zondag 9 december 2018, week 49


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u15
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
09/12 19u00  Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over eisen gele hesjes De Franse president Macron zal begin komende week het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
09/12 18u15  Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen (84) overleden Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is vandaag overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Dit bevestigt fotograaf Koos Breukel, die samen met Veldhoen werkte aan een expositie van diens etsplaten. De kunstenaar overleed aan een herseninfarct, hij was 84 jaar oud.
09/12 17u45  Het liefdeloze huwelijk tussen de N-VA en Michel bleek niet bestand tegen ‘Marrakech’ Het huwelijk had al veel turbulentie overleefd, maar ondanks allerlei pogingen om nog nader tot elkaar te komen, is de scheiding nu toch een feit. De Vlaams-nationalistische N-VA heeft de Belgische regering dit weekeinde verlaten. Premier Charles Michel gaat verder met een minderheidskabinet.
09/12 17u45  Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over toezeggingen gele hesjes De Franse president Macron zal begin komende week het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
09/12 15u00  Het liefdeloze huwelijk tussen de Vlaams-nationalistische N-VA en premier Michel bleek niet bestand tegen ‘Marrakech’ Het huwelijk had al veel turbulentie overleefd, maar ondanks allerlei pogingen om nog nader tot elkaar te komen, is de scheiding nu toch een feit. De Vlaams-nationalistische N-VA heeft de Belgische regering dit weekeinde verlaten. Premier Charles Michel gaat verder met een minderheidskabinet.
09/12 14u30  ‘Minder, minder, minder Schiphol’ galmt het door de Amsterdome In Amsterdam bogen overheid, branche en burgers zich zaterdag nog een keer over de toekomst van Schiphol, voor er komende vrijdag een advies gaat naar de minister. ‘Uiteindelijk vellen we een Salomonsoordeel. Oplossingen zonder pijn zijn er niet.’
09/12 14u15  Laagvliegverbod boven Oostvaardersplassen tijdens hertenjacht komende week Laagvliegen boven de Oostvaardersplassen is komende week gedurende een groot deel van de dag niet toegestaan. Dat is een van de maatregelen die de politie heeft genomen in het natuurgebied waar de komende tijd honderden edelherten zullen worden afgeschoten.
09/12 11u30  Belgisch kabinet gaat door zonder Vlaamse nationalisten De Belgische regering is zaterdagavond net niet gevallen over het VN-migratiepact dat maandag in de Marokkaanse stad Marrakech wordt ondertekend door wereldleiders. Premier Charles Michel vertrekt vooralsnog ‘gewoon’ naar Marrakech om het pact te ondertekenen en voelt zich daarin gesteund door tweederde van het parlement.
09/12 10u45  Gevreesde veldslag in Parijs blijft uit, wel meer dan honderd gewonden en duizend arrestaties Door de inzet van een enorme politiemacht en tientallen traangasgranaten wist de Franse regering de schade in Parijs beperkt te houden. Maar de gele hesjes laten zich niet ontmoedigen: zaterdag waren er in heel Frankrijk 125 duizend op de been.
09/12 09u45  Timmermans wordt met luid gejuich ontvangen, maar hem wacht een lastige taak Bij zijn eerste optreden als spitzenkandidat van de sociaaldemocraten klappen de partijleden de handen rood voor Frans Timmermans. Maar het zal zelfs voor Timmermans lastig worden om het doorgeslagen pessimisme uit de partij te kloppen.
09/12 08u45  Agent gewond bij schietpartij in Winterswijk In Winterswijk is een agent bij een schietpartij gewond geraakt. Dat gebeurde toen de politie poolshoogte kwam nemen bij een vernieling aan een woning aan de Keizersdwarsweg. Vijf verdachten zijn aangehouden. Twee van hen waren gewond.
09/12 06u45  Klimaatakkoord kan Rutte III maken of breken De spanning rond het klimaatakkoord loopt op. Milieuclubs dreigen weg te lopen, de industrie verzet zich tegen heffingen, op het Binnenhof sluimert de angst voor een kiezersopstand en de vier coalitiepartijen drukken tegelijkertijd het rem- en gaspedaal in. Iedereen weet: het klimaatbeleid kan dit kabinet maken of breken.11 
09/12 06u45  Gevreesde veldslag in Parijs blijft uit, wel meer dan honderd gewonden en 551 arrestaties Door de inzet van een enorme politiemacht en tientallen traangasgranaten wist de Franse regering de schade in Parijs beperkt te houden. Maar de gele hesjes laten zich niet ontmoedigen: zaterdag waren er in heel Frankrijk 125 duizend op de been.11 
09/12 06u45  Zeker 100 gewonden bij botsingen tussen politie en betogers in Parijs Bij nieuwe demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs is het weer tot plunderingen en confrontaties met de politie gekomen. Net als bij eerdere betogingen werden ook nu auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Demonstranten wierpen her en der barricades op. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker honderd gewonden gevallen.11 
09/12 06u30  Trump meldt vertrek van Witte Huis-stafchef John Kelly John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, stapt voor eind van het jaar op. Volgens persbureau Bloomberg heeft president Trump dat gezegd, overigens zonder de naam van een opvolger te noemen.13 
Laatste update: vandaag om 19u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
08/12 18u15  Vooral de oudere autochtone Nederlander trekt een geel hesje aan: ‘Ik ben overal tegen’Waar het in Parijs tot stevige botsingen leidde met de politie, waren de protesten in Nederland vreedzaam. Enkele tientallen, vooral witte, oudere Nederlanders gingen de straat op in Rotterdam.
08/12 16u00  Harrie Smeets gewijd tot bisschop van RoermondIn een overvolle Sint-Christoffelkathedraal is Harrie Smeets (58) zaterdag gewijd tot bisschop van Roermond. Dat gebeurde tijdens een mis door bisschop Hans van den Hende van Rotterdam, in het bijzijn van onder anderen minister Ferdinand Grapperhaus (Veiligheid en Justitie), de Limburgse gouverneur Theo Bovens en vele binnen- en buitenlandse prominenten uit de Rooms-Katholieke Kerk. Na de wijding hield Smeets een toespraak waarin hij uitsprak dat hij vindt dat de kerk actief naar buiten moet treden. ,,De kerk in alle tijden, maar zeker de kerk in onze tijd, mag zichzelf niet in een vitrine laten zetten als een relict uit voorbije tijden, of zich afsluiten in zelfgenoegzaamheid van het eigen gelijk, maar zal in de wereld te vinden moeten zijn, zal eropuit moeten om het evangelie in woord en daad te verkondigen'', zei hij.
08/12 15u45  Merkel-criticus Ziemiak nieuwe secretaris-generaal CDUBehalve een nieuwe voorzitter, heeft de CDU sinds zaterdagmorgen ook een nieuwe Secretaris-generaal: Paul Ziemiak (33). Hij was tot nu toe voorzitter van de Junge Union (JU), de jeugdorganisatie van de CDU en de Beierse CSU. Sinds vorig najaar zit hij in de Bondsdag.
08/12 14u45  Merkel-criticus Zimiak nieuwe secretaris-generaal CDUBehalve een nieuwe voorzitter, heeft de CDU sinds zaterdagmorgen ook een nieuwe Secretaris-generaal: Paul Ziemiak (33). Hij was tot nu toe voorzitter van de Junge Union (JU), de jeugdorganisatie van de CDU en de Beierse CSU. Sinds vorig najaar zit hij in de Bondsdag.
08/12 13u45  Geen uitkoopregeling voor bewoners van Noord-Groningse dorp OudeschipEr komt voorlopig geen uitkoopregeling voor huiseigenaren in Oudeschip. Het Noord-Groningse dorpje raakt steeds verder in de verdrukking door oprukkende industrie en windturbines. Woningen zijn er haast onverkoopbaar.
08/12 13u00  Man die inreed op anti-racistische demonstratie in Charlottesville schuldig aan moordDe man die vorige zomer tijdens demonstraties in de Amerikaanse stad Charlottesville (Virginia) met zijn auto inreed op betogers, is schuldig bevonden aan moord. Hij kan hiervoor levenslang krijgen. De strafmaat is nog niet bekendgemaakt.
08/12 09u00  Dit staat er in de nieuwe Mueller-documenten. Wat betekent het voor Donald Trump?Vrijdagavond zijn er nieuwe toelichtende memo’s vrijgegeven over de strafzaken tegen Michael Cohen en Paul Manafort, respectievelijk de fixer en de campagneleider van Donald Trump. Het duidelijkste nieuws gaat over de gesuggereerde straf voor Michael Cohen, die met vier à vijf jaar hoger uitpakt dan hij zelf had gehoopt.
08/12 08u15  Dit staat er in de nieuwe Mueller-documenten. Wat betekent dit voor Donald Trump?Vrijdagavond zijn er nieuwe toelichtende memo’s vrijgegeven over de strafzaken tegen Michael Cohen en Paul Manafort, respectievelijk de fixer en de campagneleider van Donald Trump. Het duidelijkste nieuws gaat over de gesuggereerde straf voor Michael Cohen, die met vier à vijf jaar hoger uitpakt dan hij zelf had gehoopt.
08/12 05u30  Zes doden bij paniekuitbraak in Italiaanse discotheekIn een nachtclub in de Italiaanse provincie Ancona zijn zes mensen om het leven gekomen nadat er paniek uitbrak. Volgens Italiaanse media wilden mensen naar buiten vluchten toen een bezoeker een irriterend goedje in de lucht had gespoten.
08/12 03u45  Amerikaans OM wil toch langere celstraf voor vroegere advocaat en ‘fixer’ TrumpDe voormalige advocaat en ‘klusjesman’ van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Cohen, hangt een langere celstraf boven het hoofd. In het strafadvies van het Openbaar Ministerie dat vrijdagavond in New York werd gepresenteerd, zeggen de aanklagers een celstraf van vier tot vijf jaar te willen voor de jurist.
07/12 23u00  Cadeautje aan Merkel: een opvolger die op haar lijktToegegeven, Annegret Kramp-Karrenbauer is wat conservatiever en tegelijk minder voorzichtig dan Angela Merkel. Maar de nipt gekozen ‘AKK’ zal er nog een hele klus aan hebben de harten van de kiezers terug te winnen.
07/12 23u00  Het Lagerhuis blijft een lastig obstakel voor MayMeer nog dan de Brexit-deal zelf, is het de minachting die de regering-May toonde tegenover het parlement, die haar nu in de problemen brengt. Het Lagerhuis pakt de macht terug.
07/12 22u45  Project X? In Katwijk blijft het doodstil: ‘Gaat er nog iemand? Er is politie’Zes jaar nadat Project X Haren volledig uit de hand liep, wemelt het in Katwijk rond 8 uur ’s avonds van de agenten. De burgemeester van het Brabantse kerkdorp wil een tweede ‘Haren’ koste wat het kost voorkomen.
07/12 22u45  Merkels bondgenoot Kramp-Karrenbauer volgt haar op als partijleider van CDUAnnegret Kramp-Karrenbauer wordt de opvolger van Angela Merkel als partijleider van de christendemocratische CDU. Zij werd vrijdag in de tweede ronde door het congres van de CDU gekozen, nadat Merkel met een emotionele rede afscheid had genomen. Merkel, die 18 jaar aan het roer van de CDU stond, blijft wel aan als bondskanselier.
07/12 22u00  Hoe zijn ‘juridische ouders’ hem illegaal meenamen uit BraziliëIn zijn zoektocht naar zijn biologische ouders in Brazilië kwam Patrick Noordoven een adoptieschandaal op het spoor.
07/12 22u00  Alles wat u Twittert, kan tegen u gebruikt worden: hoe eerlijk is dat?Hoe eerlijk is het iemand af te rekenen op iets dat hij lang geleden op Twitter heeft gezet? Dat is de vraag nu de Amerikaanse comedian en acteur Kevin Hart zich heeft teruggetrokken als presentator van het Oscargala.
07/12 21u15  Mueller-scepticus Barr wordt Amerikaanse minister van JustitieDonald Trump heeft een nieuwe minister van Justitie aangewezen: de 68-jarige advocaat, China-kenner en doedelzakspeler William Barr. Die was eerder minister van Justitie in het kabinet van de deze week begraven George Bush. Barr is kritisch over het onderzoek van Robert Mueller naar de banden tussen Rusland en Trump, en heeft gezegd dat de Russische banden van Hillary Clinton onderzocht zouden moeten worden.
07/12 21u00  Zwanger en geen alcohol? Alweer zo’n hilarische gewoonteSinds kort kun je vanuit Nederland een weekendtripje maken naar Libanon: Transavia is een rechtstreekse vlucht gestart van Amsterdam naar Beiroet. Vriendin H., hoogzwanger van haar eerste, wipt nog even langs voordat de baby komt. Stralend loopt ze op me af in de chaos van Rafic Hariri International Airport. Hand op haar buik, een blik nu al vol liefde. ‘Hier zit mijn kind in.’
07/12 21u00  De Irak-balans binnen de familie Bush leert: vraag altijd advies aan je vaderRob Vreeken en Arie Elshout becommentariëren beurtelings het buitenlandse nieuws.
07/12 20u45  De vliegtaks is terug van weggeweest, maar het milieu schiet er weinig mee opDe vliegbelasting maakt na twaalf jaar een comeback. Op vliegtickets van en naar luchthavens in Nederland moeten reizigers vanaf 2021 circa 7 euro belasting betalen. Het kabinet heeft dit vrijdagmiddag bekendgemaakt. Transferpassagiers, dus reizigers die alleen overstappen in Nederland, worden daarbij ontzien. De nieuwe vliegtaks gaat wel met waarschijnlijk een gedifferentieerd tarief gelden voor vrachtvervoerders.
07/12 20u15  De tragiek van een dorp dat er allang niet meer had moeten zijnHet duurde lang voordat de Eemshaven tot bloei kwam. Maar de voorspoed die de haven naar Noord-Groningen moest brengen, bereikte het aangrenzende Oudeschip nooit. De tragische geschiedenis van een dorp dat er allang niet meer had moeten zijn.
07/12 19u30  Waarom juist de middenklasse in opstand komtAan het vooruitgangsoptimisme van de middengroepen is een einde gekomen. Ze zien hun traditionele zekerheden wegvallen. Nu strooien ze zand in de machine van de gevestigde orde.
07/12 19u15  Van Baywatch naar de barricaden: ook Pamela Anderson steunt de gele hesjesDe gele hesjes in Frankrijk kunnen zich de afgelopen dagen gesterkt voelen door steun uit opmerkelijke hoek. Vanuit haar huidige woonplaats Marseille lanceerde voormalig Baywatch-actrice Pamela Anderson (51) een reeks tweets waarin ze de protestbeweging verdedigt.
07/12 17u45  Een vliegtaks? Best, zegt het kabinet, maar de gewone man moet nog wel op zonvakantie kunnenGoedemiddag,
07/12 17u15  Een aantal landen weert Huawei al. Waarom Nederland niet?Er is iets vreemds aan de hand met Huawei. De Amerikanen en Britten sloten eerder al hun deuren voor het Chinese techbedrijf, vrijdag volgde Japan. De Belgen overwegen een blokkade en in Canada staat de topvrouw van het bedrijf vrijdag voor de rechter. Ondertussen zet Nederland de deuren nog altijd wagenwijd open voor Huawei. Vijf vragen over de (on)gegronde angst voor Huawei.
07/12 17u00  ‘Je wordt geconfronteerd met een groep van 200 duizend gele hesjes, wie maak je daarin belangrijk?’Aandacht voor de gele-hesjesbeweging overspoelt Frankrijk en stroomt zelfs over de grenzen naar België en Nederland. Dat terwijl we drie weken geleden nog nooit van de groep hadden gehoord. Frankrijk-correspondent Daan Kool en chef Buitenland Alex Burghoorn vertellen over de moeilijkheden en dilemma’s bij het verslag doen van zo’n plots opkomende beweging. ‘Je wordt geconfronteerd met een groep van 200 duizend demonstranten, wie maak je daarin belangrijk?’
07/12 16u00  Trump kiest politiek onervaren oud-journalist Nauert als VN-ambassadeurDe politiek onervaren voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN. President Trump heeft vrijdag de bijzondere keuze bekendgemaakt. Nauert volgt Nikki Haley op die in oktober haar vertrek aankondigde.
07/12 15u00  Merkel krijgt lange ovatie bij afscheid als partijleiderNa achttien jaar heeft Angela Merkel vrijdag afscheid genomen als partijleider van de christendemocratische CDU. Na haar afscheidstoespraak kreeg een zichtbaar geëmotioneerde Merkel een tien minuten durende ovatie van het congres van haar partij in Hamburg. De 1001 afgevaardigden kiezen later op de dag een opvolger voor Merkel als partijleider.
07/12 14u30  Extreemrechtse terreurverdachte Vincent T. krijgt drie jaar celDe extreemrechtse 46-jarige Vincent T. heeft vrijdag 36 maanden cel opgelegd gekregen voor het voorbereiden van een terroristische aanslag.
07/12 14u15  Arrestatie Huawei-topvrouw voedt vrees voor nieuwe ronde handelsoorlog VS-ChinaDe verrassende aanhouding van de financiële topvrouw van het Chinese telecombedrijf Huawei heeft donderdag de vrees gevoed voor een nieuwe ronde in de handelsoorlog tussen Amerika en China.
07/12 14u00  Welke boosheid leeft onder de gele hesjes?De verhoging van de Franse brandstoftaks is voor 2019 van de baan. Maar is daarmee ook de angel uit het protest van de gele hesjes? De voedingsbodem van het oproer ligt dieper.
07/12 13u15  Deze man wil terug maar Syrië, maar Assad heeft zijn huis afgepaktDe Syriërs zijn na acht jaar oorlog begonnen met de wederopbouw. Daarbij worden veel huizen onteigend. Ook het huis van Husam, een Syrische advocaat die naar Nederland vluchtte. ‘Er zit een Iraakse militair in.’
07/12 12u15  Het is over en uit voor hulpschip AquariusHet doek is gevallen voor de Aquarius, het schip van Artsen zonder Grenzen dat de afgelopen jaren reddingsoperaties uitvoerde in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Voor het schip was er geen uitweg meer nadat het in oktober al aan de ketting was gelegd en nu opnieuw door Italië wordt beschuldigd van wanpraktijken.
07/12 10u45  Twee van de vier vaste boswachters weigeren gezonde herten te doden en zijn overgeplaatstTwee van de vier vaste boswachters van de Oostvaardersplassen hebben zich laten overplaatsen, omdat zij ethische bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde dieren in het natuurgebied. Dit bevestigt Staatsbosbeheer na vragen van de Volkskrant. Donderdag besliste de voorzieningenrechter dat het afschieten van ruim 1.800 edelherten door de gebiedsbeheerder definitief kan doorgaan.
07/12 09u45  Nul verkeersdoden in 2030: de ambitie is er, nu het geld nogKabinet, provincies en gemeenten willen naar nul verkeersdoden in 2030. Kan dat wel? En hoe effectief is het actieplan dat zij donderdag presenteerden?
07/12 08u00  Media VS: Trump kiest politiek onervaren oud-journalist Nauert als VN-ambassadeurDe politiek onervaren voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de VN. President Trump zal de bijzondere keuze vrijdag bekendmaken, zo melden diverse Amerikaanse media. Nauert volgt Nikki Haley op die in oktober haar vertrek aankondigde.
07/12 00u00  80 duizend migranten geholpen, maar nu is het over en uit voor AzG-schip AquariusHet doek is gevallen voor de Aquarius, het schip van Artsen zonder Grenzen dat de afgelopen jaren reddingsoperaties uitvoerde in de Middellandse Zee voor de kust van Libië. Voor het schip was er geen uitweg meer nadat het in oktober al aan de ketting was gelegd en nu opnieuw door Italië wordt beschuldigd van wanpraktijken.
06/12 23u45  Seksistische borrelpraat leidt tot politieke rel in IJsland; parlementariërs ‘keuren’ collega's in heimelijke opnameEen groepje IJslandse politici, onder wie een oud-premier, heeft zich in een kroeg zeer seksistisch uitgelaten over collega’s. Veel IJslanders vinden dat parlementariërs moeten aftreden.
06/12 23u30  Voedingsbodem van gele hesjes zit dieper dan de benzinetaksDe verhoging van de Franse brandstoftaks is voor 2019 van de baan. Maar is daarmee ook de angel uit het protest van de gele hesjes? De voedingsbodem van het oproer ligt dieper.
06/12 23u30  Invallen bij hoofdkantoor, kerken en woningen Jehova’s getuigen om beschuldiging misbruikBij een rechercheonderzoek naar seksueel misbruik door Jehova’s getuigen zijn er afgelopen maand invallen gedaan bij drie kerken van de Jehova’s. Dat bevestigt het Openbaar Ministerie (OM) na berichten van RTL Nieuws.
06/12 23u30  Een van de weinige dingen die Austin Tice’s ouders nog voor hun zoon kunnen doenWat speelt er in de media in Libanon? Er is geen nieuws over de in Syrië verdwenen Amerikaan Austin Tice, toch maar weer een persconferentie; daarbij was onze correspondent Ana van Es.
06/12 23u00  ‘Brandweergeiten’ moeten Portugese bossen kaalvreten om vuurzeeën te voorkomenIn Katowice wordt gesproken over de gevolgen van de klimaatverandering; in Portugal leidde dat afgelopen jaar tot langdurige droogten die het gevaar van bosbranden vergrootten. Die kostten tientallen mensen het leven. Portugezen proberen nu de bossen veiliger te maken door geiten in te zetten als grazers .
06/12 23u00  De opmerkelijkste foto’s van deze weekDe opmerkelijkste beelden van de afgelopen week, geselecteerd door onze fotoredactie. Met deze week een aardbeving in Alaska, het afscheid van George H.W. Bush en een performance-demonstratie in Argentinië.
06/12 21u45  Nederland is in 2100 een optimistisch en duurzaam gidsland. Althans, dat denkt de RijksbouwmeesterIn ‘Panorama Nederland’ schetst de Rijksbouwmeester zijn toekomst van Nederland: zes thema’s uitgelicht.
06/12 21u30  Omvangrijk plan voor nul verkeersdoden is zeer ambitieus, ‘maar waar zijn de euro's?’Het lukt maar niet om het aantal verkeersslachtoffers in Nederland te laten dalen. In de zoektocht naar een remedie presenteerden het kabinet, de provincies en de gemeenten donderdag een omvangrijk actiepakket. Streven: nul verkeersdoden in 2030. Stelt de overheid zich zo geen onmogelijke eis? En hoe effectief is het pakket maatregelen? Vijf vragen over het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030.
06/12 21u15  CDA en VVD zagen al aan stoelpoten ‘historische’ KlimaatwetHet debat over de ‘unieke’ Klimaatwet maakte donderdag de verschillen tussen de indieners pijnlijk zichtbaar. Tot ongenoegen van D66 en ChristenUnie zoeken VVD en CDA ruimte om de lat wat lager te leggen.
06/12 21u15  Tabaksindustrie wint strijd in rechtbank, maar antirooklobby blijft strijdbaarNadat het Openbaar Ministerie (OM) in een procedure bij de Amsterdamse rechtbank al had gezegd geen heil te zien in vervolging van de tabaksindustrie, krijgt de antirooklobby donderdag ook bij het Haagse gerechtshof nul op rekest. Het beslechten van de strijd tegen het roken via het strafrecht is daarmee (voorlopig) ten einde.
06/12 20u00  Kafka in Groningen: hoe er in het bevingsgebied spookhuizen ontstaanDe verlaging van de gaswinning in Groningen verloopt voorspoedig, meldde minister Wiebes eerder deze week. Maar dat geldt niet voor de versterkingsoperatie. ‘We wachten en wachten en niemand weet op wie.’
06/12 19u30  Het VN-migratiepact leidt tot politieke onrust – wat is het nou precies?Het pact van Marrakech trekt een spoor van politieke onrust door het Westen. Maar wat is het eigenlijk voor akkoord? Voor welk probleem is het een oplossing? En waarom is er discussie over?
06/12 19u15  Kommer en kwel op de beurzen: AEX voor het eerst in twee jaar onder de 500Geen eindejaarsrally op de beurzen, zoals was gehoopt, maar kommer en kwel. De AEX-index, de graadmeter van de beurs in Amsterdam, is donderdag voor het eerst in twee jaar onder de 500 punten gesloten.
06/12 17u15  Cockpitoverleg: trekt Rutte het klimaatbeleid uit de politieke loopgraven?Goedemiddag,
06/12 17u00  Iran weer toneel van aanslag separatisten: zeker drie dodenVoor de tweede keer in korte tijd is een Iraanse stad opgeschrikt door een aanslag van separatisten. De soennitische strijdgroep Ansar al-Furqan heeft de zelfmoordaanslag opgeëist die donderdag werd gepleegd op het hoofdbureau van politie in de havenstad Chabahar. Er vielen zeker drie doden.
06/12 16u45  In de Tweede Kamer wil niemand meer terug naar een formatie mét de koningDe kabinetsformatie van 2017 was met 225 dagen de langste uit de naoorlogse geschiedenis. Kwam dat doordat in 2012 de regierol van de koning is geschrapt, zoals hier en daar wel is beweerd? Nee, concludeert een wetenschappelijke commissie die de formatie van het kabinet-Rutte III onderzocht en haar bevindingen donderdag aan Tweede Kamervoorzitter Khadija Arib overhandigde.
06/12 16u15  Vredesbesprekingen Stockholm ‘belangrijke eerste stap’ naar vrede in JemenDe twee regeringen van Jemen – de internationaal erkende regering in het zuiden en het rebellenkabinet van de Houthi’s in de hoofdstad Sanaa – maken zich op voor vredesbesprekingen later deze week in Stockholm, ‘een belangrijke eerste stap’.
06/12 16u00  Gerechtshof: OM hoeft tabaksindustrie niet te vervolgen voor poging tot moordDe strafzaak van advocaat Bénédicte Ficq tegen de tabaksindustrie namens ex-rokers en tientallen organisaties is definitief van de baan. In navolging van de rechtbank in Amsterdam vindt ook het gerechtshof in Den Haag dat het Openbaar Ministerie niet tot vervolging hoeft over te gaan omdat er geen sprake is van een strafbaar feit.
06/12 16u00  Speciaal aanklager Mueller is bijna klaar met zijn Rusland-onderzoekVeel gerechtelijk rumoer in Washington en New York de afgelopen week, waar speciaal onderzoeker Robert Mueller een einde probeert te breien aan zijn zoektocht naar de precieze toedracht van de Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen 2 jaar geleden. De grote vraag is nog steeds: hadden leden van de Trump-campagne daar weet van, of hebben ze er zelfs aan meegeholpen?
06/12 13u00  Rechter staat afschot 1.800 edelherten Oostvaardersplassen toeHet afschot van ruim achttienhonderd edelherten in de Oostvaardersplassen kan definitief beginnen. De voorzieningenrechter in Lelystad heeft het verzoek tot vernietiging van de afschotvergunning donderdag afgewezen. In de loop van volgende week trekken de boswachters van Staatsbosbeheer het gebied in om de populatie edelherten terug te brengen tot 490.
06/12 12u30  Jeugdzorg steeds vaker resultaatgericht ingekocht (en niet per gewerkt uur)‘Resultaatgerichte hulpverlening’: de psychiatrie kreeg er eerder dit jaar al mee te maken, nu is de jeugdzorg aan de beurt.
06/12 12u15  Poolse rechter: Nederland maakt zich terecht zorgen over kans op een eerlijk proces in PolenNederland maakt zich terecht zorgen over de Poolse rechtsstaat en de kans op een eerlijk proces in dat land. Dat blijkt uit een brief van een Poolse rechter aan het Nederlandse Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC), die de Volkskrant heeft ingezien. De brief kan gevolgen hebben voor de overlevering van verdachten aan Polen.
06/12 11u30  Madrid barst van de gokhuizen. Waarom is Spanje massaal aan het gokken geslagen?In Madrid is het aantal gokhuizen in een paar jaar verdubbeld. Ze duiken vooral op in de armste wijken, waar gokken voor de verliezers van de economische crisis vaak de enige hoop op een betere toekomst vormt.
06/12 10u00  Nieuwe knieval Franse regering voor ‘gele hesjes’: brandstofbelasting zal in 2019 niet stijgenDe Franse regering gaat de accijnzen op benzine en diesel in 2019 niet verhogen. Dat zei de Franse premier Édouard Philippe in een debat in de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer. Met het annuleren van de verhoging van de brandstoftaks hoopt de Franse regering de gele hesjesbeweging, die al weken tegen de hoge brandstofbelasting protesteert, tegemoet te komen.
06/12 09u30  Installateurs: warmtepomp ongeschikt voor oude huizenIn oudere huizen leidt het vervangen van cv-ketels door warmtepompen tot veel problemen. Dat zeggen installateurs tegen de Telegraaf. Ook de Consumentenbond krijgt veel vragen van overstappers.
06/12 09u00  Steeds meer gemeenten kopen jeugdzorg in op basis van de te behalen resultaten‘Resultaatgerichte hulpverlening’: de psychiatrie kreeg er eerder dit jaar al mee te maken, nu is de jeugdzorg aan de beurt.
06/12 09u00  Resultaatgerichte hulpverlening is steeds meer van belang, maar hoe werkt dit in de praktijk?‘Resultaatgericht werken’ is de nieuwe werkwijze in de jeugdzorg. De hulpverlening in de regio Haaglanden is er al mee bezig. Gemeente en hulpverleners stellen vooraf doelen voordat ze een jongere gaan helpen. Maar de werkelijkheid laat zich niet altijd in die doelen vatten, blijkt uit een casus.
06/12 07u45  Kabinet lanceert ambitieus plan: het aantal verkeersdoden moet naar nulOp dezelfde dag dat bekend wordt gemaakt hoeveel verkeersdoden en -gewonden er vorig jaar vielen, brengen het kabinet, de provincies, gemeenten en vervoersregio's het Strategisch Plan Verkeersveiligheid 2030 naar buiten. Het doel: het aantal verkeersdoden van 613 in 2017 terugbrengen naar nul in 2030.
06/12 03u45  ‘Resultaatgerichte hulp’ moet jeugdzorg efficiënter en goedkoper maken, maar werkt dat?‘Resultaatgericht werken’ is de nieuwe werkwijze in de jeugdzorg. De hulpverlening in de regio Haaglanden is er al mee bezig. Gemeente en hulpverleners stellen vooraf doelen voordat ze een jongere gaan helpen. Maar de werkelijkheid laat zich niet altijd in die doelen vatten, blijkt uit een casus.
06/12 01u00  Topvrouw Huawei opgepakt in Canada wegens schenden sancties tegen IranJustitie in Canada heeft de financiële topvrouw (CFO) van Huawei gearresteerd in Vancouver. Ze dreigt te worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten, waar het bedrijf wordt verdacht van het schenden van de Amerikaanse sancties tegen Iran, meldt het Canadese ministerie van Justitie.
06/12 00u00  Prognose: wereldwijde uitstoot CO2 bereikt dit jaar recordhoogteDe wereldwijde uitstoot van het broeikasgas CO2 zal dit jaar een nieuw record bereiken. Dat zal het alleen maar lastiger maken om de klimaatdoelstellingen van Parijs te halen, waarover nu wordt onderhandeld in Polen. De internationale onderzoeksorganisatie Global Carbon Project maakte de prognoses voor 2018 woensdag bekend.
05/12 22u45  Hoe het protest van de ‘onvoorspelbare’ gele hesjes zo groot kon wordenDit weekend gaan Franse activisten in gele hesjes opnieuw de straat op. Afgelopen weekend richtten demonstranten al een ravage aan in Parijs. Wie zijn ze, waar staan ze voor en hoe gaat dit aflopen? Daan Kool, onze correspondent in Frankrijk, legt in onze podcast het Volkskrantgeluid van deze week uit waarom dit in Frankrijk zo groot heeft kunnen worden en in Nederland niet.
05/12 22u15  Een ananas voor ‘een eurootje’, dat kan eigenlijk nietLees meer >
05/12 22u15  Oss is terreur in Vogelbuurt zat: ‘Ik ga ’s avonds liever niet meer over straat’Pakjesavond of niet, het Cruijffcourt in de Vogelbuurt in Oss is vanaf gisteren onder andere vanwege een steekpartij tot ‘veiligheidsrisicogebied’ verklaard. ‘Kinderen moeten hier veilig kunnen spelen.’
05/12 22u15  Israël vernielt ‘terreurtunnels’ die Hezbollah zou hebben gegraven onder Israëlisch grondgebiedDe extremistische Hezbollah-beweging heeft vanuit Libanon tunnels gegraven onder Israëlisch grondgebied om ‘een verrassingsaanval uit te voeren en een oorlog uit te lokken’. Dat hebben hoge Israëlische militairen, op basis van anonimiteit, woensdag gezegd tegen Israëlische media.
05/12 22u00  Vredesbesprekingen Stockholm ’belangrijke eerste stap’ naar vrede in JemenDe twee regeringen van Jemen – de internationaal erkende regering in het zuiden en het rebellenkabinet van de Houthi’s in de hoofdstad Sanaa – maken zich op voor vredesbesprekingen later deze week in Stockholm, ‘een belangrijke eerste stap’.
05/12 22u00  Politie zet cybervrijwilligers in voor opsporing cybercrimeDe politie zet sinds woensdag veertien ‘cybervrijwilligers’ in voor de opsporing van misdaad via het internet. Het is de bedoeling dat ze meehelpen bij het onderzoek naar online illegale wapen- of mensenhandel.
05/12 22u00  Operatie Pollino legt Europees netwerk ’Ndrangheta blootTijdens een internationale actie tegen de ’Ndrangheta verrichtte de politie woensdag vijf arrestaties in Nederland en tientallen in België, Duitsland en Italië. Twee Limburgse pizzeria’s bleken een ontmoetingsplaats.
05/12 21u45  Als we in de supermarkt betalen wat een ananas écht kost, dan is-ie een euro duurderLees meer >
05/12 21u45  #MeToo-angst onder bestuurders: nóg moeilijker voor vrouwen op Wall StreetDe #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.
05/12 21u30  #MeToo-angst onder topbestuurders maakt het voor vrouwen nóg moeilijker om carrière te maken in mannenbastion Wall StreetDe #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten.
05/12 21u15  De maffia lijkt ongedeerd - is die arrestatiegolf echt zo indrukwekkend?De Italiaanse maffia is als de Hydra van Lerna: voor elke afgehakte kop groeien er twee aan. Wat de huidige arrestatiegolf wel aantoont, is dat de politiediensten internationaal veel beter samenwerken. En dat is dus broodnodig.
05/12 21u15  ‘De onafhankelijkheid van rechters in Nederland staat onder druk’Nederland maakt zich terecht zorgen over de Poolse rechtsstaat en de kans op een eerlijk proces in dat land. Dat blijkt uit een brief van een Poolse rechter aan het Nederlandse Internationaal Rechtshulpcentrum (IRC), die de Volkskrant heeft ingezien. De brief kan gevolgen hebben voor de overlevering van verdachten aan Polen.
05/12 21u00  Mens met varkenshart is stapje dichterbij na succesvolle proef met apenDe eerste mens met een varkenshart is een stap dichterbij gekomen. Duitse wetenschappers zijn erin geslaagd bavianen meer dan een half jaar in leven te houden dankzij het geïmplanteerde hart van een varken. Een ‘mijlpaal op weg naar klinische toepassing’, aldus het team, al zitten er aan de ingreep nog veel haken en ogen.
05/12 21u00  Brussel vreest Russische inmenging verkiezingen en komt met strijdplan tegen nepnieuwsDe Europese verkiezingen zijn over zes maanden, maar Brussel wapent zich nu al tegen eventuele pogingen de verkiezingsstrijd met desinformatie te beïnvloeden. De Europese Commissie lanceerde woensdag een actieplan en wees Rusland aan als grootste dreiging.
05/12 21u00  Het door mannen overheerste Wall Street potdicht voor vrouwen door #MeTooDe #MeToo-beweging leidt op Wall Street tot onbedoelde gevolgen: mannelijke topbestuurders schuwen vrouwen alsof het melaatsen zijn, uit angst voor beschuldigingen van ongewenste intimiteiten. Niet meer dineren met vrouwelijke collega’s, niet met ze praten in een kamer zonder ramen en niet meer naast ze zitten in het vliegtuig, zijn enkele van de nieuwe gedragsregels in het financiële hart van de wereld. De #MeToo-angst onder bestuurders maakt het voor vrouwen alleen maar moeilijker om carrière te maken in het mannenbastion Wall Street.
05/12 20u45  Máxima neemt het met ‘sociale ananas’ op voor de kleine boerLees meer >
05/12 20u15  Interne mails bewijzen: Facebook ging lang door met doorsluizen gebruikersdataOok nadat Facebook naar buiten toe beterschap beloofde, zou het bedrijf gewoon zijn doorgegaan met het doorspelen van persoonlijke gegevens van zijn gebruikers aan andere bedrijven.
05/12 19u30  Zij was de laatste Nederlander die Sobibór kon navertellenSelma Engel-Wijnberg overleefde vernietigingskamp Sobibór en werd na de oorlog tot ‘ongewenste vreemdeling’ verklaard. Op excuses van de Nederlandse regering stelde ze in 2010 geen prijs meer.
05/12 19u30  Regering laten vallen of principes inslikken, een tussenweg is er niet meer voor de N-VADe val van de Belgische regering hangt de hele week al in de lucht. Maar net als bij een goede serie volgt aan het eind van elke dag een cliffhanger: heel misschien komt het nog goed, morgen praten we verder. De Vlaams-nationalistische regeringspartij N-VA lijkt zichzelf woensdag echter klem te hebben gezet door het spel nét iets te hard te spelen.
05/12 19u15  IJskap Groenland smelt ‘uitzonderlijk’ snelDe ijskap op Groenland is de laatste decennia meer gesmolten dan ooit in de afgelopen eeuwen. Dit verlies van ijs is niet toe te schrijven aan natuurlijke schommelingen in het klimaat, maar is het gevolg van door de mens teweeggebrachte klimaatverandering. Dat zegt Michiel van den Broeke, hoogleraar polaire meteorologie aan de Universiteit Utrecht.
05/12 17u15  Laatste Nederlandse Sobibór-overlevende sterft op 96-jarige leeftijdSelma Engel-Wijnberg, de laatste Nederlandse overlevende van het Duitse vernietigingskamp Sobibór, is gestorven. Dat meldt haar familie dinsdag aan de NOS. Wijnberg verbleef in 1943 zes maanden in het kamp, waar ze na een gevangenenopstand ontsnapte. Engel-Wijnberg was 96 jaar.
05/12 16u45  ‘Groenste kabinet ooit’ snakt naar applausmomentjeGoedemiddag,
05/12 16u45  Meer meldingen van geluidsoverlast van burenHet aantal meldingen van geluidsoverlast van buren - toch al ergernis nummer 1 onder Nederlanders - is in drie jaar tijd met 10 procent toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van de Volkskrant. Politie, gemeenten en woningcorporaties zitten met dit probleem in hun maag.
05/12 16u45  ‘Clash van wereldbeelden’ tijdens het debat over pact van Marrakech in de Tweede KamerNederland steunt het pact van Marrakech, maar in de Tweede Kamer blijkt bijna iedereen de VN-migratieafspraken anders te interpreteren. ‘Als u kritisch wilt lezen, lees dan goed kritisch.’
05/12 16u30  Turkse arrestatiebevelen voor medewerkers Saoedische kroonprins vanwege zaak-KhashoggiDe hoofdaanklager in Istanbul heeft arrestatiebevelen uitgevaardigd tegen twee hoge Saoedische functionarissen voor de moord op journalist Jamal Khashoggi. De twee zouden – mogelijk samen met anderen – de moord hebben beraamd. Khashoggi werd begin oktober omgebracht in het Saoedische consulaat in Istanbul.
05/12 16u30  Wat gebeurt er met een aangereden dier? Op pad met de boswachterDe Volkskrant reed een avond mee met een boswachter op piketdienst.
05/12 16u00  Eindelijk ook een biografie van deze premier: de man die de doorbraak van links nog even tegenhieldDoor steeds te verwijzen naar zijn identiteit als wetenschapper, maakte hij duidelijk dat hij heel goed buiten de politiek kon. Toch is Jelle Zijlstra politiek-bestuurlijk langer actief geweest dan bijvoorbeeld Joop den Uyl en droeg hij bij aan de modernisering van de Nederlandse economie. De Groningse historicus Jonne Harmsma scheef de biografie van een van de weinige premiers die er nog niet een had mogen ontvangen.
05/12 14u15  Internationale actie tegen Italiaanse maffiaclan, vijf aanhoudingen in NederlandPolitie en justitie hebben woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië een grootschalige actie gehouden tegen ‘Ndràngheta, een Italiaanse maffiaclan. In de vier landen werden negentig mensen aangehouden, waarvan vijf in Nederland. Bovendien namen de autoriteiten 2 miljoen euro, 140 kilo xtc-pillen en 3000 tot 4000 kilo cocaïne in beslag.
05/12 13u15  Internationale actie tegen maffiaclan; ook tientallen invallen in NederlandPolitie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.
05/12 13u00  Hoe veilig is Oss? Politie mag in probleemwijk nu iedereen fouilleren, aanhouden en werenDe gemeente Oss zal vanaf woensdag een deel van de Schadewijk tot veiligheidsrisicogebied maken. Dat schrijft burgemeester Wobine Buijs in een brief aan bewoners. Aanleiding zijn een recente steekpartij en brandstichting, die volgens de burgemeester hebben bijgedragen aan een gevoel van onveiligheid in de buurt.
05/12 13u00  Russische kruisraket lokt nieuwe crisis uit: het nucleaire spook steekt zijn lelijke kop weer opHet Westen en Rusland stevenen in grote vaart af op een nieuwe crisis over een oud onderwerp: kernwapens in Europa.
05/12 13u00  Hoe gevaarlijk is de ‘verboden’ Russische kruisraket SSC-8?Rusland heeft woensdag opnieuw ontkend dat het beschikt over een verboden kruisraket die Europese hoofdsteden kan wegvagen. De VS hebben Moskou zestig dagen de tijd gegeven om openheid van zaken te geven over de raket die een nucleaire lading kan hebben. Vier vragen over de geheimzinnige raket die bekendstaat bij de Navo onder de codenaam SSC-8.
05/12 11u45  Ook tientallen invallen in Nederland bij internationale actie tegen Italiaanse maffiaclanPolitie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.
05/12 10u15  Internationale actie tegen Italiaanse maffiaclan, politie doet ook tientallen invallen in NederlandPolitie en justitie zijn woensdagochtend in Nederland, België, Duitsland en Italië bezig met een grootschalige actie tegen de Italiaanse ‘Ndràngheta, een maffiaclan uit Calabrië. In de vier landen vinden momenteel arrestaties en inbeslagnames plaats. Het gaat om tientallen invallen in Nederland.
05/12 10u15  Voor Rotterdamse politie werkt geluidshinder als een alarmGeluidsoverlast is een veelkoppig ­fenomeen, blijkt uit een rondgang in Rotterdam met wijkagenten. Achter de slapeloze nachten van de buren gaan vaak andere problemen schuil. Maar eerst die lawaaiige quads.
05/12 08u45  Frankrijks gezicht van de gele hesjes ondervindt zelf dat de geest uit de fles is: ‘Niemand heeft nog grip op de gilets’De Bretonse Jacline Mouraud is een van de belangrijkste gezichten in Frankrijk van de beweging van de gele hesjes. Dinsdag kwam de regering de boze burgers tegemoet door de brandstoftaks te bevriezen. Mouraud moest het op de tv aanschouwen. Ze wordt bedreigd, door het radicale deel van de gele hesjes.
05/12 02u15  Voor de politie in Oude Westen werkt geluidshinder als een alarmGeluidsoverlast is een veelkoppig ­fenomeen, blijkt uit een rondgang in Rotterdam met wijkagenten. Achter de slapeloze nachten van de buren gaan vaak andere problemen schuil. Maar eerst die lawaaiige quads.
05/12 00u15  ‘Noodtoestand’ in Oss: politie mag iedereen in Schadewijk aanhouden, fouilleren en werenDe gemeente Oss zal vanaf woensdag een deel van de Schadewijk tot ‘veiligheidsrisicogebied’ maken. Dat schrijft burgemeester Wobine Buijs in een brief aan bewoners. Aanleiding zijn een recente steekpartij en brandstichting, die volgens de burgemeester hebben bijgedragen aan een gevoel van onveiligheid in de buurt.
04/12 23u45  Volgend jaar moet 5-minutenregistratie in zorg écht verleden tijd zijnIn 2019 moet het echt gebeuren: alle partijen in de zorg hebben beloofd om de 5-minutenregistratie dan af te schaffen. Het ministerie van Volksgezondheid en de Nederlandse Zorgautoriteit gaan verpleegkundigen helpen als de afschaffing niet goed verloopt.
04/12 23u30  Een handgranaat voor de deur, en wat er dan gebeurtAl ruim dertig keer werd er dit jaar ergens een handgranaat voor de deur gevonden, veel vaker dan voorheen. Hoe zo’n incident verloopt, aan de hand van een vondst in de Jan Evertsenstraat in Amsterdam.
04/12 23u30  ‘Noorden’ wint slag om eurozone – zuidelijke lidstaten houden uitzicht op ‘schokfonds’Eurolanden die in de toekomst een beroep doen op het Europees noodfonds, moeten aan schuldsanering doen en de hand voortaan beter op de knip houden. Die uitkomst wordt door de noordelijke lidstaten als de belangrijkste winst gezien van de strijd in Brussel in de nacht van maandag op dinsdag binnen de Eurogroep.
04/12 23u30  Renault begint met deeldienst voor elektrische auto's in AmsterdamRenault begint in januari een autodeeldienst in Amsterdam met tweehonderd elektrische auto’s. Als de service succesvol is, zullen andere steden in Nederland volgen, belooft Renault. Het initiatief past in een trend; het aantal deelauto’s in Nederland groeit snel, al zijn het vooral particulieren die hun auto in de aanbieding doen.
04/12 23u30  In Tadzjikistan zijn baarden verboden, maar een populaire voetballer weigerde zich te scherenEx-voetballer Parviz Tursunov werd het gezicht van onderdrukte moslims in Tadzjikistan. Hij werd uit zijn team gezet vanwege zijn baard. Het tekent de situatie in zijn land. ‘De drang om uiting te geven aan religie wordt nu alleen maar groter.’
04/12 23u15  Rekenkamer vernietigend over gang van zaken rond Utrechtse UithoflijnDe gemeente en de provincie Utrecht hebben slecht samengewerkt bij de aanleg van de zogeheten Uithoflijn, die mede daardoor ruim 100 miljoen euro meer gaat kosten. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de Randstedelijke Rekenkamer.
04/12 22u15  Belgische premier passeert coalitiepartner om VN-migratiepact: ‘Ik ga naar Marrakech’De Belgische premier Charles Michel wil het parlement laten beslissen over een splijtzwam binnen zijn regering: het VN-migratiepact. Met deze beslissing passeert hij coalitiepartner N-VA, waarvoor het pact onverteerbaar is. Het is nog onduidelijk of de N-VA de regering om deze reden zal laten vallen.
04/12 22u15  Gezicht van de gele hesjes: ‘Niemand heeft nog grip op de gilets’De Bretonse Jacline Mouraud is een van de belangrijkste gezichten in Frankrijk van de beweging van de gele hesjes. Dinsdag kwam de regering de boze burgers tegemoet door de brandstoftaks te bevriezen. Mouraud moest het op de tv aanschouwen. Ze wordt bedreigd, door het radicale deel van de gele hesjes.
04/12 22u15  De Brexit zou de curry redden, maar deze restauranthouders merken daar niets vanAl tijden kampen Britse curryrestaurants met een tekort aan goede koks. De Brexit zou het makkelijker maken om Aziatische chefs binnen te halen, maar voor­lopig komt daar niets van terecht. ‘Het waren allemaal leugens.’
04/12 22u15  Automobilist die doorreed na doodrijden 17-jarig meisje, vrijgelatenDe 37-jarige automobilist die zondag is aangehouden omdat hij doorreed na een dodelijke aanrijding, is dinsdag vrijgelaten. De Bosschenaar wordt verdacht van doorrijden na een ongeval, aldus het Openbaar Ministerie. Die verdenking is onvoldoende voor een voorlopige hechtenis. Nader onderzoek moet uitwijzen of sprake is van dood door schuld.
04/12 21u45  Republikeinse senatoren niet eens met Trump: Bin Salman zat achter moord op KhashoggiDe Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman is medeplichtig aan de moord op de dissidente journalist Jamal Khashoggi, eind oktober in het consulaat van Saoedi-Arabië in Istanbul. Dat concluderen vooraanstaande Republikeinse senatoren na een briefing van CIA-chef Gina Haspel aan een Senaatscommissie.
04/12 21u45  Milieuorganisaties dreigen met niet tekenen klimaatakkoordDe vier milieuorganisaties aan de klimaattafels dreigen het klimaatakkoord niet te tekenen. Volgens hen gaat het met de voorstellen die er nu liggen, nooit lukken om het kabinetsdoel te halen: een vermindering van de uitstoot van CO2 met 49 procent in 2030. ‘Als dit ’m wordt, zetten we onze handtekening niet’, zegt directeur Joris Thijssen van Greenpeace.
04/12 21u00  Luxemburg wil cannabis volledig legaliserenDe nieuwe regering van Luxemburg wil het recreatief gebruik van cannabis volledig gaan legaliseren. Dat hebben de partijen afgesproken in het regeerakkoord van het tweede kabinet van de liberaal Xavier Bettel. Ook de kweek en de verkoop van wiet wordt niet meer strafbaar gesteld. Luxemburg wordt daarmee het eerste Europese land dat cannabis volledig vrijgeeft.
04/12 21u00  Brussel dwarsboomt Lelystad, Baudet daagt kabinet uit en Hoekstra vergadert 18 uurGoedemiddag,
04/12 20u45  May begint Brexit-debat met nederlaag: parlement oordeelt dat de regering het Lagerhuis heeft ‘geminacht’Nog voor het officiële Brexitdebat van dinsdagavond had Theresa May haar eerste nederlaag te pakken. Een meerderheid van het Lagerhuis oordeelde dat de regering het parlement had ‘geminacht’ door het juridische advies over Brexit, tegen de belofte in, niet te openbaren. Het belooft weinig goeds voor de afloop van het debat.
04/12 20u15  May begint Brexit-debat met nederlaag: parlement oordeelt dat de regering het Lagerhuis heeft ‘geminacht’ door adviezen over Brexit niet te openbarenNog voor het officiële Brexitdebat van dinsdagavond had Theresa May haar eerste nederlaag te pakken. Een meerderheid van het Lagerhuis oordeelde dat de regering het parlement had ‘geminacht’ door het juridische advies over Brexit, tegen de belofte in, niet te openbaren. Het belooft weinig goeds voor de afloop van het debat.
04/12 20u00  Brussel legt bom onder opening Lelystad Airport in 2020De Europese Commissie zet een streep door de manier waarop minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur & Waterstaat) vluchten van Schiphol naar het nieuwe Lelystad Airport wil verplaatsen. Dat schrijft ze in een brief aan de Kamer. Daarmee legt Brussel een bom onder de opening van het vakantievliegveld in april 2020.
04/12 19u45  May begint Brexit-debat met nederlaag: meerderheid parlement ‘minacht’ regering vanwege breken belofteNog voor het officiële Brexitdebat van dinsdagavond had Theresa May haar eerste nederlaag te pakken. Een meerderheid van het Lagerhuis oordeelde dat de regering het parlement had ‘geminacht’ door het juridische advies over Brexit, tegen de belofte in, niet te openbaren. Het belooft weinig goeds voor de afloop van het debat.
04/12 19u45  Tsjechische premier raakte verzeild in een soap die zelfs Frank Underwood vergezocht zou vindenWaar hebben ze het over in Tjechië? Over ‘House of Czechs’ in Praag en over de vraag of de premier chantabel is, constateert onze Oost-Europa-correspondent Jenne Jan Holtland.
04/12 19u15  Buma: laat gele hesjes meepraten over klimaatbeleidDe ‘gele hesjes’ moeten invloed hebben op het klimaatbeleid. Dat vindt CDA-leider Sybrand Buma, die daarmee Franse toestanden in Nederland wil voorkomen.
04/12 18u45  Waarom de luchtvaart opnieuw buiten schot blijft op de klimaattopOok op de klimaattop in Katowice zullen geen dwingende afspraken worden gemaakt om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te beperken. Hoe kan het dat deze grote vervuiler bij alle internationale klimaatakkoorden altijd buiten schot blijft?
04/12 18u15  De zeespiegel stijgt, maar de Rijn staat droogIn Katowice wordt deze week de nieuwe klimaattop gehouden. Het water in de Rijn in Duitsland staat door klimaatverandering zo laag, dat de veerpont bij Niederheimbach al tijden niet kan varen.
04/12 17u30  Europese Commissie legt bom onder opening Lelystad Airport 2020Goedemiddag,
04/12 17u15  Europese Commissie legt bom onder Lelystad AirportGoedemiddag,
04/12 17u15  VoorpaginaLees meer >
04/12 15u15  Valse start dreigt voor May in groot Brexit-debat: twee hoofdrolspelers mogelijk geschorstPremier Theresa May dreigt een valse start te maken in het grote Brexitdebat dat vanmiddag begint: Lagerhuisleden nemen waarschijnlijk een motie aan waarin staat dat de regering het parlement heeft ‘geminacht’ door het juridische advies over haar akkoord met Brussel niet te publiceren. Als de motie wordt aangenomen, leidt dat mogelijk tot de schorsing van een of twee bewindslieden, die in dat geval niet kunnen meestemmen over cruciale beslissingen.
04/12 15u00  Onderzoek naar seksueel misbruik Afghaanse voetbalsters door bestuurders voetbalbondDe Afghaanse president Ashraf Ghani laat een onderzoek instellen naar seksueel misbruik en verkrachting van spelers van het Afghaanse vrouwenvoetbalteam. Ook de wereldvoetbalfederatie FIFA stelt een onderzoek in. Het misbruik zou zijn gepleegd door bestuurders en medewerkers van de Afghaanse voetbalbond AFF.
04/12 15u00  Waarom de luchtvaart opnieuw buiten schot blijft op de klimaattop in KatowiceOok op de klimaattop in Katowice zullen geen dwingende afspraken worden gemaakt om de CO2-uitstoot van de luchtvaart te beperken. Hoe kan het dat deze grote vervuiler bij alle internationale klimaatakkoorden altijd buiten schot blijft?
04/12 13u15  Franse regering stelt accijnsverhoging uit in reactie op protest van gele hesjesDe accijnsverhoging op brandstof in Frankrijk is zes maanden uitgesteld. Ook de prijs van gas en elektriciteit wordt ‘gedurende de winter’ niet verhoogd. Dit heeft de Franse premier Édouard Philippe dinsdag aangekondigd in een poging een einde te maken aan de felle protesten van de gele hesjesbeweging.
04/12 11u45  Frankrijk komt gele hesjes tegemoet: mogelijk uitstel accijnsverhogingDe Franse premier Édouard Philippe gaat later vandaag aankondigen dat de accijnsverhoging op diesel en benzine voorlopig van de baan is. Hiermee zou de Franse regering het uit de hand gelopen protest van beweging van de gele hesjes de kop in willen drukken, zo melden Franse media dinsdagmorgen.
04/12 11u45  Euro-akkoord succes voor Nederland: verplichte schuldsanering, gewraakt schokfonds ‘van tafel’Na een nachtelijke marathonvergadering van 18 uur bereikten de Europese ministers van Financiën vanmorgen vroeg een akkoord over verdere integratie van de eurolanden. De afspraken omvatten de Nederlandse wens over verplichte sanering van de staatsschuld als een land geld leent van het Europees noodfonds. De Franse ambitie voor een speciaal schokfonds voor eurolanden met financieel-economische problemen, wordt nauwelijks gehonoreerd.
04/12 11u30  Frankrijk komt gele hesjes tegemoet: accijnsverhoging voorlopig van de baanDe Franse premier Édouard Philippe gaat later vandaag aankondigen dat de accijnsverhoging op diesel en benzine voorlopig van de baan is. Hiermee zou de Franse regering het uit de hand gelopen protest van beweging van de gele hesjes de kop in willen drukken, zo melden Franse media dinsdagmorgen.
04/12 11u30  Minder Nederlanders verwachten later een beroep te kunnen doen op hun eigen netwerkHulpbehoevenden moeten vaker hun familie, vrienden en buren inschakelen, vindt de overheid. Maar de maatschappij beweegt zich juist een andere kant op: steeds meer Nederlanders verwachten in de toekomst geen beroep te kunnen doen op een eigen netwerk als zij hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld het huishouden, de administratie of vervoer.
04/12 09u15  Zoon Trump valt echtgenoot van Trump-adviseur persoonlijk aan na kritiek op presidentZelfs serieuze inhoudelijke critici van het Witte Huis kunnen niet ontsnappen aan het soapachtige karakter van het Trump-presidentschap. Maandag werd de jurist George Conway door Trumps zoon Eric persoonlijk aangevallen. Dat gebeurde nadat Conway zijn eigen echtgenote, Trump-adviseur Kellyanne, was afgevallen door de president, haar baas dus, te beschuldigen van het blokkeren van de rechtsgang.
04/12 09u15  Na Weinstein en Cosby kan ook Trumps buurman Jeffrey Epstein niet meer rekenen op clementieDe meisjes zijn inmiddels vrouwen, maar hebben nog altijd hun verhaal over Jeffrey Epstein niet kunnen vertellen aan een rechter. Met de rechtszaak die dinsdag begint kan daar verandering in komen.
04/12 08u45  Opec staat voor grote verandering nu Qatar eruit stapt - Gaat de VS proberen het oliekartel te verbieden?Oliekartel Opec vergadert vanaf donderdag in Wenen over een mogelijke verlaging van de olieproductie, in een vertwijfelde poging de val van de olieprijs tot staan te brengen. Maar inmiddels wordt het ooit zo machtige oliekartel van tenminste drie kanten belaagd.
04/12 00u45  Steeds minder Nederlanders verwachten later een beroep te kunnen doen op eigen netwerkHulpbehoevenden moeten vaker hun familie, vrienden en buren inschakelen, vindt de overheid. Maar de maatschappij beweegt zich juist een andere kant op: steeds meer Nederlanders verwachten in de toekomst geen beroep te kunnen doen op een eigen netwerk als zij hulp nodig hebben bij bijvoorbeeld het huishouden, de administratie of vervoer.
03/12 23u15  Diensthond Sully staat overleden president Bush tot in de allerlaatste momenten bijHij deed de deur voor hem open, haalde de telefoon op als die rinkelde. Sully H.W. Bush, de trouwe viervoeter van de vrijdag overleden George H.W. Bush, staat hem tot in de allerlaatste momenten bij. Vandaag reist hij samen met het lichaam van zijn voormalige baas in het presidentiële vliegtuig Air Force 1 van Texas mee naar Washington, D.C. Het toestel draagt tijdelijk de naam ‘Special Air Mission 41’, ter ere van de 41ste president van Amerika.
03/12 22u15  OM pleit voor opheffing briefgeheim op pakketten om drugs op te sporenJustitie wil in de strijd tegen de drugshandel verdachte pakketten meteen kunnen openen. Het briefgeheim op postpakketten moet daarom worden afgeschaft. Hiervoor pleit het Openbaar Ministerie (OM) maandag in Nieuwsuur.
03/12 21u15  Kamer vraagt om steun voor lokale omroepen, minister Slob doet een handreikingMinister van Media belooft onderzoek nieuwe subsidieregeling voor lokale omroepen, maar het wordt ‘heel lastig’ extra geld te vinden in de begroting voor 2019.
03/12 21u00  Hoe de Navo kan reageren op de Russische acties tegen Oekraïense schepenDe Navo broedt dinsdag op een antwoord nu de Russen drie Oekraïense schepen hebben beschoten. Weer is sprake van spanningen op de Krim. Wat te doen? Het Westen is verdeeld. En dat is hoe Poetin het graag ziet.
03/12 20u45  De kunst van het tijdig afscheid nemen is moeilijk onder de knie te krijgenTot zijn stomme verbazing hoorde Philip Freriks zondag tijdens de uitzending van het radioprogramma OVT dat hij zojuist zijn laatste column had voorgelezen. De kunst van het tijdig afscheid nemen is moeilijk onder de knie te krijgen. Er zijn voorbeelden te over.
03/12 20u45  Vikter Orbán krijgt zijn zin: door Soros opgerichte universiteit gedwongen te sluiten in BoedapestDe Hongaarse premier Viktor Orbán krijgt zijn zin: de prestigieuze Centraal Europese Universiteit (CEU) sluit haar deuren in Boedapest. Per 1 september volgend jaar verhuist de universiteit naar de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Nieuwe studenten kunnen daar terecht, ouderejaars kunnen hun studie afmaken op de oude locatie. Het is voor het eerst in decennia dat een Europese universiteit zich gedwongen ziet een vestiging te sluiten op politieke gronden.
03/12 20u30  Een groene waterkant aan Waal en Rijn: Arnhem en Nijmegen nemen hun rivierkades onder handenArnhem heeft de Rijnkade, Nijmegen de Waalkade. In beide steden krijgen de kades een nieuw, groener gezicht. ‘Je moet hier van de ­rivier kunnen genieten terwijl je tussen de middag een boterhammetje eet.’
03/12 17u45  Verkeersborden zijn niet alleen verwarrend, ze veroorzaken ook gevaarVan de drie miljoen waarschuwings- en gebodsborden zijn er zeshonderdduizend overbodig, schatten drie grote verkeersorganisaties in. Die bordenchaos leidt weggebruikers af van het verkeer, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.
03/12 17u45  Krijgt Macron na de rellen in Parijs de geest weer in de fles?Nadat het gele-hesjesprotest in Parijs zaterdag uitliep op grootschalige vernielingen, plunderingen en brandstichting, vraagt Frankrijk zich af hoe de demonstratie zo heeft kunnen escaleren. De druk op president Macron neemt toe. Krijgt de regering de geest weer in de fles?
03/12 15u30  Museumplein zonder I amsterdam? Dan maar ‘gewoon’ op de fotoDe rood-witte I amsterdam-letters zijn vanochtend vroeg van het Museumplein gehaald, op initiatief van GroenLinks. Een symbolische daad tegen massatoerisme, of gaat het om de ‘i’ van individualisme?
03/12 14u30  Deze borden zijn niet alleen verwarrend, ze veroorzaken ook gevaarVan de drie miljoen waarschuwings- en gebodsborden zijn er zeshonderdduizend overbodig, schatten drie grote verkeersorganisaties in. Die bordenchaos leidt weggebruikers af van het verkeer, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan.
03/12 13u15  Rechtbank: Ratelband is en blijft 69Positiviteitsgoeroe Emile Ratelband is en blijft 69 jaar. Hij mag zijn leeftijd niet twintig jaar omlaag brengen bij de burgerlijke stand, zo heeft de rechtbank in Arnhem maandag besloten. De wet geeft hiervoor geen ruimte, blijkt uit het vonnis.
03/12 13u15  Straten verloederen door ruzie en onverschilligheid binnen kleine vve’sProblemen met vooral kleine verenigingen van eigenaren (vve’s) leiden tot verloedering van panden en straten. Veel vve’s zijn niet meer actief door ruzie tussen eigenaren of inactiviteit van een van de deelnemers. Daardoor blijft onderhoud van huizen achterwege. De regelgeving voor vve’s behoeft dan ook dringend groot onderhoud.
03/12 13u15  Terugtrekking van Qatar uit oliekartel Opec ‘staat los van conflict met buurlanden’Qatar trekt zich per 1 januari terug uit de Opec, de Organisatie van Olie-Exporterende Landen. Daarmee is het land vanaf 2019 niet meer gebonden aan de productieafspraken die door de OPEC worden gemaakt, zo liet de energieminister van het land maandag weten tijdens een persconferentie.
03/12 04u00  Aantal vermisten na bosbranden Californië gedaald van 1.200 tot 25Het aantal mensen dat na de verwoestende bosbranden in Californië als vermist was opgegeven, is gedaald tot 25. Ongeveer twee weken geleden stonden er nog 1.200 namen op een lijst met vermisten.
03/12 02u15  Extreem-rechts van 0 naar 12 zetels bij regionale verkiezingen AndalusiëBij verkiezingen in de Zuid-Spaanse regio Andalusië heeft de extreem-rechtse partij Vox een flinke overwinning behaald. De in 2013 opgerichte partij behaalde vanuit het niets 12 van de 109 zetels in het regionale parlement.
02/12 23u30  Zacht en wisselvallig met veel windTijdens de werkweek heerst er een stevige doorstroming boven de ­Atlantische Oceaan. De ene depressie na de andere trekt over onze omgeving. Dit levert de nodige bewolking en regen op, soms ook veel wind. Tussen de depressies door is het vaak veel rustiger weer.
02/12 22u15  Wel een tiny house, maar geen chalet: waarom mogen vakantieparken geen oplossing zijn?De provincie Gelderland bestrijdt waar ze kan het permanent bewonen van vakantieparken. Dat steekt chaletbewoner en voormalig gemeenteambtenaar Eric Höfkes, want de overheid hield eveneens jarenlang nieuwbouw tegen vanwege ‘de krimp’ in het gebied. ‘Geen huizen bouwen en stoer het bewonen van chalets verbieden. Waarom mogen vakantieparken geen oplossing zijn?’
02/12 22u15  Rabobank schrijft bij onbekend aantal klanten hypotheek twee keer afRabobank heeft bij een onbekend aantal klanten de hypotheek in december twee keer afgeschreven. Rekeninghouders van de bank kwamen hierdoor rood te staan en konden geen geld meer opnemen als zij door de foute transactie over hun limiet zijn gegaan.
02/12 21u30  ‘Ik doe zelf mee aan de homograppen. Je móét wel’Hoe vergaat het mensen toen en nu om uit de kast te komen? We spraken keeper Leon Houtzager, de 86-jarige Gerda Tolk en de 18-jarige Costas Vermeer over hun ervaringen.
02/12 20u45  Het gaat goed met de homo-emancipatie; ‘voetbal laatste bastion’De zichtbaarheid van homo’s is toegenomen, en daardoor ook de weerstand die ze oproepen, zeggen veteranen uit de homobeweging. ‘Maar het mannenvoetbal is het laatste bastion van homovijandigheid.’
02/12 20u30  ‘Gele hesjes’ protesteren in Den Haag en Nijmegen: ‘Klaar is klaar, genoeg is genoeg’In navolging van het protest in Frankrijk en België zijn zaterdag op meerdere plaatsen in Nederland betogers in felgele hesjes de straat opgegaan om te demonstreren tegen een regering die zich volgens hen onvoldoende bekommert om hun situatie. De politie verrichtte enkele arrestaties, in Den Haag en Maastricht.
02/12 18u30  Venetië weet hoe je klimaatverandering níet moet aanpakkenMaandag begint in Katowice de nieuwe klimaattop. Venetië, een van de steden die getroffen worden het veranderende klimaat, is de strijd tegen de stijgende zeespiegel aan het verliezen. De stormvloedkering die de stad tegen het water moet beschermen, staat symbool voor hoe klimaatverandering vooral niet moet worden aangepakt.
02/12 18u30  Sherina doet mee aan een schoonheidswedstrijd voor hiv-jongeren: ‘Nu kan ik ook voorlichting gaan geven’De Oegandese Sherina is 18 jaar en slikt al sinds haar 5de hiv-remmers. Ze raakte geïnfecteerd via haar moeder. Nu doet ze mee aan de jaarlijkse schoonheidswedstrijd voor jongeren met hiv.
02/12 15u30  VS en China sluiten wapenstilstand in handelsoorlog en gaan onderhandelenNiet de oorlog is gestopt, maar de verdere escalatie van de oorlog. De VS en China draaien de dit jaar ingevoerde importheffingen niet terug, maar hebben afgesproken dat ze de heffingen niet verder zullen uitbreiden. In deze wapenstilstand zal gewoon verder worden geschoten, maar zullen voorlopig geen zwaardere wapens worden ingezet. In die tijd zullen nieuwe vredesonderhandelingen worden gehouden.
02/12 15u15  Politie Israël wil dat premier Netanyahu wordt vervolgd wegens corruptieDe Israëlische politie adviseert vervolging in te stellen tegen premier Benjamin Netanyahu. Hij wordt verdacht van corruptie in een zaak rond telecombedrijf Bezeq. Netanyahu ontkent de beschuldigingen.
02/12 13u45  Bush vertegenwoordigde een vriendelijker politiek tijdperk, maar legde ook de basis voor TrumpIn de Verenigde Staten heeft de dood van oud-president George H. W. Bush tot weemoedige in-memoriams geleid, maar ook tot felle kritische reacties daarop. In de postume portretten in de grote kranten wordt hij vooral gezien als de laatste vertegenwoordiger van een vriendelijker politiek tijdperk, maar in de meer contraire media worden vooral de cynische kanten van zijn politieke carrière belicht.
02/12 13u30  Philip Freriks wist niets van zijn vertrek bij OVTEen columnist wiens afscheid buiten zijn medeweten live op de radio wordt aangekondigd. Zondagochtend, even over half elf, overkwam het Philip Freriks (74), langjarig columnist van het geschiedenisprogramma OVT. Hij las, op de gedragen wijze die bij hem en bij het onderwerp past, een column over zijn familie van spoorwegemployees die ook tijdens de Duitse bezetting ‘de stampende stoomlocomotieven’ op schema lieten rijden, waardoor zij – zonder het te willen – onderdeel werden van de Jodenvervolging.
02/12 12u45  Columnist Philip Freriks live ‘ontslagen’ tijdens radio-uitzending OVTTot zijn eigen ontsteltenis en die van veel luisteraars is Philip Freriks, columnist bij het radioprogramma over geschiedenis OVT, zondagmorgen tijdens de uitzending ‘ontslagen’. Freriks las zijn column voor en werd daarna door de presentatoren bedankt voor bewezen diensten. Het pijnlijke was echter dat Freriks zelf van niets leek te weten. Hij beende boos de studio uit.
02/12 10u45  Trump en Xi zien voorlopig af van nieuwe invoerheffingenDe Chinese president Xi Jinping en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Donald Trump hebben zaterdagavond in Buenos Aires afgesproken om voorlopig geen nieuwe invoerheffingen meer in te voeren. Tijdens een diner op de G20-top in de Argentijnse hoofdstad kwamen de regeringsleiders een staakt-het-vuren van 90 dagen overeen. In die periode willen zij de handelsbesprekingen hervatten.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

13x Trump meldt vertrek van Witte Huis-stafchef John Kelly09/12 06u30 - de Volkskrant: John Kelly, de stafchef van het Witte Huis, stapt voor eind van het jaar op. Volgens persbureau Bloomberg heeft president Trump dat gezegd, overigens zonder de naam van een opvolger te noemen.
11x Zeker 100 gewonden bij botsingen tussen politie en betogers in Parijs09/12 06u45 - de Volkskrant: Bij nieuwe demonstraties van de ‘gilets jaunes’ (gele hesjes) in Parijs is het weer tot plunderingen en confrontaties met de politie gekomen. Net als bij eerdere betogingen werden ook nu auto’s in brand gestoken en winkels beroofd. Demonstranten wierpen her en der barricades op. Bij confrontaties tussen de betogers en de ordetroepen zijn in Parijs zeker honderd gewonden gevallen.
11x Gevreesde veldslag in Parijs blijft uit, wel meer dan honderd gewonden en 551 arrestaties09/12 06u45 - de Volkskrant: Door de inzet van een enorme politiemacht en tientallen traangasgranaten wist de Franse regering de schade in Parijs beperkt te houden. Maar de gele hesjes laten zich niet ontmoedigen: zaterdag waren er in heel Frankrijk 125 duizend op de been.
11x Klimaatakkoord kan Rutte III maken of breken09/12 06u45 - de Volkskrant: De spanning rond het klimaatakkoord loopt op. Milieuclubs dreigen weg te lopen, de industrie verzet zich tegen heffingen, op het Binnenhof sluimert de angst voor een kiezersopstand en de vier coalitiepartijen drukken tegelijkertijd het rem- en gaspedaal in. Iedereen weet: het klimaatbeleid kan dit kabinet maken of breken.
8x Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over eisen gele hesjes09/12 19u00 - de Volkskrant: De Franse president Macron zal begin komende week het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
7x Agent gewond bij schietpartij in Winterswijk09/12 08u45 - de Volkskrant: In Winterswijk is een agent bij een schietpartij gewond geraakt. Dat gebeurde toen de politie poolshoogte kwam nemen bij een vernieling aan een woning aan de Keizersdwarsweg. Vijf verdachten zijn aangehouden. Twee van hen waren gewond.
7x Belgisch kabinet gaat door zonder Vlaamse nationalisten09/12 11u30 - de Volkskrant: De Belgische regering is zaterdagavond net niet gevallen over het VN-migratiepact dat maandag in de Marokkaanse stad Marrakech wordt ondertekend door wereldleiders. Premier Charles Michel vertrekt vooralsnog ‘gewoon’ naar Marrakech om het pact te ondertekenen en voelt zich daarin gesteund door tweederde van het parlement.
5x Macron gaat praten met vakbonden en werkgevers over toezeggingen gele hesjes09/12 17u45 - de Volkskrant: De Franse president Macron zal begin komende week het woord richten tot de Fransen. Ook gaat hij praten met de vakbonden en werkgevers. Verwacht wordt dat hij nieuwe handreikingen zal doen aan de gele hesjes, maar het is de vraag of Macron de volkswoede daarmee weet in te dammen. Een steeds groter deel van de demonstranten eist dat de president opstapt.
5x Het liefdeloze huwelijk tussen de N-VA en Michel bleek niet bestand tegen ‘Marrakech’09/12 17u45 - de Volkskrant: Het huwelijk had al veel turbulentie overleefd, maar ondanks allerlei pogingen om nog nader tot elkaar te komen, is de scheiding nu toch een feit. De Vlaams-nationalistische N-VA heeft de Belgische regering dit weekeinde verlaten. Premier Charles Michel gaat verder met een minderheidskabinet.
4x Timmermans wordt met luid gejuich ontvangen, maar hem wacht een lastige taak09/12 09u45 - de Volkskrant: Bij zijn eerste optreden als spitzenkandidat van de sociaaldemocraten klappen de partijleden de handen rood voor Frans Timmermans. Maar het zal zelfs voor Timmermans lastig worden om het doorgeslagen pessimisme uit de partij te kloppen.

Statistieken

Artikels:
34328
Gelezen:
28400
Aantal lezers nu:
3


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven