maandag 20 augustus 2018, week 34


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/08 16u45  Xavier Taveirne: “Was ik homo in de jaren zestig geweest, dan had ik nu vrouw en kinderen” Drukke tijden voor ‘Slimste Mens’ Xavier Taveirne. Vanaf september is hij journaalanker op Eén en presenteert hij De Ochtend op Radio 1. Op Canvas praat hij in ‘Voor De Mannen’ met de eerste generatie mannen in Vlaanderen die zich durfden outen als homo.
20/08 16u45  Lotto-veteraan verhuist naar Dimension Data Na Andre Greipel (Fortuneo Samsic) en Marcel Sieberg (Bahrain-Merida) heeft nu ook Lars Bak onderdak gevonden. De 38-jarige Deen verhuist naar Dimension Data als meesterknecht van Michael Valgren Andersen.
20/08 16u45  Onderzoek bewijst het: met make-up zie je er echt jonger uit Make-up laat jongere mensen er ouder uitzien, terwijl concealers en co een verjongend effect hebben als je zelf al een beetje ouder bent. Dat blijkt uit een (kleinschalig) onderzoek van het Department of Psychology van het Gettysburg College, verschenen in het vakblad British Journal of Psychology.
20/08 16u15  Moment waarop Italiaanse brug instort vastgelegd door beveiligingscamera’s Het moment waarop de Morandi-brug in de Italiaanse stad Genua instortte, werd door twee beveiligingscamera’s gefilmd. De dramatische beelden werden maandag vrijgegeven door de Italiaanse politie en tonen uit twee verschillende hoeken wat er die fatale dag gebeurde toen de brug bezweek. Daarbij kwamen minstens 43 mensen om het leven en talloze anderen raakten gewond.
20/08 16u15  Opbouw voor Maanrock is begonnen Het aftellen voor Maanrock in Mechelen is begonnen. Op de IJzerenleen is vandaag gestart met de opbouw van het eerste podium voor het gratis stadsfestival.
20/08 15u45  Lugubere nieuwe trend doet de ronde op Instagram Falling stars, ofwel vallende sterren. Zo heet de nieuwste en ietwat lugubere Instagramtrend die onder steenrijke Russen de ronde doet. Het principe is even simpel als griezelig: doe alsof je net doodgevallen bent.
20/08 15u45  Nieuwe soort dwergzeepaardje ontdekt Maak kennis met de Hippocampus japapigu, het nieuwe soort dwergzeepaardje dat ontdekt is in Japan. Volgens sommige zou het lijken op een biggetje wat veel verklaart, want hun Latijnse naam betekent ‘Japans varken’.
20/08 15u30  Wat kan je doen aan een wespensteek? En wanneer moet je naar de spoed? Spoedafdelingen worden overspoeld door mensen met een wespensteek. In het ZNA Middelheim hebben ze het zelfs over een verdubbeling in vergelijking met andere jaren. Maar eigenlijk hoef je met een steek - hoeveel pijn die ook doet - niet altijd naar het ziekenhuis. Matthieu Clarysse, stafmedewerker eerste hulp bij het Rode Kruis, legt uit wat de alarmsignalen zijn.
20/08 15u30  Moeilijke week op Ring richting Nederland: rijstroken afgesloten door werkzaamheden Wie vanochtend de Antwerpse Ring richting Nederland nam, heeft waarschijnlijk een tijdje in de file gestaan. En dat heeft alles te maken met wegenwerken aan het knooppunt Antwerpen Noord met de A12. Het wegdek wordt daar vernieuwd, waardoor het verkeer over twee versmalde rijstroken moet. En dat kan u nog de hele week voelen.
20/08 15u15  Vrijbroekpark opent vernieuwde ‘Zomertuin’: dahlia’s hadden te lijden onder virus In het Vrijbroekpark in Mechelen opende maandag de vernieuwde ‘Zomertuin’. De tuin had in het verleden erg te lijden onder een virus, maar het park kan nu opnieuw zo’n zestig variëteiten aan dahlia’s en vijftig types canna’s tentoonstellen.
20/08 15u15  VIDEO Werken knooppunt Antwerpen Noord Wie vanochtend de ring richting Nederland nam, heeft waarschijnlijk een tijdje in de file gestaan. En dat heeft alles te maken met wegenwerken aan het knooppunt Antwerpen Noord met de A12. Het wegdek wordt daar vernieuwd, waardoor het verkeer over twee versmalde rijstroken moet. En dat kan u nog de hele week voelen op de ring.
20/08 15u00  Het wordt een moeilijke week op Ring richting Nederland: rijstroken afgesloten door werkzaamheden Wie vanochtend de Antwerpse Ring richting Nederland nam, heeft waarschijnlijk een tijdje in de file gestaan. En dat heeft alles te maken met wegenwerken aan het knooppunt Antwerpen Noord met de A12. Het wegdek wordt daar vernieuwd, waardoor het verkeer over twee versmalde rijstroken moet. En dat kan u nog de hele week voelen.
20/08 15u00  Muziekfestival verkast naar voormalige discotheek Cobra Geert Van Laer en Christel Van Roie uit Olen willen in september 2019 opnieuw hun muziekfestival Olensfest organiseren. “De drang om te organiseren is blijven kriebelen”, zegt het koppel.
20/08 15u00  Vlogger met MS maakt eigen interviews: “Het is toch geen schande dat ik door mijn ziekte moeilijker praat?” Bornemnaar Adil Fraihi (46) wordt vlogger. In zijn online filmpjes gaat hij gesprekken aan met bekende mensen die bij hem op bezoek kwamen. De Bornemnaar lijdt al jaren aan multiple sclerose en ook het praten gaat moeizaam. “Net dat was de reden om de filmpjes te maken”, zegt hij.
20/08 15u00  Familieleden en nabestaanden herdenken 75 jaar geleden neergestorte bommenwerper Aan Sas 6 in Mol werd zaterdag de Amerikaanse bommenwerper herdacht die er 75 jaar geleden was neergestort. Enkele familieleden van de bemanning maakten kennis met kinderen van verzetslieden en de dochter van een Duitse jachtpiloot.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/08 16u45  Nieuwe president Pakistan geeft het ‘goede voorbeeld’: hij gaat kleiner wonen en verkoopt zijn wagenpark De nieuwe Pakistaanse president Imran Khan verkoopt zijn gepantserde wagens, stuurt honderden huisbedienden de laan uit en ruilt het presidentiële paleis in voor een kleiner huis. Zo wil hij het goede voorbeeld geven aan de bevolking.
20/08 16u45  Amerikaans gerecht onderzoekt of ex-advocaat Trump voor 20 miljoen dollar fraudeerde Het Amerikaanse gerecht onderzoekt of Michael Cohen, de ex-advocaat van president Donald Trump, voor een bedrag van 20 miljoen dollar aan bank- en fiscale fraude heeft gepleegd met zijn taxibedrijf. Dat meldt de krant New York Times.
20/08 16u45  Lotto-veteraan verhuist naar Dimension Data Na Andre Greipel (Fortuneo Samsic) en Marcel Sieberg (Bahrain-Merida) heeft nu ook Lars Bak onderdak gevonden. De 38-jarige Deen verhuist naar Dimension Data als meesterknecht van Michael Valgren Andersen.
20/08 16u15  Man die wil schuilen voor regen ontsnapt op het nippertje aan instortende brug in Genua De Italiaanse politie heeft nieuwe beelden vrijgegeven van het moment dat de brug in Genua instortte. Daarop is te zien hoe een man die wil schuilen voor de regen op het nippertje ontsnapt aan de vallende brokstukken. In totaal kwamen 43 mensen om bij de ramp.
20/08 16u00  ‘Dramatische stijging van mazelen’ De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt een recordaantal gevallen van mazelen vast in Europa en roept op tot actie.
20/08 15u45  De rechtbank bijt de spits af Het eerste najaarsprogramma van Vier bijt vanavond de spits af. Of u kunt naar Björn Soenens kijken, natuurlijk.
20/08 15u30  Ratten belagen Franse politici Na de straten van Parijs worden nu ook Franse politici geteisterd door muizen en ratten. ‘De staatssecretaris wordt in zijn dagelijkse werk omringd door knaagdiertjes.’
20/08 15u15  Paus schrijft opmerkelijke brief: ‘We moeten de wreedheden erkennen’ In een open brief vraagt paus Franciscus aan alle katholieken om misbruik in de Kerk mee uit te roeien.
20/08 15u15  Geens ziet extreemrechts oprukken, Jambon extreemlinks Afhankelijk van welke minister de vraag krijgt, kent ons land een stijging van extreemrechtse (minister van Justitie Koen Geens) dan wel extreemlinkse (minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon) acties. Lastig om op de uitkijk te staan dus, zeker als aanslagen niet worden uitgesloten.
20/08 14u45  Ex-burgemeester Overijse trekt met burgerforum BEWUST! terug naar de kiezer In Overijse neemt het burgerforum BEWUST! in oktober voor het eerst deel aan de gemeenteraadsverkiezingen. Het forum werd in mei van dit jaar opgericht door een drietal, onder wie Eric Schamp, die van 1995 tot 2000 voor CD&V burgemeester was van Overijse.
20/08 14u45  Werkt ezeltherapie? Therapie met dieren doet soms wenkbrauwen fronsen, maar oncoloog Johan Swinnen is ervan overtuigd dat ‘animal assisted therapy’ zinvol is. Hij zet zijn schouders onder een project van ezeltherapie in de nazorg van jonge kankerpatiënten.
20/08 14u30  Pukkelpop na racistische zangkoren: 'Geen plaats voor zulke invididuen' Twee zwarte vrouwen hebben bij Unia een klacht ingediend nadat ze op Pukkelpop het doelwit werden van beledigingen. Een groep mannen verwees duidelijk verstaanbaar naar het koloniale verleden van ons land. Pukkelpop zegt in een reactie dat er voor 'zulke individuen' geen plaats is op Pukkelpop.
20/08 14u15  Nederlander moet na 55 uur zwemmen stoppen met ‘Elfstedentocht’ De Nederlandse topzwemmer Maarten van der Weijden heeft zijn stunt niet kunnen volbrengen. Hij is ziek en moest stoppen met zijn Elfstedentocht.
20/08 14u15  Varoufakis: ‘Griekenland is nog niet gered’ Griekenland heeft sinds vandaag geen financieel hulpprogramma meer nodig. Maar dat betekent niet dat de zorgen van het land voorbij zijn. Volgens de gewezen minister van Financiën Yanis Varoufakis ‘zinkt Griekenland elke dag dieper in hetzelfde zwarte gat’ weg. Het land was volgens hem beter failliet gegaan.
20/08 14u00  Australische rokers moeten 25 euro per pakje betalen Australië doet zijn reputatie als duurste land ter wereld voor rokers weer alle eer aan. De prijs voor een pakje sigaretten verhoogt er in september tot bijna 40 Australische dollar, omgerekend ruim 25 euro, per pakje van 30 sigaretten.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/08 16u00  Op reis geweest naar Zuid-Frankrijk, Italië of Kreta? 28 dagen wachten met bloed geven door tijgermug De tijgermug rukt op in Europa en dat speelt ook de bloeddonoren van Rode Kruis Vlaanderen parten. Wie bijvoorbeeld in Zuid-Frankrijk, Italië of...
20/08 15u30  WHO slaat alarm: grootste mazelenepidemie in Europa in tien jaar Meer dan 41.000 kinderen en volwassenen in Europa zijn in de eerste helft van 2018 getroffen door mazelen. Daarmee zijn er in een half jaar tijd al...
20/08 13u30  Kunnen muggen u volledig leegzuigen? Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze...
20/08 13u15  Recordaantal kikkers, padden en salamanders veilig over de weg gezet Meer dan 235.000 kikkers, padden en salamanders zijn dit jaar tijdens hun voorjaarstrektocht veilig over de weg gezet in Vlaanderen. Dat is het...10 
20/08 11u15  Zoveel muggen zijn er nodig om al uw bloed op te zuigen Elke dag wordt er wel iets gevierd. Of het nu Dag van de Klant, het Pluimvee of het Palindroom is. De Morgen beantwoordt daarover deze...
19/08 22u45  "Spoel lenzen niet door toilet of lavabo" Draag jij contactlenzen? En wat doe je ermee als ze niet meer voldoen? Doorspoelen? Amerikaanse onderzoekers wijzen erop dat ze het milieu op die...
19/08 21u00  Spanje maakt zich zorgen: voor het eerst zijn er meer varkens dan inwoners Spanje maakt zich stilaan zorgen, want voor het eerst telt het land meer varkens dan inwoners. En dat zou weleens een zware impact kunnen hebben op...
19/08 17u15  Zelfs korte activiteiten kunnen negatieve gevolgen van sedentair leven beperken Voor de westerse samenleving is langdurig zitten de norm. Werken gebeurt vanop een stoel om vervolgens languit in een zetel te ploffen. Onze levens...
19/08 13u45  Waarom we, op het ritme van de bas, altijd ons beste (dans)beentje voorzetten Pukkelpop 2018 zit er alweer op en festivalgangers keren moe maar voldaan huiswaarts. Met zware benen want die hebben drie lange dagen het beste...
19/08 13u30  Bewakingscamera legt vast hoe jongens (13) getroffen worden door bliksem: “Nu wachten tot superkrachten komen” Twee jongens uit Arizona zijn vorige week in een park getroffen door bliksem. Een bewakingscamera van een buur legde de inslag vast. De video van...
19/08 09u30  Dodentol overstromingen in India opgetrokken naar meer dan 350 De balans van de overstromingen in de zuidelijke Indiase deelstaat Kerala is opgelopen tot 357 doden. Dat hebben de lokale autoriteiten vandaag...
19/08 09u15  Bewakingscamera legt vast hoe jongens (13) getroffen worden door bliksem: “Nu wachten tot supermankrachten komen” Twee jongens uit Arizona zijn vorige week in een park getroffen door bliksem. Een bewakingscamera van een buur legde de inslag vast. De video van...
19/08 09u00  Bewakingscamera legt vast hoe jongens (13) getroffen worden door bliksem: “Nu wachten tot mijn supermankrachten komen” Twee jongens uit Arizona zijn vorige week in een park getroffen door bliksem. Een bewakingscamera van een buur legde de inslag vast. De video van...
19/08 07u15  Lombok alweer getroffen door aardbeving Het Indonesische eiland Lombok is zondag opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving had een magnitude van 6,3. Dat meldt de Amerikaanse...
19/08 00u30  Meer dan 100 bedreigde zeeschildpadden sterven op Mexicaans strand De Mexicaanse autoriteiten hebben een onderzoek ingesteld naar de recente dood van meer dan 100 bedreigde zeeschildpadden in een natuurreservaat in...
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/08 16u45  Letterenstudies houden liberale democratiën vitaal Kennis heeft een wijder belang dan technisch of economisch. Geesteswetenschappen nog verder uitkleden is dom, vinden Clemens Six en Stefan Couperus. De samenleving waaruit ze voortkomen kan zich dat niet veroorloven.
20/08 16u45  Elon Musk: getroebleerde geest met superheldenimago De bijna stripfiguurachtige Tesla-oprichter Elon Musk had het imago van een held. Nu valt hij op door zijn emotionele labiliteit.
20/08 15u45  Annan voerde ongelijke strijd tegen macht van staten Onder leiding van Kofi Annan kreeg de VN de macht in te grijpen als een tiran zijn volk niet beschermde. Het tijdperk van de humanitaire interventie is alweer voorbij, noteert Ko Colijn.
20/08 15u45  Oudste kaas ooit bevatte ziekmakende bacterie In een graftombe uit de dertiende eeuw voor Christus hebben archeologen de oudste kaas ter wereld ontdekt.
20/08 15u15  Koraal in Noordzee bloeit rond bouwsels van mensen Koudwaterkoralen in de Noordzee gedijen op boorplatformen. Deze onderwaterwegen helpen zeeleven te verspreiden.
20/08 15u15  Wie marcheert daar door de straat? Het is een kleuter in nikab Een kleuterschool liet kinderen gehuld in nikab en met geweer in de hand door de straten marcheren.
20/08 14u45  Voor het eerst in zeventig jaar zien ze elkaar weer Families uit Noord- en Zuid-Korea die elkaar decennia niet hebben gezien worden deze dagen voor even herenigd.
20/08 14u30  Mummificeren blijkt oeroude traditie Een bijna 6.000 jaar oude mummie blijkt gebalsemd met plantaardige olie en coniferenhars.
20/08 14u30  NRC checkt: ‘Bij kritiek op EU geen subsidie uit Brussel’ Dat schrijft de SP over onderzoekssubsidies van de Europese Commissie. Is het zo? We checken het.
20/08 14u15  Werk bij Morandibrug in Genua gestaakt om verdacht geluid De restanten van de Ponte Morandi maken een piepend geluid. Omwonenden kunnen daardoor nog altijd niet naar huis.
20/08 14u00  Werk bij Morandi-brug in Genua gestaakt om verdacht geluid De restanten van de Ponte Morandi maken een piepend geluid dat anders is dan de afgelopen dagen. Omwonenden kunnen daardoor nog altijd niet naar huis.
20/08 14u00  Paus vraagt vergeving voor misbruik binnen kerk Vorige week kwam aan het licht dat in het Amerikaanse Pennsylvania decennialang kinderen misbruikt zijn door priesters.
20/08 13u45  Verdachten bommelding Tilburg vrijgelaten Eerder liet de politie weten de vier mannen te verdenken van een terreurdreiging. Na onderzoek bleek er toch geen sprake te zijn van een strafbaar feit.
20/08 13u30  Zwemmer Van der Weijden stopt met Elfstedenzwemtocht De topsporter is ziek en moest na 163 kilometer en zo’n 55 uur zwemmen stoppen.
20/08 13u30  Chinese ondernemers starten eigen kredietunie Chinees-Nederlandse ondernemers zijn een kredietunie gestart, die zakendoen en geld lenen transparanter wil maken. Bij vrienden of kennissen aankloppen voor een lening zonder voorwaarden is echt niet meer van deze tijd, zegt de voorzitter.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
17/08 13u00  Hitte zorgde voor ‘beperkte’ stijging sterftecijfer onder ouderen Tijdens de recente hittegolven in de zomermaanden overleden gemiddeld 2.714 personen per week. Dit zijn ongeveer honderd personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
17/08 00u00  Aantal donorregistraties gestegen tot 6,3 miljoen Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat zich heeft laten registreren in het donorregister is in 2018 toegenomen tot ruim 6,3 miljoen. Het aantal personen dat geen toestemming tot orgaandonatie geeft, is gestegen tot 1,9 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/08 11u45  Zomerzon extra schadelijk voor kinderen met blauwe ogen In de zomermaanden is goede oogbescherming tussen 11.00 en 15.00 uur belangrijk, met name voor kinderen. UV-straling kan namelijk mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen, zelfs met blijvend effect. Kinderen met blauwe ogen lopen - van alle oogkleuren - het meeste risico. Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers, is deze oogkleur het meest gevoelig voor zonlicht.
16/08 00u00  Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining Vrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kan op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan in het ergste geval leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven aan het AD.
16/08 00u00  Medische trend: Whatsapp als nieuwe wachtkamer De wachtkamers zijn tegenwoordig zo vol, dat mensen zich steeds meer richten met vragen tot medische Whatsapp-diensten van zorgverzekeraars. Dit jaar kwamen er al ruim 14.000 vragen via Whatsapp binnen, een stijging van maar liefst 84 procent ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit onderzoek van Medicinfo.
15/08 10u45  Nederlanders bewegen twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan In geen enkel land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland. Wekelijks fietst, wandelt, tuiniert of zwemt maar liefst 80 procent van de Nederlanders, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie, meldt Trouw.
15/08 09u45  UV-straling van de zon breekt record De hoeveelheid schadelijke UV-straling afkomstig van de zon is hoger dan ooit tevoren. In juli was de totale hoeveelheid schadelijke UV-straling 25 procent hoger dan de gemiddelde maandsom in juli. Dit blijkt uit analyse van de zonkrachtmetingen van het RIVM.
14/08 12u45  Leven in Amsterdam staat gelijk aan 9 sigarettenpakjes per jaar Wonen in Amsterdam is even slecht voor je gezondheid als het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Het autoverkeer is de belangrijkste bron van vervuiling. Dit blijkt uit onderzoek van de in Brussel gevestigde organisatie Transport & Environment.
14/08 00u00  Jaarlijks tientallen doden door negeren oproep uitstrijkje Jaarlijks overlijden tientallen vrouwen in Nederland omdat ze niet meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Dit blijkt uit cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
13/08 15u30  Menzis vergoedt depressiebehandeling op basis van resultaat Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat. Er wordt niet langer gekeken naar het aantal behandelingen. Dat zegt een woordvoerder van Menzis na berichtgeving hierover door de Volkskrant.
Laatste update: vrijdag 17 augustus 2018, 13u00

Scientias

Verbergen Tonen
20/08 16u15  Grote zorgen over niet te stoppen dooimeren in Arctisch gebied Ze brengen versneld grote hoeveelheden methaan en CO2 in de atmosfeer. De aarde warmt op. En dat is slecht nieuws voor permafrost (permanent bevroren grond). Want deze grond begint geleidelijk aan te ontdooien. En daarop worden microben in de grond wakker en zij beginnen organisch materiaal dat jarenlang in het permafrost lag opgeslagen, af te […] Het bericht Grote zorgen over niet te stoppen dooimeren in Arctisch gebied verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 15u15  Wie meedoet aan de Olympische Spelen krijgt een groter hart Letterlijk, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Onderzoekers bestudeerden de hartecho’s van vijftig Italiaanse topsporters. Ongeveer de helft van deze sporters deed aan duursporten zoals roeien, fietsen, hardlopen en zwemmen. De andere helft hield zich bezig met niet-duursporten als tennis, schermen of synchroonzwemmen. “Het unieke van deze studie is dat het om topsporters gaat […] Het bericht Wie meedoet aan de Olympische Spelen krijgt een groter hart verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 13u15  Even dacht NASA dat Marsrover Curiosity uit elkaar aan het vallen was En wel door deze foto. Het was best even schrikken toen het team achter Marsrover Curiosity deze foto onder ogen kreeg. Op de foto dook namelijk een vreemd object op dat niet op Mars leek thuis te horen. De astronomen doopten het ‘Pettegrove Point Foreign Object Debris‘ en hielden hun hart vast: dit zou toch […] Het bericht Even dacht NASA dat Marsrover Curiosity uit elkaar aan het vallen was verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 10u30  Iconisch voorbeeld van evolutie houdt moedig stand in nieuw onderzoek De motjes zijn – terecht – een schoolvoorbeeld van evolutie in actie. Het is één van de eerste soorten die werd aangehaald om Darwins evolutietheorie te onderschrijven: de peper-en-zoutvlinder. “Dit is één van de meest iconische voorbeelden van evolutie, gebruikt in biologieboeken wereldwijd,” vertelt onderzoeker Martin Stevens. “Maar ook fel bestreden door creationisten die erop […] Het bericht Iconisch voorbeeld van evolutie houdt moedig stand in nieuw onderzoek verscheen eerst op Scientias.nl.11 
20/08 09u15  Universum telt waarschijnlijk heel veel waterrijke exoplaneten En dat is goed nieuws voor de zoektocht naar buitenaards leven. Het is alweer meer dan 25 jaar geleden dat astronomen de eerste exoplaneten – planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden – ontdekten. En inmiddels zijn ons ongeveer 4000 van deze planeten bekend. Die planeten kunnen grofweg in twee categorieën worden onderverdeeld. Je hebt […] Het bericht Universum telt waarschijnlijk heel veel waterrijke exoplaneten verscheen eerst op Scientias.nl.13 
19/08 09u15  Draagt kosmische straling bij aan de opwarming van de aarde? Je kent ze wel: de debatten over het klimaat. Zijn we als mens nu hoofdverantwoordelijk of is klimaatverandering door de mens ‘nepnieuws’? Of is er nog een middenweg? Klimaatverandering is een ‘verhit’ onderwerp geworden en we bevinden ons dan ook al snel op ‘glad ijs’. Om verwarring over de intentie van dit artikel te voorkomen, […] Het bericht Draagt kosmische straling bij aan de opwarming van de aarde? verscheen eerst op Scientias.nl.
18/08 09u15  Het grote raadsel van het machtige Stonehenge Waarom namen de bouwers van dit imposante stenen bouwwerk voor zichzelf genoegen met eenvoudige houten hutten? Tijdens een colloquium in 2013 over mythen en megalithische monumenten, georganiseerd door het Belgisch Genootschap voor Keltische Studies, kon Mike Parker Pearson er niet over zwijgen. Deze hoogleraar van het University College London die bij Stonehenge en in de […] Het bericht Het grote raadsel van het machtige Stonehenge verscheen eerst op Scientias.nl.
17/08 19u15  ‘Sporen van eerder universum ontdekt in de kosmische achtergrondstraling’ Ons universum is mogelijk niet het eerste. En ook niet het laatste. Onderzoekers denken bewijs te hebben gevonden van een vorig universum. Dat wil zeggen; de overblijfselen van zwarte gaten uit een ander universum. Het onderzoek borduurt voort op het kosmologische model dat kortweg CCC wordt genoemd (dat staat voor Conformal cyclic cosmology). Volgens dit […] Het bericht ‘Sporen van eerder universum ontdekt in de kosmische achtergrondstraling’ verscheen eerst op Scientias.nl.
17/08 16u00  3,4 miljard jaar oude microfossielen blijken behoorlijk wat weg te hebben van moderne bacteriën Een nieuwe aanwijzing dat het echt sporen van oer-leven zijn. Tot die conclusie komt een team van wetenschappers nadat ze de resten van oude microfossielen vergeleken met die van moderne bacteriën. Ze ontdekten dat deze zijn gemaakt van dezelfde bouwstenen, waardoor ze waarschijnlijk dezelfde biologische achtergrond hebben. Onderzoek De onderzoekers vergeleken in het onderzoek verschillende […] Het bericht 3,4 miljard jaar oude microfossielen blijken behoorlijk wat weg te hebben van moderne bacteriën verscheen eerst op Scientias.nl.
17/08 13u45  Nog steeds geen contact met Marsrover Opportunity, maar NASA blijft optimistisch Onderzoeken suggereren dat er een goede kans is dat de rover de stofstorm overleeft. Het is al meer dan twee maanden stil rond NASA’s Marsrover Opportunity. Door een enorme stofstorm op de rode planeet werd de energievoorziening van de op zonne-energie werkende Marsrover afgesneden en kon hij geen contact meer leggen met het thuisfront. Gelukkig […] Het bericht Nog steeds geen contact met Marsrover Opportunity, maar NASA blijft optimistisch verscheen eerst op Scientias.nl.
17/08 11u45  Het leek onmogelijk, maar is eindelijk gelukt: wetenschap ontrafelt genoom van tarwe Het gaat hopelijk leiden tot verbeteringen in het gewas, waardoor het de groeiende wereldbevolking kan blijven voeden. Tarwe is een van de belangrijkste voedingsgewassen voor meer dan een derde van de wereldbevolking. Naar verwachting zal de wereldbevolking in 2050 toe zijn genomen tot 9,6 miljard mensen, waardoor de productie van tarwe met 60 procent zou […] Het bericht Het leek onmogelijk, maar is eindelijk gelukt: wetenschap ontrafelt genoom van tarwe verscheen eerst op Scientias.nl.
17/08 09u45  Enkele van de eerste sterrenstelsels in het universum geïdentificeerd De stokoude sterrenstelsels cirkelen rond het onze! Onderzoekers hebben bewijs gevonden dat satellietstelsels rond onze eigen Melkweg behoren tot de allereerste sterrenstelsels in het universum. De onderzoekers spreken van een enorm spannende ontdekking, die gelijk staat aan het vinden van overblijfselen van de eerste mensen die op de aarde leefden. Wat is een satellietstelsel? Een […] Het bericht Enkele van de eerste sterrenstelsels in het universum geïdentificeerd verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 19u30  Somnox maakt ’s werelds eerste slaaprobot De slaaprobot helpt mensen op natuurlijke wijze in slaap te vallen. Lees verder op Voor de wereld van morgen > Het bericht Somnox maakt ’s werelds eerste slaaprobot verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 18u45  Waarom is oorlog het domein van mannen? Misschien is het wel puur toeval, zo suggereert een nieuw, boeiend onderzoek. Al duizenden jaren wordt er op aarde oorlog gevoerd. Het inspireerde talloze kunstenaars tot het maken van schilderijen, beeldhouwwerken en tekeningen. En wanneer je die kunstwerken goed bekijkt, kan het je niet ontgaan: het strijdveld is het domein van mannen. Maar waarom eigenlijk? […] Het bericht Waarom is oorlog het domein van mannen? verscheen eerst op Scientias.nl.
16/08 15u30  Oudste harde kaas ooit ontdekt in Egyptische tombe En het lijkt erop dat de kaas een ziekteverwekkende bacterie herbergde. Onderzoekers ontdekten de kaas in de tombe van Ptahmes. Deze Egyptenaar was in de dertiende eeuw voor Christus burgemeester van Memphis. Zijn tombe werd al in 1885 ontdekt, maar raakte weer in de vergetelheid toen deze later met zand werd bedekt. In 2010 werd […] Het bericht Oudste harde kaas ooit ontdekt in Egyptische tombe verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
20/08 00u00  NASA lanceert ruimtesonde Parker naar de zon Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag een ruimtesonde richting de zon gelanceerd. Om 9.31 uur Nederlandse tijd is een Delta IV Heavy-raket met de sonde aan boord opgestegen vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.13 
20/08 00u00  Hoogtepunt meteorenzwerm minder zichtbaar vanwege bewolking Het hoogtepunt van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden is in de nacht van zondag op maandag minder goed te zien vanwege de bewolking boven Nederland.11 
20/08 00u00  Komende periode veel vallende sterren te zien De komende periode trekt de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden voorbij. De meeste sterren zijn in nacht van 12 op 13 augustus te zien.15 
19/08 00u00  NASA stelt lancering ruimtesonde richting zon uit tot zondag Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Parker-ruimtesonde richting de zon zaterdagochtend uitgesteld tot zondag.
19/08 00u00  Ruimtesonde Parker gaat richting zon, maar waarom? Na een eerder uitgestelde lancering op zaterdag, moet nu zondag de lancering van een NASA-ruimtesonde naar de zon plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. Wat is het doel van de lancering?
18/08 00u00  Nederlander ontvangt EU-beurs voor zoektocht naar neutrino's Onderzoeker Krijn de Vries van de Vrije Universiteit Brussel gaat met steun van de EU een nieuwe radartechnologie ontwikkelen om zogeheten neutrino's te kunnen observeren. De Nederlander heeft 1,4 miljoen euro ontvangen, waarmee hij de komende vijf jaar met een onderzoeksgroep aan de slag gaat.
17/08 00u00  Zien of verdachte liegt volgens onderzoekers niet mogelijk Als een verdachte tijdens zijn verhoor stottert, wegkijkt en friemelt, hoeft dat niet te betekenen dat de persoon liegt. Zien of iemand niet de waarheid vertelt, is namelijk onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).
17/08 00u00  'Plastic produceert broeikasgassen bij blootstelling aan zonlicht' Plastic voorwerpen produceren broeikasgassen bij blootstelling aan zonlicht, stellen onderzoekers woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 
16/08 17u15  Drents veenlijk gaat naar Iran voor museale uitwisseling Het Drents Museum toont vanaf 2 oktober een deel van zijn collectie in het Nationale Museum van Iran in Teheran. Onder meer de 'Man van Exloërmond', een veenlijk dat in 1914 werd gevonden, zal naar de Iraanse hoofdstad gebracht worden.
16/08 15u30  Drents veenlijk naar Iran voor museale uitwisseling Het Drents Museum in Assen toont vanaf 2 oktober een deel van zijn collectie in het Nationale Museum van Iran in Teheran. De 'Man van Exloërmond', een veenlijk dat in 1914 werd gevonden, is onder de stukken die naar Iran zullen reizen.
16/08 09u15  Russische kosmonauten installeren antenne op ruimtestation ISS Twee Russische kosmonauten hebben een antenne op ruimtestation ISS geïnstalleerd. Het project heeft als doel bewegingen van dieren op aarde nog beter te monitoren.
16/08 05u00  Russische kosmonauten installeren antenne aan ruimtestation ISS Twee Russische kosmonauten hebben een antenne geïnstalleerd aan ruimtestation ISS. Het project heeft als doel bewegingen van dieren op aarde nog beter te monitoren.
16/08 00u00  Drie grote zonnevlammen legden radiocontact in september uren stil Drie grote zonnevlammen hebben tussen 4 en 10 september vorig jaar al het radiocontact op de helft van de wereld stilgelegd. Dit gebeurde tijdens het orkaanseizoen toen de hulpverlening na onder meer Irma op gang kwam.
16/08 00u00  Planeet Mars staat dinsdagavond dichtste bij aarde sinds 2003 De planeet Mars staat dinsdagavond en aan het begin van woensdagochtend het dichtste bij de aarde sinds 2003. De planeet is dan met het blote oog te zien.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Meest gezochte terrorist van België mogelijk overleden20/08 00u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Hicham Chaib (36), de meest gezochte Belgische moslimterrorist ter wereld, zou zijn overleden. Twee van zijn jongere broers uit Antwerpen hebben een rouwbericht op Facebook geplaatst. Chaib verbleef in Syrië, waar hij een belangrijke positie bekleedde bij IS in Raqqa. Officiële bevestiging van zijn dood is er niet.
18x Ook na Griekse crisis is de eurozone nog niet af20/08 04u00 - NRC.nl: Wetenschap: Athene ligt vanaf nu niet meer aan infuus. Maar voor een echt solide euro zijn in Europa politiek gevoelige besluiten nodig.
18x COLUMN. Hoeveel incidenten moeten er op de Bosuil nog gebeuren voor Antwerp de veiligheid aanpakt?20/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Tifo’s, bengalen en uitdagende spandoeken, volgens sommigen hoort het bij de beleving van een echte voetbalmatch in een stadion. Sterker, sommigen zullen betogen dat de onverholen bedreigingen, de trommelvliesvernietigende voetzoekers en allesverschroeiende bengalen bij de voetbalcultuur horen. Echt?
16x Maarten Leemans trekt lijst Anders20/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Als eerste van de Hoogstraatse politieke partijen heeft ­Anders, die in de oppositie zit, haar kandidaten voorgesteld. ­Opvallend is dat Fons Jacobs niet op de eerste plaats staat.
15x Leicester City houdt sterkhouder Wilfred Ndidi (ex-Genk) langer aan boord20/08 09u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Leicester City heeft zondagavond het contract van middenvelder Wilfred Ndidi opengebroken. De Nigeriaan, die in januari 2017 overkwam van Racing Genk, had nog een overeenkomst tot medio 2022, maar verlengde die met twee extra jaren.
15x 81 jaar, geen strafblad en 3 ton verduisterd20/08 04u00 - NRC.nl: Wetenschap: Wie: Arnold Kwestie: verduisteren bij non-profitinstellingen Waar: rechtbank Midden-Nederland
15x Wie vecht met wie in Afghanistan? Elf vragen.20/08 04u00 - NRC.nl: Wetenschap: Afghanistan is inmiddels het strijdtoneel van zowel het Afghaanse regeringsleger, de Talibaan als IS. Burgers zitten klem tussen alle strijdende partijen.
15x Treinsurfer (16) van locomotief geplukt: “Ik moest op tijd thuis zijn van mijn mama”20/08 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De 16-jarige jongen die vrijdag­middag zijn leven waagde door zich vast te klampen aan de trein tussen Halle en Edingen, zal wellicht vervolgd worden voor inbreuken op de wet op de spoorwegveiligheid. Mogelijk moeten zijn ouders ook opdraaien voor de kosten. Nochtans had hij naar eigen zeggen een goed excuus. “Ik moest op tijd thuis zijn van mijn mama en de treindeuren waren al dicht.”
15x Komende periode veel vallende sterren te zien20/08 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De komende periode trekt de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden voorbij. De meeste sterren zijn in nacht van 12 op 13 augustus te zien.
14x Nieuwe regels voor de slacht: is geofferd lam of schaap wel halal?20/08 04u00 - NRC.nl: Wetenschap: Vanaf dinsdag tot en met zaterdag vieren moslims het Offerfeest. Voor het eerst gelden nieuwe regels voor de slacht. Dat zorgt voor onrust en wantrouwen.

Statistieken

Artikels:
31569
Gelezen:
27105
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven