dinsdag 19 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen pagina 2

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
18/03 21u45  “Een verdwaalde, verwarde sukkel, maar geen terrorist”: dit zeggen buurtgenoten over Gökmen T. Een “kleine crimineel”. Een “dealertje”. Een enorme “loser” met een drugsprobleem. Buurtgenoten van Gökmen T. (37), die ervan verdacht wordt maandagmorgen in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodgeschoten te hebben, kennen hem vooral als een “verdwaalde, verwarde sukkel.”
18/03 21u00  Tsjetsjeense mensenrechtenactivist veroordeeld tot vier jaar cel Een rechtbank in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft de mensenrechtenactivist Ojoeb Titijev maandag veroordeeld tot vier jaar gevangenis wegens het bezit van marihuana. Titijev was het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Memorial in Tsjetsjenië. Volgens de Russische oppositie gaat het om een politiek proces met als doel Titijev het zwijgen op te leggen.
18/03 20u45  Politiechef Parijs vervangen vanwege “ongepaste instructies” omtrent rubberkogels De vernielingen en plunderingen zaterdag in Parijs, tijdens de demonstratie van gele hesjes, hebben geleid tot het vertrek van de politiechef van de Franse hoofdstad. Commissaris Michel Delpuech wordt vervangen omdat hij “ongepaste instructies” zou hebben gegeven om het gebruik door de politie van rubberkogels te verminderen, zo deelde premier Édouard Philippe maandag mee.
18/03 20u15  Verdubbeling aantal klachten bij klanten- en klachtendienst van VRT In 2018 liet de klanten- en klachtendienst van de openbare omroep een verdubbeling van het aantal klachten optekenen in vergelijking met 2017. De journalistieke keuzes van de VRT, nauwkeurigheid, taalfouten en onpartijdigheid worden daarbij geregeld becommentarieerd. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de klanten- en klachtendienst van de VRT.
18/03 19u45  Staking onderwijs: “Stakingsbereidheid is groot, vooral in kleuter- en lager onderwijs” De stakingsbereidheid ligt hoog in het onderwijs. “Uit de signalen die we hebben binnengekregen vanop het terrein blijkt dat er woensdag zwaar zal gestaakt worden in het onderwijs”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). 
18/03 19u15  Democraat en mogelijke presidentskandidaat Beto O'Rourke haalt 6,1 miljoen dollar op in 24 uur De Democraat Beto O’Rourke haalde in de eerste 24 uur het recordbedrag van 6,1 miljoen dollar op (5,4 miljoen euro), nadat hij vorige week aankondigde mee te dingen naar de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dat liet zijn campagneteam maandag weten.
18/03 19u00  België bundelt krachten om zich klaar te stomen voor de impact van artificiële intelligentie Als artificiële intelligentie (AI) een jobmotor moet worden, dan zullen we iedereen vertrouwd moeten maken met de term. Dat is kort door de bocht de visie van de nieuwe Belgische denktank AI 4 Belgium. En onze publieke instellingen en kmo’s moeten dringend experimenteren met AI.
18/03 18u45  “Het algemeen belang, dat is pure quatsch” Dat de sp.a in Antwerpen met Bart De Wever in zee ging, was een zware vergissing, vindt historicus Vincent Scheltiens, die een nieuw boek schreef over de neergang van de sociaaldemocratie. Een gesprek over polarisering, het minste kwaad en witte konijnen.
18/03 18u15  Gokreclame zet steeds meer mensen aan om een gokje te wagen. Er wordt terecht aangedrongen op duidelijke lijnen Koen Geens (CD&V) is minister van Justitie.
18/03 17u30  Britse parlementsvoorzitter sluit nieuwe stemming over ongewijzigde Brexitdeal uit Voorzitter John Bercow heeft maandag in een statement in het Britse Lagerhuis verklaard dat de regering van premier Theresa May het reeds verworpen echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet opnieuw ter stemming kan brengen indien de regeringsmotie “substantieel dezelfde blijft”.
18/03 17u30  Johan de Boose enige Vlaming op shortlist Libris, Pfeijffer favoriet Johan De Boose (°1962) is de enige Vlaamse auteur op de zeskoppige shortlist van de Libris Literatuurprijs. Hij is verrassend genomineerd voor zijn roman Het Vloekhout (De Bezige Bij), waarin hij tweeduizend jaar Europese geschiedenis vertelt aan de hand van een stuk zwervend hout.
18/03 17u15  President Mozambique vreest meer dan duizend doden na verwoestende cycloon Idai De Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat in zijn land zeker duizend doden zijn gevallen als gevolg van de cycloon Idai die de afgelopen dagen over het land is getrokken. Persbureau AFP schat het dodental in Mozambique en buurland Zimbabwe voorlopig op 157.
18/03 17u15  Nederlandse premier vergelijkt Theresa May met arm- en beenloze Monty Python-ridder In een interview over de brexit heeft de Nederlandse premier Mark Rutte zijn Britse collega Theresa May vergeleken met de ridder uit filmklassieker Monty Python and the Holy Grail, die overtuigd blijft doorvechten ook nadat hij al zijn ledematen kwijt is. 
18/03 17u15  Gele hesjes veroorzaken 170 miljoen euro schade in Frankrijk De schade die de gele hesjes in Frankrijk hebben aangericht, is maandag door de Franse Federatie van Verzekeringen (FFA) geraamd op 170 miljoen euro, zonder rekening te houden met de bijkomende schade die afgelopen weekend werd veroorzaakt op de Champs-Elysées. “Er werden tot dusver 10.000 schadeclaims geregistreerd”, verklaarde de FFA, die schat dat 30 tot 40 procent van de bedrijven geen garantie hebben afgesloten voor inkomstenderving.
18/03 17u00  ‘Arctic’: Hellevaart in een ijswoestijn In Arctic  vertolkt Mads Mikkelsen een in een poolwoestijn gestrande piloot voor wie de redding zich achter enkele heuvelrotsen zou kunnen bevinden.
Laatste update: maandag 18 maart 2019, 21u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
14/03 06u15  Ik bots op verbaasde blikken: vreemd volk zijn ze hier niet gewendElke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.
14/03 06u15  Theresa May houdt het nog wel even vol. Maar veel huppeldansjes zijn er niet meer bijDissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.
14/03 06u15  Italië balanceert op rand van rommelstatus, en kan hele eurozone in zijn val meeslepenBaa3, of toch maar ‘junk’? Het ogenschijnlijk cryptische oordeel van de ratingbureaus maakt of kraakt een land. De almacht van Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch is ondanks hun belabberde imago nog steeds intact. Vraag maar aan Italië, waar het bang wachten is op de nieuwe rating van Moody’s morgen. Dreigt het Griekse scenario zich te herhalen? 
14/03 06u15  Zo moet wiskunde weer sexy wordenDe vijf Vlaamse universiteiten pleiten voor de oprichting van een platform dat de belangen van wiskunde binnen onderwijs, industrie en onderzoek in de verf moet zetten. “Iedereen heeft de mond vol over artificiële intelligentie, niemand over de wiskunde die aan de basis ligt.”
14/03 05u15  Nieuw-Zeeland in shock na brutale aanval op minister van KlimaatIn de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is minister van Klimaat James Shaw aangevallen toen hij te voet op weg was naar het parlement. De 45-jarige politicus werd vastgepakt en meermaals op zijn gezicht geslagen door een 47-jarige man, die opgepakt kon worden.
14/03 04u15  Ook Brazilië en Panama sluiten luchtruim voor Boeing 737 MaxIn navolging van een ban wereldwijd, sluiten ook Brazilië en Panama hun luchtruim voor de Boeing 737 MAX 8 en 9. Brazilië was het eerste land in Latijns-Amerika dat besloot het geplaagde paradepaardje van Boeing te weren.
14/03 04u00  Olietapijt voor Franse westkust na schipbreuk containerschipNa de schipbreuk van containerschip Grande America voor de Franse Atlantische kust is een kilometerslang olietapijt ontstaan. Dat zegt de verantwoordelijke zeeprefectuur in Brest. Een speciaal schip voor de bestrijding van zeeverontreiniging wordt deze ochtend verwacht, aldus de bevoegde maritieme prefectuur in Brest. Ook het Europese Agentschap voor de Maritieme Veiligheid wordt ingeschakeld.
14/03 04u00  Texaanse Democraat Beto O'Rourke kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingenBeto O'Rourke heeft zich officieel kandidaat gesteld om voor de Democraten deel te namen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Eerder weigerde de 47-jarige politicus vanwege zijn gezin met jonge kinderen.
14/03 03u30  Venezolanen weer aan het werk na aanhoudende elektriciteitsproblemenIn Venezuela wordt het werk vandaag hervat nadat dat een week niet mogelijk was geweest vanwege de zware elektriciteitspanne die het land vanaf 7 maart in de ban hield. Dat zegt de minister van Informatie Jorge Rodriguez.
14/03 02u45  Amerikaanse senaat wil steun aan Saudische coalitie in Jemen stopzettenDe Amerikaanse senaat heeft met 54 stemmen voor en 46 tegen een resolutie aangenomen, waarmee het een einde wil maken aan de Amerikaanse militaire steun aan Saudi-Arabië. Daarmee wijst de senaat direct het beleid van president Donald Trump richting het Saudische koninkrijk af.
14/03 02u15  Vlaamse universiteiten breken lans voor hoogstaand wiskundeonderzoekHet weer voorspellen? Epidemieën beheersen? Onze voedselveiligheid monitoren? Artificiële intelligentie? Allemaal onmogelijk zonder wiskunde. Wiskunde is dan ook enorm belangrijk en onze samenleving heeft baat bij hoogstaand wiskundeonderzoek, degelijk wiskundeonderwijs en een vlotte vertaling van nieuwe wiskunde in innovatie. Om dat te realiseren pleiten de vijf Vlaamse universiteiten voor een slagkrachtig platform dat de wiskunde verenigt. 
14/03 02u00  Massale evacuatie in Mexico-stad na bommelding in wolkenkrabberIn Mexico-Stad kwamen vandaag bijna 11.000 mensen letterlijk op straat te staan, nadat de kantoren van de Spaanse bank BBVA vanwege een bommelding moesten worden ontruimd.
14/03 01u45  Voorzitter Europees parlement: “Mussolini deed enkele positieve dingen”De Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini 'heeft enkele positieve dingen' gedaan tijdens zijn regime. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaanse conservatief Antonio Tajani.
13/03 23u45  Zwarte dozen ramptoestel Ethiopian Airlines naar FrankrijkDe twee zwarte dozen van het gecrashte toestel van Ethiopian Airlines worden overgebracht naar Frankrijk. De Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid BEA zegt op verzoek van de Ethiopische autoriteiten te assisteren bij het onderzoek.
13/03 22u00  Na verwerpen van ‘no deal’-vertrek mag er geen brexit-uitstel komen zonder duidelijk doelLees meer >
13/03 21u45  Voor de rijksten staat er aan de elite-universiteiten van de VS altijd een zijdeurtje openVoor de Amerikaanse elite staat altijd een deur open bij de Amerikaanse elite-universiteiten – zelfs al is het een zijdeurtje. Als je genoeg geld hebt voor de portier, kom je altijd binnen.
13/03 19u30  Patiënt aarde maakt de mens ziekHet is zoiets als een total body scan maar dan voor de planeet. Een algeheel onderzoek naar de fysieke toestand van het milieu en de leefomgeving van de aardbewoners. De tak van de Verenigde Naties die over milieu gaat, de UNEP, brengt op verzoek van de lidstaten zo’n check-up eens in de vier jaar uit. Bijna 200 milieuministers krijgen vandaag in Kenia op een VN-conferentie de uitslag.
13/03 19u15  “Waar duwen we de mensen in, vragen we ons af”: als psychiatrische patiënten niet meer in de psychiatrie terechtkunnenOp het eerste congres dat de sector van de geestelijke gezondheidszorg gezamenlijk houdt, zal tijd centraal staan. Tijd die er te weinig is. Ook in de psychiatrische instellingen staat het helpen van patiënten onder druk. “Soms duwen we met een heel wrang gevoel de mensen weer de maatschappij in.” 
13/03 19u15  Politiek akkoord over invoering digitale metersDe meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben een politiek akkoord bereikt over de uitrol van de digitale meters. Iedereen kan kiezen om voor 15 jaar in het huidige systeem te blijven, zodat het rendement gegarandeerd blijft.
13/03 18u30  Open oorlog tussen Spotify en AppleDe muziekstreamingdienst Spotify beschuldigt Apple van oneerlijke concurrentie en heeft een klacht neergelegd bij de Europese Commissie. Volgens het Zweedse bedrijf heeft Apple in zijn App Store regels ingevoerd die de vrije keuze van de consument beperken. Op apps die concurreren met Apple Music houdt de Amerikaanse technologiegigant immers 30 procent heffing in, waardoor Spotify zijn prijzen moest optrekken.
13/03 18u15  Kompass Klub in Gent gaat vier maanden dicht wegens drugsfeitenDe populaire Kompass Klub moet 4 maanden dicht, en dat met onmiddellijke ingang. Dat heeft burgemeester Mathias De Clercq beslist. Er waren te veel vaststellingen van drugsfeiten om niet in te grijpen. Eerder dit jaar stierf zelfs een medewerker na de inname van drugs. Er is een waterkans dat de club na twee maanden mag heropenen.
13/03 18u00  Live - Hoe moet het nu verder? Brits parlement stemt vanavond over No Deal brexitNa een nieuwe vernedering in het Lagerhuis treedt de Britse premier Theresa May vandaag opnieuw aan voor de parlementsleden. Wat er de komende dagen en weken precies zal gebeuren, weet op dit moment nog niemand. Volg de gebeurtenissen hier live.
13/03 18u00  Pamela Anderson schrijft brief naar Ben Weyts: “Dank u, Vlaanderen!”De Amerikaanse actrice Pamela Anderson dankt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) voor zijn inspanningen en de ethische bekommernissen van de Vlaamse regering. Dat deed ze in een persoonlijke brief aan minister Weyts naar aanleiding van het nakend verbod op pelsdierkwekerijen en dwangvoederen voor foie gras.
13/03 18u00  Dit zijn de opmerkelijkste platen van de weekDe poorten naar de popwereld zwaaien open, een satijnen renaissance is een feit en slackers worden synthwizards. Wat een rare week weer, in de popwereld. 
13/03 17u30  Boeing 737 MAX in steeds meer landen geweerd - Amerikaanse piloten meldden eind vorig jaar al incidentenHoewel de oorzaak van de vliegtuigcrash in Ethiopië van afgelopen weekend nog onduidelijk is, bestaat er schrik dat het vliegtuigtype Boeing 737 MAX 8 de schuldige zou kunnen zijn. De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing ziet een toenemend aantal landen en luchtvaartmaatschappijen dat maatregelen treft tegen het vliegtuig. Intussen blijkt dat Amerikaanse piloten eind vorig jaar al incidenten meldden.
13/03 17u30  Ex-campagneleider Trump moet 6 jaar de cel inPaul Manafort, de voormalige campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, is veroordeeld tot een celstraf van 6 jaar.  Hij werd schuldig bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als ‘buitenlands agent’ voor de destijds pro-Russische regering van Oekraïne.
13/03 17u15  Na Gorillaz brengt deze vrouw ook 101 Dalmatiërs tot levenAl 17 jaar maakt ze de visuals van Gorillaz. Nu neemt Cara Speller de 101 Dalmatiërs onder handen voor de nieuwe tekenfilmreeks 101 Dalmatian Street, vanaf volgende week op Disney Channel.
13/03 17u00  Groen: schaf doktersbriefje af voor wie maar een paar dagen ziek isEen paar dagen ziek? Dan hoeft geen doktersbriefje meer. Wie langer afwezig is, moet slimmer begeleid worden door zijn huisarts. Groen wil op die manier iets doen aan het langdurig ziekteverzuim.
13/03 17u00  De nieuwe onlinr talkshow van Siska Schoeters? Op YouTube vind je vast dingen die veel interessanter zijnPieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: de onlinetalkshow van Siska Schoeters.
13/03 16u45  Zelfs voor klimaatsceptici zijn er nuttige investeringen te bedenken die ook goed zijn voor het klimaatRolf Falter is historicus, auteur en gewezen journalist. Hij leidt vandaag het Bureau België van het Europees Parlement.
13/03 16u15  Anderson .Paak komt naar PukkelpopDe Pukkelpop-organisatie heeft twintig nieuwe namen aan haar line-up voor de 34ste editie van het festival toegevoegd. Onder meer Anderson .Paak & The Free Nationals, Fisher, blackwave. en Bullet For My Valentine komen deze zomer naar Kiewit.
13/03 15u15  Geen doktersbriefje meer nodig als je maar een paar dagen ziek bent, stelt Groen voorEen paar dagen ziek? Dan hoeft geen doktersbriefje meer. Wie langer afwezig is, moet slimmer begeleid worden door zijn huisarts. Groen wil op die manier iets doen aan het langdurig ziekteverzuim.
13/03 15u15  Hoe moet het nu verder na opnieuw een desastreuze brexit-stemming? Alle scenario’s op een rijNa een nieuwe vernedering in het Lagerhuis treedt de Britse premier Theresa May vanmiddag opnieuw aan voor de parlementsleden. Wat er de komende dagen en weken precies zal gebeuren, weet op dit moment nog niemand. Maar dit zijn in elk geval de mogelijke opties.
13/03 15u15  Londen zal douanetarieven drastisch verlagen in geval van no-dealDe Britse regering zal volgens een tijdelijk plan, the Temporary Tariff Regime, geen douanerechten heffen op de meeste goederen die het land worden ingevoerd in geval van een no-deal. Er komen ook geen heffingen op goederen die in Noord-Ierland zullen worden ingevoerd.
13/03 14u45  “Systeem van Theo Francken was gedoemd om tot problemen te leiden”Het systeem van dat voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken was gedoemd om tot problemen te leiden, zo besluit zijn opvolgster Maggie De Block (Open Vld) op basis van een rapport van haar administratie. Een gebrek aan transparantie stond een gelijke behandeling in de weg.
13/03 14u45  De huidige aanpak van de brexit werkt duidelijk niet. Maar er is een alternatiefLieven Buysse doceert Britse cultuur aan de KU Leuven campus Brussel.
13/03 14u15  ‘Leto’: waarom u plots verliefd zal worden op SovjetrockVoelt u die zomerse bries die plots vanuit het oosten komt opzetten? Dat is Leto, een heerlijk zonnig portret van een groep Sovjet-rockers, dat u in één klap verslingerd zal maken aan Russische eightiesmuziek.
13/03 13u45  ‘The Aftermath’: een melodrama zonder zwavel en vuurNa de Tweede Wereldoorlog staat een Britse officiersvrouw in Hamburg op een kruispunt in haar leven. Ze moet het verlies van een kind verwerken in een haar vreemde, half platgebrande stad.
13/03 12u00  Daad van rebellie: zich laten vaccinerenDe VS kampen met zoveel gevallen van mazelen dat de roep om verplicht vaccineren steeds luider wordt. Een 18-jarige scholier voert de strijd aan, tegen de wil van zijn ouders in. “Dat hij toch dat vaccin liet zetten, voelt als een klap in mijn gezicht.”
13/03 12u00  Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtendEen nieuw hoofdstuk in de lijdensweg van Theresa May. Zullen de witte konijnen Open Vld wat opleveren? En waarom houden we toch zo van moord en gruwel op het witte doek? Dit moet u weten om mee te zijn met het nieuws van vanochtend.
13/03 11u15  Na de zware nederlaag voor May: welke vragen heeft u over de brexit? Onze journalist beantwoordt zeNu het Britse Lagerhuis ook het aangepaste brexit-akkoord heeft verworpen lijkt het brexit-debat een lijdensweg te worden voor de Britse premier Theresa May. Bij de stemming dinsdagavond bleken 391 afgevaardigden tegen te zijn, en slechts 242 voor.
13/03 11u15  We willen de planeet overmeesteren omdat we er niets van begrijpenJulie Cafmeyer is columnist bij De Morgen
13/03 11u00  Premier Michel betreurt Britse stemming: “De bal ligt in het Britse kamp”Eerste minister Charles Michel betreurt dat het Britse parlement opnieuw de deal met Europa over de brexit heeft verworpen. Dat zegt hij in de marge van de voorstelling van de Brusselse Kamerlijst van MR.
13/03 10u15  Waarom we zo van moord en geweld houdenEen waarschuwing voor gevoelige zielen: cultfilmfestival Offscreen gaat weer van start, en dat betekent dat er gruwel wordt getoond. Met het Death on Film-programma worden zo realistisch mogelijke moordfilms getoond. Want als er iets is dat de kijker fascineert, is het wel moord en geweld.
13/03 10u15  De witte konijnen kleuren vooral blauw: wat moeten al die namen Open Vld brengen?De hoed van Gwendolyn Rutten lijkt deze campagne eindeloos diep: het ene na het andere witte konijn tovert ze tevoorschijn. Laatste nieuwe deésse ex machina: Goedele Liekens. Wat moeten al die nieuwe namen de liberalen brengen?
13/03 10u15  ‘Triple Frontier’: als volwassen moordmachines een puberale identiteitscrisis doormaken ★★★☆☆Met dertien Oscarnominaties verraste Netflix vriend en vijand dit jaar. Al lijkt hun nieuwste geesteskind Triple Frontier niet meteen in aanmerking te komen voor een gouden beeldje. Een donkere mix van The Expendables met Ocean’s Eleven, maar dan veel minder cool dan het klinkt.
13/03 10u00  Volkswagen wil tot 7.000 banen schrappenHet Duitse automerk Volkswagen wil de komende vijf jaar 5.000 à 7.000 banen schrappen. Dat heeft de automaker vandaag bekendgemaakt. Bedoeling is op die manier kosten te besparen, om de overgang naar elektrisch rijden te financieren.
13/03 09u45  Filip Pletinckx stopt als nethoofd bij Radio 1Filip Pletinckx, sinds 2014 nethoofd van Radio 1, kiest voor een andere functie binnen de openbare omroep. Vanaf september gaat hij aan de slag als talentcoach bij VRT radio.
13/03 09u15  Eén Belg haalt Koningin ElisabethwedstrijdAan de Koningin Elisabethwedstrijd voor viool doet dit jaar één Belgische deelnemer mee. Dat laat de organisatie van de wedstrijd weten. In totaal nemen 49 vrouwen en 22 mannen - met 20 verschillende nationaliteiten - het vanaf 29 april tegen elkaar op in Brussel.
13/03 09u15  Niet enkel vrouwen op Tinder hebben last van glimlachdwangSaskia de Coster is schrijver van de pas verschenen roman Nachtouders. Haar column verschijnt tweewekelijks op woensdag.
13/03 08u45  “Hallucinant, Francken heeft zijn beleid uitbesteed”: onduidelijkheid over Aalsterse lijst humanitaire visa houdt aanHet blijft onduidelijk hoe Syrische christenen op de Aalsterse lijst zijn beland voor een humanitair visum. Dat bleek bij een hoorzitting in het parlement. “Er zijn geen criteria.”
13/03 07u45  Aantal slachtoffers phishing verdriedubbeld9.747 mensen werden vorig jaar slachtoffer van oplichting via internetbankieren. Dat is drie keer meer dan een jaar eerder. In totaal belandde 8.065.040 euro in criminele handen. Zijn we in een jaar drie keer dommer geworden? Niet per se, want vorig jaar werden liefst 600.000 verdachte mails - meer dan 1.600 per dag! - gemeld aan het Centre for Cyber Security Belgium. Het probleem is in korte tijd vooral gigantisch gegroeid met criminelen die steeds professioneler te werk gaan.
13/03 07u45  Limburgs bos mogelijk toch gekapt: "Hoe kun je dat in deze tijd nog motiveren?”Eerst beschermd door de befaamde 'Boskaart', nu mogelijk toch gekapt. In Bocholt moet een waardevol bos mogelijk plaats ruimen voor zandwinning.
13/03 06u45  Goed nieuws voor 737 gevangenen op ‘death row’: Californië schort doodstraf opDe Amerikaanse deelstaat Californië gaat vandaag een moratorium op executies invoeren. Gouverneur Gavin Newsom zal de maatregel aankondigen in een toespraak waarvan enkele uitreksels al aan de pers werden bezorgd. Het moratorium van onbepaalde duur is goed nieuws voor de 737 gedetineerden die momenteel in de 'dodengang' van de staat op de uitvoering van hun doodstraf wachten.
13/03 06u30  Vlaams Parlement schrijft nog amper zelf wetgevingSlechts een op de vijf Vlaamse decreten komt er nog op initiatief van een lid van het Vlaams Parlement. De wetgevende functie van het parlement brokkelt regeerperiode na regeerperiode af. Dat meldt De Tijd vandaag.
13/03 06u15  Kritiek op Staatsveiligheid in zaak-PuigdemontSpaanse agenten schaduwden de Catalaanse leider Carles Puigdemont in ons land. De Staatsveiligheid volgde die situatie onvoldoende op. Dat meldt De Standaard vandaag, op basis van het Comité I.
13/03 06u15  Ligt Murielle Scherre overhoop met H&M?Murielle Scherre, de ontwerpster van het lingeriemerk La fille d’O, heeft de Zweedse kledingreus H&M voor de rechter gedaagd. Waarschijnlijk draait het dispuut rond het kopiëren van een ontwerp, zo meldt De Tijd. 
13/03 06u15  Belg kocht vorig jaar vaker onlineOnline shoppen blijft maar groeien. In 2018 gaven Belgische shoppers 10,67 miljard euro uit op het internet, een half miljard euro meer dan in 2017. Dat blijkt uit een studie van BeCommerce, de sectorvereniging van de Belgische e-commercebedrijven.
13/03 06u15  Franse gelehesjesbeweging deelt gretig nepnieuwsDe Franse belastingbetaler draait op voor de kosten van de nieuwe goudkleurige schoenen – 750 euro - van presidentsvrouw Brigitte Macron. Een opzienbarend bericht, als het waar zou zijn. Maar dat is het niet. Het is een van de vele gevallen van nepnieuws die circuleren in de Facebook-groepen van de gelehesjesbeweging.
13/03 06u15  Schild & Vrienden niet geweerd uit N-VA-rangenNa de onthullingen rond Schild & Vrienden beloofde de N-VA grote schoonmaak te houden en de leden van de groep uit de partij te weren. Maar een voormalig lid staat op een lijst voor het Vlaams Parlement, terwijl een handvol anderen nog steeds deel uitmaken van lokale N-VA-besturen.
13/03 06u15  Niet elke leerling uit KSO wordt danserEen op de drie leerlingen uit het secundair kunstonderwijs kiest voor een niet-artistieke richting in het hoger onderwijs. Dat blijkt uit een bevraging die KSO deed bij haar laatstejaars. “Mijn pianospel is gewoon niet sterk genoeg. Maar ik hou wel heel erg van schrijven.”
13/03 06u15  Dé pedofiel is (helaas ook) jouw broer, nonkel of geliefdeNadia Dala is schrijfster, senior lecturer aan de Thomas More-hogeschool en journaliste.
13/03 06u15  Discretie en geheimen maken het leven waardevolDe moderne tijd heeft lak aan grijstinten, eist onmiddellijke transparantie, wil alles weten en zien. Niet straks, maar nú. De Leuvense filosoof Peter Venmans gaat daar – rustig – tegenin. Net de discretie, onze kleine geheimen, maken ons leven waardevol, stelt hij. 
13/03 06u15  Steeds meer mensen met dementie verdwalen: “Hen opsporen wordt een fulltimejob voor de politie”Mensen met dementie die op de dool gaan en zo vermist geraken. Voor zowel hulpverleners als politiediensten vormen ze dé uitdaging voor de toekomst. Maar hoe ver kunnen we gaan om hen te beschermen zonder dat hun privacy en autonomie in het gedrang komt?
13/03 06u00  “De leiders in Algerije kunnen geen sociale vrede meer kopen”Het volk wil héél snel échte veranderingen, de president heeft de verkiezingen uitgesteld: hoe precair is de situatie in Algerije? Zorgwekkend, zegt Laila Ben Allal, onderzoeksjournaliste bij CNN International.
13/03 04u15  Brussel zakt één plaats op lijst van meest leefbare stedenBrussel boet opnieuw één plaats in op de lijst van meest leefbare steden ter wereld. De Belgische hoofdstad belandt daarmee op de 28ste plek. Wenen voert voor het tiende jaar op rij de ranking aan, op de voet gevolgd door Zürich. Op een gedeelde derde plaats prijken Auckland, München en Vancouver. Dat valt vandaag af te lezen uit de 21ste editie van de lijst die wordt opgesteld door het adviesbureau Mercer.
13/03 04u00  Amerikaanse vakbonden uiten bezorgdheid over Boeing 737 Max 8Twee Amerikaanse vakbonden, die tienduizenden stewards en stewardessen vertegenwoordigen, hebben vandaag hun bezorgdheid geuit over de Boeing 737 Max 8-vliegtuigen. De Amerikaanse luchtvaartautoriteit (FAA) blijft intussen op haar standpunt dat een startverbod niet nodig is voor de toestellen van het Amerikaanse bedrijf Boeing.
13/03 02u00  AI: “EU medeplichtig aan politiegeweld tegen vluchtelingen en migranten in Kroatië”De Europese regeringen zijn medeplichtig aan het systematisch, onwettig en vaak gewelddadig terugdringen en collectief uitzetten van duizenden asielzoekers naar smerige en onveilige vluchtelingenkampen in Bosnië-Herzegovina. Dat zegt Amnesty International vandaag in een nieuw rapport. Ze knijpen een oogje toe voor het gewelddadig optreden van de Kroatische politie en financieren zelfs hun activiteiten.
13/03 02u00  Zes jaar cel voor Australische kardinaal George Pell wegens pedofilieDe Australische kardinaal George Pell (77) is in Melbourne veroordeeld tot zes jaar cel wegens pedofilie. De voormalige hoge functionaris van het Vaticaan was eerder door de rechtbank op vijf aanklachten schuldig bevonden voor het misbruik van twee 13-jarige misdienaren eind jaren 90.
13/03 01u00  Tiental gele hesjes blokkeren depot van Proxifuel in NamenEen tiental gele hesjes blokkeren sinds half tien 's avonds het brandstofdepot van Proxifuel in het Naamse Wierde, een dochteronderneming van oliebedrijf Total. Enkel vrachtwagens met stookolie voor verwarming mogen door.
13/03 00u45  Drieduizend IS-strijders geven zich over aan Syrische Democratische KrachtenOngeveer drieduizend jihadi's hebben zich de voorbije 24 uur overgegeven aan de Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF). Dat zegt een woordvoerder van de SDF. 
12/03 21u30  Duurzaam design uit Griekenland: in Antwerpen kan je houten fietsen kopenIn Antwerpen is ’s werelds enige winkel met houten fietsen van het Griekse bedrijf Coco-Mat geopend. Het bedrijf exporteert daarmee zijn ecologisch verhaal naar de koekenstad. Wie op hip hout wil fietsen, beschikt wel best over een gevulde beurs. 
12/03 21u00  PS en sp.a komen met gezamenlijke Kamerlijst in BrusselDe socialisten van PS en sp.a dienen in het Brussels Gewest een gezamenlijke lijst in voor de Kamer. De lijst wordt getrokken door PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej. Schepen voor Vlaamse zaken in Sint-Joost-ten-Node, Lydia Desloover, krijgt de eerste van de twee sp.a-plaatsen, en staat op de vijfde plaats. In 2014 haalde de Brusselse PS vijf kamerzetels binnen.
12/03 21u00  België deed ‘too little, too late’ om Britse kroonjuwelen aan te trekkenMaarten Rabaey is journalist. 
12/03 20u30  Trump wil volgend jaar meer geld uittrekken voor defensie en snijden in sociale voorzieningenDe Democraten hebben laten weten dat zij korte metten zullen maken met de begroting die president Trump heeft ingediend voor 2020. Trump wil extra geld uittrekken voor defensie, terwijl hij flink het mes zet in de sociale voorzieningen en programma's voor milieubescherming. Ook dreigt er een nieuw gevecht om de bouw van zijn muur langs de grens met Mexico waarvoor Trump 7,6 miljard euro vraagt.
12/03 20u15  Europese plannen voor 'digitaks' definitief begravenEr komt geen Europese belasting die ervoor moet zorgen dat internetgiganten als Google en Facebook een rechtmatige bijdrage aan de schatkist leveren. Het plan voor zo’n ‘digitaks’ is dinsdag, tijdens de maandelijkse vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel, definitief begraven. Voor fiscale zaken is unanimiteit vereist, maar vier EU-landen bevestigden dat ze van de voorgestelde belasting op digitale activiteiten niet willen weten.
12/03 20u00  Na de roofzucht: structurele uitwisseling is echte restitutieProf. dr. Koen Stroeken is hoofddocent Afrikaanse culturen aan de Universiteit Gent en lid van het Centre for Anthropological Research on Affect and Materiality (CARAM). Hij schreef onlangs het boek Medicinal Rule over chiefs en krachtobjecten in Afrika.
12/03 20u00  Japanse keizer Akihito start met rituelen voor aftredingDe Japanse keizer Akihito is vandaag gestart met de reeks ceremonies naar aanleiding van zijn aftreding, die volgende maand gepland is. Het is de eerste keer in 200 jaar dat er een keizer aftreedt.
12/03 19u45  Hoe haalbaar zijn deze 11 oplossingen voor het klimaat?Meer dan 100 Vlaamse milieuorganisaties steunen de ‘11 oplossingen voor een beter klimaat en gezonder milieu’ die Bond Beter Leefmilieu (BBL) deze week lanceert. Maar hoe haalbaar zijn die oplossingen, en vooral: hoe wenselijk?
12/03 19u45  De hoofdpunten van de brexitdeal tussen Juncker en May gewogen: oude beloften in nieuwe woordenVanavond moeten de Britse parlementariërs hun knopen tellen. Is het aanvullende Brexitakkoord dat premier May letterlijk en figuurlijk maandagnacht om vijf voor twaalf sloot met voorzitter Juncker van de Europese Commissie voldoende? Een weging van de hoofdpunten.
12/03 19u30  VS dreigen met zware gevolgen als Duitsland Chinese 5G-technologie gebruiktDe Verenigde Staten waarschuwen Duitsland dat ze de uitwisseling van inlichtingen zullen inperken als hun Europese bondgenoot Chinese bedrijven toelaat te helpen bij de uitbouw van 5G.
12/03 19u15  Parijs en Amsterdam profiteren van de brexit. Maar Brussel? HelaasDublin, Frankfurt, Parijs en Amsterdam, maar Brussel niet. Steeds meer bedrijven anticiperen op een harde brexit en verhuizen kantoren en activa naar Europa. Onze hoofdstad laten ze daarbij links liggen. “Terwijl we deze kans met beide handen zouden moeten grijpen.”
12/03 19u00  N-VA haalt grof communautair geschut bovenN-VA wil de volledige grondwet voor herziening vatbaar verklaren, en niet alleen artikel 195. Een fors communautair plan. “Juridisch gezien heeft het geen meerwaarde”, zegt grondwetspecialist Stefan Sottiaux (KU Leuven).
12/03 18u00  Luchtvervuiling veroorzaakt meer doden dan rokenLuchtverontreinigende stoffen leiden tot meer vroegtijdige sterfgevallen dan roken. Tot deze conclusie komt een studie van wetenschappers uit het Duitse Mainz. Wereldwijd veroorzaakt vooral met fijn stof vervuilde lucht 8,8 miljoen doden per jaar, melden onderzoekers in het European Heart Journal.
12/03 18u00  Topmannen Google kregen 90 miljoen euro om te vertrekken na seksueel misbruikNa beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend bedrag heeft Google twee topmannen alles samen meer dan 90 miljoen euro betaald om op te stappen. De bedragen komen uit juridische documenten die Amerikaanse televisiezender CNBC kon inkijken. 
12/03 18u00  Cellen van bevroren mammoet na 28.000 jaar gereactiveerd... in muisVorsers zijn er in Japan in geslaagd cellen van een bevroren mammoet te reactiveren die 28.000 jaar oud zijn, door ze in te planten in eicellen van muizen. De kans is echter klein dat de mastodont weer tot leven gebracht wordt.
12/03 17u30  Tristan over nieuwe ep ‘Delidomia’: “De eindigheid van alles is zo angstaanjagend”‘Don’t Tristan and drive’, had de disclaimer van de ep Delidomia (★★★★) kunnen zijn, vertelde ze onlangs. Versnipper uw rijbewijs dan maar. Tristan (23) levert vandaag een van de meest bevreemdende én verslavende tripjes van het voorjaar af.
12/03 17u15  De tactloze oneliners maken van Christine ons favoriete ‘Studio Tarara’-personageIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Deze week is Pieter Dumon aan de beurt. Vandaag over de witte konijnen van VTM.
12/03 17u15  Vuye en Wouters stoppen met politiek: “Met Dedecker zouden we los over de kiesdrempel zijn gegaan”Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stoppen met politiek. Dat meldt Knack. De twee zetten met spijt in het hart een punt achter hun politieke carrière. Bijna hadden ze Jean-Marie Dedecker overtuigd om met hen in zee te gaan, klinkt het. “We zouden los over de kiesdrempel gaan.”
12/03 17u15  Nieuwe versie RoundUp zonder glyfosaat “maar nog steeds schadelijk”De Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt) waarschuwt ook voor pelargonzuur, de actieve stof in de nieuwe versie van RoundUp. RoundUp was tot eind vorig jaar de merknaam van een herbicide op basis van de actieve stof glyfosaat, maar sindsdien is het verboden om dit te verkopen aan particulieren.
12/03 16u45  De Britten snappen na 40 jaar nog steeds niet hoe de EU werktHij fungeerde lange tijd als de belangrijkste brug tussen Brussel en Londen. Nu bemoeit de voormalige Britse Permanent Vertegenwoordiger Ivan Roger zich vanaf de zijlijn met de brexit.
12/03 16u30  Eet je jong: 10 ingrediënten voor de eeuwige jeugd: “Haal nog maar eens de bokaal rolmops boven”Acht jaar lang werkte doctor en bio-ingenieur Eric De Maerteleire (69) aan zijn boek Gezond eten, gezond ouder worden. Maar die jaren waren zo teruggewonnen, want door zijn research kwam hij te weten hoe je met de juiste voeding het verouderingsproces kunt afremmen. Humo selecteerde tien voedingsstoffen die niet op uw menu mogen ontbreken, en liet doctor De Maerteleire ze serveren met een snuifje wijze raad. “Ik vraag me soms af: waar zitten de mensen die veganist worden met hun gedachten?”
12/03 16u30  Vrouwelijke Italiaanse rechters: “Ze lijkt op een man, dus waarschijnlijk is ze niet verkracht”Te lelijk en veel te mannelijk, dus het is onwaarschijnlijk dat ze werd verkracht. In de Italiaanse stad Ancona zijn twee mannen vrijgesproken van verkrachting, omdat hun slachtoffer er volgens de vrouwelijke rechters ‘te mannelijk’ uitzag.
12/03 15u45  ‘IRA’ eist bombrieven van Londen en Glasgow opEen dissidente republikeinse groepering die zichzelf de 'IRA' noemt, heeft op de dag van de brexitstemming de verantwoordelijkheid opgeëist voor recente bombrieven in Londen en bij de universiteit van Glasgow.
12/03 15u15  Live - Harde brexiteers verwerpen nieuw akkoord: “Zware slag” voor premier MayDe Europese Unie biedt het Verenigd Koninkrijk “wettelijk bindende garanties” over de Ierse grens in het brexitakkoord. Dat hebben de Britse premier Theresa May en Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, in een gezamenlijke verklaring bekendgemaakt. Het is nu afwachten of het akkoord volstaat voor de harde brexiteers in May’s partij. Vanavond wordt er gestemd in het Britse parlement. Volg de reacties en het nieuws hier live.
12/03 15u00  Boeing 737 Max-8 mag niet meer boven het Verenigd Koninkrijk vliegenOok de Britse vliegautoriteiten hebben na de recente crashes van de Boeing 737 Max-8-toestellen beslist om niet langer toestemming te verlenen om met zulke vliegtuigen boven het Verenigd Koninkrijk te vliegen. 
12/03 14u15  De Wever over Kris Peeters op Europese lijst: “Wat een droevig einde”“De kiezer zal mij ooit wegsturen.” Daar is N-VA-voorzitter Bart De Wever van overtuigd en dat vertelt hij in ‘Alloo Bij’. De Wever zegt dat elke politieke carrière een beetje droevig eindigt, en ziet in Kris Peeters daar een levend voorbeeld van. “De Romeinen zouden gezegd hebben: ‘Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open’”, haalt De Wever uit.
12/03 14u00  Goedele Liekens op Vlaams-Brabantse kamerlijst voor Open VldGoedele Liekens stapt in de politiek. De seksuologe en mensenrechtenactiviste krijgt de derde plaats op de lijst van Open Vld in Vlaams-Brabant.
12/03 13u45  Juridisch adviseur concludeert dat juridische risico’s backstop “onveranderd” blijvenOok na de bijkomende Europese garanties blijft het juridische risico bestaan dat de Britten voor onbepaalde tijd in de Ierse backstop en dus in een douane-unie met de Europese Unie zullen moeten blijven. Dat advies heeft de Britse Attorney General Geoffrey Cox verstrekt in de aanloop naar een cruciale stemming in het Britse parlement over het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie. Zijn standpunt lijkt de kansen op een goedkeuring van het akkoord te doen slinken.
12/03 13u15  “De eerste maanden verdiende ik zo’n 1.000 euro netto per maand. De sneeuw was vaak zwart”Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.
12/03 12u45  N-VA wil volledige grondwet voor herziening vatbaar verklaren voor staatshervormingN-VA wil de volledige grondwet voor herziening vatbaar verklaren, om het volgende parlement alle ruimte te geven om het land te hervormen. De partij wijst er opnieuw op dat die afspraak was opgenomen in de zogenaamde Atomaschriftjes van het regeerakkoord. Echte partners heeft N-VA voorlopig niet, aan Franstalige zijde doen zelfs alle grote partijen de deur dicht.
12/03 12u00  Doel 1 na meer dan tien maanden weer heropgestartKerncentrale Doel 1 is gisterenavond heropgestart, na meer dan tien maanden geen stroom te hebben geleverd. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel. Zes van de zeven Belgische kernreactoren leveren nu opnieuw stroom.
12/03 11u15  Te veel onnodige besnijdenissen in BelgiëElke dag worden in België vijftig jongetjes, jonger dan vijftien jaar, besneden. Goed voor een jaartotaal van zowat 18.000 besnijdenissen. En dat terwijl er in de meeste gevallen geen medische reden is om de voorhuid geheel of gedeeltelijk weg te halen.
12/03 11u15  Onrust bij Boeing na tweede dodelijke crash in vijf maandenVliegtuigen van Boeing worden aan de grond gezet, en ook de beurskoers zoekt de bodem op. De crash met een toestel van Ethiopian Airlines hakt er stevig in. Een gelijkaardig ongeval enkele maanden geleden zet de schijnwerpers op het Amerikaanse bedrijf. 
12/03 11u15  Iers historicus: “Noord-Ierland is altijd een ongemakkelijk deel van het Verenigd Koninkrijk geweest”De brexit rakelt een oud trauma op: de deling van Ierland. Historicus Diarmaid Ferriter ergert zich aan de arrogantie in Londen.
12/03 11u00  “Een latrelatie tussen twee CD&V'ers was vroeger niet evident geweest”Koen Van den Heuvel (54) en Katrien Partyka (45) zijn allebei Vlaams Parlementslid voor CD&V en burgemeester - zij in Tienen, hij in Puurs-Sint-Amands. Hun sjerp verhindert hun voorlopig om samen te wonen. En sinds hij een maand geleden werd gevraagd om Joke Schauvliege op te volgen als minister van Landbouw, Natuur en Omgeving is het leven nog hectischer geworden. “Ik heb hem nog nooit zo gefocust gezien, hij is mentaal helemaal weg.”
12/03 10u45  Lot van ‘verbeterd’ brexitakkoord ligt in handen van de Noord-IerenDe levensvatbaarheid van het ‘verbeterde’ brexitakkoord ligt in handen van de Noord-Ierse DUP. Wanneer deze gedoogpartner van Theresa May’s Conservatieve regering vandaag haar steun toezegt, zullen de Brexiteers volgen en kan de premier de stemming vanavond winnen. 
12/03 10u30  Post Malone in het Sportpaleis: People Have The PowerHoe verklaar je het succes van een matig getalenteerde bleekscheet en onder karrevrachten kritiek bedolven Soundcloud-hiphopper als Post Malone? Het antwoord ligt gek genoeg in een nummer van Patti Smith, want ondertussen zingt zij al sinds mensenheugenis dat het volk de macht heeft. En als ‘People Have The Power’ maandagavond echt door de zaal was geknald, dan hadden bijna twintigduizend swaggers die klassieker voor altijddurend meegerapt.
12/03 10u30  Dit moet u weten voor u gaat etenIs er eindelijk een doorbraak in de brexitonderhandelingen? “Dit is de laatste kans”, verzekert Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. En twijfelmoeders getuigen: “De verwachtingen die deze maatschappij koestert zijn enorm. Kunnen kinderen hier wel gelukkig zijn?” Met dit snelle overzicht bent u weer helemaal mee.
12/03 10u15  Iedere drie maand is hij daar weer, de angst voor de scanMark Coenen is columnist bij De Morgen
12/03 10u00  Vliegende taxi van Airbus belooft remedie tegen filesHet Europese lucht- en ruimtevaartbedrijf Airbus zal in de Duitse stad Ingolstadt haalbaarheidstests uitvoeren met kleine vliegende taxi's voor vier personen. De zogeheten 'CityAirbus' kan 'eenvoudig over de files vliegen', aldus Airbus.
12/03 10u00  Zijn beste dribbel tot nu toe: Zinédine Zidane tekent voor drie seizoenen bij oude liefde Real Madrid'Hier ben ik.' Niet zonder humor stelde Zinédine Zidane zich gisteravond voor als de 'nieuwe' trainer van Real Madrid. Alsof God neerdaalde over de Spaanse hoofdstad. Maar is hij een garantie op net zoveel (of meer) prijzen als in zijn eerste periode? Geld zal daarover beslissen.
12/03 09u15  Doodverklaarde IS-strijder blijkt springlevendAntwerpenaar Abdellah Nouamane (23) is een van de weinige Syrië-strijders die voor aanslagplannen in België veroordeeld zijn. Vorige zomer kreeg zijn moeder te horen dat hij was gesneuveld. Maar nu blijkt dat hij nog altijd leeft.
12/03 09u15  Schrijfster Patricia de Ryck steunt vrouwen die worstelen met een kinderwens: “Zie twijfel niet als verloren tijd”Twijfelmoeder. Dat is niet alleen het online alter ego van Patricia de Ryck (35), de Nederlandse schreef ook een gelijknamig boek. Daarin onderzoekt ze de weifelingen die sommige vrouwen ervaren bij een kinderwens. “Je moet niet wachten op rammelende eierstokken.”
12/03 08u15  Dit zijn de interessantste nieuwe games van het momentBen je al helemaal uitgespeeld met de beste games van 2018 en de eerste lichting van 2019? Geen paniek, want er komt alweer een nieuwe uitstekende lading op ons af. De volgende vijf games beloven je zoet te houden tot en met de zomermaanden.
12/03 08u00  “Investeren in mentale gezondheid levert op termijn winst op”Het is tijd voor een masterplan voor geestelijke gezondheidszorg. Dat betogen gezondheidseconoom Lieven Annemans (UGent) en socioloog Peter Kraewinkels in een open brief.
12/03 07u15  Op zoek naar het geheim van de Dikke en de Dunne: “De meesters van de escalatie!”Met Stan & Ollie loopt vanaf woensdag een warme hommage aan de Dikke en de Dunne in de bioscoop. Het ideale moment om, met de hulp van bekende liefhebbers als Arnon Grunberg, Merho en Johan Heldenbergh, de code van hun succes te kraken. 
12/03 07u00  VS trekken achtergebleven diplomaten terug uit VenezuelaDe Verenigde Staten zullen deze week nog hun in Venezuela overgebleven diplomatiek personeel terugtrekken. Dat zegt buitenlandminister Mike Pompeo op Twitter. De beslissing komt er naar eigen zeggen vanwege de verslechterende situatie in het Zuid-Amerikaanse land. Ook beperkt de aanwezigheid van Amerikaanse diplomaten in de ambassade de Amerikaanse politiek.
12/03 06u45  Nemmouche veroordeeld tot levenslange celstraf‘Het leven gaat voort.’ Meer had Mehdi Nemmouche niet te zeggen, net voor de jury op het Brusselse assisenhof in beraadslaging ging over de strafmaat. De dader van de terroristische aanslag in het Joods museum kreeg levenslang. Nacer Bendrer, de tweede verdachte, is veroordeeld tot 15 jaar cel en terbeschikkingstelling en 5 jaar terbeschikkingstelling.
12/03 06u30  EU en May wagen uiterste poging om harde, chaotische brexit te voorkomenDe EU en de Britse premier Theresa May wagen een uiterste poging om een harde, chaotische brexit eind deze maand af te wenden. Brussel reikt de hand naar Londen met een ‘arbitragepanel’. Dat moet voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk via een brexitakkoord tegen zijn zin voor altijd aan de EU vast blijft zitten, dé grote vrees van de brexiteers.
12/03 06u15  Werkgevers dienen klacht in tegen privacyregelsHet Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) trekt naar het Grondwettelijk Hof tegen de Belgische wet die uitvoering geeft aan de Europese privacyregels (GDPR). Dat melden De Tijd en L'Echo vandaag.
12/03 06u15  Hoe CD&V de hand reikt naar N-VACD&V trekt haar kiescampagne op gang met een opmerkelijke eis: een nieuwe staatshervorming in 2024. Een signaal voor N-VA dat er met de christendemocraten gepraat kan worden na de verkiezingen.
12/03 06u15  Geloof geen partijen die beloven de staat te willen ontvetten om zo de belastingdruk te verminderenPaul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.
12/03 06u15  Het tekort in de sociale zekerheid? Niemand weet hoe grootHoe groot is het gat in de sociale zekerheid? Pas na de verkiezingen zullen er cijfers zijn. Bonden en werkgevers klagen de grote onzekerheid aan. ‘We varen blind’, klinkt het.
12/03 05u00  Stiptheid internationale treinen daalt sterkInternationale treinen doorkruisen België met almaar meer vertraging. Vorig jaar was 8,6 procent van alle vertragingen in ons land te wijten aan problemen op buitenlandse spoornetten. Dat leren cijfers van de spoornetbeheerder Infrabel die De Tijd kon inkijken.
12/03 04u30  Zeker twaalf doden door overstromingen en modderstromen rond São PauloOverstromingen en modderstromen, veroorzaakt door hevige regens, hebben zeker twaalf levens geëist in de omgeving van São Paulo, de grootste stad van Brazilië. Dat meldt internetportaal UOL, dat de lokale brandweer citeert.
12/03 04u15  22 Belgische bankiers verdienen jaarlijks een miljoen euro of meerOngeveer 4.860 personen uit de banksector in de Europese Unie hebben meer dan één miljoen euro verdiend in 2017. Dat is een stijging met 5,7 procent tegenover het jaar ervoor, blijkt uit een rapport van de Europese Bankenautoriteit (EBA). België telt 22 bankiers die één miljoen euro per jaar of meer hebben verdiend.
12/03 04u00  AI: “Toenemend geweld jegens Iraanse vrouwen die actie voeren tegen verplichte hoofddoek”In Iran vallen de zedenpolitie en de pro-regeringsburgerwachten vrouwen aan om zo de wetgeving over de verplichte hijab af te dwingen. Dat blijkt uit diverse video's die de afgelopen weken verspreid werden op de sociale media. Dat stelt Amnesty International vandaag.
12/03 01u45  “Grootste vangst in 25 jaar”: politie vindt bijna anderhalve ton cocaïne in haven van New YorkIn de haven van New York is in een container maar liefst 1.450 kilogram cocaïne aangetroffen. De drugs hebben een straatwaarde van ongeveer 77 miljoen dollar. Volgens de autoriteiten gaat het om de grootste cocaïnevangst van de afgelopen 25 jaar.
12/03 01u45  Vlaamse werkgevers blijven personeel aanwerven ondanks economische onzekerheidHeel wat Vlaamse werkgevers gaan de volgende maanden extra personeel aanwerven, ondanks de economische onzekerheid door onder meer de brexit. Volgens human resources-bedrijf Manpower zijn de aanwervingsvooruitzichten in Vlaanderen zelfs het hoogst sinds eind 2015. 
12/03 01u45  Doorbraak in onderhandelingen brexit: May en EU eens over backstopDe Britse premier Theresa May is met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie een aanpassing van haar brexitakkoord overeengekomen. Met deze nieuwe deal hoopt ze op steun voor haar brexit-plannen als daar dinsdag over gestemd gaat worden in het parlement, zei kabinetschef David Lidington.
12/03 01u45  Proces rond aanslag Joods Museum: Mehdi Nemmouche veroordeeld tot levenslange celstrafMehdi Nemmouche, de hoofddader van de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014, is vandaag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Daarnaast werd hem een terbeschikkingstelling van 15 jaar opgelegd. Daarmee volgt het hof de eis van het openbaar ministerie. Mededader Nacer Bendrer kreeg 15 jaar plus vijf jaar terbeschikkingstelling. De jury en het hof zaten sinds 16 uur gisterenmiddag samen om te beslissen welke straffen de twee beschuldigden zouden krijgen en spraken pas rond middernacht de straffen uit.
12/03 00u30  Donorconferentie Syrië: “Tijd is nog niet rijp voor terugkeer vluchtelingen”Er moet een moratorium komen op elke vorm van gedwongen, georganiseerde of geassisteerde terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun land van oorsprong. Meer dan 150 organisaties uit het Syrische middenveld, samen het collectief ‘Syrian Voices for the Displaced’, lanceren vandaag die oproep. 
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Eten, drinken en drijven in Yucatán: dit is Mexico op z’n mooist17/03 15u15 - De Morgen: Mexico’s schiereiland Yucatán staat bekend om zijn Mayaruïnes, explosieve smaken en witte stranden. Twaalf dagen lang laat ik me onderdompelen. Ook letterlijk, want hier kun je overal zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken.
1x Nederlandse premier vergelijkt Theresa May met arm- en beenloze Monty Python-ridder18/03 17u15 - De Morgen: In een interview over de brexit heeft de Nederlandse premier Mark Rutte zijn Britse collega Theresa May vergeleken met de ridder uit filmklassieker Monty Python and the Holy Grail, die overtuigd blijft doorvechten ook nadat hij al zijn ledematen kwijt is. 
1x President Mozambique vreest meer dan duizend doden na verwoestende cycloon Idai18/03 17u15 - De Morgen: De Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat in zijn land zeker duizend doden zijn gevallen als gevolg van de cycloon Idai die de afgelopen dagen over het land is getrokken. Persbureau AFP schat het dodental in Mozambique en buurland Zimbabwe voorlopig op 157.
1x Gokreclame zet steeds meer mensen aan om een gokje te wagen. Er wordt terecht aangedrongen op duidelijke lijnen18/03 18u15 - De Morgen: Koen Geens (CD&V) is minister van Justitie.
1x “Het algemeen belang, dat is pure quatsch”18/03 18u45 - De Morgen: Dat de sp.a in Antwerpen met Bart De Wever in zee ging, was een zware vergissing, vindt historicus Vincent Scheltiens, die een nieuw boek schreef over de neergang van de sociaaldemocratie. Een gesprek over polarisering, het minste kwaad en witte konijnen.
1x Staking onderwijs: “Stakingsbereidheid is groot, vooral in kleuter- en lager onderwijs”18/03 19u45 - De Morgen: De stakingsbereidheid ligt hoog in het onderwijs. “Uit de signalen die we hebben binnengekregen vanop het terrein blijkt dat er woensdag zwaar zal gestaakt worden in het onderwijs”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). 
1x Verdubbeling aantal klachten bij klanten- en klachtendienst van VRT18/03 20u15 - De Morgen: In 2018 liet de klanten- en klachtendienst van de openbare omroep een verdubbeling van het aantal klachten optekenen in vergelijking met 2017. De journalistieke keuzes van de VRT, nauwkeurigheid, taalfouten en onpartijdigheid worden daarbij geregeld becommentarieerd. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de klanten- en klachtendienst van de VRT.
1x “Een verdwaalde, verwarde sukkel, maar geen terrorist”: dit zeggen buurtgenoten over Gökmen T.18/03 21u45 - De Morgen: Een “kleine crimineel”. Een “dealertje”. Een enorme “loser” met een drugsprobleem. Buurtgenoten van Gökmen T. (37), die ervan verdacht wordt maandagmorgen in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodgeschoten te hebben, kennen hem vooral als een “verdwaalde, verwarde sukkel.”
0x Donorconferentie Syrië: “Tijd is nog niet rijp voor terugkeer vluchtelingen”12/03 00u30 - De Morgen: Er moet een moratorium komen op elke vorm van gedwongen, georganiseerde of geassisteerde terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun land van oorsprong. Meer dan 150 organisaties uit het Syrische middenveld, samen het collectief ‘Syrian Voices for the Displaced’, lanceren vandaag die oproep. 
0x Proces rond aanslag Joods Museum: Mehdi Nemmouche veroordeeld tot levenslange celstraf12/03 01u45 - De Morgen: Mehdi Nemmouche, de hoofddader van de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014, is vandaag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Daarnaast werd hem een terbeschikkingstelling van 15 jaar opgelegd. Daarmee volgt het hof de eis van het openbaar ministerie. Mededader Nacer Bendrer kreeg 15 jaar plus vijf jaar terbeschikkingstelling. De jury en het hof zaten sinds 16 uur gisterenmiddag samen om te beslissen welke straffen de twee beschuldigden zouden krijgen en spraken pas rond middernacht de straffen uit.

Statistieken

Artikels:
31267
Gelezen:
288
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven