dinsdag 19 maart 2019, week 12


U bent nu hier: Meer nieuws van Het Belang van Limburg pagina 5

Laatste updatecontrole: vandaag om 0u30
 

Het Belang van Limburg

Verbergen Tonen
18/03 23u00  Opmerkelijke getuigenis van peter van Eline: “De lasten voor Mehrnaz werden steeds groter” Voor het hof van assisen van Vlaams-Brabant in Leuven heeft Koen De Kerpel, peter van Eline Pans, maandag een opgemerkte getuigenis afgelegd. “De lasten voor Mehrnaz werden steeds groter omdat Steven het hoederecht niet helemaal opnam”, zei hij.
18/03 23u00  Fitte senioren op pad in Lanaken Op maandag kwam de zon weer eens piepen en dat deed de wandelende senioren duidelijk goed, zo te zien tijdens hun maandagwandeling.
18/03 22u45  Vader van verdachte van schietpartij Utrecht zegt dat zoon “moet boeten” De vader van de hoofdverdachte van de schietpartij in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zegt hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk “ervoor moet boeten als hij de dader is”. Dat meldt het AD.
18/03 22u45  50én Maaseik organiseert Frühling in Wien De lente nadert met rasse schreden. Tijd voor de vereniging van 50-plussers uit Maaseik om een rasechte Frühling in Wien te organiseren. Plaats van afspraak was de overdekte tussenruimte in hotel Van Eyck op de Markt van Maaseik. Een geslaagd huwelijk zo zou blijken.
18/03 22u45  KINDERS DIALEK: Hopelik Kinderts dialek
18/03 22u45  Surfen op de golven van het leven Primeur voor Vzw Zezijnzo. Veerle Janssen geeft haar allereerste Lezing bij hen. Veerle heeft een warm hart voor 'Autumn' kinderen en jongeren
18/03 22u30  Verwijten vliegen heen en weer op Diepenbeekse raadszitting: “Ga de discussie verder op café voeren, niet hier” Politieke chaos in Diepenbeek. Het oude schepencollege werd tijdens de gemeenteraad maandag opnieuw aangesteld. Tot de extra gemeenteraad op 27 maart, want dan worden de huidige schepenen én voorzitters van gemeenteraad en Bijzonder Comité wel correct voorgedragen.
18/03 22u30  Planten aaien? Oké! Maar Joris aaien ziet Annelies in ‘Blind getrouwd’ nog steeds niet zitten Of hun huwelijk nu standhoudt of niet, de economie is er door Joris en Annelies uit ‘Blind getrouwd’ niet op achteruitgegaan. Maandagavond kreeg televisiekijkend Vlaanderen te zien hoe ze - nog maar eens - gingen winkelen, dit keer in een kledingzaak en tuincentrum. Victor daarentegen confronteerde zijn Line met een pijnlijke vaststelling: “Ik heb u wel nog nooit horen zeggen: Victor, ik vind u leuk.”
18/03 22u00  Overleden ‘bunga bunga’-model had “hoge concentratie radioactiviteit in lichaam” Een Marokkaans model dat jaren geleden aanwezig was op de zogenoemde ‘bunga bunga-seksfeestjes’ van ex-premier Berlusconi had hoge concentraties cadmium en antimoon in haar lichaam toen ze stierf. Ook werden er “sporen van hoge radioactiviteit aangetroffen”. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Italiaanse gerecht startte naar aanleiding van haar dood.
18/03 21u45  Herbeleef hier de Truiense gemeenteraad De gemeenteraad hield een resem aan stemmingen die eigen zijn aan de beginperiode van deze nieuwe legislatuur. De stad is nl. betrokken bij heel wat interlokale en provinciale verenigingen zoals diverse vzw’s, limburg.net en De Lijn. Hiervoor moet ze afgevaardigden aanduiden. Verder werd het politiereglement inzake het aanplakken van verkiezingsaffiches gestemd en het reglement inzake de openbare markten. De oppositiepartij sp.a kaartte het probleem aan van de job- en loonzekerheid voor het zwembadpersoneel.
18/03 21u45  Unief, Jessa en ZOL starten samen onderzoekscentrum: dit betekent het voor u als patiënt Universiteit Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg leggen 1,8 miljoen euro op tafel om een eigen onderzoekscentrum - Limburg Clinical Research Center (LCRC) - op te richten. Hierin zullen ze samen onderzoeken doen en nieuwe behandelingen of medicijnen zo snel mogelijk bij de patiënt brengen. De biobank bij Jessa wordt ook verder uitgebouwd, zodat ziekenhuizen weefsel hebben voor allerlei onderzoeken. Het centrum wordt donderdag gelanceerd en is ontstaan uit een onderzoeksprogramma dat al zorgde voor betere hulp bij risicozwangerschappen, lasertherapie tegen huidreacties na kanker en een app om hartritmestoornissen op te sporen.
18/03 21u30  Beloftencoach Johan Walem kan geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel Johan Walem kan woensdag in de oefeninterland in en tegen Denemarken geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel. Dat maakte de bondscoach van de Belgische beloften maandag via Twitter bekend.
18/03 21u15  Topman Warner Bros. stapt op na #MeToo-schandaal Kevin Tsujihara zou actrice Charlotte Kirk aan rollen geholpen hebben in ruil voor seks. Hij stapt nu zelf op als ceo en voorzitter van film- en televisiestudio Warner Bros.
18/03 21u15  Collectief ontslag voor 25 personeelsleden zwembad Sint-Truiden De privatisering van het zwembad in Sint-Truiden zorgt voor het ontslag van 25 personeelsleden. Op eerdere infovergaderingen beloofde de stad dat dit niet zou gebeuren.
18/03 21u15  Bibliotheek deze week gesloten in Pelt De drie bibliotheken van Pelt zijn vanaf 20 maart een aantal dagen gesloten om dan om te vormen naar het centraal bibliotheeksysteem in Vlaanderen. Die van Overpelt in Palethe heropent vanaf 25 maart om 16 uur, de bib van Neerpelt in de Norbertinessenlaan vanaf 26 maart en de uitleenpost Sint-Huibrechts-Lille vanaf 27 maart.
Laatste update: maandag 18 maart 2019, 23u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/03 22u00  ABVV-topvrouw Miranda Ulens pleit voor sociale toets klimaatbeleid“De klimaatmarsen moeten een sociale toets krijgen”, dat zegt vakbondssecretaris van het ABVV Miranda Ulens die het Interprofessioneel Akkoord gisterenavond kwam voorstellen aan haar militanten. Ook kijkt de socialistische vakbond uit naar de komende verkiezingen. Ze ijvert voor een nieuwe regering en hoopt dat er meer vrouwen aan het bestuur komen.
12/03 22u00  Buurtbewoonster eist dat gemeente gevaarlijk punt in Lanaken aanpaktEen vrouw uit Lanaken maakt er een erezaak van om twee parkeerplaatsen te laten verwijderen door het gemeentebestuur. Ze ervaart de verkeerssituatie in de Broekstraat als gevaarlijk. De parkeerplaatsen in een bocht op een helling verhinderen haar het zicht. Ze schreef al tal van brieven aan het gemeentebestuur sinds het circulatieplan in de Broekstraat tweerichtingsverkeer toelaat.
12/03 22u00  Zutendaal kreunt onder zwaar vervoer: extra controles voor vrachtwagensHet gemeentebestuur van Zutendaal gaat vrachtwagens controleren of deze wel degelijk in de gemeente moeten zijn. Het centrum van de gemeente kreunt onder het zwaar vervoer. Door het vrachtverkeer in kaart te brengen hoopt burgemeester Ann Schrijvers om in een later stadium, en samen met de buurgemeenten, permanente maatregelen te nemen om de verkeersdruk op het centrum te verminderen.
12/03 22u00  Windhaan kerk Opoeteren kan het ieder moment begevenIn Opoeteren wachten ze bang af, want daar kan de windhaan van de Sint-Dionysiuskerk het ieder moment begeven. De kerk is tijdelijk gesloten en er werd een perimeter ingesteld met nadarhekken. De windhaan weegt zo'n 300 kilo en kan dus nare gevolgen met zich mee brengen wanneer hij naar beneden valt.
12/03 22u00  Dakwerkers hebben handen vol met reparaties na stormweerU heeft het natuurlijk al gemerkt: de wind is nog steeds erg hevig. Het maakt het werk van de Limburgse dakwerkers er niet gemakkelijker op. Ook vandaag zijn ze nog druk in de weer om de stormschade aan daken te herstellen, en het zal waarschijnlijk nog even duren voordat alle daken gemaakt zijn.
12/03 22u00  "Van alle Westerse democratieën is het Verenigd Koninkrijk er het ergst aan toe"Het heeft niet mogen baten. Ook het last minute-akkoord dat de Britse premier Theresa May in de nacht van maandag op dinsdag bereikte met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie kon het Britse parlement niet overtuigen om haar bijgespijkerde Brexit-akkoord goed te keuren.
12/03 21u45  Garagist crasht tijdens testritOp de Diestersteenweg is maandag rond 21.15 uur een auto tegen een boom terechtgekomen. De chauffeur was bezig met een testrit nadat hij de auto van zijn zoon had gerepareerd. Hij zou de controle over de wagen hebben verloren toen hij door een plas reed. (ppn/mm)
12/03 21u45  ANALYSE. Van alle Westerse democratieën is het Verenigd Koninkrijk er het ergst aan toeHet heeft niet mogen baten. Ook het last minute-akkoord dat de Britse premier Theresa May in de nacht van maandag op dinsdag bereikte met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie kon het Britse parlement niet overtuigen om haar bijgespijkerde Brexit-akkoord goed te keuren.
12/03 21u45  Ontginningsgebied Kaulille wordt groter dan 500 voetbalvelden: “Alle maskers zijn afgevallen”In totaal komt in Kaulille een gebied van 250 hectare in aanmerking voor de winning van bouwzand. Dat blijkt uit het voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan dat de redactie kon inkijken. Zoals bekend heeft de gemeente Bocholt zelf het initiatiefrecht gekregen om het uitvoeringsplan op te maken. Intussen kondigen de tegenstanders een juridische strijd aan tegen het plan. “Alle maskers zijn afgevallen”, zegt Jos Gorssen die al jaren ijvert voor het behoud van de Kauliller bossen.
12/03 21u30  Cato (14) hing honderden meters vast aan deur van bus: “Ik dacht maar één ding: ‘niet loslaten’”Het had slecht kunnen aflopen voor Cato Coppermans. De 14-jarige scholier uit Bekkevoort hing dinsdagochtend tussen de deuren van een vertrekkende bus richting Diest. Pas honderden meters later zette de chauffeur de bus aan de kant. Cato hield er een gekneusde arm en been aan over. “Iedereen vroeg de chauffeur om te stoppen, maar het drong pas laat door. Hij reed veel te snel”, zegt ze.
12/03 21u30  ANALYSE. Compromissen sluiten zit niet in de Britse politieke cultuurHet heeft niet mogen baten. Ook het last minute-akkoord dat de Britse premier Theresa May in de nacht van maandag op dinsdag bereikte met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie kon het Britse parlement niet overtuigen om haar bijgespijkerde Brexit-akkoord goed te keuren.
12/03 21u15  Pol Garcia zes weken uitPol Garcia kreeg het verdict van zijn blessure, die hij opliep in Moeskroen. Er werd zoals gevreesd een scheur in de quadriceps vastgesteld. De Spaanse verdediger is zes weken buiten strijd. (gus)
12/03 21u15  Schlagerzanger Paul Severs in kunstmatige coma na zware hartaanvalSchlagerzanger Paul Severs (71) heeft dinsdagochtend een zware hartaanval gekregen. Hij wordt nu in een coma gehouden.
12/03 21u15  Drie auto's botsen in NeerpeltDrie auto’s zijn dinsdag rond 17.30 uur betrokken geraakt bij een ongeval op het Kempenplein in Neerpelt. Een persoon werd gewond naar het ziekenhuis gebracht. (mm)
12/03 21u15  Klein brandje in HasseltDe brandweer is dinsdag even voor 17 uur opgeroepen voor een brand op de hoek van de Sint-Corneliusstraat en de Maastrichtersteenweg. Een paar kartonnen dozen die buiten stonden, hadden vuur gevat. (mm)
12/03 21u15  Auto en scooter botsen in DiepenbeekOp de hoek van de Kabergheidestraat en de Hovenstraat zijn dinsdag rond 16.15 uur een auto en een scooter gebotst. Een persoon werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. (mm)
12/03 21u15  Ongeval met gewonde in VeldwezeltOp de Kiezelweg in Veldwezelt is dinsdag rond 16.15 uur een ongeval met een vrachtwagen en een fietser gebeurd. Een persoon raakte gewond. (mm)
12/03 21u00  Ontginningsgebied Kaulille wordt groter dan 500 voetbal-velden: “Alle maskers zijn afgevallen”In totaal komt in Kaulille een gebied van 250 hectare in aanmerking voor de winning van bouwzand. Dat blijkt uit het voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan dat de redactie kon inkijken. Zoals bekend heeft de gemeente Bocholt zelf het initiatiefrecht gekregen om het uitvoeringsplan op te maken. Intussen kondigen de tegenstanders een juridische strijd aan tegen het plan. “Alle maskers zijn afgevallen”, zegt Jos Gorssen die al jaren ijvert voor het behoud van de Kauliller bossen.
12/03 21u00  Waarom een konijn op Ketnet tal van ouders ergert“Ik neemde een lolly” en “ik geefde een wortelmuffin”. Het taalgebruik van konijn Bing, een animatiefiguurtje dat dagelijks te zien is op Ketnet, ergert tal van ouders. Ze vrezen dat peuters en kleuters zo de foute vervoegingen leren. Een terechte bekommernis, zeggen taalkundigen. “Om die reden hebben we ook lang getwijfeld over de aankoop van het programma. Maar het is inhoudelijk echt een pareltje”, klinkt het bij Ketnet.
12/03 20u45  Niet 100 hectare, maar 250 hectare ontginningsgebied in Kaulille: “Alle maskers zijn afgevallen”In totaal komt in Kaulille een gebied van 250 hectare in aanmerking voor de winning van bouwzand. Dat blijkt uit het voorontwerp van het ruimtelijk uitvoeringsplan dat de redactie kon inkijken. Zoals bekend heeft de gemeente Bocholt zelf het initiatiefrecht gekregen om het uitvoeringsplan op te maken. Intussen kondigen de tegenstanders een juridische strijd aan tegen het plan. “Alle maskers zijn afgevallen”, zegt Jos Gorssen die al jaren ijvert voor het behoud van de Kauliller bossen.
12/03 20u45  Cheque van 16.500 euro voor verjaardagsdozen van ‘t KieteltMark Breemans, de bezieler van de vzw ’t Kietelt, wil kinderen uit een kansarm gezin een mooi verjaardagsfeest bezorgen.
12/03 20u45  Brits parlement verwerpt Brexitdeal met overweldigende meerderheidVoor de tweede keer heeft het Britse parlement het Brexitakkoord van premier Theresa May weggestemd. May had het akkoord dat ze maandag sloot met de EU nochtans met de moed der wanhoop verdedigd, maar opnieuw stuit ze op een njet. Uitstel wenkt nu voor de Brexit, of nog meer chaos, en de vraag is of May nog in het zadel kan blijven.
12/03 20u45  Vijftig hectare heide verwoest na brand op Pampa in HelchterenAlweer een brand op een militair schietterrein. In de late namiddag begon de heide van het NAVO-schietterrein van Helchteren, aangewakkerd door een felle wind, op verschillende plekken te branden. Vier brandhaarden werden gemeld. Vier civiele brandweerkorpsen onder commando van dat van Genk blusten de brand. Volgens burgemeester Lode Ceyssens van Oudsbergen is liefst vijftig hectare heide in vuur opgegaan.
12/03 20u45  Vanaf nu toch gsm’s voor de VAR in de Jupiler Pro LeagueDe commotie rond het wegvallen van de communicatie met de VAR in Genk-Lokeren, waardoor een duidelijke goal van Samatta niet werd toegekend, heeft dan toch wat opgebracht. Omdat ook de walkietalkies waren weggevallen heeft scheidsrechtersbaas Johan Verbist een mail gestuurd naar de IFAB, de internationale commissie die de regels in het voetbal en dus ook die van het VAR-systeem bepaalt, met de vraag of in noodsituaties VAR en vierde ref toch geen gebruik mogen maken van een gsm, verboden door de IFAB. Verbist kreeg positief antwoord, vanaf nu mag het dus wel. “Maar alléén als de gewone communicatie én de walkietalkies zijn uitgevallen”, benadrukt Verbist.
12/03 20u30  Vijftig hectare heide verwoest na brand op militair domeinAlweer een brand op een militair schietterrein. In de late namiddag begon de heide van het NAVO-schietterrein van Helchteren, aangewakkerd door een felle wind, op verschillende plekken te branden. Vier brandhaarden zijn gemeld. Vier civiele brandweerkorpsen onder commando van dat van Genk blusten de brand. Vijftig hectare heide werd verwoest.
12/03 20u15  Succesverhaal van wasserij Mireille blijft durenDe industriële wasserij Mireille in Heusden-Zolder heeft grote uitbreidingsplannen. Tegen eind september komt er een bedrijfshal bij in de Pastoor Paquaylaan. Er komen een tiental jobs bij.
12/03 20u15  Bing neemde een lolly, en dat zint ouders niet“Ik neemde een lolly” en “ik geefde een wortelmuffin”. Het taalgebruik van konijn Bing, een animatiefiguurtje dat dagelijks te zien is op Ketnet, ergert tal van ouders. Ze vrezen dat peuters en kleuters zo de foute vervoegingen leren. Een terechte bekommernis, zeggen taalkundigen. “Om die reden hebben we ook lang getwijfeld over de aankoop van het programma. Maar het is inhoudelijk echt een pareltje”, klinkt het bij Ketnet.
12/03 19u30  Twee voetbalclubs uit 1B met schulden aan bedrijfsvoorheffing en btwTwee voetbalclubs uit 1B hebben schulden inzake bedrijfsvoorheffing en btw. Of het telkens om dezelfde clubs gaat is niet duidelijk. In 1A is er slechts één club met een zeer beperkte schuld (9,90 euro) inzake bedrijfsvoorheffing en geen enkele met een btw-schuld waarvoor een invorderingsorder werd opgemaakt. Dat blijkt uit het antwoord van minister van Financiën Alexander De Croo op een schriftelijke vraag van Guy D’haeseleer (Vlaams Belang).
12/03 19u15  Contraceptie wordt gratis voor iedereen jonger dan 25Contraceptie wordt binnenkort terugbetaald tot de leeftijd van 25 jaar. De Kamercommissie Volksgezondheid heeft daarover dinsdag een wetsvoorstel van de PS goedgekeurd. De morning afterpil wordt voor iedereen gratis, ongeacht de leeftijd van de vrouw. Enkel N-VA stemde tegen het voorstel. De regering moet wel nog een koninklijk besluit uitvaardigen om de maatregel te doen ingaan.
12/03 19u00  Bloemendebacle in ‘Blind getrouwd’ gaat over de tongen: “Ik ken mensen die andere dingen achterlaten na een avondje uit”Dat drie bossen bloemen zoveel kunnen losmaken bij ‘Blind getrouwd’-kijkers, had Joris wellicht niet beseft. Hij legde nietsvermoedend drie (!) ruikers met witte rozen - nog in de plastic verpakking - op de lavabo van Annelies. “Een klein, fijn geschenkje”, dacht hij. “Verstikkend”, zei zijn kersverse echtgenote. Een debacle dat bij televisiekijkend Vlaanderen stevig over de tongen gaat.
12/03 19u00  Boeing 737 MAX niet meer welkom in Europees luchtruimVluchten met Boeing 737 MAX-vliegtuigen zijn in het volledige Europese luchtruim verboden, zo kondigt de Europese luchtvaartautoriteit EASA aan. Eerder had minister van Mobiliteit Bellot al aangekondigd dat België het luchtruim sluit voor de Boeing 737 MAX. Die beslissing komt na de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij 157 mensen om het leven kwamen.
12/03 18u45  Enkele Pampa-hectaren staan in brand op militair domeinAlweer een brand op een militair schietterrein. In de late namiddag begon de heide van het NAVO-schietterrein van Helchteren, aangewakkerd door een felle wind, op verschillende plekken te branden. Vier brandhaarden zijn gemeld. Vier civiele brandweerkorpsen onder commando van dat van Genk bussen de brand. “Intussen is de brand onder controle. We verwachten dat die rond 19 uur helemaal geblust zal zijn”, zegt kolonel-vlieger Jeroen Poesen, basiscommandant van Kleine-Brogel.
12/03 18u45  Vijf verwaarloosde katten uit verlaten huis gehaaldSamen met de inspecteurs van de dienst Dierenwelzijn heeft de dierenpolitie van LRH maandag vijf katten uit een verlaten huis in Zonhoven gehaald. De dieren zaten zonder eten en drinken. Een bezorgde burger had de politie getipt. De katten werden naar het dierenasiel in Genk gebracht. (mm)
12/03 18u45  Voor meer dan 45.000 euro aan niet betaalde boetes en achterstallige belastingen geïndBij een gecoördineerde verkeersactie van de politie LRH met de Douane en de Vlaamse Belastingdienst is dinsdag voor 45.000 euro aan niet betaalde boetes en achterstallige belastingen geïnd. De controles gebeurden in de voormiddag op de Grote Baan (N74) in Zonhoven en in de namiddag op de Diepenbekerweg in Hasselt. Er werden een 25-tal overtredingen door de politie vastgesteld. Zo werd een niet verzekerde taxi uit het verkeer geplukt en moesten twee bestuurders die positief op drugs testte hun rijbewijs inleveren. In de ochtendspits zorgde de actie in Zonhoven wel voor wat verkeershinder. Ook op de Ringlaan (N71) in Pelt en Lommel controleerde de politie gisterenvoormiddag vrachtwagens en bestelwagens. Daar zijn geen resultaten van bekend. (mm)
12/03 18u30  Elektrische fiets uit tuinhuis gestolenDieven hebben dinsdag uit een tuinhuis op de Schans een elektrische fiets gestolen. (mm)
12/03 18u30  Twee inbraakpogingen in TessenderloDinsdagmiddag is achter een huis op Dennenhof een dief op heterdaad betrapt. De bewoners stond in de tuin toen ze een onbekende man aan de achterdeur zag prutsen. Toen ze riep, sloeg de verdachte op de vlucht. Nog in Tessenderlo werd op de Waranda nog een inbraakpoging vastgesteld. Dieven hadden daar in de nacht van maandag op dinsdag de voordeur proberen te forceren. (mm)
12/03 18u30  Voetgangster gewond in GenkDinsdag rond 9 uur is op de Welzijnscampus een voetgangster door een auto geraakt. Een 50-jarige vrouw uit Genk liep verwondingen op. (mm)
12/03 18u30  Ook België gaat luchtruim sluiten voor omstreden Boeing 737 MAXOok het Belgische luchtruim wordt verboden gebied voor Boeing 737 MAX-vliegtuigen. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot aangekondigd. Dat werd beslist na de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij 157 mensen om het leven kwamen.
12/03 18u15  Diefstal in kelder van Genks appartementUit de kelderruimte van een appartementsgebouw op de Hooiweg zijn allerlei toestellen verdwenen. Het gaat onder meer om een stoomglazenwasser, een fiets, een rugzak, een elektrisch verwarmingstoestel en een dvdspeler. De feiten werden dinsdag vastgesteld. (mm)
12/03 18u15  Ook België gaat luchtruim sluiten voor omstreden Boeing 737Ook het Belgische luchtruim wordt verboden gebied voor Boeing 737 MAX-vliegtuigen. Dat heeft minister van Mobiliteit François Bellot aangekondigd. Dat werd beslist na de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij 157 mensen om het leven kwamen.
12/03 18u15  Inbraak in restaurant op EuropalaanBij de politie is maandag een inbraak in een restaurant op de Europalaan gemeld. De dieven namen geld, alcohol en een camera mee. (mm)
12/03 18u15  Geld en juwelen weg bij inbraak in DonkIn de Pastorijstraat in Donk is maandagnamiddag een inbraak in een huis ontdekt. Er zijn geld en juwelen weg. De dieven kwamen binnen nadat ze een raam hadden geforceerd. (mm)
12/03 18u00  Twee Hollywoodactrices beschuldigd van omkoping om hun kinderen aan plekje op prestigieuze universiteiten te helpen50 Amerikanen, waaronder twee Hollywoodsterren, zijn dinsdag in verdenking gesteld voor het betalen of ontvangen van steekpenningen om studenten toe te laten tot de bekendste universiteiten van het land. Dat meldt de New York Times.
12/03 18u00  Vader die 18 weken oude dochter aanrandde voor webcam krijgt voorwaardelijke strafEen 42-jarige vader uit Herselt stond in februari terecht voor bezit en productie van kinderporno. Hij zou bovendien zijn 18 weken oude dochter misbruikt hebben voor de webcam. De andere partij in de chat, een 55-jarige man uit het Limburgse Bilzen, zou hem daarvoor instructies gegeven hebben. De twee mannen kregen dinsdag allebei een voorwaardelijke celstraf.
12/03 18u00  Fietsster gewond bij ongeval in DiepenbeekEen fietsster en een auto zijn maandag rond 15.15 uur bij een ongeval in de Spoorstraat betrokken geraakt. Tysha C. (26) uit Diepenbeek raakte gewond. Ze werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht. (mm)
12/03 17u45  Heidebrand op militair domein in Helchteren: "Houd ramen en deuren gesloten"Er woedt momenteel een brand op het schietterrein in Helchteren. De brandweer Oost-Limburg is ter plaatse en heeft het vuur onder controle. In de buurt is er rookhinder mogelijk en dat kan nog enkele uren duren. Daarom wordt mensen in de buurt aangeraden ramen en deuren gesloten te houden en het ventilatiesysteem in het huis uit te schakelen.
12/03 17u30  TIPS. Zeg vaarwel tegen mee-eters en blijf fris in je ondergoedElke week tippen lifestyleredactrices Tinnie en Hanne trends, places to be en de leukste hebbedingen.
12/03 17u30  Vuye en Wouters stoppen met politiekKamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters stoppen met politiek. Dat maken ze in een interview met Knack bekend. Volgens hen scheelde het geen haar of ze trokken met Jean-Marie Dedecker naar de kiezer, tot die lijstduwer werd op de West-Vlaamse N-VA-Kamerlijst. De lijst zou in alle provincies opgekomen zijn onder de naam ‘Gezond Verstand’ met de baseline ‘Recht voor de Vuist’ en zou “los over de kiesdrempel gaan”.
12/03 17u30  UHasselt onderzoekt draagvlak voor gemeenschapsmunt LimbUKaren Hendrickx en Davy Nysen, twee masterstudenten Handelswetenschappen, en het Onderzoekscentrum Regioanalyse (ORA) van de Universiteit Hasselt doen momenteel onderzoek naar de nieuwe mogelijkheden van een digitale munt.
12/03 17u30  Sam Bennett klopt kransje topsprinters in derde etappe van Parijs-NiceGeen drie op drie voor Dylan Groenewegen in Parijs-Nice. De Nederlandse sprinter die de eerste twee ritten won, moest op dag drie in een massasprint zijn meerdere erkennen in de Ier Sam Bennett (BORA - hansgrohe). Caleb Ewan (Lotto-Soudal) en Fabio Jakobsen (Deceuninck-Quick Step) werden dinsdag in de straten van Moulins tweede en derde. Groenewegen werd pas negende, maar blijft leider.
12/03 17u30  Dochter Beringse kunstenaar schenkt schilderij aan kerkfabriekDe dochter van de Beringse kunstenaar Gunter Scholz schonk zopas een schilderij van de Beringse kerk aan de kerkfabriek.
12/03 17u30  OPROEP. Meisje hangt honderden meters vast aan deur van rijdende bus richting Diest: “Alarm is niet afgegaan”Dit had slecht kunnen aflopen. Dat beseffen ze maar al te goed bij De Lijn. Een meisje is dinsdagochtend tussen de deuren van een vertrekkende bus blijven hangen. Pas enkele honderden meters verder zette de chauffeur de bus aan de kant. Hoe dat kon gebeuren, wordt onderzocht.
12/03 17u15  Jongeman aangevallen met stuk geslagen bierglas in café op Hasselts DusartpleinEen 21-jarige Kinrooienaar heeft zich dinsdag in de Hasseltse rechtbank moeten verantwoorden voor de aanval met een stukgeslagen bierglas. Het slachtoffer was een 27-jarige Hasselaar die een pint dronk aan de toog in café De Wijzen op het Kolonel Dusartplein in Hasselt. Hij raakte gewond onder zijn oog en houdt er een blijvend litteken aan over.
12/03 17u15  Meisje hangt honderden meters vast aan deur van rijdende bus richting Diest: “Alarm is niet afgegaan”Dit had slecht kunnen aflopen. Dat beseffen ze maar al te goed bij De Lijn. Een meisje is dinsdagochtend tussen de deuren van een vertrekkende bus blijven hangen. Pas enkele honderden meters verder zette de chauffeur de bus aan de kant. Hoe dat kon gebeuren, wordt onderzocht.
12/03 17u15  Meer dan 60 bedrijven op UCLL Matchmaking DayUCLL studenten uit de opleidingen van Management en Technologie konden op 12 maart een bezoek brengen aan een nieuwe editie van de UCLL jobbeurs. Dit jaar werd deze in een nieuw jasje gestoken als 'Matchmaking Day'. Elke student werd via hun persoonlijk profiel op VKW Limburg Talent Match in contact gebracht met bedrijven die het best bij hun paste.
12/03 17u00  Wouter Beke reageert op “degoutante uitspraak” van De Wever: “Je hebt klasse, of je hebt het niet”Ooit is het rijk van Bart De Wever (N-VA) uit. Dat staat in de sterren geschreven, zegt hij zelf in het programma “Alloo bij Bart De Wever”. “Elke politieke carrière eindigt een beetje droevig.” De Wever geeft zelfs een voorbeeld: zijn voormalige uitdager Kris Peeters (CD&V) die naar Europa trekt.
12/03 17u00  Victor Campenaerts: “Ik wil diep gaan en een week lang in het rood rijden in Tirreno-Adriatico”Victor Campenaerts (Lotto Soudal) start woensdag in zijn eerste wedstrijd van het jaar, de Tirreno-Adriatico. Dat is de enige koers die Campenaerts rijdt voor hij medio april een gooi doet naar het werelduurrecord. “Ik heb deze Tirreno nodig om nog wat beter te worden”, zei hij. “Maar pas op, ik ga hier geen zotte dingen doen. Ik zal mijn remmen misschien toch wat sneller dichtknijpen dan in andere koersen.”
12/03 17u00  Verdachte van verkrachting jonge vrouw in Bilzen vrij onder voorwaardenDe twintiger, die verdacht wordt van de verkrachting van een jonge vrouw in Bilzen op 12 februari, is woensdag vrijgelaten onder voorwaarden. Het onderzoek in de zaak is momenteel nog volop bezig. Op een later tijdstip valt de beslissing of de betichte al dan niet voor de rechtbank moet verschijnen.
12/03 17u00  Bayern-coach Kovac verwacht spektakel: “Duel met Liverpool is crème de la crème”Bayern München probeert zich woensdag tegen Liverpool te plaatsen voor de kwartfinales van de Champions League. De Duitse grootmacht gaat resoluut voor de kwalificatie, maar moet na de 0-0 in de heenwedstrijd nog vol aan de bak. “Liverpool is met afstand de ploeg die het beste omschakelt”, is Bayern-coach Niko Kovac op zijn hoede voor ‘The Reds’.
12/03 16u45  Werkstraf na inbraak bij failliete werkgever om achterstallig loon te compenserenTachtig uur werkstraf is het verdict voor 32-jarige man uit Meerhout nadat hij op 24 en 25 mei 2017 inbrak bij Ducatt in Lommel. De glasfabrikant was enkele dagen eerder failliet verklaard en de man hoopte nog wat achterstallig loon te recupereren door zijn werkkledij er te gaan halen. Zo luidde althans zijn verklaring al smalend tegen de politie.
12/03 16u45  Meisje hangt honderden meters vast aan deur van rijdende bus: “Alarm is niet afgegaan”Dit had slecht kunnen aflopen. Dat beseffen ze maar al te goed bij De Lijn. Een meisje is dinsdagochtend tussen de deuren van een vertrekkende bus blijven hangen. Pas enkele honderden meters verder zette de chauffeur de bus aan de kant. Hoe dat kon gebeuren, wordt onderzocht.
12/03 16u45  Minder zware diagnose voor Warren Barguil, ook Fabio Aru geeft op in Parijs-NiceDe Fransman Warren Barguil heeft aan zijn val in de tweede etappe van Parijs-Nice een verstuiking van een halswervel overgehouden. Dat bleek dinsdag na bijkomend onderzoek, zo meldt zijn team Arkea-Samsic. Maandagavond werd nog gewag gemaakt van een dubbele breuk van de tweede halswervel, maar de diagnose is dus minder zwaar. Tijdens de derde etappe vielen trouwens nog twee opgaves te noteren, namelijk die van Fabio Aru en Domen Novak.
12/03 16u30  Vergadering tussen Jacques Borlée, atletiekfederaties en BOIC blijft geheimJacques Borlée zal woensdag zoals gepland samenzitten met de atletiekfederaties VAL en LBFA, de administraties Adeps en Sport Vlaanderen, en het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC). Het tijdstip en de plaats van de vergadering blijven wel geheim. Dat heeft het BOIC dinsdag aan Belga laten weten.
12/03 16u15  Zingende Will Smith en vliegend tapijt in eerste trailer van Disney’s AladdinDit jaar belooft interessant te worden voor nostalgische Disney-fans. De filmproducent pakt in 2019 uit met remakes van verschillende oude Disney klassiekers als ‘Dumbo’, ‘The Lion King’ en ‘Mulan’. Ook ‘Aladdin’ werd opnieuw ingeblikt en vandaag kregen we een eerste trailer te zien.
12/03 16u15  Celien Hermans 30 kilo lichter na zware maagoperatieNa een herseninfarct in 2018 voelt Celien Deloof (26), dochter van Margriet Hermans, zich weer topfit. Daar zit ook een zware maagoperatie voor tussen: in september koos Deloof voor een gastric sleeve-ingreep, waarbij de maag drastisch versmald wordt. Intussen is ze al dertig kilo kwijt.
12/03 16u00  TUI houdt ook alle Belgische Boeing 737’s aan de grondDe TUI Group houdt al haar Boeing 737 MAX 8-vliegtuigen voorlopig aan de grond, dus ook de vier in de vloot van de Belgische maatschappij TUI fly. Eerder besliste de Britse luchtvaartautoriteit CAA al om alle vluchten met Boeing 737 Max-vliegtuigen van, naar en over het Verenigd Koninkrijk. Dat werd beslist na de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij 157 mensen om het leven kwamen. Die beslissing heeft mogelijk ook gevolgen voor ons land, want Tui is de enige maatschappij in ons land met de toestellen in haar vloot.
12/03 16u00  Lanakense moeder en twee kinderen (4 en 3) na zware CO-vergiftiging: “Blij dat we het nog kunnen navertellen”“We zijn heel blij dat we het nog kunnen navertellen”, zegt de Lanakense Nancy Ackermans (45), die gisteren met haar gezin het slachtoffer werd van een zware CO-vergiftiging. “Toen ik mijn zoontje Dean (3) en dochtertje Noa (4) gisteravond in bad deed, begonnen ze plots onwel te worden en zakten ze in elkaar. Ook ikzelf begon misselijk te worden. Gelukkig heeft mijn andere dochter nog op tijd de ambulance kunnen bellen.” Oorzaak van de CO-vergiftiging was een slecht werkende gasgeiser in de badkamer.
12/03 16u00  Luchtverkeersleiders voeren dinsdag actie: “Luchthavens zullen een probleem hebben”Het personeel bij luchtverkeersleider Skeyes (het vroegere Belgocontrol) gaat dinsdagavond en -nacht actie voeren. “We gaan een waarschuwing geven”, zegt vakbondsman Lennert Mervilde van VSOA. “De werkdruk is te hoog om de veiligheid van het luchtverkeer te garanderen.”
12/03 16u00  Twee jonge snelheidsduivels verliezen rijbewijsDe politie Heusden-Zolder heeft maandagvoormiddag bij een patrouille met een anoniem voertuig twee bestuurders tegelijk kunnen onderscheppen op de Vogelsancklaan. De 24-jarige man uit Hasselt en 18-jarige man uit Leopoldsburg hadden een roekeloze rijstijl en maakten verschillende inbreuken. De politie moest tot 140 kilometer per uur rijden om de eerste auto te onderscheppen. Bij de controle werd ook de tweede auto tegengehouden. De Hasseltenaar reed met een voorlopig rijbewijs. Het parket beval voor beide mannen een onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 15 dagen. De bestuurders moeten voor de rechter verschijnen. (siol)
12/03 15u45  Pedagoog Pedro De Bruyckere over Stikeez-gevechten in de Lidl: “Leer je kind relativeren, niet vechten”Iedereen beseft dat het fout is maar toch gebeurt het: ouders die aan de kassa van de Lidl vechten om Stikeez-verzamelmapjes voor hun kinderen te bemachtigen. Pedagoog Pedro De Bruyckere wijst op het fenomeen van de curlingouders, die alles overhebben voor hun oogappeltjes. Een foute aanpak die slecht kan uitvallen voor de kids. Karel MOORS
12/03 15u45  Bouwmateriaal gestolen in Hamont-AchelDinsdag is rond kwart voor drie materiaal gestolen op een bouwwerf langs de Hamonterweg. (siol)
12/03 15u45  Gestolen bestelwagen teruggevondenMaandagavond rond tien voor negen is een gestolen bestelwagen teruggevonden op de Withuisstraat in Moelingen, vlak over de grens met Nederland. Het voertuig was zondagavond verdwenen. (siol)
12/03 15u45  Poging tot inbraak in BalendijkRond half vier hebben dieven maandagmiddag proberen inbreken in de Korhoenstraat in Balendijk. Er zijn sporen van braak aan de voordeur, maar de inbrekers raakten niet binnen. (siol)
12/03 15u45  Tennisclub Jus In komt op tegen kankerTennisclub Jus In organiseerde op zondag 10 maart een actiedag voor Kom op tegen Kanker. Dit initiatief kwam er nadat één van de leden, Katrien Peters, zelf getroffen werd door de ziekte. Deze Limburgse club met een warm hart zette zonder aarzelen de schouders onder de organisatie van het evenement.
12/03 15u45  Bolsterkoor zingt voor eeuwelingeOp 3 maart was er in De Sint-Barbarakerk in Eisden een eucharistieviering voor Mia Copic die honderd jaar geworden was. Tijdens de daaropvolgende receptie zong het Bolsterkoor van Eisden-Cité.
12/03 15u45  250 oud-leerlingen present op Campus OléOp de vierde editie van Campus Olé, het evenement voor oud-leerlingen op Campus Mosa-RT, kwamen maar liefst 250 oud-leerlingen van de afstudeerjaren 2016-2018 af. Ze voerden tafelgesprekken met 100 zesdejaars om wat te helpen bij het maken van hun studiekeuze.
12/03 15u45  Vierdejaars verkennen LuikDe leerlingen van het vierde jaar van de abstract-theoretische richtingen gingen samen met hun collega’s van het vierde jaar Industriële wetenschappen en Techniek-wetenschappen een dagje naar Luik, stad van schrijver Georges Simenon.
12/03 15u45  Bewoners Berkenhof vieren carnaval met KlompenriddersOmdat de bewoners van woonzorgcentrum Berkenhof in Heers zaterdag moeilijk naar de carnavalsstoet in Rukkelingen-Loon of Mechelen-Bovelingen konden, kwam de stoet naar de bewoners.
12/03 15u30  Boeing 737’s mogen niet meer vliegen boven Verenigd Koninkrijk, nog onduidelijkheid over BelgiëDe Britse luchtvaartautoriteit CAA verbiedt alle vluchten met Boeing 737 Max-vliegtuigen van, naar en over het Verenigd Koninkrijk. Dat werd beslist na de crash van een vliegtuig van Ethiopian Airlines, waarbij 157 mensen om het leven kwamen. Die beslissing heeft mogelijk ook gevolgen voor ons land, want Tui is de enige maatschappij in ons land met de toestellen in haar vloot.
12/03 15u30  Bewoners ontdekken inbraak na vakantieOp Hoog Kattenbos in Kattenbos is maandagmiddag rond half drie een woninginbraak vastgesteld. De bewoners kwamen terug van vakantie en ontdekten dat er dieven langs waren geweest. (siol)
12/03 15u30  Onderzoek geopend naar dood van Nederlands model (20): “Hopelijk komen we te weten wat haar mankeerde”Het Duitse ministerie van Justitie heeft beslist om een onderzoek te openen naar de doodsoorzaak van het 20-jarige Nederlandse model Lotte van der Zee. Zij kreeg tijdens een skivakantie in Oostenrijk een hartstilstand en overleed twee weken later. “We hopen te weten te komen wat ons meisje mankeerde”, zegt haar moeder aan RTV oost.
12/03 15u30  “Leer je kind relativeren, niet vechten”Iedereen beseft dat het fout is maar toch gebeurt het: ouders die aan de kassa van de Lidl vechten om Stikeez-verzamelmapjes voor hun kinderen te bemachtigen. Pedagoog Pedro De Bruyckere wijst op het fenomeen van de curlingouders, die alles overhebben voor hun oogappeltjes. Een foute aanpak die slecht kan uitvallen voor de kids. Karel MOORS
12/03 15u30  FM Goud vervult derde en laatste wensRadiozender FM Goud lanceerde op 14 december 2018 een bijzondere wedstrijd waarbij een wel heel origineel kerstcadeautje te winnen was. De luisteraars konden op de Facebookpagina van de radiozender laten weten wie ze wat toewensten. Uit 86 wensen maakte FM Goud er uiteindelijk drie waar.
12/03 15u15  “We bouwen onze huizen te dicht bij bomen”Eén hevige onweerszone en Vlaanderen likt zijn wonden: daken waaiden weg, hekwerk moest eraan geloven en bomen vielen op huizen en auto’s. Hoe wapenen we ons tegen het extremere weer dat de toekomst aankondigt? ‘We hebben veel gebouwen te dicht bij bomen neergezet.’
12/03 15u15  Bondscoach Rusland “bestudeert” Rode Duivels: “Het is goed je opponent te kennen, maar dat geldt nog meer voor je eigen team”De Russische bondscoach Stanislav Cherchesov heeft maandag zijn 26-koppige selectie bekendgemaakt voor de duels met de Rode Duivels en Kazachstan in de kwalificaties voor het EK 2020. Hij verwacht niet dat de troepen van Roberto Martinez de Russen zullen verrassen.
12/03 15u15  Niet te missen programma’s voor een fantastische tv-avondIn de achtste finale van de UEFA Champions League kijken Juventus FC en Atlético Madrid elkaar vanavond opnieuw in de ogen. In ‘Studio Tarara’ is het afwachten wat de gevolgen zijn van het auto-ongeluk van Ricky en Roxanne. Op Canvas kan u unieke ingekleurde beelden van de periode 1945-1950 bekijken in de documentaire ‘Après Hitler’. Luc Alloo volgt Bart De Wever in ‘Alloo Bij’ op VTM.
12/03 15u00  Steeds meer huisdieren naar de kinesistHonden en katten krijgen er massages, lasertherapie en zelfs hydrotherapie. De behandeling helpt huisdieren om sneller te revalideren na een operatie. TV Limburg ging een kijkje nemen bij Fysiovetcare, een revalidatiepraktijk voor kleine huisdieren in Bilzen.
12/03 15u00  Aanleg derde rijstrook E314 in Heusden-Zolder gestartGisteren zijn de werken begonnen voor de verbreding van de E314 tussen Lummen en Heusden-Zolder. Voka Limburg vraagt dat de volgende Vlaamse regering kiest voor 3 rijstroken op het hele Limburgse snelwegennet.
12/03 15u00  Nieuw spectaculair uitkijkplatform op komst in New YorkDe uitkijkplatformen op de Empire State Building en Rockefeller Center krijgen weldra serieuze concurrentie. Straks zult u letterlijk op Manhattan kunnen neerkijken, door een glazen vloer.
12/03 15u00  Nooddak kasteel lijdt onder eerste voorjaarsstormDe eerste storm van het voorjaar heeft ook in Heers lelijk huisgehouden, met her en der omgewaaide bomen. Aan het kasteel van Heers waaide er zelfs een stuk nooddak weg.
12/03 15u00  Het gaat slecht met Victoria’s Secret, maar in Frankrijk openen binnenkort drie nieuwe winkelsHet Amerikaanse lingeriemerk Victoria’s Secret heeft al jaren te maken met tegenvallende verkoopcijfers. In de Verenigde Staten alleen zullen om die reden 53 winkels gesloten worden, maar in Frankrijk ziet het bedrgijf nog potentieel. Daar openen binnenkort 3 nieuwe shops.
12/03 14u45  Moeder vondeling geïdentificeerd: Poolse vrouw (38) uit Antwerpen “had nog nooit van vondelingenschuif gehoord”In het onderzoek rond baby Arthur, die vorige week als vondeling werd achtergelaten in een appartementsgebouw in Antwerpen, werd een 38-jarige Poolse vrouw uit Antwerpen opgepakt en voorgeleid. De onderzoeksrechter heeft haar deze voormiddag vrijgelaten.
12/03 14u45  Je zult de dubbelganger van Rihanna maar zijnDe Franse Yna Sertalf (23) is het gewoon dat mensen haar om een foto komen smeken of haar vragen wanneer haar volgende album nu zal uitkomen. Ze lijkt immers als twee druppels water als Rihanna, en dat is niet altijd even fijn zegt ze zelf.
12/03 14u30  Grote drukte op tweedhandsbeurs GezinsbondDe recente tweedehandsbeurs met kleding en speelgoed die de Gezinsbond in het Heppense Buurthuis organiseerde was een schot in de roos. “De 47 voorziene standplaatsen waren snel uitverkocht en we schatten dat er een 500-tal bezoekers kwamen snuisteren in het aanbod. We voorzien een soortgelijke beurs in november en meestal geniet die van het voorjaar wat minder bijval, maar dat is nu zeker niet het geval. Er zijn inderdaad internetsites met tweedehandsartikelen, maar hier kan men zien, voelen en eventueel kopen”, meldt een tevreden secretaris Rudy van de Kerkhof.
12/03 14u30  Delhaize zet bewaker in tegen hangjongerenDe Delhaize aan de Hasseltsestraat heeft een externe bewakingsfirma ingehuurd om jongeren met slechte bedoelingen die ’s middags rondhangen in de gaten te houden. Het warenhuis kreeg de jongste maanden klachten over overlast op de parking. Sommige jongeren gingen in winkelkarretjes zitten zodat klanten er geen konden nemen. Wanneer het personeel hen hierover aansprak, werd het volgens de directie uitgescholden. Een aantal personeelsleden zou zich bedreigd voelen. Nadat overleg met de politie, het stadsbestuur en de naburige scholen niks uithaalde, werd beslist een bewakingsagent in te zetten. (tb)
12/03 14u15  Lummens oplichterskoppel krijgt tot 30 maanden cel: “Veel te weinig voor de miserie die ze ons en anderen bezorgd hebben”Een 36-jarige Lummenaar is dinsdag in Hasselt veroordeeld tot 30 maanden cel voor een 35-tal gevallen van oplichting en misbruik van vertrouwen. Zijn vrouw van 30 kreeg een elektronisch toezicht van een jaar opgelegd. Het oplichterskoppel wist via sluwe manier aan de identiteitsgegevens van de slachtoffers te geraken en sloot op hun naam online leningen af. Ook boden ze gps-toestellen via tweedehandssites aan, maar na het incasseren van het geld bleef de levering uit. “Dat is een lichte straf voor wat ze op de kap van anderen buit gemaakt hebben.”
12/03 14u00  Even schrikken: volledig dak vliegt weg door storm en belandt voor autoDe storm van afgelopen weekend heeft voor heel wat schade gezorgd. Bomen werden ontworteld en heel wat dingen gingen vliegen. Ook in de Molenstraat van Hoevenen richting Kapellen was dat het geval. Deze chauffeur schrok wel even toen hij plots een dak voor zijn wagen op de weg zag vallen.
12/03 14u00  Wat een varce: de 8 vragen die zich opdringen na afgekeurde goal SamattaGeen prachtgoal of flukse dribbel, maar het niet toegekende doelpunt van Ally Samatta in KRC Genk-Lokeren (1-0) was dé fase van het voorbije weekend. De vier refs op en rond het veld zagen niet dat het schot van de Tanzaniaan over de lijn was. De VAR kon door godbetert een communicatieprobleem niet tussenkomen. Hoe is dit anno 2019 nog mogelijk? Een antwoord op acht veelgestelde vragen.
12/03 14u00  Goedele Liekens op derde plaats Open Vld in Vlaams-BrabantMaggie De Block krijgt voor de verkiezingen van 26 mei versterking van Goedele Liekens. Open Vld brengt de seksuologe in stelling tegen Theo Francken en Darya Safai.
12/03 14u00  Milieu- en gezondheidsdag op campus UrsulaVrijdagnamiddag 1 maart stond voor de eerstejaars van de Sint-Martinusscholen het thema milieu en gezondheid centraal. De leerlingen konden kiezen uit een waaier van maar liefst 16 verschillende workshops. Voor ieder wat wils dus. Voor een aantal workshops kon de school een beroep doen op de derdejaars lerarenopleiding aan de UCLL.
12/03 14u00  Zesdejaars Biotechnicum knotten de wilgen in het natuurlandschapDe laatste vrijdag voor de vakantie trokken de leerlingen van 6NGTW van het Biotechnicum, gewapend met kettingzagen en snoeischaren, richting de Luysmolen. Daar stonden een aantal wilgen in het landschap die geknot moesten worden.
12/03 13u45  19-jarige man valt politiemannen aan met twee aardappelmesjes: “Zwart voor mijn ogen”“U neemt de sneltrein naar de zware criminaliteit”, zei de rechter tegen een amper 19-jarige tiener uit Oudsbergen. Hij riskeert een opsluiting van een jaar en een geldboete van 8.000 euro omdat hij onder invloed van pillen twee agenten probeerde aan te vallen met aardappelmesjes. Ook zijn arrestatie verliep niet zonder slag of stoot.
12/03 13u45  Autokeuring keurde in Vlaanderen in 2018 1 wagen op 5 afDe instellingen voor de autokeuring in Vlaanderen keurden in 2018 20 procent van de gecontroleerde voertuigen af. Dat is 1 procent meer dan in 2017 en 2016. Ook in 2015 werd 1 wagen op 5 afgekeurd. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts op een schriftelijke vraag van Karin Brouwers (CD&V).
12/03 13u45  Mysterie ontrafeld: wat verdienen Formule 1-piloten? Van een schamele 150.000 euro tot héél wat meer...Deze week begint in Australië het nieuwe Formule 1-seizoen en het belooft volgens een aantal kenners spannend te worden. Dat kunnen we echter niet over de jaarsalarissen zeggen die de rijders verdienen, daar vinden we de ‘usual suspects’ aan beide einden van de rangschikking. We geven u een overzicht van klein naar groot.
12/03 13u45  De zeldzame verlovingsring van Jennifer Lopez is miljoenen waardDe Amerikaanse popster Jennifer Lopez (49 ) gaat trouwen met haar vriend Alex Rodriguez (43). Die heeft de ‘Love Don’t Cost A Thing’-ster ten huwelijk gevraagd met een ring die juweliers verbluft. Het sieraad is immers bezet met een joekel van een diamant en kan volgens kenners 5 miljoen dollar (4,4 miljoen euro) waard zijn.
12/03 13u30  Genkenaar boort gaatjes in 43 brandstoftanks en steelt minstens 975 liter diesel: 24 maanden met uitstelEen 45-jarige Genkenaar, die ondertussen in Tielt-Winge woont, kreeg dinsdag een gevangenisstraf van 24 maanden met de helft uitstel en een geldboete van 800 euro omdat hij minstens 975 liter diesel stal uit auto’s over heel Limburg. Hij schuimde de provincie af en boorde gaatjes in de onderkant van brandstoftanks van 43 lukraak geparkeerde auto’s. De diesel ving hij met trechters op in een reservoir. De man stond ook terecht voor drie woninginbraken.
12/03 13u30  Om rillingen van te krijgen: zeker 20 vliegtuigen in problemen bij landing door orkaan in DüsseldorfEen storm die de naam ‘Eberhard’ draagt, heeft in Duitsland geleid tot de nodige problemen voor de luchtvaart. Op de luchthaven van Düsseldorf waaide zondag een wind van orkaankracht (12 op de schaal van Beaufort) met snelheden tot 120 kilometer per uur.
12/03 13u30  Meer dan 100 jaar oude lindeboom in Oudsbergen raakt beschadigd door stormIn Meeuwen aan de Klimop school en kinderopvang Pagadder is de technische dienst gestart met het toppen van een meer dan 100 jarige lindeboom. Door de stevige storm van zondagmiddag werd de boom beschadigd. De slechte stukken worden nu door de medewerkers weggezaagd.
12/03 13u15  Dodelijke hondenziekte ontdekt in Duits grensgebied: “Laat jouw hond inenten”Hondenbaasjes in Nederlands-Limburg zijn bezorgd over een dodelijke hondenziekte die vlak over de Duitse grens is opgedoken bij vossen. Een dierenarts in Echt waarschuwt op Facebook voor de ziekte van Carré, een virusinfectie die bij honden, vossen, wolven en marterachtigen dikwijls dodelijk is. In Niederkrüchten, niet ver van de grens bij Roermond, zijn onlangs vossen gevonden met Carré. Vorig jaar in april dook de ziekte ook op bij wilde dieren in Voeren en Luik.
12/03 13u00  Roemenen krijgen tot 30 maanden voor diefstal van 10.567 euro aan scheermesjes, tandenborstels en drankEen 52-jarige Roemeen kreeg dinsdag voor de Tongerse correctionele rechtbank een celstraf van dertig maanden een geldboete van 2.400 euro voor zeven diefstallen bij verschillende Colruyt-winkels in Bree, Zonhoven, Maaseik en de Waalse gemeentes Herve, Verviers, Chaudfontaine en Heusy. Zijn kompaan moet voor 28 maanden de cel in. De mannen stalen voor 10.567 euro aan Champagne, scheermesjes en tandenborstels. De buit stuurden ze op naar Roemenië waar de spullen op tweedehandsmarkten verkocht werden.
12/03 12u45  Van beweging leef je langer (en het is nooit te laat om in actie te schieten)Sport je de ene maand meer dan de andere, of vind je simpelweg nooit echt tijd om te bewegen? Dan hoef je je volgens Amerikaanse onderzoekers niet al te veel zorgen te maken. Ook als je een actieve levensstijl uitstelt tot later, zou je van de voordelen genieten. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek, verschenen in het wetenschappelijk vakblad JAMA Network Open.
12/03 12u45  OPROEP. Al 1.500 fans gaan 24 uur naar FC De Kampioenen kijkenVrijdag vindt in Kinepolis Antwerpen de langverwachte 24 urenmarathon van FC De Kampioenen plaats. Daar zijn ondertussen al zo’n 1.500 tickets voor verkocht. Goed voor vijf (bijna) volle zalen.
12/03 12u45  Weelderige wandkleden van Lin VermeulenZaal 'Onder de Toren' in Hasselt is nog tot en met sfeervol en kleurrijk aangekleed door een collectie prachtige handgemaakte wandkleden, ontworpen en vervaardigd door kunstenares Lin Vermeulen.
12/03 12u15  Supportersverbond KSTVV heeft bedenkingen bij aanstelling scheidsrechter Van DriesscheBram Van Driessche werd aangesteld om aanstaande zondag (18 uur) de topper tegen AA Gent op Stayen in goede banen te leiden. De 33-jarige ref uit het Oost-Vlaamse Sint-Denijs-Westrem floot tot nu toe twaalf competitiematchen van de Kanaries. Daarvan kon STVV er slechts eentje winnen: op 30 juli 2016 werd het 1-0 tegen Lokeren. In de herfst van 2017 besliste scheidsrechtersbaas Johan Verbist om Van Driessche even weg te houden van STVV. Aanleiding was zijn door de Haspengouwse club fel gecontesteerde leiding in Club Brugge-STVV. In die incidentrijke match liep Kotysch een beenbreuk op na een onbestrafte charge van Wesley. De supportersvereniging van STVV heeft nu haar bedenkingen geuit bij de aanstelling van Van Driessche.
12/03 12u15  Dieter ‘Modern Talking’ Bohlen (65) terug op de bühneDe Duitse poptitaan Dieter Bohlen (65) kruipt terug op de bühne. In 2003 stond hij voor het laatst in Duitsland op de planken bij het afscheidsconcert van het duo Modern Talking, waarmee hij in de jaren tachtig hits scoorde als ‘You’re My Heart, You’re My Soul’ en ‘Cheri Cheri Lady’. Thomas Anders (56), de andere helft van Modern Talking, bedankt voor een reünie en blijft onder zijn zonnebank liggen. Bohlens comeback heeft op 31 augustus plaats in Berlijn. Hij zal er opnieuw songs van Modern Talking en zijn latere project Blue System ten gehore brengen.
12/03 12u15  Dan toch geen rivalen? Hartelijke kus van Meghan en Kate geeft duidelijkheidOndanks hardnekkige geruchten dat het niet botert tussen Meghan Markle en haar schoonzus Kate Middleton, kunnen de twee hertoginnen het prima met elkaar vinden telkens ze samen in het openbaar verschijnen. De Britse royals trokken maandag met z’n allen naar Westminster Abbey om een kerkdienst bij te wonen ter ere van Commonwealth Day, de jaarlijkse viering van het Britse rijk. Kate en Meghan begroetten elkaar hartelijk met een kus toen ze arriveerden in de beroemde kerk, en schitterden beiden in modieuze outfits.
12/03 12u00  Wat verdienen F1-piloten?Deze week begint in Australië het nieuwe Formule 1-seizoen en het belooft volgens een aantal kenners spannend te worden. Dat kunnen we echter niet over de jaarsalarissen zeggen die de rijders verdienen, daar vinden we de ‘usual suspects’ aan beide einden van de rangschikking. We geven u een overzicht van klein naar groot.
12/03 12u00  N-VA wil dat hele grondwet kan worden herzienN-VA wil - zoals verwacht - volgende legislatuur de grondwet herzien. De Vlaams-nationalisten willen zich niet beperken tot een paar artikels zoals de andere partijen. “Het gaat over een voorstel tot het open zetten van de grondwet. Dat houdt geen verplichting in”, zeggen Peter De Roover en Karel Vanlouwe, fractieleiders in Kamer en Senaat.
12/03 12u00  Opnieuw gelijkspel voor Marouane Fellaini in AFC Champions LeagueHet Chinese Shandong Luneng, met Marouane Fellaini de hele wedstrijd op het veld, heeft dinsdag thuis 2-2 gelijkgespeeld tegen titelverdediger Kashima Antlers uit Japan op de tweede speeldag in groep E van de AFC Champions League.
12/03 12u00  Vangrootloon opent nieuwe vestigingen in Kermt en Tongeren en er volgen er nogBrood- en banketbakkerij Vangrootloon ziet het groots. Na de opening van een nieuwe vestiging in Kermt (vorig weekend), eentje in Tongeren (volgende maand) en nog 3 andere in de loop van dit jaar, neemt het aantal filialen toe in Limburg toe met 33%. Er komen ook 25 nieuwe jobs bij.
12/03 12u00  Wonderlijke revalidatie van wielrenner Stig Broeckx wordt filmDe wonderlijke revalidatie van de zwaar gecrashte wielrenner Stig Broeckx (28) wordt ook na het Eén-programma ‘Bargoens’ voort gedocumenteerd. Eric Goens, de maker van ‘Bargoens’, gaat het bijzondere verhaal van de man die veroordeeld leek tot een “vegetatief” leven, verfilmen. Er is ambitie om die film verder te tillen dan het tv-scherm.
12/03 12u00  Nike maakt met modeshow duidelijk dat het nog meer op vrouwen zal inzettenMet een spectaculaire modeshow in Parijs met veertig van ’s werelds beste vrouwelijke atleten als modellen, wilde Nike duidelijk maken dat het de komende jaren nog meer zal inzetten op vrouwen. Tegelijk werden ook de truitjes voor het WK vrouwenvoetbal van deze zomer bekendgemaakt.
12/03 11u45  Vierentwintig maanden voor Genkenaar die tanks van 43 auto’s doorboordeDe 35-jarige man die vorig jaar in de ruime omgeving van Genk maar liefst 43 auto’s van hun brandstof beroofde is door de Tongerse strafrechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van 24 maanden met uitstel en een boete van 800 euro. Aan zijn slachtoffers moet de dertiger uit Tielt-Winge een schadevergoeding van bijna 10.000 euro en de gerechtskosten betalen. Het Openbaar ministerie had vorige maand een effectieve gevangenisstraf van 42 maanden gevraagd.
12/03 11u45  Tot dertig maanden cel voor Roemenen die diefstallen pleegden in 7 Colruyt-winkelsTwee Roemenen die er op vier dagen tijd vandoor gingen met een grote hoeveelheid luxegoederen uit zeven Colruyt-vestigingen over het hele land moeten respectievelijk 30 en 28 maanden de gevangenis in. Beiden moeten ook een boete betalen van 2.400 euro en de BMW waarmee ze de verschillende diefstallen pleegden werd verbeurdverklaard.
12/03 11u45  Hardnekkige druggebruiker zes keer betrapt door politiepatrouille: “Auto vol cannabisgeur”De procureur eiste dinsdag voor de Tongerse correctionele rechtbank een celstraf van acht maanden en een geldboete van 8.000 euro voor een man die zes keer betrapt werd met drugs in zijn auto. De eerste keer werd hij tegengehouden door de politiezone Carma met 20 gram speed en een airsoftwapen in zijn auto. Een week later werd hij in Bilzen gecontroleerd. Toen had hij cannabis bij. Ook in Hasselt, Leuven en Lier moest hij met zijn auto aan kant en opnieuw overhandigde hij spontaan een joint.
12/03 11u30  Inbraak in Klein-GelmenMaandagvoormiddag rond elf uur is ingebroken in een huis in de Klein-Gelmenstraat in Klein-Gelmen. De buit is nog niet gekend. (siol)
12/03 11u30  Inbraak in HoepertingenInbrekers hebben zaterdagavond om kwart na tien toegeslagen op de Helshovenstraat in Hoepertingen. De buit is nog niet gekend. (siol)
12/03 11u30  Jan Verheyen over zijn woede-uitbarsting op Aalst Carnaval: “Ik wil me echt verontschuldigen bij die mens”Tijdens de stoet op Aalst Carnaval waren de acteurs van FC De Kampioenen opgemerkte gasten. Regisseur Jan Verheyen (55) maakte er met zijn filmploeg opnames voor de vierde Kampioenen-film, maar dat ging even verkeerd toen een man in beeld kwam lopen en een bolwassing kreeg van Verheyen. “Ik wil me verontschuldigen”, zegt hij daarover in Dag allemaal.
12/03 11u30  Ook zonder latten kunt u van TML Winter genietenTomorrowland Winter is van start gegaan in de magische setting van de Franse Alpen. Net als voor de (zomer)editie in België worden alle registers opengetrokken om mensen thuis mee te laten genieten van de unieke festivalbeleving. De “People of Tomorrow” kunnen de magie van “Tomorrowland Winter - The Hymn of The Frozen Lotus” live volgen via de Tomorrowland livestream en Tomorrowland One World Radio.
12/03 11u30  IJsboerke brengt Fruittella-ijsjes uit mét aardbeiensmaakDe Belgische ijsjesfabrikant IJsboerke kondigde op Instagram een leuke nieuwigheid aan voor zoetekauwen. Vanaf midden maart brengt het ijsjes met Fruittella uit. Met echte aardbeien.
12/03 11u15  Piet Hoebeke helpt misverstanden over de penis de wereld uit: “Eén keer ‘klein pietje’ horen en het kan voor de rest van je leven miserie zijn”Zijn voornaam is toeval, maar dokter Piet Hoebeke (57) heeft in zijn carrière wel al meer dan tienduizend penissen gezien. Meer dan genoeg om een idee te krijgen van de misverstanden die welig tieren over het mannelijkste orgaan. In De penis, weetjes en kneepjes voor dagelijks gebruik, probeert hij daar taboeloos de vloer mee aan te vegen. “Mijn studentes bezweer ik: zeg nooit tegen een man dat hij een kleintje heeft.”
12/03 11u15  De strijd van de burgemeester van Bologna en chef Pepe: “Bolognesesaus bestaat eigenlijk niet”BolognaIn de strijd om een monument lanceerde de burgemeester van Bologna een opmerkelijke oproep: meld de gevallen van ‘valse’ spaghetti bolognese in het buitenland, cito presto. Want het is erg, hoe een Italiaanse klassieker ook in België verward wordt met een bastaardgerecht. “Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet.”
12/03 11u15  "'t Linne zingt" zondag in CorneliuskerkOnder de noemer ''t Linne zingt' wordt zondag 17 maart op Lindelhoeven (Overpelt) een kwarteeuw Sint-Ceciliakoor gevierd. Jeugdkoor Kiliana en een violistenduet met Jalina en Matthias Dekeyers vullen mee het programma in. De zangnamiddag begint om 15 uur en om 14.30 uur gaan de kerkdeuren open.
12/03 11u15  Natte jubileumtocht voor wandelclub De HeikneutersOp zondag 10 maart hield Wandelsportvereniging De Heikneuters Genk haar jubileumtocht ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan van de wandelclub.
12/03 11u00  Genkse cardiologen houden uw hart vanop afstand in het oog, maar "terugbetaling is nog niet voor morgen"genk Het revolutionaire telemonitoringsproject van de hartspecialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) heeft de eerste testfase met succes afgerond. Met hun geavanceerde sensor volgen de dokters van het ZOL hun patiënten met hartfalen vanop afstand. “We gaan nu van vijftien patiënten in fase 1 naar vijftig in fase 2”, vertelt cardioloog Wilfried Mullens. Als dat lukt, volgt de wereld.
12/03 11u00  Levensgevaarlijk: treinsurfer filmt met GoPro-camera hoe hij minutenlang achter trein van NMBS hangtEen treinsurfer heeft afgelopen weekend een video gedeeld van zijn levensgevaarlijke toeren. Zulke stunts zijn niet enkel levensgevaarlijk, maar ook strafbaar. “Dat is een inbreuk op de spoorveiligheid, dat is een strafrechterlijke zaak”, aldus Bart Crols, woordvoerder van NMBS.
12/03 10u45  Verkeershinder op Noord-Zuid door controleactie van politie LRH en Vlaamse belastingdienstEen provinciaal gecoördineerde controleactie van de politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH), de douane en de Vlaamse belastingdienst heeft vanochtend in Zonhoven voor verkeershinder gezorgd. Op de Noord-Zuidverbinding (N74) richting Hasselt werden vlak voor het kruispunt met de Donkweg zowel auto's als vrachtwagens gecontroleerd. De actie loopt nog tot in de late namiddag.
12/03 10u45  Braziliaanse legende Coutinho overleden, de favoriete ploegmaat van Pelé: “Ik moet hem bedanken voor 50 procent van de doelpunten”De Braziliaanse voormalige international Coutinho is maandag op 75-jarige leeftijd overleden. Voetballegende Pelé omschreef Coutinho als zijn favoriete ploegmaat bij Santos. De Braziliaanse club maakte het overlijden bekend. Volgens TV Globo is de doodsoorzaak een hartinfarct.
12/03 10u45  Dertigtal personen leert de salsaMomenteel wordt er iedere vrijdag salsa gedanst in de Derde Helft in Tongeren. Een dertigtal personen neemt deel aan deze cursus van tien lessen. Ze vinden het ontspannend om zo de werkweek af te sluiten. Er wordt uiteraard veel gelachen en plezier gemaakt.
12/03 10u45  Woordfabriek, een verbeeldend project rond taalkrachtDe organisatie Fred heeft als doel meer kinderen in contact te brengen met cultuur. Dit vanuit een gedeelde visie dat cultuur sociaal is en vorm geeft aan het samenleven. Deelnemen aan cultuur maakt kinderen mentaal en fysiek gezonder, leidt tot een grotere emotionele betrokkenheid en meer zelfreflectie. Het versterkt de sociale banden tussen kinderen, in de eigen groepen en daarbuiten. De meest democratische vorm om kinderen meer in contact te brengen met kunst en cultuur is via de scholen want daar worden immers alle kinderen bereikt, ook de maatschappelijk kwetsbare kinderen.
12/03 10u45  Viio Tongeren krijgt cheque van 2.000 euro van Ladies Circle 37Op maandag 11 maart vond de machtsoverdracht bij Ladies Circle 37 Tongeren plaats en schonken ze een cheque van 2.000 euro aan Viio Tongeren.
12/03 10u45  Vzw Egeltjes opent haar deurenVandaag stelt vzw Egeltjes haar toekomstige kinderopvanglocatie voor. Die locatie wordt de huidige Sint-Pieter pastorie in Sint-Truiden. Ook starten ze hun geldinzamelcampagne, voor de financiering van de verbouwing.
12/03 10u30  Verenigde Arabische Emiraten bestraft omdat supporters schoenen op het veld gooidenDe Verenigde Arabische Emiraten moeten één thuismatch achter gesloten deuren afwerken en een boete van 150.000 dollar (ongeveer 133.400 euro) betalen nadat hun supporters in de halve finale van de Asian Cup tegen Qatar schoenen en andere voorwerpen op het veld gooiden. Dat heeft het disciplinaire orgaan van de Aziatische voetbalconfederatie maandagavond bekendgemaakt.
12/03 10u30  Singhet Vro bestrijdt stormweer met gezellige restaurantdagSinghet Vro heeft voor de zoveelste keer een restaurantdag georganiseerd. Zondag 10 maart, op de winderigste dag van dit jaar, konden de ingeschrevenen zich komen te goed doen aan een lekkere maaltijd in den Ichter en de storm buiten even vergeten.
12/03 10u30  Velt Maasoeter houdt snoeiles over fruitbomenOp zaterdag 9 maart hield Velt Maasoeter een snoeiles over fruitbomen bij arch. j. zanders in Stokkem.
12/03 10u15  Joris vertelt vrienden dat hij “verkeerd gematcht” is, ‘Blind getrouwd’-experts verdedigen zichJoris (30), stilaan het kneusje van Blind Getrouwd, meent dat hij verkeerd gematcht is met Annelies (29). Zijn stunt met een berg rozen kon haar niet overtuigen, maar “hij wou gewoon origineel uit de hoek komen”, zegt een vriend van Joris aan Dag Allemaal. Zijn Joris en Annelies werkelijk verkeerd gematcht? De relatiecoaches achter het programma blijven achter hun beslissing staan.
12/03 10u15  Louis van Gaal stopt ermee: Nederlandse toptrainer gaat op pensioenVaarwel Louis van Gaal. De Nederlandse ex-trainer van onder andere Ajax, FC Barcelona en Manchester United gaat met pensioen. Dat maakte hij bekend tijdens de Nederlandse talkshow VTBL. “Ik heb geen ambitie om technisch directeur of tv-analist te worden”, klonk het bij de intussen 67-jarige Van Gaal.
12/03 10u15  Okra houdt winterwandeldagenOkra hield regionale winterwandeldagen op 19, 20 en 21 februari.
12/03 10u00  Philippe Gilbert heeft een nieuw liefPhilippe Gilbert heeft opnieuw de liefde gevonden. Dat meldt de renner van Deceuninck - Quick Step zelf op zijn persoonlijke Facebook.
12/03 10u00  Een collectie voor mama’s die zich net zoals hun spruit willen kledenEdited, het Duitse label dat sinds 2018 ook in ons land verkrijgbaar is, lanceert een bijzondere collectie voor mama’s en hun mini’s. Daarbij geen matchende outfits, maar items die krak hetzelfde zijn, alleen dus in een grote en een kleine maat.
12/03 09u45  Drie Roemeense inbrekers gearresteerd bij alcohol- en drugscontroleDe politie Bilzen-Hoeselt-Riemst heeft zaterdagavond drie vermoedelijke inbrekers van Roemeense afkomst gearresteerd bij een alcohol- en drugscontrole. Bij de controle van een voertuig met Franse nummerplaat in Riemst vond de politie allerlei inbrekersmaterialen en de vermoedelijke buit van een eerdere inbraak. De onderzoeksrechter besloot maandag om de drie Roemeense mannen aan te houden. Bij de controle bliezen van de 420 gecontroleerde bestuurders 12 positief. 1 bestuurder moest haar rijbewijs onmiddellijk inleveren voor 15 dagen nadat de ademtest 2,71 promille aangaf. Er werden drie speekseltesten afgenomen, die allemaal negatief bleken. Zaterdagavond werden ook snelheidscontroles uitgevoerd. Van de 2.333 gecontroleerde chauffeurs reden er 235 te snel. Op de Bilzersteenweg in Hoeselt reed een bestuurder 107 kilometer per uur in een zone 50.
12/03 09u45  32-jarige Lou Williams schrijft NBA-geschiedenis als bankzitterLou Williams, shooting guard bij de LA Clippers, is voortaan de meest trefzekere wisselspeler in de geschiedenis van de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA).
12/03 09u30  Dit zijn de beste landen om als vrouw in te levenHeel wat landen hebben nog een lange weg af te leggen wat gendergelijkheid tussen mannen en vrouwen betreft, maar België doet het daarin niet al te slecht. Ons land haalt net de top twintig van de Women’s Liveability Index 2019.
12/03 09u15  Manchester City compenseert slachtoffers van kindermisbruik bij de clubManchester City heeft een compensatieregeling opgesteld voor de slachtoffers van kindermisbruik in het verleden bij de Engelse club. De Engelse kampioen maakte geen financiële details bekend, maar volgens Britse media gaat het om miljoenen euro’s aan schadevergoedingen. “We herhalen ons oprechte medeleven aan iedereen die deze onvoorstelbare ervaringen heeft moeten doorstaan”, liet de clubleiding weten.
12/03 09u00  Nog stormweer op komst: wat moet je wel en zeker níet doen? “Kruip vooral niet zelf op uw dak. Dat is levensgevaarlijk”Het stormweer is al zwaar tekeergegaan de afgelopen dagen, en er is nóg zware wind op komst. Wat moet u doen als de boom in uw tuin vervaarlijk wiebelt, of uw dakpannen loshangen? “Klim vooral niet zelf uw dak op”, zegt Didier Wattel van de Confederatie Bouw.
12/03 09u00  Boeiend Celloconcert in Muziekschuur VoerenMuziekschuur is de naam voor een waaier van kleinschalige maar bezielende muzikale activiteiten in een huiselijke sfeer. Ze brengen een klein maar trouw publiek regelmatig samen. Het concert van Sergey Pagonyshev (Cello) viel duidelijk in de smaak.
12/03 08u30  Acht nieuwe VoergidsenIn september 2017 startte Streekverkenning Voerstreek met een nieuwe gidsencursus. Na vele lessen theorie en praktijk over de Voerstreek, legden de cursisten in mei 2018 met succes examens af en mochten zij ook wat zij geleerd hadden in de praktijk omzetten.
12/03 08u15  Wilde dieren en K3'tje op carnavalstraining Mavo U13Momenteel is het overal carnaval en naar aanleiding hiervan hielden de meiden U13 van volleybalclub Mavo uit Dilsen-Stokkem een verkleedtraining. Tijgertje, panda, K3, wielrenster, eenhoorn, enz. Iedereen was uniek verkleed. De meiden in hun onesie zullen het wel warm hebben gehad, maar de sfeer zat er goed in en ze vonden de training zeer leuk.
12/03 07u30  Psycholoog Jef Brouwers over de straffe zegereeks van Deceuninck-Quick Step: “In alles moet je genieten van wat je moet doen”Vorig jaar stopte de teller op 72. Dit seizoen prijken er alweer 15 zegepalmen achter Deceuninck-Quick Step. Klinisch psycholoog Jef Brouwers (foto), intussen al zo’n twintig jaar verbonden aan de ploeg Lefevere, weet hoe dat komt. “In onze ploeg wordt niet gepraat over presteren, alleen over winnen.”
12/03 07u30  Dit wielerseizoen geen Euregiocompetitie: organisatoren willen sabbatjaar gebruiken om aan formule te sleutelenEr komt (voorlopig) geen twaalfde editie van het euregioklassement. De organisatie van deze grensoverschrijdende competitie voor nieuwelingen, junioren en eliten (met wedstrijden in België, Nederland en Duitsland) heeft immers beslist om een sabbatjaar in te bouwen. “Maar de bedoeling is wel om volgend jaar een doorstart te nemen”, legt voorzitter Wil van Hoof uit.
12/03 07u30  Philippe Clement (KRC Genk): “Wie zich op training toont, krijgt zijn kans. Vandaar de basisplaats van Ito en de invalbeurt van Piotrowski”Analist Stef Wijnants wierp het gisteren op in deze krant: met het oog op play-off 1 experimenteert Philippe Clement best zondag al aan de Gaverbeek zonder Pozuelo. Zulte Waregem als testcase voor play-off 1. De Genkse coach wil echter niet het gevoel creëren dat er in Waregem niet veel op het spel staat. “Play-off 1 start zondag al, elk half punt kan aan de eindmeet het verschil maken.”
12/03 07u30  Play-off 1-barometer van Jacky Mathijssen: “Brys (STVV) wil ons doen geloven dat moeten winnen een voordeel is”Lees meer >
12/03 07u15  Stiptheid internationale treinen daalt sterk, en dat voelen ook binnenlandse reizigers in BelgiëInternationale treinen doorkruisen België met almaar meer vertraging. Vorig jaar was 8,6 procent van alle vertragingen in ons land te wijten aan problemen op buitenlandse spoornetten, leren cijfers van de spoornetbeheerder Infrabel die De Tijd kon inkijken.
12/03 07u15  Toename van aantal Europese bankiers die meer dan miljoen per jaar verdienenOngeveer 4.860 personen uit de banksector in de Europese Unie hebben meer dan één miljoen euro verdiend in 2017. Dat is een stijging met 5,7 procent tegenover het jaar ervoor, blijkt uit een rapport van de Europese Bankenautoriteit (EBA) maandag. België telt 22 bankiers die één miljoen euro per jaar of meer hebben verdiend.
12/03 07u15  De teams en rijders van het F1-seizoen 2019Komend weekend begint in Australië het nieuwe F1-seizoen. Een overzicht van de teams en rijders, inclusief startnummer, die deelnemen aan het F1-seizoen 2019.
12/03 07u00  Zelfs zijn moeder dacht dat hij gesneuveld was: doodverklaarde Syriëstrijder blijkt springlevendAbdellah Nouamane (23), een Antwerpse Syriëstrijder die vorige zomer dood was verklaard, blijkt nu toch nog in leven te zijn. ISIS deed zelfs zijn moeder geloven dat hij sneuvelde. Dat melden de kranten van De Persgroep.
12/03 06u45  Doorbraak in onderhandelingen met EU: “Het is deze deal ofwel mogelijk helemaal geen Brexit”De Britse regering heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt in de onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit.
12/03 06u30  Op pad met brandweerpost Bilzen daags na de storm: “Dakwerker van dak gered”bilzenDakpannen of halve veranda’s die zijn gaan vliegen, een schoorsteen die op instorten staat of zelfs een dakwerker die door de felle wind niet meer van zijn dak kan: ook gisteren had de brandweer zijn handen meer dan vol met de gevolgen van de storm van zondag. Wij mochten mee op pad met een team van brandweerpost Bilzen.
12/03 06u30  “Dat CD&V de corebusiness van N-VA probeert te kapen, wordt daar allerminst op applaus onthaald”CD&V wil vanaf 2024 een zevende staatshervorming uitrollen, met daarin meer bevoegdheden voor Vlaanderen, zeker op het vlak van gezondheidszorg.
12/03 06u30  “Kan schoonheid per definitie enkel gecreëerd worden door een schoon mens?”Maar goed dat Adolf Hitler zo’n beroerde schilder was. Stel je voor dat hij meesterwerken gecreëerd zou hebben. Zoals die andere Jodenhater, componist Richard Wagner.
12/03 06u15  Proces aanslag Joods Museum: levenslang voor Nemmouche, 15 jaar voor BendrerLevenslang voor Mehdi Nemmouche plus 15 jaar terbeschikkingstelling, 15 jaar plus vijf jaar terbeschikkingstelling voor zijn mededader Nacer Bendrer. Na een verrassend lange deliberatie heeft de assisenjury in het proces van de terroristische moord in het Joods Museum pas rond middernacht de straffen uitgesproken. Die lagen volledig in de lijn van wat het federaal parket gevraagd had. Tot wanhoop van Nacer Bendrer, maar Nemmouche gaf geen krimp.
12/03 06u15  BINGE TIP. ‘Workin’ Moms’: Over afkolven op het werk en onverbloemd zeggen tegen je kind waar het op staatIn Canada is de komische tv-reeks ‘Workin’ Moms’ al toe aan zijn derde seizoen. De serie over vier moeders die na hun zwangerschapsverlof met (tegen-)zin terugkeren naar de werkvloer, staat nu ook op Netflix.
12/03 06u15  COLUMN. “Mijn dochters willen graag een broertje: ‘Omdat we nog nooit een piemeltje van dichtbij gezien hebben’”Onze man (40) verwacht met zijn vriendin een kind: zijn derde, haar eerste. In Sjiek vertelt hij over het reilen en zeilen van zijn nieuw samengesteld gezin. Nu eens met het hoofd boven water, dan eens kopje-onder.
12/03 06u15  Oproep huisarts van dienstDe huisarts van wacht van de kring Bree-Oudsbergen heeft een nieuw telefoonnummer. De inwoners van het voormalige Meeuwen-Gruitrode bellen voortaan het nummer 089 430 300. De inwoners van het voormalige Opglabbeek blijven onder de wachtdienst GAOZ vallen en bellen dus naar 089 201 090.
12/03 05u15  Gouden Boggetter VerkesclubIn 1969 bij Stif, café De Jachthoorn, bedacht uitbaatster Leen een geuzennaam voor de vriendenclub die al eens graag tot in de morgen het beest uit hing: “Echte Verkes zeet gé”. En zo kreeg de Vrienden- en verkesclub haar naam.
12/03 03u45  Lynn Wesenbeek en Neelie Kroes op Europese Open Vld-lijstLees meer >
12/03 03u45  De ploeg van de week in eersteLees meer >
12/03 03u45  Bart De Wever vergelijkt zichzelf met Darth Vader: “Ik ben groot en de rest is klein”Lees meer >
12/03 03u45  “Dakwerker van dak gered”bilzenDakpannen of halve veranda’s die zijn gaan vliegen, een schoorsteen die op instorten staat of zelfs een dakwerker die door de felle wind niet meer van zijn dak kan: ook gisteren had de brandweer zijn handen meer dan vol met de gevolgen van de storm van zondag. Wij mochten mee op pad met een team van brandweerpost Bilzen.
12/03 03u45  Brexit kost bedrijven geen jobsBrusselBrexit of geen Brexit, de Belgische ondernemingen houden hun werkgelegenheid in het komende kwartaal op peil. Uit de barometer van Manpower­Group blijkt dat één op de tien ondernemingen in het tweede kwartaal extra mensen wil aanwerven. Acht op de tien houdt het op een status quo.
12/03 03u45  Bouteflika trekt kandidatuur voor vijfde ambtstermijn als president van Algerije inAlgiersDe Algerijnse president Abdelaziz Bouteflika heeft gisteravond zijn kandidatuur voor een vijfde ambtstermijn ingetrokken. De verkiezingen die op 18 april gepland waren, worden uitgesteld.
12/03 03u45  12Lees meer >
12/03 03u45  250 feestvierders geëvacueerd op Tomorrowland WinterHuezIn het Franse skigebied Alpe D’Huez zijn gisteren 250 festivalgangers van Tomorrowland Winter geëvacueerd van een piste en enkele berghutten. Door de hevige wind waren de skiliften gesloten, en dus moesten er sneeuwruimers ingeschakeld worden om iedereen beneden te krijgen.
12/03 03u45  StaatshervormingLees meer >
12/03 03u45  Wereldwijd bejubeld Hasselts bier moet naam veranderenHasselt/Bree Sinds Raf Souvereyns uit Hasselt door de Amerikaanse site Ratebeer verkozen werd tot de meest beloftevolle jonge brouwer ter wereld, worden z’n Bokkereyder bieren begeerd van de Verenigde Staten tot Denemarken. Maar een rechter oordeelde nu dat hij die naam niet meer mag gebruiken, omdat die te veel lijkt op ‘Bokkereyer’, een bier dat in Opitter wordt gebrouwen.
12/03 03u45  “Er wordt zelfs om gevochten”HASSELTHet succes van de Stikeez van Lidl, waarbij je poppetjes in de vorm van pakweg een kip of een radijs kan sparen, groeit de warenhuisketen stilaan boven het hoofd. Poppetjes zijn er nog genoeg, maar Lidl kan niet volgen met de levering van de verzamelmapjes in de vorm van een koelkast. Afgelopen zaterdag bevoorraadde Lidl haar warenhuizen nog met zulke mapjes, maar opnieuw bleken er dat ruim onvoldoende. Met hilarische taferelen tot gevolg. “In de Lidl in Genk zag ik mensen elkaar omduwen om toch maar een mapje te kunnen bemachtigen”, zegt de Genkse Cinzia Scarpato.
12/03 03u45  Michael Jackson en Richard WagnerLees meer >
12/03 03u45  “Bolognesesaus bestaat eigenlijk niet”BolognaIn de strijd om een monument lanceerde de burgemeester van Bologna een opmerkelijke oproep: meld de gevallen van ‘valse’ spaghetti bolognese in het buitenland, cito presto. Want het is erg, hoe een Italiaanse klassieker ook in België verward wordt met een bastaardgerecht. “Spaghetti bolognese bestaat eigenlijk niet.”
12/03 03u45  Jagen soldaten wolven op de vlucht?LEOPOLDSBURG/HECHTEL-EKSELJagen oefenende militairen in het Kamp van Beverlo Naya en Gust verder weg van hun thuisbasis? Sommige natuurkenners beweren van wel. “Dat kunnen we bevestigen noch ontkennen. Daarvoor zijn data en onderzoek nodig”, zegt Gui Winters van Natuur en Bos. Maar het klopt wel dat er meer oefeningen zijn in het Kamp, en dat het wolvenkoppel zich steeds verder van huis waagt. Zoals de dode schapen in Oudsbergen en Houthalen aantonen.
12/03 03u45  “Rouwstoet van oldtimers als protest tegen lage-emissiezones”GenkMet hun actie ‘Red de oldtimer’ hopen eigenaars en liefhebbers van oude wagens hun hobby van de ondergang te redden. “De opkomst van de lage-emissiezones in Vlaanderen dreigt voor ons een financiële ramp te worden”, zegt Genkenaar Roberto Pilotto, een van de initiatiefnemers van de ‘oldtimerrouwstoet’ die op 13 april van Genk naar Hasselt rijdt. Ook in de rest van Vlaanderen zijn er acties.
12/03 03u45  Piek bij Tele-Onthaal na docu Michael JacksonHASSELTBij Tele-Onthaal in Limburg zijn vorig weekend dubbel zoveel telefoontjes over seksueel misbruik binnengelopen als gemiddeld. Na de uitzending van de documentaire ‘Leaving Neverland’ over het kindermisbruik van Michael Jackson, vrijdagavond op Canvas, werd het nummer van de hulplijn vermeld. Naast acht slachtoffers, mensen van boven de vijftig, belde ook een dader naar de vrijwilligers van Tele-Onthaal, voor een bewogen gesprek.
12/03 03u45  “CD&V positioneert zich als N-VA light”BrusselCD&V wil in het Vlaamse parlement een consensus zoeken voor een zevende staatshervorming die zou ingaan vanaf 2024. Volgens professor Dave Sinardet (VUB) ontpopt CD&V zich hierdoor tot een N-VA-light, want staatshervormingen zijn hét thema van N-VA. “Klopt niet, want wij hebben de zesde staatshervorming ook gemaakt”, reageert CD&V-voorzitter Beke. Intussen ziet het er naar uit dat er volgende legislatuur geen letter aan de grondwet verandert en dat voor het eerst sinds 1985.
12/03 03u45  Eerste Vlaamse Instagramserie wil jongeren van de sigaret houdenDat ‘Instaverliefd’ de eerste fictiereeks is die exclusief op Instagram loopt, maakte de productie van het Vlaamse Eyeworks al uniek. Nu blijkt echter Kom op tegen Kanker mee achter de serie te zitten, die vanaf 19 maart op Instagram Stories te volgen is. Het doel? Jonge kijkers van de sigaret weghouden.
12/03 03u45  Genkse cardiologen houden uw hart vanop afstand in het ooggenk Het revolutionaire telemonitoringsproject van de hartspecialisten van het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) heeft de eerste testfase met succes afgerond. Met hun geavanceerde sensor volgen de dokters van het ZOL hun patiënten met hartfalen vanop afstand. “We gaan nu van vijftien patiënten in fase 1 naar vijftig in fase 2”, vertelt cardioloog Wilfried Mullens. Als dat lukt, volgt de wereld.
12/03 02u00  Yanina Wickmayer naar achtste finales op WTA GuadalajaraYanina Wickmayer (WTA-133) heeft zich maandag voor de achtste finales van het 125K Series-toernooi in het Mexicaanse Guadalajara (125.000 dollar) geplaatst. In de eerste ronde had de 29-jarige Vlaams-Brabantse exact één uur nodig voor een 6-1, 6-3 zege tegen de Roemeense Ana Bogdan (WTA-106). De volgende tegenstandster voor Wickmayer komt uit de partij tussen het Tsjechische zevende reekshoofd Kristyna Pliskova (WTA-90) en de Chinese kwalificatiespeelster Wang Xiyu (WTA-195).
12/03 00u00  Londen kondigt doorbraak aan in Brexit-onderhandelingen met EUDe Britse regering heeft naar eigen zeggen een doorbraak bereikt in de onderhandelingen met de Europese Unie over de Brexit.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

3x Overleden ‘bunga bunga’-model had “hoge concentratie radioactiviteit in lichaam”18/03 22u00 - Het Belang van Limburg: Een Marokkaans model dat jaren geleden aanwezig was op de zogenoemde ‘bunga bunga-seksfeestjes’ van ex-premier Berlusconi had hoge concentraties cadmium en antimoon in haar lichaam toen ze stierf. Ook werden er “sporen van hoge radioactiviteit aangetroffen”. Dat blijkt uit het onderzoek dat het Italiaanse gerecht startte naar aanleiding van haar dood.
2x Herbeleef hier de Truiense gemeenteraad18/03 21u45 - Het Belang van Limburg: De gemeenteraad hield een resem aan stemmingen die eigen zijn aan de beginperiode van deze nieuwe legislatuur. De stad is nl. betrokken bij heel wat interlokale en provinciale verenigingen zoals diverse vzw’s, limburg.net en De Lijn. Hiervoor moet ze afgevaardigden aanduiden. Verder werd het politiereglement inzake het aanplakken van verkiezingsaffiches gestemd en het reglement inzake de openbare markten. De oppositiepartij sp.a kaartte het probleem aan van de job- en loonzekerheid voor het zwembadpersoneel.
2x Unief, Jessa en ZOL starten samen onderzoekscentrum: dit betekent het voor u als patiënt18/03 21u45 - Het Belang van Limburg: Universiteit Hasselt, Jessa Ziekenhuis en Ziekenhuis Oost-Limburg leggen 1,8 miljoen euro op tafel om een eigen onderzoekscentrum - Limburg Clinical Research Center (LCRC) - op te richten. Hierin zullen ze samen onderzoeken doen en nieuwe behandelingen of medicijnen zo snel mogelijk bij de patiënt brengen. De biobank bij Jessa wordt ook verder uitgebouwd, zodat ziekenhuizen weefsel hebben voor allerlei onderzoeken. Het centrum wordt donderdag gelanceerd en is ontstaan uit een onderzoeksprogramma dat al zorgde voor betere hulp bij risicozwangerschappen, lasertherapie tegen huidreacties na kanker en een app om hartritmestoornissen op te sporen.
2x Collectief ontslag voor 25 personeelsleden zwembad Sint-Truiden18/03 21u15 - Het Belang van Limburg: De privatisering van het zwembad in Sint-Truiden zorgt voor het ontslag van 25 personeelsleden. Op eerdere infovergaderingen beloofde de stad dat dit niet zou gebeuren.
1x Vader van verdachte van schietpartij Utrecht zegt dat zoon “moet boeten”18/03 22u45 - Het Belang van Limburg: De vader van de hoofdverdachte van de schietpartij in een tram in Utrecht, Gökmen T., heeft in de Turkse media gereageerd op het nieuws. Tegen het persbureau Demirören zegt hij dat zijn zoon uit zijn eerste huwelijk “ervoor moet boeten als hij de dader is”. Dat meldt het AD.
1x Surfen op de golven van het leven18/03 22u45 - Het Belang van Limburg: Primeur voor Vzw Zezijnzo. Veerle Janssen geeft haar allereerste Lezing bij hen. Veerle heeft een warm hart voor 'Autumn' kinderen en jongeren
1x Verwijten vliegen heen en weer op Diepenbeekse raadszitting: “Ga de discussie verder op café voeren, niet hier”18/03 22u30 - Het Belang van Limburg: Politieke chaos in Diepenbeek. Het oude schepencollege werd tijdens de gemeenteraad maandag opnieuw aangesteld. Tot de extra gemeenteraad op 27 maart, want dan worden de huidige schepenen én voorzitters van gemeenteraad en Bijzonder Comité wel correct voorgedragen.
1x Planten aaien? Oké! Maar Joris aaien ziet Annelies in ‘Blind getrouwd’ nog steeds niet zitten18/03 22u30 - Het Belang van Limburg: Of hun huwelijk nu standhoudt of niet, de economie is er door Joris en Annelies uit ‘Blind getrouwd’ niet op achteruitgegaan. Maandagavond kreeg televisiekijkend Vlaanderen te zien hoe ze - nog maar eens - gingen winkelen, dit keer in een kledingzaak en tuincentrum. Victor daarentegen confronteerde zijn Line met een pijnlijke vaststelling: “Ik heb u wel nog nooit horen zeggen: Victor, ik vind u leuk.”
1x Beloftencoach Johan Walem kan geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel18/03 21u30 - Het Belang van Limburg: Johan Walem kan woensdag in de oefeninterland in en tegen Denemarken geen beroep doen op Wout Faes en Benson Manuel. Dat maakte de bondscoach van de Belgische beloften maandag via Twitter bekend.
1x Topman Warner Bros. stapt op na #MeToo-schandaal18/03 21u15 - Het Belang van Limburg: Kevin Tsujihara zou actrice Charlotte Kirk aan rollen geholpen hebben in ruil voor seks. Hij stapt nu zelf op als ceo en voorzitter van film- en televisiestudio Warner Bros.

Statistieken

Artikels:
31267
Gelezen:
288
Aantal lezers nu:
34


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven