vijftien leden van Vooruit Temse op zwerfvuiljacht in het centrum. Hun oogst? Twaalf volle zakken afval met rondslingerende blikjes, papiertjes, plasticflesjes, peuken en andere soorten zwerfvuil.
22/09 12u15  Waarom de herfst begint op 22 september en niet op de 21steOp school leren we dat de herfst op 21 september begint, maar dat klopt niet helemaal. Dit jaar begint de herfst op 22 september, en wel om 21.21 uur (in onze tijdzone).11 
22/09 12u15  Benjamin Dalle pareert kritiek van Wel Jong Niet Hetero: “Veiligheid van LGBTQ+ is wél belangrijk voor mij”Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle is het niet eens met de kritiek van Wel Jong Niet Hetero op de daling van de werkingsmiddelen voor de organisatie. Volgens de CD&V-minister was er een negatieve beoordeling van de adviescommissie en krijgt de organisatie toch nog 90 procent van het oorspronkelijke bedrag. Dalle countert ook de kritiek dat de veiligheid van LGBTQ+-jongeren geen prioriteit zou zijn voor de regering. “Ik hecht groot belang aan de positie van LGBTQ + in de samenleving en het jeugdwerk”, aldus de minister.
22/09 11u15  Opmerkelijk: 60-jarige Surinaamse vicepresident stelt zichzelf op in belangrijke voetbalwedstrijdEen opmerkelijk tafereel in de CONCACAF League afgelopen nacht. De 60-jarige Surinaamse vicepresident Ronnie Brunswijk heeft vannacht bij Inter Moengotapoe zichzelf in de basis gezet, mét aanvoerdersband. Brunswijk is eigenaar van de ploeg, maar zag Inter wel verliezen met 0-6 van Olimpia uit Honduras. In de CONCACAF League zijn zes tickets voor de Noord-Amerikaanse Champions League te verdienen.10 
22/09 11u15  Fietser gewond na botsing op kruispuntOp het nieuw heraangelegde kruispunt van de Houten Schoen met de Hoge Heerweg in Sint-Niklaas zijn woensdagochtend om 8 uur twee fietser op elkaar gereden. Een van hen, een jongen die op weg was naar school, hield er lichte verwondingen aan over. Hij werd naar het AZ Nikolaas overgebracht.11 
22/09 11u15  Discotheken openen deuren een uurtje vroeger, en dat is niet om te verluchtenDe hele maand oktober openen nachtclubs Ampere, TheCommon en Club Vaag in Antwerpen de deuren een uurtje vroeger dan gepland. Dus om 22 uur in plaats van om 23 uur. Dat heeft niets te maken met de nieuwe verluchtingsregels, maar wel met de onhoudbare knaldrang van het Antwerpse feestpubliek. “Door dit initiatief kan iedereen zich een uurtje langer amuseren”, klinkt het.
22/09 11u15  Gezocht: verenigingen met een originele droom (en wie weet maken wij die waar)Het dorpsplein omtoveren tot een strand? De langste speelstraat ter wereld in jouw buurt? Of een festival met alles erop en eraan op het voetbalveld? Heb jij met je vereniging een wilde droom voor je buurt of gemeente? Dan hebben Het Nieuwsblad en AXA verzekeringen goed nieuws voor jou. Al de hele zomer gaan we met De Waarmakers in iedere provincie op zoek naar het meest originele project van een vereniging in Vlaanderen. Tientallen verenigingen uit heel Vlaanderen dienden al een voorstel in. Maar de tijd tikt, je hebt nog tot 30 september om ook jouw vereniging in te schrijven.
22/09 11u15  Lieven Segers verkoopt reis als kunstwerkDe Antwerpse kunstenaar Lieven Segers zoekt acht verzamelaars die met hem op reis willen naar Parijs, La Mancha of Roemenië. Onderweg zal de artiest een tekening of foto maken, maar eigenlijk is de reis zelf het kunstwerk dat te koop is. In galerie Base-Alpha in Borgerhout waar Segers exposeert, hangen acht reistassen klaar voor durvers.
22/09 11u15  Alaphilippe na jaar in “zware” regenboogtrui: “Denk niet dat ik nog eens Vlaamse en Waalse klassiekers ga combineren”Julian Alaphilippe (29) heeft er een moeilijk jaar in de regenboogtrui opzitten. De renner van Deceuninck - Quick-Step geeft in een interview met Sport/Voetbalmagazine toe dat de trui “zwaar weegt”. “Ik werd nog drukker dan anders gesolliciteerd door de media.” Al zou hij geen nee zeggen tegen een nieuwe regenboogtrui komende zondag op het WK in Leuven.
22/09 11u15  Kerstmusical strijkt als theaterwandeling neer in De BogaardMet The Carol of the Drum krijgt Geel in het weekend van 17 tot 19 december opnieuw een kerstmusical. Omdat corona ook dan mogelijk nog altijd om de hoek loert, vindt die in openlucht en in kleine groepen plaats.
22/09 11u15  137 standhouders op autovrije Bredabaan tijdens DorpsdagZondag 26 september van 12 tot 18 u is de Bredabaan verkeersvrij vanaf de Biest tot en met de Slijkstraat. Daar wordt de zesde Dorpsdag georganiseerd.
22/09 11u15  Antwerp krijgt boete na wangedrag en pyrogebruik van supporters tegen OHLHet Disciplinair Comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft dinsdag boetes opgelegd aan voetbalclubs Antwerp, Sporting Charleroi en AA Gent wegens wangedrag en pyrogebruik van supporters in de tribunes.
22/09 11u15  Dementievriendelijk wandelen door dorpscentrumIn het kader van de Werelddag Dementie stelde het lokale bestuur van Grobbendonk de Wijngaardwandeling voor. Dat is een dementievriendelijke wandeling van zo’n 5 kilometer door Grobbendonk, met start en aankomst aan het woonzorgcentrum De Wijngaard.10 
22/09 11u15  Heerlijk punt in World Padel Tour: de pirouette-smashIn de World Tour Padel valt altijd wel iets te beleven: van onwaarschijnlijke rally’s tot verschroeiende smashes. Het nieuwste wapen voor jouw padel-arsenaal: de pirouette-smash!
22/09 11u15  Naar 1A met 12 en 1B met 14 clubs? Pro League bespreekt vandaag voorstel tot nieuwe competitieformuleDe algemene vergadering van de Pro League bespreekt vandaag een nieuw voorstel om onze competitie te organiseren. Daarin zou 1A bestaan uit 12 clubs, 1B uit 14. De play-offs blijven overeind, maar worden uitgebreid naar 8 deelnemers. De halvering van de punten verdwijnt. Ook van de opname van belofteploegen in het profvoetbal is geen sprake meer.
22/09 11u15  VOORBESCHOUWING WK TIJDRIJDEN 2021 MIXED RELAY. Sterke Belgische selectie gaat voor het podium, Italië met Ganna topfavorietMet de Mixed Relay staat woensdag het buitenbeentje der tijdritten op het programma. Gemengde landenteams van drie mannen en drie vrouwen werken om de beurt hun tijdrit af. Hoe ver komt het sterke Belgische zestal in de tweede editie van het WK Mixed Relay?
22/09 11u15  Brecht pioniert met mobiele woonregisseur tegen onaangepast woongedragDe gemeente gaat de dienst Wonen/Welzijn uitbreiden met extra consulenten, onder wie een mobiele woonregisseur. Die moet onaangepast woongedrag wegwerken wat vaak zorgt voor overlast in de omgeving.
22/09 11u15  Coalitiepartners en werkgevers schieten PS-voorstel over uitkering bij vrijwillig ontslag af: “Voorstel uit de vorige eeuw”Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert schiet het voorstel van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) af om vrijwillig ontslag met uitkering mogelijk te maken. Dermagne wil zo dat werknemers makkelijker van job kunnen veranderen. “De bedoeling is meer mensen aan het werk te krijgen en minder op een uitkering. Niet omgekeerd. Dus radicaal tegen”, schrijft Lachaert op Twitter.
22/09 10u15  Roland Pannecoucke volgt Frans Wymeersch op als fractieleider van Vlaams BelangRoland Pannecoucke (71) wordt vrijdagavond voorgedragen als de nieuwe fractieleider van Vlaams Belang in de Sint-Niklase gemeenteraad. Pannecoucke vervangt er Frans Wymeersch, die eerder zijn ontslag bekendmaakte.
22/09 10u15  Politie betrapt mannen die tijdens lockdown KFC smokkelen ... en 100.000 dollar op zak hebbenEen opvallende aanhouding in Nieuw-Zeeland. De stad Auckland zit in strenge lockdown, maar dat hield twee mannen niet tegen om toch een uitstapje naar fastfoodrestaurant KFC te maken.
22/09 10u15  Weekend lang geen grensverkeer tussen Essen en RoosendaalIn het weekend van 15 oktober is er geen grensverkeer mogelijk tussen Essen en Nispen (Roosendaal). Vanaf vrijdag 19u wordt de Antwerpseweg (N262) op de grens afgesloten. Het verkeer moet omrijden.10 
22/09 10u15  Taxibedrijf Uber na 12 jaar bijna winstgevendTaxibedrijf en maaltijdbezorger Uber lijkt dicht bij het moment dat het Amerikaanse bedrijf eindelijk echt winstgevend is. In een nieuwe prognose houdt Uber er rekening mee dat dit in het huidige derde kwartaal voor het eerst sinds de beursgang in 2019 kan gaan gebeuren. Dat is vroeger dan gedacht.10 
22/09 10u15  Liberalen en werkgevers schieten PS-voorstel over uitkering bij vrijwillig ontslag af: “Voorstel uit de vorige eeuw”Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert schiet het voorstel van federaal minister van Werk Pierre-Yves Dermagne (PS) af om vrijwillig ontslag met uitkering mogelijk te maken. Dermagne wil zo dat werknemers makkelijker van job kunnen veranderen. “De bedoeling is meer mensen aan het werk te krijgen en minder op een uitkering. Niet omgekeerd. Dus radicaal tegen”, schrijft Lachaert op Twitter.10 
22/09 10u15  Vlaamse spin-off ontwikkelt slimme rolstoel met artificiële intelligentieEen spin-off van de KU Leuven Campus Brugge heeft een slimme rolstoel op de markt gebracht voor mensen die “gevangen zitten in hun lichaam”. De uitvinding maakt gebruik van sensoren en artificiële intelligentie die ervoor zorgen dat een kleine beweging van de voeten of het hoofd de rolstoel kan besturen. Daarbij worden onvrijwillige bewegingen herkend en genegeerd.12 
22/09 10u15  Mols bladkorvenplan 2021 ligt definitief vastDe gemeente Mol plaatst deze herfst in totaal 553 bladkorven. Daarmee ligt het gemeentelijk bladkorvenplan voor 2021 definitief vast, na de evaluatie van het voorlopige plan.10 
22/09 09u15  Ontsnapte minderjarige verdachte van moord op homoseksuele David (42) aangetroffen in BlankenbergeDe 16-jarige jongeman die ontsnapte uit de gesloten instelling De Zande in Wingene is terecht. Dat bevestigt zijn advocaat aan VRT NWS.16 
22/09 09u15  MONA vzw verhuist naar ’t Getouw en TablooHet secretariaat van MONA vzw verhuist maandag 27 september van het kantoor op de Markt naar twee nieuwe locaties: ’t Getouw in Mol en Tabloo in Dessel. MONA start ook een zichtbaarheidscampagne waarbij Molse verenigingen de organisatie meer bekendheid geven.10 
22/09 09u15  Terug meer mensen aan het werk in de horeca: zelfde niveau als voor coronaEr zijn opnieuw bijna even veel mensen aan het werk in de Belgische restaurants en cafés als voor corona. Dat blijkt uit een analyse van hr-dienstverlener Acerta op basis van de gegevens van 2.500 horecazaken.12 
22/09 09u15  Huisvestingsactoren fuseren tot één maatschappijDe sociale huisvestingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in elf Kempense gemeenten fuseren eind volgend jaar tot 1 organisatie: Woonmaatschappij Neteland-Zuiderkempen. De fusie komt er om één aanspreekpunt te creëren voor mensen die op zoek zijn naar een sociale woning.11 
22/09 09u15  Twee fietsers gewond overgebracht naar het ziekenhuis na aanrijding met autoOp de Mechelsesteenweg in Willebroek kwam het tot een aanrijding tussen een personenwagen en een fietser. Bij het ongeval raakte de 37-jarige fietsster lichtgewond. Ze werd voor verzorging overgebracht naar het ziekenhuis.10 
22/09 09u15  Wel Jong Niet Hetero vraagt meer Vlaams geld voor veiligheid LGBTQ+-jongerenDe Vlaamse regering geeft “een duidelijk signaal dat de veiligheid van LGBTQ+-jongeren geen prioriteit is”. Zo klaagt Wel Jong Niet Hetero woensdag de verlaging van de werkingsmiddelen voor de organisatie aan. De vereniging lanceert een petitie om meer investeringen in het welzijn en de veiligheid van deze jongeren te vragen.13 
22/09 09u15  Inbrekers stelen materiaal uit geparkeerde bestelwagensOp de Oude Antwerpsebaan in Mechelen werd ingebroken in een bestelwagen die geparkeerd stond op de openbare weg.13 
22/09 09u15  Steeds meer 65-plussers voor de klas, ook één 80-plusserIn het afgelopen schooljaar bleven 619 leerkrachten aan de slag nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).15 
22/09 08u15  ‘Sex and the city’-acteur Willie Garson overledenDe Amerikaanse acteur Willie Garson is overleden. Hij is het best gekend als Stanford Blatch in Sex and the city. Garson werd 57 jaar.13 
22/09 08u15  Hoelang blijft Ronald Koeman nog bij FC Barcelona? Bondscoach Roberto Martinez wordt alweer genoemdRonald Koeman is nog altijd trainer van FC Barcelona, ook na het magere 1-1-gelijkspel van maandag in Camp Nou tegen Granada. De Spaanse pers is ervan overtuigd dat, wanneer het donderdag op het veld van Cadiz weer misloopt voor Barça, er een nieuwe trainer komt. Er wordt volop gespeculeerd over de komst van onder meer Roberto Martinez, bondscoach van de Rode Duivels.12 
22/09 08u15  Steeds meer 65-plussers voor de klas, ook één tachtigplusserIn het afgelopen schooljaar bleven 619 leerkrachten aan de slag nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).13 
22/09 08u15  Verbod op pet, keppeltje of hoofddoek in rechtbank verdwijntDe hervormingen bij justitie komen opnieuw op gang. Dat betekent ook het verdwijnen van het verbod op een pet, keppeltje en de hoofddoek in de rechtbank. Dat schrijft De Standaard.13 
22/09 07u15  Nieuwe bankneutrale geldautomaten worden Bancontact gedooptBatopin, het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten, heeft zijn zes eerste toestellen geïnstalleerd. Ze zijn terug te vinden in Anderlecht, Gent, Lierneux, Stavelot, Nimy en Clavier. De nieuwe naam van deze bankneutrale automaten klinkt verrassend vertrouwd: ‘Bancontact’.16 
22/09 07u15  Trump daagt zijn nicht en The New York Times voor de rechterVoormalig president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie verslaggevers van de krant en zijn nicht Mary Trump. Volgens de ex-president zouden ze een “verraderlijk complot” hebben beraamd om zijn privégegevens te verkrijgen voor een artikel over zijn belastingsgeschiedenis.15 
22/09 07u15  Meer luchtvervuiling leidt tot meer corona, zegt studie van de Hoge GezondheidsraadEen studie van de Hoge Gezondheidsraad wijst uit dat er een grote wisselwerking bestaat tussen milieu, klimaat, gezondheid en sociale doelstellingen. Zo wees onderzoek bijvoorbeeld uit dat luchtverontreiniging de kans op een coronabesmetting met complicaties vergroot en dat de coronamaatregelen op hun beurt de luchtkwaliteit in steden hebben verbeterd.14 
22/09 07u15  Man die agenten toetakelde met krik in Molenbeek handelde uit “liefdesverdriet”De 40-jarige man die maandag in Molenbeek drie politiemensen te lijf is gegaan, handelde uit “liefdesverdriet”, zo vernamen de kranten van Sudpresse. Wat dat precies betekent, is niet meteen duidelijk. Er circuleren verschillende verhalen.10 
22/09 07u15  FBI bevestigt dat gevonden lichaam in Wyoming dat van Gabby Petito (22) is, lijkschouwer beschouwt haar dood als “moord”Het lichaam dat zondag gevonden is in het Bridger-Teton National Forest (Wyoming) is wel degelijk dat van de Amerikaanse Gabby Petito. Dat blijkt uit de autopsie en bevestigt de FBI. De 22-jarige YouTubester verdween tijdens een roadtrip met haar verloofde Brian Laundrie (23) door de Verenigde Staten.11 
22/09 07u15  Aantal ziekenhuisopnames neemt opnieuw afVan 15 tot 21 september werden elke dag gemiddeld 57,3 personen opgenomen in het ziekenhuis met COVID-19. Dat is een daling met drie procent ten opzichte van de afgelopen zeven dagen. In totaal liggen er nu 684 mensen in het ziekenhuis, waarvan 214 op intensieve zorg. Dat blijkt woensdagochtend uit de cijfers van gezondheidsinstituut Sciensano.13 
22/09 06u15  Zo blijft de kleur van je geverfde lokken langer mooiIn koel blond wil je geen warme schijn en kastanjebruin moet het ook écht zijn. Maar hoe bewaar je de kleur van je haar optimaal? BV-kapper Jochen Vanhoudt geeft advies.17 
22/09 06u15  Ondernemers stellen hun eigen rouwbrief op: “Zonder middenstand geen leefbare stad”De uitbaters van horeca- en handelszaken in centrum Sint-Niklaas lijken alle hoop in het verkeersbeleid van de stad te zijn verloren. Tientallen handelaars dropten al symbolisch gebaar een rouwbrief in de bus van het stadhuis. “Met de auto wordt geen rekening gehouden”, klinkt het.13 
22/09 06u15  Twintigers Pieter en Arne stampen nieuw festival uit de grond: “Sint-Niklaas had nood aan een eigen dancefestival”Sint-Niklaas is een festival rijker: op een grasveld van SVK vindt zaterdag het Hips Don’t Lie Festival plaats. “Omdat we vonden dat Sint-Niklaas een eigen dancefestival nodig heeft”, klinkt het bij de organisatoren.14 
22/09 06u15  Nadat 87-jarige zijn vrouw met hamer doodslaat: “Je wilt niet weten wat er soms thuis speelt binnen lange relatie”Een 87-jarige die zijn echtgenote met een hamer doodslaat na een echtelijke ruzie, is een uitzonderlijk incident. Maar relatie-experte Rika Ponnet ziet veel langere relaties ontsporen in een toxische situatie. Ze noemt het een “breed maatschappelijk probleem”. “Mensen die vijftig jaar getrouwd zijn, krijgen een cadeautje op het stadhuis. Maar je wilt niet weten wat er bij hen thuis soms speelt.”14 
22/09 06u15  Duizenden leerlingen wachten nog op schoolboeken omdat hun ouders op zwarte lijst staanDuizenden leerlingen in het middelbaar onderwijs moeten het al drie weken zonder schoolboeken stellen. De boeken zijn er wel, maar de leverancier weigert ze op te sturen. Omdat hun ouders op de zwarte lijst staan wegens openstaande rekeningen.14 
22/09 06u15  STANDPUNT. Antwerpen boven, Mechelen onderVan de dertien Vlaamse centrumsteden had Mechelen in 2020 het meeste schulden, goed voor 3.018 euro per inwoner. Antwerpen scoort bij de beste, met 1.088 euro schuld per inwoner. Alleen Brugge en Turnhout (amper 295 euro) doen nog beter. Antwerpen staat ook afgetekend op kop in ‘autofinancieringsmarge’, die aangeeft hoe financieel gezond een stad is.
22/09 06u15  Diplomatieke rel tussen België en Rwanda na kritiek door minister Sophie WilmèsMinister van Buitenlandse Zaken Sophie Wilmès (MR) zal haar Rwandese ambtgenoot Vincent Biruta deze week dan toch niet ontmoeten in New York. Wilmès wilde verhaal halen voor het “oneerlijk proces” dat maandag uitmondde in de veroordeling tot 25 jaar cel van Paul Rusesabagina, een politieke tegenstander van president Paul Kagame. Maar Rwanda is niet opgezet met de Belgische kritiek en annuleert de ontmoeting.10 
22/09 06u15  Lierse pater Jan Hoet (78) keert terug naar levensgevaarlijk Haïti: “Ik kom alleen buiten voor boodschappen”Pater Jan Hoet uit Lier is even in het land, maar op 4 oktober vertrekt hij weer naar Haïti. Ook al is hij 78, is de president ginds vermoord, was er een zware aardbeving en maken gewapende bendes de straten dag en nacht onveilig. “Ik kom er alleen nog buiten als het echt moet. Maar hier blijven? Dan zou ik pas creperen”, zegt hij, met een brede glimlach. Een Vlaamse pater zoals ze niet meer worden gemaakt.
22/09 06u15  Beleggers zien muziek in beursgang UniversalUniversal Music Group, de platenfirma van kleppers als Billie Eilish, Taylor Swift, Lady Gaga, Drake, Metallica, ABBA, U2 en The Beatles, heeft zijn debuut in Amsterdam niet gemist. Het aandeel schoot meteen omhoog, goed voor een totale beurswaarde van 45,5 miljard euro. En zeggen dat het van oorsprong Amerikaanse Universal in 2013 op amper 10 miljard dollar werd geschat.
22/09 06u15  Marijn Devalck treedt zo nodig met mondmasker op omdat collega’s vaccin weigeren: “Welke keuze heb ik?”Marijn Devalck (70) gaat als dat nodig is mét mondmasker op het toneel staan. Veel zin heeft hij daar niet in, maar hij ziet voor een aantal van zijn optredens geen andere oplossing. Verschillende van zijn collega’s zijn namelijk niet gevaccineerd. “Ik hoor vanuit andere hoeken gelijkaardige verhalen. En dat maakt me bang voor de toekomst van de sector.”
22/09 06u15  DJ en mama Anouk Matton geeft inkijk in haar leven in realityreeks: “Paniek overheerste tijdens de eerste twee weken na de geboorte”‘Mevrouw Dimitri Vegas’, het klonk altijd wat denigrerend. Die omschrijving mag nu finaal overboord, want dj Anouk Matton (28) zet zichzelf in als merk: ze is druk met muziek, druk met haar make-uplijn en heeft dra een eigen realityreeks. Met daarin een hoofdrol voor London Takis, hun twee maanden oude zoontje. Al was de voorbije periode erg turbulent.
22/09 06u15  Mechelen is gaststad voor De Warmste Week dit jaar: stadsfestival voor jong en oud wordt nieuwe blikvangerDe Warmste Week van Studio Brussel komt naar Mechelen. Opvallend is dat er deze keer ook een heus stadsfestival zal georganiseerd worden. “Een groot feest met een belangrijke boodschap: daar zetten we graag mee onze schouders onder”, zegt de Mechelse schepen Kristof Calvo (Vld-Groen-M+).
22/09 06u15  Yvonne Reynders, wielerdiva in een tijdperk waarin vrouwen op een fiets net geen taboe warenZevenmaal. Zevenmaal werd Yvonne Reynders (84) wereldkampioen. Vier keer op de weg, drie keer op de piste in de achtervolging. Ze heeft geen enkele regenboogtrui meer. Allemaal weggegeven. Haar eerste kolenschop – volgens haar de bron van al haar latere successen als renster – bezit ze nog wel. Met als buren 31 (!) schildpadden als huisdier.11 
22/09 06u15  Alles wat u moet weten over de mixed team relayDe mixed team relay staat voor de tweede keer op het programma van het WK. Als organiserend land kon Belgian Cycling niet zonder ambitie aan de start staan en dus werd een competitief zestal bij elkaar gezocht, met een kans op een medaille. Zes atleten, zes vragen zodat u straks alles weet over deze relatief nieuwe discipline mét olympische ambities.
22/09 06u15  Ouderlijk huis op 290 meter van finish: thuisrijder Jasper Stuyven verkent WK-parcoursEen aanloop in Antwerpen, dan anderhalve lus in Leuven, een oversteek naar Overijse, terug naar Leuven, nog eens Overijse en ten slotte tweeënhalve lus in Leuven. Zo loopt het WK-parcours bij de profs – bij de juniores, beloften en vrouwen telkens anders. Voor u door de bomen het bos niet meer ziet: ‘thuisrijder’ Jasper Stuyven verkent voor ons het parcours en blijkt de ideale gezel. “Ik weet elke stoeprand liggen, hoe je elke bocht perfect aansnijdt. En ik heb de aankomst al ontelbare keren op gesprint.”
22/09 06u15  Vanderidt verlaat Rupel Boom voor Beerschot: “Deze kans kon ik niet laten liggen”Als een donderslag bij heldere hemel, zo werd het vertrek van Greg Vanderidt gisteren ervaren bij eerste amateurclub Rupel Boom. Vanderidt was bijna drie jaar T1 bij de Steenbakkers en wordt nu dus assistent bij Beerschot. Het feit dat Vanderidt perfect Spaans spreekt, is met een Argentijnse hoofdcoach op het Kiel uiteraard een enorm voordeel. “Het is allemaal zeer snel gegaan.”
22/09 06u15  Viertal blijft out bij Antwerp, goed nieuws over CoopmanVoor het geblesseerde viertal Engels (kuit), Yusuf (adductoren) Balikwisha (heup) en Vines (schouder) komen de wedstrijden tegen Genk en Union van aanstaande zondag te vroeg.
22/09 06u15  Antwerp versus Genk: de clash der prijsschutters Samatta en OnuachuAntwerp - RC Genk wordt straks ook een duel tussen goalgetters Ally Samatta (28) en Paul Onuachu (27). De Tanzaniaan en de Keniaan waren een half jaar lang spitsbroeders in de Limburgse mijnstad, maar tegelijkertijd ook elkaars concurrenten. Nu staan beide Afrikanen voor het eerst tegenover elkaar. “Winnen vanavond is belangrijker voor ons dan zelf scoren.”
22/09 06u15  Rupel Boom: “Begrip voor Vanderidt maar slechte timing voor ons”Rupel Boom moet op zoek naar een nieuwe trainer. De Spaanse bestuurders van overnemer Rising Phoenix waren dinsdag in het land voor een onderhoud met het Boomse gemeentebestuur. Hun privéjet richting Spanje was nog maar net opgestegen toen het nieuws van het vertrek van Vanderidt binnen viel.
22/09 06u15  Kat kan comfortabel naar dierenarts dankzij speciale tasOmdat haar eigen kat Oscar (4) altijd heel gestrest was als hij in een kooitje naar de dierenarts werd vervoerd, ontwierp Jasmien de Hoon (23) een speciale tas waarin poezen ontspannen kunnen reizen. Ze scoorde er goede punten (18/20) mee bij de opleiding productontwikkeling van de UAntwerpen.
22/09 06u15  ALLEMAAL ANTWERPEN. “Ook internationaal op de kaart zetten”Elke weekdag plukken onze reporter en fotograaf een toevallige voorbijganger van straat voor een fijn gesprek. Want iedereen heeft een verhaal. En zeker in Antwerpen. Vandaag: Jeroen Aerts (47) .
22/09 06u15  Geen stilzwijgende verlengingen en prijsverhogingen meer voor energiecontracten vanaf begin 2022Met de stijgende energieprijzen denken mensen die zich ooit inschreven voor een groepsaankoop energie, dat ze nog steeds een lager tarief hebben. Vaak hebben ze niet door dat hun factuur na een jaar via een stilzwijgende verlenging de hoogte in gaat. Aan dit soort verlengingen komt door nieuwe wetgeving volgend jaar een einde.
22/09 06u15  COLUMN. Goed doen voor iedereen, het blijft moeilijkHet stadsbestuur van Herentals heeft afgelopen week de jubilerende verenigingen ontvangen. Ik moest ook even nadenken wat jubilerende verenigingen zijn. Dat zijn namelijk sportieve, maatschappelijke of culturele genootschappen die er een werking van 25 jaar of een veelvoud van dat getal hebben opzitten.
22/09 06u15  Online plantenwinkel uit Lier merkt trend op: bedrijven willen planten op kantoor voor terugkeer werknemersQuirine Peeters (26) uit Koningshooikt (Lier) startte vorig jaar de online plantenshop MyNewPlant. Nu meer en meer werknemers weer naar kantoor terugkeren, doen opvallend veel bedrijven een beroep op haar.
22/09 06u15  COLUMN. Het hoogtepunt van de festivalzomer lag in KesselDe wereldkampioenschappen maken deze week van België echt het wielerland bij uitstek. Overal staan enthousiaste mensen langs de kant de renners aan te moedigen en er een feest van te maken. De mooie nazomer helpt daar natuurlijk meer dan een handje bij.
22/09 04u15  Zwarte lijst voor asociale huurders: “Kleine groep maakt het voor velen onleefbaar”Sociale huurders die het te bont maken in hun woning of de buren terroriseren dreigen voortaan op een zwarte lijst te komen. Ze kunnen dan voor minstens drie jaar geschorst worden van de sociale huurmarkt. “Een bijzonder kleine groep die het voor heel veel mensen onleefbaar maakt.”12 
22/09 03u15  Kanye West telt bijna 50 miljoen euro neer voor nieuwe villaAls je Kanye West (44) heet, moet je op geen dollar meer of minder kijken. Amerikaanse media berichten dat de rapper 57,25 miljoen dollar (een slordige 49 miljoen euro) heeft neergeteld voor een nieuw optrekje, een strandhuis in Malibu. West zou het zelf beschouwen als een ‘artistiek pand’, waarin hij zijn kinderen wil grootbrengen.16 
22/09 03u15  Benoît Poelvoorde krijgt hoofdrol in film geïnspireerd op de zaak-DutrouxEen rechtstreekse verfilming is het niet, wil de producent duidelijk gezegd hebben. Maar het scenario van Maldoror, de Belgische film waarin Benoît Poelvoorde een belangrijke rol zal spelen, is wel geïnspireerd op de zaak Dutroux. Het project rijpt al vijftien jaar in de koker van regisseur-scenarist Fabrice du Welz.16 
22/09 03u15  Tussen 25 en 100 jaar verenigingHet stadsbestuur van Herentals heeft afgelopen week de jubilerende verenigingen ontvangen. Ik moest ook even nadenken wat jubilerende verenigingen zijn. Dat zijn namelijk sportieve, maatschappelijke of culturele genootschappen die er een werking van 25 jaar of een veelvoud van dit getal hebben opzitten. Van de ruim 200 verenigingen die mijn stad rijk is waren er vorig en dit jaar samen 13 in jubilerende staat.14 
22/09 03u15  Burgerinitiatief wil nog meer mensen overtuigen van zonnepanelenDe burgercoörpertie MegaWattPuur is deze maand met de actie ‘Zonnig Waasland’ gestart. Als erkende energieambassadeur wil het zo veel mogelijk Wase daken met zonnepanelen uitrusten.14 
22/09 03u15  Opnieuws Start to RunNa een jaartje onderbreking start Running Team Sinaai opnieuw met ‘Start to Run’. De eerste training is op 27 september.15 
22/09 00u15  Otto-Jan Ham en Elodie Ouédraogo gaven àlles voor deelname aan WK tijdrijden: “Mentaal ben ik nog aan het bekomen”Elodie Ouédraogo ging ervan uit dat ze laatste zou worden in haar WK-tijdrijden en zoals gisteravond in de slotaflevering van De tijd van ons leven op Eén te zien was, kreeg ze gelijk. Al scheelde het weinig. De voormalige topsporter eindigde 41 seconden na de voorlaatste. Otto-Jan Ham deed het net iets beter, hij wist één na laatste te finishen. “Het was hard, jezelf pijn doen, daar komt het op neer”, zo blikt Ouédraogo op haar rit terug.18 
21/09 23u15  Antwerp FC: ook brandweer keurt tribune 4 goedEindelijk witte rook. Binnenlandse Zaken kon dinsdag in de namiddag het licht op groen zetten voor het gebruik van de nieuwe tribune 4 van de Bosuil. Voetbalclub Antwerp moest daarop enkel nog wachten op het formele fiat van de lokale brandweer en dat kreeg ze een klein uurtje voor middernacht. Vanaf de thuiswedstrijd tegen Genk woensdagavond én de rest van het voetbalseizoen kan Antwerp dus opnieuw voor een volle Bosuil spelen.14 
21/09 23u15  Groen Berlaar: “Nieuwe sporthal Doelvelden biedt geen meerwaarde tegenover sporthal ’t Stapveld“Oppositiepartij Groen Berlaar blijft zich verzetten tegen een nieuw sportcomplex in het gemeentelijk sportcentrum Doelvelden. “Dit dure project biedt geen meerwaarde tegenover een totaalrenovatie van de sporthal in de Pastorijstraat”, zegt raadslid Brend Van Ransbeeck.11 
21/09 23u15  Ouders van student die zwaargewond in ziekenhuis ligt, doen warme oproep: “Een kaartje zou Dali goed doen”Terwijl Dali Van Buynder (20) uit Sint-Niklaas nog steeds zwaargewond in het ziekenhuis ligt, doen zijn ouders een oproep om hem een kaartje te sturen. “Het zou hem deugd doen om jullie warme steun te zien en te voelen”, weten zijn ouders. Dali werd het afgelopen weekend in kritieke toestand aangetroffen in de Gentse Overpoort.13 
21/09 23u15  Sven Mary over zaak Sanda Dia: “Waren het allochtonen, zaten Reuzegommers al in de cel”Sven Mary is dinsdag te gast in De Cooke & Verhulst show. Hij treedt op als advocaat in de zaak van Sanda Dia, de jongeman die overleed tijdens zijn doop om lid te worden van de Leuvense studentenclub Reuzegom. Mary vertelt over het lang aanslepende proces en maakt ook een opmerking over de 18 leden die zich moeten verantwoorden voor de dood van hun medestudent: “Ik ben ervan overtuigd dat moesten ze van Molenbeek zijn, zouden ze vastzitten.”13 
21/09 23u15  Betoging voor parlement in Namibië na akkoord met Berlijn over genocideHonderden Namibiërs hebben dinsdag actie gevoerd voor hun parlement. Daar zou gedebatteerd worden over een akkoord met Duitsland over de erkenning van de genocide aan het begin van de vorige eeuw.13 
21/09 23u15  Red Flames vegen de vloer aan met Albanië: Tessa Wullaert viert 100ste cap met doelpunt en twee assistsTessa Wullaert (28) kreeg een gala-avond voor haar 100ste cap. De Red Flames (FIFA-19) wonnen zoals verwacht makkelijk hun WK-kwalificatiewedstrijd Albanië (FIFA-75) en zetten zo hun misstap tegen Polen (FIFA-29) vorige vrijdag enigszins recht. De Belgen wonnen onder meer dankzij twee assists en een goal van Wullaert met 7-0.12 
21/09 22u15  Tussen al het geruzie door komt premier De Croo met een plan om het land weer op de rails te krijgen (en de regering nieuw leven in te blazen)Het herstart- en transitieplan. Zo heet het plan waarmee premier Alexander De Croo bij zijn State of the Union op 12 oktober in de Kamer wil uitpakken. En zoals de naam doet vermoeden, moet het ons land na de ergste gezondheidscrisis ooit weer op de sporen én in een hogere versnelling krijgen. En de Vivaldi-regering een nieuwe adem geven.11 
21/09 22u15  Genk-trainer Van den Brom: “Antwerp op zes punten zetten”Met een zege op de Bosuil kan KRC Genk na acht speeldagen naast Club Brugge op kop komen in de Jupiler League. “Dat is nu nog niet het allerbelangrijkste maar we gaan het ook niet laten liggen”, zegt John van den Brom.
21/09 22u15  Politie neemt ‘zedenhond’ in dienst met als specialiteit sperma opsporenPrimeur bij de federale politie: voortaan heeft ze ook een ‘zedenhond’ in haar rangen. De Mechelse herder Zennah is opgeleid om sperma op te sporen en moet zo helpen bij het oplossen van verkrachtingszaken. “Elke dag zijn er acht aangiftes van verkrachting, we kunnen de hulp echt wel gebruiken”, zegt Rony Vandaele, hoofdcommissaris van de hondensteundienst.
21/09 22u15  Kersvers Beerschot-coach Javier Torrente (52): twintig jaar lang de stem van Marcelo BielsaMet Javier Torrente (52) haalt Beerschot een culttrainer en sfeermaker in huis. Iemand die twintig jaar lang onder de vleugels van trainerslegende Marcelo Bielsa werkte en voor de Argentijnse sfinx de wedstrijdcoaching in handen nam.
21/09 22u15  Lava van vulkaan op La Palma stroomt richting oceaan: kans op golven kokend water en giftige gassenDe lavastroom die is ontstaan op de vulkaan Cumbre Vieja in het zuiden van het Canarische Eiland La Palma is zich dinsdag een weg blijven banen op het eiland en verwoestte daarbij alles wat hij tegenkwam. Er wordt gevreesd dat er giftige gassen zullen vrijkomen als de lava in de oceaan terechtkomt.
21/09 22u15  Uitgestelde editie Goezot breekt recordsDe verhuis van het voorjaar naar september lijkt blues- en rootsfestival Goezot in ’t Hofke geen windeieren te leggen. Voor het eerst is ook zaterdag uitverkocht.
21/09 22u15  Gemeente zet alle buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen stop omdat aantal coronagevallen sterk stijgtHet aantal coronabesmettingen bij lagereschoolkinderen vertoonde de afgelopen dagen een significante stijging in Hoeilaart. Daarom besliste het gemeentebestuur om alle buitenschoolse activiteiten voor -12-jarigen met onmiddellijke ingang tijdelijk stop te zetten tot maandag 4 oktober.10 
21/09 22u15  De Troef stopt als concessiehouder van stadsboerderijNa een jaar bemiddelen tussen De Troef, dat de stadsboerderij uitbaat, en de leden van de CSA-zelfoogsttuin hebben Stad Turnhout en het maatwerkbedrijf beslist om “als vrienden uit elkaar te gaan”. Samen met de leden wordt nu bekeken onder welke vorm de zelfoogsttuin verdergaat.
21/09 22u15  Gemeentebestuur zkt zonevreemde ondernemingHet gemeentebestuur van Ravels probeert al enige tijd een nieuwe kmo-zone te ontwikkelen langs de Tilburgseweg tussen Poppel en de Nederlandse grens, naast het bestaande industrieterrein Goirleweg. Daar liggen twee hectaren te wachten op een zonevreemd bedrijf. De hogere overheid heeft immers beslist dat de nieuwe zone enkel gebruikt mag worden voor de herlokalisatie van ondernemingen die momenteel niet gevestigd zijn conform de gewestplanbestemming van hun perceel. Het gemeentebestuur wil nu de haalbaarheid van en interesse naar de ontwikkeling bestuderen. Ze roept daarom zonevreemde bedrijven op om voor 30 september “geheel vrijblijvend” contact op te nemen met de gemeentelijke dienst lokale economie via lokale.economie@ravels.be.
21/09 22u15  Bijna 95 procent leerkrachten is volledig gevaccineerd, al 77 procent scholieren kreeg minstens één prikBijna 95 procent van de Vlaamse leerkrachten is volledig gevaccineerd tegen Covid-19. Onder de middelbare scholieren heeft al 77 procent minstens één dosis gekregen en de komende weken worden er nog heel wat tweede prikken gezet. “Voor mij verantwoorden deze cijfers verdere versoepelingen in ons onderwijs”, reageert minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
21/09 22u15  “Never 13”: fans Rupel Boom zien trainer Vanderidt niet graag vertrekken naar BeerschotDinsdag plukte Beerschot hoofdtrainer Greg Vanderidt weg bij Rupel Boom. Vanderidt wordt op het Kiel assistent van Javier Torrente. De Boomse supporters kunnen allerminst lachen met die overgang. Een spandoek aan het stadion van Boom maakte dat duidelijk.
21/09 21u15  Groep Maes zoekt tot twintig nieuwe collega’s en zet hiervoor groots in op eenmalige jobdagGroep Maes is op zoek naar vijftien machinisten om hoogwerkers te bedienen. Een moeilijk in te vullen functie. Vrijdag 24 september organiseert het bedrijf daarom tussen 15 en 22u een jobdag in het depot in Pulle. Er worden ook een vijftal techniekers elektriciteit gezocht voor Maes Industriële Verlichting.
21/09 21u15  Wakeboarden by night op Linkeroever: “We zijn één grote vriendengroep”Aan de Regatta club op Linkeroever vond er dinsdagavond de wakeboardwedstrijd van Red Bull Full Moon plaats. Dat is een indrukwekkend evenement bij maanlicht, waarbij de wakeboarders van de Lage Landen het beste van zichzelf laten zien. “Het is een speciaal concept, normaal gezien wakeboarden we niet in het donker”, zegt Tim Farazay, manager van de kabelbaan op Linkeroever.
21/09 21u15  Van Bernard Hinault over Eddy Merckx tot Tom Boonen: deze prominente gasten tekenen present op het Gala van de WereldkampioenenAan de vooravond van de WK-wegrit bij de mannen vindt zaterdag in de Leuvense Brabanthal het Gala van de Wereldkampioenen plaats. Voor die feestelijke aangelegenheid worden ale wereldkampioenen bij de mannen en vrouwen uitgenodigd. Van Bernard Hinault over Eddy Merckx tot Tom Boonen. Deze namen tekenen alvast present.
21/09 21u15  Braziliaanse president Bolsonaro moet pizza aan deur van restaurant opeten wegens niet gevaccineerdJair Bolsonaro is net als vele andere staatshoofden in New York voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. Alleen: de Braziliaanse president is niet gevaccineerd en moet daar de gevolgen van dragen.
21/09 21u15  Gemeente geeft goedkeuring voor fakkeltocht tegen “probleemwolf”De gemeente Oudsbergen heeft de aanvraag voor de wolvenfakkeltocht van komende vrijdag goedgekeurd. Burgemeester Marco Goossens zegt de onrust bij de inwoners te begrijpen en ook dat die hun ongenoegen willen uiten.
21/09 21u15  Franse monniken aangeklaagd voor in brand steken 5G-masten, klooster ziet het als “fout van de jeugd”Twee Franse monniken uit het departement Rhône worden aangeklaagd voor het in brand steken van twee 5G-masten. Ze wilden aandacht vragen voor gezondheidsrisico’s die het netwerk in hun ogen zou hebben. De twee werden opgepakt toen agenten hen bij een mast opwachtten. Ze hebben bekend, melden lokale aanklagers.
21/09 21u15  Vandalen slaan nu al vijfde keer boel kort en klein in kasteel Runcvoorthof: duizenden euro’s schadeVandalen hebben afgelopen weekend voor duizenden euro’s schade toegebracht in nieuwe appartementen in kasteel Runcvoorthof in Merksem. Het is al de vijfde keer dat vandalen deze site viseren. Al sinds november zijn er renovatiewerken aan de gang en worden in het kasteel moderne gezinswoningen en commerciële ruimtes gebouwd.
21/09 21u15  Vroeger Engels kamp wordt bedrijventerreinEr zit schot in de ontwikkeling van een nieuw bedrijventerrein op het voormalig Engels kamp aan de Oostmalsesteenweg in Emblem. Igean kocht in 2006 5,2 hectaren van het Engels kamp over van Defensie. De gemeenteraad van Ranst heeft nu de lastgevingsovereenkomst goedgekeurd, waardoor de gebouwen gesloopt kunnen worden.
21/09 21u15  Advocate Jan Fabre over proces dat in maart begint: “Geen strafbare feiten”Het proces tegen Jan Fabre (62) zal behandeld worden op 25 maart en 1 april 2022. De Antwerpse kunstenaar wordt strafrechtelijk vervolgd wegens seksuele intimidatie op de werkvloer, geweldpleging en aanranding van de eerbaarheid. Zijn advocate Eline Tritsmans zegt dat er een karikatuur van Fabre wordt gemaakt. “Hij heeft geen strafbare feiten gepleegd.”
21/09 20u15  Gevangengenomen oppositieleider Navalny: “Uitslag Russische verkiezingen is vervalst”De gevangengenomen oppositieleider Aleksej Navalny heeft zich kritisch uitgelaten over de parlementsverkiezingen in Rusland, die volgens hem vervalst zijn. De uitslag werd op de “meest primitieve manier” veranderd en dus van de kiezers “gestolen”, klinkt het.
21/09 20u15  Edegemse stadsgids in New York dolgelukkig met opheffen travel ban: “Ik viel bijna flauw toen ik het goede nieuws hoorde”Sinds het nieuws bevestigd werd dat Amerika weer toeristen zal toelaten, wordt de Antwerpse stadsgids Patrick van Rosendaal bedolven onder de enthousiaste berichten. “Dit nieuws kwam echt op het juiste moment, want ik zag het somber in. Gelukkig is er eindelijk weer perspectief.”
21/09 20u15  Opgepakte 14-jarige ontsnapt langs raam uit Mechels politiekantoor: “We gaan dit grondig onderzoeken”Uit het politiecommissariaat van de zone Mechelen-Willebroek is dinsdagmiddag een opgepakte verdachte ontsnapt. Het ging om een jongen van 14 jaar die in de voormiddag betrokken zou geweest zijn bij een diefstal in de Stationsstraat in Mechelen. Tijdens de administratieve afhandeling van de zaak zag de tiener zijn kans om door een raam te klauteren en weg te vluchten. De knaap kon, ondanks een zoekactie, ontkomen.
21/09 20u15  Schilder krijgt celstraf omdat hij met lepe truc klanten van concurrent inpikte: “30.000 euro misgelopen”Een 38-jarige man uit De Panne is door de Veurnse strafrechter tot zes maanden effectieve celstraf veroordeeld omdat hij een bevriende concurrent op een lepe manier klanten afhandig maakte. N.T. zette een eigen mailadres tussen de contactgegevens op de website van het slachtoffer.
21/09 20u15  Demir vraagt “helderheid en transparantie” over leidingstraat tussen Antwerpse haven en RuhrgebiedVlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) vraagt aan de industriesector om meer duidelijkheid te scheppen rond de geplande leidingstraat tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. De N-VA-minister wil onder meer weten om hoeveel leidingen het gaat en welke stoffen er vervoerd zullen worden.
21/09 20u15  Javier Torrente moet Beerschot weer op de rails krijgen: Argentijn was al T2 van BielsaBeerschot heeft een nieuwe trainer gevonden: Javier Torrente moet de Mannekes uit het degradatiemoeras sleuren. De 52-jarige Argentijn vervangt Peter Maes, die na een 1 op 21 moest opstappen. De opdracht voor Torrente is duidelijk: Beerschot in 1A houden. De club staat laatste in de Jupiler Pro League met zes punten achterstand.
21/09 20u15  Twee verdachten opgepakt voor beschieten van huis in Hoevenen, wapens en drugs gevonden bij huiszoekingDe recherche heeft twee verdachten uit Wuustwezel opgepakt voor het beschieten van een huis in de Parijseweg in Hoevenen (Stabroek) midden augustus. Ze konden opgespoord worden dankzij een track-and-trace-systeem in een bestelwagen.
21/09 20u15  Zijn derde Pfizer- en tweede Johnson & Johnson-prik nodig om ons de winter door te helpen?Morgenochtend beslist de Interministeriële Conferentie allicht dat 85-plussers een derde coronaprik zullen kunnen krijgen. Naast de mensen die al een onderdrukt immuunsysteem hebben, krijgen nu ook de oudere bevolking dus een bijkomende bescherming. Intussen blijkt ook dat het éénprikvaccin van Johnson & Johnson gebaat zou kunnen zijn met een extra dosis. Staan we voor een winter van extra prikken en is dat nodig?
21/09 20u15  Dorpslijst Sander hekelt klimaatpactHet lokaal energie- en klimaatpact met de Vlaamse overheid dat bij de gemeenten op tafel ligt, werd ook in Kontich ondertekend. Oppositiepartij Dorpslijst Sander vindt het een maat voor niets. “Een concrete planning ontbreekt, de timing is veel te traag”, zegt fractieleider Joost Fillet.
21/09 19u15  Ophef om Texaanse grenswachters die “zweep” gebruiken om migranten te stoppenHet Witte Huis heeft kritiek geuit op de manier waarop Amerikaanse grenswachters enkele Haïtiaanse migranten hardhandig hebben aangepakt in Texas. Toen sommigen terugkeerden van Mexico, waar ze voedsel kochten voor hun families, werden ze bedreigd door agenten te paard.
21/09 19u15  Argentijn Javier Torrente moet Beerschot uit degradatiemoeras sleurenBeerschot heeft een trainer gevonden: Javier Torrente moet de Mannekes uit het degradatiemoeras sleuren. De 52-jarige Argentijn vervangt Peter Maes, die na een 1 op 21 moest opstappen. De opdracht is duidelijk: Beerschot in 1A houden. De club staat laatste in de Jupiler Pro League met zes punten achterstand.
21/09 19u15  2400 plantjes vliegen de deur uit voor Kom Op Tegen KankerHet plantjesweekend voor Kom Op Tegen Kanker werd in Wijnegem een groot succes.
21/09 19u15  Verdachte van moord in asielcentrum op Daniel (9) blijkt toch minderjarig en wil niet als volwassene berecht wordenEen van de twee verdachten van de moord op de kleine Daniel, in april 2019 in het asielcentrum van Broechem, blijkt toch minderjarig te zijn. Hij werd vrijgelaten en meteen in een jeugdinstelling geplaatst. De jongeman verzet zich nu tegen een uithandengeving: hij wil niet als volwassene berecht worden.
21/09 19u15  Alweer vier dagen kermis op de MarktNog geen twee maanden na de julikermis, staan de kermisexploitanten alweer te trappelen van ongeduld om hun attractie sop het Marktplein op te stellen.
21/09 19u15  Loods Juul Liekens volle vaart vooruit als nieuwe schepen: “Uitkijken naar kerstmarkt op Marktplein”Met de ‘promotie’ van Leen Wouters (N-VA) tot burgemeester, was een stoeltje vrijgekomen in het schepencollege. Dat is nu ingevuld door haar partijgenoot Juul Liekens. Hij kondigt meteen een Wijnegemse feestdag, Sinterklaasstoet met roetpieten en ene kerstmarkt op het Marktplein aan.
21/09 19u15  Street Fashion Show wordt kort maar krachtig evenementDe Verenigde Handelaars van Bornem pakken vrijdag uit met hun eerste grote evenement na corona. De Street Fashion Show wordt een korte, maar krachtige modeshow in open lucht en je kunt meteen na de show ook naar de winkels.
21/09 19u15  Nieuwe website groenblauwpeil.be zegt hoe klimaatbestendig je woning is en geeft je tipsHoe kan ik mijn woning beter bestand maken tegen de klimaatverandering en het risico op wateroverlast beperken? Het antwoord op deze vraag kun je vinden op de nieuwe website groenblauwpeil.be. “Het ultieme doel is dat er geen druppel regenwater meer naar de riolen stroomt”, zegt waterdeskundige Patrick Willems (KU Leuven).
21/09 18u15  Nieuwe website groenblauwpeil.be zegt hoe klimaatbestendig je woning is en helpt het risico op wateroverlast te beperkenHoe kan ik mijn woning beter bestand maken tegen de klimaatverandering en het risico op wateroverlast beperken? Het antwoord op deze vraag kun je vinden op de nieuwe website groenblauwpeil.be. “Het ultieme doel is dat er geen druppel regenwater meer naar de riolen stroomt”, zegt waterdeskundige Patrick Willems (KU Leuven).
21/09 18u15  Minister Van der Straeten pleit voor inzet waterstof als klimaatneutrale energiebronFederaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) breekt opnieuw een lans voor de inzet van waterstof als energiebron. Op een informele Europese ministerraad heeft ze namens België en zes andere lidstaten een pleidooi gehouden voor de ontwikkeling van een flexibel regelgevend kader. “Wij geloven sterk in waterstof als een vehikel om de Europese klimaatdoelstellingen te halen”, zei ze in Ljubljana.
21/09 18u15  Mezen bewijzen hun nut in bestrijding eikenprocessierupsDe provincie Antwerpen heeft dit voorjaar samen met aantal partners het LIFE-project gestart om eikenprocessierups met natuurlijke vijanden te bestrijden. Uit de eerste resultaten blijkt dat mezen dit jaar al 453.000 rupsen verorberd hebben. Ook sluipwespen en -vliegen worden succesvol ingezet tegen de processierups.
21/09 18u15  Alec Segaert in de wolken met bronzen medaille: “Dit voelt als een overwinning”Alec Segaert pakte dinsdag na een gouden medaille op het EK ook een bronzen medaille op het WK voor junioren. Na de koers was de 18-jarige renner, die volgend jaar voor de beloftenploeg van Lotto-Soudal gaat rijden, in de wolken met zijn derde plaats: “Dit voelt als een overwinning.”
21/09 18u15  Erfgoedwandeling en concert over “Den grooten oorlog”Lokaal bestuur Nijlen en de gidsenwerking van het fort van Kessel slaan de handen in elkaar. Met ‘Toen den Duits kwam’ brengen ze het oorlogsverleden van deelgemeente Bevel onder de aandacht met een wandeling en een concert.
21/09 18u15  Winkelpark met grootste Albert Heijn opent over vijf weken: “Het wordt een beauty van formaat”De toekomstige winkel van Albert Heijn in Malinas is momenteel nog een grote lege hal. Over vijf weken opent de Nederlandse keten in het nieuwe winkelpark in Mechelen zijn grootste supermarkt van ons land. “We maken ons weinig zorgen. Dat gaat lukken. Het wordt een beauty van formaat”, zegt Ann Maes van Albert Heijn. Klanten zijn vanaf donderdag 28 oktober welkom in Malinas.
21/09 18u15  Ga lekker griezelen in de bossen van NattenhaasdonkOp 1 en 2 oktober organiseert de Landelijke Gilde Hingene-Wintam-Eikevliet haar jaarlijkse Heksentocht. Daar worden deze keer zowat 750 deelnemers verwacht; wie nog mee wil, moet snel inschrijven.
21/09 18u15  Derde prik voor 85-jarigen, straks misschien tweede spuitje voor Johnson & Johnson: is dat nodig om winter door te komen?Morgenochtend beslist de Interministeriële Conferentie allicht dat 85-plussers een derde coronaprik zullen kunnen krijgen. Naast de mensen die al een onderdrukt immuunsysteem hebben, krijgen nu ook de oudere bevolking dus een bijkomende bescherming. Intussen blijkt ook dat het éénprikvaccin van Johnson & Johnson gebaat zou kunnen zijn met een extra dosis. Staan we voor een winter van extra prikken en is dat nodig?
21/09 18u15  Staatssecretaris Mahdi bezoekt asielzoekers die helpen op WK wielrennenIn Brugge heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) dinsdag een bezoek gebracht aan asielzoekers die een handje toesteken op het WK wielrennen. Via het project 4You, in samenwerking met Refu Interim, werken onder de duizenden vrijwilligers bij het WK ook een dertigtal anderstalige nieuwkomers, onder wie asielzoekers.
21/09 18u15  Opnieuw gaat het mis in Overpoort: twintiger geeft agent kopstoot en schopt andere in het gezichtEen twintiger uit Lokeren moet zich op 14 oktober voor de Gentse strafrechter verantwoorden voor opzettelijke slagen en weerspannigheid. Tijdens de eerste feestnacht in Gentse Overpoortstraat gaf de man een kopstoot aan een agent en schopte hij een andere agent in het aangezicht.
21/09 18u15  Joe Biden spreekt voor de wereld: “We sluiten meedogenloze oorlog af en starten meedogenloze diplomatie”Joe Biden heeft dinsdag voor de eerste keer de Algemene Vergadering van de VN in New York toegesproken. De Amerikaanse president zei dat hij niet gelooft in een nieuwe Koude Oorlog of andere militaire conflicten. Hij benadrukte meermaals dat wapens nooit een eerste oplossing kunnen zijn voor een probleem. Ook de aanpak van de coronapandemie, de klimaatopwarming en het gebruik van nieuwe technologieën zoals artificiële intelligentie zijn volgens de president belangrijker dan ooit. “Deze tijd zal onze toekomst verder bepalen.”
21/09 18u15  Voor wie al uitkijkt naar Kerstmis: deze adventskalenders kun je nu al kopenVeel beautymerken beginnen al af te tellen naar de feestdagen. Dat doen ze met de lancering van hun jaarlijkse adventskalender. Zo’n kalender houdt het niet alleen spannend omdat je vanaf 1 december dagelijks een luikje mag openen. De kalenders zitten vaak vol bestsellers aan de fractie van de prijs - de leukste manier om een ??schat aan nieuwigheden en klassiekers te leren kennen. Of cadeau te doen … Onze favorieten die je nu al kunt scoren op een rij.
21/09 18u15  ‘Koppige’ kerkuil wil van geen wijken weten en laat zich niet zomaar vangen door brandweermannen: “Hij was ons telkens te slim af”De brandweer van Temse heeft maandagavond een jonge kerkuil gevangen in een schrijnwerkerij op de Legen Heirweg in Elversele. De roofvogel zat al een tijdje in het gebouw en wou er niet meer vertrekken. Nadat hij was gevangen werd hij opnieuw vrijgelaten.
21/09 18u15  Bisschop sluit vriendschap met jonge vluchtelingenNaar aanleiding van de Internationale Week van de Vluchteling en Migrant maakt de Antwerpse bisschop Johan Bonny kennis met de klassen voor anderstalige nieuwkomers in Geel. “Mag u trouwen, monseigneur?”
21/09 18u15  Vakbondsactie tegen Vlaams decreet voor privatiseringen in de zorgDe vakbonden hielden dinsdag aan verschillende Vlaamse woonzorgcentra actie tegen het nakende Vlaamse privatiseringsakkoord. Ook aan woonzorgcentrum Immaculata in Edegem kwamen een dertigtal personeelsleden de vakbondsactie ondersteunen.
21/09 18u15  Grote verschillen in vaccinatiegraad binnen Antwerpen: binnenstad haalt 87,5%, Luchtbal slechts 60,5%De vaccinatiegraad bij de Antwerpenaars boven de 12 jaar ligt op 78%. In het polderdistrict Berendrecht-Zandvliet-Lillo is 83% van de totale bevolking gevaccineerd, in het stadscentrum zelfs 87,5%. Maar in de wijk Luchtbal ligt het percentage slechts op 60,5%. Bij jongeren tussen 12 en 17 jaar valt de lage vaccinatiegraad op in postcode 2018.
21/09 18u15  Nieuwe bouwregels De Vogelenzang: bijkomend onderzoek naar mobiliteits- en geluidsimpactDe gemeente neemt de tijd voor bijkomend onderzoek naar de invloed die De Vogelenzang en Old Birdy hebben op de mobiliteit en het geluid hun omgeving. Het vastleggen van nieuwe eenduidige bouwregels voor de bekende horecazaken wordt daarom met zestig dagen uitgesteld.
21/09 17u15  Is systeem van dienstencheques wel houdbaar? Hoeveel duurder gaan ze worden? En wat verdient poetsvrouw écht?De dienstencheque staat onder druk. Dienstenchequebedrijven, die kreunen onder de financiële problemen, vinden dat de klanten meer moeten betalen dan 9 euro. Maar is het systeem van de dienstencheque eigenlijk nog wel houdbaar? En verdient uw poetsvrouw echt maar 9 euro per uur? Experten van de arbeidsmarkt geven de antwoorden.
21/09 17u15  Cannabiskweker krijgt in beroep twee jaar cel met uitstel, maar wel gepeperde elektriciteitsfactuurDe Nederlandse cannabiskweker Wietse V. (36) is in beroep veroordeeld tot twee jaar met uitstel voor het opzetten van een drugsplantage in een huurhuis in de Dorpsstraat, pal in het centrum van Stekene. In eerste aanleg had hij nog veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan de helft met uitstel.
21/09 17u15  Polderdistrict kent hoogste vaccinatiegraad, Luchtbal laagsteDe vaccinatiegraad bij de Antwerpenaars boven de 12 jaar ligt op 78%. In het polderdistrict Berendrecht, Zandvliet, Lillo is 83% van de totale bevolking gevaccineerd en in het stadscentrum zelfs 87,5%, maar in de wijk Luchtbal ligt het op 60,5%. Bij jongeren tussen 12 en 17 jaar valt de lage vaccinatiegraad op in postcode 2018.
21/09 17u15  Frituur ’t Berepootje vestigt zich aan de MechelsesteenwegYoni Beyens en Larissa Peeters uit Lier hebben hun loopbaan een heel andere wending gegeven. Het koppel opende frituur ’t Berepootje langs de Mechelsesteenweg in Edegem op de grens met Mortsel.
21/09 17u15  Alec Segaert pakt brons voor België op WK tijdrijden bij juniorenDerde dag, vierde medaille voor België op het WK wielrennen. De 18-jarige Alec Segaert snelde naar brons op het WK tijdrijden bij de junioren. De Deen Gustav Wang werd verrassend wereldkampioen, de Brit Joshua Tarling pakte zilver.
21/09 17u15  Persoon lichtgewond na botsingTwee auto’s botsten dinsdag om 11.52u tegen elkaar in de Bundersstraat in Hulshout. Bij die aanrijding liep een van de betrokkenen lichte verwondingen op, maar het slachtoffer hoefde niet naar het ziekenhuis te worden overgebracht.
21/09 17u15  Zijn die acht glazen water per dag echt een must? Of kan het ook met minder?Acht volle glazen, het equivalent van zo’n twee liter water: die hoeveelheid wordt als de heilige graal beschouwd om de dag voortreffelijk gehydrateerd door te komen. Maar nierspecialisten stellen in The New York Timesdat die interpretatie “volledig opgeblazen” is. De Belgische nefroloog Simon Van Hooland, verbonden aan het AZ Sint-Lucas in Gent, geeft zijn visie op enkele beweringen in de Amerikaanse krant.
21/09 17u15  Inbrekers viseren containerparkOnbekenden hebben de omheining van het gemeentelijk containerpark van Hulshout doorgeknipt en er vervolgens een hoeveelheid werkmateriaal gestolen. De inbraak gebeurde vermoedelijk in de loop van het voorbije weekend.
21/09 17u15  Ze zijn verwikkeld in schandalen en leven op voet van oorlog met elkaar, maar op tv lijkt alles koek en ei tussen Britse royalsDe Britse koninklijke familie zit in woelig water. Het ene schandaal breekt na de andere ruzie uit. Tegen dat decor zendt de BBC woensdagavond een eerbetoon uit aan de overleden prins-gemaal Philip. Al zijn kinderen en kleinkinderen komen in beeld. Ook zijn zonen Charles (financieel schandaal) en Andrew (seksschandaal) én zijn kleinzoons Harry en William (ruzie).
21/09 17u15  Dieven pikken heggenschaarBewoners van de Blaubergsesteenweg in Herselt ontdekten maandag dat dieven bij hun woning een heggenschaar hadden meegenomen.
21/09 17u15  Voertuig beschadigt slagboom overwegIn de Tieblokkenlaan op de Turnhoutse industriezone reed een voertuig dinsdag rond 11u tegen de slagboom op de spooroverweg.
21/09 17u15  Drie op drie voor Jasper Philipsen: de Belg van Alpecin-Fenix pakt in de GP Denain al zijn derde zege in vijf dagenJasper Philipsen heeft dinsdag de Grand Prix Denain gewonnen. De renner van Alpecin-Fenix toonde zich in de generale repetitie voor Parijs-Roubaix de snelste in de sprint. Vrijdag won Philipsen al eens op het Kampioenschap van Vlaanderen in Koolskamp, zondag was hij de snelste tijdens Eschborn-Frankfurt.
21/09 17u15  Zangeres Sarah Dash (76) van Labelle, bekend van ‘Lady Marmalade’, overledenZangeres Sarah Dash, medeoprichtster van de baanbrekende Amerikaanse groep Labelle, die een grote hit had met Lady Marmalade, is op 76-jarige leeftijd overleden.
21/09 17u15  Vaccinatiecentrum bedankt medewerkers met optredens Frituur Paula en Radio BotaniqueHet vaccinatiecentrum Mechelen-Katelijne in de Nekkerhal sluit eind deze maand de deuren. Om alle medewerkers en vrijwilligers te bedanken, organiseert het volgende week een slotfeest met optredens van Frituur Paula en Radio Botanique. “Het is hoog tijd om de loftrompet te steken”, zegt Bart Verwaetermeulen van Frituur Paula.
21/09 17u15  Minister Diependaele overlegt met banken over verplichte schatting bij woonlening: “Ook starters moeten kans krijgen”Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) gaat in overleg met de bankensector over de nieuwe Europese richtlijn voor een woonlening. Die legt vanaf 1 januari 2022 een verplichte schatting op voor het krijgen van een woonkrediet. De lening wordt dan gebaseerd op die schatting. “Maar ook starters moeten hun kans krijgen”, vindt Diependaele.
21/09 17u15  Al 6.000 geëvacueerden na vulkaanuitbarsting La Palma, zeker 150 huizen verwoestNadat een nieuwe lavastroom is ontstaan op de vulkaan Cumbre Vieja in het zuiden van het Canarische Eiland La Palma, zijn maandagavond nog eens 500 mensen geëvacueerd in de plaats El Paso. Dat brengt het totale aantal geëvacueerden op 6.000, zo melden de lokale autoriteiten.
21/09 17u15  Onzinverhaal blijkt écht: Iraanse topman werd vanop 1.600 km gedood door ‘killer robot’ met Belgisch wapenEen ‘killer robot’ die via satellietverbinding en artificiële intelligentie de topman van het Iraans nucleair programma uitschakelt? De officiële Iraanse uitleg klonk als onzin nadat wetenschapper Mohsen Fakhrizadez (62) eind 2020 op mysterieuze wijze werd vermoord. En toch is dat exact wat er gebeurd is, bevestigt The New York Times nu. Reconstructie van een ongezien moordplan, met een Belgisch machinegeweer van een ton.
21/09 17u15  Eindelijk: Antwerp FC krijgt goedkeuring voor nieuwe tribune 4Eindelijk witte rook. Binnenlandse Zaken kon dinsdag in de namiddag het licht op groen zetten voor het gebruik van de nieuwe tribune 4 van de Bosuil, zo werd bevestigd aan Gazet van Antwerpen. Voetbalclub Antwerp moest daarop enkel nog wachten op het formele fiat van de lokale politie en brandweer, maar niets lijkt nu nog een volle tribune 4 voor de thuiswedstrijd tegen Genk én de rest van het voetbalseizoen in de weg te staan.
21/09 17u15  Logopediste Sara bedenkt Letterlaan om kinderen met leesachterstand te helpenEen eerbetoon aan haar vader, die na een niet-aangeboren hersenletsel opnieuw moest leren praten. Dat is Letterlaan, het gezelschapsspel dat logopediste Sara Torfs (28) uit Antwerpen ontworpen heeft om kinderen op een speelse manier te leren lezen en schrijven. “Toen er in het zesde middelbaar elke dag een logopediste bij ons aan huis kwam, wist ik wat ik wou studeren.”
21/09 17u15  Een mysterieus sms’je, een boek over dode vrouwen en een stenen kruis: de laatste ‘vondsten’ in de zaak rond Gabby PetitoHet lichaam van Gabby Petito werd maandag gevonden, maar de familie had al langer door dat er iets aan de hand was. Een mysterieus sms’je eind augustus deed de alarmbellen bij haar moeder afgaan. Ondertussen verscheen er ook een raadselachtig kruis op de plek waar haar lichaam gevonden werd en zorgt een ontdekking van een TikTokker ook voor veel vragen.
21/09 17u15  Wielergekte barst los bij Alice Nahonschool: “Hele projectweek in teken van WK”Bij basisschool Alice Nahon in Putte staat de hele week in het teken van het WK wielrennen. Dinsdag kwam Puttenaar en ex-bondscoach veldrijden Rudy De Bie (66) er langs. Morgen komt Glenn Coenen op bezoek, kinesist van wielerploeg Alpecin-Fenix. De school sluit de projectweek vrijdag af met een fietshappening voor de lagere school.
21/09 17u15  Ook Alpecin-Fenix blij dat Van der Poel WK rijdt: “Het is eentje dat hij niet kán laten schieten”Maandag kwam het verlossende nieuws voor menig wielerfan: Mathieu van der Poel doet mee aan het WK. Ook Christophe Roodhooft (Alpecin-Fenix) is blij voor de Nederlander.
21/09 16u15  Kinderen dagelijks geslagen door vader: “Hij maakte er een spelletje van: een ijzeren stok kreeg de naam Alfred”“Luguber en schrijnend”, zo noemde de procureur de feiten waarvoor een 35-jarige vader uit Mol zich moet verantwoorden. Zijn drie kinderen, waarvan de oudste 10 jaar is, vertelden aan hun zorgjuf en aan de politie hoe hun vader hen op allerlei manieren sloeg. Met een werkschoen met stalen tip, met een riem, en zelfs met een stok die in het gezin ‘Alfred’ genoemd werd. Het Openbaar Ministerie vraagt een celstraf van twee jaar.
21/09 16u15  LIVE. Deen Wang in hot seat, Uijtdebroeks rijdt hoogstens vierde plekNa het goud en het zilver van Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks op het jongste EK in Trento hopen de Belgische junioren het ook goed te doen op het WK in eigen land. Dankzij de wereldtitel van Segaert krijgt België een derde renner aan de start: Jonathan Vervenne. Om 14u55 beginnen de junioren aan hun wereldkampioenschap tijdrijden. Volg het hier LIVE!
21/09 16u15  Zes voetbalclubs verbeteren samen hun jeugdopleidingZes Geelse voetbalclubs die een eigen jeugdwerking hebben, slaan de handen in elkaar met de stad en de Kempense Voetbalacademie om jonge voetballertjes een nog betere en aangenamere opleiding aan te bieden.
21/09 16u15  Afdaling waarin Remco Evenepoel ten val kwam geschrapt uit Ronde van LombardijeDe finish van de 115de Ronde van Lombardije ligt in tegenstelling tot de voorbije jaren niet in Como, maar in Bergamo. Dat raakte bekend bij de voorstelling van het parcours op dinsdag. Mede doordat de finish niet meer in Como ligt, moeten de renners niet over de Sormano. Tijdens de afdaling van die berg kwam Remco Evenepoel vorig jaar nog zwaar ten val.
21/09 16u15  Opnames in Antwerpse Diamantwijk voor prestigieuze Netflix- en VRT-reeks met Kevin Janssens: “Ik woon hier al jaren”Antwerpen vormt de komende maanden het decor voor niet één, maar twee nieuwe fictiereeksen over de diamantwereld. Dinsdagochtend zijn de opnames begonnen voor Diamonds, een reeks van Eén en Netflix. Kevin Janssens (42) heeft de hoofdrol. Het verhaal speelt zich af in de Joodse wijk. “Midden in de buurt waar ik woon”, zegt de acteur. De regisseur omschrijft de reeks als “The Godfather in de ultraorthodoxe Joodse gemeenschap”. Ook Amazon werkt aan een reeks over de Antwerpse diamant.
21/09 16u15  Verre reizen nooit zo goedkoop, maar wat met Europese bestemmingen? “Wie met krokus nog naar Tenerife wil, zal hard moeten zoeken”Een vliegtuigticket naar exotische bestemmingen als Costa Rica, de Seychellen of Tanzania was nooit zo goedkoop. Als gevolg van de coronacrisis bleven reizigers er weg, waardoor de prijzen om erheen te vliegen historisch laag liggen. Maar dat geldt lang niet voor elke bestemming, waarschuwen reisbureaus. “Wie nu nog naar pakweg Tenerife wil in de krokusvakantie, zal hard moeten zoeken”, zegt Gilles Van Dyck van ADV Travel in Mechelen.
21/09 16u15  Buren van Herentalsesteenweg overhandigen mobiliteitsdossier aan schepencollegeDe buurtbewoners die verkeersmaatregelen vragen op de Herentalsesteenweg in Heist-op-den-Berg, trokken dinsdag naar het gemeentehuis. Daar overhandigden ze hun dossier aan een delegatie van het schepencollege. “De eisen blijven dezelfde: de aanleg van de rondweg doorduwen en in afwachting (tijdelijk) een gecontroleerde zone 50 installeren om de geluidsoverlast te beperken en de veiligheid te verhogen”, melden ze.
21/09 16u15  Twintiger grijpt ex-vriendin bij de keel en bedreigt haar via sociale media: “Hij wist met zijn gevoelens geen blijf”“Aantrekken en afstoten”, zo beschreef de advocaat van W.W. (25) de relatie die hij had met zijn ex-vriendin. Volgens haar verklaringen was de relatie gewelddadig: hij had haar meermaals bij de keel gegrepen, schold haar uit en maakte haar zwart op sociale media en zelfs in mails gericht aan haar school.
21/09 16u15  Antwerpen zet in op vaccinatieaanbod jongeren: vaccin te verkrijgen op school of in hun wijkOm de coronavaccinatiegraad bij jongeren vanaf 12 jaar op te krikken, zet stad Antwerpen meer in om iedereen zo goed mogelijk te informeren en te bereiken. Er wordt een vaccinatieaanbod op scholen voor scholieren uit het secundair onderwijs voorzien en ook voor ouders en medewerkers van de school die nog geen eerste of tweede vaccin kregen. Stad Antwerpen zet andere acties de komende weken verder om zo veel mogelijk mensen te vaccineren.
21/09 16u15  Man die vervolgd wordt voor partnergeweld deed zelf aangifte bij politieEen man van 63 uit Turnhout belde in april vorig jaar zelf naar de politie voor partnergeweld. Hij had zijn vrouw tegen een deur gegooid waardoor ze haar schouder brak. “Ik had mij niet op haar mogen afreageren”, zei hij aan de rechter.
21/09 16u15  Gratis en langer open: Antwerpse bibliotheken worden toegankelijker voor jongerenDe Antwerpse openbare bibliotheken starten vanaf midden november met een nieuw gebruiksreglement. De grootste verandering komt er voor jongeren tot 26 jaar, leerkrachten en mensen met recht op een kansentarief: voor hen is lidmaatschap voortaan gratis. Daarnaast worden de leentermijnen verlengd en zullen de bibliotheken vaker open zijn na de schooluren.
21/09 16u15  Ontroerend herdenkingsmoment voor vijf jaar geleden verdronken Didier (25): “Hoop op gerechtigheid leeft nog”Zaterdag zal het precies vijf jaar geleden zijn dat de toen 25-jarige Didier Bartholomeus na een noodlottige nachtelijke taxirit verdronk in het Dokske van Merksem. Zijn moeder Micheline Duysens treurt nog elke dag om haar enig kind. Ze hield zopas een herdenkingsmoment voor Didier in het bijzijn van zijn en haar vrienden en kijkt uit naar het arrest van het hof van beroep. “Hopelijk volgt er alsnog gerechtigheid”, verwijst ze naar de rol van de illegale taxichauffeur die volgens Micheline en haar raadsman Walter Damen op z’n minst erg nalatig is geweest.
21/09 16u15  Kinderen gluren binnen bij boeren: “Waar komt onze melk vandaan?”Geitenboer Ton Jansen kreeg vandaag 180 vijfdejaars en collega land- en tuinbouwers uit Groot-Brecht over de vloer. Op initiatief van vzw ’t Pleckske vonden er plattelandsklassen plaats. De kinderen leerden onder meer waar het vlees en de groenten op ons bord en de melk in ons glas vandaan komen.
21/09 16u15  Herenakkoord in de maak voor vrijgekomen voetbalveld MassenhovenN-VA en Vlaams Belang Zandhoven vinden dat hockeyclub Blackbirds een hogere erfpacht moet betalen voor gebruik van Sportcentrum Montens. Dat geld zou volgens beide partijen moeten terugvloeien naar de nog resterende verenigingen in Massenhoven, zoals Chiro Massenhoven.
21/09 16u15  Vermiste 63-jarige man veilig weer thuisDe Antwerpse politie laat weten dat de 63-jarige man waarvoor eerder op dinsdag een opsporingsbericht werd verspreid, veilig thuis is. De man was sinds maandag vermist na zijn dagelijkse wandeling richting het Stadspark.
21/09 15u15  Met één zet doorstreept Netflix prestaties van een schaakicoon, en dat kan hen 5 miljoen dollar kosten: “Pionier belachelijk gemaakt”Netflix beleefde zondagnacht een ware triomftocht op de uitreiking van de Emmy’s. Onder meer The Queen’s Gambit ging aan de haal met een van de meest prestigieuze prijzen, die voor beste miniserie. Het verhaal over een schaakster die zich een weg naar de top baant in een door mannen gedomineerde wereld, werd een gigantische hit, maar krijgt nu een héél wrang randje. Om de fictie straffer te maken, duwde Netflix een waargebeurd verhaal de vergeetput in. Schaakicoon Nona Gaprindashvili voelt zich vernederd en eist nu 5 miljoen dollar van de streamingdienst als schadevergoeding.
21/09 15u15  Ontroerend herdenkingsmoment voor vijf jaar geleden verdronken Didier: “Hoop op gerechtigheid leeft nog”Zaterdag zal het precies vijf jaar geleden zijn dat de toen 25-jarige Didier Bartholomeus na een noodlottige nachtelijke taxirit verdronk in het Dokske van Merksem. Zijn moeder Micheline Duysens treurt nog elke dag om haar enig kind. Ze hield zopas een herdenkingsmoment voor Didier in het bijzijn van zijn en haar vrienden en kijkt uit naar het arrest van het hof van beroep. “Hopelijk volgt er alsnog gerechtigheid”, verwijst ze naar de rol van de illegale taxichauffeur die volgens Micheline en haar raadsman Walter Damen op z’n minst erg nalatig is geweest.
21/09 15u15  Kinderen vertellen aan zorgjuf hoe ze dagelijks door papa geslagen worden: “Een ijzeren stok kreeg de naam ‘Alfred’, de vader maakte er een spelletje van”“Luguber en schrijnend”, zo noemde de procureur de feiten waarvoor een 35-jarige vader uit Mol zich moet verantwoorden. Zijn drie kinderen, waarvan de oudste 10 jaar is, vertelden aan hun zorgjuf en aan de politie hoe hun vader hen op allerlei manieren sloeg. Met een werkschoen met stalen tip, met een riem, en zelfs met een stok die in het gezin ‘Alfred’ genoemd werd. Het Openbaar Ministerie vraagt een celstraf van 2 jaar.
21/09 15u15  Meerhoutse kinderen leven zich uit tijdens scholenveldloop en sportdagOp en rond het gemeentelijk sportcentrum van Meerhout heerste dinsdag een gezellige drukte. Alle lagere scholen uit de gemeente namen er deel aan de Meerhoutse scholenveldloop en sportdag.
21/09 15u15  De wereld in vogelperspectief: dit zijn de winnaars van de “Drone Photo Awards 2021”Een groep rietganzen in Noorwegen, wilde golven in Australië of magma dat uit een vulkaan stroomt in IJsland: tienduizenden inzendingen uit honderden landen namen deel aan de “Drone Photo Awards 2021”, met prachtige beelden tot gevolg.
21/09 15u15  Priske voor eerste grote test met Antwerp: “Genk is een ploeg die kansen weggeeft”De komst van KRC Genk wordt voor Royal Antwerp FC de eerste echte krachtmeting in eigen land. Volgens coach Brian Priske, die van 2003 tot 2005 nog voor de Limburgers uitkwam, is er wat mogelijk als de Great Old erin slaagt het offensieve geweld op te vangen. “Onuachu afstoppen zal in groep moeten gebeuren”, blikte de Deen vooruit.
21/09 15u15  Basisschool ’t Kantoor na twee coronabesmettingen: “Pas a.u.b. die onzinnige regeltjes aan”Bij twee leerlingen van het vijfde leerjaar van basisschool ’t Kantoor in Wuustwezel-Braken werd corona vastgesteld. Daardoor zou de hele klas thuis moeten blijven. Zowel directie als inrichtende macht vinden die regel onzinnig.
21/09 15u15  Beker van België: Giants naar Royal IV Brussels, Kangoeroes Mechelen treft Giants 2De loting van de 1/8ste finales van de Beker van België bracht voor Telenet Giants Antwerp een trip naar tweedeklasser Royal IV Brussel. Kangoeroes Mechelen krijgt een regionale derby voorgeschoteld en moet naar derdeklasser Antwerp Giants Two, de opleidingsploeg van de Sinjoren.
21/09 15u15  LIVE. Knallen Segaert en Uijtdebroeks na goud en zilver op het EK ook naar WK-medailles?Na het goud en het zilver van Alec Segaert en Cian Uijtdebroeks op het jongste EK in Trento hopen de Belgische junioren het ook goed te doen op het WK in eigen land. Dankzij de wereldtitel van Segaert krijgt België een derde renner aan de start: Jonathan Vervenne. Om 14u55 beginnen de junioren aan hun wereldkampioenschap tijdrijden. Volg het hier LIVE!
21/09 15u15  Drie keer zoveel coronadoden in Brussel als in Vlaanderen door lagere vaccinatiegraadBrussel telde de afgelopen twee maanden drie keer zoveel coviddoden als Vlaanderen, in Wallonië gaat het om dubbel zoveel covidoverlijdens. “Dit bewijst nog maar eens dat de vaccins in Vlaanderen hun werk doen”, zegt Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V).
21/09 15u15  Genieten van eten blijft voor personen met dementie een belangrijke houvastOok voor personen met dementie blijven de dagelijkse maaltijden en vooral er van genieten onontbeerlijk. Naar aanleiding van Wereld Alzheimer Dag toont dienstenbedrijf Sodexo hoe dat in zijn werk gaat in woonzorgcentrum Witte Meren in Mol.
21/09 15u15  Nog steeds geen succesverhaal: PSG moet geblesseerde Lionel Messi missenLionel Messi zal vanwege last aan de linkerknie woensdag niet met Paris Saint-Germain kunnen aantreden in en tegen Metz op de zevende speeldag in de Ligue 1. Dat heeft PSG dinsdag bekendgemaakt.
21/09 15u15  63-jarige man sinds maandag vermist na dagelijkse wandelingDe Antwerpse politie heeft een opsporingsbericht verspreid voor de 63-jarige Phagami Bhakta. De man kwam maandagnamiddag niet terug thuis van zijn dagelijkse wandeling richting het Stadspark.
21/09 15u15  Opvallende carrièreswitch: Grafisch vormgever Katrien De Keyzer wordt mental coachKatrien De Keyzer (47) maakt een opvallende carrièreswitch. Ze was jarenlang grafisch vormgever en illustrator van websites en tijdschriften. Maar een job als mental coach in de huidige harde wereld lijkt haar veel zinvoller.
21/09 15u15  Zorgpersoneel spreekt zich uit tegen privatisering: “Nefast voor ons én onze bewoners”Vakbonden ACOD, ACV en VSOA organiseerden dinsdag gezamenlijke prikacties aan verschillende openbare woonzorgcentra in Vlaanderen. Ook bij woonzorgecentrum Berkenhof in Heist-op-den-Berg liet het personeel ‘s middags even zijn stem horen tegen de mogelijke privatisering en commercialisering van de openbare zorg.
21/09 15u15  GielsBos en Vlindertuin beloond voor opruimen zwerfvuilEen klas van de freinetschool De Vlindertuin uit Lille en een afdeling van Het GielsBos uit Gierle (Lille) ontvingen van Luc De Backer (Groen), schepen van Duurzaamheid in Lille, een beloning voor het opruimen van het zwerfvuil in de gemeente. De uitreiking van de cheques vond plaats in het park Goetschalckx naast het gemeentehuis. Natuurpunt was ook bij de gelukkigen maar kon er niet bij zijn.
21/09 15u15  Vlaamse zakenman betaalt 4.600 euro om hotelkamer in Dubai te kunnen verlatenDe 49-jarige Johan Daumerie heeft een betaling van zowat 4.600 euro overgemaakt aan advocatenkantoor Al Rowaad. Dat blijkt uit documenten die Belga kon inkijken. De Dilbeekse zakenman moet de kosten voor een expertenverslag ophoesten nadat hij door een lokale zakenpartner beschuldigd wordt van misbruik van vertrouwen. Hij kan de Verenigde Arabische Emiraten sindsdien niet verlaten.21 
21/09 15u15  Haalbaarheidsstudie zwembad duurder dan verwachtVlaams Belang en N-VA vroegen op de jongste gemeenteraad in Zandhoven een tussenstand inzake het zwembaddossier. Er zit weinig schot in de zaak, zo blijkt.
21/09 14u15  Gemeente tekent lokaal energie- en klimaatpactDe Zandhovense gemeenteraad heeft een engagement voor het lokaal energie- en klimaatpact goedgekeurd. Burgemeester Luc Van Hove (CD&V) verklapte in de marge dat de gemeente binnenkort nog een bos aanplant aan De Voort in samenwerking met het Agentschap Natuur en Bos.
21/09 14u15  Minderjarige verdachte van moord op homoseksuele David (42) ontsnapt uit gesloten instellingEen van de minderjarigen die verdacht wordt van de moord op de 42-jarige David Polfliet is ontsnapt uit de gesloten instelling De Zande in Wingene waar hij na de feiten was opgesloten. Samen met minstens één kompaan slaagde de zeventienjarige erin weg te komen uit de instelling. Sindsdien is de jongeman spoorloos, zo meldt Het Laatste Nieuws en is ons bevestigd.
21/09 14u15  Zomer van bosbranden zorgt voor record uitstoot op noordelijk halfrondDe intense branden in het Middellandse Zeebekken, in Noord-Amerika en Siberië hebben deze zomer geleid tot verwoestingen en nieuwe uitstootrecords. In de maanden juli en augustus werden de hoogste mondiale koolstofemissies gemeten. Dat meldt de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) dinsdag, die met steun van de EU aan aardobservatie doet.
21/09 14u15  “Tweede J&J-prik verhoogt effectiviteit vaccin tot 94 procent”Een tweede prik met het coronavaccin van Johnson & Johnson verhoogt de mate van bescherming volgens de fabrikant aanzienlijk. Een enkele prik biedt volgens eerder onderzoek 67 procent bescherming tegen “matige tot ernstige” vormen van COVID-19. Bij proefpersonen die een tweede dosis kregen, steeg die effectiviteit tot 94 procent, stelt het bedrijf.
21/09 14u15  Ook Zandhoven steunt kandidatuur Landschapspark valleien van Kleine en Grote NeteGouverneur Cathy Berx en gedeputeerde Jan De Haes dienden in naam van het provinciebestuur Antwerpen een kandidatuur voor een Landschapspark in de valleien van de Kleine en de Grote Nete in. 21 van de 23 betrokken gemeenten hadden deze kandidatuur al ondersteund. Nu komt daar ook nog Zandhoven bij.
21/09 14u15  Opendeur bij brandweer Zandhoven, pompiers leveren luxe-ontbijtmandenBrandweer zone Rand, post Zandhoven, houdt zaterdag 9 oktober opendeurdag in de kazerne aan de Schildebaan 2. Zondag 10 oktober is er een coronaproof-ontbijtformule.
21/09 14u15  Rio Club heropent op 1 en 2 oktober uitzonderlijk als discotheek: “We gaan iedereen nog eens omverblazen”Op vrijdag 1 en zaterdag 2 oktober heropent de Rio Club in Sint-Katelijne-Waver tijdelijk als discotheek. De danstempel sloot enkele jaren geleden de deuren en werd een evenementenlocatie. “Maar nu het nachtleven opnieuw open mag, willen we iedereen nog eens omverblazen met een fantastisch feest”, zegt uitbater Willy Jacobs.
21/09 14u15  Politie ontmaskert werknemers die eigen bedrijf bestelenDe politie van de zone Geel-Laakdal-Meerhout heeft afgelopen weekend drie Polen en een Belg opgepakt op verdenking van diefstal in het bedrijf in Laakdal waar ze tewerkgesteld zijn. Drie van hen blijven aangehouden.
21/09 14u15  Recent gevaccineerde Brusselaars krijgen gratis PCR-test om op restaurant te gaanBrusselaars die zich in de komende weken laten vaccineren, krijgen na hun eerste en/of tweede dosis een gratis PCR-test. Op die manier kunnen zij na de invoer van de coronapas in bijvoorbeeld de horeca toch nog gratis op restaurant gaan. Inge Neven, hoofd van de Brusselse gezondheidsinspectie, kondigde de maatregel dinsdag aan.
21/09 14u15  Bier- en wijnwinkeltje Frui Vita heropent deurenNa bijna vier jaar heeft Peter Van Alstein in Hemiksem het rolluik van bier- en wijnwinkeltje Frui Vita weer opgetrokken. Je kan er tal van (streek)bieren ontdekken en geschenkmanden laten vullen.
21/09 13u15  Ook Aldi bant alle plofkippen tegen 2026Aldi volgt verschillende andere warenhuisketens in een engagement voor meer dierenwelzijn. Het belooft tegen 2026 enkel nog kippenvlees te verkopen dat beantwoord aan de strengere welzijnscriteria van de “Better Chicken Commitment (BCC)”.
21/09 13u15  Febe Jooris maakt ambities waar op WK-tijdrit: “Nochtans geen super gevoel onderweg”Niets dan tevredenheid bij de Belgische junioren Febe Jooris (16) en Marith Vanhove (18) na hun tijdrit. Na een sterk EK kon Jooris op het WK zelfs nog iets beter doen. “Ik had op een plaats in de top tien gehoopt, maar dat spreek ik op voorhand niet graag uit”, reageerde Jooris.
1 2 3 4 5 6 7


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >

Meest gelezen

21x Vlaamse zakenman betaalt 4.600 euro om hotelkamer in Dubai te kunnen verlaten21/09 15u15 - Gazet van Antwerpen: De 49-jarige Johan Daumerie heeft een betaling van zowat 4.600 euro overgemaakt aan advocatenkantoor Al Rowaad. Dat blijkt uit documenten die Belga kon inkijken. De Dilbeekse zakenman moet de kosten voor een expertenverslag ophoesten nadat hij door een lokale zakenpartner beschuldigd wordt van misbruik van vertrouwen. Hij kan de Verenigde Arabische Emiraten sindsdien niet verlaten.
18x Otto-Jan Ham en Elodie Ouédraogo gaven àlles voor deelname aan WK tijdrijden: “Mentaal ben ik nog aan het bekomen”22/09 00u15 - Gazet van Antwerpen: Elodie Ouédraogo ging ervan uit dat ze laatste zou worden in haar WK-tijdrijden en zoals gisteravond in de slotaflevering van De tijd van ons leven op Eén te zien was, kreeg ze gelijk. Al scheelde het weinig. De voormalige topsporter eindigde 41 seconden na de voorlaatste. Otto-Jan Ham deed het net iets beter, hij wist één na laatste te finishen. “Het was hard, jezelf pijn doen, daar komt het op neer”, zo blikt Ouédraogo op haar rit terug.
17x Zo blijft de kleur van je geverfde lokken langer mooi22/09 06u15 - Gazet van Antwerpen: In koel blond wil je geen warme schijn en kastanjebruin moet het ook écht zijn. Maar hoe bewaar je de kleur van je haar optimaal? BV-kapper Jochen Vanhoudt geeft advies.
16x Ontsnapte minderjarige verdachte van moord op homoseksuele David (42) aangetroffen in Blankenberge22/09 09u15 - Gazet van Antwerpen: De 16-jarige jongeman die ontsnapte uit de gesloten instelling De Zande in Wingene is terecht. Dat bevestigt zijn advocaat aan VRT NWS.
16x Nieuwe bankneutrale geldautomaten worden Bancontact gedoopt22/09 07u15 - Gazet van Antwerpen: Batopin, het samenwerkingsverband dat de vier Belgische grootbanken hebben opgezet voor de uitrol van neutrale bankautomaten, heeft zijn zes eerste toestellen geïnstalleerd. Ze zijn terug te vinden in Anderlecht, Gent, Lierneux, Stavelot, Nimy en Clavier. De nieuwe naam van deze bankneutrale automaten klinkt verrassend vertrouwd: ‘Bancontact’.
16x Kanye West telt bijna 50 miljoen euro neer voor nieuwe villa22/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Als je Kanye West (44) heet, moet je op geen dollar meer of minder kijken. Amerikaanse media berichten dat de rapper 57,25 miljoen dollar (een slordige 49 miljoen euro) heeft neergeteld voor een nieuw optrekje, een strandhuis in Malibu. West zou het zelf beschouwen als een ‘artistiek pand’, waarin hij zijn kinderen wil grootbrengen.
16x Benoît Poelvoorde krijgt hoofdrol in film geïnspireerd op de zaak-Dutroux22/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Een rechtstreekse verfilming is het niet, wil de producent duidelijk gezegd hebben. Maar het scenario van Maldoror, de Belgische film waarin Benoît Poelvoorde een belangrijke rol zal spelen, is wel geïnspireerd op de zaak Dutroux. Het project rijpt al vijftien jaar in de koker van regisseur-scenarist Fabrice du Welz.
15x Jules (23) kreeg C-attest in het secundair, nu studeert hij af aan KU Leuven met grote onderscheiding22/09 12u15 - Gazet van Antwerpen: Jules Dierckx (23) studeerde zopas met grote onderscheiding af aan de KU Leuven. Een knappe prestatie, des te meer omdat hij in het zesde middelbaar te horen kreeg dat hij de unief nooit aan zou kunnen. “Ik kreeg toen een C-attest.”
15x Steeds meer 65-plussers voor de klas, ook één 80-plusser22/09 09u15 - Gazet van Antwerpen: In het afgelopen schooljaar bleven 619 leerkrachten aan de slag nadat ze de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar bereikten. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams volksvertegenwoordiger Karolien Grosemans (N-VA) opvroeg bij Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA).
15x Trump daagt zijn nicht en The New York Times voor de rechter22/09 07u15 - Gazet van Antwerpen: Voormalig president Donald Trump heeft dinsdag een rechtszaak aangespannen tegen The New York Times, drie verslaggevers van de krant en zijn nicht Mary Trump. Volgens de ex-president zouden ze een “verraderlijk complot” hebben beraamd om zijn privégegevens te verkrijgen voor een artikel over zijn belastingsgeschiedenis.

Statistieken

Artikels:
26943
Gelezen:
12102
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2021 Naar boven