zondag 23 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u00
 

Scientias

Verbergen Tonen
23/02 09u15  Rosetta’s komeet veranderde onderweg van kleur Een instrument aan boord van ruimtesonde Rosetta zag hoe de kern en coma van de komeet eerst roodkleurig, toen blauwkleurig werd en vervolgens weer roodkleurig was. Dat hebben onderzoekers van de Europese Ruimtevaartorganisatie – initiatiefnemer van de Rosetta-missie – bekend gemaakt. Ze ontdekten de gedaanteverandering nadat ze meer dan 4000 observaties, gedaan in een periode […] Het bericht Rosetta’s komeet veranderde onderweg van kleur verscheen eerst op Scientias.nl.
22/02 09u15  Ook de voorouders van Neanderthalers maakten het gezellig met andere mensachtigen Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat de voorouders van Neanderthalers en Denisovamensen zich 700.000 jaar geleden mengden met ‘super-archaïsche’ mensachtigen. Eerdere studies hebben aangetoond dat moderne mensen nadat ze Afrika verlieten, Neanderthalers tegen het lijf liepen en er bij tijd en wijle zelfs geslachtsgemeenschap mee hadden. En ook de Denisovamensen mengden zich op een bepaald moment […] Het bericht Ook de voorouders van Neanderthalers maakten het gezellig met andere mensachtigen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 15u45  Uitzonderlijk luie salamander lijkt al zeker 7 jaar lang op dezelfde plek te zitten En hij is niet alleen; soortgenoten in dezelfde grot verplaatsen zich ook niet of nauwelijks. Onduidelijk is nog waarom. Liever lui dan moe. Dat zou zomaar het levensmotto kunnen zijn van de salamander die centraal staat in een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Journal of Zoology. We hebben het over Proteus anguinus, ook wel […] Het bericht Uitzonderlijk luie salamander lijkt al zeker 7 jaar lang op dezelfde plek te zitten verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 13u15  Op deze recordbrekende planeet duurt een jaar slechts 18 uurtjes Aangenaam is het er niet. En dat wordt het er ook niet meer. Onderzoekers vermoeden namelijk dat de planeet afstevent op zijn ondergang. Het lijkt – gezien de geringe afstand tussen de planeet en zijn ster – niet lang meer te duren voor de moederster de planeet letterlijk uit elkaar trekt. NGTS Onderzoekers ontdekten de […] Het bericht Op deze recordbrekende planeet duurt een jaar slechts 18 uurtjes verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 10u45  Een weekje junkfood eten blijkt ons brein al te veranderen Alle remmen gaan eraf. Eerdere studies toonden reeds aan dat het nuttigen van junkfood een verstrekkend effect heeft op het brein van proefdieren. Zo bleek hun hippocampus – een hersengebied dat van belang is voor het geheugen én helpt om de eetlust te reguleren – door de consumptie van junkfood minder goed te functioneren. Een […] Het bericht Een weekje junkfood eten blijkt ons brein al te veranderen verscheen eerst op Scientias.nl.
21/02 08u45  Verzwakte Pine Island-gletsjer baart wederom een ijsberg: hoe staan de zaken ervoor? Een ijsberg ter grootte van Malta dobbert nu rond in de oceaan. Hoe vergaat het deze kwetsbare gletsjer momenteel en waar gaat het heen? Onlangs maakten wetenschappers bekend dat de Pine Island-gletsjer opnieuw een flink stuk ijs heeft verloren. “In totaal is er tijdens deze afkalving zo’n 310 km2 ijs afgebroken,” zegt Stef Lhermitte, onderzoeker […] Het bericht Verzwakte Pine Island-gletsjer baart wederom een ijsberg: hoe staan de zaken ervoor? verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 16u15  Onderzoekers bedenken de beste manier om inkomende planetoïden af te wenden Het stappenplan moet wetenschappers helpen om tijdig de juiste beslissingen te nemen waardoor een catastrofale botsing wordt voorkomen. Het is niet geheel onvoorstelbaar dat er in de toekomst een ruimtesteen op ramkoers met de aarde komt te liggen. In ons zonnestelsel bevinden zich namelijk heel wat rondslingerende ruimtestenen. En dus is het goed mogelijk dat […] Het bericht Onderzoekers bedenken de beste manier om inkomende planetoïden af te wenden verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 13u15  Helmen die in de Eerste Wereldoorlog werden gedragen, blijken verrassend goed te zijn Ze beschermen soms zelfs beter tegen schokgolven dan helmen die vandaag de dag door soldaten worden gedragen. Je zou denken dat helmen van vandaag de dag betere bescherming bieden dan de exemplaren die soldaten in de Eerste Wereldoorlog droegen. We zijn per slot van rekening honderd jaar verder. Onderzoekers hebben echter in een studie ontdekt […] Het bericht Helmen die in de Eerste Wereldoorlog werden gedragen, blijken verrassend goed te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 11u15  Mensen pompen veel meer methaan in de atmosfeer dan gedacht Naar schatting brengen wij zelfs zo’n 25 tot 40 procent meer methaan in de lucht. Methaan is naast koolstofdioxide en lachgas één van de belangrijkste broeikasgassen dat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Wetenschappers hebben een redelijk goed beeld van de hoeveel methaan dat er jaarlijks in de atmosfeer terechtkomt. Zo is de methaan-concentratie […] Het bericht Mensen pompen veel meer methaan in de atmosfeer dan gedacht verscheen eerst op Scientias.nl.
20/02 08u45  Nieuwe vondst suggereert voorzichtig dat Neanderthalers hun doden begroeven Een grot in de Koerdische Autonome Regio lijkt tóch het antwoord te bevatten op een vraag die onderzoekers al decennialang bezighoudt: wat deden de Neanderthalers met hun doden? In de jaren vijftig van de vorige eeuw deed archeoloog Ralph Solecki in de Shanidargrot in Koerdistan een bijzondere ontdekking. Hij stuitte er op de resten van […] Het bericht Nieuwe vondst suggereert voorzichtig dat Neanderthalers hun doden begroeven verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 16u15  WHO waarschuwt: de gezondheid en toekomst van alle kinderen staan op het spel De boosdoeners zijn voornamelijk klimaatverandering en de promotie van ongezond eten en drinken. Tot die alarmerende conclusie komt de Wereldgezondheidsorganisatie samen met de non-profitorganisatie Unicef in een nieuw rapport, gepubliceerd in The Lancet. In de studie bogen de onderzoekers zich over 180 landen en vergeleken zaken als gezondheid, voeding en duurzaamheid. Ook de uitstoot van […] Het bericht WHO waarschuwt: de gezondheid en toekomst van alle kinderen staan op het spel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 13u15  Ook ruimtetoeristen kunnen binnenkort met SpaceX’ Crew Dragon mee Vier geluksvogels krijgen de kans om aan boord van het ruimteschip een rondje rond de aarde te vliegen. Op dit moment legt SpaceX de laatste hand aan hun nieuwe paradepaardje: de Crew Dragon. De bedoeling is dat dit ruimteschip gaat pendelen tussen de aarde en het internationaal ruimtestation om daar astronauten af te leveren en […] Het bericht Ook ruimtetoeristen kunnen binnenkort met SpaceX’ Crew Dragon mee verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 11u15  Herrieschoppende pistoolgarnalen zullen de oceaan in de toekomst nog lawaaieriger maken Dit kan de communicatie van ander zeeleven en de mens verstoren. Eén van de luidste wezentjes in de oceaan is waarschijnlijk veel kleiner dan je zou verwachten. Het gaat om de zogenoemde pistoolgarnaal (Alpheidae) die met zijn scharen een luide knal kan produceren. Onderzoekers hebben nu ontdekt dat deze luidruchtige garnalen in warm water nóg […] Het bericht Herrieschoppende pistoolgarnalen zullen de oceaan in de toekomst nog lawaaieriger maken verscheen eerst op Scientias.nl.
19/02 08u45  Vergeet begraven of cremeren – mogelijk zetten we ons ontzielde lichaam in de toekomst om in compost Nabestaanden kunnen deze grond vervolgens gebruiken om een plant of boom in hun achtertuin te laten groeien. Als het einde nabij is kun je op dit moment kiezen om of begraven te worden, of je lichaam te laten cremeren. Maar wat als er een derde mogelijkheid op het toneel zou verschijnen, die ook nog eens […] Het bericht Vergeet begraven of cremeren – mogelijk zetten we ons ontzielde lichaam in de toekomst om in compost verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 16u15  Breakthrough Listen zoekt naar tekenen van leven op de interstellaire komeet 2I/Borisov Hallo?! Eind 2019 scheerde de interstellaire komeet 2I/Borisov door ons zonnestelsel. Wetenschappers wisten niet hoe snel ze hun telescopen op dit bijzondere object moesten richten. Want door het goed te bestuderen hoopten ze veel over dit soort interstellaire bezoekers te weten te komen. Ook Breakthrough Listen besloot de komeet aan een nadere inspectie te onderwerpen, […] Het bericht Breakthrough Listen zoekt naar tekenen van leven op de interstellaire komeet 2I/Borisov verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 9u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/02 13u15  Er zijn naar schatting 350.000 chemicaliën in omloopEn van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende chemicaliën te bestaan. Maar dat […] Het bericht Er zijn naar schatting 350.000 chemicaliën in omloop verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 11u15  Abnormale radiogolven van rode dwerg onthullen dat deze een planeet bezitNu we dit signaal herkennen, kunnen we mogelijk nog veel meer exoplaneten opsporen. Rond de nabije rode dwergster GJ1151 draait hoogstwaarschijnlijk een planeet. Dat blijkt uit waarnemingen met behulp van de door Nederland geleide Low Frequency Array (LOFAR) radiotelescoop. Het team pikte abnormale radiogolven op afkomstig van de rode dwergster. En deze radiogolven vertonen de […] Het bericht Abnormale radiogolven van rode dwerg onthullen dat deze een planeet bezit verscheen eerst op Scientias.nl.
18/02 08u45  Een immense dam die ons beschermt tegen de verwachte zeespiegelstijging: moeten we dat willen?“Het laat zien hoe gigantisch het probleem is dat boven ons hoofd hangt.” Aan het woord is dr. Sjoerd Groeskamp, oceanograaf aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij onderzocht samen met zijn Duitse collega Joakim Kjellson de mogelijkheid en potentie van een ellenlange dam die ons zou moeten beschermen tegen de gevolgen […] Het bericht Een immense dam die ons beschermt tegen de verwachte zeespiegelstijging: moeten we dat willen? verscheen eerst op Scientias.nl.
17/02 16u15  NASA gaat mogelijk een katapult gebruiken om de maan te verkennenHet is zomaar één van de ideeën waar een studententeam mee op de proppen komt om de achterkant kant van de maan te bestuderen. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer NASA teruggaat naar de maan. En als het aan het agentschap ligt vertrekken ze zo snel mogelijk. Het plan is om al […] Het bericht NASA gaat mogelijk een katapult gebruiken om de maan te verkennen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/02 13u15  Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig warenEindelijk is dit tientallen jaren oude mysterie ontrafeld. Het is een vraag waar onderzoekers al decennia lang over peinzen: hoe regelden dinosaurussen hun lichaamstemperatuur? Anders gezegd: waren dino’s warm-, of koudbloedig? Onderzoekers hebben nu eindelijk het antwoord op deze prangende vraag gevonden. En dat dankzij een nieuwe methode om historische temperaturen te meten. Eierschalen De […] Het bericht Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren verscheen eerst op Scientias.nl.
17/02 11u15  NASA overweegt een ruimtesonde naar Triton te sturenDeze unieke en ijzige maan van Neptunus is zeker de moeite van een bezoekje waard. Triton is de eerst ontdekte en grootste maan van planeet Neptunus. Maar over deze maan valt nog veel meer te zeggen. Sommige wetenschappers beschouwen Triton als één van de meest fascinerende hemellichamen in het zonnestelsel. In vergelijking met andere manen […] Het bericht NASA overweegt een ruimtesonde naar Triton te sturen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/02 08u45  Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonenDit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien. Tot die alarmerende conclusie komen onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Sustainability. Zo blijkt dat over […] Het bericht Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen verscheen eerst op Scientias.nl.
16/02 09u15  Unieke beelden onthullen de ingrijpende verandering die de nabije superreuzenster Betelgeuze ondergaatDe helderheid van de ster is in korte tijd dramatisch afgenomen. En niemand weet hoe dat komt. (Amateur-)astronomen houden de nabije superreus Betelgeuze de laatste maanden nauwlettend in de gaten. De roodkleurige ster die bij helder weer duidelijk zichtbaar aan de nachthemel staat, is de afgelopen maanden in rap tempo afgezwakt. Op het moment van […] Het bericht Unieke beelden onthullen de ingrijpende verandering die de nabije superreuzenster Betelgeuze ondergaat verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

8x Rosetta’s komeet veranderde onderweg van kleur23/02 09u15 - Scientias: Een instrument aan boord van ruimtesonde Rosetta zag hoe de kern en coma van de komeet eerst roodkleurig, toen blauwkleurig werd en vervolgens weer roodkleurig was. Dat hebben onderzoekers van de Europese Ruimtevaartorganisatie – initiatiefnemer van de Rosetta-missie – bekend gemaakt. Ze ontdekten de gedaanteverandering nadat ze meer dan 4000 observaties, gedaan in een periode […] Het bericht Rosetta’s komeet veranderde onderweg van kleur verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Ook de voorouders van Neanderthalers maakten het gezellig met andere mensachtigen22/02 09u15 - Scientias: Onderzoekers hebben aanwijzingen gevonden dat de voorouders van Neanderthalers en Denisovamensen zich 700.000 jaar geleden mengden met ‘super-archaïsche’ mensachtigen. Eerdere studies hebben aangetoond dat moderne mensen nadat ze Afrika verlieten, Neanderthalers tegen het lijf liepen en er bij tijd en wijle zelfs geslachtsgemeenschap mee hadden. En ook de Denisovamensen mengden zich op een bepaald moment […] Het bericht Ook de voorouders van Neanderthalers maakten het gezellig met andere mensachtigen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Unieke beelden onthullen de ingrijpende verandering die de nabije superreuzenster Betelgeuze ondergaat16/02 09u15 - Scientias: De helderheid van de ster is in korte tijd dramatisch afgenomen. En niemand weet hoe dat komt. (Amateur-)astronomen houden de nabije superreus Betelgeuze de laatste maanden nauwlettend in de gaten. De roodkleurige ster die bij helder weer duidelijk zichtbaar aan de nachthemel staat, is de afgelopen maanden in rap tempo afgezwakt. Op het moment van […] Het bericht Unieke beelden onthullen de ingrijpende verandering die de nabije superreuzenster Betelgeuze ondergaat verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen17/02 08u45 - Scientias: Dit tempo van stedelijke groei is te vergelijken met de bouw van een stad ter grootte van New York om de zes weken. De komende tien jaar zullen steden gigantisch uit hun voegen gaan groeien. Tot die alarmerende conclusie komen onderzoekers in een nieuwe studie, gepubliceerd in het vakblad Nature Sustainability. Zo blijkt dat over […] Het bericht Tegen 2030 zullen er maar liefst twee miljard mensen meer dan nu in een stad wonen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x NASA overweegt een ruimtesonde naar Triton te sturen17/02 11u15 - Scientias: Deze unieke en ijzige maan van Neptunus is zeker de moeite van een bezoekje waard. Triton is de eerst ontdekte en grootste maan van planeet Neptunus. Maar over deze maan valt nog veel meer te zeggen. Sommige wetenschappers beschouwen Triton als één van de meest fascinerende hemellichamen in het zonnestelsel. In vergelijking met andere manen […] Het bericht NASA overweegt een ruimtesonde naar Triton te sturen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren17/02 13u15 - Scientias: Eindelijk is dit tientallen jaren oude mysterie ontrafeld. Het is een vraag waar onderzoekers al decennia lang over peinzen: hoe regelden dinosaurussen hun lichaamstemperatuur? Anders gezegd: waren dino’s warm-, of koudbloedig? Onderzoekers hebben nu eindelijk het antwoord op deze prangende vraag gevonden. En dat dankzij een nieuwe methode om historische temperaturen te meten. Eierschalen De […] Het bericht Eieren onthullen dat dinosaurussen warmbloedig waren verscheen eerst op Scientias.nl.
0x NASA gaat mogelijk een katapult gebruiken om de maan te verkennen17/02 16u15 - Scientias: Het is zomaar één van de ideeën waar een studententeam mee op de proppen komt om de achterkant kant van de maan te bestuderen. Het is niet meer de vraag of, maar wanneer NASA teruggaat naar de maan. En als het aan het agentschap ligt vertrekken ze zo snel mogelijk. Het plan is om al […] Het bericht NASA gaat mogelijk een katapult gebruiken om de maan te verkennen verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Een immense dam die ons beschermt tegen de verwachte zeespiegelstijging: moeten we dat willen?18/02 08u45 - Scientias: “Het laat zien hoe gigantisch het probleem is dat boven ons hoofd hangt.” Aan het woord is dr. Sjoerd Groeskamp, oceanograaf aan het Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee. Hij onderzocht samen met zijn Duitse collega Joakim Kjellson de mogelijkheid en potentie van een ellenlange dam die ons zou moeten beschermen tegen de gevolgen […] Het bericht Een immense dam die ons beschermt tegen de verwachte zeespiegelstijging: moeten we dat willen? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Abnormale radiogolven van rode dwerg onthullen dat deze een planeet bezit18/02 11u15 - Scientias: Nu we dit signaal herkennen, kunnen we mogelijk nog veel meer exoplaneten opsporen. Rond de nabije rode dwergster GJ1151 draait hoogstwaarschijnlijk een planeet. Dat blijkt uit waarnemingen met behulp van de door Nederland geleide Low Frequency Array (LOFAR) radiotelescoop. Het team pikte abnormale radiogolven op afkomstig van de rode dwergster. En deze radiogolven vertonen de […] Het bericht Abnormale radiogolven van rode dwerg onthullen dat deze een planeet bezit verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Er zijn naar schatting 350.000 chemicaliën in omloop18/02 13u15 - Scientias: En van een groot deel weten we te weinig. In bijna alles wat we gebruiken worden chemicaliën verwerkt. Maar hoeveel verschillende stoffen zijn er eigenlijk? Op die hamvraag wilde een onderzoeksteam in een nieuwe studie een antwoord formuleren. De laatste keer dat dit werd onderzocht bleken er ruim 100.000 verschillende chemicaliën te bestaan. Maar dat […] Het bericht Er zijn naar schatting 350.000 chemicaliën in omloop verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
30422
Gelezen:
29980
Aantal lezers nu:
67


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven