zaterdag 20 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/10 09u00  Betutteling heeft ook voordelen - denk maar aan het rookverbod en de verplichte autogordel Moeten burgers kunnen kiezen voor roken, drinken en vet eten, daarbij het risico van ziekte of een vroege dood bewust op de koop toenemend? Of mogen ze door de overheid ook verplicht worden zo lang mogelijk te leven, door fanatiek te sporten en gezond te eten? ‘Betutteling’ creëert soms nieuwe normen waar veel mensen achteraf blij mee zijn.
20/10 02u30  Het weer: rustig herfstweekend met koelere temperaturen en wisselend zon Een hogedrukgebied ligt dit weekend precies boven ons land en zorgt voor rustige weersomstandigheden. Vanochtend vroeg is het erg fris, vooral in het oosten en noordoosten van het land is er rond zonsopkomst plaatselijk lichte vorst aan de grond.12 
19/10 22u30  Hoe een revolutionaire topinnovatie door Hollandse zuinigheid over de grens verdween Chipmachinefabrikant ASML in Veldhoven bedacht in 2014 een revolutionaire productiemethode van molybdeen-99, een schaarse medische isotoop die artsen gebruiken voor het opsporen van tumoren en Alzheimer. Een Nationaal Icoon, besloot de overheid over deze kernafvalvrije productiemethode: ‘een baanbrekende innovatie waar Nederland trots op is.’ Maar binnenkort begint België met de productie.
19/10 22u15  Kan Trump zich losmaken van het Saoedische koningshuis? Aanvankelijk dacht president Trump de kwestie Khashoggi nog met een telefoontje met de Saoedische koning af te kunnen doen. Maar nu de feiten steeds duidelijker worden, komt hij in een lastig parket. Kan hij zijn goede relatie met de oliestaat opgeven?
19/10 22u15  Reclame Code Commissie stelt richtlijnen op voor het verleiden voor cosmetische ingrepen Nog even snel lippen laten opspuiten, voordat de aanbieding voorbij is. Het komt vaak voor dat reclame voor cosmetische ingrepen klanten overhaalt tot het maken van impulsieve keuzen. Vanaf nu wordt dat moeilijker. Werving voor cosmetische ingrepen moet voortaan voldoen aan richtlijnen van de Reclame Code Commissie (RCC).
19/10 22u00  Mogen mbo’ers straks een titel achter hun naam zetten? In de strijd om een hogere status voor het beroepsonderwijs heeft Groen Links-Kamerlid Zihni Özdil een nieuw plan bedacht: geef mbo’ers die hun opleiding hebben voltooid een titel. Denk aan Skilled (Sk.), Craftsman (Crf.) of Expert (Exp.) achter hun naam, zoals in het hoger onderwijs Bachelor of Master (in allerlei varianten) gangbaar zijn.
19/10 21u45  Plan Feyenoordstadion dreigt weer te mislukken: gemeente wil niet tekenen voor jaarlijkse garantie Feyenoord dreigt de bouw van het nieuwe voetbalstadion af te blazen als Rotterdam niet akkoord gaat met een jaarlijkse garantie van 25 miljoen euro voor de club. ‘Dan maar geen nieuw stadion’, aldus Jan de Jong, algemeen directeur van Feyenoord. Maar de gemeente is niet van plan die eis te honoreren. Dat zegt Adriaan Visser, als wethouder Financiën in het Rotterdamse college verantwoordelijk voor het project Feyenoord City, in een interview in de Volkskrant.
19/10 21u30  Meer dan 50 doden na treinongeluk in India. Trein reed in op menigte die religieus feest vierde Zeker 59 mensen zijn vrijdag in het noorden van India omgekomen toen een trein inreed op een menigte die deelnam aan een religieus feest. Ruim zestig gewonden werden naar ziekenhuizen in de naburige stad Amritsar vervoerd, hoofdstad van de deelstaat Punjab. Het dodental kan nog stijgen, volgens de autoriteiten.
19/10 21u15  Zomer- of wintertijd, of allebei? Het kabinet gaat een steekproef houden Het kabinet gaat een representatieve steekproef laten uitvoeren om te peilen hoe de stemming is over zomer- en wintertijd. Die steekproef mag geen – verkapt – referendum heten. Ook wil de regering niet zeggen of ze de uitslag van de peiling zal overnemen.
19/10 21u00  EU-Hof gelast Polen te stoppen met vervroegde pensionering rechters Polen moet de gedwongen pensionering van rechters van het Hooggerechtshof onmiddellijk stoppen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald na een klacht van de Europese Commissie, die meent dat de rechts-nationalistische regering in Warschau met deze maatregel de rechtsstaat bedreigt.
19/10 20u30  100 dagen Halsema: wat heeft de nieuwe burgemeester tot nu toe bereikt? Honderd dagen geleden werd Femke Halsema geïnstalleerd als burgemeester van Amsterdam. Haar wittebroodsweken zijn voorbij. Wat voor indruk heeft ze gemaakt? Haar drie belangrijkste daden tot nu toe aan de hand van drie momenten.
19/10 20u15  Dit zijn de vijf meest voorkomende eisen van talkshowgasten ‘Jij hebt mij net je woord gegeven, en daar ga je je niet aan houden’, zei Jenny Douwes vorige week vrijdag in RTL Late Night tegen Twan Huys. De frontvrouw van de ‘blokkeerfriezen’ zou, in weerwil van eerdere afspraken, vlak voor de show hebben bedongen dat Jerry Afriyie van Kick Out Zwarte Piet niet aan tafel mocht aanschuiven. Huys nodigde Afriyie uiteindelijk toch uit, waarna een rel ontstond. Nog altijd verschillen de meningen over de afspraken. Afspraken bij talkshows zijn eerder regel dan uitzondering. Achter de schermen wordt onderhandeld over van alles, door woordvoerders en redacteuren. Vijf veel genoemde wensen van talkshowgasten.
19/10 20u00  De Noren zijn vast voorbereid met overlevingspakketten bij eventuele crisis Per persoon 9 liter water, twee pakjes knekkebrød (het Noorse knäckebröd) en een pak havermout. Een campinggasstel, kaarsen en een radio die op batterijen werkt. Dit zijn enkele van de meer dan twintig items die iedere Noor voortaan geacht wordt in huis te hebben om de eerste dagen te kunnen doorkomen bij een oorlog of andere grote ramp.
19/10 19u30  Belgisch cordon sanitaire is terug: ‘40 procent van de stemmen en toch weer buitengesloten’ Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen boekte de rechts-populistische partij Vlaams Belang voor het eerst sinds jaren weer winst. Door de uitslag laait de discussie opnieuw op rond het cordon sanitaire waarmee de partij zich tot dusver mee geconfronteerd zag.
19/10 19u30  Facebook accepteerde nepadvertenties bedoeld voor Provinciale Statenverkiezingen Het blijkt zeer eenvoudig om advertenties op Facebook te zetten die met onwaarheden Nederlandse verkiezingen proberen te beïnvloeden. Dit ondanks de uitgebreide aandacht voor desinformatie op sociale media en de pogingen van Facebook om dit eruit te filteren.
Laatste update: vandaag om 9u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/10 18u15  Deze astma-patiënt verliet haar gezin voor frisse lucht in een Spaans bergdorpjeLees meer >
19/10 18u00  Glamourtoernooi in Singapore: de bekroning van Bertens' beste tennisseizoen ooitKiki Bertens doet mee aan de WTA Finals, het prestigieuze slot van het tennisseizoen. Wat heeft de 26-jarige Nederlandse in Singapore te winnen en te verliezen? Vijf vragen over de WTA Finals.
19/10 16u15  Trump bejubelt mishandeling journalist, terwijl hij Khashoggi-zaak veroordeeltUitgerekend nu de wereld het heeft over de vermiste journalist Jamal Khashoggi, toonde Donald Trump donderdag bewondering voor ‘body slam’ van Greg Gianforte. Over de Republikein die vorig jaar een journalist van The Guardian tegen de grond werkte, zei hij: ‘Een goeie kerel, pittig ventje.’
19/10 15u15  Belgisch cordon sanitair is terug: ‘40 procent van de stemmen en toch weer buitengesloten’Bij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen boekte de rechts-populistische partij Vlaams Belang voor het eerst sinds jaren weer winst. Door de uitslag laait de discussie opnieuw op rond het cordon sanitaire waarmee de partij zich tot dusver mee geconfronteerd zag.
19/10 14u30  Audi-bende hoort straffen tot 12 jaar cel tegen zich eisen voor plofkrakenDe vijf verdachten van plofkraken van de zogeheten Audi-bende hoorden vrijdagochtend in Lelystad straffen van drie tot twaalf jaar tegen zich eisen.
19/10 14u15  Zwemcommentator Bob van der Tak lééfde voor zijn vak - maar het galmende zwembad werd hem fataalHet galmende geluid van het zwembad werd de zwemcommentator van Studio Sport fataal. De introvert die zo fel interviewde, moest stoppen met zijn vak.
19/10 14u15  Een overname is niet genoeg: dit moet er gebeuren om Hema weer winstgevend te makenMultimiljonair Marcel Boekhoorn koopt Hema van eigenaar Lion Capital. Optimisme alom: Hema komt terug in Nederlandse handen, nieuwe afspraken beëindigen een langslepend conflict met franchisenemers en Hema is klaar voor de toekomst. Maar een overname alleen maakt Hema nog niet winstgevend. Wat dan wel?
19/10 13u30  Houd u vast: Rutte III gaat zich tot in detail bemoeien met uw leefstijlAlcohol kan schadelijk zijn, roken is dat zeker en bewegen moet omdat het gezond is: onder aanvoering van ChristenUnie-bewindsman Paul Blokhuis keert de overheid terug als censor van de leefstijl van de bevolking. Preventie van gezondheidsklachten keert met stip terug op de politieke agenda.
19/10 12u45  The Guardian: Britse afvalbedrijven wassen illegaal afval wit via NederlandHet Britse Milieuagentschap is een groot onderzoek gestart naar fraude en corruptie onder Britse recyclingbedrijven. Dit meldt de Britse krant The Guardian.
19/10 11u15  Italiaanse premier haalt woede EU-leiders op de hals met ‘feestbegroting’ en ludieke houdingGeen spoor van verslagenheid bij de Italiaanse premier Giuseppe Conte, laat staan van berouw. Trots pareert hij donderdag de kritiek van premier Mark Rutte en andere EU-collega’s op de in hun ogen Italiaanse feestbegroting die de Europese begrotingsregels met handen en voeten treedt. ‘Met elke dag die verstrijkt, vind ik onze begroting mooier worden’, lacht Conte zelfverzekerd.
19/10 09u45  Een introverte zwemcommentator die verrassend fel kon interviewenHet galmende geluid van het zwembad werd de zwemcommentator van Studio Sport fataal. De introvert die zo fel interviewde, moest stoppen met zijn vak.
19/10 09u15  Vrouwenverbod Indiase tempel zorgt voor strijd tussen moderne en traditionele vrouwenDe vrouwenstrijd in India wordt deze week uitgevochten bij een tempelcomplex in Zuid-India. Twee groepen vrouwen staan daar tegenover elkaar. Vrouwen die met een rechterlijke uitspraak in de hand toegang eisen tot het voor hen altijd verboden heiligdom, en vrouwen die hen dat op grond van de traditie ontzeggen.
19/10 08u45  De berg komt naar Drenthe: 2,1 kilometer asfalt tovert vuilnisbelt om tot wielerdroomHet WK wielrennen ging jammerlijk aan Drenthe voorbij. Maar de provincie heeft nu wel een heuse col: de VAM-berg, een voormalige vuilnisbelt. Mét kasseien.
19/10 08u45  Goedkoop en snel; waarom het steeds misgaat in de bouwDe parkeergarage in Eindhoven kon instorten omdat niemand zich echt verantwoordelijk voelde voor de veiligheid, aldus de Onderzoeksraad voor Veiligheid in een kritisch rapport. Drie redenen waarom het mis kan gaan in de bouw.
19/10 08u45  Nederland blaft naar Saoedi-Arabië, maar economisch belang is te groot om het land echt pijn te doenGeen haar op het hoofd van minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken die eraan denkt om de relatie met Saoedi-Arabië te verbreken vanwege de verdwenen journalist Jamal Khashoggi. De economische belangen zijn daarvoor te groot.
19/10 08u30  In 2040 moet de roker in Nederland zo goed als uitgestorven zijn – gaat dat lukken?Als het aan staatssecretaris Paul Blokhuis ligt, rookt in 2040 geen enkele jongere én geen enkele zwangere vrouw in Nederland meer een sigaret. Het aantal rokers onder de volwassen bevolking moet dan afgenomen zijn van 23 tot ‘slechts’ 5 procent.
19/10 06u45  Britten leren de ‘Dutch reach’: over je schouder kijken voordat je het portier open zwaaitEen autodeur die ongezien wordt opengezwaaid of een automobilist die zonder in zijn zijspiegel te kijken linksaf slaat: Britse fietsers hebben daar vrijwel dagelijks mee te maken. Als het aan de Britse staatssecretaris voor Fietsen en Wandelen ligt, komt er een einde aan deze achteloze houding jegens fietsers. Wie voortaan zijn rijbewijs wil halen, moet de Dutch Reach leren, ofwel: met de ‘verkeerde’ hand de deur openmaken, zodat achterom kijken een automatisme wordt.
19/10 05u30  Extreemrechtse Bolsonaro wil niet meer in debat met zijn linkse opponentJair Bolsonaro, de extreemrechtse favoriet voor het Braziliaanse presidentschap, zal tot aan de tweede ronde van de verkiezingen op 28 oktober niet rechtstreeks in debat gaan met zijn linkse tegenstrever Fernando Haddad. Hoewel zijn artsen hem groen licht gaven, zegt Bolsonaro geen risico te willen nemen vanwege het colostoma dat bij hem is aangebracht nadat hij op 6 september werd neergestoken.
19/10 00u15  David tegen Goliath: hoe één kinderopvang de Stint weer op de weg probeert te krijgenDe eigenaresse van een kinderopvang in Almere neemt het op tegen het ministerie om haar Stint te mogen gebruiken.
19/10 00u15  Emotionele dealmaker met sterke intuïtie: wie is Marcel Boekhoorn?Breed grijnzend kondigt Marcel Boekhoorn donderdag de koop aan van de Hema-winkels. Voor een zacht prijsje, vanzelfsprekend. De miljardair heeft al veel spectaculaire transacties afgesloten en hoopt de winkelketen nieuw leven in te blazen. Mislukt er dan niets bij deze extreem succesvolle ondernemer?
19/10 00u15  VS grootste leverancier soja voor Europa, Juncker komt zijn belofte aan Trump naDe handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China heeft een onvoorzien gevolg: de Europese Unie importeert nu het gros van haar soja uit de VS. Voorheen was Brazilië de belangrijkste sojaleverancier voor de EU.
18/10 22u45  De Dutch reach, fietsers in acht nemen voordat je het portier open zwaait, krijgt een plekje in Britse rijlesEen autodeur die ongezien wordt opengezwaaid of een automobilist die zonder in zijn zijspiegel te kijken linksaf slaat: Britse fietsers hebben daar vrijwel dagelijks mee te maken. Als het aan de Britse staatssecretaris voor Fietsen en Wandelen ligt, komt er een einde aan deze achteloze houding jegens fietsers. Wie voortaan zijn rijbewijs wil halen, moet de Dutch Reach leren, ofwel: met de ‘verkeerde’ hand de deur openmaken, zodat achterom kijken een automatisme wordt.
18/10 22u45  Beoogde overheidscampagne moet Nederlander helpen nepnieuws te herkennenHet ministerie van Binnenlandse Zaken gaat onderzoeken of het mogelijk is om in 2019 een ‘informatiecampagne’ te organiseren over nepnieuws en desinformatie. Die zou burgers bewust moeten maken van hoe sociale media werken.
18/10 22u30  ‘Baudet denkt over grenzen na, juist omdat hij grenzeloos is’Bij publicist en hoogleraar Europese studies Paul Scheffer, die een nieuw boek het licht deed zien, heerst tegenwoordig de angst over de nieuwsgierigheid. Maar heimwee naar vroeger? Dat nooit.
18/10 22u30  Poetin: IS houdt 700 gegijzelden vast in Syrië, onder wie Europeanen en AmerikanenDe Russische president Poetin zet de internationale schijnwerpers op een nog overgebleven IS-enclave in Oost-Syrië, vlak bij Deir al Zor. IS wint hier sinds kort weer aan terrein. Volgens Poetin houdt IS in de enclave sinds vorige week Europese en Amerikaanse gegijzelden vast.
18/10 22u30  De berg komt naar Drenthe: 2,1 kilometer asfalt tovert VAM-berg om tot wielerdroomHet WK wielrennen ging jammerlijk aan Drenthe voorbij. Maar de provincie heeft nu wel een heuse col: de VAM-berg, een voormalige vuilnisbelt. Mét kasseien.
18/10 22u30  Nieuwe aanslag Taliban legt extra druk op Afghaanse verkiezingenDe Taliban hebben donderdag een topman van de Afghaanse veiligheidsdienst in de provincie Kandahar doodgeschoten. Bij de aanslag, die gericht was op de Amerikaanse generaal Scott Miller, kwamen nog twee andere hooggeplaatste Afghaanse officieren om.
18/10 21u15  Op ADE droomt een nieuwe generatie dj’s van net zo’n carrière als die van Martin GarrixAls een dj van net 22 zich opwerpt als ‘mentor’ en als begeleider van jong talent een eigen feest organiseert op het Amsterdam Dance Event (ADE), dan weet je dat je met een bijzondere beroepsgroep te maken hebt. Martin Garrix, want daarover gaat het natuurlijk, verzorgde woensdagnacht een van de uitbundige openingsshows van het ADE, met een bulderend dancefeest in de United Studio’s aan de Amsterdamse Houthaven.
18/10 21u15  ‘Ik een tabakslobbyist? Dan wel de slechtste van Nederland’Zijn campagne tegen overheidsbetutteling ligt onder vuur omdat de tabaksindustrie hem betaalt. Spijkers op laag water, vindt Jan Roos (41) zelf. ‘Dan ben ik bij dezen de slechtste tabakslobbyist van Nederland. Ik roep mensen juist op níet te gaan roken.’
18/10 20u30  Spirituele Utrechtse woongroep niet vervolgd voor dood huisgenootDe drie huisgenoten die werden verdacht van betrokkenheid bij de dood van een vrouw in Utrecht, worden niet vervolgd. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) donderdag bekend. Zowel het slachtoffer als de verdachten behoorden tot de spirituele woongroep Contact en Muziek in de Utrechtse wijk Lombok.
18/10 20u30  OM vervolgt Femmes for Freedom-directeur Shirin Musa wegens smaadHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt Shirin Musa van Femmes for Freedom wegens smaad. De directeur van de vrouwenrechtenorganisatie heeft in december vorig jaar twee berichten op Twitter geplaatst over een maatschappelijk werker uit Den Haag die genomineerd was voor de Joke Smit-emancipatieprijs. In de tweets schrijft Musa dat de man door het OM is vervolgd voor verkrachting van een minderjarige. Ook schrijft ze dat meerdere vrouwen ‘zeggen dat ze door hem zijn aangerand’.
18/10 19u00  Met overname door Marcel Boekhoorn wordt Hema weer helemaal NederlandsMultimiljonair Marcel Boekhoorn, rijk geworden met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort, gaat Hema overnemen van het Britse investeringsfonds Lion Capital. Het bedrijf wordt weer ‘100 procent Nederlands’, benadrukken alle betrokkenen. En de langslepende ruzie tussen Hema en haar franchisenemers? ‘Voor eens en altijd opgelost’, zegt Boekhoorn.
18/10 18u30  Steenrijk Saoedi-Arabië duldt geen kritiek: Zweden en Canada weten er alles vanVeel landen worstelen met het aanpakken van Saoedi-Arabië vanwege de mogelijke rol van Riyad bij de verdwijning van de kritische Saoedische journalist Jamal Khashoggi. De economische belangen zijn groot en de rijke Saoedi’s slaan hard terug als ze bekritiseerd worden. Zweden en Canada ondervonden dat de laatste jaren.
18/10 16u15  Geen continue dienst, maar wakes om uitzetting Armeens gezin te voorkomenDelegaties van tientallen kerken uit heel Nederland gaan per direct besloten wakes houden in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk. De kerkencoalitie doet dit om te voorkomen dat het Armeense gezin Tamrazyan wordt uitgezet.
18/10 15u30  Scheuren in imago van bejubelde Saoedische kroonprins door zaak-KhashoggiDe toekomstige koning van Saoedi-Arabië werd nog maar kort geleden geprezen om zijn pogingen het oerconservatieve land te moderniseren. Nu lijkt hij betrokken te zijn bij de gruwelijke moord op de kritische journalist Jamal Khashoggi. Maar of het Westen hem nu laat vallen?
18/10 15u30  Burgemeesters krijgen vaker te maken met agressie – Klopt dit wel?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: burgemeesters krijgen steeds vaker te maken met agressie.
18/10 14u30  May heeft wel oren naar door haar landgenoten verfoeide ‘Brextra Time’‘Malligheid’, ‘totaal waanzinnig’ en ‘geldverspilling’. Dat zijn enkele Britse reacties op het door Brussel geopperde plan om de overgangsperiode na de Britse uittreding uit de Europese Unie met nog een jaar te verlengen. Tijdens haar korte bezoek aan de Europese top leek de Britse premier Theresa May wel oren te hebben naar ‘Brextra Time’, maar dat zal bijzonder moeilijk te verkopen zijn in het Verenigd Koninkrijk.
18/10 14u00  Tjibbe Joustra over veiligheid in de bouw: ‘Als er een probleem is, kijkt iedereen weg’De overheid kan de veiligheid in de bouw niet overlaten aan de bouwsector, maar dat gaat wel gebeuren. Een slecht idee, vindt voorzitter Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Donderdag publiceerde de OVV een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017.
18/10 12u45  Hoop op Brexitakkoord blijft levend, maar EU breidt plan voor harde Brexit vast uitDe EU-leiders blijven hoopvol dat ze nog voor de jaarwisseling met hun Britse collega May overeenstemming bereiken over een ordelijk vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de EU. Ze betwijfelen echter of zo'n Brexitakkoord steun krijgt van het Britse parlement. Als stok achter de deur worden daarom de noodplannen voor een harde Brexit (geen akkoord) uitgebreid en aangescherpt.
18/10 12u30  Nederland en Frankrijk annuleren bezoek aan Saoedi-Arabië vanwege verdwijning journalistMinister Wopke Hoekstra van Financiën heeft zijn bezoek aan een grote handelsconferentie volgende week in Saoedi-Arabië afgezegd vanwege de onopgeloste verdwijning van een kritische Saoedische journalist. Hoekstra’s besluit volgde een kwartier nadat ook zijn Franse collega zijn bezoek annuleerde.
18/10 12u30  Tjibbe Joustra: ‘Als er een probleem is, kijkt iedereen weg. Als het mis gaat, wijst iedereen naar de ander’De overheid kan de veiligheid in de bouw niet overlaten aan de bouwsector, maar dat gaat wel gebeuren. Een slecht idee, vindt voorzitter Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Donderdag publiceerde de OVV een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017.
18/10 12u30  Onderzoeksraad: ‘Bouwsector schat veiligheidsrisico’s slecht in’De bouwsector is nog steeds slecht in het beheersen van veiligheidsrisico’s van bouwprojecten. Het halen van de planning heeft prioriteit. Dat verklaart het instorten van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport in mei 2017, aldus een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
18/10 12u15  Hema in onderhandeling met ondernemer Marcel Boekhoorn over overnameMultimiljonair Marcel Boekhoorn, rijk geworden met de aan- en verkoop van telecommaatschappij Telfort, onderhandelt met het Britse investeringsfonds Lion Capital over de aankoop van HEMA. De winkelketen spreekt van ‘een voorgenomen overname’, Boekhoorn zelf zegt nog ‘volop in onderhandeling’ te zijn. Om 15.00 uur volgt een persconferentie.
18/10 12u15  Tjibbe Joustra: ‘Als er een probleem is, kijkt iedereen weg. Als het mis gaat, wijst iedereen naar de ander‘De overheid kan de veiligheid in de bouw niet overlaten aan de bouwsector, maar dat gaat wel gebeuren. Een slecht idee, vindt voorzitter Tjibbe Joustra, voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Donderdag publiceerde de OVV een rapport over de ingestorte parkeergarage bij Eindhoven Airport in 2017.
18/10 12u00  Rechter buigt zich over Stint-verbod en handelen minister tijdens kort gedingVanmiddag dient in Utrecht een kort geding tegen minister Van Nieuwenhuizen vanwege haar besluit om de Stint niet meer toe te laten op de openbare weg. Volgens de minister zijn er, na het dodelijke ongeluk in Oss, te veel zorgen over de veiligheid van het voertuig. Door de schorsing staan 3.500 Stints in Nederland stil.
18/10 11u00  Hoe Nederlandse criminelen in Europa de meesters van de plofkraak werdenDinsdagnacht mislukte in het Zuid-Duitse Germering een plofkraak op een geldautomaat. Vier verdachten zijn aangehouden, volgens Duitse media bevinden zich onder hen Nederlanders. Nederlandse criminelen zijn in Europa de meesters van de plofkraak. Hoe komt dat?
18/10 10u45  De scootmobiel: gevaarlijker dan de fiets en de auto? ‘Pas in de heg stopte ik’Na het dodelijke ongeval met de Stint wordt nu ook de veiligheid van de scootmobiel onderzocht. Een goede zaak, vinden deelnemers aan de scootmobieltocht in Asten, maar ze durven nog wel mee. ‘Als ik val, beschermt mijn jas me.’
18/10 10u30  Onderzoeksraad: ‘Bouwers schatten veiligheidsrisico’s slecht in’De bouwsector is nog steeds slecht in het beheersen van veiligheidsrisico’s van bouwprojecten. Het halen van de planning heeft prioriteit. Dat verklaart het instorten van de parkeergarage in aanbouw bij Eindhoven Airport in mei 2017, aldus een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid.
18/10 10u15  Ook op de savanne kunnen bewoners niet meer zonder tvVoor het eerst in zijn leven kijkt de Keniaan Joseph Kamau thuis tv. Dankzij een zonnepaneeltje van het bedrijf M-Kopa, gekocht op afbetaling. M-Kopa speelt in op de wens naar meer materieel bezit. Wie zijn solar-thuissysteem helemaal aflost, kan bijvoorbeeld door naar een koelkast-op-afbetaling. ‘Zonne-energie heeft een sterk vermogen om ons leven te veranderen.’
18/10 09u45  Migratiesaldo in Nederland bereikt recordhoogte: een plus van 81 duizendNog nooit was het migratiesaldo in Nederland zo hoog als in 2017: een plus van 81 duizend. Er kwamen 235 duizend immigranten naar Nederland en er vertrokken 154 duizend emigranten. Dat komt deels door het vrije verkeer van personen in de EU. Ook het aandeel asielaanvragen en gezinsherenigingen blijft groot: 27 duizend mensen.
18/10 09u15  Conceptakkoord gaat het rokers nog moeilijker makenMet een pakket aan verregaande maatregelen stevent Nederland af op een volledig rookvrije generatie. De prijs van sigaretten gaat omhoog, het aantal rookvrije ruimtes wordt fors uitgebreid en er komen steeds minder rookhokken.
18/10 08u45  Woningen van burgemeesters voortaan preventief op veiligheid gecontroleerdEr wordt een landelijke veiligheidsscan ingevoerd voor woningen van burgemeesters. Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken besloten nu burgemeesters vaak doelwit zijn van agressie en bedreiging. Zo verblijft de Haarlemse burgemeester Jos Wienen momenteel in een safehouse na ernstige bedreigingen aan zijn adres.
18/10 08u00  Weer een deuk in Ruttes pantser, en dit keer wordt het lastig om te herstellenHet echec rond de afschaffing van de dividendbelasting is een nieuwe deuk in het pantser van Mark Rutte. In het verleden wist de premier telkens te herstellen. Dit keer wordt dat niet makkelijk.
18/10 07u45  Khashoggi waarschuwt in laatste column voor gebrek aan persvrijheid in Arabische wereldDe journalist Jamal Khashoggi uit in de laatste column die hij schreef voordat hij verdween zijn zorgen over de vrijheid van meningsuiting en de persvrijheid in de Arabische wereld. Khashoggi werd voor het laatste gezien in het Saoedische consulaat in Istanbul.
17/10 23u15  Bij gebrek aan motief krijgt het Westen alvast de schuld van de aanslag op de KrimEen zeldzame ‘school shooting’ op de Krim heeft Rusland in rouw gedompeld en tot een ongemakkelijke zoektocht naar de oorzaak geleid op de staats-tv: hoe is het mogelijk dat leerlingen gevaar lopen op een schiereiland dat volgens Rusland in 2014 ‘gered’ werd uit Oekraïense handen?
17/10 23u00  De scootmobiel: gevaarlijker dan de fiets en de auto? ‘Aan die rem moeten ze echt wat doen’Na het dodelijke ongeval met de Stint wordt nu ook de veiligheid van de scootmobiel onderzocht. Een goede zaak, vinden deelnemers aan de scootmobieltocht in Asten, maar ze durven nog wel mee. ‘Als ik val, beschermt mijn jas me.’
17/10 23u00  Rusland accepteert geen onafhankelijke Oekraïense stromingIn de wereld van de oosters-orthodoxe kerk voltrekt zich een historisch schisma. De Russische kerk breekt met het in Istanbul gevestigde patriarchaat van Constantinopel, het centrum van de oosters-orthodoxe macht. Moskou kan er niet mee leven dat er groen licht is gegeven voor een onafhankelijke kerk in Oekraïne. De splitsing is een overwinning voor de Oekraïense president Porosjenko, die de Russische invloedssfeer een halt probeert toe te roepen.
17/10 22u45  Schisma in oosters-orthodoxe kerk: Rusland accepteert geen onafhankelijke Oekraïense stromingIn de wereld van de oosters-orthodoxe kerk voltrekt zich een historisch schisma. De Russische kerk breekt met het in Istanbul gevestigde patriarchaat van Constantinopel, het centrum van de oosters-orthodoxe macht. Moskou kan er niet mee leven dat er groen licht is gegeven voor een onafhankelijke kerk in Oekraïne. De splitsing is een overwinning voor de Oekraïense president Porosjenko, die de Russische invloedssfeer een halt probeert toe te roepen.
17/10 22u45  Politie was geïnfiltreerd in terreurcel die grote aanslag in Nederland wilde plegenDe politie is geïnfiltreerd in de groep die volgens het Openbaar Ministerie (OM) een grote aanslag in Nederland wilde plegen. Het OM wil de exacte werkwijze pas in de rechtbank openbaar maken, maar spreekt de berichtgeving van RTL Nieuws en NRC woensdag niet tegen. Bronnen rond de zaak bevestigen de infiltratie.
17/10 22u45  Cannabis is nu legaal in Canada. Wat betekent dat voor het toerisme? En loopt Nederland nu achter?Canada is sinds woensdag het tweede land ter wereld waar je legaal wiet kunt kopen. Om middernacht stonden mensen in Newfoundland, de oostelijkste provincie van het land, in lange rijen bij een potshop om juichend hun eerste bestelling te doen. Maar wordt Canada hierdoor straks overspoeld door toeristen die ongestraft een joint willen roken? En loopt Nederland nu achter?
17/10 22u45  Zes maanden cel voor ‘nepslachtoffer’ terreuraanslagen ParijsEen schadevergoeding van 20.000 euro, een volledig vergoede retraite in een hotel in Normandië: als overlevende van de terreuraanslagen op terrassen en popzaal Bataclan in Parijs kon Alexandra Damien bij verschillende slachtofferorganisaties en garantiefondsen aankloppen voor steun en financiële compensatie. Dinsdag stond de 33-jarige Damien huilend in de rechtbank. Niet als slachtoffer, maar als dader.
17/10 22u00  ‘Ingekleurde’ verklaringen en glasharde ontkenning: hoeveel bewijs is er nu eigenlijk tegen Holleeder?In de rechtszaak tegen Willem Holleeder zijn de laatste twee van in totaal vijf liquidaties behandeld waarvoor hij terechtstaat. De kroongetuigen komen leugenachtig over en de verdachte blijft glashard ontkennen. Hoeveel bewijs is er nu eigenlijk?
17/10 22u00  Witwasaffaire ING: waarom is bestuursvoorzitter Ralph Hamers niet op de zitting?Nieuwe inzichten leverde de hoorzitting over de schikking van de grote witwasaffaire bij ING woensdag niet op, maar het gaf Kamerleden in elk geval de gelegenheid hun woede te koelen. Niet op ING-bestuursvoorzitter Ralph Hamers of president-commissaris Hans Wijers, want die waren er niet, maar op Steven van Rijswijk, sinds vorig jaar directeur risicobeheer.
17/10 18u45  Hoe zonne-energie het leven op de Keniaanse savanne verandert: ‘Ik kan echt niet meer zonder tv’Voor het eerst in zijn leven kijkt de Keniaan Joseph Kamau thuis tv. Dankzij een zonnepaneeltje van het bedrijf M-Kopa, gekocht op afbetaling. M-Kopa speelt in op de wens naar meer materieel bezit. Wie zijn solar-thuissysteem helemaal aflost, kan bijvoorbeeld door naar een koelkast-op-afbetaling. ‘Zonne-energie heeft een sterk vermogen om ons leven te veranderen.’
17/10 18u45  Na de kater: Rutte III mist de kans op schadeherstelGoedemiddag, Na een jaar dividenddebat raapt de minister-president de scherven bijeen: nadert zijn derde kabinet een fataal gebrek aan politiek draagvlak?
17/10 17u45  Klein Brabants bedrijf verslaat sportgigant Asics in geschil over streepjesDat je in merkenzaken niet groot hoeft te zijn om te winnen, bewijst het Brabantse bedrijf Van Lieshout Textiel. Deze week boekte het bedrijf uit Berkel-Enschot een klinkende overwinning op Asics, de bekende Japanse fabrikant van sportschoenen en een van de vijf grootste producenten van sportartikelen ter wereld.
17/10 17u30  Hoe boer je in een extreem klimaat? Zij leren dat in NederlandLees meer >
17/10 17u15  Een plan had hij niet, maar één ding was zeker: die Peugeot moest veilig tot stilstand komenAls een man onwel wordt achter het stuur ontstaat een levensgevaarlijke situatie op de snelweg. Twee medeweggebruikers handelen razendsnel en dwingen de auto met de nodige risico’s tot stoppen. Wat bezielde deze chauffeurs?
17/10 17u00  Staatsexamens Nederlands uitgesteld na verspreiding van toetsen op sociale mediaDocumenten van het staatsexamen Nederlands liggen op straat. Ministers Van Engelshoven (Onderwijs) en Koolmees (Sociale Zaken) grijpen in: dit jaar worden alle examens van het onderdeel schrijven geschrapt.
17/10 15u30  Waarom koos het OM voor een schikking en niet voor straf?ING moest onlangs 775 miljoen euro betalen voor het faciliteren van witwaspraktijken. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de witwasaffaire bij de bank. Moet de wet ter voorkoming van witwassen worden aangepast?
17/10 14u30  Een hoorzitting over de witwasaffaire bij ING, gaan er koppen rollen?ING moest onlangs 775 miljoen euro betalen voor het faciliteren van witwaspraktijken. Vandaag vindt in de Tweede Kamer een hoorzitting plaats over de witwasaffaire bij de bank. Moet de wet ter voorkoming van witwassen worden aangepast?
17/10 14u15  Verdachten moord Khashoggi hebben banden met Saoedische kroonprins Bin SalmanEen deel van de vijftien Saoediërs die mogelijk de journalist Jamal Khashoggi hebben ondervraagd en vermoord, heeft banden met kroonprins Mohammed bin Salman. De operatie zou zijn georganiseerd door een hoge functionaris die dichtbij Bin Salman staat. Een Turkse krant publiceerde woensdag gruwelijke details over de ondervraging die op band zou staan.
17/10 13u45  Zeker tien doden en vijftig gewonden bij bomexplosie in school op de KrimBij een explosie in een school op de Krim zijn zeker tien doden gevallen en zo’n vijftig gewonden. Volgens de Russische antiterreurorganisatie ging het om een bomexplosie. De explosie vond plaats in de kantine van de school in de stad Kerch.
17/10 13u15  1 op de 5 volwassenen ziet hun vader na een scheiding niet meerEen op de vijf volwassenen die in hun jeugd een scheiding hebben meegemaakt van de ouders, heeft het afgelopen jaar geen contact meer met de vader gehad. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en de UvA naar de relatie van kinderen met hun ouders en stiefouders na een scheiding.
17/10 13u15  May lijkt bereid Noord-Ierland op te offeren voor de Brexit-droomHet Britse kabinet heeft zich dinsdag eensgezind achter Theresa May geschaard. De Britse premier heeft haar ministers beloofd dat het Noord-Ierse probleem er niet toe zal leiden dat het Verenigd Koninkrijk tot het einde der tijden bij de Europese douane-unie blijft.
17/10 12u00  May mag haar Brexitwensen op tafel leggen, maar moet daarna zonder discussie de zaal uitOok vanavond krijgt de Britse premier May haar tijgerpumps niet tussen de deur in Brussel. Haar Brexiteisen stuiten op een solide EU-blok. Wat is het geheim van de EU27?
17/10 12u00  Telefoonfabrikanten moeten voortaan voor Google-apps betalenTelefoonfabrikanten zullen in Europa voortaan Google moeten betalen als ze apps als Gmail, YouTube of zelfs appwinkel Play Store vooraf op hun telefoons willen zetten. Google hoopt zo tegemoet te komen aan bezwaren van de Europese Commissie.
17/10 11u45  Den Haag Zuidwest snakt naar aandacht. En een paar miljoen euroDen Haag Zuidwest, vier wijken met zeventigduizend inwoners, heeft dringend aandacht én geld nodig. Anders dreigt een ‘sociologische ramp’, is de noodkreet. Moerwijk houdt intussen de moed erin met een moestuin bij de kerk.
17/10 10u00  Van boerenjongen tot misschien wel de nieuwe Elon MuskEen miljardendeal sleepte Kees Koolen (1965) dinsdag binnen voor zijn batterij-van-de-toekomstbedrijf Lithium Werks. Kan multimiljonair Koolen zich ontpoppen tot de Elon Musk van de polder?
17/10 09u15  Nederlandse kerken plannen estafettedienst om uitzetting Armeens gezin te voorkomenKerken in Nederland hebben het plan een estafettedienst te houden om te voorkomen dat de Armeense Hayarpi Tamrazyan (21) en haar familie worden uitgezet. De familie verblijft inmiddels bijna drie weken in de vrijgemaakt gereformeerde kerk in Katwijk.
17/10 07u30  De schade van het dividendplan: ‘Rutte III blijft de pinautomaat van het bedrijfsleven’‘Ja, dit is een kras,’ erkende premier Mark Rutte dinsdag bij het laatste debat over zijn mislukte dividendplan. De coalitie wil nu verder, maar de politieke schade is groot.
17/10 07u30  Nieuwe wietwet Canada gaat in, gebruik en verkoop is nu legaalNa Uruguay is Canada vanaf vandaag het tweede land ter wereld waar cannabis gelegaliseerd is voor recreatief gebruik. Een ruime meerderheid van de Canadese Senaat nam in juni een wet aan die dit mogelijk maakt.
17/10 02u45  Hayarpi spreekt toch: ‘Als we nu worden uitgezet, is het in elk geval niet anoniem’Hayarpi, haar vader, moeder, broer (15) en zus (19) verblijven al weken in een kerk in Katwijk. De kerkgemeenschap in de kustplaats trekt zich hun lot zo aan, dat het met uitzetting bedreigde gezin kan blijven zolang als nodig is.
16/10 23u30  Hoe Mays Brexit-eisen steeds weer op het solide EU-blok stuitenOok vanavond krijgt de Britse premier May haar tijgerpumps niet tussen de deur in Brussel. Haar Brexiteisen stuiten op een solide EU-blok. Wat is het geheim van de EU27?
16/10 23u30  Het dividendplan is van de baan, de schade blijft: ‘Rutte III blijft de pinautomaat van het bedrijfsleven’‘Ja, dit is een kras,’ erkende premier Mark Rutte dinsdag bij het laatste debat over zijn mislukte dividendplan. De coalitie wil nu verder, maar de politieke schade is groot.
16/10 23u30  Wat veroorzaakt de opmerkelijke daling van het aantal meldingen van euthanasie?Het aantal euthanasiegevallen stevent voor het eerst in jaren af op een opmerkelijke daling. In de eerste negen maanden van dit jaar was het aantal minder euthanasiemeldingen 9 procent minder dan in de eerste negen maanden van 2017, terwijl de aantallen daarvoor elk jaar stegen.
16/10 23u15  Trump: Saoedische kroonprins ontkent iets te weten van verdwijning KhashoggiPresident Trump zei dinsdagavond dat de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman geen enkele betrokkenheid heeft bij de verdwijning van journalist Khashoggi. De kroonprins zou het onderzoek naar de vermiste Khashoggi zelfs hebben uitgebreid en ‘snel met antwoorden komen’.
16/10 23u00  Zo moet Den Haag er in 2020 uit gaan zienAls het aan de Haagse wethouder Boudewijn Revis ligt, staat het torentje van de premier straks in de schaduw van een heus Haags Manhattan. De stad groeit razendsnel, zegt Revis: van 460 duizend bewoners in 2000 naar 535 duizend nu en ver voorbij 600 duizend over twintig jaar. Uitdijen kan nauwelijks, want Den Haag grenst aan de Noordzee en aan randgemeenten. Dan blijft er één oplossing over, zegt de gemeente: de hoogte in.
16/10 22u45  Dit gebeurt er als de Italiaanse vicepremier Salvini zijn gewetenloze trollen op je afstuurtHet online leger van de Italiaanse vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini is al langer berucht in Italië. Geen politicus, journalist of publiek figuur is veilig voor de pesterijen en bedreigingen. Maar ook gewone Italiaanse burgers als Raffaele Ariano zijn het slachtoffer van haatcampagnes. 'Het zijn geen fysieke knokploegen, zoals tijdens het fascisme van Mussolini, maar voor de rest lijkt het er angstvallig veel op.’
16/10 22u30  Hulpverleenster Rode Kruis in Nigeria vermoord door terroristenEen Nigeriaanse hulpverleenster van het Internationale Rode Kruis die een half jaar geleden werd ontvoerd door Islamitische Staat in West-Afrika, is geëxecuteerd. De hulporganisatie heeft dit nieuws maandag ‘met een gebroken hart’ bekendgemaakt.
16/10 21u15  Nederland en China tekenen miljardendeal voor enorme batterijfabriekNederland en China gaan samen een reusachtige batterijfabriek van 60 hectare bouwen in de Yangtze delta. Dat is een van de uitkomsten van het bezoek van de Chinese premier Li Kequiang aan Nederland.
16/10 21u15  Niet schreeuwen, vechten of vernielen, maar protesteren door te dansenWat is de macht van de dansende massa? Kunstenaar Bogomir Doringer weet ­alles over de rave als ­protestvorm.
16/10 21u15  Steeds meer bedenkingen over China’s Nieuwe ZijderouteNederland haalt de economische banden met China aan, maar elders in de wereld nemen de zorgen over de Chinese expansie toe. Zo hebben steeds meer landen in Azië bedenkingen bij de Nieuwe Zijderoute van Beijing.
16/10 20u45  Geld verdienen aan klimaatverandering? Laat dát maar aan Nederlanders overDe wereld redden en tegelijk geld verdienen. Zo kan Nederland het ook benaderen, bleek dinsdag maar weer eens in de Ridderzaal in Den Haag bij de presentatie van een speciale commissie tegen de schade door klimaatverandering. De interesse in de hier door de eeuwen heen opgebouwde waterexpertise is namelijk groot.
16/10 20u45  Ambitieuze opknapbeurt voor ‘meest ambitieuze schilderij’: publiekelijk en met de modernste techniekenHet is de 26ste restauratie in de 376 jaar dat het ‘meest ambitieuze schilderij’ van Rembrandt nu bestaat. Volgens het Rijksmuseum is het groepsportret van Amsterdamse schutters er weer aan toe. Over de onderkant van het schilderij zit namelijk een lichte waas, retouches van een eerdere restauratie (uit 1976) zijn verkleurd, en het vernis is vergeeld.
16/10 19u45  Franse zeezeiler na maanden gevangenschap in Jemen weer vrijEen Franse zeiler is dinsdag vrijgelaten nadat hij ruim vier maanden was vastgehouden in Jemen. In juni legde hij met zijn zeilboot aan in het door oorlog getroffen land om te foerageren.
16/10 19u00  Kabinet onderzoekt ook veiligheid scootmobiel in nasleep van dodelijk Stint-ongelukHet kabinet laat de veiligheid van de scootmobiel onderzoeken. Dat gebeurt in de nasleep van het dodelijke ongeluk met een Stint in Oss en het onderzoek naar die elektrische bolderkar. De twee elektrische voertuigen hebben een vergelijkbaar remmechanisme.
16/10 19u00  Rutte III meldt zich trots in de voorhoede tegen het rijzende waterGoedemiddag, Terwijl minister Van Nieuwenhuizen zich plotseling zeer klimaatbewust toont, neemt de oppositie afscheid van een geliefd speeltje en legt het kabinet de scootmobiel onder het vergrootglas.
16/10 17u15  Italiaans parlement geeft ondanks staatsschuld 37 miljard euro extra uit, en de kiezer juichtHet Italiaanse parlement heeft zich niets aangetrokken van waarschuwingen uit Brussel, van doembeelden geschetst door financieel experts of van eerder gemaakte afspraken met wereldleiders. Het land geeft volgend jaar gewoon 37 miljard euro extra uit, ondanks de nu al gigantische staatsschuld. De twee regeringspartijen kraaiden maandagavond victorie, waarna hun populariteit in eigen land dinsdag wederom steeg.
16/10 17u15  Op supermarktsurvival met Teun van de KeukenTeun ‘De Keuringsdienst van Waarde’ van de Keuken schreef De supermarktsurvivalgids, waarin hij tips geeft om niet in alle trucs en verleidingen van de supermarkt te trappen. De Betrouwbare Mannetjes waagden zich tussen de schappen. Met Teun erbij.
16/10 16u45  Turken gaan ook residentie van Saoedische consul onderzoeken op sporen journalistTurkije gaat ook de residentie van de Saoedische consul onderzoeken op zoek naar sporen van de vermiste journalist Jamal Khashoggi. Ook auto’s worden onderzocht. De Amerikaanse minister Pompeo van Buitenlandse Zaken voerde ondertussen in Riyad overleg met de Saoedische koning en kroonprins.
16/10 15u30  Kinderen met twee moeders of vaders zijn net zo gelukkig als kinderen met heteroseksuele oudersKinderen met twee moeders of twee vaders groeien even gelukkig, tevreden en goed functionerend op als kinderen uit een gezin met een vader en een moeder. Of er wel of geen biologische verwantschap is, heeft geen invloed op de relatie tussen kinderen en hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van hoogleraar homoseksueel ouderschap Henny Bos, die vrijdag haar oratie hield aan de Universiteit van Amsterdam.
16/10 15u30  Macron reorganiseert zijn kabinet en benoemt eindelijk nieuwe minister van Binnenlandse ZakenDe Franse president Macron heeft dinsdag zijn kabinet gereorganiseerd en daarbij Christophe Castaner op de belangrijke plek van minister van Binnenlandse Zaken gezet. De 52-jarige Castaner, leider van Macrons partij La République En Marche! (LaREM), vervangt Gérard Collomb, die twee weken geleden aftrad om burgemeester van Lyon te worden.
16/10 14u45  Afrika’s jongste miljardair ontvoerd, familie looft beloning van half miljoen dollar uitMohammed Dewji wordt in Tanzania liefkozend ‘Mo’ genoemd. Hij is Afrika's jongste miljardair en schuwt strenge beveiliging. Dat laatste is hem fataal geworden. Een kleine week na zijn ontvoering, ontbreekt elk spoor van Dewji. Zijn familie heeft zo'n half miljoen dollar uitgeloofd om zijn vrijlating te bewerkstelligen.
16/10 14u15  Voor kroongetuige Fred R. staat het vast dat Holleeder te maken had met liquidatie Van der BijlVandaag is de 43ste zitting van het proces Vandros, waarin Willem Holleeder terechtstaat voor betrokkenheid bij vijf liquidaties en een poging daartoe. De kroongetuige uit het Passageproces, Fred R., wordt voor de derde keer ondervraagd. Verslaggever Wil Thijssen blogde vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.
16/10 13u15  CNN: Saoedi-Arabië staat op punt om moord op Khashoggi te bekennenSaoedi-Arabië zou elk moment naar buiten kunnen komen met een verklaring waarin de moord op journalist Jamal Khashoggi wordt bekend. Dat meldt de Amerikaanse televisiezender CNN maandagavond op basis van anonieme bronnen.
16/10 13u00  Hoofdofficier stapt op na onderzoek naar slechte werksfeer bij parket Zeeland-West-BrabantDe hoofdofficier van het parket Zeeland-West-Brabant stapt op. Aanleiding zijn de resultaten van een cultuuronderzoek. Dat maakte het Openbaar Ministerie (OM) dinsdag bekend.
16/10 12u15  Afrika’s jongste miljardair vermist, familie looft beloning van half miljoen dollar uitMohammed Dewji wordt door Tanzanianen liefkozend ‘Mo’ genoemd. Hij is de jongste miljardair van Afrika, en is wars van strenge beveiliging. Dat laatste heeft geleid tot zijn ontvoering, en een kleine week later ontbreekt nog elk spoor. Zijn familie loofde maandag een kleine half miljoen dollar uit om zijn vrijlating te bewerkstelligen.
16/10 11u00  Dat Erdogan garen spint bij de ‘turkificatie’ van Syrië is zeker, of extremisten zich terugtrekken is de vraagIn de Syrische provincie Idlib werd maandag een bestand van kracht waarmee volgens de VN een ‘bloedbad’ is voorkomen. Maar zullen extremistische strijders zich inderdaad terugtrekken? Onder de vier hoofdrolspelers loopt de spanning op.
16/10 11u00  Toezichthouders vrezen voor nieuwe bouwincidenten: controle is minimaalHet toezicht door gemeenten op de bouw is onvoldoende. Door bezuinigingen kunnen toezichthouders lang niet alle bouwprojecten bezoeken, waardoor het risico bestaat dat bouwfouten over het hoofd worden gezien. Dit blijkt uit onderzoek van EenVandaag onder 375 medewerkers van afdelingen Bouw- en Woningtoezicht.
16/10 10u15  Enorm succes deed geestelijk vader van Haagse Harry niet zoveel: Lekkâh BelangrèkGeluk en ongeluk lagen dicht bij elkaar in het leven van striptekenaar Marnix Rueb (1955-2014), zo is te zien in de documentaire Kap nâh!! Het verhaal van Marnix Rueb.
16/10 09u00  ‘I amsterdam staat niet voor één individu, maar voor een grote gemeenschap’Erik Kessels (52), oprichter en creatief directeur van reclamebureau KesselsKramer, won in 2004 de opdracht van de gemeente voor een stadmarketingcampagne. Veertien jaar later is ‘I amsterdam’ een icoon, maar voor sommigen is het een symbool van het overtoerisme in de stad. Nu de 3D-letters bij het Museumplein weg moeten kijkt Kessels terug op zijn vinding en de kritiek erop.
16/10 09u00  Openbaar Ministerie vervolgt voor het eerst Syriëganger voor oorlogsmisdrijfHet Openbaar Ministerie (OM) vervolgt voor het eerst een verdachte Syriëganger voor het plegen van een oorlogsmisdrijf. De man, de 23-jarige Oussama A. uit Utrecht, poseerde op een foto op Facebook lachend naast een persoon die was gekruisigd. Volgens justitie kwalificeert dat als een oorlogsmisdaad.
16/10 09u00  Dividendbelasting blijft in stand, 1,9 miljard komt op andere manieren bij bedrijfsleven terechtDe terugtocht van Mark Rutte is compleet: de door de premier ooit zo vurig gewenste afschaffing van de dividendbelasting is definitief van de baan. In ruil krijgt het bedrijfsleven in Nederland lagere belastingen. De coalitie is opgelucht, de oppositie blijft kritisch.
16/10 08u30  'Over elkaar heen pissen is niet normaal', zegt de staatssecretaris, maar cultuur veranderen kost tijdMedewerkers van de krijgsmacht zijn bang om misstanden te melden, omdat ze daardoor in de problemen komen. Staatssecretaris Visser van Defensie gaat een centraal meldpunt instellen en de leidinggevenden inschakelen om de bedrijfscultuur te veranderen. Doel: ze het normbesef bijbrengen ‘dat we over elkaar heen pissen niet normaal vinden’.
16/10 01u00  Microsoft-oprichter Paul Allen (65) overledenPaul Allen, een van de oprichters van Microsoft, is op 65-jarige leeftijd in zijn geboortestad Seattle overleden. Allen, die samen met zijn jeugdvriend Bill Gates in 1975 het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft oprichtte, leed aan lymfeklierkanker.
15/10 23u00  Senator Elizabeth Warren heeft toch indianenbloed, maar niet genoeg om bij de stam te horenElizabeth Warren is toch echt een indiaan, vindt ze zelf. In een nieuw staaltje van identiteitspolitiek maakte de Democratische senator uit Massachusetts, gedoodverfd presidentskandidaat in 2020, maandag via een lang campagnespotje bekend dat ze daar nu bewijs voor heeft.
15/10 22u45  Limburg genoemd als locatie voor megadistributiecentrum van AlibabaDe Chinese webwinkelreus Alibaba, een van de grootste onlinewinkels ter wereld, overweegt in Limburg een reusachtig distributiecentrum te bouwen voor leveringen in Europa. De luchthaven Maastricht-Aachen wordt genoemd als locatie van waaruit Alibaba bestellingen in heel Europa binnen 72 uur wil kunnen bezorgen.
15/10 22u30  Voor cultuuromslag bij defensie heeft staatssecretaris Visser lange adem nodigMedewerkers van de krijgsmacht zijn bang om misstanden te melden, omdat ze daardoor in de problemen komen. Staatssecretaris Visser van Defensie gaat een centraal meldpunt instellen en de leidinggevenden inschakelen om de bedrijfscultuur te veranderen. Doel: ze het normbesef bijbrengen ‘dat we over elkaar heen pissen niet normaal vinden’.
15/10 22u00  Pinnen is duurzamer dan contant betalen, maar beide kunnen nog een stuk milieuvriendelijkerPinnen of contant, wat is de meest duurzame manier van betalen? Met een neuslengte voorsprong: pinnen. Tenminste, als de pinapparaten uit de winkel gerecycled worden. Dat blijkt uit onderzoek van De Nederlandsche Bank en de Universiteit Utrecht naar de impact van het geldverkeer op het milieu.
15/10 21u30  Soedanese nomaden kunnen half Afrika voeden, maar Amerika zit dwarsLees meer >
15/10 21u15  Scholen moeten uitgaven beter verantwoorden, maar ‘niemand wil een bureaucratisch monster’Scholen moeten zich van het kabinet beter gaan verantwoorden over de uitgaven. Geen slecht idee, vindt voorzitter Ewald van Vliet van het bestuurscollege van scholenkoepel Lucas Onderwijs in Den Haag. ‘Maar het moet geen bureaucratisch monster worden.’
15/10 21u00  Soedanese nomaden kunnen half Afrika voeden, maar Amerikaanse sancties zitten dwarsLees meer >
15/10 21u00  Met Google als concurrent vragen ze zich bij TomTom af waar hun toekomst straks ligtNa de navigatiekastjes dreigt TomTom ook de strijd om het dashboard te verliezen, nu grote klant Renault naar Google vertrekt. Dinsdag publiceert het bedrijf de eerste kwartaalcijfers na de enorme koersval. Hoeveel pijlers kan een imperium verliezen voor het rokend ineenzijgt?
15/10 20u45  Dramatisch ongeluk in Himalaya vaagt Koreaanse topklimmer en zijn team wegDe 48-jarige Kim Chang-ho gold als de beste Zuid-Koreaanse bergbeklimmer. Hij bereikte zonder extra zuurstof in de kortste tijd ooit de 14 Himalayatoppen boven 8.000 meter: 7 jaar, 10 maanden en 6 dagen. Maar de onbekende en relatief ‘lage’ berg Gurja (7.193 meter) werden hem en zijn klimmersteam van negen man fataal.
15/10 20u30  Zware regenval in Frankrijk: ten minste twaalf doden door overstromingenOverstromingen hebben na hevige regenval in het zuiden van Frankrijk aan ten minste twaalf mensen het leven gekost. In de nacht van zondag op maandag overstroomden rivieren in de omgeving van het toeristische vestingstadje Carcassonne in het departement Aude. Op sommige plekken reikte het water tot wel 7,5 meter – het hoogste waterpeil in het gebied sinds 1891.
15/10 17u45  Zet Nederland met techdeal deur open voor Chinese bedrijfsspionage?Lucratieve handel, maar tegen welke prijs? Die vraag hangt boven het tweedaagse bezoek van premier Li Keqiang van China, die maandag de handen heeft geschud met premier Mark Rutte en ’s avonds dineert met het koningspaar.
15/10 16u00  Ook Opel verdacht van gesjoemel met uitlaatgassenOpnieuw wordt een Duitse autofabrikant verdacht van het gebruik van verboden software om testlaboratoria voor uitlaatgassen om de tuin te leiden. Maandag heeft de Duitse politie invallen gedaan bij Opel in Rüsselsheim en Kaiserslautern.
15/10 16u00  Kroongetuige Fred R.: ‘Ik ben betaald om mijn mond te houden’De 42ste zitting in het proces Vandros, waarin Willem Holleeder terechtstaat voor betrokkenheid bij vijf liquidaties en een poging daartoe, is achter de rug. De tweede kroongetuige uit het Passageproces, Fred R., werd door de rechtbank ondervraagd. Verslaggever Wil Thijssen blogde vanuit de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp.
15/10 15u30  Justitie: Haagse steker Malek F. was geradicaliseerd en had ‘extremistische ideeën’De man die op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neerstak, was geradicaliseerd en had ‘extremistische ideeën’. Spijt van zijn daden heeft de 32-jarige Malek F. niet, behalve van het feit dat een van de slachtoffers net als hij een moslim is. Dat stelde het Openbaar Ministerie maandag bij een proforma-zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
15/10 15u15  Vader van topvoetballer Vincent Kompany eerste zwarte burgemeester van BelgiëDe vader van de Belgische topvoetballer Vincent Kompany wordt burgemeester van de Brusselse gemeente Ganshoren. De 71-jarige Pierre Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester ooit in België.
15/10 14u45  Medewerkers Defensie zijn bang om misstanden te melden, blijkt uit onderzoekBij Defensie is sprake van sociale onveiligheid. Medewerkers zijn bang om misstanden te melden en mensen die wél meldingen doen ondervinden daarvan vaak nadeel. Hierdoor is het niet melden van misstanden de verstandigste keuze. Dat concludeert een onafhankelijke commissie die onderzoek deed naar onder meer een vermeende angstcultuur bij de Nederlandse krijgsmacht.
15/10 14u15  ‘I Amsterdam’ heeft wel degelijk fans: petitie voor behoud al 5 duizend keer ondertekendHet verfoeide stukje citymarketing ‘I amsterdam’ blijkt wel degelijk ook Nederlandse fans te hebben. Amsterdammers zijn een petitie begonnen om de letters op onder meer het Museumplein in Amsterdam te behouden. De petitie is sinds zaterdag al ruim vijfduizend keer ondertekend.
15/10 14u15  Alsof het zo gepland was: prins Harry en Meghan verwachten hun eerste kindje op Brexit-dagEngland Expects! Geen lucratief Brexit-akkoord, maar wel een koninklijke baby. Alsof het zo gepland was hebben prins Harry en zijn echtgenote Meghan aan het begin van een spannende Brexit-week aangekondigd dat ze in het voorjaar hun eerste kind verwachten. De kans dat de baby wordt geboren op Brexit-dag, 29 maart, draagt bij aan de voorpret in het Verenigd Koninkrijk.
15/10 13u30  Meghan en Harry verwachten hun eerste kindje - wordt de kleine geboren op Brexit-dag?England Expects! Geen lucratief Brexit-akkoord, maar wel een koninklijke baby. Alsof het zo gepland was hebben prins Harry en zijn echtgenote Meghan aan het begin van een spannende Brexit-week aangekondigd dat ze in het voorjaar hun eerste kind verwachten. De kans dat de baby wordt geboren op Brexit-dag, 29 maart, draagt bij aan de voorpret in het Verenigd Koninkrijk.
15/10 13u30  Wakker Dier: diervriendelijk imago Iers rundvlees in supermarkten niet juistIers rundvlees heeft een diervriendelijk imago, met koeien die een groot gedeelte van het jaar vrijuit grazen in sappige weides. Maar in de winter staan de dieren op stal, waar ze het een stuk minder fijn hebben, ontdekte Wakker Dier na eigen onderzoek. Het rapport verschijnt maandag.
15/10 13u15  Saoedi-Arabië dreigt keihard terug te slaan bij sancties om KhashoggiSaoedi-Arabië verwerpt bij voorbaat alle politieke druk of repercussies naar aanleiding van de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de oliestaat laat in een verklaring weten eventuele sancties te gaan vergelden met zwaardere tegensancties.
15/10 12u45  Wakker Dier: diervrien-delijk imago Iers rundvlees in Nederlandse supermarkten niet juistIers rundvlees heeft een diervriendelijk imago, met koeien die een groot gedeelte van het jaar vrijuit grazen in sappige weides. Maar in de winter staan de dieren op stal, waar ze het een stuk minder fijn hebben, ontdekte Wakker Dier na eigen onderzoek. Het rapport verschijnt maandag.
15/10 12u30  ‘I Amsterdam’ heeft wel degelijk fans: petitie voor behoud al 4 duizend keer ondertekendHet verfoeide stukje citymarketing ‘I amsterdam’ blijkt wel degelijk ook Nederlandse fans te hebben. Amsterdammers zijn een petitie begonnen om de letters op onder meer het Museumplein in Amsterdam te behouden. De petitie is sinds zaterdag al ruim 4.000 keer ondertekend.
15/10 12u00  Kabinet wil dat scholen beter gaan uitleggen wat ze met hun geld doenHet kabinet gaat schoolbesturen verplichten beter te verantwoorden hoe zij hun geld uitgeven. Zo moet duidelijk worden welke bedragen naar de besturen zelf gaan, hoeveel wordt besteed aan gebouwen en wat opgaat aan salarissen voor de leraren.
15/10 12u00  Saoedi-Arabië dreigt keihard terug te slaan als er sancties komen vanwege KhashoggiSaoedi-Arabië verwerpt bij voorbaat alle politieke druk of repercussies naar aanleiding van de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de oliestaat laat in een verklaring weten eventuele sancties te gaan vergelden met zwaardere tegensancties.
15/10 11u45  **Kabinet wil dat scholen beter gaan uitleggen wat ze met hun geld doen **Het kabinet gaat schoolbesturen verplichten beter te verantwoorden hoe zij hun geld uitgeven. Zo moet duidelijk worden welke bedragen naar de besturen zelf gaan, hoeveel wordt besteed aan gebouwen en wat opgaat aan salarissen voor de leraren.
15/10 11u30  EU-insiders: ‘Rome steekt een dikke vinger in het oog van de Europese Unie’De ‘begroting voor het volk’ die Italië maandag in Brussel aflevert, negeert de Europese begrotingsafspraken. ‘Er komt een bitter gevecht.’
15/10 10u45  ProRail: nieuwe woningen langs spoor beter wapenen tegen trillingenNieuwe woningen langs het spoor moeten beter worden gewapend tegen trillingen van het toenemende treinverkeer. ProRail roept gemeenten en projectontwikkelaars op maatregelen te nemen, maar dat advies wordt geregeld in de wind geslagen. ‘Het wordt niet overal gewaardeerd als wij ons vingertje opsteken’, aldus Pier Eringa, president-directeur van ProRail.
15/10 09u45  Vlaams-nationalistische partij N-VA grootste in Antwerpen en andere stedenBij de gemeenteraadsverkiezingen in België is de Vlaams-nationalistische partij N-VA zondag als grootste uit de bus gekomen in steden als Antwerpen, Genk en Hasselt. Vooral de uitslag in Antwerpen was met spanning tegemoet gezien, omdat N-VA daar regeert met liberalen en christendemocraten, zoals ook het geval is in de federale regering.
15/10 09u00  Trump in 60 Minutes: klimaatverandering toch geen hoax, maar oorzaak is onduidelijkDonald Trump is in het Amerikaanse tv-programma 60 minutes teruggekomen op zijn eerdere bewering dat de klimaatverandering een hoax is. Tegelijkertijd zegt de Amerikaanse president dat het nog steeds onduidelijk is of de mensheid er iets mee te maken heeft en denkt hij dat het vanzelf weer een keer 'terug zal veranderen'.
15/10 08u45  Katharina Schulze; Beierse Groene-politica die uitblinkt in biertentredesKatharina Schulze (33) is zo’n opgewekt mens dat alleen ophoudt met praten als ze slaapt. Ze is een van de twee lijsttrekkers van De Groenen in Beieren, de partij die zondag de grote winnaar was van de verkiezingen.
15/10 02u45  Trump: klimaatverandering toch geen hoax, maar oorzaak is onduidelijkPresident Donald Trump is in het Amerikaanse tv-programma '60 minutes' teruggekomen op zijn eerdere bewering dat de klimaatverandering een hoax is. Tegelijkertijd zegt hij dat het nog steeds onduidelijk is of de mensheid er iets mee te maken heeft en denkt hij dat het vanzelf weer een keer 'terug zal veranderen'.
15/10 02u15  Dramatisch verlies CSU in Beieren betekent het einde van een tijdperkDe regeringspartij CSU heeft bij de verkiezingen in de Duitse deelstaat Beieren een dramatisch verlies geleden. De regeringspartij haalde 35 procent van de stemmen, de slechtste verkiezingsuitslag in de geschiedenis van de partij. Het betekent een einde aan het tijdperk van de alleenheerschappij.
15/10 02u15  Pier Eringa over trillingen langs het spoor: ‘ProRail moet geen tweede NAM worden’Rammelende koffiekopjes, muren met scheuren: omwonenden langs het spoor klagen regelmatig over voorbij denderende treinen. Trillingshinder leidt al bij 270 duizend mensen tot ergernis en slaapgebrek. Soms klagen omwonenden zelfs over scheuren in de muren.
14/10 23u30  Bedreigde Haarlemse burgemeester Jos Wienen duikt op bij steunbetuigingHonderden mensen hebben zondag in Haarlem steun betuigd aan de bedreigde burgemeester Jos Wienen. Verrassend genoeg kwam Wienen zelf ook. ‘Dit geeft de burgemeester moed.’
14/10 23u30  Topman VN-hulporganisatie over crisis: ‘Je kunt 5 miljoen Palestijnen niet zomaar wegdenken’VN-organisatie UNRWA, die hulp biedt aan Palestijnse vluchtelingen in het Midden-Oosten, is hard op zoek naar geldschieters. ‘We maken een ongekende crisis door in ons bijna 70-jarig bestaan’, zegt topman Pierre Krähenbühl in een interview met de Volkskrant.
14/10 22u45  Vlaams-nationalistische N-VA grootste in Antwerpen en andere stedenBij de gemeenteraadsverkiezingen in België is de Vlaams-nationalistische partij N-VA zondag als grootste uit de bus gekomen in steden als Antwerpen, Genk en Hasselt. Vooral de uitslag in Antwerpen was met spanning tegemoet gezien, omdat N-VA daar regeert met liberalen en christendemocraten, zoals ook het geval is in de federale regering.
14/10 22u15  Van Slowakije naar Ter Aar: de reis van de arbeidsmigrantLees meer >
14/10 22u00  ‘In onze tijd ligt de nadruk op zelfredzaamheid. Dat is volgens mij juist niet de essentie’‘Als ik radicaal vanuit liefde zou leven, zou mijn hele leven er anders uitzien.’ Claartje Kruijff, ongelovig opgevoed, is predikant. In de zinloosheid van het bestaan, gelooft zij niet, zegt ze tegen Fokke Obbema.
14/10 21u00  Het weerbericht voor maandag: het blijft warm en zonnigAfgelopen weekend was het extreem warm in ons land. Niet eerder was het zo laat in oktober zomers warm met ’s middags 25 graden. ­Diverse datumrecords zijn gesneuveld. De nazomerse periode houdt aan het begin van deze week nog stand doordat een zuidelijke wind warme lucht vanuit Spanje aanvoert. Mede doordat ex-tropische orkanen Leslie en Michael over Spanje en Portugal trekken, is de stroming voorlopig nog zuidelijk en blijft het weer in onze omgeving onder invloed van een hogedrukgebied ­boven Rusland.
14/10 20u15  De zomer van 2018 weet niet van ophouden, terwijl in het zuiden al de herfstvakantie begintNa zondag kan 2018 definitief in de boeken worden bijgeschreven als het jaar waarin de zomer van geen wijken wist. Half oktober is het intussen, in regio Zuid begint de herfstvakantie, kledingzaken hebben hun rekken gevuld met dikke truien en winterjassen.
14/10 20u00  Nooit eerder was een thema in het Vaticaan zo beladen als de toekomst van de katholieke jeugdHet leek het Vaticaan twee jaar geleden nog zo’n goed en conventioneel onderwerp voor de bisschoppensynode van dit jaar: de toekomst van de katholieke jeugd. Maar nooit eerder was een thema in Rome zo beladen. Een nieuwe reeks van misbruikschandalen (Australië, Amerika, Chili, Duitsland) heeft het vertrouwen in de kerk en de paus naar een dieptepunt doen kelderen. Franciscus staat voor de immense taak een einde te maken aan de doofpotcultuur.
14/10 20u00  Rome tart Brussel met onhoudbare begroting: ‘Italië steekt EU vinger in het oog’De ‘begroting voor het volk’ die Italië maandag in Brussel aflevert, negeert de Europese begrotingsafspraken. ‘Er komt een bitter gevecht.’
14/10 17u15  De Slowaakse Erik (20) kan hier 10 euro per uur verdienen. Dit is het verhaal van zijn reis naar NederlandLees meer >
14/10 17u00  De Slowaakse Erik (20) kan in hier 10 euro per uur verdienen. Dit is het verhaal van zijn reis naar NederlandLees meer >
14/10 16u15  Turks pesterijtje: straat in Ankara waar ambassade VS wordt gebouwd omgedoopt tot Malcolm X-straatTurks pesterijtje: de straat in Ankara waar de Verenigde Staten een nieuwe ambassade bouwen, wordt omgedoopt in Malcolm X-straat, naar de zwarte burgerrechtenactivist die in de jaren vijftig de islam omarmde. De gemeenteraad van de Turkse hoofdstad heeft daar zaterdag unaniem toe besloten.
14/10 14u45  Turks pesterijtje: straat in Ankara waar ambassade VS wordt gebouwd, omgedoopt tot Malcolm X-straatTurks pesterijtje: de straat in Ankara waar de Verenigde Staten een nieuwe ambassade bouwen, wordt omgedoopt in Malcolm X-straat, naar de zwarte burgerrechtenactivist die in de jaren vijftig de islam omarmde. De gemeenteraad van de Turkse hoofdstad heeft daar zaterdag unaniem toe besloten.
14/10 11u00  Leidsche Rijn: de wijk waar je nooit dacht te gaan wonenLees meer >
14/10 09u00  Chinese ondernemers kijken verlekkerd rond in Noord-KoreaOndernemers uit China kijken verlekkerd rond in Noord-Korea. Als het regime van Kim Jong-un economische ontwikkeling straks de ruimte geeft, staan zij vooraan. Is hier sprake van een opening? Of is het meer een barst in de ideologische façade?
14/10 08u45  De zaak-Khashoggi gaat Saoedi-Arabië financieel pijn doenDe duimschroeven worden Saoedi-Arabië verder aangedraaid, nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de journalist Jamal Khashoggi inderdaad vorige week is vermoord – en zelfs in stukken gezaagd – in het Saoedische consulaat in Istanbul. Westerse bedrijven beginnen zich af te vragen of ze nog wel zaken willen doen met Saoedi-Arabië. In het Amerikaanse Congres wordt de roep luider om de wapenverkopen aan het conservatieve koninkrijk te staken.
14/10 07u15  Als Chinezen aan de toekomst van Noord-Korea denken, zien ze één immens industrieterreinOndernemers uit China kijken verlekkerd rond in Noord-Korea. Als het regime van Kim Jong-un economische ontwikkeling straks de ruimte geeft, staan zij vooraan. Is hier sprake van een opening? Of is het meer een barst in de ideologische façade?
14/10 06u30  Melania Trump over vermeende affaires Donald: ‘Die roddels verkopen goed’Melania Trump hecht weinig waarde aan berichten over ontrouw van haar echtgenoot Donald. Verhalen over vermeende affaires van de Amerikaanse president doet ze af als ‘roddels’. In een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC zegt ze dat ze ‘als moeder en First Lady belangrijker zaken heeft om aan te denken’.
13/10 20u30  Van Slowakije naar Ter Aar: op reis met arbeidsmigrant Erik Varjú (20)Lees meer >
13/10 19u30  Massale opkomst bij protest tegen racisme in BerlijnIn Berlijn zijn volgens de organisatie meer dan 200.000 mensen de staat opgegaan om te demonstreren tegen racisme. Dat zijn er veel meer dan de organisatoren hadden verwacht, omdat vooraf maar 40.000 mensen zich hadden aangemeld. De politie wilde niets kwijt over opkomstcijfers en spreekt vooralsnog van tienduizenden demonstranten. Volgens Duitse media gaat het om een van de grootste protesten tegen racisme van de afgelopen jaren.
13/10 17u45  Dodental orkaan Michael loopt op naar achttien, vrees voor meer slachtoffersHet aantal doden als gevolg van orkaan Michael in het zuidoosten van de Verenigde Staten is opgelopen naar achttien. Er worden nog honderden mensen vermist. De autoriteiten vrezen daarom dat het dodental nog op kan gaan lopen.
13/10 15u45  Positief Oranje denkt Duitsland te verslaanHet gevoel bij het Nederlands elftal is zo positief, dat het geloof in een zege op Duitsland ook met woorden wordt beleden. Bondscoach Ronald Koeman verwoordde de stemming met de verwachting dat Nederland wint in de Nations League, zaterdag in de uitverkochte Arena in Amsterdam.
13/10 13u45  Bariton Thomas Oliemans over de schoonheid van klassieke muziekVan Londen naar Enschede en van Shanghai naar Leusden. Bariton Thomas Oliemans zingt overal de meeste prachtige klassieke stukken. Hoe zorgt hij dat zijn instrument - zijn stem - goed blijft werken? En waar ligt de schoonheid van klassieke muziek? Hij is in deze podcast te gast bij Gijs Groenteman in onze archiefkast om erover te vertellen.
13/10 13u30  Melania Trump over vermeende affaires Donald: ‘Roddels’Melania Trump hecht weinig waarde aan berichten over ontrouw van haar echtgenoot Donald. Verhalen over vermeende affaires van de Amerikaanse president doet ze af als ‘roddels’. In een interview met de Amerikaanse tv-zender ABC zegt ze dat ze ‘als moeder en First Lady belangrijker zaken heeft om aan te denken’.
13/10 13u15  Vernieuwing zonder disruptie: de ideale leider op het Binnenhof is jong en vooral niet rebelsDe politieke partijen krimpen en kraken. Het nieuwste medicijn: een jonge leider. Of er echt wat verandert, is nog maar de vraag. De oude garde zoekt verjonging zonder rebellie.
13/10 12u00  Hoe ligt Antwerpen erbij na zes jaar onder leiding van nationalist Bart De Wever?Zes jaar burgemeesterschap van Vlaamse nationalist Bart De Wever levert in Antwerpen gemengde gevoelens op. Een ‘sterke leidersfiguur’ dan wel ‘sluipend vergif’. Of toch een praatjesmaker die passief toekijkt terwijl ‘de armoede toeneemt en de drugscriminelen gewelddadiger worden’? Het gaat erom spannen of hij zondag tijdens gemeenteraadsverkiezingen zijn mandaat behoudt.
13/10 12u00  Bizar en surrealistisch bezoek van West aan Trump: ‘Kanye heeft hulp nodig’Bizar en surrealistisch, zo kan het bezoek van Kanye West aan Donald Trump het beste worden omschreven. De rapper en de president wilden donderdag praten om het leven van de zwarte Amerikanen te verbeteren. Maar zelfs Trump wist zich geen raad met de amper te volgen monoloog die West afstak. Hij werd er stil van.
13/10 12u00  Moeten we weer bouwen in het groen? In vinexwijk Leidsche Rijn zijn bewoners tevredenLees meer >
13/10 11u30  Vernieuwing zonder disruptie: de ideale leider op het Binnenhof is jong en niet rebelsDe politieke partijen krimpen en kraken. Het nieuwste medicijn: een jonge leider. Of er echt wat verandert, is nog maar de vraag. De oude garde zoekt verjonging zonder rebellie.
13/10 09u00  Moet het Rijk gemeenten verplichten om weilanden te offeren voor de aanleg van woonwijken?We moeten, zegt makelaarsvereniging NVM deze week, nu toch echt gaan bouwen in het groen. Maar is dat wel zo?
13/10 03u30  Onderzoekers waarschuwen voor risico's wereldwijde verdubbeling keizersnedesHet aantal vrouwen dat bevalt met een keizersnede is in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Onderzoekers betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is. Dat staat in een onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.
13/10 03u15  Onderzoekers waarschuwen voor risico's wereldwijd bijna verdubbelde aantal keizersnedesHet aantal vrouwen dat bevalt met een keizersnede is in vijftien jaar tijd bijna verdubbeld. Medici betreuren dat steeds minder vrouwen voor de natuurlijke weg kiezen en benadrukken dat de procedure vaak overbodig en risicovol is. Dat staat in een onderzoek dat is gepubliceerd in het medisch vakblad The Lancet.
13/10 02u15  Israël stopt brandstoflevering Gaza na nieuwe confrontatie met zeven dodenBij demonstraties aan de Israëlisch-Palestijnse grens in de Gazastrook zijn zeker zeven Palestijnen om het leven gekomen, zegt een woordvoerder van het ministerie van Gezondheid. Israël heeft daarop aangekondigd dat het niet langer brandstof meer gaat leveren aan de Gazastrook.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Het weer: rustig herfstweekend met koelere temperaturen en wisselend zon20/10 02u30 - de Volkskrant: Een hogedrukgebied ligt dit weekend precies boven ons land en zorgt voor rustige weersomstandigheden. Vanochtend vroeg is het erg fris, vooral in het oosten en noordoosten van het land is er rond zonsopkomst plaatselijk lichte vorst aan de grond.
8x Betutteling heeft ook voordelen - denk maar aan het rookverbod en de verplichte autogordel20/10 09u00 - de Volkskrant: Moeten burgers kunnen kiezen voor roken, drinken en vet eten, daarbij het risico van ziekte of een vroege dood bewust op de koop toenemend? Of mogen ze door de overheid ook verplicht worden zo lang mogelijk te leven, door fanatiek te sporten en gezond te eten? ‘Betutteling’ creëert soms nieuwe normen waar veel mensen achteraf blij mee zijn.
2x Vernieuwing zonder disruptie: de ideale leider op het Binnenhof is jong en niet rebels13/10 11u30 - de Volkskrant: De politieke partijen krimpen en kraken. Het nieuwste medicijn: een jonge leider. Of er echt wat verandert, is nog maar de vraag. De oude garde zoekt verjonging zonder rebellie.
2x Hoe ligt Antwerpen erbij na zes jaar onder leiding van nationalist Bart De Wever?13/10 12u00 - de Volkskrant: Zes jaar burgemeesterschap van Vlaamse nationalist Bart De Wever levert in Antwerpen gemengde gevoelens op. Een ‘sterke leidersfiguur’ dan wel ‘sluipend vergif’. Of toch een praatjesmaker die passief toekijkt terwijl ‘de armoede toeneemt en de drugscriminelen gewelddadiger worden’? Het gaat erom spannen of hij zondag tijdens gemeenteraadsverkiezingen zijn mandaat behoudt.
2x De zaak-Khashoggi gaat Saoedi-Arabië financieel pijn doen14/10 08u45 - de Volkskrant: De duimschroeven worden Saoedi-Arabië verder aangedraaid, nu er steeds meer aanwijzingen komen dat de journalist Jamal Khashoggi inderdaad vorige week is vermoord – en zelfs in stukken gezaagd – in het Saoedische consulaat in Istanbul. Westerse bedrijven beginnen zich af te vragen of ze nog wel zaken willen doen met Saoedi-Arabië. In het Amerikaanse Congres wordt de roep luider om de wapenverkopen aan het conservatieve koninkrijk te staken.
2x Van Slowakije naar Ter Aar: de reis van de arbeidsmigrant14/10 22u15 - de Volkskrant: Lees meer >
2x Saoedi-Arabië dreigt keihard terug te slaan bij sancties om Khashoggi15/10 13u15 - de Volkskrant: Saoedi-Arabië verwerpt bij voorbaat alle politieke druk of repercussies naar aanleiding van de verdwijning van journalist Jamal Khashoggi. Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de oliestaat laat in een verklaring weten eventuele sancties te gaan vergelden met zwaardere tegensancties.
2x Vader van topvoetballer Vincent Kompany eerste zwarte burgemeester van België15/10 15u15 - de Volkskrant: De vader van de Belgische topvoetballer Vincent Kompany wordt burgemeester van de Brusselse gemeente Ganshoren. De 71-jarige Pierre Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester ooit in België.
2x Justitie: Haagse steker Malek F. was geradicaliseerd en had ‘extremistische ideeën’15/10 15u30 - de Volkskrant: De man die op Bevrijdingsdag in Den Haag drie mensen neerstak, was geradicaliseerd en had ‘extremistische ideeën’. Spijt van zijn daden heeft de 32-jarige Malek F. niet, behalve van het feit dat een van de slachtoffers net als hij een moslim is. Dat stelde het Openbaar Ministerie maandag bij een proforma-zitting in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.
2x Dat Erdogan garen spint bij de ‘turkificatie’ van Syrië is zeker, of extremisten zich terugtrekken is de vraag16/10 11u00 - de Volkskrant: In de Syrische provincie Idlib werd maandag een bestand van kracht waarmee volgens de VN een ‘bloedbad’ is voorkomen. Maar zullen extremistische strijders zich inderdaad terugtrekken? Onder de vier hoofdrolspelers loopt de spanning op.

Statistieken

Artikels:
35138
Gelezen:
18366
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven