woensdag 22 augustus 2018, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u30
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
22/08 00u00  Ook woensdag hinder treinverkeer Amsterdam, ook als grote storing wordt opgelost ProRail verwacht niet dat de grote storing in de besturingssystemen van de verkeersleidingspost in Amsterdam vanavond nog wordt opgelost. Wel is het treinverkeer sinds 21:30 weer mondjesmaat op gang gekomen.
21/08 22u45  Nederlandse champignonsector beleeft nieuwe sanering: het ‘witte goud’ is zijn glans kwijt Als de kaalslag doorzet houdt Nederland geen champignonkwekerij over, vreest de Land- en Tuinbouw-organisatie LTO. Kwekers krijgen te weinig voor hun paddestoel en de concurrentie van Polen is moordend.
21/08 22u30  Trump wil kolen weer ruim baan geven. Hoe pakt dat uit voor het klimaat? President Trump staat op het punt om het Clean Power Plan van zijn voorganger Obama op te blazen (en zo de kolenindustrie weer ruim baan te geven). Hoe zien die aanpassingen eruit en pakken ze catastrofaal uit voor het klimaat? Vier vragen.
21/08 22u30  Treinverkeer komt mondjesmaat op gang, maar hinder is nog altijd groot Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is rond 21:30 weer mondjesmaat op gang gekomen. De hinder van de grote storing waardoor de treinen in Amsterdam en rondom een grote straal van de hoofdstad niet konden rijden, is nog altijd groot.
21/08 21u45  Eén voor één koopt China de laatste vrienden van Taiwan af Taiwan is weer een bondgenoot kwijtgeraakt: El Salvador heeft maandag diplomatieke banden aangeknoopt met de Volksrepubliek China en daarvoor die met Taiwan doorgesneden. Het is de derde vriend die Beijing dit jaar van Taipei heeft afgepakt, en het land heeft nu nog maar 17 diplomatieke bondgenoten over, waarvan de meeste kleine stipjes op de wereldkaart zijn.
21/08 21u45  Hoe bewijst het OM een moordplan? ‘Het is een keuze tussen het riskeren van mensenlevens en het gevaar van te vroeg ingrijpen’ Quincy S. vond het geen probleem om ‘effe een sukkeltje te vegen’. In de ogen van justitie is hij een professionele huurmoordenaar. Maar hoe lastig is het om een verdachte te veroordelen voor het plannen van een liquidatie?
21/08 21u45  Door de droogte is er een dahliatekort, en dat leidt tot spanning bij bloemencorso's Zonnebloemen, bessen, maïs en zelfs rietpluimen. Nog anderhalve week duurt het voordat in Eelde het bloemencorso losbarst. Maar voorzitter van de bloemencommissie Niek Hooijman voorziet nu al dat veel corsowijken hun heil in andere decoratie moeten zoeken. Vanwege de droogte in de zomermaanden kampt het Drentse corso met een dahliatekort van 200 duizend stuks. ‘Dat vraagt om inventiviteit.’
21/08 21u45  Mislukt ICT-project en minder rechtszaken oorzaak begrotingstekort rechtsspraak Het tekort op de begroting van de rechtspraak loopt dit jaar op tot 40 miljoen euro. Dat is 12 miljoen meer dan gedacht. De rechtspraak bevindt zich in ‘een neerwaartse spiraal’. Hoe kan dat en wat is de oplossing?
21/08 21u30  Vaccinatiescepsis leidt regelmatig tot epidemieën in Frankrijk. Vanwaar die argwaan? Het aantal gevallen van mazelen is afgelopen half jaar in Europa sterk toegenomen, van 24 naar 41 duizend. Vooral Frankrijk valt op. Waarom ligt daar het vaccinatiegehalte zo laag?
21/08 21u00  Van 25 naar 45 kilometer per uur: kijk uit voor de opgevoerde e-bike Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt voor opgevoerde e-bikes. Op internet zijn opvoersets te koop waarmee de maximumsnelheid van de fietsen kan worden verhoogd van 25 naar 45 kilometer per uur.
21/08 21u00  Spoorstoring terug, chaos treinverkeer rond Amsterdam houdt aan De grote storing die al het treinverkeer in en rondom Amsterdam platlegde, is teruggekeerd. Rond 20:15 meldde ProRail dat de storing was verholpen, maar nog geen half uur later zijn de systemen in de Amsterdamse verkeersleidingspost opnieuw uitgevallen. Het opstarten van het treinverkeer is dan ook nog niet mogelijk.
21/08 20u45  Spoorstoring verholpen, hinder houdt rest van de avond aan De grote storing in de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail die al het treinverkeer in Amsterdam en een grote straal rondom de hoofdstad platlegde, is verholpen. Het treinverkeer komt weer langzaam op gang, maar ondervindt nog de hele avond hinder.
21/08 20u15  Chaos op het spoor door storing in verkeersleidingspost - treinverkeer rest van de avond verstoord Een grote storing in de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail heeft al het treinverkeer in Amsterdam en een grote straal rondom de hoofdstad platgelegd. Van Schiphol tot Maarn en van Weesp tot Amersfoort: de treinen staan stil.
21/08 20u00  Chaos op het spoor door storing in verkeersleidingspost Een grote storing in de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail heeft al het treinverkeer in Amsterdam en een grote straal om de hoofdstad platgelegd. Van Schiphol tot Maarn en van Weesp tot Amersfoort: de treinen staan stil.
21/08 19u00  Zakenman-politicus Liviu Dragnea heeft Roemenië in zijn feodale greep. Hoe kreeg hij dit voor elkaar? Terwijl de Roemenen de straat opgaan tegen wijdverbreide corruptie, wacht in de coulissen Liviu Dragnea op zijn kans om president te worden. Hij staat al lang te boek als het toonbeeld van de verrotte politieke cultuur in zijn land.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/08 18u30  ‘Je kunt niet verwachten dat iedereen maar ja en amen zegt’Na de wegblokkade op de A7 bij Joure werd Jenny Douwes, ondernemer in hoogwerkers en heftrucks, het gezicht van de ­­pro-Zwarte Pietenbeweging.
21/08 13u45  Monstertocht Van der Weijden werd lijdensweg, maar de bewondering is er niet minder omDe monstertocht werd een lijdensweg. Het is Maarten van der Weijden niet gelukt de Elfstedentocht zwemmend te voltooien. Maandag was hij na 163 van de 200 kilometer op. De collectieve bewondering was er in Friesland niet minder om.
21/08 13u00  25 jaar cel voor moord op onschuldige voorbijganger in AmsterdamDe 34-jarige Quincy S. is dinsdag veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf vanwege de moord op Youssef El Kahtaoui in de Amsterdamse De Clerqstraat in mei 2015. Daarnaast houdt de rechtbank hem verantwoordelijk voor een verijdelde liquidatiepoging in Almere. Twee mannen van 23 en 46 en een vrouw van 40 krijgen 5 tot 7 jaar cel voor hun rol in de voorbereiding van die poging.
21/08 12u30  Begrotingstekort rechtspraak veel groter dan verwacht door mislukt projectHet gat op de begroting van de rechtspraak bedraagt dit jaar 40 miljoen euro en niet, zoals eerder verwacht, 28 miljoen. De komende jaren zal het tekort, op een begroting van ruim 900 miljoen, naar verwachting nog verder stijgen.
21/08 12u30  Champignonkwekers in problemen: paddestoel in blauw bakje is ‘te goedkoop’Veel Nederlandse champignonkwekers verkeren in financiële problemen door de lage prijs die zij krijgen voor de kleine witte paddestoel. Dat stelt Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).
21/08 12u15  Boven de eerste ‘heisessie’ van Rutte III zweeft het D-woordIn het Catshuis komt het kabinet dinsdag bijeen voor een informele ‘heisessie’. Al dan niet in vrijetijdskleding gestoken bespreken de bewindslieden ‘met de voeten op tafel’ de tussenstand van Rutte III. Hoofdpijndossier: de dividendbelasting.
21/08 12u15  Begrotingstekort rechtspraak veel groter dan verwacht door mislukt digitaliseringsprojectHet gat op de begroting van de rechtspraak bedraagt dit jaar 40 miljoen euro en niet, zoals eerder verwacht, 28 miljoen. De komende jaren zal het tekort, op een begroting van ruim 900 miljoen, naar verwachting nog verder stijgen.
21/08 10u30  Marokko gaat militaire dienstplicht weer invoerenMarokko gaat de militaire dienstplicht weer invoeren. Het plan om jongeren tussen de 18 en 25 jaar verplicht achttien maanden te laten dienen, zou onder meer bedoeld zijn om werkloze jongeren perspectief te bieden en ze meer nationaal besef bij te brengen. De dienstplicht werd eerder in 2006 afgeschaft.
21/08 10u15  Rijkswaterstaat verspilt miljoen euro aan twee nutteloze speedbotenRijkswaterstaat heeft in 2015 circa één miljoen euro uitgegeven aan twee nutteloze speedboten. Door een fout bij de aanbesteding bleken de boten na oplevering niet geschikt voor het doel waarvoor ze werden aangeschaft.
21/08 09u45  Marokko gaat dienstplicht weer invoerenMarokko gaat de militaire dienstplicht weer invoeren. Het plan om jongeren tussen de 18 en 25 jaar verplicht achttien maanden te laten dienen, zou onder meer bedoeld zijn om werkloze jongeren perspectief te bieden en ze meer nationaal besef bij te brengen. De dienstplicht werd eerder in 2006 afgeschaft.
21/08 08u45  Ongekende mea culpa paus Franciscus: wij zullen nooit meer zwijgen over kindermisbruik‘We hebben geen oog gehad voor de allerkleinsten; we hebben ze aan hun lot overgelaten.’ Zo begint een ongekende mea culpa van paus Franciscus, waarin de kerkelijk leider zweert kindermisbruik voortaan uit te bannen. In zijn drie pagina’s tellende brief, die maandagmiddag werd gepubliceerd, belooft de paus aan alle katholieken wereldwijd dat zijn instituut nooit meer een misbruikschandaal onder het tapijt zal schuiven.
20/08 23u00  Marokko wil dienstplicht weer invoerenMarokko wil de militaire dienstplicht weer invoeren. Het plan om jongeren tussen de 18 en 25 jaar verplicht 18 maanden te laten dienen, zou onder meer bedoeld zijn om werkloze jongeren perspectief te bieden en ze meer nationaal besef bij te brengen.
20/08 22u15  Berouwvolle Franciscus belooft dat zijn kerk nooit meer zwijgt over misbruik‘We hebben geen oog gehad voor de allerkleinsten; we hebben ze aan hun lot overgelaten.’ Zo begint een ongekende mea culpa van paus Franciscus, waarin de kerkelijk leider zweert kindermisbruik voortaan uit te bannen. In zijn drie pagina’s tellende brief, die maandagmiddag werd gepubliceerd, belooft de paus aan alle katholieken wereldwijd dat zijn instituut nooit meer een misbruikschandaal onder het tapijt zal schuiven.
20/08 22u00  Amerikaanse ambassade in Turkije beschotenOnbekenden hebben de ambassade van de Verenigde Staten in de Turkse hoofdstad Ankara met geweerschoten onder vuur genomen.
20/08 21u30  Total trekt zich onder druk van Amerikaanse sancties terug uit IranHet Franse olie- en gasbedrijf Total staakt zijn activiteiten in Iran. De Iraanse minister van Olie, Bijan Zangeneh, zei maandag dat de energiereus zich onder druk van Amerikaanse sancties uit het land terugtrekt. Sinds de Verenigde Staten begin mei uit de zogeheten Iran-deal stapten, dreigt de Amerikaanse regering met strafmaatregelen tegen bedrijven die zaken blijven doen met Iran.
20/08 21u15  Hoe menselijk ingrijpen de overstromingen in India nog rampzaliger maakteNatuurlijk, het is de zwaarste regenval in Kerala in bijna honderd jaar. Maar niet alleen dat extreme weer is verantwoordelijk voor de verwoesting en het aantal slachtoffers in de Indiase deelstaat. Hoe zit dat? Vijf vragen over de overstromingen beantwoord.
20/08 20u45  Boven eerste ‘heisessie’ van Rutte III zweeft het D-woordIn het Catshuis komt het kabinet dinsdag bijeen voor een informele ‘heisessie’. Al dan niet in vrijetijdskleding gestoken bespreken de bewindslieden ‘met de voeten op tafel’ de tussenstand van Rutte III. Hoofdpijndossier: de dividendbelasting.
20/08 19u45  Meer soja zaaien? Chinese boeren voelen niets voor ‘politieke taak’Door de extra importheffingen op soja uit de VS komt China straks tientallen miljoenen sojabonen tekort. Dus moet de productie in eigen land worden opgevoerd. Maar in sojabonenhoofdstad Jiusan zouden ze niet weten hoe.
20/08 19u00  Britse staat grijpt in na anarchie in geprivatiseerde gevangenisDe Britse overheid heeft het beheer van een grote gevangenis uit handen genomen van beveiligingsfirma G4S na berichten over geweld en drugsgebruik. In enkele vleugels van Her Majesty’s Prison Birmingham bleek het angstige personeel de controle te hebben verloren. Over zes maanden moet de orde hersteld zijn. Door de problemen worden er vraagtekens gezet bij de privatisering van de gevangenissen.
20/08 18u45  Brugklassers opgelet: fietsen naar nieuwe school is niet zonder gevaarLaat de auto thuis als je je kind in de eerste week van het nieuwe schooljaar naar school brengt. Met die oproep wil Veilig Verkeer Nederland (VVN) het aantal verkeersslachtoffers terugbrengen. Vooral brugklassers zitten in de gevarenzone.
20/08 18u30  Stroom vluchtelingen uit Venezuela zet buurlanden onder toenemende drukDe Braziliaanse regering heeft extra militairen naar de grens met Venezuela gestuurd nadat het in een grensplaats tot botsingen was gekomen tussen plaatselijke inwoners en vluchtelingen uit Venezuela. Ook andere landen in de regio beginnen steeds meer last te krijgen van de aanhoudende stroom Venezolanen die de ellende in eigen land ontvluchten.
20/08 18u30  Van de Griekse wederopstanding is nog lang niet iedereen overtuigdGriekenland is sinds maandag officieel van het financiële infuus af. Is de zieke man van de eurozone nu daadwerkelijk genezen?
20/08 16u30  Student in Wageningen maar nog geen kamer? Neem een tentje mee: ‘Leuker dan slapen in een kille sporthal’In Wageningen slapen 150 aankomend studenten noodgedwongen op een geïmproviseerde camping. Ze hebben nog geen kamer en het is maar de vraag of ze die voor aanvang van hun studie nog zullen vinden. Buitenlandse studenten hebben voorrang.
20/08 16u15  Vredesactivist Uri Avnery (1923-2018) leefde niet lang genoeg om vrede mee te makenOptimist is de titel van de autobiografie van de bekendste Israëlische vredesactivist, Uri Avnery, die maandag op 94-jarige leeftijd overleed. Maar hij ‘bereikte niet het einde van de weg, leefde niet lang genoeg om vrede mee te maken’, schreef mensenrechtenorganisatie Gush Shalom in een korte ode aan haar oprichter.
20/08 15u45  Zieke Van der Weijden staakt zijn bizar zware zwemtochtMaarten van der Weijden heeft zijn extreem zware zwemtocht langs de elf Friese steden maandagmiddag even voorbij het Friese Burdaard moeten afbreken. Hij was te misselijk om zijn 200 kilometer lange route te voltooien. Volgens een woordvoerster van de olympisch kampioen heeft Van der Weijden overgegeven. Ook had de zwemmer het erg koud. Artsen constateerden verder dat zijn zoutgehalte niet op peil was. Van der Weijden had op dat moment 163 kilometer zwemmend afgelegd. Hij is voor onderzoek naar het Medisch Centrum Leeuwarden gebracht.
20/08 15u15  Taliban gijzelen 170 buspassagiers - meesten van hen zouden inmiddels bevrijd zijnDe Taliban hebben ten minste 170 mensen gegijzeld die vanuit de provincie Kunduz onderweg waren naar de hoofdstad Kabul. Na hevige gevechten zouden de meeste gijzelaars inmiddels zijn bevrijd.
20/08 14u00  Asia Argento, aanjager #MeToo-beweging, nu zelf beschuldigd van seksueel misbruik minderjarigeEen van de eerste vrouwen die zich uitsprak tegen de voor misbruik aangeklaagde Hollywood-filmproducent Harvey Weinstein wordt nu zelf verdacht van seksuele intimidatie. De Italiaanse actrice en regisseur Asia Argento zou een minderjarige acteur in een hotelkamer hebben aangerand, en hem in stilte zo’n 380 duizend dollar hebben betaald op het moment dat de #MeToo-affaire volop aan de gang was.
20/08 14u00  Pieter Waterdrinker had geen tijd nodig om er lekker in te komen‘In mijn leven, in mijn werk, in mijn literatuur staat altijd één ding centraal: de mens en zijn vaak bizarre lot op deze aardbol’, had de vierde Zomergast van dit jaar, Pieter Waterdrinker, voorafgaand aan zijn avondvullende programma gezegd. ‘Naast veel over Rusland zal dan ook vooral de mens in mijn tv-fragmenten centraal staan.’
20/08 13u45  Student in Wageningen maar nog geen kamer? Neem dan een tentje mee. ‘Leuker dan slapen in een kille sporthal’Hoe kom je aan een studentenkamer? In Wageningen slapen 150 studenten noodgedwongen op een geïmproviseerde camping. Buitenlandse studenten gaan voor.
20/08 13u30  Klimaatexperts: ongewoon hete zomer waarschijnlijk veroorzaakt door snelle opwarming NoordpoolDe eindeloos hete en droge zomer van dit jaar is waarschijnlijk veroorzaakt door de ongekend snelle opwarming van de Noordpool. De noordelijke warmte maakt de straalstroom in de atmosfeer slomer waardoor in West-Europa hetzelfde weertype wekenlang kan blijven hangen. Het uitdrogen van de bodem versterkt daarbij de hitte.
20/08 13u00  Varoufakis: situatie Griekenland even erbarmelijk als vóór reddingsoperatieGriekenland hangt sinds maandag niet meer aan het financieel infuus, maar is er nog net zo erbarmelijk aan toe als voor de redding van het schuldenland. Dit zegt Yanis Varoufakis, de Griekse oud-minister van Financiën, maandag in een interview in de Duitse krant Bild.
20/08 13u00  Veilig Verkeer Nederland wil dat vrachtwagens schoolroutes mijdenMijd komende weken schoolroutes. Die oproep doet Veilig Verkeer Nederland (VVN) maandag aan vrachtwagenchauffeurs, op de eerste schooldag in het zuiden van het land.
20/08 12u30  De scheidsrechter dreigt een loopjongen van de techniek te wordenVan mij had het niet gehoeven, de invoering van de VAR, de Video Assistant Referee, om de eenvoudige reden dat de feilbare mens me lief is. Als wat oudere man accepteer ik fouten van de arbitrage, zelfs als de belangen groot zijn. Dat kost soms moeite en ergernis, maar we zien zoveel fouten van politici, journalisten, voetballers en scheidsrechters, van wie dan ook. Dat heeft ook zijn charme, als prettige afwijking op perfectie.
20/08 12u00  Een prangend lerarentekort en toch zijn er werkloze leraren, hoe kan dat?Er wordt gesproken van een lerarentekort en toch zijn er werkloze leraren. Hoe kan dat? En is er wel een lerarentekort? Volgens onderzoek van het UWV zijn er genoeg leraren om de vacatures te vervullen.
20/08 10u45  Goede zwemnacht voor Maarten van der Weijden op zijn extreem zware tochtMaarten van der Weijden heeft een goede zwemnacht achter de rug op zijn tocht voor het goede doel langs de elf Friese steden. ‘Deze tweede nacht verliep een stuk soepeler dan zijn eerste’, aldus een woordvoerster van de zwemmer maandagochtend.
20/08 09u00  Door de lage rente een steeds slechter pensioenvooruitzichtDuizenden werknemers die individueel pensioenvermogen opbouwen, stevenen af op grote financiële tegenvallers na hun pensionering. Hoewel hun pensioenpot jaar in jaar uit beter gevuld raakt, wordt hun pensioenperspectief steeds slechter. Door de dalende rente wordt hun jaarlijks een lager pensioen in het vooruitzicht gesteld. De afgelopen jaren zijn tienduizenden werknemers die met pensioen gingen al met een veel lager pensioen geconfronteerd.
20/08 02u30  Volgend jaar nóg meer treinen op overvol spoorwegennetHet wordt nog drukker op het bomvolle Nederlandse spoorwegennet. ‘We lopen tegen de grenzen aan’, zegt Wouter van Dijk, directeur vervoer en dienstregeling van ProRail. Ook NS waarschuwde daar dit weekeinde voor.
20/08 02u30  Lage rente neemt hap uit verwacht pensioen: ‘Gelukkig heeft mijn partner wél een goed pensioen’Wie een premieregeling heeft, krijgt nu door de lage rentestand een veel lager pensioen dan verwacht. ‘Het is als sneeuw voor de zon gesmolten.’
19/08 23u30  Reizigers zijn tevredener, maar NS waarschuwt: ‘We lopen tegen grenzen aan’Bij de NS wordt niet alleen weer winst gemaakt, ook rijden meer treinen op tijd en zijn reizigers tevredener, aldus het halfjaarbericht 2018 van de Nederlandse Spoorwegen. De punctualiteit van het treinverkeer - het aandeel reizigers dat op tijd op de bestemming aankwam - steeg van 91,4 tot 93,1 procent.
19/08 22u30  ‘Hij wás de Verenigde Naties’Oud-secretaris-generaal van de VN Kofi Annan leidde de organisatie in een van de turbulentste periodes van haar bestaan. De aimabele ‘internationale rockster van de diplomatie’ overleed zaterdag na een kort ziekbed op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bern, Zwitserland.
19/08 21u30  Reeds 350 doden na overstromingen IndiaDe ergste overstromingen in honderd jaar blijven de Zuid-Indiase deelstaat Kerala teisteren. Tussen de 800 duizend en 1 miljoen mensen zijn inmiddels ontheemd geraakt en ondergebracht in noodonderkomens, meldt de minister van Landbouw van Kerala Sunil Kumar. Het dodental is gestegen naar ruim 350.
19/08 20u30  Op progressiefchristelijk festival Graceland: ‘Het had wel wat christelijker gekund, met meer God’Geen stiekeme Pride picknicks of geheime diversiteitsontbijten meer op Graceland, het protestantse feestje dat ‘steeds breder wordt en ruimte geeft aan alle zoekers naar spiritualiteit’. Dus vind je in Vierhouten ook een Loket Levensvragen en een Kerk van Gebroken Mensen.
19/08 20u15  Lerarentekort, of toch niet? ‘Hier in de Achterhoek is de concurrentie groot’Er wordt gesproken van een lerarentekort en toch zijn er werkloze leraren. Hoe kan dat? En is er wel een lerarentekort? Volgens onderzoek van het UWV zijn er genoeg leraren om de vacatures te vervullen.
19/08 20u00  Op progressiefchristelijke festival Graceland: ‘Het had wel wat christelijker gekund, met meer God’Geen stiekeme Pride picknicks of geheime diversiteitsontbijten meer op Graceland, het protestantse feestje dat ‘steeds breder wordt en ruimte geeft aan alle zoekers naar spiritualiteit’. Dus vind je in Vierhouten ook een Loket Levensvragen en een Kerk van Gebroken Mensen.
19/08 19u30  Reizigers zijn meer tevreden, maar NS waarschuwt: ‘We lopen tegen grenzen van systeem aan’Bij de NS wordt niet alleen weer winst gemaakt, ook rijden meer treinen op tijd en zijn reizigers tevredener, aldus het halfjaarbericht 2018 van de Nederlandse Spoorwegen. De punctualiteit van het treinverkeer - het aandeel reizigers dat op tijd op de bestemming aankwam - steeg van 91,4 tot 93,1 procent.
19/08 18u15  Merkel dreigt vriendelijk, Poetin zucht: mastodonten in politiek treffen elkaarDe Duitse kanselier Angela Merkel heeft voorafgaand aan haar gesprek met de Russische president Vladimir Poetin zaterdagavond de noodzaak onderstreept van constructieve gesprekken tussen Duitsland en Rusland. Poetin deed een appèl op Europa meer bij te dragen aan de wederopbouw van Syrië. Ze spraken ruim drie uur met elkaar.
19/08 17u30  Lombok opnieuw opgeschrikt door krachtige naschokken124 kilometer ten noordoosten van het Indonesische eiland Lombok is opnieuw een aardbeving geweest. Die had een kracht van 7,2, meldde het Amerikaanse seismologisch instituut USGS. De beving was op een diepte van 1 kilometer. Er is geen tsunamiwaarschuwing gegeven.
19/08 17u00  Kredietwaardigheid Turkije verder onder druk na verlaging ‘ratings’De kredietwaardigheid van Turkije staat verder onder druk: twee grote Amerikaanse ratingbureaus hebben hun kredietoordeel zaterdag verlaagd, wat maandag tot een nieuwe verkoopgolf van Turkse obligaties door internationale beleggers kan leiden.
19/08 13u30  Kleine vooruitgang in neurologische toestand van Nouri, zegt familie tegen NOSDe toestand van Abdelhak Nouri is er op neurologisch vlak licht op vooruitgegaan ten opzichte van enkele maanden geleden. Dat zegt de familie van de voetballer in een gesprek met de NOS. Nouri werd in 2017 getroffen door een hartstilstand. Sindsdien lag de Ajacied in een coma.
19/08 13u00  Kleine vooruitgang in neurologische toestand van Nouri, zegt zijn familieDe toestand van Abdelhak Nouri is er op neurologisch vlak licht op vooruitgegaan ten opzichte van enkele maanden geleden. Dat zegt de familie van de voetballer in een gesprek met de NOS. Nouri werd in 2017 getroffen door een hartstilstand. Sindsdien lag de Ajacied in een coma.
19/08 07u45  Opnieuw krachtige aardbeving op LombokHet Indonesische eiland Lombok is opgeschrikt door een krachtige aardbeving met een kracht van 6,3. Dat meldt de Amerikaanse Geologische Dienst. Het epicentrum lag op zo'n 8 kilometer diepte in het noordoosten van het eiland. Over schade of eventuele slachtoffers is nog niets bekend.
19/08 06u45  Rechter in proces tegen oud-campagneleider Trump wordt bedreigdDe rechter in het proces tegen Paul Manafort, oud-campagneleider van toenmalig presidentskandidaat Donald Trump, wordt bedreigd. Dat zei hij vrijdag in reactie op mediaverzoeken om de namen van juryleden in het proces vrij te geven na de uitspraak. Rechter T.S. Ellis III weigerde hun namen bekend te maken, omdat hij vreest dat ook zij bedreigingen zullen ontvangen. Hijzelf wordt beveiligd door de federale politie.
18/08 21u30  Chelsea verslaat Arsenal in Londense stadsderbyIn een uiterst vermakelijk duel heeft Chelsea zaterdagavond de Londense stadsderby tegen Arsenal gewonnen. Op Stamford Bridge werd het door een late winnende treffer van Marcos Alonso 3-2. Na twee nederlagen staan The Gunners op een gedeelde laatste plaats. Het was in 1992 voor het laatst dat de Noordlondenaren de competitie met twee nederlagen begonnen, toen tegen Norwich en Blackburn.
18/08 20u00  Eminent diplomaat die moest buigen voor de geschiedenisOud-secretaris-generaal van de VN Kofi Annan leidde de organisatie in een van de turbulentste periodes van haar bestaan. De aimabele ‘rockster van de internationale diplomatie’ overleed zaterdag na een korte ziekte op 80-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Bern, Zwitserland.
18/08 18u30  Rouw en woede in Genua: terwijl slachtoffers een staatsbegrafenis krijgen, zoekt Italië naar de schuldigeTerwijl zaterdag een groot deel van de slachtoffers van de brugramp in Genua een staatsbegrafenis kreeg, is Italië nog altijd naarstig op zoek naar een schuldige. Vooral de private uitbater van de op dinsdag ingestorte Morandibrug moet het ontgelden. De Italiaanse minister van binnenlandse zaken, Matteo Salvini, zei zaterdag dat het kabinet bezig is het contract met het bedrijf op te zeggen – iets dat volgens hem ‘een paar weken of maanden’ kan duren.
18/08 17u30  Uitputtingsslag tussen de poepbacteriën: Van der Weijden ruim voor op schemaMaarten van der Weijden ploetert over het Slotermeer. De wind is hard, op de rand van 5 Beaufort. Het kleine groepje boten dat de olympisch open-waterzwemkampioen van 2008 volgt heeft hulp gekregen van een passerende botter. De platbodem vaart schuin voor de zwemmer en houdt zo de ergste golven bij hem weg. Hij heeft pas 40 kilometer gehad en nog 160 voor de boeg bij zijn Elfstedenzwemtocht.
18/08 14u30  Milli Görüs stuurde Turks-Nederlandse jongeren naar radicale imam in TurkijeNiet alleen wil de Turkse regering weekendscholen oprichten in Nederland om de Turkse godsdienst en geschiedenis over te brengen; omgekeerd zijn Turks-Nederlandse jongeren naar Turkije gereisd voor radicaal-islamitisch onderwijs.
18/08 13u15  Hoe de bouwsector Italië’s zorgenkind blijft: ‘Ze kunnen de schijt krijgen’De Italiaanse problemen met infrastructuur zijn goed zichtbaar in de Susa-vallei, waar de alpenweides zijn volgestort met cement en beton voor de bouw van een treinverbinding. Keihard bewonersverzet houdt de bouw al decennia tegen, maar tegen een hoge prijs. ‘Vrienden van ons zijn oren kwijt geraakt, en tanden en ogen.’
18/08 12u45  Voormalig VN-chef Kofi Annan overledenOud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is 80 jaar geworden. Meer nieuws hierover en wat Annan voor de wereld heeft betekend volgt zo spoedig mogelijk.
18/08 12u45  Moeder van Hugo Borst overleden - ze werd bekend door de kroniek ‘Mijn ma’In Rotterdam is vrijdag de moeder van columnist, schrijver en programmamaker Hugo Borst overleden. Ze werd 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze de laatste jaren van haar leven woonde. Joke Borst, die aan alzheimer leed, was onderwerp van een veelgelezen kroniek, onder de titel ‘Mijn ma’, die Hugo Borst sinds 2015 schreef in het AD.
18/08 12u45  NS constateert dat de tevredenheid onder treinreizigers is toegenomenBij de NS wordt niet alleen weer winst gemaakt, ook rijden meer treinen op tijd en zijn reizigers tevredener, aldus het halfjaarbericht 2018 van de Nederlandse Spoorwegen. De punctualiteit van het treinverkeer - het aandeel reizigers dat op tijd op de bestemming aankwam - steeg van 91,4 tot 93,1 procent.
18/08 12u45  Fabriek in Turkije, winkel in Nederland: wat voelen deze ondernemers van de val van de lira?De koersval van de Turkse lira heeft ook gevolgen voor Turkse ondernemers in Nederland. Die zijn vooralsnog overwegend gunstig. Maar ergens komt de kink in de kabel. ‘Het zijn politieke spelletjes.’
18/08 11u15  Zoveel historische ballast, maar hier kunnen Merkel en Poetin het vandaag wél samen over hebbenNa jaren van ijskoude betrekkingen komen Moskou en Berlijn weer nader tot elkaar met dank aan Donald Trump. Zaterdag ontvangt Merkel de Russische president in haar zomerpaleis. Waar zijn zij op uit?
18/08 11u15  Reuzen leiden tot topdrukte in Leeuwarden, stad verwacht 400 duizend bezoekersDe drie reuzen van het Franse straattheatergezelschap Royal de Luxe leiden vrijdag in Leeuwarden tot topdrukte. Perrons en treinen staan vol, treinstations worden overgeslagen en vervoerder Arriva waarschuwt voor extra reistijd. De reuzen wandelen de komende drie dagen door de Friese hoofdstad.
18/08 10u45  Moeder Hugo Borst overleden - bekend uit de reeks ‘Mijn ma’In Rotterdam is vrijdag de moeder van columnist, schrijver en programmamaker Hugo Borst overleden. Ze werd 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze de laatste jaren van haar leven woonde. Joke Borst, die aan alzheimer leed, was onderwerp van een veelgelezen kroniek, onder de titel ‘Mijn ma’, die Hugo Borst sinds 2015 schreef in het AD.
18/08 06u45  Gokt Pakistaanse cricket-premier Khan op China, of toch Amerika?Sportlegende Imran Khan is vrijdag dan eindelijk tot premier van Pakistan gekozen, na een persoonlijke campagne van meer dan twintig jaar. Khan krijgt een zware taak: het land is verdeeld en de economie staat er slecht voor. Zoekt hij steun bij grote broer China?
18/08 03u15  Vijf keer levenslang voor schutter die op vliegveld Florida vijf mensen dooddeDe 28-jarige ex-militair Esteban Santiago die in 2017 vijf mensen doodschoot op het vliegveld van Fort Lauderdale en acht anderen verwondde, is door een rechter in Miami veroordeeld tot vijf keer levenslang en zes keer twintig jaar.
17/08 22u45  Stef Blok moet weer een beetje multiculti worden na uitspraken over ‘failed state’Mark Rutte wil dat minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok in het zadel blijft, ook al baarde die deze zomer in binnen- en buitenland opzien met boude uitspraken. De premier gaf vrijdag alvast een inkijkje in de overlevingsstrategie: iets meer liefde voor de multiculturele samenleving.
17/08 21u30  Een brug aanleggen is in Italië een martelgang: ‘Ze kunnen de schijt krijgen’De Italiaanse problemen met infrastructuur zijn goed zichtbaar in de Susa-vallei, waar de alpenweides zijn volgestort met cement en beton voor de bouw van een treinverbinding. Keihard bewonersverzet houdt de bouw al decennia tegen, maar tegen een hoge prijs. ‘Vrienden van ons zijn oren kwijt geraakt, en tanden en ogen.’
17/08 21u15  324 doden bij overstromingen in India, 200.000 mensen ontheemdIn de provincie Kerala, in het zuiden van India, zijn de afgelopen negen dagen naar schatting 324 doden gevallen na overstromingen, hoewel dat getal naar verwachting zal oplopen. Volgens de gouverneur van Kerala zijn de overstromingen de zwaarste in een eeuw.
17/08 20u30  Ophef over bruiloftsgast van Oostenrijkse minister: Vladimir PoetinIn Oostenrijk en daarbuiten is ophef ontstaan over de gast die Buitenlandminister Karin Kneissl heeft uitgenodigd voor haar bruiloft: de Russische president Vladimir Poetin. Fractievoorzitter van de sociaaldemocratische oppositiepartij SPÖ noemde het mengen van privé en publieke aangelegenheden ‘geen goed idee’.
17/08 20u15  Dit is waar Merkel en Poetin het zaterdag over gaan hebbenAngela Merkel is geen koningin, maar de Duitse bondskanselier beschikt wel over een zomerpaleis van Koninklijke allure, Slot Meseberg. Hier ontvangt ze zaterdag Vladimir Poetin voor een tête-à-tête over politiek en economie. De ontmoeting markeert volgens Kanzleramt- en Kremlinwatchers een positieve kentering in de Duits-Russische betrekkingen.
17/08 19u45  Waarom de ‘goddeloze’ president Trump de steun heeft van de evangelicalsDe steun van diepgelovige christenen voor Donald Trump, een man die zich niet laat leiden door God of gebod, lijkt nogal wonderlijk. Maar de evangelicals hebben in hem een president gevonden die hun doelen dient, constateert Bert Lanting.
17/08 18u00  Explosieven rukken op als intimidatiemiddel in horeca: ‘Wil je een handgranaat?’Handgranaten voor de deur van (horeca)bedrijven, zoals recent drie keer voorkwam in Amsterdam, zijn een duivels dilemma voor burgemeesters. Wie de orde handhaaft en een tent tijdelijk sluit, werkt mogelijk chantage in de hand. ‘Gemeenten doen precies wat criminelen willen.’
17/08 18u00  Geheim masterplan gemeente Westland mislukt: Polenhotel lijkt er alsnog te komenHet college van Westland had het allemaal zorgvuldig uitgestippeld: in het diepste geheim zou ‘een gat in het bestemmingsplan’ worden gedicht waarmee de komst van een zogenoemd ‘Polenhotel’ in Maasdijk kon worden voorkomen. De gemeenteraad werd er zelfs voor teruggeroepen van vakantie. Nu blijkt dat het masterplan is mislukt: een gewiekste ondernemer was de politiek te slim af.
17/08 18u00  Is Benetton verantwoordelijk voor de brugramp van Genua?Twee dagen na de brug van Genua is ook de beurskoers van wegbeheerder Atlantia ingestort. Heeft de familie Benetton, de belangrijkste aandeelhouder van het bedrijf, de miljoenen aan tolgeld vooral besteed aan expansie van de onderneming in plaats van aan onderhoud van de brug?
17/08 15u30  De hittegolf eist relatief weinig slachtoffers dit jaar – hoe kan dat?De sterfte als gevolg van de hittegolven deze zomer is beperkt gebleven, concludeert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Tijdens de extreem warme weken in juli en augustus stierven wekelijks gemiddeld honderd mensen meer dan tijdens een gemiddelde zomermaand. Dit lijkt veel, maar in 2006 veroorzaakte extreem zomerweer bijna vierhonderd extra doden per week.
17/08 15u00  Onderzoek: beginnersrijbewijs leidt niet tot veiliger rijgedragHet beginnersrijbewijs leidt niet tot veiliger rijgedrag onder beginnende bestuurders. Ze begaan niet minder verkeersovertredingen en zijn ook niet minder vaak betrokken bij ernstige verkeersongelukken, terwijl dat wel het doel was van het speciale rijbewijs.
17/08 14u45  Pilotenvakbond wijst cao-voorstel KLM af: is het leven van een piloot steeds zwaarder geworden?Pilotenvakbond VNV wijst een laatste cao-voorstel van KLM af. De kans dat de piloten gaan staken wordt steeds groter. Piloot is een schitterend beroep, zegt Willem Schmid (40). ‘Maar de lol gaat er een beetje vanaf als je vrouw en kinderen op de camping in Frankrijk staan, en jij wéér niet.’
17/08 14u30  Minister: ‘aangedikt’ boek Kroon is meer een soort romanHet boek van de omstreden oorlogsheld Marco Kroon, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan een stuk stelliger en gedetailleerder weergeeft dan in het officiële verslag voor Defensie, 'is meer een soort roman'. Je moet het boek daarom op een andere manier lezen dan het defensierapport, meent minister Ank Bijleveld van Defensie.
17/08 14u15  Blok opnieuw door het stof; Rutte ook?Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok is donderdag opnieuw door het stof gegaan voor zijn omstreden uitlatingen over de multiculturele samenleving. Die uitspraken had hij gedaan tijdens een besloten bijeenkomst in juli. ‘Mijn woorden zijn op geen enkele manier bedoeld als vrijbrief voor racisme of uitsluiting’, aldus de VVD’er.
17/08 13u45  Deze uitdagingen staan de nieuwe ceo van Air France-KLM te wachtenBen Smith wordt de nieuwe ceo van Air France-KLM. Hij staat voor het zwaarste karwei uit zijn carrière: het rommelt intern en de buitenwereld heeft vele boze gezichten. De belangrijkste tegenstrevers in zes portretten.
17/08 11u45  Ecuador en Peru werpen barrières op voor Venezolaanse vluchtelingenOm de vluchtelingenstroom uit Venezuela af te remmen gaat Ecuador vanaf zaterdag alleen nog Venezolanen toelaten die een paspoort bij zich hebben. Ook Peru staat op het punt die voorwaarde in te voeren, vertelden regeringsbronnen in Lima aan persbureau Reuters.
17/08 10u00  Het meesterbrein achter Air Canada moet nu Air France-KLM reddenBij Air Canada wordt Ben Smith, de nieuwe baas van Air France-KLM, gezien als de man die het bedrijf redde van de financiële afgrond. Ook zette hij een nieuwe prijsvechter op, met lagere lonen voor het personeel.
17/08 10u00  ‘Telefoonleverancier van de criminelen’ moet voor zijn veiligheid zijn huis uitDe Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls heeft het huis van de zogenoemde ‘telefoonleverancier van de onderwereld’ gesloten. Danny M. en zijn jonge gezin moesten hun woning in een kinderrijke wijk woensdag verlaten. Reden: angst voor een aanslag. Volgens de burgemeester kan hij de veiligheid van het gezin en die van de buurt niet garanderen als het gezin blijft.
17/08 05u00  Pentagon stelt Trumps felbegeerde militaire parade uitDe Amerikaanse president Donald Trump wil dolgraag een militaire parade. Die moest er dit jaar nog komen. Maar dat gaat niet lukken, laat het Pentagon weten. In een verklaring staat dat 'naar mogelijkheden wordt gekeken om de militaire parade in 2019 te laten doorgaan'.
16/08 23u15  In Schotland is het stapelen van stenen een manie gewordenHet is een bezigheid die zo oud is als het stenen tijdperk: het op elkaar stapelen van stenen. Een bijzondere populariteit geniet dit tegenwoordig aan de Schotse kust, bij Dunbar, een plaatsje ten oosten van Edinburgh, en op de noordelijke Orkney-eilanden. Er wordt zelfs een Europees Kampioenschap gehouden. Volgens de milieubeschermers van The Blue Planet Society is deze vorm van massatoerisme echter uit de hand aan het lopen.
16/08 22u45  Ook paus Franciscus krijgt kritiek op het verhullen van seksueel misbruik binnen de kerkHet bleef oordovend stil in het Vaticaan toen dinsdag in de VS het grootste schandaal rondom seksueel misbruik in de Rooms-Katholieke Kerk werd onthuld. Met als gevolg dat niet alleen bisschoppen en kardinalen onder vuur kwamen te liggen, maar ook paus Franciscus.
16/08 22u15  ‘Jij zult voor altijd regeren als koningin’, reacties op het overlijden van Aretha FranklinCarole King, zangeres en schrijfster van Franklins hit ‘(You Make Me Feel Like) A Natural Woman’ ‘Wat een leven. Wat een nalatenschap! Zo veel liefde, zo veel respect en dankbaarheid. R.I.P.’
16/08 22u15  Dit schreven Amerikaanse kranten in hun offensief tegen Trumps aanvallen op de persHij noemt ze ‘fake’, ‘walgelijk’, ‘leugenachtig’ en ‘de vijand van het volk’. De Amerikaanse president Donald Trump kent een lange geschiedenis van aanvallen op de pers. Maar nu slaan media terug. Ruim 300 kranten publiceerden donderdag in een gecoördineerde actie een hoofdredactioneel commentaar ter verdediging van de persvrijheid.
16/08 21u45  Duits OM onderzoekt of Yezidi-belagers in asielprocedure zittenDe Duitse justitie doet onderzoek naar IS-strijders die proberen de asielprocedure te doorlopen. Aanleiding is de aangifte van een Yezidi-vrouw die haar misbruiker tegenkwam op straat. Hij zou als vluchteling naar Duitsland zijn gekomen. De vrouw is dit voorjaar teruggekeerd naar Irak, uit vrees dat de Duitse overheid haar niet afdoende beschermt.
16/08 21u15  Groeiende economie stelt kabinet voor dilemma: dividendbelasting afschaffen nóg duurderDe Nederlandse economie blijft groeien, zo blijkt uit de nieuwste cijfers. Wat betekenen deze voor de plannen van het kabinet, en voor de portemonnee van de burger?
16/08 21u00  Mogelijk nog 20 mensen vermist na brugramp Genua; dodental op 38Er zijn mogelijk nog 20 mensen vermist in het puin van de dinsdag ingestorte Morandibrug in Genua. Dat zei openbaar aanklager Francesco Cozzi donderdag. Verder zijn zeker 38 mensen overleden als gevolg van de ineenstorting. Vijftien mensen zijn gewond, van wie vijf ernstig.
16/08 20u15  Een predikant is reden voor ruzie tussen VS en Turkije: wie is Andrew Brunson?De Amerikaanse predikant Andrew Brunson en zijn vrouw Norine dachten dat ze eindelijk hun permanente verblijfsvergunning voor Turkije zouden krijgen, toen ze in oktober 2016 op een politiekantoor in hun woonplaats Izmir werden ontboden. In plaats daarvan werden de twee gearresteerd op verdenking van ‘staatsgevaarlijke activiteiten’.
16/08 19u45  Eten van de toekomst op Lowlands: de kaviaar bij de blini is van zeewierWat zullen we eten in 2050? Worden het biefstukken uit de kweekreactor, insectenburgers en door robots geteelde sla? Of groente uit eigen streek, steak tartare van watermeloen en stoofpot van vleesvervanger?
16/08 19u45  Trumps wraak: na kritiek geen toegang meer tot geheimen voor oud-CIA-directeurPresident Trump heeft voormalig CIA-directeur John Brennan betaald gezet voor de ongezouten kritiek die de voormalige spionnenchef op hem leverde. Het Witte Huis liet woensdag weten dat Brennan geen toegang meer krijgt tot vertrouwelijke gegevens van de inlichtingendienst. Volgens president Trump heeft Brennan zijn recht daarop verspeeld met zijn ‘ongefundeerde en buitensporige aantijgingen tegen de regering’.
16/08 19u15  De actiegroep die ‘een prijs’ op het hoofd van Sinterklaas zette, doet zijn verhaalVeel is geoorloofd in de strijd tegen de tekenen van racisme en kolonialisme, vinden de leden van de Grauwe Eeuw. Met hun acties en dreigementen jagen ze menigeen tegen zich in het harnas. ‘Bij sommige acties kan het niet anders dan dat je de wet overtreedt.’
16/08 17u45  Nederland wil scherpere normen voor rubberkorrels voor kunstgras op sportveldenNederland wil een scherpere Europese norm voor schadelijke stoffen in rubberkorrels die worden gebruikt in kunstgras op sportvelden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft daartoe een voorstel gedaan bij het Europees Agentschap voor chemische stoffen ECHA.
16/08 15u45  Vlogcampagne moet aantal verdrinkingsdoden onder nieuwkomers terugdringenVorig jaar verdronken net zoveel Nederlanders als het jaar daarvoor: 86. Dat blijkt uit cijfers van het CBS, dat het aantal verdrinkingsdoden sinds 1950 in kaart bracht. Maar Nederlanders met een niet-westerse migratieachtergrond verdrinken nog relatief vaak. Een vlogcampagne moet dat tegengaan.
16/08 15u30  Hoe kon de Ponte Morandi in het Italiaanse Genua instorten?Was het een ontwerpfout, speelden de extreme weersomstandigheden een rol? We vroegen het Nederlandse experts.
16/08 14u30  KLM wil stoppen met duty free-trolley: ze zijn te zwaar en leveren te weinig opHet laatste restje romantiek dat resteert uit het gouden tijdperk van de luchtvaart dreigt te verdwijnen. KLM staat op het punt om de verkoop van belastingvrije artikelen aan boord van haar vliegtuigen te staken. De inkomsten wegen steeds minder op tegen de kosten. De trolleys met parfum, horloges en whiskey maken een vliegtuig zwaarder en vergen dus extra brandstof.
16/08 12u15  Het voordeel van een gortdroge zomer: luchtarcheologen doen bijzondere ontdekkingen over het verledenDoor de zon zijn veel gebieden in Groot-Brittannië verschroeid. En dat levert interessante informatie op over wat er voorheen op die plekken gebeurde.
16/08 11u15  Facebook reageert niet snel genoeg of helemaal niet op haatberichten jegens moslims in MyanmarFacebook heeft te traag of helemaal niet gereageerd op teksten op het medium die oproepen tot geweld jegens de moslimminderheid Rohingya. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een groot onderzoek naar haatdragende berichten jegens de Rohingya. Facebook erkent dat het ‘te traag’ heeft gereageerd.
16/08 11u15  De acts die je niet mag missen, wat je niet moet vergeten en hoe Lowlands ooit begonLees meer >
16/08 10u30  Klucht-acteur John Lanting (88) overledenIn zijn woonplaats Breda is acteur John Lanting overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan persbureau ANP. Lanting was 88 jaar en al enige tijd ziek. Hij was oprichter van het Theater van de Lach, een gezelschap dat tussen 1970 en 1996 veel kluchtige stukken speelde.
16/08 10u15  Klucht-acteur John Lanting overledenIn zijn woonplaats Breda is acteur John Lanting overleden. Dat heeft zijn zoon laten weten aan het ANP. Lanting was 88 jaar en al enige tijd ziek. Hij was oprichter van het Theater van de Lach, een gezelschap dat tussen 1970 en 1996 veel kluchtige stukken speelde.
16/08 10u00  Chaos in Genua na wegvallen essentiële verkeersader, oude weg weer hoofdrouteEr is iets vreemds aan de hand met een van de oudste wegen ter wereld. Waar bijna alle straten in de Noord-Italiaanse havenstad Genua zijn uitgestorven vanwege Maria Hemelvaart – de feestdag die het traditionele startschot vormt voor de Italiaanse zomervakantie – staat de Via Aurelia stampvol. Overal is het stil, maar hier klinken toeters en sirenes. Nergens is verder een auto te bekennen, hier staan ze allemaal vast.
16/08 09u45  Centraal Planbureau: Nederlandse economie blijft groeien, maar iets minder hard dan gedachtHet kabinet kan bij het opstellen van de begroting van volgend jaar leunen op prachtige economische cijfers, maar helaas zijn die wel een tikje minder prachtig dan ze in juni nog waren. Het Centraal Planbureau heeft donderdag in zijn laatste economische raming voor de Miljoenennota zijn inschattingen voor de economische groei, de werkloosheid, de loonstijgingen en niet te vergeten: de koopkracht, net iets minder rooskleurig gemaakt.
16/08 09u45  Weer een explosief gevonden in Amsterdam, dit keer in centrumIn de Voetboogstraat in het centrum van Amsterdam is door de politie donderdagnacht een explosief aangetroffen voor een patatzaak. Net na middernacht werd een verdacht voorwerp ontdekt, een deel van de straten rondom de Voetboogstraat werd korte tijd afgezet.
16/08 08u30  Buitenlandse studenten snappen niets van onze zesjescultuurBuitenlandse studenten willen anderen graag laten merken dat zij dingen weten, zegt universitair docent Kathrin Twiesselmann-Steigerwald. ‘Voor de meeste Nederlanders is dat een nieuw concept.’
16/08 08u30  We gaan nog zeker vier ongewoon warme jaren tegemoet, voorspellen wetenschappersDe warme zomer van dit jaar is nog maar het begin. Het heeft er alles van weg dat we nog eens vier ongewoon warme jaren tegemoet gaan, met liefst vier keer zoveel kans op een extreem heet jaar. Zeker tot 2022 zal de koorts aanhouden, met kans op hittegolven, droogte of extreme orkaanactiviteit; wat er daarna gebeurt, is nog niet te zeggen.
16/08 06u15  Trump ontzegt voormalig CIA-baas toegang tot vertrouwelijke informatieDe Amerikaanse president Trump heeft John Brennan, oud-directeur van de CIA, de toegang ontzegd tot vertrouwelijke dossiers van de inlichtingendiensten. Brennan, die als hoofd van de CIA diende tijdens de tweede termijn van president Obama, geldt als criticus van Trump en zijn regering. Als het aan de huidige Amerikaanse president ligt, krijgen ook andere oud-overheidsfunctionarissen geen inzage meer in vertrouwelijke documenten.
16/08 02u30  Honderden Amerikaanse kranten spreken zich uit tegen Trumps aanvallen op de persHonderden Amerikaanse kranten laten donderdag een eensgezind geluid horen in hun hoofdredactionele commentaren: ze veroordelen de vijandige retoriek van president Trump tegen de pers. Bij het initiatief van The Boston Globe hebben zich zeker 200 dagbladen aangesloten, van kleine lokale kranten tot grote media als The New York Times.
15/08 22u30  Van heinde en verre trekken Roemenen naar Boekarest om de corrupte kliek aan te pakkenAfgelopen weekend gingen vele tienduizenden demonstranten in Boekarest de straat op om hun onvrede kenbaar te maken over de regeringscorruptie. En ondanks het ongekend harde politie-ingrijpen van vrijdag houden de protesten aan. Een groot deel van de demonstranten woont helemaal niet in Roemenië, maar elders. Ze trotseren het traangas in de hoop op verlossing voor hun geboorteland.
15/08 22u30  Taliban stellen regering op proef aan vooravond van verkiezingenOpnieuw hebben de Taliban een grote aanval uitgevoerd in Afghanistan, waarbij ze tientallen Afghaanse soldaten en burgers doodden. Hoe sterk zijn de strijders en wat willen ze bereiken in dit verkiezingsjaar?
15/08 21u30  Onrust in Slotervaart na drie aanslagen in korte tijd: ‘Er is altijd wat in deze buurt’Zaterdag-, maandag- én dinsdagnacht was het raak aan de Johan Huizingalaan in Amsterdam-Slotervaart. Eerst werd een meubelwinkel onder vuur genomen, daarna een schoonmaakbedrijf en vervolgens ontplofte een explosief in de straat. Bewoners reageren afwisselend nuchter en bang op de wildwesttaferelen in Nieuw-West.
15/08 21u30  ‘Niet meer doen dan nodig is, geldt hier in Nederland als vorm van levenskunst’Buitenlandse studenten willen anderen graag laten merken dat zij dingen weten, zegt universitair docent Kathrin Twiesselmann-Steigerwald. ‘Voor de meeste Nederlanders is dat een nieuw concept.’
15/08 21u30  Turkije laat Amnesty-kopstuk vrij na ruim een jaar gevangenschapTaner Kiliç, erevoorzitter van Amnesty International in Turkije, wordt na een jaar gevangenschap vrijgelaten door de Turkse autoriteiten. Kiliç (49) werd in juni 2017 gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de mislukte coup tegen de Turkse regering in juli 2016. Amnesty is blij, maar zegt te blijven vechten voor andere mensenrechtenactivisten die nog altijd vastzitten.
15/08 21u15  Op groene stroom naar New York vliegen? Reken daar voorlopig maar niet opEen klimaatneutraal vliegtuig zou veel CO2-uitstoot schelen. Alleen duurt het nog wel even voor het er is.
15/08 20u45  Plassen voor het boarden aub: zo maak je een vliegtuig van 300 ton lichterEen lichter vliegtuig bouwen is niet zo moeilijk. Maar vliegtuigen moeten zeker twintig jaar mee. Dus bedenken luchtvaartbedrijven van alles om gewicht te besparen. Weg met rietjes, kranten, reddingsvesten en... te dik cabinepersoneel.
15/08 19u30  17.500 bomen ter dood veroordeeld, maar de buurt komt in actieHet kappen van kerngezonde bomen leidt tot veel protest in Sheffield. Ze zouden schade berokkenen aan straten en stoepen. Onzin, zeggen de actievoerders. De plaatselijke bisschop moet rust brengen. Maar de kettingzagen worden gesmeerd.
15/08 19u15  Opdringerige konikpaarden bij Nijmegen worden voorlopig niet geslachtIn Nijmegen is commotie ontstaan rond de voorgenomen slacht van twee halfwilde konikpaarden in de Stadswaard, een natuurgebiedje aan de Waal vlak bij de stad. De twee paarden, een 5-jarige hengst en een jonge merrie, vallen badgasten van de Waalstrandjes lastig. Onlangs werd een vrouw zelfs gebeten.
15/08 17u15  Bedenker 'Mickey Mouse van de Sovjet-Unie' overledenRusland is in rouw door de dood van kinderboekenschrijver Eduard Oespenski, de bedenker van een aapachtig beestje dat voor kinderen in de Sovjet-Unie minstens zoveel betekende als Mickey Mouse voor kinderen in het Westen.
15/08 15u30  Mysterie opgelost: spoedvergadering Westland ging over nieuw PolenhotelDe geheimzinnige raadsvergadering van de gemeente Westland, waarvoor de raadsleden hun vakantie moesten afbreken, ging over de komst van een zogeheten Polenhotel. De raadsleden moesten op stel en sprong stemmen over een noodmaatregel die de bouw van zo’n tweede hotel in het dorp Maasdijk zou tegenhouden. Meerdere raadsleden bevestigen dat tegen Omroep West.
15/08 15u15  Na 20 dagen sluiting wegens bosbrand is het beroemde Yosemite Park weer openYosemite National Park, een van Amerika’s meest bezochte bezienswaardigheden, is dinsdag weer opengesteld voor bezoekers. De sluiting wegens een felle bosbrand duurde twintig dagen, de op één na langste sluiting in de geschiedenis van het park.
15/08 15u15  200 meter brug, in één klap weg: ‘Opeens viel ik samen met het viaduct naar beneden’Het instorten van de Morandibrug in Genua heeft het leven gekost aan zeker 35 mensen. ‘Dit is een immense tragedie.’
15/08 13u45  Yosemite Park in Californië na twintig dagen sluiting wegens bosbrand weer openYosemite National Park, een van Amerika’s meest bezochte bezienswaardigheden, is dinsdag weer opengesteld voor bezoekers. De sluiting wegens een felle bosbrand duurde twintig dagen, de op één na langste sluiting in de geschiedenis van het park.
15/08 12u30  Bedenker Mickey Mouse van de Sovjet-Unie overledenRusland is in rouw door de dood van kinderboekenschrijver Eduard Oespenski, de bedenker van een aapachtig beestje dat voor kinderen in de Sovjet-Unie minstens zoveel betekende als Mickey Mouse in het Westen.
15/08 12u30  29-jarige dader terreuractie bij Brits parlement was al bekend bij politieDe automobilist die dinsdag met zijn Ford Fiesta inreed op de blokkades bij het Britse parlement in Londen en daarbij drie fietsers verwondde, is een 29-jarige Brit van Soedanese afkomst. De man, Salih Kater, verzette zich niet bij zijn arrestatie en is de hele dag ondervraagd op een politiebureau in Zuid-Londen, waar hij zweeg. Kater was al wel bekend bij de politie, maar niet bij de inlichtingendiensten.
15/08 12u15  Yosemite Park in Californië na twintig dagen sluiting door bosbrand weer openYosemite National Park, een van Amerika’s meest bezochte bezienswaardigheden, is dinsdag weer opengesteld voor bezoekers. Wegens een felle bosbrand was het twintig dagen gesloten, de op één na langste sluiting in de geschiedenis van het park.
15/08 12u00  ‘Aso-azc’s’ worden nauwelijks gebruikt, kosten per vreemdeling daardoor 177 duizend euroDe twee opvanglocaties voor overlastgevende asielzoekers die eind 2017 openden, worden weinig gebruikt. Terwijl er in Hoogeveen en Amsterdam in totaal honderd vreemdelingen tegelijk onder extra toezicht kunnen worden geplaatst, zijn er in de eerste vier maanden na de opening slechts 36 mensen tijdelijk opgevangen.
15/08 12u00  PostNL verwijdert duizenden brievenbussen: ‘Alleen met Kerst zitten ze nog ramvol’Duizenden ‘overbodige’ brievenbussen verdwijnen. In Schoonhoven passeert in twee uur tijd slechts een handvol brievenposters, en vrijwel allemaal hebben ze grijs haar.
15/08 11u45  Italiaanse regering geeft brugbeheerder Genua alvast alle schuldDe Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, heeft woensdag opgeroepen tot het aftreden van de top van het bedrijf dat de ingestorte brug in Genua in onderhoud had.
15/08 10u15  Van polderaar tot fanatiek zoeker naar de controverse: ‘Hij komt bozig over, jammer’Nog niet zo gek lang geleden stond Farid Azarkan (46) bekend als lievelingetje van de Nederlandse media. Als Tweede Kamerlid voert hij, zoals heel Denk, juist een loopgravenoorlog tegen de pers. ‘Ik wil niet zeggen dat hij radicaliseert, maar hij zoekt erg de scherpe randjes op.’
15/08 09u30  Na explosieven en beschietingen nu ontploffing in zelfde stukje Amsterdam-WestIn de nacht van dinsdag op woensdag heeft een explosie plaatsgevonden in de Johan Huizingalaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Er vielen geen gewonden, wel raakten een bushokje en de voordeur van een pand beschadigd. De politie is op zoek naar getuigen.
15/08 09u30  Italiaanse regering eist ontslag brugbeheerder GenuaDe Italiaanse minister van Transport, Danilo Toninelli, heeft woensdag opgeroepen tot het aftreden van de top van het bedrijf dat de ingestorte brug in Genua in onderhoud had. Ook gaat Toninelli (Vijfsterrenbeweging) onderzoeken of het onderhoudscontract dat de Italiaanse overheid met het bedrijf sloot kan worden ontbonden. Autostrade per l’Italia is verantwoordelijk voor het hele snelwegtracé A10 waar de Morandi-brug deel van uit maakt.
15/08 09u15  Na explosieven en beschietingen nu ontploffing in zelfde stukje Amsterdam Nieuw-WestIn de nacht van dinsdag op woensdag heeft een explosie plaatsgevonden in de Johan Huizingalaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Er vielen geen gewonden, wel raakten een bushokje en de voordeur van een pand beschadigd. De politie is op zoek naar getuigen.
15/08 09u00  Opnieuw onrust in Amsterdams stadsdeel Nieuw-West, ditmaal door een explosieIn de nacht van dinsdag op woensdag heeft een explosie plaatsgevonden in de Johan Huizingalaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Er vielen geen gewonden, wel raakten een bushokje en de voordeur van een pand beschadigd. De politie is op zoek naar getuigen.
15/08 08u30  Grootschalig seksueel misbruik in Amerikaanse rooms-katholieke kerk onthuldBisschoppen en andere rooms-katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Pennsylvania hebben honderden gevallen van seksueel misbruik door priesters decennialang verborgen gehouden. Slachtoffers, veelal minderjarig, werden onder druk gezet om erover te zwijgen. De ‘roofdieren’ hielden volgens een slachtoffer elkaar de hand boven het hoofd.
15/08 00u00  Maak kennis met de Editie: elke ochtend de krant, maar dan met video, podcasts en interactieve graphicsBeste bezoeker, ik wil u graag attenderen op onze dagelijkse Volkskrant Editie op tablet.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

6x Ook woensdag hinder treinverkeer Amsterdam, ook als grote storing wordt opgelost22/08 00u00 - de Volkskrant: ProRail verwacht niet dat de grote storing in de besturingssystemen van de verkeersleidingspost in Amsterdam vanavond nog wordt opgelost. Wel is het treinverkeer sinds 21:30 weer mondjesmaat op gang gekomen.
1x Spoorstoring verholpen, hinder houdt rest van de avond aan21/08 20u45 - de Volkskrant: De grote storing in de Amsterdamse verkeersleidingspost van ProRail die al het treinverkeer in Amsterdam en een grote straal rondom de hoofdstad platlegde, is verholpen. Het treinverkeer komt weer langzaam op gang, maar ondervindt nog de hele avond hinder.
1x Van 25 naar 45 kilometer per uur: kijk uit voor de opgevoerde e-bike21/08 21u00 - de Volkskrant: Veilig Verkeer Nederland (VVN) waarschuwt voor opgevoerde e-bikes. Op internet zijn opvoersets te koop waarmee de maximumsnelheid van de fietsen kan worden verhoogd van 25 naar 45 kilometer per uur.
1x Vaccinatiescepsis leidt regelmatig tot epidemieën in Frankrijk. Vanwaar die argwaan?21/08 21u30 - de Volkskrant: Het aantal gevallen van mazelen is afgelopen half jaar in Europa sterk toegenomen, van 24 naar 41 duizend. Vooral Frankrijk valt op. Waarom ligt daar het vaccinatiegehalte zo laag?
1x Eén voor één koopt China de laatste vrienden van Taiwan af21/08 21u45 - de Volkskrant: Taiwan is weer een bondgenoot kwijtgeraakt: El Salvador heeft maandag diplomatieke banden aangeknoopt met de Volksrepubliek China en daarvoor die met Taiwan doorgesneden. Het is de derde vriend die Beijing dit jaar van Taipei heeft afgepakt, en het land heeft nu nog maar 17 diplomatieke bondgenoten over, waarvan de meeste kleine stipjes op de wereldkaart zijn.
1x Treinverkeer komt mondjesmaat op gang, maar hinder is nog altijd groot21/08 22u30 - de Volkskrant: Het treinverkeer van en naar Amsterdam Centraal is rond 21:30 weer mondjesmaat op gang gekomen. De hinder van de grote storing waardoor de treinen in Amsterdam en rondom een grote straal van de hoofdstad niet konden rijden, is nog altijd groot.
1x Nederlandse champignonsector beleeft nieuwe sanering: het ‘witte goud’ is zijn glans kwijt21/08 22u45 - de Volkskrant: Als de kaalslag doorzet houdt Nederland geen champignonkwekerij over, vreest de Land- en Tuinbouw-organisatie LTO. Kwekers krijgen te weinig voor hun paddestoel en de concurrentie van Polen is moordend.
0x Maak kennis met de Editie: elke ochtend de krant, maar dan met video, podcasts en interactieve graphics15/08 00u00 - de Volkskrant: Beste bezoeker, ik wil u graag attenderen op onze dagelijkse Volkskrant Editie op tablet.
0x Grootschalig seksueel misbruik in Amerikaanse rooms-katholieke kerk onthuld15/08 08u30 - de Volkskrant: Bisschoppen en andere rooms-katholieke geestelijken in de Amerikaanse staat Pennsylvania hebben honderden gevallen van seksueel misbruik door priesters decennialang verborgen gehouden. Slachtoffers, veelal minderjarig, werden onder druk gezet om erover te zwijgen. De ‘roofdieren’ hielden volgens een slachtoffer elkaar de hand boven het hoofd.
0x Opnieuw onrust in Amsterdams stadsdeel Nieuw-West, ditmaal door een explosie15/08 09u00 - de Volkskrant: In de nacht van dinsdag op woensdag heeft een explosie plaatsgevonden in de Johan Huizingalaan in het Amsterdamse stadsdeel Nieuw-West. Er vielen geen gewonden, wel raakten een bushokje en de voordeur van een pand beschadigd. De politie is op zoek naar getuigen.

Statistieken

Artikels:
29799
Gelezen:
3675
Aantal lezers nu:
20


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven