woensdag 22 augustus 2018, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u30
 

Trouw

Verbergen Tonen
22/08 03u15  Groot deel van de wilsverklaringen voor euthanasie blijkt nutteloos Wie denkt er te zijn met een wilsverklaring kan bedrogen uitkomen: ruim de helft van deze verklaringen is verouderd.
22/08 01u45  Cohen overtrad regels in opdracht van Trump, Manafort schuldig bevonden Het net sluit zich rond meerdere oud-medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump. Michael Cohen, de voormalig advocaat van Trump, heeft tegenover een federale rechter in New York een schuldbekentenis afgelegd. Hij gaf toe de regels voor de financiering van een verkiezingscampagne te hebben overtreden. Oud-campagneleider Paul Manafort werd eerder door een jury schuldig bevonden aan fraude.12 
21/08 23u30  Brexit-onderhandelaars beloven nu echt vaart te maken Brussel en Londen zullen vanaf nu ‘continu’ onderhandelen over de komende brexit. Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na een ontmoeting met zijn Britse evenknie, brexit-minister Dominic Raab.
21/08 23u00  Nog een laatste blik op de schapen, en ze zijn klaar voor het Offerfeest Schapenhandelaar Bouna verkocht dit jaar 150 dieren. Voor zover hij weet zijn ze allemaal gezond, een voorwaarde voor halal.
21/08 22u15  Het is gissen naar de échte motieven voor de Marokkaanse diensplicht Onverwacht presenteerde koning Mohammed een plan om jongeren verplicht in het leger te laten dienen. Bestraft hij zo demonstranten of is het tegen de jeugdwerkloosheid?
21/08 22u00  Storing treinverkeer rond Amsterdam blijft aanhouden Door een grote sein- en wisselstoring rijden dinsdagavond geen treinen van en naar Amsterdam, Schiphol en stations in de omgeving. Hoe lang de storing gaat duren is onduidelijk.
21/08 21u30  Er is wel een vuiltje aan de lucht, zo aan het begin van het politieke seizoen Het kabinet ontkwam op zijn ontspannen heiddag niet aan vragen over de dividendbelasting
21/08 20u15  Tragiek genoeg, maar de emotie blijft uit bij de echtelieden in 'Blind Date' Blind Date Katja Schuurman/Thijs Römer Regie: Ruut Weissman ★★☆☆☆
21/08 20u00  Hoge sterfte in Europa door mazelen, WHO slaat alarm In de eerste helft van 2018 stierven in Europa 37 mensen aan de mazelen, vooral door een te lage vaccinatiegraad.
21/08 19u15  Alkmaarders hopen dat Zondagswet uit 1953 festival verbiedt Opnieuw probeert een groep omwonenden via de rechter een evenement te verbieden uit vrees voor geluidsoverlast.
21/08 18u45  Theatermaakster Tatjana Frolova: de Russische autoriteiten hebben ons honderd jaar lang angst aangepraat Het Russische theatergezelschap KnAM legt via persoonlijke verhalen de ziel van de Russen bloot. De bevolking leeft al honderd jaar in angst voor de autoriteiten, volgens de nieuwste voorstelling die vanaf volgende week te zien is op Noorderzon.
21/08 18u00  Aanklager wil onderzoek naar ongeluk in Italiaanse kloof Door zware regenval in het Italiaanse Nationaal park Pollino werden maandag wandelaars meegesleurd door stijgend water. In de imposante rotsformaties bij de Raganellorivier in Calabrië vielen tien doden en tientallen gewonden.
21/08 17u30  Marthalers 'Universe, Incomplete' laat geen onuitwisbare indruk achter Een kluwen lichamen kronkelt over de betonnen vloer van de Jahrhunderthalle in Bochum. De jongen met het elastieken lichaam danst, duikt en springt alsof zijn leven ervan afhangt, en op de bioscoopstoelen zit iemand tweeënhalf uur lang onverstoorbaar film te kijken.
21/08 16u30  Lamsoorbladeren zijn dik en taai als een vetplant Op de jonge kwelders van Schiermonnikoog bloeit in de nazomer het lamsoor. Lamsoor is een beschermde plant, al komt ie hier en daar massaal voor. Op jonge kwelders dus, die paars kunnen kleuren als heidevelden of lavendelakkers. Schitterend. Langs de hele waddenkust kan lamsoor gevonden worden, het meest op de Waddeneilanden en in de Delta.
21/08 16u15  President Maduro schrapt vijf nullen op Venezolaanse bankbiljetten, maar of het wat uithaalt? Het IMF houdt rekening met 1 miljoen procent inflatie in Venezuela. Nieuwe bankbiljetten moeten het leven betaalbaarder maken.
Laatste update: vandaag om 3u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
21/08 16u00  Minister geeft toe: de aankoop van twee speedboten was een blunderEen blunder ter waarde van een miljoen euro. Minister Cora van Nieuwenhuizen van infrastructuur en waterstaat heeft toegegeven dat Rijkswaterstaat een dure fout heeft gemaakt door twee onbruikbare speedboten te kopen.
21/08 16u00  Rihanna: Hi Mark Rutte, kun je 100 miljoen vrijmaken voor onderwijs in ontwikkelingslanden?Gaat popster Rihanna ervoor zorgen dat Nederland een forse duit extra doneert voor onderwijs in ontwikkelingslanden? De zangeres heeft dinsdag persoonlijk aan premier Mark Rutte om 100 miljoen dollar gevraagd voor dat goede doel. Dat is zes keer zoveel als Nederland nu geeft.
21/08 15u00  ‘Ollolai’, een energiek medicijn voor ieder uitgestorven dorpje‘Het Italiaanse dorp: Ollolai’ rijst de pan uit. Dagelijks trekt het programma zo’n 700.000 kijkers en vele Nederlandse vakantiegangers reden voor een tourtje in het dorp graag een eindje om, waardoor de terrassen vol zaten.
21/08 14u45  De bus die het lege Bulgaarse platteland in leven houdt bedient steeds minder mensenVan de groeiende wereldbevolking is in Oost-Europa niets te merken, daar is het krimp wat de klok slaat. Met de boodschappenbus de bergen in, voor steeds minder klanten. Deel 5 in een serie over Oost-Europa.
21/08 14u30  Personeelsgebrek bezorgt werkgevers kopzorgen en werknemers extra werkdrukWerkgevers verwachten dat het nog moeilijker gaat worden om openstaande vacatures te vervullen. Een meerderheid denkt bovendien dat het gebrek aan personeel een toenemende werkdruk bij hun huidige werknemers met zich meebrengt. Dat meldt uitkeringsinstantie UWV.
21/08 14u30  Vrij Links houdt er een vreemde kijk op het verleden op naHet heeft even geduurd, maar het manifest dat Vrij Links begin deze zomer lanceerde, heeft eindelijk het openbare debat in beroering gebracht. Dat is geen dag te laat.
21/08 14u15  Utoya na Breivik: plek voor nieuwe generaties en oude littekensKan Utoya ooit nog iets anders zijn dan het jongerenparadijs waar Anders Breivik 69 dodelijke slachtoffers maakte? 'We laten het eiland het verhaal vertellen van wat zich hier heeft afgespeeld, maar we maken ook plaats voor nieuwe generaties die vechten voor waar zij in geloven.'
21/08 14u00  25 jaar celstraf voor moord op onschuldige voorbijgangerDe rechtbank in Amsterdam heeft de 34-jarige Quincy S. veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord op een voorbijganger in mei 2015. Tegen de man was een levenslange celstraf geëist.
21/08 13u00  Gezocht: Frau Antje, accent geen enkel bezwaarDe Nederlandse zuivelindustrie zoekt een nieuw icoon. Duitse consumenten mogen kiezen wie de nieuwe Frau Antje wordt. De ideale kandidaat spreekt goed Duits, is intelligent en netjes.
21/08 13u00  Amsterdammer hoopt reizigers nu toch écht tot CO2-neutraal vliegen te verleidenZoekmachine FlyGRN is niet de eerste die vliegreizigers hun CO2-uitstoot laat compenseren, maar eigenaar Jelle Bekirovic vindt wel dat hij het beter doet. Waarom? 'Dé reden dat maar weinig mensen compenseren, is dat ze niet weten waar hun 2, 3 of 10 euro naartoe gaat.'
21/08 12u15  Slangenbeten zijn een vergeten ziekte ten zuiden van de SaharaSlangen doden ten zuiden van de Sahara jaarlijks zeker 32.000 mensen. Vooral de armen zijn de klos, want tegengif is duur.
21/08 12u00  Schouten mag van zijn buurvrouw geen 'ouwe meuk' meer zeggenDit is direct de laatste keer dat ik de uitdrukking 'ouwe meuk' hier gebruik, want ik heb besloten dat ze niet deugt.
21/08 12u00  Heffingen op Chinees spul maakt ook Amerikaanse bruidsjurken en babystoeltjes duurderAmerikaanse bedrijven waarschuwen voor de - soms verrassende - gevolgen van het handelsconflict met China. Amerikaanse heffingen op Chinese producten drijven hun klanten juist in Chinese armen.
21/08 11u45  Klachten over arts of hulpverlener worden sneller afgehandeld dan voorheenAfgelopen jaar zaten 1677 hulpverleners in het beklaagdenbankje van het medisch tuchtcollege. Dat werkt rapper dan voorheen.
21/08 11u30  Ecoloog Thomas van Slobbe: 'Ons denken over natuur vervaagt en verengt'Thomas van Slobbe was nummer 79 in de Duurzame 100 van 2009. Hij kreeg 'vlechtheg' en 'wildplukken' in de Dikke Van Dale. Maar hoe gaat het nu? Aflevering 3 van een serie veelbelovende initiatieven uit 10 jaar Duurzame 100.
21/08 10u45  Op pad met de deurwaarder: 'Ik zag een eettafel staan, maar geen stoelen. Vreemd'De deurwaarder moet moderniseren: niet keihard geld innen, maar zijn sociale gezicht laten zien. Een ochtend op stap met gerechtsdeurwaarder Paul Otter. 'Mensen kunnen hun werk verliezen, gaan scheiden: het zijn dingen die ons allemaal kunnen overkomen.'
21/08 10u45  De wereld heeft niets aan snel publicerende wetenschappersDe waarde van wetenschappelijk onderzoek is niet het snel behaalde resultaat, maar de bevindingen van de onderzoeker die vanuit verwondering in het proces zit, betoogt promovendus Hans de Man.
21/08 10u30  Ze zijn mooier nu, die Vogelaarwijken, dus wonen mensen er met meer plezierHet veel bekritiseerde krachtwijkenbeleid was geen weggegooid geld, concluderen onderzoekers.
21/08 10u30  Historicus Henk Wesseling (81) overledenHistoricus Henk Wesseling is zaterdag op 81-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Oegstgeest.
21/08 10u15  Kippenwelzijn verbetert, al is de lijst met problemen nog langDe Nederlandse plofkip heeft nog altijd te maken met benarde leefomstandigheden. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen Livestock Research in opdracht van dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.
21/08 09u15  Maarten van der Weijden doet een beroep op onze verbeelding om te leren begrijpen wat opoffering isIk reis naar de Verenigde Staten om samen met een groepje denkers nieuwe creatieve leiders te vinden die de uitdagingen van deze tijd het hoofd kunnen bieden.
21/08 09u15  Handel in cybercrime valt in het niet bij online drugsmarktIn de krochten van het internet is veel te koop, maar de dienstverlening tussen criminelen staat nog in de kinderschoenen.
21/08 08u15  Juist voor een partij als Denk is het verspreiden van eigen nepnieuws lastig uit te leggenTussen de politieke partij Denk en journalisten wil het maar niet boteren. Kritische berichten zijn bij Denk al snel nepnieuws.
21/08 07u15  Een brug is ingestort in Genua, maar het vertrouwen in de politici nog nietSoms kun je door schrik en ontreddering het idee krijgen dat de grond onder je voeten wordt weggetrokken. In je maag- en darmstreek zuigt een onzichtbare trechter je angst en vrees bijeen terwijl je tintelende benen in de leegte spartelen. Verschijnselen die je ook bij een aanval van hoogtevrees tegenkomt.
21/08 03u00  'Blunder Rijkswaterstaat: één miljoen voor twee nutteloze speedboten'De kustwacht heeft met de aanschaf van twee kostbare speedboten een kat in de zak gekocht. De vaartuigen blijken helemaal niet geschikt voor het doel waarvoor ze werden aangeschaft, zo schrijft de Volkskrant.
21/08 02u15  Handel in cybercrime is kleiner dan gedachtIn de krochten van het internet is veel te koop, maar de dienstverlening tussen criminelen staat nog in de kinderschoenen.
20/08 23u00  Toeschouwers in Dokkum: ‘Wat Maarten heeft gedaan, is niet menselijk’Maarten van der Weijden stopte, doorgaan was onverantwoord. In de steden, de dorpen, de niemandslanden ertussen, overal zwol de Maartenmania aan tot Elfstedentochtproporties. Zo ook in Dokkum, de eerste stad waar de zwemheld niet meer langskwam. We vroegen er vier toeschouwers naar hun motieven.
20/08 22u15  #MeToo-aanjaagster Asia Argento misbruikte zelf minderjarige jongenEen filmmaakster die de #MeToo beweging tegen seksueel misbruik op gang hielp brengen, blijkt onlangs zelf een groot bedrag te hebben betaald aan een man die ze op jonge leeftijd tot seks zou hebben gedwongen.
20/08 22u00  Tennisster Kiki Bertens is nu op alle ondergronden een gevreesde tegenstanderTennisster Kiki Bertens nadert de mondiale toptien. In Cincinnati bewees de 26-jarige zondag dat ze nu ook prima uit de voeten kan op hardcourt; ze versloeg in de finale de nummer één van de wereld.
20/08 21u30  De ingevroren ijsvogel van scholier Christoph gaat naar het museumWie vanaf overmorgen het Natuurhistorisch Museum in Rotterdam bezoekt, zal met de hitte van de afgelopen weken in het achterhoofd wellicht een beetje vreemd opkijken.
20/08 19u00  Zuster Charita (1935-2018) was de rijdende apostel van HeerlenHaar waardering voor hulpverleners kent geen grenzen. Al wie een uniform draagt, kan rekenen op oprechte belangstelling en een warme groet.
20/08 18u00  Paus spreekt zich keihard uit over seksueel misbruik door geestelijkenIn een unieke brief aan alle rooms-katholieke gelovigen wereldwijd heeft paus Franciscus zich keihard uitgesproken over het seksueel misbruik door rooms-katholieke geestelijken.
20/08 18u00  Predikante Claartje Kruijff tegen bisschop Everard de Jong: 'Pijnlijk dat vrouwen niet in het ambt mogen'Religieuze leiders uit het tv-programma 'Kijken in de Ziel' praten in Trouw over vier dogma's. Vandaag: predikante en ritueelbegeleidster Claartje Kruijff en hulpbisschop Everard de Jong.
20/08 16u30  Kilometers zeekraal, een felgroene sluier over okergeel zandAan de westkant van Schiermonnikoog ligt het Rif: een kwelderachtige strandvlakte, aangeslibd in de beschutting van een zandbank. Vijftien jaar geleden lag die zandbank achter een behoorlijk diepe binnenzee, vol draaikolken en gevaarlijke stromingen.
20/08 16u15  Na 163 kilometer was het lichaam van zwemmer Van der Weijden opDie handen. Spierwit, gerimpeld, helemaal vervormd. Het lijken geen mensenhanden meer, de handen van Maarten van der Weijden. Alsof het een soort vinnen zijn geworden in de neopreen handschoenen die hij drie dagen lang in het water aan had.
20/08 15u45  Taliban willen geen staakt-het-vuren tijdens OfferfeestDe Taliban gunnen het Afghaanse leger geen rust. Vandaag wezen de jihadisten een verzoek van de regering in Kabul om een wapenstilstand af. Ze vinden dat vooral de regering profiteert van zo’n bestand. De jihadisten gaan door met hun offensief, en hebben drie bussen tegengehouden op zoek naar militairen in burger.
20/08 15u30  De Kunsthal zoekt 'democratische kunst' in de volkswijk, maar treft er schuchter publiekMet 'All you can Art' trekt de Rotterdamse Kunsthal het museum uit, de wijk in. Kunst als sociaal experiment om tot echte verbinding te komen, dat willen de kunstenaars. De bestemming: het Afrikaanderplein.
20/08 15u15  Kerala kampt met de grootste overstroming in 100 jaar: 'We leven nog, maar we zijn alles kwijt'Nu het weer in Kerala iets beter wordt, begint het water langzaam te zakken. Maar de schade is enorm. De Zuid-Indiase deelstaat kampt met de grootste overstroming in honderd jaar. Zo'n 350 mensen kwamen om, 700.000 mensen zijn opgevangen in kampen die zijn ingericht in kerken en schoolgebouwen.
20/08 15u00  De vergelijking van moslims met katholieken gaat mank, in tal van opzichtenDiegenen die vinden dat moslims in Nederland onheus worden bejegend, verwijzen soms naar de positie van katholieken in ons land. Die zijn, sinds de Reformatie, lange tijd als tweederangs burgers behandeld; een fout die niet zou moeten worden herhaald ten aanzien van de moslimminderheid.
20/08 14u15  Prorail moet plannen op een postzegelHet plannen van treinritten wordt steeds complexer met een aanhoudende groei van zowel reizigers, aantallen treinen als treinkilometers.
20/08 14u00  Maarten van der Weijden moet vroegtijdig stoppen met zijn ElfstedentochtHij wilde vanavond na drie dagen zwemmen in Leeuwarden aankomen. Maar zwemmer Maarten van der Weijden heeft vanmiddag zijn zwemtocht langs elf Friese steden vroegtijdig moeten staken.
20/08 13u45  Een pensioenakkoord is nabij - deze zeven hobbels moeten nog genomen wordenDe komende weken hopen vakbonden en werkgevers elkaar en het kabinet toch nog te overtuigen van nieuwe regels voor pensioenen. Voor Prinsjesdag moet het rond zijn, want er is geld nodig.
20/08 13u15  Competitie zal het verschil tussen jongens en meisjes juist vergrotenVroeger werd competitie gezien als de sleutel van succes, nu juist tot samenwerking, betoogt tekstschrijver Jos van der Schot.
20/08 12u15  Hoe zat het ook alweer met die bezittelijke voornaamwoorden?De eenvoudigste voornaamwoorden zijn de persoonlijke voornaamwoorden. Je hebt voor ieder getal (enkelvoud en meervoud) en voor iedere persoon (eerste, tweede, derde) wel een voornaamwoord en soms zelfs meerdere, zoals hij, zij, en het voor derde persoon enkelvoud.
20/08 12u00  Ongelukkige samenloop van omstandigheden zorgt voor treinperikelenEen beschadigde bovenleiding zorgde gisteren voor stremming van het treinverkeer in het noorden van het land.
20/08 11u15  Franse scholier baalt: een nieuwe wet bant het mobieltje uit de klas en van het schoolpleinOp Franse scholen zijn mobiele telefoons met ingang van het nieuwe schooljaar bij wet verboden. Ze moeten in de tas blijven, niet alleen in de klas maar ook in de gangen en op het plein. In Nederland wil niemand zo'n verbod.
20/08 11u00  Zo gaat dat met oude vrienden, één oogopslag en je weet weer precies hoe alles zitWe kennen elkaar al heel erg lang en heel erg goed, sommigen van het voetbal, anderen van de studie, weer anderen van de middelbare school.
20/08 10u45  Maaltijdbezorging per drone neemt een vlucht - maar hoe zit het met de veiligheid?China experimenteert met maaltijdbezorging per drone. Klanten zijn enthousiast. Maar de autoriteiten zijn huiverig vliegroutes voor drones toe te kennen.
20/08 10u15  Pieter Waterdrinker was een waterval; aan Abbring om hem in te dammenEen rasverteller of een kletskous, schrijver Pieter Waterdrinker was beide in 'Zomergasten’ gisteravond. Presentator Janine Abbring moest werken om hem bij het onderwerp te houden, maar soms er ging een wereld open.
20/08 10u15  Nu neushoornpoeder meer oplevert dan goud, is natuurbescherming een bloedige oorlog gewordenInternationale veteranen, huurlingen en soldaten vliegen daarom steeds vaker naar Afrikaanse natuurparken om daar te helpen bij natuur- en wildbescherming. Niet iedereen is daar blij mee.
20/08 10u00  De Lowlands-bubbel voelde drie dagen lang heerlijk behaaglijk aanHeerlijk, zo'n paradijselijk weekend vol vrijheid. Bij het lieve Lowlands dit jaar slechts één kanttekening: tussen alle uitzinnige feestjes hadden de wat meer muziekinhoudelijke acts het lastig.
20/08 09u15  Chery Bernadina (23) heeft van de techniek haar vak gemaakt, 'Vrouwen horen op kantoor? Onzin'Chery Bernadina is een van de weinige vrouwen die van de techniek haar vak heeft gemaakt. ‘Een droombaan.’
20/08 09u00  Crisis aan de Costa: de Britten komen niet meer naar BenidormBenidorm zal oma Freda Jackson (81) niet snel meer terugzien. ‘Veel te veel Spanjaarden’ die haar ruw onder de voet liepen, en een keur aan typisch Spaanse hapjes en vertier bezorgde de Britse vorig jaar een ware horrorvakantie.
20/08 08u45  Maarten van der Weijden ontroert me met elke armslag meerMarijn de Vries fietst u elke maandag door het sportweekend.
20/08 08u30  We moeten Griekenland schulden gaan kwijtscheldenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
20/08 08u00  In Lucignano was het feest, ondanks de rampspoed in GenuaDrie keer per week schrijft Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
20/08 08u00  Het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt, is sterk gestegen. Maar daarna gaat het misAl decennia wordt ingezet op het interesseren van meisjes voor techniek. Met effect. Het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt, is sterk gestegen. Maar daarna gaat het mis.
20/08 08u00  Deze foto van Poetin en Merkel lijkt een vakantiekiekje, maar achter gesloten deuren was het bittere ernstBezien door de camera’s van de pers leek de ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een vakantiekiekje, maar achter gesloten deuren was het bittere ernst.
20/08 05u15  Tekort aan leraren bij begin van het nieuwe schooljaarHet zuiden gaat vandaag weer naar school. Veel vacatures staan nog open en invallers zijn schaars.
20/08 02u15  Baan in de techniek blijft zeldzaamheid voor technisch opgeleide vrouwenAl decennia wordt ingezet op het interesseren van meisjes voor techniek. Met effect. Het aantal vrouwen dat een technische opleiding volgt, is sterk gestegen. Maar daarna gaat het mis.
20/08 02u15  'Vrouwen horen op kantoor? Onzin'Chery Bernadina is een van de weinige vrouwen die van de techniek haar vak heeft gemaakt. ‘Een droombaan.’
19/08 23u45  Kiki Bertens klopt nummer 1 van de wereld in finale CincinnatiKiki Bertens heeft in Cincinnati de grootste zege uit haar carrière geboekt. De 26-jarige Wateringse versloeg in de finale van het Amerikaanse toptoernooi in een slopende driesetter de nummer 1 van de wereld, Simona Halep: 2-6 7-6 (6) 6-2.
19/08 23u15  Poëten Kendrick Lamar en Patti Smith zorgen voor daverende slotdag van LowlandsDe derde dag op Lowlands was het aan de twee grote dichters. Elk uit een andere generatie, elk bediende een ander uiterste in het brede muziekspectrum op Lowlands.
19/08 22u45  Maarten van der Weijden is de enige echte reus in FrieslandFriesland loopt massaal uit voor de 200 kilometer lange zwemtocht van olympisch kampioen Maarten van der Weijden. Overleeft hij ‘de Hel van het Noorden’?
19/08 22u30  Kiki Bertens klopt nummer 1 van de wereld Halep in finale CincinnatiKiki Bertens heeft in Cincinnati de grootste zege uit haar carrière geboekt.
19/08 21u45  Bijzondere week Van der Hoorn eindigt in mineurOp de Muur van Geraardsbergen verspeelde Taco van der Hoorn een topklassering in de BinckBank Tour.
19/08 21u30  Van Persie toont tegen Excelsior dat hij van grote waarde is voor FeyenoordNa de valse start in de eredivisie en de Europa League had Feyenoord dringend een opsteker nodig. En zie, stadgenoot Excelsior werd verslagen, zij het moeizaam.
19/08 21u30  Poetin en Merkel werken aan hun relatieBezien door de camera’s van de pers leek de ontmoeting tussen de Russische president Vladimir Poetin en de Duitse bondskanselier Angela Merkel een vakantiekiekje, maar achter gesloten deuren was het bittere ernst.
19/08 20u15  Dancefestival kan prima zonder politie, blijkt tijdens stakingTienduizenden feestvierders, knallende en beukende muziek op veertien podia, bier en geen enkele politieagent?
19/08 20u00  Euforie maakt plaats voor realiteitszin bij FC Emmen na nederlaag tegen AZ‘Welkom in de eredivisie’, zegt Emmen-trainer Dick Lukkien na afloop meer tegen zichzelf dan tegen de verzamelde pers.
19/08 19u30  Heeft Trump zijn wapen tegen aanklager Mueller gevonden?De Twitter-stroom van Donald Trump doet soms denken aan het vervaarlijke Oog van Sauron in Tolkiens trilogie 'In de ban van de ring'. Als het zich op je richt, is groot onheil onderweg.
19/08 18u30  Geheimtipps voor Duitsland van Trouw-lezersVan de voetbalfancafés in het Hamburgse St. Pauli tot een dorpsidylle in Brandenburg. Tips voor een Duitsland dat u misschien nog niet kende.
19/08 18u15  Tien aanbevelingen voor een mooi verblijf in SaarlandHet is de kleinste deelstaat van Duitsland, maar het is er fijn toeven, in Saarland. Pal aan de grens met Luxemburg en Frankrijk en u bent er zo. Tien aanbevelingen voor een mooi verblijf.
19/08 17u15  Tweede zware aardbeving op Lombok binnen één dagHet Indonesische eiland Lombok is opnieuw getroffen door een krachtige aardbeving. De beving had volgens de Amerikaanse Geologische Dienst een kracht van 7,2 op de schaal van Richter en ontstond op slechts een kilometer diepte in het noordoosten van het eiland. Dit bericht wordt aangevuld zodra er meer bekend is over deze nieuwe beving.
19/08 17u15  In Genua is het zoeken naar slachtoffers gestaakt, maar het zoeken naar schuldigen in volle gangTussen de betonnen brokstukken van de ingestorte Morandi-brug in Genua is het zoeken naar slachtoffers zondag gestaakt.
19/08 16u30  Honderden doden door overstromingen in IndiaWeggeslagen bruggen, langzaam rijdende treinen en een gesloten vliegveld: het zuiden van India is volkomen ontregeld door aanhoudende overstromingen. Door de moessonregens zijn sinds vorige week zeker 350 doden gevallen.
19/08 16u30  Nieuw begin voor dominicanenbroeders in Rotterdam: 'We gaan iets unieks doen'Een groep van vijf jonge dominicanenbroeders liep deze week van Nijmegen naar Rotterdam. Daar beginnen ze een nieuwe gemeenschap. “We gaan iets unieks doen.”
19/08 16u15  Lerares Jacintha de Laat helpt leraren die een baan zoeken met een speciale websiteLerares Jacintha de Laat bedacht een website waar leraren die een baan zoeken zichzelf kunnen presenteren. 'We moeten laten zien dat die leraren er zijn, en dat het tekort misschien wel meevalt.'
19/08 15u30  Sergei Polunin, de rockster van het ballet, danste op LowlandsPlots, een kort moment van stilte, midden de allesvernietigende noten van Stravinsky’s 'Sacre du Printemps'. Het duurt nog geen halve tel, maar perfect getimed verlicht de volgspot het gezicht van Sergei Polunin. Intens werpt hij zijn gespannen grimas de afgeladen theatertent in. Het is half drie 's nachts op Lowlands, en de Juliet - waar 1240 mensen in passen - zit tot de nok toe vol.
19/08 15u15  Leraar Jacintha de Laat helpt leraren die een baan zoeken met een speciale websiteLeraar Jacintha de Laat bedacht een website waar leraren die een baan zoeken zichzelf kunnen presenteren. 'We moeten laten zien dat die leraren er zijn, en dat het tekort misschien wel meevalt.'
19/08 15u00  Leraar Jacintha de Laat zet leraren die een baan zoeken in de etalageLeraar Jacintha de Laat bedacht een website waar leraren die een baan zoeken zichzelf kunnen presenteren. 'We moeten laten zien dat die leraren er zijn, en dat het tekort misschien wel meevalt.'
19/08 14u45  Terwijl hun land zit opgezadeld met een torenhoge schuld, voelen de Grieken zich onschuldigWe trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden.
19/08 14u15  De angstvallige stilte over Gatti doet het Koninklijk Concertgebouworkest geen goedPeter van der Lint schrijft iedere week met aanstekelijk enthousiasme over de wereld van de klassieke muziek.
19/08 14u15  Dion Graus (PVV) en Rens Raemakers (D66) over hun liefde voor Limburg: 'Maastricht is Palermo aan de Maas'Kamerleden uit Limburg hebben een app-groep en gaan samen naar André Rieu. De politieke overtuigingen zijn vaak verschillend, maar de liefde voor Limburg delen zij. Rens Raemakers (D66) en Dion Graus (PVV) over collegialiteit en over de afstand van de provincie tot Den Haag.
19/08 14u00  Een regelrechte tongbreker: Bibbelsches Bohnesupp (sperziebonensoep) uit SaarlandHaast alles wat in een pakje of zakje zit, kun je ook zelf maken. Karin Luiten doet dat wekelijks voor.
19/08 14u00  Er gaat wel degelijk iets boven Groningen: het Duitse Waddeneiland BorkumEerst met de nieuwe spoorlijn naar Eemshaven, dan nog een klein uur varen en je bent er al: Borkum. Er zijn overeenkomsten tussen het Duitse Waddeneiland en zijn Nederlandse kompanen, maar ook opmerkelijke verschillen.
19/08 13u45  Mijn man treuzelt steeds als we een afspraak hebbenBeatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
19/08 13u30  Uwe Tellkamp: van sterauteur, naar ‘verdediger van nazi-proza’In Duitsland is de Tweede Wereldoorlog nooit ver weg. Nu gaat sterauteur Uwe Tellkamp als ‘verdediger van naziproza’ door de media.
19/08 13u00  Maarten van der Weijden is halverwege en krijgt pizza na oproep aan fansZwemmer Maarten van der Weijden is halverwege met zijn monstertocht langs de elf Friese steden. Rond 12.00 uur kwam de zwemmer aan in Bolsward. Even daarvoor nam hij een kleine pauze en at hij een pizza funghi. Daar had hij via Facebook om gevraagd.
19/08 12u30  Scheuren, kreukels en vlekken: de schetsen van architecten redden, is een monsterklusScheuren, kreukels en schimmels bedreigen de nalatenschap van Gerrit Rietveld, Jaap Bakema en andere Nederlandse architecten van naam. Om hun kwetsbare ontwerptekeningen te behouden begint binnenkort een omvangrijk en kostbaar restauratieproject.
19/08 12u30  Circus Ronaldo is nu verplaatst naar ItaliëDe ploeg kent grote namen, de club is mondialer dan ooit, maar het eerste oefenduel van Juventus vindt altijd plaats in Villar Perosa, een kleine gemeente iets westelijk van Turijn met slechts vierduizend inwoners.
19/08 12u00  Rens Raemakers (D66) en Dion Graus (PVV) hebben één ding gemeen: hun liefde voor LimburgKamerleden uit Limburg hebben een app-groep en gaan samen naar André Rieu. De politieke overtuigingen zijn vaak verschillend, maar de liefde voor Limburg delen zij. Rens Raemakers (D66) en Dion Graus (PVV) over collegialiteit en over de afstand van de provincie tot Den Haag.
19/08 11u45  Duitsland raakt niet uitgepraat over deze politieke roman: 'Merkel heeft passages onderstreept'Acht Nederlandse uitgevers wilden de vertaling van de virtuoze, politieke roman ‘Hochdeutschland’ van Alexander Schimmelbusch: ‘Duitsers houden niet van zichzelf, en ze zijn krampachtig plichtsbewust.’
19/08 11u15  Alexander Schimmelbusch schreef een spraakmakende politieke roman: 'Merkel heeft passages onderstreept'Acht Nederlandse uitgevers wilden de vertaling van de virtuoze, politieke roman ‘Hochdeutschland’ van Alexander Schimmelbusch: ‘Duitsers houden niet van zichzelf, en ze zijn krampachtig plichtsbewust.’
19/08 10u45  Dominee Pieter Versloot nodigt Groningers uit voor de biecht: 'Een kleine service aan de stad'De Groningse dominee Pieter Versloot woonde negen jaar in Kazachstan. Daar had hij een biechtvader. Nu is hij dat zelf. Elke woensdagmiddag zit hij in een klein kamertje van de Martinikerk klaar om te luisteren, te vergeven en eventueel te bidden.
19/08 10u15  Een kneiterhoog IQ en toch blijven zittenHoe gaat het nu met je vier hoogbegaafde dochters? Dat wordt nogal eens gevraagd nadat ik twee jaar geleden een aantal columns aan hen wijdde. Vandaag mijn mooie meisje van 9.
19/08 10u00  Friedrich Dürrenmats misdaadromans zijn nu misschien nog relevanter dan toen ze geschreven werdenRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
19/08 09u30  Lombok is opnieuw getroffen door een zware aardbevingHet Indonesische vakantieeiland Lombok is opnieuw getroffen door een krachtige aardbeving. De beving had volgens de Amerikaanse Geologische Dienst een kracht van 6,3 en ontstond op zo'n 8 kilometer diepte in het noordoosten van het eiland, aan de voet van de vulkaan Rinjani.
19/08 08u45  N*E*R*D bouwde een feestje, maar Chic liet de tweede dag van Lowlands opstijgen tot grote hoogteDit weekend vindt de 26ste editie van Lowlands plaats. Muziekredacteur Joris Belgers deelt zijn favorieten van dag twee.
19/08 08u15  Dit is het verhaal van de vrouw die de psychiatrie op z'n kop zetteIn de psychiatrie worden ervaringsverhalen steeds belangrijker. Johanna Stuten-Te Gempt bracht een van de eersten naar buiten in 1892. Wie was zij en wat bracht zij teweeg? Trouw dook het archief in.
19/08 08u00  Weer een misbruikschandaal in de katholieke kerk. Wilt u dit nog wel lezen?Columnist Stijn Fens schrijft over katholicisme.
19/08 07u45  N*E*R*D stelt teleur op de tweede dag van Lowlands, maar gelukkig was Nile Rogers er nogDit weekend vindt de 26ste editie van Lowlands plaats. Muziekredacteur Joris Belgers deelt zijn favorieten van dag twee.
18/08 21u30  Die Duitsers, nét Nederlanders. Tenminste, als de nationale hitlijsten iets over de volksaard zeggenElke week zet popredacteur Joris Belgers zomerhits op een rij die we nu overal horen en die waarvan we voorheen hebben genoten. Vandaag: de Duitse hits.
18/08 20u15  Philipp Blom verschaft mooie inzichten over de illusie van het onvoorwaardelijke ouderschapPhilipp Bloms derde roman verhaalt over gestrande, alleenstaande moeders en een zoekende zoon.
18/08 20u00  Philip Blom verschaft mooie inzichten over de illusie van het onvoorwaardelijke ouderschapPhilipp Bloms derde roman verhaalt over gestrande, alleenstaande moeders en een zoekende zoon.
18/08 19u45  Hoe het vreedzame paard een groot triomfdier werdJelle Reumer is paleontoloog. Voor Trouw bespreekt hij iedere week een dier.
18/08 19u00  Marjolijn van Heemstra is dol op boeken van Poolse schrijvers, dit zijn haar tipsWat lees je graag voor jezelf, vroegen we aan onze medewerkers. Deze week verklaart Marjolijn van Heemstra haar liefde voor Poolse schrijvers.
18/08 18u45  Voordat hij vertrekt, wachten Elco Brinkman nog spannende maanden in de Eerste KamerCDA kopstuk Elco Brinkman heeft zijn vertrek uit de politiek aangekondigd. Hem wachten nog spannende laatste maanden in de Eerste Kamer.
18/08 18u30  Wie goed kijkt, ontdekt het: bijna álle tradities zijn min of meer verzonnenGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
18/08 18u15  De Mexicanen dromen van de 'Mayatrein'Lees meer >
18/08 17u45  Kofi Annan (1938-2018): Een seculiere paus, gerespecteerd, maar wel met krasjesHij was zeer gerespecteerd in zijn eerste termijn, maar werd steeds vaker bekritiseerd in zijn tweede termijn. Kofi Annan, die zaterdag op 80-jarige leeftijd overleed, was de eerste zwarte Afrikaan die de Verenigde Naties leidde en spande zich in voor armoedebestrijding, vluchtelingen en de strijd tegen aids. Maar hij kon niet voorkomen dat de Irak-crisis van 2003 de grote zwaktes in het internationale politieke systeem blootlegde.
18/08 17u30  De 'Mayatrein' laat de Mexicanen weer dromen van het spoorLees meer >
18/08 17u15  Een pikzwart polletjeslandschap: wat de droogte met het hoogveen doetPas volgend jaar wordt duidelijk wat de kurkdroge zomer van 2018 heeft aangericht in het hoogveen. In het Fochteloërveen zijn enkele stukken nat land vrijwel drooggevallen.
18/08 17u00  Moet je in discussie gaan met een complotdenker?Beatrijs Ritsema over moderne etiquette. Heeft u vragen over de omgang met buren, collega's, familie, vrienden en kinderen? Mail ze naar beste@beatrijs.com
18/08 15u15  Kofi Annan (1938-1918): Een seculiere paus, gerespecteerd, maar wel met krasjesHij was zeer gerespecteerd in zijn eerste termijn, maar werd steeds vaker bekritiseerd in zijn tweede termijn. Kofi Annan, die zaterdag op 80-jarige leeftijd overleed, was de eerste zwarte Afrikaan die de Verenigde Naties leidde en spande zich in voor armoedebestrijding, vluchtelingen en de strijd tegen aids. Maar hij kon niet voorkomen dat de Irak-crisis van 2003 de grote zwaktes in het internationale politieke systeem blootlegde.
18/08 14u30  Zelfs hip Berlijn schenkt Härle-bier (dat op het Heimat-gevoel inspeelt)Zelfs in hippe Berlijnse cafés is nu Härle-bier uit het traditionele Zuiden te vinden, dat op het Heimat-gevoel inspeelt. Wilfred van de Poll schoof aan bij de Stammtisch van de Härle-brouwerij in Leutkirch im Allgäu en ontdekte dat het leven er meer van deze tijd is dan je zou denken.
18/08 14u15  'Bakkebaard' en 'steekproef' zijn woorden van Duitse oorsprongHet Nederlands werd tot ver in de vorige eeuw vaak liefkozend Diets genoemd. Diets is een variant van Duits, de taal van onze oosterburen.
18/08 14u00  Waar wij bij daglicht dineren, ontbijt een Fin in het donkerZomer- en wintertijd, elk half jaar laait de discussie weer op. Gehannes met de wijzers van de klok - voor- of achteruit? - en een bioritme dat zeker een week uit zijn hum is.
18/08 13u45  Gedwongen inenten is vrijheidsberovingDe overheid wil de vaccinatiegraad verhogen. Maar ze mag ouders niet daartoe dwingen door bijvoorbeeld de kinderbijslag te korten, menen Anne Kersten (commissielid Zorg SGP-jongeren) en Pieter Meijers (bestuurslid Politiek SGP-jongeren).
18/08 13u45  Oud-VN-chef Kofi Annan (80) overledenOud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is zaterdag na een kort ziekbed overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.
18/08 13u30  Weergoden veroorzaken hoge concentraties poepbacterieHet waren de weergoden die de zwemmers die in Friesland met Maarten van der Weijden in het water wilden, niet goed gezind zijn. Door te hoge concentraties E.coli, de poepbacterie, is het niet verantwoord om mee te zwemmen, maakte de organisatie vrijdag bekend.
18/08 13u30  Te wit voor de kolonie, niet wit genoeg voor het vaderland: Euraziaten wilden een eigen staatEuraziaten, Aziatisch én Europees, zagen zichzelf in koloniaal Azië als apart ras met een eigen identiteit. Zij streefden naar een eigen staat, in Nieuw-Guinea.
18/08 12u30  Hoe Aretha Franklin alle zorg en pijn wegbliesHet raam biedt uitzicht op de Stadhuisbrug, het oude stadhuis zelf gaat schuil achter rood steigerdoek. Het water in de gracht is grijsgroen. De bocht hier is scherp. Rondvaartboten laten hun hoorn soms even loeien.
18/08 12u15  Oud VN-chef Kofi Annan (80) overledenOud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is zaterdag na een kort ziekbed overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden. Hij overleed in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen.
18/08 11u30  Je kunt als consument meer doen dan afval scheiden en kliekjes invriezenProducten worden zo goedkoop mogelijk geproduceerd, en weinig duurzaam. De consument kan zijn macht laten gelden door zorgvuldig te kiezen, vindt lezer Almer Regter.
18/08 11u00  Vanilleboeren moeten gewapend op pad om hun gewassen te beschermenVanilleboeren in Madagaskar moeten gewapend op pad om hun gewassen te beschermen. Door de forse stijging van de prijs is de specerij enorm in trek bij dieven.
18/08 11u00  CDA-coryfee Elco Brinkman verlaat de politiek: 'Nu is het genoeg'CDA-kopstuk Elco Brinkman stapt uit de politiek.
18/08 10u45  Mensen vinden mij te mager. Hoe reageer ik op commentaar op mijn figuur?Beatrijs Ritsema beantwoordt elke week prangende vragen over hoe het hoort - of juist niet hoort.
18/08 10u30  Headliners vallen tegen op openingsdag LowlandsDe 26ste editie van Lowlands is gisteren zonovergoten van start gegaan. In het bontgekleurde cultuurfestival in de Flevopolder gebeurt te veel om op te noemen, maar we doen een kleine poging. Dag 1 in drie concerten – waarbij niet alle grote namen. Daarnaast drie shows waarvan het ons spijt dat we er pas halverwege invielen.
18/08 09u45  Waar kan een Poolse werknemer slapen?Nederland heeft zo'n 100.000 Oost-Europeanen hard nodig als werknemer. Maar woonruimte is er niet.
18/08 09u30  Het is pijnlijk om oud-topvoetballer Robin van Persie te moeten aanhorenEerder in dit nog prille seizoen had Robin van Persie op bezwerende toon gezegd dat ze bij Feyenoord keihard werken.
18/08 09u00  Het bannen van Alex Jones is een hypocriete actie van sociale mediaDat sociale media een rechtse complotdenker als Alex Jones geheel verbannen, is een afleidingsmanoeuvre die niet werkt en die niet eerlijk is, beoogt Jaron Harambam, onderzoeker aan de UvA.
18/08 08u45  Het Griekse leven na het infuus: 'De regering jubelt dat het beter gaat, maar daar merken wij weinig van'Maandag wordt Griekenland officieel losgekoppeld van het internationale geldinfuus, na ruim acht jaar en drie moeizame leningenprogramma’s van in totaal 288,7 miljard euro.
18/08 08u45  Manzoor Pashteen leidt protesten tegen het geweld jegens de Pasjtoen: 'Ons verzet heet in Pakistan terrorisme'Manzoor Pashteen leidt de protesten tegen het geweld jegens de Pasjtoen in Pakistan. Dat de nieuwe premier tot dezelfde minderheid behoort, biedt hoop.
18/08 08u15  Langer wachten op de dokter, wen er maar aanMeer ziekenhuizen moeten afdelingen sluiten door gebrek aan personeel. Dat probleem is voorlopig niet opgelost.
18/08 08u00  Museum Oud Amelisweerd is failliet. De gemeente zoekt naar een 'nieuwe invulling'Museum Oud Amelisweerd in Bunnik is failliet. Het was vooral bekend van zijn Armando-collectie.
18/08 07u45  Robin van Persie en de constatering van het onvermijdelijkeEerder in dit nog prille seizoen had Robin van Persie op bezwerende toon gezegd dat ze bij Feyenoord keihard werken.
18/08 07u30  We moeten de waarschuwing van Genua serieus nemenOok al is de oorzaak van het instorten van de brug in Genua nog niet bekend, het is voor ieder land een waarschuwing dat infrastructuur kwetsbaar is. Onderhoud aan bruggen, wegen en dijken behoort onderdeel te zijn van de basisveiligheid voor burgers.
18/08 07u15  Kom op, Mark, investeer eens in schrijvershuizen in plaats van in ShellVoor De Groene Amsterdammer maakte Roderick Nieuwenhuis een mooie reportage over schrijvershuizen in Engeland. Er is daar veel zorg voor de plekken waar roemruchte auteurs werden geboren of waar zij hun meesterwerken schreven.
18/08 04u45  Vijf keer levenslang voor schutter die op vliegveld Florida vijf mensen dooddeDe 28-jarige ex-militair Esteban Santiago die in 2017 vijf mensen doodschoot op het vliegveld van Fort Lauderdale en acht anderen verwondde, is door een rechter in Miami veroordeeld tot vijf keer levenslang en zes keer twintig jaar.
18/08 02u00  Het heeft even geduurd, maar de Grieken gaan hun schuld aan Nederland aflossenMaandag eindigt de noodsteun en staat Griekenland financieel weer op eigen benen. En vanaf 2020 gaat Athene de schuld aan Nederland daadwerkelijk terugbetalen.
18/08 00u00  Unicef: Nieuwe uitbraak ebola treft kinderen zwaarDe nieuwste ebola-epidemie in Congo is nog lang niet onder controle. ‘De impact op kinderen is dit keer beduidend groter.’
17/08 22u30  De slachtoffers van de brugramp in Genua krijgen een staatsbegrafenisSlachtoffers krijgen zaterdag een staatsbegrafenis. Over de toedracht van de ramp wordt druk gespeculeerd.
17/08 22u15  ANC maakt geen vrienden: een massa-ontslag onder ambtenaren dreigt in Zuid-AfrikaZuid-Afrika heeft te veel ambtenaren. Maar ontslagen zorgen voor onrust bij de achterban van regeringspartij ANC.
17/08 21u45  Foodora stopt ermee, en nu zitten de koeriers in de problemenMaaltijdbezorger Foodora stopt in Nederland. De toekomst van de pakweg duizend fietskoeriers is nog onzeker.
17/08 21u30  Huisartsen richten een speciaal fonds op voor huis-tuin-en-keukenkwalenEen studie naar voetschimmels en wratten is niet zo sexy als kankeronderzoek. Huisartsen beginnen daarom een speciaal fonds voor onderzoek naar alledaagse ongemakken.
17/08 20u45  De ellende lijkt nog lang niet voorbij voor Elon Musk en TeslaTopman Elon Musk spreekt al van ‘een ondraaglijk jaar’, maar de ellende lijkt nog niet voorbij, voor hem en voor Tesla.
17/08 20u00  De BinckBank Tour zit elke dag vol verrassingenDe sprinters komen er niet aan te pas in de grootste meerdaagse ronde van Nederland en België.
17/08 19u15  It giet vannacht oan voor Maarten van der Weijden, zal zijn Elfstedentocht slagen?Om geld op te halen voor het goede doel, wil Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen. Hij weet niet of hij finish zal halen.
17/08 19u00  Vannacht begint Maarten van der Weijden aan zijn eigen Elfstedentocht, of hij slaagt is de vraagOm geld op te halen voor het goede doel, wil Maarten van der Weijden de Elfstedentocht zwemmen. Hij weet niet of hij finish zal halen.
17/08 19u00  Om deze man draait het hoogoplopende conflict tussen Turkije en de VSHij leefde een klein leven. De 50-jarige dominee Andrew Brunson, 50 jaar, preekte twintig jaar lang iedere zondag voor een groep van ongeveer 25 mensen in het Turkse kuststadje Izmir, waar hij al 23 jaar met zijn vrouw Norine en hun drie kinderen woont.
17/08 18u30  Het geruzie tussen Turkije en de VS doet de lira geen goedHet oplopende handelsconflict en een Amerikaanse predikant achter Turkse tralies doen de lira geen goed.
17/08 18u00  Rutte ziet geen problemen meer voor BlokHet debat met de Tweede Kamer moet nog plaatsvinden, maar wat het kabinet betreft zijn er voor minister Stef Blok van buitenlandse zaken geen politieke problemen meer. 'Als je een fout maakt, moet je deze rechtzetten. Dat heeft de minister gedaan', zei premier Mark Rutte vrijdag.
17/08 17u30  Stille revolutie in komkommertijd: bij elke talkshow een vrouwVier keer per week schrijven Renate van der Bas en Maaike Bos columns over televisie.
17/08 16u00  Een stampende processie werd de Romeinse brug van Maastricht fataalWaar de Ponte Morandi in Genua het deze week op zomaar een regenachtige maandag begaf, bezweek de brug in Maastricht in 1275 op een hoogtijdag.
17/08 15u45  Gaat Google buigen voor de Chinese censuur?Google overweegt de bouw van een censuurvriendelijke zoek-app voor China. Werknemers maken zich grote zorgen.
17/08 15u00  Nierpatiënt Didin kan niet terug naar Indonesië. 'Als hij teruggaat, dan gaat hij dood'Nierpatiënt Didin Hasanudin dreigt te worden uitgezet naar Indonesië. Maar daar kan hij moeilijk aan zijn medicijnen komen.
17/08 15u00  Londense strikte geen rijkaard en eiste geld van datingbureau terugLiefde is niet te koop, maar een flinke smak geld vergroot wel je kans op succes, zo lijkt de 47-jarige Tereza Burki uit Londen te hebben gedacht.
17/08 14u45  Na de Passion gaat de protestante kerk nu ook meebetalen aan een tv-serie van de NCRVDe Protestantse Kerk in Nederland gaat meewerken aan een nieuwe televisieserie van de NCRV. De PKN betaalt een deel van de kosten van de dertig nieuwe afleveringen van Met hart en ziel, en medewerkers van de PKN zijn betrokken bij de opzet van de serie portretten van protestantse gelovigen over de manier waarop ze hun geloof vormgeven.
17/08 14u15  'Succes betekent nog niet dat het goed met je gaat'Vier jaar terug was Nederland plots een superster rijker. Sharon Kovacs schitterde op festivals en kwam met een duister debuutalbum. Maar opeens 'ging het niet meer'. Haar tweede plaat klinkt luchtiger.
17/08 14u00  Andrew Brunson: spil in het hoogoplopende conflict tussen Turkije en de VSHeden ten dage is het leven van dominee Andrew Brunson nog altijd klein, maar anders. Hij mag van de Turkse justitie zijn huis niet verlaten en kan dat ook niet – door een langdurige detentie is hij ziek en zwak. Tegelijk is zijn leven ook groot: Brunson is ook de man om wie de steeds maar hoger oplopende ruzie tussen de Verenigde Staten en Turkije draait. De VS beschouwen hem als gijzelaar van de Turkse staat, de Turken noemen hem een terrorist.
17/08 13u45  Op het strand crepeert de hommelOp het strand liggen tientallen lieveheersbeestjes te creperen, honderden zijn al dood. Oververmoeid, uitgedroogd, verdronken... Ook aardhommels sjouwen er rond op hun laatste benen, of zijn al stervende.
17/08 13u30  'Pervers: bij een ramp met 300 doden eerst melden dat alle Nederlanders veilig zijn'Bij rampen zoals op Lombok gaat de aandacht van media vaak meer uit naar problemen van Nederlanders ter plekke dan naar de zwaar getroffen lokale bevolking. Wie van hen is onze naaste?
17/08 13u00  Lowlands is pas echt duurzaam als er geen generatoren meer nodig zijnVandaag begint Lowlands. Het festival is al jaren bezig met verduurzaming, maar écht groen is het evenement niet. 'Om te zeggen dat we schoon zijn, gaat veel te ver.'
17/08 13u00  Raprobot krijgt op Lowlands een kans voor het grote publiekDe rappende robot MC Turing maakt dit weekend zijn debuut op het muziekfestival Lowlands.
17/08 11u30  Waarom Trouw terughoudend is bij vermissingen van minderjarigenTrouw bericht als regel terughoudend over vermissingen. Soms gaat die goede gewoonte erg ver. Een voorbeeld op 3 oktober 2017 was de eerste berichtgeving over de vermissing van de naar later bleek gedode Anne Faber.
17/08 11u30  Zonder Atal Bihari Vajpayee (1924-2018): had India wellicht nu met soldaten in Irak gezetenIn 2003 was er sprake van dat India troepen naar Irak zou sturen om de Verenigde Staten te steunen. Atal Bihari Vajpayee, de toenmalige Indiase premier, was geen voorstander. Maar in plaats van zich er keihard tegen uit te spreken, nodigde hij twee communistische oppositieleiders uit voor een kopje koffie. 'Wat kan ik doen?', zou hij nonchalant hebben gezegd. 'Ik hoor geen protest.'
17/08 11u15  Kinderen moeten niet in de cel zitten, galmt het in RuslandRussische jongeren die zich kritisch uiten op sociale media staan al snel voor de rechter. Ouders pikken het niet meer.
17/08 11u00  Daar is de emir, in zijn afzichtelijke patserbootZe slaan er iPhones stuk en gieten literflessen cola in de wc - in het vakantieland Turkije. Weg met Amerika. Nieuwe 'vrienden' dienen zich aan. De Russische minister van buitenlandse zaken bracht een bezoek en ook de emir van Qatar, die beloofde 15 miljard dollar in het land te investeren.
17/08 11u00  Jan Ullrich valt diep. Maar hij krijgt hulp, van Lance AmstrongOoit waren ze vijanden op de fiets, maar Lance Armstrong wil de in moeilijkheden geraakte Jan Ullrich nu helpen.
17/08 10u45  Wielrenner Niki Terpstra verrast met zijn overstap naar een Franse ploeg zonder World-Tour-licentieEen bijzondere stap van de Nederlandse wielrenner Niki Terpstra: hij gaat naar een ploeg zonder licentie voor het hoogste niveau.
17/08 10u30  GroenLinks: Laat Amsterdam reddingsschepen met vluchtelingen verwelkomenReddingsschepen als Aquarius moeten altijd welkom zijn in de haven van Amsterdam, betoogt GroenLinks op de opiniepagina van Trouw. 'Onze stad biedt al eeuwenlang een veilige haven aan mensen die worden vervolgd, onderdrukt of verbannen.'
17/08 10u30  En weer klapt iemand uit de inner-circle van Trump uit de schoolEen voormalig medewerkster doet een boekje open over de president. En zijn woede daarover spoort haar alleen maar aan.
17/08 10u15  Verouderd Europees wegennet versloft rap, maar geld uitgeven, ho maarEuropa moet flink sleutelen aan de infrastructuur. 'Sommige landen worden pas wakker als er ongelukken gebeuren.'
17/08 10u00  Blijft Erdogan ook overeind nu het voor het eerst economisch minder gaat?Als de Turkse president afrekent met de regel dat economische problemen tot een machtswissel in Ankara leiden, kan hij nog gesterkt uit de crisis komen.
17/08 10u00  Bijstandsgerechtigde ziet solliciteren niet als plicht62 procent van de bijstandsgerechtigden denkt te zijn vrijgesteld van de sollicitatieplicht. Dat geldt maar voor 10 procent.
17/08 09u45  Griep was hittegolf voor. Vier keer minder sterfgevallen dan normaalNederlanders wapenen zich beter tegen warmte. Dit jaar stierven veel minder mensen dan in de net zo hete zomer van 2006.
17/08 09u30  Een psychische stoornis is meer dan gebrek aan aanpassingEen psychische stoornis is wel meer dan alleen een afwijking van de maatschappelijke norm, stelt Alex Steenbreker, oprichtster van Leerpunt ADD, een informatieve website over AD(H)D, in reactie op Laura Batstra.
17/08 08u15  Goed dat Amerikaanse kranten Trumps demonisering van de media parerenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/08 07u30  Minister De Jonge is voor iedereen graag 'je', 'jij' en 'Hugo'Er zijn de fotogenieke momenten. Minister Hugo de Jonge zit achter het stuur van een autootje van de thuiszorg, nauwelijks herkenbaar. Hij draagt een knalgroene bodywarmer. Op de borst een naamplaatje: ‘Hugo’.
17/08 04u15  Trump haalt uit naar Turkije: over vrijlating dominee wordt niet onderhandeldPresident Donald Trump heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten 'niet gaan betalen' voor de vrijlating van de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson. Trump noemt de pastoor 'een groot patriottische gijzelaar'.
17/08 02u15  Bescheiden sterftepiek deze zomer laat zien: Nederlanders zijn hittebestendigerNederlanders wapenen zich beter tegen warmte. Dit jaar stierven veel minder mensen dan in de net zo hete zomer van 2006.
16/08 23u00  Ook in de return tegen Trencin blijft Feyenoord tobbenKans na kans kregen de Rotterdammers, maar ze bleven tegen het Slowaakse Trencin steken op een gelijkspel.
16/08 22u15  In Westland zijn Polen welkom om te werken, niet om te wonenGeven Polen overlast? De meerderheid van de gemeenteraad van Westland vindt van wel. Maar waar de raadsleden ook over in zitten: dat Westland na de Polenkwestie deze week weer als bananenrepubliek te kijk wordt gezet.
16/08 22u00  Ondanks zijn spijtbetuiging, wacht 'prikkelende' Stef Blok een pittig KamerdebatMinister Blok meldt de Tweede Kamer dat zijn uitspraken over multiculturele samenlevingen soms onzorgvuldig waren, dat hij ze zo niet had moeten doen. Maar van zijn boodschap distantieert hij zich niet.
16/08 21u45  Ondanks een spijtbetuiging, wacht 'prikkelende' Stef Blok een pittig KamerdebatMinister Blok meldt de Tweede Kamer dat zijn uitspraken over multiculturele samenlevingen soms onzorgvuldig waren, dat hij ze zo niet had moeten doen. Maar van zijn boodschap distantieert hij zich niet.
16/08 21u15  De Italiaanse regering wil lik op stuk voor de schuldigen aan de brugrampTerwijl in Genua nog naar een dozijn vermisten wordt gezocht, is de regering in Rome al druk bezig de schuldigen aan te wijzen. De Europese Unie, bijvoorbeeld.
16/08 20u30  De Canadees Ben Smith moet orde op zaken stellen bij Air France-KLMDe ervaren Benjamin Smith moet Air France-KLM naar rustiger vaarwater manoeuvreren, als eerste topman van niet-Franse afkomst. Franse vakbonden zijn ontstemd.
16/08 20u15  Alle 16 miljard schakels en 108.000 genen van tarwe in kaart gebrachtAl haar genen zijn ontcijferd. Een enorme klus want ze heeft er nogal wat: vijf keer meer dan de mens. Haar naam: tarwe.
16/08 20u00  Mali kiest nog eens voor Keïta, de president die terrorisme niet wist te beteugelenIbrahim Keïta is herkozen als presi­dent van Mali. Aan hem de taak om nu wel te doen wat hem de afgelopen vijf jaar niet lukte: hervormen en de terreur in het land beteugelen. Anders dreigen de VN hun troepen terug te trekken.
16/08 18u15  OM onderzoekt misbruik bij Jehovah’s GetuigenJustitie doet strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Jehovah’s Getuigen. Negen aangiftes worden nu onderzocht, schrijft minister Sander Dekker van rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.
16/08 17u30  Indiase sociale media ontploffen: hindoe-zangers componeren lofzangen op Jezus of AllahHoe zouden achttiende-eeuwse lutheranen hebben gereageerd als Bach na de Matthäus-Passion ook een 'Hoessein-passie' had gecomponeerd, over de droeve dood van de edele kleinzoon van Mohammed?
16/08 17u00  Killing Eve onderscheidt zich door James Bond-achtige confrontaties tot een minimum te beperkenZe werkt bij de Britse geheime dienst en ondekt een verband tussen een serie moorden. Ze krijgt ontslag, maar ook de vraag de dader te zoeken.
16/08 17u00  De Indiase sociale media ontploffen: hindoe-zangers componeren op Jezus of AllahHoe zouden achttiende-eeuwse lutheranen hebben gereageerd als Bach na de Matthäus-Passion ook een 'Hoessein-passie' had gecomponeerd, over de droeve dood van de edele kleinzoon van Mohammed? Wat hadden calvinisten ervan gevonden als Petrus Datheen behalve de bijbelse psalmen tevens boeddhistische mantra's had berijmd? Welk commentaar zou een gospelkoor krijgen dat de ramadan bejubelt?
16/08 17u00  Het wonderlijke wezen genaamd heksenboter heeft geheime krachten'Wat is dit?', vroegen Magda en Bert Gooijer in een bericht met een foto van een gele substantie die ze in een bosrand hadden gezien. 'Dat', antwoordde ik, 'is heksenboter.'
16/08 16u45  De familie Benetton, die verdiende aan de ingestorte brug in Genua, is nu de gebeten hondHet instorten van de Morandi-brug in Genua heeft ook op de Italiaanse effectenbeurs gevolgen gehad. Aandelen van Atlantia S.p.A, het bedrijf dat grofweg de helft van de Italiaanse snelwegen beheert waaronder de A10 bij Genua én de ingestorte brug, werden in anderhalve dag tijd een kwart minder waard.
16/08 16u30  Er wacht Feyenoord en Van Bronckhorst opnieuw een zware faseNa een valse start, zowel in Europa als in de eredivisie, moet coach Van Bronckhorst opnieuw een crisis bezweren.
16/08 16u30  Vrijgemaakt Ulrum moet elders kerken: 'Dat is best emotioneel'De vrijgemaakten verlaten historische grond in Groningen. De eerste kerk die ze met eigen handen bouwden, in Ulrum, gaat dicht wegens krimp. 'Onze kerkmuren werken belemmerend.'
16/08 16u15  Hoe failliet is Boris Becker?Hij heeft een miljoenenschuld en is opnieuw gescheiden, maar Boris Becker laat zich niet uit het veld slaan. Hij viert vakantie op Ibiza.
16/08 16u15  Aretha Franklin (1942 - 2018) was de koningin van de soul en het zelfrespectAl op jonge leeftijd ontwikkelde de Amerikaanse zangeres Aretha Franklin een blijvende liefde voor het boksen. Het is verleidelijk in die vechtsport een metafoor te zien voor haar leven waarin ze vele klappen te verwerken kreeg, maar bijna altijd overeind bleef. En werd het pak rammel haar voor eens wel te veel dan stond ze telkens weer op, iedere keer weer. Tot ze vandaag dan toch overleed, 76 jaar oud.
16/08 16u00  OM onderzoekt misbruik bij Jehova’s GetuigenJustitie doet strafrechtelijk onderzoek naar seksueel misbruik binnen de Jehova’s Getuigen. Negen aangiftes worden nu onderzocht, schrijft minister Sander Dekker van Rechtsbescherming in een brief aan de Tweede Kamer.
16/08 15u45  Het programma ‘de nieuwe lekkerbek’ is niet meer dan een afbakbroodjeEen vriendin oogst paprika’s op haar dakterras, het foodtruckfestival-seizoen breekt weer aan, en in een hip eetcafé at ik laatst een broodje Schipholgans (te krijgen via de Keuken van het Ongewenste Dier; ganzen zijn erg ongewenst in vliegtuigmotoren). Het is overal te merken: eten staat op de kaart. En het vult behalve je maag ook je maatschappelijke bewustzijn.
16/08 15u30  Rabobank over droogte: najaar wordt voor sommige boeren kritiekRabo-voorzitter Wiebe Draijer vreest dat een grote groep boeren in financiële problemen komt door schade van de langdurige droogte.
16/08 15u30  Amsterdam doet er beter aan juist te adverteren met zijn beroerde imagoIn 1325 vertrekt de jurist Ibn Battoeta vanuit zijn woonplaats Tanger in Marokko op bedevaart naar Mekka. Ruige reis, alleen al vanwege het gevaar door bedoeïenen te worden aangevallen.
16/08 15u00  Italiaanse familie Benetton, mede-eigenaar van beheerder brug Genua is nu de gebeten hondHet instorten van de Morandi-brug in Genua heeft ook op de Italiaanse effectenbeurs gevolgen gehad. Aandelen van Atlantia Spa, het bedrijf dat grofweg de helft van de Italiaanse snelwegen beheert waaronder de A10 bij Genua én de ingestorte brug, werden in anderhalve dag tijd een kwart minder waard.
16/08 14u45  Het lijf van sprinter Fabio Jakobsen (21) lijkt zó uit het lycra te barsten, alsof het de finishstreep ruiktIn zijn eerste seizoen als prof zorgt 'snotneus' Fabio Jakobsen voor opzienbarende resultaten.
16/08 14u30  Madonna (60) blijft strijden, maar is niet echt meer aan het winnenVandaag wordt Madonna zestig, maar de superster peinst er niet over met pensioen te gaan. In tegendeel: de oudere popdiva wil als rolmodel fungeren. Gaat haar dat lukken?
16/08 14u15  Nederlandse economie groeit als kool, maar is ook kwetsbaarZonnig, met hier en daar een wolkje. Met die weermetafoor schetst Laura van Geest, directeur van het Centraal Planbureau, de economische situatie van volgend jaar.
16/08 13u45  Hoogste monnik China weg na aantijging lastigvallen nonnenDe bekende Chinese boeddhistische meester Xuecheng is teruggetreden als voorzitter van de Boeddhistische Associatie van China. Hij deed dat na beschuldigingen van seksueel wangedrag tegenover nonnen.
16/08 12u30  In Ommen rij je met je rolstoel zo de Vecht opIn Ommen kunnen rolstoelgebruikers een fluisterboot besturen. Waar kunnen gehandicapte reizigers verder terecht?
16/08 12u30  De hotelmanager was verrast door mijn klacht. Zouden de anderen die droge croissants wel lekker vinden?Afgelopen zondag. München, een splinternieuw hotel. Een modern hotel dat ik online had geboekt omdat het interieur zo Gaudi-aans aandeed. Op de foto's althans, want dat Gaudiaanse viel tegen. De werkelijkheid was een samenraapsel van verschillende kleuren en vormen. Nieuwe zakelijkheid in combinatie met neon en oerwoudthema's. Wat me het meest opviel was een woud van afgezaagde boomstammen in het restaurant. Tja.
16/08 12u30  Benut de natuur bij bosbeheer, en we krijgen gratis meer CO2-opslagMeer bos aanleggen heeft alleen zin als dat bos ook écht klimaat-slim wordt beheerd. En juist daar schort het aan, constateren Rudy Rabbinge en Jaap Kuper, actief in de Stichting Natuurvolgend Bosbeheer.
16/08 12u30  Bonaire springt op de bres voor zijn geliefde papegaai, de loraDe geliefde papegaai, de lora, heeft op Bonaire weinig meer te zoeken. De schrale vegetatie van cactussen en doornstruiken biedt te weinig voedsel en broedgelegenheid. Natuurbeschermers proberen het bos van weleer terug te krijgen. Maar ze moeten dan wel de geiten tegenhouden.
16/08 12u15  'Gemeenten moeten prostituees helpen bij het vinden van een goede werkplek'Uitgebreid beschrijft Trouw (13 augustus) hoe sekswerkers op de Wallen zich als een dier behandeld voelen door de toeristen die 'aapjes komen kijken'. Door teruglopende verdiensten komen sekswerkers soms zelfs in de schulden.
16/08 12u15  Italië wil grootschalig Marshallplan voor bruggenEen Marshallplan is nodig, klinkt het in Italië. Laten ze eerst alle bruggen en viaducten onderzoeken, zegt een Nederlandse deskundige. Want het verkeer is erg veranderd.
16/08 12u15  Tijdens de hitte en de doem lijkt Málaga uitgestorvenHij is nog niet voorbij, die mooie zomer, die zomer die begon zowat in mei. Je denkt dat er geen eind aan kan komen. Weer liggen warme dagen in het verschiet, bij stijgende temperaturen, ik kijk er met gemengde gevoelens naar uit.
16/08 12u15  Amerikaanse kranten spreken zich massaal uit tegen Trumps anti-pershoudingOp initiatief van The Boston Globe hebben zo'n 300 Amerikaanse kranten in hun hoofdredactioneel commentaar gereageerd op de stelling van de Amerikaanse president Donald Trump dat journalisten 'de vijand van het volk' zijn.
16/08 11u45  Sturen op resultaat bij behandeling depressie is helemaal niet zo raarHet is makkelijk schieten op Menzis. De verzekeraar gaat behandelingen voor depressies en angsten deels vergoeden op basis van het behaalde resultaat. Je kunt dan de meetmethode ter discussie stellen: kunnen depressieve patiënten zelf wel beoordelen of ze zich beter voelen? En zo ja, komt dat dan door de behandeling of omdat depressies vaak ook gewoon komen en gaan?
16/08 11u15  Krapte op markt studentenkamers houdt aan: prijzen weer hogerStudenten betalen meer voor hun kamer. Er wordt te weinig gebouwd en er zijn veel buitenlandse studenten.
16/08 11u00  Nederlandse Turken over crisis in thuisland. 'Er is te veel op de pof geleefd'Veel Turkse Nederlanders zijn afgelopen jaren een bedrijf begonnen in Turkije, waar de economie opbloeide. Hoe ervaren zij de recente koersval van de lira? Is Amerika inderdaad de oorzaak van deze crisis, zoals president Erdogan zegt?
16/08 10u45  John Lanting, de koning van de klucht, is overledenActeur, regisseur en producent John Lanting (88) is overleden. Dat heeft zijn zoon tegen persbureau ANP gezegd. Hij was al enige tijd ziek.
16/08 10u15  De roep in Italië om een grootschalig Marshallplan voor bruggen is grootEen Marshallplan is nodig, klinkt het in Italië. Laten ze eerst alle bruggen en viaducten onderzoeken, zegt een Nederlandse deskundige. Want het verkeer is erg veranderd.
16/08 10u00  Politie tegen LHBT'er na een klap op straat: 'Waar is je letsel dan?'Speciaal beleid om agenten lhbt-vriendelijker te maken, moet overbodig worden, bepleiten Heleen Cousijn en Jeroen Horvers.
16/08 09u30  Gaat met de huidige onderwijsfinanciering ook de brede school verdwijnen?De manier waarop het voortgezet onderwijs wordt betaald gaat op de schop. Het wordt gemakkelijker voor bestuurders en schooldirecteuren om te voorspellen hoeveel ze krijgen en de administratie wordt overzichtelijker. Een deel van de middelbare scholen moet het daardoor met minder geld doen.
16/08 08u30  De prikkelende prestatiebeloning van verzekeraar Menzis roept vragen opHet is makkelijk schieten op Menzis. De verzekeraar gaat behandelingen voor depressies en angsten deels vergoeden op basis van het behaalde resultaat. Je kunt dan de meetmethode ter discussie stellen: kunnen depressieve patiënten zelf wel beoordelen of ze zich beter voelen? En zo ja, komt dat dan door de behandeling of omdat depressies vaak ook gewoon komen en gaan?
16/08 08u00  Zo'n 300 Amerikaanse kranten spreken zich uit tegen Trumps anti-pershoudingOp initiatief van The Boston Globe hebben zo'n 300 Amerikaanse kranten in hun hoofdredactioneel commentaar gereageerd op de stelling van de Amerikaanse president Donald Trump dat journalisten 'de vijand van het volk' zijn.
16/08 06u00  Zo'n 300 Amerikaanse kranten komen in actie tegen anti-pershouding TrumpOp initiatief van The Boston Globe hebben zo'n 300 Amerikaanse kranten in hun hoofdredactioneel commentaar gereageerd op de stelling van de Amerikaanse president Donald Trump dat journalisten 'de vijand van het volk' zijn.
16/08 04u15  E-mails van schoolsysteem Magister, met daarin leerlingenprestaties, waren jarenlang slecht beveiligdMagister, het digitale schoolsysteem waarin de prestaties van leerlingen worden bijgehouden, verstuurde jarenlang slecht beveiligde e-mails. Een ICT’er op een middelbare school trok daar al in december 2016 over aan de bel. Pas sinds begin deze maand is het beleid aangepast. Inmiddels worden de berichten wel versleuteld, bevestigt Iddink Group, het bedrijf achter Magister.
16/08 03u00  Financiering van het voortgezet onderwijs gebeurt straks op basis van vier criteria in plaats van 42De manier waarop het voortgezet onderwijs wordt betaald gaat op de schop. Het wordt gemakkelijker voor bestuurders en schooldirecteuren om te voorspellen hoeveel ze krijgen en de administratie wordt overzichtelijker. Een deel van de middelbare scholen moet het daardoor met minder geld doen.
15/08 22u15  Genua kan het niet geloven: 'Kan ik nog ooit terug in mijn huis?"Voor de ingang van de gemeentelijke sporthal in hartje Genua, die nu dienst doet als opvangcentrum, staat Massimo De Luca nerveus een sigaret te roken. Zijn hondje Toby holt blaffend om hem heen.
15/08 21u15  'We gaan nog dagen door met zoeken naar mensen onder het puin'Voor de ingang van de gemeentelijke sporthal in hartje Genua, die nu dienst doet als opvangcentrum, staat Massimo De Luca nerveus een sigaret te roken. Zijn hondje Toby holt blaffend om hem heen.
15/08 20u30  Parijs gebruikt een eco-urinoir om een eeuwenoude vijand aan te pakken: wildplassenAl jaren, zo niet eeuwen, vecht het stadsbestuur van Parijs tegen mannen die hun behoefte doen tegen oude gebouwen en in smalle steegjes. Het eco-urinoir moet hier iets aan veranderen. Het is een knalrood ding dat lijkt op een prullenbak. De urine belandt op stro en dient als meststof voor de bloemen bovenop, de penetrante urinegeur wordt verhuld.
15/08 20u15  Groene energiebedrijf Greenchoice wil concurrent Qurrent overnemenOvernames? Er is er nu ook eentje in de Nederlandse duurzame-energiewereld in de maak. Greenchoice (ruim 400.000 klanten) wil branchegenoot Qurrent (120.000 klanten) overnemen. Met de inlijving van Qurrent , sinds een jaar hoofdsponsor van voetbalclub Feyenoord, hoopt Greenchoice zijn slagkracht te vergroten.
15/08 19u15  Turkije verhoogt importtarieven voor producten uit de VS na Amerikaanse 'aanval'De Turkse regering heeft woensdag de tarieven op verschillende Amerikaanse producten verhoogd. Volgens vicepresident Fuat Oktay zijn de belastingen een reactie op de ‘opzettelijke aanvallen van de Amerikaanse regering op onze economie'. Dat schreef hij in een bericht op Twitter. Turkije verdubbelde de heffingen op Amerikaanse auto’s en alcohol. Ook krijgen onder meer tabak en cosmetica hogere invoertarieven.
15/08 19u15  Westlandse gemeenteraad komt terug van vakantie om 'Polenhotel' te voorkomenIn het dorp Maasdijk in het Westland mag geen tweede ‘Polenhotel’ komen. Het tuindersdorp heeft al genoeg aan de 350 Polen die werken in het kassengebied, zegt Peter Duijsens van de lokale partij Westland Verstandig.
15/08 18u30  Raad van State: pastafarisme is geen godsdienstDe Kerk van het Vliegend Spaghettimonster is geen godsdienst, dus mogen haar aanhangers op hun officiële pasfoto geen vergiet dragen. Zo oordeelde de Raad van State woensdag, nadat een vrouw een zaak had aangespannen.
15/08 18u00  Journalisten mochten gesprek met Denk-Kamerlid wél stiekem opnemen, oordeelt rechtbankOmroep BNNVara hoeft een heimelijk opgenomen gesprek met een Denk-parlementariër niet van internet te verwijderen. Volgens de politieke partij hadden de journalisten geen toestemming om opnames te maken. Volgens de rechtbank was er een zwaarwegend journalistiek belang dat wel te doen.
15/08 17u15  Krijgt YouTube-ster Dylan Haegens zijn 1,4 miljoen abonnees naar de bioscoop?'De film van Dylan Haegens' is de eerste bioscoopfilm van een Nederlandse YouTube-ster die (vrijwel) volledig in eigen beheer is gemaakt. Het begin van een trend?
15/08 17u00  Apple maakt internetgebruikers onzichtbaar, tot woede van adverteerdersApple gaat met zijn internetbrowser Safari vanaf september het online volgen van gebruikers door adverteerders en door Facebook nog effectiever aanpakken op zijn nieuwste iPhones, iPads, laptops en computers.
15/08 16u45  Winstgevend Heijmans bouwt komend jaar 90 procent van zijn huizen zonder gasaansluitingDe Brabantse bouwer Heijmans lijkt een moeilijke periode dan eindelijk afgesloten te hebben. Na jaren van verliezen, soms forse, zal het bedrijf 2018 hoogstwaarschijnlijk afsluiten met een aardig winstje. “Ik vind dat we gezond zijn”, concludeerde bestuursvoorzitter Ton Hillen woensdag na de presentie van Heijmans’ resultaten in de eerste helft van dit jaar.
15/08 16u15  Schokkende getuigenissen van misbruik door katholieke leiders in Pennsylvania in nieuw rapportEen opzienbarend rapport laat zien hoe rooms-katholieke kerkleiders grootschalig misbruik door priesters in de staat Pennsylvania decennialang toedekten.
15/08 16u00  In Amsterdam worden handgranaten bezorgd alsof het pizza's zijnDrie keer op rij is een klein stukje Johan Huizingalaan in Amsterdam-West het mikpunt van criminelen die met grof geweld de aandacht opeisen. Steeds vaker ook worden daarbij granaten ingezet. Waarom?
15/08 15u45  Rust op de woningmarkt gloort aan de horizonDe huizenprijzen stijgen zo hard dat het voor steeds meer Nederlanders moeilijker is om een woning te kopen. Dat kan nooit meer lang zo doorgaan, voorspelt de Rabobank.
15/08 15u45  De oude godsdienststrijd lijkt op te laaien in de Oude KerkGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
15/08 15u30  Zoals bijen elkaar de weg wijzen met hun draaikontjes, trommelen wespen subtiel op elkaars kopIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
15/08 15u30  In Amsterdam worden de handgranaten bezorgd alsof het pizza's zijnDrie keer op rij is een klein stukje Johan Huizingalaan in Amsterdam-West het mikpunt van criminelen die met grof geweld de aandacht opeisen. Steeds vaker ook worden daarbij granaten ingezet. Waarom?
15/08 15u15  De oude godsdienststrijd lijkt op te laaien in Oude KerkGer Groot doceerde filosofie aan de universiteiten van Rotterdam en Nijmegen. Voor Trouw bekijkt hij de actualiteit door een filosofische bril.
15/08 14u30  Hajo Meyer vergeleek de Israëlische inval in Gaza niet met de HolocaustDe Nederlander Hajo Meyer heeft de Israëlische inval in Gaza niet vergeleken met de Holocaust, maar met de jaren dertig, schrijft Jaap Hamburger, voorzitter van Een Ander Joods Geluid.
15/08 14u15  Over de schoonheid van de Tridentijnse eredienstIn de podcast De Roomse Loper praten Trouw-redacteur Stijn Fens en Vaticaankenner Christian van der Heijden u om de twee weken bij over de stand van zaken in de katholieke wereld.
15/08 13u45  Zorgt subsidie voor kwaliteit of voor een return on investment?We trekken ons terug in onze veilige bubbel. Verliezen we het vermogen elkaar te begrijpen en te bereiken? In een serie columns reist journalist Peter Henk Steenhuis langs de grenzen van onze taal op zoek naar de grenzen van onze werelden. Vandaag: Impact, subsidie en 'return on investment'.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Cohen overtrad regels in opdracht van Trump, Manafort schuldig bevonden22/08 01u45 - Trouw: Het net sluit zich rond meerdere oud-medewerkers van de Amerikaanse president Donald Trump. Michael Cohen, de voormalig advocaat van Trump, heeft tegenover een federale rechter in New York een schuldbekentenis afgelegd. Hij gaf toe de regels voor de financiering van een verkiezingscampagne te hebben overtreden. Oud-campagneleider Paul Manafort werd eerder door een jury schuldig bevonden aan fraude.
5x Groot deel van de wilsverklaringen voor euthanasie blijkt nutteloos22/08 03u15 - Trouw: Wie denkt er te zijn met een wilsverklaring kan bedrogen uitkomen: ruim de helft van deze verklaringen is verouderd.
1x In Genua is het zoeken naar slachtoffers gestaakt, maar het zoeken naar schuldigen in volle gang19/08 17u15 - Trouw: Tussen de betonnen brokstukken van de ingestorte Morandi-brug in Genua is het zoeken naar slachtoffers zondag gestaakt.
1x President Maduro schrapt vijf nullen op Venezolaanse bankbiljetten, maar of het wat uithaalt?21/08 16u15 - Trouw: Het IMF houdt rekening met 1 miljoen procent inflatie in Venezuela. Nieuwe bankbiljetten moeten het leven betaalbaarder maken.
1x Lamsoorbladeren zijn dik en taai als een vetplant21/08 16u30 - Trouw: Op de jonge kwelders van Schiermonnikoog bloeit in de nazomer het lamsoor. Lamsoor is een beschermde plant, al komt ie hier en daar massaal voor. Op jonge kwelders dus, die paars kunnen kleuren als heidevelden of lavendelakkers. Schitterend. Langs de hele waddenkust kan lamsoor gevonden worden, het meest op de Waddeneilanden en in de Delta.
1x Aanklager wil onderzoek naar ongeluk in Italiaanse kloof21/08 18u00 - Trouw: Door zware regenval in het Italiaanse Nationaal park Pollino werden maandag wandelaars meegesleurd door stijgend water. In de imposante rotsformaties bij de Raganellorivier in Calabrië vielen tien doden en tientallen gewonden.
1x Alkmaarders hopen dat Zondagswet uit 1953 festival verbiedt21/08 19u15 - Trouw: Opnieuw probeert een groep omwonenden via de rechter een evenement te verbieden uit vrees voor geluidsoverlast.
1x Er is wel een vuiltje aan de lucht, zo aan het begin van het politieke seizoen21/08 21u30 - Trouw: Het kabinet ontkwam op zijn ontspannen heiddag niet aan vragen over de dividendbelasting
1x Brexit-onderhandelaars beloven nu echt vaart te maken21/08 23u30 - Trouw: Brussel en Londen zullen vanaf nu ‘continu’ onderhandelen over de komende brexit. Dat zei EU-hoofdonderhandelaar Michel Barnier na een ontmoeting met zijn Britse evenknie, brexit-minister Dominic Raab.
0x 'Belastingparadijzen spelen cruciale rol in ontbossing en illegale visserij'15/08 02u15 - Trouw: Onderzoek toont aan dat belastingparadijzen indirect bijdragen aan milieuschade.

Statistieken

Artikels:
29799
Gelezen:
3675
Aantal lezers nu:
20


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven