maandag 22 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u45
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
22/04 00u00  Al sinds 1933 maakt Hollandia haar beroemde matzes: ‘We hebben geen concurrenten’ Met Pasen staan ze bij velen op tafel: de matzes van het Enschedese bedrijf Hollandia. Van origine een joods product, maar inmiddels behoorlijk ingeburgerd en ook passend in de nieuwe gezondheidscultus.12 
22/04 00u00  Is de wereldbevolking de afgelopen eeuwen nou wel of niet massaal aan de armoede ontsnapt? De moeder aller economische debatten is terug van weggeweest. Is de wereldbevolking de afgelopen eeuwen nou wel of niet massaal aan de armoede ontsnapt? ‘Plotseling blijkt dat grootse vooruitgangsverhaal middelmatig.’25 
20/04 00u00  Het ondernemingsmodel van verzekeraar Promovendum ondermijnt de solidariteit in Nederland Hoger opgeleid? Lagere premie. Al jaren erger ik me aan de reclames van Promovendum, de verzekeraar voor ­hoger opgeleiden. Het ondernemingsmodel van de verzekeraar ­bestaat uit het selecteren van ‘goede risico’s’, mensen die weinig schade veroorzaken. Dit is boerenslim, maar ook asociaal. En nu blijken ze te lobbyen ook, in de zorg nog wel, waar risicoselectie verboden is.
19/04 21u45  ING-gerucht doet Commerzbank goed, weer nieuw lijk in de kast van Deutsche Bank De winnaar en de verliezer van de week.
19/04 20u30  De ‘liberale’ argumenten tegen een verplichte verzekering voor zzp’ers zijn flinterdun In Den Haag, aldus de NOS, praat men achter de schermen indringend over een verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen. Linkse partijen zijn sowieso voor, maar nu is ook de coalitie geneigd overstag te gaan, als wisselgeld voor een pensioendeal met de vakcentrales. ­Alleen bij VVD en D66 zijn nog twijfels.
19/04 15u45  FNV: minimumloon moet omhoog – Werkgevers: slecht idee Vakbond FNV pleit voor een flinke verhoging van het minimumloon. Goed idee? Absoluut niet, vinden de werkgevers. Economen zijn verdeeld. Het minimumloon staat niet ter discussie, een verhoging wel.
19/04 13u00  Strengere regulering van Big Tech? Daar zal het IMF zelf niet aan beginnen In een echt goed werkende en concurrerende markteconomie kunnen bedrijven geen superwinsten maken. Ze worden dan uitgedaagd door nieuwkomers die door innovatie de marktmacht en winstgevendheid zullen aantasten. Het is de theorie van de econoom Joseph Schumpeter, die deze creatieve destructie de enige echte welvaartswinst noemde.
19/04 00u00  Een verstandige CO2-heffing, hoe doe je dat (niet)? Vier lessen uit het buitenland Nog twee weken heeft het kabinet om de CO2-taks – bepleit door milieuclubs en linkse oppositie, gevreesd door de zware industrie – uit te werken. Hoe ontwerp je een verstandige heffing? Vier lessen uit het buitenland.
18/04 23u45  Is een werkverslaving in principe slecht? Er zijn twee manieren om collega’s tegen je in het harnas te jagen. De een is te weinig doen, de ander te veel. Uitslovers zijn op de werkvloer even impopulair als lapzwansen. Beiden ondermijnen het gevoel van stabiliteit en veiligheid bij hun collega’s.
18/04 20u30  Van het gas af met een elektrische ketel: ‘Stekker erin en klaar’ Nederland moet straks verder zonder gas. Maar wat doe je in een flatgebouw waar je met een warmtepomp geen kant op kunt? Mar Aalders denkt de oplossing te hebben. ‘Stekker erin en klaar.’
18/04 20u30  Waar kun je terecht met je financiële klacht? Als de installateur slecht werk levert, weet ik waar ik moet klagen. Maar waar moet ik terecht met mijn klacht over de lage spaarrente of de hoge verzekeringspremie?
18/04 19u00  Meer een opvouwbare tablet dan uitklapbare telefoon Wie het telefoonnieuws de laatste tijd een beetje heeft gevolgd, zal het niet zijn ontgaan: het is het jaar van de vouwtelefoons. De gedoodverfde pionier Samsung liet zich de kaas van het brood eten door outsider Royole, maar is nu toch de eerste fabrikant die daadwerkelijk zo’n opvouwbaar exemplaar in de schappen zal hebben liggen. V mocht de Samsung Galaxy Fold alvast proberen. Samsung waarschuwt dat het hier om zogenoemde ‘pre-productie-exemplaren’ gaat, maar veel zullen ze niet verschillen van de telefoons die vanaf eind deze maand verkocht worden. Over zaken als batterij, processor en werkgeheugen kunnen we kort zijn: die zijn top. Samsung heeft daar niet op bezuinigd. Het spannende is natuurlijk het vouwmechanisme en hoe het toestel in de praktijk werkt. Een vergelijking met de Huawei Mate X – die vanaf juli beschikbaar zal zijn – is niet te vermijden. Bij dit toestel zit het flexibele vouwscherm aan de buitenkant, bij Samsung juist aan de binnenzijde.
18/04 09u30  Zijn Shell-klanten bereid 1 cent extra per liter te betalen? Vijf meningen aan de pomp Vanaf woensdag kunnen Shell-klanten vrijwillig 1 cent per liter extra doneren, waarmee ze hun CO2-uitstoot kunnen compenseren. We peilden op Shell-station Pieter Nieuwland te Utrecht de bereidheid hiertoe.
18/04 08u45  Hoe de schikking tussen Apple en Qualcomm iPhones met 5G dichterbij brengt Twee hoofdrolspelers in de telefoonindustrie hebben een jarenlange ruzie bijgelegd: Apple, van de iPhone, en Qualcomm, wiens chips in de meeste smartphones zitten. Sinds 2017 vlogen miljardenclaims over en weer vanwege machtsmisbruik, patentbreuken en achterstallige royalty’s. Met een schikking beëindigen de twee kemphanen de lopende rechtszaken en gaan ze voor zes jaar een samenwerking aan. Wat betekent dat voor de iPhone-gebruiker?
18/04 00u00  De waarheid is dat onze economie het mercantilisme nooit achter zich heeft gelaten Je kon erop wachten: na China, de Mexicanen en Duitse auto’s treft de toorn van Trump nu ook ‘onze’ kazen. De Amerikaanse president dreigt heffingen in te voeren op bijna 10 miljard euro aan exportproducten uit de Europese Unie. Tenzij het klaar is met de Europese subsidies voor vliegtuigbouwer Airbus.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/04 00u00  Geen plek meer voor wonen en werken? Boven het treinspoor is zat ruimteKantoorruimte in het centrum van grote steden is schaars. Terwijl iedereen vanuit de trein in hooguit duizend stappen achter zijn bureau wil zitten. Meer kantoren bouwen is vanwege de schaarse grond geen optie. Of toch wel? De NS heeft genoeg ruimte - boven de sporen.
18/04 00u00  Grote voetbalclubs hebben gemeenten in een wurggreep, want too big to failBehalve grote banken zijn ook grote voetbalclubs too big to fail. Een relatief kleine club uit het rechterrijtje van de Keuken Kampioen Divisie mag nog bij wijze van uitzondering ten onder gaan – Veendam was net DSB en vv Haarlem was net Van der Hoop – maar de grote zullen altijd worden gered. Helemaal als ze ook een groot stadion hebben.
17/04 22u45  Met Commerzbank hangt ING zich een nieuwe molensteen om de nekMaandag 6 maart 1995 beleeft bestuursvoorzitter, zoals een ceo dan nog heet, Aad Jacobs van ING Groep zijn finest hour. Laat in de avond wordt hij op Schiphol binnengehaald als een voetballer van Ajax die het beslissende doelpunt in de finale van de Champions League heeft gemaakt.
17/04 20u00  Natuurlijk, die nieuwe crisis gaat er komen, maar in de tussentijd valt veel geld te verdienenWie veel geld wil verdienen, moet geen Volkskrant lezen. Of willekeurig welke andere kwaliteitskrant. Het oor te luister leggen bij gezaghebbende economen levert evenmin een fortuin op. Net als zogenaamd verstandig financieel verdrag vertonen: vlijtig sparen en geen schulden maken. Wat wel helpt? Zet op het moment dat iedereen hel en verdoemenis voorspelt een roze bril op. Wuif alle brave, welgemeende adviezen weg en gelóóf in een toekomst voor dit verdorven systeem.
17/04 16u30  Elektrisch rijden kost overheid miljoenen: ligt dat aan het ‘geheime’ rekenmodel?Autobezitters zijn zeer gevoelig voor kortingen op elektrische auto’s. Dit effect is chronisch onderschat. Gevolg: tegenvallers van miljoenen. Het gebruikte rekenmodel stond gisteren ter discussie in een hoorzitting.
17/04 14u30  Zelf een auto leasen? Hier moet je op lettenHet aantal automobilisten dat privé een wagen least, stijgt explosief. De leasemaatschappij regelt bijna alles: je hoeft alleen de benzine en boetes zelf te betalen. Maar je zit er vaak wel vijf jaar aan vast, en het heeft gevolgen voor je hypotheek.
17/04 08u30  Een nieuwe auto leasen is vaak goedkoper dan kopenHet aantal automobilisten dat privé een wagen least, stijgt explosief. De leasemaatschappij regelt bijna alles: je hoeft alleen de benzine en boetes zelf te betalen. Maar je zit er vaak wel vijf jaar aan vast, en het heeft gevolgen voor je hypotheek.
17/04 00u00  Verzekeraar ASR zegt ‘nee’ tegen bonussen – is dit het keerpunt in het beloningsoproer?Geen bonussen voor de top, maar een vast salaris dat meestijgt met de cao waaronder ook het personeel valt. De nieuwe plannen van verzekeraar ASR oogsten alom lof. Terecht?
17/04 00u00  Kunnen Rusland en China de gouden standaard herstellen?Dat president Trump de wereld naar zijn hand kan zetten is gebaseerd op zowel de militaire als de monetaire macht van de VS. De dollar is een even groot wapen als de waterstofbom.
16/04 21u15  Kunnen beleggers wat leren van hoerenlopers?Economieboeken worden zelden bestsellers. Maar als de titel Een econoom gaat een bordeel binnen – en andere onverwachte plaatsen waar risico’s worden gewogen luidt, is de kans een stuk groter.
16/04 19u30  Voor 300 euro per maand in een nieuwe Golf rijden: de particulier ontdekt zelf leasenHet aantal automobilisten dat privé een wagen least, stijgt explosief. De leasemaatschappij regelt bijna alles: je hoeft alleen de benzine en boetes zelf te betalen. Maar je zit er vaak wel vijf jaar aan vast, en het heeft gevolgen voor je hypotheek.
16/04 00u00  Met donateurs op bezoek bij de zeldzame koeien die zij redden van de slachtHet boerenechtpaar dat vorig jaar door een crowdfundingcampagne van zijn kinderen werd gered van de ondergang, ontmoette zaterdag bij de eerste weidegang zijn donateurs. ‘Deze betrokkenheid is overweldigend.’
16/04 00u00  Zo belemmerde onverwacht uitstel van staatsexamens Nederlands de Syrische vluchteling Anas (37)De klacht: Onverwacht uitstel van de staatsexamens Nederlands als tweede taal belemmerde ruim drieduizend vluchtelingen en ‘anderstaligen’. Anas is een van hen.
15/04 23u30  Zou belastingstelsel op giften ook echt kunnen werken?Het is een even mooi ideaal als het basisinkomen: vrijwillig belasting betalen. Wie deze maand geen zin heeft om aangifte te doen en een fikse naheffing te krijgen, zou gevrijwaard blijven van de belastingplicht.
15/04 21u15  Weer een keurmerk erbij: ook zuivel krijgt sterrenHet leidt nog niet tot een koeienwalhalla, maar is wel een eerste stap: het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming breidt uit naar zuivelproducten. De eerste gecertificeerde melk en yoghurt van zes boeren ligt sinds maandag op proef in de schappen bij Jumbo. Later moeten andere supermarkten volgen.
15/04 20u45  Bonus verdienen? Dan moet je tegenwoordig sporten, een baby krijgen of – jawel – een puppy nemenDe prestatiebonus staat onder druk. Steeds meer werkgevers kiezen voor een andere vorm van belonen. Dat gaat zo ver als een fokbonus, puppyverlof en een blijf-op-gewichtbonus. ‘Bedrijven moeten zich onderscheiden om personeel bij zich te houden.’
15/04 20u30  Milieuvriendelijke servetten voor tijdens de paasbrunch, bestaan die?Of papieren paasservetten milieuvriendelijk zijn, hangt van veel zaken af. De term biologisch zegt in ieder geval niets en recyclen gaat lastig. Zodra een servet is gebruikt kan die niet meer het papierafval, omdat ze vervuild zijn door vet en etensresten.
15/04 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
15/04 00u00  De comeback van een oermerk in ondergoed en badkledingOndergoed- en badkledingfabrikant L. ten Cate dreigde in de vergetelheid te raken. Een investeringsmaatschappij en een voormalige kaasverkoper bliezen het merk nieuw leven in. Nu lonkt uitbreiding naar het thuisland van Sloggi.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

25x Is de wereldbevolking de afgelopen eeuwen nou wel of niet massaal aan de armoede ontsnapt?22/04 00u00 - Volkskrant Economie: De moeder aller economische debatten is terug van weggeweest. Is de wereldbevolking de afgelopen eeuwen nou wel of niet massaal aan de armoede ontsnapt? ‘Plotseling blijkt dat grootse vooruitgangsverhaal middelmatig.’
12x Al sinds 1933 maakt Hollandia haar beroemde matzes: ‘We hebben geen concurrenten’22/04 00u00 - Volkskrant Economie: Met Pasen staan ze bij velen op tafel: de matzes van het Enschedese bedrijf Hollandia. Van origine een joods product, maar inmiddels behoorlijk ingeburgerd en ook passend in de nieuwe gezondheidscultus.
0x De comeback van een oermerk in ondergoed en badkleding15/04 00u00 - Volkskrant Economie: Ondergoed- en badkledingfabrikant L. ten Cate dreigde in de vergetelheid te raken. Een investeringsmaatschappij en een voormalige kaasverkoper bliezen het merk nieuw leven in. Nu lonkt uitbreiding naar het thuisland van Sloggi.
0x Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open15/04 00u00 - Volkskrant Economie: Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
0x Milieuvriendelijke servetten voor tijdens de paasbrunch, bestaan die?15/04 20u30 - Volkskrant Economie: Of papieren paasservetten milieuvriendelijk zijn, hangt van veel zaken af. De term biologisch zegt in ieder geval niets en recyclen gaat lastig. Zodra een servet is gebruikt kan die niet meer het papierafval, omdat ze vervuild zijn door vet en etensresten.
0x Bonus verdienen? Dan moet je tegenwoordig sporten, een baby krijgen of – jawel – een puppy nemen15/04 20u45 - Volkskrant Economie: De prestatiebonus staat onder druk. Steeds meer werkgevers kiezen voor een andere vorm van belonen. Dat gaat zo ver als een fokbonus, puppyverlof en een blijf-op-gewichtbonus. ‘Bedrijven moeten zich onderscheiden om personeel bij zich te houden.’
0x Weer een keurmerk erbij: ook zuivel krijgt sterren15/04 21u15 - Volkskrant Economie: Het leidt nog niet tot een koeienwalhalla, maar is wel een eerste stap: het Beter Leven-keurmerk van de Dierenbescherming breidt uit naar zuivelproducten. De eerste gecertificeerde melk en yoghurt van zes boeren ligt sinds maandag op proef in de schappen bij Jumbo. Later moeten andere supermarkten volgen.
0x Zou belastingstelsel op giften ook echt kunnen werken?15/04 23u30 - Volkskrant Economie: Het is een even mooi ideaal als het basisinkomen: vrijwillig belasting betalen. Wie deze maand geen zin heeft om aangifte te doen en een fikse naheffing te krijgen, zou gevrijwaard blijven van de belastingplicht.
0x Zo belemmerde onverwacht uitstel van staatsexamens Nederlands de Syrische vluchteling Anas (37)16/04 00u00 - Volkskrant Economie: De klacht: Onverwacht uitstel van de staatsexamens Nederlands als tweede taal belemmerde ruim drieduizend vluchtelingen en ‘anderstaligen’. Anas is een van hen.
0x Met donateurs op bezoek bij de zeldzame koeien die zij redden van de slacht16/04 00u00 - Volkskrant Economie: Het boerenechtpaar dat vorig jaar door een crowdfundingcampagne van zijn kinderen werd gered van de ondergang, ontmoette zaterdag bij de eerste weidegang zijn donateurs. ‘Deze betrokkenheid is overweldigend.’

Statistieken

Artikels:
29830
Gelezen:
11016
Aantal lezers nu:
56


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven