dinsdag 18 juni 2019, week 25


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u45
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
18/06 16u00  Hoe streng een land ook is, gros uitgeprocedeerden keert niet terug Uitgeprocedeerde asielzoekers worden nauwelijks uitgezet, ook in landen met een sterk ontwikkeld terugkeerbeleid. Van een onderzochte groep verliet minder dan een op de vijf aantoonbaar ons land, in Duitsland ging het zelfs om minder dan een op de dertig.
18/06 14u00  ‘Nu het zwart op wit stond dacht ik: dat heeft niets met erotische opvoeding te maken, dat is verkrachting’ Frank Ligtvoet (64) was in de jaren zeventig lid van de culturele stichting Castrum Peregrini. Zijn man (toen vriend) Nanne Dekking (59) werd bij Castrum gedwongen tot seks. Aan de Volkskrant vertellen ze hoe ze daar nu nog steeds onder lijden. En wat er volgens hen nu moet gebeuren.
18/06 12u45  #chernobyl of #auschwitz: moet er een selfieverbod komen op deze historische plaatsen? Instagram-foto’s vanuit Tsjernobyl hebben nieuw leven geblazen in de discussie over respect voor rampplekken. De populaire televisieserie Chernobyl heeft de plaats in Oekraïne populair gemaakt onder toeristen, die soms weinig historisch besef lijken te hebben als ze zich laten fotograferen.
18/06 12u30  Volgens Rutte blijven salarissen achter bij winsten. Klopt dat? Premier Rutte haalde zaterdag uit naar ondernemingen waar ‘de winst tegen de plinten klotst’, maar werknemers daar nauwelijks van profiteren. Geven de cijfers de premier gelijk?
18/06 11u45  Je bezorgmaaltijd uit een verbouwde garagebox: dit restaurant bestaat alleen online Je kunt er niet uit eten gaan, je kunt er alleen iets bestellen via bezorgdiensten. Wie dat doet, krijgt een maaltijd die is bereid in een tot keuken verbouwde garagebox. De ‘dark kitchen’ krijgt voet aan de grond in Nederland.
18/06 10u30  Een Leven lang kruisridder tegen het antisemitisme Theoloog en historicus Hans Jansen schuwde de controverse niet. In zijn strijd tegen Jodenhaat moesten de christelijke kerken het vaak ontgelden, maar hij nam het juist op voor de omstreden oorlogspaus Pius XII.
18/06 09u30  Opnieuw gedoe examens: leerlingen Calvijn College Amsterdam wachten nog altijd op uitslag Een jaar na het examendebacle op het VMBO Maastricht is er opnieuw gedoe met schoolexamens. Op het Calvijn College in Amsterdam zijn de schoolexamens van meerdere vakken mogelijk niet goed geregistreerd of zelfs nooit gemaakt. Daardoor wachten 77 leerlingen nog altijd op hun examenuitslag.
18/06 06u15  Uitgeprocedeerde asielzoekers: omarmen of straffen? Wat te doen met uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkeren? Het ene land zet ze weg in afgelegen asielzoekerscentra, het andere biedt ze kans op werk en studie. De voor- en nadelen op een rij.
18/06 06u15  Man die video van moskeeschutter rondstuurde krijgt 21 maanden celstraf In Nieuw-Zeeland is een man dinsdag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij de video van het bloedbad in Christchurch had verspreid. De zakenman stuurde de video van de moskeeschutter naar zeker 30 relaties.10 
17/06 21u15  De maker van de geschiedeniscanon reageert op de discussie erover: ‘Hou het uit de klauwen van de partijpolitiek’ De discussie over de geschiedeniscanon is ontketend sinds minister Van Engelshoven heeft gezegd dat er meer oog moet komen voor de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Frits van Oostrom, de samensteller van de canon, reageert.
17/06 21u15  Verdachte moord op Duitse politicus Lübcke is 45-jarige rechts-extremist Justitie in Duitsland verdenkt een 45-jarige rechts-extremist van de moord op de christen-democratische politicus Walter Lübcke. Als de verdachte schuldig blijkt, heeft hij de eerste politieke moord in het land sinds bijna dertig jaar op zijn naam staan.
17/06 21u00  De maker van de geschiedeniscanon: ‘Hou het uit de klauwen van de partijpolitiek’ De discussie over de geschiedeniscanon is ontketend sinds minister Van Engelshoven heeft gezegd dat er meer oog moet komen voor de schaduwkanten van de Nederlandse geschiedenis. Frits van Oostrom, de samensteller van de canon, reageert.
17/06 20u30  Gaswinning Groningen mogelijk volgend jaar al op ‘veilig niveau’ Met aanvullende maatregelen hoopt minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) de gaswinning in Groningen volgend jaar al terug te brengen tot minder dan 12 miljard kubieke meter.
17/06 20u30  WhatsApp helpt met opsporen vermiste Belgische backpacker na emotionele oproep vader De vader van de vermiste backpacker Théo Hayez heeft berichtendienst WhatsApp maandag om hulp gevraagd bij de opsporing van zijn zoon. De Belgische jongen zou enkele uren voor zijn verdwijning nog berichten hebben gestuurd via de app. De berichtendienstliet in een verklaring weten dat het met de autoriteiten samenwerkt om Théo te vinden.
17/06 20u15  Libië voert druk op Europa op: help oorlog te beëindigen, of we sturen migranten weer door De Libische premier Fayez el-Serraj voert de druk op Italië en andere landen op om te helpen de oorlog in zijn land te beëindigen. Hij stelt enerzijds voor zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren, anderzijds dreigt hij Italië met een nieuwe toestroom van migranten als er geen einde komt aan de al twee maanden durende belegering van Tripoli door het illegale leger van kolonel Khalifa Haftar.
Laatste update: vandaag om 16u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/06 19u45  ‘In Nederland voel ik me vrijer, meer mezelf’: Nederland is in trek bij Russische studentenDe relatie mag sinds MH17 op diplomatiek niveau zijn verkild, de Russische student is verknocht aan Nederland. Met honderden per jaar reizen ze af naar hogescholen en universiteiten. Waarom?
17/06 19u15  Het pensioenakkoord is aanvaard, maar minister Koolmees kan nog niet achteroverleunenGoedemiddag,
17/06 18u45  Namibië gaat wilde dieren uit natuurparken veilen om massale sterfte door droogte te voorkomenNamibië gaat duizend wilde dieren uit zijn nationale parken veilen in de hoop om massale sterfte door droogte in deze parken te voorkomen. De regering hoopt dat de dieren worden gekocht door particuliere natuurparken, ook al worden de beesten daar meestal uitgezet voor de jacht.
17/06 18u30  Bekendste activist van Hongkong stond als 13-jarige al op tegen de invloed van ChinaDe bekendste activist van Hongkong realiseerde zich al op jonge leeftijd dat jongeren macht uit kunnen oefenen. Hij stond als jongetje van 13 op tegen de invloed van China en werd een politieke superheld.
17/06 17u45  Libië dreigt migranten richting Europa niet langer tegen te houden als gevechten voortdurenDe Libische premier Fayez el-Serraj voert de druk op Italië en andere landen op om te helpen de oorlog in zijn land te beëindigen. Hij stelt enerzijds voor zo snel mogelijk verkiezingen te organiseren, anderzijds dreigt hij Italië met een nieuwe toestroom van migranten als er geen einde komt aan de al twee maanden durende belegering van Tripoli door het illegale leger van kolonel Khalifa Haftar.
17/06 17u30  Zuid-Koreanen kunnen nu wandelen in verboden grensgebied, waar sinds 1950 geen burger is geweestTerwijl het vredesoverleg tussen Noord- en Zuid-Korea stilligt, biedt Zuid-Korea burgers vredeswandelingen in de gedemilitariseerde zone tussen de landen. De natuur heeft vrij spel in het verboden grensgebied, zien de twintig wandelaars – en de tien soldaten die hen begeleiden.
17/06 17u15  Was de moord op CDU-politicus Walter Lübcke politiek gemotiveerd?De Duitse politie pakte dit weekend een man op die twee weken geleden de lokale CDU-politicus Walter Lübcke (65) zou hebben doodgeschoten. Was het een politiek gemotiveerde moord? We bellen met Duitsland-correspondent Theo Koelé.
17/06 16u45  Minister Schoutens nieuwe visie op kringlooplandbouw is verre van baanbrekendWie stiekem had gehoopt dat minister Carola Schouten (Landbouw) een revolutie zou ontketenen met haar plannen voor een kringlooplandbouw, kan die verwachtingen na maandag weer opbergen: een grote ommezwaai komt er vooralsnog niet. Er wordt hooguit een beginnetje mee gemaakt.
17/06 16u45  Stijging prijzen van brood en granen schommelt rond hoogste niveau in tien jaarNieuwe munitie voor de discussie over de lasten van huishoudens: de prijzen van voeding stijgen snel. Mede door de btw-verhoging door het kabinet van begin dit jaar werden voedingsmiddelen in mei 3,8 procent duurder, nagenoeg de hoogste prijsstijging van de afgelopen tien jaar. Vooral voor vlees en vis moest meer worden betaald: bijna 5 procent meer dan een jaar eerder.
17/06 16u15  Is 80 procent van Nederland écht voorstander van invoeren rekeningrijden?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 80 procent van de Nederlanders wil graag een vast tarief betalen per gereden kilometer.
17/06 16u00  Huawei verliest miljardenomzet door Amerikaanse sanctiesVoor het eerst wordt de omvang duidelijk van de Amerikaanse sancties op Huawei. De Chinese techreus zegt dit jaar maar liefst 30 miljard aan omzet te verliezen.
17/06 15u30  Vastgoedlobby verliest: huurbescherming in New York wordt na decennia strijd uitgebreidNa decennia strijd is in New York een nieuwe huurbeschermingswet aangenomen, die de macht van huisbazen en vastgoedbezitters moet inperken. Het is typerend voor het grootstedelijke activisme, dat na jaren ploeteren met spandoeken nu een doorslaggevende stem heeft in het parlement van de staat, en daarmee de stad New York.
17/06 13u45  Bestuurder Carrie Lam van Hongkong zit klem tussen de bevolking en de macht in BeijingHongkongs bestuurder Carrie Lam zit klem tussen een publiek dat zijn democratische vrijheden wil beschermen, en de macht in Beijing die deze vrijheden als een bedreiging ziet.
17/06 12u15  Met presidentskandidaat Elizabeth Warren op pad: ‘Ze heeft meer oplossingen dan Bernie’De Democratische senator Elizabeth Warren is de linkse presidentskandidaat die omhoog kruipt in de peilingen, omdat ze met echte ideeën komt. ‘Ik heb een plan’, is haar strijdkreet.
17/06 09u15  Wie is de vader? Die vraag hebben dna-testen nog steeds niet beantwoordAlle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader.
17/06 06u00  Vrijgelaten activist wil snel deelnemen aan nieuwe protesten in HongkongEen van de leiders van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vervroegd vrijgelaten uit de gevangenis. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer op vrije voeten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust in het land, is niet bekend.
16/06 23u15  Ook Saoedische kroonprins legt schuld voor aanvallen op tankers bij IranDe Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman verdenkt Iran ervan achter de aanvallen te zitten op de twee olietankers in de Golf van Oman. In een interview met de krant Asharq al-Awsat roept hij de internationale gemeenschap op om een ‘resoluut standpunt’ in te nemen.
16/06 23u00  De magneetvisser van Urk maakt het water juist veiligerMagneetvissen is populair. De kans een pistool boven water te halen, trekt de hobbyisten naar de waterkant. Vanwege de risico’s is de bezigheid hier en daar al verboden. Onzin, vindt Siem Vos. Hij bevordert juist de veiligheid.
16/06 22u15  Realiteitszin dwingt vakbond FNV tot aanvaarden van het pensioenakkoordEen ezel stoot zich geen tweemaal aan dezelfde steen. De FNV heeft het spreekwoord ter harte genomen. Voor de tweede keer dit decennium – in 2010 en nu – spreekt de FNV zich uit over een pensioenakkoord. Voor de tweede keer waren de leden voor, maar nu respecteert de FNV dat en steunt de bond het pensioenakkoord.
16/06 21u45  In Hongkong lijkt de woede groter dan angst: ‘Dit gaat mijn wildste verwachtingen te boven’Hongkong is zondag opnieuw massaal uitgelopen tegen een wet die uitlevering van Hongkongse verdachten aan de Chinese autoriteiten mogelijk maakt. ‘De bevolking wil weer opkomen voor onze basiswaarden.’
16/06 21u45  Als je (gehandicapte) kind je slaat – ‘het grootste taboe en het grootste verdriet’De 8-jarige, verstandelijke beperkte zoon van columnist Harriët Duurvoort schopt en krabt haar. Ze schreef erover en dat maakte deze week veel los. Want geweld van kinderen komt redelijk vaak voor, maar ouders zwijgen meestal.
16/06 21u30  De magneetvisser van Urk: even een granaat opvissenMagneetvissen is populair. De kans een pistool boven water te halen, trekt de hobbyisten naar de waterkant. Vanwege de risico’s is de bezigheid hier en daar al verboden. Onzin, vindt Siem Vos. Hij bevordert juist de veiligheid.
16/06 21u30  ABN Amro zoekt nieuwe baas, Van Dijkhuizen vertrektABN Amro moet op zoek naar een nieuwe topman. De huidige bestuursvoorzitter, Kees van Dijkhuizen, houdt er na afloop van zijn huidige, tumultueus verlopen termijn april volgend jaar mee op. Dat heeft de bank, nog steeds voor een meerderheid in handen van de staat, zondagavond gemeld, nadat geruchten over een vertrek in het weekeinde steeds sterker waren geworden.
16/06 18u15  Afscheid Haitink is middag van de dankbaarheidIets voor 16.30 uur smakt Bernard Haitink zijn partituur dicht. Camera’s verzamelen zich rond de bok. Het hele Concertgebouw in Amsterdam staat, applaudisseert minutenlang. Dit was het laatste optreden van de 90-jarige maestro in Nederland.
16/06 17u15  Eindelijk in het wild, de F-35 (voorheen de JSF): ‘Eens kijken hoe 90 miljoen eruit ziet’Helemaal aan het eind van de landingsbaan is het zover: een F-35 Lightning II! Hugo uit Kerkrade, die ooit zijn dienstplicht vervulde bij de luchtmacht, vertolkt de gevoelens van vele bezoekers van de Luchtmachtdagen in Volkel: ‘Eens kijken hoe 90 miljoen eruit ziet.’
16/06 06u45  Afscheid Bernard Haitink in Concertgebouw is middag van de dankbaarheidIets voor 16.30 uur smakt Bernard Haitink zijn partituur dicht. Camera’s verzamelen zich rond de bok. Het hele Concertgebouw in Amsterdam staat, applaudisseert minutenlang. Dit was het laatste optreden van de 90-jarige maestro in Nederland.
16/06 00u00  Wanneer krijgt u AOW? Check hier wat het pensioenakkoord voor u persoonlijk betekentDe pensioenen zijn sinds 2013 op drift geraakt. Deze week werd alles opnieuw anders door het pensioenakkoord. Wat betekent dit voor u?
15/06 20u45  Zuzana Čaputová: sterke linkse vrouw te midden van sterke rechtse mannenWaar de afgelopen jaren in veel landen de proteststem naar een ‘rechtse buitenstaander’ ging, zocht de Slowaakse kiezer zijn toevlucht tot een linkse kandidaat. Hoe was dat mogelijk in dit toch wel conservatieve land?
15/06 20u30  Hoe nu verder met steun van FNV en CNV: parlement heeft twee weken voor spoedwet AOWNu de vakbonden FNV en CNV hun steun hebben uitgesproken voor het pensioenakkoord moet het parlement aan de slag. Dat heeft twee weken de tijd om de AOW-leeftijd aan te passen.
15/06 17u45  Hongkong schort wet over uitlevering voor onbepaalde tijd opDe Hongkongse oppositie neemt geen genoegen met de regeringsbeslissing om de omstreden uitleveringswet voorlopig van de agenda te halen. Zij eisen een volledige intrekking van de wet en het aftreden van Hongkongs hoogste bestuurder, Chief Executive Carrie Lam.
15/06 16u45  Oranje speelt weer: lees hier alles wat je moet weten over het WKVrouwenvoetbal is al jaren de snelst groeiende sport van het land. In 2017 won het Nederlands vrouwenelftal het Europees kampioenschap, dus de verwachtingen zijn hooggespannen voor het WK in Frankrijk, waar Nederland zaterdag voor de tweede keer in actie komt. Lees hier alles wat je moet weten om goed geïnformeerd de Oranjeleeuwinnen naar een overwinning te juichen.
15/06 14u30  Wie is de vader? Die vraag hebben dna-testen niet opgelostAlle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader.
15/06 13u45  Als je (gehandicapte) kind je slaat. ‘Mensen hebben geen idee’De 8-jarige, verstandelijke beperkte zoon van columnist Harriët Duurvoort schopt en krabt haar. Ze schreef erover en dat maakte deze week veel los. Want geweld van kinderen komt redelijk vaak voor, maar ouders zwijgen meestal.
15/06 13u30  Meer dan eenderde van de FNV-leden stemde over het pensioenakkoordMeer dan eenderde, 37 procent, van de FNV-leden heeft meegedaan aan het referendum over het pensioenakkoord. Dat zijn in totaal 375.823 stemmers, heeft een FNV-woordvoerster in Apeldoorn bekendgemaakt. In Apeldoorn neemt het ‘ledenparlement’ van de vakbond zaterdag het definitieve besluit over het akkoord.
15/06 13u30  Waarom traditionele rollen hier zo hardnekkig blijvenNederland kampt met een ‘moederschapsideologie’, zo blijkt wederom uit een vrijdag verschenen onderzoek van kenniscentrum Rutgers. Waarom zijn de traditionele ouderschapsrollen zo hardnekkig in Nederland?
15/06 11u15  Waar ligt de waarheid over het Haga Lyceum?Een bolwerk van salafistische indoctrinatie? Antidemocratisch onderwijs? Niets daarvan, zeggen ze bij het Cornelius Haga Lyceum. De overheid speelt een ‘vuil spelletje’ met de islamitische school. Het kan niet allebei waar zijn, maar hoe zit het dan? Een verwarrende zoektocht naar bewijs.
15/06 11u15  Oplopende spanning Iran en VS kan grote gevolgen hebben voor olietoevoerDe reeks aanslagen op olietankers bij de Straat van Hormuz zet de spanningen tussen de VS en Iran verder op scherp. Een rechtstreeks conflict kan de olietoevoer vanuit de regio raken. Eenderde van alle olie die per zee wordt vervoerd gaat via de smalle zeestraat tussen Iran en Oman.
15/06 11u00  Waarom Amerika door When They See Us eindelijk afrekent met racisme van 30 jaar geledenTwee Amerikaanse juristen die betrokken waren bij de onterechte vervolging van vijf zwarte jongens in 1989, worden nu alsnog ter verantwoording geroepen. Waarom was daar een Netflix-serie uit 2019 voor nodig? Het laat vooral zien hoe snel de VS de afgelopen jaren zijn veranderd.
14/06 22u30  Is het verstandig om ambtenaren te vervolgen die lekken naar de pers? ‘Een heel slecht signaal’De klokkenluider kreeg complimenten, maar naar de bronnen van Nieuwsuur in dezelfde WODC-affaire loopt een strafrechtelijk onderzoek. Is het inschakelen van het Openbaar Ministerie wel verstandig? ‘Het is een stap terug in de tijd’, zegt SP-Kamerlid Ronald van Raak bijvoorbeeld.
14/06 22u15  Waarom blijven traditionele ouderschapsrollen zo hardnekkig in Nederland?Nederland kampt met een ‘moederschapsideologie’, zo blijkt wederom uit een vrijdag verschenen onderzoek van kenniscentrum Rutgers. Waarom zijn de traditionele ouderschapsrollen zo hardnekkig in Nederland?
14/06 22u00  Rekenrente omlaag: stevige domper op euforie over pensioenenUitgerekend tijdens de vakbondsreferenda over het pensioenakkoord werd deze week bekend dat de rekenrente verder omlaag gaat. Daardoor zijn pensioenfondsen ineens een stuk armer en wordt het wel heel moeilijk om een akkoord te smeden dat iedereen gelukkig maakt.
14/06 22u00  Moeten beloningen voor politici niet omhoog, vraagt Ollongren zich voorzichtig afMinister Kajsa Ollongren doet een voorzichtige poging om de discussie over beloningen voor overheidsmedewerkers uit de vergetelheid te halen. Het vraagstuk staat onder potentiële hoogspanning – ministers die hun eigen salaris proberen op te schroeven, stijgen doorgaans niet in populariteit.
14/06 20u15  Ondanks dna-testen, weten we nog steeds niet wie de vader isAlle dna-testen ten spijt, zekerheid over wie iemands vader is, hebben we nog steeds niet, stelt Nara Milanich. Zij deed onderzoek naar de opkomst van vaderschapstesten en de geschiedenis van het begrip vader.
14/06 20u00  Waarom de kerk nu wél een politieke rol speelt in HongkongDe sterke christelijke aanwezigheid bij de protesten in Hongkong vormt een groot contrast met 2014. ‘Veel kerken beseffen nu dat ze zich meer moeten openstellen.’
14/06 19u30  Waarom de conservatieve Slowaken een links-progessieve president kiezenWaar de afgelopen jaren in veel landen de proteststem naar een ‘rechtse buitenstaander’ ging, zocht de Slowaakse kiezer zijn toevlucht tot een linkse kandidaat. Hoe was dat mogelijk in dit toch wel conservatieve land?
14/06 19u30  Als iemand Trump kan vloeren, dan is het de 79-jarige Nancy PelosiOlaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: als iemand Trump kan vloeren, dan Nancy Pelosi, 79 en voorzitter van het Huis van Afgevaardigden.
14/06 19u30  Na jaren van groei daalt het aantal festivals in NederlandNa jaren van ongebreidelde groei is Nederland aan het de-festivaliseren. De afgelopen twee jaar is het aantal festivals met ruim 10 procent afgenomen. Vooral in Amsterdam zit de klad erin.
14/06 19u15  Trump zegt dat Iran achter aanvallen zat op olietankers, VS geven video vrijPresident Trump heeft Iran vrijdag voor het eerst ervan beschuldigd achter de explosies te zitten op twee olietankers. Het Amerikaanse leger gaf eerder op de dag een video vrij waarin te zien is hoe leden van de Iraanse Revolutionaire Garde een niet-geëxplodeerde zeemijn zouden weghalen van de Kokuka Courageous.
14/06 17u30  ‘Ever closer union’ gaat ijskast in nu euro floreertGeld laat de wereld draaien, maar de EU komt pas in beweging na een stevige crisis. Die crisis is er momenteel niet – de Unie geniet al twintig opeenvolgende kwartalen economische groei – en dus beperkten de ministers van Financiën vrijdag in de vroege ochtenduren de gedroomde uitbouw (‘verdieping’) van de eurozone tot een bescheiden dakkapel.
14/06 17u15  Hulplijn moet VVD’ers behoeden voor nieuwe integriteitsaffairesDe VVD is al jaren kampioen integriteitsschandalen. Partijvoorzitter Christianne van der Wal komt nu met een nieuw medicijn: een telefonische hulplijn voor VVD’ers die van het rechte pad vrezen te raken.
14/06 16u30  De VVD heeft eindelijk een middel gevonden om integriteitskwesties te voorkomen: een helpdeskGoedemiddag,
14/06 16u15  Trump neemt afscheid van trouwe en omstreden Witte Huis-woordvoerder SandersMet het vertrek van Witte Huis-woordvoerder Sarah Sanders verliest president Trump een van zijn trouwste medewerkers. Trump prees haar donderdag toen hij Sanders afscheid bekendmaakte. Maar er was ook veel kritiek. ‘Ze faalde in elk aspect van haar werk’, aldus de woordvoerder van president Clinton, Joe Lockhart .
14/06 10u45  Overal in Bagdad komen sportscholen, kunstcafés en jonge bedrijfjes opIn een jaar tijd is de sfeer in Bagdad compleet veranderd. De vrees voor aanslagen heeft plaatsgemaakt voor bruisende energie. Overal komen sportscholen, kunstcafés en jonge bedrijfjes op. Bagdad heeft weer toekomst.
14/06 10u45  Trend onder Afrikaanse machthebbers: het internet platleggenDe blokkade van het internet in Soedan past in een trend onder Afrikaanse machthebbers. Steeds vaker beperken zij de toegang tot het web om critici dwars te zitten.
14/06 10u45  Pechtold als renovatiedokter is tekenend voor staat van verwarring bij Binnenhof-projectDe aanstelling van Alexander Pechtold als ‘procesvoorzitter’ van de Binnenhof-renovatie bewijst dat staatssecretaris Knops de wanhoop nabij moet zijn. De voormalig D66-leider heeft drie weken om iets te doen aan het wantrouwen en de chaotische besluitvorming die het project plagen.
14/06 10u45  Hoe CPB-directeur Laura van Geest het pensioenakkoord mogelijk maakteZonder Laura van Geest was er misschien geen principeakkoord over het pensioenstelsel bereikt. Het waren haar rekenaars die ontdekten dat de AOW-kosten op de lange termijn meevallen. Zo veel zelfs, dat er plotseling een meevaller in het vat zat.
14/06 10u15  Waarom het goed is als papa meespeelt met de babyIs Nederland geëmancipeerd? Niet als het op zorg voor jonge kinderen aankomt. Wetenschaps-journalist Tonie Mudde gaf zichzelf en zijn baby op voor een onderzoek naar vaderschap.
14/06 08u45  Onderzoekers dekolonisatieoorlog hebben de schijn al snel tegenHebben we het te veel of juist te weinig over het leed van Nederlanders en Indische Nederlanders in de jaren na 1945? De meningsverschillen over deze vraag zijn onoverbrugbaar.
14/06 08u30  FNV-steun voor pensioenakkoord op losse schroeven na week vol tegenslagenDe aangekondigde verlaging van de rekenrente en de reactie daarop van het FNV-bestuur heeft tot enige onrust binnen de vakbond geleid. De uitslag van het ledenreferendum over het pensioenakkoord is allerminst zeker. ‘Het rapport brengt veel zorgen en nee-stemmers teweeg.’
13/06 23u00  Treuzelen met rekenrente was voor Koolmees geen optie: ‘Ik mag niet op informatie blijven zitten’De ene dag sluit Wouter Koolmees een pensioenakkoord, de volgende dag legt hij een bommetje onder dat zwaarbevochten akkoord. Is dat strategie of louter toeval?
13/06 22u00  In Hongkong, een dag na het traangas: ‘De politie is gek geworden’Waar de politie woensdag traangasgranaten op demonstranten afschoot, heerst donderdag een vreemde leegte. Demonstranten nemen rust, maar geven hun protest tegen de uitleveringswet niet op. ‘We sparen onze energie, want we hebben nog een lange weg te gaan.’
13/06 22u00  Forum bestuurt (bijna) nergens, waarom blijft politieke verandering in de provincies uit?Met als winnaar Forum voor Democratie en een flinke winst voor GroenLinks, stemde de kiezer in maart duidelijk voor een nieuwe provincie. Nu negen van de twaalf provinciebesturen bekend zijn, is echter weinig verandering zichtbaar. Waarom blijft de politieke verandering in de provincies uit?
13/06 20u45  Trumps troepenverplaatsing naar Polen versterkt de ‘anti-Amerikaanse reflexen’ in DuitslandHet besluit van Donald Trump om duizend Amerikaanse militairen te verplaatsen van Duitsland naar Polen heeft veel weg van een strafexpeditie. Voor de zoveelste keer bekritiseerde de president deze week het Duitse defensiebudget en de Duitse afhankelijkheid van Russisch aardgas.
13/06 20u30  Johnson aan kop in race om premierschap, vrouwelijke kandidaten vallen afBoris Johnson heeft veruit de meeste stemmen gekregen in de eerste stemmingsronde bij de strijd om Theresa Mays opvolging. De controversiële brexiteer kreeg 114 stemmen, een flinke voorsprong op nummer twee Jeremy Hunt (43). Drie van de tien kandidaten vielen af: Esther McVey, Andrea Leadsom en Mark Harper. De volgende premier van het Verenigd Koninkrijk is dus in ieder geval geen vrouw.
13/06 19u45  De Hofbogen hebben een nieuwe eigenaar: krijgt Rotterdam eindelijk een groen dak van 2 kilometer?Het langste bouwwerk van Nederland heeft een nieuwe eigenaar gekregen. De 2 kilometer lange Hofbogen in Rotterdam komen in handen van de Dordtse Dudok Groep. De hoop van omwonenden is dat het dak van de Hofbogen eindelijk een groen lint door de stad wordt.
13/06 19u30  En wéér stevent Lelystad Airport af op een jaar uitstel, wegens een uitspraak over stikstofuitstootVerkeersminister Cora van Nieuwenhuizen moet er moedeloos van worden: wéér stevent Lelystad Airport af op een jaar uitstel. Dit keer dreigt een uitspraak over het Nederlandse stikstofbeleid roet in het eten te gooien. Wat houdt die uitspraak van de Raad van State in? En is de minister al opgeschoten met die andere hobbel, het verplaatsen van vluchten van Schiphol naar Flevoland?
13/06 19u30  Zingen voor mensen in hun laatste levensfase: Bedside Singers winnen Over Hoop Prijs 2018Met hun ‘bezielde en belangeloze’ initiatief winnen de Bedside Singers de Over Hoop Prijs 2018. Het Amsterdamse koor van vrijwilligers zingt voor mensen in hun laatste levensfase.
13/06 19u00  Met de XXL-tentamenweek op komst, is het in Maastricht dringen voor een studieplekjeDeze weken maken studenten hun laatste tentamens voor de zomer. Om te blokken zoeken zij massaal hun universiteitsbibliotheken op. Werkplekken zijn schaars. Hoe gaat Universiteit Maastricht daar mee om?
13/06 18u30  Onze China-correspondent over protesten in Hongkong: ‘Er heerst wanhoop bij de demonstranten’In Hongkong gingen woensdag honderdduizenden inwoners de straat op om te demonstreren tegen de nieuwe uitleveringswet, die het mogelijk gaat maken verdachten uit te leveren aan China. Hoe is de situatie daar nu? We bellen met onze China-correspondent, Leen Vervaeke.
13/06 17u00  Wie kan een nachtmerrie voor Soedan nog voorkomen?Soedan verkeert in het ongewisse sinds paramilitaire strijders het volksprotest in Khartoem tien dagen geleden in bloed smoorden. ‘De situatie in Khartoem is heel gespannen, mensen zijn erg boos’, zegt een jonge inwoonster van de Soedanese hoofdstad via de telefoon. ‘We kunnen niet voorspellen wat er gaat gebeuren’, vertelt de vrouw, die om veiligheidsoverwegingen niet bij naam genoemd wil worden.
13/06 15u30  Toch ‘generaal alstublieft’ voor álle Groningse schades: 5.000 euro compensatieAlle circa negentienduizend Groningers die een nog niet herstelde schade door aardbevingen hebben gemeld, krijgen een bedrag van 5.000 euro aangeboden ter compensatie. Dat schrijft minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) in een brief die hij donderdagochtend naar de Tweede Kamer stuurde.
13/06 15u15  Polen krijgt duizend extra Amerikaanse militairen, maar geen legerbasisDe Verenigde Staten gaan duizend extra militairen naar Polen sturen. De troepenmacht maakt deel uit van een samenwerking op het gebied van veiligheid en economie, zegt Donald Trump. Polen had ingezet op een Amerikaanse legerbasis, maar die komt er niet.
13/06 15u00  Nu al einde Tour de France voor Froome door zware val, en daarmee misschien ook wel einde van een tijdperkChris Froome doet volgende maand niet mee aan de Tour de France. Een zware val tijdens de verkenning van de tijdrit van het Criterium du Dauphiné betekende voor hem het einde van het seizoen.
13/06 14u45  Banken zetten massaal in op digitalisering, maar eenderde 65-plussers is (nog) niet onlineDe grote banken zetten massaal in op digitalisering, maar het aantal klanten dat op de oude, ‘papieren’ manier wil bankieren wordt onderschat. Bij ING is nog altijd bijna eenderde van de 65-plussers niet online. Voor ABN Amro geldt een soortgelijk aantal, terwijl bij Rabobank zelfs eenderde van álle klanten niet digitaal bankiert.
13/06 14u45  Trump: Als een land mij ‘dirt’ over mijn rivaal geeft, neem ik het aan – en meld ik het niet aan FBIDe Amerikaanse president Donald Trump zal waarschijnlijk de verleiding niet kunnen weerstaan als een buitenlandse regering hem tijdens de komende verkiezingscampagne belastende informatie over politieke opponenten zou aanbieden. Hij zou dat waarschijnlijk ook niet melden aan de FBI, zei hij in een woensdag uitgezonden interview met tv-zender ABC.
13/06 14u00  Vooral senioren blijven op papier bankieren: ‘Ze maken het steeds ingewikkelder’Alle banken zijn druk aan het digitaliseren, maar de groep Nederlanders die op de oude manier haar geldzaken wil regelen, blijkt groter dan gedacht. Zijn zij slachtoffer van ‘digi-dwang’?
13/06 14u00  Proef met ‘no cure, no pay’ voor dure medicijnenZorgpartijen en farmaceutische bedrijven gaan experimenteren met een nieuw no cure no pay-model. Medicijnen worden daarbij alleen vergoed als ze na 16 weken aanslaan. De hoop is dat dure medicijnen op deze wijze beschikbaar blijven, en dat artsen ze kunnen voorschrijven aan uitbehandelde patiënten die er wellicht baat bij hebben.
13/06 12u45  Professor op Columbia Law School stapt op na Netflix-serie When They See UsElizabeth Lederer, een voormalige officier van justitie die professor was aan de prestigieuze Columbia Law School in New York, is opgestapt. Een grote groep zwarte studenten eiste per direct het ontslag Lederer, die in opspraak is geraakt door de nieuwe serie When They See Us. De voormalige officier beschuldigde in de jaren negentig vijf zwarte tienerjongens van het verkrachten van een witte vrouw.
13/06 11u00  Waarom ‘no cure, no pay’ voor dure medicijnen wel/niet de oplossing isMet het nieuwe vergoedingsmodel dat Nederlandse oncologen, het Zorginstituut, de zorgverzekeraars en farmaceut Bristol-Myers Squibb donderdag lanceren, komt bredere toepassing van het zogeheten ‘pay for performance’ in de zorg een stap dichterbij. Wat zijn de voor- en nadelen van het alleen betalen voor medicijnen die de patiënt daadwerkelijk helpen?
13/06 11u00  Dit is het verhaal van een moeder die meer dan een miljoen euro inzamelde zodat haar dochter kan blijven zienLees meer >
13/06 11u00  Praveen (16) kan niet terug naar school met zijn religieuze dolkmesDe zucht van Sunny Soni klinkt als een windvlaag door de telefoon. Het is niet zijn dag. Alweer niet. De uitspraak van de Raad van State – zijn zoveelste juridische tegenslag – heeft hij woensdagmiddag nog niet tot in detail kunnen doornemen, maar de essentie is duidelijk: zijn 16-jarige zoon Praveen Songh kan niet terug naar zijn oude school in Vlaardingen. Althans, niet als hij zijn kirpan, een traditioneel religieus dolkmes, bij zich draagt.
13/06 10u45  Google-baas belooft beterschap bij haatbeleid YouTubeNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
13/06 09u15  Overlastseizoen eikenprocessierups vroeg begonnen door noodweerNa het noodweer van vorige week is het overlastseizoen van de eikenprocessierups dit jaar vroeg begonnen. Hevige onweersbuien en windstoten hebben op veel plaatsen gesponnen nesten vol rupsen uit de bomen gerukt. Tijdens hun val verspreiden ze meer brandharen dan gewoonlijk. Juist die haartjes veroorzaken bij mensen gezondheidsklachten, zoals jeuk en irritatie aan de ogen of luchtwegen.
13/06 08u45  Waarom ‘no cure no pay’ voor dure medicijnen wel/niet de oplossing isMet het nieuwe vergoedingsmodel dat Nederlandse oncologen, het Zorginstituut, de zorgverzekeraars en farmaceut Bristol-Myers Squibb donderdag lanceren, komt bredere toepassing van het zogeheten ‘pay for performance’ in de zorg een stap dichterbij. Wat zijn de voor- en nadelen van het alleen betalen voor medicijnen die de patiënt daadwerkelijk helpen?
13/06 08u45  SP’er Murat Memis zit ‘vast’ in Turkije: ‘Heel pijnlijk om van terrorisme beschuldigd te worden’‘Heel pijnlijk om van terrorisme beschuldigd te worden’, zegt SP-politicus Murat Memis die in Turkije eerst vastzat en nu het land niet uit mag, in een interview met de Volkskrant.
13/06 08u15  Stellen met een groter onderling leeftijdsverschil gaan sneller uit elkaarStellen met een groter onderling leeftijdsverschil gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt voor partners die allebei lager opgeleid zijn. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over scheiden in Nederland.
13/06 05u30  Trump: verleiding om ‘dirt’ over tegenstanders aan te nemen is moeilijk te weerstaanDe Amerikaanse president Donald Trump zal waarschijnlijk de verleiding niet kunnen weerstaan als een buitenlandse regering hem tijdens de komende verkiezingscampagne belasterende informatie over politieke opponenten zou aanbieden. Hij zou dat waarschijnlijk ook niet melden aan de FBI, zo zei hij in een woensdag uitgezonden interview met tv-zender ABC.
12/06 23u00  Voor 56 miljard euro sluit het OV straks naadloos op elkaar aan, maar waar moet dat geld vandaan komen?Nederland moet tientallen miljarden euro’s investeren in het (openbaar) vervoersnetwerk, anders komt het land in 2030 tot stilstand. Dat is woensdag de boodschap van 25 organisaties uit de vervoerswereld. Maar waar moet dat geld vandaan komen?
12/06 22u30  Waarom Boris Johnson toch weer de gedoodverfde Tory-leider isBoris Johnson heeft woensdag zijn leiderschapscampagne gelanceerd, in de wetenschap dat hij al 74 Conservatieve parlementariërs achter zich heeft staan. De kansen van uitgesproken brexiteer Boris Johnson zijn gestegen. Waar komt de liefde voor deze ‘piraat van de Britse politiek’ vandaan? Drie redenen waarom hij premier wordt.
12/06 22u30  Diploma op zak, weg uit de polder: Zeeland kampt met een braindrain en een imagoprobleemWat doe je als je in Terneuzen je vwo-diploma op zak hebt? Dan verlaat je Zeeland om te studeren. Dat blijkt onder meer op het Lodewijk College, waar ongeveer de helft van de havisten en vrijwel alle vwo’ers uit de provincie vertrekken.
12/06 22u00  Eindhovenaar Memis, geboren in ‘Koerdistan’, heeft zijn afkomst nooit verloochendMurat Memis (30), fractievoorzitter van de SP in Eindhoven, heeft zijn liefde en aandacht voor de ‘Koerdische zaak’ nooit onder stoelen of banken gestoken. Ondanks bedreigingen en geweld uit de hoek van Nederlandse Turken. Maar Memis stelde altijd: ‘Ik ben een volksvertegenwoordiger voor heel Eindhoven.’
12/06 21u30  Spanning in Perzische golf loopt op na beschieting luchthaven Saoedi-Arabië door Houthi’sIn Saoedi-Arabië zijn 26 mensen gewond geraakt bij een aanval op de luchthaven Abha in het zuiden van het land. Houthi-rebellen in buurland Jemen zeggen de kruisraket te hebben afgevuurd als wraak voor de ‘voortdurende agressie en aanhoudende belegering in Jemen’ door de Saoediërs.
12/06 21u15  Facebook in verlegenheid door nepvideo van Mark Zuckerberg op InstagramNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
12/06 21u00  Nieuwe protesten in Hongkong: ‘Op dit moment liggen de regering en betogers volledig op ramkoers’Na weken van aanzwellende protesten in Hongkong, uit onvrede over de controversiële uitleveringswet, is het ongenoegen woensdag tot een uitbarsting gekomen. Vijf jaar na de ‘Parapluprotesten’, die de kloof tussen de regering en een groot deel van de bevolking blootlegden, lijkt de geschiedenis zich te herhalen.
12/06 20u45  Leeftijdsverschil vergroot kans op scheidenStellen met een groter onderling leeftijdsverschil gaan vaker uit elkaar. Hetzelfde geldt voor partners die allebei lager opgeleid zijn. Dat blijkt uit nieuwe gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek over scheiden in Nederland.
12/06 20u30  Waarom adviseert Dijsselbloem strengere rekenregels voor pensioenfondsen?Soepeler regels voor de pensioenfondsen om de kans op pensioenkortingen te voorkomen? Geen sprake van, maak ze juist strikter. Met dat advies slaat oud-bewindsman Jeroen Dijsselbloem de hoop van 50Plus, SP en de vakcentrale FNV de bodem in. Vijf vragen over dit verstrekkende advies.
12/06 20u30  Gaat daar het taboe op het rekeningrijden? ‘We moeten wel blijven nadenken’Goedemiddag, Terwijl Jeroen Dijsselbloem 50Plus op de kast joeg, zette de VVD zich nog maar eens schrap tegen het rekeningrijden. Of ging daar opeens toch een deur op een kiertje?
12/06 19u45  Hoe het verhaal over misdaadjournalist Bas van Hout tot stand kwamMisdaadjournalist Bas van Hout werkte jarenlang als informant voor de BVD, de voorloper van de AIVD. Maar door een opeenstapeling van slordigheden van de AIVD kwam zijn identiteit op straat te liggen, en liep zijn leven gevaar. Redacteuren Xander van Uffelen en Menno van Dongen praten over hun onthulling in deze aflevering van het Volkskrantgeluid.
12/06 19u45  Iraanse parlementariërs in Tweede Kamer - ‘Ze zeiden nog net niet: we bewezen jullie een dienst’Drie Iraanse parlementariërs brachten woensdag een bezoek aan hun Nederlandse collega’s in de Tweede Kamer, die begin dit jaar te horen kregen dat Teheran de afgelopen jaren twee Iraanse Nederlanders in ons land heeft laten vermoorden.
12/06 19u45  Haar jeugd in het kindertehuis beschadigde Elly Kouwenberg voor het leven: ‘Het was overleven’Elly Kouwenberg was 2,5 jaar oud toen ze bij binnenkomst in een kindertehuis in Alphen aan den Rijn direct haar eerste in een lange reeks straffen kreeg. Ze is blij met het onderzoek van de commissie-De Winter naar geweld in de jeugdzorg, dat woensdag is gepresenteerd. ‘Het is een erkenning van wat ons is aangedaan.’
12/06 17u15  Deze patiënten haalden zelf geld voor hun behandeling op. Wat kunnen we van hen leren?Lees meer >
12/06 15u30  OM Curaçao eist dertig jaar tegen oud-politicus Jamaloodin voor moord op Helmin WielsHet Openbaar Ministerie op Curaçao eist dertig jaar cel tegen oud-minister van Financiën George Jamaloodin. Volgens het OM is Jamaloodin een ‘intellectuele dader’ bij de moord, ruim zes jaar geleden, op de populaire politicus Helmin Wiels. De verdediging acht Jamaloodin hieraan volledig onschuldig.
12/06 15u15  Friezen zijn de gelukkigste inwoners van Nederland, hoe komt dat?Het aantal inwoners daalt en het inkomen blijft achter. Toch zijn van alle Nederlanders Friezen het gelukkigst en meest tevreden. Hoe is die ‘Friese paradox’ te verklaren? Op zoek naar het antwoord in Moddergat.
12/06 15u15  NYT: half miljoen audio-opnames van legendarische muzikanten verbrandEen brand bij Universal Studios Hollywood in 2008 heeft vermoedelijk veel meer schade aangericht dan aanvankelijk werd aangekondigd. Tot voor kort werd gedacht dat de brand enkel een videokluis met ‘wat oude kopieën’ in de as had gelegd.
12/06 13u30  Braziliaanse anticorruptieheld zou zelf ook spelletjes hebben gespeeldDe Braziliaanse minister van justitie en oud-rechter Sergio Moro is in opspraak geraakt door chatberichten waaruit blijkt dat hij en de aanklagers in de corruptiezaak tegen de linkse oud-president Lula onder een hoedje speelden.
12/06 13u00  Mee met de politievlogger: ‘Wauw, dat ik door jou word aangehouden’De Utrechtse agent Jan-Willem Schut (34) zet sinds drie jaar filmpjes over zijn werk op internet. Als reactie op negatieve berichtgeving. De vlogs zijn een hit. Maar Schut voelt ook het spanningsveld waarin hij zich begeeft.
12/06 12u30  Wordt Nederland koploper in drijvende zonneparken?Drijvende zonneparken gaan in Nederland binnen twee jaar net zoveel energie produceren als een kleine kolencentrale. Het consortium ‘Zon op Water’ presenteert donderdag plannen die Nederland Europees koploper moeten maken in de aanleg van drijvende zonneparken. Dat meldt dagblad Trouw.
12/06 12u15  Universiteiten moeten strenger selecteren aan de poort, luidt advies aan regeringUniversiteiten en hogescholen moeten meer mogelijkheden krijgen om te selecteren aan de poort. Zo kan studie-uitval worden teruggedrongen. Bovendien kunnen onderwijsinstellingen zich beter van elkaar onderscheiden door te selecteren op studenten met specifieke talenten.
12/06 08u15  Pegida mag toch weer demonstreren in Eindhoven, maar niet bij de moskeeDe anti-islambeweging Pegida heeft, na enkele demonstratieverboden, toch weer goedkeuring gekregen van burgemeester John Jorritsma om in Eindhoven te demonstreren. Dat mag nu op woensdagavond 19 juni, niet bij de Al Fourqaan-moskee, wel op het Stadhuisplein.
12/06 08u15  Aanslagen laten zien dat de Sahel-landen in rap tempo controle verliezen op terreurgolfBij aanslagen in Mali, Burkina Faso en Nigeria zijn afgelopen weekeind bijna 150 burgers omgekomen. Deze bloedbaden laten zien dat de Sahel-landen in rap tempo de controle verliezen op de terreurgolf die wordt veroorzaakt door een explosieve combinatie van jihadisten, smokkelbendes en zichzelf verdedigende etnische groepen.
11/06 23u30  Stoplicht altijd op groen voor de hulpdiensten dankzij een app en slimme kruispuntenAuto’s die met elkaar praten: animatiefilmstudio Pixar verzon er met de Cars-serie al drie bioscoopsuccessen omheen. Dankzij de app GreenFlow for BlueLights, ontwikkeld door technologiebedrijf Dynniq en KPN, komt die fantasiewereld een stapje dichterbij.
11/06 23u15  Mobiel internet in 2022 drie keer sneller dankzij 5G, maar volledige dekking wordt flinke klusMobiel internet moet in 2022 gemiddeld drie keer sneller zijn dan nu. Dat is een voorwaarde die Staatssecretaris Mona Keijzer stelt aan de netwerkproviders die 5G gaan aanbieden. Dinsdag presenteerde ze een nota waarin de plannen rond 5G staan uitgestippeld.
11/06 23u00  11 meter, een wereld van verschil — waarom de Lorentzsluis van de Afsluitdijk verbreed wordtMinister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen en de noordelijke regio hebben extra geld toegezegd voor de verbreding van de sluis in de Afsluitdijk. Hiermee is de financiering van de Lorentzsluis rond. In november van 2018 publiceerden we onderstaande reportage over de kwestie.
11/06 22u30  Hoe de meisjes van SV Budel de jongenscompetitie wonnenHet meisjesvoetbalteam onder dertien van SV Budel werd dit seizoen de ongeslagen kampioen van de jongenscompetitie in de regio Eindhoven. Jawel, ze wonnen alles. Als praktisch feminist laat ik me dan graag even bijscholen. Waar lag het aan?
11/06 22u30  Minister Dekker wil betere enkelbanden om te voorkomen dat dragers ze kunnen saboterenMinister voor rechtsbescherming Sander Dekker wil in 2020 stevigere enkelbanden aanschaffen met een ‘stabielere netwerkverbinding’. Daarmee hoopt hij zo veel mogelijk te voorkomen dat de dragers hun enkelbanden kunnen saboteren en dat ze tijdens softwarestoringen uit het zicht van de monitoringsdiensten raken. Dat liet Dekker de Tweede Kamer dinsdag weten.
11/06 22u15  Patagonië heeft genoeg van buitenlandse grootgrondbezitters (onder wie Máxima)Lees meer >
11/06 22u15  Geen technische problemen bij Japanse JSF die zich in zee boorde, oorzaak waarschijnlijk desoriëntatie pilootDe JSF van de Japanse luchtmacht die in april verongelukte, stortte naar alle waarschijnlijkheid in zee omdat de piloot gedesoriënteerd raakte. Dat blijkt uit een voorlopig onderzoek. Dat er geen technisch probleem was, is een geruststelling voor Nederland en andere landen die met het stealth-toestel vliegen.
11/06 21u45  Staat de cartoon onder druk? Cartoonisten vertellen: ‘Ik wil dat mijn cartoons schuren’The New York Times stopt met dagelijkse politieke cartoons in de internationale editie, nadat ophef was ontstaan over een spotprent van de Israëlische premier Netanyahu, die antisemitisch zou zijn. Cartoonisten over de ophef die hun werk teweeg kan brengen.
11/06 20u45  Broer Syriëganger: ‘Nederland speelt een spelletje met kinderlevens’Vanwege de ‘erbarmelijke omstandigheden’ waarin ze verkeerden, haalde Nederland dit weekeinde twee IS-weeskinderen terug uit Noord-Syrië. Familieleden van andere kinderen in het gebied vragen nu: waarom komt het ene kind wel in aanmerking voor repatriëring en het andere niet?
11/06 19u15  Russische anticorruptieofficier krijgt 13 jaar strafkamp na vondst 100 miljoen aan contantenEen rechtbank in Moskou heeft een hoge functionaris van de anticorruptieafdeling van het Russische ministerie van Binnenlandse Zaken (MVD) tot 13 jaar celstraf veroordeeld wegens grootschalige corruptie.
11/06 18u15  Toezichthouder: inlichtingendiensten voldoen niet aan verplichtingen nieuwe inlichtingenwetDe algemene en militaire inlichtingendiensten AIVD en MIVD voldoen nog steeds niet aan de verplichtingen die de nieuwe inlichtingenwet stelt. Ruim een jaar na invoering van die wet hebben beide diensten nog ‘veel werk te verzetten’, constateert toezichthouder CTIVD in een tweede rapport over de omgang met de nieuwe wet.
11/06 18u15  Misdaadjournalist Bas van Hout bedreigd na onthulling rol als bron geheime dienstMisdaadjournalist Bas van Hout heeft dit weekend stevige weerslag ondervonden van de onthulling over zijn rol als informant voor de geheime dienst zaterdag in de Volkskrant. ‘Ik ben door allerlei mensen opgebeld en bedreigd’, vertelt hij maandagavond bij Pauw.
11/06 17u45  The Wall Street Journal: Vermoorde halfbroer Kim Jong-un was CIA-informantDe vermoorde halfbroer van het Noord-Koreaanse staatshoofd Kim Jong-un was een informant van Amerikaanse inlichtingendienst CIA. Dat schrijft Amerikaanse krant The Wall Street Journal maandag op basis van anonieme bronnen.
11/06 17u15  NYT stopt met politieke spotprenten na rumoer over ‘antisemitische’ cartoonZo'n twee maanden na de publicatie van een als antisemitisch bestempelde Trump-cartoon stopt The New York Times vanaf juli helemaal met politieke spotprenten. Het totaal onverwachte besluit leidde dinsdag wereldwijd tot boze reacties van cartoonisten.
11/06 15u45  Google is niet langer het waardevolste merk ter wereldNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
11/06 14u30  Nederland haalt twee ‘zeer jonge’ kinderen van IS-strijders terug uit SyriëVoor het eerst heeft Nederland twee kinderen van IS-strijders opgehaald uit Syrië. De twee kleuters zijn wees sinds het overlijden van hun Nederlandse moeder in januari en verbleven alleen in een Syrisch detentiekamp. De terugkeer van de kinderen kwam twee dagen nadat minister Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) had verklaard dat Nederlandse ambtenaren niet naar Syrië kunnen om daar kinderen op te halen.
11/06 14u30  Weinig animo voor wietproef kabinet: grote steden doen niet meeHet loopt niet storm met het aantal gemeenten dat wil deelnemen aan het wietexperiment van het kabinet. Tot dusver hebben zich alleen middelgrote en kleine gemeenten aangemeld. De vijf grootste steden (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Eindhoven), die ook de meeste coffeeshops herbergen, doen onder de huidige voorwaarden niet mee.
11/06 12u45  Oudere moet kiezen tussen traplift en vloerisolatieOuderen willen graag langer thuis blijven wonen. De overheid stimuleert dat. Aan de andere kant wil de overheid dat ze hun woning verduurzamen. Die twee zaken botsen als de oudere moet kiezen tussen een traplift of vloerisolatie.
11/06 12u15  Nu ook in Nederland: contactloos betalen met iPhoneNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
11/06 05u15  Lisa hoopt al 35 jaar op legale wiettelers, maar achterdeur van coffeeshop blijft in nevelen gehuldCoffeeshophouder Lisa Lankes dacht dat de inkoop bij wiettelers wel een keer gelegaliseerd zou worden. ‘Hartstikke frustrerend’ vindt ze het dat ze nog steeds ondernemer is in een illegale branche. Ook het wietexperiment zal daarin geen verandering brengen, vreest ze. ‘Je probeert zover mogelijk van de criminelen weg te blijven.’
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Man die video van moskeeschutter rondstuurde krijgt 21 maanden celstraf18/06 06u15 - de Volkskrant: In Nieuw-Zeeland is een man dinsdag veroordeeld tot 21 maanden gevangenisstraf, omdat hij de video van het bloedbad in Christchurch had verspreid. De zakenman stuurde de video van de moskeeschutter naar zeker 30 relaties.
9x Uitgeprocedeerde asielzoekers: omarmen of straffen?18/06 06u15 - de Volkskrant: Wat te doen met uitgeprocedeerde asielzoekers die niet terugkeren? Het ene land zet ze weg in afgelegen asielzoekerscentra, het andere biedt ze kans op werk en studie. De voor- en nadelen op een rij.
9x Hoe streng een land ook is, gros uitgeprocedeerden keert niet terug18/06 16u00 - de Volkskrant: Uitgeprocedeerde asielzoekers worden nauwelijks uitgezet, ook in landen met een sterk ontwikkeld terugkeerbeleid. Van een onderzochte groep verliet minder dan een op de vijf aantoonbaar ons land, in Duitsland ging het zelfs om minder dan een op de dertig.
8x Opnieuw gedoe examens: leerlingen Calvijn College Amsterdam wachten nog altijd op uitslag18/06 09u30 - de Volkskrant: Een jaar na het examendebacle op het VMBO Maastricht is er opnieuw gedoe met schoolexamens. Op het Calvijn College in Amsterdam zijn de schoolexamens van meerdere vakken mogelijk niet goed geregistreerd of zelfs nooit gemaakt. Daardoor wachten 77 leerlingen nog altijd op hun examenuitslag.
8x Volgens Rutte blijven salarissen achter bij winsten. Klopt dat?18/06 12u30 - de Volkskrant: Premier Rutte haalde zaterdag uit naar ondernemingen waar ‘de winst tegen de plinten klotst’, maar werknemers daar nauwelijks van profiteren. Geven de cijfers de premier gelijk?
7x Je bezorgmaaltijd uit een verbouwde garagebox: dit restaurant bestaat alleen online18/06 11u45 - de Volkskrant: Je kunt er niet uit eten gaan, je kunt er alleen iets bestellen via bezorgdiensten. Wie dat doet, krijgt een maaltijd die is bereid in een tot keuken verbouwde garagebox. De ‘dark kitchen’ krijgt voet aan de grond in Nederland.
6x #chernobyl of #auschwitz: moet er een selfieverbod komen op deze historische plaatsen?18/06 12u45 - de Volkskrant: Instagram-foto’s vanuit Tsjernobyl hebben nieuw leven geblazen in de discussie over respect voor rampplekken. De populaire televisieserie Chernobyl heeft de plaats in Oekraïne populair gemaakt onder toeristen, die soms weinig historisch besef lijken te hebben als ze zich laten fotograferen.
5x Een Leven lang kruisridder tegen het antisemitisme18/06 10u30 - de Volkskrant: Theoloog en historicus Hans Jansen schuwde de controverse niet. In zijn strijd tegen Jodenhaat moesten de christelijke kerken het vaak ontgelden, maar hij nam het juist op voor de omstreden oorlogspaus Pius XII.
5x ‘Nu het zwart op wit stond dacht ik: dat heeft niets met erotische opvoeding te maken, dat is verkrachting’18/06 14u00 - de Volkskrant: Frank Ligtvoet (64) was in de jaren zeventig lid van de culturele stichting Castrum Peregrini. Zijn man (toen vriend) Nanne Dekking (59) werd bij Castrum gedwongen tot seks. Aan de Volkskrant vertellen ze hoe ze daar nu nog steeds onder lijden. En wat er volgens hen nu moet gebeuren.
1x Het pensioenakkoord is aanvaard, maar minister Koolmees kan nog niet achteroverleunen17/06 19u15 - de Volkskrant: Goedemiddag,

Statistieken

Artikels:
33079
Gelezen:
34152
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven