woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS: Politiek

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u15
 

VRT NWS: Politiek

Verbergen Tonen
12/12 16u15  N-VA zet druk: "Regering die zich niet durft voor te stellen aan parlement, staat aan verkeerde kant van geschiedenis" Lees meer >
12/12 15u00  LIVE: Kamer legt Michel II op de rooster in "Villa Politica" Volg hier live de uitzending van 'Villa Politica' met als hoofdthema de politieke crisis en de regering-Michel II.
12/12 14u00  Politiebonden: "Overleg met De Crem verliep constructief, maar te veel maars" Lees meer >
11/12 23u15  Vlaamse, Waalse en Brusselse klimaatministers willen klimaatambities opkrikken Lees meer >
11/12 22u15  Vlaamse, Waalse en Brusselse klimaatministers willen Europese klimaatdoelstellingen opkrikken Lees meer >
11/12 21u15  Waalse minister van Energie wil Europese klimaatdoelstellingen opkrikken, minister Schauvliege wacht af Lees meer >
11/12 18u45  "Je mag ervan uitgaan dat Michel II alleen maar dient om de boel draaiende te houden tot de verkiezingen" Lees meer >
11/12 16u30  Waarom de vechtscheiding van oranje-blauw en N-VA nu moet stoppen Oranjeblauw en N-VA lijken elkaar weinig te gunnen bij het afwikkelen van hun scheiding. Volgens professor arbeidseconomie Stijn Baert is dit onverstandig. Net zoals gescheiden ouders het welzijn van hun kinderen snel vooropstellen, moeten de gewezen partners van de Zweedse coalitie nog een aantal maanden alles op alles zetten om onze arbeidsmarkt op orde te krijgen en zo het welzijn van de Belgen veilig te stellen.
11/12 15u15  Premier Michel praat met verschillende fracties, morgen debat in de Kamer Lees meer >
11/12 15u15  SP.A dreigt met motie van wantrouwen: ?Belangrijk dat de regering verantwoording aflegt? Oppositiepartij SP.A dreigt met een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering Michel II. Als een meerderheid in het parlement die motie steunt, dan valt de nieuwe regering en komen er vervroegde verkiezingen in januari. SP.A vraagt meer sociale accenten van de nieuwe regering. Fractieleider Meryame Kitir vraagt tegen volgende week dinsdag duidelijkheid van de premier.
11/12 12u45  Vlaams Belang dient klacht in bij Raad van State tegen beslissing van regering over migratiepact Vlaams Belang vraagt aan de Raad van State, zeg maar de rechtbank van de regering, dat de beslissing van de regering om het migratiepact goed te keuren, ongedaan wordt gemaakt. Volgens Vlaams Belang werd de procedure voor die beslissing niet correct gevolgd.
11/12 11u30  Socialistische vakbond ABVV geeft regering nul op tien en verwacht niet veel beterschap De socialistische vakbond ABVV ziet niet veel heil in de afgeslankte regering van premier Charles Michel. Algemeen secretaris Miranda Ulens geeft de regering voor de afgelopen vier jaar nul op tien en verwacht niet veel beterschap. 'We zien dat het dezelfde regering is, maar met een andere strik om', zei ze in 'De ochtend' op Radio 1.
11/12 11u30  Premier Michel praat met verschillende fracties uit het parlement Lees meer >
11/12 10u15  Volgens juridische dienst van het parlement is het "grondwettelijke gewoonte" dat regering vertrouwen vraagt Lees meer >
10/12 23u15  Herlees de liveblog - Bart De Wever over politieke crisis: "Men heeft met mijn voeten gespeeld" De eerste werkweek van de regering-Michel II is stevig van start gegaan. Terwijl Charles Michel in Marrakech een emotionele speech gaf over internationale samenwerking, laten de gevolgen van de nieuwe politieke situatie zich stilaan voelen. Zo vragen verschillende oppositiepartijen om een vertrouwensstemming in het parlement. N-VA-voorzitter Bart De Wever hield in 'Terzake' de deur open voor samenwerking met de regering, maar waarschuwde tegelijk voor een 'zachte staatsgreep'. Herlees hier het relaas van de dag.
Laatste update: vandaag om 16u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
10/12 21u15  De Wever: "Als men doet alsof men ons niet nodig heeft voor een meerderheid, is dat een zachte staatsgreep"N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het maar normaal dat premier Charles Michel (MR) het vertrouwen vraagt aan het parlement voor zijn regering nu N-VA er niet meer bij is. Dat heeft hij gezegd in een interview in 'Terzake'. De Wever laat in het midden of hij voor of tegen de nieuwe regering zou stemmen, maar benadrukt wel dat hij geen vervroegde verkiezingen wil.
10/12 21u15  Peeters: "Andere accenten, maar binnen het kader van het bestaande regeerakkoord"Is de herschikte regering-Michel een nieuwe regering of niet en moet die regering een vertrouwensstemming vragen in het parlement of niet? Vicepremier Kris Peeters (CD&V) zegt in 'Terzake' dat het niet om een compleet nieuwe regering zal gaan. Er zullen wat andere accenten zijn, maar binnen het kader van het bestaande regeerakkoord.
10/12 20u15  Bart De Wever: "Als men doet alsof men ons niet nodig heeft voor een meerderheid, is dat een zachte staatsgreep"N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het maar normaal dat premier Charles Michel (MR) het vertrouwen vraagt aan het parlement voor zijn regering nu N-VA er niet meer bij is. Dat heeft hij gezegd in een interview dat straks te zien is in 'Terzake'. De Wever benadrukt wel dat hij geen vervroegde verkiezingen wil.
10/12 19u00  Bart De Wever: "Als men denkt dat men ons niet nodig heeft voor een meerderheid, dan is dat een zachte staatsgreep"N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt het maar normaal dat premier Charles Michel (MR) het vertrouwen vraagt aan het parlement voor zijn regering nu N-VA er niet meer bij is. Dat heeft hij gezegd in een interview dat straks te zien is in 'Terzake'. De Wever benadrukt wel dat hij geen vervroegde verkiezingen wil.
10/12 18u00  Wat is een vertrouwensstemming en moet de regering het vertrouwen van het parlement vragen?Moet de regering-Michel II het vertrouwen van het parlement vragen, zoals N-VA, Vlaams Belang, SP.A en Groen willen? Het antwoord op die vraag blijkt niet simpel: de meningen van de specialisten lopen uiteen. Dit is een poging om meer duidelijkheid te scheppen.
10/12 16u45  Premier Michel: "Ofwel vervroegde verkiezingen, ofwel samenwerken met parlement om immobilisme te voorkomen"Premier Charles Michel (MR) zegt niet met zijn voormalige staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) in polemiek te willen gaan over de legitimiteit van zijn minderheidsregering. Francken heeft vragen over de legitimiteit van Michel II, maar de premier zegt dat zijn regering het enige alternatief voor vervroegde verkiezingen is.
10/12 16u45  N-VA, SP.A, Groen en Vlaams Belang vragen een vertrouwensstemming in het parlementDe N-VA vraagt dat premier Michel zo snel mogelijk het vertrouwen vraagt van het parlement. Dat zegt fractieleider Peter De Roover. Ook de SP.A, Groen en Vlaams Belang vragen hetzelfde. De herschikte oranje-blauwe regering van premier Michel heeft geen meerderheid meer in het parlement.
10/12 14u30  N-VA en SP.A vragen een vertrouwensstemming in het parlementDe N-VA vraagt dat premier Michel zo snel mogelijk het vertrouwen vraagt van het parlement. Dat zegt fractieleider Peter De Roover. Ook de SP.A vraagt hetzelfde. De herschikte oranje-blauwe regering van premier Michel heeft geen meerderheid meer in het parlement.
10/12 13u30  Grondwetspecialist: "Michel II zal voorzichtig moeten zijn bij uitvaardigen koninklijke besluiten"Volgens grondwetspecialist Christian Behrendt moet de minderheidsregering Michel II uitkijken met het uitvaardigen van koninklijke besluiten. Strikt genomen moet ze daarvoor niet naar het parlement, maar Behrendt kan zich niet voorstellen dat ze KB's zou uitvaardigen die ingaan tegen de wil van een meerderheid in datzelfde parlement.
10/12 12u15  De mensenrechtenverklaring blijft het moreel kompas voor onze tijdPrecies 70 jaar geleden namen in Parijs de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens aan. Mensenrechten gaan niet alleen over pacten, onderhandelingen en instellingen, maar in de eerste plaats over mensen, stelt Wies De Graeve, directeur Amnesty International Vlaanderen.
10/12 12u15  Sander Loones wil in de toekomst "sterke politieke rol" blijven spelen bij N-VASander Loones wil ook na zijn korte doortocht in de federale regering als minister van Defensie een 'sterke politieke rol' blijven spelen bij N-VA. Dit weekend moest hij net zoals de andere N-VA-ministers zijn ministerschap opgeven door de Marrakechcrisis. Mogelijk wordt Loones lijsttrekker in West-Vlaanderen bij de verkiezingen in mei, al is dat officieel 'nog niet beslist'.
10/12 12u15  Waarom "marrakech-coalitie" en geen "newyork-coalitie"?Sinds vorige zaterdag zijn we een woord rijker: de 'marrakech-coalitie', met dank aan N-VA-voorzitter Bart De Wever. Volgens docent crisiscommunicatie Baldwin Van Gorp is men zich bij de N-VA erg bewust van de kracht van taal en worden dergelijke termen meestal gelanceerd in de hoop dat journalisten ze gaan overnemen. Altijd handig in tijden van verkiezingen.
10/12 10u00  N-VA-ondervoorzitter Lorin Parys: "Kiescampagne is voor ons nog niet begonnen"Na vier jaar in de regering loopt de N-VA zich nu warm om weer oppositie te gaan voeren. Wat de toekomst brengt, dat ligt in handen van de nieuwe regering, zegt kersvers ondervoorzitter Lorin Parys in 'De ochtend' op Radio 1. 'Voor ons is de kiescampagne nog niet begonnen.' Intussen wordt volop naar een oplossing gezocht voor de kabinetsmedewerkers die hun werk verliezen.
10/12 08u45  Francken stelt zich vragen bij legitimiteit van Michel II en waarschuwt Open VLD voor "guerre totale"Lees meer >
10/12 07u45  Kranten over Michel I en II: "In plaats van beleid krijgen we nu een bikkelharde campagne"'Een wankel avontuur', 'een onbekend experiment', 'terra incognita'... Met Michel II betreden we een periode van onzekerheid, schrijven de krantencommentatoren. De uitdagingen blijven groot, maar er is geen enkele garantie op goed bestuur. In plaats van beleid zullen we een bikkelharde campagne krijgen. Winnaars en verliezers zijn er niet, en het 'circus' zal nog wel even doorgaan.
09/12 23u30  Lijst Burgemeester Wemmel en Wemmel Plus sluiten coalitieakkoordLees meer >
09/12 21u15  "Minderheidsregering Michel II wordt een erg fragiele regering"Ons land wordt vanaf nu bestuurd door een minderheidsregering, wat nog niet vaak is gebeurd. Gaan we hierdoor chaotische maanden tegemoet? Volgens wetstraatwatcher Ivan De Vadder wordt het 'een fragiele regering'.
09/12 21u15  Peter De Roover (N-VA): "Je gaat met je principes niet in tegen de hele wereld"N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover geeft toe dat zijn partij pas tegen het VN-migratiepact is beginnen ageren nadat Oostenrijk had laten weten dat het het pact niet zou aanvaarden. Daarvoor zeiden alleen de Verenigde staten en Hongarije 'nee', en dat zou volgens De Roover een soort Don Quichote-strijd hebben betekend.
09/12 20u15  Maggie De Block (Open VLD): "Als vrouw met baby van 2 maanden wordt geweigerd, vind ik dat chaotisch"Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), die er nu ook de bevoegdheid van Asiel en Migratie bijkrijgt, nuanceert haar uitspraken in een persmededeling dat ze een departement in crisis en chaos heeft aangetroffen. Ze zegt nu dat het gaat over de opvang waar een chaos heerst. Ze bevestigt dat ze een maatregel van haar voorganger Theo Francken (N-VA) gaat herbekijken.
09/12 20u15  VN-vertegenwoordiger: "Verbazingwekkend hoeveel foute informatie er is over het pact"'Het is verbazingwekkend dat er zo veel foute informatie geweest is over het VN-migratiepact en over de inhoud van de tekst.' Dat heeft Louise Arbour, de bijzonder VN-vertegenwoordiger voor internationale migratie, in Marrakesh verklaard aan de vooravond van de internationale conferentie over dat pact. Arbour wilde evenwel niet ingaan op vragen over de Belgische situatie.
09/12 20u15  LIVE: Terzake Extra over de regering-Michel IIBekijk hier live de uitzending van 'Terzake Extra' van zondag 9 december om 20 uur.
09/12 19u00  Maggie De Block (Open VLD) nuanceert uitspraken over "crisis en chaos" bij Asiel en MigratieMinister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), die er nu ook de bevoegdheid van Asiel en Migratie bijkrijgt, nuanceert haar uitspraken in een persmededeling dat ze een departement in crisis en chaos heeft aangetroffen. Ze zegt nu dat het gaat over de opvang waar een chaos heerst. Ze bevestigt dat ze een maatregel van haar voorganger Theo Francken (N-VA) gaat herbekijken.
09/12 17u45  Michel II wil focussen op sociaal-economisch beleid, veiligheid en justitie en op klimaatDe nieuwe oranje-blauwe minderheidsregering van premier Charles Michel (MR) gaat zich de komende maanden focussen op drie prioriteiten: een sterk sociaal-economisch beleid, veiligheid en justitie en klimaatbeleid. dat heeft premier Michel aangekondigd op een persconferentie na de eerste ministerraad van zijn regering zonder de N-VA.
09/12 17u45  Siegfried Bracke (N-VA) tot nader order nog altijd KamervoorzitterOndanks het verdwijnen van N-VA uit de regering blijft N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke tot nader order voorzitter van de Kamer. Hij is immers aan het begin van het zittingsjaar, op dinsdag 9 oktober, door de plenaire Kamer als voorzitter herverkozen.
09/12 16u45  Herbekijk: Persconferentie premier Charles Michel met zijn nieuwe regeringPremier Charles Michel (MR) heeft na de eerste ministerraad van de regering-Michel II een persconferentie gegeven met de leden van zijn nieuwe minderheidsregering. U kunt ze hier herbekijken.
09/12 15u30  Tom Lenaerts: "Dit was geen populistische, maar een emotionele uitspraak"Lees meer >
09/12 15u30  "Nieuwe regering-Michel II wordt een erg fragiele regering"Ons land wordt vanaf nu bestuurd door een minderheidsregering, wat nog niet vaak is gebeurd. Gaan we hierdoor chaotische maanden tegemoet? Volgens wetstraatwatcher Ivan De Vadder blijft het 'een fragiele regering'.
09/12 15u30  Maggie De Block (Open VLD): "Tref vandaag departement in crisis en chaos aan"Minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken Maggie De Block (Open VLD), die er nu ook de bevoegdheid van Asiel en Migratie bijkrijgt, zegt in een persmededeling dat ze een departement in crisis en chaos heeft aangetroffen. Ze bevestigt dat ze de maatregel van haar voorganger Theo Francken (N-VA) gaat herbekijken.
09/12 14u30  Politicoloog Carl Devos: "Er wachten ons maanden van chaos en vertwijfeling"Lees meer >
09/12 14u30  Geen minister, geen ondervoorzitter en geen Europees parlementslid meer: wat nu voor Sander Loones (N-VA)?Door de herschikking van de federale regering zonder de N-VA verliest ook kersvers minister van Defensie Sander Loones (N-VA) zijn portefeuille. En dat minder dan een maand na zijn eedaflegging. En zijn vorige mandaten kan hij niet zomaar weer opnemen, zo blijkt.
09/12 14u30  Theo Francken (N-VA) reageert teleurgesteld: "Wie me kent, weet dat ik mijn werk graag had afgemaakt"Lees meer >
09/12 14u30  Tom Lenaerts: ?Dit was geen populistische, maar een emotionele uitspraak?Lees meer >
09/12 13u15  De Block terug op Asiel & Migratie, De Crem en De Backer worden minister: zo ziet regering-Michel II eruitLees meer >
09/12 13u15  Jan Jambon: "Geen woordspelletjes spelen: wij hebben ontslag genomen"'Formeel gezien geven wij ons ontslag.' Dat heeft N-VA'er Jan Jambon gezegd in 'De zevende dag'. Eerder werd erover getwist of de N-VA-mandatarissen nu hun ontslag gekregen of gegeven hebben in de regering-Michel. Jambon wil deze discussie nu afsluiten. 'Deze materie is te ernstig om er woordspelletjes over te spelen.'
09/12 12u00  Extra Journaal 10 uurHerbekijk hier het 'Extra Journaal' van zondag 9 december.
09/12 12u00  Jan Jambon: "Geen woordspelletjes spelen: wij geven ons ontslag"'Formeel gezien geven wij ons ontslag.' Dat heeft N-VA'er Jan Jambon gezegd in 'De zevende dag'. Eerder werd erover getwist of de N-VA-mandatarissen nu hun ontslag gekregen of gegeven hebben in de regering-Michel. Jambon wil deze discussie nu afsluiten. 'Deze materie is te ernstig om er woordspelletjes over te spelen.'
09/12 12u00  Peeters tegen Jambon: "Een opvolger voor u vinden is bijna onmogelijk"In de coulissen van 'De zevende dag' liep Kris Peeters (CD&V) zijn collega Jan Jambon (N-VA) tegen het lijf. Na een begroeting hengelde de minister van Binnenlandse Zaken naar zijn mogelijke opvolger waarop Peeters antwoordde: 'Een opvolger voor u vinden is bijna onmogelijk'.
09/12 10u45  Volg LIVE: Extra Journaal met de laatste politieke updatesVolg hier live 'Het Journaal Extra' van zondag 9 december om 10 uur.
09/12 10u45  De Block terug op Asiel & Migratie, De Crem en De Backer worden minister: zo ziet regering Michel II eruitLees meer >
09/12 09u45  SP.A en Groen: ?Wij zullen de minderheidsregering niet zomaar depanneren?Lees meer >
09/12 08u30  Liveblog - N-VA-vicepremier Jan Jambon: "Onduidelijk of ik nog minister ben, maar het zijn maximaal mijn laatste uren"Na een woelige politieke avond, blijven er ook vandaag veel vragen over. N-VA zit niet langer in de regering, kondigde premier Charles Michel (MR) aan, nadat die partij de ministerraad over het migratiepact vrijwel meteen had verlaten. Wat nu? We volgen deze dag vol politieke hoogspanning voor u op de voet.
09/12 08u30  Migratiepact maakt na ruim 4 jaar een einde aan het "kibbelkabinet": de kroniek van een aangekondigde crashCharles Michel werd vier jaar geleden premier van een ongewone regering. Als jongste premier ooit kwam de Franstalige liberaal aan het hoofd te staan van een centrumrechtse regering. De Vlaams-nationalistische N-VA kwam bij de verkiezingen van 25 mei 2014 als grootste partij uit de bus en speelde de hoofdrol. Toch werd het communautaire meteen in de koelkast gestopt en gingen MR, N-VA, Open VLD en CD&V voor jobs, jobs, jobs. Dat lukte, maar en cours de route waren er ook wat pijnlijke flops. Een kort overzicht.
09/12 02u15  Van "cruciale ministerraad" tot "oranje-blauwe minderheidsregering": herbeleef de avond in onze liveblogLees meer >
09/12 01u00  Herlees Liveblog - Michel gaat voort zonder N-VA en kiest voor oranje-blauwe coalitie: "Naar Marrakech in naam van regering"Lees meer >
09/12 01u00  Staatssecretarissen De Crem en De Backer krijgen promotie tot ministerDe N-VA-ministers die de regering (morgen) verlaten zullen vervangen worden door de huidige staatssecretarissen Pieter De Crem (CD&V) en Philippe De Backer (Open VLD). Dat heeft premier Michel aangekondigd. Michel wil zonder N-VA doorgaan met een oranje-blauwe minderheidsregering.
09/12 01u00  Film van de dag: De politieke climax voor u samengevat in 2 minuten tijdDe discussie rond het VN-migratiepact heeft vanavond een climax bereikt. In bovenstaande video is het politieke verhaal voor u samengevat in 5 fragmenten.
09/12 01u00  Michel gaat voort met een minderheidsregering: wat betekent dat voor de lopende dossiers?Lees meer >
09/12 00u00  Het Journaal Extra: persconferentie N-VA-voorzitter De WeverHerbekijk 'Het Journaal Extra' van zaterdag 8 december om 20.55 uur.
09/12 00u00  Het Journaal Extra: persconferentie premier MichelHerbekijk 'Het Journaal Extra' van zaterdag 8 december 22.43 uur.
09/12 00u00  Het Journaal LaatBekijk hier live de uitzending van 'Het Journaal Laat' van zaterdag 8 december om 23.20 uur.
09/12 00u00  Liveblog - Michel gaat voort zonder N-VA en kiest voor oranje-blauwe coalitie: "Ik ga naar Marrakech in naam van regering"Lees meer >
08/12 23u00  Liveblog - Premier Michel: "Ik vertrek morgen naar Marrakech in naam van regering"Lees meer >
08/12 23u00  De regering blijft in theorie overeind, maar haar lot lijkt bezegeld. Wat als de regering valt? Wat zijn de scenario's?Na de cruciale ministerraad en de N-VA-persconferentie blijft de federale regering in theorie overeind, maar in de praktijk lijkt het lot van de regering bezegeld. Maar als de regering valt, volgen niet noodzakelijk vervroegde verkiezingen. De Wetstraat kan behoorlijk inventief zijn bij het bedenken van uitstelscenario?s. Wat zijn de opties?
08/12 23u00  Het Journaal ExtraHerbekijk 'Het Journaal Extra' van zaterdag 8 december om 20.55 uur.
08/12 23u00  N-VA laat de verantwoordelijkheid aan premier Michel: "Als hij ons bindt in Marrakech, dan ontslaat hij ons"Lees meer >
08/12 23u00  Het Journaal Extra over regeringscrisisHerbekijk 'Het Journaal Extra' van zaterdag 8 december 22.06 uur.
08/12 21u15  Liveblog - N-VA verlaat ministerraad, partij geeft om 21.15 uur persconferentie: "Dit is geen goed nieuws voor de regering"Lees meer >
08/12 20u00  Liveblog: De ministerraad komt vanavond om 20 uur bijeen voor "cruciaal overleg" over het migratiepactLees meer >
08/12 18u45  Een dag vol politieke spanning in de Wetstraat, opbouw naar de ministerraad van vanavondOnduidelijkheid troef in de Wetstraat. Komt er straks een ministerraad over het omstreden migratiepact, of niet? 'We krijgen heel verschillende berichten op dit moment', zegt Wetstraatjournalist van VRT NWS Ivan De Vadder. Wel wordt er nog stevig gecommuniceerd vanuit de twee kampen in de regering. 'Je krijgt echt een opbouw naar die ministerraad.'
08/12 18u45  De Wever: "Regering komt vanavond bijeen om standpunt finaal te bepalen", maar nog geen ministerraad in zichtLees meer >
08/12 18u45  Tom Van Grieken: "Zonder Vlaams Belang was migratiepact geruisloos goedgekeurd"Lees meer >
08/12 18u45  De ministerraad komt vanavond om 20 uur bijeen over het migratiepactLees meer >
08/12 17u30  Herbekijk: Komt er vanavond nog een ministerraad? Ivan De Vadder geeft een laatste stand van zakenLees meer >
08/12 17u30  De Wever: "Regering komt deze namiddag bijeen om standpunt finaal te bepalen", maar nog geen ministerraad in zichtLees meer >
08/12 16u30  Het migratiepact: het advies van twee "historische zotten"Lees meer >
08/12 16u30  Lorin Parys wordt nieuwe ondervoorzitter van N-VALees meer >
08/12 15u15  Bart De Wever (N-VA): "Regering komt deze namiddag bijeen om standpunt finaal te bepalen"Lees meer >
08/12 15u15  Podcast "De afspraak op vrijdag" met Johan Vande Lanotte, Rik Van Cauwelaert en Tinneke BeeckmanIn 'De afspraak op vrijdag' had Ivan De Vadder Johan Vande Lanotte (SP.A) te gast, samen met journalist Rik Van Cauwelaert en filosofe Tinneke Beeckman. Ze hebben het over de politieke crisis rond het VN-migratiepact.
08/12 14u00  Bart De Wever (N-VA): "Regering komt vanmiddag bijeen om standpunt finaal te bepalen"Lees meer >
08/12 13u00  Valt de regering dit weekend? N-VA en MR houden voet bij stukValt de regering dit weekend of vindt premier Michel nog een achterpoortje om maandag toch naar Marrakech te vertrekken? Alles zal afhangen van een ministerraad die vanmiddag zal plaatsvinden. N-VA-voorzitter Bart De Wever heeft bevestigd dat de minister vanmiddag bijeenkomen. Intussen houden zowel staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) en MR-voorzitter Olivier Chastel voet bij stuk.
08/12 13u00  Bart De Wever: "Regering komt vanmiddag bij elkaar om standpunt finaal te bepalen"Lees meer >
08/12 11u45  Valt de regering dit weekend? De tijd tikt genadeloos verderLees meer >
08/12 10u45  Politiek filosofe Tinneke Beeckman: "Tom Lenaerts heeft gelijk en ongelijk"Politiek filosofe Tinneke Beeckman toont enig begrip voor tv-maker Tom Lenaerts, die eerder deze week zijn ergernis uitte over het 'circus' dat Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in 'Van Gils & gasten' aan het opvoeren waren. Was zijn reactie populistisch, zoals auteur Johan Op de Beeck gisteren zei? Beeckman is het daar niet helemaal mee eens.
08/12 10u45  Valt de regering dit weekend?Valt de regering dit weekend of vindt premier Michel nog een achterpoortje om maandag toch naar Marrakech te vertrekken? Alles zal afhangen van een ministerraad die dit weekend moet plaatsvinden. Maar wanneer dat precies zal zijn, is nog niet bekend. Intussen tikt de tijd genadeloos verder.
08/12 06u15  Politiek schaakspel op topniveau: een week regeringscrisis voor u samengevatLees meer >
07/12 22u15  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 7 december.
07/12 22u15  Krijgt uw gemeente straks gratis wifi van Europa?Lees meer >
07/12 22u15  Tinneke Beeckman: "Tom Lenaerts heeft gelijk en ongelijk"Politiek filosofe Tinneke Beeckman toont enig begrip voor tv-maker Tom Lenaerts, die eerder deze week zijn ergernis uitte over het 'circus' dat Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in 'Van Gils & gasten' aan het opvoeren waren. Was zijn reactie populistisch, zoals auteur Johan Op de Beeck gisteren zei? Beeckman is het daar niet helemaal mee eens.
07/12 21u15  Een week crisis in de Wetstraat door de ogen van een buitenstaanderDe Wetstraat heeft een bewogen week achter de rug, een week vol rode lijnen, offensieve uitspraken en pittige discussies. En de regering, die is nog altijd niet gevallen. Hoe beleefde NOS-correspondent Sander van Hoorn die week vol politieke hoogspanning? 'Terzake' vroeg het hem.
07/12 20u00  Crevits roept studentenverenigingen en universiteiten op het matje na overlijden studentVlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) roept de vertegenwoordigers van studentenclubs, hogescholen en universiteiten bij zich nu een 20-jarige jongeman is overleden na een uit de hand gelopen studentendoop. Dat zegt ze op twitter.
07/12 18u45  Herlees de liveblog over de politieke crisis: het is nu wachten op de ministerraad dit weekendHet was alweer een bewogen dag in de Wetstraat. Zaterdag of zondag staat er wellicht een extra ministerraad op het programma. Die van vandaag leverde geen uitweg op uit de crisis rond het VN-migratiepact. De tijd dringt in elk geval, want maandag vindt de VN-top in Marrakech plaats. Herbeleef hieronder de feiten van de dag.
07/12 17u45  Nog onduidelijkheid over geldigheid verkiezingsuitslag in 24 steden en gemeentenLees meer >
07/12 15u30  Tegen 2020 moet elke taxichauffeur Nederlands kunnen spreken met klantenLees meer >
07/12 15u30  Wat als de regering valt? Wat zijn de scenario's?Als de regering valt, volgen niet noodzakelijk vervroegde verkiezingen. De Wetstraat kan behoorlijk inventief zijn bij het bedenken van uitstelscenario?s. Wat zijn de opties?
07/12 15u30  Proefeiland voor kust van Knokke komt er niet, Lippens is tevredenEr komt geen testeiland voor kustverdediging voor de kust van Knokke-Heist. Staatssecretaris voor de Noordzee Philippe De Backer (Open VLD) heeft de zone daarvoor geschrapt uit het definitieve Marien Ruimtelijk Plan (MRP), dat groen licht van de ministerraad heeft gekregen. Vlaams minister van Openbare Werken Ben Weyts (N-VA) had voor zo'n eiland gepleit. Burgemeester Leopold Lippens van Knokke-Heist reageert tevreden.
07/12 15u30  Ook Brusselse nieuwkomers moeten verplichte cursus inburgering volgenLees meer >
07/12 14u15  Bart Verhulst in "Het journaal": "Ik denk dat de regering politiek hersendood is"Al de hele week domineert een mogelijke val van de regering de politieke actualiteit. Elke dag stelt zich opnieuw de vraag of het vandaag zover zal zijn. 'De regering strompelt richting uitgang', zegt Bart Verhulst vanuit de Wetstraat. 'Volgens mij past de premier een soort van therapeutische hardnekkigheid toe.'
07/12 14u15  Grondige hervorming taxilandschap in Vlaanderen tegen 2020Lees meer >
07/12 14u15  Johan Vande Lanotte stapt weldra uit de actieve politiek, SP.A verliest haar laatste teletubbieLees meer >
07/12 12u00  Liveblog: Er komt een extra ministerraad over het migratiepact, op vraag van de N-VAEr is een extra ministerraad op komst. N-VA wil de discussie over het VN-migratiepact opnieuw aankaarten, na het Kamerdebat van gisteren. Het parlement stemde toen, met steun van meerderheidspartijen Open VLD, MR en CD&V een tekst waarin het de regering vraagt het pact goed te keuren. De N-VA zegt die aanval van haar coalitiepartners niet bijster te kunnen smaken. Kan premier Michel zijn regeringsploeg samenhouden?
07/12 10u45  Liveblog: Theo Francken (N-VA) op de vraag of de regering vandaag valt: "Only God knows"Lees meer >
07/12 10u45  Theo Francken is "geschrokken van agressie van CD&V en Open VLD": "Only God knows of de regering valt"Lees meer >
07/12 09u30  Johan Vande Lanotte blikt terug: "Het moet over Oostende gaan, niet over wat Vande Lanotte doet"In januari neemt Johan Vande Lanotte afscheid van de actieve politiek. Zijn partij SP.A zit vanaf dan niet langer in het stadsbestuur in Oostende en hij zal ook niet in de gemeenteraad gaan zitten. 'Elke tussenkomst van mij zou persoonlijk opgevat worden, de oude burgemeester tegen de nieuwe, en dat is niet de bedoeling', zegt Vande Lanotte. Hij is ook niet pessimistisch over de toekomst van de SP.A. 'We zitten in een periode van transitie, en dat vraagt tijd.'
07/12 08u15  Grondwetspecialist: "Nog nooit gebeurd dat partij met fundamentele bezwaren in regering zit en blijft zitten"Wat nu? Dat is de vraag waar velen mee blijven zitten, zeker na de toespraak van premier Charles Michel (MR) in de Kamer gisterenavond. Grondwetspecialist Christian Behrendt probeert te verduidelijken. 'In ons grondwettelijk stelsel is het niet aanvaardbaar dat er een oppositie in de regering heeft. Als u fundamenteel bezwaar heeft tegen het beleid van de regering, dan dient u ontslag in, zoals in andere landen.'
07/12 07u15  Liveblog: Regeringscrisis sleept zich voort. Zorgt ministerraad voor meer duidelijkheid?Lees meer >
07/12 06u15  Liveblog: Regeringscrisis sleept zich voort: zorgt ministerraad voor meer duidelijkheid?Lees meer >
07/12 00u15  Terugblik op bewogen dag in de Kamer: "Wie krijgt de zwartepiet? Daar draait het nu allemaal om"Het was alweer een bewogen dag in de Wetstraat. De regering is ook vandaag niet gevallen, maar staat nog steeds op zeer wankele benen. VRT NWS-journalist Pieterjan De Smedt blikt terug op een wisselmeerderheid, een resolutie en een vage speech van premier Charles Michel (MR). 'Hoe het nu verder moet, weet niemand.'
06/12 23u00  Nieuwe episode in migratiepact-thriller: Kamer vraagt regering om VN-migratiepact goed te keurenLees meer >
06/12 21u45  LIVE: Kamer zit weer bijeen na toespraak MichelIn de Kamer heeft premier Charles Michel een langverwachte verklaring over het VN-migratiepact gegeven na een verhit debat over het dossier. De Kamerleden zijn nadien een poos uiteengegaan, maar momenteel zitten ze weer samen in het halfrond.
06/12 21u45  Bart Maddens: "Je voelt nu dat de andere regeringspartijen met een probleem zitten"De verklaring van premier Charles Michel in de Kamer heeft velen verward achtergelaten. Wat heeft hij nu eigenlijk gezegd? Voor politicoloog Bart Maddens (KUL) was het nochtans vrij duidelijk. 'De premier heeft gedaan wat de N-VA vroeg', zegt hij. De N-VA heeft volgens Maddens nu niet meteen een reden om de regering te verlaten. 'Maar je voelt nu dat de andere regeringspartijen met een probleem zitten.'
06/12 21u45  Liveblog - Kamer keurt resolutie goed die regering vraagt VN-migratiepact goed te keurenLees meer >
06/12 21u45  Nieuwe episode in migratiepact-thriller: Kamer vraagt regering om migratiepact goed te keurenLees meer >
06/12 20u30  "Dit is de onduidelijkheid die de premier nodig heeft om zijn regering te laten overleven"Vaag: dat is zowat de beste formulering om de verklaring van premier Charles Michel (MR) in de Kamer te omschrijven. Maar hoe moeten we dit nu interpreteren? En hoe reageren de verschillende partijen op die verklaring? 'De verklaring geeft Michel de onduidelijkheid die hij nodig heeft om zijn regering te laten overleven', analyseert Wetstraatjournalist Ivan De Vadder. 'Hiermee koopt hij tijd.'
06/12 20u30  Premier Charles Michel koopt tijd: "Ik ga naar Marrakech en ik respecteer de grondwet"Premier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer gezegd dat hij inderdaad naar Marrakech gaat om zijn steun te betuigen aan het migratiepact. Hij zegt niet dat hij in naam van de regering gaat, maaar wel met een parlementaire meerderheid achter zich. Anderzijds zegt hij ook dat hij de grondwet wil respecteren en dat hij in de dagen na Marrakech verder wil praten.
06/12 20u30  LIVE: Kamer komt weer bijeen na verklaring MichelIn de Kamer heeft premier Charles Michel een langverwachte verklaring over het VN-migratiepact gegeven na een verhit debat over het dossier. De Kamerleden zijn nadien een poos uiteengegaan, wellicht hernemen ze dadelijk de vergadering in het halfrond.
06/12 20u30  Wisselmeerderheid wil resolutie aanscherpen: regering moet pact goedkeurenEen wisselmeerderheid in de Kamer wil de resolutie aanscherpen die het VN-migratiepact steunt. De tekst zal expliciet vragen dat het pact wordt goedgekeurd.
06/12 19u15  Liveblog - Michel koopt tijd: "Ik ga naar Marrakech, een woord is een woord, maar ik zal grondwet respecteren"Lees meer >
06/12 19u15  Premier Charles Michel (MR) blijft zoeken naar oplossing in zijn meerderheidPremier Charles Michel (MR) heeft in de Kamer gezegd dat hij inderdaad naar Marakech gaat om zijn steun te betuigen aan het migratiepact. Hij zegt niet dat hij in naam van de regering gaat, maaar wel met een parlementaire meerderheid achter zich. Anderzijds zegt hij ook dat hij de grondwet wil respecteren en dat hij in de dagen na Marrakech verder wil praten.
06/12 18u15  Verdeeldheid binnen regering-Michel pijnlijk duidelijk tijdens fel debat, Kamer wacht in spanning op zijn antwoordenLees meer >
06/12 18u15  Liveblog - Ivan De Vadder: "Premier tussen twee vuren: druk vanuit N-VA, maar nu ook vanuit CD&V en Open VLD"Lees meer >
06/12 17u00  De regering is dood, en daar ging een jarenlang palliatief proces aan voorafLees meer >
06/12 17u00  Liveblog - CD&V en Open VLD duidelijk: regering heeft pact al goedgekeurd. "Wie kar keert, moet zelf conclusies trekken"Lees meer >
06/12 17u00  Heeft Michel 150 Kamerleden bij de neus genomen? De Kamer wacht in spanning op zijn antwoordenDe regering-Michel lijkt nu toch wel in erg nauwe schoentjes te komen in verband met het VN-migratiepact. Bij aanvang van het debat daarover in de Kamer is gebleken dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in oktober al een instructienota aan alle ambassades heeft rondgestuurd waarin wordt gezegd dat het migratiepact wordt gesteund. Verschillende oppositieleden zitten met bedenkingen. Intussen wacht de Kamer met groeiend ongeduld op wat de premier gaat zeggen.
06/12 15u45  Europees Arbeidsagentschap stap dichterbijDe Europese ministers van Werkgelegenheid en Sociale Zaken steunen de oprichting van een Europees Arbeidsagentschap. Dat nieuwe agentschap moet de nationale inspectiediensten helpen in de strijd tegen sociale fraude.
06/12 15u45  Heeft premier Michel 150 Kamerleden bij de neus genomen?De regering-Michel lijkt nu toch wel in erg nauwe schoentjes te komen in verband met het VN-migratiepact. Bij aanvang van het debat daarover in de Kamer is gebleken dat minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) in oktober al een instructienota aan alle ambassades heeft rondgestuurd waarin wordt gezegd dat het migratiepact wordt gesteund. Verschillende oppositieleden zitten met bedenkingen.
06/12 15u45  Liveblog - Cruciale vraag van N-VA aan premier Michel: "Gaat u zeggen dat we het migratiepact niet kunnen goedkeuren?"Lees meer >
06/12 14u45  LIVE: Volg hier het debat en de stemming over het migratiepact in de KamerDeze namiddag is er in de Kamer een debat over het VN-migratiepact, gevolgd door een stemming. Via bovenstaande livestream van 'Villa politica' hoef je geen minuut te missen van de laatste ontwikkelingen.
06/12 14u45  Van leraar tot fractieleider N-VA: wie is Peter De Roover?Kamerfractieleider Peter De Roover (N-VA) is alomtegenwoordig als het gaat over het VN-migratiepact van Marrakech. Ex-journalist en grote naam in de Vlaamse beweging, maar wie is Peter De Roover?
06/12 14u45  Liveblog - N-VA-ministers afwezig tijdens Kamerdebat migratiepact, "Denk dat we naar eindspel aan het gaan zijn"Lees meer >
06/12 09u15  Liveblog: De Roover vraagt duidelijkheid van Michel over MarrakechLees meer >
06/12 09u15  Paul Magnette trekt Europese lijst voor PS bij verkiezingen in meiLees meer >
06/12 08u15  Liveblog: Vandaag buigt de voltallige Kamer zich over het VN-migratiepactLees meer >
06/12 08u15  Paul Magnette trekt Europese lijst voor PS in meiLees meer >
06/12 07u00  Politicoloog Carl Devos: "Deze regering is gevallen, ze kan onmogelijk nog normaal functioneren"Volgens politicoloog Carl Devos (UGent) is de regering-Michel I de facto gevallen. Dat zei Devos in 'De afspraak'. 'Deze regering zweeft nog ergens boven de grond. Ze kan onmogelijk nog normaal functioneren.'
06/12 07u00  Tom Lenaerts tegen Peter De Roover en Kristof Calvo: "Zijn jullie niet beschaamd? Dit is een circus, los het op!"Lees meer >
06/12 07u00  Kranten vlijmscherp voor regering en N-VA: "Circus-Michel sukkelt voort"Lees meer >
06/12 06u00  D'Haese sluit akkoord met CD&V en Open VLD in AalstLees meer >
06/12 02u45  Aalst: D'Haese sluit akkoord met CD&V en Open VldLees meer >
05/12 23u00  Carl Devos: "Deze regering is gevallen, ze kan onmogelijk nog normaal functioneren"Volgens politicoloog Carl Devos is de regering-Michel I de facto gevallen. Dat zei Devos in 'De afspraak'. 'Deze regering zweeft nog ergens boven de grond. Ze kan onmogelijk nog normaal functioneren.'
05/12 23u00  Tom Lenaerts haalt uit naar De Roover en Calvo: "Zijn jullie niet beschaamd? Dit is een circus, los het op!"'Zijn jullie niet beschaamd?' Tv-maker Tom Lenaerts richtte zich vanavond bijzonder scherp tot Peter De Roover (N-VA) en Kristof Calvo (Groen) in 'Van Gils & gasten'. De dicussie rond het migratiepact - of het 'circus', zoals hij het noemt - kan Lenaerts alles behalve smaken. 'Los het gewoon op.'
05/12 21u45  Peter De Roover: "Als de premier iets doet waarmee we niet akkoord zijn, dan smijt men ons buiten"Lees meer >
05/12 21u45  Herlees liveblog - Hoe vrijblijvend is Marrakech? "Pact wordt daar aangenomen, Michel moet dan al positie innemen"Lees meer >
05/12 21u45  Burger kan zelf beleidsvoorstel doen bij Vlaamse overheidBurgers zullen binnenkort zelf een beleidsvoorstel kunnen indienen bij de Vlaamse overheid en de Vlaamse regering moet bepaalde overheidsbeslissingen kunnen vernietigen wanneer die de strategische belangen van Vlaanderen zouden bedreigen. Dat zijn maar enkele nieuwigheden uit het Bestuursdecreet dat het Vlaams Parlement unaniem heeft goedgekeurd.
05/12 21u45  Kan Michel naar Marrakech met groen licht van het parlement?In het federale parlement is er een meerderheid die premier Charles Michel (MR) groen licht geeft om naar Marrakech te gaan voor de top over het VN-migratiepact. Een resolutie daarover is goedgekeurd in de Kamercommissie. Maar wat zijn de gevolgen van die stemming? En hoe gaat het nu verder? 'Terzake' probeert het politieke en juridische kluwen te ontwarren met professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven Stefan Sottiaux en professor Internationaal recht aan de KU Leuven Jan Wauters.
05/12 21u45  Christoph D'Haese (N-VA) sluit coalitie met CD&V en Open VLD in AalstIn Aalst heeft burgemeester Christoph D'Haese een akkoord gesloten met CD&V en Open VLD. De N-VA'er volgt zichzelf op als burgemeester in een meerderheid die 26 van de 43 zetels vertegenwoordigt in de gemeenteraad. D'Haese spreekt van een 'veilige, rechtse coalitie, zonder haar sociaal gelaat te verliezen.' N-VA krijgt naast de sjerp 5 schepenmandaten, CD&V 2 en Open VLD 1.
05/12 20u30  Liveblog - Is de val van de regering afgewend? Goedele Devroy: "Denk dat N-VA wacht op beter moment"Lees meer >
05/12 20u30  Politieke crisis als "chicken game": wie opgeeft, is de lafaardDe huidige regeringscrisis wordt met bewondering gevolgd door onderhandelingsexperten. Het is een voorbeeld uit de boekjes. ?Ik heb zelden zo?n mooi voorbeeld van een 'chicken game' gezien?, zegt professor onderhandelingstechnieken Dirk Van Poucke.
05/12 19u15  N-VA zegt dat de regering over pact moet beslissen, maar volgens Patrick Dewael is dat al gebeurdLees meer >
05/12 18u15  Wisselmeerderheid keurt resolutie rond migratiepact goed, N-VA stemt tegenDe Kamercommissie Buitenlandse Zaken heeft met een alternatieve meerderheid een resolutie goedgekeurd die het VN-migratiepact steunt. Meerderheidspartij N-VA stemde zoals aangekondigd tegen. Morgen stemt de volledige Kamer over de resolutie.
05/12 18u15  Minister De Block is niet van plan om ereloonsupplementen te schrappenLees meer >
05/12 18u15  De N-VA zegt dat de regering over pact moet beslissen, maar volgens Patrick Dewael is dat al gebeurdLees meer >
05/12 17u15  Van Vlaams-nationalistische splinterpartij tot atypische machtspartij: het bochtige parcours van de N-VADe N-VA bestaat nog maar sinds 2001. Aanvankelijk was de partij een marginale Vlaams-nationalistische afsplitsing van de ter ziele gegane Volksunie, maar gaandeweg groeide ze uit tot een niet te onderschatten machtspartij. Dat lukte omdat ze inspeelt op thema's waarvan veel mensen wakker liggen: 'wat we zelf doen, doen we beter', sociaal-economische hervormingen en de eigen identiteit.
05/12 16u15  Volg LIVE: debatten en stemming in Kamercommissie Buitenlandse Zaken over VN-migratiepactPremier Charles Michel zoekt vandaag in het parlement steun voor een deelname van ons land aan het VN-migratiepact, over twee weken in Marrakech. U kan de debatten in het parlement en de stemming die erop zal volgen, hier live bekijken.
05/12 15u00  Herbekijk VRT NWS LIVE: Zinzen & Van Cauwelaert over de politieke crisisLees meer >
05/12 15u00  Liveblog - Wisselmeerderheid gevonden voor stemming migratiepact: SP.A, Groen en CDH zullen Michel steunenLees meer >
05/12 15u00  Factcheck: kloppen de beweringen uit de onlinecampagne van de N-VA?Lees meer >
05/12 13u45  VRT NWS LIVE: Zinzen & Van Cauwelaert over de politieke crisisLees meer >
05/12 13u45  Houding van N-VA in regeringscrisis maakt coalitiegesprekken in Antwerpen "moeilijk", zegt CrombezLees meer >
05/12 13u45  Kan Michel naar Marrakech met groen licht van het parlement? En wat als de N-VA blijft zitten?In het federale parlement is er een meerderheid die groen licht wil geven aan het VN-migratiepact. Straks wordt over een resolutie gestemd in de commissie. Maar wat zijn de gevolgen van die stemming? En hoe gaat het daarna verder? We proberen het politieke en juridische kluwen te ontwarren met professor grondwettelijk recht aan de KU Leuven Stefan Sottiaux.
05/12 13u45  Volg LIVE "Villa Politica": debatten en stemming in Kamercommissie Buitenlandse Zaken over VN-migratiepactPremier Charles Michel zoekt vandaag in het parlement steun voor een deelname van ons land aan het VN-migratiepact, over twee weken in Marrakech. U kan de debatten in het parlement en de stemming die erop zal volgen, hier live bekijken.
05/12 12u45  LIVE: Stel hier uw vragen over de politieke crisis aan Zinzen & Van CauwelaertLees meer >
05/12 12u45  Houding van N-VA in regeringscrisis maken coalitiegesprekken in Antwerpen "moeilijk", zegt CrombezLees meer >
05/12 11u45  Rob Beenders neemt afscheid van de politiekLees meer >
05/12 11u45  Helpt oppositie de premier straks aan een meerderheid? "Ons land moet naar Marrakech"Lees meer >
05/12 11u45  Stel hier jouw vragen over de politieke crisis aan Rik Van CauwelaertLees meer >
05/12 10u30  LIVEBLOG: De Roover legt bal weer in kamp van Michel: "Niet commissie maar regering moet beslissen"Lees meer >
05/12 10u30  Hendrik Vuye: ?Als het parlement zegt dat de premier naar Marrakech kan gaan, dan kan hij perfect gaan?Lees meer >
05/12 10u30  LIVE in Villa Politica: kamercommissie Buitenlandse Zaken over steun voor VN-migratiepactOm 10 uur gaat premier Charles Michel naar het parlement om steun te vragen voor deelname van ons land aan het VN-migratiepact. U kan de debatten in het parlement hier live volgen.
05/12 09u30  Peeters vindt dat N-VA gevolgen van standpunt moet kennen: "Mogelijk zijn er dan geen N-VA-ministers meer"Lees meer >
05/12 08u30  LIVEBLOG: Michel: "Wie de stekker eruit trekt, is onverantwoordelijk"Lees meer >
05/12 08u30  De krantencommentaren: "Stop er nu maar mee"Lees meer >
05/12 08u30  Helpt Groen de premier straks aan een meerderheid? "Ons land moet naar Marrakech"Lees meer >
05/12 08u30  Servais Verherstraeten (CD&V) en Patrick Dewael (Open VLD): ?Nu aan de N-VA om te beslissen?Lees meer >
05/12 06u15  LIVEBLOG: "Complete radiostilte bij partijhoofdkwartier N-VA"Lees meer >
05/12 00u15  Bart Verhulst: "Complete radiostilte bij partijhoofdkwartier N-VA"Premier Charles Michel gaat naar Marrakech om er het Belgische standpunt over het VN-Migratiepact toe te lichten. Betekent dat het einde van zijn regering? Stapt de N-VA op of blijft ze toch aan boord? De partijtop van de N-VA beraadt zich en hult zich in stilte. Hoe moet het nu verder? Onze Wetstraatwatcher Bart Verhulst zet de verschillende scenario's op een rij.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x SP.A dreigt met motie van wantrouwen: ?Belangrijk dat de regering verantwoording aflegt?11/12 15u15 - VRT NWS: Politiek: Oppositiepartij SP.A dreigt met een motie van wantrouwen tegen de minderheidsregering Michel II. Als een meerderheid in het parlement die motie steunt, dan valt de nieuwe regering en komen er vervroegde verkiezingen in januari. SP.A vraagt meer sociale accenten van de nieuwe regering. Fractieleider Meryame Kitir vraagt tegen volgende week dinsdag duidelijkheid van de premier.
3x Vlaams Belang dient klacht in bij Raad van State tegen beslissing van regering over migratiepact11/12 12u45 - VRT NWS: Politiek: Vlaams Belang vraagt aan de Raad van State, zeg maar de rechtbank van de regering, dat de beslissing van de regering om het migratiepact goed te keuren, ongedaan wordt gemaakt. Volgens Vlaams Belang werd de procedure voor die beslissing niet correct gevolgd.
3x Vlaamse, Waalse en Brusselse klimaatministers willen klimaatambities opkrikken11/12 23u15 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
3x Politiebonden: "Overleg met De Crem verliep constructief, maar te veel maars"12/12 14u00 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
2x Waarom de vechtscheiding van oranje-blauw en N-VA nu moet stoppen11/12 16u30 - VRT NWS: Politiek: Oranjeblauw en N-VA lijken elkaar weinig te gunnen bij het afwikkelen van hun scheiding. Volgens professor arbeidseconomie Stijn Baert is dit onverstandig. Net zoals gescheiden ouders het welzijn van hun kinderen snel vooropstellen, moeten de gewezen partners van de Zweedse coalitie nog een aantal maanden alles op alles zetten om onze arbeidsmarkt op orde te krijgen en zo het welzijn van de Belgen veilig te stellen.
1x N-VA zegt dat de regering over pact moet beslissen, maar volgens Patrick Dewael is dat al gebeurd05/12 19u15 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
1x Herbekijk: Komt er vanavond nog een ministerraad? Ivan De Vadder geeft een laatste stand van zaken08/12 17u30 - VRT NWS: Politiek: Lees meer >
1x Siegfried Bracke (N-VA) tot nader order nog altijd Kamervoorzitter09/12 17u45 - VRT NWS: Politiek: Ondanks het verdwijnen van N-VA uit de regering blijft N-VA-Kamerlid Siegfried Bracke tot nader order voorzitter van de Kamer. Hij is immers aan het begin van het zittingsjaar, op dinsdag 9 oktober, door de plenaire Kamer als voorzitter herverkozen.
1x Peter De Roover (N-VA): "Je gaat met je principes niet in tegen de hele wereld"09/12 21u15 - VRT NWS: Politiek: N-VA-Kamerfractieleider Peter De Roover geeft toe dat zijn partij pas tegen het VN-migratiepact is beginnen ageren nadat Oostenrijk had laten weten dat het het pact niet zou aanvaarden. Daarvoor zeiden alleen de Verenigde staten en Hongarije 'nee', en dat zou volgens De Roover een soort Don Quichote-strijd hebben betekend.
1x "Minderheidsregering Michel II wordt een erg fragiele regering"09/12 21u15 - VRT NWS: Politiek: Ons land wordt vanaf nu bestuurd door een minderheidsregering, wat nog niet vaak is gebeurd. Gaan we hierdoor chaotische maanden tegemoet? Volgens wetstraatwatcher Ivan De Vadder wordt het 'een fragiele regering'.

Statistieken

Artikels:
35392
Gelezen:
26408
Aantal lezers nu:
64


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven