maandag 20 augustus 2018, week 34


U bent nu hier: Meer nieuws van Reformatisch Dagblad

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u00
 

Reformatisch Dagblad

Verbergen Tonen
20/08 16u45  Verdachte ‘kofferbakmoord’ vrij uit voorarrest De man die al ruim een jaar in voorarrest zit op verdenking van de moord op Caroline van Toledo in 2005, komt voorlopig op vrije voeten. De rechtbank in Rotterdam schorst de voorlopige hechtenis van de 41-jarige Leon van M. uit Brielle in afwachting van de rechtszaak. De verdachte moet wel een enkelband om, zo bleek maandag tijdens een niet-inhoudelijke zitting.
20/08 16u30  EU stemt in met grote gasfusie De Europese Commissie (EC) heeft toestemming gegeven voor de fusie tussen het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair, twee grote producenten van industriële gassen. De commissie stelde wel als voorwaarde dat Praxair een groot aantal onderdelen in Europa afstoot.
20/08 16u30  Man dood door aanrijding op A35 bij Hengelo Een aanrijding op de A35 bij Hengelo heeft een nog onbekende man het leven gekost. Volgens de politie gaat het vermoedelijk om iemand die met pech langs de weg stond. De snelweg is dicht tussen Enschede en Almelo.
20/08 16u15  A35 dicht na aanrijding met voetganger Na een aanrijding met een voetganger is de A35 dicht tussen Enschede en Arnhem. Alle rijstroken zijn afgesloten, laat de ANWB weten.
20/08 16u15  Bill Clinton wil met thriller Amerikanen aan het denken zetten Een oud-president die een thriller schrijft over het machtigste ambt ter wereld: dat wekt hooggespannen verwachtingen en vergroot de kans op een teleurstelling. In ”President vermist” weet je nooit hoe realistisch het verhaal is.
20/08 16u15  Beneden-Merwede: Schakel tussen Rotterdam en Europa De oevers van de Beneden-Merwede vormen tussen Sliedrecht en de splitsing van de rivier in Noord en Oude Maas een vrijwel aaneengesloten havengebied. Kenmerkend is de concentratie van scheepsbouwers en baggeraars.
20/08 15u45  Wall Street opent iets hoger De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met kleine plussen aan de nieuwe handelsweek begonnen. Beleggers zijn goedgemutst door de wegebbende handelsspanningen tussen de VS en China. Automaker Tesla ging verder omlaag na de tik op de beurs van afgelopen vrijdag na een interview met topman Elon Musk.
20/08 15u45  Topman Specialty Chemicals komt van Axalta De nieuwe baas van Specialty Chemicals, de afsplitsende speciaalchemietak van AkzoNobel, komt van Akzo-rivaal Axalta. Charlie Shaver treedt aan als topman zodra het bedrijf ergens eind dit jaar volledig losstaat van AkzoNobel.
20/08 15u45  Vrijdag duidelijkheid voor Lily en Howick De tieners Lily en Howick horen vrijdag of ze worden uitgezet naar hun geboorteland Armenië, het land waar hun moeder vorig jaar al naar is teruggestuurd. De Raad van State doet die dag om 10.15 uur uitspraak in het hoger beroep over de asielaanvraag van de twee in Nederland opgegroeide kinderen.
20/08 15u45  Schiermonnikoog weer online Schiermonnikoog is weer online. Volgens provider Kabelnoord werkt een tijdelijke oplossing, namelijk een omleiding vanaf het vasteland. Het Waddeneiland kon sinds zaterdagmiddag niet via de kabel internetten, tv kijken en vast bellen. Mobiele telefonie en mobiel internet werkten wel gewoon.
20/08 15u45  Theologenblog: Goddelijke tranen God, Die het kwade niet duldt en in Zijn grote toorn straffen kan, staat daar niet als een onbewogen Rechter bij. Integendeel, betoogt Eric Peels.
20/08 15u30  IJsvogel vanaf woensdag museumstuk De in het ijs gevangen ijsvogel die afgelopen maart werd gefotografeerd en gedeeld door de dertienjarige Christoph van Ingen, is vanaf woensdag voor iedereen van dichtbij te bewonderen in Natuurhistorisch Museum Rotterdam.
20/08 15u30  Deskundigen wisten dat brug Genua was verzwakt Onderzoekers van de verkeersbrug die afgelopen week instortte in Genua, stelden in februari al vast dat de constructie 20 procent zwakker was geworden door roestende kabels. Dit meldde het weekblad Espresso. Met de conclusie van deze deskundigen is verder niets gedaan volgens het blad.
20/08 15u30  Feest rond elfstedenzwemtocht gaat door Het feest in Leeuwarden rond de elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden gaat maandagavond door ook al heeft hij de tocht niet volbracht. Volgens de gemeente is nog onduidelijk of de zwemmer erbij zal zijn op het Oldehoofsterkerkhof.
20/08 15u30  Rook in ziekenhuis Bernhoven in Uden Een deel van het ziekenhuis Bernhoven in Uden is maandagmiddag ontruimd vanwege rook in een technische ruimte. Een aantal patiënten van de afdeling dagbehandeling is naar andere afdelingen gebracht. Operaties zijn uitgesteld, het gaat overigens niet om spoedeisende operaties.
Laatste update: vandaag om 16u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/08 15u30  Leider Taliban wil geen bestand tijdens EidDe leider van de Taliban, sjeik Hibatullah Akhunzada, heeft maandag gezegd niet mee te werken aan het staakt-het-vuren tijdens de Eid al-Adha, het islamitisch Offerfeest. De beweging blijft vechten tegen de troepen van de Afghaanse overheid.
20/08 15u00  Zorginstelling Sovak onder verscherpt toezichtStichting Sovak, een instelling voor verstandelijk gehandicapten in Terheijden, is onder verscherpt toezicht gesteld. Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn er tekortkomingen op het gebied van de veiligheid en kwaliteit van de zorg.
20/08 15u00  ConocoPhillips sluit akkoord met VenezolanenConocoPhillips heeft een akkoord gesloten met het Venezolaanse staatsoliebedrijf PDVSA over een schadevergoeding wegens de eerdere nationalisatie van olieprojecten in het Zuid-Amerikaanse land. De Venezolanen betalen het Amerikaanse oliebedrijf 2 miljard dollar plus rente.
20/08 15u00  Ontruiming Tilburg was loos alarmAchteraf gezien was de ontruiming van station Tilburg zondagavond loos alarm. Er was een koffer achtergelaten, maar daar bleek volgens de politie niets gevaarlijks in te zitten. Bovendien was de koffer überhaupt niet van de vier mannen die waren gearresteerd, maar van iemand anders. De vier worden zo snel mogelijk vrijgelaten. Wanneer dat precies is, kon de politie nog niet zeggen.
20/08 14u15  Schiermonnikoger: Storing moet niet te lang durenBewoners van Schiermonnikoog zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de internetstoring op het Waddeneiland. Sinds zaterdagmiddag kunnen zij niet door een defecte glasvezelkabel niet via de kabel internetten, pinnen, tv kijken en vast bellen.
20/08 14u00  Klanten weten Estée Lauder te vindenHet Amerikaanse cosmeticamerk Estée Lauder heeft afgelopen jaar meer omzet geboekt. De huidverzorgings-, make-up- en parfumdivisies groeiden flink, de haarverzorgingstak bleef wat achter. Wisselkoerseffecten gaven de verkoopcijfers extra glans. Voor volgend jaar verwacht Estée Lauder verdere groei. Wel wordt een al aangekondigde reorganisatie duurder dan eerder gepland.11 
20/08 13u45  Verdachten bommelding Tilburg gauw vrijDe vier mannen die zondagavond op het station van Tilburg zijn opgepakt na een bommelding, worden volgens de politie zo spoedig mogelijk in vrijheid gesteld. „Uit onderzoek is niet gebleken dat sprake is van een strafbaar feit.” Maandagochtend meldde de politie nog dat ze werden verdacht van dreiging met een terroristisch misdrijf.
20/08 13u30  VW roept honderdduizenden auto’s terugVolkswagen roept wereldwijd bijna 700.000 auto’s van het type Tiguan en Touran terug. Bij het dakraam is een technisch probleem ontdekt, waardoor kortsluiting kan ontstaan, laat de autofabrikant weten.10 
20/08 13u30  Total weg uit IranDe Franse olie- en gasreus Total doet geen zaken meer in Iran. Volgens de Iraanse olieminister heeft het land al zijn activiteiten in het land officieel gestaakt onder dreiging van de sancties die de Verenigde Staten heeft ingesteld, zo meldde de Iraanse staatstelevisie.
20/08 13u30  Britse overheid pakt chaos in gevangenis aanDe Britse overheid heeft met spoed orde op zaken gesteld in een gevangenis. Daartoe werd een gevangenisdirecteur uit zijn functie ontheven, de onderneming die de inrichting runde aan de kant geschoven en zijn honderden gevangenen overgeplaatst. Het acuut ingrijpen volgde op een inspectie van de gevangenis in Birmingham, die sinds 2011 werd gerund door de particuliere onderneming G4S.
20/08 12u45  Museumkaart 5 euro duurderDe Museumkaart wordt duurder. Wie er na 30 september voor het eerst een koopt, gaat 64,90 euro betalen, 5 euro meer dan nu. Wie zijn kaart alleen maar hoeft te verlengen, is straks 59,95 kwijt, ook vijf euro extra.
20/08 12u45  Leider reformatorische school lastig te vindenZeeuwse scholieren schoven maandag weer in de bankjes. Voor reformatorische scholen was het een toer om aan directeuren te komen. De Driestar zou een vijfde leerjaar moeten invoeren om jonge paboërs klaar te stomen voor schoolleider, klinkt het in Zeeland.
20/08 12u30  „Einde Grieks programma goed nieuws eurozone”Het einde van het steunprogramma voor Griekenland is goed nieuws voor zowel Griekenland als de eurozone. „Voor het Griekse volk breekt na acht moeilijke jaren een nieuw hoofdstuk aan. Het zet ook een symbolische punt achter een bestaanscrisis van de eurozone”, aldus EU-commissaris Pierre Moscovici.
20/08 12u30  Leider refoschool lastig te vindenZeeuwse scholieren schoven maandag weer in de bankjes. Voor reformatorische scholen was het een toer om aan directeuren te komen. De Driestar zou een vijfde leerjaar moeten invoeren om jonge paboërs klaar te stomen voor schoolleider, klinkt het in Zeeland.
20/08 12u30  Brandweer staakt werk bij ingestorte brug GenuaUit veiligheidsoverwegingen hebben Italiaanse brandweerlieden hun werkzaamheden bij het ingestorte viaduct in Genua maandag gestaakt. Het brugdeel dat nog boven de ontruimde huizen hangt maakt vreemde geluiden. Die waren volgens een woordvoerder anders dan de voorbije dagen. De geëvacueerde mensen mogen voorlopig onder geen beding naar hun woningen om spullen op te halen.
20/08 12u15  Brandweer staakt werk bij ingestorte brugUit veiligheidsoverwegingen hebben Italiaanse brandweerlieden hun werkzaamheden bij het ingestorte viaduct in Genua maandag gestaakt. Het brugdeel dat nog boven de ontruimde huizen hangt maakt vreemde geluiden. Die waren volgens een woordvoerder anders dan de voorbije dagen. De geëvacueerde mensen mogen voorlopig onder geen beding naar hun woningen om spullen op te halen.
20/08 12u00  Handelshoop helpt beurzen vooruitDe Europese aandelenbeurzen wonnen maandag terrein. Beleggers waren optimistisch gestemd voorafgaand aan de handelsonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten, die dinsdag beginnen. Vooral de grondstoffenbedrijven profiteerden van de handelshoop.10 
20/08 11u45  „Saudisch fonds lonkt ook naar Tesla-rivaal”Het Saudisch staatsinvesteringsfonds PIF voert naar verluidt gesprekken over een investering in Lucid, in potentie een grote rivaal van Tesla. Dat hebben ingewijden laten weten aan persbureau Reuters. De stap is opvallend, volgens Tesla-baas Elon Musk is datzelfde fonds bereid geld te steken in het van de beurs halen van zijn bedrijf.
20/08 11u45  Vrouw dood door sjaal in wielIn de Nieuw-Zeelandse kustplaats Tauranga, ten zuidoosten van Auckland, is maandag een vrouw op bizarre wijze om het leven gekomen. Ze werd gewurgd door haar eigen sjaal, die vast kwam te zitten in een wiel van haar scootmobiel. De plaatselijke politie liet weten dat hulpverleners snel ter plaatse waren maar te laat om haar te redden. De pogingen het slachtoffer te reanimeren mislukten.
20/08 11u45  Politie: Bommelding Tilburg was terreurdreigementDe vier mannen die zondagavond op het station van Tilburg zijn aangehouden vanwege een bommelding worden verdacht van dreiging met een terroristisch misdrijf. De politie heeft dat maandagochtend gemeld.
20/08 11u30  Traumatische momenten op Lombok na bevingenHet Indonesische eiland Lombok werd zondag opnieuw getroffen door drie grote aardbevingen. De Nederlanders Willem van Burgsteden en Jilke Tanis waren ter plekke. „Bij elke naschok merk je dat de eilandbewoners getraumatiseerd zijn.”10 
20/08 11u30  Vliegticketactie Grolsch verbaastHet aanbod van een gratis tweede vliegticket bij de aankoop van twee kratten bier van het merk Kornuit leidde de afgelopen dagen tot onbegrip op sociale media.10 
20/08 11u30  Speciale aandacht voor Käthe Kollwitz in DoornMuseum Huis Doorn toont vanaf zaterdag hoe kunstenaars in Duitsland en Nederland verzet en verdriet in de Eerste en de Tweede Wereldoorlog in beeld hebben gebracht.
20/08 11u30  Kofi Annan werd door wereld gezien als „seculiere paus”Kofi Annan had iets van een heilige. Maar in zijn tijd als topman bleek dat de Verenigde Naties niets van dat heilige hebben. Het was tegenslag op tegenslag.
20/08 11u00  Jeugdboekenschrijver Ben de Raaf stopt met schrijvenDe christelijke jeugdboekenauteur Ben de Raaf stopt met schrijven. Dat heeft hij op Facebook bekendgemaakt. Medio september verschijnt zijn laatste boek: ”Vrouw zoek in Schiebroek”.
20/08 11u00  Swapfiets breidt uit naar DenemarkenDeense fietsers kunnen vanaf vandaag hun fiets leasen, net als in Nederland. Swapfiets kondigt aan zijn fietsen met de kenmerkende blauwe voorband ook in Kopenhagen, Aarhus en Odense aan de man te gaan brengen. Met de stap naar de Deense studentensteden is het van oorsprong Delftse bedrijf nu in vier Europese landen actief.
20/08 10u45  Protest na moord op christen PakistanIn de Pakistaanse stad Lahore is afgelopen week een dertigjarige christen vermoord.
20/08 10u45  Blok was „een beetje dom”Er zijn voor het kabinet-Rutte III leukere manieren om het nieuwe politieke jaar mee te starten dan de kwestie-Blok. Amper bekomen van de schrik van het verlies van steunpilaar Zijlstra, moet de premier alweer een bewindsman in bescherming nemen. Opnieuw is het een partijgenoot en opnieuw betreft het de minister van Buitenlandse Zaken.
20/08 10u45  Organist Liuwe Tamminga volbrengt marathon: Friese Orgel ElfstedentochtFriesland verkeerde zaterdag in feeststemming. Vanwege een poppenspektakel in Leeuwarden. Maar ook door de Friese Orgel Elfstedentocht van organist Liuwe Tamminga. „Fysiek kan dit eigenlijk niet.”
20/08 10u30  Column: Duurzaamheid vereist oriëntatie op lange termijnNederlanders hebben deze zomer kunnen genieten van een ongekend lange periode met zonnig weer. Het genot was evenwel niet onverdeeld. De droogte bracht ook allerlei problemen met zich mee, met name voor de landbouw en de binnenvaart. De natuur drukt ons zo met de neus op het feit dat wij niet meer om klimaatverandering en opwarming heen kunnen.
20/08 10u30  Schiermonnikoog nog steeds deels „plat”Ook maandag is KPN bezig om Schiermonnikoog weer aangesloten te krijgen op het communicatienetwerk. Door een defecte glasvezelkabel kunnen de bewoners en toeristen sinds zaterdagmiddag niet via de kabel internetten, tv kijken en vast bellen.
20/08 10u15  Britse miljoenenboete voor KPMGDe internationale accountantsorganisatie KPMG heeft een miljoenenboete opgelegd gekregen in het Verenigd Koninkrijk. De firma moet 2,1 miljoen Britse pond (meer dan 2 miljoen euro) aftikken vanwege fouten in de klantrelatie met modemerk Ted Baker.11 
20/08 10u00  Temperatuur eind van de week onder 20 gradenDe temperaturen gaan de komende dagen fors omlaag. Weeronline verwacht dat het vrijdag en in het weekend niet warmer wordt dan 16 tot 19 graden. De laatste keer dat de maximumtemperaturen op de meeste plekken onder de 20 graden bleven, was 24 juni.11 
20/08 10u00  Handelshoop stuwt DamrakDe Amsterdamse effectenbeurs ging maandag vooruit. Ook de andere Europese beurzen stonden in het groen. Beleggers waren optimistisch gestemd voorafgaand aan de handelsonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten, die dinsdag beginnen.10 
20/08 09u45  „In theorie kan brexit worden teruggedraaid”De keuze van de Britten om de Europese Unie te verlaten kan in theorie nog worden teruggedraaid. Dat zei Europees commissaris voor Economische en Financiële Zaken Pierre Moscovici. Hij zei daar meteen bij dat de kans daarop niet zo groot is.
20/08 09u45  Politie Barcelona schiet aanvaller doodDe politie van Barcelona heeft maandagmorgen een man doodgeschoten die agenten wilde aanvallen met een mes. Dat gebeurde in de ontvangstruimte van het bureau van de Mossos d'Esquadra in de wijk Cornellà de Llobregat. Volgens de krant La Vanguardia schreeuwde de dader 'Allahu Akbar' (God is groot). Het zou om een 29-jarige Algerijn gaan.
20/08 09u45  Tassenmakker Mulberry geeft winstwaarschuwingMulberry verwacht dit jaar een aanzienlijk lagere winst. De maker van luxe damestassen heeft last van afnemende vraag in de Britse markt. In de rest van de wereld zijn de marktontwikkelingen wel als verwacht.
20/08 09u30  Ds. I. Pauw neemt afscheid van hervormd EindhovenDs. I. Pauw heeft zondagmiddag, na ruim zes jaar, afscheid genomen van de hervormde Kruispuntgemeente in Eindhoven.
20/08 09u30  Ds. Tuinier neemt afscheid van gg WaardeDs. D. W. Tuinier heeft zondagmiddag afscheid genomen van de gereformeerde gemeente in het Zeeuwse Waarde. Hij vertrekt naar Kampen, waar hij woensdag 5 september intrede doet.11 
20/08 09u30  AEX begint met kleine winstDe Amsterdamse effectenbeurs is maandag met een kleine winst begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden licht hoger. Beleggers kijken vooral uit naar de handelsonderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten die later deze week worden gehouden.
20/08 09u15  Fietser overleden door aanrijding met motorEen 72-jarige fietser is overleden aan de verwondingen die hij had opgelopen bij een aanrijding met een motor in Maastricht. De motorrijder raakte zwaargewond, meldde de politie maandag.
20/08 09u00  Taliban kidnappen tientallen busreizigersTaliban-militanten hebben tientallen mensen gekidnapt die in drie bussen onderweg waren in de Noord-Afghaanse provincie Kunduz. Dat hebben de lokale autoriteiten maandag bekendgemaakt.
20/08 08u45  Lira stabiel ondanks tik Moody’s en S&PDe Turkse lira kwam maandag nagenoeg niet in beweging na de tik van grote kredietbeoordelaars Amerikaanse Moody’s en Standard & Poor’s (S&P). Die verlaagden hun kredietoordeel voor Turkije. Een samenwerking tussen de Turkse en Qatarese centrale banken bood mogelijk tegenwicht.
20/08 08u30  Weer doden door aardschokken LombokDe aardschokken die het Indonesische eiland Lombok zondag troffen, hebben opnieuw verscheidene mensen het leven gekost. Ook op Sumbawa zijn er slachtoffers gevallen. De rampenbestrijdingsdienst BNPB meldde maandag vijf doden en tientallen gewonden. Andere bronnen zeggen dat zeker elf personen zijn omgekomen, van wie twee door een hartaanval.
20/08 08u30  Chipbedrijven drukken NikkeiDe aandelenbeurs in Japan is maandag licht lager geëindigd. Vooral de chipbedrijven stonden onder druk na de koersverliezen onder Amerikaanse branchegenoten. Verder keken beleggers uit naar de handelsbesprekingen tussen China en de Verenigde Staten die deze week worden gehouden.
20/08 08u30  ProRail: 7300 kilometer spoor is bijna volDe meer dan 7300 kilometer treinspoor is nagenoeg vol. Spoor erbij leggen heeft weinig zin, want daar is ook bijna geen ruimte voor. Dat stelt spoorbeheerder ProRail.
20/08 08u00  Met een theoloog op bramenpadBinnen 20 meter in één bosje drie verschillende bramensoorten ontdekken. Dat doet prof. dr. Bram van de Beek (71), bekend als theoloog, maar ook gepromoveerd op de naamgeving van wilde bramen.
20/08 08u00  Twitter voorzichtig met aanpakken haatzaaiersTwitter is huiverig om haatzaaiers op de berichtendienst aan te pakken. Het aanpakken van berichten op basis van politieke of sociale meningen zou de angst van mensen aanwakkeren dat socialmediabedrijven bepalen wat ze wel en niet mogen zien. Dat heeft topman Jack Dorsey zondag in een interview bij de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd.
20/08 08u00  Geestelijke betekenisExodus 17:5
20/08 08u00  Israël sluit grensovergang met GazaIsraël heeft zondag de grens met de Gazastrook bij de stad Erez gesloten na de gewelddadige botsingen vrijdag tussen Palestijnen en Israëlische troepen. De grensovergang in het noorden van de Gazastrook is nog wel open voor humanitaire hulp, journalisten en hulpverleners, deelde de Israëlische instelling voor activiteiten in de Palestijnse gebieden (Cogat) mee.
20/08 07u45  Italië wil af van concessie brugexploitantItalië wil de snelwegconcessie die het eerder gunde aan de exploitant van de ingestorte brug in Genua nog altijd intrekken, ondanks het aanbod van 500 miljoen euro aan initiële hulp van Autostrade per l’Italia. Volgens plaatsvervangend premier Matteo Salvini van Italië verdienen de slachtoffers van de brugramp het dat de plannen voor het intrekken van de concessie worden doorgezet.
20/08 07u45  ProRail: de 7300 kilometer spoor is volDe meer dan 7300 kilometer treinspoor is nagenoeg vol. Spoor erbij leggen heeft weinig zin, want daar is ook bijna geen ruimte voor. Dat stelt spoorbeheerder ProRail.
20/08 07u45  Miljoenen moslims op bedevaart naar MekkaDe hadj, de grootste bedevaart ter wereld staat op punt van beginnen. Van zondagavond tot en met vrijdagavond krijgt de Saudische stad Mekka rond de drie miljoen moslims uit alle delen van de wereld op bezoek, waaronder enkele duizenden pelgrims uit Nederland.
20/08 07u30  Festival Oude Muziek gaat bourgondischIn Utrecht barst vrijdag de 37e aflevering los van het tiendaagse Festival Oude Muziek. Het thema is dit keer Het Bourgondische Leven.
20/08 07u30  „Kind niet wegbrengen in eerste schoolweek”Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept ouders op hun kinderen in de eerste week van het nieuwe schooljaar niet met de auto naar school te brengen. Volgens VVN verdubbelt het aantal verkeersslachtoffers onder twaalfjarige fietsers in september in vergelijking met de rest van het jaar. Dat komt omdat er in september weer veel meer auto’s op de weg rijden en de scholieren opnieuw moeten wennen aan de verkeersdrukte.11 
20/08 07u30  Aanhoudingen na bommelding station TilburgEen arrestatieteam van de politie heeft op het treinstation van Tilburg vier mannelijke verdachten in een trein aangehouden in verband met een bommelding. Het station was na die melding al uit voorzorg ontruimd. Wat de melding precies inhield, is nog onbekend. Na onderzoek door een explosievenexpert is een tas onderzocht, maar geen explosief gevonden, meldt de politie.
20/08 07u30  Aanjaagster #metoo zelf beticht van misbruikAsia Argento, de Italiaanse actrice en regisseuse, die als een van de eerste Harvey Weinstein beschuldigde van seksueel ontoelaatbaar gedrag, is zelf beschuldigd van aanranding. Ze heeft de man die haar beschuldigt een grote som geld gegeven. Dat schrijft de New York Times (NYT) die zegt over papierwerk in de zaak te beschikken.
20/08 07u30  Onderzoek naar bankfraude advocaat TrumpDe Amerikaanse justitie onderzoekt mogelijke fraude met 20 miljoen dollar (ruim 17 miljoen euro) aan leningen die Michael Cohen aanging voor taxibedrijven die eigendom zijn van hem en zijn familie. Dat schrijft de krant New York Times. Cohen is de voormalig persoonlijke advocaat van de Amerikaanse president Donald Trump.
20/08 07u15  Goede nacht voor Maarten van der WeijdenMaarten van der Weijden heeft een goede zwemnacht achter de rug op zijn tocht voor het goede doel langs de elf Friese steden. „Deze tweede nacht verliep een stuk soepeler dan zijn eerste”, zegt een woordvoerster van de zwemmer.
20/08 07u00  Varoufakis: Griekenland is nog niet geredGriekenland is ook na afloop van zijn derde hulppakket nog niet gered, zegt Yannis Varoufakis, de voormalige Griekse minister van Financiën, maandag in de Duitse krant Bild. „Griekenland staat op hetzelfde punt, bevindt zich in hetzelfde zwarte gat, en het zinkt er iedere dag dieper in weg. Ook omdat de besparingsrichtlijnen van de schuldeisers investeringen en consumptie verhinderen.”
20/08 06u45  Honderden menselijke botten gevonden in MexicoIn het noorden van Mexico zijn bijna tweehonderd menselijke beenderen gevonden. De autoriteiten vermoeden dat het om massagraven gaat. De menselijke resten werden op een aantal plaatsen langs een rivier in de staat Chihuahua gevonden, zo meldt de procureur-generaal in het gebied.
20/08 06u45  Amerikaanse ambassade in Ankara beschotenOnbekenden hebben de ambassade van de Verenigde Staten in de Turkse hoofdstad Ankara met geweerschoten onder vuur genomen. Dit meldden meerdere Turkse media. De schoten werden afgevuurd vanuit een rijdende auto.
20/08 06u15  Plofkip heeft vaak last van voetzwerenOndanks strengere wetgeving lijdt 15 tot 20 procent van de plofkippen aan pijnlijke voetzweren. Dat blijkt uit een nieuw rapport van Wageningen University & Research (WUR) in opdracht van Wakker Dier.
20/08 04u15  Scholieren regio Zuid weer schoolbanken inNa zes weken vakantie, moeten scholieren in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en een groot aantal Gelderse gemeenten maandag weer de schoolbanken in. Een week later begint het schooljaar voor leerlingen in de regio Midden Nederland, waaronder de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland. De week daarna is de pret voorbij voor scholieren in het noorden (Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland).15 
20/08 04u15  Einde aan steunprogramma GriekenlandGriekenland moet het financieel weer zelf gaan rooien. Na acht jaar wordt maandag een punt gezet achter de goedkope leningen van vooral de Europese geldschieters waarmee het noodlijdende land sinds 2010 overeind is gehouden. Griekenland moet weer geld gaan lenen op de financiële markten tegen normale tarieven.13 
20/08 02u45  Duitse journaliste mag Turkije verlatenDe Duitse journaliste Mesale Tolu mag Turkije verlaten. Ze zat vast in het land omdat ze werd beschuldigd van lidmaatschap van een terroristische organisatie en propaganda daarvoor. Tolu werd in december vorig jaar uit de gevangenis vrijgelaten, maar mocht het land tot nu toe niet verlaten. Ze moest ze zich één keer per week bij de politie melden.
20/08 01u45  Friezen wakker om Maarten door nacht te helpenDorpsbewoners in het noorden van Friesland lopen massaal uit om langs de waterkant zwemmer Maarten van der Weijden aan te moedigen tijdens de tweede nacht van zijn monstertocht voor het goede doel langs de Friese elf steden.10 
20/08 00u45  Fietser en motorrijder zwaargewond bij botsingEen motorrijder en een fietser zijn zondagavond in Maastricht zwaargewond geraakt doordat ze met elkaar botsten. Dat meldt de politie. Het ongeluk vond rond 19.30 uur plaats op de Veliahof. De motorrijder en fietser reden in dezelfde richting toen de eerste de tweede raakte en ze allebei ten val kwamen. Waardoor de motorrijder de fietser raakte, is nog onduidelijk.12 
20/08 00u45  Afbouw legerpatrouilles op stations BelgiëPatrouilles van militairen op trein- en metrostations in België worden vanaf september afgebouwd. De politie neemt die veiligheidstaken over. Dat gebeurt in fases.21 
20/08 00u45  Deel communicatie Schiermonnikoog platSchiermonnikoog is door een defecte glasvezelkabel nog iets meer een eiland geworden dan het al was. Op internet gaan via de kabel, televisie kijken en bellen met de vaste telefoon behoort voor inwoners en toeristen momenteel niet tot de mogelijkheden. KPN zegt hard te werken aan een oplossing. „We zijn met een technisch team bezig dit zo snel mogelijk te verhelpen.”13 
20/08 00u45  Leger Brazilië naar grensstad na migrantenrelDe Braziliaanse regering stuurt militairen naar de grensstad Pacaraima, omdat daar zaterdag confrontaties waren tussen Braziliaanse bewoners en migranten uit Venezuela. Het leger meldde dat ongeveer 1200 Venezolanen na de onlusten terugvluchtten naar hun eigen land, aldus het persbureau Agencia Brasil.18 
20/08 00u45  Kabul kondigt bestand aan met TalibanDe Afghaanse regering heeft een bestand afgekondigd met de opstandige Taliban. President Ashraf Ghani zei dat het bestand maandag ingaat en dat daartoe is besloten in verband met het islamitische offerfeest komende week.11 
20/08 00u45  Treinen rijden weer tussen Zwolle en MeppelTussen Zwolle en Meppel is weer beperkt treinverkeer mogelijk. Een spoor is weer in dienst genomen, het andere spoor kan pas weer worden gebruikt als de kapotte bovenleiding is hersteld, meldt spoorbeheerder ProRail.10 
20/08 00u45  Waterstofauto rijdt zijn eerste autorace uitEen studententeam van de TU Delft is er voor het eerst in geslaagd om met een waterstofracewagen een officiële autorace uit te rijden. De duurzame Forze VIII nam het dit weekend in Assen op tegen benzineauto’s en kon volgens het team goed meekomen. „Dat dit nu eindelijk is gelukt, is voor ons een enorme overwinning”, zegt een woordvoerder van team Forze.12 
20/08 00u45  Twee sterke aardbevingen bij Lombok in 24 uurTwee weken na de aardbeving die honderden levens eiste, is het Indonesische eiland Lombok opgeschrikt door twee andere aardschokken. De eerste beving zondag had een kracht van 6,3, de tweede een kracht van 6,9. Aanvankelijk had het Amerikaanse seismologisch instituut USGS voor die tweede schok een kracht van 7,2 gemeld.12 
20/08 00u45  Vrouw tien uur na val van cruiseschip geredEen Britse vrouw is uit zee gered, tien uur nadat ze voor de kust van Kroatië van een cruiseschip was gevallen. De Britse zender Sky News meldde dat de vrouw naar een ziekenhuis in de stad Pula is overgebracht.10 
20/08 00u45  Miljonair doneert voor nieuw referendum brexitMultimiljonair Julian Dunkerton, medeoprichter van het modemerk Superdry, heeft 1 miljoen pond (ruim 1,1 miljoen euro) gegeven aan een groep die campagne voert voor een nieuw referendum over de brexit. Niet eerder heeft de actiegroep People’s Vote zo’n grote bijdrage ontvangen, meldde de BBC.10 
20/08 00u45  Grote dossiers bepalen beursweekHet cijferseizoen, waarin tal van bedrijven met hun halfjaarcijfers komen, is over zijn drukste periode heen. Toch wacht beleggers wederom een flink gevulde beursweek. Met de handelsoorlog, de problemen met de Turkse lira en de onrust rondom Tesla spelen enkele grote dossiers die de beurskoersen flink in beweging kunnen zetten.
20/08 00u45  Iran: OPEC moet zich buiten politiek houdenIran ergert zich eraan dat Saudi-Arabië meer olie omhoog wil pompen om de wegvallende productie in Iran te compenseren. Geen lid van oliekartel OPEC mag worden toegestaan om marktaandeel van een ander lid over te nemen, zo waarschuwt een hoge Iraanse diplomaat.14 
20/08 00u45  Meisje (3) verdronken in DuinrellEen 3-jarig meisje is zondagmiddag in vakantiepark Duinrell in Wassenaar verdronken. Dat meldt de politie. De politie en de brandweer waren een grote zoektocht begonnen nadat het kind als vermist was opgegeven.12 
20/08 00u45  Duikers brandweer zoeken 3-jarig meisjeDe politie en de brandweer in de regio Den Haag zijn zondagmiddag een grote zoektocht begonnen naar een driejarig meisje dat in het park Duinrell in Wassenaar wordt vermist.12 
20/08 00u45  Apple Store A’dam ontruimd na lek accu iPadDe Apple Store op het Amsterdamse Leidsplein was zondagmiddag korte tijd ontruimd, nadat een accu van een iPad was gaan lekken. Drie personen kregen daardoor ademhalingsproblemen, ze zijn ter plekke behandeld door ambulancepersoneel. Volgens de brandweer was er geen sprake van rookontwikkeling. Na het incident heeft de brandweer de winkel gelucht.12 
20/08 00u45  Andere werkwijze geen optie voor Elon MuskOp een andere manier leiding geven aan Tesla is geen optie voor topman Elon Musk. Dat heeft hij in een tweet laten weten. De baas van de maker van elektrische auto’s zei vrijdag nog in een emotioneel interview dat hij er redelijk doorheen zat. Tesla zou ook op zoek zijn naar een secondant voor Musk om hem te ondersteunen.12 
20/08 00u45  Miljoen mensen ontheemd in KeralaDe ergste overstromingen in honderd jaar blijven de Zuid-Indiase deelstaat Kerala teisteren. Tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen zijn inmiddels ontheemd geraakt en ondergebracht in noodonderkomens, meldt de minister van Landbouw van Kerala Sunil Kumar. Het dodental is gestegen naar ruim 350.10 
20/08 00u45  Vijf arrestaties na steekpartij EindhovenDe politie in Eindhoven heeft na een steekpartij in totaal vijf mannen aangehouden, onder wie drie gewonden.11 
20/08 00u45  „Volkswagen ontslaat topbestuurder”Volkswagen heeft naar verluidt een topbestuurder de laan uit gestuurd vanwege het sjoemelsoftwareschandaal. Volgens de Duitse krant Bild wordt Heinz-Jakob Neusser van de loonlijst gehaald. Saillant detail is dat Neusser al sinds september 2015 met betaald verlof is.11 
20/08 00u45  Zwaargewonde man gevonden in Haags portiekDe politie in Den Haag heeft in een portiek in de Antheunisstraat een zwaargewonde man aangetroffen. De politie kan niets zeggen over de aard van de verwondingen, maar sluit een misdrijf niet uit.11 
18/08 23u15  Bestuurder Londen aangeklaagd voor moordDe man die dinsdag bij het Britse parlement met een auto inreed op fietsers en voetgangers is zaterdag aangeklaagd voor tweemaal poging tot moord. Maandag moet hij voor de rechter verschijnen.
18/08 23u00  Drie gewonden door steekpartij in EindhovenDoor een ruzie in een huis in Eindhoven zijn drie gewonden gevallen. Een van de gewonden liep steekwonden op. Hij zakte buiten de woning aan de Bennekelstraat in elkaar en werd naar het ziekenhuis gebracht.
18/08 22u15  Beslag op vuurwapen in Bergen op ZoomDe politie heeft in Bergen op Zoom een vuurwapen in beslag genomen. Ook zijn drie personen opgepakt.
18/08 21u45  Jurist Witte Huis sprak dertig uur met MuellerDe topjurist in dienst van de Amerikaanse president Donald Trump heeft de afgelopen maanden uitvoerig gesproken met speciaal aanklager Robert Mueller. Donald F. McGahn deed dit vrijwillig en met medeweten van de president.
18/08 20u45  Poetin: goede band met Duitsland belangrijkDe Russische president Vladimir Poetin ziet Duitsland als een „leidende partner”. Vorig jaar groeide de handel tussen beide landen met 22 procent tot 43 miljard euro, zei Poetin zaterdag voor zijn ontmoeting met kanselier Angela Merkel in Slot Meseberg in Berlijn.
18/08 20u00  Man betrapt bij stelen schoenen van 3300 euroDe Rotterdamse politie en beveiligers hebben zaterdagmiddag een man aangehouden die schoenen van krokodillenleer van 3300 euro probeerde te stelen uit een winkel in het centrum van de stad. Beveiligers kregen lucht van de diefstal en renden achter de man aan toen die de winkel al had verlaten.
18/08 19u45  Peter Stuyvesant was directeur van New York en antisemietHij was een van de grote mensen uit de beginperiode van New York. Maar ook verklaard antisemiet. Peter Stuyvesant wordt vereerd met een standbeeld. Niet in zijn geboorteplaats Peperga, maar in Wolvega.
18/08 19u00  Tv-maker Jan Leyers ging langs bij moslims in EuropaEuropese moslims zijn net zo bang voor terreur als andere Europeanen, ontdekte de Vlaamse tv-maker en journalist Jan Leyers. Hij reisde door het continent om er met moslims te spreken. „Ons westerse wereldbeeld zal voor veel mensen nooit vanzelfsprekend worden.”
18/08 18u00  Wrak van in 1965 gezonken schip lekt olieVoor de kust van Vlissingen is zaterdag een licht oliespoor aangetroffen. De olie komt vermoedelijk uit het Griekse schip Spyros Armenakis. Dat schip is in 1965 gezonken. Het wrak ervan ligt 800 meter van de boulevard in Vlissingen en is nu een officiële duik- en vislocatie.
18/08 17u45  Een ontdekkende preek van dr. HoedemakerIn zijn recent verschenen boek, ”Sores en zegen. Mijn verhaal met de Kerk”, verhaalt ds. P. L. de Jong over Elberfeld en omgeving, waar dr. H. F. Kohlbrugge van 1845 tot 1875 predikant was. In niet mis te verstane woorden tekent ds. De Jong de sociale misstanden van die dagen.
18/08 17u45  Exploitant brug stelt half miljard beschikbaarDe exploitant van de brug die dinsdag in Genua instortte en waarbij 42 doden vielen, heeft een half miljard euro toegezegd voor de afwikkeling van de ramp.
18/08 17u45  Jacob Cats was meer dan een zedenpredikerNiet alleen moralistische raadgevingen in dichtvorm over liefde, huwelijk en opvoeding vloeiden er uit de pen van Jacob Cats (1577-1660). Hij schreef ook poëzie met een puur godsdienstige inhoud.
18/08 17u30  Werkonderbreking bezorgers PostNL AmsterdamPostbezorgers van PostNL hebben zaterdagmiddag in de Amsterdamse wijk de Pijp het werk van 15.00 uur tot 17.00 uur neergelegd uit protest tegen een bezuinigingsplan. De maatregel gaat volgens de FNV Publiek Belang minimaal vijfhonderd banen kosten.
18/08 17u15  Iran: geen problemen door sancties VSDe Iraanse regering heeft gezegd dat het genoeg middelen achter de hand heeft om de gevolgen van de economische sancties van de Verenigde Staten het hoofd te bieden. Het land zal eventuele lagere inkomsten door de sancties compenseren met extra inkomsten uit de verkoop van olie en andere natuurlijke hulpbronnen.
18/08 16u45  Raamwisser van Ha-Ra even lenen mag ookEen prijskaartje van 61,40 euro hangt er aan de raamwisser van Ha-Ra. Wie twijfelt aan het nut van de trekker met vacht, kan die op proef krijgen van consulente Pauline Mijnders-Flach (37) uit Barendrecht. Dat trekt klanten nogal eens over de streep.
18/08 16u45  Politie pakt drugshandelaren in Tilburg opIn Tilburg en Sprang-Capelle heeft de politie twee drugshandelaren opgepakt. Bij de twee mannen zijn niet alleen harddrugs, maar ook tienduizenden euro’s en een vuurwapen in beslag genomen. De politie heeft panden in Tilburg en Sprang-Capelle doorzocht.
18/08 16u15  Oorzaak Turkse crisis ligt in WashingtonEr was eens een tijd waarin elke centrale bank zijn eigen rente kon bepalen zonder dat dit gevolgen had voor andere landen. Dat was bijvoorbeeld in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw het geval.
18/08 16u00  Eerste slachtoffers ongeluk Genua herdachtIn Genua is zaterdag een herdenkingsdienst gehouden voor de eerste 18 van de in totaal 42 mensen die zijn overleden na het instorten van de brug afgelopen dinsdag. Er klonk applaus voor de overledenen, maar ook voor de medewerkers van de hulpdiensten en voor de 560 mensen die in huizen woonden nabij of onder de brug en die dakloos zijn geworden.
18/08 15u30  Nieuwe financieringsvorm ggz verdient een kansHarde woorden vielen er begin deze week toen zorgverzekeraar Menzis bekendmaakte met achttien grote ggz-instellingen een nieuw inkoopcontract te hebben afgesloten voor de ambulante zorg bij angst en depressies. Deze verbintenissen bevatten een nieuw element: de hoogte van de vergoeding is mede afhankelijk van het behaalde resultaat.
18/08 15u15  Wereldrecordpoging: een Bijbel van 2,89 meter hoog en 1,89 meter breedOp het Gracelandfestival op de Paasheuvel in Vierhouten is zaterdagmiddag een poging gedaan het wereldrecord ”grootste Bijbel ter wereld” te verbeteren. Een poging die volgens notaris Pieter Pieltjes uit Nunspeet een grote kans van slagen heeft: de Bijbel blijkt –zonder lijst– 2,89 meter hoog en 1,89 breed.
18/08 14u45  Koninklijk paar bedroefd om overlijden AnnanKoning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben bedroefd gereageerd op de dood van voormalig VN-topman Kofi Annan.
18/08 14u45  Ds. M. Karens bij jaaropening Calvijn College: Graaf tot je op de Steenrots rust„Ben je wijs of ben je dwaas?” Die vraag stelde ds. M. Karens, emeritus predikant van de Gereformeerde Gemeenten, vrijdagavond bij de opening van het nieuwe schooljaar van het Calvijn College in Goes.
18/08 14u30  Erdogan wil operaties in buurlanden uitbreidenDe Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil de grensoverschrijdende operaties van het Turkse leger in Irak en Syrië uitbreiden. Hij zal „de bron van de bedreiging” voor zijn land droogleggen. Dat zei Erdogan zaterdag tijdens de partijconferentie van zijn islamitische conservatieve AK-partij in Ankara.
18/08 14u30  Dodental brugramp Genua loopt op naar 42Italiaanse reddingswerkers hebben onder het puin van de ingestorte brug in Genua het lichaam gevonden van een 30-jarige man. Dat meldt de Italiaanse staatsomroep RAI. Het aantal doden is hiermee gestegen tot 42. Het dodental was nog niet officieel, omdat de lichamen nog niet zijn geïdentificeerd.
18/08 14u00  Fokker verwaarloost 56 honden in smerig hokDe Landelijke Inspectiedienst Dierenbescherming heeft deze week in de regio IJsselland 56 verwaarloosde fokhonden aangetroffen die veelal in hun eigen vuil lagen. Tegen de eigenaar is proces-verbaal opgemaakt. Bovendien kreeg hij de opdracht om de hokken deze week grondig schoon te maken. Een woordvoerder van de LID zei zaterdag dat dit is inmiddels gebeurd en dat de dieren er nog zitten.
18/08 13u45  Prinses Mabel verdrietig om overlijden AnnanPrinses Mabel, oud-directeur van The Elders, is verdrietig over het overlijden van Kofi Annan, die sinds 2007 is lid van van deze denktank. Via Twitter laat ze weten: „De mensheid is één van haar groten verloren. Ik bewonderde Kofi Annans geduld, vasthoudendheid, integriteit en mededogen. Laten we hem eren door werk te maken van vrede, mensenrechten, de rechtsstaat en ontwikkeling.”
18/08 13u30  Oranjes hadden bijzondere band met AnnanDe Nederlandse koninklijke familie had een bijzondere band met Kofi Annan, de zaterdag op tachtigjarige leeftijd overleden voormalige secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij was regelmatig te gast bij koningin Beatrix en prins Claus, en durfde het aan om Willem-Alexander in 2006 te vragen voorzitter te worden van de VN-Adviesraad voor Water en Sanitatie UNSGAB, een functie die hij volgens afspraak opgaf toen hij koning werd.
18/08 13u30  Week 33 in beeld: Overstromingen, onafhankelijkheid en OfferfeestDe webredactie van het Reformatorisch Dagblad selecteert elke week een reeks bijzondere, opvallende en indrukwekkende foto’s uit de honderden foto’s die ze onder ogen kreeg.
18/08 13u30  Ds. D. J. van Eckeveld in Schiedam begravenDs. D. J. van Eckeveld, emeritus predikant binnen de Protestantse Kerk in Nederland, is zaterdag in Schiedam begraven. Hij overleed woensdag 8 augustus in Frankrijk, op 69-jarige leeftijd.
18/08 13u00  Dodental brugramp Genua loopt verder opItaliaanse reddingswerkers hebben onder het puin van de ingestorte brug in Genua het lichaam gevonden van een 30-jarige man. Dat meldt de Italiaanse staatsomroep RAI. Het aantal doden is hiermee gestegen tot 42. Het dodental was nog niet officieel, omdat de lichamen nog niet zijn geïdentificeerd.
18/08 13u00  Rutte: Annan groot en charismatisch mensMet de dood van Kofi Annan verliest de wereld een „groot en charismatisch mens”. Dat zegt premier Mark Rutte in reactie op het overlijden van de voormalig secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
18/08 12u45  Mobiel verkeersleider leidt schepen vlot en veilig over de WaalHonderd mobiel verkeersleiders van Rijkswaterstaat varen rond op de grote rivieren, kanalen en meren. Ze voeren controles uit, inspecteren de vaarwegen, geven voorlichting, begeleiden het scheepvaartverkeer waar nodig en schieten te hulp bij incidenten.
18/08 12u15  100e warme dag van het jaarZaterdag is het de honderdste warme dag van het jaar. Volgens Weeronline tikte het kwik in De Bilt (het officiële landelijke meetpunt) rond 11.15 uur de 20,5 graden aan. Op een warme dag ligt de temperatuur op minimaal 20 graden.
18/08 11u45  Kofi Annan (80) overledenOud-secretaris-generaal van de Verenigde Naties Kofi Annan is overleden. Dat heeft de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) zaterdag bekendgemaakt. Annan is tachtig jaar geworden.
18/08 11u00  Arrestaties na steekpartij in caféDe politie in Zwolle heeft drie mensen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een steekpartij in een café, waarbij twee mannen van 43 en 44 jaar uit die plaats gewond raakten.
18/08 11u00  Doden door busongeval PolenZeker drie mensen zijn zaterdag om het leven gekomen door een busongeval bij de Poolse plaats Leszczawa Dolna, zo’n 300 kilometer ten zuiden van de hoofdstad Warschau. 51 Passagiers zijn gewond geraakt, van wie 37 ernstig, melden Poolse media.
18/08 10u30  De nieuwe ggz biedt kansen voor EleosDe opvattingen van de nieuwe geestelijke gezondheidszorg zijn Ewoud de Jong soms te kort door de bocht, maar in de hoofdlijn kan de geneesheer-directeur van Eleos zich vinden. „Belangrijk is dat we mensen leren met gebrokenheid om te gaan. En dat we de hoop levend houden.”
18/08 09u45  Aantal doden brugramp Genua stijgt naar 41De Italiaanse hulpdiensten hebben nog drie doden gevonden onder het puin van de ingestorte brug in de havenstad Genua. Daarmee is het aantal dodelijke slachtoffers gestegen tot 41. Dat meldt het Italiaanse persbureau ANSA.
18/08 08u45  Chinese president gaat naar Noord-KoreaDe Chinese president Xi Jinping zal volgende maand op uitnodiging van Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un een bezoek brengen aan Pyongyang om de viering bij te wonen van de zeventigste verjaardag van de oprichting van Noord-Korea. Dat meldt de Singaporese krant The Straits Times.
18/08 08u15  „Cybercrime is niet te koop bij de IKEA”Niet iedereen kan zomaar een cybercrimineel worden. Op ondergrondse marktplaatsen is allerlei informatie voor digitale misdaad te koop, maar dat zijn geen kant-en-klaarpakketten. De aanstaande crimineel heeft ook eigen kennis nodig om iets te brouwen met die ingrediënten. Dat betekent dat de drempel voor zulke misdaad nog vrij hoog is. En dat is goed nieuws, zegt onderzoeker Rolf van Wegberg van de TU Delft. „De vrees was dat alles online te koop is, dat iedereen van de ene op de andere dag zomaar kan instappen. Cybercrime is een groot maatschappelijk probleem, maar het probleem wordt nog groter als je ook zonder kennis van zaken cybercrimineel kunt worden.”
18/08 08u15  „Grieken gaan hun Nederlandse schuld aflossen”Nederland ontvangt vanaf 2020 de 3,2 miljard euro terug die het dan tien jaar eerder aan Griekenland heeft geleend. Athene heeft tot 2041 de tijd om het bedrag terug te betalen. Dit schrijft Trouw op basis van informatie van het ministerie van Financiën en de Europese Commissie.
18/08 08u00  Oudtestamenticus Van Dorp: In Genesis 4 is geen tekst weggevallenIn moderne Bijbelvertalingen is Genesis 4:8 vaak langer dan in de Statenvertaling. Kaïn zou volgens onder meer de NBG-vertaling uit 1951 tegen Abel hebben gezegd: „Laten wij het veld in gaan.” De Statenvertalers hebben die uitspraak niet opgeschreven.
18/08 08u00  Uitgekookt plan redt goed voornemenVakantie doet iets met mensen. De overgang van de rust naar het drukke werkleven ervaren velen als zwaar. Om het vakantiegevoel vast te houden, formuleren we goede voornemens. Minder op de mobiel, meer aandacht voor familie, vaker nee zeggen. Hoe zorgen we ervoor dat deze voornemens slagen?
18/08 08u00  WaterstromenExodus 17:5
18/08 07u30  Moeder Hugo Borst overledenDe moeder van schrijver en AD-columnist Hugo Borst is overleden. Moeder Borst, die aan alzheimer leed, was onderwerp van de kroniek ‘Mijn ma’, die Hugo Borst sinds 2015 elke zaterdag bijhield in het AD-magazine. Ze was 89 jaar oud en overleed in het verpleeghuis waar ze woonde.
18/08 07u15  Turkije krijgt tik van Moody’s en S&PDe grote kredietbeoordelaars Amerikaanse Moody’s en Standard & Poor’s (S&P) hebben hun kredietoordeel voor Turkije verlaagd. De twee firma’s kwamen afzonderlijk van elkaar met rapporten naar buiten.
18/08 06u15  NS: meer treinen op tijd en zwarte cijfersDe Nederlandse Spoorwegen hebben in de eerste helft van dit jaar meer treinen op tijd laten rijden. Ook nam de klanttevredenheid toe en hield de NS, in tegenstelling tot een jaar eerder, onder de streep geld over.
18/08 04u45  Oppositie Nicaragua wil opnieuw overleggenOppositiegroepen in Nicaragua hebben vrijdag president Daniel Ortega opgeroepen om naar de onderhandelingstafel terug te keren. Bij onlusten in het Midden-Amerikaanse land zijn volgens mensenrechtenorganisaties sinds april circa 450 mensen omgekomen.
18/08 04u00  „Nog steeds misstanden in kliniek Michael P.”In de kliniek in Den Dolder waar de voor de moord op Anne Faber veroordeelde Michael P. zat, gebruiken patiënten nog steeds drugs. Ook klagen ze over het uitblijven van behandelingen. Dit schrijft het AD op basis van gesprekken met patiënten.
18/08 02u30  Levenslang voor schutter vliegveld FloridaDe 28-jarige ex-militair Esteban Santiago die in 2017 vijf mensen doodschoot op het vliegveld van Fort Lauderdale en zes anderen verwondde, moet de rest van zijn leven doorbrengen in de gevangenis. Een rechter in Miami veroordeelde hem vrijdag tot vijf keer levenslang en zes keer twintig jaar.
18/08 00u30  Ouders vermoorde man loven 50.000 euro uitDe ouders van de vermoorde Ralf Meinema (31) uit Klazienaveen loven een beloning van 50.000 euro uit voor de tip die leidt naar de daders van de moord op hun zoon. In een interview met het Dagblad van het Noorden geven de ouders aan dat ze vinden dat het te lang duurt voordat de daders zijn gepakt.
17/08 23u30  Jury rechtszaak-Manafort is er nog niet uitDe jury in de rechtszaak tegen Paul Manafort, voormalig campagnemanager van Donald Trump, is na twee dagen beraadslagen nog niet tot een oordeel gekomen. De leden hebben de rechter gevraagd om vrijdagmiddag om 17.00 uur (lokale tijd) te mogen stoppen met het beraad wegens een sociale verplichting van een van de juryleden.
17/08 23u30  CDA-coryfee Elco Brinkman verlaat politiekCDA-kopstuk Elco Brinkman stapt uit de politiek. De fractievoorzitter van de christendemocraten in de Eerste Kamer vertrekt na de verkiezingen van volgend jaar. Hij wil plaatsmaken voor een nieuwe generatie politici en gaat „intenser genieten van ons familieleven”.
17/08 22u30  Ruttes persconferentie: een eindeloos kat-en-muisspelOp zijn eerste persconferentie na de zomervakantie geeft Rutte, als vanouds, geen krimp. Hij is als een kat, die de muizen van de journalistiek nooit één gaatje laat om doorheen te piepen. Minister Blok? „Die kan nog prima doorregeren.”
17/08 22u15  Weer groen slot Wall Street door handelshoopDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag opnieuw met winst gesloten, na de stevige winsten een dag eerder. Het sentiment op de beursvloer werd net als donderdag positief beïnvloed door berichten over gesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Beleggers verwerkten verder teleurstellende cijfers en vooruitzichten van de chipmakers Nvidia en Applied Materials.
17/08 21u45  Steun voor een tweestatenoplossing neemt afAl jarenlang onderzoeken Israëlische en Palestijnse academici het sentiment onder Israëliërs en Palestijnen over vrede. Ze concluderen dat de steun voor een tweestatenoplossing ongekend gering is.
17/08 21u45  Sjaak Verboom over zijn top drie van iconische beeldenApocalyptisch. Dus: als was het einde der tijden aangebroken. Met dat woord werd deze week een beklemmende foto na de brugramp in het Italiaanse Genua omschreven. De afbeelding toont een vrachtwagen die net op tijd wist te remmen op de ingestorte brug. De pakkende plaat beneemt menigeen de adem. Vaker duiken iconische nieuwsfoto’s op. Drie mediamensen over hun top drie van indrukwekkendste beelden van de afgelopen jaren.
17/08 21u45  HEMA UK verkoopt stroopwafels en drop, geen verse rookworstIn Nederland hoef je niemand uit te leggen wat de HEMA is. In het Verenigd Koninkrijk is dat wel anders. Daar opende de eerste winkel in 2014 de deuren en moet de keten nog altijd hard werken aan het vergroten van de naamsbekendheid.
17/08 21u00  Rechter in zaak Manafort krijgt bedreigingenDe rechter in het proces tegen Paul Manafort, de vroegere campagnevoorzitter van de Amerikaanse president Donald Trump, heeft bedreigingen gekregen. Hij is naar eigen zeggen zo bezorgd over de veiligheid van de juryleden en hemzelf dat hij extra beveiliging heeft ingeschakeld van Amerikaanse Marshalls.
17/08 20u45  „Planning voor einde handelsvete VS en China”Onderhandelaars uit China en de Verenigde Staten werken aan een plan om de handelsoorlog tussen beide landen voor november op te lossen. Die maand zouden ontmoetingen tussen de Amerikaanse president Donald Trump en zijn Chinese ambtsgenoot Xi Jinping het slotstuk moeten zijn van de onderhandelingen, zo meldt The Wall Street Journal.
17/08 20u00  Roemeen steelt uit 17 kerken 
in EngelandEen man die in Engeland inbrak in zeventien kerken is veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf.
17/08 20u00  Ds. Van Prooijen te Hendrik-Ido-Ambacht begravenDs. J. van Prooijen, emeritus predikant van de oud gereformeerde gemeente te Hendrik-Ido-Ambacht, is vrijdag in Hendrik-Ido-Ambacht begraven. Hij overleed vorige week zaterdag op 80-jarige leeftijd.
17/08 19u45  Ds. J. P. Nap: Trouw van God heeft me het meest geraaktHij was nog maar 26 jaar oud toen hij in zijn eerste gemeente in het ambt bevestigd werd. Afgelopen april ging ds. J. P. Nap (66) met emeritaat en nam hij afscheid van de hervormde gemeente van Lunteren. Maandag was hij veertig jaar predikant. „Je krijgt het predikant-zijn nooit echt in de vingers, je moet altijd weer van het gegevene leven.”
17/08 19u45  Vader en zoon Den Hertog: de boeren van De MekkersteeZe houden beiden van de geiten en kazen en er stroomt agrarisch bloed door hun aderen. Maar bovenal hebben ze een warm hart voor de medemens met een beperking. Op De Mekkerstee in Ouddorp vallen de zorgverlening, een biologische kaasmakerij en een toeristische trekpleister samen. Piet (52) en Lauran (26) den Hertog vormen de echte boeren. „Dit is ons leven.”
17/08 19u30  Brand in duingebied ScheveningenIn het duingebied bij de Harstenhoekweg in Scheveningen heeft vrijdag aan het begin van de avond brand gewoed. Omdat het gebied kurkdroog is, schaalde de brandweer op naar grote brand. Extra brandweereenheden voerden bluswater aan. De brand werd rond 17.00 uur gemeld, rond 19.00 uur was deze onder controle. Over de oorzaak is nog niets bekend.
17/08 19u15  Veel rook door brand Brabants bedrijfBij een brand in een installatiebedrijf in Bergen op Zoom zijn vrijdagmiddag enkele gasflessen ontploft. De nabijgelegen A4 is gedeeltelijk afgesloten vanwege de vrijkomende rook, wat volgens de ANWB flink wat verkeersoverlast veroorzaakt. Ook is een NL-Alert verstuurd vanwege de rookontwikkeling.
17/08 19u00  Halsema sluit pand om handgranaat aan deurDe Amsterdamse burgemeester Femke Halsema heeft een pand waar dinsdag een handgranaat aan de deur bleek te zitten, per direct gesloten. Dat heeft de gemeente vrijdag bekendgemaakt. Het gaat om een pand aan de Jan Evertsenstraat.
17/08 18u30  Tieners verdacht van brandstichting DuitslandTwee tieners uit Nederland worden ervan verdacht dat ze tijdens een vakantie in Duitsland brand hebben gesticht. Daarbij gingen zes stadsbussen in vlammen op. Dat gebeurde op een busremise vlakbij de camping waar de achttienjarige jongens met hun ouders stonden. Een caravan raakte zwaar beschadigd. De schade bedraagt 150.000 euro.
17/08 18u30  Grimmigheid na een vakantiegroet uit ChinaEen vakantiegroet uit China leidde deze zomer tot grimmige reacties op Twitter. AD-journalist Wierd Duk prees China om zijn orde en eenheid. Wil hij soms Rutte inruilen voor een sterke man als Xi Jinping? Zo ja, dan komen de Chinezen graag helpen.
17/08 18u15  Bloementapijt siert Brusselse marktIn Brussel is donderdag een immens bloementapijt aangelegd op de Grote Markt: een tweejaarlijkse traditie. Het thema dit jaar is Guanajuato, een Mexicaanse regio met een rijke cultuur en bloementraditie.
17/08 18u00  Nederlanders opgepakt om Britse drugssmokkelIn Rotterdam zijn twee mannen opgepakt voor grootschalige drugssmokkel naar Groot-Brittannië. De beide Nederlanders werden afgelopen dinsdag gearresteerd, maar dat is vrijdag pas naar buiten gebracht door de Britse National Crime Agency. Die heeft om hun uitlevering gevraagd, bevestigt het Openbaar Ministerie. De verdachten zijn 33 en 30 jaar oud.
17/08 18u00  Gasflessen ontploft bij brand Brabants bedrijfBij een brand in een installatiebedrijf in Bergen op Zoom zijn vrijdagmiddag enkele gasflessen ontploft. De brandweer probeert te voorkomen dat meer gasflessen tot ontploffing komen. Bij de brand komt veel rook vrij, die over een nabijgelegen woonwagenkamp richting GGZ-instelling Vrederust trekt.
17/08 18u00  Turkije en chips zorgen voor rode beursdagDe Europese beurzen zijn vrijdag in het rood gesloten. Beleggers hielden de ontwikkelingen rond Turkije in de gaten en zagen de lira verder in waarde dalen. Chipbedrijven zaten in de hoek waar de klappen vallen na tegenvallende cijfers van Amerikaanse branchegenoten. Op het Damrak werd tankopslagbedrijf Vopak afgestraft na teleurstellende resultaten.
17/08 17u45  GgiN Goudswaard: kleine kerk in een voormalig woonhuisDe gereformeerde gemeente in Nederland in het Zuid-Hollandse Goudswaard komt samen in een monumentaal negentiende-eeuws pand aan de Dorpsstraat.
17/08 17u45  Duinbrand in ScheveningenIn het duingebied bij de Harstenhoekweg in Scheveningen woedt brand. Omdat het gebied kurkdroog is, heeft de brandweer opgeschaald naar grote brand. Extra brandweereenheden voeren bluswater aan. Over de oorzaak is nog niets bekend.
17/08 17u30  Chauffeur beroofd van truck en kostbare ladingEen 42-jarige vrachtwagenchauffeur is bij Schiphol beroofd van zijn vrachtwagen en de lading elektronische apparatuur met een waarde van ruim 5 miljoen euro.
17/08 17u30  Sancties VS tegen Myanmar om mensenrechtenDe Verenigde Staten hebben nieuwe sancties uitgevaardigd tegen vier Myanmarezen en twee infanteriedivisies van het leger van het Aziatische land. Volgens Washington hebben zij zich schuldig gemaakt aan schending van mensenrechten jegens de islamitische bevolkingsgroep Rohingya.
17/08 17u00  Minister zet afpakken uitkering crimineel doorMinister Sander Dekker (Rechtsbescherming) blijft proberen voortvluchtige criminelen hun uitkering af te nemen. Hij wil die maatregel in het vervolg beter juridisch onderbouwen, zodat de rechter er niet weer een streep door zet. Ook probeert hij de maatregel te versnellen, zodat voortvluchtige veroordeelden niet maandenlang de dans ontspringen.
17/08 16u45  Kabinet spreekt Turkije aan op weekendscholenHet kabinet gaat Turkije aanspreken op de weekendscholen in Nederland die het land opricht en bekostigt. Het kabinet krijgt er „een ongemakkelijk gevoel” van en zal „dat ook bij de Turken aankaarten”, zegt premier Mark Rutte.
17/08 16u45  Nieuw medicijn tegen beenmergkanker vergoedEen prijzig nieuw middel tegen de ziekte van Kahler, een vorm van beenmergkanker, wordt in het vervolg vergoed. Minister Bruno Bruins (Medische Zorg) vond het medicijn daratumumab daarvoor tot dusver te duur, maar heeft bij de fabrikant korting bedongen.
17/08 16u30  Langsdenderende tractor vraagt om veiligheidsregelsNa het zoveelste bijna-ongeluk met een tractor vraag ik me ernstig af of er geen aanvullende maatregelen nodig zijn om de verkeersveiligheid te vergroten.
17/08 16u30  Waarom musea de kerken niet vervangenYogalessen in een museumzaal. Zondagse museumdiensten waarin een kunstcriticus spreekt. Zijn musea seculiere tempels, de nieuwe kerken?
17/08 16u30  Imran Khan aan de slag als Pakistaans premierHet Pakistaanse parlement heeft Imran Khan vrijdag gekozen als nieuwe premier. Hij kreeg zoals verwacht met 176 tegen 96 stemmen duidelijk de voorkeur boven rivaal Shehbaz Sharif. Het voormalige cricketidool kan na zijn inauguratie zaterdag aan de slag voor de vorming van een coalitieregering. Zijn belangrijkste taak is het afwenden van de dreigende economische crisis.
17/08 16u15  Veel animo doorstart fruittransporteur MooyLogistiek dienstverlener Mooy Logistics lijkt een doorstart te kunnen maken. Het bedrijf werd dinsdag failliet verklaard, maar volgens de curatoren is er „goede hoop” op een doorstart op korte termijn.
17/08 16u15  „Dader parkmoord aan begin lange tbs”Wik H., de dader van de geruchtmakende Schiedammer parkmoord, wacht een langdurige behandeling in een tbs-kliniek. Dat is de verwachting van de kliniek waar H. verblijft, zo bleek vrijdag bij de rechtbank Rotterdam. Op vordering van het Openbaar Ministerie (OM) verlengde de rechtbank de in 2016 begonnen tbs met twee jaar.
17/08 16u15  Lopen met een wandelwielVoor mensen met een beperking is een wandelstok een welkom hulpmiddel, maar zeker jongeren moeten even een drempel over voordat ze met een stok gaan lopen. Juist voor hen is er nu een flitsender variant, een wandelwiel.
17/08 16u15  Rutte zwijgt weer over dividendbelastingOp zijn eerste persconferentie na zijn zomervakantie weigerde premier Mark Rutte in te gaan op het prijskaartje dat aan de afschaffing van de dividendbelasting hangt.
17/08 16u00  Opstootje tijdens strafzaak over ripdealAan het eind van de behandeling van de eerste zitting in de strafzaak over een fatale ripdeal in Breda hebben de nabestaanden van het slachtoffer vrijdag de confrontatie gezocht met de verdachten. De twee broers van het slachtoffer slaagden er in om de verdachten op weg naar het cellenblok te achtervolgen. Pas in de gang naar het cellenblok wist de parketpolitie de twee broers tegen te houden en terug te sturen.
17/08 16u00  Wall Street neemt gas terugDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine verliezen aan de handel begonnen, na de stevige winsten een dag eerder. Veel aandacht gaat uit naar de chipsector nadat chipmakers Nvidia en Applied Materials bij de publicatie van de bedrijfsresultaten met magere vooruitzichten waren gekomen. Ook tractorbouwer Deere opende de boeken.
17/08 16u00  Afdalen in een lavagrotDe IJslandse oogarts Arni Stefansson ontdekte in 1974 een enorme lavagrot onder de krater van een dode vulkaan. Sinds 2012 is deze opengesteld voor bezoekers. Met een glazenwassersliftje kunnen toeristen via de nauwe krater afdalen in de gigantische lege magmakamer vol kleurenpracht.
17/08 15u45  IJslandse vulkaan Hekla klaar voor eruptieIJslands grootste en actiefste vulkaan, de Hekla, is onberekenbaar. De druk in de magmakamer van deze 1491 meter hoge stratovulkaan is hoger dan bij de laatste twee erupties in 1991 en 2000. Een uitbarsting ligt in het verschiet, maar wanneer die zal plaatshebben, is niet te voorspellen.
17/08 15u45  Vibrio-bacterie gevonden in de LingeIn het riviertje de Linge in het westen van Gelderland is de zogenoemde Vibrio-bacterie aangetroffen. De GGD waarschuwt tegen zwemmen in de Linge, aangezien deze bacterie bloedvergiftiging kan veroorzaken. Bloedvergiftiging is ernstig en kan dodelijk zijn.
17/08 15u45  Rutte: Blok kan prima doorfunctionerenPremier Mark Rutte ziet geen reden voor minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) om te vertrekken vanwege diens omstreden uitspraken over migratie. Volgens Rutte heeft Blok zijn uitspraken teruggenomen en kan hij daarmee „prima doorfunctioneren”.
17/08 15u30  Man vast voor dreigen aanslag om dood DilleDe politie heeft vorige week een man uit Schiedam aangehouden op verdenking van bedreiging met een terroristische aanslag. De man had op Facebook gezet dat hij een aanslag gaat plegen als „er geen drastische consequenties” volgen op de dood van het Haagse PVV-raadslid Willie Dille.
17/08 15u30  Dodental door overstromingen India stijgt snelHet dodental door de overstromingen in de Zuid-Indiase staat Kerala stijgt snel. Volgens lokale media heeft de ongekend hevige en langdurige regenval aan zeker 324 mensen het leven gekost. De autoriteiten melden 186 doden. Duizenden zijn dakloos geworden.
17/08 15u30  Groei Nedcar spekt omzet VDLIndustrieel conglomeraat VDL Groep heeft in de eerste zes maanden van dit jaar zijn opbrengsten verder opgevoerd. Het Eindhovense familiebedrijf profiteerde onder meer van een toegenomen productie van zijn autofabriek Nedcar.
17/08 15u15  Poetin voor tweegesprek naar MerkelDe Russische president Poetin spreekt zaterdagavond bondskanselier Angela Merkel in haar officiële buitenverblijf, het slot van Meseberg ten noorden van Berlijn. Dit tweegesprek is het eerste dat ze in Duitsland houden sinds de betrekkingen bekoelden in 2014 na de Russische annexatie van de Krim en de opstand in het oosten van Oekraïne. Merkel begon in maart aan haar vierde regeerperiode en Poetin is in dezelfde maand herkozen. In mei bezocht Merkel Poetin in Sotsji.
17/08 15u00  Turkse rechter weigert vrijlating BrunsonEen Turkse rechter heeft in hoger beroep de vrijlating van de Amerikaanse dominee Andrew Brunson afgewezen. Dat heeft de omroep Haberturk vrijdag bekendgemaakt.
17/08 15u00  Negentien kandidaten bij jubileumeditie Feike Asma ConcoursVoor de vijftiende keer wordt eind deze maand in Ede het Feike Asma Conours gehouden. Aan de jubileumeditie doen negentien kandidaten mee.
17/08 15u00  Verdachte fatale aanrijding zwaaide met bijlEen 45-jarige man die vastzit voor het veroorzaken van de dodelijke aanrijding op de Bergweg in Rotterdam, op 31 juli, heeft kort daarvoor inzittenden van een andere auto bedreigd met een bijl. De politie zoekt getuigen van die bedreiging.
17/08 15u00  Man ontkent sturen beledigende mails ErdoganEen 64-jarige inwoner van Sittard ontkent dat hij achter beledigende e-mails zit die naar de Turkse ambassade in Den Haag zijn gestuurd. Dat zei de rechter in Den Haag vrijdag tijdens een korte regiezitting, waar zowel verdachte Jacobus G. als zijn advocaat verstek liet gaan.
17/08 14u45  Psychiater Dirk De Wachter strijdt tegen ikkigheid en nikserigheidDoor zijn boek ”Borderline times” werd prof. Dirk De Wachter in één klap de bekendste psychiater van België. Hij tekent daarin het ziekmakende van de moderne, egocentrische maatschappij. „Samen spreken over de dingen die lastig zijn, zou ons veel psychiatrische consultaties besparen.”
17/08 14u45  Rechter opent weg voor omstreden kolenmijnEen Australische rechter heeft de bezwaren van inheemse bevolkingsgroepen tegen de ontwikkeling van de omstreden Carmichael-kolenmijn afgewezen. Met het wegnemen van een van de laatste wettelijke hobbels ligt de weg nu open voor het Indiase conglomeraat Adani Enterprises.
17/08 14u45  Kerncentrale Borssele ligt nog weken stilDe kerncentrale in het Zeeuwse Borssele ligt zeker nog enkele weken stil. Het was de bedoeling dat de centrale maandag weer in gebruik zou worden genomen. Dat gaat niet door omdat het wachten nog is op een onderdeel voor de pomp voor koelmiddel, meldt elektriciteitsproducent EPZ.
17/08 14u30  Duits ensemble In voce veritas zingt in Aagtekerke en DordrechtHet Duitse vocaal ensemble In voce veritas komt dit jaar weer naar Nederland om twee concerten te geven. Het gezelschap is op donderdag 23 augustus te horen in de Dorpskerk in Aagtekerke en op vrijdag 24 augustus in de Dordtse Trinitatiskapel.
17/08 14u15  Museum Oud-Amelisweerd sluit deurenMuseum Oud-Amelisweerd (MOA) in Bunnik gaat vrijdag dicht. Deze week werd de stichting erachter al failliet verklaard. Het museum sluit nu de deuren voor onbepaalde tijd.
17/08 14u15  Trump wil studie kwartaalcijfers bedrijvenDe Amerikaanse president Donald Trump laat beurstoezichthouder Securities and Exchange Commission (SEC) onderzoek doen naar het mogelijk stoppen van kwartaalrapportages van beursgenoteerde bedrijven. Dat liet hij weten op Twitter.
17/08 13u30  Minister: ‘aangedikt’ boek Kroon soort romanHet boek van de omstreden oorlogsheld Marco Kroon, waarin hij zijn lotgevallen in Afghanistan een stuk stelliger en gedetailleerder weergeeft dan in het officiële verslag voor Defensie, „is meer een soort roman”. Je moet het boek daarom op een andere manier lezen dan het defensierapport, meent minister Ank Bijleveld van Defensie.
17/08 13u30  Oplichtersduo meldt zich na ‘gratis’ etenBij de politie in Assen hebben zich een man en een vrouw gemeld die werden gezocht wegens oplichting en flessentrekkerij. Ze hadden onder meer bij enkele restaurants gegeten zonder te betalen, maar ook proletarisch in hotels geslapen.
17/08 13u30  Bromfietser (17) omgekomenEen zeventienjarige bromfietser is vrijdagochtend dood aangetroffen in het water langs het Vinkenpad in Schoonhoven. De politie spreekt van een noodlottig verkeersongeval.
17/08 13u00  Grindmolens langer in Zuid-LimburgHet Consortium Grensmaas wil drie jaar langer grind winnen in Limburg. Anders dreigt een miljoenenstrop.
17/08 13u00  Hogere resultaten tractorbouwer DeereDe Amerikaanse fabrikant van landbouwmachines Deere heeft in het afgelopen kwartaal flink meer winst en omzet geboekt, geholpen door de gunstige marktomstandigheden in de landbouw. Wel heeft het bedrijf te kampen met stijgende grondstof- en transportkosten.
17/08 13u00  Concert Aretha Franklin uit 1968 op NPO 2Naar aanleiding van het overlijden van Aretha Franklin zendt NPO 2 zaterdag het concert uit dat de soulzangeres in 1968 gaf in het Concertgebouw in Amsterdam. De Italiaanse speelfilm ‘Io sono l’amore’ verschuift daardoor naar 23.50 uur, meldt de omroep.
17/08 12u45  4,6 miljoen EU-burgers beoordeelden zomertijdMeer dan 4,6 miljoen EU-burgers hebben via een online-enquête hun mening over de zomertijd gegeven. Dat heeft de Europese Commissie bekendgemaakt na afloop van de internetraadpleging, die donderdagavond sloot. Sinds de lancering op 4 juli konden inwoners van de EU in hun eigen taal hun voorkeur en argumenten kenbaar maken.
17/08 12u45  WHO verwacht meer ebola-gevallen in CongoDe Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weet niet zeker of alle mensen die in het noordoosten van Congo mogelijk besmet zijn geraakt met het dodelijke ebolavirus zijn geïdentificeerd. Dat heeft te maken met de oorlogsituatie in delen van de provincie Kivu. Hulpverleners hebben sommige gevaarlijke plaatsen niet kunnen bereiken.
17/08 12u45  Vraagtekens bij nut beginnersrijbewijsHet beginnersrijbewijs, dat is ingevoerd om beginnende bestuurders veiliger te laten rijden, heeft niet het beoogde resultaat. Het leidt er niet toe dat kersverse automobilisten minder verkeersovertredingen begaan of minder vaak betrokken zijn bij ernstige verkeersongelukken. Dat is de conclusie van een onderzoek dat is gedaan in opdracht van het WODC, het wetenschappelijk centrum van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
17/08 12u30  Omvangrijke treinopdracht voor SiemensHet Duitse technologieconcern Siemens heeft een grote opdracht binnengesleept van het Oostenrijkse spoorwegbedrijf ÖBB. Het Duitse concern zal de komende jaren honderden treinstellen leveren. Met de opdracht is een bedrag gemoeid van 1,5 miljard euro.
17/08 12u15  Maker Angry Birds voert strijd om spelers opEntertainmentbedrijf Rovio, maker van het spelletje Angry Birds, heeft het tweede kwartaal dieper in de buidel getast om nieuwe spelers te lokken. Evenals de figuurtjes uit Rovio’s bekendste game ging de winst daardoor hard omlaag.
17/08 12u15  Geschokte reacties op kindermisbruik VSHet Vaticaan heeft donderdag met „schaamte en spijt” gereageerd op de berichten over grootschalig kindermisbruik in de Verenigde Staten. De zaak staat echter niet op zichzelf. Ook in andere landen kwamen dergelijke schandalen aan het licht.
17/08 12u15  Danken na regenEen commentaar over het weerbericht? Dat is wel het laatste wat iemand in zijn of haar krant verwacht. Praten over het weer is immers het meest luchthartige wat je kunt doen. Wie niets meer te zeggen weet of verlegen zit om een openingszin, kan altijd nog over het weer beginnen. Tijdens zo’n luchtig sociaal praatje over wolken en wind uitwijden over isobaren, koufronten en luchtstromingen is vragen om een meewarige blik van de ander, een blik die slechts één gedachte vertolkt: die heeft iets niet begrepen. Een commentaar schrijven over het weer lijkt al helemaal wereldvreemd.
17/08 12u00  Refo-agent bezorgd over uitbreiding zondagswerkAgenten uit reformatorische kring maken zich zorgen over uitbreiding van zondagswerkzaamheden. Dat blijkt uit een vrijdag gepubliceerde open brief van de Reformatorisch Maatschappelijke Unie (RMU).
17/08 12u00  Kleine verliezen op Europese beurzenDe meeste Europese beurzen lieten vrijdag kleine verliezen zien. Beleggers bleven voorzichtig en hielden de ontwikkelingen rond Turkije in de gaten. Op het Damrak werd tankopslagbedrijf Vopak afgestraft na tegenvallende cijfers. Het halfjaarbericht van chemicaliëndistributeur IMCD viel wel in goede aarde.
17/08 12u00  Een kerklied op je site? Dat mag dus niet zomaarEen organist wilde op een site de melodie van een lied uit het Liedboek uit 2013 beluisteren. Toen hij keek, bleek dat de site alle liederen van die bundel had verwijderd, „In verband met auteursrechten.” De regels zijn duidelijk: zomaar een melodie of bewerking op een site zetten, mag niet. Daar moet je toestemming van de componist voor hebben, behalve als die minimaal zeventig jaar geleden overleed.
17/08 12u00  Amerikaanse pastor in Turkije is „zo politiek als een deurpost”Andrew Brunson zit midden in een storm tussen Amerika en Turkije. De pastor wordt beschuldigd van terrorisme en spionage. Volgens een vriend kan dat niet kloppen, want hij is net zo „politiek als een deurpost.”
17/08 12u00  Ollongren: student, let goed op je huurprijsStudenten moeten goed opletten of ze voor hun woning wel een eerlijke huurprijs betalen. Als dat niet zo is, moeten ze bij de huurcommissie aankloppen. Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren, die ook huisvesting in haar portefeuille heeft.
17/08 12u00  Deel gestolen Red Bull-blikjes gevondenIn de Belgische plaats Moeskroen zijn twee opleggers aangetroffen met een deel van een gestolen partij van blikjes Red Bull met een totale waarde van 950.000 euro. De blikjes werden vorig weekend uit een opslagplaats in het West-Vlaamse Menen gestolen.
17/08 11u45  Spaanse vorst bij herdenking aanslag BarcelonaDe Spaanse koning Felipe VI en koningin Letizia zijn in Barcelona aangekomen voor de herdenkingen van de terroristische aanslagen van een jaar geleden. Het paar werd op het centrale Plaza Cataluña begroet door onder anderen de separatistische regionale premier Quim Torra en de burgemeester van de Spaanse havenstad, Ada Colau. Torra herinnerde er in zijn toespraak aan dat separatistische ex-bewindslieden „onterecht gevangenzitten”.
17/08 11u45  Langste serie warme dagen sinds 2003Met 20,1 graden Celsius in De Bilt is vrijdag een record gebroken. Het is de 54e warme dag op rij. Hiermee is het record van de langste serie warme dagen uit 2003 met een dag verbeterd. De laatste keer dat de temperatuur in Nederland onder de 20 graden bleef was op 24 juni, toen het niet warmer werd dan 17,7 graden.
17/08 11u30  Blok wil verder praten met beledigd SurinameMinister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil verder praten met Suriname, dat nog altijd boos is over de beledigende uitspraken die de minister vorige maand deed. Blok heeft de voormalige Nederlandse kolonie al zijn excuses aangeboden, maar Suriname neemt daarmee geen genoegen.
17/08 11u30  ”Aanbidding der koningen” naar huisHet Metropolitan Museum of Art in New York leent Jeroen Bosch’ schilderij ”Aanbidding der koningen” uit aan het het Noordbrabants Museum in Den Bosch, de vroegere woonplaats van Jheronimus Bosch (1450-1516).
17/08 11u30  De buxus is niet meer veilig in NederlandDe buxusmot zit bijna overal in Nederland, meldde de Vlinderstichting. Waar het exotische beestje het afgelopen decennium vooral in het westelijk rivierengebied werd gezien, wordt de mot nu ook steeds vaker aangetroffen in het noorden van Nederland.
17/08 11u15  Gaslek in ouderencomplex DrachtenDe 156 bewoners van een ouderencomplex in Drachten zijn naar elders gebracht omdat er in het pand een gaslek is. Netbeheerder Liander is bezig het lek te dichten.
17/08 11u15  Gelderland: Geen nieuwe Rijnbrug bij Wageningen of ElstDe provincie Gelderland voelt niet voor een nieuwe oeververbinding over de Rijn bij Wageningen of Elst. Dat blijkt uit een brief die gedeputeerde Conny Bieze enkele weken geleden aan Provinciale Staten stuurde.
17/08 11u15  Utrecht uit top 50 universiteitenranglijstDe Universiteit Utrecht is uit de top 50 van de academische wereldranglijst voor universiteiten (ARWU) gekukeld. Wel komt de Utrechtse universiteit voor de zestiende keer op rij uit de bus als beste universiteit van Nederland.
17/08 10u45  Westland krijgt misschien toch „Polenhotel”Westland krijgt misschien toch een hotel voor arbeidsmigranten. De gemeenteraad was in allerijl teruggeroepen om nieuwe regels aan te nemen om dat tegen te gaan. Die regels gingen donderdag in. Maar woensdagavond laat, op het nippertje, heeft iemand nog een vergunning aangevraagd voor een ‘Polenhotel’. Die aanvraag is gedaan onder de oude regels en moet dus in behandeling worden genomen. „Dit is precies wat we hadden willen voorkomen”, laat de gemeente vrijdag weten na een bericht van Omroep West.
17/08 10u30  Acties in de maak bij KLMPiloten van KLM gaan actievoeren in een roep om betere arbeidsvoorwaarden, nu de luchtvaartmaatschappij een laatste cao-bod van pilotenbond VNV van de hand heeft gewezen. Volgens de vakbond wordt ook in het laatste voorstel dat KLM donderdagavond deed „te weinig geluisterd naar de zorgen en bezwaren die al jaren leven bij de vliegers”. Hoe de acties eruit komen te zien, maakte de bond niet bekend. Staken werd wel als effectief middel bestempeld.
17/08 10u15  Franse bond waarschuwt nieuwe baas AF-KLMDe nieuwe baas van Air France-KLM, de Canadees Ben Smith, zit nog niet eens op zijn post of de eerste waarschuwing in zijn richting is al afgegeven. De Franse vakbond CGT eist van de nieuwe bestuursvoorzitter dat hij ingaat op de looneisen van het personeel van Air France. Zo niet, dan zijn nieuwe stakingen onvermijdelijk.
17/08 10u15  Vakbond VNV dreigt met acties bij KLMPiloten van KLM dreigen met acties nu de luchtvaartmaatschappij een laatste cao-bod van pilotenbond VNV van de hand heeft gewezen. Volgens de vakbond wordt ook in het laatste voorstel dat KLM donderdagavond deed „te weinig geluisterd naar de zorgen en bezwaren die al jaren leven bij de vliegers”.
17/08 09u45  Buschauffeur ontslagen wegens gsm-gebruikBusbedrijf Arriva mag een chauffeur ontslaan die tijdens het besturen van een lijnbus in Tilburg bezig was met zijn mobiele telefoon. De kantonrechter heeft dat bepaald op het verzoek van Arriva.
17/08 09u45  Wit-Russische tieners wijken voor christelijk zomerkamp uit naar buitenlandIn Wit-Rusland –Europa’s laatste dictatuur– is vrijheid van godsdienst niet vanzelfsprekend. Daarom organiseert Aleksei Kravtsjenko ook zomerkampen in de omliggende landen, waar hij Wit-Russische tieners vrij het Evangelie kan vertellen. „God werkt heel duidelijk door de kampen.”
17/08 09u30  Volkswagen gaat productie Wolfsburg verhogenVolkswagen is van plan de productie bij de hoofdlocatie in Wolfsburg flink op te voeren. De productie moet daar stijgen tot 1 miljoen auto’s per jaar.
17/08 09u30  Monnik bekent moord op bisschop EgypteEen koptische monnik heeft bekend op 29 juli de abt van het Sint-Makariusklooster in de Scetische woestijn in Egypte te hebben vermoord. Dat meldde de Duitse nieuwsdienst Idea.
17/08 09u15  Schikking in zaak misbruik AustraliëEen ernstig zieke man heeft in Australië een schikking getroffen met een rooms-katholieke orde in een misbruikzaak van ruim vijftig jaar geleden.
17/08 09u15  Gewonden door ‘minitornado’ in provincie LuikTijdens hevig onweer in het oosten van België zijn volgens lokale media twee gewonden gevallen. In het dorp Comblain-la-Tour, in de provincie van Luik, was volgens de plaatselijke autoriteiten in de nacht van donderdag op vrijdag sprake van een „minitornado”. De twee slachtoffers werden geraakt door vallende takken. Ze zijn naar een ziekenhuis is gebracht.
17/08 09u15  Vopak zakt, IMCD stijgt op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is vrijdag iets lager geopend. Ook elders in Europa begonnen de beurzen zonder grote koersuitslagen. Op het Damrak kwamen tankopslagbedrijf Vopak en chemicaliëndistributeur IMCD met cijfers. Verder hielden beleggers de ontwikkelingen rond Turkije in de gaten.
17/08 09u15  Maersk brengt boortak zelfstandig naar beursHet Deense maritieme conglomeraat A.P. Møller-Maersk brengt Maersk Drilling naar de beurs. Het zusterbedrijf van de bekende containervervoerder Maersk en overslagbedrijf APM Terminals, dat boort naar olie en gas, krijgt een zelfstandige notering in Kopenhagen.
17/08 09u15  WonderwerkExodus 17:5
17/08 09u15  Maak kennis met mais, het meest verbouwde gewas ter wereldVier gewassen hebben de wereld veroverd: rijst, mais, tarwe en aardappelen. Hoe kregen ze dat voor elkaar? Een serie over het dagelijks eten van 7 miljard mensen.
17/08 09u00  Nieuwe Kerk Utrecht 200e Groene KerkDe Groene Kerkenactie heeft sinds kort haar 200e deelnemer: de Nieuwe Kerk van de protestantse gemeente in Utrecht.
17/08 08u45  Bijbelmuseum VS stuurt gestolen manuscript terug naar eigenaarHet Museum van de Bijbel (MOTB) in Washington in de Verenigde Staten stuurt een middeleeuws manuscript van de vier evangeliën terug naar de universiteit van Athene, waar het sinds 1991 wordt vermist.
17/08 08u30  Alle plantensoorten van Zeeland in één boekwerkZeeland heeft een primeur. Deze zomer verscheen een atlas van alle wilde plantensoorten in de provincie: ”Flora Zeelandica”. De Vlissingse initiatiefnemer, Peter Meininger, laat in het veld een paar bijzondere plekjes zien.
17/08 08u30  Nikkei sluit week positief afDe Japanse effectenbeurs is vrijdag met winst gesloten. Beleggers trokken zich op aan de hoopgevende ontwikkelingen in de handelsstrijd tussen China en de VS en de sterke koerswinsten op Wall Street. Tegenvallende vooruitzichten van de Amerikaanse chipmakers Applied Materials en Nvidia zorgden echter voor koersdruk onder de Japanse chipbedrijven.
17/08 08u30  Grote brand verwoest gymzaal in BoxmeerEen grote brand heeft in de nacht van donderdag op vrijdag de gymzaal van een schoolgebouw in Boxmeer in de as gelegd. De brand brak rond 23.00 uur uit in de zaal van de middelbare school aan de Doctor Peelenstraat in de Brabantse gemeente.
17/08 08u15  „Tesla hard op zoek naar secondant Musk”Tesla is hard op zoek naar een operationeel directeur die een aantal taken kan overnemen van topman Elon Musk. Dat meldt The New York Times op basis van een ingewijden.
17/08 08u15  „Lancering Google in China nog ver weg”De lancering van een speciale Google-zoekmachine in China die voldoet aan de eisen van Chinese autoriteiten is nog ver weg. Dat zei Google-topman Sundar Pichai tijdens een besloten bijeenkomst met personeel van het Amerikaanse techbedrijf, aldus Amerikaanse media.
17/08 08u15  Veel gewonden bij busongeluk Noord-DuitslandEen bus van de onderneming Flixbus is vrijdagochtend in het noorden van Duitsland van de weg geraakt. Daarbij vielen zeker zestien gewonden. Zes van hen zijn er ernstig aan toe, zegt de politie.
17/08 07u00  „Kroon dikte eigen prestaties in boek aan”Oorlogsheld Marco Kroon heeft in zijn boek Danger Close de uitkomst van sommige gevechten stelliger gebracht dan hij na afloop van de operaties meldde aan zijn werkgever.
17/08 04u30  Trumps militaire parade uitgesteld tot 2019De militaire parade waar president Donald Trump om had gevraagd en die op de agenda stond voor november van dit jaar in Washington is uitgesteld naar 2019. „We hadden aanvankelijk 10 november 2018 gepland voor dit evenement, maar we hebben besloten de mogelijkheden voor 2019 te onderzoeken”, liet een woordvoerder van het Pentagon in een verklaring weten. Een officiële reden voor het uitstel heeft het ministerie niet gegeven.
17/08 04u30  Bewoners seniorencomplex Breukelen naar huisDe ruim 120 geëvacueerde bewoners van seniorencomplex ’t Heycop in Breukelen kunnen vrijdagmiddag weer naar huis. Ruim twee weken geleden werden zij elders ondergebracht na een brand in een van de woningen van het complex.
17/08 03u45  Regering terug van zomerrecesDe Tweede Kamer komt pas over enkele weken terug van zomerreces, maar het kabinet van premier Mark Rutte is vrijdag weer voor het eerst bijeen in de Trêveszaal.
17/08 02u30  Trump dreigt Turkije met meer gevolgenPresident Donald Trump heeft nog maar eens duidelijk gemaakt dat de Verenigde Staten „niet gaan betalen” voor de vrijlating van de Amerikaanse pastoor Andrew Brunson. Trump noemt de pastoor „een groot patriottische gijzelaar”.
17/08 01u45  Noodlanding vliegtuigen Chili na bommeldingVier vliegtuigen hebben in Chili en Peru een noodlanding gemaakt na bommeldingen. Dat heeft de Chileense luchtverkeersleiding bekendgemaakt.
17/08 00u45  Grote brand in schoolgebouw BoxmeerIn Boxmeer woedt een grote uitslaande brand in een schoolgebouw. De brand brak rond 23.00 uur uit in een gymzaal van een school aan de Doctor Peelenstraat in de Brabantse gemeente.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

21x Afbouw legerpatrouilles op stations België20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Patrouilles van militairen op trein- en metrostations in België worden vanaf september afgebouwd. De politie neemt die veiligheidstaken over. Dat gebeurt in fases.
18x Leger Brazilië naar grensstad na migrantenrel20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: De Braziliaanse regering stuurt militairen naar de grensstad Pacaraima, omdat daar zaterdag confrontaties waren tussen Braziliaanse bewoners en migranten uit Venezuela. Het leger meldde dat ongeveer 1200 Venezolanen na de onlusten terugvluchtten naar hun eigen land, aldus het persbureau Agencia Brasil.
15x Scholieren regio Zuid weer schoolbanken in20/08 04u15 - Reformatisch Dagblad: Na zes weken vakantie, moeten scholieren in Noord-Brabant, Limburg, Zeeland en een groot aantal Gelderse gemeenten maandag weer de schoolbanken in. Een week later begint het schooljaar voor leerlingen in de regio Midden Nederland, waaronder de provincies Utrecht en Zuid-Holland evenals delen van Gelderland. De week daarna is de pret voorbij voor scholieren in het noorden (Noord-Holland, Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel en Flevoland).
14x Iran: OPEC moet zich buiten politiek houden20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Iran ergert zich eraan dat Saudi-Arabië meer olie omhoog wil pompen om de wegvallende productie in Iran te compenseren. Geen lid van oliekartel OPEC mag worden toegestaan om marktaandeel van een ander lid over te nemen, zo waarschuwt een hoge Iraanse diplomaat.
13x Einde aan steunprogramma Griekenland20/08 04u15 - Reformatisch Dagblad: Griekenland moet het financieel weer zelf gaan rooien. Na acht jaar wordt maandag een punt gezet achter de goedkope leningen van vooral de Europese geldschieters waarmee het noodlijdende land sinds 2010 overeind is gehouden. Griekenland moet weer geld gaan lenen op de financiële markten tegen normale tarieven.
13x Deel communicatie Schiermonnikoog plat20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Schiermonnikoog is door een defecte glasvezelkabel nog iets meer een eiland geworden dan het al was. Op internet gaan via de kabel, televisie kijken en bellen met de vaste telefoon behoort voor inwoners en toeristen momenteel niet tot de mogelijkheden. KPN zegt hard te werken aan een oplossing. „We zijn met een technisch team bezig dit zo snel mogelijk te verhelpen.”
12x Fietser en motorrijder zwaargewond bij botsing20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Een motorrijder en een fietser zijn zondagavond in Maastricht zwaargewond geraakt doordat ze met elkaar botsten. Dat meldt de politie. Het ongeluk vond rond 19.30 uur plaats op de Veliahof. De motorrijder en fietser reden in dezelfde richting toen de eerste de tweede raakte en ze allebei ten val kwamen. Waardoor de motorrijder de fietser raakte, is nog onduidelijk.
12x Waterstofauto rijdt zijn eerste autorace uit20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Een studententeam van de TU Delft is er voor het eerst in geslaagd om met een waterstofracewagen een officiële autorace uit te rijden. De duurzame Forze VIII nam het dit weekend in Assen op tegen benzineauto’s en kon volgens het team goed meekomen. „Dat dit nu eindelijk is gelukt, is voor ons een enorme overwinning”, zegt een woordvoerder van team Forze.
12x Twee sterke aardbevingen bij Lombok in 24 uur20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Twee weken na de aardbeving die honderden levens eiste, is het Indonesische eiland Lombok opgeschrikt door twee andere aardschokken. De eerste beving zondag had een kracht van 6,3, de tweede een kracht van 6,9. Aanvankelijk had het Amerikaanse seismologisch instituut USGS voor die tweede schok een kracht van 7,2 gemeld.
12x Meisje (3) verdronken in Duinrell20/08 00u45 - Reformatisch Dagblad: Een 3-jarig meisje is zondagmiddag in vakantiepark Duinrell in Wassenaar verdronken. Dat meldt de politie. De politie en de brandweer waren een grote zoektocht begonnen nadat het kind als vermist was opgegeven.

Statistieken

Artikels:
31569
Gelezen:
27105
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven