dinsdag 19 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van De Morgen

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u30
 

De Morgen

Verbergen Tonen
18/03 21u45  “Een verdwaalde, verwarde sukkel, maar geen terrorist”: dit zeggen buurtgenoten over Gökmen T. Een “kleine crimineel”. Een “dealertje”. Een enorme “loser” met een drugsprobleem. Buurtgenoten van Gökmen T. (37), die ervan verdacht wordt maandagmorgen in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodgeschoten te hebben, kennen hem vooral als een “verdwaalde, verwarde sukkel.”
18/03 21u00  Tsjetsjeense mensenrechtenactivist veroordeeld tot vier jaar cel Een rechtbank in de Russische deelrepubliek Tsjetsjenië heeft de mensenrechtenactivist Ojoeb Titijev maandag veroordeeld tot vier jaar gevangenis wegens het bezit van marihuana. Titijev was het hoofd van de mensenrechtenorganisatie Memorial in Tsjetsjenië. Volgens de Russische oppositie gaat het om een politiek proces met als doel Titijev het zwijgen op te leggen.
18/03 20u45  Politiechef Parijs vervangen vanwege “ongepaste instructies” omtrent rubberkogels De vernielingen en plunderingen zaterdag in Parijs, tijdens de demonstratie van gele hesjes, hebben geleid tot het vertrek van de politiechef van de Franse hoofdstad. Commissaris Michel Delpuech wordt vervangen omdat hij “ongepaste instructies” zou hebben gegeven om het gebruik door de politie van rubberkogels te verminderen, zo deelde premier Édouard Philippe maandag mee.
18/03 20u15  Verdubbeling aantal klachten bij klanten- en klachtendienst van VRT In 2018 liet de klanten- en klachtendienst van de openbare omroep een verdubbeling van het aantal klachten optekenen in vergelijking met 2017. De journalistieke keuzes van de VRT, nauwkeurigheid, taalfouten en onpartijdigheid worden daarbij geregeld becommentarieerd. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de klanten- en klachtendienst van de VRT.
18/03 19u45  Staking onderwijs: “Stakingsbereidheid is groot, vooral in kleuter- en lager onderwijs” De stakingsbereidheid ligt hoog in het onderwijs. “Uit de signalen die we hebben binnengekregen vanop het terrein blijkt dat er woensdag zwaar zal gestaakt worden in het onderwijs”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). 
18/03 19u15  Democraat en mogelijke presidentskandidaat Beto O'Rourke haalt 6,1 miljoen dollar op in 24 uur De Democraat Beto O’Rourke haalde in de eerste 24 uur het recordbedrag van 6,1 miljoen dollar op (5,4 miljoen euro), nadat hij vorige week aankondigde mee te dingen naar de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2020. Dat liet zijn campagneteam maandag weten.
18/03 19u00  België bundelt krachten om zich klaar te stomen voor de impact van artificiële intelligentie Als artificiële intelligentie (AI) een jobmotor moet worden, dan zullen we iedereen vertrouwd moeten maken met de term. Dat is kort door de bocht de visie van de nieuwe Belgische denktank AI 4 Belgium. En onze publieke instellingen en kmo’s moeten dringend experimenteren met AI.
18/03 18u45  “Het algemeen belang, dat is pure quatsch” Dat de sp.a in Antwerpen met Bart De Wever in zee ging, was een zware vergissing, vindt historicus Vincent Scheltiens, die een nieuw boek schreef over de neergang van de sociaaldemocratie. Een gesprek over polarisering, het minste kwaad en witte konijnen.
18/03 18u15  Gokreclame zet steeds meer mensen aan om een gokje te wagen. Er wordt terecht aangedrongen op duidelijke lijnen Koen Geens (CD&V) is minister van Justitie.
18/03 17u30  Britse parlementsvoorzitter sluit nieuwe stemming over ongewijzigde Brexitdeal uit Voorzitter John Bercow heeft maandag in een statement in het Britse Lagerhuis verklaard dat de regering van premier Theresa May het reeds verworpen echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet opnieuw ter stemming kan brengen indien de regeringsmotie “substantieel dezelfde blijft”.
18/03 17u30  Johan de Boose enige Vlaming op shortlist Libris, Pfeijffer favoriet Johan De Boose (°1962) is de enige Vlaamse auteur op de zeskoppige shortlist van de Libris Literatuurprijs. Hij is verrassend genomineerd voor zijn roman Het Vloekhout (De Bezige Bij), waarin hij tweeduizend jaar Europese geschiedenis vertelt aan de hand van een stuk zwervend hout.
18/03 17u15  President Mozambique vreest meer dan duizend doden na verwoestende cycloon Idai De Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat in zijn land zeker duizend doden zijn gevallen als gevolg van de cycloon Idai die de afgelopen dagen over het land is getrokken. Persbureau AFP schat het dodental in Mozambique en buurland Zimbabwe voorlopig op 157.
18/03 17u15  Nederlandse premier vergelijkt Theresa May met arm- en beenloze Monty Python-ridder In een interview over de brexit heeft de Nederlandse premier Mark Rutte zijn Britse collega Theresa May vergeleken met de ridder uit filmklassieker Monty Python and the Holy Grail, die overtuigd blijft doorvechten ook nadat hij al zijn ledematen kwijt is. 
18/03 17u15  Gele hesjes veroorzaken 170 miljoen euro schade in Frankrijk De schade die de gele hesjes in Frankrijk hebben aangericht, is maandag door de Franse Federatie van Verzekeringen (FFA) geraamd op 170 miljoen euro, zonder rekening te houden met de bijkomende schade die afgelopen weekend werd veroorzaakt op de Champs-Elysées. “Er werden tot dusver 10.000 schadeclaims geregistreerd”, verklaarde de FFA, die schat dat 30 tot 40 procent van de bedrijven geen garantie hebben afgesloten voor inkomstenderving.
18/03 17u00  ‘Arctic’: Hellevaart in een ijswoestijn In Arctic  vertolkt Mads Mikkelsen een in een poolwoestijn gestrande piloot voor wie de redding zich achter enkele heuvelrotsen zou kunnen bevinden.
Laatste update: maandag 18 maart 2019, 21u45


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/03 17u00  Meneer de president, slaap zachtNic Balthazar is film- en tv-maker. Hij was initiatiefnemer van The Big Ask, Dance for the Climate, Sing for the Climate, en is een van de oprichters van Klimaatzaak. 
18/03 16u15  Ambtenaren die nu nog werken, betalen het pensioen van hun gepensioneerde collega’sVéronique Goossens is hoofdeconoom bij Belfius. Ze schrijft in eigen naam. Haar column verschijnt voortaan tweewekelijks.
18/03 16u15  Beste bazen van de Vlaamse tv, stuur mij een cheque van 100.000 euro voor de rechten op ‘Fort Tarara’Fernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag een pitch voor het perfecte tv-programma.
18/03 15u45  Onze ijstijden ontstonden door aardplaatbotsingen in de tropenDe ijstijd waarin we ons momenteel technisch gezien nog altijd bevinden, ontstond door aardplaatbotsingen in de tropen. Net als trouwens alle drie grote ijstijden die de wereld de afgelopen 540 miljoen jaar geleden doormaakte, schrijven Amerikaanse onderzoekers in wetenschappelijk tijdschrift Science.
18/03 15u30  Dit mag u niet missen op tv vanavondElke dag tipt de tv-redactie van De Morgen de beste en meest opvallende programma’s van de dag en ontdekkingen op Netflix en Telenet Play More. Het volledige overzicht van de ‘gewone zenders’ vindt u in onze tv-gids.
18/03 15u00  Dit huis uit 1934 werd tot in de kleinste details gerestaureerdDit huis van architect Huib Hoste had zich geen betere eigenaars kunnen wensen. Jos en Johan spaarden kosten noch moeite om hun Mechelse woonst tot in het kleinste detail te restaureren.
18/03 13u30  Neen, Theo Francken, dit was niet ‘het best mogelijke systeem’Ben Segers is de eerste opvolger op de lijst van de Kamer provincie Antwerpen voor sp.a 
18/03 12u30  Man dreigde voor de grap met aanslag op station AntwerpenEen 24-jarige man uit Zwijndrecht dreigde vrijdag met een aanslag in ons land – als grap, verklaarde hij later. Het parket tilt zwaar aan de feiten.
18/03 12u00  Nieuwsupdate: het belangrijkste nieuws van de ochtendExtra beveiliging voor moskeeën, klimaatactivisten viseren de financiële sector en de ‘Robin Hoods van deze tijd’ streken neer in Antwerpen.
18/03 11u45  Wachtlijsten inburgeringscurus: oud zeer, kentering op komst?Bijna 1.600 nieuwkomers wachten op een inburgeringscursus. Dat komt door een gebrek aan middelen en personeel, klinkt het op het terrein. Toch hebben de vakbonden voorzichtige hoop op verbetering.
18/03 11u45  Meerdere gewonden bij schietincident op tram UtrechtRond het 24 Oktoberplein in Utrecht in Nederland is een grote politiemacht op de been. Een man zou er het vuur hebben geopend op een tram, waarbij er meerdere gewonden vielen. De schutter zou ontkomen zijn. Volgens getuigen waren er meerdere daders, maar dat is nog niet bevestigd.
18/03 11u45  Marc Didden over Tone Brulin: “Bedankt om ons de weg te tone(n)”Theaterauteur en -regisseur Tone Brulin, die werd geboren als Antoon van den Eynden, is vrijdag op 92-jarige leeftijd overleden. Marc Didden herinnert zich een wijze leermeester.
18/03 11u15  Hoe is het mogelijk dat zelfs deze vrouw bang is om overheerst te worden door de islam?Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen. 
18/03 11u15  May lijkt steun te krijgen van Noord-Ieren voor brexitdealWees patriottisch en stem op mijn akkoord. Die oproep heeft Theresa May in een Britse zondagskrant gedaan aan de leden van het Lagerhuis die komende week voor de derde keer kunnen stemmen over haar deal. De Noord-Ierse DUP lijkt nu wel geneigd te zijn om mee te stemmen.
18/03 11u15  Waarom u wakker hoort te liggen van een goede nachtrustAfgelopen vrijdag was het Wereldslaapdag. Artsen en wetenschappers willen daarmee de aandacht vestigen op het belang van een goede nachtrust. Dat kan geen kwaad: voor veel mensen – oud én jong – is in slaap raken een ware worsteling. Piekeren we te veel? Ligt het aan de schermpjes waarnaar we tot ’s avonds laat staren? En hoe lokken we Klaas Vaak weer onze slaapkamer in? Hier zijn de hopelijk niet al te (of net wél?) slaapverwekkende antwoorden!
18/03 11u15  Old Boy in Elsene: bistronomie met een Euraziatische sausLene Kemps fileert een culinaire hotspot.
18/03 10u45  Aanstaande fusie tussen Deutsche Bank en Commerzbank zet tienduizenden banen op het spelDeutsche Bank en de Duitse Commerzbank staan op het punt te fuseren, zegt het Amerikaanse financiële persbureau Bloomberg. De fusie zou resulteren in de op twee na grootste Europese bank, maar het is zeer de vraag of beide instellingen daarmee uit de problemen zijn.
18/03 10u15  50.000 schelpjes geraapt voor de wetenschapSchelpjes rapen alleen voor kinderen? Niet afgelopen weekend. Liefst 800 'burgerwetenschappers' trokken het strand op voor de tweede Grote Schelpenteldag, goed voor 50.000 stuks. 'Die geven ons een schat aan informatie over hoe het met de zee is gesteld', klinkt het.
18/03 10u15  Klimaatactivisten blokkeren kantoor BNP Paribas Fortis in BrusselKlimaatactivisten richten hun pijlen nu ook op de financiële sector. Activisten van 'Act for Climate Justice' hebben vanochtend samen met gele hesjes het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel geblokkeerd. Daarnaast werden op meer dan 250 bankautomaten stickers gekleefd met de boodschap dat banken -die gered zijn met belastinggeld- de klimaatvernieling voortzetten. 'De actievoerders hebben de krachten gebundeld om sociale, fiscale en klimaatrechtvaardigheid te eisen, zodat elke burger een waardig leven kan leiden', klinkt het in een persbericht.
18/03 10u15  Ineke Daans (PIAS): “Genderquota in de muziek? Soms moet je forceren om te normaliseren”Maandagavond wordt er in de AB een debat gevoerd over genderquota in de muziek. De ‘dick-tatuur’ binnen de muziekwereld ligt al jaren onder vuur. But a change is a-coming. Met Ineke Daans, een van de leading ladies bij PIAS, spreken we over het nut en de onzin van quota.
18/03 09u45  Onderzoekers van het Internationaal Strafhof mogen de VS niet meer inDe Verenigde Staten zullen geen visa meer verstrekken aan medewerkers van het Internationaal Strafhof in Den Haag die onderzoek doen naar Amerikaanse oorlogshandelingen. 
18/03 09u15  Waalse regering heeft geen meerderheid meer in parlementHet Waalse parlementslid Patricia Potigny verlaat de Franstalige liberalen en vervoegt de partij van MR-dissident Alain Destexhe. Dat schrijven La Dernière Heure en La Libre Belgique. De Waalse regering is daardoor haar meerderheid in het parlement kwijt.
18/03 09u15  ‘The Division 2': knal eens in het rond in een verlept WashingtonOntwikkelaars van videogame The Division 2 bouwden de Amerikaanse hoofdstad Washington D.C. op schaal na, om ze vervolgens digitaal te laten verloederen. De game speelt zich namelijk af in een wereld die om zeep is, en dat moest zeer goed te merken zijn aan het decor.
18/03 09u00  Valerie Van Peel (N-VA): “Open Vld houdt asbestbedrijven hand boven het hoofd”N-VA beschuldigt voormalig coalitiepartner Open Vld ervan asbestbedrijven als Eternit een hand boven het hoofd te houden. Een wetsvoorstel van N-VA-Kamerlid Valerie Van Peel raakte vorige week niet gestemd in de Commissie Sociale Zaken na blokkering van Open Vld, CD&V en MR.
18/03 08u30  In vier jaar tijd 71.000 langdurig zieken erbijOm meer mensen aan het werk te krijgen, maakte de regering-Michel een prioriteit van de activering van langdurig zieken. De resultaten van die inspanning vallen tegen. Sinds de start van de legislatuur zijn er 71.000 zieken bij gekomen. Vakbonden en zieken-fondsen plaatsen vragen bij de harde aanpak.
18/03 07u30  Onderzoek naar verdacht overlijden van getuige van ‘bunga bunga’-seksfeestjes van BerlusconiIn Italië is een onderzoek geopend naar het verdachte overlijden van Imane Fadil (33) begin maart. Het Marokkaanse model was regelmatig te gast bij de beruchte ‘bunga bunga’-seksfeestjes van Silvio Berlusconi, en werd in 2012 opgevoerd als getuige tegen de voormalig Italiaans premier.
18/03 07u30  Explosie in Antwerpen: straat afgesloten wegens meer ontploffingsgevaarDe De Pretstraat, vlak bij het Sint-Jansplein in Antwerpen-Noord, werd deze morgen afgesloten wegens ontploffingsgevaar. Vannacht is daar een explosief ontploft. Er is nog een tweede explosief gevonden, maar dat is niet ontploft. Ontmijningsdienst DOVO is ter plaatse.
18/03 07u15  Iedereen liegt in ‘De mol’, dus ook de man of vrouw aan de montageknop. Voor zekers!Elke week kijkt Kris Kuppens naar De mol op VIER en pent ze voor u de essentie bijeen. Wat moeten we nu écht onthouden, maar vooral: wie is nu die mol?
18/03 07u00  Gele hesjes geven Macron de vinger met rellen in ParijsMaandenlang verliepen de wekelijkse demonstraties van de gele hesjes relatief rustig, maar zaterdag liep het protest op de Champs-Élysées in Parijs al snel uit op een uitbarsting van geweld. Bij de actie werden ook zeven Belgen gearresteerd.
18/03 07u00  Dader Nieuw-Zeeland maakt ‘white power’-gebaar in rechtszaalDe 28-jarige Australiër Brenton Tarrant, die vrijdag een terreuraanslag pleegde op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, verscheen zaterdag al een eerste keer voor de rechtbank. Hij weigerde iets te zeggen, maar zorgde wel dat een extremistisch handgebaar prominent in beeld kwam.
18/03 07u00  Inwoners Christchurch verwerken trauma in botanische tuinDe botanische tuin in Christchurch is sinds de aanslag op twee moskeeën de plek voor traumaverwerking. Eerder was dat al zo na de verwoestende aardbeving in 2011. “Samen rouwen we.”
18/03 06u45  Het probleem is niet de pijnlijke maatregelen, wel dat sommige politici kiezers als dommeriken behandelenDe politieke actualiteit volgens UGent-politicoloog en De Morgen-columnist Carl Devos.
18/03 06u45  De raakpunten tussen Brenton Tarrant en Vlaams Belang zijn akelig onmiskenbaarTine Peeters is journalist 
18/03 06u45  Verhoogde politiebeveiliging bij Vlaamse moskeeënNa de aanslagen in Nieuw-Zeeland nemen verschillende Vlaamse steden bijkomende veiligheidsmaatregelen bij moskeeën. Dat blijkt uit een rondvraag. Vilvoords burgemeester Hans Bonte (sp.a) vindt dat het OCAD de extreemrechtse dreiging onvoldoende au sérieux neemt.
18/03 06u15  Deze sprookjescaravan moet kinderen warm maken voor verhaal en taalDe Kortrijkse school athena bouwde een caravan om tot vertelcabine en trekt daarmee rond bij de lokale jeugd om sprookjes te vertellen. In die sprookjes sluipt wel eens een woordje Arabisch of Pools om ook anderstalige jongeren te enthousiasmeren. ‘Dit soort initiatieven, met heel wat speelse aandacht voor de thuistaal, werken echt wel goed.’
18/03 06u15  “De belangrijkste vraag blijft: hoe bewust kiezen zwangere vrouwen voor een NIP-test?”Bijna 87.000 zwangere vrouwen hebben sinds de terugbetalingsregeling gekozen voor NIPT, de test die genetische afwijkingen zoals het syndroom van Down opspoort. De begeleiding bij die keuze staat volgens sommigen nog steeds niet op punt.
18/03 06u15  Gent heeft een patent op spannende finishesHans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
18/03 06u15  Luk Percevals Congo-aanklacht ‘Black’ in NTGent: een welkome mep in je gezichtEr zit veel humor in Black, Luk Percevals voorstelling over het Belgische kolonialisme, maar vrolijk word je er niet van. Twee uur lang confronteert de achtkoppige cast het publiek met een gitzwarte geschiedenis, die vandaag nog geschreven wordt.
18/03 06u15  “Eerst zeggen ze altijd: nein, nein, nein! Maar uiteindelijk krijgen we toch wat we willen”Voor Die Bakchen – Lasst uns tanzen kan het Residenztheater in München met een opvallend kwartet uitpakken. Choreograaf Wim Vandekeybus, auteur Peter Verhelst, muzikant Dijf Sanders en straatkunstenaar Vincent ‘Bonom’ Glowinski zijn partners in crime. Een verhaal over buikkrampen, verfspatten en computercrashes.
18/03 06u15  We worden niet alleen door terroristen bedreigd, maar ook door de wereldwijde ideologie van blank nationalismeWajahat Ali is commentator van The New York Times.
18/03 05u30  Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagdDe Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open Vld) vandaag bekend.
18/03 05u30  Inburgeren? Er zijn nog 1.593 wachtenden voor uMinstens 1.593 nieuwkomers in ons land wachten al maanden tot zelfs langer dan een jaar op een inburgerings­cursus. Dat melden De Standaard, Het Nieuwsblad en de Gazet van Antwerpen vandaag. Nieuwkomers moeten zestig uur Maatschappelijke Oriëntatie volgen. In hun moedertaal leren ze dan over het leven en werk in België.
18/03 04u30  Zeker 24 doden nadat trein ontspoort in CongoZeker 24 mensen zijn gisterenavond omgekomen nadat een trein ontspoorde in de Democratische Republiek Congo. Daarnaast zijn 31 mensen gewond geraakt door het ongeluk. De vrachttrein ontspoorde in de provincie Kasai in het midden van het land.
18/03 04u15  Moskeeschutter kocht wapens online van wapenwinkel in ChristchurchDe dader van de terroristische aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland heeft zijn wapens online gekocht bij een wapenwinkel in Christchurch. Dat zegt de eigenaar van deze winkel op een door hem georganiseerde persconferentie.
18/03 03u30  Twee doden bij Sint Patrick’s Day-feestje in Noord-IerlandIn Cookstown, een stad in Noord-Ierland, is een schoolfeestje om Sint Patrick’s Day te vieren, zwaar uit de hand gelopen. Rond half tien ’s avonds liepen bij de hulpdiensten meerdere oproepen binnen over verschillende gewonden in het Glenovan Hotel, waar het feest plaatsvond. 
18/03 01u45  Australische politie voert huiszoekingen uit in verband met aanslag in Nieuw-ZeelandDe Australische politie heeft vandaag twee huiszoekingen uitgevoerd in dorpen in de zuidoostelijke staat New South Wales in relatie met de aanslag in het Nieuw-Zeelandse Christchurch afgelopen vrijdag. Onder meer het huis van de zus van de 28-jarige verdachte Brenton Tarrant is doorzocht. 
18/03 01u45  Schutter Christchurch wil zichzelf verdedigen en ontslaat advocaatDe verdachte van de aanslag op twee moskeeën in Christchurch afgelopen vrijdag, heeft de advocaat die aan hem werd toegewezen ontslagen. Dat meldt de New Zealand Herald na bevestiging van advocaat Richard Peters. 
18/03 01u45  “Khashoggi was niet de enige”: Saudische prins stuurde geheim interventieteam aan dat dissidenten het zwijgen op moest leggenKroonprins Mohammed bin Salman van Saudi-Arabië heeft zijn goedkeuring gegeven aan een geheime campagne om dissidenten door onder meer bewaking, kidnapping, arrestatie en foltering het zwijgen op te leggen. Dat deed hij ruim een jaar voordat de kritische journalist Jamal Khashoggi werd vermoord. Dat onthult The New York Times.
17/03 20u45  ‘Bagaar’: de brutaliteit van de witte koloniaalGuy Cassiers en LAZARUS vullen elkaar wonderwel aan op het podium. Tegelijkertijd blijft het zoeken naar wat ze precies willen vertellen in hun samenwerking Bagaar.
17/03 19u30  De ‘Robin Hoods van deze tijd’ strijken neer in Antwerpen en de islam moet het ontgeldenMet de Brit Tommy Robinson haalde Vlaams Belang zaterdag een radicale anti-islamactivist naar Antwerpen. Samen met Dries Van Langenhove werd hij voorgesteld als een moderne vrijheidsstrijder. De islam was de kop van Jut.
17/03 18u45  Waar breekt de blauw-groene as?Zowel Groen als Open Vld stelden de afgelopen dagen hun klimaatplannen voor. Houdt de blauw-groene as stand, nu de partijen concreter worden? Of breekt die nog voor ze goed en wel gesmeed is? 
17/03 18u30  Na bloedbad gaat Nieuw-Zeeland wapenwet aanpakkenNieuw-Zeeland gaat strengere wapenwetten invoeren. Premier Jacinda Ardern heeft dat aangekondigd na de aanslag in Christchurch, waarbij vijftig moskeegangers rond het vrijdaggebed zijn omgekomen. De alt right-terrorist Brenton Tarrant beschikte sinds 2017 over een wapenvergunning en had zijn vijf wapens legaal gekocht, maakte Ardern in het weekend bekend.
17/03 17u45  “We moeten dringend af van het taboe dat rond de dood hangt”Wat er achter de schermen van de begrafenisondernemer gebeurt, blijft meestal goed verborgen. Het Eén-programma Komen te gaan brengt daar vanaf maandagavond verandering in. Twee begrafenisondernemers met een verhaal geven alvast een sneakpreview van wat we mogen verwachten. 
17/03 17u15  Jef Neve en zijn broer Wiet: “Er is iets heel ergs gebeurd met onze Jef, zei vader”De oudste is 41 jaar, begenadigd pianist, componist en momenteel op tournee met Natalia. De jongste is 38 jaar, windsurf­coach en hr-specialist. Jef en Wiet Neve, broers.
17/03 16u30  Zijn de ‘Blind getrouwd’-koppels wel bereid elkaars stront op te kuisen? Ik betwijfel hetFernand Van Damme zet deze week de blik op oneindig. Vandaag over Blind Getrouwd.
17/03 16u15  Herman Brusselmans en zijn vriendin zullen nooit samen oud worden: “Bij de gedachte dat ik ga sterven, lopen de tranen over haar wangen”Schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. Vijfentwintig directe vragen, evenveel openhartige antwoorden. Vandaag: schrijver Herman Brusselmans (61). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten?
17/03 15u45  De Block haalt nog eens uit naar Francken: “Hij is de straatvechter. Niet ik”Maggie De Block, federaal minister bevoegd voor Volksgezondheid en Migratie, heeft in een interview met De Zondag opnieuw fel uitgehaald naar haar voorganger Theo Francken (N-VA). “Ik vecht geen robbertjes uit. Hij doet dat. Hij is de straatvechter.” Francken pareerde de kritiek op Twitter: “Wat een totaal gebrek aan klasse.”
17/03 15u15  Eten, drinken en drijven in Yucatán: dit is Mexico op z’n mooistMexico’s schiereiland Yucatán staat bekend om zijn Mayaruïnes, explosieve smaken en witte stranden. Twaalf dagen lang laat ik me onderdompelen. Ook letterlijk, want hier kun je overal zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken.
17/03 14u15  Wraak van een miskende Beatle: met ‘Here Comes the Sun’ werd George Harrison een schaduwheldWeg met de winter, leve de lente! Terwijl The Beatles hun ondergesneeuwde ­relatie intern probeerden te ontdooien, werkte George Harrison zich op tot de ­schaduwheld van het album Abbey Road met het zon­overgoten ‘Here Comes the Sun’.
17/03 14u00  Het dagboek van Anuna De Wever, deel vier: “Macron ontmoet. Best chill, eigenlijk”Lees meer >
17/03 13u45  Cycloon Idai eist tientallen doden in zuiden van AfrikaIn Zimbabwe en Mozambique zijn minstens 50 mensen om het leven gekomen na de doortocht van cycloon Idai vrijdagavond en zaterdagochtend. Het gaat om de ergste orkaan in de regio in meer dan tien jaar.
17/03 13u15  “Ik eet geen calamares”, zegt mijn dochter. “Ik voed mij niet met dieren die kunnen dromen”Jean-Paul Mulders onderzoekt alles wat u bij de hersenkwabben kan grijpen.
17/03 13u00  Elektriciteit even gratis dit weekend: grote verbruikers worden betaald om elektriciteit af te nemenVeel wind en zes van de zeven kerncentrales die draaien zorgen zondag voor negatieve stroomprijzen. Grote verbruikers worden met andere woorden betaald om elektriciteit af te nemen.
17/03 12u45  Neuspeuteren is om problemen vragen: “Er zijn mensen die een gat in hun tussenschot krabden”U zoekt een verklaring voor een mysterie over mens, dier, voeding, gezondheid? Hier moet u zijn.
17/03 12u15  Wat u moet weten voor u gaat etenMacron veroordeelt het geweld van de gele hesjes gisteren in Parijs, Nieuw-Zeeland komt voorzichtig bij van de aanslagen in Christchurch en er raakt meer bekend over de extreemrechtse terrorist Brenton Tarrant. Journaliste Katrin Swartenbroux helpt een moeder die haar dochter genderneutraal wil opvoeden. Maar wat als de kleine alleen maar roze jurkjes wil dragen en met poppen wil spelen?
17/03 11u45  Ik zou zelfs de boodschappenlijstjes en de belastingaangifte van (RV) lezenVincent Byloo en Elke Neuville. Partners in crime en in de liefde. Hij maakt radio, zij tv. Ze schrijven over alles wat hen beroert, in co-ouderschap: de ene week zij, de andere week hij. Vandaag: Vincent Byloo.
17/03 11u15  Alles wat u moet weten over sushi (en waar in België je de beste vindt)Terwijl Sergio zelfs onze frieten naar een hoger niveau tilt, gaat het op een ander snackvlak een bedroevende richting uit. Het aantal plekken waar men in Vlaanderen sushi kan eten of afhalen, valt niet meer bij te houden. Tijd om de populaire rijsthap eens van dichtbij te monsteren.
17/03 10u15  Dave Eggers slaat sinistere toon aan in nieuwe roman ‘De parade’In zijn nieuwe, sterk allegorische roman De parade gooit Dave Eggers opnieuw een rist ethische kwesties op tafel. Wat gebeurt er als een regelneef en een losbol samen een asfaltweg aanleggen in een land dat opveert na een burgeroorlog?
17/03 10u00  Veiligheidsbronnen: “Dader ontmoette extreemrechtse groepen tijdens verblijf in Europa”Brenton Tarrant, de dader van de aanslagen in Christchurch, ontmoette extreemrechtse groepen tijdens een bezoek aan Europa twee jaar geleden. Dat schrijft de Britse krant The Independent op basis van veiligheidsbronnen. Volgens The Sunday Telegraph verbleef Tarrant in 2017 een paar weken in Groot-Brittannië en radicaliseerde hij tijdens dat verblijf. Enkele landen in de Balkan die Tarrant al zeker bezocht, proberen zijn handel en wandel in kaart te brengen.
17/03 09u15  De favoriete ochtendmuziek van Peter Van de Veire: “Naar Klara Continuo luisteren: dat is pas écht zondag”Elke week vragen we een ongemeen boeiende medemens om vijftien platen te kiezen waarmee hij op zondag ontwaakt. Deze week: de Sunday Morning Playlist van presentator Peter Van de Veire.
17/03 09u15  Het lucht bijna óp: gewoon nog eens lachen met iets vreemdsOp zijn berg in de Oostkantons schrijft Marnix Peeters over vrijheid, vogels en zijn vrouw.
17/03 08u45  Dader stuurde manifest kort voor aanslag naar premier Nieuw-ZeelandDe premier van Nieuw-Zeeland, Jacinda Ardern, heeft laten weten dat ze het manifest van de terrorist negen minuten voor de aanslagen op de moskeeën in Christchurch ontving. Ze zegt dat de veiligheidsdiensten daarna zo snel mogelijk hebben gehandeld. Bij de aanslagen kwamen 50 mensen om het leven.
17/03 07u00  Wisselvallige dag met afwisselend opklaringen en voorjaarsbuienDeze ochtend ligt een regenzone nog tijdelijk over het oosten van ons land, die tegen de middag wegtrekt richting Duitsland. Daarna wordt het wisselvallig met opklaringen, stapelbewolking en voorjaarsbuien die gepaard kunnen gaan met een donderslag of wat korrelhagel. Op de Ardense hoogten valt er mogelijk zelfs wat smeltende sneeuw. Dat meldt het KMI. 
17/03 07u00  Macron wil “harde beslissingen” om gele hesjesgeweld in toekomst te voorkomenDe Franse president Emmanuel Macron wil “sterke, complementaire beslissingen” nemen om te voorkomen dat het protest van de gele hesjes nog dergelijke gewelddadige proporties aanneemt als zaterdag in Parijs het geval was. 
17/03 06u45  Genderneutraal opvoeden gaat niet over meisjes met jongensspullen of omgekeerdLees meer >
17/03 06u15  “Het is een soort breinseks: hij vraagt hoe het op mijn werk gaat, geeft me advies”Niemand kent hen, in het koffiehuis. Daar ziet Yvonne (51) hem elke week, twee uur lang. Nooit loopt het uit de hand. Altijd zijn ze bij hun volle verstand. Al zou zij heel stiekem ook graag zijn vrouw leren kennen.
17/03 05u30  Nog twaalf mensen in levensgevaar na aanslag in Christchurch, dader wordt in Nieuw-Zeeland berechtNa de terreuraanslag tegen twee moskeeën in Christchurch in Nieuw-Zeeland verkeren nog twaalf slachtoffers in levensgevaar, onder wie een vierjarig meisje dat naar een kinderziekenhuis in Auckland is overgebracht. Alles samen worden nog 36 mensen met schotwonden in verschillende ziekenhuizen verzorgd. Verdachte Brenton Tarrant zal in Nieuw-Zeeland berecht worden, aldus premier Jacinda Ardern.
17/03 03u15  Al zeker 50 doden in Indonesië door overstromingenIn de Indonesische provincie Papoea hebben plotselinge overstromingen en aardverschuivingen aan ongeveer vijftig mensen het leven gekost. Er raakten ook zeker 21 mensen gewond. Dat heeft de politie zondag lokale tijd gemeld. 
17/03 02u30  Man opgepakt voor moord op New Yorkse maffiabaasEen 24-jarige man is zaterdag opgepakt voor het doodschieten van de New Yorkse maffiabaas Francesco ‘Franky Boy’ Cali, de leider van de Gambino-familie. Cali werd donderdag voor zijn woning in stadsdeel Staten Island neergeschoten. 
17/03 02u15  Advocate Caputova ruim op kop bij Slowaakse presidentsverkiezingenDe liberale advocate Zuzana Caputova lijkt haar favorietenrol bij de Slowaakse presidentsverkiezingen waar te maken. Volgens de gedeeltelijke resultaten ligt ze met 40 procent van de stemmen, en ruim 80 procent van de stembiljetten geteld, duidelijk op kop. Dat heeft de kiescommissie in de nacht van zaterdag op zondag meegedeeld.
17/03 02u00  Filipijnen stappen jaar na aankondiging officieel uit Internationaal StrafhofDe Filipijnen stappen een jaar en drie dagen na de aankondiging officieel uit het Internationaal Strafhof (ICC). Het land stapt zondag 17 maart uit het ICC. Het Strafhof onderzoekt mogelijke misdaden tijdens de drugsoorlog van president Rodrigo Duterte.
17/03 01u15  Elise Mertens wint samen met Aryna Sabalenka dubbelspel op toernooi van Indian WellsElise Mertens heeft deze nacht het dubbelspel van het prestigieuze toernooi van Indian Wells (9.035.428 dollar) gewonnen. Aan de zijde van de Wit-Russische Aryna Sabalenka nam de 23-jarige Limburgse in de finale de maat van de Tsjechen Katerina Siniakova en Barbora Krejcikova. In 1 uur en 2 minuten werd het 6-3 en 6-2.
16/03 20u45  Ta-Nehisi Coates: “Wat anderen bereiken met maximale inspanningen, bereiken witte mannen, met minimale kwalificaties”President Trump brengt in de VS racistische krachten naar boven die nog lang niet zijn uitgeroeid, ziet auteur Ta-Nehisi Coates (43). Zijn er nog helden om dit onrecht te bestrijden?
16/03 20u00  Politiewoordvoerder stelt boek voor over aanslagen BrusselChristian De Coninck, woordvoerder van de Brusselse lokale politie,  heeft vandaag in Brussel zijn nieuwste boek voorgesteld. De commissaris is al bekend als schrijver van verschillende misdaadromans, maar zijn laatste werk is een stuk persoonlijker. Na de aanslagen van 22 maart 2016 op de luchthaven Brussels Airport en het metrostation Maalbeek werd de politieman getroffen door een posttraumatische stressstoornis (PTSS). Zijn jongste boek Die dag heeft Brussel geweend (en ik ook) is een manier om met die PTSS om te gaan.
16/03 18u45  Dewinter: “Tommy Robinson en Dries Van Langenhove zijn de Robin Hoods van deze tijd”Op een bijeenkomst van Vlaams Belang riep kopstuk Filip Dewinter zaterdag op om de vrije meningsuiting niet te laten beknotten door politieke correctheid. “Iedere vorm van Islamkritiek zal opnieuw als ‘hate speech’ worden afgedaan”, verwees hij naar de aanslagen in Nieuw-Zeeland.
16/03 18u15  “De klimaatspijbelaars zijn niet beter dan de klimaatontkenners”De groenen laten zich niet in een hoekje duwen door alle kritiek op hun klimaatplan. “Bring it on!” daagde voorzitster Meyrem Almaci de criticasters uit op hun campagnemeeting in Vorst. “Ik heb maar één vraag aan al degenen die ons aanvallen: Wat is jouw alternatief? Wat is jullie plan?”
16/03 18u15  Wat blijft er over van Zaventem, nu het in handen is van buitenlandse investeerders?Wat blijft er over van de nationale luchthaven als de bijbehorende luchtvaartmaatschappij teloorgaat? Vliegveld Zaventem in België krabbelt eindelijk op, maar is wel overgeleverd aan buitenlandse investeerders.
16/03 17u30  Open Vld zet in op CO2-vignet, gratis openbaar vervoer jongeren haalt het nietOpen Vld heeft zaterdag op een congres in Genk de maatregelen rond klimaat vastgelegd waarmee de partij in mei naar de kiezer trekt. De liberalen willen onder meer een CO2-heffing voor bedrijven die producten invoeren waarvan we weten dat ze niet duurzaam werden geproduceerd. De elektriciteitsfactuur mag voor Open Vld met 80 tot 100 euro per gezin omlaag. Enkele andere opvallende voorstellen haalden het dan weer niet, zoals onder meer gratis openbaar vervoer voor scholieren en studenten.
16/03 17u15  Wat moeten de kinderen van Michael Jackson aan met zulke verhalen over hun vader?De kinderen van Michael Jackson hebben al veel voor de kiezen gehad. De nieuwe onthullingen hakken er stevig in. 
16/03 16u15  Truckersroman met een wrange, laconieke klets humorErik Vlaminck situeert zijn nieuwe roman Een berg mens onder witte lakens in de wereld van de truckers. Opnieuw spat de smeuïge anekdotiek in het rond.
16/03 15u45  CD&V’er Peter Van Rompuy: “N-VA wil niet alleen het land, maar ook samenleving splitsen”“N-VA wil niet alleen het land, maar ook de samenleving splitsen, terwijl de liberalen streven naar het iedereen voor zich waar de sterkste overleeft. Dit staat loodrecht op de waarden waar de CD&V voor staat, met name een maatschappij die aan mekaar klit en waar we elkaar steunen en vooruit helpen”. Dat heeft Peter Van Rompuy, de CD&V-lijsttrekker in Vlaams-Brabant voor de Vlaamse verkiezingen, zaterdag gezegd tijdens een provinciaal partijcongres in Leuven.
16/03 15u15  Je kunt als beginnend politicus maar beter al bekend zijnMark Coenen gaat aan de wandel met de week.
16/03 14u45  Tom Dumoulin: “Biologisch bloedpaspoort niet waterdicht tegen doping”Twee renners zijn betrokken bij Operatie Aderlass, het bloeddopingschandaal in Oostenrijk. Voorlopig. Volgens de krant Le Monde duiken er binnenkort nieuwe namen op. Tom Dumoulin is geschokt.
16/03 14u45  Tackles met de kracht van een autobotsing: Frankrijk luidt de noodklok na vier dodelijke rugbyslachtoffersIn het rugby worden de spelers steeds groter en zwaarder. Dat maakt de sport ruwer. Te ruw volgens de Fransen, die vandaag de laatste wedstrijd van de Six Nations Championship afwerken. Na vier doden in korte tijd klinkt de roep om maatregelen.
16/03 14u30  Schutter Nieuw-Zeeland voorgeleid, premier kondigt aanpassing wapenwetten aanDe man die zeker 49 mensen heeft doodgeschoten in twee moskeeën in Nieuw-Zeeland, gebruikte bij de aanslag vijf geweren (waarvan twee semiautomatische) en had daarvoor een geldige wapenvergunning. Dat zei premier Jacinda Ardern tijdens een persconferentie. “Onze wapenwetgeving gaat veranderen”, beloofde zij ferm.
16/03 14u30  Martínez legt lastige puzzel bij de Duivels: "We staan voor twee interlands in zeven dagen”De Rode Duivels beginnen volgende week aan hun EK-verhaal. Het wordt Roberto Martínez bij de start niet makkelijk gemaakt.
16/03 14u15  Deense coach Jess Thorup kan zondag met AA Gent ticket voor play-off 1 versierenDe club, de infrastructuur, de spelers, de fans: alles bij AA Gent snakt naar play-off 1. Jess Thorup is de man die STVV zondag met een uitgekiend plan moet slopen. Vier jaar na de landstitel zou het een schande zijn mochten de Buffalo's de top zes niet halen.
16/03 14u15  “Pedofielen zijn mensen zoals jij en ik”, zegt psychologe Julia ShawWas Michael Jackson een pedofiel? Ja. Was hij daarom een monster? Neen, betoogt Julia Shaw in Het kwaad, waarin ze ook de balk in uw eigen oog blootlegt. “Neem pedofielen serieus.”
16/03 13u45  Feministe Mona Eltahawy: “Ik wil het patriarchaat vernietigen”Journaliste Mona Eltahawy (51), deze week te gast in de Brusselse Bozar, groeide op in het Midden-Oosten en is klaar met de verstikkende vrouwenhaat die er heerst. “Vrouwen kennen drie dictators: de man in het paleis, de man op straat en de man in hun bed.”
16/03 13u15  Het vreedzame Christchurch kan het grove geweld maar moeilijk bevatten: “Dit is niet Nieuw-Zeeland”Eén dag na de aanslag op twee moskeeën in Christchurch, maakt de schok onder bewoners voorzichtig plaats voor rouw. De aanslagen zijn moeilijk te bevatten in een land dat grof geweld vreemd is: “Dit is iets dat normaal gesproken alleen in Europa voorkomt”.
16/03 13u15  Het probleem is niet dat je zoon een ­ rotverwende snotaap zou zijn. Het probleem ligt bij jouBart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (9) en Missy (5).
16/03 13u00  Meer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft in de spits een vertraging van ruim 5 minutenMeer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft bij elke rit in de spits een vertraging van ruim 5 minuten. Dat meldt VRT NWS. De vervoersmaatschappij pleit voor ingrepen die een betere doorstroming mogelijk maken.
16/03 12u45  “Heel Rusland kijkt naar me, laat alles branden”: Russische hiphoppers zetten Kremlin op steltenOp de podia van nachtclubs, cafés en kelders in heel Rusland beukt tegenwoordig maatschappijkritische hiphop, en daar kan Poetin niet mee lachen. De geheime dienst haalt alles uit de kast om de scene het zwijgen op te leggen.
16/03 12u30  Het bloedbad in Nieuw-Zeeland was gemaakt om viraal te gaanCharlie Warzel is columnist van The New York Times, gespecialiseerd in online extremisme.
16/03 11u30  Ik kende de tragiek van het niet geloofd wordenHilde Van Mieghem gunt ons een gloedvolle blik achter de schermen van haar leven.
16/03 11u15  “Moet de bond nu haast maken in de matchfixing-affaire? Juist niet”Hans Vandeweghe is sportjournalist bij De Morgen.
16/03 11u15  In beeld: de wondere wereld van een meisje met DownDe dag waarop de lente begint, is het ook World Down Syndrome Day. De Duits-Russische fotografe Snezhana von Büdingen maakte een ontroerende fotoreeks over Sofie, een jonge Duitse vrouw met het syndroom van Down. 
16/03 11u00  Seksschandalen maken einde aan de carrière van twee iconen uit de Zuid-Koreaanse K-popwereldTwee grote seksschandalen hebben deze week een einde gemaakt aan de carrière van een paar van de grootste iconen uit de Zuid-Koreaanse K-popwereld.
16/03 10u45  'Eline wou niet dood'“De impact van de ziekte was enorm, maar we kwamen erdoor. Eline moest minder op raadpleging. Ze was niet depressief, ze wou niet dood.” Op dag twee van het assisenproces tegen Mehrnaz D., die van moord op haar dochter Eline (14) beschuldigd wordt, getuigt haar ex-man.
16/03 10u15  “Mensen die niet online kunnen bankieren, zijn de nieuwe analfabeten”BNP Paribas Fortis gaat de komende drie jaar vier op de tien bankkantoren sluiten. Verschillende banken dreven de voorbije jaren de sluiting van bankfilialen op, vooral op het platteland. De reden? We bankieren steeds meer online. Maar niet iedereen. Liefst 40 procent van de mensen tussen 65 en 85 jaar heeft geen toegang tot het internet. 
16/03 10u15  Het enthousiasme waarmee CD&V de staat nog maar eens wil hervormen, doet denken aan vroegerAls het op het hervormen van de staat aankomt, tonen sommige Vlaamse politici een moeilijk te begrijpen wellust. De kans is klein dat die lust in de komende tien jaar ook echt bevredigd gaat worden.
16/03 10u15  Vergis je niet: Nieuw-Zeeland is ons buurlandLees meer >
16/03 10u15  In verkiezingstijd worden albino’s in Malawi vermoord voor geluksdrankHonderden mensen met albinisme demonstreren in Malawi tegen het vermoorden van albino’s om daar toverdrankjes voor geluk van te maken. Ze eisen bescherming.
16/03 10u00  Kleine moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland voelde zich altijd veiligDe kleine moslimgemeenschap in Nieuw-Zeeland heeft altijd zonder veel problemen samengeleefd met andere bevolkingsgroepen. “We hebben ons hier steeds veilig gevoeld”, zei voorzitter Mustafa Farouk van de islamitische federatie Fianz vrijdag. “We dachten in het veiligste land ter wereld te leven.”
16/03 09u45  Pendelaars tot wel drie keer langer onderweg met openbaar vervoer: “Dat is te veel om de automobilist uit de file te krijgen”Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
16/03 09u45  Waarom #selfcare schadelijk kan zijn voor uw geestelijke gezondheidWe doen met steeds meer aan #selfcare, maar de groentesapjes verbergen moeilijk te verteren waarheden over onze geestelijke gezondheid(szorg). “Ik goot me vol met kurkumashots omdat ik mezelf juist níét de moeite vond.”
16/03 09u15  Moeten we leraren die bijzonder goed presteren, ook meer loon geven?Een voor- en een tegenstander gaan in duel over een hot issue. Deze week: moeten we leraren die bovenmatig presteren ook beter verlonen? Enkele dagen voor de onderwijsbetoging van woensdag 20 maart kruist onderwijsexpert en KU Leuven-hoogleraar Kristof De Witte de degens met Raymonda Verdyck, topvrouw van het Gemeenschapsonderwijs. 
16/03 07u15  Wim Delvoye verlaat België: “Als ik voor de keuze word gesteld, wil ik Brit zijn”Het komt nooit meer goed tussen kunste­­naar Wim Delvoye (53) en zijn geboorteland. Maar voor hij met een wel­ge­meen­de ‘fuck you’ de deur achter zich dichttrekt, mag hij de eerbiedwaardige Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België inpalmen in Brussel.
16/03 07u00  30.000 klimaatbetogers in Brussel, duizenden elders: ‘Dit houden ze vol tot de verkiezingen’Op vraag van Greta Thunberg werd de tiende klimaatactie een wereldwijde jongerenstaking. Bij ons was er discussie of zoiets wel een schoolactiviteit kon zijn, maar met tienduizenden betogers was het weer een schot in de roos. ‘Zet mijn naam niet in de krant, mijn directie wil niet dat ik hier ben.’
16/03 06u15  20 jaar S.M.A.K.: vier bekende koppen over hun favoriete werkHet S.M.A.K. wordt twintig. Dat feestje vieren ze met een grote expo, waarvoor het stof is geblazen van tweehonderd markante stukken uit de collectie. Vijf kunstliefhebbers met een groot hart voor het S.M.A.K. kiezen hun favoriet. 
16/03 06u15  Unia krijgt meer klachten over groepen die op Facebook moslims diaboliserenDe uiterst-rechtse terrorist in Nieuw-Zeeland gebruikte Facebook om zijn aanslag te streamen en gelijkgezinden te vinden. Ook in België bestaan er FB-groepen die opgericht zijn met als doel moslims te diaboliseren. Unia opende meerdere klachtendossiers.
16/03 06u15  Als je zelfs in Nieuw-Zeeland niet langer veilig bentMark Elchardus is emeritus professor sociologie aan de Vrije Universiteit Brussel (VUB) en opiniemaker bij De Morgen. Zijn column verschijnt elke zaterdag.
16/03 06u15  Voor veel politieke leiders blijft het moeilijk te weerstaan aan de drang om polariserende boodschappen te verspreidenYoussef Kobo is sociaal ondernemer, opiniemaker en CD&V-politicus.
16/03 06u15  Truckchauffeurs hebben het gehad met de Britten: “We worden behandeld als honden”Slopende wachttijden, véél te weinig parkeerplaatsen en ­migranten die op of in je vrachtwagen willen klimmen. Met de nakende brexit wordt het leven van de truckchauffeur een hel.
16/03 06u15  Alleen wereldkampioen werd hij nooit: Louis van Gaal zegt het voetbal vaarwelHet zat er al even aan te komen, maar het is nu officieel: Louis van Gaal (67) gaat met pensioen. Dat zal wennen worden, want de roemruchte voetbalcoach liet niemand onberoerd.
16/03 04u45  Openbaar vervoer zelden alternatief voor auto: het is meestal te traagOndanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
16/03 01u45  Tabaksreus wil Belgische vaping-markt veroveren met boodschap dat het gezonder is dan roken: Stichting tegen Kanker kritischBritish American Tobacco (BAT) lanceert in België een e-sigaret en wil op die manier een deel van de koek van de steeds groter wordende markt van vapers binnenhalen. De tabaksreus pompt de komende vijf jaar 5 miljoen euro in de Belgische vaping-markt.
15/03 21u30  Trump gebruikt voor het eerst vetorecht om muur te kunnen financierenDe Amerikaanse president Donald Trump heeft vrijdag zoals verwacht voor het eerst in zijn presidentschap zijn vetorecht gebruikt om een resolutie door het Congres te blokkeren en geld vrij te maken voor zijn grensmuur met Mexico.
15/03 21u00  ‘Love, Death & Robots’: ambitieus, knettergek en ab-so-luut niet voor kinderenEen minibeschaving in je diepvries, weerwolfsoldaten en een Schotse huurling die Dracula’s geslachtsdeel eraf knalt met een tweeloop. Geen bloemlezing van je nachtmerries, maar wel een greep uit Netflix’ nieuwste en vreemdste project: Love, Death & Robots.
15/03 20u45  Beste Wim Slabbinck, liefde is geen checklist, dan nog liever lotingElk weekend schrijft Joël De Ceulaer een boze, bezorgde of blije brief aan de (m/v/x) van de week.
15/03 20u45  Zelfmoordterroristen van IS doden eigen jihadisten die laatste bolwerk Baghuz ontvluchtenIn Baghuz, het laatste bolwerk van Islamitische Staat (IS) in Syrië, hebben drie zelfmoordterroristen militanten van IS en hun familie, die Baghuz wilden verlaten, om het leven gebracht. Dat melden Koerdische bronnen.
15/03 20u30  Persbureau Bloomberg komt met bewijs: “Tesla verzon moorddreiging klokkenluider”Het bestaan als klokkenluider is nooit makkelijk, maar als je informatie over Tesla naar de pers lekt, krijg je baas Elon Musk achter je aan. Het begint bij intimidatie en eindigt bij een verzonnen plan voor een bloedbad.
15/03 20u15  Peter De Roover: “Als Michel grondwetsherziening blokkeert, komt dat in de buurt van een staatsgreep”N-VA-fractieleider Peter De Roover heeft “voldoende aanwijzingen dat premier Michel een akkoord van het parlement om enkele grondwetsartikelen te herzien, vanuit de regering zou blokkeren.” Hij waarschuwt: “Als dat gebeurt, komt dat in de buurt van een staatsgreep.' 
15/03 19u45  Cipiers Leuven-Centraal leggen morgen werk neer uit protest tegen personeelstekort De cipiers van Leuven-Centraal leggen zaterdag het werk neer uit protest tegen het personeelstekort. Aanleiding is de opening van een nieuwe vleugel in de gevangenis die plaats biedt aan een 100-tal gedetineerden, wat het totale aantal op termijn op zo’n 400 zal brengen. Volgens de vakbonden is er echter te weinig bewakingspersoneel voorzien om de gevangenis veilig te laten functioneren.
15/03 19u00  Zo verliep de grootste terroristische aanslag op moslims in het Westen. Een reconstructie van minuut tot minuutBij een terroristische aanslag schoot de Australiër Brenton Tarrant voor zover nu bekend 49 mensen dood in twee moskeeën in Christchurch, Nieuw-Zeeland. Dit is een reconstructie van de aanslag van minuut tot minuut.
15/03 18u15  Twee miljard euro aan intresten op Libische fondsen vrijgegevenTussen 2011 en 2017 is in totaal voor twee miljard euro aan intresten op de Libische fondsen vrijgegeven. Dat moet blijken uit een brief die de advocaten van Euroclear overmaakten aan onderzoeksrechter Claise, het openbaar ministerie, verschillende ministers en aan de gouverneur van de Nationale Bank.
15/03 17u30  De Mol? Het leek de jaarlijkse OKRA-reis naar Benidorm welIn DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Deze week is Pieter Dumon aan de beurt. Vandaag over de valse start van De Mol.
15/03 17u30  Boeing komt sneller met update 737 MAXBoeing komt binnen tien dagen met een software-upgrade voor de gewraakte 737 MAX-toestellen. Dat meldde persbureau AFP op basis van ingewijden. Eerder deden berichten de ronde dat een update nog weken op zich zou laten wachten.
15/03 16u45  Vlaanderen raakt steeds meer volgebouwd: reeds 33 procent bebouwdVlaanderen raakt steeds meer volgebouwd: in 2016 was maar liefst 33 procent van het Vlaamse grondgebied of meer dan 450.000 hectare in beslag genomen ruimte. Dat blijkt uit de jongste cijfers van het Departement Omgeving van de Vlaamse overheid. Op drie jaar tijd werd er 7.000 hectare extra in beslag genomen. Dat komt overeen met ongeveer 6,4 hectare per dag of dertien voetbalvelden. Vooral de huisvesting nam toe.
15/03 16u30  ‘Dossier dokterslonen’ van De Morgen genomineerd voor Belfius PersprijsHoeveel verdienen artsen-specialisten in Vlaanderen en Brussel eigenlijk? Het blootleggen van de ziekenhuisfinanciering in het ‘dossier dokterslonen’ levert De Morgen-journalisten Cathy Galle, Sara Vandekerckhove en Eva Christiaens een nominatie op voor de Belfius Persprijzen 2018.
15/03 16u30  Harde reacties op sociale media na aanslagen Nieuw-Zeeland: “Oppassen voor recuperatie”Van ‘De islam zal oogsten wat ze gezaaid hebben’, ‘Allah vond dat hun tijd gekomen was’ tot ‘opgeruimd staat netjes’ en ‘this makes my day’. Het regende harde reacties op sociale media over de aanslagen in Nieuw-Zeeland.
15/03 16u15  Bekroning voor bedrijf dat koe naar de wc leert gaanHoe maak je een koe zindelijk? Met die vraag begon de zoektocht van Henk Hanskamp naar het product waarvoor hij donderdag een innovatieprijs kreeg. Zijn antwoord op de vraag van toen: “Een koe krijg je niet zindelijk, het is geen hond.” Daarom ontwikkelde hij het CowToilet.
15/03 16u00  Aanslag of niet: Vlaams Belang haalt Britse moslimhater naar AntwerpenZaterdag nodigt Vlaams Belang de Britse moslimhater Tommy Robinson uit in Antwerpen. Ondanks de aanslag in Nieuw-Zeeland laat het Antwerpse stadsbestuur de veelbesproken meeting doorgaan.
15/03 16u00  Piloot gecrashte Boeing vroeg “paniekerig” te mogen terugkeren, terwijl vliegtuig abnormaal versnelde: “Break, break”De piloot van het vliegtuig dat zondag in Ethiopië is neergestort, kreeg onmiddellijk na het opstijgen op de luchthaven van Addis Abeba te maken met een noodsituatie. De gezagvoerder van de Boeing 737 MAX 8 van Ethiopian Airlines vroeg met “paniekerige stem” om terug te keren, terwijl het vliegtuig naar een abnormale snelheid versnelde. Dat schrijft de Amerikaanse krant New York Times, op gezag van een persoon die de luchtverkeercommunicatie inzag.
15/03 15u45  Inwoners van Christchurch: “De hele stad is in shock”Inwoners van Christchurch gaan naar bed met de onwerkelijke gedachte dat hun stad niet immuun is voor geweld. “Dit soort dingen zie je normaal alleen aan de andere kant van de wereld.”
15/03 15u15  Australische presentator Waleed Aly geeft emotionele speech na aanslagen Nieuw-Zeeland: “We wisten dat dit eraan zat te komen”De bekende Australische presentator Waleed Aly, die eerder al viraal ging met een vier minuten lange monoloog over het kwaad van IS, heeft op de Australische televisie een emotionele speech gegeven over de aanslagen in Nieuw-Zeeland. Vechtend tegen de tranen roept hij de wereld op om samen te komen, om dit soort aanslagen in de toekomst te vermijden.
15/03 15u15  Hoort de liefde voor de oudheid vooral bij rechtse politici?“De Romeinen zouden gezegd hebben: laat uw bad vollopen en zet uw aderen open, u bent niet meer nodig.” Bart De Wever haalde nog eens een ‘klassieke’ truc boven om rivaal Kris Peeters te schofferen. Waar komt die liefde van politici voor de oudheid toch vandaan? En hoort zij vooral bij rechts?
15/03 15u15  Adeline Dieudonné, van ‘mislukte actrice’ tot literaire sensatieWerkloze single mama van twee schrijft prijzenwinnende bestseller. De doorbraak van de Brusselse Adeline Dieudonné (36) lijkt op een sprookje, haar roman zelf is dat níét. “Als jonge moeder werd ik overspoeld door angsten. Merde, wat heb ik gedaan? Die paniek was de motor achter dit boek.”
15/03 14u45  Als Matjas van Gent een slaapstad wil maken, is hij goed bezigBen Van Alboom is muziekjournalist, en hij stond mee aan de wieg van het nightlife-platform Red Bull Elektropedia.
15/03 14u15  David Van Reybrouck: “Ik snap ze wel, die gele hesjes”De wereld staat in brand, en David Van Reybrouck (47) probeert haar te redden. Onverstoorbaar zoekt hij naar een manier om onze slabakkende democratie nieuw leven in te blazen. Burgerinspraak! “We zijn in vrije val en zullen vroeg of laat aan de reserveparachute moeten trekken.”
15/03 13u45  Kosmische straling treft pilotenPiloten en cabinepersoneel moeten opletten met de straling die ze tijdens hun vluchten binnenkrijgen. Uit onderzoek is gebleken dat piloten dubbel zo vaak huidkanker krijgen dan de gemiddelde burger.
15/03 13u45  Waarom moeders massaal de mist ingaan op InstagramNatuurlijk mogen ouders het Instagram-account van hun kinderen bewonderen. Maar er gelden strikte regels, en dat mogen vooral moeders (ja, inderdaad) zich best aantrekken, schrijft Stefanie Bottelier die het zelf ook allemaal verkeerd heeft gedaan.
15/03 13u15  Controversiële documentaire rond Maddie McCann vanaf morgen op Netflix: “We zullen te weten komen wat er met Maddie gebeurd is.”Morgen zal de controversiële documentaire rond de verdwijning van Madeleine McCann voor het eerst te zien zijn op Netflix. Meer dan veertig protagonisten -denk maar aan speurders, journalisten en vrienden van de familie- zullen er hun zegje doen. Of de reeks van acht afleveringen ook tot nieuwe inzichten zal leiden, is zeer de vraag. In de trailer die vandaag gelanceerd werd, klinkt het dat elke theorie stevig op de rooster gelegd zal worden. “We zoeken naar antwoorden en lichten elke verdachte door, zodat de waarheid naar boven gespit kan worden.”
15/03 12u30  Vroege mens deed het zonder v, w en f – want die kon zijn gebit niet aanDoe uw onderkaak iets naar voren, zodat onder- en boventanden precies op elkaar vallen. En zeg nu hardop: ‘Roofovervallen vallen vrij vaak voor.’ Lastig? U heeft zojuist ontdekt waarom onze voorvaderen tot zo’n tienduizend jaar geleden de v en de f waarschijnlijk niet konden uitspreken.
15/03 12u15  Kom in Brussel wonen als je vindt dat er te weinig Nederlands wordt gesprokenBram Boriau (°1980) woont al bijna twintig jaar in Brussel en leidt het communicatiebureau Talking Birds.
15/03 12u15  Black Box Revelation in de AB: gensteren, knetteren en vonkenAls een ‘Tattooed Smile’ een leuke herinnering is die je wil blijven koesteren, dan zullen wij nog lang graag terugdenken aan dit concert van Black Box Revelation, want het was fantastisch. 
15/03 12u00  West-Vlaming gelukkigst, Brusselaar minst tevredenEen recent onderzoek peilde naar het geluk van 1000 Belgen met betrekking tot hun woonst, buren, omgeving en hun leven in het algemeen. Wonen in een open bebouwing levert het meeste geluk op.
15/03 12u00  Beelden aanslag blijven opduiken, ondanks inspanningen Facebook, Twitter en YouTubeMeer dan een kwartier lang zou een van de aanslagplegers op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland zijn daden op sociale media live hebben uitgezonden. Die oorspronkelijke livestream is inmiddels verwijderd. Maar hoezeer de platformen ook hun best doen de video’s offline te houden, ze blijven eenvoudig vindbaar.
15/03 11u45  Wie is de man achter de aanslagen? “Opletten met interpretatie van zijn manifest”Wie is de dader van de aanslagen in Nieuw-Zeeland? De Nieuw-Zeelandse politie heeft al drie mannen en één vrouw gearresteerd. Een van hen, Brenton Torrant, schreef wellicht een verontrustend manifest, dat doordrenkt is van haat tegenover moslims. De Noor Anders Breivik noemt hij ‘zijn ware inspiratiebron’.
15/03 11u45  Klimaatactivisten over de hele wereld komen op straat: duizenden acties in honderden landenWereldwijd komen vandaag opnieuw duizenden mensen op straat om aandacht te vragen voor het klimaat. De 16-jarige Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg had opgeroepen om vandaag massaal te staken, en die oproep heeft zijn effect duidelijk niet gemist.
15/03 11u30  Peeters over uithaal De Wever: “Zulke uitspraken over een politiek tegenstander, dat doe je niet”Europees lijsttrekker voor CD&V Kris Peeters is niet te spreken over de uithaal van N-VA-voorzitter Bart De Wever aan zijn adres. Die had gealludeerd op zelfdoding bij de Romeinen in een vergelijking met “het droevige einde” van Peeters. “Ik vind dat geen stijl, zelfdoding is een heel ernstige problematiek”, zegt Peeters nu.
15/03 11u30  Peter Van den Begin (54): “Een smerige, vieze vent spelen, dat is een cadeau”Smerige mannen neerzetten, dat kan Peter Van den Begin als geen ander, of het nu Risjaar Drei of Jean Van Hoof in Studio Tarara is. Maar in mei wordt het frivoler, als hij gaat toeren met een bigbandshow. “Na de dood van mijn moeder vroeg ik me steeds vaker af: wat wil ik nog? Zingen en dansen was het antwoord.”
15/03 11u30  De Raad van State heeft onze klimaatwet niet gekelderd maar juist grote onderscheiding gegevenDr. Hendrik Schoukens (UGent), Prof. Delphine Misonne (USL-B), Prof. Luc Lavrysen (UGent), Prof. Mathias El Berhoumi (USL-B), Prof. Charles-Hubert Born (UCL), Dr. Carole M. Billiet (UGent), Prof. Jan Theunis (UHasselt), Dries Van Eeckhoutte (USL-B). Zij stelden het voorstel tot bijzondere klimaatwet op, die onder meer door Ecolo en Groen werd ingediend.
15/03 11u30  Hoe kunnen we weten of we werkelijk een kind willen, als een kind samenhangt met het worden van een ‘echte vrouw’?Julie Cafmeyer is columnist bij De Morgen.
15/03 11u30  Wereldleiders reageren op aanslagen: “Ook politici en media die islamofobie aanwakkeren zijn medeplichtig”Bij de terroristische aanslag op twee moskeeën in de stad Christchurch in Nieuw-Zeeland zijn zeker 49 doden gevallen. Premier Jacinda Ardern spreekt over “een van Nieuw-Zeelands donkerste dagen”. Van over de hele wereld veroordelen politieke leiders de aanslag en islamofobie.
15/03 10u15  Terreurexpert: “Dit lijkt niet om een lone wolf te gaan”Extreemrechts geweld was al aan een opmars bezig, toch is de omvang van de aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland ongezien. “Dit lijkt lang niet over een lone wolf te gaan”, zegt terreurexpert Willy Bruggeman.
15/03 10u15  Liever reizen of een smartphone: jongeren maken minder werk van rijbewijsDe tijd dat achttien jaar worden synoniem stond voor ‘eindelijk met de auto mogen rijden’, lijkt voorbij. Het aantal rijbewijzen dat jaarlijks wordt uitgereikt daalt en vooral bij de jongste potentiële bestuurders is de interesse sterk afgenomen.
15/03 10u15  Slowthai: ettertje met een peperkoeken hartAls een van de finalisten van de ‘BBC Sound Of 2019'-poll wordt slowthai een mooie toekomst voorspeld. Alleen laat de Britse rapper zich niet zomaar in een vakje proppen. Maandag zet hij de Brusselse Beursschouwburg op stelten.
15/03 09u45  Een koele kerkmens, maar zeker niet de kleinsteStaf Nimmegeers is priester op rust en ex-senator.
15/03 09u45  Tegenstanders van vaccinatie domineren op onlineboekhandelWie op Bol.com naar een boek zoekt over vaccinaties, krijgt eerst literatuur voorgeschoteld, die tegen vaccinaties pleit, zo heeft de Volkskrant ontdekt. Mag de onlinewinkel die onwetenschappelijke informatie zomaar verspreiden? 
15/03 09u15  Bouwaanvraag toekomstig museum voor moderne en hedendaagse kunsten van Brussel is binnenDe Kanal Stichting heeft haar aanvraag voor een bouwvergunning voor het definitieve toekomstige museum voor moderne en hedendaagse kunsten van Brussel ingediend. Dat maakten directeur Yves Goldstein en de architecten bekend.
15/03 09u00  BNP Paribas Fortis sluit 267 kantoren: er verdwijnen 2.200 jobsBNP Paribas Fortis wil in de komende drie jaar 267 van zijn huidige 678 kantoren sluiten. Er verdwijnen ongeveer 2.200 banen, bevestigt de bank.
15/03 08u15  Leidt plassen in het zwembad tot gezondheidsproblemen? Ook dat is factcheckenPieter Dumon zet deze week de blik op oneindig. Vandaag: hoe door Jan Van Looveren gaan zwemmen nooit meer hetzelfde zal zijn.
15/03 08u15  Belg besteedt elke dag 10 uur en 32 minuten aan mediaDe Belg besteedt elke dag 10 uur en 32 minuten aan media. Met het bekijken van video houden we ons 4 uur en 46 minuten bezig.
15/03 08u15  Hoe een drang naar perfectionisme jonge werknemers stevig parten speeltDiverse studies wijzen in dezelfde richting: de jongeren van vandaag zijn veel perfectionistischer ingesteld dan de vorige generaties. Hoe kan je als starter voorkomen dat je jezelf een onredelijk hoge druk gaat opleggen? En hoe ga je daar als werkgever mee om, in het besef dat een al te grote prestatiedrang voor veel problemen kan zorgen?
15/03 08u15  Hoe ‘exotische’ banken vaak hogere spaarrentes biedenSpaarders die de hoogste spaarrente zoeken, komen vaak uit bij minder bekende banken. Waar komen deze banken vandaan?
15/03 08u00  Vrouwen sneller aan de macht in Nationale BankTegen 2020, en dus niet tegen 2023 - zoals zijn voorganger voorstelde - moet de top van de Nationale Bank voor één derde uit vrouwen bestaan. Minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld) heeft een wetsvoorstel klaar, dat hij nog deze legislatuur wil goedgekeurd krijgen. 
15/03 07u45  New Yorkse maffiabaas afgemaakt met zes kogels. Dergelijk gangstergeweld van 1985 geleden.De leider van de New Yorkse maffiaclan Gambino, Frank - Franky Boy - Cali (53), is woensdagavond voor zijn huis geëxecuteerd met zes kogels door een man in een pick-up truck. De dader reed volgens sommige bronnen nog over zijn slachtoffer heen en wist te ontkomen. Het was al van 1985 geleden dat nog een big boss van de maffia werd omgelegd, al ging het geweld tussen maffiaclans de laatste jaren opnieuw crescendo.
15/03 07u15  Schietpartijen Christchurch, Nieuw-Zeeland:"Een van donkerste dagen voor Nieuw-Zeeland”.De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft de schietpartijen in twee moskeeën in de stad Christchurch scherp veroordeeld. Bij het geweld vielen verschillende doden.
15/03 07u15  Kan een klimaatmanifestatie een schooluitstap zijn?Mag een school mee de straat op trekken voor het klimaat? Die vraag hield iedereen donderdag bezig nadat Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) verduidelijking had gegeven bij de regels die daarrond heersen. Ze legt de vraag voor aan de commissie Zorgvuldig Bestuur.
15/03 07u00  De dokter die haar dochter doodde: “Had ík maar kanker gekregen”Op 25 juli 2017 doodde neurochirurg Mehrnaz D. haar 14-jarige dochter Eline met medicatie en een plastic zak. Gisteren begon voor het Leuvense assisenhof haar proces. “Ik wil dat de mensen weten wie ik ben. Dat ze weten hoeveel ik van mijn dochter heb gehouden.”
15/03 07u00  Het verdwenen Libische geld: wanneer vallen de puzzelstukken in elkaar?Komt er opheldering over het Libische geld dat uit ons land ‘verdween’? Een rapport bevolen door premier Charles Michel (MR) liet enkele belangrijke vragen onbeantwoord. Kunnen de hoorzittingen vrijdag in het parlement meer duidelijkheid brengen?
15/03 07u00  Belgische staat veegt VN-oordeel over Libische fondsen van tafelMochten de interesten op de Libische tegoeden in ons land worden vrijgegeven? De VN oordeelden van niet, maar de Belgische overheid doet alsof haar neus bloedt. Dat blijkt uit de procedure die prins Laurent tegen de staat aanspande bij de Raad van State.
15/03 06u15  Ondanks F-35-aankoop blijft België op een na slechtste NAVO-betalerBelgië staat bij de NAVO opnieuw onder zware druk van zijn bondgenoten, de Amerikanen voorop, omdat we véél te weinig uitgeven aan defensie. De aankoop van de F-35 volstond niet om op een goed blaadje te komen. Dat bleek bij de voorstelling van het NAVO-jaarrapport.
15/03 06u15  Priester Rik Devillé: “Priesters die schuldig waren aan misbruik? Dat wou Danneels niet vatten”Priester Rik Devillé verzamelde in de jaren 90 tientallen gevallen van mogelijk seksueel misbruik in de kerk. Hij trok hiermee naar zijn oversten, de bisschoppen en kardinaal Godfried Danneels, maar die hadden daar geen oren naar. Voor hen was Devillé iemand die de kerk ten gronde wou richten. “Danneels nam zijn verantwoordelijkheid. Spijtig genoeg voor de verkeerden.”
15/03 06u15  Godfried Danneels: hoe een potentiële paus ten onder ging aan ‘de verzoening te veel’Kardinaal Godfried Danneels is op 85-jarige leeftijd overleden. Lange tijd werd hij gezien als een verruimer binnen de kerk, tot het echt nodig was. Operatie Kelk hing als een molensteen om zijn hals.
15/03 00u15  Mick Jenkins laat zijn innerlijke Hulk te weinig los in TrixNet als op zijn prachtplaat Pieces of a Man toonde rapper Mick Jenkins woensdag in Antwerpen vele, soms botsende kanten van zijn persoon: de predikant én de genieter, de activist én de waarheidsvinder, de poëet én de roeptoeter. Maar om echt te overtuigen had hij beter ook nog de Hulk die in hem schuilt losgelaten.
14/03 22u30  Minimale dienstverlening voor cipiers goedgekeurd door KamerDe plenaire Kamer heeft het licht op groen gezet voor een minimale dienstverlening indien de cipiers in de gevangenissen het werk neerleggen. Enkel de socialisten en PVDA stemden tegen het voorstel, twee Vlaams Belangers onthielden zich.
14/03 21u00  De kijker verleid: het succes van 'Temptation Island' wetenschappelijk verklaardWe lijken 'Temptation Island' maar niet beu te worden: ook in het elfde seizoen rollen elke week - live, uitgesteld en online - bij 800.000 Vlamingen de ogen uit hun kassen. Waarom blijven we kijken, terwijl we wéten dat de koppels over de schreef zullen gaan, dat Rick Brandsteder weer zal zweten als een rund en dat de deelnemers het kampvuur gedecideerd 'het vuurkamp' noemen? We vroegen het aan Dan Hassler-Forest, professor televisiecultuur aan de Universiteit Utrecht, die 'de ultieme relatietest' ook in zijn lessen aan bod laat komen.
14/03 20u45  Amerikaanse Senaat torpedeert noodtoestand van Trump aan Mexicaanse grensDe Amerikaanse Senaat wil dat de noodtoestand wordt opgeheven die door president Donald Trump is uitgeroepen aan de zuidelijke grens. Het besluit kreeg de steun van 59 van de 100 senatoren, onder wie ook twaalf partijgenoten van de president.
14/03 20u30  Na Trump-gezant nu ook Venezolaanse politicus Guaidó beetgenomen met Russisch neptelefoontjeDe Russen ‘Vovan’ en ‘Lexus’ hebben weer toegeslagen op het politieke wereldtoneel. Hun nieuwste slachtoffer: de Venezolaanse oppositieleider Juan Guaidó. Het tweetal, dat zich voordeed als de Zwitserse president, zegt Guaidó voor de gek gehouden te hebben over het bevriezen van miljoenen dollars van het Maduro-regime.
14/03 19u15  ‘Ik helpte’ en ‘ik neemde’: ouders ergerens zich aan foute werkwoorden van konijn BingIk ‘helpte’, ‘neemde’ en ‘geefde’. De verkeerd vervoegde werkwoorden van konijntje Bing op Ketnet stuiten op kritiek bij ouders. Want brengt dat de taalontwikkeling niet in gevaar?
14/03 18u45  Boeing-topman Dennis Muilenburg: de man met een schier onmogelijk planEr zijn mensen die vanaf de eerste dag gewoon weten wat ze met hun leven willen doen. Dennis Muilenburg, CEO van Boeing, is een van die mensen. Al is dat vandaag een niet zo benijdenswaardige job.
14/03 18u30  Theresa May laat Brits parlement voor derde keer stemmen, maar wil de Britse bevolking nog wel een brexit?Gaat de brexit nog door of niet? Zowel Britten als Europeanen lijken het antwoord op deze vraag zo langzamerhand niet meer te weten. De verwarring is toegenomen omdat premier May het Britse parlement voor de derde keer op rij liet stemmen over de brexit. Vijf vragen en antwoorden die licht laten schijnen over de Britse wens om te breken met de Europese Unie.
14/03 18u15  Kardinaal Danneels leidde de kerk met zachte hand. Maar hij bleek ook zacht voor wie het niet verdiendeRemy Amkreutz is chef nieuws.
14/03 17u30  Internationaal reizen met de trein moet even gemakkelijk worden als met je auto naar een buurland rijdenStefan Stynen, TreinTramBus; Miguel Vertriest, Netwerk Duurzame Mobiliteit; Willy Smeulders, European Passengers’ Federation; Steven Clays, Trage Wegen; Joeri Thijs, Greenpeace; Géry Baele, Navetteurs.be; Simon November, Test-Aankoop; Juliette Walckiers, Inter-Environnement Wallonie
14/03 17u30  Kerkgangers lokken kunstdieven in de val met nep-BrueghelIn het noorden van Italië zijn dieven bij de neus genomen toen ze met De Kruisiging, een werk van de 16de-eeuwse Vlaamse meester Pieter Breughel De Jonge, aan de haal gingen. Door middel van een nepdoek en maandenlange camerabewaking, kon de carabinieri een miljoenendiefstal verhinderen. Mee in het complot? De kerkgangers zelf.
14/03 17u30  Brits Lagerhuis stemt voor het eerst over nieuw brexitreferendumHet Britse Lagerhuis stemt vanavond over een mogelijk uitstel van de brexit, maar ook over een mogelijk tweede brexitreferendum. Wat kunnen we verwachten?
14/03 17u30  Voetbalbond krijgt inzage in operatie ‘Propere Handen’De Koninklijke Belgische Voetbalbond krijgt inzage in 35 documenten die te maken hebben met het luik ‘matchfixing’ in operatie Propere Handen. Dat bevestigt het federaal parket aan VTM Nieuws. Zo kan de Voetbalbond eventueel sancties nemen tegen KV Mechelen en Waasland-Beveren.
14/03 17u00  Charles Michel: Francken “had waarschijnlijk ontslag moeten nemen” als N-VA nog in regering zatPremier Charles Michel (MR) noemt de feiten in het rapport van minister van Migratie Maggie De Block (Open Vld) over de humanitaire visa “ernstig en choquerend”. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) had volgens Michel waarschijnlijk ontslag moeten nemen, als de N-VA in december niet al zelf uit de regering was gestapt, zei de premier vanmiddag in de Kamer.
14/03 16u45  “Als je Leopold II met Hitler vergelijkt, krijg je meteen te horen dat er toch nog een verschil is. Wat is dat verschil?”“Je kunt er niet onbewogen bij blijven”, beloven theatermaker Luk Perceval en acteur Nganji Mutiri. In Black: The Sorrows of Belgium zetten ze het kolonosiatiedebat op scherp. “In Congo weten de meeste mensen meer over België dan over hun eigen land.”
14/03 16u15  Voorzitter Europees Parlement: “Mussolini deed ook positieve dingen”De Italiaanse voorzitter van het Europees Parlement, Antonio Tajani, prees in een interview Benito Mussolini. De vroegere fascistische leider van Italië zorgde volgens Tajani voor “verbetering in veel delen van ons land”.
14/03 16u15  “Danneels durfde weleens buiten de lijntjes te kleuren, maar hij was geen rebel”Godfried Danneels was een man met vele gezichten: progressief én conservatief, diplomaat én politicus, gewone man én studax.  Dat zegt z’n biograaf Peter Jan Bogaert, nu woordvoerder van Jongerenwelzijn.be.
14/03 15u45  “Ik heb zoals zoveel vrouwen meegemaakt dat een man naast me ineens een hand onder mijn rok stak”Feminisme is hotter dan ooit, zegt Marja Pruis in de inleiding van haar boek De nieuwe feministische leeslijst. Bregje Hofstede, die voor het onlineplatform De Correspondent het nieuwe feminisme onderzoekt, geeft haar gelijk: “Zet 'This is what a feminist looks like' op een T-shirt, en iedereen wil het dragen.” Een gesprek over bitchy zijn, over Tinder en over waarom je beter geen banaan kunt eten op de trein. Maar vooral: hoe moet je feminist zijn, en wat betekent dat in de keuken, de slaapkamer en op café?
14/03 15u30  Visa via Kucam: 107 mensen spoorloos107 Syrische vluchtelingen die via Melikan Kucam een humanitair visum hebben verkregen, zijn van de radar verdwenen. ‘Het systeem van Theo Francken (N-VA) was vragen om problemen’, zegt zijn opvolger Maggie De Block (Open Vld).
14/03 15u15  Trump ziet "enorm potentieel" voor handelsakkoord met Verenigd KoninkrijkDe Amerikaanse president Donald Trump ziet een “enorm potentieel” in een handelsakkoord met het Verenigd Koninkrijk. Dat deelde hij via Twitter, net nu de onderhandelingen tussen de de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk over de brexit in een impasse zitten.
14/03 14u00  Uit het archief - Kardinaal Danneels: “Als de kerk dan toch irrelevant is geworden, waarom zit u hier dan?”Kardinaal Godfried Danneels (85) is overleden. Humo sprak in 2010 met hem naar aanleiding van zijn pensioen. Dat definitieve afscheidsinterview kunt u hier herlezen: “Ik denk niet dat de hemel leeg zal zijn, maar als God er is, zal alles er zijn. En God zál er zijn.”
14/03 13u45  Groen komt met berekend klimaatplan: 55% minder CO2 en 80.000 extra jobsTegen 2030 de CO2-uitstoot met 55% verminderen, de energie-efficiëntie met 45% verhogen, 60% elektriciteit uit hernieuwbare bronnen halen, 80.000 extra jobs creëren en 2% extra duurzame groei realiseren. Dat zijn de doelstellingen van het paKt 2030 dat Groen vandaag heeft voorgesteld. De partij maakt zich sterk dat het financiële plaatje van het plan klopt en zelfs voor 2 miljard euro aan terugverdieneffecten kan opleveren.
14/03 12u45  Kardinaal Godfried Danneels is op 85-jarige leeftijd overledenKardinaal Godfried Danneels is op 85-jarige leeftijd overleden. Hij was aartsbisschop van Mechelen en werd even getipt als nieuwe Paus. 
14/03 12u15  Uitstel, (g)een akkoord of toch geen brexit – wat willen de Britten eigenlijk? Drie scenario’sHet Britse Lagerhuis wil de EU niet verlaten met een akkoord, maar ook niet zonder. Zoveel duidelijkheid heeft het debat in Londen afgelopen dagen opgeleverd. Vanavond moeten de Britse parlementariërs – eindelijk – aangeven wat ze wel willen: vermoedelijk uitstel van de geplande brexit (29 maart). Maar waarvoor en hoelang? Drie scenario’s.
14/03 12u00  Orban verontschuldigt zich bij Wouter Beke (CD&V) voor “nuttige idioot”-uitspraakDe Hongaarse premier Viktor Orban heeft zich in een brief verontschuldigd bij CD&V-voorzitter Wouter Beke. Orban haalde zwaar uit naar onder meer CD&V, omdat zij zijn partij uit de EVP willen zetten.
14/03 11u45  Tweede verdachte van moord op halfbroer Kim Jong-un blijft vastzittenDe Vietnamese Doan Thi Huong (30), die ervan wordt verdacht Kim Jong-nam, de halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un, te hebben vermoord, blijft vastzitten.
14/03 11u45  Leraars die de klimaatjongeren inspireren: “Deze jongeren zijn onze beste en wellicht ook láátste hoop om een catastrofe te vermijden”Hoezo, de jeugd heeft geen idealen meer? Al wekenlang lopen op donderdag de schoolbanken leeg en de straten vol. Duizenden tieners betogen voor een beter klimaat, en doen dat met een zelden geziene bevlogenheid. Vanwaar komt die maatschappelijke betrokkenheid? De rol van een inspirerende leerkracht is cruciaal, zo geven veel bosbrossers aan. Deze vier leerkrachten weten hun stempel te drukken. “De jeugd wint altijd, je zult het zien.”
14/03 11u30  Europees president Tusk bereid te ijveren voor “lang uitstel”: druk op haarde brexiteers wordt groterAls het Verenigd Koninkrijk het signaal geeft dat het een nieuwe brexit-strategie moet uitwerken, dan zal Europees president Donald Tusk er bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor ijveren de Britten een “lang uitstel” van de brexit toe te kennen. Dat schrijft hij op Twitter.
14/03 10u45  "Chaos heerst" volgens Britse krantenDaags na een nieuwe nederlaag van de Britse premier Theresa May in het parlement, spreken de Britse kranten over een “vernedering” en “instorting”. “De chaos heerst”, bloklettert The Daily Mail.
14/03 10u45  Schuberts achtste symfonie is voltooid dankzij artificiële intelligentie. Waar gaat dat naartoe?De onvoltooide achtste symfonie van Schubert, is nu wel voltooid, met de hulp van een beetje artificiële intelligentie. Wat is de toekomst van die technologie voor de muziek? “AI kan wel zinnen maken, maar geen verhaal vertellen.”
14/03 10u15  “Zonder politie ga ik hier niet meer binnen”Steekpartijen, drugs en overvallen. Personeel en reizigers klagen over geweld in het Brusselse premetrostation Lemonnier. De politie belooft beterschap, maar wijst ook naar de Dienst Vreemdelingenzaken, die illegale criminelen beter moet opvolgen.
14/03 10u15  “In Italië is hij een halfgod”: Marc Degryse over Cristiano RonaldoMonsterlijk. Een demonstratie. Negen op tien in L'Equipe. De internationale kranten schrijven lyrisch over de hattrick van Cristiano Ronaldo tegen Atlético Madrid. Ook voor Marc Degryse, ooggetuige in Turijn, is de prestatie ongezien.
14/03 10u00  Geen plaats voor bijna 3.500 kinderen in Nederlandstalig basisonderwijs in BrusselHet aantal kinderen dat ingeschreven wordt in het Nederlandstalige basisonderwijs maar voor wie niet meteen een plaats beschikbaar is, blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel Basisonderwijs waar het Brusselse nieuwsplatform BRUZZ over bericht.
14/03 09u15  UZ Gent kreunt onder de parkeerdruk: “We zijn geen bedrijf als een ander”Het Universitair Ziekenhuis Gent slikt veel meer verkeer dan het aankan. Op drukke weekdagen zijn er zelfs meer auto’s dan parkeerplaatsen. Het ziekenhuis vraagt – al lang – om meer parkeerplaatsen. Het stadsbestuur keurt de bouwvergunning – voorlopig – niet goed.
14/03 09u00  Verhofstadt: “Weinig appetijt voor uitstel brexit, hoogstens tot eind april”Guy Verhofstadt (Open Vld), brexit-onderhandelaar namens het Europees Parlement, is geen voorstander van uitstel van de brexit. Enkel een kort uitstel, maximaal tot eind april, is eventueel een optie.
14/03 08u45  Zeg niet zomaar klimaatspijbelaar: verschillende scholen gaan leerlingen verplichten om mee te lopen in klimaatmarsEnkele scholen in Vlaanderen gaan hun leerlingen verplichten om deel te nemen aan de klimaatmars op vrijdag. Daarvoor krijgen ze de steun van Vlaamse onderwijskoepel GO!, en ook minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) bevestigt dat een verplichte deelname is toegestaan.
14/03 08u30  Bourgeois: “Britten moeten eens duidelijk maken wat ze willen”Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) keek gisteravond met open mond naar de gebeurtenissen in het Brits parlement, dat in geen enkel geval een No Deal brexit wil. Hij hoopt dat de brexit alsnog afgeblazen wordt. “Dat is het beste scenario voor iedereen.”
14/03 07u45  Akkoord over halftijds pensioenTwee of drie dagen werken en de rest van de week met pensioen. Door de val van de regering dreigde het halftijds pensioen even op de lange baan te belanden, maar N-VA toont zich toch bereid om de maatregel te steunen.
14/03 07u45  Amerikanen zetten ‘hun’ Boeing nu ook aan de grondOok de Verenigde Staten verbieden luchtvaartmaatschappijen nu met onmiddellijke ingang om nog met de Boeing 737 MAX te vliegen. Dat heeft president Donald Trump aangekondigd. Het aandeel van de vliegtuigbouwer neemt een nieuwe duik na de aankondiging.
14/03 07u30  Jonge Texaanse Democraat Beto O'Rourke stelt zich kandidaat voor presidentschap VSBeto O'Rourke (47) heeft zich officieel kandidaat gesteld om namens de Democraten deel te namen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Eerder weigerde de 47-jarige politicus vanwege zijn gezin met jonge kinderen.
14/03 07u15  Hoe Theo Francken steeds slordiger werdHoe langer het systeem van ex-staats­secretaris Theo Francken (N-VA) voor humanitaire visa draaide, hoe slordiger het werd. ‘En dat in een land waar een visum meer waard is dan de lotto winnen’, zegt zijn opvolger Maggie De Block (Open Vld).
14/03 07u15  Kwart meer pv's bij De Lijn door Mobib-kaartDe Vlaamse vervoersmaatschappij De Lijn heeft vorig jaar net geen 100.000 processen-verbaal uitgeschreven, maar liefst een kwart meer dan het jaar voordien. Dat melden de Gazet van Antwerpen en De Standaard vandaag.
14/03 07u15  Topkoks laten talent proeven van echte werkSinds deze week heeft chef Sergio Herman er nog een job bij. Hij is de eerste mentor van de Fundaziun Uccelin, een Zwitserse ngo die jong culinair talent de kans geeft om stages te doen in de beste restaurants ter wereld.
14/03 06u45  No Deal? Dat zien Britten niet zittenEen meerderheid van de Britse parlementariërs wil niet dat hun land zonder deal uit de EU stapt. Het is een nieuwe tegenslag voor premier May. Toch zegt ze niet na te denken over opgeven.
14/03 06u15  Politie is dieven te slim af: uit Italiaans kerkje gestolen Brueghel blijkt kopieOnbekenden zijn gisteren in het Noord-Italiaanse Castelnuovo Magra aan de haal gegaan met een kostbaar doek van Pieter Brueghel de Jonge dat in de kerk Chiesa di Santa Maria Maddalena hing. Dat was althans wat journalisten in Italië te horen kregen. Nu blijkt dat het schilderij helemaal niet zo waardevol was. 
14/03 06u15  Stiptheidsactie douaniers zorgt voor hinder op E40 over de Franse grens bij haven van CalaisEen stiptheidsactie van de Franse douaniers aan de Eurotunnel zorgt voor ernstige hinder rond de haven van Calais. Vrachtwagens die vanuit België Frankrijk binnenrijden, worden op de E40/A16 net over de grens, vanaf Ghyvelde, aan de kant gezet. Personenwagens worden wel nog doorgelaten. Dat meldt het Vlaams Verkeerscentrum. 
14/03 06u15  Eenzaamheid, afzondering en te veel regels: pijnpunten jeugdinstellingen blootgelegdNog altijd worden jongeren in de gesloten instellingen regelmatig gestraft en afgezonderd. Dat blijkt uit het eerste jaarverslag van de Commissie van Toezicht de Vlaamse jeugdinstellingen. ‘Eén voet op de zetel: kwartier naar de kamer. Twee voeten: halfuur naar de kamer.’
14/03 06u15  De bittere nasmaak van het proces-Nemmouche: de volksjury zit er bij voor spek en bonenDouglas De Coninck is journalist bij De Morgen.
14/03 06u15  Voor proactieve agressie is geen aanleiding of provocatie nodigMark Coenen is columnist. 
14/03 06u15  Ik bots op verbaasde blikken: vreemd volk zijn ze hier niet gewendElke dinsdag en donderdag schrijft Ann De Craemer over de kleine en grote dingen des levens die haar beroeren.
14/03 06u15  Theresa May houdt het nog wel even vol. Maar veel huppeldansjes zijn er niet meer bijDissidentie mag ook. Onder die vlag vaart Hugo Camps op donderdag.
14/03 06u15  Italië balanceert op rand van rommelstatus, en kan hele eurozone in zijn val meeslepenBaa3, of toch maar ‘junk’? Het ogenschijnlijk cryptische oordeel van de ratingbureaus maakt of kraakt een land. De almacht van Moody’s, Standard & Poor’s en Fitch is ondanks hun belabberde imago nog steeds intact. Vraag maar aan Italië, waar het bang wachten is op de nieuwe rating van Moody’s morgen. Dreigt het Griekse scenario zich te herhalen? 
14/03 06u15  Zo moet wiskunde weer sexy wordenDe vijf Vlaamse universiteiten pleiten voor de oprichting van een platform dat de belangen van wiskunde binnen onderwijs, industrie en onderzoek in de verf moet zetten. “Iedereen heeft de mond vol over artificiële intelligentie, niemand over de wiskunde die aan de basis ligt.”
14/03 05u15  Nieuw-Zeeland in shock na brutale aanval op minister van KlimaatIn de Nieuw-Zeelandse hoofdstad Wellington is minister van Klimaat James Shaw aangevallen toen hij te voet op weg was naar het parlement. De 45-jarige politicus werd vastgepakt en meermaals op zijn gezicht geslagen door een 47-jarige man, die opgepakt kon worden.
14/03 04u15  Ook Brazilië en Panama sluiten luchtruim voor Boeing 737 MaxIn navolging van een ban wereldwijd, sluiten ook Brazilië en Panama hun luchtruim voor de Boeing 737 MAX 8 en 9. Brazilië was het eerste land in Latijns-Amerika dat besloot het geplaagde paradepaardje van Boeing te weren.
14/03 04u00  Olietapijt voor Franse westkust na schipbreuk containerschipNa de schipbreuk van containerschip Grande America voor de Franse Atlantische kust is een kilometerslang olietapijt ontstaan. Dat zegt de verantwoordelijke zeeprefectuur in Brest. Een speciaal schip voor de bestrijding van zeeverontreiniging wordt deze ochtend verwacht, aldus de bevoegde maritieme prefectuur in Brest. Ook het Europese Agentschap voor de Maritieme Veiligheid wordt ingeschakeld.
14/03 04u00  Texaanse Democraat Beto O'Rourke kandidaat voor Amerikaanse presidentsverkiezingenBeto O'Rourke heeft zich officieel kandidaat gesteld om voor de Democraten deel te namen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2020. Eerder weigerde de 47-jarige politicus vanwege zijn gezin met jonge kinderen.
14/03 03u30  Venezolanen weer aan het werk na aanhoudende elektriciteitsproblemenIn Venezuela wordt het werk vandaag hervat nadat dat een week niet mogelijk was geweest vanwege de zware elektriciteitspanne die het land vanaf 7 maart in de ban hield. Dat zegt de minister van Informatie Jorge Rodriguez.
14/03 02u45  Amerikaanse senaat wil steun aan Saudische coalitie in Jemen stopzettenDe Amerikaanse senaat heeft met 54 stemmen voor en 46 tegen een resolutie aangenomen, waarmee het een einde wil maken aan de Amerikaanse militaire steun aan Saudi-Arabië. Daarmee wijst de senaat direct het beleid van president Donald Trump richting het Saudische koninkrijk af.
14/03 02u15  Vlaamse universiteiten breken lans voor hoogstaand wiskundeonderzoekHet weer voorspellen? Epidemieën beheersen? Onze voedselveiligheid monitoren? Artificiële intelligentie? Allemaal onmogelijk zonder wiskunde. Wiskunde is dan ook enorm belangrijk en onze samenleving heeft baat bij hoogstaand wiskundeonderzoek, degelijk wiskundeonderwijs en een vlotte vertaling van nieuwe wiskunde in innovatie. Om dat te realiseren pleiten de vijf Vlaamse universiteiten voor een slagkrachtig platform dat de wiskunde verenigt. 
14/03 02u00  Massale evacuatie in Mexico-stad na bommelding in wolkenkrabberIn Mexico-Stad kwamen vandaag bijna 11.000 mensen letterlijk op straat te staan, nadat de kantoren van de Spaanse bank BBVA vanwege een bommelding moesten worden ontruimd.
14/03 01u45  Voorzitter Europees parlement: “Mussolini deed enkele positieve dingen”De Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini 'heeft enkele positieve dingen' gedaan tijdens zijn regime. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaanse conservatief Antonio Tajani.
13/03 23u45  Zwarte dozen ramptoestel Ethiopian Airlines naar FrankrijkDe twee zwarte dozen van het gecrashte toestel van Ethiopian Airlines worden overgebracht naar Frankrijk. De Franse onderzoeksraad voor luchtvaartveiligheid BEA zegt op verzoek van de Ethiopische autoriteiten te assisteren bij het onderzoek.
13/03 22u00  Na verwerpen van ‘no deal’-vertrek mag er geen brexit-uitstel komen zonder duidelijk doelLees meer >
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

1x Eten, drinken en drijven in Yucatán: dit is Mexico op z’n mooist17/03 15u15 - De Morgen: Mexico’s schiereiland Yucatán staat bekend om zijn Mayaruïnes, explosieve smaken en witte stranden. Twaalf dagen lang laat ik me onderdompelen. Ook letterlijk, want hier kun je overal zwemmen, snorkelen en diepzeeduiken.
1x Nederlandse premier vergelijkt Theresa May met arm- en beenloze Monty Python-ridder18/03 17u15 - De Morgen: In een interview over de brexit heeft de Nederlandse premier Mark Rutte zijn Britse collega Theresa May vergeleken met de ridder uit filmklassieker Monty Python and the Holy Grail, die overtuigd blijft doorvechten ook nadat hij al zijn ledematen kwijt is. 
1x President Mozambique vreest meer dan duizend doden na verwoestende cycloon Idai18/03 17u15 - De Morgen: De Mozambikaanse president Filipe Nyusi vreest dat in zijn land zeker duizend doden zijn gevallen als gevolg van de cycloon Idai die de afgelopen dagen over het land is getrokken. Persbureau AFP schat het dodental in Mozambique en buurland Zimbabwe voorlopig op 157.
1x Gokreclame zet steeds meer mensen aan om een gokje te wagen. Er wordt terecht aangedrongen op duidelijke lijnen18/03 18u15 - De Morgen: Koen Geens (CD&V) is minister van Justitie.
1x “Het algemeen belang, dat is pure quatsch”18/03 18u45 - De Morgen: Dat de sp.a in Antwerpen met Bart De Wever in zee ging, was een zware vergissing, vindt historicus Vincent Scheltiens, die een nieuw boek schreef over de neergang van de sociaaldemocratie. Een gesprek over polarisering, het minste kwaad en witte konijnen.
1x Staking onderwijs: “Stakingsbereidheid is groot, vooral in kleuter- en lager onderwijs”18/03 19u45 - De Morgen: De stakingsbereidheid ligt hoog in het onderwijs. “Uit de signalen die we hebben binnengekregen vanop het terrein blijkt dat er woensdag zwaar zal gestaakt worden in het onderwijs”, zegt secretaris-generaal Koen Van Kerkhoven van de Christelijke Onderwijscentrale (COC). 
1x Verdubbeling aantal klachten bij klanten- en klachtendienst van VRT18/03 20u15 - De Morgen: In 2018 liet de klanten- en klachtendienst van de openbare omroep een verdubbeling van het aantal klachten optekenen in vergelijking met 2017. De journalistieke keuzes van de VRT, nauwkeurigheid, taalfouten en onpartijdigheid worden daarbij geregeld becommentarieerd. Dat blijkt uit het jaarlijks rapport van de klanten- en klachtendienst van de VRT.
1x “Een verdwaalde, verwarde sukkel, maar geen terrorist”: dit zeggen buurtgenoten over Gökmen T.18/03 21u45 - De Morgen: Een “kleine crimineel”. Een “dealertje”. Een enorme “loser” met een drugsprobleem. Buurtgenoten van Gökmen T. (37), die ervan verdacht wordt maandagmorgen in een tram aan het 24 Oktoberplein in Utrecht drie mensen doodgeschoten te hebben, kennen hem vooral als een “verdwaalde, verwarde sukkel.”
0x Donorconferentie Syrië: “Tijd is nog niet rijp voor terugkeer vluchtelingen”12/03 00u30 - De Morgen: Er moet een moratorium komen op elke vorm van gedwongen, georganiseerde of geassisteerde terugkeer van Syrische vluchtelingen naar hun land van oorsprong. Meer dan 150 organisaties uit het Syrische middenveld, samen het collectief ‘Syrian Voices for the Displaced’, lanceren vandaag die oproep. 
0x Proces rond aanslag Joods Museum: Mehdi Nemmouche veroordeeld tot levenslange celstraf12/03 01u45 - De Morgen: Mehdi Nemmouche, de hoofddader van de aanslag op het Joods Museum op 24 mei 2014, is vandaag veroordeeld tot een levenslange celstraf. Daarnaast werd hem een terbeschikkingstelling van 15 jaar opgelegd. Daarmee volgt het hof de eis van het openbaar ministerie. Mededader Nacer Bendrer kreeg 15 jaar plus vijf jaar terbeschikkingstelling. De jury en het hof zaten sinds 16 uur gisterenmiddag samen om te beslissen welke straffen de twee beschuldigden zouden krijgen en spraken pas rond middernacht de straffen uit.

Statistieken

Artikels:
31267
Gelezen:
288
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven