dinsdag 18 juni 2019, week 25


U bent nu hier: Meer nieuws van Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Laatste updatecontrole: vandaag om 17u15
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
18/06 17u15  Het houdt niet op voor Team Ineos: Geraint Thomas komt ten val in Zwitserland en geeft op met hoofdletsel Na het wegvallen van Chris Froome in de Dauphiné is nu ook die andere kopman van Team Ineos voor de Tour ten val gekomen: Geraint Thomas ging onderuit in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland en bleef zitten, daarbij tastend aan de schouder en elleboog. Even later gaf de 33-jrarige Welshman zelfs op en hij klaagde vooral over pijn aan het hoofd.
18/06 17u00  De Croo tikt Almaci op de vingers tijdens eedaflegging, Dewinter vindt het “krampachtige aandachttrekkerij” Groen-politica Meyrem Almaci heeft bij de installatievergadering van het Vlaams Parlement haar eed twee keer moeten afleggen. De eerste keer sprak Almaci een andere tekst uit dan de afgesproken formule “Ik zweer de Grondwet na te leven”. Almaci zei: “Ik zweer de Grondwet na te komen en op te komen voor de universele rechten van de mens”. Maar Almaci werd meteen op de vingers getikt door tijdelijk voorzitter Herman De Croo. Hij vroeg Almaci zich te houden aan de afgesproken formule en de eed correct af te leggen, wat Almaci ook deed.
18/06 17u00  Les Rebelles D’Anvers promoten ecolifestyle in nieuwe conceptstore Edo De vrouwen achter Les Rebelles D’Anvers openen zaterdag de conceptstore Edo in de Lange Koepoortstraat.
18/06 16u45  Het houdt niet op voor Team Ineos: Geraint Thomas komt ten val in Zwitserland en geeft op Na het wegvallen van Chris Froome in de Dauphiné is nu ook die andere kopman van Team Ineos voor de Tour ten val gekomen: Geraint Thomas ging onderuit in de vierde etappe van de Ronde van Zwitserland en bleef zitten, daarbij tastend aan de schouder en elleboog. Even later gaf de 33-jrarige Welshman zelfs op.
18/06 16u30  Groen meet fijn stof langs A12: “Hoeveelheid stikstofdioxide is tien keer te hoog” Groen organiseerde een meting van fijn stof in het dorp en bij uitbreiding langs de A12. “We kunnen zelf geen maatregelen nemen, maar alarmeren wel”, zegt woordvoerder Walter De Coene.
18/06 16u30  Eerste coworkingplek in Schilde: “Werken vanuit je poolhouse gaat zó vervelen” Steeds meer mensen verkiezen coworking boven een kantoor of thuiswerken. Dat is zeker in Schilde zo, met z’n vele zelfstandige consultants en gedelegeerd bestuurders. Alleen konden die tot voor kort nergens terecht. Maar nu is er Wat Office, de eerste coworkingplek in deze gemeente.
18/06 16u30  Leerlingen GO! atheneum zamelen dopjes in voor blindengeleidehonden Alle leerlingen en leerkrachten van GO! atheneum Willebroek, onder leiding van de werkgroep Milieu en de dames leerkrachten Schegers, D'Haese en Vissers, verzamelden sinds november enthousiast dopjes. Uiteindelijk werden twintig overvolle zakken opgehaald door de organisatie www.geleidehond.be. Met de inzamelactie geven de leerlingen blijk van burgerzin en helpen ze het milieu. De leerlingenraad werd ook betrokken bij het project. Eerder bracht de gehouden lessenmarathon in november al 7.090 euro op voor het Belgisch Centrum voor Blindengeleidehonden (BCG).
18/06 16u30  Toeschouwers happen stof als Britse militairen vertrekken van maïsveld in Kasterlee De Britse helikopter die zondag een noodlanding moest maken in een veld op de Boekweitbaan in Kasterlee is weer vertrokken. Na het herstellen van defecte sensoren koos het toestel dinsdagmiddag onder grote belangstelling weer het luchtruim richting Groot-Brittannië.
18/06 16u30  Mensenzee breekt als vanzelf open om ambulance door te laten Dit weekend waren er hevige protesten in Hongkong, met meer dan een miljoen mensen die op straat kwamen tegen het beleid van Carrie Lam.
18/06 16u15  Proces van Willebroekenaar in Turkije uitgesteld De rechtszaak tegen Willebroekenaar Ali Akyüz (53), in Turkije, is uitgesteld naar 11 juli. De man wordt verdacht van het verspreiden van terreurpropaganda en van het lidmaatschap van een terroristische organisatie. Hij zit al drie maanden in voorhechtenis. “De rechtbank heeft gezegd dat ze extra elementen en bewijzen wil in de zaak en daarom is de zaak nu met drie weken uitgesteld. Terwijl wij zeker zijn dat hij onschuldig is”, reageert zoon Temuz.
18/06 16u15  Essen springt mee op kar van app tegen voedselverspilling: “Je betaalt tot 70% minder” Dagelijks wordt heel wat eten weggegooid. Dat is niet alleen zonde van het verspilde voedsel, maar ook slecht nieuws voor onze planeet. Via de app ‘Too Good To Go’ springt de gemeente Essen mee op de kar om voedselverspilling tegen te gaan.
18/06 15u45  Nieuwe app gaat voedselverspilling tegen: “Je betaalt tot 70% minder” Dagelijks wordt heel wat eten weggegooid. Dat is niet alleen zonde van het verspilde voedsel, maar ook slecht nieuws voor onze planeet. Via de app ‘Too Good To Go’ springt de gemeente Essen mee op de kar om voedselverspilling tegen te gaan.
18/06 15u45  Man uit Lint al meer dan twee weken spoorloos De politie vraagt uit te kijken naar Johan Van Der Heyden uit Lint. De man verliet meer dan twee weken geleden zijn woning en is sindsdien spoorloos. Op vraag van het parket verspreidt de politie daarom een opsporingsbericht.
18/06 15u45  Man die politie sloeg, beet en bedreigde naar cel Karim B., een 29-jarige man uit Herentals die vorig jaar in amper drie dagen tijd meerdere politieagenten heeft geslagen, gestampt, bedreigd en gebeten, werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden, waarvan zes maanden met uitstel. Hij moet aan de vier burgerlijke partijen ook een schadevergoeding van 1.000 euro betalen. De procureur sprak tijdens de behandeling van zijn zaak op 20 mei over ‘hallucinante feiten’. Toen de twintiger zijn kalmte verloor, gooide hij zelfs een van de politieagenten over zijn schouder. Onderweg naar het politiekantoor zou hij de hele combi uit razernij verbouwd hebben. “Uiteindelijk ben ik altijd de slechte. Zelfs al ben je beleefd en vriendelijk, dan nog vinden ze een reden om mij uit te dagen”, had hij zelf gereageerd.
18/06 15u45  Veertiger stuurt seksuele videochats naar 17-jarige vriendin van dochter Een 49-jarige man uit Herentals riskeert een celstraf van een jaar onder voorwaarden, nadat hij naar een 17-jarige vriendin van zijn dochter verschillende seksuele video’s stuurde. De man ontkent de feiten niet. Het slachtoffer zou nog steeds een trauma ondervinden.
Laatste update: vandaag om 17u15


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
18/06 15u45  Academie heeft twee ex-studenten van Anne Teresa De Keersmaeker in de rangen: “Zo’n opleiding vormt je als danser én als mens”Met Sylvie Huysman (45) en Eileen Van Os (23) heeft de Heistse academie sinds dit schooljaar niet één, maar twee ex-studenten van de dansschool van wereldberoemde choreografe Anne Teresa De Keersmaeker in huis. Bijzonder, want jaarlijks geraakt er maar een handvol Belgische kandidaten door de audities.
18/06 15u45  Man slaat ex-vrouw en duwt haar berging inR.D.B, een 41-jarige man uit Mol, stond dinsdag terecht voor slagen en verwondingen aan zijn ex-vrouw. Het voormalige koppel had een relatie van veertien jaar en heeft twee dochters van 4 en 9 jaar oud. D.B. had zijn temperament al vaker verloren en in maart dit jaar had hij haar zodanig geslagen dat ze werk arbeidsongeschikt was. Hij had haar ook de berging ingeduwd. Het was op aanraden van de huisarts dat de vrouw de beslissing nam om van de man te scheiden. “Foto’s, medische attesten en ook de bekentenis van de man zelf bevestigen de feiten”, zei de procureur. Ze eiste een celstraf van tien maanden onder voorwaarden, en vond een cursus agressiebeheersing meer dan zinvol. Vonnis op 17 september.
18/06 15u45  Student (20) leerkracht LO vraagt naaktfilmpjes aan minderjarige meisjesEen 20-jarige student uit Geel moest zich dinsdag verantwoorden in de correctionele rechtbank, omdat hij jarenlang via sociale media naaktfilmpjes en video’s had gevraagd aan minderjarige meisjes van 9 tot 13 jaar oud. De beklaagde studeert voor leerkracht lichamelijke opvoeding en is ook animator bij Kazou.
18/06 15u45  Sterrenchef laat horeca proeven van producten uit WereldwinkelGeel is al sinds 2006 Fair Tradegemeente, maar toch lijken nog te weinig mensen de weg naar die producten nog te weinig te vinden. Sterrenchef Peter Vangenechten van La Belle laat de Geelse horeca van de kwaliteit proeven.
18/06 15u45  Brandweer blust brand bij Varec nog uren naDe brandweer heeft maandag nog tot na middernacht nageblust op de terreinen van Varec op de Antwerpsesteenweg. Daar was maandagnamiddag brand ontstaan in een loods waar onder meer rubber lag opgeslagen. Niemand raakte gewond, maar door de brand konden een aantal werknemers van het bedrijf dinsdag niet aan de slag.
18/06 15u30  Brandweer rukt uit voor brandje naast caféIn de Kerkstraat in Itegem (Heist-op-den-Berg) is omstreeks 14.30u brand uitgebroken in een woning. Er steeg een rookpluim op uit het raam op de eerste verdieping, in het pand naast café Megeti. De brandweer kon het vuur relatief snel onder controle krijgen.
18/06 15u30  Drie Belgen komen om bij familiedrama in ZwitserlandIn het Zwitserse dorp Apples, vlak bij het meer van Genève, heeft zich een familiedrama afgespeeld. Daarbij zouden drie Belgen om het leven gekomen zijn. Mogelijk zouden ze enkele dagen geleden al overleden zijn.
18/06 15u00  Met dank aan de serie: Tsjernobyl zit flink in de lift als reisbestemmingDankzij de populaire HBO-reeks ‘Chernobyl’ staan de Oekraïense stadjes Tsjernobyl en Pripjat weer volop in de belangstelling. Zo’n 33 jaar gebeurde dat door de grote kernramp, vandaag omdat steeds meer toeristen hun weg ernaartoe vinden.
18/06 15u00  OVERZICHT. Antwerpen en Mechelen hebben beste ‘Mobiscore’, Ravels de slechtsteSinds vandaag weet u hoe ‘duurzaam’ uw woning is gelegen. De Vlaamse overheid lanceerde namelijk de ‘Mobiscore’. Daarmee kan elke Vlaming nagaan hoe vlot zijn woning bereikbaar is van openbaar vervoer, scholen, winkels en diensten, culturele instellingen, sportfaciliteiten en zorgcentra. Het zal niet verrassen dat inwoners van steden over het algemeen de beste mobiscores hebben. Afgelegen gemeenten als Ravels, Wuustwezel en Hoogstraten scoren dan weer slecht.
18/06 15u00  Dramatische daling in het niveau: waarom onze kinderen niet meer kunnen lezenLeerkrachten spenderen vandaag fors minder tijd aan het leren lezen van onze kinderen. Het is 1 van de 22 hypothesen die de KU Leuven heeft onderzocht om de dramatische daling van het leesniveau bij Vlaamse tienjarigen te verklaren. Dat het daar slecht mee gesteld is, bleek twee jaar geleden uit het internationale PIRLS-onderzoek naar begrijpend lezen. De conclusie vandaag? “We zitten met een amateuristisch onderwijsbeleid. Dan is het moeilijk om de vinger op de wonde te leggen”, zegt coauteur en professor emeritus in de onderwijskunde Jan Van Damme.
18/06 15u00  Westerlo maakt overname door Turken officieel: “Binnen drie jaar bij de zestien topclubs van Belgi딓Wat al een tijdje in de lucht hing, is nu voor 100% in kannen en kruiken.” Met die woorden bevestigt voetbalclub KVC Westerlo nu officieel dat de overname een feit is. De Turken Oktay Erçan en Hasan Cetinkaya worden respectievelijk de nieuwe eigenaar en vice-voorzitter van de Kempense club. Het dagdagelijkse bestuur blijft in handen van Wim Van Hove.
18/06 15u00  Jelle Van Damme neemt afscheid: “Bedankt aan Antwerp en vooral de fans!”De kogel is door de kerk: Antwerp gaat niet verder met Jelle Van Damme (35). Dat maakte de club maandagavond officieel bekend en nu reageert de populaire verdediger voor het eerst zelf.
18/06 14u45  Studio D’Anvers: Antwerpse juwelen waarvan er nooit twee dezelfde zijnMet Studio D’Anvers brengt Lauren D’Anvers (21) een collectie van zonnige en bijzondere juwelen op de markt. Elk juweeltje is uniek en wordt opgebouwd uit stukjes die deze creatieve twintiger vindt op haar ontdekkingstochten in het buitenland.
18/06 14u30  Dodelijk slachtoffer bij zware kop-staartaanrijding in StabroekBij een zware kop-staartaanrijding op de A12 in Stabroek is dinsdag een dodelijk slachtoffer gevallen. Een vrachtwagen reed er in op de staart van een file. De verkeershinder is groot en zal nog lange tijd aanhouden.
18/06 14u15  Tourdeelname Tom Dumoulin nu echt in gevaar: Nederlander daagt niet op voor hoogtestageKrijgen we na het forfait van Chris Froome ook nog een afzegging van Tom Dumoulin? Het ziet er ineens beroerd uit voor de Nederlandse kopman van Team Sunweb die vandaag niet opdaagde op La Plagne in de Franse Alpen, waar hij de rechte lijn voor de Tour zou inzetten.10 
18/06 14u15  Veel hinder op A12 na zware kop-staartaanrijding in StabroekOp de A12 in Stabroek is dinsdag een ernstig ongeval gebeurd met veel verkeershinder tot gevolg. Verwacht wordt dat het nog lange tijd zal duren vooraleer de baan weer vrij is.10 
18/06 13u30  Sankt Gallen strikt zoon van Jürgen Klinsmann als nieuwe doelmanJonathan Klinsmann, zoon van de Duitse voetballegende Jürgen Klinsmann, heeft dinsdag een contract voor twee jaar ondertekend bij het Zwitserse Sankt Gallen. De 22-jarige doelman komt over van Hertha Berlijn. Bij die club mocht was hij geen vaste waarde maar mocht hij wel al eens proeven van de Europa League.10 
18/06 13u30  Drie Belgen omgekomen bij familiedrama in ZwitserlandIn het Zwitserse dorp Apples, vlak bij het meer van Genève, heeft zich maandagavond een familiedrama afgespeeld. Daarbij zouden drie Belgen omgekomen zijn.10 
18/06 13u30  H&M doet het dit keer met Ariana GrandePopster Ariana Grande (25) heeft een kledingcollectie uitgebracht in samenwerking met H&M. Die staat volledig in het teken van haar laatste tournee Sweetener World Tour.11 
18/06 13u30  Bella Hadid verontschuldigt zich voor politieke tweetTopmodel Bella Hadid heeft zich op Twitter verontschuldigd voor een racistisch bericht dat ophef veroorzaakt in het Midden-Oosten.10 
18/06 13u15  Simpele, maar geniale manier om knoflook te pellen gaat viraal: “Waarom ontdek ik dit nu pas?”Een vrouw deelde onlangs haar manier om knoflook eenvoudig en snel van zijn schil te ontdoen en gaat daarmee de wereld rond. De video werd al miljoenen keren bekeken en werd zelfs al gedeeld door beroemdheid en model Chrissy Teigen, die haar ogen niet kon geloven. “Waarom ontdek ik dit nu pas”, “je hebt mijn leven compleet veranderd” en “je leert meer op Twitter dan op school”, zijn slechts enkele van de honderden reacties op de hack.
18/06 13u15  David Goffin neemt vlot eerste horde in het Duitse HalleDavid Goffin (ATP 33) heeft zich probleemloos geplaatst voor de tweede ronde van het grastoernooi in het Duitse Halle.
18/06 13u15  Bezoekers kerkhof niet te spreken over verwaarlozing “Is dit een weg of een graf?”Het kerkhof van Berchem ligt er verwaarloosd bij. Bezoekers die er langsgaan bij hun overleden dierbaren, klagen over het vele onkruid op het kerkhof. Op grote delen van de begraafplaats groeit het onkruid momenteel op paadjes en ook tussen graven. Een gebrek aan respect voor de overledenen zeggen de bezoekers.
18/06 13u15  Uitstekende waterkwaliteit in Antwerpse dokkenHet water in de Antwerpse dokken is van goede kwaliteit. Schrik voor een bacterie-besmetting is er niet. En dat is goed nieuws voor de Port of Antwerp Triathlon, komende zondag. Een wedstrijd in en door de Scheldestad. Met meer dan duizend duiken de triatleten dan ook het Bonapartedok in, voor de zwemwedstrijd.
18/06 12u45  Lana Del Rey vraagt Tamino als voorprogrammaAlweer krijgt Tamino (22) lof van een klinkende naam: niemand minder dan de Amerikaanse superster Lana Del Rey (33) noemt zichzelf een fan.10 
18/06 12u30  Veroordeeld of niet, UEFA verwacht KV Mechelen nog steeds in Europa League… en dat leidt tot rare toestandenOndanks het feit dat KV Mechelen door de Geschillencommissie Hoger Beroep veroordeeld werd voor matchfixing, staat Malinwa voor de Europese voetbalbond UEFA wel nog bij de 17 clubs die zich automatisch verzekerd hebben van een plaatsje in de groepsfase van de Europa League. Vervelend, want terwijl de Belgische clubs er al op rekenen dat de Europese tickets een plaatsje zullen opschuiven, heeft de UEFA Antwerp - en niet AA Gent - uitgenodigd voor de loting voor de tweede voorronde.
18/06 12u30  Verplicht bezoek aan Kazerne Dossin als voorwaarde voor vrijlating: “Voor diehards haalt dat niets uit”Een verplicht geleid bezoek aan Kazerne Dossin, dat is wat Schild & Vrienden-boegbeeld Dries Van Langenhove moet doen als onderdeel van zijn voorwaardelijke vrijlating. Maar de maatregel wordt kritisch onthaald, ook door Antwerps universiteitsrector Herman Van Goethem, die mee aan de wieg stond van Dossin.
18/06 12u15  Veroordeeld of niet, de UEFA verwacht KV Mechelen nog steeds in de Europa League… en dat leidt tot rare toestandenOndanks het feit dat KV Mechelen door de Geschillencommissie Hoger Beroep veroordeeld werd voor matchfixing, staat Malinwa voor de Europese voetbalbond UEFA wel nog bij de 17 clubs die zich automatisch verzekerd hebben van een plaatsje in de groepsfase van de Europa League. Vervelend, want terwijl de Belgische clubs er al op rekenen dat de Europese tickets een plaatsje zullen opschuiven, heeft de UEFA Antwerp - en niet AA Gent - uitgenodigd voor de loting voor de tweede voorronde.
18/06 12u15  Brandweer neutraliseert chemische reactieBij bloemmolen en veevoeders Joosen-Luckx op de Oude Kaai kwamen de inhoud van een vat peroxide en een vat salpeterzuur dinsdagochtend met elkaar in aanraking. Dat zorgde voor een chemische reactie. De brandweer kwam ter plaatse om die te neutraliseren. Er raakte niemand gewond en het bedrijf moest niet geëvacueerd worden. Na twee uur was alles in orde en kon de productie hervat worden.
18/06 12u15  Acht kilo hasj in appartement: drugsdealer aangehouden door onderzoeksrechterDe Antwerpse politie heeft zondag een vermoedelijke drugsdealer gearresteerd in Berchem. Bij een huiszoeking werd ook hasj, cocaïne en een grote som geld gevonden. De onderzoeksrechter heeft hem aangehouden.
18/06 12u00  GP van België kan door Nederland lagere organisatievergoeding vragenDe organisatoren van de GP van België kunnen mogelijk lagere vergoedingen vragen om de race in Spa-Francorchamps te organiseren. Dit omwille van het feit dat er volgend jaar een GP van Nederland zal zijn.
18/06 12u00  Monniksgieren bezorgen Zoo en Planckendael twee primeursTwee primeurs in één klap voor de Antwerpse Zoo en Planckendael. Jarenlange inspanningen rond de kweek van monniksgieren resulteerden in mei 2019 in vier jonge gieren die komende zomer in Bulgarije in de natuur worden uitgezet. Bovendien deden wetenschappers van de Zoo een unieke DNA-analyse op een uitgekipt ei van een monniksgier om het geslacht van kuikens sneller te bepalen.
18/06 12u00  Ongeval op drukke weg, schuldigen worden snel gevonden maar toch gered...Brokken op een drukke weg in Rusland. De verantwoordelijken? Een mama eend en een troep kuikentjes die wilden oversteken. Terwijl de betrokkenen gesticulerend naar elkaar staan de wijzen, gaan de eendjes ervandoor, en worden ze na wat moeite door andere bestuurders uiteindelijk in de graskant gezet.
18/06 12u00  Verplicht bezoek aan Kazerne Dossin als voorwaarde voor vrijlating: “Voor die-hards haalt dat niets uit”Een verplicht geleid bezoek aan Kazerne Dossin, dat is wat Schild & Vrienden-boegbeeld Dries Van Langenhove moet doen als onderdeel van zijn voorwaardelijke vrijlating. Maar de maatregel wordt kritisch onthaald, ook door Antwerps universiteitsrector Herman Van Goethem, die mee aan de wieg stond van Dossin.
18/06 11u30  Meghan Markle onttroont Kate Middleton als meest invloedrijke stijlicoonAls Meghan Markle in een blouse of jurk van een ontwerper of label opduikt, dan zien die hun verkoopcijfers pijlsnel de lucht inschieten. De Duchess of Sussex is dan ook de meest invloedrijke koninklijke figuur van het moment. Ze haalt het daarmee haar schoonzus Kate Middleton.10 
18/06 11u15  Vroedvrouw trekt naar Senegal: “We willen een container vullen met basismateriaal”Eind dit jaar trekken de vroedvrouw Liesje Schiffeleers uit Putte en haar vriendin Conny De Wolf uit Heffen (Mechelen) met hun familie naar Senegal. Twee weken later volgt een heel medisch team en een container vol hulpgoederen. Door ervaringen uit te wisselen en basismateriaal ter beschikking te stellen, willen ze iets doen aan de moeder- en babysterfte.
18/06 11u15  Bestuurder moet met gps-signaal worden opgespoord nadat hij zich vastrijdt in veldenEen 36-jarige bestuurder heeft zich tijdens de nacht van maandag op dinsdag met zijn auto vastgereden in de velden in de buurt van de Burchtstraat in Kruibeke.
18/06 11u00  Bestuurder rijdt zich vast in maisvelden in KruibekeEen 36-jarige bestuurder heeft zich tijdens de nacht van maandag op dinsdag met zijn auto vastgereden in de velden in de buurt van de Burchtstraat in Kruibeke.10 
18/06 10u45  Recordomzet voor Chanel, maar wel geruchten over verkoopHet Franse modehuis Chanel heeft maandag zijn jaarresultaten van 2018 bekendgemaakt. Het merk dat Gabrielle ‘Coco’ Chanel 110 jaar geleden oprichtte, zag zijn omzet met liefst 12,5 procent groeien. Maar tegelijk steken ook geruchten over een mogelijke verkoop de kop op.
18/06 10u30  Boek over lokale horeca onthult goed bewaarde tooggeheimenSlechts tien echte cafés zijn er vandaag nog in Arendonk. Honderd jaar geleden was dat wel anders. “In 1890 telden we nog één staminee per dertig inwoners”, onthullen drie caféspecialisten uit Arendonk in een exclusief geschiedenisboek over alle drankgelegenheden van vroeger en nu in hun dorp.
18/06 10u30  Michel Platini opgepakt in onderzoek naar gesjoemel bij toewijzing WK 2022 aan QatarVoormalig UEFA-voorzitter Michel Platini is dinsdagochtend opgepakt in het kader van een onderzoek naar corruptie bij de toewijzing van het WK voetbal 2022 aan Qatar.
18/06 10u30  Vlaming gaat viraal met excuses van Jon SnowEen Vlaamse Youtuber, Jonas Van Boxtael, heeft een hit gescoord op het internet. Zijn video waarin Jon Snow van de serie ‘Game of thrones’ zich ‘excuseert’ voor het belabberde laatste seizoen, heeft intussen meer dan 1.600.000 views te pakken.
18/06 10u15  Kamal rekent af met demonen en Jeroen Meus herhaalt zich: onze tv-tips voor deze weekWeet jij soms ook niet meer wat kijken op tv? Iedere week baant onze tv-columnist zich een weg door het grote aanbod en verzamelt voor jou zeven kijktips. De zeven om te zien deze week.
18/06 10u00  Studeerpil uit handel: te veel cafeïneHet wonderbaarlijke liedje van de Studeerpil is al uit. Het medicijn, dat bij Kruidvat te koop is, wordt uit de handel genomen omdat er te veel cafeïne in zit.10 
18/06 10u00  Babywens ligt aan basis van breuk tussen Chris Martin en Dakota JohnsonColdplay-frontman Chris Martin (42) en ‘Fifty Shades’-actrice Dakota Johnson (29) zouden uit elkaar zijn. De breuk komt als een verrassing, want de twee hadden naar verluidt trouwplannen. Een kinderwens zou aan de basis van de split liggen, melden de Britse media.10 
18/06 09u45  Hilarisch! Supporters Eendracht Aalst nemen loopje met deze lijnrechterLeuke beelden vanop de Legends Game van Eendracht Aalst van het voorbije weekend. Oud-spelers van Aalst en Anderlecht namen het tegen elkaar op. Maar de meeste aandacht ging naar deze arme lijnrechter, die wel heel nauwlettend in het oog werd gehouden door de supporters van Eendracht Aalst. Ze liepen hem de hele tijd achterna en imiteerden elke beweging die de lijnrechter maakte. De wedstrijd eindigde op 1-3. Maar dat was blijkbaar maar bijzaak voor deze supporters.
18/06 09u30  DISCUSSIE. Laat het gras maar groeien (dat is beter voor het milieu en de biodiversiteit)De stad Aalst ondertekende als eerste Vlaamse gemeente het ‘ByeByegrass-charter’, waarin het belooft om openbaar groen en grasperken zo weinig mogelijk te maaien. Dat is beter voor de biodiversiteit en de waterinfiltratie. Zou jij het in je tuin ook overwegen, of ben je iemand die sowieso het gras graag laat groeien?
18/06 09u30  Versace brengt eerbetoon aan overleden The Prodigy-frontmanDe lente- en zomermodeshow van Donatella Versace staat helemaal in het teken van Keith Flint. Afgelopen weekend toonde de Italiaanse ontwerpster haar herencollectie voor 2020 in Milaan. Tijdens de catwalk speelde de monsterhit ‘Firestarter’ van The Prodigy. Modellen droegen Flints kenmerkende dubbele hanenkam en/of ­getinte zonnebril met insectenogen. De extravagante zanger van The Prodigy stapte in maart uit het leven. Versace beschreef de ­Britse muzikant toen als “mijn vriend” en iemand die “de wereld verstoorde”.
18/06 09u30  Einde aan soap: Leon Bailey speelt nu definitief voor JamaicaJamaica is foutloos begonnen aan de Gold Cup in eigen land. In Kingston versloegen de Reggae Boyz maandag Honduras met 3-2. Bij de Jamaicanen stond Leon Bailey (21) een hele wedstrijd op het veld, waardoor de saga rond het nationale team waar hij voor zou spelen ten einde komt.
18/06 09u15  Politie pakt Hongaars koperdievenduo opDe lokale politie Mechelen-Willebroek heeft twee Hongaren opgepakt die verdacht worden van koperdiefstallen in de leegstaande gebouwen van een houthandel in Guldendal. Zaterdagavond omstreeks zes uur merkte een politiepatrouille op de Postzegellaan twee wandelaars op die een berm en zich toegang verschaffen langs een stukgebroken afsluiting tot een bedrijfsterrein.
18/06 09u15  Wantrouwen tegenover formateur groeit na derde gespreksronde met Vlaams Belang: “Verkent De Wever of onderhandelt hij?”De keuze van Vlaams formateur Bart De Wever om enkel met Vlaams Belang al over concreet beleid te spreken, botst op wantrouwen bij de gedoodverfde coalitiepartners CD&V en Open VLD. “Dit lijkt veeleer een strategie om ons achteraf de schuld te geven dat Vlaams Belang niet mag meebesturen.”
18/06 09u15  Auto rijdt in op vrachtwagen, bestuurder lichtgewondOp de E19 richting Nederland is auto achteraan ingereden op een vrachtwagen. De bestuurder slaagde erin zelf uit te stappen en als bij wonder kwam de persoon er vanaf met slechts lichte verwondingen. Het spectaculaire ongeval gebeurde ter hoogte van Brecht.
18/06 08u45  Vele panden op de Grote Markt hebben een rijke geschiedenis: “Slager plaatste varkensbeeld bovenop zijn gevel”Het stadsbestuur gaat aan de historische gevels op de Mechelse Grote Markt een betere verlichting plaatsen. “Dat is een goede zaak, want vele panden hebben een boeiende geschiedenis en zijn uitstekend bewaard gebleven. Ze verdienen het dan ook om in de kijker te worden gezet”, vertelt stadsgids Herman Vermeulen.
18/06 08u30  BAS legt kalender conclusies vastKV Mechelen, Waasland-Beveren en de dertien andere beklaagden in het matchfixingdossier rond de degradatiestrijd van het seizoen 2017-2018 moeten op maandag 24 juni, uiterlijk om 12.00u, hun conclusies en bewijsstukken neerleggen bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS). De Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) en de tussenkomende partijen Tubeke, Beerschot, Lokeren, KV Mechelen Support, Malinwa Supportersorgaan, Aico Luypaert en Supportersfederatie Waasland-Beveren krijgen daar een week minder de tijd voor: tot dinsdag 18 juni om 12.00u. De zaak zal zoals bekend worden behandeld op de zitting van dinsdag 25 juni van 9.00u tot 13.00u in het BOIC-gebouw, en indien nodig in voortzetting op woensdag 26 juni om 10.00u.12 
18/06 08u30  Oefenprogramma Lierse Kempenzonen bekendLierse Kempenzonen hervat de trainingen op maandag 15 juli. Vijf dagen later staat een eerste oefenmatch gepland tegen Herselt. Het volledige programma ziet er als volgt uit:12 
18/06 08u15  Bondscoach Roberto Martinez analyseert toekomst van Belgisch voetbal, maar ook die van zichzelf“Maximaal drie euro, jongens.” Bondscoach Roberto Martinez, in zonnig Italië om de nationale beloften in hun eerste twee wedstrijden aan het werk te zien, trakteerde. Op een spuitwater. En op een babbel over de toekomst van het Belgische voetbal, namelijk de U21. En zijn eigen toekomst.10 
18/06 08u15  Sp.a-voorzitter John Crombez biedt ontslag aanJohn Crombez heeft maandag zijn mandaat als voorzitter van sp.a ter beschikking gesteld. Het partijbestuur, voor de gelegenheid uitgebreid tot alle verkozenen van de partij, heeft Crombez echter unaniem gevraagd om op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is. In het najaar staan bij de socialisten voorzittersverkiezingen op het programma.10 
18/06 06u45  “Sp.a-voorzitter John Crombez biedt ontslag aan”John Crombez heeft maandag zijn mandaat als voorzitter van sp.a ter beschikking gesteld. Het partijbestuur, voor de gelegenheid uitgebreid tot alle verkozenen van de partij, heeft Crombez echter unaniem gevraagd om op post te blijven tot er een nieuwe voorzitter is. Dat meldt De Tijd. In het najaar staan bij de socialisten voorzittersverkiezingen op het programma.13 
18/06 06u45  STANDPUNT. Een goed gesprek met leden van de vrouwenraad kunnen we ook van harte aanbevelenEnkele grappen van de Facebookgroep van Schild & Vrienden: een opgetogen Hitler die bedenkt dat je geen racist kunt zijn als er maar één ras meer is; een foto van een schep as met als bijschrift ‘hoe je joodse grieten oppikt’. En ook deze, bij een scène uit Assepoester waarin zij op de knieën de vloer schrobt: “Als je van achteren naar voren kijkt, krijg je een film over een vrouw die leert wat haar plaats is.”13 
18/06 05u15  Naar de festivalwei in T-shirt ‘van den Aldi’Hippe vogels die graag met een ironisch T-shirt naar de festivals trekken, kunnen bij Aldi terecht. De winkelketen brengt T-shirts op de markt met de logo’s van de eigen merken, zoals het frisdrankenmerk River, pilsmerk Buval, de kloon van het Leo-koekje Olé en het energiedrankje Golden Power. ‘festivALDIshirts’, noemt de winkelketen ze.11 
18/06 05u15  En een goed gesprek met vrouwenEnkele grappen van de Facebookgroep van Schild & Vrienden: een opgetogen Hitler die bedenkt dat je geen racist kunt zijn als er maar één ras meer is; een foto van een schep as met als bijschrift ‘hoe je joodse grieten oppikt’. En ook deze, bij een scène uit Assepoester waarin zij op de knieën de vloer schrobt: “Als je van achteren naar voren kijkt, krijg je een film over een vrouw die leert wat haar plaats is.”11 
18/06 05u15  Gruwelijk vermoorde Antwerpse missionarissen kunnen na meer dan vijftig jaar toch zaligverklaard wordenIn het Congolese bisdom Kongolo is de zaligverklaringsprocedure opgestart voor de ‘Martelaars van Kongolo’, negentien missionarissen die in 1962 gefolterd en vermoord werden door het Congolees regeringsleger. Ook vier paters uit de provincie Antwerpen stierven bij de slachtpartij, onder wie twee nonkels van Groen-politica Mieke Vogels, die hen nog persoonlijk heeft gekend.11 
18/06 05u15  Hangende dossiers bij Antwerp: ook Owusu vertrekt, toekomst Govea onduidelijkAntwerp kon Mbokani al een extra seizoen vastleggen en Jelle Van Damme werd richting uitgang gewezen. Wat met de andere hete transferdossiers én mogelijke inkomende transfers? Sven Jeacques geeft per speler commentaar.11 
18/06 05u15  Beerschot trapt voorbereiding op gang: wachten op transfers (en op het BAS)Beerschot heeft maandag op de Wilrijkse Pleinen de voorbereiding op het nieuwe seizoen op gang getrapt. Officieel weet de club nog niet in welke reeks het komend seizoen zal uitkomen, maar op het Kiel bereiden ze zich voor op een avontuur in 1A.11 
18/06 05u15  Doelmannen Thoelen en Pirard in beeld bij Waasland-BeverenDoor het vertrek van Davy Roef heeft Waasland-Beveren nood aan een nieuwe doelman. In die zoektocht is de fusieclub uitgekomen bij twee namen: Yannick Thoelen en Lucas Pirard.11 
18/06 05u15  Niet AA Gent, maar Antwerp woensdag naar Europese lotingWoensdag wordt op het hoofdkwartier van de UEFA in het Zwitserse Nyon geloot voor de eerste en tweede kwalificatieronde van de Europa League. En opvallend: voorlopig rekent de UEFA KV Mechelen officieel nog bij de Belgische clubs die volgend seizoen in de Europa League spelen, net als Standard en Antwerp. En niet Gent. Dus werd enkel Antwerp FC uitgenodigd om woensdag bij de loting aanwezig te zijn.11 
18/06 05u15  COLUMN. Dolf, de laatste der MohikanenOver twee jaar eindigt in Antwerpen opnieuw een tijdperk. Niet met een Big Bang, maar heel geruisloos geeft de laatste videotheekuitbater van ’t Stad er dan de brui aan. Geert Deelkens – Dolf voor de vrienden en vaste klanten – gaat onverminderd door tot aan zijn pensioen, hoewel zijn zaak Video77 in Borgerhout tegenwoordig nog nauwelijks drie klanten per dag lokt.11 
18/06 05u15  Gerecht jaagt op bende van “Johnny Cash”: havenarbeiders verdacht van invoer ruim 1.300 kilo cocaïneHet Antwerps gerecht en de federale politie hebben vorige week opnieuw havenarbeiders opgepakt in een onderzoek naar grootschalige invoer van cocaïne. De bende rond Nawil T., alias Johnny Cash, wordt gelinkt aan drie drugstransporten van in totaal 1.300 kilo cocaïne.11 
18/06 05u15  Vriendengroep rijdt voor twintigste keer met fiets naar ItaliëDe naam Squadra Il Portico mag dan 100% Italiaans zijn, de wielergroep die er schuil achter gaat, bestaat uit een heleboel Kempense fietsliefhebbers die dinsdag voor de twintigste keer een fietstrip naar la dolce Italia tot een goed einde hopen te brengen.11 
18/06 05u15  Kempens Karakter neemt intrek in kasteel Le PaigeErfgoedcel Kempens Karakter, dat actief is in de ruime regio tussen Herentals en Lier, is vanaf de start van de zomervakantie te vinden in het Herentalse kasteel Le Paige op de Nederrij. Daarmee nemen de medewerkers afscheid van ’t Convent op het Begijnhof. Zo slaan de intergemeentelijke projectvereniging en de stad Herentals twee vliegen in één klap: enerzijds wordt de kasteelsite zo beter benut, anderzijds snakte Kempens Karakter naar meer ruimte. Daarnaast krijgen ook de intergemeentelijke onroerend erfgoeddiensten Land van Nete & Aa, Berg & Nete en Briljante Kempen er hun huisvesting. Op die manier krijgt het kasteel de kans om uit te groeien tot een open erfgoedhuis.11 
18/06 05u15  Speelt toprenner opnieuw (even) voor deejay?De vipplaatsen zijn anderhalve maand voor het wielerevenement van Herentals Fietst-Feest volledig uitverkocht. Na het vijftiende na-Tourcriterium trapt wellicht weer een toprenner het dansfeestje af.11 
18/06 05u15  Stijgend aantal kinderen dat opgroeit in armoedeUit de kansarmoede-index van Kind en Gezin blijkt dat vorig jaar 12% van de kinderen in Hoogstraten in armoede opgroeide. Het cijfer moet genuanceerd worden, maar toch blijft het stadsbestuur inzetten op het begeleiden van kwetsbare gezinnen.11 
18/06 05u15  deSter genomineerd voor Prijs OndernemenVoka Mechelen-Kempen heeft aan deSter een award overhandigd. Het bedrijf, dat plastic bestek maakt voor onder andere luchtvaartcatering en McDonald’s, is daarmee een van de negen genomineerden voor de Prijs Ondernemen 2019. Die wordt uitgereikt in september. “Als je een vliegtuig omdraait, dan is alles wat naar beneden valt door ons gemaakt. Op de crew na, dan”, zegt Stef Van de Perre van deSter. “Als producent van plastic, zetten we nu heel hard in op duurzaamheid. deSter wil tegen 2021 enkel nog volledig recycleerbare producten maken.” In elk McDonald’s-restaurant in Europa liggen plastic messen, vorken, bekers en borden van deSter.11 
18/06 05u15  AR-TUR fietst langs Kastelse landmarksDonderdag 20 juni gaat AR-TUR, het centrum voor architectuur, stedelijkheid en landschap in de Kempen, op architectuuruitstap in Kasterlee. De deelnemers bezoeken drie iconische plaatsen in de pompoenengemeente en krijgen ter plaatse uitleg van architecten en kunstenaars. Op het programma: het nieuwe Ontmoetingscentrum en het masterplan voor de dorpskern van Dierendonckblancke architecten, beeldhouwwerk A Giant Sculpture van het duo Gijs Van Vaerenbergh op de Hoge Mouw en het nieuwe paviljoen van het Frans Masereelcentrum van de Japanner Hideyuki Nakayama en Fransman Ido Avissar. Deelnemen kost 20 euro zonder huurfiets en 30 euro met huurfiets.11 
18/06 05u15  Restaurant diVerso opent op Grote Markt: “We brengen hartje Italië naar het centrum van Lier”Een verfijnde, Italiaanse keuken met aangepaste Italiaanse dranken. Daar staat diVerso voor. Het restaurant op de Grote Markt 61 in Lier opent op woensdag 19 juni de deuren.10 
18/06 05u15  Onkruid op laatste rustplaats staat tot meter hoog: “Dit hoort niet op een kerkhof”Het Nijlense kerkhof in de Nonnenstraat ligt er verwilderd bij. Dat klagen enkele bezoekers van het kerkhof aan. Het onkruid staat er op verschillende plaatsen tot een meter hoog. De gemeente belooft in te grijpen.10 
18/06 05u15  Klassen beloond voor bezoekjes aan bibDe winnaars van de Leesmuntenactie zijn bekend. Met dat initiatief zetten de gemeente en de Putse basisscholen kinderen aan om meer naar de openbare bibliotheek te gaan. Bij een bib-bezoek kreeg elke leerling de voorbije maanden een leesmunt. De munten werden in de klas in een speciale spaarpot gestopt. In elke school werd de klas met de meeste munten per leerling beloond met een boekenpakket. Het eerste leerjaar B van de Vrije Basisschool in Putte was de algemene winnaar: gemiddeld gingen de kinderen elk zeven keer naar de bibliotheek in tien maanden tijd. “De kinderen wisten in totaal bijna 3.500 munten te verzamelen, een mooie stijging tegenover vorig schooljaar”, melden burgemeester Peter Gysbrechts en schepen van Cultuur Inge De Bie (beiden Lijst Burgemeester).10 
18/06 05u15  Politie klist dronken chauffeurs die zelfs geen rijbewijs hebbenDe politie Mechelen-Willebroek heeft tijdens de weekendcontroles 34 dronken bestuurders betrapt. Opmerkelijk is dat drie van hen zelfs geen rijbewijs hebben. Zij riskeren een gevangenisstraf tot twee jaar en zware boetes.10 
18/06 05u15  COLUMN. De clothoïdeEen clothoïde… Tenzij u wiskunde gestudeerd heeft, lijkt mij de kans klein dat u het woord ooit al tegenkwam. Ikzelf herinner mij nog perfect de dag dat de clothoïde in mijn leven verscheen. Het was een tiental jaar geleden op een vrijdagavond in een parochiezaaltje in Muizen. De plaatselijke afdeling van ik-weet-niet-meer-welke-vereniging organiseerde er een quizavond. Een aartsmoeilijke quiz.10 
18/06 03u15  Elk Vlaams huis krijgt score voor liggingMet de Mobiscore wil de Vlaamse overheid goed bereikbare woningen, die dicht bij openbaar vervoer, scholen of winkels liggen, aantrekkelijker maken.18 
18/06 03u15  Topdokter ergert zich aan wildgroei coaches: “Waar halen ze hun kennis vandaan?”Lifestylecoaches, burn-out­coaches en nu ook diabetes­coaches: topdokter Guy T’Sjoen ergert zich aan de vele “kwakzalvers” die vaak een smak geld vragen voor een weinig betrouwbare behandeling. Heel wat artsen en psychologen delen zijn mening. “Het zijn de beste verkopers die winnen, zelden het beste product”, zegt Marc Buelens van Vlerick Business School.18 
18/06 03u15  Te weinig afstand gehouden in Zwitserland:1.200 euro boeteZwitserland kan mooi zijn, maar ook belachelijk duur, zeker wat de verkeersboetes betreft. Dat ondervond een Kempenaar die te dicht achter een politievoertuig had gereden. “Ik werd aan de kant gezet en mocht meteen 1.200 euro betalen. Dat vocht ik nadien aan, waarop de straf gehalveerd werd.”17 
18/06 03u15  Charlotte Leysen stopt bij KetnetCharlotte Leysen (31) stopt dit najaar als Ketnet-wrapper. Dat maakte ze zelf bekend op radiozender MNM. Leysen, die in 2011 door de kijkers werd gekozen, noemt het “tijd om haar vleugels uit te slaan”. Nieuwe plannen heeft ze nog niet. “Ik kijk alle avonturen tegemoet”, klinkt het. Ketnet gaat intussen op zoek naar een nieuwe wrapper. Kandidaat-wrappers kunnen zich inschrijven via www.wordwrapper.be.17 
18/06 03u15  Liegebeest maakt (kleine) comebackHet Liegebeest, de pop uit de legendarische BRT-kinderreeks, maakt deze zomer een comeback. Een bescheiden comeback, weliswaar, want het groene wezen met de uitpuilende ogen zal te zien zijn in één aflevering van Switch, de quiz die wordt gepresenteerd door Adriaan Van den Hoof. Acteur Door Van Boeckel (67) mag als vanouds het Liegebeest tot leven wekken.17 
18/06 03u15  Kürt Rogiers drie jaar langer ‘Familie’-lidHet personage Lars De Wulf blijft nog een hele poos in de VTM-serie Familie aanwezig. Dat vertelt acteur Kürt Rogiers (47) komend weekend in een gesprek met Hallo. Rogiers, die in september 2016 voor het eerst opdook in de reeks en inmiddels drie jaargangen van de partij is als CEO De Wulf, tekende voor drie seizoenen bij. Hij combineert hij de rol met de ochtendshow van Joe. Daar vervangt hij de pas bevallen Anke Buckinx. De uitstap naar de radio loopt later in de zomer ten einde.17 
18/06 03u15  Meus kookt deze zomer elke dag in een andere keukenDeze zomer perst Jeroen Meus er slechts één maand Dagelijkse Zomerkost uit, in plaats van twee. Maar hij werkt wel dubbel zo hard: hij gaat op maar liefst twintig verschillende locaties koken.17 
18/06 03u15  Man kraakt stacaravans en chaletsDe Pool Grzegorz C. (38) riskeert een gevangenisstraf van zestien maanden en een boete omdat hij in Herselt was binnengedrongen in een aantal stacaravans en chalets.17 
18/06 03u15  Dronkenman die 17-jarige fietsster van weg maaide vraagt mildere strafDe dronken bestuurder die fietsster Femke Schutyser (17) van de weg maaide in de Bellestraat in Sint-Niklaas en vluchtte, heeft in beroep een mildere straf gevraagd. Hij drong aan op een straf met uitstel of een werkstraf. Van de politierechter had hij vier jaar cel gekregen.17 
18/06 00u15  Frankrijk groepswinnaar op WK Vrouwenvoetbal… met dank aan videorefFrankrijk heeft zich maandag in eigen land als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales op het WK vrouwenvoetbal. In Rennes versloegen de Franse vrouwen op de slotspeeldag in groep A Nigeria met het kleinste verschil.23 
18/06 00u15  Duitsland start EK U21 met zege, Real-aanwinst Luka Jovic verliest met ServiëDuitsland heeft maandag zijn openingswedstrijd op het EK voor beloften in Italië en San Marino gewonnen. In Udine haalde de titelverdediger het in groep B met 3-1 van Denemarken. Het Servië van Real-vedette Luka Jovic liep tegen een 0-2 nederlaag aan tegen Oostenrijk.23 
17/06 23u30  Afscheid van GvA-fotografe Arlette StubbeZaterdag overleed in Antwerpen onze oud-collega Arlette Stubbe. Ze is net geen 65 jaar oud geworden. Arlette was gedurende 23 jaar, van 1988 tot 2011, fotografe voor Gazet van Antwerpen.
17/06 23u00  Nieuw boek van de Hunger Games in aantochtVoor de fans van Katniss Everdeen en Peeta Mellark is er goed nieuws. De Amerikaanse filmstudio Lionsgate werkt samen met de schrijfster Suzanne Collins aan een nieuw deel in de Hunger Games-reeks. In 2020 zou er een prequel uitkomen die redelijk snel ook verfilmd zou worden.
17/06 23u00  Queen zal er niet bij zijn op de doop van ArchieHet zoontje van Megan Markle en de Britse prins Harry werd zo’n anderhalve maand geleden geboren en werd al verschillende keren aan de wereld getoond. Gisteren poste prins Harry op Instagram nog een leuke foto van zijn zoontje om zijn eerste vaderdag te vieren.
17/06 23u00  Unia gaat zich burgerlijke partij stellen in gerechtelijk onderzoek naar Van LangenhoveUnia, het Interfederaal Gelijkekansencentrum, reageert tevreden op de inverdenkingstelling van Dries Van Langenhove voor inbreuken op onder meer de racisme- en negationismewet, in het kader van het gerechtelijk onderzoek naar Schild en Vrienden. “Het mensenrechteninstituut zal het dossier inkijken en op basis daarvan de burgerlijke partijstelling neerleggen”, zegt woordvoerder Bram Sebrechts maandagavond.
17/06 22u45  Meer trage wegen en paden in natuurgebied WalenhoekTom Caluwaerts, schepen van Openbaar Groen (N-VA), heeft een ‘landinrichtingsplan’ uitgewerkt. Hij werkte er vijf jaar aan, samen met twaalf instanties.
17/06 22u45  Buurvrouw eist dwangsom van restaurant De Klok, 1.600 mensen scharen zich achter uitbatersHet dispuut tussen Steakhouse De Klok in Burcht en de buren doet de gemoederen hoog oplaaien. De buurvrouw van het restaurant eist een dwangsom van 750 euro per dag door de aanhoudende overlast. “Mijn cliënten kunnen niet meer op hun terras zitten”, reageert de advocaat van de buren. Ondertussen haalde het restaurant al meer dan 1.600 handtekeningen op in een petitie.
17/06 22u45  1.600 mensen scharen zich achter steakhouse De Klok na klachten buurvrouwHet dispuut tussen Steakhouse De Klok in Burcht en de buren doet de gemoederen hoog oplaaien. De buurvrouw van het restaurant eist een dwangsom van 750 euro per dag door de aanhoudende overlast. “Mijn cliënten kunnen niet meer op hun terras zitten”, reageert de advocaat van de buren. Ondertussen haalde het restaurant al meer dan 1.600 handtekeningen op in een petitie.
17/06 22u15  Nieuw welzijnscentrum en Huis van het Kind om armoede te bestrijdenSchepen van Sociale Zaken Karina Hans (N-VA) wil in het vrijetijdscentrum waar zich de voormalige gemeenteraadszaal bevindt een welzijnscentrum onderbrengen. Er komt ook een Huis van het Kind in de Hemeldreef. De gemeenteraadsleden spreken zich volgende week maandag nog uit over deze plannen. “Het is de bedoeling dat de vzw Openluchtopvoeding (OLO) de ruimte huurt en er samen met vzw Rotonde een kruispunt rond welzijn opricht. We zouden er een onthaal voor personen met een beperking onderbrengen. Ook het Centrum voor Algemeen Welzijnswerk (CAW) kan daar komen. Aanpalend bevindt zich nu al TEJO waar jongeren met hun problemen gratis en laagdrempelig terechtkunnen.”
17/06 22u00  Auto belandt op zij: bestuurder gewondIn de Lange Zandstraat in Walem (Mechelen) is maandagnamiddag een auto op zijn zij beland na een botsing met een tegenligger. De brandweer hielp de chauffeur van het voertuig, een zeventiger, uit de wagen. De man werd door de hulpdiensten naar het ziekenhuis overgebracht. Uiteindelijk bleken zijn verwondingen mee te vallen. De andere chauffeur bleef ongedeerd.
17/06 22u00  Leerlingen Sint-Filippus zijn superfietsers: 90% slaagt voor examenDeze zesdeklassers van de Sint-Filippusschool maakten tijdens het grote Superfietser-examen de minste fouten.
17/06 21u45  Parket & Laminaatforum verhuist van Merksem naar PicolositePatricia Van Baelen (58) en Marc Bonne (56) verhuisden hun toonzaal in Merksem en hun logistiek centrum in Schoten naar de Picolosite in Stabroek. In deze kmo-zone breidden ze Parket & Laminaatforum uit met een cash&carry.
17/06 21u45  Rookpluim brand Varec tot in Antwerpen zichtbaar, brandweer blust urenlang naHet heeft maandagavond zwaar gebrand bij bandenproducent Varec in Mechelen-Noord. Het vuur brak uit in een verfspuiterij. Er vielen geen gewonden, maar een deel van de werkplaats en enkele afvalcontainers achteraan het bedrijf brandden uit. In 2017 werd het bedrijf ook al eens geteisterd door een brand.
17/06 21u45  Hof beslist volgende week over wrakingsverzoek dossier Clan Y., advocaat verwijt onderzoeksrechter vijandigheidDe Antwerpse rechter die het onderzoek naar de Clan Y. leidt, weet volgende week of ze haar onderzoek kan verzetten of dat ze van het onderzoek wordt gehaald.
17/06 21u45  Antwerps hiphoplabel Flatgebouw stelt zichzelf voor: ‘bibhop’ in PermekeHet Antwerpse hiphoplabel Flatgebouw bestaat twee jaar en viert dat met een expo en een reeks concerten in Bibliotheek Permeke op het De Coninckplein.
17/06 21u45  Duitsland, Spanje en China naar achtste finales op WK vrouwenvoetbal, Zuid-Afrika uitgeschakeldGroepswinnaar Duitsland, Spanje en China hebben zich maandag geplaatst voor de achtste finales van het WK vrouwenvoetbal in Frankrijk. Zuid-Afrika werd puntenloos laatste in de groep en is als eerste land uitgeschakeld.
17/06 21u45  Turkse rechtbank behandelt zaak van Willebroekenaar: “We hopen dat papa na het proces vrijkomt”Dinsdag behandelt een Turkse rechtbank het proces tegen Willebroekenaar Ali Akyüz (53). De man zit al drie maanden in de cel op verdenking van het verspreiden van terreurpropaganda en omdat hij banden zou hebben met een terreurorganisatie.
17/06 21u30  Max Greyson (31) is vaste dichter cultuurcentrum De KernMax Greyson (31) zou weleens de eerste kunnen zijn die specifiek aangeduid is als dichter voor een cultuurcentrum. Hij werd voorgesteld in CC De Kern, dat ook meteen de programmatie voor het nieuwe seizoen uit de doeken doet en de ticketverkoop lanceerde.
17/06 21u15  Eerste Graspopgasten komen aan op SunparksSunparks Kempense Meren in Mol verwelkomde maandag de eerste bezoekers van Graspop Metal Meeting die tijdens het festival in het vakantiepark verblijven. De Metal Park-formule slaat goed aan, want opnieuw waren de plaatsen in korte tijd uitverkocht.
17/06 21u00  Morgen behandelt Turkse rechtbank zaak van Willebroekenaar: “We hopen dat papa na het proces vrijkomt”Dinsdag behandelt een Turkse rechtbank het proces tegen Willebroekenaar Ali Akyüz (53). De man zit al drie maanden in de cel op verdenking van het verspreiden van terreurpropaganda en omdat hij banden zou hebben met een terreurorganisatie.
17/06 21u00  Buurvrouw eist dwangsom van restaurant De Klok, uitbaters scharen 1.600 mensen achter zichHet dispuut tussen Steakhouse De Klok in Burcht en de buren doet de gemoederen hoog oplaaien. De buurvrouw van het restaurant eist een dwangsom van 750 euro per dag door de aanhoudende overlast. “Mijn cliënten kunnen niet meer op hun terras zitten”, reageert de advocaat van de buren. Ondertussen haalde het restaurant al meer dan 1.600 handtekeningen op in een petitie.
17/06 21u00  Ferrari vraagt dan toch herziening tijdstraf van Sebastian Vettel na controverse in Grote Prijs van CanadaF1-renstal Ferrari heeft bij de Internationale Autosportfederatie FIA een verzoek ingediend om de tijdstraf te herzien die Sebastian Vettel iets meer dan een week geleden kreeg tijdens de Grote Prijs Formule 1 van Canada, zo maakte de renstal maandag bekend.
17/06 20u45  De twaalf Belgian Cats voor Eurobasket 2019: Belgische Speelster van het Jaar valt uit selectieBondscoach Philip Mestdagh en zijn sportieve staf gaven de definitieve selectie voor Eurobasket 2019 (27 juni-7 juli Servië/Letland vrij).
17/06 20u30  Gemeente haalt 59 ‘weesfietsen’ op bij stationWie zijn fiets aan het station van Essen wil stallen, vindt daar vaak geen plekje voor. Dat komt omdat weesfietsen veel plaatsen bezet houden.
17/06 20u30  Elise Mertens en Alison Van Uytvanck in Mallorca naar tweede ronde, Kirsten Flipkens is uitgeschakeldElise Mertens (WTA 21) heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde op het WTA-toernooi in het Spaanse Mallorca (gras/250.000 dollar).
17/06 20u30  Voorman Dave Mustaine van metalgroep Megadeth heeft keelkankerBij zanger en gitarist Dave Mustaine van de Amerikaanse heavymetalgroep Megadeth is keelkanker vastgesteld, zo hebben meerdere muziekwebsites maandag op gezag van zijn Facebookpagina gemeld.
17/06 20u30  Pitkamperen in De NotelaerOok deze zomer kan je gaan pitkamperen in het domein van De Notelaer, langsheen de Schelde in Hingene. Net als vorige jaren worden in enkele bomen in het domein ‘Pittenten’ opgehangen.
17/06 20u15  De Ideale Woning mag sociale flats na 15 maanden dan toch afwerkenDe Ideale Woning mag eindelijk de al vijftien maanden stilliggende bouwwerf van twaalf bijna afgewerkte sociale appartementen in de Beukenlaan heropstarten. De Raad voor Vergunningsbetwistingen had een voor zijn privacy vrezende buurman begin dit jaar gelijk gegeven, maar Ruimte Vlaanderen geeft nu toch een nieuwe vergunning. De werken duren door deze aanslepende procedure nu al bijna vier jaar.
17/06 20u15  AA Gent-bestuur spreekt formeel vertrouwen uit in coach Jess Thorup: “We gaan transparanter werken”Bij AA Gent werd maandag de eerste training voor het nieuwe seizoen afgewerkt. Voorzitter Ivan De Witte, manager Michel Louwagie en trainer Jess Thorup blikten in de Ghelamco Arena tijdens een persconferentie nog eens terug op het vorige seizoen, maar daarnaast werd het ambitieuze vizier al op de komende voetbaljaargang gericht.
17/06 20u00  Ariane-raket zal Europese missie naar Jupiter lancerenHet Europese lanceerbedrijf Arianespace en het Europese Ruimtevaartbureau ESA hebben een contract afgesloten voor de lancering van een Europese missie naar de planeet Jupiter, zo heeft Arianespace maandag getwitterd.
17/06 20u00  Celstraf gevraagd voor drie diefstallen bij ColruytSofiën T. (32) uit Mechelen hangt een celstraf van tien maanden boven het hoofd voor drie diefstallen bij Colruyt in Sint-Katelijne-Waver. Zo had hij oortjes voor een smartphone gestolen, een externe harde schijf en geheugenkaartjes. “Hij werd betrapt door een bewakingsagent en de diefstallen werden ook gefilmd door de bewakingscamera’s”, zei de openbare aanklager.
17/06 20u00  Amerikaanse actrice en mode-ontwerpster Gloria Vanderbilt overledenDe Amerikaanse actrice en mode-ontwerpster Gloria Vanderbilt is op 95-jarige leeftijd overleden, zo heeft de Amerikaanse nieuwszender CNN maandag gemeld.
17/06 20u00  Tuin van Erika houdt uw kinderen deze zomer creatief ‘aan de wiggel’Te laat met het boeken van een kamp voor de kinderen? Erika Triki houdt uw kroost creatief ‘aan de wiggel’ tijdens drie creakampen in een sprookjesachtige tuin in Pulderbos.
17/06 20u00  Banden gestolen uit garage: werkstraf gevraagd voor 18-jarigeHet Openbaar Ministerie heeft maandag een werkstraf van 60 uur gevraagd tegen Mechelaar Bassir S. De man was amper één week 18 toen hij, samen met een minderjarige kompaan, autobanden ging stelen uit een garagebox in de Schijfstraat. Een getuige alarmeerde de politie en die zette de achtervolging in op de bromfiets waarop Bassir en de minderjarige reden. De twee deden er alles aan om uit de handen van de politie te blijven, maar kwamen uiteindelijk ten val.
17/06 20u00  Antwerp neemt afscheid van Van Damme, Bölöni blijftAntwerp FC verliest een van zijn sterkhouders. Verdediger Jelle Van Damme (35) was einde contract en zal geen nieuwe overeenkomst tekenen op de Bosuil. “Jelle Van Damme speelt volgend seizoen niet meer voor Antwerp”, bevestigt sportief adviseur Sven Jeacques. Het feit dat Laszlo Bölöni donderdag wél gewoon als hoofdcoach aan zijn derde seizoen begint, is wellicht een bepalende factor.
17/06 19u45  Man staat terecht voor cannabisplantage met 609 plantjes, maar ontkent alles: “Mijn woning was verhuurd aan iemand anders”Een man uit Willebroek hangt twee jaar cel boven zijn hoofd voor een cannabisplantage in zijn woning. De betrokkene zelf ontkent dat hij iets met de plantage te maken had. “Ik had mijn huis ondertussen verhuurd en had niets met de drugsplantage te maken”, zei de man.
17/06 19u45  Antwerp neemt afscheid van Jelle Van DammeVoetbalclub Antwerp gaat volgend seizoen niet verder met Jelle Van Damme. De verdediger was na twee seizoenen bij de Great Old einde contract, maar beide partijen kwamen de voorbije weken niet tot een nieuwe overeenkomst. Met Van Damme, die in oktober 36 jaar wordt, verliest Antwerp zijn ouderdomsdeken en populaire sterkhouder centraal in de defensie.
17/06 19u30  Groen lanceert ‘zitbankenplan’: “Al 150 tips gekregen van inwoners”Er moeten meer zitbanken in Edegem komen. Dat is de boodschap van een actie die Groen in Edegem lanceerde. De partij begint ook met een samenaankoop voor gevelbanken.
17/06 19u15  Netepark laat processierupsen bestrijdenEen gespecialiseerde firma heeft maandagochtend processierupsen bestreden in een aantal eiken in de buurt van het speelterrein bij het zwembad Netepark in Herentals. “Van zodra de diertjes worden opgemerkt, grijpen we meteen in”, zegt zwembadverantwoordelijke Jochen Jacobs.
17/06 19u15  Op schoolreis naar Olen: kinderen ontdekken de legendes over Keizer KarelMet de hulp van vrijwilligers worden deze maand zes schoolreizen georganiseerd naar Olen-centrum. Er komen scholen langs uit Kasterlee, Lille, Westerlo en Wijnegem, maar ook uit Olen zelf.
17/06 19u15  Meer dan 700.000 Chinese wolhandkrabben gevangen in Grobbendonk: “Ze vallen zelfs mijn hond aan”Een weg vol met krabbenpoten, omdat auto’s ze hebben platgereden. Wandelaars, en zelfs honden, die angstig over het padje lopen, uit schrik voor krabbenbeten. Welkom in Grobbendonk, waar dit jaar al 715.000 Chinese wolhandkrabben werden gevangen.
17/06 19u00  Mila (5) en Lilly (8) perplex: proficiat, u bent de 250.000ste klant!Mila (5) en Lilly (8) wilden eens kijken of ze nog een tof speelgoedje in kringwinkel De Cirkel konden scoren. Dus trokken Joke Lenaerts uit Pulderbos en tante Hilde met de twee zusjes naar Massenhoven. Tot hun verbazing – Joke en Hilde kregen er zelfs eventjes de slappe lach van – bleken ze de 250.000ste klant te zijn in het 5-jarige bestaan van de kringwinkel in Massenhoven.
17/06 19u00  Roel Moors verlaat Telenet Giants Antwerp, Christophe Beghin nieuwe coachRoel Moors verlaat Telenet Giants Antwerp. Hij wordt opgevolgd door assistent Christophe Beghin (38).
17/06 18u45  Vroegere Egyptische president Mohamed Morsi overleden in gerechtszaalDe vroegere Egyptische president Mohamed Morsi is overleden, zo hebben Egyptische staatsmedia maandag gemeld.
17/06 18u45  Belg met hasj geklist op luchthaven van MalagaOp de luchthaven van het Zuid-Spaanse Malaga hebben agenten van de Guardia Civil een 63-jarige Belg opgepakt, zo heeft Europa Press maandag gemeld. De man stond op het punt met hasj naar België te vliegen.
17/06 18u45  Mini-aardbeving aan grens tussen China en Noord-Korea, mogelijk door “explosie”Aan de grens tussen China en Noord-Korea is maandag een mini-aardbeving geregistreerd. Peking zegt dat die mogelijk is veroorzaakt door een “explosie”. Eerder op de dag werd bekend dat de Chinese president Xi Jinping later deze week een officieel bezoek brengt aan Noord-Korea.
17/06 18u45  Gemeente laat ontwerp maken voor nieuw gemeentehuis: “Het moet er deze legislatuur nog staan”De gemeente hoopt tijdens deze legislatuur nog een nieuw gemeentehuis te hebben. De diensten zitten veel te krap behuisd. Tot die tijd wordt naar ruimte gezocht. Die werd gevonden in het gemeenschapscentrum.
17/06 18u30  Zo voelt het om met een rolstoel over straat te moetenBorah, de Borsbeekse adviesraad voor personen met een beperking, laat mensen kennismaken met de hindernissen die rolstoelgebruikers op de openbare weg kunnen tegenkomen.
17/06 18u30  Dries Van Langenhove in verdenking gesteld wegens inbreuken op antiracismewetDe onderzoeksrechter heeft Dries Van Langenhove, tot parlementslid verkozen voor Vlaams Belang, vandaag opgepakt en verhoord in een onderzoek naar inbreuken op de antiracismewet door zijn organisatie Schild & Vrienden. Hij werd nadien terug vrijgelaten onder voorwaarden. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken spreekt van een ‘intimidatiepoging door het gerecht’.
17/06 18u15  Zeven wandelingen waar ook je kinderen blij van wordenHeb jij kinderen die graag een stapje in de wereld zetten? Of reageren jouw kinderen standaard met boegeroep wanneer je hen mee wil nemen op een wandeltocht. Wij zochten zeven kindvriendelijke wandelingen uit waar iedereen blij van wordt. Veel plezier!
17/06 18u15  Zware industriebrand teistert bedrijf in Mechelen-NoordBij Varec in Mechelen is maandagnamiddag een zware industriebrand uitgebroken.
17/06 18u15  Zeer uitzonderlijk: nieuwsgierige walvis wil geaaid wordenChristian Miller en een collega waren aan het varen in de San Ignacio Lagoon in Mexico toen ze plots een grijze walvis en een kalf zagen. Tot hun grote verbazing kwam het kalfje steeds dichter bij hun boot zwemmen, om uiteindelijk zijn nieuwsgierige snoet boven water te houden, als een hond die om een aaitje komt bedelen. Wat Christian en zijn vriend dan ook deden,de kans om een grijze walvis aan te raken in het wild is dan ook heel klein.
17/06 18u00  Opnieuw oude bussen De Lijn te koopNa het grote succes van de vorige veiling, worden er opnieuw enkele oude bussen van De Lijn geveild. Dat meldt het organiserende veilinghuis Moyersoen.
17/06 17u45  Inschrijvingen nieuwe Turnhoutse hightechschool lopen vlotMet de onthulling van een totem in natuursteen komt de opening van de nieuwe hightechcampus van de scholengemeenschap KOBArT in Turnhout een flinke stap dichterbij. In de voormalige gebouwen van Syntra in de Kempenlaan in Turnhout start onder meer HT²O, de nieuw hightech secundaire school. Er schreven zich al ruim tachtig leerlingen in voor het eerste jaar.
17/06 17u45  Fun-oprichter Johan De Bie (71) overledenJohan De Bie is overleden. De succesvolle selfmade-ondernemer, die 16 hectare winkelterreinen beheerde in heel Vlaanderen en ook de ketens Selfmade en Fun oprichtte, werd 71 jaar. Zijn zoon Jo De Bie (37) volgt hem op als gedelegeerd bestuurder van de BIMMO Groep.
17/06 17u30  Stad verdubbelt budget voor klimaatneutrale initiatievenDe stad Mechelen subsidieert acht projecten die inzetten op C02-reductie of klimaatadaptatie. Goed voor een totaalbedrag van 36.465 euro. De meeste ingestuurde projecten voldeden aan alle voorwaarden waardoor de begrote 15.000 euro meer dan verdubbeld werd.
17/06 17u30  Zó voelt het om met een rolstoel over straat te moetenBorah, de Borsbeekse adviesraad voor personen met een beperking, laat mensen kennismaken met de hindernissen die rolstoelgebruikers op de openbare weg kunnen tegenkomen.
17/06 17u30  Zeventiende ritzege ooit voor Peter Sagan in Ronde van Zwitserland, Slovaak is ook de nieuwe leiderDe derde etappe van de Ronde van Zwitserland, van Flamatt naar Murten, is in een spurt gewonnen door Peter Sagan. De Slovaak haalde het in een spurt bergop van Elia Viviani en John Degenkolb. Voor Sagan is het al zijn zeventiende (!!) ritzege ooit in de Zwitserse rittenwedstrijd. Na een tegenvallend voorjaar - het was nog maar zijn tweede zege van het seizoen - lijkt de ex-wereldkampioen klaar voor de Ronde van Frankrijk.
17/06 17u15  Ramadan-actie brengt 1.800 euro op voor mensen in armoedeABC Rupelstreek organiseerde in de maand van de ramadan voor de tweede keer een voedselinzameling, dit jaar voor ‘Welzijnsschakel’ en ‘Kom mor binne’. “Er werd liefst 2 ton voedsel opgehaald. Met de hulp van de Boomse handelaars werd gespreid over enkele weken een geldinzameling gehouden. De opbrengst hiervan werd geschonken aan het Rode Kruis: een cheque van 1.800 euro”, vertelt Cindy Elsen namens ABC Rupelstreek. Welzijnsschakel is ook in Boom een van de steunpilaren voor mensen in armoede. In Boom begeleidt Welzijnsschakel meer dan tachtig gezinnen of ongeveer driehonderd personen. Daarnaast krijgen zestig gezinnen tweewekelijks een voedselpakket. Het gaat om gezinnen die vaak te weinig middelen hebben om zelf voor een volwaardige maaltijd te zorgen.
17/06 17u15  Dries Van Langenhove dag lang ondervraagd over Schild & VriendenDe onderzoeksrechter heeft Dries Van Langenhove, tot parlementslid verkozen voor Vlaams Belang, vandaag opgepakt en verhoord. Hij werd nadien terug vrijgelaten. Dat vernam onze zusterkrant De Standaard.
17/06 17u15  Nog 6.000 klanten van failliete reisorganisator Travelbird wachten op geldSinds het faillissement van de Nederlandse reisorganisator Travelbird zijn er dertigduizend schadeclaims afgewerkt. Toch wachten nog zesduizend klanten, bij wie ook heel wat Vlamingen, op een terugbetaling.
17/06 17u15  Flor Stes blikt terug op vijftig jaar priesterschap: “Ik voel me pico bello maar binnen drie jaar zal afscheid onafwendbaar zijn”De katholieke gemeenschap brengt de komende dagen hulde aan Flor Stes. Daar zijn twee goede redenen voor: Flor werd precies vijftig jaar geleden tot priester gewijd en waakt intussen ook al veertig jaar als een echte herder over zijn ‘schaapjes’ in Schoten. “Ik ga graag nog even door, maar steek niet weg dat ik me zorgen maak over mijn opvolging”, aldus de pastoor.
17/06 17u00  Gemeente verduidelijkt parkeerplaatsen in Door Verstraetelei: “Chaos voor en na school”Het Brasschaatse gemeentebestuur gaat de parkeerplaatsen in de Door Verstraetelei herbekijken. Oppositielid Steven Broos (Brasschaat 2012) dringt daar al langer op aan.
17/06 17u00  Parket vraagt internering voor man die banden combi’s liet leeglopen, met uitwerpselen gooide en brand stichtteHet Openbaar Ministerie heeft maandag de internering gevraagd van een 36-jarige man uit Heist-op-den-Berg. Die stond terecht voor een hele resem feiten: van brandstichtingen tot de banden van politiewagens lek zetten en het proberen te rammen van een combi tijdens een achtervolging.
17/06 17u00  Heftige beelden: Turkse boot redt tientallen vluchtelingen uit zeeAan de westkust van de Turkije heeft een boot tientallen vluchtelingen uit zee gered. De migranten kwamen in het water terecht nadat hun rubberboot kapseisde. Acht drenkelingen kwamen om, 31 konden nog worden gered. Op de beelden zie je het moment van de reddingsactie.
17/06 16u45  Concurrentie voor Flixbus: nieuwe BlaBlaBus houdt ook halt in AntwerpenNaast onder meer Flixbus gaat nu ook BlaBlaBus goedkope busritten via Antwerpen aanbieden. Het Franse vervoersbedrijf heeft onder meer verbindingen van Amsterdam naar Parijs en Londen met een tussenstop in Antwerpen.
17/06 16u30  Nog 6.000 klanten van failliete Travelbird wachten op geldSinds het faillissement van de Nederlandse reisorganisator Travelbird zijn er 30.000 schadeclaims afgewerkt maar 6.000 klanten, waaronder ook heel wat Vlamingen, wachten nog op een terugbetaling.
17/06 16u30  Flor Stes blikt terug op vijftig jaar priesterschap: “Ik voel me picobello maar binnen drie jaar zal afscheid onafwendbaar zijn”De katholieke gemeenschap brengt de komende dagen hulde aan Flor Stes. Daar zijn twee goede redenen voor: Flor werd precies vijftig jaar geleden tot priester gewijd en waakt intussen ook al veertig jaar als een echte herder over zijn ‘schaapjes’ in Schoten. “Ik ga graag nog even door, maar steek niet weg dat ik me zorgen maak over mijn opvolging”, aldus de pastoor.
17/06 16u15  Tom Dumoulin ondergaat kleine ingreep voor hoogtestage, Tour komt zeker niet in het gedrangTom Dumoulin heeft in Hengelo een kleine medische ingreep ondergaan. De Nederlander van Team Sunweb moest in het Critérium du Dauphiné opgeven omdat hij last kreeg van zijn linkerknie, het gewricht waarop hij in de Giro d’Italia gevallen was. Bij de ingreep werd een brokje grind verwijderd. Dumoulin gaat nu op hoogtestage om zich voor te bereiden op de Tour de France.
17/06 16u15  DISCUSSIE. Denk jij dat Evenepoel ooit de Tour kan winnen?Remco Evenepoel blies de afgelopen dagen de hele wereld van zijn sokken. De negentienjarige (!) wielrenner van Deceuninck-Quick.Step won zondag de Ronde van België, een erg straffe prestatie voor zo’n jonge nieuwkomer in het peloton. Volgens velen maakt hij later grote kans op eindwinst in de Tour de France. Denk jij dat Remco Evenepoel ooit de gele trui zal dragen op het podium in Parijs?
17/06 16u15  Simon Davies officieel voorgesteld als coach bij Anderlecht: “Kompany zal de laatste beslissing nemen”Sportief directeur Michaël Verschueren heeft Simon Davies maandag officieel voorgesteld als hoofdcoach van RSC Anderlecht. De Welshman leidde maandagochtend, in afwezigheid van Vincent Kompany, de eerste training van de club. “Het grote doel is om Anderlecht opnieuw succesvol te maken”, verduidelijkte Davies.
17/06 16u15  Antwerpse professor heel blij met topbedrag voor unieke bijbels: “In mijn wildste dromen niet verwacht”De bijbels van Dirk Van der Cruysse hebben met 90.000 euro twee keer zo veel opgebracht als verwacht op de veiling afgelopen weekend in Brussel. “Ik ben een gelukkig mens”, reageert hij. “Hopelijk hebben de nieuwe eigenaren er net zoveel plezier aan als ik.”
17/06 16u00  Eierautomaat maakt band tussen boer en klant nauwerVoor dagverse scharreleieren kunnen liefhebbers voortaan ook terecht bij de Pluimhoeve in Geel. In plaats van voor een hoevewinkeltje te kiezen, nemen de landbouwers een handige eierautomaat in gebruik.
17/06 16u00  Borgerhoutenaar Astro wint rapwedstrijd: “Ik wil een van de grote namen in België worden”De jury zo hard mogelijk roasten, met de nodige hiphoplijntjes zo hard mogelijk beledigen, dat was de opdracht voor de NRJ Open Mic-wedstrijd kregen, dit jaar in het teken van hiphop en rappen. De Borgerhoutenaar Astro deed dat het best, en mag nu binnenkort op het Lommelse festival Vestiville aantreden.
17/06 16u00  Range Rover uitgebrand op RingOp de Ring van Lier is maandagnamiddag een Range Rover grotendeels uitgebrand. Dat gebeurde vlak bij het kruispunt met de Hagenbroeksesteenweg. In de auto zaten twee mensen. Zij merkten rook op en hun auto viel stil. De eigenaars konden nog enkele spullen uit het voertuig halen en in veiligheid brengen.
17/06 16u00  Imker blijft onbewogen als hij duizenden bijen vangt die zich nestelden in Kortrijkse fietsenEen opmerkelijk beeld in de Sionstraat in Kortrijk. Daar heeft een hele kolonie bijen zich genesteld in twee verschillende fietsen.
17/06 15u45  Duizenden bijen nestelen zich in Kortrijkse fietsenEen opmerkelijk beeld in de Sionstraat in Kortrijk. Daar heeft een hele kolonie bijen zich genesteld in twee verschillende fietsen.
17/06 15u45  Jesus Herrada wint nieuwe Franse ééndagswedstrijd met aankomst op Mont VentouxNiet Romain Bardet maar wel de Spanjaard Jesus Herrada heeft de eerste editie gewonnen van de Mont Ventoux Dénivélé Challenge, een nieuwe ééndagswedstrijd met aankomst op de legendarische puist uit de Provence. De kopman van Cofidis spurtte in de laatste honderden meter de gedoodverfde favoriet Romain Bardet prompt uit het wiel.
17/06 15u45  Rutten eist duidelijkheid van De Wever over gesprekken met Vlaams BelangOpen VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten wil dat Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA) “klare wijn schenkt” over de gesprekken die hij voert met Vlaams Belang. “Deze preformatie is geen vrijblijvende biechtstoelprocedure maar moet wat ons betreft leiden tot de vorming van een stabiele en volwaardige meerderheid voor Vlaanderen”, zegt Rutten.
17/06 15u45  Vakbonden Brussels Airlines zullen niet toegeven op tewerkstellingsgarantie“Er zijn wel geruchten dat er bezuinigingen gaan komen, maar officieel werd er nog niet gecommuniceerd.” Dat valt te horen bij de vakbonden van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines, nadat moedergroep Lufthansa heeft bekendgemaakt dat er binnenkort nieuwe maatregelen worden voorgesteld bij dochter Eurowings, de afdeling waar Brussels Airlines deel van uitmaakt. De bonden wijzen erop dat er onlangs een “tewerkstellingsgarantie” werd afgesproken voor het grondpersoneel.
17/06 15u45  Hinder op Plantin en Moretuslei door wegenwerkenHet Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is maandag gestart met de vernieuwing van de kabels en leidingen op de Plantin en Moretuslei, tussen de Provinciestraat en Van Immerseelstraat. Hierdoor is er hinder voor het autoverkeer stadinwaarts dat nog tot en met 1 juli over één rijstrook moet.
17/06 15u45  Nu ook petitie vóór cruiseschepen in de stadNa de petitie tegen vervuilende cruiseschepen, die ondertussen al meer dan negenduizend keer werd ondertekend, laat ook het ja-kamp zich horen. Bijna vijfhonderd mensen willen wél cruiseschepen in Antwerpen: ‘Zorg dat toeristen hun weg vinden naar de stad’.
17/06 15u45  Zomer zindert ook in Mechelen: twee maanden lang fuiven en feesten in de DijlestadDe Scheldestad heeft haar Zomer van Antwerpen, maar ook in de Dijlestad valt er in de grote vakantie van alles te beleven. De Zomer is van Mechelen pakt vooral in de weekends uit met een gevarieerd – en vaak kosteloos! – programma.
17/06 15u30  Cindy Crawford pikt de kritiek op haar naaktfoto’s nietCindy Crawford is vandaag 53 en heeft al een lange carrière als model achter zich liggen. Ze pikt het dan ook niet dat ze kritiek krijgt op haar leeftijd als ze naakt poseert. “Het is gewoon een andere vorm van schoonheid.”
17/06 15u00  Antwerp Giants overwegen tal van aanbiedingen, coach Moors hakt vandaag de knoop doorDennis Donkor (27) tekende een nieuw contract van twee jaar bij Telenet Giants Antwerp. Dave Dudzinski (27) staat dan weer dicht bij een contractverlenging bij de Giants. Voorzitter Roger Roels bevestigt ook dat àls coach Roel Moors de Antwerpse club straks verlaat, hij zal worden opgevolgd door een Belg. “Wij gaan zeker geen clown/comediant zoals Dario Gjergja (coach van Oostende, red) aantrekken”, geeft Roels mee.
17/06 15u00  Uitbater Carrefour Market stopt eind augustusDe zelfstandige uitbater die de vestiging van Carrefour Market in de Legrellestraat in Berlaar openhoudt, stopt er eind augustus mee. Dat bevestigt de uitbater. Wat er met de winkel gaat gebeuren, is nog niet duidelijk.
17/06 15u00  Burgemeester van Dessel Kris Van Dijck (N-VA) wordt voorzitter van Vlaams ParlementDe 55-jarige Kris Van Dijck (N-VA) zal dinsdag aangeduid worden als voorzitter van het Vlaams Parlement. Dat is maandag afgesproken tussen de verschillende fractieleiders van het Vlaams Parlement. Van Dijck, sinds 2007 burgemeester van Dessel, volgt zijn partijgenoot Jan Peumans op. De regeringsvorming zal uitmaken of Van Dijck de functie meer dan enkele maanden zal bekleden.
17/06 14u45  Brand aan gevel door dakwerkenDe brandweer is maandag uitgerukt naar de Wijngaardstraat in Wijnegem omdat daar een kleine brand was ontstaan tijdens dakwerken.
17/06 14u45  Succesvol duivenmelker (80) tweede keer in jaar slachtoffer dieven: “Vorig jaar stalen ze de helft, nu roofden ze hele duivenkot leeg”De tachtigjarige Henri Menten beleefde zaterdagochtend een akelig déjà vu-gevoel toen hij de duiventil achter zijn woning in Herselt binnenging. Voor de tweede keer in veertien maanden plunderden dieven zijn duivenhok.
17/06 14u15  Drie verdachten van drugshandel in de celTwee mannen en een vrouw van 19 zijn vrijdag gearresteerd in Deurne nadat ze waren betrapt op drugshandel. Dat zegt de Antwerpse politie in een persbericht.
17/06 14u15  Even tijd doorbrengen in de natuur kan je gezondheid een boost gevenEen nieuwe Britse studie heeft aangetoond dat wekelijks twee uurtjes doorbrengen in de natuur al een flinke boost kan geven aan je gezondheid, zowel mentaal als fysiek. Trek dus die wandelschoenen maar aan.
17/06 14u00  Voormalige gemeentehuizen met nieuwe bestemming: “Varendonk had kleinste gemeentehuis van België”Het voormalige gemeentehuis in Vorst-Laakdal wordt gerestaureerd en krijgt een nieuwe bestemming. De Kempen tellen heel wat voormalige gemeentehuizen die nu helemaal anders worden gebruikt. We lichten er een aantal uit.
17/06 14u00  Pikant detail uit verleden van Madonna blijkt verzonnenBegin de jaren negentig zou Madonna een romance gehad hebben met de Canadese singer-songwriter K.D. Lang. Zou, want daar blijkt niets van aan te zijn geweest, bevestigt die laatste in een interview met The Sunday Times.
17/06 13u45  Orel Mangala zit met gemengde gevoelens op EK U21: “Ben zelf tevreden, maar we winnen niet”De Belgische beloften verloren zondagavond tegen Polen (3-2) dan wel hun eerste wedstrijd op het EK U21, één man maakte indruk op het Belgische middenveld. Orel Mangala koppelde een sterk loopvermogen aan veel duelkracht en bracht de Belgen vroeg in de wedstrijd ook nog eens bijna op voorsprong met een vlammend schot op de paal. Tijdens zijn persbabbel gaf hij dan ook aan tevreden te zijn over zijn match. “Maar dat is niet belangrijk”, voegde hij er meteen aan toe. “Want het heeft niets opgebracht.”
17/06 13u45  Elias Cobbaut: “Had liever dat Italië-Spanje gelijk was geëindigd”“We kunnen Spanje kloppen.” Elias Cobbaut klinkt een dag na het ontgoochelende verlies tegen Polen (3-2) strijdvaardig. “Wanneer je drie matchen in negen dagen tijd speelt, moet je niet blijven mopperen.”
17/06 13u30  Schoolbus met 47 kleuters betrokken bij ongeval op Antwerpse Ring, Liefkenshoektunnel tolvrijOp de Antwerpse ring richting Nederland zijn maandagochtend omstreeks 10 uur vier voertuigen met elkaar in aanrijding gekomen ter hoogte van Borgerhout, net voor het knooppunt met de E313. Dat zegt de federale politie. Eén van de voertuigen was een schoolbus, maar er raakten geen kinderen gewond. De Liefkenshoektunnel is tijdelijk tolvrij richting Nederland om het fileleed enigszins in te perken.
17/06 13u30  BAS onderzoekt onpartijdigheid voorzitter matchfixingzaak na wrakingsverzoek fans KV MechelenHet Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) heeft een college samengesteld dat zich moet buigen over het wrakingsverzoek tegen Herman Huygens, voorzitter van de drie arbiters die moeten oordelen over vermeende competitievervalsing in KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018. Dat heeft het BAS zondagavond gemeld via zijn website.
17/06 13u00  DISCUSSIE. Kampt jouw kind met een gameverslaving?Is het nu Fortnite of is het de nieuwste FIFA: de gemiddelde Belgische jongere spendeert elf uur per week aan games. Dat blijkt uit een bevraging bij bijna duizend jongeren tussen 12 en 23. Ken jij iemand die met een gameverslaving kampt? Of is verslaving een te zwaar woord voor fanatiek gamen?
17/06 12u45  Speed pedelec botst frontaal op andere fietsers: man kritiekEen man van 59 uit Kasterlee verkeert in levensgevaar na een fietsongeval op de Scheldelaan in het Antwerpse havengebied. De man reed met zijn speed pedelec frontaal in op twee andere fietsers en kwam zwaar ten val.
17/06 12u30  Ongeval met bus op Antwerpse Ring ter hoogte van BorgerhoutMaandagmiddag is er een ongeval gebeurd met een bus op de ring van Antwerpen. De bus staat stil onder een brug over de snelweg ter hoogte van Borgerhout.
17/06 12u30  Fietser (65) die overleed na aanrijding op Singel was nog maar een week getrouwd: “We zouden vandaag op vakantie vertrekken”Honderden mensen zijn in rouw na het overlijden van Walter Van Ael uit Borgerhout. Hij werd vrijdag aangereden op de Binnensingel en bezweek zaterdag aan zijn verwondingen. Amper een week voor het ongeval was de populaire salsadanser en -leerkracht nog in het huwelijksbootje gestapt met zijn Sybille. “Walter was niet binnen te houden. We zouden vandaag op vakantie vertrekken. Het is niet te begrijpen dat hij zo plots uit ons leven werd gerukt”, vertelt zij.
17/06 12u00  "F1-terugkeer Fernando Alonso enkel mogelijk in een derde wagen"Volgens McLaren-baas Zak Brown is een terugkeer van Fernando Alonso naar McLaren enkel mogelijk indien de renstal een derde wagen mag inzetten.
17/06 12u00  Fietser die overleed (65) na aanrijding op Singel was nog maar een week getrouwd: “Ik dacht dat hij achter zou komen en hoorde sirenes in de verte”Honderden mensen zijn in rouw na het overlijden van Walter Van Ael uit Borgerhout. Hij werd vrijdag aangereden op de Binnensingel en bezweek zaterdag aan zijn verwondingen. Amper een week voor het ongeval was de populaire salsadanser en -leerkracht nog in het huwelijksbootje gestapt met zijn Sybille. “Walter was niet binnen te houden. We zouden vandaag op vakantie vertrekken. Het is niet te begrijpen dat hij zo plots uit ons leven werd gerukt”, vertelt zij.
17/06 12u00  Britse helikopter maakt noodlanding in maïsveld, militairen bewaken toestel tot dinsdagEen Puma-helikopter van het Britse leger staat sinds zondagnamiddag in een maïsveld in de Boekweitbaan in Kasterlee. De piloot moest een noodlanding maken.
17/06 12u00  Friends-reünie: ‘Rachel en Phoebe’ op verjaardagsfeestje van ‘Monica’Courteney Cox mocht zaterdag 55 kaarsjes uitblazen en nodigde voor haar verjaardagsfeestje een aantal ’Friends’ uit om die mijlpaal mee te vieren. Onder anderen Jennifer Aniston en Lisa Kudrow, die samen met Courteney in de tv-serie Friends speelden, waren van de partij.
17/06 11u45  Nafi Thiam, Borlées en Sacoor Belgische trekpleisters op AG Memorial Van DammeDe AG Memorial Van Damme, dit seizoen op 6 september, kan rekenen op Belgische trekpleisters Nafi Thiam, de drie broers Borlée en Jonathan Sacoor.
17/06 11u45  Onze 10 headliners voor het komende festivalweekendOnze festivalreporter Gunter Jacobs blikt vooruit en geeft tien headliners voor het komende festivalweekend.
17/06 11u45  Kempens bedrijf bouwt unieke fietsbrug in LimburgSmulders uit Arendonk en Balen heeft de gloednieuwe fietsattractie Fietsen door de Bomen in het Limburgse Hechtel-Eksel gebouwd. Het Kempense staalconstructiebedrijf produceerde en plaatste de unieke fietsbrug uit cortenstaal.
17/06 11u45  Australische politie verspreidt nieuwe beelden van vermiste ThéoDe politie van Byron Bay, in Australië, heeft nieuwe beelden vrijgegeven van een veiligheidscamera waarop de vermiste Théo Hayez gefilmd wordt terwijl hij alcohol koopt.
17/06 11u45  Strijd tegen drugs: Antwerpse douane krijgt handscanners om ook kleinste gaatjes te doorzoekenDe Antwerpse douane probeert steeds efficiënter te zijn om binnengesmokkelde drugs in de haven te onderscheppen. Daarvoor koopt ze nu een nieuw wapen: een draagbare scanner, om elk hoekje en gaatje in een lading te kunnen controleren.
17/06 11u30  Zwemmen op het dak van een wolkenkrabber? Het kan binnenkort in LondenIn Londen worden plannen gesmeed voor een wel heel spectaculair zwembad. Compass Pools heeft een wolkenkrabber ontworpen met een infinity pool op het dak vanwaaruit waterratten een uitzicht van 360 graden hebben over de Britse hoofdstad.
17/06 11u30  Britse helikopter maakt noodlanding in maïsveld, toestel blijft tot dinsdag staanEen Puma-helikopter van het Britse leger staat sinds zondagnamiddag in een maïsveld in de Boekweitbaan in Kasterlee. De piloot moest een noodlanding maken.
17/06 11u15  Door KV-supporters gewraakte voorzitter van matchfixingproces bij BAS vervangenHerman Huygens, die werd aangesteld als voorzitter van de drie arbiters van het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) die zich over de vermeende competitievervalsing in KV Mechelen/Waasland-Beveren van 11 maart 2018 moeten buigen, is vervangen. Dat heeft het BAS zondagavond bevestigd via zijn website.
17/06 11u15  Geweigerde elektricien met autisme vecht terug tegen NMBS: “Medische ongeschiktheid nietig laten verklaren”De 18-jarige Mechelaar Peter D’Hollander kreeg vorig jaar een loonvoorstel van de NMBS om er als elektrisch bekabelaar aan de slag te gaan, maar uiteindelijk werd hij door de bedrijfsarts geweigerd door zijn autisme. Nu vecht hij terug via de Raad van State, in de hoop dat hij alsnog een kans krijgt bij de spoorwegmaatschappij.
17/06 11u15  Prins Philip zou Harry gewaarschuwd hebben voor huwelijk met Meghan MarklePrins Philip, de 98-jarige echtgenoot van Queen Elizabeth, zou zijn kleinzoon prins Harry wel heel bijzondere raad gegeven hebben toen zijn relatie met Meghan Markle steeds serieuzer werd. Volgens de Britse media zou hij hebben gezegd dat je niet met actrices hoort te trouwen.
17/06 11u00  Dronken fietser rijdt tegen geparkeerde auto, drie automobilisten hebben geen rijbewijsDe politie heeft tijdens de weekendcontroles 34 bestuurders betrapt op dronken rijden. Opmerkelijk is dat bij de 1.077 gecontroleerde bestuurders er zelfs drie bij waren die helemaal geen rijbewijs hebben. Ook een dronken fietser liep tegen de lamp.
17/06 11u00  Bestuurder maait blinde man bijna van het voetpad en stapt uit om klappen uit te delenEen ongezien geval van verkeersagressie in de straten van Parijs. Een blinde man en zijn begeleider willen een zebrapad oversteken. Een zwarte audi snijdt hen brutaal de pas af en maait hen haar zo na van de weg. De blinde man tikt met zijn stok tegen de auto. De woedende chauffeur van de wagen stapt uit en valt de begeleider van de blinde aan.
17/06 11u00  Politie pakt met hulp ANPR-camera’s Roemeense gauwdieven opDe politie Mechelen-Willebroek kreeg donderdagnamiddag in de Dendermondsesteenweg een auto met Roemeense nummerplaten in het vizier. De twee inzittenden worden verdacht van een gauwdiefstal die zich enkele dagen voordien heeft voorgedaan in Willebroek.
17/06 10u45  Airbnb lanceert Avonturen voor reizigers die op zoek zijn naar dat ietsje meerAirbnb biedt al langer niet enkel logementen aan. Zo lanceerde het eerst Ervaringen en voor wie het nog net iets meer mag zijn, komt daar nu ook Avonturen bij. Het gaat om meerdaagse reizen naar buitengewone plekken waarbij beleving centraal staat.
17/06 10u15  Uruguay start met simpele zege tegen Ecuador aan Copa AmericaUruguay heeft de eerste wedstrijd in de Copa América eenvoudig met 4-0 gewonnen van Ecuador. Drie doelpunten werden in de eerste helft gemaakt en ruim tien minuten voor het einde viel de 4-0 binnen.
17/06 10u15  Strafrechter vervangen na dronken ongeval met vluchtmisdrijfStrafrechter Caroline M. wordt op de AC2 kamer vervangen door rechter Luc Potargent, de voorzitter van de afdeling Antwerpen van de rechtbank van eerste aanleg.
17/06 10u15  Matthias Schoenaerts vindt liefde bij bekende Chileense actriceMatthias Schoenaerts zou volgens de Britse tabloids een nieuw lief hebben, het gaat om de Home And Away ster en supermodel Pia Miller (35).
17/06 10u15  Stoffels kweekt groenten voor sterrenchefs in RijkevorselTopchefs koken met hun tomaten, kinderen snoepen ervan en hobbykoks als u en ik kunnen ze kopen in de supermarkt. De tomaten van Paul Stoffels en Petra Veldeman uit Rijkevorsel zijn overal. Trostomaten? ­Gekleurde versies? Tomaten Stoffels was er eerst mee. “We hebben altijd ingezet op innovatie”, zegt Paul Stoffels. Taste comes naturally is hun ­slogan. Die natuurlijke smaak willen we proeven. Op naar Rijkevorsel.
17/06 10u00  Wordt Roberto Cavalli dan toch nog van de ondergang gered?In april raakte bekende dat Roberto Cavalli in wel zeer slechte papieren zat. Het Italiaanse modehuis verkeerde op de rand van de financiële afgrond en het zag ook zijn creatief directeur vertrekken. Nu blijkt dat er vijf investeerders gevonden zijn om het label te redden.
17/06 09u15  Lief ziet Remco Evenepoel (19) wielergeschiedenis schrijven: “Hij denkt al aan de naam van onze kinderen”Amper negentien en al de Ronde van België gewonnen. De wielerster van Remco Evenepoel flonkert stilaan oogverblindend. Aan zijn zijde bij die immer groeiende Evenepoel-hype: Remco’s vriendin Oumaïma Rayane (19). “Ik bewonder hoe toekomstgericht hij is”, zegt ze. “Hij droomt van de Tour de France en hij spreekt al over de namen van onze kinderen.”
17/06 09u15  Als gamen geen spel meer is: één op de vijf jongeren speelt meer dan 15 uur per weekOnze jeugd speelt hoog spel, blijkt uit een nieuw onderzoek van de Onafhankelijke Ziekenfondsen. Eén op de vijf Belgische jongeren gamet meer dan vijftien uur per week. Verslaafd zijn ze daarom niet, maar dat urenlang gamen vergroot wel hun risico op problemen, fysiek én mentaal. “Soms raakt het evenwicht totaal zoek.”
17/06 09u15  Chinese wolhandkrabben overspoelen ons: al 715.000 gevangen in Grobbendonk, maar wat doe je ermee?De Vlaamse Milieumaatschappij heeft sinds begin dit jaar liefst 715.000 Chinese wolhandkrabben gevangen in de speciale val die ze voor de beestjes heeft opgezet in Grobbendonk. Er komt nu zeker nog een val bij voor de exotische krabben, die volledige rivierbodems leegvreten. En wat doe je met 715.000 krabbenkarkassen? Vermalen, visvoer van maken of verkopen aan de Chinezen.
17/06 09u00  Chinese wolhandkrabben overspoelen Vlaanderen: al 715.000 gevangen in Grobbendonk, maar wat doe je ermee?De Vlaamse Milieumaatschappij heeft sinds begin dit jaar liefst 715.000 Chinese wolhandkrabben gevangen in de speciale val die ze voor de beestjes heeft opgezet in Grobbendonk. Er komt nu zeker nog een val bij voor de exotische krabben, die volledige rivierbodems leegvreten. En wat doe je met 715.000 krabbenkarkassen? Vermalen, visvoer van maken of verkopen aan de Chinezen.
17/06 07u45  Kortrijk gaststad voor ‘De Warmste Week’Na jaren op recreatiedomeinen trekt De Warmste Week opnieuw de stad in. Gaststad dit keer is Kortrijk, maar het is geen terugkeer naar het Glazen Huis, benadrukt VRT.
17/06 07u15  Minstens anderhalf uur aanschuiven op E17 richting GentHet gaat als sinds 6.30 uur bijzonder moeizaam op de E17. Door een ongeval met vrachtwagens ter hoogte van Beervelde in de richting van Gent is de weg volledig versperd. Het zal twee uur duren om het ongeval af te handelen.
17/06 06u45  Stoffel Vandoorne na podium in Le Mans: "Een geweldige eerste ervaring"Onze landgenoot Stoffel Vandoorne finishte tijdens zijn debuut in de 24u van Le Mans meteen op het podium. Een schitterend resultaat na een ijzersterke eerste deelname aan de legendarische race.
17/06 06u45  Minstens één dode en acht gewonden bij schietpartij tijdens afstudeerfeest in PhiladelphiaBij een schietpartij tijdens een feestje voor afgestudeerde studenten zijn zeker een dode en acht gewonden gevallen in de Amerikaanse stad Philadelphia. Dat berichten lokale media.
17/06 06u45  Maandag droog, zonnig en tot 25 gradenWe starten de week met droog, zonnig en vrij warm weer met in de loop van de dag vorming van stapelwolken. De maxima liggen tussen 21 graden aan zee en 25 graden in de Kempen. De wind is eerst zwak uit zuid tot zuidoost en wordt in de namiddag matig uit zuid tot zuidwest. In de kuststreek en zelfs deels in het noordwesten steekt in de loop van de dag een noordwestelijke zeebries op, aldus het KMI.
17/06 06u45  Moordonderzoek naar vermiste Théo (18) gestart, vader smeekt om informatieIn het Australische kuststadje Byron Bay heeft Laurent Hayez, de vader van de al ruim twee weken vermiste Théo (18), tijdens een emotionele persconferentie gesmeekt om informatie. De politie zegt “verbijsterd” te zijn door de zaak en sluit geen enkele piste uit. Ook moordonderzoekers zijn intussen ter plaatse.
17/06 05u15  Dit zijn de ambities van de Antwerpse nieuwkomers in het Vlaams ParlementHet Vlaams Parlement houdt dinsdag zijn openingszitting. Voor de provincie Antwerpen zijn er tien nieuwkomers. Enkel CD&V mag geen nieuw parlementslid afvaardigen. Gazet van Antwerpen stelt de Antwerpse nieuwe verkozenen kort voor en stelde hen drie vragen: wat is het belangrijkste dossier dat ze willen aankaarten in het Vlaams Parlement (1), wat is het allereerste dat ze gaan doen bij de start van het parlementair jaar (2) en wat is hun ambitie in de politiek (3)? In het totaal leggen 124 verkozenen de eed af bij tijdelijk voorzitter Herman De Croo (Open Vld). De Croo zal nog tijdens de zitting worden vervangen door een definitieve voorzitter.
17/06 05u15  Vlaams Belang besprak integratie, onderwijs en welzijn met De WeverHet onderhandelingsteam van Vlaams Belang – met voorzitter Tom Van Grieken, Barbara Pas en Chris Janssens – zat zaterdag al voor de derde keer samen met Vlaams formateur Bart De Wever (N-VA), voor een inhoudelijk gesprek van meer dan drie uur.
17/06 05u15  Vijf toeristen in enkele weken tijd overleden op Dominicaanse RepubliekAan de paradijselijke stranden van de Dominicaanse Republiek zijn in enkele weken tijd daar vijf Amerikaanse toeristen overleden. Kwaad opzet wordt uitgesloten, maar de mysterieuze sterfgevallen roepen vragen op. De Belgische touroperators TUI en Thomas Cook-Neckermann zijn op de hoogte van de overlijdens en volgen de situatie op de voet.
17/06 05u15  Kolonel Coffee beste koffiebar van België volgens eet- en reiswebsiteKolonel Coffee uit de Montignystraat is volgens Food- en Reiswebsite Big 7 Travel de beste koffiebar van België. “Hun kwaliteitscontrole gaat over het hele proces, van koffieboon tot in de kop”, aldus de webstek over de koffiebar die deze week nog uitbreidt.
17/06 05u15  De kortste nacht: laat de tijd eens vertragen tijdens zeven uur lang slow down-concertMax Richter baarde vorig jaar nog opzien met zijn slaapconcert in de Antwerpse kathedraal. Tijdens de kortste nacht mag je iets gelijkaardigs verwachten in De Studio. “Mensen bepalen zelf of ze willen slapen of niet”, zegt Bert Cools, componist en gitarist van Book of Air vvolk.
17/06 05u15  Ask Antwerp zoekt vrijwilligers die toeristen op juiste pad willen sturenDe app Ask Antwerp zoekt bijkomende vrijwilligers want het is de bedoeling om hem bekender te maken bij de buitenlandse toerist. Dus dachten we: waarom zouden we zelf eens niet de toerist uithangen in Antwerpen?
17/06 05u15  STANDPUNT. Nieuwe politici doen hopen op andere politiekIn het Vlaams Parlement leggen dinsdag 124 verkozenen de eed af. Tien van hen zijn nieuwkomers uit de provincie Antwerpen. De CD&V is de enige partij in deze provincie die geen nieuw gezicht aan het regionaal parlement toevoegt. Antwerpen is ooit al beter bedeeld geweest dan nu het geval is. Maar dat zal de eerste dag er niet minder spannend op maken voor de tien nieuwe Antwerpse parlementsleden.
17/06 05u15  Sam Van Rooy, Vlaams Belang1. De islamisering is een probleem. Zaterdag sprak ik op de boekvoorstelling van een voormalig bekeerling van de islam, die nu mikpunt is van haat. “We moeten ex-moslims steunen en de islam niet faciliteren en subsidiëren. Er zou daar een hervorming moeten plaatsvinden zoals de Verlichting in het christendom. Want de islam is de enige godsdienst waar de doodstraf geldt voor afvalligen. Bij de Joden of in het christendom riskeer je alleen uitsluiting.
17/06 05u15  COLUMN. Bij de kapperAls kind was naar de kapper gaan heel simpel. Zoals elke andere jongen of man ging ik naar dorpskapper Flipske onder de kerktoren van Rijkevorsel. Op woensdagmiddag parkeerde ik mijn communiefietsje tegen het raam en zette ik me tussen de stilzwijgende opa’s en rokende vaders. Aan de muur bij Flipske hingen tot ver in de jaren negentig posters van kerels met coupes uit de jaren tachtig. Niet dat je je haar zo kon laten modelleren. Flipske had twee kapsels in de aanbieding: kort of heel kort. Iedereen kwam er min of meer hetzelfde buiten. De schaar van Flipske knipte al in de lucht, als een soort van manuele tondeuse zoefde hij ermee langs je haren. Als Flipske de avond voordien wat lang in de herberg had gehangen, of alweer verlangde naar een volgend stamineebezoek, kon het gebeuren dat die snippende schaar per ongeluk een hap uit je oor nam. Niet erg, al voelde de kappersstoel daarna wel even als een tandartsvisite. In mijn herinnering was zo’n kappersbezoek, met enkel mannen in de zaak, een oase van rust. Stiltes werden omarmd. Er werd wel gebabbeld, maar niet te veel. “Alles goed thuis?” “Jawel.”
17/06 05u15  Opslag radioactief afval levert lokale verenigingen centen opAchttien projecten van personen of organisaties uit Dessel krijgen van de Stichting Lokaal Fonds financiële steun. Dat is het resultaat van een oproep van december vorig jaar.
17/06 05u15  Wielrensters en supporters geven het beste van zichzelf tijdens Flanders Diamond Tour: “Het is hier net een buurtfeest”De Flanders Diamond Tour hield zondag halt in Nijlen. Dat betekende een honderdtal wielrensters op de baan en een veelvoud aan supporters langs de kant met elk hun eigen favoriet.
17/06 05u15  COLUMN. De wereld is kleinHet mooie zomerweer nodigt uit tot vakantiemijmeringen. Mijn meest bizarre vakantieherinnering heeft te maken met onze regio, hoewel ze heel exotisch begint, namelijk op de weg van het Noord- Macedonische meer van Ohrid naar de Albanese hoofdstad Tirana.
17/06 05u15  AWV vernieuwt asfalt op Leuvensesteenweg: Verkeer richting Mechelen moet omleiding volgenVanaf vandaag maandag 17 juni tot en met vrijdag 28 juni voert het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werken uit op de Leuvensesteenweg. Tussen Zoo Planckendael en de Trianonlaan wordt er nieuw asfalt gelegd. Het verkeer richting Mechelen moet een omleiding volgen.
17/06 05u15  Graaf wil kasteel permanent openstellen: “Als ik het nu niet doe zal het misschien nooit meer gebeuren”De poorten van Kasteel Marnix de Saint-Aldegonde in Bornem stonden zondag de hele dag open. Naar aanleiding van dit evenement kondigde de bijna 80-jarige graaf, John de Marnix de Saint-Aldegonde, het nieuws aan dat hij zijn kasteel permanent wil openstellen voor het publiek.
17/06 05u15  Stabroekse Vesparijder terug naar Oostenrijkse plek waar hij bijna leven lietExact een jaar nadat hij door een klapband een doodsmak had gemaakt tegen de flank van de Grossglockner in Oostenrijk, is Stabroekenaar Dave Van Herck in Zell am See gehuldigd door 1.500 collega-Vespa-rijders.
17/06 03u15  “Vries eicellen in, voor het te laat is” doet wenkbrauwen fronsenVrouwen die kinderen willen, maar nu nog niet, doen er goed aan eicellen te laten invriezen. Dat is de boodschap achter een paginagrote advertentie van een farmagigant in Flair deze week. De multinational Gedeon Richter doet niet zelf aan ‘social freezing’, maar verkoopt wel bijbehorende medicatie. “Toch is het ons niet om het geld te doen”, zegt de firma. Experts geloven daar weinig van.
17/06 03u15  Valentina (5) vecht in rechtbank voor toegang tot medicijnWellicht voor de eerste keer ooit voert een Belgisch gezin een juridische strijd tegen een farmabedrijf om toegang te krijgen tot een geneesmiddel. Valentina uit Leefdaal is 5 en lijdt aan het zeldzame syndroom van Morquio. Sinds april vorig jaar krijgt ze het ontzettend dure medicijn Vimizim gratis van een Amerikaans farmabedrijf, BioMarin. Dat wil de leveringen echter stopzetten. Mama Debbie sleept de Amerikanen daarom voor de rechtbank.
17/06 03u15  Symptomen van metaalmoeheid? Metallica mist scherpte in Koning BoudewijnstadionNiemand is onfeilbaar. Ook Metallica niet. Bij de tweede passage van deze wereldtournee in ons land ontbrak het aan scherpte en kampte ook de trouwe fanmeute met de eerste symptomen van metaalmoeheid. Meebrullers bij de vleet, maar Metallica mag ons en zichzelf dringend weer eens verrassen.
17/06 03u15  Antwerpenaar Louis De Vries leidt liever Lokeren dan te rentenieren op MarbellaDe overdracht moet nog worden geofficialiseerd, maar de nieuwe eigenaar en voorzitter van Sporting Lokeren heet Louis De Vries. Een grote onbekende allicht voor de jongere fans, maar over de carrière van de Nederlandse Antwerpenaar kan je een boek schrijven. Een naam als een klok in het Belgische voetbal – én in de muziekwereld.
17/06 03u15  Danny uit Ekeren riskeert doodstraf in Thailand: “Altijd al een buitenbeentje. Maar drugs?”De 57-jarige Danny V. emigreerde jaren geleden vanuit Ekeren naar Thailand en riskeert daar nu de doodstraf. De Thaise politie zegt dat ze hem betrapt heeft met cocaïne, die hij aan toeristen wilde verkopen. Zijn familie reageert onthutst.
17/06 03u15  De Klokke plukt vruchten: “We gebruiken onze aardbeien om ijs te maken”Mensen met een mentale beperking én groene vingers kunnen zich bij De Klokke in Sint-Niklaas sinds kort uitleven in een moestuin in de Lindenstraat. Die werd een jaar geleden ingezaaid, en daar plukken ze nu de vruchten van.
16/06 23u30  Fietser (65) overleden na aanrijding op BinnensingelEen 65-jarige man is dit weekend overleden na een zware aanrijding op de Binnensingel. De man stak rond 23 uur vrijdagavond met de fiets de Singel over aan de Pretoriastraat in Berchem toen hij werd aangereden door een wagen.
16/06 23u30  Gastland Italië klopt Spanje in andere groepswedstrijd, ook Spanjaarden al meteen onder drukNaast Polen - België werd vanavond ook de tweede groepswedstrijd afgewerkt. In de partij tussen gastland Italië en Spanje haalde de thuisploeg het met ruime cijfers (3-1). Spanje geeft komende woensdag de Rode Duivels partij en moet winnen om in de running te blijven.
16/06 23u15  Qatar vecht terug tegen Paraguay en pakt punt bij debuut in Copa AmericaParaguay en Qatar zijn hun Copa America gestart met een draw. De partij op de eerste speeldag van groep B in Rio de Janeiro eindigde op 2-2. Colombia klopte Argentinië eerder in dezelfde groep met 2-0.
16/06 23u15  REACTIES. Jonge Duivels gefrustreerd, ontgoocheld maar nog altijd niet knock-outDe jonge Rode Duivels waren uiteraard zwaar ontgoocheld na de 2-3 nederlaag tegen Polen. Ze beseften maar al te goed dat een plaats in de volgende ronde nu wel heel moeilijk wordt.
16/06 23u00  Onfortuinlijke Red Lion scheurt ligamenten linkerenkel en mist Final FourPech voor Nicolas De Kerpel. De Red Lion scheurde zondag in de 4-0 zege tegen Nieuw-Zeeland in de Hockey Pro League de ligamenten van de linkerenkel. De Antwerpenaar zal drie tot vijf weken out zijn en mist de Final Four van de competitie, van 28 tot 30 juni in Amstelveen.
16/06 23u00  REACTIES. Jonge Duivels gefrusteerd, ontgoocheld maar nog altijd niet knock-out.De jonge Rode Duivels waren uiteraard zwaar ontgoocheld na de nederlaag tegen Polen. Ze beseften maar al te goed dat een plaats in de volgende ronde nu wel heel moeilijk wordt.
1 2 3 4 5


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

23x Frankrijk groepswinnaar op WK Vrouwenvoetbal… met dank aan videoref18/06 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Frankrijk heeft zich maandag in eigen land als groepswinnaar geplaatst voor de achtste finales op het WK vrouwenvoetbal. In Rennes versloegen de Franse vrouwen op de slotspeeldag in groep A Nigeria met het kleinste verschil.
23x Duitsland start EK U21 met zege, Real-aanwinst Luka Jovic verliest met Servië18/06 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Duitsland heeft maandag zijn openingswedstrijd op het EK voor beloften in Italië en San Marino gewonnen. In Udine haalde de titelverdediger het in groep B met 3-1 van Denemarken. Het Servië van Real-vedette Luka Jovic liep tegen een 0-2 nederlaag aan tegen Oostenrijk.
18x Elk Vlaams huis krijgt score voor ligging18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Met de Mobiscore wil de Vlaamse overheid goed bereikbare woningen, die dicht bij openbaar vervoer, scholen of winkels liggen, aantrekkelijker maken.
18x Topdokter ergert zich aan wildgroei coaches: “Waar halen ze hun kennis vandaan?”18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Lifestylecoaches, burn-out­coaches en nu ook diabetes­coaches: topdokter Guy T’Sjoen ergert zich aan de vele “kwakzalvers” die vaak een smak geld vragen voor een weinig betrouwbare behandeling. Heel wat artsen en psychologen delen zijn mening. “Het zijn de beste verkopers die winnen, zelden het beste product”, zegt Marc Buelens van Vlerick Business School.
17x Te weinig afstand gehouden in Zwitserland:1.200 euro boete18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zwitserland kan mooi zijn, maar ook belachelijk duur, zeker wat de verkeersboetes betreft. Dat ondervond een Kempenaar die te dicht achter een politievoertuig had gereden. “Ik werd aan de kant gezet en mocht meteen 1.200 euro betalen. Dat vocht ik nadien aan, waarop de straf gehalveerd werd.”
17x Charlotte Leysen stopt bij Ketnet18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Charlotte Leysen (31) stopt dit najaar als Ketnet-wrapper. Dat maakte ze zelf bekend op radiozender MNM. Leysen, die in 2011 door de kijkers werd gekozen, noemt het “tijd om haar vleugels uit te slaan”. Nieuwe plannen heeft ze nog niet. “Ik kijk alle avonturen tegemoet”, klinkt het. Ketnet gaat intussen op zoek naar een nieuwe wrapper. Kandidaat-wrappers kunnen zich inschrijven via www.wordwrapper.be.
17x Liegebeest maakt (kleine) comeback18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het Liegebeest, de pop uit de legendarische BRT-kinderreeks, maakt deze zomer een comeback. Een bescheiden comeback, weliswaar, want het groene wezen met de uitpuilende ogen zal te zien zijn in één aflevering van Switch, de quiz die wordt gepresenteerd door Adriaan Van den Hoof. Acteur Door Van Boeckel (67) mag als vanouds het Liegebeest tot leven wekken.
17x Kürt Rogiers drie jaar langer ‘Familie’-lid18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het personage Lars De Wulf blijft nog een hele poos in de VTM-serie Familie aanwezig. Dat vertelt acteur Kürt Rogiers (47) komend weekend in een gesprek met Hallo. Rogiers, die in september 2016 voor het eerst opdook in de reeks en inmiddels drie jaargangen van de partij is als CEO De Wulf, tekende voor drie seizoenen bij. Hij combineert hij de rol met de ochtendshow van Joe. Daar vervangt hij de pas bevallen Anke Buckinx. De uitstap naar de radio loopt later in de zomer ten einde.
17x Meus kookt deze zomer elke dag in een andere keuken18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Deze zomer perst Jeroen Meus er slechts één maand Dagelijkse Zomerkost uit, in plaats van twee. Maar hij werkt wel dubbel zo hard: hij gaat op maar liefst twintig verschillende locaties koken.
17x Man kraakt stacaravans en chalets18/06 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De Pool Grzegorz C. (38) riskeert een gevangenisstraf van zestien maanden en een boete omdat hij in Herselt was binnengedrongen in een aantal stacaravans en chalets.

Statistieken

Artikels:
33217
Gelezen:
34981
Aantal lezers nu:
59


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven