vrijdag 19 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u15
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
19/10 01u15  Zoektocht naar lichamelijke resten Saoedische journalist in bos bij Istanboel Turkse onderzoekers zoeken in het Belgrade bos bij Istanboel en in de stad Yalova naar lichamelijke resten van journalist Jamal Khashoggi, die sinds 2 oktober wordt vermist.
19/10 00u45  Turkse onderzoekers zoeken in bos bij Istanboel naar resten journalist Turkse onderzoekers zoeken in het Belgrade bos bij Istanboel en in de stad Yalova naar lichamelijke resten van journalist Jamal Khashoggi, die sinds 2 oktober wordt vermist.
19/10 00u15  Kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit voor 75e Bevrijdingsdag Het kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit voor de 75e Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren. De landelijke viering is in 2020.10 
18/10 22u30  Veertien jaar cel voor Curaçaose 'apostel' wegens seksueel misbruik Op Curaçao is de kerkleider Orlando B. donderdag in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Ook mag hij negentien jaar de functie van kerkleider niet uitoefenen. Volgens de rechter is bewezen dat de 54-jarige B. meerdere vrouwen en ook minderjarigen gedurende een lange periode seksueel heeft misbruikt.
18/10 22u30  Volleybalsters in halve finale WK | Drukke avondspits Wat gaat er vrijdag in ieder geval gebeuren? Hieronder de hoofdpunten uit de nieuwsagenda van 18 oktober 2018.
18/10 22u00  Zaanstad praat met voor- en tegenstanders Zwarte Piet over landelijke intocht Bij de gemeente Zaanstad zijn tot nu toe tien actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet bekend. Ze overwegen te demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 17 november in Zaanstad. De gemeente wil met hen in gesprek.
18/10 21u30  Schotse fietst in 125 dagen solo de wereld rond De Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. 
18/10 21u30  Frankrijk ruimt na botsing schepen olie op van stranden Côte d'Azur Frankrijk hield donderdag een grote schoonmaakactie op de stranden in het oosten van het land. Door een botsing van twee vrachtschepen op 7 oktober spoelt er langzaam olie aan. De schepen kwamen met elkaar in aanvaring op de Middellandse Zee bij Corsica.
18/10 21u15  Democraten: 'Trump had belang bij afblazen verhuizing FBI' De Amerikaanse president Donald Trump was persoonlijk betrokken bij het besluit om de verhuizing van de federale politiedienst FBI uit het huidige hoofdkwartier in Washington stop te zetten, blijkt uit vrijgegeven e-mails. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling, zeggen critici.
18/10 21u00  Democraten: 'Trump op dubieuze wijze betrokken bij afblazen verhuizing FBI' De Amerikaanse president Donald Trump was persoonlijk betrokken bij het besluit de verhuizing van de federale politiedienst FBI uit het huidige hoofdkwartier in Washington stop te zetten, blijkt uit vrijgegeven e-mails. Dat wekt de schijn van belangenverstrengeling, zeggen critici.
18/10 20u30  Frankrijk ruimt olie op van stranden Côte d'Azur na botsing schepen In Frankrijk werd er Er donderdag een grote schoonmaakactie gehouden op de stranden in het oosten van het land. Door een botsing van twee vrachtschepen op 7 oktober spoelt er langzaam olie aan. De schepen kwamen met elkaar in aanvaring op de Middellandse Zee bij Corsica.
18/10 20u00  Afghanen van zeventien en achttien jaar aangeklaagd vanwege dood Duitser Een Duitse officier van justitie heeft zes weken na de dood van een 22-jarige man in de Oost-Duitse plaats Köthen twee jonge Afghanen in staat van beschuldiging gesteld.
18/10 20u00  Rutte vraagt EU-lidstaten minder wapens aan Saoedi-Arabië te leveren Premier Mark Rutte heeft op de EU-top in Brussel andere lidstaten aangemoedigd minder wapens naar Saoedi-Arabië te exporteren. De Tweede Kamer had hem opgeroepen daarop aan te dringen naar aanleiding van de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi.
18/10 19u00  Afghanen van 17 en 18 aangeklaagd wegens dood Duitser De officier van justitie heeft zes weken na de dood van een 22-jarige man in de Oost-Duitse plaats Köthen het onderzoek afgerond en twee jonge Afghanen in staat van beschuldiging gesteld. 
18/10 19u00  Rutte vraagt EU-lidstaten om Saoedi-Arabië minder wapens te leveren Premier Mark Rutte heeft op de EU-top in Brussel andere lidstaten aangemoedigd minder wapens naar Saoedi-Arabië te exporteren. De Tweede Kamer had hem opgeroepen daarop aan te dringen naar aanleiding van de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi.
Laatste update: vandaag om 1u15
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
19/10 01u00  Raad van Europa tegen Nederland: doe meer tegen mensenhandel Nederland moet meer doen tegen mensenhandel, zegt de Raad van Europa. Volgens de organisatie heeft Nederland in de afgelopen jaren al veel vooruitgang geboekt, maar zijn er nog dingen die beter moeten.
19/10 00u45  Marcouch: ik was zélf vatbaar voor salafisme Burgemeester Ahmed Marcouch is trots op het oprollen van een salafistisch terreur-team door de politie en het OM, met meerdere invallen in ’zijn’ Arnhem. Toch moeten we waakzaam blijven voor de gedachtes van onze kinderen, zegt Marcouch, die toegeeft zelf óók vatbaar te zijn geweest voor die stroming.
19/10 00u00  Ambtenaar verzint zeebrapad met ’Silly Walk’ Vlakbij het gemeentehuis van Spijkenisse is een ’Silly Walk’-oversteekplaats in gebruik genomen.
18/10 23u15  Dode bij crash met auto ’vol cash geld’ in Hoogeveen Bij een eenzijdig ongeval in Hoogeveen is een dodelijk slachtoffer gevallen. Een andere raakte zwaargewond. Volgens getuigen zou veel cash geld in de betreffende auto zijn gevonden.
18/10 23u15  Straattuig verstoort televisie-interview Tijdens een interview met fractievoorzitter Hilbrand Nawijn zijn de politicus en WNL-verslaggever Joost Karreman bedreigd door een groep hangjongeren in Zoetermeer. Het interview werd uiteindelijk onder politiebegeleiding afgenomen en Nawijn en Karreman werden door agenten naar hun auto begeleid.
18/10 23u15  PVV'er Bosma vergelijkt D66 met Ku Klux Klan Volgens PVV'er Martin Bosma pleit D66 voor een personeelsbeleid dat het aantal blanken op ministeries moet terugdringen. Waarop hij de partij racistisch noemt.
18/10 23u00  Man overlijdt in woning, drie verdachten vast In een woning aan de Linker Rottekade in Rotterdam heeft de politie na een melding van een steekpartij donderdagavond drie verdachten aangehouden.
18/10 21u30  WNL-verslaggever en oud-minister op straat bedreigd Tijdens een interview met fractievoorzitter Hilbrand Nawijn zijn de politicus en WNL-verslaggever Joost Karreman bedreigd door een groep hangjongeren in Zoetermeer. Het interview werd uiteindelijk onder politiebegeleiding afgenomen en Nawijn en Karreman werden door agenten naar hun auto begeleid.
18/10 21u30  Wildwest in Zaans ziekenhuis: politie zoekt schutter De politie heeft beelden naar buiten gebracht van de schietpartij bij het Zaans Medisch Centrum van afgelopen weekend. Weet u meer, bel de politie op 0800-6070 of anoniem 0800-7000.
18/10 20u45  Minister: onderzoek naar verspreiding legionella via waterzuivering Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat onderzoek doen naar de verspreiding van legionella door biologische waterzuiveringsinstallaties. Dat laat ze weten naar aanleiding van de verspreiding van de bacterie in Noord-Brabant.
18/10 20u30  Zaanstad praat met Grauwe Eeuw over intocht De gemeente Zaanstad heeft contact met tien actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet, waaronder de radicale ’De Grauwe Eeuw’. De voorman van die groep werd afgelopen jaar door het OM verdacht van een oproep tot moord op Sinterklaas, waarbij kinderen ’onder de hersenen en botsplinters’ moesten komen te zitten.
18/10 20u15  Woonwagenbewoners verstoren debat Tweede Kamer Een Tweede Kamerdebat over standplaatsen voor woonwagenbewoners is verstoord door luid geklap en geschreeuw. In de propvolle zaal ging het lange tijd goed. Toch konden woonwagenbewoners hun emoties niet bedwingen toen Kamerlid Nijboer (PvdA) opstond om een lans te breken voor de kampbewoners. Geheel tegen de regels in volgde hard applaus en gefluit. De voorzitter moest ingrijpen.
18/10 20u00  Activiste Musa vervolgd wegens tweets Vrouwenrechtenactiviste Shirin Musa (41) wordt wegens twee Twitter-berichten uit december 2017 vervolgd door het Openbaar Ministerie. Haar worden smaad en laster ten laste gelegd.
18/10 19u30  PVV-Bosma vergelijkt D66 met Ku Klux Klan Volgens PVV'er Martin Bosma pleit D66 voor een personeelsbeleid dat het aantal blanken op ministeries moet terugdringen. Waarop hij de partij racistisch noemt.
18/10 19u30  Jubilerend ’Adieu God?’ was bijna geschrapt Tijs van den Brink staat aan de vooravond van zijn honderdste aflevering van het EO-programma Adieu God?, dat ten onder dreigde te gaan aan bezuinigingen. De presentator is blij dat hij door mag, maar ziet ook een treurige kant aan het verhaal.
Laatste update: vandaag om 1u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
18/10 14u45  Tweede Kamer weigert debat over omstreden VN-migratiepact In Europa groeit de weerstand tegen het VN-migratiepact: een wereldwijd geldend verdrag dat migratie mogelijk verheft tot mensenrecht. Opvallend is dat de Tweede Kamer niet van plan is te debatteren over de gevolgen voor Nederland van het pact. Het VN-migratiepact, het Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration, is in juli van dit jaar … Continued The post Tweede Kamer weigert debat over omstreden VN-migratiepact appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 10u15  Klimaat kan de prijs van een biertje verdubbelen Zelfs Donald Trump zegt het: de aarde warmt op. En dat betekent, op zijn minst, dat een beetje verkoeling op zijn tijd meer dan welkom is. Met een biertje bijvoorbeeld. Maar dat laatste gaat dus niet zomaar. Klimaatverandering zal bier namelijk veel duurder maken, concludeerden wetenschappers in een vorige week verschenen artikel in het blad … Continued The post Klimaat kan de prijs van een biertje verdubbelen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/10 10u15  Zo willen Democraten Amerika veranderen Lees meer >
18/10 00u00  Gispen Classics, gewoon verantwoord! Lezersaanbieding Als lezer ontvangt u bij Dutch Originals bij aankoop van een Gispen 412S fauteuil een bijzettafel GT 530 of GT 411 gratis!             Gispen Today 530   Gispen Today 411 Deze actie loopt t/m 31 december 2018. Voor meer informatie dutchoriginals.com of bel 0345 612 100 The post Gispen Classics, gewoon verantwoord! appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/10 19u30  Kwestie Dille weer opgelaaid na uitspraken Van Doorn Lees meer >
17/10 15u00  Amerikaanse boekenkast: Benito Cereno Lees meer >
17/10 12u30  ?Terecht dat christelijke bakker homohuwelijk-taart mocht weigeren?? Een christelijk bakkerskoppel uit Noord-Ierland mocht weigeren een taart te bakken met daarop de tekst ‘Steun het homohuwelijk’. Dat heeft het Britse hooggerechtshof vorige week bepaald nadat de bakker in 2014 het verzoek afwees om een dergelijke taart te bakken. Homorechtenactivist Gary Lee vroeg het christelijke echtpaar Daniel en Amy McArthur, die samen een bakkerij … Continued The post ‘Terecht dat christelijke bakker homohuwelijk-taart mocht weigeren…’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/10 12u30  Democraten geven twee keer zo veel geld uit Lees meer >
16/10 18u30  Na onderzoek in consulaat nog niets zeker over lot Khashoggi Het is vandaag precies twee weken geleden dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi verdween toen hij het consulaat in Istanbul bezocht. Ondanks sterke vermoedens dat hij daar is vermoord, heeft een eerste onderzoek in het gebouw geen harde bewijzen opgeleverd. De ministers Hoekstra en Blok willen hun reis naar een investeringsconferentie in Riaad daarom nog … Continued The post Na onderzoek in consulaat nog niets zeker over lot Khashoggi appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/10 16u00  Politiek toont dubbele moraal op Grote Markt in Haarlem Mooi dat er zondag zoveel steun van burgers was voor de bedreigde Haarlemse burgemeester Jos Wienen. Maar de manifestatie, en dan vooral de rol van minister Ollongren, had ook iets potsierlijks, schrijft Geerten Waling. Het was hartverwarmend afgelopen zondag. Half Haarlem was naar de Grote Markt getogen om morele steun te geven aan de burgemeester, … Continued The post Politiek toont dubbele moraal op Grote Markt in Haarlem appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/10 16u00  De mythe van de cruciale latino-stem In zijn dagelijkse update over de midterms besteedt Amerika-correspondent Emile Kossen vandaag aandacht aan wat de cruciale latino-stem wordt genoemd. En verder: Republikeinen stevenen af op winst in Nevada, Trump is loslippig in tv-programma 60 minutes en Poetin-bondgenoot in de problemen. De midterms komen snel dichterbij – de eerste keer dat Amerika naar de stembus … Continued The post De mythe van de cruciale latino-stem appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/10 11u15  ?Europa, volg Trump en pak expansief China hard aan?? Lees meer >
15/10 17u45  OM: Syrische steker Malek F. geen terrorist, maar extremist Lees meer >
15/10 17u45  ?Aanpakken die sjeik!? Lees meer >
15/10 14u30  ?Khashoggi was bezorgd dat er iets met hem ging gebeuren? Lees meer >
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 14u45
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
18/10 18u15  Lange jongens en meisjes moeten topsport redden: 'Lengte is cruciaal' Gezocht: jongens die langer worden dan 1,95 meter en meiden die zeker 1,85 worden. Sportorganisatie NOC*NSF komt met deze bijzondere oproep. "We hebben grote behoefte aan lange jongens en meisjes voor onze topsport."
18/10 17u15  Rutte zeer bezorgd over verdwijning Saoedische journalist Khashoggi Premier Mark Rutte is zeer bezorgd over de verdwijning van onderzoeksjournalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Turkije. Khashoggi verdween daar op 2 oktober. Aangenomen wordt dat hij op het consulaat in Istanbul is gemarteld en vermoord.
18/10 17u00  Premier Rutte zeer bezorgd over verdwijning Saoedische journalist Khashoggi Premier Mark Rutte is zeer bezorgd over de verdwijning van onderzoeksjournalist Jamal Khashoggi in het consulaat van Saoedi-Arabië in Turkije. Khashoggi verdween daar op 2 oktober. Aangenomen wordt dat hij op het consulaat in Istanbul is gemarteld en vermoord.
18/10 16u30  Boekhoorn: 'Schuldenlast en ruzie nekten Hema' Investeerder Marcel Boekhoorn wil Hema weer gezond maken door schulden terug te brengen en de verstoorde verhouding met de franchisenemers te herstellen. "Advocaten zijn niet meer welkom bij de Hema. Alleen als klant."
18/10 16u30  Weer ongeluk met gevaarlijk Multiplay-springkussen Opnieuw is een kind gewond geraakt na een metershoge val van een Multiplay-springkussen. Het slachtoffer is met een ambulance afgevoerd. Dit is het vierde ongeluk in korte tijd op een zogenoemde Multiplay. Zo liepen twee kinderen een schedelbasisfractuur op nadat ze afgelopen zomer van net zo'n springkussen waren gevallen.
18/10 15u30  Als agent je voordoen als terrorist: 'Heftigste baan van Nederland' Het is misschien wel de moeilijkste baan van Nederland. Je moet glashard kunnen liegen, je voordoen als een crimineel en een minuscule fout kan fataal zijn. De twee politie-infiltranten die de afgelopen maanden een terreurcel in de gaten hielden, moeten het zwaar hebben gehad.
18/10 15u30  Ryanair en piloten brengen ruzie tot nieuw dieptepunt Ryanair en de pilotenvakbonden in Europa liggen al jaren met elkaar in de clinch en dat wordt er niet beter op. Deze week bereikt de vete een voorlopig absurd dieptepunt met gekijf over een foto die in scène is gezet.
18/10 15u30  Kijk terug: wat wil Boekhoorn met Hema? Hema wordt overgenomen door ondernemer Marcel Boekhoorn. Hij heeft een overeenkomst gesloten met de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.
18/10 15u15  Ophef om stuntprijzen kroegen: 'Biertje voor 50 cent kan toch niet!' Een biertje voor 50 cent. Twee kroegen in Deventer bieden het aan. Voor studenten klinkt dit als muziek in de oren, maar verslavingsinstituten hebben er geen goed woord voor over. "Onvoorstelbaar dat kroegen dit doen."
18/10 15u15  Apple betaalt eindelijk belasting in EU: 14,3 miljard euro Apple doet nu ook wat wij allemaal al jaren doen: belasting betalen. In totaal heeft de maker van iPhones, Apple Watches en MacBooks 14,3 miljard euro overgemaakt aan de Ierse overheid.
18/10 15u15  Wat wil Boekhoorn met Hema? Volg zijn toelichting live Hema wordt overgenomen door ondernemer Marcel Boekhoorn. Hij heeft een overeenkomst gesloten met de huidige eigenaar, de Britse investeringsmaatschappij Lion Capital.
18/10 14u15  Hema-koper Boekhoorn stak geld Telfort-klapper in talloze bedrijven De Hema komt in handen van de Nederlandse investeerder Marcel Boekhoorn. Hij werd rijk met Telfort, is bekend van de panda’s van Ouwehands Dierenpark, zijn kantoor is boven het gorillaverblijf in de dierentuin en hij heeft een relatie met de zus van Yolanthe.
18/10 12u30  Chaniel heeft hiv en kan het niet vertellen op zijn school in Den Haag Op school raden ze het hem keer op keer af. De 15-jarige Chaniel uit Nootdorp heeft hiv, maar voelt zich al jaren gedwongen om te zwijgen. Zelfs zijn klasgenoten weten het niet, maar nu is het tijd om de waarheid te vertellen. "Ze zijn bang voor reacties van ouders."
18/10 11u45  Ryanair: sluiting basis Eindhoven geen vergelding voor stakingen De sluiting van de basis van Ryanair op Eindhoven Airport is volgens de luchtvaartmaatschappij geen vergelding voor de stakingen van de Nederlandse piloten. De resultaten van Ryanair op Eindhoven Airport stonden al langer onder druk, onder andere vanwege de beperkte openingstijden en groeimogelijkheden en hogere kosten.
18/10 01u00  Cadeaubon helpt bij stoppen met roken: 'Zo'n extraatje maakt je trots' Dat stoppen met roken lastig is, weet Hugo Pelzer als geen ander. Een pakje per dag rookte hij, soms meer. Maar hij is er vanaf en omdat hij meedeed aan een onderzoek, kreeg hij er zelfs 350 euro aan cadeaubonnen voor.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 18u15
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
19/10 00u30  VOC-speech toch niet van Balkenende: boek uit de handel Het boek De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken is per direct uit de handel genomen, omdat slechts 49 van de speeches echt zijn. Een toespraak over de VOC-mentaliteit die was toegeschreven aan oud-premier Jan Peter Balkenende blijkt een satirische column, ontdekte Trouw. De 'speech' verscheen in 2006 op de links-activistische website Doorbraak.eu. Het boek is samengesteld door Denise Parengkuan. De historicus erkent in de krant dat ze een fout heeft gemaakt. 'Ik heb niet genoeg gecontroleerd of de tekst van deze toespraak klopt.' Bloemen Uitgever Hans van Maar van Just Publishers noemt het een enorme domper. 'Blijkbaar heeft de auteur haar feiten niet genoeg gecheckt. Dat doet mij twijfelen over de rest van het boek. Daarom trekken we het terug', zegt hij. De uitgever gaat Balkenende bloemen en een brief met excuses sturen. Een passage uit de column luidt: 'Jan Pieterszoon Coen, Michiel de Ruyter. Zij hadden die koopmansgeest en ondernemingszin, die VOC-mentaliteit: als je iets wilt bezitten, dan maak je het tot je eigendom.' Geweld en kolonisatie In 2006 sprak Balkenende daadwerkelijk een aantal keer over de VOC-mentaliteit, waarmee hij verwees naar de ondernemingszin van het handelsbedrijf. Critici vonden het een ongelukkige verwijzing omdat de Vereenigde Oostindische Compagnie ook wordt geassocieerd met geweld en kolonisatie. Het is al de tweede keer dat de column in een boek wordt toegeschreven aan de oud-premier. In Tot hier en nu verder van Cees van Lotringen stond ook een passage uit de column. Dat boek, dat eerder dit jaar uitkwam, werd ook uit de handel genomen en is herschreven.
18/10 23u15  Pastor Curaçao krijgt hogere straf voor ontucht en verkrachting Kerkleider Orlando B. is op Curaçao in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar cel voor het seksueel misbruiken van drie tienermeisjes en vier jonge vrouwen. Ook mag de 54-jarige B. negentien jaar de functie van kerkleider niet uitoefenen. Het OM had in hoger beroep twaalf jaar tegen hem geëist. Het hof heeft 'gezien de aard van de feiten' besloten de zelfverklaarde apostel een hogere straf te geven. De voormalig leider van de Rains of Blessingskerk werd vorig jaar juli veroordeeld tot negen jaar cel en een functieverbod van veertien jaar. Tegen de uitspraak ging B. in beroep. Het OM vond de opgelegde celstraf te laag, en ging ook in hoger beroep. Volgens correspondent Dick Drayer zegt B. dat sprake is van een complot tegen hem. 'B. ziet zichzelf als een slachtoffer van een complot door ex-kerkleden. Zo hebben andere kerken volgens hem mensen aangezet om valse verklaringen te doen. Ook legt hij de schuld van het misbruik bij de slachtoffers', vertelt Drayer. 'Dat rekent het hof de pastor zwaar aan.' Duiveluitdrijving B. drogeerde zijn slachtoffers en verkrachtte hen onder de noemer van duiveluitdrijving. Hij vertelde hun dat ze bezeten waren door demonen en dat hij die wakker zou maken als ze over het misbruik zouden vertellen. Een van de slachtoffers raakte vijf keer zwanger, waarna B. de abortussen betaalde. Het misbruik duurde jaren. Zijn jongste slachtoffer was 11 jaar oud.
18/10 23u00  Kim en Kanye uit elkaar? Of toch niet Kim Kardashian en Kanye West zijn uit elkaar. Met een simpele tweet zorgde het Amerikaanse modetijdschrift Elle even voor consternatie in de showbizzwereld en ver daarbuiten door de scheiding van hét glamourkoppel van de VS te melden. Tot mensen die op de link naar het artikel klikten, ontdekten dat ze voor de gek waren gehouden. De link leidde namelijk naar een pagina waar Amerikanen zich kunnen registreren als kiezer voor de aankomende tussentijdse verkiezingen in het land. 'Vrouwen hebben langzittende politici uit het zadel gekregen en voor historische verkiezingsraces gezorgd. Nu heb jij de kans op ze te stemmen', schrijft Elle op de site. De deadline voor kiesregistratie loopt de komende dagen in veel staten af. De actie van Elle was niet de eerste foptweet van de afgelopen tijd bedoeld om Amerikanen te overtuigen van de noodzaak zich te registreren als kiezer. Zo meldde de in de VS populaire transgenderactiviste Ashlee Marie Preston zaterdag al als eerste een 'breuk' tussen Kardashian en Kanye West, de rapper die zich tegenwoordig 'Ye' noemt. Het resultaat: ruim 60.000 retweets, 141.000 likes en waarschijnlijk honderdduizenden bezoekers voor een kiesregistratiewebsite. Twitteraar Tim zei maandag te weten waarom popster Ariana Grande niet meer verloofd is. Ook bij dat bericht kwam de nieuwsgierige klikker bedrogen uit. Maar dat een gerespecteerd en populair medium als Elle met bijna 7 miljoen volgers op Twitter zich waagde aan een dergelijke actie veroorzaakte nogal wat gefronste wenkbrauwen. Journalisten betichten Elle van kopieergedrag en het verspreiden van desinformatie. Elle heeft nog geen reden gegeven om bezoekers naar de registratiepagina te trekken met een neptweet. Wel is het in de VS steevast een klus om burgers naar de stembus te lokken. Zeker als het gaat om de tussentijdse verkiezingen, wanneer een groot deel van het Congres wordt gekozen. Gemiddeld stemmen vier op de tien Amerikanen tijdens die verkiezingen.
18/10 22u00  Game-uitgever Rockstar onder vuur vanwege 100-urige werkweken Is het nu wel of niet een hel om bij game-uitgever Rockstar te werken? Op die vraag lijkt het bedrijf zelf ook antwoord te willen, nu het medewerkers via een interne mail uitdrukkelijk toestaat werkervaringen publiekelijk te delen. 'Zonder het mooier te maken dan het is.' Rockstar kwam onder vuur te liggen vanwege een interview met Rockstar-baas Dan Houser dat maandag in New York Magazine stond. Daarin zegt Houser dat zijn werknemers de afgelopen tijd geregeld 100-urige werkweken draaiden. Volgens Houser was dat nodig om de westerngame Red Dead Redemption 2, een van de grootste en duurste van de afgelopen jaren, tijdig af te krijgen. Eerder ophef De uitlatingen van Houser veroorzaakten ophef in de game-industrie. Zo reageerden collega-uitgevers, gamejournalisten en oud-medewerkers verwonderd. In 2010, toen het eerste deel van Red Dead Redemption uitkwam, haalde Rockstar ook al het nieuws vanwege de pittige werkweken bij het bedrijf. Geliefden van medewerkers schreven een open brief over lange werkdagen en slechte arbeidsomstandigheden. Ze noemden werken bij Rockstar 'misleidend, uitbuitend en uiteindelijk schadelijk'. Nuances Rockstar-baas Houser probeerde zijn uitspraken een dag na het interview te nuanceren door te stellen dat niemand werd gedwongen zo hard te werken. Ook betrof het volgens hem een klein aantal personen. Na de oproep van het bedrijf aan werknemers hun ervaringen online te delen, regende het positieve berichten. Zo twitterde Timea Tabori dat ze in vijf jaar werken bij Rockstar nooit is gevraagd om 100 uur per week te werken en als ze overwerkte, was dat haar eigen beslissing. 'Als iemand ons een verschrikkelijke werkplek noemt, beschikt hij over valse informatie', aldus Tabori. Volgens Phil Beveridge waren de werkomstandigheden op zijn kantoor in de afgelopen jaren juist flink verbeterd. Maar al die nuances vielen weg tegenover bijvoorbeeld de tweet van Job Stauffer, die bij Rockstar werkte aan het vierde deel van de populaire Grand Theft Auto-reeks. 'Het was als werken met een pistool tegen je hoofd, zeven dagen per week', stelde Stauffer. Dylan Wildman, die bij Rockstar meehielp aan Grand Theft Auto V, vond het afronden van die game 'een hel'. Volgens hem legt de situatie bij Rockstar een dieper liggend probleem bloot, namelijk: de hoge werkdruk in de gamewereld. Elk spel - vooral de grote producties - kent een zogenoemde crunch time, oftewel de periode waarin het product afgemaakt moet worden. Vaak onder hoge druk, omdat een game meestal ruim een jaar voordat het wordt uitgebracht al een releasedatum krijgt en uitstel het laatste is wat een uitgever wil. Over de werkdruk tijdens crunch time wordt al langer gediscussieerd in de gamewereld. Daarnaast klinkt de roep om vakbonden op te richten voor gamepersoneel luider. Zeker nu de industrie almaar groeit - in 2017 werd de grens van 100 miljard dollar doorbroken - en gameprojecten steeds groter worden. Volgens voormalig Rockstar-medewerker Dylan Wildman is de oplossing simpel: 'We moeten gewoon af van die cultuur van releasedatums en hypes'.
18/10 21u45  Zaanstad in gesprek met actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet De gemeente Zaanstad is in gesprek met tien organisaties die willen demonstreren bij de landelijke sinterklaasintocht op 17 november. Het gaat zowel om voor- als tegenstanders van Zwarte Piet, bevestigt een woordvoerder van de gemeente na berichtgeving door het AD. Drie organisaties hebben zelf bij de gemeente aangegeven dat ze willen demonstreren. Alle drie zijn het pro-Zwarte Piet-actiegroepen. 'De gesprekken hebben maar één doel: kijken of we afspraken kunnen maken zodat kinderen er geen last van krijgen', zegt de woordvoerder. Bekend was al dat de extreemrechtse Nederlandse Volks-Unie (NVU) wil betogen, net als de extreemlinkse actiegroep De Grauwe Eeuw. De gemeente zocht ook zelf contact met organisaties 'waarvan we denken dat ze van plan zijn om te demonstreren', zegt de woordvoerder. 'Sommige wilden met ons in gesprek, andere niet.' Actiegroepen kunnen tot drie dagen van tevoren kenbaar maken dat ze willen betogen. Burgemeester Hamming liet eerder weten dat protest bij de intocht is toegestaan, zolang kinderen er geen last van hebben. Vorig jaar was er veel te doen rond de landelijke intocht in Dokkum. Toen blokkeerden tientallen actievoerders de A7, waardoor betogers tegen Zwarte Piet niet bij de intocht aanwezig konden zijn. VVD: verbied demonstraties De VVD in Zaanstad wil een verbod op demonstraties bij de intocht. 'Je zet bij voetbal ook geen hooligans naast het kindervak', zei fractievoorzitter Marianne de Boer tegen NH Nieuws. 'De burgemeester zal eerst antwoord geven op de vragen van de VVD, voordat we met een antwoord naar buiten treden', reageert de woordvoerder. Omroep NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie van de intocht, heeft besloten dat naast roetveegpieten ook volledig zwarte pieten in de optocht zullen voorkomen. Toch is het volgens een woordvoerder uiteindelijk de bedoeling dat alleen roetveegpieten worden gebruikt. 'We zijn begonnen met een ontwikkeling die we willen voortzetten. Elk jaar een beetje meer roetveegpieten.' Een van de negen sinterklaascomités in Zaanstad haakte af toen bekend werd dat er bij de komende intocht roetveegpieten worden ingezet.
18/10 21u30  Auto's in Seattle beschadigd door stuiterende metalen ballen In de Amerikaanse stad Seattle is een straat urenlang afgesloten geweest nadat honderden metalen ballen met hoge snelheid over de weg waren gestuiterd. De voorwerpen, met een geschatte grootte van jeu-de-boulesballen, werden vervoerd door een vrachtwagen toen de lading losbrak en de weg af rolde en stuiterde. De ballen, die worden gebruikt om stenen te vermalen, kwamen onderweg automobilisten tegemoet. Meerdere voertuigen raakten beschadigd. Niemand raakte gewond. Het is niet duidelijk hoe de lading ballen uit de truck is gevallen. De politie was er snel bij om de straat af te sluiten en weggebruikers te waarschuwen. Volgens lokale media kostte het uren om de ballen op te ruimen.
18/10 21u30  Saudische prins heeft 'bijna overal wel vinger in de pap' Bij zijn aantreden als kroonprins werd de jonge en energieke Mohammed bin Salman begroet als een hervormer, maar dat beeld sloeg al snel om. Wie is die machtige Saudische kroonprins? Mohammed bin Salman, 33 jaar, was voordat hij aan de macht stond al een van de meest invloedrijke personen in het koninkrijk. Als zijn 81-jarige vader begin 2015 de nieuwe koning wordt, beseft hij dat zijn regeerperiode niet lang zal duren vanwege zijn leeftijd en broze gezondheid. Hij doet er alles aan om zijn lievelingszoon voor te trekken. Hij wordt benoemd tot minister van Defensie en de voortrekker van Vision 2030 - een groot plan om Saudi-Arabië te moderniseren. In een land dat lang geregeerd werd door oude koningen, was Bin Salman jong, ambitieus en daadkrachtig. Althans, dit is het beeld dat Saudi-Arabië graag schetste van de kroonprins. In de westerse media werd hij bejubeld om zijn plannen om vrouwen te laten autorijden en naar de bioscoop te laten gaan. Saudische pr-machine Ook veel jonge Saudi's bewonderen de energieke vertegenwoordiger van hun generatie, want ook daar is zijn imago de laatste jaren zorgvuldig door de Saudische media opgebouwd. Analisten waren echter sceptisch: wilde hij echt hervormingen doorvoeren of was het puur een manier om de macht te consolideren? Volgens arabiste Laila al-Zwaini weten de kroonprins en zijn pr-machine heel goed wat wij in het Westen belangrijk vinden. Vrouwenrechten bijvoorbeeld. 'Saudische vrouwen waren al jarenlang bezig met hun strijd om te mogen autorijden. Bin Salman begreep dat als hij wilde moderniseren, net zoveel moest toegeven als nodig om geen opstand te veroorzaken. Vrouwen moeten gaan werken en autorijden om zijn plannen te realiseren. En dus stond hij autorijden toe en deed dat tegelijkertijd met een breed in de pers uitgemeten aankondiging op de ambassade in de VS. Dat doe je niet als je het puur voor je eigen volk doet.' Oorlog zonder toestemming Ondertussen begon hij ook de oorlog in Jemen. 'Vanaf dat moment heeft hij echt zijn stempel op het beleid gedrukt', zegt Bertus Hendriks van Instituut Clingendael. 'Als minister van Defensie is hij de architect achter de inval in Jemen. Hij riep de oorlog uit zonder toestemming, gewoon op eigen houtje, met het idee: die oorlog ga ik zo winnen. Zo leerde ik hem kennen. Niet als mogelijke hervormer, maar als beginnend despoot.' Al snel wordt duidelijk dat Bin Salman wil hervormen, maar wel onder zijn voorwaarden. Iedereen die daar buiten treedt wordt gearresteerd. Wrede hervormingen Dat merkten verschillende prinsen die hij arresteerde en gijzelde in het Ritz-Carlton hotel. Bin Salman zei dat hij daarmee corruptie aanpakte, omdat de prinsen over miljoenen beschikten die in de staatskas thuishoorden. Ook vrouwen die nadat ze mochten autorijden een stap verder wilden gaan en meer rechten wilden, merkten dat dat niet ging. Ze wilden het statuut van de vrouw veranderen, maar werden gearresteerd en vastgezet. Al-Zwaini noemt Bin Salman wreed. 'Hij is niet in het Westen opgegroeid, heeft daar niet gestudeerd en komt uit de koninklijke bubbel van Saudi-Arabië. Hij heeft geleerd totaal geen respect voor vrouwen of andere mensen te hebben en dat zie je terug in zijn hervormingen.' Hij arresteert mensen, perkt de persvrijheid in en kan niet tegen kritiek. 'Als dat wat ik nu in dit artikel vertel in Saudi-Arabië zou zeggen, zou ik allang in een gevangenis wegkwijnen', aldus Al-Zwaini. Er zijn wel meerdere mensen die kritiek hebben, maar die doen dat niet in het openbaar. Khashogghi, de Saudische journalist die nu vermist is, wist ook dat het gevaarlijk was. Hij begon te schrijven over de autorijdende vrouwen die de gevangenis in moesten. Ook leverde Khashogghi kritiek op de oorlog in Jemen. Khashogghi wist dat hij zich op glad ijs bevond. Daarom ging hij naar Amerika. 'Daar kreeg hij meer speelruimte, wat zijn situatie erger maakte. Hij kon publiceren in The Washington Post en was te gast in talkshows die over Saudi-Arabië gingen', aldus Bertus Hendriks. Bin Salman sprak daar vrijuit. Dat werd hem niet in dank afgenomen. En nu is hij verdwenen. Volgens een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris is Khashogghi slachtoffer geworden van een Saudisch moordcommando. Al-Zwaini: 'Er gebeurt niet veel in Saudi-Arabië waarbij Bin Salman geen vinger in de pap heeft. Ik zie geen enkele reden om niet te denken dat hij er niet achter zit. Als hij echt onschuldig zou zijn, zou hij het lichaam wel tonen en onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Maar dat doet hij niet.'
18/10 21u15  Onverschrokken Saudische prins heeft 'bijna overal wel vinger in de pap' Bij zijn aantreden als kroonprins werd de jonge en energieke Mohammed bin Salman begroet als een hervormer, maar dat beeld sloeg al snel om. Wie is die machtige Saudische kroonprins? Mohammed bin Salman, 33 jaar, was voordat hij aan de macht stond al een van de meest invloedrijke personen in het koninkrijk. Als zijn 81-jarige vader begin 2015 de nieuwe koning wordt, beseft hij dat zijn regeerperiode niet lang zal duren vanwege zijn leeftijd en broze gezondheid. Hij doet er alles aan om zijn lievelingszoon voor te trekken. Hij wordt benoemd tot minister van Defensie en de voortrekker van Vision 2030 - een groot plan om Saudi-Arabië te moderniseren. In een land dat lang geregeerd werd door oude koningen, was Bin Salman jong, ambitieus en daadkrachtig. Althans, dit is het beeld dat Saudi-Arabië graag schetste van de kroonprins. In de westerse media werd hij bejubeld om zijn plannen om vrouwen te laten autorijden en naar de bioscoop te laten gaan. Saudische pr-machine Ook veel jonge Saudi's bewonderen de energieke vertegenwoordiger van hun generatie, want ook daar is zijn imago de laatste jaren zorgvuldig door de Saudische media opgebouwd. Analisten waren echter sceptisch: wilde hij echt hervormingen doorvoeren of was het puur een manier om de macht te consolideren? Volgens arabiste Laila al-Zwaini weten de kroonprins en zijn pr-machine heel goed wat wij in het Westen belangrijk vinden. Vrouwenrechten bijvoorbeeld. 'Saudische vrouwen waren al jarenlang bezig met hun strijd om te mogen autorijden. Bin Salman begreep dat als hij wilde moderniseren, net zoveel moest toegeven als nodig om geen opstand te veroorzaken. Vrouwen moeten gaan werken en autorijden om zijn plannen te realiseren. En dus stond hij autorijden toe en deed dat tegelijkertijd met een breed in de pers uitgemeten aankondiging op de ambassade in de VS. Dat doe je niet als je het puur voor je eigen volk doet.' Oorlog zonder toestemming Ondertussen begon hij ook de oorlog in Jemen. 'Vanaf dat moment heeft hij echt zijn stempel op het beleid gedrukt', zegt Bertus Hendriks van Instituut Clingendael. 'Als minister van Defensie is hij de architect achter de inval in Jemen. Hij riep de oorlog uit zonder toestemming, gewoon op eigen houtje, met het idee: die oorlog ga ik zo winnen. Zo leerde ik hem kennen. Niet als mogelijke hervormer, maar als beginnend despoot.' Al snel wordt duidelijk dat Bin Salman wil hervormen, maar wel onder zijn voorwaarden. Iedereen die daar buiten treedt wordt gearresteerd. Wrede hervormingen Dat merkten verschillende prinsen die hij arresteerde en gijzelde in het Ritz-Carlton hotel. Bin Salman zei dat hij daarmee corruptie aanpakte, omdat de prinsen over miljoenen beschikten die in de staatskas thuishoorden. Ook vrouwen die nadat ze mochten autorijden een stap verder wilden gaan en meer rechten wilden, merkten dat dat niet ging. Ze wilden het statuut van de vrouw veranderen, maar werden gearresteerd en vastgezet. Al-Zwaini noemt Bin Salman wreed. 'Hij is niet in het Westen opgegroeid, heeft daar niet gestudeerd en komt uit de koninklijke bubbel van Saudi-Arabië. Hij heeft geleerd totaal geen respect voor vrouwen of andere mensen te hebben en dat zie je terug in zijn hervormingen.' Hij arresteert mensen, perkt de persvrijheid in en kan niet tegen kritiek. 'Als dat wat ik nu in dit artikel vertel in Saudi-Arabië zou zeggen, zou ik allang in een gevangenis wegkwijnen', aldus Al-Zwaini. Er zijn wel meerdere mensen die kritiek hebben, maar die doen dat niet in het openbaar. Khashogghi, de Saudische journalist die nu vermist is, wist ook dat het gevaarlijk was. Hij begon te schrijven over de autorijdende vrouwen die de gevangenis in moesten. Ook leverde Khashogghi kritiek op de oorlog in Jemen. Khashogghi wist dat hij zich op glad ijs bevond. Daarom ging hij naar Amerika. 'Daar kreeg hij meer speelruimte, wat zijn situatie erger maakte. Hij kon publiceren in The Washington Post en was te gast in talkshows die over Saudi-Arabië gingen', aldus Bertus Hendriks. Bin Salman sprak daar vrijuit. Dat werd hem niet in dank afgenomen. En nu is hij verdwenen. Volgens een hoge Turkse veiligheidsfunctionaris is Khashogghi slachtoffer geworden van een Saudisch moordcommando. Al-Zwaini: 'Er gebeurt niet veel in Saudi-Arabië waarbij Bin Salman geen vinger in de pap heeft. Ik zie geen enkele reden om niet te denken dat hij er niet achter zit. Als hij echt onschuldig zou zijn, zou hij het lichaam wel tonen en onafhankelijk onderzoek laten uitvoeren. Maar dat doet hij niet.'
18/10 19u45  Pandavriend Marcel Boekhoorn is nu HEMA-eigenaar Vandaag werd bekend dat ondernemer en miljardair Marcel Boekhoorn HEMA overneemt. Het is de zoveelste deal van de serie-investeerder. Wie is hij? Boekhoorn (58) groeide op in Nijmegen. Vanaf 1981 werkte hij als accountant bij Deloitte. Zijn eerste bv noemde hij Bowolar, wat stond voor Boekhoorn Wordt Lachend Rijk. In 1994 kwam er een eigen investeringsmaatschappij, Ramphastos, die hij nog steeds leidt. Ramphastos is de latijnse naam voor de toekan, de favoriete vogel van dierenliefhebber Boekhoorn. De ondernemer heeft grote plannen met HEMA: Hij werd rijk met de aan- en verkoop van verschillende bedrijven. Zijn eerste grote deal was in 1999. Toen verkocht hij bakkerijketen Bakker Bart aan een Duits bedrijf, voor toen nog 350 miljoen gulden. De grootste klapper maakte hij daarna met Telfort. Hij kocht dat telecombedrijf in 2004 en verkocht het minder dan een jaar later aan KPN en verdiende daar zo'n half miljard mee. Met een geschat vermogen van 1,8 miljard euro stond hij vorig jaar op plek 9 in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders. Niet alle bedrijven die hij opkoopt, verkoopt hij ook weer snel. Hij is namelijk al sinds 2000 eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het hoofdkantoor van zijn investeringsmaatschappij Ramphastos is zelfs daar op het terrein gevestigd. Zijn eigen kantoor zit boven op het gorillaverblijf, hij kan de beesten zelfs vanuit zijn kamer voeren. Boekhoorn vindt zelf de komst van twee panda's uit China naar Ouwehands een van de belangrijkste deals die hij ooit sloot. 'Dat was een droom waar ik persoonlijk, volhardend en geduldig zeventien jaar lang aan heb gewerkt', zegt Boekhoorn in een interview met het blad Finance Monthly. Hij ging vele malen op en neer naar China en lobbyde jarenlang bij verschillende Nederlandse en Chinese regeringen om het gedaan te krijgen. In april 2017 kwamen panda's Wu Wen en Xing Ya aan in Nederland. NEC Als geboren en getogen Nijmegenaar is Boekhoorn een groot supporter van voetbalclub NEC. Meerdere malen hielp hij de club uit de financiële brand. In seizoen 2017-2018 was zijn Ouwehands Dierenpark nog shirtsponsor van NEC, met pandalogo. Hoeveel Boekhoorn in de loop der jaren in NEC stopte is onbekend. Volgens De Gelderlander gaat het om zo'n 15 miljoen euro. 'Ik houd het niet bij', zei Boekhoorn daar toen over. 'Ik boek het altijd meteen af, dan heb ik er ook geen buikpijn van.'' Mislukkingen Niet al zijn investeringen waren een succes. Zo begon hij in 2007 de gratis krant De Pers. Na jaren van miljoenenverliezen werd in 2012 de stekker eruit getrokken. Ook investeerde hij in 2007 zo'n 7 miljoen euro in de Nederlandse luxe-automaker Spyker. Na jaren kwakkelen ging Spyker in 2014 failliet. Hoe groot het belang van Boekhoorn toen nog was, is onbekend. Bekende vrouwen Boekhoorn heeft met een aantal bekende vrouwen relaties gehad. Rond 2007 had hij een relatie met Tatjana Simic, na de scheiding met zijn vrouw met wie hij drie kinderen heeft. Tussen 2013 en 2015 was hij samen met zangeres Hind Laroussi. En nu is hij met Rebecca Cabau, de oudere zus van Yolanthe Sneijder-Cabau.
18/10 19u30  Marcel Boekhoorn: pandavriend, NEC-fan en nu HEMA-eigenaar Vandaag werd bekend dat ondernemer en miljardair Marcel Boekhoorn HEMA overneemt. Het is de zoveelste deal van de serie-investeerder. Wie is hij? Boekhoorn (58) groeide op in Nijmegen. Vanaf 1981 werkte hij als accountant bij Deloitte. Zijn eerste bv noemde hij Bowolar, wat stond voor Boekhoorn Wordt Lachend Rijk. In 1994 kwam er een eigen investeringsmaatschappij, Ramphastos, die hij nog steeds leidt. Ramphastos is de latijnse naam voor de toekan, de favoriete vogel van dierenliefhebber Boekhoorn. De ondernemer heeft grote plannen met HEMA: Hij werd rijk met de aan- en verkoop van verschillende bedrijven. Zijn eerste grote deal was in 1999. Toen verkocht hij bakkerijketen Bakker Bart aan een Duits bedrijf, voor toen nog 350 miljoen gulden. De grootste klapper maakte hij daarna met Telfort. Hij kocht dat telecombedrijf in 2004 en verkocht het minder dan een jaar later aan KPN en verdiende daar zo'n half miljard mee. Met een geschat vermogen van 1,8 miljard euro stond hij vorig jaar op plek 9 in de Quote 500-lijst van rijkste Nederlanders. Niet alle bedrijven die hij opkoopt, verkoopt hij ook weer snel. Hij is namelijk al sinds 2000 eigenaar van Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Het hoofdkantoor van zijn investeringsmaatschappij Ramphastos is zelfs daar op het terrein gevestigd. Zijn eigen kantoor zit boven op het gorillaverblijf, hij kan de beesten zelfs vanuit zijn kamer voeren. Boekhoorn vindt zelf de komst van twee panda's uit China naar Ouwehands een van de belangrijkste deals die hij ooit sloot. 'Dat was een droom waar ik persoonlijk, volhardend en geduldig zeventien jaar lang aan heb gewerkt', zegt Boekhoorn in een interview met het blad Finance Monthly. Hij ging vele malen op en neer naar China en lobbyde jarenlang bij verschillende Nederlandse en Chinese regeringen om het gedaan te krijgen. In april 2017 kwamen panda's Wu Wen en Xing Ya aan in Nederland. NEC Als geboren en getogen Nijmegenaar is Boekhoorn een groot supporter van voetbalclub NEC. Meerdere malen hielp hij de club uit de financiële brand. In seizoen 2017-2018 was zijn Ouwehands Dierenpark nog shirtsponsor van NEC, met pandalogo. Hoeveel Boekhoorn in de loop der jaren in NEC stopte is onbekend. Volgens De Gelderlander gaat het om zo'n 15 miljoen euro. 'Ik houd het niet bij', zei Boekhoorn daar toen over. 'Ik boek het altijd meteen af, dan heb ik er ook geen buikpijn van.'' Mislukkingen Niet al zijn investeringen waren een succes. Zo begon hij in 2007 de gratis krant De Pers. Na jaren van miljoenenverliezen werd in 2012 de stekker eruit getrokken. Ook investeerde hij in 2007 zo'n 7 miljoen euro in de Nederlandse luxe-automaker Spyker. Na jaren kwakkelen ging Spyker in 2014 failliet. Hoe groot het belang van Boekhoorn toen nog was, is onbekend. Bekende vrouwen Boekhoorn heeft met een aantal bekende vrouwen relaties gehad. Rond 2007 had hij een relatie met Tatjana Simic, na de scheiding met zijn vrouw met wie hij drie kinderen heeft. Tussen 2013 en 2015 was hij samen met zangeres Hind Laroussi. En nu is hij met Rebecca Cabau, de oudere zus van Yolanthe Sneijder-Cabau.
18/10 19u00  Gerrymandering, ook wel bekend als 'het gif van de Amerikaanse democratie' Het is een van de meest ondemocratische fenomenen binnen de Amerikaanse democratie: gerrymandering. Een begrip dat we in Nederland niet kennen, omdat we geen districtenstelsel hebben. In de VS worden grenzen van districten zo gemanipuleerd dat de regerende partij of zittende politicus verzekerd is van de winst. In Amerika lijkt dat meer regel dan uitzondering. Ook tijdens de tussentijdse verkiezingen begin november speelt het een belangrijke rol. 'Zij die voordeel hebben bij de verandering van de grenzen van een district spreken van herindeling, maar de groep die wordt benadeeld noemt het gerrymandering', zegt Kimball Brace. Hij wordt al veertig jaar door zowel Democraten als Republikeinen ingehuurd om districten te maken waar hun partij voordeel bij heeft. 'Ik weet dat ik mijn werk goed heb gedaan, als iedereen een beetje boos op me is', zegt Brace grinnikend. Toch erkent hij dat zijn werk niet altijd bevorderlijk is voor de democratie. 'We hebben meer baat bij meer competitieve districten. Als mensen het gevoel hebben dat ze de doorslag kunnen geven, gaan ze naar de stembus. Als niet 100, maar 50 procent van de districten wordt gemaakt door middel van gerrymandering, heeft het volk een veel sterkere stem.' We leggen in deze video uit hoe gerrymandering werkt: Gerrymandering is bijna zo oud als Amerika zelf. De naam is afkomstig van gouverneur Gerry van de staat Massachusetts, die in 1812 een Congresdistrict liet intekenen in de vorm van een salamander. Het begrip Gerry-mander was geboren. Het herverdelen van districten is in eerste instantie bedoeld om iedereen een stem te geven. De grenzen moeten namelijk op een manier worden getekend waarbij in elk district ongeveer evenveel mensen wonen. Momenteel ligt dit rond de 711.000 mensen per district. Daarom worden de lijnen elke tien jaar opnieuw getekend. Het verschil met vroeger is de techniek. Tegenwoordig hebben de partijen tot op straatniveau gegevens van kiezers. Zo kun je heel nauwkeurig bepalen waar Democratische en Republikeinse kiezers wonen. Met moderne software kun je met de klik van een muis duizenden varianten van kiesdistricten op je scherm toveren. De mogelijkheden voor manipulatie zijn zo eindeloos geworden. Correspondent Wouter Zwart sprak een man die al jaren voor de lokale overheid kiesdistricten indeelt: Maryland is een van de staten waar kiesdistricten gemanipuleerd zijn door gerrymandering. Hier hebben de Democraten de grenzen zo getekend dat ze in zeven van de acht districten de meerderheid van de stemmen hebben. Dit staat niet gelijk aan de hoeveelheid Democratische stemmen in de staat. Het bundelen van gelijkgestemden of juist het voorkomen van zo'n concentratie aanhangers van een partij leidt soms tot heel vreemde vormen. Zo ziet bijvoorbeeld het derde kiesdistrict van Maryland eruit: Beide partijen maken zich schuldig aan gerrymandering, maar het zijn de Republikeinen die de techniek geperfectioneerd hebben. Bij de tussentijdse Congresverkiezingen in 2010 greep een Republikeinse golf de macht in tal van staatsparlementen. Zo slaagde de partij erin hele kaarten opnieuw in te tekenen. Neem Pennsylvania, dat bekendstaat als een van de meest gemanipuleerde staten. Bij de laatste Congresverkiezingen kregen Democraten en Republikeinen min of meer evenveel stemmen. Toch pakten de Republikeinen driekwart van de Congreszetels. Debbie Trudeau woont in State College, een universiteitsstadje in het midden van de staat. Als lid van de actiegroep Fair Districts Pennsylvania organiseert zij een 'GerryMeander Walk' door haar wijk. 'Met deze wandeling willen we aan kiezers laten zien hoe gerrymandering eigenlijk werkt.' State College is een links-progressieve plaats, maar is verdeeld over drie kiesdistricten die vertegenwoordigd worden door conservatieve Congresleden. De grenzen van de districten lopen dwars door de straten en achtertuinen. Zo kan het gebeuren dat Trudeau een andere volksvertegenwoordiger heeft dan haar buurman. 'Wij zien onze stad als een sociale en geografische eenheid. Wij willen het liefst door één parlementariër vertegenwoordigd worden.' Gerrymandering is volgens Trudeau gif voor de democratie en werkt polarisatie in de hand. Door het fenomeen staat al van tevoren vast welke partij wint. 'Daardoor valt de beslissing niet bij de Congresverkiezingen in november, maar al tijdens de voorverkiezingen. Daar komen vooral de fanatieke partijaanhangers opdagen. Zo winnen vaak de extreme kandidaten van de radicale linker- of rechtervleugel van de partijen. Omdat ze toch al verzekerd zijn van hun winst hoeven ze geen rekening te houden met de wensen van de oppositiepartij of onafhankelijke kiezers.' Stephen Spaulding van Common Cause ziet gerrymandering het liefst helemaal verdwijnen. Zijn organisatie zet zich in om het fenomeen te verbieden. Zij willen dat de regels worden hervormd zodat het tekenen van districten onpartijdig en transparant wordt. 'De kiezers moeten hun leider kiezen, in plaats van de leiders hun kiezers', vindt hij. 'Het is een probleem dat we niet alleen zien bij Congresdistricten. Ook bij het staatscongres en zelfs bij schooldistricten moeten we hier iets aan doen. Pas dan heb je een echte representatieve democratie.' Organisaties zoals die van Spaulding hebben rechtszaken aangespannen tegen verschillende staten. De strijd van Common Cause en Fair Districts PA heeft onlangs in Pennsylvania zijn vruchten afgeworpen. Daar zijn de districten op last van de rechter opnieuw en eerlijker opgetekend. Common Cause heeft ook nog een procedure lopen in North Carolina. 'Een lagere rechtbank heeft ons in het gelijkgesteld en binnenkort ligt de zaak bij het Hooggerechtshof', zegt Spaulding. Die hoogste rechtbank van de Verenigde Staten kan het finale oordeel vellen over deze kwestie.
18/10 18u45  Amerikaanse topgeneraal overleeft aanslag Scott Miller, de hoogste Amerikaanse generaal in Afghanistan, heeft in de zuidelijke provincie Kandahar een aanslag overleefd. Wel kwamen drie Afghaanse veiligheidschefs om het leven. De Taliban hebben de verantwoordelijkheid opgeëist. Ze zeggen dat Miller het doelwit was van de schietpartij. Hij bleef ongedeerd. De drie slachtoffers waren Kandahars hoogste politiecommandant Abdul Raziq, het hoofd van de plaatselijke inlichtingendienst en de gouverneur van Kandahar. Ze werden beschoten door hun eigen beveiligers, die na een overleg tussen de veiligheidschefs het vuur openden. Verkiezingen De schietpartij vond plaats na een overleg over veiligheidsmaatregelen in Kandahar. Komende zaterdag beginnen in Afghanistan de parlementsverkiezingen. De Taliban hebben eerder beloofd deze te zullen verstoren. Generaal Raziq was een van de hoogste veiligheidsfunctionarissen in Afghanistan en een belangrijke bondgenoot van de Amerikanen. Raziq wist meerdere aanslagen op zijn leven te overleven. Bij een van deze pogingen kwamen vijf diplomaten van de Verenigde Arabische Emiraten om het leven.
18/10 18u30  Vrijspraak voor vluchteling: reis naar IS-gebied blijkt familiebezoek Een 26-jarige vluchteling uit Syrië die werd gezien als terrorisme-verdachte, is vrijgesproken. Obeed A. werd in mei 2016 gearresteerd op Schiphol omdat hij naar IS-gebied wilde reizen. A. kwam in 2014 als vluchteling naar Nederland. Hij heeft een verblijfsvergunning en woont in Rotterdam. Toen de man op de luchthaven werd aangehouden, had hij een tas met medicijnen en 1100 euro aan contanten bij zich. 'Extremistische ideeën' Het OM dacht aanvankelijk dat A. extremistische ideeën had. Daarbij baseerde het zich onder meer op filmpjes en foto's op zijn mobiele telefoon. Op een van de foto's staat de broer van A. als jihadist met een wapen in zijn handen. Het OM vermoedde dat ook A. zich wilde aansluiten bij een terroristische organisatie. Volgens advocaat Paul Verweijen was al snel duidelijk dat A. zijn zieke moeder wilde bezoeken die in IS-gebied woonde. 'Verschillende getuigen hebben dit bevestigd. De medicijnen waren voor haar', zegt de raadsman. Vast op terroristenafdeling Obeed A. heeft vijf maanden vastgezeten. Bij de behandeling van de zaak vandaag vroeg het OM om vrijspraak. De rechtbank ging daarin mee. De rechters zijn ervan overtuigd geraakt dat A. inderdaad op familiebezoek wilde. Volgens advocaat Verweijen bewijst deze zaak dat terrorismeverdachten schuldig zijn totdat ze zelf het tegendeel hebben bewezen. 'Hij heeft op de terroristen-afdeling gezeten, het zwaarste gevangenisregime in ons land. En dat is ernstig, want de politie had allang aanwijzingen dat hij inderdaad zijn familie ging bezoeken en dat hij geen radicale denkbeelden aanhangt. Desondanks heeft het OM zich telkens verzet tegen zijn vrijlating.'
18/10 18u30  Stints mogelijk nog maanden in garage Eind dit jaar moet er duidelijkheid zijn over de veiligheid van de Stint. Dat zei de advocaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in het kort geding dat kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere heeft aangespannen tegen minister Van Nieuwenhuizen. Die heeft het gebruik van de elektrische bakfiets verboden, hangende een onderzoek naar de veiligheid. Als het ministerie gelijk krijgt van de rechter, betekent dat dus dat buitenschoolse opvangorganisaties nog zeker maanden geen gebruik kunnen maken van de elektrische bakfiets. 'Te drastisch besluit' Volgens de kinderopvang heeft Van Nieuwenhuizen te drastisch besloten alle Stints van de weg te halen na het ongeluk in Oss op 20 september. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven toen een Stint op een trein botste. Het besluit van de minister was onzorgvuldig en hield onvoldoende rekening met belangen van mensen en organisaties, stelt Het Kinderstraatje. De eigenaar van de Almeerse opvang heeft geen rijbewijs en beschikt nu niet over een gemakkelijk alternatief om de kinderen te vervoeren. De opvang wil zo spoedig mogelijk weer gebruik kunnen maken van de Stint. Daarvoor is duidelijkheid nodig over de potentiële veiligheidsrisico's van de bakfiets. Onderzoek TNO Onderzoeksinstituut TNO, dat de Stint nu doorlicht, ziet alleen geen mogelijkheden het onderzoek sneller af te ronden, stelde het ministerie vandaag. De producent van de Stint heeft het ontwerp na toelating op de openbare weg op tal van punten aangepast, zonder dat te melden. Zo kreeg de Stint onder meer een zwaardere motor. Daardoor duurt het TNO-onderzoek langer. Volgens de juridisch adviseur van het Almeerse kinderdagverblijf stelt de minister 'te weinig middelen beschikbaar' om het onderzoek te sneller te laten verlopen. De rechter doet op 1 november uitspraak in de zaak.
18/10 17u45  Stints nog maanden in garage: eind dit jaar duidelijkheid over veiligheid Eind dit jaar moet er duidelijkheid zijn over de veiligheid van de Stint. Dat zei de advocaat van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat vandaag in het kort geding dat kinderdagverblijf Het Kinderstraatje uit Almere heeft aangespannen tegen minister Van Nieuwenhuizen. In de praktijk kunnen buitenschoolse opvangorganisaties daardoor nog zeker maanden geen gebruikmaken van de elektrische bakfiets. 'Te drastisch besluit' Volgens het kinderdagverblijf heeft Van Nieuwenhuizen te drastisch besloten alle Stints van de weg te halen na het ongeluk in Oss op 20 september. Daarbij kwamen vier jonge kinderen om het leven toen een Stint op een trein botste. Het besluit van de minister was onzorgvuldig en hield onvoldoende rekening met belangen van mensen en organisaties, stelt Het Kinderstraatje. De eigenaar van het Almeerse kinderdagverblijf heeft geen rijbewijs en beschikt nu niet over een gemakkelijk alternatief om de kinderen te vervoeren. Het kinderdagverblijf wil zo spoedig mogelijk weer gebruik kunnen maken van de Stint. Daarvoor is duidelijkheid nodig over de potentiële veiligheidsrisico's van de bakfiets. Onderzoek TNO Onderzoeksinstituut TNO, dat de Stint nu doorlicht, ziet alleen geen mogelijkheden het onderzoek sneller af te ronden, stelde het ministerie vandaag. De producent van de Stint heeft het ontwerp na toelating op de openbare weg op tal van punten aangepast, zonder dat te melden. Zo kreeg de Stint onder meer een zwaardere motor. Daardoor duurt het TNO-onderzoek langer. Volgens de juridisch adviseur van het Almeerse kinderdagverblijf stelt de minister 'te weinig middelen beschikbaar' om het onderzoek te sneller te laten verlopen. De rechter doet op 1 november uitspraak in de zaak. Hij oordeelt alleen of de minister een deugdelijk besluit heeft genomen. Hij kan niet besluiten om de Stints weer op de weg toe te laten.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.12 
18/10 23u45  Ook meldingen over op hol geslagen Stints ná dodelijk ongeval Oss Uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen vanavond naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval in Oss meldingen zijn gedaan over op hol geslagen Stints. Die kwamen binnen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
18/10 23u30  Dode door ongeval bij parkeergarage Hoogeveen Door een ongeval met een auto bij een parkeergarage in Hoogeveen is een dode gevallen. Een andere inzittende is ernstig gewond geraakt. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Wel weet de politie dat rond 22.00 uur een auto tegen een helling is gebotst bij de parkeergarage aan het Kaaplaantje in de Drentse stad.
18/10 23u30  Hardwell: ‘Ik kom terug’ In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 22u30  Turkije noemt hoofdverdachte van vermoedelijke moord op kritische journalist De Turkse autoriteiten hebben een nieuwe aanwijzing gepresenteerd dat het kopstuk achter de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi moet worden gezocht in kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
18/10 22u15  Van Guusje mag Hardwell zo snel mogelijk terugkomen In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 22u15  De koudste en natste oktober sinds 1912 in Texas Onze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.
18/10 22u15  ‘Lijdende oudjes? Niks ervan!’ Wie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen kijkt in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks in vier thema’s terug op Expeditie Robinson.
18/10 22u15  Drugsdealer op heterdaad betrapt, politie zoekt 'huilende’ klant in Bunschoten Een drugsdealer is vanavond op heterdaad betrapt op de parkeerplaats van de Albert Heijn aan de Tuinfluiter in Bunschoten. Een klant, die door de wijkagent met pepperspray in zijn ogen werd gespoten, wist te ontkomen. De politie zoekt nog naar een 'huilende man'.
18/10 22u00  Schotse Jenny (38) fietst in 125 dagen wereld rond De Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. Ze arriveerde vanavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book. Het oude record stond op 144 dagen.
18/10 21u45  Bondscoach Slowakije weg vanwege nachtelijke escapade spelers Jan Kozak heeft vandaag meer uitleg gegeven bij zijn plotse vertrek als bondscoach van Slowakije, afgelopen zondag. Kozak stapte op nadat hij had ontdekt dat zeven van zijn spelers na de 1-2 nederlaag in de Nations League tegen Tsjechië de bloemetjes hadden buitengezet.
18/10 21u30  Pröpper nog enkele weken aan de kant bij Brighton Davy Pröpper staat ook zaterdag aan de kant wanneer Brighton & Hove Albion een uitwedstrijd speelt tegen Newcastle United. De middenvelder moest al afzeggen voor de interlands van Oranje tegen Duitsland en België nadat hij een kleine twee weken geleden in het competitieduel met West Ham United een enkelblessure had opgelopen.
18/10 21u30  ‘Ik solliciteer me al jaren groen en geel’ Zeven jaar geleden dacht René Blom (56) nog dat hij zó een baan zou hebben toen hij werkeloos raakte, maar bijna tweeduizend sollicitatiebrieven verder is de moed hem diep in de schoenen gezakt.
18/10 21u15  Waarom we nooit tevreden zijn met ons salaris Ondanks het feit dat wij Nederlanders tot de rijksten ter wereld horen, zijn we niet automatisch gelukkig. Zo lijken we nooit tevreden met ons salaris. In het college van Universiteit van Nederland legt organisatiepsycholoog Kilian Wawoe (Vrije Universiteit) uit waarom dat is.
18/10 21u15  ‘Pak rijbewijs af van verkeersaso’s in Utrecht. En geef ieder boete van 2000 euro’ De twee automobilisten die vorige week vrijdag door de Utrechtse woonwijk Oog in Al raceten, zouden een half jaar hun rijbewijs moeten inleveren. Ook zouden ze elk een boete van 2000 euro moeten krijgen.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
19/10 00u15  David tegen Goliath: hoe één kinderopvang de Stint weer op de weg probeert te krijgen De eigenaresse van een kinderopvang in Almere neemt het op tegen het ministerie om haar Stint te mogen gebruiken.
19/10 00u15  Emotionele dealmaker met sterke intuïtie: wie is Marcel Boekhoorn? Breed grijnzend kondigt Marcel Boekhoorn donderdag de koop aan van de Hema-winkels. Voor een zacht prijsje, vanzelfsprekend. De miljardair heeft al veel spectaculaire transacties afgesloten en hoopt de winkelketen nieuw leven in te blazen. Mislukt er dan niets bij deze extreem succesvolle ondernemer?
19/10 00u15  VS grootste leverancier soja voor Europa, Juncker komt zijn belofte aan Trump na De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft een onvoorzien gevolg: de Europese Unie importeert nu het gros van haar soja uit de VS. Voorheen was Brazilië de belangrijkste sojaleverancier voor de EU.10 
18/10 22u45  De Dutch reach, fietsers in acht nemen voordat je het portier open zwaait, krijgt een plekje in Britse rijles Een autodeur die ongezien wordt opengezwaaid of een automobilist die zonder in zijn zijspiegel te kijken linksaf slaat: Britse fietsers hebben daar vrijwel dagelijks mee te maken. Als het aan de Britse staatssecretaris voor Fietsen en Wandelen ligt, komt er een einde aan deze achteloze houding jegens fietsers. Wie voortaan zijn rijbewijs wil halen, moet de Dutch Reach leren, ofwel: met de ‘verkeerde’ hand de deur openmaken, zodat achterom kijken een automatisme wordt.
18/10 22u45  Beoogde overheidscampagne moet Nederlander helpen nepnieuws te herkennen Het ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken of het mogelijk is om in 2019 een ‘informatiecampagne’ te organiseren over nepnieuws en desinformatie. Die zou burgers bewust moeten maken van hoe sociale media werken.
18/10 22u30  ‘Baudet denkt over grenzen na, juist omdat hij grenzeloos is’ Bij publicist en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, die een nieuw boek het licht deed zien, heerst tegenwoordig de angst over de nieuwsgierigheid. Maar heimwee naar vroeger? Dat nooit.
18/10 22u30  Poetin: IS houdt 700 gegijzelden vast in Syrië, onder wie Europeanen en Amerikanen De Russische president Poetin zet de internationale schijnwerpers op een nog overgebleven IS-enclave in Oost-Syrië, vlak bij Deir al Zor. IS wint hier sinds kort weer aan terrein. Volgens Poetin houdt IS in de enclave sinds vorige week Europese en Amerikaanse gegijzelden vast.
18/10 22u30  De berg komt naar Drenthe: 2,1 kilometer asfalt tovert VAM-berg om tot wielerdroom Het WK wielrennen ging jammerlijk aan Drenthe voorbij. Maar de provincie heeft nu wel een heuse col: de VAM-berg, een voormalige vuilnisbelt. Mét kasseien.
18/10 22u30  Nieuwe aanslag Taliban legt extra druk op Afghaanse verkiezingen De Taliban hebben donderdag een topman van de Afghaanse veiligheidsdienst in de provincie Kandahar doodgeschoten. Bij de aanslag, die gericht was op de Amerikaanse generaal Scott Miller, kwamen nog twee andere hooggeplaatste Afghaanse officieren om.
18/10 21u15  Op ADE droomt een nieuwe generatie dj’s van net zo’n carrière als die van Martin Garrix Als een dj van net 22 zich opwerpt als ‘mentor’ en als begeleider van jong talent een eigen feest organiseert op het Amsterdam Dance Event (ADE), dan weet je dat je met een bijzondere beroepsgroep te maken hebt. Martin Garrix, want daarover gaat het natuurlijk, verzorgde woensdagnacht een van de uitbundige openingsshows van het ADE, met een bulderend dancefeest in de United Studio’s aan de Amsterdamse Houthaven.
18/10 21u15  ‘Ik een tabakslobbyist? Dan wel de slechtste van Nederland’ Zijn campagne tegen overheidsbetutteling ligt onder vuur omdat de tabaksindustrie hem betaalt. Spijkers op laag water, vindt Jan Roos (41) zelf. ‘Dan ben ik bij dezen de slechtste tabakslobbyist van Nederland. Ik roep mensen juist op níet te gaan roken.’
18/10 20u30  Spirituele Utrechtse woongroep niet vervolgd voor dood huisgenoot De drie huisgenoten die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Utrecht, worden niet vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. Zowel het slachtoffer als de verdachten behoorden tot de spirituele woongroep Contact en Muziek in de Utrechtse wijk Lombok.
18/10 20u30  OM vervolgt Femmes for Freedom-directeur Shirin Musa wegens smaad Het Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Shirin Musa van Femmes for Freedom wegens smaad. De directeur van de vrouwenrechtenorganisatie heeft in december vorig jaar twee berichten op Twitter geplaatst over een maatschappelijk werker uit Den Haag die genomineerd was voor de Joke Smit-emancipatieprijs. In de tweets schrijft Musa dat de man door het OM is vervolgd voor verkrachting van een minderjarige. Ook schrijft ze dat meerdere vrouwen ‘zeggen dat ze door hem zijn aangerand’.
18/10 19u00  Met overname door Marcel Boekhoorn wordt Hema weer helemaal Nederlands Multimiljonair Marcel Boekhoorn, rijk geworden met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort, gaat Hema overnemen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Het bedrijf wordt weer ‘100 procent Nederlands’, benadrukken alle betrokkenen. En de langslepende ruzie tussen Hema en haar franchisenemers? ‘Voor eens en altijd opgelost’, zegt Boekhoorn.
18/10 18u30  Steenrijk Saoedi-Arabië duldt geen kritiek: Zweden en Canada weten er alles van Veel landen worstelen met het aanpakken van Saoedi-Arabië vanwege de mogelijke rol van Riyad bij de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De economische belangen zijn groot en de rijke Saoedi’s slaan hard terug als ze bekritiseerd worden. Zweden en Canada ondervonden dat de laatste jaren.
Laatste update: vandaag om 0u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
19/10 01u15  Trump is onkwetsbaar Lees meer >
19/10 00u15  De wildste feesten en een permanente roes: dansen op de vulkaan in vooroorlogs Berlijn Het zijn de jaren twintig en dertig en Berlijn verkeert in een permanente feestroes.Drie nieuwe boeken schetsen een beklemmend beeld van de ondergang van het oude Europa en het losbandige feest dat eraan voorafging. (●●●● en ●●●●●)
19/10 00u00  Affaires, orgies en nachtenlang feesten: dansen op de vulkaan in vooroorlogs Berlijn Het zijn de jaren twintig en dertig en Berlijn verkeert in een permanente feestroes. Drie nieuwe boeken schetsen een beklemmend beeld van de ondergang van het oude Europa en het losbandige feest dat eraan voorafging. (●●●● en ●●●●●)
18/10 23u15  Ryanair sluit Eindhoven: uit wraak of noodzaak? Ryanair sluit zijn basis op Eindhoven Airport. Het personeel moet verhuizen. Piloten proberen dat via de rechter te voorkomen.
18/10 22u30  Italië dreigt een splijtzwam te worden in de eurozone Rome wil de groei aanjagen ten koste van een oplopend begrotingstekort. Macron steunt die plannen, Rutte is mordicus tegenstander.
18/10 22u30  Oppositie gunt Rutte III niks meer Slechte peilingen zouden Rutte in de armen van de oppositie moeten drijven. Maar de relatie tussen coalitie en oppositie heeft een dieptepunt bereikt.
18/10 22u15  Een nieuwe ‘grootse toekomst’ voor Hema Hema wordt weer Hollands met een Nederlandse investeerder. Nu nog even de schuldenlast laten slinken, plus een kleine kapitaalinjectie, en dan het merk internationaal uitbouwen. Zonder gedoe.
18/10 22u00  Haarlem voert in opdracht van OM beveiliging stadhuis verder op De Haarlemse burgemeester verblijft sinds een week op een schuiladres.
18/10 21u45  Minister laat onderzoek doen naar legionella bij waterzuiveringen Onlangs bleek dat biologische zuiveringen een bron van legionellabesmettingen kunnen zijn. Minister Van Nieuwenhuizen laat de risicofactoren uitzoeken.
18/10 21u30  Mag OM dwangmiddelen inzetten tegen journalisten? Vijftien keer zette justitie de laatste drie jaar een dwangmiddel in tegen journalisten. Hoever reiken de grenzen van wat het Openbaar Ministerie mag?
18/10 21u15  Schokkend, verbazend en ontroerend: de indrukwekkende biografie van Max Moszkowicz (●●●●) Aan de hand van vele gesprekken en nooit eerder gepubliceerd materiaal heeft Marcel Haenen in een imposant boek het getourmenteerde leven van deze strafpleiter gereconstrueerd.
18/10 20u45  ‘IS gijzelt honderden vluchtelingen in Oost-Syrië’ Volgens de Russische president Poetin zijn ook meerdere Europeanen en Amerikanen gekidnapt.
18/10 20u15  Zeekat Kameleon van de zeebodem Lees meer >
18/10 20u15  Starbucks sluit kantoor Amsterdam: bijna 190 ontslagen Het regiokantoor in Amsterdam verhuist naar Londen. Het kantoor zal naar verwachting in september 2019 sluiten.
18/10 19u45  Een hele slimme accountant die ‘lachend rijk’ werd In de zakenwereld wordt accountant Marcel Boekhoorn gezien als een ondernemer van de buitencategorie en slimme investeerder.
Laatste update: vandaag om 1u15
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
18/10 23u45  Aantal meldingen beroepsziekten plots fors afgenomen Bedrijfsartsen meldden in 2017 duizenden keren minder vaak dat iemand ziek is geworden van het werk.
18/10 22u45  De wind brengt Wijk aan Zee het glinsterend grafiet van Tata Steel Wijk aan Zeeërs klagen zoveel over neerslaand grafiet dat buurman Tata Steel zijn productie fors verlaagt.
18/10 22u30  Finalisten voor de Prix de Rome Architectuur: Bouw de stad niet vol Alle finalisten voor de Prix de Rome Architectuur zijn kritisch over de bouwwoede van Amsterdam, waardoor er geen lege plekken meer overblijven. Met hun ontwerpen willen ze het stadsbestuur wakker schudden.
18/10 22u30  Cécilia Vos is fotogeniek en kan nog acteren ook Gips Regie: Janneke van Heesch. Met Cécilia Vos en Teun Stokkel. ★★★☆☆
18/10 22u30  Jonge meisjes en woede: die zie je niet vaak samen in films Vechtmeisje Regie: Johan Timmers Met Aiko Beemsterboer, Noa Farinum, Bas Keizer, Imanuelle Grives ★★★☆☆
18/10 22u30  Ook oerbossen hebben gevoel voor humor The Ancient Woods Regie: Mindaugas Survila ★★★★☆
18/10 22u15  Het werd eens tijd: na 136 jaar een bouwvergunning voor de Sagrada Familia Je zou zeggen dat het de handhavingsambtenaren van de stad Barcelona toch moet zijn opgevallen, dat er de afgelopen eeuw een vrij groot en iconisch gebouw verrees, midden in de stad.
18/10 22u15  Nepspeech Balkenende leidt tot verkoopstop van bundel met toespraken Een nieuw boek met ‘inspirerende’ toespraken bevat een tekst die fake is. Het boek is uit de handel genomen.
18/10 21u45  Trump woedend om karavaan met vluchtelingen Een karavaan met vluchtelingen wil vanuit Honduras de VS bereiken. President Trump wordt er steeds bozer over.
18/10 21u30  EU-top zet Italië in de hoek, Rutte is ‘zeer bezorgd’ Premier Rutte is erg verontrust over de nieuwste bestedingsplannen van Italië. Ook andere regeringsleiders zijn kritisch over de uitgaven.
18/10 21u15  Details in de zaak-Khashoggi wijzen naar prins De mannen die in het consulaat aanwezig waren worden gelinkt aan de Saudische koninklijke familie.
18/10 21u00  Minister Schouten roept boeren op tot actie rond brexit Het blijft onzeker of er een deal rond de brexit komt. Boeren moeten op alles voorbereid zijn, waarschuwt minister Schouten van landbouw.
18/10 20u45  Succesvolle coldcase: Man de cel in voor het doden van prostituees in de jaren negentig Albert B. (59) moet achttien jaar de cel in wegens het doden en verkrachten van twee vrouwen in Rotterdam ruim een kwart eeuw geleden.
18/10 20u30  Hoekstra gaat niet naar Riyadh. Maar wat dan wel de beste aanpak is? De verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi is voor het kabinet aanleiding om volgende week minister Wopke Hoekstra van financiën thuis te houden. Hij zou deelnemen aan een grote conferentie in de Saudische hoofdstad Riyadh.
18/10 20u00  De rechterarm van Lonneke Sloetjes, het machtige aanvalswapen van Oranje Vrijdagochtend om 6.40 uur speelt Oranje in Japan om een plek in de finale van het WK volleybal tegen Servië. De Serviërs hebben sterspeelster Tijana Boskovic, Lonneke Sloetjes is het machtige aanvalswapen van Oranje.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 23u45
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
19/10 01u15  Hardwell in tranen bij afscheid Met een uitverkochte show in de Ziggo Dome nam dj Hardwell gisteravond afscheid van zijn publiek. Hij wil tijd voor zichzelf, maar beloofde na een vrolijk makende muzikale tijdreis zeker niet voor altijd te stoppen. De tranen overvielen hem toch nog. Hij had een klein slotwoord voorbereid, maar dj Hardwell bleek niet gerekend te hebben op de ovatie die hem ten deel viel. Met een buiging zei hij wa
18/10 23u15  ADE 2018 dag twee: Hardwell zwaait groots af Amsterdam staat tot en met 21 oktober in het teken van het Amsterdam Dance Event. Het Parool houdt je in dit blog op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond het festival.
18/10 22u30  Woede en frustraties na aanslag bij Hotel Buiten Zes dagen nadat er een brandbom naar binnen vloog bij restaurant Hotel Buiten aan de Sloterplas, kwamen zo'n zeventig bewoners van de naastgelegen wijk Noorderhof bijeen in het wijkcentrum. Woede en frustraties over de aanslag werden afgereageerd op stadsdeelvoorzitter Emre Ünver en op de politie. 'Ik voel me onveilig in mijn eigen buurtje,' klonk het.Het explosief dat vrijdagavond rond 23.15 uur
18/10 22u15  I amsterdam-letters mogen blijven bij Sloterplas en in Zuidoost De I amsterdam-letters bij de Sloterplas en in Zuidoost kunnen wat het stadsbestuur betreft blijven staan, op het Museumplein verdwijnen de letters weldegelijk. Dat zei wethouder Udo Kock (toerisme) donderdagavond tijdens een debat, in antwoord op vragen van de VVD. Ook is hij er nog niet bereid om te stoppen met de volledige I amsterdam-campagne van de stichting Amsterdam Marketing. Daarin werkt
18/10 22u00  Tram ontspoord na botsing met auto Osdorp Tram 17 is donderdagavond in Osdorp in botsing gekomen met een personenauto. Een inzittende van de auto raakte daarbij gewond. Het ongeluk gebeurde op de kruising tussen de Tussen Meer en de Baden Powellweg. Hoe dat precies heeft kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. De tram is buiten de rails terechtgekomen.Vanwege politie-onderzoek en het opruimen van de schade rijdt tram 17 van Centraal Station
18/10 21u30  Raad wil gemeentelijke lasten met een Tikkie laten betalen Gemeentelijke lasten zoals de afvalstoffenheffing of de OZB niet meer met een acceptgiro, maar via een Tikkie betalen. Een meerderheid van de raad wil dat de stad daar snel een begin mee maakt. Dat bleek tijdens een debat over de begroting 2019. Een voorstel van D66 kan op ruime steun rekenen. D66-raadslid Paul Guldemond denkt dat het percentage wanbetalers daalt als inwoners met één druk op de kn
18/10 21u30  ADE 2018 dag twee: kijk mee hoe Hardwell afzwaait Amsterdam staat tot en met 21 oktober in het teken van het Amsterdam Dance Event. Het Parool houdt je in dit blog op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond het festival.
18/10 20u30  Hema-baas Boekhoorn is een miljardair die alles anders doet Donderdag werd bekend dat Marcel Boekhoorn de Hema overneemt. Profiel van een miljardair die alles nét even anders doet. 'Vanuit zijn kantoor kun je de gorilla's voeren.' De deal met Hema is zeker niet de eerste waarmee de miljardair opzien baart. In de werkkamer van premier Mark Rutte, in het chique, eeuwenoude Torentje, staat een pluchen pandabeer. Een cadeautje van Marcel Boekhoorn. 'Marcel wil
18/10 20u15  Hema-baas Boekhoorn is de miljardair die alles anders doet Donderdag werd bekend dat Marcel Boekhoorn de Hema overneemt. Profiel van een miljardair die alles nét even anders doet. 'Vanuit zijn kantoor kun je de gorilla's voeren.' De deal met Hema is zeker niet de eerste waarmee de miljardair opzien baart. In de werkkamer van premier Mark Rutte, in het chique, eeuwenoude Torentje, staat een pluchen pandabeer. Een cadeautje van Marcel Boekhoorn. 'Marcel wil
18/10 20u00  Zaanstad spreekt met organisaties over protest bij intocht Sint De gemeente Zaanstad is met 'tegen de tien' partijen in gesprek die mogelijk willen demonstreren bij de landelijke intocht van Sinterklaas, op 17 november. Dat meldt een woordvoerder. Het gaat om zowel voor- als tegenstanders van Zwarte Piet.De gemeente zocht in een aantal gevallen zelf contact met de organisaties. Of ze ook daadwerkelijk komen protesteren, is nog niet bekend. Partijen die in Zaan
18/10 18u45  The Next Web verhuist naar NDSM-werf De elfde editie van technologiefestival The Next Web vindt volgend jaar plaats op de NDSM-werf. Dat heeft de organisatie donderdag aangekondigd in een blogpost. De conferentie is het Westerpark naar eigen zeggen na tien jaar 'ontgroeid'. De NDSM-werf is twee keer zo groot, waardoor TNW in 2019 plek heeft voor 17.500 bezoekers. Dit jaar waren dat er 15.000. Waar het evenement voorheen telkens vijf
18/10 18u30  Dubbeldekkerbussen 'knielen' voor het VUmc De nieuwe dubbeldekkerbussen van Connexxion blijken te hoog om onder de brug van het VUmc door te rijden. Maar de vervoerder heeft een oplossing: eerst even knielen. Door de laaghangende bovenleiding van de tram passen de dubbeldekkers niet via de ov-baan onder de brug die het ziekenhuis en de polikliniek verbindt door. Via de openbare weg is ook geen optie, dan hindert de bus het verkeer. En omri
18/10 18u15  Air France-KLM wint op rood Damrak De AEX-index in Amsterdam is donderdag met verlies gesloten. Ook elders in Europa was sprake van een negatief sentiment. Op het Damrak was luchtvaartconcern Air France-KLM een opvallende winnaar na bemoedigende berichten over cao-gesprekken met het personeel van Air France. Op Beursplein 5 werden verder onder meer cijfers van Unilever, Flow Traders en Sligro verwerkt.De AEX-index sloot met een ver
18/10 18u15  ADE 2018 dag twee: zweten in de kelder en Hardwell zwaait af Amsterdam staat tot en met 21 oktober in het teken van het Amsterdam Dance Event. Het Parool houdt je in dit blog op de hoogte van alle ontwikkelingen op en rond het festival.
18/10 18u00  Prix de Rome naar ontwerp Covini voor Sixhaven De uit Milaan afkomstige architecte Alessandra Covini (1988) heeft de Prix de Rome Architectuur 2018 ontvangen voor Amsterdam Allegories, een ontwerpvoorstel voor het Sixhaven-gebied in Noord. Cultuurminister Ingrid van Engelshoven overhandigde de prestigieuze onderscheiding donderdagmiddag. Bij de prijs hoort 40.000 euro plus de gelegenheid om voor een tijd naar de American Academy in Rome te gaa
Laatste update: vandaag om 1u15
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.13 
18/10 23u45  Ook meldingen over op hol geslagen Stints ná dodelijk ongeval Oss Uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen vanavond naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval in Oss meldingen zijn gedaan over op hol geslagen Stints. Die kwamen binnen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
18/10 23u30  Dode door ongeval bij parkeergarage Hoogeveen Door een ongeval met een auto bij een parkeergarage in Hoogeveen is een dode gevallen. Een andere inzittende is ernstig gewond geraakt. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Wel weet de politie dat rond 22.00 uur een auto tegen een helling is gebotst bij de parkeergarage aan het Kaaplaantje in de Drentse stad.
18/10 23u30  Hardwell: ‘Ik kom terug’ In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 23u15  Twitter gaat los op Corry Konings na uitzending Expeditie Robinson In de aflevering van Expeditie Robinson donderdagavond stond de Berkel-Enschotse Corry Konings een spannende uitdaging te wachten: ze moest strijden tegen eilandmaatje Johnny Kraaijkamp Junior om te kunnen blijven. “Ik heb er een gemengd gevoel bij.”
18/10 23u15  Hardwell sluit zijn carrière af in Ziggo Dome: ‘I will be back’ BREDA - Hardwell heeft donderdagavond zijn allerlaatste optreden gegeven. Voorlopig althans, want de dj uit Breda stopt er voor onbepaalde tijd mee. De show, die hij samen met het Metropole Orkest gaf in de Ziggo Dome, was via de social media-kanalen van de Bredanaar live te volgen.
18/10 22u30  Turkije noemt hoofdverdachte van vermoedelijke moord op kritische journalist De Turkse autoriteiten hebben een nieuwe aanwijzing gepresenteerd dat het kopstuk achter de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi moet worden gezocht in kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
18/10 22u15  Van Guusje mag Hardwell zo snel mogelijk terugkomen In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 22u15  Van wijnbedrijf naar kinderdagverblijf in Zundert ZUNDERT - Hoe beperken we de invloed van drugscriminaliteit in de regio? Het is een probleem waar alle gemeenten mee kampen. Vooral in het buitengebied proberen de criminelen voet aan de grond te krijgen. Want de productie van drugs als bijvoorbeeld hasj en xtc heeft ruimte nodig, en waar vind je die beter dan op het platteland?
18/10 22u15  De koudste en natste oktober sinds 1912 in Texas Onze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.
18/10 22u15  ‘Lijdende oudjes? Niks ervan!’ Wie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen kijkt in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks in vier thema’s terug op Expeditie Robinson.
18/10 22u00  Schotse Jenny (38) fietst in 125 dagen wereld rond De Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. Ze arriveerde vanavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book. Het oude record stond op 144 dagen.
18/10 21u45  Bondscoach Slowakije weg vanwege nachtelijke escapade spelers Jan Kozak heeft vandaag meer uitleg gegeven bij zijn plotse vertrek als bondscoach van Slowakije, afgelopen zondag. Kozak stapte op nadat hij had ontdekt dat zeven van zijn spelers na de 1-2 nederlaag in de Nations League tegen Tsjechië de bloemetjes hadden buitengezet.
18/10 21u45  LIVE: Hardwell sluit zijn carrière af in Ziggo Dome BREDA - Hardwell geeft donderdagavond zijn allerlaatste optreden. Voorlopig althans, want de dj uit Breda stopt er voor onbepaalde tijd mee. De show, die hij samen met het Metropole Orkest geeft in het de Ziggo Dome, is via de social media-kanalen van de Bredanaar live te volgen.
18/10 21u30  Pröpper nog enkele weken aan de kant bij Brighton Davy Pröpper staat ook zaterdag aan de kant wanneer Brighton & Hove Albion een uitwedstrijd speelt tegen Newcastle United. De middenvelder moest al afzeggen voor de interlands van Oranje tegen Duitsland en België nadat hij een kleine twee weken geleden in het competitieduel met West Ham United een enkelblessure had opgelopen.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.11 
18/10 23u45  Ook meldingen over op hol geslagen Stints ná dodelijk ongeval Oss Uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen vanavond naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval in Oss meldingen zijn gedaan over op hol geslagen Stints. Die kwamen binnen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
18/10 23u45  N322 bij Afferden dicht na ernstig ongeluk met twee auto's AFFERDEN - Op de Maas en Waalweg (N322) bij Afferden zijn donderdagavond rond 23.00 uur twee personenauto’s frontaal tegen elkaar gebotst. De weg is daarom in beide richtingen afgesloten.
18/10 23u30  Dode door ongeval bij parkeergarage Hoogeveen Door een ongeval met een auto bij een parkeergarage in Hoogeveen is een dode gevallen. Een andere inzittende is ernstig gewond geraakt. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Wel weet de politie dat rond 22.00 uur een auto tegen een helling is gebotst bij de parkeergarage aan het Kaaplaantje in de Drentse stad.
18/10 23u30  Hardwell: ‘Ik kom terug’ In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 23u15  Undercoveragenten in touringcar schrijven voor ruim 100.000 euro aan boetes uit ARNHEM - De driedaagse politie-actie op de snelwegen in Oost-Nederland leverde maar liefst 464 bekeuringen voor bellers en appers op. Zij kregen allemaal een bon van 230 euro, exclusief 9 euro administratiekosten. Het levert de staatskas ruim 100.000 euro op.
18/10 22u30  Erica van Lente uit Arnhem eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen DALFSEN/ ARNHEM - Erica van Lente, geboren in Arnhem, is door de gemeenteraad voorgedragen als nieuwe burgemeester van Dalfsen. Zij is nu waarnemend burgemeester van de Groninger gemeente Bedum, een functie die zij tot eind dit jaar zal vervullen. Daarmee is zij de eerste vrouwelijke burgemeester van Dalfsen.
18/10 22u30  Turkije noemt hoofdverdachte van vermoedelijke moord op kritische journalist De Turkse autoriteiten hebben een nieuwe aanwijzing gepresenteerd dat het kopstuk achter de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi moet worden gezocht in kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
18/10 22u15  Van Guusje mag Hardwell zo snel mogelijk terugkomen In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 22u15  De koudste en natste oktober sinds 1912 in Texas Onze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.
18/10 22u15  ‘Lijdende oudjes? Niks ervan!’ Wie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen kijkt in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks in vier thema’s terug op Expeditie Robinson.
18/10 22u00  Schotse Jenny (38) fietst in 125 dagen wereld rond De Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. Ze arriveerde vanavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book. Het oude record stond op 144 dagen.
18/10 21u45  Twitteraars speculeren na overname Hema door Boekhoorn: rookworst op shirt NEC? NIJMEGEN - Krijgt eerstedivisionist NEC na panda's nu rookworsten op het shirt? Dat vragen de nodige twitteraars zich, al dan niet met een knipoog, af nu Marcel Boekhoorn de nieuwe eigenaar van de oer-Hollandse winkelketen Hema is geworden.
18/10 20u45  Hilbrand Nawijn bedreigd tijdens interview: 'Ze hebben pistolen, ik vind dat niet normaal’ Hilbrand Nawijn, voormalig minister en tegenwoordig raadslid in Zoetermeer, is bedreigd tijdens een interview. Jongeren dwongen hem en WNL-verslaggever Joost Karreman de camera uit te zetten. Het interview vond uiteindelijk onder politiebegeleiding plaats.
18/10 20u45  Ede wil af van beloofde korting op paspoort voor alle 110.000 inwoners EDE - De beloofde korting bij de aanschaf van een nieuw identiteitsbewijs in Ede gaat toch niet door. Dat is althans het voorstel van het college van burgemeester en wethouders in de begroting voor volgend jaar.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
18/10 22u30  Relatie met Saoedi-Arabië baart beleggers op Wall Street zorgen Aandelenbeleggers terughoudend na signaal dat Fed rente sneller kan gaan opschroeven.
18/10 22u15  'We zijn moedwillig blind voor de risico's die banken nemen' Stanford-hoogleraar Anat Admati zegt dat de aanpak om de risico's van banken te beperken, te complex is.
18/10 22u15  Olieprijs fors lager Aandelenbeleggers terughoudend na signaal dat Fed rente sneller kan gaan opschroeven.
18/10 20u30  Engie en Gasunie onderzoeken bouw grote waterstoffabriek in Nederland Franse Engie en Gasunie doen onderzoek naar bouw van fabriek in noorden van het land waar met groen opgewekte elektriciteit waterstof wordt gemaakt.
18/10 20u15  Koper Boekhoorn verlicht loden last van Hema Nadat het bod van ondernemer Boekhoorn jaren geleden werd afgewezen, neemt hij het bedrijf alsnog over voor waarschijnlijk een betere prijs.
18/10 19u30  Beurs van Shanghai is tweeënhalf jaar koerswinst kwijt Dit jaar leverde de graadmeter al bijna 25% in. Beleggers maken zich vooralsnog weinig zorgen over de fundamentele kracht van de Chinese economie.
18/10 17u45  Koolmees maant tot vaart bij pensioenoverleg De minister komt naar verluidt niet om te onderhandelen, maar om de sociale partners op het hart te drukken snel tot een akkoord te komen.
18/10 17u45  Brexiteers in de gordijnen over langere transitieperiode De Britse premier Theresa May kan op nog meer weerstand in eigen land rekenen als ze instemt met een langere overgangsperiode na het vertrek uit de EU
18/10 17u30  Rutte 'zeer bezorgd' over begrotingsplannen Italië Minister-president bracht zijn Italiaanse collega zijn zorgen over. Rutte juicht het toe dat Rome ook wil hervormen, maar volgens hem is dat niet genoeg om zijn grote ongerustheid weg te nemen.
18/10 17u15  Witte knokkels bij beleggers zijn goed voor Flow Traders Ondanks een rustig derde kwartaal ligt het handelshuis op koers om zijn beste jaar ooit neer te zetten.
18/10 16u45  Investeerder Boekhoorn wil Hema weer internationaal doen groeien De multimiljonair wil de schulden van het bedrijf met €100 mln verlagen en zo ruimte voor expansie scheppen. Ook is een nieuw contract met franchisers gesloten over de e-commerce.
18/10 16u15  Voormalige belager AkzoNobel ziet winst in derde kwartaal dalen PPG gaf eerder deze week al winstwaarschuwing.
18/10 15u45  Invesco wint op lagere Amerikaanse beurs Aandelenbeleggers terughoudend na signaal dat Fed rente sneller kan gaan opschroeven.
18/10 15u45  Aziatische munten de dupe van dure dollar Verwachting dat Federal Reserve de rente sneller verhoogt, jaagt dollar omhoog en Koreaanse won naar beneden.
18/10 14u30  Tjibbe Joustra ziet geen heil in privaat bouwtoezicht Voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid pleit voor intrekken van wetsvoorstel private kwaliteitsborging.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 22u30
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
18/10 23u45  Nog eens 3,5 miljoen voor 75e Bevrijdingsdag DEN HAAG (ANP) - Het kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit om de 75e verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil er zo voor zorgen dat ,,het verhaal over de bevrijding goed'' wordt verteld. Het bericht Nog eens 3,5 miljoen voor 75e Bevrijdingsdag verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 23u15  Recordomzet voor American Express NEW YORK (ANP) - American Express heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een recordomzet van 10,1 miljard dollar. Volgens het bedrijf zorgden met name de betalingen door consumenten en kleinere bedrijven voor de toename met 9 procent in vergelijking met een jaar eerder. Het bericht Recordomzet voor American Express verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 23u00  Man overlijdt in woning, drie verdachten vast ROTTERDAM (ANP) - In een woning aan de Linker Rottekade in Rotterdam heeft de politie na een melding van een steekpartij donderdagavond drie verdachten aangehouden. Agenten die op de melding afkwamen, troffen een man aan die niet meer bij kennis was. Pogingen om hem te reanimeren waren tevergeefs, hij overleed ter plaatse. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt. Het bericht Man overlijdt in woning, drie verdachten vast verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 23u00  PayPal kijkt positiever vooruit SAN JOSE (ANP/BLOOMBERG) - Betalingsverwerker PayPal is positiever gestemd over de resultaten dit jaar. Het bedrijf verhoogde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zijn verwachtingen voor de winst en de omzet. Daarmee overtrof het bedrijf ook de gemiddelde verwachtingen van de kenners. Het bericht PayPal kijkt positiever vooruit verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 22u45  Wall Street kleurt rood NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen de handel uitgegaan. Het sentiment werd gedrukt door tegenvallende cijfers van industriële producenten. Die wakkerden zorgen aan over de stijgende kosten en de impact van de importtarieven. Beleggers kauwden ook na op de Fed-notulen waarin stond dat renteverhogingen op termijn mogelijk hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht. Het bericht Wall Street kleurt rood verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 22u15  14 jaar cel Curaçaose ‘apostel’ om misbruik WILLEMSTAD (ANP) - Op Curaçao is de kerkleider Orlando B. donderdag in hoger beroep veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf. Ook mag hij negentien jaar de functie van kerkleider niet uitoefenen. In eerste aanleg was de zelfverklaarde apostel veroordeeld tot negen jaar cel en een functieverbod van veertien jaar. Volgens de rechter is bewezen dat de 54-jarige B. meerdere vrouwen en ook minderjarigen gedurende een lange periode seksueel heeft misbruikt. Het bericht 14 jaar cel Curaçaose ‘apostel’ om misbruik verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 22u00  GE en Siemens azen op miljardencontract Irak BAGDAD (ANP) - Industriële concerns Siemens en General Electric (GE) azen op een miljardencontract in Irak voor de ontwikkeling van energiecentrales. Volgens een Irakese regeringswoordvoerder zijn beide bedrijven nog in de race voor de opdracht. Het contract heeft een waarde tot wel 15 miljard dollar. Het bericht GE en Siemens azen op miljardencontract Irak verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 21u15  Porsche weer op recordjacht FRANKFURT (ANP/RTR) - Automaker Porsche denkt dit jaar zijn pas één jaar oude verkooprecord te kunnen verbreken. Dat zei topman Oliver Blume van de Volkswagen-luxedochter donderdag in een toelichting op de verkoopcijfers over de eerste negen maanden van het jaar. Het bericht Porsche weer op recordjacht verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 20u30  Michelin waarschuwt voor mindere verkopen CLERMONT FERRAND (ANP/BLOOMBERG) - De Franse bandenmaker Michelin waarschuwt voor tegenvallende verkopen in de tweede helft van dit jaar. Met name in Europa en China slijt het bedrijf naar verwachting minder banden dan voorzien. Het bedrijf stelde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zijn doelen voor het hele jaar bij. Het bericht Michelin waarschuwt voor mindere verkopen verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 20u15  Meer onderzoek naar verspreiding legionella DEN HAAG (ANP) - Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) laat onderzoek doen naar de verspreiding van legionella door biologische waterzuiveringsinstallaties. Dat laat ze weten naar aanleiding van de verspreiding van de bacterie in Noord-Brabant. Het bericht Meer onderzoek naar verspreiding legionella verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 20u15  Stunt Piek en Seinen krijgt geen vervolg ODENSE (ANP) - De badmintonsters Selena Piek en Cheryl Seinen hebben hun stunt van de openingsdag van het Deens Open geen vervolg kunnen geven. Het Nederlandse duo verloor in de tweede ronde van Ni Istarani en Rizki Pradipta. Dat Indonesische koppel was in twee games te sterk: 21-14 21-19. Het bericht Stunt Piek en Seinen krijgt geen vervolg verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 20u15  Zaanstad praat met actiegroepen over intocht ZAANSTAD (ANP) - Bij de gemeente Zaanstad hebben zich tot nu toe tien actiegroepen voor en tegen Zwarte Piet gemeld. Ze willen demonstreren tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas op 17 november in Zaanstad. De gemeente had zelf contact gezocht met groepen die mogelijk willen demonstreren. Een aantal meldde zich uit eigen beweging, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving door het AD. Het bericht Zaanstad praat met actiegroepen over intocht verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 19u45  Apple-event eind oktober in Brooklyn NEW YORK (ANP) - Techreus Apple houdt op 30 oktober in New York een event. Tijdens de bijeenkomst, de derde dit jaar, zal Apple naar verwachting de nieuwste tablets en MacBooks onthullen. Deze apparaten zijn voor het concern doorgaans iets minder belangrijk. Het meeste geld verdient Apple met de immens populaire iPhones en de Apple Watch. Het bericht Apple-event eind oktober in Brooklyn verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 19u30  Golfer Luiten bij rentree twee boven par SOTOGRANDE (ANP) - Golfer Joost Luiten heeft bij zijn rentree na blessureleed op de door slecht weer gehinderde openingsdag van de Andalucia Valderrama Masters een eerste ronde van 73 gelopen, twee boven par. Daarmee staat de Bleiswijker voorlopig gedeeld 84e, waarbij aangetekend dat een groot aantal golfers nog niet alle achttien holes heeft afgewerkt. Het bericht Golfer Luiten bij rentree twee boven par verscheen eerst op Nieuws.nl.
18/10 19u15  Hamilton: Ferrari is nog niet verslagen AUSTIN (ANP) - Lewis Hamilton kan zondag in zijn Mercedes voor de vijfde keer wereldkampioen in de Formule 1 worden. De 33-jarige Brit liet in aanloop naar de race op het circuit van het Amerikaanse Austin nog maar eens weten dat het nog lang niet zo ver is. ,,Ik verwacht dat Ferrari de aanval inzet.'' Het bericht Hamilton: Ferrari is nog niet verslagen verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 23u45
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
19/10 00u00  Dalfser gemeenteraad opgetogen over keuze nieuwe burgemeester De Dalfser gemeenteraad is opgetogen over de keuze van Erica van Lente voor het nieuwe burgemeesterschap van de gemeente. ,,Ze voldoet in alles aan de profielschets die we vooraf hebben opgesteld‘’, zei Jos Ramaker, fractievoorzitter van de grootste partij van Dalfsen, Gemeentebelangen, na de besloten raadsvergadering waarin de keuze werd gemaakt.11 
19/10 00u00  Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.11 
19/10 00u00  Leerling Porter klopt leermeester Dubbeldam bij Jumping Zwolle De eerste dikke geldprijs op Jumping Zwolle werd een prooi voor de 21-jarige Amerikaan Lucas Porter. De leerling versloeg in een proef over 1.50 meter, direct op tijd, zijn Zwolse leermeester Jeroen Dubbeldam. De titel was goed voor een bedrag van 2500 euro.12 
18/10 23u45  Ook meldingen over op hol geslagen Stints ná dodelijk ongeval Oss Uit stukken die minister Cora van Nieuwenhuizen vanavond naar de Kamer heeft gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval in Oss meldingen zijn gedaan over op hol geslagen Stints. Die kwamen binnen bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).
18/10 23u30  Dode door ongeval bij parkeergarage Hoogeveen Door een ongeval met een auto bij een parkeergarage in Hoogeveen is een dode gevallen. Een andere inzittende is ernstig gewond geraakt. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Wel weet de politie dat rond 22.00 uur een auto tegen een helling is gebotst bij de parkeergarage aan het Kaaplaantje in de Drentse stad.
18/10 23u30  Hardwell: ‘Ik kom terug’ In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 23u15  Undercoveragenten in touringcar schrijven voor ruim 100.000 euro aan boetes uit De driedaagse politie-actie op de snelwegen in Oost-Nederland leverde maar liefst 464 bekeuringen voor bellers/appers op. Zij kregen allemaal een bon van 230 euro, exclusief 9 euro administratiekosten. Het levert de staatskas ruim 100.000 euro op.
18/10 23u00  Rechter stopt aanleg afrasteringen in Oostvaardersplassen De rechter in Utrecht heeft donderdag bepaald dat de gemeente Lelystad en Staatsbosbeheer per direct en ieder geval voorlopig moeten stoppen met het aanleggen van een ‘vangweide’ die maandag in de Oostvaardersplassen is gestart.
18/10 22u30  Turkije noemt hoofdverdachte van vermoedelijke moord op kritische journalist De Turkse autoriteiten hebben een nieuwe aanwijzing gepresenteerd dat het kopstuk achter de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi moet worden gezocht in kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
18/10 22u15  Van Guusje mag Hardwell zo snel mogelijk terugkomen In de Ziggo Dome is DJ Hardwell vanavond begonnen aan zijn laatste show. Robbert van de Corput, zoals de artiest heet, zet voorlopig een punt achter zijn loopbaan als DJ. Hij blijft wel produceren naar focust zich op een social leven. ‘Ik wil weer mezelf zijn.’
18/10 22u15  De koudste en natste oktober sinds 1912 in Texas Onze verslaggevers Arjan Schouten en Rik Spekenbrink volgen het Formule 1-circuit op de voet. In blogs melden ze wat hen verbaast in de wereld van pk’s en glitter en glamour.
18/10 22u15  Gemist? Explosief door brievenbus in Deventer en tbs van ontvoerder Lettelse stopt Ben je er niet aan toegekomen om al het regionale nieuws te volgen vandaag? Dit was het nieuws van donderdag 18 oktober.
18/10 22u15  ‘Lijdende oudjes? Niks ervan!’ Wie wint welke proef, lijdt het meeste honger of smeedt de gemeenste plannetjes om anderen weg te stemmen? Verslaggever Dennis Jansen kijkt in de rubriek Expeditie Jansen wekelijks in vier thema’s terug op Expeditie Robinson.
18/10 22u15  Feesten op 't Weitje onder druk door nieuwe regelgeving Het Oranjefeest, Oktoberfeest en Zomerfeestival op 't Weitje in Ermelo op de tocht? Het zou zomaar kunnen als de geluidsnorm echt met twintig decibel naar beneden moet. Dat stelt Marco van Dijk van organisator ‘Feest in Ermelo’.
18/10 22u00  Schotse Jenny (38) fietst in 125 dagen wereld rond De Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. Ze arriveerde vanavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book. Het oude record stond op 144 dagen.
Laatste update: vandaag om 0u00
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
19/10 00u30  Eén op acht stapt over van energieleverancier Vorig jaar stapte ruim 12 procent van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.
18/10 23u45  Nog eens 3,5 miljoen voor 75e Bevrijdingsdag Het kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit om de 75e verjaardag van de bevrijding na de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil er zo voor zorgen dat „het verhaal over de bevrijding goed” wordt verteld.
18/10 23u30  Dode door ongeval bij parkeergarage Hoogeveen Door een ongeval met een auto bij een parkeergarage in Hoogeveen is een dode gevallen. Een andere inzittende is ernstig gewond geraakt. Wat er is gebeurd, is niet duidelijk. Wel weet de politie dat rond 22.00 uur een auto tegen een helling is gebotst bij de parkeergarage aan het Kaaplaantje in de Drentse stad.
18/10 23u00  Recordomzet voor American Express American Express heeft het derde kwartaal van het jaar afgesloten met een recordomzet van 10,1 miljard dollar. Volgens het bedrijf zorgden met name de betalingen door consumenten en kleinere bedrijven voor de toename met 9 procent in vergelijking met een jaar eerder.
18/10 23u00  Man overlijdt in woning, drie verdachten vast In een woning aan de Linker Rottekade in Rotterdam heeft de politie na een melding van een steekpartij donderdagavond drie verdachten aangehouden. Agenten die op de melding afkwamen, troffen een man aan die niet meer bij kennis was. Pogingen om hem te reanimeren waren tevergeefs, hij overleed ter plaatse. De identiteit van het slachtoffer is niet bekendgemaakt.
18/10 23u00  Ook Trump denkt dat Khashoggi dood is Ook de Amerikaanse president Donald Trump gaat er nu vanuit dat de Saudische journalist Jamal Khashoggi niet meer in leven is. „Daar ziet het wel naar uit volgens mij. Het is heel triest”, zei Trump tegen verslaggevers op Andrews Air Force Base. Khashoggi was onder meer columnist van The Washington Post.
18/10 22u45  PayPal kijkt positiever vooruit Betalingsverwerker PayPal is positiever gestemd over de resultaten dit jaar. Het bedrijf verhoogde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zijn verwachtingen voor de winst en de omzet. Daarmee overtrof het bedrijf ook de gemiddelde verwachtingen van de kenners.
18/10 22u30  Wall Street kleurt rood De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met verliezen de handel uitgegaan. Het sentiment werd gedrukt door tegenvallende cijfers van industriële producenten. Die wakkerden zorgen aan over de stijgende kosten en de impact van de importtarieven. Beleggers kauwden ook na op de Fed-notulen waarin stond dat renteverhogingen op termijn mogelijk hoger uitvallen dan aanvankelijk gedacht.
18/10 22u30  Krant noemt hoofdverdachte in zaak-Khashoggi De Turkse autoriteiten hebben een nieuwe aanwijzing gepresenteerd dat het kopstuk achter de vermoedelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi moet worden gezocht in kringen rond de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. De regeringskrant Sabah wijdde een hele pagina aan de „leider van het executiecommando”, die Bin Salman vaak vergezelde op diens reizen. The New York Times had de man ook al geïdentificeerd als begeleider van de machtige kroonprins.
18/10 22u00  GE en Siemens azen op miljardencontract Irak Industriële concerns Siemens en General Electric (GE) azen op een miljardencontract in Irak voor de ontwikkeling van energiecentrales. Volgens een Irakese regeringswoordvoerder zijn beide bedrijven nog in de race voor de opdracht. Het contract heeft een waarde tot wel 15 miljard dollar.
18/10 22u00  Generaal VS aan dood ontsnapt in Kandahar De Amerikaanse generaal Austin Scott Miller, de opperbevelhebber van de NAVO-troepen in Afghanistan, is donderdag bij een Taliban-aanval aan de dood ontsnapt. De politiechef van de zuidelijke provincie Kandahar kwam om het leven evenals een hoge Afghaanse veiligheidsfunctionaris. Drie Amerikanen en een onbekend aantal anderen raakten gewond.
18/10 21u15  Slachtoffer en dader in gesprek achter de tralies Een belangrijk aspect in het werk van Gevangenenzorg Nederland is het confronteren van gedetineerden met de gevolgen van hun gedrag. Sinds 2013 is Thea de Jong verantwoordelijk voor het herstelrechtprogramma. „Strafrecht is gericht op het gepleegde delict, de wet die is overtreden, wie de overtreding heeft begaan en welke straf daarbij hoort. Herstelrecht houdt zich bezig met de aangerichte schade, zij die daaronder te lijden hebben gehad of nog lijden en de vraag hoe herstel kan worden gerealiseerd.”
18/10 21u00  Porsche weer op recordjacht Automaker Porsche denkt dit jaar zijn pas één jaar oude verkooprecord te kunnen verbreken. Dat zei topman Oliver Blume van de Volkswagen-luxedochter donderdag in een toelichting op de verkoopcijfers over de eerste negen maanden van het jaar.
18/10 21u00  Schotse fietst in 125 dagen wereld rond De Schotse Jenny Graham (38) is als eerste vrouw alleen de wereld rondgefietst in 125 dagen met medeneming van al haar bagage. Ze arriveerde donderdagavond in Berlijn bij de Brandenburger Tor, waar ze op 16 juni in oostelijke richting was vertrokken. Met haar prestatie verdiende ze een plek in het Guinness Book. Het oude record stond op 144 dagen.
18/10 20u30  Michelin waarschuwt voor mindere verkopen De Franse bandenmaker Michelin waarschuwt voor tegenvallende verkopen in de tweede helft van dit jaar. Met name in Europa en China slijt het bedrijf naar verwachting minder banden dan voorzien. Het bedrijf stelde bij de publicatie van de derdekwartaalcijfers zijn doelen voor het hele jaar bij.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
19/10 00u30  Dode en zwaargewonde bij 'vreemd' ongeval in Hoogeveen Door nog onbekende oorzaak is donderdagavond een personenauto in volle vaart tegen de muur van parkeergarage De Kaap in Hoogeveen gereden.
18/10 23u45  Gekkekoeienziekte geconstateerd in Schotland Op een boerderij in Schotland is een geval van gekkekoeienziekte (BSE) geconstateerd.
18/10 22u45  Snelweg A58 bij Oirschot korte tijd dicht door brandende bestelbus De brandweer bluste donderdagavond een bestelbus op de snelweg A58 tussen Oirschot en Moergestel.
18/10 22u15  Patiënten met psychische en sociale problemen vaker naar de huisartsenpraktijk Het percentage volwassen patiënten dat contact heeft gehad met de huisartsenpraktijk voor psychische en sociale problemen is over de jaren 2011-2017 toegenomen. Dit blijkt uit cijfers van Nivel Zorgregistraties eerste lijn.
18/10 22u00  Zaanstad spreekt met met 'bijna tien organisaties' over protest bij intocht Sint Tijdens de voorbereiding voor de landelijke sinterklaasintocht op 17 november heeft de gemeente Zanstad uit zichzelf alvast contact gezocht met een aantal organisaties die mogelijk dan willen komen demonstreren.
18/10 20u45  'Mensenhandel speelt zich af in een schimmige wereld' Het is de dag van de mensenhandel. Dat misdrijf levert veel verborgen leed op dat niet aan de oppervlakte komt, meldt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel vandaag.
18/10 20u30  Het duurt mogelijk nog maanden voordat de Stint weer de weg op mag Tijdens het kort geding dat Kinderopvang Het Kinderstraatje uit Almere had aangespannen tegen het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat bleek donderdag dat het nog wel maanden kan duren voordat de Stint weer de weg op mag.
18/10 18u45  Over de kop en achterstevoren op vangrail bij ongeval Op de A15 heeft donderdagmiddag een ongeval plaatsgevonden waarbij een van de voertuigen over de kop sloeg en achterstevoren op de vangrial tot stilstand kwam.
18/10 18u30  1,5 miljoen voor Waddengemeenten Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties komt de bewoners van de Waddeneilanden tegemoet via gemeenten met een eenmalige tegemoetkoming van 1,5 miljoen euro.
18/10 16u45  Geen vervolging van leden woongroep voor overlijden van huisgenoot Het Openbaar Ministerie heeft besloten geen vervolging in te stellen tegen twee vrouwen en een man uit Utrecht die verdacht werden van betrokkenheid bij het overlijden van hun huisgenoot. Het slachtoffer overleed in juni 2017 in het pand van de woongroep waar ze deel van uitmaakte aan de Billitonkade in Utrecht.
18/10 16u15  Groningse Gemeenteraad in actie voor blinden en slechtzienden Acht fracties van de Groningse gemeenteraad hebben schriftelijke vragen ingediend bij het college over de toegankelijkheid van de binnenstad voor blinden en slechtzienden.
18/10 16u15  Man overleden na verkeersongeval in Haalderen Een 49-jarige man uit Gendt is op donderdag 18 oktober rond 07.20 uur bij een verkeersongeval in Haalderen om het leven gekomen.
18/10 16u00  18 jaar gevangenisstraf voor doodslag op twee prostituees uit jaren 90 De rechtbank Rotterdam heeft donderdag uitspraak gedaan in een cold case zaak. Een 59-jarige man is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 jaar voor de doodslag op twee prostituees in 1990 en 1991. De beslissing, dat de verdachte in beide zaken de dader is, in het vonnis uitgebreid gemotiveerd.
18/10 16u00  Inval Belastingdienst bij juwelierszaak in Rotterdam De Belastingdienst heeft woensdagmorgen 17 oktober, in samenwerking met de politie, een invorderingsactie gedaan bij een juwelierswinkel in Rotterdam. De actie vond plaats in het kader van de integrale aanpak van ondermijning.
18/10 15u30  Verdachte van mishandeling agent in voorlopige hechtenis Op zondag 7 oktober is op Aruba een 37-jarige man uit Amsterdam in voorlopige hechtenis genomen omdat hij ervan verdacht wordt op 21 april 2018 een agent in burger te hebben mishandeld. Inmiddels is de man overgebracht naar Nederland. De man zou zonder enige aanleiding het slachtoffer met een kettingslot op het hoofd hebben geslagen. De agent was die middag aan het werk in de Rudolf Dieselstraat, waar op dat moment enkele panden werden gekraakt. Dit maakte het Openbaar Ministerie donderdag bekend.
Laatste update: vandaag om 0u30
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
18/10 23u45  Lees de Metro van morgen nu al online Zo, die is naar de drukker. In de komende uren wordt er weer keihard gewerkt om de groene bakken op de stations te vullen met jullie geliefde Metro-krant! Wat is er allemaal in de Metro van vrijdag 19 oktober te lezen? 
18/10 23u00  Man wil 20.000 pond van winkel na 'racistische ruft' Een medewerker van de Britse supermarktketen Tesco sleept zijn werkgever voor de rechter nadat een collega een scheet liet in zijn gezicht.
18/10 22u30  Tien actiegroepen overwegen protest bij intocht Sint Het duurt nog ongeveer een maand, maar dan komt de Sint weer naar Nederland. En wat is een intocht nou helemaal zonder protesten?
18/10 22u30  Hoe mooier de vogel, des te valser de zangstem Het is je misschien wel eens opgevallen op de kinderboerderij met de bontgekleurde mannetjespauwen. Ze zien er schitterend uit, maar zodra ze hun snavel opentrekken komt er een zeer penetrant gekrijs uit.
18/10 21u30  De leukste dansvloeren? De onontdekte van Desperados Het was even goed zoeken, maar dan stond je woensdagavond wel opeens op de tofste aftrap van het Amsterdam Dance Event die er was. Desperados gaf als officiële bierpartner van ADE het startsein voor vijf dagen keihard feesten.
18/10 19u45  Preventiepil legt HIV definitief aan de ketting De zogenaamde PrEP-pil die door duizenden mannen in Australië wordt geslikt laat het aantal nieuwe hiv-overdrachten aanzienlijk slinken. Dit is de belangrijkste conclusie van een onderzoek dat werd uitgevoerd onder een groep homo- en biseksuele mannen.  
18/10 18u00  Stonede Canadees op de bon uur na legalisatie wiet Hoewel marihuana sinds woensdag legaal is in Canada, is rijden onder invloed nog steeds een overtreding. De vreugde over de pas ingevoerde legalisatie van softdrugs was voor een automobilist vrij snel voorbij.
18/10 17u00  Wil jij straks een tientje betalen voor sigaretten? Verpakkingen met afschrikwekkende foto’s, een verbod in openbare ruimtes en een minimumleeftijd van 18 jaar. Alles om roken zo moeilijk mogelijk te maken. De regering gaat binnenkort drastische maatregelen nemen, zo kost een pakje straks minimaal 10 euro. Metro ging in gesprek met rokers om te kijken hoeveel zij bereid zijn om te betalen voor een pakje.
18/10 16u30  Brasserie-eigenaar is kids beu en bant ze allemaal Een felle discussie bij onze zuiderburen nadat een moeder en haar zoon weggestuurd werden van een terras in de Vlaamse badplaats Nieuwpoort. „Op dit terras worden geen kinderen toegelaten', zo zei een serveerster. 
18/10 16u15  Danny Vera zingt Herman van Veen - De Groot on de road Rob gaat langs bij Danny Vera om aan wat muziek te werken.
18/10 14u45  De baas kan je helpen met stoppen met roken Als Hugo Pelzer (nu 39) opstond, ging hij meteen naar buiten om een sigaretje op te steken en een kop koffie te drinken. Een pakje sigaretten ging er op gegeven moment wel doorheen, totdat hij vanuit zijn werk een cursus stoppen-met-roken aangeboden kreeg.
18/10 14u15  Win kaarten voor Danny Vera (en onze Rob de Groot natuurlijk) Mail je antwoord (of iets anders leuks) naar marketing@metronieuws.nl
18/10 13u45  Op stations mag je voorlopig blijven roken Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) ligt, wordt de roker een paria, zo kopte De Telegraaf donderdagochtend. Met een pakket vergaande maatregelen moet Nederland een volledig rookvrije samenleving worden.
18/10 13u15  Yes, WhatsApp komt met een vakantiemodus Word jij ook wel eens gek van die eeuwige stroom aan WhatsApp berichtjes? WhatsApp werkt aan een functie waarbij gearchiveerde chats met nieuwe berichten niet meer omhoog springen. 
18/10 12u30  Orange Is the New Black stopt! Helaas, dit is geen grap. Na zeven seizoenen stopt Orange is the New Black. In een video op Twitter kondigen ze aan dat het aankomende seizoen het laatste seizoen zal zijn.
Laatste update: donderdag 18 oktober 2018, 23u45
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss19/10 00u00 - BN/DeStem: Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.
12x Leerling Porter klopt leermeester Dubbeldam bij Jumping Zwolle19/10 00u00 - De Stentor: De eerste dikke geldprijs op Jumping Zwolle werd een prooi voor de 21-jarige Amerikaan Lucas Porter. De leerling versloeg in een proef over 1.50 meter, direct op tijd, zijn Zwolse leermeester Jeroen Dubbeldam. De titel was goed voor een bedrag van 2500 euro.
12x Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss19/10 00u00 - AD.nl: Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.
11x Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss19/10 00u00 - Gelderlander: Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.
11x Dalfser gemeenteraad opgetogen over keuze nieuwe burgemeester19/10 00u00 - De Stentor: De Dalfser gemeenteraad is opgetogen over de keuze van Erica van Lente voor het nieuwe burgemeesterschap van de gemeente. ,,Ze voldoet in alles aan de profielschets die we vooraf hebben opgesteld‘’, zei Jos Ramaker, fractievoorzitter van de grootste partij van Dalfsen, Gemeentebelangen, na de besloten raadsvergadering waarin de keuze werd gemaakt.
11x Meerdere meldingen over op hol geslagen Stints ná ongeval Oss19/10 00u00 - De Stentor: Bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) zijn meerdere meldingen binnengekomen van op hol geslagen Stints ná het tragische ongeval in Oss. Uit nieuwe stukken die vanavond naar de Kamer zijn gestuurd blijkt dat er ook na het dodelijke ongeval meerdere Stints kampten met remproblemen.
10x Kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit voor 75e Bevrijdingsdag19/10 00u15 - Nu.nl: Het kabinet trekt 3,5 miljoen euro extra uit voor de 75e Bevrijdingsdag na de Tweede Wereldoorlog te herdenken en te vieren. De landelijke viering is in 2020.
10x VS grootste leverancier soja voor Europa, Juncker komt zijn belofte aan Trump na19/10 00u15 - de Volkskrant: De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft een onvoorzien gevolg: de Europese Unie importeert nu het gros van haar soja uit de VS. Voorheen was Brazilië de belangrijkste sojaleverancier voor de EU.
9x Eén op acht stapt over van energieleverancier19/10 00u30 - Reformatisch Dagblad: Vorig jaar stapte ruim 12 procent van de Nederlandse huishoudens over naar een andere energieleverancier. Dat laat het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) weten.
9x VOC-speech toch niet van Balkenende: boek uit de handel19/10 00u30 - NOS.nl: Het boek De 50 mooiste, beste en meest inspirerende Nederlandse toespraken is per direct uit de handel genomen, omdat slechts 49 van de speeches echt zijn. Een toespraak over de VOC-mentaliteit die was toegeschreven aan oud-premier Jan Peter Balkenende blijkt een satirische column, ontdekte Trouw. De 'speech' verscheen in 2006 op de links-activistische website Doorbraak.eu. Het boek is samengesteld door Denise Parengkuan. De historicus erkent in de krant dat ze een fout heeft gemaakt. 'Ik heb niet genoeg gecontroleerd of de tekst van deze toespraak klopt.' Bloemen Uitgever Hans van Maar van Just Publishers noemt het een enorme domper. 'Blijkbaar heeft de auteur haar feiten niet genoeg gecheckt. Dat doet mij twijfelen over de rest van het boek. Daarom trekken we het terug', zegt hij. De uitgever gaat Balkenende bloemen en een brief met excuses sturen. Een passage uit de column luidt: 'Jan Pieterszoon Coen, Michiel de Ruyter. Zij hadden die koopmansgeest en ondernemingszin, die VOC-mentaliteit: als je iets wilt bezitten, dan maak je het tot je eigendom.' Geweld en kolonisatie In 2006 sprak Balkenende daadwerkelijk een aantal keer over de VOC-mentaliteit, waarmee hij verwees naar de ondernemingszin van het handelsbedrijf. Critici vonden het een ongelukkige verwijzing omdat de Vereenigde Oostindische Compagnie ook wordt geassocieerd met geweld en kolonisatie. Het is al de tweede keer dat de column in een boek wordt toegeschreven aan de oud-premier. In Tot hier en nu verder van Cees van Lotringen stond ook een passage uit de column. Dat boek, dat eerder dit jaar uitkwam, werd ook uit de handel genomen en is herschreven.

Statistieken

Artikels:
34027
Gelezen:
1455
Aantal lezers nu:
26


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven