vrijdag 22 november 2019, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van NRC.nl: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 22u30
 

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/11 22u00  De ruzie in Gorinchem begon al op school Een misselijkmakende vechtpartij waarbij een grote groep jongens drie anderen in elkaar slaat. „Er was al sprake van een zekere vijandschap.”
22/11 21u45  Ongelijke strijd Boeing en Airbus op luchtvaartshow Dubai Luchtvaartmaatschappijen waren voorzichtig op de Dubai Airshow deze week. Een verkooprecord was er niet. Intussen duurt de crisis bij Boeing voort.
22/11 21u45  Twee treinen mogelijk beschoten op zelfde traject Noord-Brabant Een intercity is vrijdagavond mogelijk beschoten, vermoedelijk vlak voordat de trein Breda binnenreed. Niemand raakte gewond.
22/11 21u15  Trein onderweg van Tilburg naar Breda mogelijk beschoten Een intercity is vrijdagavond mogelijk beschoten, vermoedelijk vlak voordat de trein Breda binnenreed. Niemand raakte gewond.
22/11 20u15  Marokko en Nederland praten al jaren langs elkaar heen Premier Rutte ontkende vrijdag dat Marokko niet zou willen praten met zijn staatssecretaris voor asielzaken. Toch past Rabats weigering van overleg in een al jaren moeizame relatie.
22/11 20u00  Marokko en Nederland praten al jaren langs elkaar heen Premier Rutte ontkende vrijdag dat Marokko niet zou willen praten met zijn staatssecretaris voor asielzaken. Toch past Rabats weigering van overleg in een al jaren moeizame relatie.
22/11 19u15  Lagarde: ‘Overheid moet meer investeren’ In haar eerste speech als president van de ECB riep Lagarde regeringen op meer te investeren. Dat deed ze uitgesprokener dan Draghi.11 
22/11 19u00  OM krijgt toch medisch dossier Thijs H. van ggz-kliniek Het Openbaar Ministerie twijfelt aan de verklaring van Thijs H., die zegt in een psychose te hebben verkeerd toen hij in mei drie moorden pleegde. Het wil daarom inzage in zijn psychiatrische behandeling.
22/11 18u45  Een start-up over de vloer maakt oude bank weer lenig Fintechbedrijfjes, banken en verzekeraars vechten elkaar niet de tent uit, zoals voorspeld was. Ze werken juist samen. „We kunnen niet alles zelf doen.”
22/11 18u45  Voetbalracisme: doe niet als Italië, wel als Engeland Racisme Een collectieve boete, tijdelijk zonder publiek spelen – dat bant racisme op de voetbalvelden niet uit, weet David Winner. Wat te doen?
22/11 18u31  Machtsverschuivingen nopen tot andere landskaarten Op landkaarten ligt Europa in het midden en bezet de Atlantische Oceaan een centrale plaats. Maar de nieuwe machtsverhoudingen nopen ook tot nieuwe kaarten, schrijft Haroon Sheikh.10 
22/11 18u31  Zeker drie doden bij grootschalige protesten Colombia Protesten in Colombia liepen donderdag uit de hand. Honderdduizenden mensen gingen de straat op.10 
22/11 18u15  Niet de bank, maar de klant is nu eindelijk de baas Fintech is al bijna een halve eeuw in ontwikkeling. Maar pas de laatste jaren komt de klant echt centraal te staan. En die heeft reële eisen.12 
22/11 18u15  Mensen zonder auto hebben wel/geen recht om de ruimte van een parkeerplek in te richten Marli Huijer wil als niet-automobilist over de ruimte van een parkeerplaats kunnen beschikken om die te ‘vergroenen’. Anne Marttin zegt dat er genoeg groen is in de stad.11 
22/11 18u15  Waarom praat u niet met Kick Out Zwarte Piet, premier Rutte? Het geweld tegen Kick Out Zwarte Piet is ook een aanval op de democratie, schrijven vijf leden van Kick Out Zwarte Piet. Door te zwijgen kiest premier Rutte de kant van de onverdraagzamen. „Hoe zou u reageren als hooligans een VVD-congres aanvielen?”12 
Laatste update: vandaag om 22u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
22/11 18u15  De Raad van State faalde jarenlangDe hoogste bestuursrechter had door de Belastingdienst gedupeerde ouders al eerder in het gelijk moeten stellen, schrijft Marinus Hoorntje. Niet pas na maatschappelijke onrust.13 
22/11 18u15  NPO schrapt VPRO Boeken en ontpopt zich tot sponsor van de achteruitgangOnder het mom van vernieuwing sneuvelt VPRO Boeken. Een uniek geluid gaat verloren, stellen oud-presentator Jeroen van Kan en vele schrijvers en dichters, onder wie Connie Palmen, Jan Siebelink, Peter Buwalda, Adriaan van Dis en Arnon Grunberg.11 
22/11 18u01  NPO schrapt VPRO boeken en ontpopt zich tot de sponsor van de achteruitgangOnder het mom van vernieuwing sneuvelt VPRO Boeken. Een uniek geluid gaat verloren, stellen oud-presentator Jeroen van Kan en vele schrijvers en dichters, onder wie Connie Palmen, Jan Siebelink, Peter Buwalda, Adriaan van Dis en Arnon Grunberg.
22/11 17u46  NPO, sponsor van de achteruitgangTelevisie Onder het mom van vernieuwing sneuvelt VPRO Boeken. Een uniek geluid gaat verloren, stellen oud-presentator Jeroen van Kan en vele schrijvers en dichters.
22/11 17u46  Ook slimme dames raken glazen plafondAl bij de werving worden jonge vrouwelijke wetenschappers lager ingeschat. Daardoor stromen er zo weinig door.
22/11 17u30  ‘Klimaatverandering bestrijd je met méér kapitalisme’Niet de groei inperken, maar een prijs zetten op vervuiling: dat leidt tot de gewenste vermindering van grondstoffenverbruik, stelt Andrew McAfee.
22/11 17u30  ‘Klimaatverandering is onze wereldoorlog’Voor Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz is overheid de aanjager van de vergroening.
22/11 17u01  Held voor de een, bedreiging voor de anderDe nieuw gekozen president brengt geen rust in de etnische verhoudingen op Sri Lanka, die na de aanslagen op kerken en hotels in april toch al op scherp stonden. Moslims en Tamils verwachten weinig goeds van hem.
22/11 17u01  Shenzhen ruikt kans door onrust in HongkongTegen de achtergrond van een roerig Hongkong schuift China het nabije Shenzhen naar voren als alternatief financieel centrum. Is dat realistisch?
22/11 17u01  De politie is ziek, zwak, misselijk en overbelastDe problemen stapelen zich op bij de politie. Net nu er een Superteam moet worden gevormd tegen de georganiseerde misdaad.
22/11 16u45  ‘We groeien op met racistische uitingen. Ze komen niet uit het niets’Hij is oud-profvoetballer. Zij is gedragswetenschapper en zijn moeder. Andwelé Slory en Marjorie Esajas praten aan de keukentafel over racisme. „Het voelt als een onzichtbare vijand.”
22/11 16u30  Crispr-cas voor iedereenJosiah Zayner weet wat het is om je eigen dokter te zijn. De Californische biohacker had chronisch last van darmproblemen en besloot dat eigenhandig op te lossen door middel van…
22/11 16u30  ‘Klimaatverandering kan een gouden tijdperk inluiden’De markt heeft de samenleving op zijn kop gezet, met grote sociale problemen als gevolg. Nu moet de overheid ingrijpen, stelt econoom Carlota Perez.
22/11 16u15  Stop eens met beoordelenIn veel bedrijven is het jaarlijkse drama van de beoordelingsgesprekken in volle gang. Bijna elke medewerker heeft er een hekel aan en vrijwel elke manager ook.
22/11 16u15  ‘Een Amerikaan houdt z’n kind meer in de gaten’Paul Amberg en Maria Scala begonnen hun carrière en gezin in de VS, en wonen nu twee jaar in Utrecht. „We moesten eraan wennen, maar nu waardeer ik de work-lifebalance hier heel erg.”
22/11 16u15  Kolos onder de microscoopDe noordelijke witte neushoorn is zo goed als uitgestorven. Of is de soort nog te redden? Op bezoek in het laboratorium in Italië.
22/11 16u15  Remedie tegen nepnieuwsLessen in kritisch denken helpen kinderen hardnekkig nepnieuws te onderscheiden van serieuze berichten.
22/11 16u15  Topeconoom Stiglitz: ‘Klimaatverandering is onze wereldoorlog’Voor Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz is overheid de aanjager van de vergroening.
22/11 16u01  Het zijn racisten op de tribune. PuntMan, man, man, man, man. Wat wordt er op eieren gelopen om niet te benoemen wat benoemd moet worden.
22/11 15u45  Het zijn racisten op de tribuneWat heb ik me afgelopen week geërgerd aan de woordkeuzes in de media, man, man, man, man, man. Wat wordt er op eieren gelopen om niet te benoemen wat benoemd moet worden.
22/11 15u45  Hof: staat hoeft zich niet in te spannen voor terughalen IS-kinderenDe Nederlandse staat hoeft de kinderen van IS-vrouwen die in kampen in Noord-Syrië zitten, niet terug te halen. Deze uitspraak in hoger beroep is een meevaller voor het kabinet.
22/11 15u45  Droombestemming voor de perverse toeristRoemenië, dat zondag een president kiest, staat bekend om mensenhandel met zeer jonge slachtoffers. In korte tijd werden drie meisjes verkracht en vermoord. „Mannen denken dat ze hier wegkomen met gruwelijkheden. En helaas hebben ze daar soms gelijk in.”
22/11 15u45  Acne is niet alleen een puberprobleem, maar wat doe je ertegen?Voor acne ben je niet snel te oud. Als volwassenen het krijgen, speelt ook stress een belangrijke rol. Wat níét helpt: doe-het-zelven.
22/11 15u31  Uit de chaos van de epidemie ontstonden goede ebolavaccinsDe laatste tests met ebolavaccins konden alleen maar tijdens de uitbraak gedaan worden. Dat lukte. De Wereldgezondheidsorganisatie ziet het als model om nieuwe infectieziekten te bestrijden.
22/11 15u31  Kruidnoten zijn echt iets anders dan pepernotenWaarom gooien we die twee op een hoop?
22/11 15u31  Hendrik Lorentz: een pragmaticus op topniveauWaarin schuilt de grootsheid van Hendrik Lorentz? Binnen korte tijd verschenen twee biografieën van de natuurkundige.
22/11 15u31  Andrew McAfee: ‘Klimaatverandering bestrijd je met méér kapitalisme’Niet de groei inperken, maar een prijs zetten op vervuiling: dat leidt tot de gewenste ‘dematerialisatie’, stelt Andrew McAfee.
22/11 15u31  Door Turkije teruggestuurde IS-vrouwen blijven langer vastzittenTurkije stuurde eerder deze week twee IS-vrouwen terug. Vrijdag werd bekend dat zij tenminste veertien dagen langer vast blijven zitten.
22/11 15u15  Ze deed onderzoek naar haar familie, tot diep in de zeventiende eeuwEnny de Bruijn (51), journalist bij het Reformatorisch Dagblad, deed onderzoek naar haar boerenfamilie in Herwijnen en vond een schat: zeven zware folianten met brieven uit de achttiende eeuw. Ze schreef er een boek over, De hoeve en het hart.
22/11 15u15  Joseph Stiglitz: ‘Duurzame transformatie is als mobilisatie Tweede Wereldoorlog’Voor Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz is overheid de aanjager van de vergroening.
22/11 15u15  'This is not cool!' Opnieuw heibel over felle satellietenAstronomen zijn boos op de lichtvervuiling van SpaceX.
22/11 15u01  Frankrijk kan het niet alleenHet is al twee weken geleden, maar de opmerking van de Franse president Macron dat de NAVO „hersendood” is en dat we daarom een Europese defensie moeten hebben, galmt nog flink…10 
22/11 14u45  Opnieuw aanhoudingen in zaak rond dood oud-voetballer MaynardKelvin Maynard werd in september doodgeschoten toen hij in zijn auto voor een stoplicht wachtte. In totaal zijn nu drie arrestaties verricht.
22/11 14u45  Nouchka Fontijn: ik ga nooit wereldkampioen wordenNouchka Fontijn (32) werd vorige maand uitgeroepen tot wereldkampioen, maar die beslissing werd door een protest teruggedraaid. „Als ik er niet aan denk gaat het goed.”
22/11 14u45  Cadeaus geven is niet makkelijk – hier zijn 172 geefsuggestiesVoor de feestmaand geeft NRC cadeausuggesties in tal van categorieën.
22/11 14u30  Stijgt je bloeddruk door zoethout in thee?Op het doosje Clipper-thee (‘Lemon & Ginger – organic infusion’) valt de waarschuwing nauwelijks op. Maar nét onder de ingrediëntenlijst staat het, in vrolijk gele letters:…
22/11 14u30  Minister mag geldkraan Haga Lyceum niet helemaal dichtdraaienMinister Slob wilde de financiering van het Haga Lyceum in Amsterdam stopzetten, maar hield zich niet aan de regels.
22/11 14u30  De Kantjil leeft stiekem tóchOm sommige dieren kun je niet heen. De redactie wetenschap licht er iedere week eentje uit.
22/11 14u30  Iraakse ordetroepen doden drie demonstrantenOp een door demonstranten bezette brug in Bagdad werd met scherp geschoten. In Basra werden charges uitgevoerd op demonstranten die de haven bezet hielden.
22/11 14u30  Nouchka Fontijn: ik ga nooit wereldkampioen wordenNouchka Fontijn (32) werd vorige maand uitgeroepen tot wereldkampioen, maar die beslissing werd door een protest teruggedraaid. „Als ik er niet aan denk gaat het goed.”
22/11 14u15  Twintig jaar celstraf en tbs geëist voor insulinemoordenRahiied A. staat terecht voor vier insulinemoorden op ouderen en zeven pogingen daartoe. Hij hoopte op complimenten van artsen en verplegers.
22/11 14u00  Cadeaus geven is niet makkelijk – dit zijn 172 geefsuggestiesVoor de feestmaand geeft NRC cadeausuggesties in tal van categorieën.
22/11 14u00  Opnieuw arrestatie in verband met doden in koelwagen VKEind oktober werden 39 Vietnamezen dood gevonden in een koelwagen. Een man uit Noord-Ierland is aangehouden op verdenking van mensensmokkel.
22/11 13u45  Keuzestress als theatervormIn hun eerste grote voorstelling nemen acteurs Yannick Noomen en Benjamin Moen de moderne stress-maatschappij op de hak. Een sterk slot compenseert voorspelbaarheid.
22/11 13u30  ‘Miljoenen voor Cruijff kwamen van loterijen’Johan Cruijff kreeg wel degelijk miljoenen, maar niet van zijn eigen Johan Cruyff Foundation. Het geld was afkomstig van loterijen, schrijft de Volkskrant.
22/11 12u30  Onderzoek topambtenaar Den Haag wegens mogelijke bevoordeling bouwgigantTopambtenaar is uit zijn functie ontheven, na signalen over het voortrekken van VolkerWessels.
22/11 12u15  Zuid-Korea zoekt toch weer toenadering tot JapanVrijdag verliep de deadline voor het in stand houden van een militair inlichtingenpact tussen Zuid-Korea en Japan. Seoul had in augustus gezegd niet door te willen met het bestand.
22/11 12u15  Kendrion 20,80 euro / - 2,35 %Claimemissie leidt tot koersdalingOnder de kleinere bedrijven op de Amsterdamse beurs zakte Kendrion weg. De leverancier van elektromagnetische componenten, gevestigd in Amsterdam, haalde 31,1 miljoen euro op…
22/11 12u00  Mexico-Stad roept noodtoestand uit om geweld tegen vrouwenIn de eerste negen maanden van 2019 zijn meer dan 150 vrouwen vermoord in Mexico-Stad. De burgemeester wil onder meer een openbaar register voor zedendelinquenten.
22/11 11u45  Britten laten na de Chagoseilanden terug te geven aan MauritiusHet VK kreeg van de VN een halfjaar om de afgelegen Chagoseilanden in de Indische Oceaan terug te geven aan Mauritus, maar de Britten weigeren.
22/11 11u45  De beste boeken om cadeau te gevenDe boekenredactie van NRC maakte een lijstje van de mooiste literatuur, beste non-fictie, de leukste kinderboeken en de lekkerste kookboeken.
22/11 11u15  Nederland en Australië rollen drugslijn opDe voorbije maanden is een hoeveelheid grondstoffen in beslag genomen waarmee 15 miljoen xtc-pillen gemaakt hadden kunnen worden.
22/11 11u00  Kantoor Belastingdienst in Heerlen ontruimd om verdacht pakketIn het kantoor van de Belastingdienst werd vrijdagochtend een verdacht pakket met poeder aangetroffen.
22/11 10u30  Het jeugdtrauma van een topdiplomaatVan activiste werd ze onder president Obama mensenrechten-adviseur en VN-ambassadeur. Haar idealisme moest ze deels vaarwel zeggen, zo blijkt uit haar rijke memoires. (●●●●)
22/11 10u00  Marokko laat Ankie Broekers-Knol in de kou staan | Thierry Baudet keert zich tegen professorenMet Ferdinand Grapperhaus, Thierry Baudet en Jasper van Dijk. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!
22/11 09u45  Marokko laat Ankie-Broekers Knol in de kou staan | Thierry Baudet keert zich tegen professorenMet Ferdinand Grapperhaus, Thierry Baudet en Jasper van Dijk. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!
22/11 09u30  Rabobank moet tienduizenden klanten opnieuw doorlichtenRabobank heeft bij 40.000 klantendossiers niet voldoende onderbouwd waarom deze in de laagste risicocategorie zijn ingedeeld.
22/11 09u30  Tien tips voor in de buitenluchtAls je geen geld wilt geven, geef dan gewoon iets leuks voor de buitenmens.
22/11 09u30  De Rotterdamse agenten doen het beter op tv dan de AmsterdamseBelachelijke actie van de verslaggever in Bureau Burgwallen (RTL5). Je zult als agent maar zo’n ijdeltuit op sleeptouw moeten nemen. Dienders (BNNVARA) is honderd keer beter gemaakt.
22/11 09u15  Betaalt de politie mee aan deze tv?Belachelijke actie van de verslaggever in Bureau Burgwallen (RTL5). Je zult als hardwerkende agent maar zo’n ijdeltuit op sleeptouw moeten nemen. Dienders (BNNVARA) is honderd keer beter gemaakt.
22/11 09u15  Acht tips voor de reisliefhebberGeef iets om te doen. Theaterkaartjes, een dagje uit, een weekendje weg. Hier wat inspiratie, en cadeaus voor reisliefhebbers.
22/11 09u01  Onverwoestbare Tesla al kapot tijdens presentatieTesla wil zich op termijn mengen tussen fabrikanten van pick-uptrucks. Aan het prototype moet nog het een en ander gebeuren, bleek bij de presentatie.
22/11 09u01  Negen cadeautips voor in de keukenHelp deze maand vrienden en familie in de keuken met deze kookcadeaus.
22/11 08u45  Negen tips voor de gamer en ouderwetse spelerBedenk wat de ontvanger wil. Houdt die van spelletjes, geef dan een spel (ook al vind je daar zelf niks aan).
22/11 08u45  Samantha Power: topdiplomaat en meesteres van het multitaskenVan activiste werd ze onder president Obama mensenrechten-adviseur en VN-ambassadeur. Haar idealisme moest ze deels vaarwel zeggen, zo blijkt uit haar rijke memoires.
22/11 08u45  WooncrisisJe kunt niet midden in een wooncrisis een groot herbestemmingsplan voor recreatieparken invoeren, schrijft Christiaan Weijts.
22/11 08u15  Elf tips voor kindercadeausWat geef je kinderen cadeau deze maand? Iets nieuws als een robot? Of iets klassieks, een Spidermanpak, bijvoorbeeld.
22/11 08u00  Kabinet en regio’s steken honderden miljoenen in woningen, wegen en spoorHet kabinet heeft een pakket plannen aangekondigd voor de woningmarkt en infrastructuur. Met het geld wordt onder meer Noord-Nederland beter bereikbaar.
22/11 05u45  Groen boontjeHet is geen breed gedragen sentiment, maar ik word soms juist somber van mensen die tegen beter weten in een positieve boodschap verkondigen.
22/11 05u30  SpeldenkussenLees meer >10 
22/11 01u15  Een twijfelaar vol wantrouwenZijn leven loopt als een rode draad door de sociaal-economische en politieke geschiedenis van het naoorlogse Nederland. Nu is er het eerste deel van zijn biografie: een boeiend, afgewogen verhaal.17 
22/11 01u15  De vrouw die alles goed wilde makenVan activiste werd ze onder president Obama mensenrechten-adviseur en VN-ambassadeur. Haar idealisme moest ze deels vaarwel zeggen, zo blijkt uit haar rijke memoires.17 
22/11 01u15  Tijd voor klagen over rol VS is nu wel voorbijMet disruptie en corruptie breken de VS af wat in decennia werd opgebouwd, ziet Michel Kerres. Wat komt ervoor in de plaats?12 
22/11 01u15  ‘Hoekstra schond regels Kamer bij Air France-KLM’Volgens een vertrouwelijke notitie schond de minister meerdere regels met betrekking tot het informeren van de Tweede Kamer.12 
22/11 01u15  Stikstof treft spoorDoor de stikstofcrisis staat uitbreiding van het spoor op de tocht. Het kabinet geeft asfalt een hogere prioriteit dan het openbaar vervoer.11 
22/11 01u15  Interview prins Andrew laat makke van de monarchie zienHet interview van de Britse BBC met prins Andrew over zijn vriendschap met de Amerikaanse kindermisbruiker en miljonair Jeffrey Epstein, kan om meerdere redenen historisch…11 
22/11 01u15  Hoe Xi punten scoort met Britse roofkunstOp de zwart-wit foto zie je Britse en Franse soldaten lachend de troon van de Chinese keizer beklimmen.16 
22/11 00u15  55-plusser werkt vaker dan vijftien jaar geledenVooral vrouwen tussen de 55 en 65 jaar zijn meer gaan werken. In 2003 had circa 30 procent betaald werk, vorig jaar ging het om bijna 60 procent.10 
21/11 23u15  Wederdienst voor bijstand omstredenStaatssecretaris Van Ark en de gemeenten denken verschillend over de aanpak van mensen met een uitkering: een ‘passend aanbod dat niet vrijblijvend is' versus ‘maatwerk’.
21/11 23u15  Griekenland hoopt met gesloten opvangcentra migranten te ontmoedigenNu de asielstroom weer aanzwelt, wil de Griekse regering de overvolle en ongeorganiseerde vluchtelingenkampen op de eilanden sluiten en vervangen door gesloten opvangcentra waar strenge restricties gelden.
21/11 22u31  Waarom werd de psychotische Carla niet opgenomen?In de Alkmaarse buurt Het Rak wist iedereen: Carla is in de war. Buren deden eindeloos meldingen, maar toch ging het mis. Carla stierf door een politiekogel voor een basisschool bij haar in de buurt.
21/11 22u16  De eigengereide Ankie Broekers-Knol doet het graag op haar eigen manierStaatssecretaris Asiel en MigratieTijdens de begrotingsbehandeling kreeg de VVD-staatssecretaris deze week flinke kritiek van zowel oppositie als coalitie.
21/11 22u16  Vechten en moorden voor MoskouIn alle landen waar de Russische firma Wagner vuile klussen opknapt, volgen lucratieve contracten met de overheid.
21/11 21u45  Gemeenten wijzen plan Van Ark afStaatssecretaris Van Ark en de gemeenten denken verschillend over de aanpak van mensen met een uitkering: een ‘passend aanbod dat niet vrijblijvend is' versus ‘maatwerk’.
21/11 21u45  Marokko wil niet met Broekers-Knol praten over asielzoekersStaatssecretaris Ankie Broekers-Knol wil met Marokko praten over uitgeprocedeerde asielzoekers uit dat land. Rabat weigert deze mensen meestal terug te nemen.
21/11 21u45  Terugkeer IS-vrouwen zet kabinet klemDe manoeuvreerruimte van het kabinet tegenover Nederlandse Syriëgangers neemt af en kan nog verder slinken.
21/11 21u30  Jonge jongens slachtoffer van grove mishandelingenOp Facebook zijn filmpjes opgedoken van zeker drie mishandelingen in Gorinchem. De verdachten zijn in beeld, zegt de politie.
21/11 21u00  Recordhoeveelheid cocaïne onderschept in Rotterdamse havenVolgens burgemeester Aboutaleb is dit jaar tot nu toe 28.000 kilo cocaïne onderschept in de haven van Rotterdam.
21/11 20u45  Detentiecentra moeten Griekse eilanden lucht gevenNu de asielstroom weer aanzwelt, wil de Griekse regering migranten door opsluiting ontmoedigen naar de eilanden te komen.
21/11 20u45  Het politietekort oplossen lukt hem niet, zegt minister GrapperhausDe Tweede Kamer is bezorgd over de problemen bij de politie. Misschien komt er in het voorjaar extra geld.
21/11 20u15  Slaapliedjes hebben toch universele kenmerkenZoeken naar universele kenmerken van muziek zou hopeloos zijn. Maar het is nu toch gelukt, voor vier soorten liedjes.
21/11 20u00  Plastic korrels van ‘rampschip’ nog steeds niet opgeruimdNatuurmonumenten heeft in kaart gebracht waar op Schiermonnikoog de meeste plastic korrels liggen. „Deze hoeveelheden hebben een schrikbarende impact op onze natuur.”
21/11 19u45  RTL haalt programma De Villa van tv om seksueel wangedrag deelnemersTwee mannelijke deelnemers aan het RTL 5-datingprogramma De Villa drongen zich in uitzendingen op aan vrouwelijke deelnemers. RTL biedt zijn excuses aan.
21/11 19u45  Was de voorkennis wel voorkennis?ABN Amro meldde in 2016 te laat dat topman Gerrit Zalm vertrok, oordeelt de AFM. Drie vragen over ‘een lichtgrijs gebied’.
21/11 19u31  Voorzitter Russische atletiekbond geschorst vanwege dopingschandaalHoogspringer Danil Lysenko kwam meerdere keren niet opdagen voor dopingstesten. Voorzitter Dmitri Sjljachtin zou hem geholpen hebben met vervalste medische documenten.
21/11 19u31  Excelsior-speler doet aangifte tegen supporters FC Den BoschSupporters van FC Den Bosch scandeerden zondag vanaf de tribune racistische leuzen gericht tegen Excelsior-speler Mendes Moreira.
21/11 19u31  Die informatie is van óns, ministers, hou die niet achterBij het gebrekkig informeren van de Tweede Kamer door het kabinet staat vertrouwen in de democratie op het spel, schrijft Wim Voermans.
21/11 18u30  Netanyahu wordt vervolgd - en dat maakt de politieke chaos in Israël nog groterPremier Benjamin Netanyahu van Israël wordt vervolgd in drie zaken, voor fraude en omkoping. Al hoeft hij niet af te treden: het ondergraaft zijn positie wel verder.
21/11 17u45  In Iran is het wachten op een seculiere leiderHet Iraanse volk roept niet meer om hervormingen, schrijft Pooyan Tamimi Arab. Ze verzetten zich nu tegen de Islamitische Republiek zelf.
21/11 17u45  Uitbater gedeelde werkruimtes WeWork schrapt 2.400 banenDat WeWork 2.400 mensen gaat ontslaan, heeft te maken met een daling in de bedrijfswaardering. Investeerders schatten de waarde op 8 miljard dollar, eerder was dat nog 47 miljard.
21/11 17u30  Ook Duitse boer in opstand tegen ‘politiek falen’Duitse boeren gaan nu ook de barricades op uit vrees voor nieuwe, strengere maatregelen om hun stikstofuitstoot te beperken.
21/11 17u30  Nog steeds veel plastic korrels van ‘rampschip’ MSC Zoe op SchiermonnikoogNatuurmonumenten heeft in kaart gebracht waar op Schiermonnikoog de meeste plastic korrels liggen. „Deze hoeveelheden hebben een schrikbarende impact op onze natuur.”
21/11 17u15  Acht handgranaten gevonden bij inval woonwagenkamp LithDe politie zocht donderdag op meerdere locaties naar een vierde verdachte in het onderzoek naar crimineel Martien R.
21/11 17u15  Davis Cup werd het levensproject voor Barça-voetballer PiquéGerard Piqué staat vooral bekend als topverdediger van FC Barcelona en de Spaanse nationale ploeg. Maar hij is ook zakenman en verantwoordelijk voor de nieuwe opzet van de Davis Cup die deze week in Madrid wordt gespeeld.
21/11 17u15  Nord Stream 2 is bijna klaar, debat over Russisch gas nog lnietDe controversiële pijpleiding Nord Stream 2 nadert de finish. Deskundigen voorzien een gascrisis tussen Rusland en Oekraïne.
21/11 17u15  Commissariaat voor de Media krijgt tijdelijke voorzitterHet Commissariaat voor de Media, dat met grote interne problemen kampt, krijgt een tijdelijke voorzitter. „Op korte termijn kon geen geschikte voorzitter worden gevonden.”
21/11 17u01  Expositie biedt een nieuwe kijk op kantKant is luxe, romantisch, sexy. Maar het kan ook vernieuwend en stoer zijn, zo laat een expositie in het Textielmuseum in Tilburg zien.
21/11 17u01  Labour komt met opvallend links partijprogrammaDrie weken voor de verkiezingen in het VK heeft de Labour-partij haar partijprogramma bekendgemaakt. De rijken moeten gaan betalen en privatiseringen worden teruggedraaid.
21/11 17u01  Een huis is onbetaalbaar, dus dan maar in een container wonenFemke Ravensbergen (38) kon geen betaalbare woning vinden, nu bouwt ze zelf een oude zeecontainer om tot haar nieuwe thuis.
21/11 16u45  Iraans regime geeft geen krimp onder protestDe felle protesten in Iran zijn neergeslagen. De sancties lijken de repressie door het regime te versterken.
21/11 16u45  Henk van W. hoefde het geld alleen maar door te sluizenEen Nederlandse ondernemer deed goede zaken als beheerder van tal van bedrijfjes. Hij boekte via ABN Amro miljoenen over naar belastingparadijzen. Voor het corrupte bouwconcern Odebrecht, luidt de verdenking.
21/11 16u45  Eliteouders investeren miljoenen in het afstuderen van hun kindWanneer goed onderwijs te koop is, worden scholen dagopvang voor de onderkant. Dat is de teneur van drie boeken over meritocratie.
21/11 16u15  Extreem dunne antenne kan buigen en rekkenPiepkleine apparaten vragen om piepkleine antennes. Er is er nu een die minder dan een duizendste van een millimeter dik is.
21/11 16u15  Met pensioen? Tijd voor een eigen start-upEen bedrijf oprichten is niet alleen voor creatieve twintigers. Ouderen zitten door hun levenservaring óók vol goede plannen. Maar hoe maak je van een goed idee een bedrijf?
21/11 16u00  Stevig pietenverhoor: drukte de wethouder roetvegen door?De Rotterdamse wethouder Bert Wijbenga (VVD) werd verhoord door de raad: klopt het dat hij Zwarte Piet heeft afgeschaft? Wijbenga goochelde met woorden: ‘Ik heb het besluit niet gestuurd, wel geforceerd.’
21/11 15u45  Schilderij profiteert van mooie buurEen schilderij vinden mensen nóg mooier wanneer ze het voorafgaande kunstwerk ook al fraai vonden.
21/11 15u45  Vijf aangiftes na mishandelingen door jongerengroep GorinchemVolgens de politie zijn meerdere jongeren rond de veertien jaar vermoedelijk door dezelfde groep in Gorinchem mishandeld.
21/11 15u15  De geestige dystopie van TreurTeeVeeOp bezoek bij de opnames van het nieuwe seizoen TreurTeeVee. De bedenkers bouwen een kunstmatige stad vol gefnuikte bewoners met glimmende gezichten.
21/11 15u00  Negen tips voor modecadeausWat kun je geven aan modeliefhebbers? Handschoenen, een ketting of een naaiboek.
21/11 15u00  De mooiste pluim gaat verdwijnenWekelijks stuit Karel Knip in de alledaagse werkelijkheid op raadsels en onbegrijpelijke verschijnselen. Deze week: liefde voor de Hemwegcentrale.
21/11 14u15  Coldplay niet op tour vanwege impact op klimaatColdplay wil de komende jaren een manier van toeren bedenken die klimaatvriendelijk én gunstig voor de planeet is.
21/11 14u00  De beste albums om cadeau te gevenHet is de maand van cadeaus, maar wat moet je geven? NRC geeft tips. Dit zijn de beste albums in de genres pop, klassiek en jazz om cadeau te geven.
21/11 14u00  De series van week 47: Dolly Parton’s Heartstrings, Mortel en OccupiedEen overzicht van de series en films die op Netflix, Videoland en elders verschenen.
21/11 12u16  Diplomaat: druk op Oekraïne kwam er op bevel van TrumpEen ambassadeur van de VS die een sleutelrol had in het omstreden Oekraïne-beleid, getuigde woensdag in het Huis: „Iedereen wist ervan”.
21/11 12u16  In de cabildo bouwen aan een ander ChiliNa een ruim maand protest is een eis van Chilenen ingewilligd: een andere grondwet. Volksvergaderingen leggen alvast de basis.
21/11 12u01  OoitDe zus van Ellen Deckwitz is er klaar mee: met het idee dat depressie je iets oplevert. 'Het enige dat je erdoor leert is om beter met je depressie om te gaan.'
21/11 11u45  Gesprekken over nieuwe cao basisonderwijs lopen weer stukDe looneis waar bonden aan vasthouden ligt te ver af van wat werkgevers willen bieden. Nieuwe acties worden niet uitgesloten.
21/11 11u45  Meehongeren met Europeanen: in 1945 een experiment in de VSMet de bevrijding is ook de Hongerwinter 75 jaar geleden. Andere Tijden greep dat aan om een vergeten stukje geschiedenis in het licht te zetten: het curieuze Minnesota Starving Experiment.
21/11 11u30  OM: geen Hitlergroet van supporter FC Den BoschOp sociale media gingen beelden rond van een supporter van FC Den Bosch die een beweging met gestrekte arm maakte. Volgens het OM was dat een wegwerpgebaar.
21/11 11u15  Google verscherpt regels voor politieke advertentiesPolitieke adverteerders kunnen via Google alleen nog de leeftijd, het geslacht en de locatie van hun doelgroep inzien.
21/11 10u00  2 miljoen euro boete voor ABN wegens achterhouden koersgevoelige informatieABN Amro heeft volgens de AFM ‘ernstig en verwijtbaar’ gehandeld door twee maanden te verzwijgen dat Gerrit Zalm af zou treden.
21/11 09u45  ‘Onvoldoende aandacht voor aanpak seksueel misbruik kinderen’Sinds 2015 zijn regionale overheden deels verantwoordelijk voor de aanpak van seksueel misbruik, maar een gecoördineerde aanpak ontbreekt volgens de Nationaal Rapporteur.
21/11 09u45  ‘Ondermijningsteam Amsterdamse politie opgeheven door tekort’Door een tekort aan politiemensen wordt een rechercheteam van de Amsterdamse politie dat georganiseerde misdaad aanpakt per eind december opgeheven.
21/11 09u45  Pauwen voeren in de paleistuinLees meer >
21/11 09u45  Deugende dobbelstenenLees meer >
21/11 09u45  Kwamen terug uit SyriëLees meer >
21/11 09u15  Zestien tips voor wooncadeausCadeauspecial geef iets wat je ook voor jezelf zou kopen, dat maakt de ontvanger blijer. Dus geef die drinkglazen van gebruikte wijnflessen, en koop ze voor jezelf ook meteen.
21/11 09u15  Meehongeren met Europanen: in 1945 een experiment in de VSMet de bevrijding is ook de Hongerwinter 75 jaar geleden. Andere Tijden greep dat aan om een vergeten stukje geschiedenis in het licht te zetten: het curieuze Minnesota Starving Experiment.
21/11 09u00  Ook Wopke Hoekstra informeerde de Kamer niet goed | De bouw wordt alsnog vertraagdMet Henk Krol, Cora van Nieuwenhuizen en Ad Melkert. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!
21/11 09u00  De hongerende EuropeanenDat valt nog niet mee, met de hand een suikerbiet in tweeën snijden. Hoogleraar voedingsleer Martijn Katan verslikt zich bijna in het klusje als hij uitlegt hoe weinig een…
21/11 09u00  Het beste cadeau dat je ooit kreeg? ‘Een workshop, een Nintendo, een hond!’NRC vroeg voor de cadeauspecial vijf Bekende Nederlanders aan welk cadeau ze de beste herinneringen hebben.
21/11 08u45  Een workshop, een Nintendo, een hond!NRC vroeg vijf Bekende Nederlanders wat voor hun het beste cadeau dat ze ooit gekregen hebben.
21/11 08u45  ‘Hoekstra informeerde Kamer niet volgens de regels over Air France-KLM’Volgens een vertrouwelijke notitie schond de minister meerdere regels met betrekking tot het informeren van de Tweede Kamer.
21/11 08u00  Het is niet de gedachte die teltWat moeten we nu weer geven, en: wie wordt het blijst, de gever of de ontvanger? Zeven tips om de cadeaumaand goed door te komen.
21/11 08u00  ABN Amro liet na 5 miljoen klanten apart te screenenHet OM verdenkt ABN Amro van „geen of onvoldoende” onderzoek naar cliënten. Verdachte transacties bleven daardoor buiten beeld.
21/11 02u15  Geef geboortegolvers niet van alles de schuldHet is onzin dat babyboomers het altijd makkelijker hadden dan jonge mensen nu.
21/11 01u15  Voor het eerst sinds 2002 geen EU-land op strafbankjeDe begrotingsplannen van de eurolanden voor 2020 vormen geen grote risico’s voor de stabiliteit van de munt, zegt Brussel.
21/11 01u15  Geef geboortegolvers niet van alles de schuldWat heeft de babyboomer misdaan? De vraag dringt zich op nu de ‘boomer’, geboren tussen grofweg 1945 en 1960, van alle kanten onder vuur wordt genomen.
21/11 01u15  Tijd van excuses en uitstel bij malaise met toeslagen nu voorbijInstitutionele vooringenomenheid. Met die snoeiharde kwalificatie schetste oud-minister Piet Hein Donner vorige week de blinde ambitie van medewerkers van de Belastingdienst om…
21/11 00u16  Forse terugloop van bouwvergunningen voor nieuwe woningenHet afgelopen kwartaal zijn er opnieuw fors minder vergunningen verleend voor nieuwbouwwoningen. Volgens het CBS speelt de stikstofproblematiek een rol.
20/11 23u30  Die verdachte miljoenen deden bij ABN Amro geen lampje brandenABN Amro zag jarenlang niet dat kapitale bedragen van de corrupte Braziliaanse bouwgigant Odebrecht door de bank vloeiden. Detectiesystemen schieten tekort. Ook bij andere banken.
20/11 23u00  Staatssecretaris wil verplichte tegenprestatie voor bijstandsgerechtigdenAlle gemeenten moeten mensen die een bijstandsuitkering ontvangen, gaan vragen iets in ruil te doen.
20/11 22u45  Nederlanders maken kans op Grammy AwardDe nominaties werden woensdag bekendgemaakt in Los Angeles. Op 26 januari worden ‘s werelds belangrijkste muziekprijzen uitgereikt.
20/11 22u30  Kan Rutte zich even als pispaal aanbieden?Het zijn dagen dat van de premier moreel leiderschap wordt verlangd, en we kunnen veilig stellen dat best veel burgers dit ondersteunen. Geef het goede voorbeeld.
20/11 22u30  ‘Zeker vijftien vluchtelingen gedood bij aanvallen Syrisch leger op Idlib’Bij aanvallen door het leger van president Assad zijn een vluchtelingenkamp en een kraamkliniek geraakt.
20/11 22u30  In 3 jaar moest de taxi 33 keer terug naar TeslaDe introductie van Tesla-taxi’s op Schiphol kwam luchthaven én autobouwer goed uit. Maar de ondernemers die de auto’s moesten kopen, kampen met gebreken.
20/11 22u15  Verzekeren voor de bucketlistKanker geeft niet alleen lichamelijk en emotioneel leed, maar ook financieel. Een nieuwe verzekering moet helpen.
20/11 22u15  ‘Illegale migranten’ reizen steeds vaker in koelcontainersNederland is een belangrijke schakel geworden in de reis van illegale migranten – ‘inklimmers’ – naar Engeland. Per koelcontainer, met alle risico’s van dien.
20/11 22u00  ‘Bank van de EU’ is nu een groene voortrekkerEen plan van de Europese Investeringsbank om uit fossiele energie te stappen is afgezwakt. Toch zijn milieuorganisaties positief.
20/11 21u45  Boeren komen met ‘oplossing’ crisisPlan van aanpak van boeren om uit ‘stikstofimpasse’ te komen, is op lange termijn peanuts, zegt stikstofexpert Jan Willem Erisman.
20/11 21u31  Overheid ‘mogelijk aansprakelijk’ voor doodgeschoten 29-jarige IrakeesDe vader van het slachtoffer probeert al dertien jaar te bewijzen dat Nederland schuldig is aan de dood van zijn zoon.
20/11 21u15  De politieke crises binnen de NAVO zijn nog niet bezworenSecretaris-generaal Jens Stoltenberg moet hard werken om de boel bij elkaar te houden, in de door crises geplaagde NAVO.
20/11 21u01  Acht doden bij protesten Bolivia, totale dodental stijgt naar 32Volgens de afgetreden president van Bolivia worden de protesten in zijn thuisland op dermate harde wijze neergeslagen, dat er sprake is van genocide.
20/11 20u45  De politieke crises binnen de NAVO zijn nog niet bezworenBondgenootschapSecretaris-generaal Jens Stoltenberg moet hard werken om de boel bij elkaar te houden, in de door crises geplaagde NAVO.
20/11 20u45  Coalitieonderhandelingen in Israël opnieuw vastgelopenNa premier Netanyahu heeft ook oppositieleider Benny Gantz van de partij Blauw en Wit gezegd dat hij er niet in geslaagd is om een regering te vormen.
20/11 20u15  Nederlandse tennissers uitgeschakeld in DaviscupDe Nederlanders Wesley Koolhof en Jean-Julien Rojer hebben tijdens de Daviscup Finals in Madrid verloren van Groot-Brittannië.
20/11 20u00  Wijlen Martine Bijl wint NS Publieksprijs met ‘Rinkeldekink’De weduwnaar van Martine Bijl, Berend Boudewijn, heeft de NS Publieksprijs namens zijn overleden vrouw in ontvangst genomen.
20/11 19u45  Britse prins Andrew legt zijn publieke taken tijdelijk neerDe afgelopen dagen kwam prins Andrew negatief in het nieuws door een BBC-interview over zijn vriendschap met de van kindmisbruik beschuldigde Jeffrey Epstein.
20/11 19u30  Vivian Beumer verdwaalde in het doolhof van het UWVFalende systemen, verkeerde diagnoses en een gevoelloze opstelling. Vivian Beumer ervoer het bij uitkeringsinstantie UWV. Dit is haar verhaal.
20/11 19u15  Britse prins Andrew trekt zich terug uit het openbare levenAanleiding is het veelbesproken BBC-interview met prins Andrew over zijn vriendschap met de van grootschalig kindmisbruik beschuldigde Jeffrey Epstein.
20/11 19u15  Virtuele aanraking voelen dankzij haptische stickerAmerikaanse onderzoekers zijn erin geslaagd een sticker te ontwikkelen waarmee aanraking kan worden gesimuleerd.
20/11 19u15  Museum Singer toont nieuwe aanwinst Beckmann op kunstbeurs PANMuseum Singer Laren toont op de PAN een onbekend schilderij van de heide bij Laren, geschilderd door Max Beckmann. Het is een gift van een anonieme schenker.
20/11 18u46  Extremisten winnen terrein in de Sahel, zoals eerder in Syrië en IrakHet lukt Burkina Faso, lang een van de stabielste landen van West-Afrika, niet meer de extremisten buiten te houden.
20/11 18u46  Politie vindt handgranaat voor deur van Haarlems stadhuisDe Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de handgranaat voor de deur van het Haarlemse stadhuis weggehaald.
20/11 18u30  Ook politiek stuit nu op grenzen aan ‘meer’Wij moderne mensen zitten vast aan groei en ‘meer dan een ander’, schrijft Hans Achterhuis. Het vraagt politieke moed om daaruit los te breken.
20/11 18u15  Zo overleeft je geld een volgende crisisDe economische voorspellingen schieten alle kanten op. Hoe zorg je voor een beleggingsportefeuille die tegen een stootje kan?
20/11 17u45  Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi naar Internationaal GerechtshofDe leider van Myanmar Aung San Suu Kyi komt naar Den Haag om haar land te verdedigen in een zaak die draait om beschuldigingen van ‘genocide’ op de Rohingya.
20/11 17u45  Politie vindt handgranaat voor deur van Haarlemse stadhuisDe Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) heeft de handgranaat voor de deur van het Haarlemse stadhuis weggehaald.
20/11 17u15  Suriname mag plotseling dromen over het WK voetbalDoor de invoering van het sportpaspoort kunnen buitenlandse voetbalprofs uitkomen voor het Surinaams elftal. Bondscoach Dean Gorré stelt één voorwaarde: „Ze moeten écht voor Suriname willen spelen.”
20/11 17u15  Waar is het hoofd van Demang Lehman? ●●●●Demang Lehman werd 150 jaar geleden opgehangen en later onthoofd door Nederlandse overheersers in Borneo. Zijn hoofd zou best eens in een depot van een Nederlands museum kunnen liggen. In een podcast nemen twee journalisten de luisteraars mee op onderzoek.
20/11 17u15  Kunnen we in het lab de neushoorn redden?Sudan, de laatste mannelijke witte neushoorn, stierf op 19 maart 2018. Nieuwe technieken bieden hoop: uit genetisch materiaal wordt geprobeerd een embryo te knutselen. Maar is dat wel wenselijk?
20/11 17u00  Waar is het hoofd van Demang Lehman?Normaal gesproken is een reis per trein en bus naar een rommelige galerijwoning in Vlaardingen niet zo’n heel spannend gegeven, maar in de podcast Het verloren hoofd wordt dit…
20/11 17u00  Doet het ministerie van Buitenlandse Zaken nog mee in Washington?Met Trump zit in het Witte Huis een president die weinig voeling heeft met diplomatie. De hoorzittingen laten zien hoe buitenlandbeleid buiten het ministerie wordt gemaakt. Hoe machtig is het State Departement nog?
20/11 17u00  EU-lidstaten richten Europees netwerk op voor opsporing vermiste personenAmber Alert gaat de Europese politiedienst PEN-MP leiden die vermiste personen opspoort, zo maakte de Raad van de Europese Unie woensdag bekend.
20/11 17u00  Neef van topcrimineel Ridouan Taghi gearresteerd in moordzaak advocaatSporen in een auto waren belangrijk in het onderzoek naar de aanslag op Derk Wiersum. De verdachte is een neef van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland.
20/11 16u45  ‘De wereld op z’n kop: patiënten maken zich zorgen om ons’Het personeel van ziekenhuizen staakte woensdag voor 5 procent loonsverhoging. Vakbonden zijn bereid tot nieuwe acties.
20/11 16u45  Half brein werkt voor twee dankzij meer verbindingenBij mensen die een hersenhelft missen, is er meer samenwerking tussen verschillende gebieden dan in een compleet brein.
20/11 16u45  Estse parlementsvoorzitter betwist grens met RuslandDe rechts-conservatieve parlementsvoorzitter Henn Põlluaas claimt dat Rusland 5 procent van het Estse grondgebied heeft bezet.
20/11 16u31  Hoe vertel ik de kinderen dat de wereld vergaat?Elke week legt Annemiek Leclaire een lezersvraag voor aan deskundigen.
20/11 16u15  Concerten bij stille films zijn populair: ‘Haar ogen vertellen me precies wat ik moet spelen’De komende tijd klinkt er vaak live muziek bij oude films. Er is zelfs een festival aan gewijd. NRC sprak erover met drie musici. „Er gaat niets boven de stille cinema.”
20/11 16u00  Politie arresteert neef van Ridouan Taghi in moordzaak advocaat Derk WiersumSporen in een auto waren belangrijk in het onderzoek naar de aanslag op Derk Wiersum. De verdachte is een neef van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland.
20/11 15u46  Architecten hebben eerste cao met minimumtarief voor zzp’ersMinister Wouter Koolmees heeft de cao dinsdag bindend verklaard. De Autoriteit Consument & Markt maakte daar in juli al de weg voor vrij.
20/11 15u46  Tijdreis naar verloren verdrietVR is gedoe, maar het diorama van Eva Gonggrijp in Filmmuseum Eye is het waard: al dwalend door een vervallen villa vol geluiden en flarden van beelden hoort en ziet Joyce Roodnat zoveel dat ze steeds wil blijven.
20/11 15u15  Politie arresteert neef Taghi in moordzaak advocaat Derk WiersumSporen in een auto waren belangrijk in het onderzoek naar de aanslag op Derk Wiersum. De verdachte is een neef van Ridouan Taghi, de meest gezochte crimineel van Nederland.
20/11 15u15  ‘Medewerker Britse ambassade in Hongkong gemarteld in China’De Britse regering heeft de Chinese ambassadeur ontboden omdat een Britse ambassademedewerker onder meer geslagen en geketend zou zijn.
20/11 15u00  Hannover krijgt als eerste grote stad een burgemeester met migratie-achtergrondDe Turkse wortels van Belit Onay speelden in de verkiezingscampagne, zoals hij het zelf uitdrukte, „een verfrissend kleine rol”.
20/11 14u30  Marcel Broodthaers’ satire is pijnlijk actueelMarcel Broodthaers begon als dichter en werd later beeldend kunstenaar. Het MuHKA in Antwerpen focust op de politieke dimensie van zijn werk, maar op de expositie ontbreekt helaas het kolderieke gevoel van de jaren zestig.
20/11 14u15  ‘Meer banen luchtvaartsector als vliegtaks niet wordt ingevoerd’De luchtvaart kan in Nederland tot 40.000 extra banen creëren als onder meer geen nieuwe milieubelastingen worden ingevoerd, beweert de sector.
20/11 14u15  Voor het eerst sinds 2002 geen EU-land op strafbankje voor begrotingDe begrotingsplannen van de eurolanden voor komend jaar vormen geen grote risico’s voor de stabiliteit van de munt, zegt Brussel.
20/11 14u00  Honderden betogers, duizenden stakers, maar ziekenhuizen bewegen nietVerpleegkundigen en andere ziekenhuismedewerkers eisen betere arbeidsvoorwaarden. In het hele land leggen ze woensdag het werk deels neer.
20/11 13u45  Einde discussie: Hitlers geboortehuis wordt een politiebureauToen het geboortehuis van Der Führer in het Oostenrijkse Braunau am Inn in 2011 leeg kwam te staan, barstte de discussie los: wat moest ermee gebeuren?
20/11 13u45  ‘Je trapt er met open ogen in’, zegt 55-plusser bij les mediawijsheidIn de cursus Wijs met Media krijgen 55-plussers les over sociale media, nepnieuws en deepfakes. „Ik kan het niet meer bijbenen”
20/11 13u45  Nederlandse studenten op uitwisseling in ‘oorlogsgebied’Ze kwamen om te studeren, tot de universiteiten een slagveld werden. Nederlandse uitwisselingsstudenten leren veel in Hongkong, maar niet in de collegebanken.
20/11 13u30  Mdou Moctar zoekt de magie van Nigerijnse psychrockMdou Moctar speelt een punk- en psychversie van touaregrock met veel ruimte voor freaky experimenten op de snaren.
20/11 13u30  De ravage van de strijd op de Technische Universiteit in HongkongDe strijd tussen politie en demonstranten in Hongkong gaat er hard aan toe. Woensdag is de vierde dag van de blokkade van de Technische Universiteit. De politie wacht tot de activisten zich overgeven.
20/11 13u15  Ahmed Aboutaleb, (niet) overal de eerste'Aboutaleb blijkt sinds zijn toetreding tot de politiek een zeer behendige bestuurder, maar ook berekenend, opportunistisch en zelfs populistisch.'
20/11 12u45  Stikstofplan boeren: meer koeien in de wei en minder eiwit in veevoerDertien boerenorganisaties presenteerden een eigen plan om de stikstofcrisis met op te lossen, in ruil voor behoud van uitstootrechten.
20/11 12u30  Ineens gaan overal sardientjes de straat op in ItaliëIn een speels protest, snel georganiseerd via sociale media, nemen duizenden mensen afstand van de agressieve populistische toon van de populaire Matteo Salvini.
20/11 11u45  Zwaardere aanklacht tegen Jos B. in zaak Nicky VerstappenHet OM wilde Jos B. eerst vervolgen voor doodslag. Die aanklacht is aangepast, omdat B. wordt verdacht van seksueel misbruik van Verstappen voor de moord.
20/11 11u45  Is de eindstrijd in Hongkong begonnen?Gesprek met correspondent Garrie van Pinxteren over de grimmige situatie in Hongkong. De dialoog lijkt verder weg dan ooit.
20/11 11u30  Verstekelingen Vlaardingen zeggen uit Koeweit en Irak te komenDe 25 mensen die in een koelcel op een veer werden aangetroffen, beweren zelf afkomstig te zijn uit Koeweit en Irak. Ze hadden geen papieren bij zich.
20/11 11u15  Bij het brave Vampire Weekend zijn alle leeuwen vegetariërIn de vrolijke liedjes van de New Yorkse indieband Vampire Weekend schijnt altijd maar weer de zon. Maar in de Afas Live ontbreekt de magie.
20/11 11u00  ‘Medewerkers Britse ambassade in Hongkong gemarteld in China’De Britse regering heeft woedend gereageerd op de marteling van haar ambassademedewerker die afgelopen zomer werd opgepakt tijdens een werkbezoek aan China.
20/11 11u00  Sigrid zingt met aanstekelijke lichtheid in TivoliVredenburgPoptalent Sigrid heeft al zoveel herkenbare nummers dat haar optreden in TivoliVredenburg op een greatest hits-show begon te lijken. De Noorse laat een verfrissende lichtheid zien in alles wat ze doet.
20/11 10u45  In praathuis Rutte is (bijna) iedereen welkom | Turkije tart de VVD met uitzettingenMet Pete Hoekstra, Ankie Broekers-Knol en Ferdinand Grapperhaus. Ook elke ochtend De Haagse Stemming in je inbox? Schrijf je in!
20/11 10u45  Kunstcollectie met waarde van 300 miljoen euro vermist in ChinaDe collectie van ondernemer Maria Chen-Tu, met werken van vooraanstaande Duitse kunstenaars als Markus Lüpertz, Anselm Kiefer en Renate Graf, was op tournee door China. Nu zijn de werken zoek.
20/11 10u15  ‘Aanhouding zakenman in verband met moord op Maltese journalist’De Maltese zakenman Yorgen Fenech is op zijn jacht aangehouden door de Maltese politie. Hij zou geprobeerd hebben het land te ontvluchtten.
20/11 10u15  Verstekelingen Vlaardingen naar eigen zeggen afkomstig uit Koeweit en IrakDe 25 mensen die in een koelcel op een veer werden aangetroffen, zeggen zelf afkomstig te zijn uit Koeweit en Irak. Ze hadden geen papieren bij zich.
20/11 10u00  Verstekelingen Vlaardingen afkomstig uit Koeweit en IrakDe 25 mensen die in een koelcel op een veer werden aangetroffen, zeggen zelf afkomstig te zijn uit Koeweit en Irak. Ze hadden geen papieren bij zich.
20/11 10u00  Dit zijn de beste tips voor een wat langzamer levenAls we overdag op de snelweg van 130 naar 100 km/u moeten, mag het ook wat langzamer op ons werk, vindt Japke-d. Bouma. Hoe? Hier de beste tips.
20/11 09u45  In 2021: meer rijden met waterstofbussenWaterstofbussen moeten helpen het openbaar vervoer emissievrij te maken. Vanaf 2021 komen er vijftig nieuwe bij.
20/11 09u45  China dwingt Hongkongse scholieren in het gareelHippo Leung uit Hongkong weigert op haar school het Chinese volkslied te zingen. Slechte aantekeningen zijn het gevolg.
20/11 09u30  Amsterdamse Rekenkamer: overlast van Airbnb te weinig aangepaktDe Rekenkamer Amsterdam bepleit een andere methode om overlast en woonfraude via verhuurplatforms als Airbnb aan te pakken: samenwerken.
20/11 09u30  Wordt Assange nu uitgeleverd aan de VS?De uitlevering van Assange aan de VS is weer een stap dichterbij nu Zweden hem niet langer wil vervolgen in een oude zedenzaak.
20/11 09u30  Historische ziekenhuisstaking, maar wie gaat al dat personeel meer betalen?Elk ziekenhuis vindt het „stiekem” best redelijk, 5 procent extra loon voor het personeel, zegt een ziekenhuisdirecteur. Maar de verzekeraars willen het niet betalen, zegt hij.
20/11 09u15  Vijftig nieuwe waterstofbussen tegen 2021Waterstofbussen moeten helpen het openbaar vervoer emissievrij te maken. Vanaf 2021 komen er vijftig nieuwe bij.
20/11 09u01  Alles komt goed met deze kinderenDe kinderen in het realityprogramma Home Alone slapen kort en eten slecht, maar ze organiseren zich goed en blijken zich uitstekend te kunnen redden. Tot de gezinstherapeut zich ermee bemoeit.
20/11 08u15  José Mourinho nieuwe coach Tottenham HotspurMourinho volgt de Argentijn Mauricio Pochettino op, die dinsdag vanwege slechte resultaten werd ontslagen.
20/11 07u30  Israël bombardeert Iraanse doelwitten in SyriëHet Israëlische leger heeft woensdag Iraanse troepen in Syrië met raketten bestookt. De actie is een vergelding voor de onderschepping van vier Syrische raketten op dinsdag.
20/11 05u30  Senaat VS steunt demonstranten Hongkong met wetDe Hong Kong Human Rights and Democracy Act schrijft sancties voor tegen functionarissen in China en Hongkong die zich schuldig maken aan mensenrechtenschendingen.
20/11 01u15  ‘Ze denken heel anders dan wij’Hippo Leung uit Hongkong weigert op haar school het Chinese volkslied te zingen. Slechte aantekeningen zijn het gevolg.
20/11 01u15  Zweedse OM staakt vooronderzoek AssangeDe uitlevering van Assange aan de VS is weer een stap dichterbij nu Zweden hem niet langer wil vervolgen in een oude zedenzaak.
20/11 01u15  ‘Het atelier geeft me een fantastische basis’Gouden handen, hebben ze. Fotograaf Maartje ter Horst legt jonge vrouwen vast die oude ambachten uitoefenen.
20/11 01u15  Dekker hijst de witte vlag, burger en advocaat verliezenIs de stelselherziening van de sociale rechtshulp een stille dood gestorven, met het noodfonds dat minister Dekker (rechtsbescherming, VVD) vorige week vrijdag onverwacht ter…
20/11 01u15  NPO 2 wil verjongen en vestigt hoop op de ‘shortdoc’Met 2Doc bereikt de NPO 700.000 kijkers van gemiddeld 62 jaar. Een nieuw soort documentaire, de online shortdoc, moet jonger publiek aanspreken.
20/11 00u30  Van incident naar incidentLees meer >
20/11 00u15  De afzwaaiende hoofdpiet en de zwijgende premierLees meer >
20/11 00u15  Meer vrouwen economisch zelfstandig, verschil met mannen kleinerSinds 2013 verdienen steeds meer mannen én vrouwen voldoende om zichzelf te kunnen onderhouden.
20/11 00u15  De verpleegkundige moet op vijf plekken tegelijk zijnHet werk in een ziekenhuis wordt steeds zwaarder, zegt een verpleegkundige. Ze moeten meer doen voor meer patiënten met mínder collega’s. Hoe hou je dat vol?
19/11 23u15  Oranje sluit stabiele kwalificatiereeks in stijl afDe 5-0 zege op Estland was het slot van een sterke kwalificatiereeks voor het EK. In 2020 zal Oranje echt op de proef worden gesteld.
19/11 23u00  Oranje biedt feestelijke afsluiter in aanloop naar EKDe 5-0 zege op Estland was het slot van een sterke kwalificatiereeks voor het EK. In 2020 zal Oranje echt op de proef worden gesteld.
19/11 23u00  Hallo Mark Rutte. Mag het ook op het werk wat langzamer?Als we overdag op de snelweg van 130 naar 100 km/u moeten, mag het ook wat langzamer op ons werk, vindt Japke-d. Bouma. Maar hoe? Ze geeft er meteen wat tips bij.
19/11 22u45  Het eerste tv-debat tussen Johnson en Corbyn wilde niet echt op gang komenHet eerste tv-verkiezingsdebat tussen premier Boris Johnson en Labour-leider Jeremy Corbyn leverde geen duidelijk winnaar op - en evenmin nieuwe inzichten.
19/11 22u45  Maar ja. Wie gaat al dat personeel meer betalen?Elk ziekenhuis vindt het „stiekem” best redelijk, 5 procent extra loon voor het personeel, zegt een ziekenhuisdirecteur. Maar de verzekeraars willen het niet betalen, zegt hij.
19/11 22u45  Turkije stuurt vrouwelijke Syriëganger zonder Nederlandse nationaliteit terugEen van de vermoedelijke IS-vrouwen meldde zich onlangs bij de ambassade van Nederland. Haar Nederlandse nationaliteit was net afgenomen.
19/11 22u15  ‘Red de Participatiewet’Dinsdag werd bekend dat de Participatiewet uit 2015 onvoldoende mensen aan het werk helpt. Kamerleden, een wethouder en een werkgever reageren.
19/11 22u00  Turkije stuurt twee vrouwelijke Syriëgangers naar NederlandEen van de vermoedelijke IS-vrouwen meldde zich onlangs bij de ambassade van Nederland. Haar Nederlandse nationaliteit was net afgenomen.
19/11 21u45  In garages en growshops op zoek naar zware drugscriminaliteitMinister Ferdinand Grapperhaus wil ondermijnende criminaliteit bestrijden. Maar hoe lastig dat is, blijkt op werkbezoeken waar NRC meeliep.
19/11 21u30  Rutte: ‘Ik kan niet met iederéén praten’Gele hesjes, racistische incidenten in het voetbal: Premier Rutte werd dinsdag van alle kanten om moreel leiderschap gevraagd.
19/11 21u00  Nog twee aanhoudingen in onderzoek naar moord Derk WiersumAdvocaat Wiersum werd in september doodgeschoten voor zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert. Er zijn nog twee verdachten aangehouden.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

17x Een twijfelaar vol wantrouwen22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Zijn leven loopt als een rode draad door de sociaal-economische en politieke geschiedenis van het naoorlogse Nederland. Nu is er het eerste deel van zijn biografie: een boeiend, afgewogen verhaal.
17x De vrouw die alles goed wilde maken22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Van activiste werd ze onder president Obama mensenrechten-adviseur en VN-ambassadeur. Haar idealisme moest ze deels vaarwel zeggen, zo blijkt uit haar rijke memoires.
16x Hoe Xi punten scoort met Britse roofkunst22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Op de zwart-wit foto zie je Britse en Franse soldaten lachend de troon van de Chinese keizer beklimmen.
13x De Raad van State faalde jarenlang22/11 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: De hoogste bestuursrechter had door de Belastingdienst gedupeerde ouders al eerder in het gelijk moeten stellen, schrijft Marinus Hoorntje. Niet pas na maatschappelijke onrust.
12x Niet de bank, maar de klant is nu eindelijk de baas22/11 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Fintech is al bijna een halve eeuw in ontwikkeling. Maar pas de laatste jaren komt de klant echt centraal te staan. En die heeft reële eisen.
12x Waarom praat u niet met Kick Out Zwarte Piet, premier Rutte?22/11 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Het geweld tegen Kick Out Zwarte Piet is ook een aanval op de democratie, schrijven vijf leden van Kick Out Zwarte Piet. Door te zwijgen kiest premier Rutte de kant van de onverdraagzamen. „Hoe zou u reageren als hooligans een VVD-congres aanvielen?”
12x Tijd voor klagen over rol VS is nu wel voorbij22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Met disruptie en corruptie breken de VS af wat in decennia werd opgebouwd, ziet Michel Kerres. Wat komt ervoor in de plaats?
12x ‘Hoekstra schond regels Kamer bij Air France-KLM’22/11 01u15 - NRC.nl: Wetenschap: Volgens een vertrouwelijke notitie schond de minister meerdere regels met betrekking tot het informeren van de Tweede Kamer.
11x Lagarde: ‘Overheid moet meer investeren’22/11 19u15 - NRC.nl: Wetenschap: In haar eerste speech als president van de ECB riep Lagarde regeringen op meer te investeren. Dat deed ze uitgesprokener dan Draghi.
11x Mensen zonder auto hebben wel/geen recht om de ruimte van een parkeerplek in te richten22/11 18u15 - NRC.nl: Wetenschap: Marli Huijer wil als niet-automobilist over de ruimte van een parkeerplaats kunnen beschikken om die te ‘vergroenen’. Anne Marttin zegt dat er genoeg groen is in de stad.

Statistieken

Artikels:
32105
Gelezen:
43342
Aantal lezers nu:
42


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven