maandag 18 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van VRT NWS

Laatste updatecontrole: vandaag om 2u30
 

VRT NWS

Verbergen Tonen
18/11 00u00  Bekijk: 30 jaar val van de Berlijnse muur, hoe verschillend was het leven van de "Ossies" en de "Wessies"? Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, die 28 jaar lang de Duitse hoofdstad opsplitste in Oost- en West-Berlijn. De muur deelde de stad fysiek in twee, en verscheurde zo ook families. De twee stadsdelen verschilden echter ook cultureel: de westkant stond onder invloed van het kapitalistische Westen, terwijl de oostkant onder een communistisch regime viel. Bekijk hieronder hoe anders het leven van 'Ossies' en 'Wessies' eruitzag.18 
18/11 00u00  "De zevende dag" Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 17 november.18 
17/11 23u15  KMI waarschuwt voor regen en sneeuw, Binnenlandse Zaken activeert nummer 1722 voor niet-dringende hulp Het gaat vannacht flink regenen in ons land. Vanuit Duitsland trekt een regenzone via het oosten naar het westen. Het KMI waarschuwt voor tot 25 liter regen per vierkante meter in Limburg. In de Ardennen is er kans op sneeuw. Binnenlandse Zaken heeft zondagavond het nummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd. De bedoeling is om het noodnummer 112 zo vrij te houden voor mensen die dringende medische of dringende brandweerhulp nodig hebben.
17/11 22u00  Sammy Mahdi herverkozen als voorzitter van Jong CD&V Sammy Mahdi is herverkozen als voorzitter van Jong CD&V. Hij was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Er is ook een nieuw nationaal bureau van Jong CD&V verkozen. Mahdi is ook een van de zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter van CD&V.
17/11 21u00  Tientallen cultuurhuizen zetten de deuren open op Kunstendag voor Kinderen Op 200 verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel hebben jonge kinderen kunnen proeven van dans, theater, muziek, architectuur en nog veel meer tijdens de Kunstendag voor Kinderen. De Kunstendag voor Kinderen was dit jaar aan de achtste editie toe.
17/11 21u00  Child Focus lanceert keiharde campagne tegen kindermisbruik Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Bescherming van Kinderen tegen Seksueel Misbruik, morgen, lanceert Child Focus een opvallend confronterende campagne. Het campagnefilmpje is gemaakt door seksuologe Goedele Liekens en is een expliciete reconstructie van seksueel kindermisbuik, nagespeeld door volwassenen.
17/11 19u45  Nederlandse politie pakt drie nieuwe verdachten op in verband met verdwijning van loodgieter uit Lint In Nederland heeft de politie drie verdachten opgepakt in verband met de vermissing van de Belgische loodgieter Johan Van der Heyden. Het gaat om twee minderjarige jongens en een 30-jarige man die afgelopen weekend werden aangehouden. De 56-jarige loodgieter uit Lint is sinds begin juni spoorloos.
17/11 18u45  Hongkongse politie belegert actievoerders die zich verschansen in een universiteit In Hongkong houden protesterende actievoerders al urenlang een brug bezet bij een universiteit, waardoor een belangrijke toegangsweg afgesloten blijft. De betogers eisen meer democratie in Hongkong en minder invloed van China. Het protest in de voormalige Britse kroonkolonie duurt nu al maanden en lijkt de laatste weken alsmaar gewelddadiger te worden.
17/11 17u45  Rokers, opgelet: je peuk op de grond gooien kan je in Brussel duur te staan komen De Stad Brussel verhoogt vanaf volgend jaar de sancties voor rokers die zomaar een peuk op straat gooien. De heffing wordt verviervoudigd van 50 tot 200 euro. Tegelijk heeft de bevoegde schepen Zoubida Jellab (Ecolo) een sensibiliseringscampagne opgestart: er worden draagbare asbakken uitgedeeld en er komen meer vuilnisbakken voor sigaretten, vooral aan bus- en tramhaltes. Daarnaast wordt het aantal toeziende ambtenaren verhoogd van 6 naar 9.
17/11 16u45  Een schakeljaar in het secundair onderwijs veegt studievertraging onder ander tapijt weg Lees meer >
17/11 16u45  "Breaking bad", maar dan in het echt: maakten twee Amerikaanse chemieproffen drugs in hun labo? Lees meer >
17/11 16u45  "Kans van 1 op 1 miljoen": hert torst gewei met 3 takken in Michigan Lees meer >
17/11 15u30  Wereld Prematurendag: "Kinderen geboren vanaf 32 weken verdienen betere opvolging" Bijna 1 op de 10 kinderen komt in Vlaanderen prematuur op de wereld. Te vroeg, dat wil zeggen dat de moeder minder dan 37 weken zwanger was. De extreem vroeggeboren kinderen, vanaf 24 weken zwangerschap, hebben veel medische verzorging en opvolging nodig, maar ook de kinderen die vanaf 32 weken ter wereld komen, hebben een hoger risico op ontwikkelingsproblemen en verdienen betere opvolging. Dat is een boodschap van Kind en Gezin op deze Wereld Prematurendag (zie video bovenaan).
17/11 14u30  Iedereen Chinees: milieuactivist Zhang Jinwei, "Confrontatie werkt hier niet, wij moeten het subtiel aanpakken" In het kader van de economische missie in China, laten we deze week jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger wordt, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke doelen en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
17/11 14u30  Verkeer ligt 310 seconden stil in Gent, 1 seconde per dode in het verkeer In Gent is om 11 uur het verkeer 310 seconden stilgelegd ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Bernadettestraat met de Hogeweg. Een seconde voor elk dodelijk slachtoffer dat vorig jaar op Vlaamse wegen te betreuren viel. De actie past in de zesde internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/11 14u30  Het Journaal 1Herbekijk Het Journaal 1 van zondag 17 november.
17/11 14u30  "Kans van 1 op 1 miljoen": hert met gewei met 3 takken duikt op in MichiganLees meer >
17/11 13u15  Zhang Jinwei, milieuactivist in China: "Confrontatie werkt hier niet, wij moeten het subtiel aanpakken"In het kader van de economische missie in China, laten we deze week jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger wordt, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke doelen en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
17/11 13u15  Hetzelfde liedje sinds 1916: hoe de ?Easter Rising? de kiem voor de splitsing van Ierland en Noord-Ierland zaaideDe Ierse nationalisten van Sinn Fein willen binnen de 5 jaar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de republiek Ierland. Wanneer zijn die 2 opgesplitst en waarom gebeurde dat? Daarvoor moeten we terug naar de 'Easter Rising'. Bij de 100e verjaardag van die Paasopstand deed VRT NWS dit verhaal uit de doeken. Hieronder kunt u het opnieuw lezen.
17/11 13u15  Britse prins Andrew ontkent aanranding in "tenenkrommend" interview: "Ik zat in een pizzarestaurant"Het BBC-interview van de Britse prins Andrew dat gisteravond uitgezonden werd, doet stof opwaaien in de Britse pers en op sociale media. De prins geeft meer uitleg over zijn banden met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen, en over beschuldigingen van misbruik door een van Epsteins slachtoffers. Prins Andrew ontkent dat, op een volgens velen tenenkrullende manier.
17/11 13u15  Maggie De Block (Open VLD) neemt uitgestoken hand van Theo Francken (N-VA) aan om gezinshereniging strenger te makenN-VA-Kamerlid Theo Francken heeft in ?De zevende dag? de hand uitgestoken naar minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) om de regels voor gezinshereniging strenger te maken. De minister heeft aangekondigd dat ze haar partij het wetsvoorstel van Francken zal steunen, maar merkt op dat de maatregel er misschien al geweest was, als de N-VA vorig jaar niet uit de regering was gestapt.
17/11 12u00  "Operatie hoeft niet altijd": ook medicatie kan hartproblemen oplossen, stelt Amerikaans onderzoekLees meer >
17/11 12u00  Hetzelfde liedje sinds 1916: hoe de ?Easter Rising? het lot van Ierland in een heel nieuwe richting duwdeDe Ierse nationalisten van Sinn Fein willen binnen de 5 jaar een referendum over de hereniging van Noord-Ierland (deel van het Verenigd Koninkrijk) en de republiek Ierland. Wanneer zijn die 2 opgesplitst en waarom gebeurde dat? Daarvoor moeten we terug naar de 'Easter Rising' van 24 april 1916. Bij de 100e verjaardag van die Paasopstand deed VRT NWS dit verhaal uit de doeken. Hieronder kunt u het opnieuw lezen.
17/11 12u00  Britse prins Andrew ontkent aanranding in "tenenkrommend" interview: "Ik deed het juiste om de verkeerde reden"Het BBC-interview van de Britse prins Andrew dat gisteravond uitgezonden werd, doet stof opwaaien in de Britse pers en op sociale media. De prins geeft meer uitleg over zijn banden met de Amerikaanse miljardair Jeffrey Epstein, beschuldigd van seksueel misbruik van minderjarigen, en over beschuldigingen van misbruik door een van Epsteins slachtoffers. Prins Andrew ontkent dat, op een volgens velen tenenkrullende manier.
17/11 10u45  Opvallende stijging van het aantal vrouwen en jongeren in de daklozenopvangHet aantal dakloze vrouwen in Vlaanderen is de voorbije jaren sterk gestegen. Dat schrijft de krant De Zondag op basis van de Centra Algemeen Welzijnswerk. Die organiseren onder meer de winteropvang voor daklozen. In de provincie Oost-Vlaanderen is het aandeel van de vrouwen de afgelopen jaren verdubbeld, zegt CAW-directeur Alain Slock.
17/11 10u45  Waarom hogere brandstofprijzen nu ook in olierijk Iran tot protesten leidenLees meer >
17/11 09u45  Europese Mucoweek richt schijnwerpers op levensbedreigende erfelijke ziekteVandaag begint de Europese Mucoweek. Dat is een initiatief dat aandacht vraagt voor een levensbedreigende erfelijke aandoening: muco(viscidose) of taaislijmziekte. De Belgische Mucovereniging zamelt deze week geld in voor het wetenschappelijk onderzoek naar de ziekte.
17/11 09u45  Waarom kunst essentieel is voor democratie en mensenrechtenLees meer >
17/11 09u45  De vijf boeken die het leven van acteur Jan Schepens hebben veranderdJan Schepens is als acteur bekend uit verschillende televisieseries, maar heeft vooral een bijzonder groot hart voor musicals. Samen met zijn vrouw Katja Retsin organiseert Schepens musicalstages en hij speelt ook mee in de spektakelmusical '40-45' van Studio 100. Welke boeken hebben zijn leven veranderd?
17/11 08u30  Duizenden technofans op dancefestival van Belgische top-dj Charlotte de Witte in SportpaleisDuizenden technofans zijn naar het Sportpaleis in Antwerpen gereisd om onder anderen de Belgische top-dj Charlotte de Witte aan het werk te zien. De 27-jarige dj heeft een probramma op BBC-radio en reist de wereld rond met haar muziek.
17/11 08u30  "De opnames van "Batman returns" waren ronduit plezant, al ging een aap toch iets te ver"Hij was de moegetergde zoon die zijn luidruchtige moeder wilde vermoorden in 'Throw momma from the train', hij deed een poging tot striptease op Phoebes verjaardag in 'Friends', hij was grofgebekt als een baas met een peperkoeken hartje in 'Taxi' en hij was meedogenloos toen hij zijn ontvoerde vrouw niet meer terug wilde in 'Ruthless people'. En zo zijn er nog meer rollen die de acteur met de kleine gestalte, Danny DeVito, wereldberoemd maakten. Om nog te zwijgen van zijn misschien meest in het oog springende rol ooit, die van The Penguin in 'Batman returns', het kassucces van regisseur Tim Burton uit 1992. Vrijwel onherkenbaar door make-up maakte DeVito de misvormde en verbitterde Oswald Cobblepot, alias The Penguin, onvergetelijk. DeVito wordt vandaag 75.
17/11 08u30  Exact 30 jaar geleden: Fluweel brak prikkeldraad in TsjechoslovakijeLees meer >
17/11 07u15  De vijf boeken die het leven van Jan Schepens hebben veranderdJan Schepens is als acteur bekend uit verschillende televisieseries, maar heeft vooral een bijzonder groot hart voor musicals. Samen met zijn vrouw Katja Retsin organiseert Schepens musicalstages en hij speelt ook mee in de spektakelmusical '40-45' van Studio 100. Welke boeken hebben zijn leven veranderd?
17/11 07u15  Royals op zondag: over voorlezen met een leesbril en een tot de verbeelding sprekend keizerlijk bedLees meer >
17/11 07u15  Exact 30 jaar geleden: Fluweel brak prikkeldraad in Tsjecho-SlovakijeIn navolging van andere staten in het Oostblok kwamen 30 jaar geleden 15.000 studenten op straat in in Tsjecho-Slovakije. Het was het begin van de 'Fluwelen Revolutie' die het communistische regime in Praag omver zou gooien, maar nadien ook het land zou splitsen.
17/11 07u15  Had de Queen een buitenechtelijke affaire? Feit en Fictie in seizoen 3 van ?The crown?Lees meer >
17/11 00u30  Duizenden technofans op dancefestival van Charlotte de Witte in SportpaleisDuizenden technofans zijn naar het Sportpaleis in Antwerpen gereisd om onder anderen de Belgische top-dj Charlotte de Witte aan het werk te zien. De 27-jarige dj heeft een probramma op BBC-radio en reist de wereld rond met haar muziek.
17/11 00u00  75 jaar geleden: D-day op Zeeuwse eiland Walcheren, eindstrijd van Slag om de Schelde is ingezetOp 1 november 1944 landen geallieerde troepen op het Zeeuwse eiland Walcheren. Daarmee is de eindstrijd van de zwaar bevochten Slag om de Schelde ingezet. Eind november zal een eerste schip terug de haven van Antwerpen kunnen binnenvaren. Maar de geallieerde aanpak op Walcheren blijft zeer omstreden.
17/11 00u00  De val van de Muur is de belangrijkste gebeurtenis in de internationale politiek sinds 1945, veel meer dan 9/11De betekenis van de val van de Muur, de implosie van de USSR en dus het einde van de Koude Oorlog kan niet overschat worden. Het is sinds 1945 veruit de belangrijkste gebeurtenis in de internationale politiek, veel meer dan bijvoorbeeld 9/11. De allesoverheersende Koude Oorlog kwam op 9 november 1989 aan zijn einde, stelt professor Tom Sauer in zijn historische terugblik.
17/11 00u00  Merkel bij herdenking in Berlijn: "Geen muur is zo hoog dat hij niet kan worden neergehaald"Lees meer >
17/11 00u00  Bekijk: het verhaal van de Berlijnse Muur, van bouw tot sloopVandaag is het 30 jaar geleden dat de Berlijnse Muur gevallen is. Op 9 november 1989 gingen onverwachts de grensposten tussen Oost- en West-Berlijn open, onder druk van de Oost-Duitse bevolking. Daarmee kwam ook een einde aan de hermetisch gesloten grens tussen twee systemen, dwars door een stad, dwars door een land en dwars door een continent. Waarom is die Muur gebouwd? En hoe verliep de avond van 9 november 1989? Bekijk hierboven -of onder de uitlegvideo.
17/11 00u00  Het Journaal 7Herbekijk hier 'Het Journaal 7' van zaterdag 16 november.
17/11 00u00  Het weerBekijk het weerbericht van zaterdag 16 november om 19.30 uur. De weersverwachting in tekst en beeld.
16/11 23u15  250.000 betogers eisen ontslag van Tsjechische premierIn de Tsjechische hoofdstad Praag zijn zo'n 250.000 mensen op straat gekomen om het ontslag van premier Andrej Babis te eisen. Dat meldt het Tsjechische ministerie van Binnenlandse Zaken. De betoging vond plaats aan de vooravond van de 30e verjaardag van de Fluwelen Revolutie waarbij in 1989 het communistische regime werd omvergeworpen.
16/11 22u00  Gespecialiseerde firma verwijdert asbest dat is vrijgekomen bij brand in BilzenBij de brand in het toekomstige asielcentrum in Bilzen is asbest vrijgekomen. Door de brand zijn dakleien beschadigd en uit onderzoek blijkt dat die asbest bevatten. Volgens burgemeester Johan Sauwens is er geen enkel gevaar voor de omwonenden.
16/11 20u45  Vranckx: Meisjes achter traliesHerbekijk 'Vranckx: Meisjes achter de tralies' van zaterdag 16 november hier. Saholy werkte als meid voor een dokter. Ze was zeventien toen die haar betichtte van diefstal. Saholy schreeuwde haar onschuld uit. En toch belandde ze in de gevangenis zonder proces. Geen alleenstaand geval in Madagascar. Maar liefst tachtig procent van de minderjarige meisjes in Malagassische gevangenissen, zit daar zonder proces, laat staan veroordeling. Reporter Datshiane Navanayagam gaat Saholy bezoeken in de gevangenis. De jonge vrouwen leven op elkaar gepakt in cellen.
16/11 20u45  Derde seizoen "The crown" focust op de Britse Queen ElizabethHet derde seizoen van 'The crown' is vanaf zondag te bekijken op Netflix. Het nieuwste seizoen van de tv-serie focust op de Briste Queen Elizabeth, die in 1953 gekroond werd in Westminster Abbey. 'The crown' gaat van start in het jaar 1964.
16/11 18u30  403 gelekte pagina?s tonen hoe China heropvoedingskampen met miljoen moslims voor zichzelf verantwoordtEen Chinese functionaris heeft honderden pagina?s van interne documenten gelekt naar de de Amerikaanse krant de New York Times. In die 403 pagina?s is te lezen hoe de Chinese overheid deze moderne deportaties voor zichzelf verantwoordt. Oeigoeren zijn een Turkse etnische minderheid die in de provincie Xinjiang zowat 45 procent van de bevolking uitmaken.
16/11 18u30  Tom Van Grieken mag zichzelf opvolgen als partijvoorzitter Vlaams BelangLees meer >
16/11 17u15  Zo maakt u uw fiets winterklaar: vijf tips om vlot en veilig door de kou te fietsenDe temperatuur daalt en de dagen worden korter, maar dat betekent niet dat u uw fiets aan de kant hoeft te zetten. Duisternis, regen, sneeuw of vrieskou hoeven geen obstakel te zijn om te fietsen, zolang u enkele voorzorgsmaatregelen neemt.
16/11 17u15  Sinterklaas spreekt verlossende woorden bij aankomst in Antwerpen: "Er zijn dit jaar geen stoute kinderen"Sinterklaas heeft per stoomboot zijn jaarlijkse intrede in Antwerpen gedaan. Burgemeester Bart De Wever (N-VA) verwelkomde hem op het Eilandje, nadien nam de goedheilige man uitgebreid de tijd om de vele kinderen in het publiek te begroeten. Uiteindelijk bevestigde hij dat er dit jaar geen stoute kinderen zijn.
16/11 17u15  Chinese soldaten in burger ruimen mee barricades op in HongkongSoldaten van het Chinese Volksbevrijdingsleger hebben geholpen bij het opruimen van barricades die door betogers tegen de lokale regering waren opgeworpen. Het lijkt te gaan om een soort pr-operatie, want de soldaten waren niet in gevechtstenue en waren gewapend met bezems en emmers.
16/11 17u15  Ik wil begrijpen waarom mensen vluchtelingen zo hatenToen Zahid Ghaida het artikel las over de brandstichting in het toekomstige asielcentrum in Bilzen, was hij gechoqueerd. Hij postte een reactie op Facebook die viraal ging. Ze is ondertussen al mee dan 1.700 keer gedeeld. In deze opinie vertelt hij ons wie hij is en steekt hij zijn hand uit naar mensen die vluchtelingen haten.
16/11 16u00  Hoe maakt u uw fiets winterklaar? Vijf tips om vlot en veilig door de kou te fietsenDe temperatuur daalt en de dagen worden korter, maar dat betekent niet dat u uw fiets aan de kant hoeft te zetten. Duisternis, regen, sneeuw of vrieskou hoeven geen obstakel te zijn om te fietsen, zolang u enkele voorzorgsmaatregelen neemt.
16/11 16u00  Koppel ontdekt nazi-kledij onder verborgen luik op zolder bij verbouwingen in HilversumIn Hilversum in Nederland heeft een koppel bij verbouwingen nazi-kledij gevonden onder een verborgen luik op zolder. Het gaat om een jas van een bewaker, een pet en een kinderjas. 'Opeens komt de oorlog erg dichtbij.'
16/11 16u00  Rellen in Parijs, betoging voor eerste verjaardag gele hesjes afgelastLees meer >
16/11 15u00  Hierom mag de Belgische golfbreker nooit verdwijnenLees meer >
16/11 13u45  Christelijke vakbond ACV: "Twee op de drie werknemers worden na langdurige ziekte ontslagen"Twee op de drie werknemers die langdurige ziek zijn geweest en een terugkeer-traject hebben gevolgd om weer aan het werk te gaan, worden toch ontslagen door hun werkgever. Dat schrijft De Standaard op basis van een studie van de christelijke vakbond ACV. Volgens de vakbond komt dat omdat de begeleiding van langdurig zieken niet goed werkt.
16/11 13u45  Politie pakt 17 jongeren op die plundertocht in binnenstad Antwerpen plandenIn Antwerpen heeft de politie 17 jongeren gearresteerd omdat ze de intentie zouden hebben gehad om winkels in de binnenstad te plunderen en herrie te schoppen. De politie was vooraf te weten gekomen dat een aantal jongeren via sociale media hadden opgeroepen om op een bepaalde plaats in de stad verzamelen te blazen en van daaruit op plundertocht te vertrekken.
16/11 13u45  Komende nacht gaat het vrijwel overal in het land vriezenOp de meeste plaatsen is er deze namiddag een rustig en droog weertje, met zonnige perioden en enkele wolkenvelden. In het westen van het land verwacht het KMI wel meer wolken en in de kuststreek is een spatje regen niet uitgeloten. Het blijft fris met maxima van 4 tot 6 graden in de Ardennen en van 7 tot plaatselijk 9 graden elders. Komende nacht zal het vrijwel overal vriezen.
16/11 13u45  Volg LIVE: Sinterklaas vaart met stoomboot Antwerpen binnenVoor tienduizenden kinderen is het vandaag een hoogdag, want Sinterklaas vaart met zijn stoomboot Antwerpen binnen. Dankzij bovenstaande livestream hoeft u geen moment te missen van deze feestelijke gebeurtenis.
16/11 12u45  Zo maakt u uw robotmaaier klaar voor zijn winterslaapHet wordt kouder en dan stopt het gras met groeien. Tijd dus om de robotmaaier op te bergen. Hoe bereidt u die het beste voor op die lange rustpauze? 'De inspecteur' geeft enkele tips.
16/11 12u45  Zwaarste seksuele misdrijven verjaren sneller door fout in nieuwe wet, hoe kan dat?Door een fout in de nieuwe wet rond de verjaringstermijnen van seksuele misdrijven zal het zwaarste seksuele misdrijf tegen meerderjarigen, verkrachting met de dood tot gevolg, sneller verjaren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vorige week werd in de Kamer een wet goedgekeurd die de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen minderjarigen schrapt. Maar die wet heeft dus ook onbedoelde gevolgen voor de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen meerderjarigen.
16/11 11u45  Straks komt de Sint aan in Antwerpen, wij kregen hem al aan de lijn: "Zijn de kinderen braaf geweest? Ik hoop het beste"Hij komt! Sinterklaas komt deze namiddag met zijn stoomboot en gevolg aan in Antwerpen. Rond 14 uur geeft hij zijn langverwachte toespraak vlakbij het Museum aan de Stroom (MAS) en komen we te weten of er stoute kinderen zijn geweest. Het hele gebeuren is vanaf 13.30 uur te volgen op Ketnet of via onze livestream. Wij kregen de Sint al aan de lijn vanochtend en hadden enkele vraagjes.
16/11 11u45  Peter De Roover (N-VA): "Vroeger hadden we kunstenaars met een beter oog voor schoonheid"Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
16/11 10u30  Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zet schaar in budget voor opleiding en coaching van bedrijvenDe Vlaamse regering gaat volgend jaar 23 miljoen euro besparen op de subsidies die kleine en middelgrote ondernemingen konden krijgen voor opleidingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Voor middelgrote ondernemingen wordt het maximumbedrag voor die opleidingen gehalveerd. 'Het is logisch dat bedrijven zelf extra investeren in opleidingen', zegt de minister, die benadrukt dat er niet wordt bespaard op innovatie.
16/11 10u30  Beste koning Filip, hebt u voor de regeringsvorming al eens aan een vrouw gedacht?Lees meer >
16/11 09u30  Vijf boeren gedood door ordediensten bij schermutselingen in BoliviaIn Bolivia zijn vrijdag zeker vijf mensen doodgeschoten bij schermutselingen tussen cocaboeren en de ordediensten. Nog eens 34 anderen zouden gewond zijn geraakt. In totaal zijn er meer dan 100 personen opgepakt. De boeren steunen de afgetreden president Evo Morales, zelf een voormalige cocaboer.
16/11 09u30  Britse prins Andrew spreekt over sekszaak en banden met miljardair Epstein: "Ik kan mezelf wel voor de kop slaan"De Britse prins Andrew, een van de drie zonen van koningin Elizabeth, heeft op televisie voor het eerst gereageerd op de banden die hij had met Jeffrey Epstein. Dat is de van kindermisbruik verdachte miljardair die afgelopen zomer dood in zijn cel werd teruggevonden. Andrew zegt dat hij de koninklijke familie heeft teleurgesteld. En de Amerikaanse vrouw die hem beschuldigt van misbruik kan hij zich 'niet herinneren'.
16/11 09u30  23 miljoen bespaard: Vlaams minister van Economie Crevits zet schaar in budget voor opleiding en coaching van bedrijvenDe Vlaamse regering gaat volgend jaar 23 miljoen euro besparen op de subsidies die kleine en middelgrote ondernemingen konden krijgen voor opleidingen. Dat blijkt uit cijfers van Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Voor middelgrote ondernemingen wordt het maximumbedrag voor die opleidingen gehalveerd. 'Het is logisch dat bedrijven zelf extra investeren in opleidingen', zegt de minister, die benadrukt dat er niet wordt bespaard op innovatie.
16/11 09u30  Sire, hebt u voor de regeringsvorming al eens aan een vrouw gedacht?Lees meer >
16/11 08u30  Vijf jaar later: hoe verging het mooie jongen "Alex from Target"?Er simpelweg goed uitzien. Begin november 2014 was er niet meer nodig voor Alex Lee om de harten van tienermeisjes wereldwijd even sneller te doen slaan. Lee was toen nauwelijks 16 en verdiende een centje bij in de Amerikaanse winkelketen Target, in de hoop zo zijn studies te kunnen betalen. Toen een meisje hem eind oktober 2014 in werkplunje opmerkte en een foto van hem tijdens zijn werkzaamheden maakte, die foto op Tumblr plaatste waar hij door een Britse tiener opgemerkt werd, die de foto op haar Twitteraccount publiceerde, was het hek helemaal van de dam. Het succes leek aan zijn voeten te liggen, maar 5 jaar later heeft de jongeman opnieuw voor een anoniem leven gekozen.
16/11 08u30  Ambachtelijk kroketten rollen, de Sint of kinderkunstendag? Dit heeft het weekend voor u in pettoOp verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.
16/11 08u30  Zwaarste seksuele misdrijven verjaren sneller door fout in nieuwe wetDoor een fout in de nieuwe wet rond de verjaringstermijnen van seksuele misdrijven zal het zwaarste seksuele misdrijf tegen meerderjarigen, verkrachting met de dood tot gevolg, sneller verjaren. Dat schrijft het Nieuwsblad. Vorige week werd in de Kamer een wet goedgekeurd die de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen minderjarigen schrapt. Maar die wet heeft dus ook onbedoelde gevolgen voor de verjaringstermijn van seksuele misdrijven tegen meerderjarigen.
16/11 08u30  Grootste Belgische handelsmissie ooit: zit China nog op ons te wachten?Onder leiding van prinses Astrid trekken meer dan 630 bedrijven en instellingen de volgende 5 dagen door China. Daarmee is dit de grootste handelsmissie die ons land ooit heeft georganiseerd. Maar wat kunnen onze bedrijven daar precies verwachten? En zit China nog wel op ons te wachten?
16/11 07u30  Executie terdoodveroordeelde uitgesteld in VS na "aanzienlijke twijfel over zijn schuld"In de VS heeft het gerecht in Texas de geplande executie van een veroordeelde moordenaar uitgesteld, nadat er ernstige twijfels waren gerezen over de schuld van de man. Dat meldt de organisatie Innocence Project, die de terdoodveroordeelde vertegenwoordigt.
16/11 00u00  De afspraak op vrijdagHerbekijk hier 'De afspraak op vrijdag' van 15 november.
15/11 23u45  60-tal Bilzenaren betogen tegen brandstichting en haatverspreidingVanavond hebben een 60-tal mensen betoogd voor het gebouw van het toekomstige asielcentrum dat vorige zondag in brand is gestoken. Ze komen naar eigen zeggen op tegen haat en geweld, en willen aantonen dat er in Bilzen ook mensen zijn die helemaal anders denken dan de brandstichters.
15/11 22u30  Vliegen van Londen naar Sydney: Qantas-vlucht vestigt nieuw afstandsrecordEen Boeing 787 Dreamliner van de Australische maatschappij Qantas is na een vlucht van 19 uur en 19 minuten geland op de luchthaven van Sydney. Het toestal was opgestegen in de Britse hoofdstad Londen en had 46 passagiers en 6 bemanningsleden aan boord. Het ging om een ultralange testvlucht: het vliegtuig was niet volgeladen om de afstand van 17.800 kilometer zonder tussenstop te kunnen overbruggen.
15/11 22u30  Peter De Roover (N-VA): "De voorbije jaren is te veel vergeten dat kunst ook schoonheid is"Hoewel hij als Kamerfractieleider officieel niet betrokken is bij het cultuurbeleid van zijn partijgenoot, verdedigt Peter De Roover (N-VA) met hand en tand de beleidskeuzes van Vlaams minister-president en minister van Cultuur Jan Jambon. Diens beslissing om meer te investeren in erfgoed en minder in podiumkunsten heeft deze week tot grote consternatie geleid in de cultuursector.
15/11 21u15  Voormalig adviseur van president Trump veroordeeld voor leugens en manipulatie in Rusland-onderzoekLees meer >
15/11 21u15  Waar zit de bron van de brom? Nieuw onderzoek naar mysterieuze geluidsoverlast in LanakenDe Limburgse gemeente Lanaken schakelt een nieuw bedrijf in om de oorzaak van een mysterieus laag geluid te achterhalen, dat sommige inwoners hoorndol maakt. 'We moeten iets doen', zegt burgemeester Marino Keulen.
15/11 21u15  Vlaams Belang gaf sinds maart al 1,2 miljoen euro uit aan advertenties op Facebook, veel meer dan de andere partijenDe verkiezingen zijn dan wel al enkele maanden achter de rug, toch blijven de Vlaamse partijen investeren in Facebook-advertenties. Met Vlaams Belang als duidelijke koploper. Sinds maart 2019 heeft de partij al meer dan 1,2 miljoen euro uitgegeven. De totale uitgaven van alle partijen samen zijn goed voor 2,3 miljoen euro.
15/11 20u15  Waar zit de bron van de brom? Nieuw onderzoek naar geluidsoverlast in LanakenDe Limburgse gemeente Lanaken schakelt een nieuw bedrijf in om de oorzaak van een mysterieus laag geluid te achterhalen, dat sommige inwoners hoorndol maakt. 'We moeten iets doen', zegt burgemeester Marino Keulen.
15/11 18u00  Samen naakt douchen: wat denken kinderen daar zelf over?Na de training in de sportclub hop allemaal naakt onder de douche. Sommigen vinden dat de normaalste zaak van de wereld. 'Dat doen we altijd zo en ik vind het belachelijk dat je je daarvoor moet schamen', vertelt een jonge voetballer aan ons jongerenjournaal 'Karrewiet'. Anderen hebben het er moeilijk mee en trekken een onderbroek of zwembroek aan als ze in groep douchen. Bekijk hierboven de reportage van 'Karrewiet''.
15/11 18u00  Waarom er geen einde in zicht is voor de onrust in HongkongDe protesten in Hongkong duren al 23 weken. Waarom blijft dit conflict aanslepen en waar blijven de demonstranten hun energie vandaan halen? Serafijn Gentils, die momenteel in Hongkong is, sprak met Hongkongse jongeren om beter te begrijpen wat hen motiveert en waarom protesteren voor hen van levensbelang is.
15/11 18u00  Oud-ambassadeur Yovanovitch getuigt in impeachmentcommissie: "Tweets Trump zijn zeer intimiderend"Lees meer >
15/11 16u45  Netflix buigt voor Polen: kaart met concentratiekampen aangepast in docureeks over nazibeulNa kritiek van de Poolse regering past Netflix een kaart in de tv-reeks 'The devil next door' aan. Daarop zijn de nazi-concentratiekampen te zien onder de titel 'Polen'. Maar nu komt er extra tekst om aan te geven dat Polen op dat moment bezet was door nazi-Duitsland. De tv-serie gaat over de 'beul van Treblinka', John Demjanjuk, alias 'Ivan de Verschrikkelijke'.
15/11 16u45  Zondvloed in het oosten van Afrika: 2,5 miljoen mensen zijn getroffenLees meer >
15/11 16u45  Wannes Beernaert schreef nummer voor pas overleden zoontje: "Het is supermoeilijk, mijn reflex was om muziek te maken"Wannes Beernaert en zijn partner Julie moesten twee weken geleden plots afscheid nemen van hun zoontje Foss, amper 8 maanden oud. Om het verdriet te verwerken schreef Wannes het nummer 'Fly young bird', samen met de muzikanten van zijn band Ben Cane.
15/11 15u45  "Epische mash-up" van 17 Disneyliedjes maakt velen erg blijDat de wereld de Disneyliedjes, waarvan er wellicht spontaan veel kunnen meegezongen worden, nog lang niet beu gehoord is, bewijst het succes van een mash-up die tv-presentator Jimmy Fallon en actrice Kristen Bell onlangs in het programma van Fallon voorstelde. Intussen heeft het filmpje al meer dan 4 miljoen views op YouTube.
15/11 15u45  Nieuwe interim-president, nieuwe verkiezingen, maar ook opnieuw protest: wat is er aan de hand in Bolivia?Lees meer >
15/11 15u45  Hoe red je een schaap dat op zijn rug ligt?Als je in deze periode van het jaar op het platteland gaat wandelen, kan je wel eens schapen tegenkomen die op hun rug liggen. Dat klinkt onschuldig, maar de dieren raken zelf niet meer recht en kunnen sterven. De rugliggers weer recht helpen is heel simpel, maar je moet het wel op de juiste manier doen.
15/11 15u45  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling? 7 vragen en antwoordenHet parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 14u30  Mathias Vergels is peter van daklozenorganisatie: "Een dakloos meisje van drie jaar, dat hakt erin"Lees meer >
15/11 14u30  Populariteit van SUV?s doet CO2-uitstoot en brandstofverbruik spectaculair stijgenSUV?s zijn wereldwijd verantwoordelijk voor een spectaculaire stijging van de CO2-uitstoot. Dat blijkt uit de jaarlijkse energievooruitzichten van het Internationaal Energie Agentschap (IEA). 'In de afgelopen tien jaar vormden SUV's na de elektriciteitssector de belangrijkste oorzaak van de stijging van broeikasgassen', zegt IEA-directeur Fatih Birol aan de Nederlandse omroep NOS. En als de populariteit van deze zware vierwielers blijft toenemen, zal de vraag naar olie de komende decennia verder toenemen, ondanks de klimaatinspanningen.
15/11 14u30  Ontroerend gesprek op Studio Brussel: Wannes schreef een nummer voor zijn overleden zoontjeWannes Beernaert en zijn partner Julie moesten twee weken geleden plots afscheid nemen van hun zoontje Foss, amper 8 maanden oud. Om het verdriet te verwerken schreef Wannes het nummer 'Fly young bird', samen met de muzikanten van zijn band Ben Cane.
15/11 14u30  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof, maar wat doet die instelling precies? 7 vragen en antwoordenHet parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 12u30  Gent zoekt oplossing voor "vermiste" herbruikbare bekers na nieuwjaarsreceptieDe herbruikbare bekers die Gent al enkele jaren gebruikt tijdens de nieuwjaarsreceptie, worden vaak niet opnieuw ingeleverd. De stad onderzoekt nu hoe ze dat tijdens de komende receptie kan vermijden. Verdwenen bekers kosten de stad handenvol geld.
15/11 12u30  Kleinzoon laatste Italiaanse koning veroorzaakt deining: "Koninklijke familie keert terug"Lees meer >
15/11 12u30  Yasmine Kherbache (SP.A) wordt rechter bij Grondwettelijk Hof: "politieke poppenkast" of nuttig rechtsorgaan?Het parlement heeft SP.A-Kamerlid Yasmine Kherbache met een tweederdemeerderheid naar voren geschoven als nieuwe Nederlandstalige rechter van het Grondwettelijk Hof. Maar wat doet die instelling nu precies? En klopt het dat al die rechters een politieke kleur hebben? Alles wat u moet weten in 7 vragen.
15/11 10u00  PLAN B # 8: Waarom bespaart cultuurminister Jan Jambon op de subsidies voor cultuurprojecten?Lees meer >
15/11 10u00  Kunnen voedingsadvies op maat en een bijgestuurde winkelkar van u een gezondere mens maken?Wetenschappers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) starten vandaag met een nieuw, ambitieus onderzoek. Vierhonderd proefpersonen krijgen vijf maanden lang gepersonaliseerd voedingsadvies, om zo hun gezondheid en darmflora te verbeteren. Het project is een initiatief van SmarthWithFood, een spin-off van Colruyt Group.
15/11 10u00  Koning Filip heeft "beste woordvoerder achter de schermen": wie is de discrete Rafike Yilmaz?Rafike Yilmaz, woordvoerder van het Koninklijk Paleis, is tot ?beste woordvoerder achter de schermen? gekroond. De prijs werd gisteravond voor het eerst uitgereikt, tijdens de jaarlijkse ?Nacht van de woordvoerder?. ?Het is fijn om erkenning te krijgen voor het werk dat we de afgelopen zes jaar hebben geleverd?, reageert de discrete woordvoerder, op deze Dag van de Dynastie.
15/11 10u00  De politieke pyromanen van de jaren 30 zijn terug van weggeweestIn het Vlaams Parlement verweet Filip De Winter (Vlaams Belang) minister Bart Somers (Open VLD) een 'politiek pyromaan' (brandstichter, red.) te zijn. Het is maar de vraag in welke hoek we de pyromanen moeten zoeken. Herman Van Goethem kijkt vanuit een historische focus terug op de brandstichting in het asielcentrum van Bilzen op 10 november. Een analyse over politiek massageweld.
15/11 09u00  Chileens parlement maakt de weg vrij voor een nieuwe grondwetLees meer >
15/11 07u45  Antwerpen start nu al met winteropvang voor daklozen: "In onze stad hoeft niemand buiten te slapen"In de stad Antwerpen is de winteropvang voor daklozen begonnen. Normaal is dat op 1 december, maar omdat het al koud is, gaat die vroeger open. 'Niemand hoeft buiten te slapen', zegt schepen Tom Meeuws (SP.A).
15/11 07u45  Superfan Will Tura ging kijken naar concertfilm van Bruce Springsteen: ?Hij heeft mij helemaal ingepakt?Lees meer >
15/11 07u45  Stop de subsidies voor auto's op aardgasLees meer >
15/11 07u45  Dode en zware overlast door eerste zware sneeuwval in Frankrijk: "20 jaar geleden dat het zo vroeg zo veel sneeuwde"De eerste echt zware sneeuwval dit najaar in Frankrijk, zorgt meteen voor flink wat overlast in een aantal regio?s: zo'n 300.000 gezinnen zitten zonder elektriciteit en er is een man omgekomen onder een boom die omviel door de sneeuw. 'Volgens de Franse autoriteiten gaat het om sneeuwval die in 20 jaar niet is voorgekomen in Frankrijk. Zo hevig is het, en ongewoon, zo vroeg in het najaar', zegt correspondent Frank Renout.
15/11 06u30  "Rechtvaardige rechters" ligt ook niet in waterput bij Sint-Baafskathedraal in GentHet gestolen paneel van 'De rechtvaardige rechters' van 'Het lam gods' ligt ook niet in een waterput bij de Sint-Baafskathedraal in Gent. Stadsgids Dirk Van Nieuwenhuyze was ervan overtuigd dat het gestolen paneel zich in daar bevond, 'maar zonder succes, enkel een paar muntjes en een houten deksel kwamen naar boven.'
15/11 06u30  Dode en overlast door eerste zware sneeuwval in FrankrijkDe eerste echt zware sneeuwval dit najaar in Frankrijk, zorgt meteen voor flink wat overlast in een aantal regio?s. Zo zitten een 140.000 gezinnen zonder elektriciteit. Een man kwam om het leven toen een boom onder het gewicht van de sneeuw omviel en op zijn wagen terechtkwam.
15/11 06u30  VN: "Afrikaanse economische migranten zijn geen armoezaaiers, integendeel"Lees meer >
15/11 05u15  Kunnen we mensen gezonder maken door voedingsadvies op maat?Wetenschappers van de KU Leuven en het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) starten vandaag met een nieuw, ambitieus onderzoek. Vierhonderd proefpersonen krijgen vijf maanden lang gepersonaliseerd voedingsadvies, om zo hun gezondheid en darmflora te verbeteren. Het project is een initiatief van SmarthWithFood, een spin-off van Colruyt Group.
15/11 00u00  TerzakeHerbekijk hier 'Terzake' van donderdag 14 november.
14/11 23u30  BookSpot Literatuurprijs is Nederlands onderonsje: Wessel te Gussinklo en Sjeng Scheijen in de prijzenDe BookSpot Literatuurprijs 2019 voor fictie is gewonnen door de Nederlandse schrijver Wessel te Gussinklo voor het boek 'De hoogstapelaar'. De prijs voor het beste non-fictieboek is voor Sjeng Scheijen en zijn 'De avant-gardisten'. De enige Vlaamse genomineerde, Lieve Joris, valt buiten de prijzen.
14/11 23u30  Europese Investeringsbank stopt investeringen in fossiele brandstof en wil "klimaatbank van Europa" wordenDe Europese Investeringsbank (EIB) stopt vanaf eind 2021 met investeringen in projecten die te maken hebben met fossiele brandstoffen, zoals olie en gas. Dat liet het bestuur van de EIB weten bij de presentatie van een nieuwe strategie rond energie-investeringen.
14/11 22u15  Qatar Airways stopt met vrachtvluchten van amper 38 kilometer tussen Maastricht en LuikEr komt een einde aan de vrachtvluchten tussen Maastricht en Luik, twee steden die amper 38 kilometer van elkaar verwijderd liggen. Dat heeft de bevoegde Waalse minister Jean-Luc Crucke (MR) aangekondigd na een onderhoud met vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappij Qatar Airways.
14/11 22u15  Cultuursector reageert met gemengde gevoelens op aanbod van Jambon: "Dialoog had voordien moeten gebeuren"De cultuursector reageert met gemengde gevoelens op het aanbod van minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) om zelf te bepalen hoe het cultuurbudget over de verschillende instellingen en projecten verdeeld moet worden. Velen willen de uitgestoken hand van Jambon wel aannemen, maar hoe alles praktisch in zijn werk moet gaan, is onduidelijk. Michael De Cock, artistiek leider bij de KVS, benadrukt in 'Terzake' dat de dialoog met de sector al eerder had moeten gebeuren.
14/11 21u15  Internationaal Strafhof zet licht op groen voor onderzoek naar systematisch geweld tegen Rohingya in MyanmarLees meer >
14/11 21u15  Franse eurocommissaris Thierry Breton krijgt groen licht van Europa, inbreukprocedure geopend tegen VKHet Europees Parlement heeft donderdag het licht op groen gezet voor de Fransman Thierry Breton als Europees commissaris voor Interne Markt en Digitalisering. Hij haalde het ondanks de risico's op belangenvermenging waar verschillende europarlementsleden zich bezorgd over toonden. Ook de Roemeense Adina Valean kreeg groen licht als Europees commissaris voor Transport. De Hongaar Oliver Varhelyi is nog niet benoemd. De Europese Commissie heeft ook een inbreukprocedure gestart tegen het Verenigd Koninkrijk omdat het land geen kandidaat naar voren heeft geschoven voor de volgende Europese Commissie.
14/11 21u15  Antwerpse vuilnisophalers getuigen over toenemende agressie: "Ongeduldige chauffeurs rijden ons bijna omver"De Antwerpse vuilnisophalers hebben er genoeg van: de agressie van vooral ongeduldige automobilisten. De cijfers zijn duidelijk. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar in Antwerpen bijna dubbel zoveel gevallen van agressie tegen vuilnisophalers. Journalist Stef Meerbergen ging een nacht met hen op ronde. Bekijk zijn reportage hierboven of onderaan het artikel.
14/11 21u15  Tussen 1850 en 1900 werden opvallend meer "koekoekskinderen" geboren bij arme stadsgezinnenTussen 1850 en 1900 werden er in Vlaanderen en Nederland opvallend meer kinderen geboren van een andere biologische vader dan gedacht. Deze zogenoemde 'koekoekskinderen' kwamen in die tijd tot wel 10 keer meer voor bij arme gezinnen uit de stad, dan in boerenfamilies op het platteland. Dat blijkt uit DNA- en stamboomonderzoek van de KU Leuven bij meer dan 1.000 Vlamingen en Nederlanders.
14/11 20u00  Superman, Batman, the Thing, eigenlijk zijn ze JoodsHet Joods Museum brengt hommage aan de superhelden met de tentoonstelling 'Superheroes never die'. Iedereen kent wel een superheld, maar wist u dat die (in veel gevallen) bedacht waren door mensen met een Joodse achtergrond?
14/11 20u00  Allesbepalend examen in Zuid-Korea legt zelfs het vliegverkeer lam: "Belangrijkste dag in leven van student"In Zuid-Korea hebben ongeveer een half miljoen jongeren vandaag het 'Suneung'-examen afgelegd. De test bepaalt of jongeren naar de universiteit mogen, en naar welke universiteit. 'Het is bepalend voor je hele leven', vertelt correspondent Jeroen Visser vanuit Zuid-Korea. Opdat de studenten zich zouden kunnen concentreren, wordt het hele openbare leven in Zuid-Korea stilgelegd: vliegtuigen mogen niet landen en bouwwerven pauzeren hun werkzaamheden.
14/11 19u00  Indrukwekkend experiment met groot schip op strand: "Willen aantonen dat schip kan stranden zonder dat het schade oploopt"Een spectaculair gezicht in Bredene. Daar ligt een groot schip helemaal droog op het strand. Een experiment, zo blijkt.
14/11 19u00  Vlaamse kunstenaars bedekken 60 procent van hun kunst uit protest tegen besparingen van regering-JambonOngeveer tweehonderd Vlaamse artiesten hebben een foto of video gedeeld van kunst die 60 procent bedekt is. Dat doen ze in het kader van een actie tegen de aangekondigde besparingen van de Vlaamse regering om 60 procent minder uit te geven aan projectsubsidies. Met de maatregel neemt de Vlaamse regering volgens organisator en kunstenaarsorganisatie State of the Arts dan ook 60 procent cultuur en toekomstig erfgoed weg.
14/11 19u00  Meisjes van 12 en 13 jaar gearresteerd na vechtpartij aan school in MerksemIn Antwerpen heeft de politie twee meisjes van 12 en 13 jaar opgepakt voor de vechtpartij aan een school in Merksem vorige week. Een meisje van 13 werd toen aangevallen door een groep leerlingen van haar school. De aanval werd ook gefilmd en nadien massaal gedeeld op sociale media. De twee leerlingen zijn ondertussen vrijgelaten onder voorwaarden.
14/11 19u00  Antwerpse vuilnisophalers zijn toenemende agressie beu: "Ongeduldige chauffeurs rijden ons bijna omver"De Antwerpse vuilnisophalers hebben er genoeg van: de agressie van vooral ongeduldige automobilisten. De cijfers zijn duidelijk. In vergelijking met vorig jaar zijn er dit jaar in Antwerpen bijna dubbel zoveel gevallen van agressie tegen vuilnisophalers. De stad neemt maatregelen.
14/11 19u00  Vlaams minister van Samenleven Bart Somers bedreigd na stevig debat in Parlement, politie pakt verdachte opNa het pittige debat over Bilzen in het Vlaams Parlement heeft minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD) bedreigingen gekregen. 'Het dreigement liet niets aan de verbeelding over, het ging om brandstichting ten aanzien van Bart Somers en zijn woning', vertelt de politie van Mechelen-Willebroek. De politie heeft intussen een man opgepakt.
14/11 16u45  Minister De Block (Open VLD) over Bilzen: "We moeten een statement maken dat dit erover is"Minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) heeft in de Kamer haar beleid over het openen van een asielcentrum in Bilzen verdedigd. Ze veroordeelde ook in felle bewoordingen de brandstichting en riep iedereen op afstand te nemen van geweld.
14/11 15u45  Onderzoek crash MH17 richt zich meer en meer op MoskouLees meer >
14/11 14u30  Goede vriend van ex-president Barack Obama kandidaat bij Amerikaanse presidentsverkiezingenDe voormalige gouverneur van Massachusetts, Deval Patrick, stelt zich op de valreep nog kandidaat voor de Democraten bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. De deadline om dat te doen in zijn staat is morgen. Patrick is een goede vriend van voormalig Amerikaans president Barack Obama, en zou een gelijkaardige campagne willen voeren aan die van de ex-president.
14/11 14u30  Bao Di en Bao Mei: pandatweeling in Pairi Daiza heeft nu een echte naam. Waarom krijgen ze die pas na 100 dagen?Lees meer >
14/11 13u15  Ook Motorola lanceert een plooibare smartphoneNa Samsung en Huawei lanceert Motorola een smartphone waarvan je het scherm kan plooien. De Razr, want zo heet het toestel, is een heruitgave van de gsm van Motorola uit begin jaren 2000. Het toestel zal voorlopig nog niet verkocht worden in ons land.
14/11 13u15  Unia opent dossier over briefje in Sint-Niklaas met hakenkruis, politie stelt PV op tegen onbekendenLees meer >
14/11 12u15  Geen geld voor onafhankelijke journalistiek? Wij weten nog 120 miljoen liggen!Wie discussies over staatssteun en overheidsmiddelen wil voeren, let best op de grootteorde van de bedragen. Want terwijl iedereen zich focust op de schamele Vlaamse subsidies voor journalistiek, staat federaal de sluis wagenwijd open om de mediaconglomeraten te voorzien van overheidsgeld.
14/11 12u15  Verenigd Koninkrijk gaat voorlopig geen kandidaat voordragen voor de Europese CommissieHet Verenigd Koninkrijk zal voor de Britse parlementsverkiezingen van 12 december geen kandidaat voordragen om in de nieuwe Europese Commissie te zetelen. Dat heeft de Britse regering bevestigd in een brief aan Commissievoorzitster Ursula von der Leyen.
14/11 12u15  Geweld escaleert in Hongkong, mogelijk avondklok in het weekendAl voor de vierde dag op rij zijn er deze week erg gewelddadige protesten in Hongkong. Studenten werpen barricades op voor universiteiten en blokkeren de wegen. Werknemers protesteren vreedzamer tijdens hun lunchpauze. De overheid zou mogelijk een avondklok afkondigen voor het weekend.
14/11 12u15  Experiment met reusachtig schip op strand: "Willen aantonen dat schip kan stranden zonder dat het schade oploopt"Een spectaculair zicht in Bredene. Daar ligt een reusachtig schip helemaal droog op het strand. Een experiment, zo blijkt.
14/11 12u15  Akkoord tussen directie en vakbonden bij De Lijn Vlaams-Brabant: staking eindigt morgenDe directie en de vakbonden bij De Lijn in Vlaams-Brabant zijn het eens geworden over de aanpak van het sociaal conflict daar. De staking, die zich vandaag al voor de tiende dag op rij liet voelen, wordt morgen stopgezet.
14/11 12u15  Minister-president Jan Jambon (N-VA): "Cultuursector mag alternatieve begroting voorstellen, ik wil dat bekijken"Minister-president Jan Jambon (N-VA) heeft in de commissie Cultuur gezegd dat de cultuursector een alternatief voorstel mag doen om het geld in de cultuursector te verdelen.
14/11 11u15  Anuna De Wever raakt niet in Madrid voor klimaatconferentie: "We zullen online proberen te volgen"Lees meer >
14/11 10u00  Turkse president Erdogan bij VS-president Trump: "Uitspraak van Macron over "hersendode NAVO" is onaanvaardbaar"De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt de uitspraken van zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron over de 'hersendode NAVO onaanvaardbaar'. Dat heeft hij woensdag gezegd op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump in Washington.
14/11 10u00  Brieven naar de Sint? Je kan ze vanaf nu posten, het secretariaat van de Sint is geopendSinterklaas is in aantocht en dus moet Bpost klaar zijn voor de vele brieven die de goedheilig man zal ontvangen. Het secretariaat van de Sint is opnieuw open. Jong en oud kan aan de brieven beginnen.
14/11 10u00  Moet u grijze tandvullingen laten vervangen door witte? "Zonder klachten heeft dat geen voordeel"Het heeft 'geen voordeel' om grijze tandvullingen te laten vervangen door witte, als u geen klachten heeft en als uw vullingen in orde zijn. Dat zegt Stefaan Hanson van het Verbond van der Vlaamse Tandartsen in 'De inspecteur' op Radio 2.
14/11 10u00  Cultuursector protesteert tegen besparingen Vlaamse regering, S.M.A.K. in Gent gesloten uit solidariteitVanochtend is er opnieuw protest van de cultuursector in Brussel tegen de geplande besparingen van de regering-Jambon, in en aan het Vlaams Parlement. Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.) in Gent blijft uit solidariteit gesloten vandaag.
14/11 08u45  Anuna De Wever raakt niet in Madrid voor klimaatconferentie: "We zullen online proberen volgen"Lees meer >
14/11 08u45  Rob de Nijs over ziekte van Parkinson: "Enorme opluchting dat ik niet meer hoef te acteren op podium"De Nederlandse zanger Rob de Nijs (76) heeft voor het eerst openlijk gesproken over het feit dat hij de ziekte van Parkinson heeft. Hij deed dat in het praatprogramma 'Pauw'. 'Het is voor mij een enorme opluchting dat het bekend werd en dat ik geen toneelstukje meer hoef op te voeren op het podium.'
14/11 07u45  Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen voelen opnieuw stakingen bij De LijnOpnieuw een stakingsdag bij vervoersmaatschappij De Lijn, in twee provincies is er mogelijk hinder.
14/11 07u45  FC Barcelona lanceert nieuw shirt met politiek tintje: "Catalaanse roots niet vergeten"Lees meer >
14/11 06u45  Ik ben het demoniseren van generaties beuBabyboomer Lieve Willems is het beu dat generaties elkaar zwart maken. Er is namelijk ophef onstaan na uitspraken van invloedrijke millennials over de generatie van de babyboomers. Op haar beurt merkt Willems op dat de generatie van haar 85-jarige moeder ook onderwerp is van spot. Ze roept elke generatie op om te leren van elkaar.
14/11 00u00  6 tot 12 november 1944: de ondergang van het Duitse reuzenslagschip TirpitzLees meer >
14/11 00u00  Paars-groen of paars-geel: welke bonte kleurencombinaties kan de federale regering krijgen?Een nieuwe federale regering vormen is niet gemakkelijk omdat er altijd wel een bont allegaartje van partijen nodig is om een meerderheid te vormen. Journalisten hebben voortdurend de mond vol van paars-groen en paars-geel. Maar wat betekenen die bonte kleurencombinaties nu ook alweer? Een overzicht van het politieke kleurenpalet.
13/11 23u45  Afscheidnemend Europees president Donald Tusk: "Brexit is het echte einde van het Britse imperium"Twee weken voor het aantreden van zijn opvolger Charles Michel heeft Europees Raadsvoorzitter Donald Tusk woensdagavond in een toespraak aan het Europacollege in Brugge geen blad voor de mond genomen. 'Brexit is het echte einde van het Britse imperium', betoogde Tusk, die ook de Franse president Emmanuel Macron een veeg uit de pan gaf.
13/11 22u45  Turkse president Erdogan op de koffie bij VS-president Trump: "Uitspraak van Macron over "hersendode NAVO" is onaanvaardbaar"De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt de uitspraken van zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron over de 'hersendode NAVO onaanvaardbaar'. Dat heeft hij woensdag gezegd op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump in Washington.
13/11 22u45  Jean-Marie Dedecker sceptisch over Belgische regeringsvorming : "Op naar nieuwe federale verkiezingen met Pasen"Lees meer >
13/11 21u45  Turkse president Erdogan op de koffie bij VS-president Trump: "Uitspraak van Franse president over hersendode NAVO is onaanvaardbaar"De Turkse president Recep Tayyip Erdogan vindt de uitspraken van zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron over de 'hersendode NAVO onaanvaardbaar'. Dat heeft hij woensdag gezegd op bezoek bij de Amerikaanse president Donald Trump in Washington.
13/11 21u45  Tom Van Grieken (Vlaams Belang): "Burgers die zich willen verzetten tegen asielcentra, kunnen rekenen op onze steun"Lees meer >
13/11 20u45  Verplichte digitale inschrijving voor Vlaamse scholen is uitgesteldHet Vlaams Parlement heeft woensdag een decreet gestemd dat de nieuwe inschrijvingsregels voor scholen definitief uitstelt tot het schooljaar 2021-2022. De verplichte invoering van digitale inschrijvingen wordt uitgesteld.
13/11 20u45  Personeel De Lijn in Vlaams-Brabant blijft donderdag stakenOok vanavond is het verkeer van De Lijn verstoord door een staking van de socialistische vakbond ACOD in heel Vlaanderen. 'Globaal gezien is 70 procent van de chauffeurs uitgereden, de hinder is het grootst op de stadsnetten en aan de kust', klinkt het bij De Lijn. De staking eindigt vanavond, behalve in Vlaams-Brabant.
13/11 20u45  Getuige in impeachmentonderzoek naar Donald Trump: "Nog nooit meegemaakt van een Amerikaanse president"Lees meer >
13/11 19u45  Leren en bewegen tegelijkertijd, deze interactieve sportspeelmuur maakt het mogelijkRekensommen en spellingsoefeningen maken, dat doen leerlingen elke dag in de klas, zittend op een stoel. Maar het kan ook anders, zo kon ons jongerenjournaal 'Karrewiet' vaststellen tijdens een bezoek aan de nieuwe interactieve sportspeelmuur in Brasschaat.
13/11 19u45  Impeachmentonderzoek naar president Trump: eerste getuigen aan het woordLees meer >
13/11 19u45  Smeltende gletsjers kunnen gigantische hoeveelheden elektriciteit producerenLees meer >
13/11 18u30  Nieuwe nummerplaten beginnen binnenkort met "2", maar 2-KAK-123 en 2-NVA-123 mogen nietNog voor het einde van dit jaar zullen nieuwe nummerplaten beginnen met een '2'. Sinds 2010 begint elke nummerplaat met het cijfer 1, maar alle toegestane combinaties zijn binnenkort opgebruikt.
13/11 18u30  Dewinter en Somers clashen over Bilzen: "Dit is waarom we niet met uw partij willen samenwerken"In het Vlaams Parlement is het tot een clash gekomen tussen parlementslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) en Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open VLD). Dewinter verweet Somers 'politiek misbruik' te maken van de brandstichting in het toekomstige asielopvangcentrum in Bilzen. 'Ons samenlevingsmodel wordt bedreigd door mensen zoals u', repliceerde Somers.
13/11 16u00  Gentse politie plant extra controles aan boot voor asielzoekersDe Gentse politie gaat extra patrouilleren aan de Reno, de boot waar asielzoekers vanaf december opgevangen zullen worden. De extra controle komt er op vraag van Fedasil, het agentschap dat verantwoordelijk is voor de opvang van asielzoekers. Ze vragen om die maatregel naar aanleiding van de brand in het opvangcentrum in Bilzen.
13/11 16u00  "Ok boomer", het is nu aan ons millennials om keet te schoppenMillennial Amber Brouns vindt het te makkelijk dat columnist Louis Van Dievel, die behoort tot de babyboomers, zich op de borst klopt over de maatschappelijke verwezenlijkingen van zijn generatie. Ze heeft het gevoel dat die generatie hierdoor de verzuchtingen van de jongere generaties afwimpelt. Zolang dat het geval is, zal ze babyboomers blijven behandelen met eenzelfde afwijzend ?ok boomer?.
13/11 16u00  Nederlandse premier Rutte over snelheidsverlaging van 130 naar 100 km/u: "Dit is een rotmaatregel"De Nederlandse premier Mark Rutte noemt de beslissing om de maximumsnelheid op Nederlandse snelwegen te verlagen naar 100 km per uur, een 'een rotmaatregel'. Maar tegelijk benadrukt hij hoe belangrijk het is. De snelheidsbeperking is een van de stappen die de overheid zet om het teveel aan stikstof in Nederland te verhelpen.
13/11 14u45  Nederlandse premier Rutte over snelheidsverlaging: "Dit is een rotmaatregel"Gisteren raakte bekend dat in Nederland de maximumsnelheid op snelwegen omlaag gaat naar 100 km per uur. De Nederlandse premier Mark Rutte noemde die beslissing vandaag 'een rotmaatregel', maar benadrukte wel het belang ervan. De snelheidsbeperking is een van de stappen die de overheid zet om het teveel aan stikstof in Nederland te verhelpen.
13/11 14u45  Minister Somers wil communicatie rond asielcentrum Bilzen verbeteren: "Heldere informatie geven aan buurtbewoners"Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) zal op korte termijn iemand naar Bilzen sturen die de communicatie zal verzorgen tussen het Rode Kruis, Fedasil, het stadsbestuur en de Bilzenaren. Dat heeft hij aangekondigd bij een bezoek aan Bilzen, waar vorige zondag brand werd gesticht in een toekomstig asielcentrum.
13/11 11u15  Gent Jazz kan niet elke bezoeker die ticket had voor Sting terugbetalenGent Jazz slaagt er niet in de tickets terug te betalen voor het concert van Sting dat op het laatste moment geannuleerd werd afgelopen zomer. Bij 'De inspecteur' op Radio 2 gaf de organisatie meer toelichting.
13/11 11u15  Theo Francken (N-VA): "Uitleg bij komst asielcentrum Bilzen kwam te laat", minister Maggie De Block (Open VLD) ontkentIn Bilzen hebben de buurtbewoners te laat en te weinig duiding gekregen bij de komst van het asielcentrum, waar zondagavond brand werd gesticht. Dat vindt Kamerlid en voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). 'Je moet geen weken en maanden wachten om info-avonden te organiseren, want dan beginnen de indianenverhalen.' Maar bevoegd minister Maggie De Block (Open VLD) spreekt hem tegen.
13/11 09u00  Cultuursector komt bijeen in Brussel: "Tonen van positieve impact van kunst op mensen"Gisterenavond is de Vlaamse cultuursector bijeengekomen om zich te beraden over de besparingen die de Vlaamse regering in het vooruitzicht stelt. Heel wat organisaties hadden hun grote kanonnen afgevaardigd. Niettemin stond de straat voor de Beursschouwburg vol met mensen uit alle geledingen van de cultuurwereld, die hun engagement al te graag ventileerden. In totaal waren zo'n 2.000 mensen opgedaagd.
13/11 09u00  Drake na boegeroep: "Vanaf nu zal ik hier ieder jaar komen optreden!"Lees meer >
13/11 07u45  Afzettingsprocedure tegen Trump vanaf nu openbaar: hysterie en tv-show in WashingtonLees meer >
13/11 06u30  Opnieuw massaprotesten tegen sociale ongelijkheid in ChiliIn verschillende Chileense steden zijn gisteravond honderdduizenden manifestanten op straat gekomen om te protesteren tegen sociale ongelijkheid en de hoge kosten voor gezondheidszorg, onderwijs en transport. Ze eisen onmiddellijke grondwettelijke hervormingen.
13/11 06u30  Oppositieleidster roept zichzelf uit tot interim-president BoliviaLees meer >
13/11 06u30  Zonder photoshop en zonder make-up: nieuwe YouTubereeks "Labels" spit het fenomeen "body positivity" uitVandaag lanceert VRT NWS 'Labels', een nieuwe onlinedocureeks waarin reporter Yassine Atari (23) op zoek gaat naar jongeren die een 'label' opgekleefd krijgen. In de eerste aflevering belicht hij het fenomeen 'body positivity' waarbij jongeren zich tonen zoals ze zijn, zonder make-up of photoshop.
13/11 06u30  Tram of bus nemen vandaag? Houd rekening met mogelijke hinder!Wie vandaag een bus of tram van De Lijn wil nemen, moet rekening houden met hinder. De socalistische vakbond ACOD gaat in heel Vlaanderen staken. Het zou kunnen dat hier en daar ook leden van de andere vakbonden meestaken, maar hun bonden steunen de acties niet. Gisteren is er nog overleg geweest over het sociaal conflict bij De Lijn in Vlaams-Brabant, maar dat heeft niks opgeleverd.
13/11 06u30  Publieke hoorzittingen in afzettingsprocedure tegen Trump vandaag van start: hysterie en tv-show in WashingtonLees meer >
13/11 00u00  75 jaar geleden: West-Zeeuws-Vlaanderen bevrijd en verwoestLees meer >
12/11 21u45  De afspraakHerbekijk hier 'De afspraak' van dinsdag 12 november.
12/11 21u45  Bart Somers (Open VLD) na brand in Bilzen: "Geweld gebruiken om je mening op te dringen is politieke terreur"Vlaams minister van Binnenlands Bestuur, Bestuurszaken, Inburgering en Gelijke Kansen Bart Somers (Open VLD) schuwt de grote woorden niet om de brandstichting in het toekomstig asielcentrum in Bilzen te veroordelen. Hij vindt dat je zo'n misdaad niet krachtig genoeg kan veroordelen.
12/11 20u30  Leger en politie proberen vrede te bewaren in Bolivia, ex-president Morales aangekomen in MexicoDe Boliviaanse ex-president Evo Morales is aangekomen in Mexico. Daar werd hij naartoe gebracht met een Mexicaans regeringsvliegtuig. Hij kreeg er ook asiel aangeboden. De ex-president was eerst gestrand in Paraguay. Morales voelde zich naar eigen zeggen bedreigd, nadat hij gedwongen ontslag had moeten nemen als president. Intussen raken voor- en tegenstanders van Morales slaags in de stad La Paz en wordt er geplunderd. Het leger en de politie bundelen de krachten om de rust zo veel mogelijk te bewaren.
12/11 20u30  Minuscuul, talrijk en immuun voor straling: deze diertjes sturen Belgische wetenschappers naar het ISSHet Studiecentrum voor Kernenergie en de universiteit van Namen gaan volgende maand raderdiertjes de ruimte in sturen. Dat zijn piepkleine meercellige organismen die veel beter dan de mens kunnen overleven in de ruimte. Wetenschappers willen onderzoeken hoe ze dat doen, in de hoop om astronauten in de toekomst beter te kunnen beschermen tijdens verre ruimtereizen.
12/11 20u30  Christelijke Mutualiteit betaalt dubbel zoveel sessies psychotherapie terug in 5 jaar tijdHet aantal kinderen, jongeren en jongvolwassenen die via de Christelijke Mutualiteit (CM) een tegemoetkoming krijgen voor psychotherapie, is in vijf jaar tijd met bijna 50 procent toegenomen. Omdat de nood aan psychologische hulpverlening groot is, verdubbelt CM vanaf 1 januari 2020 het aantal terugbetaalbare sessies.
12/11 20u30  Niet bestrijdingsmiddel buxusmot, maar vlooien- en tekenbandjes van huisdieren zijn mezendoders, stelt onderzoekNiet bestrijdingsmiddelen tegen de buxusmot, maar geneesmiddelen voor huisdieren zouden de oorzaak kunnen zijn van de sterfte onder mezen. Nederlands onderzoek wijst concreet naar resten van middelen tegen vlooien en teken als boosdoener. ?Dit resultaat hadden we niet zien aankomen, maar het is bijzonder interessant?, zegt Geert Gommers van SOS Mezen in 'De wereld vandaag'.
12/11 19u15  Belgische wetenschappers sturen piepkleine diertjes de ruimte in om te onderzoeken hoe ze straling overlevenHet Studiecentrum voor Kernenergie en de universiteit van Namen gaan volgende maand raderdiertjes de ruimte in sturen. Dat zijn piepkleine meercellige organismen die veel beter dan de mens kunnen overleven in de ruimte. Wetenschappers willen onderzoeken hoe ze dat doen, in de hoop om astronauten in de toekomst beter te kunnen beschermen tijdens verre ruimtereizen.
12/11 19u15  Robert De Niro en Al Pacino samen in maffiafilm "The Irishman": "We beseffen amper hoe iconisch we zijn"Lees meer >
12/11 18u00  Paars-groene meerderheid in de maak voor abortus tot 18 weken zwangerschap, bisschoppen vragen grondig debatLees meer >
12/11 18u00  Antwerpsupporter Ben Vanleene (28) vermist na wedstrijd Antwerp-Club BruggeDe politie en het parket hebben een opsporingsbericht verspreid van Ben Vanleene, een Antwerpfan van 28 die zondagavond spoorloos verdween na de wedstrijd tegen Club Brugge. Volgens de politie gaat het om een onrustwekkende verdwijning.
12/11 18u00  Nederland verlaagt maximumsnelheid op de snelweg naar 100 km per uurIn Nederland wordt de maximumsnelheid op de snelweg verlaagd naar 100 km per uur. Nu bedraagt die maximumsnelheid nog 130 km per uur. 's Nachts zal er wel nog aan 130 km per uur gereden mogen worden. De snelheidsbeperking is de belangrijkste maatregel die de Nederlandse regering neemt tegen de stikstofcrisis.
12/11 17u00  Parket opent onderzoek naar racistische commentaren na brandstichting in asielcentrum BilzenHet parket van Limburg opent een onderzoek naar de racistische commentaren op sociale media, die geplaatst werden na de brandstichting in Bilzen. Zondagavond woedde er een zware brand in een voormalig woonzorgcentrum, dat vanaf half december als asielcentrum gebruikt zou worden. Na de brand volgde er een stroom aan racistische reacties op sociale media. De daders riskeren nu een boete en zelfs een celstraf.
12/11 17u00  HERBEKIJK: Protest tegen komst asielcentrum in Dormaal, "130 asielzoekers is veel te veel"Eind vorige maand ging 'Terzake' op bezoek in Dormaal in Vlaams-Brabant waar op 7 november normaal een asielcentrum de deuren opent. 130 asielzoekers zouden er ondergebracht worden in een voormalig woonzorgcentrum. De gemeente en veel bewoners van Dormaal voelen zich voor het blok gezet. Hen is geen keuze gelaten en ze hebben veel vragen. Herbekijk de reportage hierboven naar aanleiding van de brandstichting in een toekomstig asielcentrum in Bilzen.
12/11 17u00  Overleg bij De Lijn mislukt: socialistische vakbond gaat staking uitbreiden naar heel VlaanderenDe verzoeningsvergadering tussen de directie van De Lijn en de vakbonden is mislukt. De socialistische vakbond wil de staking uitbreiden naar heel Vlaanderen. De christelijke en liberale vakbond doen niet mee. De staking bij De Lijn duurt al ruim een week. Ze begon in de Vlaamse Rand en sloeg dan over naar de rest van Vlaams-Brabant.
12/11 14u30  Hillary Clinton: "Schande dat Britse regering rapport over Russische inmenging in Britse politiek niet wil vrijgeven"De voormalige Democratische presidentskandidate Hillary Clinton heeft gezegd dat het een schande is dat de Britse regering een rapport over Russische inmenging in de Britse politiek niet wil vrijgeven. Het rapport gaat onder meer over spionage, infiltratie en inmenging bij verkiezingen, waaronder ook het brexitreferendum van 2016.
12/11 14u30  Overleg bij De Lijn mislukt: socialistische vakbond wil staking uitbreiden naar heel VlaanderenDe verzoeningsvergadering tussen de directie van De Lijn en de vakbonden is mislukt. De socialistische vakbond wil de staking uitbreiden naar heel Vlaanderen, de liberale en christelijke vakbonden gaan daarover hun leden raadplegen. De staking duurt al ruim een week, eerst in de Vlaamse Rand, daarna ook in de rest van Vlaams-Brabant.
12/11 14u30  Gewelddadige aanval op 13-jarig meisje na school in Merksem: beelden massaal gedeeld op sociale mediaHet parket voert een onderzoek naar een geval van zinloos geweld in Merksem, in Antwerpen. Een meisje van 13 uit Brasschaat werd vrijdag zwaar toegetakeld door leerlingen van haar school. De aanval werd ook gefilmd en nadien massaal gedeeld op het sociale media. Het meisje heeft een klacht ingediend bij de politie in Brasschaat. De school reageert geschokt en gaat maatregelen nemen tegen de betrokken leerlingen.
12/11 14u30  Eigenaar asielcentrum Bilzen laat zich niet intimideren: ?Nog meer reden om door te gaan met opvang?De reacties op de aangestoken brand in Bilzen afgelopen weekend, zijn heftig. Op sociale media vooral, laten mensen harde boodschappen achter, over de asielzoekers die normaal vanaf volgende maand opvang krijgen in het voormalige rusthuis, maar er wordt ook uitgehaald naar de eigenaar van het gebouw. Maar die vrouw laat zich niet intimideren, ze voelt zich nog meer gesterkt in haar overtuiging en wil de schade zo snel mogelijk herstellen, zodat het tijdelijke asielcentrum open kan. Bekijk haar verhaal in bovenstaande reportage.
12/11 13u30  E19 richting Antwerpen volledig versperd in Brecht na ongeval met vrachtwagensLees meer >
12/11 13u30  Acteur Michael Pas: "Mensen die naar theater komen kijken, leven niet in een ivoren toren, het zijn gewone Vlamingen"Vanavond komen spelers uit het hele culturele veld samen in de Beursschouwburg in Brussel om zich te bezinnen over acties. De sector is in shock door de aangekondigde besparingen. Michael Pas, acteur en ook woordvoerder van de acteursgilde, begrijpt de kritiek die de afgelopen dagen op de culturele sector gegeven is niet. Hij vindt dat cultuur weldegelijk een maatschappelijke en economische meerwaarde heeft.
12/11 13u30  Stad Bilzen plaatst camera's in omgeving toekomstig asielcentrum na zware (aangestoken) brandDe stad Bilzen gaat camera's plaatsen in de omgeving van het toekomstig asielcentrum, waar afgelopen weekend een zware brand gewoed heeft. Dat meldt burgemeester Johan Sauwens (Trots op Bilzen). De brand bleek aangestoken te zijn. Intussen heeft een 25-tal inwoners van Bilzen zich al aangemeld als vrijwilliger om te helpen de schade te herstellen.
12/11 12u15  Kleinzoon krijgt liefdesbrieven van gesneuvelde opa na 100 jaar voor het eerst te zienLees meer >
12/11 12u15  Roman Polanski: nieuwe film, nieuw schandaalTegelijk met de lancering van de film 'J'accuse' over de Dreyfus-zaak, duikt een nieuw getuigenis op tegen regisseur Roman Polanski. Dit keer zegt een Franse vrouw dat ze door Polanski is verkracht in de jaren 70. Als gevolg van de onthulling is een aantal interviews met acteurs over de nieuwe film geannuleerd. Polanski zelf verwerpt de beschuldiging.
12/11 12u15  Het is onverdedigbaar dat een topvoetballer minder sociale bijdragen betaalt dan een verpleegkundigeProfvoetballers krijgen van de overheid een fikse korting op de sociale zekerheid. Het regent politieke voorstellen om de korting op de sociale bijdragen van voetballonen te herzien. Professor arbeidseconomie Stijn Baert noemt het tegenbod van de Pro League alleszins 'oneerbaar'. Voor Baert is de toetssteen dat een voetballer met een jaarloon van 3 miljoen euro straks ?in centen en procenten? meer moet afdragen dan een armere sporter.
12/11 11u00  Hoe twee kleine Franstalige partijen informateur Magnette tot bij zijn gedroomde regering kunnen brengenLees meer >
12/11 10u00  Om de 39 seconden sterft een kind aan een longontstekingLees meer >
12/11 10u00  Na de "coup" in Bolivia: "Onrust in Zuid-Amerika komt door ongelijkheid, polarisering en het leger"De Boliviaanse president is door het leger verjaagd naar Mexico. Het is het zoveelste voorbeeld van sociale en politieke onrust in Zuid-Amerika. Volgens de Ecuadoraanse historica Magaly Rodriguez Garcia zijn daar drie belangrijke redenen voor: ongelijkheid, polarisatie en het leger.
12/11 09u00  Kat met 2 gezichten: "Ondanks alle beperkingen blijft ze ervoor gaan!"Lees meer >
12/11 09u00  Disney-erfgename: "Hey babyboomers, jullie zijn oud en worden minder relevant met de dag"Volgens de Disney-erfgename Abigail Disney moeten babyboomers, de bijnaam voor mensen die geboren zijn tussen 1946 en 1964, zich minder moeien met de problemen van vandaag en vooral de jongeren laten doen. Het is een nieuwe aflevering in een schijnbaar groeiende generatiekloof.
12/11 08u00  Opnieuw hinder bij De Lijn in Vlaamse rand en Leuven, vandaag opnieuw overlegHet busverkeer in de Vlaamse rand is vandaag nog steeds verstoord door een vakbondsactie. De hinder is echter beperkt, in de regio Leuven is er matige hinder. Vanaf 8 uur zitten directie en vakbonden van De Lijn opnieuw samen op de hoofdzetel in Mechelen onder leiding van een sociaal bemiddelaar over het sociaal conflict bij de chauffeurs in Vlaams-Brabant dat al een week aansleept. Dat is vernomen in vakbondskringen.
12/11 08u00  Vlaamse regering wil beter overzicht van subsidies: "Meer transparantie en makkelijker bijsturen"Vlaams minister van Begroting Matthias Diependaele (N-VA) gaat een databank laten maken om een beter overzicht te krijgen van de 3 miljard euro aan subsidies die de Vlaamse overheid uitgeeft. Dat schrijft De Tijd.
12/11 08u00  Mogelijk acties bij de wegpolitie na incident met agent die in de lucht schootEr komen mogelijk protestacties bij de wegpolitie, die vooral actief is op de snelwegen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. De liberale vakbond is boos, omdat een agent gestraft is voor een waarschuwingsschot.
12/11 08u00  Meer fietspaden: Vlaamse overheid wil uw huis of voortuin sneller kunnen onteigenenDe Vlaamse regering wil een einddatum vastleggen in onderhandelingen over onteigeningen. Zo moet het mogelijk worden om sneller fietspaden aan te leggen. Dat zetten de kranten Het Nieuwsblad en De Standaard vandaag in de kijker.
12/11 08u00  Voormalig Amerikaans president Carter (95) ondergaat ingreep om druk op hersenen te verlagenDe vroegere Amerikaanse president Jimmy Carter is opgenomen in een ziekenhuis in Atlanta. Hij ondergaat er een ingreep om de druk op z'n hersenen te verlichten na een bloeding. Die is het gevolg van een aantal valpartijen de voorbije maanden. Jimmy Carter was president van de Verenigde Staten van 1977 tot 1981, hij is intussen 95. Hij is de oudste nog levende president van de VS.
12/11 08u00  "Meer dan 180 eenden gestorven na actie dierenactivisten"Na de inval van een veertigtal dierenrechtenactivisten in een foie grasbedrijf in het West-Vlaamse Bekegem, zijn al meer dan 180 dieren gestorven van stress. Dat laat de eigenaar weten.
12/11 06u45  Zimbabwe wil honderden olifanten verhuizenZimbabwe wil 600 olifanten en ander wild verhuizen van het door droogte getroffen zuiden van het land naar andere wildparken. Het Afrikaanse land heeft te kampen met de ergste droogte sinds decennia.
12/11 06u45  Leger en politie proberen vrede te bewaren in Bolivia, ex-president Morales onderweg naar MexicoDe Boliviaanse ex-president Evo Morales is onderweg naar Mexico, waar hij asiel krijgt aangeboden. Morales voelde zich naar eigen zeggen bedreigd, nadat hij gedwongen ontslag had moeten nemen als president. Ondertussen raken voor- en tegenstanders van Morales slaags in de stad La Paz en wordt er geplunderd. Het leger en de politie bundelen de krachten om de rust zo veel mogelijk te bewaren.
12/11 00u00  75 jaar geleden: Antwerpen leeft in angst door terreur van "vliegende bommen"Vanaf oktober 1944, en dat bijna een half jaar lang, was Antwerpen het doelwit van Duitse vliegende bommen en raketten. Voor de Duitsers een wanhoopspoging om de Antwerpse haven te treffen. Voor de Antwerpenaren een periode waarin iedereen voortdurend bedreigd werd.
12/11 00u00  Meer dan 180 eenden gestorven na actie dierenactivistenNa de inval van een veertigtal dierenrechtenactivisten in een foie grasbedrijf in het West-Vlaamse Bekegem, zijn al meer dan 180 dieren gestorven van stress. Dat laat de eigenaar weten.
12/11 00u00  Huiszoeking in Brusselse lokalen van speciale eenheden politieLees meer >
11/11 21u45  Terzake docu: Reggie in HollywoodEr waait een nieuwe wind door de tv-industrie in Amerika. In enkele populaire series zoals 'Atlanta', 'Insecure' en 'Black-ish' bestaat de cast bijna uitsluitend uit zwarte acteurs en actrices. Met succes, want de kijkcijfers zijn gigantisch. De series schuwen nochtans de rauwe realiteit van racisme en geweld in het Amerika van Trump van vandaag niet. De Britse presentator, acteur en nu ook scenarioschrijver Reggie Yates trekt naar Hollywood om uit te zoeken hoe dat komt. En het verschil met het tv-landschap in Europa wordt voor Reggie snel duidelijk. Een eigen voorstel om ook zo'n reeks te maken, krijgt hij in z'n eigen land niet verkocht. Maar in de VS is er wel interesse van een producer.
11/11 21u45  Laurent (9) haalt wellicht dit jaar zijn universitair diplomaLaurent, een jongen van 9 jaar oud uit Oostende, haalt wellicht dit jaar nog zijn diploma aan de universiteit. Dat zou van hem het jongste kind ooit met een universitair diploma maken. Het liefst van al wil hij het eeuwige leven uitvinden. En daar is hij goed mee bezig.
11/11 21u45  Vernieuwde Boekenbeurs trekt 3.000 bezoekers meer dan vorig jaar: "Verdergaan op ingeslagen weg"De Boekenbeurs in Antwerpen heeft dit jaar 123.658 bezoekers getrokken, ongeveer 3.000 meer dan vorig jaar. Dat meldt de organisatie. Die is heel gelukkig, en niet enkel daarom: de vernieuwingsoperatie in samenspraak met de auteurs, werkt. Volgend jaar gaat de directie verder op de ingeslagen weg. 'We zijn niet enkel een kookbeurs meer.'
11/11 20u30  Iran opnieuw in overtreding met nucleair akkoordVolgens het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) heeft Iran opnieuw enkele bepalingen van het nucleair akkoord dat het in 2015 met de internationale gemeenschap gesloten heeft, met de voeten getreden.
11/11 19u30  Boekenbeurs trekt 3.000 bezoekers meer dan vorig jaarDe Boekenbeurs in Antwerpen heeft dit jaar 123.658 bezoekers getrokken, ongeveer 3.000 meer dan vorig jaar. Dat meldt de organisatie.
11/11 18u30  Asielcentrum in Dormaal: "We zijn op onze hoede na de brand in Bilzen"Het stadsbestuur van Zoutleeuw is op zijn hoede nadat gisterennacht in Bilzen brand werd gesticht in een toekomstig asielcentrum. Ook in Dormaal bij Zoutleeuw is er zo'n tijdelijk asielcentrum gepland en er is net als in Bilzen heel wat protest tegen de komst. Om brandstichting of vandalisme te vermijden houdt de politie het centrum in Dormaal al een tijdje extra in de gaten.
11/11 18u30  Directie en vakbonden De Lijn onderhandelen morgen opnieuw over staking in Vlaams-BrabantDirectie en vakbonden van De Lijn onderhandelen morgen vanaf 8 uur op de hoofdzetel in Mechelen onder leiding van een sociaal bemiddelaar over het sociaal conflict bij de chauffeurs in Vlaams-Brabant dat al een week aansleept. Dat is vernomen in vakbondskringen.
11/11 18u30  Brexitpartij komt bij Britse verkiezingen niet op tegen Conservatieve parlementsledenBij de komende Britse verkiezingen van 12 december zal de Brexitpartij van Nigel Farage niet opkomen in de kiesdisctricten waar de Conservatieven een verkozene hebben. Op die manier wil Farage voorkomen dat de 'leave'-stemmen verdeeld worden, waardoor Labour of de Liberal Democrats met de zetels zouden gaan lopen. 'Ik denk dat dit een tweede referendum kan voorkomen', zei Farage.
11/11 16u30  Twee Belgen en vier Nederlanders opgepakt die terreurgroep IS gefinancierd zouden hebben via benefietactiesTwee Belgen en vier Nederlanders zijn opgepakt in een onderzoek naar terreurfinanciering. Ze zouden geld ingezameld hebben met allerlei acties, zogezegd om oorlogsslachtoffers te steunen. Maar in werkelijkheid gaven ze het geld -zo'n 130.000 euro- aan IS-strijders of mensen die banden hadden met IS.
11/11 16u30  Spoorwerken Brussel-Zuid achter de rug: "Vanaf morgen treinverkeer weer normaal"De grote werkzaamheden aan de treinsporen bij het station Brussel-Zuid zitten erop. Bijna een maand zijn spoorarbeiders bezig geweest met 65 seinen en 170 wissels te moderniseren. Daardoor werden de afgelopen weken heel wat treinritten geschrapt en gewijzigd.
11/11 15u15  Vinder overhandigt "gestolen" spullen aan Mathieu van der Poel: "Had medelijden toen ik hem zo in de regen zag staan"Veldrijder Mathieu van der Poel heeft zijn koersbril en regenjas terug. Hij raakte die kwijt tijdens een training vorige week op de Drieboompjesberg in de Kempen bij Westmalle. Van der Poel dacht eerst dat de spullen gestolen waren, maar dat bleek uiteindelijk niet zo. De vinder contacteerde de redactie van Radio 2 Antwerpen, omdat hij de spullen persoonlijk aan van der Poel wilde overhandigen. Dat gebeurde vandaag op de jaarmarktcross in Niel.
11/11 15u15  LIVE: Informateur Paul Magnette (PS) geeft een stand van zaken van zijn opdrachtVolg hier live de persconferentie van de federale informateur Paul Magnette (PS) in de Kamer.
11/11 14u15  Twee mensen in kritieke toestand bij hevige protesten in HongkongIn Hongkong is het opnieuw tot hevige protestacties gekomen tegen het beleid van de regering en de invloed van China. Twee personen raakten daarbij zwaargewond, een van hen werd van dichtbij neergeschoten door een politieagent.
11/11 13u15  Veel onduidelijkheid en geweld in Bolivia na aftreden van president Evo MoralesIn Bolivia is president Evo Morales onvindbaar sinds de voorbije nacht. Hij had op de televisie zijn aftreden aangekondigd, naar eigen zeggen om meer geweld te vermijden. Morales spreekt van een burgerlijke staatsgreep. Ook zijn vicepresident en heel wat andere hooggeplaatste medewerkers zijn opgestapt of gearresteerd. Uit bevriende landen komt veel kritiek.
11/11 13u15  Bekijk: Einde Eerste Wereldoorlog traditioneel herdacht met Last Post in IeperAan de Menenpoort in Ieper is het einde van de Eerste Wereldoorlog herdacht, vandaag 101 jaar geleden. Dat gebeurde onder meer met het blazen van de Last Post. Het was de 31.586e keer dat de Last Post werd gespeeld onder de Menenpoort, ter herdenking van de gesneuvelden. Deze Wapenstilstand is de eerste sinds de grootschalige herdenking van 100 jaar Wereldoorlog I de afgelopen jaren. Er was opvallend minder volk aanwezig, ook vanuit de nationale politiek waren er weinig tot geen vertegenwoordigers.
11/11 12u00  Ook vandaag hinder bij De Lijn in Vlaams-Brabant, staking gaat zevende dag inIn Vlaams-Brabant is er ook vandaag hinder bij de bussen van De Lijn, door een vakbondsactie. Het is al de zevende dag op rij dat een deel van de buschauffeurs niet uitrijdt. Ze protesteren tegen het personeelstekort, daardoor kunnen ze hun verlofdagen en rustdagen amper opnemen.
11/11 12u00  De vaststelling van de Spaanse verkiezingen: "Spanje is niet immuun voor opkomst van uiterst rechts"Bij de Spaanse parlementsverkiezingen is de socialistische PSOE dan wel met voorsprong de grootste partij gebleven, maar de grote overwinnaar is het uiterst rechtse Vox. Die partij is de op twee na grootste geworden van Spanje. Het ziet er bovendien niet naar uit dat de politieke impasse in Spanje nu makkelijk zal opgelost raken.
11/11 12u00  Actrice Paula Sleyp (oma Paula uit "Sesamstraat") is overledenActrice Paula Sleyp is overleden. Ze was vooral bekend als oma Paula uit 'Sesamstraat', waar ze vaak te zien was in gesprekken met Tommie en Ieniminie. Sleyp is 88 geworden, ze had al enkele jaren gezondheidsproblemen.
11/11 09u45  Groot risico op CO-vergiftiging in 1 op de 10 gecontroleerde Vlaamse woningen: nieuwe campagne gelanceerdIn 1 op de 10 woningen die het agentschap Wonen-Vlaanderen controleert, is er een groot risico op CO-vergiftiging. En elk jaar belanden meer dan 500 Vlamingen in het ziekenhuis omdat ze het giftige gas ingeademd hebben. Daarom start Vlaams minister van Wonen Mathias Diependaele (N-VA) met een nieuwe preventiecampagne.
11/11 09u45  "Singles Day" doet kassa van Chinese webwinkels hallucinant rinkelenElf november vandaag. Dat is 11/11 op de kalender, eenzame eentjes dus. In China staat die datum al enkele jaren te boek als 'Singles Day', een alternatieve Valentijnsdag voor vrijgezellen. Een groot shopfestijn is het. En ook dit jaar worden opnieuw records gebroken.
11/11 09u45  17 procent van alle auto's in Vlaanderen zijn diesels die vanaf 1 januari niet meer in Antwerpen en Gent mogen rijdenMaar liefst 17% van alle wagens in Vlaanderen zijn dieselwagens die niet meer voldoen aan de strengere normen in de lage-emissiezones van Antwerpen en Gent. Dat blijkt uit cijfers van het autosectorfederatie Febiac. De normen in die emissiezones worden van 1 januari 2020 strenger. Dieselwagens tot en met euronorm 4 mogen vanaf dan de stad niet meer binnen tenzij u diep in de buidel tast.
11/11 07u15  "Heilige grond": hoe het oorlogstoerisme al snel na de Grote Oorlog op gang kwamAl snel nadat op 11 november 1918 de wapenstilstand werd ondertekend, kwam het oorlogstoerisme (of vredestoerisme) in Vlaanderen en Frankrijk op gang. En dat werd meteen ook vrij massaal, alleen al in de zomer van 1919 bezochten naar schatting 60.000 personen de slagvelden in ons land.
11/11 07u15  "Waarom pas ik niet in dat perfecte plaatje?": 8 jongeren getuigen over de druk van 30 wordenLees meer >
11/11 00u30  Het Journaal LaatBekijk hier 'Het Journaal Laat' van zondag 10 november.
11/11 00u00  Lobbyen in de Kamer en de regering: "Dat begint heel simpel, je krijgt een uitnodiging voor het voetbal of een etentje"Lobbyisten, vertegenwoordigers van sectoren die druk proberen uit te oefenen op de politiek, ze zijn overal. Ze cirkelen rond de regering en ze zijn actief in het parlement. Sluitende regels zijn er niet, ondanks de gevaren. 'Een professionele lobbyist gaat op zoek naar je zwakke plekken.' Getuigenissen uit de Wetstraat.
11/11 00u00  Politieke benoemingen: N-VA en MR stellen alle andere in de schaduwDe politieke benoemingen gingen de afgelopen jaren weer hard. Uit onderzoek van VRT NWS blijkt dat N-VA en MR het merendeel van de jobs kregen. Maar zijn zulke benoemingen vanuit de politiek ook een slechte zaak?
11/11 00u00  Van Frankrijk tot Chili: wereldwijd komen mensen op straat. Onze experten leggen uit wat er aan de hand isDe voorbije weken haalden tal van protesten het nieuws. Het lijkt wel alsof overal ter wereld mensen de straat op trekken om te betogen. VRT NWS selecteerde 8 protestbewegingen, van Libanon over Chili tot onze buurlanden Frankrijk en Nederland, en legt uit waarom ze daar protesteren.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x "De zevende dag"18/11 00u00 - VRT NWS: Bekijk hier 'De zevende dag' van zondag 17 november.
18x Bekijk: 30 jaar val van de Berlijnse muur, hoe verschillend was het leven van de "Ossies" en de "Wessies"?18/11 00u00 - VRT NWS: Op 9 november 1989 viel de Berlijnse muur, die 28 jaar lang de Duitse hoofdstad opsplitste in Oost- en West-Berlijn. De muur deelde de stad fysiek in twee, en verscheurde zo ook families. De twee stadsdelen verschilden echter ook cultureel: de westkant stond onder invloed van het kapitalistische Westen, terwijl de oostkant onder een communistisch regime viel. Bekijk hieronder hoe anders het leven van 'Ossies' en 'Wessies' eruitzag.
5x KMI waarschuwt voor regen en sneeuw, Binnenlandse Zaken activeert nummer 1722 voor niet-dringende hulp17/11 23u15 - VRT NWS: Het gaat vannacht flink regenen in ons land. Vanuit Duitsland trekt een regenzone via het oosten naar het westen. Het KMI waarschuwt voor tot 25 liter regen per vierkante meter in Limburg. In de Ardennen is er kans op sneeuw. Binnenlandse Zaken heeft zondagavond het nummer 1722 voor niet-dringende interventies geactiveerd. De bedoeling is om het noodnummer 112 zo vrij te houden voor mensen die dringende medische of dringende brandweerhulp nodig hebben.
4x Sammy Mahdi herverkozen als voorzitter van Jong CD&V17/11 22u00 - VRT NWS: Sammy Mahdi is herverkozen als voorzitter van Jong CD&V. Hij was de enige kandidaat om zichzelf op te volgen. Er is ook een nieuw nationaal bureau van Jong CD&V verkozen. Mahdi is ook een van de zeven kandidaten om Wouter Beke op te volgen als partijvoorzitter van CD&V.
3x Child Focus lanceert keiharde campagne tegen kindermisbruik17/11 21u00 - VRT NWS: Ter gelegenheid van de Europese Dag van de Bescherming van Kinderen tegen Seksueel Misbruik, morgen, lanceert Child Focus een opvallend confronterende campagne. Het campagnefilmpje is gemaakt door seksuologe Goedele Liekens en is een expliciete reconstructie van seksueel kindermisbuik, nagespeeld door volwassenen.
3x Tientallen cultuurhuizen zetten de deuren open op Kunstendag voor Kinderen17/11 21u00 - VRT NWS: Op 200 verschillende plaatsen in Vlaanderen en Brussel hebben jonge kinderen kunnen proeven van dans, theater, muziek, architectuur en nog veel meer tijdens de Kunstendag voor Kinderen. De Kunstendag voor Kinderen was dit jaar aan de achtste editie toe.
2x Verkeer ligt 310 seconden stil in Gent, 1 seconde per dode in het verkeer17/11 14u30 - VRT NWS: In Gent is om 11 uur het verkeer 310 seconden stilgelegd ter hoogte van het kruispunt van de Sint-Bernadettestraat met de Hogeweg. Een seconde voor elk dodelijk slachtoffer dat vorig jaar op Vlaamse wegen te betreuren viel. De actie past in de zesde internationale herdenkingsdag voor verkeersslachtoffers.
2x Iedereen Chinees: milieuactivist Zhang Jinwei, "Confrontatie werkt hier niet, wij moeten het subtiel aanpakken"17/11 14u30 - VRT NWS: In het kader van de economische missie in China, laten we deze week jonge Chinezen aan het woord die een bijzondere missie of project hebben. Hoe slagen ze erin hun dromen waar te maken in een land dat almaar welvarender en machtiger wordt, maar waar steeds minder plaats is voor persoonlijke meningen en overtuigingen? Hoeveel ruimte hebben burgers voor hun persoonlijke doelen en hoe zien ze de rol van hun land in de wereld? Iedereen Chinees.
2x Wereld Prematurendag: "Kinderen geboren vanaf 32 weken verdienen betere opvolging"17/11 15u30 - VRT NWS: Bijna 1 op de 10 kinderen komt in Vlaanderen prematuur op de wereld. Te vroeg, dat wil zeggen dat de moeder minder dan 37 weken zwanger was. De extreem vroeggeboren kinderen, vanaf 24 weken zwangerschap, hebben veel medische verzorging en opvolging nodig, maar ook de kinderen die vanaf 32 weken ter wereld komen, hebben een hoger risico op ontwikkelingsproblemen en verdienen betere opvolging. Dat is een boodschap van Kind en Gezin op deze Wereld Prematurendag (zie video bovenaan).
2x "Kans van 1 op 1 miljoen": hert torst gewei met 3 takken in Michigan17/11 16u45 - VRT NWS: Lees meer >

Statistieken

Artikels:
27200
Gelezen:
2183
Aantal lezers nu:
24


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven