dinsdag 18 juni 2019, week 25


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u15
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
18/06 17u15  „Slager zit in zijn maag met guldens” Slager Johannes Hoekstra uit Leeuwarden zit in zijn maag met maar liefst 7000 gulden. Hij kan het geld niet inleveren bij De Nederlandsche Bank, omdat die alleen nog oud geld accepteert van particulieren.
18/06 17u15  Recordaantal klimmers op top Mount Everest Een recordaantal mensen bereikte dit jaar de top van de Mount Everest. Het gaat volgens officiële cijfers uit Nepal en China om 885 klimmers. Het vorige record was pas een jaar oud. Toen lukte het 807 mensen de hoogste berg ter wereld te beklimmen.
18/06 17u15  Nog geen kandidaten voor voorzitter senaat De Eerste Kamer is op zoek naar een voorzitter met 'parlementaire ervaring'. Dat staat in het profiel dat de senaat dinsdag heeft vastgesteld. Tot dusver heeft zich nog geen kandidaat gemeld, zegt een woordvoerder. Daarvoor is tot 12.00 uur op 28 juni de tijd. Gegadigden moeten hun belangstelling schriftelijk kenbaar maken bij de griffier van de Eerste Kamer.
18/06 17u15  Doodgeschoten man Amsterdam is thaibokstrainer De man die maandagavond is doodgeschoten op de Papaverweg in Amsterdam-Noord is inderdaad Saban Berk. Hij was decennialang thaibokstrainer, heeft de politie dinsdag bevestigd.
18/06 17u00  „Geweld geen rode draad in leven Sjonny W.” .AMSTERDAM (ANP) - Gewelddadig gedrag is geen rode draad geweest in het leven van Sjonny W., ook niet in periodes dat hij zich te buiten ging aan het gebruik van drank en drugs.
18/06 17u00  Celstraffen voor dertien leden Parkstadbende De rechtbank in Maastricht heeft dinsdag celstraffen tot 63 maanden opgelegd aan leden van de zogenoemde Parkstadbende, onder meer wegens lidmaatschap van een criminele organisatie, diefstal, heling, woninginbraken, verboden wapen- en drugsbezit.
18/06 17u00  Je restafval verminderen valt nog niet mee Zorgen dat er geen grammetje restafval meer in je kliko belandt, en dat honderd dagen lang. Het gezin Buteijn uit Yerseke ging de uitdaging aan. Met vier jonge kinderen, waarvan twee in de luiers, viel dat nog niet mee.
18/06 16u45  Ook Europa wil recycleraketten Een draagraket die na de lancering veilig en voorzichtig terugkeert op aarde, klaar voor hergebruik. Ruimtevaartbedrijf SpaceX gebruikt al een tijdje zulke raketten, en Europa wil dat voorbeeld nu volgen. De Duitse ruimtevaartorganisatie DLR gaat samenwerken met vijf bedrijven om landende raketten te ontwikkelen.
18/06 16u45  Milkshakegooier moet Farage betalen De Brit die Nigel Farage besmeurde met een milkshake, moet betalen voor het schoonmaken van het pak van de prominente pro-brexit-politicus. Milkshakegooier Paul Crowther (32) kreeg van de rechter ook een taakstraf opgelegd van 150 uur voor de 'domme' actie, berichten Britse media.
18/06 16u45  „Deutsche Bank zet mes in management” Deutsche Bank-topman Christian Sewing overweegt meerdere topbestuurders te vervangen. Het zou in eerste instantie gaan om financieel directeur James von Moltke en het hoofd van de zakentak, Garth Ritchie. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg.
18/06 16u45  SER-voorzitter Hamer: vertrouwen in afloop Voorzitter Mariëtte Hamer van de Sociaal-Economische Raad (SER) vertrouwt op een goede afloop van de vervolggesprekken over het pensioenakkoord. ’‘In het vervolgproces heb ik veel meer vertrouwen dan menigeen, want alle partijen zijn heel vasthoudend.’‘
18/06 16u45  Kamer wil regels en toezicht voor algoritmes De overheid moet voorzichtiger zijn met algoritmes, vindt de Tweede Kamer. Het kabinet moet strengere regels opstellen en zorgen dat daarop wordt toegezien.
18/06 16u30  Favour bouwt nieuw bestaan op na jaren prostitutie Op 7-jarige leeftijd wordt ze in Nigeria als slaaf tewerkgesteld. Na jarenlang geregeld te zijn misbruikt, belandt ze in Europa in de prostitutie. Met hulp van christenen stapt ze uiteindelijk uit die harde wereld. Nu biedt Favour hoop aan Afrikaanse prostituees in Antwerpen.
18/06 16u30  Beroepsverbod bankier om liegen over diploma’s Een bankmedewerker heeft een beroepsverbod van negen maanden opgelegd gekregen van de Tuchtcommissie Banken omdat hij loog over zijn diploma’s. Daarmee schond hij de bankierseed.
18/06 16u15  „CO2-belasting stap dichterbij” Een CO2-heffing voor vervuilende bedrijven is 'een stap dichterbij' gekomen, nu het Centraal Planbureau (CPB) heeft vastgesteld dat zo’n maatregel kan helpen de CO2-uitstoot te verminderen, zonder de industrie de nek om te draaien. Dat concludeert GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij ziet mogelijkheden om tot een 'breed gedragen CO2-belasting' te komen.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/06 16u15  Trump kondigt ontmoeting met Xi aanDe Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese evenknie Xi Jinping ontmoeten elkaar later deze maand in de marge van de G20-top in Japan. Dat heeft Trump op Twitter bekendgemaakt. De Amerikaanse president zei de afspraak in een telefoongesprek met Xi te hebben gemaakt.
18/06 16u15  OM eist 18 jaar voor moord in Gooise villaVoor de moord op een 22-jarige vrouw in een villa in Hilversum moet een 23-jarige man uit Rotterdam 18 jaar cel krijgen. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag geëist tijdens de strafzaak in de rechtbank in Lelystad.
18/06 16u15  Nieuw regeringstoestel PH-GOV treedt aanEen nieuw regeringstoestel treedt aan. De PH-GOV. Een grijze muis, vergeleken met de PH-KBX, z’n legendarische oranjegekleurde voorganger. Koning en kabinet kunnen bijna instappen.
18/06 16u15  Armoede in Italië niet toegenomenVoor het eerst in jaren is de armoede in Italië niet toegenomen volgens cijfers van het bureau voor de statistiek, Instat. Het aantal Italianen dat in armoede leeft was in 2018 ruim vijf miljoen en dat was 18.000 lager dan in 2017. Instat beschouwt de allerarmsten als mensen die niet in staat zijn om een acceptabele levensstandaard te betalen. Dat houdt in dat ze geen goederen en diensten kunnen aanschaffen die nodig zijn om te voorkomen dat men in een ernstig sociaal isolement raakt.
18/06 16u15  ’Veel aandacht voor zo’n saai onderwerp’Vicevoorzitter Gerrit van de Kamp van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) vindt het belangrijk dat er een groot draagvlak is voor het pensioenakkoord. Na FNV en CNV gaf ook de VCP dinsdag zijn fiat aan de gemaakte afspraken.
18/06 16u00  Koolmees blij met breed draagvlak pensioenenMinister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is blij dat ook de Vakcentrale voor Professionals (VCP) heeft ingestemd met het pensioenakkoord. ’‘Goed dat er breed draagvlak voor is’‘, zei de bewindsman. Hij gaat de plannen samen met een stuurgroep verder uitwerken. ’‘Daar heb ik zin in, daar gaan we veel lol aan beleven. Ik ben een optimistisch mens.’’
18/06 16u00  Minister: tolheffing is van tafelDe Duitse tolheffing is in haar huidige vorm van tafel, zei de Duitse verkeersminister Andreas Scheuer (CSU) dinsdag in reactie op het oordeel van het Europees Hof van Justitie dat de zogenaamde Maut in strijd is met het Europees recht. 'Dit oordeel moeten we respecteren en accepteren.'
18/06 16u00  Wall Street opent in het groenDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met winst geopend. Net als in Europa gaat de aandacht op Wall Street uit naar een toespraak van president Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB), waarin hij zei bereid te zijn tot meer stimuleringsmaatregelen. Daarnaast wordt vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag.10 
18/06 15u45  Ook VCP stemt in met pensioenakkoordOok de achterban van de Vakcentrale voor Professionals (VCP) stemt in met het pensioenakkoord. Daarmee heeft na FNV en CNV de laatste van de drie grote vakorganisaties zijn fiat gegeven aan de gemaakte afspraken. Nu kan begonnen worden met de uitwerking van het nieuwe pensioenstelsel.
18/06 15u45  Ongerustheid over trillende MerkelBij de officiële ontvangst van de nieuwe Oekraïense president Volodimir Zelenski in Berlijn begon bondskanselier Angela Merkel plotseling enorm te trillen.
18/06 15u45  Crashtest fietshelmenPOC, een Zweeds merk van fietshelmen, heeft samen met Volvo een crashtest ontwikkeld om fietshelmen te testen. Voor de test wordt het hoofd van een testdummy voorzien van een fietshelm van POC. Fietshelmen voldoen uiteraard al aan veiligheidsnormen, maar het is nieuw dat een helmenfabrikant en een autoproducent hierin samenwerken. De metingen geven een goed beeld van de gevolgen op de drager van de fietshelm bij verschillende soorten aanrijdingen.
18/06 15u30  WeercodesIedere ochtend is het eerste wat ik doe de website van het KNMI op m’n computer bekijken. Niet om te zien of het aangenaam weer wordt, maar om te kijken welke kleurcode de weerkundigen aan deze dag geven. De afgelopen dagen was het een bonte reeks. Veel geel en oranje, ook wat groen en gelukkig geen rood. Bij onze oosterburen zaten ze trouwens wel een paar keer in het rood, zag ik.
18/06 15u30  Bijzondere marinezeilschepenDonderdag 20 juni zeilen zo’n dertig tallships, replica’s en grote marinezeezeilschepen uit dertien landen de haven van Scheveningen binnen. De schepen doen mee aan de Liberty Tall Ships Regatta, die start in Rouen in Normandië vanwege 75 jaar D-day en Scheveningen is de finishplaats. In de dagen erna zijn tijdens ”Sail op Scheveningen” de boten niet alleen te bezichtigen in de haven, maar het publiek mag de schepen ook gratis op. De vloot bevat marinezeilschepen uit de VS, Mexico, Brazilië, Oman, Roemenië en Frankrijk. Ook een aantal replica’s van schepen uit de Gouden Eeuw uit Spanje en Rusland zijn te bewonderen in de haven van Scheveningen. Veel van deze schepen varen over de hele wereld en zijn alleen te zien bij grote internationale maritieme evenementen.
18/06 15u30  Arrestaties en invallen Noordwijk om witwassenIn Noordwijk en omgeving heeft de politie vier mensen aangehouden op verdenking van witwaspraktijken. Zeven woningen en bedrijfspanden zijn gelijktijdig doorzocht en computers, geld, sieraden en twintig auto’s van een garagebedrijf in Noordwijk zijn in beslag genomen. De invallen en arrestaties vonden ook plaats in Leiden, Leidschendam en Rijnsburg.
18/06 15u30  Marcouch blijft erbij: geen excuses aan imamBurgemeester Ahmed Marcouch van Arnhem ziet geen enkele aanleiding om imam Youssef Arkhouch excuses aan te bieden. De uitspraken van de burgemeester over salafisme enerzijds en de imam anderzijds waren zorgvuldig, dus een excuus zou misplaatst zijn, aldus de gemeente dinsdag.
18/06 15u15  Cel voor terreur neonazi tegen prins HarryEen extreemrechtse student die prins Harry een 'verrader van het ras' noemde moet ruim vier jaar de cel in voor het aanzetten tot terrorisme. De afbeelding van prins Harry met een pistool tegen zijn hoofd, tegen een bloederige achtergrond met een hakenkruis, verscheen in augustus op een internetplatform dat vooral door uiterst rechts wordt gebruikt.
18/06 15u15  Toyota sorteert met Corolla voor op nieuwe milieunormenDe Europese Unie draait autofabrikanten de duimschroeven aan. In 2020 moeten alle in Europa nieuw verkochte auto’s een gemiddelde CO2-uitstoot hebben van 95 g/km. Dat betekent vrij baan voor elektrisch en hybrides. Toyota is heer en meester op dat laatste vlak en breidt het aanbod hybrides binnen het leveringsprogramma van de nieuwe Corolla flink uit.
18/06 15u15  Even opletten dat de duurzame beker niet smeltMet de zomervakantie in aantocht lonkt een etentje in de buitenlucht. Duurzame producten maken je picknick extra licht verteerbaar.
18/06 15u15  Leerlingen spoten pepperspray, school ontruimdHet Sintermeertencollege in Heerlen is dinsdag een tijdje gedeeltelijk ontruimd geweest omdat, zo bleek later, enkele leerlingen met pepperspray hadden gespoten. Aanvankelijk was onduidelijk waar de penetrante geur in de oostvleugel van de school vandaan kwam. Negentien mensen, vooral leerlingen, hadden last van geïrriteerde ogen of luchtwegen, aldus de brandweer.
18/06 15u15  Recept: kraamtaart met frambozenWat cadeautjes betreft leven we in ongemakkelijke tijden. Want –schrijnende situaties daargelaten– hebben veel mensen al zo ongeveer alles wat ze zich zouden kunnen wensen in huis. In ieder geval als het gaat om stoffelijke zaken in de categorie aardigheidjes.
18/06 15u15  Column: Kleedjesmarktmariska@rd.nl
18/06 15u15  Bestuurder overleden door aanrijdingDoor een botsing tussen een busje en een personenauto op de N50 bij Kampen is de bestuurder van een van de voertuigen om het leven gekomen. Het gaat om een 38-jarige man uit Leeuwarden.
18/06 15u15  Kamer kribbig over Ruttes loondreigementHet dreigement dat premier Mark Rutte afgelopen zaterdag uitte richting het bedrijfsleven is maar weinig waard, als de premier dat niet concreter wil maken. Dat was dinsdag de teneur in de Tweede Kamer, waar Rutte aan de tand werd gevoeld over zijn uitspraken.
18/06 15u15  Sleutelopberger als vaderdagcadeauMannen en cadeautjes zijn meestal niet zo’n gelukkige combinatie. Of het nu je vader, broer of man is, een presentje bedenken dat precies bij hem past, is vaak een lastig klusje. Een vrouw doe je al snel een plezier met een bloemetje, een aardigheidje voor in huis of parfum. Maar als een man geen specifieke wens heeft, vallen in elk geval die ‘vrouwelijke alternatieven’ af. Vaderdag is, net als een verjaardag, een terugkerend fenomeen dat zomaar voor hoofdbrekens kan zorgen. Daarom vandaag een beschrijving voor een zelfgemaakt cadeau: een sleutelopberger. Daar kunnen papa’s huis-, fiets- en autosleutel aan hangen, maar wellicht laat hij ook nog een plekje vrij voor de sleutels van zijn echtgenote of andere gezinsleden.
18/06 15u00  Alle beetjes helpen, ook rond energieIn het groot is energiegebruik een veelbesproken thema: het moet anders, het moet minder. In het klein valt er wellicht ook nog wel winst te behalen.
18/06 15u00  Recept: Afghaanse qorma chalowMisschien was het wel onze vreemdste vakantie ooit. We bivakkeerden bij een boer, in een huisje op zijn erf. De wind had er vrij spel. Aan de lange waslijnen wapperde alles binnen een uur droog. Er was een grasveld, verder veel beton – het was een fantastische plek om met de skelters en de bolderkar te spelen, die in de enorme schuur stonden. Het rook naar koeien en de hond sprong keffend om ons heen. Het was Hollands weer: af en toe zon, af en toe een bui.
18/06 15u00  Klein onder het onweerIn ons aangeharkte land, achter hoge zeeweringen, in solide huizen als kastelen laten wij ons niet zomaar van ons stuk brengen. Noodweer is hinderlijk, maar met een beetje geluk slapen we erdoorheen. Vroeger, toen men nog dichter bij de natuur leefde, gingen veel mensen bij nachtelijk onweer naar beneden. Daar zaten ze dan, soms aangekleed en wel zodat ze snel naar buiten konden als de nood aan de man was. Je wist immers maar nooit of de bliksem zou inslaan in de rieten kap, of misschien in de schoorsteen. Ook was er een besef van Gods majesteit in het onweer. Dat het meer is dan een fenomeen dat je in de natuurkundeles kunt ontleden. Zijn stem dreunt vol majesteit. Hij verbaast de natuur, hij ontbloot het woud. Of, in een andere berijming van Psalm 29: „Door de wolken in de lucht, dreunt Zijn donderstem geducht.”
18/06 15u00  Zeven jaar cel voor brute woningovervalEen 27-jarige man uit Purmerend moet zeven jaar de cel in voor een brute woningoverval op klaarlichte dag in Arnhem in 2016. Een toen 78-jarige vrouw stond in haar tuin toen ze door twee daders mee naar binnen werd gesleurd.
18/06 15u00  Europol: slag tegen illegale pesticidenEuropol zegt met een operatie in bijna dertig landen een slag te hebben geslagen tegen de verspreiding van illegale pesticiden. In de eerste maanden van dit jaar werd al 550 ton aan illegale pesticiden in beslag genomen. Drie mensen zijn in België en op Cyprus gearresteerd.
18/06 14u45  Huren in Berlijn voor vijf jaar bevrorenHet bestuur van de Duitse hoofdstad Berlijn, de Senaat, heeft besloten een huurplafond in te voeren. De huren mogen in beginsel vijf jaar lang niet worden verhoogd, berichtte Der Tagesspiegel.10 
18/06 14u45  Veldboeketten tekenen met een tandwielEen spirograaf biedt kinderen urenlang tekenplezier, maar ook volwassenen tekenen met tandwielen de mooiste vormen.10 
18/06 14u45  Bezinnend gluren bij de burenSoms, fietsend langs donkere10 
18/06 14u30  Commissie wil beter plan veiligheid DefensieBij Defensie moet een verbeterd plan van aanpak voor de veiligheid komen. Dat stelt de visitatiecommissie-Verbeet, die de voortgang van het plan op verzoek van de Tweede Kamer in de gaten houdt. Defensie heeft deze suggestie echter niet overgenomen.
18/06 14u15  Klimaatplan kabinet treft burger minder hardDe aanpassingen die het kabinet wil doen aan het klimaatakkoord zorgen ervoor dat de extra lasten voor de burger per saldo lager uitvallen. Dat blijkt uit een doorrekening van het Centraal Planbureau (CPB). Huishoudens zijn door alle klimaatmaatregelen in 2030 in totaal 2,4 miljard euro duurder uit, in het oorspronkelijke plan was dat 3,1 miljard euro.
18/06 14u15  Eringa vertrekt van ProRail naar TransdevPier Eringa vertrekt als topman bij spoorbeheerder ProRail en gaat per 1 september leiding geven aan Transdev Nederland. Transdev is actief in het personenvervoer en de mobiele zorg. In het personenvervoer in Nederland gebeurt dat onder de merknaam Connexxion en in de mobiele zorg onder de merknaam Witte Kruis.
18/06 14u15  ANWB blij dat Duitse tolheffing van de baan isDe ANWB is blij dat de tolheffing voor personenauto’s op Duitse wegen niet mag van het Europees Hof van Justitie. De belangenbehartiger is ’‘opgelucht dat dit plan nu de prullenbak in kan’‘. Ook Nederlandse vakantiegangers kunnen volgens de ANWB opgelucht ademhalen.
18/06 14u15  6 jaar cel voor heroïnesmokkel met vliegtuigjeTwee Duitse mannen die met hun vliegtuigje vanuit Teuge twee koffers met 60 kilo heroïne naar Engeland probeerden te smokkelen, zijn veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. Dat is een jaar hoger dan de aanklager had geëist. De 31-jarige Pascal R. en de 32-jarige Lukas G. werden in januari 2017 opgepakt nadat ze halverwege de vlucht waren teruggekeerd naar het vliegveld in Teuge, vlakbij Apeldoorn.
18/06 14u00  Man probeert brand te stichten in schoolEen nog onbekende man heeft dinsdagochtend geprobeerd brand te stichten op een middelbare school in Amsterdam. Hij liep het gebouw van havo De Hof aan de Dapperstraat rond 11.00 uur binnen en scholieren zagen hem daar rennen. ’‘Hij stond half in brand’‘, zei een leerling tegen de lokale zender AT5.
18/06 14u00  Column (ds. J. Belder): ZakkenvullersHet ging over Maracaibo. Havenstad, zoiets als Rotterdam. Motor van de Venezolaanse economie. Klonk nieuw voor mij. Niet goed opgelet op school. Was ik bij de les gebleven, dan had ik geweten dat Shell in Maracaibo honderd jaar geleden de eerste Venezolaanse olie oppompte en dat in de Tweede Wereldoorlog geallieerden er van brandstof werden voorzien. Nu zitten stad en economie in het slop. Het volk is woedend. Vooral op president Maduro en diens corrupte regering. Miljoenen bedoeld voor algemene doeleinden gleden verkeerde zakken in.
18/06 14u00  Aanhoudingen om mestfraude in HengeloDrie medewerkers van een Twents bedrijf, dat meststoffen vervoert en verhandelt, zijn opgepakt in verband met mestfraude. Ze worden verdacht van het doen van valse laad- en losmeldingen en het manipuleren van mestmonsters, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
18/06 14u00  Spannende tijd voor CU-SGP in EuroparlementHet zijn spannende dagen voor CU-SGP. Sinds de ChristenUnie twee weken geleden uit de Europese Conservatieven en Hervormersfractie (ECR) stapte, probeert het een nieuwe Europese fractie op te richten. Het is echter nog onduidelijk of dit lukt.
18/06 13u45  Proces tegen (ex-)leden No Surrender begonnenGRONINGEN ANP). De rechtbank in Groningen is dinsdag alsnog begonnen met een groot proces tegen (ex-)leden van No Surrender. Maandag zou al een zaak tegen voormalig voorzitter Henk Kuipers behandeld worden, maar deze werd uitgesteld omdat zijn advocaat ziek in het buitenland zit.
18/06 13u45  Nederlandse moslims bidden voor MursiNederlandse moslims kunnen dinsdag in meerdere moskeeën bidden voor de afgezette Egyptische president Mohamed Mursi. Die overleed maandag en is dinsdag begraven. Het gebeurt vrijwel nooit dat het dodengebed wordt gehouden voor een afwezige overledene.
18/06 13u30  „Proces één verdachte Posbankzaak moet over”Het proces tegen één van de twee verdachten in de zogeheten Posbankzaak moet volgens de advocaat-generaal bij de Hoge Raad opnieuw worden gedaan. In zijn advies dinsdag aan de hoogste rechter staan kritische noten over de undercoveroperatie die de politie gebruikte om verklaringen los te krijgen bij deze verdachte. Het gerechtshof in Arnhem zou de methode onvoldoende hebben gemotiveerd.
18/06 13u30  Snel: onderzoek naar toeslagen niet belemmerdStaatssecretaris Menno Snel van Financiën heeft onderzoekers op zoek naar informatie over ten onrechte beëindigde kinderopvangtoeslag geen strobreed in de weg gelegd, zegt hij. Dat vinden de onderzoekers zelf volgens Snel ook.
18/06 13u30  Trump niet blij met ECB-preses DraghiDe Amerikaanse president Donald Trump is niet blij met Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) sprak eerder op dinsdag over mogelijke renteverlagingen en andere extra stimuleringsmaatregelen voor de Europese economie. Met zijn opmerkingen heeft Draghi in de ogen van Trump de waarde van de euro gemanipuleerd.
18/06 13u30  „EU moet harder aan klimaatplannen trekken”De EU-lidstaten moeten harder trekken aan hun klimaatplannen als de EU haar doelstellingen voor 2030 wil halen. Vooral door de afgesproken energiebesparingen en maatregelen om fossiele energiebronnen geleidelijk te vervangen door hernieuwbare energie dreigen de vastgelegde percentages voor 2030 niet te worden gehaald.
18/06 13u15  „Al 178 nieuwe leerlingen Haga Lyceum”Bij het in opspraak geraakte Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam hebben zich voor komend schooljaar tot nu toe 178 nieuwe leerlingen gemeld. Dat zegt directeur-bestuurder Söner Atasoy. Volgens hem komen er wekelijks nog drie tot vier aanmeldingen bij. Dat zou al met al ruim een verdubbeling van het huidige aantal leerlingen betekenen.
18/06 13u15  Grote heroïnevangst aan Duitse grensAan de Poolse grens heeft de Duitse grenspolitie in een vrachtauto 670 kilo heroïne aangetroffen. Het is de grootste drugsvangst ooit voor de douaniers, meldde de Berliner Morgenpost dinsdag. Dat de vrachtauto in de nacht van 31 mei op 1 juni de aandacht van de politie trok, was te danken aan de tip van een verdachte drugscrimineel die in Nederland in verband met een andere drugszaak was aangehouden.
18/06 13u15  „JIT maakt namen 4 verdachten MH17 bekend”Het Joint Investigation Team (JIT) dat het neerhalen van vlucht MH17 onderzoekt, maakt woensdag vier namen bekend van verdachten die mogelijk worden vervolgd. Dat heeft de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Olena Zerkal gezegd tegen lokale media.
18/06 13u00  Duitse moord bewijst dat migratiebeleid zaak van leven en dood kan zijnDe Duitse politie weet het nu zeker: de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke komt uit rechts-extremistische hoek. Al direct na de moord begin juni werd in deze richting gedacht, en het lijkt er op dat dit inderdaad klopt.
18/06 13u00  Bondsdagdebat over rechts-extremistische moordDe Duitse partij Die Linke wil de moord op een vooraanstaand politicus in Kassel in het parlement aan de orde stellen. Fractievoorzitter Jan Korte heeft daar in de Bondsdag om gevraagd. De waarschijnlijk door een neonazi gepleegde politieke moord op de christendemocratische voorzitter van de regioraad in Kassel, Walter Lübcke, leidt tot beroering.
18/06 13u00  Vakbond FNV nog niet tevreden over loongroeiVakbond FNV vindt dat de eigen strijd voor meer loon en vaste banen te langzaam resultaat oplevert. 'Het gaat moeizaam en langzaam. Wij zien dat, ondanks de krapte en economische groei, werkgevers over het algemeen nog steeds niet bereid zijn om werknemers collectief een eerlijk deel van de koek te geven', zegt FNV-coördinator arbeidsvoorwaardenbeleid Zakaria Boufangacha in een terugblik op de eerste helft van het ‘cao-seizoen’.
18/06 13u00  YouTube heft schorsing Bellingcat opOnderzoekscollectief Bellingcat kan weer video’s plaatsen op YouTube. Het account was dinsdag enkele uren geschorst. Volgens de oprichter van het collectief, Eliot Higgins, vond YouTube dat het account zonder goede reden geweld vertoonde.
18/06 12u45  Grote orders voor AirbusDe Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft opnieuw grote deals gesloten. De Filipijnse luchtvaartonderneming Cebu Pacific tekende een principeakkoord voor de aanschaf van 31 toestellen. Verder breidde Saudi Arabian Airlines een eerdere bestelling van 35 toestellen uit tot een totaal van 100 kisten. De overeenkomsten werden op de tweede dag van de luchtvaartbeurs van Parijs wereldkundig gemaakt.10 
18/06 12u30  Opfrisbeurt voor Marechausseemuseum BurenHet Marechausseemuseum in Buren, een van de vier Defensiemusea van Nederland, heeft een opfrisbeurt ondergaan. Vanaf volgend weekeinde is het eerste deel van de modernisering te zien. In 2021 moet de hele, miljoenen kostende operatie klaar zijn.
18/06 12u15  Freek Staps hoofdredacteur ANPFreek Staps wordt hoofdredacteur van het Algemeen Nederlands Persbureau. Hij begint op 1 september in zijn nieuwe functie.
18/06 12u15  School Heerlen deels ontruimd om geurDe oostvleugel van het Sintermeertencollege aan de Valkenburgerweg in Heerlen is dinsdag ontruimd wegens een penetrante geur. De brandweer onderzoekt wat daarvan de oorzaak is en verricht metingen.
18/06 12u15  Column: Te koop: „bijbel van het kapitalisme”Meer dan 200 jaar hebben wij Hollanders erop moeten wachten. Maar volgende week staat dan toch echt de presentatie van een langverwacht boek gepland. De gerenommeerde Amsterdamse uitgever ervan is van mening goud in handen te hebben. Volgens zijn website hebben we hier te maken met een „canoniek meesterwerk” dat voor het eerst vertaald is in het Nederlands. Er wordt verder gesproken van de „bijbel van het liberale kapitalisme”, een van de „meest geciteerde werken in de sociale wetenschappen” en een van de „grootste klassiekers uit de economische wetenschap en het verlichtingsdenken.” Je zou haast nieuwsgierig worden naar de titel van het boek.
18/06 12u00  Facebook onthult eigen virtuele munt: LibraFacebook lanceert een eigen virtuele munt. Gebruikers kunnen daarmee aankopen doen. De cryptomunt krijgt de naam Libra en moet vanaf volgend jaar beschikbaar zijn in Messenger en WhatsApp. Om de munt te beheren, begint Facebook een nieuw onderdeel, Calibra.
18/06 12u00  Nederlander topman Colombiaanse AviancaDe Nederlander Anko van der Werff wordt de nieuwe topman van de Colombiaanse luchtvaartmaatschappij Avianca. Van der Werff werkte eerder voor onder meer Air France-KLM en Qatar Airways. Hij was recent de commercieel directeur van Aeroméxico.10 
18/06 12u00  Draghi praat beurzen omhoogDe Europese aandelenbeurzen vonden dinsdag de weg omhoog na een kwakkelend begin. Beleggers trokken zich op aan de woorden van Mario Draghi. De president van de Europese Centrale Bank (ECB) liet in een toespraak weten klaar te staan om extra stimuleringsmaatregelen te nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Daarnaast werd uitgekeken naar het rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve, dat woensdag op het programma staat.10 
18/06 11u45  Minister: vonnis opsteker voor de automobilistHet besluit van het Europese Hof van Justitie om tolheffing voor personenwagens in Duitsland af te wijzen is 'een opsteker voor de Nederlandse automobilist die nu niet de kosten voor het Duitse vignet gaat voelen'. Dat laat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) in een reactie weten.
18/06 11u45  Weer grote order AirbusDe Europese vliegtuigbouwer Airbus heeft andermaal een grote deal gesloten. De Filipijnse luchtvaartonderneming Cebu Pacific tekende een principeakkoord voor de aanschaf van 31 toestellen. De deal werd op de tweede dag van de luchtvaartbeurs van Parijs wereldkundig gemaakt.
18/06 11u45  PvdA’er Asscher: Verscheidenheid mag, maar met iets minder ruimtePvdA-voorman Asscher wil de vrijheid van onderwijs voor orthodoxe scholen inperken. Het toelatingsbeleid moet minder strikt en scholen mogen het burgerlijk homohuwelijk eigenlijk niet bekritiseren.
18/06 11u30  Bewakingsbeelden Schaap in Opsporing VerzochtDe politie laat dinsdagavond in het televisieprogramma Opsporing Verzocht bewakingsbeelden zien van Anja Schaap uit de nacht dat ze verdween.10 
18/06 11u30  Schouten: Geen losse plannetjes meerDe transitie naar kringlooplandbouw is een proces van vallen en opstaan, aldus minister Schouten (Landbouw).10 
18/06 11u30  YouTube blokkeert account BellingcatOnderzoekscollectief Bellingcat kan voorlopig niets plaatsen op YouTube. Het account is geschorst omdat YouTube vindt dat het geweld vertoonde zonder goede reden, meldde oprichter Eliot Higgins dinsdag. Het is niet bekend of YouTube klachten heeft gekregen en zo ja, van wie. Google, eigenaar van YouTube, bevestigt de schorsing maar kan er verder nog niets over zeggen.11 
18/06 11u15  Hoge boetes PwC en EY definitief van de baanDe hoge boetes die de Autoriteit Financiële Markten (AFM) eerder aan accountantsbureaus EY en PwC oplegde zijn definitief van de baan. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigt een eerdere uitspraak van de rechtbank Rotterdam dat niet is bewezen dat de firma’s hun zorgplicht verzaakten.
18/06 11u00  Leider Hongkong biedt excuses aanDe regeringsleider van het autonome Hongkong, Carrie Lam, heeft op een persconferentie haar excuses aangeboden voor haar beleid ten aanzien van de omstreden uitleveringswet. Afgelopen zaterdag heeft ze het wetsontwerp in de ijskast geplaatst in de hoop dat de maatschappelijke en politieke storm zou gaan liggen. Ze liet toen ook een verklaring verspreiden dat het haar speet dat de zaak zo uit de hand liep.10 
18/06 10u45  Satudarah ook in hoger beroep verbodenMotorclub Satudarah is ook in hoger beroep verboden. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde net als de rechtbank vorig jaar dat de motorclub leiding gaf aan het strafbaar handelen van de leden. Het verbod betreft ook alle afdelingen (chapters) van Satudarah.12 
18/06 10u45  Ruime voldoendes voor koningspaarKoning Willem-Alexander en koningin Máxima doen het goed in de ogen van Nederlanders. Van de ondervraagde Nederlanders vindt 45 procent dat de koning zijn rol 'zeer goed' vervult en 45 procent oordeelt dat hij 'tamelijk goed' zijn rol vervult. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst. De Telegraaf vroeg de cijfers op door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).12 
18/06 10u30  Draghi: mogelijk meer stimulering ECB nodigDe Europese Centrale Bank (ECB) gaat mogelijk extra stimuleringsmaatregelen nemen als de economische verwachtingen niet verbeteren. Dat heeft ECB-president Mario Draghi gezegd op het forum van de centrale bank in het Portugese Sintra.
18/06 10u30  Kerkenraad hervormd Veenendaal dient klacht in wegens ambtsmisbruikDe kerkenraad van de hervormde wijkgemeente Oude Kerk in Veenendaal heeft vorige week een formele klacht ingediend tegen ds. C. B. Stam, die een relatie had met een getrouwde vrouw uit de kerkelijke gemeente.
18/06 10u30  ZOA helpt ruim een miljoen mensen in crisisgebiedenDe inkomsten van de christelijke hulporganisatie ZOA namen vorig jaar toe met 9 procent naar 50 miljoen.
18/06 10u30  Politie Essen schiet man met mes doodDe politie in het Duitse Essen heeft dinsdagochtend vroeg een 32-jarige man op straat doodgeschoten. De man had eerder zelf de politie gebeld en gedreigd zichzelf van het leven te beroven met een mes.
18/06 10u30  In politiek betere balans nodig tussen prestatie en beloningPolitici dienen te zoeken naar een ‘sleutel’ om het evenwicht tussen opleiding, prestatie en beloning te verbeteren. Nu wordt een partij soms flink beloond zonder op prestaties te kunnen bogen.
18/06 10u30  Situatie in CGK vraagt om handelen synodeDe Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) kunnen niet eindeloos blijven wachten. De synode zal besluiten moeten nemen inzake de vrouw in het ambt, ook als daardoor zich een scheur voltrekt binnen het kerkverband.
18/06 10u15  Extra onderzoek verdachte moord studenteDe 23-jarige verdachte van de moord op de Amerikaanse studente Sarah Papenheim wordt neurologisch onderzocht. De rechtbank in Rotterdam ging dinsdag akkoord met een verzoek daartoe van het Openbaar Ministerie tijdens een tweede niet-inhoudelijke zitting. Daarvoor benoemt de rechtbank een deskundige.
18/06 10u15  EU-hof: Duitse tolheffing niet toegestaanDe tolheffing voor personenauto’s die Duitsland wil invoeren is discriminerend voor buitenlandse automobilisten. De zogenoemde Maut is in strijd met het Europees recht, oordeelt het Europees Hof van Justitie in een zaak die is aangespannen door Oostenrijk met steun van Nederland.
18/06 10u00  Intertrust in trek op lager DamrakHet aandeel Intertrust was dinsdag in trek op het Damrak na een verhoging van de verwachtingen door de financieel dienstverlener. De algehele stemming op de Europese aandelenbeurzen was licht negatief. De ogen bleven gericht op de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast bleef de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China de gemoederen bezighouden.10 
18/06 09u45  „Alliantie Renault-Nissan blijft prioriteit”De alliantie tussen de Franse autobouwer Renault en zijn Japanse branchegenoot Nissan blijft een topprioriteit. Dat zei de Franse minister van Financiën Bruno Le Maire dinsdag in een commentaar op een mogelijke fusie tussen Renault en het Italiaans-Amerikaanse Fiat Chrysler. De Franse overheid is de grootste aandeelhouder van Renault.
18/06 09u30  „Leider Hongkong zegt weer sorry”De regeringsleider van het autonome Hongkong, Carrie Lam, biedt dinsdag volgens plaatselijke media haar excuses aan voor de enorme ophef over een gehate uitleveringswet. Lam heeft recent schriftelijk excuses aangeboden aan de inwoners van de metropool, maar doet dat nu persoonlijk op een persconferentie. Ze zou echter niet van plan zijn de wet in te trekken.
18/06 09u30  Damrak opent met kleine minDe Amsterdamse aandelenbeurs is dinsdag met een kleine min geopend. Ook de andere Europese beurzen begonnen met bescheiden koersuitslagen. De ogen bleven gericht op de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast bleef de handelsstrijd tussen de Verenigde Staten en China de gemoederen bezighouden.
18/06 09u15  Woonbond pleit voor aanpak verhuurdersDe Woonbond pleit voor een landelijk stelsel van vergunningen waarbij verhuurders die over de schreef blijven gaan hun vergunning kwijtraken.
18/06 09u00  Nieuw regeringstoestel in augustus de lucht inHet nieuwe regeringsvliegtuig kan begin augustus zijn eerste officiële vlucht maken. Vliegtuigbouwer Boeing heeft de PH-GOV vrijdag overgedragen aan Nederland, schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer.
18/06 09u00  Laatste levensfase delen op TwitterOpenhartig en eerlijk schrijft stafadjudant b.d. Walter Kers van de Koninklijke Marine over zijn ongeneeslijke ziekte op sociale media. Over hoop en wanhoop. Over vreugde en verdriet. Een nieuw fenomeen op sociale media. „De reacties zijn hartverwarmend en ontroerend.”
18/06 08u45  Haga eist verbod openbaren inspectierapportHet Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam wil dat de Inspectie van het Onderwijs het meest recente rapport over de islamitische middelbare school intrekt en herziet. Ook wil de school een verbod op het openbaar maken van het rapport in de huidige vorm. Dat is de inzet van het kort geding dat donderdag dient in Den Haag.
18/06 08u45  Trump gaat miljoenen illegalen uitzettenDe VS gaan miljoenen illegalen het land uitzetten. Dat heeft president Donald Trump aangekondigd. Hij zei dat het agentschap van de politie dat belast is met migratie (ICE) volgende week begint met het uitzetten.
18/06 08u30  Wat de GGiN-synode deze week gaat doenDe Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) houden woensdag hun jaarlijkse synode. Hoe is deze landelijke kerkvergadering georganiseerd en wat staat er op de agenda?11 
18/06 08u30  Nikkei lager in afwachtende handelDe aandelenbeurs in Japan is dinsdag met verlies gesloten. Beleggers namen geen risico’s voorafgaand aan de tweedaagse beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), die later op de dag begint. De markten zijn vooral benieuwd of de Fed hints zal geven over een renteverlaging later dit jaar. Verder bleef het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China boven de markt hangen.11 
18/06 08u15  Digitaal Bijbelgebruik groeitHet digitaal Bijbelgebruik neemt toe. Zo is er veel vraag naar de app Mijn Bijbel.10 
18/06 08u15  Inspectie: financieel wanbeheer Haga, geen salafismeDe schoolleiding van het Cornelius Haga Lyceum in Amsterdam maakt zich schuldig aan wanbeheer, belangenverstrengeling en zelfverrijking. De aantijging van salafisme kan echter niet worden hardgemaakt. Dat meldt NRC op basis van een ongepubliceerd concept-rapport van de Inspectie van het Onderwijs dat de krant heeft ingezien.10 
18/06 08u15  Autoverkopen licht omhoog in meiHet aantal nieuwe personenauto’s dat in mei in de Europese Unie op kenteken is gezet, was een fractie hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat becijferde branchevereniging ACEA.11 
18/06 08u15  Twee zwaargewonden door steekincident in azcDoor een steekpartij in een asielzoekerscentrum in Harderwijk zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee personen zwaargewond geraakt. Een derde persoon raakte lichtgewond en is na behandeling in het ziekenhuis aangehouden, aldus de politie. Over de aanleiding voor het steekincident kon de politie nog niets zeggen.10 
18/06 08u15  Veel waardering voor alternatieve therapieënBijna een kwart van de volwassen Nederlanders hecht evenveel waarde aan alternatieve behandelmethoden als aan reguliere geneeswijzen. Ongeveer 80 procent vindt dat alternatieve therapeuten een diploma moeten hebben en dat onderzoek naar alternatieve behandelingen belangrijk is.11 
18/06 08u00  Vrijwillige liefdeHosea 14:5
18/06 08u00  Kwart Nederlanders waardeert alternatieve en reguliere zorg evenveelBijna een kwart van de volwassenen hecht evenveel waarde aan alternatieve geneeswijzen als aan reguliere geneeswijzen. Ongeveer 80 procent vindt dat alternatieve genezers een diploma moeten hebben en dat onderzoek naar alternatieve behandelingen belangrijk is. Dit blijkt dinsdag uit het Onderzoek Belevingen 2018 van het CBS.
18/06 08u00  Dode bij ongeluk op N50 bij KampenBij een ernstig ongeluk tussen een busje en een personenauto op de N50 bij Kampen is dinsdagochtend een dode gevallen.
18/06 08u00  Odebrecht vraagt faillissementsbescherming aanHet grote Braziliaanse bouwconglomeraat Odebrecht heeft bescherming tegen een dreigend faillissement aangevraagd. De onderneming wil de tijd krijgen om een deel van zijn schuldenberg ter waarde van meer dan 51 miljard Braziliaanse real, omgerekend bijna 12 miljard euro, te herstructureren. Een faillissement van Odebrecht zou het grootste ooit zijn in Latijns-Amerika.
18/06 08u00  VS sturen duizend militairen naar Midden-Oosten vanwege dreiging IranHet Amerikaanse leger heeft weer beelden vrijgegeven die Iran in verband moeten brengen met de aanval op twee tankers. Daarop zou te zien zijn hoe de Iraanse Revolutionaire Garde een onontplofte magneetmijn weghaalt bij een Japans schip dat was beschadigd in de Golf van Oman.
18/06 07u45  Mursi begraven in CaïroDe maandag overleden afgezette Egyptische president Mohamed Mursi is dinsdag begraven. Zijn familie liet weten dat hij naast andere prominente figuren uit de Moslimbroederschap ligt op een begraafplaats in Caïro.
18/06 07u30  Cel verspreider beelden aanval ChristchurchEen man in Nieuw-Zeeland is veroordeeld tot 21 maanden celstraf voor het verspreiden van de livestream en van beelden van de aanval op de moskeeën in Christchurch, waarbij de dader 51 mensen doodde.
18/06 07u30  „Kwart Belgen reed laatste maand met slok op”Een op de vier Belgische automobilisten heeft de afgelopen maand gereden terwijl hij mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zat. Dat blijkt uit de resultaten van de wereldwijde enquête van verkeersveiligheidsinstituten die op een congres in Brussel wordt bekendgemaakt.
18/06 07u15  D66 en CDA willen strenge regels algoritmesD66 en CDA willen strengere regels voor het gebruik van algoritmes door de overheid. Er moet een speciale waakhond komen die het gebruik in de gaten houdt. Ook moet er een richtlijn komen die bepaalt in welke gevallen gebruik van algoritmes gerechtvaardigd is. Dat meldt de NOS.
18/06 07u00  Snel perkte onderzoek kinderopvangtoeslag inStaatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft een onderzoek naar het falen van de Belastingdienst in de affaire-kinderopvangtoeslag laten inperken. Dit was nadrukkelijk tegen het advies van de onderzoekers die hij zelf inhuurde. Zij adviseerden om veel dieper te graven om de onderste steen boven te krijgen, melden RTL Nieuws en Trouw.29 
18/06 07u00  Economen verwachten bijstelling koopkrachtNu de loonstijging tegenvalt, moet de koopkrachtbelofte worden bijgesteld. Dat zeggen economen in De Telegraaf. Het kabinet gaf slechts een heel kleine lastenverlichting en premier Rutte heeft zich volgens de krant rijk gerekend met verwachte loongroei.30 
18/06 06u45  Strengere controles op gevaarlijke stoffenStaatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt de controles bij bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Dat zegt Van Ark in een interview met het AD. De Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra om specifiek toezicht te houden op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkvloer.13 
18/06 06u15  Online oplichter verstopt zich in het zichtHet gevaar op internet loert niet alleen in de donkere hoekjes, maar ook vol in het zicht. Cybercriminelen die nietsvermoedende mensen willen oplichten, gebruiken daarvoor geen vage adressen, maar juist heel normale domeinnamen. Die wekken namelijk geen argwaan. Bovendien zorgen bedriegers voor een groen slotje naast hun adres, zodat mensen het gevoel hebben dat er niets aan de hand is.
18/06 06u15  SNS wil persoonlijk contact met klant terugSNS gaat zijn dienstverlening decentraliseren om zo in te zetten op meer persoonlijk contact met de klant. Daarmee gaat de bank naar eigen zeggen in tegen de heersende trend in de bankenwereld om klantcontact alleen maar te digitaliseren en te centraliseren.
18/06 04u15  Hof oordeelt over verbod SatudarahHet hof in Den Haag beslist dinsdag of Satudarah verboden blijft. De rechtbank had de motorclub vorig jaar per direct verboden, maar Satudarah ging tegen die uitspraak in beroep.
18/06 04u15  Driedaags proces over vrouwenmoordenDe rechtbank in Amsterdam begint dinsdag aan een driedaags proces, waarin de 46-jarige Sjonny W. terechtstaat op verdenking van moord of doodslag op drie vrouwen. Een van hen, Sabrina Oosterbeek (30), wordt sinds maart 2017 vermist. Monique Roossien (26) en Mirela Mos (30) stierven in respectievelijk 2003 en 2004 een gewelddadige dood. Volgens het Openbaar Ministerie is Amsterdammer W. telkens de laatste geweest die de vrouwen levend heeft gezien.
18/06 04u00  Conservatieven stemmen weer over opvolging MayDe Britse Conservatieven stemmen dinsdag voor de tweede keer over de opvolging van premier Theresa May. Oud-minister Boris Johnson kreeg in de eerste ronde van de afvalrace veruit de meeste stemmen.11 
18/06 03u30  Dodental na aardbeving China loopt opHet dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.13 
18/06 01u45  Doden en gewonden bij aardbeving ChinaBij een zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan zijn zes mensen om het leven gekomen en zeker 75 gewond geraakt. Dat melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia.12 
18/06 00u15  Veel Nederlanders willen minder uren werkenSteeds meer Nederlanders willen minder uren werken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het inmiddels om honderdduizenden mensen die naar eigen smaak te veel uren draaien op hun werk.14 
18/06 00u00  TU: alleen vrouwen op nieuwe wetenschapsbanenDe TU Eindhoven stelt vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open voor vrouwen. Het college van bestuur heeft dat laten weten aan alle medewerkers en studenten.11 
18/06 00u00  VS komen met nieuwe beelden aanval tankerHet Amerikaanse leger heeft weer beelden vrijgegeven die Iran in verband moeten brengen met de aanval op twee tankers. Daarop zou te zien zijn hoe de Iraanse Revolutionaire Garde een onontplofte magneetmijn weghaalt bij Japans schip dat was beschadigd in de Golf van Oman.11 
17/06 23u15  Feestend Toronto opgeschrikt door schietpartijZeker twee mensen zijn gewond geraakt bij een schietpartij in de Canadese stad Toronto. Daar waren naar schatting zo’n 2 miljoen mensen op de been om de Toronto Raptors te huldigen. Die basketbalploeg veroverde als eerste Canadese club de titel in de NBA.
17/06 22u45  „Groei wereldbevolking gaat fors afnemen”De wereldbevolking groeit aan het einde van de eeuw vrijwel niet meer. Dat komt onder meer omdat vrouwen dan gemiddeld minder kinderen krijgen, meldt onderzoekscentrum Pew Research in Washington. Dat analyseerde gegevens van de Verenigde Naties.
17/06 22u45  Rick Brink ‘minister’ van GehandicaptenzakenNederland heeft vanaf nu een officieuze minister van Gehandicaptenzaken. Rick Brink werd maandagavond in het Scheveningse Kurhaus uit zes overgebleven kandidaten gekozen. De 33-jarige Brink komt een jaar lang betaald in dienst bij de omroep KRO-NCRV en krijgt een team ter ondersteuning. De omroep gaat het thema dit jaar ook in diverse programma’s op radio en televisie integreren. Brink komt uit Hardenberg (Overijssel) en is daar gemeenteraadslid.
17/06 22u30  Techsector trekt Wall Street omhoogDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag licht hoger gesloten. De techsector was in trek bij beleggers, die verder hun kruit droog hielden in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve later deze week. Ontwikkelingen in de handelsoorlog en oplopende spanningen rond Iran hadden ook hun weerslag op de markt.
17/06 22u30  Dode door schietpartij Amsterdam-NoordDoor een schietpartij in Amsterdam is een nog onbekende persoon om het leven gekomen. De politie gaat uit van één dader die zou zijn ontkomen in een BMW met Belgisch kenteken. Bij de zoektocht wordt een helikopter ingezet.
17/06 22u15  „Mursi zat jarenlang in isolatie”Amnesty International roept Egypte op de dood van Mohamed Mursi grondig te onderzoeken. De mensenrechtenorganisatie zegt in een verklaring dat de oud-president tijdens zijn gevangenschap zo’n zes jaar feitelijk was afgesneden van de buitenwereld. Hij mocht in die periode naar verluidt maar drie keer familie ontvangen.
17/06 21u45  Koen Schuiling nieuwe burgemeester GroningenKoen Schuiling (VVD), de huidige burgemeester van Den Helder, wordt de nieuwe burgemeester van Groningen. Dat is bekendgemaakt na een besloten raadsvergadering op het stadhuis. De 60-jarige Schuiling was eerder wethouder in Groningen.
17/06 21u45  Vrouw dood aangetroffen, man aangehoudenDe politie heeft in de Drentse plaats De Groeve een dode vrouw aangetroffen in een woning. Korte tijd later werd een man aangehouden. Zijn mogelijke betrokkenheid bij haar dood wordt onderzocht.
17/06 21u45  Broederschap: Egypte schuldig aan dood MursiDe Moslimbroederschap houdt de Egyptische autoriteiten verantwoordelijk voor de dood van oud-president Mohamed Mursi. De politieke tak van de islamistische beweging zegt dat de mensenrechten van de afgezette leider niet zijn gerespecteerd.
17/06 21u00  Mohammed Morsi: voorman van de mislukte Egyptische lenteMohammed Morsi, de Moslimbroeder die een jaar president was van Egypte, is maandag plotseling overleden tijdens een rechtszitting tegen hem. Hij werd het boegbeeld van de –mislukte– islamistische poging om het land ingrijpend te veranderen.
17/06 20u45  Aanhoudingen na schietpartij ZoetermeerDe politie heeft twee verdachten aangehouden na een schietpartij in Zoetermeer. Naar een derde dader wordt nog gezocht, onder meer met een helikopter. Bij de schietpartij maandagavond op de Duitslandlaan raakte een persoon gewond, meldt de politie. Waarom er is geschoten, door wie en waarom zoekt de politie uit.
17/06 20u45  Pasgeborene overleeft maar net in vuilniszakDe Duitse politie heeft ternauwernood een baby kunnen redden die door haar moeder in een vuilniszak achter haar huis in de struiken was gelegd. Na drie uur in de vuilniszak was de zuurstof bijna op, zei justitie maandag. Het meisje, dat een lichaamstemperatuur van nog maar 31 graden had, is inmiddels buiten levensgevaar, maar moet nog wel behandeld worden.
17/06 20u30  Pensioenfondsen metaal zien dekking zakkenDe pensioenfondsen in de metaalsector hebben hun dekkingsgraad afgelopen maand zien wegzakken. Daardoor worden pensioenkortingen volgend jaar moeilijker af te wenden.
17/06 20u30  Pasgeborenen overleeft maar net in vuilniszakDe Duitse politie heeft ternauwernood een baby kunnen redden die door haar moeder in een vuilniszak achter haar huis in de struiken was gelegd. Na drie uur in de vuilniszak was de zuurstof bijna op, zei justitie maandag. Het meisje, dat een lichaamstemperatuur van nog maar 31 graden had, is inmiddels buiten levensgevaar, maar moet nog wel behandeld worden.
17/06 20u30  Panden verwoest en gewonden door brand BerkelHet complex in Berkel en Rodenrijs waar maandag een felle brand woedde, is volledig verwoest. 'De panden worden als verloren beschouwd', zo meldde een woordvoerder van de brandweer. Door de brand raakten vijf mensen gewond, twee van hen moesten naar het ziekenhuis omdat ze rook hadden ingeademd.
17/06 20u15  Dekker: ook beslagvrije voet voor bankrekeningHet moet onmogelijk worden voor schuldeisers om beslag te laten leggen op het volledige tegoed op een bankrekening. Dat is de inzet van een wetsvoorstel dat minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft ingediend.
17/06 20u00  Idlib maakt zich op voor nieuw geweld, ondanks bestandEr is opnieuw een wapenstilstand gesloten in de Syrische provincie Idlib. Maar de vrees bestaat dat die slechts van korte duur zal zijn. Turkije kan zijn belofte om de rust te bewaren niet waar maken.
17/06 19u45  Koning krijgt kousenbandLange fluwelen mantel over de schouders, een ordeteken van bijna een kilo om de nek, een zwarte hoed met witte struisvogelveren op het hoofd én een kousenband om zijn linkerbeen. Zo ziet de outfit van koning Willem-Alexander eruit als hij maandagmiddag wordt geïnstalleerd als ridder in de Orde van de Kousenband.
17/06 19u15  Koning nu echt ridder in Orde van KousenbandKoning Willem-Alexander is maandagmiddag geïnstalleerd als ridder in de oudste Britse ridderorde, de 'Most Noble Order of the Garter'. Dat gebeurde formeel in St George's Chapel, de kapel die behoort bij Windsor Castle. Ook de Spaanse koning Felipe werd officieel als 'Stranger Knight' opgenomen in de Orde van de Kousenband.
17/06 19u00  Mensen beter maken in ruil voor taartAl bijna veertig jaar runnen Herman Koning (75) en zijn vrouw Ans (69) Medi-point, een artsenpraktijk voor alternatieve of „levensconforme” geneeskunde in Veenendaal. Zolang hun fysieke en mentale gezondheid het toelaten, blijven ze dat doen. „Als arts moet je uitstralen dat je gezond bent.”
17/06 18u45  Gat in de weg op A27 bij GorinchemEr zit een gat in het wegdek van de snelweg A27 bij knooppunt Gorinchem, meldt Rijkswaterstaat. 'Het gaat om een gat van ongeveer twintig centimeter diep en twintig centimeter breed. Omdat dit gevaarlijk is voor motorrijders hebben we de rijstrook afgesloten voor verkeer', zo meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.
17/06 18u45  AEX sluit met kleine minDe Amsterdamse AEX-index is de week begonnen met een kleine min. Daarmee sloot de Amsterdamse beurs aan bij de andere Europese beursgraadmeters die ook overwegend dicht bij huis bleven. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Luchtvaartfondsen kregen een knauw na een winstwaarschuwing van Lufthansa.
17/06 18u30  CdK Paas: „Hoe sneller minder gas, hoe beter”De Groningse commissaris van de Koning, René Paas, is blij dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken onderzoek doet naar een pakket van maatregelen om de gaswinning volgend jaar opnieuw fors te verlagen. Hij doet dat in de richting van het volgens het Staatstoezicht op de Mijnen (SoDM) veilige niveau van 12 miljard kuub. “Dat zou een grote stap in de goede richting zijn”, zegt Paas. “Hoe sneller de gaskraan dichtgaat, hoe beter dat is voor Groningen.”
17/06 18u30  „Kabinet moet inzetten op afronding bankenunie”Het is 'dringend nodig' dat de bescherming van spaargeld Europees wordt geregeld. Dat schrijft de Raad van State in een advies. Zo’n centraal depositogarantiestelsel staat al langer in de steigers, als sluitstuk van de zogenoemde bankenunie. Maar onder andere Nederland trapt nog op de rem omdat met name Italiaanse banken nog altijd kampen met grote hoeveelheden probleemleningen op hun balans.
17/06 18u15  „Oud-president Mursi van Egypte overleden”De afgezette Egyptische president Mohamed Mursi is dood. Hij viel volgens de staatstelevisie flauw in de rechtszaal en zou vervolgens zijn overleden.
17/06 18u00  Politici en BN’ers steunen SP’er in TurkijeHet in Turkije vastgehouden SP-raadslid Murat Memis krijgt steun van tal van politieke kopstukken, opiniemakers en andere bekende Nederlanders. Zij roepen het kabinet op de vrijlating van de Turkse Nederlander te eisen.
17/06 18u00  AEX vrijwel vlak op overwegend groene dagDe Amsterdamse AEX-index is de week begonnen met een kleine min. Daarmee sloot de Amsterdamse beurs aan bij de andere Europese beursgraadmeters die ook overwegend dicht bij huis bleven. Beleggers hielden hun kruit droog in afwachting van het rentebesluit van de Federal Reserve op woensdag. Luchtvaartfondsen kregen een knauw na een winstwaarschuwing van Lufthansa.
17/06 18u00  Amsterdam staakt opvang lastige asielzoekersDe gemeente Amsterdam stopt na twee jaar met de opvang van vijftig overlastgevende asielzoekers. Dat schrijft burgemeester Femke Halsema in brief aan de gemeenteraad.
17/06 17u45  Zendingsgeschiedenis als spiegel voor de kerkHoe kwam Gods Woord vanuit Jeruzalem terecht in de Lage Landen? Het zien van de gang van het Evangelie door de wereld leert ook met andere ogen kijken naar de kerk van vandaag, zegt dr. J. (Hans) Kommers (71). De emeritus predikant schreef een boek over de zendingsgeschiedenis. „Het gaat in de zending niet om onze offers, maar om Gods opdracht.”
17/06 17u45  Rubriek Ter plekke: Diepst gezonken HagenaarNieuwjaarsdag 1929 overleed plotseling in de tram ds. F. van Gheel Gildemeester (geboren in 1855). „Eenmaal per dag de diepstgezonken Hagenaar”, zo placht hij zich weleens voor te stellen, omdat hij elke dag ’s morgens een duik ging nemen in het overdekte zwembad aan de Mauritskade. Maar de gemeente kwam niets aan hem tekort.
17/06 17u15  Nog geen examenuitslag Calvijn CollegeHet geduld van de eindexamenkandidaten van het Amsterdamse Calvijn College wordt nog langer op de proef gesteld. De uitslag van de examens komt in elk geval maandag niet meer, zegt een woordvoerder van de Inspectie van het Onderwijs.
17/06 16u45  Renewi verkoopt Canadese activiteitenAfvalverwerker Renewi heeft zijn Canadese activiteiten van de hand gedaan. Het Brits-Nederlandse fusiebedrijf, dat is voortgekomen uit Shanks en Van Gansewinkel, verkoopt de Canadese tak aan het Nederlandse investeringsfonds Convent Capital. Dat betaalt er circa 72 miljoen euro voor.
17/06 16u45  OM: verdachte moord Lübcke is rechts-extremistDe man die wordt verdacht van de moord op de Duitse politicus Walter Lübcke heeft een rechts-extremistische achtergrond, heeft het Openbaar Ministerie in Duitsland maandag laten weten. Justitie maakt dit op uit antecentenonderzoek en eerdere uitlatingen van de verdachte.
17/06 16u30  Iran rolt naar eigen zeggen CIA-netwerk opIran heeft naar eigen zeggen een groot Amerikaans cyberspionagenetwerk ontmanteld. Met hulp van bondgenoten zijn meerdere CIA-agenten aangehouden, zei topman Ali Shamkhani van de Iraanse Hoge Veiligheidsraad,
17/06 16u15  Product Philips gebruikt voor NASA-onderzoekDe SmartSleep Deep Sleep Headband van Philips is geselecteerd voor onderzoek naar het verbeteren van de slaap van astronauten. TRISH, een door ruimteorganisatie NASA gefinancierd onderzoeksinstituut, gaat de speciale hoofdband van Philips gebruiken bij twee studies.
17/06 16u15  Weer Russische journalist vrij na protestEen Russische journalist die een jarenlange celstraf boven het hoofd hing is maandag vrijgelaten. Igor Roednikov zat sinds november 2017 vast op beschuldiging van afpersing, maar een rechter in Sint-Petersburg veroordeelde hem maandag slechts tot een werkstraf voor onrechtmatig optreden en liet hem meteen vrij.
17/06 16u15  Bouwcombinatie haalt mensen weg bij ZuidasdokDe bouwcombinatie die zich bezighoudt met het project Zuidasdok in Amsterdam heeft het werk aan de ontwerpfase stilgelegd. Volgens een woordvoerster van het project heeft dat te maken met de vertraging die is ontstaan. ’’Het klopt dat de aannemer vorige week per brief heeft laten weten niet door te willen gaan met het werken aan het definitieve ontwerp', bevestigt de zegsvrouw een bericht hierover op de website van Cobouw.
17/06 16u00  Kleine uitslagen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine uitslagen begonnen aan de nieuwe handelsweek. Beleggers kijken uit naar het rentebesluit van de Federal Reserve dat woensdag komt. Ook de ontwikkelingen aan het handelsfront worden nauwlettend in de gaten gehouden, net als de oplopende spanningen rond Iran na de vermoedelijke aanvallen op olietankers in de Golf van Oman.
17/06 16u00  Grote brand in kringloopwinkel Berkel en RodenrijsBij een kringloopwinkel in Berkel en Rodenrijs woedt een zeer grote brand. Brandweereenheden zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar de Veilingweg en de Oudelandselaan om het vuur te bestrijden. Dikke, zwarte rookwolken zijn tot ver in de omtrek te zien.
17/06 15u45  Gerestaureerd orgel Grote Kerk Genemuiden weer in gebruik genomenIn de Grote of Sint-Nikolaaskerk in Genemuiden wordt vrijdag 21 juni het Zwier van Dijkorgel na restauratie weer in gebruik genomen.
17/06 15u45  Nooit meer lekke band met luchtloze Michelin UptisHet aantal keren dat een automobilist in zijn leven met een lekke band langs de weg staat, is verwaarloosbaar. Toch is zo’n lekke band het schrikbeeld van veel weggebruikers, zeker als ze zelf geen band kunnen verwisselen. De nieuwe luchtloze autoband van Michelin en General Motors is voor hen een uitkomst.
17/06 15u45  Saudi-Arabië wil collectieve beveiliging GolfMeerdere landen moeten zich gezamenlijk inspannen om de Perzische Golf open te houden voor de scheepvaart, die vooral op de export van olie is gericht. Dit heeft de Saudische minister van Energie, Khalid al-Falih gezegd. „Wij beschermen zelf onze infrastructuur en ons land, maar de zeeroutes van de internationale handel moeten collectief door alle mogendheden worden beveiligd.” De minister sprak op een conferentie in Japan.
17/06 15u30  Vergeldingswapen bracht Hitler geen victorie13 juni 1942. De raket wordt klaargemaakt voor lancering. Het gevaarte is volgepropt met methanol en vloeibare zuurstof. De pompen worden gestart, de ontsteking ingeschakeld. De raketmotor braakt enorme vlammen uit: 3, 2, 1... 0.
17/06 15u30  Altice-oprichter koopt veilinghuis Sotheby’sAltice-grootaandeelhouder Patrick Drahi neemt Sotheby’s over. Via het bedrijf BidFair USA betaalt de Franse miljardair 3,7 miljard dollar voor het internationaal bekende veilinghuis. Door de overname verdwijnt Sotheby’s na 31 jaar van de beurs in New York.
17/06 15u30  Gaswinning mogelijk in 2020 op veilig niveauDe gaswinning in Groningen kan mogelijk al volgend jaar uitkomen op het niveau dat door het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) als veilig is aangemerkt. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken en Klimaat) laat aanvullende maatregelen uitwerken waarmee dat kan lukken.
17/06 15u15  Grote brand in Berkel, metro stilgelegdBij een kringloopwinkel in Berkel en Rodenrijs woedt een zeer grote brand. Brandweereenheden zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar de Veilingweg en de Oudelandselaan om het vuur te bestrijden. Dikke, zwarte rookwolken zijn tot ver in de omtrek te zien.
17/06 15u00  Medeverdachte van dood Humeyra voorlopig vrijEen van de twee mannen die wordt verdacht van betrokkenheid bij het doodschieten van de Rotterdamse scholiere Humeyra (16), komt vrij uit voorarrest. De rechtbank in Rotterdam heeft dat maandag besloten tijdens een tweede niet-inhoudelijke zitting. Het gaat om Mohammed al-M. (25) die het Openbaar Ministerie als handlanger van hoofdverdachte Bekir E. (32) beschouwde. Al-M. ontkent stellig dat hij wist wat E. ging doen.
17/06 15u00  Grote brand in meubelfabriek BerkelBij een meubelfabriek in Berkel en Rodenrijs woedt een zeer grote brand. Brandweereenheden zijn maandagmiddag massaal uitgerukt naar de Veilingweg en de Oudelandselaan om het vuur te bestrijden. Dikke, zwarte rookwolken zijn tot ver in de omtrek te zien.
17/06 14u45  ’Turkije maakt Europa’s beste jachtvliegtuig’Turkije gaat het beste gevechtsvliegtuig van Europa maken. Dit zei Temel Koti, de baas van Turkish Aerospace Industries (TAI) op de luchtvaartbeurs op de oudste luchthaven van de Franse hoofdstad, Le Bourget. De mededeling komt terwijl de relatie tussen Ankara en Washington onder zware druk staat. De VS hebben gedreigd het gevechtsvliegtuig F-35 van Lockheed-Martin niet aan Turkije te gaan leveren.
17/06 14u45  T-Mobile daagt KPN om claim beter netwerkKPN mag de claim ‘beter netwerk’ in zijn reclames niet uiten, omdat onderzoek heeft uitgewezen dat dit niet juist is. Dat betoogt concurrent T-Mobile Nederland die KPN om die reden voor de rechter sleept. Het kort geding dient donderdag.
17/06 14u30  Alle verdachten mestfraude Oldebroek vrijOok de laatste twee van de vier donderdag aangehouden medewerkers van transportbedrijf Jan Bakker uit Oldebroek zijn zaterdag vrijgelaten. Vrijdag kwamen de eerste twee vrij. Allevier blijven ze verdachte.
17/06 14u15  Tbs met dwang voor doodsteken echtgenoteDe 42-jarige Ljubisa O. krijgt voor het doodsteken van zijn echtgenote de tbs-maatregel met dwangverpleging. De man is ontoerekeningsvatbaar en wordt daarom ontslagen van alle rechtsvervolging door de rechtbank in Den Haag. Hij kan daardoor geen celstraf opgelegd krijgen, maar wel de tbs-maatregel.
17/06 14u00  Chinese president Xi naar Noord-KoreaDe Chinese president Xi Jinping bezoekt deze week Noord-Korea. Volgens Chinese staatsmedia is hij donderdag en vrijdag in het buurland op uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un.
17/06 14u00  Explosie kost Shell 2,5 miljoen boeteDe explosie bij Shell Moerdijk in juni 2014 is de eigen schuld van het olie- en gasbedrijf. Dat heeft de rechtbank in Den Bosch maandag geoordeeld. Shell moet een boete betalen van 2,5 miljoen euro.
17/06 14u00  Knoops: zaak tegen Wilders kan niet doorgaanDe rechtszaak tegen Geert Wilders, die vanaf volgende week op de planning staat, kan volgens zijn advocaat niet doorgaan. Advocaat Geert-Jan Knoops vindt dat de nieuwe ontwikkelingen in het hoger beroep eerst onderzocht moeten worden. Volgens Wilders heeft toenmalig justitieminister Ivo Opstelten druk uitgeoefend op het Openbaar Ministerie om de PVV’er te vervolgen voor zijn ‘minder-Marokkanen’-uitspraak in 2014.
17/06 13u45  Meer steun voor bijenhouders in EuropaBijenhouders in de Europese Unie krijgen de komende drie jaar meer financiële steun. De Europese Commissie stelt 120 miljoen euro beschikbaar, 10 procent meer dan in de periode 2017-2019. De lidstaten verdubbelen het bedrag.
17/06 13u45  Brussel ziet protectionisme hoge vlucht nemenHet weren van buitenlandse producten neemt wereldwijd toe, met name in China en de Verenigde Staten, maar de EU had vorig jaar ook meer last van handelsbelemmeringen in India en Algerije. De Europese Commissie telde in 2018 met 45 nieuwe maatregelen die de export uit de EU hinderden een recordaantal van 425 maatregelen in 59 landen. “We leven in turbulente tijden”, zei EU-commissaris Cecilia Malmström (Handel) bij de presentatie van het jaarrapport hierover.
17/06 13u45  „Getrouwde priesters moeten tekort tegengaan”De rooms-katholieke kerk moet overwegen om oudere gehuwde mannen in afgelegen Amazonegebieden tot priester te wijden. Dat staat in een document dat maandag door het Vaticaan is vrijgegeven. Dit zou het tekort aan priesters in de gebieden moeten tegengaan.
17/06 13u30  „Huawei-ban kost bedrijf miljarden omzet”De Amerikaanse sancties tegen de Chinese techreus Huawei kosten het bedrijf de komende jaren miljarden aan omzet. Oprichter Ren Zhengfei spreekt van een impact op de opbrengsten in de komende twee jaar van zo’n 30 miljard dollar.
17/06 13u15  Geen extra maatregelen voor schepen in GolfNederlandse schepen die naar het gebied van de Golf van Oman varen, hoeven naar aanleiding van de aanslagen op tankers vooralsnog geen extra maatregelen te nemen. Het veiligheidsniveau voor die regio blijft gelijk, omdat er nog heel wat vragen zijn over wat precies is gebeurd.
17/06 13u15  Wie krijgt Groningen als burgemeester?De gemeenteraad van Groningen maakt maandagavond bekend wie hij aanbeveelt als nieuwe burgemeester van die gemeente, waar sinds 1 januari ook Haren en Ten Boer onder vallen. De aanbevolen kandidaat is de beoogd opvolger van waarnemend burgemeester Peter den Oudsten. Er hebben zich de afgelopen tijd 13 sollicitanten gemeld: 5 vrouwen en 8 mannen.
17/06 13u00  Rechtbank gewraakt in moordzaak KöksalDe rechtszaak maandag in de moord op Omer Köksal is halverwege de zitting verdaagd. Advocaat Rob Nelisse van verdachte Jonathan B. heeft tijdens de zitting van de rechtbank in Roermond een wrakingsverzoek gedaan. De rechtbank besloot daarop de zaak aan te houden in afwachting van de beslissing van een wrakingskamer.
17/06 12u30  Islamitische hogeschool verliest bevoegdheidDe islamitische onderwijsinstelling EIUAS in Rotterdam mag zich van onderwijsminister Ingrid van Engelshoven geen hogeschool meer noemen. De instelling verliest haar bevoegdheid om graden te verlenen, meldt het ministerie van Onderwijs.
17/06 12u16  Vertraging in strafzaak tegen Henk KuipersDe inhoudelijke behandeling van strafzaak tegen voormalig No Surrender-voorzitter Henk Kuipers is uitgesteld tot dinsdag 25 juni. Maandag zou de zaak beginnen met de inhoudelijke behandeling, maar de advocaat van Kuipers is ziek.
17/06 12u16  Opluchting overheerst na steun voor pensioenakkoord door bondenHelemaal gerust waren de politieke leiders er niet op. Na een lange week wachten op de instemming van de bonden met het pensioenakkoord, overheerst de opluchting.
17/06 12u16  Wat hebben kabinet en sociale partners afgesproken?De AOW-leeftijd gaat minder snel stijgen. De komende twee jaar geldt een AOW-leeftijd van 66 jaar en vier maanden. Vanaf 2022 stijgt de AOW-leeftijd naar 66 jaar en zeven maanden. In 2023 wordt komen daar drie maanden bij. Vanaf 2024 is de AOW-leeftijd 67 jaar. Dat is drie jaar later dan eerst was besloten.
17/06 12u16  Vakbonden FNV en CNV steunen pensioenakkoordDe leden van de FNV en het ledenparlement hebben zich in meerderheid geschaard achter het pensioenakkoord. Dat maakte bondsvoorzitter Han Busker zaterdagmiddag bekend. Ook CNV ging akkoord.
17/06 12u16  In de kou met transgenderliturgieAls eerste kerkgenootschap ter wereld komt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) met een liturgie waarin transgenders een zegen kunnen vragen voor hun transitie tot man of vrouw. Met de keus hen niet in de kou te laten staan, zet de PKN veel anderen wel in de kou.
17/06 12u00  Beperkte koersuitslagen op beurzenOp de Europese beurzen bleven de koersuitslagen maandag beperkt. Beleggers hielden hun blik vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. De luchtvaartaandelen gingen in de uitverkoop na een winstwaarschuwing van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa.
17/06 12u00  Italiaanse vicepremier houdt voet bij stukDe Italiaanse regering zwicht in zijn economisch beleid niet voor de dreigementen met strafmaatregelen door de Europese Commissie. De Italiaanse vicepremier Matteo Salvini heeft dit beklemtoond. „Wij zijn onderdeel van een regering die geen genoegen meer neemt met de kruimels in Europa”. De vlaktaks komt er, aldus Salvini van de rechts-populistische Lega.
17/06 12u00  Opnieuw arrestatie voor moord Halil ErolDe politie heeft maandag opnieuw iemand aangehouden vanwege mogelijk betrokkenheid bij de moord op Halil Erol. Het gaat om een 40-jarige vrouw uit Haarlem.
17/06 11u45  OM en Kuipers balen van mogelijk uitstel zaakHet Openbaar Ministerie (OM) hoopt dat de strafzaak tegen voormalig No Surrender-voorzitter Henk Kuipers zo min mogelijk tijdverlies zal oplopen. De advocaat van Kuipers is ziek en kan daarom niet bij de zaak zijn die maandag had moeten beginnen met de inhoudelijke behandeling. Voor de grote strafzaak tegen Kuipers en andere (ex-)leden van de motorclub zijn twaalf zittingsdagen uitgetrokken. De rechtbank in Groningen beslist later maandag hoe en wanneer de zaak verdergaat.
17/06 11u45  Wat het betekent om transgender te zijnAls transgenders hun verhaal vertellen, vallen er woorden als buitenbeentje, vervreemding, doen alsof. En: „Er is altijd een conflict tussen wat je voelt en wat je van buiten ziet.” Rond het onderwerp leven in de maatschappij –en zeker de laatste jaren– sterke meningen en overtuigingen, en in het midden ervan zit een worstelende medemens.
17/06 11u45  Boskalis vordert met berging schepenHet bergen en het leegpompen van de twee vermoedelijk aangevallen tankers in de Golf van Oman vordert gestaag. Een woordvoerder van de Nederlandse maritiem dienstverlener en baggeraar Boskalis, die met die taak is belast, heeft gemeld dat beide schepen veilig voor anker liggen voor de kust van de Verenigde Arabische Emiraten. Het is nu wachten op toestemming om de schepen leeg te pompen.
17/06 11u45  D66 en CU omarmen druk Rutte op werkgeversCoalitiepartners D66 en ChristenUnie zijn blij dat premier Mark Rutte de druk op werkgevers opvoert om de lonen te verhogen. De minister-president zei afgelopen weekeinde tijdens een VVD-bijeenkomst dat door het kabinet beloofde lastenverlichtingen voor bedrijven alleen doorgaan als werknemers meer gaan meeprofiteren van de gestegen winsten.
17/06 11u45  Nieuwe informateur in Zuid-HollandJon Hermans-Vloedbeld is de nieuwe informateur in Zuid-Holland. Zij moet kijken of er een provinciebestuur kan worden gevormd.
17/06 11u45  PKN slaat plank mis met transgenderliturgieAls eerste kerkgenootschap ter wereld komt de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) met een liturgie waarin transgenders een zegen kunnen vragen voor hun transitie tot man of vrouw. Met de keus hen niet in de kou te laten staan, zet de PKN veel anderen wel in de kou.
17/06 11u30  CBS: Gezond voedsel fors duurderVoedingsmiddelen zijn het afgelopen jaar flink duurder geworden. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag lagen in mei prijzen voor voeding 3,8 procent hoger dan een jaar eerder.
17/06 11u30  Europese Unie ziet kansen in Centraal-AziëDe Europese Unie wil de banden met vijf voormalige Sovjetstaten in Centraal-Azië verder versterken. In hoeverre dat mogelijk is hangt wel af van hun bereidheid de democratie, mensenrechten en onafhankelijkheid van de rechterlijke macht te respecteren en hun wil de vrijemarkteconomie te omarmen.
17/06 11u30  Iran gaat meer uranium verrijkenIran gaat meer uranium verrijken. De Iraanse Atoomenergieorganisatie (AEOI) heeft bekendgemaakt dat er op 27 juni meer dan de toegestane 300 kilo licht verrijkt uranium zal zijn. De 300 kilo was in 2015 afgesproken in het internationale akkoord over de Iraanse nucleaire ambities, dat vorig jaar mei door Amerika werd opgezegd.
17/06 11u30  Tientallen doden door aanslag Boko HaramDoor een drievoudige zelfmoordaanslag zijn in de noordoostelijke Nigeriaanse stad Konduga zeker dertig mensen gedood. De islamitische terreurorganisatie Boko Haram zit volgens hulpdiensten achter de actie.
17/06 11u30  Regio Amsterdam krijgt 57.000 nieuwe banenDe Metropoolregio Amsterdam krijgt er 57.000 nieuwe banen bij dit jaar en volgend jaar. Hoewel de economische groei iets achterblijft vergeleken met 2018, is hij hoger dan in de rest van het land. Dat staat in de Economische Verkenningen Metropoolregio Amsterdam 2019.
17/06 11u15  Airbus tekent grote order van Air LeaseHet Europese luchtvaartconcern Airbus heeft een order ontvangen voor honderd vliegtuigen van de Amerikaanse leasemaatschappij Air Lease. Bronnen hadden eerder al tegen persbureau Bloomberg gezegd dat de deal er aan zat te komen.
17/06 11u00  Migranten verdronken voor Turkse kustZeker acht migranten zijn in de Egeïsche zee tussen Turkije en Griekenland verdronken toen de rubberboot waarop zij zaten kapseisde. Volgens de Turkse kustwacht konden 31 opvarenden worden gered.
17/06 11u00  Kerkgang neemt af, maar niet overalSteeds minder Nederlandse jongeren bidden en gaan naar de kerk. Godsdienst is minder relevant voor hen. Die tendens is onder reformatorische en islamitische jongeren echter niet te zien.
17/06 11u00  Vredesplan Midden-Oosten een mislukking?De ”deal van de eeuw” laat vermoedelijk opnieuw wat langer op zich wachten. In elk geval tot november. Dat is niets nieuws. De eeuw is nog lang en de publicatie van het langverwachte Amerikaanse vredesplan voor het Midden-Oosten is al diverse keren op de lange baan geschoven. De vraag is intussen wel hoe lang Washington met verder uitstel zijn geloofwaardigheid kan behouden.
17/06 10u45  ZGG kijkt uit naar vervulling vacaturesDe Zending Gereformeerde Gemeenten (ZGG) heeft te maken met langdurig onvervulde vacatures. Dat blijkt uit het jaarverslag dat zaterdag op de zendingsdag in Gorinchem werd gepresenteerd.
17/06 10u45  Explosief Urk onschadelijk gemaaktDe EOD heeft een explosief onschadelijk gemaakt dat was gevonden op een industrieterrein in Urk. De politie kreeg rond 04.00 uur een melding waarop de hulpdiensten uitrukten.
17/06 10u45  Is de rek uit het kerkverband van de Christelijke Gereformeerde Kerken?Plotseling is de slogan er weer: ”Crisis in de Christelijke Gereformeerde Kerken”, al of niet voorzien van een vraagteken. Wat is er aan de hand?
17/06 10u45  Blok zoekt info over aanvallen op tankersNederland neemt de Amerikaanse beschuldiging dat Iran achter de aanvallen op tankers in de Golf van Oman zit niet zomaar over. “Ik heb geen eigen informatie over wie er achter de aanval zit, maar ik ben natuurlijk erg geïnteresseerd als hier opheldering over kan worden gegeven', zei de bewindsman voor aanvang van overleg met zijn EU-ambtgenoten in Luxemburg.
17/06 10u30  Prof. Baars: Gemeente met vrouw in ambt breekt met CGKMaarten Stolk
17/06 10u30  Toon Hagen nieuwe organist Grote Kerk ApeldoornToon Hagen is benoemd als de nieuwe organist van de Grote Kerk in Apeldoorn.
17/06 10u15  Voorwaardelijke boete voor Maastricht AirportMaastricht Aachen Airport heeft van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) een voorwaardelijke boete opgelegd gekregen vanwege het ten onrechte toestaan van een start na 23.00 uur. De luchthaven kreeg in 2017 al een waarschuwing voor eenzelfde overtreding. Dit blijkt uit een rapport van de inspectie.
17/06 10u15  „Autoverzekering jongeren twee keer zo duur”Jongeren zijn bijna twee keer zo veel kwijt aan een autoverzekering als de gemiddelde Nederlandse automobilist. Volgens vergelijkingssite Geld.nl komt dit omdat beginnende bestuurders weinig of geen schadevrije jaren hebben opgebouwd. Bij weinig ervaring op de weg is de kans op schade groter, is de gedachte hierachter.
17/06 10u00  NVWA waarschuwt voor gevaarlijke kinderbroekSupermarktketen ALDI heeft gevaarlijke bermudabroeken voor kinderen verkocht. Het metalen uiteinde van de koorden kan na het wassen loskomen en deze kleine delen leveren verstikkingsgevaar op voor kleine kinderen, waarschuwt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
17/06 10u00  Luchtvaartsector onder druk op beurzenDe luchtvaartsector stond maandag onder druk op de Europese beurzen na een winstwaarschuwing van de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa. De algehele stemming op de aandelenmarkten was gematigd positief. Beleggers hielden hun blik vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast bleef de aandacht uitgaan naar het Amerikaans-Chinese handelsconflict.
17/06 09u45  „Airbus krijgt grote order van Air Lease”Het Europese luchtvaartconcern Airbus staat op het punt een grote opdracht binnen te slepen voor ongeveer honderd vliegtuigen van de Amerikaanse leasemaatschappij Air Lease. Met de opdracht kan een waarde zijn gemoeid van 11 miljard dollar, melden bronnen aan het persbureau Bloomberg.
17/06 09u45  Doden op Java door ruziënde passagier in busZeker twaalf mensen zijn om het leven gekomen door een busongeval op Java, Indonesië. 43 passagiers raakten gewond. Het ongeval op de tolweg van Jakarta naar Cirebon gebeurde volgens de politie toen een passagier ruzie kreeg met de chauffeur en het stuur wilde overnemen.
17/06 09u30  Zeeuwse club verzamelt al 250 jaarPrinses Beatrix heeft zaterdag in Vlissingen het eerste exemplaar in ontvangst genomen van een kloek boek, gewijd aan de vele museale voorwerpen die het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen (KZGW) bezit.
17/06 09u30  Ds. G. van Wijk doet intrede in hervormd HedelDs. G. van Wijk is zondag bevestigd als predikant van de hervormde gemeente in Hedel. De bevestigingsdienst werd geleid door ds. M. Maas, predikant van wijk 7 in Dordrecht. De tekst voor de prediking was 2 Timotheüs 1:6-7 met als thema ”Moed houden”.
17/06 09u30  AEX begint met kleine winstDe aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met een kleine winst begonnen. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers hielden hun blik vooral gericht op de Amerikaanse Federal Reserve, die dinsdag begint aan zijn tweedaagse rentevergadering. Daarnaast bleef de aandacht uitgaan naar het Amerikaans-Chinese handelsconflict.
17/06 09u00  Ds. M. C. van Pelt doet intrede in hervormd Ridderkerk (Goede Herderkerk)Ds. M. C. van Pelt is zondagmorgen bevestigd als predikant van de hervormde wijkgemeente Goede Herderkerk te Ridderkerk. Bevestiger ds. J. W. Sparreboom uit Sliedrechtbemoedigde de nieuwe predikant met enkele woorden naar aanleiding van Jesaja 44:3.
17/06 09u00  Familie De With uitgezonden voor MAF naar SurinameJaap en Mieke de With-Roubos zijn samen met hun kinderen Mateo en Thirza zondagmorgen vanuit de hervormde gemeente in Groot-Ammers uitgezonden naar Suriname. Jaap gaat daar werken als piloot voor de MAF (Mission Aviation Fellowship).
17/06 09u00  Ds. C. den Boer in Barneveld begravenDs. C. den Boer uit Barneveld is zaterdag ter aarde besteld op begraafplaats ”De Plantage” in Barneveld.
17/06 09u00  Dr. Wilschut (PKN) 40 jaar predikantDr. H. J. C. C. J. Wilschut, emeritus predikant in de Protestantse Kerk in Nederland (PKN), staat maandag veertig jaar in het ambt.
17/06 09u00  Kledingketen H&M voert omzet opHet Zweedse kledingketen Hennes & Mauritz (H&M) heeft in het afgelopen kwartaal meer omzet behaald. In het eind mei afgesloten tweede kwartaal steeg de omzet met 11 procent tot 57,5 miljard kroon, omgerekend 5,4 miljard euro.
17/06 09u00  Minister maakt omslag naar kringlooplandbouwDe landbouw moet op de schop, vindt minister Carola Schouten. Ze wil voortaan zo werken dat niets verloren gaat, zodat overschotten van mest en ander afval verleden tijd zijn. Haar ministerie gaat daarom een groot deel van zijn budget gebruiken om zo’n ‘kringlooplandbouw’ te stimuleren.
17/06 08u45  Burgerdoden bij raketaanval jihadistenEen raketaanval op een dorp in Noordwest-Syrië heeft zeker twaalf burgers het leven gekost. Volgens het Syrische staatspersbureau SANA zit de aan al-Qaeda gelieerde Hayat Tahrir al-Sham achter de aanval.
17/06 08u30  Lufthansa voelt zwakke prestaties EuropaDe Duitse luchtvaartreus Lufthansa heeft zijn winstverwachting voor dit jaar verlaagd vanwege zwakke ticketverkopen in Europa, vooral in de thuismarkten Duitsland en Oostenrijk.
17/06 08u15  Nikkei begint week licht hogerDe Japanse effectenbeurs is maandag licht hoger aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank later deze week. Daarnaast bleef de aandacht uitgaan naar de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China.
17/06 08u15  Bitcoin op hoogste niveau in jaarDe prijs van de bitcoin steeg maandag naar het hoogste niveau sinds mei 2018. Berichten dat Facebook op het punt staat een eigen digitale munt te lanceren die overal te gebruiken is, waren goed voor het sentiment.
17/06 08u00  „Deutsche Bank wil miljarden in bad bank”Deutsche Bank gaat een zogeheten ‘bad bank’ opzetten voor wel 50 miljard euro aan bezittingen die als erg risicovol worden beschouwd. Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times op basis van bronnen met kennis van de zaak.
17/06 07u45  „Chipsector VS wil versoepeling Huawei-ban”De Verenigde Staten moeten sancties tegen het Chinese technologiebedrijf Huawei versoepelen. Dat vinden meerdere grote Amerikaanse chipbedrijven. Vertegenwoordigers van onder meer Intel en Qualcomm zouden volgens bronnen achter de schermen druk uitoefenen op de Amerikaanse regering om de maatregelen aan te passen.
17/06 07u45  NodigingMattheüs 11:28
17/06 07u45  Doden bij rellen in Paraguayaanse gevangenisBij rellen in een gevangenis in Paraguay zijn zeker tien gevangenen gedood en tien anderen gewond geraakt. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Juan Villamayor was er „een confrontatie” tussen twee gevreesde bendes' in de gevangenis van San Pedro, ongeveer 400 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Asunción.
17/06 07u30  Netanyahu presenteert 'Trump-nederzetting'Israël vernoemt een nieuwe nederzetting op de Golanhoogten naar de Amerikaanse president Donald Trump. Premier Benjamin Netanyahu onthulde op feestelijke wijze een groot bord met het opschrift 'Trump Heights' (Trumphoogten) op de plek waar de gemeenschap moet komen.
17/06 07u15  Slachtoffer in jeugdzorg klaagt staat aanEen slachtoffer van geweld en seksueel misbruik in de jeugdzorg klaagt de Nederlandse staat aan. De inmiddels 68-jarige Jeanette de Geus verwijt de staat onrechtmatig handelen bij de behandeling van haar verzoek om erkenning en compensatie.
17/06 07u15  Aanslag Bataclan eiste nog een levenDe aanslagen op de concertzaal Bataclan in Parijs hebben nog een leven geëist. Het aantal slachtoffers van de aanslagen op 13 november 2015 komt daarmee op 131, meldt de Franse krant Le Parisien.
17/06 07u15  Hersenontsteking doodt tientallen kinderenZeker 65 kinderen zijn in de Indiase staat Bihar gestorven door hersenontsteking. Tientallen andere kinderen liggen in ziekenhuizen met de aandoening, die gekenmerkt wordt door hoge koorts, overgeven, toevallen en zware hoofdpijn.
17/06 06u30  Willem-Alexander lid van Kousenband-riddersKoningin Elizabeth krijgt maandag op Windsor Castle twee ‘nieuwe’ koningen op bezoek voor de jaarlijkse bijeenkomst van de ‘Most Noble Order of the Garter’. Tijdens een plechtigheid in St George’s Chapel, de spirituele thuisbasis van de oudste Britse ridderorde, worden koning Willem-Alexander en de Spaanse koning Felipe officieel geïnstalleerd als ‘Stranger Knights’.
17/06 06u30  Zeker achttien doden bij busongeluk VenezuelaZeker achttien mensen zijn omgekomen bij een busongeluk in het westen van Venezuela. Verder zijn 33 mensen gewond naar het ziekenhuis gebracht. De bus had 58 passagiers, 47 zaten er en 11 stonden in het voertuig.
17/06 06u15  Investeerders willen meer openheid over milieuEen groep van 88 grote investeerders, goed voor bijna 10.000 miljard dollar aan beleggingen, richt de pijlen op dik 700 bedrijven die niet transparant genoeg zouden zijn over hun impact op het milieu. In Nederland gaat het om beursuitbater Euronext, speciaalchemiebedrijf DSM, kunstmestbedrijf OCI, Shell en Unilever.
17/06 05u30  „Klanten best tevreden over hun bank”Consumenten zijn relatief tevreden over hun bank. Dat blijkt volgens de Consumentenbond uit een enquête onder ruim 14.000 mensen. Alle banken kregen een voldoende. De Regiobank kreeg het hoogste cijfer, een 9,3, ING sluit de ranglijst af met een 6,7.
17/06 05u15  Betogers Hongkong beëindigen bezetting wegenDe betogers in Hongkong zijn maandagochtend (lokale tijd) van de straat afgegaan op verzoek van de politie. Zondag gingen bijna 2 miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen een wet die uitlevering aan China mogelijk maakt. Honderden demonstranten brachten de nacht door op de straat en blokkeerden belangrijke wegen in de stad.
17/06 05u00  Leider protesten Hongkong 2014 vrijgelatenEen leider van de Occupy Central-demonstratie in Hongkong in 2014 is maandag vrijgelaten. Joshua Wong had drie maanden gevangenisstraf gekregen, maar is na twee maanden weer vrijgelaten. Of dit iets te maken heeft met de huidige protesten en onrust, is niet bekend.
17/06 04u15  Politie wil betogers Hongkong van straat afDe politie in Hongkong heeft de betogers gevraagd van de straat af te gaan. Zondag gingen bijna 2 miljoen mensen de straat op om te protesteren tegen een uitleveringswet. Honderden demonstranten brachten de nacht door op de straat.
17/06 04u15  Eindexamenkandidaten opnieuw aan de bakOp drie scholen moeten leerlingen maandag deels opnieuw eindexamen doen omdat er eerder iets misging. De 38 eindexamenleerlingen Duits en biologie van de Duin en Kruidbergmavo in Driehuis (Noord-Holland) zijn de klos doordat het postpakket met de gemaakte examens, dat volgens protocol voor de tweede correctieronde aangetekend naar een andere school was verzonden, zoek raakte bij PostNL.
17/06 03u00  Tweede ronde nodig bij verkiezing GuatemalaGeen kandidaat bij de presidentsverkiezingen in Guatemala heeft in de eerste ronde een meerderheid weten te bemachtigen. Daarom is een tweede ronde nodig tussen de twee kandidaten met de meeste stemmen.
17/06 03u00  Stroom bijna volledig terug in Zuid-AmerikaDe stroom in Argentinië, Uruguay en Paraguay is bijna volledig terug na een grote stroomstoring. In Argentinië is in 90 procent van het land weer stroom. Uruguay en Paraguay hebben in het hele land weer elektriciteit.
17/06 02u30  Historisch burgemeestersdebat IstanbulDe twee kandidaten voor het burgemeesterschap in de Turkse stad Istanbul hielden zondag een historisch televisiedebat. Het is voor het eerst in zeventien jaar dat in Turkije een politiek debat op televisie wordt uitgezonden.
17/06 00u45  Minister steunt Johnson in race leiderschapDe Britse minister van Gezondheid Matt Hancock steunt Boris Johnson in de race om het partijleiderschap van de Conservatieven. Dat schrijft hij in een ingezonden brief in The Times. Vrijdag trok hij zichzelf terug als kandidaat voor het leiderschap.
17/06 00u45  Conservatieven debatteren zonder JohnsonDe kandidaten om de Britse Theresa May op te volgen hebben zondag hun eerste debat gehouden. De grote afwezige was Boris Johnson. De oud-minister geldt als favoriet om zijn voormalige politieke baas te vervangen en bleef als enige weg.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

30x Economen verwachten bijstelling koopkracht18/06 07u00 - Reformatisch Dagblad: Nu de loonstijging tegenvalt, moet de koopkrachtbelofte worden bijgesteld. Dat zeggen economen in De Telegraaf. Het kabinet gaf slechts een heel kleine lastenverlichting en premier Rutte heeft zich volgens de krant rijk gerekend met verwachte loongroei.
29x Snel perkte onderzoek kinderopvangtoeslag in18/06 07u00 - Reformatisch Dagblad: Staatssecretaris Menno Snel (Financiën) heeft een onderzoek naar het falen van de Belastingdienst in de affaire-kinderopvangtoeslag laten inperken. Dit was nadrukkelijk tegen het advies van de onderzoekers die hij zelf inhuurde. Zij adviseerden om veel dieper te graven om de onderste steen boven te krijgen, melden RTL Nieuws en Trouw.
14x Veel Nederlanders willen minder uren werken18/06 00u15 - Reformatisch Dagblad: Steeds meer Nederlanders willen minder uren werken. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) gaat het inmiddels om honderdduizenden mensen die naar eigen smaak te veel uren draaien op hun werk.
13x Strengere controles op gevaarlijke stoffen18/06 06u45 - Reformatisch Dagblad: Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) verscherpt de controles bij bedrijven waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Dat zegt Van Ark in een interview met het AD. De Inspectie SZW krijgt 4,5 miljoen euro extra om specifiek toezicht te houden op het gebruik van gevaarlijke stoffen op de werkvloer.
13x Dodental na aardbeving China loopt op18/06 03u30 - Reformatisch Dagblad: Het dodental na de zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan is opgelopen naar elf. Zeker 122 mensen zijn gewond geraakt, melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia. Reddingswerkers hebben ook enkele overlevenden uit het puin gehaald.
12x Satudarah ook in hoger beroep verboden18/06 10u45 - Reformatisch Dagblad: Motorclub Satudarah is ook in hoger beroep verboden. Het gerechtshof in Den Haag oordeelde net als de rechtbank vorig jaar dat de motorclub leiding gaf aan het strafbaar handelen van de leden. Het verbod betreft ook alle afdelingen (chapters) van Satudarah.
12x Ruime voldoendes voor koningspaar18/06 10u45 - Reformatisch Dagblad: Koning Willem-Alexander en koningin Máxima doen het goed in de ogen van Nederlanders. Van de ondervraagde Nederlanders vindt 45 procent dat de koning zijn rol 'zeer goed' vervult en 45 procent oordeelt dat hij 'tamelijk goed' zijn rol vervult. Dit blijkt uit onderzoek onder bijna 1200 Nederlanders in opdracht van de Rijksvoorlichtingsdienst. De Telegraaf vroeg de cijfers op door een beroep te doen op de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB).
12x Doden en gewonden bij aardbeving China18/06 01u45 - Reformatisch Dagblad: Bij een zware aardbeving in de zuidwestelijke Chinese provincie Sichuan zijn zes mensen om het leven gekomen en zeker 75 gewond geraakt. Dat melden de autoriteiten en de Chinese staatsmedia.
11x YouTube blokkeert account Bellingcat18/06 11u30 - Reformatisch Dagblad: Onderzoekscollectief Bellingcat kan voorlopig niets plaatsen op YouTube. Het account is geschorst omdat YouTube vindt dat het geweld vertoonde zonder goede reden, meldde oprichter Eliot Higgins dinsdag. Het is niet bekend of YouTube klachten heeft gekregen en zo ja, van wie. Google, eigenaar van YouTube, bevestigt de schorsing maar kan er verder nog niets over zeggen.
11x Wat de GGiN-synode deze week gaat doen18/06 08u30 - Reformatisch Dagblad: De Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN) houden woensdag hun jaarlijkse synode. Hoe is deze landelijke kerkvergadering georganiseerd en wat staat er op de agenda?

Statistieken

Artikels:
33217
Gelezen:
34981
Aantal lezers nu:
63


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven