maandag 22 april 2019, week 17


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u00
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
22/04 10u00  Wereldwijd fitnessnetwerk komt naar Nederland Toen Fritz Lanman, topman van fitnessnetwerk ClassPass, jaren geleden in Amsterdam was, vroeg hij zich af of spinning ook hier zou aanslaan. „Als mensen hier al veel fietsen, willen ze dat dan ook in een sportschool doen?”
22/04 09u30  'VS wil af van olie-ontheffing sancties Iran' De Amerikaanse regering wil naar verluidt bepaalde ontheffingen van de sancties met Iran niet verlengen. Nu mogen diverse landen, waaronder China, nog wel olie kopen in Iran. Maar de Amerikanen zouden de druk op Teheran willen opvoeren, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
22/04 09u00  'Shell geïnteresseerd in Britse subsidie' Olie- en gasreus Shell heeft de Britse overheid om bepaalde subsidie gevraagd voor de ontwikkeling van ondergrondse opslag van koolstofdioxide. Dat meldde The Sunday Times. Om wat voor bedrag het gaat, is onduidelijk.
22/04 08u30  Flinke verliesbeurt Chinese beurs De Chinese aandelenbeurs ging maandag duidelijk omlaag. Beleggers reageerden op opmerkingen van beleidsmakers in China, die erop lijken te wijzen dat bepaalde stimuleringsmaatregelen mogelijk wat teruggeschroefd worden omdat de economie van het land tekenen van stabilisatie vertoont.10 
22/04 08u30  Europese beurzen dicht op tweede paasdag De Europese beurzen blijven maandag gesloten vanwege tweede paasdag, net als op Goede Vrijdag. De Amerikaanse beurzen in New York kennen maandag wel een normale handelsdag.11 
22/04 07u30  Nissan klaagt oud-topman Ghosn aan Nissan heeft een aanklacht ingediend tegen oud-topman van het bedrijf Charles Ghosn voor een ernstige vertrouwensbreuk. De reden voor de aanklacht zijn betalingen die Nissan deed aan een bedrijf op verzoek van Ghosn. Achteraf bleek de toenmalige voorzitter van het autobedrijf er zelf rijker van te worden.
21/04 16u15  Korte maar drukke beursweek in het verschiet Beleggers in Europa staan voor een korte maar drukke handelsweek. Verschillende bedrijven openen komende dagen de boeken, waaronder AEX-fondsen RELX, AkzoNobel, Heineken, Randstad, Unibail-Rodamco-Westfield, Galapagos en KPN. Op maandag blijven de beurzen in Europa gesloten vanwege tweede paasdag. In Azië en de Verenigde Staten wordt dan wel gehandeld.
21/04 14u00  Tesla wil door met kleiner bestuur Tesla wil het aantal bestuurders van het bedrijf terugbrengen van elf naar negen. Ook wil de maker van elektrische auto's de zittingstermijn van bestuurders terugbrengen van drie naar twee jaar. Daardoor kunnen aandeelhouders vaker stemmen over de prestaties van het bestuur.
21/04 13u45  Dividend appeltje voor de dorst Aangezien de rentes extreem laag zijn en het potentieel voor verdere stijgingen van aandelenkoersen beperkt lijkt, moeten beleggers het meer van dividenden hebben. Ga echter niet blind voor het hoogste rendement.
21/04 12u15  Shell sluit miljoenendeal met Saudi Aramco Olie- en gasreus Shell doet zijn belang in joint venture Saudi Aramco Shell Refinery (Sasref) van de hand. Shell ontvangt een bedrag van 631 miljoen dollar van Saudi Armaco voor 50 procent van de raffinaderij. De verkoop wordt naar verwachting later dit jaar afgerond, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.
21/04 12u00  Paaschocolade erg prijzig Geniet tijdens Pasen van chocolade nu het nog kan: de prijzen van cacao en cacaoboter als bestanddelen van de miljoenen chocoladen eitjes blijven stijgen. We willen veel chocolade, terwijl er weinig cacao is.
21/04 11u45  Disney-wonderland breidt uit Als over drie maanden de 3D-versie van De leeuwenkoning in première gaat, is hoofdrolspeler Simba geen dag ouder dan in 1994. In dat jaar verwierf hij als tekenfilmfiguur wereldfaam, maar bij producent Disney is sindsdien alles veranderd. Dit jaar volgt de grootste gok tot nu toe, als het met streamingdienst Disney+ de aanval op Netflix inzet.
21/04 11u00  Topman Apple werkt meedogenloos Apple-topman Tim Cook jaagt intern in stilte bijna meedogenloos op kwaliteitsverbetering voor het nieuwe Apple. In een biografie spreken Apple-medewerkers over de extreme aandacht voor details die Cook eist, werkend aan een nieuwe doorbraak voor Apple. Dat en meer financieel-economische boekentips.
21/04 09u45  Column: Betalen of profiteren E=mc2 is de bekendste natuurkundige formule die we danken aan Albert Einstein. Het heeft mij tijdens natuurkundelessen heel wat zweetdruppeltjes gekost. Gelukkig bestond er binnen Einsteins gedachtegoed ook ruimte voor eenvoudigere opvattingen. Zelfs economische.
20/04 19u00  Financieel weekoverzicht: gluren bij de buren Hoe goed het met onszelf gaat, dat interesseert ons niet zo veel. Nee, de vraag is veeleer of je het beter doet dan de buren. Een mooiere auto, een betere baan, talentvollere kinderen… die nieuwsgierigheid domineert de meest gelezen artikelen van deze week op DFT.nl.
Laatste update: vandaag om 10u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
20/04 16u15  ’Vrijers op de stoep bij Thomas Cook’Investeerders uit Amerika, Zweden en China willen reisaanbieder Thomas Cook deels of in zijn geheel overnemen. De partijen hebben het noodlijdende concern al benaderd, meldt Sky News.
20/04 16u15  Aandeelhouders Ajax mee in Europees avontuurOok voor aandeelhouders van Ajax wordt dit Champions League-seizoen een avontuur om nooit te vergeten. Als de beursgenoteerde voetbalclub het lucratieve toernooi wint kan er een dividendpot van ruim €22 miljoen verdeeld worden.
20/04 15u15  FNV zit met minimumloon op het verkeerde themaDe FNV wil het minimumloon fors verhogen, van €9,82 per uur naar €14 euro. Daartoe is de vakbond een campagne begonnen, die vorige week in de Afrikaanderwijk in Rotterdam-Zuid is afgetrapt.
20/04 15u15  Vijf tips voor wie naar de meubelboulevard gaatDoor het warme weer zal het misschien iets minder zijn, maar de meubelboulevards en badkamer- en keukenpaleizen maken zich als elk jaar weer op voor een drukke tweede paasdag.
20/04 14u00  Column: Oplossing voor onvrede rond spaartaksHet kabinet moet haast maken met het verlagen van de belastingen voor burgers. Daarmee kan de koopkracht van veel huishoudens die nu niet goed kunnen rondkomen, worden verhoogd. Ook de spaartaks moet eerlijker.
20/04 13u15  ’Recessie-angst ongefundeerd’De wereldeconomie komt het komende jaar nog niet in een recessie. De angst daarvoor, onder meer gevoed door een omkering van de Amerikaanse rentecurve, is volgens BlackRock-baas Larry Fink ongegrond.
20/04 10u15  Definitief einde voor 500 eurobiljettenDe centrale banken van Duitsland en Oostenrijk stoppen vrijdag 26 april met de uitgifte van de lilakleurige 500-eurobljetten, als laatste in Europa.
20/04 10u15  Bouwvakker heeft goud in handenDe zelfstandige bouwvakkers hebben eindelijk loon naar werken. De vaklui met gouden handjes kunnen fluitend op de steiger staan, nu de zogeheten éénpitters door de bouwhausse meer in rekening brengen dan een paar jaar geleden. Grote aannemers spreken van een kostenstijging van 5% tot 10% en vaklui zijn veelgevraagd.
20/04 10u00  Musk krijgt minder toezichthoudersAutobouwer Tesla krijgt een onafhankelijker bestuur naast topman Elon Musk. Vier van de elf commissarissen nemen binnenkort afscheid. Drie van hen horen tot Musks inner circle.
20/04 09u45  Cruciale week op DamrakHet seizoen met kwartaalresultaten barst komende week echt los. De eerste resultaten toonden een licht positief beeld en de beurs reageert optimistisch. Analisten zijn op hun hoede en kijken naar verwachtingen: enige somberheid trekt in de markt. Het kan een cruciale week worden, terwijl China economisch meer gas geeft.
20/04 08u00  Column: Verlaag belasting voor meer koopkrachtHet kabinet moet haast maken met het verlagen van de belastingen voor burgers. Daarmee kan de koopkracht van veel huishoudens die nu niet goed kunnen rondkomen, worden verhoogd. Ook de spaartaks moet eerlijker.
20/04 07u30  Aandeelhoudersvergadering peilmoment voor ING-flirtDe jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van ING daags na Pasen kan wel eens de interessantste in jaren worden. Geven beleggers zonder slag of stoot de top van ING opnieuw carte blanche voor een grote overname die komend jaar langskomt? Of trappen zij met de flirt met Commerzbank in gedachten ditmaal op de rem?
19/04 20u15  ‘Gezondheidsrisico 5G? Grote onzin!’Het 5G-netwerk komt eraan. Arnoud Wokke van Tweakers praat je helemaal bij over ongekende mogelijkheden maar ook gevaren van 5G.
19/04 20u00  Zij werken 72 uur en vinden dat primaWerken van negen uur ’s ochtends tot negen uur ’s avonds, zes dagen per week. Wie daar geen trek in heeft, hoeft niet te solliciteren bij de Chinese internetreus Alibaba, zei ceo Jack Ma, die zelf ook dergelijke lange weken zegt te maken.
19/04 18u00  Oud DAF-baas aan het stuur van moeder PaccarVoormalig DAF Trucks-baas Preston Feight krijgt de leiding in handen van het Amerikaanse moederbedrijf Paccar. De onderneming maakte bekend dat hij komende zomer topman Ron Armstrong zal opvolgen bij de truckmaker.
19/04 17u15  DSM aan de slag met gepersonaliseerde voedingSpeciaalchemiebedrijf DSM bundelt de krachten met de Amerikaanse Panaceutics op het gebied van gepersonaliseerde voeding voor consumenten. Volgens DSM zijn consumenten steeds meer bewust van hun gezondheid. Het bedrijf gelooft dat gepersonaliseerde voeding de voedings- en supplementenmarkt zal blijven verstoren en zal uitgroeien tot een miljardenindustrie.
19/04 17u15  Shell vangt bot bij rechter om overwerkPersoneel van Shell hoeft niet over te werken bij groot onderhoud op de locatie in Moerdijk. Dat heeft de rechter beslist in een kort geding dat door de olie- en gasreus was aangespannen. Het weigeren van overwerk maakt onderdeel uit van vakbondsacties van FNV en CNV in de roep om een betere cao.
19/04 16u45  Infra-opdracht voor BAM in AmstelveenBouwbedrijf BAM heeft een contract getekend met de gemeente Amstelveen voor de aanpak van Knooppunt Ouderkerkerlaan. BAM Infra gaat in september aan de slag met het verbreden van het viaduct Ouderkerkerlaan-Beneluxbaan. Financiële details werden door de partijen niet gemeld.
19/04 16u15  Belastingaangifte een eitje? 5 tips!Circa vier miljoen Nederlanders zijn nog niet toegekomen aan hun belastingaangifte. Velen willen dat tijdens het lange Paasweekend alsnog doen. Daarom vijf tips die van het invullen van je belastingaangifte een eitje kunnen maken en goed zijn voor je portemonnee.
19/04 16u00  Total ziet heil in ontwikkelingen Zuid-AfrikaDe Franse olie- en gasreus Total heeft fiducie in toekomstige gaswinning in Zuid-Afrika. Het bedrijf maakte begin dit jaar een grote gasvondst voor de kust van het land bekend. Topman Patrick Pouyanné sprak vrijdag de verwachting uit dat er veel mag worden verwacht van deze licentie.
19/04 16u00  Nintendo mag China gaan veroverenNintendo heeft met de Switch de hele wereld al veroverd, maar nu lijkt ook de grootste markt voor ze open te gaan. Het Chinese Tencent mag de Switch gaan verkopen met een testversie van Super Mario erop.
19/04 15u45  Dollar slaat euro en yuan van zich afRusland en China kopen massa’s goud om van dollars af te komen. En Saoedi-Arabië dreigt miljarden aan oliecontracten nooit meer met de Amerikaanse munt af te rekenen. Maar de dollar blijft komende jaren ijzersterk domineren.
19/04 15u30  Ook Wall Street dicht vanwege Goede VrijdagDe Amerikaanse beurzen blijven vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. In tegenstelling tot op de Europese beurzen wordt er maandag, op tweede paasdag, wel gehandeld in New York.
19/04 15u30  Woningbouw VS loopt onverwachts terugHet aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in maart met 0,3 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
19/04 15u30  Shell: Loonacties bij Moerdijk gevaarlijkShell is bang voor de veiligheid van mensen en milieu in Moerdijk als vakbondsacties van FNV en CNV vanaf vrijdag doorgaan. Dat laat het bedrijf vrijdag weten tijdens een kort geding bij de rechtbank in Breda.
19/04 14u30  Shell: gevaar veiligheid bij actie MoerdijkShell is bang voor de veiligheid van mensen en milieu in Moerdijk als vakbondsacties van FNV en CNV vanaf vrijdag doorgaan. Dat laat het bedrijf vrijdag weten tijdens een kort geding bij de rechtbank in Breda.
19/04 14u15  Fortune Factory verspreidt wereldwijd gelukEind jaren ’90 zag Erik-Jan Gulden in Amerika voor het eerst een gelukskoekje. Het bleek een perfect product voor relatiegeschenken en promotiemiddelen. In een nieuwe fase helpt dochter Jessica hem bij het veroveren van de wereld.
19/04 14u15  Winkels Miller & Monroe krijgen meer tijdWinkelketen Miller & Monroe heeft meer tijd gekregen om een faillissement af te wenden.
19/04 13u45  Vlekken op aanrechtblad: man krijgt €2600Een man die zijn afzuigkap wilde schoonmaken, kwam tot een vervelende verrassing. Het schoonmaakmiddel bleek onherstelbare vlekken te maken op zijn aanrechtblad. Die schade, ruim €2600, moet zijn woonverzekeraar vergoeden.
19/04 13u15  Zo druk is het dit Paasweekend op SchipholLuchthaven Schiphol verwerkt dit weekend weer 5,5 miljoen reizigers. DFT-verslaggever Yteke de Jong of Schiphol nu wel chaos kan voorkomen.
19/04 12u30  Koolmees en FNV praten over pensioenVolgende week vinden verkennende gesprekken plaats over pensioen en AOW. Dan moet duidelijk worden over het kabinet bereid is in de buidel te tasten voor een pensioenakkoord.
19/04 12u15  Vrouwen beter beoordeeld door simpel trucjeBij beoordelingen gebruiken managers of docenten graag objectieve graadmeters: hoe scoort iemand op een schaal van tien? Uit diverse onderzoeken blijkt echter dat vrouwen lager worden beoordeeld dan mannen, ook bij gelijke prestaties.
19/04 12u15  Demonstranten Shell-kantoor opgepaktBij een klimaatprotest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn zo'n twintig demonstranten opgepakt. Twaalf van hen hadden vernielingen aangericht en acht anderen luisterden niet naar opdrachten van agenten, aldus de politie.
19/04 12u00  Britten hamsteren dure horlogesZwitserse horlogemakers zien hun export van dure klokjes naar het Verenigd Koninkrijk drastisch stijgen. Britse kopers met een dikke portemonnee hamsteren nog snel topmerken, omdat ze vrezen dat de toevoer van prijzige merken bij een harde Brexit stopt.
19/04 11u45  Shell naar rechter om vakbondsacties MoerdijkShell wil vrijdag bij de rechter afdwingen dat vakbonden hun acties bij Moerdijk stoppen. De protesten maken het onmogelijk om onderhoud te plegen aan een petrochemische installatie, waardoor volgens het olie- en gasconcern de veiligheid in het geding is.
19/04 11u45  Bestuurder oude diesel krijgt dubbele rekeningDe toeslag op de wegenbelasting voor oude, vervuilende dieselauto’s komt er volgend jaar alsnog. Maar door de ict-problemen bij de fiscus krijgen bestuurders eerst een dubbele incasso of afschrijving.
19/04 11u30  Klimaatprotest bij Haags kantoor ShellEnkele tientallen klimaatactivisten demonstreren vrijdagochtend bij het hoofdkantoor van Shell in Den Haag. Een deel van de groep heeft zichzelf vastgelijmd aan de deuren bij de ingang. Op de ramen zijn leuzen geschreven, op de grond liggen mensen in bodybags en op de trappen ligt nepbloed. ,,We willen de ingang voor langere tijd bezet houden'', zegt een woordvoerder van de demonstranten.
19/04 11u00  Alarm om ’groen’ verven imago bedrijvenBedrijven zeggen vaker dat ze ’groener’ werken, maar hun verhalen over duurzaamheid zeggen niets over hun werkelijke gedrag. Vervuilende bedrijven gaan zich door alle papieren rapportages zeker niet beter gedragen.
19/04 11u00  Groen licht voor herbenoeming topman VastnedAandeelhouders van Vastned hebben ingestemd met de herbenoeming van topman Taco de Groot als topman voor een periode van vier jaar. Ook de benoeming van Jaap Blokhuis als nieuwe commissaris kon op goedkeuring rekenen.
19/04 11u00  BP met partners in project Kaspische ZeeOliemaatschappij BP gaat samen met partners een nieuw olieplatform ontwikkelen in de Kaspische Zee. Met het project in samenwerking met het staatsoliebedrijf van Azerbeidzjan Socar is in totaal 6 miljard dollar gemoeid.
19/04 10u45  'Short gaan' op Wirecard mag weerHet Duitse verbod op shortposities in het fintechbedrijf Wirecard is opgeheven. Door 'short' te gaan speculeren beleggers op een koersdaling. Marktwaakhond BaFin vond dat dit na nieuws over vermeende fraude bij WireCard te vaak gebeurde, waardoor het algehele vertrouwen in aandelenbeurzen zou worden geschaad.
19/04 10u30  Uber haalt miljard op voor zelfrijdende auto'sUber heeft in een financieringsronde voor zijn aanstaande beursgang een miljard dollar opgehaald bij drie Japanse bedrijven. Het geld is bedoeld voor de financiering van de ontwikkeling van zelfrijdende auto's.
19/04 10u30  Nieuwe managers voor Albert HeijnMarit van Egmond, de onlangs aangetreden directeur van Albert Heijn, heeft haar nieuwe team van managers klaar. Zij gaan onderzoeken wat nieuwe klantbehoeften zijn en waar groeikansen voor de supermarktketen liggen. De samenstelling kwam tot stand na gesprekken met winkels, distributiecentra, franchisenemers en de ondernemingsraad.
19/04 09u45  ’Webwinkels gedwongen om hogere prijzen te rekenen’Leveranciers zouden webwinkeliers minimumprijzen opleggen. Verkopen zij hun spullen toch goedkoper, dan krijgen zij niets meer geleverd. Volgens de Autoriteit Consument en Markt (ACM) komt dit regelmatig voor. De instelling roept webwinkeliers op zich te melden.
19/04 09u30  Musk en SEC praten weekje langer over tweetsTesla-topman Elon Musk en de Amerikaanse beurstoezichthouder SEC krijgen een week langer de tijd van de rechter om een geschil uit te praten. Eigenlijk had er donderdag een oplossing voor de ruzie over het gebruik van Twitter door Musk moeten zijn, maar Musk en de beurswaakhond waren er nog niet uit. De deadline is nu 25 april.
19/04 09u15  Duitse diensten Takeaway samengevoegdMaaltijdbestelbedrijf Takeaway.com heeft zijn Duitse activiteiten samengevoegd. Daarmee is de overname van de Duitse tak van concurrent Delivery Hero nu helemaal afgerond. Dat laat het moederbedrijf van het Nederlandse Thuisbezorgd.nl vrijdag weten.
19/04 09u15  ’Air France is de grootste bedreiging voor toekomst KLM’De ondernemingsraad van luchtvaartmaatschappij KLM vreest voor massale outsourcing en verkoop van de onderhoudstak. Dat zegt voorzitter Jan Willem van Dijk in een afscheidsinterview in de De Telegraaf. Hij verwacht dat de luchtvaartmaatschappij verder uitgekleed wordt, als gevolg van een nieuwe centralisatieplannen van het bestuur van moedermaatschappij Air France KLM.
19/04 08u45  Gezonde burger van larvenDe zoektocht naar goede gezonde vleesvervangers en duurzaam geproduceerde eiwitrijke voeding leidt tot een palet aan innovaties. Insecten zijn een goed alternatief, want gezond en duurzaam. Maar zolang de voeding er ook uitziet als een insect, vindt de consument het lastig. „Daarom denken wij dat de verwerking van instecten beter is.”
19/04 08u30  Europese Beurzen dicht op Goede VrijdagDe Europese beurzen blijven vrijdag gesloten vanwege Goede Vrijdag. Ook in de Verenigde Staten en enkele markten en Azië wordt niet gehandeld op deze dag. Op maandag, tweede paasdag, zijn de beurzen in Europa eveneens dicht. Dan is er echter wel een handelssessie op Wall Street.
19/04 08u30  Nikkei sluit week hoger afDe Japanse aandelenbeurs is vrijdag hoger gesloten. Beleggers deden het rustig aan, nu elders in de wereld veel beurzen gesloten zijn wegens Goede Vrijdag. Verder verwerkten ze het nieuws dat de centrale bank van Japan de economische vooruitzichten mogelijk wat naar beneden bijstelt.
19/04 08u15  'Grootaandeelhouder: bod op Binck te laag'Grootaandeelhouder John Fentener van Vlissingen vindt het bod op BinckBank door het Deense Saxo Bank te laag. Dat schrijft het FD op basis van een brief van de miljardair aan het bankbestuur.
19/04 08u15  ’CO2-uitstoot kan autobouwers miljarden aan boetes kosten’De Europese auto-industrie moet nog bergen werk verzetten om aan de nieuwe emissieregels in 2021 te voldoen. De autobouwers zitten zelfs zover van de maximale CO2-uitstoot af, dat zij met de huidige emissie in 2021 hun winsten direct kunnen afdragen aan Brussel.
19/04 08u15  Banken knokken om eiwitrijk voedselDe landbouw stuit door de uitdijende wereldbevolking op grenzen. Groeibedrijven die krachtiger eiwitrijk voedsel produceren liggen daarom in het vizier van financiers zoals ABN Amro.
19/04 07u45  Unilever ligt goed op koersDe transitie van Unilever verloopt goed. ,,De 29 aankopen van de laatste jaren groeien met dubbele cijfers’’, zei topman Alan Jope donderdag bij de presentatie van de eerste kwartaalcijfers van dit jaar. Ook de focus op de opkomende markten werkt. De onderliggende groei, zonder gekochte omzet, was daar 5%, terwijl het groeicijfer van het hele concern uitkwam op 3,1%.
19/04 07u45  Oud-topman: particulieren wilden belang KLMEen groep particuliere investeerders wilde in 2012 een belang van 12 procent nemen in Air France-KLM. Het kabinet hield het plan tegen. Dat zegt oud-topman van KLM Peter Hartman in een interview in vakblad Zakenreis.
19/04 07u15  Crisis bij technologische industrie vanwege krapteWerkgevers in de technologische industrie worden hard geraakt door het personeelstekort. Ruim 90% van de bedrijven heeft zeer grote moeite geschikt personeel te vinden.
19/04 06u45  Amsterdam kampioen prijsstijging kantorenNergens ter wereld zijn de prijzen van kantoren zo hard gestegen als in Amsterdam. Vergeleken met een jaar geleden moet een belegger nu 31% meer neertellen voor kantoorruimte in de hoofdstad.
19/04 06u15  FNV zet pensioendiscussie op scherpHet kabinet moet met een paar miljard euro over de brug komen voor een oplossing voor de AOW. Zo niet, dan gaat vakbond FNV er vanuit dat er geen pensioenakkoord komt, met alle consequenties voor de pensioenen van dien.
19/04 06u15  ‘Pensioenakkoord laten klappen is ook een optie’Lees meer >
18/04 22u45  National Enquirer verkocht voor $100 miljoenDe uitgever van National Enquirer verkoopt het Amerikaanse roddelblad aan James Cohen, topbestuurder bij mediabedrijf Hudson News. Met de verkoop is 100 miljoen dollar gemoeid, aldus ingewijden tegen The Washington Post.
18/04 22u15  Wall Street met winst naar PasenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag in de plus gesloten. Het sentiment kreeg enige steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder keken beleggers vooral uit naar het extra lange paasweekend. Wall Street blijft op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 20u30  Jaarverlies voor LavideBeursfonds Lavide heeft in 2018 een negatief resultaat na belastingen behaald van 1 miljoen euro, tegen een min van 540.000 euro in 2017. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de onderneming.
18/04 19u45  Wall Street overwegend in het groenDe aandelenbeurzen in New York stonden donderdag overwegend in de plus. Het sentiment kreeg enige steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder maken beleggers zich op voor het extra lange paasweekend. Wall Street is op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 19u30  Unilever neemt OLLY Nutrition overUnilever neemt het Amerikaanse OLLY Nutrition over, een premium-merk dat zich bezighoudt met vitamines, mineralen en andere voedingssupplementen. Er werden geen financiële details over de overname gemeld.
18/04 19u30  Arcadis: Aanpak Brazilië heeft prioriteitIngenieursconcern Arcadis ziet de verkoop van de verliesgevende biogascentrales in Brazilië als de grootste prioriteit voor dit jaar.
18/04 18u45  Advies duurder vliegen ’van beperkte waarde’De politiek reageert gemengd op advies van de Raad van Infrastructuur en Leefomgeving om vliegen flink duurder te maken en overlast en nachtvluchten te beperken.
18/04 18u30  Brill tevreden over begin 2019Wetenschappelijk uitgever Brill heeft in het eerste kwartaal naar eigen zeggen naar tevredenheid gepresteerd met zijn autonome omzetgroei op jaarbasis. De omzetontwikkeling lag volgens het bedrijf in lijn met de verwachtingen van het management bij alle productlijnen.
18/04 18u15  Kassa voor waterschappenDe Nederlandse Waterschapsbank (NWB Bank) keert voor het eerst in jaren weer dividend uit. Dit levert de diverse waterschappen, provincies en de schatkist tonnen op.
18/04 18u00  Analyse: een compliment voor de fiscus is op zijn plaatsLeuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker. Een grapje over dat bekende slogan van de Belastingdienst is bijna niet te versmaden als er weer eens nieuws naar buiten komt over hoe de fiscus er een zooitje van maakt. En terecht, de stroom berichten over missers en uit de kast vallende lijken bij de Belastingdienst is schier eindeloos.
18/04 18u00  Russische economie groeit tragerDe groei van de Russische economie is in het eerste kwartaal behoorlijk afgezwakt: de economie groeide met nog 0,8 procent ten opzichte van een jaar eerder. In het voorgaande kwartaal was de groei op jaarbasis nog 2,7 procent.
18/04 18u00  Unilever en Arcadis uitblinkers op DamrakDe aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met groene cijfers gesloten, geholpen door een stevige koerswinst voor Unilever dankzij goede kwartaalcijfers. Ook de resultaten van Arcadis vielen in goede aarde op het Damrak. De andere Europese beurzen lieten een wisselend beeld zien. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 18u00  Beurs: koek en ei dankzij UnileverEen terugvallende euro lijkt ervoor gezorgd te hebben dat de AEX-index net ónder de 570 punten aan het paasweekend begint. De hoofdgraadmeter op de Amsterdamse beurs sloot de dag niettemin met een mooie plus af, net als de andere grote Europese indices.
18/04 17u45  Belastingdienst voldoet nog altijd niet aan privacywetDe Belastingdienst voldoet bijna een jaar na invoering nog altijd niet aan de privacywet AVG. De fiscus krijgt het niet voor elkaar om persoonlijke gegevens van oude documenten te verwijderen. Staatssecretaris Snel kan niet zeggen wanneer de fiscus wel aan de werk voldoet.
18/04 17u31  Nieuwkomer Pinterest schiet in VS uit startblokkenMet een flinke vertraging maakte Pinterest donderdag op de Amerikaanse aandelenbeurs een sterk beursdebuut met een koerssprong van 25% naar $23,75. Het online prikbord was tegen een introductieprijs van $19 per aandeel onder de tickernaam $PINS naar de beurs gebracht.
18/04 17u31  Beursdebutant Zoom krijgt bij start in VS vleugelsBeursnieuweling Zoom had op zijn eerste handelsdag in de VS de wind stevig in de rug en schoot na een vertraging van bijna twee uur maar liefst 80% omhoog naar $65.
18/04 17u31  Unilever verkoopt terrein in VlaardingenUnilever verkoopt het onderzoeks- en ontwikkelingsterrein aan de Olivier van Noortlaan in Vlaardingen aan Van Adrighem Group. Van Adrighem gaat het terrein benutten voor een combinatie van woon- en werkdoeleinden.
18/04 17u31  We gaven nog nooit zoveel uit voor PasenMet dank aan de zonneschijn pakken Nederlanders naar verwachting flink uit in het komende paasweekend wat betreft aankopen in de supermarkt. Belangenorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) rekent op een recordomzet van 870 miljoen euro.
18/04 17u00  Recordomzet supermarkten met paasweekendMet dank aan de zonneschijn pakken Nederlanders naar verwachting flink uit in het komende paasweekend wat betreft aankopen in de supermarkt. Belangenorganisatie Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL) rekent op een recordomzet van 870 miljoen euro.
18/04 17u00  Beurs: mooie plussen richting PasenOp de laatste beursdag voor Pasen probeert de AEX-index de grens van 570 punten te slechten. Als dat lukt is dat helemaal de verdienste van Unilever, dat met mooie kwartaalcijfers de winnaar van de dag wordt.
18/04 16u45  Euro zakt flink weg na dompers uit grote EU-landenDe euro gleed donderdag stevig omlaag tegenover de dollar na tegenvallend nieuws over de economische bedrijvigheid uit Frankrijk en Duitsland.
18/04 16u30  Fusie software voor zorg onder Main CapitalDe Haagse investeerder Main Capital heeft softwareproducenten Enovation en Verklizan samengevoegd, samen goed voor €40 miljoen omzet en 250 werknemers. Dat moet leiden tot een nieuwe groeispurt.
18/04 16u30  Roger Lips: ’Ik werd afgeperst door Wessels’Roger Lips werd in 2011 zwaar onder druk gezet door miljardair Dik Wessels die op basis van een volmacht van SNS Reaal opereerde, zoals DFT donderdagmorgen meldde op basis van geheime geluidsopnames. „Het was gewoon afpersing. Niks anders”, reageert de failliete vastgoedondernemer Lips vanuit Dubai op de publicatie.
18/04 16u30  DowDupont geeft weer winstalarmChemiereus DowDupont geeft voor de tweede keer in korte tijd een waarschuwing over zijn kwartaalresultaten. De omzet en winst van de landbouwdivisie vallen als gevolg van overstromingen in het Amerikaanse Midwesten nog lager uit dan verwacht. Eind maart gaf het concern ook al een winstalarm wegens noodweer.
18/04 16u30  Bedrijfsvoorraden VS nemen toeDe bedrijfsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in februari met 0,3 procent toegenomen op maandbasis. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.
18/04 16u30  Conjunctuurbarometer VS in de liftDe vooruitzichten voor de Amerikaanse economie zijn in maart verbeterd. Dat stelde onderzoeksbureau Conference Board op basis van zijn index van leidende indicatoren.
18/04 16u15  Stabiel groeitempo industrie VSDe bedrijvigheid in de industrie van de Verenigde Staten is in april in een vergelijkbaar tempo gegroeid als in maart. Dat meldde onderzoeksbureau Markit op basis van een voorlopig cijfer.
18/04 16u00  Wall Street hoger richting PasenDe aandelenbeurzen in New York zijn donderdag met winst geopend. Het sentiment krijgt wat steun van meevallende cijfers over de winkelverkopen in de Verenigde Staten. Verder maken beleggers op Wall Street zich op voor het extra lange paasweekend. Wall Street is op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag.
18/04 16u00  Meer loon voor medewerkers KPNMedewerkers van KPN kunnen een loonstijging van gemiddeld 4,5 procent tegemoet zien. Het telecombedrijf is die salarisverhoging overeengekomen met onderhandelaars van de vakbonden FNV, CNV, De Unie en VHP2. Leden van die bonden moeten nog instemmen met de nieuwe cao.
18/04 15u15  ConocoPhillips verkoopt Noordzee-activiteitenHet Amerikaanse olieconcern ConocoPhillips verkoopt een flink deel van zijn bezittingen in de Noordzee. Oliebedrijf Chrysaor telt bijna 2,7 miljard dollar neer voor de twee gasvelden in Britse wateren en een belang in een ander veld bij de Shetland.
18/04 15u15  DSM neemt vitamineroyalty's over van AmyrisDSM heeft een overeenkomst voor het verkrijgen van royalty's over de verkoop van Vitamine E overgenomen van het Amerikaanse bedrijf Amyris. Daar betaalt DSM 57 miljoen dollar voor.
18/04 15u15  Schiphol: geschetst beeld sector niet juistHet beeld dat de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) in zijn advies schetst van een ’status aparte’ voor de luchtvaart op het gebied van duurzaamheid doet geen recht aan de werkelijkheid. Dat schrijft luchthaven Schiphol in een reactie. Veel van de adviezen van de raad worden door Schiphol wel omarmd.
18/04 15u15  Google beveelt andere browsers aanMensen met een Android-telefoon krijgen binnenkort meer zoekapps en browsers te zien, die ze kunnen gaan gebruiken. Google gaat namelijk zijn rivalen suggereren.
18/04 15u15  'Kalme start Wall Street voor paasweekend'De aandelenbeurzen in New York openen donderdag naar verwachting met kleine uitslagen. Beleggers doen het rustig aan in aanloop naar het extra lange paasweekend. Wall Street is op vrijdag dicht vanwege Goede Vrijdag. Daarnaast wordt nog nagekauwd op cijfers over de Chinese economie en hangt er nog angst boven de markt over meer regulering van bedrijven in de gezondheidszorg.
18/04 15u00  ‘Pensioenkorting is nog te voorkomen’De lage rente dwingt pensioenfondsen tot kortingen op onze pensioenen. DFT-verslaggever Martin Visser legt uit hoe deze drastische ingreep nog toch is te voorkomen.
18/04 15u00  Bedrijvigheid Philadelphia afgenomenDe industriële bedrijvigheid rond de Amerikaanse stad Philadelphia is deze maand afgenomen. Dat meldde de Federal Reserve van Philadelphia.
18/04 15u00  Beurs: hoopvol richting het paasweekendDe in verband met Goede Vrijdag ingekorte beursweek gaat op weg richting een groene donderdag. De AEX-index staat dankzij Unilever al de hele dag in de plus, en in de loop van de middag krijgen ook andere Europese indices kleur op de wangen.
18/04 15u00  Uitkeringsaanvragen VS licht gedaaldHet aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering in de Verenigde Staten is afgelopen week met 5.000 gedaald tot 192.000. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Arbeid bekend.
18/04 15u00  Winkelverkopen VS trekken aanDe detailhandelsverkopen in de Verenigde Staten zijn in maart met 1,6 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Handel.
18/04 14u45  Detailhandelverkopen VS beter dan verwachtDe detailhandelsverkopen in Amerika zijn in de voorbije maand met een plus van 1,6% harder gestegen dan economen vooraf hadden voorzien.
18/04 14u45  AmEx profiteert van meer kaartgebruikAmerican Express heeft in de eerste drie maanden van dit jaar meer omzet in de boeken gezet. Klanten gaven meer uit met hun kaart, maar de creditcardaanbieder haalde ook meer geld op door rente en de kaartbijdrage van klanten. De winst viel wel lager uit omdat de onderneming meer kwijt was aan marketingkosten. Ook moest het bedrijf, ook wel bekend als AmEx, meer uitgeven aan rechtszaken.
18/04 14u45  Minder omzet en winst voor uitzender ManpowerUitzendreus Manpower heeft afgelopen kwartaal minder omzet en winst behaald dan dezelfde periode vorig jaar. Volgens het bedrijf, dat al langer kampt met lastige marktomstandigheden, was er in enkele belangrijke Europese markten wel sprake van een stabiliserende trend.
18/04 14u45  Opvouwen en wegwezen? Opnieuw fikse deuk in imago van SamsungDe grootste smartphoneleverancier ter wereld Samsung kan de borst opnieuw nat maken. Na de imagoschade -en deuk in de winstcijfers- die de Zuid-Koreaanse electronicagigant in 2016 met de batterijproblemen van de Galaxy Note 7 opliep is er nu ophef over het scherm van futuristische opvouwbare Galaxy Fold.
18/04 14u30  Opvouwen en wegwezen?Opnieuw fikse deuk in imago van SamsungDe grootste martphoneleverancier ter wereld Samsung kan de borst opnieuw nat maken. Na de imagoschade -en deuk in de winstcijfers- die de Zuid-Koreaanse electronicagingant in 2016 met de batterijproblemen van de Galaxy Note 7 opliep is er nu ophef over het scherm van futurischtische opvouwbare Galaxy Fold.
18/04 14u15  ‘Luchtvaart-rapport is net een links partijprogramma’De luchtvaartsector is des duivels na een steenhard rapport van de Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur. Verslaggever Yteke de Jong legt uit wat er in het rapport staat en is zeer kritisch.
18/04 14u15  Drukker Donald Duck en Libelle faillietDrukker Roto Smeets, die onder meer de Libelle en de Donald Duck vervaardigt, is failliet verklaard.
18/04 14u15  KLM: advies eenzijdig en onvolledigHet Schiphol-advies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) is eenzijdig en onvolledig. Dat zegt luchtvaartmaatschappij KLM, de grootste gebruiker van de luchthaven, in een reactie op het rapport.
18/04 14u15  Schlumberger boekt lagere winstOliedienstverlener Schlumberger heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere winst in de boeken gezet. Klanten op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt staan onder toenemende druk om hun kosten te verlagen, waardoor de vraag naar diensten en materieel van Schlumberger terugliep.
18/04 14u00  Sigarettenvervanger Philip Morris groeit doorTabaksreus Philip Morris heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een vijfde meer tabak verkocht voor zijn sigarettenvervanger IQOS. Vooral in Europa kon het bedrijf daar flink mee uitbreiden. Het aantal verkochte sigaretten bleef vrijwel gelijk ten opzichte van een jaar eerder. Een neergang in Europa werd door een stijging van de verkopen in Afrika en het Midden-Oosten gecompenseerd.
18/04 14u00  ’Geen nachtvluchten meer op Schiphol’De vliegtaks moet gebruikt worden voor de ontwikkeling van synthetische brandstof. Dat schrijft de Raad voor leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies aan het kabinet over de toekomst van de luchtvaart in Nederland. De adviezen zijn bedoeld voor de langverwachte Luchtvaartnota.
18/04 13u45  Advies: maak vliegen duurderDe luchtvaart moet worden afgerekend op de gevolgen voor het milieu. Dat betekent ook dat vliegen duurder moet worden. Dat stelt de onafhankelijke Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in een advies voor de lange termijn aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
18/04 13u45  ’Luchtvaartadvies mist realiteitszin’Het luchtvaartadvies van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) mist realiteitszin. Dat meldde Frank Allard, voorzitter van Barin. Die koepelorganisatie vertegenwoordigt luchtvaartmaatschappijen die in Nederland actief zijn. Het advies werd donderdag aangeboden aan minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur).
18/04 13u45  Ook Blackstone wil een bedrijf wordenInvesteringsmaatschappij Blackstone wil een bedrijf worden. Formeel is het fonds nu nog een zogeheten PTP, een publiek verhandelbaar samenwerkingsverband. De stap moet het makkelijker maken voor investeerders om aandelen te kopen en daarmee de waarde van de aandelen opjagen.
18/04 13u45  Verfproducent PPG kampt met moeilijke marktDe Amerikaanse verfproducent PPG Industries had afgelopen kwartaal last van uitdagende economische omstandigheden, waarbij de vraag vanuit de industrie naar bepaalde producten van het bedrijf afnam. Ook werden de opbrengsten gedrukt door negatieve wisselkoerseffecten.
18/04 13u30  'Deutsche Bank kijkt ook naar plan B'Deutsche Bank werkt naar verluidt ook aan een plan B voor het geval de onderhandelingen over een samengaan met Commerzbank op niets uitlopen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Deutsche Bank zelf wilde niet op het bericht reageren.
18/04 13u30  Groen licht lagere EU-uitstootnorm trucksHet Europees Parlement geeft groen licht voor een lagere CO2-uitstootnorm voor zware vrachtwagens. Nieuwe trucks moeten in 2025 vergeleken met dit jaar 15 procent minder uitstoten en 30 procent in 2030. De nieuwe regel dekt 70 procent van alle zware trucks voor de lange afstand.
18/04 13u15  Honeywell verhoogt winstverwachtingHet Amerikaanse industrieconcern Honeywell krikt zijn winstverwachting op na sterke resultaten in het eerste kwartaal. Het bedrijf presteerde in de eerste drie maanden goed met zijn producten voor de luchtvaartindustrie en defensie. Ook de onderdelen voor automatisering van distributiecentra kenden een sterke jaarstart.
18/04 13u15  Export-WW alsnog van Europese agendaHet Europees Parlement heeft donderdag alsnog besloten niet te stemmen over een pakket maatregelen over de sociale zekerheid. Dat gebeurde pas op het aller- allerlaatste moment toen iedereen al klaarzat voor een inhoudelijke keuze. Maar het voorstel om toch nog een pas op de plaats te maken haalde het met een minieme meerderheid van zeven stemmen (291 stemmen tegen 284).
18/04 13u00  AF-KLM breidt vluchten naar India uitAir France-KLM breidt het aantal vluchten naar India uit. Dat maakt de Nederlands-Franse luchtvaartcombinatie bekend in een mededeling over het wegvallen van vluchten naar India via samenwerkingspartner Jet Airways.
18/04 12u30  Bavaria-moeder proost op recordomzetSwinkels Family Brewers, vooral bekend van het biermerk Bavaria, sloot vorig jaar af met een recordomzet van 713,1 miljoen euro. De uitbreiding van een moutfabriek zorgde deels voor de omzetgroei. Daarnaast deed het familiebedrijf goede zaken met zijn Ethiopische merk Habesha.
18/04 12u15  Beurs: Unilever redt de AEXWereldwijd duiken de beurzen de dag voor het paasweekeinde in de min. Heel de wereld? Nee, want in Amsterdam trekt Unilever de handel uit het slop.
18/04 12u15  Amazon sluit Chinese webwinkelAmazon sluit zijn Chinese webwinkel in juli. Het Amerikaanse bedrijf ondervindt in China veel concurrentie van lokale spelers als Alibaba en JD.com. De webwinkelgigant zegt Chinese consumenten voortaan vooral buitenlandse producten te willen verkopen. De Chinese Amazontak richtte zich nu nog op producten van Chinese verkopers.
18/04 12u15  Bavaria-moeder boekt recordomzetSwinkels Family Brewers, vooral bekend van het biermerk Bavaria, sloot vorig jaar af met een recordomzet van 713,1 miljoen euro. De uitbreiding van een moutfabriek zorgde deels voor de omzetgroei. Daarnaast deed het familiebedrijf goede zaken met zijn Ethiopische merk Habesha.
18/04 11u45  Gedeeltelijke doorstart voor CoolcatRetail Beheer werkt aan een gedeeltelijke doorstart van de failliete kledingwinkelketen Coolcat. Het bedrijf achter modeketen America Today is de nieuwe eigenaar geworden van het merk Coolcat.
18/04 11u30  Oproep: werk jij zeker 72 uur per week?Alibababaas Jack Ma zweert erbij: werken van negen ’s ochtends tot negen ’s avonds, zes dagen per week. Wie geen zin heeft in zo’n 72-urige werkweek hoeft niet te solliciteren.
18/04 11u30  Peperdure Samsung vouwtelefoon vertoont barstenDe Galaxy Fold, de eerste smartphone met opvouwbaar scherm, vertoont bij verschillende journalisten defecten.
18/04 11u15  Ajax speelt uitduel met Tottenham op 30 aprilDe eerste wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Ajax in de halve finales van de Champions League wordt gespeeld op dinsdag 30 april. De aftrap in Londen is om 21.00 uur. De return in de Johan Cruijff ArenA volgt op woensdag 8 mei, eveneens met 21.00 uur als begintijdstip. Dat maakte de UEFA donderdag bekend.
18/04 11u15  Samsung onderzoekt barsten in vouwtelefoonDe Galaxy Fold, de eerste smartphone met opvouwbaar scherm, vertoont bij verschillende journalisten defecten.
18/04 10u45  BAM onderdeel van grote Britse dealBouwer BAM is een van de partijen die in het Verenigd Koninkrijk aan de slag gaat met het beschermen van honderdduizenden woningen tegen kusterosie en het buiten de oevers treden van rivieren. Met het totale project van de Britse Environment Agency is een bedrag gemoeid van 2,6 miljard pond. Welk deel daarvan naar de Britse BAM-dochter vloeit is niet bekend.
18/04 10u45  Lichtrecepten voor telersPlanten hebben licht nodig om te groeien. De tuinbouw maakt steeds vaker gebruik van ledverlichting, maar niet elk gewas heeft baat bij hetzelfde spectrum en lichtintensiteit. Andijker Wessel van Paassen (27) helpt telers de ideale kleurcombinatie te vinden voor hun gewassen.
18/04 10u15  Jongere betaalt zich blauw voor autoverzekeringJonge autobezitters moeten steeds dieper in de buidel tasten om hun bolide te kunnen verzekeren. Betaalden 18- tot 24-jarigen in 2016 nog gemiddeld €828 per jaar aan WA-premie, nu is dat al €1358, een toename van 64%.
18/04 10u15  Beurs: Unilever en Arcadis in trekDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX staat donderdagochtend licht hoger. Beurszwaargewicht Unilever zit in de lift na meevallende kwartaalcijfers. Bij de middelgrote fondsen maakt ingenieursbureau Arcadis zelfs een koerssprong van ruim 8,5%.
18/04 10u15  ING verhoogt advies voor Van LanschotING verhoogt zijn advies voor Van Lanschot Kempen van hold naar buy. De financieel dienstverlener heeft zich de afgelopen jaren met succes gespecialiseerd in vermogensbeheer, terwijl niet-kernactiviteiten zoals kredietverlening zijn afgeslankt. Dat vertaalt zich volgens de kenners in bijzondere kapitaaluitkeringen, vergelijkbaar met het speciaaldividend van 1,50 euro per aandeel vorig jaar.
18/04 10u00  AFM legt gokbelegging aan kettingToezichthouder Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft een verbod op beleggingen met binaire opties ingevoerd.
18/04 10u00  'Sterke resultaten voor Arcadis'Arcadis heeft sterke resultaten geboekt in het eerste kwartaal, zeker gezien de moeilijkheden die het ingenieurs- en adviesbureau vorig jaar in Azië, Latijns-Amerika en het Midden-oosten had. Dat schrijven analisten van KBC Securities in een reactie op de kwartaalcijfers van het bedrijf.
18/04 10u00  Duitse industrie blijft stevig krimpenDe bedrijvigheid in de Duitse industrie gaat ook deze maand stevig omlaag, na de ook al forse neergang een maand eerder. Dat meldde de Britse marktonderzoeker Markit op basis van een voorlopig cijfer. Ook in Frankrijk is sprake van krimp.
18/04 10u00  Toezichthouder AFM verbiedt binaire optiesDe Autoriteit Financiële Markten (AFM) legt het aanbieden van bepaalde riskante beleggingsproducten aan banden. De toezichthouder verbiedt de handel in zogeheten binaire opties en voert beperkingen in voor de handel in CFD's.
18/04 09u45  'Ups en downs in herstel Beter Bed'De kwartaalcijfers van Beter Bed bleven wat achter bij de verwachtingen, maar het bedrijf bevindt zich in een overgangsfase dus er moet niet te veel nadruk worden gelegd op de resultaten. Dat concludeert een analist van KBC Securities.
18/04 09u45  'België is groeimotor SligroGroothandelsbedrijf Sligro heeft in het eerste kwartaal op eigen kracht goede zaken gedaan in België. Analisten van KBC Securities zijn tevreden over de prestaties bij de zuiderburen. België zou een groeimotor voor het bedrijf kunnen worden, denken ze.
18/04 09u30  'Basic-Fit onderstreept solide verdienmodel'Sportschoolketen Basic-Fit toont met zijn kwartaalupdate aan dat zijn verdienmodel solide is. Dat schrijven analisten van KBC Securities. Zij zien in de recente cijfers bewijs dat de Nederlandse keten goed munt weet te slaan uit een groeiende groep abonnees.
18/04 09u30  ’Flexwerker kent recht op toeslagen niet en loopt geld mis’In ruim een op de vier huishoudens weet men niet of ze recht hebben op toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit onderzoek door budgetinstituut Nibud onder bijna 2500 Nederlanders.
18/04 09u15  Unilever smaakmaker op hogere AEXDe Amsterdamse beurs is donderdag licht hoger van start gegaan. Unilever is de grootste stijger in de AEX na meevallende kwartaalcijfers. Bij de Midkappers maakt ingenieursbureau Arcadis zelfs een koerssprong van 7%.
18/04 09u15  NPM Capital koopt belang in fintech OhpenNPM Capital heeft zich ingekocht bij het Nederlandse fintechbedrijf Ohpen. De investeerder koopt een belang van 35 procent in het Nederlands bedrijf van Amerborgh. Die investeerder, die al langere tijd aan Ohpen verbonden was, wil met de opbrengst andere projecten investeren.
18/04 09u15  'Vraagtekens bij prognoses Unilever'De resultaten van was- en voedingsmiddelenconcern Unilever over het eerste kwartaal waren oké. Maar de stippen op de horizon wat betreft omzetgroei, roepen de nodige vragen op. Dat schrijven kenners van RBC in een reactie op het handelsbericht.
18/04 09u15  ArcelorMittal biedt staal aan voor Notre-DameStaalconcern ArcelorMittal heeft staal aangeboden voor de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Dat heeft het aan de beurs in Amsterdam genoteerde bedrijf laten weten.
18/04 09u00  'Twijfels over overname Osram Licht'Investeerders Bain Capital en Carlyle betwijfelen of ze Osram Licht nog willen overnemen, nadat het Duitse verlichtingsbedrijf vorige maand met een stevige omzetwaarschuwing kwam. Dat laten ingewijden weten aan het zakenblad Manager Magazin.
18/04 09u00  Recordoverslag voor Rotterdamse havenDe Rotterdamse haven heeft in de eerste drie maanden van het jaar een recordhoeveelheid goederen overgeslagen.
18/04 08u45  ’Bevries tarieven blok- en stadswarmte’Verschillende consumentenorganisaties vinden dat de tarieven voor blok- of stadsverwarming de komende jaren niet meer moeten stijgen. In een brief aan minister Eric Wiebes (Economische Zaken) vragen ze om een maximering van de tarieven, totdat er een nieuwe warmtewet is waarbij de koppeling met de gasprijs is losgelaten.
18/04 08u45  Pernod Ricard scherpt winstverwachting aanPernod Ricard is positiever gestemd over zijn jaarresultaten. De Franse drankproducent verwacht dat het resultaat uit doorlopende activiteiten op eigen kracht 8 procent hoger uitvalt dan in het voorgaande jaar. Dat is de bovenkant van een eerder afgegeven bandbreedte.
18/04 08u30  Meevallend kwartaal voor UnileverWas- en levensmiddelenconcern Unilever heeft in het eerste kwartaal meer verkocht en ook nog eens tegen hogere prijzen. Het Nederlands-Britse bedrijf zag de totale omzet weliswaar licht dalen door de verkoop van zijn margarinetak, maar als die buiten beschouwing wordt gelaten stegen de opbrengsten juist wat meer dan waar kenners gemiddeld op hadden gerekend.
18/04 08u30  Duitse producentenprijzen onverwacht omlaagDe producentenprijzen in Duitsland zijn in maart onverwacht met 0,1 procent gedaald ten opzichte van de voorgaande maand. Dat meldde het Duitse federale statistiekbureau.
18/04 08u30  Nieuwe boekhoudregels positief voor EuronextEuronext voorziet een positief effect van nieuwe boekhoudregels. De beursuitbater rekent op een bedrijfsresultaat in het eerst kwartaal dat vanwege de invoer van de IFRS 16-standaard circa 2,7 miljoen euro hoger zal uitvallen.
18/04 08u30  'Drukke cijferdag op Beursplein 5'De aandelenbeurs in Amsterdam opent donderdag naar verwachting iets lager. Ook de andere Europese beurzen lijken met kleine minnen te beginnen. Beleggers krijgen op de laatste dag van de verkorte handelsweek aardig wat kwartaalcijfers voor de kiezen van bedrijven als Unilever, Arcadis, Sligro en Basic-Fit. Op Goede Vrijdag en tweede paasdag zijn de Euronext-markten gesloten.
18/04 08u15  TSMC voelt zwakkere smartphonevraagDe Taiwanese chipmaker Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) heeft duidelijk last van de afzwakkende vraag naar smartphones. De leverancier van chips aan onder meer Apple en Huawei zag de winst terugvallen in het afgelopen kwartaal.
18/04 08u15  Japanse beurs doet stap terugDe aandelenbeurs in Japan deed donderdag een stap terug. Beleggers namen wat winst na de recente sterke opmars die de Japanse hoofdindex naar het hoogste niveau in meer dan vier maanden stuurde. Een bericht dat het Japanse technologieconcern Canon zijn winstverwachting gaat verlagen drukte eveneens op het beurssentiment.
18/04 08u15  'Samsung-zeperd zet druk op toeleveranciers'Toeleveranciers van techgigant Samsung weten donderdag op de aandelenbeurzen de aandacht op zich gericht. Enkele testmodellen van de nieuwe opvouwbare telefoon van het Zuid-Koreaanse bedrijf kampen al binnen enkele dagen met de nodige problemen. Daarmee ligt mogelijk een nieuwe fiasco op de loer voor Samsung, menen kenners.
18/04 08u15  Damen duikt de rode cijfers inDamen Shipyards heeft het moeilijk. Het bedrijf schreef afgelopen jaar voor het eerst in lange tijd rode cijfers. Het doet een dringend appel op de overheid om Nederlandse waar voorrang te geven bij de aanschaf van marineschepen. In het bijzonder bij de miljardenorder voor onderzeeboten.
18/04 08u00  Duidelijkheid huidzorg Nestlé in zomerVoedingsmiddelen- en verzorgingsproductengigant Nestlé verwacht medio 2019 duidelijkheid over zijn huidverzorgingstak. Het onderzoeken van de strategische opties, zoals een verkoop, verloopt volgens het Zwitserse bedrijf volgens plan. Over de vleeswarentak, die ook in de etalage staat, wordt later in het jaar een knoop doorgehakt.
18/04 08u00  Sligro komt traag uit de startblokkenSligro Food Group kende naar eigen zeggen een trage start van het jaar. Het groothandelsbedrijf merkte dat het consumentenvertrouwen in zowel Nederland als België achteruit is gegaan. Ook speelt mee dat Pasen wat later valt dan vorig jaar.
18/04 08u00  Pinterest $12,6 miljard waard bij beursgangDe introductieprijs van aandelen Pinterest is met 19 dollar hoger dan verwacht. Eerdere berichten wezen op een introductieprijs van tussen de 15 tot 17 dollar per stuk. Het bedrijf zal met zijn komende beursgang zo’n 1,4 miljard dollar ophalen. Er zijn vanaf donderdag 75 miljoen aandelen Pinterest te koop op Wall Street.
18/04 08u00  Omzetgroei voor sportschooluitbater Basic-FitDe beursgenoteerde sportschooluitbater Basic-Fit heeft afgelopen kwartaal de omzet flink zien groeien. De onderneming kreeg er 22 nieuwe sportclubs bij, waardoor het totale bestand groeide tot 651 stuks.
18/04 07u45  Beter Bed optimistisch over Matratzen ConcordBeddenverkoper Beter Bed is optimistisch over de hervormingen bij Matratzen Concord. De Duitse keten die een flink aantal winkels sloot heeft nog altijd teruglopende verkopen, maar volgens het moederbedrijf zijn onderliggend de eerste positieve ontwikkelingen te zien.
18/04 07u45  Arcadis profiteert van Amerikaanse groeiIngenieurs- en adviesbureau Arcadis heeft in de eerste drie maanden van dit jaar een hogere omzet behaald. Dat had het bedrijf met name te danken aan stevige groei op de Noord-Amerikaanse markt. Ook de winstgevendheid ging omhoog.
18/04 07u45  ‘Dik Wessels regelde schulden voor banken’Miljardair Dik Wessels werd in de jaren voor zijn dood ingehuurd om probleemklanten van banken onder druk te zetten. Zo trachtte de befaamde bouwondernemer acht jaar terug in opdracht van SNS Reaal het roer over te nemen bij vastgoedondernemer Roger Lips, met als doel de ontmanteling van diens bedrijf dat met een schuld van €380 miljoen als een molensteen om de nek van SNS hing.
18/04 07u30  Booking-oprichter meldt zich voor EnecoKees Koolen, de man die rijk werd met hotelboekingssite Booking.com, wil energiebedrijf Eneco kopen. Hij trekt op met een coalitie van ondernemers die zich Het Groene Consortium noemt. Dat schrijft Het Financieele Dagblad.
18/04 07u15  Recht op toeslagen bij velen onbekendIn ruim een op de vier huishoudens weet men niet of ze recht hebben op toeslagen, zoals huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderopvangtoeslag. Dat blijkt uit onderzoek door budgetinstituut Nibud onder bijna 2500 Nederlanders.
18/04 07u15  Aantal werklozen lager dan voor crisisHet aantal werklozen in Nederland is voor het eerst lager dan voor de economische crisis in 2008 uitgekomen. Dat bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid spreekt van een mijlpaal.
18/04 06u15  Reizigers Schiphol langer in bouwchaosReizigers op Schiphol zitten nog langer in de bouwchaos. De luchthaven moet de oplevering van de nieuwe pier een jaar uitstellen. Dat zegt directeur vastgoed André van den Berg in gesprek met De Telegraaf. De luchthaven is door reizigersgroei en achterstallige investeringen bezig met allerlei bouwprojecten. De A-pier zou eind dit jaar opgeleverd worden, maar Schiphol krijgt dat niet voor elkaar. Dit wordt december 2020, omdat Schiphol niet in het drukke zomerseizoen wil starten.
18/04 06u15  Zorgen werkgevers over inzetbaarheid oude rottenDe stijgende AOW-leeftijd is een loden last. Veel werkenden vrezen hun pensioenleeftijd niet te halen, maar ook werkgevers maken zich grote zorgen. Ze zouden de mensen liever niet langer door laten werken, maar maken er wel werk van om ze te helpen.
18/04 05u45  Baas worstelt met ouderenWerkgevers hikken steeds meer aan tegen de stijgende AOW-leeftijd. Ze staan niet te springen om ouderen langer aan het werk te houden en maken zich zorgen of zij de pensioeneindstreep wel halen.
18/04 00u15  Pensioenfondsen diep in het roodDe financiële situatie van pensioenfondsen blijft penibel. Van de vijf grootste fondsen in Nederland, staan er drie ’in het rood’.
17/04 23u45  Spurs schakelen City uit en treffen AjaxTottenham Hotspur heeft zich na een knotsgekke wedstrijd geplaatst voor de halve finale van de Champions League. Daarin gaat de Londense club het opnemen tegen Ajax. De ploeg van coach Mauricio Pochettino verloor met 4-3 van Manchester City, maar die uitslag was na de 1-0 in Londen voldoende voor een plek bij de laatste vier.
17/04 23u00  Alcoa verwacht minder vraag naar aluminiumDe Amerikaanse aluminiumproducent Alcoa denkt dat de wereldwijde vraag naar dat metaal lager uitvalt dan het bedrijf eerder verwachtte. Alcoa gaat nu uit van een groei van 2 tot 3 procent, dat was eerder nog 3 tot 4 procent. Vooral in in de Chinese transport- en elektronicasectoren wordt minder aluminium gebruikt.
17/04 22u30  Kleine verliezen op Wall StreetDe aandelenbeurzen zijn woensdag met kleine verliezen gesloten. Beleggers kauwden op een aantal kwartaalresultaten en beter dan verwachte cijfers uit China. Chipbedrijven reageerden daar positief op. Bedrijven in de gezondheidszorg zakten juist weg uit angst voor ander beleid nu de presidentsverkiezingen naderen.
17/04 22u00  'Uber verkoopt deel van tak autonome auto's'Uber is dichtbij de verkoop van een belang van ongeveer 13 procent van zijn divisie die zich met zelfrijdende auto's bezighoudt. Techinvesteerder SoftBank, automaker Toyota en producent van auto-onderdelen Denso zouden dat belang kopen, schrijft de Amerikaanse krant The Wall Street Journal op basis van ingewijden.
17/04 21u15  OCI nomineert drie bestuursledenKunstmestfabrikant OCI heeft Dod Fraser, David Welch en Maud de Vries genomineerd voor een plaats in het bestuur. Fraser en Welch worden niet-uitvoerende bestuursleden, vergelijkbaar met een commissariaat. De Vries wordt uitvoerend bestuurslid. Zij is nu al het hoofd van de juridische en personeelsafdeling van OCI.
17/04 20u45  Fed ziet economische groei weer aantrekkenDe Amerikaanse economie blijft doorgroeien. In de meeste regio's gaat dat met hetzelfde tempo als eerder, maar in sommige streken trekt de groei aan. Dat merkt de Federal Reserve, de Amerikaanse koepel van centrale banken, op in zijn Beige Book. Dat verslag geeft inzicht in de Amerikaanse economische activiteit.
17/04 20u15  Ajax neemt Pierie over van HeerenveenAjax heeft Kik Pierie overgenomen van sc Heerenveen. De club liet weten dat de verdediger een contract voor vijf seizoenen heeft getekend, tot en met 2024.
17/04 20u00  Wall Street blijft dicht bij huisDe aandelenbeurzen in New York hadden woensdag moeite om richting te vinden. Beleggers kauwden op een aantal kwartaalresultaten en positiever dan verwachte cijfers uit China. Chipbedrijven reageerden daar positief op, maar bedrijven in de gezondheidszorg zakten juist weg uit angst voor ander beleid nu de presidentsverkiezingen naderen.
17/04 19u45  ’Bitcoin kan zo 50.000 dollar waard worden’Stijgt de bitcoin naar een waarde van honderd miljoen? Er zijn analisten die dat denken. Dit en meer in de crypto-update, deze keer met Martijn Wismeijer van General Bytes.
17/04 19u15  Politiek legt druk bij DNB in Vivat-strijdIn de strijd om Vivat heeft toezichthouder DNB een doorslaggevende rol en daar is de politiek zich goed van bewust. Met zorgen voor miljoenen polishouders laten politici weten te hopen dat DNB een deal met private-equityfondsen voorkomt.
17/04 18u45  ‘Commerzbank is stokoude, zieke man’ING zou plannen hebben om de Duitse Commerzbank over te nemen. DFT-verslaggever Ruben Eg over de kans van slagen van deze nu al veelbesproken overname.
17/04 18u30  Ook commissaris SBM heeft datum verhoorCommissaris Sietze Hepkema van maritiem oliedienstverlener SBM Offshore moet 22 mei getuigen over zijn in het corruptieschandaal bij de onderneming. Ook advocaat Jaap de Keijzer van De Brauw wordt die dag verwacht. De verhoren van Hepkema en De Keijzer volgen vijf dagen na dat van topman Bruno Chabas.
17/04 18u30  EU klaar voor heffingen op producten VSDe Europese Unie staat klaar om eigen importheffingen in te voeren als de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement van heffingen op Europese producten doorzet. De Europese Commissie heeft daarom een lijst opgesteld van producten die de EU mogelijk wil belasten.
17/04 18u00  Beurs: ASML zakt in verliesje weg, Vopak wintVopak excelleerde woensdag bij het slot op het Damrak na enthousiast ontvangen resultaten. Maar ASML boekte uiteindelijk verlies op zijn resultaten. ArcelorMittal en financials gingen mee in de top van de AEX. Defensieve aandelen werden verkocht. Op de lokale markt bleef Ajax zegevieren na de winst op Juventus.
17/04 17u45  Juventus verliest nog een keer forsDe prachtige overwinning van Ajax op Juventus gisteravond kreeg woensdag een vervolg op de beursvloer. Het aandeel van de Amsterdamse voetbalclub klom vanochtend naar €19,10, veruit de hoogste koers ooit.
17/04 17u45  Kleine zusje Hudson’s Bay weg uit NederlandDe warenhuizen van Saks OFF 5TH vertrekken deze zomer uit Nederland en Duitsland. Dat heeft de keten bekendgemaakt op zijn Facebook-pagina. Op de eigen website wordt daarnaast een opheffingsverkoop aangekondigd.
17/04 17u45  EU klaar voor handelsoorlog met VSDe Europese Unie staat klaar om eigen importheffingen in te voeren als de Amerikaanse president Donald Trump zijn dreigement van heffingen op Europese producten doorzet. De Europese Commissie heeft daarom een lijst opgesteld van producten die de EU mogelijk wil belasten.
17/04 17u45  ’Koper van iPhone haakt af’Consumenten hebben minder behoefte aan iPhones gekregen, zien marktvorsers. De verscheepte aantallen naar winkels vallen volgens marktberichten zwaar tegen.
17/04 17u30  Deal ING en Commerzbank lijkt niet helemaal logischEen overname van Commerzbank en verhuizing naar Duitsland kan ING verlossen van de strenge Nederlandse eisen voor hogere buffers, flinke bankenbelasting en beloningsplafond. Maar echt logisch noemen analisten de rigoureuze stap niet.
17/04 17u00  Nieuwe termijn financieel directeur TomTomDe aandeelhouders van TomTom hebben voor een verlenging van de termijn van financieel directeur Taco Titulaer gestemd. Dat gebeurde tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van de navigatiedienstverlener. Titulaers termijn loopt nu tot en met de aandeelhoudersvergadering van 2023.
17/04 17u00  Thermoskan voor de wijkBij de opslag van zelfopgewekte energie met zonnepanelen wordt meestal gesproken over thuisaccu’s. De Nederlandse startup Ecovat heeft een collectief opslagsysteem ontwikkeld voor woonwijken.
17/04 16u45  Polderbobo’s vermijden dat ene woord: pensioenDe sfeer was meteen lacherig. „Nu komt er zeker een droom voor je uit, Martin?” schmierde Mariëtte Hamer vlak voor het interview begon. Nou! Het gebeurt niet dagelijks dat je drie voorzitters tegelijkertijd interviewt. Én die van de Sociaal-Economische Raad én die van de FNV én die van VNO-NCW. Dan moet de aanleiding toch best belangrijk zijn?
17/04 16u45  Alle vliegtuigen Jet Airways aan de grondDe Indiase luchtvaartmaatschappij Jet Airways heeft alle vluchten geschrapt. Dat gebeurde nadat het niet gelukt was om noodkrediet los te krijgen. Daardoor kon Jet Airways onder meer de brandstofkosten niet meer betalen.
17/04 16u45  Weer faillissement TwinlifeModemerk Twinlife is opnieuw failliet verklaard. Dat bevestigt curator Lars ten Wolde na berichtgeving door RTL Nieuws.
17/04 16u45  Cyberteam Limburg pakt Whatsapp-hackerOplichting via whatsapp komt steeds vaker voor. Het Cybercrimeteam Limburg boekte deze week een succes met de aanhouding van een 22-jarige verdachte van Whatsapp-fraude.
17/04 16u30  Winkels Miller & Monroe krijgen uitstel van betalingWinkelconcern Vidrea Retail heeft uitstel van betaling gekregen. Door de rechter is ook een bewindvoerder aangesteld. Het bedrijf is de uitbater van mode- en lifestylewinkelketen Miller & Monroe, dat 72 vestigingen heeft in Nederland en 160 in Duitsland. In totaal werken er 550 mensen bij Vidrea.
17/04 16u30  Cyberpolitie pakt Whatsapp-hackerOplichting via whatsapp komt steeds vaker voor. Het Cybercrimeteam Limburg boekte deze week een succes met de aanhouding van een 22-jarige verdachte van Whatsapp-fraude.
17/04 16u30  Groothandelsvoorraden VS licht hogerDe groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in februari met 0,2 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit voorlopige cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel heeft gepubliceerd.
17/04 16u15  Europese beurzen in de plusDe Europese beurzen stonden woensdagmiddag in de plus. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers te verstouwen en verwerkten een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie. Op het Damrak vielen de resultaten van Vopak, ASML en TomTom in goede aarde. Ajax was eveneens in trek na het bereiken van de halve finales van de Champions League.
17/04 16u15  Damrak: Arcelor verrast, Galapagos glijdt wegVopak excelleerde woensdag op het Damrak na enthousiast ontvangen resultaten. ASML profiteerde minder op zijn cijfers, terwijl defensieve aandelen werden verkocht op vlakke beurzen. Op de lokale markt bleef Ajax zegevieren na de winst op Juventus.
17/04 16u00  Wisselende opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn woensdag verdeeld geopend. Meevallende cijfers over de Chinese economie ondersteunden het sentiment. Met name de chipsector profiteerde daarvan. Verder verwerkten beleggers kwartaalresultaten van onder meer PepsiCo en Morgan Stanley.
17/04 15u45  TomTom: ’Over paar jaar met de handen los’De komst van de volledig zelfrijdende auto laat voorlopig op zich wachten, maar kaarten van navigatiebedrijf TomTom zullen binnen een paar jaar wel voor zorgen dat op de snelweg de handen even los kunnen.
17/04 15u30  Dit moet je weten van beursnotering PinterestOnline plaatjesboek Pinterest gaat woensdagmiddag naar de beurs. En kan de belegger dinsdagmiddag verrassen: de prijs van het aandeel pakt mogelijk liefst $2 hoger uit dan de oorspronkelijke $15, een teken van vertrouwen noteringen van start-ups in technologie.
17/04 15u30  Brussel akkoord met afstoting ArcelorStaalgigant ArcelorMittal heeft van de Europese Commissie groen licht gekregen voor de verkoop van onderdelen aan branchegenoot Liberty House Group. Die afstoting was voor Arcelor de laatste horde voor de inlijving van de Italiaanse staalfabrikant Ilva.
17/04 15u15  Kleine winst Damrak op kwartaalcijfersVopak excelleerde woensdag op het Damrak na enthousiast ontvangen resultaten. ASML profiteerde minder op zijn cijfers, terwijl defensieve aandelen werden verkocht op vlakke beurzen. Op de lokale markt bleef Ajax zegevieren na de winst op Juventus.
17/04 15u00  Handelstekort VS wordt kleinerHet tekort op de handelsbalans van de Verenigde Staten is in februari afgenomen ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel naar buiten bracht.
17/04 15u00  'Chinese data geven Wall Street zetje'De aandelenbeurzen in New York staan woensdag naar verwachting voor een hogere opening. Meevallende cijfers over de economische groei van China lijken de markten een zetje omhoog te geven. Beleggers op Wall Street kregen verder kwartaalresultaten van een aantal grote bedrijven voor de kiezen.
17/04 14u45  TomTom timmert aan de wegDe komst van de volledig zelfrijdende auto laat voorlopig op zich wachten, maar kaarten van navigatiebedrijf TomTom zullen binnen een paar jaar wel voor zorgen dat op de snelweg de handen even los kunnen.
17/04 13u45  Lagere winst Morgan StanleyDe Amerikaanse zakenbank Morgan Stanley is in het eerste kwartaal op een lagere winst uitgekomen. Ook de baten gingen omlaag, zo blijkt uit cijfers van het financiële concern.
17/04 13u30  Ranja-siroop naar brouwer HeinekenSiroop van Ranja komt in de stal van bierbrouwer Heineken. Frisdrankenmaker Vrumona, onderdeel van Heineken, heeft een meerderheidsbelang in de dranken Ranja en Limeau genomen.
17/04 13u30  'Deutsche Bank vreest gevolgen witwasaffaire'Deutsche Bank vreest naar verluidt voor boetes, juridische stappen en mogelijke vervolging van bestuurders vanwege zijn rol in een Russische witwasaffaire. Dat meldt The Guardian op basis van een intern rapport waarop de Britse krant de hand heeft kunnen te leggen.
17/04 13u00  'Saudi Aramco wil groot belang in Reliance'Het Saudische staatsolieconcern Saudi Aramco is in gesprek over een minderheidsdeelneming in het Indiase raffinaderij- en petrochemische concern Reliance Industries. Dat meldden ingewijden aan zakenkrant Financial Times.
17/04 13u00  Snacks geven cijfers PepsiCo glansSnack- en frisdrankproducent PepsiCo heeft het eerste kwartaal van het jaar afgesloten met meer winst op een hogere omzet. Met name met de verkoop van snacks wist het bedrijf te verrassen. Het Amerikaanse bedrijf profiteerde van de extra inspanningen die het deed om producten aan de man te brengen. Ook is er een steeds grotere vraag naar gezondere snacks.
17/04 12u45  Franse rijken bieden tegen elkaar op rond Notre-DameDe inzameling voor de restauratie van de Notre-Dame in Parijs heeft al meer dan €1 miljard opgeleverd, voornamelijk uit de diepe zakken van de zakelijke elite van het land. Luxetycoons Bernard Arnault en François Pinault willen allebei laten zien hoe goed ze het voor hebben met de kathedraal. Die rivaliteit heeft Frankrijk al vaker mooie dingen opgeleverd.
17/04 12u45  Damrak: kanarie ASML geeft moedKleine winst woensdag rond lunchtijd op de Amsterdamse beurs. Kwartaalcijfers domineerden. Vopak excelleerde na enthousiast ontvangen resultaten. ASML profiteerde minder op zijn cijfers, terwilj defensieve aandelen werden verkocht. Op de lokale markt kreeg Ajax de handen op elkaar.
17/04 12u15  Moody's positiever over vooruitzichten VEONKredietbeoordelaar Moody's krikt het vooruitzicht voor de kredietbeoordeling van telecomconcern VEON op van stabiel naar positief. De rating wordt bevestigd op Ba2.
17/04 12u00  ASR zorgt voor extra slagkracht in strijd om VivatVerzekeraar ASR wil een half miljard ophalen bij beleggers. Zo kan de verzekeraar ruimte houden in de oorlogskas voor de strijd om Vivat.
17/04 12u00  ASR wil voor 500 miljoen obligaties uitgevenVerzekeraar ASR Nederland is van plan voor 500 miljoen euro aan obligaties uit te geven, afhankelijk van marktomstandigheden. ASR denkt dat de leningen een rating krijgen van BBB- door kredietbeoordelaar S&P.
17/04 12u00  Energie-innovaties versnellenNu de klimaatplannen van het kabinet vorm krijgen, zwelt de kritiek aan. Is het haalbaar om in 2050 alle woningen van het gas te krijgen en wie betaalt de rekening? Bart de Beer, cfo van InnoEnergy, begrijpt de kritiek op het klimaatakkoord. „Maar je moet niet alleen naar de problemen kijken, ook naar de oplossingen.”
17/04 12u00  Vopak en Ajax smaakmakers op DamrakDe Europese beurzen lieten woensdag weinig beweging zien. Beleggers kregen een flinke hoeveelheid kwartaalcijfers voor de kiezen en verwerkten een sterker dan verwachte groei van de Chinese economie. Op het Damrak vielen de resultaten van Vopak, ASML en TomTom in goede aarde. Ajax was eveneens in trek na het bereiken van de halve finales van de Champions League.
17/04 11u45  Batterij voor grootschalige energieopslagDe overstap op zon- en windenergie maakt de levering van energie onzeker. Het waait immers niet altijd en ook de zon laat zich niet altijd zien. „Om de energietransitie te laten slagen, is de opslag van energie cruciaal”, vertelt Guido Dalessi, directeur van Elestor, dat een zogenaamde waterstofbromide flowbatterij heeft ontwikkeld voor grootschalige energieopslag.
17/04 11u30  Halvering groeiverwachting Duitse economieDe Duitse regering halveert haar verwachting voor de economische groei in 2019. Het ministerie van Economische Zaken rekent nu op een groei met 0,5 procent voor de Duitse economie, terwijl in januari nog 1 procent werd voorspeld.
17/04 11u30  Export eurozone neemt toeDe goederenexport van de landen van de eurozone naar de rest van de wereld is in februari met 4,4 procent toegenomen in vergelijking met een jaar eerder. In totaal werd in die maand voor 183,3 miljard euro uitgevoerd. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat op basis van een voorlopige schatting.
17/04 11u15  Inflatie eurozone bevestigd op 1,4 procentDe inflatie in de eurozone is in maart gedaald naar 1,4 procent op jaarbasis, van 1,5 procent in februari. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat op basis van een definitief cijfer.
17/04 11u15  Moody's verlaagt vooruitzichten UnibailKredietbeoordelaar Moody's is somberder over de financiële toekomst van vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco-Westfield. De outlook voor de onderneming wordt naar beneden bijgesteld, van stabiel naar negatief. Aan de kredietratings voor de onderneming zelf verandert Moody's niets.
17/04 11u00  Dipje Unilever houdt AEX in toomDe Amsterdamse beurs hield woensdagochtend de bik opwaarts gericht. Bij de hoofdfondsen sprong Vopak er boven uit na enthousiast ontvangen resultaten. ASML werd eveneens door beleggers omarmd in reactie op de kwartaalprestaties. Unilever zat in de achterhoede. Op de lokale markt kreeg Ajax de handen op elkaar.
17/04 11u00  ’Echte prikkels nodig bij WW-export’Er zijn „echte prikkels om werk te zoeken” nodig voor werknemers die werkloos worden in een ander EU-land en hun WW-uitkering mee naar eigen land mogen nemen, zei Jeroen Lenaers (CDA) tijdens een debat in het Europees Parlement.
17/04 10u45  Emté-deal neemt hap uit resultaat JumboSupermarktketen Jumbo voelt de overname van 79 Emté-winkels in de jaarcijfers. De kosten van de overname en verbouwingen drukten het resultaat van de onderneming. Ook de schuld van Jumbo liep op.
17/04 10u45  Moeilijke tijden voor startupsDoor de lagere economische groei raken meer bedrijven in de problemen. Wereldwijd stijgt het aantal faillissementen in 2019 met 6%. Jonge startups zijn een kwetsbare groep. Dit blijkt uit de Global Insolvency Index van kredietverzekeraar Euler Hermes.
17/04 10u45  Onderzoek: reizigers willen minder reizenVan alle reizigers vindt 57% dat mensen nu actie moeten ondernemen en duurzame reiskeuzes moeten maken. Tussen woord en daad gaapt echter een enorme kloof.
17/04 10u30  'Contracten Adyen aardige toevoeging'De contracten van betalingsbedrijf Adyen met de Amerikaanse verkoper van woninginrichting Restoration Hardware en Singapore Airlines zijn een aardige toevoeging aan de omzet, maar geen game changers. Dat meldde KBC Securities.
17/04 10u15  Vopak en TomTom blinken uit op hoger DamrakNa een positieve start breidde de Amsterdamse beurs woensdag de winst nog wat verder uit. Vooral ASML droeg bij aan de verdere opmars van de AEX. Vopak maakte een koerssprong in reactie op de kwartaalcijfers. In de Midkap gaf TomTom na de publicatie de resultaten flink gas
17/04 10u15  'Commerzbank past niet in ING-strategie'Een eventueel fusie van Commerzbank en ING zou niet passen in de onlangs gepresenteerde strategie van ING. Dat schrijven kenners van KBC Securities in een reactie op het bericht in Duitse media over een mogelijk samengaan van de banken.
17/04 10u15  'Aankoop Kiadis zeer goede aanvulling'De overname door Kiadis Pharma van het Amerikaanse CytoSen Therapeutics is een zeer goede aanvulling. Dat concludeert een analist van KBC Securities, die de aankoop zegt toe te juichen.
17/04 10u15  'Bruto huurinkomsten NSI zoals verwacht'De bruto huurinkomsten van NSI waren in het eerste kwartaal zoals verwacht, zo constateerde ING. Maar de winst per aandeel kwam met 0,56 euro hoger uit dan de 0,52 euro waar kenners op rekenden.
17/04 10u00  'Sterke kwartaalupdate TomTom'TomTom rapporteerde solide cijfers over het eerste kwartaal van het jaar. Dat constateren analisten van ING. Daarbij wezen ze specifiek op de prestaties van de consumentendivisie, waar de omzetkrimp veel kleiner was dan voorzien.
17/04 10u00  Biertje en diner fors duurderDe prijzen in de Nederlandse horeca zijn fors hoger dan vorig jaar, vooral door de verhoging van het btw-tarief dit jaar. Door die hogere prijzen gaat de omzet van restaurants en bars ook minder hard groeien. Dat meldt ING in een rapport over de sector.
17/04 09u45  Column: BEL20 kan ruim 20% stijgenDe aandelenmarkten staan er wereldwijd goed gemutst bij. Ondertoon is positief, links en rechts wat berenstootjes, maar de bulls voeren de regie. Zo ook bij onze zuiderburen, alwaar de maandgrafiek van de beursbarometer BEL20 een lust voor het oog is.
17/04 09u45  'Goed kwartaal voor Vopak'Vopak heeft een goed eerste kwartaal gedraaid, met een toenemende winstgevendheid. Dat laat KBC Securities weten in een reactie op de handelsupdate van het tankopslagbedrijf.
17/04 09u45  'Significante tik op orderboek BAM'Het kwijtraken van de opdracht voor de aanpak van het snelwegknooppunt Hoevelaken is een significante tik voor het orderboek van bouwbedrijf BAM, van enkele honderden miljoenen. Dat constateert KBC Securities. Wel merken ze op dat de impact op de omzet relatief beperkt is, aangezien de order over meerdere jaren was uitgesmeerd.
17/04 09u30  Juventus kwart minder waard na uitschakelingDe prachtige overwinning van Ajax op Juventus gisteravond krijgt vanochtend een vervolg op de beursvloer. Het aandeel van de Amsterdamse voetbalclub klom vanochtend naar €19, veruit de hoogste koers ooit.
17/04 09u15  Vopak en ASML nemen voortouw in hogere AEXDe AEX vervolgde woensdag bij de start de weg bescheiden omhoog. Vooral ASML gaf steun aan de handel na meevallende resultaten. Vopak viel ook in de smaak in reactie op de kwartaalcijfers. In de Midkap deed TomTom goede zaken.
17/04 09u15  ’Prognose sterk ASML ietwat behoudend’Chipmachinemaker ASML kwam door de bank genomen met sterke resultaten op de proppen, maar de vooruitzichten voor het lopende kwartaal vielen iets lager uit dan voorzien. Dat schrijven kenners van Goldman Sachs in een reactie op het handelsbericht van de onderneming.
17/04 09u00  ’Niet productiever als je langer doorwerkt’„Er is steeds meer aandacht voor stress door werkdruk, maar dat is maar zo’n klein onderdeel van het verhaal. Waar het vooral om gaat, is dat we onze aandacht beter moeten managen.”
17/04 09u00  PvdA: kabinet is laks met pensioenenEr is haast geboden bij het voorkomen van pensioenkortingen en het aanpassen van de AOW. Maar het kabinet lijkt die urgentie niet te snappen.
17/04 09u00  ’Fransen storten zich op Italiaanse gin’De Franse drankengigant Pernod Ricard lijkt het Italiaanse gin-merk Malfy over te nemen uit de portefeuille van Biggar & Leith. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. De overname wordt naar verwachting op korte termijn wereldkundig gemaakt.
17/04 08u45  Ericsson profiteert van 5G-contractenDe Zweedse producent van netwerkapparatuur Ericsson heeft in het eerste kwartaal winst geboekt, terwijl een jaar eerder nog verlies werd geleden. Investeringen in 5G, een nieuwe en snellere vorm van internet, betalen zich uit in nieuwe contracten met telecombedrijven.
17/04 08u45  Teslin Participaties groter in BrillTeslin Participaties Coöperatief heeft zijn belang in wetenschappelijk uitgever Brill. Dat bleek woensdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).
17/04 08u30  Kranten en tijdschriften van boord bij KLMLuchtvaartmaatschappij KLM stopt per 1 mei met het aanbieden van kranten en tijdschriften aan boord. Ook stopt KLM met het aanbieden van een eigen media-app, waar kranten online te lezen waren.
17/04 08u30  Danone handhaaft doelen ondanks drukHet Franse voedingsmiddelenconcern Danone houdt vast aan zijn doelstellingen voor dit jaar. Het bedrijf rekent nog steeds op een groei van de winst en de omzet, ondanks een zwakkere vraag naar babyvoeding in China en een consumentenboycot in Marokko in het eerste kwartaal van het jaar.
1 2


Zoeken


Weer & Verkeer



Verkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

11x Europese beurzen dicht op tweede paasdag22/04 08u30 - De Financiële Telegraaf: De Europese beurzen blijven maandag gesloten vanwege tweede paasdag, net als op Goede Vrijdag. De Amerikaanse beurzen in New York kennen maandag wel een normale handelsdag.
10x Flinke verliesbeurt Chinese beurs22/04 08u30 - De Financiële Telegraaf: De Chinese aandelenbeurs ging maandag duidelijk omlaag. Beleggers reageerden op opmerkingen van beleidsmakers in China, die erop lijken te wijzen dat bepaalde stimuleringsmaatregelen mogelijk wat teruggeschroefd worden omdat de economie van het land tekenen van stabilisatie vertoont.
7x Nissan klaagt oud-topman Ghosn aan22/04 07u30 - De Financiële Telegraaf: Nissan heeft een aanklacht ingediend tegen oud-topman van het bedrijf Charles Ghosn voor een ernstige vertrouwensbreuk. De reden voor de aanklacht zijn betalingen die Nissan deed aan een bedrijf op verzoek van Ghosn. Achteraf bleek de toenmalige voorzitter van het autobedrijf er zelf rijker van te worden.
6x 'Shell geïnteresseerd in Britse subsidie'22/04 09u00 - De Financiële Telegraaf: Olie- en gasreus Shell heeft de Britse overheid om bepaalde subsidie gevraagd voor de ontwikkeling van ondergrondse opslag van koolstofdioxide. Dat meldde The Sunday Times. Om wat voor bedrag het gaat, is onduidelijk.
5x 'VS wil af van olie-ontheffing sancties Iran'22/04 09u30 - De Financiële Telegraaf: De Amerikaanse regering wil naar verluidt bepaalde ontheffingen van de sancties met Iran niet verlengen. Nu mogen diverse landen, waaronder China, nog wel olie kopen in Iran. Maar de Amerikanen zouden de druk op Teheran willen opvoeren, meldt persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.
2x Disney-wonderland breidt uit21/04 11u45 - De Financiële Telegraaf: Als over drie maanden de 3D-versie van De leeuwenkoning in première gaat, is hoofdrolspeler Simba geen dag ouder dan in 1994. In dat jaar verwierf hij als tekenfilmfiguur wereldfaam, maar bij producent Disney is sindsdien alles veranderd. Dit jaar volgt de grootste gok tot nu toe, als het met streamingdienst Disney+ de aanval op Netflix inzet.
2x Paaschocolade erg prijzig21/04 12u00 - De Financiële Telegraaf: Geniet tijdens Pasen van chocolade nu het nog kan: de prijzen van cacao en cacaoboter als bestanddelen van de miljoenen chocoladen eitjes blijven stijgen. We willen veel chocolade, terwijl er weinig cacao is.
1x BP in zee met haven Rotterdam voor groene waterstof15/04 06u45 - De Financiële Telegraaf: Het Havenbedrijf Rotterdam, BP en chemiebedrijf Nouryon willen de grootste fabriek in Europa voor ‘groene waterstof’ bouwen.
1x Grolsch nog eens 10 jaar sponsor FC Twente16/04 16u30 - De Financiële Telegraaf: Biermaker Grolsch verlengt zijn sponsorcontract met FC Twente met nog eens tien jaar.
1x Woningbouw VS loopt onverwachts terug19/04 15u30 - De Financiële Telegraaf: Het aantal in aanbouw genomen woningen in de Verenigde Staten is in maart met 0,3 procent gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dat maakte het Amerikaanse ministerie van Handel bekend.

Statistieken

Artikels:
29744
Gelezen:
9782
Aantal lezers nu:
64






Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven