dinsdag 22 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
22/05 17u15  Waar zijn ze, waar zijn de nachtegalen gebleven? Met een groep Trouw-lezers wandel ik over Schiermonnikoog. We fotograferen Sint-Jacobsvlinders en kleine vuurvlinders, snuiven de geur op van watermunt, meidoorn en zeealsem, horen rugstreeppadden, vinden schelpen en kijken naar vogels.
22/05 17u15  'Uw wil geschiede gaat over het concrete leven' Een denktank rond Claartje Kruijff, Theoloog des Vaderlands, bespreekt in Trouw het Onze Vader. Elke dinsdag gaan twee deelnemers met elkaar in gesprek over een tekstregel uit het gebed. Vandaag belichten de protestantse theoloog Inger van Nes (32) en haar katholieke collega Arjan Broers (48) de vierde regel: Uw wil geschiede, op aarde zoals in de hemel.
22/05 17u00  Minister onderzoekt verruiming van de aangifteplicht vanwege zorgen om misbruikzaak Jehova's Getuigen Minister Sander Dekker maakt zich zorgen over de interne afhandeling van seksueel misbruik bij Jehovah’s Getuigen. Nu zij niet willen meewerken aan een onafhankelijk onderzoek, laat hij onderzoeken of de aangifteplicht verruimd moet worden.
22/05 16u45  Ziekenhuizen tasten diep in de buidel voor schadeclaims Nederlandse ziekenhuizen zijn veel meer geld kwijt aan medische missers dan tien jaar geleden. Het aantal schadeclaims is sinds 2008 bijna vervijfvoudigd, zegt medisch jurist Désirée Klemann van Maastricht UMC+.
22/05 16u00  Grote investeerders manen Shell tot scherper klimaatbeleid De druk op Shell om concrete klimaatdoelen te stellen groeit stevig. Een groep internationale investeerders, goed voor een totaal belegd vermogen van 8 miljard dollar, sprak het olie- en gasbedrijf op de aandeelhoudersvergadering vanochtend scherp aan. Stel doelen op voor de korte en middellange termijn om catastrofale klimaatverandering tegen te gaan, was hun boodschap.
22/05 15u45  Zo’n top met Kim Jong-un is erg riskant, weet ook Trump nu Na Pyongyang twijfelt nu ook Washington aan het nut van een ontmoeting tussen Kim en Trump. Moet die top nog wel doorgaan?
22/05 15u15  Voor miljoenen christenen brengt Trump het einde der tijden dichterbij Conservatieve christenen in Nederland zijn vaak in hun sas met Donald Trump. Zijn steun aan Israël brengt volgens hen namelijk de wederkomst van Christus dichterbij.
22/05 15u00  Peter R. de Vries: Soerel probeerde Holleeder tot valse verklaring te dwingen De advocaat van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel zou Willem Holleeder in 2011 hebben bedreigd. Opzet was Holleeder een voor Soerel gunstige verklaring af te laten leggen. Soerel was een van de hoofdverdachten in het moordproces Passage.10 
22/05 14u30  Nederland hoeft geen extra maatregelen te treffen tegen luchtvervuiling De Nederlandse staat hoeft geen extra maatregelen te treffen tegen luchtvervuiling. Dat oordeelde het gerechtshof in Den Haag in het hoger beroep in de rechtszaak om schone lucht, aangespannen door Milieudefensie.
22/05 14u15  Hoe Michael Jackson de wetten van de zwaartekracht aan zijn dansschoen lapte Niet alleen in de clip, ook op tournee voerde Michael Jackson een dansbeweging uit die onmogelijk leek. Het was toch een truc, en nog best een gevaarlijke ook.
22/05 14u15  Maar ja, moet je ook maar niet met Pinksteren trouwen Ik snap wel dat niemand het zaterdag tijdens het sprookjeshuwelijk in zijn hoofd haalde om het gedicht 'The Whitsun Weddings', de Pinksterbruiloften, van Philip Larkin aan te halen, laat staan eruit te citeren. Het zou waarschijnlijk als vloeken in de kerk zijn opgevat.
22/05 13u15  Welk mensbeeld steekt er achter het plan om arbeidsbeperkten tot armoe te veroordelen? Keynes heeft gezegd dat economie een morele wetenschap is. Geen exact vak, zoals wiskunde of natuurkunde, maar een sociale wetenschap, beïnvloed door het mensbeeld van de econoom.
22/05 13u15  Recentelijk is recent toegevoegd aan het Nederlands Afgelopen vrijdag schreef ik over een correctievoorschrift in het eindexamen Nederlands, waarvan ik zei dat het recent is toegevoegd. Een Trouw-redacteur vroeg me: Moet dat niet recentelijk zijn? Eh, nee.
22/05 13u15  Spoorlopers veroorzaken meer treinhinder Spoorlopers zorgden de afgelopen vijf jaar voor meer treinhinder. Tussen 2013 en 2017 groeide het aantal treinen dat vertraagd was door spoorlopers met 40 procent van 13.000 naar ruim 18.000 treinen, blijkt uit cijfers van ProRail.
22/05 12u30  Het is een echte Rembrandt, dat zie je zo Het net ontdekte 'Portret van een jonge man' trok dit weekend veel mensen naar de Hermitage. 'Het vóélt gewoon als de meester van het licht.'
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/05 12u15  Na vier jaar militair bewind is de kritiek op de Thaise junta overalDe Thaise student Rangsiman Rome zat al drie keer in de gevangenis. Nog veel vaker werd hij opgepakt en tijdelijk vastgehouden op het politiebureau. Niet omdat hij een beruchte crimineel is die keer op keer de fout ingaat, maar omdat hij zich openlijk verzet tegen de militaire junta die in Thailand regeert.
22/05 12u00  Meer Engels op de universiteit? In Vlaanderen gaat dat zo maar nietHoewel Vlaamse universiteiten met opgetrokken wenkbrauwen kijken naar de verengelsing van het Nederlands hoger onderwijs, zouden ze zelf wel íets meer taalvrijheid willen. Een beladen streven, op een plek waar het Nederlands zo zwaar is bevochten.
22/05 12u00  Luxeresort voor supervrouwen stuit op verzet van Finse ombudsmanDe vrouwen onder ons die toe zijn aan een 'manvrij' weekje kunnen, mits het meezit, vanaf eind juni terecht op het 'SuperShe-eiland' aan de Finse zuidkust. Dit luxeresort faciliteert vakanties voor, ja, uitsluitend 'supervrouwen' dus.
22/05 11u45  Ik wens religiehaters alle sterkte‘Ik vraag me af hoeveel mensen die gisteren nog boos twitterden dat alle religie achter de voordeur moet, nu kijken naar de #RoyalWedding’, noteerde Twitterpriester Jan-Jaap van Peperstraten zaterdagmiddag.
22/05 11u15  Conservatieve christenen: Trumps steun aan Israël bevordert de wederkomst van ChristusConservatieve christenen in Nederland zijn vaak in hun sas met Donald Trump. Zijn steun aan Israël brengt volgens hen namelijk de wederkomst van Christus dichterbij.
22/05 11u00  Krijgt de consument met de nieuwe privacywet controle over zijn data?Eind deze week gaat een nieuwe privacywet in. Bedrijven zien die nieuwe regels vooral als een boel extra werk. Wat levert het burgers op?
22/05 10u45  Koken in een duurzame keuken gaat zonder gas (en zonder vlees)Waar begin je als je een duurzame keuken wilt kopen? Bij de kastjes, het energielabel van de vaatwasser of een gasloos fornuis?
22/05 10u15  'Een vak wordt veel interessanter als de docent begrijpt hoe het in de praktijk werkt'Noah Hajji (15) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen maatschappijkunde voor vmbo-tl. Hoe bereidt hij zich voor?
22/05 10u00  Een beter milieu begint bij jezelf, maar veel meer nog bij Shell & coVandaag komen de aandeelhouders van Shell bijeen. Een goed moment om beleggers aan te spreken op hun verantwoordelijkheid, vinden Sandra Beckerman, Tweede Kamerlid van de SP, en Lisa de Leeuw, voorzitter van de jongerenorganisatie van die partij.
22/05 09u45  Ik heb de buik vol van grapjes over Drenthe - en FC Emmen kan donders goed voetballenEmmen naar de eredivisie. Het is echt waar. Voetbalclub FC Emmen is gepromoveerd naar de eredivisie. En voor eenieder die komend seizoen naar Emmen afreist - verslaggever, supporter, analist - of een samenvatting met bijbehorende interviews op televisie gaat aanschouwen, is deze column.
22/05 09u00  Australische aartsbisschop verhulde seksueel misbruikDe Australische aartsbisschop Philip Wilson van Adelaide is door de rechtbank schuldig bevonden aan het verhullen van kindermisbruik door een priester. Volgens Australische media is Wilson de hoogste katholieke geestelijke ooit die voor een dergelijk vergrijp is veroordeeld.
22/05 07u45  Nederland heeft recht op nog één referendumDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
22/05 07u30  Op de Netflix Titanic koersen we af op een ijsberg waarop waardeloze beelden zich weerspiegelenDe echte vijand is het beeld, het beeld dat corrumpeert, het beeld dat verplettert, het beeld dat ruïneert en het beeld dat alles bederft, zelfs het geweten van de mens.
22/05 07u30  Het ebolavaccin is er, maar wie moet het krijgen?De WHO is vandaag in de Democratische Republiek Congo begonnen met inentingen tegen ebola.
22/05 02u30  Justitie VS gaat claim Trump onderzoeken over mogelijke infiltratie spion FBIHet Amerikaanse gerecht gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.12 
22/05 02u15  Boer wil af van het verbod op bijengifNederlandse akkerbouwers willen een vrijstelling van het Europese verbod op ‘bijengif’. Zij vragen minister Schouten van landbouw om dat bij de Europese Commissie te bedingen. Dat heeft boerenbelangenorganisatie LTO laten weten.13 
22/05 01u15  Friesland blijkt opeens een Europese parelLonely Planet verkoos de provincie Friesland tot een van de mooiste bestemmingen van dit jaar in Europa.18 
21/05 23u00  Het gravel stuift weer hoog op in villawijk Trompenberg tijdens Melkhuisje MastersHet is gezellig als vanouds op het Hilversumse Melkhuisje. ‘Spelers lopen hier gewoon tussen het publiek.’
21/05 22u45  Vaccin is er, maar wie moet het krijgen?De WHO is vandaag in de Democratische Republiek Congo begonnen met inentingen tegen ebola.
21/05 22u45  Yates zet Giro naar zijn handDe tijdrit van morgen zou hét moment moeten zijn voor Tom Dumoulin om de macht te grijpen in de Ronde van Italië. Maar de Brit Simon Yates is hard op weg dat plan te dwarsbomen.
21/05 22u30  Nieuwe regering geeft miljarden extra uit en dat valt goed in ItaliëDe nieuwe Italiaanse coalitie gaat de armoede bestrijden en de economie stimuleren, tot vreugde van veel Italianen. Maar waar haalt ze het geld vandaan?
21/05 21u45  Kampong prolongeert titel na zinderende finaleDe strijd om het kampioenschap tussen Kampong en Amsterdam was drie duels lang een lust voor het oog. Uiteindelijk trok de vechtmachine uit Utrecht aan het langste eind.
21/05 21u45  Nog meer onrust bij Limburgse SPHet rommelt bij de SP in Limburg. Na Statenleden verliezen de socialisten ook raadsleden in Venray.
21/05 21u30  Politie waardeert schilderwerk van ‘verkeersregelaar’ nietHij ergerde zich al langer aan de auto’s die door zijn straat raceten. Veel harder dan de 50 kilometer per uur die is toegestaan binnen de bebouwde kom. Aan het begin van dit pinksterweekeinde besloot de Waalwijker er iets aan te doen.
21/05 19u45  Het grootste christelijke feest blijft groeien, dankzij traditioneel kerkvolkHet grootste christelijke feest van Nederland blijft aan populariteit winnen. Pinksterconferentie Opwekking trok dit weekeinde 75.000 zielen, vooral uit gevestigde kerken.
21/05 18u30  Carel Kraayenhof: Ik doe verschrikkelijk mijn best, maar het is toch nooit goed genoegArjan Visser interviewt iedere twee weken iemand aan de hand van de Tien Geboden. Deze week spreekt hij bandoneonist en componist Carel Kraayenhof (Aalst, 1958). Zijn optreden tijdens het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima maakte hem in één klap beroemd.
21/05 18u30  Shell vindt zichzelf groen genoegHet klimaatbeleid van Shell ligt onder vuur. Vorige maand een rechtszaak, dinsdag laten kritische beleggers van zich horen op de aandeelhoudersvergadering. 'Onnodig', vindt Shell, we doen al genoeg.
21/05 17u15  De foto van Kim Phuc was een vloek voor haar, maar werd een zegen'De foto' redde waarschijnlijk haar leven, maar ze is er lang niet altijd blij mee geweest. Nu vindt Kim Phuc, 'het napalmmeisje', het een privilege dat ze voor Unesco de wereld rond mag reizen als ambassadrice. 'Dat kleine meisje van de foto weet als geen ander wat de waarde van vrede is.'
21/05 17u15  Kinderen krijgen zou een makkie moeten zijnMark van Vugt, hoogleraar evolutionaire psychologie aan de VU, schrijft een column over opvallende aspecten van menselijk gedrag. Deze week: kinderen krijgen, dat zou voor ons de normaalste zaak van de wereld moeten zijn. Toch is het best wel ingewikkeld.
21/05 15u45  'Troy' is een rechtlijnige, klassieke versie van het oude verhaal over TrojeIn 'De Serie' wordt iedere week een serie besproken die te zien is op tv, Netflix of ergens anders.
21/05 14u45  Deze satiricus moest Egypte ontvluchten: 'Ik beoefen de kunst van het beledigen, dat mag wel in de VS'Arts Bassem Youssef nam de politieke leiders in Egypte op de hak en moest zijn land ontvluchten. Nu strijdt hij als satiricus voor het vrije woord.
21/05 14u15  'Hier gaan we samen oud worden'Hoe willen we wonen op onze oude dag? Daarover dachten vier echtparen in Leiden ruim tien jaar geleden op twee belangrijke punten hetzelfde: met elkaar in een gebouw en in de historische binnenstad.
21/05 14u00  Regenbooggezinnen zijn ook gezinnen, maar wees ook zuinig op het traditionele gezin‘Ook regenbooggezinnen zijn gezinnen. Dit laat het belang van doorbreking van stereotypering zien.’ Zo reageerde D66-minister Ingrid van Engelshoven op de petitie van een actiegroep tegen posters met zoenende mannen. Van de stereotypering van Van Engelshoven vind ik op mijn beurt weer wat.
21/05 13u30  Tyron Lardy: karate is meer dan brute kracht alleenTyron Lardy won vorig weekend brons op het EK in Novi Sad. Hij hoopt over twee jaar mee te doen aan de Olympische Spelen in Tokio, waar karate een nieuw onderdeel is.
21/05 12u00  De gedichten van de Vlaamse Sylvie Marie zijn klein en intiemAl meer dan een decennium draait ze mee in de poëzie: de Vlaamse Sylvie Marie. Vier goed ontvangen bundels staan er inmiddels op haar naam. Ze is gevestigd, zou je kunnen zeggen, al heeft haar werk nog altijd iets jongs.
21/05 11u15  Staat het mijn vader vrij mij iets te schenken?Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
21/05 10u45  Waarom gaat iemand naar de wc op het moment dat hij bezoek verwacht?Schrijver en dichter Erik Jan Harmens over de prikkels die het druk maken in zijn hoofd.
21/05 10u00  Innemend prentenboek over de boer die de dierenarts wil versierenBegin vorig jaar debuteerde Pim Lammers met het verrassende prentenboek 'Het lammetje dat een varken is', dat zich laat lezen als een empathische fabel over transgenders, maar ook 'gewoon' als innemend dierenverhaal.
21/05 10u00  Trump presenteert vierde samenzweringstheorie over Rusland-onderzoekDe Twitter-feed van Donald Trump kreeg zondagavond een formeel toontje: 'Hierbij eis ik, en ik zal dat morgen officieel doen, dat het ministerie van justitie onderzoekt of de FBI/Justitie de Trump-campagne hebben geïnfiltreerd of bespied voor politieke doeleinden - en of iets dergelijks bevolen of gevraagd is door mensen in de regering-Obama!'
21/05 09u45  José Eduardo Agualusa schreef een profetische roman over AngolaJosé Eduardo Agualusa schrijft een profetische roman over het einde van de dictatuur
21/05 09u45  '1793' is in alle opzichten een meeslepend boekSuccesvolle Zweedse horror imponeert met dwingend historisch decor.
21/05 09u45  Koppige Lavrov blijft Ruslands gezicht in het buitenlandDe oudgediende ligt met zijn herbenoeming op koers om zijn land een volle twintig jaar te vertegenwoordigen.
21/05 09u15  De preek was het hoogtepunt van de Royal WeddingNiet de kus, niet het jawoord, niet de jurk, niet de muziek, niet de rijtour. Nee, het hoogtepunt van de huwelijkssluiting van de Britse prins Harry en zijn bruid Meghan Markle – en daar leek werkelijk iedereen het over eens te zijn – was de preek.
21/05 08u15  Delftse bèta's bouwen robotje voor Indiase maanlandingNog nooit was Nederland zo dicht bij een maanlanding. Delftse studenten hopen dat hun zesbenige robotje, de Nano Rover, binnenkort mag meeliften op een Indiase raket.
21/05 05u15  Maduro wint verkiezing Venezuela; oppositie erkent uitslag nietNicolás Maduro heeft de presidentsverkiezingen in Venezuela gewonnen. Dat heeft de kiescommissie vannacht bekend gemaakt. De belangrijkste uitdagers van het huidige staatshoofd hebben al gezegd de uitslag niet te zullen erkennen vanwege de vele onrechtmatigheden.
20/05 23u00  Waarom is Nederland zo verzot op Engelstalige satire?Trevor Noah, Russell Peters, Chris Rock: de een na de andere Noord-Amerikaanse grappenmaker verkoopt Nederlandse zalen uit. Wat vinden we zo leuk aan Engelstalige satire?
20/05 22u30  Vier 'vuile streken' tegen Trump - of niet?De Twitter-feed van Donald Trump kreeg zondagavond een formeel toontje: 'Hierbij eis ik, en ik zal dat morgen officieel doen, dat het ministerie van justitie onderzoekt of de FBI/Justitie de Trump-campagne hebben geïnfiltreerd of bespied voor politieke doeleinden - en of iets dergelijks bevolen of gevraagd is door mensen in de regering-Obama!'
20/05 21u00  Margriet Leemhuis: Vrouwen, spreek je ambities uitDiplomaat Margriet Leemhuis (55) is één van de 35 Nederlandse ambassadrices. Sinds twee jaar is zij ‘onze vrouw’ in Mexico en Belize. ‘Ik heb nooit iets gemerkt van een glazen plafond.’
20/05 20u00  Hoe ontwikkel je een taal die solidariteit stimuleert?Hoe praten we over Nederland? Te vaak alsof het een bedrijf is, vond wijlen René Gude, een 'BV Nederland'. Dat moet beter.
20/05 19u00  Lekker overzichtelijk, zo'n particulier museumMuseum No Hero is een van de vier musea die onlangs door vermogende particulieren zijn opgericht. Prettig overzichtelijk en gelegen in een prachtige omgeving.
20/05 18u00  Nova Scotia: het kreeftenwalhallaKreeftenburgers, kreeftenhotdogs en zelfs kreeftenbier: je kunt het zo gek niet verzinnen of in Nova Scotia serveren ze het. Uit deze Canadese provincie komen ook de kreeften die in Nederland worden verkocht.
20/05 17u45  Yates toont suprematie in Giro, terwijl Dumoulin (bijna) kraaktEen dag nadat Tom Dumoulin verkondigde dat de Giro winnen ‘toch wel erg moeilijk zou worden’, kreeg hij vandaag een nieuwe tik om de oren. Simon Yates, de 25-jarige Brit, bewees bergop voorlopig de allerbeste te zijn. De rozetruidrager boekte alweer zijn derde ritzege deze Giro, en zette onder meer Dumoulin op grotere achterstand.
20/05 16u45  Plat is het nieuwe diepzinnigNa eeuwenlange waardering voor diepgang, koesteren we nu oppervlakkigheid als ideaal.
20/05 15u45  In slaap dommelen op de bijrijdersstoel, zoals vroegerHet leek wel niet waar. Op de bijrijdersstoel zat ik, naast ex, mijn blote voeten die op het dashboard lagen, mijn oogleden die zwaarder en zwaarder werden en mijn hoofd dat steeds naar opzij viel.
20/05 15u00  De manier waarop westerse leiders een fijne ramadan wensenVeel westerse leiders wensen hun islamitische landgenoten een goede ramadan toe. Hoe wordt die wens geframed in samenlevingen met vaak anti-islamitische sentimenten?
20/05 15u00  De lieflijke boompjes in het decor van Mozarts ‘La finta giardiniera’.Wie kan ze ooit vergeten? De metershoge levensechte doolhofhaag in Marivaux’ ‘Le triomphe de l’amour’, de gigantische marmeren wijsvinger in Mozarts ‘La clemenza dit Tito’, het rokende Vesuviusje in Rossini’s ‘Il Turco in Italia’, of de wuivende witte rietkragen van papyrus in Händels ‘Giulio Cesare in Egitto’.
20/05 14u45  Textielontwerper Claudy Jongstra: ‘Het oogt rauw maar is aaibaar’“Doorgaans blijft me niet bij wat ik heb gedroomd, maar nu wij onlangs weer een paar schapen hebben gekregen, ben ik een paar keer wakker geschrokken uit onrustige dromen waarin ik een soort pionier was op een geweldig natuurterrein.
20/05 13u45  Zal ik mijn buurman aanspreken op de troep in zijn tuin?Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
20/05 13u30  Strijdbare filmmakers en een furieuze speech sluiten Cannes afHet 71ste Festival de Cannes beleefde de beste editie in jaren. Minder grote namen, klaagde men vooraf, maar juist dat zorgde voor sterk festival. Er waren boze speeches en Lars von Trier verscheen met trillende handen.
20/05 13u00  Wostok, die lekkere frisdrank voor volwassenenEen vast panel test wekelijks wijn, bier, whisky en non-alcoholica. Vandaag: frisdrank met een twist.
20/05 12u45  Dat Hilfiger-pak begon een beetje te knellenWoensdagochtend verliet ik om precies 10.32 uur met een montere blik het station van Middelburg. Een blauw Tommy Hilfiger-pak aan, Ray-Ban zonnebril op mijn neus.
20/05 12u45  Lekker lezen of literatuur?Murat Isik won bijna twee weken geleden de Libris Literatuurprijs. Dat is mooi voor hem: 50.000 euro, en het boek zal vast een flink aantal weken in de CPNB top-60 staan.
20/05 11u15  Eindelijk, het examenconcert op het grote podium van de aulaMuziekdocent en schrijver Gerwin van der Werf volgt zijn eindexamenleerlingen voor Tijd. De weken voor dat examen zijn nogal leeg en zielloos, alsof hij al een beetje tot hun verleden behoort.
20/05 11u00  Bij de Chocolatemakers draait alles om de boonDe Chocolatemakers werken volgens het principe bean-to-bar. Alles doen ze zelf: van het contact met de cacaoboeren, tot het branden, mengen, afgieten en inpakken.
20/05 10u30  Reisaanbieders smeren graag overbodige diensten aanGeld betalen om naast elkaar te zitten of om het boekingsnummer te ontvangen op de telefoon. Reisorganisaties bieden veelvuldig onnodige opties aan, blijkt uit een inventarisatie van Trouw.
20/05 10u30  De man is nog altijd geketendAan de grote wereldproblemen ligt mannelijk gedrag ten grondslag, vindt Jens van Tricht. Pak dat aan.
20/05 10u15  Muggen en wrede dokters regeren benedenHerziene vertaling van de novelle van surrealist Leonora Carrington verschijnt, kort na haar biografie
20/05 10u00  De Venezolaanse president Maduro kan vandaag met een gerust hart naar het stemlokaalStemmen of niet stemmen. Dat is hét dilemma bij de verkiezingsshow die vandaag in Venezuela wordt opgevoerd. Waarom zou je nog gaan als je president zijn herverkiezing zelf al heeft geregeld?
20/05 09u45  Erdogan zoekt een Europees podium en vindt het in BosniëDrie Europese landen wilden de Turkse president niet op bezoek. Maar in de Bosnische hoofdstad wordt hij met open armen ontvangen.
20/05 09u30  De hervormingsdrang is groter in Nederland dan het besef van wat het effect kan zijnSerieus:, nog tijdens het schrijven van deze column, die zou gaan over de chaos in de zorg, kreeg ik een telefoontje van een beambte die het zorgdossier van mijn moeder moest invullen.
20/05 08u45  Een filmpje kijken is meer dan vermaak alleenJongeren lezen niet meer. Is dat erg? Nee, betoogt Dirk van Rens, films zijn net zo geschikt om empathie en kritische reflectie aan te leren.
20/05 08u30  Het populisme is een modeverschijnselNa de waarschuwing van de Kamervoorzitter dat zijn spreektijd erop zat, antwoordde boer Koekoek: “Meneer de voorzitter, ik vind het jammer dat de tijd zo snel voorbijgaat, zowel in het algemeen als op dit moment, nu ik op het katheder van de Tweede Kamer sta om de regering goede aanwijzingen te geven.”
19/05 23u45  Lees hier de veelbesproken preek terug die Michael Curry uitsprak op het huwelijk van Harry en MeghanDe preek die Michael Curry, bisschop van de Amerikaanse Episcopaalse Kerk, uitsprak bij het huwelijk van de Britse prins Harry en Meghan Markle wist wereldwijd vele mensen te raken. Lees hieronder de Nederlandse vertaling van de preek.
19/05 23u00  Ik vraag de Friese melkveehouder of hij niet vindt dat ik hem geld verschuldigd ben, hij lachtAls ik zijn nummer heb gevonden duurt het nog dagen voor de Friese melkveehouder tijd heeft om te praten. Hij is steeds bezig als ik bel, op de achtergrond hoor ik het loeien en stampen van zijn koeien.
19/05 21u45  Elke lezer zal wel iets van zichzelf herkennen in 'Vaders & zonen'Schrijver en journalist Jeroen Siebelink (1968) bespreekt het boek 'Vaders en zonen' van zijn vader Jan Siebelink.
19/05 21u15  'Noem het liefde' balanceert tussen eigenzinnige lovestory en strak in de mal gegoten HollywoodproductieDe hyperbewuste liefdesroman van Daan Heerma van Voss houdt het midden tussen strak en eigenzinnig.
19/05 21u00  Wie in Baudets roman op zoek gaat naar zijn omstreden meningen, komt bedrogen uitThierry Baudet schreef een roman over een man die moet kiezen tussen twee vrouwen.
19/05 20u45  Johan Andreas dèr Mouw was een gekweld genie, en dat levert een uitstekende biografie opDe hyperintelligente classicus Johan Andreas dèr Mouw (1862-1919) werd vaak stapelverliefd op zijn leerlingen, onder wie zijn latere uitgever Victor van Vriesland.
19/05 20u30  Een gemiste kans de 'De rechtvaardigen' zich beperkt tot de wereld van witte twintigers en dertigersElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
19/05 20u15  Hoe Hamas Gaza nog steeds in de greep houdtVele tienduizenden inwoners van Gaza gingen naar de grens voor het protest tegen Israël. Toen Hamas na zestig doden het sein gaf ‘genoeg voor nu’, viel het stil. Hoe houdt Hamas Gaza in de greep? En wat voor beweging is het tegenwoordig, die we in het westen als ‘terreurorganisatie’ kennen?
19/05 19u15  De culturele minachting voor Amerika past Europa slechtIk had een beetje te doen met de vrouw die ik tegenkwam op een klein vliegveld in Amerika. Ze wilde dolgraag gaan reizen, vertelde ze. Iets meer van de wereld zien, vooral Europa. Parijs - er trok een dromige waas over haar ogen. Eindelijk kon het, zei ze.
19/05 19u00  Met de e-truck krijgt de elektrische revolutie vaartMet de presentatie van twee nieuwe Nederlandse stekkertrucks krijgt de elektrische revolutie vaart.
19/05 18u45  Paardenkastanjes opgepast: de destructieve motjes komen eraanJelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier.
19/05 18u30  Yates en Dumoulin zien op Zoncolan Froome weer opduikenNog nooit hadden Simon Yates en Tom Dumoulin de Italiaanse Monte Zoncolan gereden, de berg waarop de veertiende etappe van de Giro vandaag finishte. Niet in een wedstrijd, niet in een training.
19/05 17u45  Wat minder 'ik' en wat meer 'allen', voordat het straks te laat isEven vanuit de verre toekomst met de blik van een historicus kijken naar het heden, wie wil dat niet?
19/05 17u30  Hoe twee Oegandese stamhoofden elkaar leren begrijpen met een VR-brilTwee Oegandese stamhoofden die elkaar naar het leven staan, leren elkaar kennen. In een schijnwereld, via een bril.
19/05 17u15  De moord op mijn collega en vriend Javier Valdez is enorme klap voor de Mexicaanse journalistiek'Zijn vrienden zeiden het tegen hem, zijn familie, zijn collega's in de journalistiek. Man, wees voorzichtig. Deze gasten deinzen nergens voor terug. Het zijn klootzakken.'
19/05 16u30  Muggenbeet, daar kun je ook wonenWie denkt dat de alfabetische lijst van plaatsen met een dier in hun naam begint met Apenhuizen en eindigt met Zwijnsbergen, vergist zich. Apen gaat terug op Appo, zwijn op Sven, beide oude eigen- en geen dierennamen.
19/05 15u30  Flitst de beurs de bocht uit?Voor jij het woord 'aandeel' hebt uitgesproken, hebben computers er al miljoenen verhandeld. Tachtig procent van de beurshandel wordt uitgevoerd door rekenmachines, in flitsen. Gaat dat wel goed?
19/05 15u15  Polen: helden en slachtoffers ineenNiet schuldgevoel of gebrek daaraan, maar de loop van de geschiedenis kenmerkt het verschil tussen West-Europa en Polen, betoogt lezer Bohdan Malisz.
19/05 14u15  Hoe journalisten in Afrika jagen op de kleptocratenOnder moeilijke omstandigheden onthullen media in Afrika hoe leiders hun land leegroven. Als westerse media daar niet over berichten, is hun moeite vergeefs.
19/05 13u15  Klim in je stamboom, het is verslavendIn de familie ging het verhaal dat hij zou afstammen van de hugenoten. Maar klopte dat wel? Met die vraag dook Flip van Doorn in zijn familiegeschiedenis. Hij merkte dat onderzoek naar je eigen stamboom leuk, spannend én verslavend is. En hij ontdekte allerhande afstammelingen.
19/05 13u00  Kolencentrales pas vanaf 2025 dichtOver zeven jaar moeten de twee oudste energiecentrales dicht of zijn omgebouwd. Vanaf 2030 is stroom opgewekt met kolen overal verboden.
19/05 13u00  De woordkeus van politici kan suggestief en kwetsend zijnAfgelopen woensdag greep parlementariër Tunahan Kuzu het plenaire Kamerdebat over de Europese top in Sofia aan om lucht te geven aan zijn visie op het recente grensconflict tussen Israël en Gaza. Daarbij gebruikte hij beladen termen.
19/05 12u30  Het is bijna onmogelijk Israël als gewone staat te zienIn de afgelopen weken hebben we met verhalen, interviews en reportages toegeleefd naar het zeventigjarig bestaan van de staat Israël.
19/05 12u30  Gemengde teams hebben de olympische toekomstIn steeds meer olympische disciplines moeten teams uit mannen en vrouwen bestaan. Niet iedereen zit daar op te wachten.
19/05 12u00  Over Trump, Thanos, de wereld als stripverhaal, als fantasyDit wordt weer een mozaïekstuk, het gaat niet over waarover het gaat. Niet dus over de man die ik zag op het perron rond middernacht en die me vaag bekend voorkwam zonder dat ik hem kon plaatsen.
19/05 11u45  Deze elf 'kunstfonteinen' kunnen de Friese steden niet bekorenFriesland heeft er elf fonteinen bij. Het is de permanente, en omstreden, nalatenschap van Leeuwardens jaar als Culturele Hoofdstad. Gisteren gingen ze allemaal aan. Nou ja, bijna allemaal.
19/05 11u30  Mag ik vrienden worden met vrienden van vrienden?Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
19/05 11u15  Een bulderende Richard Quest bij de Royal Wedding, daar heb ik zin inLaat de Royal Wedding van Meghan en prins Harry maar aan CNN over. Dankzij de vermaarde anchorman Richard Quest met zijn bulderende stem heb ik er zin in morgen. Hopelijk zit hij ook bij het team dat full coverage doet.
19/05 10u45  Bruin stoofpotje (met geitenbokjesvlees)Al sinds eind jaren zeventig is de regenboogvlag hét symbool voor de homobeweging, pardon, van de beweging die zich inzet voor de rechten van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transpersonen.
19/05 10u45  Achter de taalstrijd op universiteiten steekt een identiteitscrisisDe oplopende discussie over Engels op Nederlandse universiteiten draait in feite om de vraag: waartoe is de universiteit op aarde?
19/05 10u30  Pensioenfonds van de grootmetaal belegt nu 'kolenvrij' en zet Shell onder drukWaar andere grote fondsen nog bezig zijn met afbouwen heeft PME inmiddels alle aandelen in producenten van kolen afgestoten. Een opmerkelijke stap.
19/05 10u15  Vier ijskoude nachten voor 20 seconden en een foto van Harry en MeghanWindsor is vandaag even het middelpunt van de wereld. Het normaal zo idyllische stadje, gebouwd rondom het koninklijke en eeuwenoude Windsor Castle, krijgt vandaag een lawine aan royaltyfans over zich heen. Vanwege de veiligheid laat de politie maximaal honderdduizend mensen toe, dan gaat het slot erop.
19/05 10u15  De Royal Wedding: een dag met ouderwets vermaak en afleiding voor de BrittenDe Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle geven elkaar vandaag het ja-woord. Het feest is een fijne afleiding voor de Britten, die wel wat goed nieuws kunnen gebruiken in deze tijden van brexit.
19/05 09u30  Niet ieder verkrachtingsslachtoffer van de Bosnië-oorlog telt even zwaarVoor Servische vrouwen die in de Bosnische oorlog slachtoffer werden van seksueel geweld, is weinig aandacht. Serviërs worden als hoofdschuldigen van het conflict gezien, daarom is er voor hun ervaringen geen plaats, aldus onderzoeker Olivera Simic.
19/05 09u15  Voetbal, dat prachtige spel, is niet in lijnen te vangenEven een weekje weggeweest, in Portugal, de Algarve. Mooie streek, dito voetbalherinneringen, de rust en het tempo voor overpeinzingen. Hier verbleef Oranje tijdens het EK 2004 en tien jaar later bereidde Louis van Gaal de nationale ploeg er voor op het WK in Brazilië.
19/05 07u45  Nederland: een gaaf land, waar duurzaamheid en het milieu onderaan staanDat de kosten van onze almaar groeiende welvaart vaak worden afgewenteld op het milieu, toekomstige generaties, minder bedeelden en arme landen zal inmiddels tot veel mensen zijn doorgedrongen. De vraag is wat we doen met die waarheid als een koe.
19/05 07u45  Je kunt hoog en laag springen en je neus alvast dichtknijpen, maar dit is wat de Italianen willenEr komt zeer binnenkort een regering in Rome die het begrip 'populisme' tot een flauw stopwoordje zal degraderen.
19/05 02u15  Pensioenfonds van het grootmetaal belegt nu 'kolenvrij' en zet Shell onder drukWaar andere grote fondsen nog bezig zijn met afbouwen heeft PME inmiddels alle aandelen in producenten van kolen afgestoten. Een opmerkelijke stap.
18/05 22u30  Brussel vreest spilzucht van de Italianen, hervormen Eurozone wordt lastigDe rest van de EU vreest dat de nieuwe regering in Italië nog meer schulden gaat maken. Een verbouwing van de eurozone lijkt daardoor van de baan.
18/05 21u45  Waarom kon Malek F. na een gedwongen opname gewoon weer naar huis?De broer van de Syrische vluchteling die op Bevrijdingsdag drie mensen neerstak in Den Haag, wil aangifte doen tegen ggz-instelling Parnassia. Die zou tekort zijn geschoten in de hulp bij de psychische problemen van de dader. Drie vragen over de ggz-behandeling van Malek F.
18/05 21u30  Vliegtuig stort kort na opstijgen neer in Havana, ruim 100 dodenDe Cubaanse autoriteiten zouden zeker drie overlevenden hebben aangetroffen na een vliegtuigcrash. Zij raakten ernstig gewond, bericht de krant Granma. President Miguel Díaz-Canel, die naar de rampplek is gegaan, vreest voor veel slachtoffers.
18/05 20u30  Parquet Courts komen op hun nieuwe album in verzet tegen alledaags geweldDe New Yorkse indierockers van Parquet Courts klinken op hun nieuwe album 'Wide Awake!' bozer dan ooit. Maar wel constructief boos.
18/05 20u30  Voor misbruikte vrouwen tijdens de Joegoslavië-oorlog is weinig aandachtVoor Servische vrouwen die in de Bosnische oorlog slachtoffer werden van seksueel geweld, is weinig aandacht. Serviërs worden als hoofdschuldigen van het conflict gezien, daarom is er voor hun ervaringen geen plaats, aldus onderzoeker Olivera Simic.
18/05 18u45  Jeugdbendes in Zweden: steeds machtiger, steeds brutalerDodelijk bendegeweld neemt in Zweden al een aantal jaren gestaag toe. Uit recent onderzoek blijkt dat schietincidenten hier twee keer zo gangbaar zijn als in vergelijkbare Europese landen. Hoe heeft de situatie zo uit de hand kunnen lopen?
18/05 18u45  In het streven naar oecumene heeft idealisme plaatsgemaakt voor nuchterheidMaandag viert de Nederlandse Raad van Kerken zijn vijftigste verjaardag. De oecumenische gedachte is nog springlevend, maar de grote verwachtingen van toen zijn veranderd in praktisch samenwerken.
18/05 18u30  In Atjeh gaan openbare vernederingen uit naam van de sharia gewoon doorPrima, die sharia, vinden ze in de Indonesische provincie Atjeh. Maar geld mag die niet kosten, bijvoorbeeld doordat investeerders wegblijven uit weerzin tegen openbare lijfstraffen.
18/05 18u15  De ideale man is precies twee keer zo lang als zijn benenWat maakt de man in de ogen van een vrouw aantrekkelijk? Zijn wilde haren, zijn koene blik of strakke kaaklijn? Vergeet het maar.
18/05 18u15  Gelders provinciehuis is 'Beste Gebouw van het Jaar'Met de verbouwing en uitbreiding van het provinciehuis kreeg Arnhem er ook een verbeterd stuk stad bij en een thuisbasis voor de bevolking.
18/05 17u45  Meghan krijgt wel een titel, maar geen recht op aangespoelde walvissenKoningin Elizabeth geeft Meghan Markle morgen naar verwachting de titel van hertogin van het Engelse Sussex. Waar komt die traditie van titels uitdelen vandaan?
18/05 17u45  Wraking geslaagd, Wilders krijgt nieuwe rechtersDe drie rechters die het hoger beroep tegen Geert Wilders behandelen, moeten worden vervangen. Daardoor loopt de zaak zeker een half jaar vertraging op.
18/05 17u00  Liedje van de week: This is America van Childish GambinoIn This is America van Childish Gambino is de angst voelbaar. De hyperbool ramt de werkelijkheid er keihard in.
18/05 17u00  Amsterdam verdient flink aan zijn grond, maar de schuld blijft hoogAmsterdam krijgt zijn inkomsten stap voor stap op orde. Maar intussen blijft wel de gemeenteschuld stijgen.
18/05 16u30  Dure geurfilters in varkensstallen werken nauwelijksVarkensboeren overtreden onbedoeld op grote schaal milieuregels. De ‘luchtwassers’ waarmee zij de uitstoot van schadelijke stoffen uit hun stallen proberen te beperken, blijken namelijk veel minder effectief dan gedacht. Staatssecretaris Van Veldhoven wil daarom nieuwe milieuregels invoeren. Die zijn zo streng dat uitbreiden of nieuw bouwen voor varkensboeren vrijwel onmogelijk wordt.
18/05 16u15  Ontwikkelingshulp moet voortaan migratie en terreur voorkomenMinder immigratie en minder terreur. Dat zijn de doelen van minister Sigrid Kaag van ontwikkelingssamenwerking.
18/05 16u00  Het Italiaanse regeerakkoord is af: veel dure, populistische plannenNa dagenlang onderhandelen zijn de Vijfsterrenbeweging en de Lega eruit: de twee partijen hebben vandaag hun regeerakkoord bekend gemaakt.
18/05 16u00  Varkensstallen blijken sjoemelschuren: de geurfilters werken nauwelijksVarkensboeren overtreden onbedoeld op grote schaal milieuregels. De ‘luchtwassers’ waarmee zij de uitstoot van schadelijke stoffen uit hun stallen proberen te beperken, blijken namelijk veel minder effectief dan gedacht. Staatssecretaris Van Veldhoven wil daarom nieuwe milieuregels invoeren. Die zijn zo streng dat uitbreiden of nieuw bouwen voor varkensboeren vrijwel onmogelijk wordt.
18/05 15u45  Alle Chileense bisschoppen dienen ontslag in na misbruikschandaal – en vragen vergiffenisAlle 34 Chileense bisschoppen hebben collectief hun ontslag ingediend bij het Vaticaan als gevolg van een misbruikschandaal. Ze vragen om vergiffenis. Met die ongehoorde actie reageren ze op een uitgelekte brief van paus Franciscus.
18/05 15u15  Onvergeeflijk: Japanse trein vertrekt 25 seconden te vroegEn weer gaat het mis bij de Japanse spoorwegen. Voor de tweede keer in een half jaar moet het management excuses aanbieden omdat een trein te vroeg vertrokken is. Deze keer maar liefst 25 seconden eerder dan de dienstregeling voorschrijft.
18/05 15u15  De kopjes van tafel stoten wijst niet altijd op klungeligheidEen strak gespannen oogbal klinkt pijnlijk, maar is het meestal niet. Wel kan het blindheid veroorzaken.
18/05 14u30  Honkbalfeest in Hoofddorp koerst af op fiascoHet stadion is er helemaal klaar voor. Maar voorlopig komen de Amerikaanse topclubs niet naar Nederland.
18/05 14u30  Acties helpen grondstewardessen en bagageafhandelaars aan hoger loonDankzij acties op Schiphol krijgen grondstewardessen en bagageafhandelaars nu betere arbeidsvoorwaarden.
18/05 14u00  Komt de ongebreidelde geneeskunde dan toch tot inkeer?Wat heerlijk dat er altijd iets te zeuren valt. Ik weet niet veel van andere culturen, maar ik denk dat zeuren een bezigheid is waar mensen zich in elke cultuur met dezelfde intensiteit aan overgeven.
18/05 14u00  Op de correctievoorschriften voor correct taalgebruik is van alles aan te merkenAfgelopen dinsdag had ik het over het eindexamen Nederlands, waarbij de leraren de antwoorden moeten controleren op 'correct Nederlands'. Ik merkte toen op dat er voor correct Nederlands geen duidelijke correctievoorschriften bestaan.
18/05 13u00  Het rommelt ook bij de BijenkorfDe keuze voor shop-in-shop legt de Bijenkorf geen windeieren. Maar het is afwachten of ook het personeel er baat bij heeft.
18/05 13u00  Een goed vuur raakt aan ons oer-gevoelHout stoken is omstreden wegens de luchtvervuiling. Maar we doen knetterende vuurtjes echt niet zomaar in de ban. Want fikkie stoken maakt oergevoelens los.
18/05 13u00  Van antisemitische migranten valt niet zoveel te vrezenEen deel van de migranten neemt anti-semitische denkbeelden mee naar Europa, maar zet die niet om in daden.
18/05 12u45  Meisjes ravotten, jongens leren over gevoelens, welkom in IJslandAparte klassen voor jongens en meisjes: in Nederland laait af en toe de discussie op, in IJsland doen ze het. Om meisjes te leren meer ruimte voor zichzelf op te eisen. Dat slaat aan.
18/05 12u45  Wil de echte 'Wolf van Wall Street' even terugbetalen?Jordan Belfort, alias 'Wolf van Wall Street', moet van de rechter nu echt de miljoenen aan zijn slachtoffers terugbetalen.
18/05 12u45  Grootmachten gaan ten onder door het gedrag van mensen zoals TrumpImperial overstretch. Kent u die term nog? In 1987 schreef historicus Paul Kennedy dat wereldmachten ten onder kunnen gaan als ze te veel hooi op hun vork nemen. Kennedy heeft niets aan actualiteit ingeboet. Kijk naar Trump.
18/05 11u45  UWV onthield werkzoekenden begeleiding, om effect te testenHet UWV geeft de ene uitkeringsgerechtigde veel hulp bij het vinden van werk, de ander bewust niet. En bestudeert het effect.
18/05 11u30  Een beschonken chauffeur noemen we toch ook niet 'verward'?Sinds op 5 mei een man in Den Haag drie mensen neerstak, is er discussie in de media over het gebruik, de betekenis en de waarde die aan het begrip 'verward' moet worden gehecht.
18/05 11u30  Gescheiden onderwijs IJsland: meisjes ravotten, jongens leren over gevoelensAparte klassen voor jongens en meisjes: in Nederland laait af en toe de discussie op, in IJsland doen ze het. Om meisjes te leren meer ruimte voor zichzelf op te eisen. Dat slaat aan.
18/05 11u30  In Tsjetsjenië doen mensenrechten er al heel lang niet meer toeMensenrechtenactivist Ojoeb Titijev zit na een dubieuze aanklacht gevangen in Tsjetsjenië. Hij dreigt daar een lange gevangenisstraf te krijgen.
18/05 11u15  Bij de glasbak welt iets lustvols opEen collega stuurde een tweeregelige mail. 'Ha Wim, deze week jubileert de glasbak. Om de een of andere manier moest ik bij dit gegeven aan jou denken. Hartelijke groeten, Emiel.'
18/05 11u15  Irak, Libië, Afghanistan, beter laten we zulke landen gewoon met rustIn Irak, Libië en Afghanistan is westerse bemoeienis geen succes geweest. Stop ermee, betoogt Teun van Dongen, analist (inter)nationale veiligheid en terrorisme.
18/05 11u15  Migranten zijn te druk met overleven om antisemitisme om te zetten in dadenEen deel van de migranten neemt anti-semitische denkbeelden mee naar Europa, maar zet die niet om in daden.
18/05 11u00  De echte 'Wolf van Wall Street' moet nu toch echt gaan terugbetalenJordan Belfort, alias 'Wolf van Wall Street', moet van de rechter nu echt de miljoenen aan zijn slachtoffers terugbetalen.
18/05 11u00  In Tsjetsjenië doen mensenrechten al heel lang niet meer ter zakeMensenrechtenactivist Ojoeb Titijev zit na een dubieuze aanklacht gevangen in Tsjetsjenië. Hij dreigt daar een lange gevangenisstraf te krijgen.
18/05 11u00  Bijenkorf besteedt steeds meer uit, personeel onrustigDe keuze voor shop-in-shop legt de Bijenkorf geen windeieren. Maar het is afwachten of ook het personeel er baat bij heeft.
18/05 10u45  Niets maakt zo'n oer-gevoel los als een goed, knetterend vuurHout stoken is omstreden wegens de luchtvervuiling. Maar we doen knetterende vuurtjes echt niet zomaar in de ban. Want fikkie stoken maakt oergevoelens los.
18/05 10u30  EU wil zich niets aantrekken van Amerikaanse sancties tegen IranDe Europese Unie overweegt een nooit eerder gebruikte verordening in te zetten om Europese bedrijven die zowel in Iran als in de VS actief zijn te beschermen tegen Amerikaanse sancties. Met de verordening erkent de EU de sancties niet en kunnen ondernemingen gewoon blijven draaien. Voor eventuele verliezen kunnen ze worden gecompenseerd.
18/05 10u15  Migranten zijn veel te druk met overleven om antisemitisme om te zetten in dadenEen deel van de migranten neemt anti-semitische denkbeelden mee naar Europa, maar zet die niet om in daden.
18/05 10u15  Zullen we het mensen met twee banen wat makkelijker maken?Terwijl iedereen roept dat we moeten investeren in menselijk kapitaal, zitten vele 'combi-werkers' ongewenst vast in het web van tijdelijke banen.
18/05 10u00  Niet alle schoolbesturen besteden hun extra geld aan verlaging werkdruk leraarEen deel van de schoolbesturen zou zich, tegen de afspraken in, met de verdeling van het extra geld bemoeien.
18/05 10u00  WHO: risico op verspreiding ebola-virus in Congo 'zeer hoog'Nu het ebola-virus van het Congolese platteland is overgeslagen naar de stad Mbandaka, houden hulpverleners rekening met alle scenario's.
18/05 09u45  Het gedrag van Trump is wat grootmachten ten onder doet gaanImperial overstretch. Kent u die term nog? In 1987 schreef historicus Paul Kennedy dat wereldmachten ten onder kunnen gaan als ze te veel hooi op hun vork nemen. Kennedy heeft niets aan actualiteit ingeboet. Kijk naar Trump.
18/05 09u45  WHO: risico op ebola-uitbraak in Congo 'zeer hoog'Nu het ebola-virus van het Congolese platteland is overgeslagen naar de stad Mbandaka, houden hulpverleners rekening met alle scenario's.
18/05 09u15  Ebola in de grote stad stelt Congo voor nieuwe problemenNu het ebola-virus van het Congolese platteland is overgeslagen naar de stad Mbandaka, houden hulpverleners rekening met alle scenario's.
18/05 08u45  'Ik heb eigenlijk geen normale economieles gehad'Daan Boezeman (17) van het Axia College in Amersfoort maakt vandaag het examen economie voor de havo. Hoe bereidt hij zich voor?
18/05 08u15  De onthulling van Anne's afgeplakte passages schendt haar privacy nietIn de twee afgeplakte bladzijden van haar dagboek die deze week zijn onthuld, betoont Anne Frank zich niet alleen een gewone puber, maar ook een kritische schrijver die zichzelf niet spaart. Dat maakt ze van waarde.
18/05 08u00  D'r is genade genoeg, en dapper probeer ik me te vermannenEr drongen zich andere dingen op, heilloze toestanden in een al te beloofd land, daardoor kon ik u niet eerder vertellen over het wonder dat zich eind vorige week voltrok aan de Simonstraat te Rotterdam.
18/05 06u15  Familie van de vermoorde milieu-activiste Cáceres daagt Nederlandse bank FMO voor de rechterGeld van de Nederlandse ontwikkelingsbank FMO zou zijn gebruikt voor omkoping en huurmoorden in Honduras. Reden voor de nabestaanden van de in 2016 vermoorde milieu-activiste Berta Cáceres om FMO voor de rechter te dagen vanwege nalatigheid.
18/05 02u00  Zelfs het wijkteam dat de burger moet helpen, verdwaalt tussen zorglokettenOm de zorg toegankelijk te houden, hebben gemeenten één loket waar burgers kunnen aankloppen. Maar de medewerkers van dat loket lopen vast op … te veel loketten.
18/05 01u45  Omstreden moskee Den Haag krijgt geen subsidie meerDe salafistische As-Soennah moskee in Den Haag zal geen subsidie van de gemeente meer aanvragen. Dat heeft de Haagse burgemeester Pauline Krikke donderdagavond gezegd tegen de gemeenteraad.
17/05 22u45  Burgemeester Krikke door het stof voor haar uitspraak over de ‘verwarde’ daderBurgemeester Krikke van Den Haag betreurt dat ze niet op de hoogte was van een melding dat de verdachte van de steekpartij op 5 mei mogelijk uit terroristische motieven handelde.
17/05 22u00  De wiek is onontkoombaar, laat je niet er niet door opjagenEen zandbak, een draaiende wiek van een windturbine en drie vrouwen. Daarmee laat Boukje Schweigman in de voorstelling WIEK de toeschouwer kijken naar onze dagelijkse ratrace.
17/05 21u45  De EU wil Balkanlanden best steunen, maar van toetreding rept ze nietIn het Bulgaarse Sofia probeerden de leiders van de Westelijke Balkan en EU-lidstaten hun onderlinge relatie te verdiepen. Ze zijn uiteengegaan met een weinig ambitieuze verklaring.
17/05 21u15  Moederen over mijn onthechte vader is helemaal niet aan de ordeHoe ga je om met een bejaarde vader die psychiatrisch patiënt is en die nog rijk denkt te worden met boten bouwen?
17/05 21u15  Haar hele leven was Grace een speelbal van de man'Alias Grace' begint als een historische whodunnit, maar wordt snel veel meer dan dat.
17/05 21u00  Aantal keren dat euthanasie wordt verleend blijft stijgenHet aantal mensen dat via euthanasie is overleden is vorig jaar opnieuw met vijfhonderd gestegen. Twaalf keer werd die euthanasie niet zorgvuldig uitgevoerd.
17/05 20u45  De Kamer is verdeeld: pak je roken in de auto aan via een verbod of voorlichting?Het rookbeleid wordt strenger, maakt staatssecretaris Paul Blokhuis de geesten vast rijp. Maar een verbod op roken in een auto met kinderen op de achterbank, wil hij de Tweede Kamer nog niet toezeggen.
17/05 20u30  Nu eens niet de geijkte Amerikaanse roadmovie vol landschappen'Oh Lucy!' Regie: Atsuko Hirayanagi Met Shinobu Terajima en Josh Hartnett ★★★★☆
17/05 20u30  Artsen verleenden vorig jaar vijfhonderd keer vaker euthanasieHet aantal mensen dat via euthanasie is overleden is vorig jaar opnieuw met vijfhonderd gestegen. Twaalf keer werd die euthanasie niet zorgvuldig uitgevoerd.
17/05 20u00  Rotterdam neemt afscheid van de stokpaardjes van LeefbaarHet Rotterdamse concept-collegeprogramma ademt (groene) ambities. Leefbaar Rotterdam krijgt een hoop te slikken.
17/05 19u45  Ook voor niet-ingewijden valt er om 'Deadpool 2' verrassend veel te gniffelen'Deadpool 2' Regie: David Leitch Met Ryan Reynolds, Josh Brolin, Morena Baccarin, Zazie Beetz ★★★☆☆
17/05 19u30  Film over IJslandse burenruzie is een bloedige variant op De Rijdende Rechter'Under the Tree' Regie: Hafsteinn Gunnar Sigurosson Met Steindór Hróar Steindórsson en Edda Björgvinsdóttir ★★★☆☆
17/05 19u15  Een opzettelijk klungelige musical over Jeanne d'Arc, moeder van Frankrijk'Jeannette' Regie: Bruno Dumont Met Lise Leplat Prudhomme, Jeanne Voisin, Lucile Gauthier ★★★★☆
17/05 19u00  Hoe de historie van het grootseminarie in Haaren is verweven met TrouwMet een nieuw boek over Kamp Haaren geeft historicus Peter Bak onder meer nadere invulling aan de geschiedenis van Trouw in de oorlogsjaren.
17/05 19u00  Erdogan vindt het prachtig, voetballers op audiëntie in verkiezingstijdZou de Turkse president Recep Tayyip Erdogan meer fan zijn van Arsenal of van Manchester City? Hij heeft in ieder geval ruimte om te kiezen, want van elk team heeft hij inmiddels een shirt.
17/05 18u45  Met Dijksma krijgt Amsterdam ‘een fikser en een topper’ als wethouderEr staat iets bijzonders te gebeuren in het leven van Sharon Dijksma: ze gaat wonen in de plaats waar ze werkt. De oud-staatssecretaris wordt wethouder in Amsterdam.
17/05 18u30  Met Dijksma krijgt Amsterdam krijgt ‘een fikser en een topper’ als wethouderEr staat iets bijzonders te gebeuren in het leven van Sharon Dijksma: ze gaat wonen in de plaats waar ze werkt. De oud-minister wordt wethouder in Amsterdam.
17/05 18u00  Huiveringwekkend, dit portret van de jonge Filippino's die bepalen welke seks door de beugel kan'The Cleaners' Regie: Hans Block en Moritz Riesenwieck ★★★★☆
17/05 18u00  Is het een wesp of een bij? Nee, een wespbijToen het warm was en ik buiten koffie dronk, zweefde er een bijtje over mijn terras. Het was maar een halve centimeter lang en snorde laag over de tegels. Soms nam het even plaats bij een holletje tussen de tegels.
17/05 17u45  Ook de afvallers in de Nipkow-race bewijzen dat er weer steengoede tv is gemaakt'Dit zijn de mensen die mijn carrière kunnen maken of breken', grapte Arjen Lubach woensdag achter de schermen bij talkshow ‘M’ en gaf de juryleden van de Zilveren Nipkowschijf een hand.
17/05 16u30  'Sleutelen aan de natuur? Als er niemand door lijdt, is het geen probleem'In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf.
17/05 16u15  Gaat Almere City voetbalgeschiedenis schrijven?Als Almere City in twee duels kan afrekenen met De Graafschap, schrijft de voetbalclub geschiedenis.
17/05 16u15  Wilders wraakt rechters omdat ze uitspraak Pechtold niet willen onderzoekenWat Geert Wilders wordt verboden, mag Alexander Pechtold dat wel? Met die vraag probeerde Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops vandaag het hoger beroep te vertragen. Toen dat niet lukte, wraakte hij de drie rechters.
17/05 16u00  Stigmatiserende Russen-uitspraak Pechtold helpt Wilders niet verderWat Geert Wilders wordt verboden, mag Alexander Pechtold dat wel? Met die vraag probeerde Wilders' advocaat Geert-Jan Knoops vandaag het hoger beroep te vertragen. Het mocht niet baten.
17/05 15u45  Kamer heroverweegt verhuizing: te veel mariniers dreigen met ontslagVolgens de commandant van het Korps Mariniers komt de veiligheid in het geding als teveel ervaren militairen uit onvrede de eenheid verlaten.
17/05 15u30  Kamer heroverweegt verhuizing mariniers: te veel militairen dreigen met ontslagVolgens de commandant van het Korps Mariniers komt de veiligheid in het geding als teveel ervaren militairen uit onvrede de eenheid verlaten.
17/05 15u30  Vader die kinderen stelselmatig mishandelde moet twee jaar de cel inEen ouder mag in het kader van de opvoeding een kind heus wel eens naar zijn of haar kamer sturen. Maar wat Henk K. deed, kinderen een dag en soms zelfs een week op zolder of in een schuur opsluiten, valt daar zeker niet onder.
17/05 14u30  Ineens barst in Spanje een luid, feministisch protest losSpaanse vrouwen roeren zich. Spanje miste een feministische golf, maar haalt dat nu in, zegt hoogleraar Juana Gallego.
17/05 14u15  Amsterdamse spekkopers drijven elders de huizenprijs opEen blijvend tekort aan woningen in Amsterdam drijft niet alleen de huizenprijs op in de hoofdstad. Amsterdammers die elders een huis zoeken, maken ook daar de huizen duurder.
17/05 13u45  Een broodje hazelnootpasta smeren zonder kinderarbeid blijft lastigEen project tegen kinderarbeid in de Turkse hazelnootoogst levert volgens deelnemers, waaronder Nestlé, goede resultaten op. Maar nu begint het echte werk.
17/05 13u30  Het vasten is iets anders dan de vastenDeze week begint de ramadan, al is er wat onduidelijkheid over 'de eerste dag van het vasten', schreef Trouw gisteren.
17/05 13u30  Noodkreet kippenboer: waar haal ik soja-voer waar géén bloed aan kleeft?De regering maakt het wel heel moeilijk voor boeren om veevoer te gebruiken waar geen bloed aan kleeft, schrijft David Janssen, pluimveehouder uit Veulen. Hij vindt het onbegrijpelijk dat Nederland miljoenen investeert in een alles verwoestende sojaspoorlijn.
17/05 13u15  Wilders-advocaat Knoops: hoogleraar, sportman, dubbel gepromoveerd, oud-militairIn het hoger beroep tegen Geert Wilders treedt vandaag opnieuw Geert-Jan Knoops in de schijnwerpers. De advocaat die inmiddels bijna half bekend Nederland als cliënt heeft. Een portret.
17/05 13u15  Wordt het nog wat met plannen Bulgarije voor verdere EU-uitbreiding?Als gastheer van de EU-Westelijke Balkantop hoopt de Bulgaarse premier Bojko Borissov vandaag zijn 'finest hour' te beleven. Vooraf heeft hij al een paar teleurstellingen moeten slikken.
17/05 12u15  'Politiek handjeklap past de eeuwenoude Raad van State niet'Het rommelt rond de Raad van State. De opvolging van vice-president Piet Hein Donner zorgt voor politieke reuring, nu de namen van de twee potentiële kandidaten Jeroen Dijsselbloem en Thom de Graaf op straat liggen.
17/05 12u00  Opnieuw probeert een Afrikaanse leider te regeren tot 'ie er bij neervaltBurundi stemt vandaag over de ambtstermijn van de president. Hij is de zoveelste Afrikaanse leider die blijft plakken op het pluche.
17/05 11u45  In het hart van Leidsche Rijn hangt de geur van belofteUtrecht en de schaalsprong. Gisteren zette de stad nog wat verder uit, toen in het hart van Leidsche Rijn het winkelcentrum werd geopend. Of eigenlijk vloeide er nu openbaar leven in wat de kern van de twintig jaar oude uitbreidingswijk is geworden, een wijk die eindelijk zijn eigen binnenstad kreeg.
17/05 11u30  'Omdat een stratenmaker vaak jonger overlijdt, moet hij eerder met pensioen kunnen'Mensen met een kortere levensverwachting kunnen best eerder met pensioen. Dat zal veelal gelden voor mensen met zware beroepen. Het heeft ook tot gevolg dat de beter verdienende en de gezondere Nederlanders wel wat langer moeten doorwerken. Zo houden we de pensioenen eerlijk en betaalbaar, meent Sjaak Zonneveld, schrijver van 'Het nieuwe werken aan je pensioen' en mede-oprichter van BrightPensioen.
17/05 11u15  Geert-Jan Knoops, advocaat, hoogleraar, sportman, dubbel gepromoveerd, oud-militairIn het hoger beroep tegen Geert Wilders treedt vandaag opnieuw Geert-Jan Knoops in de schijnwerpers. De advocaat die inmiddels bijna half bekend Nederland als cliënt heeft. Een portret.
17/05 10u45  Wat kan EU-voorzitter Bulgarije op de Balkan nog bereiken nu iedereen naar Iran en Israël kijkt?Als gastheer van de EU-Westelijke Balkantop hoopt de Bulgaarse premier Bojko Borissov vandaag zijn 'finest hour' te beleven. Vooraf heeft hij al een paar teleurstellingen moeten slikken.
17/05 10u15  Jacht op de grommende en blatende beverrat is geopend, tot over de Duitse grensVoor het eerst mogen Nederlandse jagers over de grens met Duitsland op beverratten jagen. De dieren beschadigen dijken en rivieroevers.
17/05 10u00  Kauwgom helpt eindexamenkandidaat Jelle te concentrerenJelle Bootsma (17) van het Arentheem College in Arnhem maakt vandaag het examen Nederlands voor de havo. Hoe bereidt hij zich voor?
17/05 10u00  Er komt meer zorg aan huis voor ouderen die wachten op een plek in het verpleeghuisOuderen die wachten op een plek in een verpleeghuis, hoeven niet meer te vrezen dat ze in de tussentijd minder uren zorg krijgen. Dat laatste - de 'zorgval' - overkomt nu nog elk jaar duizenden ouderen en chronisch zieken, doordat regelingen voor de vergoeding van hulp nu slecht op elkaar aansluiten.
17/05 09u45  De jongens met hun stenen weten ook wel dat alleen hun dood enige impact maaktLees meer >
17/05 09u00  Veel te veel moslims blijven passiefDe moslim-gemeenschap nu heeft een heel ander probleem dan de Joodse gemeenschap toen, vindt Wim van Egmont. Hij woonde lange tijd in het Midden-Oosten en Indonesië waar hij als HR manager werkte voor multinationals.
17/05 08u15  'Het koninkrijk van God is geen wereld waarin alles licht is'Een denktank rond Claartje Kruijff, Theoloog des Vaderlands, bespreekt in Trouw het Onze Vader. De komende weken gaan telkens twee deelnemers met elkaar in gesprek over een tekstregel uit het gebed.
17/05 08u00  Europa kan beter een eigen koers varen met IranDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/05 07u30  Het lijkt wel alsof de overheid het motief achter de steekpartij in Den Haag wilde verdoezelenIn een democratie is de vertrouwensband tussen overheid en burgers van essentieel belang. Als een burger de wet overtreedt, moet de overheid ingrijpen en de overtreding zal worden gevolgd door een sanctie. Dit vormt de door iedereen aanvaarde consensus waar een democratische rechtsstaat op stoelt.
17/05 05u45  Er komt weer zorg aan huis voor ouderen die wachten op een plek in het verpleeghuisOuderen die wachten op een plek in een verpleeghuis, hoeven niet meer te vrezen dat ze in de tussentijd minder uren zorg krijgen. Dat laatste - de 'zorgval' - overkomt nu nog elk jaar duizenden ouderen en chronisch zieken, doordat regelingen voor de vergoeding van hulp nu slecht op elkaar aansluiten.
17/05 04u15  Groot alarm over de WaddenzeeWetenschappelijk onderzoek schetst een somber beeld. Reden voor de Waddenvereniging om groot alarm te slaan.
17/05 04u00  Nieuwe ebola-uitbraak Congo breidt zich uit: ook grote stad bereiktMet de constatering van een nieuw geval van de besmettelijke ziekte ebola in de stad Mbandaka, in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo, is de ebola-uitbraak een nieuwe fase ingegaan. Dat heeft de minister van gezondheid van Congo, Oly Ilunga Kalenga, verklaard.
17/05 00u15  Ook onder religieuze Nederlanders stijgt de acceptatie van homoseksualiteitMeer Nederlanders zeggen positief te denken over homo’s en transgenders. Zolang ze maar niet te dichtbij komen.
16/05 23u30  Keppeltjes en hoofddoeken verbreken samen de vastenOp de eerste avond van de ramadan komen moslims, joden en christenen bij elkaar voor de Nationale Iftar. En om bruggen te bouwen.
16/05 23u15  Griezmann leidt Atletico naar Europese hoofdprijsAtletico Madrid heeft net als in 2010 en 2012 de Europa League gewonnen. In Lyon werd Marseille verslagen.
16/05 23u00  Wat Kim Jong-un geleerd heeft van de ondergang van KadafiDe top van Trump en Kim staat op losse schroeven. Noord-Korea wil zeker weten dat de VS serieus willen praten.
16/05 22u45  Voeding en gewicht: daar zit voor wielrenners de meeste pijnGrensoverschrijdend (seksueel) gedrag lijkt erbij te horen in de wielersport. En daarom moet er in die wereld een cultuuromslag plaatsvinden, stellen onderzoekers.
16/05 22u30  Laarbeek was tot op het bot verdeeld, maar nu besturen alle partijen meeVier jaar geleden kon de verdeeldheid in de Brabantse gemeente Laarbeek bijna niet groter. En hoewel de uitslag van de raadsverkiezingen van maart een kopie is van die van vier jaar geleden, trekken de partijen nu samen op. Elke van de vijf partijen in de raad levert een wethouder.
16/05 22u15  'Vredesbisschop' doet oproep aan de paus: kom naar Zuid-SoedanBisschop Paride Taban uit Zuid-Soedan was in Middelburg om een 'Four Freedoms Award' in ontvangst te nemen. 'Het zou goed zijn als de paus mijn land bezoekt', zei hij bij die gelegenheid.
16/05 21u45  'Wat Israël bij de grens van Gaza deed, leek wel een soort executie'Israël doodde maandag meer dan zestig Palestijnen bij het grenshek met de Gazastrook. Het land mag zijn grenzen verdedigen, zeggen experts in het internationaal recht, maar zomaar burgers doodschieten gaat te ver.
16/05 21u45  Is de mens in staat om zichzelf te temmen? Peter Sloterdijk vreest van niet.Wat gebeurde er in de twintigste eeuw? Peter Sloterdijk Boom, 236 blz. € 24,90 ★★★☆☆
16/05 21u30  Bekeren wil dominee Verheij niemand, maar inspireren des te meerAlain Verheij - God en ik; Wat je als weldenkende 21ste-eeuwer kunt leren van de Bijbel Atlas Contact 208 blz. € 21,99 ★★★★☆
16/05 21u15  Boeing wint slag in langdurende handelsoorlog met AirbusAirbus en Boeing twisten al meer dan tien jaar over overheidssteun. De laatste overwinning is voor Boeing.
16/05 20u30  Ook zonder bloed is Marina Abramovic nog actueelDe performances van Marina Abramovic uit de jaren zeventig en tachtig vroegen veel van het lichaam en uithoudingsvermogen van de kunstenaars. In Bonn worden ze nu opnieuw uitgevoerd.
16/05 20u30  Ruim 600 euro 'afsluitboete' voor huiseigenaar die gasloos gaat wonen, dat mag dus nietWie gasvrij gaat wonen mag niet opdraaien voor hoge afsluitkosten. Dit heeft de landelijke geschillencommissie energie bepaald in een bindende uitspraak.
16/05 20u30  De Luizenmoeder genomineerd voor Nipkowschijf, André van Duin krijgt oeuvreprijsDe nominaties de Zilveren Nipkowschijf 2018 zijn bekend, de persprijs voor het beste televisieprogramma. Drie van de dertien stemmende juryleden, onder wie Trouws eigen tv-criticus Renate van der Bas, schoven vandaag aan bij de talkshow van Margriet van der Linden om de namen van de kanshebbers te onthullen.
16/05 20u00  De eerste vrouw in de Tweede Kamer kreeg veel onderbroekenlol te verdurenHonderd jaar geleden, op 3 juli 1918, nam de eerste vrouw zitting in de Tweede Kamer. Trouw portretteert nu en de komende zeven weken deze Suze Groeneweg en de vrouwen die haar volgden als de eersten in andere politieke en bestuurlijke ambten.
16/05 19u45  De Luizenmoeder genomineerd voor Nipkowschijf, André van Duijn krijgt oeuvreprijsDe nominaties de Zilveren Nipkowschijf 2018 zijn bekend, de persprijs voor het beste televisieprogramma. Drie van de veertien stemmende juryleden, onder wie Trouws eigen tv-criticus Renate van der Bas, schoven vandaag aan bij de talkshow van Margriet van der Linden om de namen van de kanshebbers te onthullen.
16/05 19u45  Is het Olympisch zilver van Yara van Kerkhof nu besmet?Yara van Kerkhof moet bij het sporttribunaal Isu uitleg geven over haar afwijkende bloedwaarden.
16/05 19u00  Harry Potter-achtig experiment werpt nieuw licht op het geheugenHet geheugen zit niet alleen in de verbindingen van zenuwcellen. Biologen gaven de herinnering van een slak door aan een andere slak.
16/05 18u45  Bizar, hoe we sporters aan een gedateerd dopingbeleid onderwerpenWorden met het anti-dopingbeleid de echte gebruikers gepakt? Dat is maar zeer de vraag. Volgens de Britse wetenschapper Paul Dimeo vallen er regelmatig onschuldige slachtoffers.
16/05 18u30  Biologen ontdekken: het geheugen van de ene slak kun je inspuiten bij een andere slakHet geheugen zit niet alleen in de verbindingen van zenuwcellen. Biologen gaven de herinnering van een slak door aan een andere slak.
16/05 18u15  Er is hulp van de politiek nodig om de bestuurscultuur aan te pakkenVernieuwing van het toezicht op bedrijven en organisaties is vooral aan toezichthouders zelf. Maar de politiek moet daarbij helpen door scherpere eisen te stellen, menen Ferdi de Lange en Monique Vos van Chasse Executive Search.
16/05 18u15  Amsterdam wil binnenstad van Nutella ontdoenDe plannen worden in de Ams­terdamse grachtengordel met ­applaus ontvangen: het linkse college-in-de-maak is wil dat de binnenstad weer bewoonbaar wordt. “We willen geen eenheidsworst die je met Nutella ­besmeert”, vat D66-fractieleider Reinier van Dantzig het samen.
16/05 17u45  Ook kledingmerk Gap gaat op de knieën voor China en vernietigt shirtsChinese woede daalde neer op Gap, nadat op T-shirts niet de 'juiste' kaart van China was afgebeeld.
16/05 17u30  Het is wel weer mooi geweest met die vliegvakantiesZiet u uit uzelf van de vliegvakantie af, vroeg chef opinie Monic Slingerland aan de lezers van Trouw. Menig lezer besloot na een vliegvakantie dat dit de laatste toeristische vliegreis was. Zonder dwang van de overheid.
16/05 17u00  EasyJet wil groeien in hotelovernachtingenHet gaat goed met easyJet. De maatschappij ziet nu ook kansen in het aanbieden van accommodaties.
16/05 17u00  Vindt de Beierse politie dat er gevaar dreigt, dan is het gedaan met de privacyDe wet die de politie veel meer bevoegdheden geeft bij dreiging van gevaar, brengt tienduizenden Beiers op de been. Want wanneer dreigt er gevaar?
16/05 17u00  De oase voor de weidevogel is de snackbar voor het roofdierIn weidevogelparadijs de Ripen in Friesland laten de meeste Nederlandse weidevogels zich zien en horen.
16/05 16u45  Nederland is rijk, maar scoort superslecht op duurzame ranglijstenWie alleen naar geld kijkt, ziet dat het in Nederland heel goed gaat. Wie breder kijkt ziet dat de welvaart ten koste gaat van het milieu.
16/05 16u30  Moet een trainer drillen of vooral aardig, lief en leuk zijn?Is een al te strenge voetbalcoach een goede reden om af te haken, of moeten ook achtjarigen soms even op de tanden bijten?
16/05 16u30  Duitsland trekt de groei in Europa omlaagDe economische groei in de eurozone is bijna gehalveerd in het eerste kwartaal. Vooral Duitsland hapert.
16/05 16u30  Noord-Korea sluit testlocatie, met journalisten maar zonder expertsNoord-Korea belooft volgende week zijn testlocatie voor kernwapens onklaar te maken. Alleen journalisten mogen er bij aanwezig zijn.
16/05 16u30  Nederland is rijk, maar stoot ook meeste broeikasgassen uit van alle EU-landenWie alleen naar geld kijkt, ziet dat het in Nederland heel goed gaat. Wie breder kijkt ziet dat de welvaart ten koste gaat van het milieu.
16/05 16u15  Nederlanders willen best circulair, als het maar geen pijn doetBurgers en bedrijven vinden het goed als de overheid beleid voert om tot een circulaire economie te komen, maar dat draagvlak neemt af als ze de pijn zelf voelen. Daarom moet de overheid bedenken hoe ze toch te verleiden zijn tot groener gedrag.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

18x Friesland blijkt opeens een Europese parel22/05 01u15 - Trouw: Lonely Planet verkoos de provincie Friesland tot een van de mooiste bestemmingen van dit jaar in Europa.
13x Boer wil af van het verbod op bijengif22/05 02u15 - Trouw: Nederlandse akkerbouwers willen een vrijstelling van het Europese verbod op ‘bijengif’. Zij vragen minister Schouten van landbouw om dat bij de Europese Commissie te bedingen. Dat heeft boerenbelangenorganisatie LTO laten weten.
12x Justitie VS gaat claim Trump onderzoeken over mogelijke infiltratie spion FBI22/05 02u30 - Trouw: Het Amerikaanse gerecht gaat de beschuldigingen van president Donald Trump aan het adres van de FBI onderzoeken. Dat is het resultaat van een gesprek van Trump met viceminister van Justitie Rod Rosenstein maandag in Washington, zegt het Witte Huis.
10x Peter R. de Vries: Soerel probeerde Holleeder tot valse verklaring te dwingen22/05 15u00 - Trouw: De advocaat van de tot levenslang veroordeelde Dino Soerel zou Willem Holleeder in 2011 hebben bedreigd. Opzet was Holleeder een voor Soerel gunstige verklaring af te laten leggen. Soerel was een van de hoofdverdachten in het moordproces Passage.
9x Welk mensbeeld steekt er achter het plan om arbeidsbeperkten tot armoe te veroordelen?22/05 13u15 - Trouw: Keynes heeft gezegd dat economie een morele wetenschap is. Geen exact vak, zoals wiskunde of natuurkunde, maar een sociale wetenschap, beïnvloed door het mensbeeld van de econoom.
8x Het ebolavaccin is er, maar wie moet het krijgen?22/05 07u30 - Trouw: De WHO is vandaag in de Democratische Republiek Congo begonnen met inentingen tegen ebola.
8x Op de Netflix Titanic koersen we af op een ijsberg waarop waardeloze beelden zich weerspiegelen22/05 07u30 - Trouw: De echte vijand is het beeld, het beeld dat corrumpeert, het beeld dat verplettert, het beeld dat ruïneert en het beeld dat alles bederft, zelfs het geweten van de mens.
8x Ik heb de buik vol van grapjes over Drenthe - en FC Emmen kan donders goed voetballen22/05 09u45 - Trouw: Emmen naar de eredivisie. Het is echt waar. Voetbalclub FC Emmen is gepromoveerd naar de eredivisie. En voor eenieder die komend seizoen naar Emmen afreist - verslaggever, supporter, analist - of een samenvatting met bijbehorende interviews op televisie gaat aanschouwen, is deze column.
8x Spoorlopers veroorzaken meer treinhinder22/05 13u15 - Trouw: Spoorlopers zorgden de afgelopen vijf jaar voor meer treinhinder. Tussen 2013 en 2017 groeide het aantal treinen dat vertraagd was door spoorlopers met 40 procent van 13.000 naar ruim 18.000 treinen, blijkt uit cijfers van ProRail.
8x Recentelijk is recent toegevoegd aan het Nederlands22/05 13u15 - Trouw: Afgelopen vrijdag schreef ik over een correctievoorschrift in het eindexamen Nederlands, waarvan ik zei dat het recent is toegevoegd. Een Trouw-redacteur vroeg me: Moet dat niet recentelijk zijn? Eh, nee.

Statistieken

Artikels:
33470
Gelezen:
29663
Aantal lezers nu:
67


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven