woensdag 22 augustus 2018, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u30
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
21/08 22u45  Nederlandse champignonsector beleeft nieuwe sanering: het ‘witte goud’ is zijn glans kwijt Als de kaalslag doorzet houdt Nederland geen champignonkwekerij over, vreest de Land- en Tuinbouw-organisatie LTO. Kwekers krijgen te weinig voor hun paddestoel en de concurrentie van Polen is moordend.
21/08 22u30  Kleine auto's worden groot, bewijst de Volkswagen Polo Beats De Volkswagen Polo is volwassen geworden: de Beats is stil, zuinig, prettig sturend en nog redelijk ruim ook. Tijd om de grote gezinsbak weg te doen?
21/08 22u30  De Tata Nano was ideaal voor wie een unieke auto wilde en een doodswens had De Tata Nano is ideaal voor wie een unieke auto wil en een doodswens heeft.
21/08 22u00  Onvrede over het L-woord: welk alternatief is geschikt voor de term ‘laagopgeleid’? Laagopgeleid, praktisch opgeleid of gewoon mbo'er? De taalstrijd over het vermaledijde L-woord leidt tot hoofdbrekens. ‘Er is niets laags aan een goede loodgieter’.
21/08 19u00  Arriva verving 500 incheckpalen omdat ze slecht werkten, maar weigert boetes terug te betalen De klacht: De oude incheckpalen van Arriva geven Marike Knaapen voortdurend foutmeldingen, weet ook de conducteur. Toch krijgt zij een week later een boete van diezelfde conducteur, omdat het inchecken verkeerd is gegaan.
21/08 19u00  Komt er weer heimwee naar een negen-tot-vijfbaan? De filmklassieker Nine-to-Five uit 1980 – een satire over het Amerikaanse kantoorleven waarbij drie vrouwen hun seksistische baas gijzelen – beleeft een revival, net zoals Mamma Mia of Mission Impossible, de zomerhits van dit moment.
21/08 16u00  Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave? In Nederland zijn heel wat Turkse banken actief. Die hebben te lijden onder de almaar zwakkere positie van de Turkse lira. Als banken een dalende munt moeten vrezen, dan mogelijk hun spaarders ook. Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave?
21/08 12u30  Champignonkwekers in problemen: paddestoel in blauw bakje is ‘te goedkoop’ Veel Nederlandse champignonkwekers verkeren in financiële problemen door de lage prijs die zij krijgen voor de kleine witte paddestoel. Dat stelt Land- en Tuinbouworganisatie (LTO).
21/08 00u00  Met deze windmolen is wél iedereen blij - want hij is van iedereen Windmolens roepen weerstand op van omwonenden, tenzij die omwonenden de windmolen bezitten. Dat coöperatieve model met meerdere eigenaren is de toekomst, is in het Klimaatakkoord te lezen. In Limburg staat het lichtend voorbeeld.
21/08 00u00  Het broeit bij KLM, maar het stakingswapen ligt nog op ijs Piloten bij de KLM dreigen het werk neer te leggen. Hun bedrijf doet niet genoeg om de werkdruk snel te verlagen, vinden ze. Hoe nijpend is de situatie? Zes vragen over de pilotenperikelen.
20/08 20u45  Welke Turkse banken zitten in Nederland en wat hebben ze hier te zoeken? Nederland is een eldorado voor Turkse banken die van hieruit vaak ook Duitsland en andere landen in West-Europa bedienen. Reden voor een vestiging in Nederland is de grote Turkse gemeenschap waarop de banken zich aanvankelijk richtten. Daarnaast prijzen ze de internationale gerichtheid en de spaarzin van de Nederlanders.
20/08 20u45  Van de Griekse wederopstanding is nog lang niet iedereen overtuigd Griekenland is sinds maandag officieel van het financiële infuus af. Is de zieke man van de eurozone nu daadwerkelijk genezen?
20/08 20u45  Brengt val van de lira spaargeld bij Turkse banken, waarvan de koersen hard dalen, in gevaar? In Nederland zijn heel wat Turkse banken actief. Die hebben te lijden onder de almaar zwakkere positie van de Turkse lira. Als banken een dalende munt moeten vrezen, dan mogelijk hun spaarders ook. Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave?
20/08 20u30  Bewijst Moody’s machtiger te zijn dan de VS? ‘Er zijn twee supermachten in deze wereld’, schreef New York Times-columnist Thomas Friedman, die ook af en toe op de opiniepagina’s van deze krant opduikt. ‘De ene is de VS, de ander is kredietbeoordelaar Moody’s. De VS vernietigen landen door bommen te laten vallen, Moody’s door obligaties af te waarderen. En … geloof me, het is niet duidelijk wie machtiger is.’
20/08 09u00  Lage rente neemt hap uit verwacht pensioen: ‘Gelukkig heeft mijn partner wél een goed pensioen’ Wie een premieregeling heeft, krijgt nu door de lage rentestand een veel lager pensioen dan verwacht. ‘Het is als sneeuw voor de zon gesmolten.’
Laatste update: dinsdag 21 augustus 2018, 22u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/08 00u00  Klaas reist de wereld over om het belang van regionale melkverkoop te benadrukken‘In opkomende landen maken ze in de landbouw dezelfde fouten als wij vijftig jaar geleden’, zegt biologische zuivelboer Klaas de Lange. Hij reist de wereld rond om de agrarische sector in opkomende landen te waarschuwen.
20/08 00u00  Chemiereus Monsanto moet kankerpatiënt 289 miljoen betalenJury kent schadevergoeding toe van 39 miljoen dollar aan doodzieke terreinknecht vanwege onkruidverdelger Roundup. Producent Monsanto kreeg bovendien een boete opgelegd van 250 miljoen dollar. Een overwinning voor de vijanden van Monsanto?
19/08 20u15  Prijzen koffie en suiker kelderen: De laagste prijs in 10 jaarDe prijzen van koffie en suiker op de internationale goederenmarkten kelderen. Suiker is dit jaar al 30 procent en koffie 17 procent goedkoper geworden. Oorzaken zijn de escalerende handelsoorlog en de sterk stijgende dollarkoers ten opzichte van valuta van opkomende landen.
19/08 19u00  Na Groningen wil dit bedrijf met een bescheiden windmolen nu de wereld veroverenNa Groningen wil E.A.Z. Wind nu de wereld veroveren met hun bescheiden windmolen met houten wieken. Doel: productie en verbruik windenergie bij elkaar, dus lusten en lasten op één erf. Pluspuntje: ‘Deze molen is goedkoper dan een nieuwe tractor.’
18/08 12u45  Kredietwaardigheid Turkije verder onder druk na verlaging ‘ratings’De kredietwaardigheid van Turkije staat verder onder druk: twee grote Amerikaanse ratingbureaus hebben hun kredietoordeel zaterdag verlaagd. Moody’s en Standard & Poor’s (S&P) waardeerden hun ratings af.
18/08 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
18/08 00u00  Wanneer verliest het zwarte goud zijn glans?Dat de toekomst ongewis is, weten oliebedrijven als geen ander. Leiden kelderende olieprijzen binnen twintig jaar tot financiële malaise? Of verdient bijvoorbeeld Shell nog honderd jaar goed geld met olie?
18/08 00u00  Hollywood-icoon Jeffrey Katzenberg zit op goud, grote vriend van KLM Naresh Goyal op zwart zaadJeffrey Katzenberg is een naam die deuren opent. Grote deuren. Deuren die voor anderen gesloten blijven. Deuren bij Walt Disney, Entertainment One, 21st Century Fox, Lionsgate, Metro Goldwyn Mayer, ITV, NBC-Universal, Sony Pictures, Viacom en Warner Media. Het zijn de namen die over het scherm rollen als we naar onze favoriete films of tv-series kijken.
18/08 00u00  Minister Koolmees stelt de vragen over de arbeidsmarkt, maar geeft geen antwoordenPassen de principes en instituties uit het verleden nog wel bij de ontwikkelingen van nu en morgen?’ Minister Wouter Koolmees van Werkgelegenheid stelt deze vraag in een analyse van de toestand van de arbeidsmarkt in het FD van deze week. Het antwoord luidt ontkennend. De arbeidsmarkt verandert in hoog tempo, terwijl die principes en instituties gemaakt zijn voor een andere situatie. ‘We kunnen deze vragen niet langer voor ons uitschuiven’, vindt Koolmees.
17/08 22u00  De ‘Rolls-Royce onder de tenten’ is overgenomen en een grote gok in de wereld van de wietDeze week in de winnaar en verliezer van de week: de ‘Rolls-Royce onder de tenten’ is overgenomen en een grote gok in de wereld van de wiet.
17/08 18u00  De arbeidsmarkt is aan alle kanten overspannen: echt iedereen zoekt nu personeelNu de economie groeit als kool, laat de krapte op de arbeidsmarkt zich in de meest uiteenlopende sectoren voelen. Hoe vinden bedrijven nog medewerkers?
17/08 16u30  Eén miljoen extra banen? Dat regel je zoMinister Wouter Koolmees van Werkgelegenheid, zo zagen we vorige week, stelde een goede vraag. ‘Passen de principes en instituties uit het verleden nog wel bij de ontwikkelingen van nu en morgen?’ Nee, was het antwoord, maar verder kwam hij niet. Vorige week deed ik een voorstel voor een principe dat richting geeft aan een nieuwe inrichting van de arbeidsmarkt in den brede: alle volwassenen in Nederland hebben goed werk. Hoezo? Werk is goed voor het individu, de economie en de samenleving. Als dit het doel is, welk beleid zou Koolmees dan moeten voeren?
17/08 13u45  Pilotenvakbond wijst cao-voorstel KLM af: is het leven van een piloot steeds zwaarder geworden?Pilotenvakbond VNV wijst een laatste cao-voorstel van KLM af. De kans dat de piloten gaan staken wordt steeds groter. Piloot is een schitterend beroep, zegt Willem Schmid (40). ‘Maar de lol gaat er een beetje vanaf als je vrouw en kinderen op de camping in Frankrijk staan, en jij wéér niet.’
17/08 10u45  Pilotenvakbond wijst cao-voorstel af: is het leven van een piloot steeds zwaarder geworden?Pilotenvakbond VNV wijst een laatste cao-voorstel van KLM af. De kans dat de piloten gaan staken wordt steeds groter. Piloot is een schitterend beroep, zegt Willem Schmid (40). ‘Maar de lol gaat er een beetje vanaf als je vrouw en kinderen op de camping in Frankrijk staan, en jij wéér niet.’
17/08 00u00  Hoe is solliciteren in tijden van krapte op de arbeidsmarkt?In bijna alle sectoren groeit het aantal banen. Er is meer vraag dan aanbod, en dus moeten werkgevers meer rekening houden met de wensen van de sollicitant. Wat voor invloed heeft dat op de vacatures en sollicitaties? Drie experts signaleren vier trends.
16/08 22u45  Is Amazon het nieuwe ‘Paradijs voor de Vrouw’?‘De kathedraal van de moderne handel, ontworpen voor een volk van klanten’, omschreef de Franse schrijver Émile Zola het warenhuis in zijn in 1883 verschenen sociale roman In het Paradijs voor de Vrouw (Au Bonheur des Dames).
16/08 21u45  De tijd van KLM-piloten die dagen aan het zwembad doorbrengen, is al decennia voorbijDe Alpen overvliegen gaat nooit vervelen. Landen in New York, met Manhattan aan je voeten: ook onbetaalbaar. Piloot zijn, wil Willem Schmid (40) maar zeggen, is een schitterend beroep. ‘Maar de lol gaat er een beetje vanaf als je vrouw en kinderen op de camping in Frankrijk staan, en jij wéér niet.’
16/08 20u15  Heb ik – als gewoon geval – ook een testament nodig?Ik ben een doorsnee vrouw: getrouwd, twee kinderen, eigen woning, redelijk gevulde spaarrekening, maar niet rijk. Ik heb geen testament en mijn vrienden zeggen dat ik dat ook niet nodig heb. Klopt dat?
16/08 19u45  Hoe ‘fout’ is methaan?Jawin Klein Hegeman speelt met zijn koeien een subtiel spel om de methaanuitstoot zo laag mogelijk te houden.
16/08 19u30  Aardgaswinning mogelijk veel schadelijker voor klimaat dan gedachtMethaan, een belangrijk broeikasgas, ontstaat vooral bij de veehouderij. Slechts 2 procent van de uitstoot zou komen uit de aardgaswinning, zo veronderstelden de rekenmodellen die al twintig jaar worden gehanteerd. Maar nu TNO een keer ging meten in plaats van rekenen, blijkt de aardgaswinning in Groningen verantwoordelijk voor misschien wel 20 procent van de methaanuitstoot.
16/08 00u00  Waarom we zoveel vliegen? Deze drie toestellen deden de luchtvaart explosief groeienDe luchtvaart vervoert dit jaar 4,4 miljard reizigers. Toch konden we kort geleden zo’n ticket inclusief bubbels en wifi niet betalen. Hoe heeft het luchtreizen zo snel kunnen groeien? Het antwoord in drie toestellen.
16/08 00u00  BMW roept auto’s terug wegens kans op motorbrandBMW roept in Nederland bijna zevenduizend dieselauto’s terug vanwege mogelijk brandgevaar. De oorzaak ligt bij een module die helpt de uitstoot van schadelijke stikstofoxiden (NOx) terug te dringen. In uitzonderlijke gevallen kan een brandbaar koelmiddel zich ophopen in de de zogenoemde EGR-module, die hete uitlaatgassen deels terug de motor in leidt.
15/08 22u45  Worden na roebel ook roepia en roepie in val meegesleurd?In 2001 bedacht Goldman Sachs-econoom Jim O’Neill het acroniem BRIC (Brazilië, Rusland, India, China) voor de snelgroeiende economieën die de westerse industriestaten en Japan naar de kroon zouden gaan steken.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Klaas reist de wereld over om het belang van regionale melkverkoop te benadrukken20/08 00u00 - Volkskrant Economie: ‘In opkomende landen maken ze in de landbouw dezelfde fouten als wij vijftig jaar geleden’, zegt biologische zuivelboer Klaas de Lange. Hij reist de wereld rond om de agrarische sector in opkomende landen te waarschuwen.
1x Brengt val van de lira spaargeld bij Turkse banken, waarvan de koersen hard dalen, in gevaar?20/08 20u45 - Volkskrant Economie: In Nederland zijn heel wat Turkse banken actief. Die hebben te lijden onder de almaar zwakkere positie van de Turkse lira. Als banken een dalende munt moeten vrezen, dan mogelijk hun spaarders ook. Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave?
1x Van de Griekse wederopstanding is nog lang niet iedereen overtuigd20/08 20u45 - Volkskrant Economie: Griekenland is sinds maandag officieel van het financiële infuus af. Is de zieke man van de eurozone nu daadwerkelijk genezen?
1x Het broeit bij KLM, maar het stakingswapen ligt nog op ijs21/08 00u00 - Volkskrant Economie: Piloten bij de KLM dreigen het werk neer te leggen. Hun bedrijf doet niet genoeg om de werkdruk snel te verlagen, vinden ze. Hoe nijpend is de situatie? Zes vragen over de pilotenperikelen.
1x Met deze windmolen is wél iedereen blij - want hij is van iedereen21/08 00u00 - Volkskrant Economie: Windmolens roepen weerstand op van omwonenden, tenzij die omwonenden de windmolen bezitten. Dat coöperatieve model met meerdere eigenaren is de toekomst, is in het Klimaatakkoord te lezen. In Limburg staat het lichtend voorbeeld.
1x Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave?21/08 16u00 - Volkskrant Economie: In Nederland zijn heel wat Turkse banken actief. Die hebben te lijden onder de almaar zwakkere positie van de Turkse lira. Als banken een dalende munt moeten vrezen, dan mogelijk hun spaarders ook. Zijn Turkse banken het nieuwe IceSave?
1x Komt er weer heimwee naar een negen-tot-vijfbaan?21/08 19u00 - Volkskrant Economie: De filmklassieker Nine-to-Five uit 1980 – een satire over het Amerikaanse kantoorleven waarbij drie vrouwen hun seksistische baas gijzelen – beleeft een revival, net zoals Mamma Mia of Mission Impossible, de zomerhits van dit moment.
1x Onvrede over het L-woord: welk alternatief is geschikt voor de term ‘laagopgeleid’?21/08 22u00 - Volkskrant Economie: Laagopgeleid, praktisch opgeleid of gewoon mbo'er? De taalstrijd over het vermaledijde L-woord leidt tot hoofdbrekens. ‘Er is niets laags aan een goede loodgieter’.
1x De Tata Nano was ideaal voor wie een unieke auto wilde en een doodswens had21/08 22u30 - Volkskrant Economie: De Tata Nano is ideaal voor wie een unieke auto wil en een doodswens heeft.
1x Kleine auto's worden groot, bewijst de Volkswagen Polo Beats21/08 22u30 - Volkskrant Economie: De Volkswagen Polo is volwassen geworden: de Beats is stil, zuinig, prettig sturend en nog redelijk ruim ook. Tijd om de grote gezinsbak weg te doen?

Statistieken

Artikels:
29799
Gelezen:
3675
Aantal lezers nu:
18


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven