woensdag 22 augustus 2018, week 34


U bent nu hier: Wetenschap | Chronologisch: uit

Laatste updatecontrole: vandaag om 3u30
 

Gazet van Antwerpen: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/08 03u15  Experts willen dat België het voorbeeld van Australië volgt: 25 euro voor een pakje sigaretten Maar liefst 25 euro, dat is wat Australische rokers vanaf september betalen voor een groot pak sigaretten van een populair merk. Vlaamse gezondheids­experts juichen de maatregel toe. Maar heeft dat wel zin, ­peperdure sigaretten? Zijn er geen betere manieren om het aantal ­rokers te doen dalen? En zijn ­sigaretten in België al niet erg duur? Wij zochten het uit.
22/08 03u15  Zwarte zomer voor onze dierenparken: deze dieren stierven dit jaar Sinds eind mei zijn in onze dierentuinen al zeven bewoners overleden: drie olifanten, een leeuw, een aapje en de twee koala’s.
22/08 03u15  STANDPUNT. Als de nieuwe ANPR-camera’s maar een beperkte rol spelen in de verkeersveiligheid, zijn ze al die miljoenen niet waard Drieduizend ANPR-camera’s wil de regering op termijn overal in dit land ophangen. ANPR staat voor automatic number plate recognition, automatische nummer­plaatherkenning. De camera’s registreren dus de nummerplaten van alle voertuigen die er voorbij rijden. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) wil er de georganiseerde misdaad en het terrorisme mee bestrijden. “Overal waar de installatie het toelaat” zullen de camera’s ook de snelheid controleren, belooft hij. Als je weet dat er in dit land jaarlijks bijna vijfhonderd mensen sterven in het verkeer, en dat de oorzaak daarvan heel vaak overdreven snelheid is, kun je je afvragen of de minister de juiste prioriteiten legt.
22/08 03u15  Zuhal Demir naar Afrikamuseum met racistische Pukkelpoppers Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) wil de jongeren die zaterdag racistische liedjes op Pukkelpop zongen, meenemen naar het Afrikamuseum in Tervuren. “Ik heb dinsdag met de twee betrokkenen gebabbeld en een van hen heeft al toegezegd”, vertelt Demir.
22/08 03u15  “Herdenkingsbeleid” nodig om gruwel in Congo niet te vergeten: “We weten alles over de Holocaust, maar weinig over onze eigen schande” “Handjes kappen, de Congo is van ons.” Na de algemene afkeer over de racistische gezangen op Pukkelpop, beseffen ook de jongeren die zich eraan schuldig maakten dat hun gedrag niet door de beugel kan. Een van hen heeft nu zijn excuses aangeboden. Toch heeft ons land nog een grote inhaalbeweging voor de boeg als het gaat om de gruwel in Congo.
22/08 03u15  Rusthuisbewoners willen meer personeel: “Onvoldoende hulp bij toiletbezoek, vergeten in de kinezaal” Hulp om naar het toilet te gaan, een dagelijkse wasbeurt of onvoldoende omkadering van het personeel. Dat zijn de vaakst gehoorde klachten die toekomen bij de Woonzorglijn. Het aantal klachten zit overigens in de lift.
22/08 03u15  Artsen waarschuwen voor onwetendheid over drugs: “Jongeren zien xtc niet eens als een drug, dat is angstaanjagend” Jan Stroobants, de voorzitter van de vereniging van Belgische spoedartsen, waarschuwt dat ­jongeren vandaag geen benul meer hebben van de gevaren van drugs. Hij vindt het zijn maatschappelijke rol om de risico’s nogmaals onder de aandacht te brengen. “Want je moet niet verslaafd zijn om door drugs te overlijden.”
22/08 03u15  Zo veel onmacht schreeuwde Theo Francken nooit eerder uit: “Ik kan ze toch niet opsluiten als ik ze toch niet kan repatriëren?” “Wij sturen wekelijks teams op pad om illegalen aan te moedigen asiel te vragen. Als zij blijven weigeren, is er maar één oplossing: ze opsluiten en terugsturen, hoe moeilijk het ook is. Maar dan moet de lokale politie van Brussel wel willen meewerken door ze op te pakken.”Terzake, twaalf dagen geleden: vanuit de Ardennen haalt de staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA), uit naar de PS-burgemeester van Brussel, Philippe Close.
22/08 03u15  Ook Marokkaanse Belgen mogelijk het leger in De Marokkaanse regering wil de legerdienst voor jongeren opnieuw invoeren. Zoals het er nu naar uit ziet, zullen Marokkanen van 19 tot 25 jaar verplicht een jaar in het leger moeten dienen. Het is nog onduidelijk wat dat zal betekenen voor jongeren met de dubbele Belgisch-Marokkaanse nationaliteit.
22/08 03u15  Verenigde Staten wijzen 95-jarige nazikampbewaker het land uit Een voormalige nazikamp­bewaker die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog in de Verenigde Staten leefde, is naar Duitsland uitgewezen.
22/08 03u15  Dodental stortvloed Italië loopt op: “Ze konden geen kant meer op” “Een muur van water kwam op ons af. Het was de hel”, zo vertelt een geëmotioneerde Nederlandse toerist die ternauwernood de ramp in de feeërieke bergkloof van Raganello in Zuid-Italië overleefde. Door plotse hevige regenval trok een verwoestende, twee meter hoge stortvloed door de nauwe rivierbedding. Al zeker elf mensen zijn omgekomen in het wassende water.
22/08 03u15  Sp.a-politica’s klagen corruptie aan bij Bulgaarse politie: “Reizigers werd soms tot 300 euro smeergeld gevraagd” De Bulgaarse regering treedt op tegen corrupte douanebeambten en politiemensen. Dit is een gevolg van ruim tweehonderd klachten die de Europese parlementsleden Kathleen Van Brempt (sp.a), Kati Piri (Nederlandse PVDA) en Vlaams parlementslid Güler Turan (sp.a) verzamelden.
22/08 03u15  Incassokantoor bestookt klanten failliet 3Suisses: Kris Peeters opent onderzoek Klanten met achterstallige facturen bij het failliete 3Suisses moeten bovenop hun schuld ook een administratiekost betalen van maar liefst 100 euro. Minister van Economie Kris Peeters laat onderzoeken of dat wel koosjer is en waarom er nog heel wat andere klachten zijn. Volgens de curator valt het allemaal mee.
22/08 03u15  Pieter Aspe na zes maanden weer single Twee jaar na de dood van zijn grote liefde Bernadette leek misdaadauteur Pieter Aspe (64) opnieuw het geluk te hebben gevonden, bij de achttien jaar jongere Conny. “Ik wil het rustig aan doen, want ik wil dat deze relatie slaagt”, vertelde hij daarover. Helaas, na een halfjaar zijn de twee uit elkaar.
22/08 03u15  ‘Gert Late Night’ vervroegt uitzenduur Gert Late Night, de talkshow van Gert Verhulst en James Cooke, zal vanaf september minder laat op de avond te zien zijn. Het nieuwe uitzenduur is 21.30u, een half uur vroeger. De voorbije seizoenen was het niet uitzonderlijk dat een aflevering van Gert Late Night tegen 23.30u aanschurkte, mede door de behoorlijk lange reclameblokken die de talkshow in drie stukken hakt. Bij Vier geven ze toe dat heel wat kijkers afhaakten bij het derde blok en hun schade de volgende dag inhaalden. Daarom start Gert Late Night voortaan om 21.30u, net zoals De Slimste Mens ter Wereld. De quiz met Erik Van Looy keert half oktober terug. Rond die periode start ook het dansprogramma Dancing With The Stars.


De Standaard: Wetenschap

Verbergen Tonen
21/08 23u45  Pas 26ste op de wereldranking, maar toch is Serena Williams 17e reekshoofd op de US Open Serena Williams werd dinsdag als 17e reekshoofd aangeduid voor het US Open, het vierde en laatste Grand Slam van het seizoen. De 36-jarige Amerikaanse, zes keer winnares in Flushing Meadows, is pas 26e op de wereldranglijst, maar de organisatoren hielden rekening met haar lange afwezigheid. De voormalige nummer een van de wereld beviel in september van een dochter.
21/08 23u45  Bonaventure overleeft eerste kwalificatieronde US Open, Zanevska ligt eruit Ysaline Bonaventure (WTA-126) heeft zich dinsdag in New York gekwalificeerd voor de tweede ronde van de kwalificaties op het US Open. Voor Maryna Zanevska (WTA-219) zit het vierde en laatste grandslamtoernooi van het seizoen er al op.
21/08 23u45  Sandrine Tas pakt twee Europese titels in het skeeleren op de weg Sandrine Tas heeft dinsdag op de Europese skeelerkampioenschappen in Oostende twee titels op de weg aan haar palmares toegevoegd. Ze won de 200 meter tegen de klok en de puntenkoers. Afgelopen week was de 22-jarige Oostendse op de piste ook al goed voor vier keer goud.
21/08 23u30  PSV op zucht van Champions League PSV behaalde na een dolle slotfase een goeie uitgangspositie voor het bereiken van de groepsfase van de Champions League. Het versloeg met 2-3 de Wit-Russische kampioen BATE Borisov. Jasse Tuominen zette de thuisploeg vroeg in de eerste helft op voorsprong maar na doelpunten van Gaston Pereiro (vanop penalty) en uitblinker Hirving Lozano leek de Eindhovense club op een overtuigende 1-2-zege af te stevenen.
21/08 23u30  Voormalige advocaat Donald Trump pleit schuldig aan betalen zwijggeld en fraude Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump, heeft dinsdagavond schuldig gepleit aan bankfraude en het schenden van federale campagneregels. Cohen had daarover een akkoord bereikt met zijn aanklagers. De uitspraak volgt op 12 december.
21/08 23u00  Gewezen campagneleider Trump veroordeeld wegens oplichting en belastingontduiking Paul Manafort, Trumps gewezen campagneleider, werd dinsdagavond veroordeeld wegens oplichting en belastingontduiking. Het sterkt speciaal aanklager Mueller in zijn onderzoek naar de president.
21/08 22u30  Belg wint jackpot van 107 miljoen euro met EuroMillions De nummers 16, 23, 42, 43 en 49 en de sterren 10 en 12 hebben het leven van een Belg dinsdagavond drastisch veranderd. Hij of zij won er exact 107.839.228 euro mee.
21/08 22u00  Jules Hesters en Arthur Senrame Europees kampioen op de piste Twee jaar geleden werd Jules Hesters in Montichiari Europees kampioen scratch bij de junioren. Gisteren voegde de Gentenaar er een tweede Europese titel aan toe. In de afvalling klopte Hesters de Rus Alexandr Smirnov en de Wit-Rus Yauheni Karaliok.
21/08 21u45  Laatste beroep Servisch gezin is afgewezen Het beroep van het Servische gezin dat in het gesloten centrum in Steenokkerzeel opgesloten zit, is afgewezen. Het gezin zal dus worden gerepatrieerd, meldt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA).
21/08 21u30  Voormalige advocaat Donald Trump zal schuldig pleiten aan betalen zwijggeld en fraude Michael Cohen, de voormalige advocaat van Donald Trump, zal dinsdagavond schuldig pleiten aan bankfraude en het schenden van federale campagneregels. Cohen heeft daarover een akkoord bereikt met zijn aanklagers, melden Amerikaanse media.
21/08 21u00  Ruben Bemelmans neemt eerste horde in kwalificaties voor US Open Ruben Bemelmans (ATP-129) heeft zich dinsdag in New York geplaatst voor de tweede ronde van de kwalificaties op het US Open, het vierde en laatste grandslamtoernooi van het seizoen. De Limburger zette de Amerikaan Kevin King (ATP-178) in twee sets opzij.
21/08 21u00  Peter Genyn verlengt Europese titel op 100m rolstoelsprint Peter Genyn heeft dinsdag op de tweede dag van het EK para-atletiek in de Duitse hoofdstad Berlijn de gouden medaille veroverd op de 100 meter rolstoelsprint (T51).
21/08 20u45  E19 richting Brussel weer vrij na dodelijk ongeval met vrachtwagen De E19 richting Brussel was dinsdagmiddag ter hoogte van het UZA in Edegem urenlang volledig versperd door een gekantelde vrachtwagen. De chauffeur is daarbij overleden.
21/08 20u45  Goud voor Jules Hesters, zilver voor Shari Bossuyt op EK piste voor junioren Twee jaar geleden werd Jules Hesters in Montichiari Europees kampioen scratch bij de junioren. Gisteren voegde de Gentenaar er een tweede Europese titel aan toe. In de afvalling klopte Hesters de Rus Alexandr Smirnov en de Wit-Rus Yauheni Karaliok.
21/08 20u30  Danny Boyle stapt op als regisseur James Bond De Brit Danny Boyle zal dan toch niet de volgende James Bondfilm regisseren. Er zou sprake zijn van ‘creatieve meningsverschillen’.
Laatste update: dinsdag 21 augustus 2018, 23u45
Lees meer van De Standaard: Wetenschap >

Het Laatste Nieuws: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/08 00u00  Amerikaanse gezondheidssite: "Vagina is niet gender-inclusief, noem het voorgat" Bij seksuele voorlichting moeten we het niet langer hebben over 'vagina', dat woord is een te vrouwelijke en medische term. Het orgaan kan daarom...10 
21/08 22u45  FAVV neemt voedingssupplement uit handel: er zit cannabis in Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) roept een voedingssupplement uit de handel omdat er THC in zit, de belangrijkste psychoactieve stof in...
21/08 19u30  Zwangere Marissa (20) zwaar toegetakeld door American Stafford: "Het bloed spoot eruit" Een Nederlandse vrouw die 22 weken zwanger is, zal zich een bezoekje aan kennissen nog lang herinneren. De vrouw werd aangevallen door de American...
21/08 18u30  Donald Trump draait Obama's belangrijkste maatregel om luchtvervuiling aan te pakken terug De Amerikaanse regering van president Donald Trump heeft haar voorstel bekendgemaakt om een einde te maken aan de Clean Power Act. Die wet, een van...
21/08 18u00  Zweeds gevechtstoestel neergestort na botsing met zwerm vogels Een Zweeds gevechtstoestel is neergestort na een botsing met een zwerm vogels. De piloot kon zich met zijn schietstoel in veiligheid brengen,...
21/08 16u30  40 keer zo helder als de maan: vuurbal van bijna twee meter stort naar de Aarde De hemel lichtte vrijdagochtend op boven de Amerikaanse staat Alabama. Met een snelheid van 86.422 km/u suisde een meteoor van 1,8 meter diameter...
21/08 16u00  Zin in een knuffel? Voor een hééééle dikke moet je bij dit superschattige olifantje zijn Olifantje Suki is een echt knuffelbeest. Het dier is de nieuwste aanwinst van een dierenopvangcentrum in het Thaise Chiang Mai. Suki woont daar...
21/08 16u00  Twee tyfoons stevenen af op Japan Twee tyfoons naderen tegelijkertijd het zuiden van Japan. De nationale weerdiensten waarschuwen vandaag voor hevige neerslag, krachtige windstoten...
21/08 15u45  Alpen kleuren komend weekend opnieuw wit van sneeuw Na een lange en warme zomer in een groot deel van Europa wordt de aangevoerde lucht in de Alpen vanaf vrijdag flink kouder. "Vooral zaterdag en...
21/08 15u45  Triest nieuws uit Pairi Daiza: twee koala's overleden in nog geen maand tijd Droevig nieuws uit Pairi Daiza. Het dierenpark heeft deze week voor de tweede keer in bijna een maand tijd afscheid moeten nemen van een koala....
21/08 15u45  Gemeente Bonheiden ontmantelt oude diesels en stapt over op elektrische deelwagens In Bonheiden heeft het gemeentebestuur beslist om oude dienstvoertuigen te ontmantelen in plaats van ze tweedehands te verkopen. Voor...
21/08 13u30  Deze snikhete zomer was nog maar het begin: verontrustende studie voorspelt nog meer extreem weer De recordzomer van dit jaar is nog maar het begin van de vele weersextremen die we de volgende jaren zullen meemaken. Dat blijkt uit een nieuwe...
21/08 12u15  Wetenschappers ongerust: oudste en dikste laag ijs van Noordpool breekt De oudste en dikste laag zeeijs van de Noordpool is gescheurd. Hierdoor liggen de wateren ten noorden van Groenland, die normaal altijd bevroren...
21/08 12u00  Gevaarlijke plant rukt op in Vlaanderen Langs de Vlaamse gewestwegen werd op 486 plaatsen reuzenberenklauw aangetroffen. In 2016 waren er nog zo'n 150 plaatsen minder. De reuzenberenklauw...
21/08 11u30  Vuurbal 40 keer zo helder als de maan gefilmd in Alabama De hemel lichtte vrijdagochtend op boven de Amerikaanse staat Alabama. Met een snelheid van 86.422 km/u suisde een meteoor van 1,8 meter diameter...

NRC.nl: Wetenschap

Verbergen Tonen
22/08 03u15  Met zakjes wietolie de wet tarten Al drie jaar verstuurt de Friese stichting Suver Nuver wietolie per post. De voorzitter moet zich donderdag bij de politie melden.
22/08 03u00  Tarieven zorg nog altijd geheim In 2016 beloofde het kabinet openheid over de ziekenhuiskosten. Maar er is ‘geen draagvlak.’
22/08 03u00  Hoe de overheid de personeelstekorten heeft laten oplopen Verkeerde prognoses van de arbeidsmarkt en voorgenomen bezuinigingen hebben de personeelstekorten in de hand gewerkt.
22/08 02u30  Wat als we betaald kregen voor gezond gedrag? Deze zomer bespreekt NRC-redacteur Ykje Vriesinga methodes om beter te werken. Deze keer: een bonus op goede gewoontes.
22/08 00u15  Jonge mannen gaan nog altijd naar Delft, vrouwen naar Utrecht Volgens het CBS gaan jonge vrouwen eerder uit huis dan mannelijke leeftijdsgenoten, en schrijven zij zich vaker in voor een studie in het hoger onderwijs.
21/08 23u15  Al met al een prima avond voor PSV in Borisov Door de zege in Wit-Rusland heeft PSV een uitstekende uitgangspositie. De Champions League lonkt.
21/08 23u15  Trump-adviseur Manafort schuldig aan fraude Een Amerikaanse jury heeft de oud-campagneleider van president Trump schuldig bevonden aan onder meer fraude.
21/08 22u45  De VVD worstelt zichtbaar met dividendbelasting Coalitiepartners zagen er allang niets in. Geldt ook voor de premier dat hij de dividendtaks toch wil handhaven?
21/08 22u45  Voormalig advocaat Trump bekent belastingfraude De FBI verdenkt de 51-jarige Cohen van bankfraude, belastingfraude en het overtreden van regels rondom campagnefinanciën.
21/08 22u30  ‘Water is ook de rijkdom van Kerala’ In Kerala vraagt men zich af of de overstromingen zijn verergerd door menselijk falen. Moesten dammen niet eerder open?
21/08 22u15  ‘Facebook geeft gebruikers score voor betrouwbaarheid’ Gebruikers maken misbruik van de mogelijkheid om nepnieuws te melden. Om de strijd tegen desinformatie efficiënter te maken, kijkt Facebook naar meldgedrag.
21/08 22u15  Moeilijkere kinderen, slechter betaald Het speciaal onderwijs voelt het lerarentekort extra. Lange dagen, hoge druk, laag loon. Een sollicitant? Direct bellen.
21/08 22u15  Pensioen agenten zorgt voor grote druk De vergrijzing zorgt ervoor dat politie en justitie hard op zoek moeten naar nieuwe mensen. Er is vooral veel behoefte aan IT-specialisten.
21/08 22u15  ‘We betalen nu de prijs voor de nullijn in crisistijd’ Als het economisch slechter gaat, kiest de politiek te makkelijk voor bezuinigingen op salarissen in de publieke sector, zegt Paul de Beer.
21/08 21u30  Politicus en zakenman Heyliger vervolgd voor omkoping Justitie moet Theo Heyliger, leider van regeringspartij UD en oud-formateur op Sint Maarten, vervolgen voor omkoping.
Laatste update: vandaag om 3u15
Lees meer van NRC.nl: Wetenschap >

GezondheidsNet

Verbergen Tonen
22/08 00u00  Leven in Amsterdam staat gelijk aan 9 sigarettenpakjes per jaar Wonen in Amsterdam is even slecht voor je gezondheid als het roken van gemiddeld 183 sigaretten per jaar. Het autoverkeer is de belangrijkste bron van vervuiling. Dit blijkt uit onderzoek van de in Brussel gevestigde organisatie Transport & Environment.
21/08 10u30  Grootste mazelenepidemie in Europa in 10 jaar Europa kent de grootste mazelenuitbraak sinds tien jaar. Meer dan 41.000 kinderen en volwassenen zijn in de eerste helft van 2018 getroffen door mazelen. ‘Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dringt daarom aan op maatregelen’, meldt het AD op 20 augustus.
21/08 00u00  Menzis vergoedt depressiebehandeling op basis van resultaat Zorgverzekeraar Menzis gaat het komende jaar de kosten voor behandeling van depressies en angsten vergoeden op basis van het behaalde resultaat. Er wordt niet langer gekeken naar het aantal behandelingen. Dat zegt een woordvoerder van Menzis na berichtgeving hierover door de Volkskrant.
17/08 13u00  Hitte zorgde voor ‘beperkte’ stijging sterftecijfer onder ouderen Tijdens de recente hittegolven in de zomermaanden overleden gemiddeld 2.714 personen per week. Dit zijn ongeveer honderd personen meer dan in een gemiddelde week in de zomerperiode. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
17/08 00u00  Aantal donorregistraties gestegen tot 6,3 miljoen Het aantal personen van 12 jaar of ouder dat zich heeft laten registreren in het donorregister is in 2018 toegenomen tot ruim 6,3 miljoen. Het aantal personen dat geen toestemming tot orgaandonatie geeft, is gestegen tot 1,9 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
16/08 11u45  Zomerzon extra schadelijk voor kinderen met blauwe ogen In de zomermaanden is goede oogbescherming tussen 11.00 en 15.00 uur belangrijk, met name voor kinderen. UV-straling kan namelijk mogelijk schade toebrengen aan de kwetsbare kinderogen, zelfs met blijvend effect. Kinderen met blauwe ogen lopen - van alle oogkleuren - het meeste risico. Volgens Simone Stad, optometrist bij Specsavers, is deze oogkleur het meest gevoelig voor zonlicht.
16/08 00u00  Kans op complicaties bij zwangerschap na maagverkleining Vrouwen met een maagverkleining lopen tijdens hun zwangerschap kan op ernstige complicaties. Te laat ingrijpen kan in het ergste geval leiden tot de dood van de vrouw of het kind, vertellen artsen van het Máxima Medisch Centrum in Eindhoven aan het AD.
16/08 00u00  Medische trend: Whatsapp als nieuwe wachtkamer De wachtkamers zijn tegenwoordig zo vol, dat mensen zich steeds meer richten met vragen tot medische Whatsapp-diensten van zorgverzekeraars. Dit jaar kwamen er al ruim 14.000 vragen via Whatsapp binnen, een stijging van maar liefst 84 procent ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit onderzoek van Medicinfo.
15/08 10u45  Nederlanders bewegen twee keer zoveel als de gemiddelde Europeaan In geen enkel land van de Europese Unie wordt zoveel bewogen als in Nederland. Wekelijks fietst, wandelt, tuiniert of zwemt maar liefst 80 procent van de Nederlanders, tegenover 44 procent gemiddeld in de EU. Dat blijkt uit het rapport ‘Eurobarometer – sport en fysieke activiteit’ van de Europese Commissie, meldt Trouw.
15/08 09u45  UV-straling van de zon breekt record De hoeveelheid schadelijke UV-straling afkomstig van de zon is hoger dan ooit tevoren. In juli was de totale hoeveelheid schadelijke UV-straling 25 procent hoger dan de gemiddelde maandsom in juli. Dit blijkt uit analyse van de zonkrachtmetingen van het RIVM.
Laatste update: vandaag om 0u00

Scientias

Verbergen Tonen
21/08 19u15  Mysterieuze gloed aan de hemel blijkt toch geen poollicht te zijn Maar wat is STEVE dan wel? Amateur-fotografen leggen het bijzondere fenomeen al decennialang vast, maar in 2016 kregen wetenschappers er pas lucht van. We hebben het over STEVE: dunne bundels van paars en wit licht die soms aan de nachthemel verschijnen. Het doet zeker denken aan het poollicht, maar wetenschappers moeten nu concluderen dat dat […] Het bericht Mysterieuze gloed aan de hemel blijkt toch geen poollicht te zijn verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 16u30  NASA’s nieuwe Marslander is over de helft: nog 208 miljoen kilometer te gaan! InSight moet in november op Mars arriveren. De lander heeft er al 277 miljoen kilometer opzitten en is dus over de helft. De komende maanden moet deze nog een slordige 208 miljoen kilometer afleggen alvorens deze af kan dalen naar het oppervlak van Mars. Dat laatste moet eind november gaan gebeuren. Test, test, test Terwijl […] Het bericht NASA’s nieuwe Marslander is over de helft: nog 208 miljoen kilometer te gaan! verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 15u15  Archeologen onthullen wat er in deze enorme Egyptische sarcofaag zit In de sarcofaag zijn maar liefst drie(!) skeletten teruggevonden. Vorige maand kon je op Scientias.nl lezen dat archeologen in Alexandrië een enorme zwarte sarcofaag uit de Ptolemaïsche periode hadden ontdekt. Het was de grootste sarcofaag die ooit in Alexandrië is ontdekt. En alles wees erop dat deze sinds de oudheid niet meer geopend was. Natuurlijk […] Het bericht Archeologen onthullen wat er in deze enorme Egyptische sarcofaag zit verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 13u15  Primeur: astronomen wegen een baby-planeet En ze gebruikten daarvoor onder meer de data van een satelliet die het al 25 jaar niet meer doet! Het onderzoek richtte zich op de planeet Beta Pictoris b. De planeet werd zo’n 10 jaar geleden ontdekt en is met een leeftijd van 21 miljoen jaar zo’n 200 keer jonger dan onze aarde. Hoewel de […] Het bericht Primeur: astronomen wegen een baby-planeet verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 10u45  Enorme 5000 jaar oude begraafplaats ontdekt in Kenia De eerste herders in Oost-Afrika legden hier zeker 580 mensen ter ruste. De begraafplaats bevindt zich nabij het Turkanameer en gaat de boeken in als de oudste en grootste monumentale begraafplaats die tot op heden in Oost-Afrika is ontdekt. Aangenomen wordt dat de begraafplaats zo’n 5000 jaar geleden door herders werd opgericht en meerdere eeuwen […] Het bericht Enorme 5000 jaar oude begraafplaats ontdekt in Kenia verscheen eerst op Scientias.nl.
21/08 09u15  Het is nu officieel: er rust waterijs op de polen van de maan Wetenschappers hebben direct bewijs gevonden voor het bestaan van waterijs op het oppervlak van onze natuurlijke satelliet. Eerder kwamen wetenschappers al met indirect bewijs voor het bestaan van deze ijsafzettingen op de proppen. Zo leidden ze het bijvoorbeeld af uit het feit dat bepaalde plekken op de polen van de maan wel héél reflecterend waren. […] Het bericht Het is nu officieel: er rust waterijs op de polen van de maan verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 19u15  Een ‘Big Bang’ van vissen. Waar komen al die cichliden vandaan? Wetenschappers ontdekken waarom er zoveel cichliden in de Afrikaanse meren zwemmen. Wereldwijd zijn er meer dan 1700 soorten cichliden waarvan er ongeveer 90 procent in de meren van Oost-Afrika zwemt. Al in de 19de eeuw reisden biologen naar het Victoriameer, Malawimeer en Tangayikameer om deze vissen te bestuderen. In 1935 introduceerde de Duitser Richard Woltereck […] Het bericht Een ‘Big Bang’ van vissen. Waar komen al die cichliden vandaan? verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 16u15  Grote zorgen over niet te stoppen dooimeren in Arctisch gebied Ze brengen versneld grote hoeveelheden methaan en CO2 in de atmosfeer. De aarde warmt op. En dat is slecht nieuws voor permafrost (permanent bevroren grond). Want deze grond begint geleidelijk aan te ontdooien. En daarop worden microben in de grond wakker en zij beginnen organisch materiaal dat jarenlang in het permafrost lag opgeslagen, af te […] Het bericht Grote zorgen over niet te stoppen dooimeren in Arctisch gebied verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 15u15  Wie meedoet aan de Olympische Spelen krijgt een groter hart Letterlijk, zo blijkt uit onderzoek van het Radboudumc. Onderzoekers bestudeerden de hartecho’s van vijftig Italiaanse topsporters. Ongeveer de helft van deze sporters deed aan duursporten zoals roeien, fietsen, hardlopen en zwemmen. De andere helft hield zich bezig met niet-duursporten als tennis, schermen of synchroonzwemmen. “Het unieke van deze studie is dat het om topsporters gaat […] Het bericht Wie meedoet aan de Olympische Spelen krijgt een groter hart verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 13u15  Even dacht NASA dat Marsrover Curiosity uit elkaar aan het vallen was En wel door deze foto. Het was best even schrikken toen het team achter Marsrover Curiosity deze foto onder ogen kreeg. Op de foto dook namelijk een vreemd object op dat niet op Mars leek thuis te horen. De astronomen doopten het ‘Pettegrove Point Foreign Object Debris‘ en hielden hun hart vast: dit zou toch […] Het bericht Even dacht NASA dat Marsrover Curiosity uit elkaar aan het vallen was verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 10u30  Iconisch voorbeeld van evolutie houdt moedig stand in nieuw onderzoek De motjes zijn – terecht – een schoolvoorbeeld van evolutie in actie. Het is één van de eerste soorten die werd aangehaald om Darwins evolutietheorie te onderschrijven: de peper-en-zoutvlinder. “Dit is één van de meest iconische voorbeelden van evolutie, gebruikt in biologieboeken wereldwijd,” vertelt onderzoeker Martin Stevens. “Maar ook fel bestreden door creationisten die erop […] Het bericht Iconisch voorbeeld van evolutie houdt moedig stand in nieuw onderzoek verscheen eerst op Scientias.nl.
20/08 09u15  Universum telt waarschijnlijk heel veel waterrijke exoplaneten En dat is goed nieuws voor de zoektocht naar buitenaards leven. Het is alweer meer dan 25 jaar geleden dat astronomen de eerste exoplaneten – planeten die zich buiten ons zonnestelsel bevinden – ontdekten. En inmiddels zijn ons ongeveer 4000 van deze planeten bekend. Die planeten kunnen grofweg in twee categorieën worden onderverdeeld. Je hebt […] Het bericht Universum telt waarschijnlijk heel veel waterrijke exoplaneten verscheen eerst op Scientias.nl.
19/08 09u15  Draagt kosmische straling bij aan de opwarming van de aarde? Je kent ze wel: de debatten over het klimaat. Zijn we als mens nu hoofdverantwoordelijk of is klimaatverandering door de mens ‘nepnieuws’? Of is er nog een middenweg? Klimaatverandering is een ‘verhit’ onderwerp geworden en we bevinden ons dan ook al snel op ‘glad ijs’. Om verwarring over de intentie van dit artikel te voorkomen, […] Het bericht Draagt kosmische straling bij aan de opwarming van de aarde? verscheen eerst op Scientias.nl.
18/08 09u15  Het grote raadsel van het machtige Stonehenge Waarom namen de bouwers van dit imposante stenen bouwwerk voor zichzelf genoegen met eenvoudige houten hutten? Tijdens een colloquium in 2013 over mythen en megalithische monumenten, georganiseerd door het Belgisch Genootschap voor Keltische Studies, kon Mike Parker Pearson er niet over zwijgen. Deze hoogleraar van het University College London die bij Stonehenge en in de […] Het bericht Het grote raadsel van het machtige Stonehenge verscheen eerst op Scientias.nl.
17/08 19u15  ‘Sporen van eerder universum ontdekt in de kosmische achtergrondstraling’ Ons universum is mogelijk niet het eerste. En ook niet het laatste. Onderzoekers denken bewijs te hebben gevonden van een vorig universum. Dat wil zeggen; de overblijfselen van zwarte gaten uit een ander universum. Het onderzoek borduurt voort op het kosmologische model dat kortweg CCC wordt genoemd (dat staat voor Conformal cyclic cosmology). Volgens dit […] Het bericht ‘Sporen van eerder universum ontdekt in de kosmische achtergrondstraling’ verscheen eerst op Scientias.nl.
Laatste update: dinsdag 21 augustus 2018, 19u15
Lees meer van Scientias >

Nu.nl Wetenschap

Verbergen Tonen
21/08 14u15  Middeleeuwse kunstenaars 'Van Limburg' krijgen echte naam terug De middeleeuwse Nijmeegse kunstenaars Herman, Paul en Johan van Limburg hebben vanaf woensdag hun oorspronkelijke familienaam terug: Van Lymborch. De aanpassing is het gevolg van een uitgebreide studie naar het beroemde drietal, die woensdag in Nijmegen leidt tot de presentatie van het eerste boek daarover.
21/08 10u15  Lancering weersatelliet Zuid-Amerika uitgesteld vanwege windstoten De lancering van de hypermoderne weersatelliet Aeolus, die gepland stond voor maandagavond, is met een dag uitgesteld.
21/08 08u00  Lancering hypermoderne weersatelliet Zuid-Amerika uitgesteld door windstoten De lancering van de hypermoderne weersatelliet Aeolus, die gepland stond voor maandagavond, is met precies een dag uitgesteld.
21/08 00u30  Lancering hypermoderne weersatelliet Afrika uitgesteld door windstoten De lancering van de hypermoderne weersatelliet Aeolus, die gepland stond voor maandagavond, is met precies een dag uitgesteld.
20/08 17u15  Biseksuelen hebben er geen behoefte aan om uit de kast te komen De meeste biseksuelen in Nederland hebben er geen behoefte aan om uit de kast te komen. Ze vinden dat kunstmatig, gedwongen en niet relevant. Biseksualiteit is een belangrijk, maar niet alomvattend onderdeel van hun leven en daar hoeft niet de nadruk op gelegd te worden.
20/08 00u00  NASA lanceert ruimtesonde Parker naar de zon Ruimtevaartorganisatie NASA heeft zondag een ruimtesonde richting de zon gelanceerd. Om 9.31 uur Nederlandse tijd is een Delta IV Heavy-raket met de sonde aan boord opgestegen vanaf Cape Canaveral Air Force Station in de Amerikaanse staat Florida.
20/08 00u00  Hoogtepunt meteorenzwerm minder zichtbaar vanwege bewolking Het hoogtepunt van de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden is in de nacht van zondag op maandag minder goed te zien vanwege de bewolking boven Nederland.
20/08 00u00  Komende periode veel vallende sterren te zien De komende periode trekt de jaarlijkse meteorenzwerm de Perseïden voorbij. De meeste sterren zijn in nacht van 12 op 13 augustus te zien.
19/08 00u00  NASA stelt lancering ruimtesonde richting zon uit tot zondag Ruimtevaartorganisatie NASA heeft de lancering van de Parker-ruimtesonde richting de zon zaterdagochtend uitgesteld tot zondag.
19/08 00u00  Ruimtesonde Parker gaat richting zon, maar waarom? Na een eerder uitgestelde lancering op zaterdag, moet nu zondag de lancering van een NASA-ruimtesonde naar de zon plaatsvinden. Het is de bedoeling dat de Parker Solar Probe dwars door de zonneatmosfeer, de zogeheten corona, gaat vliegen. Niet eerder is een ruimtevaartuig zo dicht bij de zon gekomen. Wat is het doel van de lancering?
18/08 00u00  Nederlander ontvangt EU-beurs voor zoektocht naar neutrino's Onderzoeker Krijn de Vries van de Vrije Universiteit Brussel gaat met steun van de EU een nieuwe radartechnologie ontwikkelen om zogeheten neutrino's te kunnen observeren. De Nederlander heeft 1,4 miljoen euro ontvangen, waarmee hij de komende vijf jaar met een onderzoeksgroep aan de slag gaat.
17/08 00u00  Zien of verdachte liegt volgens onderzoekers niet mogelijk Als een verdachte tijdens zijn verhoor stottert, wegkijkt en friemelt, hoeft dat niet te betekenen dat de persoon liegt. Zien of iemand niet de waarheid vertelt, is namelijk onmogelijk, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlands Studiecentrum Criminaliteit en Rechtshandhaving (NSCR).
17/08 00u00  'Plastic produceert broeikasgassen bij blootstelling aan zonlicht' Plastic voorwerpen produceren broeikasgassen bij blootstelling aan zonlicht, stellen onderzoekers woensdag in het wetenschappelijke tijdschrift PLOS ONE. 
16/08 17u15  Drents veenlijk gaat naar Iran voor museale uitwisseling Het Drents Museum toont vanaf 2 oktober een deel van zijn collectie in het Nationale Museum van Iran in Teheran. Onder meer de 'Man van Exloërmond', een veenlijk dat in 1914 werd gevonden, zal naar de Iraanse hoofdstad gebracht worden.
16/08 15u30  Drents veenlijk naar Iran voor museale uitwisseling Het Drents Museum in Assen toont vanaf 2 oktober een deel van zijn collectie in het Nationale Museum van Iran in Teheran. De 'Man van Exloërmond', een veenlijk dat in 1914 werd gevonden, is onder de stukken die naar Iran zullen reizen.
Laatste update: dinsdag 21 augustus 2018, 14u15
Lees meer van Nu.nl Wetenschap >Zoeken


Weer & VerkeerVerkeerscentrum >
Flitsers >

Meest gelezen

12x Zaak gesloten na mogelijk conflict met bank22/08 01u00 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: De rechtbank van koophandel in Turnhout heeft de bvba Bakkerij IJssalon Romi uit de Kerkstraat in Vlimmeren (Beerse) failliet verklaard. Het gaat om de onderneming achter de bakkerij Moonen en IJssalon Baccio.
10x “Bedankt aan iedereen die ons mee tot plezantste theater van ’t Stad maakte”22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Nogal wat mensen voorspelden een snelle en roemloze dood. Maar tien jaar na de start heeft De Komedie Compagnie het Antwerpse comedylandschap een nieuw elan gegeven en Theater Elckerlyc doen herleven. Reden genoeg voor een stevig feest.
10x Drugsfeestje loopt uit de hand in Kiliaanstraat: naakte man loopt met mes op straat22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Een avondje drugs gebruiken is maandagnacht helemaal uit de hand gelopen in de Kiliaanstraat. Een jongeman liep naakt over straat en gooide uiteindelijk zelfs de inboedel van een appartement op straat.
10x Hanna Mariën, tien jaar na haar olympische medaille: “Mijn dochter Renée is nu het belangrijkste”22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Exact tien jaar geleden sprintte de Borsbeekse Hanna Mariën met het team van de 4x100 meter naar een zilveren medaille op de Olympische Spelen in Peking. Een medaille die later zelfs nog omgezet werd naar goud. Ondertussen is ze moeder van dochter Renée en schoolde ze zich bij tot personal trainer.
10x “Kunnen we die villa’s in De Lint niet opdelen?”22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Andere woonvormen voor een geïntegreerd sociaal beleid, daar wil de N-VA in Oud-Turnhout op inzetten. Lijsttrekker Bob Coppens beseft dat de ruimte beperkt is. “Maar al die leegstaande villa’s in De Lint bieden misschien een oplossing.”
10x Buurtfeest herdenkt zondag geëxecuteerde verzetsstrijder22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Lispernieuwland in Lier werd in 1948 omgedoopt tot de Frederik Peltzerstraat. De buurt herdenkt deze zeventigste verjaardag tijdens het straatfeest op zondag 26 augustus. Op de toenmalige woning van Peltzer komt een herdenkingsplaatje.
10x Nieuwkomer trekt lijst Vlaams Belang22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Vlaams Belang trekt in Berlaar met een nieuwe lijsttrekker naar de kiezer. Het gaat om Leen Vervoort (39) uit Berlaar-Heikant. Raadslid Dirk Aras staat op de tweede plaats. Beiden rekenen op een zitje in de gemeenteraad.
10x TurnVereniging wil wachtlijsten vermijden22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Om wachtlijsten te vermijden, start de Koninklijke Willebroekse TurnVereniging (KWTV) met een tweede kleutergroep. Concreet komt er een tweede instapklas/eerste kleuterklas en komt er een tweede groep Rakkers.
10x Amerikaanse gezondheidssite: "Vagina is niet gender-inclusief, noem het voorgat"22/08 00u00 - Het Laatste Nieuws: Wetenschap: Bij seksuele voorlichting moeten we het niet langer hebben over 'vagina', dat woord is een te vrouwelijke en medische term. Het orgaan kan daarom...
9x Hazewinkel wordt tijdelijk zwemvijver22/08 01u15 - Gazet van Antwerpen: Wetenschap: Zaterdag 25 en zondag 26 augustus is de roeivijver van Sport Vlaanderen Hazewinkel tijdelijk omgedoopt tot zwemplas. Voor de 34ste keer heeft dan het Belgisch Kampioenschap openluchtzwemmen plaats.

Statistieken

Artikels:
29799
Gelezen:
3675
Aantal lezers nu:
20


Contact  - Sitemap  - RSS  - Twitter  - Disclaimer   Hoofdpunten.be © 2005-2018 Naar boven