zaterdag 20 april 2019, week 16


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Politie zet Spuistraat in Amsterdam af vanwege verdacht voorwerp De politie heeft zaterdag de omgeving van de Spuistraat in Amsterdam afgezet. Daar is rond 7.30 uur een verdacht voorwerp gevonden ter hoogte van de parkeergarage. Explosievenexperts van de politie gaan een kijkje nemen.
20/04 08u15  Justitie VS: Democratische eis om inzage Mueller-rapport is 'voorbarig' Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek zaterdag 'voorbarig' en 'onnodig' genoemd.
20/04 05u45  Weerbericht: Zonnige dag met maxima tot wel 26 graden De zon laat zich zaterdag al vroeg in de ochtend zien en de temperaturen stijgen rond het middaguur al tot twintig graden. De maxima komen tussen de 23 en 26 graden uit.
20/04 04u30  Drugshandelaar legt verklaringen af tegen criminelen in Amsterdam Giuseppe T., een Italiaanse drugshandelaar, heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in Amsterdam. Die verklaringen worden gebruikt in zeker drie strafrechtelijke onderzoeken.14 
20/04 03u45  Medeoprichter van FVD Henk Otten: 'Baudet treedt te veel op voorgrond' Henk Otten, medeoprichter, penningmeester en aanstaand fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD), vindt dat Thierry Baudet te veel op de voorgrond treedt bij de partij. Dat zegt hij in een interview met het NRC.16 
20/04 03u00  Voormalig president van Peru mogelijk tot drie jaar in voorarrest Een rechter in Peru heeft bepaald dat de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski zijn strafzaak achter tralies moet afwachten. Het voorarrest kan tot drie jaar duren. De oud-president wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.
20/04 01u15  Medeoprichter van FVD Henk Otten: 'Baudet treedt teveel op voorgrond' Henk Otten, medeoprichter, penningmeester en aanstaand fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD), vindt dat Thierry Baudet teveel op de voorgrond treedt bij de partij. Dat zegt hij in een interview met het NRC.10 
19/04 23u00  Amerikaans echtpaar krijgt levenslang voor mishandelen van 12 kinderen Een Amerikaans echtpaar uit Californië van 50 en 57 jaar oud is vrijdag veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor het jarenlang mishandelen en verwaarlozen van twaalf van hun dertien kinderen.
19/04 21u00  Trump overlegt met generaal Haftar over toekomst van Libië De Amerikaanse president Donald Trump heeft eerder deze week telefonisch gesproken met de Libische generaal Khalifa Haftar, meldt het Witte Huis vrijdag.
19/04 20u15  Eerste regionale zomerse dag van 2019 gemeten De eerste regionale zomerse dag van 2019 is vrijdag gemeten. In Arcen was het om 15.00 uur 25 graden, meldt Weerplaza.
19/04 19u30  Vrachtwagen rijdt in op file op Afsluitdijk, een rijstrook weer open De Afsluitdijk was een uur afgesloten in beide rijrichtingen door twee ongelukken. Door het eerste ongeluk ontstond een kleine file, waar even later een vrachtwagen op inreed. Zeker twee personen raakten gewond, de vrachtwagenchauffeur is aangehouden.
19/04 18u45  Vrachtwagen rijdt in op file op Afsluitdijk, weg afgesloten De Afsluitdijk is sinds 18.30 uur afgesloten in beide rijrichtingen door twee ongelukken. Door het eerste ongeluk ontstond een kleine file, waar even later een vrachtwagen op in reed. Zeker twee personen raakten gewond, een traumahelikopter is opgeroepen.
19/04 18u30  Vliegtuigje slaat over de kop bij landing op vliegveld in VS Een piloot wilde afgelopen maandag landen op een vliegveldje in het Amerikaanse Indiana. Het vliegtuigje sloeg na de landing over de kop. De piloot raakte lichtgewond.
19/04 18u30  Afsluitdijk afgesloten door ongeluk, laatste files lossen op De Afsluitdijk is momenteel afgesloten in beide rijrichtingen door twee ongelukken. Door het eerste ongeluk ontstond een kleine file, waar even later een vrachtwagen op in reed. Zeker twee personen raakten gewond, een traumahelikopter is opgeroepen.
19/04 18u00  KNVB verplaatst 33e speelronde Eredivisie definitief naar woensdag 15 mei De KNVB heeft vrijdag de voorlaatste speelronde van de Eredivisie definitief met 2,5 week verschoven. Donderdag maakte de bond al bekend van plan te zijn om deze maatregel door te voeren.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Amsterdamse Spuistraat afgezet om voorwerp De politie heeft in Amsterdam de omgeving van de Spuistraat afgezet. Daar is rond 07.30 uur ter hoogte van de parkeergarage een verdacht voorwerp gevonden. Explosievenexperts van de politie gaan een kijkje nemen.
20/04 08u45  Weer schietincident in Amsterdam In de Amsterdamse buurt De Pijp is in de nacht van vrijdag op zaterdag een persoon beschoten.
20/04 08u00  Roman toezichthouder over ’Hillywood’ valt verkeerd De roman Dwergwerpen heeft voor een enorm conflict gezorgd in de top van het Commissariaat voor de Media. Toezichthouders Madeleine de Cock Buning en Jan Buné nemen openlijk afstand van hun collega Eric Eljon, die de onafhankelijke reputatie van het Commissariaat zou aantasten. Volgens ingewijden staat hij zelfs op het punt om ontslagen te worden.
20/04 06u30  ’Coke-opa’ ook in spookwoningzaak Justitie ziet een verband tussen het omvangrijke onderzoek Dobricic naar cocaïnesmokkel en corruptie bij de Rotterdamse douane en de Belastingdienst, en de zaak Abeka rond de Haagse agent Donovan A. en spookwoningen vol contant geld.
20/04 06u15  Aanslagplegers Telegraaf rond huis pgp-baas gezien Zeker twee mannen die zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf in juni vorig jaar, doken eerder op in een onderzoek naar een verijdelde moordpoging op voormalig Ennetcom-baas Danny M. uit Nijmegen. Hij verkocht pgp-telefoons aan criminelen.
20/04 05u45  Volgens Dijkhoff moet roer om bij VVD Als het aan fractieleider Klaas Dijkhoff ligt, gaat de VVD een andere koers varen.
20/04 05u45  Klaas Dijkhoff wil meer focus op belangen middenklasse Er moet wat gebeuren bij de VVD. Na ruim acht jaar regeren hebben de liberalen kleur op de wangen verloren. Het sluiten van politieke compromissen eist zijn tol, bleek ook bij de Statenverkiezingen en de opkomst van Forum. Fractieleider Klaas Dijkhoff wil het tij keren en presenteert vandaag het discussiestuk ’Liberalisme dat werkt voor mensen’, dat de VVD weer moet laten aansluiten bij de middenklasse en het mkb.
20/04 00u30  Tweede man FvD: ’Baudet te rechts en te ijdel’ De tweede man van Forum voor Democratie (FvD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.21 
19/04 23u45  Voorbijganger ziet waterpistool aan voor vuurwapen, politie rukt uit Een zonnige dag, het uitgelezen moment voor een watergevecht. Dat moet de groep studenten uit Ede ook hebben gedacht. Met waterpistolen en emmers gingen de jongeren elkaar te lijf. Maar dat liep minder zonnig af toen de politie ineens voor hun neus stond.
19/04 23u00  Demonstranten Shell-kantoor mogen naar huis De ongeveer twintig klimaatdemonstranten die vrijdagochtend waren opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie Extinction Rebellion laten weten. Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten.
19/04 21u45  ‘Knapste Judas ooit’ heeft boodschap voor vrouwelijke fans Het optreden van Lucas Hamming als Judas in The Passion heeft voor veel lovende reacties gezorgd op social media. Maar kan hij nog wel normaal over straat?
19/04 20u45  Hollanders brengen lente en vrolijkheid naar Rome De stoelen staan al klaar op het zonovergoten Sint Pietersplein in Rome. In de Italiaanse zon zijn de voorbereidingen in volle gang voor de paasmis van paus Franciscus. Vlak voor de kerk, achter de houten hekken, wordt een truck uit de bollenstreek uitgeladen voor de traditionele bloemenhulde uit Nederland.
19/04 20u30  Supporters Eredivisieclubs kwaad over wijziging in speelschema Het besluit van de KNVB om Ajax vanwege het Champions League-succes meer rust te gunnen en dus het speelschema om te gooien, heeft verstrekkende gevolgen en zorgt voor ergernis en boosheid. Zelfs in de hoofdstad wordt er gemord.
19/04 20u15  ‘Gezondheidsrisico 5G? Grote onzin!’ Het 5G-netwerk komt eraan. Arnoud Wokke van Tweakers praat je helemaal bij over ongekende mogelijkheden maar ook gevaren van 5G.
19/04 20u15  Gefronste wenkbrauwen over wegsturen zwanger stel uit Temptation Island Een stel wegsturen uit Temptation Island VIP’s, omdat de dame in kwestie zwanger is. Het voelt als een opmerkelijk ethische zet voor een programma dat daar niet om bekend staat, vinden kenners. „Het is wel grappig voor een programma dat niet van heel hoge moraliteit is.”
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
19/04 17u15  Hoe levendig is het Europese christendom nog? Lees meer >
19/04 16u00  Zelfs Democraten geloven niet meer in impeachment Trump Het Mueller-rapport legt stap voor stap uit hoe Trump het onderzoek naar hem probeerde tegen te werken. Het schetst geen fraai beeld. Toch viert hij feest, want politieke gevolgen lijkt het niet te hebben. Twee jaar onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller hebben geleid tot een document van bijna 450 pagina?s, waarin wordt gesteld dat … Continued The post Zelfs Democraten geloven niet meer in impeachment Trump appeared first on Elsevierweekblad.nl.
19/04 16u00  In wapendebat zijn ?gun shows? het volgende doelwit Het wapendebat in Amerika laait weer op in aanloop naar de verkiezingen in 2020. Zijn wapenshows het kind van de rekening? Amerikanen kunnen op allerlei plekken wapens kopen; er zijn kleine en grote wapenwinkels, sportzaken die vuurwapens aanbieden en in bepaalde staten kan je zelfs in de supermarkt je ammunitie aanschaffen. Naar schatting zijn er … Continued The post In wapendebat zijn ‘gun shows’ het volgende doelwit appeared first on Elsevierweekblad.nl.
19/04 12u45  ?Gebruik de term ?allochtoon? niet langer? Lees meer >
18/04 20u45  Zij verruilden hun partij voor Forum voor Democratie SGP-wethouder in Staphorst Sytse de Jong (48) stapt over naar Forum voor Democratie (FVD). God hielp hem bij die beslissing, zei hij donderdag tegen RTL Nieuws. De Jong is niet de enige die een overstap maakte van een gevestigde partij naar die van Thierry Baudet. Derk Jan Eppink In 1984 begon Derk Jan Eppink (60) … Continued The post Zij verruilden hun partij voor Forum voor Democratie appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/04 16u15  ?Maak anti-radicaliseringscursus voor leraren verplicht?? Lees meer >
18/04 16u15  Nederlanders stemmen voor uitstel WW-export na woede VVD Lees meer >
18/04 11u30  ?IS-kinderen bij ouders weghalen is niet humaan? Het CDA wil kinderen van Nederlandse IS-terroristen weren. Alleen als ouders afstand doen van hun kinderen of de kinderen wees zijn, kan het een optie zijn om de kinderen terug te halen naar Nederland. Een goed plan, of zijn de kinderen niet de verantwoordelijkheid van Nederland? Dit vindt u. In de rubriek Lezersreacties lichten we … Continued The post ‘IS-kinderen bij ouders weghalen is niet humaan’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/04 18u30  Wordt agressieve asielzoeker dan eindelijk aangepakt? De regels in speciale azc?s voor overlastgevende asielzoekers worden aangescherpt. Dat maakt staatssecretaris Mark Harbers (VVD) van Veiligheid en Justitie woensdag bekend. Vier vragen en antwoorden. Wat houden de nieuwe regels in? Een van de nieuwe regels is dat de asielzoekers nog maar in een beperkt gebied rond de zogenoemde ‘aso-azc?s’ in Amsterdam en Hoogeveen … Continued The post Wordt agressieve asielzoeker dan eindelijk aangepakt? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/04 15u15  ?Buikgerichte afkeer van groot geld heeft bezit van ons genomen? GroenLinks wil belastingontwijking door multinationals als Shell aanpakken. De partij presenteerde dinsdag een initiatiefwet in de Tweede Kamer. Moet Shell zoals iedereen in Nederland gewoon belasting betalen, vroegen we u. Of is een gunstig fiscaal klimaat voor multinationals in het belang van de Nederlandse economie? In de rubriek Lezersreacties lichten we een aantal reacties uit. … Continued The post ‘Buikgerichte afkeer van groot geld heeft bezit van ons genomen’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/04 15u15  ?IS-kinderen zijn tikkende tijdbommen en komen er dus niet in? Het CDA wil kinderen van Nederlandse IS-terroristen weren. Dat blijkt uit een vertrouwelijke notitie van de CDA-fractie. Is dat een goed plan? Alleen als ouders afstand doen van hun kinderen of de kinderen wees zijn, kan het een optie zijn om de kinderen terug te halen naar Nederland, aldus het CDA. De lijn die het … Continued The post ‘IS-kinderen zijn tikkende tijdbommen en komen er dus niet in’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/04 15u15  ?Franselaan-bende? terroriseert Rotterdam: wie zijn zij? Lees meer >
17/04 09u00  CDA: IS-kinderen blijven weren Kinderen van Nederlandse IS-terroristen horen hier niet thuis en mogen niet terugkeren, vindt het CDA. Alleen als hun ouders definitief afstand van hun kinderen doen, kunnen zij naar hier worden gehaald. Ook bij weeskinderen moet onomstotelijk vast staan dat hun jihadistische ouders overleden zijn, anders komen zij er hier niet in. Dat staat in een … Continued The post CDA: IS-kinderen blijven weren appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/04 17u45  Wereld leeft mee met Parijs na brand Notre-Dame: dit weten we De brand die maandagavond en -nacht woedde in de Notre-Dame in Parijs, houdt de hele wereld bezig. De steunbetuigingen stromen massaal binnen, net als de miljoenen euro’s aan donaties voor de wederopbouw van de iconische kathedraal. Hoe groot is de schade, hoe wordt er gereageerd, hoe zit het met het herstel en wat weten we … Continued The post Wereld leeft mee met Parijs na brand Notre-Dame: dit weten we appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/04 16u45  Haalt links voorstel voor ?Shell-belasting? meerderheid? GroenLinks, SP en PvdA willen door een wetswijziging Shell dwingen winstbelasting te gaan betalen. Kan dat plan rekenen op een meerderheid in de Tweede Kamer? Het initiatief komt van GroenLinks-Kamerlid Bart Snels. ‘Grote bedrijven betalen te weinig belasting,’ zegt hij dinsdag in dagblad Trouw. Trouw meldde in november al dat Shell al jaren geen winstbelasting … Continued The post Haalt links voorstel voor ‘Shell-belasting’ meerderheid? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
Laatste update: vrijdag 19 april 2019, 17u15
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
20/04 08u45  Adele en man na ruim zeven jaar uit elkaar Adele en haar man Simon Konecki zijn gescheiden. Dat heeft de manager van de zangeres bekendgemaakt aan het Amerikaanse persbureau AP. Het stel ontmoette elkaar in 2011 en in 2017 werd bekend dat ze (stiekem) getrouwd waren.
20/04 08u15  Ouders anorexiapatiëntjes: 'Ik denk al over de begrafenis van mijn kind' "Mijn dochter eet al 60 dagen bijna niets, maar een opnameplek is er niet. Ik vrees voor haar leven." Hartverscheurende verhalen over anorexiapatiënten maken duidelijk dat de zorg beter moet. Dat gaat ook gebeuren en het is hard nodig, want de patiënten worden steeds jonger.
20/04 08u15  Kinderen krijgen steeds jonger anorexia, nieuwe aanpak vereist Anorexiapatiënten worden steeds jonger, maar de zorg schiet nog vaak tekort of komt te laat. Daarom slaan hulpverleners, gemeenten en het ministerie de handen ineen om de wachtlijsten aan te pakken en de zorg te verbeteren. "Niemand wil die afschuwelijke verhalen van radeloze jongeren en ouders."
19/04 21u45  Uitgezette vluchteling uit Bahrein klaagt Nederlandse staat aan De Bahreinse asielzoeker Ali Mohammed al-Showaikh die door Nederland werd uitgezet en terug in zijn vaderland direct voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween, heeft een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat.
19/04 20u15  Ludiek filmpje waarschuwt toeristen: trap geen tulpen plat 'Nederland, land van vrijheid, van tolerantie en van... de tulp'. Het zijn deze woorden die toeristen duidelijk moeten maken vooral niet zomaar de bollenvelden in te rennen en de waardevolle tulpen te vertrappen. Vandaag heeft het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen (NBTC) een video met die boodschap verspreid.
19/04 19u15  Politie pakt groep mannen op voor drugshandel: negen aanhoudingen De politie heeft negen mannen aangehouden op verdenking van drugshandel. Volgens de politie gaat het om een criminele groep uit Roosendaal die zij in het verleden al bij verschillende drugsonderzoeken in beeld had.
19/04 18u15  Het is definitief: voorlaatste speelronde eredivisie verplaatst Alle burgemeesters hebben toestemming gegeven om de voorlaatste speelronde in de eredivisie te verplaatsen naar 15 mei. De KNVB stelde dit voor om zo Ajax meer lucht te geven in het drukke speelschema.
19/04 17u45  Kantoren nog lang niet duurzaam: 'Zo halen we eisen Parijs niet' Bijna twee derde van de kantoren voldoet nog niet aan de duurzaamheidseisen die vanaf 2023 verplicht zijn. Wie dan niet minimaal energielabel C of hoger heeft, moet de deuren sluiten. En de verwachting is dat de regels na 2023 nóg strenger worden.
19/04 16u00  Grote drukte op de snelwegen door het mooie weer Dat het lekker weer is, merken ook de verkeersdiensten. De ANWB meldt dat er rond 15.30 uur al ruim 550 kilometer file staat op de wegen, tegen nog geen 200 kilometer de hele Goede Vrijdag vorig jaar. Het is vooral vakantie- en recreatieverkeer, want veel mensen zijn vrij.
19/04 15u30  'Terreurdreiger' Rotterdam wilde juist terroristen opsporen en krijgt geen straf De 22-jarige man die werd verdacht van de terreurdreiging in de Rotterdamse Maassilo, is geen verdachte meer en wordt dus niet vervolgd. Dat heeft het Openbaar Ministerie laten weten. Door de vermeende dreiging werd in 2017 een concert van de Amerikaanse band Allah-Las afgelast.
19/04 15u30  Nederlandse klok komt ongeschonden uit brand Notre-Dame Klokkengieterij Eijsbouts uit het Brabantse Asten heeft vandaag 'in de context van het enorme drama, het best denkbare nieuws' ontvangen. De Mariaklok die in 2012 in het dorp werd gegoten, heeft de brand in de Notre-Dame ongeschonden doorstaan.
19/04 14u30  Beelden van gefrustreerde Cristiano Ronaldo direct na laatste fluitsignaal Er zijn beelden opgedoken van een balende Cristiano Ronaldo. Direct na het laatste fluitsignaal loopt de Portugees vol frustratie van het veld en maakt handgebaren richting teamgenoot Federico Bernardeschi, die hem daarna troost.
19/04 14u15  Caravan en auto in vlammen op: 'Ik stapte uit en zag meteen rook' De familie Hiemstra wilde dit lekkere Paasweekend genieten van de zon bij het Tjeukemeer, maar dat gaat helaas niet door. De caravan en de auto vlogen op de N31 bij Marssum in brand. Er bleef niets van over.
19/04 14u15  Beelden van Cristiano Ronaldo direct na laatste fluitsignaal Er zijn beelden opgedoken van een balende Cristiano Ronaldo. Direct na het laatste fluitsignaal loopt de Portugees vol frustratie van het veld en maakt handgebarenrichting teamgenoot Federico Bernardeschi, die hem daarna troost.
19/04 12u45  Helft van Britse leraren koopt spullen en kleren voor arme leerlingen Britse leraren kopen van hun eigen geld massaal spullen voor arme leerlingen in hun klas. Uit onderzoek blijkt dat de helft van de docenten dat weleens doen. Het gaat dan vooral om eten, kleren en zelfs verzorgingsproducten.
Laatste update: vandaag om 8u45
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
20/04 08u00  Wekdienst 20/4: mogelijk zomers warm, maar pas op met frisse duik Goedemorgen! In Den Haag protesteren Marokkaanse Nederlanders vandaag tegen de hoge straffen voor leiders van de Rif-protesten in Marokko. En pas op als je vandaag naar het strand gaat voor verkoeling. Het kan vandaag zomers warm worden, met temperaturen tussen de 21 en 25 graden. Op het strand kan het iets koeler zijn, door wind vanaf zee. Ook zondag en maandag belooft het goed weer te worden. Een zonnig paasweekend dus. Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de werkzaamheden en files en de situatie op het spoor. Wat kun je vandaag verwachten? In Den Haag is een demonstratie van Marokkaanse Nederlanders. Ze zijn boos over de hoge straffen die leiders van de protestbeweging in het Marokkaanse Rifgebergte hebben gekregen. Die straffen lopen op tot 20 jaar cel. Egyptenaren mogen in een referendum over een nieuwe grondwet bepalen of president Sisi nog minstens tot 2030 aan de macht kan blijven. Volgens critici glijdt het land daarmee verder af naar een dictatuur. Zoals iedere zaterdag gaan in Frankrijk weer tienduizenden gele hesjes de straat op. De politie verwacht vandaag een hogere opkomst dan normaal. Er is namelijk ontevredenheid over de hoge donaties voor de Notre-Dame. Het wordt opnieuw warm, dus ook vandaag zal het druk zijn op de stranden. Ben jij van plan een frisse duik te nemen in de Noord- of Waddenzee? Pas dan op. De Reddingsbrigade raadt mensen af daarin te zwemmen, vanwege het gevaar op onderkoeling. Wat heb je gemist? De tweede man van Forum voor Democratie, Henk Otten, levert in een interview met NRC kritiek op partijleider Thierry Baudet. Volgens Otten moet Baudet anderen meer bij de partij betrekken. Zo had hij na de verkiezingsoverwinning op 21 maart niet zelf een lange speech moeten houden, maar de provinciale lijsttrekkers op het podium moeten halen. Ook zegt Otten dat Forum-politici er last van hebben dat de partij naar rechts opschuift en beticht worden van racisme. Ander nieuws uit de nacht: Filmregisseur Roman Polanski wil zijn plek terug in The Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt. Hij is daarvoor naar de rechter gestapt. Polanski werd vorig jaar uit The Academy gezet vanwege een oude misbruikzaak. De Tweede Kamer wil het systeem van koninklijke onderscheidingen herzien. Aanleiding is de commotie rond de sultan van Brunei, meldt de Volkskrant. De Democraten in het Amerikaanse Congres willen alsnog het volledige Rusland-rapport van speciaal aanklager Robert Mueller kunnen inzien. Donderdag publiceerde minister Barr van Justitie een versie waarin veel passages waren weggelakt. Een Amerikaans echtpaar is tot levenslang veroordeeld voor het jarenlang martelen en verwaarlozen van 12 van hun 13 kinderen. In de rechtszaal lazen beide ouders hun verklaring emotioneel voor. Ook kwamen twee van hun kinderen aan het woord. En dan nog even dit: Dieren in Nederlandse natuurgebieden lijden onder de droogte van vorig jaar en nu. Sommige soorten krijgen veel minder nakomelingen. Bekijk onze eerste aflevering in een drieluik over droogte in Nederland: Fijne dag!
20/04 08u00  Spijtoptant Italiaanse maffia legt cocaïnehandel Amsterdam bloot Een spijtoptant van de Italiaanse maffia heeft belastende verklaringen afgelegd tegen leden van de Amsterdamse onderwereld. De verklaringen van deze drugshandelaar, Giuseppe T., worden gebruikt in zeker drie strafrechtelijke onderzoeken, meldt het AD. T. heeft verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in de hoofdstad. Politie en justitie hebben hem vorig jaar verschillende keren gehoord. De man werkt in ruil voor strafvermindering mee met justitie. Hij organiseerde tussen 2003 en 2015 grote cocaïnetransporten voor de maffia van Colombia naar Amsterdam en deed zaken met kopstukken in de Amsterdamse cocaïnehandel. Tegen tientallen van deze voormalige zakenpartners heeft hij verklaringen afgelegd. Knooppunt van cocaïnehandel Ook blijkt uit onderzoek van de krant dat Giuseppe T. een beeld schetst van Amsterdam als knooppunt van cocaïnehandel. Elke drie à vier maanden zou er een partij van 2000 kilo cocaïne zijn binnengekomen, die in delen van 200 kilo werd opgeslagen in bewaakte appartementen. Hij heeft de politie namen en bijnamen gegeven van leden van de onderwereld en verteld wie er de baas waren. T. was betrokken bij cocaïnesmokkel voor 'Ndrangheta-clans en smokkel uit landen als Brits Guyana. Grote partijen werden vervoerd tussen ladingen hout en kwamen aan in de haven van Rotterdam. De politie zegt in de krant dat de spijtoptant inzicht heeft gegeven in de structuren en werkwijze van de 'Ndrangheta en zijn partners in Nederland. Het antimaffiateam van de politie, dat in 2017 werd opgericht, werkt samen met de Italiaanse opsporingsdiensten. Binnenkort wordt een nieuwe spijtoptant gehoord.
20/04 08u00  'Ongelooflijk slim' dat Bernie Sanders aanschuift bij Fox News Het conservatieve Fox News wordt door progressief Amerika vaak verguisd. Maar de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders gebruikte de nieuwszender deze week als middel om potentiële kiezers voor zich te winnen. Daar lijkt hij een onverwachte trend mee te zetten. Zeker drie andere kandidaten uit het Democratische kamp willen nu ook op Fox News meedoen aan een zogeheten town hall-uitzending. De primeur was voor Sanders, die zich maandag een uur lang live liet interviewen. Zowel door twee Fox-presentatoren als door mensen uit het publiek. Vanzelfsprekend kreeg de Democraat zeer kritische vragen, bijvoorbeeld over het feit dat hij dankzij zijn boek miljonair is geworden en profiteert van president Trumps belastingverlaging voor hoge inkomens. Het viel op dat de 77-jarige Sanders bij sommige onderwerpen flink wat applaus kreeg. Bijvoorbeeld toen hij vroeg hoeveel mensen er in de zaal zouden willen overstappen op een zorgverzekering van de staat - in Amerika een zeer links standpunt. Klik op de tweet voor het videofragment: Het valt niet na te gaan of, en zo ja hoeveel, Bernie-fans speciaal waren gekomen om hem toe te juichen. Maar wel zeker is dat ruim 2,5 miljoen mensen keken. Een record voor een town hall, een format dat ook wordt gebruikt door bijvoorbeeld CNN. En uit eerdere onderzoeken is gebleken dat 10 procent van de Sanders-aanhangers bij de verkiezingen in 2016 uiteindelijk op Trump heeft gestemd, in plaats van op Hillary Clinton. In sommige staten gaf dit zelfs de doorslag in Trumps voordeel. 'Naar het hol van de leeuw' 'Ongelooflijk slim dus wat Sanders hier doet', zegt Laila Frank aan de telefoon. De Nederlandse in de VS werkte in 2012 als vrijwilliger een aantal maanden voor de Obama-campagne. 'Meestal wordt op Fox juist gepraat óver Democratische kandidaten, vaak niet in positieve zin. Sanders ging naar het hol van de leeuw en vertelde zijn eigen verhaal. Hij liet bovendien zien: ik neem jullie serieus en kom naar jullie toe.' Voor zover Frank weet zijn er de afgelopen jaren amper of nooit Democratische presidentskandidaten te gast geweest bij een town hall op de conservatieve zender. Af en toe gaven ze interviews aan Fox, maar niet in zo'n live-uitzending met publiek. 'Het is idioot dat niet meer Democraten het hebben gedaan', zegt Renee Nielsen van Republicans Abroad. Ze is een Amerikaanse die in Nederland woont. Ook deze Republikein in hart en nieren vindt het goed en slim dat Sanders op 'haar' zender wilde verschijnen. Want ze kijkt vrijwel elke dag Fox News. 'Wij zijn niet bang om de andere kant van het verhaal te horen. Dat horen we de hele tijd.' Sanders schreef ook een opiniestuk op de Fox-website. Daarin probeert hij lezers ervan te overtuigen dat de president hen in de steek heeft gelaten. Volgens Frank hebben de twee deels een vergelijkbare boodschap. Namelijk: het politieke systeem is corrupt en de Amerikaanse droom werkt niet meer. 'In essentie dezelfde boodschap, maar dan met heel verschillende oplossingen', zegt de Nederlander. Ook Trump zelf was overigens verbaasd dat 'crazy Bernie' op zijn lievelingskanaal te zien was: Even later twitterde Trump dat hij denkt dat Sanders en oud-vicepresident Biden de twee eindkandidaten voor het Democratische kamp zullen worden. In de peilingen is te zien dat die twee voorlopig aan de leiding gaan, ondanks dat Biden zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld. Naar verwachting doet hij dat volgende week. Meer Town Halls Er zijn volgens The New York Times nog vijf Democraten die openstaan voor deelname aan een Fox-town hall. Een van hen, Amy Klobuchar, gaat het sowieso doen, twee anderen zijn in vergevorderde gesprekken en de overige twee staan sympathiek tegenover het idee. Het is natuurlijk afwachten of ze net zoveel kijkers zullen trekken als Sanders. De strategie is sowieso niet zonder risico: een deel van hun achterban zou het kunnen zien als het legitimeren van een in hun kringen omstreden nieuwszender. Voor Sanders lijkt het positief te hebben uitgepakt. Maar de Republikeinse Renee Nielsen in Nederland was niet overtuigd. Ze vindt de socialistische boodschap van de senator uit Vermont hypocriet. Want als Bernie Sanders écht zo graag hogere belasting voor de rijken wil, zegt Nielsen, waarom heeft hij dan niet uit eigen beweging toch een hoger tarief betaald?
20/04 07u30  Bernie Sanders flirt met Fox News-kijkers (en andere Democraten willen nu ook) Het conservatieve Fox News wordt door progressief Amerika vaak verguisd. Maar de Democratische presidentskandidaat Bernie Sanders gebruikte de nieuwszender deze week als middel om potentiële kiezers voor zich te winnen. Daar lijkt hij een onverwachte trend mee te zetten. Zeker drie andere kandidaten uit het Democratische kamp willen nu ook op Fox News meedoen aan een zogeheten town hall-uitzending. De primeur was voor Sanders, die zich maandag een uur lang live liet interviewen. Zowel door twee Fox-presentatoren als door mensen uit het publiek. Vanzelfsprekend kreeg de Democraat zeer kritische vragen, bijvoorbeeld over het feit dat hij dankzij zijn boek miljonair is geworden en profiteert van president Trumps belastingverlaging voor hoge inkomens. Het viel op dat de 77-jarige Sanders bij sommige onderwerpen flink wat applaus kreeg. Bijvoorbeeld toen hij vroeg hoeveel mensen er in de zaal zouden willen overstappen op een zorgverzekering van de staat - in Amerika een zeer links standpunt. Klik op de tweet voor het videofragment: Het valt niet na te gaan of, en zo ja hoeveel, Bernie-fans speciaal waren gekomen om hem toe te juichen. Maar wel zeker is dat ruim 2,5 miljoen mensen keken. Een record voor een town hall, een format dat ook wordt gebruikt door bijvoorbeeld CNN. En uit eerdere onderzoeken is gebleken dat 10 procent van de Sanders-aanhangers bij de verkiezingen in 2016 uiteindelijk op Trump heeft gestemd, in plaats van op Hillary Clinton. In sommige staten gaf dit zelfs de doorslag in Trumps voordeel. 'Naar het hol van de leeuw' 'Ongelooflijk slim dus wat Sanders hier doet', zegt Laila Frank aan de telefoon. De Nederlandse in de VS werkte in 2012 als vrijwilliger een aantal maanden voor de Obama-campagne. 'Meestal wordt op Fox juist gepraat óver Democratische kandidaten, vaak niet in positieve zin. Sanders ging naar het hol van de leeuw en vertelde zijn eigen verhaal. Hij liet bovendien zien: ik neem jullie serieus en kom naar jullie toe.' Voor zover Frank weet zijn er de afgelopen jaren amper of nooit Democratische presidentskandidaten te gast geweest bij een town hall op de conservatieve zender. Af en toe gaven ze interviews aan Fox, maar niet in zo'n live-uitzending met publiek. 'Het is idioot dat niet meer Democraten het hebben gedaan', zegt Renee Nielsen van Republicans Abroad. Ze is een Amerikaanse die in Nederland woont. Ook deze Republikein in hart en nieren vindt het goed en slim dat Sanders op 'haar' zender wilde verschijnen. Want ze kijkt vrijwel elke dag Fox News. 'Wij zijn niet bang om de andere kant van het verhaal te horen. Dat horen we de hele tijd.' Sanders schreef ook een opiniestuk op de Fox-website. Daarin probeert hij lezers ervan te overtuigen dat de president hen in de steek heeft gelaten. Volgens Frank hebben de twee deels een vergelijkbare boodschap. Namelijk: het politieke systeem is corrupt en de Amerikaanse droom werkt niet meer. 'In essentie dezelfde boodschap, maar dan met heel verschillende oplossingen', zegt de Nederlander. Ook Trump zelf was overigens verbaasd dat 'crazy Bernie' op zijn lievelingskanaal te zien was: Even later twitterde Trump dat hij denkt dat Sanders en oud-vicepresident Biden de twee eindkandidaten voor het Democratische kamp zullen worden. In de peilingen is te zien dat die twee voorlopig aan de leiding gaan, ondanks dat Biden zich nog niet officieel kandidaat heeft gesteld. Naar verwachting doet hij dat volgende week. Meer Town Halls Er zijn volgens The New York Times nog vijf Democraten die openstaan voor deelname aan een Fox-town hall. Een van hen, Amy Klobuchar, gaat het sowieso doen, twee anderen zijn in vergevorderde gesprekken en de overige twee staan sympathiek tegenover het idee. Het is natuurlijk afwachten of ze net zoveel kijkers zullen trekken als Sanders. De strategie is sowieso niet zonder risico: een deel van hun achterban zou het kunnen zien als het legitimeren van een in hun kringen omstreden nieuwszender. Voor Sanders lijkt het positief te hebben uitgepakt. Maar de Republikeinse Renee Nielsen in Nederland was niet overtuigd. Ze vindt de socialistische boodschap van de senator uit Vermont hypocriet. Want als Bernie Sanders écht zo graag hogere belasting voor de rijken wil, zegt Nielsen, waarom heeft hij dan niet uit eigen beweging toch een hoger tarief betaald?
20/04 04u45  Regisseur Roman Polanski wil plek in Oscarcomité terug Filmregisseur Roman Polanski wil zijn plek in The Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, terug. Hij is daarvoor naar de rechter gestapt. Polanski werd vorig jaar uit het comité gezet vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Ook acteur Bill Cosby werd toen uit het comité gezet vanwege beschuldigingen van seksueel misbruik. Eerder was Hollywoodproducent Harvey Weinstein al om dezelfde reden weggestuurd. Het gaat Polanski vooral om de manier waarop hij uit het comité is gezet, zegt zijn advocaat tegen de toonaangevende medianieuwswebsite The Wrap. Volgens hem handelde de organisatie in strijd met haar eigen regels toen de regisseur 'zonder kennisgeving' werd weggestuurd. Misbruik 13-jarige Roman Polanski misbruikte eind jaren 70 een 13-jarig meisje in de Verenigde Staten. Hij bekende schuld, zat zes weken vast en kwam toen op borgtocht vrij. Toen de regisseur hoorde dat hij mogelijk weer naar de gevangenis moest, vertrok hij naar het buitenland. Sindsdien kan hij de VS niet meer in. The Academy heeft nog niet gereageerd op het bericht dat Polanski zijn plek in het Oscarcomité terug wil.11 
20/04 03u30  'Tweede Kamer wil ander systeem van koninklijke onderscheidingen' Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer wil het systeem van koninklijke onderscheidingen herzien. Volgens de Volkskrant is de commotie rond de sultan van Brunei de directe aanleiding. De sultan kreeg bij zijn staatsbezoek in 2013 van koningin Beatrix de allerhoogste Nederlandse onderscheiding (Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw). Nu is hij in opspraak geraakt, omdat hij in eigen land de sharia steeds verder invoert. Volgens de strenge islamitische wet kunnen homo's en lesbiennes in Brunei nu gestenigd worden en van dieven kunnen handen worden afgehakt. Nu alleen bij celstraf D66-Tweede Kamerlid Sjoerdsma pleitte eerder deze maand al voor het afpakken van de eretitel van de sultan. Daarvoor moeten de regels worden aangepast, want nu kan een onderscheiding alleen worden teruggevorderd als de drager is veroordeeld tot een gevangenisstraf van meer dan een jaar. Naast D66 willen ook VVD, CDA en ChristenUnie kijken naar het systeem van de koninklijke onderscheidingen. Bij staatsbezoeken is het uitruilen van decoraties gebruikelijk, maar de Tweede Kamer wil daarvan af. 'De sultan krijgt dat ereteken zomaar, terwijl een oudere vrouw die al dertig jaar de buurtvereniging in een dorp draagt, geen of een lagere onderscheiding krijgt', zegt Sjoerdsma in de Volkskrant.12 
20/04 02u15  Kruisweg in Rome: paus betreurt onverschilligheid en egoïsme Paus Franciscus heeft samen met tienduizenden andere katholieken bij het Colosseum in Rome de Kruisweg gevolgd. Met de processie op Goede Vrijdag wordt de kruisigingsdood van Jezus Christus herdacht. Dit jaar stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Tijdens zijn slotgebed hekelde Franciscus de onverschilligheid en het egoïsme van mensen. Hij bekritiseerde onder meer de uitsluiting van migranten en hij herdacht de vele migranten die tijdens hun overtocht op de Middellandse Zee zijn omgekomen. Ook stond de paus stil bij kinderen die 'in hun onschuld verwond zijn'. Dat wordt gezien als toespeling op het seksueel misbruik door geestelijken binnen de katholieke kerk. Verder uitte Franciscus zijn zorgen over de klimaatverandering. Volgens de paus lijdt de aarde ernstig, maar zijn de ogen van mensen egoïstisch en door hebzucht verblind.
20/04 01u30  Democraten willen volledige Mueller-rapport kunnen inzien De Democraten in het Amerikaanse Congres willen alsnog het volledige Rusland-rapport van speciaal aanklager Robert Mueller kunnen inzien. Donderdag publiceerde minister Barr van Justitie een versie waarin veel passages waren weggelakt, onder meer vanwege privacy, staatsveiligheid en lopende rechtszaken. Barr heeft de Congresleden een 'minder geredigeerde' versie beloofd, maar de Democraten vinden dat onacceptabel. Ze willen alles kunnen lezen, naar eigen zeggen om hun grondwettelijke taak goed te kunnen uitvoeren. Zes Democraten De brief met deze eis is ondertekend door zes prominente Democraten: Nancy Pelosi (voorzitter Huis van Afgevaardigden), Chuck Schumer (Democratische leider in de Senaat), Jerry Nadler (voorzitter inlichtingencommissie van het Huis), Adam Schiff (voorzitter justitiecommissie van het Huis) en de Senatoren Dianne Feinstein en Mark Warner. Ze schrijven dat ze willen kunnen beoordelen 'of er wetgeving nodig is op grond van de conclusies in het rapport en het besluit van de minister dat er, ondanks de bevindingen, geen vervolging wordt ingesteld'. Mueller concludeerde in zijn rapport dat president Trump op verschillende manieren heeft geprobeerd het Rusland-onderzoek te beïnvloeden, maar sprak zich niet uit over de strafbaarheid daarvan. Barr besloot daarop dat er geen reden was tot vervolging van Trump. In het rapport staat wel dat het Congres de grondwettelijke bevoegdheid heeft om een oordeel te vellen over de handelwijze van Trump. 'Voorbarig' Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de Democraten 'voorbarig en onnodig'. In een verklaring schrijft het ministerie dat het zijn best zal blijven doen om het voor het Congres mogelijk te maken zijn taken uit te voeren.10 
20/04 01u30  FvD-prominent Otten: Baudet moet succes meer delen De tweede man en mede-oprichter van Forum voor Democratie (FvD), Henk Otten, levert in een interview met NRC felle kritiek op partijleider Thierry Baudet. Volgens Otten moet Baudet andere volksvertegenwoordigers meer bij de partij betrekken. Volgens Otten is Forum voor Democratie niet meer alleen de partij van Baudet en Theo Hiddema. Baudet had volgens hem daarom op 21 maart, verkiezingsavond, een andere speech moeten houden. In zijn speech van 21 minuten zaten veel academische en historische elementen. 'Forum voor Democratie is nu een grote partij en dan moet je laten zien dat je serieus bent. Ik vind: bewaar zo'n verhaal voor een lezing. Doe dit niet als heel Nederland bezig is met de uitslag. Ik zou alle lijsttrekkers uit de provincies op het podium hebben gehaald. Achteraf heb ik tegen hem gezegd: je had het succes meer moeten delen', zegt Otten. FvD moet nuchterder Henk Otten voert vanaf volgende maand de FvD-fractie in de Eerste Kamer aan. Hij vindt dat de partij nuchterder, zakelijker en oplossingsgerichter moet worden. Dat de partij naar rechts opschuift en wordt beticht van racisme, hindert volgens Otten andere FvD'ers. 'Baudet moet onze mensen niet nodeloos in de wind zetten.' In het interview in NRC gaat Otten ook in op het meldpunt voor 'indoctrinatie in het onderwijs' dat Forum voor Democratie in het leven heeft geroepen. 'Dat heeft iets van een kliklijn.'10 
19/04 23u45  Nu ook aanhangers president Vucic de straat op in Servië In Servië zijn na maandenlange protesten van anti-regeringsdemonstranten vandaag aanhangers van president Vucic de straat op gegaan. Tienduizenden aanhangers kwamen met bussen uit heel Servië en buurlanden Bosnië en Kosovo naar de hoofdstad Belgrado. Onder het mom 'Buducnost Srbije' - 'De toekomst van Servië'- werden concerten gegeven en toespraken gehouden. Ook Vucic zelf nam het woord en zei dat hij de betrekkingen met Bosnië en Herzegovina en Kroatië wil verbeteren. 'Ik wens geen oorlog te voeren in de 21e eeuw.' Verder zei de president dat politieke onenigheden opgelost moeten worden met verkiezingen en niet met geweld. Tegenstanders van Vucic zijn van plan morgen weer de straat op te gaan. Dat doen ze al elke week sinds eind november toen een leider van een linkse oppositiepartij werd mishandeld door mensen met ijzeren staven. Vucic veroordeelde die actie, maar veel mensen houden hem ervoor verantwoordelijk, omdat hij met zijn constante aanvallen op de oppositie de weg zou hebben vrijgemaakt voor dat soort geweld. Ook demonstreren de mensen tegen de publieke omroep RTS, die volgens hen te veel op de hand van Vucic is en te weinig aandacht aan de protesten besteedt. Vucic nam vroeger extreem-nationalistische standpunten in, maar werd later gematigder. Tegenstanders zeggen dat hij zich sinds zijn verkiezing in april vorig jaar ontwikkelt tot een autoritaire leider als de Russische president Poetin.
19/04 23u15  Nu ook voorstanders president Vucic de straat op in Servië In Servië zijn na maandenlange protesten van anti-regeringsdemonstranten vandaag voorstanders van president Vucic de straat op gegaan. Tienduizenden aanhangers kwamen met bussen uit heel Servië en buurlanden Bosnië en Kosovo naar hoofdstad Belgrado. Onder het mom 'Buducnost Srbije' - 'De toekomst van Servië'- werden concerten gegeven en toespraken gehouden. Ook Vucic zelf nam het woord en zei dat hij de betrekkingen met Bosnië en Herzegovina en Kroatië wil verbeteren. 'Ik wens geen oorlog te voeren in de 21e eeuw.' Verder zei de president dat politieke onenigheden opgelost moeten worden met verkiezingen en niet met geweld. Tegenstanders van Vucic zijn van plan morgen weer de straat op te gaan. Dat doen ze al elke week sinds eind november toen een leider van een linkse oppositiepartij werd mishandeld door mensen met ijzeren staven. Vucic veroordeelde die actie, maar veel mensen houden hem ervoor verantwoordelijk, omdat hij met zijn constante aanvallen op de oppositie de weg zou hebben vrijgemaakt voor dat soort geweld. Ook demonstreren de mensen tegen de publieke omroep RTS, die volgens hen te veel op de hand van Vucic is en te weinig aandacht aan de protesten besteedt.
19/04 22u30  Slotdebat presidentskandidaten Oekraïne in bomvol stadion Kiev De twee kandidaten voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen van zondag in Oekraïne hebben hun slotdebat gevoerd op een bijzondere plek: in het grootste voetbalstadion van Kiev, dat met 60.000 toeschouwers afgeladen vol zat. Niet alleen de ambiance was bijzonder. De zittende president Porosjenko, die steenrijk is geworden als fabrikant van snoep en chocolade, wordt uitgedaagd door de comedian Volodymyr Zelinski. Hij won drie weken geleden overtuigend de eerste ronde en heeft in de peilingen ook nu weer een ruime voorsprong. Zelinski heeft geen enkele politieke ervaring, maar in een populaire tv-serie speelt hij een leraar die president wordt en vervolgens de strijd aangaat met de wijdverbreide corruptie in het land. 'Ik ben geen politicus', wierp Zelinski Porosjenko vanavond voor de voeten. 'Ik ben een gewoon mens en ik kom afrekenen met het systeem. Ik ben het resultaat van uw beloften en fouten.' Geen vuist Porosjenko op zijn beurt benadrukte in het debat de politieke onervarenheid van zijn tegenstander. Hij denkt dat Zelinski geen vuist kan maken tegen de Russische president Poetin. 'Een acteur kan geen oorlog voeren met Rusland.' Ook wees hij op de banden tussen Zelinski en de miljardair Ichor Kolomojski, Porosjenko's aartsrivaal die in Israël woont, maar heeft gezegd terug te keren naar Oekraïne als Zelinski president wordt. Zelinski stelde daartegenover dat Porosjenko in het geniep de lijnen openhoudt met het Kremlin en bovendien doorgaat met de verkoop van zijn snoepproducten in Rusland, ondanks de sancties tegen dat land vanwege de annexatie in 2014 van het Oekraïense schiereiland De Krim. 'Hoe kan het dat Oekraïne het armste land is met de rijkste president?', vroeg hij retorisch, verwijzend naar de sterk gedaalde koopkracht van de Oekraïners de afgelopen jaren. Persoonlijkheden Inhoudelijk willen de kandidaten ongeveer hetzelfde: een einde aan de strijd in Oost-Oekraïne, teruggave van de Krim, meer samenwerking met het Westen en economische vooruitgang. Maar allebei hebben ze daarvoor geen uitgewerkte plannen, waardoor de verkiezingscampagne ook in de eerste ronde al vooral draaide om hun persoonlijkheden. Zelenski heeft geen traditionele campagne gevoerd, maar is op tournee geweest met zijn programma als comedian en heeft filmpjes verspreid via sociale media. Het idee voor het slotdebat in het stadion kwam uit zijn koker.
19/04 22u15  Succes nekt regeling duurzame huurwoningen Woningcorporaties en grotere particuliere verhuurders maken massaal gebruik van de regeling voor het verduurzamen van huurwoningen. Het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt zoveel aanvragen te hebben ontvangen dat is besloten om inschrijving voor de regeling per 1 juli stop te zetten. De belastingkorting stond in het regeerakkoord en is bedacht om grote verhuurders, met minimaal 50 huurwoningen, te helpen om bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen. Het ministerie zegt dat er dagelijks voor 1,5 à 2 miljoen euro wordt aangevraagd. Aedes, de vereniging van woningcorporaties, vindt de vele aanvragen een goed signaal. 'We hebben tegen onze leden gezegd dat ze allemaal nog voor 1 juli een aanvraag moeten indienen', aldus een woordvoerder. De vereniging roept het kabinet alvast op om meer geld voor de regeling beschikbaar te stellen. Volgens Aedes profiteren ook huurders mee doordat de maandelijkse energierekening daalt. Rotterdam koploper Het ministerie zegt dat enkele tienduizenden woningen met de regeling verduurzaamd worden. Van de vier grote steden wordt in Rotterdam het meeste aanspraak gedaan op de regeling. Verhuurders kunnen tussen de 3000 en 10.000 euro per woning krijgen. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de investering in verduurzaming. Het kabinet heeft 156 miljoen euro opzijgezet voor de regeling. De verwachting is dat dit bedrag zal worden overschreden. Volgens het ministerie worden alle aanvragen gehonoreerd, ook bij overschrijding van het budget. Vanaf 2022 wordt er een vast jaarlijks bedrag beschikbaar gesteld voor de belastingkorting.
19/04 21u45  Vermoedelijke dood topklimmers is 'enorme klap' voor bergsportwereld De oostkant van de ruim 3000 meter hoge berg Howse Peak in de Canadese Rocky Mountains is berucht. Een mix van rotsen en ijs maakt de route naar de top gecompliceerd en loodzwaar. Toch zetten drie zeer ervaren klimmers uit Oostenrijk en de Verenigde Staten deze week koers naar de top. Maar een lawine werd hen waarschijnlijk fataal. De drie alpinisten, David Lama (28), Hansjörg Auer (35) en Jess Roskelley (36) hoorden bij de wereldtop. Ze waren ook in dienst van outdoormerk The North Face. Dinsdag begonnen ze aan hun beklimming, sinds woensdag zijn ze vermist. Algemeen wordt aangenomen dat ze bij de lawine zijn omgekomen. Wereldwijd reageren bergsporters geschokt op dat nieuws. Ook Robin Baks, directeur van de Koninklijke Nederlandse Klim- en Bergsportvereniging (NKBV) is aangeslagen. 'Deze mannen zijn bekend in de alpiene wereld. Ze hebben een aantal zeer aansprekende beklimmingen gedaan.' Afgelopen januari was de 35-jarige Auer nog hoofdspreker op de jaarlijkse bergsportdag van de NKBV. 'Hij heeft fantastische beklimmingen op zijn naam staan. Dit is een enorme klap.' De door de lawine overvallen alpinisten klommen alle drie al van jongs af aan en hebben meerdere first ascents op hun naam staan - zo heet het in de bergsport als je een bepaalde beklimming als eerste volbrengt. 'Zo'n first ascent is extra avontuurlijk', vertelt de Nederlandse alpinist Niek de Jonge. 'Je klimt ergens waar nog nooit iemand heeft geklommen. Het is anders, onbekend, en die onwetendheid is extra spannend.' Tot de heupen in de sneeuw Zelf is De Jonge net drie dagen terug van een lange expeditie in Alaska, ook een first ascent. 'Een vliegtuigje dropt je in een afgelegen gebied en dan ga je. Pas als je het vliegtuigje weer belt en het zicht goed genoeg is om je op te halen, kan je terug. Toen we in Alaska aankwamen, stonden we tot voorbij onze heupen in de sneeuw.' Het bericht over de drie klimmers in Canada zet De Jonge wel aan het denken, zegt hij. 'Is je hobby zulke risico's wel waard? Je hoort natuurlijk wel vaker dit soort berichten, maar vaak gaat het dan om klimmers met wie je niet zoveel hebt. Over deze mannen heb ik veel gelezen en gehoord.' De Jonge wijst op het hoge niveau dat de verongelukte klimmers hadden. 'Ze waren ontzettend ervaren. Een van hen heeft bijvoorbeeld een route gesoleerd - geklommen zonder touw of hulpmiddelen - die anderen zelfs mét touw nauwelijks aankunnen. Het is extra cru dat juist zij nu zijn weggevaagd door iets wat je niet zelf in de hand hebt.' Lawinekunde Want op een zware beklimming kun je je voorbereiden, maar alle risico's uitsluiten is onmogelijk, zegt NKBV-directeur Baks. 'Lawinekunde is een wetenschap op zich. Ervaren alpinisten als Lama, Auer en Roskelley kunnen bijvoorbeeld het sneeuwdek analyseren. Je maakt dan met een schep een dwarsdoorsnede van een sneeuwlaag om te zien hoe die is opgebouwd.' Als er een laag oude sneeuw ligt waarvan de bovenlaag eerst een beetje ontdooit en daarna weer opvriest, dan krijg je een soort korstje op de sneeuwlaag, legt Baks uit. 'Een lading verse poedersneeuw hecht niet aan die onderlaag. Bij een steile berg betekent dat een risico op lawines. Vergelijk het met sneeuw op een gladde spiegel: die glijdt er ook vanaf.' Geen adrenalinejunkies Maar, benadrukt Baks, je kunt dan wel het sneeuwdek 'lezen', maar in sommige gevallen is de natuur toch grilliger dan je had verwacht. 'Je hebt geen garanties.' Is dat ook de kick van het klimmen, dat je nooit precies weet hoe het gaat lopen? 'Het is een misvatting dat we allemaal een soort adrenalinejunkies zijn', vindt Baks. 'Niemand gaat naar boven met de gedachte: eens kijken of we het halen, of: gaaf, dat ging maar nét goed. Nee, iedereen is voorzichtig en je probeert risico's tot een minimum te beperken. Ongeveer driekwart van alle expedities wordt afgebroken omdat de omstandigheden toch te gevaarlijk zijn.' Heel veel pech Eigenlijk is expeditieklimmen - naar de hoogste bergtoppen ter wereld - ook helemaal niet zo leuk, vindt de 38-jarige De Jonge. 'Het is mentaal heel zwaar. Maar aan de andere kant: je komt op hele bijzondere plekken.' Bang is De Jonge ook wel eens, tijdens zo'n expeditie. 'Ik probeer de risico's altijd goed in te schatten, maar je kunt gewoon pech hebben. En deze drie mannen hebben duidelijk heel erg veel pech gehad.' De Jonge had gehoopt om de drie ooit nog een keer tegen te komen tijdens een expeditie. 'Dat gaat niet meer lukken. Drie mannen, in één klap dood door een lawine. Dat is heftig.' De ouders van de Oostenrijkse klimmer David Lama hebben vanmiddag een bericht op zijn Instagrampagina gedeeld. 'Hij volgde altijd zijn eigen pad en leefde zijn droom', zeggen zij. 'Wat nu is gebeurd, accepteren we als onderdeel daarvan.'
19/04 21u45  Amerikaans echtpaar levenslang de cel in voor martelen dozijn kinderen Een Amerikaans echtpaar dat jarenlang twaalf van hun dertien kinderen martelde en verwaarloosde, is veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Na 25 jaar krijgen ze de kans om vervroegd vrij te komen. Volgens de rechter waren de misdaden van David (57) en Louise (50) Turpin egoïstisch, wreed en inhumaan. Hun kinderen van tussen de 2 en 29 jaar werden geslagen, verstikt en als straf vastgebonden. Toen ze werden gevonden, waren ze zwaar ondervoed. Een kind van 12 had het gewicht van een gemiddelde 7-jarige. Ze mochten ook allemaal maar één keer per jaar douchen, blijkt uit verklaringen van agenten. Het gezin woonde in Perris, een voorstadje van Los Angeles. De mishandelingen kwamen aan het licht toen een van de dochters wist te ontsnappen en de politie belde. Ze had daarvoor twee jaar lang aan een ontsnappingsplan gewerkt. Nachtmerries Voordat het oordeel werd uitgesproken, mochten twee van de kinderen voor het eerst in het openbaar het woord voeren. 'Ik kan niet beschrijven wat we mee hebben gemaakt toen we opgroeiden. Ik heb nog steeds nachtmerries dat mijn broers en zussen werden gelagen of vastgeketend', zei een van de zoons. 'Maar ik hou van mijn ouders en heb ze vergeven voor het meeste wat ze ons hebben aangedaan.' Ook een van de dochters sprak haar liefde uit voor haar ouders, ondanks de verschrikkingen die ze heeft meegemaakt. 'Het leven is misschien niet goed voor me geweest, maar het heeft me wel sterker gemaakt.' Moeder Louise Turpin toonde berouw in de rechtbank. 'Ik heb spijt van alles wat ik mijn kinderen heb aangedaan. Ik hou ontzettend veel van ze.' De vader brak in tranen uit en kon geen woord meer uitbrengen. In een verklaring die zijn advocaat voorlas, stond dat hij hoopt dat de kinderen een succesvol leven tegemoet gaan.
Laatste update: vandaag om 8u00
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Maffiakopstuk verraadt tientallen spelers Amsterdamse onderwereld Een spijtoptant van de Italiaanse maffia deelt een dreun uit aan de Amsterdamse onderwereld. Drugshandelaar Giuseppe T. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in de hoofdstad.
20/04 08u45  Muziek uit de hemel: ‘Geen betere artiest dan een dooie’ Precies een jaar terug maakte Tim Bergling, alias dj Avicii, een einde aan zijn leven. Postuum verscheen recent zijn nieuwe nummer SOS. Veel vaker leven artiesten na hun dood verder, op verschillende manieren. ,,We moeten de legendes vooral blijven eren, in welke vorm dan ook.”
20/04 08u45  Degradatie nabij voor tennissters na slechte start in Fed Cup De Nederlandse tennissters moeten vrezen voor hun plaats in wereldgroep II van de Fed Cup. Japan heeft op de eerste dag van de play-off om klassebehoud in Osaka een 2-0-voorsprong genomen.
20/04 08u45  Adele en man na ruim zeven jaar uit elkaar Adele en haar man Simon Konecki zijn gescheiden. Dat heeft de manager van de zangeres bekendgemaakt aan het Amerikaanse persbureau AP. Het stel ontmoette elkaar in 2011 en in 2017 werd bekend dat ze (stiekem) getrouwd waren.
20/04 08u45  Vier dunne krachtpatsers nader bekeken: welke laptop heeft de beste prijs? De nieuwste games en een dun laptopdesign gingen in het verleden maar zelden samen. Met de nieuwe lijn videokaarten van Nvidia komt daar echter verandering in. Tweakers bekeek vier dunne krachtpatsers, waar je supersnel op kunt gamen.
20/04 08u15  Dijkhoff trekt boetekleed aan: VVD heeft ‘scherpte verloren’ De VVD heeft ,,scherpte verloren'' en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb.
20/04 08u15  ‘Ik een mannenhaatster? Ben juist dol op ze’ Saskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was te gast bij Koffietijd waar ze de discussie aanging met ‘Koffieleuters’ (mannen).
20/04 07u45  VMBO Maastricht is examenfiasco van vorig jaar nog lang niet te boven Slechts 44 brugklassers schreven zich in voor het nieuwe schooljaar. ,,Het gaat elke dag beter, maar het vertrouwen van ouders is weg’’, zegt het schoolbestuur. ‘Elk lesuur dat uitvalt, geeft ouders en leerlingen het gevoel: zie je wel’
20/04 07u15  Laetitia Casta: Als kind was ik mij er van bewust dat vrouwen het moeilijker hebben dan mannen Het Franse model en actrice Laetitia Casta (40) staat al 25 jaar in de schijnwerpers. Soms met tegenstrijdige gevoelens: ,,In de modellenwereld worden vrouwen beter betaald dan mannen. In de filmindustrie is het omgekeerd.’’
20/04 06u15  Wifi wordt verplichte voertaal voor communicatie slimme auto's Slimme auto's gaan onderling en met hun omgeving communiceren via wifi in plaats van 5G. Dat heeft de Europese commissie besloten.
20/04 06u15  De politiek van de VVD: schieten met hagel Özcan Akyol schrijft drie keer per week over wat hem bezighoudt.10 
20/04 06u15  ‘Elke drie maanden kwam er 2000 kilo cocaïne binnen’ Giuseppe T. was jarenlang een spil in de internationale drugshandel. Sinds hij is overgelopen naar justitie, geeft hij zijn zakenpartners uit de Amsterdamse onderwereld aan. Zijn verhaal doet denken aan een heuse speelfilm. ,,Er waren dagen dat er drie à vier auto’s per dag, elk met 20 kilo coke, naar Italië reden.”
20/04 05u45  Wereldsterren viraal met ‘Red-de-aarde’ muziekvideo Een animatie-muziekvideo over het beschermen van milieu en klimaat op de Aarde, waarin grote artiesten zoals Justin Bieber (als baviaan), Ed Sheeran (koala) en Ariana Grande (zebra) als getekende dieren optreden en zingen, is in korte tijd uitgegroeid tot een flink succes op internet en social media.
20/04 05u00  Leerlingen VMBO Maastricht houden hart vast voor examens Leerlingen en ouders van het VMBO Maastricht houden hun hart vast voor de examens die voor de deur staan. Met het examendebacle van vorig jaar vers in het geheugen vertrouwen zij niet op een goede afloop. De school verzekert dat een tweede crisis beslist niet aan de orde is.11 
20/04 04u30  Senator en presidentskandidaat Warren wil impeachment Trump De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure (impeachment) te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.13 
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/04 06u15  Democratische senator en presidentskandidaat Warren wil afzetting Trump De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.
20/04 04u45  Democratische senator en presidentskandidaat Warren wil afzettingsprocedure Trump De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.11 
20/04 04u30  Democratische senator en presidentskandidaat Elizabeth Warren wil afzettingsprocedure Trump De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.17 
20/04 04u00  Ministerie van Justitie VS: ‘Eis inzage hele rapport Mueller voorbarig en onnodig’ Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek ‘prematuur en onnodig’.14 
20/04 03u45  Ministerie van Justitie VS: ‘Eis inzage rapport Mueller voorbarig en onnodig’ Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek ‘prematuur en onnodig’.14 
20/04 02u30  Met ‘guerrillatactiek’ probeert ministerie omstreden Haga Lyceum dwars te zitten Het ministerie van Onderwijs wil een Bibob-toets voor het islamitische Cornelius Haga Lyceum. Rechtsgeleerden laten geen spaan heel van de manier waarop de overheid de omstreden school de voet probeert dwars te zetten. ‘Buitengewoon kwalijke stap’.
20/04 02u15  Waarom Nederland schenders van mensenrechten behangt met onderscheidingen De sultan van Brunei, die ervoor heeft gezorgd dat homo’s in zijn land dood door steniging boven het hoofd hangt, is Ridder-Grootkruis in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Dat is de hoogste koninklijke onderscheiding die Nederland kent. Waarom werd hij zo geëerd?11 
20/04 02u15  Paus Franciscus kritisch op ‘onverschilligheid en egoïsme’ tijdens Goede Vrijdag-processie Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, ‘de uit politieke overwegingen gesloten harten’ bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.
19/04 21u45  Heeft de entertainer-president de toekomst? Zijn we het establishment zo zat dat we gaan voor de komiek? De naderende uitverkiezing van Volodymyr Zelenski in Oekraïne doet volgens Bert Lanting vermoeden dat het een dolle boel kan worden.
19/04 21u00  Dodelijke rellen tonen dat vrede in Noord-Ierland nog altijd fragiel is De onlusten in Derry waarbij deze week een jonge journalist omkwam, bewijzen hoe kwetsbaar de Noord-Ierse vrede nog steeds is. Fanatici hopen te profiteren van de Brexit-angst.
19/04 19u30  Het American een Hard Rock-hotel, wie heeft dat bedacht? Nou, de Seminole-indianen Lees meer >
19/04 19u00  Moslim en feminist, strijdend tegen het patriarchaat, zowel in het Midden-Oosten als in het Westen De Egyptisch-Amerikaanse journalist Mona Eltahawy is moslim en feminist. Ze strijdt tegen het patriarchaat, zowel in het Midden-Oosten als in het Westen.
19/04 18u15  Als moslim bestrijdt ze de hoofddoek, als feminist het patriarchaat: ‘Vrouwen, word boos en wellustig’ De Egyptisch-Amerikaanse journalist Mona Eltahawy is moslim en feminist. Ze strijdt tegen het patriarchaat, zowel in het Midden-Oosten als in het Westen.
19/04 18u00  Als moslim bestrijdt ze de hoofddoek, als feminist het patriarchaat: 'Vrouwen, word boos en wellustig' De Egyptisch-Amerikaanse journalist Mona Eltahawy is moslim en feminist. Ze strijdt tegen het patriarchaat, zowel in het Midden-Oosten als in het Westen.
19/04 17u00  De godfather van het populisme neemt afscheid: ‘Populist is een geuzennaam’ Jan Nagel is bijna 80. In mei neemt hij afscheid van zo’n zestig jaar in de politiek. Hij begon in de PvdA en ging via LPF naar 50Plus.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Dertien doden na schietpartij in Mexicaanse bar Het is de dodelijkste schietpartij in Mexico sinds Andrés Manuel López Obrador president is. Hij bezwoer in de campagne een einde te maken aan dit soort geweld.
20/04 09u00  Haagse Zaken: Gezeik in het Koninkrijk Haagse Zaken buigt zich over de verhoudingen tussen het Binnenhof en de Caribische eilanden, zevenduizend tot achtduizend kilometer verderop.
20/04 08u30  ‘Meerderheid Kamer wil herziening regels koninklijke onderscheidingen’ De coalitiepartijen willen onder meer kijken naar de uitruil van decoraties bij staatsbezoeken.
20/04 03u45  Mueller-rapport: wat niet werd weggelakt Welke rol speelden de Russen bij de campagne van Trump? Speciaal aanklager Mueller zocht dit uit. Drie sleutelmomenten uit zijn rapport.13 
20/04 03u30  De Thaise constructie van televisiebaas Frans Klein NPO-chef Frans Klein was bestuurder van een brievenbusfirma voor zijn broer, die kampte met schulden van Thaise restaurants. Waarom deed Klein, die gaat over 500 miljoen subsidiegelden, dit? „Je mag het naïef noemen.”14 
20/04 03u15  Na Notre-Dame kent Frankrijk een ‘morele opleving’ Frankrijk kwam deze week samen door de brand in de Notre-Dame. Maar voor hoe lang? En waarom?13 
20/04 02u45  Een Haagse routinier vertelt waarover politici pas écht bezorgd moeten zijn Deze week: topambtenaar, terrorismebestrijder en rampenonderzoeker Tjibbe Joustra over zijn 45 Haagse jaren.Ofwel: hoe de opkomst van managers de inhoudelijke deskundigheid van topambtenaren heeft doen verdwijnen.
20/04 02u45  Paasvuurtjes Volgens mij ben ik trouwens de enige BN’er die deze week niet openlijk in shock was door het historische fikkie.
20/04 02u45  Bergen-Belsen Toen AfD-oprichter Alexander Gauland Hitler en de nazi’s vorig jaar „een vogelpoepje op duizend jaar succesvolle Duitse geschiedenis” noemde, waren veel Duitsers opgelucht dat zoiets eindelijk hardop gezegd mocht worden.
20/04 02u30  Touwtrekken om een oorlogsmisdadiger Zakenman Guus Kouwenhoven leeft in weelde, ondanks een veroordeling tot negentien jaar cel, voor oorlogsmisdaden in West-Afrika. Waarom levert Zuid-Afrika hem niet uit?
20/04 00u00  Tweede man van Forum Henk Otten: ‘Baudet trekt de partij te veel naar rechts’ Het is hoog tijd dat Forum voor Democratie meer van zichzelf laat zien dan alleen voorman Thierry Baudet, vindt mede-oprichter Henk Otten.15 
19/04 23u15  Argos: Philips hielp NSA met versleuteling zaktelex Philips werkte volgens het onderzoeksprogramma Argos in de jaren tachtig samen met de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.
19/04 23u00  Kabinet staakt financiële steun voor verduurzaming huurwoningen Het budget voor 2019 is nu al overtekend, maakte minister Ollongren vrijdag bekend. De regeling gaat vanaf 1 juli dicht.
19/04 22u45  Amerikaans stel krijgt levenslang voor martelen twaalf van hun kinderen De kinderen van het echtpaar waren tussen de 2 en 29 jaar oud toen de misstanden ontdekt werden. De zaak kwam aan het licht toen een dochter wegvluchtte en de politie belde.
19/04 21u45  We blijven gissen waar het illegale geld echt blijft Na 25 jaar zijn we er nog steeds niet in geslaagd om het witwassen van de miljarden criminele omzet echt in kaart te brengen. Nee, we praten over nagelsalons.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Vanaf vandaag zijn er nieuwe Waddeneilanden te bezoeken: de Marker Wadden Er wordt nog volop gebouwd, maar vanaf dit weekend zijn de Marker Wadden bereikbaar voor het grote publiek. Vandaag vertrekt de eerste veerboot.
20/04 08u15  Expert: Bevingsschade Groningen valt niet vast te stellen, dus geef iedereen compensatie De aardbevingen in Groningen zijn te klein om vast te stellen welke schade zij veroorzaken. Nederland kan daarom beter stoppen met het inventariseren van schade, zegt een onafhankelijke expert. Beter is het om iedereen in het gebied te compenseren.
20/04 08u00  Tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet? Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
20/04 07u45  Een beetje boreaal mag best af en toe, vooral omdat het Pasen is Drie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/04 07u30  Ministerie van Justitie VS vindt eis inzage hele rapport Mueller ‘onnodig’ Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.
20/04 04u45  Senator en presidentskandidaat Warren wil afzettingsprocedure Trump De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.13 
20/04 04u00  Ministerie van Justitie VS vindt eis Huis van Afgevaardigden om inzage hele rapport Mueller ‘voorbarig en onnodig’ Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.15 
20/04 02u15  Een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet? Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
20/04 02u15  De FNV moet stelling nemen tegen extreem-rechts Ook in eigen kring moet de FNV extreem-rechts gedachtegoed niet tolereren, aldus sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de FNV.10 
20/04 02u15  Geëmotioneerde paus Franciscus betreurt ‘gesloten harten en egoïsme’ tijdens Kruisweg Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, “de uit politieke overwegingen gesloten harten” bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.
19/04 22u45  Uitgezette asielzoeker uit Bahrein klaagt de Nederlandse staat aan Een Bahreinse asielzoeker die door Nederland werd uitgezet, heeft de Nederlandse staat aangeklaagd. Dat bevestigt zijn advocaat na berichtgeving in NRC. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
19/04 22u30  De verbranding van een jonge vrouw schudt Bangladesh wakker Tientallen demonstranten hebben vandaag in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gerechtigheid geëist voor een jonge vrouw die in brand gestoken werd nadat ze haar schoolhoofd had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie.
19/04 21u15  Na cycloon Idai moet de wederopbouw beginnen. En dat kost heel veel geld Na een maand is de noodhulp in Mozambique, Zimbabwe en Malawi goed op gang gekomen, maar in het getroffen gebied zijn huizen, gebouwen, wegen en bruggen weggevaagd en oogsten vernield. Toch gaan mensen al terug: de wederopbouw moet beginnen. En dat kost heel veel geld. Geld dat van de internationale gemeenschap moet komen.
19/04 20u45  Een declaratieplafond voor bestuurders? Universiteiten staan er niet om te springen Moet er een declaratieplafond voor bestuurders komen, nu blijkt dat de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht vorig jaar ruim 124.000 euro uitgaf aan vervoer? Universiteiten staan er niet om te springen, blijkt uit een rondgang van Trouw.
19/04 20u30  Erik ten Hag verlegt grenzen, van Ajax én zichzelf Toen het stroef liep bij Ajax, bleef Erik ten Hag kalm. Nu de stemming omslaat, is hij een stille genieter.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Oprichter FvD: Baudet te rechts en te ijdel De tweede man van Forum voor Democratie (FVD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen. Otten, die aan de wieg stond van FVD en vanaf volgende maand de grootste fractie in de Eerste Kamer aanvoert, stoort zich aan Baudets hang naar identiteitspolitiek en met Latijn d
20/04 08u30  No Surrender-lid neergeschoten in de Pijp Een lid van motorbende No Surrender is vrijdag rond middernacht door zijn zij geschoten op de Ceintuurbaan in de Amsterdamse Pijp. Hij ligt in het ziekenhuis, maar lijkt niet in levensgevaar. De schutter is gevlucht. De schietpartij was niet ver van de Amstel. De politie zette de omgeving, waaronder eern deel van de Ceintuurbaan, ruim af voor sporenonderzoek.Op de Jozef Israëlskade deed de politie
20/04 08u15  Mogelijk explosief aan Spuistraat De politie heeft zaterdagochtend waarschijnlijk een explosief aangetroffen voor een pand aan de Spuistraat, ter hoogte van een parkeergarage. Specialisten van de politie zijn onderweg voor onderzoek, de omgeving is tot nader order afgezet. Het is de tweede keer in korte tijd dat in de Spuistraat, overdag een razenddruke verkeersader, een explosief wordt achtergelaten. Op 5 april gebeude het bij de
20/04 08u15  Zijn ogen schieten heen en weer. Is dit het jaar van kampioenen? Ik moet een beetje huilen. Gejoel golft door de straat, scooteralarms loeien, een rotje knalt. Gevolgd door meerstemming gejuich dat niet uit kelen maar uit buiken komt, zo diep zit de blijdschap.We hebben onze handen voor onze monden geslagen. De voetbalcommentator brult. 'DAAR!!!! Hij zit er in! Dat is hem. Het is De Ligt. Hij ligt! De Ligt, De Ligt, De Ligt! Het is raak, het moment waarop we za
20/04 08u00  Aanslagplegers Telegraaf rond huis PGP-baas gezien Zeker twee mannen die zijn opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf in juni vorig jaar, doken eerder op in een onderzoek naar een verijdelde moordpoging op voormalig Ennetcom-baas Danny M. uit Nijmegen. Hij verkocht PGP-telefoons aan criminelen. Dat melden goed ingevoerde bronnen rond het onderzoek naar aanleding van berichtgeving van De Telegraaf. Het Openbaar Minis
20/04 07u15  El Panelazo: de beste empanadas, het slechtste dessert (6,5) Buitenveldert heeft het Colombiaanse restaurant El Panelazo. Het ligt al vijf jaar verscholen in een woonwijk en kreeg in december een nieuwe eigenaar. Tijd voor een bezoek. Bij de Latijns-Amerikaanse keuken denk ik aan avocado's, mais en barbecue. Borden vol zetmeelrijk eten met koud bier erbij. Eenvoudig, smaakvol en waar-voor-je-met-bloed-zweet-en-tranen-verdiende-geld. Eten waarop de werkman n
20/04 07u15  Ik was vergeten hoe gelukkig ik van voetbal kon worden 'Is het hier nu zo k-k-koud in huis?' vroeg ik aan mijn vriendin.'Koud? De verwarming staat op 20,5!' antwoordde ze. 'Je bent helemaal aan het rillen, dat voetbal is niet gezond voor jou.'Het was woensdagavond. De eerste helft was net gespeeld, het stond 1-1. Rust dus. Welkome rust. Ook voor mij, ik was nu al kapot. Mijn vriendin zou vermoedelijk wel nooit gaan begrijpen wat het betekende om Ajax
20/04 06u15  Spijtoptant Italiaanse maffia klapt uit de school Een spijtoptant van de Italiaanse maffia deelt een dreun uit aan de Amsterdamse onderwereld. Drugshandelaar Giuseppe T. heeft verklaringen afgelegd, die belastend zijn voor tal van criminelen die in en rond de hoofdstad opereren. Achter zijn jongensachtige gezicht zou je niet meteen een maffiakopstuk zoeken. Schijn bedriegt: toen Guiseppe T. in 2003 na een gevangenisstraf vrijkwam, groeide hij uit
19/04 23u15  Geen examenstunt, toch rellen: 'Ik ben boos' Omdat het ze de ellende niet waard is, schrappen sommige scholen de examenstunt. Bij het Amstelveen College moesten beveiligers vrijdag voorkomen dat zo'n stunt op rellen uitliep. Toch was het onrustig en een scholier werd opgepakt. De examenstunt is bedoeld als ludiek afscheid van de school, bijvoorbeeld door leerlingen schrik aan te jagen of leraren voor gek te zetten. Het Amstelveen College slo
19/04 23u00  Demonstranten Shell-kantoor mogen naar huis Bij een klimaatprotest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn zo'n twintig demonstranten opgepakt. Ze zijn inmiddels weer vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie Extinction Rebellion laten weten. Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten.In de ochtend kwamen enkele tientallen klim
19/04 22u45  Criminele autoverhuurders: 256 inzittenden met strafblad Voor het eerst sluit een burgemeester in de regio een autoverhuurbedrijf dat vooral criminelen bedient. Een vergelijkbaar Amsterdams bedrijf is zelf gestopt. Dat een rechercheur al acht jaar 'in gesprek is' met de branche, werpt nu zijn vruchten af. Huurauto's van het gisteren in opdracht van de burgemeester gesloten Urban Car Rental in Duivendrecht werden in één jaar 81 keer aan de kant gezet voo
19/04 22u30  Paasweekend in Amsterdam: 'Noem je dit druk?' Pasen in Amsterdam betekent een overvolle stad. Rolkoffers, wietwalmen en toeristen die zomaar het fietspad op stappen. 'We moeten het accepteren.' Met een bootje varen door de grachten. Een ­terrasje pakken op het Rembrandtplein. Het Anne Frank Huis bezoeken. Fietsen door de 9 Straatjes. De meeste toeristen weten wel wat ze in Amsterdam zoal kunnen doen.Een bezoekje aan De Dam hoort er ook bij. K
19/04 22u00  Uitgezette asielzoeker klaagt Nederlandse staat aan Een Bahreinse asielzoeker die door Nederland werd uitgezet en terug in zijn vaderland direct voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween, heeft een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat. De advocaat van Ali Mohammed al-Showaikh, Flip Schüller, bevestigt berichtgeving van NRC van die strekking. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.Al-Showa
19/04 21u30  Outletcentrum Halfweg mag open, maar voor wie? Er is definitief groen licht voor de bouw van het outletcentrum dat vrijwel niemand wil. Of het koopjescentrum in Halfweg inderdaad de verwachte 2 miljoen bezoekers zal trekken, is na tien jaar strijd nog maar de vraag. Tegen de komst van outletcentrum The Style Outlets bij Sugar City in de kleine gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude wordt al ruim tien jaar gestreden. De gemeenten ­Amsterdam, H
19/04 20u45  Ajax is de verbazing over de prestaties voorbij De loftuitingen na de glorieuze avond in Turijn echoën nog na, maar Ajax bereidt zich alweer voor op de volgende horde in de eredivisie: FC Groningen. 'Het is niet zo moeilijk om die knop om te zetten, we willen echt heel graag kampioen worden.' Trompetgeschal. Rode lopers. Schouderklopjes. De voetballers van Ajax kunnen zich amper ergens vertonen of een regen van complimenten daalt op hen neer. D
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
20/04 09u00  ‘In Wouwse Plantage is weinig lichtvervuiling, dus kun je goed sterren kijken’ WOUWSE PLANTAGE - Hoe is het om op te groeien in West-Brabant? Waar houden jongeren zich mee bezig? We laten hen op deze plek aan het woord. Vandaag is dat Ruben Bals (15).
20/04 08u45  Muziek uit de hemel: ‘Geen betere artiest dan een dooie’ Precies een jaar terug maakte Tim Bergling, alias dj Avicii, een einde aan zijn leven. Postuum verscheen recent zijn nieuwe nummer SOS. Veel vaker leven artiesten na hun dood verder, op verschillende manieren. ,,We moeten de legendes vooral blijven eren, in welke vorm dan ook.”
20/04 08u45  Degradatie nabij voor tennissters na slechte start in Fed Cup De Nederlandse tennissters moeten vrezen voor hun plaats in wereldgroep II van de Fed Cup. Japan heeft op de eerste dag van de play-off om klassebehoud in Osaka een 2-0-voorsprong genomen.
20/04 08u45  Adele en man na ruim zeven jaar uit elkaar Adele en haar man Simon Konecki zijn gescheiden. Dat heeft de manager van de zangeres bekendgemaakt aan het Amerikaanse persbureau AP. Het stel ontmoette elkaar in 2011 en in 2017 werd bekend dat ze (stiekem) getrouwd waren.
20/04 08u45  Vier dunne krachtpatsers nader bekeken: welke laptop heeft de beste prijs? De nieuwste games en een dun laptopdesign gingen in het verleden maar zelden samen. Met de nieuwe lijn videokaarten van Nvidia komt daar echter verandering in. Tweakers bekeek vier dunne krachtpatsers, waar je supersnel op kunt gamen.
20/04 08u15  FC Groningen-uit potentiële bananenschil voor Ajax De uitwedstrijd tegen FC Groningen is voor Ajax een potentiële bananenschil in de titelstrijd. Danny Buijs kijkt uit naar de clash in de De Groene Kathedraal. ,,Ik hoop dat mijn spelers er net zo in geloven als Ajax tegen Real Madrid en Juventus.”
20/04 08u15  Strijd der subtoppers: pakt AZ laatste strohalm tegen Feyenoord? Lees meer >
20/04 08u15  Pakt Vitesse tegen PEC belangrijke punten in strijd om Europees voetbal? Lees meer >
20/04 08u15  Is Ajax hersteld van krachtsinspanning tegen Juve? Lees meer >
20/04 08u15  Emmen treft FC Utrecht Lees meer >
20/04 08u15  Dijkhoff trekt boetekleed aan: VVD heeft ‘scherpte verloren’ De VVD heeft ,,scherpte verloren'' en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb.
20/04 08u15  Onderzoek naar parkeerplaats aan Kloosterdreef OOSTERHOUT - De zusters van Sint-Catharinadal laten onderzoeken wat de opties zijn voor een parkeerplaats inclusief ontsluiting aan de Kloosterdreef. Er is veel weerstand tegen aanpassingen aan de historische weg in de Heilige Driehoek.
20/04 08u15  ‘Ik een mannenhaatster? Ben juist dol op ze’ Saskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was te gast bij Koffietijd waar ze de discussie aanging met ‘Koffieleuters’ (mannen).
20/04 08u15  ‘Een jonge god zal nooit meer de mogelijkheid krijgen zijn dromen waar te maken’ Zevenbergen, sportpark de Meeren zondag 13 januari 2019. Vandaag is de voetbalvereniging Virtus gastheer van een vriendschappelijk toernooitje. Naast de thuisclub spelen Beek Vooruit, Rood-Wit Willebrord en UVV’40 twee wedstrijdjes van krap een uur tegen elkaar. De insteek? Lekker voetballen na een winterstop vol bubbelwijn, kalkoen, oliebollen en bier. Eersteklasser Rood-Wit wint het vierluik trouwens overtuigend.
20/04 07u45  Vergeten NAC-huurling Schoofs maakt er het beste van: ‘Ik ben niet boos, dit is gewoon brute pech’ Veertien maanden geleden speelde Lucas Schoofs (22) zijn laatste wedstrijd voor NAC. Het verblijf in Breda is voor de huurling van AA Gent (hij kwam in januari 2018 voor anderhalf jaar over) op een drama uitgelopen. Een monoloog.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
20/04 08u45  Maffiakopstuk verraadt tientallen spelers in Amsterdamse onderwereld Een spijtoptant van de Italiaanse maffia deelt een dreun uit aan de Amsterdamse onderwereld. Drugshandelaar Giuseppe T. heeft belastende verklaringen afgelegd tegen Nederlandse, Italiaanse, Albanese, Turkse en Colombiaanse criminelen in de hoofdstad.
20/04 08u45  Muziek uit de hemel: ‘Geen betere artiest dan een dooie’ Precies een jaar terug maakte Tim Bergling, alias dj Avicii, een einde aan zijn leven. Postuum verscheen recent zijn nieuwe nummer SOS. Veel vaker leven artiesten na hun dood verder, op verschillende manieren. ,,We moeten de legendes vooral blijven eren, in welke vorm dan ook.”
20/04 08u45  ‘Verdachten aanslag op Telegraaf waren ook bij huis Nijmegenaar Danny M.’ NIJMEGEN - Zeker twee mannen die werden opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslag op De Telegraaf in juni vorig jaar, doken eerder ook op in een onderzoek naar een verijdelde moordpoging op de Nijmeegse Danny M.
20/04 08u45  Adele en man na ruim zeven jaar uit elkaar Adele en haar man Simon Konecki zijn gescheiden. Dat heeft de manager van de zangeres bekendgemaakt aan het Amerikaanse persbureau AP. Het stel ontmoette elkaar in 2011 en in 2017 werd bekend dat ze (stiekem) getrouwd waren.
20/04 08u30  Man gewond na steekpartij in Apeldoorn Bij een steekpartij in Apeldoorn is vanochtend vroeg een man gewond geraakt. Hij is na het incident naar het ziekenhuis gebracht.
20/04 08u30  Zorgen over laag aantal padden: ‘Natuur is in de war’ NIJMEGEN - De paddentrek is nu toch echt afgelopen, maar er zijn dit jaar veel minder padden geteld dan voorgaande jaren. De Dierenbescherming maakt zich zorgen. ,,De pad is een belangrijke schakel in de voedselketen. Als die wegvalt, is de keten kapot.”
20/04 08u15  FC Groningen-uit potentiële bananenschil voor Ajax De uitwedstrijd tegen FC Groningen is voor Ajax een potentiële bananenschil in de titelstrijd. Danny Buijs kijkt uit naar de clash in de De Groene Kathedraal. ,,Ik hoop dat mijn spelers er net zo in geloven als Ajax tegen Real Madrid en Juventus.”
20/04 08u15  Strijd der subtoppers: pakt AZ laatste strohalm tegen Feyenoord? Lees meer >
20/04 08u15  Pakt Vitesse tegen PEC belangrijke punten in strijd om Europees voetbal? Lees meer >
20/04 08u15  Is Ajax hersteld van krachtsinspanning tegen Juve? Lees meer >
20/04 08u15  Emmen treft FC Utrecht Lees meer >
20/04 08u15  Dijkhoff trekt boetekleed aan: VVD heeft ‘scherpte verloren’ De VVD heeft ,,scherpte verloren'' en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb.
20/04 08u15  ‘Ik een mannenhaatster? Ben juist dol op ze’ Saskia Noort schrijft op deze plek wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster was te gast bij Koffietijd waar ze de discussie aanging met ‘Koffieleuters’ (mannen).
20/04 07u45  Probleem voor parkeergarages in Oost-Nederland: plek te klein voor steeds grotere auto Het gros van de overdekte parkeergarages in Oost-Nederland voldoet niet aan de huidige norm die geldt voor de breedte van het parkeervak. De vakken om in te parkeren zijn te smal, zeker nu auto’s steeds breder worden. Dat blijkt uit een test van de Stentor, waarbij negentien garages onder de loep zijn genomen. Volgens de ANWB zorgen de krappe plaatsen voor veel schademeldingen.
20/04 07u30  VMBO Maastricht is examenfiasco van vorig jaar nog lang niet te boven Slechts 44 brugklassers schreven zich in voor het nieuwe schooljaar. ,,Het gaat elke dag beter, maar het vertrouwen van ouders is weg’’, zegt het schoolbestuur. ‘Elk lesuur dat uitvalt, geeft ouders en leerlingen het gevoel: zie je wel’
Laatste update: vandaag om 8u45
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
20/04 06u15  Den Haag worstelt met steeds agressievere Chinese draak Chipmachinebouwer ASML is speelbal geworden in het politiek uiterst gevoelige China-debat. Ja, veiligheid is héél belangrijk. Maar handel ook. En dus botsen de visies van de AIVD en Economische Zaken.
20/04 06u15  Dijsselbloem wordt als nieuwe grootinquisitieur de meest gevreesde man van Den Haag Kan nieuwe voorzitter Onderzoeksraad voor Veiligheid zijn PvdA-partijkaart voldoende camoufleren?
20/04 06u15  'Overheid, maak een gedragscode voor algoritmes' Algoritmes bepalen steeds meer ons leven, maar er bestaat geen enkele regelgevende instantie die hier toezicht op houdt. Dat moet anders, vindt de Britse wiskundige Hannah Fry.
20/04 06u15  Staat de beurs slechte kwartaalcijfers te wachten? Het kwartaalcijferseizoen is net begonnen, en de verwachtingen zijn vrij laag. Is dat terecht?
20/04 06u15  Weg met de transparantie op de obligatiemarkt Amerikaanse toezichthouder overweegt proef met vertraagd doorgeven van prijzen
20/04 06u15  Grote regelaar Krijnen vertrekt bij fotomuseum Foam Marloes Krijnen wisselt bij Foam talenten af met gevestigde namen.
20/04 03u30  Advocaten klagen over oneerlijke concurrentie door Achmea-pilot rechtsbijstand Pilot met standaardpakketten zou advocaten benadelen door lichtere opleidingseisen en gratis reclame11 
19/04 22u15  Quatar shopt op vastgoedmarkt New York Oliestaat is nog niet uitgekocht in de VS
19/04 22u00  Rechter Oekraïne: nationalisering PrivatBank was illegaal Uitspraak is klap voor zittende president Porosjenko, vlak voor de verkiezingen.
19/04 21u45  Abellio-concurrent boos over lekken gegevens bij aanbesteding Britse overheid stuurde per ongeluk NS-dochter Abellio een email met gegevens van een concurrerend aanbestedingsbod van rivaal Stagecoach.
19/04 21u45  ING bepleit samen met ngo's klimaatactie bij kabinet De Nederlandse regering moet het IEA vragen richtlijnen te ontwikkelen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden Celsius.
19/04 21u30  Trump haalt uit naar 'Geschift' Mueller-rapport Discussie over Mueller-rapport laait weer op na de publicatie van de volledige versie
19/04 21u30  Werknemers Shell mogen in kader van cao-acties overwerk weigeren Bij de rechter in Breda vangt Shell bot.
19/04 21u30  Hermès topman vertrekt als bestuurslid bij L'Oréal Axel Dumas bevestigd eigen cosmeticalijn
19/04 21u15  ING bepleit samen met enkele ngo's klimaatactie bij kabinet De Nederlandse regering moet het IEA vragen richtlijnen te ontwikkelen om de opwarming van de aarde beperkt te houden tot 1,5 graden Celsius.
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Tennissters Oranje op achterstand in Japan OSAKA (ANP) - De Nederlandse tennissters moeten vrezen voor hun plaats in wereldgroep II van de Fed Cup. Japan heeft op de eerste dag van de play-off om klassebehoud een 2-0-voorsprong genomen. Het bericht Tennissters Oranje op achterstand in Japan verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/04 09u00  Normale temperaturen op Koningsdag DEN HAAG (ANP) - Zo warm als het dit weekend is wordt het niet op Koningsdag, maar volgens Weeronline krijgen we volgende week met 14 graden in het noordwesten tot 17 graden in het oosten wel 'hele normale temperaturen'. Het bericht Normale temperaturen op Koningsdag verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/04 06u00  Eerste veerboot vertrekt naar Marker Wadden LELYSTAD (ANP) - De allereerste veerboot naar de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden vertrekt zaterdag om 11.00 uur vanuit de haven van Lelystad. De groep bestaat uit vijf eilanden in aanleg, waarvan het hoofdeiland van 250 hectare groot bezocht kan worden. ,,Het is voor bezoekers nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland', zegt Natuurmonumenten. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van ,,de prille natuur en het indrukwekkende landschap'. Het bericht Eerste veerboot vertrekt naar Marker Wadden verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/04 06u00  Eindexamenleerlingen blokken in het Stedelijk AMSTERDAM (ANP) - Eindexamenkandidaten kunnen zaterdag een dagje blokken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Blikopeners, jongeren die een bijbaantje hebben in het museum, dopen voor een dag de personeelskantine om tot studieruimte. Het bericht Eindexamenleerlingen blokken in het Stedelijk verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/04 05u15  Levensgroot paard herinnert aan containerramp PIETERBUREN (ANP) - Een 5 meter hoog paard wordt zaterdag onthuld in Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk moet herinneren aan de ecologische ramp met het containerschip MSC Zoe begin januari. Het symboliseert al het plastic dat uit de ongeveer 350 containers vrijkwam in zee. Het bericht Levensgroot paard herinnert aan containerramp verscheen eerst op Nieuws.nl.11 
20/04 04u15  Dijkhoff: VVD heeft scherpte verloren DEN HAAG (ANP) - De VVD heeft ,,scherpte verloren'' en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb, zegt hij in een interview met De Telegraaf. Het bericht Dijkhoff: VVD heeft scherpte verloren verscheen eerst op Nieuws.nl.15 
20/04 03u15  Tweede man FVD: Baudet te rechts en te ijdel DEN HAAG (ANP) - De tweede man van Forum voor Democratie (FVD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen. Het bericht Tweede man FVD: Baudet te rechts en te ijdel verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/04 02u15  Mannen aangehouden voor ‘schietpartij’ Tilburg TILBURG (ANP) - De politie heeft in Tilburg drie mannen aangehouden vanwege een mogelijke schietpartij. De schoten zouden zijn gelost in de Bernard Loderstraat. Voor zover bekend raakte niemand gewond. Het bericht Mannen aangehouden voor ‘schietpartij’ Tilburg verscheen eerst op Nieuws.nl.10 
20/04 00u15  Roman Polanski wil plek in Oscarcomité terug LOS ANGELES (ANP) - Filmregisseur Roman Polanski wil zijn plek in The Academy, de organisatie die de Oscars uitreikt, terug. De regisseur is daarom naar de rechter gestapt. Hij werd vorig jaar uit het comité gezet vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag. Het bericht Roman Polanski wil plek in Oscarcomité terug verscheen eerst op Nieuws.nl.15 
19/04 23u15  Proef: kinderbijslag sneller naar slachtoffer DEN HAAG (ANP) - Het kabinet wil bij huiselijk geweld uitkeringen zoals de kinderbijslag sneller overzetten van de dader naar het slachtoffer. De uitkeringsinstanties van de overheid gaan over een poosje op kleine schaal proefdraaien. Het bericht Proef: kinderbijslag sneller naar slachtoffer verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/04 21u15  Uitgezette asielzoeker klaagt Staat aan AMSTERDAM (ANP) - De Bahreinse asielzoeker die door Nederland werd uitgezet en terug in zijn vaderland direct voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween, heeft een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat. De advocaat van Ali Mohammed al-Showaikh, Flip Schüller, bevestigt berichtgeving van NRC van die strekking. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Het bericht Uitgezette asielzoeker klaagt Staat aan verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/04 20u45  Stichting Verkering met Jezelf: “We gebruiken allemaal pest technieken” Pesten, het komt dagelijks voor. Niet alleen op scholen, waar 2 tot 3 leerlingen per Het bericht Stichting Verkering met Jezelf: “We gebruiken allemaal pest technieken” verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/04 20u30  Onverwacht succes nekt subsidie duurzamer huis DEN HAAG (ANP) - Verhuurders die nog subsidie willen opstrijken om hun huizen te verduurzamen, moeten haast maken. De subsidie vindt zo veel aftrek, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken na 30 juni geen nieuwe aanvragen meer opneemt. Het bericht Onverwacht succes nekt subsidie duurzamer huis verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/04 19u15  Politie arresteert groep mannen om drugshandel ROOSENDAAL (ANP) - De politie heeft negen mannen aangehouden op verdenking van drugshandel. Volgens de politie gaat het om een criminele groep uit Roosendaal die zij in het verleden al bij verschillende drugsonderzoeken in beeld had. Het bericht Politie arresteert groep mannen om drugshandel verscheen eerst op Nieuws.nl.
19/04 19u15  Nadal in halve finale na stroef begin MONTE CARLO (ANP) - Rafael Nadal heeft voor de veertiende keer de halve finales bereikt op het masterstoernooi van Monte Carlo. Na een moeizaam begin tegen de Argentijn Guido Pella won de Spaanse nummer 2 van de wereld met 7-6 (1) 6-3. Het bericht Nadal in halve finale na stroef begin verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Opmerkelijk: bushokje in Hengelo volgezet met planten HENGELO - Hengeloërs die zaterdagnacht langs de Oldenzaalsestraat zijn gefietst, moeten vreemd hebben opgekeken bij de bushalte. Onbekenden hebben het bushokje namelijk volgezet met planten.
20/04 09u00  Man in Apeldoorn (27) zwaargewond nadat betrapte inbreker hem neerstak Bij een steekpartij in Apeldoorn is vanochtend vroeg een 27-jarige man zwaargewond geraakt. Hij is na het incident naar het ziekenhuis gebracht.
20/04 08u45  Paco van Moorsel heeft aanbieding GA Eagles in beraad Als linksbuiten mag hij zich niet altijd senang vallen, Paco van Moorsel schikte zich vrijdag tegen Jong PSV in de rol. Met een keurig optreden had de routinier, die een nieuwe contractaanbieding kreeg van de Deventer clubleiding, zijn aandeel in de 2-1 overwinning.
20/04 08u45  Muziek uit de hemel: ‘Geen betere artiest dan een dooie’ Precies een jaar terug maakte Tim Bergling, alias dj Avicii, een einde aan zijn leven. Postuum verscheen recent zijn nieuwe nummer SOS. Veel vaker leven artiesten na hun dood verder, op verschillende manieren. ,,We moeten de legendes vooral blijven eren, in welke vorm dan ook.”
20/04 08u45  Degradatie nabij voor tennissters na slechte start in Fed Cup De Nederlandse tennissters moeten vrezen voor hun plaats in wereldgroep II van de Fed Cup. Japan heeft op de eerste dag van de play-off om klassebehoud in Osaka een 2-0-voorsprong genomen.
20/04 08u45  Adele en man na ruim zeven jaar uit elkaar Adele en haar man Simon Konecki zijn gescheiden. Dat heeft de manager van de zangeres bekendgemaakt aan het Amerikaanse persbureau AP. Het stel ontmoette elkaar in 2011 en in 2017 werd bekend dat ze (stiekem) getrouwd waren.
20/04 08u45  Vier dunne krachtpatsers nader bekeken: welke laptop heeft de beste prijs? De nieuwste games en een dun laptopdesign gingen in het verleden maar zelden samen. Met de nieuwe lijn videokaarten van Nvidia komt daar echter verandering in. Tweakers bekeek vier dunne krachtpatsers, waar je supersnel op kunt gamen.
20/04 08u15  Henri moet 50.000 bezoekers tijdens Koningsdag in ‘gareel’ houden Koningsdag in Amersfoort trekt naar schatting tussen de 40.000 en 50.000 toeschouwers langs de route. Aan crowdmanager Henri Vinke en zijn team de taak de publieksstromen in goede en veilige banen te leiden. ,,Het is een megaoperatie waarin álles moet kloppen en waar tegelijk niemand last van mag hebben.’’
20/04 08u15  FC Groningen-uit potentiële bananenschil voor Ajax De uitwedstrijd tegen FC Groningen is voor Ajax een potentiële bananenschil in de titelstrijd. Danny Buijs kijkt uit naar de clash in de De Groene Kathedraal. ,,Ik hoop dat mijn spelers er net zo in geloven als Ajax tegen Real Madrid en Juventus.”
20/04 08u15  Strijd der subtoppers: pakt AZ laatste strohalm tegen Feyenoord? Lees meer >
20/04 08u15  Pakt Vitesse tegen PEC belangrijke punten in strijd om Europees voetbal? Lees meer >
20/04 08u15  Is Ajax hersteld van krachtsinspanning tegen Juve? Lees meer >
20/04 08u15  Emmen treft FC Utrecht Lees meer >
20/04 08u15  Dijkhoff trekt boetekleed aan: VVD heeft ‘scherpte verloren’ De VVD heeft ,,scherpte verloren'' en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb.
20/04 08u15  De dag dat wethouder Jaap Oosterveld van Dronten besefte: ‘Het gaat niet goed’ Tijdens een uitje met het college dringt het pas écht tot hem door: het gaat niet goed met hem. Een paar weken later stapt Jaap Oosterveld (ChristenUnie) op als wethouder in Dronten. De man die in een vorige baan jarenlang overwerkte mensen begeleidde, moet nu zichzelf helpen.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
20/04 09u00  13 doden bij bloedbad in Mexicaanse bar Schutters hebben in de Mexicaanse stad Minatitlán een bloedbad aangericht door het vuur te openen op de bezoekers van een familiefeest in een lokale bar. Daarbij kwamen dertien mensen om: zeven mannen, vijf vrouwen en een kind. Vier anderen raakten gewond.
20/04 08u45  Buckingham Palace op zoek naar hovenier Groene vingers en altijd al willen schoffelen in een koninklijke tuin? Dit is je kans. Koningin Elizabeth zoekt een tuinman, blijkt uit een vacature op de site van het Britse koningshuis.
20/04 08u45  Amsterdamse Spuistraat afgezet om voorwerp De politie heeft in Amsterdam de omgeving van de Spuistraat afgezet. Daar is rond 07.30 uur ter hoogte van de parkeergarage een verdacht voorwerp gevonden. Explosievenexperts van de politie gaan een kijkje nemen.
20/04 08u30  Congrescommissie eist rapport-Mueller De voorzitter van de justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Jerrold Nadler, heeft zoals aangekondigd formeel inzage geëist in het hele rapport van de speciale onderzoeker Robert Mueller.
20/04 08u15  Roemeens zorgenkind kan niet zonder hulp Officieel mag er in Roemenië –sinds 2007 lid van de Europese Unie– geen armoede zijn. De werkelijkheid is anders. „Maar daar staat tegenover dat het verspreiden van het Evangelie vrucht draagt.”
20/04 08u15  Meer mensen bereid mantelzorg te geven Steeds vaker zijn mensen bereid mantelzorg te verlenen aan een naaste. 72 procent van de mensen zegt eventueel te willen zorgen voor een familielid wanneer dit nodig is. In 2013 was dat nog 50 procent.
20/04 08u15  Boodschap van Stille Zaterdag haaks op gedachte van zelfverlossing De pleinen rond de Parijse Notre-Dame lieten deze week bijzondere taferelen zien. Massa’s mensen sloegen geëmotioneerd de armen om elkaar heen of knielden om te bidden. Behalve devote rooms-katholieken verzamelden zich ook moslims, joden en volstrekt seculiere toeschouwers rond dit „symbool van het christendom”, zoals het Vaticaan schreef.
20/04 08u15  Chinese vlootschouw op verjaardag marine China toont komende dinsdag op de 70e verjaardag van de marine nieuwe nucleaire onderzeeërs en torpedobootjagers als teken van de modernisering van zijn militaire gevechtskracht.
20/04 08u15  Normale temperaturen op Koningsdag Zo warm als het dit weekend is wordt het niet op Koningsdag, maar volgens Weeronline krijgen we volgende week met 14 graden in het noordwesten tot 17 graden in het oosten wel ‘hele normale temperaturen’.
20/04 08u15  Christus voor ons 1 Korinthe 6:20a
20/04 07u15  Terugkeer vrouwelijke Syriëgangers uit Kosovo Tientallen gevangengenomen Syriëgangers uit Kosovo zijn naar hun thuisland gevlogen. Het gaat om vrouwen en kinderen van jihadisten die voor extremistische groeperingen als Islamitische Staat vochten.
20/04 06u15  „FNV moet stelling nemen tegen extreemrechts” De FNV moet stelling nemen tegen extreemrechts en vóór de eigen kernwaarden van gelijkwaardigheid en onderlinge solidariteit. „Ook al stoot de vakbond hiermee een deel van de eigen achterban tegen het hoofd.” Dat schrijven sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de vakbond in een opiniestuk in Trouw.
20/04 05u16  Eerste veerboot vertrekt naar Marker Wadden De allereerste veerboot naar de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden vertrekt zaterdag om 11.00 uur vanuit de haven van Lelystad. De groep bestaat uit vijf eilanden in aanleg, waarvan het hoofdeiland van 250 hectare groot bezocht kan worden. „Het is voor bezoekers nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland”, zegt Natuurmonumenten. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van „de prille natuur en het indrukwekkende landschap”.
20/04 04u45  Levensgroot paard herinnert aan containerramp Een 5 meter hoog paard wordt zaterdag onthuld in Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk moet herinneren aan de ecologische ramp met het containerschip MSC Zoe begin januari. Het symboliseert al het plastic dat uit de ongeveer 350 containers vrijkwam in zee.11 
20/04 04u15  Eindexamenleerlingen blokken in het Stedelijk Eindexamenkandidaten kunnen zaterdag een dagje blokken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Blikopeners, jongeren die een bijbaantje hebben in het museum, dopen voor een dag de personeelskantine om tot studieruimte.11 
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
19/04 21u45  Brandweer laat klein vuur in Best blussen door vermoedelijke brandstichter De brandweer werd vrijdagavond rond 20.15 uur gealarmeerd voor een buitenbrand in de bossages tussen de Erica en het kanaal in Best. Midden in de bossage werd brand een kampvuurtje gesticht. De vermoedelijke brandstichter was nog aanwezig,
19/04 21u30  Vrachtwagen met mest gekanteld op N34 Een bestuurder van een vrachtwagen is vrijdag aan het begin van de avond gewond geraakt nadat zijn vrachtwagen en tankwagen waren gekanteld op de N34 ter hoogte van Coevorden.
19/04 21u00  Twee gewonden bij aanrijding op Afsluitdijk Bij een aanrijding op de Afsluitdijk ter hoogte van Breezanddijk zijn vrijdagmiddag twee inzittenden van een personenwagen gewond geraakt.
19/04 19u30  Negen aanhoudingen in rechercheonderzoek naar drugshandel De recherche heeft negen mannen aangehouden. Ze worden verdacht van drugshandel. Het gaat om een criminele groepering uit Roosendaal die in het verleden al bij verschillende drugsonderzoeken bij de politie in beeld was.
19/04 19u30  Koninklijke Nederlandse Munt eert vlogger Enzo Knol met munt YouTuber Enzo Knol krijgt een eigen munt van de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt geëerd met een eigen uitgifte. Vandaag op 19 april signeert de vlogger de eerste 200 exemplaren van de Knolmunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht. Enzo Knol: “Het is zo’n enorme eer dat ik geëerd wordt met een eigen munt. De Knolmunt is super mooi geworden, heel bijzonder en iets om nooit meer te vergeten!"
19/04 19u30  Cabine van vrachtwagen op boeren erf in Haaren vat vlam Op een boerenerf aan het Holleneind in Haaren vatte vrijdag kort voor 18.00 uur een vrachtwagen vlam. De cabine van het voertuig brandde grotendeels uit. De brandweer rukte met groot materieel uit maar men kon de brand bestrijden met één tankautospuit.
19/04 19u15  Traumateam ingevlogen voor medisch incident met kind in Schijndel Vrijdagmiddag werd de hulp ingeroepen van het traumateam voor een medisch incident in een woning aan de Oetelaarsestraat in Schijndel. De traumahelikopter landde in een weiland niet ver van de woning.
19/04 19u15  Rotterdamse carjacker aangehouden na waarschuwingsschot Donderdagnacht rond 02.15 uur werd onder bedreiging van een vuurwapen een auto gestolen van twee slachtoffers op de Veemarktstraat in Rotterdam. Vanmorgen rond 06.30 uur zagen agenten de auto met de verdachte in Hoogvliet. Na een waarschuwingsschot kon de 44-jarige Rotterdammer daar worden aangehouden op de Alsemstraat.
19/04 18u00  Celstraffen van 8 en 16 jaar voor pogingen moord door brandstichting De rechtbank in Almelo heeft vrijdag drie mannen veroordeeld tot lange celstraffen voor pogingen tot moord omdat zij in het holst van de nacht brand hebben gesticht bij twee woningen in Almelo. Dit meldt de rechtbank vrijdagmiddag.
19/04 17u30  Brandweermannen gewond geraakt bij woningbrand Rotterdam Vrijdagmiddag heeft in een woning aan de Zuidhoek in Rotterdam een felle uitslaande brand gewoed. Bij de bestrijding van de brand zijn twee brandweermannen gewond geraakt.
19/04 17u00  Twee aanhoudingen in onderzoek liquidatie Farid Souhali in 2017 Afgelopen dinsdagavond heeft de politie twee verdachten aangehouden in verband met de liquidatie van Farid Souhali in 2017 in Den Haag. 'De rechter-commissaris heeft hun voorarrest vrijdag met 14 dagen verlengd', zo laat het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag weten.
19/04 17u00  Politie vindt vuurwapen in onderbroek van verdachte Een controle van een auto vannacht in Heinenoord leidde tot de aanhouding van twee mannen van 18 en 21 jaar uit Amsterdam. 'Bij de 21-jarige verdachte werd in zijn onderbroek een vuurwapen aangetroffen', zo meldt de politie vrijdag.
19/04 17u00  Eerste blauwalg leidt tot negatief zwemadvies voor Put de Omloop Woudrichem Gedeputeerde Staten van Noord-Brabant hebben een negatief zwemadvies afgegeven voor Put de Omloop in Woudrichem. De Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant (ODZOB), die in heel Noord-Brabant de controles uitvoert, heeft bij de laatste inspectie van deze zwemplas een forse bloei van blauwalgen aangetroffen. Deze bacteriën kunnen zorgen voor overlast en gezondheidsproblemen.
19/04 16u30  'Lok-terrorist' niet verder vervolgd voor plannen aanslag Maassilo De 22-jarige man uit Noord-Brabant die in 2017 werd aangehouden voor betrokkenheid bij de dreiging met een terroristisch misdrijf in de Rotterdamse Maassilo, is geen verdachte meer in de zaak. 'De officier van justitie die het onderzoek leidt, heeft besloten de man niet verder te vervolgen', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) vrijdag.
19/04 15u45  Ruzie lachgasballon:12 jaar cel voor dodelijke schietpartij shishalounge Vrijdag heeft de rechtbank Den Haag een 20-jarige man uit Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar celstraf voor het doodschieten van de 17-jarige Azad Sahin in de nacht van 7 op 8 april 2018 in een shishalounge aan de Laan van Meerdervoort te Den Haag. Dit meldt de rechtbank vrijdag.
Laatste update: vrijdag 19 april 2019, 21u45
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
20/04 09u00  Baudet te rechts en te ijdel, volgens tweede man FVD Met zijn ‘uil van Minerva’ en ‘boreale wereld’ liet Thierry Baudet een hoop wenkbrauwen fronsen tijdens zijn overwinningsspeech na de Provinciale Statenverkiezingen. Ook die van Henk Otten, de tweede man van Forum voor Democratie (FVD). 
19/04 22u15  Youtuber Enzo Knol krijgt eigen munt YouTuber Enzo Knol krijgt een eigen munt van de Koninklijke Nederlandse Munt. Hij is daarmee de eerste vlogger die wordt geëerd met een eigen uitgifte. Vrijdag signeerde de vlogger de eerste 200 exemplaren van de Knolmunt bij de Koninklijke Nederlandse Munt in Utrecht.
19/04 21u15  In beeld: De Spaanse paastraditie Semana Santa Donderdagavond keken we in Nederland massaal naar The Passion. Mocht je dat indrukwekkend vinden, dan doen ze daar in Zuid-Spanje nog een schepje bovenop. In de paasweek lopen verschillende katholieke broederschappen door de straten met enorme altaren op hun schouders.
19/04 20u15  Er is een kampioenschap papieren vliegtuigjes gooien Heb je vaak het idee dat je nooit een kampioenschap zult gaan winnen? Omdat er geen wedstrijden zijn waarin jouw talent centraal staat? Dan is het wellicht tijd om een oude skill af te stoffen: papieren vliegtuigjes vouwen. Het wereldkampioenschap komt namelijk naar België.
19/04 19u45  Voorlaatste speelronde definitief verschoven Het is definitief. De voorlaatste speelronde van de eredivisie wordt verplaats van zondag 28 april naar woensdag 15 mei. Alle thuisspelende clubs hebben toestemming gekregen van de lokale autoriteiten. De KNVB bereikte donderdag al overeenstemming met de clubs over het initiatief.
19/04 19u15  Computerstoring mogelijk oorzaak brand Notre-Dame De brand die maandag woedde in de Notre-Dame in Parijs zou mogelijk veroorzaakt zijn door een computerstoring. Dat laat rector Chauvet van de kathedraal weten na een gesprek met ondernemers uit de omgeving van de Notre-Dame.
19/04 18u15  Rijkswaterstaat komt met droogtemonitor Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen komen in de loop van volgende week met een droogtemonitor. Dat is nodig omdat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen regen wordt verwacht. In de monitor zal een landelijk beeld worden geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie. 
19/04 17u15  Door warme weer ook muggen verwacht Naast dat we dit weekend heerlijk in de buitenlucht op het terras, in de tuin, of in het bos kunnen doorbrengen, heeft het zonnetje ook minder leuke gevolgen. Het is namelijk ook het moment waarop de muggen die de winter overleefden uit hun winterslaap komen. Deze muggen gaan eitjes leggen en op zoek naar bloed.
19/04 16u45  Vijf verdachten aanslag Telegraaf langer vast De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft vrijdag bepaald dat de vijf verdachten van de aanslag op het gebouw van de Telegraaf voorlopig vast blijven zitten. Eén verdachte is door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar hoger beroep tegen aangetekend.
19/04 15u30  Mijn vriend wil NIET dat ik hem pijp - Kijkersvragen - Lullen over sex Moet ik mijn ouders vertellen dat ik seks heb gehad? en mijn vriend wil niet dat ik hem pijp, ligt dat aan mij? Ook op deze kijkersvragen hebben Anne en Leila de seksuologen in spé een antwoord.
19/04 15u30  Veel Nederlanders hebben last van vakantiestress Hoewel op vakantie gaan vaak is bedoeld om echt even ultiem te ontspannen, kan het ook flink wat stress opleveren. Meer dan tweederde van de Nederlanders ervaart stress tijdens de voorbereidingen van de langere vakantie in de zomer. Die vakantie leidt vaak tot ruzie, blijkt uit onderzoek van Amazon.
19/04 14u51  Miljard opgehaald voor zelfrijdende auto Uber Eén van de meest besproken techbedrijven van het moment heeft bij drie Japanse bedrijven geld opgehaald voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto's. Uber was bezig met een financieringsronde voor de aanstaande beursgang van het bedrijf. Een miljard dollar moet zorgen voor de ontwikkeling van de wagen.
19/04 14u15  Scholier aangehouden bij onrustig Amstelveen College Op een middelbare school in Amstelveen is vrijdag besloten de deuren gesloten te houden. Aanleiding hiervoor zijn onder meer berichten op social media, waarin wordt opgeroepen ‘flink te gaan rellen’ tijdens de geplande stunt van eindexamenleerlingen.
19/04 14u00  Middelbare school gesloten uit angst voor rellen Op een middelbare school in Amstelveen is vrijdag besloten de deuren gesloten te houden. Aanleiding hiervoor zijn onder meer berichten op social media, waarin wordt opgeroepen ‘flink te gaan rellen’ tijdens de geplande stunt van eindexamenleerlingen.
19/04 13u30  Zes kogels afgevuurd op tabakswinkel Rotterdam In Rotterdam is vrijdagochtend een tabakswinkel beschoten. Niemand is gewond geraakt. Het incident gebeurde in de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. In dezelfde straat werd vorige maand een man doodgeschoten.
Laatste update: vandaag om 9u00
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Tweede man FvD: ’Baudet te rechts en te ijdel’20/04 00u30 - De Telegraaf: De tweede man van Forum voor Democratie (FvD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.
19x Veldwijk zonder contract als Sparta niet promoveert20/04 00u15 - De Stentor: Voor Lars Veldwijk is er alles aan gelegen dat Sparta promoveert naar de eredivisie. Lukt dit niet, dan is het voor hem einde verhaal op Het Kasteel.
18x Bosbranden op Veluwe snel onder controle20/04 00u30 - De Stentor: De brandweer moest vanavond voor twee branden op de Veluwe uitrukken. Voor een brand in Ermelo werd groot ingezet, maar het bleek dat het vuur goed te bestrijden was. Ook een brand bij Apeldoorn was vrij snel onder controle.
18x Auto belandt op zijkant in Nijmegen, vrouw lichtgewond20/04 00u00 - Gelderlander: NIJMEGEN - Een auto is vrijdagavond op de zijkant terechtgekomen op de Maanstraat in Nijmegen. De bestuurster wilde de straat inslaan vanuit de Venuslaan en kwam daarbij in botsing met een geparkeerde auto.
17x Senator en presidentskandidaat Warren wil impeachment Trump20/04 04u30 - Gelderlander: De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure (impeachment) te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.
17x Democratische senator en presidentskandidaat Elizabeth Warren wil afzettingsprocedure Trump20/04 04u30 - de Volkskrant: De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.
17x Roman Polanski wil plek in Oscar-comité terug20/04 00u30 - BN/DeStem: Filmregisseur Roman Polanski wil zijn plek in The Academy of Motion Picture Arts and Sciences, de organisatie die de Oscars uitreikt, terug. De regisseur is daarom naar de rechter gestapt. Hij werd vorig jaar uit het comité gezet vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag.
17x Veldwijk zonder contract als Sparta niet promoveert20/04 00u15 - AD.nl: Voor Lars Veldwijk is er alles aan gelegen dat Sparta promoveert naar de eredivisie. Lukt dit niet, dan is het voor hem einde verhaal op Het Kasteel.
17x Romney 'ziek' na lezen rapport Mueller over Trump20/04 00u00 - BN/DeStem: De Republikeinse senator Mitt Romney heeft vrijdag gezegd dat hij ,,ziek’’ en ,,ontsteld’’ is door wat speciaal aanklager Robert Mueller in zijn rapport zegt over president Donald Trump en diens naaste medewerkers.
16x Medeoprichter van FVD Henk Otten: 'Baudet treedt te veel op voorgrond'20/04 03u45 - Nu.nl: Henk Otten, medeoprichter, penningmeester en aanstaand fractievoorzitter van Forum voor Democratie (FVD), vindt dat Thierry Baudet te veel op de voorgrond treedt bij de partij. Dat zegt hij in een interview met het NRC.

Statistieken

Artikels:
32573
Gelezen:
10683
Aantal lezers nu:
55


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven