zaterdag 20 april 2019, week 16


U bent nu hier: Meer nieuws van Nu.nl Economie

Laatste updatecontrole: vandaag om 8u30
 

Nu.nl Economie

Verbergen Tonen
20/04 03u30  Twee invloedrijke leden eisen bezwaar van FNV tegen 'extreem-rechts' Twee invloedrijke leden van vakbond FNV spreken zich in een opiniestuk in Trouw uit tegen het gedachtegoed van de PVV en Forum voor Democratie. Volgens hen moet de FNV stelling nemen tegen 'extreem-rechts'.16 
19/04 19u00  Potje voor verduurzaming huurwoningen vanwege enorme vraag al leeg Het budget voor het fiscale voordeel voor woningcorporaties die hun woningen flink duurzamer maken, is al op voor dit jaar. De vraag bleek veel groter dan voorzien, zo schrijft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer.
19/04 17u30  Rechter: Acties bij Shell Moerdijk mogen doorgaan De door de vakbonden geplande acties bij Shell Moerdijk mogen doorgaan, heeft de rechtbank in Breda vrijdag beslist in een door Shell aangespannen kort geding.
19/04 17u15  Aantal private leasecontracten stijgt fors, Opel Karl populairste auto Het geschatte aantal private leasecontracten lag eind vorig jaar op 150.000, een stijging van ruim 45 procent met het jaar ervoor. Dat blijkt uit de cijfers over 2018 van de Vereniging van Nederlandse autoleasemaatschappijen. De populairste private leaseauto is de Opel Karl.
19/04 14u15  Miller & Monroe krijgt extra tijd om financiële problemen op te lossen Vidrea Retail, het moederbedrijf van mode- en lifestyleketen Miller & Monroe, heeft een akkoord bereikt met huisbankier ABN AMRO over financiering. Hierdoor krijgt het concern extra tijd om de financiële problemen op te lossen.
19/04 13u45  Moederbedrijf Miller & Monroe krijgt extra tijd om problemen op te lossen Vidrea Retail, het moederbedrijf van mode- en lifestyleketen Miller & Monroe, heeft een akkoord bereikt met huisbankier ABN AMRO. Hierdoor krijgt het concern extra tijd om de financiële problemen op te lossen.
19/04 13u30  CPB: Prikkel om kansarme bijstandsontvanger aan baan te helpen ontbreekt Het loont voor gemeenten meer om kansrijke bijstandsontvangers aan het werk te helpen dan mensen die geen bijstand ontvangen en mensen die veel begeleiding en subsidie nodig hebben. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
19/04 13u00  CPB: Kansrijke bijstandsontvanger aan werk helpen loont het meest Het loont voor gemeenten meer om kansrijke bijstandsontvangers aan het werk te helpen dan mensen die geen bijstand ontvangen en mensen die veel begeleiding en subsidie nodig hebben. Dat blijkt uit vrijdag gepubliceerd onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB).
19/04 12u00  Consument beschadigt aanrechtblad, verzekeraar moet vergoeden Een verzekeraar moet een schade van 2.600 euro vergoeden nadat een consument zelf een aanrechtblad beschadigde. Volgens de Geschillencommissie van Kifid is de schade in korte tijd ontstaan en kon de consument de schade niet te verwachten.
19/04 12u00  Ministerie trekt 10 miljoen uit om Brabants ziekenhuis te redden Het ministerie van Volksgezondheid draagt tot 2022 in totaal 10 miljoen euro bij om het faillissement van het Maasziekenhuis Pantein in de Noord-Brabantse plaats Beugen te voorkomen, meldt minister Bruno Bruins vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Ook een zorgverzekeraar en Rabobank leggen geld bij.
19/04 12u00  Uber haalt 1 miljard dollar op voor zelfrijdende auto's Aan de vooravond van zijn beursgang heeft Uber 1 miljard dollar (zo'n 890 miljoen euro) opgehaald voor de divisie voor zelfrijdende auto's. Het geld komt van drie Japanse investeerders: SoftBank, Toyota en Denso.
19/04 11u45  Snoep- en koekfabrikanten bestookt met Belgische poederbrieven Tientallen dreigbrieven zijn vanuit België naar voedselfabrikanten in verschillende landen verstuurd. Als die niet snel 300.000 euro in bitcoins betalen, dan wordt er gif in hun producten verwerkt. Dat staat in de brieven die ook wit poeder bevatten, bevestigt een woordvoerder van het Belgisch Federaal Parket.
19/04 11u30  Snoep- en koekfabrikanten bestookt door Belgische poederbrieven Vanuit België zijn tientallen dreigbrieven verstuurd naar voedselfabrikanten wereldwijd. Betalen ze niet snel 300.000 euro via bitcoin, dan wordt hun product vergiftigd, staat in de brieven die ook wit poeder bevatten. Dat bevestigt een woordvoerder van het Belgisch Federaal Parket.
19/04 10u45  Amsterdamse kantoren in een jaar tijd 31 procent meer waard geworden Amsterdamse kantoren zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 31 procent in waarde gestegen vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder, meldt vastgoedadviseur JLL vrijdag. Dit is wereldwijd de hoogste waardestijging.
19/04 10u30  Marktwaakhond: Stop met aanbieden van zakelijke energie aan ZZP'ers De Autoriteit Consument & Markt waarschuwt energiebedrijven dat ze moeten stoppen met het aanbieden van zakelijke contracten voor woonhuizen van ZZP'ers. Total Gas & Power, een energiebedrijf waarover veel klachten binnenkomen bij de marktwaakhond, belooft beterschap.
Laatste update: vandaag om 3u30


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
19/04 08u30  Minister gaat Europees verbod op pulsvisserij aanvechtenMinister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat in beroep tegen het Europese besluit om pulsvisserij te verbieden. Dat schrijft ze in een brief aan Nederlandse pulsvissers.
19/04 08u00  Uber haalt miljard dollar op voor zelfrijdende auto'sAan de vooravond van zijn beursgang heeft Uber een miljard dollar (890 miljoen euro) opgehaald voor de zelfrijdende autotak. Het geld komt van drie Japanse investeerders: SoftBank, Toyota en Denso.
19/04 07u45  Staatssteun van 10 miljoen euro om failliet ziekenhuis te voorkomenHet Ministerie van Volksgezondheid draagt tot 2022 in totaal 10 miljoen euro bij om het faillisement van het Maasziekenhuis Pantein in Beugen te voorkomen. Ook de zorgverzekeraar en Rabobank leggen bij.
18/04 19u45  Pinterest schiet omhoog bij beursdebuut en is ruim kwart meer waardDe beurskoers van het digitale prikbord Pinterest is donderdag bij zijn beursdebuut flink omhoog gegaan. Het aandeel opende 26 procent hoger en steeg naar ruim 24 dollar (ongeveer 21,38 euro).
18/04 19u15  Pinterest schiet omhoog bij beursdebuut, ruim kwart meer waardDe beurskoers van het digitale prikbord Pinterest is donderdag bij haar beursdebuut flink omhoog gegaan. Het aandeel opende een 26 procent hoger en steeg naar ruim 24 dollar (ongeveer 21,38 euro).
18/04 18u45  Supermarkten verwachten recordomzet te draaien tijdens paasweekendNederlandse supermarkten zullen tijdens het aanstaande zonnige paasweekend een recordomzet draaien, voorspelt de branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).
18/04 18u15  Supermarkten verwachten recordomzet te draaien door paasweekendNederlandse supermarkten verwachten vanwege het aanstaande zonnige paasweekend een recordomzet te draaien, voorspelt branchevereniging Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL).
18/04 18u15  Wietgigant Canopy neemt Amerikaanse investeerder over na legalisering VSHet Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, heeft donderdag een akkoord bereikt om de Amerikaanse wietinvesteringsmaatschappij Acreage over te nemen. Bij de overname is zo'n 3,4 miljard dollar (zo'n 3 miljard euro) gemoeid.
18/04 18u00  Wietgigant Canopy neemt Amerikaanse investeerder over na legalisering in VSHet Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, heeft donderdag een akkoord bereikt om de Amerikaanse wietinvesteringsmaatschappij Acreage over te nemen. Bij de overname is zo'n 3,4 miljard dollar (zo'n 3 miljard euro) gemoeid.
18/04 17u45  Wat is de 'Tesla-subsidie' en waarom is er discussie over?Er is al enige tijd discussie over de carbontax, een rekenmodel dat de overheid gebruikt om uit rekenen hoeveel elektrische auto's er verkocht worden als de Staat elektrisch rijden stimuleert met belastingvoordelen. Het model zat er in 2018 flink naast; mede als gevolg van de fiscale voordelen werden ruim twee keer zo veel stekkerauto's verkocht als voorspeld. Dat kost de Staat zo'n 700 miljoen euro extra. In de volksmond spreekt men van 'Tesla-subsidie'.
18/04 16u30  Europees Parlement stemt voorlopig toch niet over omstreden WW-exportHet Europees Parlement gaat donderdag toch niet stemmen over regelgeving die onder meer werknemers het recht geeft om hun uitkering voor zes maanden mee te nemen naar een ander land. In de huidige situatie is dat nog drie maanden. Het Parlement zal zich pas na de Europese verkiezingen over de ontfermen.
18/04 16u30  'Tesla-subsidie': Wat is het en waarom is er discussie?Er is al enige tijd discussie over de Carbontax. Een rekenmodel dat de overheid gebruikt om uit rekenen hoeveel elektrische auto's er verkocht worden, als de staat elektrisch rijden stimuleert met belastingvoordelen. Het model zat er in 2018 flink naast. Mede als gevolg van de fiscale voordelen werden ruim twee keer zo veel stekkerauto's verkocht dan voorspeld. Dat kost de staat zo'n 700 miljoen euro extra. In de volksmond spreekt men van 'Tesla-subsidie.'
18/04 15u45  Ook AkzoNobel en Philips door Kamer gehoord over belastingafdrachtenDe Tweede Kamer gaat ook Philips en AkzoNobel bij een speciale hoorzitting ondervragen over de winstbelasting die de bedrijven in Nederland afstaan, schrijft Het Financieele Dagblad (FD) donderdag.
18/04 15u15  Miljardair verdedigt donaties Notre-Dame: 'Geen belastingvoordeel'Bernard Arnauld heeft donderdag zijn donatie van 200 miljoen euro aan de afgebrande Notre-Dame verdedigd, nadat critici beweerden dat hij dit hem belastingvoordeel zou opleveren. Arnauld, die de rijkste man van Frankrijk is, stelt dat dit niet waar is, en noemt de beschuldigingen 'kleinzielig'.
18/04 14u15  Voorbereiding op harde Brexit helpt Rotterdamse haven een handjeHet Havenbedrijf Rotterdam heeft het afgelopen kwartaal een recordoverslag geboekt. Dit is volgens de haven voor een deel te danken aan een mogelijke harde, 'no deal-Brexit'.
18/04 13u45  Kledingketen CoolCat maakt doorstart, blijft in handen van Roland KahnDe kledingketen CoolCat maakt vanaf 1 mei een doorstart. De keten blijft in handen van ondernemer Roland Kahn, maar wordt wel ondergebracht in een andere bv; Retail Beheer.
18/04 12u45  Franse minister: 'EU treft tegenmaatregelen als de VS sancties Cuba doorzet'De Europese Unie zal maatregelen treffen als de Verenigde Staten doorgaan met het plan om sancties op te leggen op alle buitenlandse investeringen in Cuba. Dit zei de Franse minister van Financiën, Bruno Le Maire.
18/04 12u30  Werkgevers en werknemers in bouw zijn bang voor te hoge pensioenleeftijdDe bouw- en industriesector kent het hoogste percentage werkgevers dat bang is dat werknemers het doorwerken tot de pensioenleeftijd niet volhouden. 55 procent is bang dat werknemers gezondheidsproblemen krijgen. In deze sector vrezen ook de meeste werknemers dat ze niet zo lang kunnen werken, meldt pensioendenktank Netspar donderdag.
18/04 12u00  Unilever presteert ondanks lagere omzet beter dan verwachtLevensmiddelenconcern Unilever heeft over het eerste kwartaal van 2019 meer verkocht tegen een hogere prijs, laat het bedrijf donderdag bij de presentatie van de kwartaalcijfers weten.
18/04 11u45  Kledingketen CoolCat maakt doorstart onder eigenaar van America TodayDe kledingketen CoolCat maakt vanaf 1 mei een doorstart onder Retail Beheer, de eigenaar van America Today. In de komende weken zal duidelijk worden hoeveel medewerkers voor het merk kunnen blijven werken en hoeveel winkels er open kunnen blijven.
18/04 11u30  Pensioenfondsen waarschuwen in kwartaalberichten voor kortingenVoor miljoenen Nederlanders komt een verlaging van de pensioenen steeds dichterbij. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Vooral voor metaalfondsen PME en PMT begint de tijd te dringen. De kans lijkt klein dat deze fondsen hun financiële positie nog op tijd op orde krijgen.
18/04 10u30  Nieuwe pier op Schiphol wordt door vertraging een jaar later opgeleverdDe nieuwe A-pier op Schiphol, die eind 2019 zou worden opgeleverd, is naar verwachting pas in december 2020 klaar. Dat meldt de luchthaven donderdag.
18/04 09u15  Jongeren betalen bijna het dubbele voor een WA-verzekeringWaar jongeren tussen de 18 en 24 jaar in 2019 gemiddeld 1.358 kwijt zijn aan een WA-autoverzekering, is het gemiddelde van alle verzekerden slechts 735,01 euro. Jongeren tot 24 betalen hiermee bijna twee keer zoveel als oudere mensen, meldt verzekeringsvergelijker Independer donderdag.
18/04 08u00  Royal Swinkels behaalt recordomzet ondanks 'uitdagend jaar' voor BavariaRoyal Swinkels Family Brewers heeft in 2018 voor het vierde jaar op rij een recordomzet geboekt, die vooral te danken was aan alcoholvrije dranken en merken zoals La Trappe en Rodenbach. Voor Bavaria was de thuismarkt 'wederom uitdagend', meldt het bedrijf woensdag.
18/04 07u30  Nibud: Kwart van huishoudens onbekend met voorwaarden voor toeslagenRuim een kwart van de huishoudens is onbekend met de voorwaarden voor toeslagen van de overheid. Zij hebben geen idee of ze recht hebben op die toeslagen, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) donderdag. Dit geldt vooral voor huishoudens met een wisselend inkomen.
18/04 07u15  Nibud: Kwart van huishoudens weet niet of ze recht hebben op toeslagenRuim een kwart van de huishoudens heeft geen idee of ze recht hebben op toeslagen van de overheid, meldt het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) woensdag. Vooral huishoudens met een wisselend inkomen weten niet of ze recht hebben op toeslagen.
18/04 06u00  Aandelen van Pinterest gaan 19 dollar kostenDe introductieprijs van aandelen Pinterest is met 19 dollar (17 euro) hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar per stuk. Het bedrijf zal met zijn komende beursgang zo'n 1,4 miljard dollar ophalen. Er zijn vanaf donderdag 75 miljoen aandelen Pinterest te koop op Wall Street.
18/04 03u00  Aandelen van Pinterest gaan negentien dollar kostenDe introductieprijs van aandelen Pinterest is met 19 dollar (17 euro) hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar per stuk. Het bedrijf zal met zijn komende beursgang zo'n 1,4 miljard dollar ophalen. Er zijn vanaf donderdag 75 miljoen aandelen Pinterest te koop op Wall Street.
18/04 01u15  Pensioenfondsen waarschuwen voor kortingenVoor miljoenen Nederlanders komt een verlaging van de pensioenen steeds dichterbij. Daarvoor waarschuwen de grote pensioenfondsen in hun kwartaalberichten. Vooral voor metaalfondsen PME en PMT begint de tijd te dringen. De kans lijkt klein dat ze hun financiële positie nog op tijd op orde krijgen.
17/04 20u30  Leegloop bij Belastingdienst lijkt voorbij, aantal werknemers neemt toeDe leegloop bij de Belastingdienst lijkt voorbij te zijn. In het eerste kwartaal van 2019 kwamen er 1.199 voltijds medewerkers bij de fiscus bij, ver boven de doelstelling van negenhonderd fte's (fulltime-equivalents). Daartegenover staat dat er 428 fte's vertrokken, zegt staatssecretaris van Financiën Menno Snel woensdag in de Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst.
17/04 20u30  ASML: Samsung zat niet achter diefstal van bedrijfsgeheimenASML ontkent woensdag dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung iets te maken heeft gehad met de diefstal van bedrijfsgeheimen bij het Nederlandse chipbedrijf. Ook Samsung ontkent de aantijgingen. NOS beweerde dinsdag dat ASML-topman Peter Wennink suggereerde dat Samsung achter de diefstal zat.
17/04 19u00  Leegloop bij Belastingdienst lijkt voorbij, bezetting trekt aanDe leegloop bij de Belastingdienst lijkt voorbij te zijn. In het eerste kwartaal van 2019 kwamen er 1.199 voltijds medewerkers bij de fiscus bij, ver boven de doelstelling van negenhonderd fte's (fulltime-equivalents). Daartegenover staat dat er 428 fte's vertrokken, stelt staatssecretaris van Financiën Menno Snel woensdag in de Halfjaarsrapportage van de Belastingdienst.
17/04 18u15  Jet Airways schrapt alle vluchten vanwege financiële problemenJet Airways schrapt per direct alle vluchten, zo meldt de Indiase luchtvaartmaatschappij woensdag. Het is het concern niet gelukt om op tijd geld te lenen voor een noodfonds.
17/04 17u30  Jet Airways schrapt alle vluchten door financiële problemenDe Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways schrapt per direct alle vluchten, stelt de maatschappij woensdag. Het is het luchtvaartconcern niet gelukt om geld te lenen voor een noodfonds om schuldeisers af te betalen.
17/04 17u00  Hudson's Bay-dochter Saks Off 5th sluit eind juni de deuren in NederlandHudson's Bay-dochter Saks Off 5th sluit eind juni de deuren in Nederland, maakt het bedrijf bekend via Instagram.
17/04 14u30  Donald Duck en Libelle blijven verschijnen ondanks failliete drukkerijRoto Smeets Group, de failliete drukkerij van onder meer bladen zoals Donald Duck, Elsevier en Libelle, blijft die tijdschriften gewoon afdrukken ondanks het aangevraagde faillissement. Dat bevestigt een woordvoerder van Sanoma. Ze geeft verder de garantie dat de bladen blijven verschijnen, ook als de drukkerij definitief sluit.
17/04 14u00  Snoepwinkels hebben het lastig, behalve in Amsterdam en RotterdamHet aantal snoepwinkels in Nederland is sinds 2005 met een kwart afgenomen, meldt ABN AMRO woensdag. In Den Haag en Tilburg is zelfs sprake van een halvering, terwijl de winkels in Amsterdam en Rotterdam juist standhielden.
17/04 13u45  EU dreigt met nieuwe tarieven op onder meer gameconsoles en vis uit VSDe Europese Commissie heeft woensdag een lijst gepubliceerd met producten uit de Verenigde Staten waarop de EU mogelijk importtarieven wil gaan invoeren. De totale waarde hiervan komt uit op 20 miljard dollar (zo'n 17,7 miljard euro).
17/04 13u45  ING: Horecaprijzen stijgen met 4 procent door btw-verhogingDe prijzen in de horeca gaan meer dan gebruikelijk stijgen door de btw-verhoging door de btw-verhoging van begin dit jaar, voorspellen economen van ING woensdag.
17/04 13u30  Nederlandse consumentenprijzen stijgen twee keer zo hard als in EUIn maart zijn de consumentenprijzen in Nederland twee keer zo hard gestegen als gemiddeld in de eurozone. Daar was de gemiddelde stijging 1,4 procent, terwijl in Nederland de prijzen met 2,9 procent stegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag op basis van Eurostat-cijfers.
17/04 13u30  EU dreigt met nieuwe tarieven op onder meer Amerikaanse gameconsoles en visDe Europese Commissie heeft woensdag een lijst gepubliceerd met producten uit de Verenigde Staten waarop de EU mogelijk importtarieven wil gaan invoeren. De totale waarde hiervan komt uit op 20 miljard dollar (zo'n 17,7 miljard euro).
17/04 13u30  Algemene Rekenkamer: Te weinig informatie over publieke fondsenDe Algemene Rekenkamer is kritisch op de informatievoorziening over de zogeheten revolverende fondsen die de overheid heeft opgericht. In de laatste jaren is de omvang van alle fondsen samen naar 3,6 miljard euro gegroeid, maar de informatievoorziening is niet meegegroeid.
17/04 13u15  EU staat klaar met tarieven voor onder meer gameconsoles uit de VSDe Europese Commissie heeft woensdag een lijst gepubliceerd met producten uit de Verenigde Staten waarop de EU importtarieven wil gaan invoeren. De totale waarde hiervan komt uit op 20 miljard dollar (zo'n 17,7 miljard euro).
17/04 13u00  ING: Horecaprijzen stijgen met 4 procent in 2019 door btw-verhogingDe prijzen in de horeca gaan meer dan gebruikelijk stijgen door de btw-verhoging door de btw-verhoging van begin dit jaar, voorspellen economen van ING woensdag.
17/04 12u45  'CBR houdt miljoenen aan kosten voor ICT-project achter voor Kamer'Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) zou de werkelijke kosten van een gefaald ICT-project hebben achtergehouden voor het ministerie van Infrastructuur, waardoor de Tweede Kamer onvolledig is geïnformeerd, concludeert tv-programma Zembla woensdag na eigen onderzoek.
17/04 12u45  Groep ondernemers met oprichter Booking.com wil Eneco kopenEen groep investeerders, onder leiding van de oprichter van Booking.com, wil energiebedrijf Eneco kopen om van het concern een 'groene kampioen' te maken.
17/04 11u45  Duitsland verlaagt groeiverwachting voor de tweede keer dit jaarDe Duitse regering heeft voor de tweede keer dit jaar de economische groeiverwachting naar beneden bijgesteld, maakt het ministerie van Financiën woensdag bekend. Duitsland verwacht over 2019 een bbp-groei van 0,5 procent.
17/04 11u00  'CBR houdt miljoenenkosten voor ICT-project achter voor Tweede Kamer'Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de werkelijke kosten van een gefaald ICT-project achtergehouden voor het Ministerie van Infrastructuur, waardoor de Tweede Kamer onvolledig is geïnformeerd. Dat concludeert tv-programma Zembla woensdag na eigen onderzoek.
17/04 11u00  Veel snoepwinkels verdwenen, behalve in Amsterdam en RotterdamHet aantal snoepwinkels is in Nederland sinds 2005 met een kwart afgenomen, meldt ABN AMRO woensdag. In Den Haag en Tilburg is zelfs sprake van een halvering, terwijl de winkels in Amsterdam en Rotterdam juist stand hielden.
17/04 11u00  UWV: 'Verborgen matches' kunnen 30.000 werkzoekenden aan baan helpenHet UWV concludeert woensdag samen met werkgeversvereniging AWVN en dienstverlener Deloitte dat van de 130.000 werkzoekenden zo'n 30.000 mensen eerder een baan kunnen vinden als ze naar vacatures voor vergelijkbare functies zouden kijken.
17/04 10u45  'CBR houdt miljoenen extra kosten voor ICT-project achter voor Tweede Kamer'Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) heeft de werkelijke kosten van een gefaald ICT-project achtergehouden voor het Ministerie van Infrastructuur, waardoor de Tweede Kamer onvolledig is geïnformeerd. Dat concludeert tv-programma Zembla woensdag na eigen onderzoek.
17/04 10u30  Rekenkamer: Te weinig informatie over publieke fondsenDe Algemene Rekenkamer is kritisch op de informatievoorziening over de zogeheten revolverende fondsen die de overheid heeft opgericht. In de laatste jaren is de omvang van alle fondsen samen gegroeid naar 3,6 miljard euro, maar de informatievoorziening is niet meegegroeid.
17/04 10u30  Aandeel Ajax flink in de lift, aandeel Juventus gaat onderuitHet aandeel Ajax opende woensdagochtend 10 procent hoger na de 2-1-overwinning op Juventus van dinsdagavond. Het aandeel van de Italiaanse club daalde enkele minuten na opening met ruim 20 procent.
17/04 09u30  Vrouwen in Nederlandse start-ups delen lijst met seksistische investeerdersNederlandse vrouwen die een start-up oprichtten, delen sinds kort onderling een lijst van mannelijke investeerders die hen seksistisch hebben behandeld, schrijft het Financieel Dagblad (FD) woensdag. De lijst is anoniem, en is bedoeld om investeerders bewust te maken van ongelijke normen die voor mannen en vrouwen gelden in de start-upwereld.
17/04 09u15  Aandeel Ajax flink omhoog, aandeel Juventus onderuitHet aandeel Ajax opende woensdagochtend 10 procent hoger na de 2-1-overwinning op Juventus van dinsdagavond. Het aandeel van de Italiaanse club daalde met maar liefst 23,5 procent enkele minuten na opening.
17/04 09u00  Gronings chemiebedrijf kan boete krijgen voor uitstoot slijpmiddelHet chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum bij Delfzijl moet binnen acht weken de uitstoot van het slijpmiddel siliciumcarbide (SiC) naar nul terugbrengen. Als ESD-SIC daarna toch nog SiC-vezels uitstoot, moet het bedrijf per overtreding 250.000 euro betalen, heeft de Groningse gedeputeerde Nienke Homan dinsdag bekendgemaakt.
17/04 08u30  UWV: 'Verborgen matches' kunnen 30.000 werkzoekenden sneller aan baan helpenHet UWV concludeert woensdag samen met werkgeversvereniging AWVN en dienstverlener Deloitte dat van de 130.000 werkzoekenden zo'n 30.000 eerder aan een baan zouden kunnen komen als ze naar vergelijkbare vacatures zouden kijken. Dit biedt perspectief voor zowel krapte als werkloosheid, stelt het onderzoek.
17/04 08u00  UWV: 'Verborgen matches' kunnen 130.000 mensen sneller aan baan helpenHet UWV concludeert woensdag samen met werkgeversvereniging AWVN en dienstverlener Deloitte dat 130.000 werkzoekenden eerder aan een baan zouden kunnen komen als ze naar vergelijkbare vacatures zouden kijken. Dit biedt perspectief voor zowel krapte als werkloosheid, stelt het onderzoek.
17/04 00u15  Energieverbruik gedaald in 2018, vooral minder steenkool verbruiktHet energieverbruik in Nederland is vorig jaar met 1,5 procent gedaald naar 3.100 petajoule, blijkt woensdag uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er werd vooral minder steenkool verbruikt. Hierdoor daalde het aandeel steenkool naar 11 procent.
16/04 23u15  Gronings chemiebedrijf hangt boete boven hoofd om uitstoot slijpmiddelHet chemiebedrijf ESD-SIC in Farmsum bij Delfzijl moet binnen acht weken de uitstoot van het slijpmiddel siliciumcarbide (SiC) naar nul terugbrengen. Als het bedrijf daarna toch nog SiC-vezels uitstoot, moet het per overtreding 250.000 euro betalen. Dat heeft de Groningse gedeputeerde Nienke Homan dinsdag bekendgemaakt.
16/04 21u30  Apple en Qualcomm schikken in langlopende patentzaakApple en chipmaker Qualcomm hebben een schikking getroffen in hun langlopende rechtszaak omtrent royalty's voor het gebruik Qualcomm-patenten. Dat hebben beide bedrijven dinsdagavond bekendgemaakt in een gezamenlijke verklaring.
16/04 19u15  Minimumloon naar 14 euro? 'Dat kan leiden tot gedwongen zzp'ers'Het minimumloon verhogen van 9,30 euro naar 14 euro per uur, zoals de FNV wil, zou weleens tot verlies van banen kunnen leiden, of mensen in een zzp-constructie dwingen. Dat zeggen verschillende arbeidseconomen bij een rondgang.
16/04 19u00  Drukkerij Donald Duck en Elsevier vraagt faillissement aanRoto Smeets, de drukkerij van grote Nederlandse tijdschriften zoals Elsevier, Donald Duck en Libelle, heeft dinsdag faillissement aangevraagd.
16/04 18u00  'ING wil Duitse Commerzbank overnemen'ING wil volgens ingewijden Commerzbank overnemen. Dat schrijft het Duitse zakenmagazine Manager Magazin dinsdag.
16/04 17u30  Minimumloon verhogen naar 14 euro? 'Dat kan leiden tot gedwongen zzp'ers'Het minimumloon verhogen van 9,30 euro naar 14 euro per uur, zoals de FNV wil, zou wel eens tot verlies van banen kunnen leiden, of mensen in een zzp-constructie dwingen. Dat zeggen verschillende arbeidseconomen bij een rondgang.
16/04 17u30  Uber- en Deliveroo-medewerkers krijgen meer rechten door nieuwe EU-wetHet Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die werkers bij bedrijven als Uber en Deliveroo bepaalde minimumrechten verleent. De wet moet uitbuiting tegengaan.
16/04 16u30  Europa stemt voor wet die werkers bij bedrijven als Deliveroo beschermtHet Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die werkers bij bedrijven als Uber en Deliveroo bepaalde minimumrechten verleent. De wet moet uitbuiting tegengaan.
16/04 15u45  Meer onderzoek naar waarde effecten SNS Reaal tijdens nationalisatieDe Ondernemingskamer van het gerechtshof Amsterdam wil nog een onderzoek naar de werkelijke waarde van de onteigende effecten en vermogensbestanddelen SNS Reaal en SNS Bank op 1 februari 2013.
16/04 14u30  Jet Airways wil vluchten stopzetten om reddingsplan bank af te wachtenJet Airways wil tijdelijk alle werkzaamheden stopzetten om het aangekondigde reddingsplan van de bank af te wachten. Dat zeggen bronnen binnen de Indiase luchtvaartmaatschappij dinsdag in Indiase media.
16/04 14u15  Europees Parlement stemt definitief voor verbod op pulsvisserijHet Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een verbod op pulsvisserij vanaf 1 juli 2021. De poging van Nederlandse Europarlementariërs om het verbod uit de nieuwe visserijverordening te halen, is daarmee mislukt.
16/04 13u30  Start-upinvesteringen dalen met 25 procent door Brexit en handelsconflictIn het eerste kwartaal van 2019 zijn de wereldwijde investeringen in startups met 25 procent gedaald ten opzichte van het laatste kwartaal van 2018. Dat schrijft financieel dienstverlener KPMG dinsdag in het kwartaalonderzoek naar investeringen.
16/04 13u00  Europees Parlement stemt definitief voor verbod pulsvisserijHet Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een verbod op pulsvisserij. De poging van Nederlandse Europarlementariërs om het verbod uit de nieuwe visserijverordening te halen, is daarmee mislukt.
16/04 12u30  Franse miljardairs doneren honderden miljoenen voor reparatie Notre-DameTwee van de rijkste mensen in Frankrijk, Bernard Arnault van luxemerk LVMH en Francois Henri Pinault van luxemerk Kering, doneren respectievelijk 200 miljoen en 100 miljoen euro voor de reparatie van de Notre-Dame.
16/04 12u15  Linkse partijen willen van belastingvoordeel Shell afGroenLinks wil dat multinationals zoals Shell winstbelasting moeten gaan betalen, en dat hun belastingvoordeel verdwijnt. Dat meldt de partij dinsdag in een persbericht. Oppositiepartijen SP en PvdA steunen het voorstel.
16/04 11u45  UWV: Afname WW-instromers komt tot stilstand in 2020Uitkeringsorganisatie UWV verwacht dat de daling van het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering in 2020 tot stilstand komt.
16/04 11u15  UWV: Afname WW-instromers komt tot stilstandUitkeringsorganisatie UWV verwacht dat de daling van het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering in 2020 tot stilstand komt.
16/04 11u00  UWV: Aantal instromers WW neemt niet verder af in 2020Uitkeringsorganisatie UWV verwacht dat de daling van het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering in 2020 tot stilstand komt.
16/04 10u45  UWV: Aantal mensen dat WW instroomt neemt niet verder af in 2020Uitkeringsorganisatie UWV verwacht dat de daling van het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering in 2020 tot stilstand komt.
16/04 10u30  UWV: Daling instroom WW komt tot stilstand in 2020Uitkeringsorganisatie UWV verwacht dat de daling van het aantal mensen dat een beroep doet op een WW-uitkering in 2020 tot stilstand komt.
16/04 10u30  Juncker gaat niet uit van nóg een keer uitstel van BrexitJean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, gaat er momenteel niet van uit dat de Brexit-deadline nog een keer wordt uitgesteld. Ook acht hij het nu niet waarschijnlijk dat de Britten hun vertrek uit de Europese Unie afkappen.
16/04 09u30  Opnieuw hoogste economische groei in AlmereOpnieuw groeide de economie van Almere opnieuw het meest van Nederland, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dankzij een groeiende bevolking en een groei van het leasebedrijven groeide de regio met 4,6 procent, het meeste van alle COROP-plusregio's.
16/04 09u00  Deutsche Bank gesommeerd informatie over Trump te delenTwee commissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een aantal financiële instellingen verzocht informatie over de financiën van president Donald Trump te verstrekken. Een van de instellingen is de Deutsche Bank, zo maken de Democratische leiders van de commissies bekend.
16/04 08u45  Aziatische restaurants mogen meer koks uit buitenland aantrekkenAziatische restaurants mogen de komende tijd in totaal 2.300 in plaats van 1.500 gespecialiseerde koks uit het buitenland halen, schrijft minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer.
16/04 08u15  VEH: Vertrouwen in woningmarkt voor het eerst in 4,5 jaar negatiefHet vertrouwen van consumenten in de Nederlandse woningmarkt is voor het eerst in 4,5 jaar negatief, zo meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag.
16/04 05u30  Deutsche Bank wordt gesommeerd info over Trump te delenTwee commissies van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden hebben een aantal financiële instellingen verzocht informatie te overhandigen met betrekking tot de financiën van president Donald Trump. Een van de instellingen is de Deutsche Bank, zo maakten de Democratische leiders van de commissies bekend.
16/04 02u00  Almere weer de regio met sterkste economische groei in NederlandAlmere is voor het tweede jaar op rij de regio in Nederland met de sterkste economische groei. De groei van 4,6 procent lag duidelijk boven het gemiddelde in Nederland. Dat gemiddelde zakte in 2018 naar 2,7 procent, zo meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
15/04 19u00  Aandeel Spotify omlaag na berichten over Amazon-muziekdienstDe waarde van het aandeel Spotify daalde maandag met 4 procent op de beurs van New York na berichten over de lancering van een muziekdienst van Amazon. De streamingdienst van de webwinkelgigant zou volgens bronnen deze week al gelanceerd worden.
15/04 18u15  Moederbedrijf Miller & Monroe vraagt uitstel van betaling aanVidrea Retail, het moederbedrijf van modeketen Miller & Monroe, heeft maandag uitstel van betaling aangevraagd. Het moederbedrijf heeft in Nederland 72 winkels en heeft 550 werknemers in dienst.
15/04 17u15  'Lange weg te gaan voor verantwoorde kledingproductie'Er is nog een lange weg te gaan voordat kleding volledig verantwoord wordt geproduceerd, concludeert het jaarrapport van het Convenant Duurzame Kleding en Textiel maandag. 14 procent van de bedrijven die zich aan het convenant heeft verbonden, kon niet bewijzen zich aan de afspraken te houden.
15/04 16u15  EU-landen geven groen licht voor handelsgesprekken met VSDe Europese Commissie heeft maandag toestemming gekregen van de Europese lidstaten om de formele handelsgesprekken te starten met de Verenigde Staten.
15/04 15u00  Voormalige VW-topman in Duitsland aangeklaagd om dieselschandaalDe voormalige Volkswagen-CEO Martin Winterkorn is maandag in Duitsland aangeklaagd voor fraude, vertrouwensbreuk en schending van mededingingswetgeving. Hij wordt vervolgd voor zijn aandeel in het dieselschandaal.
15/04 14u45  Kabinet onderzoekt manieren om spaarders minder te belastenHet kabinet kijkt hoe het mensen van wie het vermogen 'vooral of uitsluitend uit spaargeld' bestaat, minder kan belasten. Op Prinsjesdag verwacht staatssecretaris Menno Snel van Financiën te weten of dat mogelijk is.
15/04 14u00  Faillissement dreigt voor drukker van Donald Duck en IKEA-catalogusCircle Media Group heeft uitstel van betaling aangevraagd voor dochteronderneming Roto Smeets, de drukkerij van veel grote Nederlandse tijdschriften zoals Elsevier, Libelle en ook de IKEA-catalogus.
15/04 13u30  Voormalig VW-topman in Duitsland aangeklaagd om dieselschandaalVoormalig Volkswagen-CEO Martin Winterkorn is maandag in Duitsland aangeklaagd voor fraude en schending van mededingingswetgeving, voor zijn aandeel in het dieselschandaal.
15/04 09u30  NS ontvangt nog eens 21 miljoen euro vanwege Fyra-treinenDe Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben nog eens 21 miljoen euro ontvangen van het voormalige moederbedrijf van Fyra-fabrikant AnsaldoBreda nadat Finmeccanica alle Fyra-treinen heeft doorverkocht
15/04 08u30  Nederland telt ruim 53.000 miljoenenwoningen, een derde meer dan in 2017Nederland telt steeds meer miljoenenwoningen. Inmiddels zijn ruim 53.000 woningen meer dan een miljoen euro waard, meldt taxatiebedrijf Calcasa. Dat is 34 procent meer dan in 2017.
15/04 08u30  Prijs nieuwbouwhuis stijgt opnieuw harder dan die van bestaande woningNieuwbouwkoopwoningen kostten in het laatste kwartaal van 2018 11,3 procent meer dan een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bestaande koopwoningen werden 9 procent duurder.
15/04 08u00  CBS: Economisch beeld opnieuw iets minder positiefHet economisch beeld in Nederland is in april opnieuw wat minder positief geworden dan een maand eerder, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag op basis van de zogenoemde conjunctuurklok.
15/04 00u15  Prijs nieuwbouwwoning stijgt opnieuw harder dan die van bestaande woningNieuwbouwkoopwoningen kostten in het laatste kwartaal van 2018 11,3 procent meer dan een jaar eerder, blijkt maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Bestaande koopwoningen werden 9 procent duurder.
14/04 16u30  FNV pleit voor een minimumloon van 14 euro per uurVakbond FNV wil een verhoging van het wettelijk minimumloon. In een campagne pleit de bond voor een minimumloon van 14 euro per uur. Volgens de bond is het huidige minimumloon van 9,30 euro niet meer van deze tijd.
14/04 15u00  FNV pleit voor verhoging minimumloon naar 14 euroHet wettelijk minimumloon moet omhoog naar 14 euro. Daarvoor pleit vakbond FNV in een nieuwe campagne. Volgens de bond is het huidige minimumloon van 9,30 euro niet meer van deze tijd.
13/04 16u45  Wat gebeurt er met de Britse zetels in het Europees Parlement?Omdat de Brexit is verlengd tot 30 oktober, doen de Britten nog mee aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Wat gebeurt er daarna met hun zetels?
13/04 15u15  Sissy-Boy maakt doorstart, nieuwe eigenaar wil winkels behoudenDe winkels van het vrijdag failliet verklaarde Sissy-Boy worden overgenomen door familiebedrijf Termeer. De nieuwe eigenaar wil alle Nederlandse filialen van de keten openhouden.
13/04 11u45  Consumptie speciaalbier en alcoholvrij bier opnieuw sterk gestegenDe verkoop van alcoholvrij bier is in 2018 opnieuw stevig gegroeid met ruim 32 procent. De verkoop van speciaalbier liet met een stijging van ruim 10 procent ook een sterke stijging zien, blijkt uit de jaarlijkse bierconsumptiecijfers van de Nederlandse Brouwers.
13/04 10u30  'Vijftienjarigen werken vaak 's avonds, ook al mag dat niet'Het Openbaar Ministerie (OM) start een strafrechtelijk onderzoek naar de werkgever van de vijftienjarige maaltijdbezorger die 's avonds hamburgers op zijn bezorgfiets rond heeft gebracht in Utrecht. Hij werd geschept door een auto en overleed aan zijn verwondingen. Hoe gebruikelijk is het dat vijftienjarigen 's avonds laat werken?
13/04 09u45  Winkelketen Sissy-Boy maakt doorstart, nieuwe eigenaar wil filialen behoudenDe winkels van het vrijdag failliet verklaarde Sissy-Boy worden overgenomen door familiebedrijf Termeer. De nieuwe eigenaar wil alle Nederlandse filialen van de keten openhouden.
13/04 09u30  Winkelketen Sissy-Boy maakt een doorstartDe winkels van de vrijdag failliet verklaarde Sissy-Boy worden overgenomen door familiebedrijf Termeer. De nieuwe eigenaar wil alle Nederlandse filialen van de winkelketen openhouden.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

16x Twee invloedrijke leden eisen bezwaar van FNV tegen 'extreem-rechts'20/04 03u30 - Nu.nl Economie: Twee invloedrijke leden van vakbond FNV spreken zich in een opiniestuk in Trouw uit tegen het gedachtegoed van de PVV en Forum voor Democratie. Volgens hen moet de FNV stelling nemen tegen 'extreem-rechts'.
2x Wietgigant Canopy neemt Amerikaanse investeerder over na legalisering VS18/04 18u15 - Nu.nl Economie: Het Canadese Canopy Growth, een van de grootste kwekers van medicinale cannabis ter wereld, heeft donderdag een akkoord bereikt om de Amerikaanse wietinvesteringsmaatschappij Acreage over te nemen. Bij de overname is zo'n 3,4 miljard dollar (zo'n 3 miljard euro) gemoeid.
2x Rechter: Acties bij Shell Moerdijk mogen doorgaan19/04 17u30 - Nu.nl Economie: De door de vakbonden geplande acties bij Shell Moerdijk mogen doorgaan, heeft de rechtbank in Breda vrijdag beslist in een door Shell aangespannen kort geding.
1x VEH: Vertrouwen in woningmarkt voor het eerst in 4,5 jaar negatief16/04 08u15 - Nu.nl Economie: Het vertrouwen van consumenten in de Nederlandse woningmarkt is voor het eerst in 4,5 jaar negatief, zo meldt de Vereniging Eigen Huis (VEH) dinsdag.
1x Linkse partijen willen van belastingvoordeel Shell af16/04 12u15 - Nu.nl Economie: GroenLinks wil dat multinationals zoals Shell winstbelasting moeten gaan betalen, en dat hun belastingvoordeel verdwijnt. Dat meldt de partij dinsdag in een persbericht. Oppositiepartijen SP en PvdA steunen het voorstel.
1x Europa stemt voor wet die werkers bij bedrijven als Deliveroo beschermt16/04 16u30 - Nu.nl Economie: Het Europees Parlement heeft dinsdag ingestemd met een wet die werkers bij bedrijven als Uber en Deliveroo bepaalde minimumrechten verleent. De wet moet uitbuiting tegengaan.
1x ING: Horecaprijzen stijgen met 4 procent door btw-verhoging17/04 13u45 - Nu.nl Economie: De prijzen in de horeca gaan meer dan gebruikelijk stijgen door de btw-verhoging door de btw-verhoging van begin dit jaar, voorspellen economen van ING woensdag.
1x Jet Airways schrapt alle vluchten vanwege financiële problemen17/04 18u15 - Nu.nl Economie: Jet Airways schrapt per direct alle vluchten, zo meldt de Indiase luchtvaartmaatschappij woensdag. Het is het concern niet gelukt om op tijd geld te lenen voor een noodfonds.
1x ASML: Samsung zat niet achter diefstal van bedrijfsgeheimen17/04 20u30 - Nu.nl Economie: ASML ontkent woensdag dat het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf Samsung iets te maken heeft gehad met de diefstal van bedrijfsgeheimen bij het Nederlandse chipbedrijf. Ook Samsung ontkent de aantijgingen. NOS beweerde dinsdag dat ASML-topman Peter Wennink suggereerde dat Samsung achter de diefstal zat.
0x Winkelketen Sissy-Boy maakt een doorstart13/04 09u30 - Nu.nl Economie: De winkels van de vrijdag failliet verklaarde Sissy-Boy worden overgenomen door familiebedrijf Termeer. De nieuwe eigenaar wil alle Nederlandse filialen van de winkelketen openhouden.

Statistieken

Artikels:
32504
Gelezen:
9882
Aantal lezers nu:
48


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven