woensdag 20 februari 2019, week 08


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 12u15
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
20/02 12u00  Smith: KLM-steun Elbers indrukwekkend De steun voor KLM-baas Pieter Elbers binnen de eigen gelederen is indrukwekkend. Volgens topman Ben Smith van moederbedrijf Air France-KLM wordt niet iedere bestuurder in de luchtvaartindustrie zo bewierookt, zo zei hij daags na de beslissing over een nieuwe termijn voor de Nederlander.
20/02 12u00  Tesla-baas weer in de fout met tweet Elon Musk heeft zichzelf wederom in verlegenheid gebracht met een bericht op Twitter. De topman van automaker Tesla was dit keer te snel met het versturen van een bericht op het sociale medium. Daardoor stond een tijdlang een te rooskleurige prognose voor het aantal geproduceerde elektrische auto’s van het merk online.
20/02 11u45  Google erkent fout met verborgen microfoon Google is door het stof gegaan voor het niet melden van een verborgen microfoon in alarminstallatie Nest. Die microfoon had „nooit een geheim hoeven zijn”, en het verzwijgen ervan was „een fout”, zegt een woordvoerder van het techbedrijf tegen Business Insider.
20/02 11u45  Kleine winsten op afwachtende beurzen De meeste Europese beurzen gingen woensdag licht vooruit. Beleggers verwerkten een stroom aan bedrijfsresultaten en hielden de blik gericht op de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak kwamen onder meer Wolters Kluwer, ASR, BAM, Besi en Air France-KLM met resultaten.
20/02 11u45  Column: Pensioenprobleem zware beroepen tackelen Het pensioenakkoord is er bijna! Nu het probleem van de ’zware beroepen’ nog tackelen.
20/02 11u30  Deutsche had zorgen over Trump Organisation De top van Deutsche Bank had na de Amerikaanse verkiezingen grote zorgen dat The Trump Organisation in gebreke zou blijven bij het aflossen van zo'n 340 miljoen dollar aan leningen tijdens het presidentschap van Donald Trump. Ze vreesden een pr-ramp als ze achter bezittingen van een zittende president aan moesten gaan.
20/02 11u30  Zorgen om haperende Duitse groeimotor De economische gang van zaken in Duitsland blijft beleggers zorgen baren. De stoomlocomotief van Europa is in de tweede helft van 2018 stilgevallen en zal naar verwachting weer moeizaam op gang gaan komen.
20/02 11u15  Klant hoeft Ziggo niet te betalen als gratis tablet uitblijft Een Ziggo-klant die zijn beloofde gratis tablet niet kreeg, heeft terecht zijn facturen niet betaald. Ziggo verliest een zaak die het daarvoor aanspande.
20/02 11u00  Analyse: Verschil in prestaties Air France en KLM gênant Na de machtsstrijd over KLM-baas Pieter Elbers van de afgelopen weken bij luchtvaartmaatschappij Air France KLM blijkt uit de jaarcijfers ondubbelzinnig waar het probleem zit bij het bedrijf: aan de kant van Air France. Het verschil in de prestaties tussen de beide divisies is gênant aan het worden, zo blijkt woensdag uit de cijfers.
20/02 11u00  Half miljoen boete voor Euroturbine Venlo Het Venlose Euroturbine, leverancier van gasturbineonderdelen, is veroordeeld tot een half miljoen euro geldboete. Enkele directieleden en personeelsleden van Euroturbine zijn tot een celstraf en werkstraffen veroordeeld omdat het bedrijf bewust zonder vergunning naar Iran exporteerde.
20/02 11u00  Beveiliger Securitas werft 1800 medewerkers Beveiligingsbedrijf Securitas gaat zijn personeelsbestand in Nederland aanzienlijk uitbreiden. De onderneming gaat dit jaar op zoek naar 1500 nieuwe beveiligers en 300 andere medewerkers. Op dit moment heeft het van oorsprong Zweedse bedrijf zo'n 700 mensen in Nederland in dienst.
20/02 11u00  Forse vertragingen bij netbeheerder Alliander De vertragingen bij netwerkbedrijf Alliander lopen flink op door bijvoorbeeld de grote vraag naar aansluitingen van zonneparken. In sommige gebieden moeten mensen wel 48 weken wachten op bepaalde aansluitingen, zegt topvrouw Ingrid Thijssen. Ze noemt de energie-infrastructuur in Nederland een ’bottleneck’ bij de grootschalige overgang naar hernieuwbare energie.
20/02 10u45  Wolters Kluwer wint op rode AEX De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is woensdag in het rood gezakt na een licht hogere opening. Beleggers belonen Wolters Kluwer, BAM en Besi voor hun jaarcijfers. Bouwer VolkerWessels is in trek na een adviesverhoging van zakenbank Morgan Stanley.
20/02 10u45  Zó gaan we alle dingen in de wereld met elkaar verbinden Volgend jaar zijn er volgens Gartner twintig miljard apparaten via slimme sensoren verbonden met het internet. Die hebben allemaal energie nodig en daar zagen Simon van der Jagt en Omar Link in 2015 een probleem ontstaan. Met hun startup Nowi lossen ze dat probleem op.
20/02 10u15  Column: Schraalhans maakt plaats voor vet varken De kop is eraf en het lijkt erop dat 2019 voor beleggers een vetter jaar gaat worden dan 2018. Nou ja, denkt de goed geïnformeerde lezer, 2018 begon ook goed maar alle winst werd weggegeven in de eerste week van februari...
Laatste update: vandaag om 12u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/02 10u15  'Galapagos voert omzet op'Biotechnoloog Galapagos heeft in het afgelopen jaar aanzienlijk meer omzet behaald vergeleken met een jaar eerder. De onderneming heeft ook het nettoverlies teruggedrongen. Deze voorspelling doen kenners gepeild door persbureau Bloomberg. Het in Amsterdam genoteerde bedrijf komt donderdag met zijn handelsbericht naar buiten.
20/02 10u15  Minder mensen met een betalingsachterstandVan de 10,8 miljoen mensen die een krediet hebben, waaronder ook hypotheken en veel mobiele abonnementen vallen, hadden er vorig jaar 670.000 een betalingsachterstand. Dat zijn er 20.000 minder dan in 2017.
20/02 10u15  'Nette prestaties Besi in zwakke markt'BE Semiconductor Industries (Besi) deed het in het vierde kwartaal iets beter dan verwacht, in een zwakke markt. Dat constateren analisten van ING in een reactie op het handelsbericht van de toeleverancier aan de chipindustrie.
20/02 10u15  Minder hypotheken met NHG door prijsstijgingenMinder mensen hebben vorig jaar bij de aankoop van hun woning een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afgesloten. Door de sterke stijging van de huizenprijzen kwamen veel woningen boven de kostengrens voor de garantieregeling uit.
20/02 10u00  'Sterk vierde kwartaal voor BAM'Bouwbedrijf BAM heeft in het vierde kwartaal sterke resultaten neergezet. Volgens analisten van KBC Securities viel de omzet hoger uit dan verwacht. Ook overtrof de onderneming de verwachtingen omtrent de winst voor belastingen.
20/02 09u45  ‘We willen groeiruimte houden op Schiphol’Volgens KLM-topman Pieter Elbers is groeiruimte op luchthaven Schiphol ontzettend belangrijk om ervoor te zorgen dat KLM mee kan blijven doen op het wereldtoneel.
20/02 09u45  ’Winstrally in staatsobligaties kansrijk’Staatsobligaties gaan naar een opmars later dit jaar. Dat constateert kan later dit jaar een rally plaatsvinden. Dat stelt vermogensbeheerder Newton Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon IM na onderzoek van de markt.
20/02 09u45  'Omzet Wolters Kluwer in lijn met prognoses'De omzet die Wolters Kluwer bekendmaakte over het afgelopen jaar, was nagenoeg in lijn met de verwachtingen. Dat stellen analisten van KBC Securities.
20/02 09u45  Tegenslag voor overname Asda door Sainsbury'sDe Britse toezichthouder die zich buigt over de overname door supermarktketen Sainsbury's van Walmart-dochter Asda is niet overtuigd van een goede afloop van de transactie. De Competition and Markets Authority (CMA) denkt zelfs dat als een aanzienlijke hoeveelheid winkels wordt afgestoten, er mogelijk nog onoverkomelijke bezwaren tegen de deal blijven.
20/02 09u45  Winst en omzet Alliander stijgenNetbeheerder Alliander is volop bezig met de ,,uitdagende' werkzaamheden voor de energietransitie. De investeringen om het net beter bestand te maken tegen de energiepieken en -dalen die daarbij horen gingen flink omhoog. Afgelopen jaar heeft Alliander in totaal 731 miljoen euro geïnvesteerd, tegenover 666 miljoen in 2017.
20/02 09u30  'Omzet per eenheid AF-KLM baart zorgen'De opbrengsten per beschikbare per stoel per kilometer bij luchtvaartconcern Air France-KLM baren zorgen. Dat schrijft zakenbank Liberum in een analistenrapport naar aanleiding van de jaarcijfers de onderneming. De ontwikkeling van deze voor luchtvaartmaatschappijen belangrijke graadmeter verslechtert volgens marktvorsers, terwijl de brandstofprijzen stijgen.
20/02 09u30  'Wachten op Vivat-nieuws bij ASR'De cijfers van ASR waren erg in lijn met de verwachtingen, aldus analisten van KBC Securities. Ze wijzen er daarbij op dat het bij de verzekeraar momenteel wachten is op nieuws rondom branchegenoot Vivat.
20/02 09u15  Europa loopt zich warm voor vervolg handelsoorlogDoet ie ’t of doet ie ’t niet? Die vraag zoemt rond in Brussel nu een langverwacht rapport over de importtarieven op auto’s en auto-onderdelen op het bureau van de Amerikaanse president Trump ligt.
20/02 09u15  BAM en Besi winnen op hogere beursDe Amsterdamse beurs is woensdag licht hoger van start gegaan. Beleggers belonen Wolters Kluwer, BAM en Besi voor hun positieve jaarcijfers. Bouwer VolkerWessels is in trek na een adviesverhoging van zakenbank Morgan Stanley.
20/02 09u15  'Swedbank mogelijk onderdeel witwasschandaal'Swedbank, een van de grootste banken van Zweden, is mogelijk ook betrokken bij het grote witwasschandaal bij Danske Bank. In bijna tien jaar tijd heeft voor ongeveer 5,8 miljard dollar aan verdachte transacties plaatsgevonden rondom Swedbank. Mogelijk gaat het om crimineel geld uit de Baltische staten en Rusland.
20/02 09u00  Column: AF KLM in positief vaarwaterEr is van alles te lezen over AirFrance KLM, dit fonds haalt vrijwel dagelijks de pers. Wellicht lekker leesvoer, maar wat heb je er aan als actieve belegger? Het is veel belangrijker om te zien hoe beleggers al het nieuws absorberen. Daarom bespreek ik graag de weekkaart en presenteer ik volgens mijn Dashboard spelregels de meest waarschijnlijke route voor dit fonds.
20/02 09u00  Winstval voor GlencoreGrondstoffenhandelaar en mijnbouwer Glencore heeft de winst afgelopen jaar zien kelderen. Dat kwam door afschrijvingen op twee mijnen in Congo en Zambia, zo kwam woensdag naar voren uit een handelsbericht.
20/02 09u00  Analyse: het cynisme over ABN Amro houdt maar aanHet aandeel ABN Amro krabbelt maar langzaam op van de enorme draai om de oren die het precies een week geleden kreeg. De met 17% gedaalde jaarwinst zinde beleggers totaal niet, vooral in combinatie met nieuwe extra miljoenen aan voorzieningen om mogelijke kredietverliezen bij de zakenbank af te dekken.
20/02 09u00  GrandVision koopt Spaanse optiekketenOptiekconcern GrandVision koopt de Spaanse opticienketen Óptica2000 van warenhuisketen El Corte Inglés. Dat bevestigde de onderneming woensdag, na berichtgeving van zakenkrant Cinco Días.
20/02 08u45  Winstgroei en aandeleninkoop voor LloydsLloyds Banking Group heeft de winst afgelopen jaar zien groeien. Dat kwam naar voren uit een handelsbericht van de grootste hypotheekverstrekker van het Verenigd Koninkrijk. Lloyds kondigde daarbij ook een groot aandeleninkoopprogramma aan.
20/02 08u45  Wolters Kluwer groeit op eigen krachtWolters Kluwer worstelde vorig jaar met wisselkoerseffecten. Daardoor gingen opbrengsten omlaag. Maar op eigen kracht wist de informatie- en dataleverancier wel een hogere omzet in de boeken te zetten. Het concern kondigde tevens aan dit jaar voor 250 miljoen euro aan eigen aandelen in te kopen.
20/02 08u45  KLM presteert weer beter dan Air FranceLuchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde duidelijk beter dan zijn Franse zuster Air France.
20/02 08u30  ASR pareert onrust op beurzen met vastgoedASR heeft de flinke koersdalingen op de aandelenbeurzen eind vorig jaar gepareerd door meer in vastgoed te beleggen. Volgens topman Jos Baeten heeft de verzekeraar honderden miljoenen euro's weggetrokken uit zijn aandelenportefeuille en die vervolgens gestoken in stenen.
20/02 08u30  Brexit: bedrijven willen einde aan toneelspelDe onzekerheid rond wel of geen Brexit-overeenkomst begint problemen te veroorzaken voor de Britse economie. Liefst twee derde van de Britse industriële bedrijven verwacht een chaotisch jaar, met of zonder overeenkomts tegemoet te gaan als gevolg van Brexit.
20/02 08u30  Ageas krikt dividend opAgeas geeft zijn aandeelhouders een hoger dividend, ook al kon het minder winst uit zijn kernactiviteiten halen. Dat komt woensdag naar voren uit de jaarresultaten van de Belgische verzekeraar.
20/02 08u30  Telefónica Deutschland verwacht omzetdalingTelefónica Deutschland rekent op een daling van de omzet in 2019. Als de negatieve effecten van veranderde regels voor onder meer roaming niet worden meegeteld dan blijft de omzet min of meer stabiel. Dat maakte het Duitse telecombedrijf waarin KPN een minderheidsbelang heeft bekend bij de presentatie van zijn voorlopige jaarcijfers.
20/02 08u30  'Damrak verwerkt cijferstroom'De Amsterdamse aandelenbeurs zal woensdag naar verwachting vrijwel vlak beginnen. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers maken zich op voor een drukke cijferdag. Op het Damrak kwamen onder meer ASR, BAM, Besi, Wolters Kluwer en Air France-KLM met resultaten.
20/02 08u15  Duitse producentenprijzen onverwacht omhoogDe producentenprijzen in Duitsland zijn in januari onverwacht met 0,4 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau.
20/02 08u00  Alfen plukt vruchten expansie in buitenlandLaadpalenfabrikant Alfen is het afgelopen jaar harder gegroeid dan het jaar ervoor. De grote omzetstijging was voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de groei in het buitenland. Alfen sloeg in 2018 zijn vleugels voor het eerst uit in de nieuwe markten, Finland, Zweden en Frankrijk.
20/02 08u00  BAM wil Mahieu opnieuw als commissarisBouwbedrijf BAM wil Carla Mahieu opnieuw benoemen als commissaris, voor een periode van twee jaar. Dat maakte de onderneming woensdag bekend.
20/02 08u00  Arcadis krijgt opdracht van RijkswaterstaatArcadis heeft een opdracht gekregen van Rijkswaterstaat, om het ecologische herstel van de Maas tot en met 2027 uit te werken. De opdracht heeft een omzet van 4,2 miljoen euro bij aanvang, aldus het advies- en ingenieursbureau.
20/02 08u00  Winst voor bouwer BAMBAM heeft vorig jaar een winst in de boeken gezet, terwijl het bouwbedrijf een jaar eerder netto nog een verlies in de boeken schreef. Het betere resultaat is onder meer te danken aan een selectiever inschrijvingsbeleid bij grote projecten. Ook de omzet en de orderportefeuille dikten aan.
20/02 08u00  Advocaten nageplozen op witwastransactiesDe Orde van Advocaten gaat haar leden dit jaar extra streng controleren op het meewerken aan witwassen van crimineel geld. Advocaten kunnen bezoek op kantoor verwachten, waarbij onder andere hun derdengeldrekening wordt nageplozen.
20/02 07u45  ASR profiteert van overname GeneraliASR heeft vorig jaar een sterk operationeel resultaat neergezet. De verzekeraar profiteerde onder meer van de overname van branchegenoot Generali Nederland. Daarmee werd de impact van de grote januaristorm ruimschootschots gecompenseerd.
20/02 07u45  ’Advocaat nog laks met verdachte transacties’De Orde van Advocaten gaat haar leden dit jaar extra streng controleren op het meewerken aan witwassen van crimineel geld. Advocaten kunnen bezoek op kantoor verwachten, waarbij onder andere hun derdengeldrekening wordt nageplozen.
20/02 07u30  'GrandVision koopt Spaanse optiekketen'Optiekconcern GrandVision heeft naar verluidt een grote overname gedaan in Spanje. Het aan de Amsterdamse beurs genoteerde bedrijf koopt de opticienketen Óptica 2000 van warenhuisketen El Corte Inglés, meldt zakenkrant Cinco Días op basis van ingewijden.
20/02 07u30  Stakingen en brandstof tergen Air France-KLMLuchtvaartcombinatie Air France-KLM heeft het afgelopen jaar financieel minder gepresteerd dan een jaar eerder. Vooral stakingen bij Air France zadelden het bedrijf op met aanzienlijke kosten. Verder liet een hogere brandstofrekening zijn sporen na. De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM presteerde duidelijk beter dan zijn Franse zuster Air France.
20/02 07u30  Besi waarschuwt voor verdere omzetvalBE Semiconductor Industries (Besi) heeft de omzet in het laatste kwartaal van 2018 flink zien dalen en verwacht in het eerste kwartaal van 2019 een verdere teruggang. De toeleverancier aan de chipindustrie wijt dat aan moeilijke marktomstandigheden. Bovendien is het eerste kwartaal traditioneel de zwakste periode.
20/02 07u15  Nikkei opnieuw vooruitDe aandelenbeurs in Japan is woensdag opnieuw hoger geëindigd. Optimisme over de vooruitgang in de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China bleef het beurssentiment ondersteunen. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde opnieuw dat de deadline in het handelsconflict kan worden opgeschoven om een akkoord te bereiken.
20/02 06u45  Consumenten voor eerst in jaren negatiefHet vertrouwen van consumenten is voor het eerst in vier jaar tijd negatief. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag bekend. Zowel het oordeel over het economisch klimaat als de koopbereidheid verslechterde iets.
20/02 06u45  Japan exporteert minderDe Japanse export is in januari flink gekrompen. Dat bleek woensdag uit overheidsdata. De uitvoer naar China, de grootste handelspartner van het land, kelderde met 17 procent tot het laagste niveau in twee jaar.
20/02 06u45  AbbVie zet stap met reuma-middelAbbVie zet een nieuwe stap met zijn behandeling voor volwassen patiënten met matige tot ernstige reumatoïde artritis. De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft het middel upadacitinib de 'priority review'-status gegeven.
20/02 00u00  McKinsey schikt in faillissementsonderzoekAdviesbureau McKinsey schikt voor $15 miljoen drie zaken over het niet melden van belangenverstrengeling. Het bedrijf zou hebben geadviseerd bij faillissementen terwijl het zelf een belang had bij de uitkomst. De schikking is een van de grootste in zijn soort, zegt het Amerikaanse ministerie van justitie.15 
19/02 22u30  Wall Street begint kortere handelsweek hogerDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag met bescheiden winsten de dag uitgegaan. Beleggers waren blij verrast door cijfers van Walmart, die een positief signaal gaven over de winkelverkopen tijdens de afgelopen feestdagen. Ook werd er uitgekeken naar een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Die worden deze week in Ẁashington gehouden.
19/02 21u15  Hoge prijs voor herbenoeming Elbers bij KLMLuchtvaartmaatschappij KLM betaalt een hoge prijs voor de herbenoeming van president-directeur Pieter Elbers.
19/02 21u15  KLM-baas: 'Ik zit nu dichter bij het vuur'Pieter Elbers kijkt graag vooruit nu hij voor vier jaar herbenoemd is als topman bij KLM.
19/02 21u15  Enorme opluchting bij KLM-personeelHet KLM-personeel is erg blij dat hun baas Pieter Elbers komende vier jaar KLM mag blijven leiden. Al zal het meer dan ooit als onderdeel van de hele Air France KLM Groep zijn. Dat zal ten koste van de zelfstandigheid gaan.
19/02 21u00  Elbers: sleutelpositie Smith geen wisselgeldKLM-baas Pieter Elbers is blij met zijn herbenoeming voor vier jaar. De topman, die dinsdag te horen kreeg dat hem een tweede termijn is gegund, spreekt van een vervolg van het avontuur waar hij vier jaar geleden aan begonnen is.
19/02 19u45  Wall Street vindt weg omhoogDe aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de handelsdag licht hoger. Daarmee werden de minnen van eerder op de dag weggepoetst. Beleggers verwerkten cijfers van winkelketen Walmart en keken verder uit naar weer een nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China. Die worden deze week in Ẁashington gehouden.
19/02 19u45  Oude tv-ster en stratenmaker lastig verzekerbaarPresentatoren, musici en kunstschilders kunnen zich na hun 55e moeilijk verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook zelfstandige stratenmakers en duikers hebben dan nog maar weinig keus uit verzekeraars.
19/02 19u30  Tempo-Team stopt met omstreden OutsourcingTempo-Team houdt in de loop van het jaar op met het bedrijfsonderdeel Outsourcing. Het uitzendbureau, onderdeel van het Randstad-concern, kwam de laatste tijd meermalen in opspraak omdat tijdelijke krachten via Outsourcing veel te weinig betaald zouden krijgen.
19/02 19u00  Elbers: blij dat avontuur vervolg krijgtKLM-baas Pieter Elbers is blij met zijn herbenoeming voor vier jaar. De topman, die dinsdag te horen kreeg dat hem een tweede termijn is gegund, spreekt van een vervolg van het avontuur waar hij vier jaar geleden aan begonnen is.
19/02 18u30  Nedap wil Pijnenborg als commissarisNedap draagt Marijn Pijnenborg voor als nieuwe commissaris. Zij moet de opvolger worden van Michiel Westermann, die niet meer beschikbaar is voor herbenoeming.
19/02 18u15  Bitcoin krijgt boost van JPMorganDe koers van de bitcoin zit in een duidelijk stijgende lijn. De cryptomunt profiteert van de recente bekendmaking van de Amerikaanse bank JPMorgan Chase dat het gaat experimenteren met een eigen digitale munt.
19/02 18u00  AEX doet stapje terugDe Amsterdamse beurs is dinsdag met verlies gesloten. Beleggers waren in afwachting van de handelsbesprekingen tussen de VS en China die later deze week worden hervat. DSM was de grootste verliezer in de AEX na een adviesverlaging door zakenbank Credit Suisse.
19/02 17u30  KLM-baas Pieter Elbers mag blijvenPresident-directeur Pieter Elbers blijft aan. Het bestuur heeft ingestemd met zijn voordracht, melden bronnen aan De Telegraaf. KLM wil nog niet officieel reageren.
19/02 17u00  Oude tv-presentator en stratenmaker lastig verzekerbaarPresentatoren, musici en kunstschilders kunnen zich na hun 55e moeilijk verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid. Ook zelfstandige stratenmakers en duikers hebben dan nog maar weinig keus uit verzekeraars.
19/02 17u00  Basic-Fit slaat handen ineen met IntersportFitnessketen Basic-Fit gaat in Nederland een samenwerking aan met sportwinkelketen Intersport. De deal heeft een looptijd van drie jaar. Financiële details maakten beide bedrijven niet bekend. Mogelijk wordt de samenwerking nog uitgebreid naar andere landen waar beide ketens actief zijn.
19/02 17u00  ’KLM-baas Pieter Elbers mag blijven’President-directeur Pieter Elbers blijft nog vier jaar aan. Het bestuur heeft ingestemd met zijn voordracht, melden bronnen.
19/02 16u15  Estland gooit Danske Bank het land uitDanske Bank moet per direct zijn koffers pakken in Estland. De toezichthouder op financiële instellingen in de Baltische staat heeft de Deense bank dit dinsdag opgedragen.
19/02 16u15  DSM verliest op rode AEXDe Amsterdamse beurs staat dinsdagmiddag op verlies. Beleggers zijn in afwachting van de handelsbesprekingen tussen de VS en China die later deze week worden hervat. DSM is de grootste verliezer in de AEX na een adviesverlaging door zakenbank Credit Suisse.
19/02 16u00  ’Eenmansmultinational’ en redder van ChanelIn 2013 verscheen het boek The world according to Karl Lagerfeld, met uitspraken van de Johan Cruijff van de mode-industrie. Misschien wel de opvallendste van die aforismen gaat over zijn eigen ambitie: „Ik wil een eenpersoons, multinationaal modefenomeen zijn.”
19/02 16u00  CPB: effect aankoopbeleid ECB niet aangetoondDe Europese Centrale Bank (ECB) pompte jarenlang elke maand tientallen miljarden euro's in de Europese economie, maar volgens het Centraal Planbureau (CPB) is helemaal niet bewezen dat dit ,,onconventionele'' monetaire beleid daadwerkelijk effect heeft gehad.
19/02 16u00  Europese beurzen in het roodDe Europese beurzen stonden dinsdagmiddag in het rood. Beleggers namen geen risico's en keken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.
19/02 16u00  'Opnieuw problemen bij bouw Botlekbrug'De constructie van de Botlekbrug is ongeschikt voor het spoor en moet daarom worden aangepast. Een jaar vertraging en miljoenen euro’s aan extra kosten zijn vrijwel zeker het gevolg. Dat schrijft bouwkrant Cobouw op basis van onderzoek.
19/02 16u00  Wall Street in de minDe aandelenbeurzen in New York zijn dinsdag licht lager aan de verkorte handelsweek begonnen. Aan het bedrijvenfront opende supermarktconcern Walmart de boeken. Verder keken beleggers vooral vooruit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.
19/02 15u45  Meer dan ’smiley terminal’Aan klanttevredenheidsonderzoeken wordt een hoop geld uitgegeven, maar ze leveren weinig waardevolle informatie op, constateerde ondernemer Ahmed Ali. Met realtime dataverwerking op locatie pakt zijn startup Moodus dit helemaal anders aan.
19/02 15u30  Beloning directie vaker afhankelijk van klimaatdoelenBijna de helft van de grootste Europese bedrijven koppelt de beloning van de topbestuurders aan concrete stappen om klimaatverandering tegen te gaan. Een kwart van de bedrijven gaat nog verder en verbindt bonussen aan het behalen van klimaatdoelen.
19/02 15u15  CPB: ’Geen aantoonbaar effect ECB-beleid’Het stimulerende beleid van Mario Draghi, de president van de Europese Centrale Bank, heeft geen aantoonbaar effect gehad op de economie. Eerdere positieve onderzoeken blijken onbetrouwbaar te zijn.
19/02 15u00  Vattenfall krijgt groen licht bij overnamedeal DeltaVattenfall, het moederbedrijf van Nuon, mag de Zeeuwse energieleverancier Delta Energie overnemen. Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) blijft er na de deal voldoende concurrentie over. Het Zweedse bedrijf, dat overigens van de naam Nuon af wil, zal Delta onafhankelijk laten opereren.
19/02 15u00  Sewell operationeel topman bij Sherwin-WilliamsDe Amerikaanse verfreus Sherwin-Williams heeft David Sewell aangesteld als operationeel topman. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Hij gaat per 1 maart in zijn nieuwe functie aan de slag.
19/02 15u00  'Wall Street opent verkorte week lager'De aandelenbeurzen in New York beginnen de verkorte handelsweek dinsdag naar verwachting lager. Er wordt een vrij rustige sessie voorzien, beleggers kijken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.
19/02 14u45  ‘Britse centrale bank moet in actie komen bij harde Brexit’De Bank of England (BoE) moet de Britse economie een stimulans gaan geven bij een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder deal, zo liet dinsdag de Britse minister van handel Richard Harrington weten.
19/02 14u45  Waarschuwing: kwart ballonnen kankerverwekkendEen kwart van de in Nederland verkrijgbare ballonnen bevat kankerverwekkende stoffen die een gezondheidsrisico kunnen vormen als ze vrijkomen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft de verkoop van deze ballonnen, 16 soorten in totaal, per direct verboden.
19/02 14u00  Recht op Onbereikbaarheid stapje dichterbijHet wetsvoorstel van PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk om voor werknemers een Recht op Onbereikbaarheid in te voeren, is een stapje verder in de parlementaire molen. Het voorstel is door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voorgelegd voor consultatie, zodat iedereen er zijn mening over kan geven.
19/02 14u00  Meer vermogen? Vijf tips om het op te bouwenOnze vermogens zijn gegroeid, blijkt uit de jongste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Gemiddeld had een huishouden in 2017 bijna 30.000 euro.
19/02 13u45  Omzetgroei voor supermarktconcern WalmartHet Amerikaanse supermarktconcern Walmart heeft de omzet in het vierde kwartaal van zijn boekjaar zien groeien. Dat bleek dinsdag uit een handelsbericht van de onderneming.
19/02 12u45  ’Materialen leren voelen en lezen’Marco Barens (49) en zijn broer Rob (50) runnen samen de steenhouwerij die de opa van hun vader in 1929 begon. „Het bedrijf werd van vader op zoon overgedragen en wij zijn nu dus al de vierde generatie”, vertelt de ondernemer.
19/02 12u45  ’Energieprijzen: dit hebben wij altijd al gezegd, Mona!’Ben Woldring, oprichter van gaslicht.com voorspelde het al veel langer: de energierekening voor een gemiddeld gezin is dit jaar ruim driehonderd euro duurder. Aanvankelijk werd hij in Den Haag niet geloofd, maar daar moet staatssecretaris Mona Keijzer nu op terugkomen.
19/02 12u45  May opnieuw naar Brussel voor brexitoverlegPremier Theresa May heeft woensdag in Brussel brexitoverleg met voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie. Dat heeft de woordvoerder van Juncker bekendgemaakt.
19/02 12u30  Achterban bonden steunt loonbod Air FranceDe achterban van Franse pilotenvakbonden steunt het loonbod van Air France. Dat bleek dinsdag.
19/02 12u15  Afwachtende belegger zet AEX lagerDe Amsterdamse beurs staat dinsdagmiddag op verlies. Beleggers zijn in afwachting van de handelsbesprekingen tussen de VS en China die later deze week worden hervat. Air France KLM ligt er positief bij op het Damrak.
19/02 12u15  Nederlands pensioengeld in Chinese huurhuizenNederlandse huizenzoekers hebben er niks aan, gepensioneerden mogelijk wel. Nederlandse grootste pensioenbelegger APG steekt met andere partijen bijna €400 miljoen in huurhuizen in China.
19/02 11u45  Europese beurzen verliezen terreinDe Europese beurzen verloren dinsdag terrein. Beleggers namen geen risico's en keken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.
19/02 11u45  Handelsbarometer WTO omlaagEen handelsbarometer van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) is dinsdag uitgekomen op het laagste niveau in negen jaar tijd. Volgens kenners is dat een signaal dat de wereldhandel onder scherpere druk komt te staan als de internationale handelskift blijft aanhouden.
19/02 11u45  Oproep: Is uw energierekening flink gestegen?Het kabinet is flink door het stof gegaan: de energierekening is wél eenflink stuk hoger dit jaar, onze koopkracht gaat misschien wél achteruit.
19/02 11u30  Sigarenbranche in opstandDe sigarenbranche komt nu openlijk in verzet tegen de anti-rookplannen van staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid), na lang onder de radar kritiek te hebben gegeven. Cubacigar, de importeur van handgemaakte Cubaanse sigaren voor de Benelux, sleept de staat voor de rechter.
19/02 11u30  Bitcoin klimt verder tot $4000Bitcoin is op de weg terug. De cryptomunt is de grens van $4000 genaderd. Vooral de Amerikaanse handel in de munt neemt toe.
19/02 11u30  Loop ik risico bij aannemen uitzendkracht?We willen een administratief medewerkster, die nu bij ons als uitzendkracht werkt, een dienstverband aanbieden. Kunnen we haar gewoon een contract voor bepaalde tijd geven?
19/02 11u30  Vertrouwen Duitse beleggers loopt iets opHet vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in februari iets gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW.
19/02 11u15  ‘Stijging vermogen is papieren werkelijkheid’Het vermogen van Nederlandse huishoudens groeit als kool. Marlou Visser van de DFT-redactie legt uit wat dit in de praktijk betekent.
19/02 11u15  Minder optimisme over handelsoverlegDe AEX zakte vanochtend iets weg. Beleggers leken er minder van overtuigd dat de handelsbesprekingen tussen de VS en China tot een spoedig akkoord zullen leiden.
19/02 11u15  Bankieren met andere app kan vanaf nuDe Europese wet voor betaaldiensten is dinsdag in Nederland na lange vertraging in werking getreden. Consumenten kunnen via deze wet bankieren met een andere app dan die van hun bank.
19/02 11u15  Bouwproductie in eurozone afgenomenDe bouwproductie in de eurozone is in december met 0,4 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat maakte het Europese statistiekbureau Eurostat bekend op basis van een eerste raming.
19/02 11u15  Den Haag wil in 2020 over op razendsnel 5GDen Haag wil de eerste Nederlandse stad worden met het supersnelle mobiele netwerk 5G. Daarvoor slaat de gemeente de handen ineen met T-Mobile.
19/02 11u00  Pakt je energienota hoger uit? Stel hier je vraag!Hoe krijg ik mijn energienota omlaag? Waar moet ik op letten als ik mijn huis wil verduurzamen en waar kan ik subsidie krijgen? En hoef ik niets meer aan verduurzaming te doen als ik een nieuwbouwwoning koop?
19/02 11u00  ArcelorMittal rondt aandeleninkoop afStaalconcern ArcelorMittal heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Dat maakte de onderneming dinsdag bekend.
19/02 11u00  'Lagere resultaten voor Wolters Kluwer'Informatie- en dataleverancier Wolters Kluwer heeft in het afgelopen jaar een lagere omzet en winst in de boeken gezet. Dit ramen marktvorsers, gepolst door persbureau Bloomberg. Wolters Kluwer presenteert woensdag zijn jaarcijfers en een nieuwe strategie voor de komende drie jaar.
19/02 10u45  'BAM sluit jaar met positieve noot'Bouwconcern BAM heeft naar verwachting het afgelopen jaar met een hogere winst en omzet gesloten dan in 2017. Deze komt naar voren uit een consensus van analisten, geraadpleegd door persbureau Bloomberg. Beleggers houden verder de stand van het orderportefeuille van BAM nauwlettend in de gaten. Het beursgenoteerde bedrijf opent woensdag de boeken.
19/02 10u45  'Meer winst ASR ondanks lastige markt'ASR heeft afgelopen jaar een hoger operationeel resultaat in de boeken gezet dan in 2017, ondanks de lastige omstandigheden op de financiële markten. Dit blijkt uit de consensus van analistenschattingen die de verzekeraar op zijn eigen website heeft geplaatst. ASR opent woensdag voorbeurs de boeken.
19/02 10u45  Vooruitblik: Blik op voorspelbaarheid bij RELXBij de cijfers van RELX zullen de ogen donderdag met name gericht zijn op de zogeheten voorspelbaarheid van de prestaties van de informatieleverancier en data- en analysebedrijf. Het bedrijf mikt doorgaans op het ideaalplaatje van een omzetgroei van circa 4 procent en een stijging van de operationele winst van circa 6 procent.
19/02 10u45  Vraag uitzendbranche loopt terugDe vraag naar uitzendkrachten is in de afgelopen weken gedaald. Uitzendkrachten draaiden in periode 1 in totaal 4 procent minder uren dan een jaar eerder. De omzet van uitzendbedrijven bleef wel gelijk, aldus cijfers van brancheorganisatie ABU.
19/02 10u45  'Positie Elbers en KLM vraagstuk bij AF-KLM'Bij de presentatie van de jaarcijfers van Air France-KLM zal de aandacht vooral uitgaan naar de ontwikkelingen in de top van het luchtvaartbedrijf. Wat is de positie van KLM-baas Pieter Elbers en hoe is de verhouding tussen het Franse Air France en het Nederlandse KLM in het algemeen?
19/02 10u45  Consumentenbond: cashloze apotheek dupeert ouderenDe zestig apotheken van Boots accepteren sinds een maand geen contant geld meer, wat volgens de Consumentenbond met name ouderen dupeert. De bond verzoekt Boots ook contant geld aan te nemen en wil anders maatregelen van de politiek.
19/02 10u30  Consumentenbond wil verbod cashloze apotheekDe zestig apotheken van Boots accepteren sinds een maand geen contant geld meer, wat volgens de Consumentenbond met name ouderen dupeert. De bond verzoekt Boots ook contant geld aan te nemen en wil anders maatregelen van de politiek.
19/02 10u15  'Kendrion zwakker dan verwacht'De prestaties van Kendrion in het vierde kwartaal waren zwakker dan verwacht. Dat constateren analisten van ING. Zij wijzen er daarbij specifiek op dat de onderneming aangaf dat de zwakke vraag bij de automotive-tak waarschijnlijk zal aanhouden.
19/02 10u15  Beurs: AEX doet stapje terugDe AEX zakte in het eerste handelsuur licht weg. Beleggers keken met argusogen naar het verloop van de handelsbesprekingen tussen de VS en China.
19/02 10u00  Curetis-dochter gaat samenwerken met QiagenAres Genetics, een dochterbedrijf van Curetis, gaat samenwerken met het Duitse biotechbedrijf Qiagen. Ze slaan de handen ineen bij onderzoek rond voor antibiotica resistente bacteriën.
19/02 10u00  Honda bevestigt sluiten enige Britse fabriekAutofabrikant Honda wil zijn enige Britse fabriek, in Swindon, in 2022 sluiten. De Japanse autobouwer bevestigde een voorstel daartoe, na berichtgeving in verschillende Britse media. Op de locatie werken 3500 mensen.
19/02 09u45  Akkoord over lagere EU-uitstootnorm trucksNieuwe vrachtwagens moeten in 2025 15 procent minder CO2 uitstoten vergeleken met 2019 en in 2030 30 procent. De EU-landen, het Europees Parlement en de Europese Commissie zijn dat overeengekomen.
19/02 09u30  'WDP kandidaat voor de Bel-20'Logistiek vastgoedbedrijf WDP is een kandidaat voor de Belgische Bel-20-index. Dat stellen analisten van KBC Securities in een rapport over de onderneming.
19/02 09u30  America Today in zee met NedapWinkelketen America Today heeft een overeenkomst gesloten met Nedap. Het winkelbedrijf gaat in zijn 69 winkels in de Benelux gebruik maken van de !D Cloud RFID software van het beursgenoteerde fonds. Eerder was er al een succesvolle proef met de toepassing in drie winkels.
19/02 09u15  'Sluiting Blandford logische stap ForFarmers'Veevoederbedrijf ForFarmers wil zijn fabriek in het Britse Blandford sluiten. Dat is een logische stap, aldus analisten van KBC Securities.
19/02 09u15  Beurs: Tik voor DSM in vlakke AEXBeleggers deden het bij opening van de Amsterdamse beurs rustig aan, in afwachting van nieuws over de handelsbesprekingen tussen de VS en China. DSM was een negatieve uitschieter.
19/02 09u00  Van Lanschot Kempen verkoopt belang in VLCMPVan Lanschot Kempen verkoopt zijn belang van 49 procent in Van Lanschot Chabot | Mandema & Partners (VLCMP) aan de Goudse Verzekeringen. De verkoop past volgens Van Lanschot Kempen in de strategie van de onderneming. De Goudse Verzekeringen wordt als gevolg van de deal volledig eigenaar van VLCMP.
19/02 08u45  Analyse: het spel en de knikkersBazen van vliegmaatschappijen zijn soms net jongetjes, alles draait daar in de kern om de speeltjes. Als je wilt groeien als luchtvaartmaatschappij zijn nieuwe toestellen de sleutel. Want die gebruik je veelal om nieuwe bestemmingen te openen.
19/02 08u30  Brexit raakt levensmiddelensector het eerstEen chaotisch vertrek van de Britten uit de Europese Unie zal in eerste instantie vooral door de voedingsmiddelensector worden gevoeld. Een nieuw onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) naar de gevolgen van een harde brexit op de korte termijn meldt onder meer een verzwakkend effect van de concurrentiepositie door hogere kosten.
19/02 08u30  D-day voor KLM-baas ElbersHet is de dag van de waarheid voor KLM-baas Pieter Elbers. In de machtsstrijd bij luchtvaartcombinatie Air France KLM wordt aangekoerst op een deal waar Elbers en zijn Franse baas Benjamin Smith beiden mee kunnen leven. Dat melden ingewijden rondom het onderhandelingsproces.
19/02 08u15  Mijnbouwgigant pleit voor toezicht op dammenDe Australische mijnbouwgigant BHP Billiton pleit voor een onafhankelijk en internationaal orgaan dat toeziet op de veiligheid van dammen. Topman Andrew Mackenzie wil onder meer samenwerken met branchegenoten om beter om te gaan met mijnafval.
19/02 08u15  'Klein openingsverlies voor AEX'De aandelenbeurs in Amsterdam lijkt dinsdag met een klein verlies te openen. Ook elders in Europa zullen de beurzen waarschijnlijk zonder grote koersuitslagen beginnen. Beleggers kijken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden gehouden.
19/02 08u15  Danone profiteert van vraag flesjes bronwaterHet Franse voedingsmiddelenconcern Danone afgelopen jaar een hogere omzet in de boeken gezet. Het bedrijf profiteerde door het warme zomerweer van een goede vraag naar flesjes bronwater, zoals Evian. Daarbij toonden de verkopen van yoghurt- en zuivelproducten herstel ten opzichte van een jaar eerder.
19/02 08u15  Rente kostenpost voor investeerder DSCODutch Star Companies One (DSCO) heeft 2018 afgesloten met een verlies na belastingen van ruim 190.000 euro. Er werd geen omzet behaald en ook had het bedrijf geen operationele kosten. Het tekort werd volgens het bedrijf veroorzaakt door een rentelast vanwege grote commerciële stortingen, zo meldde het bedrijf in een handelsupdate.
19/02 08u15  Analyse: Ongenoegen over bonuscultuur grote bedrijvenRuim vier jaar geleden was econoom Thomas Piketty te gast in de Tweede Kamer. Zijn dikke boek over de toenemende ongelijkheid in de wereld was hip en linkse politici wilden graag met deze Fransman gezien worden. Inmiddels lijkt de hype voorbij en valt de naam Piketty minder vaak in het parlement. Maar het thema ’ongelijkheid’ is nog wel degelijk actueel.
19/02 08u15  Activist Singer meldt belang in IntertrustPaul Singer heeft een belang in financieel dienstverlener Intertrust aangemeld bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM). Dat bleek dinsdag.
19/02 08u00  Automarkt zit Kendrion dwarsKendrion had vorig jaar veel last van tegenvallende verkoopcijfers bij autofabrikanten. De leverancier van elektromagnetische componenten zag daardoor de omzet dalen. Ook de winst liep terug.
19/02 08u00  Robot bepalend in toekomst voedingsindustrieRobotica en data-technologie spelen een steeds belangrijkere rol in de productie van ons eten. Technologie draagt onder meer bij aan de betaalbaarheid van voeding, terwijl het ook helpt om inzichten te geven over de herkomst en productie. Dat concludeert het Economisch Bureau van ING in een rapport over de sector.
19/02 07u45  Column: Oude tijden herlevenDe beleggingsindustrie is al een aantal jaar in de ban van de soms onvergelijkbare opmars van een aantal technologiereuzen. De ondernemingen waar het om gaat zijn bij eenieder wel bekend. Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook en Amazon spreken met hun buitenproportioneel hoge koersstijgingen van de laatste jaren tot de verbeelding.
19/02 07u30  Nieuwe topman voor MDxHealthHet aan de Brusselse beurs genoteerde biotechnologiebedrijf MDxHealth krijgt een nieuwe topman. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Michael K. McGarrity neemt het roer over van Jan Groen.
19/02 07u15  Kleine winst voor Japanse beursDe Japanse effectenbeurs is dinsdag met een kleine winst gesloten. Beleggers namen wat gas terug na de sterke opmars een dag eerder en keken vooral uit naar de nieuwe ronde van handelsgesprekken tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington plaatsvinden. Elders in het Verre Oosten gingen de meeste beurzen licht omlaag.
19/02 07u15  ForFarmers wil fabriek in Blandford sluitenVeevoederbedrijf ForFarmers wil zijn fabriek in het Britse Blandford sluiten. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Het productievolume zal worden overgenomen door de fabrieken van de onderneming in Exeter en Portbury.
19/02 07u15  WDP bouwt voor Pirelli in RoemeniëLogistiek vastgoedfonds WDP bouwt een zogeheten warehouse voor autobandenproducent Pirelli in het Roemeense Slatina. Dat werd dinsdag bekendgemaakt. Het investeringsbedrag is circa 40 miljoen euro.
19/02 06u45  HSBC voelt onrustige marktenDe Britse bank HSBC heeft in het laatste kwartaal van vorig jaar last gehad van de onrust op de beurzen. Dat drukte onder meer op de afdeling voor zakenbankieren, zo bleek dinsdag uit een handelsbericht van het grote financiële concern.
19/02 05u30  Beleggers verkassen miljarden naar schonere bedrijvenParticuliere beleggers willen rendement, maar dan met een duurzaam of groen resultaat. Het aanbod van zulke nieuwe fondsen en de trek van particulieren om er geld in te steken, neemt stormachtig toe.
19/02 05u30  Krachtige luchtvaartbaas geeft KLM niet zonder slag of stoot opBlijft hij de grote baas van KLM, of krijgt hij te horen dat hij zijn biezen kan pakken? Die vraagt hangt vandaag als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Pieter Elbers, die sinds 1992 deel uitmaakt van de KLM-familie. „Dat Elbers geen brug zou kunnen slaan naar de Fransen is onzin.”
19/02 05u30  Van huis onder water naar zorgeloos genietenAad van Dongen (68) en zijn vrouw Tini (65) zaten vier jaar geleden nog met een appartement dat behoorlijk onder water stond. „De WOZ-waarde was maar 178.000 euro terwijl de hypotheek 225.000 euro was. We kregen ook een moeilijk gesprek bij de bank, die wilde dat we snel 50.000 euro extra gingen aflossen. Dat is niet prettig als je 64 jaar bent en eigenlijk rustiger aan wil gaan doen.”
19/02 00u30  Vermogen NL’er stijgt met 6000 euroOnze vermogens groeien als kool. In 2017 had een gemiddeld huishouden 28.300 euro, ruim 6000 euro meer dan in het jaar ervoor. Deze toename komt vooral doordat huizen meer waard zijn geworden. „Die stijgende lijn zet nog wel even door.”
19/02 00u15  Eerste krimp industrie in ruim twee jaarDe omzet van de Nederlandse industrie is in december op jaarbasis gedaald. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de opbrengsten in de sector 2,6 procent lager dan een jaar eerder. Het is de eerste keer dat de industrie krimp laat zien sinds oktober 2016.
18/02 22u00  Auto-industrie VS doet beroep op TrumpVertegenwoordigers van de Amerikaanse auto-industrie hebben een klemmend verzoek gedaan aan president Donald Trump om de sector niet onnodig op te zadelen met hogere tarieven voor de invoer van auto's en onderdelen. Daarmee reageren ze op een vertrouwelijk rapport van het Amerikaanse ministerie van Handel met aanbevelingen voor de te varen koers door het Witte Huis.
18/02 20u45  Jurkjesman wordt bierbaasAlles is familie bij Bavaria. Dus toen Peer Swinkels in 2003 na vier jaar Unilever moest worden teruggelokt, werden er twee ooms ingeschakeld. Bij de brouwer maakte Peer commercials met Mickey Rourke en Charlie Sheen, en bedacht hij de DutchDress voor bij het WK voetbal. Nu wordt hij de hoogste baas bij het bierimperium.
18/02 20u00  ’Kapitaalinjectie Delta en easyJet in Alitalia’Het Amerikaanse Delta Air Lines en het Britse easyJet zouden een kapitaalinjectie van €400 miljoen in het noodlijdende Alitalia overwegen. Dat meldden bronnen rond de onderhandelingen, die mogelijk deze maand nog tot een akkoord leiden. De Italiaanse luchtvaartmaatschappij ging in 2017 bijna failliet en wordt sindsdien door de overheid overeind gehouden.
18/02 19u30  ’Kijken naar risico van disruptie’Ondanks het sterk verbeterde klimaat op de aandelenmarkten blijft het volgens Justin Thomson, strateeg bij vermogensbeheerder T. Rowe Price, van belang om selectief te zijn bij de keuze van Europese bedrijven in het midden - en kleiner segment.
18/02 18u45  Column: Goed slecht nieuwsBeleggers zitten doorgaans niet te wachten op dalende beurskoersen (shortsellers natuurlijk uitgezonderd). Maar een dipje op zijn tijd hoort er bij en dan kun je hem maar het beste rond de jaarwisseling hebben – dan heb je er nog wat aan bij het invullen van je belastingaangifte. In dat opzicht was de baisse-periode van eind vorig jaar ideaal. De AEX-index sloot het jaar op 487 punten, nog geen 2% boven het laagste punt van het jaar. Dat scheelt een slok op een borrel voor de vermogensrendementsheffing.
18/02 18u30  Column: Microsoft zoekt zijn heil in the CloudVoor een technologiebedrijf is Microsoft al echt een oudje. De oprichtingsdatum dateert alweer van 1975. De grote doorbraak kwam in 1985 met de introductie van het besturingssysteem Windows 1.0.
18/02 18u30  Hoge uienprijs om te huilenDe prijs van uien is zo hoog, dat de export voor een groot deel is weggevallen. Door de slechte oogst in heel Europa heeft het beperkte aanbod prijzen laten exploderen. Ook de consument moet behoorlijk meer betalen voor een netje uien.
18/02 17u45  Beurs: Akzo geeft glans aan kleurloze AEXNa de zomerse gang van zaken eind vorige week maakte de Amsterdamse beurs maandag een pas op de plaats. Beleggers deden het kalm aan vanwege het ontbreken van richtinggevend nieuws uit Amerika. Akzo Nobel en Altice Europe gingen aan kop bij de hoofdfondsen. De financials lieten ook een vriendelijk beeld zien.
18/02 17u30  ’Southwest slordig met gewicht bagage’De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij Southwest Airlines zou onnauwkeurig zijn geweest met het bijhouden van de kilo's bagage die in het ruim verdwenen. De Amerikaanse toezichthouder FAA bevestigde, na berichtgeving over de kwestie door de Amerikaanse zakenkrant Wall Street Journal, dat er onderzoek wordt gedaan.
18/02 17u00  Belgen gaan Limburgse stroom tappenDe gascentrale in het Limburgse Maasbracht moet België door de winter helpen. Via een ondergrondse kabel moet het Belgische hoogspanningsnet volgend jaar gekoppeld worden aan de gascentrale.
18/02 16u30  'Honda wil Britse fabriek sluiten'Autofabrikant Honda wil zijn fabriek in het Britse Swindon in 2022 sluiten. Volgens ingewijden wordt het plan van de sluiting door de Japanners binnenkort wereldkundig gemaakt, zo meldde het Britse Sky News. Op de locatie werken 3500 mensen.
18/02 16u00  Column: Avontuurlijke en geduldige reisgenoten gezochtKen je dat gevoel dat je met 120 km/u lekker onderweg bent en dat zo'n matrixbord ineens aangeeft dat je 50 km/u moet gaan rijden? Je gaat nog wel vooruit, maar zo voelt het niet. En dan volgt er een omleiding die je in tegengestelde richting stuurt, totdat je na enige tijd weer in volle vaart - en in de juiste richting - je reis kunt vervolgen. Met een beetje verbeelding is dat hetzelfde gevoel dat beleggers van tijd tot tijd ervaren op weg naar hun doel.
18/02 16u00  5 vragen over handelsruzie VS en ChinaDeze week ontmoeten Chinese en Amerikaanse onderhandelaars elkaar in Washington. Het is al de zesde onderhandelingsronde tussen de twee landen, en de tijd begint de dringen.
18/02 16u00  Aanleg ov-lijn moet van rechter toch naar BAMProRail moet de opdracht voor de aanleg van een ov-lijn tussen Hilversum en Huizen alsnog aan bouwbedrijf BAM geven. De spoorbeheerder gunde de klus na een openbare aanbesteding aan een bouwcombinatie met VolkerWessels. Na hoger beroep van BAM oordeelde het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden dat die beslissing op basis van een verkeerde beoordelingsmethode is genomen.
18/02 15u45  Collectes met pinbussen leveren meer opHet tweede jaar van de proef met pincollectes levert goede doelen meer geld op en toont een grotere bereidheid om met een pinpas te doneren.
18/02 15u45  Beurs: Uitblinker Akzo helpt AEX boven 540De Amsterdamse beurs klom maandag in de late middaghandel naar een kleine winst toe. Vooral AkzoNobel nam het voortouw om de AEX in het groen te trekken. De financials droegen ook een steentje bij.
18/02 15u30  ‘Tekort aan olie dreigt’De benzineprijs is fors gestegen. Analist Jos Versteeg vreest dat door geopolitieke spanningen er een tekort aan olie dreigt. Dit en meer in het beursgesprek.
18/02 15u15  Burn-out voorkomen: verwijder apps, douche warmDe kans op een burn-out kan je al beperken door kleine veranderingen, zoals het verwijderen van overbodige apps, een warme douche en je kamer opruimen. Dat adviseert verzekeraar Interpolis op basis eigen onderzoek.
18/02 14u45  Wall Street dicht vanwege President's DayDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag gesloten vanwege de viering van President's Day. De handel op Wall Street zal dinsdag weer aanvangen.
18/02 14u45  ’Pensioenfondsen moeten in bitcoin stappen’Grote beleggers, zoals verzekeraars en pensioenfondsen, zouden een deel van hun vermogen in cryptovaluta als bitcoin moeten beleggen. „Ondanks de nadelen, en met het oog op de lange termijn”, vindt het Amerikaanse investeringsadviseur Cambridge Associates.
18/02 14u30  Beurs: Beleggers stappen in Boskalis en BAMDe Amsterdamse beurs bleef maandag na de lunch dicht bij huis. Beleggers maakten een pas op de plaats met het oog op de gesloten deuren op Wall Street. Bij de hoofdfondsen prijkten Akzo en Altice bovenaan. In de Midkap zaten BAM en Boskalis in de voorhoede.
18/02 14u30  Oproep: Stond uw huis onder water maar nu niet meer?Een paar jaar geleden stonden veel huizen nog onder water: hun waarde was lager dan de hypotheek. Nu zijn huizenprijzen zo gestegen dat eigenaren het als vermogen mogen tellen: de waarde is hoger dan de schuld.
18/02 13u45  Oproep: Is uw huis flink meer waard geworden?Een paar jaar geleden stonden veel huizen nog onder water: hun waarde was lager dan de hypotheek. Nu zijn huizenprijzen zo gestegen dat eigenaren het als vermogen mogen tellen: de waarde is hoger dan de schuld.
18/02 13u30  ’Facebook moet aan de ketting’Een Britse onderzoekscommissie noemt topbestuurders van Facebook van Mark Zuckerberg „digitale misdadigers”. Niet alleen wil de commissie een gedragscode die Facebook danig inperkt, de Amerikanen kunnen een volgende boetereeks verwachten. En die komt op de pak met boetes die het overal krijgt. Vijf vragen over het Facebook-rapport.
18/02 13u30  Nieuwe Swinkels aan roer bij BavariaSwinkels Family Brewers, het bedrijf achter bieren als Bavaria, Palm en La Trappe, krijgt een nieuwe Swinkels aan het roer. Topman Jan-Renier Swinkels draagt het stokje per 17 april over aan zijn neef Peer.
18/02 13u15  Staat haalt €2,5 miljard opDe Nederlandse staat heeft een kleine 2,5 miljard euro opgehaald met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt. Op beide kortlopende leningen namen beleggers genoegen met negatieve rentevergoedingen.
18/02 13u00  Brexit – welke Brexit? ’Citi koopt kantoor in Londen’Talloze banken verlaten Groot-Brittannië in de aanloop naar een mogelijk wanordelijke Brexit. Maar niet álle banken: het Amerikaanse Citigroup houdt zijn Europese hoofdkantoor gewoon in Londen, en wil de wolkenkrabber nu zelfs kopen.
18/02 12u45  Hoofdrollen DSM en Altice; Adempauze AEXNa een dipje in de ochtend poetste de Amsterdamse beurs rond de lunch het verlies bijna weg. Bij de hoofdfondsen zaten Altice en DSM vooraan. De financials konden ook op kopersinteresse rekenen.
18/02 12u45  Porsche officieel verdacht van dieselfraudeJustitie in Duitsland verdenkt het automerk Porsche nu officieel van gesjoemel met dieselmotoren. Openbaar aanklagers in Stuttgart zijn een onderzoek naar het Volkswagen-onderdeel begonnen. Autoriteiten deden in april al een inval bij vestigingen van de sportwagenfabrikant.
18/02 12u15  Nederlandse staat haalt 2,5 miljard euro opDe Nederlandse staat heeft een kleine 2,5 miljard euro opgehaald met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat heeft het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekendgemaakt.
18/02 12u00  Gemengd beeld op Europese beurzenDe Europese beurzen lieten maandag een gemengd beeld zien. Beleggers waren vooral in afwachting van de uitkomsten van de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden voortgezet. Ook kon geen richting worden ontleend aan Wall Street, dat gesloten bleef vanwege President's Day.
18/02 12u00  'Short gaan' op Wirecard verbodenDe Duitse marktwaakhond BaFin verbiedt beleggers een shortpositie in te nemen in Wirecard, een fintechbedrijf dat wordt verdacht van fraude. Door 'short' te gaan, speculeren beleggers op een koersdaling. Maar volgens de toezichthouder schaadt een te grillig koersverloop van het aandeel het vertrouwen in de aandelenmarkten.
18/02 11u15  Jumbo volgt AH met bezorgdienst in AmsterdamAlbert Heijn en Picnic krijgen er in Amsterdam een geduchte concurrent bij in het thuisbezorgen van boodschappen. Supermarktketen Jumbo start ook met een bezorgdienst voor de hoofdstad.
18/02 11u15  Beurs kwakkelt, Akzo aan kopBeurzen bleven maandagochtend vlak. Optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China gaf enige steun. DSM, Aegon en AkzoNobel gingen aan kop. Beleggers keken specifiek naar de machtsstrijd binnen Air France KLM.
18/02 11u00  Column: Opwaartse kracht AEX intaktDe kracht in het opwaartse kortetermijnbeeld is nog steeds niet ten einde gekomen. Het toppatroon van medio vorige week werd afgelopen vrijdag weer opgeheven waarbij de AEX ook boven het 200-daags gemiddelde sloot.
18/02 10u45  Grootste beleggingsverlies ooit door onrustNederlandse beleggingsinstellingen leden in het laatste kwartaal van vorig jaar hun grootste verlies ooit door de stevige koersval op de wereldwijde aandelenbeurzen. Volgens De Nederlandsche Bank (DNB) ging 56 miljard euro aan beheerd vermogen in rook op.
18/02 10u45  Overheid veel meer kwijt aan zorg en AOWDe Nederlandse overheid geeft vergeleken met 2010 ruim 12% meer uit aan volksgezondheid. Daar tegenover staat een meevaller van jaarlijks €4 miljard door de lage rentestand, die ervoor zorgt dat de overheid minder kwijt is aan de staatschuld.
18/02 10u15  DSM steekt geld in biomedisch bedrijfDSM Venturing, de investeringstak van speciaalchemiebedrijf DSM, heeft een investering gedaan in S-Biomedic. Dat is een in België gevestigd bedrijf dat zich toelegt op de ontwikkeling van innovatieve behandelingen van onder meer huidaandoeningen. Financiële details van de deal zijn niet verstrekt.
18/02 10u00  Geen hypotheek: klant moet adviseur toch betalenEen consument die een huis wilde kopen maar zijn hypotheek niet rond kreeg vanwege een BKR-notering, wilde zijn adviseur niet betalen. Een andere hypotheekadviseur wist namelijk wel een hypotheek af te sluiten bij de ING.
18/02 10u00  'Retail Estates blijft leveren'Retail Estates blijft leveren en voldoen aan zijn beloften. Dat constateren analisten van KBC Securities in een reactie op het handelsbericht van de onderneming.
18/02 10u00  ’Britten zien geen probleem in 5G van Huawei’Ondanks talloze waarschuwingen van de Verenigde Staten, krijgt het Chinese Huawei nu wellicht toch een plek in Europese mobiele 5G-netwerken. En wel bij Amerika’s ’speciale bondgenoot’, het Verenigd Koninkrijk.
18/02 10u00  Bepaalde diensten gaan door bij no-dealbrexitDe Europese financiële markten kunnen ook in het geval van een no-dealbrexit gebruik blijven maken van drie belangrijke Britse dienstverleners. De tijdelijke vergunningen zijn volgens Europees toezichthouder ESMA nodig om de financiële stabiliteit binnen de EU te bewaken.
18/02 10u00  NIBC Bank investeert in fintechbedrijfNIBC Bank heeft een belang genomen in iwoca, een fintechbedrijf dat leningen verstrekt aan kleine bedrijven en al sinds 2017 klant is van NIBC. De Haagse zakenbank heeft tevens de bestaande financiering verhoogd, om de groei bij iwoca te versnellen.
18/02 10u00  Beurs: financials kleuren AEX, AFKLM sombertEen vlakke opening maandag op het Damrak. Optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China gaf enige steun. DSM, Aegon en Altice gingen aan kop, RELX verloor het meest. Beleggers keken specifiek naar de machtsstrijd binnen Air France KLM.
18/02 09u45  Beurs: Aegon stuwt AEX, AFKLM achteruitEen vlakke opening maandag op het Damrak. Optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China gaf enige steun. DSM, Aegon en Altice gingen aan kop, RELX verloor het meest. Beleggers keken specifiek naar de machtsstrijd binnen Air France KLM.
18/02 09u15  AEX begint vrijwel vlakDe Amsterdamse aandelenbeurs is maandag vrijwel vlak begonnen. Ook de andere Europese beurzen lieten weinig beweging zien. Beleggers deden het rustig aan in afwachting van de uitkomsten van de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China, die deze week in Washington worden voortgezet. Ook kan geen richting worden ontleend aan Wall Street, dat dicht blijft vanwege President's Day.
18/02 09u15  Beurs: DSM leidt, AFKLM daaltEen vlakke opening maandag op het Damrak. Optimisme over een handelsakkoord tussen de VS en China gaf enige steun, maar de volatiliteit liep op. DSM ging aan kop, RELX verloor het meest. Beleggers keken specifiek naar de machtsstrijd binnen Air France KLM.
18/02 09u00  Nieuwe topman Nationale-Nederlanden BankNN Group benoemt Marcel Zuidam tot topman van Nationale-Nederlanden Bank (NN Bank). Per 15 maart neemt hij het stokje over van Erik Muetstege, die op dat moment start als directeur Customer & Commerce Nationale-Nederlanden.
18/02 09u00  Gezondheidstak stuwt Reckitt BenckiserDe Britse fabrikant van medicatie, schoonmaakmiddelen en drogisterijartikelen RB (Reckitt Benckiser) heeft in het laatste kwartaal van 2018 goede zaken gedaan met zijn gezondheidstak. Onder meer condoommerk Durex en schoonmaakmerk Dettol lieten volgens het bedrijf flinke groei zien.
18/02 09u00  Olieprijs hoger, gevolgen dreigen aan de pompDe olieprijs is maandag naar het driemaands hoogtepunt gestegen. Handelaren kochten fors olie in, rekenend op een handelsdeal tussen de VS en China. Dat krijgt met vertraging consequenties aan de pomp.
18/02 08u45  Column: Laat maar vallen dit kibbelkabinetDit kabinet zal de boeken in gaan als het eerste Nederlandse ‘kibbelkabinet’. Ik ben zeker geen politicoloog, maar dat is met de huidige ontwikkelingen ook niet nodig om tot deze conclusie te komen.
18/02 08u30  KPN overtrad verbod op tariefdifferentiatie nietKPN heeft het verbod op tariefdifferentiatie met betrekking tot gereguleerde toegang tot het eigen koperaansluitnetwerk niet overtreden. Dat constateert de Autoriteit Consument en Markt (ACM).
18/02 08u15  'Licht hoger begin voor Beursplein 5'De Amsterdamse aandelenbeurs begint maandag waarschijnlijk licht hoger. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine winsten te openen. De beurshandel staat opnieuw in het teken van de bedrijfsresultaten en het handelsoverleg tussen de Verenigde Staten en China. Op het Damrak begint de week relatief rustig. Ook is Wall Street maandag gesloten vanwege President's Day.
18/02 08u15  ASR wint zaak over woekerpolissenVerzekeraar ASR heeft in grote lijnen gelijk gekregen bij de rechtbank in een zaak over woekerpolissen. Volgens de rechter in Utrecht heeft het bedrijf zijn informatieplicht niet geschonden door klanten niet te informeren over het zogeheten 'crashrisico', het 'Fata Morgana-effect' en het hefboomeffect van bepaalde beleggingsverzekeringen.
18/02 08u15  Olieprijs hoger aan de pompDe olieprijs is maandag naar het driemaands hoogtepunt gestegen. Handelaren kochten fors olie in, rekenend op een handelsdeal tussen de VS en China. Dat krijgt met vertraging consequenties aan de pomp.
18/02 08u15  Museumstukken uit depots in webwinkelIn Nederland liggen miljoenen museumstukken maar te verstoffen in een depot. Vanaf 9 april bieden zes musea zulke overtollige kunstwerken en andere objecten aan via een nieuwe webwinkel.
18/02 08u00  NSI koopt Leids laboratorium- en kantoorpandVastgoedinvesteerder NSI heeft een kantoor- en laboratoriumgebouw in Leiden gekocht van Genencor International. Dit dochterbedrijf van DuPont huurt hetzelfde pand vervolgens weer van NSI.
18/02 07u30  Hoop op handelsdeal stuwt NikkeiDe aandelenbeurs in Japan is maandag met een flinke winst aan de nieuwe week begonnen. Optimistische geluiden over de vooruitgang in de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China zorgden voor een positieve stemming onder beleggers. Tegenvallende Japanse machineorders in december hadden weinig impact op de handel.
18/02 07u15  ’Rust in de tent bij KLM’De grootaandeelhouders van luchtvaartmaatschappij Air France KLM willen zo snel mogelijk rust in de tent. Een akkoord moet de uit de hand gelopen machtsstrijd over de herbenoeming van KLM-baas Pieter Elbers vandaag beslechten.
18/02 07u15  Hoogspanning om KLM-baasHet lot van president-directeur Pieter Elbers van KLM wordt vandaag beslist. Het bestuur van moederconcern Air France KLM en de commissarissen van KLM onderhandelen verder over de herbenoeming van de geliefde KLM-baas, in tegenstelling tot wat het moederconcern gisteren lekte in de Franse media.
18/02 06u45  'Beleggingsonderzoek lijdt onder beursregels'Beleggingsonderzoek lijdt onder nieuwe Europese beursregels. De kwaliteit en kwantiteit van deze analistenrapporten zijn afgelopen jaar gedaald, concludeert een aanzienlijk deel van zowel de makers als gebruikers ervan. Dat schrijft Het Financieele Dagblad maandag.
18/02 06u15  Museumstukken te koopIn Nederland liggen miljoenen museumstukken maar te verstoffen in een depot. Vanaf 9 april bieden zes musea zulke overtollige kunstwerken en andere objecten aan via een nieuwe webwinkel.
17/02 18u00  Handelsoorlog halveert groei economie HongkongDe economie van Hongkong wordt hard geraakt door de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De economische groei in de speciale administratieve regio van de volksrepubliek China is in het vierde kwartaal van vorig jaar gehalveerd.
17/02 16u30  'Opnieuw drukke week voor beleggers'Beleggers wacht opnieuw een drukke cijferweek. Op het Damrak geven onder meer de bouwers BAM en Heijmans en biotechnoloog Galapagos een kijkje in de boeken. Veel aandacht gaat daarnaast uit naar Air France-KLM. Ook vindt er weer handelsoverleg plaats tussen de Verenigde Staten en China.
17/02 15u00  Fortnite verliest van Apex Legends in miljoenengevechtDe markt van games is opengereten. De maandenlang uiterst succesvolle Fortnite van studio Epic Games is van de troon gestoten door Apex Legends. Dat computerspel is in de eerste week door 25 miljoen gamers gedownload.
17/02 14u45  'Onduidelijk of dip in groei tijdelijk is'De afzwakking van de economische groei in Europa is ,,significant''. Maar het is nog niet duidelijk of het om een tijdelijke dip gaat of niet. Dat heeft de Franse centralebankpresident en ECB-bestuurder François Villeroy de Galhau gezegd in een interview met de Spaanse krant El País.
17/02 13u15  'KLM-baas tekent compromis over aanblijven'KLM-baas Pieter Elbers mag naar verluidt aanblijven als president-directeur van de Nederlandse luchtvaartmaatschappij. Volgens de Franse krant La Tribune heeft Elbers ingestemd met een compromis hierover met de top van moederbedrijf Air France-KLM.
17/02 10u45  Column: Onverantwoord je niet voor aansprakelijkheid te verzekerenVerzekeringen heb je in vele soorten en maten, maar je kunt ze indelen in drie groepen: de onmisbare, de twijfelgevallen, en de overbodige.
17/02 09u30  Britse vliegmaatschappij failliet door BrexitDe Britse regionale luchtvaartmaatschappij Flybmi heeft faillissement aangevraagd, onder meer vanwege de Brexit. De luchtvaartmaatschappij heeft dit zaterdagavond op haar website aangekondigd.
16/02 17u00  Brexit: nog duizend uurNog minder dan duizend uur, en dan is het Verenigd Koninkrijk geen lid meer van de Europese Unie. In de aanloop naar de Brexit wordt steeds duidelijker wat de gevolgen zijn als Brussel en Londen zonder nette afspraken uit elkaar gaan.
16/02 15u15  Column: Waarom hackatons zo goed werken bij wervingIT-ers zijn nauwelijks te werven. What’s new? Iedereen vist in dezelfde vijver. Deze schaarste geeft de werkzoekende IT’er een royale positie. LinkedIn, recruiters en headhunters rollen de rode loper uit voor developers en codeurs. Dit betekent een uitdaging voor werkgevers, die allemaal de beste IT’ers willen hebben.
16/02 15u00  Deze prijsvechter wil Aldi en Lidl slopenDe Russen openen de aanval op de Duitse discounters Aldi en Lidl. In de Saksische stad Leipzig is dezer dagen de eerste Siberische supermarkt van het levensmiddelenconcern Tongservis (TS) geopend.
16/02 13u30  Weekoverzicht: nostalgie in de winkelstraatZaterdag, winkeldag. In de Koopgoot en de Kalverstraat kun je vandaag vast wel weer over de hoofden lopen, maar hoe zit het in het centrum van Alkmaar, Gouda of Kerkrade? Wie de winkelstraten daar vergelijkt met die van tien jaar geleden, herkent het niet meer terug.
16/02 11u00  Ikea: einde aan 1 euro-ontbijtRotterdam Woonwarenhuis Ikea is gestopt met het vermaarde ontbijtje voor 1 euro. Sinds deze week biedt het restaurant in de winkel twee verschillende ochtendmaaltijden aan.
16/02 10u30  ’Beleggers bang de boot te missen’Positieve berichten over het handelsoverleg tussen de VS en China alsook per saldo meevallende bedrijfsberichten blijven de aandelenkoersen opjagen. Uit angst de boot te missen, keren veel beleggers ook terug op de beurs. Dit constateert vermogensbeheerder Krist Plaizier van Fintessa.
16/02 10u30  Nibud: laat minder mensen gemeentebelasting betalenHuishoudens met weinig spaargeld moeten vaker in aanmerking komen voor kwijtschelding van de gemeentebelasting. Financieel voorlichtingsinstituut Nibud steunt een oproep van die strekking van de vier grote steden.
16/02 10u15  Column: Stilstaand spaargeld in bewegingDoor een lezer word ik gewezen op het platform Voordegroei dat het mogelijk maakt om direct te investeren in bedrijven die de kritische startfase overleefd hebben.
16/02 10u15  5 tips voor een lagere energienotaVrijwel iedereen dreigt dit jaar een hogere energierekening voor de kiezen te krijgen. Maar met onderstaande tips kan de pijn in je portemonnee meevallen.
16/02 10u00  Help, de winkelstraat verzuiptDe familie Blokker is bereid een forse bruidsschat mee te geven aan wie het aandurft om de Blokkerwinkels over te nemen, in een ultieme poging de oranje logo’s niet uit het straatbeeld te laten verdwijnen. Ondertussen worden winkelstraten steeds meer gedomineerd door schoonheidssalons, kappers en hippe koffiezaakjes.
16/02 09u45  ’Ongekende stijging’ energienota dankzij belastingDe energienota wordt dit jaar torenhoog. Huishoudens betalen gemiddeld 334 euro meer voor hun gas- en stroomrekening. Bijna de helft van de stijging komt door de hogere energiebelasting.
16/02 08u15  Column: internationale belastingoorlog neemt toeDe beroemde Amerikaans econoom en Nobelprijswinnaar Joseph Stiglitz schreef deze week in de Britse krant The Guardian dat het onverteerbaar is dat Amerikaanse multinationals, zoals Apple, Google en Starbucks, nauwelijks winstbelasting betalen. In sommige landen zelfs minder dan 1% van hun winst. Ze maken legaal gebruik van verouderde belastingsystemen die niet zijn toegerust om internationale digitale transacties effectief te belasten.
16/02 07u15  Pokerspel rond KLMHet kabinet trekt een onheilspellend rookgordijn op over de groeiende onrust rond luchtvaartmaatschappij KLM. Het verlossende woord kwam er gisteren na een aaneenschakeling van ontmoetingen nog niet uit.
15/02 22u15  Handelsoptimisme helpt Wall Street omhoogDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag flink in het groen gesloten. De vooruitgang in de Chinees-Amerikaanse handelsonderhandelingen in Peking zorgde voor een positieve stemming op de financiële markten. Verder verwerkten beleggers op Wall Street het uitroepen van de noodtoestand door president Donald Trump om de bouw van de grensmuur met Mexico.
15/02 21u30  ’Geen bewijs Dutch discount’Zijn Nederlandse bedrijven nu wel of niet goed beschermd tegen overnames en activistische beleggers? Beleggers vinden het niks dat er mogelijk een wettelijke bedenktijd van 250 dagen komt. Maar topadvocaat en commissaris Peter Wakkie verdedigt het mede door hem bedachte voorstel.
15/02 21u00  Column: Twintig jaar euroOp 4 januari 1999 werd de euro als rekeneenheid op de financiële markten ingevoerd. De euro bestaat dus nu twintig jaar. De verjaardag is niet uitbundig gevierd omdat iedereen wel inziet dat er niet veel te vieren valt in een Europa, waarin sinds de invoering van de munt landen verder met elkaar uit de pas zijn gaan lopen. Rijke landen als Duitsland en Nederland zijn relatief rijker geworden, armere landen als Italië en Griekenland relatief armer.
15/02 20u45  Buitengewone vergadering Kiadis in maartBiotechnologiebedrijf Kiadis Pharma houdt op vrijdag 29 maart bij de beurs in Amsterdam een buitengewone aandeelhoudersvergadering. Op de agenda staat onder meer een voorstel voor het optuigen van een beschermingsconstructie via een onafhankelijke stichting tegen overnames.
15/02 19u45  Wall Street hoger door handelshoopDe aandelenbeurzen in New York stonden vrijdag overwegend behoorlijk in het groen. De vooruitgang in de Chinees-Amerikaanse handelsonderhandelingen in Peking zorgde voor een positieve stemming op de financiële markten. Verder verwerkten beleggers op Wall Street het uitroepen van de noodtoestand door president Donald Trump om de bouw van de grensmuur met Mexico.
15/02 19u30  Omzetgroei taxidienst Uber zwakt fors afDe omzet van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app, blijft sterk groeien, maar het tempo zwakt wel flink af. Daarnaast blijft de onderneming rode cijfers schrijven, terwijl wordt gewerkt aan een beursgang in New York.
15/02 18u45  Malafide incassobureaus: zo blaf je de boeven afZe blijven maar bellen over een rekening die je helemaal niet kent. Dag én nacht krijg je telefoontjes over een betaling die je „toch écht hebt toegezegd”, terwijl je alleen bevestigde een offerte te willen. Incassobureaus worden steeds agressiever: tips voor hoe je je weert tegen onterechte claims.
15/02 18u45  ING voldoet aan kapitaaleisen ECBING voldoet momenteel ruimschoots aan de kapitaaleisen die de Europese Centrale Bank (ECB) dit jaar voor de bank hanteert. Dat liet het financiële concern weten.
15/02 18u45  Stern praat met ALD over leaseportefeuilleAutobedrijf Stern Groep is in exclusieve onderhandelingen met leasemaatschappij ALD Automotive Nederland over de verkoop van aandelen in SternLease. Dat maakte Stern vrijdag na het slot van de beurshandel in Amsterdam bekend.
15/02 18u30  ABN AMRO verkoopt weer vastgoedleningenABN AMRO heeft een overeenkomst gesloten voor de verkoop van 44 problematische vastgoedleningen met een nominale waarde van ruim 100 miljoen euro aan investeerder Cumberland. Dat meldde de bank vrijdag. Cumberland heeft op zijn beurt Attestor Capital aangewezen als beheerder van de leningen.
15/02 18u30  Retail Estates wil dividend verhogenHet Belgische Retail Estates is van plan zijn dividend te verhogen. De prognose voor de dividenduitkering gaat van 3,80 euro per aandeel naar 4,25 euro per aandeel. Dat meldde het in Brussel en Amsterdam genoteerde bedrijf vrijdag nabeurs.
15/02 17u30  ‘Familie Blokker wil er snel vanaf’Wie het noodlijdende Blokker over wil nemen, krijgt daar een bruidsschat van 250 miljoen euro bij. DFT-verslaggever Edwin van der Schoot legt uit wat het idee daarachter is.
15/02 17u15  Zo krijg je een lagere energierekeningVrijwel iedereen is geschrokken van de energienota die dit jaar de pan uitrijst. Maar wat kun je doen om de pijn in de portemonnee te verzachten? Directeur Ben Woldring van vergelijkingssite Gaslicht.com geeft tips.
15/02 17u15  AH test emissievrije bevoorrading in stedenAlbert Heijn gaat samen met DAF Trucks, de transportbedrijven Simon Loos en Peter Appel Transport en onderzoeksorganisatie TNO testen doen met het bevoorraden van winkels in steden met elektrische vrachtwagens. Als onderdeel van de praktijktest worden niet alleen volledig elektrische trucks ingezet maar ook plug-in-hybride trucks.
15/02 17u15  Kantoor van de toekomst heeft rollatorsEen koffiebar met apotheekfunctie, ergonomische ligwerkstoelen en rolstoelhellingen. Is dat hoe onze kantoren er in de toekomst uitzien, als we door moeten werken tot 70, 80 of zelfs 100 jaar?
15/02 17u15  Trump roept noodtoestand uit voor bouw muurPresident Donald Trump heeft vrijdag gemeld dat hij de noodtoestand uitroept. Met die maatregel hoopt de president de beschikking te krijgen over voldoende geld voor de bouw van een muur aan de grens met Mexico. Trump wil die muur bouwen om illegale immigranten tegen te houden.
15/02 17u00  ’DHL-werknemers woedend op directie’Werknemers van DHL Supply Chain zijn woedend op de directie, omdat het logistieke bedrijf van plan is allerlei toeslagen te schrappen en geen loonsverhoging wil doorvoeren.
15/02 16u45  'Het gaat om duizenden banen'Minister Wopke Hoekstra van Financiën maakt zich zorgen om de ruzie tussen KLM en Air France.
15/02 16u45  Puzzelmaker Keesing koopt Zweeds Aller mediaKeesing Media Group, uitgever van puzzels, heeft de puzzeltijdschriften van het Zweedse Aller media overgenomen.
15/02 16u45  Rutte: geen banen op de tocht bij KLMPremier Mark Rutte heeft niet het idee dat bij KLM banen in gevaar zijn door de toekomstplannen van de nieuwe leiding bij moederbedrijf Air France-KLM. Waarom het kabinet zich dan wel zo intensief bemoeit met de ontwikkelingen bij de luchtvaartmaatschappij, wilde de minister-president tijdens zijn wekelijkse persconferentie niet zeggen.
15/02 16u45  Zonnige dag op de beursDe Amsterdamse beurs staat vrijdagmiddag op een fraaie winst. Op het Damrak overheerst het optimisme dankzij vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China. Staalfabrikant ArcelorMittal is de grootste stijger in de AEX.
15/02 16u45  ’Zonder steekpenningen geen opdracht in Midden-Oosten’De fiscale opsporingsdienst Fiod heeft vrijdag een inval gedaan bij bouwbedrijf Strukton, omdat er mogelijk smeergeld is betaald om de bouw van een metrotraject in Saoedische stad Riyad in de wacht te slepen. Strukton is zeker niet het enige Nederlandse bedrijf dat met steekpenningen aan projecten komt in het Midden-Oosten.
15/02 16u45  Consumentenvertrouwen VS gaat omhoogHet consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in februari gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit een voorlopig cijfer van de Universiteit van Michigan.
15/02 16u45  Hedgefondsmanagers verdienen miljardenDe tien best betaalde hedgefondsmanagers verdienden vorig jaar maar liefst $7,7 miljard. Dit heeft persbureau Bloomberg uitgerekend.
15/02 16u00  Openingswinst voor Wall StreetDe beursgraadmeters in New York zijn vrijdag in de plus geopend. De vooruitgang in de handelsonderhandelingen in Peking zorgde voor een positieve stemming op de Amerikaanse financiële markten. Beide delegaties zeiden dat de gesprekken productief verliepen en uitten optimisme over de voortzetting van het overleg volgende week in Washington.
15/02 16u00  Column: Politiek debet aan stijging zorgkostenUit onderzoek van UWV met betrekking tot de stijgende WIA-instroom in 2016 blijkt dat de stijging van de AOW-gerechtigde leeftijd hiervan een belangrijke oorzaak is.
15/02 16u00  Onverwachte daling industriële productie VSDe productie in de industrie van de Verenigde Staten is in januari met 0,6 procent gedaald in vergelijking met een maand eerder. Dat maakte de Federal Reserve bekend.
15/02 15u15  ‘Lyft wil Uber passeren in race naar beursgang’De Amerikaanse taxidienst Lyft wil concurrent Uber aftroeven door dit jaar eerder de stap naar de beurs te maken met het tonen aan beleggers van zijn grote ambities in de VS, zo meldt Reuters op basis van ingewijden.
15/02 15u00  'Progressie handelsoverleg stuwt Wall Street'De aandelenbeurzen in de Verenigde Staten gaan naar verwachting vrijdag hoger openen. Beleggers reageren op het nieuws dat het handelsoverleg tussen de VS en China volgende week wordt voortgezet. De dreiging van president Donald Trump om een nationale noodsituatie uit te roepen om de financiering voor de grensmuur met Mexico te verkrijgen, hangt nog wel boven de markt. Marktpartijen maken zich verder op voor een lang weekend. Maandag is Wall Street gesloten vanwege President's Day.
15/02 15u00  Terugroepactie Trek-fietsen om afbrekende ’ketting’Fietsenmaker Trek heeft een terugroepactie gedaan voor fietsen waarvan de aandrijfriem plotseling kan afbreken. Daardoor kan een fietser zomaar vallen tijdens een tochtje.
15/02 15u00  Importprijzen VS dalen opnieuwDe importprijzen in de Verenigde Staten zijn in januari met 0,5 procent afgenomen in vergelijking met de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
1 2 3


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

15x McKinsey schikt in faillissementsonderzoek20/02 00u00 - De Financiële Telegraaf: Adviesbureau McKinsey schikt voor $15 miljoen drie zaken over het niet melden van belangenverstrengeling. Het bedrijf zou hebben geadviseerd bij faillissementen terwijl het zelf een belang had bij de uitkomst. De schikking is een van de grootste in zijn soort, zegt het Amerikaanse ministerie van justitie.
9x Ageas krikt dividend op20/02 08u30 - De Financiële Telegraaf: Ageas geeft zijn aandeelhouders een hoger dividend, ook al kon het minder winst uit zijn kernactiviteiten halen. Dat komt woensdag naar voren uit de jaarresultaten van de Belgische verzekeraar.
9x ASR pareert onrust op beurzen met vastgoed20/02 08u30 - De Financiële Telegraaf: ASR heeft de flinke koersdalingen op de aandelenbeurzen eind vorig jaar gepareerd door meer in vastgoed te beleggen. Volgens topman Jos Baeten heeft de verzekeraar honderden miljoenen euro's weggetrokken uit zijn aandelenportefeuille en die vervolgens gestoken in stenen.
9x ’Winstrally in staatsobligaties kansrijk’20/02 09u45 - De Financiële Telegraaf: Staatsobligaties gaan naar een opmars later dit jaar. Dat constateert kan later dit jaar een rally plaatsvinden. Dat stelt vermogensbeheerder Newton Investment Management, onderdeel van vermogensbeheerder BNY Mellon IM na onderzoek van de markt.
9x Column: Schraalhans maakt plaats voor vet varken20/02 10u15 - De Financiële Telegraaf: De kop is eraf en het lijkt erop dat 2019 voor beleggers een vetter jaar gaat worden dan 2018. Nou ja, denkt de goed geïnformeerde lezer, 2018 begon ook goed maar alle winst werd weggegeven in de eerste week van februari...
8x 'Damrak verwerkt cijferstroom'20/02 08u30 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse aandelenbeurs zal woensdag naar verwachting vrijwel vlak beginnen. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te openen. Beleggers maken zich op voor een drukke cijferdag. Op het Damrak kwamen onder meer ASR, BAM, Besi, Wolters Kluwer en Air France-KLM met resultaten.
8x Winst en omzet Alliander stijgen20/02 09u45 - De Financiële Telegraaf: Netbeheerder Alliander is volop bezig met de ,,uitdagende' werkzaamheden voor de energietransitie. De investeringen om het net beter bestand te maken tegen de energiepieken en -dalen die daarbij horen gingen flink omhoog. Afgelopen jaar heeft Alliander in totaal 731 miljoen euro geïnvesteerd, tegenover 666 miljoen in 2017.
8x Tegenslag voor overname Asda door Sainsbury's20/02 09u45 - De Financiële Telegraaf: De Britse toezichthouder die zich buigt over de overname door supermarktketen Sainsbury's van Walmart-dochter Asda is niet overtuigd van een goede afloop van de transactie. De Competition and Markets Authority (CMA) denkt zelfs dat als een aanzienlijke hoeveelheid winkels wordt afgestoten, er mogelijk nog onoverkomelijke bezwaren tegen de deal blijven.
8x Wolters Kluwer wint op rode AEX20/02 10u45 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse beursgraadmeter AEX is woensdag in het rood gezakt na een licht hogere opening. Beleggers belonen Wolters Kluwer, BAM en Besi voor hun jaarcijfers. Bouwer VolkerWessels is in trek na een adviesverhoging van zakenbank Morgan Stanley.
7x Nikkei opnieuw vooruit20/02 07u15 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurs in Japan is woensdag opnieuw hoger geëindigd. Optimisme over de vooruitgang in de handelsonderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China bleef het beurssentiment ondersteunen. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde opnieuw dat de deadline in het handelsconflict kan worden opgeschoven om een akkoord te bereiken.

Statistieken

Artikels:
32820
Gelezen:
20442
Aantal lezers nu:
71


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven