vrijdag 20 september 2019, week 38


U bent nu hier: Meer nieuws van de Volkskrant

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u00
 

de Volkskrant

Verbergen Tonen
20/09 19u45  Waar zit de meeste olie wereldwijd? Lees meer >
20/09 19u00  Nederlandse banken dreigen wet te overtreden uit angst voor Amerikaanse sancties Nederlandse banken zijn van plan de wet te overtreden omdat ze van ongeveer duizend Nederlanders met een Amerikaanse nationaliteit de bankrekening dreigen te sluiten. Met het sluiten van de rekeningen willen banken Amerikaanse sancties voorkomen.
20/09 18u30  De medische wereld heeft een witte blik (en dat is een probleem voor etnische minderheden) Alle patiënten zouden gelijke kansen op goede gezondheidszorg moeten hebben, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Vooroordelen, blinde vlekken en angst voor ‘etnisch profileren’ maken dat bepaalde bevolkingsgroepen worden achtergesteld. Meer oog voor diversiteit kan helpen ziekten te voorkomen, zeggen experts, maar stigmatisering ligt op de loer.11 
20/09 18u15  Hoe Greta Thunberg kon uitgroeien van schuwe 15-jarige tot mediagenieke Cassandra met ‘superpower’ Vrijdag staken en demonstreren wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat. De basis voor deze klimaatstaking werd een jaar geleden gelegd door de Zweedse tiener Greta Thunberg. Wat maakt haar zo succesvol? Een verklaring in vijf archetypen.
20/09 18u15  Huiszoeking bij beoogd KPN-topvrouw Dominique Leroy Het is pijnlijk voor het Belgische telecombedrijf Proximus waar ze opstapt. Maar het is misschien nog pijnlijker voor het Nederlandse KPN, waar Dominique Leroy op 1 december de nieuwe topvrouw moet worden. De Belgische justitie heeft huiszoekingen gedaan bij haar, zowel op kantoor als bij haar thuis.
20/09 18u15  Trump valt voor het eerst klokkenluider aan die hem in het nauw heeft gebracht President Trump heeft voor het eerst de klokkenluider van de inlichtingendiensten aangevallen die alarm heeft geslagen over een gesprek van Trump met een regeringsleider. De president noemde de functionaris vrijdag ‘zeer partijdig’. Hij ontkende dat hij ‘alarmerende’ toezeggingen had gedaan in het telefoontje.
20/09 18u15  Hoge Raad stelt politie aansprakelijk voor schietpartij Alphen aan den Rijn De politie is aansprakelijk voor de schade in winkelcentrum De Ridderhof in Alphen aan den Rijn na de schietpartij in 2011, waarbij zes doden en zestien gewonden vielen. Schutter Tristan van der V. had geen wapenvergunning mogen krijgen vanwege zijn psychische problemen.
20/09 18u15  Na storing dreigt nu ook staking bij kerosinedistributeur Schiphol Naast de lopende conflicten met het grondpersoneel, de cateringmedewerkers, het cabinepersoneel en de piloten, dient zich een vijfde front aan van arbeidsonrust bij KLM. Vakbond FNV dreigt het werk neer te leggen bij Aircraft Fuel Supply (AFS), de hofleverancier van brandstof op Schiphol.
20/09 18u15  Enorme brand op bedrijventerrein Tilburg onder controle De grote brand op een industrieterrein in Tilburg is onder controle. Halverwege de ochtend gaf de brandweer, die massaal was uitgerukt om het vuur te bestrijden, het sein brand meester. De brandweer verwacht nog wel lang bezig te zijn met nablussen.
20/09 18u15  Geheimzinnige klachten diplomaten Cuba vermoedelijk door gif tegen zikamug De mysterieuze symptomen bij Amerikaanse en Canadese diplomaten in de Cubaanse hoofdstad Havana worden vermoedelijk veroorzaakt door neurotoxische stoffen in pesticiden. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek waarover de Canadese publieke omroep Radio-Canada bericht.
20/09 15u15  SER dringt aan op verplichtend vrouwenquotum voor topfuncties bedrijfsleven Het kabinet moet met ingang van 2020 een verplichtend ‘ingroeiquotum’ invoeren voor meer topvrouwen bij beursgenoteerde bedrijven. Als de raad van commissarissen van een bedrijf nog niet uit minimaal 30 procent vrouwen bestaat, mag er geen man benoemd worden. Zo’n benoeming wordt dan nietig verklaard: de vacature blijft open tot er een vrouwelijke commissaris is gevonden.
20/09 13u45  Een jaar na het ongeval met de Stint: ‘Bij kinderen kunnen verdriet en vrolijkheid tegelijk bestaan’ Bij het ongeluk met de Stint in Oss kwamen vorig jaar vier kinderen van basisschool de Korenaer om het leven. Hoe gaat een school om met zo’n drama? Wat doe je met de tafel van een overleden kind? En wanneer ga je weer verder met werkwoordspelling?
20/09 12u15  Brexit komt eraan, VS trekken zich terug; Frankrijk zoekt nieuwe militaire vrienden De Brexit komt eraan, de VS trekken zich terug en de Europese Unie ontwikkelt zich te traag. Daarom zoekt Frankrijk met andere landen manieren om Europa toch in beweging te krijgen bij een volgende crisis. Twaalf Europese landen komen vrijdag in Hilversum bijeen in een poging de Europese defensiesamenwerking uit het slop te trekken.
20/09 12u00  Oud-premier Major noemt zittend premier Johnson een ‘onbetrouwbare makelaar’ Een oud-premier die het het hooggerechtshof verzoekt om het optreden van de huidige premier, een partijgenoot nota bene, te vergelijken met dat van een onbetrouwbare makelaar. Sinds het begin van de Brexitsaga hebben de Britten langzaam het vermogen verloren ergens verbaasd van te staan, maar de interventie van John Major donderdag bij het jongste Brexitproces was op zijn minst opmerkelijk. Volgens Sir John heeft Boris Johnson gelogen bij het tijdelijk schorsen van het Lagerhuis.
20/09 12u00  Met verkiezingen voor de deur, brengt blackface-video Trudeau verder in problemen De Canadese premier Trudeau moet vlak voor de verkiezingen diep door het stof na het opduiken van een blackface-video. Daarop is hij volledig zwart geschminkt te zien. Eerder deze week doken ook al twee blackface-foto’s van hem op.
Laatste update: vandaag om 19u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/09 10u00  Een Australische vrouw beweert 2500 persoonlijkheden te hebben, kan dat wel?Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: een Australische vrouw heeft 2.500 persoonlijkheden.
20/09 09u30  Eveline Zwikker staat voor de keuze: haar bankrekening of haar staatsburgerschapDe Amerikaans-Nederlandse Eveline Zwikker dreigt op 1 oktober haar Nederlandse bankrekening bij ASN kwijt te raken, tenzij ze belastingaangifte doet in de VS. Noodgedwongen kiest ze er nu maar voor haar staatsburgerschap op te geven.
20/09 09u30  Hoeder van het functionele ontwerp en een onverzettelijke rechtleggerZijn letters, postzegels en affiches werden verfoeid en aanbeden en Wim Crouwel werd in zijn eentje verantwoordelijk gehouden voor de ‘Nieuwe Lelijkheid’ van de grafische vormgeving in de jaren zestig en zeventig. Maar ‘Mister Gridnik’ hield voet bij stuk en zijn moderniteit wankelde nooit onder de tijdgeest.
20/09 09u15  Russische politie maakt einde aan voettocht van sjamaan die Poetin uit Kremlin wilde verdrijvenDe Russische politie heeft een sjamaan uit Siberië aangehouden die bezig was met een 8.000 kilometer lange voettocht vanuit Jakoetië naar Moskou om ‘president Poetin uit het Kremlin te verdrijven’. De tocht van Aleksandr Gabysjev, die de afgelopen maanden al zo’n 3.000 kilometer had afgelegd, trok steeds meer aandacht op de Russische sociale media.
20/09 09u15  Frankrijk zoekt nieuwe militaire vrienden in Europa om sneller op te treden in noodsituatiesDe Brexit komt eraan, de VS trekken zich terug en de Europese Unie ontwikkelt zich te traag. Daarom zoekt Frankrijk met andere landen manieren om Europa toch in beweging te krijgen bij een volgende crisis. Twaalf Europese landen komen vrijdag in Hilversum bijeen in een poging de Europese defensiesamenwerking uit het slop te trekken.
20/09 07u30  Cuba boos op VS na uitwijzing VN-diplomatenDe Verenigde Staten zetten twee Cubaanse diplomaten bij de Verenigde Naties het land uit omdat ze de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. Dat heeft woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Morgan Ortagus gemeld. De beslissing komt kort voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag. Cuba noemt de uitwijzing ‘onverdedigbaar’.
20/09 06u45  Hoffelijke oppositie krijgt weinig los bij Rutte; Asscher hekelt afwijzende houding van de premierHoewel de oppositie zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen woensdag en donderdag van haar mildste kant liet zien, was premier Mark Rutte niet erg toeschietelijk om zijn beleid aan te passen. De premier bleek slechts tot enkele kleine toezeggingen bereid, onder andere voor primair onderwijs en de jeugdzorg.
20/09 06u45  Trudeau biedt excuses aan voor ‘brownface’ op oude feestfotoOp een foto uit 2001 is de Canadese premier Justin Trudeau, toen nog een 29-jarige docent, te zien terwijl hij met een bruingeschminkt gezicht poseert. Trudeau heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het dragen van ‘brownface’.10 
20/09 06u30  Amerikaanse vogelstand in vijftig jaar dramatisch achteruitgegaanIn Noord-Amerika zijn in een halve eeuw tijd drie miljard vogels verdwenen. De afname is vooral zichtbaar bij veelvoorkomende soorten als de mus en de lijster. Wetenschappers waarschuwen, want ook in Europa en Afrika daalt de vogelstand snel.11 
20/09 06u30  Verdreven Tunesische dictator Ben Ali overleden in zijn ballingsoord Saoedi-ArabiëDe voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali (83), die in 2011 na een volksopstand uit zijn land vluchtte, is donderdag in Saoedi-Arabië overleden. De opstand tegen de ex-president vormde het begin van de Arabische Lente. Anders dan in andere Arabische landen leverde de opstand in Tunesië een levendige democratie op, maar economisch gaat het slecht.11 
20/09 06u15  Miep (95) wachtte maandenlang op haar vader. ‘Hij komt wel thuis’, bleef ze zeggenLees meer >10 
19/09 23u30  Ruttes negende: staat hier een compleet andere premier dan bij zijn debuut in 2011?Mark Rutte gaat zijn tiende jaar als minister-president in en daar zal dit jaar nog vaak aan gerefereerd worden. Zijn opponenten konden hem al die jaren uitgebreid bestuderen. De vraag van deze tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB): helpt dat?
19/09 23u30  Eerste gedachte bij veel advocaten na de moord: ik stop met dit vak. Tweede gedachte: nee, juist nietGeweld en bedreigingen zijn geen unicum in de advocatuur. Maar de moord op Derk Wiersum hakt er diep in. ‘Advocaten, officieren, rechters: ze gaan allemaal minder onbevangen te werk dan tot voor kort.’
19/09 23u00  Asscher pakt debatprijs en Wilders zegt vertrouwen op: lees hier het liveblog terugNadat de coalitie en oppositie gisteren hun zegje over de regeringsbegroting van dit jaar hebben kunnen doen, is het vandaag de beurt aan Mark Rutte. Tijdens de tweede dag van de Algemene Politieke Beschouwingen zal hij namens het kabinet reageren. Volg het hier live.
19/09 22u45  Heeft justitie de dreiging voor advocaat Derk Wiersum onderschat?Advocaat Derk Wiersum, die werd vermoord terwijl hij kroongetuige Nabil B. bijstond in het proces Marengo, werd nauwelijks beveiligd. Het Openbaar Ministerie hield geen rekening met een liquidatie, zegt hoofdofficier Fred Westerbeke. Is het OM naïef?
19/09 21u15  De gaskraan gaat dicht, maar het getouwtrek en het wantrouwen zijn nog niet voorbij‘Toen ik het dossier gisteren las, dacht ik: u was er samen bijna uit! Waar is het toch misgegaan?’ Het is een pijnlijke overpeinzing van de kortgedingrechter donderdagochtend in de rechtbank in Assen. De spoedprocedure van het echtpaar Voshart versus de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) blijkt het drama van de gaswinning in het klein.
19/09 21u15  Verfilmd Zuid-Koreaans moordmysterie na 30 jaar opgelost door nieuwe dna-techniekenHet mysterie van een van de succesvolste Zuid-Koreaanse films aller tijden én de beruchtste seriemoordzaak van het land is eindelijk opgelost. De politie zegt te weten wie de ‘wurger van Hwaseong’ is, die tussen 1986 en 1991 negen vrouwen zou hebben verkracht en vermoord.
19/09 20u15  Netanyahu verliest: wie durft hem nu uit de partij te zetten?Hij piekert er niet over om op te stappen, maar het is de vraag of de Israëlische premier Netanyahu met de uitslag van de parlementsverkiezingen van zondag aan de macht blijft. ‘Veel mensen zijn hun messen aan het slijpen.’
19/09 19u30  Amerikaanse marine: UFO-video’s zijn echt (maar het zijn waarschijnlijk geen aliens)Ja, de video’s zijn echt. Nee, het zijn waarschijnlijk geen aliens. Die conclusie trekken Amerikaanse media nadat deze week drie opmerkelijke UFO-opnamen opnieuw in opspraak waren geraakt.
19/09 18u30  Leven als kroongetuige tegen de maffia: ‘Ik heb een hoge prijs betaald en die betaal ik nog steeds’Kroongetuige in het Marengo-proces Nabil B. leeft in constante angst op vergelding – zijn broer en advocaat werden al gedood. Hoe is zo'n bestaan? In 2016 spraken we met Giuseppe Carini, die getuigde tegen de maffia. Lees het interview hieronder terug.
19/09 17u30  Onderzoeker islamitisch onderwijs: ‘Ik denk nog steeds dat deze scholen bijdragen aan integratie’De recente commotie over een lesboek voor islamitische basisscholen verbaast Marietje Beemsterboer (34) van de Universiteit Leiden. Volgens de promovenda is het islamitische basisonderwijs juist goed voor de integratie van moslimkinderen en stimuleren religieuze onderwijzers homoacceptatie.
19/09 15u00  Hoe doorstaat Rutte deze lange debatdag? Een kijkwijzerVandaag doet Mark Rutte voor de negende keer het jaarlijkse debat over het regeringsbeleid, de Algemene Politieke Beschouwingen. In 2045, als het kabinet Rutte XI halverwege zijn termijn is, zullen we op deze periode terugkijken als zijn begintijd, toen hij nog jong en onervaren was en niet altijd door iedereen meteen op zijn woord werd geloofd. Goed moment dus om een tussenbalans op te maken. Wat is het instrumentarium dat hem zo schijnbaar moeiteloos overeind houdt? Hoe doorstaat hij deze lange debatdag? Een kijkwijzer.
19/09 14u45  Crystal meth uit Myanmar, het land dat in noodvaart uitgroeit tot ’s werelds grootste drugsproducentMyanmar is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot ’s werelds grootste producent van synthetische drugs. Volgens de Verenigde ­Naties overspoelen de methamfetaminepillen en crystal meth – verstopt in theeverpakkingen – in ‘alarmerende hoeveelheden’ het ­Aziatische continent. Overheden ­weten zich geen raad hoe de drugsepidemie te bestrijden.
19/09 14u00  De Haagse leeuwenkuil lijkt ineens ver weg. Want er is geld om rond te strooien, veel geldAfgaande op de eerste dag van de Algemene Politieke Beschouwingen (APB) is de heilstaat nabij. Één rituele dans nog – donderdag, als Rutte alle fractieleiders om beurten bij de hand zal nemen – en daarna wordt alles anders.
19/09 14u00  Wat betekent de liquidatie van Wiersum voor het proces rond Nabil B.? ‘Zonder advocaat is dit niet te doen’De liquidatie van Derk Wiersum is ingrijpend voor het omvangrijke strafproces rond kroongetuige Nabil B. In dat strafproces, met de naam Marengo, staan zestien mannen terecht die worden verdacht van betrokkenheid bij een reeks liquidaties. Een van hen is de kroongetuige zelf.
19/09 13u00  Japanners woedend om vrijspraak oud-topmannen kerncentrales FukushimaDrie voormalige topmannen van TEPCO (eigenaar van de door een tsunami getroffen kerncentrale in het Japanse Fukushima) zijn dinsdag vrijgesproken. Volgens de rechter zijn ze niet nalatig geweest in de aanloop naar de ramp in maart 2011. Slachtoffers en familieleden reageren woedend: ‘Dit is slechts het begin van een lange veldslag.’
19/09 12u30  Macron en Finse premier: Britten hebben tot eind deze maand voor nieuwe Brexit-plannenDe Franse president Emmanuel Macron en de Finse premier Annti Rinne hebben de Britse regering woensdag te verstaan gegeven dat premier Boris Johnson voor het eind van deze maand met gedetailleerde plannen moet komen voor een nieuw Brexit-akkoord. Ze willen de Britse plannen zwart op wit zien, anders draait het volgens hen op een ‘no deal’-Brexit uit.
19/09 10u30  Pompeo en Saoedische kroonprins bespreken ‘roekeloos’ gedrag IranDe Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman zijn het erover eens dat Iran verantwoordelijk gehouden moet worden voor ‘agressief, roekeloos en bedreigende gedrag’. Dat zegt de woordvoerder van Pompeo.
19/09 09u30  Jonge huurmoordenaars: ‘zwakbegaafd’ en op zoek naar erkenning, status en geldDe vermoedelijke dader die woensdagochtend in de Amsterdamse wijk Buitenveldert een einde maakte aan het leven van advocaat Derk Wiersum, zou volgens ooggetuigen tussen de 16 en 20 jaar oud zijn. Piepjonge hitters – de benaming voor huurmoordenaars in het crimineel milieu – zijn allang geen uitzondering meer in de Nederlandse onderwereld.
18/09 23u30  Zo veranderen sociale media het contact met de klant: grapjes, knipoogjes en zonnetjesWie een koffer kwijt is of een internetstoring heeft, klaagt het verantwoordelijke bedrijf steeds vaker aan op sociale media. Communicatie terug moet snel en op luchtige toon, actie doortastend en professioneel. Het is dansen op een wiebelig koord: één verkeerde smiley, en heel Twitter valt je werkgever aan.
18/09 23u30  Teruglezen: dag één van Algemene BeschouwingenIn de Tweede Kamer wordt vandaag en morgen de begroting van het kabinet besproken. Op de eerste dag mogen de fractieleiders van zowel de coalitie als oppositie hun oordeel geven. Een dag later reageert premier Mark Rutte namens het kabinet. Lees de eerste dag van het debat hier terug.
18/09 23u15  Een grote pot met geld, maar niet voor ‘leuke dingen’Het veelbesproken investeringsfonds komt er, maar het kabinet wil strenge criteria opstellen voor te financieren projecten. Ervaringen met soortgelijke fondsen leren dat politici zich slecht kunnen beheersen zodra ze een berg geld tot hun beschikking krijgen.
18/09 22u30  Wie wil nu nog een kroongetuige verdedigen?De liquidatie van advocaat Derk Wiersum heeft de rechtsorde diep geschokt. Niet eerder werd een raadsman gedood om zijn functie als verdediger van een kroongetuige. Advocaten, aanklagers en rechters zijn bezorgd om hun veiligheid. Iedereen vraagt zich af: wie is nog bereid een kroongetuige te verdedigen?
18/09 22u15  Ondernemer beschuldigt Amsterdamse wethouder Dijksma van chantage tijdens hoorzitting AEBEen hoorzitting over het Amsterdamse afvalbedrijf AEB liep woensdag uit op beschuldigingen aan het adres van Sharon Dijksma. Volgens ondernemer Wim Beelen probeerde de wethouder hem via chantage de mond te snoeren.
18/09 21u45  Hoe de Italianen de rechtsstaat beschermen tegen de maffiaLiquidaties van juristen – in Italië zijn ze er goed bekend mee. Na de moord op twee rechters in de jaren negentig nam het land de draconische maatregel om maffialeden in hun cel te isoleren. De bescherming van Italianen die hun nek uitsteken tegen de georganiseerde misdaad wordt als heilig gezien.
18/09 21u30  Advocaat Derk Wiersum ‘stond altijd de underdog bij’Woensdagochtend vroeg werd Derk Wiersum geliquideerd, op straat in Buitenveldert. Hij trad op als advocaat van Nabil B., kroongetuige voor justitie in het Marengo-proces tegen Ridouan T.
18/09 21u00  Jonge huurmoordenaars: zwakbegaafd en op zoek naar erkenning, status en geldDe vermoedelijke dader die woensdagochtend in de Amsterdamse wijk Buitenveldert een einde maakte aan het leven van advocaat Derk Wiersum, zou volgens ooggetuigen tussen de 16 en 20 jaar oud zijn. Piepjonge hitters – de benaming voor huurmoordenaars in het crimineel milieu – zijn allang geen uitzondering meer in de Nederlandse onderwereld.
18/09 21u00  Hoe de Italianen de strijd aangingen met de maffia na de moord op twee rechtersLiquidaties van juristen – in Italië zijn ze er goed bekend mee. Na de moord op twee rechters in de jaren negentig nam het land de draconische maatregel om maffialeden in hun cel te isoleren. De bescherming van Italianen die hun nek uitsteken tegen de georganiseerde misdaad wordt als heilig gezien.
18/09 21u00  Waarom het de ‘puberale’ politici in Spanje maar niet lukt om het land te regerenDe politieke hoofdrolspelers in Spanje liggen onder vuur na mislukte pogingen om een regering te vormen. Ze zouden puberaal zijn, onverantwoordelijk en incapabel. Op 10 november moeten de Spanjaarden opnieuw naar de stembus, nog geen halfjaar na de onverwachte zege van links. Vijf redenen voor de politieke patstelling.
18/09 20u45  Op reis in Mongolië kreeg hij het idee: met jakleer in visnetten maken we de Noordzee plasticvrijIn de strijd tegen de plasticsoep hangen vissers uit Den Helder jak­leer in hun netten. De taaie huid voorkomt het slijten van de netten. Het was een gepensioneerde slager op reis in Mongolië die het licht zag.
18/09 20u15  Hoe sociale media het contact met de klant veranderen: grapjes, knipoogjes en zonnetjesWie een koffer kwijt is of een internetstoring heeft, klaagt het verantwoordelijke bedrijf steeds vaker aan op sociale media. Communicatie terug moet snel en op luchtige toon, actie doortastend en professioneel. Het is dansen op een wiebelig koord: één verkeerde smiley, en heel Twitter valt je werkgever aan.
18/09 19u15  ‘Is het OM niet naïef geweest over het milieu dat verantwoordelijk is voor deze liquidatie?’Strafrechtadvocaten, het Openbaar Ministerie en de politie reageren geschokt op de liquidatie van strafpleiter Derk Wiersum. ‘Hij wilde niet voortdurend zo’n Schwarzenegger-type naast zich.’
18/09 15u15  Den Haag hoopt ‘afvalhufters’ te bekeren door grofvuil op straat te laten liggenDe gemeente Den Haag gaat onorthodoxe maatregelen treffen tegen het dumpen van afval. Nu nog ruimen 28 ploegen zo snel mogelijk alle grofvuil op dat illegaal op straat wordt geplaatst. Binnenkort blijft het een paar dagen liggen met een grote waarschuwingssticker erop.
18/09 15u00  Feestbegroting draait Zalmnorm na 25 jaar de nek omHet kabinet gaat miljarden meer uitgeven aan lastenverlichting en investeringen dan het met zichzelf had afgesproken. Dit betekent het einde van de ‘Zalmnorm’. De Raad van State is opmerkelijk kritisch.
18/09 14u30  Russisch-orthodoxe priesters roepen Kremlin op om celstraffen voor demonstranten te herzienEen groep priesters van de Russisch-orthodoxe Kerk heeft het Kremlin opgeroepen om jarenlange celstraffen voor vreedzame demonstranten te herzien. In een open brief spreken 36 priesters van ‘ongekend wrede bestraffing’.
18/09 14u30  Spanje koerst af op nieuwe verkiezingen, nu onderhandelingen over linkse coalitie geklapt zijnSpanje stevent af op nieuwe verkiezingen. De socialistische premier Pedro Sánchez en Podemos-voorman Pablo Iglesias hebben geen akkoord weten te sluiten over een linkse regering. De Spanjaarden moeten dus voor de vierde keer in minder dan vier jaar tijd naar de stembus.
18/09 14u30  Oppositielid Venezuela na vier maanden weer vrijDe Venezolaanse politicus en criticaster van president Nicolas Maduro, Edgar Zambrano, is vrijgelaten. Hij werd vier maanden geleden gearresteerd op verdenking van deelname aan een samenzwering die middels een coup Maduro ten val moest brengen.
18/09 13u45  Kabinetsbeloften leveren vooral tijdelijke woningen opWaar blijven de betaalbare huizen? In de Miljoenennota belooft het kabinet 2 miljard euro voor verbetering van de woningmarkt. Is het leed daarmee geleden?
18/09 12u15  De minister-president spreekt: ‘Laten we elkaar geen crisis aanpraten. Echt jongens, hou op’Premier Mark Rutte ontvangt op Prinsjesdag traditiegetrouw de schrijvende pers voor een groepsgesprek in het Torentje. Dertien kritische vragen over een kabinet dat nu het geld laat rollen.
18/09 12u00  Google Assistent spreekt nu ook met mannenstemNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
18/09 11u30  Oud-advocaat van Nabil B.: ‘Iedereen kon opeens een doelwit worden’Een jaar geleden was Bart Stapert nog advocaat van kroongetuige Nabil B. Eind vorig jaar sprak hij met de Volkskrant over zijn overstap naar de rechterlijke macht én over de moord op de broer van Nabil B. Die moord was een wake-upcall, zei Stapert. Vandaag werd Nederland opgeschrikt door de moord op de hudige advocaat van B., Derk Wiersum.
18/09 08u30  Zij zagen de gevolgen van de oorlog in de worsteling van de Schotse soldaat JackLees meer >
18/09 08u30  In dit stadion kijkt men niet naar voetbal, maar naar 299 bomenJaren kostte het de Zwitserse kunstenaar Klaus Littmann om zijn stadionbos in het Oostenrijkse Klagenfurt te realiseren. Maar nu gaan foto's van zijn kunstwerk de wereld over en reageren de bezoekers op de tribunes ontroerd. In navolging van Joseph Beuys wil Littmann de toeschouwer ontregelen. En nee, hij wil niet meesurfen op de golf van klimaatalarmisme.
18/09 05u15  Zorgen over de toekomst helpen kabinet over de leenangst heenPrinsjesdag 2019 kan weleens de geschiedenis ingaan als het moment van een politieke ommekeer. Het kabinet gaat fors investeren om de economie te versterken. Ook is de lucht geklaard voor het klimaatbeleid, en is het bedrijfsleven niet heilig meer.
17/09 23u45  Kenia, het land waar Tob Cohen het grote geluk dacht te hebben gevonden, werd hem uiteindelijk noodlottigVele sporen wijzen naar zijn vrouw Sarah en haar ‘minnaar’ Peter, als de moordenaars van de 69-jarige Nederlandse zakenman Tob Cohen in Kenia. Het land waar hij het grote geluk dacht te hebben gevonden, werd hem uiteindelijk noodlottig.
17/09 23u45  Dit heeft het kabinet voor u in pettoMinister Wopke Hoekstra van Financiën presenteerde dinsdag zijn Miljoenennota aan de Tweede Kamer. Dit zijn de belangrijkste kabinetsplannen voor 2020.
17/09 23u45  Maduro praat met Venezolaanse oppositie – maar Guaidó staat buitenspelDe Venezolaanse machthebber Nicolás Maduro heeft maandag opnieuw een flinke klap uitgedeeld aan oppositieleider Juan Guaidó. Maduro wist een aantal oppositiepartijen aan zijn kant te krijgen en sloot met veel bombarie een ‘vredesakkoord’. De toch al ernstig verzwakte Guaidó (36) komt hiermee verder klem te zitten.
17/09 23u45  Hoeveel verandert uw koopkracht? Bekijk het hierHoeveel verandert uw koopkracht?
17/09 23u45  Indonesië maakt einde aan kindhuwelijken: trouwen pas mogelijk vanaf 19 jaarNa een opmerkelijk eensgezinde stemming heeft het Indonesische parlement dinsdag een einde gemaakt aan de praktijk van kindhuwelijken. Vrouwen mogen voortaan pas trouwen als ze 19 zijn – een wijziging van een 45 jaar oude wet en een nog veel oudere traditie.
17/09 23u45  Alleen nog roetveegpieten bij de landelijke intocht. NTR: ‘Voor ons is dit nu een logische stap’Na een jarenlange, hoogoplopende Zwarte Pietendiscussie heeft de omroep NTR de knoop doorgehakt: er zullen dit jaar bij de landelijke intocht en in het Sinterklaasjournaal geen Zwarte Pieten meer te zien zijn. Ze worden voor het eerst helemaal vervangen door roetveegpieten.
17/09 23u45  Hoekstra: Nederland moet zich voorbereiden op ‘een fase van gematigde groei’Nederland moet zich voorbereiden op ‘een fase van gematigde groei’, ook al zijn de economische vooruitzichten voor het komend jaar positief. Om het land klaar te maken voor een toekomst waarin ‘ons verdienmodel op de lange termijn onder druk staat’, gaat het kabinet vanaf volgend jaar tegen lage rente miljarden euro’s lenen om te investeren in ‘duurzame economische groei’.
17/09 23u30  Kenia, het land waar Cohen het grote geluk dacht te hebben gevonden, werd hem uiteindelijk noodlottigVele sporen wijzen naar zijn vrouw Sarah en haar ‘minnaar’ Peter, als de moordenaars van de 69-jarige Nederlandse zakenman Tob Cohen in Kenia. Het land waar hij het grote geluk dacht te hebben gevonden, werd hem uiteindelijk noodlottig.
17/09 22u30  Israëlische ex-generaal en premierkandidaat Benny Gantz mogelijk vervolgd in NederlandBenny Gantz, leider van de Israëlische politieke partij Blauw en Wit, moet mogelijk in Nederland terechtstaan voor ‘oorlogsmisdaden’ in de Gaza-oorlog van 2014. Dinsdag buigt de rechtbank in Den Haag zich over het verzoek de zaak inhoudelijk te behandelen.
17/09 21u45  Beschieting Saoedi-Arabië heeft alle kenmerken van precisieaanval met kruisrakettenDe aanval op Saoedische olie-installaties vertoont alle kenmerken van een goed gecoördineerde militaire operatie die met grote precisie werd uitgevoerd. Behalve drones, zo melden defensiedeskundigen en Amerikaanse media, zouden ook geavanceerde kruisraketten zijn ingezet. Maar door wie?
17/09 20u15  ‘Wat is erger: een uurtje reizen naar een andere rechtbank, of een jaar wachten op je uitspraak?’Rechters moeten flexibeler inzetbaar zijn, zaken sneller behandelen en de achterstanden binnen drie jaar wegwerken. Daarom krijgen ze jaarlijks bijna 100 miljoen extra, en ook meer zeggenschap bij de benoeming van hun bestuurders. Een interview hierover met minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) en Henk Naves van de Raad voor de rechtspraak.
17/09 20u15  Broze anti-Salvini-coalitie wordt nog brozer: oud-premier Renzi stapt uit regeringspartijDe toch al broze Italiaanse anti-Salvini-regering is nog een stukje brozer geworden. De Italiaanse ex-premier Matteo Renzi, een van de prominentste leden van de Democratische Partij (PD), kondigde dinsdag aan een eigen partij te beginnen.
17/09 17u30  ‘Nedersoja’ groeit, maar kan (nog lang) niet op tegen overvloed aan import uit de Amerika'sSoja is in Nederland bezig een opmars, in sojamelk, als vleesvervangers of vers als Edamame. ‘Heel spannend, om te zien of het goed genoeg is voor de verkoop.’
17/09 15u45  Nu breekt de tijd van de taaie uitvoering aanMet enkele verrassende politieke deals wist het derde kabinet-Rutte zich het afgelopen jaar uit de gevarenzone te manoeuvreren. Nu breekt de tijd van de taaie uitvoering aan. Ook premier Mark Rutte zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden.
17/09 15u30  Vandaag gaat Israël naar de stembus. De uitslag bepaalt het lot van Netanyahu: premierschap of vervolgingDe Israëlische premier Netanyahu doet werkelijk alles om opnieuw gekozen te worden, want als zijn rivalen er dinsdag in slagen hem eindelijk te onttronen wacht hem de rechtbank – en dan mogelijk de gevangenis.
17/09 14u15  Wie heeft er belang bij om het vuurtje in de Golf op te poken?Na de aanval op twee Saoedische olie-installaties wijzen zowel de VS als Saoedi-Arabië naar Iran als dader. Maar wie heeft eigenlijk belang bij een escalatie van het conflict in de Golfregio? De posities van de hoofdrolspelers op een rij.
17/09 13u45  Speculaties over Samsung Galaxy S11 met uitschuifschermNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
17/09 13u15  Wilde speculaties over Samsung Galaxy S11 met uitschuifschermNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
17/09 11u30  Hoe doen de ministers het dit jaar?Waar Rutte III vorig jaar struikelend uit de startblokken kwam, zit de snelheid er nu op de grote dossiers wel in. Met de pensioenen en het klimaatbeleid voorop. Komend parlementair jaar wordt voor de meeste ministers cruciaal, hoe doen zij het?
17/09 11u30  Nu Rutte III uit de gevarenzone is, breekt een taaie tijd aan voor het kabinetMet enkele verrassende politieke deals wist het derde kabinet-Rutte zich het afgelopen jaar uit de gevarenzone te manoeuvreren. Nu breekt de tijd van de taaie uitvoering aan. Ook premier Mark Rutte zal zichzelf opnieuw moeten uitvinden.
17/09 10u30  Wraak van Beijing verlamt bedrijven in Hongkong: ‘Elk statement kan in het verkeerde keelgat schieten’Vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific is door China keihard aangepakt omdat medewerkers in Hongkong demonstreerden. Direct ontslag volgde, een angstcultuur werd gezaaid. Ook Nederlandse bedrijven in de stad voelen de spanning.
17/09 10u30  Britse krant The Guardian in opspraak na aanval op David Camerons leed om overlijden zoontjeDe Britse krant The Guardian heeft felle kritiek gekregen na een poging een politiek punt te maken over de rug van David Camerons gestorven zoontje. De krant heeft het hoofdredactionele commentaar na de eerste klachten snel herschreven.
17/09 09u45  Brexitlunch met Juncker loopt uit op koude douche voor Boris JohnsonDe langverwachte Brexitlunch tussen de Britse premier Boris Johnson en Europese Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker heeft maandag niet tot een doorbraak geleid. Volgens betrokkenen was de ontmoeting voor Johnson – die werd uitgejouwd door demonstranten – een koude douche: hij wist zich geen raad met de detailkennis van zijn gesprekspartners.
17/09 09u45  Aan tafel bij veganistische studentenvereniging: ‘Het is fijn jezelf een keer niet uit te hoeven leggen’Na literati, corpsballen en synchroonzwemmers hebben nu ook veganisten hun eigen studentenvereniging in Nijmegen. Bijna elke maand worden tafels volgeladen met vleesproductvrije gerechten. Samen overstappen is makkelijker. ‘Ik had een serieuze kaasverslaving, dat was een hobbel.’
17/09 07u30  Nieuw akkoord met Maduro betekent eerste breuk in Venezolaanse oppositieVier Venezolaanse oppositiepartijen hebben maandag in een akkoord toegezegd te onderhandelen met president Nicolás Maduro, zonder betrokkenheid van oppositieleider Juan Guaidó. Dat schrijft persbureau AP.
17/09 00u00  Faillissement Purdue nog lang niet het einde van opiatencrisis: veel meer partijen verantwoordelijkMet de faillissementsaanvraag van Purdue Pharma zondagavond is het eindspel van deze pijnstillerfabrikant begonnen, maar daarmee kan het boek nog lang niet worden gesloten. Niet alleen zal het bankroet door schuldeisers worden aangevochten, maar ook is de vraag of de eigenaren van Purdue, de familie Sackler, er met een deel van de buit vandoor zijn gegaan.
16/09 23u30  ‘Ik begrijp niet waarom de media schrijven dat het Haga Lyceum een slechte school is’Ondanks de negatieve publiciteit groeide het aantal leerlingen van het islamitische Haga Lyceum in Amsterdam van 170 naar 307. Amin (12) voelt zich er al thuis. ‘Als moslim is het fijn om op een islamitische school te zitten.’
16/09 23u30  Wraak van Beijing verlamt bedrijven in Hongkong: ‘Elk statement kan in het verkeerde keelgat schieten’Vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific is door China keihard aangepakt omdat medewerkers in Hongkong demonstreerden. Direct ontslag volgde, een angstcultuur werd gezaaid. Ook Nederlandse bedrijven in de stad voelen de spanning.
16/09 23u30  Op het ‘groene voetje’ dat luchtvaartbedrijven bij klanten proberen te halen valt wat af te dingenLuchtvaartmaatschappijen spelen met groene initiatieven in op de groeiende vliegschaamte, maar op dat ‘groene voetje’ valt wel wat af te dingen.
16/09 22u00  ‘Het gaat economisch heel goed, maar gemeenten moeten bezuinigen. Dat is niet uit te leggen’Grote en middelgrote steden in Nederland dreigen de komende vier jaar een half miljard euro tekort te komen. Dat zegt stedennetwerk G40. Paul Depla (PvdA), burgemeester van Breda en voorzitter van de G40: ‘Het is alsof je baas halverwege de maand zegt: ik houd deze maand toch 20 procent in op je salaris.’
16/09 20u30  Wraak van Beijing verlamt bedrijven in Hongkong: ‘Elk statement kan in het verkeerde keelgat schieten’Vliegtuigmaatschappij Cathay Pacific is door China keihard aangepakt omdat medewerkers in Hongkong demonstreerden. Direct ontslag volgde, een angstcultuur werd gezaaid. Ook Nederlandse bedrijven in de stad voelen de spanning.
16/09 20u30  Britse krant The Guardian in opspraak na aanval op David Camerons leed na overlijden zoontjeDe Britse krant The Guardian heeft felle kritiek gekregen na een poging een politiek punt te maken over de rug van David Camerons gestorven zoontje. De krant heeft het hoofdredactionele commentaar na de eerste klachten snel herschreven.
16/09 20u30  Wat gaat de economie merken van de aanslag op de Saoedische olie-installaties?De olieprijs schoot meteen omhoog en de ‘grootste beursgang ooit’, die van oliebedrijf Aramco, zou uitgesteld zijn. Wat betekent de aanval op de Saoedische olie-installaties voor de olieprijs op langere termijn, en voor de economie? Een analyse in vier vragen.
16/09 18u45  Dankzij een ‘exoskelet’ kan zij weer traplopen en haar geliefde in de ogen kijkenMet een nieuw ‘exoskelet’ gemaakt door Delftse studenten, kan dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns weer traplopen. ‘Het exoskelet is een mooie toevoeging, bijvoorbeeld om rechtop je geliefde in de ogen te kijken.’
16/09 18u45  ‘Voor de liberale middenklasse in Tunesië is het kiezen tussen de pest en de cholera’Tunesië heeft bij de eerste ronde van de presidentsverkiezingen voor twee totale buitenstaanders gekozen: een mediatycoon die in de gevangenis zit en een academicus die niets van homo’s moet hebben. De tweede ronde volgt over enkele weken. Volgens verslaggever Rob Vreeken valt er niets te voorspellen.
16/09 18u45  Nooit eerder steeg de olieprijs zo sterk als vanochtend, maar het duurde slechts minutenNooit eerder steeg de olieprijs zo sterk als maandagochtend. Bij opening van de markt in Londen schoot de prijs van Brent met bijna 20 procent omhoog tot 71,95 dollar, maar het duurde slechts een paar minuten.
16/09 18u15  Dankzij een ‘exoskelet’ kan zij weer traplopen of haar geliefde in de ogen kijkenMet een nieuw ‘exoskelet’ gemaakt door Delftse studenten, kan dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns weer traplopen. ‘Het exoskelet is een mooie toevoeging, bijvoorbeeld om rechtop je geliefde in de ogen te kijken.’
16/09 18u00  Plots kan Sjaan Quirijns weer de trap oplopen, ondanks haar dwarslaesieMet een nieuw ‘exoskelet’ gemaakt door Delftse studenten, kan dwarslaesiepatiënt Sjaan Quirijns weer traplopen. ‘Het exoskelet is een mooie toevoeging, bijvoorbeeld om rechtop je geliefde in de ogen te kijken.’
16/09 17u30  Als het persoonlijke opeens politiek wordtGoedemiddag,
16/09 15u15  Gevoelige data van vrijwel alle Ecuadorianen door groot lek bereikbaarNieuws over tech, internet en gadgets voor u bij elkaar geblogd door de specialisten van de Volkskrant.
16/09 15u00  De paardenrace kan niet zonder wedje, maar staat onder druk door nieuwe wetgevingDe 27 kortebaandraverijen in Zuid- en Noord-Holland zijn cultureel erfgoed. Door een verandering in de kansspelbelasting staan echter de inkomsten op de tocht. ‘Bier, bijpraten, paarden en een gokje wagen, ze vormen vier poten van één tafel.’
16/09 14u30  ‘Ik doe één onderzoekje en kom puur toevallig acht rechters tegen die hun functies niet opgeven’Hoewel het wettelijk is verplicht, maken veel rechters hun bijbanen niet openbaar, blijkt uit onderzoek van Paul Ruijs. ‘Dit zijn dus de mensen die toetsen of burgers de wet correct naleven.’
16/09 14u15  Volgens minister Wiebes is 12 miljard kuub gaswinning een veilige bovengrens. Maar is dat echt zo?Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Vandaag: 12 miljard kuub aan gaswinning per jaar is een veilige bovengrens.
16/09 13u30  Acht partijen steunen jongerenmanifest dat einde van studieleenstelsel eistAan de vooravond van Prinsjesdag sluiten nog eens vijf politieke partijen zich aan bij het manifest waarin jongerenbeweging Coalitie-Y het einde van het studieleenstelsel eist. SP, 50Plus, PvdD, SGP en Denk voegen zich bij de initiatiefnemers ChristenUnie, programmamaker Tim Hofman en zes jongerenorganisaties.
16/09 12u45  De NS is lang in zijn eigen heldenverhaal blijven gelovenVeel was er al bekend over de Jodentransporten, maar toch weet een nieuw boek over de spoorwegen in oorlogstijd nog te onthutsen: de NS stopte de transporten te lang weg achter de heldhaftige Spoorwegstaking.
16/09 10u45  Na mysterieuze luchtaanval op het hart van de Saoedische olie-industrie is het vingerwijzen begonnenEen mysterieuze luchtaanval zaterdag heeft de olie-industrie in Saoedi-Arabië in het hart geraakt. Twee olie-installaties raakten zwaar beschadigd. De Saoedische olieproductie is meer dan gehalveerd. De aanslag is opgeëist door rebellen in Jemen, maar de Verenigde Staten wijzen Iran aan als schuldige.
16/09 10u00  Wie zat er achter mysterieuze luchtaanval op het hart van Saoedische olie-industrie?Een mysterieuze luchtaanval zaterdag heeft de olie-industrie in Saoedi-Arabië in het hart geraakt. Twee olie-installaties raakten zwaar beschadigd. De Saoedische olieproductie is meer dan gehalveerd. De aanslag is opgeëist door rebellen in Jemen, maar de Verenigde Staten wijzen Iran aan als schuldige.
16/09 09u15  ‘Oude politiek’ Tunesië afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en hoogleraarDe zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
16/09 09u00  'Oude politiek' Tunesië afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en hoogleraarDe zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
16/09 08u30  Met het ‘budgetafscheid’ schudden zij de uitvaartbranche opHij begon als prijsvechter in grafkisten. Zes jaar later regelt het bedrijf van Jan-Jaap Palma enkele duizenden uitvaarten per jaar, meestal veel goedkoper dan de concurrentie. Ook in tijden van rouw wordt op de centen gelet.
16/09 06u30  'Oude politiek' Tunesië genadeloos afgestraft: verkiezing is strijd tussen mediatycoon en conservatieve hoogleraarDe zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
16/09 05u15  ‘Rechters schenden nog steeds ongestraft wettelijke plicht bijbanen te melden’Rechters schenden nog steeds ongestraft de wettelijke plicht hun bijbanen openbaar te maken. De verplichte controle daarop door rechtbankpresidenten wordt nagenoeg niet uitgevoerd. Bovendien zijn er rechters die zich laten inhuren voor pleitcursussen en advies aan advocatenkantoren, hoewel de gerechtsbestuurders in 2013 besloten dat dit ongewenst is. Dat zegt gepensioneerd jurist Paul Ruijs in De Volkskrant.
16/09 01u45  Tunesische kiezers rekenen af met ‘oude politiek’Met een op het oog onbesuisde, maar kennelijk toch weloverwogen beweging heeft de Tunesische kiezer een hele generatie post-revolutionaire politici richting uitgang gestuurd. Of de deur definitief achter hen zal dichtvallen, moet blijken bij de parlementsverkiezingen van 6 oktober.
16/09 01u00  Verkiezing Tunesië is strijd tussen mediatycoon in hechtenis en conservatieve hoogleraarDe zittende politieke klasse in Tunesië is door de kiezers genadeloos afgestraft. De presidentsverkiezingen zondag zijn gewonnen door twee buitenstaanders, de anti-systeemkandidaten Kaïs Saïed en Nabil Karoui. In de tweede ronde volgende maand wordt bepaald wie van hen de nieuwe president van het Noord-Afrikaanse land wordt.
15/09 23u15  Houthi’s gebruiken al jaren drones om doelen uit te schakelen in grensgebied met Saoedi-ArabiëDe Amerikanen wijzen naar Iran, maar de Houthi-rebellen uit Jemen hebben al eerder laten zien met zelfgebouwde drones hard te kunnen toeslaan. Ze hebben 2019 zelfs uitgeroepen tot het ‘Jaar van de Drones’.
15/09 23u15  In badkleding naar de sauna. Verpreutst Nederland?De invoering van een extra badkledingdag bij een sauna in Hierden leidde deze zomer tot discussie op sociale media. Nederland verpreutst, riepen critici. Is dat zo en is dat erg?
15/09 23u00  ‘Bier, bijpraten, paarden en een gokje wagen’, dat mag straks niet meerDe 27 kortebaandraverijen in Zuid- en Noord-Holland zijn cultureel erfgoed. Door een verandering in de kansspelbelasting staan echter de inkomsten op de tocht. ‘Bier, bijpraten, paarden en een gokje wagen, ze vormen vier poten van één tafel.’
15/09 23u00  Een leven in de politieke schaduw: ‘Dat je je daarin kunt schikken, is een karaktertrek’Behalve zijn ontboezeming over de onklaar gemaakte revolver in de ambtswoning, maakte filmmaker Robert Oey duidelijk te worstelen met zijn bestaan als ‘de man-van’ de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema. Wat betekent een leven in de politieke schaduw voor je persoonlijke vrijheid?
15/09 17u30  Tunesië kan het allerlaatste restje sharia opruimenZondag presidentsverkiezingen in Tunesië. Die worden gehouden omdat president Béji Caïd Essebsi op 25 juli overleed, op 92-jarige leeftijd. Zijn dood is om minstens één ­reden te betreuren: het was slecht nieuws voor de homo’s en lesbiennes in Tunesië, en misschien wel voor álle vrouwen.
15/09 16u00  Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door aanval met explosievenEen Saoedische olieraffinaderij en een olieveld zijn zaterdag aangevallen. Onduidelijk is of dat met drones gebeurde of met raketten. Ontploffingen veroorzaakten in elk geval een enorme brand, die volgens de autoriteiten onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de VS wijzen naar Iran. De raffinaderij is de grootste ter wereld.
15/09 14u00  Iran ontkent betrokkenheid bij drone-aanval op Saoedische olieraffinaderijDrones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen, maar de VS wijzen naar Iran. De raffinaderij is de grootste ter wereld.
15/09 13u00  Duurzaamheid iets voor de elite? Volksbuurt 't Ven is maar wat blij met de lagere energierekeningHet klimaat splijtzwam in onze samenleving? Ja, de vernieuwing begint bij de elite. Maar de bewoners van ’t Ven in Eindhoven zijn blij dat ze van hun tochtige huizen af zijn.
15/09 10u45  Plechtige uitvaartceremonie Robert Mugabe is eerst en vooral politiek spelDaar staat zijn lijkkist dan, gedrapeerd met het rood, groen, geel, zwart en wit van de vlag. Robert Mugabe kreeg zaterdagmiddag een plechtige, op de televisie uitgezonden uitvaartceremonie in het nationale sportstadion in Harare, de hoofdstad van Zimbabwe. Mugabe was 37 jaar lang de baas van het land; vorige week overleed hij op 95-jarige leeftijd in een ziekenhuis in Singapore.
15/09 08u15  Trump denkt te weten waarom zijn gezicht oranje kleurt: het komt door de spaarlampDe Amerikaanse president Trump denkt te weten waarom zijn haar en zijn huid zo vaak oranje lijken: het ligt aan de spaarlampen die overal worden gebruikt, verklaarde hij deze week.
15/09 02u00  Hart van de Saoedische olieproductie getroffen door drone-aanvalDrones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen.
14/09 16u00  Op Thuisbasis Veteranen vangen getraumatiseerde militairen elkaar op: ‘We voelen allemaal dezelfde pijn’Normaal functioneren gaat niet meer, bij defensie vinden ze weinig steun. De Thuisbasis Veteranen vangt zwaar getraumatiseerde militairen op die nergens anders terechtkunnen. Maud Effting en Willem Feenstra brachten vijf dagen met hen door.
14/09 15u45  Ongenaakbaar begint de premier aan zijn tiende jaar. Komt er nog serieuze concurrentie?Als premierskandidaat laat Mark Rutte volgens kiezersonderzoek inmiddels iedereen ver achter zich. Dinsdag is zijn negende Prinsjesdag. Komt er nog serieuze concurrentie voor het Torentje?
14/09 15u30  Nu we tegen de grenzen van onze groei oplopen, komt die klimaatcrisis eigenlijk best van pasDe grenzen aan de groei waarover al zolang wordt gesproken, worden ineens tastbaar. Maar de problemen van nu brengen oude deugden boven, al heet ‘beteugeling van onmatigheid’ nu vliegschaamte.
14/09 15u30  Jemenitische Houthi-rebellen bestoken met drones het hart van de Saoedische olieproductieDrones hebben zaterdagmorgen een Saoedische olieraffinaderij en een olieveld aangevallen. Daardoor is een enorme brand veroorzaakt, die volgens de autoriteiten nu weer onder controle is. De aanval is opgeëist door Jemenitische Houthi-rebellen.
14/09 14u00  Duitse afkeer en huiver over expositie in Den BoschDuitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’
14/09 14u00  Teruggang FNV gaat sneller dan verwacht: totaal aantal leden zakt onder de 1 miljoenDe FNV verliest dit jaar sneller dan verwacht leden. Het ledenaantal van de grootste vakbond van Nederland is onder de 1 miljoen gezakt, een symbolisch belangrijke grens in het overleg met werkgevers en het kabinet.
14/09 14u00  Tot aan zijn dood bleef de Hongaarse schrijver György Konrád zich verzetten tegen autoritaire regimesDe Hongaarse schrijver en anti-communistische dissident György Konrád is op 86-jarige leeftijd overleden. Hij wordt beschouwd als een van de grootheden van de Hongaarse literatuur. Internationaal brak hij door met de romans De bezoeker, De medeplichtige, Tuinfeest en De oude brug.
14/09 13u45  Teruggang FNV gaat sneller dan verwacht: ledental nu onder 1 miljoenDe FNV verliest dit jaar sneller dan verwacht leden. Het ledenaantal van de grootste vakbond van Nederland is onder de 1 miljoen gezakt, een symbolisch belangrijke grens in het overleg met werkgevers en het kabinet.
14/09 12u45  Actrice Felicity Huffman moet cel in omdat ze kind met omkoping op universiteit wilde krijgenDe Amerikaanse actrice Felicity Huffman heeft vrijdag twee weken gevangenisstraf gekregen omdat ze smeergeld heeft betaald om haar dochter op een prestigieuze universiteit te krijgen. Daarmee is zij de eerste van 33 rijke ouders die is veroordeeld in een groot omkopingsschandaal rond een aantal topscholen.
14/09 11u15  Everd (78) stuurde zijn hele leven brieven aan de Amerikaan die hem reddeLees meer >
14/09 10u45  De meedogenloze strateeg achter premier Boris JohnsonDominic Cummings staat bekend als de meesterstrateeg achter de referendumcampagne en is nu de speciale adviseur van Boris Johson. De Russisch sprekende zoon van een boorplatformmanager haat de EU en voelt zich als ontregelaar in de schaduw volledig senang in Downing Street.
14/09 10u45  Tientallen veteranen met psychische nood dakloos –hulp defensie schiet tekort bij ernstige problemenIn Nederland leven tientallen veteranen op straat of in de daklozenopvang. Na terugkeer van hun militaire missies in het buitenland hebben zich bij hen ernstige psychische problemen geopenbaard, waarmee ze niet adequaat worden geholpen. Dat blijkt uit gesprekken met hulpverleners, advocaten, veteranen en het Leger des Heils.
14/09 10u45  Van de AFM-top naar het leraarschap: ‘Help, wie ben ik nog?’Merel van Vroonhoven zegde haar topbaan als bestuursvoorzitter van financiële waakhond AFM op om leraar in het speciaal onderwijs te worden. Hoe die opmerkelijke overstap verloopt beschrijft ze vanaf vandaag in een reeks columns.
14/09 10u45  Duitsland gruwt van expositie in Den BoschDuitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’
14/09 09u00  Edward Snowden laat zich in de kaarten kijken met een persoonlijk boekVoor het eerst vertelt superklokkenluider Edward Snowden zijn persoonlijke verhaal, hoe hij besloot grootschalig afluisteren door de Amerikaanse NSA te onthullen. De balling in Moskou komt met een boek waarin hij vertelt over zijn ruzie met Julian Assange en zijn wantrouwen jegens The New York Times.
14/09 09u00  Schrappen, afbouwen of behouden: hoe gaat men om met de term Gouden Eeuw?Het Amsterdam Museum schrapt de term ‘Gouden Eeuw’. Verdient dit initiatief navolging? Of moet je afblijven van een historisch begrip dat de Nederlandse trots symboliseert en al eeuwen bestaat.
14/09 07u45  Huiver en afkeer in Duitse media om expo met nazidesign in Den BoschDuitse media zijn niet blij met de eerste grote overzichtstentoonstelling van nazidesign in Den Bosch. Wordt het onbedoeld een bedevaartsoord van neonazi’s? ‘Het kan snel ontaarden in een griezelkabinet.’
14/09 05u15  Op de Thuisbasis Veteranen hoeven bewoners niets uit te leggen over hun pijn: ‘Wij doen hier iets dat defensie blijkbaar niet kan’Normaal functioneren gaat niet meer, bij defensie vinden ze weinig steun. De Thuisbasis Veteranen vangt zwaar getraumatiseerde militairen op die nergens anders terechtkunnen. Maud Effting en Willem Feenstra brachten vijf dagen met hen door.
14/09 00u15  Van bestuursvoorzitter AFM naar zij-instromer in het onderwijs: ‘Wie ben ik nog zonder mijn oude baan?’Merel van Vroonhoven zegde haar topbaan als bestuursvoorzitter van financiële waakhond AFM op om leraar in het speciaal onderwijs te worden. Hoe die opmerkelijke overstap verloopt beschrijft ze vanaf vandaag in een reeks columns.
13/09 23u15  Je mag nog steeds niet zomaar dood: de misverstanden rond euthanasieHet kan dus, oordeelde de rechter deze week: zorgvuldig euthanasie plegen op een zwaar dement persoon. Toch zal dat niet vaak gaan gebeuren.
13/09 22u00  Lost de zij-instromer het lerarentekort op?Al bijna twee decennia kent het onderwijs het fenomeen van de zij-instromer. Hoeveel personen hebben de overstap gemaakt en is het een succes?
13/09 21u45  Eigen klimaatafspraken blijven kabinet kwellen, de Gouden Eeuw volgens Rutte en de gelekte miljoenennotaGoedemiddag,
13/09 21u30  De ‘Tunesische Berlusconi’ ligt voor in de peilingen, maar kijkt toe vanuit de celTunesië zet zijn joker in. De afloop van de presidentsverkiezingen zondag in het Noord-Afrikaanse land is volstrekt ongewis, maar er is één kandidaat die de gevestigde politieke orde doet sidderen: Nabil Karoui, de ‘Tunesische Berlusconi’. Hij ligt voorop in de (niet erg betrouwbare) peilingen, ook al kan hij geen campagne meer voeren. De man zit sinds 23 augustus in de cel.
13/09 21u00  Het klimaat een splijtzwam? Volksbuurt 't Ven wordt aardgasvrij en klimaatneutraalHet klimaat splijtzwam in onze samenleving? Ja, de vernieuwing begint bij de elite. Maar de bewoners van ’t Ven in Eindhoven zijn blij dat ze van hun tochtige huizen af zijn.
13/09 21u00  Cummings, Boris Johnsons belangrijkste raadgever, excelleert in onconventionele oplossingenOlaf Tempelman legt Bekende Buitenlanders op de sofa. Deze week: Dominic Cummings, Boris Johnsons belangrijkste raadgever, excelleert in onconventionele oplossingen.
13/09 21u00  Wat Amerikaanse politici beter niet kunnen doen: in verkiezingstijd poseren met rechtse collega's uit EuropaHet is verkiezingstijd in de Verenigde Staten, de periode dat de imagofabrieken overuren draaien en foto’s nog scherpere randjes hebben dan normaal. Wat Amerikaanse politici dan beter niet kunnen doen, is gezellig poseren met rechtse, nationalistische collega’s uit Europa, ook al is dat tijdens een onschuldig onderonsje op een internationale conferentie, ver weg in Italië. Onderonsjes zijn nooit onschuldig en al helemaal niet in verkiezingstijd.
13/09 20u30  Scherm van luchtbellen moet microplastic uit rivieren filteren vóór het naar zee drijftDrie zeilvriendinnen bedachten The Great Bubble Barrier, een scherm met luchtbellen dat microplastics uit rivieren moet afvangen. In het Noord-Hollandse Wervershoof viel vrijdag voor het eerst te zien, of en hoe dat bubbelgordijn in de praktijk werkt.
13/09 19u45  De ‘Tunesische Berlusconi’ ligt voorop in de peilingen, maar maakt dat mee vanuit de celTunesië zet zijn joker in. De afloop van de presidentsverkiezingen zondag in het Noord-Afrikaanse land is volstrekt ongewis, maar er is één kandidaat die de gevestigde politieke orde doet sidderen: Nabil Karoui, de ‘Tunesische Berlusconi’. Hij ligt voorop in de (niet erg betrouwbare) peilingen, ook al kan hij geen campagne meer voeren. De man zit sinds 23 augustus in de cel.
13/09 19u15  Terugkeer naar Afrika is niet langer een utopie voor zwarte Amerikanen: ‘Je kunt je ontworstelen aan de ongelijkheid’In 1619 vertrok het eerste schip met slaven uit Ghana naar Virginia. De Ghanese regering heeft 2019 uitgeroepen tot het Jaar van Terugkeer. En opvallend veel Afro-Amerikanen hebben zich inmiddels in het land gevestigd.
13/09 17u45  Praten, masseren en rekenen: zo kwam Draghi tot zijn omstreden ‘bazooka’Ondanks felle kritiek heeft de Europese Centrale Bank donderdag de geldkraan wijdopen gezet. Hoe kwam die omstreden ‘bazooka’ tot stand? Een terugblik in vijf bedrijven.
13/09 17u30  Wat gooien Nederlanders weg en hoe denken we over repareren?Lees meer >
13/09 16u00  Dit is de auteur van het omstreden islamitische lesboek over puberteitAsma Claassen groeide op in een katholiek gezin, bekeerde zich tot de islam en schrijft nu het ene na het andere boek voor de islamitische jeugd. Haar lesboek voor pubers ligt onder vuur vanwege negatieve passages over onder andere homo- en transseksualiteit. Wie is deze vrouw?
13/09 15u30  Duizenden ouderen wachten op passende zorg – ‘Er is een dramatische situatie aan het ontstaan’Dagelijks liggen er honderden ouderen onnodig in een duur Nederlands ziekenhuisbed door het tekort aan thuiszorgmedewerkers en verpleeghuisplekken. Daarnaast wachten ook steeds meer mensen thuis op een plek waar zij de zorg kunnen ontvangen die ze nodig hebben.
13/09 15u30  Pizza is alleen in Italië gezond – en nog negen onderzoeken die onbedoeld komisch zijnOok voor de man die aantoonde dat pizza gezond is, maar alleen in Italië, is er nu een plechtige onderscheiding. De als promovendus aan de Universiteit van Maastricht verbonden Italiaan Silvano Gallus heeft afgelopen nacht in de VS voor zijn pizzaonderzoek een IgNobelprijs ontvangen, een jaarlijkse humoristische prijs voor serieus onderzoek dat onbedoeld op de lachspieren werkt.
13/09 13u15  Kenia verliest adoptiezaak en verbiedt abrupt internationale adoptie van kinderenKenia heeft met onmiddellijke ingang de internationale adoptie van kinderen verboden. Het verbod komt exact één dag na het afsluiten van een omstreden adoptiezaak, die de Keniaanse overheid ernstig in verlegenheid heeft gebracht.
13/09 12u15  Dorian, de orkaan die nog oneerlijker is dan alle andere orkanenTien dagen nadat orkaan Dorian over een deel van de Bahama’s heeft geraasd, zijn nog altijd 1.300 mensen vermist. Zeker vijftig mensen hebben het drama niet overleefd. Maar niet iedereen is even zwaar getroffen: in de sloppenwijken wordt nog naar lijken gezocht, maar bij de vakantievilla’s staan de verzekeringsexperts al klaar.
13/09 11u30  ‘Goedemorgen allemaal in Gouda.’ Met een webcam-docent gaat deze school het lerarentekort te lijfMoet een leraar fysiek aanwezig zijn? Nee, zegt het bedrijf Like2Teach. De belangstelling voor hun webcamlessen groeit, niet in de laatste plaats door het nijpende lerarentekort. De Goudse Waarden in Gouda had donderdag de primeur.
13/09 09u15  Nederlandse jeugd heeft moeite merel van mus te onderscheidenMinder dan 1 op de 6 Nederlandse scholieren van 9 en 10 jaar kan een mus herkennen. Ook met het herkennen van andere gangbare, inheemse diersoorten is het slecht gesteld, blijkt uit een recent onderzoek van de Universiteit Leiden in het vakblad Biological Conservation. Voor het eerst werd onderzocht hoe het gesteld is met kennis van diersoorten bij Nederlanders.
13/09 08u30  ESM-directeur luidt alarmbel: ‘Begrotings-regels zijn onwerkbaar: ze voeden wantrouwen’Aan de vooravond van de financiële top in Helsinki luidt Klaus Regling, directeur van het Europese noodfonds ESM, de noodklok: de EU moet haar strikte begrotingsregels herzien. Ze brengen de Europese eenheid in gevaar.
13/09 08u15  Amsterdam Museum schrapt term ‘Gouden Eeuw’ omdat het niet de ‘werkelijkheid’ dektHet zal evenveel kritiek opleveren als enthousiasme: het besluit van het Amsterdam Museum om de term ‘Gouden Eeuw’ voortaan niet langer te gebruiken als synoniem voor de 17de eeuw. Het ingeburgerde begrip dekt volgens het museum niet de ‘historische werkelijkheid’.
13/09 08u15  Nog één keer doet Draghi vriend en vijand versteld staan door geldkraan wijd open te draaienNog één keer doet Mario Draghi vriend en vijand versteld staan door de geldkraan wijd open te draaien. De president van de Europese Centrale Bank, die eind volgende maand afscheid neemt, kondigt donderdag niet alleen de langverwachte renteverlaging aan, maar ook een nieuwe ronde schuldaankopen.
13/09 01u15  Nederlandse winnaar IgNobelprijs toont aan: Roemeens geld ‘vies’, Indiase roepie ‘gezond’De Nijmeegse hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss is een van de wetenschappers die afgelopen nacht in de VS een IgNobelprijs in ontvangst nam. De professor won de humoristische wetenschapsprijs in de categorie economie, ‘wegens het testen welk nationaal papiergeld het beste gevaarlijke bacteriën overdraagt’.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x Verdreven Tunesische dictator Ben Ali overleden in zijn ballingsoord Saoedi-Arabië20/09 06u30 - de Volkskrant: De voormalige Tunesische president Zine al-Abidine Ben Ali (83), die in 2011 na een volksopstand uit zijn land vluchtte, is donderdag in Saoedi-Arabië overleden. De opstand tegen de ex-president vormde het begin van de Arabische Lente. Anders dan in andere Arabische landen leverde de opstand in Tunesië een levendige democratie op, maar economisch gaat het slecht.
11x Amerikaanse vogelstand in vijftig jaar dramatisch achteruitgegaan20/09 06u30 - de Volkskrant: In Noord-Amerika zijn in een halve eeuw tijd drie miljard vogels verdwenen. De afname is vooral zichtbaar bij veelvoorkomende soorten als de mus en de lijster. Wetenschappers waarschuwen, want ook in Europa en Afrika daalt de vogelstand snel.
11x De medische wereld heeft een witte blik (en dat is een probleem voor etnische minderheden)20/09 18u30 - de Volkskrant: Alle patiënten zouden gelijke kansen op goede gezondheidszorg moeten hebben, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Vooroordelen, blinde vlekken en angst voor ‘etnisch profileren’ maken dat bepaalde bevolkingsgroepen worden achtergesteld. Meer oog voor diversiteit kan helpen ziekten te voorkomen, zeggen experts, maar stigmatisering ligt op de loer.
10x Miep (95) wachtte maandenlang op haar vader. ‘Hij komt wel thuis’, bleef ze zeggen20/09 06u15 - de Volkskrant: Lees meer >
10x Trudeau biedt excuses aan voor ‘brownface’ op oude feestfoto20/09 06u45 - de Volkskrant: Op een foto uit 2001 is de Canadese premier Justin Trudeau, toen nog een 29-jarige docent, te zien terwijl hij met een bruingeschminkt gezicht poseert. Trudeau heeft inmiddels zijn excuses aangeboden voor het dragen van ‘brownface’.
9x Hoffelijke oppositie krijgt weinig los bij Rutte; Asscher hekelt afwijzende houding van de premier20/09 06u45 - de Volkskrant: Hoewel de oppositie zich tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen woensdag en donderdag van haar mildste kant liet zien, was premier Mark Rutte niet erg toeschietelijk om zijn beleid aan te passen. De premier bleek slechts tot enkele kleine toezeggingen bereid, onder andere voor primair onderwijs en de jeugdzorg.
9x Cuba boos op VS na uitwijzing VN-diplomaten20/09 07u30 - de Volkskrant: De Verenigde Staten zetten twee Cubaanse diplomaten bij de Verenigde Naties het land uit omdat ze de nationale veiligheid in gevaar zouden brengen. Dat heeft woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Morgan Ortagus gemeld. De beslissing komt kort voor de Algemene Vergadering van de VN dinsdag. Cuba noemt de uitwijzing ‘onverdedigbaar’.
9x Oud-premier Major noemt zittend premier Johnson een ‘onbetrouwbare makelaar’20/09 12u00 - de Volkskrant: Een oud-premier die het het hooggerechtshof verzoekt om het optreden van de huidige premier, een partijgenoot nota bene, te vergelijken met dat van een onbetrouwbare makelaar. Sinds het begin van de Brexitsaga hebben de Britten langzaam het vermogen verloren ergens verbaasd van te staan, maar de interventie van John Major donderdag bij het jongste Brexitproces was op zijn minst opmerkelijk. Volgens Sir John heeft Boris Johnson gelogen bij het tijdelijk schorsen van het Lagerhuis.
8x Eerste gedachte bij veel advocaten na de moord: ik stop met dit vak. Tweede gedachte: nee, juist niet19/09 23u30 - de Volkskrant: Geweld en bedreigingen zijn geen unicum in de advocatuur. Maar de moord op Derk Wiersum hakt er diep in. ‘Advocaten, officieren, rechters: ze gaan allemaal minder onbevangen te werk dan tot voor kort.’
8x Russische politie maakt einde aan voettocht van sjamaan die Poetin uit Kremlin wilde verdrijven20/09 09u15 - de Volkskrant: De Russische politie heeft een sjamaan uit Siberië aangehouden die bezig was met een 8.000 kilometer lange voettocht vanuit Jakoetië naar Moskou om ‘president Poetin uit het Kremlin te verdrijven’. De tocht van Aleksandr Gabysjev, die de afgelopen maanden al zo’n 3.000 kilometer had afgelegd, trok steeds meer aandacht op de Russische sociale media.

Statistieken

Artikels:
33260
Gelezen:
32695
Aantal lezers nu:
40


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven