dinsdag 22 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
22/05 17u30  Pas tijdens de Verlichting werd ‘ras’ een thema, zegt deze promovendus De komst van het begrip 'ras' creëerde een onderscheid dat daarvoor nauwelijks bestond: dat tussen mensen met een verschillende huidskleur. De Canadese cultuurhistoricus Devin Vartija promoveert deze week aan de Universiteit Utrecht op dit onderwerp.
22/05 16u45  Download hier de volledig vernieuwde Volkskrant app Lees meer >
22/05 15u00  Is Groot-Brittannië mede schuldig aan de humanitaire catastrofe in Jemen? Groot-Brittannië dreigt zijn wapenleveranties aan Saoedi-Arabië te moeten stoppen omdat hiermee burgerdoelen in Jemen worden gebombardeerd. Als de rechter hiertoe besluit, betekent dit een grote overwinning voor mensenrechtenorganisaties die al jaren beweren dat de Britse en andere westerse regeringen met hun miljardenwapenleveranties mede schuldig zijn aan de humanitaire catastrofe in Jemen.
22/05 14u00  Stedelijk Museum geeft workshops om ethisch kompas van medewerkers te ontwikkelen Het Stedelijk Museum in Amsterdam neemt na het tumultueuze vertrek van artistiek directeur Beatrix Ruf maatregelen om onder meer belangenverstrengeling te voorkomen. Het museum organiseert dit jaar workshops waarin ‘het ethisch kompas van de medewerkers nader zal worden ontwikkeld aan de hand van praktijkvoorbeelden’.
22/05 12u15  Mag de partijleider van de linkse partij Podemos in een huis van 615.000 euro wonen? Het is een huis met een zwembad ingebed in granieten rotsblokken en een tuin met een zen-gedeelte. Twee badkamers, ruwe houten balken en een open haard. En zelfs een apart huisje voor gasten. Koopsom: 615 duizend euro. Kan een leider van Podemos, met een vriendin die ook Podemos-politica is, in zo‘n luxe villa wonen? Dat is de vraag die de leden van de linkse partij deze week moeten beantwoorden in een referendum. ‘Als ze zeggen dat we moeten aftreden, dan treden we af’, aldus Pablo Iglesias, de voorman van Podemos.
22/05 12u00  Ophef in Spanje om villa van linkse partijleider: mag hij in huis van 615.000 euro wonen? Het is een huis met een zwembad ingebed in granieten rotsblokken en een tuin met een zen-gedeelte. Twee badkamers, ruwe houten balken en een open haard. En zelfs een apart huisje voor gasten. Koopsom: 615 duizend euro. Kan een leider van Podemos, met een vriendin die ook Podemos-politica is, in zo‘n luxe villa wonen? Dat is de vraag die de leden van de linkse partij deze week moeten beantwoorden in een referendum. ‘Als ze zeggen dat we moeten aftreden, dan treden we af’, aldus Pablo Iglesias, de voorman van Podemos.
22/05 11u45  Ophef in Spanje om villa van linkse partijleider: leden spreken zich uit in referendum Het is een huis met een zwembad ingebed in granieten rotsblokken en een tuin met een zen-gedeelte. Twee badkamers, ruwe houten balken en een open haard. En zelfs een apart huisje voor gasten. Koopsom: 615 duizend euro. Kan een leider van Podemos, met een vriendin die ook Podemos-politica is, in zo‘n luxe villa wonen? Dat is de vraag die de leden van de linkse partij deze week moeten beantwoorden in een referendum. ‘Als ze zeggen dat we moeten aftreden, dan treden we af’, aldus Pablo Iglesias, de voorman van Podemos.
22/05 11u30  Ziekenhuizen veel meer kwijt aan schadeclaims na medische fouten Het bedrag dat Nederlandse ziekenhuizen kwijt zijn aan schadeclaims na medische fouten is in tien jaar tijd bijna vervijfvoudigd: van 9,4 miljoen euro in 2007 tot 43,2 miljoen in 2016.
22/05 11u30  Economie, Europa en immigratie: daar draait het om in het regeerakkoord Het regeerakkoord in Italië is rond en er is een nieuwe premier aangewezen: de hoogleraar Conte. De populistische partners Lega en de Vijfsterrenbeweging sloten akkoorden op de drie hoofdthema's: economie, Europa en immigratie.
22/05 10u45  Wapenleveranties aan Saoedi-Arabië onder vuur: is Groot-Brittannië medeverantwoordelijk voor de humanitaire catastrofe in Jemen? Groot-Brittannië dreigt zijn wapenleveranties aan Saoedi-Arabië te moeten stoppen omdat hiermee burgerdoelen in Jemen worden gebombardeerd. Als de rechter hiertoe besluit, betekent dit een grote overwinning voor mensenrechtenorganisaties die al jaren beweren dat de Britse en andere westerse regeringen met hun miljardenwapenleveranties mede schuldig zijn aan de humanitaire catastrofe in Jemen.
22/05 08u30  Friesland derde in top 10 beste Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet Friesland staat op nummer drie in de lijst van Lonely Planet met Europese reisbestemmingen die ten onrechte over het hoofd worden gezien. Niet eerder eindigde een Nederlandse bestemming zo hoog op de jaarlijkse lijst van de wereldberoemde reisgids.11 
22/05 07u45  Australische aartsbisschop schuldig bevonden aan verzwijgen misbruik Een rechtbank in Australië heeft aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide schuldig bevonden aan het in de doofpot stoppen van kindermisbruik door een priester in de jaren 70. Wilson (67) is wereldwijd de hoogstgeplaatste geestelijke binnen de katholieke kerk die schuldig is bevonden aan het achterhouden van misbruik.
22/05 07u00  Dumoulin is niet gerust op klinkende zege in tijdrit Tom Dumoulin is maandag op verkenning geweest in het dal tussen de vreeswekkende bergwanden van de Dolomieten. Hij is er niet enthousiaster op geworden. Het parcours van de 34,2 kilometer lange tijdrit tussen Trento en Rovereto, waarop hij dinsdag in de Giro d’Italia mogelijk de roze trui kan heroveren, is hem niet op het lijf geschreven. ‘Ik hou van de tijdrit, maar ik heb mooiere parcoursen gezien. Het is supersnel en vlak. Dat is niet helemaal zoals ik het wil hebben.’11 
22/05 02u15  Justitie VS onderzoekt claim van Trump dat FBI in zijn campagneteam infiltreerde Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.14 
22/05 00u15  Werk aan de winkel voor de onbarmhartige dogmaridder kardinaal Eijk Jorge Mario Bergoglio, Argentijn van Italiaanse komaf en beter bekend als paus Franciscus, heeft eind april gesproken met een homoseksuele Chileen, Juan Carlos Cruz. Dat was bekend, maar wat de paus precies tegen Cruz had gezegd niet. In El País onthulde Cruz zaterdag wat de paus hem had toevertrouwd: ‘God heeft je gemaakt zoals je bent en hij houdt van je zoals je bent.’20 
Laatste update: vandaag om 17u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/05 00u00  Wie is de compromispremier van de Italiaanse populistische regering?Een grote onbekende, ‘zonder enig benul van politiek’, moet de misschien wel vreemdste regeringscoalitie uit de Italiaanse geschiedenis gaan leiden.11 
21/05 23u45  Nieuwe bestuursstructuur Buma/Stemra moet einde maken aan geruzie en affairesMet een nieuwe bestuursstructuur die vandaag ingaat, hoopt auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra de ruzies en affaires van de afgelopen jaren achter zich te laten. Vandaag moeten de leden van de organisatie die geld int voor aangesloten componisten, tekstschrijvers en tekstdichters op de ledenvergadering akkoord gaan met de wijzigingen.
21/05 21u45  Complottheorieën rond Hitlers dood kunnen voorgoed de prullenbak inDe complottheorieën rond de dood van Adolf Hitler kunnen voorgoed de prullenbak in. Westers wetenschappers hebben voor het eerst zijn stoffelijke resten kunnen onderzoeken, en zij hebben met zekerheid vastgesteld dat de Duitse nazileider in 1945 in Berlijn zelfmoord heeft gepleegd.
21/05 21u30  Nigeriaanse arts overleefde ebolavirus: ‘Als het virus artsen verwoest, gaat alle hoop verloren’De Nigeriaanse arts Akinniyi Fadip raakte in 2014 besmet met het ebolavirus, maar hij overleefde het. Nu kijkt hij met grote zorg naar Congo. 'Ik heb geleerd dat het leven zo voorbij kan zijn.'
21/05 21u15  Maduro is ‘herkozen’, maar Venezolanen vragen zich op sociale media af: wat nu?In Venezuela blijft voorlopig een straffe socialistische wind waaien. Nicolás Maduro is zondagavond als winnaar uitgeroepen van de zeer omstreden presidentsverkiezingen. ‘Nooit eerder heeft een kandidaat in Venezuela 68 procent van de stemmen behaald’, jubelde de socialist in zijn overwinningsspeech. ‘Het is een historische triomf.’
21/05 21u15  Spierballentaal uit Amerika: Iran krijgt de ‘strengste sancties in de geschiedenis’ opgelegdDe Verenigde Staten gaan Iran in een ‘economische wurggreep’ nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo presenteerde maandag een lijst van twaalf ‘basale eisen’ waaraan Iran moet voldoen alvorens de Amerikanen zullen loslaten.
21/05 16u30  In Venezuela waait voorlopig een straffe socialistische windNicolás Maduro heeft zich zondagavond als winnaar uitgeroepen van de zeer omstreden presidentsverkiezingen in Venezuela. 'Nooit eerder heeft een kandidaat 68 procent van de stemmen behaald', jubelde de socialist in zijn overwinningsspeech. 'Het is een historische triomf.'
21/05 13u15  Iran verzet zich met alle macht tegen de doorbraak van SadrMoqtada al-Sadrs partij is de grote winnaar van de verkiezingen in Irak. Wie is deze Gregor Samsa van de Iraakse politiek? Om iets van zijn politieke beweging te begrijpen, moet je naar de stadswijk die zijn familienaam draagt: Sadr City.
21/05 13u15  Paus tegen homoseksuele man: ‘God heeft je zo gemaakt en houdt zo van je’‘God heeft je zo gemaakt en houdt zo van je.’ Dat zei paus Franciscus tegen een Chileense homo met wie hij vorige week een gesprek had over misbruik in de kerk. Volgens Juan Carlos Cruz kwam zijn seksualiteit bij dat onderhoud ter sprake omdat sommige bisschoppen hem probeerden af te schilderen als een geperverteerd figuur.
21/05 13u15  Onder interim-coach Sturing plaatst Vitesse zich wél voor Europees voetbalToen Edward Sturing in april de ontslagen Henk Fraser opvolgde, dreigde Vitesse de play-offs om Europees voetbal mis te lopen. De ploeg was in een vrije val terechtgekomen. Laagvliegers Roda JC en NAC bleken te sterk voor het lamgeslagen elftal.
21/05 10u45  Schutter Columbine: van welopgevoede jongen tot koelbloedige moordenaar. Ging het in Texas ook zo?Dylan Klebold was welopgevoed, zelfstandig, makkelijk in de omgang - tot hij op een dag twaalf medeleerlingen doodschoot op Columbine High School. In dit interview, oorspronkelijk gepubliceerd in 2016, blikte zijn moeder terug.
21/05 08u30  Dumoulin verliest weer kostbare seconden op de roze trui na formidabele demarrage YatesDe man in het roze, Simon Yates, heeft voor de tweede dag op rij goede zaken gedaan in het algemeen klassement. Na een krachtige demarrage op de laatste klim moet titelverdediger Tom Dumoulin een gat laten dat oploopt tot 41 seconden. Dumoulin is onder de indruk van de sterke Brit: ‘Hij reed zo hard weg, niet normaal.’
21/05 08u30  'Nu we zover zijn gekomen, willen we serieus gaan meedoen ook'Dick Lukkien zoekt een stoel. De trainer van FC Emmen moet even bijkomen van de middag waarop FC Emmen de belangrijkste zege uit zijn bestaan boekte. Niet eerder speelde de Drentse club, in 1985 toegetreden tot het betaalde voetbal, op het hoogste niveau, maar na de 3-1 zege op Sparta in de play-offs is promotie naar de eredivisie nu echt een feit.
21/05 07u30  Maduro wint; oppositie erkent uitslag nietNicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vannacht bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.
21/05 07u15  Maduro wint verkiezingen; oppositie erkent uitslag nietNicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vannacht bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.
21/05 07u00  Waarom Venezuela wéér koos voor Maduro - de president die het land de afgrond in stortteMet voedselpakketten en feesttoelages lokt president zijn kiezers naar de stembus.
21/05 06u45  Maduro wint verkiezingen Venezuela; oppositie erkent uitslag nietNicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vannacht bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.
21/05 05u00  Maduro wint verkiezing Venezuela; oppositie erkent uitslag nietNicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vannacht bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.
21/05 04u00  VS zullen uitslag verkiezingen Venezuela niet erkennenAl voordat de definitieve uitslag van de Venezolaanse presidentsverkiezingen bekend is heeft de VS verklaard de uitslag ervan niet te zullen erkennen. Dat zei de onderminister van Buitenlandse Zaken John Sullivan.
21/05 02u30  'Handelsoorlog tussen VS en China ligt voorlopig stil'De Amerikaanse minister van Financiën Steve Mnuchin heeft zondagavond op de zender Fox News gezegd dat de handelsoorlog tussen zijn land en China voorlopig stilligt. De Amerikaanse importheffingen op Chinees staal zijn opgeschort, nadat beide landen vooruitgang hebben geboekt bij de handelsbesprekingen die de afgelopen twee dagen zijn gehouden.
20/05 22u00  Koerswijziging van besturen naar actievoeren door Meyer en Marijnissen blaast SP'ers de partij uitDrie gemeenteraadsleden van de SP in Venray stappen op. Hun kritiek richt zich op de nieuwe partijkoers, uitgestippeld door de landelijke partijtop. Het ogenschijnlijk lokale politieke akkefietje is het zoveelste scheurtje in het socialistische bastion.
20/05 22u00  Erdogan roept Turken in Europa op massaal op hem te stemmen volgende maandDe Turkse president Erdogan heeft de Turken in Europa tijdens een bijeenkomst in de Bosnische hoofdstad Sarajevo opgeroepen massaal op hem te stemmen bij de vervroegde verkiezingen van volgende maand in Turkije. Hij riep de Europese Turken op zich ‘niet te laten verdelen’ door de landen waarin zij wonen.
20/05 20u00  Telecombedrijven misleiden klanten met ‘gratis’ aanbiedingen en oneerlijke contractenVeel Europese telecomaanbieders misleiden hun klanten met ‘gratis’ aanbiedingen. Bovendien ontbreekt op hun websites vaak informatie over het indienen van klachten en kunnen veel telecombedrijven hun contractvoorwaarden wijzigen zonder hun klanten het recht te geven dat contract vervolgens op te zeggen.
20/05 20u00  De Graafschap terug in Eredivisie ten koste van Almere CityWaar Flevoland blijft hunkeren heeft de Achterhoek weer een vertegenwoordiger op het hoogste niveau. De Graafschap verzekerde zich zondagavond van promotie door een 2-1 zege op Almere City, genoeg na de 1-1 in Almere vier dagen eerder.
20/05 19u45  Dump het aandeel of wees lastig: pensioenfondsen beleggen steeds kritischerVerkoop het aandeel of wees een lastige aandeelhouder. Pensioenfondsen zijn steeds strenger voor omstreden ondernemingen, zoals kolenbedrijven. Lopen de fondsen zo rendement mis? Nee, zegt de Groningse hoogleraar duurzaam financieren Bert Scholtens.
20/05 18u45  Intensive care-arts Alex Gosselt: ‘Op iemands sterfbed kan een klein gebaar van grote waarde zijn’Lees meer >
20/05 18u00  ‘Een taxiritje? Dat is dan één miljoen bolivar’Betalen is in Venezuela nog een hele opgave, merkt correspondent Marjolein van de Water.
20/05 17u30  Het laatste bastion van de vrije pers in TurkijePersvrijheid is in Turkije geen vanzelfsprekendheid. Er zijn weinig kranten die geen banden hebben met de regering. Cumhuriyet weigert zich door de regering te laten vertellen wat wel en niet te schrijven, ondanks alle tegenwerking en gevolgen die ze daardoor ondervindt.
20/05 17u30  ‘Met Meghan zijn we een stukje rijker geworden’‘Wat een hemelse muziek. Dit is echt een sprookje.’ Met kippenvel op haar donkere huid kijkt Sharon, een Londense van in de dertig, naar de entree van Meghan Markle in St George’s Chapel bij Windsor Castle, kort voor het middaguur. Er klinkt gejuich op het veld voor Queen’s House in Greenwich, een van de zonovergoten plekken in Londen waar duizenden mensen zich hebben verzameld om het huwelijk tussen prins Harry en de Amerikaanse actrice op een groot scherm te aanschouwen. Union Jacks wapperen, champagnekurken ploppen en een vertederd ‘aaaaahhhh’ klinkt wanneer de kleine Windsor-kinderen in beeld komen, de bruidsmeisjes en –jongetjes.
20/05 17u00  Waarom kiest Venezuela wéér voor Maduro - de president die het land de afgrond in stortte?Met voedselpakketten en feesttoelages lokt president zijn kiezers naar de stembus.
20/05 14u15  ‘Soms vraag ik me af: feministisch Nederland, echt?’Sigrid Kaag trok als topdiplomaat een kwart eeuw langs standplaatsen als New York, Genève, Beiroet, Damascus en Jeruzalem. Nu is de D66’er terug als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Populair bij links, ongeliefd bij rechts: Kaag staat symbool voor het gepolariseerde debat in Nederland.
20/05 11u30  Veenbrand in SP Limburg laait weer op, drie SP’ers Venray stappen uit partijDe veenbrand bij de SP in Limburg is nog niet geblust: drie van de vier SP-gemeenteraadsleden in Venray stappen uit de partij. Zij hebben dat zaterdagochtend bekendgemaakt. Het drietal kan zich niet langer vinden in de politieke koers van de SP, vertelt een van hen, Joep Gielens. Bovendien zou de partijtop te autocratisch zijn en de lokale afdelingen niet genoeg inspraak geven. ‘Wij zien een ondermijning van de partijdemocratie en partijcultuur. De partij houdt zich niet aan de regels die zij zelf heeft vastgelegd.’
20/05 11u00  Maduro stortte zijn volk in de afgrond – én wordt vandaag waarschijnlijk herkozenMet voedselpakketten en feesttoelages lokt president zijn kiezers naar de stembus.
20/05 10u45  Teruglezen - ‘Met Meghan zijn we vandaag een stukje rijker geworden’‘Wat een hemelse muziek. Dit is echt een sprookje.’ Met kippenvel op haar donkere huid kijkt Sharon, een Londense van in de dertig, naar de entree van Meghan Markle in St George’s Chapel bij Windsor Castle, kort voor het middaguur. Er klinkt gejuich op het veld voor Queen’s House in Greenwich, een van de zonovergoten plekken in Londen waar duizenden mensen zich hebben verzameld om het huwelijk tussen prins Harry en de Amerikaanse actrice op een groot scherm te aanschouwen. Union Jacks wapperen, champagnekurken ploppen en een vertederd ‘aaaaahhhh’ klinkt wanneer de kleine Windsor-kinderen in beeld komen, de bruidsmeisjes en –jongetjes.
20/05 10u30  Het is vandaag Wereld Bijendag: waarom de bij beschermd moet wordenVoor de bij is een heus nationaal reddingsplan opgesteld. Om het nuttige insect te behouden, is een grotere biodiversiteit nodig. Gemeenten, boeren en tuiniers kunnen aan de slag.
20/05 10u15  Het is vandaag Wereld Bijendag: zo redden we de bijVoor de bij is een heus nationaal reddingsplan opgesteld. Om het nuttige insect te behouden, is een grotere biodiversiteit nodig. Gemeenten, boeren en tuiniers kunnen aan de slag.
20/05 07u30  Maduro stortte zijn volk in de afgrond- én wordt vandaag waarschijnlijk herkozenMet voedselpakketten en feesttoelages lokt president zijn kiezers naar de stembus.
20/05 06u30  Maduro stortte zijn volk in de afrond - én wordt vandaag waarschijnlijk herkozenMet voedselpakketten en feesttoelages lokt president zijn kiezers naar de stembus.
19/05 23u45  ‘Met Meghan zijn we vandaag een stukje rijker geworden’‘Wat een hemelse muziek. Dit is echt een sprookje.’ Met kippenvel op haar donkere huid kijkt Sharon, een Londense van in de dertig, naar de entree van Meghan Markle in St George’s Chapel bij Windsor Castle, kort voor het middaguur. Er klinkt gejuich op het veld voor Queen’s House in Greenwich, een van de zonovergoten plekken in Londen waar duizenden mensen zich hebben verzameld om het huwelijk tussen prins Harry en de Amerikaanse actrice op een groot scherm te aanschouwen. Union Jacks wapperen, champagnekurken ploppen en een vertederd ‘aaaaahhhh’ klinkt wanneer de kleine Windsor-kinderen in beeld komen, de bruidsmeisjes en –jongetjes.
19/05 22u00  Door de opmars van de megadistributiecentra ‘verdoost’ het Nederlandse landschapDoor de ongekende opmars van de megadistributiecentra ‘verdoost’ het Nederlandse landschap. Dat zegt landschapsarchitect Adriaan Geuze. Het logistieke vastgoed in Nederland maakte het afgelopen jaar een spectaculaire groei door, en beslaat nu 28 miljoen vierkante meter.
19/05 15u00  Veenbrand in SP Limburg laait weer op, drie SP'ers Venray stappen uit partijDe veenbrand bij de SP in Limburg is nog niet geblust: drie van de vier SP-gemeenteraadsleden in Venray stappen uit de partij. Zij hebben dat zaterdagochtend bekendgemaakt. Het drietal kan zich niet langer vinden in de politieke koers van de SP, vertelt een van hen, Joep Gielens. Bovendien zou de partijtop te autocratisch zijn en de lokale afdelingen niet genoeg inspraak geven. ‘Wij zien een ondermijning van de partijdemocratie en partijcultuur. De partij houdt zich niet aan de regels die zij zelf heeft vastgelegd.’
19/05 14u15  Ze zijn getrouwd! De huwelijksvoltrekking in beeldLees meer >
19/05 13u00  U ziet het goed, deze vuilnisman heeft beveiliging. ‘Het is best erg dat het zo moet’Tientallen miljoenen heeft het Rijk gestoken in beleid om het geweld tegen ambtenaren te beteugelen. Maar nu zelfs boswachters en vuilnismannen worden bedreigd, is de vraag: wat helpt er nog?
19/05 13u00  NS-machinist mishandeld door schoonmaker, dader nog niet gepaktEen treinmachinist van de NS is vrijdagochtend bij Hoofddorp gewond aan het gezicht geraakt na een mishandeling door een schoonmaker. De schoonmaker zou tussen rijdende treinen hebben gelopen die op dat moment aan het rangeren waren. Toen de machinist hem op dit verboden en onveilige gedrag aansprak, zou de schoonmaker hebben uitgehaald.
19/05 12u45  Deze Nederlandse radioantenne is klaar voor reis naar de maanHet duurt nog een paar weken voordat hij in bedrijf is, maar zondagavond rond 23.00 uur gaat een Nederlandse radioantenne aan boord van een Chinese satelliet de ruimte in, richting maan. Niet om radio-uitzendingen vanuit het heelal te verzorgen, maar om signalen op te pikken uit de kosmos. Misschien wel van vlak na de oerknal.
19/05 10u45  29 kandidaat-burgemeesters voor Amsterdam, maar geen een goed genoegWegens onvoldoende goede reacties is de vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam opnieuw opengesteld. Spijtoptanten krijgen van commissaris van de Koning Johan Remkes tot 2 juni om zich alsnog melden.
19/05 10u30  Tien doden bij schietpartij op Amerikaanse middelbare schoolBij een schietpartij op een Amerikaanse middelbare school in Santa Fe, Texas, niet ver van Houston, zijn vrijdag tien doden en tien gewonden gevallen. De schutter, een 17-jarige scholier, is door de politie gearresteerd. Over zijn motief is nog niets bekend.
19/05 08u00  Platini geeft manipuleren loting WK ’98 toe: ‘We hebben een trucje uitgehaald’Voor het eerst heeft een hoge voetbalofficial toegegeven dat de loting bij een WK is gemanipuleerd. 'We hebben een trucje uitgehaald’, zei Michel Platini vrijdag op de Franse radio over de WK-finale van 1998, die ging tussen Brazilië en Frankrijk. Platini was destijds voorzitter van de Franse WK-organisatie.
19/05 08u00  ‘Onvoldoende goede kandidaten’ voor Amsterdams burgemeesterschapWegens onvoldoende goede reacties is de vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam opnieuw opengesteld. Spijtoptanten krijgen van commissaris van de Koning Johan Remkes tot 2 juni om zich alsnog melden.
19/05 07u45  ‘Onvoldoende goede kandidaten voor Amsterdams burgemeesterschap’Wegens onvoldoende goede reacties is de vacature voor het burgemeesterschap van Amsterdam opnieuw opengesteld. Spijtoptanten krijgen van commissaris van de Koning Johan Remkes tot 2 juni om zich alsnog melden.
19/05 07u15  Platini geeft manipuleren loting WK ’98 toe: 'we hebben een trucje uitgehaald'Voor het eerst heeft een hoge voetbalofficial toegegeven dat de loting bij een WK is gemanipuleerd. 'We hebben een trucje uitgehaald’, zei Michel Platini vrijdag op de Franse radio over de WK-finale van 1998, die ging tussen Brazilië en Frankrijk. Platini was destijds voorzitter van de Franse WK-organisatie.
18/05 23u45  Welzijn van Nederlanders belangrijker bij verdeling ontwikkelingshulp, ten koste van allerarmstenHet welzijn van Nederlanders gaat een grotere rol spelen bij de verdeling van ontwikkelingshulp, blijkt uit de nieuwe plannen van minister Kaag. Dat gaat ten koste van de allerarmste landen.
18/05 23u45  Wrakingskamer wijst wrakingsverzoek Wilders toe, rechters moeten worden vervangenDe drie rechters van het gerechtshof in Den Haag die het hoger beroep tegen Geert Wilders onder hun hoede hadden, moeten vervangen worden. De wrakingskamer heeft vrijdagmiddag in de zwaarbeveiligde rechtbank te Schiphol het wrakingsverzoek van de PVV-leider toegekend.
18/05 23u15  Door al onze pakketjes ‘verdoost’ het Nederlandse landschapDoor de ongekende opmars van de megadistributiecentra ‘verdoost’ het Nederlandse landschap. Dat zegt landschapsarchitect Adriaan Geuze. Het logistieke vastgoed in Nederland maakte het afgelopen jaar een spectaculaire groei door, en beslaat nu 28 miljoen vierkante meter.
18/05 23u15  U ziet het goed, deze vuilnisman heeft beveiligingTientallen miljoenen heeft het Rijk gestoken in beleid om het geweld tegen ambtenaren te beteugelen. Maar nu zelfs boswachters en vuilnismannen worden bedreigd, is de vraag: wat helpt er nog?
18/05 23u15  Een ‘knetterlinks’ Amsterdams stadsbestuur en een rechts Den Haag: dat wordt nog watHet aanstaande Amsterdamse gemeentebestuur en het kabinet: dat wordt knokken. Om te beginnen over uitgeprocedeerde asielzoekers. En dat is pas het begin. De vier eerste twistpunten.
18/05 23u15  Maduro stortte zijn volk in de ellende. Nu probeert hij de verkiezingen te winnen door suikerklontjes uit te delenMet voedselpakketten en feesttoelages lokt president zijn kiezers naar de stembus.
18/05 23u15  Wilders over Marokkanen vs. Pechtold over Russen: de uitspraken gewogenDe een, Geert Wilders, gaat minder Marokkanen regelen. De ander, Alexander Pechtold, moet de eerste Rus nog tegenkomen die zijn fouten zelf rechtzet. Het Openbaar Ministerie (OM) besloot Wilders te vervolgen wegens groepsbelediging en het aanzetten tot discriminatie, wat tot een veroordeling leidde. Pechtold werd niet vervolgd, omdat zijn uitspraken niet beledigend zouden zijn. Wilders haalde dit argument donderdag aan om het gerechtshof te wraken in zijn hoger beroep. Wat is het verschil tussen beide uitspraken?
18/05 23u15  Justitie hoort bekentenis in opname Willem Holleeder: ‘Nu weet Willem dat het klaar is’Willem Holleeder was bang dat Dino S. tegen hem zou gaan getuigen. Dat zegt hij in een opgenomen gesprek met zijn zus. De officier van justitie beschouwt dit als een ‘bekentenis’ van betrokkenheid bij liquidaties.
18/05 22u45  ‘Iconisch’ Gelders Huis in Arnhem Beste Gebouw van NederlandHet Gelders Huis in Arnhem, ontworpen door het Amsterdamse architectenbureau Team V, volgt station Breda op als Beste Gebouw van het Jaar. De architectuurprijs van de Branchevereniging Nederlandse Architectenbureaus (BNA) voor ‘het gebouw met de meeste meerwaarde voor opdrachtgevers en samenleving’ werd op 18 mei uitgereikt in de (te renoveren) Bijlmerbajes in Amsterdam.
18/05 22u45  Douglas komt tot inkeer: medewerker mag toch hoofddoek dragen in winkelParfumerie Douglas past het kledingvoorschrift voor haar medewerkers aan: hoofddoekjes zijn bij nader inzien toch welkom in de winkel. Dit meldde een woordvoerder van de winkelketen vrijdag aan de NOS nadat op Facebook felle discussie was ontstaan over een verkoopster in het filiaal in Leeuwarden. Zij was vanwege haar hoofddoek verbannen naar het magazijn.
18/05 21u15  Cubaans vliegtuig met 104 passagiers aan boord neergestort bij HavanaEen vliegtuig met 104 passagiers is vrijdag kort na vertrek neergestort bij de Cubaanse hoofdstad Havana. Onduidelijk is hoeveel dodelijke slachtoffers er zijn en of mensen de crash hebben overleefd.
18/05 21u15  Astrid Holleeder: ‘Zijn eigen zussie zit hem te verraaien.’ Volg de zitting over de nieuwe audiotapesHet megaproces tegen Willem Holleeder (59) ging vrijdag verder met het inleidende verhoor van zijn jongere zus Astrid. Het ging onder meer over de onbekende bandopnamen die Astrid Holleeder stiekem maakte van gesprekken met haar broer. Lees hier het liveblog terug dat verslaggever Wil Thijssen vanuit de rechtszaal bijhield.
18/05 20u30  Het is moeilijk jezelf blijven als je de politiek ingaat: je bent al gauw een bedrijfsrisicoNieuwelingen op hoge politieke functies vormen een bedrijfsrisico, bewees ook Grapperhaus’ compassie met ‘jihadkinderen’. Maar wordt de wereld beter met alleen door de wol geverfde beroepspolitici?
18/05 19u45  Vrijuit sprekende politieke nieuwkomers als Grapperhaus zijn voor het Binnenhof vooral een bedrijfsrisicoNieuwelingen op hoge politieke functies vormen een bedrijfsrisico, bewees ook Grapperhaus’ compassie met ‘jihadkinderen’. Maar wordt de wereld beter met alleen door de wol geverfde beroepspolitici?
18/05 19u15  Ontwikkelingsgeld voortaan naar instabiele regio’s nabij EuropaHet Nederlandse geld voor ontwikkelingssamenwerking gaat voortaan naar instabiele regio’s nabij Europa: het Midden-Oosten, Noord-Afrika, West-Afrika, de Sahel en de Hoorn van Afrika. Daartegenover staat dat onder andere Ghana, Indonesië, Benin en Mozambique minder hulp krijgen.
18/05 18u45  Vulkaan Kilauea op Hawaii spuwt as 10 km de lucht in; kans op meer eruptiesHawaiis onrustige vulkaan Kilauea, die twee weken geleden uitbarstte, heeft as bijna 10 kilometer de lucht ingespoten. Wetenschappers waarschuwen dat dit de eerste van een serie meer explosieve erupties kan zijn. De wind kan de aswolk naar Hilo brengen, de grootste stad en een van de belangrijkste toeristengebieden van het eiland Big Island.
18/05 17u45  Nog voordat één vrouw achter het stuur kan gaan zitten, pakt Saoedi-Arabië activistes opIn Saoedi-Arabië zijn deze week enkele vrouwelijke activisten gearresteerd, waarschijnlijk in verband met de naderende opheffing van het verbod voor vrouwen op autorijden. Vanaf 24 juni mogen vrouwen in het conservatieve koninkrijk zonder mannelijke chauffeur de weg op.
18/05 17u00  Hoofdstad en Hofstad staan lijnrecht tegenover elkaarGoedemiddag, Amsterdam en Den Haag liggen met elkaar in de clinch over het ontruimen van leegstaande panden waarin uitgeprocedeerde asielzoekers wonen. Intussen legde minister Kaag uit waarom het Midden-Oosten voortaan meer ontwikkelingsgeld krijgt en Indonesië en Mozambique juist veel minder.
18/05 16u30  De bijzonderste beelden van de vulkaanuitbarsting op HawaiiLees meer >
18/05 15u45  In Gaza sterven kreten van ontreddering in pr-geweldNa het bloedbad deze week in Gaza onder Palestijnen is er een media-oorlog losgebarsten tussen Israël en Hamas. Beide partijen beschuldigen elkaar de strijd te hebben uitgelokt – en presenteren daarvoor moeilijk te controleren bewijzen.
18/05 15u45  Voormalig dubbelspion Skripal uit ziekenhuis ontslagen; zijn herstel is een ‘wonder’De voormalige Russische dubbelspion Sergej Skripal, die in maart in het Britse stadje Salisbury werd vergiftigd met een zenuwgas, is uit het ziekenhuis ontslagen. Vorige maand was ook zijn dochter Joelia, die ook een ernstige vergiftiging opliep, al voldoende hersteld om het ziekenhuis te verlaten.
18/05 15u30  Maritiem Museum wint Museumprijs 2018, krijgt 100 duizend euroHet Maritiem Museum Rotterdam heeft de Museumprijs 2018 gewonnen. Met ruim 37 procent van de stemmen bleef het museum aan de Rotterdamse Leuvehaven de twee andere genomineerde musea, GeoFort in Herwijnen en het Science Centre in Delft, voor in de strijd om de meest prestigieuze publieksprijs in de Nederlandse museumwereld.
18/05 12u45  Inval bij ex-premier Maleisië: stapels cash en juwelen in beslagDe Maleisische politie heeft 284 dozen met designerhandtassen en 72 zakken met juwelen, contant geld en horloges in beslag genomen na een inval in een appartement van ex-premier Najib Razak, die vorige week de verkiezingen verloor. Ook andere appartementen van Najib werden doorzocht.
18/05 10u45  Het wordt warm tijdens PinksterenDe dag begint met veel bewolking, maar het is wel overal droog. In de loop van de dag breekt de zon vaker door.
18/05 10u45  Horeca eist miljoenen compensatie voor sluiten rookruimtenHorecaondernemers eisen financiële compensatie als ze binnen twee jaar hun rookruimten moeten afbreken, zoals staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid vorige maand heeft aangekondigd. De branche eist een overgangsperiode van minimaal vijf jaar.
18/05 08u30  De waanzin van messentrekker Malek F. begon hierToen Malek F. in 2014 met zijn broer Syrië ontvluchtte, wilde hij een ding: zijn ouders naar Nederland halen. Het drama dat volgde, tekende zijn leven.
18/05 08u15  De eerste vrouwelijke CIA-chef is omstreden: ze was betrokken bij martelpraktijkenGina Haspel is zojuist benoemd tot de nieuwe directeur van de CIA. Haar benoeming is in alle opzichten opmerkelijk, schreven we toen haar nominatie bekend werd.
18/05 07u00  Burgemeester Den Haag: As Soennah-moskee stopt met aanvragen subsidieDe salafistische As-Soennah moskee in Den Haag zal geen subsidie van de gemeente meer aanvragen. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond gezegd tegen de gemeenteraad.
18/05 03u15  Langste grensopening tussen Egypte en Gaza in jaren tijdens RamadanDe Egyptische president Abdel Fattah al-Sisi heeft donderdag de grensovergang van Egypte met Gaza bij Rafah laten openstellen voor de hele periode tijdens de Ramadan. Dat meldde hij via zijn officiële Twitter-account.
18/05 00u30  Spreken als mens is een minister niet vergund, ook niet die malle GrapperhausGeneraties presentatoren hebben van Steve Jobs geleerd dat het zaak is het lekkerste voor het laatst te bewaren: men spreekt een half uur vol, maakt afrondende geluiden, zegt ‘one more thing’, tovert een nieuwe muziekdrager/telefoon/vliegende auto/pratende kip tevoorschijn en incasseert het daverende applaus.
18/05 00u15  Het nieuwe Erasmus MC is klaar voor 525 duizend patiëntenNa een operatie van 16 jaar is het nieuwe Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam af. Kosten: ruim 1 miljard euro. Wat kunnen patiënten vanaf vandaag verwachten?
18/05 00u00  Alleen als kunst is geld nog iets waard in VenezuelaZondag gaat Venezuela naar de stembus, maar het land verkeert in een diepe economische crisis. Door hyperinflatie is papiergeld niets meer waard. Kunstenaars beschilderen bankbiljetten of maken er wc-papier van.
17/05 23u45  Waar begon de waanzin van Malek F.?Toen Malek F. in 2014 met zijn broer Syrië ontvluchtte, wilde hij een ding: zijn ouders naar Nederland halen. Het drama dat volgde, tekende zijn leven.
17/05 23u45  Een miljoen woningen erbij in ruim 10 jaar? Meer bouwen in groen en investeren in ovEen miljoen woningen erbij in ruim tien jaar? Dat kan als de overheid meer mogelijkheden geeft tot bouwen in het groen en miljarden euro’s investeert in hoogwaardig openbaar vervoer.
17/05 23u45  ‘De opmars van vrouwen in de literatuur is een fabeltje’Waarom dringen toch zo weinig vrouwelijke auteurs door tot de eregalerij van de Nederlandse literatuur? Het is een vicieuze cirkel waar we allemaal aan mee doen, stelt onderzoeker Corina Koolen.
17/05 23u45  Nerveus Brussel vreest populistisch Italië – uitgavendrift is ‘totale overmoed’ en ‘zelfdestructie’Nu er in Rome een populistische regering in aantocht is, maken de Europese Unie en de financiële markten zich zorgen. Gaat de nieuwe regering met miljarden smijten?
17/05 23u45  Over vorm en inhoud Nationaal Slavernijmuseum mag iedereen meedenkenHoe moet het nieuwe Nationaal Slavernijmuseum eruit zien? In welk deel van Amsterdam moet het komen? En welk verhaal moet het precies vertellen? Daar mag ú over meepraten.
17/05 23u45  Universiteiten voor rechter gedaagd wegens oprukkend Engels in de collegezaalDe vereniging Beter Onderwijs Nederland (BON) spant een kort geding aan tegen de Universiteit Maastricht, de Universiteit Twente en de onderwijsinspectie om het oprukkende Engels in het hoger onderwijs te stuiten.
17/05 23u45  Alles uit de kast om uitbraak ebola in Congo in de hand te houdenDe ebola-uitbraak in Democratische Republiek Congo gaat volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) een nieuwe, ernstigere fase in. Het levensgevaarlijke en zeer besmettelijke virus is nu ook vastgesteld in een grote stad.
17/05 23u30  In Gaza sterven kreten van ontreddering in propagandageweldNa het bloedbad deze week in Gaza onder Palestijnen is er een media-oorlog losgebarsten tussen Israël en Hamas. Beide partijen beschuldigen elkaar de strijd te hebben uitgelokt – en presenteren daarvoor curieuze bewijzen.
17/05 22u00  Dit had de geestelijke gezondheidszorg kunnen doen in het geval van Malek F.Omdat de geestelijke gezondheidszorgorganisatie Parnassia Malek F. liet gaan, kon hij op 5 mei meerdere mensen neersteken in Den Haag. Daarom is Parnassia medeschuldig aan het gebeurde, redeneert de familie van F. Had Parnassia F. tegen zijn wil moeten vasthouden of anderszins meer zorg moeten bieden, omdat zijn familie had geconstateerd dat hij paranoïde en psychotisch zou zijn? Vijf vragen.
17/05 21u45  Wilders wraakt het hof om ‘willekeur’ in ‘Minder Marokkanen’-zaakAl op de eerste dag van het hoger beroep van de ‘Minder Marokkanen’-zaak tegen Geert Wilders worden de raadsheren gewraakt. Reden: ze wezen zijn onderzoeksverzoeken af. En dus vindt de PVV-leider dat hij bij voorbaat geen eerlijk proces meer krijgt.
17/05 21u45  In de 101 nieuwe colleges zitten 114 lokale partijenRaadszetels halen bij de verkiezingen is één ding, in het college belanden met een eigen wethouder is vers twee. Lokale partijen blijken het niet alleen bij zetelwinst in de raad te houden. Ten opzichte van 2014 gaan ze ook vaker besturen.
17/05 21u45  Haagse gemeenteraad: stop met subsidie voor As Soennah-moskeeEen meerderheid van de Haagse gemeenteraad wil dat er geen cent subsidie meer naar de As Soennah-moskee gaat. Daartoe zullen Christenunie/SGP, Hart voor Den Haag/Groep de Mos, VVD en CDA vanavond tijdens een raadsvergadering een voorstel indienen.
17/05 21u30  Als de EU niet naar Albanië komt, dan gaan de Albanezen wel naar de EUIn Tirana lijkt het of elke jongere hetzij illegaal in Europa heeft gewerkt, hetzij dat van plan is. Waarom vertrekt de jeugd uit dit voormalige ‘Noord-Korea van Europa’? Hier was toch de dooi ingetreden? ‘Als je bent zoals ik, is het hier klote.’
17/05 21u15  Leefbaar Rotterdam lonkt naar VVD en GroenLinks voor nieuw college B&WIn Rotterdam hebben de informateurs van GroenLinks en VVD een inhoudelijke voorzet gedaan voor een nieuw college. Leefbaar Rotterdam lijkt aan te willen haken.
17/05 20u00  Wie produceert stiekem de verboden stof die de ozonlaag aantast?Wetenschappers hebben ontdekt dat de uitstoot van een verboden stof die de ozonlaag aantast is toegenomen. Dat kan betekenen dat het gas ergens illegaal wordt geproduceerd. De bron van de schadelijke stof ligt volgens de onderzoekers in Oost-Azië.
17/05 18u15  Zembla-journalist voor een jaar toegang geweigerd tot Utrechts ziekenhuisZembla-journalist Ton van der Ham mag tot april volgend jaar niet meer in het Universitair Medisch Centrum Utrecht komen. Dat meldt het tv-programma – bekend om zijn onderzoeksjournalistiek – op de eigen site.
17/05 16u00  Zo wil Trump Noord-Korea in korte tijd nucleair ontwapenenEen maand voor de top met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, wordt duidelijk hoe president Trump Pyongyang in korte tijd nucleair wil ontwapenen. De VS eisen dat Noord-Korea binnen een halfjaar een deel van zijn kernwapens, plutonium en raketten naar het buitenland verscheept. Pyongyang beschikt volgens schattingen over vijftien tot zestig atoombommen.
17/05 14u00  Wat krijgen we nou? Koopkracht dáálde in economisch jubeljaar 2017In de achtertuin van het jaarverslag van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid lag gisteren een bommetje verstopt. Op pagina 162 presenteert minister Koolmees een tabel met explosieve koopkrachtcijfers. Wat blijkt? De koopkracht van de meeste huishoudens ging er in economisch jubeljaar 2017 niet op vooruit, maar op achteruit.
17/05 12u45  EU beperkt voor het eerst CO2-uitstoot van vrachtwagensDe Europese Commissie komt voor het eerst met wettelijke maatregelen om de CO2-uitstoot van zware vrachtwagens en bussen aan banden te leggen. Die uitstoot moet in 2030 minimaal 30 procent lager zijn dan in 2019. Verschillende EU-landen, waaronder Nederland, vinden de Commissievoorstellen niet ambitieus genoeg.
17/05 12u45  Tom Lanoye schrijft Poëziegeschenk 2019De Vlaamse auteur, columnist en performer Tom Lanoye schrijft volgend jaar het geschenk voor de Poëzieweek. Het thema van de zevende editie van de week van de dichtkunst is vrijheid.
17/05 12u30  Kan Europa er nog zes Bulgarijes bij hebben?In de Bulgaarse hoofdstad Sofia spreken de EU-leiders over uitbreiding met zes Balkanlanden. Bulgarije zelf is nog altijd een zorgenkind. Maar om de Balkan nu aan de Russen te laten?
17/05 12u30  Hoe een konijn een eiland vernieldeVijf konijnen nam een ploeg wetenschappers mee naar een verre archipel, voor als ze trek kregen. Hadden ze dat maar nooit gedaan.
17/05 11u45  Hoe zat het ook alweer met het Wilders-vonnis? De belangrijkste passages onder de loepHoe kwamen de rechters in de zaal tegen PVV-leider Geert Wilders precies tot hun uitspraak? De belangrijkste passages uit het vonnis onder de loep.
17/05 10u15  Vogelstand en visstand Waddengebied staan sterk onder drukHet gaat niet goed met de vogels en de vissen in het Waddengebied. Die waarschuwing komt van de Waddenvereniging aan de vooravond van een internationale conferentie over de bescherming van dit natuurgebied dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. ‘Als we niet opletten blijft de vogelstand en de visstand afnemen.’
17/05 09u45  Nederlanders steeds positiever over homoseksualiteitNederlanders zijn steeds positiever over homo- en biseksualiteit. In 2006 was 53 procent positief over homo- en biseksualiteit, nu is dat gestegen tot 74 procent. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).
17/05 09u30  Jihadkinderen vormen duivels dilemma voor GrapperhausMoeten ze wel of niet naar Nederland gehaald worden, de circa 145 Nederlandse kinderen die in Syrië en Irak in kampen zitten omdat hun ouders op jihad gingen?
17/05 09u15  Uw abonnement voor internet en bellen wordt duurder: mag dat zomaar?Internetproviders Ziggo, XS4ALL en KPN verhogen allemaal per 1 juli hun abonnementstarieven met twee tot drie euro per maand. Mag dat zomaar?
17/05 07u30  Door Trump ontslagen Tillerson waarschuwt voor 'leiders die de waarheid verhullen'Rex Tillerson, Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken tot hij via Twitter werd ontslagen, heeft in zijn eerste publieke toespraak sinds dat ontslag zijn zorgen uitgesproken over ‘een toenemende crisis in ethiek en integriteit’. Volgens Tillerson zijn deze waarden in het Amerikaanse openbare leven in gevaar.
17/05 06u45  WHO bezorgd over nieuwe uitbraak ebola-virus in CongoMet de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.
17/05 03u45  WHO bezorgd over nieuwe uitbraak Ebola in CongoMet de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.
17/05 00u30  Het weer: nog even wolken, maar het wordt geleidelijk warmerHet weerbeeld is even wat minder vriendelijk. Donderdag overheersen wolkenvelden in een groot deel van het land. In het zuiden breekt in de loop van de dag de zon wat vaker door en daar worden ook de hoogste temperaturen bereikt. Het blijft overal droog. In het noorden en westen is het kil, mede door de matige tot vrij krachtige noord- tot noordwestenwind. De maxima liggen daar rond 14 graden, in het zuidoosten kan het nog 18 graden worden.
17/05 00u00  Mogen providers wel collectief abonnementen duurder maken?Internetproviders Ziggo, XS4ALL en KPN verhogen allemaal per 1 juli hun abonnementstarieven met twee tot drie euro per maand. Mag dat zomaar?
17/05 00u00  Autocratie met een saus van democratische goedkeuringBurundi stemt donderdag over een presidentstermijn tot 2034. Het tekent een trend in Afrika: autocratie met een saus van democratische goedkeuring. Leiders voelen zich gesterkt door het voorbeeld van de Chinese president Xi Jinping. Eindeloos aanblijven, wat het volk er ook van vindt.
16/05 23u30  Geen verlossing voor boeren met 'fosfaatprobleem'Zo’n achthonderd boeren die door het nieuwe fosfaatstelsel in de problemen zijn gekomen, krijgen geen ontheffing van de beperking van hun veestapel. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw besloten, ‘ondanks ingrijpende en pijnlijke gevolgen van de invoering van het stelsel voor individuele ondernemers en hun gezinnen’.
16/05 23u15  Primeur: Hilvarenbeek zoekt wethouders via open sollicitatiesGeen achterkamerbenoemingen meer, maar een open sollicitatieprocedure voor het hele college van wethouders. Zo gaat dat tegenwoordig in Hilvarenbeek. Een huzarenstukje van de nieuwe politiek.
16/05 23u00  Waarom de mariniers niet naar Zeeland willenZes jaar geleden leek het een simpel besluit: de mariniers verhuizen van Doorn naar een gloednieuwe ­kazerne in Vlissingen. Goed voor het korps, goed voor krimpregio Zeeland. Maar het verzet neemt plots grootse vormen aan: een leegloop bij het korps dreigt en er zijn geluiden over politiek gekonkel.
16/05 23u00  Ersin in Wonderland, In het spoor van IS en De Luizenmoeder kanshebbers voor Zilveren NipkowschijfErsin in Wonderland, In het spoor van IS en De Luizenmoeder zijn genomineerd voor de Zilveren Nipkowschijf, de prijs voor beste televisieprogramma. André van Duin krijgt bij de bekendmaking op 21 juni de Ere Zilveren Nipkowschijf voor zijn indrukwekkende tv-oeuvre.
16/05 22u45  Vogelstand Waddengebied staat sterk onder drukHet gaat niet goed met de vogels in het Waddengebied. Die waarschuwing komt van de Waddenvereniging aan de vooravond van een internationale conferentie over de bescherming van dit natuurgebied dat op de werelderfgoedlijst van Unesco staat. ‘Als we niet opletten blijft de vogelstand afnemen.’
16/05 22u45  Sprak de burgemeester voor haar beurt?Een anonieme tip over de man die op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neerstak, bereikte nooit de driehoek van OM, politie en burgemeester Pauline Krikke. Zij moet zich vanavond in een debat opheldering verschaffen over de gang van zaken rondom de steekpartij.
16/05 22u30  Amsterdams nieuwe bestuur wil de stad terugveroveren op de toeristenHoewel de collegeonderhandelingen in Amsterdam nog volop bezig zijn, hebben de onderhandelende partijen woensdag al een deelakkoord gepresenteerd: een pakket rigoureuze maatregelen moet de toeristendruk op de stad verminderen.
16/05 22u15  Computersysteem rijksoverheid is gammel en zo lek als een mandje, maar... de financiën zijn dik op ordeDe derde woensdag in mei is het ‘Gehaktdag’ in Den Haag. De Algemene ­Rekenkamer velt dan haar jaarlijkse oordeel over het functioneren van de rijksoverheid. De alarmbellen gaan af: de deuren staan open voor cybercriminelen.
16/05 22u00  Universiteit VS betaalt 500 miljoen dollar schadevergoeding in misbruikzaak rond sportartsDe Amerikaanse Michigan State University heeft woensdag een schikking van 500 miljoen dollar (425 miljoen euro) getroffen met ruim driehonderd vrouwen die slachtoffer waren van haar ex-werknemer, de wegens seksueel misbruik veroordeelde sportarts Larry Nassar.
16/05 22u00  Iedereen herkent het gerinkel: de glasbak bestaat 40 jaarPrecies veertig jaar geleden verscheen de eerste glasbak in het Nederlandse straatbeeld. In Den Bosch kwam een groot geel gevaarte bij een winkelcentrum. De Bosschenaren vieren dat nu met een gouden glasbak. Want Nederland is inmiddels wereldkampioen glasbakgooien.
16/05 21u30  Grapperhaus was bij Pauw iets te ruimhartigMoeten ze wel of niet naar Nederland gehaald worden, de circa 145 Nederlandse kinderen die in Syrië en Irak in kampen zitten omdat hun ouders op jihad gingen?
16/05 21u15  Zuckerberg geeft achter gesloten deuren uitleg aan EuroparlementariërsDe nadrukkelijke wens van het Europees Parlement dat Facebook-topman Mark Zuckerberg in eigen persoon tekst en uitleg komt geven over het dataschandaal met Cambridge Analytics wordt ingewilligd.
16/05 20u00  Kitesurfen wordt eindelijk olympischEen eerdere olympische deelname werd de kitesurfers ontnomen, maar voor de Zomerspelen van 2024 in Parijs staat de sport wel op het programma. Dat maakte de World Sailing Council dinsdag bekend.
16/05 19u30  Julius Vischjager is thuis! Zou hij deze keer opendoen?De pianoklanken zijn buiten al te horen. Vischjager is thuis! Nu hopen dat hij, anders dan gisteren, de deur opendoet.
16/05 19u15  Iedereen herkent het geklingel: de glasbak bestaat 40 jaarPrecies veertig jaar geleden verscheen de eerste glasbak in het Nederlandse straatbeeld. In Den Bosch kwam een groot geel gevaarte bij een winkelcentrum. De Bosschenaren vieren dat nu met een gouden glasbak. Want Nederland is inmiddels wereldkampioen glasbakgooien.
16/05 18u45  Kitesurfen wordt eindelijk olympisch, maar niet met het onderdeel waarop Nederlanders excellerenEen eerdere olympische deelname werd de kitesurfers ontnomen, maar voor de Zomerspelen van 2024 in Parijs staat de sport wel op het programma. Dat maakte de World Sailing Council dinsdag bekend.
16/05 18u15  EU-president Tusk haalt fel uit naar Trump: ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’EU-president Donald Tusk heeft woensdag ongekend hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump. ‘Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig’, zei Tusk, doelend op omstreden besluiten van Trump die de relatie met de EU-lidstaten flink hebben verstoord. Hij doelde onder andere op het handelsconflict dat is ontstaan tussen de VS en Europese landen en de Amerikaanse terugtrekking uit het Iran-akkoord.
16/05 17u30  Kabinet wil kinderen van Syriëgangers toch niet ophalenHet kabinet blijft er toch bij dat kinderen van Syriëgangers die in IS-gebied verkeren niet worden opgehaald. Dat heeft premier Mark Rutte woensdag benadrukt. De premier reageerde op uitspraken van minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid), die dinsdagavond verwarring creëerde door te zeggen dat onderzocht wordt of kinderen van Syriëgangers uit kampen in Syrië gehaald kunnen worden.
16/05 17u00  Klinkende cijfers, een draaiende Grapperhaus en een bloederige bromance. Dit zijn uw dagkoersenGoedemiddag, minister Hoekstra presenteerde vandaag het op-een-na-hoogste begrotingsoverschot in de moderne Nederlandse geschiedenis. Intussen zaaide zijn collega Grapperhaus vooral verwarring door eerst wel en daarna toch niet voor het terughalen van kinderen van IS-strijders te pleiten.
16/05 16u45  Klinkende cijfers op Gehaktdag, de computers blijven lek, Grapperhaus weet niet wat-ie wil en een boek over de bloederige bromance Rutte II. Dit zijn uw dagkoersenGoedemiddag, minister Hoekstra presenteerde vandaag het op-een-na-hoogste begrotingsoverschot in de moderne Nederlandse geschiedenis. Intussen zaaide zijn collega Grapperhaus vooral verwarring door eerst wel en daarna toch niet voor het terughalen van kinderen van IS-strijders te pleiten.
16/05 15u00  Grapperhaus wil kinderen van Nederlandse jihadstrijders toch proberen terug te halenMinister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid onderzoekt samen met de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid Dick Schoof of het mogelijk is om kinderen van Nederlandse Syrië-strijders terug te halen uit IS-gebied. Dat zei hij dinsdagavond in het tv-programma Pauw. Daarmee wijkt hij af van het huidige kabinetsstandpunt over de terugkeer van jihadkinderen.
16/05 14u45  Glunderende minister op Verantwoordingsdag: begrotingsoverschot naar 1,1 procentDe Nederlandse overheid gaf vorig jaar voor het tweede opeenvolgende jaar minder uit dan er binnenkwam. Het begrotingsoverschot kwam uit op 1,1 procent, een van de beste financiële resultaten die de overheid ooit realiseerde. In 2016 bedroeg het overschot 0,4 procent. In de Miljoenennota ging het toenmalige kabinet nog uit van een overschot van 0,5 procent over 2017.
16/05 14u00  IS claimt aanval met samoeraizwaarden op agenten in IndonesiëIslamitische Staat (IS) heeft woensdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een politiekantoor in het Indonesische Pekanbaru op Sumatra. Agenten schoten vier aanvallers dood die even daarvoor het hoofdkwartier van de politie waren binnengedrongen en zwaaiend met samoeraizwaarden een bloedbad wilden aanrichten. Een agent werd gedood en twee anderen raakten gewond.
16/05 13u15  Haagse burgemeester, politiechef en hoofdofficier wisten niet van brief over Syrische messenstekerDoor een ‘menselijke fout’ was het briefje over de man die op 5 mei drie mensen neerstak in Den Haag niet bekend bij de top van de politie, het Openbaar Ministerie en de burgemeester. Dat zei politiechef Paul van Musscher woensdag tegen Omroep West.
16/05 13u15  Nieuw stadsbestuur Amsterdam pakt 'duistere kant' toerisme aanEen verbod van vakantieverhuur in overbelaste gebieden, hogere toeristenbelasting en een streep door het plan voor een nieuwe passagiersterminal voor zeecruiseschepen in de stad. Het zijn slechts een paar van de maatregelen waarmee het Amsterdamse stadsbestuur in oprichting de druk van toerisme in de stad wil terugdringen.
16/05 13u00  Opnieuw aanslag Indonesië: IS claimt aanval met samoeraizwaarden op agentenIslamitische Staat (IS) heeft woensdag de verantwoordelijkheid opgeëist voor een aanslag op een politiekantoor in het Indonesische Pekanbaru op Sumatra. Agenten schoten vier aanvallers dood die even daarvoor het hoofdkwartier van de politie waren binnengedrongen en zwaaiend met samoeraizwaarden een bloedbad wilden aanrichten. Een agent werd gedood en twee anderen raakten gewond.
16/05 13u00  Guernsey stemt over legalisering euthanasie - Verenigd Koninkrijk wacht in spanning afHet parlement van Guernsey zal, na twee dagen debatteren, donderdag stemmen over het legaliseren van euthanasie. Wanneer een meerderheid van de veertig afgevaardigden voor blijkt te zijn, wordt het Kanaaleiland met haar 63 duizend inwoners het eerste van de Britse eilanden waar artsen terminaal zieke mensen mogen helpen bij het beëindigen van hun leven. Het debat en de stemming worden nauwgezet gevolgd in Groot-Brittannië waar een meerderheid van de Kamerleden nog steeds niets moet hebben van euthanasie.
16/05 12u45  Guernsey stemt donderdag over legalisering euthanasie - Verenigd Koninkrijk wacht in spanning afHet parlement van Guernsey zal, na twee dagen debatteren, donderdag stemmen over het legaliseren van euthanasie. Wanneer een meerderheid van de veertig afgevaardigden voor blijkt te zijn, wordt het Kanaaleiland met haar 63 duizend inwoners het eerste van de Britse eilanden waar artsen terminaal zieke mensen mogen helpen bij het beëindigen van hun leven. Het debat en de stemming worden nauwgezet gevolgd in Groot-Brittannië waar een meerderheid van de Kamerleden nog steeds niets moet hebben van euthanasie.
16/05 10u45  Genadeloos chroniqueur en... fokking goedgeklede dandyAl dertien jaar staar ik naar een inmiddels verschoten, ingelijste tekening van Tom Wolfe, de grondlegger van New Journalism, en reusachtig beroemd geworden door de (verfilmde) roman The Bonfire of the Vanities. De tekening is zijn versie van een auto, zoals een luxewagen behoort te zijn, uitgestrekt, elegant en wit, op maat gemaakt voor The Real White Pimp, de man die 41 witte pakken in zijn art-deco-appartement in het deftigste deel van New York had hangen.
16/05 10u15  ‘Overhaast’ aardgasverbod stelt bouwers voor grote problemenProjectontwikkelaars, bouwbedrijven en woningcorporaties voelen zich overvallen door het ‘overhaaste’ verbod op het bouwen van nieuwbouwwoningen met aardgas. Dat verbod gaat al op 1 juli in, zeker een half jaar eerder dan de sector dacht. Hun brancheorganisaties noemen die ingangsdatum in een brief aan het kabinet onverantwoord en ‘niet getuigen van behoorlijk bestuur’.
16/05 10u15  ‘Mijn zoon ging met een bootje, een wanhoopsdaad’Venezolanen zien Curaçao als een toevluchtsoord. Honderdduizenden zijn naar buurlanden gevlucht, wegens de snel groeiende armoede in hun land. Zondag zijn er verkiezingen.
16/05 07u45  Eerste Kamer houdt weg naar referendum donorwet openDe voorvechters van een referendum over de donorwet kunnen gerust zijn: De Eerste Kamer zal het referendum niet afschaffen voordat de donorwetcampagne is afgerond. Die verzekering kwam dinsdag van VVD-senator Annemarie Jorritsma, fractievoorzitter van de grootste partij in de Eerste Kamer. In de race tegen de klok kunnen de organisatoren dus even een beetje ontspannen, al moeten ze nog steeds zorgen dat voor 14 juni de benodigde 300.000 handtekeningen binnen zijn.
16/05 00u15  Dagboekfragment: Hitler walgde van dansers in nauwe tricotsErik van den Berg deelt dagelijks een opmerkelijk fragment uit zijn verzameling historische dagboeken.
15/05 23u45  Waarom Gazanen zich in de Israëlische vuurlinie wagen: 'Niemand kan verwachten dat we zo verder leven'Zestig doden binnen 24 uur tijdens de demonstraties om het ‘recht op terugkeer’ naar het voormalige Palestina te eisen. Waarom waagden jongeren en ouderen, mannen en vrouwen zich in de vuurlinie, in de wetenschap dat Israël er alles aan zou doen om te voorkomen dat ook maar iemand de grens zou oversteken?
15/05 23u30  Genadeloos chroniqueur van zijn tijd en... fokking goedgeklede dandyAl dertien jaar staar ik naar een inmiddels verschoten, ingelijste tekening van Tom Wolfe, de grondlegger van New Journalism, en reusachtig beroemd geworden door de (verfilmde) roman The Bonfire of the Vanities. De tekening is zijn versie van een auto, zoals een luxewagen behoort te zijn, uitgestrekt, elegant en wit, op maat gemaakt voor The Real White Pimp, de man die 41 witte pakken in zijn art-deco-appartement in het deftigste deel van New York had hangen.
15/05 23u00  Kunsthandelaar ontdekt onbekende RembrandtVoor het eerst in ruim veertig jaar zou een volledig onbekend schilderij van Rembrandt zijn ontdekt. De Amsterdamse kunsthandelaar Jan Six kocht het werk anderhalf jaar geleden op een veiling bij Christie’s in Londen. Portret van een jonge man werd toen toegeschreven aan ‘een schilder uit de omgeving van Rembrandt’.
15/05 23u00  Zo tapte deze webshopbouwer heel simpel inloggegevens van ruim 20 duizend mensen afWebshopbouwer P. tapte via ‘een scriptje’ inloggegevens van ruim 20 duizend mensen af. ‘Heel simpel.’ Zo dupeerde hij honderden mensen voor vele euro’s.
15/05 22u45  Soros verlaat Hongarije wegens ‘repressieve politieke klimaat’De Open Society Foundation (OSF) van de Amerikaans-Hongaarse durfkapitalist en filantroop George Soros heeft besloten haar kantoor in Boedapest te sluiten wegens het ‘toenemend repressieve politieke en juridische klimaat’ in Hongarije.
15/05 22u45  In de militaire kamer zijn zedenzaken nog niet zo uitzonderlijkVerslaggeverscolumn in Arnhem
15/05 22u30  De werknemer gaat erop achteruit, terwijl het bedrijven voor de wind gaat. Hoe kan dat?Een steeds groter deel van de inkomenskoek gaat naar bedrijven. Intussen gaan werknemers er op achteruit. Oneerlijk? Ligt eraan wie je het vraagt.
15/05 22u30  Alle economische seinen op groen: Nederlander heeft weer werk en laat het geld rollenDe Nederlandse economie draait als een tierelier. Dat is zo ongeveer de korte samenvatting van de laatste economische cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
15/05 22u15  Hij inflexibel? Nee, vindt Volkert: ‘Fouten van de reclassering komen op mijn bordje’Krijgt Volkert van der G. de scheiding waar hij al zo lang naar verlangt? Of blijven de reclassering en de moordenaar van Pim Fortuyn nog langer met elkaar verbonden in een huwelijk dat zich kenmerkt door achterdocht en onwil? Over die vragen moet de Haagse rechtbank zich buigen.
15/05 22u15  Harde internationale kritiek op optreden Israëlisch leger in GazaWereldwijd is dinsdag harde kritiek geuit op het gebruik van scherpe munitie door het Israëlische leger een dag eerder tegen ongewapende Palestijnse demonstranten in Gaza. In de Verenigde Naties vielen harde woorden over het disproportionele optreden. In meerdere landen werden Israëlische ambassadeurs op het matje geroepen.
15/05 21u45  Venezolanen vluchten massaal naar CuraçaoVenezolanen zien Curaçao als een toevluchtsoord. Honderdduizenden zijn naar buurlanden gevlucht, wegens de snel groeiende armoede in hun land. Zondag zijn er verkiezingen.
15/05 21u30  Rutte ging op reis en nam mee terug: vier leguanen uit Sint MaartenPremier Mark Rutte kreeg dinsdag op zijn terugreis vanuit Sint Maarten bijzonder gezelschap. Vier met uitsterven bedreigde Antilliaanse leguanen vergezelden hem aan boord van het regeringstoestel.
15/05 21u15  Poetin wijdt omstreden brug tussen de Krim en Rusland in, Kiev keurt ceremonie afAchter het stuur van een vrachtwagen heeft de Russische president Poetin een gloednieuwe brug geopend die Rusland verbindt met de Krim, het Oekraïense schiereiland dat Rusland in 2014 inlijfde. Het Kremlin noemde de opening van de 19 kilometer lange brug van enorme ‘symbolische en praktische waarde’, maar Oekraïne veroordeelde de ceremonie als een schending van het volkenrecht.
15/05 21u00  Deze bromance leidde tot de grootste politieke nederlaag ooit - van vriend naar vijandDe bewindslieden van Rutte II kijken nog altijd weemoedig terug op de vijf jaar van innige samenwerking tussen VVD en PvdA. De huidige coalitieleiders willen juist alles anders doen, blijkt uit een nieuw boek. Maar lukt dat ook?
15/05 20u15  VN: Israël had niet met scherp mogen schieten op ongewapende PalestijnenHet VN-mensenrechtenbureau en diverse landen hebben dinsdag het gebruik van scherpe munitie tegen Palestijnse betogers in Gaza fel veroordeeld. Israël en de Palestijnen zetten zich schrap voor een nieuwe geweldsgolf vanwege het 70-jarig bestaan dinsdag van Israël. De Palestijnen gingen in staking uit protest tegen de dood van zestig demonstranten een dag eerder in Gaza.
15/05 20u00  Een schunnige mop van Anne Frank is hoe dan ook wereldnieuwsAnne Frank plakte twee pagina's in haar dagboek af. Nu zijn ze alsnog wereldkundig gemaakt.
15/05 16u15  Twee afgeplakte pagina’s uit dagboek Anne Frank openbaar gemaaktDe Anne Frank Stichting maakt tot nu toe onbekend gebleven tekst uit het dagboek van Anne Frank openbaar. Het gaat om twee afgeplakte bladzijden uit haar wereldberoemde roodgeruite dagboek. Met behulp van digitale fotobewerkingstechniek is het gelukt om de met bruin papier afgeplakte tekst leesbaar te maken, vertelde Ronald Leopold, directeur van de stichting tijdens een besloten bijeenkomst.
15/05 15u30  Van Persie wil nog niet stoppen: ‘voetbal is mijn comfortzone’Robin van Persie gaat door. Een blik op de Kuip vanaf het balkon van zijn woning gaf de doorslag. 'Voetbal is mijn comfortzone.'
15/05 15u30  Dit naaktportret werd geveild voor 157 miljoen dollar, en dat was teleurstellend weinigDe verwachtingen waren vooraf hooggespannen. Een prachtig naakt van de razend populaire Italiaanse schilder Amedeo Modigliani (1884-1920). En dat op een op hol geslagen kunstmarkt waar de laatste maanden het ene record na het andere wordt gebroken. Toch heeft het schilderij Nu couché (sur le côté de gauche) op een veiling bij Sotheby’s in New York ‘slechts’ 157,2 miljoen dollar opgebracht (131,8 miljoen euro).
15/05 14u00  Snelle naamsverandering Johan Cruijffplein staat op losse schroevenDe snelle naamsverandering van het Amsterdamse Stadionplein tot Johan Cruijffplein komt steeds meer onder druk te staan. Stadsdeel Zuid trekt een eerder afgegeven positief advies in nu blijkt dat het dat advies heeft genomen op basis van onjuiste informatie.
15/05 13u30  Nauwelijks meer toezicht op Volkert van der G.De verhouding tussen de reclassering en Volkert Van der G. (48) is zo slecht dat er afgelopen anderhalf jaar nauwelijks toezicht werd gehouden op de moordenaar van Pim Fortuyn. Tussen 26 oktober 2016 en 20 april 2017 hoefde Van der G. zich niet te melden, aldus zijn advocaat.
15/05 13u30  Ook de laatste weervissers zullen spoedig afscheid moeten nemen van de zeeNog één Nederlandse familie vangt in de Oosterschelde volgens de oeroude techniek van het weervissen ansjovis, de delicatesse van Bergen op Zoom. Maar hoelang nog? De import uit de Middellandse Zee rukt op.
15/05 10u45  Eindexamen doen op een lege maag tijdens ramadan: lukt dat wel?Ze hoopt maar dat het niet te warm wordt, de komende twee weken. De 17-jarige Nada El-Sayed doet sinds maandag eindexamen voor haar havodiploma. Vanaf woensdag doet ze ook mee aan de ramadan. ‘Als het echt zwaar wordt’, zegt de scholier, ‘is het kiezen tussen me strikt houden aan het vasten en mijn toekomst.’
15/05 10u45  Is groene energie de nieuwe melkkoe van Albanië?Wordt Albanië hofleverancier van groene energie als het land toetreedt tot de EU? De regering ruikt geld. Maar het verzet groeit. Handen af van Europa’s laatste ‘wilde rivier’.
15/05 10u45  ‘Sociale druk twintigers steeg met 33 procent.’ Klopt dit wel?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: de sociale druk die twintigers voelen om te presteren steeg sinds 1989 met 33 procent.
15/05 10u15  Bibi Dumon Tak wint Theo Thijssen-prijs voor jeugdliteratuurBibi Dumon Tak krijgt de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs, de jeugdige evenknie van de P.C. Hooft-prijs. Voor het eerst in de geschiedenis gaat deze naar een schrijver die vooral bekend staat om literaire non-fictie, zoals de jury benadrukt: ‘Om in vervoering te raken, heb je geen verzinsels nodig.’
15/05 09u15  Vader Meghan Markle zal huwelijk met prins Harry mogelijk niet bijwonenDe vader van Meghan Markle zal het huwelijk van zijn dochter met prins Harry aankomende zaterdag niet bijwonen. Dat hebben Britse media maandagavond gemeld. Een woordvoerder van Kensington Palace spreekt over ‘een intens persoonlijk moment voor Mevrouw Markle’.
15/05 09u00  Weg vrij voor meer grote parken met zonnepanelenDe aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker, omdat alleen een tijdelijke vergunning nodig is. Dat geldt zelfs voor de aanleg van een zonnepark van tientallen hectares.
15/05 08u00  Weg vrij voor meer grote parken met zonnepanelen: eisen voor vergunningen aanzienlijk verzachtDe aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker, omdat alleen een tijdelijke vergunning nodig is. Dat geldt zelfs voor de aanleg van een zonnepark van tientallen hectares.
15/05 02u15  Weg vrij voor meer grote parken met zonnepanelen: eisen voor vergunningen aanzienlijk verlichtDe aanleg van zonneparken wordt gemakkelijker, omdat alleen een tijdelijke vergunning nodig is. Dat geldt zelfs voor de aanleg van een zonnepark van tientallen hectares.
15/05 00u00  Dompel je voor het examen Frans nog even onder in de taalExamen: dag 2
15/05 00u00  Eindelijk heeft Catalonië weer een regiopresident. Wie is Quim Torra?Carles Puigdemont, ex-premier van Catalonië, is niet voornemens zijn macht op te geven. Maar hij zit noodgedwongen in Duitsland. Daarom wordt Quim Torra premier. Hij is Puigdemonts ‘Plan D’.
15/05 00u00  De Correspondent haalt forse investeringen binnen voor The CorrespondentHet journalistieke platform De Correspondent is goed op weg om het benodigde geld op te halen voor een wereldwijde ledenwerfactie, die de basis moet leggen voor een Engelstalige, en dus veel grotere variant van de website. De oprichters willen hun door lezers gevoede achtergrondverhalen in eerste instantie vooral in de Verenigde Staten aan de man gaan brengen.
15/05 00u00  Kabinet doet virusbestrijder van Russische Kaspersky in de ban vanwege kans op digitale spionageDe Nederlandse overheid stopt met het gebruik van de computervirusbestrijder van het Russische bedrijf Kaspersky. Dit heeft het kabinet besloten. De antivirussoftware zal bij het Rijk uitgefaseerd worden omdat volgens minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid de kans bestaat op digitale spionage.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Werk aan de winkel voor de onbarmhartige dogmaridder kardinaal Eijk22/05 00u15 - de Volkskrant: Jorge Mario Bergoglio, Argentijn van Italiaanse komaf en beter bekend als paus Franciscus, heeft eind april gesproken met een homoseksuele Chileen, Juan Carlos Cruz. Dat was bekend, maar wat de paus precies tegen Cruz had gezegd niet. In El País onthulde Cruz zaterdag wat de paus hem had toevertrouwd: ‘God heeft je gemaakt zoals je bent en hij houdt van je zoals je bent.’
14x Justitie VS onderzoekt claim van Trump dat FBI in zijn campagneteam infiltreerde22/05 02u15 - de Volkskrant: Het Amerikaanse ministerie van Justitie gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.
11x Wie is de compromispremier van de Italiaanse populistische regering?22/05 00u00 - de Volkskrant: Een grote onbekende, ‘zonder enig benul van politiek’, moet de misschien wel vreemdste regeringscoalitie uit de Italiaanse geschiedenis gaan leiden.
11x Dumoulin is niet gerust op klinkende zege in tijdrit22/05 07u00 - de Volkskrant: Tom Dumoulin is maandag op verkenning geweest in het dal tussen de vreeswekkende bergwanden van de Dolomieten. Hij is er niet enthousiaster op geworden. Het parcours van de 34,2 kilometer lange tijdrit tussen Trento en Rovereto, waarop hij dinsdag in de Giro d’Italia mogelijk de roze trui kan heroveren, is hem niet op het lijf geschreven. ‘Ik hou van de tijdrit, maar ik heb mooiere parcoursen gezien. Het is supersnel en vlak. Dat is niet helemaal zoals ik het wil hebben.’
11x Friesland derde in top 10 beste Europese bestemmingen van reisgids Lonely Planet22/05 08u30 - de Volkskrant: Friesland staat op nummer drie in de lijst van Lonely Planet met Europese reisbestemmingen die ten onrechte over het hoofd worden gezien. Niet eerder eindigde een Nederlandse bestemming zo hoog op de jaarlijkse lijst van de wereldberoemde reisgids.
8x Is Groot-Brittannië mede schuldig aan de humanitaire catastrofe in Jemen?22/05 15u00 - de Volkskrant: Groot-Brittannië dreigt zijn wapenleveranties aan Saoedi-Arabië te moeten stoppen omdat hiermee burgerdoelen in Jemen worden gebombardeerd. Als de rechter hiertoe besluit, betekent dit een grote overwinning voor mensenrechtenorganisaties die al jaren beweren dat de Britse en andere westerse regeringen met hun miljardenwapenleveranties mede schuldig zijn aan de humanitaire catastrofe in Jemen.
7x Ophef in Spanje om villa van linkse partijleider: leden spreken zich uit in referendum22/05 11u45 - de Volkskrant: Het is een huis met een zwembad ingebed in granieten rotsblokken en een tuin met een zen-gedeelte. Twee badkamers, ruwe houten balken en een open haard. En zelfs een apart huisje voor gasten. Koopsom: 615 duizend euro. Kan een leider van Podemos, met een vriendin die ook Podemos-politica is, in zo‘n luxe villa wonen? Dat is de vraag die de leden van de linkse partij deze week moeten beantwoorden in een referendum. ‘Als ze zeggen dat we moeten aftreden, dan treden we af’, aldus Pablo Iglesias, de voorman van Podemos.
6x Nieuwe bestuursstructuur Buma/Stemra moet einde maken aan geruzie en affaires21/05 23u45 - de Volkskrant: Met een nieuwe bestuursstructuur die vandaag ingaat, hoopt auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra de ruzies en affaires van de afgelopen jaren achter zich te laten. Vandaag moeten de leden van de organisatie die geld int voor aangesloten componisten, tekstschrijvers en tekstdichters op de ledenvergadering akkoord gaan met de wijzigingen.
5x Wapenleveranties aan Saoedi-Arabië onder vuur: is Groot-Brittannië medeverantwoordelijk voor de humanitaire catastrofe in Jemen?22/05 10u45 - de Volkskrant: Groot-Brittannië dreigt zijn wapenleveranties aan Saoedi-Arabië te moeten stoppen omdat hiermee burgerdoelen in Jemen worden gebombardeerd. Als de rechter hiertoe besluit, betekent dit een grote overwinning voor mensenrechtenorganisaties die al jaren beweren dat de Britse en andere westerse regeringen met hun miljardenwapenleveranties mede schuldig zijn aan de humanitaire catastrofe in Jemen.
5x Mag de partijleider van de linkse partij Podemos in een huis van 615.000 euro wonen?22/05 12u15 - de Volkskrant: Het is een huis met een zwembad ingebed in granieten rotsblokken en een tuin met een zen-gedeelte. Twee badkamers, ruwe houten balken en een open haard. En zelfs een apart huisje voor gasten. Koopsom: 615 duizend euro. Kan een leider van Podemos, met een vriendin die ook Podemos-politica is, in zo‘n luxe villa wonen? Dat is de vraag die de leden van de linkse partij deze week moeten beantwoorden in een referendum. ‘Als ze zeggen dat we moeten aftreden, dan treden we af’, aldus Pablo Iglesias, de voorman van Podemos.

Statistieken

Artikels:
33470
Gelezen:
29663
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven