vrijdag 20 juli 2018, week 29


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/07 18u00  Kasteeldomein Hof Ter Laken in Heist-op-den-Berg binnenkort open voor publiek Kempens Landschap en de gemeente Heist-op-den-Berg hebben het 30 hectare grote domein van Hof Ter Laken gekocht. Het parkdomein zal na inrichtingswerk zo snel mogelijk worden opengesteld voor het publiek, laten de vzw en de gemeente vrijdag weten in een persbericht.
20/07 18u00  Moordverdachten wachten op confrontatie met elkaar Marco L. (43) uit Turnhout en zijn ex-partner Ashley V.D.V. (33) uit Herentals zijn nog niet met elkaar geconfronteerd in het onderzoek naar de moord op Christine Lenaerts (45) uit Bouwel (Grobbendonk). Hun aanhouding is vrijdag verlengd met twee maanden.
20/07 17u45  Dochter Margriet Hermans openhartig over herseninfarct: “Behoorlijk confronterend” Een dubbel herseninfarct waarbij ze het gevoel is verloren in haar linkerbeen. Voor haar omgeving was het plots even schrikken toen Celien Hermans (25), dochter van Magriet Hermans, in januari plots in het ziekenhuis belandde. Ondertussen is ze aan de beterhand en werkt de jonge zangeres aan haar debuutalbum.13 
20/07 17u45  Vrouw probeerde zoontje (3) te vergiftigen: “Dit was een noodkreet, ze wilde de ogen openen van haar partner” “Dit was een noodkreet. Ze wilde hem alleen ziek maken. Ze had nooit de intentie om te doden.” Dat zegt de advocaat van de 27-jarige Jessica G. uit Eernegem die aangehouden werd voor de poging tot gifmoord op haar driejarig zoontje.
20/07 17u45  Peter Sagan geeft groene trui nog extra glans met derde ritzege, Belgen kleuren etappe Peter Sagan heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen, van Bourg d’Oisans en Valence. Hij sprintte sneller dan Kristoff en Démare. Aan het klassement verandert niets: Thomas blijft leider voor Froome en Dumoulin. Belgen Thomas De Gendt en Dimitri Claeys gaven de etappe kleur met een lange ontsnapping, Philippe Gilbert probeerde in de laatste kilometer nog iets moois.13 
20/07 17u30  Coely pakt goud op Tomorrowland Nog voor ze voet op het podium zette, had Coely (24) al gewonnen spel: de urban queen van België ontving op Tomorrowland een gouden plaat voor haar album ‘Different Waters’.10 
20/07 17u30  Crowdfunding voor familie van Michel (52), die overleed na zware vechtpartij De vrienden van Michel Cleutjens (52), die afgelopen zondag overleed in de nasleep van een vechtpartij voor een café in de Van Stralenstraat, starten een crowdfunding-campagne om de familie financieel bij te staan.
20/07 17u30  Politiehumor in de Kempen schiet in het verkeerde keelgat: “Jullie zijn lompe boeren” De beheerder van de Facebook-pagina Lokale Politie Noorderkempen heeft zich de woede van enkele gebruikers op zijn nek gehaald na een goedbedoelde grap. “Zeer slechte humor. Gaan jullie ook zo met mensen om”, klinkt het onder meer bij een boze gebruiker.11 
20/07 17u15  Prins Laurent gaat in beroep tegen de dotatiesanctie Prins Laurent stapt naar de Raad van State tegen de beslissing van de Kamer om 15 procent van zijn dotatie in te trekken. Dat meldt zijn advocaat, meester Laurent Arnauts, vrijdag in een persbericht.
20/07 17u00  De spookbrug van Godsheide: 40 jaar geleden gebouwd en nog nooit gebruikt “Breek die brug af”, laat een actiecomité op 31 januari 1978 optekenen in Het Belang van Limburg. “Belgiës grootste tuikabelbrug te Godsheide-Hasselt werd overbodig”, schrijft de krant. Al tijdens de werken stond ze ter discussie, maar kijk, veertig jaar later staat de spookbrug van 7,5 miljoen euro er nog steeds. Nooit gebruikt waarvoor ze werd aangelegd maar tegelijk - of net daardoor - een van de meest iconische bouwwerken van Limburg.
20/07 17u00  Verstappen verbreekt baanrecord Hockenheimring, Vandoorne laatste Max Verstappen heeft tijdens de tweede oefensessie voor de GP van Duitsland de snelste tijd gereden. De Nederlander verbrak met zijn besttijd ook het baanrecord op de Hockenheimring. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne reed net als tijdens de eerste oefensessie de traagste tijd.
20/07 16u45  Verschillende gewonden door daad van geweld op een lijnbus in Duitsland Bij een daad van geweld op een lijnbus zijn vrijdag in de Duitse stad Lübeck verschillende gewonden gevallen. Over de aard van de verwondingen kon de politie in de namiddag nog geen bijzonderheden meedelen. De dader werd gevat.12 
20/07 16u30  Tomorrowland-weide warmt in sneltempo op In provinciaal domein de Schorre in Boom loopt de weide van Tomorrowland stilaan vol tijdens de eerste uren van het eerste festivalweekend. De Britse dancepionier Carl Cox mocht vrijdag, net als vorig jaar, de veertiende editie van het dancefestival aftrappen op het hoofdpodium.
20/07 16u30  Drugsdealer beweert dat hij onder druk werd gezet De raadkamer in Turnhout heeft de aanhouding van Kim V.D.B. (39) uit Herentals bevestigd. De drugsdealer beweert dat hij door zijn leveranciers onder druk werd gezet.
20/07 16u30  IN BEELD. Festivalgangers laten zich van hun meest uitgelaten kant zien op Tomorrowland De 'madness' is begonnen in het domein De Schorre in Boom. Met een uitgelaten internationaal publiek, opnieuw een prachtig sprookjesachtig decor, opzwepende muziek en tropische temperaturen zijn alle ingrediënten aanwezig om er weer een topeditie van te maken. Het zomerse weertje zorgt er ook voor festivalgangers weinig textiel om het lijf hebben en pronken met de brede torso's of wulpse vormen.
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/07 17u45  Radioactiviteit vrijgekomen bij crematie in Nederland In het crematorium van het Nederlandse Purmerend is radioactieve straling vrijgekomen bij de crematie van een overleden kankerpatiënt. Daardoor worden er tijdelijk geen crematies uitgevoerd.
20/07 17u45  Zeldzame beelden van inboorling: ‘Een symbool voor moed en weerbaarheid’ De Braziliaanse overheidsorganisatie Funai heeft deze opmerkelijke beelden vrijgegeven van ‘the Man of the Hole’, een inboorling die al zeker 22 jaar in het Amazonewoud woont. De man blijft als laatste over van zijn stam en weigert alle contact met de buitenwereld. ‘Een ontnuchterend symbool van wat we dreigen te verliezen’, klinkt het.10 
20/07 17u45  Toeristische trekpleisters, in 360 graden De Australische fotograaf Brendon Gee geeft graag een draai aan de werkelijkheid. Een draai van 360 graden, zelfs. Zijn foto’s lijken fantasiewerelden, maar zijn eigenlijk bestaande toeristische trekpleisters, maar dan vanuit alle hoeken tegelijk bekeken. Het resultaat is prachtig.
20/07 17u45  Peter Sagan geeft groene trui nog extra glans met derde ritzege, Belgen kleuren etappe Peter Sagan heeft de dertiende etappe van de Tour de France gewonnen, van Bourg d’Oisans en Valence. Hij sprintte sneller dan Kristoff en Démare. Aan het klassement verandert niets: Thomas blijft leider voor Froome en Dumoulin. Belgen Thomas De Gendt en Dimitri Claeys gaven de etappe kleur met een lange ontsnapping, Philippe Gilbert probeerde in de laatste kilometer nog iets moois.
20/07 17u15  Dit valt er in Brussel te beleven op de nationale feestdag Zwaaien met Belgische vlaggen, maar ook boomklimmen en een crashtest: ook dit jaar staan er op 21 juli in de hoofdstad tal van activiteiten, evenementen en feesten op de agenda.
20/07 17u15  Amerikaans spookdorp verkocht voor 1.2 miljoen euro Het verlaten mijndorp Cerro Gordo ligt in Californië op 200 kilometer van Los Angeles en lijkt nog steeds in de tijd van de cowboys te bestaan. Het dorp omvat 120 hectare en bevat 22 gebouwen, waaronder een kerk.
20/07 17u15  Zeldzame beelden van inboorling in Amazonewoud De Braziliaanse overheidsorganisatie Funai heeft deze opmerkelijke beelden vrijgegeven van 'the Man of the Hole', een inboorling die al zeker 22 jaar in het Amazonewoud woont. De man blijft als laatste over van zijn stam en weigert alle contact met de buitenwereld.
20/07 17u15  Prins Laurent in beroep tegen vermindering dotatie Prins Laurent tekent beroep aan tegen het besluit van de regering zijn dotatie te verminderen. Dat meldt zijn advocaat in een persbericht.
20/07 17u15  Tomorrowland dag 1: alle kleuren van de regenboog, en ook wat bloot 16 podia met artiesten, van 12 uur 's middags tot in de zwoele, dansbare nacht. Nee hoor, Tomorrowland is écht geen plek voor mensen met keuzestress. Verder is het ook geen plaats voor mensen gevoelig voor felle kleuren, verkleedkleren en ontblote lichaamsdelen. De minimumleeftijd is niet voor niets 18 jaar. Al die zaken zijn zoals elk jaar in overvloed te vinden op de twee weekends 'madness' in Boom en dat is dit jaar zeker niet anders. Onze fotograaf wist soms niet waar kijken.
20/07 17u00  Verstappen verbreekt baanrecord Hockenheimring, Vandoorne laatste Max Verstappen heeft tijdens de tweede oefensessie voor de GP van Duitsland de snelste tijd gereden. De Nederlander verbrak met zijn besttijd ook het baanrecord op de Hockenheimring. Onze landgenoot Stoffel Vandoorne reed net als tijdens de eerste oefensessie de traagste tijd.
20/07 17u00  Dua Lipa nieuwe Ultratop-koningin ‘One kiss’ van Calvin Harris & Dua Lipa wordt met 13 weken de langst op 1 genoteerde single ooit met vrouwelijke vocals. Sam Jaspers, directeur van Ultratop: ‘Het is de eerste keer in de 64-jarige Vlaamse hitgeschiedenis dat een nummer met een vrouwelijke vocal zo lang op nummer 1 prijkt.’
20/07 17u00  Niet voor kleurgevoelige kijkers: Tomorrowland weekend 1, dag 1 16 venues met artiesten, van 12 uur 's middags tot in de zwoele, dansbare nacht. Nee hoor, Tomorrowland is écht geen plek voor mensen met keuzestress. Verder is het ook geen plaats voor mensen gevoelig voor felle kleuren, verkleedkleren en ontblote lichaamsdelen. Al die zaken zijn zoals elk jaar in overvloed te vinden op de twee weekends 'madness' in Boom en dat is dit jaar zeker niet anders. Onze fotograaf wist soms niet waar kijken.
20/07 16u30  Vijf tips om de hitte door te komen Het was de voorbije weken al warm en het zal de komende dagen snikheet worden. Het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid geeft aanbevelingen voor het warme weer.
20/07 16u15  Onderwatermuseum voor kust van Florida geopend Het bestaat al langer in Mexico en Lanzarote, maar nu heeft ook het allereerste onderwatermuseum in de Verenigde Staten zijn deuren geopend.
20/07 16u00  Liam Gallagher pleit voor Oasis-reünie Als het van Liam Gallagher afhangt, wordt ‘the big O’ herenigd.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/07 16u45  Verzorgers redden te vroeg geboren pinguïn Baby-pinguïn Rainbow kwam veel te vroeg ter wereld in de Londense dierentuin, nadat haar ouders haar ei per ongeluk hadden gebroken. Als bij wonder...
20/07 16u15  Dit lijkt een bloem, maar het is een dier! Ken jij dit wonderlijke wezen? De orchidee-bidsprinkhaan moet een van de vreemdste dieren op de planeet zijn. De sprinkhaan, die leeft in Zuidoost-Azië, lijkt sprekend op een...
20/07 16u15  "Echt lekker koel": Jeroen snapt nu waarom varkens graag in de modder liggen Een modderbad verkoelt, en beschermt tegen de brandende zon en insecten. De varkens op het biologische bedrijf van Andries en Janny van de Bogert...
20/07 13u00  Opgepast: meer overstekende reeën op de weg door bronstperiode De Hubertus Vereniging waarschuwt vandaag voor meer overstekende reeën op de weg, omdat het paarseizoen op een hoogtepunt komt. "Rij langzaam,...
20/07 09u30  Intrigerende beelden: deze man leeft al meer dan 22 jaar in z'n eentje in het Amazonewoud, nadat zijn naasten uitgemoord werden Funai, het Braziliaanse overheidsdepartement voor inheemse zaken, heeft een bijzonder intrigerend filmpje verspreid. Op de beelden is te zien hoe...
20/07 07u15  Waarom de terugweg van de vakantie altijd korter lijkt dan de heenreis Vakantiegangers die huiswaarts keren, vinden de terugreis vaak korter duren dan de heenreis. Dit terwijl de afstanden en de werkelijke reistijd...
20/07 06u45  Kans op buien neemt toe: valt er eindelijk regen vandaag? Vrijdag neemt de bewolking toe vanuit het zuidwesten en stilaan ook de kans op buien, eventueel met onweer. De maxima schommelen tussen 23 graden...
20/07 00u00  Opnieuw klimaatzaak tegen oliesector verworpen in VS Een rechter in de Verenigde Staten heeft een zaak verworpen die was aangespannen door de stad New York tegen grote olie- en gasconcerns als Shell,...19 
19/07 23u15  Vliegende mieren teisteren Moskou Nu ook in Moskou de temperaturen tot zomerse waarden zijn opgelopen, wordt de Russische hoofdstad geteisterd door een plaag van vliegende mieren...
19/07 22u00  NASA zou voor het eerst glimp opgevangen kunnen hebben van ster die planeet verslindt De NASA zou wel eens voor de allereerste keer een glimp opgevangen kunnen hebben van een jonge ster die een babyplaneet verslindt. De ster in...
19/07 18u30  Vergroot laat op de avond eten de kans op kanker? Dat laat eten minder goed voor de lijn is, wisten we al. Maar nu beweren onderzoekers dat ook het risico op kanker vergroot. Wie vlak voor het...
19/07 17u45  Dicht bij maïs wonen, kan uw gezondheid schaden Kijkt u vanuit uw huis uit op een maïsveld? Dan hebt u een verhoogde kans om te sterven aan een luchtwegaandoening. Dat blijkt uit een studie van...
19/07 17u45  Mannen die elke dag biertje drinken hebben beter sperma Met mate alcohol drinken lijkt een positief effect te hebben op de kwaliteit van sperma. Dat staat te lezen in een nieuwe studie die gisteren...
19/07 17u30  Dankzij fusieproject Seamade start bouw twee windmolenparken op Noordzee in 2019 De weg ligt open voor het ontwikkelen van twee windmolenparken op zee nu de Europese commissie het fusieproject tussen Mermaid en Seastar heeft...
19/07 15u45  Sea Life vangt eerste zeehondje van zomerseizoen op: kleintje van vier weken oud speelde mama kwijt De redders van het opvangcentrum van Sea Life Blankenberge hebben dit zomerseizoen een eerste zeehondje opgepikt ter hoogte van Westende. Dat meldt...
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/07 17u45  Zo hypocriet, die heksenjacht op Stef Blok Zo hypocriet, die heksenjacht op Stef Blok, betoogt Ronald Buijt. 'De werkelijke schade van deze affaire is dat gewone burgers zich voortaan driemaal bedenken alvorens ze iets zeggen wat op hetzelfde neerkomt als wat de minister vertelde.'11 
20/07 17u15  Belgische terrorismeverdachte aangehouden in Schiedam Volgens de NOS gaat het om de 27-jarige Halil K., die internationaal werd gezocht voor betrokkenheid bij een terroristische organisatie.
20/07 17u15  Man steekt in op passagiers in Duitse bus, meerdere gewonden Onderzoekers sluiten niet uit dat er een terroristisch motief is. De verdachte is aangehouden.
20/07 17u15  Evelien Gans: een kritische en strijdbare historica Ze uitte scherpe kritiek op historici die volgens haar een onjuist beeld schetsten van de verhouding tussen joden en niet-joden tijdens de bezetting.
20/07 16u30  De kat van de schilder Monet is weer thuis na honderd jaar Het Japanse beeldje dat Monet in zijn atelierwoning in Giverny op de bank had liggen, is teruggevonden.10 
20/07 16u30  Na Bloks speech is er gemompel: wat was dít nou? Minister Blok (VVD) raakte deze week in de problemen toen beelden opdoken van een speech die hij hield op een besloten bijeenkomst in het Johan de Witthuis. Wat speelde zich daar af?10 
20/07 16u30  Rechtse, jonge man of gematigde, ervaren vrouw wordt PP-leider Op een tweedaags congres kiest de grootste partij van Spanje, de Partido Popular, een opvolger voor de in juni afgetreden ex-premier Mariano Rajoy.
20/07 16u15  Syrische rebellen aan grens met Israël vertrekken naar het noorden Na een relatief kort offensief richting het zuiden heeft president Assad straks weer het merendeel van de zuidelijke grens met zowel Israël al Jordanië in handen.
20/07 16u00  OM eist levenslang voor doodschieten onschuldige passant Quincy S. schoot volgens het OM in mei 2015 een 25-jarige man dood in Amsterdam. Dat gebeurde tijdens een mislukte liquidatiepoging.
20/07 15u30  Onbegrip Lees meer >
20/07 15u15  ‘Fotojournalistiek kent een sterke machocultuur’ Ook de fotojournalistiek is nu in de ban van #MeToo. Directeur van World Press Photo Lars Boering wist al lang van de seksuele intimidatie in zijn vak.
20/07 15u15  Denis is weg – en hoe leggen we dat uit De vraag van juf Floor is relevant. Hoe leggen we aan een klas met tienjarigen uit dat Denis weg is en ook weg blijft? Hoe leggen we dat uit aan onszelf? Laat ik het eens proberen.
20/07 15u00  OM sluit onderzoek naar Laatste Wil om dodelijk poeder Er zijn geen strafbare feiten gepleegd, zoals hulp bij zelfdoding, meldt het Openbaar Ministerie.
20/07 14u30  AC Milan mag toch meedoen aan Europees voetbal De UEFA had eerder twee jaar uitsluiting van Europees voetbal opgelegd wegens het schenden van financiële fairplayregels.
20/07 14u15  Trump nodigt Poetin uit – tot verbijstering van Washington In plaats van terug te krabbelen zet de Amerikaanse president zijn hakken in het zand – wellicht gesterkt door het feit dat zijn optreden in Helsinki hem geen steun lijkt te hebben gekost onder zijn aanhangers.
Laatste update: vandaag om 17u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/07 11u45  Albert Heijn roept beenham terug Supermarktketen Albert Heijn roept de vers voorverpakte beenham terug. In het product is de listeriabacterie aangetroffen.
19/07 10u45  Moe op reis: tot 8 keer meer kans op ongeluk Mensen die na een slapeloze nacht aan de vakantiereis beginnen, lopen net zoveel kans op een ongeluk als automobilisten die met een flinke slok op achter het stuur kruipen. Daardoor is de kans op een ongeval met letsel veel groter dan voor mensen die uitgerust aan een autorit beginnen. Dat meldt Veilig Verkeer Nederland.
19/07 09u45  RIVM: 'Minder tekenbeten door droogte' Het aantal meldingen van tekenbeten daalde de afgelopen drie weken bijzonder hard. Om uitdroging te voorkomen, verstoppen teken zich beter, maar ook bij dit warme weer zijn ze actief. Blijf dus op tekenbeten letten als je verkoeling zoekt in het bos, in de duinen of in het park, meldt het RIVM.
18/07 11u30  Kinderen lopen klein risico op hersentumor door CT-scans Kinderen die door CT-scans worden blootgesteld aan straling op hun hoofd lopen op termijn een iets grotere kans op een hersentumor. Dat schrijft de Volkskrant woensdag.
18/07 00u00  Overwerken vergroot kans op obesitas bij vrouwen Het maken van overuren op werk is ongezond, zeker voor vrouwen. Vrouwen die overwerken hebben meer kans op diabetes type 2. Dit blijkt uit onderzoek van het Institute for Work and Health in Toronto.
18/07 00u00  Veel mensen kampen met zomereenzaamheid Voor veel mensen is de zomervakantie iets waar ze heel lang naar uitkijken, maar niet iedereen vindt de zomer een leuke periode. Luisterlijn Sensoor wordt platgebeld door mensen die last hebben met gevoelens van zomereenzaamheid.
17/07 11u30  Meer wespenoverlast verwacht dan in voorgaande jaren Door het goede voorjaar zijn veel koninginnen succesvol geweest in het vormen van wespennesten, waardoor er flink meer wespenoverlast wordt verwacht dan in voorgaande jaren. Dit blijkt uit een rondgang van Nature Today.
17/07 10u15  Patiënten slapen slecht in ziekenhuizen Patiënten slapen in het ziekenhuis gemiddeld bijna anderhalf uur korter dan thuis. Ook worden zij vaker tussendoor wakker en slapen ze minder lang uit. Ze waarderen de kwaliteit van de nachtrust in het ziekenhuis dan ook minder dan thuis.
16/07 17u15  Eikenprocessierups komt in meer gemeenten voor Het aantal eikenprocessierupsen is dit jaar groter dan normaal. Ook komen ze in meer gemeenten voor, meldt het Kenniscentrum Eikenprocessierups, onderdeel van Wageningen University.
16/07 15u15  2018 slecht jaar voor hooikoortspatiënten Dit jaar is een bijzonder slecht jaar voor mensen die last hebben van hooikoorts. Dat schrijft De Volkskrant zondag.
16/07 13u15  Meest voorkomende klachten op vakantie: diarree en huiduitslag Huiduitslag, insectenbeten en diarree zijn de drie meest voorkomende medische klachten van Nederlanders die op vakantie zijn. Dit blijkt uit gegevens van het medisch contactcentrum van Medicinfo, waar op piekmomenten wekelijks ruim 2.000 telefoontjes en apps binnenkomen van bezorgde vakantiegangers.
14/07 00u00  GGD waarschuwt reizigers vanwege mazelenuitbraak in Zuid-Europa Gezondheidsdienst GGD waarschuwt reizigers die de komende weken naar Frankrijk, Italië, Griekenland of Roemenië gaan, omdat daar een uitbraak van mazelen is. Met name mensen geboren tussen 1965 en 1975 en baby's lopen risico als zij nauw contact hebben met de lokale bevolking.
14/07 00u00  Vieze toiletten en files grootste reisergernis Ruim 12 miljoen mensen vertrekken de komende weken naar hun vakantie-adres. De reis er naartoe levert echter de nodige irritaties op. Nederlanders ergeren zich het meest aan vieze toiletten, files, luidruchtige medepassagiers en vertragingen. Over het bereik van de smartphones maken ze zich minder druk. En dat geeft weer een boost aan het seksleven.
13/07 13u45  Veel medicijnen verkeerd gebruikt Meer dan de helft van de mensen die een apotheek bezoeken heeft geen adequate gezondheidsvaardigheden. Tot 40 procent van alle afgeleverde medicijnen wordt niet goed gebruikt. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Utrecht (in opdracht van de KNMP).
Laatste update: donderdag 19 juli 2018, 11u45

Scientias

Verbergen Tonen
20/07 16u15  Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah De dino was van kop tot staart bedekt met een uit beenderplaten opgebouwd pantser. Onderzoekers hebben in de staat Utah de fossielen opgegraven van een nieuw soort gepantserde dino. Het gaat de resten van een Ankylosauria dinosauriër en hij draagt de naam Akainacephalus Johnsoni. Verwacht werd dat deze nieuwe dino zou lijken op andere Noord-Amerikaanse […] Het bericht Vier meter lange gepantserde dino ontdekt in Utah verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 13u15  Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen De stofstorm die de op zonne-energie draaiende rover dwarszit, geeft zich nog niet gewonnen. Sinds juni raast er al een enorme stofstorm over de rode planeet. Slecht nieuws voor de Opportunity Rover die het door de storm ineens mistig voor de ogen kreeg. Omdat Opportunity op zonne-energie werkt, moesten de wetenschappers de activiteiten van de […] Het bericht Marsrover Opportunity kan mogelijk pas in september weer contact opnemen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/07 10u45  Neanderthaler kon zelf een vuurtje stoken Nieuw onderzoek bewijst dat hij niet afhankelijk was van natuurbranden. En voor lange tijd werd dat juist wel gedacht. De neanderthalers zouden niet zelf in staat zijn geweest om vuur te maken en waren afhankelijk van bijvoorbeeld blikseminslag om aan vuur te komen. “Ze zouden de brandende takken verzamelen om daarmee hun vuur aan te […] Het bericht Neanderthaler kon zelf een vuurtje stoken verscheen eerst op Scientias.nl.11 
20/07 08u45  Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? Onderzoekers berekenen hoe sterk de zeespiegel zal stijgen als de gehavende ijsplaat de handdoek in de ring gooit. Vorig jaar zomer gebeurde het onvermijdelijke: een enorme ijsberg ter grootte van twee keer Luxenburg, brak af van de Larsen C-ijsplaat. Onderzoekers houden er rekening mee dat uiteindelijk de gehele ijsplaat kan instorten. De gehavende ijsplaat is […] Het bericht Wat gebeurt er als de Larsen C-ijsplaat instort? verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 18u15  Nog nooit waargenomen structuren ontdekt in de zonne-atmosfeer Opgepoetste beelden van de zogenoemde corona onthullen dat deze veel complexer en dynamischer is dan gedacht. De atmosfeer van de zon kun je onderverdelen in verschillende lagen. En de buitenste laag wordt ook wel de corona genoemd. Hier ontspringt de zonnewind: een stroom van geladen deeltjes die zich in alle richtingen van de zon vandaan […] Het bericht Nog nooit waargenomen structuren ontdekt in de zonne-atmosfeer verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 16u15  Gefossiliseerde babyslang uit de tijd van de dino’s ontdekt De slang was nog maar net uit het ei toen deze vast kwam te zitten in hars. De hars is vervolgens gefossiliseerd, waardoor de in de hars opgeslagen babyslang uitstekend bewaard is gebleven. Onderzoekers zijn blij met de vondst; deze geeft onder meer meer inzicht in de evolutie van slangen. Bosrijk Onderzoekers ontdekten de babyslang […] Het bericht Gefossiliseerde babyslang uit de tijd van de dino’s ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 15u00  Prachtige foto van opkomende stofstorm op Mars Deze stofstorm welde in april van dit jaar nabij de noordpool op. De foto is gemaakt door ESA’s Mars Express en laat maar weer eens zien dat het nooit saai is op de rode planeet. Opportunity Marsrover Opportunity kan daarover meepraten; de rover bevindt zich al weken in een winterslaap, omdat een stofstorm het de […] Het bericht Prachtige foto van opkomende stofstorm op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 13u15  Eten van bewerkt vlees nu ook in verband gebracht met manisch gedrag Dat blijkt onder meer uit experimenten met ratten. Een paar jaar geleden werd met nitraten bewerkt vlees al in verband gebracht met verschillende vormen van kanker. En nu lijkt het populaire etenswaar ook bij te dragen aan manische episodes: stemmingsstoornissen die gekenmerkt worden door hyperactiviteit, euforie en slapeloosheid en weken of maandenlang aan kunnen houden. […] Het bericht Eten van bewerkt vlees nu ook in verband gebracht met manisch gedrag verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 11u00  Satelliet fotografeert enorme ijsberg die Groenlands dorp bedreigt Als de ijsberg uiteenvalt, kan een tsunami ontstaan. Op de satellietbeelden is de westkust van Groenland te zien. Hier bevindt zich het dorpje Innaarsuit, waar ze wel gewend zijn dat er zo af en toe een flinke ijsberg voorbij komt dobberen. Maar nu ligt er – gevaarlijk dicht bij de kust – een 10 miljoen […] Het bericht Satelliet fotografeert enorme ijsberg die Groenlands dorp bedreigt verscheen eerst op Scientias.nl.
19/07 09u15  Mogelijk voor het eerst gespot: een jonge ster die 1 of zelfs 2 planeten ‘opeet’ De ster RW Aur A zou as we speak bezig zijn om de resten van enkele van zijn planeten te nuttigen. Dat suggereren waarnemingen van röntgenobservatorium Chandra. “Computersimulaties hebben lang voorspeld dat planeten in een jonge ster kunnen vallen, maar we hebben dat nog niet eerder geobserveerd,” stelt onderzoeker Hans Moritz Guenther. “Als onze interpretatie […] Het bericht Mogelijk voor het eerst gespot: een jonge ster die 1 of zelfs 2 planeten ‘opeet’ verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 18u15  Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico Het gaat om een nieuwe soort! In eerste instantie dachten onderzoekers dat ze een reeds bekende haaiensoort hadden opgediept. Maar vervolgonderzoek wees dan toch uit dat het om een nieuwe soort ging. En die soort gaat voortaan onder de naam Squalus clarkae door het leven. Diep S. clarkae komt voor in de Golf van Mexico […] Het bericht Haai met indringend grote ogen ontdekt in de Golf van Mexico verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 15u30  Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in Met zijn eetgedrag promoot hij de groei van zeegras dat hij helemaal niet lekker vindt. Dat hebben onderzoekers van de Wageningen University ontdekt. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Journal of Ecology en handelt over de groene zeeschildpadden – ook wel soepschildpadden genoemd – in het oostelijke Caribisch gebied. De strijd der […] Het bericht Soepschildpad eet zichzelf de vernieling in verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 13u15  Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt De nieuwe exoplaneet lijkt sprekend op Beta Pictoris b, maar is op een heel andere manier ontstaan. Onderzoekers ontdekten de nieuwe exoplaneet met behulp van de Canada-France-Hawaii Telescope (CFHT). De planeet heeft de naam 2MASS 0249c gekregen en heeft dezelfde massa, helderheid en hetzelfde spectrum als Beta Pictoris b: misschien wel één van de best […] Het bericht Tweelingbroertje van Beta Pictoris b ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 11u45  Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! Op nieuwe close-upbeelden lijkt het bijna alsof je ze aan kunt raken. NASA heeft twee nieuwe foto’s vrijgegeven waarop de heldere vlekken die Ceres rijk is, zich op ongeëvenaarde wijze aan de toeschouwer opdringen. Nog niet eerder hebben we de vlekken van zo dichtbij en zo gedetailleerd kunnen bekijken. Foto’s De foto’s zijn gemaakt door […] Het bericht Zo zag je de heldere vlekken op dwergplaneet Ceres nog nooit! verscheen eerst op Scientias.nl.
18/07 10u45  Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepje Ze maken meer amfireguline aan. Aha! Wetenschappers weten al een tijdje dat de griep vrouwen doorgaans steviger in zijn greep heeft en houdt dan mannen. Zo is de griep bij vrouwen vaak heftiger dan bij mannen en duurt het ook veel langer voor vrouwen hersteld zijn. Lang werd gedacht dat dat te verklaren was doordat […] Het bericht Wetenschap onthult waarom mannen sneller herstellen van een griepje verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
20/07 17u30  75 jaar geleden: Hoe Hamburg veranderde in de hel op aarde De Duitse miljoenenstad Hamburg werd 75 jaar geleden binnen een week grotendeels platgebombardeerd door de Britse Royal Air Force (RAF). In enkele nachten stierven bij elkaar ongeveer 43.000 mensen in een reeks luchtaanvallen onder de naam Operation Gomorrah. Wat gebeurde er precies? Wat was de aanleiding en was deze daad wel te verantwoorden?11 
20/07 14u45  Hoeveelheid nucleaire stof in Californische wijn verdubbeld na kernramp Fukushima De hoeveelheid cesium-137 in Californische wijnen is in 2011 kort na de kernramp in het Japanse Fukushima verdubbeld. Het nucleaire materiaal kwam vrij tijdens de ramp.10 
20/07 00u00  Oud-VN-baas Ban Ki Moon krijgt eredoctoraat in Groningen Voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon krijgt van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) op 17 oktober een eredoctoraat uitgereikt. De Zuid-Koreaanse diplomaat was de achtste secretaris-generaal van de Verenigde Naties (VN).15 
19/07 09u45  Mannen met hoge cortisolwaarde gaan minder gevoelig met baby om Vaders met hoge cortisolwaarden gaan minder sensitief met hun baby om, blijkt woensdag uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
19/07 00u00  Fossiel van eerste reuzendinosaurus gevonden in Argentinië Wetenschappers hebben in het noordwesten van Argentinië het fossiel van de vroegst bekende reuzendinosaurus gevonden. Het gaat om een planteneter van zo'n 10 meter lang met een gewicht van 10 ton. 
18/07 15u15  Mannen met verhoogd stresshormoon zijn minder gevoelig naar baby Vaders met hoge cortisolwaarden zijn minder sensitief naar hun baby toe. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit Utrecht en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
18/07 00u00  Het oudste fossiele kleurpigment is roze en ruim een miljard jaar oud Wetenschappers hebben in de Sahara in Mauretanië het oudste biologische kleurpigment ontdekt dat ooit op aarde is aangetroffen. De kleuren zijn meer dan 1,1 miljard jaar oud en in opgeloste vorm helder roze.
17/07 18u30  Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'minimanen' rond Jupiter Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het grootste aantal in ons zonnestelsel.
17/07 17u00  Astronomen ontdekken twaalf nieuwe 'mini-manen' rond Jupiter Rond de planeet Jupiter zijn in één klap twaalf nieuwe manen ontdekt. Het aantal manen van de planeet komt daarmee op ongeveer tachtig, het hoogste aantal in ons zonnestelsel.
16/07 22u00  Wetenschappers ontdekken 's werelds oudste brood in Jordanië Wetenschappers hebben in Jordanië de resten teruggevonden van een ruim 14.000 jaar oud brood. Het gaat om de verkoolde resten van een platbrood. 
16/07 12u45  Freek Vonk ontdekt nieuwe slangensoort Freek Vonk heeft een nieuw soort slang ontdekt. De tv-bioloog zag het dier al enkele jaren geleden, maar de ontdekking is maandag officieel erkend.
16/07 00u00  Grote Nederlandse bijdrage aan natuurdatabank Meer dan 1.200 instellingen in 123 landen hebben met een miljoen onderzoekers en burgers wereldwijd al een miljard natuurwaarnemingen bijeengebracht in de Global Biodiversity Information Facility (GBIF). 
15/07 00u00  SpaceX lanceert succesvol robotastronaut naar ruimtestation ISS Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft in opdracht van NASA een robot met kunstmatige intelligentie naar ruimtestation ISS gelanceerd.
14/07 00u00  Lancering nieuwe ruimtetelescoop loopt opnieuw vertraging op De lancering van de nieuwe ruimtetelescoop James Webb heeft opnieuw vertraging opgelopen. Hij gaat op zijn vroegst begin 2021 de ruimte in.
14/07 00u00  Aantal rondvliegende brokstukken rond aarde in tien jaar bijna verdubbeld Rond de aarde vliegt steeds meer puin. Het zijn inmiddels bijna 20.000 brokstukken, die bij elkaar meer dan 8 miljoen kilo wegen. Dat meldt de Europese ruimtevaartorganisatie ESA.
Laatste update: vandaag om 17u30
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

28x Inlichtingenbaas niet op de hoogte van wat Trump en Poetin elkaar vertelden20/07 03u15 - De Standaard: Wetenschap: De directeur nationale inlichtingen van de Verenigde Staten, Dan Coats, heeft donderdag verklaard dat hij geen weet heeft van wat Amerikaans president Donald Trump en zijn Russische ambtgenoot Vladimir Poetin elkaar verteld hebben tijdens hun top maandag in Helsinki.
23x Nog vier knopen door te hakken: laatste ministerraad bekijkt vooral dossiers van Schauvliege20/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Vlaamse regering begint aan haar laatste ministerraad. Officieel hebben ze ook na de zomer nog mogelijkheden, maar met de gemeenteraadsverkiezingen voor de deur weet elke minister: vandaag is het van moetens. Een slordige 150 dossiers moeten de revue passeren. De heetste hangijzers komen bijna allemaal van minister van Milieu en Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). Voor haar is het erop of erover.
20x Dief op leeftijd loopt tegen de lamp20/07 15u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Dinsdagmiddag werd een koppel in de Riemstraat door een gauwdief bestolen van een mobiele telefoon. Een 69-jarige verdachte kon gearresteerd worden nadat de ‘find my phone’-toepassing van de telefoon werd geactiveerd.
20x “Heel het Eilandje staat al vol, we hebben nood aan open ruimte”20/07 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het is maar een klein driehoekje gras op de hoek van de Londenstraat met het Kattendijkdok-Oostkaai, maar het stedelijk vastgoedbedrijf AG Vespa gaat een projectontwikkelaar zoeken die de grond wil bebouwen. Dit tot ongenoegen van de horeca en de buurtbewoners.
19x Oostenrijkers maken kennis met bubbelballen20/07 04u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een delegatie uit het Oostenrijkse Güssing is deze week te gast in Nijlen. “Sinds 1996 bezoeken de Güssingnaren om de twee jaar Nijlen en andersom. Deze keer mogen we 69 gasten verwelkomen waarvan 26 voor de eerste keer. Niet alleen de Stadtkapelle uit Güssing is er, ook de volksdansgroep is hier, net als vijf mensen van het stadsbestuur. Donderdag hebben ze bubbbelbal gespeeld aan de academie”, zegt Marc Engelen van het organiserende comité. Naar verluidt zit de sfeer er goed in. “De dagen zijn hier lang en de nachten kort”, klinkt het in de groep.
19x Arenal van profvoetballer Tom De Sutter kan eindelijk uit de startblokken schieten20/07 04u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In de gebouwen van Huyghebaert in Mechelen-Zuid opent morgen, zaterdag 21 juli, padelclub en trampolinepark Arenal. De padelclub, die uitgebaat wordt door voetballer Tom De Sutter, was eerder gevestigd aan de Koningin Astridlaan.
19x Opnieuw klimaatzaak tegen oliesector verworpen in VS20/07 00u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een rechter in de Verenigde Staten heeft een zaak verworpen die was aangespannen door de stad New York tegen grote olie- en gasconcerns als Shell,...
18x KV Mechelen geeft Van Cleemput nieuw contract20/07 15u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Jules Van Cleemput verlengt zijn contract bij KV Mechelen tot 2021. Dat nieuws konden we al eerder melden, en werd door KV Mechelen op vrijdag officieel bevestigd. De 20-jarige rechtsback, een jeugdproduct van KV, maakt een prima indruk tijdens de voorbereiding en wordt zo beloond.
17x 'Alonso is de Neymar van de F1, hij overdrijft graag'20/07 12u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Fernando Alonso klaagt al eens graag tijdens de races over de boordradio. Volgens collega-rijder Kevin-Magnussen is dat niet verwonderlijk. De Deen vergelijkt Alonso zelfs met de Braziliaanse voetballer Neymar, die het voorbije WK voetbal geregeld tegen de grond ging en zo trachtte de scheidsrechter te beïnvloeden.
17x Pompstations door hele land kampen met brandstoftekorten20/07 10u30 - NRC.nl: Wetenschap: Dat heeft onder andere te maken met vervoersproblemen door de droogte. Ook zijn er weinig chauffeurs beschikbaar.

Statistieken

Artikels:
33739
Gelezen:
27901
Aantal lezers nu:
47


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven