zaterdag 20 april 2019, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Trouw

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u45
 

Trouw

Verbergen Tonen
20/04 08u15  Expert: Bevingsschade Groningen valt niet vast te stellen, dus geef iedereen compensatie De aardbevingen in Groningen zijn te klein om vast te stellen welke schade zij veroorzaken. Nederland kan daarom beter stoppen met het inventariseren van schade, zegt een onafhankelijke expert. Beter is het om iedereen in het gebied te compenseren.
20/04 08u00  Tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet? Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
20/04 07u45  Een beetje boreaal mag best af en toe, vooral omdat het Pasen is Drie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
20/04 07u30  Ministerie van Justitie VS vindt eis inzage hele rapport Mueller ‘onnodig’ Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.
20/04 04u45  Senator en presidentskandidaat Warren wil afzettingsprocedure Trump De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.13 
20/04 04u00  Ministerie van Justitie VS vindt eis Huis van Afgevaardigden om inzage hele rapport Mueller ‘voorbarig en onnodig’ Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.15 
20/04 02u15  Een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet? Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
20/04 02u15  De FNV moet stelling nemen tegen extreem-rechts Ook in eigen kring moet de FNV extreem-rechts gedachtegoed niet tolereren, aldus sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de FNV.10 
20/04 02u15  Geëmotioneerde paus Franciscus betreurt ‘gesloten harten en egoïsme’ tijdens Kruisweg Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, “de uit politieke overwegingen gesloten harten” bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.
19/04 22u45  Uitgezette asielzoeker uit Bahrein klaagt de Nederlandse staat aan Een Bahreinse asielzoeker die door Nederland werd uitgezet, heeft de Nederlandse staat aangeklaagd. Dat bevestigt zijn advocaat na berichtgeving in NRC. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens.
19/04 22u30  De verbranding van een jonge vrouw schudt Bangladesh wakker Tientallen demonstranten hebben vandaag in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gerechtigheid geëist voor een jonge vrouw die in brand gestoken werd nadat ze haar schoolhoofd had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie.
19/04 21u15  Na cycloon Idai moet de wederopbouw beginnen. En dat kost heel veel geld Na een maand is de noodhulp in Mozambique, Zimbabwe en Malawi goed op gang gekomen, maar in het getroffen gebied zijn huizen, gebouwen, wegen en bruggen weggevaagd en oogsten vernield. Toch gaan mensen al terug: de wederopbouw moet beginnen. En dat kost heel veel geld. Geld dat van de internationale gemeenschap moet komen.
19/04 20u45  Een declaratieplafond voor bestuurders? Universiteiten staan er niet om te springen Moet er een declaratieplafond voor bestuurders komen, nu blijkt dat de collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht vorig jaar ruim 124.000 euro uitgaf aan vervoer? Universiteiten staan er niet om te springen, blijkt uit een rondgang van Trouw.
19/04 20u30  Erik ten Hag verlegt grenzen, van Ajax én zichzelf Toen het stroef liep bij Ajax, bleef Erik ten Hag kalm. Nu de stemming omslaat, is hij een stille genieter.
19/04 20u00  Van de beloofde snelle asielprocedure komt niets terecht: ‘Het is bühnepolitiek’ De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) kan pas over twee jaar alle asielverzoeken weer op tijd behandelen. En voor het beter wordt, wordt het eerst slechter.
Laatste update: vandaag om 8u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/04 19u00  Aan alle moslim-ouders met homo-angst: denk eerst nog eens aan Alan TuringArabist en oud-redacteur Eildert Mulder bespiegelt in zijn wekelijkse column In de schaduw van de minaret over de islamitische wereld.
19/04 18u45  Heeft elke taaluiting een echte betekenis, los van bedoeling of interpretatie?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
19/04 18u45  Veel Nederlanders weten niet meer wat 4 mei betekent, daar wil deze militair wat aan doenSergeant van de landmacht Emiel Garstenveld is bezig aan een wandeltocht ter ere van onze vrijheid en de mensen die daarvoor hun leven gaven. Hij loopt van de D-Day-stranden in Normandië naar de John Frostbrug in Arnhem, een afstand van zo’n 600 kilometer. Op 4 mei hoopt hij aan te komen in Arnhem, voor de Dodenherdenking.
19/04 18u30  Nietzsche zei het niet voor niets: het christendom is Plato voor de gewone manBert Keizer (Amersfoort, 1947) is schrijver, filosoof en arts bij de Levenseindekliniek. Voor Trouw schrijft hij wekelijks een column over zorg, filosofie, en de raakvlakken daartussen.
19/04 18u30  De reisadviezen voor Nicaragua zijn weer positief, maar toeristen blijven weg: ‘De buitenlanders zijn bang’Een jaar nadat de politieke spanningen in Nicaragua omsloegen in geweld, zijn de meeste reisadviezen weer positief. Maar het toerisme, een net goed op gang gekomen goudmijn in een van ‘s werelds armste landen, is ingestort. Met gevolgen voor zo ongeveer iedereen.


19/04 18u15  Elke dag, urenlang zitten grote delen van Cambodja zonder stroom: ‘Ik doe mijn werk nu met de hand’Grote delen van Cambodja kampen al een maand met een gebrek aan stroom, elke dag, urenlang. De schade loopt in de tientallen miljoenen.
19/04 17u45  Bij vogels dirkt de man zich op voor de vrouw, gek dat het bij mensen niet ook zo gaatIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
19/04 17u45  Wijn drinken, matzes eten en zoeken naar stukjes brood: zo vieren joden PesachJoden vieren deze dagen Pesach, dat begint met ‘bedikas chometz’, waarbij de kinderen stukjes brood verstoppen, die de vader des huizes moet zoeken.
19/04 17u30  De varkenspest grijpt om zich heen in China: een massaslachting dreigtOnderzoekers van Rabobank verwachten dat 150 tot 200 miljoen varkens in China worden getroffen door varkenspest.
19/04 17u15  Bij deze vogelsoort dirkt de man zich op voor de vrouw, gek dat het bij mensen niet ook zo gaatIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
19/04 17u00  Last van hooikoorts? Misschien is daar binnenkort eindelijk iets aan te doenIn Het Consult beantwoorden experts wekelijks gezondheidsvragen van lezers.
19/04 16u45  Wijn drinken, matzes eten en zoeken naar broodkruimels: zo vieren joden PesachWat doen Nederlanders met Pasen? Joden vieren deze dagen Pesach, dat begint met ‘bedikas chometz’, waarbij de kinderen stukjes brood verstoppen, die de vader des huizes moet zoeken.
19/04 16u15  Beursganger Uber stuurt aan op zelfrijdend wagenparkDrie bedrijven investeren een miljard dollar in Ubers tak voor zelfrijdende auto's. Maar het bedrijf beperkt zich niet tot auto's. Je kunt op sommige plekken ook treinen en ferry's boeken via de app.
19/04 15u30  ‘Protesteren tegen windmolens is oké, het bedreigen van mensen? Nee.’Aannemers die meewerken aan een windmolenpark in de Drentse Veenkoloniën worden bedreigd en haken af. Onder bewoners klinkt veel kritiek op de molens, maar voor de bedreigingen hebben ze geen goed woord over.
19/04 15u30  Piekdagen? Drukte is tegenwoordig normaal op SchipholTussen nu en half mei verwerkt Schiphol 5,4 miljoen reizigers. De luchthaven zegt alles onder controle te hebben.
19/04 15u30  Als je club die ene prijs wint: fan zijn van FC GroningenVier jaar geleden won FC Groningen de KNVB-beker: een unicum voor de club. Fanatiek Groningen-supporter Robert Visscher schrijft een boek over deze ­historische bekerwinst. Waarom werd hij fan van een club die verder weinig prijzen pakt? Plus interviews met en portretten van drie diehard-fans.
19/04 14u30  Weer terug in Irak, met een illusie armerDroomlanden als Nederland en Duitsland bereikten ze nooit. Het aantal Irakezen dat in 2018 terugkeerde uit Europa verdubbelde. Ze strandden in Griekenland.
19/04 14u30  Jezus is twee dagen lang dood, dus kun je ongestraft je gang gaanSchrijver en arts Miquel Bulnes situeerde zijn politieroman en graphic novel ‘Openbaringen’ rond Pasen. Dat is een uitnodigende tijd voor gestoorde types, verslaafden en moordenaars. ‘God is dood twee dagen lang, dus kun je ongezien en ongestraft je gang gaan.’
19/04 14u00  Helderheid geboden: is het Natuurdagboek een column of een rubriek van een liefhebber?Ombudsman Adri Vermaat van Trouw bespreekt journalistieke dilemma's en kijkt kritisch naar de werkwijze van de redactie.
19/04 14u00  Worstelaarster Jessica Blaszka wil niet meer uitgemergeld op de weegschaal staanHaar olympische optreden in Rio duurde zes minuten, in Tokio wil ze meer. En dat zit erin, want Jessica Blaszka komt inmiddels uit in een andere gewichtsklasse. En won meteen Europees brons.
19/04 14u00  CD’s op vrijdag: Lauwtje, Damien Jurado en Heather Woods BroderickDrie sterren deze week voor Damien Jurado, die al sinds de jaren negentig meegaat, èn voor Lauwtje, rapper uit Rotterdam, die deze week met haar allereerste album komt. Lauwtje gaat op het album ‘Lauws’ van lichtvoetig naar opzwepend en zelfs angstaanjagend. Jurado houdt het op ‘In the shape of a storm’ sober, met alleen zang en een akoestische gitaar.
19/04 13u45  Waarom wij van FC Groningen houdenVier jaar geleden won FC Groningen de KNVB-beker: een unicum voor de club. Fanatiek Groningen-supporter Robert Visscher schrijft een boek over deze ­historische bekerwinst. Waarom werd hij fan van een club die verder weinig prijzen pakt? Plus interviews met en portretten van drie diehard-fans.
19/04 13u30  Oplaaiend Noord-Iers geweld leidt tot dood journalisteDe dood van een 29-jarige journaliste donderdag in Londonderry is het voorlopige dieptepunt van steeds verder oplopende spanningen rond de grens tussen Ierland en Noord-Ierland.
19/04 13u15  Defensie: Geen hard bewijs voor verband tussen burnpits en ziekte militairenHet ministerie van defensie heeft nog geen hard bewijs kunnen vinden dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits. Dat heeft minister Ank Bijleveld gemeld aan de Tweede Kamer.
19/04 13u15  Hoe een Britse Lord de geesten rijpt voor een tweede brexit-referendumEen jaar geleden leek het vooral erg vergezocht, een tweede referendum in het Verenigd Koninkrijk. Maar het idee wint aan populariteit, mede dankzij het doorzettingsvermogen van Andrew Adonis, Lord uit het Hogerhuis.
19/04 12u00  Troost voor verloren zielen: de kerk concurreert met de pubMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Willem Pekelder dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
19/04 11u45  Dankzij Trump zal de Chinese invloed alleen maar groter wordenHistoricus Rob de Wijk is oprichter en directeur van het kennisinstituut Den Haag Centrum voor Strategische Studies. Voor Trouw schrijft hij wekelijks over internationale verhoudingen.
19/04 11u30  Maak ouderschapsverlof mogelijk voor iedereenPartners kunnen vanaf volgend jaar vijf weken aanvullend verlof opnemen tegen 70 procent van het salaris. Voor veel werkende ouders is dit niet toereikend, vreest PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius.
19/04 11u15  Foute bedrijven aan de schandpaal nagelen heeft geen enkel effectOndernemers die hun personeel slecht behandelen, belanden op een site. Maar daar wordt nauwelijks op gekeken.
19/04 11u15  De kruisweg in honderden kunstwerken. Wat maakt het zo fascinerend?Oorlog, vervolging, ziekte: moderne kunstenaars verbeeldden hun eigen ervaringen met verwijzing naar Jezus’ lijdensweg. Voormalig arts en kunstenaar Ignace Schretlen legde daarvan een enorme verzameling aan.
19/04 11u00  Versoepeling aanvliegroutes Lelystad moet overlast beperkenVliegtuigen die op het nieuwe vliegveld Lelystad willen landen, mogen straks ook gebruik maken van hogere luchtlagen. Met een versoepeling van de regels in het luchtruim kunnen vliegtuigen sneller opklimmen in het luchtruim. Zo wil minister Cora van Nieuwenhuizen (infrastructuur en waterstaat) de geluidsoverlast beperken.
19/04 11u00  Wat Michel Foucault niet zag: macht uitoefenen is niet hetzelfde als geweld gebruikenGrote denkers openen ons de ogen, maar wat zien zij zelf over het hoofd? Vandaag: filosoof Hans Achterhuis over de blinde vlekken van Michel Foucault.
19/04 11u00  Deze ex-generaal moet ruzie rond de herbouw van de Notre-Dame voorkomenEen voormalig generaal moet Macrons belofte waarmaken: de Notre-Dame moet over vijf jaar herbouwd zijn.
19/04 10u45  Het mag, wat de overheid doet om de rechtsstaat te beschermen. Maar is het wenselijk?‘Anti-democratisch’ of ‘slecht voor de sociale cohesie’ zijn de nogal vage oordelen waarmee de overheid haar ingrijpen bij het Cornelius Haga Lyceum legitimeert. Of waarmee ze islamitische figuren aanpakt. Zo ondermijnt de overheid de rechtsstaat die ze zegt te beschermen, menen critici.
19/04 10u15  Nederlandse buurtvijvers stoten evenveel broeikasgas uit als tweehonderdduizend auto'sEen vijver in de wijk stoot veel broeikasgas uit, ontdekten Gelderse onderzoekers. Het goede nieuws is: die uitstoot kan dalen zodra bewoners en gemeenten aan het opruimen slaan. ‘Tel uit je klimaatwinst.’
19/04 10u15  Procedurele slapstick rond ‘WW-export’Het Europees Parlement heeft na veel gepingpong besloten de kwestie door te schuiven.
19/04 10u00  Zo indringend zien we de kruisiging van Christus maar zelden: ‘Een wonderbaarlijke vondst’Het Rijksmuseum koopt een zeldzame middeleeuwse prent van Martin Schongauer, ‘een wonderbaarlijke vondst’.
19/04 09u45  Alles is te koop uit het failliete Armando museum, kunst maar ook de stofzuigerAlles is te koop uit het failliete Armando Museum Oud Amelisweerd: zijn kunst, maar ook wat meubilair en andere spullen. Als het maar geld oplevert voor de schuldeisers.
19/04 09u45  Laten we hopen dat president Joko Widodo nu wél doet waar velen op hooptenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
19/04 09u45  Zo indringend zien we de kruisiging van Christus maar zelden: ‘Een wonderbaarlijkse vondst’Het Rijksmuseum koopt een zeldzame middeleeuwse prent van Martin Schongauer, ‘een wonderbaarlijke vondst’.
19/04 09u30  Het mag, wat de overheid doet om de rechtstaat te beschermen. Maar is het wenselijk?‘Anti-democratisch’ of ‘slecht voor de sociale cohesie’ zijn de nogal vage oordelen waarmee de overheid haar ingrijpen bij het Cornelius Haga Lyceum legitimeert. Of waarmee ze islamitische figuren aanpakt. Zo ondermijnt de overheid de rechtsstaat die ze zegt te beschermen, menen critici.
19/04 09u15  Valt er nog met elkaar te praten?Drie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
19/04 08u15  Vrouw doodgeschoten bij ‘terroristisch incident’ in Noord-IerlandEen 29-jarige vrouw is doodgeschoten in de Noord-Ierse stad Londonderry bij wat de politie een ‘terroristisch incident’ noemt. Dat maakte de politie in Noord-Ierland donderdagavond bekend.
19/04 04u15  Zo indringend zien we de kruisiging van Christus maar zeldenHet Rijksmuseum koopt een zeldzame middeleeuwse prent van Martin Schongauer, ‘een wonderbaarlijke vondst’.
19/04 04u00  Regering Mali treedt af, een maand na bloedige aanval met 160 dodenBijna een maand na een bloedbad in een Malinees dorp, heeft de regering van het land zijn ontslag ingediend. President Ibrahim Boubacar Keita heeft het ontslag van de regering van premier Soumeylou Boubeye Maiga geaccepteerd.
19/04 02u15  Patiënten Lelystad hoeven niet meer de stad uit voor een knie-operatieSt Jansdal gaat ook in Lelystad patiënten opnemen. Het betreft planbare ingrepen, zoals een knieoperatie. Het ziekenhuis rekent op een omzet van 50 miljoen in Lelystad.
19/04 02u15  Personeel van ‘aso-azc's’ doet elke twee weken aangifte van bedreiging of vernieling door asielzoekersPersoneel van ‘aso-azc's’ doet elke twee weken aangifte van ernstige bedreiging of vernieling door asielzoekers. Maar het werkelijke aantal incidenten ligt veel hoger.
18/04 23u30  Noord-Brabant heeft de meeste verkeersdoden. Het is onduidelijk waaromNergens steeg het aantal verkeersdoden in 2018 zo hard als in Noord-Brabant: van 98 naar 150. Het schreeuwt om een verklaring, maar die is er niet altijd.
18/04 23u15  Pakistaanse strijders executeren veertien buspassagiersGewapende mannen hebben donderdagochtend vroeg in de provincie Baluchistan in het zuidwesten van Pakistan bussen aangehouden en veertien passagiers geselecteerd en doodgeschoten. Volgens de Pakistaanse autoriteiten waren de gedode reizigers medewerkers van de marine en kustwacht. Baluchistaanse separatisten eisten de verantwoordelijkheid voor de actie op.
18/04 23u00  Het rapport van Mueller is vernietigend, maar Trump komt er mee wegSpeciaal aanklager Robert Mueller omzeilt in zijn rapport de vraag of Donald Trump strafbaar is.
18/04 22u30  Het rapport van Mueller is vernietigend, maar niet veroordelend voor TrumpSpeciaal aanklager Robert Mueller omzeilt in zijn rapport de vraag of Donald Trump strafbaar is.
18/04 21u45  Defensie wil Nederlandse onderzeeboten kopen, maar andere ministeries aarzelenKrijgt het Nederlandse Damen de opdracht nieuwe onderzeeërs te bouwen? Defensie zegt ‘ja’, andere ministeries zijn er nog niet uit.
18/04 20u30  ‘Zonder ingrepen in de luchtvaart gaan we de klimaatdoelen niet halen’Schiphol kan niet langer ontzien worden in het klimaatbeleid, stelt de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur (RLI) vandaag in een advies aan het kabinet. Schrap om te beginnen de nacht- en de budgetvuchten. Onderzoeker Niels Koeman legt uit waarom het uit moet zijn met de ongebreidelde groei van de luchthaven.
18/04 19u45  Wil je weten of je grond van goede kwaliteit is? Begraaf dan een onderbroekAloude instituten blijken soms opmerkelijk bij de tijd. Zo waagt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (sedert 1860) zich dezer dagen aan een heuse challenge: de vereniging daagt iedereen uit een onderbroek te begraven. Dat kan waardevolle informatie opleveren over de gezondheid van de bodem.
18/04 19u45  Advies: breng het aantal nacht- en budgetvluchten op Schiphol drastisch terugHet Nederlandse luchtvaartbeleid is niet langer houdbaar. Er zijn nieuwe regels nodig, duidelijker en strenger, om uitstoot en geluidsoverlast te beperken, adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
18/04 19u15  Wil je weten of je grond van goede kwaliteit is? Begraaf dan een katoenen onderbroekAloude instituten blijken soms opmerkelijk bij de tijd. Zo waagt de Koninklijke Algemeene Vereeniging voor Bloembollencultuur (sedert 1860) zich dezer dagen aan een heuse challenge: de vereniging daagt iedereen uit een onderbroek te begraven. Dat kan waardevolle informatie opleveren over de gezondheid van de bodem.
18/04 18u45  Breng het aantal nacht- en budgetvluchten op Schiphol drastisch terug, zegt het belangrijkste adviesorgaan van de overheidHet Nederlandse luchtvaartbeleid is niet langer houdbaar. Er zijn nieuwe regels nodig, duidelijker en strenger, om uitstoot en geluidsoverlast te beperken, adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
18/04 18u00  Reuzekaken in Kenia blijken van een reuzeleeuwMet zijn 1300 kilo was hij groter dan de ijsbeer, de grootste vleeseter onder de landdieren die we kennen. Simbakubwa kutokaafrika is hij gedoopt, en hij moet zo’n 20 miljoen jaar geleden op aarde hebben rondgelopen, in Afrika om precies te zijn.
18/04 17u31  Superster Beyoncé werkt keihard om aan de top te blijvenVier keer per week schrijven tv-recensenten Renate van der Bas en Maaike Bos in deze wisselcolumn over wat hen opviel op televisie.
18/04 17u00  Rechter: Melis A. nam deel aan IS door voor haar man te zorgenDe 23-jarige Syriëganger Melis A. hoeft niet opnieuw de cel in. De rechtbank veroordeelt haar tot anderhalf jaar cel, waarvan een jaar voorwaardelijk. Omdat ze al zes maanden in voorarrest zat, blijft het daarbij.
18/04 17u00  Zijn Trump-onderzoek was niet eenvoudig, maar Robert Mueller heeft voor hetere vuren gestaanOok als hij niet was benoemd als speciaal aanklager, was hij een van de bekendste juristen van de VS geweest. Onderzoeken of de president met Rusland heeft samengewerkt om zijn post te veroveren is geen peulenschil, maar aan Robert Mueller was die klus wel besteed.
18/04 16u30  De collegevoorzitter van de Universiteit Utrecht declareert ruim 124.000 euro voor vervoerCollegevoorzitter Anton Pijpers van de Universiteit Utrecht declareerde vorig jaar ruim 124.000 euro aan binnenlandse reiskosten. De Tweede Kamer wil opheldering van minister Van Engelshoven. ‘Hoog tijd dat er een plafond komt’, zegt GroenLinks-Kamerlid Zihni Özdil.
18/04 16u00  Is de Citotoets wel zo’n goed idee? ‘Citotoets werkt juist ongelijkheid in de hand’In het Filosofisch Elftal legt Trouw een actuele vraag voor aan twee filosofen uit een poule van elf.
18/04 15u15  Philippe Remarque weg als hoofdredacteur van de VolkskrantPhilippe Remarque vertrekt als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt binnen De Persgroep uitgever van de Volkskrant, Trouw en het Parool. Daarnaast gaat hij binnen dit mediabedrijf de functie bekleden van ‘directeur journalistiek’. Zijn overstap vindt na de zomer plaats.
18/04 15u15  Egyptische roadmovie met een glansrol voor een leprapatiëntYomeddine Regie: A.B. Shawky Met Rady Gamal en Ahmed Abdelhafiz. ★★★★☆
18/04 15u15  Lofzang van een rebel op de rebellen in de Sovjet-UnieLeto Regie: Kirill Serebrennikov ★★★★☆
18/04 15u00  ‘Krankjorum avontuur’ van Heinz stelt teleur, al is het maar omdat de chagrijnige kat ineens vrolijk isHeinz Regie: Piet Kroon Stemmen van: Ruben van der Meer, Tygo Gernandt, Ilse Warringa ★★☆☆☆
18/04 15u00  Hoe een overlever wereldberoemd wordt door een highschool-shootingVox Lux Regie: Brady Corbet Met: Natalie Portman, Jude Law, Stacy Martin, Raffey Cassidy ★★★★☆
18/04 14u45  Animatie is een prima vorm om het verhaal van Luis Buñuel te vertellenBuñuel in the Labyrinth of the Turtles Regie: Salvador Simó ★★★★★
18/04 14u30  De Sint-Janskathedraal in Den Bosch moest het tien jaar zonder dak doen na de brand van 1584In zijn wekelijkse geschiedeniscolumn trekt journalist Paul van der Steen lijntjes tussen het heden en verleden.
18/04 14u15  Het luchtvaartbeleid moet op de schop: ‘Eerst de overlast beperken, dan pas groeien’Het Nederlandse luchtvaartbeleid is niet langer houdbaar. Er zijn nieuwe regels nodig, duidelijker en strenger, om uitstoot en geluidsoverlast te beperken, adviseert de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli).
18/04 14u15  Kunst kan ‘christelijke’ thema’s uit de kerk bevrijdenWat is daar nou erg aan? Filosofieredacteur Leonie Breebaart onderzoekt in haar column de actualiteit op filosofische wijze.
18/04 13u45  Geïrriteerde Kim Jung-Un zet Donald Trump voor het blok met een nieuwe wapentestNoord-Korea heeft vannacht naar eigen zeggen een test gedaan met een nieuw geleid tactisch wapen. Het duidt op groot ongenoegen in Noord-Korea over de voortgang van de gesprekken met de Verenigde Staten.
18/04 13u30  Hoe houden sporters (en journalisten) dat vol, dag en nacht sport?Sportredacteuren Fred Buddenberg, Kick Hommes en Eline van Suchtelen beschouwen het sportnieuws uit de losse pols.
18/04 13u15  Opmerkelijke straf geëist voor groepsbelediging: bezoek Westerbork en schrijf een opstelEen Schiedammer, die wordt verdacht van discriminatie van de Joodse gemeenschap, moet een bezoek brengen aan Kamp Westerbork en daar een opstel over schrijven, eist het Openbaar Ministerie.
18/04 13u15  Een kathedraal is letterlijk een kerk waar een bisschop zeteltGrammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
18/04 13u15  Schreeuw om Leven heeft één missie: abortus moet uit Nederland verdwijnenWie zijn de mensen die demonstreren bij abortusklinieken? Wat motiveert hen? Fotograaf Fleur Wiersma volgde een jaar anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven. Trouw-redacteur Stijn Fens sprak met de directeur en een vrijwilliger.
18/04 12u30  De film over De Cock-met-ceeooceekaa is rauwer en harder dan de tv-serieEen rauwe versie van de boeken van Appie Baantjer. Dat moest ‘Baantjer, het begin’ worden. Arne Toonen wilde meer bloed, geknuppel en corruptie in zijn film dan in de tv-serie. ‘Mensen geloven niet dat de politie zo was.’
18/04 12u15  Laat een goede werkgever ook een goede opdrachtgever voor zzp’er zijnDe pogingen om een gelijkwaardige positie te creëren voor werknemers en zzp’ers lopen vast in het juridische web. Cao-coaches Esther Koot en Huub de Graaff pleiten daarom voor een proef om met vallen en opstaan een uitweg te zoeken via een nieuw soort cao.
18/04 11u45  De Citotoets is helemaal niet in het belang van het kindEen Citotoets is niet in het belang van het kind, aldus Ingrid Busink, voorzitter van Vrij Onderwijs.
18/04 11u30  Op bezoek bij de cast van ‘The Passion’, waar Jezus erop staat te worden getutoyeerdMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
18/04 11u30  Anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven: ‘Mensen hebben geen goed beeld van ons’Wie zijn de mensen die demonstreren bij abortusklinieken? Wat motiveert hen? Fotograaf Fleur Wiersma volgde een jaar anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven. Trouw-redacteur Stijn Fens sprak met de directeur en een vrijwilliger.
18/04 11u15  Voor ‘The Passion’ in het klein draagt Jezus gewoon een spijkerbroekGeïnspireerd door het succes van ‘The Passion’ worden overal in het land muzikale paasvertellingen opgevoerd.
18/04 11u00  Schreeuw om Leven strooit met plastic foetussen: ‘Abortus is moord. Hoe moet je het anders noemen?’Wie zijn de mensen die demonstreren bij abortusklinieken? Wat motiveert hen? Fotograaf Fleur Wiersma volgde een jaar anti-abortusorganisatie Schreeuw om Leven. Trouw-redacteur Stijn Fens sprak met de directeur en een vrijwilliger.
18/04 10u30  Schubdieren komen graag op palmolieplantages, waar ze een geliefde prooi zijn voor jagersHet regenwoud maakt steeds vaker plaats voor palmolieplantages. In die nieuwe omgeving kan het schubdier goed aarden. Maar het beest is er ook extra kwetsbaar.
18/04 10u15  Doordat ‘wij’ polariseren creëren we gezamenlijk een ‘zij’Babah Tarawally is schrijver, columnist en programmamaker. Voor Trouw schrijft hij om de week over (verborgen) discriminatie en racisme, maar vooral over manieren om elkaar op dit thema te kunnen verstaan.
18/04 10u00  Ook bij uitstel van de brexit heeft de EU nog een heleboel huiswerk te doenLaten we de extra tijd door het brexit-uitstel toch vooral goed gebruiken, bepleit André Knottnerus, oud-voorzitter van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid.
18/04 10u00  Michelle Obama in de Ziggo Dome: ‘De wereld is gevaarlijk voor vrouwen’Michelle Obama deed bij haar wereldtournee ook Amsterdam aan. Haar boodschap: ‘Wat belangrijk is, is dat het verhaal van alle vrouwen waardevol is.’
18/04 09u45  ‘Zimbabwe is slechter af met president Mnangagwa dan vroeger met Mugabe’Vakbondsleider Peter Mutasa uit Zimbabwe wordt beticht van hoogverraad, maar gaat door met de strijd. ‘Het brute geweld tegen de bevolking wordt erger. Mensen worden in hun eigen huis met de dood bedreigd.’
18/04 09u45  Forum stelt zich redelijk op in de provincie, maar bijna niemand wil samenwerkenVeel provincies beginnen vandaag met de formatie van een nieuw bestuur. Vooral de middenpartijen boeren goed. Forum voor Democratie praat maar in vier provincies mee.
18/04 09u30  De spanning in de VS is om te snijden: vanmiddag wordt het Mueller-rapport eindelijk openbaarDonderdag maakt minister van justitie William Barr een deel van het rapport over samenspanning met de Russen openbaar.
18/04 09u15  Vandaag wordt het collusion-rapport van Mueller eindelijk openbaar (maar niet helemaal)Donderdag maakt minister van justitie William Barr een deel van het rapport over samenspanning met de Russen openbaar.
18/04 09u15  Forum stelt zich in de provincies verrassend gematigd en coöperatief opVeel provincies beginnen vandaag met de formatie van een nieuw bestuur. Vooral de middenpartijen boeren goed. Forum voor Democratie praat maar in vier provincies mee.
18/04 08u45  Met dik 20 miljoen euro ziet de baas van Shell zijn beloning fors groeien, net als collega-topmannenBestuursvoorzitters van grote beursgenoteerde bedrijven inden vorig jaar gemiddeld 5,5 miljoen euro. Dat was zo’n 10 procent meer dan in 2017.
18/04 08u45  In de provincies is de toon van Forum verrassend gematigd, maar besturen? Liever nietVeel provincies beginnen vandaag met de formatie van een nieuw bestuur. Vooral de middenpartijen boeren goed. Forum voor Democratie praat maar in vier provincies mee.
18/04 08u15  Pas de subsidie op stekkerauto’s jaarlijks aan, zodat zoveel mogelijk mensen ervan profiterenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
18/04 08u00  De Rotterdamse metro kan het groeiende aantal passagiers bijna niet meer aanElk jaar maken meer mensen gebruik van de Rotterdamse metro. De groeiende drukte zet het systeem zwaar onder druk.
18/04 07u45  Rita, getrouwd met de Oude Dame, moest een beetje huilenDrie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
18/04 07u45  Michelle Obama vertelde de Ziggo Dome dat het verhaal van elke vrouw ertoe doetMichelle Obama deed bij haar wereldtournee ook Amsterdam aan. Haar boodschap: ‘Wat belangrijk is, is dat het verhaal van alle vrouwen waardevol is.’
18/04 06u00  Noord-Korea claimt eerste wapentest sinds topontmoeting met TrumpNoord-Korea heeft naar eigen zeggen een succesvolle test gedaan met een nieuw geleid tactisch wapen. Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA.
18/04 02u15  Slechts twee procent van de leraren getraind in aanpak radicaliseringDocenten kunnen helpen bij de aanpak van radicalisering onder jongeren. Maar in vier jaar tijd heeft slechts ruim 2 procent van hen zich laten trainen.
18/04 02u15  Hebben leerlingen extreme standpunten in de klas? Kap ze niet af, maar geef ze de ruimteWat doe je als docent wanneer leerlingen extreme standpunten verkondigen in de klas, of misschien wel radicaliseren? ‘Het zwijgen opleggen helpt niet, ga liever het gesprek aan.’
18/04 01u00  29 doden bij busongeluk op Portugees eiland MadeiraBij een ongeluk met een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira zijn volgens de plaatselijke autoriteiten 29 doden en veel gewonden gevallen.
18/04 00u15  Verlaging van pensioenen is dichterbij dan ooitDe kwartaalcijfers die de grote pen­sioenfondsen donderdag publiceren maken de roep om een nieuw pensioenakkoord zo mogelijk nóg luider. Het lukt de twee metaalfondsen (PME en PMT), het fonds voor de zorg (PFZW) en ook die voor ambtenaren (ABP) niet om genoeg reserves aan te leggen op de bank. Miljoenen Nederlanders zien kortingen tegemoet als dat niet snel bijdraait.
18/04 00u15  Grootste toename van verkeersdoden in dertig jaarHet aantal verkeersdoden is vorig jaar met bijna 11 procent gestegen, sinds 1989 nam het niet zo snel toe.
17/04 23u00  Michelle Obama toonde zich in de Ziggo Dome als een boegbeeld van het nieuwe feminismeMichelle Obama deed bij haar wereldtournee ook Amsterdam aan. Haar boodschap: ‘Wat belangrijk is, is dat het verhaal van alle vrouwen waardevol is.’
17/04 22u45  Terugkeer ‘oude’ architect moet onvrede over renovatie Binnenhof sussenArchitect Pi de Bruijn, die al in 1992 de parlementaire nieuwbouw ontwierp, krijgt een belangrijke rol in de renovatie van het Binnenhof.
17/04 22u15  Ex-president Peru doodt zichzelf bij arrestatie wegens corruptieDe voormalige president van Peru, Alan García, heeft zichzelf door het hoofd geschoten toen de politie bij zijn huis in Lima arriveerde om hem te arresteren in een onderzoek naar omkoping.
17/04 22u15  De Notre-Dame precies herbouwen zoals het was, of met de restauratie juist laten zien dat er iets groots gebeurd is?De Notre-Dame restaureren is op veel manieren mogelijk. En het kan voor minder geld dan gedacht wordt , zegt de in Frankrijk werkzame restauratie-architect Carsten Hanssen.
17/04 22u15  28 doden bij busongeluk op Portugees eiland MadeiraEen toeristenbus op het Portugese eiland Madeira is op een helling van de weg geraakt en op een huis terechtgekomen.
17/04 22u00  Uitglijden omdat je een kat nadoet: drie procent bezoek spoedpost door ongelukken met dierenVooral honden en paarden kunnen schade veroorzaken, blijkt uit onderzoek. Maar onderschat ook vissen niet.
17/04 21u45  Over de uitbreiding van de Europese grens- en kustwacht was het Europees Parlement het relatief snel eensEU-agentschap krijgt extra personeel en taken, zoals grenscontroles en het terugsturen van afgewezen asielzoekers.
17/04 21u45  ‘Ruim twintig doden bij busongeluk Madeira’Een toeristenbus op het Portugese eiland Madeira is op een helling van de weg geraakt en op een huis terechtgekomen.
17/04 21u30  Omwonenden zijn het zat en eisen actie van de provincie rond vervuilende Tata Steel en HarscoOmwonenden zijn het zat. De provincie moet milieuoverlast van Tata Steel en Harsco eindelijk aanpakken.
17/04 20u45  Terugkeer ‘oude’ architect moet onvrede over renovatie Binnehof sussenArchitect Pi de Bruijn, die al in 1992 de parlementaire nieuwbouw ontwierp, krijgt een belangrijke rol in de renovatie van het Binnenhof.
17/04 20u00  Een veel kleiner paasvuur, maar toch is het feest in EspeloHonderden paasvuren mogen dit weekend niet worden aangestoken, of alleen in flink kleiner dan bedoeld. De droogte gooit roet in het eten: het risico van een natuurbrand is te groot.
17/04 20u00  Glashelder betoog waarom rijkdom een moreel probleem is gewordenRecensenten van Trouw bespreken pas verschenen fictie, non-fictie, jeugdliteratuur en thrillers.
17/04 19u45  Terry Gou wil president van Taiwan worden, gesteund door een zeegodinDe zegen van zeegodin Mazu rust op hem. Dat beweert tenminste Terry Gou, die zich woensdag kandidaat stelde als president van Taiwan.
17/04 19u30  Jihadkinderen mogen van het CDA alleen terug als ze wees zijnHet CDA wil IS-kinderen alleen terughalen uit de Koerdische kampen in Syrië als onomstotelijk vaststaat dat ze wees zijn.
17/04 19u30  Neurologen herstellen celfuncties in brein van een dood varkenKunstmatige doorbloeding remt de afbraak van hersencellen van een dood varken. Goed voor onderzoek naar hersenziekten, maar het blijft een dood brein.
17/04 19u15  De essays van Rowan Williams zijn een samengeraapt zooitje, maar wel van diepzinnige, wijze theologieWat is heilig? Rowan Williams Berne Media 256 blz. €19,90 ***
17/04 19u15  Modern honkbal speel je vanaf het dashboard, met een laserstraalHet Amerikaanse honkbal verandert in rap tempo. Tactische tradities worden omgewoeld door big data en technologische innovaties. De meningen verschillen of het spel en de fans daarmee zijn gebaat.
17/04 19u15  Ajax is een elftal met rotsvast geloofDe wedstrijd tegen Juventus leverde alweer een avond op om niet te vergeten. ‘Onze kracht? Dat we erin geloven?’
17/04 17u30  Een carrièreswitch is: zoeken en opnieuw ontdekkenMonic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op woensdag verschijnt een selectie van de antwoorden.
17/04 17u00  Baantjer het begin is een publieksfilm met vaart en humor, maar de hoofdstad is wel erg witElke week de nieuwste films besproken door onze recensenten
17/04 16u45  Staatssecretaris trok het Nederlanderschap van twee Syriëgangers onterecht inTwee Syriëgangers krijgen de Nederlandse nationaliteit terug. De staatssecretaris van justitie en veiligheid ontnam de mannen in september 2017 het Nederlanderschap, maar de Raad van State zet daar een streep door.
17/04 15u00  De Nederlandse diplomatie in Brussel is ‘weinig empathisch, maar wel effectief’Nederland staat in de Europese Unie bekend als een land dat zijn belangen effectief behartigt. Tot die conclusie komt instituut Clingendael in een voor de Tweede Kamer gedane studie naar hoe andere landen de Nederlandse diplomatie in Brussel zien.
17/04 15u00  Justitie trok het Nederlanderschap van twee Syriëgangers onterecht inTwee Syriëgangers krijgen de Nederlandse nationaliteit terug. De staatssecretaris van justitie en veiligheid ontnam de mannen in september 2017 het Nederlanderschap, maar de Raad van State zet daar een streep door.
17/04 14u45  Als je peuter alleen door mama in de auto gezet wil worden, geef je hem dan zijn zin?Lastige pubers, dreinende tieners of krijsende kleuters? Elke week behandelt Trouw een opvoedvraag van lezers. Zelf een kwestie indienen? Mail naar opvoedvraag@trouw.nl
17/04 14u45  Gordon Ramsay wordt de Aziatische keuken uitgejaagdHarmen van Dijk bespiegelt wekelijks de levens van beroemde mensen in Nederland en ver daarbuiten.
17/04 14u30  Zelfs die ene zekerheid, namelijk die van de dood, wordt in het christendom aangevochtenStephan Sanders ging een beetje proefgeloven. In Trouw doet hij verslag van zijn vorderingen.
17/04 14u00  Het succes van Ajax: niet dankzij Cruijff, en toch ook weer welDe directeuren Van der Sar en Overmars stuurden het beleid van Cruijff bij. Nu kunnen ze jubelen om het succes van Ajax. Zij en trainer Ten Hag werden beter, handiger.
17/04 13u45  Tegenwoordig verhuizen ouders voor een populaire school, dat gaat verNaomi Smits heeft les op basisschool De Krullevaar in De Meern. Voor de onderwijspagina's van Trouw schrijft ze over het wel en wee van haar groep 3.
17/04 13u30  Kun je ‘maar ook’ wel zonder ‘niet alleen’ gebruiken?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
17/04 12u45  'Als Amsterdammer kun je verzuipen in het nieuwe aanbod'Het Parool bericht dagelijks over nieuwe horeca en winkels in de stad. Wat gaat er open? Waar moet je zijn? Willeke Keulen van de PS-redactie ziet al zes jaar alle hotspots voorbijkomen. 'Conceptstores en ramententjes waren de trend, nu moet alles in een kom.'
17/04 12u30  Confessionele scholen zijn niet achterhaald, hun belang neemt juist toeKatholieke scholen segregeren niet. Integendeel, ze doorbreken die nare bubbel, stelt Toke Elshof, docent Catechetiek aan de Universiteit van Tilburg.
17/04 12u15  De waterschappen, je zou ze bijna vergetenDe belangrijke en minder belangrijke bijzaken in politiek Den Haag, beschreven door de parlementaire redactie van Trouw.
17/04 12u15  Door de hoge looneis sluiten vakbonden en werkgevers aanzienlijk minder cao’s afMet een centrale looneis van vijf procent zet vooral vakbond FNV in op het fors verhogen van de lonen. Nog niet echt met succes. Maar één bedrijf ging akkoord.
17/04 12u15  Lachgas kan leiden tot ernstig letsel door bevriezing, waarschuwen brandwondencentraHet gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot ernstig letsel door bevriezing. Daarvoor waarschuwen de drie brandwondencentra in Nederland. Zij constateren een snelle toename van het aantal patiënten.
17/04 12u00  Games zijn geen gewone spelletjes, ze zijn gemaakt om jongeren verslaafd te krijgenGames zijn niet gewoon spelletjes. Ze zijn gemaakt om met name het gedrag van jongeren te manipuleren, aldus Michiel Smit, auteur van ‘Gameboy’.
17/04 12u00  Sylvain Ephimenco schrijft een ode aan de Notre-Dame: ‘Zoveel meer dan een katholieke kerk’Als kind benam de Notre-Dame columnist Sylvain Ephimenco al de adem. De gotische kathedraal is zoveel meer dan alleen een katholieke kerk.
17/04 11u45  D66 doet een opvallende oproep: er moet een Europese FBI komenRegeringspartij D66 pleit in aanloop naar de Europese parlementsverkiezingen voor de oprichting van een Europese FBI. Een opvallende oproep, want tot op heden voelt Nederland hier niets voor. Toch vindt D66-Tweede Kamerlid Monica den Boer de komst van een Europese politiedienst noodzakelijk.
17/04 11u45  De Vlamingen pakken het klimaatdebat heel anders aan dan de NederlandersMet het oog van een antropoloog en de pen van een dichter doet Wim Boevink dagelijks verslag over de grote en kleine wereld om hem heen.
17/04 11u30  Games zijn niet gewoon spelletjes, ze manipuleren het gedrag van jongerenGames zijn niet gewoon spelletjes. Ze zijn gemaakt om met name het gedrag van jongeren te manipuleren, aldus Michiel Smit, auteur van ‘Gameboy’.
17/04 11u15  Het respect dat Assange en WikiLeaks ooit oogstten, is afgebrokkeldMet de arrestatie van Julian Assange breekt een nieuw hoofdstuk aan in het roerige bestaan van WikiLeaks. Het respect dat de Australiër ooit met zijn onthullingen oogstte, is afgebrokkeld.
17/04 11u00  Najib Amhali blijft steken in clichés en goedkoop sentimentElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
17/04 10u45  Rector Rob Schuurmans weet het zeker: Ooit staan er robots voor de klasKan het lerarentekort op termijn worden opgelost met robots voor de klas? Leerlingen van het Frits Philips lyceum-mavo in Eindhoven gaan erover in discussie.
17/04 10u30  Verruilt James Bond zijn Aston Martin voor een milieuvriendelijk exemplaar? Daar heeft het alle schijn vanWe gaan toch niet meemaken dat James Bond, onze fossiele held, met zijn ronkende Aston Martin, de verantwoorde elektrische kant opgaat, hè? Toch heeft het daar alle schijn van.
17/04 10u15  Van de mensen met psychische aandoeningen die euthanasie krijgen, is het overgrote deel vrouwWie zijn de psychiatrisch patiënten die euthanasie ontvangen? Het blijken voornamelijk vrouwen, zocht onderzoeker Sisco van Veen uit.
17/04 10u00  Trouw-columnist Ephimenco schrijft een ode aan de Notre-Dame van zijn jeugdAls kind benam de Notre-Dame columnist Sylvain Ephimenco al de adem. De gotische kathedraal is zoveel meer dan alleen een katholieke kerk.
17/04 09u45  De teloorgang van algemeen belang is geen goede zaakBeleid maken, in de vorm van wetten, maatregelen of wat dan ook, speelt zich meer en meer af buiten het parlement. Deels een gevolg van waar de Kamer zich primair mee meent te moeten bezighouden en voor een ander deel vanuit verkeerde vooronderstellingen.
17/04 09u45  Trouw-columnist Ephimenco schrijft een ode aan de Notre Dame van zijn jeugdAls kind benam de Notre-Dame columnist Sylvain Ephimenco al de adem. De gotische kathedraal is zoveel meer dan alleen een katholieke kerk.
17/04 09u45  Gelovig of niet, de brand in de Notre-Dame raakt iedereenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
17/04 09u45  Bedrijf failliet? Dan gaan je gegevens in de ramsjCuratoren verkopen geregeld klantenbestanden van failliete bedrijven. Dat mag, als als die klanten daarvoor toestemming hebben gegeven. Is er geen toestemming, of hebben bedrijven hun klanten beloofd dat de gegevens nooit worden verkocht, dan mag het niet. Sommige curatoren lappen die regel aan hun laars , blijkt uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
17/04 09u15  Wordt president Jokowi herkozen in Indonesië? Dat hangt af van de millennialsZittend president Joko Widodo – ‘Jokowi’ in de volksmond – doet het goed in de peilingen voor de stembusgang van vandaag in Indonesië. Dankzij zijn inzet op armoedebestrijding en economische hervormingen, én een last-minute pelgrimage naar Saudi-Arabië. Toch lopen veel jongeren niet (meer) met hem weg.
17/04 09u15  Een historische avond: jong en gretig Ajax gooit Juventus uit het toernooiOok in Turijn wist Ajax te winnen van een van de favorieten voor de zege in de Champions League.
17/04 08u45  Italië maakt de balans op na het verlies van Juventus: ‘Een apocalyps’Het verlies van Juventus tegen Ajax, komt hard aan in Italië. Maar de Italiaanse pers is het over één ding eens: Ajax was gewoon beter.
17/04 08u30  De mensheid is als de Notre-Dame: een gewond gebouw, altijd op zoek naar wederopstandingDrie keer per week schrijft redacteur Stevo Akkerman een column waarin hij de 'keiharde nuance' en het 'onverbiddelijke enerzijds-anderzijds' preekt.
17/04 04u30  Congres wil einde financiële steun Saoedi-Arabië, Trump spreekt veto uitDe Amerikaanse president Donald Trump heeft zoals verwacht zijn veto uitgesproken over een resolutie van het Congres om de Amerikaanse steun aan de Saoedische coalitie in Jemen stop te zetten.
17/04 02u15  Vitens, Nederlands grootste drinkwaterbedrijf: Consument, doe de kraan eerder dichtDe vraag naar water stijgt zo explosief dat drinkwaterbedrijf Vitens waarschuwt dat het de stijgende die vraag niet kan bijbenen.
17/04 00u15  Curator doet privacygevoelige klantgegevens in de verkoopCuratoren verkopen geregeld klantenbestanden van failliete bedrijven. Dat mag, als als die klanten daarvoor toestemming hebben gegeven. Is er geen toestemming, of hebben bedrijven hun klanten beloofd dat de gegevens nooit worden verkocht, dan mag het niet. Sommige curatoren lappen die regel aan hun laars , blijkt uit onderzoek van het platform voor onderzoeksjournalistiek Investico voor Trouw en De Groene Amsterdammer.
16/04 23u15  Ajax gooit ook favoriet Juventus uit het toernooiOok in Turijn wist Ajax te winnen van een van de favorieten voor de zege in de Champions League.
16/04 23u00  Onze Moeder is gehavend, zegt Parijs. Hopelijk brengt ons dat nader tot elkaar.Na de brand in de Notre-Dame zoeken gelovige en niet-gelovigen steun in de nabijgelegen kerk van Saint-Séverin. ‘We zijn weer even samen als Fransen.’
16/04 22u15  Notre-Dame was, is en blijft het wonder van ParijsDe Notre-Dame ging maandagnacht door het oog van de naald. Met dank aan vakkundig bluswerk is de kathedraal gered. Ook al is de schade groot.
16/04 22u00  De strijd in Libië brengt migranten verder in het nauwDe migranten die vastzitten in Libië hebben het nog moeilijker door de opgelaaide strijd.
16/04 21u30  Spanning in Noord-Europa: Rusland veroordeelt een gepensioneerde Noorse grenswacht wegens spionageDe celstraf voor een Noorse ex-grenswacht illustreert de groeiende spanningen tussen Moskou en zijn buren.
16/04 21u15  UWV-voorzitter Paling: We moeten op zoek naar een nieuw evenwichtDe WW-fraude door Oost-Europeanen houdt de gemoederen flink bezig bij het UWV. Meer controles zijn mogelijk, maar die kunnen ten koste gaan van iets anders.
16/04 21u00  Soms wordt de roep van een ding zo luid, dat iedereen hem begint te horenEva Meijer (1980) is filosoof, schrijver en singer/songwriter. Ze promoveerde op de politieke stem van het dier, in 2011 debuteerde ze met haar roman 'Het schuwste dier'. Voor Trouw schrijft ze om de twee weken een column.
16/04 20u30  De berekening van miljardensubsidie voor stekkerauto’s blijft met mist omgevenDe subsidies voor vooral dure elektrische auto’s liggen opnieuw onder vuur. En daarmee ook staatssecretaris Menno Snel van financiën.
16/04 20u00  De twee verloren Van Goghs sprankelen weer bijna nét zo als toen de meester ze voltooideNa meer dan twee jaar onderzoek en een minutieuze restauratie zijn twee schilderijen van Vincent van Gogh weer te zien in Amsterdam. Ze waren in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum en doken in 2016 op in Italië.
16/04 19u30  De grootste cholera-crisis uit de moderne geschiedenis voltrekt zich in Jemen. In stilte.Voor de derde keer sinds de Houthi-rebellen in 2015 de wapens tegen de regering van Jemen oppakten, is er in het land cholera uitgebroken.
16/04 18u45  ‘Jaloezie’, klinkt de zwanenzang van de pulsvissers in StraatsburgUrker vissers reisden voor wanhoopsoffensief af naar het Europees Parlement, maar het pleit is beslecht. Pulsvisserij mag niet meer.
16/04 18u00  Een beter milieu begint op je bord. Maar hoe dan?Weinig mensen zullen het precies bijhouden, maar Nederlanders nuttigen iedere dag ongeveer 3 kilo voedsel. Dat kost wat: geld voor de boodschappen, landoppervlakte om het eten op te verbouwen en broeikasgassen die vrijkomen. Daar zit een stevige potentiële milieuwinst. Al wordt het nog best een klus om Nederland anders te laten eten.
16/04 17u45  De restauratie-architect weet het zeker: de ziel van de Notre-Dame is niet verlorenDe herbouw zal geen afbreuk doen aan de beleving van dit icoon, verwacht restauratie-architect Jan Roest. Zijn advies: laat de wereld meekijken hoe de kathedraal herrijst uit de as en maak er een leerlingenbouwplaats van.
16/04 17u45  Er mogen straks onbeperkt Aziatische koks worden ingevlogenEr is weer hoop voor Aziatische restaurants die met een tekort aan koks kampen. Minister Koolmees schrapt het quotum om chefs uit China te halen. Maar willen die nog deze kant op komen?
16/04 17u15  Zatte aapjes kijken in ‘Drunk History’; leuk geprobeerd, maar nu snel weer verderHet was een bezopen programma waarmee Comedy Central weer eens de aandacht wilde trekken maandag: ‘Drunk History’ – bezopen verhalen. Wegens groot succes overgewaaid uit Amerika en Engeland.
16/04 17u00  In Museum Gouda geen huilende Maria’s aan het lege graf, maar de duivel en een skeletElke week kiest Trouw de blikvanger in een museum, die je als bezoeker niet mag missen. Vandaag: een voorproefje op Pasen.
16/04 16u00  Alsnog gelukt: één integriteitscode voor de hele Eerste KamerNa lang morren krijgt de Eerste Kamer een vaste gedragscode voor integriteit. De fracties bepalen niet langer zelf hoe ze omgaan met bijvoorbeeld nevenfuncties, maar onderwerpen zich aan toezicht.
16/04 16u00  Urk is in Straatsburg om live de ondergang pulsvisserij mee te makenIn het holst van de nacht vertrokken tachtig vissers naar het Europarlement in Staatsburg. Om daar hoogstpersoonlijk te zien hoe het Europees Parlement hun pulsvisserij de nek omdraaide.
16/04 15u30  Hersteld bos voor de boompieperIedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
16/04 15u30  Simone de Beauvoir zag niet het verschil tussen emancipatie en zelfbeperkingGrote denkers openen ons de ogen, maar wat zien zij zelf over het hoofd? Vandaag: Ivana Ivkovic over de blinde vlekken van Simone de Beauvoir.
16/04 15u15  Jack Miles wil de angst voor Allah wegnemenHoe anders is de God van de Koran dan die van de Bijbel en de Tenach? De Amerikaanse schrijver Jack Miles sloeg er de heilige boeken op na. ‘Allah vergeeft altijd.’
16/04 15u15  Een beter milieu begint op je bordAls Nederlanders anders gaan eten, kan dat veel milieuwinst opleveren. Maar eenvoudig is het niet: ingesleten eetgewoontes moeten dan veranderen.
16/04 14u45  Werkgever in de bres voor zijn ouder wordende werknemersAan ouder personeel kleeft een lagere productiviteit, en dus doen werkgevers hun best om die groep te ondersteunen op de werkvloer.
16/04 14u45  Wie weerstaat de roep der dingen - en plastic in het bijzonder?Eva Meijer (1980) is filosoof, schrijver en singer/songwriter. Ze promoveerde op de politieke stem van het dier, in 2011 debuteerde ze met haar roman 'Het schuwste dier'. Voor Trouw schrijft ze om de twee weken een column.
16/04 14u15  Schrijfster Olga Tokarczuk herontdekte de multiculturele wortels van PolenEen dikke, historische pil over het achttiende-eeuwse Polen doet in dat land veel stof opwaaien. Het daarin geschetste beeld van een multicultureel Walhalla past niet in het rechts-nationalistische, homogene zelfbeeld.
16/04 14u15  Er mogen weer Aziatische koks worden ingevlogenEr is weer hoop voor Aziatische restaurants die met een tekort aan koks kampen. Minister Koolmees geeft toestemming om achthonderd extra chefs uit China te halen. Maar willen die nog deze kant op komen?
16/04 14u00  Met concertorganisator Mojo viert ook de jongerencultuur haar vijftigste verjaardagMuziekbedrijf Mojo, dat dit jaar vijftig wordt, stond aan de wieg van een nieuwe jeugdcultuur. Bij popmuziek hoorden nieuwe ruimtes, stadions en festivaltenten. Museum Prinsenhof Delft heeft er een expositie aan gewijd.
16/04 13u30  Hoe ga je als topsporter het beste om met druk?Naar het voorbeeld van de elftallen van onze redactie religie & filosofie buigen zich per aflevering twee van de elf deskundigen over een actueel sportief vraagstuk.
16/04 13u15  Minder discriminatie, maar juist meer om herkomst en huidskleurMeer mensen meldden in 2018 discriminatie vanwege hun herkomst of huidskleur. Opvallend, want alle andere meldingen van discriminatie namen af.
16/04 12u15  Nick & Simon zouden willen dat recensenten ook eens aan hen denkenDe Volendamse zangers Nick & Simon staan op 20 en 21 april voor het eerst in de Ziggo Dome. Beide concerten zijn stijf uitverkocht. Vanzelfsprekend? Daar denkt Nederlands populairste muziekduo anders over.
16/04 12u00  Minder meldingen van discriminatieMinder mensen stapten vorig jaar naar de politie of een andere instantie om discriminatie te melden. Of discriminatie ook daadwerkelijk verminderd is, durven onderzoekers niet te zeggen.
16/04 12u00  Eerlijke kleding is soms alleen op papier eerlijk, zeggen criticiSteeds meer kledingbedrijven zetten zich in voor eerlijker productie. Critici vragen zich af of dat helpt.
16/04 11u45  Hitmonster Drake vliegt in de Ziggo Dome alle kanten opDe nieuwste recensies van pop, klassiek, wereldmuziek en optredens
16/04 11u45  Een enkele keer verbeeldt een schilder je jeugdobsessiesSchrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
16/04 11u15  De Russische provincie Pskov stroomt leegAl tweeduizend dorpen in de Russische provincie Pskov zijn volledig verlaten. En die leegloop gaat door.
16/04 10u45  Seksualiteit moet een huis-tuin-en-keuken-onderwerp zijn, ook bij zorgopleidingenSeksualiteit is nog steeds blinde vlek bij zorgopleidingen. En niet alleen in de zorg voor jongeren met een verstandelijke beperking, maar ook voor ouderen en in de psychiatrie en jeugdzorg, meent Daphne Kemner, orthopedagoog-seksuoloog NVVS bij Zodiak.
16/04 10u30  Dit kinderdagverblijf wil niet-ingeënte kinderen weigerenKinderopvangbedrijf Berend Botje wil baby’s onder de veertien maanden kunnen beschermen.
16/04 10u15  Ajax zit een flow en wil daar zo lang mogelijk in blijvenAjax gaat vanavond op bezoek bij Juventus, voor een nieuwe stunt in de Champions League. De ploeg van Erik ten Hag maakt dit seizoen een opmerkelijke ontwikkeling door. De progressie van Ajax in vijf thema’s.
16/04 10u15  Na acht jaar begint de grote schoonmaak in de kerncentrale van FukushimaHonderden radioactieve brandstofstaven moeten worden verwijderd uit de kerncentrale van Fukushima. Na herhaald uitstel is de eigenaar van de centrale daar maandag mee begonnen.
16/04 10u00  Mét voornaam kan de dominee zijn roeping ook vervullenWat is de voornaam van de dominee? In bevindelijk-gereformeerde kringen is het vaak gissen. Meestal hebben dominees daar namelijk geen voornaam, maar alleen voorletters. Vanwege achting voor het ambt.
16/04 10u00  Dit kinderdagverblijf wil niet ingeënte kinderen weigerenKinderopvangbedrijf Berend Botje wil baby’s onder de veertien maanden kunnen beschermen.
16/04 10u00  Weigerbeleid rond vaccinaties bij crèches is juridisch niemandslandMogen kinderdagverblijven kinderen weren die niet zijn ingeënt tegen de mazelen? Veel crèches denken erover na na de mazelenuitbraak op een kinderdagverblijf in Den Haag. Vijf vragen over dit juridische niemandsland.
16/04 09u45  Abdelkader Benali ziet een rijstkoker zo groot als een autowiel in het buurthuisAbdelkader Benali (Ighazzazen, 1975) is schrijver, presentator en gastdocent aan de TU Delft. In 1996 debuteerde hij met Bruiloft aan Zee, in 2003 won hij de Libris Literatuur Prijs voor zijn roman De Langverwachte. Om de week schrijft hij voor Trouw een column.
16/04 08u45  Ook de Antillen hebben recht op bezoek van Kamerleden - die er al sinds 2011 niet meer komenDe mening van Trouw, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.
16/04 08u45  Fijnstofvluchteling Ephimenco: ‘Ga klimaatspijbelen in Diemen’Drie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
16/04 08u45  ‘Relieken Jezus gered van de vlammen in de Notre-Dame’Hebben de brandweerlieden Jezus’ doornenkroon van de vlammen kunnen redden? Dat was bij het zien van de vlammen die uit de Notre Dame sloegen de grote vraag die de katholieke wereld bezighield.
16/04 07u15  Vijftig arrestaties bij klimaatprotest LondenDe politie in Londen heeft maandag tientallen arrestaties verricht tijdens een klimaatprotest in de Britse hoofdstad. Milieuactivisten hadden geweldloze demonstraties aangekondigd, maar die liepen op sommige plekken uit de hand.
16/04 07u15  Is Jezus’ doornenkroon gered van de vlammen in de Notre-Dame?Hebben de brandweerlieden Jezus’ doornenkroon van de vlammen kunnen redden? Maandagavond was het nog niet duidelijk. Vast staat wel dat met de verwoesting van de Notre-Dame in Parijs niet alleen een iconisch monument van fabuleuze bouwkunst goeddeels verloren is gegaan, maar ook een bijzonder belangrijke kerk met een rijke religieuze geschiedenis.
16/04 02u15  Ook Shell moet winstbelasting gaan betalen, vinden GroenLinks, PvdA en SPDe Tweede Kamer wil dat ook Shell winstbelasting gaat betalen. Drie partijen stellen voor om een voor het bedrijf gunstige belastingconstructie in te perken.
16/04 02u15  De laatste bloemist op de Bloemenmarkt houdt ermee op: ‘Toeristen verpesten mijn handel’Op de wereldberoemde Bloemenmarkt in Amsterdam staat straks geen enkele bloemist meer. Een oude traditie is veranderd in de zoveelste toeristenstraat van de historische binnenstad.
16/04 02u00  Eerste Republikein bindt strijd aan met Trump voor presidentsverkiezingen van 2020Bill Weld, een voormalige Amerikaanse gouverneur, heeft officieel aangekondigd dat hij zich kandidaat stelt bij de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen van 2020. Hij is daarmee de eerste Republikein die officieel de strijd aangaat met Donald Trump.
15/04 23u15  Kan Jezus’ doornenkroon gered worden van de vlammen in de Notre Dame?Hebben de brandweerlieden Jezus’ doornenkroon van de vlammen kunnen redden? Maandagavond was het nog niet duidelijk. Vast staat wel dat met de verwoesting van de Notre-Dame in Parijs niet alleen een iconisch monument van fabuleuze bouwkunst goeddeels verloren is gegaan, maar ook een bijzonder belangrijke kerk met een rijke religieuze geschiedenis.
15/04 23u15  Brandende Notre-Dame raakt de ziel van FrankrijkEen brand heeft een groot deel van de Notre-Dame in Parijs verwoest. De restauratie van een van de belangrijkste monumenten van Europa neemt naar verwachting decennia in beslag.
15/04 22u45  Het leger van Soedan wil zeker niet alle macht uit handen gevenDe Militaire Raad in Soedan zoekt nog naar een positie, zigzaggend tussen toegeven aan de oppositie en machtsbehoud.
15/04 22u15  Een integriteitscommissie zal NOC-NSF niet altijd helpenSportkoepel NOC-NSF hoopt minder vaak in verlegenheid te worden gebracht door integriteitskwesties.
15/04 21u45  Mira Markovic (1942-2019) was de drijvende kracht achter MilosevicZe was de enige op wie Slobodan Milosevic echt vertrouwde. Mirjana Markovic en hij waren onafscheidelijk.
15/04 21u15  Een Rode Kruis-verpleegster die zes jaar geleden ontvoerd werd in Syrië, leeft misschien nogDe 62-jarige Rode Kruis-verpleegkundige Louisa Akavi, die in 2013 ontvoerd werd in Syrië door Islamitische Staat (IS), is mogelijk nog in leven. Dat maakte het Rode Kruis afgelopen zondag bekend.
15/04 21u00  'Citizen K.' is net zo hartverwarmend als dat het koud om het hart slaatElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
15/04 20u45  De NVWA ligt weer onder een vergrootglas na een ICT-misser die tientallen miljoenen kostteDe overheid stopt met een ICT-project bij de NVWA, dat tientallen miljoenen kostte. De keuringsdienst ligt weer onder een vergrootglas.
15/04 19u45  Idealistisch woonproject bij Almere mag ontruimd wordenDe ontruiming van woningen in Oosterwold mag doorgaan. Huurders stapten naar de rechter om uithuiszetting dinsdag te voorkomen. Tevergeefs, de rechtbank besluit er geen stokje voor te steken. Pas later volgt de motivering van die beslissing.
15/04 19u30  Grote brand in Parijse kathedraal Notre-DameEr woedt een grote brand in de Notre-Dame, in de Franse hoofdstad Parijs. Op foto's en video's die circuleren via sociale media is te zien hoe er vlammen en rook uit de eeuwenoude kathedraal komen.
15/04 18u45  Indiase politicus veroorzaakt rel met een opmerking over het ­ondergoed van zijn vrouwelijke rivaalEen Indiase politicus heeft een relletje veroorzaakt met een opmerking over het ­ondergoed van zijn vrouwelijke tegenstrever.
15/04 18u30  Lotte van der Zee (1999-2019) wilde niet alleen gezien worden als model: ‘Ik ben gewoon Lotte’Trouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl
15/04 18u15  Héctor del Mar (1942-2019) liet Spanje ieder doelpunt (‘gooooooool’) voelenTrouw beschrijft het leven van onlangs overleden heel gewone of bekende mensen. Heeft u zelf een tip voor Naschrift? Mail ons via naschrift@trouw.nl
15/04 18u00  Was het toeval? Die ontmoeting met de kommazweefvlieg?Iedere dag verwondert Koos Dijksterhuis zich over iets dat groeit of bloeit.
15/04 17u45  De boodschap van de trage remake van 't Schaep met de 5 Pooten blijft voor-de-hand-liggendElke week nieuwe voorstellingen, besproken door onze recensenten
15/04 17u15  De fipronil-eieren zijn de eigen schuld van de boer, zegt voedselwaakhond NVWADe Nederlandse voedselwaakhond vindt niet dat ze kippenboeren heeft gedupeerd in de fipronilaffaire. De boeren vinden van wel en proberen de NVWA voor de rechter aansprakelijk te stellen voor geleden schade.
15/04 17u15  Wat betekent de leuze ‘zeg dan paf’ nou eigenlijk?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
15/04 16u45  Was het Kamerdebat anders gelopen zonder de familie van Anne Faber in de zaal?Wat is het effect van publiek op het politieke debat? De aanwezigheid van de familie van de vermoorde Anne Faber toen haar zaak werd besproken in de Tweede Kamer zorgde onlangs voor ophef.
15/04 16u00  Finnen straffen regeringspartij: sociaal-democraten de grootste, net voor de populistenSociaal-democraten in heel Europa hebben sinds zondag weer hoop. Bij de verkiezingen in Finland werd de Sociaal-Democratische Partij afgelopen zondag de grootste, zoals al zo vaak het geval was de afgelopen eeuw, maar vier jaar geleden opeens niet meer.
15/04 16u00  Zo werkt Shell aan een energietransitie. ‘Een deel van de milieuwinst moet van ons komen’Voorlopig is er nog ruim vraag naar benzine en diesel, maar dat verandert in de toekomst. Hoe gaat olie- en gasgigant Shell daar mee om? Yuri Sebregts, chef technologie bij Shell, blikt vooruit.
15/04 15u45  Vanaf morgen is het weer tijd voor de Citotoets (al gebruikt de helft van de scholen een andere eindtoets)Het zijn spannende dagen voor scholieren in groep 8. Dinsdag en woensdag maken zij de eindtoets, die meeweegt voor hun schooladvies. De eindtoets van marktleider Cito wordt op de hielen gezeten door de concurrentie, vooral de Iep.
15/04 15u15  Hernán Cortés: In Spanje herdacht als held, in Mexico als satanIn Spanje wordt ontdekkingsreiziger Hernán Cortés de komende maanden als held herdacht, vijfhonderd jaar na de verovering van het huidige Mexico. Dat land vindt dat er niets te vieren valt en eist excuses.
15/04 15u15  Onderzoek: driekwart van de Franse leerlingen kan geen correct zinnetje in het Engels makenZe kunnen het niet en eigenlijk willen ze het ook niet, Engels spreken. Het is een reputatie waar Fransen maar moeilijk vanaf komen. Het laatste is niet waar, de wil is er heel vaak wel.
15/04 15u00  Wat betekent ‘zeg dan paf’ precies in de verwensing aan Thierry Baudet?Grammaticale geschillen, etymologische enigma's en andere taaltwijfels, voor u opgehelderd door Peter-Arno Coppen en Ton den Boon.
15/04 14u45  Democratische presidentskandidaat Beto O’Rourke heeft de allure van John F. KennedyBeto O'Rourke leeft op sociale media en heeft charisma. En hij maakt kans op de Democratische nominatie. ‘Nog even geduld, mensen, Beto is onderweg. Maar hij streamt ondertussen live op Facebook!’
15/04 13u30  Commissariaat eist ‘Yvon Jaspers-protocol’ van KRO-NCRVHet Commissariaat voor de Media tikt de KRO-NCRV op de vingers omdat deze publieke omroep niet transparant is over de afspraken met Yvon Jaspers.
15/04 13u00  Wereldbank: China is een rijk land en moet voortaan geld doneren in plaats van lenenChina is geen arm land meer, daarom moet het land van geldontvanger veranderen in een donateur.
15/04 12u45  Opvallend hoog niveau bij Prinses Christina ConcoursTango, flamenco, mysterieus getrommel, samenspel met tape en klassiek-romantische muziek: de finalisten van het Prinses Christina Concours 2019 lieten zondagmiddag in het Zuiderstrandtheater in Den Haag in een afwisselend programma horen wat zij in huis hadden.
15/04 12u30  Hoe komt het dat foto's soms zo'n diepe indruk maken?Schrijver, dichter en literatuurcriticus Rob Schouten (Hilversum, 1954) is als literair medewerker verbonden aan Trouw en bespiegelt in zijn columns over de kleine en grotere dingen des levens.
15/04 12u30  Zo bereiken deze vijf Nederlandse relivloggers hun volgelingenNu vlogs zo populair zijn, maken ook religieuze en spirituele figuren er gebruik van. Geïnteresseerden in het boeddhisme, de islam, het christendom, het jodendom en het hindoeïsme kunnen al terecht op YouTube. Een greep uit het Nederlandse aanbod.
15/04 12u30  De gemeente Diemen wil geen grote ‘duurzame’ biomassacentrale, toch komt-ie erDe kleine gemeente Diemen is tegen de komst van een grote biomassacentrale. Toch mag Nuon die bouwen. De regering vindt hout verbranden 'duurzaam' en geeft 8 miljard subsidie.
15/04 12u00  De gemeente Diemen is tegen de komst van een grote ‘duurzame’ biomassacentrale, toch komt-ie erDe kleine gemeente Diemen is tegen de komst van een grote biomassacentrale. Toch mag Nuon die bouwen. De regering vindt hout verbranden 'duurzaam' en geeft 8 miljard subsidie.
15/04 11u30  We kenden de babynamen Florence, Sydney en Paris, aan dat rijtje is nu ook Amersfoort toegevoegdFlorence, Sydney en Paris. Grote wereldsteden én populaire babynamen. Vanaf nu past ook het Nederlandse Amersfoort in dat rijtje. Amersfoorters Dauda en Kadiatu Thullah kregen vorige week een dochter, die ze besloten te vernoemen naar hun woonplaats.
15/04 11u30  Avontuurlijk tuinieren: tien tips om weer leven in je tuin te brengenTuinieren zou geen oorlog tegen de natuur moeten zijn, maar juist een samenwerking. Ga dus niet de slakken en paardebloemen te lijf, maar verdelg vastgeroeste ideeën over tuinieren in het eigen hoofd. Het is een van de boodschappen in het nieuwe boek 'Avontuurlijk tuinieren'.
15/04 11u15  Alleen de fiscus profiteert van kilometerheffingWil je echt een simpel systeem om zuinig rijden te bevorderen, verhoog dan de accijnzen. Maar de overheid wil daar helemaal niet aan, reageert lezer Simon Stikkelorum op voorstellen voor een kilometerheffing.
15/04 11u15  Zo werkt Shell aan een energietransitie: ‘Een deel van de milieuwinst moet van ons komen’Voorlopig is er nog ruim vraag naar benzine en diesel, maar dat verandert in de toekomst. Hoe gaat olie- en gasgigant Shell daar mee om? Yuri Sebregts, chef technologie bij Shell, blikt vooruit.
15/04 10u30  Zo werkt Shell aan een energietransitie: ‘Een deel van de milieuwinst, moet van ons komen’Voorlopig is er nog ruim vraag naar benzine en diesel, maar dat verandert in de toekomst. Hoe gaat olie- en gasgigant Shell daar mee om? Yuri Sebregts, chef technologie bij Shell, blikt vooruit.
15/04 10u15  Nieuwe integriteitscommissie NOC*NSF moet adviseren bij zaken zoals die van Camiel EurlingsSportkoepel NOC*NSF stelt vanavond in een extra algemene vergadering een integriteitscommissie in. Dat schrijft de organisatie op haar site. Aanleiding is onder meer de zaak van Camiel Eurlings die weigerde op te stappen nadat hij zijn ex-vriendin had mishandeld.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x Ministerie van Justitie VS vindt eis Huis van Afgevaardigden om inzage hele rapport Mueller ‘voorbarig en onnodig’20/04 04u00 - Trouw: Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.
13x Senator en presidentskandidaat Warren wil afzettingsprocedure Trump20/04 04u45 - Trouw: De Democratische senator en presidentskandidaat voor de komende verkiezingen Elizabeth Warren heeft het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden vrijdag opgeroepen om een afzettingsprocedure te starten tegen president Trump. Ze vindt dat het donderdag gepresenteerde Mueller-rapport over de Russische inmenging in de presidentsverkiezing van 2016 en de campagne van Trump daar genoeg aanleiding voor geeft.
10x De FNV moet stelling nemen tegen extreem-rechts20/04 02u15 - Trouw: Ook in eigen kring moet de FNV extreem-rechts gedachtegoed niet tolereren, aldus sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de FNV.
9x Een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet?20/04 02u15 - Trouw: Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
8x Geëmotioneerde paus Franciscus betreurt ‘gesloten harten en egoïsme’ tijdens Kruisweg20/04 02u15 - Trouw: Paus Franciscus heeft op Goede Vrijdag, tijdens de Kruisweg in Rome, “de uit politieke overwegingen gesloten harten” bekritiseerd. Tijdens de sfeervolle processie in het Colosseum, waarin de lijdensweg van Jezus herdacht wordt, stond het lot van misbruikte vrouwen en de slachtoffers van mensenhandel centraal. Volgens het Vaticaan woonden 15.000 gelovigen de ceremonie bij. In de Sint-Pietersbasiliek was vooraf de liturgische viering van Goede Vrijdag.
6x Ministerie van Justitie VS vindt eis inzage hele rapport Mueller ‘onnodig’20/04 07u30 - Trouw: Het Amerikaanse ministerie van Justitie noemt de eis van de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden om inzage te krijgen in het hele Ruslandonderzoek “prematuur en onnodig”.
6x Een beetje boreaal mag best af en toe, vooral omdat het Pasen is20/04 07u45 - Trouw: Drie keer per week schopt columnist Sylvain Ephimenco in Trouw heilige huisjes omver.
4x Tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen FvD en PVV of niet?20/04 08u00 - Trouw: Er heerst een tweestrijd binnen de FNV: moet de bond zich uitspreken tegen populistisch rechts of niet? Die discussie speelt tegen de achtergrond van almaar dalende ledenaantallen.
3x Foute bedrijven aan de schandpaal nagelen heeft geen enkel effect19/04 11u15 - Trouw: Ondernemers die hun personeel slecht behandelen, belanden op een site. Maar daar wordt nauwelijks op gekeken.
3x De verbranding van een jonge vrouw schudt Bangladesh wakker19/04 22u30 - Trouw: Tientallen demonstranten hebben vandaag in Dhaka, de hoofdstad van Bangladesh, gerechtigheid geëist voor een jonge vrouw die in brand gestoken werd nadat ze haar schoolhoofd had aangeklaagd wegens seksuele intimidatie.

Statistieken

Artikels:
32549
Gelezen:
10323
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven