woensdag 23 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Meer nieuws van Volkskrant Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u30
 

Volkskrant Economie

Verbergen Tonen
23/05 00u00  Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.14 
23/05 00u00  De werknemer gaat erop achteruit, terwijl het bedrijven voor de wind gaat. Hoe kan dat? Een steeds groter deel van de inkomenskoek gaat naar bedrijven. Intussen gaan werknemers er op achteruit. Oneerlijk? Ligt eraan wie je het vraagt.15 
22/05 22u00  Ziekenhuizen kiezen voor nieuwe openheid: Zuster, kunt u ook twitteren? Ziekenhuizen speurden voorheen de sociale media vooral af naar klachten van patiënten. Nu predikt onder andere het AMC een nieuwe openheid via zulke kanalen, voor de beeldvorming en om nieuw personeel te trekken.
22/05 19u45  Op de redactie van NRC moet af en toe gekokhalsd worden van de rommel van GeenStijl ‘Dat negers en spleetogen de godganse dag plastic tasjes uit hun dieselriksja's flikkeren, dat maakt allemaal niet uit. Het is UW Tweede Blanke Westerse KudtKind dat de wereld naar de barrebiesjes helpt’, schreef GeenStijl onder de kop ‘Blanken mogen niet meer neuqen’.
22/05 18u15  Wat levert een kind de maatschappij economisch op? ‘Dat negers en spleetogen de godganse dag plastic tasjes uit hun dieselriksja's flikkeren, dat maakt allemaal niet uit. Het is UW Tweede Blanke Westerse KudtKind dat de wereld naar de barrebiesjes helpt’, schreef GeenStijl onder de kop ‘Blanken mogen niet meer neuqen’.
22/05 17u30  Bijenkorf stopt met cijfers geven aan personeel na kritiek op ‘ratingcultuur’ Verkoopmedewerkers van de Bijenkorf op onder meer de Dam in Amsterdam hoeven klanten niet meer om feedback en rapportcijfers te vragen. Ook is een Wall of Fame bij de personeelsingang met foto’s van verkopers die tienen scoren weggehaald.
22/05 10u45  Te lage kilometervergoeding? Dit kunt u doen De benzineprijs is weer torenhoog, maar ik krijg van mijn werkgever nog altijd maar 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer. Waarom stijgt die vergoeding niet? Ik woon op 35 kilometer van mijn werk, best ver.
22/05 10u30  Schamele vergoeding voor woon-werkverkeer? Dit kunt u doen De benzineprijs is weer torenhoog, maar ik krijg van mijn werkgever nog altijd maar 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer. Waarom stijgt die vergoeding niet? Ik woon op 35 kilometer van mijn werk, best ver.
21/05 22u00  Containerbedrijf ECT richt zich op duurzaamheid en efficiëntie Meer dan dertig zeeschepen meren er elke week aan bij ECT op de Maasvlakte in Rotterdam. Wat volgt is een enorme logistieke operatie voor de overslag van duizenden containers. Te veel gebeurt dit nog met vrachtwagens. Dat kan anders.
21/05 21u45  Een ‘verbeterd’ recept is in veel gevallen gewoon een downgrade: we worden weer genaaid Als een verpakking ‘Verbeterd recept!’ juicht, dan slaan mijn kleine hersentjes op hol. Hoezo verbeterd? Wat was er dan niet goed aan het vorige recept? Ik heb toch potdikkie niet jarenlang een chocoladereep zitten eten waaraan iets mankeerde, muesli in mijn yoghurt gestrooid die niet helemaal deugde en koffie gedronken met een bedenkelijk aroma? Misschien is het mijn ietwat sombere gemoed dat ik niet kan genieten – genieten is sowieso een verdomd moeilijke bezigheid – van de vreugdevolle mededeling op zo’n verpakking. Het is toch fantástisch dat die fabrikanten wat goed was nog beter hebben gemaakt! Niet piepen, juichen.
21/05 19u30  Ex-Shell manager mist groene ambities bij oude werkgever Jarenlang behoorde hij tot de toplaag van Shell. Maar Robert Kleiburg raakte teleurgesteld in het gebrek aan groene ambitie bij het bedrijf en vertrok. Vandaag (dinsdag) steunt hij in de aandeelhoudersvergadering van Shell een klimaatresolutie van Follow This, een ‘groene’ groep aandeelhouders die wil dat het bedrijf sneller verduurzaamt.
21/05 13u30  Dump het aandeel of wees lastig: pensioenfondsen beleggen steeds kritischer Verkoop het aandeel of wees een lastige aandeelhouder. Pensioenfondsen zijn steeds strenger voor omstreden ondernemingen, zoals kolenbedrijven. Lopen de fondsen zo rendement mis? Nee, zegt de Groningse hoogleraar duurzaam financieren Bert Scholtens.
21/05 00u00  Deze dansende robots jongleren als geen ander met gloeiend staal Gevaarlijk werk in de staalindustrie wordt hoe langer hoe meer overgenomen door gespecialiseerde robots. Die komen voor een belangrijk deel uit een dorp in Noord-Holland.
21/05 00u00  Waarom laten we het gezonder maken van onze producten over aan het bedrijfsleven? De Nederlandse overheid lijdt al jaren aan de Ziekte van Convenant. Deze ziekte uit zich in een labbekakkerige houding tegenover het bedrijfsleven en een langdurig uitstel van beslissingen, dat in het ergste geval tot afstel kan leiden. Twee pregnante voorbeelden van deze ziekte zien we bij de voedingsindustrie.
18/05 23u15  De nieuwe welvaartsindicator is nog een rommeltje. Dat kan beter, CBS De eerste monitor Brede Welvaart die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde, is warm ontvangen. Er is meer dan geld alleen, en de media hadden er wel zin in op te schrijven dat het met de ‘brede welvaart’ in Nederland wel snor zit.
Laatste update: vandaag om 0u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/05 23u00  Waarom stijgt de vergoeding voor woon-werkverkeer niet?De benzineprijs is weer torenhoog, maar ik krijg van mijn werkgever nog altijd maar 19 cent per kilometer voor woon-werkverkeer. Waarom stijgt die vergoeding niet? Ik woon op 35 kilometer van mijn werk, best ver.
18/05 21u30  Dankzij Italië is het Europees crisisspook terug van nooit weggeweestKeert de eurocrisis terug? Met hun kritiek op de Europese consensus bezorgen de twee Italiaanse kandidaat-regeringspartijen beleggers, Brussel en de Europese Centrale Bank koude rillingen. De Vijfsterrenbeweging en de Lega Nord kwamen vrijdag tot een akkoord.
18/05 21u30  Kabinet dwingt vervroegde sluiting oudste kolencentrales afDe twee oudste Nederlandse kolencentrales moeten al voor 2025 sluiten of op een andere brandstof overstappen. Dat is vijf jaar eerder dan in het regeerakkoord staat. Vanaf 2030 geldt in Nederland een wettelijk verbod op het opwekken van elektriciteit met steenkool. Dat heeft het kabinet vrijdag besloten. Energiebedrijf RWE, eigenaar van twee van de vijf Nederlandse kolencentrales, dreigt met een rechtszaak.
17/05 23u30  Hebben de Italianen echt heimwee naar de lire?‘Geen gezeik, iedereen rijk’, roepen populistische partijen in heel Europa. En dat kan simpel worden bereikt door zich te bevrijden van de knellende greep van de euro, zo willen ze doen geloven.
17/05 23u15  Dankzij deze superbatterij lopen de ovenklokjes nooit meer achterEen nieuwe superbatterij van Eneco kan iets wat tot nu toe alleen vervuilende energiecentrales konden: de netfrequentie op peil houden. Zo lopen de ovenklokjes straks altijd gelijk.
17/05 14u30  Kan de olieprijs weer naar 100 dollar per vat?Dat de olieprijs nog ooit ver boven de 50 dollar per vat zou komen werd één jaar geleden nog uitgesloten. Nu denken de olie-analisten van Bank of America al dat de prijs volgend jaar boven de 100 dollar zal komen. Aan de pomp zouden we dan al weer bijna twee euro per liter benzine moeten neertellen.
17/05 12u15  Hema moet miljoenen aan Levi’s betalen vanwege namaak spijkerbroekWarenhuis Hema moet bijna 4,5 miljoen euro betalen aan spijkerbroekenfabrikant Levi Strauss. Dat heeft de Rechtbank van Koophandel in Brussel op 14 mei bepaald in een door Levi’s aangespannen procedure.
17/05 09u45  Uw abonnement voor internet en bellen wordt duurder: mag dat zomaar?Internetproviders Ziggo, XS4ALL en KPN verhogen allemaal per 1 juli hun abonnementstarieven met twee tot drie euro per maand. Mag dat zomaar?
16/05 23u30  Geen verlossing voor boeren met 'fosfaatprobleem'Zo’n achthonderd boeren die door het nieuwe fosfaatstelsel in de problemen zijn gekomen, krijgen geen ontheffing van de beperking van hun veestapel. Dat heeft minister Carola Schouten van Landbouw besloten, ‘ondanks ingrijpende en pijnlijke gevolgen van de invoering van het stelsel voor individuele ondernemers en hun gezinnen’.
16/05 23u15  Vervuiling of auto-ongeluk? Dat is goed voor het BBP (en daarom hebben we een nieuwe graadmeter nodig)Woensdag presenteerde het CBS zijn langverwachte alternatief voor het ‘kortzichtige’ BBP. Het is de zoveelste aanval op de tot voor kort almachtige koning aller statistieken. Waar komt het BBP vandaan? En heeft het inderdaad zijn langste tijd gehad?
16/05 21u30  Bitcoin verbruikt net zo veel stroom als heel OostenrijkDe cryptomunt bitcoin blijkt een enorme stroomvreter: alle computers die staan te stampen op het delven van de cryptomunt, verbruiken tot maar liefst 0,3 procent van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie, blijkt uit een artikel dat gisteren is gepubliceerd in het vakblad Joule.
16/05 12u30  Grote providers verhogen tegelijk tv- en internetprijzenVeel Nederlanders moeten na 1 juli opnieuw meer gaan betalen voor hun internet- en tv-abonnementen. Een groot aantal providers, waaronder Ziggo, KPN en Xs4all, voeren dan prijsverhogingen door, meldt de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.
16/05 11u45  Nick werkt altijd: ‘Vrienden en familie heb ik praktisch uit mijn leven geschrapt’Technologie zou de mens veel korter laten werken. Ondertussen werken we harder en langer dan ooit en vindt iemand als architect Nick Matulessy het prima als hij de veertig niet meer haalt.
16/05 09u30  Zijn 'zon-, zuipen- en ziekenhuis'-vakanties niet meer hip?Thomas Cook maakte deze week bekend zijn 'Club 18-30 Holidays' op te doeken. Deze reisorganisatie, die in de jaren zestig werd opgericht, had als doelgroep ooit jonge babyboomers die voor het eerst zonder hun ouders op vakantie gingen. Onder de slogan Zon, zee en seks werden pakketvakanties naar de Spaanse badplaats Lloret de Mar als eerste grote feestbestemming aangeprezen.
16/05 00u00  Banken moeten corrupte politici en hun naasten opsporenNederlandse banken en verzekeraars zetten prominente Nederlandse politici en bestuurders, en hun familie- en vriendenkring, binnenkort op een anti-witwaslijst. Zij worden verplicht deze ‘politiek prominente personen’ (politically exposed persons, PEP’s) extra goed in de gaten te houden, om te voorkomen dat deze zich bezondigen aan corruptie.
16/05 00u00  Zou Argentinië om zichzelf moeten huilen?De Argentijnse paradox, de economische geschiedenis van Argentinië, is een van de populairste studie-objecten voor academici: Hoe kan een land dat honderd jaar geleden dankzij de natuurlijke rijkdommen en de enorme oppervlakte aan vruchtbare bodem tot de tien rijkste landen ter wereld behoorde zo in de versukkeling zijn geraakt?
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x De werknemer gaat erop achteruit, terwijl het bedrijven voor de wind gaat. Hoe kan dat?23/05 00u00 - Volkskrant Economie: Een steeds groter deel van de inkomenskoek gaat naar bedrijven. Intussen gaan werknemers er op achteruit. Oneerlijk? Ligt eraan wie je het vraagt.
14x Colauto brengt glamour terug, Williamson dweilt met de kraan open23/05 00u00 - Volkskrant Economie: Hij heeft niet alleen zijn naam mee voor een warenhuisdirecteur die zich in het luxere segment profileert. Bijenkorf-topman Giovanni Colauto weet ook van wanten. Voor het vijfde jaar op rij is de omzet gestegen.
2x De nieuwe welvaartsindicator is nog een rommeltje. Dat kan beter, CBS18/05 23u15 - Volkskrant Economie: De eerste monitor Brede Welvaart die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) deze week publiceerde, is warm ontvangen. Er is meer dan geld alleen, en de media hadden er wel zin in op te schrijven dat het met de ‘brede welvaart’ in Nederland wel snor zit.
0x Zou Argentinië om zichzelf moeten huilen?16/05 00u00 - Volkskrant Economie: De Argentijnse paradox, de economische geschiedenis van Argentinië, is een van de populairste studie-objecten voor academici: Hoe kan een land dat honderd jaar geleden dankzij de natuurlijke rijkdommen en de enorme oppervlakte aan vruchtbare bodem tot de tien rijkste landen ter wereld behoorde zo in de versukkeling zijn geraakt?
0x Banken moeten corrupte politici en hun naasten opsporen16/05 00u00 - Volkskrant Economie: Nederlandse banken en verzekeraars zetten prominente Nederlandse politici en bestuurders, en hun familie- en vriendenkring, binnenkort op een anti-witwaslijst. Zij worden verplicht deze ‘politiek prominente personen’ (politically exposed persons, PEP’s) extra goed in de gaten te houden, om te voorkomen dat deze zich bezondigen aan corruptie.
0x Zijn 'zon-, zuipen- en ziekenhuis'-vakanties niet meer hip?16/05 09u30 - Volkskrant Economie: Thomas Cook maakte deze week bekend zijn 'Club 18-30 Holidays' op te doeken. Deze reisorganisatie, die in de jaren zestig werd opgericht, had als doelgroep ooit jonge babyboomers die voor het eerst zonder hun ouders op vakantie gingen. Onder de slogan Zon, zee en seks werden pakketvakanties naar de Spaanse badplaats Lloret de Mar als eerste grote feestbestemming aangeprezen.
0x Nick werkt altijd: ‘Vrienden en familie heb ik praktisch uit mijn leven geschrapt’16/05 11u45 - Volkskrant Economie: Technologie zou de mens veel korter laten werken. Ondertussen werken we harder en langer dan ooit en vindt iemand als architect Nick Matulessy het prima als hij de veertig niet meer haalt.
0x Grote providers verhogen tegelijk tv- en internetprijzen16/05 12u30 - Volkskrant Economie: Veel Nederlanders moeten na 1 juli opnieuw meer gaan betalen voor hun internet- en tv-abonnementen. Een groot aantal providers, waaronder Ziggo, KPN en Xs4all, voeren dan prijsverhogingen door, meldt de onafhankelijke vergelijkingssite Pricewise.
0x Bitcoin verbruikt net zo veel stroom als heel Oostenrijk16/05 21u30 - Volkskrant Economie: De cryptomunt bitcoin blijkt een enorme stroomvreter: alle computers die staan te stampen op het delven van de cryptomunt, verbruiken tot maar liefst 0,3 procent van de wereldwijde elektriciteitsconsumptie, blijkt uit een artikel dat gisteren is gepubliceerd in het vakblad Joule.
0x Vervuiling of auto-ongeluk? Dat is goed voor het BBP (en daarom hebben we een nieuwe graadmeter nodig)16/05 23u15 - Volkskrant Economie: Woensdag presenteerde het CBS zijn langverwachte alternatief voor het ‘kortzichtige’ BBP. Het is de zoveelste aanval op de tot voor kort almachtige koning aller statistieken. Waar komt het BBP vandaan? En heeft het inderdaad zijn langste tijd gehad?

Statistieken

Artikels:
31150
Gelezen:
14648
Aantal lezers nu:
61


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven