vrijdag 22 november 2019, week 47


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 22u00  Oud-journalist Gaston Durnez overleden Gaston Durnez, een gelauwerd schrijver en dichter, maar bovenal oud-journalist van De Standaard, is overleden. Hij werd 91 jaar oud.
22/11 21u45  Antwerp riskeert match achter gesloten deuren voor rookpot op medefan in rolstoel Antwerp heeft het weer vlaggen. De Geschillencommissie legde de club een maximumboete van 5.000 euro op én een voorwaardelijke match achter gesloten deuren. Dit mede omdat er tijdens de match op Genk een rookpot terecht was gekomen op een vrouwelijke fan in een rolstoel, die een lichte brandwonde opliep.
22/11 21u45  Bart Swings onthoudt “het positieve” na 5 kilometer in Polen, Nederlandse vindt zichzelf “een pannenkoek” Bart Swings is tijdens de tweede manche voor de wereldbeker schaatsen op de 5000 meter als dertiende geëindigd. In het Poolse stadje Tomaszow Mazowiecki noteerde Swings vrijdag onder zware condities 6:31.17.
22/11 21u30  Vrachtwagens zwaarder dan 5 ton mogen centrum niet meer in Vanaf komende maandag 25 november zijn vrachtwagens van meer dan 5 ton niet meer welkom in de dorpskern van Sint-Job. De tonnagebeperking wordt dan van kracht. Bussen krijgen wel nog toegang.
22/11 21u15  Bestuurder gereanimeerd op N41 Op de N41 in Elversele is vrijdagavond de bestuurder van een bestelwagen onwel geworden achter het stuur. Getuigen zagen hoe de man met lage snelheid in de richting van Sint-Niklaas reed en over de weg begon te zwalpen. Hij kwam uiteindelijk tot stilstand na een kleine aanrijding met een andere bestelwagen. De man gaf geen teken van leven meer en werd door omstaanders uit zijn auto gehaald. Hij werd ter plaatse gereanimeerd. Zodra de hulpdiensten ter plaatse waren, namen zij de medische zorgen over. Na ruim twintig minuten werd de man in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis. Bij de aanrijding zelf waren geen andere gewonden gevallen. Door het ongeval lag het verkeer op de N41 in beide richtingen tijdelijk stil. Dat veroorzaakte grote hinder, met lange files in beide richtingen als gevolg.
22/11 21u15  Geen geld uit cultuur voor Klappei, Het Roze Huis en Sint-Lucas Antwerps cultuurschepen Nabilla Ait Daoud (N-VA) stopt de structurele financiering van de Karel de Grote Hogeschool (Sint-Lucas), het filmhuis Klappei en Het Roze Huis. Zeven andere verenigingen krijgen vanaf 2020 voor het eerst structurele ondersteuning.
22/11 21u00  Twee Belgische IS-weduwen gearresteerd door Turkse politie De Turkse politie heeft vandaag de twee Belgische IS-weduwen Tatiana Wielandt en Bouchra Aboualla opgepakt. Ze waren samen met hun zes kinderen uit een Koerdisch kamp in Syrië gevlucht. Het Belgische gerecht zal hun uitlevering vragen.
22/11 20u46  Tom Boonen en co. gidsen in betoverend museum in de stijl van Studio 100 We wisten al dat Studio 100-boegbeeld Hans Bourlon het in de vingers heeft om tv-figuren populair te maken. Nu wil hij dat ook met kunst proberen. Samen met zijn broer Joost opende hij gisteren Het Kunstuur in de Heilige Geestkapel in Mechelen. De schilderijen zijn van het niveau van andere musea, maar voor de rest krijgt de bezoeker een totaal andere ervaring met muziek, licht én BV’s als Tom Boonen en Mark Uytterhoeven als gids.
22/11 20u00  Poppenmaakster ontgoocheld: Nederlandse politie sluit onderzoek naar babydiefstal af zonder één tip Poppenmaakster Anita Van Hove-Speltincx uit Essen kreeg donderdag een ijskoude douche. De politie in Nederland sluit het onderzoek naar de diefstal van haar dertig levensechte babypoppen af. Niet één tip kwam er binnen.
22/11 20u00  Vlaamse regering pompt komende drie jaar vijf miljoen in fietspad langs N12 De Vlaamse regering heeft 5,3 miljoen gereserveerd in het budget 2019-2021 voor de onteigeningen die nodig zijn voor een veilig fietspad langs de N12 tussen Westmalle en Sint-Antonius. Burgemeester Liesbeth Verstreken (N-VA) van Zoersel en mobiliteitsschepen Sanne Van Looy (N-VA) zijn blij dat er eindelijk schot in de zaak komt.
22/11 19u45  Economist Harald Gjertsen leidt Groen: “Wereldproblemen aanpakken kan ook vanuit Schoten” Harald Gjertsen (30) werd verkozen tot nieuwe voorzitter van de lokale Groen-afdeling. De jonge master in de economie volgt Maya De Backer op, die de partij de voorbije jaren heeft geleid. Zij blijft gemeenteraadslid, maar laat de partijleiding nu over aan een jong politiek talent met gevoel voor cijfers.10 
22/11 19u45  Verenigde Naties zet samenwerking met lokale Caritas stop na aanklachten tegen Vlaamse pater Na de nieuwe aanklachten tegen de Vlaamse pater Luk D. (50) stopt de Verenigde Naties tijdelijk haar samenwerking met de afdeling van de noodhulporganisatie Caritas in het Centraal-Afrikaanse Republiek. Dat meldt de Amerikaanse zender CNN.12 
22/11 19u45  DE BLIK VAN BISTIAUX. De niet-kampioen vs. de ex-prof als trainer De volle 23 jaar lang was Paul Bistiaux bij Royal Antwerp FC de bekendste en kleurrijkste clubsecretaris van het land. ‘Brandweerman’, noemde hij het zelf. Voortdurend in de weer om overal kleine en grote branden te blussen op de ontvlambare Bosuil. Maar niet alleen op Antwerp liet hij zich graag gelden, in zijn typische Antwerpse stijl, even fijnzinnig als humoristisch. Van advocaat over plaatsvervangend vrederechter tot voorzitter van de Muziekkapel van de Sint-Pauluskerk: Bistiaux was en is het allemaal. En vanaf dit seizoen ook columnist voor Gazet van Antwerpen.
22/11 19u45  Gemeente wil niet betalen voor miskleun: “Nieuwe fietssuggestiestroken zijn een schande” De gemeente Zandhoven weigert de rekening te betalen voor de nieuwe fietssuggestiestroken in de Amelbergastraat. “De lijnen zijn nergens recht en het oker rafelt al helemaal af”, vat schepen Rudy Willems (CD&V) de toestand samen.
22/11 19u45  Lachgas om in de roes te komen? 250 euro boete Ook de stad Antwerpen verbiedt het oneigenlijk verkopen, gebruiken en bezitten van lachgas. Wie dat toch doet, riskeert een GAS-boete. Het middel zorgt te veel voor overlast en is gevaarlijk voor de gezondheid. Naast bestraffing wil burgemeester Bart De Wever inzetten op preventie bij verkopers en jongeren.
Laatste update: vandaag om 22u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 22u00  Oud-journalist Gaston Durnez overleden Gaston Durnez, een gelauwerd schrijver en dichter, maar bovenal oud-journalist van De Standaard, is vrijdag overleden in Lier in het gezelschap van zijn familie. Hij werd 91 jaar oud.
22/11 21u45  Bart Swings onthoudt “het positieve” na 5 kilometer in Polen, Nederlandse vindt zichzelf “een pannenkoek” Bart Swings is tijdens de tweede manche voor de wereldbeker schaatsen op de 5000 meter als dertiende geëindigd. In het Poolse stadje Tomaszow Mazowiecki noteerde Swings vrijdag onder zware condities 6:31.17.
22/11 21u15  The Times rekent ‘Wil’ van Olyslaegers bij tien beste historische romans van het jaar ‘Wil’, de oorlogsroman van Jeroen Olyslaegers, is door de Britse krant The Times verkozen tot een van de tien beste historische fictieboeken van 2019.
22/11 20u30  Twee Belgische IS-weduwes opgepakt in Turkije De Belgische IS-weduwes Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal, die samen met hun zes kinderen zijn ontsnapt uit een Koerdisch kamp en naar Turkije konden vluchten, zijn daar opgepakt door de Turkse politie. Dat meldt VRT.
22/11 20u00  Argenta heropent helft bankautomaten Argenta gaat ruim de helft van zijn bankautomaten heropenen, zo heeft de bank vrijdag bekendgemaakt. Na een reeks plofkraken had de bank besloten al zijn bankautomaten te sluiten.
22/11 19u45  Britse universiteit verwijderde historisch Vlaams schilderij op vraag van vegetarische studenten Een zeventiende-eeuwse schilderij van de Antwerpse barokschilder Frans Snijders werd verwijderd uit de eetzaal van de universiteit van Cambridge, op vraag van enkele vegetarische studenten die het tafereel ‘weerzinwekkend’ vonden.
22/11 19u15  D’Hose over subsidiestop: ‘Compromis waar Open VLD 100 procent achter staat’ De geplande subsidiestop in het sociaal-cultureel volwassenenwerk geldt énkel voor organisaties die segregatie in de hand werken, benadrukt Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open VLD). Dat de regering het laatste woord heeft, noemt ze ‘het primaat van de politiek.’11 
22/11 19u00  D’Hose: ‘Compromis waar Open VLD 100 procent achter staat’ De geplande subsidiestop in het sociaal-cultureel volwassenenwerk geldt énkel voor organisaties die segregatie in de hand werken, benadrukt Vlaams parlementslid Stephanie D’Hose (Open VLD). Dat de regering het laatste woord heeft, noemt ze ‘het primaat van de politiek.’
22/11 18u45  Trump wil dan toch proces Na de vijfde en laatste dag met hoorzittingen in het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump, heeft de Amerikaanse president verklaard dat hij toch een proces wil. Hij leek ervan overtuigd dat hij daarbij van alle blaam gezuiverd zou worden.
22/11 18u15  FC Porto zet hoogste Portugese opstapclausule ooit in contract van nieuw toptalent van amper 17 jaar De zeventienjarige Portugese aanvaller Fabio Silva heeft sinds vrijdag een opstapclausule van liefst 125 miljoen euro in zijn contract staan. Het is de hoogste opstapclausule die ooit werd toegevoegd aan een overeenkomst in het Portugese voetbal.
22/11 17u45  Belgische IS-weduwe krijgt vijf jaar cel De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Soraya E. (25) uit Deurne, die twee keer met een Syriëstrijder trouwde, veroordeeld tot vijf jaar cel en 8.000 euro boete voor haar deelname aan de terroristische activiteiten van IS.
22/11 17u45  Jarige Fellaini wint met Shandong Luneng, nieuwe nederlaag voor Dembélé en Guangzhou R&F Marouane Fellaini en Shandong Luneng hebben vrijdag op de 28e speeldag van de Chinese Super League een 2-0-zege geboekt tegen Chongqing Lifan. Mousa Dembélé en Guangzhou R&F leden hun derde nederlaag in vier duels, hun veertiende al over het hele seizoen. Wuhan Zall won met 2-1 van Dembélé en co.
22/11 17u30  Wordt één op de twee tieners echt gepest? Onderzoek van Pimento onthult vandaag ontluisterende cijfers: 47 procent van de ondervraagde jongeren werd al eens gepest, zeggen ze. Kan dat écht, één op de twee?
22/11 17u30  Geen subsidies meer voor ‘segregerende’ verenigingen De Vlaamse overheid gaat enkel nog organisaties subsidiëren ‘die zich niet terugplooien op etnisch-culturele afkomst’.
22/11 17u15  Zeven jaar cel voor Limburgse serieverkrachter op Tinder Minstens 15 slachtoffers heeft Fouad K. gemaakt, via datingapps als Tinder en Twoo. Hij krijgt zeven jaar cel.
Laatste update: vandaag om 22u00
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 17u01  Tientallen universiteiten en onderzoeksinstellingen gunnen bezoekers blik achter de schermen op Dag van de wetenschap Verschillende bedrijven, universiteiten, hogescholen, musea, doe-centra en onderzoeksinstellingen in Vlaanderen en Brussel openen zondag opnieuw de...11 
22/11 14u45  Belgische paleontologen ontdekken resten van ongekende diersoort die 54 miljoen jaar geleden leefde Een team van Belgische, Amerikaanse en Indiase paleontologen groef in 2015 en 2018 drie stukken kaakbeen op in de Tadkeshwar-mijn in de...14 
22/11 12u00  Opnieuw vijf doden in één week door e-sigaret in VS Het aantal mensen dat is overleden door gebruik van e-sigaretten in de VS is gestegen naar 47, meldt de Amerikaanse gezondheidsorganisatie CDC. Een...
22/11 10u00  Pijnlijk: Elon Musk onthult futuristische ‘cybertruck’ van Tesla, maar “gewapend glas” gaat meteen stuk bij presentatie Tesla heeft zijn elektrische pick-uptruck onthuld: het futuristische voertuig kreeg de naam 'cybertruck’. De onthulling in Los Angeles verliep...12 
22/11 06u45  Eerst lichte neerslag, daarna droog met brede opklaringen: “Tot 10 graden vandaag” Er is deze voormiddag nog kans op wat plaatselijke lichte neerslag met in Hoog-België ook lage wolken die het zicht kunnen beperken. In de loop van...12 
22/11 06u30  Tesla onthult elektrische pick-up: voertuig krijgt naam ‘cybertruck’ Tesla heeft zijn elektrische pick-uptruck onthuld. Dat aan zo'n in de Verenigde Staten populair type voertuig werd gewerkt, was geen geheim. Het...15 
21/11 19u45  Belgische wetenschappers planten menselijke neuronen in muizenhersenen: “Belangrijke stap in onderzoek naar hersenaandoeningen” Wetenschappers van de Université Libre de Bruxelles en de Katholieke Universiteit Leuven hebben menselijke neuronen in de hersenen van muizen...
21/11 16u30  Honden helpen volop mee in de zoektocht naar gewonde koala’s die verwoestende bosbranden in Australië overleefden De bosbranden die Australië teisteren hebben intussen zes mensenlevens geëist en bijna 600 woningen vernield. Maar vooral de natuur is zwaar...
21/11 12u46  Onbekende start-up ontdekt ‘heilige graal’ in toepassing zonne-energie, met steun van Bill Gates Heliogen, een geheimzinnige start-up die gesteund wordt door onder meer Bill Gates, heeft een doorbraak bereikt in de toepassing van zonne-energie....
21/11 12u30  Sterrenkundigen staan morgen extra vroeg op voor de Monocerotiden Sterrenkundigen staan morgenochtend extra vroeg op om geen seconde te hoeven missen van de Monocerotiden. De wat? Een zwerm meteoren die doorgaans...
21/11 09u45  Opnieuw minder hiv-diagnoses in 2018, maar ziekte treft diverser publiek Het aantal nieuwe hiv-diagnoses is vorig jaar gedaald met 2 procent vergeleken met 2017. Terwijl het aantal diagnoses daalt in de traditioneel...
21/11 08u15  Medicijnen in België 13 procent goedkoper dan wereldwijde gemiddelde Medicijnen zijn in ons land 13 procent goedkoper dan het gemiddelde wereldwijd. Dat blijkt uit een prijsvergelijking van dertien veel verkochte...
21/11 07u30  Zwaarbewolkt met kans op opklaringen, maxima tussen 3 en 7 graden Na het optrekken van de ochtendgrijs wordt het vandaag gedeeltelijk tot tijdelijk zwaarbewolkt met hoge- en middelhoge wolkenvelden. In de namiddag...
21/11 07u01  Zwaarbewolkt met kans op opklaringen, maxima tussen 3 en 8 graden Na het optrekken van de ochtendgrijs wordt het vandaag gedeeltelijk tot tijdelijk zwaarbewolkt met hoge- en middelhoge wolkenvelden. In de namiddag...
21/11 06u15  Geen zin om opnieuw te krabben? Simpelste trucje tegen bevroren ruit nog altijd het meest efficiënte De vorst slaat weer toe in ons land. Dat houdt risico’s in voor je wagen, zoals een platte batterij of beijzelde ruiten. Je bent verplicht je...
Laatste update: vandaag om 17u01
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 22u00  De ruzie in Gorinchem begon al op school Een misselijkmakende vechtpartij waarbij een grote groep jongens drie anderen in elkaar slaat. „Er was al sprake van een zekere vijandschap.”
22/11 21u45  Ongelijke strijd Boeing en Airbus op luchtvaartshow Dubai Luchtvaartmaatschappijen waren voorzichtig op de Dubai Airshow deze week. Een verkooprecord was er niet. Intussen duurt de crisis bij Boeing voort.
22/11 21u45  Twee treinen mogelijk beschoten op zelfde traject Noord-Brabant Een intercity is vrijdagavond mogelijk beschoten, vermoedelijk vlak voordat de trein Breda binnenreed. Niemand raakte gewond.
22/11 21u15  Trein onderweg van Tilburg naar Breda mogelijk beschoten Een intercity is vrijdagavond mogelijk beschoten, vermoedelijk vlak voordat de trein Breda binnenreed. Niemand raakte gewond.
22/11 20u15  Marokko en Nederland praten al jaren langs elkaar heen Premier Rutte ontkende vrijdag dat Marokko niet zou willen praten met zijn staatssecretaris voor asielzaken. Toch past Rabats weigering van overleg in een al jaren moeizame relatie.
22/11 20u00  Marokko en Nederland praten al jaren langs elkaar heen Premier Rutte ontkende vrijdag dat Marokko niet zou willen praten met zijn staatssecretaris voor asielzaken. Toch past Rabats weigering van overleg in een al jaren moeizame relatie.
22/11 19u15  Lagarde: ‘Overheid moet meer investeren’ In haar eerste speech als president van de ECB riep Lagarde regeringen op meer te investeren. Dat deed ze uitgesprokener dan Draghi.11 
22/11 19u00  OM krijgt toch medisch dossier Thijs H. van ggz-kliniek Het Openbaar Ministerie twijfelt aan de verklaring van Thijs H., die zegt in een psychose te hebben verkeerd toen hij in mei drie moorden pleegde. Het wil daarom inzage in zijn psychiatrische behandeling.
22/11 18u45  Een start-up over de vloer maakt oude bank weer lenig Fintechbedrijfjes, banken en verzekeraars vechten elkaar niet de tent uit, zoals voorspeld was. Ze werken juist samen. „We kunnen niet alles zelf doen.”
22/11 18u45  Voetbalracisme: doe niet als Italië, wel als Engeland Racisme Een collectieve boete, tijdelijk zonder publiek spelen – dat bant racisme op de voetbalvelden niet uit, weet David Winner. Wat te doen?
22/11 18u31  Machtsverschuivingen nopen tot andere landskaarten Op landkaarten ligt Europa in het midden en bezet de Atlantische Oceaan een centrale plaats. Maar de nieuwe machtsverhoudingen nopen ook tot nieuwe kaarten, schrijft Haroon Sheikh.10 
22/11 18u31  Zeker drie doden bij grootschalige protesten Colombia Protesten in Colombia liepen donderdag uit de hand. Honderdduizenden mensen gingen de straat op.10 
22/11 18u15  Niet de bank, maar de klant is nu eindelijk de baas Fintech is al bijna een halve eeuw in ontwikkeling. Maar pas de laatste jaren komt de klant echt centraal te staan. En die heeft reële eisen.12 
22/11 18u15  Mensen zonder auto hebben wel/geen recht om de ruimte van een parkeerplek in te richten Marli Huijer wil als niet-automobilist over de ruimte van een parkeerplaats kunnen beschikken om die te ‘vergroenen’. Anne Marttin zegt dat er genoeg groen is in de stad.11 
22/11 18u15  Waarom praat u niet met Kick Out Zwarte Piet, premier Rutte? Het geweld tegen Kick Out Zwarte Piet is ook een aanval op de democratie, schrijven vijf leden van Kick Out Zwarte Piet. Door te zwijgen kiest premier Rutte de kant van de onverdraagzamen. „Hoe zou u reageren als hooligans een VVD-congres aanvielen?”12 
Laatste update: vandaag om 22u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
22/11 00u00  Aantal patiënten met huidkanker blijft jaarlijks fors groeien Het aantal patiënten met huidkanker blijft toenemen. Jaarlijks komen er bijna 70.000 nieuwe huidkankerpatiënten bij. Dat maakt het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) vandaag bekend.
21/11 11u45  Ziekenhuizen slaan handen ineen voor onderzoek naar alvleesklierkanker Nederlandse ziekenhuizen gaan grootschalig onderzoek doen naar alvleesklierkanker. Met het ‘Deltaplan Alvleesklierkanker’ willen zij wetenschappelijk onderzoek versnellen, de beste behandeling beschikbaar maken voor iedereen en werken aan een betere kwaliteit van leven voor patiënten. Dit maakt de Maag Lever Darmstichting vandaag, op Wereld Alvleesklierkanker Dag, bekend.
21/11 00u00  Online oefentherapie helpt tegen duizeligheid Vertigo Training, een online oefenprogramma van Amsterdam UMC, blijkt een effectieve behandeling tegen chronische duizeligheid. Dat blijkt uit onderzoek van huisarts-in-opleiding Vincent van Vugt.
21/11 00u00  Zout stimuleert ontstekingsreacties en verergert slagaderverkalking Dat een te hoge inname van zout niet gezond is, was al langer bekend, maar nu is er voor het eerst aangetoond dat zout bij mensen ontstekingen kan bevorderen en slagaderverkalking kan verergeren. Dat zegt de Hartstichting.
21/11 00u00  Met joggen boek je de meeste gezondheidswinst Vijftig minuten joggen per week blijkt het leven aantoonbaar te verlengen. Voor je gezondheid is het genoeg. Dat schrijft de Volkskrant dinsdag.
21/11 00u00  Minister Bruins wil grotere medicijnenvoorraad verplichten Minister Bruins van Medische Zorg wil dat groothandelaren en apothekers een grotere medicijnvoorraad opbouwen. Het aanleggen van de voorraden start in 2020 en kost rond de 25 miljoen euro.
20/11 00u00  Veel overstappers zorgverzekering verwacht Naar verwachting zullen meer mensen dan vorig jaar van zorgverzekering wisselen. Mogelijk komt er zelfs een nieuw overstaprecord. De belangrijkste reden is de halvering van de maximale korting op collectieve verzekeringen van tien naar vijf procent.
20/11 00u00  Zorgpremie 2020 soms iets omlaag De zorgpremies voor 2020 druppelen binnen en dat betekent in sommige gevallen goed nieuws: bij onder meer CZ en VGZ gaan de premies iets omlaag.
19/11 17u30  60 procent van de Nederlandse volwassenen drinkt te veel alcohol Het alcoholverbruik onder Nederlanders is hoog. Maar liefst 60 procent van de volwassenen van negentien jaar en ouder drinkt meer dan de Gezondheidsraad hen adviseert. Dat meldt het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
18/11 00u00  Groot deel Nederlanders krijgt te weinig licht Een groot deel van de Nederlanders krijgt te weinig daglicht. Ze zitten te veel in het donker. Dit heeft invloed op hun humeur en de nachtrust. Hierdoor kunnen allerlei gezondheidsproblemen ontstaan. Volgens deskundigen moet er daarom meer aandacht komen voor het effect van licht op de gezondheid. Dat meldt RTL Nieuws.
17/11 00u00  Driekwart van de Nederlanders valt niet genoeg af na bezoek diëtist De gewichtsafname bij mensen met overgewicht is na een leefstijlinterventie beperkt. Ook na behandeling bij een diëtist behaalt driekwart van de patiënten met overgewicht de aanbevolen gewichtsafname van 5 procent van het startgewicht niet.
15/11 00u00  Ruim 10.000 mensen met hoge bloeddruk opgespoord Dit jaar hebben ruim 33.500 mensen hun bloeddruk laten meten bij een bloeddrukmeetpunt van de Hartstichting. Ruim 10.000 mensen bleken een verhoogde bloeddruk (bovendruk >140 mmHg) te hebben. Bijna de helft van hen wist dit niet*.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
22/11 15u45  Hoe aardse bacteriën ons kunnen helpen om een Marsbasis te bouwen De bacteriën kunnen grondstoffen mijnen op Mars, die mensen vervolgens kunnen gebruiken om een Marsbasis te bouwen. Dat is – kort gezegd – het idee van Benjamin Lehner, verbonden aan de TU Delft. Maar liefst vier jaar werkte hij – in samenwerking met NASA en ESA – aan het unieke plan waarin dus een hoofdrol […] Het bericht Hoe aardse bacteriën ons kunnen helpen om een Marsbasis te bouwen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/11 13u15  Bijen blijken te kunnen surfen De fascinerende beestjes houden er eenmaal ter water geraakt een vrij unieke overlevingsstrategie op na. Dat hebben onderzoekers, verbonden aan het California Institute of Technology ontdekt en in dit paper gedocumenteerd. Het idee voor de opzienbarende studie ontstond dicht bij huis, namelijk op de campus van het onderzoeksinstituut. Het was namelijk daar dat hoofdauteur Chris […] Het bericht Bijen blijken te kunnen surfen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/11 10u30  De designerbaby is voorlopig verre van haalbaar Wetenschappers tonen aan dat het selecteren van een embryo met specifieke wenselijke kenmerken nog niet zo simpel is. Al enige tijd is het mogelijk om het genoom van embryo’s in kaart te brengen en na te gaan of zij drager zijn van bepaalde erfelijke aandoeningen. Hoewel de technologie bedacht is om erfelijke aandoeningen een halt […] Het bericht De designerbaby is voorlopig verre van haalbaar verscheen eerst op Scientias.nl.
22/11 08u45  118 miljoen jaar oude veren onthullen dat dino’s voor een beetje kou niet terugschrokken Voor het eerst hebben onderzoekers fossiel bewijs gevonden dat gevederde dino’s nabij de zuidelijke poolcirkel leefden. Begraven in fijne en modderige aarde op de bodem van een ondiep meer dichtbij de Zuidpool, ontdekten onderzoekers al in de jaren zestig unieke gefossiliseerde veren. Al die tijd zijn die veren echter op de plank blijven liggen. Totdat […] Het bericht 118 miljoen jaar oude veren onthullen dat dino’s voor een beetje kou niet terugschrokken verscheen eerst op Scientias.nl.
21/11 17u15  We hadden de tweede interstellaire komeet bijna een jaar eerder kunnen ontdekken 2I/Borisov is op verschillende foto’s gemaakt in december 2018 al opgedoken. Afgelopen augustus stond de astronomische wereld even op z’n kop. Een amateurastronoom staarde door zijn telescoop naar de hemel toen hij ineens een opvallende lichtvlek voorbij zag razen. Het bleek te gaan om een interstellaire komeet; pas het tweede object afkomstig van buiten ons […] Het bericht We hadden de tweede interstellaire komeet bijna een jaar eerder kunnen ontdekken verscheen eerst op Scientias.nl.
21/11 13u15  Mysterieus dubbel bootgraf zet archeologen voor een raadsel Een man en een vrouw stierven ongeveer 100 jaar na elkaar. Toch werden ze samen – in boten – begraven. In de tweede helft van de 9e eeuw sterft een belangrijke vrouw op de boerderij Skeiet at Vinjeøra in Noorwegen. Haar jurk is aan de voorkant vastgemaakt met twee grote schelpvormige broches en ze wordt […] Het bericht Mysterieus dubbel bootgraf zet archeologen voor een raadsel verscheen eerst op Scientias.nl.
21/11 11u15  Epische explosie in de ruimte breekt alle records Een explosie in een sterrenstelsel hier ver vandaan resulteert in recordbrekende straling die een biljoen keer energierijker is dan zichtbaar licht. Gammaflitsen verschijnen ongeveer één keer per dag plotseling aan de hemel. Maar soms zit er een hele bijzondere tussen. Op 14 januari namen twee ruimtesatellieten er zo eentje waar, die omgedoopt werd tot GRB […] Het bericht Epische explosie in de ruimte breekt alle records verscheen eerst op Scientias.nl.
21/11 08u45  Twee miljoen jaar oude kies linkt uitgestorven King Kong aan levende orang-oetans Dit opent nieuwe mogelijkheden om ook de menselijke evolutie over soortgelijke tijdschalen te bestuderen. Hij moet een indrukwekkende verschijning zijn geweest: de Gigantopithecus blacki. “Dit was waarschijnlijk de grootste aap die ooit geleefd heeft,” zegt onderzoeksleider Frido Welker tegen Scientias.nl. De reuzenaap die ook wel King Kong wordt genoemd, zou wel zo’n 3 meter lang […] Het bericht Twee miljoen jaar oude kies linkt uitgestorven King Kong aan levende orang-oetans verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 17u15  Uitstoot van zeer potent broeikasgas blijkt stiekem razendsnel toe te nemen Terwijl iedereen het over CO2 heeft, neemt de uitstoot van lachgas sinds 2009 schrikbarend snel toe, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Op dit moment pompt de mensheid aanzienlijk wat broeikasgassen de atmosfeer in die een belangrijke bijdrage leveren aan de opwarming van de aarde. Iedereen kent natuurlijk het befaamde broeikasgas koolstofdioxide, maar ook methaan draagt […] Het bericht Uitstoot van zeer potent broeikasgas blijkt stiekem razendsnel toe te nemen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 13u15  Na dertig jaar – eindelijk! – een neutronenster ontdekt in het restant van supernova 1987A Dankzij extreem scherpe beelden is het toch gelukt om door de dikke wolk van kosmisch stof heen te turen. Het heeft een tijdje geduurd, maar het is onderzoekers gelukt om het overblijfsel van de spectaculaire supernova 1987A te ontdekken. Astronomen hadden het vermoeden dat de explosie heeft geleid tot het ontstaan van een neutronenster. Maar […] Het bericht Na dertig jaar – eindelijk! – een neutronenster ontdekt in het restant van supernova 1987A verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 11u15  Entomoloog beweert leven op Mars te hebben ontdekt Op foto’s van verschillende Marsrovers zouden insect- en reptiel-achtige fossielen te zien zijn. Marsrover Curiosity bevindt zich al enige jaren op Mars en probeert antwoord te geven op die ene prangende vraag: was leven op de rode planeet ooit mogelijk? Tot op heden moet de Marsrover ons het antwoord schuldig blijven. Maar volgens een Amerikaanse […] Het bericht Entomoloog beweert leven op Mars te hebben ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/11 08u45  Jagend CRISPR-systeem blijkt razendsnel en verbazingwekkend efficiënt te zijn Op jacht naar vijandig DNA blijkt het systeem wel 100 verschillende stukjes DNA per seconde(!) te controleren. Dat concluderen onderzoekers van de TU Delft nadat ze een CRISPR-systeem – terwijl het op vijandig DNA joeg – volgden. Hun bevindingen zijn terug te lezen in het blad Molecular Cell. Wat is CRISPR ook alweer? CRISPR staat […] Het bericht Jagend CRISPR-systeem blijkt razendsnel en verbazingwekkend efficiënt te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 16u15  We weten het nu zeker: de maan Europa spuit waterdamp de ruimte in Maar wat misschien nog wel veel verrassender is, is dat de maan dat slechts zo af en toe doet. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature Astronomy. Ze baseren zich op waarnemingen met behulp van het W.M. Keck Observatory, gevestigd op Hawaii. Leven Jupiter telt tientallen manen, maar Europa is ongetwijfeld het meest fascinerende exemplaar. […] Het bericht We weten het nu zeker: de maan Europa spuit waterdamp de ruimte in verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 13u15  ‘Heteroseksualiteit is in beginsel nooit de norm geweest’ Nieuw onderzoek suggereert dat de voorouders van moderne dieren zowel seks hadden met soortgenoten van hetzelfde als met soortgenoten van het andere geslacht. Die interessante hypothese doen onderzoekers in het blad Nature Ecology & Evolution uit de doeken. En ze veranderen zo onze kijk op tot voor kort onverklaarbaar seksueel gedrag dat reeds bij meer […] Het bericht ‘Heteroseksualiteit is in beginsel nooit de norm geweest’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/11 10u45  Alle landschappen op Titan voor het eerst helemaal in kaart gebracht Op de resulterende geologische atlas zijn naast meren en duinen ook kraters, heuvels en ‘labyrinten’ te vinden. Lang was het gissen wat zich onder de dikke, nevelachtige atmosfeer van Titan ophield. Maar een radarsysteem aan boord van ruimtesonde Cassini heeft daar de afgelopen decennia verandering in gebracht. De sonde – die jaren rond Saturnus cirkelde […] Het bericht Alle landschappen op Titan voor het eerst helemaal in kaart gebracht verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 00u00  Archeologen: Oude Egyptenaren haalden ibissen uit het wild voor offers Oude Egyptenaren fokten niet op grote schaal ibissen om deze te offeren, blijkt uit een studie van historici van de Griffith University in Australië. Als ze vogels nodig hadden, werden deze vermoedelijk vooral in het wild gevangen.
21/11 23u30  'Wervel van plesiosaurus gevonden in Zuid-Limburg' Een wervel van een plesiosaurus, die tot 66 miljoen jaar geleden leefde, is ontdekt in een ondergrondse gang bij het dorp Sibbe in de Limburgse gemeente Valkenburg aan de Geul, schrijft 1Limburg donderdag.
21/11 20u15  Onderzoek: 'Muziek wordt wereldwijd op dezelfde manieren gebruikt' Liederen hebben overal op de wereld een soortgelijke functie, bevestigen wetenschappers uit Canada, Duitsland, Nieuw Zeeland en de Verenigde Staten na het uitgebreid onderzoeken van muziek uit 315 verschillende culturen. De bevindingen verschenen donderdag in het wetenschappelijk tijdschrift Science.
19/11 00u00  'Uitgestorven' dwerghert voor het eerst in dertig jaar gespot in Vietnam Een dwerghert waarvan wetenschappers dachten dat het al bijna dertig jaar was uitgestorven, is in Vietnam gespot op camerabeelden, blijkt uit een studie die maandag is gepubliceerd in Nature Ecology & Evolution.
18/11 15u45  Europol rolt grote bende in Italiaanse archeologische voorwerpen op Bij een grootschalige Europese politieactie is een internationaal opererende criminele organisatie opgerold, meldt Europol maandag. De bende handelde in geplunderde Italiaanse archeologische voorwerpen.
18/11 14u30  Onderzoek geeft mogelijk meer duidelijkheid over oorzaak MS Onderzoekers van het Radboudumc in Nijmegen melden dat ze genetische afwijkingen hebben gevonden die mogelijk bijdragen aan een verhoogd risico op MS. De resultaten vormen volgens de wetenschappers een belangrijke stap richting een betere bestrijding van de ziekte.
17/11 00u45  Zwart gat katapulteert eenzame ster uit Melkweg Twee sterren die om elkaar draaiden, werden miljoenen jaren geleden geleden van elkaar gescheiden door het zwarte gat in het centrum van de Melkweg, waarna dit gat een van deze sterren ons sterrenstelsel uit katapulteerde. Astronomen uit Australië, Chili, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten hebben dit beschreven in het wetenschappelijk tijdschrift Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.
17/11 00u45  Uitgestorven reuzenaap blijkt verre familie van orang-oetan De uitgestorven reuzenaap Gigantopithecus blacki blijkt verre familie te zijn van de hedendaagse orang-oetan, schrijven Chinese, Deense, Franse en Spaanse wetenschappers in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. Ze kwamen tot die conclusie door onderzoek naar de onderkaak van de uitgestorven apen.
17/11 00u45  Waar het verschil tussen jij en u vandaan komt Sommige mensen vinden het verschrikkelijk als je het doet, anderen vinden je juist heel onbeleefd als je het níét doet: aanspreken met u. Wordt het u zeggen met uitsterven bedreigd nu we elkaar vaak jijen?
17/11 00u45  Is MDMA de oplossing voor veteranen met PTSS? Binnenkort zullen partydrugs niet alleen feestgangers een prettige avond bezorgen, ze worden straks ook gebruikt binnen de geneeskunde. Zo zit dat met MDMA.
17/11 00u00  Mogen moslims wijn drinken? Mogen moslims alcohol drinken? De meeste mensen zullen die vraag met nee beantwoorden. Toch ligt die kwestie genuanceerder dan we denken.
17/11 00u00  Vogels blijken ook in een complexe samenleving te kunnen leven De Afrikaanse gierparelhoen leeft in complexe samenlevingen met verschillende sociale groepen, wat voorheen alleen werd gezien bij zoogdieren met grote hersenen, zoals mensen, olifanten en apensoorten. Een team van Britse, Duitse, Keniaanse en Zwitserse biologen beschrijft de samenlevingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
17/11 00u00  Student stuit op plant in Zuid-Afrika die al 215 jaar niet is gezien Een promovendus in plantkunde in Zuid-Afrika stuitte onlangs bij toeval op een plant die al sinds 1804 niet meer is waargenomen, schrijft de Zuid-Afrikaanse Stellenbosch-universiteit deze week. De Psoralea cataracta ging verloren in de Zuid-Afrikaanse provincie de West-Kaap, als gevolg van ontbossing en landbouw.
17/11 00u00  Hoe artsen bepalen of je een donororgaan krijgt of niet In Nederland wachten ruim duizend mensen op een nieuw orgaan. Meer dan de helft heeft een nieuwe nier nodig. De rest wacht op een hart, lever, longen, alvleesklier of dunne darm. Wie krijgt het orgaan als er een beschikbaar komt?
17/11 00u00  Negenjarige jongen behaalt bachelordiploma aan Technische Universiteit De negenjarige Laurent Simons behaalt binnenkort zijn bachelordiploma Electrical Engineering aan de Technische Universiteit Eindhoven.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Een twijfelaar vol wantrouwen22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Zijn leven loopt als een rode draad door de sociaal-economische en politieke geschiedenis van het naoorlogse Nederland. Nu is er het eerste deel van zijn biografie: een boeiend, afgewogen verhaal.
17x De vrouw die alles goed wilde maken22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Van activiste werd ze onder president Obama mensenrechten-adviseur en VN-ambassadeur. Haar idealisme moest ze deels vaarwel zeggen, zo blijkt uit haar rijke memoires.
16x Eerste Marvel-strip geveild voor recordprijs 1,2 miljoen dollar22/11 03u00 - De Standaard: Wetenschap: Het werk uit 1939 ging op een veiling in het Amerikaanse Dallas voor ruim een miljoen euro onder de hamer. Volgens een woordvoerder van veilinghuis Heritage Auctions gaat het om de hoogste prijs ooit voor een Marvel-strip.
16x Democraat die onderzoek leidt noemt daden van Trump ‘veel erger’ dan die van Nixon22/11 02u30 - De Standaard: Wetenschap: Volgens Adam Schiff, de Democratische voorzitter van de inlichtingencommissie in het Huis van Afgevaardigden die het impeachmentonderzoek tegen Donald Trump leidt, zijn de feiten die de huidige president gepleegd heeft veel erger dan die van oud-president Richard Nixon.
16x Hoe Xi punten scoort met Britse roofkunst22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Op de zwart-wit foto zie je Britse en Franse soldaten lachend de troon van de Chinese keizer beklimmen.
16x REACTIES. Lior Refaelov: “Wat mijn gezin is overkomen, wens ik niemand toe”22/11 00u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Terug van weggeweest: Lior Refaelov. De 33-jarige spelmaker zat vier matchen op de bank, maar mocht nog eens starten en deed het prima, bedankte ook met een penaltygoal.
15x Tesla onthult elektrische pick-up: voertuig krijgt naam ‘cybertruck’22/11 06u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Tesla heeft zijn elektrische pick-uptruck onthuld. Dat aan zo'n in de Verenigde Staten populair type voertuig werd gewerkt, was geen geheim. Het...
14x Belgische paleontologen ontdekken resten van ongekende diersoort die 54 miljoen jaar geleden leefde22/11 14u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een team van Belgische, Amerikaanse en Indiase paleontologen groef in 2015 en 2018 drie stukken kaakbeen op in de Tadkeshwar-mijn in de...
14x Victoria’s Secret stopt met iconische lingerieshow22/11 13u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret stopt met zijn iconische modeshows, die in het verleden door miljoenen televisiekijkers gevolgd werden. “We zullen communiceren met onze klanten, maar het zal niet van die omvang zijn als het defilé”, zegt Stuart Burgdoerfer, financieel directeur van moederbedrijf L Brands.
13x De Raad van State faalde jarenlang22/11 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: De hoogste bestuursrechter had door de Belastingdienst gedupeerde ouders al eerder in het gelijk moeten stellen, schrijft Marinus Hoorntje. Niet pas na maatschappelijke onrust.

Statistieken

Artikels:
32034
Gelezen:
42303
Aantal lezers nu:
43


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven