zaterdag 20 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u15
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
19/10 22u30  ‘Banken moeten niet meer voortdurend op het randje van de afgrond balanceren’ De banken zijn nog altijd ziek, betoogt de internationaal vermaarde topeconoom Anat Admati. Terwijl het medicijn doodsimpel is: ‘Waarom leven we zo gevaarlijk? Dat is nergens voor nodig!’
19/10 22u00  HEMA is voorlopig weer even gered, uitdaging voor C&A Wat CEO John van der Ent bij V&D met Roland Kahn van Cool Investments niet lukte, is Tjeerd Jegen bij Hema met Marcel Boekhoorn van Ramphastos Investments wel gelukt: een Nederlandse miljardair strikken die de winkelketen uit de klauwen van Angelsaksisch opkoopfondsen (private equity) wil halen, voordat die de nek wordt omgedraaid.
19/10 21u45  Rare jongens, die Romeinen Het was achttien tegen één, noteerde de Volkskrant vrijdag. Die achttien waren regeringsleiders van eurolanden, en die negentiende ook, maar de Italiaanse premier Conte stond moederziel alleen. De ‘feestbegroting’ van zijn kabinet, dat steunt op twee populistische partijen, is in strijd met Europese afspraken over begrotingsbeleid. Conte liet zich, aldus de Volkskrant, niet van zijn stuk brengen. Dat wordt nog wat.
19/10 12u15  Chinese economische groei laagste sinds 2009 De economische groei van China in het afgelopen kwartaal is teruggevallen tot 6,5 procent op jaarbasis. Dat is de laagste kwartaalgroei sinds 2009. Oorzaak is vooral de afnemende groei van de industriële productie die te maken heeft met het inperken van de schuldenlast.
18/10 23u00  Handelsoorlog raakt Amerikaanse sojaboeren: ‘We kunnen hard vallen als het tegenzit’ Amerikaanse sojaboeren worden hard getroffen door Trumps handelsoorlog met China. Helpt het dat Europese Commissie-voorzitter Juncker in juli in het Witte Huis beloofde zijn best te doen om meer soja te zullen importeren? ‘Voedsel als economisch wapen heeft nog nooit iets goeds gebracht.’
18/10 23u00  In plaats van het pensioenstelsel te moderniseren lijkt het meer op improviseren Wie 12 februari 1953 is geboren zal vanaf 12 juni 2019 AOW krijgen. Voor wie 13 maart 1955 is geboren is dat 13 juni 2022.
18/10 02u15  Eerste huis kopen wordt steeds meer een zaak voor dertigers, aantal jongere kopers neemt af Het kopen van een eerste huis wordt steeds meer een zaak voor dertigers. Het aantal jongere kopers neemt af, net als het aantal 35-plussers dat een koopcontract ondertekent.
17/10 22u15  Palmt China de wereld in, inclusief Nederland? Rond de eeuwwisseling waren populisten en nationalisten nare herinneringen uit een duister verleden. Het ideaal van de Europese eenheid leefde volop. In 2000 lanceerde de EU de Lissabon-agenda die tot doel had van het Avondland in 2010 de meest concurrerende en dynamische kenniseconomie in de wereld te maken. Europa zonder IJzeren Gordijn zou Amerikanen en Aziaten een poepie laten ruiken.
17/10 17u45  Klein Brabants bedrijf verslaat sportgigant Asics in geschil over streepjes Dat je in merkenzaken niet groot hoeft te zijn om te winnen, bewijst het Brabantse bedrijf Van Lieshout Textiel. Deze week boekte het bedrijf uit Berkel-Enschot een klinkende overwinning op Asics, de bekende Japanse fabrikant van sportschoenen en een van de vijf grootste producenten van sportartikelen ter wereld.
17/10 14u00  Bonden boos: AkzoNobel gaat onverwachts banen schrappen Een onaangename verrassing voor vakbonden en personeel van AkzoNobel: de verfmultinational gaat bij een nieuwe besparingsronde banen schrappen, zo werd woensdag gemeld bij de presentatie van de kwartaalcijfers.
17/10 12u30  Klein Brabants bedrijf verslaat sportgigant Asics in geschil over streepjes op kleding Dat je in merkenzaken niet groot hoeft te zijn om te winnen, bewijst het Brabantse bedrijf Van Lieshout Textiel. Deze week boekte het bedrijf uit Berkel-Enschot een klinkende overwinning op Asics, de bekende Japanse fabrikant van sportschoenen en een van de vijf grootste producenten van sportartikelen ter wereld.
17/10 02u45  Nederland zakt uit top-vijf van concurrerende economieën Hoewel de regering uit alle macht buitenlandse bedrijven tracht te paaien die de ‘Brexodus’ overwegen, zakt Nederland toch op de jaarlijkse lijst van meest concurrerende economieën van het World Economic Forum. In de zogenoemde Global Competitiveness Index zijn ‘we’ uit de top-vijf gezakt.
16/10 23u00  Na miljardenboete wacht vrachtwagenbouwers nu megaclaim wegens prijsafspraken De vrachtwagenproducenten die in 2016 door de Europese Commissie werden bestraft voor jarenlange prijsafspraken, zijn nog lang niet van die zaak af. Van de Europese Commissie kregen ze een boete van 3,7 miljard euro, maar nu hangen hen schadeclaims boven het hoofd tot in totaal 7,5 miljard euro, zo meldt het FD.
16/10 22u00  Hoe een wolkenkrabber symbool werd van de ondergang Het mooiste symbool voor de opkomst en ondergang van warenhuisketen Sears is de wolkenkrabber in Chicago die 25 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld was. De 442 meter hoge Sears Tower werd in 1972 opgeleverd toen Sears met 350 duizend werknemers de grootste warenhuisketen ter wereld was. In de toren werden de duizenden personeelsleden op het hoofdkantoor geconcentreerd die daarvoor versnipperd op vele locaties in Chicago zaten.
16/10 12u15  Na miljardenboete wacht vrachtwagenproducenten nu grote schadeclaim wegens prijsafspraken De vrachtwagenproducenten die in 2016 door de Europese Commissie werden bestraft voor jarenlange prijsafspraken, zijn nog lang niet van die zaak af. Van de Europese Commissie kregen ze een boete van 3,7 miljard euro, maar nu hangen hen schadeclaims boven het hoofd tot in totaal 7,5 miljard euro, zo meldt het FD.
Laatste update: vrijdag 19 oktober 2018, 22u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
16/10 10u15  Champignons met extra vitamine D, zitten we daar nou op te wachten?Champignons met extra vitamine D. Zitten we daar wel op te wachten?
15/10 21u15  Zijn koersveranderingen wel te verklaren, als zelfs Nobelprijswinnaars het niet kunnen?‘Waarom kelderen de beurzen?’, begon Nobelprijswinnaar Paul Krugman eind vorige week een tweet. Zijn antwoord stelde teleur. ‘Ik heb geen idee. Gaan ze verder omlaag of herstellen ze zich? Ik heb geen idee. Zal het tot problemen leiden in de echte economie? Ik heb geen idee. Maar wat ik wel weet: Niemand anders heeft ook enig idee.’
15/10 20u30  Zo kom je aan geld voor een duurzamere woningWie de eigen woning duurzamer wil maken, hoeft niet meteen tegen de kosten aan te hikken. Er zijn allerlei opties om hier geld voor te lenen, van de overheid of de bank.
15/10 20u30  Grote beleggers: snel meer vrouwen in de topDe druk wordt opgevoerd bij beursgenoteerde bedrijven met weinig of geen vrouwen in de top. Zij krijgen binnenkort te maken met grote beleggers als pensioenfondsen en verzekeraars, die deze mannenbolwerken oproepen snel werk te maken van meer vrouwen op het pluche. Doen ze dat niet, dan lopen ze het risico dat de voorgestelde benoeming van een mannelijke bestuurder of commissaris wordt weggestemd.
15/10 20u30  Ingestraalde champignons: een extra bron van vitamine DChampignons met extra vitamine D. Zitten we daar wel op te wachten?
15/10 16u00  Limburg genoemd als locatie voor megadistributiecentrum van AlibabaDe Chinese webwinkelgigant Alibaba, een van de grootste online winkels ter wereld, overweegt in Limburg een reusachtig distributiecentrum te bouwen voor leveringen in Europa. De luchthaven Maastricht-Aachen wordt genoemd als locatie van waaruit Alibaba bestellingen in heel Europa binnen 72 uur wil kunnen bezorgen.
14/10 22u00  Huisgemaakte boemboe en komkommer in zuur : ‘dé culinaire pitstop langs de A27’ doet het anders‘Huisgemaakt en heerlijk’ is een kwalificatie die zelden van toepassing is op voedsel bij pompstations. Het bedrijf Scheiwijk voor Fijnproevers probeert het culinaire niveau op te krikken met onder meer zelfgemaakte boemboe.
14/10 20u00  Nederlandse banken beleggen niet in cannabis; zijn ze te voorzichtig?In Noord-Amerika ontstaat op dit moment een bloeiende cannabismarkt. Nederlandse banken houden zich echter afzijdig van ‘het groene goud’. Waarom?
14/10 09u00  Chinese ondernemers kijken verlekkerd rond in Noord-KoreaOndernemers uit China kijken verlekkerd rond in Noord-Korea. Als het regime van Kim Jong-un economische ontwikkeling straks de ruimte geeft, staan zij vooraan. Is hier sprake van een opening? Of is het meer een barst in de ideologische façade?
13/10 17u45  Terwijl handelsoorlog oplaait, roept IMF-baas Lagarde juist op tot samenwerkingIn plaats van het aanwakkeren van handelsconflicten kan de wereld beter samenwerken op economisch gebied. Dat heeft chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde zaterdag verklaard tijdens de jaarvergadering van de organisatie in Bali.
13/10 16u15  Autokameraden Bovag en RAI slaags over Duitse dieselsTwee wapenbroeders in autoland zijn slaags geraakt: branchevereniging Bovag verwijt autokoepel RAI Vereniging stemmingmakerij over tweedehands diesels. Laatstgenoemde waarschuwde onlangs dat Nederland overspoeld dreigt te worden door vervuilende oude importdiesels, nu autofabrikanten in Duitsland onder dreiging van een verbod hebben beloofd massaal dieselwagens terug te kopen.
13/10 11u30  Moet het Rijk gemeenten verplichten om groen te offeren voor woonwijken?We moeten, zegt makelaarsvereniging NVM deze week, nu toch echt gaan bouwen in het groen. Maar is dat wel zo?
13/10 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Na miljardenboete wacht vrachtwagenproducenten nu grote schadeclaim wegens prijsafspraken16/10 12u15 - Volkskrant Economie: De vrachtwagenproducenten die in 2016 door de Europese Commissie werden bestraft voor jarenlange prijsafspraken, zijn nog lang niet van die zaak af. Van de Europese Commissie kregen ze een boete van 3,7 miljard euro, maar nu hangen hen schadeclaims boven het hoofd tot in totaal 7,5 miljard euro, zo meldt het FD.
1x Hoe een wolkenkrabber symbool werd van de ondergang16/10 22u00 - Volkskrant Economie: Het mooiste symbool voor de opkomst en ondergang van warenhuisketen Sears is de wolkenkrabber in Chicago die 25 jaar lang het hoogste gebouw ter wereld was. De 442 meter hoge Sears Tower werd in 1972 opgeleverd toen Sears met 350 duizend werknemers de grootste warenhuisketen ter wereld was. In de toren werden de duizenden personeelsleden op het hoofdkantoor geconcentreerd die daarvoor versnipperd op vele locaties in Chicago zaten.
1x Eerste huis kopen wordt steeds meer een zaak voor dertigers, aantal jongere kopers neemt af18/10 02u15 - Volkskrant Economie: Het kopen van een eerste huis wordt steeds meer een zaak voor dertigers. Het aantal jongere kopers neemt af, net als het aantal 35-plussers dat een koopcontract ondertekent.
1x Rare jongens, die Romeinen19/10 21u45 - Volkskrant Economie: Het was achttien tegen één, noteerde de Volkskrant vrijdag. Die achttien waren regeringsleiders van eurolanden, en die negentiende ook, maar de Italiaanse premier Conte stond moederziel alleen. De ‘feestbegroting’ van zijn kabinet, dat steunt op twee populistische partijen, is in strijd met Europese afspraken over begrotingsbeleid. Conte liet zich, aldus de Volkskrant, niet van zijn stuk brengen. Dat wordt nog wat.
1x HEMA is voorlopig weer even gered, uitdaging voor C&A19/10 22u00 - Volkskrant Economie: Wat CEO John van der Ent bij V&D met Roland Kahn van Cool Investments niet lukte, is Tjeerd Jegen bij Hema met Marcel Boekhoorn van Ramphastos Investments wel gelukt: een Nederlandse miljardair strikken die de winkelketen uit de klauwen van Angelsaksisch opkoopfondsen (private equity) wil halen, voordat die de nek wordt omgedraaid.
0x Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open13/10 00u00 - Volkskrant Economie: Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
0x Moet het Rijk gemeenten verplichten om groen te offeren voor woonwijken?13/10 11u30 - Volkskrant Economie: We moeten, zegt makelaarsvereniging NVM deze week, nu toch echt gaan bouwen in het groen. Maar is dat wel zo?
0x Autokameraden Bovag en RAI slaags over Duitse diesels13/10 16u15 - Volkskrant Economie: Twee wapenbroeders in autoland zijn slaags geraakt: branchevereniging Bovag verwijt autokoepel RAI Vereniging stemmingmakerij over tweedehands diesels. Laatstgenoemde waarschuwde onlangs dat Nederland overspoeld dreigt te worden door vervuilende oude importdiesels, nu autofabrikanten in Duitsland onder dreiging van een verbod hebben beloofd massaal dieselwagens terug te kopen.
0x Terwijl handelsoorlog oplaait, roept IMF-baas Lagarde juist op tot samenwerking13/10 17u45 - Volkskrant Economie: In plaats van het aanwakkeren van handelsconflicten kan de wereld beter samenwerken op economisch gebied. Dat heeft chef van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) Christine Lagarde zaterdag verklaard tijdens de jaarvergadering van de organisatie in Bali.
0x Chinese ondernemers kijken verlekkerd rond in Noord-Korea14/10 09u00 - Volkskrant Economie: Ondernemers uit China kijken verlekkerd rond in Noord-Korea. Als het regime van Kim Jong-un economische ontwikkeling straks de ruimte geeft, staan zij vooraan. Is hier sprake van een opening? Of is het meer een barst in de ideologische façade?

Statistieken

Artikels:
35324
Gelezen:
20782
Aantal lezers nu:
44


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven