woensdag 17 juli 2019, week 29


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 19u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/07 18u45  Weercomputers trappen door: tot 38 graden, kans op tweede hittegolf Na een koele periode is de hitte in aantocht. Sommige weermodellen komen met temperaturen tot 38 graden. “Afwachten”, zeggen weersvoorspellers. “Maar de kans op een tweede hittegolf is reëel.”
17/07 18u45  ‘Zingende kapper’ Gilbert De Nockere overleden: “De man die zijn volk Olé Olé leerde zingen” Gilbert De Nockere is dinsdag op 73-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van kanker. Hij schreef supportersliederen voor het toenmalige SK Beveren in de gouden jaren van de club, maar hield tot twee jaar geleden ook een kapsalon open.
17/07 18u45  Caroline Bastiaens wordt directeur Markgrave vzw Caroline Bastiaens, CD&V-gemeenteraadslid en in de vorige legislatuur Antwerps schepen van onder meer Cultuur, heeft een nieuwe job. Bastiaens wordt algemeen directeur bij De Markgrave vzw, het centrum voor blinden en slechtzienden in de Markgravelei. Ze volgt er Daniella Deckers op. “Met heel veel goesting ga ik met een ploeg straffe medewerkers verder bouwen aan deze mooie organisatie”, schrijft Bastiaens op Facebook. Ze neemt vanaf 19 augustus haar nieuwe functie op.
17/07 18u30  Vincent Kompany heeft opnieuw succes: Anderlecht heeft Manchester City-speler Philippe Sandler beet RSC Anderlecht huurt de Nederlandse verdediger Philippe Sandler van Manchester City. Dat laat paars-wit woensdag weten. Zonder aankoopoptie, wel te verstaan.
17/07 18u30  Lang uitgestelde werken N111 in september dan toch van start De kogel is door de kerk. De lang uitgestelde werken aan de N111 beginnen op 1 september. Dan start de firma Besix Infra met het vrijmaken van bermen. Daarna worden de nutsleidingen verlegd en in februari wordt gestart met werken aan de straat. Buurtbewoners blijven protesteren.
17/07 18u30  Anderlecht verhuurt middenvelder Nkaka aan Spaanse tweedeklasser Almeria Aristote Nkaka vertrekt voor een seizoen op huurbasis naar Almeria, in de Spaanse tweede klasse. Dat laat paars-wit woensdag weten.
17/07 18u30  Drie nieuwe scheidsrechters krijgen semiprofessioneel statuut Frank De Bleeckere, adjunct van Bertrand Layec, technisch directeur van de Belgische arbitrage, kondigde woensdag aan dat drie nieuwe scheidsrechters het statuut van semiprofessioneel hebben ontvangen bij de KBVB, met het oog op volgend seizoen. Het gaat hier over de 24-jarige Lothar D’hondt, de 27-jarige Wesli De Cremer en de 27-jarige Jasper Vergoote.
17/07 18u00  ‘Verkeersknip’ moet sluipverkeer uit Vredestraat weren De gemeente plaatste een nieuwe testopstelling in de Vredestraat in Kessel (Nijlen). Die moet het sluipverkeer tussen de Emblemsesteenweg en de Torenvenstraat tegengaan. De ingreep kwam er op vraag van de omwonenden.
17/07 18u00  Opmerkelijk: dwergvleermuis overdag gespot op woninggevel Tegen de gevel van een woning in Mol-Rauw hing woensdagmorgen een dwergvleermuis. “Normaal zoeken de diertjes overdag een schuilplaats, maar wellicht kon dit exemplaar geen plaatsje vinden”, zegt Jo Dox van Natuurpunt.
17/07 18u00  Caleb Ewan bezorgt Soudal-Lotto een tweede ritzege na alweer een beklijvende spurt met Dylan Groenewegen En of Caleb Ewan de ritzege in Toulouse verdiende. De spurter van Soudal-Lotto verzamelde de ereplaatsen maar trok deze keer wel aan het langste eind. Het verschil met Dylan Groenewegen was klein maar voldoende voor de ritzege.
17/07 17u45  HERBELEEF. Caleb Ewan sprint naar de zege in Toulouse Caleb Ewan heeft woensdag de elfde etappe van de Tour de France gewonnen. De Australiër van Soudal-Lotto haalde het na een massasprint voor Dylan Groenewegen en Elia Viviani. Herbeleef de rit hier.
17/07 17u30  Buurtbewoners vinden verkeersborden rond Turnova verwarrend Elke ingreep op en rond het nieuwe stadsdeel Turnova wordt met een vergrootglas bekeken, en vaak op sociale media becommentarieerd. Een buurtbewoner klaagt de verwarring die een verkeersbord veroorzaakt, aan.
17/07 17u30  Het is niet het jaar van Niki Terpstra, Nederlander moet Tour verlaten na valpartij Een geschiedenisloze etappe tussen Albi en Toulouse heeft toch één slachtoffer gemaakt. De Nederlander Niki Terpstra geraakte op dertig kilometer van de finish verstrikt in een valpartij en stond niet meer. Hij tastte naar de rechterschouder wat doet vermoeden dat hij een sleutelbeen brak.
17/07 17u15  Waasland-Beveren is vrijgesproken: “Opgetogen dat deze zwarte periode voorbij is” Net als in eerste aanleg is Waasland-Beveren ook door het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) woensdag volledig vrijgesproken. De uitgesproken straffen voor voorzitter Dirk Huyck (een schorsing van één jaar voorwaardelijk, meldingsplicht) en CFO Olivier Swolfs (een schorsing van één jaar effectief, meldingsplicht) worden bevestigd, bestuursleden Walter Clippeleyr en Jozef Van Remoortel zijn vrij van schuld volgens het BAS.
17/07 17u15  Familiedrama Berchem: 72-jarige man verkeert nog altijd in levensgevaar De 72-jarige man die dinsdagnamiddag zwaargewond raakte bij een gewelddadig incident in een appartement aan de Koninklijkelaan in Berchem, verkeert nog altijd in levensgevaar. Dat werd vernomen bij het parket van Antwerpen.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/07 18u45  Vincent Kompany heeft opnieuw succes: Anderlecht heeft Manchester City-speler Philippe Sandler beet RSC Anderlecht huurt de Nederlandse verdediger Philippe Sandler van Manchester City. Dat laat paars-wit woensdag weten. Zonder aankoopoptie, wel te verstaan.
17/07 18u30  Anderlecht verhuurt middenvelder Nkaka aan Spaanse tweedeklasser Almeria Aristote Nkaka vertrekt voor een seizoen op huurbasis naar Almeria, in de Spaanse tweede klasse. Dat laat paars-wit woensdag weten.
17/07 18u30  ‘Robert Waseige was warm en aimabel, maar als hij zich tekortgedaan voelde, volgde blinde woede’ François Colin, voormalig senior writer van De Standaard, haalt herinneringen op aan oud-bondscoach Robert Waseige. ‘Hij was des duivels toen ik schreef dat hij moest opstappen, maar een half jaar later sloten we weer vrede.’
17/07 18u15  Turkse viceconsul vermoord bij aanslag in Iraaks-Koerdische stad Erbil Bij de aanslag op een restaurant in het Noord-Iraakse Erbil is een ‘medewerker’ van het Turkse consulaat in de stad omgekomen, samen met een inwoner van Erbil. Dat meldt het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken woensdag.
17/07 18u15  Drie nieuwe scheidsrechters krijgen semiprofessioneel statuut Frank De Bleeckere, adjunct van Bertrand Layec, technisch directeur van de Belgische arbitrage, kondigde woensdag aan dat drie nieuwe scheidsrechters het statuut van semiprofessioneel hebben ontvangen bij de KBVB, met het oog op volgend seizoen. Het gaat hier over de 24-jarige Lothar D’hondt, de 27-jarige Wesli De Cremer en de 27-jarige Jasper Vergoote.
17/07 18u00  Washington Monument ‘verandert’ in Saturn V-raket In de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. werd voor de vijftigste verjaardag van de Apollo 11-missie een indrukwekkende lichtshow gegeven. Een levensgrote raket werd op het befaamde Washington Monument geprojecteerd voor honderden toeschouwers.
17/07 17u45  Eindelijk prijs voor Caleb Ewan in de Tour Met een late jump ging Caleb Ewan (Lotto-Soudal) in Toulouse nog nét over Dylan Groenewegen (Jumbo-Visma). De Australiër schenkt de Belgische ploeg zo een tweede ritzege.
17/07 17u15  Beerschot legt zich niet neer bij finaal vonnis van BAS: ‘We blijven vechten’ Geen degradatie voor KV Mechelen, aldus het Belgisch Arbitragehof voor de Sport in zijn finaal vonnis. Beerschot is daardoor gedoemd om in 1B te spelen, al wil de club nog niet opgeven. De Ratten zullen een vordering tot vernietiging van de tijdelijke en finale beslissing van het BAS instellen bij de Brusselse rechtbank.
17/07 17u15  Het is niet het jaar van Niki Terpstra, Nederlander moet Tour verlaten na valpartij Een geschiedenisloze etappe tussen Albi en Toulouse heeft toch één slachtoffer gemaakt. De Nederlander Niki Terpstra geraakte op dertig kilometer van de finish verstrikt in een valpartij en stond niet meer. Hij tastte naar de rechterschouder wat doet vermoeden dat hij een sleutelbeen brak.
17/07 17u15  AA Gent haalt met ervaren Iraans international concurrent binnen voor kapitein Nana Asare AA Gent heeft Milad Mohammadi aangetrokken. Dat hebben de Buffalo’s woensdag laten weten. De 25-jarige Iraanse international komt transfervrij over van het Russische Akhmat Grozny en ondertekent een contract van drie jaren.
17/07 17u00  Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ veroordeeld tot levenslang Joaquin ‘El Chapo’ Guzman (62) is door een Amerikaanse rechter veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf plus dertig jaar. Hij werd in februari al schuldig bevonden op tien aanklachten, de rechter besliste nu zijn straf.
17/07 17u00  Nota gelekt: VRT wil na verrassende verkiezingsuitslag beter meten wat onder bevolking leeft De VRT zoekt na de onverwachte verkiezingsuitslag van 26 mei naar manieren om beter in te schatten wat de Vlaming bezighoudt. Het bevragen van een representatief staal van de bevolking is een van de mogelijkheden die op tafel ligt.
17/07 16u45  De Lijn laat lokale besturen beslissen over 226 miljoen euro budget Vanaf eind volgend jaar schuift De Lijn 226 miljoen euro door naar lokale besturen om zelf aanvullend openbaar vervoer op hun grondgebied te organiseren.
17/07 16u45  Nieuwe hittegolf op komst: volgende week tot 35 graden Het KMI verwacht volgende week de tweede hittegolf van deze zomer. Woensdag, donderdag en vrijdag zou het kwik richting de 35 graden gaan.
17/07 16u45  ‘Zone 30 wordt het nieuwe normaal in Brussel’ De nieuwe Brusselse regering heeft haar regeerakkoord klaar. De bevoegdheidsverdeling blijkt een veel zwaardere bevalling.
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/07 18u15  De Block: “Wie behandeling met antibioticum Clamoxyl IV nodig heeft, zal die krijgen” Patiënten die een behandeling met het antibioticum Clamoxyl IV nodig hebben, zullen die ook krijgen. Dat garandeert ontslagnemend minister van...
17/07 14u45  De boom die mammoeten overleefde maar geveld wordt door klimaatverandering De Joshua-boom is er eentje van wel 2,5 miljoen jaar oud. Je kan de bomen bewonderen in het gelijknamige nationaal park in het zuiden van...13 
17/07 12u45  Geen sciencefiction: Elon Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen Na twee jaar geheimzinnig stilzwijgen, is Elon Musk met zijn neurotechnologische bedrijf Neuralink gisteren op een persconferentie uit de schaduw...11 
17/07 12u00  Rothschildgiraf geboren in Bellewaerde In het pretpark Bellewaerde in het West-Vlaamse Ieper is maandagavond een Rothschildgiraf geboren. Het kalfje is een meisje van 172 centimeter...10 
17/07 10u00  Planetoïde met kracht van ongeveer 100 Hiroshimabommen zal onze aarde (voorlopig) niet raken Het dreigende gevaar voor een planetoïde-inslag op de aarde, met een kracht van ongeveer honderd Hiroshima-bommen, is geweken. Het tot 50 meter...14 
17/07 08u45  Het is uitzonderlijk warm in meest noordelijke dorp op aarde: normaal 3,4 graden, nu 21 De temperaturen swingen de pan uit in de meest noordelijk bewoonde plek op aarde. Afgelopen zondag werd 21 graden gemeten in Alert, een Canadees...13 
17/07 02u45  Gedeeltelijke maansverduistering weer voorbij Boven ons land was deze nacht een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het leek daarbij net of er een flinke hap uit de maan was genomen. De...23 
16/07 23u45  Gedeeltelijke maansverduistering is begonnen Boven ons land is vanavond een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt net of er een flinke hap uit de maan is genomen. Toevallig is...14 
16/07 22u30  Gedeeltelijke maansverduistering is begonnen, hoogtepunt om 23.30 uur Boven ons land is vanavond een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt net of er een flinke hap uit de maan is genomen. Toevallig is...
16/07 18u45  Enorme kwal van 1,5 meter gespot voor Zuid-Engelse kust Lizzie Daly ontdekte samen met Dan Abbott tijdens een duiksessie voor de kust van Falmouth een gigantische bloemkoolkwal van maar liefst 1,5 meter....
16/07 17u45  50 jaar geleden werd Apollo 11 gelanceerd: 11 dingen die u nog niet wist over de maanmissie Op 16 juli 1969 schoot de Saturnus V-raket met veel gebulder en gedreun richting de ruimte. Aan boord drie Amerikaanse astronauten – Neil...
16/07 16u30  Ontmoet JoAnn Morgan, de enige vrouw in het controlecentrum tijdens de lancering van Apollo 11 Exact vijftig jaar geleden werd de Apollo 11 gelanceerd, de maanmissie die geschiedenis zou schrijven. Tijdens de missie keken talrijke...
16/07 16u15  Ontmoet JoAnn Morgan, de enige vrouw in het commandocentrum tijdens de lancering van Apollo 11 Exact vijftig jaar geleden werd de Apollo 11 gelanceerd, de maanmissie die geschiedenis zou schrijven. Tijdens de missie keken talrijke...
16/07 15u30  Vanavond gedeeltelijke maansverduistering te zien aan de horizon Boven ons land is vanavond een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt dan net of er een flinke hap uit de maan is genomen. Toevallig...
16/07 14u15  Aantal egels in 10 jaar gehalveerd: dit kan u doen om hen te redden In tien jaar tijd is het aantal egels in Vlaanderen gehalveerd. “Alarmerend”, klinkt het bij Natuurpunt. Want als er niks gebeurt, zijn er over...
Laatste update: vandaag om 18u15
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
17/07 19u00  Duitsland stelt vaccinatie tegen mazelen verplicht Al vanaf volgend jaar moeten Duitse ouders kunnen aantonen dat hun kind is ingeënt. Wie dat niet kan, riskeert een boete.
17/07 18u45  Patiëntendata hebben strenger toezicht nodig Softwaremaker Epic kan nu vrijelijk bij patiëntengegevens, schrijft Sabra Dahhan.
17/07 18u45  De lijken blijven op de kusten aanspoelen Terwijl op het Tunesische strand de lichamen worden geborgen, heerst er een algehele onverschilligheid in Europa, constateert Amade M’charek.
17/07 18u00  Met de auto op vakantie: stress of gezelligheid? Geerke Catshoek kijkt met een gekleurde bril naar de vakantie. Fantastisch of vreselijk? Vandaag: onderweg
17/07 18u00  Caleb Ewan troeft Groenewegen nét af in massasprint Groenewegen sprintte knap weg, maar de Australiër Ewan versloeg hem op een paar centimeter.
17/07 17u30  Ruim 20 Afghaanse commando’s gedood bij poging tot oppakken Taliban-leider De militairen werden in helikopters afgezet bij de vermoedelijke verblijfplaats van het kopstuk. Ze liepen waarschijnlijk in een hinderlaag.
17/07 17u30  Duurzame supermarktketen Marqt zoekt koper Het bedrijf heeft bankiers van ING aan het werk gezet om de ‘strategische opties’ te onderzoeken, bevestigen ingewijden. De opdracht komt voort uit noodzaak: Marqt zit in problemen.
17/07 17u30  Gerechtshof VN: Pakistan moet doodstraf Indiër voor spionage herzien Pakistan veroordeelde de Indiër Sudhir Jadhav in 2017 ter dood wegens spionage en sabotage. India stapte daarop naar het Internationaal Gerechtshof in Den Haag.
17/07 17u15  Tikje van tuchtcommissie voor voormalig 'Mister Delta Lloyd’ Oud-Delta Lloyd-topman Niek Hoek kreeg een boete vanwege een slepende voorkennisaffaire.
17/07 17u00  ING zoekt koper voor Marqt Marqt heeft het moeilijk. Een overname van de duurzame supermarktketen door een concurrent zou een oplossing kunnen zijn.
17/07 17u00  Mexicaanse drugsbaron El Chapo krijgt levenslang Joaquín Guzmán, jarenlang een centraal figuur in de Mexicaanse drugsoorlog, komt nooit meer op vrije voeten.
17/07 16u45  Libanons goede wil voor Syriërs is na acht jaar op Nadat de oorlog in Syrië uitbrak, ving Libanon tot wel twee miljoen vluchtelingen op uit het buurland. Aanvankelijk werden de Syriërs gastvrij ontvangen, maar inmiddels groeit het ongemak. ‘We worden langzaam gewurgd.’
17/07 16u45  Was de maanlanding een grote PR-stunt? Op 21 juli (20 juli in de VS) is het precies 50 jaar geleden dat Neil Armstrong als eerste mens voet zette op de maan. Een historische gebeurtenis waarvoor de halve hele wereld aan de buis gekluisterd zat. De Amerikanen waren de Russen te vlug af geweest. Inderdaad ‘a giant leap for mankind’ of de grootste PR-stunt uit de geschiedenis van de mensheid?
17/07 16u30  De man die Nagasaki overleefde Hij ging bij de luchtmacht, kwam in een Jappenkamp in Nederlands-Indië terecht, werd dwangarbeider in Nagasaki, en toen was daar ineens die felle lichtflits. „Dit was de laatste keer dat ik dit verhaal verteld heb.”
17/07 16u30  Door zijn racistische tweets laat Trump de Democraten een stuk linkser lijken President Trump lijkt met zijn racistische aanval op vrouwelijke Democraten een dubbelslag te hebben geslagen. Zijn eigen partij schaart zich achter zijn nationalistische agenda, terwijl de oppositie zich achter vier uiterst linkse Congresleden moet scharen.
Laatste update: vandaag om 19u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
17/07 16u45  Beeldschermen zijn grootste risico op de werkvloer Niet blootgesteld worden aan harde geluiden of het tillen van zware objecten, maar werken met beeldschermen vormt het meeste gevaar voor de mentale en fysieke gezondheid van werknemers, zo blijkt uit onderzoek van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).
17/07 00u00  Commissie: nog geen vaccinatieplicht nodig in kinderopvang Het is vooralsnog niet nodig om een landelijke vaccinatieplicht in te stellen voor ouders die hun kind willen inschrijven voor kinderopvang. Dat adviseert de Commissie kinderopvang en vaccinatie aan het kabinet.20 
16/07 10u30  Koolmonoxide ook in lage concentraties gevaarlijk De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt dat ook lage concentraties koolmonoxide een gevaar voor de gezondheid opleveren. De Gezondheidsraad adviseert daarom nu om koolmonoxidemelders aan te passen aan lagere concentraties. Ook moeten burgers, hulpverleners en installatiebedrijven beter worden voorgelicht over de gevaren van het inademen van lage concentraties koolmonoxide.
13/07 00u00  Menstruatie kost vrouw 9 productieve dagen De invloed van menstruatie op vrouwen en de samenleving wordt sterk onderschat. Vrouwen verliezen jaarlijks gemiddeld bijna negen dagen aan arbeidsproductiviteit omdat ze ongesteld zijn.
11/07 12u30  Meer obesitaspatiënten naar specialist Steeds meer Nederlanders ondergaan een medische specialistische behandeling voor obesitas. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
11/07 00u00  Doorbraak: 'Hiv is te genezen' Amerikaanse wetenschappers zijn er voor het eerst in geslaagd om hiv in cellen van muizen te vernietigen. Volgens de onderzoekers van Temple University en het University of Nebraska Medical Center is dit 'een enorme doorbraak'.
10/07 12u45  Daling aantal doden meningokokken door vaccinatiecampagne De opmars van de dodelijke bacterie meningokok lijkt gestopt. In de eerste helft van 2019 zijn er vijf mensen aan overleden, wat aanzienlijk minder is dan vorig jaar. In 2018 overleden nog 23 mensen, meldt het AD.
10/07 00u00  Kankerpatiënt wil meer steun van huisarts Zes op de tien kankerpatiënten heeft meer behoefte aan contact met de huisarts. Vooral kort na de diagnose, maar ook tijdens de behandeling. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder ruim 4700 (ex-)kankerpatiënten.
10/07 00u00  Steeds meer giftige pietermannen aan het Zeeuwse strand Het aantal giftige, kleine pietermannen in de branding langs de Zeeuwse kust is de laatste jaren fors toegenomen. Dit kleine visje kan gemeen steken als je per ongeluk op hem gaat staan.
10/07 00u00  Grote verschillen tussen ontbijtgranen te zien door Nutriscore De Consumentenbond heeft de voedingswaarde van ontbijtgranen in kaart gebracht door de Nutriscore van zeventig producten te berekenen. Het blijkt dat van de twintig ontbijtgranen voor kinderen slechts 25 procent een A krijgt, de gezondste score. Bij de vijftig ontbijtgranen voor volwassenen is dat 44 procent.
10/07 00u00  Kanker meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland Kanker blijft, net als de afgelopen jaren, de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Laatste update: vandaag om 16u45

Scientias

Verbergen Tonen
17/07 18u00  Deze kleine wormen zijn één van de luidruchtigste van de oceaan Als ze het met elkaar aan de stok krijgen maken ze een opmerkelijk hard geluid. Veel dieren die in de oceaan leven kunnen behoorlijk lawaaierig zijn. Denk bijvoorbeeld aan walvissen, maar ook garnalen en vissen kunnen van zich laten horen. Onderzoekers hebben in een nieuwe studie echter ontdekt dat ook kleine wormpjes opmerkelijk harde geluiden […] Het bericht Deze kleine wormen zijn één van de luidruchtigste van de oceaan verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 13u45  Wetenschappers bedenken nieuwe methode om de hubbleconstante te meten Komen we nu eindelijk te weten hoe snel ons universum uitdijt? Wetenschappers weten al bijna een eeuw dat ons universum uitdijt. Het betekent dat de afstand tussen sterrenstelsels in ons universum per seconde steeds een stukje groter wordt. Maar met wat voor snelheid dat gebeurt? Dat weten we eigenlijk niet. Om dit te berekenen gebruiken […] Het bericht Wetenschappers bedenken nieuwe methode om de hubbleconstante te meten verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 11u15  Boom die mammoeten en sabeltandtijgers overleefde geveld door klimaatverandering De boomsoort is al minstens 2,5 miljoen jaar oud, maar blijkt zich niet staande te kunnen houden in de huidige opwarming. In het zuiden van de staat Californië in de Verenigde Staten bevindt zich het Joshua Tree National Park. In dit park groeien – zoals de naam al doet vermoeden – ‘Joshua Trees’ (Yucca brevifolia). […] Het bericht Boom die mammoeten en sabeltandtijgers overleefde geveld door klimaatverandering verscheen eerst op Scientias.nl.
17/07 08u45  Wist je dat…er kunst te vinden is op de maan? En mogelijk zelfs een compleet mini-museum met werken van zes vooraanstaande kunstenaars! Er is slechts één kunstwerk waarvan we met zekerheid kunnen zeggen dat het zich op de maan bevindt. En dat is een klein beeldje dat tijdens de Apollo 15-missie op de maan achtergelaten. Het beeldje draagt de naam ‘Fallen astronaut‘ en wordt vergezeld […] Het bericht Wist je dat…er kunst te vinden is op de maan? verscheen eerst op Scientias.nl.10 
16/07 16u15  Opnieuw een flinke brand uitgebroken op Groenland Uitzonderlijk hoge temperaturen en droogte lijken van het Arctisch gebied steeds vaker een regio van ijs én vuur te maken. Satellietbeelden onthullen dat in het zuiden van Groenland, iets ten oosten van Sisimiut, een flinke brand heeft gewoed. Het lijkt erop dat deze ontstaan is nabij een hut die gelegen is aan de Arctic Circle […] Het bericht Opnieuw een flinke brand uitgebroken op Groenland verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 13u15  Bewijs gevonden dat onze verre voorouders hun kinderen zeker een jaar borstvoeding gaven Nieuw onderzoek geeft voor het eerst inzicht in hoe onze verre voorouders – behorende tot de soort Australopithecus africanus – hun kinderen groot brachten. Meer dan twee miljoen jaar geleden liep in Zuid-Afrika een mensachtige rond die we tegenwoordig aanduiden als Australopithecus africanus. En tanden van deze verre voorouder van de moderne mens wijst nu […] Het bericht Bewijs gevonden dat onze verre voorouders hun kinderen zeker een jaar borstvoeding gaven verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 10u45  Vanavond is een gedeeltelijke maansverduistering te zien En met een beetje geluk wordt het een halve ‘bloedmaan’. Precies vijftig jaar nadat Neil Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins gelanceerd werden en de eerste bemande missie naar het oppervlak van de maan officieel van start ging, zullen velen de blik opnieuw op de maan richten. Want vanavond en vannacht is – bij helder […] Het bericht Vanavond is een gedeeltelijke maansverduistering te zien verscheen eerst op Scientias.nl.
16/07 08u45  Superlicht en superdun schild maakt leven op Mars mogelijk een stuk gemakkelijker Maak kennis met silica aerogel: het magische spul dat het oppervlak van Mars isoleert én beschermt tegen gevaarlijke UV-straling. Naar verwachting zetten mensen ergens in de komende twee decennia voet op Mars. Maar de rode planeet mag er dan uitnodigend uitzien; het leven op het oppervlak is niet eenvoudig. Het is er koud (waardoor er […] Het bericht Superlicht en superdun schild maakt leven op Mars mogelijk een stuk gemakkelijker verscheen eerst op Scientias.nl.
15/07 18u45  Kwal ter grootte van een mens gespot voor de kust van Engeland Deze duikster had het voorrecht om er een stukje mee te zwemmen. In de oceaan leven talloze bijzondere zeedieren. En af en toe spotten duikers ook buitengewoon eigenaardige dieren dichtbij huis. Duikster en presentatrice Lizy Daly stuitte bijvoorbeeld voor de kust van Falmouth in Engeland op een bloemkoolkwal (Rhizostoma pulmo). En zoals de foto al […] Het bericht Kwal ter grootte van een mens gespot voor de kust van Engeland verscheen eerst op Scientias.nl.
15/07 13u30  Lancering van Chandrayaan-2 een uur voor vertrek afgebroken Door een technisch mankement kon de Indiase maanlander op het laatste moment toch niet afgeschoten worden. De lancering van de Indiase maanmissie Chandrayaan-2 is wegens een technische storing uitgesteld. Het vaartuig had eigenlijk gisteren het luchtruim moeten kiezen. Een uur voor vertrek liet de ISRO (Indian Space Research Organisation) echter weten de missie af te […] Het bericht Lancering van Chandrayaan-2 een uur voor vertrek afgebroken verscheen eerst op Scientias.nl.
15/07 11u30  Microben in Alaska brengen meer broeikasgassen in de atmosfeer door stijgende temperaturen De microben worden veel actiever waardoor opgeslagen koolstof in de bevroren grond rap vrijkomt. Ongeveer de helft van ’s werelds totale hoeveelheid ondergronds koolstof zit opgeslagen in de bodem van Alaska. En dat is meer dan het dubbele van de hoeveelheid koolstof die momenteel in de vorm van koolstofdioxide in onze atmosfeer vertoeft. In de […] Het bericht Microben in Alaska brengen meer broeikasgassen in de atmosfeer door stijgende temperaturen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/07 09u45  Satellietbeelden onthullen de boeiende reis van de gigantische Larsen C-ijsberg De beelden tonen aan dat de ijsberg na zijn tweede verjaardag echt op weg is. Het was twee jaar geleden groot nieuws: de afkalving van een monsterlijke ijsberg van de Larsen C ijsplaat op 12 juli 2017. Een ijsberg van zo’n 5800 vierkante kilometer groot die meer dan een biljoen ton woog, koos het ruimte […] Het bericht Satellietbeelden onthullen de boeiende reis van de gigantische Larsen C-ijsberg verscheen eerst op Scientias.nl.
13/07 09u30  Voortplanten op Mars: de uitdagingen rond de eerste generatie Marsbaby’s Voortplanting is cruciaal voor een succesvolle kolonisatie, maar seks alleen is niet genoeg. Het Scientias.nl-archief zit vol met ‘pareltjes’: artikelen waar we trots op zijn, die een interessante discussie hebben losgemaakt of waarin mensen aan het woord komen met een vernieuwende en verrassende kijk op wetenschappelijk gerelateerde kwesties. Het is eigenlijk zonde dat die artikelen […] Het bericht Voortplanten op Mars: de uitdagingen rond de eerste generatie Marsbaby’s verscheen eerst op Scientias.nl.
12/07 16u15  Wetenschappers komen met reddingsplan voor…zand De vraag naar zand neemt rap toe. En een groot tekort dreigt. Hoog tijd voor actie. Dat concluderen onderzoekers in een opiniestuk dat eerder deze maand in het blad Nature is verschenen. In het artikel pleiten ze ervoor om het dreigende tekort aan zand wereldwijd hoog op de agenda te zetten. Want een leven zonder […] Het bericht Wetenschappers komen met reddingsplan voor…zand verscheen eerst op Scientias.nl.
12/07 13u15  Vogel met bizar lange tenen ontdekt in een stukje barnsteen De teen is zelfs langer dan zijn onderpootje! Wetenschappers hebben nog nooit zoiets gezien. De Hakawng-vallei in Myanmar heeft al heel wat stukjes barnsteen – gefossiliseerd hars – voortgebracht. En in de stukjes barnsteen uit deze vallei zijn ook al heel wat uitgestorven diersoorten ontdekt. Maar de nieuwste vondst, in een stukje barnsteen dat nog […] Het bericht Vogel met bizar lange tenen ontdekt in een stukje barnsteen verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 18u00
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
16/07 07u45  Onderzoek: Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte De eetstoornis anorexia nervosa vindt haar oorsprong niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam, concludeert een internationaal onderzoek. Dat kantelt het heersende beeld van de ziekte en biedt mogelijke nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.
15/07 16u45  Grote kans op bewolking tijdens gedeeltelijke maansverduistering dinsdag Dinsdagavond vindt een gedeeltelijke maansverduistering plaats. Het is echter de vraag of het verschijnsel in heel Nederland te zien zal zijn, omdat Weerplaza verwacht dat het op veel plekken bewolkt zal zijn als de aarde tussen de zon en de maan schuift.
15/07 14u45  Nieuwe dinosaurussoort met eendenbek ontdekt in Texaans stuk rots Wetenschappers hebben aan de hand van een onderkaak een nieuwe dinosaurussoort met 'eendenbek' geïdentificeerd, die tachtig miljoen jaar geleden leefde in het huidige Texas.
15/07 14u00  Nieuwe dinosaurussoort met eendenbek ontdekt in stuk rots Texas Wetenschappers hebben aan de hand van een onderkaak een nieuwe dinosaurussoort met 'eendenbek' geïdentificeerd, die tachtig miljoen jaar geleden leefde in het huidige Texas.
15/07 09u00  Satellietnavigatienetwerk Galileo getroffen door storing Het Europese satellietnavigatienetwerk Galileo kampt met een grote storing, schrijft de European Global Navigation Systems Agency (GSA) op zijn website.
15/07 08u45  Satellietavigatienetwerk Galileo getroffen door storing Het Europese satellietnavigatienetwerk Galileo kampt met een grote storing, schrijft de European Global Navigation Systems Agency (GSA) op zijn website.
15/07 00u00  Duitse wetenschappers laten vliegtuig autonoom landen Wetenschappers van de Technische Universiteit Munchen (TUM) hebben een vliegtuig voor het eerst autonoom laten landen. In een persbericht maakte ze de eerste succesvolle landing met hun systeem bekend.
14/07 22u30  NUcheckt: Waarom je niet weet hoeveel microplastics je binnenkrijgt NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Mensen krijgen wekelijks een creditcard aan microplastics binnen.'
14/07 00u00  Internet-archeologie: Hoe de grootste websites ter wereld ten onder gingen Ooit ‘googelden’ we massaal op AltaVista. De site ziet er tegenwoordig uit alsof hij is overgenomen door cybercriminelen. Ook oude giganten als CU2, Hyves en MSN zijn dood en begraven. Maar Google en Facebook blijven wél oppermachtig. Of een website overleeft of niet, valt evolutionair te verklaren.
14/07 00u00  Onderzoek: 'Honderden haaien en roggen zijn verstrikt in afval' Minstens 550 haaien en roggen in de Atlantische, Grote en Indische oceaan zwemmen verstrikt in plastic rond. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Britse Universiteit van Exeter, waarbij onderzoekers losse meldingen in onderzoeken en op sociale media analyseerden.
14/07 00u00  NUcheckt: Waarom je na een koutje soms hoest, maar niet besmettelijk bent NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Mensen die hoesten, zijn na een aantal dagen ziek te zijn geweest niet meer besmettelijk.'
13/07 11u00  Onderzoek: Sahara was ooit gigantische zee met grote diersoorten Wetenschappers concluderen dat in het gebied dat nu de Sahara is een aantal van de grootste zeedieren ooit hebben geleefd. Dat baseren zij op fossielen die zijn gevonden in het noorden van Mali. De zee in de woestijn zou zeker 50 meter diep en 3.000 vierkante kilometer groot zijn geweest.
12/07 20u15  Fossiel van prehistorisch reptiel gevonden in maag van groter reptielfossiel Wetenschappers van de Chinese wetenschapsacademie CAS hebben een nieuwe prehistorische reptielsoort ontdekt in de buik van het grotere fossiel Microraptor zhaoianus. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
12/07 20u15  Alleen de honingbij redden? Dat kost andere soorten de kop Het gaat slecht met de bij. Daarom zijn er steeds meer pogingen om ze te redden. Die richten zich echter vaak op de Europese honingbij, en dat zespotige vee met vleugeltjes weet zich toch wel te redden. Gaan de andere 350 bijensoorten de ondergang tegemoet?
12/07 20u15  NUcheckt: Waarom we niet weten hoeveel microplastics mensen binnenkrijgen NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Mensen krijgen wekelijks een creditcard aan microplastics binnen.'
Laatste update: dinsdag 16 juli 2019, 7u45
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

23x Gedeeltelijke maansverduistering weer voorbij17/07 02u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Boven ons land was deze nacht een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het leek daarbij net of er een flinke hap uit de maan was genomen. De...
23x Rotterdam krijgt nieuwe brug of tunnel17/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: De strijd tussen twee locaties voor een nieuwe verbinding over de Nieuwe Maas is gewonnen door Rotterdam. Krimpen heeft het niet gered.
22x Ruim 1,2 miljoen Nederlanders doelwit van vorm van digitale criminaliteit17/07 00u15 - NRC.nl: Wetenschap: Van de internetgebruikers van 12 jaar en ouder zegt 8,5 procent vorig jaar slachtoffer te zijn geweest van zaken zoals fraude, hacken of online stalking en bedreiging.
20x Commissie: nog geen vaccinatieplicht nodig in kinderopvang17/07 00u00 - GezondheidsNet: Het is vooralsnog niet nodig om een landelijke vaccinatieplicht in te stellen voor ouders die hun kind willen inschrijven voor kinderopvang. Dat adviseert de Commissie kinderopvang en vaccinatie aan het kabinet.
14x Planetoïde met kracht van ongeveer 100 Hiroshimabommen zal onze aarde (voorlopig) niet raken17/07 10u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Het dreigende gevaar voor een planetoïde-inslag op de aarde, met een kracht van ongeveer honderd Hiroshima-bommen, is geweken. Het tot 50 meter...
14x Gedeeltelijke maansverduistering is begonnen16/07 23u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Boven ons land is vanavond een gedeeltelijke maansverduistering te zien. Het lijkt net of er een flinke hap uit de maan is genomen. Toevallig is...
13x De boom die mammoeten overleefde maar geveld wordt door klimaatverandering17/07 14u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: De Joshua-boom is er eentje van wel 2,5 miljoen jaar oud. Je kan de bomen bewonderen in het gelijknamige nationaal park in het zuiden van...
13x Het is uitzonderlijk warm in meest noordelijke dorp op aarde: normaal 3,4 graden, nu 2117/07 08u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: De temperaturen swingen de pan uit in de meest noordelijk bewoonde plek op aarde. Afgelopen zondag werd 21 graden gemeten in Alert, een Canadees...
11x De geweldenaar van de Russische avant-garde was een vrouw17/07 15u15 - NRC.nl: Wetenschap: Niet Malevitsj of Tatlin, maar Natalja Gontsjarova was de grote voortrekker van de Russische avant-garde, zo blijkt op een spetterende tentoonstelling van haar ‘alles-isme’ in Tate Modern.
11x Geen sciencefiction: Elon Musk ontwerpt chip die brein computer laat besturen17/07 12u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Na twee jaar geheimzinnig stilzwijgen, is Elon Musk met zijn neurotechnologische bedrijf Neuralink gisteren op een persconferentie uit de schaduw...

Statistieken

Artikels:
32269
Gelezen:
33036
Aantal lezers nu:
47


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven