dinsdag 22 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/05 17u45  Wandelaars treffen babylijkje aan in Brussels park: “Slachtoffer is prematuur geboren meisje” Het levenloze lichaampje dat gisteren aangetroffen werd in park in Schaarbeek was prematuur geboren, dat meldt het parket. Over de identiteit van de ouders heeft het parket “geen enkele piste”.
22/05 17u30  STVV beloont 18-jarige belofte met profcontract Mo Nitcheu heeft dinsdag een profcontract voor drie seizoenen ondertekend bij Sint-Truiden. Dat meldt de Limburgse club op zijn website. De 18-jarige Belgische aanvaller met Kameroense roots speelde dit seizoen bij de beloftenploeg van STVV.
22/05 17u30  Wandelaars treffen babylijkje in Brussels park: “Slachtoffer is prematuur geboren meisje” Het levenloze lichaampje dat gisteren aangetroffen werd in park in Schaarbeek was prematuur geboren, dat meldt het parket. Over de identiteit van de ouders heeft het parket “geen enkele piste”.
22/05 17u30  DISCUSSIE. Heraanleg Gedempte Zuiderdokken stilgelegd na klacht: Terecht? De heraanleg van de Gedempte Zuiderdokken in Antwerpen is ‘on hold’ gezet. De reden voor de stillegging is een klacht van twee buurtbewoners tegen het graven van de ondergrondse parkeergarage Steendok. Dat werd dinsdag bevestigd door de stad.
22/05 17u30  Gemeente voert zorgparkeren in In Hemiksem verschijnt de sticker ‘Parkeren + Zorg’ in het straatbeeld. Inwoners kunnen hiermee aangeven dat voor hun garagepoort of inrit kortparkeren voor zorgverleners is toegestaan.
22/05 17u30  Verdachte van moord op gevangenisverpleegster: “Ik heb het niet gedaan” Ashley V.D.V. en Marco L., het koppel dat wordt verdacht van de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts uit Bouwel (Grobbendonk), is dinsdag voor de raadkamer in Turnhout verschenen. Ze blijven aangehouden. “Ik heb het niet gedaan”, riep de vrouw naar de camera’s.
22/05 17u00  Lokale politie voorbereid op manifestatie Nainggolan: 'We gaan er niet vanuit dat het om een grapje gaat' De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene neemt het zekere voor het onzekere met het oog op het eventuele protest tegen de niet-selectie van Radja Nainggolan, donderdag in de late namiddag aan de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). 'We gaan er niet vanuit dat het om een grap gaat', zegt woordvoerster Ilse Van de Keere.
22/05 16u45  Zorgsite van 20 miljoen euro biedt plek aan honderdtal bewoners Niet ver van de Leuvense Vaart en het centraal station in Mechelen-Zuid start dit najaar de bouw van Rembertus. Op de nieuwe zorgsite verrijzen een woonzorgcentrum voor 100 bewoners en een 15-tal assistentiewoningen. Er is een investering van 20 miljoen euro mee gemoeid.
22/05 16u45  Amerikaans leger parkeert manschappen en voertuigen even in de Kempen Er verblijven de volgende dagen tot 1.000 Amerikaanse militairen op de basis van het 29 Bataljon Logistiek in Grobbendonk. De troepen zijn op doorreis naar een oefening in Oost-Europa. Een stapje in de Kempense wereld zetten, zit er voor de Amerikanen niet in. Ze mogen enkel om dienstredenen het kwartier verlaten.
22/05 16u45  Wereldprimeur: McDonalds bant vanaf september plastic rietjes in Brusselse vestigingen McDonalds gaat vanaf september de plastic rietjes in al zijn Brusselse restaurants vervangen door kartonnen exemplaren. Dat kondigt de fastfoodketen dinsdag aan. Het gaat om een proefproject, waarbij ook gepolst zal worden naar de reactie van de klant. “De bedoeling is om op termijn plastic rietjes overal te bannen. Brussel geldt als piloot voor de rest van de wereld”, verklaarde managing director Stephan De Brouwer. Maar de timing voor de uitrol ligt nog niet vast: naast de mening van de klant zal ook gekeken worden hoe de kartonnen rietjes milieuvriendelijk en sociaal duurzaam kunnen worden geproduceerd.
22/05 16u45  Gedonder en regenbuien boven Antwerpen, wateroverlast in Limburg Het voorspelde onweer trekt dinsdagnamiddag over Vlaanderen. De zwaarste buien situeerden zich boven Limburg en de omgeving van Luik. Maar ook ten noorden van Antwerpen en in de regio rond Turnhout valt er lokaal veel regen uit de lucht. Het KMI waarschuwt op meerdere plaatsen in ons land voor een code oranje.
22/05 16u45  Hoeveel eieren mag je nu eten? Eéntje per dag, zegt nieuwe studie “An apple a day keeps the doctor away”, luidt een bekende spreuk. Een nieuwe studie suggereert hetzelfde voor eieren.
22/05 16u30  Lokale politie voorbereid op manifestatie Nainggolan: “We gaan er niet vanuit dat het om een grapje gaat” De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene neemt het zekere voor het onzekere met het oog op het eventuele protest tegen de niet-selectie van Radja Nainggolan, donderdag in de late namiddag aan de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). “We gaan er niet vanuit dat het om een grap gaat”, aldus woordvoerster Ilse Van de Keere.
22/05 16u30  “Al wie niet springt is een Jood” niet discriminerend: Geschillencommissie spreekt KFCO Beerschot Wilrijk vrij De slogan “al wie niet springt is een Jood” wordt door de geschillencommissie van het profvoetbal in hoger beroep niet beschouwd als discriminerend. “Jood wordt door de supporters van R. Antwerp FC gebruikt als een geuzennaam voor zichzelf. Het liedje dat door de supporters van KFCO Beerschot Wilrijk wordt gezongen is op hen bedoeld en heeft niet de intentie om te discrimineren of aan te zetten tot geweld”, motiveert de geschillencommissie in hoger beroep.
22/05 16u15  Verdachte van moord op verpleegster: “Ik heb het niet gedaan” Ashley V.D.V. en Marco L., het koppel dat wordt verdacht van de moord op gevangenisverpleegster Christine Lenaerts uit Bouwel (Grobbendonk), is dinsdag voor de raadkamer in Turnhout verschenen. “Ik heb het niet gedaan”, riep de vrouw naar de camera’s.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/05 17u45  Gevonden babylichaam in Brussels park was prematuur geboren meisje Het lichaam dat gisteren aangetroffen werd in Josaphatpark in Schaarbeek was een prematuur geboren baby, die er slechts enkele uren heeft gelegen. Dat meldt het parket.
22/05 17u45  STVV beloont 18-jarige belofte met profcontract Mo Nitcheu heeft dinsdag een profcontract voor drie seizoenen ondertekend bij Sint-Truiden. Dat meldt de Limburgse club op zijn website. De 18-jarige Belgische aanvaller met Kameroense roots speelde dit seizoen bij de beloftenploeg van STVV.
22/05 17u45  SP.A vertrouwt minister Vandeput niet meer SP.A-kamerlid Dirk Van der Maelen dient een motie van wantrouwen in tegen minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA).
22/05 17u45  Vissers vangen zeldzame steur van 514 kilo In het noorden van China hebben enkele vissers een uitzonderlijke vangst gedaan. Ze vingen er een Siberische steur van maar liefst 514 kilogram: dat is een van de grootste en meest bedreigde zoetwatervissen ter wereld.
22/05 17u30  Treinen rijden vierde maand op rij minder stipt De treinen reden in april minder stipt in vergelijking met een jaar eerder. Dat blijkt uit de gezamenlijke stiptheidscijfers die Infrabel en NMBS dinsdag bekendmaakten. Ook in januari, februari en maart ging de stiptheid erop achteruit.
22/05 17u15  Vermoedelijke smokkelaars van Mawda vrijgelaten Niemand is aangehouden na de achtervolging op de autosnelweg waarbij een tweejarig Koerdisch meisje door een politiekogel omkwam. Ook de vermoedelijke smokkelaars zijn vrijgelaten. De agent die het schot loste, is zelf ook erg onder de indruk van het gebeuren.
22/05 17u00  Kama voorspelt: waarom de beslissing van Martinez grote gevolgen kan hebben Radja Nainggolan is niet geselecteerd om met de Rode Duivels naar het WK voetbal in Rusland te trekken. Dat kan een veel grotere impact hebben dan bondscoach Roberto Martinez op dit moment denkt. Dat voorspelt Kamagurka deze week.
22/05 17u00  Zwaar onweer trekt over Vlaanderen: noodnummer geactiveerd Het voorspelde onweer trekt dinsdagnamiddag sinds 14 uur over Vlaanderen. Onder meer in Genk en Maasmechelen is het hevig beginnen te regenen, waardoor er al sprake is van ernstige wateroverlast.
22/05 17u00  Lokale politie voorbereid op manifestatie Nainggolan: 'We gaan er niet vanuit dat het om een grapje gaat' De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene neemt het zekere voor het onzekere met het oog op het eventuele protest tegen de niet-selectie van Radja Nainggolan, donderdag in de late namiddag aan de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). 'We gaan er niet vanuit dat het om een grap gaat', zegt woordvoerster Ilse Van de Keere.
22/05 16u30  Lokale politie voorbereid op manifestatie Nainggolan: “We gaan er niet vanuit dat het om een grapje gaat” De politiezone Brussel-Hoofdstad/Elsene neemt het zekere voor het onzekere met het oog op het eventuele protest tegen de niet-selectie van Radja Nainggolan, donderdag in de late namiddag aan de hoofdzetel van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB). “We gaan er niet vanuit dat het om een grap gaat”, aldus woordvoerster Ilse Van de Keere.
22/05 16u30  Chinese vissers vangen zeldzame steur van 514 kilo In het noorden van China hebben enkele vissers een uitzonderlijke vangst gedaan. Ze vingen er een Siberische steur van maar liefst 514 kilogram: dat is een van de grootste en meest bedreigde zoetwatervissen ter wereld.
22/05 16u30  China verlaagt importtaksen op auto’s Een nieuwe geste van Peking moet de handelsspanningen met de VS verminderen. Maar vooral Duitse merken profiteren.
22/05 16u00  Standard kent straf voor ‘wijnglaswerper’ op 29 mei Standard kent op dinsdag 29 mei zijn sanctie voor de ‘wijnglaswerper’ in het play-offduel tegen RSC Anderlecht. Dat bevestigde Stefaan Desmet van de Geschillencommissie van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB).
22/05 16u00  Waalse minister eist tabaksverbod in supermarkten ‘Als de supermarkten het zelf niet doen, zal ik niet aarzelen om de federale regering te vragen het verbod op te leggen’, zegt Waals minister van Volksgezondheid Alda Greoli (CDH) vandaag op de presentatie van het eerste Waalse anti-tabaksplan.
22/05 16u00  Vermoedelijke smokkelaars van Mawda zijn vrijgelaten Er zijn geen aanhoudingen gebeurd na de achtervolging waarbij een tweejarig Koerdisch meisje door een politiekogel omkwam. Ook de vermoedelijke smokkelaars zijn vrijgetalen. De agent die het schot loste is zelf ook erg onder de indruk van het gebeuren.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/05 16u45  Wereldprimeur: McDonald's bant vanaf september plastic rietjes in Brussel en Namen McDonald's gaat vanaf september de plastic rietjes in al zijn Brusselse restaurants vervangen door kartonnen exemplaren. Het gaat om een...
22/05 16u15  Onweer trekt over Limburg: wolkbreuk zet straten blank in Maasmechelen, noodnummer voor hele land geactiveerd Een hevig onweer is vanmiddag over het Maasland getrokken. In Maasmechelen veroorzaakte een wolkbreuk heel wat wateroverlast.
22/05 15u00  Onweer trekt over Maasland: wolkbreuk zet straten blank in Maasmechelen Een hevig onweer trekt momenteel over Maasland en rukt op naar het noorden van de provincie. Na een wolkbreuk in Maasmechelen staat het kruispunt...11 
22/05 14u45  Ontsnapte aap zet luchthaven twee uur lang op stelten Een ontsnapte aap heeft de San Antonio-luchthaven in Texas twee uur lang op stelten gezet. Het dier brak los uit zijn kooi en moest gevangen worden...
22/05 13u45  Complottheorieën rond Hitlers dood kunnen voorgoed de prullenbak in De complottheorieën rond de dood van Adolf Hitler kunnen voorgoed de prullenbak in. Westerse wetenschappers hebben voor het eerst zijn stoffelijke...
22/05 13u00  Al 28 bevestigde gevallen van ebola in Congo en 27 doden In de Democratische Republiek Congo zijn al 28 ebola-gevallen geregistreerd, terwijl er 51 verdachte gevallen zijn geïdentificeerd. Zevenentwintig...
22/05 12u45  Als zelfs de tanden van dolfijnen worden verwijderd voor uw vermaak: Bali ware hel voor dieren in toeristische industrie Bali is een hel voor wilde dieren in gevangenschap. Tot die conclusie komt World Animal Protection na undercoveronderzoek bij toeristische...
22/05 11u45  Specialisten verklaren onmogelijke dansbuiging Michael Jackson en waarschuwen ze niet zelf thuis uit te proberen Neurochirurgen hebben uit de doeken gedaan hoe Michael Jackson in de clip van zijn hit 'Smooth Criminal' een biomechanisch onmogelijke dansbeweging...
22/05 11u15  Agent ziet beweging in buik van doodgereden ree en voert noodkeizersnede uit Toen politieagent Jim Vernon uit Washington, New Jersey, zaterdagnacht werd opgeroepen voor een aangereden ree, bleek al snel dat er voor het dier...
22/05 10u45  ‘Heilige graal van scheepswrakken’ blijkt voor 14 miljard aan goud, zilver en smaragden aan boord te hebben, maar ontdekkers willen niet onthullen waar hij ligt Hij werd drie eeuwen geleden tot zinken gebracht, in een woeste zeeslag met Britse schepen tijdens de Spaanse Successieoorlog. Toen de San José op...
22/05 09u45  Lava Kilauea bereikt uithoeken geothermische stroomcentrale Hawaï De civiele bescherming staat op scherp nu de lava van vulkaan Kilauea op Hawaï de uithoeken van het domein van de geothermische stroomcentrale in...
21/05 15u30  Deze namiddag geldt code geel: KMI waarschuwt voor onweer met hagel, volgend weekend prachtig zomerweer Na de passage van een eerste buienzone deze ochtend vroeg wordt het vandaag grotendeels droog met zon en wolken. Geleidelijk verschijnen dan...
21/05 15u00  Fontein van lava gefilmd op Hawaï Op Hawaï blijft vulkaan Kilauea zich roeren. Op deze indrukwekkende beelden is te zien hoe gloeiend hete lava uit de grond gutst als water uit een...
21/05 13u45  Wetenschappers transplanteren geheugen van slakken In sciencefictionfilms worden al tientallen jaren herinneringen getransplanteerd. Nu zijn wetenschappers er voor het eerst echt in geslaagd bij...
21/05 12u30  Deze namiddag geldt code geel: KMI waarschuwt voor onweer met hagel Na de passage van een eerste buienzone deze ochtend vroeg wordt het vandaag grotendeels droog met zon en wolken. Geleidelijk verschijnen dan...
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/05 17u30  Dumoulin weet roze in tijdrit niet te heroveren op Yates De Nederlandse titelverdediger werd derde in de 34,2 kilometer lange rit. Hij pakte slechts 1 minuut en 15 seconden op klassementsleider Yates en dat was niet genoeg.
22/05 17u15  Palestijnse minister Malki: internationale gemeenschap heeft genoeg van opstelling Israël De Palestijnse Autoriteit verzocht het Internationaal Strafhof dinsdag Israëlische mensenrechtenschendingen te onderzoeken.
22/05 17u00  Vermeng ‘Iran’ en handel niet met de NAVO Voor de EU dreigt een handelsoorlog met het land dat de collectieve veiligheid garandeert, waarschuwt Melvyn Krauss.
22/05 16u30  ‘Geen onafhankelijk onderzoek naar misbruik Jehovah’s Getuigen’ Minister Dekker (Rechtsbescherming) schrijft dat de kerk dat eerder deze maand aan hem heeft laten weten.
22/05 16u00  Levenslang voor 104 Turken om deelname couppoging De veroordeelden zouden volgers van de geestelijke Fethullah Gülen zijn en de president hebben beledigd.
22/05 15u45  Facebook-baas Zuckerberg wacht heet avondje in Europees Parlement Anders dan Zuckerbergs recente getuigenis voor Amerikaanse politici is het ditmaal geen thuiswedstrijd.
22/05 15u30  NVWA maakt inspectierapporten openbaar De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit wil zoveel mogelijk informatie openbaren omdat het hierover veel verzoeken van consumenten krijgt.
22/05 15u30  Vestia heeft geschikt met hoofdverdachte Arjan G. Aan de vooravond van het strafproces in het derivatenschandaal rond Vestia, blijkt de corporatie een deal te hebben gesloten.
22/05 15u15  ‘Ik verdien veel meer dan mijn leeftijdsgenoten’ Martijn Apeldoorn (24) is ondernemer vanaf zijn achttiende en heeft inmiddels twee bedrijven. Hij verdient 4.250 euro per maand. „Mijn mentor zei dat ik beter kon stoppen met school omdat ik het meeste wel wist.”
22/05 15u00  Spookrijder in het zonnestelsel Dat planetoïde 2015 BZ509 al miljarden jaren lang tegen de stroom in gaat, wijst erop dat hij van buiten het zonnestelsel komt.
22/05 14u45  Eis: cel en boete voor corrupte bestuurder Ballast Nedam Het OM eist een geldboete van 50.000 euro en zes maanden voorwaardelijke celstraf tegen de voormalige bestuurder van Ballast Nedam die een graantje meepikte van de steekpenningen die het bouwbedrijf in de jaren negentig betaalde.
22/05 14u45  Palestina wil onderzoek Strafhof naar misdaden in bezette gebieden Strafhoflid Palestina spreekt van een ‘testcase’ voor het internationaal recht, Israël noemt het formele verzoek ‘absurd’.
22/05 14u45  Twee doden bij crash sportvliegtuigje Gouda Het toestel was vanaf Rotterdam The Hague Airport opgestegen. Onderweg zou het een boom hebben geraakt.
22/05 14u45  De vrouwenbeweging is de nek omgedraaid in Saoedi-Arabië In Saoedi-Arabië zijn prominente vrouwenactivisten opgepakt. De kroonprins wil niets meer horen over vrouwenrechten, constateert Carolien Roelants.
22/05 14u45  Zo kreeg wiet voet aan de grond in Nederland In 1968 was cannabis een afrekening met de jenevercultuur. Hoe werden voor het cannabisbeleid van nu de zaadjes geplant?
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
22/05 00u00  Veel niet-toegestane claims op de etiketten dieetproducten Er staan nog steeds veel niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van dieetproducten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt het Voedingscentrum.17 
22/05 00u00  Een op de drie patiënten wordt zieker door ander medicijn Onder het mom van kostenbesparing bij apothekers en zorgverzekeraars stappen veel patiënten noodgedwongen over naar een ander merk medicijn. Ruim een op de drie patiënten wordt hier zieker van.16 
22/05 00u00  Meer Nederlanders met kenmerken van dementie Het aantal Nederlanders dat te maken heeft met dementieachtige verschijnselen, is de afgelopen twintig jaar toegenomen.15 
21/05 00u00  Oogfonds: 'Goede zonnebril is essentieel' Nederlanders trekken er met het zonnige weer massaal op uit, maar vergeten vaak hun zonnebril. De meesten realiseren zich niet dat uv-straling van de zon permanente schade aan de ogen kan veroorzaken, waarschuwt het Oogfonds.
20/05 00u00  Slang voor kijkonderzoek ziekenhuis vaak niet schoon Van de slangen die in ziekenhuizen gebruikt worden voor kijkonderzoek is 15 procent niet schoon. Dat concluderen onderzoekers van het Erasmus MC.
19/05 00u00  Nieuw borstkankermedicijn vergoed uit basispakket Het nieuwe borstkankermiddel ribociclib wordt voortaan vergoed uit het basispakket. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vond het middel aanvankelijk te duur, maar hij heeft korting bedongen.
19/05 00u00  Handdrogers verspreiden bacteriën Handdrogers die vaak op openbare toiletten hangen maken je handen niet alleen droog, maar ook een stuk viezer. Deze apparaten verspreiden namelijk bacteriën in de lucht en zo ook op je handen. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.
17/05 11u15  The Daily Mile goed voor de gezondheid van kinderen Het dagelijks onder lestijd 15 minuten een rondje rennen, ook wel The Daily Mile genoemd, maakt basisschoolleerlingen actiever en verbetert hun conditie en gezondheid. Dit blijkt uit onderzoek gepubliceerd in BMC Medicine, meldt de stichting JOGG (Jongeren Op Gezond Gewicht).
16/05 00u00  Twee keer ontbijten is gezond Ontbijten is belangrijk en gezond, mits je de goede keuzes maakt natuurlijk. Tweemaal ontbijten klinkt wat overdreven, maar dit blijkt juist gezonder te zijn.
16/05 00u00  Ook bij menstruatiecups kans op tamponziekte TSS De menstruatiecup zou een handig en duurzaam alternatief zijn voor tampons. Daarbij zou het vrijwel onmogelijk zijn om met een menstruatiecup het Toxisch Shock Syndroom (TSS) op te lopen, maar dat blijkt nu een fabel te zijn.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
22/05 16u30  Rusland gaat ’s werelds eerste drijvende kerncentrale in gebruik nemen De kerncentrale moet meer dan 50.000 mensen in het afgelegen Pevek van energie voorzien. Na enige tijd in Sint Petersburg te hebben gelegen, is de drijvende kerncentrale Akademik Lomonosov – gebouwd door het door Vladimir Poetin opgerichte staatsbedrijf Rosatom – naar Moermansk gesleept. Daar kwam de kerncentrale – na een reis van zo’n 4000 kilometer […] Het bericht Rusland gaat ’s werelds eerste drijvende kerncentrale in gebruik nemen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 14u30  Zorgen wij ervoor dat wilde dieren kanker krijgen? Als je er even over nadenkt, lijkt het niet onaannemelijk. Talloze studies hebben aangetoond dat de kans dat iemand kanker krijgt, voor een deel beïnvloed kan worden door zijn levensstijl. Zo hebben mensen die roken, ongezond eten of veelvuldig in de zon gaan liggen bakken een verhoogde kans op kanker. Datzelfde geldt voor mensen die […] Het bericht Zorgen wij ervoor dat wilde dieren kanker krijgen? verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 13u15  Grootste amfibie op aarde blijkt een groot geheim te hebben Het is niet één soort, maar zeker vijf(!) soorten. En al die soorten worden met uitsterven bedreigd. De Chinese reuzensalamander kan wel zestig kilogram wegen en staat bekend als het grootste amfibie op aarde. Maar daar kan spoedig verandering in komen. Nieuw onderzoek onthult namelijk dat de toekomst van de met uitsterven bedreigde Chinese reuzensalamander […] Het bericht Grootste amfibie op aarde blijkt een groot geheim te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.10 
22/05 11u30  Voor het eerst een interstellaire planetoïde ontdekt die zich in ons zonnestelsel thuis voelt De planetoïde is er al 4,5 miljard jaar en is niet meer van plan om weg te gaan. Vorig jaar ontdekten onderzoekers de allereerste interstellaire planetoïde: ‘Oumuamua. En nu is opnieuw een interstellaire migrant ontdekt: planetoïde (514107) 2015 BZ509. In tegenstelling tot ‘Oumuamua – die op doortocht is en zich uit ons zonnestelsel haast – […] Het bericht Voor het eerst een interstellaire planetoïde ontdekt die zich in ons zonnestelsel thuis voelt verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 10u15  Klimaatverandering maakt orkanen krachtiger en véél natter Ook gaan ze trager bewegen. Amerikaanse onderzoekers trekken die conclusies op basis van computersimulaties. Elke orkaan is natuurlijk weer anders en elke orkaan transformeert dan ook weer net iets anders in reactie op een warmer en natter klimaat. Maar over het algemeen bleken 22 recente orkanen in een warmer klimaat krachtiger te worden en ietsje […] Het bericht Klimaatverandering maakt orkanen krachtiger en véél natter verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 08u15  Planetenjager TESS maakt allereerste foto Op de foto is het zuidelijke sterrenbeeld Centaur te zien. Er zijn meer dan 200.000 sterren te spotten. We zien hier o.a. de rand van de Kolenzaknevel (rechtsboven) en de heldere ster Beta Centauri (linksonder). Uiteindelijk zal TESS een gebied in de gaten houden dat meer dan 400 keer groter is dan het gebied op […] Het bericht Planetenjager TESS maakt allereerste foto verscheen eerst op Scientias.nl.12 
21/05 19u30  Creepy video: tarantula kruipt uit zijn eigen huid Wat is moeder natuur toch bijzonder. De dierentuin van Cincinnati heeft een timelapse gemaakt van een tarantula (Brachypelma smithi) die uit zijn eigen huid kruipt. Dit proces duurt zeven uur. Dankzij de timelapse van veertig seconden zien we de spin zijn oude exoskelet in korte tijd van zich afschudden. Het ziet er misschien een beetje […] Het bericht Creepy video: tarantula kruipt uit zijn eigen huid verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 09u15  Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden Een onschuldige voedselhype kan eenvoudig uitgroeien tot een ongezond voedingspatroon. Wanneer we in de supermarkt lopen, is het nogal een uitdaging om voet bij stuk te houden en slechts met gezonde voedingsmiddelen bij de kassa aan te komen. En dat terwijl het in principe zo makkelijk lijkt. Je komt de supermarkt binnen en je staat […] Het bericht Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden verscheen eerst op Scientias.nl.
19/05 09u00  “Binnen 30 jaar vinden we tekenen van buitenaards leven” Aldus sterrenkundige Frans Snik die er – beroepsmatig – een enorme afkeer van sterren op nahoudt. Terwijl menig sterrenkundige in katzwijm valt bij het zien van een mooie foto van een rode dwerg of zonachtige ster, doet Snik er alles aan om die sterren en hun licht weg te poetsen. Het is namelijk de enige […] Het bericht “Binnen 30 jaar vinden we tekenen van buitenaards leven” verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 17u30  Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors Maar de verbindingen die ze hebben, zijn zeer efficiënt. Dat suggereert een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Nature Communications. Wetenschappers analyseerden de hersenen van 259 mannen en vrouwen en keken daarbij met name naar het aantal dendrieten in de hersenschors (zie kader). Ook legden alle proefpersonen een IQ-test af. Dendrieten zijn uitlopers van zenuwcellen. […] Het bericht Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 15u15  We beschermen de beschermde gebieden op aarde onvoldoende tegen..onszelf Eenderde van de beschermde gebieden op aarde wordt vernietigd door mensen. Tot die conclusie komen Australische onderzoekers. “Overheden beweren dat deze gebieden beschermd worden omwille van de natuur, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is,” aldus onderzoeker James Watson. “Het is een belangrijke reden voor het feit dat de biodiversiteit nog steeds sterk afneemt, […] Het bericht We beschermen de beschermde gebieden op aarde onvoldoende tegen..onszelf verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 13u30  Nieuw slachtoffer van Vesuvius-uitbarsting ontdekt in Pompeii En het is…een paard. Tijdens opgravingen stuitten archeologen op de resten van een paard dat in het jaar 79 na Christus – net als de rest van Pompeii en omgeving – bedekt werd met een dikke laag as. Het paard stierf en na verloop van tijd verging zijn lichaam. Het enige wat overbleef, waren de […] Het bericht Nieuw slachtoffer van Vesuvius-uitbarsting ontdekt in Pompeii verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 11u45  China gaat Nederlandse radio-antenne op een positie achter de maan brengen Het is voor het eerst dat een Nederlandse wetenschappelijk instrument meelift met een Chinese ruimtemissie. Bij goed weer gaat het komende zondag om 23.00 uur (Nederlandse tijd) gebeuren: China lanceert de Chang’e 4-satelliet. De satelliet moet koers zetten naar een positie achter de maan en de weg vrijmaken voor nog ambitieuzere Chinese plannen: de lancering […] Het bericht China gaat Nederlandse radio-antenne op een positie achter de maan brengen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 10u30  Naar dit poepende beerdiertje blijf je kijken De piepkleine wonderbaarlijke diertjes blijken enorme uitwerpselen te fabriceren. Onderzoeker Tessa Montague zette het filmpje op Twitter waar het al snel bijna 24.000 views veroverde. En terecht. Want het is nogal fascinerend beeldmateriaal. Te zien is hoe een beerdiertje – met een lengte van ongeveer 0,2 millimeter – er een drolletje uitwerkt dat ongeveer een […] Het bericht Naar dit poepende beerdiertje blijf je kijken verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 08u30  Zo ziet ons nabije universum eruit in ultraviolet licht Astronomen ronden een groot onderzoek af. In totaal zijn 8.000 sterrenclusters en 39 miljoen hete blauwe sterren geobserveerd in ultraviolet licht. Het LEGUS-team (waarbij LEGUS staat voor Legacy ExtraGalactic UV Survey) onderzocht vijftig lokale sterrenstelsels binnen zestig miljoen lichtjaar van de aarde in zowel zichtbaar als ultraviolet licht. Het team vond 8.000 jonge sterrenclusters, waar […] Het bericht Zo ziet ons nabije universum eruit in ultraviolet licht verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u30
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
22/05 07u00  Asteroïde afkomstig uit ander planetenstelsel ontdekt bij Jupiter In het zonnestelsel is een rotsblok ontdekt dat van buitenaf is gekomen en hier is blijven hangen. Het is de eerste keer dat zo'n asteroïde is gevonden.10 
22/05 00u00  Geen verborgen ruimte gevonden in tombe Toetanchamon Onderzoekers hebben geen bewijs gevonden van verborgen ruimtes bij de grafkamer van farao Toetanchamon. Sommige experts hadden gespeculeerd dat de stoffelijke resten van koningin Nefertiti mogelijk in een nog onontdekte kamer lagen.16 
21/05 14u30  Astroïde afkomstig uit ander planetenstelsel ontdekt bij Jupiter In het zonnestelsel is een rotsblok ontdekt dat van buitenaf is gekomen en hier is blijven hangen. Het is de eerste keer dat zo'n asteroïde is gevonden.
21/05 13u15  Chinese satelliet gelanceerd om achterkant van maan te ontdekken Het Chinese ruimtevaartagentschap CNSA heeft maandagochtend (lokale tijd) een communicatiesatelliet gelanceerd die de achterkant van de maan moet gaan verkennen. 
21/05 06u00  Chinese satelliet gelanceerd om donkere kant van maan te ontdekken China heeft maandagochtend (lokale tijd) een communicatiesatelliet gelanceerd die de donkere kant van de maan moet gaan verkennen. 
21/05 00u00  NASA lanceert Marsmissies InSight en MarCO NASA heeft zaterdagmiddag twee nieuwe missies naar Mars gelanceerd. Zowel de Mars InSight als de MarCO is aan boord van een Atlas V-raket van ruimtevaartbedrijf United Launch Alliance richting de 'rode planeet' gestuurd.
19/05 00u00  Grootste golf ooit gemeten op zuidelijk halfrond Wetenschappers denken de grootste golf ooit op het zuidelijk halfrond te hebben vastgesteld. Een op zonne-energie werkende boei registreerde een golf van 23,8 meter hoog.
19/05 00u00  Resten van paard uitgegraven in Pompeï Archeologen hebben bij de Italiaanse stad Pompeï een compleet skelet van een paard gevonden. Waarschijnlijk is het dier om het leven gekomen bij de vulkaanuitbarsting in het jaar 79.
19/05 00u00  'Honderdduizenden jaren eerder mensen op Filipijns eiland dan gedacht' Onderzoekers hebben op het Filipijnse eiland Luzon voorwerpen gevonden die erop wijzen dat mensen daar honderdduizenden jaren eerder leefden van gedacht.
18/05 00u00  Laatste theorie van Stephen Hawking gepubliceerd Natuurkundige Stephen Hawking heeft vlak voor zijn overlijden nog een wetenschappelijk artikel geschreven dat dinsdag postuum gepubliceerd is in het blad Journal of High Energy Physics.
18/05 00u00  Nederlandse onderzoekers maken modelembryo uit stamcellen Nederlandse wetenschappers hebben een modelachtige embryo gecreeërd in een laboratorium, zonder dat daarbij een zaad- en eicel zijn versmolten. Het zou de eerste keer zijn dat op die manier leven is ontstaan. 
17/05 11u00  China schiet eerste commerciële raket de ruimte in China heeft donderdag de commerciële raket Chongqing Liangjiang Star, die is ontwikkeld door een privaat bedrijf, de ruimte in geschoten.
17/05 00u00  Rotsblok miljarden kilometers weggeslingerd na vorming bij Mars Aan de rand van ons zonnestelsel is een bijzonder rotsblok gevonden. De asteroïde is gevormd tussen de planeten Mars en Jupiter. Daarna werd hij miljarden kilometers weggeslingerd.
17/05 00u00  Ontdekte waterkevers vernoemd naar André Kuipers en Leonardo DiCaprio Tijdens een expeditie in Borneo zijn twee nieuwe waterkevers ontdekt. Ze zijn vernoemd naar astronaut André Kuipers en acteur Leonardo DiCaprio.
16/05 00u00  Overeenkomsten in hersenactiviteit bij impulsieve psychopaten Impulsieve psychopaten hebben slechtere 'wittestofverbindingen' tussen hersengebieden dan anderen. Dat ontdekten onderzoekers van de Radboud Universiteit en het Nederlands Instituut voor Forensische Psychiatrie en Psychologie (NIFP).
Laatste update: vandaag om 7u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Shell wist het allemaal al lang22/05 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Dat Shell al lang op de hoogte was van de risico's van het gebruik van olie en gas, was bekend. Maar al in 1962 waarschuwde de hoofd van de eigen geologische dienst voor 'een ernstige vergiftiging van de atmosfeer'.
17x Veel niet-toegestane claims op de etiketten dieetproducten22/05 00u00 - GezondheidsNet: Er staan nog steeds veel niet-toegestane voedings- en gezondheidsclaims op de etiketten en websites van dieetproducten. Dat blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), meldt het Voedingscentrum.
16x COLUMN. Johan Boskamp: “Martinez kan nu maar beter het WK winnen”22/05 03u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een voetbaldier pur sang, een kenner die niet verlegen is om ongezouten zijn mening te geven. Over alles, maar het liefst over voetbal. Daarom is Johan Boskamp de komende maanden voor ‘Gazet van Antwerpen’ uw en onze WK-analist. Om geen blad voor de mond te nemen. Nooit. “Dit slaat nergens op.” Dat is de boude mening van Boskamp over de niet-selectie van Radja Nainggolan en de uitleg die bondscoach Roberto Martinez er aan koppelde.
16x Ex-gemeenteraadslid Antoinette Pecher komt opnieuw op voor Open Vld: “Het is niet omdat ik 91 ben dat ik gaga ben”22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Ze zat 24 jaar in de gemeenteraad en zou na de laatste verkiezingen filosofie en letterkunde gaan studeren. Een gemene val doorkruiste die plannen, maar kreeg ­Antoinette Pecher niet klein. Ze keek wel raar op toen staatssecretaris ­Philippe De Backer (Open Vld) haar vroeg om mee op de lijst te staan. Maar de 91-jarige hapte toch toe. “Want de Antwerpenaar is belangrijk. Dat wil ik gezegd hebben.”
16x STANDPUNT. Deze krapte op de arbeidsmarkt is een opportuniteit om samen te werken22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Charles Michel wil dringend overleg plegen met de gewestregeringen over de krapte op de arbeidsmarkt. Voor een regering die haar beleid verkoopt met de mantra ‘jobs, jobs, jobs’, is het invullen van de vele vacatures een topprioriteit, zegt de premier in een interview met De Standaard.
16x Fonne (2) heeft onverwijderbaar gezwel in hoofd: “Zolang ons zoontje opgewekt en vrolijk is, moeten we positief zijn”22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Fonne uit Vlimmeren (Beerse) wordt volgende maand 2 jaar. Maar sinds hij zes maanden oud was, is hij in behandeling voor een tumor in de hersenen. “Ons zoontje had tot dan alleen borstvoeding gekregen”, zeggen mama ­Marjolein (30) en papa ­Bruno (49). “Het gezwel zal nooit verdwijnen. Maar het lost niets op om te zitten janken. Ons zoontje is vrolijk en opgewekt. Dat houdt ons sterk.”
16x Slachtoffer uit Edegem (37) botst frontaal op tegenligger na afdaling tijdens halve triatlon in Leuven22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Twee triatleten, onder wie de 37-jarige Joris Santermans uit Edegem, zijn zondag gewond geraakt tijdens een halve triatlon in Leuven. Dat gebeurde tijdens het fietsen. De organisatie denkt erover na om het parcours volgend jaar te veranderen.
16x Rechtenprofessor Giuseppe Conte: de nieuwe Italiaanse premier die niets van politiek kent22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Giuseppe Conte wordt de nieuwe premier van Italië, als president Mattarella tenminste zijn veto niet stelt. Met het naar voren schuiven van Conte is de coup van de coalitie Lega Nord en de Vijfsterrenbeweging compleet. De toekomstige premier is een professor rechten, een nobele onbekende in Italië en volgens de media iemand die geen barst van politiek kent.
16x City Pirates heeft Nainggolan als peter: “Bondscoach ontneemt onze spelertjes hun dromen”22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: “Radja’s echtheid speelt vandaag in zijn nadeel”, zegt Philip Van Dooren van voetbalclub City Pirates waar Radja Nainggolan peter van is. “Mensen die dat aspect veroordelen zijn een schande. Dit is een persoonlijke vete.”
16x Handelaars juichen werken Herentalsebaan toe22/05 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De handelaars van de Herentalsebaan maakten zaterdag een waar feest van de start van de werkzaamheden en het vooruitzicht op een nieuwe winkelstraat. “Waarin jullie de leegstand hebben verdrongen”, prees burgemeester Bart De Wever (N-VA).

Statistieken

Artikels:
33470
Gelezen:
29663
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven