zaterdag 20 oktober 2018, week 42


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 11u15
 

Trouw

Verbergen Tonen
20/10 11u15  We willen alleen met de jongens skiën, wat te doen? Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
20/10 11u00  Risotto met radicchio (met een bittertje) Risotto vinden wij vaak een hoop gedoe, terwijl Italiaanse mamma’s het juist zo lekker makkelijk vinden voor hun kinderen. Zo ziet u maar: alles is relatief.
20/10 11u00  Alarmerende taal over het klimaat kan averechts werken. Praat liever over vaderlandsliefde Een alarmerende boodschap helpt niet altijd om mensen wakker te schudden en kan zelfs averechts werken, betoogt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie Radboud Universiteit Nijmegen.
20/10 10u30  Alarmerende taal over het klimaat kan negatief uitpakken. Praat liever over vaderlandsliefde Een alarmerende boodschap helpt niet altijd om mensen wakker te schudden en kan zelfs averechts werken, betoogt Roos Vonk, hoogleraar sociale psychologie Radboud Universiteit Nijmegen.
20/10 10u15  Onveilig Afghanistan gaat vandaag toch naar de stembus Ja, de Afghanen mogen eindelijk naar de stembus. Een goed functionerende democratie is het land nog lang niet.
20/10 10u15  De ‘Benin Bronzes’ horen tot de Afrikaanse cultuurgeschiedenis en moeten ooit definitief terug Hoeveel Nederlanders zouden weten dat het Museum Volkenkunde in Leiden zestig zogenaamde ‘Benin Bronzes’ uitstalt? Hoeveel mensen zijn daar zo aan verknocht dat ze hier niet gemist kunnen worden? En hoeveel zouden deze kunstvoorwerpen kunnen betekenen in Nigeria, het land van herkomst, waar Britse troepen ze in 1897 vandaan hebben geroofd?
20/10 10u15  Saudi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi, achttien arrestaties De Saudische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saudische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanbul een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.
20/10 10u00  De ‘Benin Bronzes’ horen overduidelijk tot de Afrikaanse cultuurgeschiedenis en moeten daarom ooit definitief terug Hoeveel Nederlanders zouden weten dat het Museum Volkenkunde in Leiden zestig zogenaamde ‘Benin Bronzes’ uitstalt? Hoeveel mensen zijn daar zo aan verknocht dat ze hier niet gemist kunnen worden? En hoeveel zouden deze kunstvoorwerpen kunnen betekenen in Nigeria, het land van herkomst, waar Britse troepen ze in 1897 vandaan hebben geroofd?
20/10 09u15  Nederland-Duitsland: een verpletterend déjà vu Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld.10 
20/10 08u45  Een warm huis dankzij waterstof? Delftse studenten zijn proefkonijn tijdens experiment ‘Groene’ waterstof kan in de toekomst huizen verwarmen zonder dat er aardgas aan te pas komt. Maar werkt het wel? In Delft en Rozenburg beginnen ze ermee.
20/10 08u30  Ben ik een hypocriet lid van de eco-elite? Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/10 06u15  Het aantal schikkingen bij kleine vergrijpen stijgt - en dat is opvallend Rechters vinden grote schikkingen schadelijk voor de rechtsstaat. Ondertussen stelt het OM meer transacties voor aan de winkeldief en de vandaal.13 
20/10 03u30  Saoedi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi, achttien arrestaties De Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanboel een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.17 
20/10 03u15  Drie grote initiatieven voor waterstof zouden wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen Bedrijven werken hard aan een alternatief voor vuile energie. Waterstof biedt volgens experts kansen.13 
20/10 02u15  Piet Hein Donner neemt afscheid: ‘Zonder samenwerking verzuipen we’ Vandaag wordt hij 70 jaar en schrijft de wet voor dat hij eind deze maand stopt als vice-voorzitter van de Raad van State. Bijna zeven jaar adviseerde Piet Hein Donner met zijn collega’s regering en parlement over wetgeving. Een afscheidsinterview over Europa, de kunst van het besturen en de kracht van democratie.14 
Laatste update: vandaag om 11u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/10 02u15  Euthanasie bij vergevorderde dementie kan tóch, mits artsen het zorgvuldig aanpakkenEen nieuw geval van euthanasie bij een wilsonbekwame patiënt kan wel door de beugel, oordeelt de toetsingscommissie. Eerder werd een arts daarom berispt.15 
20/10 01u45  Saoedi-Arabië bevestigt dood journalist KhashoggiDe Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanboel een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.16 
20/10 01u00  Saoedi-Arabië erkent dood journalist KhashoggiDe Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanboel een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saoedische staatstelevisie.18 
19/10 23u45  Het kabinet wil graag van u weten: De klok verzetten, of toch niet?Het kabinet gaat in een peiling vragen wat de Nederlandse bevolking wil met de zomer- en wintertijd. Ruim een maand nadat de Europese Commissie voorstelde volgend jaar te stoppen met het klokverzetten, zegt Nederland meer tijd nodig te hebben voor een besluit.
19/10 22u45  China ligt ondanks het handelsconflict nog uitstekend op koersDe economie groeit misschien íets minder hard, maar dat is beleid. China ligt nog uitstekend op koers.
19/10 22u15  De Kijk van Koolhoven is net als een cultfilm: of je vindt het te gek, of je maakt dat je wegkomtVier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
19/10 22u15  Nigeria krijgt geroofde kunst te leen van Europese museaDe ‘Benin Bronzes’ uit tien musea zullen uitgeleend worden aan een nog te bouwen museum in Benin City.
19/10 22u00  Vaarwel verwarrende vinkjes. Maar wat moet ervoor in de plaats komen?Hoe moet de consument straks zien wat gezond is en wat niet? De onduidelijke vinkjes gaan weg, maar een alternatief vinden blijkt niet makkelijk.
19/10 22u00  De medaille lonkt, maar deceptie dreigt voor de Nederlandse volleybalvrouwenOranje kwam net tekort voor een plek in de WK-finale, Servië was iets te sterk. De vurig gewenste medaille staat op de tocht.
19/10 21u15  Deze inwoner van Breda heeft de primeur: een ‘X’ in het paspoortLeonne Zeegers uit Breda heeft vandaag als eerste persoon in Nederland een paspoort zonder geslachtsaanduiding gekregen. “De kers op de taart”, aldus Zeegers over de uitgifte, nadat de rechtbank eerder dit jaar al had bepaald dat zij zonder mannelijk of vrouwelijk geslacht geregistreerd mocht worden.
19/10 20u30  Na de zaak-Khashoggi is ‘MBS’ niet langer de toffe jonge prinsDe ­wereld hoeft geen illusies meer te koesteren over de ‘hervormingsgezinde’ Saudische kroonprins Mohammed bin Salman.
19/10 20u30  Het Europese Hof tikt Polen op de vingers: Rechters moeten hun baan terugkrijgenDe Poolse regering moet de grote schoonmaak binnen het Hooggerechtshof direct staken. Het Europese Hof tikt het land op de vingers.
19/10 20u15  Heeft China al echt last van het handelsconflict? Dat lijkt mee te vallenDe economie groeit misschien íets minder hard, maar dat is beleid. China ligt nog uitstekend op koers.
19/10 19u30  Het was even spannend, maar Artis heeft er gorillaatje bijHaar vliezen waren ’s ochtends al vroeg gebroken. Toch duurde het tot kwart voor twee in de middag eer de baby ter wereld kwam. Maar toen had Artis er een jonge gorilla bij.
19/10 18u45  ‘Belastingvrij vliegen kost de schatkist 2 miljard’Als je de maatschappelijke kosten meerekent, zou een vliegticket 63 procent duurder zijn. Dat zegt milieuorganisatie Natuur & Milieu.
19/10 18u15  Khashoggi schond de omerta van de woestijn, dat werd hem fataalBespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder.
19/10 18u00  Van het gas af gaan is makkelijk te betalen met pensioengeldMet wat hulp van pensioenfondsen is energieneutraal wonen makkelijk te realiseren, betoogt Sytze de Boer, werkzaam als financieel adviseur.
19/10 18u00  Het verhaal van J.P. Kraakman, eerstejaars in 1839, laat zien dat studenten-ontgroeningen niets nieuws zijnPaul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril.
19/10 17u15  Alikruiken eten? Ik laat ze liever grazenIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
19/10 16u00  Ouderorganisaties: ‘Dure schoolreisjes zorgen voor tweedeling’Scholen organiseren te veel dure en verre reisjes, vinden Leergeld Nederland en ouderorganisaties. Dat zorgt voor tweedeling. “Als er selecte gezelschappen ontstaan, doe je afbreuk aan het idee van samen naar school gaan.”
19/10 16u00  Hoe vrijgemaakte slaven uitgroeiden tot de Surinaamse eliteVoor het eerst zijn de vrijgemaakte slaven in Paramaribo als historisch onderwerp onderzocht. Zij hadden vaak een witte vader als voorouder en groeiden uit tot de elite van Suriname.
19/10 15u00  Laatst hoorde ik: ‘Goed om dat blijven te benoemen!’ Opmerkelijk!Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
19/10 15u00  De ordening van elektronen als bewijs dat God bestaatBert Keizer is filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
19/10 14u45  Dansen met een zwerm dronesChoreograaf David Middendorp, finalist van ‘America's Got Talent' in 2014, onderzoekt in ‘Flirt With Reality' hoe menselijke emoties en technologie zich tot elkaar verhouden.
19/10 14u30  Verrassend muzikale Alex Ploeg lost cabaretbelofte ruimschoots inCabaret Alex Ploeg Ultimatum ★★★★☆
19/10 14u30  Kabinet wil strengere eisen aan medische hulporganisaties, zoals SirizStaatssecretaris Paul Blokhuis van volksgezondheid komt met nieuwe regels voor medische hulporganisaties. Zo wil hij voorkomen dat medische clubs onjuiste of sturende informatie verspreiden. De afgelopen maanden kwam Siriz in opspraak, omdat die hulporganisatie sturende informatie zou geven aan ongewenst zwangere vrouwen.
19/10 14u30  Wetsvoorstel vaccinatie hard nodig voor veiligheid kinderenMarcel Verweij en Roland Pierik bekritiseerden ons wetsvoorstel ‘Vaccineren in de kinderopvang’ (Opinie, 12 oktober). Zij stellen dat het voorstel niets doet aan de afnemende vaccinatiegraad en een halfslachtige keuze is. Wij zien het wetsvoorstel als een nodige stap voor de veiligheid van kinderen.
19/10 14u30  Niet iedereen wil hulp van de kerkWie stelt dat Nederland met dominees en voorgangers beschikt over voldoende geestelijk verzorgers, gaat te kort door de bocht, schrijft Monique Ratheiser, docent levensbeschouwing en student geestelijke verzorging.
19/10 14u00  Gebrek aan service breekt winkels als Mediamarkt opZe draaien niet goed, de fysieke winkels voor consumentenelektronica, zoals Mediamarkt en BCC. “Winkeliers hebben vaak de mond vol over ‘beleving’ maar investeer daar dan ook in.”
19/10 14u00  Elf jaar na zijn dood is er een plek voor Jan Wolkers’ nalatenschapMuseum De Lakenhal en de Universiteit Leiden slaan handen ineen voor aankoop schilderijen, literaire en persoonlijke archieven.
19/10 13u30  Tien jaar na zijn dood is er een plek voor Jan Wolkers’ nalatenschapMuseum De Lakenhal en de Universiteit Leiden slaan handen ineen voor aankoop schilderijen, literaire en persoonlijke archieven.
19/10 12u45  Rotterdamse oudere in de bijstand hoeft niet meer te solliciteren en geen papier meer te prikkenDe gemeente Rotterdam vindt het zinloos, het versturen van duizenden sollicitatiebrieven door oudere bijstandsgerechtigden. Ze krijgen toch een afwijzing.
19/10 12u00  Vietnam legt kritische katholieken aan de leibandKatholieken in Vietnam verzetten zich tegen de communistische regering, corruptie, politiegeweld en milieuvervuiling. De machthebbers stellen kritiek niet op prijs.
19/10 11u45  Het creëren van nepnieuws hoort niet tot de journalistieke ambitie van TrouwOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
19/10 11u45  Nigeria wil geroofde kunst terugNigeriaanse cultuurhistorische schatten ter waarde van honderden miljoenen euro’s liggen nog altijd in westerse musea. In Leiden onderhandelt het Afrikaanse land over terugkeer van zijn stukken.
19/10 11u15  Willem Pekelder wil opheldering over de huwelijksdag van zijn oudersMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
19/10 10u30  CD's op vrijdag: Tamino, Pärt en een hele lange RossiniMet Tamino is België weer een lijzige singer/songwriter rijker, zo eentje die doet denken aan Jeff Buckley, maar die op zijn debuutalbum wel degelijk een eigen geluid laat horen. Verder werden de klassieke collega's overrompelt door Pärt en een hele lange van Rossini, kan de duimpiano alias mbira naar hogere sferen leiden en speelt Kurt Vile nog steeds onophoudelijk ergens op zijn gitaar.
19/10 10u30  Onbevoegde leraar vult de gaten in het onderwijs. ‘Dit wil niemand’Om het gebrek aan docenten op te vangen moeten scholen vaker noodgrepen uitvoeren. Hierdoor staan er meer onbevoegde leraren voor de klas. Na de herfstvakantie komt minister Slob met een handreiking voor scholen met onderbezetting.
19/10 10u15  Hoe deugdelijk is het politieverhoor? De belangrijkste technieken ontleedDe huidige Nederlandse politieverhoorder staat mijlenver van de bullebakstijl uit de oude Arnhemse villamoord, zeggen docenten van de Politieacademie. Maar ook met een op het oog neutralere stijl is er volgens de verhoorwetenschapper gevaar op valse bekentenissen.
19/10 10u00  Steeds meer onbevoegde leraren voor de klas. ‘Dit is wat niemand wil’Om het gebrek aan docenten op te vangen moeten scholen vaker noodgrepen uitvoeren. Hierdoor staan er meer onbevoegde leraren voor de klas. Na de herfstvakantie komt minister Slob met een handreiking voor scholen met onderbezetting.
19/10 10u00  In Ninove vallen woorden als ‘profiteurs’, ‘zwarten’ en ‘Afrikanen’ geregeld in één zinBij de Belgische gemeenteraadsverkiezingen afgelopen zondag verdubbelde het aantal Vlaams Belang-kiezers. In het Vlaamse Ninove stemde 40 procent van de inwoners voor uiterst rechts, dat nu mogelijk zelfs gaat meebesturen.
19/10 09u45  GroenLinks: Geef afgestudeerde mbo’er een titelNu ze officieel student worden, verdienen mbo’ers ook een titel, vindt Kamerlid Zihni Özdil van GroenLinks.
19/10 09u45  De Waddenzee: het bedreigde paradijs van het noordenNiet één, niet twee, maar minstens drie keer in de geschiedenis is serieus overwogen om de Waddenzee in land te veranderen. Tractoren zouden de graanoogst van de zeebodem halen, de veerboten zouden plaatsmaken voor autosnelwegen.
19/10 09u30  Invloedrijke speler schaart zich achter Catalaanse separatisten: de katholieke kerkCatalanen die ijveren voor onafhankelijkheid krijgen steun van katholieke geestelijken. Nationalisme onder de Spaanse clerus is niet nieuw. Ook terreurbeweging Eta kreeg steun van Baskische priesters en bisschoppen.
19/10 09u15  We willen de waarheid over het klimaat gewoon niet onder ogen zienOoit van Svante Arrhenius gehoord? Deze Zweedse wetenschapper schreef al in 1896 over de relatie tussen de uitstoot van CO2 en de temperatuurstijging op aarde. Hij zag industrialisatie als een van de boosdoeners.
19/10 09u00  Veilingsite eBay: we zijn geïnfiltreerd door AmazonVolgens eBay speelt Amazon vals in de hevige concurrentiestrijd waarin ze zijn verwikkeld.
19/10 08u45  Minister Schouten roept boeren op om zich voor te bereiden op de brexit, in welke vorm dan ookHet blijft onzeker of er een brexit-deal komt. Boeren moeten op alles voorbereid zijn, waarschuwt minister Schouten van landbouw.
19/10 08u15  Dat minder mensen overlijden door euthanasie roept vragen opHet heeft er alle schijn van dat dit jaar, voor het eerst sinds lange tijd, juist minder mensen overlijden door euthanasie dan het jaar ervoor.
19/10 07u45  Trump maakt zich kwaad om vluchtelingenkaravaan die op de VS afkomtEen karavaan met vluchtelingen wil vanuit Honduras de VS bereiken. President Trump wordt er steeds bozer over.
19/10 05u30  Braziliaanse presidentskandidaat Bolsonaro blijft weg bij debatten met zijn opponentJair Bolsonaro, de extreemrechtse favoriet voor het Braziliaanse presidentschap, zal tot aan de tweede ronde van de verkiezingen op 28 oktober niet rechtstreeks in debat gaan met zijn linkse tegenstrever Fernando Haddad. Hoewel zijn artsen hem groen licht gaven, zegt Bolsonaro geen risico te willen nemen vanwege het colostoma dat bij hem is aangebracht nadat hij op 6 september werd neergestoken.
19/10 02u15  Musea onderhandelen over teruggave van geroofde kunst aan NigeriaNigeriaanse cultuurhistorische schatten ter waarde van honderden miljoenen euro’s liggen nog altijd in westerse musea. In Leiden onderhandelt het Afrikaanse land over terugkeer van zijn stukken.
18/10 23u45  Aantal meldingen beroepsziekten plots fors afgenomenBedrijfsartsen meldden in 2017 duizenden keren minder vaak dat iemand ziek is geworden van het werk.
18/10 22u45  De wind brengt Wijk aan Zee het glinsterend grafiet van Tata SteelWijk aan Zeeërs klagen zoveel over neerslaand grafiet dat buurman Tata Steel zijn productie fors verlaagt.
18/10 22u30  Finalisten voor de Prix de Rome Architectuur: Bouw de stad niet volAlle finalisten voor de Prix de Rome Architectuur zijn kritisch over de bouwwoede van Amsterdam, waardoor er geen lege plekken meer overblijven. Met hun ontwerpen willen ze het stadsbestuur wakker schudden.
18/10 22u30  Cécilia Vos is fotogeniek en kan nog acteren ookGips Regie: Janneke van Heesch. Met Cécilia Vos en Teun Stokkel. ★★★☆☆
18/10 22u30  Jonge meisjes en woede: die zie je niet vaak samen in filmsVechtmeisje Regie: Johan Timmers Met Aiko Beemsterboer, Noa Farinum, Bas Keizer, Imanuelle Grives ★★★☆☆
18/10 22u30  Ook oerbossen hebben gevoel voor humorThe Ancient Woods Regie: Mindaugas Survila ★★★★☆
18/10 22u15  Het werd eens tijd: na 136 jaar een bouwvergunning voor de Sagrada FamiliaJe zou zeggen dat het de handhavingsambtenaren van de stad Barcelona toch moet zijn opgevallen, dat er de afgelopen eeuw een vrij groot en iconisch gebouw verrees, midden in de stad.
18/10 22u15  Nepspeech Balkenende leidt tot verkoopstop van bundel met toesprakenEen nieuw boek met ‘inspirerende’ toespraken bevat een tekst die fake is. Het boek is uit de handel genomen.
18/10 21u45  Trump woedend om karavaan met vluchtelingenEen karavaan met vluchtelingen wil vanuit Honduras de VS bereiken. President Trump wordt er steeds bozer over.
18/10 21u30  EU-top zet Italië in de hoek, Rutte is ‘zeer bezorgd’Premier Rutte is erg verontrust over de nieuwste bestedingsplannen van Italië. Ook andere regeringsleiders zijn kritisch over de uitgaven.
18/10 21u15  Details in de zaak-Khashoggi wijzen naar prinsDe mannen die in het consulaat aanwezig waren worden gelinkt aan de Saudische koninklijke familie.
18/10 21u00  Minister Schouten roept boeren op tot actie rond brexitHet blijft onzeker of er een deal rond de brexit komt. Boeren moeten op alles voorbereid zijn, waarschuwt minister Schouten van landbouw.
18/10 20u45  Succesvolle coldcase: Man de cel in voor het doden van prostituees in de jaren negentigAlbert B. (59) moet achttien jaar de cel in wegens het doden en verkrachten van twee vrouwen in Rotterdam ruim een kwart eeuw geleden.
18/10 20u30  Hoekstra gaat niet naar Riyadh. Maar wat dan wel de beste aanpak is?De verdwijning van de Saudische journalist Jamal Khashoggi is voor het kabinet aanleiding om volgende week minister Wopke Hoekstra van financiën thuis te houden. Hij zou deelnemen aan een grote conferentie in de Saudische hoofdstad Riyadh.
18/10 20u00  De rechterarm van Lonneke Sloetjes, het machtige aanvalswapen van OranjeVrijdagochtend om 6.40 uur speelt Oranje in Japan om een plek in de finale van het WK volleybal tegen Servië. De Serviërs hebben sterspeelster Tijana Boskovic, Lonneke Sloetjes is het machtige aanvalswapen van Oranje.
18/10 19u30  Zwendel met dividendbelasting kost Europese schatkisten vele miljardenVia schimmige constructies vroegen banken en hedgefondsen vele tientallen miljarden euro’s aan belasting terug van Europese belastingdiensten.
18/10 18u45  Stint gaat de komende maanden nog niet de weg opHet onderzoek naar de veiligheid van de stint duurt naar verwachting tot de jaarwisseling.
18/10 18u00  Toch naar de WTA Finals: wát een jaar is het voor Kiki BertensDoor de afmelding van Simona ­Halep staat Kiki Bertens voor het eerst in de WTA Finals, het eindejaarstoernooi voor de beste tennissters van 2018. Een vlucht door het beste jaar uit haar carrière.
18/10 17u15  De heetste nachtclub van New YorkStudio 54 Regie: Matt Tyrnauer ★★★☆☆
18/10 17u15  Film over eerste mens op de maan verdeelt AmerikaFirst man Regie: Damien Chazelle Met Ryan Gosling, Claire Foy, Jason Clarke ★★★★☆
18/10 16u15  Parfum dat naar afval ruikt, wie wil dát nou?Een zoete bloemengeur, een frisse citruscompositie, of toch een zwaarder muskusaroma. Er is voor ieder wat wils in het parfumschap van de doorsnee drogist. Maar of de odeur van afval in de smaak zal vallen?
18/10 16u15  Bier bij het ontbijt, dat kan dus primaEen vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica.
18/10 16u15  Geen estafette-kerkdiensten, maar wakes als steun voor Armeense HayarpiLeden van zo’n 25 verschillende kerken gaan in de vrijgemaakt-gereformeerde kerk in Katwijk wakes houden, ter ondersteuning van het Armeense gezin dat uitzetting boven het hoofd hangt. Drie weken geleden zochten dochter Hayarpi en haar familie in de kerk een veilig heenkomen.
18/10 16u15  Hoogleraar: Israëlische ambassade hoeft niet het einde te betekenen van Haags monumentGemeente Den Haag kan wel degelijk voorkomen dat een Rijksmonument aan Plein 1813 voor een deel wordt gesloopt voor de komst van de Israëlische ambassade.
18/10 16u00  Marcel Boekhoorn, de goedlachse, razend intelligente ondernemerDe Nederlandse miljardair Marcel Boekhoorn neemt Hema over. Maar moet het bedrijf daar blij mee zijn?
18/10 15u45  Sonja Barend Award voor Eva Jinek: een echte makersprijsWat was het leuk om Eva Jinek weer even te zien, als winnaar van de Sonja Barend Award 2018 voor het beste televisie-interview én als kersverse moeder natuurlijk.
18/10 15u30  Britten willen fietsers niet langer met openslaande autodeuren lancerenEen fietser in het centrum van Londen legde op 12 oktober 2016 vast hoe Grayling zonder te kijken uit een auto stapte. Een achteropkomende fietser kon de deur niet meer ontwijken en koppeltjedook over de autodeur en zijn eigen fietsstuur.
18/10 15u00  Burgerinkomen Italië: 'Straks hoeft mijn moeder niet meer te leven op melk en koekjes'Terwijl een koude Alpenwind de herfstbladeren van het pleintje blaast, zegt de senator: “Nog maar zo kort in de regering en nu al hebben we een zeer belangrijk doel bereikt: de invoering van het burgerinkomen. We gaan er volgend jaar tien miljard euro aan uitgeven. Dankzij ons worden eindelijk de belangen van het volk in plaats van die van de banken behartigd.” De stuk of dertig toehoorders knikken instemmend, kleumend op hun plastic stoelen.
18/10 14u45  Het verontrustende vasthouden aan de ideologie van zelfredzaamheid bij de VVDWat is daar nou erg aan? Leonie Breebaart onderzoekt in haar column de actualiteit op filosofische wijze.
18/10 14u30  Jenever uit een bilnaad, met vooruitgang heeft dat niets te maken‘Ja, bij een ontgroening is er door nieuwe leden naakt door met poep, plas en kots vervuilde toiletblokken gekropen,’ tekende NRC deze week op uit de mond van een erelid van de Leidse studentenvereniging Minerva.Eerder werden al andere excessen bekend, zoals het ‘bilnaad-adje, waarbij iemand alcohol moest drinken door de bilnaad van een ander lid.’
18/10 14u30  'Politici zijn totaal ongeschikt om de klimaatcrisis te bestrijden. De rest van de mensen helaas ook'In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf.
18/10 14u30  ‘Ik ben geen leuk mens als ik over mijn relatiebreuk schrijf. Maar so be it’Drie jaar lang liep schrijfster Bregje Hofstede er met een boog omheen, maar er viel niet aan te ontkomen: de breuk met haar grote liefde.
18/10 14u15  Burgerinkomen Italie: 'Straks hoeft mijn moeder niet meer te leven op melk en koekjes'Terwijl een koude Alpenwind de herfstbladeren van het pleintje blaast, zegt de senator: “Nog maar zo kort in de regering en nu al hebben we een zeer belangrijk doel bereikt: de invoering van het burgerinkomen. We gaan er volgend jaar tien miljard euro aan uitgeven. Dankzij ons worden eindelijk de belangen van het volk in plaats van die van de banken behartigd.” De stuk of dertig toehoorders knikken instemmend, kleumend op hun plastic stoelen.
18/10 14u00  Gele sneeuw in de oudewijvenzomerIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
18/10 13u45  Het luxe leven van top-dj Martin Garrix is nauwelijks te bevattenHarmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
18/10 13u30  Korfbalster Suzanne Struik won al haar interlands. Nu neemt ze afscheidZondag moet het gebeuren: dan neemt Suzanne Struik afscheid van het internationale korfbal, liefst met EK-goud.
18/10 13u15  Taalhistorisch gezien moet je kunnen delen om een deal te kunnen sluitenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
18/10 13u15  ‘Secret City’ is een soort ‘House of Cards’ met écht machtige vrouwenIn 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.
18/10 12u30  Podcast: Het godsbegrip van Matthijs van NieuwkerkIn de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
18/10 12u15  Er waren nog nooit zoveel nieuwe én vertrekkende NederlandersLiefst drie records sneuvelen met de publicatie van de nieuwste migratiecijfers. Nog nooit vestigden zich zoveel immigranten in Nederland als vorig jaar, maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekend.
18/10 12u00  Baarle Nassau/Hertog: een extatische grenstwist die terugvoert tot 1198Nederland, wat is dat eigenlijk? Flip van Doorn reisde kriskras door het land op zoek naar de oorsprong van taal, grenzen en tradities. Deel 1 van een vierluik: een Belgisch-Nederlandse lappendeken aan de zuidgrens.
18/10 12u00  Op syk nei: Grutte Pier'Bûter, brea en griene tsiis, wa't dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries.' Volgens de overlevering hebben de Friezen dit gezegde te danken aan Grutte Pier, hun zestiende-eeuwse verzetsheld die met deze zin zou hebben gecontroleerd wie een echte Fries is en wie niet.
18/10 11u45  Bregje Hofstede: ‘Ik ben geen leuk mens als ik over mijn relatiebreuk schrijf. Maar so be it’Drie jaar lang liep schrijfster Bregje Hofstede er met een boog omheen, maar er viel niet aan te ontkomen: de breuk met haar grote liefde. ‘Ik ben geen leuk mens als ik erover schrijf’, dacht ze. ‘Maar so be it.’
18/10 11u30  Complete seizoenen verdwijnenMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
18/10 11u30  OVV: Parkeergarage Eindhoven begaf het door ontwerpfoutHet ging al mis bij het ontwerp van de parkeergarage in Eindhoven waarvan vorig jaar mei de vloeren het begaven.
18/10 11u30  Korfbalster Suzanne Struik won in al haar interlands. Nu neemt ze afscheidZondag moet het gebeuren: dan neemt Suzanne Struik afscheid van het internationale korfbal, liefst met EK-goud.
18/10 10u15  Zakenman Marcel Boekhoorn koopt HEMAZakenman Marcel Boekhoorn neemt HEMA over. Boekhoorn investeerde eerder ook in Telfort, Bakker Bart, Ouwehands Dierenpark en gratis dagblad De Pers.
18/10 09u45  En weer was er geen moment van de waarheid voor brexitDe verwachtingen waren vooraf laag gespannen. Dat de sfeer beter is dan in Salzburg, wordt al als een succes gezien. Maar nu al lijkt duidelijk dat er een extra top in november moet komen.
18/10 09u45  De cyberoorlog met Rusland is een feit. Maar wat betekent dat precies?De cyberoorlog met Rusland is een feit, bevestigde minister van defensie Bijleveld. Maar wat betekent dat precies? Wanneer moet een land terugslaan? En schieten de Navo-bondgenoten elkaar trouwens te hulp?
18/10 09u45  Mag Ryanair Nederlandse piloten dwingen te verhuizen naar Zuid-Europa en Afrika?Zestien piloten gaan de juridische strijd aan met Ryanair, omdat ze niet gedwongen willen verhuizen.
18/10 09u30  Vogels spotten in het donker: je ziet ze niet maar je hoort ze welVogels spotten in het donker: je ziet ze niet maar je hoort ze wel. Een groeiende groep nachtvogelaars ontdekt met geluidsopnamen wat er zich in het donker afspeelt in ons luchtruim.
18/10 09u15  Opvang van vluchtelingen in de regio: aflaat of oplossing?Europese regeringsleiders maken stap voor stap werk van een nieuwe aanpak, die enkele jaren geleden nog ondenkbaar zou zijn: samenwerking met autoritaire regimes in Noord-Afrika bij de opvang, selectie of terugkeer van vluchtelingen en migranten.
18/10 09u15  ‘Ik zeg Great Britain First, net als America First’Langzaam naderen de brexit-onderhandelingen de ontknoping. Hoe kijken de 17,4 miljoen leave-stemmers nu naar de brexit?
18/10 09u15  In het perverse mediaspel is racisme entertainment gewordenLees meer >
18/10 09u00  Laagwatermalaise: 'Voor een lading die ik normaal in één schip stop, heb ik er nu drie nodig'De weersvoorspelling van de komende twee weken: geen regen. Het water in rivieren en kanalen staat al ongekend laag. Wat betekent dat voor de scheepvaart?
18/10 09u00  Hervorming diamantindustrie Angola leidt tot uitzetten van migrantenHervormingen van de diamantindustrie in Angola gaan gepaard met mishandeling en verjagen van Congolezen.
18/10 09u00  Pechtold werd bezongen, maar liet zijn kiezers in de steekAlexander Pechtold heeft afscheid genomen van de Tweede Kamer. Daarbij heeft hij geen oog voor de vele mensen die op hem gestemd hebben, vindt Joop van Holsteyn, hoogleraar aan het Instituut voor Politieke Wetenschap van de Universiteit Leiden.
18/10 09u00  Opluchting voor rechters en OM: Rechters wraken wordt moeilijkerDe Hoge Raad vindt dat advocaten te vaak rechters wraken om zo zand in de machine te strooien. Dus wordt wraking lastiger. Rechters zijn blij.
18/10 09u00  De strijd tegen mensensmokkelaars wordt opgevoerd door de EUEuropese leiders willen vaker met landen samenwerken en voorkomen dat migranten hierheen komen.
18/10 08u45  Oranje wil de gunst van het volk herwinnen met de Koeman-doctrineVeel is anders bij Oranje, dat pragmatische lessen leert van bondscoach Ronald Koeman. Een tussenbalans.
18/10 08u45  De unieke redding van sporter Steven de JonghSportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.
18/10 08u30  Piloten Ryanair vechten gedwongen verhuizing aan bij de rechterZestien piloten gaan de juridische strijd aan met Ryanair, omdat ze niet gedwongen willen verhuizen.
18/10 08u15  In de metaalsector is staken business as usualMetaalwerkers leggen donderdag weer eens het werk neer. Bonden en werkgevers lopen al jaren bij elke nieuwe cao tegen dezelfde hete hangijzers aan.
18/10 08u00  De Italiaanse begroting is een klap in het gezicht van andere eurolandenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
18/10 07u30  Erdogan weet als geen ander een slaatje te slaan uit de verdwijning van KhashoggiDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
18/10 02u15  Voor Turkije komt de verdwijning van Khashoggi goed van pasMet gruwelijke details uit de zaak-Khashoggi lijkt Turkije te willen stoken in de relatie tussen Saudi-Arabië en de VS.
17/10 22u15  Vrouwelijke leiders, ook May, worden geacht de rommel op te ruimenEen vrouwelijke politiek leider doet het niet snel goed. Ze ligt onder een vergrootglas en de kans dat ze van haar glazen klif stort is niet gering. Janka Stoker en Julia Wouters belichten de moeilijke positie van Theresa May en haar collega’s.
17/10 21u00  De dood van negentien scholieren op de Krim is 'massamoord, geen terrorisme'De vermoedelijke dader had een hekel aan school en richtte daarom een bloedbad aan, zegt een vriend. Maar de directeur van de school spreekt van meerdere schutters.
17/10 20u00  In de cello van Micha Wertheim blijkt de familie Decibel te wonenOok cabaretier Micha Wertheim stort zich op de cello. In zijn kindervoorstelling neemt hij de wereld van de klassieke muziek op de hak.
17/10 19u45  AkzoNobel jaagt de vakbonden op de kast met nieuwe ontslagenOpgelucht waren vakbonden en werknemers toen het Amerikaanse PPG vorig jaar zijn pogingen staakte om AkzoNobel over te nemen. Niemand twijfelde eraan dat een samensmelting banen had gekost. Maar nu zet de verfmaker zelf mensen op straat.
17/10 19u45  Voor 2004 zaad gedoneerd? De ChristenUnie wil van anonimiteit af met een gratis DNA-testVoor kinderen van anonieme zaaddonoren is de zoektocht naar hun biologische vader moeilijk. De ChristenUnie pleit voor de financiële vergoeding van een DNA-test. Volgens critici is die test verouderd.
17/10 19u15  Iraans verzet onder vuur in het 'veilige' buurland IrakIraans-Koerdische verzetsgroepen worden in Irak bestookt door het Iraanse leger. Burgers worden niet ontzien.
17/10 18u45  Ook de zielepijn van de dj komt langs op het Amsterdam Dance EventNaast uitzinnige feesten, heeft het Amsterdam Dance Event dit jaar ook het geestelijk welzijn van de dj op het programma staan.
17/10 18u30  De eco-elite is heus zo groen nietDuurzaamheid is niet (alleen) een kwestie van techniek, maar vooral een manier van leven, aldus lezer Marjolein Tiemens-Hulscher.
17/10 18u00  Stampij over dure Maserati’s voor top in Papoea-Nieuw-GuineaDe regering van het arme Papoea-Nieuw-Guinea ligt onder vuur wegens de import van tientallen dure auto’s voor een topconferentie komende maand.
17/10 18u00  Moet een burgemeester met een openbaar ambt de criminaliteit bestrijden?Het was een opmerkelijke boodschap van de ene burgemeester van Haarlem aan de andere. Bernt Schneiders (bedreigd burgemeester tot 2016) wenste gisteren in Trouw zijn ondergedoken opvolger Jos Wienen natuurlijk alle sterkte toe. Maar hij zei ook: máák je niet tot schietschijf. Dat impliceert dat burgemeesters door hun handelen de bedreigingen over zichzelf kunnen afroepen.
17/10 17u30  Laatbloeiende brunette, ik zie je graag in mijn tuinHet blijft maar warm, zonnig en droog, al wordt iedere dag het begin van de herfst aangekondigd. In de natuur is die herfst al lang begonnen, want veel verschijnselen worden bepaald door de daglengte.
17/10 17u15  #MeToo is mooi, maar maak er geen volksgericht van#MeToo is nog steeds nodig, vinden veel lezers. Anderen hebben zo hun bedenkingen bij de het hele offensief.
17/10 17u15  Mag een kind alsmaar leuren langs de deuren?Lootjes, kinderpostzegels of cupcakes verkopen voor het goede doel. Moet je je kinderen onbeperkt langs de deuren laten gaan?
17/10 17u15  De provocerende affiches van Anthon Beeke: inhoud boven vormVormgever en afficheman Anthon Beeke (1940 - 2018) hield niet van mooi. Een affiche moest prikkelen en provoceren. Al had zijn werk niet één stijl, toch is zijn werkwijze al jaren een inspiratiebron voor jongere ontwerpers.
17/10 17u15  Asscher is 'zelfgenoegzaam' en 'arrogant' kabinet beuVijf jaar lang zaten ze gebroederlijk naast elkaar in Vak K, inmiddels is de verwijdering tussen Mark Rutte en Lodewijk Asscher groter dan ooit.
17/10 17u00  God is tot alles in staatStephan Sanders beschreef in deze krant hoe hij gelovig is geworden. In een nieuwe reeks vertelt hij aan de hand van het Apostolicum – de christelijke geloofsbelijdenis uit de tweede eeuw die nog overal ter wereld wordt gebruikt – wát hij gelooft. De eerste aflevering: over de almachtige God.
17/10 17u00  'Over God gesproken' is een boek vol moeilijke vragen, die wel relevant zijnOver God gesproken, preken in theorie en praktijk Gerrit Immink Boekencentrum, 305 blz. €21,99 ★★★☆☆
17/10 17u00  Baggini's boek is een springplank om verder de waarheid in te duikenJulian Baggini Een kleine geschiedenis van de waarheid. Troost in tijden van nepnieuws. Vertaling Bram Galenkamp. Uitgeverij Klement, 104 blz. € 14,99 ★★★☆☆
17/10 17u00  U moet niet denken dat ik gek ben, zei de studentDeze columnreeks is niet onopgemerkt voorbijgegaan aan mijn confraters. In de week van mijn eerste stukje schreef een collega in de afdelingsnieuwsbrief dat ik een onderwijscolumn voor deze krant maak.
17/10 16u15  'Een cyberoorlog met Rusland? Daarvan is helemaal geen sprake'De Russische onderzoeksjournalist Andrej Soldatov waarschuwt het Westen het woord cyberoorlog niet in de mond te nemen.
17/10 16u00  Ban Ki-moon viert in Groningen een klimaatfeest met een wrang bijsmaakjeBan Ki-moon (74) glundert. Hij krijgt een certificaat in handen gedrukt. Het papier zo groot dat hij het met gespreide armen moet aanpakken. Het is een eredoctoraat, van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), als beloning voor succesvol werk tegen klimaatverandering.
17/10 15u45  Asscher is dit 'zelfgenoegzame' en 'arrogante' kabinet beuVier jaar lang zaten ze gebroederlijk naast elkaar in Vak K, inmiddels is de verwijdering tussen Mark Rutte en Lodewijk Asscher groter dan ooit.
17/10 15u45  Permanente kerkdienst moet asielzoekers uit handen IND houdenKerken willen door bijzondere vorm van kerkasiel voorkomen dat Armeense asielzoekster ons land moet verlaten.
17/10 15u00  Wat maakt het geluid van de cello zo mooi en bijzonder?Warm, menselijk, melancholisch. Iedereen houdt van de klank van de cello. Een componist, een cellist en een cellobouwer leggen uit waarom, aan de vooravond van een internationaal cellofestival in Amsterdam.
17/10 14u45  Door de brexit doemen demonen weer op langs de Noord-Ierse grensHet grote struikelblok in de besprekingen tussen Londen en Brussel is de grens met Ierland. Op reis langs die grens blijken de spanningen tussen katholieken en protestanten allerminst verdwenen.
17/10 14u30  'Mensen in de EU profiteren meer van Groot-Brittannië dan wij van hen'De brexit-onderhandelingen naderen de ontknoping met de EU-top deze week in Brussel. Hoe kijken de 17,4 miljoen leave-stemmers nu naar de brexit?
17/10 14u00  De vergrotende en overtreffende trap vereisen soms wat talige souplesseGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
17/10 14u00  Slecht plan, die nieuwe hulp aan gezinnen met een gehandicapt kindEerst klonk het als muziek in zijn oren, een hulpverlener die alle zorg voor hun ‘heerlijke ventje’ regelt. Nu hoopt vader Harm de Jong dat geen enkel gezin op het voorstel ingaat.
17/10 13u30  Eindelijk weer eens vette jaren voor NoordzeevissersDe Nederlandse havens ontvangen, na magere jaren, weer meer vis. Waar komt dat door?
17/10 13u30  Misschien is Zierikzee wel een groter wonder dan ZutphenMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
17/10 12u45  Rob Jetten mag slechts dromen van het echte leiderschapDe belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.
17/10 12u15  De knuffelpup van de UvA verhult de echte problemenPuppyknuffelen tegen de stress geeft studenten een verkeerde boodschap mee en vormt niks anders dan een mooie PR-stunt, vindt Sebastian Wijnands, universiteitsraadslid van de Universiteit Utrecht.
17/10 12u00  Voor 2004 anoniem zaad gedoneerd? De ChristenUnie wil een gratis DNA-test om dat ongedaan te makenVoor kinderen van anonieme zaaddonoren is de zoektocht naar hun biologische vader moeilijk. De ChristenUnie bepleit vandaag voor de financiële vergoeding van een DNA-test die volgens critici verouderd is.
17/10 12u00  Afrika’s jongste miljardair Mohammed Dewji is ontvoerdMohammed Dewji, filantroop en de jongste miljardair van Afrika, is ontvoerd in de Tanzaniaanse stad Dar es Salaam.
17/10 11u45  Nederland behoort tot de economische wereldtopNederland hoort bij de wereldtop, zegt het Economisch Forum. Vooral door de dynamische economie. Minpuntjes zijn er ook: te weinig geld voor onderzoek.
17/10 11u15  Een opperkeurmerk voor groene bedrijven, gaat dat werken?Hoe weet je of een product duurzaam is? Keurmerken zijn er te over. Zoveel zelfs, dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom ontwikkelde Het Nationaal Duurzaamheid Instituut een ‘opperkeurmerk’. Gaat dat werken?
17/10 11u00  Britse misrekening bij de brexit: de Ieren zijn niet langer nederigDe Britten rekenden op Ierse meegaandheid in de brexit-onderhandelingen, maar de Ierse premier eist de beste deal voor zijn land.
17/10 09u30  Coalitie vergeet de controlerende taakHet is elke dinsdag weer een weinig verheffende voorstelling als de Kamer de agenda probeert samen te stellen. Weinig verheffend om verschillende redenen. Het gaat meestal om bijzonder kleine onderwerpjes en veel is bedoeld om nog eens, hopelijk ook voor een heleboel journalisten, het eigen verheven partijstandpunt te kunnen herhalen.
17/10 09u15  Wetenschappers: Bronbelasting is vooral een pr-stunt van het kabinetOm belastingontwijking tegen te gaan wil het kabinet een bronbelasting invoeren op rente- en royaltybetalingen. Die plannen gaan echter weinig helpen, concluderen twee Leidse wetenschappers.
17/10 08u45  Slechts zeven bedrijven voldoen aan het streefcijfer: beleggers willen actie voor meer vrouwen aan de topEr zitten nog steeds veel te weinig vrouwen in besturen van bedrijven. Dat moet snel veranderen, zeggen beleggers.
17/10 08u30  De vrijwillige ouderbijdrage blijft voor onduidelijkheid zorgenScholen moeten gezamenlijk richtlijnen maken voor de vrijwillige ouderbijdrage. Dat valt nog niet mee
17/10 07u45  Deze coalitie is geen pinpas voor welk bedrijf dan ookDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/10 07u30  Hoe geloofwaardig is het schermen met tarieven als grote bedrijven hun eigen deals kunnen sluiten?Drie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
17/10 06u15  Nederland pleit voor ferme aanpak van cyberspionage, maar de EU wil er niet aanBetrapte cyberspionnen blijven vaak ongestraft. Voor een nieuw sanctieregime is geen unanieme EU-steun.
17/10 04u00  CU: kosteloos onderzoek naar vader voor donorkinderenDonorkinderen moeten kosteloos kunnen uitzoeken wie hun biologische vader is. Dat vindt Carla Dik-Faber van de ChristenUnie.
17/10 02u15  Vooral de kwetsbaarste mensen krijgen niet de zorg die zij nodig hebbenDuizenden patiënten verdwalen in de bureaucratie. Laat hen niet in de steek, waarschuwen drie adviseurs.
17/10 02u15  Daniel Schouwstra werd achttien en belandde in een warboel aan regelsJongvolwassenen dreigen na hun 18de door het zorgsysteem te worden vergeten, waar­schuwen het SCP, de Rekenkamer en de Ombudsman. Daniel Schouwstra bijvoorbeeld, al heeft die geluk. Zijn moeder Wilma laat zich geen 'nee' verkopen.
16/10 23u00  Een derby van de Lage Landen zonder lading, maar toch weer een resultaatje: 1-1Na de 3-0 zege op Duitsland hield Oranje gelijke tred met België. Van veel waarde kon het niet zijn. Het was in Brussel een avond van steeds meer reserves, geen avond voor oordelen.
16/10 23u00  Premier Rutte ziet nu beperkt risico van vertrek bedrijvenNederland neemt een risico nu de dividendbelasting in stand blijft, meent premier Rutte. ‘Of dit onver-antwoord is, zal de toekomst moeten uitwijzen.’
16/10 22u30  Macron schudt de regering op, maar wel met mateDe Franse regering is met een aantal wijzigingen strak getrokken, maar de reshuffle zal Macron niet uit het dal helpen
16/10 22u30  In de Nicetas-kerk, niet ver van het Kremlin, kan Bartholomeus niet op veel sympathie rekenenDe reacties in Moskou op het schisma lopen uiteen. Maar Bartholomeus krijgt niet veel sympathie.
16/10 22u15  Gezocht: een nieuwe chef van het Gerecht van Sint-MaartenHet ontbreken van een vergadercultuur, de zelfstandigheid, de beperkte reistijd tussen huis en werk, en niet te vergeten: ‘Frankrijk’ om de hoek als de behoefte aan echte croissants groot is. Gezocht: een nieuwe chef van het Gerecht van Sint-Maarten.
16/10 21u00  Grote schoonmaak bij het OM Zeeland-West-Brabant wegens verziekt klimaatDe top van het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant vertrekt. Uit intern onderzoek blijkt dat de werksfeer beneden peil is en dat het ontbreekt aan transparantie binnen de organisatie.
16/10 20u30  Gezocht: een nieuwe chef van het Gerecht van Sint-Maarten.Het ontbreken van een vergadercultuur, de zelfstandigheid, de beperkte reistijd tussen huis en werk, en niet te vergeten: ‘Frankrijk’ om de hoek als de behoefte aan echte croissants groot is. Gezocht: een nieuwe chef van het Gerecht van Sint-Maarten.
16/10 19u45  Kunstenaar Gijs Assmann stuurde negen jaar elke dag een liefdescollageElke week kiest Trouw uit een museum de blikvanger die we niet mogen missen. Vandaag: Duizend liefdesbetuigingen in het Stedelijk Museum Schiedam.
16/10 19u30  Slecht werkklimaat nekt top OM Zeeland-West-BrabantDe top van het Openbaar Ministerie in Zeeland-West-Brabant vertrekt. Uit intern onderzoek blijkt dat de werksfeer beneden peil is en dat het ontbreekt aan transparantie binnen de organisatie.
16/10 18u45  Het heilig vuur van de Oranje volleybalsters dooft al snel tegen ChinaDe Nederlandse vrouwen kwamen er dinsdag tegen China niet aan te pas. Twee dagen rust zijn er nu, dan wacht Europees kampioen Servië en gaat het echt om de medailles.
16/10 17u45  De burgemeester moet een boegbeeld zijn, geen schietschijfBernt Schneiders, de vorige burgemeester van Haarlem, heeft ook te maken gehad met bedreigingen en intimidatie. Hij heeft een tip aan zijn opvolger Jos Wienen: laat de zware misdaad aan justitie over.
16/10 17u15  Drooglegging van de Oostvaardersplassen zet de vogels weer op éénMinder water betekent meer riet, meer vogels en minder grote grazers. De gedaanteverwisseling van de Oostvaardersplassen is begonnen.
16/10 17u15  Zo ziet moderne slavernij er dus uitVier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
16/10 16u45  Koude oorlog in de oosters-orthodoxe kerk: Oekraïne zelfstandigDe oosters-orthodoxe kerk dreigt uiteen te vallen. De Oekraïens-orthodoxe kerk mag zelfstandig worden, tot grote woede van de Russisch-orthodoxe kerk.
16/10 16u30  Koude oorlog in de oosters-orthodoxe kerk na vertrek van Oekraïense kerkDe oosters-orthodoxe kerk dreigt uiteen te vallen. De Oekraïens-orthodoxe kerk mag zelfstandig worden, tot grote woede van de Russisch-orthodoxe kerk.
16/10 16u15  Saudische verklaring over vermoorde journalist verwachtDe verdwijning van de Saudische journalist en dissident Jamal Khashoggi is nog niet opgelost, maar de panelen zijn aan het schuiven. De druk op Riyadh om met een verklaring te komen, neemt toe.
16/10 16u00  Het hondje op De Nachtwacht is een schim van wat het ooit wasRembrandts beroemdste schilderij slaat hier en daar wit uit. Tijd voor een grondig onderzoek. Dat zal op zaal gebeuren, zodat iedereen kan zien hoe het de ‘patiënt’ vergaat.
16/10 15u30  Paul Allen (1953-2018), de andere oprichter van MicrosoftPaul Allen stond als naamgever aan de wieg van Microsoft. Na 1983 ging hij zijn eigen weg als investeerder en filantroop. Maandag is hij overleden in Seattle, 65 jaar oud.
16/10 14u30  Hoe de dikbilkoe aan zijn dikke kont komtIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
16/10 14u30  Unieke tentoonstelling in Mauritshuis toont Hollandse meesters van Britse bodemHollandse meesters uit de Gouden Eeuw waren destijds razend populair bij de Britse aristocraten. Vaak hangen ze al eeuwen op dezelfde plek in hun landhuizen. Het Mauritshuis laat nu voor het eerst een selectie zien.
16/10 14u15  De magie van het boekGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
16/10 14u15  Waarom Syrië met veel tamtam een grensovergang met Jordanië opentSyrië hoopt op normalisering van de relaties met de Arabische buurlanden. Opening van de grenzen is een eerste stap.
16/10 14u00  Zowel katten en honden kwispelen, maar ze bedoelen er iets heel anders meeLeven als kat en hond. Dit gezegde is toepasselijker dan men op het eerste gezicht denkt. Ruzies tussen samenwonende stellen berusten regelmatig op wederzijds onbegrip en dat is precies wat er tussen honden en katten speelt.
16/10 14u00  Beslissingen van vandaag bepalen de beschikbaarheid van voedsel morgenMiljoenen levens staan op het spel als landen nu niet in actie komen tegen klimaatverandering, waarschuwen Ban Ki-Moon, voormalig VN-secretaris-generaal en voorzitter Global Commission on Adaption, en Cora van Nieuwenhuizen, minister van infrastructuur en waterstaat.
16/10 13u15  De hardnekkige achterstand van Amsterdam-OsdorpVan prachtwijk tot ontwikkelbuurt. Het jargon van de overheid verandert, maar sommige buurten van Amsterdam-Osdorp liggen er al twintig jaar onveranderd treurig bij. Nu ligt er weer een nieuw actieplan, maar gaat dat helpen?
16/10 13u00  Unitonderwijs: 55 kids in 1 megaklas, is dat goed nieuws?Een kwart van de middelbare scholen organiseert het onderwijs nu anders dan vijf jaar geleden. Ook basisscholen experimenteren. In opkomst is het unitonderwijs, waarbij groepen van soms wel honderd kinderen worden bestierd door een team van leraren. ‘Er is wel wat scepsis.’
16/10 13u00  Musical 'All Stars': pils, zwabberende piemels en veel speelplezierMusical All Stars More Theater Producties ★★★☆☆
16/10 13u00  Voor klimaatalarmist Hamilton is de mens de supermacht die het milieu moet herstellenEr sneuvelen dit jaar weer tal van warmterecords. Naast genietbaar is het ook verontrustend. Als we daarover willen nadenken, hoe moet dat dan? Trouw portretteert toonaangevende klimaatdenkers. Aflevering 4, slot: Clive Hamilton.
16/10 12u45  Wat is het verschil tussen een te lezen stukje en een gelezen stukje?Wat is het verschil tussen ‘een gelezen boek’ en ‘een te lezen boek’?
16/10 12u45  De Nachtwacht krijgt een grote beurt, droomklus voor restauratorenDe Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt in het openbaar gerestaureerd. Dat heeft het Rijksmuseum dinsdagochtend bekendgemaakt. Het werk moet medio 2019 van start gaan.
16/10 12u30  De Nachtwacht krijgt een grote beurt, de droomklus voor restauratorenDe Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt in het openbaar gerestaureerd. Dat heeft het Rijksmuseum dinsdagochtend bekendgemaakt. Het werk moet medio 2019 van start gaan.
16/10 12u00  Drieduizend Nederlandse websites zijn onveilig, vindt GoogleGoogle beschouwt drieduizend Nederlandse websites als onveilig. Wat is er aan de hand? Een antwoord in vijf vragen.
16/10 11u30  Klimaatverandering, in het Nederlandse breinNee, niet die op aarde maar die in ons hoofd. Wat is er aan de hand in het Nederlandse brein, voorheen altijd geroemd om zijn gematigdheid, zeg maar gewoonheid, zijn gezond verstand?
16/10 11u00  Zowel de kat als hond kwispelt, maar ze bedoelen er iets heel anders meeLeven als kat en hond. Dit gezegde is toepasselijker dan men op het eerste gezicht denkt. Ruzies tussen samenwonende stellen berusten regelmatig op wederzijds onbegrip en dat is precies wat er tussen honden en katten speelt.
16/10 11u00  Spanning loopt op in Indiase tempeltwistDuizenden Indiërs gaan de straat op in een conflict rond een tempel. Van de rechter mogen vrouwen van alle leeftijden er naar binnen, maar gelovigen vrezen dat de godheid Ayyappa niet op damesbezoek zit te wachten.
16/10 10u45  Grootste restauratie Nachtwacht van Rembrandt op komst, en iedereen mag meekijkenDe Nachtwacht van Rembrandt van Rijn wordt vanaf medio volgend jaar in het openbaar gerestaureerd. Dat heeft het Rijksmuseum dinsdagochtend bekendgemaakt.
16/10 10u30  Voor warenhuis Sears werd hun kracht - álles verkopen - hun zwakheidSears was 125 jaar niet weg te denken uit Amerikaanse winkelcentra. Maar de keten is ingehaald door onlinegiganten en dreigt te verdwijnen.
16/10 10u30  China heeft soja nodig, heel veel sojaIn de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China spelen sojabonen een opmerkelijke hoofdrol. Boeren worden ongewild opgevoerd als krijgers.
16/10 10u15  Op het Amsterdam Dance Event pakt de producer het podiumDe tijd dat in de hiphopwereld alle schijnwerpers op de rappers gericht waren is voorbij: producers eisen de aandacht op. Op Amsterdam Dance Event (ADE) gaat dit jaar naar hen speciale aandacht uit.
16/10 10u15  'Herstel na genitale verminking niet in het basispakket vanwege onenigheid tussen artsen'Door onenigheid tussen gynaecologen en chirurgen zit herstel na genitale verminking niet in het basispakket, zegt het ministerie van VWS.
16/10 10u00  ‘De Britten zullen elke tegenslag overwinnen’De brexit-onderhandelingen naderen de ontknoping met een EU-top deze week in Brussel. Hoe kijken de 17,4 miljoen Leave-stemmers nu naar de brexit?
16/10 10u00  In de handelsoorlog tussen de VS en China spelen sojabonen een opmerkelijke hoofdrolIn de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China spelen sojabonen een opmerkelijke hoofdrol. Boeren worden ongewild opgevoerd als krijgers.
16/10 10u00  Trendbreuk: het aantal euthanasiegevallen daalt voor het eerst in jarenNa jaren van stijging worden dit jaar minder gevallen van euthanasie gemeld. Een griepgolf en angst voor vervolging onder artsen zijn mogelijke oorzaken.
16/10 09u30  Het opkopen van huizen als belegging is een vorm van diefstalHet massaal opkopen van woonpanden in de steden door vastgoedbeleggers maakt de ideeën van de Franse filosoof Proudhon opnieuw actueel, schrijft schrijver en journalist Theo Keltjens.
16/10 09u30  Siriz is niet tegen abortus, maar voor een zorgvuldige keuzeHet is onterecht om Siriz een anti-abortusclub te noemen, schrijft Ronald Zoutendijk, bestuurslid van Siriz. De organisatie helpt vrouwen die onbedoeld zwanger zijn om zelf, in alle vrijheid, een keuze te maken.
16/10 09u15  Wanneer maskers breken, wordt televisie verpletterend eerlijkAnti-Zwarte Piet-activist Jerry Afriyie was te gast in de talkshow van Twan Huys om te praten over het proces tegen de Friezen die vorig jaar anti-Piet-demonstranten de weg blokkeerden. Het gesprek met de woordvoerder van de activisten, Jenny Douwes, werd een gesprek tussen doven.
16/10 09u15  OM grijpt zeldzame kans en vervolgt Syriëganger voor een oorlogsmisdrijfLachend poseren naast een gekruisigd persoon is volgens het OM bewijs van een oorlogsmisdrijf. Dat blijkt uit het proces tegen een Nederlandse jihadverdachte.
16/10 09u15  Hoe staatssecretaris Blokhuis campagne voert tegen het roken, tot irritatie van de VVDSinds staatssecretaris Blokhuis over het rookbeleid gaat, klinkt er een hardere toon. Woensdag spreekt hij met de Tweede Kamer over de plannen voor 2019. De sigaret kan hem niet snel genoeg verbannen worden.
16/10 09u00  VN: 13 miljoen Jemenieten dreigen te verhongerenAls Saudi-Arabië niet stopt met bombardementen op Jemen, dreigt de ergste hongersnood in een eeuw.
16/10 09u00  De vader van topvoetballer Kompany is de eerste zwarte burgemeester van BelgiëDe familie Kompany heeft er een beroemdheid bij. De vader van topvoetballer Vincent Kompany wordt de eerste zwarte burgemeester van België.
16/10 09u00  Groene partijen profiteren in Europa van het uitgeholde politieke middenDe verkiezingsuitslagen in Duitsland, België en Luxemburg hebben iets gemeen: groene partijen boekten grote winst. Is er sprake van een electorale omslag richting duurzaamheid?
16/10 08u15  De aanpak van ondermijning kan niet zonder aanpak van de drugshandelHet is hartverwarmend dat een grote groep Haarlemmers dit weekeinde opkwam voor de eigen burgemeester, die na bedreigingen alleen nog maar zwaarbeveiligd over straat kan gaan. Een uiting van gemeenschapszin, waarop burgemeester Jos Wienen reageerde met een spontane korte toespraak. Dat tekent deze bestuurder, die duidelijk maakt dat hij niet van zins is te wijken voor zware bedreigingen uit anonieme hoek.
16/10 07u30  Waar eindigt deze tattoogekte?Twee foto’s uit sportkaternen van maandag. Op de eerste, in Trouw, zag ik drie Nederlandse turners. In het midden stond Bart Deurloo.
16/10 02u15  De bedreigde troeteleik van Ulvenhout is boom van het jaarEen Brabantse eik wint de landelijke boom-van-het-jaar-verkiezing, maar hoe lang staat hij er nog?
16/10 02u15  ChristenUnie wil meer geld voor raadsleden in kleine gemeentenRaadsleden in kleinere gemeenten verdienen een betere vergoeding. Hun beloning staat niet in verhouding tot het werk dat deze politici moeten verrichten. Dat is de stellige overtuiging van ChristenUnie-Kamerlid Stieneke van der Graaf.
16/10 02u15  Mede-oprichter Microsoft Paul Allen (65) overledenPaul Allen, een van de oprichters van Microsoft, is op 65-jarige leeftijd in zijn geboortestad Seattle overleden. Allen, die samen met zijn jeugdvriend Bill Gates in 1975 het Amerikaanse softwarebedrijf Microsoft oprichtte, leed aan lymfeklierkanker.
16/10 02u15  Aantal euthanasiegevallen daalt voor het eerst in jarenNa jaren van stijging worden dit jaar minder gevallen van euthanasie gemeld. Een griepgolf en angst voor vervolging onder artsen zijn mogelijke oorzaken.
15/10 23u00  Bier wordt schaars en duur door de opwarming van de aardeVergeleken met de stijgende zeespiegel, zwaardere stormen en frequentere hittegolven is het klein bier. Letterlijk: wetenschappers voorspellen in het vakblad Nature Plants dat door de klimaatverandering het bier schaars zal worden.
15/10 22u45  Geniet van het warme oktoberweer en tob met mateHeerlijk, dat warme oktoberweer, maar kunnen we er zorgeloos van genieten? Is dit schadelijke klimaatverandering die op de deur klopt? Klimaatexpert Helga van Leur vindt louter tobben zinloos.
15/10 22u30  In het brexit-eindspel weet niemand zich raad met de hete Ierse aardappelDe Ierse kwestie blijft een splijtzwam in de onderhandelingen tussen Brussel en Londen. Wie geeft als eerste toe?
15/10 22u00  Het kabinet blijft erbij: het bedrijfsleven krijgt miljardensteunDe dividend-belasting wordt toch niet afgeschaft. Het regeerakkoord wordt opengebroken en er wacht een debat met de Tweede Kamer.
15/10 21u15  Geniet van het warme oktoberweer, maar tob met mateHeerlijk, dat warme oktoberweer, maar kunnen we er zorgeloos van genieten? Is dit schadelijke klimaatverandering die op de deur klopt? Klimaatexpert Helga van Leur vindt louter tobben zinloos.
15/10 20u45  Regerende Vlaams-nationalistische N-VA krijgt eerste klapjeZe wilden de grootste volkspartij worden van België, maar na een lange avond stemmen tellen waren er uiteindelijk meer minnen dan plussen voor de Vlaams-nationalistische N-VA van Bart De Wever. Een flinke domper voor de partij die het afgelopen decennium als een komeet omhoog schoot.
15/10 20u45  Woonwagenbewoners protesteren tegen het schrappen van standplaatsenIn bijna dertig plaatsen in­ Nederland voeren woonwagenbewoners actie. Ze eisen meer permanente standplaatsen voor hun huizen op wielen.
15/10 20u15  Surinamers zijn boos nu ABN Amro hun bankrekeningen opheftABN Amro stopt met haar activiteiten in Suriname vanwege witwasrisico’s. Klanten zijn hun bankrekening kwijt.
15/10 20u00  Wie bij de krijgsmacht gepest wordt, kan beter zijn mond houdenWie binnen de krijgsmacht slachtoffer wordt van grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten of intimidatie, doet er vaak verstandig aan zijn mond te houden, concludeert een commissie onder leiding van hoogleraar psychologie Ellen Giebels.
15/10 19u45  Varkenshouders zitten klem: het moet grootschaliger en tegelijk schonerVarkenshouders staan onder grote druk: ze worden geacht om duurzamer te gaan werken, terwijl de vraag naar vlees toeneemt. En wie neemt later het bedrijf over?
15/10 19u15  De spannende tweede akte redt het nieuwe 'Tosca' van de ReisoperaOPERA Nederlandse Reisopera Tosca ★★★★☆
15/10 19u15  Het toneelstuk 'Thuislozen' is een fascinerend schouwspel, je gaat van die daklozen houdenTHEATER Thuislozen Theater Utrecht & Adelheid & Zina ★★★★☆
15/10 19u00  Het Gala van de Nederlandse Dans kabbelde voort, zonder rode draad of climax★★★☆☆ | Het Gala van de Nederlandse Dans in Maastricht voelde als een feestje met een zwaar uitgebeende gastenlijst.
15/10 18u30  Amsterdam stuurt snorfiets van fietspad naar rijbaan en weer terugAmsterdam gaat per straat kijken of snorfietsen beter op het fietspad of op de rijbaan kunnen. Andere steden kijken geïnteresseerd mee.
15/10 17u30  Inge Feltrinelli (1930-2018) veranderde de wereld met boeken in plaats van geweldOfschoon ze aanvankelijk vooral geïnteresseerd was in fotografie, vond Inge Feltrinelli als kind niets mooier dan 's nachts onder de deken bij zaklantaarnlicht boeken lezen.
15/10 17u15  Sommelier Lotte Wolf (1985-2018) zorgde voor rock-'n-roll in de wijnwereldDwars door alle conventies heen baande Lotte Wolf zich een weg naar de top in de culinaire mannenwereld, en werd daarmee een inspiratiebron voor velen. Ze overleed op 11 september 2018.
15/10 16u00  De oplossing voor tentamenstress: hondjes knuffelenDie arme studenten tijdens hun tentamenweken. Zij moeten veel te veel stof doorwerken in veel te weinig tijd. Geweldig stressen is dat.
15/10 15u45  Kroongetuige Fred Ros haalt Willem Holleeder van zijn voetstukNee, Willem Holleeder was in het begin van deze eeuw zeker niet de grootste crimineel van Nederland, meent Fred Ros, kroongetuige in het proces tegen Holleeder. Dat waren Dino S., die nu een levenslange celstraf uitzit, en de later geliquideerde Stanley Hillis.
15/10 15u30  Boven het wad miegelt het van de piepkleine spinnetjesAls je over het wad loopt, loop je soms over zandig terrein, soms door het slijk, soms door een decimeter kraakhelder water en soms door knie- of kruisdiep troebel water. Er is steeds van alles te zien.
15/10 15u15  Als je met 93.000 andere hoogopgeleiden solliciteert op 63 lagere overheidsbaantjesJongeren uit India’s groeiende middenklasse volgen extra trainingen om kans te maken op de competitieve arbeidsmarkt.
15/10 15u00  Oranje volleybalsters verslaan titelverdediger VS na slopende strijdDe volleybalsters van Oranje staan na een onwaarschijnlijke comeback tegen titelverdediger de Verenigde Staten in de halve finale van het WK in Japan.
15/10 15u00  Opnieuw harde kritiek op cultuur bij de krijgsmachtWie binnen de krijgsmacht slachtoffer wordt van grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten of intimidatie, doet er vaak verstandig aan zijn mond te houden, concludeert een commissie onder leiding van hoogleraar psychologie Ellen Giebels.
15/10 14u30  Geen harde brexit? 'Jaren heeft Brussel gedicteerd wat we mochten doen. Daar ben ik klaar mee'De brexit-onderhandelingen naderen de ontknoping met een EU-top deze week in Brussel. Hoe kijken de 17,4 miljoen Leave-stemmers nu naar de brexit?
15/10 14u15  Religieuze organisaties doen er wel degelijk toe, vindt de overheidSecularisatie en ontkerkelijking hebben ons land stukken minder religieus gemaakt. Maar voor de overheid zijn religieuze organisaties niet minder belangrijk geworden, zegt historicus James Kennedy.
15/10 14u15  Militaire can-do-mentaliteit werkt op het slagveld - in de kazerne maakt ze slachtoffersWie binnen de krijgsmacht slachtoffer wordt van grensoverschrijdend gedrag, zoals pesten of intimidatie, doet er vaak verstandig aan zijn mond te houden, concludeert een commissie onder leiding van hoogleraar psychologie Ellen Giebels.
15/10 13u30  Winkeliers nauwelijks bewust van de risico's van cybercriminaliteitEen op de acht winkeliers heeft te maken gehad met cybercriminaliteit. De schade die ze oplopen varieert van 1000 tot meer dan 250.000 euro. De gemiddelde schade ligt op bijna 54.000 euro.
15/10 12u45  Het verschil tussen 'het lezen' en 'te lezen''Lezen is mijn grootste plezier.' Als ik dat schrijf heb ik het niet meteen over een specifieke gebeurtenis waarbij ik aan het lezen was. Ik gebruik 'lezen' meer als iets abstracts, een hobby, een zelfstandigheid.
15/10 12u45  Veranderend klimaat maakt de trekvogels te gehaastDoor het veranderende klimaat komen de insecten in Siberië steeds vroeger uit de bodem. Daardoor dreigen de kuikens van trekvogels de piek in het voedselaanbod te missen. De sleutel voor trekvogels om dit probleem te tackelen ligt niet op de toendra, maar in onze Waddenzee, zeggen biologen.
15/10 12u30  De ondergrondse Nachtwacht krijgt een opknapbeurtDrie decennia lang was het ‘museum’ in Grot Zonneberg onder Maastricht dicht. Nu knappen restauratoren het pronkstuk op: een honderd jaar oude zwart-witreplica van ‘De Nachtwacht’.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Saoedi-Arabië erkent dood journalist Khashoggi20/10 01u00 - Trouw: De Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanboel een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saoedische staatstelevisie.
17x Saoedi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi, achttien arrestaties20/10 03u30 - Trouw: De Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanboel een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.
16x Saoedi-Arabië bevestigt dood journalist Khashoggi20/10 01u45 - Trouw: De Saoedische autoriteiten hebben de dood van journalist Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saoedische openbaar aanklager is er op het consulaat in Istanboel een gevecht tussen hem en mensen die hij daar ontmoette uitgebroken dat heeft geleid tot zijn dood, meldt de Saudische staatstelevisie.
15x Euthanasie bij vergevorderde dementie kan tóch, mits artsen het zorgvuldig aanpakken20/10 02u15 - Trouw: Een nieuw geval van euthanasie bij een wilsonbekwame patiënt kan wel door de beugel, oordeelt de toetsingscommissie. Eerder werd een arts daarom berispt.
14x Piet Hein Donner neemt afscheid: ‘Zonder samenwerking verzuipen we’20/10 02u15 - Trouw: Vandaag wordt hij 70 jaar en schrijft de wet voor dat hij eind deze maand stopt als vice-voorzitter van de Raad van State. Bijna zeven jaar adviseerde Piet Hein Donner met zijn collega’s regering en parlement over wetgeving. Een afscheidsinterview over Europa, de kunst van het besturen en de kracht van democratie.
13x Drie grote initiatieven voor waterstof zouden wel eens voor een doorbraak kunnen zorgen20/10 03u15 - Trouw: Bedrijven werken hard aan een alternatief voor vuile energie. Waterstof biedt volgens experts kansen.
13x Het aantal schikkingen bij kleine vergrijpen stijgt - en dat is opvallend20/10 06u15 - Trouw: Rechters vinden grote schikkingen schadelijk voor de rechtsstaat. Ondertussen stelt het OM meer transacties voor aan de winkeldief en de vandaal.
10x Nederland-Duitsland: een verpletterend déjà vu20/10 09u15 - Trouw: Chef sport Henk Hoijtink bespreekt in zijn columns de voetbalwereld.
9x Ben ik een hypocriet lid van de eco-elite?20/10 08u30 - Trouw: Drie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
8x Het kabinet wil graag van u weten: De klok verzetten, of toch niet?19/10 23u45 - Trouw: Het kabinet gaat in een peiling vragen wat de Nederlandse bevolking wil met de zomer- en wintertijd. Ruim een maand nadat de Europese Commissie voorstelde volgend jaar te stoppen met het klokverzetten, zegt Nederland meer tijd nodig te hebben voor een besluit.

Statistieken

Artikels:
35324
Gelezen:
20782
Aantal lezers nu:
41


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven