zaterdag 20 april 2019, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u30
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
20/04 08u30  Congrescommissie eist rapport-Mueller De voorzitter van de justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Jerrold Nadler, heeft zoals aangekondigd formeel inzage geëist in het hele rapport van de speciale onderzoeker Robert Mueller.
20/04 08u15  Roemeens zorgenkind kan niet zonder hulp Officieel mag er in Roemenië –sinds 2007 lid van de Europese Unie– geen armoede zijn. De werkelijkheid is anders. „Maar daar staat tegenover dat het verspreiden van het Evangelie vrucht draagt.”
20/04 08u15  Meer mensen bereid mantelzorg te geven Steeds vaker zijn mensen bereid mantelzorg te verlenen aan een naaste. 72 procent van de mensen zegt eventueel te willen zorgen voor een familielid wanneer dit nodig is. In 2013 was dat nog 50 procent.
20/04 08u15  Boodschap van Stille Zaterdag haaks op gedachte van zelfverlossing De pleinen rond de Parijse Notre-Dame lieten deze week bijzondere taferelen zien. Massa’s mensen sloegen geëmotioneerd de armen om elkaar heen of knielden om te bidden. Behalve devote rooms-katholieken verzamelden zich ook moslims, joden en volstrekt seculiere toeschouwers rond dit „symbool van het christendom”, zoals het Vaticaan schreef.
20/04 08u15  Chinese vlootschouw op verjaardag marine China toont komende dinsdag op de 70e verjaardag van de marine nieuwe nucleaire onderzeeërs en torpedobootjagers als teken van de modernisering van zijn militaire gevechtskracht.
20/04 08u15  Normale temperaturen op Koningsdag Zo warm als het dit weekend is wordt het niet op Koningsdag, maar volgens Weeronline krijgen we volgende week met 14 graden in het noordwesten tot 17 graden in het oosten wel ‘hele normale temperaturen’.
20/04 08u15  Christus voor ons 1 Korinthe 6:20a
20/04 07u15  Terugkeer vrouwelijke Syriëgangers uit Kosovo Tientallen gevangengenomen Syriëgangers uit Kosovo zijn naar hun thuisland gevlogen. Het gaat om vrouwen en kinderen van jihadisten die voor extremistische groeperingen als Islamitische Staat vochten.
20/04 06u15  „FNV moet stelling nemen tegen extreemrechts” De FNV moet stelling nemen tegen extreemrechts en vóór de eigen kernwaarden van gelijkwaardigheid en onderlinge solidariteit. „Ook al stoot de vakbond hiermee een deel van de eigen achterban tegen het hoofd.” Dat schrijven sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de vakbond in een opiniestuk in Trouw.
20/04 05u16  Eerste veerboot vertrekt naar Marker Wadden De allereerste veerboot naar de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden vertrekt zaterdag om 11.00 uur vanuit de haven van Lelystad. De groep bestaat uit vijf eilanden in aanleg, waarvan het hoofdeiland van 250 hectare groot bezocht kan worden. „Het is voor bezoekers nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland”, zegt Natuurmonumenten. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van „de prille natuur en het indrukwekkende landschap”.
20/04 04u45  Levensgroot paard herinnert aan containerramp Een 5 meter hoog paard wordt zaterdag onthuld in Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk moet herinneren aan de ecologische ramp met het containerschip MSC Zoe begin januari. Het symboliseert al het plastic dat uit de ongeveer 350 containers vrijkwam in zee.11 
20/04 04u15  Eindexamenleerlingen blokken in het Stedelijk Eindexamenkandidaten kunnen zaterdag een dagje blokken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Blikopeners, jongeren die een bijbaantje hebben in het museum, dopen voor een dag de personeelskantine om tot studieruimte.11 
20/04 04u00  Dijkhoff: VVD heeft scherpte verloren De VVD heeft „scherpte verloren” en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb, zegt hij in een interview met De Telegraaf.13 
20/04 02u45  Oud-president Peru tot drie jaar in voorarrest Een rechter in Peru heeft bepaald dat de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski zijn strafzaak achter tralies moet afwachten. Het voorarrest kan tot drie jaar duren. De oud-president wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.
20/04 01u30  Mannen aangehouden voor ‘schietpartij’ Tilburg De politie heeft in Tilburg drie mannen aangehouden vanwege een mogelijke schietpartij. De schoten zouden zijn gelost in de Bernard Loderstraat. Voor zover bekend raakte niemand gewond.
Laatste update: vandaag om 8u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/04 01u15  Levenslang voor Amerikaanse „folterouders”Een echtpaar in Californië heeft levenslang gekregen voor het jarenlang mishandelen van twaalf van hun dertien kinderen. David (57) en Louise (50) Turpin moesten vrijdag voor de rechter verschijnen. Het stel, dat eerder al schuld had bekend, komt na 25 jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating, melden Amerikaanse media.
20/04 00u15  Tweede man FVD: Baudet te rechts en te ijdelDe tweede man van Forum voor Democratie (FVD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.14 
19/04 23u45  Romney ‘ziek’ na report Mueller over TrumpDe Republikeinse senator Mitt Romney heeft vrijdag gezegd dat hij „ziek” en „ontsteld” is door wat speciaal aanklager Robert Mueller in zijn rapport zegt over president Donald Trump en diens naaste medewerkers. Zijn meeste partijgenoten weigeren tot dusver commentaar te geven op het explosieve resultaat van het uitgebreide onderzoek van Mueller en zijn team.10 
19/04 22u45  „Nederlandse boer verliest grip op grond”Nederlandse landbouwgrond is zo duur geworden, dat boeren zich steeds vaker genoodzaakt zien op zoek te gaan naar investeerders en andere ondernemingsvormen dan het traditionele familiebedrijf.
19/04 22u45  Demonstranten Shell-kantoor mogen naar huisDe ongeveer twintig klimaatdemonstranten die vrijdagochtend waren opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie Extinction Rebellion laten weten. Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten.
19/04 22u30  Guaidó wil 1 mei grootste demonstratie ooitJuan Guaidó heeft in de strijd om de macht in Venezuela zijn volgelingen opgeroepen op 1 mei, de Dag van de Arbeid, in niet eerder vertoonde aantallen de straat op te gaan. De zelfbenoemde interim-president sprak zijn aanhang vrijdag in Caracas toe in het kader van zijn campagne om de socialistische regeringsleider Nicolás Maduro tot aftreden te dwingen.
19/04 22u15  Eindexamenstunts lopen uit de handOp zeker twee plaatsen in ons land zijn vrijdag examenstunts uit de hand gelopen. Traditioneel halen examenkandidaten op hun laatste schooldag grappen uit, maar in Weert en Amstelveen liep het niet zoals de scholen het zelf graag hadden gezien.
19/04 22u15  Proef: kinderbijslag sneller naar slachtofferHet kabinet wil bij huiselijk geweld uitkeringen zoals de kinderbijslag sneller overzetten van de dader naar het slachtoffer. De uitkeringsinstanties van de overheid gaan over een poosje op kleine schaal proefdraaien.
19/04 22u00  CPB: Help arbeidsbeperkte op andere manierGemeenten worden financieel niet gestimuleerd om mensen met een beperking aan een baan te helpen. In de huidige systematiek is het voor de gemeentekas aantrekkelijker om bijstandontvangers met een goede kans op de arbeidsmarkt aan het werk te krijgen. Dat levert namelijk het maximale voordeel op: de gemeente bespaart op het bijstandsbudget en maakt nauwelijks kosten voor subsidies en begeleiding. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde notitie van het Centraal Planbureau (CPB) over de financiering van loonkostensubsidies (LKS).
19/04 21u30  „Geen paniek om vervuild zand”Het vervuilde zand onder kerkelijk gebouw De Poster in Veenendaal geeft geen aanleiding tot paniek.
19/04 21u15  Rechter staat acties bij Shell Moerdijk toePersoneel van Shell hoeft niet over te werken bij groot onderhoud op de locatie in Moerdijk. Dat heeft de rechter vrijdagmiddag beslist in een kort geding dat door de olie- en gasreus was aangespannen tegen de vakbonden FNV en CNV.
19/04 21u15  Zwitserse Landeskirche baseert zich niet meer op Bullingers belijdenisHuldrych Zwingli en Heinrich Bullinger lieten een rijke erfenis na. Maar is de Zwitserse kerk nog wel zwingliaans? Nee, menen drie predikanten en een hoogleraar. De redenen die zij daarvoor hebben, lopen uiteen.
19/04 21u15  Leerdammer beschrijft elke plaats in NederlandTien jaar deed Frank van den Hoven (57) uit Leerdam erover. Zijn wens om zo veel mogelijk heemkundige gegevens over alle 6500 plaatsen in Nederland te beschrijven, mondde recent uit in een encyclopedie op internet: plaatsengids.nl.
19/04 21u00  Zelenski belooft eind te maken aan corruptieVolodimir Zelenski heeft de Oekraïense bevolking beloofd een eind te maken aan de corruptie als hij zondag tot president wordt gekozen. Alle peilingen wijzen daarop. De 41-jarige komiek bond vrijdagavond in het grootste stadion van Kiev, met plaats voor 70.000 mensen, in een rechtstreeks debat de strijd aan met zijn concurrent Petro Porosjenko, die een nieuwe termijn van vijf jaar ambieert.
19/04 20u30  Uitgezette asielzoeker klaagt Staat aanDe Bahreinse asielzoeker die door Nederland werd uitgezet en terug in zijn vaderland direct voor de rest van zijn leven achter de tralies verdween, heeft een klacht ingediend tegen de Nederlandse staat. De advocaat van Ali Mohammed al-Showaikh, Flip Schüller, bevestigt berichtgeving van NRC van die strekking. Hij heeft een klacht ingediend bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.
19/04 20u15  Onverwacht succes nekt subsidie duurzamer huisVerhuurders die nog subsidie willen opstrijken om hun huizen te verduurzamen, moeten haast maken. De subsidie vindt zo veel aftrek, dat het ministerie van Binnenlandse Zaken na 30 juni geen nieuwe aanvragen meer opneemt.
19/04 19u45  Geen celstraf zender poederbrief Trump jr.De man die een poederbrief stuurde aan onder anderen Donald Trump jr., de oudste zoon van de Amerikaanse president, hoeft niet de cel in. De rechter in Boston gaf hem vrijdag een jaar huisarrest en een proeftijd van vijf jaar. De officier van justitie had drie jaar gevangenisstraf geëist.
19/04 19u00  Politie arresteert groep mannen om drugshandelDe politie heeft negen mannen aangehouden op verdenking van drugshandel. Volgens de politie gaat het om een criminele groep uit Roosendaal die zij in het verleden al bij verschillende drugsonderzoeken in beeld had.
19/04 18u45  VVD Barneveld: Gratis vaccinatie volwasseneDe VVD in Barneveld stelt voor dat de gemeente samen met de GGD volwassenen een kosteloos vaccinatieprogramma aanbiedt, om zo de vaccinatiegraad in de gemeente Barneveld te verhogen.
19/04 18u45  Winnaar FVD niet in Zeeuws collegeForum voor Democratie, de grote winnaar in Zeeland bij de Statenverkiezingen, gaat niet meeregeren in het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten.
19/04 18u30  Dode door aanval op ebola-centrum CongoOnbekenden hebben in het oosten van de Democratische Republiek Congo opnieuw een ebola-centrum aangevallen. Daardoor kwam ten minste een persoon om het leven, een aantal anderen raakte gewond. Dat heeft de directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), vrijdag via Twitter bekendgemaakt.
19/04 18u00  Oud DAF-baas aan het stuur van moeder PaccarVoormalig DAF Trucks-baas Preston Feight krijgt de leiding in handen van het Amerikaanse moederbedrijf Paccar. De onderneming maakte bekend dat hij komende zomer topman Ron Armstrong zal opvolgen bij de truckmaker.
19/04 17u45  In het Franse Villers-Cotterêts groet iedereen elkaar nogIn de Franse plaats Villers-Cotterêts kan de uiterst-rechtse politicus Marine Le Pen op veel steun rekenen. De burgemeester is van haar partij. Toch zijn er nauwelijks spanningen met de immigrantenbevolking, zegt ook de van origine Congolese pastoor.
19/04 17u45  Trump overlegt met Libische krijgsheer HaftarDe Amerikaanse president Donald Trump heeft telefonisch overleg gevoerd met de Libische krijgsheer Khalifa Haftar, die begin april een aanval begon op hoofdstad Tripoli. Hoewel het gesprek maandag al plaatshad, maakte het Witte Huis dat vrijdag bekend. De twee praatten over de „strijd tegen terrorisme” en de „noodzaak van vrede en stabiliteit in Libië”.
19/04 17u30  Enorme menigtes betogen in AlgerijeVoor de negende achtereenvolgende vrijdag zijn in Algerije tienduizenden mensen de straat op gegaan om te betogen tegen wat ze als de gevestigde en corrupte orde zien. „Het is genoeg met dit systeem”, roepen de betogers. Ze trekken in een kilometerslange optocht over de boulevards van de hoofdstad Algiers en eisen het vertrek van de het regime. Ook in andere steden zijn grote demonstraties.
19/04 17u15  Grote winnaar FVD niet in Zeeuws collegeForum voor Democratie, de grote winnaar in Zeeland bij de Statenverkiezingen, gaat niet meeregeren in het nieuw te vormen college van Gedeputeerde Staten. Preformateur Ad Schenk zegt in zijn eindadvies dat een college met FVD voor alle partijen te veel bestuurlijke „afbreukrisico’s” met zich meebrengt.
19/04 17u00  Brandweermannen gewond bij brand in RotterdamTwee brandweermannen zijn gewond geraakt bij een uitslaande brand in Rotterdam. Dat meldt de Rotterdamse veiligheidsregio. De twee zijn met een ambulance naar een brandwondencentrum gebracht. Hoe erg hun verwondingen zijn is nog onduidelijk.
19/04 16u45  Zorgen over Veluwse buslijnenDorpen op de Veluwe zijn mogelijk binnenkort ’s avonds en in de weekeinden niet meer met openbaar vervoer bereikbaar. Reizigersorganisaties en een enkele politieke partij uiten hun zorgen.
19/04 16u45  Het einde is zoek bij voltooidlevendebatEr is brede, maatschappelijke verlegenheid hoe passend en respectvol om te gaan met ouderen die hun leven willen beëindigen. De discussie ”voltooid leven” laat dat zien. Ook seculiere argumenten voor het leven doen er toe in deze discussie.
19/04 16u45  The Passion trekt duizenden bezoekersIn de binnenstad van Dordrecht hebben donderdag duizenden bezoekers het evenement The Passion bezocht.
19/04 16u45  Aanhoudingen in onderzoek Haagse liquidatieDe politie heeft twee mannen aangehouden die mogelijk te maken hebben met de liquidatie van Farid Souhali twee jaar geleden in Den Haag. De mannen van 35 en 27 jaar zijn dinsdag al aangehouden, laat het Openbaar Ministerie vrijdag weten. Ze worden verdacht van het medeplegen van moord.
19/04 16u30  Ds. R. van de Kamp neemt beroep aan naar hhg OpheusdenDs. R. van de Kamp, predikant van de hersteld hervormde gemeente (hhg) in Putten, heeft het beroep van de hhg in Opheusden aangenomen.
19/04 16u30  Hier en daar een klein paasvuurTijdens de paasdagen zal hier en daar in het noorden en oosten van het land een paasvuur branden, maar wel met een veel kleinere houtstapel dan andere jaren het geval was. Bij die ‘paasbulten’ gelden strenge veiligheidsvoorwaarden en als het zondag of maandag flink waait, gaat het alsnog niet door. Dat hebben sommige gemeenten met een eeuwenoude paasvuurtraditie afgesproken met de organisaties.
19/04 16u15  Rosneft ontkent wegsluizen Venezolaanse olieDe Russische oliereus Rosneft ontkent dat hij door Venezuela opgepompte olie in de markt zet. Het bedrijf ontkrachtte de eerder geuite beschuldiging in een beknopte verklaring op de eigen website.
19/04 16u00  Zeldzaam bekertje te zien in Fries MuseumEen zeldzame beker uit de 16e eeuw, die eerder opdook in het televisieprogramma Tussen Kunst & Kitch, is vanaf zaterdag te zien in het Fries Museum. Het gaat om een exemplaar uit 1599 waarin 22 namen van Friese adel gegraveerd zijn. Vermoed wordt dat de beker is gegraveerd ter ere van het afleggen van de trouwbelofte van Tjerck van Heerma en Lucia van Walta. Deze gebeurtenis is vergelijkbaar met een verloving nu.
19/04 16u00  Congrescommissie VS eist rapport Mueller opDe voorzitter van de justitiecommissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, de Democraat Jerrold Nadler, heeft zoals aangekondigd formeel inzage geëist in het hele rapport van de speciale onderzoeker Robert Mueller. Volgens Nadler is de donderdag gepresenteerde versie voor veel Congresleden onduidelijk. Stukjes uit het originele rapport zijn onleesbaar gemaakt omdat die met andere lopende zaken te maken zouden hebben.
19/04 16u00  Het realisme van Kenneth Clarke is rustpunt in fel brexitdebatKenneth Clarke belandde in het parlement toen Groot-Brittannië bezig was toe te treden tot de Europese Unie. Vlak voor zijn afscheid zal hij mogelijk nog net het vertrek uit de EU meemaken.
19/04 16u00  Arcen heeft eerste zomerse dag van het jaarDe eerste lokale zomerse dag van het jaar is een feit. In Arcen steeg het kwik om 15.00 uur naar 25,2 graden. Voor een lokale zomerse dag moet op een officieel weerstation 25 graden of meer worden gemeten, meldden onder meer Weeronline en MeteoGroup.
19/04 15u45  Kritiek leveren op het rentebeleid, Trump kan het maar niet latenBemoeienis vanuit de politiek met de rente is ongebruikelijk en onwenselijk. Maar de Amerikaanse president Donald Trump trekt zich daar niets van aan. Die zegt gewoon openlijk –herhaaldelijk zelfs– dat het beleid van de centrale bank volgens hem niet deugt.
19/04 15u30  Gesmoord klimaatprotest op HeathrowRadicale ‘klimaatrebellen’ die dreigden de Londense luchthaven Heathrow te blokkeren, zijn niet in hun opzet geslaagd. Slechts een kleine groep jongeren van de beweging Extinction Rebellion (XR - Uitsterven Rebellie) verzamelde zich op een rotonde op het luchthavencomplex met spandoeken met de vraag of zij de laatste generatie zijn. De politie stond klaar om protesten te verhinderen en verwijderde snel betogers.
19/04 15u30  Vijf verdachten aanslag Telegraaf langer vastVijf verdachten van de aanslag op het gebouw van De Telegraaf blijven voorlopig vastzitten. Dat heeft de raadkamer van de rechtbank in Amsterdam vrijdag bepaald. Eén verdachte is door de rechtbank in vrijheid gesteld, maar het Openbaar Ministerie (OM) heeft daar hoger beroep tegen aangetekend.
19/04 15u30  Beverpaar 24 uur per dag online te volgenEen paartje bevers bij het Zuidlaardermeer in Groningen is vanaf vrijdag van dichtbij te volgen. Het Groninger Landschap heeft twee camera’s geplaatst: één buiten en één in de burcht van de dieren. Het Groninger Landschap meldt dat het voor het eerst is dat in Nederland wilde bevers in hun burcht worden gefilmd.
19/04 15u30  Dreiger met terreur bij Maassilo niet vervolgdDe man uit Brabant die ervan werd verdacht dat hij in augustus 2017 dreigde met een terroristisch misdrijf bij de Maassilo in Rotterdam, wordt niet vervolgd. Het Openbaar Ministerie (OM) meldde vrijdag dat de inmiddels 24-jarige man geen verdachte meer is in deze zaak en dat hij niet wordt vervolgd. De dreiging leidde tot een grote politie-actie. Een concert in de Maassilo werd vlak voor aanvang afgelast uit vrees voor een aanslag.
19/04 15u30  8 en 16 jaar cel voor brandstichtingenEen 25-jarige man uit Apeldoorn is tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens twee brandstichtingen in woningen in Almelo in 2017. Twee handlangers uit Nunspeet en Heerde, 25 en 19 jaar, die ieder bij een van de brandstichtingen betrokken waren, zijn veroordeeld tot acht jaar cel door de rechtbank in Almelo.
19/04 15u30  Ook Wall Street dicht vanwege Goede VrijdagDe Amerikaanse beurzen blijven vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. In tegenstelling tot de Europese beurzen wordt er maandag, op tweede paasdag, wel gehandeld in New York.
19/04 15u30  Aanhouding bij scholierenactie AmstelveenBij een actie van scholieren bij een school in Amstelveen is vrijdag een jongere aangehouden. De politie meldt dat die persoon is opgepakt voor het beledigen van een handhaver.
19/04 15u30  Leerling zelf de baas over geslaagde ‘kolderdag’Veel examenkandidaten pakken uit op de laatste schooldag: met verkleedpartijen, spelletjes en het beetnemen van docenten. Niet overal verloopt die afscheidsdag vlekkeloos. Hoe blijft ‘kolderen’ leuk?
19/04 15u30  Paasstunt Ryanair valt verkeerd bij GreenpeaceEen grote kortingsactie voor Pasen van Ryanair schiet Greenpeace in het verkeerde keelgat. De Ierse prijsvechter biedt tijdens de paasdagen vluchten vanaf nog geen tien euro aan. „Totaal onverantwoord”, reageert de milieuorganisatie.
19/04 15u30  Spaarder ontzien, dan woning mogelijk zwaarder belastOp hetzelfde moment waarop bekend werd dat Nederland steeds meer huizen telt met een waarde boven de 1 miljoen euro, verscheen er een Kamerbrief die daar niet los van staat.
19/04 15u30  Handgranaat Amsterdam verwijderd en afgevoerdDe handgranaat die vrijdag werd aangetroffen in een appartementencomplex in Amsterdam is veilig verwijderd door de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD). Het explosief wordt gebracht naar een plek waar het veilig tot ontploffing gebracht kan worden.
19/04 14u30  Franse ambassadeur in VS: Witte Huis is als hof onder Lodewijk XIVHet Witte Huis onder Donald Trump is als het hof van de Franse koning Lodewijk XIV, gevuld met hovelingen die proberen de grillen te begrijpen van een ,,wispelturige, onvoorspelbare en ongeïnformeerde” leider. De Franse ambassadeur Gérard Araud, die afscheid neemt van de diplomatieke dienst, trekt die vergelijking met de 17e-eeuwse Zonnekoning.
19/04 14u30  Speciaal team houdt vijf veroordeelden aanEen speciale eenheid van de politie Den Haag heeft deze maand vijf mannen aangehouden die eerder veroordeeld waren, maar die zich probeerden te onttrekken aan hun straf. Onder hen was een 27-jarige man die verdacht wordt van moord of doodslag in 2017.
19/04 14u30  OM in beroep tegen vrijspraak moord op JoëlleHet Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak van een voormalig stel uit Zwaag voor moord op hun dochter Joëlle Tromp in 2012. De 29-jarige vrouw uit Uitgeest heeft destijds geen zelfmoord gepleegd, denkt het OM, maar ze is opzettelijk om het leven gebracht door haar moeder Linda H. (60) en stiefvader Leo den H. (64). De rechtbank sprak de twee - die zelf ontkenden - vorige week echter vrij wegens gebrek aan bewijs.
19/04 14u30  Shell: gevaar veiligheid bij actie MoerdijkShell is bang voor de veiligheid van mensen en milieu in Moerdijk als vakbondsacties van FNV en CNV vanaf vrijdag doorgaan. Dat laat het bedrijf vrijdag weten tijdens een kort geding bij de rechtbank in Breda.
19/04 14u15  Turkije houdt spionnen emiraten aanTurkije zegt twee mensen te hebben aangehouden die hebben bekend dat ze voor de Verenigde Arabische Emiraten mensen uit die emiraten hebben bespioneerd.
19/04 13u45  Meer tijd voor winkels Miller & MonroeWinkelketen Miller & Monroe heeft meer tijd gekregen om een faillissement af te wenden. De eigenaar, winkelconcern Vidrea Retail, vroeg deze week uitstel van betaling aan. In de meeste gevallen volgt dan snel een faillissement, maar in overleg met de bewindvoerder en huisbankier ABN AMRO krijgt Vidrea drie maanden langer de tijd.
19/04 13u45  Meer mensen bereid om mantelzorg te verlenenMensen zijn steeds vaker bereid mantelzorg te verlenen aan een naaste. 72 procent van de mensen zegt eventueel te willen zorgen voor een familielid wanneer dit nodig is. In 2013 was dat nog 50 procent. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag samen met MantelzorgNL.
19/04 13u45  Geen straffen opgelegd in zwanendriftzaakDe rechtbank in Den Haag heeft geen straffen opgelegd in een conflict tussen de Stolwijkse dierenactiviste Saskia van Rooy, een zwanendrifter uit Nieuwerbrug aan den Rijn en twee vrouwelijke familieleden. De kwestie speelde al in 2013, toen het tot een schermutseling kwam tussen de drie vrouwen. Beelden daarvan verschenen op televisie en leidden tot veel publieke ophef. Het regende aangiftes over en weer.
19/04 13u30  Handgranaat gevonden in pand AmsterdamIn een pand aan de Eerste Coehoornstraat in Amsterdam is een handgranaat gevonden. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) onderzoekt de situatie.
19/04 13u30  12 jaar cel voor schietpartij shishaloungeDe verdachte van de fatale schietpartij in een shishalounge in Den Haag vorig jaar, moet twaalf jaar de cel in. Dat is conform de strafeis van het Openbaar Ministerie. Mustaf S. heeft bekend dat hij het 17-jarige slachtoffer heeft neergeschoten.
19/04 13u30  Ombudsman: tijd voor noodplan GroningenHet kabinet doet te weinig voor de Groningers. De provincie wordt geplaagd door een gebrekkige afhandeling van de gaswinningsschade en een krimp van het inwonertal. Dit conclusie trekt de Nationale Ombudsman Reinier van Zutphen na een werkbezoek aan het gebied. „Het is echt tijd voor een noodplan Groningen”, zei hij vrijdag tegen NPO Radio1.
19/04 13u15  RDInside #14: Wel of niet naar The Passion als RD?Voor de negende keer werd het tv-spektakel The Passion opgevoerd. Dit jaar in Dordrecht, waar 400 jaar geleden de Dordtse synode werd gehouden. Voor het Reformatorisch Dagblad de vraag: laten we er wel of geen verslaggever naartoe gaan?
19/04 13u00  FVD niet meer in beeld voor bestuur ZeelandForum voor Democratie (FVD) komt niet in het provinciebestuur van Zeeland. De partij sprak de afgelopen periode met vier andere partijen (CDA, VVD, SGP en PvdA), maar de verschillen bleken te groot. De vier gaan nu zelf verder om te kijken of ze een coalitie kunnen vormen, eventueel samen met nog een partij.
19/04 13u00  DENK-raadslid doet aangifte na doodsbedreigingHet Roermondse DENK-raadslid Selami Coskun heeft vrijdag aangifte gedaan van bedreiging. Dat laat Coskun op Facebook weten. Coskun was lijsttrekker voor DENK tijdens de Provinciale Statenverkiezingen.
19/04 13u00  Betogers Soedan komen met eigen burgerbestuurSoedanese protestleiders willen komende zondag een eigen burgerbestuur presenteren. Dat civiele orgaan moet dan het stokje overnemen van de militaire overgangsraad die momenteel aan de touwtjes trekt.
19/04 12u45  Unicef lanceert vaccinatiecampagneUnicef lanceert volgende week een wereldwijde campagne om de kracht en veiligheid van vaccinaties te onderstrepen. Onder de hashtag #VaccinesWork vecht de kinderrechtenorganisatie tegen de afgenomen vaccinatiegraad.
19/04 12u45  Kunnen we verzoening logisch aanvaardbaar maken?Deze aflevering van Weerwoord verschijnt op Goede Vrijdag, de dag van het kruis van de Heere Jezus. In onze prediking en ons geestelijk leven is het kruis het centrum, omdat hier de verzoening tussen God en mens plaatsheeft. Hier komt de hele heilsgeschiedenis samen in het lijden en sterven van de Zaligmaker. Hier wordt de hemel geopend en de hel gesloten. Hier blikken we met een verbroken hart in Gods geopende hart en hier ontspruit de eeuwige aanbidding.
19/04 12u30  Landelijke monitoring droogte komt in zichtOmdat het al een tijdje niet heeft geregend en er voorlopig ook geen regen wordt verwacht, komen Rijkswaterstaat en de Unie van Waterschappen vanaf dinsdag weer met een droogtemonitor. Daarin wordt een landelijk beeld geschetst van de watertekorten, zegt een woordvoerster van de Unie.
19/04 12u30  Minister wil opheldering wapenhandel tbs’erMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil alle feiten op een rijtje over de vermeende wapenhandel door een tbs’er in een kliniek. Hij noemt het onacceptabel dat zoiets in een forensisch psychiatrische instelling kan gebeuren. Hij sluit maatregelen niet uit.
19/04 12u30  Natuurbrand Hilversum ontstond door vuurwerkDe heidebrand die op 8 april woedde op de Laapersheide bij Hilversum is veroorzaakt door jongeren die met vuurwerk aan het spelen waren. De verantwoordelijken zijn volgens de politie 14 en 15 jaar oud. Bij de brand ging zes hectare natuur verloren.
19/04 12u30  Athene heeft nu ook standbeeld van AlexanderIn het centrum van Athene is vrijdag voor het eerst een standbeeld van Alexander de Grote onthuld. Het bronzen beeld van 3,5 meter toont de legendarische heerser uit de oudheid op zijn paard. Aan de plaatsing ging bijna 30 jaar discussie vooraf. Beeldhouwer Yiannis Pappas voltooide het in 1972.
19/04 12u15  22 jaar cel voor moord op baby in HengeloEen 33-jarige man uit Hengelo is veroordeeld tot 22 jaar celstraf wegens moord op de baby van zijn vriendin. De rechtbank in Almelo achtte bewezen dat Maick S. het veertien maanden oude meisje in de nacht van 11 op 12 oktober 2017 gruwelijk heeft mishandeld en amfetamine heeft toegediend.
19/04 12u00  Sorolla, schilder van de Spaanse zonSorolla schilderde de Spaanse zon. Zijn krachtige schilderijen vibreren van licht en kleur en het is onmogelijk om niet onder de indruk te raken. Van zijn enorme ambities, de bravoure van zijn penseelstreek en de schoonheid van zijn werk.
19/04 12u00  Winnende verhaal Hanna van Vliet: Een echte Chinees?Hanna van Vliet (12) schreef het winnende verhaal in de leeftijdscategorie 10 tot 14 jaar. De Chinese Fei bezoekt een verboden bijeenkomst van christenen en dat brengt haar in de problemen. Gelukkig is haar broer er ook nog.
19/04 12u00  Demonstranten Shell-kantoor opgepaktBij een klimaatprotest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn zo’n twintig demonstranten opgepakt. Twaalf van hen hadden vernielingen aangericht en acht anderen luisterden niet naar opdrachten van agenten, aldus de politie.
19/04 11u45  Shell naar rechter om vakbondsacties MoerdijkShell wil vrijdag bij de rechter afdwingen dat vakbonden hun acties bij Moerdijk stoppen. De protesten maken het onmogelijk om onderhoud te plegen aan een petrochemische installatie, waardoor volgens het olie- en gasconcern de veiligheid in het geding is.
19/04 11u45  Zes kogels afgevuurd op tabakswinkel RotterdamEen tabakswinkel in Rotterdam is vrijdagochtend vroeg beschoten, maar niemand is gewond geraakt. Het incident gebeurde in de Oranjeboomstraat in de wijk Feijenoord. In dezelfde straat werd vorige maand een man doodgeschoten.
19/04 11u45  Fors meer klachten herrie Rotterdam AirportVorig jaar zijn ruim 34.000 meldingen binnengekomen over geluidsoverlast door vliegverkeer van en naar Rotterdam The Hague Airport. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2017, meldt de Milieudienst Rijnmond (DCMR).
19/04 11u45  Datalek bij uitkeringen BollenstreekDe persoonlijke gegevens van ongeveer driehonderd mensen met een uitkering in de Bollenstreek zijn uitgelekt. De sociale dienst had zijn cliënten een algemene brief gemaild, maar daarin stonden ook namen en adressen van andere mensen die een uitkering ontvangen.
19/04 11u45  Kabinetsplannen klimaatakkoord begin juniHet kabinet verwacht pas begin juni zijn pakket klimaatmaatregelen (klimaatakkoord) te presenteren. Aanvankelijk zouden deze maand de definitieve voorstellen komen om de uitstoot van broeikasgassen de komende decennia fors te verlagen.
19/04 11u30  Gert Schouten verdiepte zich in de Chinese natuurGert Schouten (17) uit Gouda won met ”Jacht!” de eerste prijs in de categorie 15 tot 19 jaar. Hij zit op het Driestar College in VWO 6.
19/04 11u30  Veel drukte op de weg op mooie warme vrije dagDat het lekker weer is, merken ook de verkeersdiensten. De ANWB meldt dat er rond 11.00 uur al ongeveer 300 kilometer file staat op de wegen, tegen nog geen 200 kilometer de hele Goede Vrijdag vorig jaar.
19/04 11u30  Winnende verhaal Gert Schouten: Jacht!Gert Schouten (17) schreef zijn verhaal –in de categorie 15 tot 19 jaar– vanuit twee, elkaar afwisselende perspectieven. Hij liet zich inspireren door de rijke natuur van noord-China. Het verhaal heeft een rauw einde.
19/04 11u30  „Nieuwe oplossing Lelystad is luchtfietserij”Actiegroepen tegen de uitbreiding van Lelystad Airport zijn niet blij met het plan dat minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) heeft gepresenteerd voor de herindeling van het luchtruim. Dat plan moet zoveel mogelijk een einde maken aan het gewraakte laagvliegen vanaf Lelystad, maar Red de Veluwe noemt de nieuwe oplossing vrijdag „luchtfietserij”.
19/04 11u15  Hanna van Vliet las boeken over christenvervolging in ChinaHanna van Vliet (12) uit Nieuw-Lekkerland heeft nog nooit eerder aan een verhalenwedstrijd meegedaan. Toch viel ze met haar verhaal ”Een echte Chinees?” meteen in de prijzen.
19/04 11u15  Samenwerking voor minder gebruik proefdierenOnderzoeksorganisatie TNO, Stichting Proefdiervrij en biofarmaceutisch bedrijf Galapagos gaan samenwerken om te bekijken of er minder proefdieren gebruikt kunnen worden bij de ontwikkeling van medicijnen. In eerste instantie richt het onderzoek zich op fibrose, een aandoening waarbij lichaamsfuncties verminderen als gevolg van littekenvorming.
19/04 11u00  Voedingsproducenten afgeperst in BelgiëBelgische voedingsbedrijven hebben de afgelopen weken afpersingsbrieven gekregen. Onder meer koekjesfabrikant Jules Destrooper, waarvan de wit-blauwe dozen ook in Nederlandse supermarkten liggen, kregen een poederbrief. De afpersers eisen 300.000 euro, anders dreigen ze voedingswaren te vergiftigen met oleandrin, dat hartverlamming kan veroorzaken.
19/04 11u00  Hanneke ten Voorde stuurt winnende verhaal op het laatste nippertje inHanneke ten Voorde (21) uit Woudenberg schreef het winnende verhaal van de jubileumwedstrijd van Bonisa op de dag van de deadline. „Ineens was het verhaal er.”
19/04 11u00  Winnende verhaal Hanneke ten Voorde: Degenen die ter dood gegrepen zijnHet winnende verhaal van Hanneke ten Voorde –categorie 20 jaar en ouder– gaat over een jonge Chinese die haar baby te vondeling legt. De schrijfster liet zich inspireren door onder meer de roman ”De vrouw met het boek” over de Engelse zendelinge Gayle M. Aylward.
19/04 11u00  Illustrator Mirjam Florijn brengt een tafereel terug tot de essentieHeldere kleuren, omgeven door stevige lijnen. Mirjam Florijn vat het lijdensverhaal en het paasevangelie in prenten die doen denken aan stralend glas in lood. Zo hoopt ze de aandacht van jonge kinderen te vangen – zoals zijzelf gegrepen werd door de talloze kerken en kathedralen die ze in haar jeugd bezocht.
19/04 11u00  Nog 16 mensen in ziekenhuis na ongeluk MadeiraTwee dagen na het dodelijke busongeluk op Madeira liggen nog zestien gewonden in het ziekenhuis van Funchal. Geen van hen is meer in levensgevaar, berichten media op het Portugese eiland. Het ongeval met de toeristenbus vol Duitse bezoekers eiste woensdag 29 levens.
19/04 10u45  Klimaatprotest bij Haags kantoor ShellEnkele tientallen klimaatactivisten demonstreren vrijdagochtend bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Een deel van de groep heeft zichzelf vastgelijmd aan de deuren bij de ingang. Op de ramen zijn leuzen geschreven, op de grond liggen mensen in bodybags en op de trappen ligt nepbloed. „We willen de ingang voor langere tijd bezet houden”, zegt een woordvoerder van de demonstranten.
19/04 10u30  Uber haalt miljard op voor zelfrijdende auto’sUber heeft in een financieringsronde voor zijn aanstaande beursgang een miljard dollar opgehaald bij drie Japanse bedrijven. Het geld is bedoeld voor de financiering van de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s.
19/04 10u30  Vervuild water wellicht oorzaak misvormingenVervuild water is er mogelijk de oorzaak van dat in drie departementen in Frankrijk baby’s worden geboren zonder (delen van) handen of vingers. In de regio Ain (grenzend aan Zwitserland) en de buurregio’s Morbihan (Bretagne) en Loire-Atlantique zijn sinds 2010 meer dan twintig baby’s met dergelijke misvormingen geboren.
19/04 10u30  ‘Kleinste jongetje ter wereld’ mag naar huisHet voormalige kleinste jongetje ter wereld mag komend weekend het ziekenhuis verlaten. De Japanse Ryusuke Sekiya was bij zijn geboorte 22 centimeter lang en 258 gram zwaar. Hij weegt volgens zijn arts inmiddels meer dan 3 kilo.
19/04 10u00  „Nederland wil kernbom op JSF onnodig maken”Het kabinet wil op het Europese continent - inclusief Rusland - het initiatief nemen om kernwapens uit te bannen. Dan is het niet meer nodig het nieuwe gevechtsvliegtuig JSF uit te rusten met kernbommen, schrijft het AD.
19/04 10u00  Doden door instorten kerkdak in Zuid-AfrikaZeker dertien mensen zijn om het leven gekomen toen in de Zuid-Afrikaanse plaats Dlangubo het dak van een kerk instortte tijdens een dienst.
19/04 10u00  Rijksmuseum koopt zeldzame prentHet Rijksmuseum in Amsterdam heeft een zeldzame kopergravure uit de late middeleeuwen aangekocht. ‘De kruisiging met vier engelen’ is gemaakt door de Duitse kunstenaar Martin Schongauer, het grote voorbeeld voor Albrecht Dürer.
19/04 10u00  Helft kantoren zonder verplicht energielabelHet merendeel van de kantoren in Nederland voldoet nog niet aan de milieu-eisen die over een kleine vier jaar gaan gelden. Vanaf 2023 moeten de gebouwen een energielabel C of hoger hebben, maar ruim 60 procent van de kantoorpanden heeft dat niet. Dat bevestigt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) naar aanleiding van berichtgeving van nieuwsradiozender BNR.
19/04 10u00  Buurt zit met puinhoop na plofkraakCriminelen blazen de laatste maanden vaker pinautomaten op, terwijl plofkraken op hun retour leken te zijn. Hoe kan dat?
19/04 09u45  CPB: andere aanpak baan arbeidsgehandicaptenOm te zorgen dat gemeenten meer arbeidsgehandicapten aan een baan helpen, is een andere aanpak mogelijk. Het is voor gemeenten nu financieel minder aantrekkelijk om zich in te zetten voor bepaalde mensen met een beperking, concludeert het Centraal Planbureau (CPB).
19/04 09u30  Ook Beter Levenkeurmerk voor zuivelZuivelproducten zoals melk en yoghurt kunnen voortaan het keurmerk Beter Leven van de Dierenbescherming krijgen. De organisatie heeft samen met Vogelbescherming Nederland en Natuur & Milieu het kwaliteitsstempel geïntroduceerd voor duurzame melkveehouderij. Het keurmerk bestaat al langer voor onder meer varkens- en kippenvlees.
19/04 09u30  „Prepaid-energie leidt tot lager verbruik”Vooruitbetalen voor energie leidt tot een lager verbruik en meer grip op de kosten. Dat is de conclusie van een proef onder vijftig huishoudens van vijf partijen uit de energiewereld, waaronder Alliander en Vattenfall.
19/04 09u30  Prins Philip weer achter het stuurDe Britse prins Philip is voor het eerst sinds hij zijn rijbewijs heeft ingeleverd weer gezien achter het stuur van een auto. De 97-jarige echtgenoot van koningin Elizabeth reed volgens Britse media rond over het landgoed rondom het elfde-eeuwse kasteel van Windsor.
19/04 09u15  ACM: smeer zzp’er geen zakelijke energie aanEnergiebedrijven moeten ophouden zzp’ers te verleiden zakelijke energiecontracten af te sluiten op het adres waar ze wonen. Veel zelfstandigen worden telefonisch benaderd met aanbiedingen, maar volgens de Autoriteit Consument & Markt (ACM) zijn ze vaak juist duurder uit in plaats van voordeliger.
19/04 09u15  Expo vrouwenkiesrecht in „radicale noorden”Het algemeen kiesrecht voor mannen én vrouwen bestaat in ons land bijna honderd jaar. Op 28 september is het exact een eeuw geleden dat de wet ervoor in werking trad en ook vrouwen mochten stemmen. Het Groninger Museum viert dat met de expositie Strijd! 100 jaar vrouwenkiesrecht, die zaterdag opent. Vijftien vaandels van afdelingen van de Vereeniging voor Vrouwenkiesrecht zijn teruggevonden en zullen er opnieuw wapperen, te midden van tal van historische foto’s, schilderijen, allerlei campagnemateriaal en documenten waaronder die wet.
19/04 09u15  Saksen voert Joods godsdienstonderwijs op scholen inIn de Duitse deelstaat Saksen wordt vanaf het schooljaar 2019-2020 op enkele scholen Joods godsdienstonderwijs gegeven.
19/04 09u15  Krap een vijfde Duitsers gelooft in Jezus’ opstandingKrap een vijfde (18 procent) van de Duitse bevolking gelooft dat Jezus Christus lichamelijk uit de dood is opgestaan.
19/04 09u00  „Oostenrijkse protestanten, ga op Goede Vrijdag naar de kerk”„Protestanten in Oostenrijk, ga op Goede Vrijdag massaal naar de kerk en laat zien hoe belangrijk deze dag voor u is.”
19/04 08u45  200.000 bijen overleven brand Notre-DameDe circa 200.000 bijen uit de bijenkasten op de Notre-Dame hebben de brand van afgelopen maandag overleefd. De drie bijenkasten werden enkele jaren geleden op het dak van de sacristie geplaatst om bij te dragen aan de biodiversiteit in Parijs.
19/04 08u45  Pesach: feest van bevrijdingPesach is een van de hoogtepunten van de Joodse feestkalender. Het is het feest van de bevrijding uit Egypte; het verjaardagsfeest van het Joodse volk.
19/04 08u45  Vier agenten in Limburg op non-actiefVier medewerkers van de politie Limburg zijn buiten functie gesteld wegens plichtsverzuim. Een woordvoerster van de politie bevestigde berichtgeving hierover in dagblad De Limburger.
19/04 08u30  Eper verzetshelden eindelijk geëerdDe onthulling donderdag van het herdenkingsmonument voor de rol van de Eper familie Van Essen bij het schuilhouden van tientallen verzetsmensen en joden in de oorlog, komt voor een persoon net te laat.
19/04 08u30  Europese Beurzen dicht op Goede VrijdagDe Europese beurzen blijven vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Ook in de Verenigde Staten en enkele markten en Azië wordt niet gehandeld op deze dag. Op maandag, tweede paasdag, zijn de beurzen in Europa eveneens dicht. Dan is er echter wel een handelssessie op Wall Street.
19/04 08u30  Paasweekend zomers warm en volop zonDit paasweekend wordt heerlijk warm en zonnig, en wel zo’n 10 graden warmer dan normaal. Op de meeste plaatsen zal het kwik tot 23 of 24 graden stijgen, meldt Weeronline.
19/04 08u30  Nikkei sluit week hoger afDe Japanse aandelenbeurs is vrijdag hoger gesloten. Beleggers deden het rustig aan, nu elders in de wereld veel beurzen gesloten zijn wegens Goede Vrijdag. Verder verwerkten ze het nieuws dat de centrale bank van Japan de economische vooruitzichten mogelijk wat naar beneden bijstelt.
19/04 08u30  Man redt zoontje van dingo in AustraliëEen man heeft zijn veertien maanden oude zoontje gered van dingo’s. De wilde honden hadden de slapende dreumes meegesleurd tijdens het kamperen op het Australische Fraser Island, bericht omroep ABC. Het kind liep een schedelbreuk en andere verwondingen op.
19/04 08u00  „Klimaatakkoord niet door strot van melkveehouder drukken”Het klimaatakkoord moet ons niet op slinkse wijze door de strot worden geduwd. Dat zei Harm Wiegersma van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) donderdag in de Tweede Kamer.
19/04 08u00  Musk en SEC praten weekje langer over tweetsTesla-topman Elon Musk en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC krijgen een week langer de tijd van de rechter om een geschil uit te praten. Eigenlijk had er donderdag een oplossing voor de ruzie over het gebruik van Twitter door Musk moeten zijn, maar Musk en de beurswaakhond waren er nog niet uit. De deadline is nu 25 april.
19/04 07u45  Trump als eerste leider naar keizer JapanDe Amerikaanse president Donald Trump maakt naar verwachting als eerste buitenlandse leider kennis met de nieuwe Japanse keizer. De regering in Tokio heeft hem uitgenodigd om van 25 tot 28 mei een bezoek te brengen aan Japan, bericht de Japanse omroep NHK.
19/04 07u45  St Jansdal breidt zorg uit in LelystadPatiënten van ziekenhuis St Jansdal in Lelystad kunnen daar later dit jaar ook terecht voor operaties waarbij ze een nachtje moeten blijven. Ze hoeven dan niet meer de stad uit voor bijvoorbeeld een knieoperatie. Dat zeggen bestuurders Relinde Weil en Leonie Boven tegen Trouw. Tot dusver waren alleen dagbehandelingen voorzien in het vroegere - en failliete - MC Zuiderzee.
19/04 07u45  Nicky raakte uit het zicht van hulpverlenersDe zorg voor de 300.000 psychiatrische patiënten in Nederland schiet ernstig tekort. Dat stelde de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) donderdag in een rapport. Waarom is het zo lastig goede zorg te verlenen aan deze mensen?
19/04 07u30  Goede Vrijdag: Christus ten grave gedragenHet is slechts een kleine rouwstoet, die zich daar in Jeruzalem een weg zoekt langs de rotsen. Te midden van de rouwenden, op de baar, ligt hun Hoop. Steeds hebben ze gedacht –gehoopt– dat Hij het was Die Israël verlossen zou. Maar hier gaan ze. Op weg naar ”het hart der aarde”. Met hun gestorven Hoop.
19/04 07u15  Onze Voorspraak1 Johannes 2:1b
19/04 07u00  Recensie: Rien Donkersloot presenteert uitgebreid koororgel Joriskerk AmersfoortHet klinkt bijna utopisch: auto-importeurs en bouwbedrijven die een impuls aan de cultuur geven. Toch gebeurde het in Amersfoort: dankzij Volkswagenimporteur Pon werd het Metzlerorgel in de Joriskerk in 1967 gerealiseerd. Bouwbedrijf Schoonderbeek was hoofdsponsor van de onlangs voltooide uitbreiding met een tweede manuaal.
19/04 07u00  Recensie: Jamie de Goei bespeelt orgels Mattheus de CraneDe drie nog resterende orgels van de Nederlandse selfmade orgelbouwer Mattheus de Crane (1735-1770) staan in Waspik, Est en Batenburg. Het vierde instrument, dat in Zoelen stond, is verloren gegaan.
19/04 07u00  Rechter VS staat maatregelen tegen mazelen toeEen rechter in de Amerikaanse stad New York heeft een groep inwoners van stadsdeel Brooklyn in het ongelijk gesteld in een zaak rond verplichte inenting tegen mazelen. De groep vocht de verplichting aan omdat ze die ongrondwettelijk vonden. De rechter heeft geoordeeld dat de volksgezondheid in dit geval zwaarder weegt.
19/04 06u45  Column: Gepaste muziek op Goede VrijdagGoede Vrijdag. Als kind had ik altijd een wat onbestemd gevoel bij deze dag. Het was geen zondag, en ook geen feestdag, zoals Hemelvaart. Iedereen ging gewoon aan het werk, en ’s avonds zat je in de kerk. Daar bleek het de belangrijkste dag van het jaar te zijn: de ”betaaldag van de Kerk”. Immers, het had geklonken op Golgotha: „Tetelestai!”, ofwel: „Het is volbracht!” Het hoogtepunt van de heilsgeschiedenis! En als dan in de preek dáár de nadruk op viel, op de weg die Christus opende door Zijn bloedstorting, waarvan het gescheurde voorhangsel in de tempel sprak, dan kwam over deze vrijdagavonddienst een diepe gouden gloed te liggen.
19/04 06u30  Passiemuziek van Maunder: bevindelijke dramatiek in de lijdenstijdSteeds vaker klinken in de lijdenstijd Engelstalige vertolkingen van het lijden en sterven van de Heere Jezus. In het stuk ”Olivet to Calvary” van de 19e-eeuwse componist John Henry Maunder komen victoriaanse dramatiek en piëtisme samen.
19/04 05u15  Archeologische schatten in CastricumMuseum Huis van Hilde in Castricum toont vanaf vrijdag ‘Liefs van Julia’, een expositie van resultaten van met name de grote opgraving die voorafging aan de aanleg van de Westfrisiaweg (tussen Alkmaar en Enkhuizen).
19/04 04u45  Facebook bewaarde login-gegevens onveiligFacebook heeft vorige maand enige tijd per ongeluk honderden miljoenen wachtwoorden van Instagram-gebruikers onversleuteld bewaard op servers. Dat meldt het bedrijf in een blogpost. In eerste instantie werd gezegd dat het om tienduizenden gebruikers ging, maar kwam donderdag met een veel hoger aantal.
19/04 04u15  Kamp Amersfoort herdenkt „toevallige doden”De jaarlijkse herdenking in Kamp Amersfoort in Leusden staat vrijdag in het teken van de ‘toevallige slachtoffers’. Mannen die in de Tweede Wereldoorlog bij razzia’s van de Duitse bezetter toevallig werden opgepakt en zo in het concentratiekamp terechtkwamen. „Ze waren op het verkeerde moment op de verkeerde plaats”, aldus Remco Reiding van het kamp.
19/04 04u00  Vrouw gedood bij oproer LondonderryBij onlusten in de noord-Ierse stad Londonderry is een vrouw doodgeschoten. De politie beschouwt haar dood als een terroristisch incident.
19/04 03u45  Vermaarde alpinisten vermist na lawine CanadaIn het Canadese deel van de Rocky Mountains zijn drie bekende alpinisten vermist nadat ze werden bedolven door een lawine. De Canadese autoriteiten vrezen dat het trio niet meer leeft.
19/04 02u15  Regering Mali stapt op, mogelijk om bloedbadBijna een maand na een slachtpartij in een Malinees dorp heeft de regering van het land zijn ontslag ingediend. President Ibrahim Boubacar Keita heeft het ontslag van de regering van premier Soumeylou Boubeye Maiga geaccepteerd.
19/04 01u15  Rechter staat maatregelen tegen mazelen toeEen rechter in de Amerikaanse stad New York heeft een groep inwoners van stadsdeel Brooklyn in het ongelijk gesteld in een zaak rond verplichte inenting tegen mazelen. De groep vocht de verplichting aan omdat ze die ongrondwettelijk vonden. De rechter heeft geoordeeld dat de volksgezondheid in dit geval zwaarder weegt.
19/04 00u45  Congres krijgt uitgebreider rapport te zienEen selecte groep leden van het Amerikaanse Congres krijgt volgende week een samenvatting van het Mueller-rapport onder ogen, waarin beduidend minder feiten onzichtbaar zijn gemaakt, dan in de versie die donderdag is geopenbaard.
19/04 00u00  Muziekspektakel The Passion in schaduw Grote Kerk DordtThe Passion vond donderdagavond plaats op een locatie met historie, hoorden de toeschouwers. „Hier werd de Bijbel voor iedereen beschikbaar.”
18/04 23u00  Prof. Velema: oog voor toerusting hele gereformeerde gezindteProf. dr. W. H. Velema, emeritus hoogleraar in de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), is in de nacht van woensdag op donderdag overleden. Hij werd 89 jaar.
18/04 22u30  Verhuur van woning als alternatief voor lage spaarrenteGeld op de bank laten staan is bijna niet meer rendabel. Je geld stoppen in bakstenen klinkt al een stuk rendabeler.
18/04 22u30  Formateur praat met 4 partijen Noord-HollandIn Noord-Holland gaat Laura Bromet als formateur onderzoeken of GroenLinks, VVD, PvdA en D66 een provinciebestuur kunnen vormen. Tweede Kamerlid Bromet (GroenLinks) was eerder samen met VVD’er Cornelis Mooij informateur. Donderdagavond werd ze benoemd tijdens een ingelaste Statenvergadering in provinciehoofdstad Haarlem. Een coalitie van deze vier partijen zou kunnen rekenen op genoeg draagvlak.
18/04 22u30  Rusland ontkent weghalen stoffelijke resten Israëlische spion Eli CohenRusland ontkent met klem dat het de stoffelijke resten van de Israëlische spion Eli Cohen uit Syrië heeft weggehaald.
18/04 22u30  Wall Street met winst naar PasenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag in de plus gesloten. Het sentiment kreeg enige steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder keken beleggers vooral uit naar het extra lange paasweekend. Wall Street blijft op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 22u15  Droogte bedreigt kasteel van ChenonceauEen van de beroemdste kastelen van Frankrijk, het ‘château de Chenonceau’, wordt door een uitzonderlijk droge maand april bedreigd. Het kasteel overspant de rivier de Cher en is voor een deel gebouwd op houten palen. Die komen droog te staan en volgens een woordvoerster van de toeristische attractie kan dat niet lang duren zonder dat de fundamenten worden beschadigd.
18/04 22u00  Minister Dekker belooft meer openheidMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) heeft donderdag de onrust onder bewoners in Den Dolder niet kunnen wegnemen. „100 procent veiligheid kan ik u niet garanderen. Ik kan u beloven dat alle instanties er elke dag voor knokken om herhaling te voorkomen. Zorginstelling Fivoor verdient het om een kans te krijgen.”
18/04 22u00  Opperrabbijn Jacobs: Antisemitisme nooit weggeweestStoomtreinen en veewagons roepen onuitwisbare herinneringen bij hem op. In de rij staan voor het buffet doet hij niet meer. De Holocaust heeft Loek de Liever voor het leven getekend. Maar antisemitisme leeft nog steeds, zegt opperrabbijn Jacobs.
18/04 22u00  Fractievoorzitter PVV Zeeland wegDe Zeeuwse PVV stuurt Peter van Dijk weg als fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. Van Dijk zou van zijn positie misbruik hebben gemaakt door onder meer zijn echtgenote in dienst te nemen bij de partij.
18/04 21u45  Brand Soester Duinen onder controleIn de Soester Duinen heeft een grote natuurbrand gewoed. Volgens de veiligheidsregio Utrecht had het vuur zich over enkele honderden meters verspreid in het natuurgebied bij de plaats Soest. De brandweer was met veel materieel aanwezig. De brand werd omstreeks 15.00 uur ontdekt, iets na 18.00 uur was de brandweer de brand meester, liet de veiligheidsregio weten.
18/04 21u45  Drie ervaren klimmers in lawine verdwenenDrie ervaren en beroepsmatige bergbeklimmers zijn na een lawine in de bergen van de Canadese Rocky Mountains vermist en naar alle waarschijnlijkheid omgekomen. Dit hebben de autoriteiten in de provincie Alberta bekendgemaakt. Het gaat volgens sites uit het professionele alpinisme om twee Oostenrijkse alpinisten, David Lama (28) en Hansjörg Auer (35) en een Amerikaanse bergbeklimmer, Jess Roskelly (36).
18/04 21u30  Groningers ontrafelen mechanisme van herhaalde blikseminslagBliksem slaat binnen enkele milliseconden vaak op dezelfde plek in. Eindelijk is bekend waardoor dat komt: de negatieve lading van een onweerswolk ontlaadt zich niet in één flits, maar wordt deels kortdurend opgeslagen langs het plasmakanaal waardoor de bliksem zich ontlaadt.
18/04 21u30  Een Nederlands visitekaartje in AmmanIn de Jordaanse hoofdstad Amman hebben christenen en moslims vorige week sámen de toekomst verkend. De Nederlandse Stichting Vormingsactiviteiten Oost-Europa bracht hen op een conferentie bijeen.
18/04 21u30  Brits winkelen duurder na brexit„Nergens zijn er zulke mooie servetten als hier.” Een 70-jarige vrouw loopt de Engelse winkel Hartley’s in Arnhem binnen en geniet zichtbaar. In deze winkel komt 80 procent van het assortiment uit het Verenigd Koninkrijk. Eigenaar Gerard Egberts: „Als er een brexit komt, moet ik mijn prijzen laten stijgen. Hoeveel? Dat hangt af van mijn leveranciers.”
18/04 21u30  De ruwe werkelijkheid in MosulJan Dirk van Nifterik
18/04 20u30  Demonstranten dreigen luchthaven Heathrow plat te leggenKlimaatactivisten dreigen vlak voor het paasweekeinde de drukke Londense luchthaven Heathrow plat te leggen.
18/04 20u30  CDA wil Neurenberg 2.0 voor IS-strijdersNederland moet actie ondernemen voor een internationaal IS-tribunaal, voorkomen dat strijders terugkeren, en ook kinderen van terroristen niet terughalen.
18/04 20u30  Jumbo roept amandelpasta terugSupermarktketen Jumbo haalt per direct Jumbo Amandelpasta uit de schappen, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Tijdens het productieproces is pindakaas vermengd met de amandelpasta. Het consumeren van het product kan een gevaar vormen voor mensen met een pinda-allergie.
18/04 20u15  PvdA stopt onderhandelingen in OverijsselDe PvdA stapt uit de onderhandelingen voor een nieuw college van Gedeputeerde Staten in de provincie Overijssel. De partij heeft donderdag laten weten dat samenwerken in een coalitie met Forum voor Democratie niet mogelijk is.
18/04 20u00  Nederland naar EU-hof om verbod op pulsvissenNederland vecht het naderende verbod op pulsvissen waarschijnlijk aan bij het Hof van Justitie van de Europese Unie. Zo’n besluit mag volgens landbouw- en visserijminister Carola Schouten alleen worden genomen op basis van de best beschikbare wetenschappelijk adviezen. Daarvan is hier geen sprake omdat het onderzoek naar pulsvissen nog loopt, meent de bewindsvrouw.
18/04 20u00  EasyJet: voorstander slim luchtvaartbeleidEasyJet is voorstander van slim en duurzaam luchtvaartbeleid en gaat dan ook met interesse de luchtvaartrapporten van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (RLI) bekijken. Dat laat easyJet in een verklaring weten.
18/04 19u45  Burgemeester prijst Parijse brandweerDe burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, heeft donderdag op een speciale bijeenkomst voor het stadhuis onder anderen de brandweerlieden geprezen die het vuur in de Notre-Dame hebben bestreden. Ze riep de menigte op tot „wederopbouw en eensgezindheid”.
18/04 19u00  Wildhaus is dankzij Zwingli wereldwijd bekend„Komt u uit Wildhaus?” vroeg een groep Koreanen verbaasd aan Claudia Vetsch, toen ze op vakantie was. „De geboorteplaats van Zwingli. Geweldig!” De kosteres was zeer verrast. „Ik heb nooit geweten dat Zwingli’s levensverhaal zo bekend was.”
18/04 19u00  Zwitsers Zürich zet Zwingli centraalIn de imposante Grossmünster beklom Huldrych Zwingli de kansel op 1 januari 1519. Een half millennium later kom je hem overal in de stad nog tegen: op straat, in de kerk, op de universiteit en zelfs in de bioscoop.
18/04 18u45  Klimaatactivisten dreigen blokkade HeathrowKlimaatactivisten dreigen vlak voor het paasweekeinde de Londense luchthaven Heathrow plat te leggen. Op sociale media wordt hiertoe opgeroepen en een zegsman van de protestbeweging Extinction Rebellion heeft dat bevestigd. Extinction Rebellion (XR) is een radicale van oorsprong Britse actiegroep die stelt dat regeringen „misdadig nalaten” iets aan de klimaatproblemen te doen.
18/04 18u30  Fokkens klaar met onderzoek liefdesaffaire OMHet onderzoek naar een liefdesaffaire en mogelijke integriteitsschendingen binnen de top van het Openbaar Ministerie (OM) is klaar. De commissie-Fokkens deed op verzoek van het college van procureurs-generaal onafhankelijk onderzoek naar de kwestie. Na bijna elf maanden zal de commissie haar bevindingen op donderdag 25 april presenteren.
18/04 18u30  GroenLinks: klimaatactivist Thunberg sprekenOppositiepartij GroenLinks wil de jonge klimaatactivist Greta Thunberg naar de Tweede Kamer halen. De wereldberoemde Zweedse klimaatspijbelaar kan dan meedoen aan een hoorzitting met jongeren over het klimaatbeleid.
18/04 18u00  Unilever en Arcadis uitblinkers op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met groene cijfers gesloten, geholpen door een stevige koerswinst voor Unilever dankzij goede kwartaalcijfers. Ook de resultaten van Arcadis vielen in goede aarde op het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een wisselend beeld zien. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 18u00  Boete voor man (85) na fataal ongeval met kindEen 85-jarige man die in februari vorig jaar in Rijssen een 6-jarig meisje doodreed bij een rotonde, is veroordeeld tot een geldboete van 1000 euro. Daarnaast mag hij drie jaar lang geen voertuigen meer besturen. De rechtbank in Almelo oordeelde dat de man onvoorzichtig en onoplettend heeft gereden.
18/04 18u00  „Parijs steunt Libische krijgsheer Haftar”De internationaal erkende regering van Libië beschuldigt Frankrijk er van dat het de krijgsheer Khalifa Haftar steunt die op dit moment bezig is met een offensief bij de hoofdstad Tripoli. De Libische minister van Binnenlandse Zaken zei dat donderdag.
18/04 18u00  Mueller aarzelend over belemmering door TrumpSpeciaal onderzoeker Robert Mueller legt de vraag of president Trump de rechtsgang heeft belemmerd voor aan het Congres en komt in zijn rapport niet met een eenduidig oordeel. Hij stelt in zijn rapport over ‘Russiagate’ dat hij er niet voldoende vertrouwen in heeft om Trump vrij te pleiten van belemmering van de rechtsgang. Daarom moet het Congres kijken naar zeker tien situaties waarbij Trump de bedoeling had zich met het onderzoek te bemoeien. Mueller is niet in staat te concluderen dat er geen strafbare feiten zijn gepleegd.
18/04 18u00  ‘Urbi et Orbi’ vanuit Nederlandse bloemenzeePaus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. „Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.
18/04 17u33  Ds. C. J. Meeuse: Iedere zondag moet het lijden centraal staan„Het is een goed verlangen om het lijden van de Heere Jezus meer te gedenken. Het zou nog beter zijn als we Zijn gedachtenis voor onze ziel onmisbaar nodig hadden.” Dat stelt ds. C. J. Meeuse in reactie op het pleidooi van ds. D. Heemskerk om op Goede Vrijdag twee kerkdiensten te houden.
18/04 17u33  „Eén kerkdienst op Goede Vrijdag doet het offer van Christus tekort”De Goede Vrijdag, de betaaldag voor Gods Kerk, lijkt een dag waarop het leven gewoon doorgaat. „Maar ik houd graag twee diensten op deze dag. Ook ’s morgens.”
18/04 17u33  Drukke avondspits door „paasuittocht”Door het naderende paasweekend is het op veel snelwegen veel drukker dan anders op donderdag. Rond 17.00 uur stond er volgens Rijkswaterstaat al ruim 375 kilometer file. De dienst spreekt van een paasuittocht. Vooral in en rond Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en van en naar Eindhoven staat het verkeer vast.
18/04 17u33  Merendeel liquidatiebende Taghi blijft vastNegen van de elf verdachten in de omvangrijke liquidatiezaak-Marengo blijven in voorarrest. Dat heeft de rechtbank donderdag bepaald aan het slot van een tussentijdse zitting in de zaak. Het onderzoek-Marengo draait om een bende, volgens justitie geleid door de voortvluchtige Ridouan Taghi, die een reeks moorden in het criminele milieu op zijn geweten zou hebben.
18/04 17u33  „Klimaatactivisten dreigen blokkade Heathrow”Klimaatactivisten dreigen in de aanloop naar het paasweekeinde de Londense luchthaven Heathrow te blokkeren. Op sociale media wordt hiertoe opgeroepen. Volgens Britse media zijn de oproepen afkomstig van Extinction Rebellion, een Britse actiegroep die zich verzet tegen het klimaatbeleid van de regering.
18/04 17u33  Vliegadvies vind weerklank in Tweede KamerHet advies om het luchtvaartbeleid om te gooien vindt weerklank in de Tweede Kamer. Vooral de linkse oppositie is tevreden met het rapport van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). Die wil dat er strengere eisen aan de luchtvaart worden gesteld. Dat betekent onder meer duurdere tickets en beperking van het aantal nachtvluchten.
18/04 17u33  Pauselijke zegen in paradijselijke bloemenzeePaus Franciscus spreekt op eerste paasdag om 12.00 uur de paaszegen Urbi en Orbi uit vanuit een bloemenzee uit Nederland. Het Sint-Pietersplein in Rome is versierd met zo’n 30 ton aan bloemen, planten en bomen. „Het wordt één groot kleurenpallet”, zegt hoofdarrangeur Paul Deckers vanuit Rome.
18/04 17u33  Apeldoorn houdt toch bijeenkomst voor aanslagHoewel het eerder niet de bedoeling was, organiseert Apeldoorn nu toch een kleinschalige bijeenkomst om de aanslag op Koninginnedag 2009 te herdenken. Mensen kunnen daarvoor terecht in de Grote Kerk in de Gelderse gemeente.
18/04 17u33  Kamer hamert op harde aanpak aso-asielzoekersVrijwel de hele Tweede Kamer wil dat asielzoekers die overlast veroorzaken zo hard mogelijk worden aangepakt. Zwaardere straffen voor lichte vergrijpen, gebiedsverboden, vaker voorarrest inzetten. Veel ideeën passeerden de revue in een debat donderdag.
18/04 17u33  Prof. dr. W. H. Velema (CGK) overledenProf. dr. W. H. Velema, emeritus hoogleraar in de Christelijke Gereformeerde Kerken, is donderdagnacht overleden. Hij werd 89 jaar.
18/04 17u33  Grote natuurbrand in de Soester DuinenIn de Soester Duinen woedt een grote natuurbrand. Volgens de veiligheidsregio Utrecht heeft het vuur zich over enkele honderden meters verspreid in het natuurgebied bij de plaats Soest. De brandweer is met veel materieel aanwezig. De brand werd omstreeks 15.00 uur ontdekt.
18/04 17u00  Recordomzet supermarkten met paasweekendEen zonnig paasweekeinde betekent dat supermarkten hoge omzetten gaan behalen. Belangenorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) rekent op een record van 870 miljoen euro.
18/04 17u00  Duitse partijen willen af van kerkensteunOppositiepartijen in de Duitse Bondsdag willen af van de staatssteun aan de twee belangrijkste kerken in het land. De niet-religieuze belastingbetaler begrijpt niet waarom hij bij moet dragen aan de financiering van de kerken, zeggen de partijen.
18/04 17u00  Kabinet: plan tegen buitenlandse dreigingAlle ministeries trekken voortaan samen op om aanvallen en inmenging door buitenlandse overheden het hoofd te bieden. Zo wil het kabinet buitenlandse overnames kunnen dwarsbomen en buitenlandse studenten beter in de gaten houden. Ook moeten landen die Nederland belagen vaker openlijk aan de kaak worden gesteld, zoals vorig jaar na de mislukte spionage door Rusland bij de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag.
18/04 16u45  „Geen hard bewijs relatie burnpit en ziekte”Defensie heeft geen hard bewijs gevonden dat er een relatie bestaat tussen gezondheidsklachten en rook van burnpits, kuilen in de open lucht waar tijdens missies tijdelijk afval wordt verbrand. Dat meldt minister Ank Bijleveld aan de Tweede Kamer. Er hebben zich 278 mensen bij het meldpunt voor burnpits gemeld.
18/04 16u30  Ollongren niet vervolgd om „Baudet-uitspraken”Minister Kasja Ollongren (Binnenlandse Zaken) wordt niet vervolgd voor uitspraken die zij heeft gedaan over politicus Thierry Baudet. De beklagkamer van het gerechtshof in Amsterdam heeft dat besloten. Het hof had dat al eerder besloten maar de FvD-leider had daartegen beroep aangetekend, maar het hof wees dat donderdag alsnog af.
18/04 16u30  Nibud: Houd rekening met flexwerkersFlexwerkers komen moeilijker rond en sparen minder dan mensen met een vaste baan. Dat blijkt uit het rapport dat het Nibud donderdag presenteerde ter ere van zijn 40-jarig bestaan.
18/04 16u30  Tienduizenden ongelukken door huisdierenZo’n 60.000 patiënten belanden in Nederland jaarlijks op de spoedeisende hulp door toedoen van hun dier, bleek dinsdag uit cijfers van het Spaarne Gasthuis.
18/04 16u15  Gerard de Wit brengt kerksonates MozartGerard de Wit nam met zijn Dutch Baroque Orchestra de zogenoemde kerksonates van Mozart op.
18/04 16u00  Wall Street hoger richting PasenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst geopend. Het sentiment krijgt wat steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder maken beleggers op Wall Street zich op voor het extra lange paasweekend. Wall Street is op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 16u00  „Geen aanwijzingen Rusland-connectie Trump”Het onderzoek in de VS van speciaal aanklager Robert Mueller heeft geen aanwijzingen opgeleverd dat president Donald Trump of leden van zijn campagneteam samenwerkten met Rusland tijdens de presidentsverkiezingen in 2016. Dat verklaarde de Amerikaanse minister William Barr donderdag.
18/04 15u45  Steeds meer aardgasloze nieuwbouwSteeds meer nieuwbouwwoningen worden tegenwoordig gebouwd zonder aansluiting op het aardgasnet. Volgens netbeheerder Liander vindt de keuze van de Nederlandse overheid om af te stappen van het gebruik van aardgas gehoor bij projectontwikkelaars en woningcorporaties.
18/04 15u45  Philippe Remarque vertrekt bij de VolkskrantPhilippe Remarque stopt als hoofdredacteur van de Volkskrant. Hij wordt per 1 september journalistiek directeur van de Persgroep voor Nederland en België. Daarnaast wordt hij directeur-uitgever van de Volkskrant, Trouw en het Parool.
18/04 15u45  Komt mijn made in China-jas uit Noord-Korea?Nederland importeert kleding van Chinese bedrijven die dwangarbeiders in Noord-Korea maakten. Dat ontdekten wetenschappers van de Universiteit Leiden recent. Zes vragen aan de onderzoeksleider: Noord-Korea-expert Remco Breuker.
18/04 15u30  Bank moet frauderegistratie klant weghalenBanken moeten frauderegistraties van klanten heroverwegen wanneer het Openbaar Ministerie heeft besloten geen vervolging in te stellen. Dat stelt de geschillencommissie van financieel klachteninstituut Kifid.
18/04 15u30  RIVM waarschuwt voor smog door paasvurenNaar verwachting is er in heel Nederland vanaf zaterdag smog door fijnstof. De luchtkwaliteit is dan ‘onvoldoende’ tot ‘slecht’, waarschuwt gezondheidsinstituut RIVM.
18/04 15u15  „Uitzonderingspositie luchtvaart onhoudbaar”De uitzonderingspositie die de luchtvaart heeft op het gebied van CO2-reductiedoelen is niet houdbaar. Dat is de conclusie van milieuorganisaties op basis van het advies van de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli). Het rapport zou de eerdere oproep voor stevige Nederlandse klimaatafspraken voor de luchtvaartsector bevestigen.
18/04 15u00  Inbraakgolf teistert kerken in EdeInbrekers hebben het voorzien op de kerkgebouwen in Ede. De afgelopen twee maanden is er tien keer ingebroken in een Edese kerk.
18/04 15u00  Nederlander Harry Tees maakt app voor Weg der smartenDe meeste pelgrims wandelen maar één keer in hun leven door de Via Dolorosa, de Weg der smarten in de Oude Stad van Jeruzalem. Maar de Nederlander Harry Tees komt er bijna elke dag.
18/04 15u00  Politie vindt 450 kilo cocaïne in bestelwagenDe politie heeft in Rotterdam 450 kilo cocaïne aangetroffen in een verborgen ruimte van een bestelwagen. Een 40-jarige man uit Utrecht, de vermoedelijke eigenaar van de bus, is aangehouden.
18/04 15u00  Universiteitsbaas reist voor 124.000 euroDe voorzitter van de Universiteit Utrecht (UU) Anton Pijpers, heeft vorig jaar voor ruim 124.000 euro reiskosten gemaakt. Het grootste deel daarvan was voor een dienstauto met chauffeur, staat in het jaarverslag van de universiteit.
18/04 15u00  Opnieuw tbs voor onverbeterlijke tbs’erEen 54-jarige tbs’er is veroordeeld tot 1,5 jaar celstraf en opnieuw tbs met dwangverpleging, wegens vrijheidsberoving en mishandeling van zijn therapeute. Hij deed dat tijdens zijn proefverlof van een lopende tbs-maatregel, die hij opgelegd had gekregen wegens verkrachting. Hij was al twee keer eerder veroordeeld tot tbs en pleegde toen ook ernstige strafbare feiten tijdens proefverloven, stelde de rechtbank in Zutphen donderdag.
18/04 15u00  Pretpark wacht met afschieten duivenPretpark Toverland in het Limburgse Sevenum maakt voorlopig geen gebruik van een vergunning voor het afschieten van duiven. Het park is geschrokken van de ontstane commotie op sociale media, toen bekend werd dat de provincie Limburg hiervoor donderdag een vergunning had verleend.
18/04 15u00  Omwonenden Schiphol voelen zich gesteundDe omwonenden van Schiphol voelen zich gesteund door het advies van de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli). „Nu is het moment om pas op de plaats te maken”, zegt woordvoerder Matt Poelmans van de Bewoners Omgeving Schiphol (BOS). „We zijn zeer ingenomen met het rapport. Het sluit aan bij wat we als bewoners willen.”
18/04 15u00  Schiphol: geschetst beeld sector niet juistHet beeld dat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies schetst van een ‘status aparte’ voor de luchtvaart op het gebied van duurzaamheid doet geen recht aan de werkelijkheid. Dat schrijft luchthaven Schiphol in een reactie. Veel van de adviezen van de raad worden door Schiphol wel omarmd.
18/04 14u30  Pianist Joël van Barneveld (14) maakt debuut-cdDe jonge pianist Joël van Barneveld (14) uit Hardinxveld-Giessendam maakte zijn debuut-cd: ”Timeless”.
18/04 14u15  Bedreiger politici wilde aanslag plegenEen man uit Sneek die op 8 februari op het Binnenhof op zoek was naar politici van de Eerste en Tweede Kamer en had gedreigd met een aanslag wordt poging tot moord ten laste gelegd. De 38-jarige Fries had twee vleesmessen in zijn rugzak met als doel politici neer te steken.
18/04 14u15  Schiphol: raad doet geen recht aan realiteitHet beeld dat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) schetst van de luchtvaart doet geen recht aan de werkelijkheid. Dat schrijft luchthaven Schiphol in een reactie op het advies van de Rli.
18/04 14u00  KLM: advies eenzijdig en onvolledigHet Schiphol-advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is eenzijdig en onvolledig. Dat zegt luchtvaartmaatschappij KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, in een reactie op het rapport.
18/04 14u00  Drukker Donald Duck en Libelle faillietDrukker Roto Smeets, die onder meer de Libelle en de Donald Duck vervaardigt, is failliet verklaard. De rechter heeft tevens een curator benoemd voor de onderneming waar circa 800 mensen werken. Die zal nu moeten gaan kijken of er nog een doorstart in zit, onder meer om zoveel mogelijk banen te behouden.
18/04 14u00  Sigarettenvervanger Philip Morris groeit doorTabaksreus Philip Morris heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een vijfde meer tabak verkocht voor zijn sigarettenvervanger IQOS. Vooral in Europa kon het bedrijf daar flink mee uitbreiden. Het aantal verkochte sigaretten bleef vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Een neergang in Europa werd door een stijging van de verkopen in Afrika en het Midden-Oosten gecompenseerd.
18/04 14u00  Macron prijst brandweer na drama Notre-DameDe Franse president Emmanuel Macron heeft Parijse brandweerlieden geëerd na de verwoestende brand in de Notre-Dame. Hij ontving in zijn Élysée-paleis zo’n driehonderd mensen die betrokken waren bij de bluswerkzaamheden. „Het land en de hele wereld keek mee en jullie deden het voorbeeldig”, hield Macron de hulpverleners voor.
18/04 13u45  Advies: maak vliegen duurderDe luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
18/04 13u45  EU-wet verplicht duurzame investeringenFinanciële instellingen als banken, pensioenfondsen en verzekeraars worden wettelijk verplicht duurzamer te investeren. Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe Europese regels die institutionele beleggers verplicht maatschappelijke belangen zoals sociale en milieueffecten van hun investeringen te laten meewegen bij investeringsbeslissingen.
18/04 13u45  Coalitie geeft Siriz voordeel van de twijfelDe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie kan zich vinden in het voornemen van staatssecretaris Blokhuis om Siriz te subsidiëren voor het aanbieden van keuzebegeleiding.
18/04 13u30  Kim Jong-un binnenkort naar RuslandDe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un reist deze maand naar buurland Rusland. Hij ontmoet daar president Vladimir Poetin, maakte het Kremlin bekend.
18/04 13u30  Straf voor jihadiste, maar niet terug naar celEen 23-jarige jihadiste uit Rotterdam is veroordeeld tot achttien maanden cel, waarvan twaalf voorwaardelijk, wegens deelname in Syrië aan de terroristische organisatie IS. Omdat ze al zes maanden in voorarrest heeft gezeten, hoeft verdachte Melis A. niet meer terug naar de gevangenis.
18/04 13u30  Duitse dierenarts met kangoeroe onderwegDe Duitse politie heeft bij een verkeerscontrole op de A3 bij Würzberg een man staande gehouden die een kangoeroe als passagier vervoerde. Bij nadere inspectie bleek dat nog niet eens de enige vreemde passagier.
18/04 13u30  Blokhuis ‘volop bezig’ met psychische hulpStaatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is „volop bezig” met het aanpassen van regelgeving om mensen met ernstige psychische problemen te helpen. „Ik ben in gesprek met betrokken organisaties die hulpverlening bieden. Het gaat om een heel kwetsbare doelgroep waarbij het soms heel moeilijk is om de juiste hulp in gang te zetten”, reageert de staatssecretaris op een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV).
18/04 13u30  „Luchtvaartadvies mist realiteitszin”Het luchtvaartadvies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) mist realiteitszin. Dat meldde Frank Allard, voorzitter van Barin. Die koepelorganisatie vertegenwoordigt luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn. Het advies werd donderdag aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
18/04 13u30  Taxichauffeurs protesteren in AmsterdamEen paar honderd taxichauffeurs voeren in Amsterdam actie voor een gelijkwaardiger speelveld op de taximarkt. Ze lopen in een protestmars door de stad en bieden op de Dam wethouder Sharon Dijksma (vervoer) een petitie aan. De chauffeurs willen dezelfde regels voor alle rijders, of ze nu werken voor een taxicentrale of bijvoorbeeld Uber.
18/04 13u15  Vijf kanshebbers op Prix de RomeVijf kunstenaars maken dit jaar kans op de Prix de Rome, de oudste Nederlandse prijs voor beeldend kunstenaars beneden de veertig jaar.
18/04 13u15  Rutte niet tegenhouden als hij naar Europa wilDe in 2013 overleden NRC-columnist J. L. Heldring zou er waarschijnlijk om geglimlacht hebben: het woensdag door Clingendael gepresenteerde onderzoek naar de effectiviteit van de Nederlandse vertegenwoordiging in de EU. Dit in opdracht van de Tweede Kamer geschreven rapport bevestigt tot op zekere hoogte wat hij regelmatig betoogde, namelijk dat ons buitenlands beleid al zeker een eeuw lang een aantal constanten vertoont.
18/04 13u15  Groen licht lagere EU-uitstootnorm trucksHet Europees Parlement geeft groen licht voor een lagere CO2-uitstootnorm voor zware vrachtwagens. Nieuwe trucks moeten in 2025 15 procent minder uitstoten vergeleken met 2019 en in 2030 30 procent. De nieuwe regel dekt 70 procent van alle zware trucks voor de lange afstand.
18/04 13u15  Hoogbejaarde kampbewaker SS voor rechterJustitie in Hamburg wil een 92-jarige voormalige kampbewaker van het Duitse concentratiekamp Stutthof bij het toenmalige Danzig (nu Gdansk in Polen) laten berechten. Hij wordt beschuldigd van hulp bij 5230 moorden, aldus Duitse media donderdag.
18/04 13u15  Facebook verzamelde mailcontacten gebruikersFacebook heeft de contactpersonen van 1,5 miljoen gebruikers binnengehaald. Per ongeluk, zegt Facebook zelf. Op het moment dat de gebruikers een account aanmaakten, vroeg de dienst om het wachtwoord van hun e-mailadres, om hun identiteit te bevestigen. Vervolgens kopieerde Facebook alle gegevens uit de adressenlijst, zonder dat mensen daar toestemming voor gaven of het konden weigeren.
18/04 13u00  Hulpverleningsvoertuig krijgt nieuw uiterlijkPolitieauto’s, ambulances en brandweerwagens krijgen een nieuw uiterlijk voor een betere zichtbaarheid. Het huidige ontwerp van de zogenoemde ‘striping openbare orde en veiligheid’ stamt uit 1993. Als een hulpverleningsvoertuig vanaf heden vervangen moet worden dan krijgt het de huisstijl met de nieuwe strepen.
18/04 13u00  President Widodo: ik heb verkiezing gewonnenDe huidige president van Indonesië, Joko Widodo, denkt dat de verkiezingsoverwinning hem niet meer kan ontgaan. Hij stelt dat uit onofficiële resultaten blijkt dat hij veruit de meeste stemmen heeft gekregen.
18/04 13u00  AF-KLM breidt capaciteit naar India uitAir France-KLM breidt het aantal vluchten naar India uit. Dat maakt de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie bekend in een mededeling over het wegvallen van vluchten naar India via samenwerkingspartner Jet Airways.
18/04 12u45  EU-parlement stelt stemming WW-export uitHet Europees Parlement heeft ingestemd (291 voor, 284 tegen) met een voorstel van onder meer Nederlandse parlementariërs om de plenaire stemming over een pakket maatregelen, waaronder de in Nederland omstreden zogenoemde WW-export, uit te stellen. Het dossier komt nu na de Europese verkiezingen terug.
18/04 12u30  Weer noodkreet gevluchte Saudische vrouwenTwee Saudische zussen zijn naar Georgië gevlucht en vragen om internationale bescherming. De vrouwen zeggen via Twitter asiel te willen in een veilig land. „Als we terug gaan naar Saudi-Arabië, worden we gedood.” VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR zegt de situatie nauwlettend te volgen.
18/04 12u30  Aanbod zwemdiploma verschilt per gemeenteOuders zijn afhankelijk van de gemeente waarin ze wonen of hun kinderen een volledige vergoeding krijgen voor het behalen van het basiszwemdiploma A. Uit onderzoek van het sociaalwetenschappelijk sportonderzoeksinstituut Mulier samen met Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) blijkt dat gemeenten uiteenlopende regelingen en vergoedingen bieden om de zwemvaardigheid van inwoners te verhogen.
18/04 12u15  Minister in gesprek met SP over pensioenenOp zoek naar een nieuw pensioenakkoord heeft verantwoordelijk minister Wouter Koolmees woensdag een gesprek met oppositiepartij SP. Eerder sprak hij al met de kopstukken van de andere linkse oppositiepartijen GroenLinks en PvdA.
18/04 12u15  Bavaria-moeder boekt recordomzetSwinkels Family Brewers, vooral bekend van het biermerk Bavaria, sloot vorig jaar af met een recordomzet van 713,1 miljoen euro. De uitbreiding van een moutfabriek zorgde deels voor de omzetgroei. Daarnaast deed het familiebedrijf goede zaken met zijn Ethiopische merk Habesha.
18/04 12u00  „Moord Martin Kok alsnog in groter onderzoek”Het Openbaar Ministerie (OM) heeft donderdag opnieuw geprobeerd de rechtszaak over de moord op crimeblogger Martin Kok onder te brengen in het grote strafproces Marengo, dat draait om liquidaties die justitie linkt aan de criminele organisatie van de voortvluchtige Ridouan Taghi. Eerder wees de rechtbank dat verzoek af, omdat de wet de overdracht van een al gestarte strafzaak niet toestaat.
18/04 12u00  Parkeerproblemen dreigen voor VoorlindenEen groot deel van de parkeerplaats van museum Voorlinden in Wassenaar moet weg. Het is in strijd met het bestemmingsplan want het terrein is voor natuur bedoeld, zo bevestigt de gemeente Wassenaar een bericht van de NRC. De gemeente heeft het drukbezochte museum een brief gestuurd, dat het over maximaal drie weken afgelopen moet zijn met het parkeren op het bedoelde stuk. Anders volgt er een dwangsom van 20.000 euro.
18/04 12u00  Unilever helpt AEX vooruitUnilever trok donderdag de kar op het Damrak na goed ontvangen kwartaalcijfers en hielp de AEX-index aan winst. Ook de resultaten van Midkapper Arcadis vielen in goede aarde. De andere Europese beurzen lieten een gemengd beeld zien. Beleggers kregen op de laatste dag van de verkorte handelsweek nog flink wat kwartaalcijfers voor de kiezen. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 12u00  Kandidaat-gedeputeerde Sytse de Jong: Als christen actief in ForumSytse de Jong, oud-SGP-wethouder van Staphorst, staat kandidaat als gedeputeerde voor de provincie Overijssel. Niet als SGP’er, maar als lid van Forum voor Democratie. „Gods leiding”, zo stelt De Jong.
18/04 12u00  Directeur Notre-Dame wil tijdelijk houten kerkDe directeur van de Notre-Dame in Parijs wil gedurende de wederopbouw van de zwaar beschadigde kathedraal een tijdelijke houten kerk bouwen op het voorplein. „We kunnen niet zeggen dat de kathedraal vijf jaar gesloten is en dat is het”, zei Patrick Chauvet donderdag.
18/04 11u45  Zeeuwse PVV stuurt fractievoorzitter PS wegDe Zeeuwse PVV heeft Peter van Dijk weggestuurd als fractievoorzitter van de partij in Provinciale Staten. Van Dijk zou van zijn positie misbruik hebben gemaakt door onder meer zijn echtgenote in dienst te nemen bij de partij. Volgens de Statenfractie en de raadsfracties in Terneuzen en Tholen ging dat ten koste van een fractiemedewerkster die haar werk naar behoren deed.
18/04 11u45  Doorstart voor kledingketen CoolCatKledingwinkelketen CoolCat maakt in Nederland een doorstart onder de vleugels van Retail Beheer, de eigenaar van modeketen America Today. Hoeveel van de tachtig winkels precies verdergaan is nog niet duidelijk. Daarover gaat de nieuwe eigenaar komende tijd gesprekken voeren met de verhuurders van de panden.
18/04 11u45  Dekker gaat vooral luisteren in Den DolderMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) wil bij zijn bezoek aan Den Dolder donderdagavond vooral luisteren naar de mensen die rondom de kliniek wonen waar Michael P., de moordenaar van Anne Faber, verbleef.
18/04 11u45  Amazon sluit Chinese webwinkelAmazon sluit zijn Chinese webwinkel in juli. Het Amerikaanse bedrijf ondervindt in China veel concurrentie van lokale spelers als Alibaba en JD.com. De webwinkelgigant zegt Chinese consumenten voortaan vooral buitenlandse producten te willen verkopen. De Chinese Amazontak richtte zich nu nog op producten van Chinese verkopers.
18/04 11u45  Michelle Obama inspireert vrouwen in Ziggo DomeBlijf jezelf en geloof in je eigen kracht. Laat je als vrouw niet klein krijgen. Dat was de kern van de boodschap die de voormalige first lady, Michelle Obama, woensdagavond in het afgeladen Ziggo Dome in Amsterdam bracht.
18/04 11u30  Nieuw ontwerp voor politieauto’sPolitieauto’s krijgen een nieuwe look. In het nieuwe ontwerp zijn de strepen twee keer zo breed en hoger geplaatst.
18/04 11u30  „Drie op de vijf boeren overleven transitie in de landbouw niet”De transitie naar kringlooplandbouw gaat pijn doen. „Ik durf er een fles whiskey op te zetten dat een fors deel van de boerenbedrijven gaat sneuvelen”, zei de „rebelse wetenschapper” Jan Rotmans woensdag in de Tweede Kamer.
18/04 11u30  „Techniek kan bijdragen aan veiliger verkeer”Technische middelen kunnen helpen bij het verbeteren van de verkeersveiligheid. Zo kan in auto’s apparatuur worden geïnstalleerd die voorkomt dat bestuurders zich achter het stuur laten afleiden door het gebruik van onder meer telefoon, navigatieapparatuur of Spotify.
18/04 11u15  Slob: Niet meer geld voor ouderorganisaties onderwijsMinister Slob van Onderwijs is niet van plan meer geld beschikbaar te stellen voor ouderorganisaties in het onderwijs.
18/04 11u15  Samsung onderzoekt barsten in vouwtelefoonHet gloednieuwe vlaggenschip van Samsung, de opvouwbare smartphone Galaxy Fold, vertoont nu al kuren, een paar weken voordat hij op de markt komt. Testexemplaren bleken snel kapot te gaan. „We zullen deze exemplaren grondig onderzoeken om de oorzaak te vinden”, liet Samsung weten.
18/04 11u15  Japanse keizerspaar bezoekt Shinto heiligdomHet Japanse keizerspaar heeft donderdag in Ise een bezoek gebracht aan het belangrijke Shinto-heiligdom Ise Jingu. Het uitstapje naar Ise is het laatste dat het keizerspaar buiten Tokio maakt voor de troonsafstand.
1 2 3 4


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

14x Tweede man FVD: Baudet te rechts en te ijdel20/04 00u15 - Reformatisch Dagblad: De tweede man van Forum voor Democratie (FVD) heeft stevige kritiek op partijleider Thierry Baudet. Die trekt de partij te veel naar rechts, vindt Henk Otten. Ook moet hij niet langer alle aandacht voor zichzelf opeisen.
13x Dijkhoff: VVD heeft scherpte verloren20/04 04u00 - Reformatisch Dagblad: De VVD heeft „scherpte verloren” en is te veel bezig met het uitleggen van compromissen. Om die reden wil fractievoorzitter Klaas Dijkhoff het roer binnen de partij omgooien en meer aansluiting zoeken bij de middenklasse en het mkb, zegt hij in een interview met De Telegraaf.
11x Levensgroot paard herinnert aan containerramp20/04 04u45 - Reformatisch Dagblad: Een 5 meter hoog paard wordt zaterdag onthuld in Zeehondencentrum Pieterburen. Het kunstwerk moet herinneren aan de ecologische ramp met het containerschip MSC Zoe begin januari. Het symboliseert al het plastic dat uit de ongeveer 350 containers vrijkwam in zee.
11x Eindexamenleerlingen blokken in het Stedelijk20/04 04u15 - Reformatisch Dagblad: Eindexamenkandidaten kunnen zaterdag een dagje blokken in het Stedelijk Museum in Amsterdam. De Blikopeners, jongeren die een bijbaantje hebben in het museum, dopen voor een dag de personeelskantine om tot studieruimte.
10x Romney ‘ziek’ na report Mueller over Trump19/04 23u45 - Reformatisch Dagblad: De Republikeinse senator Mitt Romney heeft vrijdag gezegd dat hij „ziek” en „ontsteld” is door wat speciaal aanklager Robert Mueller in zijn rapport zegt over president Donald Trump en diens naaste medewerkers. Zijn meeste partijgenoten weigeren tot dusver commentaar te geven op het explosieve resultaat van het uitgebreide onderzoek van Mueller en zijn team.
9x Levenslang voor Amerikaanse „folterouders”20/04 01u15 - Reformatisch Dagblad: Een echtpaar in Californië heeft levenslang gekregen voor het jarenlang mishandelen van twaalf van hun dertien kinderen. David (57) en Louise (50) Turpin moesten vrijdag voor de rechter verschijnen. Het stel, dat eerder al schuld had bekend, komt na 25 jaar in aanmerking voor vervroegde vrijlating, melden Amerikaanse media.
8x Eerste veerboot vertrekt naar Marker Wadden20/04 05u16 - Reformatisch Dagblad: De allereerste veerboot naar de kunstmatige eilandengroep Marker Wadden vertrekt zaterdag om 11.00 uur vanuit de haven van Lelystad. De groep bestaat uit vijf eilanden in aanleg, waarvan het hoofdeiland van 250 hectare groot bezocht kan worden. „Het is voor bezoekers nog echt pionieren op dit nieuwste stukje Nederland”, zegt Natuurmonumenten. De organisatie wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van „de prille natuur en het indrukwekkende landschap”.
8x Mannen aangehouden voor ‘schietpartij’ Tilburg20/04 01u30 - Reformatisch Dagblad: De politie heeft in Tilburg drie mannen aangehouden vanwege een mogelijke schietpartij. De schoten zouden zijn gelost in de Bernard Loderstraat. Voor zover bekend raakte niemand gewond.
6x „FNV moet stelling nemen tegen extreemrechts”20/04 06u15 - Reformatisch Dagblad: De FNV moet stelling nemen tegen extreemrechts en vóór de eigen kernwaarden van gelijkwaardigheid en onderlinge solidariteit. „Ook al stoot de vakbond hiermee een deel van de eigen achterban tegen het hoofd.” Dat schrijven sectorhoofd vervoer Roel Berghuis en campagneleider Cihan Ugural van de vakbond in een opiniestuk in Trouw.
6x Oud-president Peru tot drie jaar in voorarrest20/04 02u45 - Reformatisch Dagblad: Een rechter in Peru heeft bepaald dat de voormalige president Pedro Pablo Kuczynski zijn strafzaak achter tralies moet afwachten. Het voorarrest kan tot drie jaar duren. De oud-president wordt verdacht van het aannemen van steekpenningen van het Braziliaanse bouwbedrijf Odebrecht.

Statistieken

Artikels:
32504
Gelezen:
9882
Aantal lezers nu:
49


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven