zaterdag 20 april 2019, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u15
 

Scientias

Verbergen Tonen
19/04 16u00  Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte Maanlander Beresheet crashte begin deze week op de maan. Op het laatste nippertje ging het begin deze week fout. Na jaren van voorbereiding, een succesvolle lancering en aankomst in een baan rond de maan slaagde SpaceIL er niet in om lander Beresheet heelhuids op de maan te zetten. Hoe dichtbij SpaceIL was, blijkt wel uit […] Het bericht Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 13u15  Kruisvaarders hadden het ook heel gezellig in het Nabije Oosten Ze vochten er niet alleen; sommigen stichtten er ook een gezin. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. Wetenschappers bogen zich over 25 skeletten die uit de dertiende eeuw stammen en zijn teruggevonden in Libanon. Het gaat om de stoffelijke resten van mannen die in een oorlog zijn gesneuveld. Nabij de skeletten teruggevonden objecten wijzen er sterk op […] Het bericht Kruisvaarders hadden het ook heel gezellig in het Nabije Oosten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 10u45  Hubble maakt fantastische foto van de Zuidelijke Krabnevel Met het kiekje viert de ruimtetelescoop zijn 29e(!) verjaardag. De Zuidelijke Krabnevel is één van de vele verschijnselen in de ruimte waar we dankzij ruimtetelescoop Hubble (letterlijk) een beter beeld van hebben gekregen. De nevel is ontstaan door de interactie tussen twee sterren die samen een dubbelstersysteem vormen. Het gaat om een rode reus – […] Het bericht Hubble maakt fantastische foto van de Zuidelijke Krabnevel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 08u45  Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding Deze kleuren maakten ze van plantaardige en dierlijke materialen. Zelfs duizenden jaren terug hielden mensen al van vrolijk gekleurde kleding. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. De onderzoekers bogen zich over oude textielmonsters afkomstig uit China en Peru om meer te weten te komen over de destijdse klederdracht. […] Het bericht Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 18u30  Gigantisch vleesetend zoogdier ontdekt in Afrika Het inmiddels uitgestorven beest was groter dan een ijsbeer en was uitgerust met een angstaanjagend gebit. Dat melden onderzoekers in het blad Journal of Vertebrate Paleontology. De resten van het enorme roofdier zijn zo’n 22 miljoen jaar oud en werden enkele decennia geleden al in Kenia opgegraven, maar vervolgens achteloos in een lade in een […] Het bericht Gigantisch vleesetend zoogdier ontdekt in Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 17u15  Diagnose weerlegd: Mona Lisa had helemaal geen schildklieraandoening De vergeling ligt gewoon aan de ouderdom van het kunstwerk. Het wereldberoemde schilderij Mona Lisa op het doek gezet door Leonardo Da Vinci houdt al eeuwenlang toeschouwers in zijn greep. Ook wetenschappers en artsen lijken maar geen afstand te kunnen nemen van het befaamde schilderij. Zo proberen ze bijvoorbeeld de gezondheid van Lisa Gherardini te […] Het bericht Diagnose weerlegd: Mona Lisa had helemaal geen schildklieraandoening verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 15u15  Jaarlijkse uitstoot van Nederlandse stadsvijvers is gelijk aan 200.000 auto’s Dikke drab ‘boert’ als het ware het broeikasgas methaan op. Klimaatverandering en de stijgende temperaturen zorgen ervoor dat er over de hele wereld steeds meer methaanbubbels worden gevormd. Dit zijn gasbellen die op de bodem van bijvoorbeeld meren en sloten ontstaan en naar boven borrelen. Via het wateroppervlak komt dit methaan vervolgens in de atmosfeer […] Het bericht Jaarlijkse uitstoot van Nederlandse stadsvijvers is gelijk aan 200.000 auto’s verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 13u15  Mercurius heeft net als de aarde een vaste binnenkern Ook is deze binnenkern bijna net zo groot als de vaste kern van de aarde. Onderzoekers weten al langer dat er in kern van Mercurius metalen voorkomen. Net als de aarde, is de buitenste kern van Mercurius daarnaast vloeibaar. Maar hoe zit het precies met het diepe binnenste? Onderzoekers hebben nu voor het eerst bewijs […] Het bericht Mercurius heeft net als de aarde een vaste binnenkern verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 10u45  Doorbraak: onderzoekers ‘printen’ ’s werelds eerste menselijke hart Het 3D-geprinte hart bestaat uit eigen weefsel en cellen van de patiënt. Onderzoekers zijn erin geslaagd om voor het eerst een menselijk hart te ‘printen’. Geheel met bloedvaten en menselijk weefsel. “Dit is de eerste keer dat iemand met succes een volledig hart met cellen, bloedvaten en hartkamers afdrukt,” aldus onderzoeker Tal Dvir. Patiënt Het […] Het bericht Doorbraak: onderzoekers ‘printen’ ’s werelds eerste menselijke hart verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 08u45  Eerste molecuul dat zich na de oerknal vormde gedetecteerd in planetaire nevel Het bestaan van het molecuul werd in 1925 al aangetoond, maar werd nog nooit in de ruimte gevonden. Onderzoekers hebben het helium hydride ion (HeH +) gevonden; het eerste molecuul dat zich in het piepjonge heelal vormde. Het ion bestaat uit een heliumatoom en een proton. Hoewel het bestaan ervan al bijna 95 jaar geleden […] Het bericht Eerste molecuul dat zich na de oerknal vormde gedetecteerd in planetaire nevel verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 19u45  Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood De varkens kwamen echter niet bij bewustzijn. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Italië hebben een manier gevonden om sommige functies in de hersenen van onthoofde varkens te herstellen. De onderzoekers plaatsten de hersenen in een systeem dat BrainEx heet en dat de bloedsomloop kunstmatig nabootst. Systeem De onderzoekers voerden experimenten uit op de hersenen […] Het bericht Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 17u15  Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes Dit trekt de bewoonbaarheid van de exoplaneten in twijfel. TRAPPIST-1 is een ultrakoele dwergster die zich op een slordige 39 lichtjaar van de aarde bevindt. Rond de ster cirkelen zeven planeten. En sinds de ontdekking daarvan, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Drie van deze planeten bevinden zich namelijk in de leefbare zone en kunnen dus […] Het bericht Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 15u15  Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker Het advies luidt: minder vlees en meer bruin brood. Zelfs als je inname van rood vlees binnen de officiële richtlijnen ligt, loop je alsnog een verhoogd risico op darmkanker. Dat stellen Nieuw-Zeelandse onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology. Ook elk flesje bier of glas wijn verhoogt het risico […] Het bericht Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 13u15  Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie De 3D-scans geven een compleet beeld van hoe de Notre Dame er vóór de brand uitzag. Frankrijk werd afgelopen week flink opgeschud toen hun geliefde kathedraal de Notre Dame in lichterlaaie bleek te staan. Het dak en de centrale torenspits stortten in. Een vraag die rees was of het mogelijk zou zijn om deze oude […] Het bericht Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 11u15  CubeSats bewijzen hun waarde in ruimtemissie naar de zon De nanosatellieten onthullen belangrijke informatie over zonnevlammen. Slechts een paar jaar geleden was menig astronoom nog sceptisch over CubeSats. Want konden deze kleine satellieten wel op betrouwbare wijze wetenschappelijke informatie verzamelen? Maar nadat de nanosatellieten werden ingezet bij hun eerste ruimtemissies, bewezen ze al gauw hun waarde. “Kleine, relatief goedkope CubeSats kunnen gegevens verzamelen die […] Het bericht CubeSats bewijzen hun waarde in ruimtemissie naar de zon verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vrijdag 19 april 2019, 16u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/04 08u45  Onderzoekers vinden derde planeet in bijzonder Kepler-47-StelselHet is het enige bekende stelsel waar drie planeten rond een dubbelster cirkelen. In 2012 werd het Kepler-47-Stelsel voor het eerst waargenomen. En het stelsel sprong er gelijk uit. Want het was de allereerste keer dat er een dubbelster werd ontdekt waar meerdere planeten omheen draaiden. De onderzoekers troffen destijds twee planeten aan: Kepler47-b en […] Het bericht Onderzoekers vinden derde planeet in bijzonder Kepler-47-Stelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 19u15  Microplastics bereiken ook ongerepte berggebieden in de PyreneeënHet betekent dat kleine stukjes plastic afstanden van bijna honderd kilometer kunnen afleggen. Onderzoekers verzamelden over een periode van vijf maanden monsters van afgelegen berggebieden in de Pyreneeën. Maar ondanks de afgezonderde locatie, blijkt het ogenschijnlijk ongerepte gebied toch behoorlijk bevuild te zijn met microplastics. Microplastics Microplastics zijn kleine plastic deeltjes die minder dan vijf […] Het bericht Microplastics bereiken ook ongerepte berggebieden in de Pyreneeën verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 17u15  Ouderlijk kannibalisme: waarom sommige soorten uit ‘liefde’ hun kroost opetenKonijnen eten soms hun jongen en kippen hun eigen eieren. En dat doen ze met een goede reden. Hoewel je bij konijnen en kippen nou niet gelijk aan moordlustige kannibalen denkt, komt het toch geregeld voor dat zij zich te goed doen aan hun eigen kinderen. Net als vissen, insecten en spinnen. En dat klinkt […] Het bericht Ouderlijk kannibalisme: waarom sommige soorten uit ‘liefde’ hun kroost opeten verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 15u15  Meren op Saturnus’ maan Titan zijn verrassend diepSommige blijken ook nog eens tot de nok toe gevuld met methaan. Saturnus’ maan Titan is het enige hemellichaam in ons zonnestelsel dat net als de aarde stabiele vloeistof op het oppervlak heeft. Aan de oostelijke kant van Titan herbergt de maan grote zeeën. Aan de westkant bevinden zich kleine meren. En nieuwe metingen van […] Het bericht Meren op Saturnus’ maan Titan zijn verrassend diep verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 13u15  Opgroeien in een warmer klimaat maakt mannetjes eerder onvruchtbaarVrouwtjes blijken echter beter tegen hogere temperaturen te kunnen. Hittegolven hebben een niet al te beste impact op het sperma van mannelijke insecten. Zo blijkt bijvoorbeeld dat meerdere hittegolven op een rij – die door de opwarming van de aarde naar verwachting steeds frequenter zullen optreden – mannetjes zelfs onvruchtbaar kunnen maken. Maar wat nou […] Het bericht Opgroeien in een warmer klimaat maakt mannetjes eerder onvruchtbaar verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 10u45  Primeur: TESS ontdekt haar eerste aardachtige planeetDe planeet is een broertje van de ‘sub-Neptunus’ die de planetenjager al eerder opspoorde. Er werd al een tijdje over gespeculeerd, maar het bestaan is nu met zekerheid bevestigd: HD 21749b is niet alleen. Toen TESS de sub-Neptunus ontdekte, wezen sterke signalen erop dat er nóg een planeet rond dezelfde ster cirkelde. En dat blijkt […] Het bericht Primeur: TESS ontdekt haar eerste aardachtige planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
16/04 08u45  Drie Amerikaanse zeearenden brengen gezamenlijk een nestje grootHet moderne samengestelde gezin bestaat uit twee vaders en één moeder. Een opmerkelijke gebeurtenis in de staat Illinois in de Verenigde Staten. Daar brengt namelijk een trio – bestaande uit de twee mannetjes Valor I en Valor II en het vrouwtje Starr – één en hetzelfde nestje groot. En dat gaat wonderbaarlijk genoeg geheel in […] Het bericht Drie Amerikaanse zeearenden brengen gezamenlijk een nestje groot verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 19u15  Wordt dit nieuwe nanopapier een mogelijk duurzaam alternatief voor plastic?Het nanopapier is zowel doorzichtig, als UV-werend. Veel verse etenswaren zijn verpakt in doorzichtig plastic. Dat heeft twee grote voordelen: één, het houdt etenswaren vers en twee, je kunt toch vanaf de buitenkant goed zien wat er in de verpakking zit. Duurzaam is dit plastic echter niet. En daarom besloten onderzoekers van de Universiteit van […] Het bericht Wordt dit nieuwe nanopapier een mogelijk duurzaam alternatief voor plastic? verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 17u30  Primitief materiaal waaruit kometen zich vormden teruggevonden in meteorietDe vondst geeft nieuwe aanwijzingen over de vorming, structuur en evolutie van het zonnestelsel. Wetenschappers hebben een klein stukje materiaal waaruit kometen zijn gevormd ontdekt in een meteoriet. Het primitieve materiaal werd aangetroffen in de LaPaz Icefield 02342-meteoriet, die in 2002 in Antarctica werd aangetroffen. Botsingen Meteorieten maakten ooit deel uit van grotere hemellichamen – […] Het bericht Primitief materiaal waaruit kometen zich vormden teruggevonden in meteoriet verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 14u00  Ook ratten blijken een empathisch vermogen te hebbenRatten blijken zichtbaar geraakt als een soortgenoot in een penibele situatie verkeert. Mensen kunnen zich als geen ander verplaatsen in andere personen. Zo worden we bijvoorbeeld zelf verdrietig als we iemand anders zien huilen en huiveren we als een vriend zich in zijn vinger snijdt. Maar nu blijkt uit een nieuwe studie dat ook ratten […] Het bericht Ook ratten blijken een empathisch vermogen te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 13u30  Ook ratten blijken gevoel voor empathie te hebbenRatten blijken zichtbaar geraakt als een soortgenoot in een penibele situatie verkeert. Mensen kunnen zich als geen ander verplaatsen in andere personen. Zo worden we bijvoorbeeld zelf verdrietig als we iemand anders zien huilen en huiveren we als een vriend zich in zijn vinger snijdt. Maar nu blijkt uit een nieuwe studie dat ook ratten […] Het bericht Ook ratten blijken gevoel voor empathie te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 11u15  Eerste levensvormen op aarde ontstonden mogelijk in ondiepe vijversDe omstandigheden zouden in vijvertjes veel gunstiger zijn geweest dan in de oceaan. Waar ontstonden de eerste levensvormen op aarde? Eén van de theorieën is dat leven ontstond rondom hydrothermale bronnen op de bodem van de oceaan. Maar onderzoekers komen in een nieuwe studie met een andere mogelijkheid op de proppen. Zo stellen ze dat […] Het bericht Eerste levensvormen op aarde ontstonden mogelijk in ondiepe vijvers verscheen eerst op Scientias.nl.
15/04 09u15  Unieke ‘olie-etende’ bacterie ontdekt op de diepste plek in de oceaanNergens anders op aarde komt deze bacterie in zulke groten getale voor. De onderzoekers troffen de bijzondere bacterie aan in de Marianentrog, gelegen in het westelijke deel van de Stille Oceaan. De trog is zo’n 11 kilometer diep. Ter vergelijking: de Mount Everest is 8.848 meter hoog. “We weten meer over Mars dan over het […] Het bericht Unieke ‘olie-etende’ bacterie ontdekt op de diepste plek in de oceaan verscheen eerst op Scientias.nl.
14/04 09u15  Aap slaat maat: of toch niet?De mens is gezegend met een goed muzikaal gehoor. Maar hebben dieren dit eigenlijk ook? Kan een aap de maat slaan? Nee, dat kan hij niet. Hoogleraar muziekcognitie (UvA) Henkjan Honing: “Ik had dit niet verwacht. Een aap staat qua hersenstructuur het dichtst bij de mens, maar blijkt na mijn experimenten de maat niet te […] Het bericht Aap slaat maat: of toch niet? verscheen eerst op Scientias.nl.
13/04 09u00  Hoe werkt waterstof?Waterstof wint aan populariteit maar wat is het en hoe kunnen we het gebruiken in de transitie naar een duurzamer energiesysteem? Waterstof. Als je nog steeds wat glazig kijkt bij de term – water is inderdaad niet stoffig – dan wordt het hoog tijd om je in te lezen. Want waterstof maakt een opmars in […] Het bericht Hoe werkt waterstof? verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

0x Hoe werkt waterstof?13/04 09u00 - Scientias: Waterstof wint aan populariteit maar wat is het en hoe kunnen we het gebruiken in de transitie naar een duurzamer energiesysteem? Waterstof. Als je nog steeds wat glazig kijkt bij de term – water is inderdaad niet stoffig – dan wordt het hoog tijd om je in te lezen. Want waterstof maakt een opmars in […] Het bericht Hoe werkt waterstof? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Aap slaat maat: of toch niet?14/04 09u15 - Scientias: De mens is gezegend met een goed muzikaal gehoor. Maar hebben dieren dit eigenlijk ook? Kan een aap de maat slaan? Nee, dat kan hij niet. Hoogleraar muziekcognitie (UvA) Henkjan Honing: “Ik had dit niet verwacht. Een aap staat qua hersenstructuur het dichtst bij de mens, maar blijkt na mijn experimenten de maat niet te […] Het bericht Aap slaat maat: of toch niet? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Unieke ‘olie-etende’ bacterie ontdekt op de diepste plek in de oceaan15/04 09u15 - Scientias: Nergens anders op aarde komt deze bacterie in zulke groten getale voor. De onderzoekers troffen de bijzondere bacterie aan in de Marianentrog, gelegen in het westelijke deel van de Stille Oceaan. De trog is zo’n 11 kilometer diep. Ter vergelijking: de Mount Everest is 8.848 meter hoog. “We weten meer over Mars dan over het […] Het bericht Unieke ‘olie-etende’ bacterie ontdekt op de diepste plek in de oceaan verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Eerste levensvormen op aarde ontstonden mogelijk in ondiepe vijvers15/04 11u15 - Scientias: De omstandigheden zouden in vijvertjes veel gunstiger zijn geweest dan in de oceaan. Waar ontstonden de eerste levensvormen op aarde? Eén van de theorieën is dat leven ontstond rondom hydrothermale bronnen op de bodem van de oceaan. Maar onderzoekers komen in een nieuwe studie met een andere mogelijkheid op de proppen. Zo stellen ze dat […] Het bericht Eerste levensvormen op aarde ontstonden mogelijk in ondiepe vijvers verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Ook ratten blijken gevoel voor empathie te hebben15/04 13u30 - Scientias: Ratten blijken zichtbaar geraakt als een soortgenoot in een penibele situatie verkeert. Mensen kunnen zich als geen ander verplaatsen in andere personen. Zo worden we bijvoorbeeld zelf verdrietig als we iemand anders zien huilen en huiveren we als een vriend zich in zijn vinger snijdt. Maar nu blijkt uit een nieuwe studie dat ook ratten […] Het bericht Ook ratten blijken gevoel voor empathie te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Ook ratten blijken een empathisch vermogen te hebben15/04 14u00 - Scientias: Ratten blijken zichtbaar geraakt als een soortgenoot in een penibele situatie verkeert. Mensen kunnen zich als geen ander verplaatsen in andere personen. Zo worden we bijvoorbeeld zelf verdrietig als we iemand anders zien huilen en huiveren we als een vriend zich in zijn vinger snijdt. Maar nu blijkt uit een nieuwe studie dat ook ratten […] Het bericht Ook ratten blijken een empathisch vermogen te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Primitief materiaal waaruit kometen zich vormden teruggevonden in meteoriet15/04 17u30 - Scientias: De vondst geeft nieuwe aanwijzingen over de vorming, structuur en evolutie van het zonnestelsel. Wetenschappers hebben een klein stukje materiaal waaruit kometen zijn gevormd ontdekt in een meteoriet. Het primitieve materiaal werd aangetroffen in de LaPaz Icefield 02342-meteoriet, die in 2002 in Antarctica werd aangetroffen. Botsingen Meteorieten maakten ooit deel uit van grotere hemellichamen – […] Het bericht Primitief materiaal waaruit kometen zich vormden teruggevonden in meteoriet verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Wordt dit nieuwe nanopapier een mogelijk duurzaam alternatief voor plastic?15/04 19u15 - Scientias: Het nanopapier is zowel doorzichtig, als UV-werend. Veel verse etenswaren zijn verpakt in doorzichtig plastic. Dat heeft twee grote voordelen: één, het houdt etenswaren vers en twee, je kunt toch vanaf de buitenkant goed zien wat er in de verpakking zit. Duurzaam is dit plastic echter niet. En daarom besloten onderzoekers van de Universiteit van […] Het bericht Wordt dit nieuwe nanopapier een mogelijk duurzaam alternatief voor plastic? verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Drie Amerikaanse zeearenden brengen gezamenlijk een nestje groot16/04 08u45 - Scientias: Het moderne samengestelde gezin bestaat uit twee vaders en één moeder. Een opmerkelijke gebeurtenis in de staat Illinois in de Verenigde Staten. Daar brengt namelijk een trio – bestaande uit de twee mannetjes Valor I en Valor II en het vrouwtje Starr – één en hetzelfde nestje groot. En dat gaat wonderbaarlijk genoeg geheel in […] Het bericht Drie Amerikaanse zeearenden brengen gezamenlijk een nestje groot verscheen eerst op Scientias.nl.
0x Primeur: TESS ontdekt haar eerste aardachtige planeet16/04 10u45 - Scientias: De planeet is een broertje van de ‘sub-Neptunus’ die de planetenjager al eerder opspoorde. Er werd al een tijdje over gespeculeerd, maar het bestaan is nu met zekerheid bevestigd: HD 21749b is niet alleen. Toen TESS de sub-Neptunus ontdekte, wezen sterke signalen erop dat er nóg een planeet rond dezelfde ster cirkelde. En dat blijkt […] Het bericht Primeur: TESS ontdekt haar eerste aardachtige planeet verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
32460
Gelezen:
9415
Aantal lezers nu:
45


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven