dinsdag 19 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Knack

Laatste updatecontrole: vandaag om 1u00
 

Knack

Verbergen Tonen
19/03 00u15  Partijen eensgezind in klimaatdebat: België tegen 2050 klimaatneutraal In het Antwerpse Borgerhout hebben klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois maandagavond hun boekje 'Wij zijn het klimaat' voorgesteld, zowel aan het grote publiek als aan enkele prominente politici die er meteen over in debat mochten gaan. Dat leidde tot opvallende eensgezindheid van (extreem-)links tot rechts over de nood aan nieuw klimaatbeleid.
18/03 18u45  Schietpartij in Utrecht: 'Drie doden en vijf gewonden', vermoedelijke schutter opgepakt Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
18/03 18u45  Parlementsvoorzitter sluit nieuwe stemming over ongewijzigd echtscheidingsakkoord uit Voorzitter John Bercow heeft maandag in een statement in het Britse Lagerhuis verklaard dat de regering van premier Theresa May het reeds verworpen echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet opnieuw ter stemming kan brengen indien de regeringsmotie 'substantieel dezelfde blijft'.
18/03 17u00  Schietpartij in Utrecht: 'Drie doden en vijf gewonden' Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
18/03 17u00  'EU slaagt er niet in menswaardige opvang te bieden voor vluchtelingen Griekse eilanden' Artsen Zonder Grenzen roept Europese leiders op een einde te maken aan het schadelijke beleid dat vluchtelingen en migranten vasthoudt in de 'hotspots' op de Griekse eilanden.
18/03 16u45  Opnieuw Belgische IS-strijder ter dood veroordeeld in Irak In Irak is de Antwerpse Syriëstrijder Bilal Al Marchohi veroordeeld tot de dood door ophanging.
18/03 16u45  Geneesmiddelenagentschap lanceert campagne over medische hulpmiddelen Het FAGG wil mogelijke problemen met die medische hulpmiddelen in kaart brengen.
18/03 15u15  Schietpartij in Utrecht: 'Drie doden en negen gewonden' Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en negen gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
18/03 14u45  Kwart thuislozen tussen 18 en 25 jaar oud: 'Er zijn jongeren die onder de radar van de jeugdzorg blijven' Een tijdje bij vrienden op de sofa logeren, dan naar een instelling verhuizen om later te ontsnappen en op straat te belanden. Wie zijn onze dak- en thuisloze jongeren?
18/03 14u45  Hoe Kia via Europa de internationale autowereld verovert Dé verrassing van de verrkiezing van 'Auto van het Jaar 2019' kwam van de Kia Ceed op plaats drie. Nochtans zetelen er geen Zuid-Koreaanse autojournalisten in de jury. De hoge score moet dus te maken met de intrinsieke kwaliteiten van de Ceed.
18/03 14u30  Terreuralarm na schietpartij op tram in Utrecht Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
18/03 13u00  Terreurdreiging door schietpartij op tram in Utrecht Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
18/03 13u00  Schietpartij op tram in Utrecht: wat we tot nu toe weten Het tramverkeer in de Nederlandse stad Utrecht is stilgelegd vanwege een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein. Daarbij vielen meerdere gewonden, zo bevestigt de politie. Het dreigingsniveau in de hele provincie Utrecht is, voor het eerst, naar het allerhoogste niveau gebracht.
18/03 12u15  Psychologe Sarah Bal: 'Het huidige terugbetalingssysteem van De Block is niet fair' In therapie gaan vanwege relatie-, gedrags- of emotionele problemen is voor heel wat mensen nog steeds niet evident. Een unieke inkijk in de wereld van de psychotherapie moet die angst uit de wereld helpen. 'Het is zo belangrijk dat mensen zien wat goede therapeuten kunnen doen.'
18/03 12u00  Gewonden bij schietpartij op tram in Utrecht Het tramverkeer in de Nederlandse stad Utrecht is stilgelegd vanwege een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein. Daarbij vielen meerder gewonden, zo bevestigt de politie.
Laatste update: vandaag om 0u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/03 11u45  Hoe een ruk naar links gematigde Democraten doet huiverenIn de nieuwe generatie Democraten in de VS voeren vooral de zelfverklaarde socialisten het hoge woord. Zij liggen mee aan de basis van een ruk naar links onder de Democratische presidentskandidaten. Anderen maken zich zorgen over de 'Corbynisering' van de partij, met onder meer antisemitisme als uitwas.
18/03 11u00  'Nu de affaire-Pozuelo achter de rug is, kan Genk in PO1 weer bevrijd gaan voetballen'Jacques Sys, hoofdredacteur van Sport/Voetbalmagazine, laat zich licht schijnen over de promotie van KV Mechelen, de sterk bezette PO1 en de uitdagingen in PO2.
18/03 10u30  'De Franse greep op de Belgische mijnenjagers: drie bedenkingen'De federale regering besloot vrijdag de bouw en de uitrusting van twaalf nieuwe Belgische en Nederlandse mijnenjagers toe te kennen aan het Franse consortium Belgian Naval & Robotics. Volgens politici zal dat voor een sterke economische return zorgen in Vlaanderen. Toch rijzen er ook vragen, zegt Trends-redacteur Alain Mouton.
18/03 10u00  Groen eist externe doorlichting van Agentschap Inburgering en IntegratieVolgens Groen is een externe doorlichting van het Agentschap Integratie en Inburgering 'onafwendbaar'. De partij reageert daarmee op het nieuws dat er nog bijna 1.600 nieuwkomers al maanden wachten op een inburgeringscursus.
18/03 09u45  Grexit: hoe Groenland de Britten 35 jaar geleden voorafging35 jaar geleden verliet Groenland de Europese Unie na een referendum over een grexit. 'Achter de referenda in Groenland en het Verenigd Koninkrijk gaat eenzelfde emotie schuil, namelijk nationale trots.'
18/03 09u00  Klimaatactivisten en gele hesjes blokkeren kantoor BNP Paribas Fortis in BrusselKlimaatactivisten richten hun pijlen nu ook op de financiële sector. Activisten van 'Act for Climate Justice' hebben naar eigen zeggen maandagochtend, samen met gele hesjes, het investeringskantoor van BNP Paribas Fortis in Brussel geblokkeerd.
18/03 07u45  Waalse regering verliest meerderheid in parlementHet Waalse parlementslid Patricia Potigny verlaat de Franstalige liberalen en vervoegt de partij van MR-dissident Alain Destexhe. De Waalse regering is daardoor haar meerderheid in het parlement kwijt.
18/03 07u30  Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern kondigt strengere wapenwet aan na aanslagDe regering van Nieuw-Zeeland maakt werk van een strengere wapenwetgeving, als reactie op de dubbele aanslag in Christchurch. Dat heeft premier Jacinda Ardern aangekondigd.
18/03 05u30  Dreiging met aanslag in België 'uit wraak voor moslimbroeders in Christchurch'De politie is op zoek naar een onbekende persoon die zaterdag gedreigd heeft met een aanslag in België. Hij verwees naar het drama in Christchurch, waar een extreemrechtse schutter 50 doden maakte in moskeeën, en zei dat hij handelde 'uit wraak voor al zijn onschuldige moslimbroeders'. Dat bericht Het Laatste Nieuws maandag.
18/03 05u30  In 2018 opnieuw meer langdurig ziekenOns land telt meer dan 415.000 langdurig zieken, een record. Dat blijkt uit cijfers die Het Laatste Nieuws opvroeg bij het RIZIV. In de eerste helft van 2018 steeg het aantal zieken ook weer sneller dan voordien, ondanks de maatregelen van de regering.
18/03 05u15  Sloop- en heropbouwpremie al 216 keer aangevraagdDe Vlaamse sloop- en heropbouwpremie, beschikbaar sinds 1 maart, werd al 216 keer aangevraagd. Dat maakt Vlaams minister van Energie Lydia Peeters (Open VLD) maandag bekend.
18/03 05u15  Provinciale verkiezingen Nederland: regering-Rutte dreigt in problemen te komenDe Nederlanders trekken woensdag naar de stembus om nieuwe provincieraden aan te duiden. Omdat die getrapt de senaat kiezen, is de uitslag van belang voor het kabinet van premier Rutte. De peilingen zien er niet gunstig uit.
18/03 05u00  In beeld: Na aankomst in VS verblijven migranten in motel of kloosterOm de migranten die nog altijd in grote getale vanuit Centraal-Amerika naar de VS reizen op te vangen, worden as hoc opvangcentra ingericht. In Tucson, Arizona, nabij de grens tussen Mexico en de VS, worden een motel en een klooster gebruikt voor de opvang van migranten.
18/03 03u45  Australische politie voert huiszoekingen uit voor onderzoek naar Christchurch-aanslagDe contraterrorismepolitie van Australië heeft maandagvoormiddag huiszoekingen uitgevoerd in twee woningen als onderdeel van het onderzoek naar de aanslag tegen twee moskeeën vrijdag in Christchurch in Nieuw-Zeeland. Bij de aanslag vielen er vijftig doden.
18/03 02u45  Schutter Christchurch ontslaat advocaat en wil zichzelf verdedigenZijn gewezen advocaat Richard Peters zei aan de krant New Zealand Herald dat de Australiër, Brenton Tarrant (28), hem heeft ontslagen. Hij zou hem gezegd hebben dat hij zichzelf wil verdedigen.
17/03 23u00  CDH wil half miljard investeren in justitieCDH wil een half miljard euro investeren in justitie, om een einde te maken aan de straffeloosheid. Dat zei de Franstalige christendemocratische partij zondag op een verkiezingscongres in Brussel.
17/03 22u45  'Duidelijke gelijkenissen' tussen data zwarte dozen crash Ethiopian Air en Lion AirDe data van de zwarte dozen uit de crash van een Boeing 737 MAX van Ethiopian Airlines en van Lion Air vertonen 'duidelijke gelijkenissen'. Dit heeft de Ethiopische minister van Verkeer Dagmawit Moges zondag op een persconferentie gezegd.
17/03 22u45  Sabine Laruelle opnieuw op MR-lijstSabine Laruelle, die in 2014 uit de politiek stapte, zal bij de verkiezingen in mei de lijst voor het Waals gewest trekken in Namen. Dat heeft MR-voorzitter Charles Michel zondag bekendgemaakt.
17/03 22u30  Ecolo wil 7 miljard investeren in openbaar vervoerDe Franstalige partij Ecolo wil 7 miljard euro investeren in het openbaar vervoer. Dat is een van de 237 voorstellen die de partij zondag doet voor een ecologische en solidaire transitie na de verkiezingen.
17/03 20u15  AA Gent pakt laatste ticket Play-off IAA Gent heeft zondag het zesde en laatste ticket voor Play-off I bemachtigd. Op de 30e en laatste speeldag wonnen de Buffalo's met 0-2 bij rechtstreeks concurrent STVV. Roman Yaremchuk (17., 60.) was de held van de avond met twee doelpunten.
17/03 16u45  Oproep om 'miljardentransfers naar Wallonië' te stoppen op Vlaams Nationaal ZangfeestEnkele duizenden Vlaamsgezinden hebben zondag deelgenomen aan de 82ste editie van het Vlaams Nationaal Zangfeest in de Lotto Arena in Antwerpen. Voorzitter van het Algemeen Nederlandse Zangverbond (ANZ) Erik Stoffelen verwacht van de politici 'dat ze de miljardentransfers naar Wallonië eindelijk een halt toeroepen'.
17/03 16u45  SP.A wil 3.700 extra zorgkundigen aanwervenSP.A wil in de volgende legislatuur 3700 extra zorgkundigen aanwerven. Dat zegt de partij zondag naar aanleiding van de Dag van de Zorg. Volgens de oppositiepartij zitten we nu al met een tekort van 3155 krachten.
17/03 16u30  Zeven Belgen opgepakt tijdens rellen gele hesjes in ParijsEr zijn zaterdag zeven Belgen opgepakt tijdens de zware rellen in Parijs, waar de actie van de gele hesjes heeft geleid tot plunderingen en brandstichtingen. Dat meldt zondagnamiddag de FOD Buitenlandse Zaken.
17/03 16u30  Democratische senatrice Kirsten Gillibrand doet gooi naar Witte HuisKirsten Gillibrand, Democratisch senator voor de Amerikaanse staat New York, heeft zich zondag officieel kandidaat gesteld voor het Witte Huis nadat zij enkele weken geleden al een verkennende commissie had opgericht.
17/03 16u00  Drie Belgen opgepakt tijdens rellen gele hesjes in ParijsEr zijn zaterdag drie Belgen opgepakt tijdens de zware rellen in Parijs, waar de actie van de gele hesjes heeft geleid tot plunderingen en brandstichtingen. Dat bevestigt Buitenlandse Zaken.
17/03 15u45  PS trapt campagne af met gratis (tand)arts en minimumpensioen van 1500 euroDe Franstalige partij PS heeft zondag de verkiezingscampagne afgetrapt met haar speerpunten voor de volgende regeringen. De partij wil gratis consultaties bij arts en tandarts, een minimumpensioen na een volledige carrière van 1500 euro en een verlaagde btw op elektriciteit.
17/03 15u30  Hans Bonte: 'OCAD onderschat dreiging extreemrechts in België'OCAD, het orgaan voor de dreigingsanalyse, onderschat de dreiging van extreemrechts in België. Dat zegt Hans Bonte (SP.A), burgemeester van Vilvoorde, naar aanleiding van de aanslag in Nieuw-Zeeland.
17/03 15u15  One.brussels wil één stad en één publiek onderwijsnet met mogelijk tweetalig onderwijsOne.brussels gaat niet alleen voor één stad, in de plaats van de 19 Brusselse gemeenten, één politiezone en één OCMW, maar zet ook op andere domeinen in op een sterker Gewest.
17/03 15u15  Paus Franciscus veroordeelt aanslagen Nieuw-Zeeland: 'Met eenheid op haat en geweld reageren'Paus Franciscus heeft de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland veroordeeld en opgeroepen tot eenheid.
17/03 14u45  Taliban drijft aanvallen op, minstens 27 doden bij aanslagen in AfghanistanBij een reeks aanslagen in de Afghaanse provincies Farjab, Helmand en Kandahar zijn dit weekend minstens 27 mensen om het leven gekomen. De taliban hebben hun aanvallen op de veiligheidsdiensten in het land recentelijk opgedreven.
17/03 14u15  Onderwijsminister Hilde Crevits: 'Volgende Vlaamse regering moet in kleuter- en basisonderwijs investeren''Elke partij die deel uitmaakt van de volgende Vlaamse regering zal substantieel in het kleuter- en het basisonderwijs moeten investeren.' Dat zei Onderwijsminister Hilde Crevits (CD&V) zondag in De Zevende Dag op Eén. Woensdag leggen de onderwijsvakbonden het werk neer.
17/03 12u45  Deutsche Bank en Commerzbank spreken over mogelijke fusieDeutsche Bank en Commerzbank gaan gesprekken opstarten over een mogelijke fusie. Dat heeft het Duitse persbureau DPA vernomen uit bankierskringen. Er wordt al maanden gespeculeerd over een samengaan tussen beide banken.
17/03 11u15  Israëli gedood bij aanslag op bezette Westelijke JordaanoeverBij een aanslag op de bezette Westelijke Jordaanoever is zondag een Israëli gedood. Twee anderen raakten zwaargewond.
17/03 10u45  Martin Fayulu: 'Ik moet niet bewijzen dat ik de president van Congo ben'Martin Fayulu moest het eind vorig jaar afleggen tegen Félix Tshisekedi, die Kabila als nieuwe president van de Democratische Republiek Congo (DRC) opvolgde. Met een wereldwijd charmeoffensief toont hij zich strijdvaardiger dan ooit. 'Ik ben verantwoordelijk voor de toekomst van Congo.'
17/03 10u30  Hoe groen zijn onze jeansbroeken?Welke inspanningen levert de denimindustrie, nog steeds een van de meest vervuilende in de mode, om groener te worden?
17/03 10u30  In zijn nieuwe film heeft Pikachu een detectiveverslaving. Dat maakt het internet gekDe eerste trailers van de Pokémonfilm tonen een pluizige, cafeïneverslaafde Pikachu die praat zoals Ryan Reynolds. Het internet heeft dat nog niet verwerkt.
17/03 10u00  Premier Nieuw-Zeeland kreeg manifest terrorist negen minuten voor bloedbad begonDe Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern heeft bevestigd dat ze negen minuten voor het bloedbad in Christchurch begon een e-mail had ontvangen van dader Breton Tarrant met daarin diens manifest. 'De e-mail bevatte zijn manifest, maar geen details over de aanslagen of over hun locatie in Nieuw-Zeeland', verklaarde ze.
17/03 10u00  Francesco Vanderjeugd (Open VLD): 'Er wordt weer heel veel in hokjes gedacht'Francesco Vanderjeugd is voor de Open VLD Vlaams Parlementslid en burgemeester van Staden. Hij legt momenteel de laatste hand aan zijn boek Burgemeester met een beugel. Maar hoe is hij als mens? Om deze 20 vragen te beantwoorden had hij 31 minuten en 33 seconden nodig.
17/03 09u00  Waarom Roberto Martínez elke wedstrijd in België wil filmenWiskundige bollebozen die wedstrijden analyseren, algoritmes die de flankaanvaller afschaffen, spreadsheettovenaars die mee de opstelling van de Rode Duivels bepalen: er is een voetbalrevolutie aan de gang waar u het bestaan nog niet van wist.
17/03 09u00  Het supportershart van Malinwa: 'KV Mechelen weerspiegelt het echte leven. Dat is niet altijd mooi'Een matchfixingverhaal trof KV Mechelen dit jaar vol in het aangezicht. Toch haakt het legioen niet af. 'Zó veel mensen zijn zó diep verbonden met de club.'
17/03 09u00  Vaders kunnen reacties op veranderende omgeving rechtstreeks aan hun kinderen doorgevenEpigenetica behelst de effecten van chemische stoffen op het DNA (in plaats van erin), waardoor bepaalde genen in bepaalde omstandigheden aan- of uitgeschakeld kunnen worden.
17/03 09u00  Het fotoboek bloeit als nooit tevoren: 'Die markt is een wereldmarkt'Het papieren boek is nog lang niet dood. Het fotoboek beleeft zelfs een boom in Vlaanderen.
17/03 09u00  Breekt het tijdperk Ter Stegen aan bij de Mannschaft?De 26-jarige Duitse doelman lijkt ook bij de Mannschaft klaar om monument Manuel Neuer te verdringen onder de lat.
17/03 05u15  Maggie De Block: 'Francken is de straatvechter'Open VLD-minister voor Migratie en Volksgezondheid Maggie De Block haalt in gesprek met De Zondagflink uit naar haar voorganger Theo Francken. 'Ik voer mijn beleid door de voordeur, niet de achterdeur. Dat is het verschil met Francken.'
17/03 05u15  De verzwegen crash van Sabena-vlucht C712: 35 ton Belgische wapens aan boordOp 13 juli 1968, in volle Nigeriaanse burgeroorlog, stortte bij Lagos een Boeing 707 van Sabena neer. De cargo bestond uit 35 ton Belgische wapens voor het regeringsleger. Het topje van een ijsberg, zo blijkt uit onthullend archiefonderzoek.
17/03 04u45  Nog twee slachtoffers in levensgevaar na terreuraanslag in ChristchurchNa de terreuraanslag tegen twee moskeeën in Nieuw-Zeeland verkeren nog twee slachtoffers in levensgevaar. Dat heeft de politie zondag meegedeeld.
17/03 03u00  Filipijnen verlaten het Internationaal Strafhof met ingang van zondagDe Filipijnen zullen zich zondag officieel terugtrekken uit het Internationaal Strafhof (ICC), dat een onderzoek voert naar de controversiële strijd tegen drugs van president Rodrigo Duterte. Dat heeft een woordvoerder van de Verenigde Naties, Eri Kaneko, aan het Franse persagentschap AFP bevestigd.
16/03 23u00  Vlaams Belang houdt Free speech-meeting met controversiële Britse anti-islamactivistDe Antwerpse afdeling van Vlaams Belang heeft in Merksem zaterdag een meeting gehouden over en voor vrije meningsuiting. Gastsprekers waren de Britse anti-islamactivist Tommy Robinson en Schild&Vrienden-voorzitter Dries Van Langenhove. Tal van manifestanten woonden de Free speech-meeting bij.
16/03 22u30  Minder weekendongevallen vorig jaar in Antwerpen, meer bestuurders te veel gedronkenIn de provincie Antwerpen zijn er tijdens de weekendnachten vorig jaar 411 ongevallen gebeurd. Dat zijn er 18 minder (-4 procent) dan in 2017. Dat blijkt uit de WODCA-resultaten van 2018, die door Antwerps gouverneur Cathy Berx zaterdag werden voorgesteld.
16/03 16u15  PS vraagt vergadering met veiligheidsdiensten en betrokken ministers na aanslag ChristchurchPS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej heeft Kamervoorzitter Siegfried Bracke in een brief gevraagd, zo snel mogelijk een bijeenkomst te organiseren van de comités P (politiediensten) en I (inlichtingendiensten). Hij wil dat het parlement met hen en de ministers van Justitie en van Binnenlandse Zaken samenkomt om een status quaestionis op te maken van de extreemrechtse dreiging in België.
16/03 16u15  Daniel Bacquelaine trekt MR-Kamerlijst in LuikHet provinciaal comité Luik van de MR heeft zaterdag de kandidatenlijsten voorgesteld. De Kamerlijst op 26 mei wordt aangevoerd door Daniel Bacquelaine, ontslagnemend federaal minister van Pensioenen.
16/03 15u45  Beestenboel: het gedrag van de heggenmus is een schoolvoorbeeld van seksuele losbandigheidDe heggenmus is een onopvallend tuinvogeltje met een waanzinnig seksleven.
16/03 15u45  Peter Van Rompuy (CD&V): 'N-VA wil niet alleen het land, maar ook samenleving splitsen''N-VA wil niet alleen het land, maar ook de samenleving splitsen, terwijl de liberalen streven naar het iedereen voor zich waar de sterkste overleeft.' Dat heeft Peter Van Rompuy, de CD&V-lijsttrekker in Vlaams-Brabant voor de Vlaamse verkiezingen, zaterdag gezegd tijdens een provinciaal partijcongres in Leuven.
16/03 13u00  Buitenlandse Zaken: 'Momenteel geen weet van Belgen bij dodelijke slachtoffers'Bij de aanslag tegen twee moskeeën in het Nieuw-Zeelandse Christchurch zijn op basis van de informatie waarover Buitenlandse Zaken nu beschikt geen Belgen omgekomen. Dat is zaterdag vernomen van adjunct-woordvoerder Karl Lagatie.
16/03 12u00  Arrestaties bij protesten en schermutselingen gele hesjes in ParijsIn Frankrijk zijn gele hesjes voor de achttiende zaterdag op rij gemobiliseerd tegen het fiscaal en sociaal beleid van de regering. Op de Champs Elysées in de hoofdstad Parijs is het al tot schermutselingen gekomen tussen de politie en betogers en zijn de eerste arrestaties verricht, zo was op nieuwszender BFMTV te zien.
16/03 11u45  Olivier Maingain duwt DéFI-lijst voor Europese verkiezingenOlivier Maingain, voorzitter van de politieke partij DéFI, is kandidaat bij de Europese verkiezingen van eind mei.
16/03 10u45  Eerherstel voor Dorothea Tanning: de David Lynch van de penseelstreekZe was de laatste surrealist en de echtgenote van Max Ernst, maar dat is lang niet het volledige verhaal van de Amerikaanse kunstenares Dorothea Tanning. Een retrospectieve in Tate Modern opent alle deuren van haar verrassend veelzijdige oeuvre vol huiselijke horror.
16/03 10u15  Bijna tweeduizend misdrijven tegen vluchtelingen in Duitsland in 2018In Duitsland hebben de autoriteiten vorig jaar bijna tweeduizend misdrijven tegen vluchtelingen en asielzoekers geregistreerd, zo blijkt uit cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken die het Duitse persbureau DPA heeft kunnen inkijken. De misdrijven varieerden van verbale agressie tot beschadiging van eigendom.
16/03 10u15  De Lijn kreunt onder de filesMeer dan de helft van de bussen en trams van De Lijn heeft bij elke rit in de spits een vertraging van ruim 5 minuten. Dat meldt VRT NWS. De vervoersmaatschappij pleit voor ingrepen die een betere doorstroming mogelijk maken.
16/03 09u45  Loon inruilen voor andere voordelen steeds populairderDe cafetariaplannen waarmee werknemers hun loonpakket flexibel kunnen invullen, winnen snel aan populariteit. Bij de hr-dienstverlener SD Worx, de grootste speler op de markt, stapten vorig jaar iets meer dan 19.000 werknemers in zo'n plan. Dat is de helft meer dan in 2017 en drie keer meer dan in 2015, schrijft De Tijd zaterdag.
16/03 05u15  Hoe 'de boze vrouw' een nieuwe Amerikaanse golf van feminisme inluidtVan Captain Marvel tot Alexandria Ocasio-Cortez: Amerikanen zijn in de ban van sterke vrouwen die gevoed worden door woede over de status quo. Is dit een nieuwe feministische golf?
16/03 04u45  Voorpublicatie: 'Met uitbuiting van mensen valt véél geld te verdienen'In Het kan altijd goedkoper beschrijft Europarlementslid Kathleen Van Brempt (SP.A) samen met Frank Moreels, voorzitter BTB-ABVV, de gevolgen van sociale dumping in Europa. Knack biedt u een passage uit het boek aan.
16/03 04u45  'Openbaar vervoer is te traag om pendelaars uit de auto te krijgen'Ondanks de files is het openbaar vervoer voor de Vlaamse pendelaar meestal te traag om een valabel alternatief voor de auto te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van De Tijd.
16/03 03u30  Macquarie verkoopt aandeel in Brussels AirportHet Australische Macquarie verkoopt zijn belang van 36 procent in Brussels Airport aan een consortium van APG, QIC en Swiss Life.
16/03 03u30  Europees strateeg van Emmanuel Macron: 'Marine Le Pen is niemand'Pieyre-Alexandre Anglade leidt de strategische taskforce van de Franse president Emmanuel Macron voor de Europese verkiezingen in mei. Hij hoopt dat diens En Marche met andere Europese fracties een groot progressief front kan vormen tegen de populistische partijen. 'Guy Verhofstadt is een grote Europeaan.'
16/03 03u30  Waarom pubers opstandiger én creatiever zijnBingedrinking, sexting, gaming: alarmberichten over pubers zijn er genoeg, maar hoe komt het dat ze zich zo gedragen? Het ligt aan de ontwikkeling van hun hersenen, zegt Eveline Crone van de Universiteit Leiden. 'Het is een misverstand dat de jeugd van tegenwoordig moeilijker in de hand te houden is dan vroeger.'
15/03 23u30  Macquarie verkoopt aandelen in Brussels AirportHet Australische Macquarie verkoopt zijn belang van 36 procent in Brussels Airport aan een consortium van APG, QIC en Swiss Life.
15/03 22u45  Nieuw-Zeelandse premier: 'Onze wapenwetten zullen veranderen'De vermoedelijke dader van de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch had sinds 2017 een wapenvergunning.
15/03 21u15  Trump tekent veto om geld vrij te krijgen voor grensmuurAmerikaans president Donald Trump heeft zijn veto gesteld tegen de beslissing van de Senaat om geen noodfinanciering toe te laten voor een grensmuur. Op die manier omzeilt Trump het Congres alsnog en kan hij de fondsen vrijmaken.
15/03 20u30  Nieuw-Zeelandse wapenwetgeving onder vuurNa de aanslagen op twee moskeeën in Christchurch vrijdag, waarbij 49 doden vielen, zijn er vragen gerezen over de wapenwetgeving in Nieuw-Zeeland. Semi-automatische militaire aanvalswapens zijn er niet verboden en kunnen net als andere wapens mits een vergunning illegaal gekocht worden via het internet of krantenadvertenties.
15/03 19u30  Zeker 22 mensen van lijst-Kucam zijn te laat met asielaanvraagIn de zogenaamde visa-affaire rond Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijkt dat 22 van de mensen die een humanitair visum kregen via zijn lijst te laat zijn met hun asielaanvraag. Hun jaar wachttijd is verlopen. Hoe dan ook ziet het ernaar uit dat Theo Francken onjuiste informatie heeft verstrekt.
15/03 17u45  Libische fondsen: België gaf meer dan twee miljard euro aan interesten vrijTussen 2011 en 2017 is in totaal voor twee miljard euro aan intresten op de Libische fondsen vrijgegeven. Dat moet blijken uit een brief die de advocaten van Euroclear overmaakten aan onderzoeksrechter Claise, het openbaar ministerie, aan verschillende ministers en aan de gouverneur van de Nationale Bank.
15/03 17u30  België koopt nieuwe mijnenjagers bij FrankrijkOns land gaat twaalf nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen ter waarde van twee miljard euro bestellen bij het Franse consortium Belgian Naval & Robotics.
15/03 17u30  Zeker 22 mensen van lijst-Kucam kunnen geen asiel meer aanvragenIn de zogenaamde visa-affaire rond Mechels N-VA-gemeenteraadslid Melikan Kucam blijkt dat 22 van de mensen die een humanitair visum kregen via zijn lijst, geen asiel meer mogen aanvragen. Hun jaar wachttijd is verlopen. Hoe dan ook is er heel wat onduidelijkheid rond de informatie die Francken verstrekte.
15/03 17u30  Waarom wil de Europese Unie de brexit niet zomaar uitstellen?Donderdagavond stemde het Britse parlement voor een eventueel uitstel van de brexit tot dertig maart. De bal ligt nu in het kamp van de Europese lidstaten die daar unaniem akkoord mee moeten gaan. Maar die willen het Verenigd Koninkrijk niet zomaar de hand reiken.
15/03 17u30  Wereldwijde klimaatstaking: 30.000 mensen op de been in BrusselDe klimaatstaking heeft zo'n 30.000 mensen op de been gebracht in Brussel. De hoofdstad is een van de locaties waar mensen op straat kwamen. Van Argentinië tot Vanuatu protesteren niet alleen jongeren, maar ook ouders, grootouders en burgers tout court om van de beleidsmakers een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen.
15/03 17u30  Macron: 'Britten moeten met duidelijk voorstel komen voor de Europese top'Londen moet nog voor de Europese top van volgende week donderdag en vrijdag met een duidelijk voorstel komen over hoe het nu verder moet met de brexit. Dat heeft de Franse president Emmanuel Macron vrijdag via zijn kabinet nog eens benadrukt. 'Zonder duidelijkheid is er geen oplossing.'
15/03 17u30  Elektrische e-tron bij Audi Brussels komt op kruissnelheidDe productie van de nieuwe elektrische SUV bij Audi Brussels draait bijna op kruissnelheid. Over twee, drie maanden is het zover. 'Deze gloednieuwe fabriek staat er voor de volgende jaren', zegt de afscheidnemende fabrieksdirecteur Patrick Danau.
15/03 12u45  Wat is de toekomst van Engie, het moederbedrijf achter de Belgische kerncentrales?De toekomst van de Belgische kerncentrales blijft het energiedebat in ons land overschaduwen. Moederbedrijf Engie kampt intussen met eigen uitdagingen. Duurzame energie moet de klassieke centrales vervangen als groeimotor.
15/03 11u45  Reacties Nieuw-Zeeland: Wereldleiders reageren met afschuw en medelevenVerschillende Europese leiders reageren vrijdag met afschuw en medeleven op de aanslagen die donderdagnacht in Christchurch het leven hebben gekost aan minstens 49 mensen.
15/03 11u45  Kathleen Van Brempt (SP.A): 'Deze regering heeft een desastreus klimaatbeleid gevoerd'Kathleen Van Brempt, Europees lijsttrekker voor SP.A, wil de Europese Unie grondig hervormen. Met een minimumbelasting voor multinationals wil ze een ambitieus klimaatplan mogelijk maken. 'Verhofstadt begint zelfs mij op de zenuwen te werken.'
15/03 11u45  Pilootproject verkort kraamverblijf groot succes: 'Vrouwen ervaren de verkorte ligduur steeds meer als normaal'Het proefproject om het kraamverblijf in te korten, is met een jaar verlengd tot juni 2019. De initiatiefnemers zijn alvast enthousiast. 'Er is duidelijk een mentaliteitswijziging aan de gang'
15/03 11u30  Sinds begin oorlog in Syrië vielen al 370.000 dodenSinds de start van de oorlog in Syrië, die vrijdag het negende jaar ingaat, zijn al meer dan 370.000 doden gevallen. Dat blijkt uit een balans van het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).
15/03 10u15  Troika Laundromat: Europarlementsleden vragen sancties tegen bankiersIn een brief aan Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, vragen meer dan twintig Europarlementsleden om twee voormalige eigenaars van Ukio Bankas en Troika Dialog sancties op te leggen. Beide banken speelden een sleutelrol in Troika Laundromat, het witwassysteem dat recent door onderzoeksjournalisten van onder andere Knack is onthuld.
15/03 09u45  Aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland: dodental loopt op tot 49Bij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn 49 dodelijke slachtoffers gemaakt. Vier verdachten zijn opgepakt.
15/03 09u30  BNP Paribas Fortis gaat vier op de tien kantoren sluitenBNP Paribas Fortis wil tegen eind 2021 267 van de 678 bankkantoren sluiten. Dat heeft de bank vrijdagochtend bekendgemaakt.
15/03 08u30  Greta Thunberg brengt klimaatbetogers in meer dan honderd landen op de beenVan Argentinië tot Vanuatu zullen niet alleen jongeren, maar ook ouders, grootouders en burgers tout court op straat komen om van de beleidsmakers een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen en hen aan te zetten tot maatregelen om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5°C.
15/03 08u15  Trixie Whitley en Cat Power bevestigen voor CactusfestivalNa onder meer Band of Horses en Oscar and the Wolf voegen de organisatoren van Cactusfestival twee porties oestrogeen toe aan hun line-up.
15/03 08u00  'Het aantal zelfdodingen verminderen hoeft niets te kosten'Een beetje goede wil van de politici. Dat volstaat volgens de organisatie Tout Bien-Okidoki om het aantal zelfdodingen in Vlaanderen terug te dringen.
15/03 07u45  Aanslag op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland: 40 dodelijke slachtoffersBij aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch zijn veertig dodelijke slachtoffers gemaakt. Vier verdachten zijn opgepakt.
15/03 07u30  Vrouwen sneller aan de macht in Nationale BankTegen 2020, en dus niet tegen 2023 - zoals zijn voorganger voorstelde - moet de top van de Nationale Bank voor één derde uit vrouwen bestaan.
15/03 05u15  Aanslag in twee moskees in Nieuw-Zeeland: verschillende dodelijke slachtoffersEen schutter heeft in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch verschillende dodelijke slachtoffers gemaakt in twee verschillende moskeeën. Dat zegt het hoofd van de Nieuw-Zeelandse politie, Mike Bush. Eén verdachte is opgepakt, maar mogelijk zijn er nog daders op vrije voeten.
15/03 05u15  UNICEF-directeur Geert Cappelaere na acht jaar burgeroorlog: 'Europa is niet solidair genoeg met Syrië'Na acht jaar Syrische burgeroorlog maakt regionaal UNICEF-directeur Geert Cappelaere de humanitaire balans op. Een verhaal over solidariteit en toekomstperspectief. 'Er zijn geen 'IS-kinderen'. Die terminologie is erg belangrijk.'
15/03 05u15  Raqqa na het kalifaat: 'België moet de heropbouw van Syrië steunen'Nu het laatste restje kalifaat op instorten staat, moet ook de internationale coalitie dringend werk maken van de heropbouw van het noordoosten van Syrië, stelt Willem Staes van 11.11.11.
15/03 05u15  Dag van de Slaap: 'Omarm je slapeloosheid en blijf rustig wakker liggen'Rustgevende thee, lavendelolie, slaaprobots, koptelefoons, supplementen,... 'Quick fixes' als deze doen je op lange termijn niet beter slapen, zo beweren twee Nederlandse slaapcoaches. 'Om te kunnen slapen, moet je niet steeds méér doen, maar juist minder.'
15/03 05u15  De link tussen buik en brein: kunnen probiotica helpen om depressie te bestrijden?Zonder darmbacteriën kunnen wij niet leven. Ze verteren mee ons voedsel en verschaffen de eerste verdedigingslinie tegen aanvallers van buitenaf. Volgens de Vlaamse expert Jeroen Raes kunnen darmbacteriën mogelijk zelfs helpen om psychische aandoeningen zoals depressie te behandelen.
15/03 05u00  Aanslag in moskee in Nieuw-Zeeland: verschillende dodelijke slachtoffersEen schutter heeft in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch verschillende dodelijke slachtoffers gemaakt in twee verschillende moskeeën. Dat zegt het hoofd van de Nieuw-Zeelandse politie, Mike Bush. Eén verdachte is opgepakt, maar mogelijk zijn er nog daders op vrije voeten.
15/03 04u45  België ligt mijlenver van klimaatdoelMet de klimaatmaatregelen die België tot nu toe heeft genomen, zou de uitstoot van broeikasgassen tegen 2035 niet dalen maar stijgen. Dat bericht De Standaard donderdag.
15/03 00u00  Wil België met nieuwe mijnenjagers Frankrijk en Italië paaien?De Belgische ministerraad beslist naar alle waarschijnlijkheid vrijdag wie van de drie aanbieders onze nieuwe mijnenbestrijdingsvaartuigen - ter waarde van twee miljard euro - mag leveren. Aangezien België haar aankopen traditioneel spreidt over meerdere partners, lijkt het erop dat het zal kiezen voor de landen die naast de bouw van de gevechtsvliegtuigen grepen.
14/03 23u45  Boeing pauzeert leveringen 737 MAXVliegtuigfabrikant Boeing pauzeert met zijn leveringen van de 737 MAX-toestellen, na het besluit van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA en veel andere landen om de vliegtuigen aan de grond te houden.
14/03 23u30  Kamer voert bescherming kmo's tegen misbruik door machtige spelers inIndien kmo's vinden dat ze onheuse voorwaarden opgelegd krijgen, kunnen ze naar de mededingingsautoriteiten stappen, die daarvoor ruimere bevoegdheden krijgen.
14/03 23u00  Kamer laat leerplicht ingaan vanaf vijf jaarVanaf het schooljaar 2020-2021 verlaagt de leeftijd voor de leerplicht van zes naar vijf jaar. De Kamer heeft daarvoor donderdag unaniem een wetsvoorstel goedgekeurd.
14/03 22u45  Belgische staat veroordeeld tot betalen dotatie aan DéFIDe rechtbank van eerste aanleg in Brussel heeft de Belgische staat veroordeeld tot het betalen van een dotatie van 183.627,60 euro verhoogd met interesten aan de politieke partij DéFI.
14/03 22u30  Kamer keurt minimale dienstverlening in gevangenissen goedDe plenaire Kamer heeft donderdag het licht op groen gezet voor een minimale dienstverlening indien de cipiers in de gevangenissen het werk neerleggen. Dat gebeurde meerderheid, CDH en groenen tegen socialisten en PVDA, met twee onthoudingen van Vlaams Belang.
14/03 21u00  Libische fondsen: Michel maakt rapporten over aan KamerPremier Charles Michel heeft aan de leden van de Kamercommissie Financiën een rapport overgemaakt over de zogenaamde Libische fondsen. Vrijdag houdt de comissie nieuwe hoorzittingen. SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen zegt dat hij na een eerste snelle lezing van het rapport nog niet veel wijzer is.
14/03 20u45  Amerikaanse Senaat stemt tegen noodfinanciering grensmuur, Trump dreigt met vetoDe Amerikaanse Senaat, die gecontroleerd wordt door de Republikeinen, heeft donderdag gestemd voor het beëindigen van de noodtoestand aan de Mexicaanse grens. Daarmee wordt de noodfinanciering van de muur aan de Amerikaans-Mexicaanse grens tegengehouden.
14/03 20u30  Brexit: Brits parlement laat premier May uitstel vragen, EU reageert terughoudendDe Britse premier Theresa May mag de Europese leiders vragen om de brexit uit te stellen tot na 29 maart. Het Britse Lagerhuis heeft haar daarvoor donderdagavond een mandaat gegeven.
14/03 20u15  Eindelijk witte rook voor miljardendossier rond mijnenvegers?Vrijdag beslist de ministerraad naar alle waarschijnlijkheid welk consortium twaalf mijnenvegers mag leveren ter waarde van twee miljard euro. Daarmee komt een einde aan een dossier dat intussen al enkele maanden aansleept.
14/03 20u00  Brexit: Brits parlement laat premier May uitstel vragen aan EUDe Britse premier Theresa May mag de Europese leiders vragen om de brexit uit te stellen tot na 29 maart. Het Britse Lagerhuis heeft haar daarvoor donderdagavond een mandaat gegeven.
14/03 19u45  Brexit: Brits parlement laat premier May EU om uitstel vragenDe Britse premier Theresa May mag de Europese leiders vragen om de brexit uit te stellen tot na 29 maart. Het Britse Lagerhuis heeft haar daarvoor donderdagavond een mandaat gegeven.
14/03 19u30  Brexit: parlement stemt voor mogelijk uitstel van brexitdatumIn het Brits lagerhuis hebben de parlementariërs vóór de mogelijkheid gestemd om de brexit van 29 maart uit te stellen. 412 stemden voor, 202 tegen.
14/03 18u45  Brexit: Brits parlement stemt met overweldigende meerderheid tegen een tweede brexitreferendumHet Britse Lagerhuis heeft zich donderdagavond met een overweldigende meerderheid uitgesproken tegen een tweede brexitreferendum. Hoewel oppositiepartij Labour officieel achter zo'n nieuw referendum staat, riep de partijleiding de parlementsleden op zich te onthouden omdat het 'niet het juiste moment is'.
14/03 18u15  Trump over brexit: 'May heeft niet naar me geluisterd'De Amerikaanse president Donald Trump heeft donderdag gezegd dat hij verrast is over hoe slecht de brexit-onderhandelingen vooruit gaan. Hij voegde er ook aan toe dat de Britse premier Theresa May geen rekening heeft gehouden met zijn advies.
14/03 17u30  Propere Handen: KBVB mag documenten van parket inkijkenDe Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft van het federaal parket toestemming gekregen om documenten in het fraudedossier Propere Handen in te kijken.
14/03 17u00  Premier Michel (MR): 'Francken had waarschijnlijk ontslag moeten nemen als N-VA nog in regering zat'Dat heeft Charles Michel (MR) gezegd in de Kamer als reactie op de visa-affaire. Minister van Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) zal bovendien een controle vragen van de Syriërs die onder voormalig staatssecretaris Theo Francken (N-VA) een humanitair visum kregen.
14/03 17u00  Gentse nachtleven in rouw na sluiting van Kompass Klub: 'Liever doofpot dan dialoog'Er zijn drugs in het nachtleven, ook in het Gentse, maar Kompass Klub vier maanden sluiten lost dat probleem niet op. Dat is de algemene teneur van een rondvraag bij café- en clubuitbaters van de Arteveldestad. 'Welke ondernemer kan zijn zaak vier maanden sluiten zonder failliet te gaan?'
14/03 16u45  De advocaat van Godfried Danneels: 'Je moet geen slachtoffer van hem maken'Fernand Keuleneer was de advocaat van kardinaal Godfried Danneels tijdens Operatie Kelk, het gerechtelijk onderzoek in 2010 naar kindermisbruik binnen de katholieke kerk. 'Hij is in zijn opdracht geslaagd. Met vallen en opstaan.'
14/03 16u45  FairFin brengt handleiding uit om geld duurzaam in te zettenFairFin heeft donderdag in Brussel haar Make Your Move Starterskit voorgesteld. Met die handleiding wil de ngo mensen praktische tips geven om hun stilstaand geld duurzaam in te zetten en zo voor een positieve impact op de wereld te zorgen. De focus van FairFin ligt daarbij dit jaar op het klimaat.
14/03 16u15  Klimaatwet: Milieu- en Noord-Zuidbeweging vragen grondwetswijzigingBond Beter Leefmilieu, 11.11.11, WWF en Greenpeace roepen alle politieke partijen op om zich achter een grondwetswijziging te scharen voor een klimaatwet. Uit advies van de Raad van State blijkt dat zo'n grondwetswijziging nodig is.
14/03 16u15  Dominique Van Malder: 'Iemand spelen die dénkt dat hij Johnny Cash is: dat bleek het boeiendst'Acteur Dominique Van Malder overweegt om zijn blonde haardos zwart te verven: hij speelt met de band Ride This Train een ode aan The Man in Black, Johnny Cash.
14/03 16u00  De Crem (CD&V) en De Wever (N-VA) breken lans voor meer slagkracht voor burgemeestersIn Antwerpen heeft burgemeester Bart De Wever (N-VA) donderdag gesproken op een congres rond ondermijning en georganiseerde criminaliteit. Hij herhaalde er zijn vraag aan de federale overheid om lokale besturen meer slagkracht te geven om de belangrijkste criminele organisaties aan te pakken. Volgens minister voor Binnenlandse Zaken Pieter De Crem (CD&V) komt er snel een wetgevend initiatief aan dat die slagkracht zal bieden.
14/03 15u30  Brexit: Brits parlement stemt ook over tweede referendumHet Britse Lagerhuis stemt donderdagavond opnieuw over de brexit. Ze spreken zich straks uit over een mogelijk uitstel, maar ook onder meer over een mogelijk tweede brexitreferendum.
14/03 15u15  Propere Handen: Beerschot Wilrijk-bestuurders zijn '100 procent zeker' van promotie naar 1ADat impliceert dat KV Mechelen met degradatie bestraft wordt in het fraudedossier Propere Handen. De Belgische Voetbalbond (KBVB) noch KV Mechelen geeft commentaar.
14/03 14u45  Beerschot Wilrijk-bestuurders zijn '100 procent zeker' van promotie naar 1AFrancis Vrancken, mede-eigenaar van Beerschot Wilrijk, is er zeker van dat zijn club naar 1A gaat: is het niet via de promotiefinale, dan wel op basis van elementen in het fraudedossier Propere Handen. Daarmee suggereert hij dat Malinwa met degradatie bestraft wordt. De Belgische Voetbalbond (KBVB) noch KV Mechelen geeft commentaar.
14/03 14u30  Viktor Orban excuseert zich (tevergeefs) aan Wouter Beke (CD&V)De Hongaarse premier Viktor Orban heeft in een brief aan Wouter Beke zijn excuses aangeboden omdat hij de CD&V-voorzitter als 'een nuttige idioot' had omschreven. Beke aanvaardt de excuses, maar blijft erbij dat er voor Fidesz geen plaats meer is binnen de EVP.
14/03 14u00  Eén jaar de tijd om de laatste hoogoven van Charleroi te redden'Wij vragen de Waalse regering 3,8 miljoen euro vrij te maken om nu snel de hoogoven te kopen', zegt gewezen staalarbeider Luigi Spaguolo.
14/03 13u45  'Godfried Danneels was al jaren in de weer als king maker van paus Franciscus'Naar aanleiding van het overlijden van Godfried Danneels haalt Knack het artikel uit het archief dat we publiceerden bij het verschijnen van zijn biografie.
14/03 13u45  Het vrij aanvullend pensioen voor werknemers gaat van start: moet u er gebruik van maken?Voortaan kan iedereen een stukje loon inruilen voor een aanvullend pensioen. De pessimisten vragen zich af wie op het vrij aanvullend pensioen voor werknemers zit te wachten. De optimisten zien er het nieuwe pensioensparen in.
14/03 13u30  'Sluitingsgolf van supermarkten op komst'De komende tien jaar zal 30 à 40 procent van de Belgische supermarkten verdwijnen door een gebrek aan rendement en de opkomst van thuisleveringen. Dat zegt Nils van Dam, de vroegere ceo van Unilever België en Luxemburg en nu actief voor Duval Union Consulting.
14/03 13u00  Kardinaal Danneels op 85-jarige leeftijd overledenKardinaal Godfried Danneels is donderdag in Mechelen overleden. Hij was 85 jaar. Dat meldt kardinaal Jozef De Kesel.
14/03 13u00  Brexit: Europees president Tusk bereid te ijveren voor 'lang uitstel'Als het Verenigd Koninkrijk het signaal geeft dat het een nieuwe brexit-strategie moet uitwerken, dan zal Europees president Donald Tusk er bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor ijveren de Britten een 'lang uitstel' van de brexit toe te kennen.
14/03 12u30  De brexit verglijdt in surrealismeDonderdagavond stemt het Britse parlement over een eventueel uitstel van de brexit. Maar het geduld van de Unie raakt stilaan op. Premier Theresa May wil intussen dat het Britse parlement volgende week nogmaals stemt over haar akkoord.
14/03 11u00  Europees president Tusk bereid te ijveren voor 'lang uitstel'Als het Verenigd Koninkrijk het signaal geeft dat het een nieuwe brexit-strategie moet uitwerken, dan zal Europees president Donald Tusk er bij de Europese staatshoofden en regeringsleiders voor ijveren de Britten een 'lang uitstel' van de brexit toe te kennen.
14/03 11u00  Van Brussel naar Barcelona: de alternatieven voor het vliegtuig afgewogenTot spijt van wie het benijdt, blijft vliegen de snelste en een van de goedkoopste manieren om te reizen. Voor amper 56 euro brengt een lowcostmaatschappij u naar Barcelona. De ecologische voetafdruk is jammer genoeg navenant. Gelukkig zijn er alternatieven.
14/03 11u00  Het M-decreet: 'Inclusie moet een recht zijn, geen plicht''Zelfs als je alle middelen van het buitengewoon onderwijs overhevelt naar het gewoon onderwijs, zul je sommige kinderen niet de juiste zorg kunnen bieden.' Dat zegt professor en M-decreetexpert Wim Van den Broeck (VUB).
14/03 11u00  Maggie De Block vindt opnieuw stok(je) om Francken mee te slaan na affaire-KucamHet onderzoek van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block heeft een nieuw element opgeleverd in de visa-affaire rond Melikan Kucam. Zo'n 121 mensen die een humanitair visum vroegen én kregen van voorganger Theo Francken, blijken spoorloos te zijn. Dat aantal zal Francken nog vaak te horen krijgen tijdens de verkiezingscampagne.
14/03 09u45  Syriër die visum kreeg onder Francken beticht van zware misdaadDe asieldiensten onderzoeken of een van de 1.502 Syriërs die via een humanitair visum van het kabinet van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) ons land binnenkwamen, betrokken was bij misdaden van het regime van de Syrische president Bashar al-Assad.
14/03 09u45  Steeds minder Belgische jongeren halen een rijbewijsAlmaar minder Belgische jongeren halen een rijbewijs. Dat blijkt uit cijfers van de federale overheidsdienst (FOD) Mobiliteit.
14/03 08u30  Minister Bacquelaine sabelt loonakkoord neerFederaal minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) verzet zich tegen het interprofessioneel akkoord dat de sociale partners eind februari bereikten.
14/03 08u30  Europese Europese landen kijken hoe België omgaat met radicalisering in gevangenissenVeertien Europese landen wisselen deze week in Brussel tips en ervaringen uit over radicalisering in de gevangenissen.
14/03 08u15  Geen plaats voor bijna 3.500 kinderen in Nederlandstalig basisonderwijs in BrusselHet aantal kinderen dat ingeschreven wordt in het Nederlandstalige basisonderwijs maar voor wie niet meteen een plaats beschikbaar is, blijft stijgen. Dat blijkt uit cijfers van het Lokaal Overlegplatform (LOP) Brussel Basisonderwijs waar het Brusselse nieuwsplatform BRUZZ over bericht.
14/03 05u15  'Dit is het begin van de tweede golf van de Arabische revolutie'Het rommelt in Sudan, Algerije, Egypte en zelfs in Saudi-Arabië. 'We maken exact hetzelfde mee als in 2011', zegt Midden-Oostenkenner Koert Debeuf. 'Mocht Algerije in chaos verzanden, dan zou dat catastrofaal zijn voor Europa.'
14/03 05u15  Factcheck: 'Sinds 2014 lopen we weer achter in het terugdringen van de zwarte economie'Dat lazen we onlangs op de partijwebsite van SP.A. Maar klopt dat wel?
14/03 03u00  Senaat wil Amerikaanse steun aan Saoedische coalitie in Jemen stop zettenDe Amerikaanse Senaat wil dat president Donald Trump alle steun aan de Saoedische coalitie in het door oorlog verscheurde Jemen stopzet, behalve wanneer daarvoor formele steun is van het Congres. Een resolutie in die zin werd woensdag goedgekeurd met een 54-46 meerderheid.
14/03 03u00  Olietapijt in Golf van Biskaje na schipbreuk containerschipNa de schipbreuk van containerschip Grande America voor de Franse Atlantische kust is een kilometerlang olietapijt ontstaan. Dat zegt de verantwoordelijke zeeprefectuur woensdagavond in Brest.
14/03 01u30  Stroomvoorziening Venezuela 'voor zo goed als hele land' hersteldIn Venezuela wordt het werk donderdag hervat nadat dat een week niet mogelijk was geweest vanwege de zware elektriciteitspanne die het land vanaf 7 maart in de ban hield. Dat zegt de minister van Informatie Jorge Rodriguez.
14/03 01u30  Vlaamse universiteiten maken op pi-dag bekend dat ze wiskunde willen versterkenOnze samenleving heeft baat bij hoogstaand wiskundeonderzoek, degelijk wiskundeonderwijs en een vlotte vertaling van nieuwe wiskunde in innovatie. Om dat te realiseren pleiten de vijf Vlaamse universiteiten voor een slagkrachtig platform dat de wiskunde verenigt.
14/03 01u15  Voorzitter Europees parlement: Mussolini deed 'enkele positieve dingen'De Italiaanse fascistische dictator Benito Mussolini 'heeft enkele positieve dingen' gedaan tijdens zijn regime. Dat zegt de voorzitter van het Europees Parlement, de Italiaanse conservatief Antonio Tajani.
14/03 01u15  Geert Bourgeois roept Britten op brexit te herroepen of uit te stellenNu het Britse parlement zich categorisch tegen een 'no deal'-brexit uitgesproken heeft, moeten de Britten de brexit herroepen of anders de termijn van de artikel 50-procedure verlengen. Dat zegt Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA).
13/03 21u45  Theresa May hoopt brexit slechts tot 30 juni te moeten uitstellenHet Britse parlement heeft zich woensdag met een nipte meerderheid tegen een 'no deal'-brexit in alle omstandigheden uitgesproken. Donderdag wordt gestemd om de brexit uit te stellen tot 30 juni.
13/03 20u45  Brits parlement veegt No Deal-brexit voorgoed van tafelHet Britse parlement heeft zich woensdag met een nipte meerderheid tegen een 'no deal'-brexit in alle omstandigheden uitgesproken.
13/03 20u30  Boeing geeft zelf advies om 737 MAX-vliegtuigen aan de grond te houdenBoeing heeft het Amerikaanse luchtvaartagentschap (FAA) zelf het advies gegeven om wereldwijd de volledige vloot aan 737 MAX-vliegtuigen tijdelijk aan de grond te houden.
13/03 20u00  Verbod op pelsdierkweek goedgekeurd: Pamela Anderson bedankt minister Weyts'Dieren doden enkel en alleen voor hun pels: dat is echt niet meer van deze tijd', zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).
13/03 19u15  Politiek akkoord over uitrol digitale metersDe meerderheidspartijen in het Vlaams Parlement hebben een politiek akkoord over de uitrol van de digitale meters. Iedereen kan kiezen om voor 15 jaar in het huidige systeem te blijven, zodat het rendement gegarandeerd blijft.
13/03 19u00  Francken roept op om 'niet te vervallen in politieke spelletjes'Theo Francken betreurt dat zijn opvolgster Maggie De Block en anderen de zaak van de humanitaire visa op dit moment voor electorale doeleinden gebruiken.
13/03 18u30  Maggie De Block vindt nieuw stok(je) om Francken mee te slaan na affaire-KucamHet onderzoek van minister van Asiel en Migratie Maggie De Block heeft een nieuw element opgeleverd in de visa-affaire rond Melikan Kucam. Zo'n 121 mensen die een humanitair visum vroegen én kregen van voorganger Theo Francken, blijken spoorloos te zijn. Dat cijfer zal Francken nog vaak te horen krijgen tijdens de verkiezingscampagne.
13/03 17u30  7,5 jaar cel voor Paul Manafort, gewezen campagneleider van TrumpDe gewezen campagneleider van de Amerikaanse president Donald Trump, Paul Manafort, moet 7,5 jaar achter de tralies vertoeven.
13/03 17u00  Herlees: Visa-affaire: 'Van 121 personen hebben we geen idee van waar ze zijn'In de commissie Binnenlandse Zaken heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar onderzoek toegelicht naar de visa-affaire op het kabinet van haar voorganger Theo Francken (N-VA). 'Het systeem-Francken was gedoemd tot mislukken.'
13/03 16u45  Herlees: Visa-affaire: De Block presenteert haar onderzoek: 'Van 121 personen hebben we geen idee van waar zeIn de commissie Binnenlandse Zaken heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar onderzoek toegelicht naar de visa-affaire op het kabinet van haar voorganger Theo Francken (N-VA). 'Het systeem-Francken was gedoemd tot mislukken.'
13/03 16u30  Rudy Coddens (SP.A): 'Trek het minimumloon op tot 14 euro per uur''De uitkeringen moeten hervormd worden zodat ze per persoon en niet per gezin uitgereikt worden', zegt de Gentse schepen voor Sociaal Beleid en Armoedebestrijding Rudy Coddens (SP.A).
13/03 16u30  Politie koopt nieuwe wapens 'om criminelen met gelijke middelen te bestrijden'De zones en diensten van de federale en lokale politie kunnen sinds kort het collectieve vuurwapen FN SCAR SC kaliber .300 aankopen. De geïntegreerde politie wil zo criminelen, die steeds zwaardere wapens gebruiken, letterlijk en figuurlijk met gelijke wapens bestrijden
13/03 16u30  Conflict tussen Waalse krant L'Avenir en aandeelhouder Nethys escaleertJournalisten van de Waalse krantengroep Editions de L'Avenir vechten een bitter robbertje uit met aandeelhouder Nethys.
13/03 16u15  Visa-affaire: De Block presenteert haar onderzoek: 'Van 121 personen hebben we geen idee van waar ze zijn'In de commissie Binnenlandse Zaken heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar onderzoek toegelicht naar de visa-affaire op het kabinet van haar voorganger Theo Francken (N-VA). 'Het systeem-Francken was gedoemd tot mislukken.'
13/03 16u00  Visa-affaire: De Block getuigt in commissie Binnenlandse Zaken: 'Van 121 personen hebben we geen ideIn de commissie Binnenlandse Zaken heeft minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar onderzoek toegelicht naar de visa-affaire op het kabinet van haar voorganger Theo Francken (N-VA). 'Het systeem-Francken was gedoemd tot mislukken.'
13/03 15u00  Visa-affaire: De Block getuigt in commissie Binnenlandse Zaken: 'Systeem-Francken gedoemd om tot problemen te leiden'In de commissie Binnenlandse Zaken licht minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar onderzoek toe naar de visa-affaire op het kabinet van haar voorganger Theo Francken (N-VA).
13/03 15u00  Wat is het geheim van een onsterfelijke onderneming?'Een bedrijf succesvol houden, vereist een maniakale toewijding gedurende 24 uur per dag', zegt Fons Van Dyck. De marketingexpert legt in 'De onsterfelijke onderneming' uit waarom dat succes zo'n aartsmoeilijke klus is en illustreert dat met de bewogen geschiedenis van de techgigant Apple.
13/03 14u45  Visa-affaire: De Block getuigt in commissie Binnenlandse ZakenIn de commissie Binnenlandse Zaken licht minister van Asiel en Migratie Maggie De Block (Open VLD) haar onderzoek toe naar de visa-affaire op het kabinet van haar voorganger Theo Francken (N-VA).
13/03 14u00  Kinderrechtencommissariaat: 'Procedure nieuwe commissaris foutloos verlopen'Het Kinderrechtencommissariaat is ervan overtuigd dat er geen fouten zijn gemaakt bij de selectieprocedure voor de nieuwe Vlaamse Kinderrechtencommissaris. Het commissariaat suggereert dan ook om de procedure verder te zetten. Dat schrijft het Kinderrechtencommissariaat in een brief aan het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement.
13/03 13u45  Michel Barnier: 'Risico op harde brexit is nog nooit zo groot geweest'Het risico dat het Verenigd Koninkrijk zonder onderhandeld akkoord de Europese Unie verlaat - een zogenaamde 'no deal'-brexit - is nog nooit zo hoog geweest. Dat heeft Europees brexitonderhandelaar Michel Barnier woensdag gezegd in het Europees Parlement. Hij roept Londen op een duidelijke keuze te maken vooraleer een eventueel uitstel van de brexit onderzocht kan worden.
13/03 13u45  VN waarschuwt voor miljoenen vroegtijdige sterfgevallen door vervuilingAls de wereld niet drastisch de inspanningen om het milieu te beschermen opvoert, zullen er tegen 2050 miljoenen vroegtijdige overlijdens zijn in Azië, het Midden-Oosten en Afrika. Dat blijkt woensdag uit een VN-rapport over de toestand van de aarde.
13/03 13u30  Verhofstadt: 'Uitstel brexit tot voorbij 1 juli is uitgesloten'Guy Verhofstadt (Open VLD, de voorzitter van de liberale fractie in het Europees Parlement, staat open voor een 'korte verlenging' van het brexit-proces, maar een uitstel van het Britse vertrek tot voorbij 1 juli is 'uitgesloten'. Dat heeft hij woensdag herhaald tijdens een debat in het Parlement in Straatsburg.
13/03 12u45  Toezichthouder zeer kritisch voor Limburgse detentiecentrum voor jongeren: 'Het lijkt soms op een gevangenis voor volwassenen'De Commissie van Toezicht voor jeugdinstellingen is in haar jaarverslag erg kritisch voor een detentiecentrum in Tongeren. Het rapport spreekt van een gebrekkige 'menswaardige opvang' en vergelijkt het centrum voor jongeren met een 'gevangenis voor volwassen'
13/03 12u00  Franse Gemeenschap herlanceert campagne tegen racismeEen campagne tegen racisme die in 2017 in het Franstalige landsgedeelte op gang gebracht werd, is woensdag weer gelanceerd onder de slogan 'Le racisme, vous valez mieux que ça!' (racisme, u bent meer waard dan dat). Dit heeft de minister-president van de Franse Gemeenschap, Rudy Demotte (PS), bekendgemaakt.
13/03 11u30  Bart De Wever over Aalst Carnaval: 'Praalwagen met Joodse karikaturen valt niet uit te leggen'N-VA-voorzitter Bart De Wever toont geen begrip voor de praalwagen met twee karikaturale joodse poppen tijdens de 91ste openingsstoet van Aalst Carnaval. 'Ik begrijp de geschokte reacties binnen de joodse gemeenschap en in het buitenland. Dit valt niet uit te leggen', zegt hij op de website van Joods Actueel.
13/03 11u30  Charles Michel betreurt stemming in Brits ParlementEerste minister Charles Michel betreurt dat het Britse parlement opnieuw de deal met Europa over de brexit heeft verworpen. Dat zegt hij in de marge van de voorstelling van de Brusselse Kamerlijst van MR.
13/03 10u30  Londen zal douanetarieven drastisch verlagen in geval van brexit zonder akkoordHet Verenigd Koninkrijk zal de douanetarieven drastisch verlagen als er een brexit zonder akkoord uit de bus komt. Dat heeft de Britse regering woensdag bekendgemaakt.
13/03 10u30  Amerikaans leger gaat meeste transgenders werenHet Amerikaanse ministerie van Defensie heeft dinsdag een memo ondertekend, waardoor vanaf 12 april de meeste transgenders geweerd zullen worden uit het leger als ze hormoonbehandelingen of een overgangsoperatie nodig hebben.
13/03 10u15  5 opiniemakers over onze meningsverschillen: 'Op de duur heeft iedereen oogkleppen op'Met het debatproject 'Het grote gelijk' wil Knack u uit uw filterbubbel helpen. Maar slagen opiniemakers er zelf in om verder te kijken dan hun eigen gelijk? En hoe beoordelen zij de staat van het publieke debat in Vlaanderen? We vroegen het aan vijf vooraanstaande stemmen.
13/03 10u15  Britse moslimhater Tommy Robinson bezoekt Vlaams Belang: 'Filip Dewinter heeft hem naar hier gehaald'Waarom is de beruchte Britse anti-islamactivist Tommy Robinson niet langer welkom op Facebook, Instagram en Twitter? En waarom is hij nu zaterdag wél welkom bij het Vlaams Belang?
13/03 10u00  Londen zal douanetarieven drastisch verlagen in geval van no-dealHet Verenigd Koninkrijk zal de douanetarieven drastisch verlagen als er een brexit zonder akkoord uit de bus komt. Dat heeft de Britse regering woensdag bekendgemaakt.
13/03 09u15  Vlaanderen gaat waarschuwen voor hormoonverstorende stoffenVlaanderen gaat meer sensibiliseren over hormoonverstorende stoffen, die onder meer in speelgoed, verf en cosmetica zitten. Dat blijkt uit een voorstel van decreet van de drie meerderheidspartijen.
13/03 08u30  MR strikt nieuwsanker Michel De Maegd voor Brusselse lijstMichel De Maegd, presentator van het avondjournaal op de Franstalige zender RTL-TVI, staat bij de komende verkiezingen op de Brusselse Kamerlijst voor MR. Dat schrijven La Libre en La Dernière Heure woensdag.
13/03 07u15  Kritiek op Staatsveiligheid in zaak-PuigdemontSpaanse agenten schaduwden de Catalaanse leider Carles Puigdemont in ons land. De Staatsveiligheid volgde die situatie onvoldoende op, bericht De Standaard woensdag, op basis van het Comité I.
13/03 07u15  Vlaams Parlement schrijft nog amper zelf wetgevingSlechts een op de vijf Vlaamse decreten komt er nog op initiatief van een lid van het Vlaams Parlement. De wetgevende functie van het parlement brokkelt regeerperiode na regeerperiode af, bericht De Tijd woensdag.
13/03 07u00  Nog steeds leden van Schild & Vrienden bij de N-VANa de onthullingen rond Schild & Vrienden beloofde de N-VA grote schoonmaak te houden en de leden van de groep uit de partij te weren. Maar een voormalig lid staat op een lijst voor het Vlaams Parlement, terwijl een handvol anderen nog steeds deel uitmaken van lokale N-VA-besturen. Dat bericht De Morgen woensdag.
13/03 05u15  Uitbuiting Bulgaarse verzorgsters krijgt navolgingOuderenzorgthuis.com, een Gentse onderneming die hulpbehoevende Belgische ouderen voor ongeveer 2500 euro per maand een inwonende Bulgaarse verzorgster aanbiedt, betaalt haar personeel ver onder het Belgische minimumloon, lijkt te sjoemelen met contracten en legt verzorgsters het zwijgen op over hun arbeidsvoorwaarden.
13/03 04u45  Socioloog Francis Fukuyama: 'Landen kunnen maar beter niet op België lijken'Nee, het populisme zal niet zomaar verdwijnen, waarschuwt de invloedrijke Amerikaanse socioloog Francis Fukuyama. In Identiteit buigt hij zich over het wespennest der identiteitspolitiek. 'Links heeft een concept als patriottisme volledig aan de rechterzijde overgelaten.'
13/03 04u45  Misbruik in de ouderenzorg: uitbuiting Bulgaarse verzorgsters in België krijgt navolgingDe werkmethodes van Ouderenzorgthuis.com, dat inwonende ouderenverzorgsters uit Bulgarije aanbiedt, doen sterk denken aan de uitbuiting bij Seniorcare24, die Knack in mei 2018 aan het licht bracht.
13/03 04u45  GAIA: 'Kweekvlees is de revolutie waar we al jaren op wachten'Bijna de helft van de Vlamingen staat positief tegenover kweekvlees, zo blijkt uit een enquête van dierenrechtenorganisatie GAIA. Dat vlees, geproduceerd uit stamcellen van levende dieren, zal over een paar jaar in onze winkelrekken liggen. 'Het is de revolutie waarop wij al jaren zitten te wachten', zegt Ann De Greef van GAIA.
13/03 04u00  Brussel zakt opnieuw op lijst meest leefbare steden, Wenen behoudt toppositieBrussel boet opnieuw één plaats in op de lijst van meest leefbare steden ter wereld. De Belgische hoofdstad belandt daarmee op de 28ste stek. Wenen voert voor het tiende jaar op rij de ranking aan, op de voet gevolgd door Zürich. Op een gedeelde derde plaats prijken Auckland, München en Vancouver.
13/03 02u45  Australische kardinaal George Pell krijgt zes jaar cel wegens kindermisbruikDe Australische kardinaal George Pell is in Melbourne veroordeeld tot zes jaar cel wegens pedofilie.
13/03 01u45  Australische kardinaal George Pell krijgt zes jaar cel wegens pedofilieDe Australische kardinaal George Pell is in Melbourne veroordeeld tot zes jaar cel wegens pedofilie.
13/03 01u45  Amnesty: 'EU-landen medeplichtig aan mishandeling asielzoekers door Kroatië'Asielzoekers worden in Kroatië gewelddadig behandeld door de politie en op illegale wijze uitgezet naar onveilige vluchtelingenkampen in Bosnië-Herzegovina. Europese overheden knijpen daarbij een oogje dicht en geven de Kroatische autoriteiten zelfs financiële steun, stelt Amnesty International woensdag in een nieuw rapport.
12/03 21u15  SP.A en PS vormen gezamenlijke Kamerlijst in BrusselDe socialisten van PS en sp.a dienen in het Brussels Gewest een gezamenlijke lijst in voor de Kamer. De lijst wordt getrokken door PS-Kamerfractieleider Ahmed Laaouej. Schepen voor Vlaamse zaken in Sint-Joost-ten-Node, Lydia Desloover, krijgt de eerste van de twee SP.A-plaatsen, en staat op de vijfde plaats. In 2014 haalde de Brusselse PS vijf kamerzetels binnen.
12/03 20u30  Lagerhuis verwerpt brexitdeal Theresa MayHet Brits Lagerhuis heeft de brexitdeal van premier Theresa May opnieuw verworpen. Het echtscheidingsakkoord werd afgewezen met 391 stemmen. 242 parlementsleden stemden voor.
12/03 20u00  Libische fondsen: EU-experten weigeren hoorzitting in de KamerExperts van de Raad van de Europese Unie weigeren om in het Belgisch parlement toelichting te geven bij de vrijgave van intresten op Libische fondsen. 'Dit is compleet onaanvaardbaar. Europa toont zich zo van haar lelijkste en meest ondemocratische kant', zegt SP.A-Kamerlid Dirk Van der Maelen.
12/03 19u15  Europese luchtruim volledig gesloten voor 737 MAX-vliegtuigenHet Europese luchtruim wordt dinsdag vanaf 20.00 uur Belgische tijd gesloten voor vluchten met Boeing 737 MAX-vliegtuigen. Dat heeft de Europese luchtvaartautoriteit EASA dinsdagavond aangekondigd.
12/03 19u00  Anuna De Wever en Kyra Gantois geven donderdag klimaatles in GentDe initiatiefneemsters van de klimaatspijbelacties ruilen donderdag de straat tijdelijk in voor het leslokaal. In de Gentse Vooruit zullen De Wever en Gantois een zogenaamde 'Klimaatles' geven voor 620 middelbare scholieren. Ook regisseur Nic Balthazar en komiek Wouter Deprez tekenen present.
12/03 18u45  Reynders: 'Onderhandelingen Europese meerjarenbegroting complexer dan ooit'De onderhandelingen over de volgende meerjarenbegroting van de Europese Unie verlopen - zoals wel vaker het geval is - moeizaam. Volgens minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders, die maandag en dinsdag naar Boekarest afreisde voor informeel overleg met de Europese collega's, zijn de lidstaten het niet eens over hoe groot het budget mag zijn en wie meer moet gaan bijdragen om het Britse gat te vullen.
12/03 17u45  Karim Van Overmeire (N-VA): 'Toekennen humanitaire visa was geen zaak van N-VA'ers onder elkaar'Het toekennen van humanitaire visa aan Syrische christenen is geen zaak van N-VA'ers onder elkaar. Dat zei de Aalsterse N-VA-schepen Karim van Overmeire dinsdagnamiddag in de Kamer. Van Overmeire zei dat hij nooit verhalen had gehoord over financiële malversaties met humanitaire visa en benadrukte dat hij er zelf nooit geld voor gevraagd of gekregen heeft.
12/03 17u00  Het einde van Vuye & Wouters, de mislukking van Forza FlandriaMet het verdwijnen van ex-N-VA'ers Hendrik Vuye en Veerle Wouters uit de Kamer komt niet alleen een einde aan hun best pittige aanwezigheid in het parlement. Belangrijker is dat - alweer - een poging tot 'Forza Flandria' niet van de grond is gekomen.
12/03 17u00  Het afscheid van Vuye en Wouters: 'Jean-Marie Dedecker heeft nu al miserie met de N-VA'Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters onderhandelen al sinds 2017 over hun politieke toekomst. Nu trekken ze een lijn: het is afgelopen. Omdat Jean-Marie Dedecker uiteindelijk toch niet meedoet, komt er géén lijst Gezond Verstand. 'Wie één toppoliticus kan beïnvloeden, heeft meer te zeggen dan het hele parlement.'
12/03 16u30  De Wever noemt Europees lijsttrekkerschap van Kris Peeters een 'droevig einde', Beke kwaadHet einde van toppolitici is altijd 'een beetje droevig'. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VTM-programma 'Alloo Bij'. 'De Romeinen zouden gezegd hebben: 'Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open want u bent niet meer nodig.' En nu word je naar het Europees Parlement gestuurd', aldus De Wever.
12/03 16u15  Vuye & Wouters stoppen: 'N-VA wist dat we met Dedecker praatten, en dus stuurden ze Francken naar hem'Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stoppen met politiek. Met spijt, want naar eigen zeggen scheelde het geen haar of ze trokken met Jean Marie Dedecker naar de kiezer. 'We zouden los over de kiesdrempel gaan.'
12/03 15u45  Homans: 'Open VLD wil deze legislatuur geen Oost-Vlaamse gouverneur meer''Er werd op vrijdag 22 februari in de ministerraad opnieuw geen concensus gevonden over de benoeming van een gouverneur voor Oost-Vlaanderen. Om de eenvoudige reden dat één van de drie coalitiepartners deze legislatuur geen nieuwe gouverneur meer wil aanstellen.' Dat zei Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) dinsdag in het parlement.
12/03 15u45  Europese lidstaten nemen dan toch nieuwe zwarte lijst van belastingparadijzen aanDe 28 Europese lidstaten hebben dinsdag een nieuwe 'zwarte' lijst goedgekeurd van landen die ze beschouwen als belastingparadijzen. Op de lijst staan voortaan vijftien landen. Daarbij ook de Verenigde Arabische Emiraten, waarvan de 'naming and shaming' op het laatste moment nog tegengehouden dreigde te worden.
12/03 15u30  Slecht nieuws voor May: harde brexiteers willen akkoord opnieuw verwerpenDe fractie van harde brexiteers in de conservatieve partij van premier Theresa May roept op om het echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet goed te keuren. 'In het licht van onze eigen juridische analyse en die van anderen bevelen we niet aan om de regering groen licht te geven', zo verklaarde het conservatieve parlementslid Bill Cash dinsdagmiddag enkele uren voor de cruciale stemming in Westminster
12/03 15u15  Ook TUI zet Boeing 737 Max 8 aan de grondOok de vakantiemaker TUI (Jetair) zal zijn toestellen Boeing 737 Max 8 aan de grond zetten. TUI is de enige maatschappij in België die met het toestel vliegt.
12/03 15u15  Dries Van Langenhove intimideert leerkracht op privéadresVlaams Belang-lijsttrekker Dries Van Langenhove heeft een Gentse leerkracht geïntimideerd op haar privéadres. Dat schrijft Apache en bevestigt de GO!-onderwijskoepel.
12/03 15u15  Van Gaal bevestigt pensioen: 'We profiteren vandaag nog altijd van zijn ideeën'De Nederlander (67) zegt dat hij geen club of land meer gaat trainen, en ook niet de ambitie heeft om analist of technisch directeur te worden.
12/03 15u00  De Wever noemt Europees lijsttrekkerschap van Kris Peeters een 'droevig einde'Het einde van toppolitici is altijd 'een beetje droevig'. Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in het VTM-programma 'Alloo Bij'. 'De Romeinen zouden gezegd hebben: 'Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open want u bent niet meer nodig.' En nu word je naar het Europees Parlement gestuurd', aldus De Wever.
12/03 14u45  Goedele Liekens op derde plaats Vlaams-Brabantse Open VLD-KamerlijstSeksuologe en tv-figuur Goedele Liekens krijgt de derde plaats op de Open VLD-Kamerlijst in Vlaams Brabant. Dat heeft Belga uit goede bron vernomen. De liberale Kamerlijst in Vlaams-Brabant wordt getrokken door ontslagnemend minister Maggie De Block.
12/03 13u15  Klimaatscepsis in Nederland 'spectaculair' afgenomenDe klimaatscepsis is in Nederland de afgelopen tien jaar 'spectaculair' afgenomen. Dat bericht het Nederlandse NRC Handelsblad op basis van onderzoek van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut (NIDI), het Nederlandse demografische onderzoeksbureau.
12/03 13u15  Nobelprijswinnaar Tawakkul Karman: 'België, stop met wapens uit te voeren naar Saoedi-Arabië!'Al meer dan acht jaar lang klopt Tawakkul Karman, mensenrechtenactiviste uit Jemen en Nobelprijswinnaar, op dezelfde nagel: vrede en democratie gaan hand in hand. 'Ik voel me enorm gefrustreerd door het beleid van Obama in het Midden-Oosten.'
12/03 11u45  Topman ziekenfonds: 'De ambities van De Block waren goed, maar de uitvoering was lamentabel'Tijdens de aflopende regeerperiode is onze gezondheidszorg erop achteruitgegaan, zegt Paul Callewaert, topman van het socialistische ziekenfonds, in Knack. 'Maggie De Block heeft stenen verlegd waarover haar opvolger zal struikelen.'
12/03 11u45  De erfenis van Maggie De Block: 'De gevolgen van haar beleid zijn desastreus'Tijdens de aflopende regeerperiode is onze gezondheidszorg erop achteruitgegaan, vindt Paul Callewaert, topman van het socialistische ziekenfonds. 'Maggie De Block heeft stenen verlegd waarover haar opvolger zal struikelen.'
12/03 11u45  Zo kickt u af van uw smartphoneEen op de acht Belgen noemt zich verslaafd aan zijn mobiele toestel. Met enkele eenvoudige ingrepen kunt u minder afhankelijk worden van uw mobieltje, zonder dat u het toestel definitief hoeft af te zweren.
12/03 11u45  Amnesty International: 'Iraanse burgerwachten vallen vrouwen aan die actie voeren tegen verplichte hoofddoek'In Iran vallen de zedenpolitie en de pro-regeringsburgerwachten vrouwen aan om zo de wetgeving over de verplichte hijab af te dwingen. Dat blijkt uit diverse video's die de afgelopen weken verspreid werden op de sociale media, stelt Amnesty International dinsdag.
12/03 11u30  Post Malone bewees zich in het Sportpaleis als cynische rockgod voor gitaarhatersIn Antwerpen ontdeed rapsuperster Post Malone het klassieke rockconcert van al zijn overbodigheden. Wat overbleef, was een witte jongen die zich koning van de wereld waande, maar met wie we soms medelijden kregen.
12/03 11u00  Hoe kunnen we mens blijven? het werk van de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt blijft een eyeopenerIn tijden van fake news, afbrokkelend moreel bewustzijn en ecorealisme blijft het werk van de Duits-Joodse filosofe Hannah Arendt een eyeopener.
12/03 10u45  Kerncentrale Doel 1 levert weer stroomNa meer dan tien maanden geen stroom te hebben geleverd is kerncentrale Doel 1 maandagavond heropgestart. Dat bevestigt uitbater Engie Electrabel.
12/03 10u45  Waarom stabureaus op het werk niet zaligmakend zijnAls uw bedrijf een beetje mee is met zijn tijd, staat het vol stabureaus. Omdat zitten het nieuwe roken is, weet u wel. Maar volgens experts is het antwoord niet zo eenvoudig. 'We moeten constant afwisselen tussen zitten, staan en bewegen.'
12/03 09u30  514 km zwemmen, fietsen en lopen: deze man overwon als eerste Belg Ultraman Challenge in IsraëlEen van de zwaarste fysieke uitdagingen ter wereld, dat is de Ultraman Challenge in Israël: 10 km zwemmen, 420 km fietsen en 84,4 km lopen in drie dagen. Gentenaar Nico De Neef (37) deed het als eerste Belg ooit én haalde het podium.
12/03 09u00  SP.A: 'Geen nieuwe gascentrales nodig om kernuitstap op te vangen'Volgens oppositiepartij sp.a is het mogelijk om vast te houden aan de kernuitstap in 2025 zonder dat er nieuwe gesubsidieerde gascentrales moeten bijkomen.
12/03 08u45  Crisis in Venezuela: Maduro roept op tot 'volksverzet'De Venezolaanse president Nicolás Maduro heeft maandagavond zijn bevolking opgeroepen tot 'actief verzet', nu een stroompanne al vier dagen lang het land lamlegt. Maduro zegt dat de stroompanne het werk is van de Verenigde Staten.
12/03 08u30  Doodverklaarde Syriëstrijder blijkt nog te levenAbdellah Nouamane (23), een Antwerpse Syriëstrijder die vorige zomer dood was verklaard, blijkt nu toch nog in leven te zijn.
12/03 07u30  Aanslag Joods Museum: Levenslang voor NemmoucheHet Brusselse assisenhof heeft Mehdi Nemmouche maandagnacht veroordeeld tot een levenslange celstraf en een terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank van 15 jaar.
12/03 05u15  Voedsel Anders: 'Help boeren om te desinvesteren'Voedsel Anders, de koepelbeweging voor agro-ecologie, heeft in de aanloop naar de verkiezingen een eisenbundel klaar. 'Help veetelers om te desinvesteren', vragen ze. 'En betaal hen voor ecosysteemdiensten zoals waterbeheer, bestuiving en CO2-opslag.'
12/03 05u00  Kamerleden ontstemd door inzet 'symboolmilitair' in Franse operatie: 'Reynders zet het parlement buitenspel'Kan minister van Defensie Didier Reynders (MR) zomaar een Belgische militair inzetten in een Franse antiterreuroperatie? Enkele partijen zetten daar vraagtekens bij. Morgen wordt Reynders op de rooster gelegd. 'Hij heeft wat uit te leggen.'
12/03 05u00  Ngo's: 'Tijd dat Syriërs hun lot weer in eigen handen kunnen nemen'Het conflict in Syrië duurt nu al acht jaar, en het wordt tijd dat de Syrische bevolking zijn lot weer in eigen handen kan nemen. Oxfam en de Danish Refugee Council (DRC), twee van de grootste ngo's aanwezig in Damascus, roepen in een nieuw rapport daarom op tot meer financiering voor hulp die 'Syriërs helpt hun levens weer op te bouwen'.
12/03 04u45  Stiptheid internationale treinen daalt sterkInternationale treinen doorkruisen België met almaar meer vertraging. Vorig jaar was 8,6 procent van alle vertragingen in ons land te wijten aan problemen op buitenlandse spoornetten, leren cijfers van de spoornetbeheerder Infrabel die De Tijd kon inkijken.
12/03 04u30  Toename van aantal Europese bankiers die meer dan miljoen per jaar verdienenOngeveer 4860 personen uit de banksector in de EU hebben meer dan één miljoen euro verdiend in 2017. Een stijging met 5,7 procent tegenover het jaar ervoor, blijkt uit een rapport van de Europese Bankenautoriteit (EBA) maandag. België telt 22 van zulke bankiers.
12/03 02u00  'Iraanse burgerwachten vallen vrouwen aan die actie voeren tegen verplichte hoofddoek'In Iran vallen de zedenpolitie en de pro-regeringsburgerwachten vrouwen aan om zo de wetgeving over de verplichte hijab af te dwingen. Dat blijkt uit diverse video's die de afgelopen weken verspreid werden op de sociale media, stelt Amnesty International dinsdag.
12/03 01u00  Heeft May de impasse doorbroken of stevenen we af op een bikkelharde brexit?Maandagavond bereikten Theresa May en de Europese Unie een overeenkomst over de omstreden interpretatie van het brexitakkoord. Kan de premier het Britse parlement alsnog overtuigen of stevenen we af op een bikkelharde brexit?
12/03 00u30  Brexit: Londen kondigt doorbraak aan in onderhandelingen met EU'Premier Theresa May heeft vanavond in Straatsburg juridisch bindende wijzgingen bekomen die het uittredingsakkoord versterken en verbeteren', verklaarde de Britse vicepremier David Lidington maandagavond voor het parlement.
1


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

6x Partijen eensgezind in klimaatdebat: België tegen 2050 klimaatneutraal19/03 00u15 - Knack: In het Antwerpse Borgerhout hebben klimaatactivistes Anuna De Wever en Kyra Gantois maandagavond hun boekje 'Wij zijn het klimaat' voorgesteld, zowel aan het grote publiek als aan enkele prominente politici die er meteen over in debat mochten gaan. Dat leidde tot opvallende eensgezindheid van (extreem-)links tot rechts over de nood aan nieuw klimaatbeleid.
1x Hoe een ruk naar links gematigde Democraten doet huiveren18/03 11u45 - Knack: In de nieuwe generatie Democraten in de VS voeren vooral de zelfverklaarde socialisten het hoge woord. Zij liggen mee aan de basis van een ruk naar links onder de Democratische presidentskandidaten. Anderen maken zich zorgen over de 'Corbynisering' van de partij, met onder meer antisemitisme als uitwas.
1x Gewonden bij schietpartij op tram in Utrecht18/03 12u00 - Knack: Het tramverkeer in de Nederlandse stad Utrecht is stilgelegd vanwege een schietpartij in een tram op het 24 Oktoberplein. Daarbij vielen meerder gewonden, zo bevestigt de politie.
1x Psychologe Sarah Bal: 'Het huidige terugbetalingssysteem van De Block is niet fair'18/03 12u15 - Knack: In therapie gaan vanwege relatie-, gedrags- of emotionele problemen is voor heel wat mensen nog steeds niet evident. Een unieke inkijk in de wereld van de psychotherapie moet die angst uit de wereld helpen. 'Het is zo belangrijk dat mensen zien wat goede therapeuten kunnen doen.'
1x Terreuralarm na schietpartij op tram in Utrecht18/03 14u30 - Knack: Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag meerdere gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
1x Hoe Kia via Europa de internationale autowereld verovert18/03 14u45 - Knack: Dé verrassing van de verrkiezing van 'Auto van het Jaar 2019' kwam van de Kia Ceed op plaats drie. Nochtans zetelen er geen Zuid-Koreaanse autojournalisten in de jury. De hoge score moet dus te maken met de intrinsieke kwaliteiten van de Ceed.
1x Schietpartij in Utrecht: 'Drie doden en negen gewonden'18/03 15u15 - Knack: Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en negen gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
1x Geneesmiddelenagentschap lanceert campagne over medische hulpmiddelen18/03 16u45 - Knack: Het FAGG wil mogelijke problemen met die medische hulpmiddelen in kaart brengen.
1x Schietpartij in Utrecht: 'Drie doden en vijf gewonden'18/03 17u00 - Knack: Bij een schietpartij op een tram in Utrecht zijn maandag drie doden en vijf gewonden gevallen. Een terreuraanslag wordt niet uitgesloten. Volg de laatste ontwikkelingen in ons liveblog.
1x Parlementsvoorzitter sluit nieuwe stemming over ongewijzigd echtscheidingsakkoord uit18/03 18u45 - Knack: Voorzitter John Bercow heeft maandag in een statement in het Britse Lagerhuis verklaard dat de regering van premier Theresa May het reeds verworpen echtscheidingsakkoord met de Europese Unie niet opnieuw ter stemming kan brengen indien de regeringsmotie 'substantieel dezelfde blijft'.

Statistieken

Artikels:
31286
Gelezen:
688
Aantal lezers nu:
51


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven