woensdag 19 februari 2020, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 9u45
 

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
19/02 09u30  'Gezondheid en toekomst van kinderen staan wereldwijd onder druk' De gezondheid en toekomst van kinderen staan wereldwijd onder druk door klimaatverandering en op de jeugd gerichte marketing van producten als fastfood, suikerhoudende dranken, alcohol en tabak. Dit staat in een rapport van gezondheidsorganisatie WHO, kinderwelzijnsorganisatie UNICEF en medisch tijdschrift The Lancet.
18/02 00u00  Nederlandse telescoop helpt met zoeken naar planeten buiten zonnestelsel Met een radiotelescoop in Drenthe hebben astronomen radiogolven waargenomen die worden veroorzaakt door hoe een 'nabijgelegen' ster met haar planeet op elkaar reageren. Dit meldt het Nederlands instituut voor radioastronomie (Astron) maandag. Door dit soort signalen te zoeken, hopen de onderzoekers planeten te vinden die om andere sterren heendraaien.
16/02 17u15  Onderzoekers ontdekken dat veel dinosauriërs warmbloedig waren Veel dinosauriërs blijken warmbloedig te zijn geweest, schrijven onderzoekers in Science Advances na onderzoek op meerdere fossiele eieren van 75 miljoen jaar oud. Voorheen werd gedacht dat dinosauriërs altijd koudbloedig waren.
16/02 00u00  Deze inktvissen laten hun lunch staan als zij 's avonds garnalen gaan eten Wanneer zeekatten weten dat ze 's avonds hun lievelingseten kunnen krijgen, eten ze gedurende de dag minder. Dat schrijven Britse en Franse biologen in het wetenschappelijke tijdschrift Biology Letters.
16/02 00u00  Grijze zeehonden flirten onderwater door met flippers te klappen Tijdens het paarseizoen klappen mannelijke grijze zeehonden met hun vinnen om vrouwtjes aan te trekken en om concurrenten af te schrikken, schrijven Australische, Britse en Nieuw-Zeelandse onderzoekers in het tijdschrift Marine Mammal Science.
16/02 00u00  NASA vindt 'catastrofale fout' in software ruimtecapsule Boeing NASA wil dat Boeing de software van de Starliner-capsule gaat onderzoeken, omdat er verschillende fouten in de software zouden zitten. Deze fouten hadden 'catastrofale' gevolgen kunnen hebben, meldt onder meer persbureau Reuters. In december werd Starliner voor het eerst naar het Internationaal Ruimtestation (ISS) gelanceerd, maar door een fout kwam het voertuig niet in de juiste baan terecht.
15/02 17u00  Prehistorische bij viel mogelijk uit de lucht door teveel larven op de rug Paleontologen hebben een nog onontdekte prehistorische bij in barnsteen gevonden, die minstens vijf keverlarven aan zich had hangen als passagiers. Mogelijk vloog het dier 100 miljoen jaar geleden per ongeluk in boomhars doordat het te veel ballast had, stellen onderzoekers in het vakblad BioOne Complete.
15/02 16u45  Ongelofelijk maar waar: de mens leefde eeuwenlang zonder toetjes Toetjes waren er niet altijd. Een groot deel van de geschiedenis is zelfs toetjesloos voorbijgegleden. Waar komt de traditie van zoetigheid na de maaltijd vandaan?
15/02 09u15  Dimmende ster Betelgeuze verandert van vorm De ster Betelgeuze heeft nog maar 36 procent van zijn normale helderheid over. De rode superreus, die onderdeel is van het sterrenbeeld Orion, is sinds 2019 aan het dimmen, maar verandert ook van vorm.
14/02 07u15  Iconische foto van aarde als stipje dertig jaar oud: 'Het is onze realiteit' De Voyager 1-satelliet maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.
14/02 06u15  Iconische foto van aarde als stipje 30 jaar oud: 'Het is onze realiteit' De Voyager 1-satelliet maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.
14/02 00u00  Sonde buiten zonnestelsel op 18 miljard kilometer afstand gerepareerd Op 18 miljard kilometer afstand heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de apparatuur van de Voyager 2-sonde weer aan de praat gekregen, meldt de organisatie donderdag. De meetapparatuur van het ruimtevaartuig viel vorige week uit doordat de noodsystemen aangingen.
14/02 00u00  Astronaute teruggekeerd op aarde na recordvlucht van 328 dagen De Amerikaanse astronaut Christina Koch is donderdag teruggekeerd op aarde en is daardoor nu de vrouw die de langste ruimtevlucht ooit maakte. Ze heeft 328 dagen in de ruimte doorgebracht en was gestationeerd op het internationale ruimtestation ISS.
13/02 13u30  Sporen van onbekende mensensoort ontdekt in DNA van West-Afrikanen Onderzoekers hebben genetische sporen van een nog onbekende mensensoort ontdekt in de genen van bewoners van West-Afrika. Dat schrijven twee onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië in het wetenschappelijk vakblad Science Advances.
12/02 20u15  Mogelijk grootste schildpad ooit was even zwaar als een kleine auto Paleontologen hebben een 2,4 meter lang schild van een prehistorische schildpad gevonden. Met een geschat gewicht van ruim 1.000 kilogram was het dier zo zwaar als een kleine auto. Volgens de onderzoekers gaat het mogelijk om de grootste schildpad die ooit heeft geleefd, schrijven ze in het wetenschappelijke vakblad Science Advances.
Laatste update: vandaag om 9u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

4x 'Gezondheid en toekomst van kinderen staan wereldwijd onder druk'19/02 09u30 - Nu.nl Wetenschap: De gezondheid en toekomst van kinderen staan wereldwijd onder druk door klimaatverandering en op de jeugd gerichte marketing van producten als fastfood, suikerhoudende dranken, alcohol en tabak. Dit staat in een rapport van gezondheidsorganisatie WHO, kinderwelzijnsorganisatie UNICEF en medisch tijdschrift The Lancet.
1x Onderzoekers ontdekken dat veel dinosauriërs warmbloedig waren16/02 17u15 - Nu.nl Wetenschap: Veel dinosauriërs blijken warmbloedig te zijn geweest, schrijven onderzoekers in Science Advances na onderzoek op meerdere fossiele eieren van 75 miljoen jaar oud. Voorheen werd gedacht dat dinosauriërs altijd koudbloedig waren.
1x Nederlandse telescoop helpt met zoeken naar planeten buiten zonnestelsel18/02 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Met een radiotelescoop in Drenthe hebben astronomen radiogolven waargenomen die worden veroorzaakt door hoe een 'nabijgelegen' ster met haar planeet op elkaar reageren. Dit meldt het Nederlands instituut voor radioastronomie (Astron) maandag. Door dit soort signalen te zoeken, hopen de onderzoekers planeten te vinden die om andere sterren heendraaien.
0x Onbekende bron in de ruimte stuurt elke zestien dagen een radiosignaal12/02 16u15 - Nu.nl Wetenschap: Wetenschappers hebben ontdekt dat een radiosignaal uit de ruimte zich ongeveer elke zestien dagen herhaalt. Dat staat in een nog niet gepubliceerd onderzoek van Amerikaanse, Canadese, Duitse, Nederlandse en Zweedse wetenschappers. Radiosignalen uit de ruimte zijn niet uniek, maar het komt zelden voor dat ze zich met regelmaat herhalen.
0x Mogelijk grootste schildpad ooit was even zwaar als een kleine auto12/02 20u15 - Nu.nl Wetenschap: Paleontologen hebben een 2,4 meter lang schild van een prehistorische schildpad gevonden. Met een geschat gewicht van ruim 1.000 kilogram was het dier zo zwaar als een kleine auto. Volgens de onderzoekers gaat het mogelijk om de grootste schildpad die ooit heeft geleefd, schrijven ze in het wetenschappelijke vakblad Science Advances.
0x Sporen van onbekende mensensoort ontdekt in DNA van West-Afrikanen13/02 13u30 - Nu.nl Wetenschap: Onderzoekers hebben genetische sporen van een nog onbekende mensensoort ontdekt in de genen van bewoners van West-Afrika. Dat schrijven twee onderzoekers van de Amerikaanse Universiteit van Californië in het wetenschappelijk vakblad Science Advances.
0x Astronaute teruggekeerd op aarde na recordvlucht van 328 dagen14/02 00u00 - Nu.nl Wetenschap: De Amerikaanse astronaut Christina Koch is donderdag teruggekeerd op aarde en is daardoor nu de vrouw die de langste ruimtevlucht ooit maakte. Ze heeft 328 dagen in de ruimte doorgebracht en was gestationeerd op het internationale ruimtestation ISS.
0x Sonde buiten zonnestelsel op 18 miljard kilometer afstand gerepareerd14/02 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Op 18 miljard kilometer afstand heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA de apparatuur van de Voyager 2-sonde weer aan de praat gekregen, meldt de organisatie donderdag. De meetapparatuur van het ruimtevaartuig viel vorige week uit doordat de noodsystemen aangingen.
0x Iconische foto van aarde als stipje 30 jaar oud: 'Het is onze realiteit'14/02 06u15 - Nu.nl Wetenschap: De Voyager 1-satelliet maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.
0x Iconische foto van aarde als stipje dertig jaar oud: 'Het is onze realiteit'14/02 07u15 - Nu.nl Wetenschap: De Voyager 1-satelliet maakte op Valentijnsdag 1990 een foto van de aarde, die vanaf Neptunus - achter in het zonnestelsel - als een lichtblauwe stip te zien was. Op verzoek van wijlen astronoom Carl Sagan draaide de Voyager zich even om en maakte de foto. In gesprek met NU.nl noemt Sagans weduwe Ann Druyan de aarde als klein stipje 'onze realiteit die wij moeten omarmen'.

Statistieken

Artikels:
29557
Gelezen:
15646
Aantal lezers nu:
74


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2020 Naar boven