vrijdag 20 september 2019, week 38


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 20u45
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 20u15  Antwerp krijgt fikse straf na ophef in Europese uitschakeling tegen AZ, Bolat drie duels geschorst De Europese uitschakeling van Antwerp tegen AZ krijgt nog een serieus staartje. Na de uit de hand gelopen return in het Koning Boudewijnstadion opende de UEFA een disciplinaire procedure en nu is de drieledige straf gekend.
20/09 20u00  600 man op uitvaart verongelukte motard Wim Staessens: “Mama zal niks tekortkomen” Ruim zeshonderd mensen namen in de witte kerk van Schilde-Bergen vrijdag afscheid van Wim Staessens. De zaakvoerder van de bekende slotenmakerij en beveiligingsfirma Taki uit Brasschaat kwam op 12 september om bij een motorongeval op de E19 in Mechelen. Hij werd amper 56 en wou het net wat rustiger aan gaan doen.
20/09 19u45  “Les Walons c’est du caca” levert Westerlo boete én fikse uitbrander op: “Het kan aanzetten tot haat” De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag een boete van 1.000 euro opgelegd aan KVC Westerlo, omdat supporters van de Kemphanen op bezoek bij Virton “Les Walons c’est du caca” scandeerden.10 
20/09 19u45  LIVE. Pikt KV Mechelen de draad weer op in Kortrijk? Kortrijk en Mechelen, dat zijn allebei ploegen die veelbelovend begonnen maar nu al drie matchen niet meer konden winnen. Wie pikt de draad weer op met een overwinning in de openingsmatch van de achtste speeldag? Volg alle actie hier LIVE vanaf 20u30!10 
20/09 19u30  Kelvin Maynard was niet eerste Antwerp-speler die vermoord werd: deze cultheld kwam om in 1981 Woensdag werd Kelvin Maynard in koelen bloede afgemaakt in Amsterdam. De Nederlander was helaas niet de eerste ex-Antwerpspeler die op een gewelddadige manier aan zijn einde kwam. In 1981 hing de Roemeen Dan Coe aan een waslijn in zijn appartement. “Zelfmoord”, zei de politie. “Liquidatie door de Securitate”, zeggen zijn dochter en vrienden.
20/09 19u30  CD&V-schepen Lauwereys legt eed af en moet zich direct over pissijntjes buigen Jelle Lauwereys (CD&V) uit Pulderbos, die volgende week 24 wordt, legde donderdag de eed af als nieuwe schepen in Zandhoven. Hij volgt zijn partijgenoot Hans Soetemans (27) op, die zijn schepenambt niet meer kon combineren met zijn werk en nu als gemeenteraadslid verder gaat zetelen. Lauwereys kreeg in oktober 2018 direct 521 stemmen, de meeste van alle raadsleden die nog geen schepenambt bekleedden. Eerste schepen Joris Geens (CD&V) bedankte nog eens Hans Soetemans, die de voorbije jaren voor een scheut rock-’n-rol in het college had gezorgd. De eerste vraag die schepen Lauwereys moest beantwoorden, kwam van Ward Peeters (N-VA), die in alle deelgemeenten openbare toiletten wil. Nu heeft alleen Viersel pissijntjes. Volgens Jelle Lauwereys weegt de kostprijs van zo’n publieke toiletten echter niet op tegen het gemak van een ‘gemak’ en trekken publieke wc’s sluikstort aan.
20/09 19u30  Nooit mochten meer Belgen naar een WK atletiek: deze 29 atleten reizen af naar Doha Renée Eykens (800m), Noor Vidts (zevenkamp) en Imke Vervaet (200m) mogen naar het wereldkampioenschap atletiek in Doha (27 september - 6 oktober). De Belgische atletiekfederatie maakte vrijdag bekend dat de drie een invitatie kregen van de Internationale Atletiekfedertie IAAF. Vervaet zou sowieso naar Qatar afreizen. Zij maakt ook deel uit van het Belgische aflossingsteam voor de 4x400 meter vrouwen en de 4x400 gemengd.
20/09 19u15  Kajakclub sluit kajakseizoen af: “Twee dagen plezier op de Vaart” De Mechelse kajakclub KCCM organiseert dit weekend haar jaarlijkse propagandawedstrijden. Twee dagen lang komen ruim driehonderd kajakkers samen het beste van zichzelf geven op de Leuvense Vaart. Er zijn ook wedstrijden voor kinderen en randanimatie.
20/09 19u15  Minstens tot zomer 2020 geen ijsplezier in Turnhout De vier ijssportclubs hebben de hoop voor het seizoen 2019-2020 opgegeven. Ze vinden geen Turnhouts ijs voor hun ongeveer vierhonderd leden. In tegenstelling tot sommige van die leden leggen de bestuurders de schuld daarvoor niet bij de stad.
20/09 19u15  Mageia organiseert Open Kampioenschap Goochelen en jubileumshow In parochiezaal De Grot in Mol-Wezel vindt zaterdag het Open Kampioenschap Goochelen plaats. ‘s Avonds is er een grote show voor het ruime publiek. Een jubileumshow, want goochelvereniging Mageia bestaat 25 jaar.
20/09 19u15  Josephine (83) zoekt boezemvriendin van vijftig jaar geleden: “Ik zou Marie-Louise zo veel willen vragen” “Het is mijn allergrootste wens om Marie-Louiseke nog eens terug te zien.” Een opmerkelijke oproep vanuit Geel: Josephine Bertels (83) is op zoek naar Marie-Louise D’Hondt, haar beste vriendin uit de tijd dat ze nog in Antwerpen woonde en werkte, bijna vijftig jaar geleden. Josephines dochter en goede vriendin zijn een zoektocht naar haar gestart.
20/09 19u15  Mechelen wil dé fietsstad worden met fietszone in hele binnenstad, Antwerpen en Turnhout doen het anders Vanaf november krijgt Mechelen er in één klap 30 kilometer aan nieuwe fietsstraten bij. In alle 179 straten in de binnenstad is het vanaf dan verboden voor automobilisten om fietsers in te halen. De fietsers die we vrijdag aanspraken over de plannen zijn alvast unaniem lovend. Antwerpen en Turnhout zijn niet van plan zo’n zone in te voeren, maar maken andere plannen.
20/09 19u15  Chef van restaurant The Dining Room kookt uitsluitend met vruchten uit moestuin van vrouw Bij Restaurant The Dining Room in Lippelo (Puurs-Sint-Amands) koken ze op dit moment van het jaar uitsluitend met groenten uit eigen tuin. Het zijn in het bijzonder de tomaten die chef Danny Bervoets het meeste plezier verschaffen, want ze worden hoogstpersoonlijk door zijn vrouw Elisabeth van Assche geteeld. De zoete vruchten uit haar serre laat hij schitteren op zijn kaart met een bijzonder tomatengerechtje, als ode aan de passie van zijn vrouw.
20/09 19u00  Skaters vernielen Scheldekaaien “Een mens wordt er zot van op den duur.” Buurtbewoners die aan de vernieuwde Scheldekaaien wonen, ter hoogte van het Antwerpse Zuid, klagen over vandalisme en overlast. Jonge skaters zorgen er niet alleen voor geluidsoverlast, ze beschadigen ook de pas aangelegde perkjes en stenen.
20/09 18u45  Jarige Beren rijden hun eigen Ronde van België Wielertoeristenclub WTC De Beren bestaat 35 jaar en zet dat gepast in de verf. Met een deel van de dertigtal leden rijden ze hun eigen ‘Ronde van België’. Vrijdagochtend vertrokken ze aan lokaal Schuttershof voor een driedaagse van meer dan 400 kilometer. Die leidt hen door Antwerpen en Limburg tot in Valkenburg (Nederland), waar ze een deel van het parcours van de Amstel Gold Race volgen met een spervuur aan klimmetjes op de smalle wegen van Zuid-Limburg. Daarna wordt koers gezet richting de muur van Hoei, om deze te bedwingen en dan weer richting Schelle uit te gaan.11 
Laatste update: vandaag om 20u15
Lees meer van Gazet van Antwerpen: Wetenschap >


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 20u45  Slachtoffer Jeffrey Epstein: ‘Prins Andrew was een misbruiker’ Virginia Giuffre omschrijft de Britse prins Andrew in een televisie-interview als een ‘misbruiker’ en een ‘deelnemer’.
20/09 20u00  Telefoontjes van ouders baby Pia naar farmareus blijven onbeantwoord: ‘Desnoods schrijf ik een brief naar de directeur’ De ouders van baby Pia krijgen geen gehoor bij farmareus Novartis, het bedrijf dat het mogelijk levensreddende medicijn Zolgensma produceert. ‘We hebben herhaaldelijk contact opgenomen in de hoop eens samen te kunnen zitten, maar onze telefoontjes blijven onbeantwoord’, zegt mama Ellen de Meyer.
20/09 20u00  “Les Walons c’est du caca” levert Westerlo boete én fikse uitbrander op: “Het kan aanzetten tot haat” De Geschillencommissie Hoger Beroep van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft vrijdag een boete van 1.000 euro opgelegd aan KVC Westerlo, omdat supporters van de Kemphanen op bezoek bij Virton “Les Walons c’est du caca” scandeerden.
20/09 19u30  FORMATIEBLOG. Michel speelt begroting door aan formateurs Lees hier alles over de onderhandelingen in Vlaanderen, Wallonië en op federaal niveau.
20/09 19u30  Nooit mochten meer Belgen naar een WK atletiek: deze 29 atleten reizen af naar Doha Renée Eykens (800m), Noor Vidts (zevenkamp) en Imke Vervaet (200m) mogen naar het wereldkampioenschap atletiek in Doha (27 september - 6 oktober). De Belgische atletiekfederatie maakte vrijdag bekend dat de drie een invitatie kregen van de Internationale Atletiekfedertie IAAF. Vervaet zou sowieso naar Qatar afreizen. Zij maakt ook deel uit van het Belgische aflossingsteam voor de 4x400 meter vrouwen en de 4x400 gemengd.
20/09 18u30  Dominique Leroy had in juni al contact met KPN Dominique Leroy had in juni al contact met KPN over een topfunctie. Dat meldt de Nederlandse krant NRC Handelsblad. Het gerecht en de beurswaakhond voeren een onderzoek naar Leroy over handel met voorkennis.
20/09 18u30  Arnaud Démare sprint naar ritzege, Yves Lampaert blijft leider in Ronde van Slovakije Arnaud Démare (Groupama-FDJ) heeft vrijdag de derde etappe in de Ronde van Slovakije (cat. 2.1) gewonnen. De 28-jarige Fransman snelde na 200,6 kilometer van Ruzomberok naar Hlohovec naar de zege, voor de Wit-Rus Alexandr Riabushenko en de Noor Alexander Kristoff. Yves Lampaert (Deceuninck - Quick-Step) werd op vijf seconden vijfde en behield zijn leiderstrui.
20/09 17u45  Vanavond op tv: voor elk wat wils Debuutfilm van Paul Thomas Anderson, een tragikomedie over de folkscene in New York begin jaren 1960 of een grofgebekt machozwijn. Dit zijn onze tv-tips.10 
20/09 17u15  Manneken Pis moet broek dragen op Brusselse Monopoly-speldoos Manneken Pis moet een broekje aan op de Brusselse Monopoly-speldoos die vanaf volgende week in de winkel ligt. De eigenaar van Monopoly, Hasbro, weigerde het ontwerp voor de doos van de Brusselse editie. ‘Ook al zeiden we dat hij cultureel erfgoed én wereldberoemd is’, klinkt het bij de Belgische makers van de speciale editie.
20/09 17u15  Libische migrant doodgeschoten voor ogen VN-staf Een Soedanese migrant is donderdag doodgeschoten in Libië. De kustwacht had de boot waarop hij zich bevond weer naar de kust gebracht. De boot probeerde de Middellandse Zee over te steken toen hij onderschept werd.
20/09 17u00  Bekende Antwerpse brasserie Berlin failliet Brasserie Berlin, over de politietoren aan de Oudaan, is gesloten. Het bedrijf heeft eerder deze maand de boeken neergelegd. Er waren 44 mensen in dienst, al gaat het wellicht vooral over deeltijdse contracten zoals flexi-jobs.
20/09 16u45  Bestorming Area 51 om aliens te zien, blijft uit Een Facebook-oproep om Area 51 op 20 september te bestormen, heeft vrijdagochtend tientallen mensen naar de zwaarbewaakte Amerikaanse militaire basis gelokt.
20/09 16u45  Dominic Thiem brengt Europa na thriller op voorsprong in de Laver Cup tennis Europa staat na het eerste enkelspel in de Laver Cup tennis op voorsprong tegen de wereldselectie. De Oostenrijker Dominic Thiem (ATP 5) haalde het met 6-4, 5-7 en 13-11 van de Canadees Denis Shapovalov (ATP 33).
20/09 16u45  Lewis Hamilton geeft Max Verstappen het nakijken in Singapore Tijdens de tweede oefensessie in Singapore was Lewis Hamilton in zijn Mercedes F1-bolide op het Marina Bay Circuit een fractie sneller dan Max Verstappen. De Nedelander was tijdens de eerste oefensessie nog de snelste maar moest nu iets meer dan een tiende toegeven.
20/09 16u45  Stéphane Moreau geen ceo Ardentia meer, wel nog consultant Stéphane Moreau stopt als gedelegeerd bestuurder bij Ardentia ‘om de sereniteit te herstellen’.
Laatste update: vandaag om 20u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 18u45  Getatoeëerde naaktkat Bes kiest het hazenpad: “Die is ontsnapt aan nog meer pijn” De Russische blogger en sportfanaat Rustam Shafiev (35) is ten einde raad omdat zijn getatoeëerde naaktkat Bes al een paar dagen spoorloos...13 
20/09 17u45  “Ufo’s met aliens? Ultrageheime projecten van grootmachten, ja” Geloof jij in ufo’s? En buitenaards leven? Believer of non-believer, deze fenomenen blijven onze fantasie prikkelen. Hoe komt dat? En hoe groot...11 
20/09 16u15  Vrouw stopt levensgevaarlijke rode lynx in haar auto terwijl kindje in stoeltje zit “Neem nooit wilde dieren mee in de wagen!”, luidt de tweet die de Amerikaanse overheidsinstantie Colorado Parks and Wildlife (CPW) de wereld heeft...
20/09 16u00  15.000 mensen op klimaatmars Brussel: "Er is bijna nog niets gebeurd in België” Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Volgens de telling van de politie wandelen daar zo’n 15.000 mensen mee. Boegbeeld Anuna De...
20/09 15u45  Hoe Greta Thunberg (15) kon uitgroeien van een schuwe scholier tot een mediagenieke Cassandra met superpower Vandaag staken en demonstreren wereldwijd miljoenen mensen voor het klimaat. De basis voor deze klimaatstaking werd een jaar geleden gelegd door de...12 
20/09 15u16  15.000 mensen op klimaatmars Brussel: "Dit is gewoon seizoen twee van Youth for Climate” Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Volgens de telling van de politie wandelen daar zo’n 15.000 mensen mee. Boegbeeld Anuna De...11 
20/09 15u16  Geheimzinnige oermens herrijst op sciencefictionachtige manier uit DNA-monster Een volk van stevige, gedrongen mensen met lage voorhoofden, een grote ronde hersenpan en opvallende brede monden. Zó ongeveer moet het...11 
20/09 14u00  Anuna De Wever trapt nieuwe klimaatmars op gang: "Dit is gewoon seizoen twee van Youth for Climate” Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Die start om 13.30 uur aan het Noordstation. Boegbeeld Anuna De Wever heeft er duidelijk...
20/09 12u30  “Drink geen koffie of thee en was nooit je handen”: nieuwe studie waarschuwt voor water aan boord van vliegtuigen De volgende keer dat je op het vliegtuig koffie of thee wil bestellen of je handen wil wassen in het toilet, denk je misschien beter twee keer na....11 
20/09 12u15  Kyra Gantois stapt toch mee met nieuwe klimaatmars in Brussel: wereldwijd meer dan 5.000 betogingen Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Die start om 13.30 uur aan het Noordstation. Om 16.30 uur volgt een speech van Anuna De...11 
20/09 12u15  Insect in Nieuw-Zeeland vernoemd naar "Lord of the Rings"-personage Wetenschappers in Nieuw-Zeeland hebben een klein insect vernoemd naar Frodo Balings ("Baggins" in het Engels), een personage uit J.R.R. Tolkiens...12 
20/09 11u15  Bloed van vrouw wordt blauw door verdovingsmiddel In het wetenschappelijke tijdschrift New England Journal of Medicine is een voorval beschreven van een vrouw met een opmerkelijk symptoom. Het...11 
20/09 10u00  HET DEBAT. Kassa, kassa: moeten we farmabedrijven maximumprijzen opleggen voor geneesmiddelen? De kleine Pia heeft dankzij een ongelofelijke solidariteitsgolf geluk: het kindje kan behandeld worden met het duurste geneesmiddel ter wereld....
20/09 08u00  Vanmiddag nieuwe klimaatmars in Brussel: wereldwijd meer dan 5.000 betogingen Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Die start om 13.30 uur aan het noordstation. Om 16.30 uur volgt een speech van Anuna De...14 
19/09 20u31  530 Amerikanen ziek door e-sigaret, zeven overleden Zeker 530 Amerikanen hebben zich in verschillende ziekenhuizen in de Verenigde Staten gemeld met ernstige longklachten na het roken van...
Laatste update: vandaag om 18u45
Lees meer van Het Laatste Nieuws: Wetenschap >

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 19u45  Politiek worstelt nog met hervonden macht over markt De politieke eensgezindheid van de jaren 90 lijkt terug, maar dan precies omgekeerd. Zelfs de VVD gelooft niet meer in de onfeilbare markt, bleek bij de Algemene Politieke Beschouwingen. Is de politieke strijd voorbij?10 
20/09 18u15  Aanpak belastingontwijking Shell is een wassen neus Maatregelen om belastingontwijkende multinationals aan te pakken, hebben geen zin zonder Europese samenwerking, schrijft Diederik Stadig.
20/09 17u45  Schok: die drones komen nu ook onze kant op Drones Lang waren de Amerikanen en hun bondgenoten de baas in de lucht. Maar door de recente drone- aanvallen op Saoedie-Arabië lijkt een einde te komen aan het eenrichtingsverkeer, schrijft Gary Sick.
20/09 17u45  KPN polste Leroy al in juni als topvrouw Dominique Leroy had al in juni contact met KPN over een topfunctie. Een gesprek eind juli werd daarmee al een formele sollicitatie.
20/09 17u31  De geest is uit de geesteswetenschap Humaniora Geld van ‘nutteloze’ alfastudies naar ‘nuttige’ bètastudies overhevelen? Gelukkig laten de universiteiten zich niet tegen elkaar uitspelen, stelt Bas Heijne vast.
20/09 17u31  Don Carlos in pyjama middelpunt van bonte en donkere Verdi-opera Bij Opera Ballet Vlaanderen starten deze maand de nieuwe artistiek directeur Jan Vandenhouwe én dirigent Alejo Pérez met een muzikaal puike, scenisch wisselende productie van Verdi’s ‘Don Carlos’ in regie van Johan Simons.
20/09 17u31  De vernederde Hongaren Bijna dertig jaar geleden werkte de Franse journaliste Marion Van Renterghem, net afgestudeerd jurist, een jaar op het advocatenkantoor Nagy és Trócsányi in Boedapest.
20/09 17u15  Een handleiding moreel leiderschap in 7 kwaliteiten Het is makkelijk om cynisch te doen over de goede bedoelingen van bedrijven en topmannen. Maar moreel leiderschap kan echt een verschil maken. Welke kwaliteiten zijn daarvoor nodig?
20/09 17u00  Merkel zet vol in op het tegengaan van klimaatverandering Duitsland maakt autorijden en vliegen duurder en olie stoken wordt uitgefaseerd. Zo wil het land zijn klimaatdoelen halen.
20/09 17u00  Twitter betrapt Spaanse politieke partij op gebruik nepaccounts De conservatieve Partido Popular zette volgens Twitter dit voorjaar zo’n 260 nepaccounts in om het publieke sentiment in Spanje te beïnvloeden.
20/09 17u00  Peter Bakker: ‘Het is niet meer 5 voor 12, de klok heeft al 12 uur geslagen’ Klimaatverandering, armoe, milieuvervuiling – laat ondernemers die aanpakken, want politici lukt het niet. Vindt de World Business Council for Sustainable Development, de bedrijvenclub voor duurzame ontwikkeling.
20/09 17u00  Strafzaak rond Taghi niet openbaar na moord op advocaat De zaak is niet openbaar voor pers en publiek. Volgens de rechtbank zijn de implicaties van de moord op Derk Wiersum „nog niet volledig te overzien”.
20/09 16u45  Eva Jinek maakt overstap naar RTL De presentatrice werkt nu nog voor KRO-NCRV, maar gaat vanaf januari bij de commerciële zender een talkshow op de late avond presenteren.
20/09 16u45  ‘Niet meer een waarschuwing, maar echte alarmbellen’ Klimaatverandering, armoe, milieuvervuiling – laat ondernemers die aanpakken, want politici lukt het niet. Vindt de World Business Council for Sustainable Development, de bedrijvenclub voor duurzame ontwikkeling.
20/09 16u45  Zittingen strafzaak Marengo niet openbaar voor pers en publiek Aanleiding is de moord op advocaat Derk Wiersum afgelopen woensdag. Volgens de rechtbank zijn de implicaties hiervan „nog niet volledig te voorzien”.
Laatste update: vandaag om 19u45
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
20/09 00u00  Thuis sporten heeft positief effect voor Parkinsonpatiënten Thuis sporten heeft een positief effect voor patiënten met de ziekte van Parkinson. Dat blijkt uit een grote dubbelblinde studie van onderzoekers van het Radboudumc.13 
20/09 00u00  Avocado maakt steeds meer slachtoffers Hij lijkt zo onschuldig: de avocado. Maar dat is maar schijn. Slachtoffers van de ‘avocado hand’ belanden steeds vaker op de spoedeisende hulp.13 
19/09 00u00  70 procent schildklierpatiënten heeft ondanks medicijngebruik klachten Uit onderzoek onder ruim 1500 mensen die behandeld worden voor een traag werkende schildklier, blijkt dat zo'n 70 procent van hen ondanks geneesmiddelengebruik klachten blijft houden. Zij willen graag meer grip op hun behandeling.
19/09 00u00  Hooikoortsseizoen zo goed als voorbij Het reguliere hooikoortsseizoen is zo goed als voorbij. Dat melden Weeronline en Wageningen University.
17/09 00u00  Gezonde leefstijl voor operatie heeft gunstig effect Een gezondere leefstijl in aanloop naar een operatie heeft direct een positief effect en verhogen de kans op een succesvol verloop van een operatie.
15/09 00u00  Overgang krijgt vaak onterecht het stempel burn-out Arboartsen hebben te weinig kennis over de overgang. Mogelijk zitten veel vrouwen hierdoor onnodig lang ziek thuis. Dat zegt gynaecologenvereniging NVOG.
14/09 00u00  Half miljoen kinderen gaan niet naar de tandarts Ruim een half miljoen kinderen in Nederland gaan nooit naar de tandarts. Dat stelt de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) in een brandbrief gericht aan minister Bruins van VWS. De tandartsorganisatie had zorgverzekeraars gevraagd om ouders actief te wijzen op het recht op een vergoeding vanuit de basisverzekering, maar stuit daarbij op verzet.
14/09 00u00  Pepermuntolie heeft positief effect op PDS Pepermuntolie zorgt voor verlichting van buikpijn, fysiek ongemak en ernst van de klachten bij patiënten met het prikkelbare darmsyndroom (PDS). Dat concluderen wetenschappers van het Maastricht UMC+ naar aanleiding van onderzoek bij zo’n 200 patiënten.
13/09 00u00  Optimisten leven langer dan pessimisten Optimisten lijken langer te leven dan pessimisten. Dat stellen Amerikaanse onderzoekers. Volgens hen is de kans 85 jaar of ouder te worden groter voor mensen met een optimistische kijk op het leven.
13/09 00u00  Financiële prikkel stimuleert bij afvallen Afvallen is niet eenvoudig, maar het helpt als er een financiële stok achter de deur is. Dit blijkt uit de resultaten van 273 deelnemers aan het leefstijlprogramma ´Afvallen met Afspraken´ van Zilveren Kruis. Het programma wordt beschikbaar gesteld aan werkgevers.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
20/09 15u45  Kostten chronische oorontstekingen de Neanderthalers de kop? Nieuw onderzoek suggereert dat een veelvoorkomende kinderziekte – die vandaag de dag goed te behandelen is – weleens de ondergang van de Neanderthalers kan hebben ingeluid. Ongeveer 40.000 jaar geleden begonnen de Neanderthalers – die tienduizenden jaren gedijd hadden in Europa en Azië – het veld te ruimen. En tot op de dag van vandaag […] Het bericht Kostten chronische oorontstekingen de Neanderthalers de kop? verscheen eerst op Scientias.nl.11 
20/09 13u15  Saturnus’ maan Enceladus doet dienst als sneeuwkanon De maan bekogelt zichzelf en zijn buren – de manen Mimas en Tethys – met waterijsdeeltjes, zo suggereert nieuw onderzoek. Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze zich bogen over radarbeelden (zie kader) die ruimtesonde Cassini tussen 2004 en 2017 van de binnenste manen van Saturnus heeft gemaakt. Tot hun verbazing bleken deze manen radiogolven veel […] Het bericht Saturnus’ maan Enceladus doet dienst als sneeuwkanon verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 11u15  Wetenschappers halen de zonnepanelen naar binnen De tijd dat zonnepanelen alleen buiten werden gebruikt, is voorbij. Zweedse en Chinese onderzoekers hebben zonnecellen ontwikkeld die het licht ín huis heel efficiënt omzetten in elektriciteit. Hoewel de hoeveelheid stroom die deze zonnepanelen leveren vrij beperkt is, verwachten de onderzoekers dat de zonnepanelen prima in staat zijn om de miljoenen producten die in de […] Het bericht Wetenschappers halen de zonnepanelen naar binnen verscheen eerst op Scientias.nl.
20/09 08u45  Dit gebeurt er onder het prachtige wolkendek van turbulent Jupiter Regelmatig trakteert Juno ons op weergaloze kiekjes van de gasreus. Maar wat speelt er zich onder het dik pak wolken af? Wervelende wolken, grote kleurrijke riemen en gigantische stormen. De schoonheid van Jupiter zit ‘m in zijn prachtige en onstuimige atmosfeer. Kolkende wolken die wel wat weg lijken te hebben van een Van Gogh schilderij […] Het bericht Dit gebeurt er onder het prachtige wolkendek van turbulent Jupiter verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 17u15  Wetenschappers onthullen hoe de Denisovamensen eruit zagen Ze leken een beetje op Neanderthalers en een beetje op ons, maar hadden ook unieke uiterlijke kenmerken. Tienduizenden jaren geleden liepen op aarde behalve moderne mensen ook Neanderthalers en Denisovamensen rond. Van het uiterlijk van de Neanderthalers hebben we inmiddels een vrij goed beeld. Maar hoe de Denisovamensen eruit zagen, bleef in nevelen gehuld. Dat […] Het bericht Wetenschappers onthullen hoe de Denisovamensen eruit zagen verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 14u15  Smeltwater uit Groenland draagt bij aan centimeters hogere zeespiegel Harde ijsplaten leiden smeltwater rechtstreeks naar de oceaan, waardoor de zeespiegel tegen het einde van de eeuw met wel 7 centimeter kan stijgen. De ijskap van Groenland bestaat uit verschillende complexe lagen. Elke winter valt er verse sneeuw en oude sneeuw wordt langzaam samengedrukt tot ijs. In de zomer smelt er slechts een gedeelte van […] Het bericht Smeltwater uit Groenland draagt bij aan centimeters hogere zeespiegel verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 11u45  ‘De ringen van Saturnus doen zich veel jonger voor dan ze daadwerkelijk zijn’ Het debat over de leeftijd van het machtige ringenstelsel van Saturnus is nog niet ten einde. Een team van onderzoekers heeft het debat over de leeftijd van de ringen van Saturnus opnieuw aangewakkerd. In een nieuwe studie stellen ze namelijk dat het ringenstelsel van de betreffende planeet waarschijnlijk miljarden jaren geleden is gevormd. En dat […] Het bericht ‘De ringen van Saturnus doen zich veel jonger voor dan ze daadwerkelijk zijn’ verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 11u00  Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies de planeet nieuw leven in Mogelijk kunnen we dit effect kunstmatig nabootsen en zo klimaatverandering een halt toe roepen. In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt. Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van […] Het bericht Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies de planeet nieuw leven in verscheen eerst op Scientias.nl.
19/09 09u45  Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies het nieuw leven in Mogelijk kunnen we dit effect kunstmatig nabootsen en zo klimaatverandering een halt toe roepen. In de laatste decennia zijn onderzoekers erachter gekomen dat de evolutie van het leven op aarde tevens afhangt van wat er zich in het heelal afspeelt. Een voorbeeld hiervan is de enorme planetoïde-inslag die 66 miljoen jaar geleden alle dinosauriërs van […] Het bericht Stof van botsing tussen planetoïden koelde de aarde af en blies het nieuw leven in verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 17u15  Vulkaan Loki op Jupiters maan Io staat mogelijk op het punt van uitbarsten Vulkaanuitbarstingen zijn doorgaans lastig te voorspellen, maar vulkaan Loki lijkt zich keurig aan een schema te houden. Ieder moment kan een golf van gesmolten lava uit vulkaan Loki gespuwd worden. Dat stellen onderzoekers in een nieuwe studie nadat ze zich over het reilen en zeilen van de vulkaan in de afgelopen twintig jaar bogen. Opvallend […] Het bericht Vulkaan Loki op Jupiters maan Io staat mogelijk op het punt van uitbarsten verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 13u30  Gat in de ozonlaag is in de laatste dertig jaar niet zo klein geweest als nu Het gat lijkt zich met dank aan het Montreal Protocol zichtbaar te herstellen. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) komen met goed nieuws op de proppen: het terugkerende gat in de ozonlaag boven Antarctica zal dit jaar het kleinst zijn sinds de jaren tachtig. Het gat – dat elk jaar in september boven Antarctica […] Het bericht Gat in de ozonlaag is in de laatste dertig jaar niet zo klein geweest als nu verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 13u15  Gat in de ozonlaag is dit jaar het kleinst sinds 30 jaar Het gat lijkt zich met dank aan het Montreal Protocol zichtbaar te herstellen. Wetenschappers van de Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) komen met goed nieuws op de proppen: het terugkerende gat in de ozonlaag boven Antarctica zal dit jaar het kleinst zijn sinds de jaren tachtig. Het gat – dat elk jaar in september boven Antarctica […] Het bericht Gat in de ozonlaag is dit jaar het kleinst sinds 30 jaar verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 11u15  Bekken van uitgestorven aap Rudapithecus werpt nieuw licht op menselijke evolutie Het vermogen van mensen om op twee benen te lopen heeft mogelijk een diepere voorouderlijke oorsprong dan tot nu toe gedacht. Vlakbij het oude mijnstadje Rudabánya in Hongarije hebben onderzoekers de fossiele resten opgegraven van uitgestorven gefossiliseerde aap. Het gaat om het bekken van de Rudapithecus hungaricus; een grote aap die Europa bewoonde tijdens het […] Het bericht Bekken van uitgestorven aap Rudapithecus werpt nieuw licht op menselijke evolutie verscheen eerst op Scientias.nl.
18/09 08u45  Paracetamol maken op Mars? Deze duurzame medicijnfabriek maakt het mogelijk Onderzoekers hebben een duurzame reactor ontwikkeld waarmee je overal medicijnen kunt maken. Benodigdheden? Zonlicht en de mini-fabriek. Of het nou een paracetamol is op Mars of malariamedicijnen in de jungle; dit ‘kunstmatige blad’ weet wat ‘m te doen staat. Het enige wat deze medicijnfabriek nodig heeft is een goede portie zonneschijn. De reactor is een […] Het bericht Paracetamol maken op Mars? Deze duurzame medicijnfabriek maakt het mogelijk verscheen eerst op Scientias.nl.
17/09 16u15  Klein, maar loodzwaar: meest massieve neutronenster ooit ontdekt De ster heeft een diameter van zo’n 20 tot 30 kilometer, maar heeft een massa die 2,17 keer groter is dan die van onze zon! En daarmee gaat de ster – J0740+6620 genoemd – de boeken in als de zwaarste neutronenster die onderzoekers ooit hebben gezien. Sterker nog: J0740+6620 kan wel eens de zwaarste neutronenster […] Het bericht Klein, maar loodzwaar: meest massieve neutronenster ooit ontdekt verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: vandaag om 15u45
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
20/09 06u15  Onderzoekers onthullen hoe mysterieuze denisovamens eruitzag Israëlische onderzoekers hebben op basis van het DNA van een vingerkootje gereconstrueerd hoe de denisovamens eruitzag. De uitgestorven mensensoort liep tienduizenden jaren geleden samen met de moderne mens en de neanderthaler op aarde.
20/09 00u00  Mogelijk opnieuw planetoïde van buiten ons zonnestelsel ontdekt Een Oekraïense sterrenkundige heeft eind augustus mogelijk een planetoïde ontdekt die afkomstig is uit een ander planetenstelsel, schrijven diverse internationale media. Het zou pas het tweede rotsblok van buiten ons zonnestelsel zijn dat de omgeving betreedt.19 
19/09 08u30  Poging van NASA om Indiase maanlander te vinden mislukt De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van NASA is dinsdag over de vermeende landingsplaats van de Indiase Vikram-lander gevlogen in een poging het mogelijk neergestorte object te vinden. Deze missie is echter niet gelukt, bevestigt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdagavond in gesprek met NU.nl.
19/09 00u45  Poging NASA om Indiase maanlander te vinden mislukt De Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO) van NASA vloog dinsdag over de vermeende landingsplaats van de Indiase Vikram-lander, in een poging het mogelijk neergestorte object te vinden. Deze missie is echter niet gelukt, bevestigt de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA woensdagavond aan NU.nl.
19/09 00u00  Planeet ver buiten zonnestelsel heeft atmosfeer met waterdamp Astronomen hebben ontdekt dat een planeet 110 lichtjaar buiten ons zonnestelsel een atmosfeer heeft met waterdamp. Volgens Britse wetenschappers is K2-18b daarom de meest geschikte exoplaneet om leven zoals wij het kennen te ondersteunen. De onderzoekers beschrijven hun bevindingen in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Astronomy.
19/09 00u00  Universiteit Twente uit internationale academische toplijst gevallen De Universiteit Twente staat niet meer in de top 200 van beste universiteiten ter wereld. Maandagavond is de nieuwe ranglijst gepresenteerd door het Britse wetenschappelijke tijdschrift Times Higher Education (THE).
19/09 00u00  Wetenschappers creëren embryo's van met uitsterven bedreigde neushoorn Onderzoekers van een Italiaans laboratorium hebben met succes twee embryo's gemaakt van de noordelijke witte neushoorn uit Kenia, die ernstig met uitsterven bedreigd is. Hiervoor gebruikten de wetenschappers de eicellen van de twee laatste vrouwtjes van deze neushoornsoort en de spermacellen van overleden mannetjes.
18/09 21u45  Vroeg leven op aarde kon bloeien na botsing tussen planetoïden Leven op aarde kon ruim 470 miljoen jaar geleden bloeien als gevolg van twee planetoïden die op elkaar botsten, waardoor een resulterende stofwolk het zonlicht op aarde blokkeerde. Door deze afname van zonlicht koelde de aarde af en ontstond een ijstijd, waarin vroeg leven op aarde kon bloeien, schrijven wetenschappers van over de hele wereld in het tijdschrift Science Advances.
17/09 00u00  India signaleert 'verloren' lander en probeert contact te herstellen India heeft de lander, die vrijdag op het zuidelijke deel van de maan moest neerkomen, gesignaleerd. Volgens directeur van de Indiase organisatie voor Ruimteonderzoek (ISRO) Kailasavadivoo Sivan gaat het land de komende twee weken proberen het verloren contact met de lander te herstellen.
14/09 17u15  Nieuw ontdekt reptiel behoort tot grootste vliegende dieren ooit Een nieuw beschreven reptiel blijkt een van de grootste vliegende dieren uit de geschiedenis te zijn. Het dier kon naar schatting een spanwijdte tot 10 meter hebben. Paleontologen van de Queen Mary Universiteit in London beschrijven de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
14/09 16u45  NUcheckt: Onderzoek toonde niet aan dat ongelovige kinderen aardiger zijn NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: 'Kinderen die zonder religie zijn opgevoed, zijn aardiger.'
14/09 16u45  Nieuw ontdekte dinosauriër behoort tot grootste vliegende dieren ooit Een nieuw beschreven dinosauriër blijkt een van de grootste vliegende dieren uit de geschiedenis te zijn. Het dier kon naar schatting een spanwijdte tot 10 meter hebben. Paleontologen van de Queen Mary Universiteit in London beschrijven de vondst in het wetenschappelijke tijdschrift Journal of Vertebrate Paleontology.
14/09 16u30  Pas ontdekte sidderaal is krachtigste levende elektriciteitsbron Wetenschappers hebben twee nieuwe soorten sidderalen ontdekt in het Amazonegebied, waarvan een de krachtigste stroomstoten afgeeft van alle bestaande diersoorten. Braziliaanse, Amerikaanse, Britse en Zwitserse wetenschappers beschrijven de nieuw ontdekte soorten in wetenschappelijk tijdschrift Nature Communications.
14/09 15u45  Planetoïde zo groot als twee Eiffeltorens scheert 'langs' aarde Een planetoïde met het formaat van ruim twee Eiffeltorens, 650 meter, scheert in de nacht van zaterdag op zondag 'langs' de Aarde. Het object is ver van de aarde verwijderd, maar met 5,3 miljoen kilometer is het astronomisch gezien 'in de buurt'.
13/09 15u30  Waarom specerijen zo duur en gewild waren in de Gouden Eeuw Enkele eeuwen terug waren specerijen letterlijk peperduur. Gekruid eten is best lekker, maar waarom zou je je blauw betalen voor een snufje peper of nootmuskaat?
Laatste update: vandaag om 6u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

19x Mogelijk opnieuw planetoïde van buiten ons zonnestelsel ontdekt20/09 00u00 - Nu.nl Wetenschap: Een Oekraïense sterrenkundige heeft eind augustus mogelijk een planetoïde ontdekt die afkomstig is uit een ander planetenstelsel, schrijven diverse internationale media. Het zou pas het tweede rotsblok van buiten ons zonnestelsel zijn dat de omgeving betreedt.
17x Rechtsstaat20/09 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: De man wandelde door het Statenkwartier, de keurige Haagse wijk, langs lunchrooms, de Hema, een modeaccessoireswinkel en bakker Tan.
17x Een autocraat die zo nu en dan de teugels liet vieren20/09 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: oud-president van TunesiëOnder Ben Ali kregen veel Tunesiërs het economisch beter, maar werkloosheid, corruptie en nepotisme leidden in 2011 tot zijn val.
17x SER probeert het glazen plafond te laten barsten20/09 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: De kogel is door de kerk: de Sociaal-Economische Raad pleit voor een vrouwenquotum van 30 procent. Maar: alleen voor raden van commissarissen van beursgenoteerde bedrijven.
15x Arco-spaarders in shock door miljoenenclaim20/09 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Voormalige topvrouw Francine Swiggers eist een schadevergoeding van de Arco-coöperanten. Ook de drie Arco-vennootschappen doen dat. De spaarders reageren woedend.
15x En plots heerst paniek in ziekenhuis wanneer een eigenaardige poot door plafond steekt20/09 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een opmerkelijk zicht dinsdag in het ziekenhuis van het Thaise Pathum Thani. Daar werden de patiënten en het personeel opgeschrikt door de poot van een reptiel dat door het plafond van een operatiekamer uitstak. Enkele slangenvangers moesten ter plaatse komen om het dier uit het gebouw te verwijderen.
15x Muziekkenner Robert Van Yper trekt door Vlaanderen met speciale lezing: “Dit is mijn eerbetoon aan straffe vrouwen”20/09 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: #MeToo in de Fifties luidt de prikkelende titel van een lezing waarmee Robert Van Yper Vlaanderen doorkruist. Zijn eerste Kempense halte is het Koetshuis van het Stadspark in Herentals. Daar duidt de gewezen concertpromotor in woord en beeld waarom zo weinig vrouwelijke artiesten de beginjaren van rock-‘n-roll kleuren.
14x Vanmiddag nieuwe klimaatmars in Brussel: wereldwijd meer dan 5.000 betogingen20/09 08u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Vandaag vindt in Brussel een nieuwe klimaatmars plaats. Die start om 13.30 uur aan het noordstation. Om 16.30 uur volgt een speech van Anuna De...
14x Vijf pertinente vragen aan KVM-coach Wouter Vrancken: “We willen geen grijze muis zijn”20/09 05u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een offday, met een droge 3-0-nederlaag tegen het verrassende AA Gent tot gevolg. De non-match van vorige zondag kan maar beter snel doorgespoeld worden. Vanavond vat KV Mechelen immers een loodzwaar vierluik aan. Aan de vooravond van de trip naar het Guldensporenstadion legden we de coach vijf pertinente vragen voor.
14x Moord op advocaat is een aanschouwelijke les in ondermijning20/09 02u15 - NRC.nl: Wetenschap: De koelbloedige liquidatie van strafrechtadvocaat Derk Wiersum deze week in Amsterdam heeft iedere burger aan de grond genageld dan wel wakker geschud, voor zover nog nodig.

Statistieken

Artikels:
33326
Gelezen:
33566
Aantal lezers nu:
35


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2019 Naar boven