zondag 23 september 2018, week 38


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 18u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/09 18u30  P.P. Rubens en Hélène Fourment eregasten op de Kasteelfeesten Nog nooit was er zoveel volk in park Veltwijck voor de Kasteelfeesten. Was het misschien eregast Pieter Paul Rubens, gespeeld door de Mariaburgse acteur Dries Desmet en zijn jonge echtgenote Hélène de Fourment, gespeeld door Dries dochter, die de aandacht trok? Het uitgebreide en spectaculaire programma zal zeker ook een rol hebben gespeeld.
23/09 18u30  Cappellen te weinig beloond tegen vice-leider Anders dan de blanke eindstand laat vermoeden, legden Cappellen en Hades een aangenaam kijkstuk op de doorweekte grasmat. Cappellen kreeg de beste kansen, maar moest vrede nemen met een punt. Cappellen - Hades: 0-0.
23/09 18u30  Spelersbeoordelingen: middenvelder en invaller dirigeren Malinwa naar deugddoende overwinning Oef! KV Mechelen kan opgelucht ademhalen, want zondag nam het met 2-0 in de Antwerpse voetbalderby afstand van KVC Westerlo. Een deugddoende zege dus voor de troepen van Wouter Vrancken. En of er een paar uitblinkers waren bij het thuisspelende team. Hieronder kan u ontdekken wie zich van zijn beste kant heeft laten zien.
23/09 18u30  Alweer doelpuntenkermis voor Rupel Boom Rupel Boom blijft ook in de hoogste amateurreeks voor spektakel zorgen. De tweede verplaatsing van het seizoen leverde al het tweede 3-3 gelijkspel op voor de Steenbakkers, die na vier matchen nog steeds ongeslagen zijn.
23/09 18u00  Fransman Gilles Simon pakt eindzege op ATP-toernooi van Metz, Thiem is de beste in Sint-Petersburg Gilles Simon (ATP 39) heeft zondag het ATP-toernooi in het Franse Metz (hard/501.345 euro) op zijn naam geschreven.
23/09 18u00  KV Mechelen wint Antwerpse voetbalderby van Westerlo De supporters van KV Mechelen mogen nog eens juichen. Geel-rood boekte tegen Westerlo zijn tweede zege van het seizoen. In een sterke tweede helft maakten Storm en Schoofs al snel het verschil. Voor Westerlo komt er zo een einde aan een zegereeks van drie wedstrijden, de Kemphanen blijven ondanks de nederlaag wel aan de leiding.
23/09 17u45  Hazard lijdt bij West Ham eerste puntenverlies met Chelsea Chelsea heeft zondag voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in de Engelse Premier League. Eden Hazard en co speelden 0-0 gelijk bij West Ham, dat zo zijn eerste punt van het seizoen pakt.
23/09 17u45  LIVE. Einde nadert in Antwerpse voetbalderby: geeft KV Mechelen 2-0 voorsprong nog weg? KV Mechelen sluit deze zevende speeldag in de Proximus League af met de topper tegen leider Westerlo. Voor Malinwa is nieuw puntenverlies uit den boze, na een gelijkspel tegen Union en een nederlaag tegen Beerschot Wilrijk. Westerlo kan een vervolg breien aan een zegereeks, het won de laatste drie matchen op een rij. Wie trekt vandaag aan het langste eind? Volg LIVE vanaf 16u!
23/09 17u30  Waterpeil op Antwerpse Ring gezakt na herstelling pompinstallatie Op de Antwerpse Ring richting Gent is het waterpeil zondag weer gezakt. Lange tijd moest het verkeer er over één rijstrook omdat de rest van de Ring blank stond ter hoogte van Borgerhout. Oorzaak was een stroompanne in één van de twee pompinstallaties van het Agentschap Wegen en Verkeer.
23/09 17u15  Soap compleet: Flamingo Bar van Tanja Dexters verzegeld door politie De soap rond de Flamingo Bar, het horecaconcept rond Tanja Dexters op de Antwerpse Groenplaats, is compleet. De politie heeft het pand zondagmiddag verzegeld nadat was vastgesteld dat er toch alcohol werd geserveerd, ondanks dat de uitbaters niet over een drankvergunning beschikken.
23/09 17u15  LIVE. KV Mechelen komt al vroeg in tweede helft op dubbele voorsprong tegen Westerlo KV Mechelen sluit deze zevende speeldag in de Proximus League af met de topper tegen leider Westerlo. Voor Malinwa is nieuw puntenverlies uit den boze, na een gelijkspel tegen Union en een nederlaag tegen Beerschot Wilrijk. Westerlo kan een vervolg breien aan een zegereeks, het won de laatste drie matchen op een rij. Wie trekt vandaag aan het langste eind? Volg LIVE vanaf 16u!
23/09 17u00  Quick Step Floors kroont zich tot laatste wereldkampioen tijdrijden De Belgische ploeg Quick Step Floors is voor de 4e keer wereldkampioen in de ploegentijdrit. Op het laatste WK van deze discipline waren de mannen van manager Patrick Lefevere sneller dan Team Sunweb en BMC.
23/09 17u00  Indrukwekkend! Gilbert wint met GP d’Isbergues meteen zijn eerste koers na gebroken knieschijf Philippe Gilbert heeft de GP d’Isbergues zijn naam geschreven. Straf, want het was de eerste koers van de Waal van Quick Step Floors na zijn gebroken knieschijf in de Tour. Christophe Laporte (Cofidis) werd tweede, Gilberts ploegmaat Florian Sénéchal vervolledigde het podium.
23/09 17u00  LIVE. KV Mechelen en Westerlo gaan rusten met brilscore na slappe eerste helft KV Mechelen sluit deze zevende speeldag in de Proximus League af met de topper tegen leider Westerlo. Voor Malinwa is nieuw puntenverlies uit den boze, na een gelijkspel tegen Union en een nederlaag tegen Beerschot Wilrijk. Westerlo kan een vervolg breien aan een zegereeks, het won de laatste drie matchen op een rij. Wie trekt vandaag aan het langste eind? Volg LIVE vanaf 16u!
23/09 16u45  AA Gent krijgt pak slaag van Club Brugge in eigen Ghelamco Arena Club Brugge heeft AA Gent in de eigen Ghelamco Arena de broek afgetrokken: 0-4. Nochtans waren de Buffalo’s goed begonnen aan de topper, maar een goal van Danjuma voor rust zette de leider op het halfuur in een zetel. Na de rust draaide Wesley Moraes het mes nog erg diep in de wonde bij een moegestreden thuisploeg met een zuivere hattrick. Overleeft Yves Vanderhaeghe dit als trainer van AA Gent?
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/09 18u30  Hinder op Antwerpse Ring na wateroverlast Lange tijd moest op de Antwerpse Ring het verkeer over één rijstrook omdat de rest van de Ring blank stond ter hoogte van Borgerhout. Oorzaak was een stroompanne in één van de twee pompinstallaties van het Agentschap Wegen en Verkeer. Ondertussen zijn er terug twee rijstroken beschikbaar, de Liefkenshoektunnel bleef tolvrij tot 18.20u.
23/09 18u15  Opluchting bij KV Mechelen: zege tegen leider Westerlo maakt 1B weer spannend De supporters van KV Mechelen mogen nog eens juichen. Geel-rood boekte tegen Westerlo zijn tweede zege van het seizoen. In een sterke tweede helft maakten Storm en Schoofs al snel het verschil. Voor Westerlo komt er zo een einde aan een zegereeks van drie wedstrijden, de Kemphanen blijven ondanks de nederlaag wel aan de leiding.
23/09 18u15  ‘Als het vriest in november, gaat het licht mogelijk uit’ Het Planbureau waarschuwt: als er maar één kerncentrale werkt, zijn er gemiddeld 20 uren per jaar waarop de situatie kritiek is. Konden we dit dan niet voorzien? 6 vragen.
23/09 18u00  Fransman Gilles Simon pakt eindzege op ATP-toernooi van Metz, Thiem is de beste in Sint-Petersburg Gilles Simon (ATP 39) heeft zondag het ATP-toernooi in het Franse Metz (hard/501.345 euro) op zijn naam geschreven.
23/09 18u00  15-jarige jongen overleden na ongeval op drukke steenweg in Boortmeerbeek Een 15-jarige jongen is zaterdagavond overleden bij een zwaar ongeval in Boortmeerbeek. Hij werd rond 21.30 uur gegrepen door een wagen toen hij met enkele vrienden langs de drukke Provinciesteenweg liep.
23/09 17u45  John Crombez: 'Totaal gebrek aan beleid over kernuitstap' Het is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Dat zegt het Planbureau aan de VRT. Bart Tommelein heeft intussen gereageerd.
23/09 17u30  Hazard lijdt bij West Ham eerste puntenverlies met Chelsea Chelsea heeft zondag voor het eerst dit seizoen punten laten liggen in de Engelse Premier League. Eden Hazard en co speelden 0-0 gelijk bij West Ham, dat zo zijn eerste punt van het seizoen pakt.
23/09 17u00  Quick Step Floors kroont zich tot laatste wereldkampioen tijdrijden De Belgische ploeg Quick Step Floors is voor de 4e keer wereldkampioen in de ploegentijdrit. Op het laatste WK van deze discipline waren de mannen van manager Patrick Lefevere sneller dan Team Sunweb en BMC.
23/09 17u00  Indrukwekkend! Gilbert wint met GP d’Isbergues meteen zijn eerste koers na gebroken knieschijf Philippe Gilbert heeft de GP d’Isbergues zijn naam geschreven. Straf, want het was de eerste koers van de Waal van Quick Step Floors na zijn gebroken knieschijf in de Tour. Christophe Laporte (Cofidis) werd tweede, Gilberts ploegmaat Florian Sénéchal vervolledigde het podium.
23/09 17u00  Club Brugge geeft AA Gent pak slaag in eigen Ghelamco Arena: is dit zwanenzang voor Vanderhaeghe? Club Brugge heeft AA Gent in de eigen Ghelamco Arena de broek afgetrokken: 0-4. Nochtans waren de Buffalo’s goed begonnen aan de topper, maar een goal van Danjuma voor rust zette de leider op het halfuur in een zetel. Na de rust draaide Wesley Moraes het mes nog erg diep in de wonde bij een moegestreden thuisploeg met een zuivere hattrick. Overleeft Yves Vanderhaeghe dit als trainer van AA Gent?
23/09 16u30  Belgian Cats verliezen van Japan op WK, groepswinst is ver weg De Belgian Cats hebben hun tweede groepswedstrijd op het WK basketbal verloren. De Belgische basketbalvrouwen moesten lange tijd achtervolgen en konden in het slot nog verlengingen uit de brand slepen, daarin maakte Japan het verschil: 75-77. Groepswinst wordt zo moeilijk, want dinsdag volgt met Spanje de regerende vicewereldkampioen én Europese kampioen in de laatste groepsmatch. Enkel de eerste is rechtstreeks geplaatst voor de kwartfinales, de tweede en derde van elke groep gaan naar de barrages.
23/09 16u00  Hulde aan Semira Adamu voor gesloten centrum 127bis in Steenokkerzeel Zondagnamiddag verzamelden zowat 350 mensen voor het gesloten centrum in Steenokkerzeel. Zij deden dit ter herdenking van de dood van de jonge Nigeriaanse Semira Adamu, twintig jaar geleden.De 20-jarige Nigeriaanse Adamu werd door Belgische rijkswachters met een kussen verstikt tijdens de zesde poging om haar het land uit te zetten.
23/09 15u30  Dries Mertens pakt met Napoli volle buit bij Torino Napoli heeft zondagmiddag op speeldag vijf in de Serie A met 1-3 gewonnen op het veld van Torino.
23/09 14u15  ‘Kans dat gemeentes of zones worden afgeschakeld toegenomen’ Het is niet onwaarschijnlijk dat er in november in sommige gemeenten op bepaalde uren geen stroom zal zijn. Dat zegt het Planbureau aan de VRT.
23/09 13u45  Israël beveelt Palestijnse inwoners dorp eigen huizen te slopen De Israëlische coördinatiedienst voor activiteiten in de territoria (COGAT) heeft het bedoeïnendorp Khan al-Ahmar tot 1 oktober de tijd gegeven om hun huizen te vernietigen en hun woongebied te evacueren. Anders zal Israël het dorp zelf vernietigen.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/09 16u15  Pensioenfonds VS wil dat McDonald's leven van kippen gaat verbeteren Een grote aandeelhouder van McDonald's heeft zijn zorgen geuit over de manier waarop de fastfoodketen met kippen omgaat. Het New York Retirement...
23/09 15u30  Zo brengt Elon Musk ons over tien jaar naar Mars Elon Musk, de flamboyante topman van Tesla en SpaceX, heeft voor het eerst beelden vrijgegeven van zijn plannen om aardbewoners over tien jaar naar...
23/09 13u15  1722 geactiveerd, steden sluiten bossen en parken: plaatselijk rukwinden en véél regen (maar de mooie zomer is nog niet voorbij) Op veel plaatsen is het al goed aan het regenen. De grootste hoeveelheden worden in het zuidoosten van het land verwacht. Het KMI kondigt voor deze...
23/09 13u00  Orkaan Florence laat dode vissen achter op snelweg De hulpdiensten in de Amerikaanse staat North Carolina hebben honderden dode vissen aangetroffen op een autosnelweg. De weg overstroomde toen...
23/09 12u45  Dankzij steenrijke Japanner krijgt de maan voor het eerst bezoek van een vrouw De eerste ruimtetoerist wordt de excentrieke Japanse miljardair en kunstkenner Yusaku Maezawa (42). In 2023 neemt hij plaats in de Big Falcon...
23/09 08u15  Plaatselijk rukwinden en véél regen op komst: 1722 geactiveerd, festival in Gent afgelast, steden sluiten bossen en parken Straks krijgen we overal veel regen. De grootste hoeveelheden worden in het zuidoosten van het land verwacht. Het KMI kondigt voor deze namiddag en...
22/09 21u15  Felle rukwinden en véél regen op komst: 1722 geactiveerd, festival in Gent afgelast, steden sluiten bossen en parken Vannacht en morgen worden felle rukwinden en veel regenval voorspeld voor ons land. Het KMI kondigt voor de loop van zondagnamiddag en -avond code...
22/09 20u30  Felle rukwinden en véél regen op komst: festival in Gent afgelast, steden sluiten bossen en parken Parklife, deel van het Festival van Vlaanderen, wordt door voorspelde rukwinden afgelast. Het festival had morgen moeten plaatsvinden. "Tot onze...
22/09 20u15  Felle rukwinden op komst: festival in Gent afgelast, steden sluiten bossen en parken Parklife, deel van het Festival van Vlaanderen, wordt door voorspelde rukwinden afgelast. Het festival had morgen moeten plaatsvinden. "Tot onze...
22/09 20u15  België landt in 2021 op Mars Een Europees-Russische Marsjeep landt op 19 maart 2021 op de Rode Planeet. Dat meldde het hoofd van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos,...
22/09 18u30  Felle rukwinden tot 100 km/u op komst: festival in Gent afgelast, steden sluiten bossen en parken Parklife, deel van het Festival van Vlaanderen, wordt door voorspelde rukwinden afgelast. Het festival had morgen moeten plaatsvinden. "Tot onze...
22/09 17u45  Felle rukwinden tot 100 km/u op komst: festival Parklife bij Gent afgelast, steden sluiten bossen en parken Parklife, deel van het Festival van Vlaanderen, wordt door voorspelde rukwinden afgelast. Het festival had morgen moeten plaatsvinden. "Tot onze...
22/09 17u00  Robotjeeps van amper 18 centimeter landen na reis van 3,5 jaar op asteroïde, 300 miljoen kilometer van Aarde Twee kleine robotjeeps van een onbemand Japans ruimtetuig zijn op een asteroïde op 300 miljoen kilometer van de Aarde geland. Dat meldt het Japanse...
22/09 16u15  Felle rukwinden tot 100 km/u op komst: festival Parklife bij Gent afgelast, Brussel sluit bossen en parken Parklife, deel van het Festival van Vlaanderen, wordt door voorspelde rukwinden afgelast. Het festival had morgen moeten plaatsvinden. "Tot onze...
22/09 13u00  Dierenbeul maait opzettelijk 13 emoes van de weg: 20-jarige verdachte opgepakt De Australische politie heeft een man opgepakt die ervan verdacht wordt een groep emoes opzettelijk te hebben aangereden. De verdachte is een...
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
23/09 18u30  Topmusici doen bij Splendor dingen die elders niet kunnen Splendor bestaat vijf jaar. Het collectief vierde het lustrum met een weekend vol korte concertjes, van barok tot jazz en van pop tot klassiek.
23/09 18u30  Veel halflege zalen bij rommelig TodaysArt Door continue wijzigingen in het programma kwam TodaysArt niet goed uit de verf. Regelmatig stonden artiesten dit weekend voor halfvolle zalen.
23/09 18u15  Sluimermarathon met het Ragazze Quartet Tijdens de tweede editie van September Me gaf het Ragazze Quartet een middernachtelijk marathonconcert met Morton Feldmans 5,5 uur durende Tweede strijkkwartet
23/09 17u30  BeNeCup daagt rugbytalenten uit Topclubs uit Nederland en België ontmoetten elkaar deze maand in de BeNeCup. „Na zo’n sterke competitie wil je niet anders meer.”
23/09 17u30  Je verwacht het niet, van Rick Astley Dankzij een internetgrap werd voormalig tieneridool Rick Astley onsterfelijk. Zijn optreden in Utrecht ging onverwacht gepaard met flinke vloekpartijen.
23/09 17u15  Verplaatst het conflict tussen Iran en de VS zich nu naar Nederland? Na de aanslag van zaterdag in Iran loopt de spanning tussen Teheran en het Westen verder op. Nu lijkt Nederland een speelbal te worden van het almaar groeiende conflict tussen de VS en Iran.
23/09 17u00  Van Persie redt stroef Feyenoord, AZ verslaat Groningen FC Groningen raakte met een nederlaag tegen AZ dieper in de problemen. In Emmen wist PEC Zwolle krap te winnen.
23/09 16u45  VS worstelt met Kavanaugh, Twitter lanceert hashtag #WhyIDidntReport President Trump bekritiseerde hoogleraar Christine Blasey Ford om het feit dat zij nooit eerder melding maakte van haar aanklacht tegen Kavanaugh. Twitter reageert verbolgen.
23/09 16u30  Dodental veerbootramp Tanzania opgelopen tot 224 De Tanzaniaanse staatsomroep meldt dat de begrafenissen van de slachtoffers inmiddels zijn begonnen. Het totaal aantal slachtoffers is nog niet bekend.
23/09 16u00  Van Persie redt stroef Feyenoord: 1-0 In de slotfase scoorde de 35-jarige aanvaller het enige doelpunt van de wedstrijd, waarin Dick Advocaat debuteerde als trainer van FC Utrecht.
23/09 15u30  Inzameling voor slachtoffers Oss brengt meer dan 200.000 euro op De onderzoeken lopen nog. Kinderdagverblijf Okido, dat de kinderen met een elektrisch karretje naar school bracht, blijft langer gesloten.
23/09 14u30  Vaticaan erkent: China beslist over Chinese bisschoppen Het Vaticaan erkent Chinese bisschopbenoemingen. Dat is een grote en omstreden stap om een al decennia durend conflict te beslechten.
23/09 14u00  Hoor, hoe hij opwinding in de zaal opstookt! Een galaconcert met diner, #metoo-ontslagen en een staande ovatie: na een bewogen week begon Jaap van Zweden als de 26ste chef-dirigent van het New York Philharmonic.
23/09 11u00  Voor het eerst benoemden Kamerleden grof taalgebruik in de Tweede Kamer zelf als probleem Het debat in de Tweede Kamer over de plannen van het kabinet zat vol venijn. Kamervoorzitter Arib greep pas in na klachten van burgers.
23/09 10u45  Bertens wint in Seoul de zevende titel in haar loopbaan Ze versloeg de Australische Ajla Tomljanovic. Het is voor Bertens de derde overwinning van dit jaar.
Laatste update: vandaag om 18u30
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
20/09 13u00  Relatieve vetmassa-formule overtreft BMI Er is een nieuwe formule ontwikkeld om het vetpercentage te berekenen. Met de Relative Fat Mass (RFM) kun je de hoeveelheid lichaamsvet beter meten dan met de BMI. Dit blijkt uit Amerikaans onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers van het academisch ziekenhuis Cedars-Sinai.
20/09 00u00  Meer dan de helft is tevreden met overgewicht Een op de vijf Nederlanders vindt het niet erg om overgewicht te hebben. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
19/09 16u45  Vitamines en mineralen uit basispakket in 2019 Vanaf 1 januari 2019 schrapt minister Bruins (Medische Zorg en Sport) bepaalde vitamines en mineralen uit het basispakket. Het gaat om middelen die lage kosten voor gebruikers met zich meebrengen. Deze producten zijn zonder recept verkrijgbaar bijvoorbeeld bij de drogist. Foliumzuur, vitamine D, vitamine A, calcium (kalktabletten) en kalium vallen onder andere onder de maatregel. Dit blijkt uit de prinsjesdagstukken die gisteren gepresenteerd werden.
19/09 16u45  Basispakket: wat verandert er in 2019? Het basispakket verandert per 1 januari 2019 weer. Een aantal vergoedingen worden uitgebreid en paracetamol, vitaminen en mineralen – die ook zonder recept te koop zijn – worden eruit gehaald.
19/09 10u45  Gezondheidsraad wijzigt voedingsnormen volwassenen De Gezondheidsraad heeft de voedingsnormen voor vitamines en mineralen voor volwassenen aangepast. Het betreft een aanpassing van de inname van vitamine A, thiamine (vitamine B1), riboflavine (vitamine B2), niacine (vitamine B3), calcium, ijzer, jodium, kalium en magnesium. Dit meldt de Gezondheidsraad.
19/09 00u00  Campagne tegen meningokokken van start Zo’n 130.000 jongeren krijgen een uitnodiging om de meningokokkenvaccinatie te halen. Dit is naar aanleiding van het stijgende aantal ziektegevallen van de laatste jaren.
19/09 00u00  Veel zitten vergroot ook bij fitte mensen kans op diabetes Het maakt niet uit hoe vaak je naar de sportschool gaat, mensen die veel zitten lopen risico op diabetes. Dit blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Maastricht.
19/09 00u00  Geneesmiddelen vaak verkeerd bewaard Ruim een kwart van de medicijngebruikers bewaart zijn medicijnen te koud. Dit blijkt uit onderzoek van Niels Vlieland, apotheker bij UMC Utrecht.
18/09 14u45  Hoorimplantaat als hulpmiddel tegen dementie Hoorimplantaten bij slechthorende ouderen helpt dementie tegengaan. Dat concluderen wetenschappers van het Universitair Ziekenhuis Antwerpen en de Universiteit Antwerpen.
18/09 00u00  Kinderen moeten meer bewegen tijdens school Kinderen moeten iedere schooldag minstens twee keer een half uur fietsen, wandelen of op een andere manier in beweging komen. Dat vindt de Nederlandse Sportraad.
17/09 14u30  Amsterdam UMC: binnen jaar bloedtest Alzheimer Amsterdam UMC verwacht binnen een jaar een bloedtest te hebben ontwikkeld waarmee de ziekte van Alzheimer kan worden vastgesteld. Dat voorspelt hoogleraar neurochemie Charlotte Teunissen op grond van eigen onderzoek.
Laatste update: donderdag 20 september 2018, 13u00

Scientias

Verbergen Tonen
23/09 09u15  “Spelling is eigenlijk ook maar een keuze” Hoewel taalpuriteinen daar ongetwijfeld niet aan willen, hangt onze spelling van toevalligheden aaneen. Helemaal niet erg. Maar moeten we er dan misschien ook niet wat minder krampachtig mee omgaan? Het Scientias.nl-archief zit vol met ‘pareltjes’: artikelen waar we trots op zijn, die een interessante discussie hebben losgemaakt of waarin mensen aan het woord komen met […] Het bericht “Spelling is eigenlijk ook maar een keuze” verscheen eerst op Scientias.nl.
22/09 18u45  Japan zet twee rovers op planetoïde Ryugu De rovers zijn heelhuids geland, hebben al foto’s gemaakt én een keertje ‘gehopt’. De Japanse ruimtesonde Hayabusa2 – die eind juni bij de planetoïde Ryugu aanmeerde – liet de twee rovers gisteren los, waarop ze langzaam maar gestaag naar het oppervlak afdaalden. En nu is het verlossende woord dan eindelijk daar: beide rovers zijn heelhuids […] Het bericht Japan zet twee rovers op planetoïde Ryugu verscheen eerst op Scientias.nl.
22/09 09u15  De Haringvlietsluizen gaan op een kier en dat is straks tot in Afrika merkbaar Binnenkort gaan de sluizen die het Haringvliet van de Noordzee scheiden, op een kier. En dat heeft grote gevolgen. Tot in de jaren zestig stond het verlaten van het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee gelijk aan een wereldreis. Het onder meer door de Noordzee, Haringvliet, Volkerak-randmeer en Grevelingenmeer omringde eiland lag eeuwenlang zeer geïsoleerd; het vasteland was […] Het bericht De Haringvlietsluizen gaan op een kier en dat is straks tot in Afrika merkbaar verscheen eerst op Scientias.nl.
21/09 19u15  Vet verraadt dat dit het oudste bekende gefossiliseerde dier op aarde is Dickinsonia werd 1,4 meter lang en leefde 558 miljoen jaar geleden. Dickinsonia zag er wat vreemd uit. Zo had het ovaalvormige wezen een flexibele lichaamswand – die overigens kon uitzetten en krimpen – en schoof over de zeebodem. Voor lange tijd werd er fel gediscussieerd over het schepsel. Want was het een dier? Een gigantische, […] Het bericht Vet verraadt dat dit het oudste bekende gefossiliseerde dier op aarde is verscheen eerst op Scientias.nl.
21/09 17u00  Touchdown op planetoïde Ryugu is nu wel heel dichtbij Hayabusa2 heeft de lander gelost. Lander Minerva-II1 is onderweg naar het oppervlak van planetoïde Ryugu. Ruimtesonde Hayabusa2 heeft de lander met aan boord twee springende robotjes die het oppervlak van de planetoïde gaan verkennen, gelost. Het wachten is nu op een signaal van Minerva-II1. Contact Het contact met de lander viel vanmiddag weg. Volgens JAXA […] Het bericht Touchdown op planetoïde Ryugu is nu wel heel dichtbij verscheen eerst op Scientias.nl.
21/09 13u15  Vicieuze cirkel kan verklaren waarom veel experimenten met Alzheimermedicatie mislukken En een nieuw medicijn tegen de Ziekte van Alzheimer is onderweg. Eén van de belangrijkste kenmerken van de Ziekte van Alzheimer is de opeenstapeling van abnormale peptiden in het brein. Deze peptiden worden ook wel bèta-amyloïden genoemd. Deze bèta-amyloïden vallen synapsen – de verbindingen tussen zenuwcellen in de hersenen – aan en vernietigen deze. Hierdoor […] Het bericht Vicieuze cirkel kan verklaren waarom veel experimenten met Alzheimermedicatie mislukken verscheen eerst op Scientias.nl.
21/09 11u15  Verrassing! Slome reuzenhaai blijkt net zo hoog te kunnen springen als een witte haai “Het is een beetje vergelijkbaar met tot de ontdekking komen dat koeien – als je niet kijkt – net zo snel zijn als wolven,” aldus één van de onderzoekers. Reuzenhaaien zijn de op één na grootste vissen ter wereld, zo kunnen ze wel 10 meter lang worden. Maar ondanks hun formaat, hoeven we niet snel […] Het bericht Verrassing! Slome reuzenhaai blijkt net zo hoog te kunnen springen als een witte haai verscheen eerst op Scientias.nl.
21/09 09u15  Voor het eerst een vissende bidsprinkhaan ontdekt De bidsprinkhaan in kwestie hengelde in een vijvertje in India maar liefst negen guppy’s naar boven. Bidsprinkhanen voeden zich over het algemeen met kleine insecten. En ja, er zijn bidsprinkhanen waargenomen die zich ook weleens aan een vogeltje, hagedis, kikker, muis of zelfs een schildpas te goed deden. Maar vorig jaar werd er wel een […] Het bericht Voor het eerst een vissende bidsprinkhaan ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 18u30  Roze meer in Spanje suggereert dat leven op Mars of Europa niet zo vergezocht is In het meer is een extremofiel gevonden die overleeft onder omstandigheden zoals we die op Mars en Europa aantreffen. Het onderzoek draait om het meer Laguna de Peña Hueca. Het meer heeft zeer hoge concentraties zout en zwavel en vertoont de nodige overeenkomsten met chloorafzettingen op Mars en het zilte water zoals we dat onder […] Het bericht Roze meer in Spanje suggereert dat leven op Mars of Europa niet zo vergezocht is verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 16u15  Klein sterrenstelsel heeft de banen van sterren nabij onze zon verstoord Het onthult dat de vorm van de Melkweg veel sterker door invloeden van buitenaf beïnvloed wordt dan gedacht. Dat stellen onderzoekers op basis van data verzameld door de Gaia-satelliet. Deze satelliet heeft de afgelopen jaren de positie en beweging van miljoenen sterren vastgesteld. Op basis daarvan heeft een internationaal team van onderzoekers de banen van […] Het bericht Klein sterrenstelsel heeft de banen van sterren nabij onze zon verstoord verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 15u15  Reuzenpanda herkent soortgenoot van 20 meter afstand De reuzenpanda identificeert de ander aan de hand van diens gebrul. Op basis van die brul kan de reuzenpanda tevens het geslacht van de ander vaststellen. Maar dan moet die reuzenpanda niet meer dan 10 meter van de andere verwijderd zijn. Dat schrijven onderzoekers in het blad Scientific Reports. Reuzenpanda’s zijn vrij solitaire dieren. Ze […] Het bericht Reuzenpanda herkent soortgenoot van 20 meter afstand verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 13u15  NASA’s nieuwe planetenjager lijkt eerste planeet ontdekt te hebben Het gaat om een superaarde op zo’n 60 lichtjaar afstand van de aarde. Dat heeft NASA bekend gemaakt op Twitter. Officieel staat de superaarde momenteel te boek als ‘kandidaat-planeet’, wat betekent dat het bestaan ervan nog bevestigd moet worden door andere onderzoekers (eventueel met behulp van andere observatoria). The @NASA_TESS team is excited to announce […] Het bericht NASA’s nieuwe planetenjager lijkt eerste planeet ontdekt te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 10u45  Hikken: we doen het allemaal, maar waarom eigenlijk? Columniste Noor Fiers verdiept zich in een zeer mysterieus verschijnsel: de hik. Het kan vreselijk vervelend zijn, en soms is het ronduit gênant. Tijdens een vergadering, presentatie, of sollicitatiegesprek kun je het echt niet gebruiken, maar je kunt het niet tegenhouden. Uit het niets ontsnapt aan je keel een hoog geluid op vol volume; je […] Het bericht Hikken: we doen het allemaal, maar waarom eigenlijk? verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 08u45  ‘Oost-Antarctische ijskap kan bij beperkte, maar aanhoudende opwarming gaan smelten’ Onderzoekers noemen de bevindingen heel zorgwekkend. Dat het niet goed gaat met de West-Antarctische ijskap is al enige tijd bekend. Maar gedacht werd dat de Oost-Antarctische ijskap – die grotendeels boven zeeniveau ligt – redelijk tegen de opwarming bestand is. Een nieuw onderzoek toont nu echter aan dat ook de Oost-Antarctische ijskap op bepaalde plekken […] Het bericht ‘Oost-Antarctische ijskap kan bij beperkte, maar aanhoudende opwarming gaan smelten’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 19u15  Eerste landing op planetoïde Ryugu is bijna een feit Naar alle verwachting zal de lander overmorgen het oppervlak dan eindelijk aanraken. Ruimtevaartuig Hayabusa2 cirkelt op dit moment rond planetoïde Ryugu, zo’n 3,2 miljard kilometer van ons vandaan. Aan boord heeft het vaartuig twee verschillende landers, die beide ingezet zullen worden om meer te weten te komen over de planetoïde. En één daarvan, MINERVA, zal […] Het bericht Eerste landing op planetoïde Ryugu is bijna een feit verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
23/09 00u00  Gemummificeerde dieren uit ijstijd ontdekt in smeltend ijs in Canada Twee gemummificeerde dieren uit de ijstijd, een wolvenpup en een kalf van een kariboe (wild rendier), zijn gevonden in Yukon, in het noordwesten van Canada. De dieren werden in 2016 gevonden in de smeltende ijslaag en pas recent onthuld.19 
22/09 00u00  28e 'Nobelprijzen' voor grappig wetenschappelijk onderzoek uitgereikt Voor de 28e keer zijn de zogenoemde Ig Nobel Prizes voor grappig klinkend wetenschappelijk onderzoek uitgereikt.
21/09 00u00  Oudst bekende abstracte tekening gevonden op kleine steen in Zuid-Afrika Wetenschappers hebben op een kleine steen in Zuid-Afrika een deel van een tekening die ongeveer 73.000 jaar oud is ontdekt. Het is de oudst bekendstaande abstracte tekening ooit.
21/09 00u00  Enorme ijsberg losgeraakt van Zuidpool Een gigantische ijsberg, groter dan Noord-Holland en Zuid-Holland bij elkaar, is losgekomen van de Zuidpool. Het ijs dobbert nu in de Zuidelijke Oceaan en zou een risico kunnen vormen voor cruiseschepen.
21/09 00u00  Van plagiaat beschuldigde Spaanse premier maakt scriptie openbaar De sociaaldemocratische Spaanse premier Pedro Sánchez laat zijn doctoraalscriptie via internet openbaar toegankelijk maken, nadat hij van plagiaat is beschuldigd. 
20/09 19u30  IJsland verwacht uitbarsting vulkaan Katla wegens CO2-uitstoot De IJslandse vulkaan Katla spuwt grote hoeveelheden koolstofdioxide uit. Dat wijst er volgens vulkanologen ter plaatse op dat de Katla snel tot een grote uitbarsting kan komen.
20/09 19u15  IJsland verwacht uitbarsting vulkaan Katla wegens veel CO2-uitstoot De IJslandse vulkaan Katla spuwt grote hoeveelheden koolstofdioxide uit. Dat wijst er volgens vulkanologen ter plaatse op dat de Katla snel tot een grote uitbarsting kan komen.
20/09 19u15  Geheim agent WOII stuurt opnieuw morsebericht als eerbetoon Voormalig geheim agent Bram Grisnigt (95) heeft met een morse-bericht een eerbetoon gebracht aan zijn gesneuvelde collega's en de piloten die tijdens de Tweede Wereldoorlog met gevaar voor eigen leven naar Nederland vlogen. 
20/09 17u15  IJsland verwacht uitbarsting vulkaan Katla De IJslandse vulkaan Katla spuwt grote hoeveelheden koolstofdioxide uit. Dat wijst er volgens vulkanologen ter plaatse op dat de Katla snel tot een grote uitbarsting kan komen.
20/09 00u00  Nieuwe camera's telescoop Westerbork zorgen voor 37 keer groter blikveld Door nieuwe technologie is het blikveld van de radiotelescoop in Westerbork 37 keer groter dan voorheen. In twaalf van de veertien schotels van de telescoop zijn nieuwe camera's aangebracht.
18/09 07u30  SpaceX stuurt Japanse miljardair Maezawa als eerste toerist naar de maan SpaceX gaat de Japanse miljardair Yusaku Maezawa meenemen op een toeristische vlucht naar de maan. Topman Elon Musk maakte dat op een speciale persconferentie bekend. De reis staat gepland voor 2023. 
17/09 14u15  Egyptische archeologen ontdekken sfinx in tempel van Kom Ombo Egyptische archeologen hebben een sfinx ontdekt tijdens het droogleggen van de tempel van Kom Ombo. De vindplaats ligt vlakbij de plaats Aswan in het zuiden van Egypte.
Laatste update: vandaag om 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

23x Anthony Joshua behoudt bokstitels bij zwaargewichten23/09 00u30 - De Standaard: Wetenschap: Bokser Anthony Joshua heeft met succes zijn IBF-, WBA- en WBO-titel bij de zwaargewichten verdedigd. Hij versloeg zaterdagavond in het Wembleystadion in Londen zijn Russische uitdager Alexander Povetkin.
22x Anthony Joshua behoudt bokstitels bij zwaargewichten23/09 00u30 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Bokser Anthony Joshua heeft met succes zijn IBF-, WBA- en WBO-titel bij de zwaargewichten verdedigd. Hij versloeg zaterdagavond in het Wembleystadion in Londen zijn Russische uitdager Alexander Povetkin.
21x Iran wil opheldering Nederland na aanslag op militaire parade23/09 04u45 - NRC.nl: Wetenschap: De ambassadeur van Nederland en enkele andere diplomaten zijn door Iran ontboden na de dodelijke aanslag op een militaire parade in Ahvaz. Iran verwijt Europese landen onderdak te bieden aan separatisten die verantwoordelijk zouden zijn.
21x Gluren bij BV's: Danira steekt haar liefde voor vrouwen niet weg, Erik Van Looy heeft een nieuwe coupe23/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De afgelopen week zijn bekende Vlamingen druk in de weer geweest met van alles en nog wat. Zij deelden hun belevenissen op Instagram - die we graag even voor je bundelen.
21x Bryan Van den Bogaert: een jaar geleden grote pechvogel, vandaag sterkhouder bij Westerlo23/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Ruim een jaar geleden kende Bryan Van den Bogaert een van zijn pijnlijkste momenten in het shirt van Westerlo. Met een rode kaart en twee fouten lag hij mee aan de basis van het puntenverlies op het veld van Lierse. Vandaag heeft de flankspeler een transformatie ondergaan en is hij een van de sterkhouders.
20x Inwoners van Brasschaat zijn niet ontevreden, maar vervanging van Jan Jambon roept vragen op23/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het zijn woelige tijden geweest in de Brasschaatse politiek en die zinderen nog na in de verkiezingsstrijd. Bij de vorige verkiezingen haalde N-VA in Brasschaat bijna 40% van de stemmen en de verwachting is dat de partij opnieuw goed zal scoren. Maar tegelijkertijd hebben spanningen, schepenwissels en alcoholcontroles voor barstjes gezorgd in de coalitie en binnen de partij, waar het er achter de schermen soms hevig aan toegaat. Welkom in Brasschaat, waar ze in één termijn al aan hun derde (al dan niet waarnemend) burgemeester toe zijn.
20x KV Mechelen moét vandaag winnen: “Spelers moeten zich aan 1B aanpassen”23/09 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Wil KV Mechelen nog meestrijden voor de eerste periodetitel dan moet er zondag in eigen huis gewonnen worden tegen Westerlo. Zo niet, dan mag de topfavoriet uit 1B nu al fluiten naar het eerste van de twee finaletickets. Wouter Vrancken zet zijn spelers op scherp: “Het is aan hen om zich aan te passen aan deze competitie.”
19x Wat als er morgen geen insecten meer zijn…?23/09 04u45 - NRC.nl: Wetenschap: Wetenschappers stellen een grote sterfte onder insecten vast. In minder dan dertig jaar tijd is meer dan 75 procent van alle vliegende insecten verdwenen. Wat als ze allemáál weg zijn?
19x Gemummificeerde dieren uit ijstijd ontdekt in smeltend ijs in Canada23/09 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Twee gemummificeerde dieren uit de ijstijd, een wolvenpup en een kalf van een kariboe (wild rendier), zijn gevonden in Yukon, in het noordwesten van Canada. De dieren werden in 2016 gevonden in de smeltende ijslaag en pas recent onthuld.
11x Uitvalsbasis Let’s Go Urban geopend op Kiel: “Echt iets wat Antwerpen nodig heeft, zeker nu”23/09 14u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het eerste Urban Center van ons land opende zaterdagavond de deuren in de voormalige feestzaal Kielpark, aan de Sint-Bernardsesteenweg. Heel wat jongeren gaven er, na de obligate speeches, tijdens een wervelende show het meest creatieve van zichzelf. De sfeer was dan ook uitgelaten.

Statistieken

Artikels:
34063
Gelezen:
24795
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven