woensdag 12 december 2018, week 50


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 16u00
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/12 16u00  Mooi maar milieuonvriendelijk: de verpakking van Ferrero-pralines De pralines van Ferrero Rocher zien er dankzij hun verpakking in goudfolie bijzonder feestelijk uit. Maar dat papiertje is allesbehalve milieuvriendelijk. Meer nog: het is de moeilijkst recycleerbare verpakking, zo blijkt uit een Britse studie.
12/12 15u45  Zakelijk Netwerk Brasschaat stopt in schoonheid Het Zakelijk Netwerk Brasschaat houdt er na 13 jaar mee op. Bezielster Lutgart Bredael werd door de bestuursleden in de bloemetjes gezet.
12/12 15u45  WinterWakker is vuur, een nostalgische zweefmolen, muziek, theater en circus WinterWakker loodst u tot en met 26 januari door de donkere wintermaandag met onder meer livemuziek en een gezellige kerstmarkt. De activiteiten starten op vrijdag 14 december met een kerstconcert in de Sint-Lambertuskerk. Verder is er opnieuw een winterdorp op zaterdag 15 december met kerstmarkt in het Veltwijckpark. Het winters evenement eindigt op 26 januari met een lichtspektakel.
12/12 15u45  LIVE. N-VA dreigt meteen richting Michel in Kamerdebat, ook geen steun van sp.a Na een dag overleggen met de verschillende fracties, is er nog geen oplossing voor de regeringskwestie. Premier Charles Michel (MR) mag het vandaag dan ook komen uitleggen in de Kamer. De oppositie eist een vertrouwensstemming, maar daar heeft de huidige minderheidsregering geen baat bij. “Dien dan een motie van wantrouwen in”, klinkt het daar. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
12/12 15u30  Virgil van Dijk verdedigt zich na gruwelijke tackle op Dries Mertens (en Wesley Sonck geeft hem gelijk) Dries Mertens beleefde gisteren een pijnlijke avond in Liverpool. Na de 1-0-nederlaag werd Napoli uitgeschakeld voor de 1/8e finales in de Champions League. Maar het had voor de Rode Duivel nog heel wat erger kunnen geweest zijn. Mertens ontsnapte als bij wonder na een gruwelijke tackle van Virgil van Dijk. De Nederlander zag er echter geen erg in en hij wordt onder meer ook bijgetreden door analist Wesley Sonck.
12/12 15u30  Bo Van Spilbeeck (59) heeft geslachtsoperatie achter de rug In haar transitie tot vrouw heeft Bo Van Spilbeeck (59) al verscheidene chirurgische ingrepen achter de rug. En nu heeft ook de meest ingrijpende operatie plaatsgevonden, dat vertelde ze op Qmusic.
12/12 15u15  The boys are back: dit zijn de eerste beelden van Callboys 2 Callboys Devon, Randy en Wesley smijten zich in een nieuw avontuur. Zonder Jay zaliger maar wel met zijn identieke tweelingbroer Jeremy. Met z’n vier tillen ze mannelijk gezelschap naar the next level. VIER bracht woensdagmiddag de eerste beelden van Callboys 2 uit: bekijk ze hier!
12/12 15u15  LIVE. N-VA dreigt meteen richting Michel in cruciaal Kamerdebat Na een dag overleggen met de verschillende fracties, is er nog geen oplossing voor de regeringskwestie. Premier Charles Michel (MR) mag het vandaag dan ook komen uitleggen in de Kamer. De oppositie eist een vertrouwensstemming, maar daar heeft de huidige minderheidsregering geen baat bij. “Dien dan een motie van wantrouwen in”, klinkt het daar. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
12/12 15u15  Belgian Lions zijn klaar voor “tactisch gevecht” op WK hockey en zingen Brabançonne alvast in het Duits De Red Lions nemen het donderdagmiddag (om 12u15) op tegen Duitsland voor een plek in de halve finales op het WK hockey in het Indische Bhubaneswar. De Belgen hebben vertrouwen na enkele zeges op grote toernooien tegen de Duitsers in het recent verleden.
12/12 15u00  Vlaamse Trucker filmt inhaalmanoeuvre dat bijna fout afloopt Een bestuurder van een zwarte BMW had gistermorgen wel heel veel geluk op de N37 in Ruiselede. Hij maakte een serieuze inschattingsfout bij het inhalen en kon een aankomende vrachtwagen maar heel nipt vermijden…
12/12 15u00  LIVE. Cruciaal debat in de Kamer van start: blijft regering-Michel II overeind? Na een dag overleggen met de verschillende fracties, is er nog geen oplossing voor de regeringskwestie. Premier Charles Michel (MR) mag het vandaag dan ook komen uitleggen in de Kamer. De oppositie eist een vertrouwensstemming, maar daar heeft de huidige minderheidsregering geen baat bij. “Dien dan een motie van wantrouwen in”, klinkt het daar. Volg hier de laatste ontwikkelingen.
12/12 15u00  Berchem Sport gaat partnership aan met jeugdopleiding van Anderlecht Een afvaardiging van de jeugdopleiding van Anderlecht met directeur Jean Kindermans, zijn rechterhand Kevin Vermeulen en Guy De Smet die instaat voor het partnership met andere ploegen zakten maandagavond af naar Berchem om de samenwerking met Berchem Sport op het vlak van de jeugd officieel bekend te maken.
12/12 15u00  Festivalploeg zoekt nieuwe generatie organisatoren: “In 2020 weer springlevend terugkeren” De laatste jaren kwamen telkens 5.000 tot 6.000 muziekliefhebbers genieten van het gratis festival Jour Tibour in Nijlen. Wie de tweede zondag van augustus al aangekruist had, zal een ander uitstapje moeten zoeken: Jour Tibour gaat komend jaar niet door.
12/12 15u00  ‘Essen for life’ strikt massa BV’s voor goede doel Vandaag werd de aftrap gegeven voor de actie ‘Essen for Life’ met een liedje van songwriter Jan De Campenaere. De opnames gebeurden in Essen in de PopVilla van producer Hans Francken. Het is de start van een campagne die gedurende heel 2019 nog zal lopen. Het geld dat wordt ingezameld via allerlei acties gaat naar ‘Make a Wish Vlaanderen’, dat kleine en grote wensen van ernstig zieke kinderen vervult, en ‘Serafien’, een vzw die palliatieve thuisbegeleiding van kinderen verzorgt via het UZ in Leuven.
12/12 15u00  Philippe Clement waarschuwt Genk voor cruciale wedstrijd: “We zijn er nog niet, enkel kwalificatie telt” Racing Genk staat aan de vooravond van het beslissende duel tegen het Noorse Sarpsborg, donderdagavond (18u55) op de slotspeeldag in groep I van de Europa League.
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/12 15u45  EU: 'Opnieuw onderhandelen over de Brexit is uitgesloten' De positie van de Britse premier Theresa May komt steeds meer onder druk te staan. Woensdagavond vindt binnen haar eigen Conservatieve Partij een vertrouwensstemming plaats die haar leiderschap kan betwisten. Minstens 150 Conservatieven zeggen May te steunen, al betekent dat niet dat ze uiteindelijk voor haar gaan stemmen. De EU wil zich niet bemoeien, maar zegt ook dat opnieuw onderhandelen uitgesloten is.
12/12 15u30  De Vlaming heeft pendelpijn (maar nog lang niet genoeg) We zijn onverbeterlijke kilometervreters, bleek deze week uit het eerste Ruimterapport. Maar ook al wordt er veel geklaagd over de file, de gemiddelde Belg wordt niet echt ongelukkiger van langer pendelen. De te lichte pijn van het onderweg zijn.
12/12 15u15  Gewonde studenten Reuzegom dienen klacht in: ‘Ze willen duidelijkheid’ De twee studenten die vorige week gewond raakten bij een uit de hand gelopen studentendoop dienen klacht met burgerlijke partijstelling in bij onderzoeksrechter in Turnhout. ‘Op de eerste plaats gaat het de slachtoffers en hun ouders er om meer duidelijkheid te bekomen over de precieze omstandigheden waarin één en ander is kunnen gebeuren’, zei hun advocaat Kris Luyckx woensdagmiddag.
12/12 15u15  Dit zijn de eerste beelden van Callboys 2 Terwijl op VIER opnieuw het eerste seizoen uitgezonden wordt, is er nu ook een eerste trailer van het tweede seizoen van 'Callboys'. Het langverwachte vervolg van de succesreeks zal volgend jaar te zien zijn op VIER. Vanavond wordt de seizoensfinale van het eerste seizoen terug uitgezonden.
12/12 15u15  Belgian Lions zijn klaar voor “tactisch gevecht” op WK hockey en zingen Brabançonne alvast in het Duits De Red Lions nemen het donderdagmiddag (om 12u15) op tegen Duitsland voor een plek in de halve finales op het WK hockey in het Indische Bhubaneswar. De Belgen hebben vertrouwen na enkele zeges op grote toernooien tegen de Duitsers in het recent verleden.
12/12 15u00  Philippe Clement waarschuwt Genk voor cruciale wedstrijd: “We zijn er nog niet, enkel kwalificatie telt” Racing Genk staat aan de vooravond van het beslissende duel tegen het Noorse Sarpsborg, donderdagavond (18u55) op de slotspeeldag in groep I van de Europa League.
12/12 15u00  Belgian Lions zijn klaar voor “tactisch gevecht” op WK hockey tegen Duitsland De Red Lions nemen het donderdagmiddag (om 12u15) op tegen Duitsland voor een plek in de halve finales op het WK hockey in het Indische Bhubaneswar. De Belgen hebben vertrouwen na enkele zeges op grote toernooien tegen de Duitsers in het recent verleden.
12/12 14u45  ‘Night of the Proms’ pakt uit met zomereditie in openlucht Het muzikale evenement ‘Night of the Proms’ pakt voor het eerst uit met een zomereditie in openlucht in België. Die zal plaatsvinden op 1 augustus in Koksijde. Het zal meteen ook de duizendste editie zijn van het evenement.
12/12 14u45  Engeland is de eerste halve finalist op WK hockey na zege tegen Argentinië Engeland (FIH 7) heeft zich woensdag op het WK hockey in het Indische Bhubaneswar als eerste geplaatst voor de halve finales. De Engelsen klopten olympisch kampioen Argentinië (FIH 2) in de eerste kwartfinale met 3-2. De Red Lions (FIH 3) treffen donderdagmiddag (om 12u15) in hun wedstrijd bij de laatste acht Duitsland (FIH 6).
12/12 14u45  Spin die zich vermomt als mier verkozen tot ‘Europese spin van het jaar’ De bosmierspringspin is verkozen tot Europese spin van het jaar 2019. Dat hebben 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen beslist, zo melden Natuurpunt en de Belgische Arachnologische Vereniging Arabel.
12/12 14u45  LIVE. Kamer neemt Michel-II onder vuur: 'Laat de mist over uw nieuwe regering opklaren' De crisis in de Wetstraat heeft de federale regering grondig dooreengeschud: de N-VA stapte eruit en premier Michel heeft geen meerderheid meer in het parlement. Vanaf 14.15 uur vindt in de Kamer een debat plaats over de gewijzigde regering. Hierboven kan u alles live mee volgen.
12/12 14u30  Spin die zich vermomd als mier verkozen tot ‘Europese spin van het jaar’ De bosmierspringspin is verkozen tot Europese spin van het jaar 2019. Dat hebben 83 spinnendeskundigen uit 26 Europese landen beslist, zo melden Natuurpunt en de Belgische Arachnologische Vereniging ARABEL.
12/12 14u30  Vader schacht die studentendoop op het nippertje overleefde, wil excessen aangepakt zien Een heksenjacht op studenten­­clubs en hun ontgroenings­rituelen moet er volgens Johan Denil niet komen. Maar als bezorgde vader van Victor (19), de student die op het nippertje de doop over­leefde die zijn vriend Sanda (20) fataal werd, lanceert hij wél een oproep. “Die lichtzinnigheid en normvervaging bij jongeren moet dringend aangepakt worden voor er nog meer ongelukken volgen.”
12/12 14u30  LIVE. Kamer neemt Michel-II onder vuur De crisis in de Wetstraat heeft de federale regering grondig dooreengeschud: de N-VA stapte eruit en premier Michel heeft geen meerderheid meer in het parlement. Vanaf 14.15 uur vindt in de Kamer een debat plaats over de gewijzigde regering. Hierboven kan u alles live mee volgen.
12/12 14u30  Zware EK-loting voor Belgian Cats: “Groep des doods? Misschien wel maar ik zie ook voordelen” De EK-loting in de Servische hoofdstad Belgrado bracht voor de Belgian Cats een zware opgave. Het EK basketbal gaat komende zomer (27 juni-7 juli 2019) door in Servië en Letland. De selectie van bondscoach Philip Mestdagh zit in poule D met Rusland (11 van de wereld), Wit-Rusland (13 wereldranking) en gastland Servië (8ste op wereldranking).
Laatste update: vandaag om 15u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/12 14u00  Wel of geen chemo? In dit ziekenhuis mag je zelf beslissen over je eigen longkankerbehandeling Wel of geen chemo? Leo Van der Vlis krijgt de tijd om zijn keuze te maken. Want in het Elisabeth-Twee Steden Ziekenhuis in Tilburg mogen...
12/12 12u15  Studie werpt nieuw licht op waarom gigantische prehistorische haai uitstierf en het zou aan hemzelf gelegen hebben Hij was met zijn lengte van bijna 20 meter en zijn muil vol vlijmscherpe tanden van 15 centimeter groot de schrik van de oceanen in de prehistorie....
12/12 12u15  Hij vond de Titanic maar zijn zoektocht moest de Russen afleiden van een andere ‘top secret’ missie Oceanograaf Robert Ballard (nu 76) wou al zijn hele leven op zoek gaan naar het wrak van de Titanic. In 1985 kreeg hij zijn kans. Dankzij een...
12/12 11u15  VIDEO. Kosmonauten inspecteren mysterieus lek aan boord ISS Twee Russische kosmonauten maken een ruimtewandeling van maar liefst 6 uur om een mysterieus lek op het ISS te inspecteren. De autoriteiten...
12/12 10u45  Vandaag krijgen we vroegste zonsondergang van het jaar Het begin van de astronomische winter betekent ook de kortste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we tegelijk de laatste zonsopkomst en...
12/12 09u30  Revolutionair plan van jonge Nederlander om plastic uit oceaan te halen... werkt niet De operatie van de Nederlandse uitvinder Boyan Slat om het plastic afval in de Grote Oceaan op te ruimen kampt met tegenslag. Het schoonmaaksysteem...
12/12 06u30  Kom op tegen Kanker reikt bijna 16 miljoen euro uit aan onderzoek en zorg Kom op tegen Kanker maakt ruim 15,836 miljoen euro vrij "voor beloftevol kankeronderzoek en innoverende zorginitiatieven" die de overlevingskansen...
12/12 00u30  Boybandvleermuis en pannenkoekmeerval: dit zijn de opmerkelijkste nieuw ontdekte dieren Een Skywalker-gibbon, een vleermuis met geblondeerd stekeltjeshaar, een pad met elfenhoorntjes en een meerval die wel wat weg heeft van een...15 
11/12 21u15  Leeuwenwelpjes kort na geboorte al gestorven in Nederlandse zoo Drie leeuwenwelpjes zijn vandaag vlak na hun geboorte in de dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam overleden. Volgens de dierentuin is hun...
11/12 19u30  Net geboren leeuwenwelpjes overleden na geboorte in Nederlandse dierentuin Drie leeuwenwelpjes zijn vandaag vlak na hun geboorte in de dierentuin Diergaarde Blijdorp in Rotterdam overleden. Volgens de dierentuin is hun...
11/12 18u30  ISS-bemanning naar buiten om mysterieus gaatje te inspecteren Twee Russische kosmonauten hebben vandaag hun ruimtepak aangetrokken voor een zes uur durende ruimtewandeling. De reden voor hun uitstapje is een...
11/12 18u30  Jaarlijks rapport kaart slechte staat van noordelijk poolijs aan: pijnlijk nieuws voor ijsberen, walrussen en rendieren Op iets meer dan dertig jaar tijd is het oude en dikste Antarctische ijs met maar liefst 95 procent gekrompen, te wijten aan hoge temperaturen in...
11/12 18u00  VIDEO. Dorpelingen vangen enorme python van acht meter met hun blote handen Indonesische dorpelingen hebben een enorme python van acht meter gevangen, toen hij een van hen in een dodelijke wurggreep hield. De dorpelingen...
11/12 17u45  Vrouw sterft nadat hersenetende amoebe via sinusspoeling in haar lichaam belandt Een vrouw uit de Amerikaanse stad Seattle is overleden nadat ze besmet raakte met een amoebe die via haar neusholte in haar bloedbaan belandde en...
11/12 13u00  Morgen krijgen we vroegste zonsondergang van het jaar Het begin van de astronomische winter betekent ook de kortste dag van het jaar, maar dat wil niet zeggen dat we tegelijk de laatste zonsopkomst en...
Laatste update: vandaag om 14u00
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
12/12 16u00  ‘Mijn foto’s gaan niet over het Afrikaanse landschap, maar over mijzelf’ Mame-Diarra Niang vertelt met haar foto’s het verhaal van een zoektocht naar zichzelf, en naar haar verhouding met de plek die ze vastlegt. „De foto’s mogen geen nostalgie uitstralen.”
12/12 16u00  Affichekoning Emilio Vilà achtervolgd door pech De wereld van de roaring twenties in Parijs komt tot leven in de affiches van Emilio Vilà. Eveline Stoel schreef een boek over Vilà’s onbekende leven en museum.
12/12 16u00  PSV’s enthousiaste balafpakker is nu een Brabantse zanger Hij was een succesvol voetballer in de eredivisie en nu verschijnt zijn vijfde album. Op Eerwaarde Vader Zegen Mij Want Ik Heb Gezondigd zingt Björn van der Doelen over wat in zijn omgeving gebeurt. „Daar vind je de mooie verhalen.”
12/12 15u45  OM: moord misdaadblogger Martin Kok in groter liquidatie-onderzoek De verdachte van de moord op Kok, Achraf B., zou ook bij twee andere liquidaties betrokken zijn geweest.
12/12 15u45  Heimwee naar de vertrouwde wildernis De romantische wildernis met tijgers en bergtoppen is vervangen door chaos van computers en virtuele werelden. Schilderijen van wilde dieren en oerwouden geven nu troost, blijkt op een expositie in Frankfurt.
12/12 15u45  De Tories: dertig jaar bakkeleien over Europa Theresa May is niet de eerste Conservatieve premier die te maken krijgt met een Europa-gerelateerde revolte in eigen fractie.
12/12 15u45  ‘Ik was de intimidatie door de mannen in mijn metalband beu’ Voor het eerst zijn er cijfers over het aantal vrouwen in metal: 3 procent. En meteen is er eentje minder, want Kat Katz stapte op uit haar band Agoraphobic Nosebleed vanwege seksueel overschrijdend gedrag van haar bandleden.
12/12 15u30  Koloniaal museum is ont-Leopold Joyce Roodnat gaat in Tervuren bij het gerenoveerde Africamuseum kijken. De historische Afrikaanse kunst binnen is magnifiek – maar buiten staat bij een stille gevel een sculptuur die nog veel diepere indruk maakt.
12/12 15u30  ‘Ik was de intimidatie door de mannen in mijn band beu’ Voor het eerst zijn er cijfers over het aantal vrouwen in metal: 3 procent. En meteen is er eentje minder, want Kat Katz stapte op uit haar band Agoraphobic Nosebleed vanwege seksueel overschrijdend gedrag van haar bandleden.
12/12 15u15  Opgestapt PVV-Kamerlid 'kreeg geen steun van partij' Karen Gerbrands, PVV-politica, vertekt uit de Tweede Kamer. Na een persoonlijk drama in de partij had ze meer steun verwacht van de PVV.
12/12 15u00  Belgische vrijwilligers die migranten onderdak boden vrijgesproken Vier vrijwilligers die onderdak boden aan migranten die het Verenigd Koninkrijk wilden bereiken, zijn vrijgesproken. De zaak zorgde in België voor veel ophef.
12/12 15u00  Anne Rigail nieuwe topvrouw Air France Het is voor het eerst dat een vrouw aan het hoofd komt te staan van de Franse luchtvaartmaatschappij.
12/12 14u30  Opgestapt PVV-Kamerlid: kreeg geen enkele steun van partij Karen Gerbrands, PVV-politica, vertekt uit de Tweede Kamer. Na een persoonlijk drama in de partij had ze meer steun verwacht van de PVV.
12/12 14u15  Sprankelende, wat beschaafde kerstviering met Bachvereniging Voor het programma ‘Kerst met Bach’ koos de Nederlandse Bachvereniging drie weinig gehoorde cantates. Dirigent Marcus Creed serveert een fijngetekende Bach.
12/12 14u15  OM neemt administratie van Stint-producent in beslag voor onderzoek Er werd op meer plekken onderzoek gedaan. Of daarvoor een concrete aanleiding bestaat, kon een woordvoerder niet zeggen.
Laatste update: vandaag om 16u00
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
12/12 00u00  'Liefde voor koffie of thee genetisch bepaald' Of je liever koffie of thee drinkt, is waarschijnlijk genetisch bepaald en heeft niet zoveel te maken met persoonlijke smaak. Dat blijkt uit nieuw onderzoek, meldt het AD.
12/12 00u00  Bijna 83.000 doden door medische implantaten Tussen 2008 en 2018 zijn er 1,7 miljoen gevallen van letsel geconstateerd en bijna 83.000 mensen overleden door zogenaamde ‘veilige’ medische hulpmiddelen. Dit blijkt uit een groot internationaal onderzoek genaamd ‘Implant Files’.
11/12 14u15  Nieuwe test kan erfelijke darmkanker voorspellen Er is een test ontwikkeld die het risico op het Lynch-syndroom - een erfelijke vorm van darmkanker - kan voorspellen. Dit melden onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum en de Amerikaanse University of Utah.
11/12 00u00  MRI verbetert opsporing van prostaatkanker Door de inzet van de MRI hoeft een groot deel van de mannen geen weefselprik (ook wel prostaatprik). Dit blijkt uit onderzoeksresultaten van de 4M-studie, die zijn verschenen in het medische tijdschrift European Urology.
08/12 00u00  Maagband kan darmproblemen veroorzaken Na het plaatsen van een maagband kunnen patiënten ernstige darmproblemen krijgen, ook vele jaren na plaatsing kan dit nog gebeuren. Dit constateert het Meldpunt en Expertisecentrum Bijwerkingen Implantaten.
07/12 00u00  Hersenen merken niet dat bier alcoholvrij is Bierdrinkers krijgen dezelfde hoeveelheid voldoening van alcoholvrij bier als van alcoholhoudend bier. Dat blijkt uit onderzoek van Wageningen University & Research, verschenen in het tijdschrift Chemical Senses. Het is voor het eerst dat deze beloningsreactie werd onderzocht.
07/12 00u00  Griepprik geldt ook voor kankerpatiënten Borstkankerpatiënten die chemotherapie krijgen, worden geadviseerd om een aantal dagen na de chemokuur zich te laten vaccineren. Dit blijkt uit onderzoek van internist-oncoloog Miriam Wumkes aan de Universiteit Utrecht.
07/12 00u00  Steeds meer ongeneeslijke COPD-patiënten De verwachting is dat er binnen twintig jaar ruim 200.000 patiënten met de longziekte COPD bijkomen. Dit meldt het Longfonds in het kader van Wereld COPD-dag.
06/12 00u00  Praten over prostaatkanker nog altijd taboe Drie op de tien Nederlandse mannen - van 45 jaar en ouder - zal waarschijnlijk niet praten over prostaatkanker als ze de diagnose krijgen. Dat blijkt uit een onderzoek van het Reinier Haga Prostaatkankercentrum.
05/12 00u00  Huisartsen niet alert op dierenziektes bij mensen Huisartsen zijn niet alert genoeg op dierenziektes die over kunnen slaan op mensen. Dat bepleiten meerdere deskundigen, waaronder dierenarts en microbioloog Paul Overgaauw de van de Universiteit van Utrecht en Joke van der Giessen, veterinair microbioloog bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
05/12 00u00  Ruim 2 miljoen Nederlanders met rug- en nekklachten Het aantal geregistreerde patiënten met rug- en nekklachten in Nederland is boven de twee miljoen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het RIVM, het onderzoeksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
12/12 14u30  Dit beestje heeft de snelste kaken ter wereld De mier kan ze sluiten met een snelheid van 90 meter per seconde, oftewel bijna 322 kilometer per uur. En daarmee heeft de mier Mystrium camillae niet alleen de snelste kaken ter wereld, maar gaat de beweging van die kaken ook de boeken in als de snelste dierlijke beweging die tot op heden is geregistreerd. […] Het bericht Dit beestje heeft de snelste kaken ter wereld verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 13u15  Marslander InSight maakt zijn eerste selfie Kijk ‘m staan op de rode planeet! De Marslander maakte met behulp van een camera die op zijn robotarm zit gemonteerd zo’n elf foto’s van zichzelf. En die foto’s zijn vervolgens aan elkaar geplakt en vormen InSights eerste selfie op Mars. Op de selfie is de lander – die op 26 november op Mars arriveerde […] Het bericht Marslander InSight maakt zijn eerste selfie verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 10u30  Gefossiliseerde vleeskippen verraden in de verre toekomst wie wij waren en wat we deden Volgens onderzoekers getuigen kippen op onnavolgbare wijze van de impact die wij op de aarde hebben. Om een beeld te krijgen van mens(achtig)en die honderdduizenden jaren geleden op aarde rondliepen, buigen archeologen en paleontologen zich vaak over fossiele resten. Bijvoorbeeld van de dieren waarop zij joegen. Het vertelt ons op welke prooien ze het voorzien […] Het bericht Gefossiliseerde vleeskippen verraden in de verre toekomst wie wij waren en wat we deden verscheen eerst op Scientias.nl.
12/12 09u15  Nu te zien aan onze sterrenhemel: komeet 46P/Wirtanen Onder gunstige omstandigheden kun je de komeet met het blote oog zien. De komeet geeft acte de présence in december en de eerste helft van januari, zo laat Marc van der Sluys van hemel.waarnemen.com weten. Op dit moment is de komeet zichtbaar in de avond en vroege nacht, maar vanaf de tweede helft van deze […] Het bericht Nu te zien aan onze sterrenhemel: komeet 46P/Wirtanen verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 18u30  Vrouwtjes vinden stadse kikkers veel aantrekkelijker Dat is niet zo gek; in de stad doen de heren veel meer moeite om een vrouwtje het hof te maken. Dat hebben onderzoekers ontdekt nadat ze de tungarakikker bestudeerden. Deze kikkers leven in Midden- en Zuid-Amerika. Je kunt ze vinden in tropische en sub-tropische droge wouden, maar ook op de savanne en in moerassen. […] Het bericht Vrouwtjes vinden stadse kikkers veel aantrekkelijker verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 16u15  New Horizons ziet zijn eindbestemming ‘groeien’ Op nieuwe beelden is Ultima Thule al veel duidelijker te zien. Maar hoe het Kuipergordelobject er precies uitziet? Dat blijft in nevelen gehuld. Op 1 januari 2019 scheert ruimtesonde New Horizons langs Kuipergordelobject Ultima Thule. Eind augustus lukte het de sonde al om zijn nieuwe eindbestemming te fotograferen. Toen was New Horizons nog 160 miljoen […] Het bericht New Horizons ziet zijn eindbestemming ‘groeien’ verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 14u45  70 procent van alle bacteriën leeft onder de grond En alle ondergrondse micro-organismen samen bevatten honderden keren meer koolstof dan alle mensen op aarde. Het zijn zomaar enkele conclusies die een internationaal team van onderzoekers na meer dan tien jaar wetenschappelijk onderzoek kan trekken. Voor de studie werd op honderden plekken wereldwijd onderzoek gedaan. Men boorde tot wel 2,5 kilometer diep in zeebodems of […] Het bericht 70 procent van alle bacteriën leeft onder de grond verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 13u15  OSIRIS-REx vindt water op Bennu Amper een week nadat de ruimtesonde bij de planetoïde is aangekomen, heeft deze al groot nieuws! Onderzoek van NASA’s Origins, Spectral Interpretation, Resource Identification, Security-Regolith EXplorer (kortweg OSIRIS-REx) wijst namelijk uit dat er op Bennu moleculen te vinden zijn die zuurstof en waterstofatomen bevatten. Dergelijke moleculen worden ook wel hydroxylgroepen genoemd en NASA vermoedt dat […] Het bericht OSIRIS-REx vindt water op Bennu verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 10u45  Ook Oost-Antarctica gaat de opwarming van de aarde nu voelen Een flinke groep gletsjers op het tamelijk stabiel geachte Oost-Antarctica blijkt versneld ijs te verliezen. Oost-Antarctica is bedekt met een enorme hoeveelheid ijs en kan een flinke bijdrage leveren aan de zeespiegelstijging. Tot voor kort werd gedacht dat het echter allemaal zo’n vaart niet zou lopen: Oost-Antarctica leek namelijk veel stabieler te zijn dan West-Antarctica, […] Het bericht Ook Oost-Antarctica gaat de opwarming van de aarde nu voelen verscheen eerst op Scientias.nl.
11/12 09u00  Oppervlak van Ceres barst van het organische materiaal Het oppervlak blijkt voor een groot deel uit koolstof te bestaan. Dat blijkt uit onderzoek van ruimtesonde Dawn, die Ceres sinds 2015 bestudeerde en begin vorige maand het loodje legde. De sonde toonde eerder al aan dat op de dwergplaneet water en andere vluchtige stoffen zoals ammonium aanwezig zijn. En nu blijkt het oppervlak ook […] Het bericht Oppervlak van Ceres barst van het organische materiaal verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 16u30  Deze week tot wel 100 ‘vallende sterren’ per uur te zien De Geminiden-sterrenregen piekt komende donderdag en vrijdag. In de nacht van donderdag op vrijdag zijn naar verwachting – bij helder weer – tot wel 100 meteoren per uur te zien, aldus Marc van der Sluys van Hemel.waarnemen.com. Erop uit dus! Geminiden De meteoren kunnen gerekend worden tot de op één na grootste jaarlijks terugkerende sterrenregen: […] Het bericht Deze week tot wel 100 ‘vallende sterren’ per uur te zien verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 14u45  Voyager 2 is de interstellaire ruimte binnengedrongen NASA heeft zojuist bekend gemaakt dat de ruimtesonde de heliosfeer verlaten heeft! Begin van de middag kon je op Scientias.nl al lezen dat het gerucht ging dat Voyager 2 in navolging van Voyager 1 de interstellaire ruimte heeft bereikt. Uitsluitsel daarover werd eind van de middag verwacht. Maar NASA heeft zojuist een persbericht vrijgegeven waarin […] Het bericht Voyager 2 is de interstellaire ruimte binnengedrongen verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 14u45  Wetenschap onthult hoe de fruitvlieg in jouw fruitschaal is beland De fruitvlieg veroverde dankzij Afrikaanse Bosjesmannen en hun voorkeur voor bepaalde vruchten, de wereld. De fruitvlieg is misschien wel één van de best bestudeerde soorten op aarde. En de kans is bijzonder groot dat je ‘m ook wel eens in jouw eigen fruitschaal hebt aangetroffen. Maar grappig genoeg was tot voor kort onbekend waar de […] Het bericht Wetenschap onthult hoe de fruitvlieg in jouw fruitschaal is beland verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 13u15  Bevindt ook Voyager 2 zich nu in de interstellaire ruimte? NASA komt vanmiddag met een update over de missie. Zou het dan eindelijk zover zijn? Op dit moment is de herfstbijeenkomst van de American Geophysical Union (AGU) in volle gang. En ook NASA geeft acte de présence met verschillende workshops en briefings. Op de site van NASA is te zien welke onderwerpen precies aan bod […] Het bericht Bevindt ook Voyager 2 zich nu in de interstellaire ruimte? verscheen eerst op Scientias.nl.
10/12 10u45  Haaien gaan liever rechtsaf als de aarde verder opwarmt De opwarming van de aarde heeft een onverwachts effect: het aantal ‘rechtshandige’ haaien neemt toe. Dat suggereert een nieuw onderzoek. Australische wetenschappers verzamelden een aantal eieren van de Port Jackson stierkophaai. De helft van de eieren werd in water gelegd dat dezelfde temperatuur had als de wateren waarin deze eieren normaliter uitkwamen. De andere helft […] Het bericht Haaien gaan liever rechtsaf als de aarde verder opwarmt verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 14u30
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
12/12 10u15  Een op de vijf hoogleraren nu vrouw door speciale subsidie Het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2017 gegroeid van 19,3 naar 20,9 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH). Het is de sterkste stijging sinds 1998.
12/12 03u15  Een op de vijf hoogleraren nu vrouw dankzij subsidie Het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2017 gegroeid van 19,3 naar 20,9 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), meldt NRC. Het is de sterkste stijging sinds 1998.17 
11/12 07u45  NASA vindt resten van water op planetoïde Bennu De OSIRIS-REx van NASA heeft sporen van water gevonden op de planetoïde Bennu. Het water zit binnenin de ruimterots. Het ruimtevoertuig vliegt al een tijd rond de planetoïde om verkenningen uit te voeren.
11/12 02u00  NASA vindt resten van water op asteroïde Bennu De OSIRIS-REx van NASA heeft sporen van water gevonden op de asteroïde Bennu. Het water zit binnenin de ruimterots. Het ruimtevoertuig vliegt al een tijd rond de asteroïde om verkenningen uit te voeren.
10/12 19u00  Koraal dat verbleking overleeft beter bestand tegen klimaatverandering Wetenschappers hebben ontdekt dat het koraal van de Great Barrier Reef niet alleen zichzelf kan herstellen van verbleking, maar daarna ook beter bestand is tegen klimaatverandering.
10/12 16u00  NASA bevestigt dat ruimtesonde Voyager 2 zonnestelsel heeft verlaten De Amerikaanse ruimtesonde Voyager 2 heeft na meer dan veertig jaar onafgebroken vliegen ons zonnestelsel verlaten.
10/12 09u00  Eeuwenoud rijtuig opgegraven in Chinese provincie Hebei Een 2.500 jaar oud rijtuig is door archeologen opgegraven in de Chinese provincie Hebei, meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua. Het luxe voertuig stamt uit het tijdperk van de Oostelijke Zhou-dynastie die duurde van 770 tot 256 voor Christus.
10/12 03u15  Eeuwenoud rijtuig opgegraven in China In de Chinese provincie Hebei is een 2.500 jaar oud rijtuig opgegraven door archeologen. Het luxe voertuig stamt uit het tijdperk van de Oosterlijke Zhou dynastie die duurde van 770 tot 256 voor Christus. Dat meldt het Chinese staatspersbureau Xinhua.
08/12 15u15  China onderzoekt de donkere kant van de maan met sonde De Chinese ruimtevaartorganisatie CASC heeft vrijdag om 19.30 uur Nederlandse tijd de Chang'e 4-lander naar de donkere kant van de maan gestuurd. Het is de eerste keer dat een lander aan deze kant van de maan terecht moet komen.
08/12 09u30  Hoe eenzaamheid ook nuttig kan zijn: 'Het is een beschermingsmechanisme' Eenzaamheid is niet alleen iets voor ouderen. Je kunt je ook eenzaam voelen als je jong bent en barst van de vrienden. Het gevoel is rot, maar eenzaamheid kan ook nuttig zijn, schrijft Quest.
07/12 21u30  Hoe erg is het om je eenzaam te voelen? Eenzaamheid is niet alleen iets voor ouderen. Je kunt je ook eenzaam voelen als je jong bent en barst van de vrienden. Het gevoel is rot, maar eenzaamheid kan ook nuttig zijn, schrijft Quest.
07/12 17u30  Onderzoekers: 'Tekenen beter voor onthouden dan opschrijven' Wie iets moet onthouden, kan dit beter tekenen dan opschrijven. Met name ouderen hebben hier baat bij, stellen onderzoekers van de Universiteit van Waterloo. Zij hopen dat de onderzoeksresultaten mensen met dementie kunnen helpen.
07/12 17u30  China lanceert 's werelds eerste lander naar donkere kant maan De Chinese ruimtevaartorganisatie CASC heeft vrijdag om 19.30 uur Nederlandse tijd de Chang'e 4-lander naar de donkere kant van de maan gestuurd. Het is de eerste keer dat een lander aan deze kant van de maan terecht moet komen.
07/12 17u30  Zo moet The Ocean Cleanup de oceaan schoner maken The Ocean Cleanup gaat beginnen. Het project moet binnen vijf jaar 50 procent van de plasticsoep tussen Hawaï en Californië opruimen. Maar hoe werkt het?
07/12 17u30  NUcheckt: Oppassen mogelijk gunstig voor levensverwachting opa en oma NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Oppassen op je kleinkinderen zorgt ervoor dat je langer leeft.'
Laatste update: vandaag om 10u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

20x Dodental schietpartij in Straatsburg loopt op: vier doden, negen gewonden12/12 00u15 - De Standaard: Wetenschap: Bij een schietpartij aan de kerstmarkt in Straatsburg vielen minstens vier doden en negen gewonden. Dat melden verschillende Franse media op basis van politiebronnen. De dader is nog steeds op de vlucht, maar werd al geïdentificeerd. Hij zou bekendstaan bij de politie voor radicalisering.
18x ‘Ze hebben me verzonnen, puur om een kinderwens te vervullen’12/12 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Adoptiekind Veel geadopteerden blijken papieren te hebben waar geen letter van waar is. Als Amanda Janssen (33), geboren in Sri Lanka , in de spiegel kijkt, weet ze niet wie ze ziet.
18x Schoten in Straatsburg: politie gaat uit van terreur, mogelijk tweede betrokkene, Europarlementslid schuilt in restaurant12/12 00u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Nabij de kerstmarkt in het centrum van de Franse stad Straatsburg zijn dinsdagavond schoten gelost. Daarbij zouden zeker vier doden zijn gevallen. Minstens elf anderen raakten gewond. De dader is nog op de vlucht, maar zou in het nauw zijn gedreven. Het zou gaan om een man van 29 jaar. Volgens het persagentschap DPA gaat de politie uit van een terreurdaad. Mogelijk is er een tweede verdachte. Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open Vld) uit Sint-Truiden was in Straatsburg en zit opgesloten in restaurant Görtlerhoft.
17x Een op de vijf hoogleraren nu vrouw dankzij subsidie12/12 03u15 - Nu.nl Wetenschap: Het percentage vrouwelijke hoogleraren is in 2017 gegroeid van 19,3 naar 20,9 procent. Dat blijkt uit de jaarlijkse peiling van het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), meldt NRC. Het is de sterkste stijging sinds 1998.
16x Wat Swindon echt wil? Snel eind aan de onzekerheid12/12 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Swindon is een gemiddelde Engelse stad. 55 procent stemde voor de Brexit. Er zijn internationale werkgevers, waaronder Honda en Intel. Ook hier bleef globalisering niet zonder gevolgen. „Liefdadigheid begint thuis.”
16x Volgens stad is aanstelling Tanja Mattheus als adjunct algemeen directeur juridisch geldig12/12 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De aanstelling van voormalig stadssecretaris Tanja Mattheus als adjunct algemeen directeur van de stad Herentals mag dan geschorst zijn door de gouverneur én vernietigd door de minister, ze is volgens de stad toch geldig.
15x Boybandvleermuis en pannenkoekmeerval: dit zijn de opmerkelijkste nieuw ontdekte dieren12/12 00u30 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Een Skywalker-gibbon, een vleermuis met geblondeerd stekeltjeshaar, een pad met elfenhoorntjes en een meerval die wel wat weg heeft van een...
14x Voormalig Antwerps ingenieur is op een na beste huwelijksfotograaf van de Benelux12/12 03u45 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Tot vijf jaar geleden zag Yves Schepers’ leven er nog helemaal anders uit. De ex-ingenieur kwam echter eerder toevallig in contact met fotografie. Tegenwoordig kaapt hij de ene na de andere prijs in de wacht. Op de Masters of Wedding Photography sleepte hij de hoofdprijs in de wacht in maar liefst negen categorieën.
14x Herman Tjeenk Willink: ‘De roep om een snelle oplossing is vals’12/12 03u15 - NRC.nl: Wetenschap: Tientallen jaren waarschuwt hij al voor de uitholling van het bestel. Nu is daar de zorg over de maatschappelijke onvrede bij gekomen.
14x “Helaas is alleen het fietspad aan de Royersbrug aangepakt”: twee jaar na kaart met gevaarlijke punten voor fietsers12/12 03u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Drie werknemers in de Antwerpse haven brachten twee jaar geleden de fietsproblematiek in de haven in kaart. Al fietsend duidden ze een route met gevaarlijke punten aan, die ze aan mobiliteitsschepen Koen Kennis (N-VA) voorlegden. Eén punt werd ondertussen veiliger gemaakt.

Statistieken

Artikels:
35324
Gelezen:
26021
Aantal lezers nu:
68


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven