maandag 20 mei 2019, week 21


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/05 15u00  Roel Vanderstukken samen met zoontje (8) op de set van ‘Familie’ Opvallende gastrol in Familie vanaf volgende week. Dan maakt Toots, acht jaar oud en zoon van Roel Vanderstukken, zijn opwachting in de serie. Hij krijgt er de rol van Rikske, een jongen die door ziekte in een rolstoel is beland.
20/05 14u45  Twintig Vlamingen voelen zich geroepen Aan het Johannes XXIII-seminarie in Leuven zijn dit jaar achttien priesterkandidaten in opleiding. Daarnaast zijn twee seminaristen voltijds op stage.
20/05 14u45  Voor het eerst kun je binnenkort pasta van Belgische bodem eten Na een succesvol proefproject van drie jaar door RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool, wordt voor het eerst een pasta van Belgische bodem gelanceerd. “Een product dat in alle opzichten vergeleken kan worden met de zuiderse pasta’s en deze op meerdere punten zelfs overtreft”, maken de initiatiefnemers zich maandag sterk.
20/05 14u45  In deze zomerbars in de stad drink je deze zomer cocktails met je teenslippers in het zand De zomer nadert. Ideaal om de klassiekers onder de Antwerpse zomerbars nog eens te bezoeken of een nieuwe strandbar uit te testen. Dit weekend opende Sommar. Met nog vijftien andere zomerbars is het aanbod dit jaar enorm.
20/05 14u30  Berchems districtsbestuur ongerust over woon- en kantoorcomplexen In Oud-Berchem verrijzen de volgende jaren drie grote woon- en kantoorcomplexen. Het districtsbestuur is ongerust over de plannen en is ontevreden omdat ze niet wordt gehoord.
20/05 14u30  Anderlecht neemt afscheid van Ivan Obradovic Ivan Obradovic (30) verlaat RSC Anderlecht. Dat nieuws geraakte eerder al bekend maar heeft paars-wit maandag officieel bevestigd op Twitter.
20/05 14u30  Bruine rat jaagt minister Homans de stuipen op het lijf: “Politie kwam met vier combi’s” Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) had afgelopen nacht een ongewenste gast in huis. Een bruine rat probeerde via de kelder haar woning in Wilrijk binnen te geraken.
20/05 14u15  VIDEO. Kiel zwaait Van den Bergh uit: “Antwerpen is voor mij Beerschot, en Beerschot is Antwerpen” Jan Van den Bergh tekende tijdens de voorbije winterstop een 3-jarig contract bij AA Gent. De 24-jarige Heistenaar speelde de afgelopen drie seizoenen op het Kiel en kreeg daarvoor een gepast afscheid. Beerschot deelde op sociale media een filmpje waarin Jan bedankt wordt én de prijs voor Beerschot-speler van het jaar krijgt.
20/05 14u15  Geeks en nerds boven tijdens Sound of Science in Fort 4: dit valt er te beleven Altijd al willen weten hoe je eruitziet in infrarood, of hoe een videogame wordt gemaakt? Het festival Sound of Science in Fort 4 nodigt twee dagen lang wetenschappers en technologie-experts uit voor toegankelijke lezingen, workshops en experimenten. Soms van de pot gerukt, maar wel altijd met een wetenschappelijke basis.
20/05 14u00  Vluchtende inbreker gooit met kasseien om te ontkomen Bewoners van een gelijkvloers appartement aan de Oranjestraat konden afgelopen nacht een inbreker op heterdaad betrappen. Na een kleine schermutseling trachtte de verdachte (31) weg te vluchten, maar hij werd op de hielen gezeten door de bewoners van het appartement. De inbreker wilde ontkomen en begon met kasseien naar zijn achtervolgers te gooien.
20/05 13u45  Programma play-offs EuroMillions Basket League De play-offs van de EuroMillions Basket League beginnen vrijdag met de kwartfinales (gespeeld naar een best-of-three). De acht beste teams na de reguliere competitie strijden om de landstitel, die de voorbije zes jaar naar Oostende ging. De Antwerp Giants, die eerder op het seizoen Oostende versloegen in de bekerfinale, dromen van de dubbel. Paris Lee en co. beëindigden de reguliere competitie op de eerste plaats.10 
20/05 13u45  Ruben Bemelmans meteen onderuit in kwalificaties Roland Garros Ruben Bemelmans (ATP 164) heeft zich maandag niet kunnen plaatsen voor de tweede voorronde van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen.
20/05 13u45  Kylie Jenner pakt uit met nog een nieuwigheid: haarproducten Kylie Jenner heeft haar ambitieuze plannen nog wat kracht bijgezet. Nadat ze al had aangekondigd een collectie huidverzorgingsproducten en een babylijn op de markt te zullen brengen, laat ze nu weten dat er ook nog haarproducten zitten aan te komen.
20/05 13u30  Opnieuw een blunder in Game of Thrones Een paar weken geleden dook er al een koffiebeker van Starbucks op in de vierde aflevering van Game of Thrones. Tijdens de finale was het opnieuw prijs.
20/05 13u30  “Waardevolle knecht” van Greg Van Avermaet beloond voor harde werk: Nathan Van Hooydonck krijgt nieuw contract bij CCC Nathan Van Hooydonck heeft zijn contract bij CCC Team met één jaar verlengd tot 2021. Dat maakte de ploeg die de licentie van BMC overnam maandag bekend.
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/05 15u00  Hoge hakken zijn de hel, waarom zou je ze dragen? De zalig comfortabele platte schoenen en sneakers die nu in de mode zijn, worden bedreigd door de terugkeer van de hoge hakken. Waarom zou je die dragen?
20/05 15u00  Oude staalfabriek tot ontploffing gebracht Afgelopen zondag werd de Martin Tower in Bethlehem, in de Amerikaanse staat Pennsylvania, gesloopt om er een nieuw gebouw te zetten. Het was het voormalige hoofdkantoor van de tweede grootste staalfabrieken in Amerika.
20/05 14u30  Anderlecht neemt afscheid van Ivan Obradovic Ivan Obradovic (30) verlaat RSC Anderlecht. Dat nieuws geraakte eerder al bekend maar heeft paars-wit maandag officieel bevestigd op Twitter.
20/05 14u15  Belgische finaliste Elisabethwedstrijd: ‘De viool was er altijd. Ik heb geen enkele herinnering zonder’ Sylvia Huang is de enige Belgische finaliste die maandagavond strijdt voor de overwinning in de Koningin Elisabethwedstrijd. Wij spraken al voor de start van de wedstrijd. Dat gesprek, vol hoop en passie, vindt u hieronder.
20/05 14u15  Huawei krijgt dreun van Trump Als het om smartphones gaat, wordt Europa het slagveld waarop de handelsoorlog tussen China en de VS uitgevochten wordt.
20/05 14u00  Franse dokters stoppen behandeling van man in vegetatieve toestand De behandeling van een man die al tien jaar in coma ligt, is in Reims stopgezet. Daarmee komt een einde aan een jarenlange juridische strijd.
20/05 13u45  'N-VA-kiezers zouden veel beter op Groen stemmen' Drie keer per week werpt Kamagurka zijn eigenzinnige blik op de actualiteit in de krant. Vandaag gaf hij live in een Facebook live stemadvies voor de verkiezingen van zondag.
20/05 13u45  Programma play-offs EuroMillions Basket League De play-offs van de EuroMillions Basket League beginnen vrijdag met de kwartfinales (gespeeld naar een best-of-three). De acht beste teams na de reguliere competitie strijden om de landstitel, die de voorbije zes jaar naar Oostende ging. De Antwerp Giants, die eerder op het seizoen Oostende versloegen in de bekerfinale, dromen van de dubbel. Paris Lee en co. beëindigden de reguliere competitie op de eerste plaats.
20/05 13u45  Ruben Bemelmans meteen onderuit in kwalificaties Roland Garros Ruben Bemelmans (ATP 164) heeft zich maandag niet kunnen plaatsen voor de tweede voorronde van Roland Garros, het tweede grandslamtoernooi van het seizoen.
20/05 13u30  Plopsa belooft nieuwe werknemers ‘tekenpremies’ tot 10.000 euro Pretparkgroep Plopsa gaat bepaalde nieuwe werknemers een ‘tekenpremie’ geven tot 10.000 euro. Ze krijgen die al uitbetaald met hun eerste loon. Het bedrijf hoopt zo de concurrentie te snel af te zijn in de strijd om personeel.
20/05 13u30  Kleine Britse royals ravotten tussen de bloemen In Londen in de jaarlijkse Chelsea Flower Show geopend. Zoals ieder jaar zijn ook de Britse royals aanwezig. Kate Middleton mocht dit jaar ook zelf een tuin ontwerpen en liet die uitgebreid testen door haar kroost.
20/05 13u30  U kunt voor het eerst pasta van Belgische bodem eten Na een succesvol proefproject van drie jaar door RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool, wordt voor het eerst een pasta van Belgische bodem gelanceerd.
20/05 13u30  “Waardevolle knecht” van Greg Van Avermaet beloond voor harde werk: Nathan Van Hooydonck krijgt nieuw contract bij CCC Nathan Van Hooydonck heeft zijn contract bij CCC Team met één jaar verlengd tot 2021. Dat maakte de ploeg die de licentie van BMC overnam maandag bekend.
20/05 13u30  Het Songfestival? Rutte vraagt budgettaire bescheidenheid Terwijl Songfestivalwinnaar Duncan Laurence zijn prijs nog in ontvangst moest nemen, buitelden Nederlandse steden al over elkaar om zich kandidaat te stellen voor de organisatie van het evenement in 2020. Premier Rutte houdt echter de vinger op de knip en predikt budgettaire bescheidenheid.
20/05 13u15  Australiër vindt goudklomp van 100.000 Australische dollar Een man wandelde in het westen van Australië door de goudvelden met zijn metaaldetector. Zo vond hij een klomp goud met een geschatte waarde van 100.000 Australische dollar, goed voor 61.995 euro.
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/05 15u00  Naar school stappen of fietsen verkleint risico op overgewicht Wie naar school stapt of fietst, loopt minder risico op overgewicht of obesitas. Dat stelden Britse onderzoekers vast.
20/05 12u45  Primeur in ons land: pasta van Belgische bodem Na een succesvol proefproject van drie jaar door RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool, wordt voor het eerst een pasta van...12 
20/05 12u30  Zeg niet 'global warming' maar 'global heating': The Guardian warmt klimaatwoordenschat op Bij de Britse krant The Guardian wordt aan de klimaatterminologie wat drama toegevoegd. Een goed plan, een infantiel idee of journalistiek activisme?11 
20/05 08u45  Weerman Frank vanuit zijn tuin: "Heel de dag grijs en maximum 17 graden” Het wordt vandaag een grijze dag met maximumtemperaturen tot 17 graden in het binnenland. “Maar in de Kempen zou het weleens 20 graden kunnen...
20/05 08u00  "Heel de dag grijs en maximum 17 graden” Het wordt vandaag een grijze dag met maximumtemperaturen tot 17 graden in het binnenland. “Maar in de Kempen zou het weleens 20 graden kunnen...11 
19/05 21u00  Noodweer barst los in Limburg: zware wateroverlast in Bree, toestand nu onder controle Het KMI had voor de hele provincie Limburg code oranje afgekondigd waarbij intense regenval en stevige hagelbuien mogelijk zouden zijn. In de buurt...
19/05 20u15  Noodweer barst los in Limburg, medisch rampenplan afgekondigd Het KMI had voor de hele provincie Limburg code oranje afgekondigd waarbij intense regenval en stevige hagelbuien mogelijk zouden zijn. In de buurt...
19/05 19u00  LIVE. Noodweer barst los in Limburg, medisch rampenplan afgekondigd Het KMI had voor de hele provincie Limburg code oranje afgekondigd waarbij intense regenval en stevige hagelbuien mogelijk zouden zijn. In de buurt...
19/05 16u45  KMI waarschuwt met code geel en oranje voor felle buien met onweer Er is veel bewolking vandaag, met af en toe wat zon. Vooral in de namiddag stijgt de kans op felle onweersbuien met op sommige plaatsen...
19/05 15u30  Dit krijg je als een kolonie bijen zeven jaar onder je afdak woont Deze enorme kolonie van honderdduizenden bijen zat jarenlang onder een afdakje van een huis in Hopeful, in de Amerikaanse staat Georgia. Na zo’n...
19/05 13u00  Mysterieus manuscript toch niet ontcijferd: universiteit trekt verklaring in Zo’n twee weken geleden deelde de University of Bristol de veelbelovende boodschap dat het meest mysterieuze manuscript ter wereld eindelijk...
19/05 12u00  Zelfrijdende vrachtwagen op de openbare weg: Zweden heeft de primeur In Zweden is het bedrijf Einride begonnen met het testen van zijn zelfrijdende vrachtwagen op de openbare weg. De elektrisch aangedreven Einride...
19/05 07u00  Artsen zien vaker verlammingsverschijnselen door lachgas Nederlandse revalidatieartsen waarschuwen dat mensen die extreem veel lachgas gebruiken, verlammingsverschijnselen kunnen krijgen. Ze spreken van...
18/05 23u00  KMI waarschuwt met ‘code geel’ voor onweer en overvloedige regen Zondag komen er buien tot ontwikkeling die vooral in de namiddag intens kunnen worden, met onweer en op sommige plaatsen mogelijk overvloedige...
18/05 17u30  Indianenchef Raoni (89) bezoekt Pairi Daiza: “Een hele eer voor ons park” De Braziliaanse milieuactivist en indianenchef Raoni Metuktire (89) heeft vandaag een bezoek gebracht aan dierenpark Pairi Daiza. De indianenchef...
Laatste update: vandaag om 15u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/05 14u30  Tot 7 jaar cel geëist voor aanslag met raketwerper op Panorama-redactie Het pand van weekblad Panorama in Amsterdam werd vorig jaar juni beschoten met een antitankwapen. Volgens justitie was het een „aanslag op de persvrijheid”.
20/05 14u15  Stijve houding Foals bij swingende songs De Britse band Foals laat op het nieuwe album een minder massief gitaargeluid horen. Maar op het podium weten de muzikanten zich geen raad met de wervelende stijl.
20/05 14u00  Rechter: GGZ Eindhoven niet verantwoordelijk voor dood patiënt Janneke van Erum is overleden door nalatig handelen van betrokken personeel en artsen, aldus rechtbank, maar de instelling voldeed aan de bezettingsnorm.
20/05 14u00  In de Westerschelde lag een walvisschedel van acht miljoen jaar oud De schedel van de baleinwalvis is mogelijk afkomstig van een voorouder van de moderne bultrug.
20/05 11u30  Turkije wil 249 medewerkers Buitenlandse Zaken arresteren De medewerkers worden ervan beschuldigd Gülenaanhanger te zijn vanwege „onregelmatigheden” in hun oude toelatingsexamens.11 
20/05 10u45  Onderzoek naar etnisch profileren door Belastingdienst De Belastingdienst heeft informatie over de nationaliteit van toeslagaanvragers. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt of deze informatie wordt gebruikt voor etnisch profileren.11 
20/05 10u30  Jaarwinst Ryanair valt fors lager uit door lagere ticketprijzen De Ierse prijsvechter heeft last van lage ticketprijzen, overcapaciteit en hogere olieprijzen. De winst bedroeg 1,02 miljard euro.
20/05 10u15  College Tour op zijn DWDD’s In zijn eerste College Tour liet Matthijs van Nieuwkerk weinig aan het toeval over. De frontale interviewtechniek is het grote verschil met voorganger Twan Huys.
20/05 10u00  AP onderzoekt mogelijke discriminatie door Belastingdienst De Belastingdienst heeft informatie over de etniciteit van toeslagaanvragers. De Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt of deze informatie wordt gebruikt voor etnisch profileren.
20/05 09u45  Autoriteit Persoonsgegevens onderzoekt mogelijke discriminatie door Belastingdienst De Belastingdienst heeft informatie over de etniciteit van toeslagaanvragers. De AP onderzoekt of deze informatie wordt gebruikt voor etnisch profileren.
20/05 09u15  College Tour op zijn DWDD’s In zijn eerste College Tour liet Matthijs van Matthijs van Nieuwkerk weinig aan het toeval over. De frontale interviewtechniek is het grote verschil met voorganger Twan Huys.
20/05 09u15  ‘Stop die twisten over het Namenmonument’ burgemeester Amsterdam Verzoen je met de locatie, zegt burgemeester Halsema tegen de opponenten van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam.
20/05 08u45  Bitcoin schiet omhoog. Is de hausse van 2017 terug? Deze rubriek belicht iedere maandag ontwikkelingen op de beurs. Deze keer: bitcoin, die weer opwaarts gaat.
20/05 08u15  Tientallen doden door rellen in gevangenis Tadzjikistan Onder de doden zijn 29 gevangenen en drie bewakers. Volgens de regering waren gevangen IS-strijders verantwoordelijk voor de rellen in de zwaarbeveiligde gevangenis.
20/05 07u15  Gewapende groep doodt 11 mensen in bar in Brazilië Het gebeurde in de deelstaat Para, waar de Braziliaanse regering begin dit jaar militairen heeft ingezet om de veiligheid te bevorderen.
Laatste update: vandaag om 14u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
20/05 14u45  Waarzitwatin.nl: nieuwe website over chemische stoffen in producten Zit er asbest in tampons? Is lippenbalsem gevaarlijk? Krijg je kanker van deodorant? Op dit soort vragen geeft de nieuwe website waarzitwatin.nl antwoord. De website is een initiatief van het RIVM, VeiligheidNL en het ministerie van Volksgezondheid. Het doel is om consumenten bewuster te maken van de producten die ze gebruiken en om geruchten over producten de wereld uit te helpen op basis van wetenschappelijke inzichten.
20/05 11u45  Rode Kruis wil EHBO-les voor alle scholieren Alle middelbare scholieren moeten EHBO-les krijgen. Dat vindt het Rode Kruis. De hulporganisatie is samen met een groep artsen een petitie gestart om het onderwerp op de politieke agenda te krijgen.
20/05 09u45  RIVM scherpt vaccinatieadvies mazelen aan voor reizigers Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert vakantiegangers om hun baby's vervroegd in te laten enten als ze naar landen reizen waar mazelen zijn uitgebroken. Daarnaast heeft het instituut een lijst van risicovolle landen uitgebreid.
17/05 11u00  Veel Nederlanders onwetend van risico's hoge bloeddruk Veel Nederlanders weten niet dat ze een hoge bloeddruk hebben. En daarmee een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Uit onderzoek van de Hartstichting blijkt dat 1 op de 3 Nederlanders in de leeftijd van 30 tot 70 jaar een hoge bloeddruk heeft en/of daar medicijnen voor gebruikt.
17/05 00u00  Muggen hekel aan DEET door aanraking poten Muggen hebben een hekel aan DEET, maar nu pas hebben onderzoekers aangetoond waarom het anti-insectenmiddel zo goed werkt tegen de vervelende beestjes: ze krijgen het op hun poten. Dit blijkt uit onderzoek van Rockefeller University in New York.
16/05 12u45  'Diabeteszorg kan miljarden goedkoper' Het kabinet zou jaarlijks 2 miljard euro kunnen besparen op diabeteszorg. Dat betoogt een groep hoogleraren en medici in een opiniestuk in NRC Handelsblad van donderdag. Door een zogenoemde leefstijlinterventie kan een aanzienlijk deel (tussen de 30 en 40 procent) van de diabetespatiënten medicatievrij raken.
16/05 00u00  'Honderden producten onterecht verkocht als biologisch' In supermarkten worden honderden biologische producten ten onrechte verkocht als biologisch. Biologische boeren houden zich niet aan de regels, terwijl toezichthouder Skal hen laat wegkomen met overtredingen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws.
16/05 00u00  Jongeren niet ongelukkig door social media Jongeren worden niet ongelukkig door het gebruik van sociale media, zoals Facebook en Instagram. Dat blijkt uit een nieuw grootschalig onderzoek van de Universiteit van Oxford.
16/05 00u00  Doorbraak: game helpt bij opsporen alzheimer Onderzoekers hebben ontdekt dat als iemand de game Sea Hero Quest speelt, ze binnen een paar minuten de vroegste stadia van alzheimer bij deze persoon kunnen herkennen. Dat blijkt uit een nieuw gepubliceerde studie in het wetenschappelijke tijdschrift Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
15/05 16u45  Invriezen filet americain kan infectie voorkomen Het eten van rauwe vleesproducten, vooral filet americain, kan toxoplasmose veroorzaken. Dit kan voorkomen worden door het minimaal 48 uur in te vriezen bij een temperatuur van -12 graden. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. De resultaten zijn onlangs gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE.
14/05 11u15  Kinderrechtenorganisatie: maak mazelenprik verplicht De overheid moet inenten tegen mazelen verplicht stellen. Dat vindt kinderrechtenorganisatie KidsRights. 'Als voorlichting niet helpt, zul je toch iets anders moeten doen', stelt Marc Dullaert, voorzitter van kinderrechtenorganisatie KidsRights en oud-Kinderombudsman, dinsdag in de Volkskrant.
14/05 00u00  Bijna één op de vier Nederlanders heeft maag-, darm- of leverproblemen Bijna één op de vier Nederlanders heeft last van maag-, darm- of leverproblemen, waarvan ongeveer 3,7 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd stonden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Maag Lever Darm Stichting (MLDS).
13/05 16u15  Veel gezondheidsproblemen na borstkanker Bijna alle vrouwen die zijn behandeld voor niet-uitgezaaide borstkanker hebben tot vijf jaar na de diagnose last van gezondheidsproblemen. Dat blijkt uit onderzoek van gezondheidsinstituut Nivel en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).
Laatste update: vandaag om 14u45

Scientias

Verbergen Tonen
20/05 13u15  Soorten sterven mogelijk sneller uit dan gedacht De huidige modellen schetsen vaak een iets te optimistisch beeld. Onlangs liet een internationaal onderzoeksteam weten dat er op dit moment zo’n één miljoen soorten met uitsterven worden bedreigd. Natuurbeschermers moeten zich dus haasten om de verliezen te beperken. Maar hoeveel tijd hebben we eigenlijk om soorten van hun ondergang te behoeden? In een nieuwe […] Het bericht Soorten sterven mogelijk sneller uit dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 11u15  Een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is nu aangetast Op sommige plaatsen is de ijslaag wel 122 meter dunner geworden. Wetenschappers hebben over een periode van 25 jaar de veranderingen in het Antarctische landschap in kaart gebracht. Hierbij concentreerden ze zich voornamelijk op de sneeuw- en ijsbedekking over het continent. De conclusies zijn verontrustend. Want uit de bevindingen blijkt dat een kwart van het […] Het bericht Een kwart van het gletsjerijs op West-Antarctica is nu aangetast verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 09u15  Het is zover: het einde van de kilogram is gekomen De Planck-constante zal het stokje overnemen. Vandaag, op World Metrology Day, is het officieel: de cilinder die al 130 jaar dienstdoet als de maat voor een kilogram is niet meer. De constante van Planck – de fundamentele constante van de kwantumfysica – is aangewezen om het stokje over te gaan nemen. Naast de definitie van […] Het bericht Het is zover: het einde van de kilogram is gekomen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 09u15  Ja, ik wil! Nieuw onderzoek neemt trouwlustige Amsterdammers onder de loep Trouwen gaat tegenwoordig anders dan in de 17e eeuw. Maar als het om huwelijksregels en -normen gaat, is er verrassend weinig veranderd. Tot die conclusie komen hoogleraar sociale en economische geschiedenis Tine De Moor (Universiteit Utrecht) en René van Weeren (onderzoeker gespecialiseerd in paleografie en genealogie aan dezelfde universiteit) nadat ze met een legertje van […] Het bericht Ja, ik wil! Nieuw onderzoek neemt trouwlustige Amsterdammers onder de loep verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 19u15  NASA fotografeert de laatste rustplaats van de onfortuinlijke maanlander Beresheet De allereerste private maanlander klapte in april op de maan. De Israëlische non-profitorganisatie SpaceIL probeerde – na jaren voorbereiding – in april haar maanlander Beresheet op het oppervlak van de maan te zetten. Na een succesvolle lancering en innesteling in een baan rond de maan ging het tijdens de afdaling echter gruwelijk mis. De maanlander […] Het bericht NASA fotografeert de laatste rustplaats van de onfortuinlijke maanlander Beresheet verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 16u15  Bedwants blijkt zij-aan-zij met de dino’s te hebben geleefd Maar waarschijnlijk viel ‘ie de dino’s niet lastig. Nieuw onderzoek naar de evolutionaire geschiedenis van de bedwants resulteert in een verrassing. De bedwants blijkt namelijk veel ouder te zijn dan gedacht; DNA-onderzoek wijst uit dat de bedwants al zo’n 100 miljoen jaar op aarde voorkomt. Het betekent dat bedwantsen in de hoogtijdagen van de dinosaurussen […] Het bericht Bedwants blijkt zij-aan-zij met de dino’s te hebben geleefd verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 15u30  Kleinschalig onderzoek suggereert dat bewerkt voedsel dik maakt Ultra-bewerkt voedsel lijkt ervoor te zorgen dat mensen meer eten en dus sneller aankomen. Steeds meer mensen zijn te zwaar. Er wordt dan ook wel gesproken van een obesitas-epidemie. En sommige mensen denken dat het nuttigen van bewerkt voedsel één van de drijvende krachten achter deze ‘epidemie’ is. Een nieuw, kleinschalig onderzoek lijkt die hypothese […] Het bericht Kleinschalig onderzoek suggereert dat bewerkt voedsel dik maakt verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 13u15  Aluminium ontdekt rond een jonge ster Een primeur: nog niet eerder zijn aluminiumoxide-moleculen rond een jonge ster gespot. Onderzoekers bestudeerden de jonge protoster Orion KL Source I met behulp van het Atacama Large Millimeter/submillimeter Array (kortweg ALMA) en vonden overtuigend bewijs voor de aanwezigheid van aluminiumoxide-moleculen. Een belangrijke ontdekking, zo legt onderzoeker Shogo Tachibana uit. “Aluminiumoxide speelde een heel belangrijke rol […] Het bericht Aluminium ontdekt rond een jonge ster verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 10u45  Dit sieraad van Toetanchamon werd mede mogelijk gemaakt door een meteorietinslag Eindelijk weten onderzoekers hoe het mysterieuze gele glas – te vinden in de Egyptische woestijn – ontstaan is. In de woestijn in het westen van Egypte is in een gebied dat enkele duizenden vierkante kilometers groot is, kanariegeel glas te vinden. En wetenschappers breken zich al bijna 100 jaar het hoofd over hoe dat glas […] Het bericht Dit sieraad van Toetanchamon werd mede mogelijk gemaakt door een meteorietinslag verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 08u45  Robot tekent een ruwe schets van de Mona Lisa na Ook kan de robot in tien verschillende talen ‘hallo’ opkrabbelen. Onderzoekers hebben een robot ontwikkeld die met een stift woorden kan opschrijven en tekeningetjes kan maken op een whiteboard. Het team gebruikte ‘deep learning’ om de robot dit trucje eigen te maken. Een bijzondere prestatie. Want de robot hoeft alleen maar naar een voorbeeld te […] Het bericht Robot tekent een ruwe schets van de Mona Lisa na verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 20u45  Dit weten we dankzij New Horizons nu over Ultima Thule En het is nog maar het topje van de ijsberg. In het blad Science hebben onderzoekers zojuist de eerste resultaten van New Horizons’ scheervlucht langs Kuipergordelobject Ultima Thule gepubliceerd. En dit is wat we nu weten: – Ultima Thule – ook wel 2014 MU69 genoemd – is vrij plat en opgebouwd uit twee lobben. – […] Het bericht Dit weten we dankzij New Horizons nu over Ultima Thule verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 20u00  Kleding verven met bacteriën Reguliere verf zit vol chemische stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor het milieu. Laura en Ilfa bedachten een alternatief! Het bericht Kleding verven met bacteriën verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 17u15  SpaceX schiet aankomende nacht 60 internetsatellieten de lucht in Uiteindelijk zullen zo’n 12000 satellieten het luchtruim kiezen om ons van supersnel internet te voorzien. Aankomende nacht gaat het gebeuren: 60 internetsatellieten staan op het Cape Canaveral Air Force Station in Florida klaar voor lancering. Het project dat de naam Starlink heeft gekregen, is een initiatief van SpaceX met als doel om internationaal breedbandinternet te […] Het bericht SpaceX schiet aankomende nacht 60 internetsatellieten de lucht in verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 15u15  Splitsing tussen Neanderthalers en de moderne mens vond veel eerder plaats dan gedacht Fossiele resten suggereren dan die splitsing minstens 300.000 jaar eerder plaatsvond. Moderne mensen delen een gemeenschappelijke voorouder met Neanderthalers; onze meest verwante oude neven. Maar details over wanneer en hoe die splitsing precies plaatsvond, is stof voor debat. Eerdere DNA-analyses veronderstelden dat beide mensachtigen zo’n 300.000 tot 500.000 jaar geleden een apart evolutionair pad begonnen […] Het bericht Splitsing tussen Neanderthalers en de moderne mens vond veel eerder plaats dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 13u15  Deze zelflerende, superzuinige waterstofauto gaat de strijd aan in de Shell Eco-marathon De auto bepaalt zelf hoe hard er gereden moet worden om zo zuinig mogelijk te rijden. Elk jaar ontwerpt het studententeam van de Technische Universiteit Delft de nieuwste super-efficiënte waterstofauto. En dit is ‘m: de Eco-Runner 9, de trots waarmee de studenten dit jaar de winst tijdens de Shell Eco-marathon hopen te behalen. De waterstofauto […] Het bericht Deze zelflerende, superzuinige waterstofauto gaat de strijd aan in de Shell Eco-marathon verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 13u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/05 00u00  Waarom zijn mensen die voedseletiketten lezen gezonder? Mensen die in de supermarkt etiketten lezen, zijn gemiddeld lichter en gezonder. Val je echt af wanneer je etiketten op voedselverpakkingen leest?
19/05 00u00  Onderzoekers ontwikkelen drone die vleugels van kolibrie imiteert Onderzoekers van de Purdue-universiteit in de Amerikaanse staat Indiana hebben een kleine drone ontwikkeld die de vleugelbewegingen van een kolibrie imiteert om razendsnel een andere kant op te vliegen.
19/05 00u00  Hubble-telescoop legt indrukwekkend spiraalsterrenstelsel vast De Hubble-telescoop heeft een indrukwekkend spiraalsterrenstelsel vastgelegd. Het gaat om NGC 2903, dat op een afstand van 30 miljoen lichtjaar van de aarde staat.
19/05 00u00  NUcheckt: Eenden voeren in sommige vijvers slecht voor waterkwaliteit NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Eenden voeren met brood is slecht voor de waterkwaliteit'
18/05 09u00  Transvrouwen lopen groter risico op borstkanker dan mannen Transvrouwen (mensen geboren als man, maar die zich identificeren als vrouw) die behandeld worden met geslachtshormonen lopen een groter risico om borstkanker te krijgen dan mannen. Dat meldt wetenschap.nu.
17/05 19u15  Nieuwe studie biedt inzichten over mysterieuze verleden bedwantsen Over het verleden van de bedwants was niet veel bekend. Een nieuw onderzoek toont aan dat de bloedzuigertjes veel ouder zijn dan werd aangenomen: ze kropen al rond in de tijd van de dinosauriërs.
17/05 18u00  Wanneer zeg je 'jij' tegen iemand, en wanneer 'u'? Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen als je het niet doet: ‘u’ zeggen. Sterft deze beleefdheidsvorm uit nu we elkaar steeds vaker jijen?
17/05 16u45  NUcheckt: Je gaat niet meer eten door het drinken van lightdranken NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Lightdranken maken het lastiger om af te vallen'
14/05 09u30  'Toekomstige reizen naar maan kunnen hinder ondervinden van bevingen' Op de maan is nog steeds sprake van tektonische activiteit waardoor bevingen ontstaan. Dat blijkt uit onderzoek dat maandag door een groep Amerikaanse geologen gepubliceerd is in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Geoscience.
14/05 00u00  Hoe terecht is het slechte imago van 'poepbacterie' E. coli? De E. coli-bacterie kan je flink ziek maken. Aan de andere kant doet hij ook veel nuttig werk in ons lichaam. Hoe slecht is E. coli echt?
14/05 00u00  De belangrijkste conclusies uit het VN-rapport over uitsterven van soorten De Verenigde Naties publiceerden maandag een rapport over de milieuschade door toedoen van de mens. De onderzoekers beschrijven een planeet, die gebukt gaat onder overconsumptie en vervuiling en die bijna een miljoen soorten dreigt te verliezen. NU.nl zet de belangrijkste bevindingen uit het rapport op een rij.
Laatste update: zondag 19 mei 2019, 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Fietsersbond vraagt ook nieuw fietspad nu AWV wegdek Antwerpsesteenweg aanpakt20/05 02u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Mechelse afdeling van de Fietsersbond is verbaasd over de werkzaamheden die het AWV vanaf maandag uitvoert in de Oscar Van Kesbeeckstraat en de Antwerpsesteenweg. Enkel het wegdek wordt er onder handen genomen, het fiets- en voetpad niet.
14x Zes partijen sluiten akkoord over nieuw provinciebestuur Groningen20/05 00u45 - NRC.nl: Wetenschap: Groningen is ruim acht weken na de verkiezingen de eerste provincie waar een akkoord is bereikt over een nieuw college van Gedeputeerde Staten.
13x Google snijdt Huawei af van Android en veelgebruikte apps20/05 04u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het Chinese telecombedrijf Huawei kan geen Google-apps als YouTube en Maps meer op nieuwe telefoons zetten en geen updates van Android meer gebruiken.
13x Pas donderdag duidelijkheid over tickets barragewedstrijd20/05 02u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Voor Antwerp is het nu duidelijk: op het moment dat op verkiezingszondag de politieke winnaars en verliezers hun ding zullen doen op nationale televisie, zal op de Bosuil om 18u de aftrap gegeven worden van de test- annex barragewedstrijd tegen de winnaar van Play-off 2. Die tegenstander is pas woensdag bekend, wanneer Charleroi en Kortrijk tegen elkaar spelen.
13x Geterroriseerd door wapengeweld20/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Onder Palestijnen in Israël bestaat veel vuurwapengeweld. Ontbreekt de politieke wil om criminaliteit aan te pakken?
13x Angst voor een uitgestorven binnenstad20/05 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Appingedam wil een vestiging van Bristol in het centrum, niet aan de rand. Het is niet de enige gemeente die worstelt met de spreiding van winkelaanbod.
12x Primeur in ons land: pasta van Belgische bodem20/05 12u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Na een succesvol proefproject van drie jaar door RV Food en wetenschappers van de Thomas More Hogeschool, wordt voor het eerst een pasta van...
12x Clamotte Rock gaat groen20/05 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Clamotte Rock bakt burgers op milieuvriendelijk biopropaan. Daarmee zet het Herenthoutse festival ecologie hoog op de affiche. De organisastie hoopt tijdens het Hemelvaartsweekend op een volle wei.
12x Kloosterleven20/05 04u30 - NRC.nl: Wetenschap: Het Kruisherenklooster in het Brabantse dorpje Sint Agatha opende zondag, net als tientallen andere kloosters, de deuren voor publiek. Lotfi El Hamidi werd zeer gastvrij ontvangen.
12x Gebroken jongenshart20/05 04u30 - NRC.nl: Wetenschap: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
34064
Gelezen:
22980
Aantal lezers nu:
71


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven