dinsdag 19 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/03 00u00  Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt De verdachte van de schietpartij in Utrecht is opgepakt. Dat meldt de politie op een persconferentie. Intussen zijn nog twee andere verdachten aangehouden. Welke rol zij speelden, is voorlopig nog niet duidelijk.
18/03 22u45  Vader van verdachte van schietpartij Utrecht zegt dat zoon “moet boeten” De vader van de hoofdverdachte van de schietpartij in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zegt hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk “ervoor moet boeten als hij de dader is”. Dat meldt het AD.
18/03 22u30  Planten aaien? Oké! Maar Joris aaien ziet Annelies in ‘Blind getrouwd’ nog steeds niet zitten Of hun huwelijk nu standhoudt of niet, de economie is er door Joris en Annelies uit ‘Blind getrouwd’ niet op achteruitgegaan. Maandagavond kreeg televisiekijkend Vlaanderen te zien hoe ze - nog maar eens - gingen winkelen, dit keer in een kledingzaak en tuincentrum. Victor daarentegen confronteerde zijn Line met een pijnlijke vaststelling: “Ik heb u wel nog nooit horen zeggen: Victor, ik vind u leuk.”
18/03 21u30  Beloftencoach Johan Walem kan geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel Johan Walem kan woensdag in de oefeninterland in en tegen Denemarken geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel. Dat maakte de bondscoach van de Belgische beloften maandag via Twitter bekend.
18/03 21u15  Topman Warner Bros. stapt op na #MeToo-schandaal Kevin Tsujihara zou actrice Charlotte Kirk aan rollen geholpen hebben in ruil voor seks. Hij stapt nu zelf op als ceo en voorzitter van film- en televisiestudio Warner Bros.
18/03 21u15  Toekomst 't Jukschot verzekerd: toneelvereniging verbouwt eigenhandig zaal Het Klavier tot prachtige podiumzaal Omdat de parochiezaal van Sint-Antonius sinds november dicht is, moest toneelkring ’t Jukschot halsoverkop op zoek naar een nieuwe zaal. De verbouwingen aan Het Klavier zijn nu net op tijd klaar voor de première van Snoepgoed en Stoeipoezen.
18/03 21u00  Brett Keuppens voor eerste keer koning van de Ware Gans Brett Keuppens (28) werd zondagnamiddag de nieuwe koning van de Ware Gans. Dankzij deze titel kan hij op zondag 7 april meedoen in de strijd voor de titel van keizer. Rond 12u verzamelden de 22 ruiters, die gingen uitmaken wie de nieuwe kroon kreeg opgezet. Onder hen ook uittredend koning Dennis Aendekerk, die zijn collega’s trakteerde op een receptie in de feesttent.
18/03 21u00  Antwerpse Syriëstrijder krijgt doodstraf in Irak Irak heeft maandag opnieuw een Belgische Syriëstrijder ter dood veroordeeld. Het gaat om de 23-jarige Bilal Al Marchohi uit Antwerpen. Hij werd gevangengenomen door Amerikaanse troepen bij de herovering van de Syrische stad Raqqa.
18/03 20u15  Rutte: “Schietpartij had alle kenmerken van aanslag” Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft “in alle opzichten de kenmerken van een aanslag”. Rutte wees onder meer op de “enorme impact op het hele land”.
18/03 20u15  Studenten brengen ontroerende haka voor slachtoffers van Nieuw-Zeelandse terreuraanval Studenten van verschillende scholen verzamelden maandag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch om de slachtoffers van de terreuraanslag van vrijdag te eren. Ze deden dat ook met een traditionele en ontroerende haka. Eerder dansten leden van een motorbende om hun respect en medeleven te tonen, en werden er andere Nieuw-Zeelanders gezien die de oeroude dansvorm gebruikten om hun verdriet te uiten.
18/03 20u15  Willebroek Youth excuseert zich voor vuurpijlen: “We bedoelen het niet kwaad” Het liep zaterdag even fout in de tweede provinciale van het Antwerpse voetbal. Tijdens een duel tussen Brasschaat en Willebroek met veel vuurwerk belandden plots pijlen op het veld. De verantwoordelijke: Willebroek Youth, een 45-koppige sfeergroep die zich baseert op de soms heetgebakerde voetbalfans uit Oost-Europa. “Ik begrijp dat mensen het intimiderend vinden, maar we hebben echt niets kwaad in de zin.”
18/03 19u45  Verdachte van schietpartij Utrecht geen onbekende voor gerecht: verkrachting, poging doodslag, bedreigen van vrouw en politie,... De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.
18/03 19u45  Familie en ploeg rouwt om verongelukte wielrenner: “Hopelijk is hij nu nog altijd aan het koersen” Het is bijna niet te vatten wat de jonge Stef Loos (19) uit Dessel is overkomen. Tijdens een wielerwedstrijd voor beloften zondag in Dottignies werd hij geschept door een bestelwagen. Hij overleed zondagnacht aan zijn verwondingen. “Hij was altijd gemotiveerd en gaf nooit op. Koersen was zijn leven.”
18/03 19u30  Bouw van staantribune Berchem Sport start in mei In het Ludo Coeckstadion aan het Rooi wordt in mei gestart met de bouw van een nieuwe overdekte staantribune. Die moet klaar tegen de start van het nieuwe voetbalseizoen. Dat begint voor Berchem Sport in augustus.
18/03 19u30  Monsterfiles op A12 na nieuwe afstelling verkeerslichten: “Meer veiligheid betekent ook meer geduld hebben” De ochtendspits op de A12 in Aartselaar zou morgen vlotter moeten verlopen dan vandaag. Toen verliep het verkeer er chaotisch, omdat de nieuwe afstelling van de verkeerslichten op twee kruispunten de verkeersdrukte totaal niet aankon.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/03 22u15  Franse minister geeft haar twijfelende kat een toepasselijke naam De Franse minister van Europese zaken Nathalie Loiseau zegt dat ze haar kat Brexit’ heeft genoemd vanwege het onzekere karakter van het beestje.
18/03 22u00  Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden, motief onduidelijk De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht. Ook een tweede man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen.
18/03 22u00  Politiechef van Parijs vervangen na geweld van zaterdag Michel Delpuech, de politiechef van Parijs, zal vervangen worden. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe maandag gezegd, na de erg gewelddadige protesten van de gele hesjes zaterdag in de Franse hoofdstad. De manifestanten mogen ook niet langer betogen als er ‘extremistische elementen’ aanwezig zijn.
18/03 21u45  Stormweer van vorige week kost minstens 45 miljoen euro Verzekeraar AG Insurance verwacht in totaal zowat 25.000 schade-aangiftes na de hevige rukwinden van de voorbije dagen. Het totale schadebedrag dat de verzekeraar aan zijn klanten zal vergoeden, zal volgens een eerste inschatting wellicht minstens 45 miljoen euro bedragen.
18/03 21u30  Beloftencoach Johan Walem kan geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel Johan Walem kan woensdag in de oefeninterland in en tegen Denemarken geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel. Dat maakte de bondscoach van de Belgische beloften maandag via Twitter bekend.
18/03 21u15  Proces Kasteelmoord: ‘Dertig jaar is geen gerechtvaardigde bestraffing’ In de zaak van de Kasteelmoord vraagt advocaat Johan Platteau een mildere straf dan de 27 jaar die dokter André Gyselbrecht in eerste aanleg kreeg. ‘Meer straf dan nodig heeft geen doel. Het staat zelfs gelijk aan een nodeloze wreedheid.’
18/03 21u15  Bilal Al Marchohi, de tweede Belgische jihadi die ter dood veroordeeld is Bilal El Marchohi uit Antwerpen moet sterven door ophanging, heeft het Iraakse gerecht geoordeeld. België dringt er bij Irak op aan de straf niet uit te voeren.
18/03 20u30  Topman Warner Bros weg om seksschandaal De topman van filmstudio Warner Bros is de laan uitgestuurd. Kevin Tsujihara wordt ervan beschuldigd dat hij actrice Charlotte Kirk hielp bij het verkrijgen van rollen in films in ruil voor seks.
18/03 20u30  Dick Dale surft naar de eeuwigheid Dick Dale, linkshandige gitaarvirtuoos, smokkelde oosterse invloeden in zijn surfrock en inspireerde generaties muzikanten en filmmakers.
18/03 20u15  Rutte: ‘Schietpartij had alle kenmerken van aanslag’ Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft ‘in alle opzichten de kenmerken van een aanslag’.
18/03 19u30  De zwaarste eenheid die Utrecht moet beschermen De Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Nederlandse politie werd maandag ingeschakeld in Utrecht. Deze elite-eenheid rukt enkel uit bij grof geweld of mogelijk terrorisme.
18/03 18u45  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, verdachte opgepakt' Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een voortvluchtige verdachte kon maandagavond worden opgepakt. Zijn motief is nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama wordt niet uitgesloten.
18/03 18u45  Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.
18/03 18u15  Nog meer kopzorgen voor de Rode Duivels: Mousa Dembélé en Thomas Meunier ontbreken, ook Romelu Lukaku traint niet Mousa Dembélé en Thomas Meunier ontbraken maandag bij de eerste training van de Rode Duivels, ter voorbereiding op het eerste EK-kwalificatieduel tegen Rusland (donderdag in Brussel). Het duo is niet afgereisd naar Tubeke. Later op de avond zal de Belgische voetbalbond meer informatie geven over beide spelers.
18/03 18u15  REACTIES. Genk beschouwt zichzelf niet als titelfavoriet, Antwerp heeft er zin in, Gent wil beker winnen: “Op papier het gemakkelijkste” Koploper Racing Genk begint op 30 maart met een thuiswedstrijd tegen Anderlecht aan Play-off I. “We weten dat we een ploeg hebben met heel veel kwaliteiten, maar ik roep Genk niet uit tot titelfavoriet. Al dromen we wel en zijn we ambitieus”, verklaarde technisch directeur Dimitri de Condé na afloop van de kalendervoorstelling in het bondsgebouw in Brussel.
Laatste update: maandag 18 maart 2019, 22u15
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/03 00u45  Anuna De Wever en Kyra Gantois stellen boek voor in De Roma In het Antwerpse Borgerhout hebben klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois gisterenavond hun boekje 'Wij zijn het klimaat' voorgesteld,...
18/03 22u15  'Blind Getrouwd' voor dieren: deze site helpt baasjes aan ideaal huisdier Hoe kan je weten of een hond of kat bij jou past? De makers van de site ‘verhuisdieren’ beweren dat zij kunnen nagaan of het zal klikken. Via de...
18/03 20u30  NASA waarschuwt voor ruimteherpes Bij meer dan de helft van de astronauten die met de Space Shuttle reizen en op het Internationaal Ruimtestation ISS verblijven, steken slapende...
18/03 17u30  President: “Vrees voor meer dan duizend doden door cycloon Idai in Mozambique” Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai in Mozambique, kan oplopen tot meer dan 1.000. Dat heeft president Filipe Nyusi vandaag verklaard...
18/03 16u00  5 buitenaardse rampen die de mensheid kunnen uitroeien Onze planeet kreeg sinds de Cambrische explosie - de ‘Oerknal van het leven’ zo’n 500 miljoen jaar geleden - een vijftal gigantische externe...
18/03 15u00  Politieagenten opgeroepen voor inbraak...maar deze ‘dader’ hadden ze niet verwacht Afgelopen vrijdagnacht werd de politie opgebeld door bezorgde bewoners van een woning in Breckenridge, in de Amerikaanse staat Colorado. Ze hadden...
18/03 13u45  Dit was de eerste live nieuwsuitzending 300 meter onder water De Britse nieuwszender Sky News heeft als eerste een live nieuwsprogramma uitgezonden, 300 meter onder de zeespiegel van de Indische Oceaan. Met...
18/03 12u15  NASA onthult: in december ontplofte metersgrote meteoriet boven Beringzee met kracht van 10 atoombommen Boven de Beringzee is eind vorig jaar een metersgrote meteoriet ontploft. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties NASA bekendgemaakt. Bij...
18/03 12u00  “Walgelijk”: walvis spoelt aan met liefst 40 kilo (!) aan plastic zakken in zijn maag In de maag van een spitssnuitdolfijn die zaterdag is aangespoeld op de Filipijnen hebben wetenschappers 40 kilogram aan plastic zakken ontdekt. Een...
18/03 11u45  NASA onthult: in december ontplofte metersgrote meteoriet boven Beringzee Boven de Beringzee is eind vorig jaar een metersgrote meteoriet ontploft. Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisaties NASA bekendgemaakt. Bij...
18/03 10u00  Ware identiteit van Jack the Ripper eindelijk achterhaald? Een van ’s werelds oudste onopgeloste zaken werd misschien eindelijk opgelost. De beruchte seriemoordenaar die de bijnaam ‘Jack the Ripper’ kreeg,...
18/03 09u45  OneWeb heeft genoeg geld om tegen 2021 op elke plek ter wereld breedbandnetwerk aan te bieden OneWeb heeft 1,25 miljard dollar vers geld verzameld waardoor het bedrijf de uitbouw van een wereldwijd breedbandnetwerk vanuit de ruimte kan...
18/03 09u15  Ingevroren sperma van ram die 50 jaar geleden stierf met succes gebruikt om lammetjes te verwekken Australische onderzoekers zijn erin geslaagd om nageslacht te kweken met het sperma van een ram die 50 jaar geleden stierf. Volgens de...
18/03 06u30  Vandaag hagel, donder en zelfs smeltende sneeuw, maar beterschap is eindelijk in zicht Het is vandaag wisselend bewolkt met buien die vanaf de Noordzee over het land trekken. Korrelhagel en een donderslag blijven nog mogelijk. Op de...
17/03 15u15  Hoe stoppen we met plastic? Greenpeace-activist Will McCallum schreef een leidraad om te stoppen met plastic. Dat is geen sinecure. “We hebben met zijn allen een...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
19/03 00u45  Orbán spint garen bij conflict EVP Woensdag besluiten de Europese christen-democraten of de partij van de Hongaarse premier Orbán bij hun groep mag blijven.
19/03 00u45  Politicus moet nog altijd naar Hilversum Voordat de campagnes werden stilgelegd, onderzocht NRC het bereik van politici in de media. Baudet werd het meest genoemd, vooral online. Maar het bereik van Klaver en Dijkhoff is groter. Zij werden vaker genoemd op radio en tv.
19/03 00u45  De bovenbaas levert wat van zijn salaris in De nieuwe voorzitter van Unilever verdient minder dan z’n voorganger. Ongebruikelijk, niet uniek. Wat echt duur is: een nieuwe topman van buiten.
18/03 23u15  Schoten, angst, verhalen en een klopjacht in de wijken Pas laat in de middag werd duidelijk hoeveel slachtoffers er waren na de schietpartij in de Utrechtse sneltram. Vroeg in de avond werd de dader gepakt. „M’n kind neemt altijd de telefoon op, maar nu niet!”
18/03 23u00  Gökmen T. is ‘rare man’ die ‘vreemd uit zijn ogen kijkt’ Het motief van verdachte Gökmen T. is nog onbekend. Uit verklaringen van bekenden rijst het beeld van een draaideurcrimineel.
18/03 22u15  Onduidelijk motief zorgt voor verbale acrobatiek NCTV Na de schietpartij in Utrecht moet de nieuwe NCTV-chef op grond van weinig informatie beslissen over het dreigingsniveau. Chaotische communicatie volgt.
18/03 21u45  Hoe kwamen nieuwe regels voor loon erdoor bij de verzekeraar? Er moet een extern onderzoek komen naar de nieuwe arbeidsvoorwaarden van verzekeraar NN Group. Dat willen vakbonden en personeel.
18/03 21u00  Topman Warner Bros ontslagen vanwege seksschandaal De 54-jarige Kevin Tsujihara wordt ervan beschuldigd de Britse actrice Charlotte Kirk aan filmrollen te hebben geholpen in ruil voor seks. Hij zou zijn daden hebben bekend.
18/03 20u45  Trainer Van der Gaag per direct weg bij NAC Breda Van der Gaag heeft besloten op te stappen vanwege de tegenvallende prestaties van zijn club. NAC staat laatste in de eredivisie en won niet meer sinds 22 december 2018.
18/03 20u30  Hof Israël sluit politicus van verkiezingen uit De extreemrechtse politicus Michael Ben-Ari gaat zo ver in zijn uitspraken dat hij niet aan de verkiezingen mag meedoen. Zijn partij wel.
18/03 20u15  ‘Nederland is veel minder naïef geworden’ Oud-burgemeester Amsterdam Job Cohen was burgemeester van Amsterdam toen Theo van Gogh werd vermoord. Hij bewondert „de rust” waarmee zijn Utrechtse collega Jan van Zanen communiceert.
18/03 19u45  Na plunderingen verhardt Frankrijk strategie bij betogingen De Franse regering wil optreden tegen plunderingen en vernielingen zoals zaterdag bij het gelehesjesprotest. Als er ‘radicale elementen’ meedoen, wordt de betoging direct ‘ontbonden’.
18/03 19u45  Australië wist dat dit eraan zat te komen De dader van de aanslagen in Christchurch werd volwassen in een Australië dat worstelt met een sterke maatschappelijke stroming van racisme en xenofobie.
18/03 18u45  Drie doden bij schietpartij Utrecht, verdachte is aangehouden Ook zijn vijf mensen gewond geraakt, van wie drie ernstig. Het dreigingsniveau voor de provincie blijft tot zeker 22.00 uur vanavond op 5, het hoogste niveau.
18/03 18u00  Roofkunst terug willen geven is mooi, maar begin dan ook met onderzoek Museum Wereldculturen moet eigen verzamelgeschiedenis aandacht geven, vinden Karel Weener en Tristan Mostert.
Laatste update: vandaag om 0u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
19/03 00u00  Tweederde doktersassistenten kampt met geweld Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op basis van eigen onderzoek onder bijna duizend leden.
18/03 13u30  'Lucht in steden te ongezond om in te werken' De luchtkwaliteit in veel Nederlandse steden is zo slecht, dat je er officieel niet in zou mogen werken. Dat concludeert Milieudefensie op basis van een recent onderzoek van de Gezondheidsraad.
18/03 12u30  Implanteerbare cardioverter-defibrillator helpt nierdialysepatiënt niet Nierdialysepatiënten hebben geen baat bij een preventief implanteerbare cardioverter-defibrillator (ICD). Dit inwendige hartapparaat voorkomt niet dat patiënten vroegtijdig overlijden. Dat concluderen wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) in het wetenschappelijke tijdschrift Circulation.
17/03 00u00  '60 procent zwangere vrouwen krijgt onvoldoende calcium binnen' Ongeveer 60 procent van de zwangere vrouwen krijgt dagelijks minder dan een gram calcium binnen. Dat is te weinig en vergroot het risico op complicaties voor moeder en kind. Een van de oorzaken: multivitaminen voor zwangere vrouwen bevatten onvoldoende calcium om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid te behalen.
17/03 00u00  'Een op de zeven kinderen heeft gehoorschade door te harde muziek' Eén op de zeven kinderen in de leeftijd van 9-11 jaar heeft gehoorschade die mogelijk veroorzaakt is door het luisteren naar te harde muziek. Tegelijkertijd heeft een kwart van de ouders geen idee hoe hoog het volume op de koptelefoon of oortjes van hun kinderen staat bij het luisteren naar muziek, gamen of kijken van YouTube filmpjes. Dat blijkt uit onderzoek van VeiligheidNL.
15/03 10u45  'Menstruatieklachten belemmeren dagelijks functioneren' Een derde van de vrouwen met menstruatieklachten geeft aan dat ze niet optimaal kunnen functioneren tijdens hun menstruatie. Dat blijkt uit onderzoek van gynaecoloog Bertho Nieboer en collega's van het Radboudumc.
14/03 14u30  Nederlanders drinken te weinig water Nederlanders drinken te weinig water. De helft van de mensen denkt dagelijks wel voldoende water te drinken, maar meer dan de helft krijgt te weinig binnen. Dat blijkt uit onderzoek van zorgverzekeraar Menzis.
14/03 10u15  Online tool voor goed gesprek bij arts Er is een online tool ontwikkeld die patiënten helpt om een goed gesprek te voeren met hun arts, omdat ze zich niet altijd serieus voelen genomen. Dit bleek uit een online enquête, uitgevoerd door een consortium van patiëntenverenigingen onder leiding van de Nederlandse Coeliakie Vereniging (NCV).
14/03 00u00  Tieners slapen slecht door schermgebruik Tieners hebben slaapproblemen doordat ze 's avonds nog veel op hun smartphones en tablets zitten. Door het gebruik slapen ze zelfs gemiddeld tot 40 minuten korter. Dit blijkt uit het eerste onderzoek van het RIVM naar het schermgebruik van kinderen en jongeren vlak vóór de nachtrust.
14/03 00u00  Activiteit teek neemt toe door warme weer Teken slaan door de aanzienlijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar vaker hun slag. In het zuidelijke deel van Nederland loopt de tekenactiviteitsverwachting van Tekenradar.nl op tot ‘Hoog’ en zelfs ‘Zeer hoog’. Het wordt dan ook aangeraden om een tekencheck te doen nadat je in de natuur bent geweest.
14/03 00u00  Slapeloosheid kan kwestie van aanleg zijn De oorzaak van slapeloosheid komt langzamerhand aan het licht. Voor het eerst identificeerde een internationaal onderzoeksteam 956 genen in ons brein, die een risico geven op chronische slapeloosheid.
14/03 00u00  Zware medicijnen gemakkelijk online te bestellen Zware medicijnen, zoals antibiotica en kankermedicijnen, zijn - zonder tussenkomst van een arts - eenvoudig online te bestellen. Dat concludeert de Consumentenbond op basis van eigen onderzoek.
13/03 14u15  Stijging tekort aan medicijnen neemt verder toe Medicijnfabrikanten hebben vorig jaar 1.390 meldingen gedaan van een dreigend tekort aan geneesmiddelen vanwege leveringsproblemen. Dat is een forse stijging ten opzichte van 2017, met 536 meldingen. De problemen gingen over ruim duizend verschillende medicijnen. Dat blijkt uit de jaarrapportage van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten.
13/03 00u00  Nieuwe behandelmethode tegen tinnitus Goed nieuws voor mensen met tinnitus (oorsuizen): de Universiteit Maastricht heeft een nieuwe, succesvolle behandelmethode ontwikkeld. Het wordt voortaan de nieuwe standaardmethode in Nederland en Europa, die zorgverzekeraars ook nog eens vanaf dit jaar vergoeden.
12/03 00u00  Nieuwe behandeling hartfalen in basispakket Een nieuwe behandeling bij chronisch hartfalen wordt vanaf 1 april (tijdelijk) vergoed in het basispakket van zorgverzekeringen. Het gaat om een zogenaamde voorwaardelijke toelating. Dit meldt het Erasmus MC.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van GezondheidsNet >

Scientias

Verbergen Tonen
18/03 20u30  Ultima Thule bevat mogelijk methanol, waterijs en organische moleculen Langzamerhand worden steeds meer mysteries van Ultima Thule ontrafeld. Op 1 januari 2019 scheerde New Horzions langs het kuiperbeltobject Ultima Thule. En sindsdien proberen onderzoekers steeds meer over het object te leren. Dat lukt al aardig. Zo komen de onderzoekers nu weer met een nieuwe bevinding op de proppen: aan het oppervlak van Ultima Thule […] Het bericht Ultima Thule bevat mogelijk methanol, waterijs en organische moleculen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 18u15  Onderzoekers achterhalen de herkomst van de Sariçiçek-meteorieten De brokstukken zijn 22 miljoen jaar geleden losgeraakt van planetoïde Vesta. In 2015 werden inwoners van het dorpje Sariçiçek in Turkije onverwachts getrakteerd op een meteorietenregen. 343 brokstukken werden door de dorpelingen en wetenschappers bij elkaar geraapt en voor verder onderzoek aangeboden. Nu, een aantal jaar later, weten onderzoekers waar de ruimtestenen van afkomstig waren: […] Het bericht Onderzoekers achterhalen de herkomst van de Sariçiçek-meteorieten verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 15u15  Er zijn nog maar 10 vaquita’s op aarde te vinden En daarmee dreigt de soort binnenkort uit te sterven. Het gaat verre van goed met de vaquita, die ook wel bekend staat als de Californische bruinvis. De bruinvis zit al jaren in zwaar weer, maar de laatste tijd lijkt het vooral bergafwaarts te gaan. Zo constateren onderzoekers in een rapport dat er op dit moment […] Het bericht Er zijn nog maar 10 vaquita’s op aarde te vinden verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 13u15  Niet Venus, maar Mercurius staat het dichtst bij de aarde Mercurius zou zelfs de dichtstbijzijnde buur van elke planeet in ons zonnestelsel zijn. Vraag een willekeurige astronoom welke planeet het dichtst bij de aarde staat en het antwoord dat je waarschijnlijk krijgt is Venus. Maar een nieuw onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Physics Today schoffelt die aanname onderuit. Met een nieuwe wiskundige methode bewijzen de […] Het bericht Niet Venus, maar Mercurius staat het dichtst bij de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 12u45  Met succes 34 schapen geïnsemineerd met oudste sperma ooit Het sperma lag 50 jaar in de vrieskast. Het is onderzoekers gelukt om met succes 34 merinosschapen te insemineren met sperma van een allang overleden ram. Het sperma werd in 1968 ingevroren en opgeslagen in vloeibaar stikstof. “Dit toont aan dat sperma dat lange tijd ingevroren is geweest, nog steeds levensvatbaar is,” stelt onderzoeker Simon […] Het bericht Met succes 34 schapen geïnsemineerd met oudste sperma ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 11u45  Met succes 34 schapen geïmpregneerd met oudste sperma ooit Het sperma lag 50 jaar in de vrieskast. Het is onderzoekers gelukt om met succes 34 merinosschapen te impregneren met sperma van een allang overleden ram. Het sperma werd in 1968 ingevroren en opgeslagen in vloeibaar stikstof. “Dit toont aan dat sperma dat lange tijd ingevroren is geweest, nog steeds levensvatbaar is,” stelt onderzoeker Simon […] Het bericht Met succes 34 schapen geïmpregneerd met oudste sperma ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
18/03 09u15  Wetenschappers achterhalen de oorsprong van nieuwe genen in rijst Er ontstaan gemiddeld 50 nieuwe genen ‘uit het niets’ per miljoen jaar. De DNA-letters van een gen moeten in de juiste volgorde staan om een functioneel eiwit te produceren. Kan de DNA-sequentie van een gen ‘uit het niets’ ontstaan? Wetenschappers vergeleken de genomen van 13 verschillende soorten rijst en konden het ontstaan van diverse nieuwe […] Het bericht Wetenschappers achterhalen de oorsprong van nieuwe genen in rijst verscheen eerst op Scientias.nl.
17/03 09u15  ‘Pathfinder stond aan de rand van een Martiaans meer’ 22 jaar later kijken onderzoekers heel anders naar het gebied waarin Pathfinder landde. Dat is te lezen in het blad Nature Scientific Reports. Een nieuwe blik op het landingsgebied van lander Pathfinder en rover Sojourner wijst er namelijk sterk op dat zij landden aan de rand van een allang drooggevallen meer op Mars. Van Mariner […] Het bericht ‘Pathfinder stond aan de rand van een Martiaans meer’ verscheen eerst op Scientias.nl.
16/03 09u00  Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt? Door gebrek aan betrouwbare testen blijven mogelijk schadelijke stoffen in alledaagse producten gebruikt worden. Hormoonverstoorders: ze zitten werkelijk overal in. Van plastic flesjes tot cosmetica en elektronica en aan de binnenkant van conservenblikjes. “We ontkomen er niet aan,” zegt toxicoloog Majorie van Duursen, verbonden aan de Vrije Universiteit van Amsterdam. Toch is er heel veel […] Het bericht Hormoonverstoorders: wat veroorzaken ze nou echt? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/03 19u15  De Bitcoin groen maken: dat is lastiger dan gedacht De Bitcoin verbruikte in 2018 nog net zoveel energie als heel Hongarije. Dat blijkt uit schattingen van deskundige Alex de Vries die het energieverbruik van de cryptomunt in een nieuwe studie onder de loep nam. De Vries ontdekte dat de Bitcoin 1200 keer meer energie verbruikt dan een transactie die door een bank wordt verwerkt. […] Het bericht De Bitcoin groen maken: dat is lastiger dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
15/03 16u15  Combinatie van licht en geluid vermindert Alzheimer-symptomen bij muizen De methode is wellicht een nieuw wapen in de strijd tegen Alzheimer. De opeenhoping van amyloïde plaques tussen de zenuwcellen in de hersenen is een van de kenmerken van de ziekte van Alzheimer. Door muizen bloot te stellen aan een unieke combinatie van licht en geluid, hebben onderzoekers in een nieuwe studie een veelbelovende methode […] Het bericht Combinatie van licht en geluid vermindert Alzheimer-symptomen bij muizen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/03 13u15  DNA onthult een enorme migratie op het Iberische Schiereiland De mannelijke genen werden vrijwel volledig vervangen door nieuwkomers van de Russische steppe. Onderzoekers hebben zich over eeuwenoud DNA gebogen van inwoners die gedurende duizenden jaren op het Iberische Schiereiland – dat bestaat uit Spanje en Portugal – leefden. De studie laat zien dat de bevolking van het Schiereiland in de loop der tijd drastisch […] Het bericht DNA onthult een enorme migratie op het Iberische Schiereiland verscheen eerst op Scientias.nl.
15/03 11u15  Europese sonde spot voor het eerst een lander op Mars En levert ook nog eens wat fraaie kiekjes af. De ExoMars Trace Gas Orbiter (kortweg TGO) arriveerde in oktober 2016 bij Mars en nestelde zich – zoals gepland – in een ovaalvormige baan rond de rode planeet. En nu komt het team met een aantal mooi plaatjes op de proppen, die laten zien waar de […] Het bericht Europese sonde spot voor het eerst een lander op Mars verscheen eerst op Scientias.nl.
15/03 08u45  Dit gebeurt er als je een camera tussen apen plaatst Chimpansees laten zich er in ieder geval niet door van de wijs brengen. Hoe reageren apen op een camera die ineens achter een bosje tevoorschijn komt? Met die vraag gingen onderzoekers in een nieuwe studie aan de slag. “Ons doel was om te zien hoe wilde chimpansees, bonobo’s en gorilla’s reageren op onbekende voorwerpen en […] Het bericht Dit gebeurt er als je een camera tussen apen plaatst verscheen eerst op Scientias.nl.
14/03 19u00  83 supermassieve zwarte gaten ontdekt in het piepjonge heelal De zwarte gaten hebben zich rap na de oerknal gevormd. Astronomen hebben met behulp van de Hyper Suprime-Cam van de Subaru-telescoop 83 supermassieve zwarte gaten gevonden. Een bijzondere ontdekking. Zeker als je je bedenkt dat deze zich in het piepjonge universum bevinden: het licht dat we nu opvangen is ongeveer 800 miljoen jaar na de […] Het bericht 83 supermassieve zwarte gaten ontdekt in het piepjonge heelal verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: maandag 18 maart 2019, 20u30
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/03 00u00  Twee eeuwenoude catacomben Alexandrië gered van stijgend grondwater Egypte heeft een project voltooid om de befaamde tweeduizend jaar oude catacomben in de kuststad Alexandrië te redden van het stijgende grondwater, hebben Egyptische autoriteiten zondag bekendgemaakt.
17/03 13u30  Groot deel DNA oorspronkelijke man op Iberisch Schiereiland verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch Schiereiland is weinig DNA van de oorspronkelijke mannen uit het gebied terug te vinden. De meeste genen van de mannelijke inwoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken.
17/03 11u00  DNA oorspronkelijke mannen op Iberisch Schiereiland bijna verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch Schiereiland is bijna geen DNA terug te vinden van de oorspronkelijke mannen uit het gebied dat we kennen als Spanje en Portugal. De meeste genen van mannelijke inwoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken in de loop van de jaren.
17/03 08u45  Hoe komt het toch dat we zo veel gaatjes in onze tanden hebben? Twee keer per dag poetsen en niet te vaak suiker eten. Zo moeilijk lijkt het niet om je gebit gezond te houden. Maar waarom hebben zoveel mensen dan toch gaatjes?
17/03 08u30  DNA oorspronkelijke mannen op Iberisch schiereiland grotendeels verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch schiereiland is bijna geen DNA terug te vinden van de oorspronkelijke mannen uit het gebied dat we kennen als Spanje en Portugal. De meeste genen van mannelijke bewoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken in de loop van de jaren.
17/03 07u30  Waarom hebben we toch zo veel gaatjes in onze tanden? Twee keer per dag poetsen en niet te vaak suiker eten. Zo moeilijk lijkt het niet om je gebit gezond te houden. Maar waarom hebben zoveel mensen dan toch gaatjes?
16/03 23u30  Waarom hebben we toch zoveel gaatjes in onze tanden? Twee keer per dag poetsen en niet te vaak suiker eten. Zo moeilijk lijkt het niet om je gebit gezond te houden. Maar waarom hebben zoveel mensen dan toch gaatjes?
16/03 23u30  Genen oorspronkelijke mannen op Iberisch schiereiland grotendeels verdwenen Bij mannelijke bewoners van het Iberisch schiereiland is bijna geen DNA terug te vinden van de oorspronkelijke mannen uit het gebied dat we kennen als Spanje en Portugal. De meeste genen van mannelijke bewoners van Spanje en Portugal komen van andere Europese volkeren die naar het gebied zijn getrokken in de loop van de jaren.
16/03 23u30  'Zachtere voeding vormde kaken en bracht nieuwe klanken' Een verandering van de vorm en stand van onze kaken als gevolg van het eten van zachtere voedingsmiddelen, heeft er in de loop van de jaren voor gezorgd dat onze taal sterk is veranderd. Door de andere stand van de kaak werd het mogelijk om andere klanken te produceren, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Universiteit van Zurich waar ScienceNews over schrijft.
16/03 23u30  NUcheckt: Onderzoek bewijst niet dat chocolade helpt tegen stress NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Chocolade helpt tegen stress.'
16/03 00u00  Onbemande SpaceX-capsule na eerste testvlucht succesvol geland op zee De onbemande Crew Dragon-capsule van SpaceX is vrijdagmiddag, hangend aan vier parachutes, succesvol geland op de Atlantische Oceaan. Daarmee is de eerste testvlucht van de nieuwe ruimtecapsule ten einde gekomen.
15/03 16u15  Twee muntschatten uit IJzertijd gevonden in Limburg Amateur-archeologen hebben in november vorig jaar in Limburg twee muntschatten gevonden uit de IJzertijd, meldt het Limburgs Museum in Venlo vrijdag. De munten waren door de Eburonen, een plaatselijke stam, in de jaren 50 voor Christus begraven om ze te beschermen tegen plunderende Romeinen.
14/03 21u30  Nieuwe lancering Soyuz-raket naar internationaal ruimtestation ISS Een Russische Soyuz-raket is donderdagavond vanuit Kazachstan gelanceerd naar het internationaal ruimtestation ISS. Twee van de drie astronauten aan boord van de Soyuz moesten in oktober hun vlucht naar het ISS afbreken toen hun raket problemen kreeg.
14/03 21u15  Nieuwe lancering Sojoez-raket naar internationaal ruimtestation ISS Een Russische Sojoez-raket is donderdagavond vanuit Kazachstan gelanceerd naar het internationaal ruimtestation ISS. Twee van de drie astronauten aan boord van de Sojoez moesten in oktober hun vlucht naar het ISS afbreken toen hun raket problemen kreeg.
14/03 13u15  Koraalriffen Sint-Maarten bedreigd door nieuwe ziekte Een nieuwe ziekte heeft de steenkoraalriffen voor de kust van Sint-Maarten ernstig aangetast. Volgens natuurwebsite Nature Today is al 50 tot 90 procent van het steenkoraal aangetast of afgestorven.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

5x Twee eeuwenoude catacomben Alexandrië gered van stijgend grondwater19/03 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Egypte heeft een project voltooid om de befaamde tweeduizend jaar oude catacomben in de kuststad Alexandrië te redden van het stijgende grondwater, hebben Egyptische autoriteiten zondag bekendgemaakt.
4x Aanslag Utrecht: drie doden en vijf gewonden, drie verdachten opgepakt19/03 00u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De verdachte van de schietpartij in Utrecht is opgepakt. Dat meldt de politie op een persconferentie. Intussen zijn nog twee andere verdachten aangehouden. Welke rol zij speelden, is voorlopig nog niet duidelijk.
4x Tweederde doktersassistenten kampt met geweld19/03 00u00 - GezondheidsNet: Bijna twee op de drie doktersassistenten heeft de afgelopen twee jaar te maken gehad met geweld. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Doktersassistenten (NVDA) op basis van eigen onderzoek onder bijna duizend leden.
3x Orbán spint garen bij conflict EVP19/03 00u45 - NRC.nl: Wetenschap: Woensdag besluiten de Europese christen-democraten of de partij van de Hongaarse premier Orbán bij hun groep mag blijven.
3x Politicus moet nog altijd naar Hilversum19/03 00u45 - NRC.nl: Wetenschap: Voordat de campagnes werden stilgelegd, onderzocht NRC het bereik van politici in de media. Baudet werd het meest genoemd, vooral online. Maar het bereik van Klaver en Dijkhoff is groter. Zij werden vaker genoemd op radio en tv.
3x De bovenbaas levert wat van zijn salaris in19/03 00u45 - NRC.nl: Wetenschap: De nieuwe voorzitter van Unilever verdient minder dan z’n voorganger. Ongebruikelijk, niet uniek. Wat echt duur is: een nieuwe topman van buiten.
3x Anuna De Wever en Kyra Gantois stellen boek voor in De Roma19/03 00u45 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: In het Antwerpse Borgerhout hebben klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois gisterenavond hun boekje 'Wij zijn het klimaat' voorgesteld,...
2x Kareltje woont de komende weken in kasteel Le Paige18/03 02u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: In het Herentalse kasteel van Le Paige wordt sinds zaterdag de twintigste verjaardag gevierd van de 3-jarige Karel. Het jongetje is een illustratie van Liesbet Slegers (43, foto) en beleefde in 1999 zijn eerste avonturen in het peuterboekje Karel op School. Het figuurtje is ontstaan als een krabbeltje op papier, gemaakt op een bankje in het park. “Voor mij was dat mannetje meteen al Karel”, lacht de illustratrice. Pas enkele jaren later kwam Kaatje erbij.
1x Schoten, angst, verhalen en een klopjacht in de wijken18/03 23u15 - NRC.nl: Wetenschap: Pas laat in de middag werd duidelijk hoeveel slachtoffers er waren na de schietpartij in de Utrechtse sneltram. Vroeg in de avond werd de dader gepakt. „M’n kind neemt altijd de telefoon op, maar nu niet!”
1x Proces Kasteelmoord: ‘Dertig jaar is geen gerechtvaardigde bestraffing’18/03 21u15 - De Standaard: Wetenschap: In de zaak van de Kasteelmoord vraagt advocaat Johan Platteau een mildere straf dan de 27 jaar die dokter André Gyselbrecht in eerste aanleg kreeg. ‘Meer straf dan nodig heeft geen doel. Het staat zelfs gelijk aan een nodeloze wreedheid.’

Statistieken

Artikels:
31286
Gelezen:
688
Aantal lezers nu:
50


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven