dinsdag 19 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Standaard

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u30
 

De Standaard

Verbergen Tonen
18/03 22u00  Politiechef van Parijs vervangen na geweld van zaterdag Michel Delpuech, de politiechef van Parijs, zal vervangen worden. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe maandag gezegd, na de erg gewelddadige protesten van de gele hesjes zaterdag in de Franse hoofdstad. De manifestanten mogen ook niet langer betogen als er ‘extremistische elementen’ aanwezig zijn.
18/03 22u00  Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden, motief onduidelijk De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht. Ook een tweede man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen.
18/03 21u45  Stormweer van vorige week kost minstens 45 miljoen euro Verzekeraar AG Insurance verwacht in totaal zowat 25.000 schade-aangiftes na de hevige rukwinden van de voorbije dagen. Het totale schadebedrag dat de verzekeraar aan zijn klanten zal vergoeden, zal volgens een eerste inschatting wellicht minstens 45 miljoen euro bedragen.
18/03 21u15  Proces Kasteelmoord: ‘Dertig jaar is geen gerechtvaardigde bestraffing’ In de zaak van de Kasteelmoord vraagt advocaat Johan Platteau een mildere straf dan de 27 jaar die dokter André Gyselbrecht in eerste aanleg kreeg. ‘Meer straf dan nodig heeft geen doel. Het staat zelfs gelijk aan een nodeloze wreedheid.’
18/03 21u15  Bilal Al Marchohi, de tweede Belgische jihadi die ter dood veroordeeld is Bilal El Marchohi uit Antwerpen moet sterven door ophanging, heeft het Iraakse gerecht geoordeeld. België dringt er bij Irak op aan de straf niet uit te voeren.
18/03 20u15  Rutte: ‘Schietpartij had alle kenmerken van aanslag’ Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft ‘in alle opzichten de kenmerken van een aanslag’.
18/03 19u30  De zwaarste eenheid die Utrecht moet beschermen De Dienst Speciale Interventies (DSI) van de Nederlandse politie werd maandag ingeschakeld in Utrecht. Deze elite-eenheid rukt enkel uit bij grof geweld of mogelijk terrorisme.
18/03 18u45  Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.
18/03 18u45  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, verdachte opgepakt' Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een voortvluchtige verdachte kon maandagavond worden opgepakt. Zijn motief is nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama wordt niet uitgesloten.
18/03 18u00  Poetin opent deur naar gecensureerd internet De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag twee omstreden wetten gedecreteerd, een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van ‘fake news’ en de andere die de ‘schending van de staatssymbolen’ strafbaar maakt.
18/03 18u00  Minstens 34 doden bij treinongeluk in Congo Bij de ontsporing van een goederentrein zijn zondag in Congo minstens 34 mensen omgekomen, die als blinde passagiers meereisden.
18/03 17u45  Burgemeester Wommelgem wil snelwegparking dicht De burgemeester van Wommelgem wil de snelwegparking op de E313 dicht wegens overlast door sans papiers. Ook zijn collega in Mol klaagt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar de bezorgdheden.
18/03 17u30  Vrees voor meer dan duizend doden in Mozambique door cycloon Het aantal doden na de doortocht van cycloon Idai in Mozambique, kan oplopen tot meer dan duizend. Dat heeft de Mozambikaanse president Filipe Nyusi maandag verklaard aan Radio Moçambique.
18/03 17u30  Britse parlementsvoorzitter sluit derde stemming over zelfde Brexit-deal uit De Britse parlementsvoorzitter John Bercow heeft maandagmiddag besloten dat premier Theresa May niet voor de derde maal hetzelfde echtscheidingsakkoord met de EU mag voorleggen aan het Lagerhuis.
18/03 17u00  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, klopjacht op verdachte' Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama is niet uitgesloten. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
Laatste update: maandag 18 maart 2019, 22u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/03 16u45  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers en vijf gewonden'Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 16u15  ‘Vermoedelijke dader geen onbekende voor gerecht’De mogelijke verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht kwam eerder al in aanraking met het gerecht.
18/03 15u15  LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers en negen gewonden'Volgens de burgemeester van Utrecht zijn bij de schietpartij op een tram van maandagochtend drie doden en negen gewonden gevallen. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige verdachte.
18/03 15u00  Dode walvis aangespoeld met 40 kg plastic in zijn maagIn de Filipijnen is dit weekend een dode walvis aangespoeld. De doodsoorzaak? Maar liefst 40 kilo plastic in de maag van het dier.
18/03 15u00  Klimaatactivisten en gele hesjes: ‘Wij voeren dezelfde strijd’Klimaatactivisten en gilets jaunes sloegen vandaag de handen in elkaar voor de blokkade van een bankgebouw en een oliedepot. Is dat geen vreemd huwelijk? ‘De schuldigen voor de klimaatcrisis en de sociale crisis zijn dezelfden.’
18/03 14u30  Klopjacht op 37-jarige verdachte na schietpartij in UtrechtNabij het centrum van Utrecht zijn maandagochtend meerdere mensen zwaargewond geraakt bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De politie zoekt een 37-jarige man.
18/03 14u15  Grote meteoor bijna ongemerkt ontploftBoven de Beringzee is een meteoor geëxplodeerd met een kracht die tien keer groter was dan de atoombom die op Hiroshima is gevallen. Dat gebeurde in december, en eigenlijk had niemand het toen gemerkt.
18/03 14u15  Verkeerslichten A12 aangepast na lange ochtendfilesDe verkeerslichten op de A12 tussen Antwerpen en Brussel worden weer aangepast. Vanmorgen stond daar ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat kwam door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen.
18/03 14u00  Waarom Christchurch vooral in Turkije resoneertDe terrorist Brenton Tarrant viseerde Turkije in zijn manifest. Nu gebruikt president Erdogan de beelden van de slachtpartij in zijn campagne. Of hoe een haatzaaier die vastzit in 1453 nu al het klimaat van 2019 bepaalt.
18/03 14u00  Burgemeesters Wommelgem en Mol dreigen snelwegparkings te sluitenDe burgemeesters van Wommelgem en Mol dreigen ermee hun snelwegparkings af te sluiten. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar hun bezorgdheden.
18/03 14u00  'André Gyselbrecht had angst voor zijn schoonzoon en diens daden'Meester Johan Platteau, advocaat van André Gyselbrecht, vroeg bij de start van het proces rond de kasteelmoord om begrip voor zijn cliënt en de opdracht die hij gaf om zijn schoonzoon te vermoorden. 'Hij had angst.'
18/03 14u00  Wat weten we over de schietpartij in Utrecht?Bij een schietincident op een tram in de Nederlandse stad Utrecht zijn meerdere gewonden gevallen. Mogelijk gaat het om een terreuraanslag. Dit weten we alvast zeker.
18/03 13u45  Politie houdt klopjacht na schietpartij in Utrecht: 'Blijf binnen, nieuwe incidenten niet uitgesloten'Nabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 13u15  Eerste beelden na schietpartij in UtrechtIn Utrecht zijn verschillende mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een tram. Er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. Dit zijn de eerste beelden vanop de plaats waar de schietpartij gebeurde.
18/03 13u15  LIVE. Politie omsingelt woning na schietpartij op Utrechtse tramNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt te zijn ontkomen.
18/03 13u00  Eerste beelden van schietpartij in UtrechtIn Utrecht zijn verschillende mensen gewond geraakt bij een schietpartij op een tram. Er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. Dit zijn de eerste beelden vanop de plaats waar de schietpartij gebeurde.
18/03 13u00  Klimaatactivisten aan BNP Paribas Fortis: 'Onze actie is geslaagd'Zo’n 120 manifestanten van klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeren sinds vanmorgen vroeg de toegang tot het gebouw van BNP Paribas Fortis in Brussel. Het lijkt erop dat zij - onder druk van zware boetes - vreedzaam zullen vertrekken.
18/03 13u00  De rusthuizen waar je niet oud wil wordenDe hele maand sla eten, vuil sanitair, geen verpleger die verstaat wat je zegt. Vijftien rusthuizen in Vlaanderen staan onder ­verscherpt toezicht van de Zorginspectie omdat er zo veel dingen fout lopen, vaak al jaren. Zes van de vijftien behoren tot dezelfde commerciële groep: Vulpia. ‘Eindelijk worden deze wantoestanden zwart op wit duidelijk gemaakt’, zeggen de vakbonden.
18/03 12u45  Acht tips om het werk van de huishoudhulp aangenamer te makenBezems met te korte stelen, oude dweilen en ander aftands materiaal. De helft van huishoudhulpen in ons land zegt ontevreden te zijn met hun werkomstandigheden.
18/03 12u30  Schietpartij op Utrechtse tram is mogelijk terreuraanslagNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 12u30  Open VLD verbaasd over verwijten van N-VA rond asbestbedrijvenDe N-VA beschuldigt voormalig coalitiepartner Open VLD ervan asbestbedrijven als Eternit een hand boven het hoofd te houden. Volgens Kamerlid Valerie Van Peel heeft de partij een wetsvoorstel over het betalen van vergoedingen bewust gekelderd. Open VLD reageert verbaasd.
18/03 12u15  Schietpartij op Utrechtse tram is terreuraanslagNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk, maar er wordt uitgegaan van een terreuraanslag. De schutter lijkt ontkomen.
18/03 12u15  140 Parijse winkels vernield, opgepakte Belgen krijgen juridische bijstandDe zeven Belgen die zaterdag in Parijs zijn opgepakt, krijgen daar consulaire bijstand. De verdachten komen uit het Luikse. Er werden zaterdag door de gele hesjes vernielingen aangebracht in liefst 140 Parijse winkels.
18/03 11u45  Gewonden bij schietpartij op Utrechtse tramNabij het centrum van Utrecht zijn meerdere mensen gewond bij een schietpartij op een tram. De precieze omstandigheden zijn nog onduidelijk.
18/03 11u15  Verklapt Biden dat hij presidentskandidaat is?Voormalig vicepresident Joe Biden gaf zaterdag in Dover een toespraak voor de Democraten van de staat Delaware. In de video hierboven ziet u hoe hij zich versprak, tot jolijt van het publiek. Verklapt Biden dat hij presidentskandidaat in 2020 is?
18/03 11u15  #02: Die Brexit-puinhoop, hoe kwamen we daar nu ook weer in terecht?Chaos. Verbijstering. Paniek. De Britten kwamen vorige week woorden en gevoelens tekort voor de zoveelste week vol onverwachte wendingen in de Brexit-soap. Maar weet iemand eigenlijk nog hoe we daarin terecht kwamen?
18/03 11u15  Lange file op A12 door nieuwe ‘conflictvrije’ regeling verkeerslichtenOp de A12 tussen Antwerpen en Brussel staat maandagochtend ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk. Dat komt door de nieuwe, conflictvrije verkeerslichtenregeling die dit weekend in gebruik is genomen. De wachttijden lopen er op tot een uur. Volgens het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is er niet meteen een pasklare oplossing.
18/03 11u00  Waalse regering verliest meerderheidMet de overstap van Patricia Potigny van MR naar Listes Destexhe verliest de Waalse regering haar meerderheid.
18/03 10u30  Lange file op A12 door nieuwe ‘conflictvrije’ regeling van verkeerslichtenOp de A12 tussen Antwerpen en Brussel staat maandagochtend ter hoogte van Aartselaar in beide richtingen een veel langere file dan gewoonlijk door een nieuwe conflictvrije verkeerslichtenregeling, die dit weekend in gebruik is genomen. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. De wachttijden lopen er op tot een uur. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) bevestigt de oorzaak en stelt dat er niet meteen een pasklare oplossing voorhanden is.
18/03 10u00  Drie doden bij viering Saint Patrick’s Day in Noord-Iers hotelBij een fuif naar aanleiding van Saint Patrick’s Day zijn zondagavond in het Noord-Ierse Cookstown drie jongeren omgekomen. Ze kwamen om in het gedrang.
18/03 09u45  Van Peel: ‘Open VLD beschermt asbestbedrijven’N-VA beschuldigt voormalig coalitiepartner Open VLD ervan asbestbedrijven als Eternit een hand boven het hoofd te houden. Volgens Kamerlid Valerie Van Peel heeft de partij bewust een wetsvoorstel over het betalen van vergoedingen bewust gekelderd. Open VLD wil voorlopig niet reageren.
18/03 09u30  Klimaatactivisten blokkeren toegang BNP Paribas Fortis in BrusselZo’n 120 manifestanten van de klimaatbeweging Act for Climate Justice blokkeren sinds 7 uur vanmorgen de toegang tot het kantoorgebouw van BNP Paribas Fortis aan het Brusselse Noordstation.
18/03 09u15  Leger betrapt 100 kandidaat-militairen op drugs tijdens hun testenHet Belgisch leger, dat massaal op zoek is naar nieuwe militairen, heeft bijna 100 kandidaten afgekeurd omdat er duidelijke sporen van drugs in hun urine gevonden was. Bij de betrapten waren ook tien vrouwen.
18/03 08u00  Jonge renner overleden na aanrijding door bestelwagen in volle koersDrama zondag in de Mémorial Alfred Gadenne, een wielerwedstrijd voor beloften en elites zonder contract in Dottenijs. Een grote groep renners geraakte tijdens de koers van het parcours af en werd vervolgens aan een onbewaakt kruispunt in Melles gegrepen door een bestelwagen. Een van hen, de 19-jarige Stef Loos uit Dessel, overleefde de aanrijding niet. Hij vocht in het ziekenhuis urenlang voor zijn leven, maar bezweek aan zijn verwondingen. Dat meldt Jef Robert, de voorzitter van zijn team, aan VTM Nieuws.
18/03 08u00  Aantal langdurig zieken op recordniveauOns land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering.
18/03 07u30  Schutter Christchurch wil geen advocaatDe man die de terreuraanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch pleegde, zal zichzelf voor de rechter verdedigen. Zijn gewezen advocaat Richard Peters zei aan de krant New Zealand Herald dat de Australiër, Brenton Tarrant (28), hem heeft ontslagen.
18/03 07u30  Jonge Belgische renner vecht voor zijn leven na aanrijding door bestelwagen in volle koersDrama zondag in de Mémorial Alfred Gadenne, een wielerwedstrijd voor beloften en elites zonder contract in Dottenijs. Een grote groep renners geraakte tijdens de koers van het parcours af en werd vervolgens aan een onbewaakt kruispunt in Melles gegrepen door een bestelwagen. Een van hen, de 19-jarige Stef Loos uit Dessel, vecht met zware verwondingen voor zijn leven.
18/03 07u30  #2 Die Brexit-puinhoop, hoe kwamen we daar nu ook weer in terecht?Chaos. Verbijstering. Paniek. De Britten kwamen vorige week woorden en gevoelens tekort voor de zoveelste week vol onverwachte wendingen in de Brexit-soap. Maar weet iemand eigenlijk nog hoe we daarin terecht kwamen?
18/03 07u15  Gentse hof van beroep buigt zich over de kasteelmoordVandaag start in Gent het proces in beroep rond de kasteelmoord. Het hof van beroep wil het proces op een week behandelen en heeft daarvoor het aantal getuigen beperkt in vergelijking met het proces in eerste aanleg.
18/03 07u15  Temperatuur klimt deze week weer boven 10 gradenNa het grijze en gure weer van de voorbije week lijkt er beterschap in zicht. Midden deze week kan de temperatuur in Vlaanderen weer boven de 10 graden klinken.
18/03 07u15  Opnieuw granaat ontploft in Antwerpen-NoordVannacht kort na 4 uur is in de De Pretstraat in Antwerpen-Noord een granaat ontploft. Een tweede granaat, die niet ontploft was, moest door de ontmijningsdienst DOVO onschadelijk worden gemaakt.
18/03 06u45  Temperatuur klimt deze zeek weer boven 10 gradenNa het grijze en gure weer van de voorbije week lijkt er beterschap in zicht. Midden deze week kan de temperatuur in Vlaanderen weer boven de 10 graden klinken.
18/03 06u15  Honderden nieuwkomers wachten al maanden op inburgerings­cursusVlaams minister Liesbeth Homans (N-VA) krijgt het Agentschap Integratie en Inburgering niet uit het slop. Een externe audit dringt zich op.
18/03 03u45  Die Brexit-puinhoop, hoe kwamen we daar nu ook weer in terecht?Chaos. Verbijstering. Paniek. De Britten kwamen vorige week woorden en gevoelens tekort voor de zoveelste week vol onverwachte wendingen in de Brexit-soap. Maar weet iemand eigenlijk nog hoe we daarin terecht kwamen?
17/03 21u15  Labour wil Britse kiezer laten stemmen over Brexit-deal Theresa MayJeremy Corbyn, de leider van oppositiepartij Labour, steunt het voorstel van twee partijgenoten om de Britten te laten stemmen over het akkoord van premier Theresa May over de Brexit, mocht dat volgende week plots toch goedgekeurd worden door het parlement.
17/03 20u45  Sabine Laruelle dan toch weer op MR-lijstSabine Laruelle, die in 2014 uit de politiek stapte, zal bij de verkiezingen in mei de lijst voor het Waals Gewest trekken in Namen. Dat heeft MR-voorzitter Charles Michel zondag bekendgemaakt.
17/03 20u00  Brusselse socialisten willen één stad en één publiek onderwijsnetDe Nederlandstalige socialisten in Brussel, die in mei deelnemen aan de verkiezingen onder de naam One.brussels, zetten in op de samensmelting van de negentien Brusselse gemeenten, de politiezones en de OCMW’s.
17/03 19u15  Nieuw-Zeelandse motards eren slachtoffers aanslag met traditionele hakaIn het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben enkele motards een traditioneel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag (zie video hierboven). In Auckland heeft moslima Naila Hassan dan weer een speech ter nagedachtenis gegeven. Hassan is de hoogstgeplaatste moslim bij de Nieuw-Zeelandse politie.
17/03 18u45  ‘Duidelijke gelijkenissen’ tussen data in zwarte dozen gecrashte Boeings Ethiopian Air en Lion AirDe data van de zwarte dozen uit de crash van een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines en van Lion Air vertonen ‘duidelijke gelijkenissen’. Dat heeft de Ethiopische minister van Verkeer Dagmawit Moges zondag op een persconferentie gezegd.
17/03 17u30  Facebook verwijderde 1,5 miljoen video’s na aanslag in ChristchurchFacebook zegt dat het in de eerste 24 uur na de aanslag in Nieuw-Zeeland wereldwijd anderhalf miljoen video’s verwijderde.
17/03 16u45  Vlaams Nationaal Zangfeest in teken van oproep om ‘miljardentransfers naar Wallonië’ te stoppenEnkele duizenden Vlaamsgezinden hebben zondag deelgenomen aan de 82ste editie van het Vlaams Nationaal Zangfeest in de Lotto Arena in Antwerpen. Erik Stoffelen, voorzitter van het Algemeen Nederlandse Zangverbond (ANZ), riep op om bij de komende verkiezingen op partijen en politici te stemmen met een Vlaamse boodschap.
17/03 16u30  Zeven Belgen opgepakt na rellen op Champs-ElyséesNa de gewelddadige betoging van ‘gele hesjes’ die Parijs zaterdag opschrikte, zijn in totaal zeven Belgen opgepakt in de Franse hoofdstad. Dat bevestigt het ministerie van Buitenlandse Zaken. De Belgische ambassade in Parijs zoekt uit waarom ze werden gearresteerd.
17/03 15u15  Crevits wil meer geld voor kleuter- en basisonderwijs‘Elke partij die deel uitmaakt van de volgende Vlaamse regering zal substantieel in het kleuter- en het basisonderwijs moeten investeren.’ Dat zei Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) in De Zevende Dag.
17/03 14u30  PS bundelt rode krachten met mutualiteit en FGTBPS, FGTB en de Socialistische Mutualiteit Solidaris. De drie grote rode krachten van Wallonië sloegen vanochtend de handen in elkaar op het startcongres van de PS in Brussel. ‘Dit is een collectieve strijd, alleen zo is er een overwinning mogelijk’, zei Solidaris-voorzitter Jean-Pascal Labille.
17/03 14u30  Drie Belgen opgepakt na rellen op Champs-ElyséesNa de gewelddadige betoging van ‘gele hesjes’ die Parijs zaterdag opschrikte, zijn in totaal drie Belgen opgepakt in de Franse hoofdstad. Dat bevestigt het minister van Buitenlandse Zaken. Het is nog niet duidelijk waarom het drietal werd opgepakt.
17/03 13u15  Stadje claimt wereldrecord met hoogste vreugdevuur ooitDrie maanden lang hebben ze er in het Oostenrijkse Lustenau aan gewerkt, maar zaterdagavond was het zover. Een houten structuur van 60 meter hoog werd er in brand gestoken. Het vorige record stond op naam van de inwoners van het Noorse Ålesund, waar ze enkele jaren terug een vreugdevuur van 47 meter hoog hadden.
17/03 13u15  Duurste duif ooit is meer dan miljoen euro waard: 'Geen woorden voor'Vader en zoon Joël en Dieter Verschoot uit Ingelmunster hebben de slag van hun leven geslagen. De veiling van hun prijsduif Armando heeft zondag, na een krankzinnige biedingsoorlog, het enorme bedrag van 1.252.000 euro opgebracht. De champagneflessen kunnen ontkurkt worden. 'Dat mag wel eens, hier hadden we nooit op durven hopen', zegt Dieter Verschoot. 'En nu gaan we gewoon voortdoen met wat we al deden. Wij zullen aan de top blijven meespelen.'
17/03 13u00  Israëli gedood bij aanslag op Westelijke JordaanoeverBij een aanslag op de bezette Westelijke Jordaanoever is zondag een Israëli gedood. Twee anderen raakten zwaargewond. Volgens een woordvoerder van het Israëlische leger viel een Palestijn op een kruispunt vlakbij de nederzetting Ariel een Israëlische soldaat aan met een mes.
17/03 12u30  Abdij Westvleteren bindt strijd aan met biersmokkelaarsEen jaar nadat een Nederlandse supermarktketen de trappist van Westvleteren buiten medeweten van de abdij verkocht, zijn de paters in actie geschoten. 'Ze denken over een nieuw bestelsysteem én gaan op zoek naar de malafide smokkelaars. Westvleteren moet een fair product blijven', aldus hun woordvoerder.
17/03 11u30  Nieuw-Zeelandse motorbende eert slachtoffers aanslag met traditionele hakaIn het Nieuw-Zeelandse Christchurch hebben enkele motards een traditioneel eerbetoon gebracht aan de slachtoffers van de aanslagen van afgelopen vrijdag (zie video hierboven). In Auckland heeft moslima Naila Hassan dan weer een speech ter nagedachtenis gegeven. Hassan is de hoogstgeplaatste moslim bij de Nieuw-Zeelandse politie.
17/03 11u15  Paniek bij inwoners wanneer luipaard stad zeven uur lang op stelten zetZeven uur. Zo lang heeft het geduurd vooraleer de straten van het Indiase Alwar vrijdag terug veilig waren. Een luipaard was de stad binnengelopen en zette die een hele tijd op stelten. Als bij wonder vielen er geen gewonden.
17/03 10u30  Moslima, en topofficier in Nieuw-Zeeland, houdt emotionele speech na aanslagIn het Nieuw-Zeelandse Auckland heeft moslima Naila Hassan een speech gegeven. Hassan is de hoogstgeplaatste moslim bij de Nieuw-Zeelandse politie. Bij een terreurdaad in Christchurch kwamen vrijdag vijftig mensen om het leven.
17/03 09u00  Lichamen slachtoffers aanslagen Christchurch worden vrijgegevenDe lichamen van de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Christchurch worden vanaf zondag vrijgegeven.Verwacht wordt dat alle lichamen tegen woensdag aan de nabestaanden zijn teruggegeven. Ondertussen is er ook nog een vijftigste slachtoffer aangetroffen.
17/03 09u00  Macron: ‘Alle betogers medeplichtig’ aan geweld op Champs-ElyséesDe Franse president Emmanuel Macron wil ‘sterke, complementaire beslissingen’ nemen om te voorkomen dat het protest van de gele hesjes nog eens zo gewelddadig eindigt als zaterdag in Parijs. Hij haalt zwaar uit naar iedereen die bij de rellen betrokken was.
17/03 08u45  Lichamen slachtoffers aanslagen Christchurchworden vrijgegevenDe lichamen van de dodelijke slachtoffers van de terreuraanslagen in Christchurch worden vanaf zondag vrijgegeven.Verwacht wordt dat alle lichamen tegen woensdag aan de nabestaanden zijn teruggegeven. Ondertussen is er ook nog een vijftigste slachtoffer aangetroffen.
17/03 08u30  Einde van miezerig weer in zichtHet is nog enkele dagen doorbijten. Maar vanaf dinsdag kan de paraplu binnenblijven.
16/03 22u45  Minder weekendongevallen vorig jaar in AntwerpenIn de provincie Antwerpen zijn er tijdens de weekendnachten vorig jaar 411 ongevallen gebeurd. Dat zijn er 18 minder dan in 2017. Dat blijkt uit de WODCA-resultaten die Antwerps gouverneur Cathy Berx voorstelde.
16/03 22u15  Aanslagen Christchurch eisen vijftigste slachtofferBij het onderzoek van de twee Nieuw-Zeelandse moskeeën die het doelwit waren van een terreuraanslag hebben politieagenten een vijftigste slachtoffer kunnen identificeren. Dat meldt de politie tijdens een persconferentie.
16/03 20u15  Brandstichting en plunderingen in Parijs na doortocht 'gele hesjes'In Parijs zijn op de Champs Elysées zaterdagnamiddag verscheidene winkels in brand gestoken bij rellen tijdens de betoging van de 'gele hesjes'. Ook heel wat winkels, vooral kledingzaken, werden geplunderd. Als gevolg van de nieuwe opstoot van geweld besloot president Emmanuel Macron vervroegd terug te keren naar de hoofdstad.
16/03 20u00  Reynders bezorgd over Amerikaanse sancties tegen Internationaal StrafhofMinister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders maakt zich ‘grote zorgen’ over de aankondiging van de VS om ‘ongekende maatregelen’ te nemen tegen het Internationaal Strafhof.
16/03 18u45  Groen: ‘De klimaatspijbelaars zitten in de regering’Groen hield zaterdag haar eerste campagnedag in aanloop naar de verkiezingen in mei. Zo’n duizend leden kregen er workshops over campagnevoeren en maakten kennis met het ‘Plan A’, van de partij, ‘want er is geen planeet B’.
16/03 18u00  Open VLD blijft allergisch voor gratis openbaar vervoerOp het Open VLD-congres over de liberale klimaatplannen is de invoering van gratis openbaar vervoer voor scholieren en studenten niet goedgekeurd. ‘Het woord gratis is te ideologisch, te beladen’, zei Willem-Frederik Schiltz, een van de congresleiders. Het werd uiteindelijk ‘goedkoper’.
16/03 16u15  PS wil extreemrechtse dreiging in België opnieuw evaluerenPS-fractieleider Ahmed Laaouej heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke gevraagd om zo snel mogelijk de politie- en inlichtingendiensten samen te roepen. Hij wil dat het parlement met hen en de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken de extreemrechtse dreiging in België opnieuw evalueert.
16/03 16u00  Van Rompuy: ‘N-VA wil niet alleen het land, maar ook samenleving splitsen’‘N-VA wil niet alleen het land, maar ook de samenleving splitsen, terwijl de liberalen streven naar het “iedereen voor zich” waar de sterkste overleeft.’ CD&V-lijsttrekker Peter Van Rompuy is niet mals voor de andere Vlaamse partijen tijdens een provinciaal partijcongres in Leuven.
16/03 15u15  Arrestaties en gewonden bij gewelddadig protest gele hesjes in ParijsOok vandaag weer protesteren gele hesjes in Parijs. De politie heeft al 82 mensen opgepakt. Bij brandstichting aan een bankgebouw geraakten elf mensen gewond.
16/03 15u00  Onderzoek naar mysterieuze dood ‘bunga bunga’-modelDe Italiaanse autoriteiten hebben een onderzoek geopend naar de dood van Imane Fadil. Het 33-jarige model overleed op 1 maart, een maand nadat ze met hevige buikpijn opgenomen werd in het ziekenhuis. Het model, dat een frequente gast was op de ‘bunga bunga’-feestjes van Silvio Berlusconi en nog tegen hem getuigde, zei tegen vrienden en haar advocaat dat ze vergiftigd was.
16/03 15u00  Limburgs wordt officiële regionale taal in NederlandHet Limburgs wordt in Nederland nationaal erkend als een officiële regionale taal. Eerder was al het Nedersaksisch een officiële streektaal geworden bij onze noorderburen.
16/03 14u30  Tientallen arrestaties bij gewelddadig protest gele hesjes in ParijsOok vandaag weer protesteren gele hesjes in Parijs. De politie heeft al 64 mensen opgepakt.
16/03 14u30  Open VLD wil treinen de hele nacht laten rijdenOpen VLD pleit voor een btw-verlaging tot zes procent voor wie investeringen aan zijn huis doet om energie te besparen. Ook wil de partij dat de treinen 's nachts blijven rijden. Dat staat in een klimaatplan dat de partij vandaag voorstelt.
16/03 14u15  Vrouw maakt 'extreem gevaarlijk' ritje tussen de wolkenEen vrouw uit de Amerikaanse staat Minnesota reed vrijdag een tijdje ‘tussen de wolken’. Het opmerkelijke effect werd gecreëerd door mistbanken die over de besneeuwde weg ‘rolden’. Na een korte en gevaarlijke rit besloot ze dan ook om het op te geven en terug naar huis te gaan.
16/03 14u00  Affaire-Kucam: humanitair visum van 22 Syriërs vervallenVan 22 Syriërs die via Melikan Kucam een visum hebben gekregen, is dat visum al verlopen zonder dat ze asiel hebben gevraagd. Waar zijn zij?
16/03 13u30  Slachtoffers krijgen gezicht: ‘Mijn dappere soldaat was pas 14 geworden’‘Ik heb mijn dappere kleine soldaat verloren. Hij was pas 14 jaar geworden.’ In tranen vertelt John Milne hoe hij zijn zoon Sayyad Milne verloor bij de schietpartij in Christchurch. De jongen is slechts één van de mogelijk vijf kinderen die omkwamen in het bloedbad.
16/03 13u00  Tientallen arrestaties bij protest gele hesjes in ParijsOok vandaag weer protesteren gele hesjes in Parijs. De politie heeft al 31 mensen opgepakt.
16/03 12u45  Minder, maar toch nog tweeduizend misdaden tegen vluchtelingen in DuitslandIn Duitsland hebben de autoriteiten vorig jaar bijna tweeduizend misdrijven tegen vluchtelingen en asielzoekers geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.
16/03 12u45  Geen Belgen bij de slachtoffersBij de aanslagen in Nieuw-Zeeland kwamen mensen van verschillende nationaliteiten om het leven. Maar daar zijn geen Belgen, zo zegt Buitenlandse Zaken, op basis van de informatie die nu al beschikbaar is.
16/03 12u00  'Nieuwe explosievenhond Antwerpse politie is dure vogel'Als eerste lokale politiekorps heeft Antwerpen een explosievenhond in dienst. Labrador Billy kan ook in een menigte explosieven opsporen die iemand bij zich zou hebben.
16/03 11u45  Brenton Tarrant maakt extremistisch gebaar in rechtbankDe dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is nu ook officieel beschuldigd van moord. Bij de aanslag vielen 49 doden, waaronder ook kinderen.
16/03 11u30  Dynamische explosievenhond Billy versterkt Antwerpse politieAls eerste lokale politiekorps heeft Antwerpen een explosievenhond in dienst. Labrador Billy kan ook in een menigte explosieven opsporen die iemand bij zich zou hebben.
16/03 11u30  Eén school op acht wil enkel zindelijke kleutersKleuterjuffen zitten tot aan hun ellebogen in de pampers, door de vele instappertjes die vandaag op 2,5 jaar nog niet zindelijk zijn. Eén op de acht scholen spoort ouders daarom aan om hun kind pas te laten starten wanneer het uit de luiers is. Voor de Werkgroep Kleuterscholen Vlaanderen is de maat vol. ‘Wij vragen al jaren om extra kinderverzorgsters, maar de politiek doet niets.’
16/03 11u30  Zonder forse investering in Justitie stapt CDH niet in een regeringCDH wil een investering van minstens een half miljard in Justitie. Anders stapt de partij niet in een federale regering, zegt kersvers voorzitter Maxime Prévot in La Libre Belgique.
16/03 10u45  Vrouw (27) op bromfiets overleden na frontale botsing met wagenEen 27-jarige vrouw is zaterdagochtend om het leven gekomen bij een verkeersongeval in Assebroek, een deelgemeente van Brugge. Dat gebeurde even voor 7 uur in de Odegemstraat. De bestuurder van de wagen legde een positieve ademtest af, maar was niet dronken.
16/03 10u45  Proffen stellen screening borstkanker in vraag: ‘Niet minder kans om kankerpatiënt te worden, integendeel’Het Jessa Ziekenhuis in Hasselt organiseert zaterdag samen met de huisartsenkring een symposium over de zin en onzin van screening. ‘Mensen denken dat je met screening een ziekte kan voorkomen, maar dat is onzin’, zegt prof. Ann Van den Bruel. ‘Door te screenen heb je niet minder kans om kankerpatiënt te worden, integendeel. Die kans gaat net verhogen.’
16/03 10u30  Senator slaat jongeman in gezicht die ei op hoofd breekt na 'degoutante' uitspraken over aanslagMet grote woede wordt gereageerd op de uitspraken van een Australische senator na de extreemrechtse aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch. 'De echte reden voor het bloedbad is het migratiebeleid', zegt Fraser Anning. Hij wordt overladen met kritiek en sloeg op een bijeenkomst zelfs een manifestant in het gezicht die een ei op zijn hoofd had kapotgeslagen.
16/03 10u15  'Hello brother' zei het eerste slachtofferBij de aanslagen in Nieuw-Zeeland kwamen mensen van verschillende nationaliteiten om het leven. Veel informatie over de slachtoffers is evenwel nog niet vrijgegeven. Het eerste slachtoffer van de dader wordt intussen alom geprezen om zijn vriendelijkeid
16/03 09u00  De held van Nieuw-Zeeland: jongeman riskeert leven en bespringt schutterEen overlevende van de tweede schietpartij in een Nieuw-Zeelandse moskee heeft verteld hoe een vriend zijn leven riskeerde om de schutter te ontwapenen. Een eerdere poging om de dader te stoppen bij de eerste aanslag, kende een dodelijke afloop.
16/03 08u45  Open VLD wil btw-verlaging om klimaat te reddenOpen VLD pleit voor een btw-verlaging tot zes procent voor wie investeringen aan zijn huis doet om energie te besparen. Dat staat in een klimaatplan dat de partij vandaag voorstelt.
16/03 07u45  Openbaar vervoer meestal trager dan autoWie met het openbaar vervoer naar het werk pendelt doet daar gemiddeld 67 procent langer over dan wie dat met de wagen doet. De Lijn pleit daarom onder meer voor een betere doorstroming.
16/03 07u30  De Lijn lijdt onder de filesMeer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft bij elke rit door het spitsverkeer af te rekenen met vertragingen tot 5 minuten.
16/03 07u15  Cipiers Leuven-Centraal leggen werk neer uit protest tegen personeelstekortDe cipiers van Leuven-Centraal leggen vandaag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort.
16/03 07u00  Brenton Tarrant nu officieel beschuldigd van moordDe dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch is nu ook officieel beschuldigd van moord. Toen hij voor de rechter verscheen maakte hij het handgebaar 'ok' een teken dat aanhangers van de blanke-suprematiegedachte maken..
16/03 06u45  Premier Ardern: ‘Dader wilde aanval nog verderzetten’De dader van de terreuraanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch was van plan om nog meer slachtoffers te maken. Dat heeft de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern gezegd.
15/03 23u00  Schutter Christchurch heeft wapens legaal gekochtDe extreem-rechtse terrorist die opgepakt is na de dodelijke aanslagen op twee moskeeën in Christchurch had sinds 2017 een wapenvergunning. De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern is van plan om de wetgeving in haar land aan te passen.
15/03 22u15  Geens opent discussie over strengere straffen voor haatboodschappenMinister van Justitie Koen Geens (CD&V) gaat met zijn West-Europese collega’s overleggen over een strengere bestraffing van de verspreiding van haatboodschappen op het internet. Die discussie is opnieuw losgebarsten na de terreuraanslagen in Christchurch.
15/03 21u30  Trump stelt eerste vetoDe Amerikaanse president Donald Trump weigert de noodtoestand aan de Mexicaanse grens op te heffen. Hij stelt zijn veto tegen een beslissing van de Senaat, die gisteren had geoordeeld dat die beëindigd moest worden.
15/03 21u15  Schutter Christchurch verbleef tijd in BulgarijeDe Bulgaarse autoriteiten onderzoeken waarom de dader van de aanslag in Nieuw-Zeeland in november 2018 in Bulgarije verbleef. In zijn zelfverspreide manifest verwijs de schutter zelf naar de veldslagen die er tegen de Ottomanen plaatsvonden.
15/03 21u15  Vader van gedode Eline getuigt op proces tegen neurochirurge D.‘Ik zag geen depressief kind dat dood wilde.’ Dat heeft de vader van Eline en de ex van Mehrnaz D. verklaard op het proces tegen de neurochirurge. Zij doodde in juli 2017 hun dochter Eline.
15/03 20u45  Waarom A. schuldig is aan de dood van Priscilla Sergeant en onbestraft blijftDe Brusselse jeugdrechtbank heeft vrijdag A., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg. Een straf kreeg hij evenwel niet.
15/03 20u30  Brenton T. werd live aangemoedigd zoals in een gameBrenton T. lijkt zijn wandaad te hebben aan­gekondigd op een racistisch forum. Extremisten van over de hele wereld moe­digden hem daar live aan.
15/03 20u30  Kompass Club wijkt uit naar AntwerpenDe Gentse Kompass Club blijft voorlopig dicht. De directie kondigde eerder aan in beroep te gaan tegen de sluiting, maar van een heropening is momenteel geen sprake. Een evenement dat voor vanavond gepland was, is verplaatst naar zondag in Antwerpen.
15/03 19u45  Frankrijk begint met opruimen olievlekken gezonken veerbootIn de zone waar donderdag het vrachtship Grande America is vergaan, is een nieuwe olievlek opgemerkt. De Atlantische maritieme prefectuur van Frankrijk is ondertussen begonnen met het opruimen van de smurrie.
15/03 19u30  Nieuwe topvrouw op Onderwijs na twee jaar getreuzelOp de valreep duidde de Vlaamse regering dan toch nog een nieuwe secretaris-generaal aan voor het overheidsdepartement Onderwijs en Vorming, het strijdperk bij uitstek tussen regeringspartijen N-VA en CD&V.
15/03 18u00  Bomcycloon laat spoor van vernieling na in VSVerschillende plaatsen in de Verenigde Staten werden afgelopen week geteisterd door een ‘bomcycloon’. Deze zeer krachtige storm veroorzaakt sneeuwstormen, overstromingen en tornado’s. Bovenstaande beelden tonen de ravage.
15/03 17u45  Dood Priscilla Sergeant: minderjarige schuldig maar blijft ongestraftDe Brusselse jeugdrechtbank heeft vrijdag A., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, schuldig bevonden aan onmenselijke behandeling met de dood tot gevolg. Een straf kreeg hij evenwel niet.
15/03 17u15  ‘Hier is wel degelijk een voedingsbodem voor extreemrechts’Wie aan Nieuw-Zeeland denkt, zal aan kiwi’s denken, Lord of the rings, of cricket. Of aan het feit dat er meer schapen wonen dan mensen. Maar toch niet aan terreuraanslagen?
15/03 17u15  Ook oma van Anuna De Wever betoogt mee: 'Ik ben fier op Anuna'Een opvallende aanwezige op de klimaatmars in Brussel: de oma van Anuna De Wever. Ze is heel fier op de spijbelacties van haar kleindochter.
15/03 17u00  Stoffelijk overschot Franco wordt op 10 juni herbegravenHet stoffelijke overschot van Francisco Franco zal uit het mausoleum Valle de los Caidos gehaald worden om op 10 juni begraven te worden aan de zijde van zijn echtgenote op een kerkhof ten noorden van Madrid
15/03 17u00  Fransen mogen mijnenjagers bouwenDe Franse Naval Group haalt het contract binnen voor de bouw van twaalf nieuwe mijnenjagers voor de Belgische en Nederlandse marines.
15/03 17u00  LIVE. Anuna De Wever: 'Beste politici, is dit draagvlak groot genoeg?'In meer dan honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden zijn scholieren de straat opgegaan.
15/03 16u45  Dossier Priscilla Sergeant - Minderjarigen krijgen berisping of nietsDe Brusselse jeugdrechtbank heeft vrijdag J., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, een berisping opgelegd. De tweede minderjarige verdachte werd geen enkele maatregel opgelegd.
15/03 16u30  Woonzorgcentra onder verhoogd toezicht na aanhoudende klachtenOmdat de klachten van bewoners en hun familie maar blijven komen, gaat Vlaanderen vijftien woonzorgcentra strenger opvolgen. ‘Zij zetten de sector onverdiend in een slecht daglicht.’
15/03 16u15  LIVE. 30.000 klimaatbetogers op de been in Brussel, 2.080 acties in 125 landenIn meer dan honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden gaan scholieren de straat op.
15/03 16u15  België gaf meer dan twee miljard vrij aan Libische interestenIn totaal gaf België 2,07 miljard euro vrij aan interesten op Libische fondsen bevroren in ons land, blijkt op de hoorzittingen in de Kamer. In totaal stond er vorig jaar 14 miljard euro bevroren in België.
15/03 15u45  Dossier Priscilla Sergeant - Minderjarige krijgt berisping van jeugdrechtbankDe Brusselse jeugdrechtbank heeft vrijdag J., één van de minderjarigen die betrokken was bij de dood van de 14-jarige Priscilla Sergeant in 2012, een berisping opgelegd. Volgens de jeugdrechtbank heeft hij zoveel jaar na de feiten zijn leven gebeterd.
15/03 15u30  Vrachtwagen kan maar nipt wegrijden van aanstormende treinIn de West-Vlaamse gemeente Izegem is vrijdag nipt een botsing tussen een trein en een vrachtwagen vermeden. Op amateurbeelden valt te zien hoe een vrachtwagen vast kwam te zitten in een scherpe bocht. De bestuurder stapte even uit om de situatie beter te kunnen bekijken, maar moest al snel terug richting zijn voertuig snellen toen de lichten aan de overweg op rood sprongen. Een trein kwam snel aangereden, maar de vrachtwagenchauffeur was snel genoeg om een botsing te voorkomen. Het incident gebeurde ronde halftwaalf in de Brugstraat.
15/03 15u15  Atleten racen naar de top van EiffeltorenOp woensdag hebben 130 lopers deelgenomen aan de jaarlijkse verticale race op de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad, Parijs. De atleten moesten zo snel mogelijk de 1665 trappen van het monument oplopen.
15/03 15u15  Aapje loopt al maand lang rond met poot vast in papflesIn Thailand loopt een aap al een maand lang rond met een papfles om zijn poot. Het dier zou geprobeerd hebben om melk uit de fles te halen, maar kwam daarbij vast te zitten.
15/03 15u15  Moslimexecutieve vraagt om beschermingDe Moslimexecutieve vraagt dat ons land 'ernstige en dringende maatregelen neemt om de islamitische plaatsen van eredienst te beschermen en erger te voorkomen'.
15/03 14u45  LIVE. Anuna De Wever over wereldwijd protest: 'Dit is een enorm sterk statement'In zo'n honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden gaan scholieren de straat op.
15/03 14u30  Atleten racen naar de top van het meest bezochte monument in ParijsOp woensdag hebben 130 lopers deelgenomen aan de jaarlijkse verticale race op de Eiffeltoren in de Franse hoofdstad, Parijs. De atleten moesten zo snel mogelijk de 1665 trappen van het monument oplopen.
15/03 14u00  Antwerpse scholieren betogen voor klimaat: ‘Nooit te klein om verschil te maken’Het weer mocht vrijdagochtend dan mistroostig zijn, het hield ruim vijfhonderd demonstranten niet tegen om af te zakken naar het Antwerpse Theaterplein. In het kader van de wereldwijde klimaatstaking ‘Global Strike for Future’ riep Youth For Climate ook in Antwerpen op om de straten op te trekken.
15/03 14u00  LIVE. Greta Thunberg in Stockholm: 'We staan voor grootste existentiële crisis ooit'In zo'n honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden gaan scholieren de straat op.
15/03 13u45  Extra vergoeding voor wie zijn grond bebostWie een stuk grond bezit en die grond wil bebossen kan voortaan rekenen op een extra vergoeding. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist.
15/03 13u15  Vlamingen in Christchurch: ‘Mijn vriendin belde in paniek: "Ze blijven hier maar schieten"’Vlamingen Michael Huygens (38) en Sander Buysse waren in Christchurch, op het moment dat daar een aanslag plaatsvond tegen twee moskeeën. Zij en ander Vlamingen getuigen over de gruwel. 'Het was oorverdovend stil toen ik door de straten wandelde.'
15/03 13u00  LIVE. Wereldwijd betogingen voor het klimaat, demonstranten verzamelen in BrusselIn zo'n honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden gaan scholieren de straat op.
15/03 13u00  Belgische staat moet Défi een dotatie betalenDe rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van een dotatie van 183.627,60 euro verhoogd met interesten aan de politieke partij Défi.
15/03 12u30  Greta Thunberg, schoolmeisje en klimaatactiviste: ‘Sommige mensen kunnen dingen loslaten. Ik niet’Greta Thunberg maakte een zielige, eenzame indruk toen ze eind augustus voor het Zweedse parlementsgebouw ging zitten en haar schoolstaking begon. Haar ouders probeerden haar te overhalen om het niet te doen. Haar klasgenoten kwamen niet opdagen. Voorbijgangers begrepen er niets van en hadden medelijden met het anonieme meisje van 15 dat daar met een met de hand beschilderd bord op de straatstenen zat.
15/03 12u30  Federaal parket eist vijf en tien jaar cel voor drie SyriëstrijdersHet federaal parket heeft vrijdag gevangenisstraffen van vijf en tien jaar gevorderd tegen drie Belgische Syriëstrijders. Het drietal maakte deel uit van de eerste golf Belgische jihadisten die naar Syrië reisden en bevindt zich nog steeds in dat land.
15/03 12u15  Voorlopig geen bijkomende veiligheidsmaatregelen in BelgiëDe Franse autoriteiten nemen extra veiligheidsmaatregelen bij religieuze locaties na de dodelijke aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland. In België ziet men daartoe voorlopig nog geen reden.
15/03 12u15  Lichaam kardinaal Danneels opgebaard in Aartsbisschoppelijk PaleisHet lichaam van de donderdag overleden kardinaal Godfried Danneels wordt volgende week drie dagen opgebaard in het Aartsbisschoppelijk Paleis in Mechelen, waar mensen het kunnen komen groeten en afscheid nemen.
15/03 12u00  Wie is de 28-jarige schutter?De dodental van een aanlag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland loopt op tot 49. Meer dan veertig mensen geraakten gewond. Eén man wordt aangeklaagd voor moord en verschijnt morgen voor de rechter. De man was niet gekend bij de Nieuw-Zeelandse en Australische autoriteiten.
15/03 12u00  Rukwind van 120 kilometer per uur blaast truck van de baanDeze rijdende vrachtwagen was duidelijk niet opgewassen tegen een rukwind van 120 kilometer per uur. In Amarillo, een stad in de Amerikaanse staat Texas, kwamen heel wat trucks in de problemen door felle rukwinden. Dat blijkt uit bovenstaande beelden.
15/03 12u00  Waarom riep verdachte op om Pewdiepie te volgen?‘Subscribe to PewDiePie’, zou de schutter in Christchurch hebben geroepen volgens sommige berichten, vlak voor hij een slachting aanrichtte in een moskee. Hij verwees daarmee naar een bizarre actie om te zorgen dat PewDiePie het populairste kanaal op Youtube blijft. PewDiePie zelf heeft al geschokt gereageerd.
15/03 12u00  Ook kleuters krijgen les over MeToo: ook in de kleuterklas moet het over piemels en spleetjes gaanEén op de vijf minderjarige meisjes en één op de tien jongens krijgt in Vlaanderen te maken met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Meer dan ooit is het daarom belangrijk kinderen van alle leeftijden weerbaar te maken, zegt expertisecentrum Sensoa. Zelfs kleuters. Voor hen is daarom voor het eerst een lespakket gemaakt.
15/03 11u30  Wie is Brenton Tarrant, de 28-jarige schutter?De dodental van een aanlag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland loopt op tot 49. Meer dan veertig mensen geraakten gewond. Eén man wordt aangeklaagd voor moord en verschijnt morgen voor de rechter. De man was niet gekend bij de Nieuw-Zeelandse en Australische autoriteiten.
15/03 11u15  Al meer dan 3.000 inschrijvingen voor Het grote gelijk: ook u kan nog meedoenAl meer dan 3.000 Vlamingen en Brusselaars schreven zich in voor Het grote gelijk en willen op zaterdag 4 mei in gesprek gaan met iemand die anders denkt. Het grote gelijk is een initiatief van De Standaard, Knack, Bruzz en StampMedia om de filterbubbel te doorbreken.
15/03 11u15  Niet ontplofte granaten gevonden nabij Park Spoor NoordIn Antwerpen is de Rupelstraat nabij Park Spoor Noord vrijdagochtend volledig afgesloten door de politie na de vondst van drie granaten op straat.
15/03 11u00  Vlaming in Christchurch: ‘De sirenes bleven maar komen’Michael Huygens (38) uit Antwerpen was vrijdagmiddag in Christchurch, op het moment dat daar een aanslag plaatsvond tegen twee moskeeën. ‘Er werd snel een “lockdown” afgekondigd.’
15/03 11u00  Brusselse politie rolt drugsbende op die cannabisplantages uitbaatteDe lokale politie van de zone Montgomery (Etterbeek, Sint-Lambrechts-Woluwe, Sint-Pieters-Woluwe) heeft deze week een drugsbende opgerold die verantwoordelijk was voor zes cannabisplantages.
15/03 11u00  LIVE. Wereldwijd betogingen voor het klimaatIn zo'n honderd landen en in meer dan duizend plaatsen spijbelen jongeren vrijdag voor het klimaat. Ook in Brussel en heel wat Vlaamse steden gaan scholieren de straat op.
15/03 10u45  'Ik zag mensen rennen voor hun leven'Bij schietpartijen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vielen minstens 49 doden. Het nationale cricketteam van Bangladesh heeft de aanslag nipt kunnen ontlopen.
15/03 10u45  Politieruiters riskeren straf omdat ze niet door de urine van paard wilden stappenDe rechters van de Raad van State moeten beslissen of vijf ruiters van de federale politie een sanctie verdienen, omdat ze na de nationale feestdag niet op het correcte moment van hun paard afstapten.
15/03 10u45  Kris Peeters reageert scherp op uitspraken van Bart De Wever: ‘Dat doe je niet’Vicepremier Kris Peeters (CD&V) heeft scherp gereageerd op de uitspraken van Bart De Wever (N-VA).
15/03 10u30  Formule 1-seizoen 2019: de tien teams ontleedondag gaat het 70ste Formule 1-seizoen van start. In Australië wordt traditioneel de eerste wedstrijd van het seizoen gereden. Lewis Hamilton werd in 2018 voor de vijfde keer wereldkampioen in een Mercedes. Kan zijn teamgenoot Valtteri Bottas hem dit jaar het vuur aan de schenen leggen of is het een ander team dat met de bloemen gaat lopen? Een overzicht.
15/03 09u15  Minstens 49 doden bij aanslag in Nieuw-ZeelandBij een aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn minstens 49 doden gevallen. Een van de verdachten is een Australiër.
15/03 09u00  Crash Ethiopië: ‘Piloot vroeg paniekerig te mogen terugkeren’De piloot van het vliegtuig dat zondag in Ethiopië is neergestort, kreeg onmiddellijk na het opstijgen op de luchthaven van Addis Abeba te maken met een noodsituatie.
15/03 08u45  ‘Ik kon niets anders doen dan wachten en bidden’Bij schietpartijen in twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch vielen veertig doden en tientallen gewonden. Het nationale cricketteam van Bangladesh heeft de aanslag nipt kunnen ontlopen.
15/03 08u15  Verdachte Christchurch is Australische burgerEen van de drie verdachten die zijn opgepakt na de schietpartijen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is een Australiër, dat heeft de Australische premier Scott Morrison bevestigd.
15/03 08u15  Premier Ardern: 'Een van de zwartste dagen voor Nieuw-Zeeland'Bij een aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn minstens veertig doden gevallen. Premier Jacinda Ardern reageert geschokt: 'Dit is een van de zwartste dagen voor Nieuw-Zeeland.'
15/03 08u00  Schutter Christchurch is Australische burgerEen van de vier verdachten die zijn opgepakt na de schietpartijen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is een Australiër, dat heeft de Australische premier Scott Morrison bevestigd.
15/03 07u45  Veertig doden bij aanslag in Nieuw-ZeelandBij een aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn minstens veertig doden gevallen. Een van de verdachten is een Australiër.
15/03 07u45  Verdachte aanslag Christchurch is AustraliërEen van de vier verdachten die zijn opgepakt na de schietpartijen op twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch is een Australiër, dat heeft de Australische premier Scott Morrison bevestigd.
15/03 07u00  Israël reageert op raketten uit GazaNa meldingen van raketaanvallen op de ruime omgeving van Tel Aviv hebben Israëlische jachtvliegtuigen donderdagnacht verschillende doelwitten in de Gazastrook onder vuur genomen.
15/03 07u00  #40 ‘Het is met staatshervormingen zoals met Star Wars-films: er komen er altijd nieuwe’En plots is het er weer. Het vooruitzicht op een staatshervorming. Nóg maar eens een staatshervorming. Want dat zou dan de zevende worden, in goed 50 jaar. Waarom hervormen politici ons land toch zo graag?
15/03 06u00  Meerdere doden bij schietpartijen in twee moskeeën in Nieuw-ZeelandEen onbekende man heeft het vuur geopend in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Daarbij zijn meerdere doden gevallen, bevestigt de politie. Nieuw-Zeelandse media spreken van zeker negen doden.
15/03 05u45  ‘Het is met staatshervormingen zoals met Star Wars-films: er komen er altijd nieuwe’En plots is het er weer. Het vooruitzicht op een staatshervorming. Nóg maar eens een staatshervorming. Want dat zou dan de zevende worden, in goed 50 jaar. Waarom hervormen politici ons land toch zo graag?
15/03 05u00  België blijft ver onder zijn CO2-doelstellingenMet de maatregelen die ons land tot nu toe heeft genomen, zou de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 niet dalen maar stijgen.
15/03 04u30  Meerdere mensen doodgeschoten in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, schutter mogelijk nog actiefEen onbekende man heeft het vuur geopend in twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch. Daarbij zijn meerdere doden gevallen, bevestigt de politie.
15/03 01u30  Kamer keurt minimale dienstverlening in gevangenissen goedDe plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een minimale dienstverlening wanneer cipiers het werk neerleggen. Dat gebeurde meerderheid, CDH en groenen tegen socialisten en PVDA, met twee onthoudingen van Vlaams Belang.
14/03 22u45  Bezoekers Kompass Klub roeren zich na gedwongen sluitingBezoekers van de Gentse nachtclub Kompass Klub overwegen een protestactie te houden op het Sint-Pietersplein. Een petitie om de beslissing van burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) ongedaan te maken heeft al meer dan 10.000 handtekeningen verzameld.
14/03 22u00  Trump dreigt met ‘ernstige’ maatregelen tegen EUDe Amerikaanse president Donald Trump dreigt opnieuw om douanetarieven op tal van Europese producten te heffen als Europa niet snel onderhandelingen opstart over een nieuw handelsakkoord. Maar de Europese landen zijn verdeeld.
14/03 21u15  Brexit stevent af op uitstel, hoe moet het nu verder?Drie opeenvolgende dagen van stemmingen in het Britse parlement leveren May tenminste een beetje duidelijkheid over haar agenda op. Ze moet de Europese leiders volgende week om uitstel voor de Brexit vragen. Maar de mist blijft hangen.
14/03 20u30  Senaat herroept Trumps noodtoestandDe Amerikaanse Senaat heeft een resolutie goedgekeurd die het uitroepen van de noodtoestand door president Trump herroept. 12 Republikeinen stemden mee met de Democraten.
14/03 20u30  Hoeveel tijd krijgt May nog?De drie opeenvolgende dagen van stemmingen in het Britse parlement leveren May tenminste een beetje duidelijkheid over haar agenda op. Ze moet de Europese leiders volgende week om uitstel voor de Brexit vragen. Maar de mist blijft hangen.
14/03 20u00  Senaat klaar om Trumps noodtoestand te herroepenDe Amerikaanse Senaat keurt straks naar alle waarschijnlijkheid een resolutie goed die het uitroepen van de noodtoestand door president Trump herroept. Trump heeft die noodtoestand nodig om zijn muur aan de grens met Mexico te kunnen bouwen.
14/03 19u45  Brits parlement vraagt uitstel voor BrexitHet Britse Lagerhuis geeft premier Theresa May opdracht om de Europese Unie uitstel te vragen voor de Brexit. Een inderhaast toegevoegd voorstel om een tweede referendum te organiseren, is massaal weggestemd.
14/03 19u30  Brits parlement vraagt uitstel voor BrextHet Britse Lagerhuis geeft premier Theresa May opdracht om de Europese Unie uitstel te vragen voor de brexit. Een inderhaast toegevoegd voorstel om een tweede referendum te organiseren, is massaal weggestemd.
14/03 19u15  Dopingregels aangescherpt voor minderjarigenDe Vlaamse dopingregels worden strenger voor minderjarigen. Een doktersattest zal niet meer volstaan om een afwijking te krijgen van de dopingregels.
14/03 19u00  LIVE. Brits Parlement debatteert over uitstel van BrexitIn het Britse Lagerhuis wordt gedebatteerd over het uitstellen van de Brexit. Premier Theresa May gaf het parlement: een kort uitstel tot 30 juni of een langer uitstel. Volg de debatten hier live.
14/03 19u00  Eén dag voor wereldactiedag wordt Greta Thunberg genomineerd voor NobelprijsGreta Thunberg is genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede. Dat maakte het organiserende comité bekend, één dag voor wereldwijd een stakingsdag voor het klimaat gehouden wordt.
14/03 18u45  Moeder die haar kind doodde: ‘Ik kon Eline niet achterlaten’Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft neurochirurge Mehrnaz D. tijdens haar verhoor gezegd dat het wel degelijk de bedoeling was dat zij en haar dochter op 26 juli 2017 samen uit het leven zouden stappen.
14/03 18u30  Brits parlement verwerpt tweede referendumHet Britse Lagerhuis moet vanavond beslissen of het akkoord gaat met een mogelijk uitstel voor de uitstap over de Europese Unie. Een inderhaast toegevoegd voorstel om een tweede referendum te organiseren, is massaal weggestemd.
14/03 18u00  Zeldzaam: meer op heetste plek ter wereldDeath Valley National Park staat bekend als een van de warmste en droogste plaatsen ter wereld. Maar vorige week trok een natte winterstorm over het park in Californië, in de VS. Fotograaf Elliot McGucken kon er bovenstaande knappe beelden maken.
14/03 18u00  Hoe richt je een advertentie rechtstreeks aan Donald Trump?Het is de nieuwste trend in Washington: reclame die bedoeld is om een publiek van één persoon te overtuigen. Namelijk Donald Trump. Hoe doe je dat?
14/03 17u45  Zeldzaam: meer duikt op in heetste plek ter wereldDeath Valley National Park staat gekend als een van de warmste en droogste plaatsen ter wereld. Maar vorige week trok een natte winterstorm over het park in Californië, in de VS. Fotograaf Elliot McGucken kon er bovenstaande knappe beelden maken.
14/03 17u15  Trump verwijt May zijn Brexit-tips niet gevolgd te hebbenDe Amerikaanse president Donald Trump zegt zich erover te verbazen ‘hoe slecht’ de onderhandelingen over de Brexit zijn verlopen. Hij merkte daarbij terloops op dat de Britse premier Theresa May zijn advies heeft genegeerd.
14/03 17u15  Bang om te vliegen? Zo raak je ervan afTwee vliegtuigcrashes in amper zes maanden tijd: dat hakt er stevig in, zeggen experts. 'Het feit dat de Boeings nu aan de grond worden gehouden, speelt nog in op dat gevoel van angst.' Vandaar de vragen: hoe ga je om met vliegangst en - belangrijker - hoe raak je ervan af?
14/03 17u15  Michel: ‘Met N-VA nog in regering had Francken waarschijnlijk ontslag moeten nemen’Premier Charles Michel haalde donderdagmiddag opnieuw uit naar voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en de manier waarop die humanitaire visa toekende. Francken blijft zijn methode echter verdedigen als ‘het beste systeem dat mogelijk was.’
14/03 17u15  Bourgeois noemt klimaatbetogingen sowieso politieke acties‘’ N-VA-voorzitter Bart De Wever is scherp voor de scholen die leerlingen verplichten om morgen deel te nemen aan een klimaatmars. Hij is niet de enige. Vlaams minister-president Bourgeois noemt de klimaatbetogingen sowieso politiek.
14/03 16u45  Het publiek van uw advertentie bestaat uit één persoon: Donald TrumpHet is de nieuwste trend in Washington: reclame die bedoeld is om een publiek van één persoon te overtuigen. Namelijk Donald Trump. Hoe doe je dat?
14/03 16u15  Brits parlement gaat stemmen over tweede referendumHet Britse Lagerhuis moet vanavond beslissen of het akkoord gaat met een mogelijk uitstel voor de uitstap over de Europese Unie. In extremis is daar nog een opmerkelijk ander element aan toevoegen: de parlementsleden kunnen zich ook uitspreken over het organiseren van een tweede Brexit-referendum.
14/03 16u15  Opnieuw ebolacentrum in Congo platgebrandIn Oost-Congo is opnieuw een transitcentrum voor ebolapatiënten platgebrand. Woedende dorpelingen hebben in Mamboa in de provincie Noord-Kivu ook verschillende voertuigen van hulpverleners in brand gestoken. Dat verklaarde het hoofd van het district Lubero, Richard Nyembo, donderdag.
14/03 16u15  Olietapijt uit gezonken containerschip bedreigt Franse kustIn de Atlantische Oceaan is een groot olietapijt op weg naar de Franse kust. De olie is afkomstig van de Grande America, het Italiaanse containerschip dat dinsdag zonk na een brand. Op het moment van de brand was er 2.200 ton ruwe olie aan boord aanwezig.
14/03 15u45  Wie een zitje wil, moet een gebedje doen: de bizarre tradities in het Britse parlementHoe vaak Theresa May het ook blijft proberen, het Britse parlement blijft weigeren een akkoord over de Brexit goed te keuren. De enige zekerheid die stilaan nog rest, dat zijn de eeuwenoude tradities die het Lagerhuis halsstarrig in ere blijft houden.
14/03 15u15  Paus Franciscus: ‘Danneels had oog voor uitdagingen waarvoor kerk staat’Paus Franciscus drukt in een telegram zijn ‘diepste medeleven’ uit aan de nabestaanden van de donderdag overleden kardinaal Godfried Danneels. De paus roemt Danneels om zijn toegewijding voor de katholieke kerk.
14/03 15u15  Mieke Van Hecke: ‘Hij trok zijn celibaat niet in twijfel, maar dacht toch op een warme manier over een gezin’Voor Mieke Van Hecke, ex-topvrouw van het katholieke onderwijs, was kardinaal Godfried Danneels nooit afstandelijk, wel warm en geïnteresseerd. En toch zegt ze ook: ‘Ik heb betreurd dat hij te weinig schuld heeft bekend.’
14/03 15u15  Veel onbegrip voor betogen als schooluitstap‘Jongeren worden kritische burgers op schoolbanken en door educatieve uitstappen. Niet door hen te dwingen een bepaalde mening te uiten.’ N-VA-voorzitter Bart De Wever is scherp voor de scholen die leerlingen verplichten om morgen deel te nemen aan een klimaatmars. Hij is niet de enige.
14/03 15u00  ‘Danneels was wellicht te links om paus te kunnen worden’Als coauteur van een biografie over kardinaal Godfried Danneels typeert Jürgen Mettepenningen donderdag de overleden kerkleider als ‘een monument en een sterk merk van de rooms-katholieke kerk in België’, en als een ‘topdiplomaat’ internationaal gezien.
14/03 15u00  Koppel treft volledig gestripte auto aan op parking aan luchthaven CharleroiEen Nederlands koppel landde eind februari op de luchthaven van Charleroi na enkele dagen Malta. Toen ze terug naar hun auto gingen - die op een beveiligde parking stond - bleek dat er was ingebroken in de Golf GTI en dat de auto volledig gestript was.
14/03 14u45  Becaus: ‘Streng op de preekstoel, zacht in de biechtstoel’‘Er wordt wel eens gezegd dat hij progressieve standpunten innam, maar daar ben ik het niet mee eens’, meent Jan Becaus. Toen de N-VA-senator nog VRT-journalist was, had hij vaak contact met Danneels.
14/03 14u30  Politieke wereld neemt afscheid van kardinaal DanneelsVerschillende politieke kopstukken hebben op twitter hun waardering geuit voor de overleden kardinaal Godried Danneels.
14/03 14u15  Voormalige Britse soldaat aangeklaagd voor moorden tijdens ‘Bloody Sunday’Een voormalige Britse soldaat is in staat van beschuldiging gesteld voor moord na de dood van 13 burgers op ‘Bloody Sunday’ in de Noord-Ierse stad Derry in 1972. Dat hebben de openbare aanklagers donderdag bekendgemaakt in een statement.
14/03 14u00  Niets is nog zeker in de Brexit-sagaIs de no-deal-Brexit definitief van de baan? Alles wijst erop, maar in de Brexit-chaos is niets zeker.
14/03 13u30  De zwarte bladzijde van de Danneels-tapesToen de neef van Roger Vangheluwe de Brugse bisschop van jarenlang misbruik beschuldigde, kwam ook kardinaal Godfried Danneels in de problemen voor zijn rol. Dat zal voor altijd een schaduw op zijn erfenis leggen. Lees hier alles over de Danneels-tapes.
14/03 13u15  Scheuren in Grey gletsjer veroorzaken twee nieuwe ijsbergenTwee nieuwe ijsbergen zijn in de afgelopen weken afgebroken van de Grey gletsjer in Patagonië, Chili. Wetenschappers vermoeden dat dit het gevolg is van stijgende temperaturen.
14/03 12u45  Gebouw met school ingestort in Lagos: negen lichamen geborgenBij de plotse instorting van een gebouw in de Nigeriaanse stad Lagos zijn al minstens negen mensen omgekomen. Eerder was al besloten dat het gebouw moest worden gesloopt.
14/03 12u45  Kardinaal Godfried Danneels overledenKardinaal Godfried Danneels, emeritus aartsbisschop van Mechelen-Brussel, is donderdagochtend overleden in Mechelen. Dat meldt kardinaal Jozef De Kesel. Danneels werd 85 jaar oud.
14/03 12u15  Beto O’Rourke kondigt deelname aan presidentverkiezingen in 2020 aanBeto O’Rourke doet een gooi naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dat heeft hij -na de geruchten- nu echt aangekondigd. Hij werd al vergeleken met Robert Kennedy en Barack Obama.
14/03 12u00  Excuses Orban volstaan niet voor Wouter BekeDe Hongaarse premier Viktor Orban vraagt CD&V-voorzitter Wouter Beke om Fidesz niet uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. Maar zijn positie inzake migratie of de toekomst van Europa past hij niet aan. Beke laat duidelijk blijken niet onder de indruk te zijn van Orbans excuses.
14/03 12u00  Beto O’Rourke kandidaat voor Democratisch ticket in 2020Beto O’Rourke doet een gooi naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dat heeft hij -na de geruchten- nu echt aangekondigd. Hij werd al vergeleken met Robert Kennedy en Barack Obama.
14/03 12u00  Groen steekt nek uit met klimaatberekeningDe groenen willen tegen 2030 de CO2-uitstoot met 55 procent verlagen. De financiering komt vooral van een kilometerheffing, een CO2-taks en het stopzetten van allerlei voorkeurregimes die neerkomen op subsidie aan fossiele brandstoffen.
14/03 11u45  Onderzoek naar mogelijke misdaden door Syriër die humanitair visum kreeg onder FranckenIn het kader van een asielaanvraag wordt nagegaan of een Syriër die een humanitair visum kreeg van voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) misdaden onder het regime van de Syrische president Bashar al-Assad zou hebben gepleegd.
14/03 11u30  Europees president Tusk wil lobbyen voor ‘lang uitstel’ van de BrexitGeeft het Verenigd Koninkrijk het signaal dat het een nieuwe Brexit-strategie moet uitwerken, dan zal Europees president Donald Tusk er bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor ijveren de Britten een ‘lang uitstel’ van de Brexit toe te kennen. Dat schrijft Tusk donderdag op Twitter.
14/03 11u30  Orban biedt Wouter Beke excuses aanDe Hongaarse premier Viktor Orban vraagt CD&V-voorzitter Beke om Fidesz niet uit de Europese Volkspartij (EVP) te zetten. Maar zijn positie inzake migratie of de toekomst van Europa past hij niet aan.
14/03 11u30  Limburger met geweld om het leven gebracht in huurhuisje in ArdennenEen 80-jarige Antwerpenaar heeft woensdagochtend een lugubere vondst gedaan in de woning die hij verhuurde aan vier Limburgse mannen in het Waalse dorpje Forzée. Een van de huurders, een 33-jarige Genkenaar, lag er dood op de grond. Hij was vastgebonden, geslagen en vertoonde brandwonden. De drie andere huurders waren gevlucht.
14/03 11u15  In de Urkse appgroep sloeg de vlam in de panEen pesterige opmerking in de lokale appgroep zorgde voor dagenlange onrust op Urk. 'Er zit nu meteen veertig man bovenop.'
14/03 11u15  ‘Neuzekesoorlog’ leidt tot celstraf met uitstelEen verkoper van cuberdons die aan de Gentse Groentenmarkt zijn concurrent van allochtone afkomst uitmaakte voor ‘a piece of shit in two shoes’, is veroordeeld tot twee maanden cel met uitstel voor beledigingen met racistische drijfveer. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank donderdag beslist.
14/03 11u00  Tornado trekt spoor van vernieling vlak bij Belgische grensWoensdag is een tornado over het Duitse Roetgen getrokken, vlak bij de Oostkantons. De tornado vernielde er twee huizen helemaal, tien woningen zijn onbewoonbaar.
14/03 10u45  Tornado trekt spoor van vernieling vlakbij Belgische grensWoensdag is een tornado over het Duitse Roetgen getrokken, vlakbij de Oostkantons. De tornado vernielde er twee huizen helemaal, tien woningen zijn onbewoonbaar.
14/03 09u00  Kinderpornozaak tegen Guy Van Sande ingeleidIn de correctionele rechtbank van Veurne is woensdag de zaak ingeleid tegen Guy Van Sande (55). De acteur moet zich samen met twee andere beklaagden verantwoorden voor kinderporno. De pleidooien zijn op 22 mei voorzien.
14/03 08u15  Hoe May de controle over haar regering verloorHaar eigen ministers hebben gisteren het stemadvies van de Britse premier genegeerd. De regering-May viel uiteen in drie delen. Of hoe zelfs de regering niet meer in dezelfde richting kijkt. Volgens BBC-reporters was de voorbije nacht in het VK ‘ongezien’.
14/03 08u15  Klimaatmars wordt verplichte buitenschoolse activiteitVerschillende scholen verplichten hun leerlingen om vrijdag deel te nemen aan een ­klimaatmars. De ­onderwijskoepels juichen het toe en ook minister Hilde Crevits (CD&V) ziet er geen probleem in.
14/03 08u00  België deelt expertise over radicalisering met Europese gevangenisdirecteursGevangenisdirecteurs en beleidsmakers uit veertien Europese landen wisselen donderdag en vrijdag tips en ervaringen uit in Brussel. Een workshop van EuroPris, de onafhankelijke Europese organisatie voor gevangenis- en correctionele diensten, focust dit jaar op radicalisering in de gevangenis.
14/03 07u30  #1 ‘Ik lees zijn afscheidsbrief nog elke dag en denk: zeveraar’Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit in de reeks ‘Leve De Liefde’. Een aantal verhalen in die reeks worden nu ook een podcast. Vandaag: het verhaal van Karlijne. Zij vond en verloor de liefde.
14/03 07u15  Hoe is de 'neuzekesoorlog' zo kunnen ontsporen?Wat begon als een folkloristische conflict tussen twee verkopers van cuberdons op de Gentse Groentemarkt, is in de loop der jaren uitgegroeid tot een grimmig conflict. Carl Demeestere kijkt zelfs aan tegen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden. Hoe is het zo ver kunnen komen?
14/03 05u30  Werk hervat in Venezuela na stroompanne van een weekIn Venezuela wordt het werk donderdag hervat nadat dat een week niet mogelijk was geweest vanwege de zware elektriciteitspanne die het land vanaf 7 maart in de ban hield. Dat zegt de minister van Informatie Jorge Rodriguez.
14/03 05u00  ‘Beto O’Rourke stelt zich kandidaat voor presidentschap in 2020’Beto O’Rourke doet een gooi naar de Democratische nominatie voor de presidentsverkiezingen van 2020. Dat zei hij woensdag aan een lokaal tv-station. De Texaan verloor in november vorig jaar de Senaatsverkiezing met een luttele drie procentpunten van zijn Republikeinse rivaal Ted Cruz.
14/03 04u45  ‘Ik lees zijn afscheidsbrief nog elke dag en denk: zeveraar’Wat richt de liefde zoal aan – ten goede en ten kwade? Journaliste Eva Berghmans zoekt het uit in de reeks ‘Leve De Liefde’. Een aantal verhalen in die reeks worden nu ook een podcast. Vandaag: het verhaal van Karlijne. Zij vond en verloor de liefde.
14/03 03u45  Gestolen Brueghel dan toch niet zo kostbaar als gedachtOnbekenden gingen in het Noord-Italiaanse Castelnuovo Magra aan de haal met ‘een kostbaar doek van Pieter Brueghel de Jonge’ dat in de kerk Chiesa di Santa Maria Maddalena hing. Dat was althans wat journalisten in Italië te horen kregen. Nu blijkt dat het schilderij helemaal niet zo waardevol was.
14/03 03u30  Dieven stelen ‘waardevolle Brueghel’ uit kerk, maar nu blijkt dat politie die door kopie had vervangenOnbekenden gingen in het Noord-Italiaanse Castelnuovo Magra aan de haal met ‘een kostbaar doek van Pieter Brueghel de Jonge’ dat in de kerk Chiesa di Santa Maria Maddalena hing. Dat was althans wat journalisten in Italië te horen kregen. Nu blijkt dat het schilderij helemaal niet zo waardevol was. De politie had namelijk vooraf lucht gekregen van een mogelijk op til zijnde diefstal en verving het doek door een kopie om zo de dieven in de val te lokken. Pas enkele uren later werd de pers geïnformeerd over de set-up, meldt het Italiaanse agentschap ANSA.
13/03 22u00  Theresa May wil Brexit uitstellen tot 30 juniHet Britse parlement heeft woensdag duidelijk gemaakt dat het niet wil dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie ooit verlaat zonder een akkoord. Premier Theresa May maakte daarop bekend dat ze de Brexit alvast wil uitstellen tot 30 juni, en mogelijk zelfs tot later. Het Lagerhuis spreekt zich daar donderdag over uit.
13/03 21u45  LIVE. Theresa May wil Brexit uitstellen tot 30 juniHet Britse parlement heeft woensdag duidelijk gemaakt dat het niet wil dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie ooit verlaat zonder een akkoord. Premier Theresa May maakte daarop bekend dat ze de Brexit alvast wil uitstellen tot 30 juni, en mogelijk zelfs tot later. Het Lagerhuis spreekt zich daar donderdag over uit.
13/03 21u00  Bourgeois hoopt dat de Brexit kan worden herroepenVlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) is opgelucht dat een no-deal-Brexit door het Britse Lagerhuis verworpen werd. Hij roept meteen de Britten op om de hele Brexit te herroepen. Een alternatief is de termijn van art. 50 te verlengen.
13/03 20u30  LIVE. Brits parlement vindt dat er nooit Brexit zonder akkoord mag komenHet Britse parlement staat niet toe dat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie ooit verlaat zonder een akkoord. Dat is de uitkomst van een stemming woensdagavond in het Lagerhuis.
13/03 19u45  Minstens tien doden bij schietpartij op Braziliaanse schoolBij een schietpartij in een school in Suzano, een plaats dichtbij de Braziliaanse metropool Sao Paulo, zijn meerdere mensen omgekomen.
13/03 19u30  Italiaanse rechters vinden vrouw ‘niet aantrekkelijk genoeg’ om verkracht te wordenTwee verdachten zijn in het Italiaanse Ancona vrijgesproken van verkrachting nadat een hof van beroep oordeelde dat het slachtoffer ‘te mannelijk en niet aantrekkelijk’ zou zijn. De drie vrouwelijke rechters oordeelden daarom dat de vrouw ‘waarschijnlijk zelf begonnen was’.
13/03 19u00  Francken reageert op uitspraken De Block rond de humanitaire visaGewezen staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) roept op om het ‘gerecht zijn werk te laten doen en niet te vervallen in politieke spelletjes’.
13/03 19u00  Eigenaars zonnepanelen blijven verzekerd van rendementEr is een akkoord over de invoering van de digitale meter. Het rendement voor eigenaars van zonnepanelen en warmtepompen blijft gegarandeerd.
13/03 17u46  Trumps ex-campagneleider Manafort krijgt 3,5 jaar extra celstrafPaul Manafort, de gewezen campagneleider van president Donald Trump, is woensdag veroordeeld tot een bijkomende celstraf van 43 maanden. Samen met de eerdere straf van 47 maanden die hij vorige week kreeg, moet hij dus 7,5 jaar de cel in.
13/03 17u46  Meerderheid bereikt akkoord over digitale meterEr is een akkoord over de invoering van de digitale meter. Het rendement voor eigenaars van zonnepanelen blijft gegarandeerd.
13/03 17u15  Nederland zal CO2-belasting voor bedrijven invoerenDe Nederlandse regering zal de industrie meer laten betalen voor vervuilende activiteiten. Tegelijk worden de energielasten voor burgers verlaagd. Premier Mark Rutte hoopt zo de Nederlandse klimaatdoelstellingen van 2030 te halen.
13/03 17u15  LIVE. Verwerpt Brits parlement definitief 'no deal'?Voor de tweede dag op rij stemt het Brits parlement vanavond over de Brexit. Na het wegstemmen van May's Brexitdeal is de vraag vandaag of het Verenigd Koninkrijk ook zonder een deal uit de EU kan stappen. Hierboven kan u het debat hierover en de stemming live volgen.
13/03 17u15  Kompass Klub moet vier maanden sluiten op bevel van burgemeesterKompass Klub moet vier maanden de deuren sluiten. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) bekendgemaakt. Kompass kan wel nog in beroep gaan tegen die beslissing.
13/03 17u00  Thomas Vanderveken controleert alle fake newsHet trio Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren gaat voortaan als Factcheckers door het leven.
13/03 17u00  Pamela Anderson dankt Ben WeytsPamela Anderson heeft opnieuw een brief geschreven aan Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Deze keer om hem te bedanken, zo schrijft Gaia in een persbericht.
13/03 17u00  Meer dan 1.600 evers doodgeschoten in Vlaanderen vorig jaarVorig jaar werden in Vlaanderen 1.614 everzwijnen doodgeschoten, waarvan ruim driekwart in Limburg. Niet genoeg, zeggen de jagers. Veel te veel, antwoordt een natuurgroepering.
13/03 16u45  Dreigende stormwolk gespot boven Italiaanse kustIn Pescara, een kuststad in Italië, is maandag een bijzondere wolkenformatie waargenomen. Het gaat om een 'shelf cloud', een type arcus boogwolk. De wolk ging gepaard met enkele stormen die lelijk huis hielden in de regio.
13/03 16u45  Fregat trotseert torenhoge golven tijdens stormDinsdag werd het Verenigd Koninkrijk geteisterd door storm Gareth. Het Britse fregat HMS Sutherland kwam middenin die storm terecht, waardoor het torenhoge golven moest trotseren. De beelden daarvan zijn spectaculair.
13/03 16u30  LIVE. Stappen Britten definitief af van harde Brexit?Voor de tweede dag op rij stemt het Brits parlement vanavond over de Brexit. Na het wegstemmen van May's Brexitdeal is de vraag vandaag of het Verenigd Koninkrijk ook zonder een deal uit de EU kan stappen. Hierboven kan u het debat hierover en de stemming live volgen.
13/03 16u15  Politie koopt grof geschut ‘om criminelen met gelijke middelen te bestrijden’De zones en diensten van de federale en lokale politie kunnen sinds kort het vuurwapen FN SCAR SC kaliber .300 collectief aankopen. De geïntegreerde politie wil zo criminelen, die steeds zwaardere wapens gebruiken, letterlijk en figuurlijk met gelijke wapens bestrijden, klinkt het woensdag in een persbericht.
13/03 16u00  Gebouw met school ingestort in Lagos: meerdere dodenIn de Nigeriaanse stad Lagos is een gebouw ingestort waarin ook een basisschool was gevestigd. Er wordt gevreesd dat honderden mensen vastzitten.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

2x Politiechef van Parijs vervangen na geweld van zaterdag18/03 22u00 - De Standaard: Michel Delpuech, de politiechef van Parijs, zal vervangen worden. Dat heeft de Franse premier Edouard Philippe maandag gezegd, na de erg gewelddadige protesten van de gele hesjes zaterdag in de Franse hoofdstad. De manifestanten mogen ook niet langer betogen als er ‘extremistische elementen’ aanwezig zijn.
2x Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden, motief onduidelijk18/03 22u00 - De Standaard: De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht. Ook een tweede man wordt verdacht van betrokkenheid bij de gebeurtenissen.
1x Stormweer van vorige week kost minstens 45 miljoen euro18/03 21u45 - De Standaard: Verzekeraar AG Insurance verwacht in totaal zowat 25.000 schade-aangiftes na de hevige rukwinden van de voorbije dagen. Het totale schadebedrag dat de verzekeraar aan zijn klanten zal vergoeden, zal volgens een eerste inschatting wellicht minstens 45 miljoen euro bedragen.
1x Proces Kasteelmoord: ‘Dertig jaar is geen gerechtvaardigde bestraffing’18/03 21u15 - De Standaard: In de zaak van de Kasteelmoord vraagt advocaat Johan Platteau een mildere straf dan de 27 jaar die dokter André Gyselbrecht in eerste aanleg kreeg. ‘Meer straf dan nodig heeft geen doel. Het staat zelfs gelijk aan een nodeloze wreedheid.’
1x Bilal Al Marchohi, de tweede Belgische jihadi die ter dood veroordeeld is18/03 21u15 - De Standaard: Bilal El Marchohi uit Antwerpen moet sterven door ophanging, heeft het Iraakse gerecht geoordeeld. België dringt er bij Irak op aan de straf niet uit te voeren.
1x Dader dodelijke schietpartij Utrecht aangehouden18/03 18u45 - De Standaard: De verdachte van een dodelijke schietpartij op de tram in Utrecht is aangehouden. De 37-jarige Gökmen Tanis kwam al meermaals in aanraking met het gerecht.
1x LIVE. Schietpartij Utrecht: 'Drie dodelijke slachtoffers, verdachte opgepakt'18/03 18u45 - De Standaard: Bij de schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een voortvluchtige verdachte kon maandagavond worden opgepakt. Zijn motief is nog onduidelijk. De Nederlandse regering gaat uit van een aanslag, maar ook een relationeel drama wordt niet uitgesloten.
1x Poetin opent deur naar gecensureerd internet18/03 18u00 - De Standaard: De Russische president Vladimir Poetin heeft maandag twee omstreden wetten gedecreteerd, een die het de autoriteiten toelaat om internetmedia te blokkeren of te beboeten in geval van het verspreiden van ‘fake news’ en de andere die de ‘schending van de staatssymbolen’ strafbaar maakt.
1x Burgemeester Wommelgem wil snelwegparking dicht18/03 17u45 - De Standaard: De burgemeester van Wommelgem wil de snelwegparking op de E313 dicht wegens overlast door sans papiers. Ook zijn collega in Mol klaagt. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) wil luisteren naar de bezorgdheden.
0x Rutte: ‘Schietpartij had alle kenmerken van aanslag’18/03 20u15 - De Standaard: Hoewel het motief van de schutter nog onduidelijk is, had de schietpartij maandagochtend in een tram in Utrecht wat de Nederlandse minister-president Mark Rutte betreft ‘in alle opzichten de kenmerken van een aanslag’.

Statistieken

Artikels:
31267
Gelezen:
288
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven