woensdag 19 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
19/02 09u30  Een brug tussen Almere en Amsterdam? D66 en CDA willen er woningnood mee aanpakken D66 en CDA hebben de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere opeens weer op de politieke agenda gezet. Om de woningnood in de regio Amsterdam aan te pakken, pleiten beide regeringspartijen ervoor zo snel mogelijk te beginnen met de ontwikkeling van Almere Pampus (25 duizend woningen). Ze stellen als voorwaarde dat Almere en Amsterdam via een ov-verbinding over of onder het IJmeer met elkaar worden verbonden.
19/02 09u15  Hoe zinvol is een messenverbod? Naar aanleiding van een aantal steekpartijen onder jongeren pleiten burgemeesters voor een messenverbod. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid vindt echter dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden biedt om het probleem aan te pakken. Wie heeft er gelijk?
19/02 08u45  Veel Chinezen gedwongen thuis: ‘Binnenblijven is de enige bijdrage die ik kan leveren’ Om verdere verspreiding van het coronavirus in China te voorkomen, moet meer dan de helft van de bevolking (bijna continu) binnenblijven. Hoe is dat? Vier Chinezen vertellen. ‘Binnenblijven is de enige bijdrage die ik als gewone burger kan leveren.’
19/02 05u15  Hoe de groene landbouwambities van de EU verwaterden Lees meer >
19/02 02u15  Dodental coronavirus stijgt naar 2000, autoriteiten spreken van ‘dalende trend’ Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.20 
18/02 23u30  Bij rijksoverheid.nl besef je hoe ontzettend groot de overheid is Het pand is oud van buiten, maar in de koetspoort zit nu een deur van spiegelglas. Achter de deur gaat meteen licht aan dat een volgende glazen deur beschijnt. Ook die gaat automatisch open, en opnieuw gaat er licht aan en weer is er een deur en weer sesam-open-u en weer licht, tot ik ten slotte in een door daglicht beschenen atrium sta met kantoren en werkzitjes erboven.
18/02 23u15  D66 en CDA halen plannen voor IJmeerverbinding weer uit de kast D66 en CDA hebben de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere opeens weer op de politieke agenda gezet. Om de woningnood in de regio Amsterdam aan te pakken, pleiten beide regeringspartijen ervoor zo snel mogelijk te beginnen met de ontwikkeling van Almere Pampus (25 duizend woningen). Ze stellen als voorwaarde dat Almere en Amsterdam via een ov-verbinding over of onder het IJmeer met elkaar worden verbonden.
18/02 23u00  Niet ingeënt? Dan mag de crèche voortaan kinderen weigeren Kinderen die niet gevaccineerd zijn, mogen worden geweigerd in de kinderopvang. Het is aan de crèches zelf om die beslissing te nemen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatief-wetsvoorstel van D66 dat dit mogelijk maakt.
18/02 22u15  Portugal kijkt in de spiegel na apengeluiden op de tribunes In Portugal is weinig belangrijker dan voetbal, en toch is het land sinds zondag niet in de ban van wat er op, maar van wat er naast het voetbalveld gebeurt. De Malinees-Franse voetballer Moussa Marega, spits van FC Porto, besloot op die dag het veld te verlaten vanwege de apengeluiden die klonken vanaf de tribune.
18/02 22u15  Trainer Ron Jans neemt ontslag bij Cincinnati na beschuldigingen racisme Ron Jans heeft ontslag genomen bij de Amerikaanse voetbalclub Cincinnati. De trainer nam die beslissing nadat hij was beschuldigd van racisme.
18/02 20u30  Amazonbaas Jeff Bezos steekt 10 miljard dollar in klimaatfonds, na kritiek van eigen medewerkers Jeff Bezos, oprichter van Amazon, belooft 10 miljard dollar uit te trekken om klimaatverandering tegen te gaan. De actie volgt op kritiek op het klimaatbeleid van het internetbedrijf, ook uit eigen gelederen.
18/02 20u15  Twintig vluchtelingen doodgedrukt bij voedseluitgifte in Niger In Niger zijn ten minste twintig doden gevallen bij een uitgifte van voedselhulp en zakgeld. Zeker vijftien vrouwen en vijf kinderen zijn doodgedrukt toen een groep vluchtelingen naar voren drong om de rantsoenen op te halen.
18/02 20u00  Blokker neemt drastisch besluit en verdwijnt uit België en Luxemburg Het moederbedrijf van Blokker verkoopt alle 123 vestigingen in België en Luxemburg. Alle zeilen moeten worden bijgezet om de kern, Blokker in Nederland, weer winstgevend te maken.
18/02 20u00  VN-baas Guterres noemt coronacrisis ‘zeer gevaarlijk voor de wereld’ Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.
18/02 19u15  Amerikaanse padvinders vragen faillissement aan om schadeclaims seksueel misbruik te overleven Een van bekendste Amerikaanse instituties, de Boy Scouts of America, schudt op zijn grondvesten. De padvindersorganisatie heeft faillissement aangevraagd onder de druk van claims van duizenden mannen die zeggen dat zij in het verleden zijn misbruikt bij de padvinderij.
Laatste update: vandaag om 9u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/02 19u00  Boy Scouts of America vraagt faillissement aan om schadeclaims wegens seksueel misbruik te overlevenEen van bekendste Amerikaanse instituties, de Boy Scouts of America, schudt op zijn grondvesten. De padvindersorganisatie heeft faillissement aangevraagd onder de druk van claims van duizenden mannen die zeggen dat zij in het verleden zijn misbruikt bij de padvinderij.
18/02 18u30  Het lot van Weinstein ligt nu in handen van zeven mannen en vijf vrouwenHet lot van oud-filmbaas Harvey Weinstein is vanaf vandaag in handen van zeven mannen en vijf vrouwen. Na een wekenlange rechtszaak moet de jury in New York bepalen of de ooit machtige Hollywoodproducent levenslang achter de tralies moet vanwege onder andere verkrachting en seksueel misbruik.
18/02 17u15  Kabinet schiet te weinig op met Ceta-succesjeGoedemiddag, Dat de ene meerderheid in de Tweede Kamer de andere niet is, lieten vandaag twee door D66'ers verdedigde voorstellen wel zien. Minister Kaag kreeg groen licht voor Ceta, maar zal met bang hart kijken naar de volgende stemronde in de senaat.
18/02 17u00  Zelfs de Duitsers zeggen het nu: diesel is ten dode opgeschrevenNu ook in Duitsland de verkoopcijfers van dieselauto's spectaculair gedaald zijn, lijkt het einde van de knorrende motor nabij.
18/02 15u30  Engelsen zien straten weer blank staan na storm Dennis en kijken jaloers naar NederlandIn Engeland staan straten weer blank nadat storm Dennis heeft huisgehouden. Waarom lukt het Nederland wel de voeten droog te houden bij vergelijkbare wateroverlast? Nederlandse ingenieurs is om hulp gevraagd.
18/02 15u30  Rutte wil geen extra geld naar de EU. Is dat wel verstandig?Vier Europese regeringsleiders, onder wie premier Rutte, hebben voor aanvang van de top over de Europese meerjarenbegroting de stellingen betrokken: geen extra geld naar de EU. Is dat wel verstandig? Hoogleraar internationale macro-economie Peter van Bergeijk reageert.
18/02 14u45  Vandaag stemt de Tweede Kamer over Ceta. Lees hier alles over het verdrag, en het verzet ertegenDinsdagmiddag stemt de Tweede Kamer over Ceta, het handelsverdrag met Canada. Schiet Nederland het verdrag af, dan is het buiten werking gesteld voor de hele EU. Wat is de oorsprong van de felle tegenstand tegen Ceta?
18/02 14u15  Deze heuvel in Slovenië is een drukker migratiepunt dan Lampedusa en Sicilië bij elkaarEen heuvel bij een dorpje in Slovenië aan de grens met Italië is in een paar maanden uitgegroeid tot een drukker migratiepunt dan Lampedusa en Sicilië bij elkaar. De politie krijgt hulp uit binnen- en buitenland om het strookje land tussen Kroatië en Italië te bewaken. ‘Ze sturen elkaar continu coördinaten over waar wij controleren.’ De nieuwe entree naar Europa leidt tot onrust in het traditioneel liberale Alpenland.
18/02 13u15  Ombudsman hekelt systeemfouten ov: ‘Omchecken is foutgevoelig en onrechtvaardig’De ombudsman voor het openbaar vervoer krijgt veel klachten over tarieven, boetes én het omchecken. ‘De ov-chipkaart is foutgevoelig en onrechtvaardig.’
18/02 12u30  ‘Het geld komt van Allah. Misschien via Koeweit, maar wel van Allah’In het Kameronderzoek naar buitenlandse financiering van moskeeën moest maandag de voormalig voorzitter van de omstreden As-Soennah moskee verschijnen. Hij weet zich maar weinig financiële details te herinneren. ‘Oh ja, hier zie ik het, dat was om een Koran te drukken ja.’
18/02 11u30  Arnon Grunberg brengt een ode aan Multatuli: waarin schuilt zijn grootsheid?Multatuli (Eduard Douwes Dekker) geldt als Nederlands grootste schrijver. Nou ja, in elk geval een van. Waarin schuilt het meesterschap van de man die nooit een roman schreef, vraagt Arnon Grunberg zich af bij de 200ste geboortedag van Multatuli, die dit jaar wordt gevierd.
17/02 22u15  Noordelijke gemeenten voldoen niet aan plicht om statushouders te huisvestenSommige gemeenten in Groningen en Drenthe hebben vorig jaar niet voldaan aan hun wettelijke plicht om statushouders te huisvesten. De reden: het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft door een landelijke beleidsslag onvoldoende mensen toegewezen.
17/02 22u15  Minister Barr moet aftreden, schrijven 1.100 oud-medewerkers van JustitieMeer dan 1.100 voormalige juristen en aanklagers van het Amerikaanse ministerie van Justitie roepen met een petitie op tot het vertrek van hun baas, minister William Barr. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times.
17/02 20u45  Nog geen Nederlander met corona, maar wat gebeurt er na eerste besmetting?Buiten China grijpt het coronavirus vooral in cruiseschepen om zich heen. Nederlanders lopen daar gevaar, maar zijn vooralsnog niet besmet. Alle betrokken instanties proberen een uitbraak intussen af te wenden.
17/02 20u45  Justitie luisterde en keek stiekem mee in kantoor van Brabantse ‘godfather’Politie en justitie hebben maandenlang via in het geheim geplaatste opnameapparatuur en camera’s in een schuur op een woonwagenkamp in Oss kunnen meeluisteren en -kijken hoe de veronderstelde criminele organisatie rondom Martien R. te werk ging. ‘De schuur werd ook wel het kantoor genoemd’, zei de officier van justitie maandag voor de rechtbank in Den Bosch.
17/02 20u45  Is geen extra geld naar de EU wel verstandig? ‘Nederland kijkt als een boekhouder, niet als ondernemer’Vier Europese regeringsleiders, onder wie premier Rutte, hebben voor aanvang van de top over de Europese meerjarenbegroting de stellingen betrokken: geen extra geld naar de EU. Is dat wel verstandig? Hoogleraar internationale macro-economie Peter van Bergeijk reageert.
17/02 20u45  Leende zamelt geld in voor ‘dorpsheld’ en baas Chinees restaurant die vastzit in ChinaLeende springt massaal in de bres voor Qiyue Luo, ‘dorpsheld’ en eigenaar van het lokale Chinese restaurant. Dat is nu gesloten omdat Luo met zijn echtgenote vastzit in China vanwege het coronavirus. Om de gemiste inkomsten enigszins te compenseren, begonnen bewoners van het Brabantse dorp afgelopen weekend een inzamelactie.
17/02 20u45  EU lanceert missie om wapenembargo Libië te controlerenDe Europese Unie lanceert een nieuwe missie om het wapenembargo tegen de strijdende partijen in Libië te controleren. Bij de missie zullen schepen, vliegtuigen en satellieten worden ingezet. Josep Borrell, de hoge vertegenwoordiger voor buitenlandse zaken van de EU, hoopt dat de missie eind maart operationeel zal zijn.
17/02 20u45  Zaak tegen twee vogelhandelaren symbool voor grote rol Nederland bij illegale dierenhandelEen beetje bijzondere papegaai levert zo tussen de 1.000 en 2.000 euro op, beschermde soorten nog meer. Nederland speelt een prominente rol in illegale vogelhandel. Deze week staan twee verdachten voor de rechter in Amsterdam.
17/02 18u45  Nu de Tweede Kamer binnen lijkt, is het zetels tellen: krijgt Kaag ook uitzicht op Ceta-steun in de Eerste Kamer?Goedemiddag,
17/02 18u30  Vragen over rol (sociale) media na zelfdoding Britse presentatriceDe zelfverkozen dood van de Britse televisiepresentatrice Caroline Flack (40) leidt in Engeland tot vragen over de rol van de Britse tabloids, de makers van realityprogramma’s en nog veel meer. Flack, tot voor kort presentatrice van het realityprogramma Love Island, werd zaterdag dood aangetroffen in haar Oost-Londense appartement.
17/02 16u30  Aan boord van de Westerdam: ‘We zitten in een luxe gevangenis’Hans Droppert (72) behoort met zijn vrouw tot de 31 Nederlandse passagiers die nog vastzitten op cruiseschip Westerdam in een Cambodjaanse haven. ‘Ik zou niet weten waar of hoe wij besmet zouden kunnen zijn.’
17/02 16u00  Grote gemeenten niet meer in staat dakloosheid te bestrijdenDoor een toenemend gebrek aan woningen en geld voor begeleiding zijn de grote gemeenten niet meer in staat de dakloosheid effectief te bestrijden. In onder meer Amsterdam, Utrecht en Nijmegen barst de nachtopvang uit haar voegen. ‘De hele keten is vastgelopen’, waarschuwt een Utrechtse wethouder.
17/02 14u00  Voetbaltrainer Ron Jans in problemen door uitspreken n-woord: ‘Ik dacht: wat gebeurt er nou?’Er loopt een onderzoek naar Ron Jans, de oud-trainer van PEC Zwolle, omdat hij in de kleedkamer bij zijn Amerikaanse club FC Cincinnati een paar woorden uit een hiphop-liedje meezong. Inclusief het n-woord.
17/02 13u30  ‘China wordt machtiger en is niet bang de competitie aan te gaan met het westerse model’De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.
17/02 12u00  In het met China vergroeide Afrika lijkt men zich weinig zorgen te maken over het coronavirusAmper een continent dat zo met China is verbonden als Afrika. Toch is er pas één geval van besmetting met het coronavirus vastgesteld. Heeft het virus inderdaad niet de overtocht gemaakt, of wordt het niet herkend?
17/02 12u00  Hij moet lerarenopleiding aantrekkelijk maken: ‘Ons voornaamste doel: de bureaucratie aanpakken’Lerarenopleidingen moeten op de schop om het vak aantrekkelijker te maken. Maandag wordt een commissie benoemd die daar dit jaar nog werk van gaat maken. Voorzitter Paul Zevenbergen: ‘Het moet soepeler, of flexibeler.’
17/02 09u00  ‘We zijn waarschijnlijk de veiligste mensen van het land’Na twee weken quarantaine in een Belgisch militair hospitaal mag China-correspondent Leen Vervaeke van de Volkskrant vanmiddag eindelijk naar buiten. We belden met haar vlak voor de deur openging.
17/02 00u15  Transgender eist excuses overheid: ‘Om vrouw te worden, moest ik me laten steriliseren’Willemijn van Kempen wist al op jonge leeftijd dat ze eigenlijk geen man was. Maar om echt vrouw te mogen worden, moest ze zich verplicht laten steriliseren – zo stond dat tot 2014 in de wet. Nu strijdt ze voor erkenning van het haar aangedane leed.
16/02 23u15  We staan aan de vooravond van een technologische Koude Oorlog, meent Ian Bremmer: ‘VS en Europa zien Chinese dreiging compleet anders’De gezaghebbende Amerikaanse buitenlandcommentator Ian Bremmer ziet een ‘technologische Koude Oorlog’ ontstaan tussen de VS en China die de Europeanen in een heel moeilijke positie plaatst.
16/02 23u15  Overstappen naar het onderwijs? Een dagje meekijken in de klas helpt bij het kiezenZelfs op een excellente school als het Scala College in Alphen aan den Rijn merken ze dat de animo om voor de klas te staan afneemt. Daarom organiseert de school een meeloopdag voor wie overweegt in het onderwijs te gaan werken. ‘Voor het vak kun je studeren, maar voel je je ook prettig voor een groep met kinderen?’
16/02 23u00  CDA-top staat provincie-bestuur niet in de weg bij samenwerking met FvD: ‘Het is aan Brabant’De CDA-top zal de Brabantse partijafdeling niet terugfluiten als die het plan doorzet om in het provinciebestuur in zee te gaan met Forum voor Democratie. In navolging van vicepremier Hugo de Jonge vindt ook fractievoorzitter Pieter Heerma dat de beslissing aan zijn Brabantse partijgenoten is.
16/02 22u45  Voetbaltrainer Ron Jans in problemen door uitspreken n-woord: ‘Ik dacht: wat gebeurt er nou?’Er loopt een onderzoek naar Ron Jans, de oud-trainer van PEC Zwolle, omdat hij in de kleedkamer bij zijn Amerikaanse club FC Cincinnati een paar woorden uit een hiphop-liedje meezong. Inclusief het n-woord.
16/02 22u00  Pjotr Pavlenski, Russische provocateur, opgepakt nadat hij bondgenoot Macron ten val brachtDe Franse politie heeft de Russische provocateur en kunstenaar Pjotr Pavlenski gearresteerd. Pavlenski bracht vrijdag een naaste bondgenoot van president Macron ten val nadat hij een seksvideo van hem op het internet had gezet.
16/02 21u30  De lijn van het campagne-bedrijf van Erik van Bruggen loopt dwars door alle politieke partijen heenPolitici, opiniemakers en politieke strategen rouwen om het heengaan van Erik van Bruggen. De mede-grondlegger van de Niet Nix-beweging, die later met zijn campagne-academie BKB een lange reeks politici en hun adviseurs opleidde, overleed vrijdag op 51-jarige leeftijd. Hij kampte al geruime tijd met gezondheidsproblemen.
16/02 21u00  Chinese president Xi was al vroeg op hoogte van uitbraak coronavirusDe Chinese president Xi Jinping was al in een vroeg stadium op de hoogte van de uitbraak van het coronavirus dat China nu al weken zijn zijn greep houdt. Uit een redevoering die de Chinese communistische partij dit weekeinde publiceerde, blijkt dat Xi al op 7 januari opdracht gaf maatregelen te nemen om het virus in te dammen. Op dat moment was de bevolking nog niet op de hoogte van de uitbraak.
16/02 21u00  ‘Nóg meer bijlenen? Natuurlijk, mevrouw’ (Tegen 14 procent rente)Lees meer >
16/02 20u15  Er is toch al een plek om onze geschiedenis te beleven? ‘Het is hier wel érg hip allemaal’CDA en SP willen een Nationaal Historisch Museum. Is de presentatie van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum niet genoeg? Vooral jongeren gaan er enthousiast aan de slag met de interactieve expositie. ‘Hier zie je het allemaal toch meer voor je.’
16/02 18u45  Er is toch al een toch al een plek om onze geschiedenis te beleven? ‘Het is hier wel érg hip allemaal’CDA en SP willen een Nationaal Historisch Museum. Is de presentatie van de Canon van Nederland in het Openluchtmuseum niet genoeg? Vooral jongeren gaan daar enthousiast met de interactieve expositie aan de slag. ‘Hier zie je het allemaal toch meer voor je.’
16/02 07u00  Banen aan de onderkant weerstaan (voorlopig) de opmars van de robotZorg en controle zijn de nieuwe banenmotoren van Nederland, en de banen aan de onderkant van de arbeidsmarkt weerstaan de opmars van de robot. Dat zijn de belangrijkste conclusies uit de Volkskrant Top-100 van grootste werkgevers in Nederland.
15/02 17u30  Multinationals niet langer de banenmotor, politie grootste werkgeverTraditionele multinationals zijn niet langer de grote banenmotor van Nederland. Bij Philips, Shell, DSM, Akzo Nobel en Unilever verdwenen de afgelopen jaren duizenden banen. Daarmee horen deze roemruchte ondernemingen – ooit goed voor honderdduizenden arbeidsplaatsen – niet meer tot de grootste werkgevers. Ze zijn overvleugeld door groeibriljanten als ASML.
15/02 17u30  De meeste burgers en ambtenaren deugen. Waarom loopt het steeds mis tussen die twee?De meeste burgers deugen, de meeste ambtenaren ook. Waarom loopt het dan steeds mis tussen die twee? ‘Het is allemaal bewust zo bedacht. Politici die zich daarover verbazen, hebben kilo’s boter op hun hoofd.’
15/02 15u00  VS: Europese keus voor Huawei kan Navo bedreigenEuropese landen die met Huawei en andere Chinese techbedrijven in zee gaan voor hun 5G-systemen, laten een Paard van Troje binnen en ‘kiezen voor autocratie boven democratie’. Amerikaanse politici zijn op de veiligheidsconferentie in München verenigd in hun boodschap dat Europese landen hier voor een cruciale keuze staan.
15/02 14u45  Een mechanisme blootgelegd: schrijven over schrijvers die schrijvenWaarom verschijnen er zoveel romans over schrijvers die aan een boek werken? Vooral jonge(re) auteurs krijgen er geen genoeg van. In zijn nieuwe roman – ook weer zo een – legt Thomas Heerma van Voss het mechanisme geestig en genadeloos bloot.
15/02 13u00  Hoe het coronavirus de propagandamachine van Xi op volle toeren laat draaienLees meer >
15/02 09u00  Harde kritiek op budgetplan EU-president Charles MichelEU-president Charles Michel kreeg vrijdag de wind van voren na de presentatie van zijn langverwachte voorstel voor een nieuwe Europese meerjarenbegroting (2021-2027). Premier Mark Rutte concludeerde dat er ‘nog veel werk verzet moet worden’, Berlijn sprak over een stap naar achteren en grote vergissingen.
15/02 08u15  Valentijnsdag op Utrecht CS: slowdaten met prinses Laurentien voor ‘echt contact’Geen gehaaste reizigers bij perron 21 op station Utrecht CS. In de ‘slowdate huiskamer’ zaten deze Valentijnsvrijdag BN’ers klaar voor een goed gesprek.
15/02 08u00  Europa worstelt met eenheid in tijden van nationalismeEen handelsland dat Ceta in de weg staat? Dat is een ‘dolgedraaide wereld’, vindt de Financial Times. Laat Nederland een kans lopen om de op regels geënte internationale orde te bevorderen?
15/02 06u30  Het aantal daklozen groeit. Hoe helpt Europa deze mensen?Lees meer >
14/02 22u00  De meeste burgers deugen. De meeste ambtenaren ook. Waarom loopt het dan toch steeds mis tussen die twee?De meeste burgers deugen, de meeste ambtenaren ook. Waarom loopt het dan steeds mis tussen die twee? ‘Het is allemaal bewust zo bedacht. Politici die zich daarover verbazen, hebben kilo’s boter op hun hoofd.’
14/02 22u00  Veroorzaakt het coronavirus een stille revolutie in Beijing?De onvrede in de Chinese samenleving over de coronacrisis is een bedreiging voor president Xi Jinping. Tot dusver offert hij lokale zetbazen. Maar de vraag is: overleeft het Chinese politieke systeem de heftigste crisis in drie decennia?
14/02 22u00  Amerikaanse Senaat wil paal en perk stellen aan Trumps militaire bevoegdhedenDe Amerikaanse Senaat heeft donderdag een resolutie aangenomen die inhoudt dat president Trump het Congres om toestemming moet vragen voor militaire actie tegen Iran. Het Witte Huis liet al weten dat Trump zijn veto zal uitspreken over de maatregel.
14/02 21u00  Door tegenvallers geplaagde Floriade in Almere heeft opnieuw meer geld nodigOpnieuw moet er meer geld naar de organisatie van de Floriade 2022 in Almere. Na eerdere tegenvallers in de begroting, zal de organisatie van het evenement binnenkort opnieuw om een ‘financiële injectie’ van onbekende hoogte vragen bij de gemeente Almere.
14/02 21u00  Plastic ring nekt otter Nieuwkoopse Plassen. ‘Een wake-upcall’, volgens NatuurmonumentenIn de Nieuwkoopse Plassen zwemt een otter met een plastic ring om zijn nek, vermoedelijk zwerfafval. Otterexperts onderzoeken of het schuchtere dier te redden is.
14/02 20u30  Amerikaans opkoopfonds Blackstone aast op Haagse bank NIBC. Wat is dit voor bedrijf?‘Buy it, fix it, sell it’ is de slogan van het Amerikaanse opkoopfonds Blackstone, de grootste huizenbezitter ter wereld. Het bedrijf wil voor 1,5 miljard euro de Haagse zakenbank NIBC overnemen. Amsterdam heeft al eerder met de opkoper kennisgemaakt.
14/02 18u45  Groot nieuws: minister staat op tegen Trump! Maar nee: Barr blijft de man die vindt dat de president alles kan makenDe Amerikaanse minister van justitie William Barr leek zich ineens af te keren van president Trump. Groot nieuws. Maar nee. Barr blijft de man die vindt dat Trump zo’n beetje alles kan maken.
14/02 18u15  Hoe Leiden, een van de meest versteende steden van Nederland, wordt vergroendLeiden krijgt één langgerekt groen lint rond het oude centrum: het Singelpark. Vijf nieuwe bruggen verbinden de losse stadsparkjes. ‘Het groene kapitaal zit rond de singels, maar dat zie je niet overal.’
14/02 18u00  Nederland en Frankrijk steeds nader tot elkaarDe verschillen tussen de Nederlandse en Franse politieke cultuur zijn groot. Net als de verschillen tussen de leiders Rutte en Macron. Maar binnen de EU zoeken ze elkaar steeds meer op. Vrijdag gaat Rutte in Parijs op bezoek.
14/02 18u00  ‘De eerste week ging wel, maar buiten lonkt nu wel erg’Lees meer >
14/02 16u00  Het Spaanse dorp van Maria en Jesús ademt de doodHet Spaanse dorp van Maria en Jesús ademt de dood
14/02 15u15  Natte winters en droge zomers leiden tot hogere waterschapsbelastingDe waterschapsbelasting kent dit jaar de sterkste stijging in tien jaar tijd. De 21 waterschappen in ons land verwachten ruim 3 miljard euro te innen, 4,6 procent meer dan een jaar geleden, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
14/02 14u45  ‘Nederland neemt een koppositie in waar we niet trots op kunnen zijn’Vijftig jaar geleden was Nederland een progressief lichtbaken in de wereld. In een korte serie staat de vraag centraal: Is dit nog steeds zo? In aflevering 4: PvdA-europarlementariër Agnes Jongerius over sociaal beleid.
14/02 14u45  Alcoholvrij bier gaat zo goed dat Heineken het in statiegeldflesjes botteltBegin maart gaat Heineken zijn flesjes 0.0 bier gaan verkopen in kratten, waarop ook een statiegeldregeling geldt. Nu verkoopt Heineken zijn eigen merk alcoholvrij bier nog in wat ‘single use flesjes’ wordt genoemd – flesjes die via de glasbak worden gerecycled en dus opnieuw worden geproduceerd.
14/02 14u30  Nieuwe wet leidt tot explosieve toename privacyklachtenDe nieuwe privacywetgeving (AVG) heeft geleid tot veel meer klachten bij de Autoriteit Persoonsgegevens. Maar dat is niet de enige verklaring voor de forse toename. ‘Nederlanders zijn privacybewuster geworden.’
14/02 14u15  Wat zijn nu de regels voor arbeidsmigratie van buiten de EU?D66 wil arbeidsmigratie van buiten de EU makkelijker maken. Maar wat zijn eigenlijk de bestaande regels? Vier vragen over migratie, Nederland en Europa.
14/02 13u00  De vergroening van een versteende stadLeiden krijgt één langgerekt groen lint rond het oude centrum: het Singelpark. Vijf nieuwe bruggen verbinden de losse stadsparkjes. ‘Het groene kapitaal zit rond de singels, maar dat zie je niet overal.’
14/02 13u00  Schoolexamens Frans en Duits keer op keer slechtste cijfers: dan maar de toetsingseisen omlaagDe havo-eindexamens Duits en Frans bungelden in 2019 onderaan met de slechtste cijfers. Reden voor het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap om het niveau van toetsing tijdelijk te verlagen. Docenten en leerlingen op het Odulphuslyceum in Tilburg pleiten voor een andere manier van toetsing.
14/02 13u00  Zelfs Duitsland overweegt maximumsnelheid van 130 kilometer per uurAuto’s zijn in Duitsland de spiegels van de ziel. En die ziel is al een poos gespleten. Want zelfs in het land waar het onbekommerd scheuren in je diesel met onzichtbare inkt was toegevoegd aan de verklaring van de algemene rechten van de mens, daagt nu het bewustzijn dat het verstandig is de vrijheden van autorijders aan banden te leggen, omwille van het klimaat en de veiligheid.
14/02 12u45  Vandaag begint de Internationale Veiligheidsconferentie: ‘Geopolitiek is hier tastbaar’Vrijdag begint de Internationale Veiligheidsconferentie in München, waar wereldleiders wereldwijde vraagstukken op gebied van veiligheid bespreken. Wat moeten we hiervan verwachten? We belden met diplomatiek verslaggever Arnout Brouwers, die erbij is.
14/02 12u00  Defensie betaalt schadevergoeding na dood militairen in Afghanistan door eigen vuurDefensie gaat schadevergoeding betalen aan de nabestaanden van de in Afghanistan omgekomen militairen Aldert Poortema (22) en Wesley Schol (20). Zij kwamen in januari 2008 om door eigen vuur in Uruzgan. Dat bevestigt advocaat Sébas Diekstra na berichtgeving door De Telegraaf.
14/02 11u45  Bitcoins en witte enveloppen: wat zegt dit over de bombriefafperser?Het politieonderzoek naar de afzender van de bombrieven is in volle gang. Donderdag ontplofte er opnieuw een envelop in Amsterdam en in Leusden werd zo’n brief onschadelijk gemaakt. Wat is er bekend over afpersers? ‘Het kunnen mensen zijn zoals jij en ik.’
14/02 11u45  You’re fired! Boris Johnson breidt zijn macht uit met kabinetswisselingTwee maanden na zijn klinkende verkiezingsoverwinning heeft Boris Johnson tijdens de herschikking van kabinet donderdag zijn ware aard laten zien. De Britse premier kan genadeloos handelen, verlangt totale loyaliteit en is niet vies van wraakzucht.
14/02 11u30  Waarom elk land anders omgaat met het coronavirusMogelijk besmet met het coronavirus? Dan mag je in Nederland thuis in quarantaine. Andere landen kiezen voor centrale quarantaine – in Rusland moet je zelfs je kleding verruilen voor een streepjespyjama. Vanwaar die grote verschillen?
14/02 09u45  Anne Frank Stichting krijgt twee foto’s van zus Margot FrankDe Anne Frank Stichting heeft twee foto’s gekregen van Margot Frank, de drie jaar oudere zus van de schrijfster van Het Achterhuis. De stichting heeft de foto’s op haar site geplaatst in de aanloop naar de 94ste geboortedag van Margot Frank op 16 februari.
14/02 08u45  Verrassend inzicht: parttimers in zorg willen best meer werkenBijna een kwart van het parttime zorgpersoneel zou best meer willen werken. Maar het wordt hen simpelweg niet gevraagd, blijkt uit onderzoek van stichting Het Potentieel Pakken. Is dit de oplossing voor het nijpende personeelstekort in de zorg?
13/02 21u00  Kabinet-Rutte III vertilt zich aan immigratiebeleid: het debat is terug bij afVVD en CDA reageren meesmuilend op het D66-plan om de arbeidsmigratie van buiten de EU te bevorderen. Het legt de verdeeldheid in de regeringscoalitie bloot. Intussen stijgt de politieke spanning rond het thema.
13/02 20u45  Valt Ceta nog te redden? Kaag biedt ‘spiegeltjes en kraaltjes’Goedemiddag,
13/02 20u15  Staking freelancers bij NRC: gaan zzp’ers eindelijk actievoeren?Bij NRC Media leggen donderdag 55 freelance redacteuren het werk neer. Zij willen meer geld, rechten en vooral zekerheid. Ontevredenheid groeit onder zzp’ers in de media, vooral bij hen die hetzelfde werk doen als collega’s in vaste dienst. Komt de sector in opstand?
13/02 19u45  De Chinezen komen, in het lege oosten van RuslandChinese boeren trekken naar het leeglopende oosten van Rusland. Want China heeft veel mensen en weinig land, en in Rusland is het omgekeerd. Bovendien werken de subsidies van de Chinese overheid beter dan de gratis gronduitgifte waarmee Rusland probeert mensen naar het oosten te lokken.
13/02 19u30  Nervositeit om coronavirus groeit, China stelt cijfers bijIn China is het aantal patiënten met ‘covid-19’, de nieuwe coronakoorts uit China, in één dag omhooggeschoten van 45- naar 60 duizend. Ook kwamen er 242 overledenen bij, waarmee het dodental op 1.370 komt. Dat klinkt overigens dramatischer dan het is: de ruk omhoog in de statistieken komt doordat men patiënten anders is gaan tellen.
13/02 19u30  D66 wil gastarbeiders halen buiten de EU: ‘We moeten niet bang zijn voor migratie’Dwars tegen de trend binnen de regeringscoalitie in presenteert coalitiepartij D66 een plan om de komst van arbeidsmigranten eenvoudiger te maken. Meer veilige Europese routes moeten het makkelijker maken om naar Nederland te komen en hier tijdelijk vacatures te vervullen.
13/02 18u45  Aanval op rekeninstituten van het rijk gaat onverminderd door‘Een forse rekenfout’ zou het Planbureau voor de Leefomgeving hebben gemaakt bij de kosten van verduurzaming van bestaande woningen. Dat bericht blijkt ingestoken door de koepel van woningcorporaties die onderschatting van die kosten vreest.
13/02 17u45  Nervositeit om coronavirus groeit, maar goede cijfers ontbrekenHet nieuwe coronavirus uit China, het covid-19-virus, zou wel eens veel besmettelijker kunnen zijn dan aangenomen. Dat suggereert althans een nieuwe, Amerikaanse analyse van de uitbraak. Maar onafhankelijke onderzoekers houden hun kaarten nog voor zich: ‘Dit wijkt wel erg af van wat we vinden in andere studies.’
13/02 17u15  Kaag vecht voor Ceta-verdrag, meerderheid in de senaat nog niet in zichtMinister van Buitenlandse Handel Kaag (D66) is bereid tegemoet te komen aan de zorgen van de ChristenUnie over het handelsverkeer met Canada, bleek donderdag tijdens de tweede dag van het Ceta-debat. Hierdoor lijkt de weg vrij om het verdrag door de Tweede Kamer te loodsen. Of er daarna ook een meerderheid in de Eerste Kamer is, blijft zeer onzeker.
13/02 16u00  De alarmbellen van de rechtsstaat rinkelen na bemoeienis Trump met justitieel procesDe bemoeienis van president Trump en minister van Justitie Bill Barr met de strafeis in de zaak-Roger Stone doet in de VS de alarmbellen rinkelen. Trump ontpopt zich volgens critici steeds meer als een autoritaire leider.
13/02 15u45  Optimisme groeit over vredesdeal VS en Taliban, mogelijk nog deze maandDe VS en de Taliban kunnen mogelijk nog deze maand een langverwacht vredesakkoord sluiten dat de weg moet vrijmaken voor gedeeltelijke terugtrekking van de Amerikaanse militairen uit Afghanistan. Dit melden bronnen binnen de Afghaanse regering. Ook president Ashraf Ghani en het Witte Huis zijn optimistisch.
13/02 14u15  Op de schommel na tienen ’s avonds: ‘Belachelijk dat je hiervoor een boete krijgt’Drie tieners staan voor de rechter omdat ze hebben geschommeld op een plaats en tijdstip waarop dat niet mocht. Overdreven geldingsdrang van overheidsdienaren? Zijn rechters al niet overbelast? ‘De tijd van waarschuwen is voorbij.’
13/02 14u15  D66 wil gastarbeiders halen buiten de Europese Unie: ‘We moeten niet bang zijn voor migratie’Dwars tegen de trend binnen de regeringscoalitie in presenteert coalitiepartij D66 een plan om de komst van arbeidsmigranten eenvoudiger te maken. Meer veilige Europese routes moeten het makkelijker maken om naar Nederland te komen en hier tijdelijk vacatures te vervullen.
13/02 14u00  Staat voor de rechter gedaagd om gratis anticonceptie af te dwingenDe Staat krijgt vrijdag een dagvaarding met daarin de eis dat anticonceptie weer gratis beschikbaar moet worden. De afzender is Bureau Clara Wichmann, dat principiële rechtszaken voert om de rechtspositie van vrouwen te verbeteren. ‘Valentijnsdag is een mooie dag om minister Bruins de dagvaarding te overhandigen’, zegt directeur Anniek de Ruijter.
13/02 14u00  Russische internetbedrijven moeten inlichtingendienst FSB ruim toegang gevenRussische internetbedrijven hebben volgens de onafhankelijke Russische nieuwssite The Bell te horen gekregen dat zij de inlichtingendienst FSB vrijwel ongehinderd toegang moeten geven tot de gegevens en communicatie van hun gebruikers. Als ze daar niet aan voldoen, kunnen ze worden gesloten.
13/02 13u45  Luchtvaartmaatschappijen doen zich groener voor dan ze zijnDe CO2-compensatie die bedrijven bieden, bijvoorbeeld bij het boeken van een vlucht, is misleidend en ‘nattevingerwerk’, blijkt uit onderzoek van Trouw. Luchtvaartmaatschappijen spelen met groene initiatieven in op de groeiende vliegschaamte, maar op dat ‘groene voetje’ valt wel wat af te dingen.
13/02 13u30  Op de schommel na tienen ‘s avonds: ‘Belachelijk dat je hiervoor een boete krijgt’Drie tieners staan voor de rechter omdat ze hebben geschommeld op een plaats en tijdstip waarop dat niet mocht. Overdreven geldingsdrang van overheidsdienaren? Zijn rechters al niet overbelast? ‘De tijd van waarschuwen is voorbij.’
13/02 13u30  Tarievenchaos in openbaar vervoer kost reiziger flink extraConsumenten betalen elk jaar miljoenen te veel voor reizen met het openbaar vervoer omdat de tariefsystemen van de verschillende vervoerders niet op elkaar zijn afgestemd. De prijsverschillen kunnen oplopen van een euro voor een enkele rit tot tientallen euro’s per maand bij een abonnement, valt op te maken uit onderzoek van reizigersvereniging Rover.
13/02 11u45  In quarantaine: ‘Als ik op een dag twee keer nies, denk ik: dat is meer dan gisteren’China-correspondent Leen Vervaeke zit sinds haar evacuatie uit Wuhan in quarantaine wegens het coronavirus. In een militair hospitaal nabij Brussel telt de Belgische met zeven landgenoten de dagen af tot zondag, wanneer ze naar buiten mag.
13/02 11u00  We eten te veel vlees. De EU betaalt tientallen miljoenen euro’s om dit zo te houdenDe EU geeft tientallen miljoenen euro’s per jaar uit aan campagnes ter promotie van vlees. Ook in Nederland komt er binnenkort weer een gesubsidieerde kippenvleescampagne aan. Dit terwijl de Nederlandse overheid de vleesconsumptie juist probeert te minderen.
13/02 09u30  Tweede Kamer heeft grote inhoudelijke bezwaren tegen handelsverdrag met CanadaIn het eerste deel van het debat over Ceta, het handelsverdrag met Canada, blijkt hoe groot en breed gedeeld de bezwaren in de Tweede Kamer zijn. De stellingen zijn betrokken, alleen ChristenUnie zit nog op de wip en kan het kabinet, samen met Kamerlid Haga, aan een nipte meerderheid helpen.
13/02 09u15  Bernie Sanders gaat aan kop, maar valt toch tegenDe Democraten zijn ongekend verdeeld, blijkt bij de voorverkiezingen in de VS. Wie moet het straks opnemen tegen de zittende president?
13/02 05u15  De ondoorgrondelijke wegen van het openbaar vervoer: prijsverschillenTwintig jaar na de decentralisatie van het openbaar vervoer in Nederland kampen reizigers nog steeds met onlogische prijsverschillen en tariefregels. Tijd voor een correctie, zegt reizigersvereniging Rover. ‘De tarieven zijn zo ondoorzichtig, dat zelfs wij voor verrassingen komen te staan.’
12/02 22u15  Ambtenaar Belastingdienst ontslagen na aangifte-fout van zijn vrouwDe Belastingdienst is soms niet alleen snoeihard tegen burgers maar ook tegen de eigen ambtenaren. Voor die houding wordt de dienst nu teruggefloten, door de politiek en door de rechter.
12/02 21u15  Amsterdam na de energietransitie: ‘Overal komen zonnepanelen. Op de daken, op de gevels’Sven Stremke is landschapsarchitect en onderzoeker en heeft onderzoek gedaan naar ‘duurzame energielandschappen’. Hij is Amsterdammer en was betrokken bij de voorbereiding van de Amsterdamse energiestrategie. Wat gebeurt er met steden die duurzame energie willen opwekken?
12/02 20u00  Het celibaat blijft onaantastbaar – ook in de AmazoneDe discussie duurde lang en was fel, maar na drieënhalve maand wachten heeft paus Franciscus woensdag eindelijk duidelijkheid gegeven over een van de meest beladen thema’s binnen de katholieke kerk: het celibaat blijft voorlopig onaantastbaar.
12/02 19u45  Sleept Kaag het Ceta-verdrag over de streep?Goedemiddag, Het is een prima dag voor de politieke liefhebbers: het debat over het Ceta-verdrag zet alle fracties op scherp.
12/02 17u00  Ceta-debat begint: links is tegen de uitwassen van het kapitalisme, rechts is tegen EuropaWoensdag debatteert de Tweede Kamer over ratificatie van Ceta, het nieuwe handelsverdrag met Canada. In het vorige kabinet was hiervoor brede steun, maar door een draai van de PvdA en twijfels bij coalitiegenoot ChristenUnie is ratificatie onzeker geworden.
12/02 16u30  Alles over de Amerikaanse verkiezingenLees meer >
12/02 16u30  Gratis handbagage? Ook bij Transavia is die regel niet langer meer heiligPassagiers die vanaf eind maart aan boord stappen bij Transavia, kunnen er niet langer van uitgaan dat ze hun zwaardere handbagage gratis in de cabine mogen meenemen. Wie daar wel zeker van wil zijn, moet bij het boeken 5- tot 15 euro aan de prijsvechter betalen voor een enkele reis.
12/02 16u00  CIA en Duitse spionagedienst onderschepten geheime berichten talloze landenSpionagediensten van de VS en Duitsland wisten decennialang de geheime communicatie van tientallen landen te onderscheppen en af te luisteren. De inlichtingendiensten waren in het diepste geheim eigenaar van het Zwitserse bedrijf Crypto, marktleider op het gebied van encryptie-apparaten.
12/02 15u45  Paardenfokkers, paukenfabrieken, techreuzen: coronavirus laat weinig bedrijven onberoerdTerwijl het coronavirus inmiddels de tragische mijlpaal van duizend doden heeft bereikt, loopt ook de economische schade snel op. Van techgiganten en luchtvaartmaatschappijen tot de paukenfabrikant en paardenfokker om de hoek: vrijwel elk bedrijf wordt geraakt door de virusuitbraak.
12/02 15u45  CIA en Duitse spionagedienst onderschepten geheime berichten van talloze landenSpionagediensten van de VS en Duitsland wisten decennialang de geheime communicatie van tientallen landen te onderscheppen en af te luisteren. De inlichtingendiensten waren in het diepste geheim eigenaar van het Zwitserse bedrijf Crypto, marktleider op het gebied van encryptie-apparaten.
12/02 15u30  Sanders bevestigt favorietenrol met winst in New HampshireDe Democratische voorverkiezingen in New Hampshire zijn gewonnen door Bernie Sanders. Daarmee bevestigt hij zijn favorietenrol in de race naar de Democratische nominatie voor het presidentschap van de Verenigde Staten.
12/02 15u30  ‘Breaking Bad’ in Brabant: geen meth-lab zo professioneel als de Moerdijkse drugsbootDe zaak rond het crystal meth-lab in Moerdijk is dinsdag begonnen met het verhoor van Diego V. (24). ‘Ik kon hier tien keer meer verdienen dan in Mexico.’
12/02 15u30  Team aanklagers stapt op na verlaagde strafeis tegen Roger StoneDe top van het Amerikaanse ministerie van Justitie fluit zijn eigen aanklagers terug, die maandag zeven tot negen jaar cel eisten tegen Trump-vertrouweling Roger Stone. Die werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan zeven misdaden, tijdens het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. President Trump had woedend gereageerd op de strafeis. De vier aanklagers namen dinsdag na het besluit met onmiddellijke ingang ontslag.
12/02 14u45  Zo ziet democratie eruit in Libanon: traangas tussen kerk en moskeeDe crisis in Libanon is diepgaand. Het is niet alleen de noodlijdende economie, waarvoor de Libanezen de straat op gaan. Meer nog gaat het om het oude verzuilde politieke systeem. ‘Alles blijft hetzelfde, maar met andere mensen.’
12/02 14u30  Strafeis tegen Roger Stone wordt verlaagd na woedende tweet van Donald TrumpDe top van het Amerikaanse ministerie van Justitie fluit zijn eigen aanklagers terug, die maandag zeven tot negen jaar cel eisten tegen Trump-vertrouweling Roger Stone. Die werd eind vorig jaar schuldig bevonden aan zeven misdaden, tijdens het onderzoek naar de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016. President Trump had woedend gereageerd op de strafeis. Een van de aanklagers nam dinsdag na het besluit met onmiddellijke ingang ontslag
12/02 14u15  Nieuwe hogesnelheidslijn naar Noorden splijt EngelandTegen het einde van dit decennium kunnen Londenaren 35 minuten sneller met de trein naar Birmingham en vijf jaar later een uur sneller van Londen naar Manchester of Leeds. Deze vooruitgang komt er dankzij een nieuwe Hogesnelheidslijn (HS2) waar Boris Johnson dinsdag het ‘groene sein’ voor gaf.
12/02 13u30  Zo ziet democratie eruit in Libanon: witte wolken traangas op het plein tussen kerk en moskeeDe crisis in Libanon is diepgaand. Het is niet alleen de noodlijdende economie, waarvoor de Libanezen de straat op gaan. Meer nog gaat het om het oude verzuilde politieke systeem. ‘Alles blijft hetzelfde, maar met andere mensen.’
12/02 12u30  Zijn naam is een roep om verandering geworden, maar Bernie is zelf nooit veranderd‘We nemen het op tegen het hele politieke establishment!’, roept Bernie Sanders. De 78-jarige presidentskandidaat heeft al een halve eeuw dezelfde idealen.
12/02 12u00  Wat zijn voor- en nadelen van Ceta? En wordt Nederland spelbreker?Woensdag debatteert de Tweede Kamer over ratificatie van Ceta, het nieuwe handelsverdrag met Canada. In het vorige kabinet was hiervoor brede steun, maar door een draai van de PvdA en twijfels bij coalitiegenoot ChristenUnie is ratificatie onzeker geworden.
12/02 11u45  Problemen van ‘eenhoorn’ CDU zijn tekenend voor teloorgang christen-democratie in Europa‘De laatste eenhoorn in Europa’, zo noemde Annegret Kramp-Karrenbauer de CDU toen zij in december 2018 partijleider werd. De laatste christen-democratische partij met een grote en brede aanhang. Maandag moest zij opstappen, omdat haar partij vreesde dat ‘AKK’ ook de laatste eenhoorn naar de ondergang zou leiden.
12/02 09u00  Deze bieb is na negen jaar terug, en niet als stoffige boekenkastVerplicht gemeenten een bibliotheekvoorziening aan te bieden, adviseert de Raad voor Cultuur aan de regering. In het Noord-Hollandse Wognum is de bieb terug na 9 jaar afwezigheid.
12/02 09u00  Uitstoot CO2 voor energie niet gegroeid, dankzij spectaculaire afname steenkoolgebruikDe uitstoot van het broeikasgas CO2 voor energiedoeleinden is afgelopen jaar wereldwijd gelijkgebleven op 33 miljard ton. Dat is bijzonder en onverwachts, want de economie groeide wel flink: 2,9 procent. In de rijke landen was sprake van een daling van de uitstoot met 3,5 procent, die precies opwoog tegen de groei in opkomende en arme landen.
12/02 06u00  Sanders wint in New Hampshire, Yang stapt uit de raceDe voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
12/02 04u00  Sanders gaat aan kop in New Hampshire, Yang stapt uit de raceDe voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Dodental coronavirus stijgt naar 2000, autoriteiten spreken van ‘dalende trend’19/02 02u15 - de Volkskrant: Het coronavirus dat begon in de Chinese miljoenenstad Wuhan verspreidt zich door heel China – en de rest van de wereld. Niet alleen mensen worden erdoor geraakt, ook de economie krijgt een knauw. Het laatste nieuws houden we bij in dit liveblog.
9x Veel Chinezen gedwongen thuis: ‘Binnenblijven is de enige bijdrage die ik kan leveren’19/02 08u45 - de Volkskrant: Om verdere verspreiding van het coronavirus in China te voorkomen, moet meer dan de helft van de bevolking (bijna continu) binnenblijven. Hoe is dat? Vier Chinezen vertellen. ‘Binnenblijven is de enige bijdrage die ik als gewone burger kan leveren.’
8x Bij rijksoverheid.nl besef je hoe ontzettend groot de overheid is18/02 23u30 - de Volkskrant: Het pand is oud van buiten, maar in de koetspoort zit nu een deur van spiegelglas. Achter de deur gaat meteen licht aan dat een volgende glazen deur beschijnt. Ook die gaat automatisch open, en opnieuw gaat er licht aan en weer is er een deur en weer sesam-open-u en weer licht, tot ik ten slotte in een door daglicht beschenen atrium sta met kantoren en werkzitjes erboven.
6x Hoe zinvol is een messenverbod?19/02 09u15 - de Volkskrant: Naar aanleiding van een aantal steekpartijen onder jongeren pleiten burgemeesters voor een messenverbod. Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid vindt echter dat de huidige wetgeving voldoende mogelijkheden biedt om het probleem aan te pakken. Wie heeft er gelijk?
5x D66 en CDA halen plannen voor IJmeerverbinding weer uit de kast18/02 23u15 - de Volkskrant: D66 en CDA hebben de IJmeerverbinding tussen Amsterdam en Almere opeens weer op de politieke agenda gezet. Om de woningnood in de regio Amsterdam aan te pakken, pleiten beide regeringspartijen ervoor zo snel mogelijk te beginnen met de ontwikkeling van Almere Pampus (25 duizend woningen). Ze stellen als voorwaarde dat Almere en Amsterdam via een ov-verbinding over of onder het IJmeer met elkaar worden verbonden.
3x Niet ingeënt? Dan mag de crèche voortaan kinderen weigeren18/02 23u00 - de Volkskrant: Kinderen die niet gevaccineerd zijn, mogen worden geweigerd in de kinderopvang. Het is aan de crèches zelf om die beslissing te nemen. Een ruime meerderheid in de Tweede Kamer heeft dinsdag ingestemd met een initiatief-wetsvoorstel van D66 dat dit mogelijk maakt.
2x Hoe de groene landbouwambities van de EU verwaterden19/02 05u15 - de Volkskrant: Lees meer >
1x Sanders wint in New Hampshire, Yang stapt uit de race12/02 06u00 - de Volkskrant: De voorverkiezingen zijn van start gegaan, en zullen de komende maanden veel weg hebben van een paardenrace. Toch kunnen tussenstanden grote invloed hebben op de uiteindelijke nominatie. Vandaar dit blog: voor momentopnamen die de krant niet altijd halen, maar die iets van orde in deze chaos kunnen scheppen.
1x Deze bieb is na negen jaar terug, en niet als stoffige boekenkast12/02 09u00 - de Volkskrant: Verplicht gemeenten een bibliotheekvoorziening aan te bieden, adviseert de Raad voor Cultuur aan de regering. In het Noord-Hollandse Wognum is de bieb terug na 9 jaar afwezigheid.
1x Problemen van ‘eenhoorn’ CDU zijn tekenend voor teloorgang christen-democratie in Europa12/02 11u45 - de Volkskrant: ‘De laatste eenhoorn in Europa’, zo noemde Annegret Kramp-Karrenbauer de CDU toen zij in december 2018 partijleider werd. De laatste christen-democratische partij met een grote en brede aanhang. Maandag moest zij opstappen, omdat haar partij vreesde dat ‘AKK’ ook de laatste eenhoorn naar de ondergang zou leiden.

Statistieken

Artikels:
29557
Gelezen:
15646
Aantal lezers nu:
73


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven