woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Meer nieuws van De Financiële Telegraaf

Laatste updatecontrole: vandaag om 15u00
 

De Financiële Telegraaf

Verbergen Tonen
12/12 15u00  'Handelshoop heeft overhand op Wall Street' De aandelenbeurzen in New York openen woensdag naar verwachting in de plus. Optimisme over de handelsgesprekken tussen China en de Verenigde Staten heeft de overhand. De Amerikaanse president Donald Trump verklaarde persoonlijk in te willen grijpen in de affaire-Huawei als dat de relatie met Peking ten goede komt. Verder wordt onder meer gekeken naar het nieuwste inflatiecijfer dat de Amerikaanse overheid heeft gepresenteerd.
12/12 15u00  Beurs: AEX sprint met grote animo omhoog Op het Damrak brak de zon woensdag na de lunch steeds meer door. Beleggers voelden zich gesteund door de verwachting dat Italië water bij de wijn gaat doen in het begrotingsconflict met Brussel en het toegenomen vertrouwen dat de ergste kou tussen Amerika en China zal verdwijnen. De techfondsen ASML en Philips konden op flinke kopersinteresse rekenen.
12/12 14u45  Inflatie VS afgezwakt in november De inflatie in de Verenigde Staten is in november afgezwakt naar 2,2 procent op jaarbasis, van 2,5 procent een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van de Amerikaanse overheid.
12/12 14u15  Moody's: omzetgroei vraagstuk voor telecom Europese telecombedrijven zullen de nodige moeite krijgen met het opvoeren van hun omzetten volgend jaar. Onder meer de hevige concurrentie en de tragere economische groei zitten de bedrijven dwars, zo meldde kredietbeoordelaar Moody's in een rapport over de sector.
12/12 14u00  Nederlander Bram Schot houdt stuur vast bij Audi De Nederlander Bram Schot is benoemd tot topman van het Duitse automerk Audi. Hij gaf eerder al op tijdelijke basis leiding aan het bedrijf uit Ingolstadt, na de arrestatie van voormalig topman Rupert Stadler in juni.
12/12 13u45  OPEC verwacht minder sterke olievraag De vraag naar olie van oliekartel OPEC zag volgend jaar minder sterk uitvallen dan eerder verwacht. Dat schrijft de organisatie in haar maandrapport.
12/12 13u45  LIVEBLOG: ING-topman Hamers gaat diep door het stof Lees meer >
12/12 13u15  Rigail nieuwe baas van Air France Anne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat bevestigde moederbedrijf Air France-KLM woensdag, nadat berichten over haar benoeming al eerder de ronde deden. De Française is de opvolger van AF-KLM-baas Ben Smith, die op tijdelijke basis ook de leiding had over Air France.
12/12 13u00  BAM gaat wegen aanpakken in Overijssel Bouwbedrijf BAM heeft de voorlopige gunning van de Vechtdal Verbinding gewonnen. De aanpak van de N340, N377 en N48 in Overijssel begint midden volgend jaar en moet in 2023 afgerond zijn. Financiële details werden niet gegeven.
12/12 13u00  Beurs: Lunch smaakt goed op gastvrij Damrak Op het Damrak zat woensdag rond de lunch de stemming er nog steeds goed in. De aangewakkerde hoop bij beleggers dat Amerika en China er uiteindelijk in zullen slagen om de strijdbijl te gaan begraven droeg sterk bij aan het opgewekte sentiment. Vooral aandelen Unibail en Altice werden ingeslagen. In de Midkap tiommerde BAM goed aan de weg.
12/12 12u45  'Renault wil dat Nissan afstand houdt' Automaker Renault heeft Nissan verteld zijn bestuursleden met rust te laten. Nissan probeerde herhaaldelijk bewijzen van misdragingen van de gewipte topman Carlos Ghosn te delen met de Renault-bestuurders. Dat schrijft persbureau Reuters op basis van een tweetal anonieme bronnen.
12/12 12u45  Samenwerking VolkerWessels en BBGI Investeringsfonds BBGI verwerft een belang van 49 procent in Participatiemaatschappij VolkerInfra PPP, een dochteronderneming van bouwbedrijf VolkerWessels. Met deze transactie verkoopt VolkerWessels een deel van haar financiële belangen in drie operationele DBFM(O)-projecten in Nederland, namelijk A1/A6 Diemen-Almere Havendreef, N18 Varsseveld-Enschede en Gemeentehuis Westland.
12/12 12u30  Column: wie begint met gezonde kantoren? Zitten is het nieuwe roken. Wie onvoldoende beweegt, wordt eerder ziek: lichamelijk én geestelijk. Sterker nog, mensen die dagelijks 8 tot 11 uur zitten hebben volgens onderzoekers van het VU medisch centrum 15% meer kans om binnen drie jaar te overlijden. En in Nederland, zo stelden de onderzoekers, zijn we zelfs Europees kampioen zitten. Dat zal zeker gelden voor kantoorwerkers.
12/12 12u15  Brill verlengt samenwerking met KITLV Wetenschappelijk uitgever Brill heeft een samenwerking met het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV) uit Leiden verlengd. Brill blijft binnen die krachtenbundeling twee wetenschappelijke tijdschriften uitgeven als gratis toegankelijke titels.
12/12 12u15  ’Winst luchtvaartsector neemt in 2019 een vlucht’ De luchtvaartsector zal volgend jaar een stuk winstgevender zijn. Volgens de internationale branchevereniging IATA zullen maatschappijen wereldwijd profiteren van lagere olieprijzen en groeiende economieën. Al met al rekent IATA op een winstgroei met 10 procent tot 35,5 miljard dollar.
Laatste update: vandaag om 15u00


Oudere hoofdpunten

Verbergen Tonen
12/12 11u15  Industriële productie eurozone iets hogerDe productie van de industrie in het eurogebied is in oktober met 0,2 procent gestegen ten opzichte van een maand eerder. Dat meldde het Europees statistiekbureau Eurostat.
12/12 11u15  LIVEBLOG: Bankiers maken opwachting in Tweede KamerLees meer >
12/12 11u15  Dit verandert er in het basispakket van de zorgverzekeringDe blik bij de veranderingen in de zorgverzekering gaat altijd eerst naar de premie en het eigen risico. Maar inhoudelijk verandert er ook het nodige aan het basispakket. Dat is dit jaar vooral goed nieuws.
12/12 11u00  'Hitachi koopt stroomnetwerkactiviteiten ABB'Het Japanse conglomeraat Hitachi doet een grote overname op de elektriciteitsmarkt. Het bedrijf koopt het onderdeel voor de aanleg van elektriciteitsnetwerken van het Zwitserse industrieconcern ABB, meldt persbureau Nikkei. Met de overname zou een bedrag zijn gemoeid van 800 miljard yen, omgerekend 6,2 miljard euro.
12/12 11u00  Daling tv-aansluitingen in NederlandHet aantal tv-aansluitingen in Nederland is in het derde kwartaal met 0,1 procent gedaald. Er zijn nu 7,46 miljoen tv-aansluitingen, becijferde onderzoeksbureau Telecompaper.
12/12 11u00  'Baas AEX-bedrijf verdient €3,6 miljoen'De topmannen en -vrouwen van bedrijven met een AEX-notering waren vorig jaar in doorsnee goed voor een beloning van 3,6 miljoen euro, tegen 2,9 miljoen euro een jaar eerder. De AEX-bestuurders verdienden, inclusief bonussen en aandelenpakketten, gemiddeld minder dan hun Britse en Duitse collega's. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van de Vlerick Business School.
12/12 10u45  'Baas AEX-fonds goed voor 3,6 miljoen euro'De topmannen en -vrouwen van bedrijven met een AEX-notering waren vorig jaar in doorsnee goed voor een beloning van 3,6 miljoen euro, tegen 2,9 miljoen euro een jaar eerder. De AEX-bestuurders verdienden, inclusief bonussen en aandelenpakketten, gemiddeld minder dan hun Britse en Duitse collega's. Dat blijkt uit het jaarlijkse beloningsonderzoek van de Vlerick Business School.
12/12 10u45  Zara-moeder opent distributiecentrum in Lelystad(AFN/BLOOMBERG) - Het Spaanse kledingconcern Inditex verwacht in mei een distributiecentrum in Lelystad te openen. Het moederbedrijf van de ketens Zara, Bershka en Pull & Bear investeert er circa €100 miljoen in.
12/12 10u30  Beurs: Unibail wint op zonnig DamrakDe Amsterdamse beurs staat woensdagochtend op een ruime winst. Beleggers bleven echter in de ban van de Brexit en het Amerikaans-Chinese handelsconflict. De vastgoedfondsen Unibail en WDP waren gewild bij beleggers. Ook Ahold Delhaize was in trek.
12/12 10u00  Megafusie Chinese chemiebedrijven bijna rondEen fusie tussen de twee Chinese chemiebedrijven Sinochem en ChemChina is bijna rond. Het voorbereidende werk voor de samenvoeging, waaronder het wegnemen van knelpunten, is door de top van beide bedrijven al afgerond, meldden ingewijden aan persbureau Bloomberg. In de komende weken kan het akkoord worden bekendgemaakt.
12/12 10u00  Elliott koopt zich in bij Pernod RicardDe activistische investeerder Elliott richt zijn pijlen op drankconcern Pernod Ricard. De firma heeft een belang van 2,5 procent genomen in de maker van onder meer whisky en cognac.
12/12 10u00  Superdry voorziet stevige winstvalHet Britse modemerk Superdry ziet de nabij toekomst alles behalve zonnig in. Het bedrijf kwam bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers met een winstwaarschuwing. Superdry wijst met een beschuldigende vinger naar het veranderende consumentengedrag, tegenvallende weersomstandigheden en economische en politieke onzekerheden.
12/12 10u00  Spaarrente omlaag bij ASN BankASN Bank verlaagt de rentes die ze biedt op haar spaarrekeningen. Op de gangbare rekeningen daalt die van 0,1% naar 0,08%.
12/12 09u45  Column: Twee routes voor AEX in 2019Richting de jaarultimo is het gebruikelijk om het vizier op 2019 te richten met de intentie een visie neer te leggen als het gaat over onder andere het verloop van de AEX-index. Ik zal straks voor u de route uitstippelen zoals die wordt ‘voorspeld’ door mijn marktlensindicatoren.
12/12 09u30  Beurs: ASML wint op hogere AEXDe Amsterdamse beurs is woensdag hoger van start gegaan. Beleggers bleven echter in de ban van de Brexit en het Amerikaans-Chinese handelsconflict. Chipmachinefabrikant ASML was een opvallende winnaar in de AEX.
12/12 09u30  BofAML verhoogt advies AegonZorgen over zorgverzekeringen, de kapitaalpositie en kredietrisico's bij Aegon zijn nog altijd relevant, maar die factoren zijn al grotendeels ingeprijsd in het aandeel. Dat schrijven analisten van Bank of America Merrill Lynch (BofAML). De bank verhoogt het advies voor de verzekeraar van underperform naar neutral.
12/12 09u15  AEX begint licht hogerDe aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger begonnen. Ook elders in Europa gingen de beurzen verder vooruit na het herstel een dag eerder. De aandacht van beleggers bleef uitgaan naar de ontwikkelingen rond de brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 09u15  'WDP bouwt aan langdurige relaties'De verlenging van het contract van logistiek vastgoedinvesteerder WDP met supermarktketen Auchan in Roemenië is een voorbeeld van hoe het bedrijf langdurige samenwerkingen met huurders wil opbouwen. Dat zeggen analisten van KBC Securities, die erop wijzen dat WDP ook samen met Auchan een distributiecentrum in Luxemburg ontwikkelt.
12/12 09u15  STOCKWATCH BofAML verhoogt advies AegonZorgen over zorgverzekeringen, de kapitaalpositie en kredietrisico's bij Aegon zijn nog altijd relevant, maar die factoren zijn al grotendeels ingeprijsd in het aandeel. Dat schrijven analisten van Bank of America Merrill Lynch (BofAML). De bank verhoogt het advies voor de verzekeraar van underperform naar neutral.
12/12 09u00  Trump: dom om rente deze maand te verhogenDe Amerikaanse president Donald Trump dringt er bij de Federal Reserve op aan om de rente deze maand niet verder te verhogen. De koepel van centrale banken in de VS komt volgende week bijeen om over het te voeren beleid te praten. Trump bestempelde een op handen zijnde volgende rentestap als dom.
12/12 08u45  Beursgang Tencent Music levert 1,1 miljard opDe beursgang van muziekdienst Tencent Music in New York levert het moederbedrijf en investeerders 1,1 miljard dollar op. Dat komt naar voren uit stukken die Tencent heeft ingeleverd bij de aandelenbeurs van Hongkong, waar de technologiegigant zelf is genoteerd.
12/12 08u45  Commissaris Bhattacharya vertrekt bij SignifyAbhijit Bhattacharya vertrekt als commissaris van verlichtingsbedrijf Signify. De huidige financieel directeur van Philips doet dat volgens de voormalige Philips-dochter op eigen verzoek per 31 december.
12/12 08u30  Apple Pay mijdt NederlandTot frustratie van iPhonebezitters komt betalen via Apple Pay met de introductie in buurlanden Duitsland en België steeds dichterbij, maar lijkt de techgigant nog altijd niet van plan de dienst in Nederland te lanceren.
12/12 08u30  'AEX zet stijging voort'De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen lijken verder te stijgen na het herstel van een dag eerder. De aandacht blijft uitgaan naar de ontwikkelingen rond brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
12/12 08u15  'Google-moeder overweegt kantoor in Vietnam'Google-moeder Alphabet overweegt een kantoor in Vietnam te openen. Volgens de Britse zakenkrant Financial Times bestudeert de techreus momenteel de mogelijkheden. De stap van Alphabet valt samen met een nieuwe strengere cyberbeveiligingswet die de regering in Hanoi voorbereidt. Die verplicht technologiebedrijven onder meer om in het land zelf aanwezig te zijn en data lokaal op te slaan.
12/12 08u15  Zara-moeder zet hogere winst in de boeken(AFN/BLOOMBERG) - Het Spaanse kledingconcern Inditex, met bekende ketens als Zara, Bershka en Pull & Bear, heeft in de eerste negen maanden van dit jaar zijn winst opgevoerd. Het bedrijf hield de winstmarges op peil, door niet mee te gaan in een prijsoorlog van concurrenten.
12/12 07u45  Credit Suisse kondigt aandeleninkoop aanDe Zwitserse bank Credit Suisse gaat zijn aandeelhouders belonen. De bank kondigde voorafgaand aan een investeerdersdag in Londen aan volgend jaar voor 1,5 miljard Zwitserse frank (1,3 miljard euro) aan eigen aandelen in te gaan kopen. Een jaar later volgt een inkoopprogramma van een zelfde orde van grootte.
12/12 07u45  Bankiers wéér op matje bij Tweede KamerLees meer >
12/12 07u30  Japanse beurs toont stevig herstelDe aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.10 
12/12 07u15  ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in KamerTopman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
12/12 07u15  ’Rabo draait geldkraan dicht voor vastgoedsector’Meerdere bronnen stellen dat Rabobank nauwelijks meer geld uitleent in het commercieel vastgoed, om zo de eigen balans op orde te krijgen of vanwege de toegenomen risico’s. „Ze zijn bij mij en veel anderen langs gekomen om te zeggen dat ze feitelijk dicht zijn”, vertelt een grote ontwikkelaar.
12/12 07u15  WDP sluit nieuwe deal in RoemeniëWDP heeft een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling en verhuur van 77.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed op een bestaande locatie in Boekarest, voor retailer Auchan. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het investeringsbudget bedraagt circa 45 miljoen euro.
12/12 07u00  AH bouwt supermarkten om tot 'eetcentrum'Albert Heijn (AH) gaat zijn supermarkten rigoureus aanpakken. Traditionele kruideniersproducten zoals schoonmaakmiddelen en dierenvoeding zullen deels plaatsmaken voor eethoeken, veel meer vers en servicepunten voor snelle thuisbezorging. Dat zegt Wouter Kolk, sinds 1 november de baas van Ahold Delhaize Europa en Indonesië, in Het Financieele Dagblad (FD).
12/12 06u45  Aantal faillissementen neemt opnieuw toeHet aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw toegenomen, voor de tweede maand op rij. In november zijn er 13 bedrijven meer failliet verklaard dan een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
12/12 06u30  ‘Wij gaan verder waar ASML stopt’De nieuwe ASML durft oprichter en directeur Aaike van Vught zijn VSParticle nog niet te noemen. „Maar als de ontwikkeling goed blijft gaat, is het zeker niet uitgesloten. Wij gaan verder waar zij stoppen.”
12/12 00u00  Economische groei zorgt niet voor meer veelverdienersDe economische crisis ligt al een heel eind achter ons, maar zelfs de veelverdieners merken daar maar weinig van. Het aantal huishoudens met een netto-inkomen van minstens 50.000 euro is vorig jaar amper toegenomen.
11/12 22u45  'Anne Rigail nieuwe baas Air France'Anne Rigail wordt de nieuwe baas van luchtvaartmaatschappij Air France. Dat meldde de Franse radiozender Europe1. Naar verluidt zal haar benoeming woensdag worden aangekondigd.
11/12 22u15  Trump jaagt kopers weg op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zagen dinsdag de mooie winsten van eerder op de dag in rook opgaan. Het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur op de grens met Mexico zorgde voor onrust.
11/12 22u15  Grillige handelsdag op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York lieten dinsdag aan het slot een wisselend beeld zien, met beperkte koersuitslagen. De handelsdag op Wall Street verliep grillig, na schrik op de markt door het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur met Mexico. Verder hielden beleggers de ontwikkelingen rond het Chinees-Amerikaanse handelsconflict in de gaten.
11/12 21u30  ’Morgan Stanley mag Uber rit naar beurs geven’Zakenbank Morgan Stanley mag de beursgang begeleiden van Uber Technologies, het bedrijf achter de bekende taxi-app. Volgens bronnen van persbureau Bloomberg heeft Uber Morgan Stanley aangewezen als de bank die leiding mag geven aan de sprong naar de aandelenmarkt.
11/12 21u15  Supermarktketen Colruyt heeft wind meeHet Belgische supermarktconcern Colruyt heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar meer omzet behaald. Ook de winst zat in de lift, aldus een handelsbericht dat dinsdag nabeurs in Brussel naar buiten werd gebracht.
11/12 21u00  Supermarktbedrijf Colruyt verhoogt omzetHet Belgische supermarktconcern Colruyt heeft in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar meer omzet behaald. Ook de winst zat in de lift, aldus een handelsbericht dat dinsdag nabeurs in Brussel naar buiten werd gebracht.
11/12 20u30  Bouwplaats in ons land blijft dodelijkOnveilige en gevaarlijke situaties op bouwplaatsen in Nederland zijn aan de orde van de dag. In de eerste negen maanden van dit jaar zijn daarbij tien doden gevallen. In totaal zijn er 317 ernstige ongevallen geconstateerd. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie.
11/12 20u15  Topman Google: zoekmachine in China nog buiten beeldGoogle heeft momenteel geen plannen voor de lancering van een zoekmachine in China. Dat zei Google-topman Sundar Pichai op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
11/12 20u00  Moody's verhoogt rating ASMLKredietbeoordelaar Moody's verhoogt zijn beoordeling over de kredietwaardigheid van chipmachinemaker ASML. De rating gaat van Baa1 naar A3 en het vooruitzicht voor de kredietwaardigheid gaat van positief naar stabiel.
11/12 20u00  Italië lacht om met geld strooiende MacronDe Franse president Macron heeft de populistische Italiaanse regering munitie gegeven door zelf de begrotingsbroekriem te laten vieren. Rome is in een loopgravenoorlog met Brussel verwikkeld over de eigen begroting. Dat Macron in antwoord op de gele hesjes het Franse tekort laat oplopen leidt bij de Italianen dan ook tot een brede grijns.
11/12 19u45  Koerswinsten op Wall Street verdampenDe aandelenbeurzen in New York zagen dinsdag de mooie winsten van eerder op de dag in rook opgaan. Hernieuwde twijfels over het Chinees-Amerikaanse handelsconflict staken de kop op, nadat er eerder juist nog handelshoop was. Ook het dreigement van president Donald Trump over een stop op de regeringsuitgaven (shutdown) als hij geen overeenstemming bereikt met de Democraten over financiering van de muur op de grens met Mexico zorgde voor onrust.
11/12 19u45  Topman Google: nog geen zoekmachine in ChinaGoogle heeft momenteel geen plannen voor de lancering van een zoekmachine in China. Dat zei Google-topman Sundar Pichai op een hoorzitting in het Amerikaanse Congres.
11/12 19u45  Analyse: Douane speelt alvast in op harde BrexitMeer dan 900 mensen extra, 928 fte om precies te zijn, heeft de douane nodig om helemaal klaar te zijn voor een harde Brexit, een vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie zonder duidelijke afspraken.
11/12 19u30  May zat even in auto vast vlak voor onderonsje met MerkelVoor de Britse premier Theresa May zat het dinsdag weer eens niet mee. In Berlijn had zij veel moeite om uit de Mercedes te kunnen stappen vlak voor een ontmoeting met de Duitse bondskanselier Merkel.
11/12 19u00  Trump in de clinch met Democraten over muur bij MexicoDe muur die de Amerikaanse president Donald Trump wil laten bouwen op de grens met Mexico blijft een bron van ergernis tussen het staatshoofd en de Democraten. Trump zei dinsdag dat hij desnoods het leger de rest van de muur wil laten bouwen als het Congres er geen geld voor vrijmaakt.
11/12 18u45  EIA zet mes in prognose olieprijzen voor komend jaarHet Amerikaanse energiebureau EIA heeft zijn verwachtingen voor de olieprijzen in 2019 flink neerwaarts bijgesteld.
11/12 18u45  India benoemt nieuwe centralebankgouverneurDe Indiase regering heeft een nieuwe centralebankgouverneur benoemd als opvolger van de maandag opgestapte Urjit Patel. Shaktikanta Das krijgt de leiding in handen bij de Reserve Bank of India (RBI).
11/12 18u45  Fitch handhaaft kredietoordeel NIBCKredietbeoordelaar Fitch bevestigt de kredietwaardigheid van zakenbank NIBC op BBB met een stabiel vooruitzicht. Het ratingbureau wijst op de solide en verbeterde winstgevendheid en de algemene adequate kwaliteit van de bezittingen.
11/12 18u30  Uitkering Van Lanschot Kempen op 19 decemberVermogensbeheerder Van Lanschot Kempen zal op 19 december het eerder aangekondigde bedrag van 1,50 euro per aandeel aan haar aandeelhouders uitkeren. In totaal wordt ruim 60 miljoen euro uitgekeerd.
11/12 18u15  Koninklijke Munt gaat hart van Utrecht verlatenHet bedrijf dat alle Nederlandse euro's slaat, de Koninklijke Nederlandse Munt (KNM), gaat verhuizen. De organisatie verruilt zijn huidige pand in het centrum van Utrecht voor een nieuwbouwloods in Houten. Dat heeft bestuursvoorzitter Vincent Van Hecke bevestigd na een bericht van RTV Utrecht.
11/12 18u00  Wall Street koelt af na vliegende startNa een uitstekende start vanwege het hernieuwde optimisme over een verbetering van de handelsrelatie tussen China en de VS zagen de Amerikaanse beurzen dinsdag de riante winsten deels weer verdampen.
11/12 17u45  Beurs: herstel op Damrak na handelsnieuwsHet Damrak heeft dinsdag het zware verlies van een dag eerder grotendeels weggewerkt. Exporterende bedrijven profiteerden van oplevend optimisme over de handelsoorlog.
11/12 17u45  Aanbieders cryptomunten krijgen toezicht van DNBAanbieders van zogenoemde cryptovaluta's, waarvan de bitcoin de bekendste is, hebben binnenkort een vergunning nodig. De maatregel moet helpen voorkomen dat zulke virtuele munten gebruikt worden om crimineel geld wit te wassen of terrorisme te financieren.
11/12 17u15  Brussel onderzoekt telecomovernames 4 landenDe Europese Commissie stelt een diepgravend onderzoek in naar de beoogde overname in vier Europese landen van activiteiten van kabelbedrijf Liberty Global door telecomgigant Vodafone. Het gaat om Duitsland, Tsjechië, Hongarije en Roemenië. Met name in die eerste twee landen vreest Brussel dat de overname de concurrentie vermindert.
11/12 16u45  Beurs: exportfondsen vooraan op hoger DamrakOp het Damrak heeft de AEX-index dinsdag het zware verlies van een dag eerder weggewerkt. Exporterende bedrijven zitten in de kopgroep, na oplevend optimisme over de handelsoorlog.
11/12 16u45  Staking bij ASML en metaalbedrijven EindhovenBij metaalbedrijven in de regio Eindhoven wordt vanaf donderdag twee dagen gestaakt voor een goede cao metalektro, waaronder bij chipmachinefabrikant ASML. Dat meldde vakbond FNV.
11/12 16u45  Brussel akkoord met overname GemaltoDe Europese Commissie geeft goedkeuring aan de overname van de in Amsterdam genoteerde digitaal beveiliger Gemalto door het Franse technologieconcern Thales. Thales moet dan wel zijn divisie hardware-beveiligingsmodules voor algemeen gebruik afstoten, aldus Brussel.
11/12 16u30  ’Kansen bij ondergewaardeerde Europese aandelen in 2019’Na de moeilijke gang van zaken op de aandelenmarkten in 2018 liggen er volgend jaar kansen voor een rebound in economisch gevoelige sectoren, zo stelt Martin Skanberg, fondsbeheerder Europese aandelen bij Schroders.
11/12 16u30  ‘Groeimotor in EU mindert gestaag vaart’De Europese Unie zal naar verwachting dit jaar en in het nieuwe jaar een gestage vertraging in de economische groei laten zien, zo stelt Kevin Flanagan, senior fixed income strategist bij WisdomTree.
11/12 16u15  Moody's positief over Nederlandse bankensectorKredietbeoordelaar Moody's blijft positief gestemd over de Nederlandse bankensector. De vooruitzichten voor de bankensector in ons land blijven stabiel.
11/12 16u15  Philips sluit tienjarige IT-deal in VSPhilips gaat de Amerikaanse ziekenhuisgroep NewYork-Presbyterian Hospital een pakket aan informaticasystemen leveren. Het zorgtechnologiebedrijf heeft daarvoor een tienjarig contract afgesloten.
11/12 15u45  Wall Street laat vliegende start zienDe aandelenbeurzen kwamen dinsdag goedgemutst uit de startblokken na bemoedigende geluiden van het handelsfront. China is naar verluidt bereid importheffingen op auto's uit de Verenigde Staten te verlagen. Eerder werd al duidelijk dat de twee economische grootmachten op hoog niveau overleg blijven voeren over hun handelsconflict.
11/12 15u45  Kerstmis in Londen dit jaar lekker goedkoopHet geschutter van de Britse premier May rond de Brexit heeft ten minste één voordeel voor Nederlanders: Kerstmis of oud en nieuw vieren in Londen is de laatste dagen fors goedkoper geworden. Moest je een maand geleden nog €1,15 betalen voor één pond, nu kost de Britse munt nog maar €1,11.
11/12 15u30  Beurs: opgewekt Damrak pakt verlies terugOp het Damrak heeft de AEX-index dinsdag het zware verlies van een dag eerder weggewerkt. De koersen stijgen over een breed front, met beursreuzen ASML en Shell in de voorste gelederen
11/12 15u15  Consumentenbond gaat praten met KLMDe Consumentenbond gaat in gesprek met KLM over het no-show beleid van de luchtvaartmaatschappij. Daarmee is een dreigende rechtszaak voorlopig van de baan. Evengoed heeft de bond de nodige scepsis, gelet op de uitnodiging die KLM stuurde.
11/12 15u00  Wall Street reageert op handelsnieuwsDe aandelenbeurzen in New York staan dinsdag naar verwachting voor een hogere opening, na bemoedigende geluiden van het handelsfront. China is naar verluidt bereid importheffingen op auto's uit de Verenigde Staten te verlagen. Eerder werd al duidelijk dat de twee economische grootmachten op hoog niveau overleg blijven voeren over hun handelsconflict.
11/12 15u00  Producentenprijzen VS licht gestegenDe producentenprijzen in de Verenigde Staten zijn in november met 0,1 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit cijfers die de Amerikaanse overheid heeft gepubliceerd.
11/12 15u00  Betalingsachterstand? Zo krijg je toch zes ton aan hypotheekHet kostte een gang naar de rechter, maar opnieuw is gebleken dat de soep van een BKR-registratie lang niet altijd zo heet gegeten wordt als hij is opgediend. Een vrouw met een reeks betalingsachterstanden op een doorlopend krediet bij ABN Amro komt wat de rechtbank Amsterdam betreft gewoon in aanmerking voor een hypotheek van zes ton.
11/12 14u45  Ondernemers bijeen om brexit-onzekerheidVNO-NCW en MKB-Nederland gaan ondernemers bijpraten over de brexit nu er in het Verenigd Koninkrijk de nodige onduidelijkheid is ontstaan door het uitstel van een parlementaire stemming. De organisaties zeggen tal van telefoontjes van verontruste ondernemers binnen te hebben gekregen en ze beleggen om die reden een informatiebijeenkomst.
11/12 14u15  Brokkenpiloot op ski’s? Sluit een goede verzekering af!Binnenkort op wintersport? Vergeet dan niet om naast een ziektekosten- en reisverzekering (met sneeuwdekking) ook een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Een brokkenpiloot die dat niet deed, draait na een skiongeluk zelf op voor een letselschadevergoeding van mogelijk 100.000 euro.
11/12 14u15  1000 euro extra voor Frans Altice-personeelMedewerkers van Altice in Frankrijk krijgen een extraatje van 1000 euro overgemaakt. Daarmee geeft het bedrijf gehoor aan de oproep van de Franse president Emmanuel Macron. Die spoorde bedrijven aan om ook met maatregelen te komen na de protesten door de 'gele hesjes'.
11/12 14u00  ’Vrijwillig aflossen scheelt tot 350 euro’Huizenbezitters met een hypotheek doen er goed aan hun schuld vrijwillig af te lossen. Door de lage rentestand is een vervroegde terugbetaling voordelig, wat later honderden euro’s per jaar kan schelen. Daarnaast zijn gezinnen beter beschermd tegen de risico’s van rentestijgingen, meldt De Nederlandsche Bank.
11/12 13u30  'China werkt aan lagere tarieven auto-import'China maakt naar verluidt werk van de verlaging van de importtarieven van auto's uit de Verenigde Staten. Bronnen rond de regering in Peking meldden dat er een voorstel in de maak is waarbij het importtarief wordt verlaagd van de huidige 40 naar 15 procent. De stap is volgens de ingewijden nog niet definitief.
11/12 13u15  Recordaantal reizigers voor ThalysUitbater van hogesnelheidstreinen Thalys verwacht dit jaar een toename van het aantal reizigers met 5 procent. Daarmee is 2018 een recordjaar voor Thalys op al zijn routes. Het bedrijf staat dan ook op het punt de 7,5 miljoenste reiziger van dit jaar te vervoeren.
11/12 13u15  Tekenen van herstel voor CarpetrightVloerspecialist Carpetright heeft voorzichtig herstel laten zien in de eerste helft van zijn gebroken boekjaar. De omzet daalde in het tweede kwartaal aanzienlijk minder hard dan in de eerste drie maanden. Ook bracht het bedrijf zijn schuldenlast fors omlaag.
11/12 13u00  Beurs: ASML en Shell vooraan op hoger DamrakOp het Damrak is de AEX-index dinsdag teruggeklommen boven de 500 punten, na de forse tik een dag eerder. De koersen stijgen over een breed front, met beursreuzen ASML en Shell in de voorste gelederen
11/12 12u45  ‘Ons hart ligt bij oude gebouwen’Over de vraag of ze een molen ten noorden van Rotterdam wilden restaureren, moest molenmakersbedrijf Verbij uit Hoogmade in 1972 even nadenken. Drie kwartier rijden vonden ze eigenlijk iets te ver. Vijftien jaar later zat Luc Verbij in het vliegtuig naar Japan om daar een molen te bouwen.
11/12 12u45  Reorganiserend Noble ziet af van beursgangNoble Group gaat door met de geplande reorganisatie die de grondstoffenhandelaar van de ondergang moet redden, maar ziet af van een hernieuwde beursgang in Singapore. Die beursnotering was volgens Noble eerder nog van cruciaal belang voor de reddingsoperatie, waarbij schulden van het bedrijf worden omgezet in aandelen.
11/12 12u45  ‘Britten gaan recht op de afgrond af’De Britse premier Theresa May is op pad in Europa om zo een Brexit-drama te voorkomen. DFT-verslaggever Martin Visser licht toe.
11/12 12u00  Hof: opkoopprogramma ECB kan door de beugelDe Europese Centrale Bank (ECB) is zijn boekje niet te buiten gegaan met het omvangrijke opkoopprogramma van obligaties, oordeelt het Hof van Justitie van de Europese Unie. Critici van die stimuleringsmaatregel stelden dat de ECB buiten zijn mandaat trad met het beleid, maar daar gaat het Hof niet in mee.
11/12 12u00  VNO-NCW: geen CO2-heffing, wel steun aanpakDe overheid moet bedrijven helpen om hun CO2-uitstoot aan te pakken in plaats van een algemene heffing op de uitstoot van het broeikasgas op te leggen. Zo'n heffing is namelijk slecht voor het investeringsklimaat en kan bedrijven wegjagen uit Nederland. Dat heeft voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW gezegd in de podcast Studio Energie.
11/12 12u00  Gemeente trekt portemonnee voor personeelIn de zoektocht naar schaars personeel geven gemeenten bakken met geld uit aan (dure) wervings- en selectiebureaus, en verhogen ze hun salarisaanbod. Tegelijkertijd blijft één op de zeven vacatures bij de lokale overheid langer dan zes maanden openstaan.
11/12 11u30  Vertrouwen Duitse beleggers trekt aanHet vertrouwen van Duitse beleggers en analisten in de economie is in december weer iets verbeterd ten opzichte van een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van onderzoeksinstituut ZEW.
11/12 11u15  Beurs: AEX hikt tegen 500 punten aanDe AEX kroop in de loop van de ochtend tot nabij 500 punten. Beleggers kropen uit hun schuld, hoewel de onzekerheid rond de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China boven de markt bleef hangen.
11/12 11u15  Britse werkloosheid stabielDe Britse werkloosheid is in de periode augustus tot en oktober als verwacht gestabiliseerd op 4,1 procent van de beroepsbevolking. Dat blijkt uit cijfers die het Britse nationale statistiekbureau naar buiten bracht.
11/12 11u00  ABN AMRO positiever over WereldhaveKenners van ABN AMRO hebben hun advies op vastgoedfonds Wereldhave verhoogd. Volgens de bank zorgt de verkoop van een Fins winkelcentrum er mede voor dat het fonds er beter voor staat.
11/12 10u45  Antwoorden uit het museumVeel mensen lopen rond met vragen waarop ze het antwoord niet even snel op kunnen zoeken. Zoals ‘Is het tijd een nieuwe weg in te slaan?’ of ‘moet ik doorgaan met een moeizame relatie?’ Een bezoek aan een museum kan uitkomst bieden, zo is de overtuiging van Roumayne Schepers.
11/12 10u30  ABInBev nadert junkstatus door schuldMoody's heeft zijn rating op ABInBev verlaagd. Vooral de worsteling van de bierbrouwer om de huidige schuldenlast van 100 miljard dollar terug te brengen, is volgens de kredietbeoordelaar punt van zorg. De afwaardering van de rating naar Baa1 betekent dat de brouwer nog maar drie stappen verwijderd is van de zogeheten junkstatus.
11/12 10u30  Zorgverzekering: vijf tips voor gezinnenEen zorgverzekering voor jezelf kiezen is al moeilijk genoeg, voor een heel gezin alles goed regelen lijkt bijna onmogelijk. Hoe moet je jezelf en je kinderen verzekeren? En kun je nog een beetje besparen?
11/12 10u15  Hoe handel ik klacht over onzedelijk gedrag af?Vorige week hebben we op kantoor Sinterklaas gevierd met cadeautjes, muziek, een hapje en een drankje. Twee administratief medewerkers dansten al een tijdje – naar het scheen heel gezellig - vrij intiem met elkaar. Toen sloeg de sfeer ineens om. Zij sloeg hem en liep boos weg. De volgende ochtend sprak ik haar. Zij vertelde dat haar collega haar onzedelijk heeft betast. Wat moet ik doen?
11/12 10u15  Beurs: AEX blijft onder 500 puntenDe AEX wist de openingswinst in het eerste handelsuur niet geheel vast te houden. Daarmee bleef de index onder 500 punten noteren. Beleggers opereerden voorzichtig vanwege de onzekerheid rond de Brexit en de handelsoorlog tussen de VS en China.
11/12 10u00  Daimler trekt portemonnee voor accu'sDe Duitse automaker Daimler steekt fors geld in elektrisch rijden. Zo wordt de komende jaren zeker 20 miljard euro uitgegeven aan de aanschaf van accu's. Daarnaast wordt de vloot elektrisch aangedreven voertuigen fors uitgebreid.
11/12 09u45  Column: Is uitstel Brexit-stemming meesterzet of wanhoopsdaad?Het uitstellen van de Brexit-stemming in het Britse Lagerhuis is geen meesterzet, maar een wanhoopsdaad. Het is een kwestie van tijd voordat premier Theresa May schaakmat staat.
11/12 09u30  ABN en Boskalis in toplijst KBCABN AMRO en Boskalis zijn door de analisten van KBC Securities tot Top Picks gekozen voor volgend jaar. Ook Galapagos en NN Group haalden de favorietenlijst van tien Nederlandse en Belgische bedrijven.
11/12 09u30  Apple Pay van start in DuitslandBetaaldienst Apple Pay is van start gegaan in Duitsland. Het is voor het techbedrijf het veertiende Europese land waar het systeem werkt na onder meer Frankrijk, Spanje, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Eind vorige maand deed Apple Pay ook in België zijn intrede. In Nederland is Apple Pay nog niet beschikbaar.
11/12 09u30  Beurs: AEX herstelt richting 500 puntenDe AEX naderde bij opening weer de 500 punten, gesteund door de positieve draai op Wall Street gisteravond. Vooral de recent fors afgestrafte aandelen presteerden goed.
11/12 09u15  WPP trekt miljoenen uit voor reorganisatieReclamebedrijf WPP trekt miljoenen uit voor een eerder aangekondigde reorganisatie. De onderneming kampt met de nodige concurrentie van techreuzen als Facebook en Google en wil de kosten terugdringen. De onderneming gaat onder meer kantoren sluiten en samen voegen. Daarbij gaan 3500 banen verloren.
11/12 08u45  Bestelautoverkoop crisis nog niet te bovenDe verkoop van bestelauto's en aanhangwagens zit sinds 2013 structureel in de lift, maar is de voorbije crisis nog niet geheel te boven. Volgens branchevereniging Bovag zijn in de maanden januari tot en met november al meer bestelauto's verkocht in vergelijking met heel vorig jaar. De aanhangerverkoop ligt 7 procent hoger op jaarbasis.
11/12 08u45  Vastned wil door met topman De GrootVastned wil door met topman Taco de Groot. Het winkelvastgoedfonds heeft hem voorgedragen voor een nieuwe termijn. Aandeelhouders stemmen in april over zijn herbenoeming, zo bleek dinsdag.
11/12 08u30  Ondernemers negatiever over aanwas personeelNederlandse werkgevers verwachten door de bank genomen een toename van het personeel in de komende maanden, maar de vooruitzichten zijn minder positief dan voorheen. Dat komt naar voren uit een onderzoek van uitzender Manpower.
11/12 08u30  Ghosn verzet zich tegen langer voorarrestDe gevallen Nissan-topman Carlos Ghosn heeft bezwaar aangetekend tegen zijn verlengde voorarrest. De in Brazilië geboren Frans-Libanese zakenman is het niet eens met de beslissing van een Japanse rechter om hem nog eens tien dagen in de cel te houden, meldt persbureau Kyodo.
11/12 08u30  'Positief begin Amsterdamse beurshandel'De aandelenbeurs in Amsterdam zal dinsdag waarschijnlijk hoger openen. Ook elders in Europa lijken de beurzen weer op te veren na de zware verliezen een dag eerder. Beleggers verwerken het late herstel op Wall Street, waar vooral de technologiebedrijven een opleving lieten zien. Daarnaast blijven de brexit-ontwikkelingen de gemoederen bezighouden.
11/12 08u15  Column: Huizenmarkt wijst de wegDe financiële markten hebben veel aandacht voor het voortsudderende handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China. Een wapenstilstand is immers niet veel meer dan wat het zegt, het tijdelijk neerleggen van de wapens. Bovendien bleek een dag later dat de wederzijds gewenste rustpauze voor verschillende uitleg vatbaar is.
11/12 07u45  Shell koopt Italiaanse zonne-energie inOlie- en gasreus Shell heeft een overeenkomst gesloten met de Britse stroomleverancier Octopus. Dat bedrijf levert de komende vijf jaar stroom aan Shell. De energie komt van niet gesubsidieerde zonne-energiecentrales van Octopus in Italië, die begin volgend jaar in gebruik worden genomen.
11/12 07u30  Arcadis pakt afvalvervoer New York aanArcadis heeft een plan voor het afvalvervoer in New York gemaakt. Het Nederlandse advies- en ingenieursbureau denkt het aantal kilometers dat vuilniswagens rijden met bijna twee derde te kunnen verminderen. Arcadis werkte een jaar aan het plan voor het stadsbestuur, waar het bedrijf 8 miljoen dollar voor kreeg.
11/12 07u15  Banken en automakers drukken NikkeiDe Japanse effectenbeurs is dinsdag licht lager geëindigd onder aanvoering van de Japanse banken en autofabrikanten. De andere beurzen in het Verre Oosten gingen overwegend omhoog na het late herstel op Wall Street. De winsten bleven wel beperkt door de aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China en de onzekerheid over het brexit-akkoord in Europa.
11/12 06u15  Doorbraak: bananen uit HollandHet is wetenschappers voor het eerst gelukt om bananen te telen die niet in de volle bodem groeien. Wageningen Universiteit presenteert de nieuwe techniek, die wordt gezien als een grote en belangrijke doorbraak in de bananenindustrie, aanstaande woensdag.
11/12 05u45  Nederlander vreest volgende crisisTerwijl de economie goed draait, zijn veel Nederlanders bang voor een nieuwe crisis. Bijna de helft van de consumenten denkt dat een volgende economische crisis er harder inhakt dat de vorige.
11/12 05u45  ’Zzp’er verdient meer dan Jan Modaal’Het gemiddelde jaarinkomen van een zzp'er ligt volgens een onderzoek hoger dan dat van de gemiddelde Nederlander: bijna €43.000 tegenover €37.000 voor Jan Modaal.
10/12 22u30  Banken bij verliezers op groen Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn maandag met winsten gesloten. Aanhoudende handelsspanningen tussen de VS en China blijven het sentiment bepalen, evenals de dalende olieprijzen en de onzekerheid over de brexit-deal. Dat laatste zette vooral de financiële fondsen in New York onder druk.
10/12 22u00  'Meerdere records in heel goed horecajaar'Op de laatste dag van Masters of LXRY verzamelden verschillende horeca-grootheden zich bij het Stan Huygens Café in de RAI. Ze bespraken het afgelopen horecajaar met elkaar.
10/12 21u30  Column: arrestaties tonen verharding spelregelsMijn vorige column ging over de arrestatie van de topman van Nissan, Renault en Mitsubishi, Carlos Ghosn in Japan. Inmiddels heeft zich de financiële directeur van het Chinese telecombedrijf Huawei, Meng Wanzhou, gevoegd bij het rijtje internationale topbestuurders die hun dagen zonder schoenveters moeten doorbrengen.
10/12 21u30  Toezichthouder zoekt goedkopere stroom in buitenlandDe energierekening moet betaalbaar blijven. Daarom zou Nederland beter verbonden moeten worden met elektriciteitsnetwerken van zijn buurlanden. „Dat de energietransitie duur wordt, verwacht iedereen. Maar het moet niet onnodig duur worden,” zegt Henk Don, bestuurslid bij toezichthouder ACM.
10/12 20u45  China verwijt Canada schenden van afsprakenChina is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei. Het Noord-Amerikaanse land zou bilaterale afspraken niet zijn nagekomen. Zo heeft Canada volgens China verzuimd het Chinese consulaat in te lichten over de arrestatie. Dit wordt door Canada overigens ontkend.
10/12 20u45  China: Canada schendt afsprakenChina is boos op Canada vanwege de kwestie rond de opgepakte financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei. Het Noord-Amerikaanse land zou bilaterale afspraken niet zijn nagekomen.
10/12 20u30  Automakers VS eisen barrière tegen JapannersDe Amerikaanse automarkt moet niet verder opengesteld worden voor voertuigen van Japanse makelij. Een Amerikaanse brancheorganisatie, die onder meer Ford, General Motors en Fiat Chrysler vertegenwoordigt, dringt er bij de regering-Trump op aan de regelingen niet te verruimen totdat Tokio laat zien dat het zich ook inzet voor een open markt.
10/12 20u00  Portugal lost IMF-lening afPortugal heeft de uitstaande leningen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) afgelost. Het land maakte maandag de laatste tranche van 4,7 miljard euro over. Het land leunde sinds 2011 op de financiële steun van Europa en het IMF. Die voorzagen Portugal voor in totaal 78 miljard euro aan noodkredieten.
10/12 20u00  Brexit en handelsvete drukken Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York stonden maandag halverwege de sessie overwegend in de min. Aanhoudende handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China drukken het sentiment, evenals de onzekerheid over de brexit-deal. Chipmaker Qualcomm en techreus Apple wisten de aandacht op zich gericht. Apple mag door toedoen van Qualcomm in China bepaalde iPhones voorlopig niet meer verkopen.
10/12 20u00  VS: stop aanleg gaspijplijn Nord Stream 2De Verenigde Staten hebben er openlijk toe opgeroepen de aanleg van de Oostzee-pijpleiding Nord Stream 2 te staken. De Amerikaanse onderminister voor energiegerelateerde zaken Francis Fannon riep alle betrokken partijen op om per direct te stoppen met het project, waar vooral Rusland aan gehecht is.
10/12 19u30  ’Onmogelijk om goed voorbereid te zijn op Brexit’De douane roept ondernemers op om tijdig voorbereid te zijn op de Brexit, maar de eigen aanloop verloopt ook met horten en stoten. Dat kan je de grensdienst nauwelijks verwijten, vinden experts.
10/12 19u30  VS: stop met aanleg gaspijplijn Nord Stream 2De Verenigde Staten hebben er openlijk toe opgeroepen de aanleg van de Oostzee-pijpleiding Nord Stream 2 te staken. De Amerikaanse onderminister voor energiegerelateerde zaken Francis Fannon riep alle betrokken partijen op om per direct te stoppen met het project, waar vooral Rusland aan gehecht is.
10/12 19u00  ‘Gênant hoe Elon Musk Tesla leidt’Kondigt de huidige malaise op de beurzen een recessie aan? En wat moet Tesla met de eigenwijze Elon Musk doen? Dit en meer in de beursweek met Jos Versteeg.
10/12 18u45  Strijd om ’bezit’ van Nissan-topman GhosnDe breuk tussen automaker Nissan en voormalig voorzitter Carlos Ghosn ontaardt in een heuse vechtscheiding. Beide kampen menen recht te hebben op 'privébezittingen' van de eerder gewipte preses.
10/12 18u00  AEX op laagste punt in bijna 2 jaarDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is maandag op het laagste punt sinds februari 2017 gesloten. Uitstel van de stemming in het Britse parlement over de Brexit-deal zorgde voor onzekerheid bij beleggers. Ook een negatieve opening op Wall Street deed de stemming op het Damrak geen goed. Kabelaar Altice Europa bungelde onderaan met een koersval van bijna 8%.
10/12 17u30  Uittocht bij Verizon door vertrekregelingHet Amerikaanse telecombedrijf Verizon neemt afscheid van duizenden werknemers. Het gaat om personeelsleden die gebruikmaken van een vrijwillige vertrekregeling, kondigde het concern aan. Verizon wil afslanken om vervolgens te kunnen investeren in 5G, een nieuw type internetverbinding dat veel hogere snelheden mogelijk maakt.
10/12 17u30  Stevige dalingen op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York gleden na een voorzichtig begin al snel stevig weg. De handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China bleven het sentiment drukken. Ook het uitstel van de stemming over het Brexit-akkoord in het VK viel niet goed.
10/12 17u30  VNO-NCW omarmt bedenktijd van 250 dagenOndernemersorganisatie VNO-NCW steunt het voorstel van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming om een wettelijke bedenktijd van 250 dagen in te voeren voor bestuurders van beursgenoteerde bedrijven. De regeling geeft de leiding van de bedrijven langer de tijd om bijvoorbeeld de argumenten voor en tegen een overname te staven.
10/12 16u45  Brexit-stemming uitgesteldDe Britse regering stelt een stemming in het Lagerhuis over de brexit-deal met de EU uit. Dit heeft de Britse premier Theresa May zojuist bevestigd.
10/12 16u45  GoPro haalt deel productie weg uit ChinaMaker van actiecamera's GoPro verhuist een deel van zijn productie van China naar de Verenigde Staten. Het Amerikaanse bedrijf heeft geen trek in de ophanden zijnde extra heffingen op producten die voor de thuismarkt zijn bestemd.
10/12 16u30  Flinke strop voor seizoensbedrijvenBedrijven die afhankelijk zijn van seizoensarbeid krijgen te maken met een flinke strop nu flexibele arbeid duurder wordt. De extra kosten kunnen jaarlijks oplopen tot enkele honderdduizenden euro’s.
10/12 16u30  Tot drie jaar cel in trustfraudezaakDe rechtbank in Amsterdam heeft in een omvangrijke trustfraudezaak drie jaar cel opgelegd aan Erwin de R. (59). Daarnaast krijgt hij een beroepsverbod van vijf jaar. Zijn naaste medewerker Edward P. (54) kreeg een jaar cel en een taakstraf van 240 uur.
10/12 16u15  Beurs: AEX daalt onder 500 puntenDe Amsterdamse beursgraadmeter AEX is maandagmiddag opnieuw onder de grens van 500 punten gedoken. Beleggers waren in afwachting van een mededeling van de Britse premier Theresa May over een mogelijk uitstel van de parlementaire stemming over de Brexit-deal. Ook een negatieve opening op Wall Street deed de stemming op het Damrak geen goed. Kabelaar Altice Europa bungelde onderaan.
10/12 16u00  Europese beurzen overwegend lagerDe AEX-index in Amsterdam stond maandagmiddag in de min. Ook elders in Europa gingen graadmeters overwegend omlaag. De oplaaiende handelsspanningen tussen de VS en China deden het sentiment geen goed. Verder wordt gewacht op de belangrijke stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord. Deze staat gepland op dinsdag, maar wordt vermoedelijk uitgesteld.
10/12 16u00  Rustige opening op Wall StreetDe aandelenbeurzen in New York zijn de nieuwe handelsweek met kleine uitslagen begonnen. Handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China staan nog altijd op de voorgrond na de arrestatie van een topbestuurder van Huawei. Verder wisten chipmaker Qualcomm en techreus Apple de aandacht op zich gericht. Apple mag door toedoen van Qualcomm in China bepaalde iPhones voorlopig niet meer verkopen.
10/12 16u00  ’Hypotheekrente blijft hoog door druk december’De hypotheekrente is de afgelopen maand op gelijk niveau gebleven, terwijl de rente op de kapitaalmarkten wel daalt. Waarschijnlijk is er even geen behoefte aan meer klandizie.
10/12 15u45  Chinese rechter verbiedt verkoop iPhonesEen rechter in China heeft de import en verkoop van bepaalde types iPhones van Apple verboden, meldt de Amerikaanse chipmaker Qualcomm.
10/12 15u45  'Chinese rechter verbiedt verkoop iPhones'Een rechter in China heeft de import en verkoop van bepaalde types iPhones van Apple verboden, meldt de Amerikaanse chipmaker Qualcomm. De twee concerns zijn al geruime tijd verwikkeld in een ruzie over patenten. Qualcomm spande daarom onlangs een rechtszaak tegen Apple in China aan wegens inbreuk op patentrechten.
10/12 15u45  ‘Rutte moet zijn ogen opendoen’Een op de vijf mensen kan zijn of haar rekeningen niet betalen. We vragen in Amsterdam Osdorp of mensen dat herkennen.
10/12 15u30  Beurs: AEX daalt richting 500 puntenDe Amsterdamse beurs kijkt maandagmiddag tegen een stevig verlies aan. Beleggers waren in afwachting van mededelingen uit de Britse regeringshoek over de stand van zaken rond het Brexit-voorstel. Philips en ASML konden op enige kopersinteresse rekenen. Altice Europa bungelde onderaan.
10/12 15u15  Banen weg bij OcéDe Venlose printerfabrikant Océ schrapt komend jaar rond de 300 banen in een operatie die de kosten het komend jaar 10% moet terugbrengen. Volgens een woordvoerder namens het dochterbedrijf van het Japanse Canon is nog niet bekend waar het baanverlies zal plaatsvinden.
10/12 15u00  'Licht herstel bij opening Wall Street'De aandelenbeurzen in New York staan maandag naar verwachting voor een licht hogere opening, na de stevige verliezen op vrijdag. Handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China staan nog altijd op de voorgrond na de arrestatie van een topbestuurder van Huawei. Beleggers kijken verder met een schuin oog naar de brexitperikelen in het Verenigd Koninkrijk.
10/12 14u45  Beurs: Tech tilt lagere AEX weer boven 500De Amsterdamse beurs hield maandag na de lunch de schade binnen de perken. Beleggers waren in afwachting van mededelingen uit de Britse regeringshoek over de stand van zaken rond het brexit-voorstel later vanmiddag. Philips en ASML konden op enige kopersinteresse rekenen. Altice Europa bungelde onderaan.
10/12 14u30  Topman NSI in bestuur IVBNTopman Bernd Stahli van vastgoedinvesteerder NSI treedt per 1 januari toe tot het bestuur van de Vereniging van Institutionele Beleggers in Vastgoed, Nederland (IVBN). Stahli krijgt de portefeuille kantoren onder zijn hoede.
10/12 14u15  FNV gaat deze week in actie komen bij PostNLFNV kondigt werkonderbrekingen aan bij PostNL, nadat de post- en pakketbezorger maandag niet inging op een ultimatum voor toezeggingen over een nieuwe cao. De drie andere bonden die met PostNL onderhandelen over een nieuwe cao, zien niets in actievoeren.
10/12 14u00  Centralebankgouverneur India per direct wegDe gouverneur van de Indiase centrale bank, Urjit Patel, treedt met onmiddellijke ingang af, naar eigen zeggen vanwege persoonlijke redenen. Dat maakte de Reserve Bank of India (RBI) bekend.
10/12 14u00  Gemeenten teruggefloten na verminderen uren hulpTwee gemeenten kregen maandag ongelijk bij de Centrale Raad van Beroep (CRvB). Zij hadden op basis van nieuwe normtijden het aantal uur huishoudelijke hulp waarop een inwoner recht had terug geschoefd. Dat had niet gemogen, concludeert het college.
10/12 14u00  Indiase zakenmagnaat mag uitgeleverd wordenDe Indiase zakenmagnaat Vijay Mallya mag aan India uitgeleverd worden. Dat besloot een rechter in Groot-Brittannië waar Mallya in april 2017 werd gearresteerd.
10/12 13u45  ’Brexit-stemming mogelijk toch uitgesteld’De Britse regering stelt een stemming in het Lagerhuis over de brexit-deal met de EU mogelijk toch uit. De Britse premier Theresa May overlegde maandag met haar belangrijkste ministers. Meerdere Britse media berichten op basis van ingewijden dat de premier heeft besloten de cruciale stemming van dinsdag af te blazen.
10/12 13u30  Signify rondt aandeleninkoopprogramma afVerlichtingsbedrijf Signify heeft zijn aandeleninkoopprogramma afgerond. Onder dit programma werden tussen 30 juli tot 7 december ruim 9,6 miljoen aandelen ingekocht voor een totale prijs van 220 miljoen euro.
10/12 13u00  ABN: economische groei zwakt sterker afDe groei van de Nederlandse economie zwakt sterker af, mede door de minder gunstige vooruitzichten voor de wereldeconomie. Dat schrijft ABN AMRO in een rapport.
10/12 13u00  Beurs: Belegger behoedzaam bij benadering Brexit-dayRond de lunch drong de Amsterdamse beurs de schade iets terug. Op weg naar de belangrijke Brexit-stemming die morgen zal plaatsvinden, keken beleggers overwegend de kat uit de boom. In de Midkap speelde AMG een negatieve hoofdrol.
10/12 13u00  FNV staat alleen met acties bij PostNLFNV kondigt werkonderbrekingen aan bij PostNL, nadat de post- en pakketbezorger maandag niet inging op een ultimatum voor toezeggingen over een nieuwe cao. De drie andere bonden die met PostNL onderhandelen over een nieuwe cao, zien niets in actievoeren.
10/12 12u15  Zwakkere groei economie OESO-gebiedDe economische groei in het gebied van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) laat afzwakking zien, ook in de eurozone. Dat schrijft de OESO in een rapport.
10/12 12u00  Staat haalt 2,8 miljard euro opDe Nederlandse staat heeft ruim 2,8 miljard euro opgehaald met de heropening van twee kortlopende leningen. Dat maakte het Agentschap van de Generale Thesaurie van het ministerie van Financiën (DSTA) bekend.
10/12 11u30  Shell investeert in gasproject NoordzeeShell heeft een definitief investeringsbesluit genomen voor een gasproject in de Noordzee. Het gaat om een gasdistributieknooppunt rond het boorplatform Shearwater. Er werden geen financiële details gemeld.
10/12 11u30  ’Intrekking brexit kan zonder goedkeuring EU’De Britse regering kan zonder goedkeuring van de andere 27 EU-lidstaten haar aanzegging om uit EU te stappen intrekken.
10/12 11u15  Obligatie worstelt in stormDe AEX leverde beleggers dit jaar ruim 8% verlies. Als de storm op de financiële markten begint te razen, worden obligaties populair. Hoeveel zekerheid bieden die, zeker bij stijgende rentes?
10/12 11u00  Beurs: AEX levert strijd om boven 500 te blijvenDe AEX worstelde maandag in de late ochtendhandel om stand te houden boven de grens van 500 punten. Bij de hoofdfondsen hadden vooral Galapagos en Altice Europe natte voeten. In de Midap kregen AMG en FlowTraders er van langs.
10/12 11u00  Britse industrie produceert minderDe productie in de Britse industrie is in oktober met 0,6 procent gekrompen op maandbasis. Dat meldde het Britse nationale statistiekbureau.
10/12 10u30  ‘Intrekking brexit kan zonder goedkeuring EU’De Britse regering kan zonder goedkeuring van de andere 27 EU-lidstaten haar aanzegging om uit EU te stappen intrekken.
10/12 10u15  Een op vijf huishoudens heeft betalingsproblemenMaar liefst 21% van de huishoudens heeft problemen om alle rekeningen op tijd te betalen. Deat zijn 1,5 miljoen Nederlandse huishoudens. Van hen heeft de helft ernstige problemen, wat betekent dat zij rekeningen te laat betalen, aanmaningen ontvangen of afbetalingsregelingen moeten treffen.
10/12 10u15  Beurs: Malaise Flow Traders en AMG; AEX zakt terug naar 500Op het Damrak hadden de verkopers nog steeds ruimschoots de overhand. Vooral de midkapfondsen AMG en Flow Traders gingen in de uitverkoop. Bij de hoofdfondsen was Galapagos in mineur.
10/12 10u00  Column: Beleggingsadvies via de fiscus en de mediaAls liefhebber van alles wat met beleggen te maken heeft, lees ik elke dag alles over dit onderwerp via de verschillende media. En in de auto staat de radio aan en komen verschillende ‘experts’ aan het woord. Voor een deel betreft dit zeer waardevolle informatie; voor een deel eigenlijk puur vermaak. Elke dag ook gaan mijn nekharen stijf overeind staan wanneer ik lees of hoor hoe een belegger op het verkeerde been wordt gezet.
10/12 10u00  FNV staat alleen met ultimatum aan PostNLHet ultimatum dat FNV aan PostNL heeft gesteld, kan niet op bijval van andere vakbonden rekenen. FNV dreigt met acties als het post- en pakketbedrijf niet voor 12.00 uur aan haar eisen voor een nieuwe cao tegemoetkomt. De andere drie bonden die over een nieuwe arbeidsovereenkomst onderhandelen, CNV, BVPP en VHP2, vinden het nog veel te vroeg voor acties.
10/12 10u00  Schoonmaakreus ISS schrapt 100.000 banenSchoonmaakbedrijf ISS schrapt de komende twee jaar wereldwijd 100.000 banen. In totaal werken er momenteel ongeveer 490.000 mensen bij de facilitair dienstverlener. Ook vertrekt de onderneming de komende jaren uit dertien landen. Doel van de operatie is om de bedrijfsvoering te versimpelen.
10/12 09u45  KBC plakt koopadvies op AdyenKBC Securities gaat betalingsbedrijf Adyen volgen met een koopadvies en een koersdoel van 555 euro. Volgens KBC is Adyen een uitblinker in de sterk groeiende markt voor betalingsdiensten en zeer goed gepositioneerd om sterk te groeien.
10/12 09u30  Beurs: ASML duwt AEX terug onder 500Na de bedrukte start hield de Amsterdamse beurs maandag de blik neerwaarts gericht met een terugval tot net onder de grens van 500 punten. Vooral de verzwakking bij ASML speelde het sentiment parten. Midkapper Air France KLM viel in de smaak.
10/12 09u15  Beurs: AEX valt terug tot net boven 500Na de herstelbeweging van eind vorige week kreeg de Amsterdamse beurs maandag bij de start te maken met tegenwind. De AEX hield ondanks de terugtrekkende beweging net stand boven de grens van 500 punten. Arcelor en ASML zaten in de achterhoede.
10/12 09u15  Musk: niemand controleert mijn tweetsDe tweets van Tesla-topman Elon Musk worden niet gecontroleerd voordat hij ze uitstuurt. Dat zei hij zondag in het Amerikaanse televisieprogramma 60 Minutes. Volgens Musk hoeven alleen zijn tweets die de beurskoers van Tesla kunnen beïnvloeden, te worden gecontroleerd en geldt anders de vrijheid van meningsuiting.
10/12 09u15  Sterke afzwakking groei Turkse economieDe groei van de Turkse economie is in het derde kwartaal scherp afgezwakt, vooral door de sterke waardedaling van de Turkse lira. Dat komt naar voren uit cijfers van het Turkse statistiekbureau.
10/12 08u45  ’AEX op weg naar dip bij start beursweek’De Amsterdamse aandelenbeurs opent maandag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese beurzen lijken lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar vrijdag de handelsvrees weer oplaaide. Verder wordt uitgekeken naar de stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord op dinsdag en het Europese rentebesluit op donderdag.
10/12 08u30  Seminar: Met visie en tips nieuwe beursjaar tegemoetDe tweede helft van 2018 hebben de aandelenmarkten een zeer grillig beeld laten zien vanwege de aanhoudende perikelen rond de brexit en de handelsspanningen tussen China en Amerika.
10/12 08u30  Ook BP krijgt klimaatresolutie aan broekNa Shell krijgt ook het Britse BP een klimaatresolutie van vereniging Follow This aan zijn broek. Het is voor het eerst dat de klimaatactivistische aandeelhouder zich op een andere oliemaatschappij richt. Follow This koopt aandelen in de gas- en oliemaatschappijen zodat het die resoluties kan indienen. De milieugroepering denkt er ook over om ExxonMobil en Chevron aan te pakken, maar doet dit alleen als het geen andere groeperingen in de weg zit.
10/12 08u30  Column: Neerwaartse druk AEX blijft grootIn de afgelopen week is de AEX opnieuw fors teruggevallen vanaf de volgende lagere top in de dalende trend. Deze top werd bij 530 geplaatst waarna eind vorige week de jaarbodem al verder werd verlaagd naar 496,65.
10/12 08u30  Duitse export toont herstelDe export van Duitsland is in oktober gestegen, na de daling een maand eerder. Dat blijkt uit voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau.
10/12 08u30  'Beleggers kijken naar handel en brexit'De Amsterdamse aandelenbeurs opent maandag naar verwachting met verlies. Ook de andere Europese beurzen lijken lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar vrijdag de handelsvrees weer oplaaide. Verder wordt uitgekeken naar de stemming in het Britse parlement over het brexit-akkoord op dinsdag en het Europese rentebesluit op donderdag.
10/12 08u15  Energie peperduurDe energierekening stijgt komend jaar naar recordhoogte. Twee prijsvergelijkers becijferen dat een modelhuishouden volgend jaar ruim 300 euro meer gaat betalen.
10/12 08u00  No-dealbrexit kost Nederland €2,3 miljardAls het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat zonder akkoord, kost dat Nederland tot en met 2023 zo'n 2,3 miljard euro. Dat blijkt uit een rapport van de Algemene Rekenkamer. Daarbovenop komen nog eens extra bijdragen aan de EU in de de begroting van 2021 tot 2027.
10/12 08u00  Groei passagiers bij Air France-KLMAir France-KLM heeft in november meer passagiers vervoerd dan een jaar eerder. In totaal stapten 7,6 miljoen reizigers aan boord bij de Frans-Nederlandse luchtvaartcombinatie. Dat is een plus van 3,3 procent.
10/12 08u00  ’Ruim 1000 Nederlandse cfo's op lijst hackers’De gegevens van zeker 1.300 Nederlandse financiële bestuurders staan op een lijst van de hackersgroep London Blue. Dat zegt de hoofdanalist van cybersecuritybedrijf Agari, Crane Hassold, tegen het FD. De mensen op deze lijst worden benaderd in een ceo-fraude.
10/12 07u45  SoftBank blijft bij beursgang ondanks marktdipSoftBank blijft bij de geplande beursgang van zijn divisie voor mobiele technologie, ondanks het recente zware weer op de financiële markten. Dat werd maandag nog eens bevestigd door de Japanse tech- en telecomreus.
10/12 07u45  Oud-voorzitter Nissan aangeklaagd in JapanCarlos Ghosn, de opgepakte voormalig voorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd vanwege valse verklaringen in financiële rapporten van het bedrijf. Zijn assistent Greg Kelly is hetzelfde misdrijf ten laste gelegd. Nissan is ook aangeklaagd voor het overtreden van de financiële wet in Japan.
10/12 07u45  Balkenende geeft tips aan jonge ondernemersIn ons Stan Huygens Café bij de beurs Masters of LXRY ontmoet oud-premier Balkenende jonge ondernemers.
10/12 07u30  Nieuwe topman voor GileadHet Amerikaanse biotechnologiebedrijf Gilead Sciences heeft in Daniel O'Day een nieuwe voorzitter en topman gevonden. De bestuurder begint effectief begin maart aan zijn nieuwe baan, zo bleek maandag.
10/12 07u30  Voorzitter Nissan aangeklaagd in JapanCarlos Ghosn, de opgepakte voorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd vanwege valse verklaringen in een veiligheidsrapport van het bedrijf.
10/12 07u30  KLM onder vuur om ’no-shows’Vliegmaatschappijen moeten reizigers geven waar ze recht op hebben als ze een retourticket kopen. „Vaak hanteert onder andere KLM extra woekerprijzen voor de betaalde terugvlucht als de heenvlucht niet wordt gebruikt. Dan krijgen passagiers hoge boetes”, aldus de Consumentenbond, die een gang naar de rechter overweegt.
10/12 07u15  Opticiens verliezen slag in brillenoorlogDe traditionele opticiens hebben een belangrijke slag verloren in de brillenoorlog.
10/12 07u15  Nikkei begint week fors lagerDe aandelenbeurs in Japan is maandag met een fors verlies aan de nieuwe handelsweek begonnen. Een dieper dan verwachte krimp van de Japanse economie en tegenvallende Chinese handelscijfers zorgden voor een negatieve stemming. Ook elders in het Verre Oosten gingen de beursgraadmeters omlaag.
10/12 07u15  Japanse economie krimpt harder dan voorzienDe Japanse economie is in het derde kwartaal harder dan aanvankelijk gedacht gekrompen. Dat kwam maandag naar voren uit nieuwe overheidscijfers. Onder meer de gevolgen van enkele natuurrampen deden een duit in het zakje.
10/12 07u00  Productie industrie omhoog in oktoberDe gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in oktober 3,4 procent hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat bleek maandag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging is iets groter dan in september.
10/12 06u45  Consumentenbond dreigt KLM met rechtszaakDe Consumentenbond dreigt met een rechtszaak tegen luchtvaartmaatschappij KLM. De organisatie wil dat KLM onmiddellijk stopt met haar no-show beleid, waarmee ze reizigers onrechtmatig op kosten zou jagen. Als KLM de clausule niet uit haar voorwaarden schrapt, stapt de Consumentenbond naar de rechter.
09/12 15u30  'Handelsspanningen domineren beurzen'De wereldwijde aandelenbeurzen blijven komende week in de ban van de internationale handelsspanningen. De vrees voor een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog zorgde vorige week voor grote onrust bij beleggers, waarbij de Amsterdamse AEX-index donderdag zelfs voor het eerst in bijna twee jaar onder de 500 punten dook.
09/12 15u30  Chinese Zijderoute snijdt RotterdamBeleggers springen op de trein die via de oude Zijderoute van China naar Rotterdam rijdt. Invesco, een van de grootste Amerikaanse vermogensbeheerders, opent het eerste obligatiefonds voor projecten die investeren in 65 landen langs deze Belt & Road-route en onze havens pijn gaan doen.
09/12 14u15  Producentenprijzen China zwakken opnieuw afDe producentenprijzen in China zijn in november opnieuw minder sterk gestegen dan een maand eerder. Dat bleek uit cijfers van het Chinese statistiekbureau.
09/12 13u45  'Fusieplannen Deutsche Bank en Commerzbank'De Duitse regering zou openstaan voor een fusie van Deutsche Bank en Commerzbank, de twee grootste banken van Duitsland. Dat meldt het Duitse blad Focus.
09/12 13u30  'Beursgang zakelijke chatdienst Slack'De zakelijke chatdienst Slack wordt waarschijnlijk volgend jaar naar de aandelenbeurs in New York gebracht. Dat meldden bronnen met kennis van de plannen voor de beursgang van Slack.
09/12 13u00  'Ghosn wilde topman Nissan vervangen'Carlos Ghosn, de gearresteerde voorzitter van Nissan, werkte aan een plan om de topman van het Japanse autobedrijf te vervangen. Ghosn was ontevreden over de prestaties van Hiroto Saikawa. Dat schrijft zakenkrant The Wall Street Journal op basis van ingewijden bij Nissan.
09/12 12u30  ’Meerderheid Britten wil EU-lid blijven’Vlak voor de stemming in het Britse parlement over de brexitdeal is volgens een opiniepeiler 52 procent van de bevolking er voorstander van dat het land toch EU-lid blijft. Dit meldde zondag de krant The Independent op basis van eigen opinieonderzoek.
09/12 10u45  Column: Investeren in woningen voor expats?Vanuit het niets word ik gebeld en gewezen op de aanbieding van DHS Development, een tweetal obligaties met een looptijd van zeven jaar met een rendementsverwachting van 4,5% tot 6,25% per jaar.
09/12 10u30  Bijna helft Nederlanders wil niet betalen voor klimaatRuim 40 procent van de Nederlanders wil vrijwel niets bijdragen aan maatregelen om de CO2-uitstoot te verlagen. Een kwart geeft aan daar meer dan 50 euro per maand voor over te hebben. Dat blijkt uit een peiling van Maurice de Hond.
08/12 17u30  Huffnagel: 'Ik kan hier helemaal niks kopen!'Frits Huffnagel kwam bij Masters of LXRY tot de conclusie dat hij niet genoeg geld heeft om er wat te kopen. Desondanks geniet hij van de pracht en praal rondom het Stan Huygens Café van De Telegraaf in de RAI.
08/12 17u15  Column: Markten hebben niet langer de wind meeHoewel de markten de laatste maanden te maken hebben gehad met ruw vaarwater, zijn vier factoren positief voor aandelen. Ze hebben de wind echter nog niet mee.
08/12 17u00  China waarschuwt Canada na aanhouding topvrouw HuaweiChina eist dat Canada financieel directeur Meng Wanzhou van het techbedrijf Huawei onmiddellijk vrijlaat. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken meldde zaterdag dat Canada de gevolgen zal moeten dragen als het geen gehoor geeft aan de eis van Peking.
08/12 16u00  Foutje: Parkeren met app duurder dan bij automaatWie tussen juni 2017 en augustus 2018 in Den Bosch heeft geparkeerd en een parkeerapp gebruikte, heeft mogelijk 50 cent per uur te veel betaald.
08/12 16u00  Huffnagel op Luxury Fair: 'Ik kan hier helemaal niks kopen!'Frits Huffnagel kwam op de Luxury Fair 2018 tot de conclusie dat hij niet genoeg geld heeft om er wat te kopen. Desondanks geniet hij van de pracht en praal in de RAI.
08/12 14u45  Je eigen risico in de zorg verhogen: is dat slim?Wie een nieuwe zorgverzekering voor 2019 afsluit, kan niet alleen kiezen tussen maatschappijen, natura- of restitutiepolissen en aanvullende pakketten. Je kunt ook kiezen voor een vrijwillig verhoogd eigen risico. Is dat slim?
08/12 13u15  Best gelezen op DFT: hypotheekpaniek, benzineprijs en dennenappelsDat was even schrikken begin deze week: de mededeling dat Rabobank de hypotheek per ongeluk twee keer had afgeschreven. Ontzettend onhandig in deze dure decembermaand. Gelukkig werd de fout niet bij iedereen, maar alleen bij klanten met een opbouwhypotheek gemaakt. Naast hypotheken maakten we ons ook druk over de prijs van zorgverzekeringen en benzine. En van dennenappels.
08/12 11u15  Vlaanderen overweegt nu ook vliegtaksNu de Nederlandse regering heeft aangekondigd vanaf 2021 een vliegtaks in te voeren van €7 per ticket, gaat Vlaanderen onderzoeken of de belasting daar ook kan worden ingevoerd.
08/12 11u15  ’Grootkapitaal profiteert en hardwerkende Nederlander verliest’We zijn hartstikke rijk, maar waarom merken we dat niet in onze portemonnee? De Nederlandse economie draait als een tierelier, we doen het aanzienlijk beter dan veel landen om ons heen. Maar ons besteedbaar inkomen stagneert al jaren. We hebben nota bene minder vrij te besteden dan Fransen en Italianen.
08/12 10u45  ’Voorlopig geen recessie in de VS’De aandelenkoersen zijn in de afgelopen weken te hard gedaald, zo meent beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg van Stroeve & Lemberger. „De Amerikaanse economie ligt er veel te robuust bij voor een recessie binnen twee jaar en ook voor de wereldeconomie voorzie ik slechts een groeivertraging.”
08/12 10u30  Auto gestolen met kentekenbewijs erin? Geen vergoedingBewaar nooit je autopapieren in je auto. Daar kwam een vrouw op pijnlijke wijze achter, toen de auto, inclusief kentekenbewijs III werd gestolen.
08/12 10u15  Column: Geen zorgen over aflossingsvrije hypotheekDen Haag In tv-spots van de banken maken vrolijke huiseigenaren een dansje. Ze zijn zo blij, omdat ze hebben afgelost op hun aflossingsvrije hypotheek. Dus zijn ze ’aflossingsblij’.
08/12 10u00  'ING verhoogde salaris Hamers ondanks boete'ING is in 2017 verschillende keren gewaarschuwd dat de bank een megaboete wachtte vanwege de witwasaffaire, maar de top besloot desondanks begin dit jaar het salaris van CEO Ralph Hamers met 50 procent te verhogen naar 3 miljoen euro. Dat blijkt uit een reconstructie van Het Financieele Dagblad. De krant spreekt van een 'dubbele inschattingsfout'.
08/12 09u45  ’Salarisverhoging ING-topman ondanks dreigende boete’ING is in 2017 verschillende keren gewaarschuwd dat de bank een megaboete wachtte vanwege de witwasaffaire, maar de top besloot desondanks begin dit jaar het salaris van CEO Ralph Hamers met 50 procent te verhogen naar 3 miljoen euro.
08/12 09u30  Beursgang Uber lijkt stap dichterbijDe beursintroductie van Uber Technologies is een stap dichterbij gekomen. Het bedrijf achter de populaire taxi-app, heeft bij de Amerikaanse beurswaakhond SEC vertrouwelijke documenten ingediend voor een beursgang. Dat zeggen ingewijden tegen The Wall Street Journal.
08/12 09u15  Nederland rijk, maar Hollander bij ’armsten’ van EuropaNederland heeft een van de meest welvarende economieën van Europa. Maar daar zien we in de portemonnee maar weinig van terug, onder meer omdat de burger flink heeft meebetaald aan het oppoetsen van de begroting.
08/12 08u15  Gerust de lange latten opWie deze kerstvakantie of later in het seizoen richting de sneeuw afreist, staat natuurlijk liever niet te lang stil bij de risico’s die wintersport met zich meebrengt. Toch is het verstandig om van tevoren even goed naar de verzekeringen te kijken. Want met alleen een zorg- en een reisverzekering ben je er niet.
08/12 08u00  Column: Nederland heeft explosieve lastendrukDeze week werd een studie gepubliceerd die laat zien dat in 34 OESO-landen (de belangrijkste westerse landen) de collectieve lastendruk blijft toenemen. Bij deze druk gaat het om het totaal aan premies en belastingen dat door burgers en bedrijven aan de overheid wordt afgedragen als percentage van het bruto binnenlands product (bbp).
07/12 23u00  Tesla wil misschien GM-fabrieken overnemenTesla heeft eventueel interesse om een of meerder fabrieken die General Motors (GM) wil sluiten, over te nemen. Dat heeft topman Elon Musk van de maker van elektrische auto's gezegd in het televisieprogramma 60 Minutes. Dat wordt zondag pas uitgezonden, maar zender CBS zette vrijdag al enkele fragmenten online.
07/12 22u15  Handelsangst drukt Wall Street in minDe effectenbeurzen in New York zijn vrijdag fors lager gesloten. De angst voor een opleving van de handelsoorlog met China laaide weer op. Beleggers letten op Canada waar financieel directeur Meng Wanzhou van het Chinese techbedrijf Huawei werd voorgeleid. Daarbij werd duidelijk dat de VS haar willen berechten wegens fraude met betrekking tot het schenden van een embargo tegen Iran.
07/12 22u00  Helft bedrijven treft voorbereiding op BrexitBedrijven moeten meer haast maken met de voorbereidingen op de Brexit. Nu het onwaarschijnlijk is dat de Britse premier May dinsdag het Brexit-akkoord door het Lagerhuis krijgt, is het voor ondernemers van groot belang rekening te houden met een harde Brexit op 29 maart 2019. MKB-Nederland ziet dat ondernemers het belang van voorbereiding inzien en actie ondernemen.
07/12 22u00  Investeerder Elliott meldt zich bij BayerDe activistische investeerder Elliott heeft zich ingekocht bij chemieconcern Bayer en stuurt aan op opsplitsing van het bedrijf. Ingewijden hebben dat tegen persbureau Bloomberg gezegd.
07/12 21u15  Column: Schiphol, meer of beterAls Schiphol in het nieuws komt, is dat in 95% van de gevallen in negatieve zin.
07/12 20u15  BASF geeft winstwaarschuwingChemieconcern BASF heeft zijn winstverwachting naar beneden bijgesteld. Het Duitse bedrijf denkt dat de brutowinst (ebit) over heel het jaar tussen de 15 procent en 20 procent lager uitvalt dan vorig jaar.
07/12 19u45  ING trekt DNB meeDe Nederlandsche Bank dreigt dankzij de geheimhoudingsplicht van de toezichthouder meegesleurd te worden in het maatschappelijke en politieke tumult over de ING-top. Het werpt nu al een zwarte deken over een bezoek van DNB-directeur Frank Elderson én ING-ceo Ralph Hamers woensdag aan de Tweede Kamer.
07/12 19u45  Wall Street duikt in het roodDe effectenbeurzen in New York stonden vrijdag duidelijk lager. Beleggers verwerkten het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Daaruit kwam voorbeurs naar voren dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november fors is afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Ook een besluit van de OPEC om de olieproductie te beperken, kreeg volop aandacht.
07/12 18u45  ‘Duurdere vluchten pure melkkoe’DFT-versslaggever Yteke de Jong over de stijgende ticketprijzen als gevolg van de vliegtaks.
07/12 18u30  Financieel directeur Flow Traders stapt opFinancieel directeur Marcel Jongmans van Flow Traders stapt met onmiddellijke ingang op. Hij wil andere kansen najagen, meldt de beursintermediair. Zijn taken worden voorlopig waargenomen door andere leden van de raad van bestuur.
07/12 18u15  AEX boven 500 punten richting weekendDe Amsterdamse beurs is met een flink herstel aan het weekend begonnen. De AEX-index sloot donderdag onder de grens van 500 punten, maar mede dankzij beurszwaargewicht Shell kwam er vandaag alweer bijna 510 punten op de borden. In het laatste handelsuur moest de AEX echter wat winst inleveren door een wegzakkend Wall Street. Ajax scoorde op het Damrak dankzij de verwachte transfer van sterspeler Frenkie de Jong.
07/12 18u00  Plussen op Europese beurzenDe Europese aandelenbeurzen zijn vrijdag overwegend met flinke plussen gesloten. Daarmee werden de forse verliezen van een dag eerder weer enigszins goedgemaakt.
07/12 17u45  Raad van State geeft groen licht voor wet Wakkie & HommenDe Raad van State ziet geen bezwaar tegen een wet die Nederlandse beursgenoteerde bedrijven de mogelijkheid biedt om 250 dagen bedenktijd in te roepen bij een overnamebod of andere ingrijpende voorstellen.
07/12 17u30  'Opslag ING-topman ondanks dreigende boete'ING heeft topman Ralph Hamers begin dit jaar een salarisverhoging van 50 procent gegeven ondanks dat toen al een halfjaar duidelijk was dat een megaboete voor de bank in de lucht hing. Dat schrijft Het Financieele Dagblad (FD) op basis van een reconstructie.
07/12 16u30  Groothandelsvoorraden VS nemen toeDe groothandelsvoorraden in de Verenigde Staten zijn in oktober met 0,8 procent gestegen ten opzichte van de voorgaande maand. Dat blijkt uit definitieve cijfers die het Amerikaanse ministerie van Handel heeft gepubliceerd.
07/12 16u15  Consumentenvertrouwen VS blijft gelijkHet consumentenvertrouwen in de Verenigde Staten is in december gelijk gebleven aan een maand eerder. Dat blijkt uit een eerste raming van de Universiteit van Michigan.
07/12 16u15  OPEC-deal maakt benzine duurderDe prijs van Brentolie is vrijdagmiddag 5% gestegen. Oliekartel OPEC heeft in Wenen een akkoord bereikt om zijn olieproductie met 1,2 miljoen vaten per dag terug te brengen.
07/12 16u15  ECB kan tot hertoetsing ING-leiding besluitenDe Europese Centrale Bank (ECB) kan nog altijd beslissen over hertoetsing van de ING-leiding vanwege de witwaszaak, ondanks dat ING strafvervolging heeft afgekocht. Bankbestuurders moeten naast kennis en kunde ook een ongeschonden reputatie hebben, aldus de ECB-richtlijnen.
07/12 16u00  Alcoholvrij bier op bruiloft: stel krijgt geld terugEen bruidspaar krijgt maar liefst €1200 korting op het bruiloftsdiner, heeft de rechtbank in Amsterdam bepaald. Op het feest werd tegen de afspraak in alcoholvrij bier geschonken.
07/12 16u00  Wall Street zoekt richting na banen en OPECDe effectenbeurzen in New York kozen vrijdag in de eerste handelsminuten geen duidelijke richting. Beleggers verwerkten het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Daaruit kwam voorbeurs naar voren dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten in november fors is afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Ook een besluit van de OPEC om de olieproductie te beperken, kreeg volop aandacht.
07/12 15u15  Zo vergelijk je de prijzen van zorgbehandelingenPrijsverschillen tussen ziekenhuizen kunnen enorm zijn. Als de zorgkosten via de verzekering betaald worden kun je kosten drukken door naar het voordelige ziekenhuis te gaan. Maar als je via het eigen risico zelf betaalt, scheelt het zelfs geld in je eigen portemonnee.
07/12 15u15  BAM werkt mee aan renovatie Paleis Het LooBAM werkt mee aan de verbouwing van delen van Paleis Het Loo. Het bedrijf is geselecteerd als coördinerend bouwer voor de renovatie van de vleugels en entreepaviljoens van het museum. Daarnaast gaat BAM het ontwerp voor een ondergrondse ruimte uitwerken.
07/12 15u15  Beurs: Shell stuwt AEX richting 510De Amsterdamse beurs is vrijdagmiddag fors in herstel. De AEX sloot donderdag onder de grens van 500 punten. Maar mede dankzij beurszwaargewicht Shell kwam er vandaag alweer bijna 510 punten op de borden. Ajax scoorde op de beurs dankzij de verwachte transfer van sterspeler Frenkie de Jong.
07/12 15u00  'Wall Street verwerkt banenrapport en OPEC'De aandelenhandel in New York staat vrijdag in het teken van het belangrijke Amerikaanse banenrapport. Daaruit kwam voorbeurs naar voren dat de groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november fors afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Het banenrapport speelt een belangrijke rol bij het rentebeleid van de Federal Reserve, de centrale bank.
07/12 15u00  Olieprijs schiet hoger, OPEC-deal nadertDe prijs van Brentolie is vrijdagmiddag 5% gestegen. De markt rekent op een akkoord tot beperking van de olieproductie door het kartel OPEC met 1,2 miljoen vaten per dag.
07/12 15u00  Banengroei VS valt flink terugDe groei van de werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in november fors afgezwakt in vergelijking met een maand eerder. Dat blijkt uit cijfers van het Amerikaanse ministerie van Arbeid.
1 2


Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

10x Japanse beurs toont stevig herstel12/12 07u30 - De Financiële Telegraaf: De aandelenbeurs in Japan toonde woensdag een stevig herstel na de recente verliezen. Vooral de autofabrikanten stonden in de belangstelling na berichten dat China de importtarieven op voertuigen gemaakt in de Verenigde Staten wil verlagen. Ook het nieuws dat de in Canada gearresteerde topvrouw van het Chinese technologieconcern Huawei op borgtocht is vrijgelaten zorgde voor optimisme.
9x WDP sluit nieuwe deal in Roemenië12/12 07u15 - De Financiële Telegraaf: WDP heeft een overeenkomst ondertekend voor de ontwikkeling en verhuur van 77.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed op een bestaande locatie in Boekarest, voor retailer Auchan. Dat werd woensdag bekendgemaakt. Het investeringsbudget bedraagt circa 45 miljoen euro.
9x Apple Pay mijdt Nederland12/12 08u30 - De Financiële Telegraaf: Tot frustratie van iPhonebezitters komt betalen via Apple Pay met de introductie in buurlanden Duitsland en België steeds dichterbij, maar lijkt de techgigant nog altijd niet van plan de dienst in Nederland te lanceren.
8x ’Rabo draait geldkraan dicht voor vastgoedsector’12/12 07u15 - De Financiële Telegraaf: Meerdere bronnen stellen dat Rabobank nauwelijks meer geld uitleent in het commercieel vastgoed, om zo de eigen balans op orde te krijgen of vanwege de toegenomen risico’s. „Ze zijn bij mij en veel anderen langs gekomen om te zeggen dat ze feitelijk dicht zijn”, vertelt een grote ontwikkelaar.
8x ING-topman Hamers wacht kruisverhoor in Kamer12/12 07u15 - De Financiële Telegraaf: Topman Ralph Hamers van ING schuift woensdag aan bij een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer over de stand van zaken in de financiële sector. Hij kan rekenen op een stevig kruisverhoor, want veel Kamerleden zijn erg kritisch over onder meer het witwasschandaal bij de bank.
7x Economische groei zorgt niet voor meer veelverdieners12/12 00u00 - De Financiële Telegraaf: De economische crisis ligt al een heel eind achter ons, maar zelfs de veelverdieners merken daar maar weinig van. Het aantal huishoudens met een netto-inkomen van minstens 50.000 euro is vorig jaar amper toegenomen.
7x ‘Wij gaan verder waar ASML stopt’12/12 06u30 - De Financiële Telegraaf: De nieuwe ASML durft oprichter en directeur Aaike van Vught zijn VSParticle nog niet te noemen. „Maar als de ontwikkeling goed blijft gaat, is het zeker niet uitgesloten. Wij gaan verder waar zij stoppen.”
7x Aantal faillissementen neemt opnieuw toe12/12 06u45 - De Financiële Telegraaf: Het aantal failliet verklaarde bedrijven is opnieuw toegenomen, voor de tweede maand op rij. In november zijn er 13 bedrijven meer failliet verklaard dan een maand eerder. Dat maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend.
7x 'AEX zet stijging voort'12/12 08u30 - De Financiële Telegraaf: De Amsterdamse aandelenbeurs begint woensdag naar verwachting hoger. Ook de andere Europese beurzen lijken verder te stijgen na het herstel van een dag eerder. De aandacht blijft uitgaan naar de ontwikkelingen rond brexit en het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China.
7x Commissaris Bhattacharya vertrekt bij Signify12/12 08u45 - De Financiële Telegraaf: Abhijit Bhattacharya vertrekt als commissaris van verlichtingsbedrijf Signify. De huidige financieel directeur van Philips doet dat volgens de voormalige Philips-dochter op eigen verzoek per 31 december.

Statistieken

Artikels:
35020
Gelezen:
24309
Aantal lezers nu:
62


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven