woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u45
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
12/12 15u45  Trump: Franse aanslag temeer reden voor muur De Amerikaanse president Donald Trump haalde woensdag de aanslag in Frankrijk aan om Democratische leiders in het Congres op te roepen de financiering van een muur tussen de Verenigde Staten en Mexico te ondersteunen.
12/12 15u45  Synodael Journael (IX): Deining over het bedrog van Episcopius Woensdag 12 december 1618. Wat er in een week tijd allemaal kan gebeuren. De synode verandert snel in een strijdtoneel.
12/12 15u15  Mbo-docent wil betere scholing in rekenen Een verplichte rekentoets die meetelt voor het diploma. Mbo-docenten die dinsdag een petitie overhandigden aan de Tweede Kamer, zijn blij met dit voorstel van de ministers Slob en Van Engelshoven, maar willen meer. Vijf vragen en antwoorden.
12/12 15u15  Kampen Boys Choir brengt Festival of Lessons & Carols Het Kampen Boys Choir onder leiding van dirigent Rintje te Wies bracht ”A Festival of Lessons & Carols” op cd uit.
12/12 15u00  Engelse moefti: Asia Bibi welkom in Dewsbury Het is terecht dat Asia Bibi is vrijgesproken, vindt moefti Mohammed Amin Pandor. Wat hem betreft is ze welkom als politiek vluchtelinge in Dewsbury. „Ik zal de eerste zijn die haar beschermt.” Een dag op pad met de islamitische wetsgeleerde.
12/12 14u30  „Meerderheid Conservatieven steunt May” Een meerderheid van 158 parlementsleden van de Britse Conservatieve Partij zegt openlijk partijleider en premier Theresa May woensdag te zullen steunen als de vertrouwensvraag wordt gesteld. Dat meldt persbureau Reuters op basis van eigen onderzoek.
12/12 14u30  FrieslandCampina koopt Spaanse kaashandelaar FrieslandCampina neemt de Spaanse kaasverpakker en -distributeur Millán Vicente over. De zuivelonderneming zegt door de overname een sterkere positie te krijgen op de Spaanse en Portugese markt voor kaasproducten.
12/12 14u30  OM: broer kroongetuige wilde geen bescherming Het Openbaar Ministerie blijft erbij dat de doodgeschoten broer Reduan van kroongetuige Nabil B. slechts beperkt beveiliging wilde. Dat had het OM al eerder gesteld, nadat de broer was doodgeschoten, maar herhaalt dat, nu Het Parool schrijft dat de broer juist wél om bescherming had gevraagd.
12/12 14u30  Scheidend PVV-Kamerlid hard over fractie PVV’er Karen Gerbrands verlaat de Tweede Kamer uit teleurstelling over het gebrek aan medeleven van haar fractie na het overlijden van partijgenoot en vriendin Willie Dille. Gerbrands heeft zich „nog nooit zo alleen gevoeld” als de afgelopen maanden in de Kamerfractie. Dat schrijft zij in haar afscheidsbrief aan de Tweede Kamer.
12/12 14u30  Aldi en Lidl halen staleend uit de schappen Supermarktketens Aldi en Lidl stoppen volgend jaar met de verkoop van staleenden, meldt Wakker Dier. Marktleider Albert Heijn gaat echter gewoon door met de verkoop van deze dieren, die onder erbarmelijke omstandigheden leven.
12/12 14u30  Antisemitisme neemt toe, laten we veel Marga Minco lezen Hoe oud is ze dan, bijna 100 jaar? Dat is de eerste reactie van veel mensen als ze horen dat de P. C. Hooftprijs is toegekend aan Marga Minco. En ze zitten er niet ver naast. Laat, maar net op tijd krijgt de schrijfster –98 jaar– de belangrijkste Nederlandse literatuurprijs toegekend voor haar hele werk. Terecht, want Minco is niet alleen een begaafd auteur, ze schreef ook de klassieker die Nederland behoedt voor het vergeten van de Jodenvervolging tijdens de Tweede Wereldoorlog.
12/12 14u15  John Berends nieuwe commissaris in Gelderland John Berends (CDA), de huidige burgemeester van Apeldoorn, wordt voorgedragen als commissaris van de Koning in Gelderland. Hij volgt Clemens Cornielje (VVD) op, die in februari volgend jaar vertrekt.
12/12 14u15  „Geen bewijs misbruik Nicky Verstappen” Er is geen bewijs dat Nicky Verstappen seksueel misbruikt is. Dat betoogde de advocaat van Jos B. in de rechtbank in Maastricht. De 56-jarige B. wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige jongen in 1998.
12/12 14u15  Advocaat: laat Jos B. vrij „Laat Jos B. vrij”, dat zei zijn advocaat Gerald Roethof in de rechtbank in Maastricht tijdens de eerste zitting tegen de man die vastzit op verdenking van het doden, misbruiken en ontvoeren van de 11-jarige Nicky Verstappen in 1998. „De verdenking is niet sterk genoeg om voortduring van de voorlopige hechtenis te rechtvaardigen”, aldus Roethof. B. zit sinds zijn arrestatie eind augustus in de cel.
12/12 14u00  Kamer: liever geen brexit dan harde brexit Als het Britse parlement het akkoord met de Europese Unie over de brexit afwijst, zijn en blijven de Britten welkom in de EU. Dat benadrukt een meerderheid van de Tweede Kamer.
Laatste update: vandaag om 15u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 14u00  Topman Hamers begrijpt ‘negatieve beeld’ INGING-topman Ralph Hamers begrijpt het negatieve beeld van ING dat de afgelopen maanden is ontstaan. Zijn bank ligt onder vuur door onder meer een geruchtmakende witwasaffaire en een rel rond een inmiddels afgeblazen salarisverhoging voor hemzelf.
12/12 14u00  Nederlander Bram Schot ‘vaste’ topman AudiDe Nederlander Bram Schot is benoemd tot topman van het Duitse automerk Audi. Hij gaf eerder al op tijdelijke basis leiding aan het bedrijf uit Ingolstadt, na de arrestatie van voormalig topman Rupert Stadler in juni.
12/12 13u45  Schutter Straatsburg gewond op de vluchtDe dader van de schietpartij dinsdag in Straatsburg is gewond en nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse openbaar aanklager gezegd. Hij is na de schietpartij in een taxi ontsnapt.
12/12 13u45  EU-parlement akkoord met handelsverdrag JapanHet Europees Parlement heeft woensdag groen licht gegeven voor het vrijhandelsverdrag dat de Europese Unie en Japan in juli tekenden in Tokio. Een meerderheid (474 tegen 152) stemde voor. Het verdrag tussen beide economische grootmachten, goed voor bijna een derde van de wereldeconomie, kan naar verwachting in februari in werking treden.
12/12 13u30  EU-leiders doen kleine handreiking aan MayTijdens hun top in Brussel zullen de regeringsleiders van de EU-landen donderdag een handreiking doen aan Theresa May, als zij tenminste nog premier is. Na een bespreking van de „ernstige situatie” zullen ze conclusies aannemen die het akkoord over de brexit in een helderder daglicht moeten zetten. Heronderhandeling is echter uitgesloten.
12/12 13u30  Rechter behandelt zaak over Boeddhabeeld nietTwee Chinese dorpscomités die een Boeddhabeeld met daarin een mummie via de rechter terugeisten, zijn niet-ontvankelijk verklaard. De rechtbank in Amsterdam behandelt hun zaak daarom verder niet.
12/12 13u30  Dode bij steekpartij in RotterdamDoor een steekpartij aan de Kralingse Kerklaan in Rotterdam is een jonge vrouw aan haar verwondingen overleden, meldt de politie.
12/12 13u15  Seehofer wil strengere aanpak asielzoekersDe Duitse minister van Binnenlandse Zaken, Horst Seehofer, wil scherpere regels invoeren voor afgewezen asielzoekers. Ze moeten eerder het land worden uitgezet en na de afwijzing in afwachting daarvan worden vastgezet.
12/12 13u15  Column: Helpen met kijkenMinister De Jonge presenteerde in oktober een plan van aanpak voor het ondersteunen van levensbegeleiders en geestelijk verzorgers voor mensen die thuis zorg nodig hebben. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan een opgave uit het regeerakkoord om aandacht te geven aan zingeving en eenzaamheid. Het is mooi dat hierin geïnvesteerd wordt, maar het is wel een hele uitdaging om dit goed te organiseren. Passende zorg moet op de juiste plek, op het juiste moment door de juiste mensen geboden worden.
12/12 13u15  Brussel zet extra politie in op kerstmarktDe politie van Brussel zet extra agenten in op de kerstmarkt in de binnenstad. Dat hebben de burgemeester en politie besloten naar aanleiding van de schietpartij in het Franse Straatsburg waarbij dinsdagavond drie doden en dertien gewonden vielen.
12/12 13u15  Rigail nieuwe baas van Air FranceAnne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat bevestigde moederbedrijf Air France-KLM woensdag. Berichten dat zij zou worden benoemd, deden al eerder de ronde. De Française is de opvolger van AF-KLM-baas Ben Smith, die op tijdelijke basis ook de leiding had over Air France.
12/12 13u15  Column ds. Belder: HasseltHet lot viel op Zacharias. Dus trok de oude priester naar Jeruzalems tempel voor zijn adventsdienst. Mijn weg leidde naar het Zwartewaterstadje Hasselt. Niet vanwege loting, maar genood door een vriendelijke preekbeurtvoorziener. Tien dagen geleden onder een lucht vol buiige regen ging ik. Lang geleden begaf ik mij per rijwiel derwaarts. In de dagen van mijn jeugd in Overijssels Noordwesthoek.
12/12 12u45  Eis: 3 jaar cel voor ‘bankmol’ wegens overvalVoor hun rol bij een brute overval op een bejaarde vrouw in Bladel zijn woensdag tegen drie vermeende leden van de zogenoemde Rabo-bende celstraffen geëist. Tegen medewerker Mehmethan E. (23) van de Rabobank, die de overvallers zou hebben getipt over het grote geldbedrag dat het slachtoffer had opgenomen, eiste de officier van justitie drie jaar gevangenisstraf.10 
12/12 12u30  Kersttoespraak dit jaar vanaf NoordeindeKoning Willem-Alexander wijkt dit jaar voor de jaarlijkse kersttoespraak uit naar Paleis Noordeinde. Dit omdat het koninklijk gezin deze maand verhuist van de Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch. Dat is nog niet voldoende ingericht om de opnames te maken. Vandaar dat is gekozen voor het werkpaleis van de koning.
12/12 12u30  Moord misdaadblogger Kok in groter onderzoekHet Openbaar Ministerie (OM) wil de strafzaak over de moord op misdaadblogger Martin Kok onderbrengen in het grotere onderzoek dat loopt naar een reeks liquidaties die worden gelinkt aan de voortvluchtige crimineel Ridouan Taghi. Dat bleek woensdag tijdens een inleidende zitting in de zaak-Kok in de gerechtsbunker in Osdorp.
12/12 12u30  Grote actie tegen Duitse rechts-extremistenAgenten hebben woensdag in vijf Duitse deelstaten huiszoekingen verricht bij leden van de verboden rechts-extremistische groepering Blood & Honour. Vier mensen zijn opgepakt.
12/12 12u30  Ex-gouverneur van Jakarta vervroegd vrijDe christelijke oud-gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama (‘Ahok’), komt op 24 januari vervroegd vrij. Dat meldden Indonesische media dinsdag.
12/12 12u15  Topman NH Media en AT5 stapt opPaul van Gessel vertrekt volgende maand als directeur/bestuurder van de Noord-Hollandse regio-omroep NH Media en de Amsterdamse stadszender AT5. Hij gaf zes jaar leiding aan de twee nieuwsorganisaties, die sinds 2013 samenwerken.
12/12 12u15  Dreigingsniveau niet omhoog na StraatsburgDe schietpartij in Straatsburg is geen aanleiding het dreigingsniveau in Nederland te verhogen. Dat meldt de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). De NCTV volgt de situatie nauwlettend en onderhoudt contact met onder meer inlichtingendiensten en politie. Als daarvoor aanleiding is, worden extra veiligheidsmaatregelen genomen bij grotere evenementen rond kerst en de jaarwisseling.
12/12 12u00  Zorgen over kosten verbouwing BinnenhofIn de Tweede Kamer groeien de zorgen over de geplande verbouwing van het Binnenhof-complex, waarbij het parlement 5,5 jaar naar het oude ministerie van Buitenlandse Zaken verkast. Regeringspartij CDA vreest een overschrijding van de kosten door vertraging bij de besluitvorming.
12/12 12u00  Onderwijsbond Aob bepleit in geval van nood vierdaagse schoolweekDe Algemene Onderwijsbond (Aob) vindt dat scholen een vierdaagse lesweek in moeten voeren als het lerarentekort te groot is.
12/12 12u00  „Winst luchtvaartsector neemt een vlucht”De luchtvaartsector zal volgend jaar een stuk winstgevender zijn. Volgens de internationale branchevereniging IATA zullen maatschappijen wereldwijd profiteren van lagere olieprijzen en groeiende economieën. Al met al rekent IATA op een winstgroei met 10 procent tot 35,5 miljard dollar.
12/12 12u00  „Confessionelen reageerden lauw na pacificatie”De confessionelen juichten niet na de pacificatie van 1917 die onder meer de gelijkbekostiging van het openbaar en bijzonder onderwijs regelde. „Men reageerde hoogstens lauw.”
12/12 12u00  Beurzen breiden winsten verder uitDe Europese beurzen wisten woensdag de winsten verder uit te breiden na het herstel een dag eerder. De stemming werd gesteund door opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, die stelde optimistisch te zijn over de kansen op een handelsdeal met China. Verder ging de aandacht uit naar de ontwikkelingen rond de brexit.
12/12 12u00  Snel neemt kwestie van eenverdiener mee in onderzoekHet kabinet onderzoekt hoe het in de toekomst in de inkomstenbelasting de zogeheten marginale druk kan verminderen en neemt in dat onderzoek ook het knelpunt van de eenverdiener mee.
12/12 11u45  Recherche nog maanden bezig met stintonderzoekDe recherche is vermoedelijk nog maanden bezig met het onderzoek naar het dodelijke ongeluk met de stint. Bij dat ongeval in Oss, nu bijna drie maanden geleden, kwamen vier kinderen om het leven toen de elektrische kar tegen een trein botste.
12/12 11u45  Jos B. ontkent doden Nicky VerstappenJos B. ontkent het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen. Dat vertelde hij de rechter woensdag in de rechtbank in Maastricht.
12/12 11u45  Wat kan volgen als Theresa May valtAls de Britse Conservatieven het vertrouwen in premier Theresa May opzeggen en zij ook als premier moet aftreden, volgen er niet automatisch verkiezingen. Omdat de stemming woensdagavond binnen de partij plaatsvindt, moeten de Tories dan eerst een nieuwe partijleider kiezen. Een dergelijke leiderschapsverkiezing kan enkele weken in beslag nemen.
12/12 11u45  Lukasevangelie vertaald in PapiamentoHet Lukasevangelie is verschenen in het Papiamento, de Arubaanse versie van het Papiaments.
12/12 11u45  Brexit-onzekerheid raakt pond en marktenDe onzekerheid rond de brexit laat duidelijk sporen na op de financiële markten. Beleggers en bedrijven vrezen het scenario van een no-deal-brexit wat duidelijk zijn weerslag zal hebben op de wereldwijde economische groei. Het Britse pond sterling is verder al tijden een speelbal van de onzekerheid.
12/12 11u45  Roomse kerken steeds legerDe Nederlandse Rooms-Katholieke Kerk (RKK) telde in 2017 nog 3,7 miljoen leden. Jaarlijks daalt dit aantal met circa 55.000 mensen.
12/12 11u45  GG doen onderzoek naar verslavingsproblematiekHet deputaatschap diaconale en maatschappelijke zorg (DMZ) van de Gereformeerde Gemeenten laat onderzoek doen naar de verslavingsproblematiek binnen de gereformeerde gezindte. Andere reformatorische kerken zijn benaderd om aan het onderzoek mee te doen.
12/12 11u30  Justitie vergist zich in slachtofferaantalHet dodental van de schietpartij op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg staat nog altijd op drie. Een persbericht van de prefectuur van woensdag waarin het aantal dodelijke slachtoffers naar beneden werd bijgesteld, is door justitie zelf ingetrokken.
12/12 11u15  Sensoor heet voortaan De LuisterlijnDe Luisterlijn is de nieuwe naam van de landelijke luisterlijn Sensoor. Prinses Beatrix heeft de nieuwe naam woensdagmorgen onthuld tijdens een bijeenkomst in het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Luisteren is de kerntaak van de hulpdienst.
12/12 11u00  Zeeroeier Ralph Tuijn begint met vertragingHet plan was om woensdag te vertrekken, maar de wind speelt oceaanroeier Ralph Tuijn parten. Vermoedelijk vertrekt hij nu vrijdag met zijn boot Algea om in zijn eentje de Atlantische Oceaan over te roeien. De wereldrecordpoging start in Portimão in Portugal.
12/12 11u00  Dodental Straatsburg opnieuw bijgesteldHet dodental van de schietpartij op de kerstmarkt in het Franse Straatsburg is opnieuw bijgesteld. Volgens de prefectuur vielen er twee doden en veertien gewonden, van wie er zeven ernstige verwondingen hebben.
12/12 11u00  „Opeenvolging van fouten bij lek Delfzijl”Op het Tankenpark Delfzijl van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) zijn meerdere dingen fout gegaan waardoor 30 kubieke meter giftig aardgascondensaat in het hemelwaterriool terecht is gekomen. Volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) is de lekkage begin oktober veroorzaakt door een opeenvolging van menselijk en technisch falen.
12/12 11u00  „Gebedsgroepen steeds vaker zichtbaar op ministeries”Bidden voor zaken die spelen op het ministerie en de bewindspersonen die daar werken. Meestal een keer per week komen ”Rijksbidders” samen om dat te doen. In Den Haag zijn er inmiddels zo’n dertig actief. Hun eindejaarsbijeenkomst vond dinsdag plaats. De boodschap die ze meekregen, was kort en krachtig: „Stap uit je comfortzone.”
12/12 10u45  Daling tv-aansluitingen in NederlandHet aantal tv-aansluitingen in Nederland is in het derde kwartaal met 0,1 procent gedaald. Er zijn nu 7,46 miljoen tv-aansluitingen, becijferde onderzoeksbureau Telecompaper.
12/12 10u30  Ebola grijpt om zich heen in CongoIn het oosten van de Democratische Republiek Congo grijpt de gevreesde dodelijke ziekte ebola om zich heen. Zeker vijfhonderd mensen vertonen ziekteverschijnselen. In 452 gevallen is de ziekte daadwerkelijk vastgesteld, 48 mensen zijn waarschijnlijk besmet, maakte het ministerie van Volksgezondheid van het Afrikaanse land bekend.
12/12 10u15  May blijft vechten voor haar positieDe Britse premier May zal de strijd om haar positie volop aangaan. Dat kondigde zij voor de deur van haar ambtswoning in Londen aan kort nadat was gebleken dat er binnen haar partij Conservatieven een stemming komt om te zien of er nog genoeg vertrouwen is in haar als partijleider en als premier.
12/12 10u15  EU-parlement stil voor slachtoffers StraatsburgHet Europees Parlement neemt woensdagochtend in Straatsburg een minuut stilte in acht om de slachtoffers van de schietpartij op de kerstmarkt in de Franse stad te gedenken. Daarbij kwamen dinsdag zeker drie mensen om het leven en vielen meer dan tien gewonden.
12/12 10u00  Hoogste loonwens ooit in arbeidsnota RMUDe RMU vindt dat de lonen volgend jaar met minstens 3,7 procent omhoog moeten. Het is de hoogste zogeheten loonwens in het 35-jarig bestaan van de reformatorische vakorganisatie.
12/12 10u00  „Gebedsgroepen steeds vaker zichtbaar in ministeries”Bidden voor zaken die spelen op het ministerie en de bewindspersonen die daar werken. Meestal een keer per week komen ”Rijksbidders” samen om dat te doen. In Den Haag zijn er inmiddels zo’n dertig actief. Hun eindejaarsbijeenkomst vond dinsdag plaats. De boodschap die ze meekregen, was kort en krachtig: „Stap uit je comfortzone.”
12/12 10u00  Megafusie Chinese chemiebedrijven bijna rondEen fusie tussen de twee Chinese chemiebedrijven Sinochem en ChemChina is bijna rond. Het voorbereidende werk voor de samenvoeging, waaronder het wegnemen van knelpunten, is door de top van beide bedrijven al afgerond, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. In de komende weken kan het akkoord worden bekendgemaakt.
12/12 10u00  Superdry voorziet stevige winstvalHet Britse modemerk Superdry ziet de nabij toekomst alles behalve zonnig in. Het bedrijf kwam bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers met een winstwaarschuwing. Superdry wijst met een beschuldigende vinger naar het veranderende consumentengedrag, tegenvallende weersomstandigheden en economische en politieke onzekerheden.
12/12 10u00  AEX zet herstel voortDe aandelenbeurs in Amsterdam stond woensdag in het groen. Ook elders in Europa gingen de beurzen verder vooruit na het herstel een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 09u45  Gezegende omhelzingMattheüs 25:21
12/12 09u45  Debat tussen Baudet en Van der Staaij op rd.nlTijdens de eerste Nacht van Gouda gaan fractievoorzitter van Forum voor Democratie Baudet en fractievoorzitter van de SGP Van der Staaij met elkaar in debat.
12/12 09u30  Frustratie over verplaatsen dagopvang Leger des Heils DordrechtMaatregelen om de ergste overlast tegen te gaan en intensief overleg met de buurt. Dat zegde het college van B en W van Dordrecht dinsdagavond toe over de verhuizing van een dak- en thuislozenopvang.
12/12 09u30  Muziek in de Republiek: op maat voor in de kerk en op straatIn ons land was er in de 17e en 18e eeuw overal muziek: thuis, op school, in de kerk, in de concertzaal en op straat. In een prachtige uitgave van dr. Rudolf Rasch komt deze kant van de Republiek helemaal uit de verf.
12/12 09u15  AEX begint licht hogerDe aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger begonnen. Ook elders in Europa gingen de beurzen verder vooruit na het herstel een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 09u15  Debat over euthanasie voor kinderen CanadaCanada werkt aan een herziening van de euthanasiewet. die hoogstwaarschijnlijk medische hulp bij zelfdoding voor kinderen mogelijk moet maken. De regering is gevraagd donderdag rapporten hierover op tafel te leggen.
12/12 09u00  Conservatieven stemmen over lot MayDe Britse Conservatieven stemmen woensdag over de vraag of zij wel of geen vertrouwen hebben in hun leider en premier Theresa May. Dat kan, nu er voldoende leden zijn die de vertrouwenskwestie aan de orde willen stellen.
12/12 09u00  Klopjacht verdachte Straatsburg in volle gangHet is niet duidelijk of de dader van de schietpartij in Straatsburg nog in Frankrijk is. Dat meldde de Franse onderminister voor Binnenlandse Zaken woensdag.
12/12 09u00  Doodstraf voor Chinees die inreed op menigteDe automobilist die in september inreed op een mensenmassa in de Chinese stad Hengyang heeft de doodstraf gekregen. De man had al een lang strafblad en wilde „wraak nemen op de samenleving”. Dat kostte de levens van vijftien mensen. Tientallen anderen raakten gewond.
12/12 09u00  „Aanpak arbeidsdiscriminatie moet concreter”De plannen van het kabinet om discriminatie door werkgevers bij het werven van personeel tegen te gaan, zijn te vrijblijvend. Volgens het College voor de Rechten van de Mens ontbreekt het aan meetbare doelstellingen.
12/12 08u45  Vermeende schutter had behoorlijk strafbladDe vermeende schutter van Straatsburg, Chérif Chekatt, heeft een behoorlijk strafblad en was bekend bij de autoriteiten. De in Straatsburg geboren verdachte stond bij de Franse inlichtingendiensten geregistreerd als geradicaliseerd, gewelddadig en had een overdreven bekeringsdrang.
12/12 08u45  Initiatiefwet PvdA om vrijheid van onderwijs aan te passenPvdA-leider Asscher komt met een initiatiefwet om de vrijheid van onderwijs aan te passen. Hij wil dat bijzondere scholen geen leerlingen meer mogen weigeren, een zogenaamde acceptatieplicht.
12/12 08u45  Trump: dom om rente deze maand te verhogenDe Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij de Federal Reserve op aan om de rente deze maand niet verder te verhogen. De koepel van centrale banken in de VS komt volgende week bijeen om over het te voeren beleid te praten. Trump bestempelde een op handen zijnde volgende rentestap als dom.
12/12 08u45  Doden door botsing auto en fietsersDoor een ongeval in het Limburgse dorp Grashoek (gemeente Peel en Maas) zijn twee fietsers om het leven gekomen. Een derde fietser is zwaargewond geraakt. Bij het ongeluk dat omstreeks 07.30 uur plaatsvond op de Vliegertsdijk zijn meerdere fietsers en een busje betrokken. Twee traumahelikopters zijn opgeroepen.
12/12 08u30  Beursgang Tencent Music levert 1,1 miljard opDe beursgang van muziekdienst Tencent Music in New York levert het moederbedrijf en investeerders 1,1 miljard dollar op. Dat komt naar voren uit stukken die Tencent heeft ingeleverd bij de aandelenbeurs van Hongkong, waar de technologiegigant zelf is genoteerd.
12/12 08u30  Dode door botsing auto en fietsersDoor een ongeval in het Limburgse dorp Grashoek (gemeente Peel en Maas) is een persoon om het leven gekomen. Bij het ongeluk op de Vliegertsdijk zijn meerdere fietsers en een auto betrokken. Meer informatie kon de politie nog niet geven. Twee traumahelikopters zijn opgeroepen.
12/12 08u15  Steunbetuigingen aan Frankrijk na schietpartijIn Europa is geschokt gereageerd op de schietpartij in Straatsburg die dinsdagavond zeker drie levens eiste. Steunbetuigingen stromen binnen bij de slachtoffers en de Franse autoriteiten.
12/12 08u15  Europarlementariër Van Dalen zocht dekking in StraatsburgEuroparlementariër Peter van Dalen (CU-SGP) heeft dekking gezocht in hotel Maison Rouge, in het centrum van Straatsburg. „Ik ben hier met enige kracht door soldaten naar binnen geduwd”, vertelt Van Dalen.
12/12 08u15  „Google-moeder overweegt kantoor in Vietnam”Google-moeder Alphabet overweegt een kantoor in Vietnam te openen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times bestudeert de techreus momenteel de mogelijkheden. De stap van Alphabet valt samen met een nieuwe strengere cyberbeveiligingswet die de regering in Hanoi voorbereidt. Die verplicht technologiebedrijven onder meer om in het land zelf aanwezig te zijn en data lokaal op te slaan.
12/12 08u00  Zara-moeder zet hogere winst in de boeken(ANP/BLOOMBERG) - Het Spaanse kledingconcern Inditex, met bekende ketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn winst opgevoerd. Het bedrijf hield de winstmarges op peil, door niet mee te gaan in een prijsoorlog van concurrenten.
12/12 07u30  Thaise toerist onder slachtoffers StraatsburgOnder de doden door de schietpartij in de Franse stad Straatsburg is een Thaise toerist. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land gaat het om een 45-jarige man die met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk was.10 
12/12 07u30  Japanse beurs toont stevig herstelDe aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.10 
12/12 07u15  Artsen behandelen vaak te lang doorPatiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak overbodige en schadelijke medische interventies. Dat blijkt uit het proefschrift van internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Hij promoveert woensdag aan het Erasmus MC in Rotterdam.
12/12 07u15  „Interesse in elektrische auto blijft gelijk”Nederlanders lopen nog niet warm voor een elektrische auto. Met zo’n auto kan weliswaar steeds verder worden gereden en er zijn meer laadpunten, maar de interesse in volledig elektrische auto’s is het afgelopen jaar gelijk gebleven, meldt de ANWB.
12/12 07u00  Advocaat wil dat Jos B. vrijkomtAdvocaat Gerald Roethof wil dat zijn cliënt Jos B. vrijkomt. Hij zal woensdag aan de rechtbank in Maastricht vragen B. in afwachting van zijn proces op vrije voeten te stellen.
12/12 06u45  AH bouwt supermarkten om tot „eetcentrum”Albert Heijn (AH) gaat zijn supermarkten rigoureus aanpakken. Traditionele kruideniersproducten zoals schoonmaakmiddelen en dierenvoeding zullen deels plaatsmaken voor eethoeken, veel meer vers en servicepunten voor snelle thuisbezorging. Dat zegt Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, in Het Financieele Dagblad (FD).
12/12 06u45  Aantal faillissementen neemt opnieuw toeHet aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw toegenomen, voor de tweede maand op rij. In november zijn er dertien bedrijven meer failliet verklaard dan een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
12/12 06u30  Politie vindt geen bom in Facebook-gebouwenDe politie heeft geen bom kunnen vinden in de gebouwen van Facebook in Menlo Park, Californië na een bommelding. De gebouwen zijn weer vrijgegeven en de werknemers kunnen weer terug naar binnen.
12/12 05u45  Brand crematorium Breda onder controleDe brand in het crematorium in Breda is onder controle. Dat heeft de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant laten weten. De brand begon in een systeemplafond in het pand en was korte tijd uitslaand.
12/12 05u15  Uitslaande brand in plafond crematorium BredaIn het crematorium van Breda woedt een grote brand, die korte tijd uitslaand was. De brand bevindt zich in het systeemplafond aan de achterzijde van het gebouw, meldt de Veiligheidsregio Midden- en West-Brabant.
12/12 04u45  Verzet in Nederlands-Indië in kaart gebrachtOver het verzet tegen de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog is veel bekend. Veel minder bekend is dat er in voormalig Nederlands-Indië ook verzet was tegen de Japanse overheersing. Een website met persoonlijke verhalen over verzet in Zuidoost-Azië gaat daarom woensdagmiddag online: kaartvanindischverzet.nl.
12/12 04u00  Gebouwen van Facebook ontruimd na bommeldingMeerdere gebouwen op de Facebook-campus in Menlo Park, Californië, zijn ontruimd vanwege een bommelding. Dat heeft Facebook bevestigd nadat meerdere Amerikaanse media het nieuws meldden. Alle werknemers zijn geëvacueerd en zijn veilig, zegt een woordvoerder tegen persbureau Reuters.
12/12 03u15  ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in KamerTopman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.19 
12/12 02u45  Toch drie doden bij schietpartij StraatsburgBij de schietpartij in Straatsburg zijn drie mensen omgekomen. Dat heeft de Franse minister van Binnenlandse Zaken Cristophe Castaner gezegd. Eerder werd op basis van politiebronnen gemeld dat er vier mensen waren omgekomen. Nog twaalf mensen liggen gewond in het ziekenhuis, van wie er zes ernstig gewond zijn.
12/12 02u15  Trump steunt Saudische kroonprinsDe Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. „Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.”12 
12/12 01u45  Schutter Straatsburg nog op de vluchtDe man die vier mensen doodschoot bij een kerstmarkt in de Franse stad Straatsburg is nog steeds op de vlucht. Dat heeft de Franse politie bekendgemaakt. Eerder meldden bronnen dat hij was ingesloten en dat er een schietpartij tussen hem en de politie aan de gang was.
12/12 00u15  Borg Huawei-directeur op 10 miljoen dollarDe Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.14 
12/12 00u15  Aantal hoge salarissen toegenomenRuim een half miljoen huishoudens hadden volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar een besteedbaar inkomen na belastingen van meer dan 50.000 euro. In 2013 hadden nog 400.000 huishoudens een dergelijk inkomen.14 
11/12 23u45  „Schutter Straatsburg ingesloten door politie”De Franse politie heeft de schutter die dinsdagavond in het centrum van Straatsburg meerdere mensen doodschoot ingesloten. Er zou een schotenwisseling tussen de dader en de politie plaatsvinden, zei een bron dicht bij de operatie.
11/12 23u30  Blokhuis en Kamer vinden elkaar over keuzehulpOrganisaties die keuzehulp aan ongewenst zwangere vrouwen bieden mogen daarbij niet aansturen op een bepaalde oplossing. Dat vindt staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid). Hij gaat met de clubs die deze hulp bieden een „indringend” gesprek voeren om hier voor te zorgen.
11/12 23u30  „Dodental schietpartij stijgt naar vier”Het dodental van de schietpartij in het centrum van de Franse stad Straatsburg is gestegen tot vier, volgens een politiebron.
11/12 23u15  „Geen Nederlanders onder slachtoffers”Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag heeft geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers in Straatsburg. Het ministerie laat weten dat het de situatie in de Franse stad op de voet volgt en contact heeft met de lokale autoriteiten.
11/12 23u01  Coalitie vindt tussenoplossing in Siriz-debatDe coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het dinsdagavond voorlopig eens geworden over de stappen die staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) nog moet zetten, voordat definitief duidelijk is of Siriz in aanmerking komt voor overheidsbekostiging.
11/12 23u01  „Anne Rigail nieuwe baas Air France”Anne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat meldde Europe1. Volgens de Franse nieuwszender zal haar benoeming woensdagochtend worden aangekondigd.
11/12 22u45  Doden bij schietpartij in StraatsburgDoor een schietpartij zijn dinsdagavond in het Franse Straatsburg zeker twee doden gevallen. Franse media maken melding van drie doden. Elf mensen raakten gewond door het incident in de buurt van een kerstmarkt in het centrum van de stad. De politie heeft tegen het Duitse persbureau DPA gezegd uit te gaan van een terroristische daad.
11/12 22u45  Marioepol gevrijwaard van avondklokIn de Oekraïense stad Marioepol geldt sinds de Russische beschieting van marineschepen de staat van beleg. Burgers vragen zich af wat president Porosjenko van plan is.
11/12 22u30  Grillige handelsdag op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag aan het slot een wisselend beeld zien, met beperkte koersuitslagen. De handelsdag op Wall Street verliep grillig, na schrik op de markt door het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur met Mexico. Verder hielden beleggers de ontwikkelingen rond het Chinees-Amerikaanse handelsconflict in de gaten.
11/12 22u00  11122018shootingstraatsburgBij de schietpartij in het centrum van Straatsburg zijn drie doden en elf gewonden gevallen.
11/12 21u45  Gemeente Leusden: Zand Achterveld niet schadelijk voor mens en milieuHet zand van het omstreden bedrijf Vink uit Barneveld dat is toegepast in een nieuwbouwwijk in Achterveld is niet schadelijk voor mens en milieu. Dat heeft de gemeente dinsdagavond bekendgemaakt.
11/12 21u45  Drie doden en elf gewonden in StraatsburgBij de schietpartij in het centrum van Straatsburg zijn drie doden en elf gewonden gevallen, melden Franse media.
11/12 21u45  Persoonlijke zorg in een boskerkDe zorg was Johan en Rinkje Hiemstra op het lijf geschreven, met de vorm kregen ze steeds meer moeite. Sinds vijf jaar doen ze het als zelfstandige ondernemers. „Willen we barbecueën, dan lopen we naar de PLUS, halen we vlees op en gooien we het op de grill.”
11/12 21u30  Dode, negen gewonden schietpartij StraatsburgBij de schietpartij dinsdagavond in Straatsburg is een dode gevallen en negen gewonden. De schutter is gevlucht, zegt de Franse politie.
11/12 21u30  Den Bosch verbiedt ballonnen na VVD-actieDen Bosch gaat het oplaten van ballonnen verbieden. De gemeenteraad heeft dat dinsdagavond besloten. Directe aanleiding voor het verbod is de veelbekritiseerde actie van de VVD tijdens een landelijke partijbijeenkomst in Den Bosch waarbij vijfhonderd ballonnen werden opgelaten.
11/12 21u30  „Morgan Stanley mag beursgang Uber begeleiden”Zakenbank Morgan Stanley mag de beursgang begeleiden van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg heeft Uber Morgan Stanley aangewezen als de bank die leiding mag geven aan de sprong naar de aandelenmarkt.
11/12 21u15  Post uit Ijoelskoje: protestanten zijn in Russische ogen „sektariërs”In Rusland hoort men orthodox te zijn. Protestantse en evangelische stromingen komen allemaal uit Amerika en proberen ons te hersenspoelen, is de veelgehoorde mening.
11/12 21u15  Besmet met het poolvirus; ziek van klimaatveranderingMinder mensen bezochten de Noordpool dan de ruimte. Bernice Notenboom was een van hen. Ze stond driemaal in de extreme vrieskou op het noordelijkste puntje van de aardbol. Ze zag de gevolgen van klimaatverandering met eigen ogen en wist zich daarom geroepen een ‘biografie’ te schrijven over de Noordpool.
11/12 21u00  Schietincident in Straatsburg: zeker één dodeIn het centrum van Straatsburg in Frankrijk is dinsdagavond een schietincident geweest. Volgens de Franse brandweer is er één dode gevallen en drie gewonden. De politie spreekt van meerdere gewonden.
11/12 20u00  Oproep minister: meld misdaad haven MoerdijkMensen die werken in de haven van Moerdijk en vrachtwagenchauffeurs worden vaker geconfronteerd met drugssmokkel, illegale handel, opslag en gedumpte drugs. Ze moeten daar melding van maken, zodat er wat aan gedaan kan worden.
11/12 20u00  Dialect mag er weer zijn, zelfs in het onderwijs„Van wie bin-ie d’r ienne?” „Mien vae mu’j wel kenn’n.” Het ijs tussen streektaalconsulent Albert Bartelds en zorgstudente Gerriët Mulder uit Rouveen is meteen gebroken. Bartelds was woensdag te gast bij het Deltion College in Zwolle. Dialect gebruiken of zelfs alleen maar begrijpen verbetert het contact met dementerenden, luidt de boodschap.
11/12 20u00  Dr. Koopmans: Een kerk die zwijgt, is geen kerkEen kerk die zwijgt wanneer zij móet spreken, is geen kerk. Die opvatting doortrok het korte leven van de hervormde theoloog dr. Jan Koopmans (1905-1945). Een verdwaalde kogel van de Duitse SS beëindigde het leven van een begaafd theoloog, vlak voor de bevrijding.
11/12 19u45  PVV’er Gerbrands weg uit de Tweede KamerPVV’er Karen Gerbrands verlaat de Tweede Kamer. Ze wordt woensdag opgevolgd door Emiel van Dijk die eerder dit jaar tijdelijk al in de Tweede Kamer zat. Hij verving toen Gabriëlle Popken die met zwangerschapsverlof was.
11/12 19u45  Doden door schietpartij Braziliaanse kerkZeker vier mensen zijn om het leven gekomen doordat een gewapende man in een kerk in Brazilië het vuur opende. Daarna schoot de man zichzelf dood.
11/12 19u45  Topman Google: nog geen zoekmachine in ChinaGoogle heeft momenteel geen plannen voor de lancering van een zoekmachine in China. Dat zei Google-topman Sundar Pichai op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
11/12 19u30  Tusk: EU wil May helpen maar de vraag is hoeDe 27 EU-landen willen premier Theresa May helpen om de brexitdeal door het Britse parlement te krijgen. „De vraag is hoe”, twitterde EU-president Donald Tusk na afloop van zijn „lange en eerlijke discussie” met de Britse premier in Brussel in de aanloop naar de EU-top donderdag over de brexit. „Het is duidelijk dat de 27 willen helpen.”
11/12 19u30  Trage ‘plasticvanger’ houdt plastic niet vastDe ‘plasticvanger’ van het project The Ocean Cleanup heeft te maken met een tegenvaller. Het door de Nederlander Boyan Slat bedachte schoonmaaksysteem beweegt te langzaam en houdt het plastic dat in de Grote Oceaan wordt verzameld niet vast, waardoor het niet kan worden opgevist.
11/12 19u15  Kamer wil helmplicht voor snorfietsenEen meerderheid van de Tweede Kamer wil een helmplicht voor snorfietsers. 130 artsen boden dinsdag een brandbrief aan de Kamerleden aan waarin wordt gepleit voor de helmplicht.
11/12 19u15  Blok ziet weinig ruimte voor MayHet zal voor de Britse premier Theresa May „bijzonder lastig” zijn om nog iets toe te voegen aan de afspraken die het Verenigd Koninkrijk en de EU hebben gemaakt over de brexit. Minister Stef Blok zei dat dinsdag in Brussel kort nadat May daar een onderhoud had gehad met EU-president Donald Tusk.
11/12 19u00  Net geboren welpjes overleden na geboorteDrie leeuwenwelpjes zijn dinsdag vlak na hun geboorte in Diergaarde Blijdorp overleden. Volgens de Rotterdamse dierentuin is hun moeder Bente, „niet zo’n goede moeder”. De leeuwin wist niet goed wat ze met haar jongen aan moest. „Eerdere nestjes heeft ze ook niet succesvol grootgebracht”. Wat er precies is misgegaan, is niet duidelijk.
11/12 18u45  Desnoods laat Trump het leger de muur bouwenDe muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil laten bouwen op de grens met Mexico blijft een bron van ergernis tussen het staatshoofd en de Democraten. Trump zei dinsdag dat hij desnoods het leger de rest van de muur wil laten bouwen als het Congres er geen geld voor vrijmaakt.
11/12 18u15  Vrouw (82) nacht opgesloten in kast na overvalEen 82-jarige vrouw uit De Krim (gemeente Hardenberg) heeft een nacht in een kast moeten doorbrengen na een overval op haar woning.
11/12 18u15  In Veenendaal zijn de panelen verschovenJe zou Veenendaal het zenuwcentrum van de Biblebelt kunnen noemen. Maar de tijd dat christelijke partijen in de gemeenteraad de overhand hebben, lijkt voorgoed voorbij. En DENK wil Zwarte Piet veranderen.
11/12 18u15  Munt verhuist van Utrecht naar HoutenHet bedrijf dat alle Nederlandse euro’s slaat, de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), gaat verhuizen. De organisatie verruilt zijn huidige pand in het centrum van Utrecht voor een nieuwbouwloods in Houten. Dat heeft bestuursvoorzitter Vincent Van Hecke bevestigd na een bericht van RTV Utrecht.
11/12 18u00  Verdachten dubbele moord blijven ontkennenIn het hoger beroep van de dubbele moord in de Staatsliedenbuurt eind 2012 heeft na Adil A. (30) dinsdag ook medeverdachte Anouar B. (38) schuld ontkend. Net als bij de rechtbank zei hij tegen het gerechtshof de bewuste avond te hebben doorgebracht in een koffiehuis waar hij vaak kwam.
11/12 18u00  Hersteldag op Europese aandelenbeurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn dinsdag flink in de plus gesloten, waarmee herstel werd getoond van de stevige koersverliezen op maandag. Berichten dat de Verenigde Staten en China nog altijd op zeer hoog niveau gesprekken voeren over het handelsconflict zorgden voor optimisme. Eerder werd gevreesd dat de recente arrestatie van een bestuurslid van het Chinese technologieconcern Huawei tot een verharding van het conflict zou leiden. Daarnaast bleven de brexit-ontwikkelingen de gemoederen bezighouden.
11/12 17u45  Man (80) verdacht van dodelijk viaductongevalDe politie verdenkt een 80-jarige man ervan dat hij het ongeval bij Breda heeft veroorzaakt waarbij maandag een 43-jarige vrouw uit die stad en een vrouw van 28 uit Rijsbergen omkwamen. Hun identiteit dinsdag bekendgemaakt. De man uit Ulvenhout ligt in het ziekenhuis.
11/12 17u45  Douane vindt 2500 kilo coke tussen meloenenDe douane heeft bijna een maand geleden 2500 kilo cocaïne gevonden in een container die gelost was op een terminal op de Maasvlakte in Rotterdam. Wegens lopend onderzoek maakte het Openbaar Ministerie de vondst pas dinsdag bekend.
11/12 17u45  Amsterdam begint campagne tegen overlastEen reeks nieuwe maatregelen moet de overlast in de Amsterdamse binnenstad verder terugdringen. Burgemeester Femke Halsema maakte bekend dat op de Wallen een campagne begint die bezoekers moet wijzen op het alcoholverbod. Via posters, spandoeken en berichten op social media zal erop worden gewezen dat het in de roemruchte hoerenbuurt niet is toegestaan op straat alcohol te drinken.
11/12 17u45  4 jaar geëist voor ‘levensgevaarlijke’ smokkelEen 48-jarige man uit Amersfoort heeft dinsdag voor de rechter in Zwolle vier jaar cel tegen zich horen eisen voor een „levensgevaarlijk geval van mensensmokkel”. De man zou hebben geprobeerd vier mensen, onder wie een hoogzwangere vrouw, achterin een bestelbusje zonder ventilatie te smokkelen. Het busje werd in Frankrijk onderschept, toen het onderweg was naar Engeland.
11/12 17u45  Veroordeling buitenland in Europees registerEU-landen kunnen informatie over strafbare feiten die door burgers van buiten de Europese Unie zijn gepleegd in de toekomst opvragen via een centrale databank. Daarin worden persoonsgegevens, vingerafdrukken en foto opgenomen. Het Europees Parlement en de lidstaten hebben daar een politiek akkoord over bereikt.
11/12 17u30  Vergunningsplicht voor aanbieder cryptomuntenAanbieders van zogenoemde cryptovaluta’s, waarvan de bitcoin de bekendste is, hebben binnenkort een vergunning nodig. De maatregel moet helpen voorkomen dat zulke virtuele munten gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen of terrorisme te financieren.
11/12 17u30  Koninginnedag 2009 op het netvliesAandachtig bladert hij door zijn gedenkboek. De foto’s van Koninginnedag 2009 zijn eerst fleurig, feestelijk. De tweede helft van de bladzijden is diepzwart. Door precies te kijken, probeert Otto Zwolsman (30) uit Apeldoorn grip te krijgen op wat hij meemaakte.
11/12 17u30  Time: journalisten ‘persoon’ van het jaarTime Magazine heeft een groep journalisten tot meest invloedrijke ‘persoon’ van het jaar 2018 uitgeroepen. Zij krijgen de titel voor het nemen van grote risico’s in hun zoektocht naar de waarheid.
11/12 17u30  „Genoeg steun voor motie tegen May”Bij de Britse Conservatieve partij is voldoende steun binnengekomen om een motie van wantrouwen tegen premier Theresa May in stemming te brengen. Dat meldden Britse media op basis van bronnen binnen de partij.
11/12 17u15  Evangelische Russen steunen wederopbouw van SyriëSamenwerking tussen religieuze leiders in Rusland heeft er dit jaar voor gezorgd dat er zo’n 77 ton aan humanitaire hulp naar Syrië verscheept kon worden. Bisschop Sergej Rjachovski, leider van de Russische pinksterbeweging, ziet het als een kans voor evangelisch Rusland om stereotypen te doorbreken.
11/12 17u15  Brussel onderzoekt telecomovernames 4 landenDe Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de beoogde overname in vier Europese landen van activiteiten van kabelbedrijf Liberty Global door telecomgigant Vodafone. Het gaat om Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met name in die eerste twee landen vreest Brussel dat de overname de concurrentie vermindert.
11/12 17u00  Merkel tornt niet aan brexitakkoordAan het concept-brexitakkoord tussen de EU en Groot-Brittannië wordt niet getornd. Dat was de boodschap die de Duitse bondskanselier Angela Merkel de Britse premier Theresa May gaf tijdens het bezoek van May aan Berlijn dinsdag.
11/12 16u45  2e verdachte mislukte moord spyshop spoorloosHet Openbaar Ministerie (OM) denkt dat er twee mensen betrokken waren bij de moordpoging op 28 augustus voor de deur van een spyshop in Amsterdam. Een van de verdachten, de 54-jarige Marcel S., zit sinds eind augustus vast maar de tweede verdachte, vermoedelijk de chauffeur, is nog spoorloos.
11/12 16u45  Theologenblog: Is permanente kerkdienst voor Armeense familie verantwoord?Al meer dan duizend uur duurt de kerkdienst voor de uitgeprocedureerde, Armeense familie Tamrazyan al. Doe de Bethelkerk in Den Haag daar wel goed aan? Twee theologen geven hun visie.
11/12 16u30  Theologenblog: Is de permanente kerkdienst voor Armeense familie verantwoord?Al meer dan duizend uur duurt de kerkdienst voor de uitgeprocedureerde, Armeense familie Tamrazyan al. Doe de Bethelkerk in Den Haag daar wel goed aan? Twee theologen geven hun visie.
11/12 16u30  „Volgende stap naar klimaatakkoord voor kerst”De regeringspartijen gaan er nog altijd van uit dat volgende week de contouren van een definitief klimaatakkoord zichtbaar worden. Maar het kan nog wel een paar maanden duren voordat duidelijk is welke maatregelen om de CO2-uitstoot terug te dringen daadwerkelijk worden doorgevoerd en welke niet.
11/12 16u30  Venlonaar (70) verdacht van internetoplichtingVoor grootschalige oplichting via internet heeft de politie een 70-jarige man uit Venlo opgepakt. De slachtoffers van de man komen behalve uit Nederland uit België, Duitsland en Oostenrijk. Ze kochten via webshops onder meer fietsen en drones, maar die werden na betaling nooit afgeleverd. De gedupeerden zijn samen 160.000 euro kwijt.
11/12 16u15  Elf jaar geëist voor doodslag met vuisthamerTegen een 65-jarige Zoetermeerder is elf jaar cel geëist omdat hij zijn echtgenote in haar slaap met een vuisthamer zou hebben gedood. De 53-jarige Oostenrijkse vrouw lag op de bank te slapen toen Aldert P. toesloeg, bekende hij.
11/12 16u15  „China zet Canadees vast”Een vroegere Canadese diplomaat zou vast zijn gezet in China. Dat zeggen zijn huidige werkgever en twee andere bronnen. De arrestatie van de ex-diplomaat Michael Kovrig komt kort na de arrestatie van de topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese concern Huawei in Canada.
11/12 16u15  Kabinet bekijkt rol Nederland in hoofdenhandelMinister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) gaat na of Nederland een knooppunt is in de wildwesthandel in allerlei lichaamsdelen. Hij bekijkt of de douaneregels streng genoeg zijn om ongebreidelde in- en doorvoer van bijvoorbeeld hoofden uit de Verenigde Staten tegen te gaan. De Kamer vindt dat niet genoeg en wil de minister er nader over spreken.
11/12 16u15  Vluchtende bestuurder rijdt motorrijdster aanEen motorrijdster is ernstig gewond geraakt aan haar been toen ze dinsdag werd aangereden door een automobilist die probeerde te ontkomen aan de politie. Dat lukte overigens niet: de 23-jarige bestuurder is aangehouden. Hij had eerder een stopteken van agenten genegeerd in de binnenstad van Rotterdam.
11/12 16u15  Stank door lek energiecentrale HarderwijkEen lekkage op het terrein van Bio Energie Centrale (BECH) in Harderwijk zorgt voor stankoverlast in de omgeving. Een grote hoeveelheid mest uit een tank is deels op het terrein en deels op de openbare weg beland, meldt waterschap Vallei en Veluwe. De omgeving is afgezet.
11/12 15u45  Gereformeerder geworden in FrieslandAl het vertrouwde moest Michel van Heijningen in het noorden loslaten. De voorganger van Wijnjewoude „leerde daardoor afzien van eigen kracht. Je moet het hier hebben van de trouw van God.”
11/12 15u45  Wall Street opent in het groenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend, na bemoedigende geluiden van het handelsfront. China is naar verluidt bereid importheffingen op auto’s uit de Verenigde Staten te verlagen. Eerder werd al duidelijk dat de twee economische grootmachten op hoog niveau overleg blijven voeren over hun handelsconflict.
11/12 15u45  Primark roept waterfluitjes terug om lawaaiWinkelketen Primark roept waterfluitjes terug omdat ze te veel lawaai kunnen maken. De zogenoemde Water Flutes zijn tussen 11 februari 2017 en 20 augustus van dit jaar verkocht, melden het bedrijf en de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
11/12 15u45  Studentenclub ontbonden na ontgroeningsdoodDe Leuvense studentenvereniging Reuzegom heeft zichzelf ontbonden nadat een van hun aspirantleden afgelopen vrijdag bij een ontgroening was overleden. Dat meldt de Vlaamse tv-zender VTM Nieuws.
11/12 15u45  Haringhappers in brons op Katwijkse boulevardBronsgieter Hans Beylaert uit Waardenburg is de afgelopen maanden druk geweest met het maken van ”Maatjes”, een kunstwerk voor op de Katwijkse boulevard. De vijf haringhappende kerels meten ruim 2 meter en wegen samen meer dan 800 kilo.
11/12 15u30  „Na dag werk recht op WW in ander EU-land”Het Europees Parlement wil werknemers uit andere EU-lidstaten die na één dag werken hun baan verliezen het recht geven op een werkloosheidsuitkering in hun ‘gastland’, vindt een ruime meerderheid (345 tegen 287). De aanspraak op de uitkering moet worden beoordeeld op basis van hun elders opgebouwde arbeidsverleden.
11/12 15u15  Busreiziger brandt zich aan vloeistofEen 23-jarige Delftenaar heeft maandag brandwonden opgelopen toen hij in een lijnbus in aanraking was gekomen met een bijtende vloeistof. Het goedje lag op de bank waarop hij was gaan zitten.
11/12 15u15  Consumentenbond gaat praten met KLMDe Consumentenbond gaat in gesprek met KLM over het zogenoemde no-showbeleid van de luchtvaartmaatschappij. Daarmee is een dreigende rechtszaak voorlopig van de baan. Evengoed heeft de bond de nodige scepsis, gelet op de uitnodiging die KLM stuurde.
11/12 15u15  Apenbomen worden schaarser in ChiliDe Araucaria is een geslacht van groenblijvende coniferen die in de volksmond beter bekend zijn als apenbomen of slangendennen. Ze komen met name voor in Australië, Nieuw-Guinea, Argentinië, zuidelijk Brazilië en Chili.
11/12 15u00  Eis: lange celstraffen Satudarah GeleenHet Openbaar Ministerie (OM) heeft dinsdag in Roermond celstraffen van drie tot elf jaar geëist tegen zeven leden van Satudarah uit Geleen. Ze zijn volgens het OM lid van een criminele organisatie en maakten zich daarbij schuldig aan afpersing, vrijheidsberoving, wapenbezit, witwassen en drugsdelicten. De verdenkingen verschillen per verdachte.
11/12 15u00  Arrestaties na vondst wapen en drugs KerkradeBij een huiszoeking in Kerkrade heeft de politie een automatisch vuurwapen, patronen en drugs in beslag genomen. Een 22-jarige man uit Maastricht en twee Rotterdammers van 18 en 20 zijn aangehouden. In het huis aan de Niersprinkstraat vonden agenten onder meer een kogelwerend vest, 600 gram heroïne, 3 kilo amfetamine en apparatuur voor de productie van drugs.
11/12 14u45  Incident bij Brits parlement geen terreurHet incident dinsdag bij het Britse parlement in Londen wordt niet onderzocht als terreurdaad, aldus de politie. De politie overmeesterde met behulp van een stroomstootwapen op het terrein van het parlement een man.
11/12 14u30  Ondernemers bijeen om brexit-onzekerheidVNO-NCW en MKB-Nederland gaan ondernemers bijpraten over de brexit nu er in het Verenigd Koninkrijk de nodige onduidelijkheid is ontstaan door het uitstel van een parlementaire stemming. De organisaties zeggen tal van telefoontjes van verontruste ondernemers binnen te hebben gekregen en ze beleggen om die reden een informatiebijeenkomst.
11/12 14u30  Michelle Obama in april in NederlandMichelle Obama is woensdag 17 april in Nederland. De voormalige ‘First Lady’ van de Verenigde Staten is op tournee om haar autobiografie Becoming te promoten. Ze treedt op in de Ziggo Dome in Amsterdam, maakte organisator Mojo bekend.
11/12 14u30  20 jaar celstraf in zaak-Milica van DoornDe rechtbank in Alkmaar heeft de 48-jarige Hüseyin A. veroordeeld tot twintig jaar gevangenisstraf voor het verkrachten en doden van Milica van Doorn. Het 19-jarige slachtoffer werd in de nacht van 7 op 8 juni 1992 in Zaandam met veel geweld om het leven gebracht. Haar half ontklede lichaam werd gevonden in een vijver bij een kerk in de wijk Kogerveld. Het Openbaar Ministerie (OM) had ook twintig jaar geëist.
11/12 14u15  Kerken, veroordeel antisemitisme publiekelijkHet is een schande dat bijna 75 jaar na de Holocaust er nog steeds antisemitisme is. Synodes van elke kerk moeten een verklaring afgeven waarin in de meest scherpe bewoordingen elke uiting daarvan wordt veroordeeld.
11/12 14u00  1000 euro extra voor Frans Altice-personeelMedewerkers van Altice in Frankrijk krijgen een extraatje van 1000 euro overgemaakt. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan de oproep van de Franse president Emmanuel Macron. Die spoorde bedrijven aan om ook met maatregelen te komen na de protesten door de ‘gele hesjes’.
11/12 14u00  5000 Groningers claimen emotieschade bij NAMRuim 5000 Groningers eisen via de rechter een vergoeding van de Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) voor de emotionele schade die zij zeggen te ondervinden van de gaswinning en de daaruit voortvloeiende aardbevingen. „Dat gaat van mensen die angsten hebben tot en met mensen die niet meer thuis durven te slapen en bij de psychiater lopen”, licht advocaat Pieter Huitema toe.
11/12 13u45  Weer groot scholierenprotest in FrankrijkHet Franse ministerie van Onderwijs vreest een dag van geweld omdat de Nationale Unie van Middelbare Scholen (UNL) heeft opgeroepen tot een „zwarte dinsdag”. Het onderwijs op ongeveer 170 scholen is ontwricht. Bij zestig scholen is de toegang geblokkeerd, melden Franse media.
11/12 13u30  Stasi-kaart Poetin in Dresden gevondenIn de archieven van de voormalige Oost-Duitse geheime dienst Stasi is een identiteitskaart van de huidige Russische president Vladimir Poetin gevonden. De Stasi-kaart van Poetin was in december 1985 uitgegeven en is daarna steeds verlengd tot eind 1989.
11/12 13u30  „China werkt aan lagere tarieven auto-import”China maakt naar verluidt werk van de verlaging van de importtarieven op auto’s uit de Verenigde Staten. Bronnen rond de regering in Peking meldden dat er een voorstel in de maak is waarbij het tarief wordt verlaagd van de huidige 40 naar 15 procent. De stap is volgens de ingewijden nog niet definitief.
11/12 13u30  Mediator van CU-huize aan het roer in HeerdeHeerde wil Jacqueline Koops-Scheele (48) als nieuwe burgemeester. De ChristenUnie-politica is ingenomen met de voordracht. „Het ambt staat me op het lijf geschreven.”
11/12 13u30  Mannen vast voor organiseren hanengevechtenDe politie heeft dinsdagochtend een 31-jarige man uit Zwammerdam en een 38-jarige inwoner van Bodegraven aangehouden die worden verdacht van het organiseren van hanengevechten. Zowel het houden van dierengevechten als het bezoeken daarvan is in Nederland verboden. In totaal heeft de politie zo’n zeventig dieren in beslag genomen. Daar zijn ook wat kippen bij.
11/12 13u30  Indringer uitgeschakeld bij Brits parlementBij het Britse parlement heeft de politie met een stroomstootwapen een man uitgeschakeld. Britse media meldden dat het om een „indringer” ging die hard naar een van de toegangspoorten van het parlementsgebouw was gerend.
11/12 13u15  Bas (12) langs stationspiano’s tegen diabetesDe 12-jarige Bas Schipper uit Veendam gaat de zaterdag voor kerst op tournee langs alle stationspiano’s van Nederland. Met zijn muzikale treinreis, die kriskras door Nederland voert, wil de jongen zijn inzamelingsactie voor het Diabetes Fonds promoten. „Zodat mijn zus en alle andere mensen die diabetes hebben misschien wel kunnen genezen”, motiveert hij zijn actie, die tevens een recordpoging is.
11/12 13u15  Datalek patiëntgegevens Gelre-ziekenhuizenEen hacker heeft mogelijk gegevens van patiënten van de Gelre-ziekenhuizen in Apeldoorn en Zutphen ingezien door een datalek. Het e-mailaccount van een medewerker van het ziekenhuis werd onlangs gehackt nadat een phishingmail werd geopend.
11/12 13u15  Gewonden bij oproer in Duits asielcentrumBij een oproer en brand in een Duits asielzoekerscentrum in Bamberg (Beieren) zijn elf mensen gewond geraakt. De politie verrichte meerdere arrestaties.
11/12 13u15  Loos alarm in provinciehuis ZwolleEen „verdacht pakketje” dat dinsdag aanleiding was voor een ontruiming in het provinciehuis van Overijssel in Zwolle, blijkt volkomen onschuldig. Tot die conclusie is de politie gekomen na onderzoek. „Het blijkt loos alarm”, aldus de politie.
11/12 12u45  Deel provinciehuis Zwolle ontruimd om pakketEen deel van het provinciehuis in Zwolle, aan de Luttenbergstraat, is ontruimd na de vondst van een verdacht pakketje. Een explosievenverkenner van de politie gaat onderzoek ter plaatse doen.
11/12 12u30  Poetin neemt afscheid van Kremlin-criticusDe Russische president Vladimir Poetin heeft tijdens een herdenkingsdienst afscheid genomen van de overleden mensenrechtenactivist en Kremlin-criticus Ljoedmila Aleksejeva. Hij legde bloemen bij de open kist en condoleerde de familieleden, zoals het Kremlin bevestigde.
11/12 12u30  Recordaantal reizigers voor ThalysUitbater van hogesnelheidstreinen Thalys verwacht dit jaar een toename van het aantal reizigers met 5 procent. Daarmee is 2018 een recordjaar voor Thalys op al zijn routes. Het bedrijf staat dan ook op het punt de 7,5 miljoenste reiziger van dit jaar te vervoeren.
11/12 12u15  Poederbrief bij Telegraaf-redactie Tweede KamerHet gebouw voor de media op het Binnenhof, de zogenoemde Perstoren, is hermetisch afgesloten nadat bij de parlementaire redactie van De Telegraaf een brief is bezorgd met wit poeder.
11/12 12u15  Recordaantal Turken vraagt asiel in EUSteeds meer Turken vragen asiel aan in EU-landen. In oktober waren het er 2880, 9 procent meer dan de maand ervoor en een recordaantal. De meerderheid is recent aangekomen in de EU, meldt het Europese asielagentschap EASO.
11/12 12u00  May bedelt in Europa om voetnootEen vernederde premier May is dinsdag aan een tocht langs Europese hoofdsteden begonnen om te bedelen voor veranderingen in het brexitakkoord. Ze beleeft de spannendste dagen van haar premierschap, tot nu toe.
11/12 12u00  Geitenstop in Noord-Holland om gezondheidIn de provincie Noord-Holland is een zogenoemde geitenstop van kracht geworden. Dat betekent dat er voorlopig geen nieuwe geitenboerderijen meer bijkomen, geitenboerderijen niet mogen uitbreiden en dat andere boerderijen niet mogen ‘omschakelen’ naar een geitenhouderij.
11/12 12u00  Onevenredig veel media-aandacht voor Nederlandse ‘gele hesjes’Rond de tienduizend betogers gingen zaterdag in Parijs de straat op. Na de protesten van de zogenoemde ‘gele hesjes’ zag de Franse hoofdstad eruit alsof een veldslag had plaatsgevonden. Alleen door massaal optreden van de politie kon erger worden voorkomen. Maar in delen van de stad waar de politie niet massaal aanwezig was, waren de vernielingen des te ernstiger.
11/12 12u00  Handelshoop helpt beurzen vooruitDe Europese beurzen toonden dinsdag herstel. Berichten dat de Verenigde Staten en China nog altijd op zeer hoog niveau gesprekken voeren over het handelsconflict zorgden voor optimisme. Eerder werd gevreesd dat de recente arrestatie van een bestuurslid van het Chinese technologieconcern Huawei tot een verharding van het conflict zou leiden. Daarnaast bleven de brexit-ontwikkelingen de gemoederen bezighouden.
11/12 12u00  Amerikaanse predikant: Kom geld uit deze manden halenKom je niet rond? „Hier is geld voor jullie in deze manden”, aldus de Amerikaanse predikant John Gray.
11/12 12u00  DNB: vrijwillig aflossen scheelt tot 350 euroHuizenbezitters met een hypotheek doen er goed aan hun schuld vrijwillig af te lossen. Door de lage rentestand is een vervroegde terugbetaling voordelig, wat later honderden euro’s per jaar kan schelen. Daarnaast zijn gezinnen beter beschermd tegen de risico’s van rentestijgingen, meldt De Nederlandsche Bank (DNB).
11/12 12u00  Rutte: nuttig gesprek met MayPremier Mark Rutte en zijn Britse collega Theresa May hebben een „nuttig gesprek” achter de rug over Mays inspanningen om haar brexitdeal te redden. May doet meerdere Europese hoofdsteden aan en begon dinsdag met de Nederlandse minister-president. Nederland en Groot-Brittannië hebben binnen de EU altijd nauw samen opgetrokken.
11/12 11u45  Kruiskerk Arnhem: Classisbesluit CGK teleurstellendDe samenwerkingsgemeente van de christelijke gereformeerde kerk en de Nederlands gereformeerde kerk in Arnhem vindt het besluit van de classis dat ze geen vrouwelijke ambtsdragers mag benoemen, „uitermate teleurstellend.”
11/12 11u45  Medio 2019 herinneringscentrum in „Oranjehotel”Het ‘Oranjehotel’, het cellenblok in Scheveningen waar veel verzetsmensen in de Tweede Wereldoorlog werden opgesloten, gaat medio 2019 open als herinneringscentrum. De opening zou eerder zijn, maar de vondst van asbest heeft voor vertraging gezorgd, aldus Jilt Sietsma, bestuurslid van de stichting Oranjehotel.
11/12 11u45  Cgk Aarlanderveen was bijna eeuw vacant”Vertrouwt op God”, staat er op een boerderij aan het begin van het lange lint dat Aarlanderveen heet. Ergens tussen al die huizen en boerderijen die alleen via bruggetjes bereikbaar zijn, staat de Gedachteniskerk.
11/12 11u30  VNO-NCW: geen CO2-heffing, wel steun aanpakDe overheid moet bedrijven helpen om hun CO2-uitstoot aan te pakken in plaats van een algemene heffing op de uitstoot van het broeikasgas op te leggen. Zo’n heffing is namelijk slecht voor het investeringsklimaat en kan bedrijven wegjagen uit Nederland. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW gezegd in de podcast Studio Energie.
11/12 11u30  Macron tracht crisis met miljarden te bezwerenDe toezeggingen die de Franse president Emmanuel Macron maandag heeft gedaan om de ‘gele hesjes’ tevreden te stellen en de rust in het land te herstellen, gaan tussen de 8 en 10 miljard euro kosten. Tevreden zijn de demonstranten echter nog niet.
11/12 11u30  Bende lokt toeristen met snoepreisjesDe Thaise politie heeft een criminele organisatie ontdekt die nietsvermoedende toeristen wilde inzetten om drugs te smokkelen. Een Iraniër is opgepakt omdat hij verdovende middelen zou hebben verstopt in de bagage van een Japanner, bericht de krant Bangkok Post.
11/12 11u15  NS willen kind herenigen met in de trein gevonden knuffelDe Nederlandse Spoorwegen proberen deze week via Twitter en Instagram kinderen met hun in de trein achtergelaten knuffels samen te brengen. Tot en met vrijdag worden er foto’s van verloren beren, hondjes en andere speelgoedvriendjes op sociale media gedeeld, in de hoop op een spoedige hereniging. Dat doen de NS in het kader van de Week van de Verloren Knuffel
11/12 11u15  Waterschap plaatst ballen in de slootWaterschap Rijn en IJssel roept boeren en andere grondeigenaren op om water in de slootjes op hun land zo lang mogelijk vast te houden. Dat kan door duikers in de sloten af te sluiten. Het regenwater kan dan in de bodem zakken, zodat het lage grondwaterpeil enigszins stijgt. Om het afsluiten van duikers in de sloten zo makkelijk mogelijk te maken, geeft het schap opblaasbare ballen weg.
11/12 11u15  Laag water schroeft omzet binnenvaart opBinnenvaartschippers hebben het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Daarbij werden ze geholpen door de langdurige lage waterstand in de grote rivieren.
11/12 11u00  Evert van Vlastuin over kabinetscrisis België en opvolger MerkelHet pact van Marrakesh is maandag door 164 landen goedgekeurd. Ook België stemde in met het verdrag, wat een regeringscrisis in Brussel betekent. Hoe gaat België dit oplossen?
11/12 11u00  Hof: opkoopprogramma ECB kan door de beugelDe Europese Centrale Bank (ECB) is zijn boekje niet te buiten gegaan met het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Critici van die stimuleringsmaatregel stelden dat de ECB buiten zijn mandaat trad met het beleid, maar daar gaat het Hof niet in mee.
11/12 10u45  „Aantal ongevallen met hijskraan bijna verdubbeld”Ongelukken met hijskranen zijn „schering en inslag.” Dit concludeerde Cobouw, nieuwsblad voor de bouw, maandag uit eigen onderzoek.
11/12 10u45  Provincie Utrecht steunt verbreding RijnbrugDe provincie Utrecht draagt 28,8 miljoen euro extra bij voor de verbreding van de Rijnbrug tussen Rhenen en Kesteren. Dat hebben Provinciale Staten maandag besloten.
11/12 10u30  Ds. Van Eckeveld (GG) met emeritaatDs. J. J. van Eckeveld, predikant van de Gereformeerde Gemeenten, gaat met ingang van april 2019 met emeritaat.
11/12 10u30  Politie tegen wapenstok en pepperspray voor boa’sDe politie wil buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) niet bewapenen. „Het geweldsmonopolie blijft wat de politie betreft voorbehouden aan het korps.”
11/12 10u30  Tiener verdacht van moord op moeder en omaEen 17-jarige jongen uit het Duitse Böblingen (Baden-Württemberg) is opgepakt op verdenking van de moord op zijn moeder en grootmoeder. De tiener belde zelf de politie om zijn daad op te biechten. Agenten vonden vervolgens de lichamen van twee vrouwen in de woning van het gezin.
11/12 10u30  Peuter en bejaarde gewond na actie wild zwijnEen dreumes en een bejaarde man zijn maandag bij het station van de plaats Sachsenheim in de Duitse deelstaat Baden-Württemberg gewond geraakt door acties van een agressief wild zwijn. Al voor dit incident was een vrouw voor het agressieve dier een autobus in gevlucht. Daar had ze de politie gebeld. Het beest viel vervolgens een 74-jarige man aan, die ernstig gewond naar het ziekenhuis moest worden gebracht.
11/12 10u30  Politie arresteert 9 mensen na inval om drugsDe politie heeft in Den Haag negen mensen aangehouden in een drugszaak. Zes van hen werden afgelopen vrijdag ingerekend in en nabij een loods in de Orionstraat. Daar trof de politie bij een inval meerdere vuurwapens, een handgranaat, grondstoffen en productiemiddelen voor verdovende middelen aan. De aangehouden Hagenaars zijn tussen de 22 en 59 jaar oud.
11/12 10u16  Chaos na sneeuwstorm in zuidoosten VSWinterweer heeft in het zuidoosten van de Verenigde Staten geleid tot chaotische toestanden. Er vielen zeker drie doden en tienduizenden huishoudens zitten zonder stroom.
11/12 10u16  Rode Kruis: humanitaire ramp dreigt in BosniëDuizenden migranten in Bosnië-Herzegovina hebben nu het kouder wordt snel humanitaire hulp nodig. Dat meldt het Internationale Rode Kruis. Een groot deel van de migranten brengt de nacht door in tenten of verlaten gebouwen die niet bestand zijn tegen het koude weer. De temperatuur kan dalen tot min 15 graden Celsius.
11/12 10u16  Marga Minco (98) krijgt P.C. Hooftprijs 2019De P.C. Hooftprijs 2019 gaat naar Marga Minco, een pseudoniem van Sara Minco. De schrijfster (98) kreeg eerder al de Annie Romeinprijs (1999) en de Constantijn Huygensprijs (2005). Het bedrag dat aan de prijs verbonden is, bedraagt 60.000 euro.
11/12 10u01  „Westerse populist maakt van migrant een zondebok”Waar bij het Marrakeshpact nog een inlegvelletje nodig was, gingen 70 jaar eerder 48 landen zonder toevoeging akkoord met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM). Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin hield hierover een lezing.
11/12 10u01  VS en China overleggen op hoog niveauDe handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China vinden nog altijd op zeer hoog niveau plaats, ondanks de recente arrestatie van een bestuurslid van het Chinese technologieconcern Huawei. Dat maakte het Chinese ministerie van Handel bekend.
11/12 10u01  „Misstanden varkensstallen standaardpraktijk”De schokkende beelden die Animal Rights onlangs naar buiten bracht bij twee Nederlandse varkensfokkerijen tonen de normale gang van zaken in de gehele varkenshouderij. Dat stelt dierenartsenorganisatie Caring Vets.
11/12 09u46  Aanklager vreest dat topvrouw Huawei zal ontsnappenDe Canadese rechter in Vancouver heeft maandag nog geen beslissing genomen over de borg van Huawei-directeur Meng Wanzhou.
11/12 09u46  Daimler trekt portemonnee voor accu’sDe Duitse automaker Daimler steekt fors geld in elektrisch rijden. Zo wordt de komende jaren zeker 20 miljard euro uitgegeven aan de aanschaf van accu’s. Daarnaast wordt de vloot elektrisch aangedreven voertuigen fors uitgebreid.
11/12 09u46  A12 even dicht bij Nootdorp door ongevalDe A12 is dinsdagmorgen in de richting Den Haag bij Nootdorp een tijdje dicht geweest door een ongeluk waarbij meerdere auto’s waren betrokken. De voertuigen stonden schots en scheef over de hele rijbaan, aldus de ANWB. Omstreeks 09.30 uur is de weg weer vrijgegeven.
11/12 09u31  SchoenensymboliekIedere dag verliezen in de Verenigde Staten 96 paar schoenen hun functie omdat de eigenaar ervan door wapengebruik om het leven is gekomen. Zo veelkleurig als de schoenen zijn, zo divers waren de bezitters. Ouderen, jongen, kinderen – die ook.
11/12 09u31  May aangekomen bij RutteDe Britse premier Theresa May is dinsdagochtend aangekomen bij het Catshuis in Den Haag voor een werkontbijt met premier Mark Rutte over de brexit. May wil vooral concessies op het het gebied van de Noord-Ierse grens.
11/12 09u31  Beslag op paarden en geld in witwaszaakDe Fiscale Inlichtingen- en Opsporingendienst (FIOD) heeft drie mensen aangehouden op verdenking van faillissementsfraude en witwassen. Het gaat om twee mannen van 53 en 30 jaar en om een 47-jarige vrouw, afkomstig uit Geldermalsen en Tiel. Er is beslag gelegd op onder meer auto’s, paarden, sieraden en twee vuurwapens, zo meldde de FIOD dinsdag.
11/12 09u15  A12 dicht bij Nootdorp door ongevalDe A12 is in de richting Den Haag dicht bij Nootdorp door een ongeluk waarbij meerdere auto’s zijn betrokken. De ANWB meldt dat de voertuigen schots en scheef over de hele rijbaan staan. Het verkeer richting Den Haag moet voorlopig bij knooppunt Gouwe omrijden via Rotterdam (A20, A13).
11/12 09u15  Damrak toont herstelDe Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag hoger geopend. Ook de andere Europese beurzen toonden herstel na de zware verliezen een dag eerder. Beleggers verwerkten het late herstel op Wall Street, waar vooral de technologiebedrijven een opleving lieten zien. Daarnaast bleven de brexit-ontwikkelingen de gemoederen bezighouden.
11/12 09u15  ‘Gewone’ tiener plande aanslag in AustraliëEen Australische tiener (18) is veroordeeld tot een jarenlange gevangenisstraf voor het plannen van een aanslag. Hij kocht twee jaar geleden bajonetten en messen bij een wapenwinkel, naar eigen zeggen om op „varkensjacht” te gaan.
11/12 09u00  ZegenwensPsalm 85:11
11/12 09u00  WPP trekt miljoenen uit voor reorganisatieReclamebedrijf WPP trekt miljoenen uit voor een eerder aangekondigde reorganisatie. De onderneming kampt met de nodige concurrentie van techreuzen als Facebook en Google en wil de kosten terugdringen. De onderneming gaat onder meer kantoren sluiten en samen voegen. Daarbij gaan 3500 banen verloren.
11/12 08u45  Personeel Bijenkorf voert actie voor caoMedewerkers van de Bijenkorf voeren actie voor een betere cao. Door een speld met een bijtje te dragen, laten ze weten dat ze betere arbeidsvoorwaarden willen. Het personeel van de warenhuisketen wil een loonsverhoging van 3,5 procent voor alle werknemers.
11/12 08u45  ING: economie groeit met 2 procent in 2019De Nederlandse economie zal volgend jaar met 2 procent groeien. Dat is de prognose van het Economisch Bureau van ING. Nagenoeg alle sectoren blijven volgens ING in de lift zitten, maar veelal in een lagere versnelling dan dit jaar. In 2018 komt de groei naar verwachting uit op 2,6 procent.
11/12 08u30  Pinstoring gaande van onbekende omvangEr is in Nederland sprake van een pinstoring, maar het is niet bekend hoe groot die is. Dat zei een woordvoerder van Betaalvereniging Nederland dinsdag. „Aan de patronen van het transactieverkeer zien we dat er een pinstoring is, maar we onderzoeken nog hoe, wat en waar”, aldus de zegsman.
11/12 08u15  Ghosn verzet zich tegen langer voorarrestDe gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn heeft bezwaar aangetekend tegen zijn verlengde voorarrest. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman is het niet eens met de beslissing van een Japanse rechter om hem nog eens tien dagen in de cel te houden, meldt persbureau Kyodo.
11/12 08u00  „Bestelautoverkoop crisis nog niet te boven”De verkoop van bestelauto’s en aanhangwagens zit sinds 2013 structureel in de lift, maar is de voorbije crisis nog niet geheel te boven. Volgens branchevereniging Bovag zijn in de maanden januari tot en met november al meer bestelauto’s verkocht in vergelijking met heel vorig jaar. De aanhangerverkoop ligt 7 procent hoger op jaarbasis.
11/12 08u00  Blokhuis voor het blok in abortuskwestieD66 en VVD drijven ChristenUnie-staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) in het nauw in een meningsverschil over een christelijke vraagbaak voor ongewenst zwangere vrouwen. Als Siriz blijft deelnemen aan campagnes tegen abortus, dan moet Blokhuis de subsidie stopzetten, stellen de beide regeringspartijen. Ze willen dat de Tweede Kamer dat onderstreept en hebben daarvoor genoeg partijen achter zich.
11/12 07u45  VS geven na eeuw klokken terug aan FilipijnenDe Verenigde Staten hebben na ruim een eeuw drie kerkklokken teruggegeven aan de Filipijnen. De Amerikanen hadden de ‘Klokken van Balangiga’ tijdens de koloniale periode uit het land meegenomen. De klokken worden beschouwd als symbool van de onafhankelijkheidsstrijd tegen de voormalige koloniale macht.
11/12 07u45  Apple brengt betaaldienst naar DuitslandApples betaaldienst Apple Pay is van start gegaan in Duitsland. Het is voor het techbedrijf het veertiende Europese land waar het systeem werkt na onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Eind vorige maand deed Apple Pay ook in België zijn intrede. In Nederland is Apple Pay nog niet beschikbaar.
11/12 07u30  Banken en automakers drukken NikkeiDe Japanse effectenbeurs is dinsdag licht lager geëindigd onder aanvoering van de Japanse banken en autofabrikanten. De andere beurzen in het Verre Oosten gingen overwegend omhoog na het late herstel op Wall Street. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het brexit-akkoord in Europa.
11/12 07u30  Recept: Blanc manger met abrikozencoulisIngrediënten (voor 1 liter pudding): 500 ml (volle) melk, 100 g amandelmeel, 100 g suiker, 1 vanillestokje, 5 blaadjes witte gelatine, 300 ml slagroom.
11/12 07u15  Actie bedrijven tegen duurder tijdelijk werkOndernemers in onder meer de detailhandel, horeca, recreatie en land- en tuinbouw komen in actie tegen de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die tijdelijk werk duurder maakt. Ze overhandigen dinsdagmiddag in Den Haag een manifest aan de vaste Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid om hun zorgen te uiten.
11/12 07u00  Meisjes op hoger onderwijsniveau dan jongens bij eindtoetsMeisjes zijn op school slimmer dan jongens. In het schooljaar 2017/18 zaten meisjes uit de derde klas van het voortgezet onderwijs vaker op een hoger niveau dan hun schooladvies dan hun mannelijke klasgenoten. Dat niveauverschil deed zich al voor tijdens het maken van de eindtoets op de basisschool, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
11/12 06u45  Gemeenten kiezen voor vrijwillig vuurwerkvrije zoneZeker dertien grote en een aantal kleinere gemeenten experimenteren komende jaarwisseling met vrijwillig vuurwerkvrije zones. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Volkskrant bij de 44 grootste gemeenten van het land.
11/12 06u45  Thaise junta kondigt verkiezingen aanDe Thaise militaire junta heeft verkiezingen aangekondigd. Op 24 februari worden de eerste verkiezingen gehouden sinds de militairen in 2014 aan de macht kwamen.
11/12 06u30  Minder verkeersclaims, schadelast groeit welHet aantal schadeclaims wegens een aanrijding is in 2017 met 18 procent gedaald. De kosten van de schadegevallen namen echter toe, tot een bedrag van 2,6 miljard euro. Dat maakte het Verbond van Verzekeraars dinsdag bekend. Mogelijke oorzaak voor het gedaalde aantal claims, aldus het verbond, zijn het relatief rustige weer vorig jaar en minder parkeerschade door toenemende slimme technologie in auto’s.
11/12 05u45  Bende Colombia legt wapens neer tijdens kerstDe Usuga Clan, de grootste criminele bende in Colombia, heeft een wapenstilstand van een maand afgekondigd voor de feestdagen. Daarnaast hebben ze andere bendes opgeroepen hetzelfde te doen, om kerst en oud en nieuw te kunnen vieren.
11/12 04u15  Hofman biedt kinderpardonpetitie aanBijna een kwart miljoen mensen tekenden zijn petitie voor een ruimer kinderpardon en dinsdag biedt programmamaker en actievoerder Tim Hofman deze aan in de Tweede Kamer. Hij en zijn medestanders willen dat migrantenkinderen die hier zijn geboren of hier langer dan vijf jaar wonen een verblijfsvergunning krijgen.
11/12 04u15  Waterschap wil ‘ballen’ in de slootWaterschap Rijn en IJssel roept boeren en andere grondeigenaren in hun werkgebied op om water in de slootjes op hun land zo lang mogelijk vast te houden. Dat kan door duikers in de sloten af te sluiten. Het regenwater kan dan in de bodem zakken, zodat het zorgelijk lage grondwaterpeil enigszins stijgt. Om het afsluiten van duikers in de sloten zo makkelijk mogelijk te maken, geeft het schap opblaasbare „ballen” weg.
11/12 03u15  Rutte en May overleggen over brexitPremier Mark Rutte en de Britse premier Theresa May overleggen dinsdag tijdens een werkontbijt over de brexit. May wil vooral concessies op het het gebied van de Noord-Ierse grens.
11/12 02u30  32 mensen opgepakt bij protesten in San DiegoBij protesten voor betere migrantenrechten in de Verenigde Staten zijn maandagavond 32 mensen opgepakt. De protesten vonden plaats bij een grensovergang in San Diego, Californië. Volgens de groep achter het protest werden dertig mensen opgepakt toen ze richting de grens liepen en een „ceremoniële zegening” wilden geven aan het begin van een week vol met protesten en acties.
11/12 01u30  NASA vindt resten van water op asteroïdeDe OSIRIS-REx van NASA heeft sporen van water gevonden op de asteroïde Bennu. Het water zit binnenin de ruimterots. Het ruimtevoertuig vliegt al een tijd rond de asteroïde om verkenningen uit te voeren.
11/12 01u15  Rechter: nog geen beslissing over borg MengDe Canadese rechter in Vancouver heeft maandagavond (lokale tijd) nog geen beslissing genomen over de borg van Huawei-directeur Meng Wanzhou. De dochter van de oprichter van het bedrijf zit sinds vrijdag vast op verdenking van het schenden van Amerikaanse sancties tegen Iran. De zaak gaat dinsdag verder.
11/12 01u00  „Russin sluit deal met OM over spionage”De in de Verenigde Staten van spionage verdachte Russin Maria Boetina heeft een deal gesloten met de aanklager. Dat meldt de Amerikaanse nieuwszender ABC News op basis van rechtbankpapieren. De 30-jarige Boetina bekent dat ze deelnam aan een samenzwering en heeft toegezegd samen te werken met het Openbaar Ministerie in de VS.
11/12 00u30  Meisjes op hoger onderwijsniveau dan eindtoetsMeisjes zijn op school slimmer dan jongens. In het schooljaar 2017/18 zaten meisjes uit de derde klas van het voortgezet onderwijs vaker op een hoger niveau dan hun schooladvies dan hun mannelijke klasgenoten. Dat niveauverschil deed zich al voor tijdens het maken van de eindtoets op de basisschool, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.
11/12 00u15  „Ondernemers negatiever over aanwas personeel”Nederlandse werkgevers verwachten door de bank genomen een toename van het personeel in de komende maanden, maar de vooruitzichten zijn minder positief dan voorheen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van uitzender Manpower.
11/12 00u15  Hogere omzet binnenvaart door lage waterstandBinnenvaartschippers hebben het afgelopen kwartaal een flink hogere omzet in de boeken gezet dan een jaar eerder. Daarbij werden ze een handje geholpen door de lage waterstand in de grote rivieren. Doordat schepen minder vracht konden vervoeren, hadden schippers een goede onderhandelingspositie om betere tarieven te vragen.
11/12 00u15  Aantal banen in energie fors toegenomenHet aantal banen in de energiesector is in de afgelopen tien jaar flink toegenomen. Er kwamen 30.000 banen bij zodat er vorig jaar 148.000 voltijdsbanen waren in de bedrijfstak, becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
10/12 23u00  Toezeggingen Macron kosten zeker 8 miljardDe toezeggingen die de Franse president Emmanuel Macron maandag heeft gedaan om de ‘gele hesjes’ tevreden te stellen en de rust in het land te herstellen, gaan tussen de 8 en 10 miljard euro kosten. Dat heeft Olivier Dussopt, de staatssecretaris voor onder meer begrotingszaken, maandagavond becijferd bij BFM TV. „We zijn druk bezig met de fijnafstemming en met bekijken hoe we het gaan financieren.”
10/12 22u45  Corbyn krijgt spoeddebat over besluit MayJeremy Corbyn heeft een spoeddebat gevraagd over het besluit van premier Theresa May de stemming in het parlement over haar brexitdeal uit te stellen. Een aantal Conservatieven steunde de wens van de Labourleider. De leden van het Britse Lagerhuis komen dinsdag bijeen. Ze krijgen drie uur de tijd. Dat heeft voorzitter John Bercow toegezegd.
10/12 22u30  Banken bij verliezers op groen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten gesloten. Aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China blijven het sentiment bepalen, evenals de dalende olieprijzen en de onzekerheid over de brexit-deal. Dat laatste zette vooral de financiële fondsen in New York onder druk.
10/12 22u00  Koning: Kaapverdianen willen we niet meer missenKoning Willem-Alexander heeft maandagavond in het Koninklijk Paleis in Amsterdam warme woorden gesproken over Kaapverdië bij het staatsbanket dat hij aanbood aan president Jorge Carlos Fonseca en zijn vrouw Ligia.
10/12 21u45  Koops-Scheele (CU) nieuwe burgemeester HeerdeJacqueline Koops-Scheele (ChristenUnie) is maandag door de gemeenteraad van Heerde unaniem voorgedragen als opvolger van interim-burgemeester Fred de Graaf (VVD). Dat meldt De Stentor.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Kamer12/12 03u15 - Reformatisch Dagblad: Topman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
14x Borg Huawei-directeur op 10 miljoen dollar12/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: De Canadese rechter heeft de borg voor de cfo van Huawei, Meng Wanzhou, vastgesteld op 10 miljoen Canadese dollar, waarvan 7,5 miljoen in cash. Daarnaast moet Meng al haar paspoorten en andere reisdocumenten inleveren bij de Canadese autoriteiten.
14x Aantal hoge salarissen toegenomen12/12 00u15 - Reformatisch Dagblad: Ruim een half miljoen huishoudens hadden volgens tellingen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vorig jaar een besteedbaar inkomen na belastingen van meer dan 50.000 euro. In 2013 hadden nog 400.000 huishoudens een dergelijk inkomen.
12x Trump steunt Saudische kroonprins12/12 02u15 - Reformatisch Dagblad: De Amerikaanse president Donald Trump staat nog steeds achter de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman. Dat zegt hij in een interview met persbureau Reuters. „Hij is de leider van Saudi-Arabië en dat is een waardevolle bondgenoot van ons.”
10x Eis: 3 jaar cel voor ‘bankmol’ wegens overval12/12 12u45 - Reformatisch Dagblad: Voor hun rol bij een brute overval op een bejaarde vrouw in Bladel zijn woensdag tegen drie vermeende leden van de zogenoemde Rabo-bende celstraffen geëist. Tegen medewerker Mehmethan E. (23) van de Rabobank, die de overvallers zou hebben getipt over het grote geldbedrag dat het slachtoffer had opgenomen, eiste de officier van justitie drie jaar gevangenisstraf.
10x Thaise toerist onder slachtoffers Straatsburg12/12 07u30 - Reformatisch Dagblad: Onder de doden door de schietpartij in de Franse stad Straatsburg is een Thaise toerist. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken van het Zuidoost-Aziatische land gaat het om een 45-jarige man die met zijn vrouw op vakantie in Frankrijk was.
10x Japanse beurs toont stevig herstel12/12 07u30 - Reformatisch Dagblad: De aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.
8x Kersttoespraak dit jaar vanaf Noordeinde12/12 12u30 - Reformatisch Dagblad: Koning Willem-Alexander wijkt dit jaar voor de jaarlijkse kersttoespraak uit naar Paleis Noordeinde. Dit omdat het koninklijk gezin deze maand verhuist van de Eikenhorst in Wassenaar naar Paleis Huis ten Bosch. Dat is nog niet voldoende ingericht om de opnames te maken. Vandaar dat is gekozen voor het werkpaleis van de koning.
8x Artsen behandelen vaak te lang door12/12 07u15 - Reformatisch Dagblad: Patiënten met een beperkte levensverwachting, bijvoorbeeld omdat ze een ongeneeslijke vorm van kanker hebben, krijgen vaak overbodige en schadelijke medische interventies. Dat blijkt uit het proefschrift van internist-oncoloog in opleiding en klinisch farmacoloog Eric Geijteman. Hij promoveert woensdag aan het Erasmus MC in Rotterdam.
8x „Interesse in elektrische auto blijft gelijk”12/12 07u15 - Reformatisch Dagblad: Nederlanders lopen nog niet warm voor een elektrische auto. Met zo’n auto kan weliswaar steeds verder worden gereden en er zijn meer laadpunten, maar de interesse in volledig elektrische auto’s is het afgelopen jaar gelijk gebleven, meldt de ANWB.

Statistieken

Artikels:
35250
Gelezen:
25375
Aantal lezers nu:
70


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven