maandag 26 augustus 2019, week 35


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 4u30
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
25/08 20u00  Disney: Nederlanders handig met tech Volledige zeggenschap over de eigen business wil Disney bereiken met een eigen streamingservice. Disney+ start dit najaar in de VS, Canada en ‘tech-savvy’ Nederland.
25/08 17u30  Baas Bundesbank wil geen extra stimulering De Duitse economie is verzwakt, maar het is te vroeg voor extra stimuleringsmaatregelen vanuit de Europese Centrale Bank (ECB) of de Duitse overheid. Dat heeft president van de Bundesbank Jens Weidmann gezegd tegen de Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.
25/08 16u45  Handelsoorlog blijft beleggers bezighouden De nieuwe beursweek staat waarschijnlijk weer voor een groot deel in teken van de handelsoorlog. De Amerikaanse president Donald Trump kwam vrijdagavond laat opnieuw met tariefsverhogingen voor geïmporteerde goederen uit China. Dit weekend bereikte de Verenigde Staten daarnaast een principeovereenkomst over een handelsdeal met Japan.
25/08 16u30  Kunstmatige intelligentie op lijstje Naspers Het Zuid-Afrikaanse technologieconcern Naspers wil gaan investeren in zogeheten machine learning, een onderdeel van kunstmatige intelligentie. Ook online onderwijs staat op het lijstje met aandachtsgebieden waarop het bedrijf, dat zijn consumenteninternettak Prosus naar de beurs in Amsterdam brengt, zich komende tijd wil richten bij het doen van investeringen.
25/08 16u30  'Nigeria moet vergunning Shell verlengen' Een hoge rechter in Nigeria heeft de regering van het Afrikaanse land bevolen om de exploitatievergunning van Shell Petroleum Development voor het Oil Mineral Lease 11-veld (OML11) te verlengen. Dat meldt de Nigeriaanse krant Punch. Eerder dit jaar was er nog gedoe over de betreffende vergunning.
25/08 16u15  Japan gaat wel landbouwproducten uit VS kopen De Verenigde Staten en Japan hebben een principeovereenkomst gesloten over een handelsdeal tussen beide landen. Volgens de Amerikaanse president Donald Trump heeft Japan daarbij onder meer toegezegd om landbouwproducten uit de VS te zullen kopen.
25/08 16u00  Dijsselbloem: korting op pensioen onvermijdelijk Het is onvermijdelijk dat enkele pensioenfondsen de pensioenen gaan korten komend jaar. Fondsen die er niet goed voorstaan kunnen die pijn niet voor zich uit blijven schuiven.
25/08 15u15  ’Ook positief rendement bij dalende beurzen’ Voor beleggers in aandelen en obligaties zijn het momenteel magere tijden. Maar het Multi Asset Factor Opportunities Fund van vermogensbeheerder NN Investment Partners kan ook bij dalende beurzen een positief rendement behalen met een eigen aanpak.
25/08 13u45  Dijsselbloem: door Frankrijk geen IMF-baas Oud-minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem greep naar eigen zeggen naast het leiderschap van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) door verzet van Frankrijk. Dat land had de doorslaggevende stem, maar koos in de Europese stemming over de topbaan uiteindelijk niet voor hem.
25/08 13u15  Column: Woon je samen? Let goed op je geld! Woon je samen ? Let dan goed op je geld. Voor je het weet ben je het kwijt en lacht je partner in zijn of haar vuistje.
25/08 13u15  ’Je kunt beter niet meer op vakantie gaan’ Huilende kinderen, medereizigers die strandbedden bezet houden en Russen zijn de grootste ergernissen op vakantie. Dat blijkt uit een steekproef van reisorganisatie Vakantiediscounter onder 1500 respondenten.
25/08 10u00  Column: wíj bepalen wanneer de recessie er komt Het Centraal Planbureau maakt prognoses van de Nederlandse economie. Sinds 1945 registreerde het CPB acht maal een recessie. Zoals u weet, is er officieel sprake van een recessie wanneer de economie twee kwartalen op rij krimpt.
25/08 08u15  De gevolgen van een studieschuld voor je hypotheek Een paar honderd euro per maand voor boeken, collegegeld en biertjes in de kroeg. Wie in september aan zijn studie begint kan het makkelijk lenen. Maar op lange termijn is die studieschuld een blok aan het been, die kan zorgen voor een hypotheek die tienduizenden euro’s lager uitvalt.
24/08 18u15  Verzekeraars worstelen met digitale auto-inbraak Steeds meer nieuwe auto’s zijn voorzien van contactloze sleutels. Slimme dieven weten daar ook raad mee. Verzekeraars worstelen met deze vorm van criminaliteit, die geen braaksporen achterlaat.
24/08 15u30  Verzekeraar worstelen met digitale auto-inbraak door
Laatste update: zondag 25 augustus 2019, 20u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
24/08 13u15  Column: Korten op pensioenen komt nu snel naderbijHet heeft lang geduurd, maar de conjunctuur is nu echt omgeslagen. Het CPB voorspelt gewoon nog doorgaande economische groei voor volgend jaar (1,4%), maar in Duitsland is al sprake van lichte krimp, terwijl in Nederland de industriële productie al sinds begin 2018 niet meer stijgt en sinds januari met 2,5% is gedaald. Niet alleen in Nederland, maar in de hele EU is nu sprake van een lichte productiedaling.
24/08 11u30  Trump: ’Zou Powell niet stoppen als hij op wil stappen’De Amerikaanse president Donald Trump heeft weer flink uitgehaald naar Jay Powell. Hij zei dat de voorzitter van de Federal Reserve geen goed werk levert en dat hij hem niet zou stoppen als hij op wil stappen.
24/08 10u30  Beursweek: opmaat naar nieuwe ronde handelsoorlogHet cijferseizoen is zo goed als voorbij, de eerstvolgende rentebesluiten van ECB en Fed laten nog even op zich wachten. Gelukkig hebben beleggers nog altijd de handelsoorlog om zich druk over te maken – zeker komende week.
24/08 09u00  Nederlandse topman Carlsberg: Biermarkt is al verdeeldCees ’t Hart is sinds vier jaar de baas van de Deense bierbrouwer Carlsberg. Hij slaagde er in weer schwung in het bedrijf te krijgen. Vooral in China glorieert Carlsberg, waar het Heineken te slim af is.
24/08 07u45  Onderaannemer krijgt PostNL voor de rechterVijf PostNL-directeuren staan binnenkort voor de rechter omdat hun voormalige onderaannemers Johan en Gerben Plieger vinden dat PostNL hun bedrijf ’kapot’ heeft gemaakt.
24/08 07u30  Trump verhoogt heffingen op Chinese goederenDe Amerikaanse president Donald Trump voert nogmaals tariefsverhogingen door voor geïmporteerde goederen uit China. Hij doet dat uit woede op de door China aangekondigde importheffingen, die volgens hem politiek zijn gemotiveerd.
24/08 07u15  Column: Rutte III wil met revolutionair plan onze toekomst reddenDe Nederlandse economie kachelt achteruit en we worden ingehaald door landen die met ons concurreren. Daarom is het een goed idee dat Rutte III met een miljardenplan komt om onze economie aan te jagen en te moderniseren. Het is daarbij wel van belang dat het om een plan gaat dat zonder bureaucratie simpel en snel uitgevoerd kan worden. Bovendien moet het adequaat inspelen op de wereld van 4.0 die gekenmerkt wordt door digitalisering , nieuwe technologieën en klimaatbeleid.
24/08 06u15  Onderaannemer krijgt PostNL voor het hekjeVijf PostNL-directeuren staan binnenkort voor de rechter omdat hun voormalige onderaannemers Johan en Gerben Plieger vinden dat PostNL hun bedrijf ’kapot’ heeft gemaakt.
24/08 01u00  Heel Nederland lamgelegdDe BV Nederland komt piepend tot stilstand. Woningen worden niet gebouwd, de wegenaanleg ligt stil en milieuvriendelijker stallen vergelen op de tekentafel. Waarom? De kern van het probleem ligt in de lappendeken van ruim honderd natuurgebieden die we zelf hebben aangewezen. Gaat het leefmilieu van het hoogveenmos en de struikheide boven alles? Hoe kon Nederland zichzelf zo vastdraaien?
24/08 01u00  ’We hebben onszelf gegijzeld’De knuppel in het hoenderhok. Zo zwengelt boerenvoorman Marc Calon de opgelaaide discussie aan rond het stikstofbeleid. De voorzitter van de Land- en Tuinbouw Organisatie Nederland stelt de vaak verzwegen, ongemakkelijke vraag: „Zijn er niet te veel versnipperde natuurgebieden in Nederland? Is daar wel plaats voor in onze dichtbevolkte metropool?”
23/08 22u45  Samenwerking Galapagos en Gilead in werkingBiotechnoloog Galapagos en samenwerkingspartner Gilead Sciences hebben hun recent aangekondigde megadeal afgerond. Daarmee kan de vernauwde samenwerking op het gebied van onderzoek en ontwikkeling in werking treden.
23/08 22u30  'Maak einde aan dominante positie dollar'In het wereldwijde financiële systeem zou niet de dollar dominant moeten zijn maar een soort cryptomunt, vergelijkbaar met de libra van Facebook. Met dat idee kwam het hoofd van de Bank of England, Mark Carney, in een toespraak op het jaarlijks symposium voor centralebankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.
23/08 22u30  Flink verlies Wall Street na uitlatingen TrumpDe Amerikaanse aandelenbeurzen zijn vrijdag met flinke verliezen het weekend ingegaan. Het sentiment op Wall Street kreeg een knauw door een heftige reactie van president Donald Trump op nieuwe Chinese importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Volgens de president kunnen Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek gaan naar alternatieven voor productie in China.
23/08 22u00  ’Amerika beter af zonder China’„Amerikaanse bedrijven krijgen hierbij het bevel onmiddellijk te kijken naar alternatieven voor China.” Zo twitterde Donald Trump. Deze en andere tweets van de Amerikaanse president zorgen voor geschrokken reacties en rode cijfers op de beurzen.
23/08 20u30  Amerikaans bedrijfsleven verwerpt oproep TrumpDe uitlatingen van president Donald Trump over China zijn bij het Amerikaanse bedrijfsleven in het verkeerde keelgat geschoten. De zogeheten US Chamber of Commerce verwierp de opmerking van de president dat Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek kunnen gaan naar alternatieven voor productie in China.
23/08 20u15  VDL Nedcar verwacht banen te schrappenAutofabriek VDL Nedcar denkt volgend jaar minder personeel nodig te hebben dan dit jaar door de krimpende automarkt. Het bedrijf heeft het personeel in het Limburgse Born daarover ingelicht.
23/08 19u45  Wall Street flink omlaag na uitlatingen TrumpDe Amerikaanse aandelenbeurzen stonden tijdens de middaghandel in New York stevig in de min. Het sentiment op Wall Street kreeg een knauw door een heftige reactie van president Donald Trump op nieuwe Chinese importheffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen. Volgens de president kunnen Amerikaanse bedrijven maar beter op zoek gaan naar alternatieven voor productie in China.
23/08 18u30  Piloten British Airways gaan stakenPiloten van British Airways gaan volgende maand staken. Dat heeft de Britse pilotenvakbond Balpa aangekondigd. Het is de eerste pilotenstaking bij de luchtvaartmaatschappij in veertig jaar. De piloten eisen een loonsverhoging en nieuwe afspraken over winstdeling en uitbetaling in aandelen. British Airways noemt de staking 'onacceptabel'.
23/08 18u00  Escalatie handelsoorlog doet beleggers pijnDe AEX zakte vrijdag weg, doordat het handelsconflict tussen de VS en China ’s middags escaleerde. De toespraak van Fed-voorzitter Powell bood onvoldoende tegenwicht, aangezien hij niet op een sterke renteverlaging hintte.
23/08 18u00  Beleggers schrikken van heffingen en TrumpDe Europese beurzen gingen vrijdag lager de handel uit. Nieuwe Chinese heffingen en de reactie daarop van de Amerikaanse president Donald Trump hielden de financiële markten in de greep. Daardoor werden aanvankelijke winsten op de beurs omgebogen in stevige verliezen.
23/08 17u30  ’Amazone brandt voor Chinese varkens’Ze zijn groen, staan bekend als gezond, en vormen de basis voor sommige vleesvervangers en voor koffie zonder koemelk. Een bakje van 200 gram kost bij de Albert Heijn €2,69. Maar sinds deze week zit er een deuk in het imago van sojabonen. Omdat ze gebruikt worden als wapen in de Amerikaans-Chinese handelsoorlog, en omdat de Braziliaanse boeren die ze verbouwen profiteren van de bosbranden in het Amazone-gebied.
23/08 17u30  Trump: bedrijven VS moeten China verlatenAmerikaanse bedrijven moeten op zoek naar alternatieven voor productie in China. Die opdracht geeft de Amerikaanse president Donald Trump ze in een reeks berichten op Twitter. Die tweets waren de eerste reactie op door China aangekondigde importheffingen. Een officiële reactie geeft Trump later vrijdag, kondigde hij aan.
23/08 17u15  Fiat voor andere route omstreden pijplijnDe omstreden Keystone XL-oliepijplijn in Noord-Amerika kan via een alternatieve route mogelijk alsnog worden aangelegd. Een rechter in Nebraska heeft zijn fiat gegeven voor een alternatieve route door die staat. Dat tracé was al goedgekeurd door de zogeheten Public Service Commission.
23/08 16u45  Powell: aanzienlijke risico's voor economie VSDe Amerikaanse economie bevindt zich in een gunstige positie maar er zijn tegelijk 'aanzienlijke risico's' vanwege de wereldwijde vertraging van de economische groei en de handelsspanningen. Dat heeft Federal Reserve-voorzitter Jerome Powell gezegd in een speech op het jaarlijks symposium van de koepel van centrale banken in Jackson Hole.
23/08 16u30  Powell: meer bewijs van wereldwijde economische vertragingEr is meer bewijs gekomen dat de wereldeconomie aan het vertragen is vanwege de handelsspanningen. Dat heeft Fed-voorzitter Jerome Powell vrijdag gezegd in zijn openingsspeech tijdens een bijeenkomst van centrale bankiers in Jackson Hole.
23/08 16u30  Verkoop nieuwe woningen VS daalt onverwachtDe verkoop van nieuwbouwwoningen in de Verenigde Staten is in juli onverwacht gedaald. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.
23/08 16u00  ASR-ceo wil levenboek niet kwijtASR gaat z’n levensverzekeringen niet verkopen, ondanks dat private equitypartijen bij de Vivat-deal veel geld hiervoor over lijken te hebben. „Wij zijn de beste beheerder van ons levenboek”, zegt ceo Jos Baeten in een interview.
23/08 16u00  Wall Street lager door nieuwe heffingen ChinaDe aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met verliezen aan de handel begonnen. Het sentiment op Wall Street staat onder druk door de aankondiging van nieuwe Chinese heffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Ook wordt uitgekeken naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak zal houden.
23/08 16u00  China komt met tegenmaatregelen tegen VSPEKING (ANP/RTR/BLOOMBERG) - China gaat importheffingen instellen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Dat heeft de Chinese regering aangekondigd. De maatregelen zijn de reactie van de Aziatische grootmacht op de Amerikaanse heffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. De Chinese heffingen voor de meeste goederen bedragen tussen de 5 en 10 procent, de extra tarieven op auto's worden 25 procent.
23/08 15u30  ’Maak Nationale Hypotheekgarantie goedkoper’Een huis kopen met Nationale Hypotheekgarantie (NHG) kan en moet goedkoper. Dat concludeert de Vereniging Eigen Huis (VEH) in een oproep aan de Tweede Kamer.
23/08 15u30  Wereldhandel daalde flink in juniHet volume van de wereldhandel is in juni met 1,4 procent afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat becijferde het Centraal Planbureau (CPB) in de maandelijkse Wereldhandelsmonitor. In mei was de wereldhandel juist gestegen met een bijgestelde 0,6 procent.
23/08 15u00  'Wall Street lager door nieuwe heffingen China'De aandelenbeurzen in New York gaan vrijdag naar verwachting lager openen. Het sentiment op Wall Street staat onder druk door de aankondiging van nieuwe Chinese heffingen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's, ruwe olie en sojabonen. Ook wordt uitgekeken naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, waar voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve een toespraak zal houden.
23/08 14u45  Amerikaanse miljardair David Koch overledenDe Amerikaanse industrieel en miljardair David Koch is op 79-jarige leeftijd overleden. Dat melden Amerikaanse media. David Koch en zijn oudere broer, Charles, zijn sinds de jaren tachtig invloedrijke geldschieters in de Amerikaanse politiek.
23/08 14u45  Beurs: China doet de AEX pijnDe AEX dook vanmiddag in het rood, na de aankondiging door China met extra tarieven op Amerikaanse goederen te komen. Het verlies bleef evenwel beperkt, omdat beleggers zich vastklampen aan Powell die vanmiddag een toespraak houdt.
23/08 14u30  China doet de AEX pijnDe AEX dook vanmiddag in het rood, na de aankondiging door China met extra tarieven op Amerikaanse goederen te komen. Het verlies bleef evenwel beperkt, omdat beleggers zich vastklampen aan Powell die vanmiddag een toespraak houdt.
23/08 14u30  Groen licht voor beursgang Naspers-takDe aandeelhouders van Naspers zijn akkoord gegaan met de beursgang van de consumenteninternettak in Amsterdam. Op een bijzondere aandeelhoudersvergadering van het Zuid-Afrikaanse media- en technologiebedrijf stemden zij in met de plannen. Naspers brengt ongeveer een kwart van die divisie naar Beursplein 5.
23/08 14u30  Heffingen China op Amerikaanse auto'sChina gaat importheffingen instellen op 75 miljard dollar aan Amerikaanse goederen, waaronder auto's. Dat heeft de Chinese regering aangekondigd. Daarmee slaat het Aziatische land terug voor Amerikaanse heffingen op 300 miljard dollar aan Chinese goederen. De Chinese heffingen voor de meeste goederen bedragen tussen de 5 en 10 procent, de extra tarieven op auto's worden 25 procent.
23/08 14u15  ’Betaalrekening moet eigenlijk drie keer duurder zijn’Het lukt Triodos nog steeds om de groei aan spaargeld bijna gelijke tred te laten lopen aan die van leningen. Voor de winst is de rek er wel bijna uit, waarschuwt de duurzame bank.
23/08 14u15  China: tegenmaatregelen in handelsruzie met VSChina komt binnenkort met nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten. Dat heeft hoofdredacteur Hu Xijin van de Chinese krant Global Times op Twitter gezegd. Daarmee zou het Aziatische land terug willen slaan voor aangekondigde extra importheffingen van de Verenigde Staten op 300 miljard dollar aan goederen van Chinese makelij.
23/08 13u30  Steeds minder aandelen: dit betekent het voor jouBedrijven in Amerika kopen steeds vaker hun eigen aandelen op en de Democraten willen daar tegen optreden. DFT-verslaggever Edwin van der Schoot vertelt wat voor invloed dat heeft op beleggers in Nederland.
23/08 13u30  Porno kijken onder werktijd? Ontslag is terechtEen medewerker van de Belastingdienst is terecht ontslagen omdat hij onder werktijd op zijn werklaptop naar porno keek. Dat heeft de rechtbank Noord-Nederland besloten.
23/08 13u30  'China kondigt snel tegenmaatregelen VS aan'China komt binnenkort met nieuwe importheffingen op Amerikaanse producten. Dat heeft hoofdredacteur Hu Xijin van de Chinese krant Global Times op Twitter gezegd. Daarmee zou het Aziatische land terug willen slaan voor aangekondigde extra importheffingen van de Verenigde Staten op 300 miljard dollar aan goederen van Chinese makelij.
23/08 13u15  Parfumketen Douglas sluit tientallen winkelsDe van oorsprong Duitse parfumerieketen Douglas wil zeventig van zijn 2400 filialen in Europa sluiten. Het gaat daarbij vooral om winkels buiten Duitsland, liet het bedrijf weten na berichtgeving van zakenblad Manager Magazin.
23/08 12u45  Stevige impuls woningmarktDe coalitie wil de komende jaren de knip trekken om de woningmarkt een impuls te geven. Bronnen melden aan De Telegraaf dat VVD, CDA, D66 en CU daarvoor opgeteld twee miljard euro gaan vrijmaken. Het geld is bedoeld om het opzetten van nieuwe woonwijken te stimuleren. Daarnaast wordt het budget gebruikt om voorzieningen voor die woonwijken te betalen.
23/08 12u45  Depositosparen: alleen met geld dat je écht kunt missenDe rente op normale spaarrekeningen zakt steeds verder richting de nul. Wie nog iets van rendement wil maken, moet dus iets anders doen met zijn geld. Een alternatief kan zijn om te sparen in een deposito.
23/08 12u30  Beleggers vertrouwen op Jerome PowellDe AEX bleef tijdens lunchtijd rond 550 punten schommelen. Beleggers zijn positief in aanloop naar een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. ASR is de smaakmaker na meevallende halfjaarcijfers.
23/08 12u30  Impact sancties Huawei 'minder dan gevreesd'Het Chinese elektronica- en telecomconcern Huawei heeft minder zwaar te lijden onder Amerikaanse handelsbeperkingen dan vooraf gevreesd. Dat zei Eric Xu, vicevoorzitter van de onderneming, op een persconferentie.
23/08 12u15  Zorggroep in ban van stalkende molBij de Friese zorggroep Kwadrant blijkt een levensecht ’Wie is de mol?’ te hebben gespeeld. Een bombardement van honderden anonieme sms-berichten en brieven die tot doel hadden om toenmalig bestuursvoorzitter Roelof Jonkers te beschadigen, hebben bij de zorginstelling geleid tot een zoektocht naar een mol.
23/08 11u45  FNV stelt KLM ultimatum rond caoKLM heeft nog een week de tijd om op de cao-eisen van vakbond FNV in te gaan, anders volgen er acties. Dat ultimatum heeft de vakbond bij de luchtvaartmaatschappij neergelegd. 'We zijn het tijdrekken zat', stelt FNV-bestuurder Jan van den Brink. Het ultimatum loopt af op 30 augustus om 12.00 uur.
23/08 11u00  Grote modeketens sluiten milieupactEen groep grote modehuizen, warenhuizen en kledingketens heeft een pact gesloten om zich in te zetten voor het milieu. Onder andere Chanel, H&M, Zara-moeder Inditex, modeconcern Kering, sportmerk Nike en het Parijse warenhuis Galeries Lafayette willen hun uitstoot van broeikasgassen in 2050 naar nul hebben teruggebracht. Ook willen de bedrijven de biodiversiteit herstellen en de oceanen beschermen door minder plastic verpakkingsmateriaal te gebruiken.
23/08 10u45  Opgewekte AEX stijgt naar 550 puntenDe Amsterdamse beurs staat vrijdagochtend op een ruime winst. Beleggers zijn positief in aanloop naar een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. ASR is de smaakmaker in de AEX na meevallende halfjaarcijfers.
23/08 10u45  ’Duizenden banen weg bij Commerzbank’Commerzbank is van plan de komende jaren nog eens 2000 banen extra te schrappen om de kosten verder te drukken. Dat schrijft persbureau Bloomberg op basis van bronnen met kennis van de zaak. Eerder deze week werd al gemeld dat de grote Duitse bank honderd tot tweehonderd vestigingen zou willen gaan sluiten.
23/08 10u30  Bedrijf achter Peppa Pig verkochtSpeelgoedbedrijf Hasbro neemt Peppa Pig-eigenaar Entertainment One over. Het Canadese bedrijf, dat ook achter tekenfilmserie PJ Masks zit, kost ongeveer 4 miljard dollar.
23/08 10u15  Bang & Olufsen staat te koopDe Deense verkoper van luxe tv's en geluidsapparatuur Bang & Olufsen staat te koop. Voorzitter Ole Andersen liet in een interview in Deense media weten open te staan voor biedingen.
23/08 10u15  Rechtszaak tegen oprichter en topvrouw OracleAandeelhouders van softwarebedrijf Oracle klagen oprichter en voorzitter Larry Ellison en topvrouw Safra Catz aan. Ze vinden dat de bestuurders bij de miljardenovername van branchegenoot NetSuite te veel hun eigen belang najoegen. Opvallend is dat andere leden van het Oracle-bestuur in een brief aan de rechter expliciet hun fiat hebben gegeven voor de rechtszaak.
23/08 10u15  Bedrijf achter Peppa Pig verkocht voor $4 miljardSpeelgoedbedrijf Hasbro neemt Peppa Pig-eigenaar Entertainment One over. Het Canadese bedrijf, dat ook achter tekenfilmserie PJ Masks zit, kost ongeveer 4 miljard dollar.
23/08 10u00  ING snijdt fors in koersdoel ABN AMROAnalisten van ING hebben het koersdoel voor het aandeel ABN AMRO flink verlaagd. De richtprijs gaat van 26,50 euro naar 18,50 euro. Het advies op het aandeel is hold.
23/08 10u00  Flink meer mensen onder bewind door schuldHet aantal mensen dat door schulden onder bewind is komen te staan, is de afgelopen jaren flink toegenomen. Het gaat om een stijging van 60% in vijf jaar tijd.
23/08 10u00  ASR in trek op hogere AEXDe Amsterdamse beurs staat vrijdagochtend op een ruime winst. Beleggers zijn in afwachting van een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. ASR is de smaakmaker in de AEX na meevallende halfjaarcijfers.
23/08 09u45  'Meer plaatsingen Adyen-stukken op til'De verkoop van Adyen-aandelen door oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff is relatief klein, maar naar verwachting doen binnenkort ook durfinvesteerders hun stukken van de hand. Dat kan de beurskoers onder druk zetten, schrijven analisten van KBC Securities naar aanleiding van de onderhandse plaatsing die vrijdag werd afgerond.
23/08 09u45  'Goede set resultaten ASR'Verzekeraar ASR heeft over de eerste helft van het jaar een goede set aan resultaten neergezet. Dat concluderen analisten van KBC Securities. Zij verhogen het advies op het aandeel van reduce naar hold. Ook het koersdoel wordt opgevoerd, van 37 euro naar 38 euro.
23/08 09u30  Koerssprong Klöckner na overnameberichtenDe Duitse metalendistributeur Klöckner heeft vrijdag een flinke koerssprong gemaakt op de beurs in Frankfurt, na berichten dat staalreus Thyssenkrupp het bedrijf wil inlijven. De waarde schoot met zo'n 15 procent omhoog. Ook de koers van ThyssenKrupp steeg.
23/08 09u30  Oeganda helpt Triodos aan meer winstTriodos Bank heeft in de eerste helft van het jaar de winst licht zien stijgen, ondanks de aanhoudend lage rente. Ook de toenemende regeldruk zette het resultaat onder druk.
23/08 09u15  ASR blinkt uit in hogere AEXDe Amsterdamse beurs is vrijdag met een fraaie winst van start gegaan. Beleggers zijn in afwachting van een toespraak van Fed-voorzitter Jerome Powell. ASR is de uitblinker in de AEX na meevallende halfjaarcijfers.
23/08 09u15  Flink hoger resultaat NEPI RockcastleVastgoedfonds NEPI Rockcastle heeft afgelopen halfjaar een duidelijk hoger resultaat in de boeken gezet. Het in Amsterdam en Johannesburg genoteerde bedrijf profiteerde van de positieve bijdrage van eerdere overnames en investeringen.
23/08 08u45  DSM-baas in toezichtsraad World Economic ForumTopman Feike Sybesma van speciaalchemiebedrijf DSM heeft er een erebaan bij. De Nederlander is benoemd tot lid van de raad van toezicht van het World Economic Forum (WEF). Vanuit die functie moet hij toezien op de „missie en waarden” van de organisatie achter de jaarlijkse topbijeenkomst in Davos.
23/08 08u45  ACM: pakjes compenseren krimp postmarktDe groei van de pakkettenmarkt heeft in 2018 opnieuw compensatie geboden aan de verdere krimp van de postmarkt. Dat meldde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in zijn jaarlijkse Post- en Pakkettenmonitor.
23/08 08u45  Topman DeGroof Petercam per direct wegTopman Philippe Masset vertrekt per direct als topman bij private bank en vermogensbeheerder Degroof Petercam. Door „uiteenlopende standpunten” was er sprake van onvoldoende wederzijds vertrouwen om de samenwerking voort te zetten, zo laat de onderneming weten in een verklaring.
23/08 08u45  ASR groeit door uitblinkende schadetak en overnamesVerzekeraar ASR heeft zijn winstgevendheid in de eerste helft van het jaar flink verbeterd. De schadetak draaide goed door het uitblijven van grote stormen en de solvabiliteit weerstond de lage rente.
23/08 08u30  Nikkei eindigt week met winstDe Japanse effectenbeurs is vrijdag met een kleine winst geëindigd. Beleggers deden het rustig aan en keken uit naar de toespraak die voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve later op de dag zal geven op de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Marktpartijen zijn vooral benieuwd of Powell aanwijzingen zal geven over verdere renteverlagingen in de Verenigde Staten.
23/08 08u30  Adyen-oprichters verkopen aandelen voor €309 miljoenAdyen-oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff hebben de verkoop van in totaal 497.041 aandelen in de betalingsverwerker afgerond. De topman en technisch eindverantwoordelijke stootten daarmee 15 procent van hun belang in het bedrijf af, voor een bruto-opbrengst van 309 miljoen euro.
23/08 08u15  Adyen-oprichters ronden verkoop stukken afAdyen-oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff hebben de verkoop van in totaal 497.041 aandelen in de betalingsverwerker afgerond. De topman en technisch eindverantwoordelijke stootten daarmee 15 procent van hun belang in het bedrijf af, voor een bruto-opbrengst van 309 miljoen euro.
23/08 08u00  Jan Modaal kan meeste huizen niet betalenHet is voor huizenkopers met een modaal inkomen vrijwel onmogelijk een woning te vinden, constateert hypotheekadviseur De Hypotheker. Vooral voor Jan Modaal is het aantal betaalbare woningen zeer gering.
23/08 07u45  ASR wil APG-baas Van Olphen als commissarisASR wil Gerard van Olphen, topman van pensioenuitvoerder APG, benoemen als commissaris. Daarvoor wordt eind oktober een bijzondere aandeelhoudersvergadering georganiseerd. Daar staat ook de voordracht van Gisella van Vollenhoven als lid van het toezichtsorgaan op de rol.
23/08 07u30  Twee overnames door cloudbedrijf VMwareHet Amerikaanse cloudbedrijf VMware doet twee overnames, om zo zijn activiteiten op het gebied van cloudsoftware en cyberveiligheid te versterken. In totaal legt VMware daarvoor 4,8 miljard dollar op tafel.
23/08 07u30  Fed-voorzitter Powell wikt en weegt over verlaging renteHoe ver gaat Jay Powell, voorzitter van het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente verlagen? Beleggers hopen daar vanmiddag een antwoord op te vinden tijdens zijn speech op een belangrijk conferentie.
23/08 07u30  ASR groeit en neemt verzekeraar Veherex overVerzekeraar ASR heeft zijn winstgevendheid in de eerste helft van het jaar flink verbeterd. De onderneming maakte verder de overname van Veherex bekend, de verzekeraar van onder meer NS-personeel en het Spoorwegpensioenfonds.
23/08 07u00  Japanse kerninflatie blijft stabielDe Japanse kerninflatie, dus de consumentenprijzen exclusief vers voedsel, is in juli onveranderd gebleven in vergelijking met een maand eerder. De inflatie bedroeg 0,6 procent op jaarbasis, gelijk aan die in juni, zo meldde het Japanse statistiekbureau.
23/08 06u30  ’Nood breekt wet bij stikstofuitspraak’Het kabinet moet zo snel mogelijk met een oplossing komen om de woning -en wegenbouw weer mogelijk te maken. Dat stellen grote bouwers van Nederland en makelaarsvereniging NVM.
23/08 06u30  Hedgefondsreus Dalio haalt miljarden uit marktroutinesRay Dalio (70) stichtte ’s werelds grootste hedgefonds. De op 58 mensen na rijkste man ter wereld kende als belegger ook diepe dalen. Door economische patronen te leren herkennen en zich na zijn crisis te storten in wat Dalio diepe, betekenisvolle relaties en extreme eerlijkheid noemt, bouwde hij Bridgewater Associates weer uit tot marktleider met $150 miljard.
23/08 06u30  Iedereen aast op miljarden uit investeringsfondsIdeeën genoeg voor de vijftig miljard euro die het kabinet-Rutte in een investeringsfonds wil steken. Komt er dan eindelijk een vliegveld op zee, wordt Nederland koploper met kunstmatige intelligentie, moeten we meer geld steken in onderzoek naar gezond ouder worden? Of juist in het goed opleiden van de jongste generatie? Er wordt al aardig aan de cheque van de regering getrokken, nog voor die goed en wel is uitgeschreven.
23/08 05u00  Extra plus voor middeninkomensDe coalitie is het eens geworden over de belastingmaatregelen voor komend jaar. Bronnen zeggen tegen De Telegraaf dat er een forse extra lastenverlichting voor burgers komt ter grootte van drie miljard euro. Het geld moet vooral ten goede komen aan de middeninkomens.
22/08 23u15  Topman HP stapt opTopman Dion Weisler van HP vertrekt vanwege een ziektegeval in zijn familie. Weisler wordt opgevolgd door de Spanjaard Enrique Lores. Die was tot nu toe hoofd van de printerdivisie van het techbedrijf. Officieel wordt hij op 1 november de nieuwe topman.
22/08 23u15  Hasbro koopt bedrijf achter Peppa PigSpeelgoedbedrijf Hasbro neemt Peppa Pig-eigenaar Entertainment One (eOne) over. Het Canadese bedrijf, dat ook achter tekenfilmserie PJ Masks zit, kost ongeveer 4 miljard dollar.
22/08 22u45  'C&A brengt Braziliaanse tak naar beurs'Kledingwinkelketen C&A brengt zijn Braziliaanse dochter naar de beurs. Dat meldt het Braziliaanse persbureau Agência Estado. Het Nederlandse familiebedrijf zou al banken in de arm hebben genomen om de beursgang te begeleiden. Die zou nog dit jaar kunnen plaatsvinden.
22/08 22u30  Kleine koersbewegingen op Wall StreetLees meer >
22/08 22u30  ’C&A brengt Braziliaanse tak naar beurs’Kledingwinkelketen C&A brengt zijn Braziliaanse dochter naar de beurs. Dat meldt het Braziliaanse persbureau Agência Estado.
22/08 22u00  Duitsland gaat strijd met cloudreuzen aanDuitsland wil een clouddienstverlener opzetten die de strijd kan aangaan met techreuzen als Amazon, Google en Microsoft.
22/08 20u30  Hans de Boer: ’Nu is het moment voor project Schiphol op zee’Het is goed dat de politiek nu eindelijk gaat investeren in de economie en een investeringsfonds wil optuigen. Het kabinet zou daarbij haast moeten maken met grote projecten als Schiphol op zee en de aanleg van de Lelylijn naar het noorden.
22/08 20u15  Analyse: Waardering voor hardwerkende mbo-verpleegkundige ontbreektDeze week zette minister Bruins (Medische Zorg) het wetsvoorstel BIG II in de ijskast, wegens veel kritiek. Het voorstel zou na medio 2020 een onderscheid regelen tussen hbo- en mbo-verpleegkundigen. Nu heten zij allebei verpleegkundige.
22/08 19u45  Wisselend beeld op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden donderdag halverwege de handelsdag op kleine uitslagen. Beleggers op Wall Street keken vooral uit naar de speech van Fed-president Jerome Powell later deze week bij de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Bij de bedrijfscijfers gaat de aandacht uit naar kwartaalresultaten van onder meer levensmiddelenconcern Hormel Foods, sportartikelenverkoper Dick's Sporting Goods en warenhuisketen Nordstrom.
22/08 19u30  Geplaagd BAM neemt strategie onder de loepBouwconcern BAM onderzoekt of het activiteiten gaat afstoten. Dat zegt bestuursvoorzitter Rob van Wingerden in een toelichting op de halfjaarcijfers.
22/08 19u30  Mogelijk Tesla-fabriek vlak over grens in DuitslandElektrische autofabrikant Tesla heeft twee locaties in Duitsland vlakbij de Nederlandse grens bekeken met het oog op een mogelijke fabriek.
22/08 18u45  'Boeing wil productie 737 MAX weer opvoeren'Vliegtuigbouwer Boeing heeft plannen om de productie van de 737 MAX weer op te voeren. Dat heeft de onderneming volgens persbureau Reuters aan zijn leveranciers laten weten. Om de plannen ten uitvoer te kunnen brengen moet de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA de vliegtuigen wel in het vierde kwartaal toestemming geven om weer te vliegen.
22/08 18u30  Klanten brengen Adyen naar AfrikaBijna twee keer meer verwerkte betalingen en ruim 40% meer winst. Het succes van Adyen dendert door, en niet alleen door de groei aan nieuwe klanten.
22/08 18u30  Oprichters Adyen verkopen aandelenAdyen-oprichters en bestuursleden Pieter van der Does en Arnout Schuijff verkopen in totaal 497.041 aandelen in de betalingsverwerker. De topman en technisch eindverantwoordelijke stoten daarmee 15 procent van hun belang in het bedrijf af.
22/08 17u45  Beleggers schrikken: rentes mogelijk toch niet verlaagdHet venijn van de beurshandel zat ’m in de namiddag. Toen Fed-bestuurder Patrick Harker liet doorschemeren dat er misschien toch geen renteverlaging komt, sloegen beleggers massaal aan het verkopen.
22/08 17u15  Volkswagen ontkent interesse in belang TeslaVolkswagen heeft geen interesse om een belang in branchegenoot Tesla te nemen. De automaker liet dat weten na een bericht in het Duitse tijdschrift Manager Magazin. Daarin stond dat VW-topman Hubert Diess aandelen Tesla zou willen kopen om toegang te krijgen tot de accutechniek en de software van het Amerikaanse bedrijf.
22/08 17u00  Celstraf voor frauderende biodieselhandelaarHandelaar in biodiesel Cees B. is wegens witwassen en valsheid in geschrifte veroordeeld tot een celstraf van 2,5 jaar, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. De 51-jarige ondernemer uit Harderwijk loog onder andere over de hoeveelheden biodiesel die zijn bedrijf op de Nederlandse markt had gebracht. Dat leverde hem miljoenen euro's op.
22/08 16u30  Conjunctuurbarometer VS licht omhoogDe vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in juli iets verbeterd. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.
22/08 16u30  Consumentenvertrouwen eurozone daaltHet consumentenvertrouwen in de eurozone is in augustus gedaald ten opzichte van de maand ervoor. Dat meldde de Europese Commissie op basis van een voorlopig cijfer.
22/08 16u15  ’Trump wordt herkozen’Donald Trump maakt grote kans op een tweede termijn als president, meent DFT-columnist en miljardair Ken Fisher. „Hij kan alleen zichzelf verslaan”, zegt de Amerikaanse vermogensbeheerder, die benadrukt dat beleggers niet veel aandacht aan Trumps tweets moeten besteden.
22/08 16u15  Amerikaanse industrie krimpt lichtDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in augustus licht gedaald. Dat meldde onderzoeksbureau Markit op basis van een voorlopig cijfer.
22/08 16u00  ING: Draghi gaat met monetair vuurwerk ECB verlatenBij de komende rentevergadering volgende maand zal de Europese centrale bank (ECB) de medicijnkast verder leeghalen met naar verwachting onder meer het verlagen van de depositorente met 20 basispunten naar -0,6%, zo stelt Carsten Brzeski, econoom bij ING.
22/08 16u00  Europese beurzen veelal lagerDe Europese aandelenbeurzen stonden donderdagmiddag overwegend in het rood. Beleggers keken vooral uit naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, die later op de dag begint. Op het Damrak moesten bouwer BAM en betaalbedrijf Adyen het ontgelden na publicatie van halfjaarberichten.
22/08 16u00  Wall Street opent in het groenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag hoger geopend. Beleggers op Wall Street keken vooral uit naar de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Bij de bedrijfscijfers gaat de aandacht uit naar kwartaalresultaten van onder meer levensmiddelenconcern Hormel Foods, sportartikelenverkoper Dick's Sporting Goods en warenhuisketen Nordstrom.
22/08 15u15  Beurs afwachtend richting zomerkamp centrale bankiersNa een ochtend en een halve middag in de rode cijfers, heeft de Amsterdamse beurs de slotstand van woensdag weer bereikt. Maar van harte wordt de weg omhoog nog niet ingeslagen.
22/08 15u15  Fiets valt van drager: is dat een ongeluk?Terwijl hij over een autoweg rijdt, valt de mountainbike van een man van zijn fietsdrager. De man probeert de schade van €650 op zijn fietsschadeverzekering te verhalen, maar komt van een koude kermis thuis.
22/08 15u00  Bekende Belgen balen van bitcoinfraudeursBekende Belgen balen van fraudeurs die zonder toestemming hun foto plaatsen bij reclames voor nepbeleggingen in bitcoins. Onder meer cabaretier Philippe Geubels, Anderlecht-trainer Vincent Kompany en ondernemer Gert Verhulst zijn er het slachtoffer van.
22/08 15u00  'Wall Street licht hoger bij opening'De aandelenbeurzen in New York gaan donderdag naar verwachting met kleine plussen openen. Beleggers op Wall Street kijken vooral uit na de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Voorzitter Jerome Powell van de Federal Reserve houdt daar vrijdag een speech.
22/08 15u00  Geen uitval door Britse staking RyanairDe staking van Britse piloten bij Ryanair heeft donderdag nog niet geleid tot uitval van vluchten. Er waren wel enkele vertragingen, maar dat had volgens de Ierse budgetvliegmaatschappij niet te maken met de acties.
22/08 15u00  ECB moest twijfels over inflatiedoel wegnemenHet was de beleidsmedewerkers van de Europese Centrale Bank (ECB) er bij de beleidsvergadering vorige maand alles aan gelegen om de twijfels die zijn gerezen over het behalen van inflatiedoelen weg te nemen. Mogelijk komt de centrale bank daarom met extra maatregelen voor monetaire stimulans. Dat valt op te maken uit de notulen van de bijeenkomst.
22/08 14u45  Daling uitkeringsaanvragen in VSHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week uitgekomen op 209.000. Dat betekende een daling met 12.000 ten opzichte van een week eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
22/08 14u45  'SocGen bekijkt opties dochter Lyxor'De Franse bank Société Générale bekijkt de opties voor zijn vermogensbeheerdochter Lyxor, dat een beheerd vermogen heeft van circa 151 miljard euro. Dat meldden ingewijden rond de zaak aan persbureau Bloomberg.
22/08 14u45  Weer schikking rond InnoconceptsDe Vereniging van Effectenbezitters (VEB) heeft ook een minnelijke regeling getroffen met voormalige bestuurders en commissarissen van Innoconcepts. In totaal is maximaal ruim 3 miljoen euro beschikbaar als vergoeding voor koersschade voor betrokken Innoconcepts-beleggers.
22/08 14u15  Kaartnummers Duitse klanten Mastercard gelektDoor een datalek bij een bonusprogramma van Mastercard in Duitsland zijn lijsten met volledige nummers van creditcards op straat komen te liggen. Dat heeft de Amerikaanse creditcardmaatschappij laten weten aan klanten wier betaalpassen mogelijk door het lek getroffen zijn.
22/08 14u15  Ook VolkerWessels neemt weer last op OpenIJBouwbedrijf VolkerWessels heeft net als partner BAM een aanvullende last genomen op het sluisproject OpenIJ. De twee beursgenoteerde bouwers zitten elk voor 50 procent in het project. Daarom moeten ze allebei een even hoge last inboeken.
22/08 13u45  Groen: brexit geen probleem voor TakeawayDe naderende uittreding van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie levert geen problemen op voor maaltijdbezorger Takeaway.com. Dat zei topman Jitse Groen in gesprek met BNR Nieuwsradio.
22/08 13u30  Ouderenbond: Kabinet moet koopkracht verbeterenHet kabinet moet bij Prinsjesdag maatregelen aankondigen om de koopkracht van ouderen te verbeteren. Daarvoor pleit KBO-PCOB, naar eigen zeggen de grootste seniorenorganisatie van Nederland.
22/08 13u30  ‘Miljardenplan kabinet is ingewikkelde puzzel’Om Nederland toekomstbestendig te houden in slechtere economische tijden moet er volgens het kabinet een miljardenfonds komen. DFT-columnist Martin Visser over de uitgelekte plannen.
22/08 13u30  BAM-baas: we krijgen lek bovenBouwbedrijf BAM krijgt het lek weer boven. Daar is topman Rob van Wingerden van overtuigd. Hij moest donderdag opnieuw de nodige tegenvallers in de resultaten van de onderneming verdedigen. 'Dat is niet leuk, maar ik weet zeker dat de onderneming op de juiste weg is', zei hij. Hij gaf ook aan volgend jaar beschikbaar te zijn voor een nieuwe termijn.
22/08 12u45  5 vragen over hoe Nederland €50 miljard leentDe Nederlandse overheid wil een fonds oprichten voor extra investeringen in de economie. Zo moet onze economie ook in de toekomst bijven groeien.
22/08 12u30  Bedrijf Berlusconi beticht Vivendi van lekkenMediaset, het mediabedrijf van de Italiaanse oud-premier Silvio Berlusconi, heeft bij de marktwaakhond van Italië een klacht ingediend tegen grootaandeelhouder Vivendi. Die laatste partij is volgens ingewijden tegen plannen van Mediaset voor een fusie van onderdelen. Mediaset beschuldigt Vivendi er nu van anoniem informatie te lekken naar de media om de beurskoers van het bedrijf te beïnvloeden.
22/08 12u30  Oproep: zij-instromer in het onderwijsSteeds meer hbo- en universitair opgeleiden melden zich aan om als zij-instromer in het onderwijs aan de slag te gaan.
22/08 12u15  Indonesië dreigt met maatregelen tegen AirbusDe regering van Indonesië wil dat Indonesische luchtvaartmaatschappijen geen vliegtuigen meer bij Airbus bestellen. Jakarta is kwaad dat de Europese Unie de import op Indonesische biodiesel uit palmolie beperkt. Met maatregelen tegen de Europese vliegtuigbouwer wil het land die maatregel vergelden.
22/08 12u00  VW wil vooruit met smaller logo en nieuwe koersIn het strenge geheime ’Walhalla’, het design-Mekka in Wolfsburg, is vandaag samen met een slanker logo de nieuwe koers van Volkswagen gepresenteerd. Alle hoop vestigt Europa’s grootste autobouwer daarbij op het nieuwe emissie-vrije model ID.3, dat de waardige opvolger van de Kever en de Golf moet worden.
22/08 12u00  Beurs kijkt naar benedenBehalve een paar bedrijfscijfers is er weinig richtinggevend nieuws voor de Amsterdamse beurs. En dus gaat het licht naar beneden, met forse uitschieters voor Adyen en BAM.
22/08 11u30  Boskalis: windenergie afgrijselijke marktDe aanleg van windmolenparken op de Noordzee heeft zich in korte tijd ontwikkeld tot een vechtmarkt. Dat zegt topman Peter Berdowksi van maritiem dienstverlener Boskalis, dat een winstval over het eerste halfjaar rapporteerde door disputen met klanten. Boskalis nam een verlies van €100 miljoen op offshore windprojecten. Berdowski geeft uitleg.
22/08 11u30  Internetsuper Picnic haalt uit naar vakbondPicnic ergert zich aan de vele verwijten van vakbond FNV over de internetsupermarkt. De bond komt vandaag weer met een aantal ontevreden krachten naar het hoofdkantoor van Picnic in Duivendrecht.
22/08 11u15  Column: Tijd voor iets nieuwsGeen komkommertijd voor beleggers deze zomer. Diverse politieke spelletjes zorgen ervoor dat de aandacht van beleggers niet kan verslappen. Vanuit de VS blijft president Trump zich grillig gedragen als het gaat om het bereiken van een oplossing voor het handelsconflict met China. Elke keer dat de gesprekken de goede kant op leken te gaan, volgde er een onverwachte negatieve wending.
22/08 10u30  Meer bezoekers en meer omzet voor KinepolisKinepolis heeft zijn opbrengsten in de eerste helft van dit jaar stevig opgevoerd, mede door een toename van het aantal bezoekers. De Belgische bioscoopketen, met zeventien vestigingen in Nederland, begon zwak aan het jaar maar kwam later alsnog op stoom.
22/08 10u15  Oproep: zij-instromer in het basisonderwijsSteeds meer hbo- en universitair opgeleiden melden zich aan om als zij-instromer in het basisonderwijs aan de slag te gaan.
22/08 10u15  BAM keldert op lagere beursDe Amsterdamse beurs heeft donderdagochtend gas teruggenomen na de fraaie koersstijgingen van woensdag. Bouwer BAM gaat onderuit na tegenvallende halfjaarcijfers. Ook betalingsdienstverlener Adyen en baggeraar Boskalis staan op verlies.
22/08 10u15  KBC verlaagt advies voor BoskalisDe ontwikkelingen bij de divisie van Boskalis voor het leggen van kabels voor windmolenparken zijn zorgwekkend, stellen analisten van KBC Securities. Ze verlagen hun advies voor het bedrijf van buy naar accumulate. De baggeraar en maritiem dienstverlener kondigde bij zijn halfjaarcijfers voorzieningen van ruim 100 miljoen euro aan wegens geschillen rond offshore windprojecten en een ontmantelingsklus.
22/08 10u00  'Flinke groei Adyen is zo niet vol te houden'Betalingsverwerker Adyen verrast in zijn resultaten in positieve zin met een beter dan verwacht bedrijfsresultaat. Ook was wederom sprake van een flinke omzetgroei. Toch verwachten analisten van KBC Securities dat de stevige aanwas van de opbrengsten bij het huidige kostenniveau niet vol te houden is voor de langere termijn. Daarbij houden de marktvorsers vast aan hun reduce-advies.
22/08 10u00  Werkende ouders bang voor vooroordelen collega’sVeel werkende ouders denken dat collega’s hier vooroordelen over hebben. Het hebben van een kind wordt door werkenden vaker als een nadeel gezien voor de collega’s dan als een voordeel.
22/08 10u00  Philips doende met pathologieafdeling TaiwanZorgtechnologieconcern Philips heeft een contract ondertekend voor de realisatie van een digitale pathologieafdeling in Taiwan. Volgens Philips gaat het om de eerste in zijn soort in het Aziatische land.
22/08 09u45  Hans de Boer: ’Pensioenkortingen kunnen voorkomen worden’In aanloop naar Prinsjesdag spreken Martin Visser en Herman Stam met de mensen die er deze weken echt toe doen. Werkgeversvoorzitter Hans de Boer doet in deze podcast een oproep aan het kabinet: nu is de tijd om die pot met geld uit te geven, want alleen zo blijft ons land economisch gezond. Ook denkt hij dat de aanstaande pensioenkortingen voorkomen kunnen worden.
22/08 09u45  'Extra last OpenIJ raakt vertrouwen in BAM'Dat bouwbedrijf BAM een extra voorziening moest treffen voor sluisproject OpenIJ zal het vertrouwen in de onderneming geen goed doen. Dat concluderen analisten van KBC Securities in een rapport over de onderneming.
22/08 09u45  Onverwachte groei Franse industrieDe bedrijvigheid in de Franse industrie heeft in augustus een kleine groei laten zien, terwijl economen gemiddeld juist op lichte krimp hadden gerekend. Dat bleek uit de inkoopmanagersindex van marktonderzoeker Markit. In Duitsland bleef de krimp aanhouden.
22/08 09u30  Boskalis voelt tegenwind op de beursBoskalis treft voorzieningen van ruim 100 miljoen euro op een aantal contracten, vooral rond offshore windprojecten. Volgens het bedrijf zijn de marktomstandigheden in die sector sterk veranderd door het wegvallen van subsidies en wordt daarom door klanten gezocht naar mogelijkheden voor kostenbesparingen. In reactie op deze tegenvaller ging de beurskoers stevig onderuit.
22/08 09u30  Interesse in Value8-dochter AmsterdamGoldExterne partijen hebben interesse getoond in een overname van Value8-dochter AmsterdamGold. Volgens de beursgenoteerde investeerder hebben vier partijen zich gemeld, waarvan er drie een concrete bieding hebben gedaan. Hoeveel geld hiermee is gemoeid, bracht Value8 niet naar buiten.
22/08 09u15  Mensen met laag inkomen worden steeds armerMensen die weinig te besteden hebben worden alleen maar armer. Dat meldt Zelf, een netwerk van maatschappelijke bewindvoerders dat een steekproef deed onder zijn cliënten. De vaste lasten stijgen, waardoor er minder geld overblijft voor primaire levensbehoeften zoals voedsel en kleding. De onderzoekers schatten dat mensen met een laag inkomen nu netto 100 euro per maand minder in de knip hebben dan tien jaar geleden.
22/08 09u15  Novisource plukt vruchten van specialisatieNovisource heeft zijn operationele resultaat in het eerste halfjaar 'conform verwachting' verbeterd. Naar eigen zeggen plukt het bedrijf de vruchten van de keuze om zich meer te specialiseren.
22/08 09u15  BAM en Boskalis kelderen op lagere beursDe Amsterdamse beurs heeft donderdag gas teruggenomen na de fraaie koersstijgingen van woensdag. De bouwers BAM en Boskalis gaan onderuit op Beursplein 5 na tegenvallende halfjaarcijfers. Ook betalingsdienstverlener Adyen staat op verlies.
22/08 09u00  Vastgoed stuwt omzet Royal DelftAardewerkproducent Royal Delft heeft het afgelopen halfjaar bijna een kwart meer omzet gerealiseerd dan in dezelfde periode een jaar eerder. Vooral de stap in vastgoed pakte voor de onderneming naar eigen zeggen goed uit. Ook verkocht het bedrijf meer van het bekende porselein aan toeristen. Bij kristalmaker Royal Leerdam daalden de opbrengsten.
22/08 08u45  'Stop Gronings gas is risico voor gashandel'Het dichtdraaien van de Groningse gaskraan heeft gevolgen voor de toekomst van het grootste Europese handelsplatform voor gas. Daarvoor waarschuwt topbestuurder Annie Krist van gashandelaar GasTerra in een interview met persbureau Bloomberg.
22/08 08u30  Column: Valse belofte over koopkrachtDit jaar gaan 93 van de 100 Nederlanders erop vooruit. Dat kan een koopkrachtplus zijn van pak ’m beet 3% of van slechts 0,2%, maar het is in ieder geval een plus. Van de werkenden heeft 94% koopkrachtgroei, bij uitkeringsgerechtigden is dat 95%, van de gepensioneerden gaan 93 van de 100 erop vooruit. Mooie cijfers.
22/08 08u30  'Lager begin voor Damrak'De Amsterdamse aandelenbeurs lijkt donderdag licht lager te beginnen. Ook elders in Europa zullen de beurzen naar verwachting met kleine verliezen openen. Beleggers verwerken de notulen van de laatste rentevergadering van de Federal Reserve en kijken uit naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole. Op het Damrak openden betaalbedrijf Adyen, baggeraar Boskalis en bouwer BAM de boeken.
22/08 08u15  Nikkei nipt hoger na afwachtende sessieDe aandelenbeurs in Japan is donderdag nipt hoger geëindigd. Beleggers verwerkten de notulen van de Amerikaanse Federal Reserve, waaruit bleek dat de centrale bank de rente in september waarschijnlijk verder zal verlagen. Ook werd uitgekeken naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, die later op de dag begint.
22/08 08u15  Loon flexwerker helft lager dan bij vast werkHet gemiddelde loon voor werknemers met een flexibel arbeidscontract is bijna de helft lager dan dat voor werknemers met een vast contract. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uitgerekend.
22/08 08u00  Sluisproject OpenIJ kost BAM nog meer geldBouwonderneming BAM heeft in de eerste helft van dit jaar een extra voorziening van 7,5 miljoen euro moeten nemen op sluisproject OpenIJ. Het betekende voor de bouwer een volgende tegenslag, nadat het een paar weken geleden ook al met een winstalarm kwam.
22/08 08u00  Betalingsverwerker Adyen groeit stevig doorBetalingsverwerker Adyen heeft zijn omzet in eerste helft van dit jaar wederom flink opgevoerd. Daarbij profiteerde de Nederlandse onderneming, die de betalingen regelt voor duizenden bedrijven wereldwijd, van een verdere uitbreiding van zijn klantenbestand.
22/08 07u45  Boskalis treft voorzieningen op windprojectenBoskalis treft voorzieningen van ruim 100 miljoen euro op een aantal contracten, vooral rond offshore windprojecten. Volgens het bedrijf zijn de marktomstandigheden in die sector sterk veranderd door het wegvallen van subsidies en wordt daarom door klanten gezocht naar mogelijkheden voor kostenbesparingen. Dit zorgt voor disputen en moeizame claimonderhandelingen, aldus de baggeraar en maritiem dienstverlener.
22/08 07u45  ’Oplossing nodig voor stikstofuitspraak’Bouwconcern Heijmans verwacht dat er een oplossing zal komen voor de stilvallende wegen- en woningbouw in Nederland als gevolg van de stikstofuitspraak van de Raad van State. Het aantal bouwvergunningen daalt daarnaast in een rap tempo.
22/08 07u30  Nestlé-topman onder de indruk van NederlandMark Schneider (1965) is sinds twee jaar de baas bij Nestlé. Hij wist het logge voedingsbedrijf om te vormen tot een flexibelere organisatie en de beurskoers flink te verhogen. „Snelheid blijft geboden, want retail verandert razendsnel.’
22/08 07u15  Brandstofkosten drukken resultaat QantasHet Australische luchtvaartconcern Qantas heeft de winst het afgelopen boekjaar zien dalen. Dat kwam onder meer door hogere brandstofkosten en een zwakke Australische dollar. Ook stelden de prestaties op de binnenlandse markt teleur.
22/08 07u00  Investeringen nagenoeg even hoog als jaar eerderHet volume van de investeringen in materiële vaste activa was in juni 0,1 procent groter dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat is vooral te danken aan hogere investeringen in vliegtuigen, vracht- en bestelwagens en machines.
22/08 06u45  Shell koopt Australische elektriciteitsverkoperOlie- en gasconcern Shell heeft een bod gedaan op de Australische elektriciteitsverkoper ERM Power. De deal heeft een waarde van omgerekend ruim 377 miljoen euro.
22/08 00u15  ’Loskoppelen gas kost in dit tempo 150 jaar’Lees meer >
21/08 22u30  Wall Street sluit hoger na notulen FedDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag met winst gesloten. Beleggers verwerkten de notulen van de Federal Reserve, die niets veranderden aan de algemene verwachting dat een volgende renteverlaging in september volgt. Meevallende kwartaalcijfers van winkelketens Target en Lowe's boden verder steun aan het sentiment op Wall Street.
21/08 22u00  Bestuur IMF wil leeftijdsgrens schrappenHet uitvoerende bestuur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) wil af van de leeftijdslimiet voor de hoogste baas van het instituut. Daarmee moet de weg worden vrijgemaakt voor de Bulgaarse Wereldbankbestuurder Kristalina Georgieva, die door de Europese Unie naar voren is geschoven voor de positie, maar eigenlijk te oud is.
21/08 21u30  Osram maakt weg vrij voor bod door AMSOsram Licht heeft woensdag de weg vrijgemaakt voor een overnamebod door de Oostenrijkse sensormaker AMS door een einde te maken aan de zogeheten standstill-overeenkomst. Daarmee gaat de overnamestrijd van AMS met investeerders Bain Capital en Carlyle Group de volgende fase in.
21/08 20u30  Notulen Fed tonen verdeeldheid over rente VSEnkele leden van de Federal Reserve waren bij bij de meest recente beleidsvergadering van de koepel van Amerikaanse centrale bank voorstander van een grotere renteverlaging. Dat blijkt uit de notulen van de vergadering, die woensdag werden vrijgegeven.
21/08 20u00  Philips nog niet safe in corruptiezaakGeruststellende conclusies uit naspeuringen die Philips zelf liet doen naar corruptieaantijgingen in Brazilië, bieden geen garanties bij onderzoek van de Braziliaanse autoriteiten naar mogelijke betaling van steekpenningen.
21/08 19u45  Wall Street hoger richting Fed-notulenDe aandelenbeurzen in New York stonden woensdag halverwege de handelsdag in de plus. Beleggers keken uit naar de notulen van de Federal Reserve die rond 20.00 uur (Nederlandse tijd) worden gepubliceerd. Meevallende kwartaalcijfers van winkelketens Target en Lowe's boden verder steun aan het sentiment op Wall Street.
21/08 19u30  ‘Lastig om patroon te vinden in Bitcoin-koers’De crypto-zomer is rustig verlopen, en dus is het tijd om vooruit te kijken, zegt Tim Epskamp van Blockbay Capital.
21/08 19u15  Verkoop SternLease levert Stern recordwinst opAutobedrijf Stern heeft in de eerste helft van het jaar een recordwinst behaald. Het resultaat was te danken aan de verkoop van SternLease aan leasemaatschappij ALD.
21/08 19u15  Britse Ryanair-piloten mogen wél stakenRyanair maakt zich op voor een een staking van piloten in het Verenigd Koninkrijk tijdens het drukste weekend van het jaar. Een Britse rechter gaf woensdag groen licht voor acties vanaf komende nacht bij de Ierse Budgetvliegmaatschappij, terwijl eerder op de dag een staking in de thuismarkt Ierland nog werd verboden.
21/08 18u45  Italië sukkelt van crisis naar crisisDe regering Salvini-Di Maio heeft het bijna 15 maanden uitgehouden. Niet lang, zult u misschien denken, maar gemiddeld genomen is dat voor Italiaanse begrippen helemaal niet zo gek. Sinds de Tweede Wereldoorlog heeft Italië al 66 regeringen versleten.
21/08 18u30  'Meer vrouwen in top bij bindend quotum'De invoering van een bindend quotum vergroot het aandeel vrouwen aan de top. Dat is de conclusie van het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). De adviesorganen wijzen er wel op dat een quotum geen wondermiddel is: het verhoogt niet de winstgevendheid van bedrijven of het aandeel vrouwen in het middenmanagement.
21/08 18u30  Vijf vragen: gaat dat zo door met die huizenprijzen?Wie vorige zomer op de roodgloeiende woningmarkt toesloeg, heeft toch goede zaken gedaan. Huizen zijn alweer gemiddeld 7% duurder dan een jaar geleden. In alle provincies gingen de prijzen omhoog. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS en het Kadaster.
21/08 18u00  Begrotingstekort VS hoger dan verwachtHet Amerikaanse begrotingstekort zal dit fiscale jaar hoger uitvallen dan eerder gedacht. Dat meldde het Congressional Budget Office (CBO), de Amerikaanse rekenkamer, in een nieuwe prognose.
21/08 18u00  Zonnige AEX sluit boven 550De Amsterdamse beurs is woensdag met een fraaie winst gesloten. De hogere olieprijs en een positieve opening op Wall Street stuwden de AEX boven de 550 punten. DSM en Aalberts voerden de winnaars aan bij de hoofdfondsen.
21/08 16u30  Verkoop bestaande woningen VS in de liftDe verkoop van bestaande woningen in de Verenigde Staten is in juli met 2,5 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde de Amerikaanse branchevereniging van makelaars.
21/08 16u30  IMF waarschuwt voor 'valutahype'Sleutelen aan de wisselkoersen is niet het juiste antwoord op de oplopende handelsspanningen en afzwakkende economische groei in de wereld. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) zou niemand er beter van worden als er een internationale valutaoorlog zou uitbreken.
21/08 16u30  ING gaat meer in aandelen beleggenING grijpt de recente terugval van de koersen van aandelen aan om zijn weging hierin te verhogen. Dit gaat ten koste van zijn beleggingen in obligaties, die de bank als erg duur bestempelt.
21/08 16u15  Bitcoin zakt fors weg tot onder $10.000Terwijl de aandelenmarkten de wind stevig in de rug kregen, moest de digitale munt bitcon woensdag fors terrein prijsgeven met een terugval tot net onder de grens van $10.000.
21/08 16u00  'ArcelorMittal verhoogt prijzen in Europa'Staalconcern ArcelorMittal verhoogt de prijzen van zogeheten hot-rolled coil staal in Europa, met onmiddellijke ingang. Dat meldde dataleverancier aan de grondstoffensector S&P Global Platts.
21/08 16u00  AEX houdt winst vast in middaghandelDe Amsterdamse beurs stond woensdag halverwege de middag in de plus. Ook de overige Europese beurzen wonnen terrein, na de verliesbeurt een dag eerder. Beleggers waren positief gestemd voorafgaand aan de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven.
21/08 16u00  Wall Street opent met winstDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag hoger geopend. Meevallende kwartaalcijfers van winkelketens Target en Lowe's boden steun aan het sentiment op Wall Street. Verder kijken beleggers uit naar de notulen van de Federal Reserve die later op de dag worden gepubliceerd.
21/08 16u00  Heijmans: huizenbezitter moet minder hoeven aflossenEen versoepeling van de aflossingsplicht van hypotheken kan meer mensen aan een huis helpen. Dat zegt topman Ton Hillen van bouwconcern Heijmans in een toelichting op de halfjaarcijfers. Daaruit blijkt dat er minder huizen zijn verkocht dan in dezelfde periode vorig jaar, 1061 versus 1065.
21/08 15u45  Arcelor en DSM stuwen AEXDe Amsterdamse beurs staat woensdagmiddag op een ruime winst. De hogere olieprijs en een positieve opening op Wall Street zorgen ook op Beursplein 5 voor een opgewekte stemming. Staalfabrikant ArcelorMittal en speciaalchemieconcern DSM voeren de winnaars in de AEX aan.
21/08 15u45  ‘Verdere versoepeling ECB gaat blootstelling Italië beperken’De nieuwste politieke crisis in Italië zal beperkte impact hebben op de Italiaanse obligatierente vanwege de verwachte steun van de Europese centrale bank (ECB), zo stellen specialisten van vermogensbeheerderAmundi.
21/08 15u00  'Wall Street opent in het groen'De aandelenbeurzen in New York staan woensdag naar verwachting voor een hogere opening. Meevallende kwartaalcijfers van winkelketens Target en Lowe's verzachten zorgen over afvlakkende economische groei enigszins. Beleggers kijken verder uit naar de notulen van de Federal Reserve, die na het openen van de beurzen worden gepubliceerd.
21/08 14u45  ’UBS gaat voor opgestapte topper Credit Suisse’Iqbal Khan, die vorige maand onverwachts de deur dicht trok bij de Zwiterse bank Credit Suisse lijkt de overstap te gaan maken naar branchegenoot UBS.
21/08 14u45  Verzekeraar weigert vergoeding na ’slimme’ auto-inbraakAlles had een reiziger gedaan om de kans op diefstal uit zijn huurauto te beperken. Via moderne digitale methoden wisten inbrekers toch hun slag te slaan, stelde de reiziger. Hij krijgt geen cent van zijn verzekeraar Interpolis
21/08 14u45  Arcelor aan kop in zonnige AEXDe Amsterdamse beurs staat woensdagmiddag op een ruime winst. Hernieuwd vertrouwen bij beleggers zet de koersen over een breed front hoger. Vooral staalfabrikant ArcelorMittal mag bij de hoofdfondsen op kopersinteresse rekenen.
21/08 14u45  T-Mobile biedt eSIM aanProvider T-Mobile biedt zijn klanten een elektronische simkaart aan. Die eSIM is al ingebouwd in het toestel. Het is de opvolger van het oude rechthoekige kaartje dat mensen van hun provider krijgen en zelf in het toestel moeten steken.
21/08 14u45  Meer hypotheken met NHG afgeslotenHet aantal nieuwe hypotheken dat met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is afgesloten zit weer in de lift. In het tweede kwartaal werden er meer afgesloten dan een jaar eerder. In de voorgaande kwartalen was nog sprake van een daling
21/08 14u00  Winkelketen Target positiever over winstDe Amerikaanse winkelketen Target verhoogt zijn winstverwachting voor het gehele boekjaar na een sterk tweede kwartaal. In de handel voorbeurs in New York staat het aandeel Target op forse winst en lijkt de koers naar een recordniveau te stijgen.
21/08 13u45  Sigarettenreus heeft ook trek in koffieITC, de grootste sigarettenfabrikant in Azië naar marktwaarde, zou overwegen een belang te nemen in Coffee Day, de grootste koffieketen van India, zo meldt Bloomberg.
21/08 13u15  Doe-het-zelfketen Lowe's krikt winst opDe Amerikaanse doe-het-zelfketen Lowe's heeft in het afgelopen kwartaal een hogere winst behaald, op een iets gestegen omzet. Het bedrijf wijst daarbij onder meer op goede vraag naar klusartikelen en verf in het voorjaar.
21/08 12u45  Heijmans blijft geloven in project ZuidasdokBouwer Heijmans heeft nog altijd vertrouwen in infraproject Zuidasdok. Topman Ton Hillen zei woensdag in een toelichting op de halfjaarcijfers dat de bouwer samen met partners het project wil en kan volbrengen 'mits kosten betaald worden'. Of dat integraal is of in delen, maakt voor Hillen niet uit. Heijmans heeft een belang van 15 procent in het project.
21/08 12u45  Duitse overheid verkoopt 30-jarige lening zonder couponrenteDe Duitse Staat is er woensdag in geslaagd om voor €2 miljard aan 30-jarige staatsobligaties met een couponrente van 0% in de markt te zetten.
21/08 12u30  Vijf vragen: Een leasefiets, wat kost dat dan?Vanaf 1 januari 2020 is de regeling rond leasefietsen veel simpeler. Net als voor leaseauto’s komt er voor fietsen van de zaak een bijtelling van de aanschafwaarde. Werkgevers kunnen daardoor makkelijker een leasefiets aanbieden. Fietshandelaren verwachten grote belangstelling.
21/08 12u30  Adyen aan kop in zonnige AEXDe Amsterdamse beurs staat woensdagmiddag op een ruime winst. De hogere olieprijs en vooruitgang in de handelsbesprekingen tussen de VS en China stuwden de AEX richting 550 punten. Vooral ArcelorMittal en Adyen mogen bij de hoofdfondsen op kopersinteresse rekenen.
21/08 12u15  'Alibaba in oktober naar beurs Hongkong'De Chinese internetgigant Alibaba wil pas in oktober een tweede notering krijgen op de beurs in Hongkong, naast zijn huidige notering op Wall Street. Volgens ingewijden tegen persbureau Reuters stelt Alibaba de beursgang even uit vanwege de protesten in Hongkong.
21/08 11u30  NN Group vraagt toestemming voor Vivat-dealVerzekeraar NN Group heeft de Autoriteit Consument & Markt formeel om toestemming gevraagd voor de overname van Vivat Schadeverzekeringen. Dat meldt de toezichthouder.
21/08 11u00  Tussensprint brengt AEX terug boven 550 puntenDe AEX kreeg woensdagochtend de wind steeds meer in de rug met een terugkeer tot boven de grens van 550 punten. De animo bij beleggers werd flink aangewakkerd in de aanloop naar de Fed-notulen later vanavond. Vooral Arcelor en Adyen konden bij de hoofdfondsen op flinke kopersinteresse rekenen.
21/08 11u00  Noors staatsfonds verdient bijna €26 miljardHet Noorse staatsinvesteringsfonds heeft in het tweede kwartaal een rendement op zijn beleggingen behaald van 3 procent, ofwel 256 miljard kroon, omgerekend 25,7 miljard euro. De totale marktwaarde van het grootste staatsbeleggingsfonds ter wereld lag aan het einde van het afgelopen kwartaal op omgerekend circa 921 miljard euro.
21/08 10u45  Hoger rendement Noors staatsfondsHet Noorse staatsinvesteringsfonds heeft in het tweede kwartaal een rendement op zijn beleggingen behaald van 3 procent, ofwel 256 miljard kroon, omgerekend 25,7 miljard euro. De totale marktwaarde van het grootste staatsbeleggingsfonds ter wereld lag aan het einde van het afgelopen kwartaal op omgerekend circa 921 miljard euro.
21/08 10u45  Nouryon investeert in Rotterdamse fabriekSpeciaalchemiebedrijf Nouryon heeft in zijn metaalalkylfabriek in Rotterdam een ​​aantal investeringen gedaan om de efficiëntie te verbeteren en de capaciteit te vergroten. Daardoor kan de voormalige speciaalchemietak van AkzoNobel naar eigen zeggen blijven voldoen aan de groeiende vraag van klanten in de polymerenindustrie.
21/08 10u45  'Vivendi tegen plannen bedrijf Berlusconi'Het Franse mediaconcern Vivendi keert zich naar verluidt tegen de voorgestelde fusie bij het Italiaanse mediabedrijf Mediaset van oud-premier Silvio Berlusconi. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de plannen volgens grootaandeelhouder Vivendi te veel gericht zijn op het vergroten van de macht van de familie Berlusconi.
21/08 10u30  UBS meldt belangenwijzigingen in NN GroupDe Zwitserse bank UBS heeft zijn belang in verzekeraar NN Group in stappen gewijzigd. Dat bleek uit meldingen bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
21/08 10u15  'Aankoop door HAL heeft weinig impact'De aankoop van twee winkelcentra door investeerder HAL Holding heeft weinig impact. Dat zeggen analisten van KBC Securities.
21/08 10u00  AEX klimt weer dicht tot 550 puntenLees meer >
21/08 10u00  'ING verlaagt advies voor IMCD'Analisten van ING verlagen hun advies voor chemicaliëndistributeur IMCD van buy naar hold. Uit de recente halfjaarcijfers komt naar voren dat ook dit bedrijf vatbaar is voor macro-economische verslechteringen, stellen ze. Dat zou onder andere blijken uit de tragere stijging van de operationele winst (ebita) in het tweede kwartaal.
21/08 10u00  ’Alibaba stelt beursgang in Hongkong uit’De Chinese internetgigant Alibaba zal de geplande beursgang op de aandelenmarkt in Hongkong doorschuiven naar op zijn vroegst oktober, zo meldt Reuters op basis van anonieme bronnen.
21/08 10u00  Column: laatste opleving voor de AEX?Wat is dit nu voor alarmerende titel? Volgens de media zien beleggers het toch zonnig in? Dat klopt, het wordt 25 graden of warmer. Maar als TA-coach moet ik u wijzen op de mogelijkheid dat onze AEX nog een keer kan aantrekken naar 570 om daarna flink zuidwaarts af te zakken. Sta mij toe deze onheilstijding nader te onthullen aan de hand van de weekchart.
21/08 09u45  Rosneft voelt problemen met pijpleidingHet Russische olieconcern Rosneft heeft in het tweede kwartaal last gehad van problemen met een oliepijpleiding naar Europa. Doordat olie uit Rusland vervuild was, werden delen van die Druzhba-leiding tijdelijk dichtgedraaid. Rosneft zag zich daardoor gedwongen de productie van ruwe olie terug te schroeven.
21/08 09u30  0-0 doet aandeel Ajax pijnAandeelhouders van Ajax hebben er na dinsdagavond een stuk minder vertrouwen in dat de voetbalclub de groepsfase van de Champions League haalt. Na de 0-0 in en tegen het Cypriotische Nicosia daalt het beursfonds 3,5%.
21/08 09u30  'Heijmans op de goede weg'Bouwer Heijmans heeft het voorbije halfjaar aangetoond dat het in staat is geweest de winstgevendheid verder te verbeteren. De omzet viel iets lager uit dan geraamd, maar al met al waren de resultaten goed. Dat concluderen marktvorsers van KBC Securities in een rapport over de onderneming.
21/08 09u15  AEX begint licht hogerDe aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger begonnen. Ook de andere Europese beurzen openden met kleine winsten. Beleggers keken vooral uit naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. Op het Damrak werden de resultaten van automatiseerder ICT en bouwbedrijf Heijmans goed ontvangen.
21/08 09u15  Shell en ING helpen AEX aan hogere startNa de stap terug van een dag eerder kwam de AEX woensdag voortvarend uit de startblokken. De zwaarwegende fondsen Shell en ING droegen bij aan het positieve sentiment. Onder de kleinere aandelen zat ICT Group in de lift na goed ontvangen resultaten. Heijmans moest terrein prijsgeven in reactie op de bedrijfscijfers.
21/08 09u00  'Philips wist al lang van omkoping Brazilië'Medisch technologiebedrijf Philips wist al jaren van dubieuze verkopen aan de Braziliaanse regering voordat vorig jaar een omkopingsschandaal bij zijn Braziliaanse tak aan het licht kwam. Dat schrijft persbureau Reuters dat interne e-mails inzag die door de Braziliaanse aanklagers als bewijs worden ingediend. De werknemer die de zaak in 2010 aankaartte werd later ontslagen.
21/08 09u00  Huawei-topvrouw gaf Iraanse activiteiten toeDe in Canada gearresteerde financieel topvrouw Meng Wanzhou van het Chinese technologieconcern Huawei heeft toegegeven dat haar bedrijf een kantoor heeft in Iran. Ze zou dit hebben gezegd tijdens een verhoor door de Canadese grenspolitie, staat in vrijgegeven rechtbankdocumenten.
21/08 08u45  SkypeOut toch te boek als communicatiedienstSkypeOut, waarmee het mogelijk is om met een computer naar vaste lijnen en mobiele nummers te bellen, is een openbare communicatiedienst. De betaalde Skype-dienst moet om die reden geregistreerd staan bij de Autoriteit Consument & Markt (ACM).
21/08 08u45  'Benoeming baas Bank of England pas na brexit'De benoeming van een nieuwe gouverneur van de Bank of England laat mogelijk langer op zich wachten. De Britse premier Boris Johnson overweegt de beslissing uit te stellen tot na het geplande vertrek van de Britten uit de Europese Unie op 31 oktober, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
21/08 08u30  Huizenprijzen stijgen weer iets harderBestaande koopwoningen waren in juli 7% duurder dan in juli 2018. De prijsstijging is iets groter dan in de voorgaande maand.
21/08 08u30  Volvo-moeder Geely somber over Chinese marktHet Chinese autobedrijf Geely verwacht dat de Chinese markt ook de komende tijd slecht blijft. Het moederbedrijf van het Zweedse Volvo liet dat weten, na een zware eerste jaarhelft. Volgens Geely hebben stimuleringsmaatregelen van de Chinese overheid nog niet het gewenste resultaat.
21/08 08u30  'Vlakke opening voor AEX'De aandelenbeurs in Amsterdam opent woensdag naar verwachting vrijwel vlak. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine koersuitslagen te beginnen. Beleggers wachten vooral op de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die later op de dag worden vrijgegeven. Op het Damrak kwamen automatiseerder ICT en bouwbedrijf Heijmans nog met handelsberichten naar buiten.
21/08 08u30  Nikkei doet stapje terugDe Japanse effectenbeurs deed woensdag een stapje terug. Beleggers hielden hun kruit droog na de recente opmars en keken vooral uit naar de notulen van de laatste rentevergadering van de Amerikaanse centrale bank, die later op de dag naar buiten komen. Daarnaast zorgde de politieke crisis in Italië voor terughoudendheid en werd gewacht op jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole, die donderdag begint.
21/08 08u15  Analyse: Volksbank zet Hoekstra schaakmat„Een naïef plan, dat De Volksbank onverkoopbaar maakt.” Het manifest waarin de banktak van het genationaliseerde SNS Reaal het ’bankieren met de menselijke maat’ vastlegde werd drie jaar geleden nogal cynisch ontvangen.
21/08 08u00  Omzetgroei voor automatiseerder ICTICT Group heeft de omzet in de eerste helft van het jaar flink zien groeien, onder meer dankzij de bijdrage van eerdere overnames. Ook op eigen kracht dikten de opbrengsten aan, zo bleek woensdag uit een handelsbericht.
21/08 08u00  Vertraging windproject VS treft SifHet Amerikaanse windmolenpark Vineyard Wind in Massachusetts waar funderingsspecialist Sif aan meewerkt, loopt vertraging op. Er moet extra milieu-onderzoek gedaan worden van de Amerikaanse overheid. Of de vertraging financiële gevolgen heeft voor Sif, wordt pas in de komende weken duidelijk.
21/08 07u45  Vertragingen drukken op omzet HeijmansBouwer Heijmans heeft de eerste helft van het jaar afgesloten met meer winst op een lagere omzet. De lagere opbrengsten wijt de bouwer aan een vertraagde bouwstart van enkele binnenstedelijke projecten en een selectiever aannamebeleid. Dat laatste deed vooral de winstmarges van de onderneming goed. Verder vielen de financieringslasten lager uit.
21/08 07u15  Verzekering machinisten en conducteurs naar ASRDe arbeidsongeschiktheidspolissen van 30.000 werknemers in het openbaar vervoer worden verkocht. Verzekeraar ASR is dichtbij de aankoop. Voor de NS en het Spoorwegpensioenfonds is verkoop van hun eigen verzekeraar een logische stap.
21/08 07u00  'ASR pikt verzekeraar NS op'De arbeidsongeschiktheidspolissen van 30.000 werknemers in het openbaar vervoer worden verkocht. Verzekeraar ASR is dichtbij de aankoop van Veherex, de verzekeraar van de NS en het Spoorwegpensioenfonds. Dat meldt De Telegraaf woensdag op basis van ingewijden.
21/08 06u45  Consument minder optimistischDe stemming onder consumenten is in augustus verslechterd. Dat constateert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het oordeel over het economisch klimaat werd daarbij negatiever, terwijl de koopbereidheid juist iets verbeterde.
21/08 06u15  Fietsgigant biedt leaserijwiel voor een prikkiePon, het grootste fietsenbedrijf van Nederland, wil een graantje meepikken van de verwachte massale aankoop van fietsen door bedrijven.
20/08 23u15  Slordig Ajax ontsnapt aan nederlaag op CyprusEen slordig Ajax is in het uitduel met APOEL Nicosia ontsnapt aan een nederlaag. De kampioen van Cyprus kreeg vooral na rust de beste kansen, maar wist ook na een tweede gele kaart voor Noussair Mazraoui niet te profiteren (0-0). Zo valt de beslissing voor een plaats in de groepsfase van de Champions League volgende week woensdag, als beide ploegen elkaar in de Johan Cruijff ArenA treffen.
20/08 22u45  Wapengekletter over cao bij KLMHet wapengekletter bij luchtvaartmaatschappij KLM neemt toe rond het uitblijven van een nieuwe cao. Hoewel KLM de vakbonden heeft uitgenodigd voor nieuwe gesprekken, meldt pilotenvakbond VNV dinsdagavond dat ze acties gaat voorbereiden.
20/08 22u30  Wall Street eindigt in het roodDe beurzen in New York zijn dinsdag met rode cijfers geëindigd, na de winsten van de voorgaande handelsdagen. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig, mede vanwege handelszorgen. Uit het kwartaalbericht van kluswinkelketen Home Depot kon worden opgemaakt dat bedrijven de effecten van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog beginnen te voelen. Daarnaast werd vooral uitgekeken naar de bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole later deze week.
20/08 21u30  Nederland frontlinie in tv-oorlogNederland ontpopt zich tot het ultieme slagveld voor streamingsdiensten nu zowel Apple als Disney zijn nieuwe producten in ons land introduceert. Met name de komst van Disney+ is uitzonderlijk, omdat de dienst in slechts drie landen van start gaat. Buurlanden moeten zeker tot volgend jaar wachten.
20/08 21u30  'Commerzbank wil veel banklocaties sluiten'De grote Duitse bank Commerzbank denkt na over het sluiten van honderd tot tweehonderd vestigingen om zo kosten te besparen. Dat schrijft zakenkrant Handelsblatt op basis van bronnen met de kennis van de zaak.
20/08 21u30  Trump: grote renteverlaging Fed nodigDe Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, moet met een grote renteverlaging komen. Dat zei president Donald Trump. Volgens hem moet de Fed zich 'proactief' opstellen bij het stimuleren van de Amerikaanse economie.
20/08 21u15  Duitsland komt met renteloze dertigjaarsleningDe rente op veilige Duitse staatsobligaties was al laag, maar woensdag gaan onze oosterburen nog een stapje verder. Dan brengt het Duitse ministerie van Financiën €2,2 miljard aan staatsschuld met een looptijd van dertig jaar naar de markt, waar investeerders geen rente op krijgen.
20/08 20u30  Meer mensen naar de voedselbankDe ruim 150 voedselbanken van ons land hebben weer meer monden te voeden. Het aantal huishoudens dat van de voedselbanken gebruik maakt, is in het eerste halfjaar met 8% gestegen, meldt koepelorganisatie VNV.
20/08 19u45  Lichte verliezen op beurzen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden dinsdag halverwege de handelsdag licht in het rood. Beleggers op Wall Street waren wat voorzichtig, mede vanwege handelszorgen. Uit het kwartaalbericht van kluswinkelketen Home Depot kon worden opgemaakt dat bedrijven de effecten van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog beginnen te voelen.
20/08 19u30  'EU bekijkt digitale munt libra van Facebook'De Europese Unie is bezig met onderzoek naar de digitale munt libra van Facebook. Volgens persbureau Bloomberg hebben mededingingsautoriteiten van de EU vragenlijsten opgesteld over mogelijke concurrentieverstoring door de libra.
20/08 19u15  ‘Schiphol-idee minister is kansloos’Minister Cora van Nieuwenhuizen wil dat er minder pretvluchten vanaf Schiphol vertrekken. Ze wil de schaarse ruimte van Schiphol inzetten voor de economie. DFT-verslaggever Yteke de Jong denkt dat het idee lastig te realiseren is.
20/08 18u45  ’Toen ze dát zei, wist ik dat het niet klopte’Tienduizenden slachtoffers maakten de eigenaren van datingsites als sexdating.nl en echtemeisjes.nl. Want hoewel werd voorgehouden dat dankzij volhardend investeren een date mogelijk was, was van echte meisjes geen sprake. Chatten kon alleen met operators en een afspraakje was een illusie. De ACM tikte dinsdag het bedrijf achter zeventien datingsites stevig op de vingers.
20/08 18u30  Voetbaljungle wordt Rabo te groot risicoVoetbal is emotie, voetbal is oorlog. Twee elementen waarom banken zich héél ver van voetbalclubs, voetballers, spelersmakelaars en clubeigenaren moeten houden, zo vinden althans toezichthouders.
20/08 18u00  Euronext wil vrouw aan het roer op DamrakBeursuitbater Euronext wil Simone Huis in 't Veld benoemen als de nieuwe baas van de Amsterdamse beurs. Zij moet de opvolger worden van Maurice van Tilburg die op eigen verzoek de beursexploitant zal verlaten. Huis in 't Veld moet de functie per 1 oktober gaan bekleden. De eerste weken zal Van Tilburg haar nog bijstaan om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen.
20/08 18u00  Kardan praat over investering in TahalDe in Amsterdam genoteerde Israëlische investeringsmaatschappij Kardan heeft een voorlopige overeenkomst getekend met een investeerder over een mogelijke deelneming in dochterbedrijf Tahal. Daarbij kan die niet nader genoemde partij een controlerend belang nemen in Tahal.
20/08 18u00  Maurice van Tilburg weg bij Euronext AmsterdamMaurice van Tilburg stopt als bestuursvoorzitter bij Euronext Amsterdam. De beursbaas wordt opgevolgd door Simone Huis in ’t Veld. Zij was hiervoor operationeel directeur bij Deutsche Bank Nederland.
20/08 18u00  Investeerder HAL koopt twee winkelcentraInvesteerder HAL Holding heeft een tweetal winkelcentra gekocht. Het gaat om De Aarhof in Alphen aan de Rijn en City Passage in Veldhoven. De onderneming maakte geen financiële details over de deals bekend.
20/08 17u45  ABN en Arcelor liggen dwars in lagere AEXNa de goede weekstart deed de AEX dinsdag een stap terug. De komende ontwikkelingen rond centrale bankiers later deze week zorgden voor terughoudendheid bij beleggers. Bij de hoofdfondsen zaten ABN Amro en ArcelorMittal in de achterhoede.
20/08 17u15  Straf voor leesmapbedrijven blijft overeindDertien leesmapbedrijven en aantal van hun bestuurders die tussen 2004 en 2012 verboden prijsafspraken maakten over onder meer de verspreiding van leesmappen zijn terecht beboet door de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) bevestigde dinsdag de beslissing van de toezichthouder, al werden de boetes wel iets verlaagd.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

2x Beleggers schrikken van heffingen en Trump23/08 18u00 - De Financiële Telegraaf: De Europese beurzen gingen vrijdag lager de handel uit. Nieuwe Chinese heffingen en de reactie daarop van de Amerikaanse president Donald Trump hielden de financiële markten in de greep. Daardoor werden aanvankelijke winsten op de beurs omgebogen in stevige verliezen.
0x Extra’s gaan op aan aflossing huis19/08 00u15 - De Financiële Telegraaf: De economie is in de afgelopen tien jaar met ruim 9 procent gegroeid, maar dat voelen we niet in onze portemonnee. De consumptie is in dezelfde periode met slechts iets meer dan 4 procent gegroeid. Dat komt deels doordat de prijzen flink zijn gestegen, maar ook doordat we massaal zijn gaan aflossen op onze hypotheek.
0x Beurs weer jachtterrein voor private equity19/08 06u15 - De Financiële Telegraaf: Stijgende waarderingen van beursgenoteerde bedrijven maakten hen jarenlang onbetaalbaar voor private equity. Die tijd lijkt echter voorbij.
0x Export Japan voor achtste maand op rij omlaag19/08 07u30 - De Financiële Telegraaf: De Japanse export is in juli voor de achtste maand op rij gekrompen. De verschillende handelsruzies en de afremmende economische groei zaten vooral makers van auto-onderdelen en chips dwars.
0x 'Topman weg bij Bpost'19/08 07u45 - De Financiële Telegraaf: Topman Koen Van Gerven van Bpost stopt er in februari mee. Dat schrijft de Standaard, zonder aan te geven waar de informatie vandaan komt. De opvolger van Van Gerven bij het Belgische postbedrijf zou Nederlandstalig moeten zijn.
0x Apple-topman legt Trump gevolg heffingen uit19/08 07u45 - De Financiële Telegraaf: Apple-topman Tim Cook heeft de Amerikaanse president Trump uitgelegd dat Apple door de Amerikaanse importheffingen op Chinese producten er qua concurrentiepositie op achteruit gaat. Grote tegenstrever Samsung heeft daar geen last van. Trump liet weten dat Cook een beklijvend pleidooi had gehouden. 'Ik denk erover na.'
0x Stimuleringshoop stuwt Nikkei19/08 08u15 - De Financiële Telegraaf: De Japanse aandelenbeurs is maandag met winst begonnen aan de nieuwe handelsweek. Ook de andere Aziatische beurzen gingen vooruit. Beleggers trokken zich op aan de hogere slotstanden op Wall Street en de hoop op extra stimuleringsmaatregelen van de centrale banken wereldwijd.
0x 'Openingswinst voor Beursplein 5'19/08 08u30 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurs in Amsterdam opent maandag naar verwachting met winst. Ook de andere Europese beurzen lijken hoger te beginnen. Beleggers letten deze week vooral op de notulen van de beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB) en de jaarlijkse bijeenkomst van centrale bankiers in het Amerikaanse Jackson Hole.
0x Topman Bpost bevestigt vertrek19/08 08u45 - De Financiële Telegraaf: Topman Koen Van Gerven van Bpost stopt eind februari als topman van Bpost, een jaar vóór het einde van zijn zesjarige termijn. Dat bevestigt hij maandag in een verklaring na berichtgeving in De Standaard. De opvolger van Van Gerven bij het Belgische postbedrijf zou volgens de krant Nederlandstalig moeten zijn.
0x Beleggen in gas na sluiten Groninger veld gewild19/08 09u00 - De Financiële Telegraaf: Het besluit om te stoppen met gaswinning in Groningen dreunde internationaal door. Een van de grootste gasvelden, bron van jarenlange Nederlandse welvaart, laten sluiten lijkt voor beleggers een buitenkans.

Statistieken

Artikels:
28314
Gelezen:
4702
Aantal lezers nu:
27


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven