woensdag 20 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 13u00
 

Trouw

Verbergen Tonen
20/02 13u00  Justitie wil taakstraf voor eigenaresse ijssalon die plaaggeest te lijf ging Justitie heeft een taakstraf geëist van 120 uur (waarvan 60 voorwaardelijk) tegen de eigenaresse van ijssalon ’t Perronnetje in Hilversum. Zij speelde voor eigen rechter toen een aantal jongens bij herhaling racistische leuzen riep en beschadigingen aanrichtte aan haar zaak.
20/02 12u45  Bollywood omarmt de lesbische liefde Het heeft alle ingrediënten van een klassieke Bollywoodfilm: muziek en dans, een luidruchtige familie, een tragikomische vader en een ontluikende liefde. Het grote verschil: de man verovert de vrouw niet, aan het einde van de film. Zij is verliefd op een andere vrouw.
20/02 12u15  Een persoonlijker pensioen: hoe dan? Er zijn veel misverstanden over hoe een persoonlijker pensioenstelsel eruit kan gaan zien, ziet hoogleraar Theo Nijman. Tijd voor uitleg, want het lijkt er toch echt te komen.
20/02 12u15  Consumentenvertrouwen duikt onder het nulpunt Voor het eerst in vier jaar slaat de gevoelstemperatuur van de Nederlandse economie uit in de min. Het consumentenvertrouwen komt in februari uit op -2, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
20/02 12u15  Ga direct door naar de zonnepanelen met dit klimaatbordspel Met een spel kunnen bewoners oefenen op het halen van klimaatdoelen in hun plaats. De bedenkers trekken het hele land door met hun confronterende ‘We Energy Game’. Worden het velden vol windmolens of toch dat éne strookje natuur met vrij uitzicht?
20/02 11u45  Wat de mijnbouw kan leren van Nederlandse dijken Een gigantische stortplaats bij een ijzerertsmijn begon te schuiven en zorgde voor een verwoestende modderlawine in Brazilië. Net als bij het aanleggen van dijken is in de mijnbouw water een vijand.
20/02 11u45  Acht jaar na de ontmanteling van de Antillen: Het Statuut is dood, leve het convenant! Op de voormalige Nederlandse Antillen heerst niet alleen een vluchtelingencrisis, maar ook een bestuurlijke, een financiële en een veiligheidscrisis. Was de ontmanteling in 2010 wel zo’n goed idee?
20/02 11u30  Een kijkje in de blaas: nooit eerder scheen hier licht Met het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
20/02 11u30  Huur alleen nog zzp’ers in bij ziek en piek Het is een kwestie van solidariteit om het aantal zzp’ers voor reguliere werkzaamheden te beperken, vindt Gerrard Boot, hoogleraar arbeidsrecht Universiteit Leiden.
20/02 11u15  Consumentenvertrouwen voor het eerst in vier jaar negatief Voor het eerst in vier jaar slaat de gevoelstemperatuur van de Nederlandse economie uit in de min. Het consumentenvertrouwen komt in februari uit op -2, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
20/02 10u45  Ga direct door naar de zonnepanelen: de energietransitie als bordspel Met een spel kunnen bewoners oefenen op het halen van klimaatdoelen in hun plaats. De bedenkers trekken het hele land door met hun confronterende ‘We Energy Game’. Worden het velden vol windmolens of toch dat éne strookje natuur met vrij uitzicht?
20/02 10u30  De top over seksueel misbruik in de kerk is nog maar het begin Hans van den Hende gaat namens de Nederlandse bisschoppen naar de misbruiktop in het Vaticaan, die morgen begint. Hij waakt voor te hoge verwachtingen. “Je kunt in drie dagen niet alles doen.”10 
20/02 10u00  Oekraïne vreest Russische pijpleiding: ‘Ooit was gas als lucht, nu beseffen we dat het zo waardevol is als goud’ Oekraïne vreest de aanleg van de Nord Stream 2, want daarmee raakt het land de o, zo belangrijke inkomsten uit het gastransport kwijt. ‘Rusland doet dit om ons schade toe te brengen.’
20/02 09u30  Een jaar na de ingreep heeft de laatste boer van Sint-Eustatius een idee voor een nieuw begin Nederland zette een jaar geleden het bestuur van Sint-Eustatius aan de kant vanwege ‘grove taakverwaarlozing’. Maar is het geïsoleerde en zeer arme eiland, met het formaat van Schiermonnikoog en iets meer dan 3000 inwoners, daarmee gered? ‘Nederland heeft een zorgplicht.’
20/02 09u15  De verspreiders van nepnieuws zitten gewoon aan het Binnenhof Politiek redacteur Lex Oomkes schrijft vanuit zijn jarenlange ervaring in de Haagse kaasstolp over wat er schuilgaat achter de politieke actualiteit in zijn wekelijkse column.
Laatste update: vandaag om 13u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/02 09u00  Air France getergd door stakingen en brandstof, KLM presteerde beterAir France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten.
20/02 08u15  Het is een dure plicht voor overheden om antisemitisme actief te bestrijdenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
20/02 08u15  Het verleden is een verraderlijk landDrie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
20/02 08u00  ‘Overheid wist van uitbuiting meisjes bij De Zusters van de Goede Herder.’Komt er genoegdoening voor de vrouwen die als tieners jarenlang onbetaald moesten zwoegen voor de nonnen? De Kamer praat erover.
20/02 07u45  Beledigd worden vanwege je huidskleur en dan voor de rechter staanBeledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting? Dat is de inzet van een rechterlijke uitspraak vandaag in Utrecht.
20/02 05u15  Victimoloog: De Zusters van de Goede Herder buitten meisjes uit en de overheid wist dat. Laat ze dat erkennenKomt er genoegdoening voor de vrouwen die als tieners jarenlang onbetaald moesten zwoegen voor de nonnen? De Kamer praat erover.11 
20/02 02u15  GroenLinks: Biedt misbruikte kinderen hulp, los van de ouders die hen kwaad dedenHulpverleners missen te vaak signalen van seksueel misbruik van kinderen binnen de familiekring. Daarom is meer kennis nodig, vindt GroenLinks. De partij pleit voor centra die zich uitsluitend richten op misbruikte kinderen.24 
19/02 23u00  Bayern München de morele winnaar in LiverpoolAls morele winnaar heeft Bayern München deel een van het tweeluik met Liverpool afgesloten. In de eerste wedstrijd uit de achtste finales van de Champions League werd er op Anfield Road niet gescoord. Op woensdag 13 maart treffen beide ploegen elkaar voor de return in de Allianz Arena in München.
19/02 23u00  Bernie Sanders wil Amerika verlossen van een president ‘die een pathologische leugenaar is’Bernie Sanders stelt zich opnieuw kandidaat voor het Amerikaanse presidentschap. Deze keer met Democratische tegenkandidaten die veel meer op hem lijken.
19/02 22u00  Ruim honderd militairen melden zich bij Defensie met gezondheidsklachten, opgelopen bij burnpitsBij het Defensiemeldpunt Burnpits hebben zich de afgelopen weken 110 mensen gemeld die denken dat zij ziek zijn geworden door afvalverbranding tijdens missies in het buitenland.
19/02 21u45  Karl Lagerfeld (1933-2019): onvermoeibare modekeizer die zelden zelf de schaar hanteerdeAl jong was zijn talent duidelijk. Stap voor stap klom hij op en kwam uiteindelijk bij Chanel terecht. De Duitse ontwerper Karl Lagerfeld had niks met vakanties. Hij werkte liefst altijd door.
19/02 21u30  Aanblijven van Elbers bij KLM is een pyrrusoverwinningPieter Elbers en zijn KLM hebben weer een slag gewonnen. Maar de grote baas in Parijs gaat wel over diens schouder meekijken.
19/02 21u30  KLM-baas Pieter Elbers: een vechtersbaas met een blauw hartHij is een harde werker die het gevecht voor zijn geliefde KLM niet schuwt. Vooralsnog met succes: Elbers mag blijven.
19/02 21u15  De fout met de energierekening: kroniek van een voorspelde stommiteitHet kabinet blééf volhouden: de stijgen van de energiekosten zal meevallen. Ten onrechte. De Kamer vreest dat het kabinet nu ook zijn beloftes over koopkracht niet kan waarmaken.
19/02 20u45  PostNL stopt met contracting in sorteercentraPostNL stopt met het inzetten van personeel via onderaannemers in zijn pakketsorteercentra.
19/02 20u45  Staatssecretaris Van Veldhoven: De minister heeft alleen haar ambitie uitgesproken over groei SchipholStaatssecretaris Stientje van Veldhoven van infrastructuur nuanceerde dinsdag tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer de woorden van minister Cora van Nieuwenhuizen, eerder deze week in de Volkskrant, dat Schiphol wat haar betreft verder kan groeien.
19/02 19u15  Drentse zwerfkei wil naar huis, naar ScandinaviëZwerfkeien heten ze, die grote stenen in het Drentse landschap. Ze kwamen zo’n 200.000 jaar geleden tijdens de ijstijd met gletsjers mee naar de Hondsrug, zo’n 1400 kilometer verderop.
19/02 18u15  Elbers krijgt nieuwe termijn bij KLMPieter Elbers staat ook de komende jaren aan het hoofd van luchtvaartmaatschappij KLM.
19/02 18u00  Het is nog weken onzekerheid troef voor pulsvissersEr leek nog enige hoop voor de Nederlandse pulsvissers, maar nu geeft de minister toe: er is vooral onzekerheid.
19/02 17u30  Het regent rouwadvertenties voor ontwerper Alessandro Mendini (1931-2019)Met zijn explosies van unieke creativiteit maakte de Italiaanse ontwerper en architect Alessandro Mendini de wereld kleurrijker, spannender en amusanter.
19/02 16u30  Zoals in Barneveld zagen we Herman Gordijn nog nooitElke week beschrijft Trouw een kunstwerk of museum dat u niet mag missen.
19/02 16u30  Op de tienerschool kun je nog even rijpenHoewel de middenschool in Nederland nooit echt van de grond kwam, loopt er nu een pilot met tienerscholen voor leerlingen van 10 tot 14 jaar. Maakt dit nieuwe concept een kans?
19/02 16u30  Oliegeld in de sport, omarmen of afwijzen?Naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie buigen zich per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk.
19/02 16u15  Onzekerheid troef voor pulsvissersEr leek nog enige hoop voor de Nederlandse pulsvissers. Maar nu geeft de minister toe: er is vooral onzekerheid.
19/02 15u45  Juncker is het nieuwe doelwit van Hongaarse anti-EU-campagneNa de persoonlijk gerichte aanvallen op onder anderen Europarlementariërs Judith Sargentini (GroenLinks) en Guy Verhofstadt heeft de Hongaarse regering een nieuw doelwit: voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie.
19/02 15u30  Giel Beelen is rijbewijs nu écht kwijt, ondanks slimmigheidjeHoe kun je gewoon achter het stuur blijven zitten terwijl je rijbewijs is ingetrokken? Dj Giel Beelen bedacht een slimmigheidje, maar de rechter trapte er niet in.
19/02 15u15  Niet alleen de brexit doet autofabrikanten het eiland verlatenHet is onderhand alle hens aan dek voor de Britse auto-industrie nu het ene automerk na het andere het Verenigd Koninkrijk de wacht aanzegt of in de kosten gaat snijden.
19/02 15u00  Een levensgrote collage van vulva's bij Jinek en niemand keek op of omVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
19/02 14u30  Online gokken wordt legaalGokken op internet wordt legaal in Nederland. De Eerste Kamer stemde vandaag in met een wetsvoorstel om dit mogelijk te maken. GroenLinks pleitte er nog voor om reclame voor de toekomstige legale goksites te verbieden, maar hier was een meerderheid tegen.
19/02 14u30  Maduro krijgt hulp van Rusland, maar weigert hulp van TrumpRusland stuurt drieduizend ton aan hulpgoederen richting Venezuela. In tegenstelling tot Amerikaanse hulp, zijn Russische producten wél welkom.
19/02 14u15  Maduro krijgt 300 ton hulpgoederen van Rusland, en weigert hulp van TrumpRusland stuurt drieduizend ton aan hulpgoederen richting Venezuela. In tegenstelling tot Amerikaanse hulp, zijn Russische producten wél welkom.
19/02 14u00  Kristien Hemmerechts: Vlaamse SS’ers waren de ergsteDe vader van Hein en Toon Van den Brempt was SS’er, hun moeder de secretaresse van het hoofd van de Belgische SS. De Vlaamse schrijfster Kristien Hemmerechts heeft, met de broers, hun familiegeschiedenis ontrafeld om zo het taboe op collaboratie te doorbreken.
19/02 13u45  Deze reclameposter laat zien: taalkunde is echt geen wiskundeGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
19/02 13u45  Bernie Sanders gaat het in 2020 nog een keer proberenVoor de tweede keer doet Bernie Sanders een gooi naar het presidentschap van de Verenigde Staten. In 2016 verloor de democraat van Hillary Clinton. In een vandaag verschenen campagnevideo kondigt Sanders aan mee te doen met de verkiezingen in 2020.
19/02 13u45  Kunstenaar Richard Long gebruikt de natuur als atelierRichard Long heeft een speciale band met wandelen in de natuur. Zijn kunst over lopen: hij trekt strepen in het gras, ordent stenen en neemt de toeschouwer mee op zijn zwerftochten.
19/02 13u30  ‘De Nederlandse islam is niet in beton gegoten’De islam wordt te veel bekeken alsof de religie ‘uit beton gehouwen’ is, zegt hoogleraar en islamoloog Thijl Sunier. ‘Onder moslims is juist van alles aan het bewegen.’
19/02 13u00  Doe recht aan de verschillen tussen de provinciesAfschaffing van de provincies is niet de oplossing, zorgen voor differentiatie wel, aldus Wim Voermans, hoogleraar staatsrecht aan de Universiteit Leiden
19/02 12u45  Modeontwerper Karl Lagerfeld (85) overledenDe Duitse modeontwerper Karl Lagerfeld is dinsdag op 85-jarige leeftijd overleden, zo meldden verschillende Franse media. De couturier stierf in het in het Amerikaanse ziekenhuis van Neuilly-sur-Seine, waar hij de dag ervoor was opgenomen.
19/02 12u00  Is boom-roos-vis na zestig jaar aan vervanging toe?Zijn lesmethode ‘Veilig leren lezen’ was een doorbraak in het Nederlandse onderwijs. Zestig jaar later staat de aanpak van frater Caesarius Mommers nog als een huis, maar toch neemt de leesvaardigheid van kinderen al jaren af. Het is tijd voor een completere aanpak, zegt promovendus Sjak Rutten.
19/02 12u00  Waarom is Rembrandt eigenlijk zo groot geworden dat hij een heuse rite verdient?Schrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
19/02 11u45  Albert Heijn geeft hogere bonus aan personeel dat aan mensenrechten denktInkopers van AH krijgen een nieuwe training om misstanden zoals kinderarbeid te signaleren. Want in supermarkten liggen veel risicoproducten.
19/02 11u45  Ministerie erkent gebruik verouderde cijfers bij energierekeningHet ministerie van economische zaken en klimaat erkent dat het verouderde cijfers heeft gebruikt om de jaarlijkse energiekosten uit te rekenen. In werkelijkheid stijgt de gemiddelde energienota met 334 euro, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen weekend bekend.
19/02 11u30  Veertig jaar geleden was daar de walkman; ons leven zou nooit meer hetzelfde wordenPrecies vier decennia geleden bracht Sony de walkman op de markt en plots verschenen er koptelefoons in het straatbeeld. Vanaf dat moment kon iedereen zich altijd en overal afzonderen. Was dat een vloek of een zegen?
19/02 11u30  Rode Kruis schiet te hulp in vluchtelingencrisis op de Antillen, maar waar is Nederland?Het Nederlandse Rode Kruis schiet Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao en Aruba te hulp omdat er sprake is van een ‘schrijnende situatie’. Maar waar is de Nederlandse overheid?
19/02 11u15  Compromis pulsvissers blijft onduidelijkHet Europese compromis over de Nederlandse pulsvisserij is nog niet in beton gegoten: dat de helft van de Nederlandse pulsvissers nog tot 2021 mogen blijven doorvissen blijkt nog onzeker. Want een definitief besluit moet nog worden genomen, aldus minister Carola Schouten (visserij).
19/02 11u15  De rechter laat zien dat het klimaatbeleid faalt; met dank aan de trias politicaHet gerechtshof gaat zijn boekje helemaal niet te buiten in de Klimaatzaak, schrijft Johan van Dalen, een van de negenhonderd mede-eisers in die zaak van Urgenda tegen de staat. Het hof controleert de daden van de overheid, precies zoals de trias politica voorschrijft.
19/02 11u00  Rode Kruis schiet te hulp in vluchtelingencrisis op ABC-eilanden, maar waar is Nederland?Het Nederlandse Rode Kruis schiet Venezolaanse vluchtelingen op Curaçao en Aruba te hulp omdat er sprake is van een ‘schrijnende situatie’. Maar waar is de Nederlandse overheid?
19/02 10u30  ‘Meer kipkiloknallers dan ooit’Supermarkten stunten steeds vaker met kipvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk, zegt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier, op basis van de eigen 'kiloknallermonitor'. “In 2018 stonden er 56 procent meer kipkiloknallers in de folders dan in 2015.” Vorig jaar telde de organisatie ruim 1900 stunts met kip: 180 meer dan in het jaar ervoor: een record.
19/02 09u45  Een alternatief voor water is nog niet zo snel gevondenDrs. Ylva Poelman, natuur- en sterrenkundige, is specialist op het gebied van bionica en innovatie. In juni 2015 verscheen haar boek 'De natuur als uitvinder' over de fascinerende wereld van de bionica. Tweewekelijks schrijft ze over het vernuft van de natuur een column voor deze krant.
19/02 09u45  Breuken moeilijk? Welnee, elk kind kan hetGelukkig gaat de rekentoets niet door. Het is beter om kinderen lekker te laten rekenen, schrijft Aydin Cihangir van het Nederlands Mathematisch Instituut en bedenker van Foutloos Rekenen.
19/02 09u45  Benali liet de pasta overkoken toen hij hoorde van de liefdesparadoxAbdelkader Benali (Ighazzazen, 1975) is schrijver, presentator en gastdocent aan de TU Delft. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
19/02 09u30  PVV’er zit in z'n eentje in de Rotterdamse raad en weet toch ruzie te makenDe PVV moest groot worden in Rotterdam. Dat was het plan toen ze besloot mee te doen met de raadsverkiezingen van maart vorig jaar. Maar ze kwam uit op één zetel, en nu wordt de eenmansfractie geteisterd door ruzies.
19/02 09u00  Marokko zet Nederlandse journalist uitJournalist Gerbert van der Aa is Marokko uitgezet. Hij moet via de Spaanse enclave Melilla terug naar Nederland, zo bevestigde hij gisteren berichtgeving van 'EenVandaag'.
19/02 08u45  De oplossingen van Wilders en Rutte blijken opeens niets meer dan luchtfietserijDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/02 08u30  Trump plaatst Europa voor een dilemmaDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/02 07u30  In Nederland wordt geel nu met haat geassocieerdDrie keer per week werpt columnist Sylvain Ephimenco zijn blik op de actualiteit.
19/02 07u15  Beurs die jonge wetenschappers op weg moet helpen, werkt niet goedEen speciale beurs moest bijdragen aan het wetenschappelijk werk van jonge talenten. Maar dat werkt niet goed.
19/02 05u15  KLM’ers wachten gespannen af: Hoe ziet topman Benjamin Smith de toekomst?Na een turbulente week met – zorgvuldig georkestreerde – personeelsacties wachten KLM’ers vandaag met spanning op besluiten uit Parijs. Hoe zien de raad van commissarissen en Air France-KLM topman Benjamin Smith de gezamenlijke toekomst?
19/02 04u15  De Telegraaf drijft klimaatexperts tot wanhoopDe Telegraaf schetst zijn lezers een klimaatbeleid dat burgers de stekkerauto in pest, dat peperduur is en bovendien volstrekt zinloos. Gaat de krant te ver?
19/02 04u00  Zestien Amerikaanse staten spannen rechtszaak aan tegen Trump om noodtoestandEen coalitie van zestien Amerikaanse staten, onder leiding van Californië, daagt president Donald Trump voor de rechter vanwege zijn beslissing om de noodtoestand uit te roepen en zodoende geld vrij te maken voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico.
19/02 02u15  Wat als online gokken dan eindelijk legaal wordt?Een stemming in de Eerste Kamer vandaag is het sluitstuk van een jarenlange politieke discussie over het vrijgeven van de online gokmarkt. Ondertussen is het aantal deelnemers van illegale online kansspelen toegenomen.
19/02 02u15  Utrecht wil meer kantoren en past daarvoor de regels aanUtrecht zet de stadspoorten open voor meer kantoorpanden. Soepeler beleid moet nieuwbouw makkelijker maken.
19/02 02u00  Trump waarschuwt militairen Venezuela die Maduro blijven steunenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft de legerleiding van Venezuela die president Nicolás Maduro trouw blijven, gewaarschuwd dat ze hun toekomst en hun levens riskeren. Hij riep hen daarnaast op om de humanitaire hulp het land binnen te laten.
18/02 23u45  Scherpe kritiek op arrestatie van Amerikaanse investeerder in MoskouIn Rusland en daarbuiten is scherpe kritiek geuit op de arrestatie van Michael Calvey, de topman van een van de oudste en bekendste buitenlandse investeringsfondsen die in Rusland actief zijn.
18/02 23u00  Het antisemitisme in Frankrijk neemt vele vormen aanDe gele hesjes zijn door een groep radicale activisten synoniem geworden met geweld en Jodenhaat. Dit weekend was de filosoof Alain Finkielkraut het slachtoffer van een scheldpartij.
18/02 23u00  De ov-chipkaart 2.0 komt eraan, en die moet een heleboel meer kunnenWe bliepen wat af als we de trein, bus, tram of metro nemen. De ov-chipcard is na zeven jaar aardig ingeburgerd. Maar het systeem snakt naar een opfrisbeurt, vinden consumentenorganisaties.
18/02 23u00  Op de Veluwe woont een wolvin, met een wolf in de buurt: natuurbeschermers dromen al van een roedelEr heeft zich definitief een wolvin gevestigd op de Noord-Veluwe. En de wolvin heeft ook al een mannetje in haar buurt. Dat is gebleken uit DNA-onderzoek van uitwerpselen van de dieren, aldus de provincie Gelderland.
18/02 22u30  Een coöperatie helpt de zzp’er aan een hoger tarief. Misschien.Kunnen bezorgers van Deliveroo of Uber-chauffeurs hogere tarieven afdwingen als ze een coöperatie vormen? Hoogleraren twijfelen.
18/02 22u00  Europa weigert jihadstrijders terug te nemen, ondanks druk van TrumpEuropese landen zijn niet van plan Syriëgangers uit Koerdische kampen op te halen en te berechten, zoals de VS willen.
18/02 21u00  Een unicum: de Afsluitdijk gaat drie nachten dichtDe Afsluitdijk gaat drie nachten achter elkaar urenlang dicht. Dinsdagnacht is de eerste in de reeks.
18/02 20u30  Ondanks een bestand wordt er opnieuw gevochten in Zuid-SoedanSinds enige weken wordt er weer stevig gevochten in het zuidelijkste deel van Zuid-Soedan, met stromen vluchtelingen naar het noorden van het land en naar Congo als gevolg.
18/02 20u30  'Opgediept’ walst elke emotionele onderlaag van Judith Herzbergs tekst volledig platElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
18/02 19u45  Rapper Detsl (1983-2019) was de held van de eerste post-SovjetgeneratieTrouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl
18/02 19u00  Soedesh Kienno (1972-2019) bracht Bollywood naar NederlandTrouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl
18/02 19u00  Er zijn weer nieuwe bijbelvertalingen, nog maar 3988 talen te gaanBijna 80 miljoen mensen kunnen sinds vorig jaar voor het eerst de Bijbel, of een deel ervan, in hun eigen taal lezen.
18/02 18u45  Luxe merken doen het goed, ook (of juist) bij jongerenEen stralende, zwarte Dior-tas van 3700 euro of een simpel wit Armani-shirt voor zes tientjes. Toeristen en ook twintigers geven steeds meer geld uit aan dure merken als, Gucci, Yves Saint Laurent en Dior. Het is te zien in de P.C. Hooftstraat, de dure Amsterdamse winkelstraat, en het valt ook op te maken uit jaarcijfers.
18/02 18u45  De energietransitie zet Volkswagen in een paar jaar op zijn kopIn zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker, oud-redacteur van Trouw, over allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie: dichtbij én ver van huis.
18/02 18u30  Labour-parlementariërs gaan onafhankelijk verder uit onvrede over koers CorbynZeven leden van de Britse Labourpartij splitsen zich af van de parlementsfractie in het Lagerhuis. Ze zijn ontevreden over de koers van de grootste Britse oppositiepartij, die wordt geleid door Jeremy Corbyn. Samen hebben ze een eigen organisatie opgericht: The Independent Group.
18/02 18u00  Hoe ingrijpend is de energietransitie voor bedrijven? Vraag dat maar aan VolkswagenIn zijn weblog Vincent wil Zon belicht Vincent Dekker, oud-redacteur van Trouw, over allerlei innovaties en ontwikkelingen op het gebied van groene energie: dichtbij én ver van huis.
18/02 17u30  Wat moet de groene Wageningen Universiteit met al dat zwarte asfalt?In de aanloop naar de verkiezingen voor de Provinciale Staten, proeft Hans Marijnissen de regionale thema's. Vandaag aflevering 6: Wat moet een groene universiteit met zwart asfalt?
18/02 17u00  Het half jaar met de (bijna) beste zanger is begonnen!Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
18/02 16u15  WOII-rel tussen Israël en Polen torpedeert topontmoetingOpmerkingen van de Israëlische premier Netanyahu over de rol van Polen in de Holocaust zijn uitgelopen op een grote diplomatieke rel. Een topontmoeting is afgeblazen.
18/02 15u00  Duitse plagiaatjagers nemen opnieuw een politiek talent op de korrelEn weer wordt een Duitse politicus beschuldigd van plagiaat. Franziska Giffey (40, SPD), minister voor familiezaken, zou in haar proefschrift uit 2009 bronnen hebben overgeschreven zonder verwijzing en elders beweringen met willekeurige bronvermeldingen hebben onderbouwd.
18/02 14u45  Labour-parlementariërs beginnen eigen partij uit onvrede over koers CorbynZeven leden van de Britse Labourpartij splitsen zich af van de parlementsfractie in het Lagerhuis. Ze zijn ontevreden over de koers van de grootste Britse oppositiepartij, die wordt geleid door Jeremy Corbyn. Samen hebben ze een eigen partij opgericht: The Independent Group.
18/02 14u45  Uitgezette Europarlementariër: ‘We beraden ons op sancties tegen Venezuela’Europarlementariër Esther de Lange (CDA) verwacht nieuwe EU-sancties tegen Venezuela na de weigering van een delegatie door het Maduro-regime.
18/02 14u30  Dutise plagiaatjagers nemen opnieuw een politiek talent op de korrelEn weer wordt een Duitse politicus beschuldigd van plagiaat. Franziska Giffey (40, SPD), minister voor familiezaken, zou in haar proefschrift uit 2009 bronnen hebben overgeschreven zonder verwijzing en elders beweringen met willekeurige bronvermeldingen hebben onderbouwd.
18/02 14u30  Zeven ontevreden Labour-parlementariërs beginnen eigen partijZeven leden van de Britse Labourpartij splitsen zich af van de parlementsfractie in het Lagerhuis. Ze zijn ontevreden over de koers van de grootste Britse oppositiepartij, die wordt geleid door Jeremy Corbyn. Samen hebben ze een eigen partij opgericht: The Independent Group.
18/02 14u30  Nederland is het beste voorbereid op de brexit, maar gaat toch op missieNederlandse parlementariërs zoeken informatie om zich goed voor te bereiden op wat de brexit kan brengen.
18/02 14u15  Arrestaties om introduceren van varkenspest in BelgiëJustitie in België heeft twee mannen aangehouden op verdenking van het introduceren van Afrikaanse varkenspest in het land.
18/02 14u00  De Citotoets hoort in het rijtje van de videorecorder en walkman: ooit nuttig, nu niet meerDe eindtoets hoort in het rijtje van de videorecorder en walkman: ooit nuttig, nu niet meer, vindt docent Pieter Abrahams.
18/02 13u30  Dit is waarom we halfvol of halfleeg zeggenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
18/02 13u30  Het waddengebied is ons werelderfgoed, bescherm het dan ook goedHet Waddengebied is Werelderfgoed maar wordt aan alle kanten bedreigd, zoals door gaswinning, constateert Sjoerd Keizer, gemeenteraadslid voor S!N in Noardeast-Fryslân.
18/02 13u30  Er lopen ook geitjes en hertjes in het park, die doen niks en zo hoort hetSchrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
18/02 12u45  EP-lid De Lange werd toegang geweigerd tot Venezuela: ‘We moeten uitzoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren’Europarlementariër Esther de Lange (CDA) verwacht nieuwe EU-sancties tegen Venezuela na de weigering van een delegatie door het Maduro-regime.
18/02 12u15  De waterschappen hebben last van hun eigen succesVeel kiezers weten niet dat ze op 20 maart óók een stem moeten uitbrengen voor hun waterschap. Tijd voor een campagne. Vanmiddag is de aftrap.
18/02 12u00  Het Syriëgangers-dreigement van Trump valt slecht in Den HaagNederland moet met andere Europese landen in gesprek gaan met de VS over de Syriëgangers, zeggen CDA en GroenLinks.
18/02 12u00  Kritiek op minister om uitspraken over groei van Schiphol: ‘Erg voorbarig’Schiphol zal groeien én Lelystad Airport gaat er komen. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) in een interview met de Volkskrant.
18/02 11u45  Tip voor astronauten: neem een clown mee op reis naar MarsJohn Glenn draait zich om in zijn graf. In zijn tijd, de beginjaren van de Amerikaanse ruimtevaart, waren astronauten mannen van stavast. Niet voor niets heetten het boek en de film die hen memoreerden 'The Right Stuff'.
18/02 11u30  Supercoach Arjan Taaij is klaar voor de volgende klus. Maar welke is dat?Volleybal Arjan Taaij maakte van feestclub Lycurgus een succesclub. Het plafond van het Nederlandse volleybal heeft hij daarmee wel bereikt.
18/02 11u30  Kamerleden gaan op brexitmissie naar Londen, de muppet blijft thuisNederlandse parlementariërs zoeken informatie om zich goed voor te bereiden op wat de brexit kan brengen.
18/02 11u15  Tweede Kamer op brexitmissie naar LondenNederlandse parlementariërs zoeken informatie om zich goed voor te bereiden op wat de brexit kan brengen.
18/02 11u00  Wat is een eerlijke manier om de AOW-leeftijd te bepalen? Het inkomen!Nederland lijkt er niet omheen te kunnen: de AOW-leeftijd moet flexibel worden. Maar wat is een eerlijke manier om dat te regelen? Volgens hoogleraar Marike Knoef moeten we kijken naar inkomen.
18/02 10u30  Indiase transgenders eisen hun religieuze rechten op, met een beroep op oude Hindoestaanse tekstenMet een beroep op oude hindoeteksten eisen transgenders in India een betere positie op in het Indiase religieuze domein. Tijdens het immense hindoefestival Kumbh Mela liet hun leider van zich horen.
18/02 10u30  De duurzaamste drijvende woonwijk van Europa ligt in Amsterdam en is bijna afIn Amsterdam-Noord krijgt de ‘duurzaamste drijvende woonwijk van Europa' vorm. Schoonschip is een initiatief van een groep jonge, milieubewuste, hoogopgeleide Amsterdammers. 'Dit wordt een groen dorpje midden in de stad.'
18/02 10u30  Deze drie opvolgers van Dafne Schippers dienen zich aanHet succes van Dafne Schippers inspireert. Op de NK indoor in Apeldoorn probeerden drie sprintsters hun voorbeeld te verslaan.
18/02 10u15  Heeft Trump terecht de noodtoestand uitgeroepen? Rechters in de VS buigen zich er nu overIn zeker drie zaken gaan rechters kijken of president Donald Trump terecht de noodtoestand heeft uitgeroepen.
18/02 10u00  Deze drie opvolgsters van Dafne Schippers dienen zich aanHet succes van Dafne Schippers inspireert. Op de NK indoor in Apeldoorn probeerden drie sprintsters hun voorbeeld te verslaan.
18/02 10u00  Gaël Monfils wint Rotterdam nu welIn 2016 liet Gaël Monfils zich in de eindstrijd van het toernooi in Rotterdam verrassen door Martin Klizan. Nu pakte hij wel zijn achtste titel, ten koste van zijn vriend Stan Wawrinka.
18/02 09u45  Minister: Schiphol moet doorgroeien, ‘anders missen we de boot’Schiphol zal groeien én Lelystad Airport gaat er komen. Dat stelt minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) in een interview met de Volkskrant.
18/02 09u45  Wat is een eerlijke manier om de AOW-leeftijd te bepalen? Het inkomen?Nederland lijkt er niet omheen te kunnen: de AOW-leeftijd moet flexibel worden. Maar wat is een eerlijke manier om dat te regelen? Volgens hoogleraar Marike Knoef moeten we kijken naar inkomen.
18/02 09u00  Ziek in bed word ik getroost door SifanJournalist, voormalig profwielrenster en KNWU-bestuurslid Marijn de Vries (Sleen, 1978) fietst met u elke maandag door het sportweekend.
18/02 08u45  Blok gaat te makkelijk mee op Amerikaanse koers in VenezuelaDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
18/02 08u30  Wie het minst verdient, mag als eerste met pensioenNederland lijkt er niet omheen te kunnen: de AOW-leeftijd moet flexibel worden. Maar wat is een eerlijke manier om dat te regelen? Volgens hoogleraar Marike Knoef moeten we kijken naar inkomen.
18/02 07u30  In de reeks zinloze verkiezingstradities presenteer ik u: het televisiedebat!Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
18/02 05u00  Kinderombudsman tikt Belastingdienst op de vingersDe Belastingdienst had de belangen van kinderen moeten meewegen toen het in 2014 besloot de kinderopvangtoeslag van ruim 200 gezinnen stop te zetten. Door dat niet te doen, handelt de fiscus in strijd met het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), concludeert Kinderombudsman Margrite Kalverboer in een brief aan de Belastingdienst die in bezit is van Trouw.
17/02 23u30  Van Hanegem oogt in ‘Willem’ als een popster, met z’n lange haren, sigaret, drankjeVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
17/02 22u45  Geen houten knip en plak bril, maar een échteIn de serie 'Zelfgemaakt' vertellen mensen hoe ze van hun ambacht hun beroep gemaakt hebben.
17/02 22u15  Wat gaan we straks doen met al die terugkeerders?Voltooide strafdossiers, een speciale terrorismeafdeling in de gevangenis en een heel apparaat aan deradicaliseringsspecialisten. In Nederland worden al jaren voorbereidingen getroffen voor de terugkeer van Syriëgangers. De grootste uitdaging ligt in de fase na de straf: een terugkeer in de maatschappij.
17/02 22u00  Het contrast tussen presidentskandidaat Pete Buttigieg en Donald Trump kan haast niet groterJe kunt veel zeggen over Donald Trump, maar de Amerikaanse politiek is er na zijn verkiezing tot president niet saaier op geworden. Amerika-correspondent Bas den Hond (standplaats Boston) bespiegelt in zijn wekelijkse column op het reilen en zeilen binnen Washington.
17/02 21u30  Hoogleraar terrorisme: ‘Haal strijders actief en gecontroleerd terug naar Nederland’Volgens hoogleraar Edwin Bakker moet Nederland de strijders die nog in Syrië en Irak zijn actief en gecontroleerd terughalen.
17/02 20u45  Pete Buttigieg is niet zo maar een burgemeester - en dus wil hij president wordenJe kunt veel zeggen over Donald Trump, maar de Amerikaanse politiek is er na zijn verkiezing tot president niet saaier op geworden. Amerika-correspondent Bas den Hond (standplaats Boston) bespiegelt in zijn wekelijkse column op het reilen en zeilen binnen Washington.
17/02 19u30  Uitwaaien op het Bellopad, een oude spoorlijn is nu een fijne wandelrouteDwars door één van de oudste polders van ons land reed ooit een treintje, Bello genaamd. Nu kan er gewandeld worden op dat traject, het Bellopad.
17/02 18u30  Ontsnap aan de sleur met een uitstapje naar Oldenburg, de boerenkoolhoofdstad van DuitslandWat het Oktoberfest is voor München en het carnaval voor Keulen zijn de boerenkooltochten voor Oldenburg. Na een tocht door de kou vol Schnapps en spelletjes wacht deelnemers een dampend bord Grünkohl mit Pinkelwurst.
17/02 18u00  Tagliafico wijst Ajax de wegOp het oog is het een normale werkdag geweest. Ajax wint met duidelijke cijfers van NAC Breda (5-0), de achterstand op koploper PSV is teruggebracht naar vier punten en de Amsterdammers hebben het publiek verwend met een aantal fraaie doelpunten in de Johan Cruijff Arena.
17/02 15u45  Koerdische smeekbedes kon Europa negeren, maar nu Trump het zegt moeten de IS-strijders wel terugZo’n achthonderd Europese IS-strijders wachten in detentiecentra in Noord-Syrië op repatriëring. Europese landen willen ze niet terugnemen, maar nu de Amerikaanse president de druk opvoert, kunnen ze niet anders.
17/02 15u15  Bussemaker degradeert de professionalWe trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: Protocol & professional.
17/02 15u00  Van zondaren houden we niet - maar van braveriken evenminMet een slimme term kun je de werkelijkheid niet alleen beschrijven, maar ook maken. Bestuurskundige Hans de Bruijn wijst wekelijks op voorbeelden van framing.
17/02 14u45  Waarom laat mijn dertienjarige dochter zich uitschelden door wildvreemden?Schrijfster Elke Geurts (1970) schrijft in haar wekelijkse column over hoe een scheiding een leven omver kan halen. In 2017 verscheen haar roman 'Ik Nog Wel Van Jou', waarin ze haar scheiding verwerkte.
17/02 14u45  Wat als Rembrandt met een Bic-balpen had getekend? Irma Boom bedacht hoe dat eruit zou zienAls Rembrandt nu leefde had hij misschien wel met een Bic-balpen getekend. Ontwerper Irma Boom bedacht hoe zijn zelfportret met baret uit 1634 er dan zou hebben uitgezien. Dat hangt nu aan de gevel van het Rijksmuseum als blikvanger voor ‘Alle Rembrandts’.
17/02 14u30  Europa wil meer respect van de VS, maar ziet in China geen reserve-vriendEuropa is verbolgen over de toon die de VS tegen hem aanslaan, bleek tijdens de jaarlijkse veiligheidsconferentie in München. De meningsverschillen met China gaan dieper: die gaan over de inhoud.
17/02 14u30  Wat als Rembrandt met een Bic-balpen had getekend? Ontwerper Irma Boom bedacht hoe dat eruit zou zienAls Rembrandt nu leefde had hij misschien wel met een Bic-balpen getekend. Ontwerper Irma Boom bedacht hoe zijn zelfportret met baret uit 1634 er dan zou hebben uitgezien. Dat hangt nu aan de gevel van het Rijksmuseum als blikvanger voor ‘Alle Rembrandts’.
17/02 14u15  Iets onbelangrijks kan zomaar leiden tot iets belangrijksAuteur en dichter Erik Jan Harmens (1970) publiceerde vier dichtbundels en bracht in 2015 zijn roman 'Hallo Muur' uit, waarin hij zijn alcoholverslaving verwerkte. Voor Trouw schrijft hij een wekelijkse column over wat er gebeurt in zijn drukke hoofd.
17/02 14u00  Hoe het exotische majorana-deeltje de bouw van een quantumcomputer een stap dichterbij kan brengenHet majorana-deeltje heeft de beste papieren als bouwsteen voor de quantumcomputer, maar terwijl de race al is begonnen, staat dit paradepaardje nog in de startblokken. Donderdag geeft de koning het startschot.
17/02 13u30  Last van zwemangst? Schrijver Pieter Hoexum legt uit wat zwemmen zo fijn maaktSchrijver Pieter Hoexum nam zich voor in dit nieuwe jaar vaker te gaan zwemmen. Omdat je je in het water zo heerlijk zorgeloos kunt voelen. En om van zijn zwemangst af te komen.
17/02 13u30  Ik wil mijn naam veranderen, moet ik dat officieel meedelen?Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
17/02 13u00  Vitesse-coach Leonid Sloetski redt het vege lijf tegen Willem IIVitesse wordt tegen Willem II weinig rust gegund. Tot twee keer toe wordt een veilig lijkende marge van twee goals binnen een mum van tijd verkwanseld.
17/02 12u45  Ik wil mijn naam veranderen, hoe deel ik dit met mijn vrienden en familie?Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
17/02 12u45  Voor toneelregisseur Paul Knieriem is de kindertijd een blijvende bron van inspiratieInterviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts.
17/02 12u15  Historica Jude Woodward weet het zeker: de wereld heeft niets te vrezen van de ChinezenChina is in opkomst. Dag in dag uit waarschuwen experts voor de nieuwe wereldmacht. De Britse historica Jude Woodward slaat een heel andere toon aan. ‘China wordt een gematigd land.’
17/02 11u15  Het is crisis in de psychologie en er is maar één manier om dat op te lossenDe crisis in de psychologie los je niet op met nauwkeuriger experimenten, maar alleen met een alomvattende theorie voor menselijk gedrag, betogen een Brit en een Amerikaan.
17/02 11u00  Nee, Bizzey lijdt niet aan een messiascomplex. Zijn succes dankt hij, heel ouderwets, aan zijn muziekPop Bizzey, What would Jesus do? Afas Live, Amsterdam ★★★★☆
17/02 10u45  Zonder goedkeuring van deze twee mannen verlaat geen enkel biertje brouwerij De MolenHeen & Weer, Vuur & Vlam, Hel & Verdoemenis, Jaar & Dag, Hemel & Aarde, Groot & Sterk; alleen al de namen van de bieren van brouwerij De Molen smaken naar meer. En dan is er nog geen druppel gedronken hier in Bodegraven, waar in vijftien jaar tijd een indrukwekkend bedrijf is opgebouwd.
17/02 10u45  Bij ongewenste intimiteiten in de zorg past geen mildheidWaarom schrijft Trouw zo aarzelend over ongewenste intimiteiten in de zorg? Ex-verpleegkundige Jeannette Dekker vindt dat een steviger toon gepast is.
17/02 10u15  Kritiek op Dostojevski is bruikbaar tegen het nationalismeRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
17/02 10u00  Een taks die CO2-uitstoot alleen maar verplaatst is totaal zinloos. Er is een alternatiefStaalproductie, chemie, raffinage zijn zeer gevoelig voor buitenlandse concurrentie. Leg je ze een CO2-heffing op, dan ontneem je ze hun marge en weg zijn ze. Dat kan veel handiger, vinden Hans Grünfeld, Colette Alma en Erik Klooster, die namens de industrie deelnemen aan het overleg over het Klimaatakkoord.
17/02 10u00  Kate DiCamillo schrijft een sterk vervolg op ‘Neem mijn hand’, alleen jammer van de platte meisjesboekencoverRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
17/02 09u45  Homo’s die strijden tegen refo’s? Refo’s die strijden tegen homo’s? Dat is pas contraproductiefDe vrijheid om seksueel te zijn wie je wilt zijn, kan op gespannen voet staan met geloof. Toch moeten we ons richten op samenleven, bepleit Max Blaauwbroek, lezer te Nijmegen.
17/02 09u45  De Utrechtse kathedraal: loslaten of vasthouden?Trouw-redacteur Stijn Fens (Haarlem, 1966) volgt de katholieke kerk al decennia op de voet en schrijft columns over het geloof en zijn persoonlijk leven.
17/02 09u15  De grenzen van onze taal zijn de grenzen van onze wereldOnze taal verandert en daarmee ook de betekenis die we geven aan bepaalde termen, zoals professional. Denker des Vaderlands René ten Bos: ‘Gezag is geen cadeautje’.
17/02 09u15  FC Groningen komt als volwassen team uit de winterstop: de Trots van het Noorden straalt weerDe seizoenstart van FC Groningen was dramatisch, maar zes aankopen later pakt de club weer punten.
17/02 08u45  Nijmegen herdenkt de fatale Amerikaanse bommen: de pijn is er nog steedsOp 22 februari 1944 verwoestten honderden bommen afkomstig van Amerikaanse vliegtuigen de Nijmeegse binnenstad. Er vielen bijna 800 doden. Komende week wordt het bombardement dat 75 jaar geleden plaatsvond uitgebreider dan ooit herdacht.
17/02 08u15  De Provinciale Statenverkiezingen zijn niet echt een feest van de democratieHans Goslinga (Baambrugge, 1948) trad in 1978 in dienst van de parlementsredactie van Trouw, waar hij in 1993 politiek commentator werd. In 2001 won hij de Anne Vondelingprijs, in 2012 koos J.L. Heldring zelf Goslinga tot de eerste winnaar van de Heldringprijs voor de beste columnist van het jaar. Hij schrijft nog altijd elke week over de staat van onze politiek en onze democratie.
17/02 08u00  Trump wil dat Europa 800 IS-strijders overneemt, anders laat hij ze vrijDe Amerikaanse president Donald Trump wil dat Europa meer dan achthonderd gevangengenomen IS-strijders overneemt en hen gaat vervolgen. Dat laat hij weten in een serie tweets. Volgens Trump heeft Amerika zijn plicht gedaan tegen Islamitische Staat en is het tijd voor andere landen om hun steentje bij te dragen.
17/02 02u30  Politiek onervaren Nauert trekt zich ‘in belang van familie’ terug als ambassadeur VNDe voormalige Fox-presentatrice Heather Nauert heeft zich teruggetrokken voor de rol van Amerikaanse ambassadeur bij de VN. De politiek onervaren Nauert zou Nikki Haley opvolgen die in oktober haar vertrek aankondigde.
17/02 00u30  Gouden Beer voor Israëlische regisseur die stelling neemt tegen militaire machocultuur‘Synonymes’ van de Israëlische scenarist en regisseur Nadav Lapid is zaterdag bekroond met de Gouden Beer, de hoofdprijs van het 69ste Filmfestival van Berlijn. “Het is een film die in Israël wel eens als schandaal ontvangen zou kunnen worden” aldus de 43-jarige regisseur in zijn dankwoord. “Maar voor mij is het vooral een viering van de cinema.”
17/02 00u30  Honderdduizenden Spanjaarden de straat op tegen vervolging separatistenHonderdduizenden mensen zijn in Barcelona de straat opgegaan om hun ongenoegen te uiten over het proces tegen de separatistische leiders die rond oktober 2017 poogden Catalonië los te weken van Spanje. De politie schat het aantal demonstranten op 200.000, de organisatoren spreken van een half miljoen, schrijven Spaanse media.
16/02 23u00  Dominees werken aan een Nashville-verklaring voor jongerenDe opstellers van de Nederlandse Nashville-verklaring komen later dit jaar met een jongerenvariant van de veel bediscussieerde tekst. Die aangepaste tekst – ‘niet langer dan een A4’tje’ – is bedoeld voor gebruik in het onderwijs en in kerken.
16/02 22u45  PSV is er misschien te veel in gaan geloven het betere team te zijnPSV ontsnapte door een late treffer van invaller Malen aan een nederlaag in Heerenveen. Door het 2-2 gelijkspel liep het totaal aan verliespunten na de winterstop op tot zes.
16/02 22u00  Waarom zijn veel Leidse wetenschappers in de oorlog zo dapper geweest?Trouw vraagt schrijvers wekelijks naar hun drijfveren achter het schrijven van een boek.
16/02 21u45  Tommy Wieringa portretteert zijn moeder, ‘een ontiegelijke lastpak’Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
16/02 21u30  ‘De hemelschijf van Nebra’ sleept je mee in het mysterieRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
16/02 21u15  GroenLinks en SGP waarschuwen kabinet: wees niet te drammerigMet de Provinciale Statenverkiezingen in aantocht voert de oppositie de druk op het kabinet verder op. GroenLinks en SGP, partijen die straks vermoedelijk hard nodig zijn om plannen door het parlement te krijgen, bekritiseren de ‘arrogante’ en ‘drammerige’ houding van de coalitie.
16/02 20u45  Met Nederlander getrouwde IS-bruid heeft geen spijt, maar wil wel terugkeren naar Groot-BrittanniëJihadiste Shamima Begum (19) heeft Groot-Brittannië gesmeekt haar te laten terugkeren. Dat heeft zij laten weten in een interview met de Britse krant The Times. Volgens de krant heeft ze er geen spijt dat ze naar het kalifaat is gegaan en ook niet van haar huwelijk met de Nederlandse IS-strijder Yago Riedijk.
16/02 19u45  Radna Fabias pelt vooroordelen af: Noem je Curaçao een paradijs? Dan kijk je niet goedDe vierde dichter in onze Boekenweekserie is Radna Fabias, geloofd en gelauwerd voor haar debuutbundel ‘Habitus’. In haar poëzie pelt Fabias vooroordelen af, over vrouwen, over Nederland, over haar geboorte-eiland. ‘Noem je Curaçao een paradijs? Dan kijk je niet goed.’
16/02 19u30  Maaike Hoogewoning is operatie-assistent bij defensie: Ik val mijn man niet lastig met heftige dingenTrouw vraagt wekelijks een bekende of minder bekende Nederlander: welke levenslessen heeft u geleerd?
16/02 19u15  Een eekhoorn en een boommarter samen in een faunapassage? Dat kan zomaar niet goed aflopenJelle Reumer (Hilversum, 1953) is paleontoloog. Tot 2015 was hij directeur van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam, en hij is hoogleraar vertebratenpaleontologie aan de Universiteit Utrecht. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier en al diens bijzonderheden.
16/02 18u45  Bruno Ganz (1941-2019) zal voor altijd Hitler blijvenBruno Ganz kon er niet tegen als hij werd gecomplimenteerd omdat hij zo menselijk acteerde. Dan voelde hij zich niet serieus genomen, zei de Zwitserse acteur die zaterdag overleed ooit in een interview. Alsof hij alleen maar aardig hoefde te doen om succesvol te zijn.
16/02 18u15  De afwijking van het brein is zo gek nietRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
16/02 17u30  Moet ik respecteren dat mijn vriend zich nooit wil vastleggen en alleen spontaan wil afspreken?Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
16/02 17u30  Vrouwen hebben niks bijzonders - en daarom horen ze in de politiekDoor vooroordelen zijn vrouwen dungezaaid in de politiek. Dus moeten we af van het vooroordeel dat een vrouw bijzondere kwaliteiten heeft. ‘Ze hoeven niks toe te voegen.’
16/02 17u15  Dichter Radna Fabias: Ik zag overal om mij heen alleenstaande moedersDe vierde dichter in onze Boekenweekserie is Radna Fabias, geloofd en gelauwerd voor haar debuutbundel ‘Habitus’. In haar poëzie pelt Fabias vooroordelen af, over vrouwen, over Nederland, over haar geboorte-eiland. ‘Noem je Curaçao een paradijs? Dan kijk je niet goed.’
16/02 17u00  De Nigerianen zijn wat gewend, maar dat de verkiezingen zo plots zijn uitgesteld gaat er bij hen niet inTerwijl de kiezers al op weg waren naar de stembussen, blies de Nigeriaanse regering de verkiezingen zaterdag af. Vanwege logistieke redenen kan er pas volgende week gestemd worden, is de officiële verklaring. Er zijn maar weinig Nigerianen die dat geloven, zij zien bewuste fraude.
16/02 16u30  Een groene deal haalt het (nog) niet, maar jonge Amerikanen zijn enthousiastJames Kennedy (1963, Orange City, Iowa) is een van oorsprong Amerikaanse historicus met Nederlandse wortels. Hij vestigde zijn naam met de studie 'Nieuw Babylon in aanbouw', over de jaren zestig in Nederland. Sinds 2003 is hij als hoogleraar geschiedenis werkzaam in Nederland. Om de week schrijft hij een column.
16/02 16u15  Het doet er niet toe of vrouwen beter zijn dan hun mannelijke collega'sDoor vooroordelen zijn vrouwen dungezaaid in de politiek. Dus moeten we af van het vooroordeel dat een vrouw bijzondere kwaliteiten heeft. ‘Ze hoeven niks toe te voegen.’
16/02 15u45  Nigeriaanse verkiezingen gaan vaker gepaard met geknoei maar dit slaat allesTerwijl de kiezers al op weg waren naar de stembussen, blies de Nigeriaanse regering de verkiezingen zaterdag af. Vanwege logistieke redenen kan er pas volgende week gestemd worden, is de officiële verklaring. Er zijn maar weinig Nigerianen die dat geloven, zij zien bewuste fraude.
16/02 15u00  Speciaal voor de VVD’er: witte wijn uit LimburgEen vast panel test wekelijks wijn, bier, wijn en non-alcoholica. Vandaag: een Limburgse pinot gris.
16/02 14u30  Staatssecretaris Harbers ziet met eigen ogen dat het beter moet op LesbosEen bliksembezoek aan vluchtelingenkampen op het Griekse eiland Lesbos leert staatssecretaris Harbers van justitie dat de medische zorg daar onder de maat is. ‘Maar ik denk dat we vooral een eind moeten maken aan dat eindeloze wachten.’
16/02 14u30  Lijden jongeren nu meer onder schoonheidsidealen dan vroeger?O wat zijn ze mooi. Onbegrijpelijk dat ze dat zelf niet zien. Dat was mijn eerste reactie bij het lezen van Tijd, afgelopen zaterdag. Het weekendmagazine van Trouw was gewijd aan jongeren die zich op selfies op sociale media mooier maken dan ze zijn. Mijn verbazing groeide, acht bladzijden lang.
16/02 14u30  Gerbrand Bakker houdt van de ‘omslagfase’Het maken van een boek bestaat uit een aantal fasen. De belangrijkste is natuurlijk de fase van het schrijven, door de schrijver. Als een schrijver niets schrijft, komt er ook geen boek.
16/02 14u15  Het 'vroeger-was-alles-beter'-verhaal van Theo NijlandCABARET En de rest is onzin Theo Nijland ★★★☆☆
16/02 14u15  Waarom we meer moeten inzetten op ‘slow dying’ - een langzame, zo comfortabel mogelijke doodDe dood is geen taboe meer, maar over sterven praten we niet. Toch kun je daar maar beter vroeg mee beginnen.
16/02 13u45  In typeringen als ‘mensen met obesitas’ is het voorzetsel ‘met’ gemedicaliseerdOmdat het woord autist ook weleens als scheldwoord wordt gebruikt, hebben mensen die aan een vorm van autisme lijden (en hun omgeving) met succes bezwaar gemaakt tegen het gebruik van dit woord. Ze geven de voorkeur aan de omschrijving ‘iemand met autisme’. Met zo’n omschrijving wordt de patiënt immers niet tot zijn aandoening gereduceerd.
16/02 13u45  Wat zegt de geboorte-volgorde nou echt over kinderen?Kun je iets afleiden uit de geboortevolgorde van kinderen in een gezin? Toen Lynn Berger (34) zwanger was van haar tweede besloot ze het uit te zoeken en schreef er een boek over. Een voorpublicatie.
16/02 13u30  De titel Journalist van het Jaar is onze journalistieke pitbull van harte gegundWe waren eergisteren de enigen niet die naar het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum afgereisd waren in de verwachting dat de misdaadjournalisten John van den Heuvel (De Telegraaf) en Paul Vugts (Het Parool) verkozen zouden worden tot Journalist van het Jaar. Beiden zijn naar aanleiding van hun werk ernstig bedreigd en moesten met hun naasten onderduiken. Beiden hebben te maken met persoonsbeveiliging. Voor een land als Nederland een ongekende, verontrustende ontwikkeling. En hoe je hun werk ook waardeert, ze zijn allebei goed ingevoerde journalisten die zeker ook zullen doorgaan met hun werk, ongeacht de risico’s. Zij verdienen onze steun.
16/02 13u30  Ahoy hoort bij ABN Amro, zoals tennis hoort bij netwerkenSportpaleis Ahoy en ABN Amro gaan door met hun gezamenlijk tennistoernooi tot en met 2022, als ze 49 jaar samen zijn. De vijftig jaar? Die halen zo ook wel.
16/02 12u45  In wetenschapsliteratuur telt kwantiteit zwaarder dan kwaliteitDe stem van de wetenschap, zo ziet de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen zichzelf. En die stem heeft gesproken. Gebulderd zelfs, voor Akademie-begrippen dan: een ‘herbezinning’ moet er komen.
16/02 12u45  Misbruikkardinaal krijgt zwaarste kerkelijke straf en wordt uit het ambt gezetDe Amerikaanse kardinaal Theodore McCarrick misbruikte minderjarigen en kon jarenlang ongestoord zijn gang gaan. Net voor een misbruikconferentie in Rome kondigde de paus vandaag aan dat de man uit zijn priesterambt wordt gezet.
16/02 12u30  Erwin Olaf: van ‘boze puber’ tot hoffotograafErwin Olaf wordt zestig en dat wordt gevierd met drie tentoonstellingen. De beroemde studiograaf is een innemende vakman, zeggen mensen die hem kennen, maar hij kan ook ‘enorm uit zijn panty gaan’ en onzeker zijn of zijn werk wel goed genoeg is.
16/02 12u15  Wat zegt de geboortevolgorde nou echt over kinderen?Kun je iets afleiden uit de geboortevolgorde van kinderen in een gezin? Toen Lynn Berger (34) zwanger was van haar tweede besloot ze het uit te zoeken en schreef er een boek over. Een voorpublicatie.
16/02 12u00  Een spiritueel lied van iemand die nooit in de goot heeft gelegen? Niet geloofwaardigVan Leonard Cohen kende ik weinig. Behalve dan dat ene zinnetje: There is a crack in everything. That’s how the light gets in. Een diepzinnige gedachte. Juist daar waar de barst zit, dringt het licht binnen.
16/02 11u30  Studentenhuizen laten mbo’ers buiten staanMbo’ers mogen nu dan wel studenten heten, in veel studentenhuizen zijn ze vanwege hun opleidingsniveau nog steeds niet welkom.
16/02 11u30  Kapitein Adriaan Sonneveld redt bootmigranten uit zeeKapitein Adriaan Sonneveld vaart uit om bootmigranten uit zee te redden. Een activist noemt hij zich niet, maar hij wordt boos van de leugens die verspreid worden.
16/02 11u15  Voor Nederlandse skiërs zijn de Olympische Spelen bijzaakGelukkig staan er nog wat Tsjechische journalisten aan de finish op de WK skiën in het Zweedse Are. Als de Nederlands-Tsjechische skiester Adriana Jelinkova beneden is, zijn ze vaak benieuwd naar haar verhaal. “Ze zijn altijd heel trots op haar, ondanks dat Adriana zich zelf veel meer Nederlands voelt”, zegt haar trainer René Rijsdijk. “Ik heb geen idee of de WK skiën in Nederland leven, maar volgens mij gaat het daar vooral over schaatsen.”
16/02 11u15  Hertenbiefstuk (met pastinaakspruitjesstamppot)Iedereen herinnert zich de beelden van kwijnende grote grazers en geëmotioneerde bijvoederactivisten. Als maakbaar natuurproject voor ‘ongerepte wildernis’ kunnen we de Oostvaardersplassen gerust als mislukt beschouwen.
16/02 11u00  Mijn zus zegt altijd alles wat ze denkt, hoe kan ik haar laten inzien dat ik me stoor aan haar directheid?Beatrijs Ritsema beantwoordt wekelijks vragen over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega’s, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com.
16/02 10u15  De walvissen en dolfijnen van de WesterscheldeOnder het water van de Westerschelde hebben paleontologen de fossielen van allerlei uitgestorven walvissoorten gevonden. “Onze regio was 8 miljoen jaar terug een hotspot van walvissen en dolfijnen”, weet onderzoeker Klaas Post nu.
16/02 10u15  Jesse Klaver: Zonder GroenLinks loopt de groene kwestie uit de klauwenPartijleider Jesse Klaver voorziet een ‘groene revolutie’. De komende Provinciale Statenverkiezingen zijn wat hem betreft klimaatverkiezingen. ‘Eindelijk weer iets om voor te knokken!’
16/02 10u00  Jesse Klaver: Zonder GroenLinks loopt het uit de klauwen, de groene kwestiePartijleider Jesse Klaver voorziet een ‘groene revolutie’. De komende Provinciale Statenverkiezingen zijn wat hem betreft klimaatverkiezingen. ‘Eindelijk weer iets om voor te knokken!’
16/02 09u30  Kapitein Adriaan Sonneveld redt bootmigranten uit zee: ‘De EU laat mensen verdrinken, het is de ultieme onmacht’Kapitein Adriaan Sonneveld vaart uit om bootmigranten uit zee te redden. Een activist noemt hij zich niet, maar hij wordt boos van de leugens die verspreid worden.
16/02 09u15  Wie kiest Nigeria tot president: Vadertje Traag of de gewiekste zakenman?Nigeria kiest een nieuwe president. De zittende president, die zeker niet dood is, besloot vandaag op het laatste moment de verkiezingen een week uit te stellen, wat tot wantrouwen leidt bij zijn tegenstander, de grootste werkgever van het land.
16/02 09u15  Verkiezingen Nigeria (een strijd tussen oude mannen) opeens uitgesteldNigeria zou vandaag naar de stembus gaan om een nieuwe president te kiezen. Die verkiezingen zijn op het laatste moment een week uitgesteld, tot argwaan van de oppositie die denkt dat de huidige president met het uitstel de opkomst wil drukken. Wat hebben de Nigerianen volgende week eigenlijk te kiezen? Het wordt zeker een oude man. Voor jongeren is het nog altijd bijna onmogelijk om hun stem te laten horen.
16/02 09u00  Het is denkbaar dat Trump wegkomt met deze noodtoestandOm zijn muur te realiseren, roept de Amerikaanse president Donald Trump de noodtoestand uit. Het is de start van een ongekend politiek conflict.
16/02 08u30  Hoe zal Ajax de vragen van nu beantwoorden?In het uiteraard positieve verslag van Ajax-Real Madrid – Ajax speelde goed, of misschien toch beter gezegd: deed wat het kon – nam ik deze week twee vragen voor later op. Wat zei dit, dat de Ajacieden nu weer fel en geladen waren, over hun professionalisme? Kunnen en willen ze dit alleen in Europa, voor hun marktwaarde?
16/02 08u15  Spaans showproces is een schandvlek voor de hele Europese UnieIn Spanje spreekt het repressieve politiek-justitiële apparaat van een ‘historisch proces’ en wil hiermee een afschrikwekkend voorbeeld stellen. Dit moet gebeuren door een deel van de twaalf aangeklaagde politici liefst een kwarteeuw in het gevang op te sluiten. In het land is sinds deze week een politiek proces geëntameerd dat een unicum is voor Spanje en een schandvlek vormt voor de hele Europese Unie. Diezelfde EU die vijftien maanden geleden wegkeek toen de twaalf Catalanen werden afgevoerd.
16/02 07u15  Nigeria is het land van oude mannen die geen plaats willen makenNigeria gaat vandaag naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Dat wordt zeker een oude man. Voor jongeren is het nog altijd bijna onmogelijk om hun stem te laten horen.
16/02 07u15  Wie kiest Nigeria vandaag tot president: Vadertje Traag of de gewiekste zakenman?Vandaag kiest Nigeria een nieuwe president. De zittende president van Nigeria, die zeker niet dood is, neemt het op tegen de grootste werkgever van het land.
16/02 05u15  D66 heeft haast met levenseindedebatMet een podcast gaat D66-Kamerlid Pia Dijkstra op zoek naar debat over medische ethiek en ‘voltooid leven’. Ze vindt dat minister Hugo de Jonge dat maatschappelijk debat verzaakt.
16/02 04u00  Verkiezingen Nigeria een week uitgesteldDe presidentverkiezingen die voor zaterdag stonden gepland in Nigeria, zijn uitgesteld tot volgende week. De kiescommissie van het Afrikaanse land heeft dat vijf uur voordat de stembureaus open zouden gaan besloten vanwege logistieke problemen. Zo zou onder meer materiaal dat nodig is bij de verkiezingen niet in het hele land zijn verspreid.
16/02 03u15  Fikse eis tegen vroegere campagnechef Trump: 19 tot 24 jaar celstrafPaul Manafort, de oud-campagnechef van de Amerikaanse president Donald Trump, moet 19,5 tot 24,5 jaar gevangenisstraf krijgen. Die eis heeft het bureau van speciaal aanklager Robert Mueller neergelegd bij de rechtbank in de staat Virginia.
15/02 23u15  Van Doetinchem naar het kalifaat: maar nu wil deze IS-strijder weer naar huisHij ging in 2014 naar Syrië ‘om te helpen’ en kwam bij IS terecht. Nu wacht hij in een Koerdische cel op terugkeer naar Nederland. Heeft hij daar iets kunnen betekenen? ‘Uiteindelijk is het resultaat niet veel nee.’ Trouw sprak de kalifaatstrijder in de buurt van de Koerdische gevangenis waar hij vijftien maanden vastzit.
15/02 22u45  Mogelijk tientallen doden bij ondergelopen mijn in ZimbabweZestig tot zeventig mijnwerkers zijn vermoedelijk om het leven gekomen door het onderlopen van twee mijnen in de buurt van de stad Kadoma in het midden van Zimbabwe. Dat heeft minister July Moyo vrijdag gemeld. Hij zei dat de mijnwerkers illegaal de mijnen waren binnengegaan.
15/02 22u15  Een leuk joch, die Splinter ChabotHet dilemma van de dag: moet je Splinter Chabot nou wel of niet een politieke carrière toewensen? Oftewel, waarom huppelt zo’n fris en kleurrijk jong langs de rand van de afgrond, een ­fatale val in het ravijn der blauwe pakken riskerend?
15/02 21u15  GroenLinks: Werknemer moet exorbitant salaris voor de directie kunnen vetoënWanneer directieleden buitensporige salarisverhogingen krijgen, moeten werknemers die kunnen blokkeren. Dat vindt GroenLinks. De partij wil dat personeel een veto kan uitspreken als het salaris van de bestuurders harder stijgt dan het cao-loon.
15/02 21u15  PVV wil mensen met dubbele nationaliteit kiesrecht ontnemenDe PVV wil dat mensen met een dubbele nationaliteit hun actieve en passieve kiesrecht verliezen. De Kamerleden Geert Wilders en Martin Bosma willen de grondwet wijzigen, en dienen een initiatiefwetsvoorstel in.
15/02 21u15  Asielzoeker moet straks sneller een verblijfsvergunning aanvragenDe duur van een tijdelijke verblijfsvergunning gaat van vijf jaar naar drie jaar. Voordat een asielzoeker een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kan aanvragen, moet hij na drie jaar opnieuw een tijdelijk document aanvragen, voor twee jaar dit keer.
15/02 20u30  VS blijven toch in Syrië, mits Europa troepen stuurtDe Verenigde Staten zijn toch niet van plan zich volledig uit Syrië terug te trekken. Als Europese bondgenoten grondtroepen leveren voor een bufferzone in het noorden van het land, dan is Washington bereid hen daarbij militair te steunen. De Republikeinse senator Lindsey Graham kwam vandaag tijdens een veiligheidsconferentie in München met deze verrassende mededeling.
15/02 20u15  Wat er speelt in de provincie is ondergeschikt bij de aankomende tv-debattenDe provinciale verkiezingen naderen en dus beginnen ook de tv-debatten weer. Opvallend: vooral landelijke politici worden uitgenodigd. En ondertussen beginnen de partijen zich te profileren.
15/02 19u15  Asielzoekers moet straks sneller een verblijfsvergunning aanvragenDe duur van een tijdelijke verblijfsvergunning gaat van vijf jaar naar drie jaar. Voordat een asielzoeker een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd kan aanvragen, moet hij na drie jaar opnieuw een tijdelijk document aanvragen, voor twee jaar dit keer.
15/02 19u00  Een derde verdachte duikt op in de zaak-Skripal én in de vergiftiging van een Bulgaarse wapenhandelaarDe Russische inlichtingenofficier Sergej Fedotov lijkt een rol te hebben gespeeld in de vergiftiging van vader en dochter Skripal. En hij was ook in Sofia toen een Bulgaarse wapenhandelaar werd vergiftigd.
15/02 19u00  De rode app is onvermijdelijkLang na het Rode Boekje van voorzitter Mao is er nu ook de Rode App. Chinezen kunnen daarmee het gedachtengoed van president Xi Jinping beter leren kennen, en dat lijkt goed aan te slaan.
15/02 18u30  'Regels bloeddonatie homo's in juli soepeler'De soepeler regels voor bloeddonatie door homoseksuele mannen gaan waarschijnlijk in juli in.
15/02 18u00  Chinese staat geeft varkensvlees als cadeautje aan de moslimminderheidHet nieuwe Chinese jaar staat in het teken van het zwijn, dat een tolerant zij het wat lui dier zou zijn. Zo’n edel beest eer je op gepaste wijze door het op te eten. De autoriteiten in de regio Xingjian in het westen van China verblijdden daarom de bevolking met pakketten varkensvlees.
15/02 18u00  Hoe het neefje van dé keizer president werdBewust van gevaren voor de democratie dienden Franse parlementsleden in het roerige revolutiejaar 1848 een voorstel in om deelname aan verkiezingen door leden van de voormalige keizerlijke familie te verbieden. De wet kwam er niet. Eind 1848 werd Lodewijk Napoleon, zoon van de gelijknamige voormalige koning van Holland en neefje van Napoleon Bonaparte, lid van de volksvertegenwoordiging.
15/02 18u00  Team24 moet voor opvolging Ranomi en Femke zorgenMet extra trainingsstages worden zwemtalenten klaargestoomd voor de Olympische Spelen van 2024.
15/02 18u00  Het is niet ondenkbaar dat Trump wegkomt met deze noodtoestandDonald Trump heeft zojuist bekendgemaakt de noodtoestand uit te roepen aan de zuidgrens van de VS. Hij bevestigt hiermee zijn voorgenomen plan, en gebruikt de ‘state of emergency’ om zijn vurig gewenste grensmuur met Mexico door te kunnen drukken. Met de aankondiging lijkt een ongekende politieke oorlog te ontbranden over de macht van de Amerikaanse president.
15/02 17u45  Zonder insecten zullen er geen vogels meer zijnDat de uitroeiing van insecten slecht is voor de natuur, blijkt dusdanig verrassend te zijn, dat alle dagbladen en vele andere media erover berichtten. Onderzoekers van de universiteit van Sydney analyseerden tientallen inventarisaties en concluderen in Biological Conservation dat het met insecten alarmerend slecht gaat. Alarmerend voor de landbouw, en voor de natuur.
15/02 17u15  Het is niet ondenkbaar dat Trump weg komt met deze noodtoestandDonald Trump heeft zojuist bekendgemaakt de noodtoestand uit te roepen aan de zuidgrens van de VS. Hij bevestigt hiermee zijn voorgenomen plan, en gebruikt de ‘state of emergency’ om zijn vurig gewenste grensmuur met Mexico door te kunnen drukken. Met de aankondiging lijkt een ongekende politieke oorlog te ontbranden over de macht van de Amerikaanse president.
15/02 17u00  Nooit eerder had Nederland meer gas nodig dan het zelf produceert2018 is een bijzonder gasjaar geweest. Voor het eerst sinds 1963, toen het eerste gas uit de megabel onder Slochteren werd opgepompt, is Nederland een netto-importeur van gas geworden. De Nederlandse gasproductie was vorig jaar niet groot genoeg om in de gasbehoefte te voorzien.
15/02 17u00  De KNVB haalt voor het eerst in vijf jaar een hele voetbalclub uit competitieVoetbalvereniging Hoge Vucht uit Breda is door de KNVB per direct volledig geschorst. De club heeft zich volgens de voetbalbond schuldig gemaakt aan een ‘langere periode van wangedrag en fysiek en verbaal geweld’. Volgens de KNVB is er onvoldoende vertrouwen dat de club op korte termijn kan veranderen. Daarom is het lidmaatschap van de club vandaag ingetrokken.
15/02 16u45  KNVB haalt voor het eerst in vijf jaar een hele voetbalclub uit competitieVoetbalvereniging Hoge Vucht uit Breda is door de KNVB per direct volledig geschorst. De club heeft zich volgens de voetbalbond schuldig gemaakt aan een ‘langere periode van wangedrag en fysiek en verbaal geweld’. Volgens de KNVB is er onvoldoende vertrouwen dat de club op korte termijn kan veranderen. Daarom is het lidmaatschap van de club vandaag ingetrokken.
15/02 16u30  Geef de allerzwaksten in de ggz prioriteit en stop met de papierwinkelStop met het pappen en nathouden in de GGZ, bepleit Aart Fokkema, vader een chronisch psychotische zoon.
15/02 16u15  Urgenda en corporaties willen 100.000 huurhuizen versneld verduurzamen170 woningcorporaties willen hun huizen versneld duurzaam maken. De inzet van hun gezamenlijke lobby: we doen het, als het rijk een miljardenheffing schrapt. Huurders zijn enthousiast.
15/02 16u00  Rutte en Hoekstra voeren een stil gevecht voor de belangen van KLMTwee ministers en premier Mark Rutte bemoeien zich met de machtsstrijd binnen Air France KLM. Stille diplomatie is het beste, meent de minister-president.
15/02 15u45  OM ziet in de moord op Sam Klepper de hand van HolleederDe nooit opgeloste moord op de Amsterdamse crimineel Sam Klepper moet volgens het Openbaar Ministerie op het conto van Willem Holleeder worden geschreven. Van alle scenario’s die te bedenken zijn, is een actie van Holleeder het meest waarschijnlijk.
15/02 15u30  Activisten en lokale politici in New York weren Amazon uit hun stadActivisten en lokale politici in New York hebben de belangrijkste vertegenwoordiger van het grootkapitaal verslagen. Onder aanhoudend protest veranderde Amazon, het grootste bedrijf ter wereld, van gedachten over de bouw van een hoofdkwartier in ‘hun’ stad.
15/02 15u15  De kwestie-Gatti: Zoveel musici, zoveel meningenMuziekredacteur Peter van der Lint schrijft met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek in zijn wekelijkse column.
15/02 15u00  De Nederlandse uitvalsbasis naar Venezuela is gewildHet Curaçaose vliegveld Hato wordt de spil in de hulpverlening aan Venezuela. Kamerleden waarschuwen voor het risico van militaire betrokkenheid.
15/02 14u45  Waarom krimp je als je ouder wordt? En is het te voorkomen?In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
15/02 14u30  Angst voor én trots op het medisch tuchtcollegeBert Keizer (Amersfoort, 1947) is schrijver, filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
15/02 14u15  Kan er iets gebeuren een jaar na je dood?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
15/02 14u15  De Rand Club in Johannesburg: voorheen exclusief voor rijke witte mannen, nu voor alle Zuid-AfrikanenNu is iederéén welkom in de sociëteit die oorspronkelijk alleen voor witte mannen was. De Rand Club in het centrum Johannesburg werd in 1887 gesticht door steenrijke mijnbaronnen. Begin deze eeuw leek sluiting onafwendbaar. Uitgerekend een gekleurde vrouw blaast het grote gebouw nieuw leven in.
15/02 14u00  Schipholbaas Benschop ziet een luchthaven op zee wel zittenEen luchthaveneiland blijft volgens Schiphol-topman Dick Benschop ondanks de hoge kosten een serieuze optie.
15/02 14u00  Sterke stijging van antisemitisme in Frankrijk en DuitslandFrankrijk en Duitsland maken zich zorgen over de stijging van het aantal antisemitische incidenten. “Antisemitisme verspreidt zich als vergif door de samenleving”, aldus de Franse minister van binnenlandse zaken.
15/02 13u45  Zeeuwse en Amsterdamse pubers missen vaker meningokokkenprikRuim 114.000 pubers kregen de vaccinatie tegen meningokokken W., een ziekte die vooral bij jongeren dodelijk kan zijn. Maar in sommige regio’s bleven relatief veel kinderen weg. Wat is daarvan het risico?
15/02 13u45  Antisemitisme neemt toe in Frankrijk en DuitslandFrankrijk en Duitsland maken zich zorgen over de stijging van het aantal antisemitische incidenten. “Antisemitisme verspreidt zich als vergif door de samenleving”, aldus de Franse minister van binnenlandse zaken.
15/02 13u15  De krant kwetst mensen met de term ‘zelfmoord’. ‘Zelfdoding’ is humanerOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
15/02 13u00  Erdogan strijdt tegen ‘groente- en fruitterroristen’De Turkse president heeft een nieuwe volksvijand aangewezen. Groente-en fruitverkopers. Landverraders noemt hij hen.
15/02 12u30  Het Tolerantiepad en de grens aan verdraagzaamheidIk wilde een middagje naar Gorinchem omdat ik had gehoord dat daar sinds kort een Tolerantiepad bestaat. Alleen die naam al bracht me buiten zinnen van nieuwsgierigheid. De gekunsteldheid die ervan afstraalt! Wie bedenkt zoiets? En wat zou er te zien zijn?
15/02 12u15  CD's op vrijdag: Ariana Grande, Rafal Blechacz & meerWie is de vrouw achter het popkanon Ariana Grande? Langzaam laat de zangeres iets van haar persoonlijkheid zien op haar nieuwe album. Verder luisterde de muziekredactie deze week naar het frisse geluid van violiste Bomsori Kim; het koude leven van rapper Hef; de humorvolle en vinnige toccata’s van Joël Bons; en indringende basklarinet van Maarten Ornstein.
15/02 12u15  Veganistische studentenvereniging in Groningen wil naast gezelligheid ook vegan leefstijl promotenStudenten die niet alleen vlees laten staan, maar ook boter, kaas en eieren aan zich voorbij laten gaan, zouden een studie in Groningen kunnen overwegen.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x GroenLinks: Biedt misbruikte kinderen hulp, los van de ouders die hen kwaad deden20/02 02u15 - Trouw: Hulpverleners missen te vaak signalen van seksueel misbruik van kinderen binnen de familiekring. Daarom is meer kennis nodig, vindt GroenLinks. De partij pleit voor centra die zich uitsluitend richten op misbruikte kinderen.
11x Victimoloog: De Zusters van de Goede Herder buitten meisjes uit en de overheid wist dat. Laat ze dat erkennen20/02 05u15 - Trouw: Komt er genoegdoening voor de vrouwen die als tieners jarenlang onbetaald moesten zwoegen voor de nonnen? De Kamer praat erover.
10x De top over seksueel misbruik in de kerk is nog maar het begin20/02 10u30 - Trouw: Hans van den Hende gaat namens de Nederlandse bisschoppen naar de misbruiktop in het Vaticaan, die morgen begint. Hij waakt voor te hoge verwachtingen. “Je kunt in drie dagen niet alles doen.”
7x Het is een dure plicht voor overheden om antisemitisme actief te bestrijden20/02 08u15 - Trouw: De mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
7x Oekraïne vreest Russische pijpleiding: ‘Ooit was gas als lucht, nu beseffen we dat het zo waardevol is als goud’20/02 10u00 - Trouw: Oekraïne vreest de aanleg van de Nord Stream 2, want daarmee raakt het land de o, zo belangrijke inkomsten uit het gastransport kwijt. ‘Rusland doet dit om ons schade toe te brengen.’
6x Beledigd worden vanwege je huidskleur en dan voor de rechter staan20/02 07u45 - Trouw: Beledigd vanwege je huidskleur, weggepest als ondernemer en dan mogelijk een taakstraf krijgen als je jezelf verdedigt. Noodweer of eigenrichting? Dat is de inzet van een rechterlijke uitspraak vandaag in Utrecht.
6x Het verleden is een verraderlijk land20/02 08u15 - Trouw: Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
6x De verspreiders van nepnieuws zitten gewoon aan het Binnenhof20/02 09u15 - Trouw: Politiek redacteur Lex Oomkes schrijft vanuit zijn jarenlange ervaring in de Haagse kaasstolp over wat er schuilgaat achter de politieke actualiteit in zijn wekelijkse column.
6x Ga direct door naar de zonnepanelen: de energietransitie als bordspel20/02 10u45 - Trouw: Met een spel kunnen bewoners oefenen op het halen van klimaatdoelen in hun plaats. De bedenkers trekken het hele land door met hun confronterende ‘We Energy Game’. Worden het velden vol windmolens of toch dat éne strookje natuur met vrij uitzicht?
5x Air France getergd door stakingen en brandstof, KLM presteerde beter20/02 09u00 - Trouw: Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten.

Statistieken

Artikels:
33044
Gelezen:
22197
Aantal lezers nu:
23


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven