woensdag 21 november 2018, week 47


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 6u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
21/11 06u15  De Antwerpse socialisten zijn nog niet reddeloos verloren Antoon Stessels, Erik De Bruyn en Laurens Deprez, namens sp.a Rood 2.0.
21/11 06u15  Voor De Wever was stad en land ontdoen van een ‘socialistisch juk’ een belangrijk verkoopsargument. Dat valt nu weg Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
21/11 06u15  Wie is Sofie Peeters, het geheime wapen van productiehuis Shelter? Sofie Peeters (31) maakt grote sier bij het productiehuis Shelter. Ze begon als chauffeur voor Benidorm Bastards, maandag ontving ze als creatieve motor achter Hoe zal ik het zeggen? een International Emmy Award. “Een ongelofelijke beloning voor belachelijk hard werk.”  
21/11 06u15  Weg met het moederschapsverlof (en het vaderschapsverlof) Simon Ghiotto is verbonden aan denktank Itinera Institute en auteur van Staat van het gezin.
21/11 06u15  Van mikpunt tot dealmaker: sp.a-kopman Tom Meeuws maakte bocht van Bart De Wever mogelijk Om een coalitie met de door hem vaak verguisde socialisten te maken, moet Antwerps burgemeester Bart De Wever een flinke bocht nemen. Meer nog, de man die dat mogelijk maakte achter de schermen, is uitgerekend de door N-VA fel geviseerde sp.a-kopman Tom Meeuws. 
21/11 06u15  Uitgaan, design en architectuur: wonderlijk mariage à trois Vandaag is de doorsnee nachtclub een zwart hol waar een eau de bière hangt, maar in de jaren 60 waren discotheken de speelplaats van architecten en designers. De expo Night Fever. Designing Club Culture 1960-Today in het ADAM Brussels Design Museum brengt de uiterlijke evolutie van het nachtleven in kaart.
21/11 06u15  Westen wil geen Rus als Interpol-baas Woensdag wordt in Dubai de nieuwe baas van de internationale politiedienst Interpol verkozen. Grootste kanshebber is huidig vicevoorzitter Alexander Prokoptsjoek, geen onbekende voor Russisch president Vladimir Poetin. Enkele westerse landen zijn allerminst fan van de kandidaat en uiten hun bezorgdheid.
21/11 06u15  Trump en Orbán verspreiden wereldwijde afkeer voor globaal migratieakkoord Het ziet ernaar uit dat Donald Trump en Viktor Orbán een domino-effect op gang brachten over het Marrakesh-migratiepact. In minstens zes Europese landen trekken rechtse en extreemrechtse leiders zich terug uit het akkoord – om principiële redenen, maar ook uit angst dat ze kiezers verliezen.
21/11 06u15  De woede en kwetsbaarheid van Silvana, Zweedse hiphopdiva met een missie De Roma in Antwerpen trapt woensdagavond een hiphopavond op gang met een beklijvende documentaire over de Zweedse rapster Silvana Imam. Bij ons is ze weinig bekend, in Zweden is ze een superster en een boegbeeld voor de LGBTQ-gemeenschap.
21/11 06u15  Zoon van vermoorde Maltese journalist: “Onze auto’s werden bekrast, huisdieren vergiftigd. Dat was normaal” Toen de bekende Maltese journalist Daphne Caruana Galizia vorig jaar bruut werd vermoord, was haar zoon Paul wel geschokt, maar niet verbaasd. Als kind zag hij al hoe hun honden werden vergiftigd en hun huis in brand werd gestoken. Maar stoppen met schrijven? “Ik geloof niet dat ze het ooit heeft overwogen.”
21/11 05u45  Wereldleiders ontmoeten elkaar online voor klimaattop zonder CO2-uitstoot Wereldleiders nemen donderdag deel aan een innovatieve top over klimaatverandering. De vergadering zal online plaatsvinden, waardoor de CO2-uitstoot onbestaande is.
21/11 05u00  Gedaan met traditionele lessenrooster: gemeenschapsscholen mogen zelf beslissen over invulling Vakken combineren in clusters en lessenroosters zelf samentellen, het Gemeenschapsonderwijs (GO!) vreest de kritiek niet en geeft scholen de vrijheid. Dat schrijven de Mediahuis-kranten en De Tijd woensdag.15 
21/11 04u30  Stroomprijs piekt door koude en schaarste op elektriciteitsmarkt De groothandelsprijs van elektriciteit die vandaag geleverd wordt, is gestegen tot 185 euro per megawattuur. Dat is fors meer dan de voorbije maanden, toen de prijs schommelde tussen 70 en 80 euro met uitschieters tot 120 euro. Het gaat om de op een na hoogste piek ooit. De prijs is het hoogst tussen 18 en 19 uur. Bij sommige energiecontracten van gezinnen en bedrijven worden deze prijzen mee ingecalculeerd in de eindfactuur, aldus De Tijd woensdag.20 
20/11 22u00  Aantal malariagevallen stijgt weer voor tweede jaar op rij Wereldwijd stijgt het aantal malaria-infecties. In de afgelopen jaren was juist een daling ingezet. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) komt met een actieplan.
20/11 21u45  In Monopoly voor millennials kan je geen vastgoed kopen, “want je kan het toch niet betalen” Hasbro, het bedrijf achter het populaire spel Monopoly, heeft een nieuwe versie van het spel klaar, speciaal voor Millennials. Die versie focust - geheel tegen het origineel in - niet op vastgoed, maar wel op belevingen, zoals ‘toast avocado’.
Laatste update: vandaag om 6u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/11 21u00  ‘Oktober’, de nieuwe thriller van ‘The Killing’-bedenker Søren Sveistrup: je kunt het zo ziek niet bedenken of het zit erinHet brein achter de wereld­wijd bekroonde Deense thrillerserie The Killing heeft opnieuw vakwerk afge­leverd. De beerput van de mens­­heid wordt weer volledig opengetrokken. Maar een nieuwe standaard wordt niet gezet.
20/11 20u45  Wie het nieuws enkel via sociale media volgt, weet minder over politiekAls het op nieuws aankomt, vertrouwen Vlamingen nog steeds het vaakst op traditionele media, zo toont een studie van de Universiteit van Antwerpen aan. Enkel bij een deel van de jongeren zijn de resultaten iets anders en dat is een reden tot bezorgdheid. “Als die trend zich doorzet, is dat slecht voor de democratie.”
20/11 20u30  Zeker vijftig doden en tientallen gewonden bij aanslag in KaboelBij een aanslag tegen een religieuze bijeenkomst in de Afghaanse hoofdstad Kaboel zijn vandaag zeker 50 doden gevallen. Dat is vernomen van overheidsfunctionarissen. Er zijn ook tientallen gewonden. Het gaat om een van de dodelijkste aanslagen dit jaar in de Afghaanse hoofdstad.
20/11 20u30  Kris Peeters verhuist naar EuropaKris Peeters zal bij de verkiezingen van 26 mei volgend jaar de Europese lijst van CD&V trekken. Dat werd zonet beslist tijdens de algemene vergadering van de partij.
20/11 20u30  Veljkovic wordt spijtoptant: “Er zullen nieuwe feiten aan het licht komen”Vijf jaar met uitstel en een boete van 80.000 euro, ook met uitstel. Dankzij deze deal mocht spelersmakelaar Dejan Veljkovic gisteren als spijtoptant de gevangenis verlaten. “Het was een moeilijke rekensom”, zegt zijn advocaat Kris Luyckx. “Hij gaat nu alles vertellen wat hij weet.”
20/11 20u00  Trump blijft Saudi-Arabië steunen ondanks moord op Khashoggi: “America First”In een officieel statement heeft president Donald Trump verklaard dat de Verenigde Staten een ‘standvastige partner’ willen blijven van Saudi-Arabië. De prijs van de olie en de investeringen in de VS primeren voor hem op de verantwoordelijkheid van het Saudische koninkrijk in de moord op journalist Jamal Khashoggi.   
20/11 20u00  Het dilemma van de natuurdocumentairemaker: pinguïns redden of laten doodvriezen?Een daad van dierenliefde of een kapitale beroepsfout? De redding van een groep keizerspinguïns die te zien was in de nieuwe BBC Earth-reeks Dynasties veroorzaakt controverse bij natuurfotografen en documentairemakers. 
20/11 19u45  Het aandeel van Bpost maakt een enorme tuimeling. Waar gaat dat eindigen?Het aandeel van Bpost flirt al een paar dagen met de historische bodemkoers. Na het personeel geloven nu ook de beleggers en de analisten niet meer in het postbedrijf.
20/11 19u30  “Steun voor kroonprins Mohammed binnen koninklijke familie brokkelt af”De steun voor kroonprins Mohammed bin Salman binnen de Saoedische koninklijke familie wordt steeds kleiner, zo meldt persbureau Reuters. Een aantal leden van de familie probeert te voorkomen dat de 32-jarige kroonprins zijn vader, de 82-jarige koning Salman, opvolgt na diens overlijden.
20/11 19u15  Triomf van de angst: wat ‘Game of Thrones’ ons vertelt over het WestenEr is diepe angst gevaren in het Westen, de nobele idealen van de liberaal-democratie hebben plaats gemaakt voor cynisme. Om de nieuwe realiteit beter te begrijpen kunnen we best kijken naar Game of Thrones en House of Cards, zegt de Franse geopoliticoloog Dominique Moïsi. Moïsi, die daar een opmerkelijk boek over schreef, ontvangt donderdag de Spinozalens, een tweejaarlijkse onderscheiding voor denkers over ethiek en samenleving.
20/11 19u00  Coup van brexiteers mislukt: te weinig brieven van conservatieve fractieledenWat een anti-Maycoup had moeten worden, bleek uiteindelijk een veredelde scene uit de komische televisieserie Dad’s Army. In een persconferentie heeft Jacob Rees-Mogg, de plechtstatige leider van de Conservatieve brexiteers, toegegeven dat er bij lange na niet genoeg brieven zijn geschreven door fractieleden die May nu al willen vervangen.
20/11 19u00  Mohamed schrijft brieven aan zijn overleden grootouders: “De Vlaamse identiteit is zoals het monster van Lochness”Hoe ervaart een Marokkaan het leven in Vlaanderen? Die vraag wil de twintiger Mohamed Ouaamari in een brievenreeks op zijn blog beantwoorden. Hij richt zich daarbij tot zijn overleden grootouders. “Mijn identiteit is een kakofonie.”
20/11 18u45  Leuvense oogarts roept op kinderen te laten buiten spelen om bijziendheid te voorkomenProfessor Ingele Casteels, diensthoofd oogziekten aan het UZ Leuven, roept ouders op om hun kinderen enkele uren per dag te laten buiten spelen in het volle daglicht. Het is volgens haar de enige behandeling waarvan bewezen is dat ze het ontstaan van bijziendheid kan voorkomen en ook nuttig als behandeling van dit oogprobleem. Dat meldt de Dagkrant van de KU Leuven.
20/11 18u45  Spanje dreigt met ‘nee’ tegen brexitakkoordEen nieuwe wending in het toch al niet van spanning gespeende brexitdrama: de Spaanse premier Sanchez dreigt het moeizaam bevochten brexitakkoord op te blazen nog voor het Britse parlement met een tegenstem kan komen. Steen des aanstoots voor Sanchez: de rots Gibraltar.
20/11 18u30  Sp.a, Open Vld, CD&V en Groen strijken de plooien glad in Vilvoorde en hebben coalitie-akkoordSp.a, Open Vld, CD&V en Groen hebben een akkoord bereikt om de stad Vilvoorde de komende zes jaar te besturen. Het akkoord zal morgen worden voorgesteld. Witte rook in Oostende, want Open Vld, N-VA, Groen en CD&V hebben een bestuursakkoord. Dat wordt morgen voorgesteld. De leden moeten vanavond wel nog hun goedkeuring geven.
20/11 17u45  Dichteres Delphine Lecompte: “Soms zit ik klappertandend van angst aan mijn schrijftafel”Tien jaar geleden zette Delphine Lecompte (40) met haar baldadige gedichten de poëziewereld op zijn kop. Nu krijgt ze, als een echte popster, een ‘best of’. Maar nog steeds ligt ze overhoop met haar twijfels en angsten. Een gesprek over de genitaliën van haar moeder, haar poëzie- en drankverslaving én de troost van de plompe lori.
20/11 17u45  Trump herhaalt kritiek: “Natúúrlijk hadden we Bin Laden eerder moeten doden. Idioten!”President Trump peinst er niet over om zijn kritiek terug te nemen op een van de meest gerespecteerde militairen van Amerika. Twee dagen nadat hij de architect van de operatie tegen Osama bin Laden, oud-admiraal William McRaven, had bekritiseerd, herhaalde Trump dat de Al Qaida-leider te laat was uitgeschakeld door Amerikaanse commando’s.
20/11 17u30  Kijk vanavond naar de eerste aflevering van ‘Kinderen van de kolonie’ en vier andere tv-tipsVanavond begint de langverwachte Canvas-serie Kinderen van de kolonie, waarin de Belgische koloniale geschiedenis tegen het licht wordt gehouden. Zij die het lichtere werk verkiezen, kunnen hun hart ophalen aan een van de meest gekende filmdeuntjes aller tijden in The Good, The Bad and The Ugly. Een volledig overzicht vindt u hier.
20/11 17u15  Nieuw boek over Metallica: “Zouden we Lars Ulrich niet ontslaan?”Met biografieën van Metallica kun je een heel boekenrek vullen. Toch is dit nieuwe naar het Nederlands vertaalde werk van de Britse rockjournalist Mick Wall de moeite van het lezen meer dan waard. Omdat het een ooggetuigenverslag is, waarbij geen blad voor de mond wordt genomen.
20/11 17u00  Waarom de duizeling van een Proust-roman echt wel een toekomst heeftBart Stouten is presentator van Klassiek leeft op Klara. Hij publiceerde dichtbundels, reisdagboeken, essays en enkele romans, waaronder Kersen eten om middernacht.
20/11 16u45  De strips van de week: ballen etaleren, borsten vooruitYes! Enak, oftewel Alex’ sidekick, kreeg eindelijk ballen aan zijn lijf. En dat in tegenstelling tot een klein kereltje aan de verkeerde kant van de Berlijnse muur: hij doet wreed veel moeite ze net te ontwikkelen. 
20/11 16u30  Maak kennis met Ruth Bader Ginsburg, de nachtmerrie van TrumpZe is een slecht mens. Een zombie. Anti-Amerikaans. De makers van RBG, de sprankelende en hoogst actuele documentaire over de oudste opperrechter van het Amerikaanse Hooggerechtshof Ruth Bader Ginsburg (85), zetten de verhoudingen in de eerste minuut direct op scherp.
20/11 16u15  Zuhal Demir: “Mijn moeder wilde me sterk en onafhankelijk maken. Maar mijn vader vreesde dat ik zó nooit aan een man zou raken”Het voorbije anderhalf jaar werd Zuhal Demir staatssecretaris voor Gelijke Kansen en Armoedebestrijding, kreeg ze een dochter en verloor ze haar moeder. Tijdens het rouwproces moest ze haar status van nieuwe leading lady van de N-VA bewijzen in het notoire CD&V-bastion Genk. Het werd een beenharde kiescampagne, met bedreigingen, beledigingen en hakenkruisen. De lokale Turkse gemeenschap zat niet te wachten op een assertieve Vlaams-Koerdische wervelwind die in de gezapig pruttelende Limburgse pot kwam roeren. “Ik heb nog nooit zoveel haat gevoeld.”
20/11 16u15  70 jaar televisie: van logge beeldbuis tot Wallpaper TVDe televisie zorgde vanaf 1948 voor een revolutie in heel wat huiskamers. De happy few die toen één van de eerste beeldbuizen aankochten, kregen volk van het hele dorp over de vloer. Iederéén wilde een glimp van de kast opvangen. Vandaag vind je in een gemiddeld Vlaams gezin een veelvoud aan schermen: van smartphones, wearables en tablets tot computers en vaak zelfs meerdere TV’s. Soms zelfs in de badkamer of geïntegreerd in de koelkastdeur. De TV evolueert continu. Van zwart-wit naar kleur. Van dik naar dun. Van teletekst naar smart TV. Vandaag trekt LG de kar met haar OLED TV’s. Morgen is 8K OLED de standaard. En overmorgen? Dan verschijnt wellicht de oprolbare tv.
20/11 15u30  Woede om Mays uitlating dat Europese migranten ‘voordringers’ zijn: “Dit is ziekmakend geflirt met xenofobie”Een ergere misdaad bestaat bijna niet in Groot-Brittannië: voordringen in de rij. En dat is precies waar Theresa May Europese burgers op het eiland van heeft beticht. Tijdens een toespraak op het jaarlijkse werkgeverscongres heeft de Britse premier maandag gezegd dat Europese migranten zich niet langer vooraan de rij kunnen begeven ten faveure van ‘ingenieurs uit Sydney of softwareontwikkelaars uit Delhi’. Het heeft tot woedende reacties geleid.
20/11 15u00  Trump flink in verlegenheid doordat dochter Ivanka privé e-mailadres gebruikte voor overheidszakenPresident Trump is flink in verlegenheid gebracht doordat zijn dochter Ivanka vorig jaar haar persoonlijke e-mailaccount gebruikte voor overheidszaken. De handelwijze van Ivanka, presidentieel adviseur, is pikant omdat Trump tijdens de verkiezingen Hillary Clinton hard aanviel voor hetzelfde vergrijp. 
20/11 14u45  Een op de drie tankstations in Wallonië heeft brandstoftekortOngeveer een op de drie tankstations in Wallonië, of zowat 400 in totaal, kampt dinsdag met tekorten door de protestacties van de ‘gele hesjes’ tegen de hoge brandstofprijzen. “De situatie kan van uur tot uur wijzigen, in functie van de bevoorrading en vrijgave van infrastructuur”, zegt Olivier Neirynck, technisch directeur bij brandstoffenfederatie Brafco.
20/11 14u15  Onderzoek naar aanslagen op Charlie Hebdo en joodse supermarkt afgerondDe onderzoeksrechters hebben het onderzoek afgerond naar de aanslagen van januari 2015 in Parijs. Dat hebben ze laten weten aan de betrokken partijen. Dat meldt radiozender France Inter en bevestigen gerechtelijke bronnen.
20/11 14u15  “Het is akelig om te zeggen, maar verkrachters zijn eigenlijk vrij normale mannen”“De meeste verkrachters zijn helemaal niet de meedogenloze bruten die je in films en in de media ziet. Ze zoenen en strelen hun slachtoffers, geven hun complimentjes en excuseren zich vaak achteraf.” Rechtspsycholoog André De Zutter ontwikkelde een methode voor de politie om valse aangiften van verkrachtingen te onderscheiden van echte. “Opvallend veel daders vragen om orale seks. Je zou denken: waarom bijt het slachtoffer dan niet?”
20/11 13u30  Studenten verstoren debat met Macron aan Waalse universiteit: “U bent een leugenaar”Het debat tussen studenten van de Université catholique de Louvain (UCL) en de Franse president Emmanuel Macron en premier Charles Michel is vanochtend kort verstoord door een drietal actievoerders. De betogers hielden een spandoek de lucht in en gooiden papier in het rond. Ze konden snel door de veiligheidsdiensten worden weggebracht.
20/11 13u30  Nederlands bedrijf haalt inspiratie bij ‘eilandraad’ van Expeditie Robinson voor ontslagronde: collega's stemmen elkaar weg met briefjesBij Keytoe, een marketingbedrijf uit Maassluis in de Nederlandse provincie Zuid-Holland, halen ze de mosterd bij het realityprogramma Expeditie Robinson. Net zoals op de ‘eilandraad’ besloot het personeel gezamenlijk in een vergadering wie van hen werd ontslagen. Iedereen schreef de naam van een collega op een post-it. De medewerkers met de meeste ‘stemmen’ vlogen eruit. 
20/11 13u00  Chaos op cryptomarkt compleet: bitcoin opnieuw in vrije val, andere munten crashen meeDe bitcoin is gisteren voor het eerst sinds oktober 2017 onder de grens van 5.000 dollar gezakt, maar vanochtend tuimelde de digitale munt nog verder de dieperik in, samen met de andere grote cryptomunten. Momenteel is de bitcoin zo’n 4.500 dollar (3.900 euro) waard, dat is minder dan een kwart van de recordwaarde van ongeveer 20.000 dollar die de munt eind 2017 bereikte. 
20/11 12u45  Natalie Prass in Botanique: net niet beklijvend genoegRetro of tijdloos? Imitatie of pastiche? De songs van Natalie Prass benoemen is geen makkelijke klus. Aan haar talent of vakmanschap hoeven we niet te twijfelen, maar in de Botanique had de 32-jarige chanteuse uit Richmond, Virginia het dit keer net iets vaker op onze heupen dan op ons hart gemunt.
20/11 12u45  NASA hakt na vijf jaar knoop door over landingsplek Mars 2020Na vijf jaar uitzoeken heeft NASA beslist zijn Mars 2020-sonde te laten landen in de Jezero-krater op de rode planeet. Dat heeft het Amerikaanse ruimtevaartbureau bekendgemaakt.
20/11 12u30  Saudische minister verwerpt CIA-rapport dat kroonprins beschuldigt van moord op Khashoggi: “Totaal ongefundeerd”De Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir verwerpt de rapporten die kroonprins Mohammed bin Salman ervan beschuldigen de opdrachtgever te zijn van de moord op de Saudische journalist Jamal Khashoggi, op 2 oktober. 'Wij weten in Saudi-Arabië allemaal dat die aantijgingen over de kroonprins totaal ongefundeerd zijn, en we verwerpen ze categoriek', zei al-Jubeir aan de krant Asharq al-Awsat.
20/11 12u00  “Ik voorspel nu al: volgend jaar is er weer een driesterrenrestaurant bij”Voor het eerst in veertig jaar telt ons land nog maar één restaurant met drie sterren. Is de kwaliteit van de Belgische keuken er zo op achteruitgegaan? Of is het eerder Michelin dat achterop hinkt?
20/11 12u00  Voorstellen vliegen heen en weer in Gent: kartel woedend op De ClercqKomt er eindelijk beweging in de Gentse coalitiegesprekken? Er worden alleszins voorstellen over en weer gedaan over de mandatenverdeling. Al blijft het kartel sp.a-Groen de positie van CD&V in vraag stellen.
20/11 11u45  Wat heeft sp.a te winnen bij een Antwerpse bestuursdeelname?De troepen van Jinnih Beels en Tom Meeuws mogen het dan wel hard hebben gespeeld in de campagne, als puntje bij paaltje komt is sp.a wel een ervaren bestuurspartij. Zo maakt ze het verschil met Groen, legt ze de basis voor een nieuwe koers rond migratie en als het even kan: een plaats in de nieuwe federale regering.
20/11 11u30  Waarom N-VA met sp.a in zee gaatAntwerps burgemeester/formateur Bart De Wever (N-VA) kiest voor sp.a om een coalitie te vormen. De grote vraag is nu: is ook de achterban klaar om de jarenlange strijd achter zich te laten?
20/11 11u15  Pieter Timmers blijft optimistisch na derde klaplong: “Een rot maar klein obstakel”Pieter Timmers is terug thuis. De 30-jarige zwemmer was zondag opgenomen in het ziekenhuis met een klaplong, de derde al in zijn carrière. Hoe lang hij buiten strijd is, daar heeft de vice-olympische kampioen voorlopig geen zicht op.
20/11 11u00  CEO Pro League mag aanblijven maar moet voortaan binnen de lijntjes kleurenPierre François blijft vooralsnog aan als CEO van de Pro League en lid van de onafhankelijke expertencommissie die het voetbal 'zuiverder' moet maken. Hij krijgt wel de dwingende boodschap om voortaan binnen de lijntjes te kleuren.
20/11 10u30  Dejan Veljkovic wordt spijtoptant: spelersmakelaar sluit deal met gerecht in ruil voor strafverminderingNieuwe wending in het voetbalschandaal. De spilfiguur in het onderzoek, spelersmakelaar Dejan Veljkovic, heeft een deal gesloten met het gerecht in ruil voor strafvermindering. 
20/11 10u30  Italiaanse aanklagers willen reddingsboot Aquarius in beslag laten nemenHet Italiaanse gerecht wil dat de reddingsboot Aquarius, die momenteel in de haven van Marseille geblokkeerd ligt, in beslag wordt genomen. Aanleiding is dat de bemanning van het schip illegaal afval gedumpt zou hebben. Dat melden Italiaanse media.
20/11 10u15  Ex-bondscoaches na het debacle van Luzern: “Dit was een accident de parcours”Na het debacle van Luzern buigen ex-bondscoaches Aimé Anthuenis, Robert Waseige en Paul Van Himst zich over drie vragen. 
20/11 10u15  Het VN-migratiepact is geen ‘schabouwelijke volksverlakkerij’, zoals Mark Elchardus beweertRik Van de Walle is rector van de Universiteit Gent. Hij schreef deze bijdrage in eigen naam.
20/11 10u00  CNN boekt overwinning: Jim Acosta wordt definitief weer toegelaten tot Witte HuisCNN-verslaggever Jim Acosta wordt definitief weer toegelaten tot het Witte Huis. Hiertoe heeft het Witte Huis besloten nadat een rechter vrijdag had bepaald dat Acosta, die het aan de stok kreeg met president Trump tijdens een persconferentie, tijdelijk zijn accreditatie terug moest krijgen.
20/11 10u00  Jo Vandeurzen strijkt 391.000 euro op bij vertrekVlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) krijgt bij zijn vertrek in mei geen 136.000 euro uittredingsvergoeding, zoals de VRT had uitgerekend, maar bijna 400.000 euro. Dat melden de kranten van het Mediahuis.
20/11 09u45  Extra onderhoudskosten voor kinderen na echtscheiding worden vastgelegdSmeken bij je ex-partner, om alstublieft toch het sportkamp of een deel van zoonliefs nieuwe computer terug te betalen. In de toekomst zal het minder nodig zijn, want de 'buitengewone onderhoudskosten' worden nu wettelijk vastgelegd en afdwingbaar. 'Dat moet leiden tot minder conflicten', aldus minister Geens.
20/11 09u45  Voor sluwe kledingmerken is het het hele jaar door Black FridaySarah Vandoorne is freelancejournalist, gespecialiseerd in eerlijke kledij.
20/11 09u30  ‘Mr. Fix-it’ redde drie autobedrijven. En nu zit Carlos Ghosn in de celHij hielp Renault erbovenop. Hij hielp Nissan erbovenop. Hij was bezig Mitsubishi erbovenop te helpen. En nu is Carlos Ghosn zelf in het ravijn gestort. Hij zou jarenlang miljoenen aan inkomsten verborgen hebben gehouden.
20/11 08u45  Van Besien: “Er was geen enkele ernstige tegemoetkoming naar Groen”De formatienota van Bart De Wever (N-VA) volstond voor Groen niet om mee in een coalitie te stappen. Dat zegt lijsttrekker Wouter Van Besien in een reactie op het nieuws dat N-VA in Antwerpen de gesprekken voortzet met Open Vld en sp.a. Ook de CD&V van Kris Peeters valt uit de boot. Hij spreekt van “een eigenaardige keuze”.
20/11 08u45  Ex-dwangarbeider (92) is een van de laatsten die kan navertellen hoe graf van dictator Franco werd gebouwdDe Spaanse dictator Franco staat 43 jaar na zijn dood volop in de belangstelling, nu de Spaanse regering heeft besloten zijn lichaam weg te halen uit de Vallei der Gevallenen bij Madrid. Voormalig dwangarbeider Nicolás Sánchez-Albornoz (92) is een van de laatsten die kan navertellen hoe het monument in de jaren 40 en 50 werd gebouwd.
20/11 08u15  Pieten? Bijzaak, op de Vlaamse tvIn DM ZAPT zet de mediaredactie de blik op oneindig. Vandaag: de Volkskrant-columnist Emma Curvers over 'hoe zwierig Belgen met hun pieten omgaan'.
20/11 08u15  Deze zeven eigenschappen maken een goede techniekerDe vraag naar technische profielen is groot. Wie wil, kan dus - al dan niet na een bijkomende opleiding - vrij snel een job als technieker versieren. Heb je interesse, maar weet je niet zeker of zo’n technische functie wel bij je past? Check dan of je jezelf herkent in onderstaande omschrijving.
20/11 08u15  Zo duur is het om de pensioenspaarpot vroeger open te brekenWie heel dringend geld nodig heeft, durft al eens overwegen om de pensioenspaarpot vervroegd open te breken. Dat doe je beter niet, want je betaalt er een belachelijk hoge prijs voor.
20/11 08u00  Dieven plegen plofkraak in Mechelen: geen buit, daders gevluchtIn de Dorpstraat in Leest bij Mechelen hebben gangsters een plofkraak gepleegd. Opnieuw werd een Argentabank geviseerd.
20/11 07u45  Trein ontspoord nabij Barcelona: 1 dode en 5 gewondenIn de buurt van de Catalaanse hoofdstad Barcelona is een trein ontspoord. Daarbij vielen voorlopig 1 dode en 5 lichtgewonden. De regionale trein raakte ten noorden van Barcelona van de sporen na een kleine aardverschuiving.
20/11 07u30  Agent gewond na mesaanval in BrusselEen Brusselse politieman is vanmorgen aangevallen door een man met een mes. Dat gebeurde om 5.30 uur aan het politiecommissariaat op de Kolenmarkt in het centrum. 
20/11 07u30  “Ik stop pas als ik in de gevangenis beland. Of in het ziekenhuis”: nu ook gele hesjes in Wallonië“Het leven is te duur.” Een honderdtal mensen lieten zich inspireren door de Franse ‘gele hesjes’, die protesteren tegen hoge brandstofprijzen, en blokkeerden de afgelopen dagen vier Waalse brandstofdepots. Ook al zijn ze inmiddels verjaagd door de politie, ze willen nog niet naar huis. “De solidariteit is enorm.” 
20/11 07u30  Macron, de gehavende gids van het progressieve kampKleis Jager is correspondent in Frankrijk voor Trouw en Het Financieele Dagblad. Hij schreef deze bijdrage op uitnodiging van De Morgen.
20/11 07u15  Telenet keldert Vlaamse Netflix: “Er zijn betere manieren om tv-sector te redden”Als het van Telenet-CEO John Porter afhangt, is het ‘Vlaamse Netflix’, een plan om de noodlijdende televisiesector te redden, een doodgeboren kind. Samenwerken op het vlak van gerichte reclame is volgens hem een beter idee.
20/11 07u15  Paul De Grauwe: “Brexit-uittredingsakkoord lost fundamentele problemen niet op”Paul De Grauwe is professor aan de London School of Economics. Zijn column verschijnt wekelijks.
20/11 06u45  Na amper één federale regeerperiode wordt N-VA door de kiezers al tot dat vermaledijde centrum gerekendBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
20/11 06u15  Waarom leggen Bulgaren Ierse stenen in het hart van Europa?Elke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.
20/11 06u15  ‘Beautiful Boy’: de schoonheid en de horror van het ouderschapMet zijn eerste Engelstalige film schiet Felix van Groeningen meteen in de roos: niet alleen is Beautiful Boy een oprecht en emotioneel drama over hoe drugs een heel gezin ontwrichten, de film draagt ook uitdrukkelijk van Groeningens artistieke stempel. Geen kleine verwezenlijking, in de verpletterende machine die Hollywood is.
20/11 06u15  “Noem mij maar Beyoncé”: op bezoek in de gesloten jeugdinstelling“Hebben we in 2018 nog geen recht op een uurtje gsm op de kamer?” Naar aanleiding van Kinderrechtendag mochten de meisjes in de gesloten jeugdinstelling De Zande in Beernem voor een keertje zelf de vragen stellen aan kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen. 
20/11 06u15  “Blijf van mijn dance moves, of betaal ervoor”: rappers zijn boos op ontwikkelaar van ‘Fortnite’Een dance move in de razend populaire game Fortnite lijkt wel erg op de ‘Milly Rock’, een dance move in het gelijknamige nummer van de rapper 2 Milly. Die overweegt Epic Games, de ontwikkelaar van de game, aan te klagen. Veel kans lijkt hij niet te maken.
20/11 06u15  De Belg is doodongerust over klimaatverandering (maar wil ze zelf niet oplossen)Als het over klimaatverandering gaat is de Belg een raar, hypocriet wezen: meer dan 80 procent beschouwt de opwarming van de aarde als de allerbelangrijkste dreiging, maar wat oplossingen betreft, blinkt de Belg uit in creatief duikgedrag. Dat blijkt uit een enquête van het weekblad Humo.
20/11 06u00  Autospiegels binnenkort niet meer verplichtBinnenkort zijn zij- en achteruitkijkspiegels niet meer verplicht in auto's, tenminste als er camera's zijn die het verkeer naast en achter de wagen tonen. 
20/11 04u45  Michel tekent VN-Migratiepact, ondanks tegenstand van N-VACharles Michel blijft het VN-Migratiepact voluit steunen. Dat bericht De Standaard vandaag. De premier zet door, ondanks het feit dat N-VA de tekst als “zeer problematisch” bestempelt.
20/11 03u45  ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ sleept Emmy Award in de wachtTijdens de 70ste International Emmy Awards-uitreiking is VTM-programma ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’ vanavond in de prijzen gevallen.
20/11 03u15  Gesprekken over EU-begroting zitten volledig strop: nieuw voorstel nodigDe bemiddelingsgesprekken over de Europese begroting 2019 zijn definitief vastgelopen. De onderhandelaars van de lidstaten en het Europees Parlement konden maandag niet tijdig een overeenkomst bereiken over de begroting van de EU voor komend jaar, zegt het Oostenrijkse EU-voorzitterschap maandagavond. 
20/11 02u45  Drie mannen die zware aanslag planden in Australië opgepaktAntiterreureenheden hebben in de Australische stad Melbourne drie mannen gearresteerd die verdacht worden van het beramen van een terroristische aanslag. Volgens de politie wilden ze een aanval uitvoeren op een drukke plek en daar zo veel mogelijk mensen doden.
20/11 01u30  Hevige gevechten in Jemen ondanks bereidheid tot wapenstilstandIn de Jemenitische havenstad Hodeida zijn er maandagavond hevige gevechten losgebarsten tussen rebellen en loyalisten. Dat zeggen militaire verantwoordelijken van de loyalisten. De recente oproepen tot kalmte lijken geen resultaat te hebben. Nochtans had de leider van de Houthi-rebellen gisteren nog aangegeven dat ze bereid waren tot een wapenstilstand.
20/11 01u30  Rondvraag toont aan: twee op de drie kinderen staat positief tegenover migranten68 procent van de kinderen en adolescenten staan gastvrij en nieuwsgierig tegenover mensen van andere nationaliteiten die in hun land leven. Dat blijkt uit een onderzoek van Unicef naar aanleiding van de Dag van de Rechten van het Kind vandaag.
20/11 00u45  België heeft nog steeds op één na hoogste belastingdruk voor bedrijven in EuropaDe totale belastingdruk op bedrijven in België is vorig jaar iets toegenomen, van 57,1 procent tot 57,7 procent. Dat is opnieuw het op één na hoogste cijfer in Europa. Alleen Frankrijk doet het nog slechter, zo blijkt dinsdag uit de jaarlijkse studie 'Paying Taxes' van consultancybedrijf PwC.
19/11 23u30  De Wever laat in zijn kaarten kijken: sp.a en Open Vld genieten voorkeur voor coalitie in AntwerpenBart De Wever heeft na 36 dagen eindelijk nog eens in zijn kaarten laten kijken. Via een mededeling laat hij weten dat Open Vld en sp.a nog in de running zijn om met hem een coalitie te vormen. 
19/11 22u45  Uitgang EU: waarom Kris Peeters en Geert Bourgeois aan een Europese carrière denkenNiemand wil het hardop zeggen, maar de kans is reëel dat Kris Peeters (CD&V) en Geert Bourgeois (N-VA) straks verhuizen naar de Europese lijst van hun partij. Een nieuwe uitdaging of een uitbolbaan?
19/11 22u30  Airbnb verhuurt geen woningen meer in Joodse nederzettingen op Westelijke JordaanoeverAirbnb heeft besloten geen woningen en kamers meer aan te bieden in Joodse nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Het verhuurplatform liet dat vandaag weten. Volgens een woordvoerder van het bedrijf zullen alle aanbiedingen uit de nederzettingen de komende dagen van de site worden gehaald. Israël reageerde woedend op het besluit en kondigde tegenmaatregelen aan.
19/11 22u00  Hoe naar drank en drugs gekeken werd, geeft een inkijkje in de geschiedenisIn de veroordeling of juist de verheerlijking van drugs liggen maatschappelijke zorgen en wensen verscholen, stelt de pas aangetreden hoogleraar Moderne Geschiedenis Gemma Blok. Ze onderzocht hoe er de afgelopen twee eeuwen over verdovende middelen werd gesproken.
19/11 21u45  Twee concrete voorstellen voor nieuw stadsbestuurDe Gentse kopstukken hebben deze voormiddag opnieuw rond de tafel gezeten. Filip Watteeuw van Groen kwam met twee concrete voorstellen bij Mathias De Clercq van Open Vld. Een blauwe burgemeester met drie blauwe, vijf groene en twee rode schepenen. Of een groene burgemeester met drie groene schepenen, vijf blauwe en twee rode schepenen. Het tegenvoorstel van Open Vld luidt: een blauwe burgemeester, twee blauwe en één CD&V-schepen en 7 kartelschepenen.
19/11 21u30  Bier wordt weer duurder, Alken-Maes bekijkt nog of prijzen omhoog gaanDe prijs van het bier gaat vanaf 1 januari opnieuw lichtjes omhoog. AB InBev zal zowel horeca-uitbaters als supermarkten een hogere prijs aanrekenen voor de meeste bieren. Bij Alken-Maes is men nog niet zeker of de prijs van bier zal stijgen.
19/11 20u45  De Croo houdt druk op ketel: “Extreemrechts probeert debat over VN-Migratiepact op te stoken”Alexander De Croo (Open Vld), vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, vindt dat ons land het VN-Migratiepact absoluut moet ondertekenen. “De tekst is niet bindend, maar die tekst is wel belangrijk.”
19/11 20u00  ‘The Girl in the Spider’s Web’: vervolg op ‘The Girl with the Dragon Tattoo’ komt dicht bij de karikatuurIn een poging Lisbeth Salander te pimpen tot een superheld reduceert regisseur Fede Álvarez het vervolg op The Girl with the Dragon’s Tattoo tot een James Bond-afkooksel. Bijzonder jammer.
19/11 19u45  Instagram gaat valse ‘likes’ en ‘shares’ automatisch verwijderenInstagram gaat actiever optreden tegen valse likes, shares en reacties op posts. Dat maakt het bedrijf vandaag zelf bekend. Opvallend: het schreef daarvoor een programma dat die valse interacties automatisch herkent en verwijdert.
19/11 19u30  Telenet raakt Netflix waar het pijn doet, dankzij meer topseriesTelenet gaat de strijd aan met Netflix. Het kabelbedrijf laat zich voor de herschikking van zijn betaaltelevisiepakketten inspireren door de aanpak van het Amerikaanse streaming-gigant.
19/11 19u15  Vrouwelijke dominantie hyena’s komt door steun van de groepVrouwelijke hyena's zijn groter en sterker dan mannen, maar hun macht danken ze aan hun aanhang. Dat blijkt uit nieuw onderzoek.
19/11 19u15  We stevenen af op aartsmoeilijke regeringsvormingen in 2019De N-VA slaagt er steeds minder in het verschil te maken met de traditionele partijen en verliest net als hen terrein. Dat blijkt uit een KU Leuven-analyse van de provincieraadsverkiezingen. Na de verkiezingen van 2019 wacht naar alle waarschijnlijkheid een bijzonder moeilijke regeringsvorming.
19/11 19u00  Zwangere Guy blikt terug op gitzwarte jeugd: “Mijn moeder werd geslagen door een vuile hond”De nieuwste hotshot op Studio Brussel? Een stroomstoot van kaliber. In ‘Gorik Pt. 1’ blikt Zwangere Guy terug op zijn jeugd. Het tableau dat de Brusselse hiphopper schetst, oogt grauwer dan een film van de broers Dardenne. “Mijn toekomst werd beslist door een vuile rat. Ik zou 'm killen, ook al zat ik vast.”
19/11 18u15  Michelin deelt weer sterren uit, voor het eerst in 40 jaar maar één driesterrenrestaurant in BelgiëHet is weer sterrenpracht bij de culinaire Michelingids. Maar liefst 139 restaurants in België en Luxemburg worden onderscheiden met één of meerdere sterren. Drie restaurants krijgen voor het eerst twee sterren, zeven restaurants krijgen hun eerste ster. Nu Gert De Mangeleer in ‘Hertog Jan’ de pollepel aan de haak hangt, telt ons land wel maar één driesterrenrestaurant meer.
19/11 18u00  Aflikken fopspeen beschermt baby’s mogelijk tegen allergieënWie z’n kinderen wil beschermen tegen allergieën, doet er mogelijk goed aan hun fopspeen niet onder de kraan of in kokend water schoon te maken, maar met de eigen mond. Zo zou de ouder onschuldige mondbacteriën overdragen op het kind, die helpen het afweersysteem goed af te stellen.
19/11 17u45  ‘Seksuolotte’ wil de Goedele Liekens van de jonge generatie zijn: “Een relatie zonder seks kan best”‘Hoe geef ik mijn vriend een goede blowjob’: deze en meer seksvragen beantwoordt Seksuolotte nu iedere dinsdagavond op het MNM-jongerenprogramma Generation M. De ambities van de Limburgse seksuoloog Lotte Vanwezemael zijn groot: “Ik ben niet verlegen.”
19/11 17u30  Nissan bevestigt dat de voorzitter van haar raad van bestuur gearresteerd werdNissan-CEO Hiroto Saikawa bevestigde vandaag dat Carlos Ghosn, de voorzitter van de raad van bestuur, sinds vrijdag achter de tralies zit. Donderdag komt de raad van bestuur bijeen om zich te buigen over het dossier. Saikawa had al aangekondigd dat hij de raad zal vragen om Ghosn uit zijn functies te zetten.
19/11 17u00  Lukas Dhont (‘Girl’) en Felix van Groeningen (‘Beautiful Boy’): welke rol spelen deze Belgen op de Oscars?Op 24 februari worden de volgende Oscars uitgereikt. Binnen drie maanden. De helft van de films die in aanmerking komen, moet zelfs in de VS nog uitkomen. Maar in het hart van de filmindustrie is de pr-oorlog al uitgebroken, met dit jaar ook twee Belgen in de hoofdrol (of toch zeker ‘mannelijke bijrol’): Lukas Dhont en Felix van Groeningen.
19/11 15u00  Is er in de prehistorie écht een meteoriet ingeslagen met de kracht van 5 miljoen atoombommen?Berichten verspreiden zich razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden, ook als we zelf een fout blijken te publiceren. De Volkskrant-journalist Maarten Keulemans vraagt zich af hoeveel atoombommen er in een meteorietinslag gaan.
19/11 14u15  Professor Frederik Swennen: “Een kat houden brengt veel ethische dilemma's met zich mee”Een gulle weldoener vond de undercoverbeelden uit het slachthuis van Tielt, die eind maart verschenen, zo weerzinwekkend dat hij 280.000 euro schonk aan Frederik Swennen, decaan van de rechtsfaculteit aan de Universiteit Antwerpen, om een leerstoel 'Dier & Recht' op te richten. Vanaf september 2019 kunnen studenten aan de UA dat vak volgen.
19/11 14u00  Cowboy Junkies in Het Depot: beter met de jarenVaak worden ze tot de grondleggers van slowcore en alt-country gerekend, maar Cowboy Junkies laten zich niet in één hokje wringen. Al meer dan drie decennia koppelen ze verstilde americana aan de grootstadsmuziek van The Velvet Underground. En in Het Depot lieten hun songs zich vergelijken met een exquise wijn: ze worden beter met de jaren.
19/11 13u30  Van Angèle tot Veence: deze concerten mag u deze week niet missenU wilt deze week een stapje in de wereld zetten? De muziekredactie van De Morgen helpt u graag op weg.
19/11 13u15  Verbijstering en hilariteit in Finland: volgens Trump harken de Finnen hun bossen om branden te voorkomenDe verwoestende bosbranden in Californië hadden volgens Amerikaans president Donald Trump voorkomen kunnen worden door de bossen te harken en de bodem beter te onderhouden. Dat zei hij tijdens een bezoek aan de getroffen gemeente Paradise, na een gesprek met de Finse president Sauli Niinisto. Die laatste hoort het echter donderen in Keulen.
19/11 13u15  Franse president Macron en echtgenote aangekomen in Brussel voor staatsbezoekDe Franse president Emmanuel Macron en zijn vrouw Brigitte zijn deze middag aangekomen in Brussel. Ze zijn door koning Filip en koningin Mathilde ontvangen op het Paleizenplein. Het is voor het eerst in 47 jaar dat een Franse president officieel op staatsbezoek is in ons land.
19/11 13u00  Europese ministers geven fiat voor brexitakkoordDe ministers van Europese Zaken van de 27 lidstaten hebben maandagochtend in Brussel hun steun gegeven aan het ontwerpakkoord over het Britse vertrek uit de Europese Unie.
19/11 12u15  N-VA bestempelt VN-migratiepact als inhoudelijk “zeer problematisch”N-VA vindt het VN-migratiepact inhoudelijk “zeer problematisch” en zal haar bezwaren “binnen de regering kenbaar maken”. Dat staat te lezen in een verklaring die het partijbestuur aan Belga heeft bezorgd.
19/11 12u15  Zo maak je een licht slaatje zonder vlees dat toch lekker en voedzaam is (én heerlijk winters!)We houden van slaatjes omdat ze zo licht zijn, maar toch blijft het belangrijk dat je je dagelijkse portie proteïnen en -- gezonde! -- vetten binnenkrijgt. Daarom dit heerlijk winterse slaatje, aangevuld met linzen, avocado en pitten en zaden, de perfecte vleesvervangers.
19/11 12u15  Telenet gaat strijd met Netflix aanVoor 11,95 euro per maand kan je via Telenet Play voortaan een gigantische hoop buitenlandse topreeksen kiezen. Een aanbod dat je aan dat van Netflix doet denken? Laat dat nu precies de bedoeling zijn.
19/11 12u00  Chinese schrijfster krijgt 10 jaar cel voor roman over homoseksEen Chinese schrijfster heeft een celstraf van 10 jaar gekregen voor het schrijven van een roman met passages over homoseks. De auteur, Liu, werd veroordeeld voor het produceren en verkopen van “obsceen materiaal”, schrijft de BBC op haar website.
19/11 11u45  Wat u echt moet weten uit het ochtendnieuwsHet was niet voor iedereen een topweekend, zo blijkt. Onze nationale voetbalploeg ging met de billen bloot tegen Zwitserland. Lauryn Hill keerde haar eigen fans tegen zich met een warrig optreden in Vorst. En Jo Vandeurzen (CD&V) blaast enigszins ongewild het debat over uittredingsvergoedingen in de politiek nieuw leven in.
19/11 11u45  Discussie over uittredingsvergoeding: “Dit ruikt meer naar afgunst dan naar het verdedigen van hoge principes”Een vergoeding krijgen omdat je mandaat als politicus ten einde komt? Voor de publieke opinie is het moeilijk te verdedigen, maar arbeidsmarktspecialist Jan Denys doet toch een poging. “Ik snap de politici die zo’n uitkering opnemen heel goed.”
19/11 11u30  Tommelein drukt geruchten de kop in: “Ik wil wel minister blijven tot aan de verkiezingen”Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) zal wellicht niet vroeger uit de regering stappen om burgemeester te worden in Oostende. Daarover waren twijfels gerezen, maar Tommelein veegt die van tafel. “Niemand vraagt dat ik nu al ontslag neem.”
19/11 11u15  Teruggevonden Picasso: wereldnieuws blijkt stunt van wereldformaat van Antwerpse theatergroep BerlinEven was het wereldnieuws: Tête d’Arlequin, een geroofd doek van Picasso was teruggevonden in Roemenië. Maar blijkbaar gaat het om een stunt van de Antwerpse theatergoep Berlin om hun nieuwste voorstelling over het leven van een kunstvervalser in de verf te zetten. 
19/11 11u15  Hoogsensitief zijn: bestaat dat echt of ben je gewoon overdreven emotioneel?Ze ervaren de omgeving veel intenser dan anderen, en ze zijn met velen. Terwijl rond hoogsensitiviteit een industrie is ontstaan, doet de wetenschap het meestal af als een modegril. Is het meer dan dat, en zo ja, is het ook een probleem?
19/11 11u00  Blokkades tegen te hoge brandstofprijzen in Frankrijk houden aanIn Frankrijk wordt voor de derde achtereenvolgende dag geprotesteerd tegen een verhoging van de brandstofprijzen. De in gele hesjes gestoken betogers hebben in verscheidene plaatsen in het land de toegang tot opslagplaatsen van brandstof geblokkeerd. 
19/11 10u30  Ook Eric Van Rompuy zal uittredingsvergoeding opnemen: “Een beetje respect alsjeblieft”Ook CD&V-parlementslid Eric Van Rompuy zal straks, wanneer hij in mei 2019 afscheid neemt van de politiek, een uittredingsvergoeding aanvaarden. “Een beetje respect voor politici die zich jarenlang hebben ingezet”, reageerde hij geïrriteerd in De ochtend op Radio 1.
19/11 10u30  In het nachtleven zijn er nauwelijks plaatsen waar vrouwen veilig zijn voor seksuele intimidatieEr zijn in het nachtleven nauwelijks plaatsen waar vrouwen volledig veilig zijn voor seksuele intimidatie. Terwijl de cijfers duidelijk zijn, zijn de oplossingen dat een pak minder. Zo bleek dit weekend tijdens de Nights-conferentie in Brussel.
19/11 09u15  Vrieskou en (een beetje) sneeuw: eerste winterprik op komstScheen de zon de voorbije dagen nog vrolijk, dan wordt het vandaag iets grijzer. We halen in Vlaanderen nog 8 graden, maar door een frisse noordoostenwind - met lokaal rukwinden tot 55 km/u - voelt het koud aan. Morgenavond zou er dan sneeuw kunnen vallen. 
19/11 09u15  Het is Europa of niets: in een no deal-versie wordt de brexit hard ontwakenLode Delputte is De Morgen-journalist 
19/11 08u30  1-jarig jongetje dat door elkaar werd geschud, is overledenEen kindje van 1 jaar uit het West-Vlaamse Oostrozebeke dat een week geleden in kritieke toestand naar het ziekenhuis werd gebracht nadat het door elkaar was geschud, is afgelopen weekend aan zijn verwondingen overleden. Dat meldt Het Laatste Nieuws.
19/11 08u15  Get your shit together, Miss Hill!“Pussy bites, be careful honey”, aldus de niet van feminisme gespeende IAMDDB, de zangeres die in Vorst Lauryn Hills voorprogramma verzorgde. Kan best zijn, maar pussy kwam in dit geval ook te laat, kende geen maat en fopte de fans.
19/11 08u15  Plofkraak op geldautomaat mislukt in BorsbeekVanmorgen rond 4u30 is een plofkraak gepleegd op een geldautomaat van Argenta in de Schanslaan in Borsbeek. Onbekenden probeerden met een gasontploffing de geldautomaat open te breken. De plofkraak mislukte en de daders sloegen op de vlucht.
19/11 08u15  10.000 euro, tien jaar sparen: dit zijn de beste optiesHoe langer je je spaarcenten onaangeroerd laat, hoe hoger het rendement. Wat als je bijvoorbeeld 10.000 euro spaargeld gedurende tien jaar kan missen? We nemen enkele spaaropties* onder de loep.
19/11 08u15  De tien slechtste dingen om te doen tijdens een sollicitatiegesprek“Het is niet echt mijn droomjob, maar ik zou het toch graag doen”, floepte ondergetekende er ooit per ongeluk uit op een sollicitatiegesprek. Solliciteren is gelukkig iets wat je kan leren. En je leert het best uit (andermans) fouten, toch? Dit zijn de tien meest voorkomende sollicitatieblunders. Probeer ze vooral niét zelf uit.
19/11 08u15  Strijd onder de smartphonetoppers: Samsung Galaxy S9+ versus Huawei Mate 20 versus Apple iPhone XRSamsung, Huawei en Apple pakken graag uit met hun allerduurste en allerkrachtigste smartphones, maar ze hebben ook toestellen op de markt die net een prijsklasse lager zitten. Hoe verhouden die zich tegenover elkaar?
19/11 08u00  “Het prachtige België als een ballon ontploft”: zo kijkt de wereld naar Belgische afgangDe instorting van de Rode Duivels gisteravond in Zwitserland ging en gaat nog steeds de wereld rond - of wat had u dan gedacht? Een greep uit wat buitenlands media schrijven over de afgang van Eden Hazard & co.
19/11 07u45  Spelen met tijd en dode dieren op winterexpo ‘Time Within Time’Wie de Verbeke Foundation bezoekt, stapt een andere tijdszone binnen. Zeker nu de wintertentoonstelling Time Within Time er loopt.
19/11 07u30  Hoe Plato de dwaasheid van Facebook voorspeldeBret Stephens is columnist bij The New York Times.
19/11 07u30  Is Jo Vandeurzen een wollige wasbeer of toch een gespierde cheeta?De redactie van De Morgen zet de blik op oneindig. Vandaag: Kim Van de Perre over de passage van Jo Vandeurzen in De zevende dag.
19/11 07u15  Waarnemingen.be, de ‘Facebook voor de natuurliefhebber’, bestaat 10 jaarWaarnemingen.be, de website van Natuurpunt waar natuurliefhebbers kunnen melden dat ze pakweg een buxusmot of een zuidelijke keizerslibel hebben gespot, bestaat exact tien jaar. “Het heeft onze maatschappij al miljoenen bespaard”, stelt Natuurpunt.
19/11 07u15  ‘The White Album’ van The Beatles krijgt na vijftig jaar kleurFelicitaties voor The White Album, dat officieel de middelbare leeftijd bereikt heeft. Om de vijftigste verjaardag van het iconische album en de iconische hoes van The Beatles te vieren, liet Studio Brussel vijftien kunstenaars er los op onder de noemer The Album Formerly Known As White. En er is nog goed nieuws: de pareltjes worden geveild voor De Warmste Week. We stellen u er vier voor. 
19/11 07u15  “Elke zwangerschap van een vrouw remt af”Dat het directiecomité van de Nationale Bank voortaan geen vrouw meer telt, betreurt ze enorm. Véronique Goossens (48), chief opinion leader bij Belfius, over vrouwenquota, een deal voor Arco en de beste toekomst voor uw geld.
19/11 07u00  “Elk niet geïdentificeerd lichaam is per definitie een vermist persoon”De Nederlandse Corrie van der Valk werd 17 jaar na haar verdwijning geïdentificeerd dankzij de nieuwe Belgische DNA-databank Vermiste Personen. In de toekomst zullen wel meer graven van onbekende lichamen terug open gemaakt worden. Al gebeurt dat doordacht: “Elk stukje menselijk weefsel moet terug in het graf belanden.”
19/11 07u00  Piet-rellen in Nederland, iedereen braaf in België. Hoe kan dat?In Nederland werden activisten die betoogden tegen Zwarte Piet door voorstanders bekogeld. In Vlaanderen verliep de intrede van de Sint rustig. Gaan wij dan pragmatisch om met de controverse rond de slavenfiguur, of ontwijken we het debat? ‘Zwarte Pieten zijn hier al roetpieten geworden, en niemand ziet het verschil.’
19/11 06u45  Marrakech-deal verdeelt regering: hoe diep hakt migratiepact in Michel I?De regering gaat een cruciale week tegemoet. Twistappel is het VN-migratiepact. Als N-VA blijft dwarsliggen, komt premier Michel (MR) in de problemen.
19/11 06u15  Wie Congo wil helpen, zinspeelt niet op een terugkeer van de blanke meestersBart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
19/11 06u15  Jo Vandeurzen stopt, maar strijkt 136.000 euro op: “Dit krijg je niet meer uitgelegd aan de burger”136.000 euro krijgt Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) na zijn uittreding als vergoeding. Meteen klinkt kritiek. “Is zo’n vergoeding echt nodig?”
19/11 06u15  Onze journalist leeft een dag als mucopatiënt: “Geen enkel hapje zuurstof is vanzelfsprekend”Een nieuwe ‘week van’-videocampagne vraagt aandacht voor mucopatiënten door bekende koppen een dag lang met beperkte longfunctie te laten worstelen. Onze journalist dacht dat klusje ook wel even te klaren, maar zag tijdens het joggen langs de Watersportbaan plots zwarte sneeuw.
19/11 06u15  Blijkbaar geeft N-VA geen zier meer om premier MichelDe politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
19/11 05u45  Wint "Hoe Zal Ik Het Zeggen?" vanavond een Emmy Award?Het is nagelbijten voor de makers van ‘Hoe Zal Ik Het Zeggen?’. Het programma van productiehuis Shelter is genomineerd voor een Internationale Emmy Award, de prestigieuze internationale tv-prijzen die maandagavond in New York worden uitgereikt. Het programma kreeg een nominatie in de categorie Non-Scripted Entertainment. 
19/11 05u15  Treinen alweer minder stipt - Minister dreigt met “impact op loon van NMBS-toplui”Op zestien grote lijnen is de stiptheid van de treinen dit jaar achteruitgegaan, op slechts zeven ging ze erop vooruit. 'Het is dramatischer gesteld dan de officiële cijfers aangeven', zegt reizigersvereniging TreinTramBus vandaag in De Standaard en Het Nieuwsblad.
19/11 05u00  Elke dag 135 bestuurders onder invloed betraptOndanks alle campagnes en bobacties blijft alcohol in het verkeer een levensgroot probleem. Vorig jaar werden elke dag 135 ­bestuurders onder ­invloed betrapt. Dat blijkt uit cijfers van minister van Binnenlandse Zaken Jambon (N-VA), schrijven Het Nieuwsblad, De Standaard en de Gazet van Antwerpen vandaag. Alcohol achter het stuur veroorzaakt elk jaar meer dan 4.000 ongevallen.
19/11 00u00  Peruaanse ex-president Garcia vraagt asiel aan in UruguayDe gewezen Peruaanse president Alan Garcia heeft asiel aangevraagd in de ambassade van Uruguay in Lima. Dat maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken in Peru vandaag bekend. Garcia kreeg een verbod om het grondgebied te verlaten vanwege een corruptieonderzoek.
18/11 23u15  Complete afgang voor Rode Duivels: zelden hebben de Rode Duivels de laatste jaren minder ruggengraat getoondHet was meer dan tachtig jaar geleden dat België nog een 0-2 uit handen had gegeven en daarna had verloren met 4-2. Het werd 5-2 na een knotsgekke wedstrijd waarin de Rode Duivels én hun bondscoach het helemaal uit handen gaven.
18/11 22u15  “Dat dit een vrijbrief zou zijn voor illegale migratie is zonder meer onjuist”Luc Walleyn is advocaat.
18/11 22u00  Duizenden Noren de straat op om te protesteren tegen inperking abortusrechtOm de noodzakelijke steun van een kleine christelijke partij te houden, dreigt de Noorse regering te gaan morrelen aan de abortuswetgeving. Het bracht zaterdag veel demonstranten op de been. 
18/11 19u45  Het spel van de Nederlanders moet Martínez doen knarsentandenLees meer >
18/11 19u45  Zoektocht naar raadselachtig verdwenen onderzeeër na een jaar geslaagd, nabestaanden eisen ophelderingDe vermiste Argentijnse onderzeeboot San Juan is gevonden. De vraag is nu wat er precies is gebeurd en wie de boot en omgekomen bemanning gaat bergen. 
18/11 18u45  Inhoudelijk akkoord over bestuur zonder sp.a in OostendeLees meer >
18/11 17u15  Jo De Poorter: “Met vier oudere mannen heb ik een vriendschappelijke zoon-vaderrelatie”Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: presentator en mediatrainer Jo De Poorter (52). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
18/11 16u30  Nota De Wever zint Groen nietGroen en sp.a hebben bij N-VA-burgemeester Bart De Wever een startnota ingekeken voor de coalitiegesprekken in Antwerpen. Op basis daarvan is Groen niet van zin mee te besturen.
18/11 16u15  Jo Vandeurzen (CD&V) zal uittredingsvergoeding van 136.000 euro opnemenVlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen zal na de verkiezingen van mei zijn uittredingsvergoeding opnemen. Dat bevestigde hij in De Zevende Dag. Door zijn lange loopbaan loopt dat bedrag behoorlijk op - 136.000 euro volgens de VRT. De uittredingsvergoeding moet volgens Vandeurzen zijn overstap naar een nieuwe professionele loopbaan vergemakkelijken. 
18/11 16u15  Het was zo eenzaam in Wenen en de mensen waren er zo kil dat ik van de weerom­stuit chauvinistisch werdHilde Van Mieghem, acteur, regisseur en auteur, neemt u mee in haar leefwereld. 
18/11 16u00  William Goldman (1931-2018) maakte de ene filmklassieker na de andere“Nobody knows anything”, schreef de legendarische scenarioschrijver William Goldman, maar hij won wel twee Oscars voor twee filmklassiekers. En hij verwerkte in een dialoog het officieuze motto van alle onderzoeksjournalistiek: “Just follow the money.”
18/11 16u00  Heeft Vlaanderen een ministerie van Buitenlandse Zaken?Jurian Van Parys is Juridisch Adviseur bij het Vlaamse Departement Buitenlandse Zaken. Hij schrijft in eigen naam.
18/11 15u15  De norse huisbaas naar wie Super Mario werd vernoemdAls arme immigranten­zoon stampte hij een zaken­imperium uit de grond. Toch gaat selfmade man Mario Segale voor iets anders de geschiedenis in: hij leende ongewild zijn naam aan misschien wel het beroemdste personage uit een video­spel.
18/11 15u15  Fenne Kuppens: “Ik hoop dat de chaos tijdelijk is”Is een smartphone een spiegel? Strookt het online­leven nog met de werkelijkheid? Matthias M.R. Declercq gaat wekelijks face to face, over swipen, liken en liegen. Vandaag: Fenne Kuppens, frontvrouw van Whispering Sons .
18/11 15u00  19-jarige sterft na inhaleren deodorantsprayEen Nederlandse man van 19 jaar oud is overleden na een poging om high te worden van deodorant. Dit blijkt uit onderzoek in de nieuwste editie van het wetenschappelijk tijdschrift British Medical Journal.
18/11 14u45  De aftrap van het Britse kerstgevoelseizoen komt van Elton JohnWarenhuisketen John Lewis trotseert de crisissfeer in het Verenigd Koninkrijk met zijn jaarlijkse kerstcommercial, die geldt als hét startschot van de kerstperiode.
18/11 14u15  In New York is de natuur de baasDe stad New York beschermt al heel lang haar natuur. Vogels en andere dieren varen er wel bij. Met een beetje geluk zie je zelfs de Amerikaanse zeearend in de Big Apple. Een gesprek met Leslie Day, die vier boeken schreef over de New Yorkse fauna en flora.
18/11 14u15  De kalkoen is het pronkstuk van de avond en bezorgt elke gastheer of -vrouw angstzweetAnnelies De Rouck herontdekt haar vaderland.
18/11 13u45  Labour steunt akkoord met Europa niet, May deze week terug naar Brussel voor “cruciale onderhandelingen”Jeremy Corbyn, de leider van de Britse oppositiepartij Labour, steunt het ontwerpakkoord over de brexit niet. Dat heeft hij laten weten aan premier Theresa May, die het akkoord door het parlement wil loodsen. May keert deze week terug naar Brussel voor 'cruciale onderhandelingen'.
18/11 13u30  Vertenten vecht ontslag aan voor arbeidsrechtbankScheidsrechter Bart Vertenten stapt naar de arbeidsrechtbank om zijn ontslag als scheidsrechter aan te vechten. Dat kondigde zijn advocaat Hans Rieder vandaag aan in De zevende dag. 
18/11 12u15  The Black Eyed Peas in Vorst: naast het ritme, naast de toonEen spetterend avondvullend programma voor jong en oud: zo had Katja Retsin het concert van The Black Eyed Peas kunnen aankondigen, alsof het nieuwjaarsavond was op de nationale televisie. Iedereen ging beleefd uit de bol, al was het de nostalgie die ons dwong - de herinnering aan de show zelf zal, net zoals menig wissel van oud naar nieuw, versmelten met alle middelmatigheid die we ooit zagen.
18/11 11u45  5 topprogramma’s, vanavond gratis op tvU heeft het vast gemerkt: de winter staat voor de deur. Geen nood, want er zijn vanavond topprogramma’s te zien op de buis. Dit zijn onze tips voor een geslaagde tv-avond.
18/11 11u15  Ik begin te kwijlen als ik denk aan wat ik allemaal met een spies kan klaarmakenDominique Persoone, de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.
18/11 11u15  Net wakker? Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtendHeel Vlaanderen draagt de gordel (maar toch willen niet alle chauffeurs luisteren), de speelgoedwinkel lijdt onder de groeiende onlineverkoop en De Morgen trok op safari naar het grauwe Charleroi. Dit is het belangrijkste nieuws van de ochtend.
18/11 10u15  36 burgers gedood bij luchtaanvallen van coalitie tegen ISDe coalitie tegen Islamitische Staat (IS) onder leiding van de VS heeft 36 burgers gedood bij luchtaanvallen in het oosten van Syrië. 
18/11 10u15  Op safari door Charleroi, waar de lelijkheid prachtig isVan Londen tot Amsterdam worden de hipsterplekken gevierd, in Charleroi is het omgekeerde waar. Net tussen de troosteloze kraters van de industrie borrelt de underground en smeult de schoonheid. En zelfs de humor is er nog zwarter dan de aarde ooit was, ontdekken we bij een bizar potje ramptoerisme.
18/11 10u15  Child Focus trekt ten strijde tegen kinderporno met opvallende campagneOm kinderporno de wereld uit te helpen, lanceert Child Focus een opvallende campagne. Aanleiding is de Europese Dag van de Bescherming van Kinderen tegen Seksuele Uitbuiting en Seksueel Misbruik, vandaag.
18/11 10u15  Nieuwe hipster van Istanbul is vrome moslimSteeds zichtbaarder in het straatbeeld van Istanbul: jonge, goedopgeleide conservatieve moslims die toch willen deel­nemen aan het moderne leven van de grote stad.
18/11 09u15  Neuzen in de grootste parfumbibliotheek ter wereld: “Wij zijn een archief van emoties”Je kunt er het eau de cologne dat ­Napoleon droeg opsnuiven, net als het duurste parfum ooit, of die ene geur die nergens meer te vinden is. Welkom in de Osmothèque, een ­bedwelmend archief waarin alle ­parfums ter wereld een plek krijgen, vlak bij het ­kasteel van Versailles.
18/11 08u45  Nooit eerder droegen zoveel mensen hun veiligheidsgordelVolgens een nieuwe gedragsmeting van Vias institute is het percentage personen die in de wagen hun veiligheidsgordel dragen, nog nooit zo hoog geweest in België. 
18/11 08u15  Snel, naar de Noordpool, nu het nog kan!Al jaren horen we over Cuba: je moet er nu heen, voor McDonald’s en Starbucks er neerstrijken, en het land onherroepelijk verandert. Blijkt nu dat het in Groenland en noordelijk Canada net zo is. Daar moet je heen als je nog een glimp wilt opvangen van het Arctische ijs, voor het voorgoed verdwijnt.
18/11 07u45  Dodental ‘Camp Fire’ Californië loopt op tot 76, bijna 1.300 vermistenBij de zware bosbrand in het noorden van Californië is het dodental gestegen tot 76. De lijst met vermisten groeide verder aan tot 1.276, of 265 meer dan vrijdagavond. 
18/11 07u30  "Vrouwen komen van Venus en mannen van Mars, zeiden ze. Bij ons was het net andersom”Samuel (61) bleef 27 jaar getrouwd. Pas ­achteraf besefte hij hoe hij op zijn kop had laten zitten door zijn vrouw. “Te lang heb ik gedacht: ik moet gewoon meer mijn best doen.”
18/11 07u30  Trump belooft binnen enkele dagen "allesomvattend rapport" over moord KhashoggiDe Amerikaanse president Donald Trump belooft één van de volgende dagen met “een allesomvattend rapport” te komen over de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi.
18/11 05u30  Amper 5 van de 1.109 klachten bij Ethische Commissie Telecommunicatie leidden tot boeteDe voorbije vijf jaar werden 1.109 klachten ingediend bij de Ethische Commissie voor de telecommunicatie. Dat leidde in slechts vijf gevallen tot een administratieve geldboete. Dat blijkt uit cijfers die parlementslid Roel Deseyn (CD&V) opvroeg bij telecomminister Alexander De Croo (Open Vld) en waarover De Zondag bericht.
18/11 02u15  Afrikaanse oorlogmisdadiger ‘Rambo’ naar Internationaal StrafhofAlfred Yekatom, een vroegere militieleider uit de Centraal-Afrikaanse Republiek, is overgedragen aan het Internationaal Gerechtshof in Den Haag. De man werd er zaterdagavond opgesloten in het detentiecentrum, zo bevestigde een woordvoerder.
17/11 20u30  Trump: “Uitlevering van Turkse prediker Fethullah Gülen aan Turkije is niet aan de orde”De uitlevering van de Turkse prediker Fethullah Gülen aan Turkije is niet aan de orde. Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gezegd. Het regime in Turkije houdt Gülen, die in de VS in ballingschap leeft, verantwoordelijk voor de mislukte staatsgreep van juli 2016.
17/11 19u45  244.000 automobilisten op straat tegen hoge brandstofprijzen: spanningen lopen op bij Elysée, politie vuurt traangas afIn Frankrijk hebben de “gilets jaunes” vandaag meer dan 2.000 protestacties georganiseerd, waaraan 244.000 mensen deelnemen. Ze protesteren tegen de stijgende brandstoftaksen. Ondertussen lopen de spanningen in Parijs hoog op, en proberen actievoerders de ambtswoning van president Macron te bereiken. De politie heeft traangas ingezet om hen te verdrijven.
17/11 18u45  Regisseur bevestigt: populaire crimireeks ‘Peaky Blinders' wordt verfilmdGoed nieuws voor alle kijkers van ‘Peaky Blinders’: de populaire Britse misdaadserie wordt verfilmd. Dat bevestigt Otto Batthurst, de regisseur van de reeks, aan Yahoo Movies. 
17/11 16u45  Warhola in De Kreun: coalitiegesprekken tussen pop en experimentWarhola voerde in de Kreun een uur lang coalitiegesprekken, met aan de ene kant van de tafel pop en aan de andere kant experiment. Oliver Symons was het al in mei, en gisteren was hij het nog veel meer: schromelijk te laat met zijn huiswerk. Of toch met het indienen ervan. 
17/11 16u15  Gefaal is de moraal van het verhaal, bewijst ‘s werelds succesvolste podcastproducentIn de rubriek Podgrond gaan we op zoek naar de beste podcasts. Deze week: Without Fail, over ondernemers die de andere kant van de succesmedaille zagen. 
17/11 16u15  Elke dag latrine­dienst en oude boterhammen met Plop-worst. Stelletje klootzakkenOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels, zijn vader en zijn vrouw. Zijn nieuwe roman Ik heb aids van Johnny Diamond verscheen bij Pottwal Publishers.
17/11 16u15  Grimmige sfeer maar geen grote incidenten tijdens intocht Sinterklaas in Nederland: verschillende arrestatiesIn Nederland waren dit weekend demonstraties aangekondigd bij de aankomst van Sinterklaas. Demonstraties in onder meer Rotterdam, Eindhoven en Leeuwarden liepen uit de hand met arrestaties als gevolg. In Eindhoven bijvoorbeeld stonden Zwarte Piet-demonstranten oog in oog met hooligans van PSV. Op de meeste plaatsen verliep de aankomst zonder incidenten.
17/11 15u30  De vijf videogames van het moment: van natte dromen tot oude tekenfilmsDeze week speelden we een paar games die tussen de plooien van het najaarsblockbustergeweld vielen. Met, om te beginnen, de terugkeer van een gamepersonage dat u bijna helemaal vergeten was.
17/11 15u15  De Britse sportwereld na de brexit: hopen op vrij verkeer van voetballers (en dekhengsten)Bij de Britse sport en vooral het voetbal zitten de grootste fans van Theresa May en haar zachte brexit. Wie wint of verliest met de brexit is nog niet duidelijk, maar de Europese merries kunnen wel al een feestje bouwen.
17/11 15u15  Cohousing zit in de lift: “Ooit leefde iedereen in een gemeenschap”Steeds vaker bundelen gezinnen de krachten om samen een huis te kopen. Cohousing heet het fenomeen. Maar het heeft niet per se dat geitenwollensokkengevoel dat u er misschien mee associeert. En het gaat ver: tot de aankoop van een kasteel toe.
17/11 14u15  Een echte muziek­liefhebber vergelijkt The Beatles niet met The Rolling StonesStuBru-presentator Stijn Van de Voorde loopt elke week voor de muziek uit.
17/11 14u15  Ja, de VRT mag ook homeopaten een forum biedenBaldwin Van Gorp is hoogleraar journalistiek aan de KU Leuven en auteur van Verdraaid! Het nieuws anders bekeken (Pelckmans Pro).
17/11 14u15  “Ik wacht nog altijd op een Belgische Oprah Winfrey”Dinsdag start op Canvas Kinderen van de kolonie, een docu­reeks die ons koloniaal verleden recht in de ogen kijkt. Maar is de kolonisatie écht verleden tijd? We vroegen het aan hen die zelden gehoord worden: de Belgische Congolezen. “Ik dacht echt dat ik dom was en voor niks anders deugde dan poetsen.”
17/11 13u30  ‘Delta’ van Mumford & Sons: Zelfhulpcursus voor festivalmeutesRockfestival -en stadionprogrammatoren grijpen bij deze naar het vlugzout. Want Mumford & Sons, één van hun favoriete gedoodverfde headliners is terug met een album dat tranen zal trekken én vreugdedansjes zal baren. Geloof evenwel de lieden niet die Delta een gedurfde plaat noemen.
17/11 11u15  Alles wat u altijd al wilde weten maar nooit durfde vragen over tenenkaas, anusflapjes en winderigheidEindelijk een boek over al uw wratten, voetschimmels en anusflapjes! In Ongemak bespreekt de Duitse arts en auteur Yael Adler allerlei geurige kwaaltjes waarover we zelfs niet met de huisarts durven te praten. Speciale aandacht is voor de anusstreek weggelegd. 
17/11 11u15  Britse arbeiders versus neoliberale blaaskakenBenno Barnard is schrijver en dichter. Hij woont tot zijn vreugde in een Engels dorp.
17/11 11u15  ‘Niet naar haar korte arm staren’, hoor je hen denken. ‘Oh, een teckel. Kijk daar anders naar. Wat heeft die korte pootjes zeg’Anaïs Van Ertvelde is historica en podcaster bij Vuile Lakens. Elke twee weken schrijft ze over lichamen, seks, macht, kwetsbaarheid en verzet. Samen met Heleen Debruyne publiceerde ze Vuile lakens - een hedendaagse visie op seksualiteit.
17/11 10u45  Hans Vandeweghe: “Is dat klotevoetbal echt al die drukte waard?”Hans Vandeweghe is sportjournalist en -columnist.
17/11 10u30  Merkel bezoekt ‘ground zero’ van het Duitse integratiedebat, maar ze komt te laat, vindt ChemnitzIn Chemnitz braken tweeënhalve maand geleden rellen uit na de moord op Daniel H. Bondskanselier Merkel ging er gisteren voor het eerst op bezoek. Maar een geweldige indruk maakte ze daarbij niet.
17/11 10u30  Trump betrapt op 26 leugens per dagDonald Trump heeft gelogen als nooit tevoren in aanloop naar de verkiezingen. Sinds hij president werd, uitte hij 4,4 onwaarheden per dag. Maar in de maand voor de midterms liep dat op 26.
17/11 10u15  Hoogleraar familierecht: “Verplichte sterilisatie juridisch onmogelijk, maar er zijn nog opties te bedenken”Kan onze overheid ouders, die herhaaldelijk een kind mishandelen, gedwongen steriliseren? Sommigen pleiten ervoor na een zwaar incident dat deze week bekend raakte. Maar het is juridisch onhaalbaar, zegt professor Frederik Swennen. Toch zou de overheid meer kunnen doen en daarvoor kijkt Swennen naar Nederland.
17/11 10u15  Waarom kleding niet meer alleen trendy, maar ook zedig moet zijnBegin 2017 kwam het eerste nummer van Vogue Arabia uit, een paar dagen later lanceerde Nike een hightech hijab en kreeg London een Modest Fashion Week. Vrijdag 23 november volgt Antwerpen, met het ­allereerste Modest Fashion Forum (MFF 18). Want zedige trendy kleding wordt steeds belangrijker. “Dit is geen nichemarkt, dit is een miljardenindustrie.”
17/11 10u15  Dit zijn de tien beste platen van de weekAnderson .Paak is koning deze week, ja. Maar hij wordt geflankeerd door volk dat even fel tot de verbeelding spreekt. Belgische discofreaks, bijvoorbeeld, en een gemeen donderend jazztrio. Of een naar acryl geurende bad girl uit Brooklyn. Gordels vast!
17/11 10u15  Zijn de Verenigde Naties de weg kwijt? Het migratiepact is een schabouwelijke tekstMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en opiniemaker bij De Morgen. Zijn bijdrage verschijnt op zaterdag.
17/11 10u15  Kunstendag voor Kinderen: kiezen is kinderspelOp Kunstendag voor Kinderen kunnen kinderen en hun familie dit weekend proeven van een flinke portie kunst. Met meer dan driehonderd activiteiten in Vlaanderen en Brussel zou een mens al eens last krijgen van keuzestress. Dus vroegen we een paar tips aan de vierdejaarsleerlingen van de basisschool Edugo Slotendries in Oostakker: zij kozen activiteiten uit voor whizzkids en avonturiers, maar ook voor podiumbeesten, creatievelingen en stille genieters. 
17/11 09u45  Boze automobilisten proberen Frankrijk lam te leggen tijdens nationale actiedag tegen hoge brandstofprijzenBoze automobilisten hebben vanochtend vroeg in Frankrijk de eerste blokkades opgeworpen uit protest tegen stijgende brandstofprijzen. In heel het land worden bij elkaar 1.500 langzaamaanacties verwacht. Omdat de acties grotendeels voortkomen uit oproepen op sociale media, is het moeilijk in te schatten wat de impact zal zijn. Hier en daar ontstonden vanmorgen al opstootjes met geblokkeerde bestuurders.
17/11 09u30  Engie Electrabel: “Energiebevoorrading niet zeker in januari en februari”“De toestand zal gespannen zijn tijdens de eerste twee maanden van 2019 om de energiebevoorrading van België te verzekeren.” Dat zegt Philippe Van Troeye, CEO van Engie Electrabel, in een gesprek met de krant L'Echo. 
17/11 09u15  Het gebit van Freddie Mercury is op zo’n groot scherm waarlijk oogverblindendMark Coenen, adviseur en opleidingshoofd van de Hasseltse hogeschool PXL, gaat op wandel met de week.
17/11 08u15  Wordt het glazen plafond eindelijk gebroken?Nee, vrouwen zijn niet minder ambitieus dan mannen. Dat ze moeite hebben om de laatste trap op de carrièreladder te zetten, komt vooral omdat organisaties er niet op afgestemd zijn. Dat denkt diversiteitsprofessor Patrizia Zanoni.
17/11 08u00  Vlaams minister Jo Vandeurzen (CD&V) stopt in 2019 met nationale politiekJo Vandeurzen (60) stopt met de nationale politiek, zo zegt hij vandaag in Het Belang van Limburg. Wat hij na de verkiezingen van mei 2019 gaat doen, weet de Vlaamse minister van Welzijn en Volksgezondheid nog niet. “Ik heb geen plan, ik heb geen jobaanbod, ik laat alles open.”
17/11 08u00  Verdwenen Argentijnse onderzeeër na een jaar gelokaliseerdDe Argentijnse duikboot ARA San Juan, die in november vorig jaar verdween met 44 man aan boord, is vrijdag teruggevonden in de Atlantische Oceaan. Dat maakte de Argentijnse zeemacht bekend. Over de omstandigheden waarin de onderzeeër kon verdwijnen, blijft onduidelijkheid.
17/11 08u00  Bier wordt weer duurderDe prijs van het bier gaat vanaf 1 januari opnieuw lichtjes omhoog. AB InBev zal zowel horeca-uitbaters als supermarkten een hogere prijs aanrekenen voor de meeste bieren. Of die de verhoging daarna doorrekenen aan de consument, mogen ze zelf beslissen. Dat bericht Het Laatste Nieuws.
17/11 07u45  Smokkel van peren naar Rusland levert 240 miljoen opBelgische en Nederlandse fruitbedrijven omzeilen op grote schaal de voedselsancties van president Poetin tegen de Europese Unie. Hun producten bereiken via een smokkelhandel de Russische supermarkten. Alleen aan de smokkel van peren verdienden Belgen en Nederlanders sinds de sancties naar schatting 240 miljoen euro.
17/11 07u45  17 jaar begraven in anoniem Waals graf: wat gebeurde er met Corrie van der Valk?DNA bewijst het: een Nederlandse erfgename van de bekende hotelketen Van der Valk lag zeventien jaar anoniem begraven in Wallonië terwijl haar familie haar al die tijd zocht. Maar er blijven nog veel raadsels over wat Corrie van der Valk (toen 58) in 2001 precies overkwam.
17/11 07u15  “De keuken is besteld”: wat de voetbaltaps leren over vier belangrijke fases in het voetbalschandaalVijf weken geleden ontplofte een bom onder het Belgische voetbal. Maar wat is er nu echt bewezen van matchfixing en gecorrumpeerde scheidsrechters? De afgeluisterde telefoons lijken alvast aan te geven dat volgende vier momenten geen toevalligheden waren.
17/11 07u15  Alibaba komt naar Luik: zijn al die Chinese investeringen in België een cadeau voor ons land?Alibaba komt naar Luik, maar de e-commercegigant is lang niet het enige Chinese bedrijf dat een voet tussen de Belgische deur steekt. Een zegen of een vloek? “We mogen het kind niet met het badwater weggooien.”
17/11 07u15  Ook Sergio Herman zwicht voor granola: "Het is een veelzijdig product waar je creatief mee kunt omspringen in de keuken”Hoe komt het dat granola tegenwoordig onmisbaar is in koffiebars en ontbijtplekken? Waarom zoeken we massaal naar recepten om zelf aan het bakken te slaan? Zelfs Sergio ­Herman is gezwicht voor het betere crunchwerk, met dank aan health-specialiste Bie Verheye. Wij zetten ook onze tanden in de hype. 
17/11 06u45  Overal in Nederland wordt betoogd tegen intrede van SinterklaasIn heel Nederland zijn dit weekend demonstraties bij de aankomst van Sinterklaas. Tijdens de landelijke intocht zaterdag in de gemeente Zaanstad hebben vier actiegroepen zich gemeld: twee van voor- en twee van tegenstanders van Zwarte Piet. Ook op veel andere plaatsen bij onze noorderburen zijn protesten aangekondigd.
17/11 06u45  Vorig jaar verdwenen Argentijnse onderzeeër gevondenEen jaar na de verdwijning is de Argentijnse onderzeeër ARA San Juan zaterdagmorgen (Belgische tijd) teruggevonden. Dat heeft de Argentijnse Marine bekendgemaakt.
17/11 06u15  De Marrakesh-fobie van N-VA: hoe Francken en zijn partij zich in nesten werktenN-VA jaagt de regering diep in de remmen over het zogenaamde ‘Migratiepact van Marrakesh’. Maar de Vlaams-nationalisten hebben vooral zichzelf lelijk in nesten gewerkt.
17/11 06u15  A.F.Th. van der Heijden: “Gelukkig is het verdriet er nog, in vol ornaat”A.F.Th. van der Heijden heeft een nieuwe roman uit, Mooi doodliggen, over een journalist die zijn eigen dood in scène zet en daar de behoorlijk gestoorde gevolgen van moet dragen. Het boek komt er veertig jaar na Van der Heijdens debuut, en belangrijker: bijna negen jaar na het overlijden van Tonio, de toen 21-jarige zoon van de schrijver en zijn vrouw Mirjam. “Alles wat ik nu doe, is voor hem.”
17/11 06u15  Paul De Grauwe: “We moeten de Britten snel laten vertrekken, ze moeten hun eigen potje koken”Paul De Grauwe van de London School of Economics zegt dat de brexitdiscussie het politieke klimaat in het Verenigd Koninkrijk dermate vergiftigt dat de Britse democratie in gevaar komt. “In zo’n situatie is een harde brexit misschien nog de minst schadelijke oplossing.”
17/11 06u15  Vakbonden Bpost verliezen greep op achterban: “Lokale stakingen moeten stoppen”De vakbonden bij Bpost roepen de werknemers op om de spontane acties die de voorbije dagen op verschillenden plaatsen werden gehouden, stop te zetten. Voogdijminister Alexander De Croo (Open Vld) wil dat de directie een gebaar stelt.
17/11 06u15  Jeugdpsychiater Peter Adriaenssens: “We zijn niet trots genoeg op onze kwetsbare kanten”Een op de vijf jongeren kampt met psychische problemen. Leerkrachten kunnen daarbij helpen, maar vooral ouders wacht een belangrijke taak, zegt kinder- en jeugdpsychiater Peter Adriaenssens, peter van de actie Rode Neuzen Dag. “We moeten weer grenzen leren te trekken, zonder tiranniek te zijn.”
17/11 06u15  De speelkamer is misschien wel de mooiste kamer van het huis. Maar ze komen er nietBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (5). Elke week schrijft hij over zijn avonturen met zijn kroost.
17/11 05u15  Speurders willen tot 135 lichamen laten opgraven en identificerenDe Cel Vermiste Personen gaat proberen om 135 anoniem begraven lichamen alsnog te identificeren. Het gaat om mannen en vrouwen die sinds 1975 in ons land werden begraven, zo meldt Het Nieuwsblad zaterdag.
17/11 05u00  Belgische winkels verliezen 5,5 miljard aan buitenlandse onlinewinkels, goed voor 30.000 verloren jobsDe Belgische winkelketens verliezen steeds meer terrein aan buitenlandse onlinewinkels, zoals Zalando, Coolblue of Bol.com. Dat blijkt uit een onderzoek van sectorfederatie Comeos, waarover De Tijd zaterdag bericht. 
17/11 04u30  Meer dan duizend vermisten bij bosbrand CaliforniëHet aantal vermisten bij de bosbrand in het noorden van Californië, de zogenaamde 'Camp Fire', is opgelopen tot meer dan duizend. Dat maakte de lokale sheriff Kory Honea vrijdag bekend. Het aantal doden steeg tot 71.
17/11 02u45  CIA: “Saoedische kroonprins zit achter moord op Khashoggi”Volgens de Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft de Saudische kroonprins Mohammed bin Salman opdracht gegeven tot de moord op journalist Jamal Khashoggi. Dat meldt de Washington Post vrijdag op basis van bronnen rond het onderzoek. Khashoggi werd begin oktober vermoord in het Saudische consulaat in Istanbul.
16/11 22u30  VS stemmen voor het eerst tegen VN-resolutie die Israël bekritiseert voor Golan-bezettingDe Verenigde Staten hebben voor het eerst tegen de resolutie van de Verenigde Naties gestemd die Israël wegens de bezetting van de Golanhoogvlakte veroordeelt. Normaal gezien onthoudt Washington zich bij de jaarlijkse stemming.
16/11 22u15  Hongarije helpt oud-premier Macedonië ontsnappen in diplomatieke auto’sDe Hongaarse autoriteiten hebben geholpen bij de ontsnapping van ex-premier Nikola Gruevski van Macedonië, die in eigen land wegens corruptie tot een celstraf was veroordeeld. De politie in buurland Albanië liet gisterenavond weten dat hij het land verlaten had in een konvooi auto’s van de Hongaarse ambassade. 
16/11 19u45  Is er een probleem met tucht op school? “Als leraar moet je je continu verantwoorden. Voor alles wat je doet”‘Don’t smile before Christmas’, raadt pedagoog Pedro De Bruyckere leraren aan: van bij het begin voldoende streng zijn en tonen wie de baas in de klas. Heeft Stijn Meuris dan toch een punt als hij stelt dat er een probleem is met tucht op school?
16/11 19u15  Onze special forces in Afghanistan beginnen aan een verloren strijdJeroen Van Horenbeek is journalist voor deze krant.
16/11 18u45  Parquet Courts in de Botanique: nukkige punks met peperkoeken hartDe stugge punks van Parquet Courts schreeuwden in de Botanique hun woede en angst niet alleen uit, ze dansten die ook weg met dub, funk en een scheidsrechtersfluitje. 
16/11 18u45  “Het is eenvoudig: als je niet specialiseert, ga je dood.” Zo weerstaan speelgoedwinkels de druk van online winkelenTerwijl grote speelgoedketens zoals Fun en Bart Smit kraken onder de druk van online winkelen, lijken gespecialiseerde speelgoedwinkels stand te houden. Ze geloven in persoonlijk advies en duurzame producten. ‘Maar het blijft knokken.’
16/11 18u00  De Lijn dreigt bushaltes aan Noordstation te verplaatsen als overlast niet verdwijntAls het Brussels Gewest de overlast aan het Noordstation niet aanpakt tegen 23 november, zal De Lijn zijn bushaltes verplaatsen. Dat meldt De Lijn.
16/11 18u00  Milo Rau mag Rusland niet binnenLees meer >
16/11 18u00  ‘We moeten de Britten snel laten vertrekken, ze moeten hun eigen potje koken’Paul De Grauwe van de London School of Economics zegt dat de brexitdiscussie het politieke klimaat in het Verenigd Koninkrijk dermate vergiftigt dat de Britse democratie in gevaar komt. “In zo’n situatie is een harde brexit misschien nog de minst schadelijke oplossing.”
16/11 17u30  Frankrijk verbiedt alle producten uit ontbossingFrankrijk verbiedt tegen 2030 de import van alle soja, palmolie, hout en andere producten die te maken hebben met ontbossing. Parijs verhoogt daarmee de druk op de Europese Unie om met een gelijkaardig plan te komen.
16/11 17u00  Witte Huis moet CNN-journalist die accreditatie verloor weer toelatenHet Witte Huis moet CNN-verslaggever Jim Acosta voorlopig zijn accreditatie teruggeven. Het gaat om een voorlopig besluit van de rechter, die volgens CNN later pas een definitieve uitspraak doet in de zaak.
16/11 16u45  Rekenhof haalt arbeidsdeal regering onderuit wegens te optimistischDe regering rekent zich rijk met de arbeidsdeal. Dat is het oordeel van het Rekenhof, dat toekijkt op het begrotingswerk van de regering. 
16/11 16u45  Na Brusselse Cinematek vindt ook Japanner verloren Disney-filmpje terugEen Japanse verzamelaar botste bij toeval op een verloren gewaand Disney-filmpje uit 1928 en haalt zo de wereldpers. Maar dat deed het Belgische Cinematek hem al voor. Enkele jaren geleden vonden ook zij een kwijtgeraakte cartoon terug uit hetzelfde jaar. Tot groot jolijt van de Disney-studio.
16/11 16u00  Eugène H. over zijn dochter, die in het kalifaat woonde: “Ze wilde alleen maar bij de jongeren uit haar klas horen”In het boek Laura H., het kalifaatmeisje uit Zoetermeer reconstrueert de Nederlandse journalist Thomas Rueb het verhaal van Nederlands bekendste Syrië-reizigster. Vader Eugène H. betaalde 10.000 euro aan een schimmige organisatie om zijn dochter te redden. “Daardoor werd ik ook verdacht voor het gerecht.”
16/11 15u45  Britse minister Michael Gove blijft: “Ik heb vertrouwen in de premier”De invloedrijke Britse milieuminister Michael Gove stapt niet op uit de regering. Dat heeft hij deze middag na urenlange speculatie over zijn lot bevestigd aan de BBC. “Ik heb absoluut vertrouwen in de premier”, zei hij.
16/11 15u45  Digitale vingerafdrukken op je identiteitskaart, is dat zo erg? “Vrij zijn, vrij kunnen denken, veronderstelt privacy”Bijna geruisloos keurde de Kamer het wets­ontwerp van binnen­landminister Jan Jambon (N-VA) goed dat digitale vinger­afdrukken toe­voegt aan de identiteitskaart. Filosofe Tinneke Beeckman spreekt van een achteruitgang die onvermijdelijk is, maar nog gevaarlijker wordt als onze waakzaamheid inzake privacy zo slap blijft. 
16/11 15u30  Vijf lessen uit het laatste Facebook-schandaalFacebook huurde vorig jaar een pr-bedrijf in dat tegenstanders van Facebook in een kwaad daglicht moest stellen. Het is een onverwacht nieuwe toevoeging aan de toch al pijnlijke lijst van blunders. Wat leert dit nieuwe schandaal ons?
16/11 15u30  Vanavond gratis op tv: 4 topfilms en een nagelnieuw kostuumdramaVrijdag! Als u een béétje geluk heeft, begint ook voor u het weekend. Trek het u niet aan dat de herfst begonnen is, want u kunt gezellig voor tv kruipen. Wij visten vijf pareltjes uit het aanbod van vanavond: vier topfilms, en een nieuwe reeks voor wie van kostuumdrama houdt.
16/11 15u15  Op pad met de PVDA in het ‘communistische’ Zelzate: “Wij wapenen mensen die zich vergeten voelen”In het Oost-Vlaamse fabrieksdorp Zelzate hebben de eerste PVDA-schepenen ooit in ons land het straks voor het zeggen. De Wetstraat reageert verbolgen. Waarom eigenlijk? “Radicale democratie, dat vindt men blijkbaar bedreigend.”
16/11 15u00  Met deze simpele hack doe je zelfs het moeilijkste kind spruitjes etenKinderen en spruitjes zullen nooit de beste vrienden zijn. Gelukkig is er een trucje om je kleintje toch van de gezonde groente te doen smullen: meng ze met aardappelen en roomkaas tot een zachte puree. Werkt áltijd! 
16/11 14u30  Vlaanderen bereidt zich voor op slechtste brexitscenarioDe Vlaamse regering heeft vrijdag een actieplan goedgekeurd dat onze regio moet voorbereiden op alle scenario’s rond de brexit, ook het ergste, als er geen deal komt tussen de EU en het Verenigd Koninkrijk. Er komt onder meer budget om de bedrijven te ondersteunen die uitvoeren over het Kanaal.
16/11 14u15  ‘The Miseducation of Lauryn Hill’ blijkt na twintig jaar nog steeds relevantWie is de vrouw die straks het podium van Vorst Nationaal bestijgt om haar alom geprezen plaat The Miseducation of Lauryn Hill integraal te spelen? Een icoon van de zogenoemde hiphop-soul? Een voorvechtster van het zwarte feminisme? Een wispelturige diva? Of een knettergekke has-been die alleen nog kan teren op nostalgie?
16/11 14u00  ‘Oxnard’ van Anderson .Paak: “Kijk mama, ik ben een superster!”Oxnard is de plaat die van Anderson .Paak een wereldster zal maken. Nee, hij verlegt er geen bakens mee, maar dat is geenszins de bedoeling. Hij wil simpelweg de beste zijn.
16/11 13u30  Thee of koffie? Uw genen hebben al beslistBent u een verstokte koffiedrinker of houdt u ervan om languit in de zetel te liggen met een kopje muntthee? Volgens een nieuw Brits onderzoek, dat in het blad Scientific Reports is verschenen, heeft het antwoord veel te maken met uw genen. 
16/11 13u30  Topscheidsrechter Bart Vertenten komt vrij onder voorwaardenScheidsrechter Bart Vertenten wordt vrijgelaten onder voorwaarden. Dat heeft de Antwerpse KI beslist op vraag van het federaal parket. Vertenten was aangehouden in het onderzoek naar fraude en matchfixing in het Belgische voetbal.
16/11 12u15  Het hele gezin smult van deze minipizza's met kleine twists voor de kidsMinipizza’s zijn de perfecte lekkernij voor een gezellig familiemoment aan tafel. De oudjes maken hun versie met chorizo en rucola, de kids met plakjes salami en ananas. Iedereen blij!
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Stroomprijs piekt door koude en schaarste op elektriciteitsmarkt21/11 04u30 - De Morgen: De groothandelsprijs van elektriciteit die vandaag geleverd wordt, is gestegen tot 185 euro per megawattuur. Dat is fors meer dan de voorbije maanden, toen de prijs schommelde tussen 70 en 80 euro met uitschieters tot 120 euro. Het gaat om de op een na hoogste piek ooit. De prijs is het hoogst tussen 18 en 19 uur. Bij sommige energiecontracten van gezinnen en bedrijven worden deze prijzen mee ingecalculeerd in de eindfactuur, aldus De Tijd woensdag.
15x Gedaan met traditionele lessenrooster: gemeenschapsscholen mogen zelf beslissen over invulling21/11 05u00 - De Morgen: Vakken combineren in clusters en lessenroosters zelf samentellen, het Gemeenschapsonderwijs (GO!) vreest de kritiek niet en geeft scholen de vrijheid. Dat schrijven de Mediahuis-kranten en De Tijd woensdag.
9x Wereldleiders ontmoeten elkaar online voor klimaattop zonder CO2-uitstoot21/11 05u45 - De Morgen: Wereldleiders nemen donderdag deel aan een innovatieve top over klimaatverandering. De vergadering zal online plaatsvinden, waardoor de CO2-uitstoot onbestaande is.
9x Wie is Sofie Peeters, het geheime wapen van productiehuis Shelter?21/11 06u15 - De Morgen: Sofie Peeters (31) maakt grote sier bij het productiehuis Shelter. Ze begon als chauffeur voor Benidorm Bastards, maandag ontving ze als creatieve motor achter Hoe zal ik het zeggen? een International Emmy Award. “Een ongelofelijke beloning voor belachelijk hard werk.”  
7x Zoon van vermoorde Maltese journalist: “Onze auto’s werden bekrast, huisdieren vergiftigd. Dat was normaal”21/11 06u15 - De Morgen: Toen de bekende Maltese journalist Daphne Caruana Galizia vorig jaar bruut werd vermoord, was haar zoon Paul wel geschokt, maar niet verbaasd. Als kind zag hij al hoe hun honden werden vergiftigd en hun huis in brand werd gestoken. Maar stoppen met schrijven? “Ik geloof niet dat ze het ooit heeft overwogen.”
7x De woede en kwetsbaarheid van Silvana, Zweedse hiphopdiva met een missie21/11 06u15 - De Morgen: De Roma in Antwerpen trapt woensdagavond een hiphopavond op gang met een beklijvende documentaire over de Zweedse rapster Silvana Imam. Bij ons is ze weinig bekend, in Zweden is ze een superster en een boegbeeld voor de LGBTQ-gemeenschap.
7x Westen wil geen Rus als Interpol-baas21/11 06u15 - De Morgen: Woensdag wordt in Dubai de nieuwe baas van de internationale politiedienst Interpol verkozen. Grootste kanshebber is huidig vicevoorzitter Alexander Prokoptsjoek, geen onbekende voor Russisch president Vladimir Poetin. Enkele westerse landen zijn allerminst fan van de kandidaat en uiten hun bezorgdheid.
7x Van mikpunt tot dealmaker: sp.a-kopman Tom Meeuws maakte bocht van Bart De Wever mogelijk21/11 06u15 - De Morgen: Om een coalitie met de door hem vaak verguisde socialisten te maken, moet Antwerps burgemeester Bart De Wever een flinke bocht nemen. Meer nog, de man die dat mogelijk maakte achter de schermen, is uitgerekend de door N-VA fel geviseerde sp.a-kopman Tom Meeuws. 
7x Voor De Wever was stad en land ontdoen van een ‘socialistisch juk’ een belangrijk verkoopsargument. Dat valt nu weg21/11 06u15 - De Morgen: Bart Eeckhout is hoofdredacteur van De Morgen.
6x Trump en Orbán verspreiden wereldwijde afkeer voor globaal migratieakkoord21/11 06u15 - De Morgen: Het ziet ernaar uit dat Donald Trump en Viktor Orbán een domino-effect op gang brachten over het Marrakesh-migratiepact. In minstens zes Europese landen trekken rechtse en extreemrechtse leiders zich terug uit het akkoord – om principiële redenen, maar ook uit angst dat ze kiezers verliezen.

Statistieken

Artikels:
32091
Gelezen:
6386
Aantal lezers nu:
38


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven