woensdag 20 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u00
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
20/02 10u15  Brandstofrekening en stakingen drukken jaarcijfers Air France-KLM Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan het jaar daarvoor. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde aanzienlijk beter dan Franse zuster Air France.
20/02 07u45  Stakingen en brandstofrekening drukken jaarcijfers Air France-KLM Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde duidelijk beter dan Franse zuster Air France.
19/02 23u30  Ook truckbouwers moeten eraan geloven: CO2-uitstoot met 30 procent omlaag in 2030 Europese trucks en touringcars moeten vanaf 2025 15 procent minder CO2 uit stoten dan nu. Vanaf 2030 moeten de emissies zelfs 30 procent lager zijn. Dit zijn het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengekomen met de lidstaten. Het is voor het eerst dat Europa een limiet stelt aan de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens. Betekent dit het einde van diesel voor het langeafstandstransport?
19/02 21u15  Is een boekenbon het enige voordeel van 40-jarig vakbondslidmaatschap? Vorige week lag een enveloppe op de mat van de journalistenvakbond NVJ. Meestal is het dan een enquêteverzoek, een oproep tot een steunbetuiging of een bedelactie. Maar dit keer kreeg ondergetekende zowaar een cadeautje. Vanwege 40 jaar lidmaatschap was er een boekenbon van 20 euro ingesloten.
19/02 19u30  De oer-Hollandse supermarktoorlog komt naar België: ‘Hier, ge krijgt dat gratis’ Met ‘Hollandse prijzen’ trekt Albert Heijn in België klanten. Nu ook Jumbo er vestigingen wil openen, regent het zelfs bonuskortingen bij AH. Klanten blij, concurrenten boos: ‘Deze race naar de bodem schaadt de hele economie.’
19/02 19u30  Gestegen huizenprijzen trekken vermogens scheef – hoe erg is het? Door de gestegen huizenprijzen zijn de vermogens van Nederlandse huishoudens gegroeid, maar de verdeling is zeer scheef. Hoe zorgelijk is dat? Vijf vragen over de vermogensongelijkheid.
19/02 17u00  Het Intertoys-museum heeft wél toekomst De dood waart rond in de winkelstraat. Of in elk geval een zwerm curators: na financiële problemen bij V&D en Blokker dreigt nu faillissement voor de bijna 400 speelgoedzaken van Intertoys. Sinds 2013 is de klant 13 procent meer gaan uitgeven, alleen niet in de fysieke winkel. Op een gemiddelde zaterdag, rekende ABN Amro vorige maand voor in een rapport, trekken de populairste koopgebieden ruim een kwart minder mensen dan begin deze eeuw.
19/02 16u00  Hoe en waarom verzekeraar de rustige remmer beloont De premies van autoverzekeringen blijven stijgen, jaarlijks tellen automobilisten daar zo’n 4 miljard euro voor neer. Verzekeraars proberen vooral nette rijders te lokken. Zes vragen over verzekeringen die goed gedrag belonen.
18/02 20u00  Economie is geen wetenschap, maar een geloof Dat economie geen wetenschap is maar een geloof, blijkt uit het debat over het nut van bezuinigen.
18/02 20u00  Wat is het beste voor het milieu: spuiten, rollen of ‘natuurlijke’ deo? Veel mensen gebruiken dagelijks deodorant. Maar wat is beter voor mens en milieu: spuiten, rollen of een ‘natuurlijke’ deo?
18/02 19u45  Hoe en waarom verzekeraars de rustige remmer belonen De premies van autoverzekeringen blijven stijgen, jaarlijks tellen automobilisten daar zo’n 4 miljard euro voor neer. Verzekeraars proberen vooral nette rijders te lokken. Zes vragen over verzekeringen die goed gedrag belonen.
18/02 16u15  Gaan we nu alweer afscheid nemen van de ov-chipkaart? Nieuwe manieren van betalen in het ov moeten langs een strenge meetlat, zeggen consumentenorganisaties: wees zuinig op wat we nu hebben met de ov-chipkaart.
18/02 11u45  Esprit verkoopt duurzaamheidsdrol als een taartje Met enthousiaste slogans over het eigen duurzaamheidsbeleid stelt Esprit zich op als een kind dat een slecht cijfer aan zijn ouders probeert te verkopen als een goed resultaat.
18/02 11u00  H&M verkoopt duurzaamheidsdrol als een taartje Met enthousiaste slogans over het eigen duurzaamheidsbeleid stelt H&M zich op als een kind dat een slecht cijfer aan zijn ouders probeert te verkopen als een goed resultaat.
18/02 09u30  Blauwe uniformen en aroma van koffie: is dat het ‘KLM-gevoel’? Tijdens de onrust rondom Pieter Elbers werd allerwegen het ‘KLM-gevoel’ vertolkt. Wat dat is? Het heeft iets met thuiskomen, blauwe uniformen en het aroma van koffie te maken.
Laatste update: vandaag om 10u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/02 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan openHij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
17/02 20u15  Schipholganzen en edelherten uit de Oostvaardersplassen: deze poelier verwerkt al uw probleemwildPoeliersbedrijf Pieter van Meel verwerkt naast ‘regulier’ wild en gevogelte ook afgeschoten edelherten uit de Oostvaardersplassen. Directeur Thomas van Meel: ‘Wild is te lekker om van het menu te laten verdwijnen.’
17/02 20u15  Kijken, kijken, online kopen: het goudlokjesgedrag van de consumentAls winkelstraten verloederen, of iconische winkels als Intertoys dreigen te verdwijnen, vinden klanten dat jammer. Maar het komt doordat ze hun spullen vaak liever bestellen in webshops, zonder gebruik te maken van de expertise van winkeliers en tegen een prijs waarmee zij niet kunnen concurreren.
17/02 11u15  Kijken, kijken, online kopen: winkeliers lijden onder het goudlokjesgedrag van de consumentAls winkelstraten verloederen, of iconische winkels als Intertoys dreigen te verdwijnen, vinden klanten dat jammer. Maar het komt doordat ze hun spullen vaak liever bestellen in webshops, zonder gebruik te maken van de expertise van winkeliers en tegen een prijs waarmee zij niet kunnen concurreren.
15/02 23u00  Sjort de politiek met KLM aan een stervende zwaan?Het knettert zo hard tussen KLM en Air France over hun gecombineerde toekomst dat zelfs het kabinet zich ermee bemoeit. De ministers Hoekstra (Financiën) en Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) uitten vrijdag tegen Air France-KLM-baas Ben Smith hun zorgen over diens plannen met KLM. Maar hoeveel invloed heeft Den Haag nog? Zeven vragen over het lot van KLM.
15/02 22u45  Hema-eigenaar gaat blurren & Intertoys trekt stekker eruitHoewel hij met 43 jaar relatief jong was, had Roland Ambruster al een schat aan ervaring. De Duitser was gepokt en gemazeld in het warenhuiswezen. In Nederland had hij gewerkt voor de Bijenkorf, in Duitsland voor Karlstadt.
15/02 22u00  Willen de vrije jongens van Deliveroo eigenlijk wel in dienst?De zzp’ende fietskoeriers van Deliveroo zijn schijnzelfstandigen, oordeelde de rechtbank vorige maand. Vakbond FNV, die de zaak had aangespannen, claimt een principiële overwinning op de oprukkende platformeconomie. Maar hoe gelukkig zijn de bezorgers met deze uitspraak?
15/02 22u00  Succesverhaal van de vrouw eindigt vaak al vlak na de start, en dat ligt niet alleen aan het ouderschapJonge vrouwen verschijnen beter voorbereid aan de start dan jonge mannen. Meisjes presteren beter dan jongens in het onderwijs (stromen sneller door, halen hogere cijfers, doen hogere opleidingsniveaus), en vrouwen verdienen dan ook in de eerste jaren op de arbeidsmarkt gemiddeld een hoger uurloon dan mannen. Met de emancipatie komt het dus wel goed?
15/02 00u00  Deze rentmeester loopt samen met 50 natuurboeren tegen ‘welwillende muren’ opKringloop- en natuurinclusieve landbouw, daar moet het volgens de sector en de overheid naar toe. Op het Twentse landgoed Twickel doen 50 melkveehouders wat anderen met de mond belijden: biodiversiteit stimuleren. Maar samen met hun rentmeester lopen ze voortdurend tegen muren op.
14/02 23u45  In welk jaar treden de VS in de voetsporen van Venezuela?De Amerikaanse overheidsschuld is gestegen tot boven de 22 biljoen dollar (19,5 biljoen euro). Als morgen de rente 1 procent stijgt, is de Amerikaanse staat 220miljard dollar extra kwijt aan rente. Daarmee kun je niet alleen een muur aan de grens met Mexico bouwen, maar van het hele land een middeleeuwse vesting maken.
14/02 21u45  Eerste waterstoffabriek nog dit jaar de Noordzee op (en dat is om twee redenen goed nieuws)Waterstofproductie op zee kan overbelasting van het hoogspanningsnet voorkomen en overbodige olie- en gasplatformen nieuw leven inblazen. De Noordzee krijgt eind dit jaar een eerste fabriekje.
14/02 19u00  Nieuwbouw sociale huur blijft sterk achter door stijgende kosten en gebrek aan bouwlocatiesCorporaties bouwen veel minder nieuwe woningen dan ze willen. Door onder meer stijgende bouwkosten, gebrek aan grond en lange toestemmingsprocedures leverden ze vorig jaar niet meer dan 17.300 extra huizen op. Het streven is om jaarlijks 34 duizend nieuwe woningen in gebruik te nemen, bijna het dubbele aantal. Dat blijkt uit onderzoek van Aedes, de belangenvereniging van de sociale woningbouwverenigingen.
14/02 15u15  Energieakkoord gaat ons 95 miljard kosten, volgens deze berekening. Maar klopt dat wel?Het Energieakkoord, dat sinds 2013 het klimaatbeleid heeft gedicteerd, gaat in totaal 95 miljard euro kosten. Dat berekende de Stichting Milieu, Wetenschap & Beleid, een groep onderzoekers die sceptisch staan tegenover klimaatbeleid. De kosten die zijn berekend lopen door tot 2038, en omvatten dus een periode van 25 jaar. Per huishouden (van vier personen) zouden de jaarlijkse kosten in 2020 uitkomen op 1.600 euro, en in 2030 zelfs op 1.942 euro.
14/02 15u00  ‘Marilyn Monroe van de lucht’ komt aan haar eindeHet is een van de grootste mislukkingen uit de moderne burgerluchtvaart, zowel figuurlijk als letterlijk: in 2021 rolt de laatste reusachtige Airbus A380 uit de fabrieken. De enige klant voor het passagierstoestel heeft een order verkleind, waarmee het lot van het toestel is bezegeld. Donderdag kondigde Airbus aan te stoppen met de productie.
14/02 08u30  Pilotenbond probeert gemoederen bij Air France-KLM tot bedaren te brengen – en slaagt daar niet inEen bezoekje van topman Ben Smith van Air France-KLM aan de pilotenbond moest de onrust bij het bedrijf te verminderen, maar leidde juist weer tot commotie.
14/02 00u00  Op naar een schonere toekomst met onze energie - maar elk Europees land pakt dit anders aanElk land in Europa pakt de energietransitie anders aan. Dat is te merken in de discussie over het Nederlandse klimaatbeleid, waar regelmatig wordt gewezen hoe omliggende landen het anders (beter, of juist slechter) doen. Wat typeert de Nederlandse aanpak, en wat doen onze buurlanden anders?
14/02 00u00  Top van olieplatformbouwer SBM Offshore moet voor rechter verschijnenSBM Offshore, bouwer van drijvende olieplatforms, blijft achtervolgd worden door een omvangrijke corruptiezaak in Afrika en Brazilië. Woensdag werd bekend dat topman Bruno Chabas en commissaris Sietze Hepkema plus hun raadsman Jaap de Keijzer nog een keer onder ede moeten getuigen.
13/02 21u30  Zitten Snuf en Snuitje verscholen achter de computerknop?Vroeger zag de wereld er voor bankiers simpel uit. Criminelen waren herkenbaar aan een streepjes­shirt, ongeschoren gezichten en zwarte maskers – zoals Snuf en Snuitje (‘m-m-mooie p-parels, f-f-fijne p-p-parels’) uit Pipo of de Zware Jongens uit Donald Duck.
13/02 12u00  Beste VVD’ers, vertrouw nou eens op het kapitalismeWee het economische systeem waar zelfs de fans niet meer echt in geloven. Ik heb het over de vrije markt, en de aanleiding voor mijn medelijden is het debat rond de CO2-belasting. Die zou zinloos zijn omdat, zoals minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) het als een van de eersten uitlegde, bedrijven zulke uitgaven afwentelen op de klant. Linksom of rechtsom, de burger betaalt.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

9x Brandstofrekening en stakingen drukken jaarcijfers Air France-KLM20/02 10u15 - Volkskrant Economie: Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan het jaar daarvoor. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde aanzienlijk beter dan Franse zuster Air France.
8x Ook truckbouwers moeten eraan geloven: CO2-uitstoot met 30 procent omlaag in 203019/02 23u30 - Volkskrant Economie: Europese trucks en touringcars moeten vanaf 2025 15 procent minder CO2 uit stoten dan nu. Vanaf 2030 moeten de emissies zelfs 30 procent lager zijn. Dit zijn het Europees Parlement en de Europese Commissie overeengekomen met de lidstaten. Het is voor het eerst dat Europa een limiet stelt aan de uitstoot van broeikasgassen door vrachtwagens. Betekent dit het einde van diesel voor het langeafstandstransport?
8x Stakingen en brandstofrekening drukken jaarcijfers Air France-KLM20/02 07u45 - Volkskrant Economie: Luchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde duidelijk beter dan Franse zuster Air France.
4x De oer-Hollandse supermarktoorlog komt naar België: ‘Hier, ge krijgt dat gratis’19/02 19u30 - Volkskrant Economie: Met ‘Hollandse prijzen’ trekt Albert Heijn in België klanten. Nu ook Jumbo er vestigingen wil openen, regent het zelfs bonuskortingen bij AH. Klanten blij, concurrenten boos: ‘Deze race naar de bodem schaadt de hele economie.’
2x Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open18/02 00u00 - Volkskrant Economie: Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
2x Hoe en waarom verzekeraar de rustige remmer beloont19/02 16u00 - Volkskrant Economie: De premies van autoverzekeringen blijven stijgen, jaarlijks tellen automobilisten daar zo’n 4 miljard euro voor neer. Verzekeraars proberen vooral nette rijders te lokken. Zes vragen over verzekeringen die goed gedrag belonen.
2x Gestegen huizenprijzen trekken vermogens scheef – hoe erg is het?19/02 19u30 - Volkskrant Economie: Door de gestegen huizenprijzen zijn de vermogens van Nederlandse huishoudens gegroeid, maar de verdeling is zeer scheef. Hoe zorgelijk is dat? Vijf vragen over de vermogensongelijkheid.
2x Is een boekenbon het enige voordeel van 40-jarig vakbondslidmaatschap?19/02 21u15 - Volkskrant Economie: Vorige week lag een enveloppe op de mat van de journalistenvakbond NVJ. Meestal is het dan een enquêteverzoek, een oproep tot een steunbetuiging of een bedelactie. Maar dit keer kreeg ondergetekende zowaar een cadeautje. Vanwege 40 jaar lidmaatschap was er een boekenbon van 20 euro ingesloten.
0x Beste VVD’ers, vertrouw nou eens op het kapitalisme13/02 12u00 - Volkskrant Economie: Wee het economische systeem waar zelfs de fans niet meer echt in geloven. Ik heb het over de vrije markt, en de aanleiding voor mijn medelijden is het debat rond de CO2-belasting. Die zou zinloos zijn omdat, zoals minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD) het als een van de eersten uitlegde, bedrijven zulke uitgaven afwentelen op de klant. Linksom of rechtsom, de burger betaalt.
0x Zitten Snuf en Snuitje verscholen achter de computerknop?13/02 21u30 - Volkskrant Economie: Vroeger zag de wereld er voor bankiers simpel uit. Criminelen waren herkenbaar aan een streepjes­shirt, ongeschoren gezichten en zwarte maskers – zoals Snuf en Snuitje (‘m-m-mooie p-parels, f-f-fijne p-p-parels’) uit Pipo of de Zware Jongens uit Donald Duck.

Statistieken

Artikels:
33044
Gelezen:
22197
Aantal lezers nu:
11


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven