maandag 20 januari 2020, week 04


U bent nu hier: Nederland | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u00
 

Nu.nl

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Nieuw coronavirus kan van mens op mens worden overgedragen Het nieuwe coronavirus dat in in december uitbrak in de Oost-Chinese miljoenstad Wuhan is overdraagbaar tussen mensen, melden Chinese autoriteiten maandag. Veertien artsen zouden positief getest zijn voor het virus. Bij twee van hen is bewezen dat dit komt door besmetting tussen mensen.
20/01 17u00  Supercel-onweersbui trekt over oostkust Australië In de buurt van de Australische hoofdstad Canberra vielen maandag hagelstenen ter grootte van tennisballen. Honderden auto's raakten door de hagel beschadigd en meer dan duizend huizen zitten nog zonder stroom. Twee supercel-onweersbuien trokken over de oostkust en lieten een spoor van vernieling achter.
20/01 16u00  Nog 3 tieners aangehouden voor neersteken jongen (16) in 's-Gravenzande De politie heeft nog drie minderjarige jongeren aangehouden in verband met de steekpartij in 's-Gravenzande op donderdag 16 januari, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Hierbij werd een zestienjarige jongen in een park neergestoken en verwond naar het ziekenhuis vervoerd.
20/01 15u45  Nog drie tieners aangehouden voor neersteken jongen (16) in 's-Gravenzande De politie heeft nog drie minderjarige jongeren aangehouden in verband met de steekpartij in 's-Gravenzande op donderdag 16 januari, meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag. Hierbij werd een zestienjarige jongen in een park neergestoken en verwond naar het ziekenhuis vervoerd.
20/01 15u45  Aantal ziektegevallen door nieuw Chinees virus stijgt naar 217 Het aantal ziektegevallen door een nieuw mysterieus coronavirus in China is gestegen naar 217, melden Chinese staatsmedia maandagmiddag (Nederlandse tijd). Ook zou het virus voor het eerst in de stad Sjanghai zijn opgedoken. Eerder maandag werd al bekend dat drie personen inmiddels zijn overleden.10 
20/01 15u30  Langverwachte paring tussen Chinese panda's in Ouwehands Dierenpark De Chinese reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst gepaard, waar naartoe werd gewerkt sinds ze in 2017 uit China zijn overgekomen. Dat meldt de dierentuin maandag.
20/01 15u30  Nieuwe zwaarbeveiligde afdeling voor vluchtgevaarlijke criminelen Er komt nieuwe zwaarbeveiligde afdeling om vluchtgevaarlijke criminelen met hoog recidivegevaar beter in de gaten te houden. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maandagmiddag na berichtgeving door De Telegraaf.
20/01 15u00  Nieuwe zwaarbeveiligde afdeling voor vluchtgevaarlijke criminelen met recidivegevaar Er komt nieuwe zwaarbeveiligde afdeling om vluchtgevaarlijke criminelen met hoog recidivegevaar beter in de gaten te houden. Dat bevestigt een woordvoerder van minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) maandagmiddag na berichtgeving door De Telegraaf.
20/01 15u00  Sneeuw en hoge golven in Spanje door zware storm Verschillende regio's in Spanje kampen sinds zaterdag met noodweer. In de oostelijke provincie Castellón is zo’n 70 kilometer ten noorden van Valencia veel sneeuw gevallen. Verwacht wordt dat Gloria de zwaarste storm wordt sinds 2007, aldus de Spaanse krant El País.
20/01 14u45  Zware storm leidt tot sneeuw en hoge golven in Spanje Verschillende regio's in Spanje kampen sinds zaterdag met noodweer. In de oostelijke provincie Castellón is zo’n 70 kilometer ten noorden van Valencia veel sneeuw gevallen. Verwacht wordt dat Gloria de zwaarste storm wordt sinds 2007, aldus Spaanse krant El País.
20/01 14u45  'Verdachten van ontsnappingspoging gevangenis in Zutphen zijn Frans' De vier mannen, die zondag werden aangehouden na een mislukte ontsnappingspoging bij de gevangenis van Zutphen hebben de Franse nationaliteit. Dat melden Het Parool, De Telegraaf en het AD maandag elk op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.
20/01 14u30  Kabinet Noorwegen verliest meerderheid na terugkeer jihadist uit Syrië Het Noorse kabinet onder leiding van premier Erna Solberg verliest haar meerderheid. De Fremskrittspartiet (FrP, Vooruitgangspartij) van minister van Financiën Siv Jensen vertrekt met haar 27 zetels uit de coalitie omdat een jihadist en haar kinderen uit Syrië groen licht hebben gekregen om terug te keren naar Noorwegen.
20/01 14u00  Haga Lyceum-bestuur mag aanblijven, eis minister Slob onterecht Minister voor Basis- en Voortgezet onderwijs Arie Slob heeft onterecht geëist dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam moest opstappen. De rechtbank in Amsterdam bepaalde maandag dat er onvoldoende reden is om het bestuur van de school weg te sturen.
20/01 13u15  Aantal ziektegevallen door mysterieus Chinees virus stijgt naar 217 Het aantal ziektegevallen door een nieuw mysterieus coronavirus in China is gestegen naar 217, melden Chinese staatsmedia maandagmiddag (Nederlandse tijd). Eerder maandag werd al bekend dat drie personen inmiddels zijn overleden.13 
20/01 11u45  'Verdachten ontsnappingspoging gevangenis Zutphen zijn Fransmannen' De vier mannen, die zondag werden aangehouden na een mislukte ontsnappingspoging bij de gevangenis van Zutphen hebben de Franse nationaliteit. Dat melden Het Parool, De Telegraaf en het AD maandag elk op basis van bronnen die betrokken zijn bij het onderzoek.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Nu.nl >


De Telegraaf

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Autogek Cees (69): ’Was mijn voordeur groot genoeg, dan stond hij in de woonkamer’ Van Cadillac tot Toyota, Cees Sneek heeft de meest uiteenlopende auto’s gehad. Maar voor zijn Mercedes-Benz 170 Vb uit 1954 heeft hij een zwak.
20/01 16u45  Cees (69) over zijn klassieke Mercedes: ’Was mijn voordeur groot genoeg, dan stond hij in de woonkamer’ Van Cadillac tot Toyota, Cees Sneek heeft de meest uiteenlopende auto’s gehad. Maar voor zijn Mercedes-Benz 170 Vb uit 1954 heeft hij een zwak.10 
20/01 16u45  Man giet brandbare stof over zich heen in gemeentehuis Een man heeft zichzelf maandag in lichterlaaie willen steken in het gemeentehuis van het Gelderse Malden. Hij goot bij een balie een brandbare stof over zich heen, waarna omstanders ingrepen en erger voorkwamen. Het gebouw werd vervolgens ontruimd.
20/01 16u30  ‘Ambassadeur VS slaat plank volledig mis met ASML’ De Nederlandse chipmachinefabrikant ASML wordt meegezogen in de handelsoorlog tussen Amerika en China. Beursanalist Jos Versteeg van InsginerGilissen legt uit hoe het zit.
20/01 16u30  Opnieuw aanhoudingen na steekpartij tieners ’s-Gravenzande De politie heeft in het onderzoek naar een steekpartij in ’s-Gravenzande waarbij een 16-jarige jongen gewond raakte, opnieuw drie jongens opgepakt. Het aantal verdachten in de zaak is nu vijf, onder wie één meisje, meldt het Openbaar Ministerie. Vier jongens van veertien, vijftien en zestien jaar uit ’s-Gravenzande en Honselersdijk zitten vast.
20/01 16u30  Consumentenbond gaat gedupeerden CBR bijstaan Automobilisten die schade hebben ondervonden door de achterstanden bij het CBR krijgen hulp van de Consumentenbond. De belangenvereniging gaat optreden als bemiddelaar.
20/01 16u15  André van Duin: ’Niets is meer belangrijk’ Niets is meer belangrijk voor André van Duin sinds het overlijden van zijn echtgenoot Martin Elferink. Op Facebook deelt hij maandagmiddag een veelzeggende tekst om daarbij stil te staan.14 
20/01 16u00  ’Bijzonder wreed drama’ Apeldoorn, maar niet zo bekend Alle bijna 1300 patiënten en personeelsleden van de Joodse psychiatrische inrichting Het Apeldoornsche Bosch werden in de nacht van 21 op 22 januari 1943 door de Duitse bezetters op de trein gezet. Rechtstreeks naar vernietigingskamp Auschwitz, waar ze direct in de gaskamers verdwenen. Onder de weggevoerde patiënten waren honderden kinderen. Niemand overleefde het drama.10 
20/01 15u45  Moeders Srebrenica stappen naar Europees mensenrechtenhof Nabestaanden van de genocide in Srebrenica in de zomer van 1995 stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) in Straatsburg. Ze dienen een aanklacht in, omdat ze het er niet mee eens zijn dat de hoogste rechter de aansprakelijkheid van de Nederlandse staat voor de dood van een groep van 350 mannen heeft vastgesteld op 10 procent. Eerder had het gerechtshof die kansberekening vastgesteld op 30 procent.
20/01 15u45  Timelapse: huizen volledig ingesneeuwd Delen van Canada en de Verenigde Staten hebben te kampen met hevige sneeuwval. Sommige mensen konden hun huis zelfs niet meer uit.
20/01 15u45  Slob gefrustreerd met Haga-vonnis, gaat in hoger beroep Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat in hoger beroep en met nieuwe wetgeving alsnog proberen het islamitische Cornelius Haga Lyceum aan te pakken. Daarmee reageert de bewindsman op de uitspraak van de rechtbank dat hij het bestuur van de school niet had mogen opdragen te vertrekken.
20/01 15u30  Jan Smit opnieuw van de radar Een snelle update vanuit showbizzland: de laatste nieuwtjes en de meest besproken foto’s en filmpjes van de sterren.
20/01 15u30  Euforie in Ouwehands: reuzenpanda’s paren eindelijk Sinds de komst van de reuzenpanda’s in 2017 werkten de verzorgers naar dit bijzondere moment toe. Afgelopen zaterdag was het dan eindelijk raak: Wu Wen en Xing Ya beleefden een intiem moment in Ouwehands Dierenpark Rhenen.
20/01 15u30  Noorse kabinetscrisis door IS-vrouw De regering van de Noorse premier Erna Solberg is haar meerderheid in het parlement kwijt. De rechts-nationalistische Vooruitgangspartij is uit de coalitie gestapt, vanwege het kabinetsbesluit om een Noorse IS-vrouw en haar twee kinderen terug te halen uit Syrië.
20/01 15u30  Nederlands gezin water ingesleurd in Spanje Een Nederlands gezin is in het oosten van Spanje door een grote golf in het water getrokken. Hulpdiensten brachten vijf familieleden met spoed naar het ziekenhuis.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van De Telegraaf >

Elsevier.nl

Verbergen Tonen
20/01 15u45  Hollandse waarden uit ?Ik vertrek? zijn toonbeeld voor immigranten Lees meer >10 
20/01 15u45  Rechter: Slob mocht Haga Lyceum-bestuur niet dwingen op te stappen Minister van Basis- en Voortgezet Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) mocht het bestuur van het Amsterdamse Cornelius Haga Lyceum niet dwingen op te stappen. Dat is in strijd met de vrijheid van onderwijs, oordeelt de rechtbank in Amsterdam, nadat de islamitische middelbare school bezwaar had gemaakt tegen het besluit. Volgens de rechtbank had de minister deze … Continued The post Rechter: Slob mocht Haga Lyceum-bestuur niet dwingen op te stappen appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
20/01 15u45  ?Voor mij is geweld tegen overheid laatste redmiddel? Bijna een kwart van de Nederlanders steunt het gebruik van geweld tegen de overheid. Deze opvallende conclusie wordt getrokken uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen. Onderzoekers ontdekten dat toen zij onderzoek van 2017 tot 2019 deden onder representatieve Nederlanders en hun opvattingen over de opvang van asielzoekers. Het Groningse onderzoek werd uitgevoerd op verzoek … Continued The post ‘Voor mij is geweld tegen overheid laatste redmiddel’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
20/01 15u45  Hoger loon voor de onderkant? Vijfhonderdduizend werknemers verdienen maandelijks niet meer dan het minimumloon. Bij een voltijdsbaan komt dat voor iemand van 21 jaar of ouder neer op 1.653,60 euro bruto, exclusief vakantiegeld. Bij een 40-urige werkweek is dat 9,54 euro bruto per uur. In Europees perspectief best hoog. Alleen in Duitsland en Luxemburg verdient de minimumloner namelijk meer. En … Continued The post Hoger loon voor de onderkant? appeared first on Elsevierweekblad.nl.10 
19/01 16u00  Haga Lyceum en Van Laarhoven: vreemde slachtoffers In Nederland kan een dader zich eenvoudig voordoen als een slachtoffer, weet Philip van Tijn. De eindeloze juridische strijd van het Haga Lyceum en de zaak Johan van Laarhoven zijn daar bij uitstek het voorbeeld van. Mijn vader was in zijn werkzame leven een aantal jaren rechter. Uit die periode dateren heel wat anecdotes waarmee … Continued The post Haga Lyceum en Van Laarhoven: vreemde slachtoffers appeared first on Elsevierweekblad.nl.
18/01 17u00  Niet alleen koude piepers waren reden voor wekelijkse persconferentie Lees meer >
18/01 12u15  Geachte Johan van Laarhoven: niet piepen, maar brommen Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan de voormalige coffeeshophouder Johan van Laarhoven. Pijnlijk dat die juist in Thailand werd vastgezet, maar zijn veroordeling snijdt gewoon hout. Drie dagen. Zo lang was u vrijwel permanent in beeld. Op nieuwssites, televisiezenders ? redacteuren van de televisietalkshows … Continued The post Geachte Johan van Laarhoven: niet piepen, maar brommen appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 21u45  Liever een goede school zonder innovatieve poespas Scholen experimenteren steeds meer met innovatieve onderwijsconcepten. Maar uit resultaten van het onderzoek Beste scholen 2020 blijkt geenszins dat scholen met een vernieuwende onderwijsvisie beter presteren dan reguliere scholen. Verstandige schoolkiezers laten zich niet inpalmen door leuke extraatjes, maar kijken eerst naar de onderwijsresultaten. Kies een school, begin met de feiten. Lees meer en vergelijk … Continued The post Liever een goede school zonder innovatieve poespas appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 21u45  Een halve eeuw persconferentie na de ministerraad Piet de Jong (KVP) begon in 1970 met de persconferentie van de minister-president na de ministerraad, deze week precies een halve eeuw geleden. Zijn verre opvolger Mark Rutte (VVD) vindt het ?een van de leukste momenten van de week,? zei hij op zijn eigen 250 of 280ste persconferentie, daarover waren zijn medewerkers het niet eens … Continued The post Een halve eeuw persconferentie na de ministerraad appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 17u00  Federer wordt miljardair. Welke sporters gingen hem voor? Roger Federer staat volgens het Amerikaanse tijdschrift Forbes op het punt miljardair te worden ? in Amerikaanse dollars welteverstaan. Daarmee voegt de Zwitserse tennisser zich in een kort, maar illuster rijtje miljardairs die hun kapitaal vergaarden in de sport. De vier supergrootverdieners op een rij. Michael Jordan Zowel sportief als commercieel heeft Michael Jordan, inmiddels … Continued The post Federer wordt miljardair. Welke sporters gingen hem voor? appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 16u00  ?Het is tijd voor een ministerie van Digitale Zaken? D66-Kamerlid Kees Verhoeven vindt dat Nederland een apart ministerie van Digitale Zaken moet krijgen. Daarvoor pleitte hij donderdag in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers. Zijn pleidooi volgde op een cyberaanval op het Medisch Centrum Leeuwarden en de gemeente Zutphen woensdag. Verhoeven wil dat de overheid strenger gaat optreden als de digitale veiligheid in het geding … Continued The post ‘Het is tijd voor een ministerie van Digitale Zaken’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 16u00  Missie Irak mogelijk hervat, links hekelt ?begrip? kabinet voor doden Soleimani Na de militaire escalatie tussen de Verenigde Staten en Iran, waarvan Irak het voornaamste toneel is, wil Nederland de trainingsmissie in Irak mogelijk hervatten. Het handelen van het kabinet in de Iran-crisis stuit op weerstand in de Tweede Kamer. Zo zijn D66, GroenLinks, PvdA en SP boos dat minister Bijleveld (Defensie) en minister Blok (Buitenlandse … Continued The post Missie Irak mogelijk hervat, links hekelt ‘begrip’ kabinet voor doden Soleimani appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 16u00  Khamenei?s ?dag van Allah?: een miraculeuze mislukking De dag van de vergeldingsactie voor de liquidatie van Soleimani is vrijdag door Irans hoogste leider Khamenei uitgeroepen tot ‘dag van Allah’. Als dat klopt, is Allah de ayatollahs niet gunstig gezind, schrijft Afshin Ellian: de aanval op Amerikaanse militairen in Irak faalde op wonderbaarlijke wijze. Ayatollah Khamenei sprak vanochtend tijdens het vrijdaggebed in Teheran … Continued The post Khamenei’s ‘dag van Allah’: een miraculeuze mislukking appeared first on Elsevierweekblad.nl.
17/01 11u15  ?Het lijkt me beter dat Badr voor Marokko uitkomt? De Nederlandse Boksbond wil alles in het werk stellen om Badr Hari (35), die als kickbokser voor Marokko uitkomt, als bokser naar de Olympische Spelen te sturen om Nederland te vertegenwoordigen. We vroegen onze lezers of het gezien zijn criminele verleden ? Hari werd veroordeeld voor diverse zware mishandelingen ? wel gepast is om hem … Continued The post ‘Het lijkt me beter dat Badr voor Marokko uitkomt’ appeared first on Elsevierweekblad.nl.
16/01 18u00  Plaveit Poetin pad voor levenslang leiderschap? Lees meer >
Laatste update: vandaag om 15u45
Lees meer van Elsevier.nl >

RTL.nl

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Premier Rutte biedt gedupeerden toeslagenaffaire excuses aan Na oud-staatssecretaris Menno Snel hebben nu ook premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra hun excuses aangeboden aan de gedupeerden van de toeslagenaffaire. De twee gingen vanmiddag samen met minister Hoekstra in gesprek met een groep van zo'n 250 ouders. Behalve excuses is er ook minder goed nieuws: het gaat nog een hele tijd duren voordat de hele affaire is afgehandeld.
20/01 16u00  Vijf Nederlandse familieleden door golf gegrepen in Spanje Vijf leden van een Nederlands gezin zijn in het oosten van Spanje meegesleurd door een grote golf. Ze werden door het water gegrepen toen ze vanaf een dam naar de onstuimige zee keken en foto's maakten.
20/01 14u45  IMF: wereldeconomie gaat minder hard groeien, risico's blijven De wereldwijde economie zal de komende jaren minder hard groeien dan verwacht. Dat zegt hoofdeconoom Gina Gopinath van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij de opening van het World Economic Forum (WEF) in Davos.
20/01 14u30  Charlotte staat al 804 dagen op wachtlijst: 'Kans op leven wordt me ontzegd' Charlotte is sinds acht jaar suïcidaal en staat al 804 dagen op een wachtlijst. Maar een juiste behandeling krijgt ze maar niet. In alle wanhoop zit ze op de stoep bij het ministerie van Volksgezondheid en gaat ze niet weg voordat ze concrete toezeggingen krijgt. "Ik word al jaren weggeduwd, krijg steeds te horen: 'Nee, we willen je niet behandelen'."
20/01 14u00  Russisch hotel overstroomd met kokend water: vijf doden In de Russische stad Perm zijn vijf doden gevallen nadat zij werden verrast door liters kokend water. Ze sliepen in de kelder, en werden het slachtoffer van een gesprongen waterleiding met heet water.
20/01 13u45  Minister Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen Minister Arie Slob had het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet mogen dwingen om op te stappen. Dat heeft de rechter vandaag bepaald. De islamitische middelbare school had bezwaar gemaakt tegen deze zogenoemde aanwijzing.
20/01 11u15  Niemand mag gebied meer in rond gevaarlijke vulkaan Filipijnen De Filipijnse autoriteiten verbieden mensen nog langer in de gevarenzone bij de vulkaan Taal te komen. Daar kan op korte termijn weer een grote uitbarsting plaatsvinden, waarschuwen experts.
20/01 10u30  Nederlandse Lars de R. voor rechter in 'grootste kinderpornozaak ooit in België' Nederlander Lars de R. staat samen met vier anderen voor een Belgische rechter voor het maken en verspreiden van kinderporno. Volgens Belgische media gaat het om de grootste kinderpornozaak ooit in het land. Ook drie Belgen en een Brit staan deze week terecht.
20/01 09u45  D66 in manifest: drugs niet verbieden, wel reguleren D66 zou graag zien dat we in de toekomst de drugsmarkt reguleren, in plaats van verbieden. Dat staat in een manifest dat de partij samen met verslavingszorgverlener Jellinek en onderzoeker Ton Nabben opstelde.10 
19/01 17u00  SpaceX laat raket succesvol lanceren en ontploffen voor veiligheidstest SpaceX heeft zojuist succesvol een raket gelanceerd en in de lucht laten ontploffen. Daarmee wil het bedrijf aantonen dat hun ruimtevoertuigen veilig zijn voor astronauten. De lancering werd live uitgezonden.
19/01 16u45  SpaceX laat raket succesvol ontploffen voor veiligheidstest SpaceX heeft zojuist succesvol een raket gelanceerd en in de lucht laten ontploffen. Daarmee wil het bedrijf aantonen dat hun ruimtevoertuigen veilig zijn voor astronauten. De lancering werd live uitgezonden.
19/01 16u30  SpaceX lanceert raket die moet ontploffen als veiligheidstest Een raket van SpaceX moet vandaag in de lucht ontploffen. Althans, dat is de bedoeling. Met het vernietigen van de raket wil SpaceX aantonen dat hun ruimtevaartuigen veilig zijn voor astronauten. SpaceX zendt de lancering live uit via Twitter.
19/01 16u15  Explosie in bovenwoning Terborg: 6-jarig meisje zwaargewond Bij een explosie in een woning boven winkels in Terborg is een 6-jarig meisje zwaargewond geraakt. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook twee anderen raakten gewond.
19/01 16u00  Explosie in bovenwoning Terborg: zesjarig meisje zwaargewond Bij een explosie in een woning boven winkels in Terborg is een zesjarig meisje zwaargewond geraakt. Ze is met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Ook twee anderen raakten gewond.
19/01 16u00  Storing bij WhatsApp voorbij: foto's sturen lukt weer Lukte het jou vandaag ook niet om foto's te versturen via WhatsApp? Dan was je niet de enige. Door een storing bij WhatsApp lukte het veel gebruikers niet om foto's te verzenden.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van RTL.nl >

NOS.nl

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Gekkigheid of serieus? Appjes van Nederlander in impeachmentproces Een Nederlandse Trumpfan, een veroordeelde Miss Florida en een grofgebekte congreskandidaat hebben ineens opmerkelijke bijrollen in de impeachmentzaak tegen president Trump. Centraal staat de vraag of appjes over het schaduwen van een Amerikaanse ambassadeur in Oekraïne onschuldig gedol waren, of eerder sinister en bloedserieus. Amerikaanse media probeerden afgelopen weekend zo veel mogelijk te weten te komen over Anthony de Caluwé, de Nederlander die de ambassadeur in de Oekraïne geschaduwd zou laten hebben. Veel details konden ze niet hard krijgen. Hij zou 52 jaar oud zijn en geboren in België. Hij zou veel tijd in Palm Beach doorbrengen, maar noemt ook Zurich en Londen als thuisbasis op Twitter. Hij wordt in verband gebracht met een Bulgaarse financiële instelling, maar zette zich ook in voor een stichting om andere planeten te koloniseren. Ook bevestigde zijn woordvoerder dat hij soms het pseudoniem Anthony Hemelrijk gebruikt. Overduidelijk is wel dat hij een fervent Trumpfan is: op Instagram plaatste hij foto's met mensen uit de entourage van Trump en op Twitter retweet hij graag de opmerkingen van Trump, of memes die hem steunen. De Caluwé kwam in het nieuws toen aspirant-congreslid Robert Hyde uit Connecticut hem noemde. Hij zou de afzender zijn van berichten waarin hij verslag leek te doen aan het Trump-kamp van de bewegingen van ambassadeur Yovanovitch. 'Mijn contacten checken het', appte De Caluwé met een plaatje van Yovanovitch naar Hyde. 'Je krijgt volgende week het adres', vulde hij aan, waarop Hyde reageerde met 'prachtig'. Hyde speelde de appjes door aan zakenman Lev Parnas, een hoofdrolspeler in de Oekraïne-affaire. In een later bericht vraagt De Caluwé aan Hyde: 'He broeder, kappen we??? Of heb je nog steeds info nodig? Hou je haaks'. De berichten tussen de twee werden vorige week vrijgegeven door het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden. Ze zouden als bewijs dienen dat Trump-adviseur Rudy Giulliani geprobeerd had om tegenstander Joe Biden door het slijk te halen. Deze kwestie staat centraal in de impeachmentzaak die momenteel door de Senaat wordt behandeld. Hyde reageerde vervolgens met een video op Twitter, waarin hij betoogt dat hij 'wordt genaaid' door de Democraten. De appjes van De Caluwé zouden helemaal niet echt zijn geweest. 'Dit was gewoon een copy-paste lulverhaal van een kerel die me zat te neppen', zegt Hyde erover. 'Ik heb niet eens banden met Oekraïne. Ik wist niet eens dat Lev Parnas daarvandaan kwam.' Ook De Caluwé laat via woordvoerder Karyn Turk weten dat het bij zijn appjes, die door Hyde werden doorgestuurd, om een uit de hand gelopen grap ging. 'Dit was gewoon belachelijke kletspraat. Rob Hyde's gedrag was soms vreemd, onzinnig en vaak komisch. Ik wist niet goed wat ik ermee moest, toen niet en nu niet.' De Caluwé laat verder weten dat de berichten volledig ongeloofwaardig zijn. Na de persmededeling vroegen sommigen zich meteen af hoelang De Caluwé nog gebruik zou kunnen maken van de diensten van woordvoerder Turk, oud-Miss Florida en tegenwoordig een rechtse mediapersoonlijkheid. Zij is namelijk zelf net veroordeeld tot enkele maanden cel en huisarrest wegens het verduisteren van zorggeld van haar moeder. Onderzoeken Voor de autoriteiten in de Oekraïne is de zaak in ieder geval nog niet afgedaan: er is een onderzoek geopend naar de vraag of Yovanovitch inderdaad gevolgd is. Ook het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, waar de ambassadeur onder valt, is een intern onderzoek begonnen.
20/01 17u00  Nu ook vogelgriep in Oost-Duitsland, virus vastgesteld bij kolgans In het Oost-Duitse Brandenburg is vogelgriep ontdekt, meldt de regering van de deelstaat. Het virus werd geconstateerd bij een dode kolgans, in een regio die tegen de Poolse grens ligt. Pluimveebedrijven zijn opgeroepen om maatregelen om besmetting te voorkomen aan te scherpen. Ook hobbyboeren wordt opgeroepen extra alert te zijn. Zo moeten ze bezoekers aan de hokken hun schoenen laten ontsmetten. Het is voor het eerst sinds de uitbraak in Oost-Europa dat het H5N8-virus in Duitsland is vastgesteld. Rond de jaarwisseling kwamen uit Polen de eerste meldingen van het zeer besmettelijke virus. Sindsdien is het ook ontdekt in Hongarije, Slowakije, Roemenië en Tsjechië. Inmiddels is ook in Oekraïne een besmetting vastgesteld, voor het eerst in drie jaar. Nog geen ophokplicht Nederlandse pluimveehouders vrezen dat het virus via wilde vogels hiernaartoe komt en pleiten voor een ophokplicht. Minister Schouten (Landbouw) wilde daar afgelopen week nog niet aan, maar zei dat de situatie begin deze week opnieuw wordt bekeken. Ze zei ook dat ze zich zorgen maakt over de manier waarop het vogelgriepvirus zich in Europa verspreidt. De laatste keer dat in Duitsland vogelgriep werd ontdekt was in september 2018, in de noordoostelijke deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren. Het ging toen wel om een andere variant.
20/01 16u45  Noodweer in Spanje breidt zich uit naar binnenland, drie doden Het noodweer in Spanje, waarvoor ook de Nederlandse overheid heeft gewaarschuwd, breidt zich verder uit over het land. Aan de noordoostkust van het land en in twee landinwaartse provincies geldt code rood. De storm heeft de naam Gloria gekregen. Drie mensen zijn tot nu toe slachtoffer geworden van het slechte weer. Een man in Avila stierf door een door de wind opgetilde dakpan, een dakloze vrouw in Gandéa bezweek aan onderkoeling en een man in León werd aangereden toen hij sneeuwkettingen onder zijn auto aan het leggen was. Sneeuw, regen en wind Voornamelijk aan de Spaanse noordoostkust zijn er veel waarschuwingen. Vanaf de Franse grens tot de monding van de rivier Ebro is er een code rood van kracht voor golven van 7 tot 8 meter hoog. In de meer landinwaartse provincies Gúdar y Maestrazgo en Interior norte de Castellón geldt ook code rood. Op de website meteoalarm.eu staan de recentste waarschuwingen. Scholen dicht Spanje kampt met de gevolgen van sneeuw, een grote hoeveelheid regen en windvlagen tot 130 kilometer per uur. Ondergelopen wegen zijn afgesloten, zeevaart is aan banden gelegd en in verschillende regio's zijn de scholen vandaag dicht. Alleen in de bergen boven circa 400 meter is er sneeuw gevallen. De sneeuwgrens loopt vandaag en vannacht geleidelijk op naar 1200 meter. Daaronder valt alleen regen. In Castellón is veel sneeuw gevallen, terwijl Catalonië te maken heeft met harde wind. 'Gisteren werd het hoogtepunt van het noodweer verwacht, maar het kwam toen eigenlijk pas op gang', zegt Spanje-correspondent Rop Zoutberg. Volgens hem wordt verwacht dat het noodweer vandaag zijn piek bereikt en tot woensdag zal aanhouden.
20/01 16u30  Podcast De Dag: 'Ontsnappen strafbaar maken is zinloos' Door onder meer een brandend busje in te zetten, probeerden vier mannen gisteren een gedetineerde te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. Hoogstwaarschijnlijk ging het om de tot levenslang veroordeelde crimineel Omar L. Hij is inmiddels overgebracht naar de Penitentiaire Inrichting (PI) in Vught. Hoewel iemand helpen bij ontsnappen wél strafbaar is, is zelf ontsnappen uit een gevangenis dat niet. En dat is niet zo gek als het klinkt, stelt strafrechtadvocaat Geertjan van Oosten in De Dag. 'Iedereen heeft de drang naar vrijheid.' Hij legt uit waarom het in zijn ogen zinloos is om ontsnappen strafbaar te maken. En hoe veilig is de extra beveiligde gevangenis in Vught eigenlijk? 'Reken maar dat gevangenen daar over ontsnappen fantaseren en nadenken, maar het is ook iets waar de autoriteiten rekening mee houden', zegt misdaadverslaggever Yelle Tieleman (AD). 'Ontsnappen uit Vught lijkt vrijwel onmogelijk. '
20/01 16u30  OESO onderzoekt klacht over ING-investeringen in palmolie Een klacht van Milieudefensie en enkele andere ngo's tegen ING over het investeren in palmoliebedrijven is in behandeling genomen door de OESO, de wereldwijde organisatie die sociaal en economisch beleid van aangesloten landen onderzoekt. Volgens de indieners leeft ING de OESO-richtlijnen niet na. De klacht werd vorig jaar juli ingediend. 'Het Nationaal Contactpunt OESO-richtlijnen (NCP) is van mening dat deze melding nader onderzoek verdient en heeft aangeboden een dialoog te faciliteren tussen beide partijen', schrijft de OESO. Het aanbod is geaccepteerd door zowel ING als mede-indiener Friends of the Earth, de internationale koepel waaronder Milieudefensie valt. Volgens de klagers maken palmoliebedrijven in bijvoorbeeld Indonesië zich schuldig aan landroof van bewoners en wordt personeel er uitgebuit. In 2014 diende Milieudefensie een soortgelijke klacht in over Rabobank vanwege investeringen in dit soort bedrijven. De OESO legde toen geen dwingende maatregelen op. Milieudefensie: ING medeplichtig Volgens Milieudefensie gaat deze klacht verder, 'omdat een bedrijf voor het eerst wordt verweten dat het zélf bijdraagt aan misstanden', zegt een woordvoerder. 'We wijzen ING al decennia op concrete misstanden bij palmoliebedrijven waarin het investeert. Ondertussen verandert daar niets en blijft ING geld steken in deze bedrijven. Dan word je op een gegeven moment medeplichtig.' De indieners pleiten voor bindende wet- en regelgeving voor financiële instellingen 'om foute investeringen tegen te gaan'. ING: geen financiering plantages ING benadrukt in een reactie dat het NCP zich nog niet heeft uitgesproken 'over de juistheid van de verklaringen van de ngo's of over de juistheid van de door ING verstrekte reactie daarop'. De bank zegt al in juli te hebben aangeboden de dialoog met de ngo's aan te gaan. 'ING financiert geen palmolieplantages. Wij verstrekken algemene of handelsfinanciering aan een kleine groep palmoliebedrijven die uitgebreid wordt onderzocht op zorgvuldigheidseisen op milieu- en sociaal gebied.' Het NCP zal het onderzoek naar verwachting in het voorjaar van 2021 hebben afgerond en met een uitspraak komen.
20/01 16u00  Nabestaanden genocide Srebrenica stappen naar Europees Hof Nabestaanden van de genocide in 1995 in Srebrenica stappen naar het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg. De 'Moeders van Srebrenica' zijn het er niet mee eens dat de Hoge Raad de aansprakelijkheid van Nederland heeft vastgesteld op 10 procent. Advocaat Simon van der Sluijs, die de ongeveer 900 nabestaanden vertegenwoordigt, zegt dat er over de kansberekening geen feitelijk debat is geweest bij de rechters. Hij noemt het percentage 'volstrekt arbitrair' en spreekt van 'nattevingerwerk'. De nabestaanden hadden gehoopt dat de Hoge Raad de zaak zou terugverwijzen naar het gerechtshof. 10 of 30? Het percentage van 10 baseerde de Hoge Raad afgelopen zomer op de kans dat de 350 mannen uit handen van de Bosnisch-Servische troepen waren gebleven als de Nederlandse militairen hen niet hadden weggestuurd van de compound. Eerder was het gerechtshof gekomen tot een kans, en daarmee verantwoordelijkheid, van 30 procent. De aansprakelijkheid van Nederland is ook bepalend voor het deel van de geleden schade dat moet worden vergoed. 'Dit kan er ook nog wel bij' Het Europese mensenrechtenhof is de laatste beroepsmogelijkheid voor de nabestaanden. Zaken bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens kunnen jaren duren. 'Dat is erg vervelend', zegt advocaat Van der Sluijs. 'Maar we zijn al aan het procederen sinds 2007, dus dit kan er ook nog wel bij.'
20/01 16u00  Opwinding in Ouwehands Dierenpark: reuzenpanda's paren eindelijk De langverwachte eerste paring tussen de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya in Ouwehands Dierenpark heeft plaatsgevonden. De verzorgers werkten sinds de komst van de panda's naar Rhenen, in 2017, toe naar dit moment. Een reuzenpanda zwanger krijgen, is namelijk complex. Het vrouwtje is maar drie tot zeven dagen per jaar vruchtbaar. 'De komende weken worden spannend. De hormonen in de urine van Wu Wen blijven dagelijks gemonitord en zullen moeten uitwijzen of het een succesvolle paring is geweest', laat Ouwehands weten aan RTV Utrecht. Bedreigde diersoort De reuzenpanda is een bedreigde diersoort en komt alleen in China in het wild voor. De laatste telling toonde aan dat er nog ruim 1800 reuzenpanda's in het wild leven. Het dierenpark hoopt een bijdrage aan het fokprogramma te kunnen leveren. Voor en achter de schermen werden dan ook meerdere maatregelen getroffen om een paring te stimuleren. Zo werd urine van de dieren in elkaars verblijf verspreid, kreeg Xing Ya geluidsopnames te horen van andere reuzenpandamannen in de paartijd en werd hij getraind om op zijn achterpoten te staan, zodat hij in staat zou zijn de daad te volbrengen. Zaterdag De maatregelen leidden niet tot gevolgen, tot nu. 'Eind vorige week bleek uit de hormoonbepaling dat Wu Wen er klaar voor was. Vanaf dat moment zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda's te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf', aldus de dierentuin. Zaterdag werd de daad voltrokken. Als in Nederland een jong wordt geboren, mag Ouwehands dat vier jaar houden. Daarna gaat het dier naar de pandaopvang in China waar zijn ouders ook vandaan komen.
20/01 15u30  Ouders in actie om haperend onderwijs voor hun zorgkind De actiegroep Boze Ouders eist dat de Inspectie van het Onderwijs gaat controleren of scholen genoeg hulp bieden aan leerlingen met psychische en lichamelijke problemen. De groepering heeft bij de inspectie in Utrecht zo'n 500 klachten aangeboden van ouders van zorgkinderen. De leerlingen krijgen op school niet of nauwelijks zogenoemd 'passend onderwijs', is de strekking van de klachten. Ze zitten thuis of gaan nog maar gedeeltelijk naar school. Klacht De ouders hebben de klacht collectief ingediend omdat de Onderwijsinspectie geen individuele klachten behandelt. 'We doen dit om actie van de inspectie te eisen en om andere ouders te laten zien dat zij niet alleen staan', zegt de actiegroep. In de Tweede Kamer tonen veel partijen begrip voor de actie van de Boze Ouders, zowel bij regerings- als oppositiepartijen. GroenLinks wil er in het vragenuurtje morgen over praten met minister Slob van Onderwijs. 'De meest kwetsbare leerlingen krijgen onvoldoende prioriteit', zegt Kamerlid Westerveld. De partijen hebben kritiek op het functioneren van de wet en op de zogenoemde samenwerkingsverbanden die het passend onderwijs daadwerkelijk moeten regelen. Dit heeft geleid tot extra bureaucratie en minder flexibiliteit, zegt regeringspartij ChristenUnie. De PVV zegt dat de afspraken niet zijn nagekomen. 'Elke thuiszitter is een schande. De afspraak was nul thuiszitters', zegt PVV'er Beertema. 50Plus benadrukt dat grootouders die op die kinderen passen, geconfronteerd worden met de problemen en ook D66-Kamerlid Van Meenen wil van het systeem af. 'Er werd kinderen, ouders en leraren van alles beloofd. Dat wordt niet waargemaakt.' De Tweede Kamer heeft al jaren kritiek en zorgen over het passend onderwijs, maar tot nu toe is het systeem niet veranderd. In het voorjaar komt minister Slob met een evaluatie van het systeem en dan moet duidelijk worden op welke manier er betere zorg op school geregeld kan worden.
20/01 15u00  Rode Kruis breekt met Kaj van der Ree om seksueel wangedrag Presentator en youtuber Kaj van der Ree is geen ambassadeur meer van het Rode Kruis. De organisatie heeft de samenwerking met hem opgezegd vanwege zijn seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meerdere jonge vrouwen hebben gezegd dat ze enkele jaren geleden op minderjarige leeftijd seksueel getinte berichten van hem hadden ontvangen. Ook zou de 28-jarige Van der Ree enkele jaren geleden naaktfoto's hebben gestuurd en om naaktfoto's hebben gevraagd van jonge meisjes die toen 13, 14 en 15 jaar oud waren. Van der Ree heeft het seksueel grensoverschrijdend gedrag toegegeven en gezegd dat hij er spijt van heeft. Rode Kruis: onacceptabel Het Rode Kruis zei al meteen dat het met de presentator en youtuber in gesprek wilde. Vanochtend is besloten de samenwerking te beëindigen. 'Seksueel contact met minderjarige meisjes is voor ons onacceptabel', zegt een woordvoerder. Van der Ree was enkele jaren ambassadeur van het Rode Kruis. De organisatie bedankt hem voor zijn inzet. Vanwege de beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag werd afgelopen weekend al bekend dat omroep BNNVARA Van der Rees radioprogramma en tv-show per direct heeft stopgezet.
20/01 14u15  Oud-profvoetballer Chris de Wagt op 34-jarige leeftijd overleden Bij sc Cambuur en sc Heerenveen wordt verslagen gereageerd op het overlijden van oud-profvoetballer Chris de Wagt. Hij overleed zondag op 34-jarige leeftijd, De Wagt was al enige tijd ernstig ziek. Hij speelde vanaf 2005 vijf seizoenen voor Cambuur. Sinds 2017 was hij actief als trainer van de jeugd van sc Heerenveen. 'In plaats van zijn passie uitoefenen, vocht De Wagt voor zijn leven', schrijft Heerenveen op zijn website. 'Met De Wagt verliest Heerenveen een gedreven vakman en een geliefde collega.' De Friese verdediger speelde vanaf zijn twaalfde jaar bij Cambuur en debuteerde op 20-jarige leeftijd in de hoofdmacht. De Wagt speelde zo'n honderd competitiewedstrijden voor de club uit Leeuwarden, waarin hij elf doelpunten maakte. Na een kort uitstapje bij TOP Oss was het eind 2010 gedaan met zijn carrière als prof. sc Heerenveen De Wagt speelde daarna nog enkele jaren bij de amateurs van ONS Sneek en ging vervolgens verder als trainer. In 2017 stelde sc Heerenveen hem aan als coach van de beloften, waarmee hij direct kampioen werd. Een jaar later kwam het leven van De Wagt op zijn kop te staan. Hij kreeg lichamelijke klachten en bleek een agressieve vorm van botkanker te hebben. Vanwege de behandeling tegen de ziekte kon De Wagt de afgelopen jaren zijn werk amper uitvoeren, schrijft Omrop Fryslân. Uitbehandeld In november kreeg De Wagt te horen dat hij was uitbehandeld. Hij bezocht die maand nog wel de thuiswedstrijd van Heerenveen tegen Vitesse. De spelers kwamen samen met zijn twee kinderen het veld op in shirts met daarop de tekst 'Let's do it, Chris'. Ook zijn oude club Cambuur steunde hem door op de foto te gaan met een groot spandoek waar 'Sterkte Chris' op stond.
20/01 14u15  Minister Slob ging te ver met vertrekeis aan bestuur Haga Lyceum De aanwijzing van minister Slob dat het bestuur van het Haga Lyceum in Amsterdam moet opstappen, was niet terecht en in strijd met de vrijheid van onderwijs. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld in de zaak die de Stichting Islamitisch Onderwijs had aangespannen. Volgens de rechtbank zijn er wel tekenen van onrechtmatig handelen en verrijking door personen, maar is dat op zichzelf niet voldoende om het hele bestuur weg te sturen. Van algeheel financieel wanbeleid, zoals de minister stelt, was geen sprake. Bovendien waren deze financiële tekortkomingen al bekend, en waren ze voor de onderwijsinspectie toen geen reden om in te grijpen. Ook is niet gebleken dat het burgerschapsonderwijs op het Haga Lyceum tekortschiet. De school hoefde volgens de rechtbank ook geen afstand te nemen van personen met een salafistisch gedachtengoed, die de school zouden hebben bezocht. Hun invloed op de school was beperkt of is niet vast komen te staan, aldus de rechtbank. Geldkraan dicht Minister Slob zei in juli dat het bestuur van de stichting vervangen moest worden. De aanleiding was een rapport van de onderwijsinspectie. Daarin stond dat de school leerlingen de waarden van de democratie en rechtsstaat niet bijbracht. Ook zou het bestuur zich schuldig maken aan zelfverrijking en financieel wanbeheer. Een interim-bestuurder moest een eind maken aan de wantoestanden die door de inspectie was vastgesteld. Als het bestuur niet voor het begin van het nieuwe schooljaar werd vervangen, zou Slob de geldkraan dichtdraaien. Geldkraan geleidelijk dicht Het bestuur haalde de deadline niet, naar eigen zeggen, omdat de beoogde vervangend bestuurder geen moslim was en het nog even zou duren voordat hij kon worden aangesteld. De Raad van State voorkwam in november dat de geldkraan op 1 december dicht zou gaan. Die kraan mag alleen geleidelijk worden dichtgedraaid, in een periode van een half jaar. Het bestuur bestreed ook de gronden waarop Slob het bestuur oplegde te vertrekken. Ook daarin heeft het bij de rechtbank nu gelijk gekregen. Minister Slob bestudeert de uitspraak en komt vanmiddag met een reactie.
20/01 14u00  Veiligheidsdienst ministerie: kans op aanval in Citrix-systeem is groot De kans is groot dat veel instellingen die met Citrix-systemen werken door cybercriminelen zijn aangevallen. Daarvoor waarschuwt het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Volgens het NCSC kunnen organisaties die pas na 9 januari hun systemen hebben aangepast of dat helemaal niet hebben gedaan, ervan uitgaan dat ze zijn aangevallen. De getroffen instellingen moeten de verbinding van hun systemen met internet verbreken, de systemen laten onderzoeken en goed in de gaten houden of de aanvallers ook op andere plekken opduiken, adviseert het NCSC. Citrix heeft een veiligheidspakket voor gebruikers ontwikkeld, maar installatie daarvan zou nu geen effect meer hebben. Geen aanwijzing criminele toegang Juist vandaag besloten de gemeenten Amsterdam en Rotterdam dat hun ambtenaren weer veilig kunnen thuiswerken. De toegang tot het Citrix-netwerk is daar hersteld, waardoor ze weer op locatie kunnen inloggen. Amsterdam en Rotterdam zeggen dat er geen aanwijzingen zijn dat criminelen toegang hebben gekregen tot hun systemen, maar het is dus maar de vraag of dat klopt. Ook in andere gemeenten en bij de landelijke overheid mochten ambtenaren vanwege de veiligheid niet meer thuiswerken. Verder zijn ook door Schiphol en onderwijsinstellingen voorzorgsmaatregelen genomen. Het is niet duidelijk of nu ook daar weer iedereen op locatie mag werken. Het Nationaal Cyber Security Centrum adviseerde de overheid en organisaties onlangs om Citrix niet meer te gebruiken. Vorige maand bleek dat er een lek zit in de beveiliging en dat hackers dat kunnen gebruiken om bedrijfsnetwerken binnen te komen en te infecteren.
20/01 13u45  Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet wegsturen De aanwijzing van minister Slob dat het bestuur van het Haga Lyceum in Amsterdam moet opstappen, was niet terecht. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam geoordeeld in de zaak die de Stichting Islamitisch Onderwijs had aangespannen. Volgens de rechtbank zijn er wel tekenen van onrechtmatig handelen en onrechtmatige verrijking door personen, maar is dat op zichzelf niet voldoende om het hele bestuur weg te sturen. Van algeheel financieel wanbeleid, zoals de minister stelt, was geen sprake. Bovendien waren deze financiële tekortkomingen al bekend, en waren ze voor de onderwijsinspectie toen geen reden om in te grijpen. Ook is niet gebleken dat het burgerschapsonderwijs op het Haga Lyceum tekortschiet. De school hoefde volgens de rechtbank ook geen afstand te nemen van personen met een salafistisch gedachtengoed, die de school zouden hebben bezocht. Hun invloed op de school was beperkt of is niet vast komen te staan, aldus de rechtbank. Minister Slob bestudeert de uitspraak en komt vanmiddag met een reactie.
20/01 13u00  Ambtenaren Rotterdam en Amsterdam kunnen weer thuiswerken met Citrix Ambtenaren van de gemeenten Amsterdam en Rotterdam kunnen weer thuiswerken. De toegang tot het Citrix-netwerk is hersteld, waardoor ze weer op locatie kunnen inloggen. De gemeenten hadden uit voorzorg het netwerk uitgeschakeld, omdat het niet veilig zou zijn. Dat gebeurde op advies van het Nationaal Cyber Security Centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid. Vorige maand bleek dat er een lek zit in de beveiliging en dat hackers dat kunnen gebruiken om bedrijfsnetwerken binnen te komen en te infecteren. Geen toegang criminelen Citrix heeft een veiligheidspakket voor gebruikers ontwikkeld. Amsterdam en Rotterdam zeggen dat hun systemen nu veilig zijn en dat er geen aanwijzingen zijn dat criminelen toegang hebben gekregen tot hun systemen. Ook in andere gemeenten en bij de landelijke overheid mochten ambtenaren vanwege de veiligheid niet meer thuiswerken. Verder zijn ook door Schiphol en onderwijsinstellingen voorzorgsmaatregelen genomen. Het is niet duidelijk of ook daar weer iedereen op locatie mag werken. Enkele ministeries hebben hun medewerkers vorige week een laptop van de zaak gegeven waarmee wel veilig op het Citrix-netwerk kon worden ingelogd. Daardoor konden ambtenaren thuiswerken en was het vandaag op de ministeries niet drukker dan normaal.
20/01 12u30  D66 zwengelt discussie over legalisering drugs aan D66 wil een open discussie starten over de regulering van verboden drugs als xtc, cocaïne, paddo's en ghb. Ook wil de partij een staatscommissie instellen die gaat kijken hoe het Nederlandse drugsbeleid gemoderniseerd kan worden. Het uitgangspunt daarbij is om de gezondheidsrisico's van drugs zo laag mogelijk te houden en de gezondheid, veiligheid en het welzijn van de samenleving als geheel zo goed mogelijk te waarborgen. Dat staat in een manifest dat D66 samen met verslavingsinstituut Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben opstelde. Het manifest is ondertekend door tientallen wetenschappers, verslavingsexperts, advocaten, criminologen, artiesten en (oud)-politici. Een van de initiatiefnemers is D66-Tweede Kamerlid Vera Bergkamp. 'Op dit moment is het gebruik niet strafbaar, maar de verkoop en het maken van drugs wel. Dat heeft geleid tot heel veel criminaliteit en risico's voor de volksgezondheid.' Volgens D66 is na de moord op advocaat Derk Wiersum de drugsdiscussie weer opgelaaid en klinkt de roep tot meer repressie en een hardere aanpak steeds luider door. 'Wij geloven niet in die aanpak', zegt Bergkamp. 'Je ziet het ook internationaal, de war on drugs heeft in Amerika eigenlijk alleen maar gezorgd voor ellende, dus durf ook na te denken over alternatieven.' Het is volgens Bergkamp een illusie om te geloven in een drugsvrije wereld. 'Mensen zullen altijd drugs gebruiken. En gebruikers hebben op dit moment geen alternatief. Er bestaat geen Max Havelaar-xtc, dus je bent al verplicht om in de illegaliteit je pilletje te kopen.' 'Oproep aan het volgende kabinet' Het reguleren van drugs is volgens D66 ook beter voor de volksgezondheid. 'We pleiten met een brede coalitie voor een onderzoek naar welke drugs we gereguleerd kunnen produceren en op een veilige manier kunnen verkopen', zegt D66-fractieleider Rob Jetten. 'Sommige drugs zijn minder schadelijk voor de gezondheid dan alcohol en tabak, terwijl we er wel een heel harde aanpak op hebben zitten.' Het manifest is dus vooral bedoeld om de discussie te starten. 'Het denken staat bij ons niet stil. Ik hoop dat het denken bij de andere coalitiepartners ook niet stilstaat', zegt Jetten. De oproep om een staatscommissie op te stellen is volgens initiatiefnemer Vera Bergsma eigenlijk vooral 'een oproep aan het volgende kabinet'.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van NOS.nl >

AD.nl

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Nederlandse vrouw die protestliederen maakt in hongerstaking in Turkse cel De Nederlandse Bergün Varan (25) is in hongerstaking gegaan in een Turkse gevangenis. De vrouw uit Etten-Leur zit sinds november vast omdat ze deel uitmaakt van Grup Yorum, een folkrockband met een politieke boodschap.
20/01 17u00  City richt zich op tweede plaats: 'Liverpool buitengewoon goed’ Manchester City gaat zich richten op de tweede plaats in de Premier League en op de bekertoernooien. Koploper Liverpool ligt volgens City-coach Pep Guardiola in de competitie te ver voor om nog in te halen.
20/01 16u45  Bets en Joop kijken tevreden terug op tv-serie over volkswijk, ondanks het bittere slot Joop en Bets Wijers zijn BN’ers. Dat komt door de televisieserie De Kolping: een Nijmeegse volkswijk in renovatie. Camera’s legden vast hoe ingrijpend het is als je je oude, vertrouwde stekkie in een volksbuurt moet verlaten voor een nieuw huis, ook al staat dat in dezelfde wijk.
20/01 16u45  Radiohead deelt compleet oeuvre gratis in onlinebibliotheek Radiohead heeft een onlinebibliotheek geopend waar fans gratis al het werk van de Britse band kunnen bekijken. In de Radiohead Public Library staan onder meer albums, videoclips, oude nieuwsbrieven en kunstwerken.
20/01 16u15  Slechts één van de ‘grote drie’ in de top, het gebeurt zelden We zijn al over de helft van de competitie en twee van de drie traditionele Nederlandse topclubs ontbreken in de top 3 van de ranglijst. PSV en Feyenoord staan 4de en 5de.
20/01 16u15  Eerste alcoholvrije kroeg blijft mogelijk open na Dry January Horeca-ondernemers in hartje Amsterdam verklaarden haar voor gek. Maar Mariska Leising legde alle doemverhalen naast zich neer en opende begin januari de alcoholvrije pop-up Bar 0.020. Binnen twee weken was al duidelijk dat ze in de roos geschoten had en intussen lijkt haar café langer open te blijven dan gedacht.
20/01 15u45  Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje Vijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.
20/01 15u30  ‘Ik denk dat we voor 300 euro per week boodschappen doen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  ‘We moeten ons pensioen zelf regelen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld. De nieuwe gevangenisvleugel biedt plaats aan maximaal twaalf gevangenen.
20/01 15u15  André van Duin moest gewoon gezellig doen, terwijl zijn geliefde tegen botkanker vocht Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
20/01 15u00  Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld.
20/01 15u00  Chantal wenst Jan succes bij de nonnen en André kust Bridget voor volle zaal Korte updates van de sterren op sociale media – wij smullen ervan. In de rubriek Showbytes struint de showredactie het web af voor de gekste, mooiste en opvallendste posts van bekend Nederland. Dit artikel wordt gedurende de dag vernieuwd.
20/01 15u00  Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands DierenPark hebben 'het’ gedaan Het is gelukt! Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of het vrouwtje zwanger is, is nog onbekend.
20/01 15u00  Bierkoning Thijs haalt giga-rondje met 78 glazen: ‘Het geet wel heel hard hè’ Een opmerkelijke video van een ‘rondje bier in Twente’ gaat viral vandaag. Op het filmpje is te zien hoe Thijs Veldhuis (25) een giga-tray laat vullen met 78 glazen bier, en die vervolgens met één hand bij zijn vrienden bezorgt. ‘Je moet er geen marathon mee lopen.’
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van AD.nl >

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/01 16u00  Na decennia twijfelen is nu duidelijk: dit portret van Van Gogh is echt door hemzelf geschilderd Er is een nieuw zelfportret van Vincent van Gogh in de wereld. Althans, er is een zelfportret van de schilder opnieuw aan hem toegeschreven.
20/01 13u15  Rechter spreekt zich vandaag uit over aanwijzing tegen Haga Lyceum Minister Arie Slob (Onderwijs) hoort maandag of hij mocht eisen dat het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum zou opstappen. De omstreden islamitische school spande een rechtszaak aan tegen de zogeheten aanwijzing van de minister.
20/01 12u30  Hoe men in Drenthe bouwt aan apparaten die de geheimen van de kosmos blootleggen In Dwingeloo bouwen astronomen en technici meetinstrumenten die de geheimen van de kosmos moeten blootleggen. Maak kennis met de (deels) Nederlandse apparaten die binnenkort op zoek gaan naar nieuwe, verre planeten en exotische sterren.
20/01 12u30  ‘Sardientjes’ tonen alternatief voor het rechts-populisme in Italië Zelfs in de meest linkse regio van Italië rukken de rechts-populisten op. Valt dat bolwerk, dan valt zo goed als zeker ook de regering. Maar het tegengeluid van de linkse ‘Sardientjes’ krijgt steeds meer aanhang, blijkt zondag weer in Bologna. ‘Hier wint de Lega nooit!’
20/01 12u00  Foto’s bewijzen aanwezigheid ‘beul’ Demjanjuk in Sobibor In Noord-Duitsland zijn twee foto’s opgedoken waarop de toen 21-jarige Iwan Demjanjuk poseert in vernietigingskamp Sobibor. Dit maakte de Duitse politie bekend. Demjanjuk heeft tot aan zijn dood in 2012 ontkend aanwezig te zijn geweest in het kamp. Het is voor het eerst dat hij op foto’s is te zien in Sobibor.
20/01 11u30  Nederlander in middelpunt van Oekraïne-affaire Trump In het onderzoek naar de Oekraïense manoeuvres van de Amerikaanse president Donald Trump is nu ook een figuur opgedoken die een Nederlander zegt te zijn. Deze Anthony de Caluwe heeft tegen een andere ritselaar gezegd dat hij de Amerikaanse ambassadeur in Kiev, Marie Yovanovitch, in de gaten hield.
20/01 11u30  Crimineel Omar L. per helikopter overgebracht naar Extra Beveiligde Inrichting na uitbraakpoging Na een mislukte poging hem te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen is de tot levenslang veroordeelde Amsterdammer Omar L. overgebracht naar de Extra Beveiligde Inrichting in Vught. Zijn advocaat Sander Janssen bevestigt de overplaatsing via Twitter, maar wil verder geen mededelingen doen.
20/01 11u30  Ook ouderen gebruiken steeds meer sociale media Ouderen hebben de laatste jaren een forse inhaalslag gemaakt op sociale media. Dat valt vooral op bij 65- tot 75-jarigen. Was in 2014 slechts 40 procent van deze leeftijdsgroep actief op sociale media, in 2019 was dat toegenomen tot 76 procent.
20/01 09u30  Zonder blindentolk stapt de slechtziende Els het theater niet meer in Nu een van de liefste personen in mijn leven het licht in haar ogen aan het verliezen is, ben ik me wat overbewust van alle visuele geneugten en vanzelfsprekendheden. Als cultuurliefhebber zal muziek haar bondgenoot blijven, maar hoe moet het met film, theater, beeldende kunst? Daarom ga ik eens poolshoogte nemen bij een van de ‘oogcafés’ die in alle provincies als paddenstoelen uit de grond schieten. Het zijn maandelijkse ontmoetingsplekken voor blinden en slechtzienden. In Rotterdam zal deze middag Arlette Hanson komen vertellen over de vijftig theatervoorstellingen dit seizoen die zij toegankelijk heeft gemaakt voor visueel beperkten. Van de musical The Lion King tot Othello van Shakespeare. ‘Ik zie geen steek maar heb alles gezien’, staat veelbelovend op de website van haar stichting ‘Komt het zien’.
20/01 09u15  Ja, er waren weer sterke vrouwen en veel hiphop op Noorderslag, maar daar gíng het niet over Man of vrouw, Nederlands of anderstalig, hiphop of gitaren, de discussies erover lijken hier, in Groningen, hun eindstadium te hebben bereikt. Er is alleen muziek.
19/01 23u15  Harry en Meghan betalen een hoge prijs voor de vrijheid die ze zochten Er bestaat niet zoiets als ‘een beetje koninklijk’ zijn. In een episode die dramatischer is dan menig aflevering van The Crown heeft koningin Elizabeth in het weekeinde Harry en Meghan uit de koninklijke familie gezet. Maar als oma houdt ze, verzekerde de 93-jarige vorstin, nog zielsveel van haar rossige kleinzoon, diens vrouw Meghan en hun zoontje Archie.
19/01 22u30  Miljoen toeristen per jaar in het ‘Frozendorpje’ met 780 inwoners, dat werkt niet Lees meer >
19/01 19u45  Leven op de grens: ‘Als ik naar oma wilde, moest ik de Hitlergroet brengen’ Lees meer >
19/01 19u30  Sperzieboontjes telen op ‘Marsgrond’: daar kunnen we op aarde van leren Voedsel verschepen tussen de aarde en Mars, daar is geen beginnen aan. Toch moeten Marskolonisten iets eten. Onderzoeker Wieger Warmelink experimenteert daarom met nagemaakte Marsgrond en urine. ‘Op Mars ben je gedwongen circulair te werken. Niets mag verloren gaan.’
19/01 18u30  Sperzieboontjes telen op Marsgrond: daar kunnen we op aarde van leren Voedsel verschepen tussen de aarde en Mars, daar is geen beginnen aan. Toch moeten Marskolonisten iets eten. Onderzoeker Wieger Warmelink experimenteert daarom met Marsgrond en urine. ‘Op Mars ben je gedwongen circulair te werken. Niets mag verloren gaan.’
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van de Volkskrant >

NRC Handelsblad

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Vlaamse regering ontslaat topman VRT Na weken van conflict aan de top, heeft de Vlaamse regering topman Paul Lembrechts van de VRT ontslagen.
20/01 17u00  Onafhankelijk worden van ASML blijft China’s belangrijkste doel Europese bedrijven moeten niet naïef zijn over de strategische tech-dominantie die China nastreeft, schrijft Jonathan Holslag.
20/01 17u00  Mannenbladen ontwaken na #MeToo In de Verenigde Staten hebben tijdschriften voor mannen zich aangepast na #MeToo. Maar in Nederland lijkt het genderbewustzijn nog niet erg doorgedrongen tot de kiosk.
20/01 16u45  Van Tokio tot Santa Monica - deze Nederlander leidt Sony’s gamestudio’s Hermen Hulst speelde met het Amsterdamse Guerrilla Games al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft de Nederlander leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
20/01 16u30  Oerschorpioen was landloper De oudste fossiele schorpioen kon misschien in water én op land leven, dankzij zijn boekkieuwen.
20/01 16u30  Van Tokio tot Santa Monica - de Nederlander Herman Hulst leidt de gamestudio’s van Sony Hermen Hulst speelde met het Amsterdamse Guerrilla Games al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft de Nederlander leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
20/01 16u15  Zeker tien doden bij instorten tribune Ethiopische stad Gondar Duizenden mensen kwamen op de viering van het orthodoxe feest Timkat af. Vermoedelijk stonden te veel mensen op de houten stellage.
20/01 16u00  Hermen Hulst: ‘We leven nu in de gouden eeuw van gaming’ Hermen Hulst speelde met Guerrilla al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft hij leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
20/01 15u30  D66-manifest voor legalisering harddrugs zorgt voor onmin in coalitie D66 zoekt vaker de publiciteit met thema’s die gevoelig liggen binnen de coalitie. De Tweede Kamerverkiezingen van 2012 werpen hun schaduwen vooruit.
20/01 15u30  ‘We leven nu in de gouden eeuw van gaming’ Hermen Hulst speelde met Guerrilla al jaren in de eredivisie. Sinds kort geeft hij leiding aan PlayStation Worldwide Studios. „Gaming wordt langzaamaan voor iedereen.”
20/01 14u45  Noorse coalitie klapt vanwege terughalen jihadverdachte Siv Jensen trekt haar rechts-populistische Fremskrittspartiet terug uit de coalitie omdat ze het terughalen van volwassen jihadverdachten onacceptabel vindt.
20/01 14u45  IMF verlaagt opnieuw groeiramingen wereldeconomie Het IMF heeft de groeivoorspellingen voor de wereldeconomie in 2019, 2020 en 2021 naar beneden bijgesteld.
20/01 14u45  Eminem heeft het plezier in het rijmen teruggevonden Zonder vooraankondiging bracht Eminem weer een album uit: ‘Music To Be Murdered By’. Daarop blijkt vooral dat hij weer plezier heeft in het rappen.
20/01 14u45  Ik werd de rest van mijn volleyballeven ‘Marcel de moker’ genoemd Het volleybalverleden van Marcel van Roosmalen kwam weer even terug toen hij in Apeldoorn staande werd gehouden door een boomlange suppoost.
20/01 14u30  Mannenbladen ontwaken na #MeToo In de Verenigde Staten hebben tijdschriften voor mannen zich aangepast na #MeToo. Maar in Nederland lijkt het genderbewustzijn nog niet erg doorgedrongen tot de kiosk.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van NRC Handelsblad >

Trouw

Verbergen Tonen
20/01 16u15  Rechter fluit Slob opnieuw terug in Haga Lyceum-dossier Minister Arie Slob handelde in strijd met de vrijheid van onderwijs toen hij het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum opdroeg te vertrekken. De rechtbank Amsterdam veegt in een vonnis maandag de argumenten van de onderwijsminister voor die zogeheten ‘aanwijzing’ van tafel.13 
20/01 16u00  Iran dreigt zich terug te trekken uit kernwapenverdrag Het nucleaire non-proliferatieverdrag is bedoeld om te voorkomen dat landen kernwapens ontwikkelen. Iran dreigt zich uit het verdrag terug te trekken.
20/01 16u00  Bomen planten: goed voor het klimaat, niet voor rivieren De klaterende Krka-rivier in Kroatië en de droge rivierbedding in Buderim Forest Park in Australië zijn twee uitersten van de schaal. Maar de meeste rivieren die nieuwe bossen op hun oevers krijgen, neigen naar die laatste, droge kant. Bossen houden water van de rivier weg. En dat kan belangrijke gevolgen hebben voor de lokale bevolking en ecosystemen.
20/01 15u15  Coalitiegenoten willen niets weten van D66-drugsmanifest. ‘Een luguber pad’ Het manifest van D66 over hervorming van het drugsbeleid is niet bepaald met gejuich onthaald door de coalitiegenoten.
20/01 15u00  Minister Slob in hoger beroep in zaak Haga Lyceum Onderwijsminister Arie Slob gaat in hoger beroep tegen de uitspraak dat hij het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet had mogen dwingen op te stappen.
20/01 14u45  Turkse producten? Die vind je in Iraaks-Koerdische winkels niet meer Na de Turkse aanval op Koerdisch gebied in Syrië boycotten Koerden in buurland Irak Turkse producten. Dat valt nog niet mee, want de Koerdische Regio is grotendeels van Turkije afhankelijk voor voedsel.
20/01 14u30  Rechter: Minister mocht bestuur Haga Lyceum niet dwingen op te stappen Onderwijsminister Arie Slob had het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam niet mogen dwingen op te stappen, oordeelt de Amsterdamse rechtbank. Dit is in strijd met de vrijheid van onderwijs.
20/01 13u30  Bedrijven hebben ruimtegebrek: dan maar in de woonwijk? Bedrijventerreinen kampen met een ruimtegebrek. Tijd voor bedrijven én gemeenten om radicaal om te denken, stelt adviseur Jasper Beekmans.11 
20/01 12u30  'Er is te weinig passend onderwijs voor onze kinderen' Ouders van kinderen die recht hebben op passend onderwijs maar het niet krijgen, zijn boos op de onderwijsinspectie. Ze rijden vandaag met een Amerikaanse schoolbus naar Utrecht en dienen daar een collectieve klacht in.11 
20/01 12u00  Duizenden Angolese families verjaagd voor project van Nederlandse bedrijven Baggerbedrijf Van Oord, ING Bank en kredietverzekeraar Atradius zijn betrokken bij een dubieus project in Angola, blijkt uit gelekte documenten.
20/01 12u00  Gezocht: meer ruimte voor bedrijven Bedrijventerreinen kampen met een ruimtegebrek. Tijd voor bedrijven én gemeenten om radicaal om te denken, stelt adviseur Jasper Beekmans.
20/01 12u00  De opvolger van DigiD moet inloggen met Google mogelijk maken. Een goed idee? Met de wet Digitale Overheid verandert DigiD in eID: een nieuwe online-inlogmethode bij overheidsdiensten. Nieuw is dat ook private partijen die mogen aanbieden.
20/01 10u15  Manifest D66: ‘Meer repressie tegen drugs is heilloze weg’ D66 wil dat de overheid de regulering onderzoekt van nu nog verboden drugs als xtc, paddo’s, cocaïne en GHB. Dat schrijft de partij met mede-initatiefnemers Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben.
20/01 08u15  Ouderenhuisvesting van nu berooft wil om te leven Kwetsbare gesprekken zijn het, de interviews in deze krant met mensen die hun leven voltooid achten. Je treedt als lezer binnen in het wankele bestaan van een ander en het voelt haast als een stap te ver, zo vergaat het mij tenminste. Omdat je je onvermijdelijk een oordeel vormt over de doodswens van de geïnterviewde, terwijl je tegelijkertijd weet dat je daar van af moet blijven – wat kun je erover zeggen? Niets.
20/01 08u00  Universitair personeel doet aangifte van structureel overwerk Actiegroep WOinActie doet vandaag bij de Arbeidsinspectie aangifte van structureel overwerk op universiteiten. Het is onderdeel van een reeks acties in de strijd tegen de oplopende werkdruk.
Laatste update: vandaag om 16u15
Lees meer van Trouw >

Het Parool

Verbergen Tonen
20/01 16u45  Deze scholen in en om Amsterdam geven ‘excellent’ onderwijs Vier scholen in en om Amsterdam mogen zich voor de komende drie jaar ‘excellent’ noemen. De Onderwijsinspectie maakte de titelhouders maandag bekend.
20/01 16u30  Gemeente denkt dat februari 31 dagen heeft Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.
20/01 16u15  Blauwe Moskee-imam trekt verzoek over aftreden Haga-bestuur terug Yassin Elforkani, imam van de Blauwe Moskee, herroept zijn eerdere oproep aan het bestuur van het Cornelius Haga Lyceum om af te treden.11 
20/01 16u15  Gemeente Amsterdam denkt dat februari 31 dagen heeft Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.13 
20/01 16u00  Meer dan een schrikkeldag Hier verzamelen we de leukste, opvallendste en mooiste Amsterdamse beelden. Zelf een bijdrage? App ons via WhatsApp of mail nieuwsdienst@parool.nl. Volg ons ook op Instagram.
20/01 15u45  ‘Buikslotermeerplein is het treurcentrum van Amsterdam’ Mark van Wonderen (39) heeft een grote liefde voor verval. Maandag – Blue Monday – verschijnt zijn boek met de beste treurtrips. Ga vooral ook naar het Buikslotermeerplein.10 
20/01 15u45  Ik zie hem staan. De jongen bij wie ik altijd afkeek Op perron 10b zie ik hem staan. De jongen bij wie ik altijd afkeek. We zaten bij elkaar op de havo. Hij woonde met zijn moeder in de Planciusstraat. Zijn vader was weg. Niemand wist waarnaartoe. En toch keek ik bij hem af.
20/01 15u30  Amsterdamse eist psychische hulp bij ministerie Charlotte Bouwman (26) probeerde de afgelopen acht jaar 21 keer een einde aan haar leven te maken. De Amsterdamse journalist heeft wel geprobeerd om hulp te krijgen, maar staat al twee jaar op een wachtlijst. Daarom voert ze sinds maandagmorgen actie voor het ministerie van Volksgezondheid (VWS).
20/01 15u30  Op zoek naar de ideale positie voor Donny van de Beek Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de nieuwe rubriek Da’s logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Vandaag: wat is de ideale positie voor alleskunner Donny van de Beek?
20/01 13u45  Wat is de ideale positie voor Donny van de Beek? Zonder romantiek, nostalgie, blinde loyaliteit en nog blinder optimisme heeft voetbal geen zin. Maar voetbal bevat ook logica. In de nieuwe rubriek Da’s logisch analyseert Het Parool elke maandag ‘het spel achter het spel’. Vandaag: wat is de ideale positie voor alleskunner Donny van de Beek?
20/01 13u45  Drie jaar… En je wilde wat zeggen over de klimaatcrisis? “En Oemfoefoe, hoe oud ben jij?”
20/01 13u30  Vernietigende uitspraak: minister mocht bestuur Haga niet wegsturen Er is onvoldoende reden om het voltallige bestuur van het islamitische Cornelius Haga Lyceum weg te sturen. Dit heeft de Amsterdamse rechtbank maandag bepaald.10 
20/01 13u30  Ontsnapping Omar Lkhorf: verdachten zijn Frans-Marokkaans Ze hebben vooralsnog geen verklaring afgelegd. Alle vier komen uit de Parijse banlieues.10 
20/01 13u15  Promenade heeft een cultstatus bereikt – en terecht Han Lips schrijft over wat hem is opgevallen op televisie. Vandaag: Promenade.12 
20/01 12u15  Verdachten ontsnapping Omar Lkhorf zijn Frans-Marokkaanse ­criminelen De verdachten hebben een Noord-Afrikaanse achtergrond.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van Het Parool >

BN/DeStem

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Nederlandse vrouw die protestliederen maakt in hongerstaking in Turkse cel De Nederlandse Bergün Varan (25) is in hongerstaking gegaan in een Turkse gevangenis. De vrouw uit Etten-Leur zit sinds november vast omdat ze deel uitmaakt van Grup Yorum, een folkrockband met een politieke boodschap.
20/01 16u45  Bets en Joop kijken tevreden terug op tv-serie over volkswijk, ondanks het bittere slot Joop en Bets Wijers zijn BN’ers. Dat komt door de televisieserie De Kolping: een Nijmeegse volkswijk in renovatie. Camera’s legden vast hoe ingrijpend het is als je je oude, vertrouwde stekkie in een volksbuurt moet verlaten voor een nieuw huis, ook al staat dat in dezelfde wijk.
20/01 16u45  Radiohead deelt compleet oeuvre gratis in onlinebibliotheek Radiohead heeft een onlinebibliotheek geopend waar fans gratis al het werk van de Britse band kunnen bekijken. In de Radiohead Public Library staan onder meer albums, videoclips, oude nieuwsbrieven en kunstwerken.
20/01 16u30  Groot bloemenveld in Bredase binnenstad BREDA - Het braakliggende terrein tussen de Stadsgalerij en de Kloosterkazerne (Holland Casino) in Breda wordt waarschijnlijk één groot bloemenveld. Het Ondernemersfonds heeft daartoe een plan ingediend bij de gemeente en die staat er positief tegenover.
20/01 16u30  Golfbaan van de Kurenpolder in Hank wijkt mogelijk voor pretpark Op de plek van de golfbaan in Hank komt mogelijk een soort pretpark. Dat staat in de plannen voor de toekomst van de Kurenpolder.
20/01 16u15  GHB-‘kok’ op heterdaad betrapt in Sint Willebrord SINT WILLEBRORD - De politie heeft in Sint Willebrord een persoon aangehouden die op dat moment bezig was met het produceren van GHB.11 
20/01 16u15  Slechts één van de ‘grote drie’ in de top, het gebeurt zelden We zijn al over de helft van de competitie en twee van de drie traditionele Nederlandse topclubs ontbreken in de top 3 van de ranglijst. PSV en Feyenoord staan 4de en 5de.12 
20/01 15u45  Dronken man stak meermaals te voet de snelweg over bij Zevenbergen ZEVENBERGEN - Een dronken man (29) uit Nistelrode is zondagavond opgepakt op de A17 bij Zevenbergen. Voor zijn aanhouding zagen agenten dat hij meerdere keren te voet de snelweg overstak.10 
20/01 15u45  Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje Vijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.
20/01 15u30  ‘Ik denk dat we voor 300 euro per week boodschappen doen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  ‘We moeten ons pensioen zelf regelen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld. De nieuwe gevangenisvleugel biedt plaats aan maximaal twaalf gevangenen.
20/01 15u15  Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands DierenPark hebben 'het’ gedaan Het is gelukt! Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of vrouwtje Wu Wen zwanger is, is nog onbekend.
20/01 15u15  André van Duin moest gewoon gezellig doen, terwijl zijn geliefde tegen botkanker vocht Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
20/01 15u00  Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van BN/DeStem >

Gelderlander

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Nederlandse vrouw die protestliederen maakt in hongerstaking in Turkse cel De Nederlandse Bergün Varan (25) is in hongerstaking gegaan in een Turkse gevangenis. De vrouw uit Etten-Leur zit sinds november vast omdat ze deel uitmaakt van Grup Yorum, een folkrockband met een politieke boodschap.
20/01 17u00  Kickstart Sturing bij Vitesse: Nieuwe hoop met oude gebreken SITTARD - Edward Sturing beleeft een kickstart bij Vitesse. De 3-1 zege op Fortuna Sittard legt een stevig fundament onder de voetbalfilosofie van de nieuwe coach in Arnhem. Maar de Eerbeker ziet ook de haarscheuren in zijn bouwwerk. Tussen alle frivoliteit zwerven nog volop oude gebreken.
20/01 17u00  Al rijdend door Nijmegen een steen door de zijruit: ‘Dit had echt heel anders kunnen aflopen’ NIJMEGEN - Een automobiliste sloeg vrijdagochtend de schrik om het hart toen er rijdend op de Graafseweg in Nijmegen een steen door een zijruit van haar voertuig vloog.
20/01 16u45  Radiohead deelt compleet oeuvre gratis in onlinebibliotheek Radiohead heeft een onlinebibliotheek geopend waar fans gratis al het werk van de Britse band kunnen bekijken. In de Radiohead Public Library staan onder meer albums, videoclips, oude nieuwsbrieven en kunstwerken.
20/01 16u45  Politie Gelderland-Zuid verliest visitekaartje; geen politiekapel meer tijdens intocht Vierdaagse NIJMEGEN - Het is ‘over en uit’: de Politiekapel Gelderland-Zuid stopt ermee. ‘Het is een moeilijke beslissing geweest maar als bestuur hebben we besloten dat er geen toekomst meer is voor de Politiekapel Gelderland-Zuid’, aldus het bestuur op Facebook. ‘Het is, om in politietermen te blijven, over en uit.’
20/01 16u15  Man overgiet zichzelf met brandbare vloeistof in gemeentehuis Heumen MALDEN - Een persoon heeft zich op het gemeentehuis in Malden met een brandbare vloeistof overgoten. Dat gebeurde rond 15.00 uur. Bedrijfshulpverleners hebben ervoor gezorgd dat het daarbij bleef. Uit voorzorg is het gemeentehuis ontruimd. Rond 16.00 uur wachtten zo’n 125 medewerkers op het moment waarop ze weer naar binnen mogen.12 
20/01 16u15  Slechts één van de ‘grote drie’ in de top, het gebeurt zelden We zijn al over de helft van de competitie en twee van de drie traditionele Nederlandse topclubs ontbreken in de top 3 van de ranglijst. PSV en Feyenoord staan 4de en 5de.11 
20/01 16u00  OM: ‘Taxichauffeur betastte ernstig gehandicapte Renkumse ontuchtig’ RENKUM/VEENENDAAL - Een 71-jarige taxichauffeur uit Veenendaal moet 150 uur werkstraf opgelegd krijgen voor het betasten van een ernstig verstandelijk beperkte passagiere uit Renkum. Dat heeft de officier van justitie maandagmiddag tegen de chauffeur geëist voor de rechtbank in Arnhem.10 
20/01 15u45  Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje Vijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.10 
20/01 15u30  Dat is schrikken: al rijdend door Nijmegen een steen door de zijruit NIJMEGEN - Een automobilist sloeg vrijdagochtend ongetwijfeld de schrik om het hart toen er rijdend op de Graafseweg in Nijmegen een steen door een zijruit van zijn voertuig vloog.
20/01 15u30  ‘Ik denk dat we voor 300 euro per week boodschappen doen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  ‘We moeten ons pensioen zelf regelen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld. De nieuwe gevangenisvleugel biedt plaats aan maximaal twaalf gevangenen.
20/01 15u15  Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands DierenPark hebben 'het’ gedaan Het is gelukt! Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of vrouwtje Wu Wen zwanger is, is nog onbekend.
20/01 15u15  André van Duin moest gewoon gezellig doen, terwijl zijn geliefde tegen botkanker vocht Journaliste Angela de Jong schrijft vijf keer per week een column over wat haar opvalt op televisie.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Gelderlander >

fd.nl

Verbergen Tonen
20/01 16u45  Moody's verlaagt rating Hongkong door aanhoudende protesten Reactie regering op protesten in Hongkong blijft in gebreke en dus reden voor Moody's om rating te verlagen van Aa2 naar Aa3.
20/01 16u15  Schaduwbanken springen in het gat van de banken Banken bezwijken onder regelgeving, maar wie houdt de schaduwbanken in de gaten? Want zij nemen ook de risico's van de banken over.
20/01 16u15  Veel vraagtekens bij Angolees project van Van Oord Van Oord sloot drie jaar terug een deal van $426 mln in Angola. Het project ligt stil vanwege zijn partner, een bedrijf van de in opspraak geraakte oud-presidentsdochter. Ontsnapte de baggeraar aan grootschalige corruptie?
20/01 15u45  Oeso behandelt klacht tegen ING over betrokkenheid bij palmolie Volgens milieu- en mensenrechtenorganisaties schendt de bank door zijn betrokkenheid bij de palmolie-industrie diverse richtlijnen van de club van ontwikkelde landen.
20/01 15u00  Oeso neemt klacht van Milieudefensie tegen ING in behandeling Volgens milieu- en mensenrechtenorganisaties schendt de bank door zijn betrokkenheid bij de palmolie-industrie diverse richtlijnen van de club van ontwikkelde landen.
20/01 15u00  Volkswagen en Chinese batterijfabrikant onderhandelen over samenwerking Duitse autofabrikant zou van plan zijn een belang van 20% in Guoxuan te nemen.
20/01 14u30  Rivaal Damen vecht Duitse marineorder aan German Naval Yards wil rechter vragen om de opdracht voor vier fregatten te annuleren.
20/01 14u15  Rivaal Damen vecht Duitse miljardenorder fregatten aan German Naval Yards wil rechter vragen om de opdracht voor vier fregatten te annuleren.
20/01 13u45  Van Gansewinkel via lange omweg toch naar Damrak Afvalverwerker Renewi, het fusiebedrijf van Van Gansewinkel en het Britse Shanks, krijgt eind deze maand een tweede notering aan de Amsterdamse beurs.
20/01 13u30  Air France-KLM en Marel verliezen op rustig Damrak Amsterdamse effectenhandel begint nieuwe beursweek licht lager, in lijn met overige Europese beurzen. De prijs van olie stijgt maandagochtend tot $65,22.
20/01 13u00  China overtreft VS met wetenschappelijk onderzoek Aantal Chinese publicaties in 2018 hoger dan het aantal Amerikaanse. De meest geciteerde onderzoeken komen nu nog vooral uit de Verenigde Staten, maar ook hier stijgt het aandeel van Chinese research.
20/01 11u30  Noordelijke Randstad plaatst megaorder voor laadpalen Provincies Noord-Holland, Flevoland en Utrecht gunnen de bouw van 20.000 laadpunten aan Total-dochter PitPoint. De opdracht zorgt voor een vervijfvoudiging van het aantal laadpunten in de openbare ruimte.
20/01 11u00  Rustige handel in aandelen op de Amsterdamse effectenmarkt, koersen licht lager. Amsterdamse effectenhandel begint nieuwe beursweek licht lager, in lijn met overige Europese beurzen. De prijs van olie stijgt maandagochtend tot $65,22.
20/01 10u15  'Rivaal Damen vecht Duitse miljardenorder fregatten aan' German Naval Yards wil rechter vragen om de opdracht voor vier fregatten te annuleren.
20/01 09u30  Vlakke start van de Amsterdamse aandelenhandel De hoofdindex van de Amsterdamse aandelenhandel start ongewijzigd op 615 punten, in afwachting van de publicatiestroom met jaarcijfers later deze week. De prijs van olie stijgt maandagochtend met 1% tot $65,56.
Laatste update: vandaag om 16u45
Lees meer van fd.nl >

Nieuws.nl

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Rutte en Hoekstra weer door het stof om toeslagenaffaire RIJSWIJK (ANP) - Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) hebben opnieuw excuses aangeboden aan ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Zij deden dat tijdens een ontmoeting met enkele honderden gedupeerden in Rijswijk, aldus een woordvoerder. Het bericht Rutte en Hoekstra weer door het stof om toeslagenaffaire verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 16u45  Libanese popster naar Nederland AMSTERDAM (ANP) - De Libanese popster Nawal El Zoghbi komt naar Nederland. De artieste, die al meer dan dertig miljoen platen verkocht, is op 28 en 29 mei samen met het Nederlands Kamerorkest te te horen tijdens het festival Souk in het Concertgebouw in Amsterdam. Het bericht Libanese popster naar Nederland verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 16u45  Nederlanders om in de gaten te houden: mede-initiatiefnemer Denise Groenenberg (28) van Kitchen of Smiles Een glimlach kost u niets, maar doet wonderen. Dat is het motto van vormgever Denise Het bericht Nederlanders om in de gaten te houden: mede-initiatiefnemer Denise Groenenberg (28) van Kitchen of Smiles verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 16u30  Opnieuw aanhoudingen na steekpartij ‘s-Gravenzande 's-GRAVENZANDE (ANP) - De politie heeft in het onderzoek naar een steekpartij in 's-Gravenzande waarbij een 16-jarige jongen gewond raakte, opnieuw drie jongens opgepakt. Het aantal verdachten in de zaak is nu vijf, onder wie één meisje, meldt het Openbaar Ministerie. Vier jongens van veertien, vijftien en zestien jaar uit 's-Gravenzande en Honselersdijk zitten vast. Het bericht Opnieuw aanhoudingen na steekpartij ‘s-Gravenzande verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 16u30  Panda’s Ouwehands hebben voor het eerst gepaard RHENEN (ANP) - De reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark hebben voor het eerst met elkaar gepaard. Dat melden de verzorgers van de dieren die lang naar de gebeurtenis hebben uitgekeken. De komende weken wordt de urine van Wu Wen elke dag gecontroleerd om erachter te komen of de paring zaterdag 'succesvol’ is geweest, meldt Ouwehands maandag. Het bericht Panda’s Ouwehands hebben voor het eerst gepaard verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 16u30  Commercieel directeur Bratches verlaat Formule 1 LONDEN (ANP) - Sean Bratches legt zijn functie als commercieel directeur van de Formule 1 neer. De 60-jarige Bratches wil dichter en vaker bij zijn familie in de Verenigde Staten zijn. Hij blijft op de achtergrond wel een adviserende rol spelen. Het bericht Commercieel directeur Bratches verlaat Formule 1 verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 15u45  Moody’s negatiever over Hongkong LONDEN (ANP) - Kredietbeoordelaar Moody's is negatiever over Hongkong. Dat komt vooral door de 'trage en inefficiënte reactie' van de regering op de aanhoudende protesten in de stadstaat. Het weifelende optreden van de regering van Hongkong zorgt onder meer voor twijfels over de daadkracht van het bestuur en van instellingen. Het bericht Moody’s negatiever over Hongkong verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 15u15  OM tevreden over proef met camera die negeren rood kruis vastlegt AMERSFOORT (ANP) - Het OM is tevreden over de resultaten van een proef op de A28 bij Amersfoort met een camera die het negeren van een rood kruis vastlegt. Dit laat het OM maandag weten naar aanleiding van de samen met Rijkswaterstaat uitgevoerde proef. Het bericht OM tevreden over proef met camera die negeren rood kruis vastlegt verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 15u15  Zweed volgt songfestivalbaas Jon Ola Sand op GENÈVE (ANP) - De Zweed Martin Österdahl volgt Jon Ola Sand op als songfestivalbaas. Dat heeft de European Broadcasting Union (EBU) maandag bekendgemaakt. Het bericht Zweed volgt songfestivalbaas Jon Ola Sand op verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 15u00  Geopereerde Malen terug op trainingscomplex PSV EINDHOVEN (ANP) - Aanvaller Donyell Malen van PSV herstelt goed van de ingreep aan zijn knie, nu twee weken geleden in de Verenigde Staten. 'Het gaat goed', zei de 21-jarige aanvaller, die maandag voor het eerst sinds de operatie weer aanwezig was op De Herdgang, het trainingscomplex van PSV. 'Twee weken geleden ben ik geopereerd en het is allemaal al een stuk minder pijnlijk dan het was.' Het bericht Geopereerde Malen terug op trainingscomplex PSV verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 15u00  Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum DEN HAAG (ANP) - Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in een zaak over het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam. De rechtbank bepaalde eerder maandag dat Slob het bestuur van de school niet had mogen opdragen te vertrekken. Het bericht Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 15u00  Wall Street dicht om Martin Luther King Day NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York blijven maandag gesloten in verband met Martin Luther King Day. De rest van de week wordt op Wall Street wel gehandeld. Het bericht Wall Street dicht om Martin Luther King Day verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 14u45  OM buigt zich over verdachten ‘ontsnappingspoging’ gevangenis VUGHT (ANP) - Over de voorgeleiding van de vier mannen die zondag zijn aangehouden in verband met een mogelijke ontsnappingspoging uit de gevangenis in Zutphen, wordt later deze week beslist. Dat heeft het Openbaar Ministerie Oost-Nederland laten weten. Het bericht OM buigt zich over verdachten ‘ontsnappingspoging’ gevangenis verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 14u45  Waterpoloërs verliezen op EK ook van Frankrijk BOEDAPEST (ANP) - De Nederlandse waterpoloërs kunnen op het EK maximaal als vijftiende eindigen. De ploeg van bondscoach Harry van der Meer verloor maandag in de strijd om de plekken 13 tot en met 16 van Frankrijk: 8-9 (3-3 2-2 1-2 2-2). Oranje gaat woensdag met Malta uitmaken wie het toernooi als laatste afsluit. Het bericht Waterpoloërs verliezen op EK ook van Frankrijk verscheen eerst op Nieuws.nl.
20/01 14u45  IMF weer pessimistischer over wereldeconomie WASHINGTON (ANP) - Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zijn groeivoorspellingen voor de wereldeconomie weer verder verlaagd, ondanks de afgenomen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en vooruitgang in het brexitproces. Volgens de economen van het fonds is het beeld vooral in India sterk verslechterd. Het bericht IMF weer pessimistischer over wereldeconomie verscheen eerst op Nieuws.nl.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Nieuws.nl >

De Stentor

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Nederlandse vrouw die protestliederen maakt in hongerstaking in Turkse cel De Nederlandse Bergün Varan (25) is in hongerstaking gegaan in een Turkse gevangenis. De vrouw uit Etten-Leur zit sinds november vast omdat ze deel uitmaakt van Grup Yorum, een folkrockband met een politieke boodschap.
20/01 17u00  City richt zich op tweede plaats: 'Liverpool buitengewoon goed’ Manchester City gaat zich richten op de tweede plaats in de Premier League en op de bekertoernooien. Koploper Liverpool ligt volgens City-coach Pep Guardiola in de competitie te ver voor om nog in te halen.
20/01 16u45  Drie mannen opgepakt voor hennepkwekerij in Zutphen Drie mannen zijn vandaag in Zutphen aangehouden. Dit gebeurde nadat de politie een hennepkwekerij ontdekte in een woning aan de Wagnerstraat.
20/01 16u45  Bets en Joop kijken tevreden terug op tv-serie over volkswijk, ondanks het bittere slot Joop en Bets Wijers zijn BN’ers. Dat komt door de televisieserie De Kolping: een Nijmeegse volkswijk in renovatie. Camera’s legden vast hoe ingrijpend het is als je je oude, vertrouwde stekkie in een volksbuurt moet verlaten voor een nieuw huis, ook al staat dat in dezelfde wijk.
20/01 16u45  Man overgiet zichzelf met brandbare vloeistof in gemeentehuis Heumen Een man heeft zich op het gemeentehuis in Malden met een brandbare vloeistof overgoten. Dat gebeurde rond 15.00 uur. Bedrijfshulpverleners hebben ervoor gezorgd dat het daarbij bleef. Uit voorzorg is het gemeentehuis ontruimd. Rond 16.00 uur wachtten zo’n 125 medewerkers op het moment waarop ze weer naar binnen mogen.
20/01 16u45  Radiohead deelt compleet oeuvre gratis in onlinebibliotheek Radiohead heeft een onlinebibliotheek geopend waar fans gratis al het werk van de Britse band kunnen bekijken. In de Radiohead Public Library staan onder meer albums, videoclips, oude nieuwsbrieven en kunstwerken.
20/01 16u30  Ouders Hoenderloo Groep: ‘tijd van praten voorbij, maatregelen zijn noodzakelijk’ Ouders van de ruim 200 kinderen die nu nog onder de hoede vallen van de binnenkort te sluiten jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep roepen de Tweede Kamer op om hervormingen van het jeugdzorgstelsel af te dwingen.
20/01 16u15  Slechts één van de ‘grote drie’ in de top, het gebeurt zelden We zijn al over de helft van de competitie en twee van de drie traditionele Nederlandse topclubs ontbreken in de top 3 van de ranglijst. PSV en Feyenoord staan 4de en 5de.
20/01 15u45  Nederlands gezin meegesleurd door golf tijdens maken van stormfoto's Spanje Vijf leden van een Nederlands gezin zijn vandaag in het oosten van Spanje meegesleurd door een golf. Een van hen liep daarbij een gebroken been op, de anderen hebben lichte verwondingen. Het gezin werd door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.
20/01 15u45  Intern onderzoek bij gevangenis Zutphen na uitbraakpoging topcrimineel Er komt een intern onderzoek naar de beveiliging in de gevangenis van Zutphen na de mislukte poging van zondag om topcrimineel Omar L. te bevrijden uit de gevangenis.
20/01 15u30  ‘Ik denk dat we voor 300 euro per week boodschappen doen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  ‘We moeten ons pensioen zelf regelen’ In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Marjolein hield aan de verkoop van haar vorige huis een stevige restschuld over. Nu is er geld om te sparen.
20/01 15u15  Verzorgers in extase: reuzenpanda’s in Ouwehands hebben gepaard RHENEN - Het is gelukt: de reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya uit Ouwenhands Dierenpark hebben gepaard. Dat is een mijlpaal voor de dierentuin in Rhenen, want sinds de komst van de reuzenpanda's in 2017 is hier naar toe gewerkt.
20/01 15u15  Nieuwe zwaarbewaakte gevangenisvleugel voor topcriminelen 1 maart open Er komt een extra beveiligde afdeling in een gevangenis in Nederland voor zware criminelen waarbij het gevaar bestaat dat ze binnen de gevangenismuren verder gaan met hun criminele praktijken. Dat brengt het ministerie van Veiligheid en Justitie vandaag naar buiten. In welke gevangenis dat gaat gebeuren, wordt nog niet verteld. De nieuwe gevangenisvleugel biedt plaats aan maximaal twaalf gevangenen.
20/01 15u15  Eindelijk! Reuzenpanda's in Ouwehands DierenPark hebben 'het’ gedaan Het is gelukt! Reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya hebben zaterdag voor het eerst met elkaar gepaard in Ouwehands Dierenpark. Of vrouwtje Wu Wen zwanger is, is nog onbekend.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van De Stentor >

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Illegale slaapplekken kerk Den Haag ontruimd In de voormalige Theresiakerk in Den Haag zijn donderdag 44 illegale slaapplekken ontruimd. De Haagse Pandbrigade, een team van de gemeente die bewoningsmisstanden bestrijdt, ontdekte „provisorische kamertjes” in de kerk en de naastgelegen parochie. Voornamelijk illegale arbeidsmigranten zouden er geslapen hebben.
20/01 17u00  Duizend EU-firma’s openen kantoor in VK na brexit Meer dan duizend financiële bedrijven uit de Europese Unie willen na de brexit voor het eerst een kantoor openen in het Verenigd Koninkrijk. Dat komt naar voren uit aanmeldingsgegevens opgevraagd door adviesbureau Bovill bij toezichthouder Financial Conduct Authority (FCA).
20/01 17u00  Consumentenbond pleit voor ruimere schadevergoeding CBR Ruim 80.000 automobilisten die afgelopen jaar lang moesten wachten op verlenging van hun rijbewijs, zouden volgens de Consumentenbond een ruimere en hogere schadevergoeding moeten krijgen. Het CBR kampt al langere tijd met onder meer technische mankementen waardoor het verlengen van rijbewijzen langer duurt.
20/01 16u45  Rutte en Hoekstra weer door het stof om toeslagenaffaire Premier Mark Rutte en minister Wopke Hoekstra (Financiën) hebben opnieuw excuses aangeboden aan ouders die de dupe zijn geworden van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst. Zij deden dat tijdens een ontmoeting met enkele honderden gedupeerden in Rijswijk, aldus een woordvoerder.
20/01 16u30  Europa bepleit één soort oplader voor apparaten Opladers van mobiele apparaten veroorzaken jaarlijks zo’n 51.000 ton afval. Kan het Europees Parlement de handen op elkaar krijgen voor een universele oplader?
20/01 16u15  Friese kerk te huur voor vakanties Vier jaar duurde de transformatie van de gereformeerde kerk in Rinsumageest in een vakantievilla. Zaterdag konden de inwoners van het Friese dorp het resultaat komen bekijken.11 
20/01 16u15  Opnieuw aanhoudingen na steekpartij ’s-Gravenzande ’s-GRAVENZANDE (ANP) - De politie heeft in het onderzoek naar een steekpartij in ’s-Gravenzande waarbij een 16-jarige jongen gewond raakte, opnieuw drie jongens opgepakt. Het aantal verdachten in de zaak is nu vijf, onder wie één meisje, meldt het Openbaar Ministerie. Vier jongens van veertien, vijftien en zestien jaar uit ’s-Gravenzande en Honselersdijk zitten vast.11 
20/01 16u00  Vragen over bezoek Blok aan Armenië Minister Blok van Buitenlandse Zaken brengt aanstaande donderdag een bezoek aan Armenië, meldt het ministerie.10 
20/01 16u00  Virus reist met Chinezen mee China kampt met de uitbraak van een nieuw type virus. Volgens de autoriteiten is er geen reden tot paniek. Maar hoe beheersbaar is een besmettelijk virus nu ruim 400 miljoen Chinezen op reis gaan?
20/01 15u45  Servië en Kosovo zetten eerste stap naar luchtverbinding Servië en Kosovo hebben de eerste stappen gezet om vliegverkeer tussen hun hoofdsteden Belgrado en Pristina mogelijk te maken. De landen hebben sinds maandag allebei een contract met de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa voor eventuele toekomstige vluchten.12 
20/01 15u30  Nog geen EU-besluit over rol in Libië EU-landen hebben nog geen besluit genomen over hun rol bij het bewaken van het wapenembargo en een staakt-het-vuren in Libië. Wel hielden meerdere ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten bij overleg in Brussel de mogelijkheid open een taak op zich te nemen als de situatie dat toelaat. EU-buitenlandchef Josep Borrell kreeg de opdracht om op korte termijn met „concrete oplossingen” te komen, zei de Franse minister Jean-Yves Le Drian na afloop.
20/01 15u30  Catalaanse politicus Junqueras in beroep bij EU-hof De Catalaanse separatist Oriol Junqueras heeft bij het Gerecht van de EU, onderdeel van het Europees Hof van Justitie, beroep aangetekend tegen de beslissing van het Europees Parlement om zijn status als lid van het parlement niet te erkennen. Ook vraagt hij het hof om maatregelen tegen dat besluit, tot de rechters in Luxemburg definitief uitspraak hebben gedaan. Dat heeft een woordvoerder van het hof bekendgemaakt.
20/01 15u30  Panda’s Ouwehands hebben voor het eerst gepaard De reuzenpanda’s in Ouwehands Dierenpark hebben voor het eerst met elkaar gepaard. Dat melden de verzorgers van de dieren die lang naar de gebeurtenis hebben uitgekeken. De komende weken wordt de urine van Wu Wen elke dag gecontroleerd om erachter te komen of de paring zaterdag ‘succesvol’ is geweest, meldt Ouwehands maandag.
20/01 15u30  Mijn probleem is dat ik Joods ben Het is fantastisch dat Joodse gebouwen en bijeenkomsten extra beveiligd worden. Maar tegelijkertijd is het krankzinnig en onaanvaardbaar dat die beveiliging nodig is 75 jaar na de bevrijding van Auschwitz.
20/01 15u30  Nederlands gezin in Spanje door golf meegesleurd Vijf leden van een Nederlands gezin zijn in Calp in de provincie Alicante in het oosten van Spanje meegesleurd door een grote golf. Ze werden door het water gegrepen toen ze vanaf een dam in stormachtig weer naar de onstuimige zee keken en foto’s maakten.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Reformatisch Dagblad >

Blik op Nieuws

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Drie nieuwe aanhoudingen voor steekpartij 's-Gravenzande De politie heeft nog drie aanhoudingen verricht in het onderzoek naar de steekpartij in 's-Gravenzande vorige week donderdag 16 januari. 'Het gaat om drie jongens', zo meldt het Openbaar Ministerie (OM) maandag.
20/01 15u30  Panda's Wu Wen en Xing Ya doen 'het' voor het eerst Afgelopen zaterdag hebben de twee reuzenpanda's Wu Wen en Xing Ya 'het 'voor het eerst gedaan. Dit meldt Ouwehands Dierenpark Rhenen maandag.
20/01 15u15  Extra oplaadpunten voor elektrisch rijden in provincie Utrecht Voor inwoners van de provincie Utrecht wordt het makkelijker gemaakt om elektrisch te rijden. 'De provincie Utrecht heeft samen met de provincies Flevoland en Noord-Holland een aanbesteding gedaan voor 20.000 nieuwe publieke laadpunten. Inwoners van de provincie Utrecht kunnen bij hun gemeente een verzoek indienen voor een laadpunt voor elektrische auto’s in hun straat', zo heeft de provincie Utrecht bekendgemaakt.
20/01 14u45  Provincie Drenthe krijgt 6 verplaatsbare waterstofvulpunten in 2020-2021 Er komen in 2020-2021 zes waterstofvulpunten in de provincie Drenthe. 'Dit om het rijden op waterstof aan te jagen', zo heeft de provincie Drenthe laten weten.
20/01 14u30  Buren waarschuwen bewoners voor schoorsteenbrand Rond 21.45 uur zondagavond gingen de piepers van brandweer Gieten. Het betrof een melding van een schoorsteenbrand aan de Dwarsakkers in Eext. Toen onze fotograaf op de gemelde locatie kwam sloegen de vonken uit de schoorsteen.
20/01 14u00  Minister Slob mocht bestuur Haga Lyceum niet laten vervangen Minister Slob mocht het bestuur van het Amsterdamse Haga Lyceum niet vervangen. 'Tot die conclusie komt de bestuursrechter', zo meldt de rechtbank Amsterdam maandag.
20/01 13u15  Slachtoffer ongeval 't Goyplein in Utrecht overleden De vrouw die op 1 januari ten val kwam met haar snorfiets bij 't Goyplein is overleden aan haar verwondingen. Dit heeft de politie bekendgemaakt.
20/01 13u00  Aantal ziektegevallen in China door mysterieus longvirus nu al op 200 De autoriteiten in China maken zich steeds meer zorgen om de nieuwe variant van het coronavirus.
20/01 12u00  Verdachten ontsnappingspoging bij gevangenis Zutphen komen uit Frankrijk De vier mannen die zondag zijn aangehouden toen ze probeerden crimineel Omar L. uit de gevangenis in Zutphen te laten ontsnappen, hebben de Franse nationaliteit.
20/01 11u15  Wettelijk register voor waarborgen kwaliteit mediators Om mensen met een werkconflict, scheiding of zakelijke ruzie, beter te helpen, komt het kabinet met een voorstel van een wettelijk register om de kwaliteit van bemiddelaars, zogenoemde mediators, te waarborgen.
20/01 10u45  Overlevingskansen voor mensen met kanker weer toegenomen Uit de Nederlandse Kankerregistratie blijkt dat de overlevingskans van mensen met kanker toeneemt.
20/01 09u30  Miljardairs rijker dan 60 procent van de wereldbevolking Ruim 2.000 miljardairs zijn samen rijker dan 60 procent van de wereldbevolking – dat zijn 4,6 miljard mensen. Vooral vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden zijn de dupe van de extreme ongelijkheid. Het rapport laat zien hoe het huidige economische stelsel de verschillen tussen arm en rijk vergroot. Het aantal miljardairs is in 10 jaar tijd verdubbeld en superrijken en multinationals betalen steeds minder belasting. Ondertussen moet bijna de helft van de wereldbevolking rondkomen van 5,50 dollar per dag, of minder.
20/01 09u00  Steeds meer ouderen maken gebruik van sociale media Het socialemediagebruik van ouderen heeft de laatste jaren een vlucht genomen.10 
20/01 00u00  BlikopNieuws.nl biedt nu gegarandeerde plaatsing van uw persberichten Omdat wij steeds meer verzoeken krijgen om persberichten op www.blikopnieuws.nl te plaatsen is het voor iedereen vanaf nu mogelijk om van te voren één of meerdere plaatsingen in te kopen door middel van een zogenaamde strippenkaart waarbij geldt: één strip is één gegarandeerde plaatsing van uw persbericht op www.blikopnieuws.nl.11 
19/01 22u15  Waarschuwing voor verradelijke gladheid komende nacht, code geel voor oosten van het land In de loop van de avond kan er landinwaarts lokaal gladheid ontstaan door bevriezing van natte weggedeelten
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Blik op Nieuws >

Metro

Verbergen Tonen
20/01 17u00  Kans op overleven bij kanker afgelopen jaren gestegen De overlevingskans bij kanker is de afgelopen vijf jaar gestegen. Vijf jaar na de diagnose, is 65 procent van de mensen nog in leven. Voor de cijfers werd gekeken naar 2013 als diagnosejaar en de overleving in 2018. Een jaar eerder was het percentage nog 64 procent. Daarmee spreekt het Integraal Kankercentum Nederland met een stijging van een procent per jaar. De stijging heeft verschillende oorzaken, zegt internist-oncoloog Haiko Bloemendal van het Radboudumc. „De kans op ontdekking is groter en de behandeltherapieën zijn verbeterd. Zo kan er gerichter worden geopereerd of bestraald en kan systeemtherapie worden toegepast”, zegt Bloemendal. „Waar mensen vroeger vrij snel uitbehandeld waren, zijn er nu ineens wel mogelijkheden. De ziekte kan nu langer onder controle worden gehouden.” Steeds meer kennis Ook de kennis van de ziekte en het onderzoek wordt steeds groter. Zo zijn niet alleen meer behandelingen mogelijk. „De operatieve techniek en bestraling is ook veel gerichter. Was dat vroeger voor de patiënt niet haalbaar, dan behoort dat nu vaak wel tot de mogelijkheden. Dat is iets van de laatste tien, twintig jaar. De totale overleving is een optelsom van al die ontwikkelingen.” Helaas geldt dit niet voor alle soorten kanker. „Sommige ziekten hebben van deze ontwikkelingen geprofiteerd”, zegt Bloemendal. De andere kant is dat sommige vormen achterblijven. „Voor de komende jaren is het de uitdaging om deze vormen van kanker op hetzelfde niveau te krijgen. De prognose van slokdarm-, maag-, en vooral alvleesklierkanker is erg achtergebleven. Een verklaring daarvoor is dat het vaak later wordt ontdekt en het al verder gevorderd is. Daar hopen we de komende jaren meer progressie te boeken.” Moeilijk te voorspellen Sinds 1989 worden de cijfers steeds veelbelovender. De overlevingskans stond destijds op 42 procent. We zijn er echter nog niet, zegt Bloemendal. „Ons doel moet zijn om kanker terug te brengen naar een chronische ziekte. Op welke termijn dat is, weet ik niet.” Bloemendal denkt dat het met een proces van vallen en opstaan wel mogelijk is. „We komen steeds dichterbij de kern van het ontstaan van kanker. Dan is het hopen dat we een medicijn kunnen vinden.” Hoe lang dat gaat duren, is niet te voorspellen. „We zien bij infectieziekten ook nog steeds bacteriën ontwikkelen die ongevoelig zijn voor antibiotica die we nu hebben. Soms als we denken een doorbraak te hebben, is een cel zo slim om zich genetisch zo te ontwikkelen dat hij ongevoelig is voor de behandeling. Dat zal voorlopig een uitdaging en een strijd zijn.” Bekijk ook: Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum Bekijk ook: 3-jarige oefent schilderkunsten op pa's auto Bekijk ook: 'The Bridge'-brug krijgt 13 jaar durende verfbeurt
20/01 17u00  4 redenen om in 2020 geen kleding meer te kopen Shoppen om je beter te voelen en het doen van impulsuitgaven; voor jongeren die opgroeien ten tijde van de klimaatcrisis en met minder inkomen dan hun ouders, is dit lastig voor te stellen. Metro legt uit waarom én hoe je je koopgedrag aanpast.
20/01 16u45  Reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen hebben 'het' eindelijk gedaan! De dierenverzorgers Ouwehands Dierenpark in Rhenen hebben er lang op moeten wachten en er was veel voorbereiding voor nodig, maar het is gebeurd: reuzenpanda’s Xing Ya en Wu Wen hebben voor het eerst gepaard. Nu is het hopen op een mini-pandaatje. De reuzenpanda's Xing Ya en Wu Wen kwamen in 2017 naar Nederland en sindsdien hebben de verzorgers in het dierenpark alles op alles gezet om de dieren goed voor te bereiden op de toekomstige paring. „Voor én achter de schermen zijn diverse maatregelen getroffen om een paring te stimuleren”, aldus Ouwehands Dierenpark. Zo werd het mannetje Xing Ya speciaal getraind om op zijn achterpoten te kunnen staan, mocht het moment ooit daar zijn. Ook kreeg hij geluidsopnames van andere reuzenpanda-mannetjes in paartijd te horen. De dierenverzorgers verspreidden bovendien de plas van de panda’s in elkaars verblijf. Uitsterven bedreigd Het laten paren van twee reuzenpanda’s is dus ingewikkelder dan het klinkt. Het vrouwtje is namelijk maar een paar dagen per jaar vruchtbaar. Toch is die paring heel belangrijk. De reuzenpanda wordt namelijk met uitsterven bedreigd en komt alleen in China in het wild voor. Volgens de laatste telling leven er nog maar 1864 reuzenpanda’s in het wild. Ouwehands Dierenpark hoopt voor nageslacht te kunnen zorgen om zo een mooie bijdrage aan het fokprogramma te leveren. In 2018 hing de liefde al een beetje in de lucht toen Xing Ya en Wu Wen voor het eerst even neus-aan-neus-contact hadden. Wu Wen was toen alleen nog een beetje te jong en speels om te paren. Eind vorige week bleek uit hormoonbepaling dat Wu Wen er nu wel klaar voor was. „Vanaf dit moment zijn de pandaverzorgers dag en nacht aanwezig geweest om de reuzenpanda’s te begeleiden en samen te brengen in een speciaal verblijf”, laat het dierenpark weten. „Hierbij was er intensief contact met experts van de China Conservation and Research Center for the Giant Panda in China, die de dierverzorgers van Ouwehands Dierenpark adviseerden.” Afgelopen zaterdag was het dan toch eindelijk raak. Xing Ya en Wu Wen deden, tot grote vreugde van de verzorgers, ‘het’. De komende weken zullen de hormonen in de urine van Wu Wen elke dag gecontroleerd worden om erachter te komen of er ook daadwerkelijk gezinsuitbreiding komt. Bekijk ook: Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum Bekijk ook: 3-jarige oefent schilderkunsten op pa's auto Bekijk ook: 'The Bridge'-brug krijgt 13 jaar durende verfbeurt
20/01 16u15  Minister Slob van Onderwijs in hoger beroep in zaak Haga Lyceum Minister Arie Slob (Onderwijs) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechtbank in een zaak over het islamitische Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam.
20/01 15u15  3-jarige oefent schilderkunsten op pa's auto Het overkomt bijna iedere ouder. Je 3-jarige staat op een onbewaakt moment met stiften of verf in de hand en voor je het weet heb je een nieuw behangetje. Het blijkt nog altijd erger te kunnen.
20/01 13u30  'The Bridge'-brug krijgt 13 jaar durende verfbeurt De befaamde brug uit de serie The Bridge krijgt een verfbeurt. De 8 kilometer lange brug die Zweden en Denemarken met elkaar verbindt, wordt de komende dertien jaar in de verf gezet.11 
20/01 13u15  Charlotte protesteert bij ministerie voor betere Jeugdzorg en GGZ Heb jij gedachten over zelfmoord en heb je behoefte om met iemand te praten? Bel dan 0900-0113 of chat via 113.nl. Op een dun matrasje, met een dikke jas aan en met hond Bobbie aan haar zijde zat Charlotte Bouwman (26) maandagochtend vroeg voor de deur van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Ze heeft één doel: betere Jeugdzorg en GGZ. Het is maandagmorgen behoorlijk koud buiten voor het ministerie. Charlotte Bouwman heeft zich goed voorbereid op de actie en houdt het daarom wel vol, maar haar hond Bobbie bibbert van de kou. Na een paar uur gaat het duo daarom binnen in de hal zitten. Bouwman heeft een bord bij zich. „Ik ben al 8 jaar suïcidaal en sta al 804 dagen op een wachtlijst voor de juiste hulp. Vanaf nu wacht ik hier!” Want wachten zal ze ook het komende jaar weer moeten doen. Therapie geschrapt Na twee jaar op een wachtlijst te hebben gestaan, kreeg Bouwman onlangs eindelijk de juiste hulp voor haar dissociatieve stoornis bij geestelijke gezondheidszorginstelling Altrecht. Twee maanden later werd de therapie echter geschrapt vanwege een tekort aan behandelaars met deze expertise. Bouwman deed in totaal al 21 suïcidepogingen, maar toch staat ze nu, ondanks de noodzaak, weer op een wachtrij. En dat kan zo niet langer vindt ze zelf en pleit daarom in het manifest Lijm de Zorg voor betere Jeugdzorg en GGZ. Degene die daar volgens haar voor moet gaan zorgen is staatssecretaris Paul Blokhuis. Hoewel meerdere politici, zoals premier Mark Rutte en D66-voorman Rob Jetten, vandaag al even met Bouwman hebben gesproken, is de staatssecretaris zelf nog niet langs geweest. Die is volgens Leonne Gartz, woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, maandag niet in Den Haag aanwezig. Wel stelt Gartz dat het ministerie Bouwman zoveel mogelijk wil ondersteunen tijdens haar actie. „Toezeggingen kunnen helaas niet gedaan worden. Dat is gewoon heel lastig. Staatssecretaris Blokhuis heeft dinsdag aan het einde van de dag tijd om Charlottes punten aan te horen en te kijken hoe hij kan helpen.” Leven in de wacht Bouwman zelf heeft ondertussen geen haast om te vertrekken en is van plan toch te wachten tot ze alsnog concrete toezeggingen krijgt van de staatssecretaris. Ook dinsdag zal ze dus gewoon weer plaatsnemen in de hal van het ministerie. „Ik heb toch niks beters te doen. Door mijn dissociatieve stoornis kan ik niet werken en ik heb geen behandeling. Als ik dan toch een jaar moet wachten, kan ik dat net zo goed hier doen”, vertelt ze. „Mijn leven staat in de wacht.” Die dissociatieve stoornis is volgens Bouwman ontstaan doordat ze jong getraumatiseerd is geraakt. De verschillende kanten die ze als persoon heeft, komen daardoor verder uit elkaar te staan. Soms gebeurt het dat ze wegvalt. „Dan kan ik opeens niet meer praten of bewegen. En een andere keer lijkt het alsof ik in een film of videospel leef”, legt Bouwman uit. Voorheen kon ze vaak overdag prima functioneren en werkte ze nog als journalist bij het NRC. Ook toen ging het nog wel eens mis. „Overdag ging het goed, maar ‘s avonds was ik opeens iemand anders.” Werken gaat nu niet meer. Ook aan het boek Wie dit leest is gek, dat ze schrijft over haar ervaringen met de GGZ, komt ze niet meer toe. Bouwmans karakter heeft verschillende kanten, die moeilijk met elkaar te rijmen zijn. „En ja', vertelt ze, „daar hoort ook een suïcidale kant bij'. „Ik wil echt leven en ik geloof dat ik met de juiste behandeling ook een leuk leven kan hebben. Ik ben ziek en heb hulp nodig. Hoe langer ik moet wachten, hoe zieker ik word.” Op momenten van nood belt ze nu met 113 Zelfmoordpreventie en de crisisdienst, maar het is ook hond Bobbie die haar op de been houdt. „Hij is het belangrijkste in mijn leven. Soms wil ik een suïcide poging ondernemen, maar dan bedenk ik me op tijd dat ik Bobbie niet alleen kan laten.” Burgerinitiatief De noodzaak voor betere Jeugdzorg en GGZ is dus groot voor Bouwman en vele anderen. Die strijd voert Bouwman overigens niet alleen. Met een groep jongvolwassenen werd vorig jaar Lijm de Zorg opgericht. Samen stelden zij een manifest op met 10 concrete verbetervoorstellen. Zo pleiten ze voor een maximale wachttijd in de GGZ van drie maanden, het versterken van de crisisdiensten, suïcidepreventie en 113 Zelfmoordpreventie en eisen ze dat het GGZ-vak aantrekkelijker wordt gemaakt om zo de personeelstekorten aan te pakken. „We streven naar minimaal 40.000 handtekeningen”, vertelt coördinator Louis de Mast. „Als dat lukt, kunnen we het als burgerinitiatief op de agenda van de Tweede Kamer kunnen zetten.” Bekijk ook: Nikkie Tutorials schuift aan bij Ellen DeGeneres Bekijk ook: Zelfportret van Van Gogh is toch echt Bekijk ook: 'Medewerkers universiteit werken 12 uur onbetaald over'12 
20/01 12u30  Nikkie Tutorials schuift aan bij Ellen DeGeneres Vorige week haalde YouTuber Nikkie de Jager het wereldnieuws. Deze week schuift NikkieTutorials aan bij niemand minder dan Ellen DeGeneres.10 
20/01 12u15  Besparen op het onderhoud van je auto: 4 tips Autorijden is niet goedkoop… Zo kost de aanschaf van een auto natuurlijk veel geld, maar je betaalt ook nog eens veel geld aan vaste lasten. En wat dacht je van het onderhoud?
20/01 11u30  Zelfportret van Van Gogh is toch echt Er bestond nog twijfel over, of het wereldberoemde zelportret van Vincent van Gogh wel écht een zelfportret was. Na onderzoek blijkt het inderdaad om een authentiek werk van de Nederlandse schilder te gaan.
20/01 10u30  'Medewerkers universiteit werken 12 uur onbetaald over' Medewerkers van universiteiten werken heel wat uren onbetaald over. Per week gaat het volgens de Algemene Onderwijsbond om 12 tot 15 uur per week.
20/01 09u45  Harry en Meghan 'hadden geen andere keuze' Voor de Britse prins Harry en zijn vrouw was er „geen andere keuze dan een stap terugdoen binnen de koninklijke familie'. In een speech bij een liefdadigheidsinstelling in Londen, laat de hertog van Sussex weten dat het stel het gevoel kreeg dat dit de enige oplossing is.
20/01 09u30  Zandstormen en hagel teisteren Australië Het door droogte geteisterde Australië gaat ook gebukt onder zandstormen en extreem weer. Enorme hagelstenen veroorzaakten een ravage in hoofdstad Canberra, waar de luchtkwaliteit recentelijk nog kelderde door de rook van bosbranden.
20/01 08u45  Als je depressief bent: 'Hoe krijg ik deze dag om?' Judith is chronisch depressief. Met de ‘deprimerende’ Blue Monday heeft ze weinig, maar: „Depressie komt nu wel in het nieuws. Is het zo erg dat we daar deze dag voor gebruiken?”10 
20/01 08u45  Boze ouders dienen klacht in om passend onderwijs Een groep boze ouders dient maandag een collectieve klacht in bij de onderwijsinspectie. Ze willen passend onderwijs voor hun kind.
Laatste update: vandaag om 17u00
Lees meer van Metro >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

34x Nieuwe bossen zijn niet op iedere rivieroever zaligmakend20/01 01u15 - Trouw: Aanplant van bossen kan helpen klimaatverandering tegen te gaan, maar ook rivieren doen droogvallen.
33x Manifest van D66: ‘Meer repressie in strijd tegen drugs is heilloze weg’20/01 01u15 - Trouw: D66 wil dat de overheid de regulering onderzoekt van nu nog verboden drugs als xtc, paddo’s, cocaïne en GHB. Dat schrijft de partij met mede-initatiefnemers Jellinek en drugsonderzoeker Ton Nabben.
29x ‘Overlevingskans kankerpatiënten neemt elk jaar iets toe’20/01 01u30 - Nieuws.nl: UTRECHT (ANP) - De kans dat iemand die de diagnose kanker krijgt, vijf jaar later nog leeft, neemt elk jaar met ongeveer een procent toe. De overlevingskans was gemiddeld 65 procent in 2018 en een jaar eerder 64 procent, blijkt uit de Nederlandse Kankerregistratie. In dat onderzoek wordt het diagnosejaar vergeleken met de situatie vijf jaar later. Het bericht ‘Overlevingskans kankerpatiënten neemt elk jaar iets toe’ verscheen eerst op Nieuws.nl.
29x Staatsoliebedrijf Libië verwacht productiedaling tot 72.000 vaten20/01 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Libische staatsoliemaatschappij (NOC) verwacht dat de productie, die al was gehalveerd, op zeer korte termijn zal dalen tot 72.000 vaten per dag. Dat heeft een woordvoerder gezegd. Oorzaken zijn het sluiten van exporthavens, blokkeren van pijpleidingen en daarmee het stilleggen van de winning op de grootste velden door krijgsheer Khalifa Haftar. Het door een burgeroorlog verscheurde Noord-Afrikaanse kan in principe dagelijks meer dan 1,2 miljoen vaten oppompen.
29x Senioren dol op sociale media: ’Je wereld wordt zoveel groter’20/01 00u15 - De Telegraaf: Het gebruik van sociale media door senioren neemt een grote vlucht. Volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek was vorig jaar 76 procent van de 65- tot 75- jarigen actief op een platform als Facebook, Twitter, Instagram of Snapchat. In 2014 was dit nog maar 40 procent. Wat trekt senioren zo aan in sociale media? „De hele wereld ligt voor mij open.”
29x Opa op Insta: ouderen volop actief op social media20/01 00u15 - Gelderlander: Het social mediagebruik onder ouderen stijgt explosief. Het aantal 65-plussers met Whatsapp, Twitter of Facebook is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. ,,Maar ze zien niet altijd de risico’s.’’
28x Speelronde 19: alle goals op een rij20/01 00u15 - De Telegraaf: Bekijk hier alle doelpunten uit de negentiende speelronde van de Eredivisie.
27x Drie mannen doodgestoken in buitenwijk Londen20/01 01u15 - Reformatisch Dagblad: In het noordoosten van de Britse hoofdstad Londen zijn zondagavond drie mannen doodgestoken. De steekpartij gebeurde op straat in de wijk Seven Kings, meldt Sky News. De slachtoffers zijn ergens in de twintig of dertig. Wie hen heeft gedood, is niet bekend. De politie heeft nog geen arrestaties verricht. Een groot deel van de omgeving is afgezet.
27x De gouden jaren tien van streamingdienst Netflix20/01 01u15 - NRC Handelsblad: Deze rubriek belicht iedere maandag beursfondsen die in de belangstelling staan. Deze week: Netflix.
27x Opa op Insta: ouderen volop actief op social media20/01 00u15 - BN/DeStem: Het social mediagebruik onder ouderen stijgt explosief. Het aantal 65-plussers met Whatsapp, Twitter of Facebook is in vijf jaar tijd ongeveer verdubbeld, blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS. ,,Maar ze zien niet altijd de risico’s.’’

Statistieken

Artikels:
30570
Gelezen:
34683
Aantal lezers nu:
66


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven