woensdag 20 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/02 12u00  Werk, werk, werk is de belofte van de elite – tot die tijd scharrelen mannen aan weerszijden van de wet Werk, werk, werk is de belofte van de schatrijke elites bij de presidentsverkiezingen in Nigeria, die zaterdag na een week uitstel alsnog moeten plaatsvinden. Intussen scharrelen in Lagos de vele jonge mannen op straat een bestaan bijeen aan weerszijden van de wet. Een ochtend in de buurt Ketu.
20/02 12u00  Wat is er toch aan de hand met uw energierekening? Het kabinet is te optimistisch geweest over de energierekening voor gezinnen. Die valt dit jaar gemiddeld 334 euro hoger uit dan in 2018, meldde het CBS dit weekend. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken zei eerder dat de energierekening hoogstens 108 euro zou stijgen. Dat blijkt nu drie keer zoveel te zijn. Waardoor komt dit, en hoe zit het nu met de beloofde koopkrachtstijging?
20/02 10u45  Nog niet zeker of helft Nederlandse pulsvissers inderdaad door mag van Europa Het is nog maar de vraag of de gebeden van de pulsvissers zijn verhoord. Vorige week leek de helft van de 84 Nederlandse schepen met een ontheffing deze tot medio 2021 te mogen houden van Europa, maar Minister Schouten liet dinsdag aan de Tweede kamer weten dat nog niets zeker is. Bovendien zouden individuele lidstaten de overgebleven pulsvissers straks uit hun wateren kunnen weren.
20/02 10u30  Met ‘Hollandse prijzen’ naar België: klanten blij, concurrenten boos Met ‘Hollandse prijzen’ trekt Albert Heijn in België klanten. Nu ook Jumbo er vestigingen wil openen, regent het zelfs bonuskortingen bij AH. Klanten blij, concurrenten boos: ‘Deze race naar de bodem schaadt de hele economie.’
20/02 10u00  Chinese ‘ivoorkoningin’ veroordeeld tot 15 jaar cel voor smokkel Een Chinese zakenvrouw is in Tanzania veroordeeld tot 15 jaar celstraf vanwege grootschalige illegale handel in ivoor. De veroordeling van Yang Fenglan, bijgenaamd de Ivoorkoningin, wordt gezien als een groot succes voor de strijd tegen de georganiseerde stroperij in Afrika.
20/02 09u15  Den Haag krijgt primeur 5G in 2020, rest van Nederland volgt later T-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland, meldt de provider dinsdag. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt.
20/02 07u15  Achtste Labour-parlementariër stapt over naar nieuwe partij De onvrede binnen de Britse Labourpartij houdt aan, dinsdag stapte het parlementslid Joan Ryan op. Zij is het achtste lid dat deze week de oppositiepartij de rug toekeert. Net als de anderen kan Ryan zich niet vinden in de koers van Jeremy Corbyn.
20/02 05u15  Venezuela sluit zeegrens met Aruba, Bonaire en Curaçao Venezuela heeft de zeegrens tussen de provincie Falcon en Nederlandse koningsdelen in het Caribisch gebied gesloten. Scheepsverkeer tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire komt hierdoor officieel stil te liggen.
19/02 23u30  Nieuwkomers kunnen vanaf maart weer staatsexamen Nederlands doen Volgende maand worden de staatsexamens Nederlands voor nieuwkomers hervat. Minister Van Engelshoven schrapte het examen vorig jaar nadat complete uitwerkingen ervan op straat waren beland.
19/02 23u15  Taxichauffeurs samen tegen de vijand die Uber heet Taxichauffeurs zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Ze eisen dat de politiek paal en perk stelt aan het internetbedrijf. ‘Ik ben 30 procent van mijn inkomen kwijt’.
19/02 23u15  Openbaar Ministerie vervolgt bestuurder na ‘Pinkpopdrama’ De bestuurder die vorig jaar juni vier mensen aanreed vlak bij het Pinkpopterrein wordt door het OM vervolgd. Hem wordt het veroorzaken van een ongeval en doorrijden na een aanrijding ten laste gelegd.
19/02 22u15  ‘Lastige sta-in-de-weg’ Elbers krijgt toch nieuwe termijn en blijft baas KLM Pieter Elbers staat ook de komende jaren aan het hoofd van luchtvaartmaatschappij KLM. Het bestuur van moederbedrijf Air France-KLM bevestigde onder voorwaarden akkoord te zijn met een nieuwe termijn.
19/02 22u00  Berlijn en Parijs richten gezamenlijk hun pijlen op Brusselse concurrentieregels EU-landen moeten bij sommige grote Europese fusiezaken het laatste woord krijgen en een onwelgevallig besluit van de Europese Commissie kunnen wegstemmen. Dat staat in het Frans-Duitse ‘Manifest voor een Europese Industriepolitiek’ dat de twee landen dinsdag in Berlijn presenteerden.
19/02 21u15  Burgemeester Warschau betuigt steun aan Poolse lhbti middels ondertekening manifest Lhbti’ers in de Poolse hoofdstad Warschau vieren feest, omdat burgemeester Rafal Trzaskowski maandag een manifest heeft ondertekend waarin hij steun en bescherming belooft aan de lhbti-gemeenschap. ‘Een mijlpaal in de geschiedenis’ en ‘een ongekende gebeurtenis’, vinden veel homorechten-ngo’s, die al jaren klagen over het vijandige klimaat in Polen.
19/02 20u45  Kamer oordeelt hard over geblunder rond duurdere energierekening: ‘Een enorme stommiteit’ Goedemiddag,
Laatste update: vandaag om 12u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/02 20u30  Griekse minister van migratie: ‘Europa moet de last eerlijker verdelen’Onze systemen bezwijken onder de druk doordat andere landen hun grenzen dichthouden, zegt de minister van Migratie Dimitris Vitsas.
19/02 20u15  Zo moet het passend onderwijs echt passend worden (en het aantal thuiszitters afnemen)Het zijn flinke maatregelen die Marc Dullaert voorstelt. Maar goed, het probleem is ook hardnekkig. Talloze kinderen en jongeren krijgen geen passend onderwijs, meer dan vierduizend zitten thuis.
19/02 19u45  Ook truckbouwers moeten eraan geloven: CO2-uitstoot met 30 procent omlaag in 2030Europese trucks en touringcars moeten vanaf 2025 15 procent minder CO2 uit stoten dan nu. Vanaf 2030 moeten de emissies zelfs 30 procent lager zijn. Dit zijn het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengekomen met de lidstaten. Het is voor het eerst dat Europa een limiet stelt aan de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens. Betekent dit het einde van diesel voor het langeafstandstransport?
19/02 19u30  T-mobile belooft heel Nederland 5G in 2020 en begint in Den HaagT-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland, meldt de provider dinsdag. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt.
19/02 19u15  Taxichauffeurs het Malieveld op tegen Uber: ‘Die jongens rijden in trainingspak. Dat kan niet!’Taxichauffeurs zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Ze eisen dat de politiek paal en perk stelt aan het internetbedrijf. ‘Ik ben 30 procent van mijn inkomen kwijt’.
19/02 18u15  Recordaantal migranten zit klem in Griekenland: ‘Europa heeft zijn solidariteit afgekocht’Lees meer >
19/02 18u15  Bernie Sanders doet opnieuw gooi naar presidentschap, het wachten is nu op BidenSenator Bernie Sanders doet opnieuw een gooi naar het Amerikaanse presidentschap. Na maanden van speculatie, kondigde hij dinsdag zijn kandidatuur aan. Nu rest nog de vraag of dat andere zwaargewicht, oud-vicepresident Joe Biden, zich ook snel in de strijd werpt.
19/02 17u15  Bevallen boven de Siberische bossen in de ambulanceheliLees meer >
19/02 17u00  Staatssecretaris Keijzer geeft blunder toe: stijging energierekening flink onderschatHet kabinet is te optimistisch geweest over de energierekening voor gezinnen. Door het gebruik van achterhaalde gegevens bij de doorrekening zou de verwachte stijging wel meevallen. Door de pijnlijke blunder valt dat nu dus vies tegen.
19/02 16u45  De eerste oogst van Lofar: honderdduizenden nieuw ontdekte sterrenstelselsHonderdduizenden nieuw ontdekte sterrenstelsels en antwoorden op raadsels die astronomen al jaren bezighouden. Dat is de eerste oogst van een grootschalig meetproject met de Nederlandse radiotelescoop Lofar. ‘We hebben in de sterrenkunde nog nooit zoveel gegevens tegelijk geanalyseerd’, zegt Huub Röttgering (Universiteit Leiden), een van de hoofdonderzoekers.
19/02 15u15  Vermogens groeien flink door gestegen huizenprijzen, ongelijkheid is grootDoor de gestegen huizenprijzen zijn de vermogens van de Nederlandse huishoudens verder gegroeid. De onderlinge verschillen zijn daarbij groot. Drie op de tien huishoudens (vooral jongeren) had per 1 januari 2017 geen of een negatief vermogen. De bovenste 10 procent (vaak ouderen) had bijna 1.000 miljard euro aan bezittingen.
19/02 14u00  Hoe vertrouwenspersoon leert omgaan met nekmassage van collega en ‘xxx’ in een sms’jeSinds #MeToo zijn steeds meer Nederlandse bedrijven doordrongen van het belang van een vertrouwenspersoon. In Den Bosch krijgen cursisten een mix van elementen uit de praktijk voorgeschoteld.
19/02 13u15  Man van iconische bevrijdingskus overledenDe Amerikaanse matroos die werd gefotografeerd toen hij op Times Square in New York een vreemde vrouw spontaan op de mond zoende om het einde van de Tweede Wereldoorlog te vieren, is op 95-jarige leeftijd overleden.
19/02 12u00  In dit oude klooster komt Steve Bannons gladiatorenschool voor populistenLees meer >
19/02 12u00  Rode Kruis wil hulp aan Venezolanen op Curaçao en Aruba snel uitbreidenHet Rode Kruis wil de hulp aan de duizenden Venezolaanse vluchtelingen op Aruba, Curaçao en Bonaire snel opvoeren. Volgens de hulporganisatie wordt hun situatie met de dag erger. De Venezolanen hebben dringend voedsel, medicijnen en onderdak nodig.
19/02 11u15  Testen is ook niet te veel prijsgeven – zelfs na 128 vlekkeloze rondenDe nieuwe Honda-motor in de Red Bull moet de kansen van Max Verstappen op een wereldkampioenschap dit jaar vergroten. De Nederlander houdt zich na de eerste dag testen in Barcelona op de vlakte, want de concurrentie luistert mee.
19/02 10u00  Wolvin op Noord-Veluwe heeft gezelschap van een mannetjeOp de Noord-Veluwe heeft zich niet alleen een wolvin gevestigd, er loopt ook een mannetje rond. Dat blijkt uit onderzoek van de uitwerpselen die in het gebied zijn gevonden. Volgens de provincie Gelderland is dit het eerste bewijs van een wolvenmannetje.
19/02 09u30  Trump waarschuwt leger Venezuela de Amerikaanse noodhulp niet langer te blokkerenPresident Trump heeft het leger van Venezuela opgeroepen om de Amerikaanse noodhulp voor de bevolking niet langer te blokkeren. Trump waarschuwde tijdens een toespraak in Miami dat de militairen hun toekomst op het spel zetten als ze president Maduro’s orders blijven opvolgen om de hulp niet door te laten.
19/02 03u45  Zestien Amerikaanse staten dagen Trump voor de rechter om noodtoestandEen coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico.
18/02 23u30  ‘Voor de jaren zeventig kleurde de Essche Stroom soms paars, dat kun je je nu niet meer voorstellen’De klimaatverandering en de droge zomer stuwen het imago van de waterschappen op. Maar of dat ook de opkomst bij de waterschapsverkiezingen zal vergroten? ‘We moeten onze waterhuis-houding klimaatrobuust maken.’
18/02 23u15  Bevallen boven de Siberische bossen in de ambulancehelikopterLees meer >
18/02 23u00  Europa heeft weinig trek in repatriëren SyriëgangersDe Europese landen staan niet te springen om Europese jihadstrijders uit Syrië terug te halen, zoals de Amerikaanse president Trump eist. Deze deponeerde afgelopen weekeinde deze kwestie met veel aplomb op Europa’s stoep, maar de Europese ministers van Buitenlandse Zaken liepen er maandag in Brussel met een ruime boog om heen, alsof het een giftige splijtstofstaaf betrof.
18/02 22u45  Dit geluidsscherm verdient bij als dubbelzijdig zonnepaneelLangs de A50 bij het Brabantse Uden prijkt sinds maandag een unicum: ’s werelds grootste muur van dubbelzijdige zonnecellen, vermomd als geluidsscherm. De ‘Solar Highways’ moet niet alleen het verkeerslawaai tegenhouden, maar ook tussen de 145 en 175 megawattuur aan zonnestroom opwekken, genoeg om 40 tot 60 huishoudens van groene energie te voorzien.
18/02 22u45  Mazelenuitbraak op de Filipijnen eist 136 doden: nationale campagne moet vaccinangst wegnemenEen mazelenuitbraak op de Filipijnen heeft dit jaar al geleid tot 136 doden, onder wie vooral jonge kinderen. 8.400 mensen zijn ziek geworden. President Rodrigo Duterte probeert het vertrouwen in vaccinaties met een nationale campagne te herstellen.
18/02 21u15  Westerse landen weerstaan druk VS: Huawei mag toch 5G-netwerken aanleggenVeel westerse landen trekken zich niets aan van de VS, die proberen het Chinese telecombedrijf Huawei buiten de deur te houden. Het bedrijf zou via ‘achterdeurtjes’ data dupliceren en wegsluizen. Het moet daarom niet worden ingeschakeld bij de aanleg van 5G-netwerken. Dat landen dit niet klakkeloos volgen, getuigt van een ‘barstje’ in de vertrouwensrelatie tussen de VS en zijn bondgenoten.
18/02 20u30  Wie zijn de Syriëgangers waarvan Trump wil dat we ze repatriëren?Wie zijn de Syriëgangers die Nederland zo snel mogelijk moet repatriëren als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt? Wat staat Nederland te wachten als ze terugkeren?
18/02 20u30  Had Wilders-bedreiger een handlanger? ‘Hij heeft mij wel zijn naam verteld, maar die ben ik vergeten’Had Junaid I. (26), de Pakistaanse bedreiger van Geert Wilders, een handlanger met wie hij een aanslag op de PVV-leider wilde plegen, of handelde hij alleen? I. werd in augustus vorig jaar gearresteerd op treinstation Den Haag Centraal nadat hij in een Facebookvideo doodsbedreigingen aan Wilders had geuit. Op camerabeelden is te zien dat hij in het gezelschap was van een man met wie hij per trein naar Amsterdam reisde.
18/02 20u00  Zowel oppositie als coalitie valt over ‘campagnetaal’ minister over groei SchipholIn de Tweede Kamer is met verbazing en onbegrip gereageerd op uitspraken van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in de Volkskrant over de toekomst van Schiphol. Zowel coalitie- als oppositiepartijen zetten grote vraagtekens bij de groeiplannen van de VVD-minister voor de luchthaven na 2020.
18/02 20u00  Laten India en Pakistan, kernmachten en aartsrivalen, hun conflict militair escaleren?Een bloedige aanslag vorige week in Indiaas Kashmir heeft de verhoudingen tussen India en Pakistan weer op scherp gezet. Laten de buurlanden – aartsrivalen en kernmachten – hun langlopend conflict militair escaleren?
18/02 19u00  Polen blaast bezoek Israël af na opmerkingen over samenwerking met nazi’sUitspraken van de Israëlische premier Netanyahu en zijn nieuwe minister van Buitenlandse Zaken over collaboratie tussen Polen en de nazi’s hebben geleid tot een politieke rel. De Poolse premier Morawiecki heeft uit protest een voorgenomen bezoek deze week aan Jeruzalem afgeblazen. Nadat diens Tsjechische collega Babis zich maandag solidair toonde met Polen, zag Israël zich genoodzaakt een bijeenkomst met enkele Midden-en-Oost-Europese landen te annuleren.
18/02 19u00  Van Nieuwenhuizen onder vuur na pleidooi voor groei SchipholGoedemiddag,
18/02 19u00  Europarlementariërs moeten Venezuela zo snel mogelijk verlatenVenezuela heeft een delegatie van het Europees Parlement de toegang tot het land geweigerd. Een groep van vier Europarlementariërs, onder wie de Nederlandse Esther de Lange (CDA), werd op het vliegveld van Caracas tegengehouden en op de eerste vlucht terug naar Madrid gezet.
18/02 17u30  Rapport van Britse Lagerhuis vernietigend over Zuckerberg en zijn Facebook: digitale gangstersSociale media moeten worden onderworpen aan een strengere regelgeving. Socialemediabedrijven gaan keer op keer in de fout. Dat is de conclusie van een onderzoek van het Britse Lagerhuis waaraan achttien maanden is gewerkt. Vooral Mark Zuckerberg en zijn Facebook krijgen vernietigende kritiek. ‘Bedrijven als Facebook zouden zich niet als digitale gangsters moeten kunnen gedragen’, schrijven de onderzoekers.
18/02 16u00  Nederlandse journalist Marokko uitgezet: ‘Vanaf dag een werd ik gevolgd door de politie’De Nederlandse journalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij werkte aan verhalen over migratie en de protesten in het Rifgebied toen hij werd aangehouden door de politie. ‘Ik mag het land niet meer in’, vertelt Van der Aa over de telefoon. ‘Ik zit nu op de boot naar Spanje.’
18/02 16u00  Leiders Facebook gedragen zich als ‘digitale gangsters die boven de wet staan’, stelt Brits rapportFacebook heeft opzettelijk mededingings- en privacyregels geschonden en moet onderworpen worden aan strengere wettelijke regelgeving. Dat stelt een Brits parlementair rapport, waarin de leiders van Facebook als ‘digitale gangsters’ worden betiteld.
18/02 15u45  Minister: Lelystad Airport gaat er komen en Schiphol zal na 2020 verder groeienLelystad Airport gaat er komen en Schiphol zal na 2020 zeker verder groeien. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat is daar duidelijk over. ‘Anders mis je gewoon de boot.’
18/02 09u45  Strijdende partijen Jemen bereiken akkoord over terugtrekken troepenDe strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de belangrijke havenstad Hodeidah. Dat melden de Verenigde Naties.
18/02 09u30  ‘Bij de Duitsers bestaat enorme scepsis, terwijl in Frankrijk geldt: oorlog is oorlog’De Frans-Duitse veiligheidsexpert Barbara Kunz zit met haar werk voor denktank Ifr in het hart van de samenwerking tussen Parijs en Berlijn, maar ze waarschuwt voor te grote ambities op het gebied van samenwerking. ‘Over vijftig jaar is het misschien mogelijk.’
18/02 09u15  Partijen Jemen akkoord over terugtrekken troepen rond havenstad HodeidahDe strijdende partijen in Jemen hebben een eerste akkoord bereikt over het terugtrekken van troepen rond de belangrijke havenstad Hodeidah. Dat melden de Verenigde Naties.
18/02 08u30  Ook Frankrijk tast in het duister over Ben SmithToen Ben Smith in augustus werd benoemd als directeur van Air France-KLM, gold hij in Parijs als grote onbekende. In zekere zin is hij dat nog altijd. Voor de buitenwacht bleef de Canadees tijdens zijn eerste maanden als directeur nagenoeg onzichtbaar. Net als in Nederland tast men in Frankrijk in het duister over Smiths plannen met de compagnie franco-néerlandais.
18/02 02u15  Minister pleit voor doorgroei Schiphol om wereldwijd vliegnetwerk te behoudenSchiphol groeit na 2020 door, ondanks de weerstand onder omwonenden en milieuorganisaties. De luchthaven verliest anders de concurrentiestrijd met andere luchtvaartknooppunten in Europa. Dat zegt minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een interview met de Volkskrant.
17/02 23u00  Hoofd juridische zaken Buma/Stemra keert terug na onterechte beschuldigingenHet hoofd juridische zaken van auteursrechtenorganisatie Buma/Stemra keert weer terug, nadat ze bijna twee jaar thuis zat vanwege onterechte beschuldigingen van fraude en malversaties. Dat heeft de organisatie vrijdag bekendgemaakt.
17/02 21u30  ‘Het doel is een diervriendelijk en zwerfkattenvrij Nederland’Overbevolking van katten is een hardnekkig probleem in de stad. In Amsterdam krijgen financieel minderbedeelden hulp om hun katten te laten castreren of steriliseren.
17/02 21u15  Hoe kijken de Fransen naar directeur Ben Smith van Air France-KLM?Toen Ben Smith in augustus werd benoemd als directeur van Air France-KLM, gold hij in Parijs als grote onbekende. In zekere zin is hij dat nog altijd. Voor de buitenwacht bleef de Canadees tijdens zijn eerste maanden als directeur nagenoeg onzichtbaar. Net als in Nederland tast men in Frankrijk in het duister over Smiths plannen met de compagnie franco-néerlandais.
17/02 20u15  Blauwe uniformen en aroma van koffie: is dat het ‘KLM-gevoel’?Tijdens de onrust rondom Pieter Elbers werd allerwegen het ‘KLM-gevoel’ vertolkt. Wat dat is? Het heeft iets met thuiskomen, blauwe uniformen en het aroma van koffie te maken.
17/02 19u15  ‘Neplijsttrekkers’ zetten toon bij strijd om Eerste KamerZes lijsttrekkers voor de Eerste Kamer begonnen zondag de campagne voor de cruciale Provinciale Statenverkiezingen op 20 maart. Allesoverheersend thema: kan dit kabinet straks in de senaat nog potten breken? ‘Luister goed: er gaat niks gedoogd worden.’
17/02 15u00  GroenLinks, de ‘ideeënpartij op zoek naar macht,’ wil nu eindelijk eens gaan regerenGroenLinks, ‘een ideeënpartij op zoek naar macht’, wil dit voorjaar een stevige basis leggen om eindelijk eens te gaan regeren. Maar daarvoor is een erg goede uitslag bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten noodzakelijk. Het is erop of eronder.
17/02 11u45  Alle mooie verhalen lezen over burn-out en stress? Dat kan in deze speciale tableteditieDe afgelopen weken besteedde de Volkskrant extra aandacht aan het fenomeen burn-out. Wat is een burn-out, en hoe voorkom je het? De mooiste verhalen van filosofen, historici en psychologen over het opbrandsyndroom lees je komende zondag in onze speciale tableteditie.
17/02 11u15  Willen de vrije jongens van Deliveroo eigenlijk wel in dienst?De zzp’ende fietskoeriers van Deliveroo zijn schijnzelfstandigen, oordeelde de rechtbank vorige maand. Vakbond FNV, die de zaak had aangespannen, claimt een principiële overwinning op de oprukkende platformeconomie. Maar hoe gelukkig zijn de bezorgers met deze uitspraak?
17/02 11u15  Waar Pence een sterke westerse orde ziet, vraagt Merkel zich openlijk af of die orde instortOp de internationale veiligheidsconferentie in München wordt zaterdag zichtbaar hoe groot de kloof is tussen Europa en de Verenigde Staten.
17/02 10u00  Van internationale films tot lokale series: hoe de strijd wordt gevoerd om de streamingkijkerReken op nóg meer series en aanbieders, maar ook meer betaalmuren.
17/02 09u45  ‘Ik zou zo graag willen horen: ‘Uw kind is dood’’Lees meer >
17/02 08u30  Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan EuropaDe Amerikaanse president Donald Trump wil 800 gevangen IS-strijders overdragen aan Europa. Hij vindt dat de Verenigde Staten al genoeg hebben gedaan in de strijd tegen IS, en wil de berechting overlaten aan andere landen. Dat schrijft hij in twee tweets.
17/02 08u15  Is er nog leven na het pulsen?‘Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel een raampje open’, luidt een oude visserswijsheid. Maar de beroepsgroep vreest dat die nu niet langer opgaat, nu pulsvissen door de Europese Unie is verboden.
17/02 08u00  ‘Klimaatverandering wordt teruggebracht tot het niveau van persoonlijke keuzes – maar het gáát niet over jou en mij’Waarom schuiven wij krachtige klimaatmaatregelen voortdurend voor ons uit? Omdat we ons de omvang en gevolgen van de klimaatverandering niet echt kunnen voorstellen, zegt de Indiase schrijver Amitav Ghosh. Kan de literatuur iets doen aan deze ‘crisis van de verbeelding’?
17/02 07u00  Gefrustreerd verliet zij het Vaticaan: ‘Die mannen leven in een bubbel. Ze denken niet aan de kinderen’Marie Collins werd in haar jeugd misbruikt door een priester. De paus vroeg haar voor een commissie die voorstellen moet doen om misbruik te voorkomen. Ze is eruit gestapt, gedesillusioneerd over wat de katholieke kerk bereid is te doen.
17/02 06u30  Volgens deze neuroloog is eenzaamheid schadelijker dan rokenSociaal contact is een basisbehoefte. Volgens neuroloog Manfred Spitzer is eenzaamheid zelfs schadelijker voor de gezondheid dan roken en alcohol.
17/02 06u30  CBS: Energierekening valt dit jaar fors hoger uit: gemiddeld 334 euro meer per huishoudenDe energierekening gaat dit jaar ruim 19 procent omhoog. Een gemiddeld huishouden gaat 2.074 euro betalen voor gas en licht, 334 euro meer dan vorig jaar.
17/02 02u30  Politiek onervaren Nauert trekt zich terug als ambassadeur VNDe voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert heeft zich teruggetrokken voor de rol van Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De politiek onervaren Nauert zou Nikki Haley opvolgen die in oktober haar vertrek aankondigde.
16/02 21u45  Massaal protest in Barcelona tegen proces Catalaanse separatistenHonderdduizenden mensen zijn in Barcelona de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. De politie schat het aantal demonstranten op 200.000, de organisatoren spreken van een half miljoen, schrijven Spaanse media.
16/02 16u45  Opgewekte GroenLinksers willen geen ‘tegenpartij’ zijnOp het congres van GroenLinks, zaterdag in Zwolle, blaakte de partijleiding van het zelfvertrouwen. Het handelde inhoudelijk wat formaliteiten af, maar zweepte de achterban op volgens het inmiddels beproefde recept van de ‘meet-up’.
16/02 14u45  Trump kondigt noodtoestand af om zijn muur te kunnen bouwen. Wat betekent dit?De Amerikaanse president Trump kondigt een noodtoestand af om zijn muur aan de Mexicaanse grens te bouwen. Hij gebruikt de maatregel, die normaal alleen wordt ingezet bij rampen of acute dreiging, voor zijn persoonlijke politieke gewin. Daarmee ontsnapt hij uit een slepende politieke impasse, de vraag is alleen: tegen welke prijs?
16/02 14u45  Weer meer kinderen niet naar school, minister Slob maakt zich ‘grote zorgen’Er zijn in 2018 opnieuw meer kinderen niet naar school gegaan dan in het jaar ervoor. Minister Slob van Onderwijs maakt zich ‘grote zorgen’ en kondigt aan versneld maatregelen te nemen.
16/02 14u30  ‘Hitler bleef ook na de opnamen als een virus aan me kleven’De Zwitserse acteur Bruno Ganz is vrijdagnacht op 77-jarige leeftijd overleden. Kevin Toma sprak eind 2017 met de acteur die vooral bekend werd door zijn rol als Adolf Hitler in de film Der Untergang. Lees hier het interview terug.
16/02 14u15  En weg is het vertrouwen van de Nigerianen: ‘Ik geloof niet dat mijn stem een verschil zal maken’Onverwacht werden de verkiezingen in Nigeria in de nacht van vrijdag op zaterdag uitgesteld. Vanwege logistieke problemen, heette het. De kiezers zijn er niet gerust op. ‘Ik denk dat de regering van president Muhammadu Buhari de uitslag wil vervalsen.’
16/02 12u45  Amsterdamse wethouder opent eerste opvolger bed-bad-brood: ‘De humane kant staat voorop’Als eerste van vijf grote Nederlandse steden heeft Amsterdam een deal gesloten met het kabinet over de inrichting van 24-uursopvang voor ongedocumenteerde vreemdelingen. Verspreid over ongeveer tien locaties worden vanaf juli dit jaar vijfhonderd ongedocumenteerden door de gemeente opgevangen. Het Rijk betaalt de kosten voor 360 personen, de andere plekken komen voor rekening van Amsterdam zelf.
16/02 12u30  Dankzij miljoenen van de Postcodeloterij stroomt er straks zeewater door het Friese landKomt het Noord-Friese krimpdorp Holwerd aan zee te liggen na een dijkdoorbraak die economie en ecologie moet stimuleren? Jaren leek het een fata morgana. Maar met miljoenen van de Postcodeloterij wordt het plots een reëel scenario.
16/02 12u30  IS-bruid in vluchtelingenkamp verklaart geen spijt te hebben, smeekt Britten om terugkeerEen hoogzwangere ISIS-bruid uit Londen heeft het Verenigd Koninkrijk gesmeekt om haar te laten terugkeren. De 19-jarige Shamima Begum deed deze oproep aan een Times-journalist die haar had opgezocht in een Noord-Syrisch vluchtelingenkamp. Ze verklaarde geen spijt te hebben van haar beslissing zich bij Islamitische Staat aan te sluiten en nog steeds te houden van haar Nederlandse echtgenoot, de IS-strijder Yago Riedijk. Het is onbekend waar deze Arnhemmer is.
16/02 11u30  Celstraf voor slachthuis-directeur die 500 pony’s versnipperde en verkocht als rundvleesDe rechtbank in Den Bosch heeft vrijdag een 52-jarige directeur van een slachthuis in Dodewaard veroordeeld tot een celstraf van 324 dagen (waarvan 180 dagen voorwaardelijk) wegens het verkopen van paardenvlees als rundvlees en valsheid in geschrifte om dat te verdoezelen. In de slachterij van de verdachte werden in 2012 en 2013 ongeveer vijfhonderd shetlandpony’s geslacht en verwerkt door rundvleessnippers.
16/02 11u00  De aanval op techreuzen lijkt ingezet, zal het eindelijk hun macht breken?Overheden hebben wereldwijd hun roze internetbril afgezet, bleek deze week. Gaan ze de macht van techreuzen breken?
16/02 08u45  Man richt na ontslag bloedbad aan op zijn werk in VS: zes dodenIn de Amerikaanse stad Aurora, zo’n 65 kilometer westelijk van Chicago, heeft een man zeker vijf mensen doodgeschoten. Dat maakte politiechef Kristen Ziman van Aurora vrijdagavond bekend. De schutter is gedood door de politie. Hij zou volgens de politie kort voor het bloedbad zijn ontslagen bij het bedrijf waar hij het bloedbad aanrichtte.
16/02 07u15  Hoe een barvrouw van 29 de invloedrijkste Democraat werdAlexandria Ocasio-Cortez werkte een jaar geleden nog in een tacotent en is nu de invloedrijkste Democraat in Washington.
16/02 07u15  Afrika’s grootste stad loopt vast door de ergste files ter wereldLees meer >
16/02 06u45  Elektrische auto’s? Klimaatambtenaren rijden zeker niet duurzaam vooropVolgens het regeerakkoord rijdt Nederland in 2030 alleen nog maar in stekkerauto’s. Maar het wagenpark van de rijksoverheid, die toch een voortrekkersrol zou moeten vervullen, bestaat nog vrijwel geheel uit benzineslurpers.
16/02 06u00  Man richt na ontslag bloedbad aan op zijn werk: zes dodenIn de Amerikaanse stad Aurora, zo’n 65 kilometer westelijk van Chicago, heeft een man zeker vijf mensen doodgeschoten. Dat maakte politiechef Kristen Ziman van Aurora vrijdagavond bekend. De schutter is gedood door de politie. Hij zou volgens de politie kort voor het bloedbad zijn ontslagen bij het bedrijf waar hij het bloedbad aanrichtte.
16/02 04u00  Verkiezingen Nigeria een week uitgesteldDe presidentverkiezingen die voor zaterdag stonden gepland in Nigeria, zijn uitgesteld tot volgende week. De kiescommissie van het Afrikaanse land heeft dat vijf uur voordat de stembureaus open zouden gaan besloten vanwege logistieke problemen. Zo zou onder meer materiaal dat nodig is bij de verkiezingen niet in het hele land zijn verspreid.
16/02 03u00  Paul Manafort wacht forse celstraf, 19 tot 24 jaar geëistPaul Manafort, de oud-campagnechef van de Amerikaanse president Donald Trump, moet 19,5 tot 24,5 jaar gevangenisstraf krijgen. Die eis heeft het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller neergelegd bij de rechtbank in de staat Virginia.
15/02 22u45  De aanval op grote techbedrijven lijkt ingezet, maar of hun macht zal afnemen blijft onzekerOverheden hebben wereldwijd hun roze internetbril afgezet, bleek deze week. Gaan ze de macht van techreuzen breken?
15/02 22u45  Is er nog leven na het pulsen? ‘Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel een raampje open’‘Als er een deur dichtgaat, gaat er altijd wel een raampje open’, luidt een oude visserswijsheid. Maar de beroepsgroep vreest dat die nu niet langer opgaat, nu pulsvissen door de Europese Unie is verboden.
15/02 22u45  Machtsstrijd Air France-KLM duurt voort: wat is er aan de hand tussen topmannen Ben Smith en Pieter Elbers?Het blijft rommelen bij Air France-KLM. Inmiddels knettert het zo hard tussen de Franse en Nederlandse luchtvaartmaatschappijen, dat zelfs het kabinet zich ermee bemoeit. Een overzicht van onze stukken over de machtsstrijd binnen Air France-KLM.
15/02 22u45  Vertegenwoordiger van de paus in Frankrijk verdacht van aanrandingDe pauselijke gezant in Frankrijk, de Italiaan Luigi Ventura, wordt verdacht van aanranding. Ventura (74) zou tijdens een nieuwjaarsreceptie in het stadhuis van Parijs een medewerker van de gemeente hebben betast. De openbaar aanklager in Parijs is een onderzoek begonnen.
15/02 22u45  Premier Netanyahu veroorzaakt politieke rel tussen Polen en IsraëlUitspraken van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu over collaboratie tussen Polen en de nazi’s hebben geleid tot een politieke rel. De Israëlische ambassadeur in Warschau werd vrijdag op het matje geroepen om tekst en uitleg te geven. Het dagblad The Jerusalem Post had de woorden ‘Polen werkte samen met de nazi’s’ opgetekend uit mond van de premier, tijdens diens meerdaagse verblijf in de Poolse hoofdstad.
15/02 22u45  Geweld aan vooravond verkiezingen in Nigeria: 66 mensen gedoodAan de vooravond van presidentsverkiezingen in Nigeria zijn bij gewelddadigheden in de deelstaat Kaduna ten minste 66 mensen om het leven gekomen. Volgens de goeverneur, Nasir-El Rufai, zijn onder hen 22 kinderen en 12 vrouwen.
15/02 22u00  Antikaalheidsmedicijn kan permanente erectieproblemen veroorzakenHet antikaalheidsmiddel Propecia, dat in Nederland door duizenden mannen wordt geslikt, kan zeldzame, maar permanente erectie- en ejaculatieproblemen en een verminderd libido veroorzaken.
15/02 21u30  Hoe Afrika’s grootste stad vastloopt door de ergste files ter wereldLees meer >
15/02 21u30  Kijken, kijken, online kopen: winkeliers lijden onder het goudlokjesgedrag van de consumentAls winkelstraten verloederen, of iconische winkels als Intertoys dreigen te verdwijnen, vinden klanten dat jammer. Maar het komt doordat ze hun spullen vaak liever bestellen in webshops, zonder gebruik te maken van de expertise van winkeliers en tegen een prijs waarmee zij niet kunnen concurreren.
15/02 21u30  Een witte vlek in de Cariben: waar zijn ze, de donkere mensen van St. Barths?We leren de landkaart van het koninkrijk dezer dagen steeds beter kennen. Niet Duitsland, maar Venezuela blijkt ons grootste buurland te zijn. Vanuit de ABC-eilanden (Aruba, Bonaire en Curaçao) is het snel verkruimelende land van president Nicolás Maduro al na enkele tientallen kilometers varen of vliegen te bereiken.
15/02 21u30  Franse auto's zorgen voor een klein wonder in Marokko, maar niet in TunesiëDe Franse president Emmanuel Macron had vrijdagochtend in Parijs een ontmoeting met de Tunesische premier Youssef Chahed. Dat was ongetwijfeld een prettig weerzien. De Fransen hebben een bijzonder plaatsje in het hart voor hun ex-kolonie, die hen veel minder dan Algerije aan een pijnlijk verleden herinnert. Tunesiërs op hun beurt houden altijd één oog op de azuren kust aan de overkant van de zee gericht. Stiekem wanen ze zich soms meer Frans dan Arabisch.
15/02 21u30  Deuk in Poetins macho-imago: president gewond tijdens judopartijHet imago van durf en kracht dat Vladimir Poetin zorgvuldig heeft opgebouwd met zijn talloze jachtpartijen en sportoptredens, heeft een deuk opgelopen. Voor het oog van de wereld moest de Russische leider donderdag voor het eerst zijn ‘machogedrag’ bekopen met een verwonding: een gekneusde vinger.
15/02 21u30  Een op vier Amsterdamse tieners nam geen meningokokkenprik; waarom?18 duizend tieners hebben geen gehoor gegeven aan de oproep zich te vaccineren tegen het dodelijke meningokokken W-virus. Opvallend: na Zeeland was de opkomst in Amsterdam het laagst.
15/02 17u45  Zou ze haar kinderen ook gedood hebben zonder antidepressivum Seroxat?Aurélie doodde haar kinderen van 6 en 8. Ze slikte Seroxat, een medicijn tegen depressies, waarvan steeds duidelijker wordt dat het kan leiden tot geweldsuitbarstingen. Vlak voor het hoger beroep in haar zaak vertellen haar ouders hun verhaal.
15/02 17u15  Holleeder: ‘Mag ik wat zeggen? Ik heb niemand opdracht gegeven tot liquidaties’Zittingsdag 52: vandaag is de tweede dag van het requisitoir. Het OM zal aandacht besteden aan de criminele organisatie die Willem Holleeder (60) zou hebben gevormd met Dino S. en Stanley Hillis. Ook wordt een ‘historisch overzicht’ gepresenteerd door de aanklagers. Het requisitoir zal in totaal vier dagen duren. Volg de laatste updates in dit liveblog.
15/02 16u45  Groentjes beginnen strijd om Senaat, KLM-thriller bereikt Trêveszaal en meer beveiliging in de KamerHet gaat beginnen: zondag staat het eerste debat voor de cruciale Provinciale Statenverkiezingen in maart op het programma. Twee piepjonge lijsttrekkers - naar de maatstaven van de Eerste Kamer - treden namens D66 en PvdA aan. Henk - ‘de tank’ - Otten debuteert voor Forum voor Democratie.
15/02 16u15  Rutte steunt Elbers in machtsstrijd Air France-KLM: ‘Wij moeten zorgen omzetten in actie’Premier Rutte heeft begrip voor de zorgen en gevoelens van het KLM-personeel over de plannen van bestuursvoorzitter Ben Smith. Er heerst een groeiend onbehagen aan de Nederlandse zijde van Air France-KLM over de autonomie van KLM. Onder Smiths bewind is de positie van de Nederlandse topman Pieter Elbers in gevaar gekomen. Namens de regering sprak Rutte vrijdag steun uit voor Elbers’ herbenoeming.
15/02 15u30  ‘Verkiezingen of niet: Ik moet mijn vrouw gelukkig houden’Lees meer >
15/02 14u15  Merve en Adem vluchtten voor Erdogan: ‘Het betekent veel dat Nederland ons omarmt’Turken ontvluchten in groten getale hun land. Met bootjes steken ze de Evros-rivier over naar Griekenland. Van daaruit reizen ze verder. Naar Nederland bijvoorbeeld. Onder hen zijn veel aanhangers van de islamitische geestelijke Fethullah Gülen, volgens de Turkse president Erdogan het brein achter de mislukte coup van 2016. Dit is het verhaal van twee van hen.
15/02 13u00  Nicolás Maduro is niet van plan op te stappen: ‘Ik ben niet bang’De in het nauw gedreven Venezolaanse president Nicolas Maduro is niet van plan op te stappen. ‘Ik ben niet bang’, zegt hij in een interview met het persbureau AP.
15/02 12u45  18 duizend jongeren halen geen vaccinatie tegen meningokokkenZo’n 18 duizend jongeren hebben hun vaccinatie tegen het gevaarlijke meningokokken W-virus niet opgehaald. Afgelopen najaar kregen ruim 130 duizend 14-jarigen een oproep om die inenting te laten zetten.
15/02 12u15  Het patiëntendossier van een vriendin? Van een BN’er? Filosofiestudent Laura kon alles zienDe medische dossiers van honderdduizenden patiënten van het OLVG in Amsterdam waren jarenlang toegankelijk voor medewerkers die ze niet mochten inzien. Hoe kon het grootste ziekenhuis van Nederland zo slordig zijn?
15/02 11u30  Onderzoek hier zelf hoe vaccinaties de verspreiding van infectieziekten kunnen indammenLees meer >
15/02 11u15  Ministers verdedigen Nederlands belang in ‘intensief’ gesprek met Air France-KLM-topman SmithMinisters Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) hebben vrijdagochtend de Nederlandse belangen verdedigd in een gesprek met Ben Smith, de Canadese bestuursvoorzitter van Air France-KLM. Aanleiding voor het onderhoud zijn de groeiende zorgen aan Nederlandse zijde over de plannen van Smith.
15/02 11u00  18 duizend jongeren halen vaccinatie tegen gevaarlijke meningokokken niet opZo’n 18 duizend jongeren hebben hun vaccinatie tegen het gevaarlijke meningokokken W-virus niet opgehaald. Afgelopen najaar kregen ruim 130 duizend 14-jarigen een oproep om die inenting te laten zetten.
15/02 11u00  Spanje in april weer naar de stembus om eind te maken aan politieke crisisDe Spanjaarden mogen opnieuw een parlement kiezen om een einde te maken aan de politieke crisis. Dit maakte premier Pedro Sánchez vrijdag bekend. De sociaaldemocraat leed woensdag een forse nederlaag toen zijn begroting voor dit jaar was afgewezen.
15/02 11u00  Bestuursvoorzitter KCO: ‘Onafhankelijk onderzoek naar beschuldigingen Gatti was beter geweest’Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO) had beter een onafhankelijk onderzoek kunnen laten uitvoeren om te beoordelen of het afscheid moest nemen van dirigent Daniele Gatti. Dat heeft bestuursvoorzitter Wiet Pot gezegd tijdens een besloten personeelsbijeenkomst op 30 januari, een half jaar na Gatti’s vertrek. Vier KCO-musici verklaren dat aan de Volkskrant.
15/02 10u00  Waarom Amazon is weggejaagd uit New YorkNa felle protesten tegen de voorgenomen vestiging van een hoofdkantoor van Amazon, houdt de online-gigant de eer aan zichzelf. Waarom kwamen New Yorkers in het geweer?
15/02 10u00  De succesvolle strijd tegen fosfaat leidt ertoe dat er onbedoeld te veel stikstof wordt uitgestotenDe succesvolle Nederlandse strijd tegen de fosfaatproductie in de landbouw leidt ertoe dat een andere meststof, stikstof, onbedoeld nog te veel wordt uitgestoten. De totale hoeveelheid vrijgekomen stikstof uit dierlijke mest daalde weliswaar, maar is nog steeds hoger dan in de Europese Unie is afgesproken.
15/02 10u00  Nederlandse krijgt en ontcijfert Franse brievenschat – 3.000 stuks – uit Eerste WereldoorlogEen Nederlandse ontving via de buren van haar Franse vakantiewoning ruim 2.500 soldatenbrieven uit de Eerste Wereldoorlog. Een zeldzame collectie, die laat zien hoe gewone mensen in een klein dorp de Grande Guerre beleefden.
15/02 10u00  Nicolas Maduro is niet van plan op te stappen: ‘Ik ben niet bang’De in het nauw gedreven Venezolaanse president Nicolas Maduro is niet van plan op te stappen. ‘Ik ben niet bang’, zegt hij in een interview met het persbureau AP.
15/02 09u45  Tientallen doden onder Indiase veiligheidstroepen bij zelfmoordaanslagDoor een zelfmoordaanslag in het Indiase gedeelte van Kashmir zijn zeker 44 veiligheidsagenten omgekomen. Een militant zou met een auto vol explosieven op een bus zijn ingereden van speciale, zwaarbewapende politiemannen. Het is de grootste aanslag in het gebied van de afgelopen twee decennia.
15/02 09u30  Patiëntdossiers in te zien door lek bij ziekenhuis OLVGStudenten met een bijbaan in het Amsterdamse ziekenhuis OLVG hebben al jarenlang veel te ruime toegang tot de elektronische dossiers van nagenoeg alle patiënten die het ziekenhuis de afgelopen vijftien jaar hebben bezocht.
15/02 09u15  Tientallen doden onder Indiase veiligheidstroepen bij zelfmoordaanslag in KashmirDoor een zelfmoordaanslag in het Indiase gedeelte van Kashmir zijn zeker 44 veiligheidsagenten omgekomen. Een militant zou met een auto vol explosieven op een bus zijn ingereden van speciale, zwaarbewapende politiemannen. Het is de grootste aanslag in het gebied van de afgelopen twee decennia.
15/02 08u45  Spindoctor is nog is corbynistischer dan Jeremy Corbyn zelfGroot is de druk van zijn partijgenoten om een eurogezinde koers te gaan varen, maar Labourleider Jeremy Corbyn luistert liever naar zijn spindoctor, de marxistisch georiënteerde oud-Guardian journalist Seumas Milne. Het was dan ook deze Raspoetin die onlangs met Corbyn voor overleg meeging naar 10 Downing Street, in plaats van de Brexitwoordvoerder.
15/02 02u15  Het patiëntendossier van een vriendin? Van een BN’er? Filosofiestudente Laura kon alles zienDe medische dossiers van honderdduizenden patiënten van het OLVG in Amsterdam waren jarenlang toegankelijk voor medewerkers die ze niet mochten inzien. Daar werd gretig gebruik van gemaakt. Hoe kon het grootste ziekenhuis van Nederland zo slordig zijn?
15/02 00u15  Spindoctor Seumas Milne is nog is corbynistischer dan Jeremy Corbyn zelfGroot is de druk van zijn partijgenoten om een eurogezinde koers te gaan varen, maar Labourleider Jeremy Corbyn luistert liever naar zijn spindoctor, de marxistisch georiënteerde oud-Guardian journalist Seumas Milne. Het was dan ook deze Raspoetin die onlangs met Corbyn voor overleg meeging naar 10 Downing Street, in plaats van de Brexitwoordvoerder.
15/02 00u15  Voor het eerst gaat de overheid verzakkende huizen opkopen en slopen, ook in LimburgGroningers hebben last van de gaswinning, Limburgers kampen (45 jaar na sluiting van de laatste mijn) met schade door de mijnbouw. Voor het eerst gaat de overheid verzakkende huizen opkopen en slopen. Minister Wiebes werkt aan een algemene regeling voor mijnschade.
15/02 00u15  Grote steden: diep in de schulden heb je ook recht op spaargeldDonderdag spreekt de Tweede Kamer over de 1,4 miljoen huishoudens met problematische schulden. De vier grote gemeenten willen deze mensen tegemoet komen door een klein beetje spaargeld toe te staan zonder ze daarom meteen te korten op uitkeringen. ‘Zodat bijvoorbeeld AOW’ers geld kunnen sparen voor een fatsoenlijke begrafenis.’
14/02 23u30  Dit is wat we eerder publiceerden over vaccins en anti-vaxxersDe discussie over vaccinaties loopt de laatste tijd hoog op. Vergeleken met de afgelopen decennia, is er nu een relatief grote groep zogenoemde anti-vaxxers, ouders die weigeren hun kinderen te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Artsen maken zich zorgen omdat door de dalende vaccinatiegraad het risico bestaat dat besmettelijke ziekten zoals mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus zich gaan verspreiden. Om die reden wordt er in politiek Den Haag overwogen in te grijpen tegen vaccinatieweigeraars.
14/02 23u00  Vaccinatieweigeraars: waarom anti-vaxxers zo veel weerstand oproepenDe discussie over vaccinaties loopt de laatste tijd hoog op. Vergeleken met de afgelopen decennia, is er nu een relatief grote groep zogenoemde anti-vaxxers, ouders die weigeren hun kinderen te laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Artsen maken zich zorgen omdat door de dalende vaccinatiegraad het risico bestaat dat besmettelijke ziekten zoals mazelen, difterie, kinkhoest en tetanus zich gaan verspreiden. Om die reden wordt er in politiek Den Haag overwogen in te grijpen tegen vaccinatieweigeraars.
14/02 22u30  Het gaat er hard aan toe in de Rotterdamse raad: ‘U heeft de politieke hersens van een garnaal!’Op de dag van de liefde gaat het er stevig aan toe bij de Rotterdamse gemeenteraad. Tijdens het debat over de ‘Lekaffaire’ maken de raadsleden elkaar urenlang voor van alles en nog wat uit. Burgemeester Aboutaleb heeft er zijn handen vol aan. ‘Wat staat u hier nu te brallen, meneer Karremans.’
14/02 22u15  Gaat het klimaatbeleid Nederland écht 1.000 miljard euro kosten?Forum voor Democratie-voorman Thierry Baudet heeft het er nogal eens over: de klimaatambities zou Nederland 1000 miljard euro gaan kosten. Wat klopt daarvan?
14/02 21u45  Zelfs de Britten verbazen zich over Bloks Brexitbeest: ‘Is he spanking him?’Zelfs BBC News vindt het nieuwswaardig: minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok die met zijn handen stijfjes in de lucht vertwijfeld staart naar een blauw monster op zijn bureau. Blok staat links op de foto, meldt de Britse staatsomroep zekerheidshalve nog even in het onderschrift.
14/02 21u00  Ondanks nieuwe regels adverteren klinieken nog steeds met botox voor ’n prikkieSinds oktober vorig jaar zijn de regels voor reclame op cosmetische ingrepen aangescherpt. Toch stunten klinieken nog steeds met botox en fillers.
14/02 20u15  Waarom ze bij Onder Ons ineens halalvlees moesten verkopenDe gemeente Utrecht probeerde het bestuur van een noodlijdende voetbalvereniging een betere afspiegeling van de wijk te laten zijn. Het resultaat? De oude garde voelde zich niet meer thuis bij VV Onder Ons.
14/02 19u45  OM over Holleeder: ‘Een terroriserende tiran die iedereen in zijn omgeving het leven zuur maakt’Op de 51ste zittingsdag van het proces tegen Willem Holleeder zijn de officieren van justitie aan het woord. Ze beginnen hun requisitoir met een karakterschets: Hij draait, liegt en is zelfs niet in staat om ook maar ‘iets’ van de waarheid toe te geven.
14/02 19u45  Boegbeeld van bevingsslachtoffers Groningen wil Eerste Kamer inEen opmerkelijke stap: Annemarie Heite, spreekbuis van door de gaswinning gedupeerde Groningers, wil de Eerste Kamer in. Ze wordt als senator voorgedragen door de nieuwe politieke beweging Code Oranje.
14/02 19u15  NYT: Trump voert sabotageoorlog op om langeafstandsraket Iran te voorkomenDe VS hebben de sabotageoorlog tegen Iran flink opgevoerd. De regering-Trump zou sinds twee jaar een geheime campagne nieuw leven hebben ingeblazen om te voorkomen dat Teheran ooit beschikt over een nucleaire langeafstandsraket die Amerikaanse steden kan bereiken. De CIA-operatie zou succesvol zijn.
14/02 18u45  De anti-Irantop die geen anti-Irantop mocht heten zal de ayatollahs geen slapeloze nachten bezorgenTerwijl demonstranten in Teheran ‘Dood aan Amerika’ schreeuwen, probeert de regering van Donald Trump een nagel te slaan in de doodskist van het ayatollahregime. In de Poolse hoofdstad Warschau belegden de Amerikanen donderdag een top die alle tegenstanders van Iran in de wereld moest verenigen.
14/02 17u45  Singer-songwriter Ryan Adams beschuldigd van seksuele intimidatieZeven vrouwen deden in The New York Times hun verhaal over de singer-songwriter.
14/02 16u30  Omstreden uploadfilter komt dichterbij na Europees akkoord. Is dat wel of geen goed nieuws?Grote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers uploaden. Verder moeten sites die nieuwsberichten overnemen en online zetten daarvoor gaan betalen. Dat is het akkoord dat er nu ligt tussen de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie, in de poging twintig jaar oude auteurswetgeving te moderniseren. Goed nieuws, of juist niet?
14/02 16u00  ‘Google en Facebook zijn nog niet volwassen: ze dóén gewoon, en zeggen pas sorry als het misgaat’Laurens Verhagen was al techredacteur voordat Google en Facebook überhaupt bestonden. Hij vertelt hoe het is om verslag te doen van ’s werelds machtigste techbedrijven. ‘Bij Google krijg je eerder iemand te spreken dan bij Facebook. Maar dan hebben ze wel een verhaal te verkopen.’
14/02 15u45  Aanklagers: ‘Sandra den Hartog was Holleeders bezit: ze werd geïsoleerd, mishandeld en afgeperst’Zittingsdag 51: vandaag beginnen de officieren van justitie met hun requisitoir. Daarin zullen ze betogen waarom Willem Holleeder (60) verantwoordelijk moet worden gehouden voor een reeks liquidaties en een poging daartoe. Het requisitoir zal in totaal vier dagen duren. Volg de laatste updates in dit liveblog.
14/02 14u45  Minder ziekteverzuim door planten op kantoor: reclamestunt of wetenschap?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: planten op kantoor dringen ziekteverzuim terug met 20 procent.
14/02 14u30  Boegbeeld van Groningers wil Eerste Kamer in: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het kan’Een opmerkelijke stap: Annemarie Heite, spreekbuis van door de gaswinning gedupeerde Groningers, wil de Eerste Kamer in. Ze wordt als senator voorgedragen door de nieuwe politieke beweging Code Oranje.
14/02 14u30  Omstreden uploadfilter dichterbij na Europees akkoord modernisering auteurswetGrote internetplatforms als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen aan rechthebbenden over auteursrechtelijk beschermde filmpjes, foto’s of muziek die gebruikers uploaden. Dat is het akkoord dat er nu ligt tussen de EU-lidstaten, het Europees Parlement en de Europese Commissie om de twintig jaar oude auteurswetgeving te moderniseren.
14/02 14u15  U kunt deze woning huren, mits wij bij ál uw gegevens mogenBedrijven hebben onlineprivédomeinen als MijnOverheid en MijnBelastingdienst ontdekt als jachtgrond voor persoonlijke gegevens. Met toestemming van de gebruiker halen ze daar data op, bijvoorbeeld voor een huurcontract van een woning. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ‘scherpe vragen’.
14/02 12u15  Meghan, de nieuwe Diana? Of gewoon ‘een lastige hertogin’?Een uitgelekte brief van Meghan aan haar vader heeft weer stof doen opwaaien rond het Britse koningshuis, waar prins Charles moet zien te bemiddelen tussen zijn twee totaal verschillende schoondochters Meghan en Kate.
14/02 10u45  Hoe is het om uren naar Holleeders achterhoofd te kijken? Misdaadverslaggever Wil Thijssen licht toeMisdaadverslaggever Wil Thijssen kijkt tijdens de zitting zo’n vijfenhalf uur lang naar Willem Holleeders achterhoofd. Glimmend, glad gekamd bruin haar boven een lichtblauwe blouse met fijne ruiten.
14/02 08u15  Rutte wil een ‘streetwise’ Europa om belangen in de wereld te verdedigenDe Europese Unie moet minder naïef op het wereldtoneel opereren. Alleen met de strategische inzet van haar economische, militaire en diplomatieke macht is de Unie volgens premier Rutte in staat haar belangen te verdedigen.
14/02 01u00  Curaçao wil doorvoerplek zijn voor humanitaire hulp aan VenezuelaCuraçao is klaar om een ‘hub’, een doorvoerplek te zijn voor humanitaire hulp aan Venezuela. Dat heeft de regering in Willemstad woensdag laten weten. Het Caribische eiland, een autonoom land binnen het Nederlands koninkrijk, onderstreept dat de hub niet is bedoeld voor militaire operaties.
13/02 23u00  Begroting Pedro Sánchez weggestemd: hoe de linkse Spaanse premier nooit aan regeren toekwamHet premierschap van Pedro Sánchez is niet meer dan een lege huls gebleken. De begroting van zijn linkse kabinet werd woensdag weggestemd door het Spaanse parlement. Dat maakt nieuwe verkiezingen onontkoombaar.
13/02 23u00  Het doek valt voor het ‘golfkarretje’ dat ons een blik gunde op de spectaculaire vlakten van de rode planeetVijftien jaar lang betoverde hij de mensheid met ongekend scherpe beelden van onze buurplaneet Mars. Daarmee hield hij het veel langer vol dan tweelingbroer Spirit, die in 2011 de geest gaf. Toch viel woensdagavond ook het doek voor robotwagen Opportunity. Een stofstorm maakte een einde aan een leven in dienst van de wetenschap.
13/02 22u45  Zeker 27 Iraanse elitesoldaten gedood door zelfmoordaanslag in IranBij een zelfmoordaanslag op een bus in het zuidoosten Iran zijn 27 elitesoldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde omgekomen. Twintig gardisten raakten gewond. Een soennitische, aan Al Qaida gelieerde groep extremisten heeft de aanslag opgeëist.
13/02 22u30  Australisch parlement verzacht immigratiebeleid, regering vreest toename vluchtelingenstroomHet Australische parlement heeft woensdag een wet aangenomen die het de regering verplicht om vluchtelingen uit overzeese centra te laten overvliegen naar ziekenhuizen op het vasteland, als ze medische zorg nodig hebben. Dit is nu vrijwel onmogelijk.
13/02 22u30  Dutchbat-veteraan doet aangifte: alweer een affaire bij Defensie?Een Dutchbat-veteraan doet aangifte tegen defensie wegens zware mishandeling. De compound in Srebrenica was zwaar vervuild. Dat gegeven is niet nieuw. Waarom speelt er, in dit geval 24 jaar na dato, dan toch weer een affaire op in militaire kringen?
13/02 21u15  Met invullen Digid geef je je hele financiële geschiedenis prijsBedrijven hebben onlineprivédomeinen als MijnOverheid en MijnBelastingdienst ontdekt als jachtgrond voor persoonlijke gegevens. Met toestemming van de gebruiker halen ze daar data op, bijvoorbeeld voor een huurcontract van een woning. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ‘scherpe vragen’.
13/02 20u45  Deze ijskoude grensrivier slokt migranten op, die volgens de EU-Turkijedeal niet bestaanLees meer >
13/02 20u45  Plotseling schroeft ABN Amro het witwastoezicht verder op – wat is er aan de hand?ABN Amro tast diep in de buidel en zoekt honderden nieuwe medewerkers in de strijd tegen witwassen. De staatsbank bevestigt hierover in ‘in constante dialoog’ te zijn met de toezichthouder, maar wil niet zeggen of die met boetes of andere straffen heeft gedreigd.
13/02 20u15  Pulsvissers moeten stoppen: ‘Als Rutte niet met een oplossing komt, gooi ik Nederland dicht’Op Urk moeten tientallen vissers stoppen met het lucratieve pulsvissen, om redenen die ze niet begrijpen. Minister Schouten kwam naar de jaarlijkse ‘Biddag’ om ze moreel te steunen. ‘Ik sta naast jullie. Het eindigt niet hier.’
13/02 20u15  Karbaat-kinderen weten straks écht zeker of de arts hun vader isHet dna van vruchtbaarheidsarts Jan Karbaat mag worden vrijgegeven. De Rotterdamse rechtbank heeft dat woensdag bepaald. Tientallen donorkinderen krijgen daardoor hoogstwaarschijnlijk binnen enkele weken zwart op wit dat Karbaat – inmiddels overleden – hun biologische vader is.
13/02 19u30  Navo heeft weinig trek in nieuwe wapenrace in Europa (maar houdt toch alle opties open)De Navo voelt er weinig voor om zich in een nieuwe wapenwedloop met de Russen te storten, ook al hebben die een verboden kruisraket opgesteld en ook al heeft zowel Amerika als Rusland het INF-verdrag opgezegd. Wel houdt het bondgenootschap alle opties open.
13/02 19u30  Twintig Iraanse elitesoldaten gedood door zelfmoordaanslag in IranDoor een zelfmoordaanslag op een bus die gevuld was met elitesoldaten van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRG) zijn woensdag naar schatting twintig doden gevallen. Twintig gardisten zijn gewond geraakt. De aanslag is nog niet opgeëist.
13/02 19u00  Eindtoets weer belangrijker voor schooladvies, maar ‘we gaan niet terug naar hoe het was’Na een paar jaar experimenteren weet de politiek genoeg: de eindtoets in groep 8 moet weer belangrijker worden voor het schooladvies. Waar komt die slingerbeweging vandaan?
13/02 18u45  Kabinet belooft onderzoek naar invloed en bedoelingen Turkse weekendscholenHet kabinet laat een onafhankelijk onderzoek uitvoeren naar mogelijke politieke en culturele beïnvloeding door andere landen via informeel onderwijs in Nederland. De regering wil weten hoe en met welk doel landen als Turkije weekendscholen, avondcursussen en taallessen in Nederland financieren.
13/02 18u15  De tijd dat een wijkagent rondjes fietst is voorbij: meer problemen, maar minder tijd en middelenWijkagenten staan onder toenemende druk. De problematiek in hun wijken wordt complexer, terwijl de afstand tot de buurt groeit. Dat staat in een vandaag verschenen onderzoek in opdracht van politie en wetenschappers.
13/02 17u45  In Brussel krijgt polderpremier Rutte vleugelsPremier Rutte treedt steeds meer op de voorgrond in de EU. Met zijn poldermentaliteit en ervaring is hij de ideale bemiddelaar. In Zürich bepleit hij vandaag een sterkere rol voor Europa op het wereldtoneel. ‘Binnenskamers spreken we over de drie M’s: Merkel, Macron en Mark.’
13/02 17u15  ‘Het was echt een dwaling om het advies van de leerkracht leidend te maken’Het kabinet wil dat het schooladvies aan basisschoolkinderen voortaan pas na de eindtoets wordt gegeven. Volkskrant-columnist Aleid Truijens pleit daar al jaren voor. ‘Als je het aan mensen overlaat om te oordelen, dan spelen taaie vooroordelen over sekse en milieu volop mee – onbewust, natuurlijk’, schreef ze onlangs nog. ‘Daartegen moeten we kinderen beschermen.’
13/02 15u15  Justitie: broer van ‘Balie-jihadist’ is ook actief bij terroristengroep Al NusraDe Syriër Fatah Al H. (42) uit Bergeijk wordt verdacht van het deelnemen aan de terroristenbeweging Al Nusra. Net als zijn jongere broer Aziz, die in 2017 in debatcentrum De Balie door vluchtelingen werd herkend als oorlogsmisdadiger, zou hij hebben deelgenomen aan de gewapende strijd. Daarnaast zou hij als dekmantel een broodjeszaak in Eindhoven hebben geopend om geld door te sluizen, mogelijk naar jihadisten in Syrië.
13/02 15u15  Mensen met forse schulden moeten nog ten minste twee jaar wachten op minimuminkomenDe wet die een minimuminkomen voor schuldenaren garandeert, loopt twee jaar vertraging op. Het was de bedoeling dat mensen met veel schulden dit jaar al verzekerd zouden zijn van een minimuminkomen. Door problemen bij de Belastingdienst en het UWV wordt dat 2021. Dit schrijven staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van Sociale Zaken en staatssecretaris Menno Snel (D66) van Financiën aan de Tweede Kamer.
13/02 15u00  Het einde nadert voor de paardenslagerij. ‘Dat het gezond en duurzaam is, is te laat ontdekt’Het is in Nederland een uitstervend fenomeen: de paardenslager. De Volkskrant bezocht een van de laatste speciaalzaken, op zoek naar een verklaring voor het naderende einde.
13/02 14u30  Helft migranten aan Griekse grens vlucht voor Erdogan: ‘We hebben geen leven meer’Het aantal migranten dat de landsgrens tussen Turkije en Griekenland bij de Evros-rivier oversteekt, is vorig jaar verdrievoudigd. De toename is grotendeels te danken aan Turkse politieke vluchtelingen. Naar schatting de helft van de achttienduizend migranten die op rubberen bootjes de rivier zijn overgestoken, is op de vlucht vanwege de politieke zuiveringen van de Turkse president Recep Tayyip Erdoğan na de mislukte staatsgreep in juli 2016.
13/02 14u00  Denk, PVV en FvD buigen zich niet over provinciale kwesties: ‘20 maart gaat slechts over Eerste Kamer’De in de Tweede Kamer vertegenwoordigde politieke partijen Denk, PVV en Forum voor Democratie (FvD) maken er geen enkel geheim van waar het op 20 maart om gaat: de verkiezingen voor Provinciale Staten hebben als enig belang de daaropvolgende verkiezing van de Eerste Kamer.
13/02 13u00  Australië moet zieke migranten toelaten op het vastelandHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het toelaten van de migranten is.
13/02 12u45  Justitie en AIVD: jihadist en ex van journalist Ans Boersma leidde in Syrië terreurgroepJustitie verdenkt de 33-jarige Syriër Aziz al H. ervan dat hij een leidende rol heeft gespeeld bij de terroristische organisatie Al Nusra. Hij zou ook sinds zijn aankomst in Nederland in 2014 de beweging actief hebben gesteund bij de gewapende strijd, onder meer door het witwassen van grote geldbedragen uit Saoedi-Arabië.
13/02 12u00  Hoe houd je als advocaat van zware criminelen schone handen?De tape van een gesprek tussen Peter R. de Vries en Willem Holleeder brengt advocaten in het nauw. Hoe zorg je als strafpleiter dat je niet verwikkeld raakt in de vuile zaakjes van je cliënten?
13/02 12u00  Haarlemse juffen mogen leerlingen van hun eigen school voorlopig betaald blijven bijspijkerenEen Haarlemse basisschool heeft een conflict bijgelegd met drie leerkrachten die tegen betaling bijles geven aan leerlingen van de school. De bijles gaat vooralsnog gewoon door.
13/02 11u00  Leukste ‘taalvout’ van 2018: vegetarische slager in diepvriesDe leukste taalfout van 2018 werd vorig jaar gemaakt door een medewerker van een Plus-supermarkt. Die plakte een papier op een vrieskast met de boodschap: ‘De vegetarische slager ligt vanaf nu in de diepvries op de slagerij afdeling’.
13/02 09u45  Mexicaanse drugsbaron ‘El Chapo’ wacht vrijwel zeker levenslang na oordeel juryDe beruchtste drugsbaas ter wereld, Joaquin ‘El Chapo’ Guzman, is dinsdag door een federale jury in New York schuldig bevonden aan drugshandel. De leider van het Mexicaanse Sinaloa-kartel zal vermoedelijk de rest van zijn leven in een Amerikaanse cel slijten.
13/02 09u45  Kinderpsychiater: ‘Niet alleen het kind, maar het hele gezin moet in behandeling’Kinderen uit huis plaatsen werkt vaak averechts. Bij ernstige psychische- of gedragsproblemen moet niet alleen het kind, maar het hele gezin in behandeling. Dit zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Dijkshoorn, werkzaam bij GGZ Nederland en jeugdzorginstelling Accare.
13/02 09u45  Coalitie wil dat Citotoets weer leidend wordt voor schooladviesOpnieuw staat de Citotoets, de eindtest in groep 8 van de basisschool, ter discussie. De regeringspartijen in de Tweede Kamer willen dat de toets voortaan weer wordt afgenomen voorafgaand aan het schooladvies voor het voortgezet onderwijs, meldt het AD. Dat vergroot de corrigerende werking van de test op het oordeel van de onderwijzer.
13/02 09u30  Catalanen houden Spaanse rechtsstaat én bestuurbaarheid in hun greepVolgens de president van het Hooggerechtshof is het proces tegen hun leiders ‘de belangrijkste rechtszaak uit de geschiedenis van Spanje’. Maar tegelijk bepalen de Catalaanse nationalisten de bestuurbaarheid van het land.
13/02 08u00  Australië moet zieke migranten toelaten op het vasteland; nederlaag voor premierHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het voorstel is.
13/02 07u15  Klimaatstakers kwamen naar Torentje om kabinet ‘schop onder de reet te geven’, en vertrokken als ambassadeursBijna anderhalf uur zat Stijn Warmenhoven (17) dinsdagavond in het Torentje. Samen met vijf mede-organisatoren van de klimaatstaking van vorige week én met het vaste voornemen het kabinet ‘een schop onder de reet te geven’.
13/02 06u45  Nederlaag voor premier: Australië moet zieke migranten toelatenHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het voorstel is.
13/02 05u15  Nederlaag voor premier: Australië moet zieke migranten toelaten op het vastelandHet Australische parlement heeft een wet aangenomen die de regering verplicht om zieke migranten in detentiecentra op Manus Island en Nauru naar het Australische vasteland te brengen voor medische zorg. De wet is een forse nederlaag voor premier Scott Morrison, die fel tegen het voorstel is.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Venezuela sluit zeegrens met Aruba, Bonaire en Curaçao20/02 05u15 - de Volkskrant: Venezuela heeft de zeegrens tussen de provincie Falcon en Nederlandse koningsdelen in het Caribisch gebied gesloten. Scheepsverkeer tussen Venezuela en de eilanden Aruba, Curaçao en Bonaire komt hierdoor officieel stil te liggen.
8x Nieuwkomers kunnen vanaf maart weer staatsexamen Nederlands doen19/02 23u30 - de Volkskrant: Volgende maand worden de staatsexamens Nederlands voor nieuwkomers hervat. Minister Van Engelshoven schrapte het examen vorig jaar nadat complete uitwerkingen ervan op straat waren beland.
7x Den Haag krijgt primeur 5G in 2020, rest van Nederland volgt later20/02 09u15 - de Volkskrant: T-Mobile gaat in 2020 5G-internet aanbieden in heel Nederland, meldt de provider dinsdag. Te beginnen met Den Haag, zo maakten T-Mobile en de gemeente bekend. De provider, onlangs gefuseerd met Tele2, is de eerste die zulke plannen aankondigt.
7x Met ‘Hollandse prijzen’ naar België: klanten blij, concurrenten boos20/02 10u30 - de Volkskrant: Met ‘Hollandse prijzen’ trekt Albert Heijn in België klanten. Nu ook Jumbo er vestigingen wil openen, regent het zelfs bonuskortingen bij AH. Klanten blij, concurrenten boos: ‘Deze race naar de bodem schaadt de hele economie.’
6x Openbaar Ministerie vervolgt bestuurder na ‘Pinkpopdrama’19/02 23u15 - de Volkskrant: De bestuurder die vorig jaar juni vier mensen aanreed vlak bij het Pinkpopterrein wordt door het OM vervolgd. Hem wordt het veroorzaken van een ongeval en doorrijden na een aanrijding ten laste gelegd.
6x Chinese ‘ivoorkoningin’ veroordeeld tot 15 jaar cel voor smokkel20/02 10u00 - de Volkskrant: Een Chinese zakenvrouw is in Tanzania veroordeeld tot 15 jaar celstraf vanwege grootschalige illegale handel in ivoor. De veroordeling van Yang Fenglan, bijgenaamd de Ivoorkoningin, wordt gezien als een groot succes voor de strijd tegen de georganiseerde stroperij in Afrika.
5x Achtste Labour-parlementariër stapt over naar nieuwe partij20/02 07u15 - de Volkskrant: De onvrede binnen de Britse Labourpartij houdt aan, dinsdag stapte het parlementslid Joan Ryan op. Zij is het achtste lid dat deze week de oppositiepartij de rug toekeert. Net als de anderen kan Ryan zich niet vinden in de koers van Jeremy Corbyn.
4x Taxichauffeurs samen tegen de vijand die Uber heet19/02 23u15 - de Volkskrant: Taxichauffeurs zijn woedend over de in hun ogen oneerlijke concurrentie van Uber. Ze eisen dat de politiek paal en perk stelt aan het internetbedrijf. ‘Ik ben 30 procent van mijn inkomen kwijt’.
4x Nog niet zeker of helft Nederlandse pulsvissers inderdaad door mag van Europa20/02 10u45 - de Volkskrant: Het is nog maar de vraag of de gebeden van de pulsvissers zijn verhoord. Vorige week leek de helft van de 84 Nederlandse schepen met een ontheffing deze tot medio 2021 te mogen houden van Europa, maar Minister Schouten liet dinsdag aan de Tweede kamer weten dat nog niets zeker is. Bovendien zouden individuele lidstaten de overgebleven pulsvissers straks uit hun wateren kunnen weren.
3x Wie zijn de Syriëgangers waarvan Trump wil dat we ze repatriëren?18/02 20u30 - de Volkskrant: Wie zijn de Syriëgangers die Nederland zo snel mogelijk moet repatriëren als het aan de Amerikaanse president Donald Trump ligt? Wat staat Nederland te wachten als ze terugkeren?

Statistieken

Artikels:
32820
Gelezen:
20442
Aantal lezers nu:
72


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven