maandag 22 april 2019, week 17


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 10u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/04 10u30  “Rekeningrijden pas te overwegen na investeringen in alternatieven voor auto” De VAB vindt dat de volgende Vlaamse regering werk moet maken van alternatieven voor de auto, vooraleer er opnieuw gepraat kan worden over rekeningrijden. De mobiliteitsorganisatie vraagt om een investering van 3 miljard, gespreid over tien jaar, in fietsinfrastructuur.
22/04 10u00  Ophef in Nederland over video waarin meisje op hoofd geslagen en geschopt wordt De politie van Rotterdam heeft een onderzoek geopend naar een video waarin te zien is hoe een meisje op haar hoofd geslagen en geschopt wordt. De beelden werden massaal bekeken via social media.
22/04 09u30  Golden State, Toronto en Portland op één zege van tweede ronde Golden State Warriors, Toronto en Portland zijn zondag nog één zege verwijderd van de kwalificatie voor de tweede ronde van de play-offs in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA).
22/04 09u00  Hoe Antwerpenaar steenrijk werd met goud: “Het is een smerige business, al zeg ik het zelf” Hij is een van de rijkste Belgen, maar in ons land nauwelijks bekend. De Antwerpse goudhandelaar Alain Goetz bouwde zijn imperium in het buitenland uit, onder andere in Oeganda, maar zijn succes roept grote vragen op. Onze zusterkrant De Standaard trok naar goudmijnen waar kinderen werken en zag documenten die Goetz linken aan conflictgoud uit Congo.
22/04 09u00  Zwarte rook boven Cape Canaveral: mysterieus incident met ruimtecapsule SpaceX kan bemande vlucht vertragen Op de lanceerbasis van Cape Canaveral heeft zich tijdens een test een mysterieus incident voorgedaan met de ruimtecapsule Crew Dragon van het private ruimtevaartbedrijf SpaceX. Dat hebben SpaceX en ruimtevaartorganisatie NASA meegedeeld. De capsule zou tegen eind dit jaar Amerikaanse astronauten naar de ruimte moeten brengen.
22/04 08u45  Lichamen van drie bekende klimmers teruggevonden in Rocky Mountains De lichamen van de drie bekende bergbeklimmers die vermist waren sinds dinsdag in het Canadese nationaal park Banff zijn zondag teruggevonden.
22/04 08u45  “Aanslagen Sri Lanka lijken het werk van moslimterroristen, maar niets is zeker” “Dit specifieke type aanslag, de gecoördineerde aard, het grote aantal slachtoffers, meerdere barbaarse aanslagen: zoiets is nog nooit gebeurd in Sri Lanka.” Dat zegt Alan Keenan, Sri Lanka-analist van de International Crisis Group, na de aanslagen waarbij minstens 290 mensen om het leven kwamen. “Het lijkt op de modus operandi van moslimterroristen. Maar we weten niets zeker.”
22/04 07u45  Zonnige paasmaandag met maxima tot 24 graden Het wordt een zonnige paasmaandag met hoge wolkenvelden. In de loop van de dag verschijnen er ook wat stapelwolken, maar het blijft droog. De maxima liggen tussen 18 graden in de Ardennen en 24 graden in Vlaanderen, meldt het KMI.
22/04 07u45  Greta Thunberg: “Politici die niets doen gaan er niet mee wegkomen” De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is zondag met veel enthousiasme ontvangen door de Extinction Rebellion-beweging in Londen.
22/04 07u45  Tesla onderzoekt video ontploffende auto Tesla onderzoekt een video waarop een auto van het merk uit het niets ontploft. De beelden worden veel gedeeld en bekeken op het Chinese sociale medium Weibo.
22/04 07u45  Gesprek met de afvaller in ‘De Mol’: “Ik floep er soms dingen uit, dus ik was misschien niet de beste mol geweest” Kaat Van Steen (22) is niet de mol. De studente kinesitherapie uit Zoersel moet net voor de grote strijd om de finaleplaatsen haar koffers pakken. Zo verliest ‘De Mol’ haar jongste en meest opgewekte kandidate. “Ik ben een flapuit, dus ik was misschien niet de beste mol geweest.”
22/04 07u30  Dit zijn de slachtoffers van de aanslagen in Sri Lanka Zeker 290 doden, meer dan 500 gewonden. Dat is de voorlopige dodentol na de aanslagen in Sri Lanka. Bij acht explosies verspreid over het land kwamen buurtbewoners, omstanders en vakantiegangers om het leven. De eerste namen van overleden slachtoffers sijpelen binnen. Onder hen een beroemde tv-kok en een Nederlandse vrouw van 54.
22/04 07u15  Aanslagen Sri Lanka: dodentol loopt op tot 290, namen van twee terroristen bekend Bij de aanslagen op paaszondag in Sri Lanka zijn minstens 290 personen om het leven gekomen en 500 anderen gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de lokale politie maandag. Intussen zijn de namen van minstens twee van de zelfmoordterroristen bekend.
22/04 07u15  Komt de Homo Universalis uit de Kempen? Wie is de man of vrouw die alles kan en kroont zich tot de Homo Universalis? Het spelletje uit Iedereen Beroemd is ook deze lente razend populair. Wij mochten toekijken tijdens de opname, die u vrijdagavond op Eén zag. Alle hoop op een Kempense overwinning rust op de schouders van Femke Verhoeven (19, Hoogstraten) en Annelies Sprangers (35, Turnhout). “Die spelletjes kan iedereen. Maar onder tijdsdruk is het vaak toch wat moeilijker.”
22/04 03u15  Eric Van Rompuy: “Wie heeft de moed om een aanval op De Wever in te zetten?” Eric Van Rompuy is 70 jaar, hij heeft er veertig jaar politiek labeur op zitten en hij gaat met pensioen. Maar een sereen afscheidsinterview is niet besteed aan de eeuwige rebel. Gescholden moet er worden. En hard uitgehaald. Naar de N-VA met name, en Bart De Wever in het bijzonder. “Die pretentie!” De laatste blog op zijn website eindigt Van Rompuy met de vraag: ‘Wie heeft de moed om een frontale aanval op deze man in te zetten?’ Hij geeft zelf het voorbeeld.24 
Laatste update: vandaag om 10u30
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/04 10u30  Nieuwe aanklacht tegen Carlos Ghosn Nissan heeft maandag meegedeeld een aanklacht te hebben ingediend tegen oud-topman van het bedrijf Carlos Ghosn voor een ernstige vertrouwensbreuk.
22/04 10u15  Twee verdachten van dood Noord-Ierse journaliste vrijgelaten De Noord-Ierse politie heeft twee jongemannen zondagavond vrijgelaten die verdacht werden in het onderzoek naar de dood van journaliste Lyra McKee. De twee zijn niet in verdenking gesteld.
22/04 09u45  Golden State, Toronto en Portland op één zege van tweede ronde Golden State Warriors, Toronto en Portland zijn zondag nog één zege verwijderd van de kwalificatie voor de tweede ronde van de play-offs in de Noord-Amerikaanse professionele basketcompetitie (NBA).
22/04 09u45  Aanslagen Sri Lanka eisen al 290 levens, daders uit milieu moslimextremisme Bij de aanslagen op paaszondag in Sri Lanka zijn 290 personen om het leven gekomen en 500 andere gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de lokale politie. De daders zouden tot dezelfde moslimextremistische groep behoren.
22/04 09u00  Zonnige paasmaandag, met temperaturen tot 24 graden Het wordt een zonnige paasmaandag met hoge wolkenvelden. In de loop van de dag verschijnen er ook wat stapelwolken, maar het blijft droog. De maxima liggen tussen 18 graden in de Ardennen en 24 graden in Vlaanderen, meldt het KMI.
22/04 08u30  Tesla onderzoekt video ontploffende auto Tesla onderzoekt een video waarop een auto van het merk uit het niets ontploft. De beelden worden veel gedeeld en bekeken op het Chinese sociale medium Weibo.
22/04 08u30  Lichamen van drie bekende klimmers teruggevonden in Rocky Mountains De lichamen van de drie bekende bergbeklimmers die vermist waren sinds dinsdag in het Canadese nationaal park Banff zijn zondag teruggevonden.
22/04 08u15  Rusland: ‘Oekraïne kan reset doorvoeren’ Oekraïne heeft de kans om positieve veranderingen door te voeren die de samenleving in zijn geheel ten goede komen, aldus Rusland na de overwinning van Volodimir Zelenski bij de presidentsverkiezingen.10 
22/04 07u45  LIVE. Al 24 arrestaties na aanslagen Sri Lanka Lees meer >10 
22/04 07u30  Greta Thunberg in Londen: ‘Politici die niets doen gaan er niet mee wegkomen’ De Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg is zondag met veel enthousiasme ontvangen door de Extinction Rebellion-beweging in Londen.
22/04 07u15  Aanslagen Sri Lanka eisen al 290 levens Bij de aanslagen op paaszondag in Sri Lanka zijn 290 personen om het leven gekomen en 500 andere gewond geraakt. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de lokale politie maandag.
21/04 23u15  Frankrijk plaatst zich voor Fed Cup-finale tegen Australië De Franse tennissters hebben zich zondag in Rouen voor de finale van de Fed Cup geplaatst. Ze versloegen Roemenië met 3-2. In het beslissende dubbelspel wonnen Caroline Garcia en Kristina Mladenovic met 5-7, 6-3 en 6-4 van Simona Halep en Monica Niculescu.
21/04 23u00  Oostende stuurt Kangoeroes met een dertiger huiswaarts Filou Oostende dat in de eerste seizoenshelft tweemaal verloor van Kangoeroes Mechelen, heeft dit weekeinde de puntjes op de i gezet. De titelverdedigers wonnen tweemaal met sprekende cijfers: 59-74 in Mechelen en op Pasen thuis met 97-67.
21/04 22u30  LIVE. Al dertien arrestaties na aanslagen Sri Lanka Lees meer >
21/04 22u30  Aanslagen verstoren wankel etnisch en religieus evenwicht in Sri Lanka Spanningen tussen etnische en religieuze groepen zijn er altijd in Sri Lanka. Maar grootschalig geweld leek tot deze zondag iets van het verleden.
Laatste update: vandaag om 10u30
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/04 09u30  Saharastof zorgt vandaag en morgen mogelijk voor spectaculaire lucht Een grote portie Saharastof bereikt vandaag en morgen ons land vanaf het zuidoosten. Dit stof zorgt ervoor dat het zonlicht meer gebroken wordt en...
22/04 08u45  Mysterieus incident met ruimtecapsule SpaceX kan bemande vlucht vertragen Op de lanceerbasis van Cape Canaveral heeft zich tijdens een test een mysterieus incident voorgedaan met de ruimtecapsule Crew Dragon van het...
21/04 21u15  IJsberen genieten van speciale paasmaaltijd in Duitse zoo In de Berlijnse zoo zijn de ijsberen verwend met een speciale paasmaaltijd. Mama Tonja en haar vier-maanden-oude welpje Hertha kregen rode vruchten...
21/04 07u30  Of je een slechte slaper bent of niet zit wel degelijk in je genen, hebben onderzoekers nu aangetoond Bent u ook zo iemand die ’s nachts vaker wel dan niet in bed ligt te woelen? Vergeet de koppen warme melk en het schaapjes tellen. De kans is groot...
20/04 21u45  Klimaatactivisten doen alsof ze dood zijn Het is eens iets anders dan betogen, spijbelen of picknicken: in Keulen hebben klimaatactivisten gedaan alsof ze dood waren. Doorheen de stad...
20/04 08u00  Hond die levend werd begraven door zijn baasje, klautert uit graf Het baasje van de 18-jarige hond Dik schrok behoorlijk toen hij te horen kreeg dat zijn zopas begraven viervoeter springlevend was. De verbaasde...
20/04 07u00  Heel het weekend zomers weer: temperaturen tot 26 graden Vandaag krijgen we opnieuw een warme en zonovergoten dag. De maxima schommelen van 19 graden aan zee tot 25-­26 graden in het centrum en in het...
19/04 17u00  Wetenschappers vinden allereerste molecule die ooit gevormd werd in heelal Wetenschappers zijn erin geslaagd om de allereerste moleculaire verbinding waar te nemen die ooit gevormd werd in het heelal. Er werd al bijna 100...
19/04 15u30  Marokko gaat drie grote stuwdammen bouwen voor steeds grotere behoefte aan water Marokko gaat in het noorden van het land drie "grote" stuwdammen bouwen om tegemoet te komen aan een steeds grotere behoefte aan water. Dat heeft...
19/04 14u30  Dakloze herenigd met geliefde rat nadat zijn oproep viraal gaat Een dakloze man uit Sydney werd gisteren herenigd met zijn geliefde huisdier: een tamme rat met de naam Lucy. Het diertje verdween een week...
19/04 14u00  Bill Gates: “We boeken vooruitgang in de strijd tegen ‘s werelds grootste moordenaars” Terwijl het nog maar pas afgelopen was, is het weer helemaal terug van weggeweest: het muggenseizoen. Voor ons zijn de insecten vooral vervelend -...
19/04 12u45  Commerciële ruimtecargo bij Internationaal Ruimtestation ISS aangekomen Een onbemande commerciële ruimtecargo is vandaag bij het Internationaal Ruimtestation ISS aangekomen en met de Canadese robotarm van het complex...
19/04 09u30  Nieuw-Zeelands milieurapport schetst somber beeld Een nieuwe studie over het Nieuw-Zeelandse klimaat schetst een somber beeld: er is een groot verlies aan biodiversiteit, de waterwegen zijn...
19/04 09u00  BBC-kijkers geschokt na zien van hopeloze strijd orang-oetan tegen graafmachine Britse televisiekijkers zagen gisteravond de nieuwe documentaire ‘Climate Change: The Facts’ van Sir David Attenborough. De bekende maker van...
19/04 00u15  Virgin Airlines vindt bijzondere verstekeling aan boord van vlucht Tijdens een controle van een toestel van Virgin Australia, troffen vliegtuigmecaniciens een bijzondere passagier aan: een uil had er niet beter op...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/04 10u45  Lichamen drie ervaren alpinisten gevonden in Canadese Rockies De drie alpinisten hoorden bij de absolute wereldtop. Onderweg naar de top van de berg Howse Peak zijn zij onder een lawine terecht gekomen.
22/04 10u15  Motel Mozaique: wandelen met Winne en junglerock uit Taiwan Na negentien jaar verrast Motel Mozaique niet meer, maar kunst, architectuur en muziek komen er nog altijd samen met typisch Rotterdamse ervaringen. De optredens waren aantrekkelijk (Apparat, Altin Gün). Hype-band Black Midi bleef ondoorgrondelijk; waarom cowboyhoeden?
22/04 10u00  Opnieuw avondklok ingesteld in hoofdstad Sri Lanka Zondag kwamen bij een reeks gecoördineerde aanslagen 290 mensen om het leven. Zes van de acht explosies werden veroorzaakt door een zelfmoordaanslag.10 
22/04 09u15  Zeventien doden door aardverschuiving in Colombia Veertien mensen worden nog vermist in de buurt van de Colombiaanse plaats Rosas, in het zuidwesten van het land, dat werd geteisterd door hevige regenval.
22/04 08u30  Lichamen drie ervaren alpinisten gevonden in Canadase Rockies De drie alpinisten hoorden bij de absolute wereldtop. Onderweg naar de top van de berg Howse Peak zijn zij onder een lawine terecht gekomen.10 
22/04 08u30  Mathieu van der Poel: ‘Als hij de finish ruikt, groeit hij boven zichzelf uit’ Mathieu van der Poel won op onnavolgbare wijze de Amstel Gold Race. Het was zijn vijfde zege van dit klassieke voorjaar. „Hij heeft alles in zich om de grootste renner van zijn generatie te worden.”11 
22/04 08u15  Verdachten dood journalist Noord-Ierland vrijgelaten De mannen van 18 en 19 jaar worden niet verder vervolgd. De politie zoekt nog naar de dader.11 
22/04 08u00  Vier doden bij verkeersongeluk A1 bij Deventer Bij een eenzijdig verkeersongeval zijn maandagochtend vier mensen om het leven gekomen.
22/04 06u00  ‘Mantelzorgen kan best pittig zijn’ Judith van den Berg – Groenen (38) woont met haar man Matthijs en kinderen Isabelle (9), Marie (7) en Jules (5) in Vught. Judith is mantelzorger van dochter Marie. „Ook volg ik deeltijd de pabo, hopelijk kan ik over twee jaar voor de klas.”14 
22/04 05u16  Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op tot 290 De slachtoffers vielen bij aanslagen op acht verschillende plekken in Sri Lanka. Er zijn ook ruim vijfhonderd mensen gewond geraakt.18 
22/04 02u15  Komiek Zelensky rekent af met de oude elite in Oekraïne Bij de Oekraïense verkiezingen won Volodymyr Zelensky met een ruime meerderheid van de stemmen van zittend president Porosjenko.14 
21/04 22u00  ‘Als hij de finish ruikt, groeit hij boven zichzelf uit’ Mathieu van der Poel won op onnavolgbare wijze de Amstel Goldrace. Het was zijn vijfde zege van dit klassieke voorjaar. „Hij heeft alles in zich om de grootste renner van zijn generatie te worden.”
21/04 22u00  Illegaal verkochte Blake en Mortimer-tekeningen leverden mogelijk 20 miljoen euro op Zo'n 200 originele tekeningen van de strip Blake en Mortimer zouden illegaal verkocht zijn via een Parijse galerie, door de man die de tekeningen moest bewaren, denkt de Belgische justitie.
21/04 21u30  Komiek Volodymyr Zelensky verslaat Oekraïense president bij verkiezingen Zelensky werd bekend met een serie over een man die president wordt. Zittend president Petro Porosjenko heeft zijn verlies erkend.
21/04 21u15  Zo buitenaards goed is Mathieu Een wonderlijke jongen met een eeuwige blos op zijn wangen slaat de maat in het peloton.
Laatste update: vandaag om 10u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
20/04 00u00  Psychische problemen bij jongeren: erover praten is een taboe Praten over psychische problemen is voor veel jongeren een taboe. Uit een onderzoek van 3Vraagt, onderdeel van het Een Vandaag Opiniepanel, in samenwerking met MIND en NPO 3FM, blijkt dat 55 procent van de jonge mensen die het afgelopen jaar langer dan twee maanden last hebben gehad van psychische klachten het als een taboe ervaren om erover te praten.
20/04 00u00  Hooikoortspiek verwacht vanwege droog weer Mensen met een berkenpollenallergie moeten deze maand houden met klachten. De komende periode blijft het namelijk overwegend droog. Dat betekent dat de hoeveelheid pollen in de lucht de komende week toeneemt.
19/04 00u00  Hooikoortsseizoen is vroeg begonnen Hooikoortspatiënten zijn dit jaar relatief vroeg met het aanschaffen van medicijnen voor hun pollenallergie. De eerste piek in aanschaf van hooikoortsmedicatie lag al in februari en begin maand maart. Dit is een maand eerder dan in voorgaande jaren. Dat meldt het CBS.
19/04 00u00  Steeds meer jongeren met overgewicht Steeds meer kinderen en jongeren zijn te zwaar. Van jongvolwassenen in de leeftijd van 18 tot 25 jaar was bijna een kwart te zwaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek naar aanleiding van nieuwe cijfers in de jeugdmonitor.
18/04 13u00  RIVM waarschuwt voor zonlicht paasweekend Dit paasweekend wordt het mooi weer. 'Geniet maar verbrand niet', waarschuwt daarom Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De niet aan de zon gewende huid kan nu snel verbranden en dit kan huidkanker veroorzaken, meldt het instituut.
17/04 10u45  Ernstige vrieswonden en littekens door gebruik lachgas Het gebruik van de partydrug lachgas kan leiden tot ernstige vrieswonden en levenslange littekens. Brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam zien de afgelopen weken een stijging van het aantal personen met verwondingen die overeenkomen met tweedegraads en derdegraads brandwonden. Om die reden slaan ze nu alarm.
17/04 00u00  Consumentenbond pleit voor invoering Nutri-Score De Consumentenbond pleit voor invoering van de Nutri-Score in Nederland. Om te laten zien dat dit voedselkeuzelogo werkt, heeft de bond 50 tussendoortjes van dit logo voorzien. Het maakt de keuze voor een gezonde keuze veel makkelijker.
16/04 15u45  Wetenschappers printen 3D-hart met menselijk weefsel Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv hebben voor het eerst een miniatuur 3D-hart geprint dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten, meldt persbureau AFP.
15/04 14u15  Meeste vrouwen herkennen signalen van borstkanker niet Veel vrouwen weten niet goed hoe ze signalen van borstkanker kunnen herkennen. Uit onderzoek van het Alexander Monro Ziekenhuis blijkt dat 70 procent van de vrouwen niet op de hoogte is van het feit dat het belangrijker is om regelmatig naar je borsten te kijken dan te voelen.
15/04 13u15  Helft ziekenhuiszorg niet bewezen effectief Van de helft van alle behandelingen die artsen uitvoeren in Nederlandse ziekenhuizen, is niet bewezen dat de patiënt er baat bij heeft. Dat stelt onderzoeker Sjoerd Repping in de Volkskrant.
Laatste update: zaterdag 20 april 2019, 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
20/04 09u15  Wat is de rol van Japan in de ruimtevaart? NASA kennen we allemaal. Maar vlak ook JAXA – de Japanse ruimtevaartorganisatie – niet uit! Aangezien we het eerder al over de Indiase en Chinese ruimtevaartorganisaties hadden, moeten we natuurlijk ook iets schrijven over de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA. In 2003 werd JAXA officieel opgericht als nationale ruimtevaartorganisatie van Japan. De afkorting staat voor Japanese Aerospace […] Het bericht Wat is de rol van Japan in de ruimtevaart? verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 16u00  Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte Maanlander Beresheet crashte begin deze week op de maan. Op het laatste nippertje ging het begin deze week fout. Na jaren van voorbereiding, een succesvolle lancering en aankomst in een baan rond de maan slaagde SpaceIL er niet in om lander Beresheet heelhuids op de maan te zetten. Hoe dichtbij SpaceIL was, blijkt wel uit […] Het bericht Dit is de laatste foto die Israëls onfortuinlijke maanlander maakte verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 13u15  Kruisvaarders hadden het ook heel gezellig in het Nabije Oosten Ze vochten er niet alleen; sommigen stichtten er ook een gezin. Dat blijkt uit DNA-onderzoek. Wetenschappers bogen zich over 25 skeletten die uit de dertiende eeuw stammen en zijn teruggevonden in Libanon. Het gaat om de stoffelijke resten van mannen die in een oorlog zijn gesneuveld. Nabij de skeletten teruggevonden objecten wijzen er sterk op […] Het bericht Kruisvaarders hadden het ook heel gezellig in het Nabije Oosten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 10u45  Hubble maakt fantastische foto van de Zuidelijke Krabnevel Met het kiekje viert de ruimtetelescoop zijn 29e(!) verjaardag. De Zuidelijke Krabnevel is één van de vele verschijnselen in de ruimte waar we dankzij ruimtetelescoop Hubble (letterlijk) een beter beeld van hebben gekregen. De nevel is ontstaan door de interactie tussen twee sterren die samen een dubbelstersysteem vormen. Het gaat om een rode reus – […] Het bericht Hubble maakt fantastische foto van de Zuidelijke Krabnevel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/04 08u45  Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding Deze kleuren maakten ze van plantaardige en dierlijke materialen. Zelfs duizenden jaren terug hielden mensen al van vrolijk gekleurde kleding. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Scientific Reports. De onderzoekers bogen zich over oude textielmonsters afkomstig uit China en Peru om meer te weten te komen over de destijdse klederdracht. […] Het bericht Mensen droegen duizenden jaren geleden al kleurrijke kleding verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 18u30  Gigantisch vleesetend zoogdier ontdekt in Afrika Het inmiddels uitgestorven beest was groter dan een ijsbeer en was uitgerust met een angstaanjagend gebit. Dat melden onderzoekers in het blad Journal of Vertebrate Paleontology. De resten van het enorme roofdier zijn zo’n 22 miljoen jaar oud en werden enkele decennia geleden al in Kenia opgegraven, maar vervolgens achteloos in een lade in een […] Het bericht Gigantisch vleesetend zoogdier ontdekt in Afrika verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 17u15  Diagnose weerlegd: Mona Lisa had helemaal geen schildklieraandoening De vergeling ligt gewoon aan de ouderdom van het kunstwerk. Het wereldberoemde schilderij Mona Lisa op het doek gezet door Leonardo Da Vinci houdt al eeuwenlang toeschouwers in zijn greep. Ook wetenschappers en artsen lijken maar geen afstand te kunnen nemen van het befaamde schilderij. Zo proberen ze bijvoorbeeld de gezondheid van Lisa Gherardini te […] Het bericht Diagnose weerlegd: Mona Lisa had helemaal geen schildklieraandoening verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 15u15  Jaarlijkse uitstoot van Nederlandse stadsvijvers is gelijk aan 200.000 auto’s Dikke drab ‘boert’ als het ware het broeikasgas methaan op. Klimaatverandering en de stijgende temperaturen zorgen ervoor dat er over de hele wereld steeds meer methaanbubbels worden gevormd. Dit zijn gasbellen die op de bodem van bijvoorbeeld meren en sloten ontstaan en naar boven borrelen. Via het wateroppervlak komt dit methaan vervolgens in de atmosfeer […] Het bericht Jaarlijkse uitstoot van Nederlandse stadsvijvers is gelijk aan 200.000 auto’s verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 13u15  Mercurius heeft net als de aarde een vaste binnenkern Ook is deze binnenkern bijna net zo groot als de vaste kern van de aarde. Onderzoekers weten al langer dat er in kern van Mercurius metalen voorkomen. Net als de aarde, is de buitenste kern van Mercurius daarnaast vloeibaar. Maar hoe zit het precies met het diepe binnenste? Onderzoekers hebben nu voor het eerst bewijs […] Het bericht Mercurius heeft net als de aarde een vaste binnenkern verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 10u45  Doorbraak: onderzoekers ‘printen’ ’s werelds eerste menselijke hart Het 3D-geprinte hart bestaat uit eigen weefsel en cellen van de patiënt. Onderzoekers zijn erin geslaagd om voor het eerst een menselijk hart te ‘printen’. Geheel met bloedvaten en menselijk weefsel. “Dit is de eerste keer dat iemand met succes een volledig hart met cellen, bloedvaten en hartkamers afdrukt,” aldus onderzoeker Tal Dvir. Patiënt Het […] Het bericht Doorbraak: onderzoekers ‘printen’ ’s werelds eerste menselijke hart verscheen eerst op Scientias.nl.
18/04 08u45  Eerste molecuul dat zich na de oerknal vormde gedetecteerd in planetaire nevel Het bestaan van het molecuul werd in 1925 al aangetoond, maar werd nog nooit in de ruimte gevonden. Onderzoekers hebben het helium hydride ion (HeH +) gevonden; het eerste molecuul dat zich in het piepjonge heelal vormde. Het ion bestaat uit een heliumatoom en een proton. Hoewel het bestaan ervan al bijna 95 jaar geleden […] Het bericht Eerste molecuul dat zich na de oerknal vormde gedetecteerd in planetaire nevel verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 19u45  Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood De varkens kwamen echter niet bij bewustzijn. Onderzoekers uit de Verenigde Staten en Italië hebben een manier gevonden om sommige functies in de hersenen van onthoofde varkens te herstellen. De onderzoekers plaatsten de hersenen in een systeem dat BrainEx heet en dat de bloedsomloop kunstmatig nabootst. Systeem De onderzoekers voerden experimenten uit op de hersenen […] Het bericht Onderzoekers herstellen hersenfuncties van onthoofde varkens vier uur na hun dood verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 17u15  Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes Dit trekt de bewoonbaarheid van de exoplaneten in twijfel. TRAPPIST-1 is een ultrakoele dwergster die zich op een slordige 39 lichtjaar van de aarde bevindt. Rond de ster cirkelen zeven planeten. En sinds de ontdekking daarvan, zijn de verwachtingen hoog gespannen. Drie van deze planeten bevinden zich namelijk in de leefbare zone en kunnen dus […] Het bericht Planeten rond TRAPPIST-1 worden mogelijk bekogeld met hoog-energetische deeltjes verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 15u15  Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker Het advies luidt: minder vlees en meer bruin brood. Zelfs als je inname van rood vlees binnen de officiële richtlijnen ligt, loop je alsnog een verhoogd risico op darmkanker. Dat stellen Nieuw-Zeelandse onderzoekers in een nieuwe studie gepubliceerd in het vakblad International Journal of Epidemiology. Ook elk flesje bier of glas wijn verhoogt het risico […] Het bericht Matige inname van rood vlees verhoogt alsnog het risico op darmkanker verscheen eerst op Scientias.nl.
17/04 13u15  Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie De 3D-scans geven een compleet beeld van hoe de Notre Dame er vóór de brand uitzag. Frankrijk werd afgelopen week flink opgeschud toen hun geliefde kathedraal de Notre Dame in lichterlaaie bleek te staan. Het dak en de centrale torenspits stortten in. Een vraag die rees was of het mogelijk zou zijn om deze oude […] Het bericht Digitale scans van de Notre Dame bieden mogelijk hoop voor restauratie verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: zaterdag 20 april 2019, 9u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
21/04 00u00  Kan Nederland een extreme zeespiegelstijging technisch opvangen? De zeespiegel gaat stijgen. Het water zou in 2100 al 3 meter hoger kunnen staan dan nu, blijkt uit serieuze scenario's van serieuze wetenschappers, waarin alles ongunstig uitpakt. Kunnen we ons lage landje met technisch vernuft beschermen tegen zo'n grote stijging van de zeespiegel?
20/04 23u15  Rivierdolfijnen in Brazilië kunnen breed repertoire aan geluiden maken Biologen hebben ontdekt dat de Inia araguaiaensis, een mysterieuze rivierdolfijn die leeft in de Araguaiarivier in Brazilië, honderden verschillende geluiden kan maken om te communiceren.
20/04 23u15  NUcheckt: Onduidelijk hoeveel insecten doodgaan door windmolens NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'In Nederland gaat door windmolens jaarlijks 115.000 kilo aan insecten dood.'
20/04 23u15  Dit kun je het beste doen tegen rug- en nekpijn Zeker twee miljoen Nederlanders hebben rug- en nekklachten. Wat moeten we daaraan doen? 'Keurig rechtop zitten heeft geen zin.'
20/04 23u15  Onderzoekers stellen miljoenen kleine aardbevingen in Californië vast Amerikaanse wetenschappers hebben vastgesteld dat er in de afgelopen tien jaar miljoenen 'verborgen' aardbevingen hebben plaatsgevonden in Zuid-Californië. Hierdoor is het totaal aantal geregistreerde aardbevingen in de regio vertienvoudigd.
20/04 00u00  Falcon Heavy-raket van SpaceX maakt eerste commerciële vlucht De Falcon Heavy-raket van ruimtevaartbedrijf SpaceX is in de nacht van donderdag op vrijdag succesvol gelanceerd voor een eerste commerciële klus.
18/04 13u45  RIVM: Uitstoot schadelijke PAK's sinds 1990 met twee derde afgenomen De uitstoot van schadelijke PAK's, stoffen die vrijkomen als er organisch materiaal wordt verbrand, is de afgelopen dertig jaar met twee derde afgenomen. Dat meldt het RIVM woensdag.
18/04 13u30  Een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt in Kenia In Kenia is een van de grootste vleesetende zoogdieren ontdekt die ooit op aarde rondliep. De 'Simbakubwa Kutokaafrika' was een kruising tussen een leeuw en tijger, woog zo'n 1500 kilo en was in staat dieren ter grootte van een olifant of nijlpaard te doden.
17/04 20u45  Amerikaanse wetenschappers herstellen varkenshersens vier uur na slacht Amerikaanse wetenschappers hebben de hersens van varkens, vier uur nadat de dieren waren geslacht, gedeeltelijk weer hersteld. De bevindingen kunnen aanleiding geven tot discussie over de grens tussen leven en dood en een nieuwe manier bieden om ziekten zoals Alzheimer te onderzoeken, schrijft BBC News.
15/04 18u15  Wetenschappers printen voor het eerst 3D-hart van menselijk weefsel Wetenschappers aan de Universiteit van Tel Aviv zijn er voor het eerst in geslaagd om een miniatuur 3D-hart te printen dat bestaat uit menselijk weefsel en bloedvaten. Het hart heeft de grootte van dat van een konijn.
Laatste update: zondag 21 april 2019, 0u00Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

24x Eric Van Rompuy: “Wie heeft de moed om een aanval op De Wever in te zetten?”22/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Eric Van Rompuy is 70 jaar, hij heeft er veertig jaar politiek labeur op zitten en hij gaat met pensioen. Maar een sereen afscheidsinterview is niet besteed aan de eeuwige rebel. Gescholden moet er worden. En hard uitgehaald. Naar de N-VA met name, en Bart De Wever in het bijzonder. “Die pretentie!” De laatste blog op zijn website eindigt Van Rompuy met de vraag: ‘Wie heeft de moed om een frontale aanval op deze man in te zetten?’ Hij geeft zelf het voorbeeld.
24x Heraanleg van Pastorijstraat gaat dinsdag in Ballaarweg van start22/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De eerste fase van de heraanleg van de Pastorijstraat in Berlaar gaat van start op dinsdag 23 april. Tot juni blijft doorgaand verkeer mogelijk. Daarna komt de Pastorijstraat zelf aan bod en moet het verkeer een omleiding volgen.
21x “Onze akker- en weidevogels verdwijnen zienderogen”22/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Het aantal akker- en weidevogels in onze contreien neemt net als elders in West-Europa al decennia af. Maar die daling maakt geen aanstalten om af te remmen en tekent zich nu zelfs af in gezonde Europese vogelgebieden. De onderzoekers luiden de alarmbel.
20x Sterrenwacht Urania bestaat 50 jaar: hoe priester Hendrik Van Gaal de sterren naar de mensen bracht22/04 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Meer dan vijftig jaar geleden werd Hendrik Van Gaal ingewijd als priester in de rustige Vredewijk, een gehucht van Hove in de zuidrand van Antwerpen. Al snel veranderde het uitzicht van de wijk. Van Gaal liet een kerk bouwen, maar daarmee was de baksteen nog niet van zijn maag. Met Volkssterrenwacht Urania bracht hij precies vijftig jaar geleden de sterren dichter bij de mensen.
18x Dodental aanslagen Sri Lanka loopt op tot 29022/04 05u16 - NRC.nl: Wetenschap: De slachtoffers vielen bij aanslagen op acht verschillende plekken in Sri Lanka. Er zijn ook ruim vijfhonderd mensen gewond geraakt.
14x ‘Mantelzorgen kan best pittig zijn’22/04 06u00 - NRC.nl: Wetenschap: Judith van den Berg – Groenen (38) woont met haar man Matthijs en kinderen Isabelle (9), Marie (7) en Jules (5) in Vught. Judith is mantelzorger van dochter Marie. „Ook volg ik deeltijd de pabo, hopelijk kan ik over twee jaar voor de klas.”
14x Komiek Zelensky rekent af met de oude elite in Oekraïne22/04 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: Bij de Oekraïense verkiezingen won Volodymyr Zelensky met een ruime meerderheid van de stemmen van zittend president Porosjenko.
11x Mathieu van der Poel: ‘Als hij de finish ruikt, groeit hij boven zichzelf uit’22/04 08u30 - NRC.nl: Wetenschap: Mathieu van der Poel won op onnavolgbare wijze de Amstel Gold Race. Het was zijn vijfde zege van dit klassieke voorjaar. „Hij heeft alles in zich om de grootste renner van zijn generatie te worden.”
11x Verdachten dood journalist Noord-Ierland vrijgelaten22/04 08u15 - NRC.nl: Wetenschap: De mannen van 18 en 19 jaar worden niet verder vervolgd. De politie zoekt nog naar de dader.
10x Opnieuw avondklok ingesteld in hoofdstad Sri Lanka22/04 10u00 - NRC.nl: Wetenschap: Zondag kwamen bij een reeks gecoördineerde aanslagen 290 mensen om het leven. Zes van de acht explosies werden veroorzaakt door een zelfmoordaanslag.

Statistieken

Artikels:
29830
Gelezen:
11016
Aantal lezers nu:
57


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven