zondag 9 december 2018, week 49


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 21u15
 

Trouw

Verbergen Tonen
09/12 21u00  Een leven lang op zoek naar de ‘Veldhoenvrouw‘ Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is zondag overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Amsterdam.
09/12 20u15  Schulting wint tegenwoordig met speels gemak In een sport die normaal veel verrassingen kent, is de dominantie van Suzanne Schulting bijzonder.
09/12 20u15  Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen overleden Beeldend kunstenaar Aat Veldhoen is zondag overleden. Dat heeft zijn familie laten weten. Hij overleed op 84-jarige leeftijd in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen in zijn woonplaats Amsterdam.
09/12 19u15  Oranje loot oude bekenden voor WK vrouwenvoetbal Net als in 2015 is Europa hofleverancier op het WK vrouwenvoetbal van volgend jaar in Frankrijk. Maar, ook net als vier jaar geleden in Canada, treft Nederland in de groepsfase opnieuw alleen landen van andere continenten: Nieuw-Zeeland (nummer negentien van de wereld), Kameroen (46) en Canada (vijf). Een loting, zaterdag verricht in Parijs, die perspectief biedt.11 
09/12 18u15  Sturende Advocaat leidt Utrecht naar de vierde plek Dick Advocaat is pas de tweede trainer ooit bij FC Utrecht die zijn eerste vijf thuisduels weet te winnen. Zijn verklaring? ‘Het team had een beetje vertrouwen nodig.’
09/12 18u15  Het Schotse eiland Bute heeft prachtige palmbomen en toch verdwijnen de toeristen Bute lijkt haast een tropisch eiland als je de hoofdstad van het Schotse eiland, Rothesay, met de ferry binnenvaart. Boven het gras prijken de palmbomen. Het eiland heeft dankzij de golfstroom een zeer mild klimaat, zeker voor Britse begrippen. Daardoor is het er warmer dan op het vasteland en groeien er exotische bomen en planten.
09/12 17u45  Een zwerftocht naar niks in de Biesbosch is nog best lastig Gebieden in Nederland vinden zonder bereik voor je mobiele telefoon klinkt al bijna als een voorbij en romantisch verleden. Maar ze zijn er nog wel, die ‘white spots’. De gelijknamige app brengt je erheen.
09/12 17u30  Het Schotse eiland Bute heeft palmbomen en een prachtig openbaar toilet en toch verdwijnen de toeristen Bute lijkt haast een tropisch eiland als je de hoofdstad van het Schotse eiland, Rothesay, met de ferry binnenvaart. Boven het gras prijken de palmbomen. Het eiland heeft dankzij de golfstroom een zeer mild klimaat, zeker voor Britse begrippen. Daardoor is het er warmer dan op het vasteland en groeien er exotische bomen en planten.
09/12 17u15  Slordigheden kunnen Ajax niet deren Ook met Swart, Cruijff en Keizer won Ajax geregeld met forse cijfers van de kleintjes. Toch is er een belangrijk verschil.
09/12 16u45  Ik werd heel verliefd op haar, ze zei: ‘Ik ga je infecteren met mij’ Wereldreiziger Iris Hannema streek neer in de Franse Alpen met man en honden, na jaren van solo-omzwervingen. Geïntrigeerd door het raadsel van de liefde tekent ze er verhalen over op. Aflevering 2: Marc Mouton.
09/12 16u30  Ziedaar, het grote verschil tussen de Bush-generatie en die van Trump Woensdag werd George H.W. Bush begraven, de 41ste president van de Verenigde Staten. Tijdens zijn presidentschap viel de Berlijnse Muur. Dat was het symbolische einde van de Koude Oorlog en de overwinning van het vrije Westen.
09/12 16u30  We labelen mensen omdat het zo makkelijk is Die babyboomers hebben ‘goed voor zichzelf gezorgd’. En die millennials ‘interesseren zich voor niks’. We delen mensen vaak in generaties in. Zelfs wetenschappers doen het. Maar op grond waarvan?
09/12 15u30  Waarom bij deze voetbalclub het aantal incidenten op het veld wél daalt Het aantal incidenten in het amateurvoetbal neemt de eerste maanden van dit seizoen toe ten opzichte van vorig jaar, ziet de KNVB. Bij ESA uit Arnhem daalt de boetepot juist. Waarom?
09/12 15u15  Vliegverbod boven Oostvaardersplassen wegens eventuele ordeverstoringen Boven de Oostvaardersplassen geldt vanaf morgenochtend een tijdelijk vliegverbod. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie bevestigt berichtgeving hierover van Omroep Flevoland.
09/12 14u45  Gesteggel is het laatste wat de Klimaattop kan gebruiken, nu het de beslissende week in gaat De VN-top in Polen gaat de tweede, beslissende week in. Om succes te boeken, moet alle aandacht nu uitgaan naar het draaiboek voor klimaatactie.
Laatste update: vandaag om 21u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
09/12 14u45  ‘Groningens Hoop’, de gekraakte boerderij in Middelstum, is nu echt in handen van de ‘krakers’De Groninger vlag kan uit bij Marko Datema en Mariska de Lange uit het Groningse Middelstum: de boerderij die ze vorig jaar kraakten en zo redden van de sloopkogel, is van hen. Vrijdagmiddag tekenden ze het koopcontract.
09/12 14u15  De hele wereld wil iets van Elke Geurts, maar zij wil even niksSchrijfster Elke Geurts beschrijft hoe een scheiding een leven omver kan halen.
09/12 14u00  Moeder aller hype-koks Claudia Roden zoekt alleen nog het allerlekkersteHaar eerste kookboek schreef ze voor Egyptische vluchtelingen verspreid over de wereld, om iets van hun cultuur te bewaren. Vijftig jaar later gelden de standaardwerken van de Brits-Egyptische Claudia Roden als inspiratiebron voor moderne topchefs als Yotam Ottolenghi.
09/12 14u00  Dit is filosoof Othman El Hammouchi: “Heel veel racisme is volgens mij aangepraat”Othman El Hammouchi is de jonge luis in de Vlaamse pels. Hij komt in zijn boek ‘Lastige waarheden’ op voor de Vlaamse moslim. ‘Kuifje hoort thuis in de inburgeringscursus’.
09/12 13u45  Lees Voskuil!Ik herlees Voskuil. Dat is waar ik momenteel behoefte aan heb. Ik wil geen moeilijke boeken, ik wil geen boeken waarin akelige dingen gebeuren, ik wil boeken waarin niets gebeurt en waarin de taal zalvend is. Troostend. De boeken van Voskuil als troostlezen.
09/12 13u30  Dit is filosoof Othman El Hammouchi: “Als je je best doet, vind je altijd wel een reden om je gediscrimineerd te voelen”Othman El Hammouchi is de jonge luis in de Vlaamse pels. Hij komt in zijn boek ‘Lastige waarheden’ op voor de Vlaamse moslim. ‘Kuifje hoort thuis in de inburgeringscursus’.
09/12 13u00  Mijn vrouw maakt de staafmixer na gebruik steeds weer niet schoon, ook als ik er naar vraagBeatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
09/12 12u45  Aantal schietincidenten met politie blijft stabielHet aantal schietincidenten waarbij de politie is betrokken, zoals vannacht in Winterswijk, blijft stabiel. Toch heeft de politie steeds meer moeite met de afhandeling daarvan door de rijksrecherche. Nieuwe regels moeten de politie uit de wind houden.
09/12 12u45  Journalist Peter-Paul de Baar: Ik droom vaak dat ik terug naar school moetInterviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts.
09/12 12u30  Journalist Peter-Paul de Baar: Mijn dromen hebben vaak met onderwijs te maken: ik val door de mandInterviewrubriek waarin Trouw mensen vraagt waar ze over dromen, overdag of 's nachts.
09/12 12u30  ‘May wil brexit-stemming uitstellen voor betere deal met Brussel’De Britse premier Theresa May wil de stemming in het parlement over de Brexit-deal uitstellen om betere voorwaarden met Brussel te overleggen, stelt The Sunday Times. Zelf benadrukte de premier dit weekend dat een ‘no deal-scenario’ ongewisse gevolgen zal hebben voor het Verenigd Koninkrijk.
09/12 12u15  Heeft ‘stabilisatie’ nog iets te maken met een stabiel Europa?We trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we zo het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns trekt Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: stabilisatie.
09/12 12u00  Ik ga niet meer in het rijtje staan na een rouwdienst, ik ben bang dat ik iets verkeerds zegAuteur en dichter Erik Jan Harmens schrijft wekelijks over wat er gebeurt in zijn drukke hoofd.
09/12 11u45  Nederland mag dan flink druk zijn, maar vol?Je kunt Nederland met 17 miljoen inwoners vol noemen, maar evengoed halfvol, of halfleeg. Maar het migratiedebat moet ergens anders over gaan: hoe vind je de balans tussen de immigratie die nodig is om krimp tegen te gaan, en de immigratie die zorgt voor spanningen? Een beschouwing aan de vooravond van het beklinken van het migratiepact van Marrakesh.
09/12 11u00  De overleden Russische activiste Ljoedmila Aleksejeva (91) bleef tot het einde strijdenDe Russische mensenrechtenactiviste Ljoedmila Aleksejeva is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden in Moskou. Alekseveja was historicus en een van de laatste nog levende dissidenten uit het Sovjettijdperk.10 
09/12 11u00  We vonden elkaar op Pepper: het (on)gemak van online datenTwintiger Charlot Verlouw wilde een leuke relatie. Geen eindeloos gehannes in het café met de kans op afwijzing. Gewoon meteen resultaat. En dus zocht en vond ze hem via een datingsite. Waarom dan toch die lichte gêne om dat te vertellen?
09/12 10u45  Vunzige vos komt overal mee wegDe immorele Reinaert maakt gehakt van het (kerkelijk) gezag en komt overal mee weg.
09/12 10u45  De goelag bestaat nog steedsDissident Ildar Dadin werd veroordeeld tot 2,5 jaar Russisch strafkamp. Hij werd gebruikt als afschrikwekkend voorbeeld.
09/12 10u30  Gegrepen door het kalifaatThomas Rueb reconstrueert hoe een Zoetermeers tienermeisje radicaliseerde.
09/12 10u30  Liefde in oorlogstijdDe Oostenrijker Arno Geiger schetst een alledaags, door de oorlog opgeschrikt bestaan.
09/12 10u30  Bultrug voelt zich senang in de NoordzeeDe bultrug die al weken voor de Nederlandse kust zwemt, lijkt het naar zijn zin te hebben. Marien bioloog Jeroen Hoekendijk sluit niet uit dat de soort een blijvertje is. Anders dan de potvis kan de bultrug zich in de Noordzee goed handhaven.
09/12 10u15  John Kelly kreeg het Witte Huis eronder, maar Trump nietHet is niet altijd wereldnieuws als een Amerikaanse president een nieuw hoofd van de ambtelijke huishouding kiest. Maar het aangezegde ontslag van generaal John Kelly, stafchef van het Witte Huis, was het zaterdag wel.
09/12 10u00  De videoscheids sloopt het voetbalNu we ervaring hebben opgedaan met de videoscheidsrechter, maken Cyril Lansink en Jan Vorstenbosch de balans op. Hun conclusie: schaf ’m af.
09/12 10u00  Premier Michel: N-VA stapt uit Belgisch kabinetDe Belgische premier Charles Michel gaat niet in op een ultimatum waarvoor de rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) hem stelde rond het migratiepact. Hij wil door met een minderheidsregering.
09/12 09u45  Agent gewond bij schietpartij in WinterswijkBij een schietpartij in Winterswijk is een agent gewond geraakt. Vijf verdachten zijn aangehouden. Twee van hen waren gewond.
09/12 09u30  De video-scheids sloopt het voetbalNu we ervaring hebben opgedaan met de videoscheidsrechter, maken Cyril Lansink en Jan Vorstenbosch de balans op. Hun conclusie: schaf ’m af.
09/12 09u15  De feestbijbel van Albert Heijn: Waarom? Omdat het december is!Columnist Stijn Fens schrijft over katholicisme.
09/12 08u15  Jerry Afriyie zet een nieuwe stap in een oude strijdIn 1855 waagde de Amerikaanse schrijver Herman Melville, wereldberoemd door zijn epos ‘Moby Dick’, zich aan een verkenning van de ongelijke en complexe verhouding tussen blanken en zwarten. Hij deed dat in de roman ‘Benito Cereno’, die tien jaar geleden, na het aantreden van Barack Obama als eerste zwarte president van de Verenigde Staten, opnieuw discussie losmaakte.
09/12 00u30  Belgische premier gaat door met minderheidsregering na breuk binnen coalitieDe Belgische premier Charles Michel gaat niet in op een ultimatum waarvoor de rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) hem stelde rond het migratiepact. Hij wil door met een minderheidsregering.17 
09/12 00u15  Breuk binnen Belgische coalitie. Premier Michel gaat door met minderheidsregeringDe rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stelde premier Charles Michel voor een ultimatum rond het migratiepact. Michel gaat daar niet op in en wil door met een minderheidsregering.12 
09/12 00u00  Belgische premier Charles Michel gaat door met minderheidsregeringDe rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stelde premier Charles Michel voor een ultimatum rond het migratiepact. Michel gaat daar niet op in en wil door met een minderheidsregering.17 
09/12 00u00  De grote vraag van de toekomst is hoe we omgaan met materiële overvloedSchrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra denkt na over geld en wat van waarde is.14 
08/12 22u45  Trump kondigt vertrek van stafchef John Kelly aanJohn Kelly, de stafchef van het Witte Huis, stapt voor eind van het jaar op. Volgens persbureau Bloomberg heeft president Trump dat gezegd, overigens zonder de naam van een opvolger te noemen. Het zou niet meer boteren tussen Trump en Kelly.
08/12 22u15  Gekko loopt op water. Hoe blijft een raadsel.Jelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier.
08/12 22u00  Belgische regering op sterven na doodDe Belgische premier Charles Michel vertrekt maandag ‘gewoon’ naar de Marokkaanse stad Marrakesh om te stemmen over het zogenoemde migratiepact, ondanks toenemende spanningen in zijn regering.
08/12 21u15  Parijs blijft het ergste bespaardDe gele hesjes zorgen in Parijs opnieuw voor grote spanningen, maar een effectiever optreden van de politie voorkwam erger.
08/12 20u30  In de ban van de rijkerenKjell Westö reflecteert op sociale klassen in zijn geliefde Helsinki.
08/12 20u30  De zwierige Vásquez verstaat de kunst van het weglatenIn ‘De geliefden van Allerheiligen’ schrijft de Colombiaanse schrijver over ballingen in Europa.
08/12 20u30  Tot zwemmen verleid wordenHad ik tijdens mijn studie zitten slapen? Toen ik het essay van Piet Gerbrandy over Jacob Geel las, begon ik het ernstig te vermoeden. Geels ‘Gesprek op de Drachenfels’, ergens in de jaren negentig moet ik er college over hebben gehad. Maar waarom wist ik daar niets meer van?
08/12 20u15  Niks geen ‘in de politiek verdwaalde professor’Recensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
08/12 19u15  Ook de cultuur volgt DarwinLees meer >
08/12 19u00  Straathonden in Cairo worden massaal vergiftigd als de scholen weer beginnenUitdijende metropolen bieden een groeiend deel van de wereldbevolking onderdak. Hoe houden de mensen het daar leefbaar? Trouw-correspondenten doen wekelijks verslag uit hun eigen megastad.
08/12 17u45  Hoe is het toch in Gerbrand Bakkers tuin in de Eifel?Dit voorjaar stopte schrijver Gerbrand Bakker met zijn wekelijkse column over zijn tuin en buren in de Duitse Eifel. Hij verhuisde naar Letter & Geest maar beloofde ons op de hoogte te houden. Hoe zou het, na die droge hete zomer, zijn met de aanplant, de muur, met dakdekker Rudi en buurman Klaus?
08/12 17u15  Nieuwe ‘spitskandidaat’ Frans Timmermans bejubeld in LissabonPvdA-Eurocommissaris nu officieel ‘spitskandidaat’ voor de Europese sociaal-democraten, en daarmee gegadigde voor de opvolging van zijn huidige baas, Jean-Claude Juncker.
08/12 17u00  Genetica wordt misbruikt om er polarisatie en xenofobie mee in de hand te werkenGenetica, velen gaan ermee op de loop, meent Amada M’Charek. Welke lessen leren de Neanderthalers ons?
08/12 16u15  Gulpener beheerst de kunst van het ondergisten buitengewoon goedEen vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: Aan Lager Wal-bier.
08/12 16u00  De nieuwe wereld tekende zich al af tijdens het presidentschap van George Bush sr.Een jaar dat zowel het einde als het begin van een tijdperk ­inluidde: 1988. De wereld leek herboren te worden.
08/12 15u45  Het wordt heet op de Spelen in Tokio, dus sporters moeten de klimaatkamer inKamiel Maase waarschuwt sporters voor extreme temperaturen op de Olympische Spelen in Tokio. De atleten kunnen wennen door te oefenen in een speciale trainingskamer.
08/12 15u45  Hoe vouw je een hoek in drieën?Daan van Eijk en Jan Beuving vormden samen het (wetenschaps)cabaretduo Jan & Daan. Jan is wiskundige en theatermaker. Daan is natuurkundige aan de University of Wisconsin in Madison, VS. Om de week stellen zij elkaar hier een vraag.
08/12 15u30  Handbalvrouwen dromen nog niet van titel: ‘We moeten nog behoorlijk aan de bak’De Nederlandse vrouwen zijn goed op weg op het EK, maar ‘het is niet zo dat we nu meteen met één been in de halve finales staan’, zegt aanvoerder Nycke Groot.
08/12 14u45  Autistisch, depressief, fysiek beperkt? Bij mediabureau Meo mag je meer dan koffiezettenBij mediabureau Meo heeft de helft van de medewerkers een afstand tot de arbeidsmarkt. En dat werkt prima. ‘We zijn gewoon een commercieel bedrijf, hoor.’
08/12 14u45  Redt u het klimaat onder een warme douche?Om de CO2-uitstoot te verminderen kun je als burger een steentje bijdragen zoals korter douchen. Maar niet iedereen kan zich zonnepanelen of een warmtepomp veroorloven. Wat doet u thuis om het milieu te redden?
08/12 14u30  Hoe schadelijk voor het milieu is het eten van vlees nou écht?Dat de consumptie van vlees slecht voor het milieu is, is helder. Maar over de exacte impact ervan is geen consensus.
08/12 14u30  Delfzijl vindt een stukje van zijn Franse verleden terugDat er in Delfzijl ooit een Franse kazerne stond, was bekend. Dat de fundering er nog zo goed bijligt, is een verrassing.
08/12 14u15  Theresa May: een koppige vrouw met onmogelijke missie marcheert voortNa het sluiten van een akkoord met de EU ruim drie weken geleden beloofde premier Theresa May dat ze haar uiterste best zou doen om haar parlement er ook achter te krijgen. Het lijkt een onmogelijke missie.
08/12 13u45  Argentijnse burenruzie leidt tot nieuwe voetbalwetUit angst voor rellen wordt het tweede duel in de Argentijnse finale van de Copa Libertadores in Madrid gespeeld. President Macri wil het supportersgeweld met een voetbalwet aanpakken.
08/12 13u15  Delfzijl vindt een stukje Frans verleden terugDat er in Delfzijl ooit een Franse kazerne stond, was bekend. Dat de fundering er nog zo goed bijligt, is een verrassing.
08/12 13u00  Kan ik een onbekende man aanspreken op zijn storende lichaamsgeur?Mijn vrouw en ik kregen een discussie over het feit dat ik een oudere man (leeftijdgenoot) in een drukbezocht museum wilde aanspreken op de meer dan afschuwelijke zweetlucht die hij verspreidde. We zaten in hetzelfde tijdsslot voor de tentoonstelling en hij kwam steeds naast ons staan, waardoor wij niet wisten hoe snel wij ons uit de voeten moesten maken. Ik wilde de man erop attent maken dat hij verschrikkelijk stonk. Volgens mijn vrouw hoor je dat niet te doen. Ik vind van wel, en als ik alleen geweest was, had ik er zeker wat van gezegd. Nu hebben wij maar snel een zaal overgeslagen. Maar ik wil nog wel weten of ik gelijk had.
08/12 13u00  Gulpener beheerst de vergeten kunst van het ondergisten buitengewoon goedEen vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: Aan Lager Wal-bier.
08/12 12u30  Waarom vallen er zoveel gewonden op het Eendrachtsplein in Rotterdam?Het aantal verkeersdoden daalt, maar onder fietsers vallen juist meer slachtoffers. Rotterdam bekijkt hoe het veiliger kan op een van de gevaarlijkste black spots.
08/12 12u15  Schone techniek uit vuile kolenmijn kan drie miljoen huizen verwarmenHet Limburgse mijngebied heeft zichzelf opnieuw uitgevonden. De voorraadkamer van het ‘zwarte goud’ kan de grootste leverancier van schone aardwarmte worden.
08/12 12u15  Columnisten mogen schuren en behagen, maar het moet wel inhoudelijk blijvenEen week na de bekendmaking van het vertrek van Seada Nourhussen als columnist bij deze krant doemt bij mij het beeld op van het bekende Gallische dorpje van Asterix en Obelix, waar de gehele bevolking rollebollend met elkaar over straat gaat, nadat iemand had geroepen ‘je vis stinkt’.
08/12 11u30  De grootste auteur waar u nog nooit van heeft gehoordMisschien ook om aan actuele, verbitterd gevoerde en tamelijk harteloze debatten te ontkomen, heb ik me de laatste dagen verdiept in een schrijver die niets met actualiteit weet aan te vangen en er ook niet in is geïnteresseerd.
08/12 11u30  CPB: overheid geeft miljarden aan innovatiebeleid op verkeerde manier uitDe bestaande miljardenregelingen om innovatie te stimuleren werken averechts, concluderen onderzoekers van het Centraal Planbureau.
08/12 11u15  Parijs verwacht een weekend vol geweldDe Fransen houden hun adem in. Ze vrezen voor buitensporige agressie van de gele hesjes, zaterdag. Nederland scherpt het voor Frankrijk reisadvies aan.
08/12 11u00  Kan iemand tijdens een etentje vragen of alle orgaandonoren hun hand op willen steken?Tijdens een etentje bij vrienden ging het gesprek over orgaandonatie. Plotseling stelde iemand aan tafel de vraag wie zich had laten registreren als orgaandonor en of die de hand wilde opsteken. Omdat de vraag nogal dwingend werd gesteld, werden er braaf handen opgestoken (of niet). Daarna volgde een soortgelijk rondje over bloeddonorschap. Zoals te verwachten kon de vraagsteller zelf beide keren haar hand opsteken. Ik voelde mij hier onprettig onder, maar heb naar waarheid geantwoord. Ongetwijfeld had deze persoon een missie en deed dit met de beste bedoelingen. Toch zit het me niet lekker: ik vond het een onbeleefde vraag omdat deze zaken privé zijn en een antwoord werd afgedwongen. Ik had natuurlijk kunnen antwoorden dat ik dat liever voor mezelf houd, maar dan was ik de enige die weigerde hieraan mee te doen. Is het gepast om deze vraag te stellen in gezelschap?
08/12 11u00  Kattetongen (brosse koekjes)Bij gebrek aan echte kat bakken we maar katte-tongen, een heerlijk verfijnd bros koekje. U bent intussen vast ook wel uitgekeken op al die sinterklaaslekkernijen?
08/12 10u45  Hoe dekoloniseer je een koloniaal museum? ‘Het lukt niet met kleine ingrepen’Koning Leopold II van België liet 120 jaar geleden het Congo-museum in Tervuren bouwen, als pronkstuk voor het kolonialisme. Vandaag heropent het na een renovatie als AfricaMuseum, met een kritische blik op het verleden.
08/12 10u15  Geelhesjes Béa en Patrice zijn de elite zat: ‘Laat ze eerst zelf maar eens bezuinigen’Arm zijn ze niet, maar aan het einde van elke maand staan ze rood. Béatrice LHeureux en Patrice Desforges dragen hun gele hesjes met overtuiging. ‘Dit is een kans om eindelijk iets te veranderen.’
08/12 10u15  ‘De kerk is geen vrijplaats en moet juist opkomen voor de meest kwetsbaren’Een eigen rechtssysteem zoals bij de Jehovah’s Getuigen komt vaker voor, maar mag geen papieren tijger zijn.
08/12 10u15  Etty Hillesum smokkelde kinderen Kamp Westerbork uit, ook al was ze tegen onderduikenIn de Joodse gemeenschap is juriste en schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) omstreden omdat ze tegen onderduiken was. Maar in de laatste maanden van haar leven veranderde ze van gedachten, blijkt uit opgedoken notities van een verzetsheld. Samen met hem smokkelde ze kinderen uit kamp Westerbork
08/12 10u00  Zes doden en ruim honderd gewonden bij paniekuitbraak in Italiaanse nachtclubIn een nachtclub in de Italiaanse plaats Corinaldo, vlakbij Ancona, zijn vijf tieners en een vrouw om het leven gekomen nadat er paniek was uitgebroken. Mensen wilden naar buiten vluchten toen een bezoeker een irriterend goedje in de lucht had gespoten
08/12 09u30  Geadopteerde Bibi Hasenaar: ‘Mijn leven is stukgemaakt voor de poen’‘Ik vind dat ik een vergoeding mag eisen’, zegt de geadopteerde Bibi Hasenaar in reactie op het onderzoek dat minister Dekker naar adoptie instelt. ‘Het was ordinaire kinderhandel.’
08/12 09u15  Doe de groene hesjes aan!De groene verbouwing van Nederland is nog maar net begonnen, of de eerste hindernissen dienen zich aan. Alle reden dus om de oproep van Diederik Samsom te omarmen. Hij ziet een ‘groene verheffing’ voor zich, een sociaal project waarbij er geen achterblijvers zijn wanneer Nederland voortbouwt op het groene pad.
08/12 09u15  Tegen haar natuur in smokkelde Etty Hillesum kinderen Kamp Westerbork uitIn de Joodse gemeenschap is juriste en schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) omstreden omdat ze tegen onderduiken was. Maar in de laatste maanden van haar leven veranderde ze van gedachten, blijkt uit opgedoken notities van een verzetsheld. Samen met hem smokkelde ze kinderen uit kamp Westerbork
08/12 09u00  Etty Hillesum was tegen onderduiken, maar smokkelde desondanks kinderen uit kamp WesterborkIn de Joodse gemeenschap is juriste en schrijfster Etty Hillesum (1914-1943) omstreden omdat ze tegen onderduiken was. Maar in de laatste maanden van haar leven veranderde ze van gedachten, blijkt uit opgedoken notities van een verzetsheld. Samen met hem smokkelde ze kinderen uit kamp Westerbork
08/12 08u45  De doctrine van Willem van Hanegem, laten we die nooit vergetenWillem van Hanegem zei altijd, als speler en als trainer, dat een speler zich pas zorgen moest maken als hij niets meer over of tegen hem zei – en dat zegt hij trouwens als columnist nog steeds. Juist voor de grootste talenten moet je het strengst zijn. Bevraag wie het meest bevraagd kan worden.
08/12 08u15  Italianen hebben het zwaarder dan Fransen, maar zij reppen níet van een putschMocht u zaterdagochtend van plan zijn ­geweest op Amsterdam CS in de trein naar Parijs te stappen voor een gezellig weekeinde, stap dan in Rotterdam weer uit.
08/12 08u00  Zes doden bij paniekuitbraak in Italiaanse nachtclubIn een nachtclub in de Italiaanse provincie Ancona zijn zes mensen om het leven gekomen nadat er paniek uitbrak. Ruim dertig mensen raakten in het gedrang gewond, van wie er twaalf ernstig aan toe zijn.
08/12 07u45  Aanklagers: Trump is betrokken bij meerdere criminele activiteitenDonald Trump was vanaf het begin betrokken bij de illegale betaling van zwijggeld aan twee ex-minnaressen door zijn toenmalige advocaat Michael Cohen. Medewerkers van Trump adviseerden Cohen voordat hij loog tegen het Congres over Trumps zakelijke ambities in Rusland. Daarnaast blijkt Cohen al in 2015 benaderd te zijn door een Rus die aanbood om een ontmoeting te arrangeren tussen Trump en president Vladimir Poetin.
08/12 06u15  Parijs bereidt zich voor op een weekend vol geweldDe Fransen houden hun adem in. Ze vrezen voor buitensporige agressie van de gele hesjes, zaterdag. Nederland scherpt het voor Frankrijk reisadvies aan.
08/12 02u15  Taxichauffeurs en koeriers rijden noodgedwongen onverzekerd rondVerzekeringsmaatschappijen weigeren taxichauffeurs en koeriers in dekking te nemen, of ze vragen zo’n hoge premie dat die voor vervoerders niet is op te brengen. Het gevolg: meer onverzekerden op de weg.
07/12 23u00  Oude rot William Barr (68) moet Trump tegen Mueller beschermenDe VS krijgen, als het aan president Trump ligt, een oudgediende op justitie, een echte steunpilaar.
07/12 22u45  Oppositieleider Jeremy Corbyn: Een betere brexit-deal is zowel wenselijk als mogelijkJeremy Corbyn, de Britse oppositieleider, acht een betere brexit-deal mogelijk als premier May’s plan dinsdag sneuvelt.
07/12 22u30  Gesprek met China gaat gewoon door ondanks aanhouding van Huawei-topvrouw, zegt TrumpDe arrestatie van Meng Wanzhou staat handelsbesprekingen met China niet in de weg, zegt het Witte Huis.
07/12 22u00  Met ‘mini-Merkel’ Annegret Kramp-Karrenbauer krijgt Angela Merkel de gedroomde opvolgerNiet criticus Friedrich Merz, maar de gematigde Annegret Kramp-Karrenbauer is de nieuwe voorzitter van de Duitse CDU. Angela Merkel kan haar politieke loopbaan nu met glans afsluiten.
07/12 21u15  Christelijke gereformeerden willen toch geen vrouw op de kanselDe christelijke gereformeerde gemeenschap in Arnhem mag in haar kerk toch geen vrouwen aanstellen in de kerkenraad of als dominee. De regionale vergadering (classis Apeldoorn) heeft de toestemming die ze begin oktober gaf, donderdagavond weer ingetrokken.
07/12 21u00  Is Huawei onbetrouwbaar, of een speelbal geworden in de handelsoorlog?Leveranties van goederen aan Iran lijkt de reden te zijn achter de arrestatie van Meng Wanzhou, financieel directeur van Huawei.
07/12 20u30  De Aquarius van Artsen Zonder Grenzen stopt met reddingsacties op de Middellandse ZeeDe Aquarius lag al aan de ketting. Vandaag kondigde Artsen Zonder Grenzen aan te stoppen met reddingsacties op de Middellandse Zee.
07/12 19u45  De olieprijs schiet omhoog nu de Opec en Rusland beloven minder op te pompenDe vijftien olieproducerende landen die zijn verenigd in de Opec zijn het vrijdag, samen met niet-Opeclid Rusland, in Wenen toch eens geworden over een productiebeperking. Het akkoord leidde direct tot fors hogere olieprijzen.
07/12 19u45  Openbaar Ministerie: Proces-Wilders is niet politiek beïnvloedDe politiek heeft zich niet bemoeid met de vraag of Geert Wilders moest worden vervolgd voor discriminatie. Dat zei advocaat-generaal Gerard Sta, de aanklager bij het gerechtshof in Den Haag, vandaag tijdens de derde dag van de regiezitting waarin een nieuw rechterstrio het hoger beroep tegen de PVV-leider moet voorbereiden.
07/12 19u15  Met een vliegtaks van 7 euro schiet het klimaat niets opEr komt een belasting van 7 euro op elk vliegticket. ‘Dat maakt vervuilende verre vluchten relatief goedkoper.’
07/12 18u30  Alleen Tunesië greep de kansen die de Arabische Lente bood - met alle gevaren van dienBespiegelingen over de islamitische wereld, door arabist en oud-redacteur van Trouw Eildert Mulder.
07/12 18u15  China lanceert als allereerste een lander naar de achterkant van de maanBinnen een maand komen we meer te weten over de achterkant van de maan. Vanavond rond half acht Nederlandse tijd wordt de Chinese maanlander Chang’e-4 gelanceerd, die iets van de mysteries rondom de ‘donkere’ kant van de maan moet ophelderen.
07/12 18u00  Man die aanslag op moslims voorbereidde moet drie jaar de cel inHij was een vuurwapen verwijderd van het uitvoeren van zijn aangekondigde plan om ‘moslims te bestrijden’ en ‘linke kopstukken af te knallen’. Vincent T. (44) is volgens de rechtbank schuldig aan de voorbereiding van moord met een terroristisch oogmerk. Hij moet 36 maanden de cel in.
07/12 17u30  Ingeborg Elzevier (82) staat zestig jaar op de planken: ‘Het kriebelt nog altijd’Ingeborg Elzevier (82) staat zestig jaar op de planken en ze heeft er nog lang geen genoeg van. ‘Dat verbeeldingsvermogen, daar moet je wat mee.’ Nu speelt ze in een speciaal voor haar geschreven bitterzoete komedie.
07/12 17u15  Maffianetwerk ‘Ndrangheta is opgezet als een familiebedrijf - en daar heeft justitie last vanPaul van der Steen bekijkt wekelijks het nieuws door een historische bril.
07/12 17u15  Jarenlang werden ze als passé terzijde geschoven, maar landschapsschilderijen zijn weer inIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
07/12 16u15  Niemand kent de plannen van Heather Nauert, de nieuwe Amerikaanse VN-ambassadeurHeather Nauert wordt de nieuwe Amerikaanse ambassadeur bij de Verenigde Naties. Diplomatieke ervaring heeft ze nauwelijks.
07/12 16u00  Antropologe: Ook legale adoptie moet stoppenHet is goed dat er onderzoek komt naar foute adoptiepraktijken, maar tegelijk ziet antropologe Pien Bos een levensgroot gevaar opdoemen: dat er alleen naar illegaliteit gekeken wordt. “Ook legale adoptie moet stoppen.”
07/12 15u30  Vergrijzend Japan zet deur open voor buitenlandse werknemersJapan gaat veel meer buitenlandse werknemers toelaten. De sterke vergrijzing dwingt de regering van premier Shinzo Abe tot een beleidswijziging: vanaf april volgend jaar kunnen honderdduizenden migranten aan de slag.
07/12 15u30  Documentaire over sekstelefoniste Kyoko: oprechte zoektocht of slim verdienmodel?Vier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
07/12 15u30  Vakbond stelt PostNL ultimatum: meer salaris of er komen actiesBij de FNV is het geduld op: als PostNL niet voor maandagmiddag 12 uur zegt de eisen van de bond in te willigen, volgen er acties.
07/12 15u15  Congolese president Kabila wil roofkunst terugBinnen een half jaar zal België een officieel verzoek uit Congo krijgen voor de teruggave van tijdens de koloniale periode geroofde kunstwerken.
07/12 15u15  Weigerboswachters overgeplaatst omdat ze geen gezonde herten willen dodenTwee boswachters in de Oostvaardersplassen hebben overplaatsing aangevraagd, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten. Dat bevestigt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht in de Volkskrant.
07/12 15u00  Dreigen met een handelsoorlog is de enige manier om de klimaatdoelen van Parijs nog te behalenEr is nog maar weinig tijd om de opwarming van de aarde te beperken, waarschuwt Socrates-hoogleraar ­milieufilosofie en docent/onderzoeker Marc Davidson.
07/12 15u00  Waarom kost parkeren bij ziekenhuizen toch zo veel geld?In Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
07/12 14u45  Bij Huawei werk je tot je erbij neervalt, je slaapt ter plekke, en gaat weer doorIn China zijn de media het er roerend over eens: de geruchtmakende arrestatie van Meng Wanzhou, de financieel directeur én dochter van de oprichter van Huawei, is een politieke manoeuvre. Een machtsgreep van de Verenigde Staten, bedoeld om de opmars van het Chinese bedrijf te stuiten, en daarmee een aanslag op de technologische vooruitgang van China zelf.
07/12 14u15  Kan een arts zijn patiënten beter troosten als hij veel fictie leest?Binnen de geneeskunde wordt er nooit over gepraat, maar aan de rand van het vak heeft iedereen het erover: hoe maak je artsen die precies evenveel deskundigheid als menselijke warmte uitstralen?
07/12 13u45  CD's op vrijdag: een tijdreis naar de gouden eeuw en bedwelmende zangDeze week boog de muziekredactie zich over het orgelwerk van Chiel Jan van Hofwegen, de nieuwe lp van LP, de bedwelmende stem van Jakub Józef Orliński en de klankkleuren van het Danish String Quartet.
07/12 13u30  wachtrij 8/12 Kledingstukken die de wereld in beweging brachtenGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
07/12 13u15  Een tijdreis naar de gouden eeuw, op een orgelChiel Jan van Hofwegen Anthoni van Noordt, Tabulatuurboeck van Psalmen en Fantasyen (Excellent ­Recordings) ★★★★☆
07/12 13u00  Waarom gebruiken kinderen de verleden tijd voor afspraken?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
07/12 12u45  Bij Lauryn Hill spat de drive uit elke porie'Ik groeide op met de oude soulplaten waar mijn ouders naar luisterden en de hiphop die ik om me heen hoorde. Die generatiekloof wilde ik met mijn muziek overbruggen.' Wie de achtergrond van het album 'The Miseducation of Lauryn Hill' uit 1998 was vergeten, kreeg donderdag van Lauryn Hill nog even snel een opfriscursus.
07/12 12u45  Alles in de herdenking van George Bush onderstreepte waarin Amerika groot kon zijnGeorge Bush ( de zoon) sprak rond etenstijd, bij ons thuis althans, en ik keek ingespannen hoe hij de lofrede voor zijn vader zou houden. Het is niet eenvoudig om op begrafenissen te spreken, ik heb daar zo mijn ervaring mee en U misschien ook.
07/12 11u30  Vakbonden moeten zich omvormen van zeurpiet tot een baken voor álle werkendenVakbonden hebben weer toekomst als die zich omvormen tot belangenvereniging voor alle werkenden, stelt Remon Vonk, senior communicatieadviseur bij IVRM Reputatie.
07/12 11u30  Er is gewoon geen makkelijke oplossing voor de misère van de gele hesjesPolitici luisteren wel degelijk naar de gele hesjes, schrijft Rob de Wijk. Er is gewoon geen simpele oplossing voor hun problemen.
07/12 11u30  Geld verdienen voor de aandeelhouders is niet het belangrijkste bij TataDe Indiase Tata-bedrijven – 700.000 werknemers – weigeren zich in allerlei bochten te wringen om de aandeelhouders tevreden te stellen. Ze houden vast aan hun oorspronkelijke kernwaarde: het dienen van de maatschappij.
07/12 11u30  Samsom: Stop met groene subsidies waar alleen de elite van profiteertNederland moet stoppen met de ‘groene’ belastingvoordelen en subsidies voor particulieren. Ze zijn niet efficiënt en komen bij de verkeerde mensen terecht, waardoor er een ‘groene elite’ ontstaat, waarschuwt Diederik Samsom. En als de vergroening van de elite blijft, kunnen we volgens hem ook hier de gele hesjes verwachten. Omarm ze daarom in een ‘sociaal’ project.
07/12 10u45  De ASN Bank zet negatieve impact op biodiversiteit als schuld op haar balansNa het klimaat moet nu ook biodiversiteit hoog op de agenda van bedrijven en financiële instellingen, vindt ASN Bank. Dat is noodzakelijk om soortenrijkdom en ecosystemen te redden.
07/12 10u30  Duizenden komen vrij: eerste succes bij vredesbesprekingen JemenDuizenden mensen zullen vrijgelaten worden en families herenigd. Dat zijn de strijdende partijen uit Jemen overeengekomen.
07/12 10u30  Jemen-onderhandelaar Martin Griffiths schuwt de strijd nietHij reisde persoonlijk met de Houthi-delegatie mee, om er zeker van te zijn dat ze in Zweden ook echt aan de onderhandelingstafel zou verschijnen. Bij de vorige poging die Martin Griffiths tot vredesbesprekingen ondernam - afgelopen september - kwamen de Jemenitische opstandelingen niet opdagen.
07/12 10u15  Cuba stelt censuur in om dwarse kunstenaars in gareel te krijgenDe nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel stond al niet bekend als een groot hervormer; nu trekt hij de teugels nog strakker aan. Eén van zijn eerste decreten moet dwarse kunstenaars in het gareel krijgen. Vandaag wordt de maatregel van kracht.
07/12 10u15  Wie lagere brandstofaccijnzen eist, moet niet gek opkijken als daarna de zorgkosten omhooggaanPolitici luisteren wel degelijk naar de gele hesjes, schrijft Rob de Wijk. Er is gewoon geen simpele oplossing voor hun problemen.
07/12 10u15  Stel een acceptabele AOW veilig: verplicht hoge inkomens zoveel mogelijk zelf pensioen op te bouwenPensioenopbouw is hard nodig om een aanvaardbare AOW te garanderen in de toekomst, vindt vermogensbeheerder Rafael Torres Villalba.
07/12 10u00  De lezer had bij het vertrek van Nourhussen recht op meer transparantieOmbudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
07/12 10u00  Samsom: Stop met groene subsidies waar alleen pioniers van profiterenNederland moet stoppen met de ‘groene’ belastingvoordelen en subsidies voor particulieren. Ze zijn niet efficiënt en komen bij de verkeerde mensen terecht, waardoor er een ‘groene elite’ ontstaat, waarschuwt Diederik Samsom. En als de vergroening van de elite blijft, kunnen we volgens hem ook hier de gele hesjes verwachten. Omarm ze daarom in een ‘sociaal’ project.
07/12 09u30  Boswachters overgeplaatst omdat ze geen gezonde herten willen dodenTwee boswachters in de Oostvaardersplassen hebben overplaatsing aangevraagd, omdat ze morele bezwaren hebben tegen het afschieten van gezonde edelherten. Dat bevestigt een woordvoerster van Staatsbosbeheer na een bericht in de Volkskrant.
07/12 09u30  CDU vreest voor partijscheuring na vertrek MerkelMaakt de CDU bij de verkiezing voor de opvolging van Angela Merkel vandaag een ferme ruk naar rechts?
07/12 09u15  ‘Nederland krijgt vliegtaks van 7 euro per ticket’De in het regeerakkoord aangekondigde vliegtaks die in Nederland wordt ingevoerd gaat ongeveer 7 euro per ticket bedragen, ongeacht de reisbestemming. Het gaat om één vast bedrag om het de Belastingdienst niet te moeilijk te maken.
07/12 09u15  Politie doet invallen bij Jehovah’s GetuigenNaar aanleiding van aangiften van seksueel misbruik heeft de politie panden van de Jehovah’s Getuigen doorzocht. De advocaat van de slachtoffers. Nico Meijering: ‘Het bastion blijft niet meer buiten schot.’
07/12 09u15  Amsterdam wil ruim 4000 inburgeraars alsnog een goede start gevenVeel inburgeraars lopen vast in het systeem. Amsterdam gooit het stelsel daarom nu om, in afwachting van de nieuwe wet. Wethouder Marjolein Moorman: ‘Het systeem werkt niet.’
07/12 09u00  De grens van clubgevoel is duidelijk: een voetballer trapt alleen tegen de balVoor een amateurvoetbalclub is het een ramp om uit de competitie te worden gehaald. Het gebeurt dan ook zelden. Toch hangt dit lot deze dagen boven het hoofd van een club.
07/12 09u00  Migranten aanwijzen als zondebok helpt niemand. Morele verhevenheid ook nietMensen die elkaar bestrijden op het punt van migratie, racisme of klimaat hebben meer met ­elkaar gemeen dan je zou denken, schrijft Jamal Ouariachi.
07/12 09u00  Angst op de beurs na nieuwe rel VS-ChinaVoor het eerst in twee jaar sloot de AEX onder de 500 punten. Reden: de arrestatie van een Chinese topvrouw.
07/12 08u45  De gele hesjes zijn het zat! Maar wat?Nederlandse demonstranten in gele hesjes willen nadrukkelijk géén geweld gebruiken zoals in Frankrijk. Maar dat is dan ook de enige beleidslijn van de nieuwe burgerbeweging.
07/12 08u30  ‘Slavenwet’ maakt onbetaald overwerken mogelijk in HongarijeVierhonderd uur per jaar moeten overwerken en geen cent extra betaald krijgen: dat risico lopen Hongaarse werknemers als de nieuwe arbeidstijdenwet wordt aangenomen die deze week is ingediend.
07/12 08u00  Migranten aanwijzen als zondebok helpt niemand. Morele verhevenheid ook niet.In Madrid is het aantal casino’s de afgelopen ­jaren verdubbeld, las ik in de Volkskrant. Stelt u zich daar vooral geen James Bond-taferelen bij voor, met elegante avondkleding, liters Dom Pérignon en miljoenen die aan de pokertafel ­gewonnen en verloren worden met een noncha­lance alsof het knikkers zijn.
07/12 07u45  Lokale VVD-fracties zien een ruimer kinderpardon wél zittenDe druk om 400 in Nederland gewortelde kinderen te laten blijven neemt toe. Lokale VVD’ers stemmen soms tegen de partijlijn in.
07/12 02u15  Amsterdam probeert ruim 4000 inburgeraars alsnog een goede start te gevenVeel inburgeraars lopen vast in het systeem. Amsterdam gooit het stelsel daarom nu om, in afwachting van de nieuwe wet. Wethouder Marjolein Moorman: ‘Het systeem werkt niet.’
07/12 01u15  Schip Aquarius beëindigt reddingsacties migrantenHet reddingsschip Aquarius, dat in de afgelopen jaren tienduizenden migranten uit de Middellandse Zee heeft gered, staakt zijn activiteiten. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen, dat het schip samen met partner SOS Méditerranée beheert.
07/12 00u15  Meer vogels verdwijnen uit de stadsnatuurCijfers van Sovon en het CBS laten zien dat het aantal stadsvogels de afgelopen 27 jaar is gehalveerd.
06/12 23u15  Feyenoord heeft weinig moeite met VVVFeyenoord rekende donderdag in De Kuip af met VVV. Het was een inhaalduel, nadat bij de eerste poging het licht in het stadion was uitgevallen
06/12 23u15  Waren Nederlandse ambtenaren betrokken bij illegale adopties?Nederlandse ambtenaren zouden betrokken zijn geweest bij illegale adopties. ‘Dit klinkt als mensenhandel.’
06/12 22u15  Hecht Roemenië is geduchte tegenstander voor handbalstersNederland is de eerste fase van het EK goed doorgekomen. Nu wacht de handbalvrouwen zondag het sterke Roemenië.
06/12 22u00  Het boerenbedrijf in beeld: beroepseer en klasseverschilGrote gezinnen en kloosterlingen had fotografe Annie van Gemert al voor de lens. Dit keer zijn het boeren.
06/12 21u45  Ambitieus kabinetsplan: geen verkeersslachtoffers meerDe daling in het aantal verkeersslachtoffers stagneert. Het kabinet kondigde vanochtend aan dat het samen met provincies, gemeenten en maatschappelijke organisaties de verkeersveiligheid wil verbeteren.
06/12 21u45  Zelfs CNN heeft aandacht voor de non-stop kerkdienst in de Haagse BethelkapelDe permanente kerkdienst voor het Armeens asielgezin Tamrazyan in de Haagse Bethelkapel gaat vrijdag de zesde week in.
06/12 21u30  De non-stop kerkdienst in Den Haag duurt nu al duizend uur en oogst wereldwijde belangstellingDe permanente kerkdienst voor het Armeens asielgezin Tamrazyan in de Haagse Bethelkapel gaat vrijdag de zesde week in.
06/12 20u45  Cuba stelt censuur in voor kunstenaarsDe nieuwe Cubaanse president Miguel Diaz-Canel stond al niet bekend als een groot hervormer; nu trekt hij de teugels nog strakker aan. Eén van zijn eerste decreten moet dwarse kunstenaars in het gareel krijgen. Vrijdag wordt de maatregel van kracht.
06/12 20u45  Extreem-rechtse ideeën zijn in Nederland normaler gewordenDoordat extreem-rechtse ideeën niet meer zo gek worden gevonden, durven meer mensen ze te uiten.
06/12 20u00  Omwonenden pleiten voor tragere groei van SchipholOmwonenden van Schiphol willen minder hinder, maar hoe? In overleg met andere partijen adviseren ze de minister.
06/12 18u15  Arbodienst met specialisme in zwangerschap en menopauzeEen arbodienst voor vrouwen, is zoiets echt nodig? Ja, zegt Joyce van Dijk van Healthy Woman. “Neem alleen al de overgang. Tachtig procent van de vrouwen geeft aan er klachten van te ervaren”, zegt zij. “Nu melden veel dames zich ziek en is er een groot verzuimprobleem.”
06/12 17u30  ‘Ongesigneerd’ toont de stille helden achter de stoeptegelDe beste podcasts uit binnen- en buitenland, voor u beluisterd en gerecenseerd door de redactie van Trouw.
06/12 16u30  Den Haag is verdeeld over openbaarheid kabinetsformatieWelke notities en memo’s die op de formatietafel belanden, mogen openbaar worden? Partijleiders die onderhandelden over de vorming van Rutte III, botsen hierover.
06/12 16u15  Waarom gratis openbaar vervoer mensen niet uit de auto krijgtLuxemburg maakt al het openbaar vervoer gratis, Estland is ook al een eind op weg. Maar het ei van Columbus om mensen uit de auto te krijgen is zo’n maatregel niet.
06/12 15u45  Angst voor handelsruzie en onrust op beurzen na arrestatie Chinese topvrouw HuaweiDe spanningen tussen de VS en China dreigen opnieuw op te lopen na de arrestatie, in Canada, van een kopstuk van smartphonemaker Huawei, een van China’s grootste en meest vooraanstaande bedrijven.
06/12 15u45  ‘Honderden illegale adopties in Nederland’, Justitie begint onderzoek betrokkenheid ambtenarenEen onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar misstanden bij adopties van buitenlandse kinderen door Nederlanders, en de mogelijke betrokkenheid van de overheid daarbij.
06/12 15u15  Ministerie laat illegale adopties onderzoekenEen onafhankelijke commissie gaat onderzoek doen naar misstanden bij adopties van buitenlandse kinderen door Nederlanders, en de mogelijke betrokkenheid van de overheid daarbij. Dat heeft het ministerie van Justitie en Veiligheid donderdag bekendgemaakt.
06/12 14u45  Het ís toch gewoon zo dat witte mannen in de krant veel ruimte innemen?Deze week heb ik me voorgesteld hoe het zou zijn te schrijven voor een krant waar alleen mannen werken - op misschien één vrouw na. En dan in de jaren zeventig ofzo. Vermoeiend lijkt me dat.
06/12 14u15  Bitterzoete liefdesfilm Cold War toont het drama van het OostblokCold War Regie: Pawel Pawlikowski. Met Joanna Kulig en Tomas Kot. ★★★★☆
06/12 14u15  De elzenkatjes en -katertjes zitten al in de knopIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
06/12 14u15  In All You Need is Love houden ze aan het eind weer lekker van mekaar‘All You Need is Love’ Regie: Wil Koopman Met Fedja van Huêt, Bracha van Doesburgh, Bracha van Doesburgh. ★★★☆☆
06/12 14u15  The State against Mandela and the others is een statische film, die schreeuwt om reflectieThe State against Mandela and the Others Regie: Nicolas Champeaux, Gilles Porte ★★☆☆☆
06/12 14u15  Sinterklaasshows: zonder piet is beter dan zonder pitSympathiek van omroepland, dat we op pakjesavond niet hoefden te kiezen tussen de sinterklaasshows van de publieken en van de commerciëlen. We konden zo van het ene melige programma naar het andere doorzappen.
06/12 14u15  De makers van Kursk zetten de Russen flink te kijkKursk Regie: Thomas Vinterberg. Met Matthias Schoenaerts, Lea Seydoux, Colin Firth en Eva van der Gucht. ★★★☆☆
06/12 14u15  De overdaad aan visuele effecten haalt de ziel uit Mortal EnginesMortal Engines Regie Christian Rivers Met Hera Hilmar en Hugo Weaving ★★★☆☆
06/12 14u00  Provincie mag beginnen met afschieten herten OostvaardersplassenDe provincie Flevoland mag beginnen met het afschieten van edelherten in de Oostvaardersplassen. Dat bepaalde de rechtbank in Lelystad vanmiddag.
06/12 14u00  Wellicht zorgt het migratiepact ervoor dat Marrakech verandert in MarrakeshGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
06/12 13u45  Wijkverpleging zegt gedag tegen de tijdrovende vijfminutenregistratieWijkverplegers krijgen meer tijd voor de patiënt en hoeven minder tijd te besteden aan administratie. In de loop van 2019 wordt de tijdrovende vijfminutenregistratie afgeschaft.
06/12 13u45  Podcast: Waar komt onze fascinatie voor bebaarde strijders voor de katholieke zaak toch vandaan?In De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u bij over de katholieke wereld.
06/12 13u30  Podcast: Waar komt onze fascinatie voor bebaarde strijders die streden voor de katholieke zaak toch vandaan?In De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u bij over de katholieke wereld.
06/12 13u30  Helemaal alleen op het eilandje Noord-Sentinel - maar voor hoe lang nog?De mythe van de onontdekte, volledig van de buitenwereld afgesloten ‘volksstam’ heeft met de recente dood van missionaris John Allen Chau een nieuwe impuls gekregen. Maar hoe geïsoleerd leven die bevolkingsgroepen werkelijk? En waarom maken zij deze keuze?
06/12 13u15  Iedereen is voor de wetten en de rechten die in Nederland gelden volstrekt gelijkDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
06/12 12u30  Feiten over migranten zijn ook wel eens fijn, zoals die uit dit nieuwe boekjeOnderzoekscentrum WODC vindt het tijd voor wat feiten in het debat over migranten en komt daarom met een boekje vol begrijpelijke statistieken.
06/12 12u00  De kerstman: een dikkige, wat zielige man met een baardMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
06/12 11u45  Mag Spanje wel een democratisch feestje vieren?De grondwet van 1978 bezegelde voor Spanje de overgang van dictatuur naar moderne democratie. Maar die staat weer onder druk, somberen veel Spanjaarden.
06/12 11u15  Kastanjes, pecannoten en appelbessen: het voedselbos is de nieuwe bosbouwtrendZe verrijzen her en der bij steden en op voormalige landbouwgrond, maar ook een groot stuk naaldbos op landgoed Welna op de Veluwe wordt omgevormd tot voedselbos. Al die saaie dennenakkers op de Veluwe, zeggen de initiatiefnemers, zouden er ook van opknappen.
06/12 10u30  Worstelen met de vrouwelijke domineeIn het Theologisch elftal reflecteren twee godgeleerden op de actualiteit.
06/12 10u30  D66 is ‘magere’ klimaatambities van coalitiepartner CDA beuNu de deadline voor het klimaatakkoord nadert, stijgt ook binnen de coalitie de spanning.
06/12 10u15  De dood van zijn moeder maakte Henry van Loon rustiger: ‘Alles is helder’Dat ze er niet meer is, vindt hij jammer. Toch heeft de dood van zijn moeder Henry van Loon ook veel gebracht. Daarover gaat zijn nieuwste voorstelling ‘Onze Henry’. Althans, voor de helft. ‘Het gaat heel goed met me.’
06/12 10u00  Nooit meer natte voeten in ‘sponsstad’ TongzhouHoe bereiden we ons voor op klimaatverandering? In China worden zogeheten sponssteden gebouwd die water vasthouden.
06/12 10u00  'Ideologische groepsdwang is een gevaar voor onafhankelijke biografieën'Succesbiografe Jolande Withuis ziet toenemende groepsdwang, waarbij mensen worden vastgelegd op hun afkomst.
06/12 10u00  Jammer dat het Nationaal Preventieakkoord zwijgt over zelfmoordEen gemiste kans, dat in het Nationaal Preventieakkoord van staatssecretaris Blokhuis de verwijzing naar psychische problemen ontbreekt, schrijft Ferko Öry, niet-praktiserend kinderarts.
06/12 09u45  Shells groene bonusbeleid is niet uniekShell is niet het eerste bedrijf dat de hoogte van bonussen linkt aan het behalen van groene doelstellingen. In 2009 beet AkzoNobel het spits af, gevolgd door Unilever en DSM.
06/12 09u30  Een boerkaverbod past niet in het idee van een vrije samenlevingTegen de boerka zijn is prima, maar een verbod past niet in onze liberale samenleving, betoogt de Vlaamse filosoof Othman El Hammouchi.
06/12 09u30  Kunnen we die sportverkiezing niet gewoon afschaffen?Folkloristisch. Zo bestempelt oud-tennisser John van Lottum de jaarlijkse sportverkiezingen van NOC-NSF. Tot zijn grote verbazing zat Kiki Bertens niet bij de genomineerden voor de onderscheiding van Sportvrouw van het Jaar.
06/12 09u30  D66-leider Rob Jetten is klaar met ‘magere’ klimaatambities van coalitiepartner CDANu de deadline voor het klimaatakkoord nadert, stijgt ook binnen de coalitie de spanning. D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het zat dat met name CDA-leider Sybrand Buma steeds op de rem trapt als het om de klimaatambities gaat. “Het heeft geen zin om alleen maar kritiek te leveren.”
06/12 09u15  Over migranten wordt veel gediscussieerd. Feiten zijn ook wel eens fijn, zoals uit dit nieuwe boekjeOnderzoekscentrum WODC vindt het tijd voor wat feiten in het debat over migranten. Donderdag komt een boekje uit vol begrijpelijke statistieken.
06/12 09u15  Klokkenluider: ‘Echte reden vuurwerkramp wordt al achttien jaar verbloemd’Paul van Buitenen bespreekt vandaag in de Tweede Kamer zijn onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. ‘De echte reden wordt al 18 jaar verbloemd.’
06/12 09u15  D66-leider Rob Jetten is klaar met ‘magere’ klimaatambities van coalitiepartner CDA beuNu de deadline voor het klimaatakkoord nadert, stijgt ook binnen de coalitie de spanning. D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het zat dat met name CDA-leider Sybrand Buma steeds op de rem trapt als het om de klimaatambities gaat. “Het heeft geen zin om alleen maar kritiek te leveren.”
06/12 09u00  De machtspositie van May is fragieler dan ooitPremier Theresa May is bezig aan de belangrijkste week uit haar politieke leven. Ze haalt alles uit de kast om haar brexitdeal komende dinsdag door het parlement te krijgen. Maar de voortekenen zijn uiterst beroerd.
06/12 09u00  D66-leider Rob Jetten is klaar met magere klimaatambities van coalitiepartner CDA beuNu de deadline voor het klimaatakkoord nadert, stijgt ook binnen de coalitie de spanning. D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het zat dat met name CDA-leider Sybrand Buma steeds op de rem trapt als het om de klimaatambities gaat. “Het heeft geen zin om alleen maar kritiek te leveren.”
06/12 08u45  Australische bisschop in hoger beroep vrijgesproken in misbruikzaakDe veroordeelde Australische oud-aartsbisschop Philip Wilson is in hoger beroep vrijgesproken. Eerder dit jaar werd Wilson tot een jaar celstraf veroordeeld nadat hij schuldig werd bevonden aan het toedekken van seksueel misbruik binnen de katholieke kerk.
06/12 08u30  Zorggroep verliest zaak om aanbestedingDe gesloten jeugdzorginstelling Transferium in Heerhugowaard heeft een rechtszaak tegen achttien gemeenten in Noord-Holland verloren.
06/12 08u15  Klokkenluider: Het OM en TNO gingen in de fout bij de vuurwerkramp in EnschedePaul van Buitenen bespreekt vandaag in de Tweede Kamer zijn onderzoek naar de vuurwerkramp in Enschede. ‘De echte reden wordt al 18 jaar verbloemd.’
06/12 08u00  De Tweede Kamer moet de evaluatie van de 'sleepwet’ grondig bespreken met minister OllongrenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
06/12 07u45  D66-leider Rob Jetten is de magere klimaatambitie van coalitiepartner CDA beuNu de deadline voor het klimaatakkoord nadert, stijgt ook binnen de coalitie de spanning. D66-fractievoorzitter Rob Jetten is het zat dat met name CDA-leider Sybrand Buma steeds op de rem trapt als het om de klimaatambities gaat. “Het heeft geen zin om alleen maar kritiek te leveren.”
06/12 07u30  Jerry Afriyie zou zijn activistische talenten ook in Ghana kunnen gebruikenDrie keer per week schopt Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
06/12 03u30  Kankerpatiënten horen van artsen te weinig over het leven na hun behandelingArtsen praten wel over de medische behandeling, maar ze verzuimen patiënten met kanker informatie te geven over gevolgen die hun dagelijks leven kunnen beïnvloeden.
05/12 23u45  Hockeymannen wacht overwerk op het WK in IndiaHet had allemaal zoveel sneller gekund, maar door de 4-1 nederlaag tegen Duitsland moet Oranje op het WK mogelijk een tussenronde spelen.
05/12 23u45  Delaila Amega laat op EK handbal direct zien wat ze waard isTegen Kroatië mocht Delaila Amega haar debuut op het EK maken. Ze werd topscorer en gekozen tot beste speelster.
05/12 22u45  Nieuwe munitie voor aanklager in Trump-onderzoekDe nieuwste stap van aanklager Mueller lijkt slecht nieuws voor president Trump. Wat vertelde Michael Flynn?
05/12 22u30  Hoe de behoefte aan metaal het onrecht in de wereld vormtRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
05/12 22u15  Belgische regering blijft het oneens over pact van MarrakeshPremier Michel wil naar Marrakesh, de N-VA weigert op te stappen en het kabinet viel (nog) niet. Maar dat lijkt uitstel van executie.
05/12 21u30  Voor opstandelingen in West-Papoea is ook een wegwerker een kolonisatorNa een bloedige aanslag in West-Papoea lijkt het Indonesische leger de druk op te voeren. Een advocate vreest dat het geweld verder zal toenemen.
05/12 20u30  Coalitie blijft erbij: rente op studielening gaat toch omhoogEr is veel kritiek op de renteverhoging bij de studieleningen. Maar ook mokkende coalitiefracties houden het plan niet tegen.
05/12 20u00  De Groenlandse ijskap smelt in ongekend tempoHet smelten van het ijs op Groenland gaat veel sneller dan voorheen, blijkt uit nieuw onderzoek ter plekke.
05/12 19u45  Aantal kapsalons stijgt flink, aantal kappers blijft gelijkMeer kappers zijn voor zichzelf begonnen. Dat kan thuis zijn, maar ook als zzp’er in een bestaande zaak.
05/12 19u30  In 2030 zijn alle auto’s van Volkswagen elektrischVolkswagen, een van de grootste autofabrikanten ter wereld, stopt met het maken van verbrandingsmotoren. Vanaf 2026 draaien de Duitsers de benzine- of dieselmotor definitief de nek om.
05/12 18u45  DNA-spoor verraadt straks het uiterlijk van de crimineelEen DNA-test verraadt nu al de kleur van ogen, haar, huid en de geografische herkomst. Een compositietekening op basis van een huidschilfer komt in zicht. In deel 3 van een serie vertellen experts over de vorderingen op forensisch gebied.
05/12 18u30  In Trumps webwinkel staan vooral spullen die buiten Amerika gemaakt zijnVaderlandslievende Amerikanen die enkel en alleen Amerikaanse waar willen kopen, moeten goed opletten in de webwinkel van hun president.
05/12 18u30  KNVB overweegt zwaarste straf: hele club uit competitie vanwege wangedrag‘Hoe om te gaan met risicoverenigingen’ heet het programma dat de KNVB twee jaar geleden instelde. Uitsluiting van een hele club is de uiterste stap. Die gaat de bond nu zetten.
05/12 17u45  Een boerka roept volgens onze lezers wantrouwen en weerzin opHoe erg verstoort een boerka de communicatie, vroeg chef opinie Monic Slingerland. Lezers kunnen geen begrip opbrengen voor de keuze om een boerka te dragen. Weg met dat ding, schrijven ze. Kijk elkaar aan.
05/12 17u15  Selma Engel-Wijnberg (1922-2018) overleefde de hel, maar de Holocaust was nooit ver wegSelma Engel-Wijnberg (1922-2018), de laatst overlevende van Sobibór vertrok na de oorlog ontgoocheld uit Nederland. Eerst emigreerde ze met man en kinderen naar Israël, maar uiteindelijk belandde ze in de VS.
05/12 17u00  Is schaken een sport? En Formule 1 dan?Formule 1, darts, boksen, dammen en schaken: ze worden lang niet door iedereen gezien als sport. Hoe komt dat? En zijn er eigenlijk criteria voor?
05/12 16u45  Theatercolleges zijn in de mode. Dit vinden onze recensenten ervan.Een college was vroeger iets waar je liever bij wegbleef. Maar in de theaters trekken ze opeens volle zalen. Wordt het daarmee ook theater? Trouw bespreekt vijf theatercolleges.
05/12 16u45  Gandalf, The Lone Ranger... Sinterklaas is niet de enige met een wit paardDat Sinterklaas op een wit paard trippel-trappelt, spreekt voor bijbelkenners vanzelf. Sint is niet de eerste witte ruiter. In oude westerns vangen revolverhelden op witte paarden boeven op zwarte paarden. ‘The Lone ranger’ zette die trend. Rond Kerst komen de drie films in de serie ‘The Lord of the Rings’ weer op televisie en zal de plaatselijke messias Gandalf na zijn wederopstanding gloriëren op een wit paard.
05/12 16u00  De ‘vergiftigende maffia’ kreeg vandaag een flinke klapWat begon met een onderzoek naar witwassen bij twee Italiaanse restaurants in Limburg, resulteerde vanochtend in de aanhouding van negentig leden van de Italiaanse maffia in verschillende landen. De betrokken autoriteiten staken hun trots vandaag tijdens een persconferentie niet onder stoelen of banken toen ze bekend maakten dat daaronder ook ‘zeer gevaarlijke’ kopstukken zijn.
05/12 15u30  De ‘Ndrangheta is de grootste en hechtste criminele organisatie van ItaliëVanochtend begon een internationale operatie tegen de ‘Ndrangheta, de machtigste maffiabende van Europa. Wie zitten er achter deze clan uit Calabrië?
05/12 15u00  Verzekeraars: betrek burgers bij keuzes in de zorg, maar informeer zeZorgverzekeraars zouden burgers op brede schaal moeten consulteren. Maar informeer die burgers dan eerst goed, bepleiten Rob Baltussen en Leon Bijlmakers van het Radboundumc.
05/12 14u30  Hysterisch ‘nieuws’ over agressie op schoolEen van de successen van het vmbo is ongetwijfeld dat kinderen met leer- en opvoedingsmoeilijkheden nu vaker naar een reguliere school gaan. Deze leerlingen verzamelen zich vandaag de dag in de basis- en kaderberoepsgerichte leerwegen, waar ik lang heb lesgegeven. Het is geen geheim dat sommige kinderen met zo’n ‘opvoedingsmoeilijkheid’ ook weleens door het lint gaan.
05/12 14u15  Denemarken zet criminele asielzoekers op afgelegen eilandHet Deense eiland Lindholm is niet heel bewoonbaar. Het ligt een eind uit de kust en het wemelt er van de virussen. Jarenlang fungeerde het als de plek waarheen dieren met een besmettelijke ziekte ter bestudering werden verscheept. Nu gaat Denemarken er honderd ongewenste vreemdelingen neerzetten.
05/12 14u00  Zo help je je kind de drukke decemberdagen doorLastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl
05/12 14u00  Lotte wordt doof en blind, maar ze redt zich wel: dát geeft haar leven zinWelke verhaal geeft uw leven zin? In een nieuwe reeks gaat de redactie Religie & Filosofie op zoek naar zingevingsverhalen.
05/12 14u00  Over zeven jaar zijn alle auto’s van Volkswagen elektrischVolkswagen, één van de grootste autofabrikanten ter wereld, stopt met het maken van verbrandingsmotoren. In 2026 draaien de Duitsers de benzine- of dieselmotor definitief de nek om.
05/12 14u00  Kabinetscrisis België afgewend, N-VA laat premier Michel naar Marrakesh afreizenDe regering van de Belgische premier Charles Michel lijkt voorlopig gered. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stapt volgens fractievoorzitter Peter De Roover niet uit het coalitiekabinet als Michel naar Marrakesh gaat.
05/12 13u45  Waarom we het nooit over staatssecretaresse hebbenVorige week was in een column sprake van ‘fotografe en filmmaker Lalage Snow’. Naar aanleiding van die mix van een vrouwelijke persoonsaanduiding (fotografe) en een mannelijke (filmmaker) voor een en dezelfde persoon vraagt een lezeres of hier regels voor bestaan.
05/12 13u30  Hoe overtuig je Trump en andere klimaatsceptici?President Trump gelooft niets van klimaatverandering, terwijl de gevolgen in alle hoeken van de VS al zichtbaar zijn. Maar hoe overtuig je klimaatsceptici? Daarover is veel bekend, dankzij de ervaringen van klimaatwetenschappers en onderzoek van communicatie-deskundigen.
05/12 13u00  Kabinet België lijkt migratiepact te overlevenDe regering van de Belgische premier Charles Michel lijkt voorlopig gered. De Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stapt volgens fractievoorzitter Peter De Roover niet uit het coalitiekabinet als Michel naar Marrakesh gaat.
05/12 12u30  Jaap boorde 110 meter diep in zijn tuin. Nu heeft hij geen aardgas meer nodigWat doen mensen (niet) om het milieu te redden? Een dagelijkse rubriek tijdens de klimaattop in Polen. Vandaag: Jaap Schoufour (57) moest zes weken zijn huis uit, maar is nu wel van het gas af
05/12 12u15  Amsterdammer Jaap Schoufour boorde een gat van 110 meter in zijn stadstuintje en heeft nu geen aardgas meer nodigWat doen mensen (niet) om het milieu te redden? Een dagelijkse rubriek tijdens de klimaattop in Polen. Vandaag: Jaap Schoufour (57) moest zes weken zijn huis uit, maar is nu wel van het gas af
05/12 12u15  Ook Nederland had zijn Khashoggi-affaire: een dode lasser op de ambassade van ChinaAls we dit jaar over ambassades in Den Haag schreven, dan ging het over onschuldige kwesties. In Den Haag geen taferelen zoals op het Saudische consulaat in Istanbul, waar een moordcommando de journalist Jamal Khashoggi te grazen nam.
05/12 12u00  Krijgt Arnhem straks natte voeten nu het woningen wil bouwen langs de Nederrijn?Ruim vierhonderd nieuwe woningen in de Arnhemse uiterwaarden. Is dat wel een goed plan? De kans dat de bouw doorgaat wordt steeds groter.
05/12 11u45  Kopen-kopen-kopen: het maakt best gelukkigMaterialisme meteen maar als ‘slecht’ bestempelen is te ongenuanceerd, zo blijkt uit promotieonderzoek.
05/12 11u45  Dit zijn misschien wel de fanatiekste sinterklaasvierders van NederlandRijmt u op pakjesavond nog snel een paar regels voor bij een boekenbon? Dat kan. Maar voor wie het volgend jaar voortvarender wil aanpakken, vertellen deze drie liefhebbers hoe zij zich voorbereiden op ‘het feest van het jaar’.
05/12 11u15  IUCN groeide in zeventig jaar uit tot de stem van de natuurInvloedrijk, maar bij het grote publiek nauwelijks bekend.De internationale koepel IUCN groeide in 70 jaar uit tot een belangrijke hoeder van de natuur. ‘Dankzij IUCN is er nu veel meer bewustzijn over biodiversiteit.’
05/12 10u30  Nemen studenten het onderwijs wel serieus?In hun kritiek op het onderwijs moeten studenten ook naar zichzelf kijken. De inzet van de gemiddelde student is pover, zegt docent Ron Ritzen, tevens auteur van het boek ‘De kwaliteit van het HBO’.
05/12 10u15  Een op de acht Britse werkenden leeft in armoedeDe lonen stijgen nauwelijks, maar het leven wordt steeds duurder. De helft van de Britse kinderen in eenoudergezinnen groeit op in armoede, concluderen onderzoekers.
05/12 10u00  Deze mensen verkleden zich als surprise of nemen vrij om te knutselenRijmt u op pakjesavond nog snel een paar regels voor bij een boekenbon? Dat kan. Maar voor wie het volgend jaar voortvarender wil aanpakken, vertellen deze drie liefhebbers hoe zij zich voorbereiden op ‘het feest van het jaar’.
05/12 09u30  De veenbrand is nog steeds niet gedoofdDe Nederlandse gele hesjes en dan vooral diegenen die zich dit weekeinde als hun woordvoerder opwierpen, werken al gauw op de lachspieren.
05/12 09u30  Politie begonnen aan internationale actie tegen maffiaPolitie en justitie uit Nederland, Italië, Duitsland en België zijn vanochtend begonnen aan een grote actie tegen de Italiaanse 'Ndrangheta, een maffiaclan uit Calabrië.
05/12 09u15  Jerry Afriyie wil geen ruzie, liever pratenHet begon met kinderen in Amsterdam-Zuidoost die zich geen Nederlander voelen. Om dat te veranderen begon Jerry Afriyie in 2011 met zijn strijd tegen Zwarte Piet, symbool van ongelijkheid. En hij gaat door.
05/12 09u00  De strijd van May wordt steeds eenzamerDe Britse premier vindt nog minder Kamerleden aan haar kant. En er kwam goed nieuws voor brexittegenstanders.
05/12 08u30  De VVD zal met betere argumenten moeten komen voor winst maken in de zorgDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
05/12 08u15  Met een diploma telt de leerling van de praktijkschool volop meeMinister Slob wil dat leerlingen van de praktijkschool een diploma krijgen, net als in het reguliere onderwijs. Op een school in Zaandam zijn ze er al zes jaar mee bezig.
05/12 08u00  Bovenaan mijn verlanglijst: tijd van levenJamal Ouariachi is psycholoog en schrijver. Voor zijn roman 'Een Honger' ontving hij in 2017 de EU-prijs voor literatuur.
05/12 05u45  Mueller: geen of lage straf voor voormalige Trump-adviseur FlynnDe voormalige veiligheidsadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, Michael Flynn, heeft voldoende meegewerkt aan het Rusland-onderzoek. Speciaal aanklager Robert Mueller vindt dat Flynn, die eerder valse verklaringen aflegde aan de FBI, daarom geen of een milde gevangenisstraf verdient.
05/12 03u15  SGP en GroenLinks willen gemeenten meer vrijheid geven voor de inkoop van zorgNederland volgt te strikt de Europese richtlijnen voor het aanbesteden van zorg in gemeenten, zeggen GroenLinks en SGP. Gemeenten moeten weer vrijheid krijgen.
05/12 00u15  Ondanks een roerige geschiedenis is het islamitische Avicenna College een voorbeeldschoolHet Avicenna College in Rotterdam levert volgens de inspectie goed onderwijs, maar wordt nog altijd achtervolgd door het slechte verleden.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Belgische premier Charles Michel gaat door met minderheidsregering09/12 00u00 - Trouw: De rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stelde premier Charles Michel voor een ultimatum rond het migratiepact. Michel gaat daar niet op in en wil door met een minderheidsregering.
17x Belgische premier gaat door met minderheidsregering na breuk binnen coalitie09/12 00u30 - Trouw: De Belgische premier Charles Michel gaat niet in op een ultimatum waarvoor de rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) hem stelde rond het migratiepact. Hij wil door met een minderheidsregering.
14x De grote vraag van de toekomst is hoe we omgaan met materiële overvloed09/12 00u00 - Trouw: Schrijfster en theatermaakster Marjolijn van Heemstra denkt na over geld en wat van waarde is.
12x Breuk binnen Belgische coalitie. Premier Michel gaat door met minderheidsregering09/12 00u15 - Trouw: De rechts-populistische coalitiepartij de Nieuw-Vlaamse Alliantie (N-VA) stelde premier Charles Michel voor een ultimatum rond het migratiepact. Michel gaat daar niet op in en wil door met een minderheidsregering.
11x Oranje loot oude bekenden voor WK vrouwenvoetbal09/12 19u15 - Trouw: Net als in 2015 is Europa hofleverancier op het WK vrouwenvoetbal van volgend jaar in Frankrijk. Maar, ook net als vier jaar geleden in Canada, treft Nederland in de groepsfase opnieuw alleen landen van andere continenten: Nieuw-Zeeland (nummer negentien van de wereld), Kameroen (46) en Canada (vijf). Een loting, zaterdag verricht in Parijs, die perspectief biedt.
10x De overleden Russische activiste Ljoedmila Aleksejeva (91) bleef tot het einde strijden09/12 11u00 - Trouw: De Russische mensenrechtenactiviste Ljoedmila Aleksejeva is zaterdag op 91-jarige leeftijd overleden in Moskou. Alekseveja was historicus en een van de laatste nog levende dissidenten uit het Sovjettijdperk.
9x De feestbijbel van Albert Heijn: Waarom? Omdat het december is!09/12 09u15 - Trouw: Columnist Stijn Fens schrijft over katholicisme.
8x John Kelly kreeg het Witte Huis eronder, maar Trump niet09/12 10u15 - Trouw: Het is niet altijd wereldnieuws als een Amerikaanse president een nieuw hoofd van de ambtelijke huishouding kiest. Maar het aangezegde ontslag van generaal John Kelly, stafchef van het Witte Huis, was het zaterdag wel.
8x Mijn vrouw maakt de staafmixer na gebruik steeds weer niet schoon, ook als ik er naar vraag09/12 13u00 - Trouw: Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
8x Lees Voskuil!09/12 13u45 - Trouw: Ik herlees Voskuil. Dat is waar ik momenteel behoefte aan heb. Ik wil geen moeilijke boeken, ik wil geen boeken waarin akelige dingen gebeuren, ik wil boeken waarin niets gebeurt en waarin de taal zalvend is. Troostend. De boeken van Voskuil als troostlezen.

Statistieken

Artikels:
34489
Gelezen:
29845
Aantal lezers nu:
52


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven