dinsdag 22 mei 2018, week 21


U bent nu hier: Meer nieuws van Scientias

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u30
 

Scientias

Verbergen Tonen
22/05 16u30  Rusland gaat ’s werelds eerste drijvende kerncentrale in gebruik nemen De kerncentrale moet meer dan 50.000 mensen in het afgelegen Pevek van energie voorzien. Na enige tijd in Sint Petersburg te hebben gelegen, is de drijvende kerncentrale Akademik Lomonosov – gebouwd door het door Vladimir Poetin opgerichte staatsbedrijf Rosatom – naar Moermansk gesleept. Daar kwam de kerncentrale – na een reis van zo’n 4000 kilometer […] Het bericht Rusland gaat ’s werelds eerste drijvende kerncentrale in gebruik nemen verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 14u30  Zorgen wij ervoor dat wilde dieren kanker krijgen? Als je er even over nadenkt, lijkt het niet onaannemelijk. Talloze studies hebben aangetoond dat de kans dat iemand kanker krijgt, voor een deel beïnvloed kan worden door zijn levensstijl. Zo hebben mensen die roken, ongezond eten of veelvuldig in de zon gaan liggen bakken een verhoogde kans op kanker. Datzelfde geldt voor mensen die […] Het bericht Zorgen wij ervoor dat wilde dieren kanker krijgen? verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 13u15  Grootste amfibie op aarde blijkt een groot geheim te hebben Het is niet één soort, maar zeker vijf(!) soorten. En al die soorten worden met uitsterven bedreigd. De Chinese reuzensalamander kan wel zestig kilogram wegen en staat bekend als het grootste amfibie op aarde. Maar daar kan spoedig verandering in komen. Nieuw onderzoek onthult namelijk dat de toekomst van de met uitsterven bedreigde Chinese reuzensalamander […] Het bericht Grootste amfibie op aarde blijkt een groot geheim te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.10 
22/05 11u30  Voor het eerst een interstellaire planetoïde ontdekt die zich in ons zonnestelsel thuis voelt De planetoïde is er al 4,5 miljard jaar en is niet meer van plan om weg te gaan. Vorig jaar ontdekten onderzoekers de allereerste interstellaire planetoïde: ‘Oumuamua. En nu is opnieuw een interstellaire migrant ontdekt: planetoïde (514107) 2015 BZ509. In tegenstelling tot ‘Oumuamua – die op doortocht is en zich uit ons zonnestelsel haast – […] Het bericht Voor het eerst een interstellaire planetoïde ontdekt die zich in ons zonnestelsel thuis voelt verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 10u15  Klimaatverandering maakt orkanen krachtiger en véél natter Ook gaan ze trager bewegen. Amerikaanse onderzoekers trekken die conclusies op basis van computersimulaties. Elke orkaan is natuurlijk weer anders en elke orkaan transformeert dan ook weer net iets anders in reactie op een warmer en natter klimaat. Maar over het algemeen bleken 22 recente orkanen in een warmer klimaat krachtiger te worden en ietsje […] Het bericht Klimaatverandering maakt orkanen krachtiger en véél natter verscheen eerst op Scientias.nl.
22/05 08u15  Planetenjager TESS maakt allereerste foto Op de foto is het zuidelijke sterrenbeeld Centaur te zien. Er zijn meer dan 200.000 sterren te spotten. We zien hier o.a. de rand van de Kolenzaknevel (rechtsboven) en de heldere ster Beta Centauri (linksonder). Uiteindelijk zal TESS een gebied in de gaten houden dat meer dan 400 keer groter is dan het gebied op […] Het bericht Planetenjager TESS maakt allereerste foto verscheen eerst op Scientias.nl.12 
21/05 19u30  Creepy video: tarantula kruipt uit zijn eigen huid Wat is moeder natuur toch bijzonder. De dierentuin van Cincinnati heeft een timelapse gemaakt van een tarantula (Brachypelma smithi) die uit zijn eigen huid kruipt. Dit proces duurt zeven uur. Dankzij de timelapse van veertig seconden zien we de spin zijn oude exoskelet in korte tijd van zich afschudden. Het ziet er misschien een beetje […] Het bericht Creepy video: tarantula kruipt uit zijn eigen huid verscheen eerst op Scientias.nl.
20/05 09u15  Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden Een onschuldige voedselhype kan eenvoudig uitgroeien tot een ongezond voedingspatroon. Wanneer we in de supermarkt lopen, is het nogal een uitdaging om voet bij stuk te houden en slechts met gezonde voedingsmiddelen bij de kassa aan te komen. En dat terwijl het in principe zo makkelijk lijkt. Je komt de supermarkt binnen en je staat […] Het bericht Voedselhypes: hoe we onszelf in de supermarkt voor de gek houden verscheen eerst op Scientias.nl.
19/05 09u00  “Binnen 30 jaar vinden we tekenen van buitenaards leven” Aldus sterrenkundige Frans Snik die er – beroepsmatig – een enorme afkeer van sterren op nahoudt. Terwijl menig sterrenkundige in katzwijm valt bij het zien van een mooie foto van een rode dwerg of zonachtige ster, doet Snik er alles aan om die sterren en hun licht weg te poetsen. Het is namelijk de enige […] Het bericht “Binnen 30 jaar vinden we tekenen van buitenaards leven” verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 17u30  Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors Maar de verbindingen die ze hebben, zijn zeer efficiënt. Dat suggereert een nieuw onderzoek, verschenen in het blad Nature Communications. Wetenschappers analyseerden de hersenen van 259 mannen en vrouwen en keken daarbij met name naar het aantal dendrieten in de hersenschors (zie kader). Ook legden alle proefpersonen een IQ-test af. Dendrieten zijn uitlopers van zenuwcellen. […] Het bericht Slimme mensen hebben minder verbindingen in hun hersenschors verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 15u15  We beschermen de beschermde gebieden op aarde onvoldoende tegen..onszelf Eenderde van de beschermde gebieden op aarde wordt vernietigd door mensen. Tot die conclusie komen Australische onderzoekers. “Overheden beweren dat deze gebieden beschermd worden omwille van de natuur, terwijl dat in werkelijkheid niet het geval is,” aldus onderzoeker James Watson. “Het is een belangrijke reden voor het feit dat de biodiversiteit nog steeds sterk afneemt, […] Het bericht We beschermen de beschermde gebieden op aarde onvoldoende tegen..onszelf verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 13u30  Nieuw slachtoffer van Vesuvius-uitbarsting ontdekt in Pompeii En het is…een paard. Tijdens opgravingen stuitten archeologen op de resten van een paard dat in het jaar 79 na Christus – net als de rest van Pompeii en omgeving – bedekt werd met een dikke laag as. Het paard stierf en na verloop van tijd verging zijn lichaam. Het enige wat overbleef, waren de […] Het bericht Nieuw slachtoffer van Vesuvius-uitbarsting ontdekt in Pompeii verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 11u45  China gaat Nederlandse radio-antenne op een positie achter de maan brengen Het is voor het eerst dat een Nederlandse wetenschappelijk instrument meelift met een Chinese ruimtemissie. Bij goed weer gaat het komende zondag om 23.00 uur (Nederlandse tijd) gebeuren: China lanceert de Chang’e 4-satelliet. De satelliet moet koers zetten naar een positie achter de maan en de weg vrijmaken voor nog ambitieuzere Chinese plannen: de lancering […] Het bericht China gaat Nederlandse radio-antenne op een positie achter de maan brengen verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 10u30  Naar dit poepende beerdiertje blijf je kijken De piepkleine wonderbaarlijke diertjes blijken enorme uitwerpselen te fabriceren. Onderzoeker Tessa Montague zette het filmpje op Twitter waar het al snel bijna 24.000 views veroverde. En terecht. Want het is nogal fascinerend beeldmateriaal. Te zien is hoe een beerdiertje – met een lengte van ongeveer 0,2 millimeter – er een drolletje uitwerkt dat ongeveer een […] Het bericht Naar dit poepende beerdiertje blijf je kijken verscheen eerst op Scientias.nl.
18/05 08u30  Zo ziet ons nabije universum eruit in ultraviolet licht Astronomen ronden een groot onderzoek af. In totaal zijn 8.000 sterrenclusters en 39 miljoen hete blauwe sterren geobserveerd in ultraviolet licht. Het LEGUS-team (waarbij LEGUS staat voor Legacy ExtraGalactic UV Survey) onderzocht vijftig lokale sterrenstelsels binnen zestig miljoen lichtjaar van de aarde in zowel zichtbaar als ultraviolet licht. Het team vond 8.000 jonge sterrenclusters, waar […] Het bericht Zo ziet ons nabije universum eruit in ultraviolet licht verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 16u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
17/05 22u00  De 7 mooiste verticale bossenDeze verticale bossen vergroenen onze steden, en er worden er al 2 in Nederland gebouwd! Lees het volledige artikel op Voor De Wereld van Morgen. Het bericht De 7 mooiste verticale bossen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 20u15  Muggenbeet kan je immuunsysteem zeker een week bezig houdenZelfs als de mug verder geen ziekteverwekkers bij zich draagt. Dat suggereren experimenten die zijn uitgevoerd onder muizen. De onderzoeksresultaten zijn terug te vinden in het blad PLOS Neglected Tropical Diseases. Speeksel Wanneer een mug je bijt, pompt deze tegelijkertijd speeksel naar binnen. Dat speeksel zorgt ervoor dat het bloed niet stolt en de mug […] Het bericht Muggenbeet kan je immuunsysteem zeker een week bezig houden verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 16u30  Bloodhound SSC wil in 2019 het wereldsnelheidsrecord verbrekenDan moet de auto met meer dan 1280 kilometer per uur door de Afrikaanse woestijn scheuren. Dat hebben de mensen die al sinds 2008 aan de supersonische auto knutselen, bekend gemaakt. De auto zal in mei 2019 naar Zuid-Afrika worden getransporteerd om daar vervolgens in oktober of november 2019 te proberen om het wereldsnelheidsrecord te […] Het bericht Bloodhound SSC wil in 2019 het wereldsnelheidsrecord verbreken verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 14u30  Nijlpaard doodt vissen met zijn uitwerpselenIn de Mara-rivier in Kenia dumpen nijlpaarden zo’n 8500 kilogram ontlasting per dag. En daar hebben de buren behoorlijk last van. Onderzoekers bestudeerden de Mara-rivier in Kenia, waar zo’n 4000 nijlpaarden wonen. Die nijlpaarden grazen ’s nachts op de savanne en brengen hun dagen door in ondiepe poeltjes. Terwijl ze in het water rondhangen, poepen […] Het bericht Nijlpaard doodt vissen met zijn uitwerpselen verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 13u15  ESA ziet heftige laserstralen uit ruimtenevel schietenHet wijst erop dat in het hart van de nevel wat verborgen zit. Wie denkt aan aliens, heeft het mis. Volgens ESA ontstaat de laseremmissie doordat in deze planetaire nevel niet één, maar twee sterren te vinden zijn. Miernevel Astronomen ontdekten de laseremissie met behulp van ruimtetelescoop Herschel. De emissie is afkomstig uit het hart […] Het bericht ESA ziet heftige laserstralen uit ruimtenevel schieten verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 11u30  Wetenschappers maken krachtigste biomateriaal ooitHet is zelfs sterker dan staal! En aanzienlijk krachtiger dan het sterkste biomateriaal dat ons tot voor kort bekend was: spinnenzijde. Dat is te lezen in het blad ACS Nano. Cellulose Het nieuwe biomateriaal is gemaakt van cellulose-nanovezels: een essentieel bouwblok voor bomen en planten. Door de vezels op een innovatieve manier te verwerken, is […] Het bericht Wetenschappers maken krachtigste biomateriaal ooit verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 10u30  Uitstoot van verboden ozonvernietiger stijgt weerEn niemand weet hoe dat precies komt. Nieuw onderzoek wijst uit dat de uitstoot van trichloorfluormethaan (kortweg CFC-11) weer stijgt. En daarmee kan het herstel van de ozonlaag enorm vertraagd worden. Dat schrijven onderzoekers in het blad Nature. Een gat in de ozonlaag Het gat in de ozonlaag is geen echt gat. Het is een […] Het bericht Uitstoot van verboden ozonvernietiger stijgt weer verscheen eerst op Scientias.nl.
17/05 08u45  Astronomen zien grote waterstofwolk bij ver sterrenstelselMeestal worden ontdekkingen gedaan door grote telescopen, maar deze keer is een 75 jaar oude telescoop de gelukkige. Het gaat om een waterstofwolk bij M51, de Draaikolknevel. Dit is een spiraalvormig sterrenstelsel op 31 miljoen lichtjaar van de aarde. Het sterrenstelsel is ongelofelijk vaak gefotografeerd, maar niet eerder is de waterstofwolk gespot. De waterstofwolk wordt […] Het bericht Astronomen zien grote waterstofwolk bij ver sterrenstelsel verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 19u15  Bewijs gevonden dat sterren 250 miljoen jaar na de oerknal al ontstondenDe jacht op het eerste sterlicht vordert gestaag! Astronomen gebruikten de Atacama Large Millimeter/submilliter Array om het verre sterrenstelsel MACS1149-JD1 te bestuderen. En daarbij hebben ze een zwakke gloed ontdekt die afkomstig is van geïoniseerd zuurstof. Deze gloed moet 13,3 miljard jaar geleden, oftewel slechts 500 miljoen jaar na de oerknal, zijn uitgezonden. Het is […] Het bericht Bewijs gevonden dat sterren 250 miljoen jaar na de oerknal al ontstonden verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 17u15  ‘Bitcoin verbruikt ongeveer net zoveel elektriciteit als heel Ierland’Eén transactie vereist net zoveel elektriciteit als een Nederlands huishouden in één maand verbruikt. Dat Bitcoin heel veel elektriciteit verbruikt, is geen geheim. Maar hoeveel elektriciteit de cryptomunt precies vereist, is lastig vast te stellen. En daarmee is het ook best moeilijk om te voorspellen wat het energieverbruik in de toekomst gaat doen. In het […] Het bericht ‘Bitcoin verbruikt ongeveer net zoveel elektriciteit als heel Ierland’ verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 14u45  Slaapplaats van chimpansees is schoner dan die van jouWie had dat gedacht? De laatste jaren wordt steeds duidelijker dat wij mensen een ecosysteem op onszelf zijn. In en op ons leven tal van organismen. En de meeste ervan gaan gewoon met ons mee naar bed. “Ongeveer 35 procent van de bacteriën in menselijke bedden is afkomstig van onze eigen lichamen,” stelt onderzoeker Megan […] Het bericht Slaapplaats van chimpansees is schoner dan die van jou verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 13u15  Primeur: mini-satelliet fotografeert de aarde en de maanHet mini-satellietje gaat waar nog geen mini-satelliet ooit geweest is. Eerder deze maand werd NASA’s nieuwe Marslander – Mars InSight – gelanceerd. En de Marslander was niet alleen; hij werd vergezeld door twee CubeSats (zie kader): MarCO-A en MarCO-B. CubeSats zijn piepkleine satellieten die oorspronkelijk ontwikkeld zijn om studenten meer te leren over satellieten en […] Het bericht Primeur: mini-satelliet fotografeert de aarde en de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 11u30  Dit is ’s werelds eerste draadloze vliegende mini-robotEen enorme doorbraak binnen de robotica. Piepkleine vliegende robots – denk aan exemplaren zo groot als een insect – zijn er al een tijdje. Deze robots hebben verschillende voordelen ten opzichte van hun grote broers: de bekende drones. Zo zijn ze goedkoop te produceren en kunnen ze zich ook in kleine hoekjes en gaatjes begeven. […] Het bericht Dit is ’s werelds eerste draadloze vliegende mini-robot verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 10u45  Nederlands onderzoek brengt vaccin tegen kanker iets dichterbijZo’n vaccin kan afweercellen in het lichaam aanzetten tot het tijdig opruimen van kankercellen. Kankercellen gebruiken verschillende slimme trucjes om maar niet door ons afweersysteem te worden opgemerkt. En een deel ervan blijkt zo inderdaad aan detectie te kunnen ontsnappen en zich ongehinderd te kunnen blijven vermenigvuldigen. Onderzoekers zijn dan ook hard op zoek naar […] Het bericht Nederlands onderzoek brengt vaccin tegen kanker iets dichterbij verscheen eerst op Scientias.nl.
16/05 08u45  Onderzoekers onthullen wat Anne Frank wilde verbergenOp twee tot voor kort onleesbare pagina’s in haar beroemde dagboek zijn onder meer enkele schunnige moppen ontdekt. In 2016 werden de volledige dagboeken van Anne Frank gefotografeerd; onderzoekers wilden weten hoe het er aan toe was. En ook twee met gompapier afgeplakte en dus onleesbare pagina’s in het eerste, roodgeruite dagboek van Anne werden […] Het bericht Onderzoekers onthullen wat Anne Frank wilde verbergen verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 19u15  Astronomen ontdekken een zwart gat dat vrijwel onverzadigbaar isElke twee dagen werkt het ongeveer 1 zonsmassa naar binnen. Dit is dan ook het snelst groeiende zwarte gat dat ooit is ontdekt. Dat is te lezen in het blad Proceedings of the Astronomical Society of Australia. Helder “Dit zwarte gat groeit zo snel dat het dankzij alle gassen die het dagelijks opslokt en de […] Het bericht Astronomen ontdekken een zwart gat dat vrijwel onverzadigbaar is verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 16u30  Als het aan de WHO ligt, gaan de transvetten in de banJe vindt ze onder meer in gebak en snacks. En ze zijn behoorlijk gevaarlijk. Transvetten verhogen de kans op hart- en vaatziekten. En de WHO schat dat de inname van transvetten er elk jaar voor zorgt dat meer dan 500.000 mensen aan hart- en vaatziekten komen te overlijden. Een goede reden om die transvetten aan […] Het bericht Als het aan de WHO ligt, gaan de transvetten in de ban verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 15u45  Recent ontdekte Homo naledi blijkt tóch een heel menselijk brein te hebbenHet is klein, maar ongeveer net zo georganiseerd als het onze. Een paar jaar geleden ontdekten onderzoekers in Afrika de resten van een nieuwe mensachtige soort: Homo naledi. In eerste instantie dachten onderzoekers dat het om een vrij primitieve soort ging. Zo had H. naledi een vrij kleine herseninhoud (zo’n 500 cc, ter vergelijking: ons […] Het bericht Recent ontdekte Homo naledi blijkt tóch een heel menselijk brein te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 14u15  Wetenschappers stoppen herinnering van slak in een andere slakHet onderzoek biedt mogelijk hoop voor mensen met geheugenverlies. Wetenschappers van de universiteit van Californië verzamelden enkele zeeslakken en gaven ze met tussenpozen van 20 minuten vijf schokjes. 24 uur later ontvingen de zeeslakken nog eens vijf schokken. De schokken zorgden ervoor dat de slak zich probeerde te beschermen door zich terug te trekken. Wanneer […] Het bericht Wetenschappers stoppen herinnering van slak in een andere slak verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 11u45  Deze blinde robot heeft zichzelf geleerd om mensen aan te kledenIeder mens is anders en er zijn ook enorm veel verschillende kledingstukken. Toch is deze blinde robot in staat om mensen aan te kleden. De robot – PR2 – gebruikt geen ogen. In plaats daarvan voelt de robot hoe kleding over het lichaam van een persoon schuift. Dit is slim, want hiermee voorkomt PR2 dat […] Het bericht Deze blinde robot heeft zichzelf geleerd om mensen aan te kleden verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 10u31  NASA vindt in het archief nieuw bewijs voor pluimen op maan EuropaGegevens van de Galileo-missie uit de jaren negentig zijn verwerkt in nieuwe computermodellen. De resultaten zijn verrassend. De afgelopen jaren spotte Hubble mogelijk waterpluimen boven het oppervlak van de maan Europa van Jupiter. Wetenschappers vermoeden al langer dat onder het bevroren oppervlak van Europa een flinke oceaan schuilt. “Mogelijk is er zelfs sprake van leven […] Het bericht NASA vindt in het archief nieuw bewijs voor pluimen op maan Europa verscheen eerst op Scientias.nl.
15/05 08u30  ‘Kwijtgeraakte’ planetoïde scheert rakelings langs de aardePlanetoïde 2010 WC9 vloog vannacht vlak langs de aarde. Een bijzondere gebeurtenis, want deze ruimtesteen is 120 meter groot en dus geen kleine jongen. Misschien nog wel vreemder is dat 2010 WC9 na zijn ontdekking in 2010 uit het zicht verdween. “We hadden te weinig data om de baan van dit object te berekenen,” zegt […] Het bericht ‘Kwijtgeraakte’ planetoïde scheert rakelings langs de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Planetenjager TESS maakt allereerste foto22/05 08u15 - Scientias: Op de foto is het zuidelijke sterrenbeeld Centaur te zien. Er zijn meer dan 200.000 sterren te spotten. We zien hier o.a. de rand van de Kolenzaknevel (rechtsboven) en de heldere ster Beta Centauri (linksonder). Uiteindelijk zal TESS een gebied in de gaten houden dat meer dan 400 keer groter is dan het gebied op […] Het bericht Planetenjager TESS maakt allereerste foto verscheen eerst op Scientias.nl.
10x Grootste amfibie op aarde blijkt een groot geheim te hebben22/05 13u15 - Scientias: Het is niet één soort, maar zeker vijf(!) soorten. En al die soorten worden met uitsterven bedreigd. De Chinese reuzensalamander kan wel zestig kilogram wegen en staat bekend als het grootste amfibie op aarde. Maar daar kan spoedig verandering in komen. Nieuw onderzoek onthult namelijk dat de toekomst van de met uitsterven bedreigde Chinese reuzensalamander […] Het bericht Grootste amfibie op aarde blijkt een groot geheim te hebben verscheen eerst op Scientias.nl.
8x Rusland gaat ’s werelds eerste drijvende kerncentrale in gebruik nemen22/05 16u30 - Scientias: De kerncentrale moet meer dan 50.000 mensen in het afgelegen Pevek van energie voorzien. Na enige tijd in Sint Petersburg te hebben gelegen, is de drijvende kerncentrale Akademik Lomonosov – gebouwd door het door Vladimir Poetin opgerichte staatsbedrijf Rosatom – naar Moermansk gesleept. Daar kwam de kerncentrale – na een reis van zo’n 4000 kilometer […] Het bericht Rusland gaat ’s werelds eerste drijvende kerncentrale in gebruik nemen verscheen eerst op Scientias.nl.
6x Klimaatverandering maakt orkanen krachtiger en véél natter22/05 10u15 - Scientias: Ook gaan ze trager bewegen. Amerikaanse onderzoekers trekken die conclusies op basis van computersimulaties. Elke orkaan is natuurlijk weer anders en elke orkaan transformeert dan ook weer net iets anders in reactie op een warmer en natter klimaat. Maar over het algemeen bleken 22 recente orkanen in een warmer klimaat krachtiger te worden en ietsje […] Het bericht Klimaatverandering maakt orkanen krachtiger en véél natter verscheen eerst op Scientias.nl.
5x Voor het eerst een interstellaire planetoïde ontdekt die zich in ons zonnestelsel thuis voelt22/05 11u30 - Scientias: De planetoïde is er al 4,5 miljard jaar en is niet meer van plan om weg te gaan. Vorig jaar ontdekten onderzoekers de allereerste interstellaire planetoïde: ‘Oumuamua. En nu is opnieuw een interstellaire migrant ontdekt: planetoïde (514107) 2015 BZ509. In tegenstelling tot ‘Oumuamua – die op doortocht is en zich uit ons zonnestelsel haast – […] Het bericht Voor het eerst een interstellaire planetoïde ontdekt die zich in ons zonnestelsel thuis voelt verscheen eerst op Scientias.nl.
5x Zorgen wij ervoor dat wilde dieren kanker krijgen?22/05 14u30 - Scientias: Als je er even over nadenkt, lijkt het niet onaannemelijk. Talloze studies hebben aangetoond dat de kans dat iemand kanker krijgt, voor een deel beïnvloed kan worden door zijn levensstijl. Zo hebben mensen die roken, ongezond eten of veelvuldig in de zon gaan liggen bakken een verhoogde kans op kanker. Datzelfde geldt voor mensen die […] Het bericht Zorgen wij ervoor dat wilde dieren kanker krijgen? verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Naar dit poepende beerdiertje blijf je kijken18/05 10u30 - Scientias: De piepkleine wonderbaarlijke diertjes blijken enorme uitwerpselen te fabriceren. Onderzoeker Tessa Montague zette het filmpje op Twitter waar het al snel bijna 24.000 views veroverde. En terecht. Want het is nogal fascinerend beeldmateriaal. Te zien is hoe een beerdiertje – met een lengte van ongeveer 0,2 millimeter – er een drolletje uitwerkt dat ongeveer een […] Het bericht Naar dit poepende beerdiertje blijf je kijken verscheen eerst op Scientias.nl.
1x Nieuw slachtoffer van Vesuvius-uitbarsting ontdekt in Pompeii18/05 13u30 - Scientias: En het is…een paard. Tijdens opgravingen stuitten archeologen op de resten van een paard dat in het jaar 79 na Christus – net als de rest van Pompeii en omgeving – bedekt werd met een dikke laag as. Het paard stierf en na verloop van tijd verging zijn lichaam. Het enige wat overbleef, waren de […] Het bericht Nieuw slachtoffer van Vesuvius-uitbarsting ontdekt in Pompeii verscheen eerst op Scientias.nl.
0x ‘Kwijtgeraakte’ planetoïde scheert rakelings langs de aarde15/05 08u30 - Scientias: Planetoïde 2010 WC9 vloog vannacht vlak langs de aarde. Een bijzondere gebeurtenis, want deze ruimtesteen is 120 meter groot en dus geen kleine jongen. Misschien nog wel vreemder is dat 2010 WC9 na zijn ontdekking in 2010 uit het zicht verdween. “We hadden te weinig data om de baan van dit object te berekenen,” zegt […] Het bericht ‘Kwijtgeraakte’ planetoïde scheert rakelings langs de aarde verscheen eerst op Scientias.nl.
0x NASA vindt in het archief nieuw bewijs voor pluimen op maan Europa15/05 10u31 - Scientias: Gegevens van de Galileo-missie uit de jaren negentig zijn verwerkt in nieuwe computermodellen. De resultaten zijn verrassend. De afgelopen jaren spotte Hubble mogelijk waterpluimen boven het oppervlak van de maan Europa van Jupiter. Wetenschappers vermoeden al langer dat onder het bevroren oppervlak van Europa een flinke oceaan schuilt. “Mogelijk is er zelfs sprake van leven […] Het bericht NASA vindt in het archief nieuw bewijs voor pluimen op maan Europa verscheen eerst op Scientias.nl.

Statistieken

Artikels:
33401
Gelezen:
29075
Aantal lezers nu:
76


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven